HaarlemXL Uitagenda Maart 2020

Page 1

VRIJDAG 13 MAART /

THEATER / MAART

MUZIEK / EXPOSITIES / EVENEMENTEN / STAPPEN ER AT E TH

THEATER DE LUIFEL | PODIA HEEMSTEDE – 20:15

2020

LEIDS CABARET FESTIVAL

MA 2 T/M DO 5 MAART BEN TIGGELAAR | THEATERCOLLEGE DROMEN, DURVEN, DOEN

Iedereen heeft dromen op het gebied van werk, relatie, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling... Maar wat is er nodig om de stap van dromen, naar durven en – uiteindelijk – doen te zetten? Hoe kun je écht, blijvend veranderen?

DI 3 – TONEELSCHUUR – 20:00

TIP

VLEES, VIS, WAL EN SCHIP

DANS

Acteurs en dansers met verschillende culturele achtergronden en diverse artistieke praktijken komen samen. Wat zijn de overeenstemmingen tussen de innerlijke leefwerelden en hun uiterlijke uitdrukking. En wat is het wrijvingspunt.

WO 4 – PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL – 16:00 – 22:00

TEDXHAARLEM | IMPOSSIBLE TO IGNORE

Op zoek naar uitdagende gesprekken die vastgeroeste meningen doen wankelen? Kom dan naar TEDxHaarlem. Ideeën die soms tegen de stroom in gaan.

Een Mozartiaans drieluik in dit intieme programma van het Nederlands Kamerorkest met klarinettist Rick Huls en muzikaal leider Gordan Nikolić. Met werk van de Zweedse Mozart, de echte Mozart en Brahms, groot bewonderaar van Mozart. Van Mozart hoort u zijn alom geliefde Klarinetconcert. Voor de solist van vanavond blijft het orkest dicht bij huis, en terecht. Want als geen ander kan Rick Huls, al jarenlang soloklarinettist van het orkest, dit overbekende meesterwerk te midden van zijn collega’s vertolken. Gordan Nikolić leidt het orkest in het Tweede strijksextet van Brahms. Daarin toont deze meesterlijk hoe hij de romantische erfenis van Mozart in ere houdt.

WO 4 – TONEELSCHUUR – 20:00

LEVEN ZONDER SARTRE

Filosofische voorstelling over verlies, botsende idealen en confrontatie. In Leven zonder Sartre staat het leven van Simone de Beauvoir centraal, de vroegere metgezel van Jean-Paul Sartre.

WO 4 – STADSSCHOUWBURG – 20:15

TIP

HUUB STAPEL | HET HUWELIJK

Een pijnlijk grappige voorstelling, die geschikt is voor iedereen die getrouwd is of (nooit) van plan is dit te gaan doen, die gescheiden is of altijd ongehuwd gebleven.

JUDAS| THEATERGROEP SUBURBIA

Icoon van verraad neemt na twee millennia het woord. Geen sterveling noemt zijn kind Judas. Waarom werd die naam een icoon van verraad?

DO 5 – TONEELSCHUUR – 20:00

WEG MET EDDY BELLEGUEULE

UITVERKOCHT!

DO 5 – STADSSCHOUWBURG – 20:15

PIETER DERKS | VOOR WAT HET WAARD IS

Komt dat zien! Pieter Derks gaat op zijn eigen, vrolijke, nuchtere manier afrekenen. Met de waan van de dag. Met de tijdgeest. Met zichzelf. Met de concurrentie.

DO 5 – TONEELSCHUUR – 20:30

TIP

JIHAD VAN LIEFDE

Bijzonder muzikaal verhaal over liefde, pijn en verzoening. Gebaseerd op het gelijknamige boek van David Van Reybrouck over Mohamed El Bachiri. Hij verloor zijn grote liefde bij een terreuraanslag in de Brusselse metro.

DO 5 – TONEELSCHUUR – 22:10 – GRATIS (RESERVEREN AANBEVOLEN)

NAGESPREK JIHAD VAN LIEFDE

TIP

Speciaal voor deze voorstelling is er in samenwerking met Amnesty International een nagesprek ontwikkeld. Deze kunt u bijwonen na afloop van de voorstelling.

VRIJDAG 6 MAART

TONEELSCHUUR – 20:00

WEG MET EDDY BELLEGUEULE

VR 27 MAART – 20:00 UUR • ZO 29 MAART– 15:00 UUR DE LICHTFABRIEK

UITVERKOCHT!

Een muzikale bewerking van de succesroman Weg met Eddy Bellegueule.

Zes vrouwen leven samen op een afgelegen open plek in het bos, ver weg van de bewoonde wereld. Ze leiden hun leven in stilte en eenzaamheid, geworteld in een dagelijks ritme van arbeid en gebed. Eén van hen draagt een verschrikkelijk geheim. Wat als de anderen erachter komen? Wat zou u ervan denken?

STADSSCHOUWBURG – 20:15

DANS

STANDALONE | NEDERLANDS DANS THEATER 2

NDT 2 werd opgericht om het eerste gezelschap van jong talent te voorzien, maar groeide uit tot een opzichzelfstaand gezelschap met eigen repertoire. ‘Standalone’ viert makers die deze onafhankelijkheid ook uitstralen.

INFO & TICKETS: WWW.THEFATLADY.NL

TONEELSCHUUR – 20:30

GOD IS EEN MOEDER

ZATERDAG 7 MAART

TIP

WEG MET EDDY BELLEGUEULE

KUNSTBEURS HEEMSTEDE

STADSSCHOUWBURG – 20:15

VR 20 T/M ZO 22 – SPORTLAAN 16 | HEEMSTEDE

VUILE HUICHELAAR | MORGEN BEGINT NU

Kunstbeurs Heemstede is een begrip in de regio.’ Met meer dan 60 kunstenaars. Ook voor de kinderen zullen er activiteiten georganiseerd worden. Het accent van de Kunstbeurs Heemstede 8e editie ligt op twee- en driedimensionale kunst. Er valt opnieuw een breed aanbod te bewonderen van werk van gerenommeerde kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines. Zo zijn er o.a. schilderijen te zien (en te koop) maar ook tekeningen, beelden, foto’s, grafisch werk, keramiek, mozaïek, sieraden, glas en vilt/textiel. Tijdens het weekend zal er eveneens aandacht zijn voor andere vormen van kunst, zoals muziek en dichtkunst.

De dames van Vuile Huichelaar, Saskia van Zutphen en Paulette Willemse, kijken ze met vrolijke verbijstering naar het leven. Maar wat wíllen ze nou eigenlijk? Zo veel mogelijkheden, maar uiteindelijk willen ze gezien worden!

TONEELSCHUUR – 20:30

GOD IS EEN MOEDER

Marcus Azzini en Nazmiye Oral gaan in God is een Moeder met elkaar in gesprek. Over uitsluiting, anders zijn en de kracht van de gemeenschap tegenover die van het individu. Over schaamte, schuldgevoel en hoop.

TIP

DI 10 T/M DO 12 MAART

DI 10 – TONEELSCHUUR – 20:00

WOLVEN HUILEN NIET ALLEEN

TIP

De jonge, getalenteerde Italiaans-Nederlandse theatermaker Charli Chung in een stuk over vriendschap, rivaliteit, de naakte waarheid en opgroeien against all odds. Geïnspireerd op de geruchtmakende documentaire The Wolfpack

HET ZUIDEN

Deze tentoonstelling is een presentatie van de geschiedenis van Haarlem en ZuidKennemerland. De nadruk ligt op de bloeiperiode van Haarlem: de Gouden Eeuw, toen Haarlem een van de machtigste en welvarendste steden van Holland was.

HAARLEMMERHOUT THEATER – 20:30

DOORLOPEND – FRANS HALS MUSEUM – DI T/M ZO

Toneelgroep Thalia speelt de voorstelling: “GOD”, geschreven door Woody Allen. Als God niet bestaat, wie heeft dan de mensheid geschapen? Wat is de vraag die bij het antwoord hoort? Is vrijheid chaos?

Tegelijk met de jubileumtentoonstelling een nieuwe, permanente dynamische presentatie: Het fenomeen Hals. Een inkijk in de fascinerende wereld van Frans Hals.

TONEELSCHUUR – 20:30

LIVING HISTORY

René van ‘t Hof en Servaes Nelissen als oude rockers. Ter voorbereiding op hun Back and Forward Tour komt rockband The Promise na lange tijd weer bij elkaar. Al snel stapelen oude irritaties, twijfels en fysieke ongemakken zich op.

T/M 1 JULI 2022 – FRANS HALS MUSEUM | HOF – DI T/M ZO

GOD

ROCK ME BABY

ZATERDAG 28 MAART

Ieder jaar worden er op 20 maart tijdens World Storytelling Day, ‘Wereld vertel dag’, in alle mogelijke talen en op iedere denkbaar plekje van onze aardbol verhalen verteld. Natuurlijk vieren ze dit ook in theater Elswout!!

OF WEL OF NIET

Katty Wtterwulghe en Veva Gerard: 2 super Vlaamse verhalenvertellers. Stel dat je niet onder invloed staat van iemand of iets anders, dat je vrij en zelfstandig je eigen mening mag vormen en je eigen koers kan varen.

WAT WE NORMAAL NIET HOREN

Een viering van de zogenaamd zwakkeren van de samenleving die eigenlijk de sterken zijn. Laura van Dolron vroeg Het Zuidelijk Toneel om haar op blind dates te sturen naar plekken waar mensen zijn, die je normaal niet hoort.

DE LICHTFABRIEK – 15.00

PASSIO

Zes vrouwen leven samen op een afgelegen open plek in het bos, ver weg van de bewoonde wereld. Ze leiden hun leven in stilte en eenzaamheid, geworteld in een dagelijks ritme van arbeid en gebed. Eén van hen draagt een verschrikkelijk geheim. Wat als de anderen erachter komen? Wat zou u ervan denken?

THEATER DE LUIFEL | PODIA HEEMSTEDE – 20:15

ANDRIES TUNRU | TALENT

Vlees, vis, wal én schip: Andries wil alles tegelijk. Rust én ruimte. Hollen én stilstaan. Vrouwen én vastigheid. Maar waar vind je rust als de lat steeds verschuift? Deze cabaretier komt met zijn eerste avondvullende programma.

ZATERDAG 28 MAART

TONEELSCHUUR – 20:30

TONEELSCHUUR – 20:00

De Amerikaanse burgeroorlog staat op het punt van uitbreken als een jonge luitenant uit het Noordelijke leger bevangen wordt door een verzengende verliefdheid voor een planterszoon uit het Zuiden. Een liefde die niet mag bestaan.

Jury- én publieksprijs winnaar Cameretten, Chris Verlaan, debuteert met zijn muzikale cabaretprogramma Man in de Maak.

MAN IN DE MAAK

HET ZUIDEN

TIP

WAT WE NORMAAL NIET HOREN

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL – 20:15

De Aanslag wo 18 & do 19 mrt | 20.15u | Stadsschouwburg Veelgeprezen klassieker met blijvende urgentie

Het is 1984. Een jonge journalist, belt ergens in Europa aan. Een vrouw van 58 opent de deur en stelt zich voor als Jane Edwards, maar de jongeman weet wel beter: de vrouw die voor hem staat is Norma Jeane Baker (Marilyn Monroe).

KINDEREN & JEUGD / MAART ZO 1 – TONEELSCHUUR – 15:00

MIJN MOEDER IS EEN DIVA (8+)

HET ZUIDEN

TIP

Absurdistische tragikomedie over niet zo beroemde kinderen met een heel beroemde moeder. De moeder van Viktor en Valencia is een diva. Ze is modeontwerpster en draagt de meest flamboyante creaties en heeft veel gereisd.

De Amerikaanse burgeroorlog staat op het punt van uitbreken als een jonge luitenant uit het Noordelijke leger bevangen wordt door een verzengende verliefdheid voor een planterszoon uit het Zuiden. Een liefde die niet mag bestaan.

VR 6 – THEATER ELSWOUT – 10:00

DI 24 T/M DO 26 MAART

WINTERJUMP (0+)

DI 24 – TONEELSCHUUR – 20:00

DJ Mister Anansi draait dan lekker beats voor jong en oud… Van bekende kinderliedjes tot vette disco. Stil zitten hoeft niet, want we gaan gezellig met z’n allen meedoen, meezingen en ook de voetjes gaan van de vloer.

DE VERSCHRIKKELIJKE WITTGENSTEIN

Thriller-komedie over de tirannieke eenarmige pianist Paul Wittgenstein, broer van filosoof Ludwig Wittgenstein. Een voorstelling met een vilein spel vol intriges, verfijnde scheldpartijen en een dramatisch slotakkoord…

DI 24 – STADSSCHOUWBURG – 20:15

THEATERCOLLEGE ONZE MAN IN TEHERAN

Memphis Maniacs & Kamerata Zuid String Orchestra za 28 mrt | 20.15u | Philharmonie Bezwerende symfonie door kernfusie van klassiek en popmuziek

ZA 7 – THEATER ELSWOUT – 15:00

WOW, DE ZEE IS VAN PLASTIC (4+)

MINISTERIE VAN TEVREDENHEID

TIP

Solotentoonstelling van kunstenaar Michiel Westbeek. Het Ministerie Van Tevredenheid zal bestaan uit een tweeluik (een hoorspel en een korte film), waarin Westbeek de absurditeit van totale macht aan de orde stelt.

T/M 8 MRT – TEYLERS MUSEUM – DI T/M ZO

PARIJS – NEW YORK – AMSTERDAM

TIP

Een bijzondere selectie werken op papier uit de privéverzameling van grafisch kunstenaar Nono Reinhold en haar echtgenoot Edy de Wilde.

T/M 8 MRT – GALERIE BAKENES – ZA & ZO – GRATIS

VAN GOUDEN EEUW NAAR GROENE EEUW

Een indrukwekkende tentoonstelling van fotograaf Ewa Cwikla. In haar portretten zoekt Ewa Cwikla naar emotie en het mooiste licht, wat ons doet denken aan de schilderkunst van de Gouden Eeuw. Zij zet een stap naar de Groene Eeuw.

Met de tentoonstelling Schalkwijk Belicht maakt u kennis met de geschiedenis van Schalkwijk, het huidige stadsdeel en zijn bewoners. Aan de hand van portretten en objecten worden de verhalen van de wijk en bewoners verteld.

T/M 15 MRT – ABC ARCHITECTUURCENTRUM – DI T/M ZO

VITAAL WONEN

DICHTBIJ

MONKIE (0+)

TONEELSCHUUR – 20:30

T/M 8 MRT – NIEUWE VIDE – DO T/M ZO – GRATIS

T/M 15 MRT – DE VISHAL – DI T/M ZO – GRATIS

Wijnand Stomp tovert Monkie’s prenten tevoorschijn uit zijn grote magische vertelkast. Een schot in de roos bij de jonge bezoekers van zijn theater, want het kwijtraken van je knuffel is natuurlijk de nachtmerrie van elk kind.

De twee Haarlemse mannen kennen elkaar van de PABO en zaten in 2000 bij de laatste tien deelnemers van het Leids Cabaret Festival. Sindsdien gaan zij hun eigen weg en brengen ze integer en muzikaal cabaret.

HAARLEMSE HELDEN. ANDERE MEESTERS

Ouderen van nu wonen zelfstandig of in een verpleeghuis. Tussen deze twee uitersten is er niet veel keus. Kunnen we inspiratie opdoen bij het traditionele (Haarlemse) hofje om nieuwe woonvormen te realiseren?

ZO 1 – THEATER ELSWOUT – 15:00

TIP

Deze voorstellingen zijn ‘theatrale rondleidingen’ door het museum. Via een verhaal, verteld door Nicolaus Cruquius (1678-1754)

SCHALKWIJK BELICHT

GOODBYE, NORMA JEANE

De geschiedenis van het gebouw (Van Heerensociëteit tot Concertzaal) komt met de toenmalige ‘bewoners’, de buren en de Klokjes van Haarlem, tot leven.

DOORLOPEND – MUSEUM DE CRUQIUS – ELKE ZO 13.00 & 14.30

T/M 9 MRT – MUSEUM HAARLEM – DI T/ ZO

STADSSCHOUWBURG – 20:15

PHILHARMONIE | HELE GEBOUW – 10:30

HET FENOMEEN HALS

De andere ‘helden’ (ipv Frans Hals) uit de eigen verzameling van Het Frans Hals Museum komen voor het voetlicht: Hendrick Goltzius, Karel van Mander, Jan Porcellis, Salomon van Ruysdael, Nicolaes Berchem en nog vele anderen

DE VERTELSCHUUR | BLOEMENDAAL – 15:00

TONEELSCHUUR – 20:00

GESCHIEDENIS VAN HAARLEM

TIP

Installaties in de ruimte van de Vishal geven invulling aan het thema ‘Vertrekken uit het alledaagse’. Met: Theo Schepens, Hilke Walraven, Mieke Legene, Ton Zwerver, Frank Halmans, pietsjanke fokkema en Annemarie Nibbering.

T/M 16 MRT – MUSEUM HAARLEM – DI T/ ZO

HET STOMENDE MONSTER

Het Stomende Monster toont de introductie van de trein door de ogen van de toenmalige bevolking. Vorig jaar was het namelijk 180 jaar geleden dat De Arend, de tweede stoomlocomotief, ging rijden op het traject Amsterdam – Haarlem.

VR 20 – SPORTLAAN 16 | HEEMSTEDE – 18:00 – 20:30

KUNSTBEURS HEEMSTEDE

TIP

Kunstbeurs Heemstede is een begrip in de regio.’ Met meer dan 60 kunstenaars. Het accent van de Kunstbeurs Heemstede 8e editie ligt op twee- en driedimensionale kunst. Er valt opnieuw een breed aanbod te bewonderen.

ZA 21 & ZO 22 - SPORTLAAN 16 | HEEMSTEDE - 11:00 - 17:00

KUNSTBEURS HEEMSTEDE

TIP

Kunstbeurs Heemstede is een begrip in de regio.’ Tijdens het weekend zal er eveneens aandacht zijn voor andere vormen van kunst, zoals muziek en dichtkunst. Ook voor de kinderen zullen er activiteiten georganiseerd worden.

Theatergroep Droog Water speelt ‘Wow, de zee is van plastic’! Een humoristische, interactieve kindervoorstelling, over klimaatproblematiek en duurzaamheid.

T/M 31 MRT – ABC ARCHITECTUURCENTRUM – DI T/M ZO

ZO 8 – STADSSCHOUWBURG – 14:30

Het winkelcentrum Schalkwijk, gebouwd in de jaren zeventig van de 20e eeuw, wordt de komende jaren vernieuwd tot een kloppend stadsdeelhart.

EEN NIEUW HART

Graffiti is een cultuur met de stedelijke omgeving als fundament, waar talenten ontplooien en creatieve ontwikkeling plaatsvindt. Extra aandacht is er voor de graffiti van de jaren 80 en 90 in Haarlem.

TIP

Fascinerende trip door zes Aziatische megasteden. De Man in Azië is een ontdekkingstocht die je kennis laat maken met een opkomende generatie millennials die een verschil willen maken in een snel veranderende wereld.

ROCK ME BABY

INTRODANS | ICOON

WO 25 – PHILHARMONIE – 20:15

ZO 15 – PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL – 14:30

TOUR DE LEGEND | THOMAS DEKKER & JOOST LEENDERS

In ‘Alles is er’ gaat Korthals de muzikale confrontatie aan met alles en schuurt ze langs de rafelranden, schaduwkanten en zonovergoten momenten van mateloze levens en onbeperkte mogelijkheden.

René van ‘t Hof en Servaes Nelissen als oude rockers. Ter voorbereiding op hun Back and Forward Tour komt rockband The Promise na lange tijd weer bij elkaar. Al snel stapelen oude irritaties, twijfels en fysieke ongemakken zich op.

STADSSCHOUWBURG – 19:30

JUNIOR COMPANY | UNBOXING BALLET 2

ROCK ME BABY

DO 26 – STADSSCHOUWBURG – 17:00 – 22:00

TROJAN WARS

DANS

De jonge toptalenten van Het Nationale Ballet maken een reis door de balletgeschiedenis en dansen werk van toonaangevende choreografen.

KNUFFELVERHALEN (0+)

Een ongedwongen eerste kennismaking van peuters met theater, lekker luisteren en meedoen in een verhaal. Wijnand Stomp verzint ‘kolderieke Knuffelverhalen’.

DO 12 – STADSSCHOUWBURG – 20:15

Om u een indruk te geven van wat er in het repetitielokaal van Het Zuiden gebeurt. Na een korte inleiding ziet u de acteurs met de regisseur aan het werk.

VR 13 – THEATER ELSWOUT – 10:00

Lucinda Childs is een van de iconische grand old ladies van de Amerikaanse moderne dans. De ‘koningin van de minimal dance’ maakt met relatief eenvoudige bewegingen complexe meesterwerken.

WO 25 – TONEELSCHUUR – 20:30

OPENBARE REPETITIE HET ZUIDEN

HAKIM & HET ALFABEEST

TIP

Nieuwe voorstelling van Hakim in samenwerking met Daphne Zandberg, poppenspeelster uit Sesamstraat

DANS

Ook in circus Hakim kun je genieten van verschillende stand-up comedians

VR 13 – TONEELSCHUUR – 16:00 – GRATIS (RESERVEREN)

ZO 8 – CIRCUS HAKIM – 15:00

Thriller-komedie over de tirannieke eenarmige pianist Paul Wittgenstein, broer van filosoof Ludwig Wittgenstein. Een voorstelling met een vilein spel vol intriges, verfijnde scheldpartijen en een dramatisch slotakkoord…

Wat is het verhaal achter deze wielerlegendes? Wat is het dat zij zulke ongekende prestaties kunnen leveren onder de meest barre omstandigheden. Waar gaan deze mensen doorheen tijdens de zoveelste bergetappe?

VRIJDAG 13 MAART

Een serieus grappig verhaal waarin verdwenen dieren op magische wijze tot leven komen. Welkom in de winkel van mijnheer Ut, waar bijzondere planten en dieren tot leven komen: o.a. de laatste Dodo en de magische Buidelwolf.

DE VERSCHRIKKELIJKE WITTGENSTEIN

WO 25 – STADSSCHOUWBURG – 20:15

PETER PAN (6+)

VERGETEN DIEREN EN VERLOREN ZAKEN (6+)

WO 25 – TONEELSCHUUR – 20:00

COMEDY INC

LOUISE KORTHALS | ALLES IS ER

Volg ons: FACEBOOK.COM/HAARLEMXL

Er wordt een spannend spel gespeeld met werkelijkheid en verbeelding. Daders en slachtoffers van toen (WO II) raken in gesprek met familieleden die nu leven. De conclusie: voor sommige mensen begint de oorlog pas na de vrede.

ZO 8 – TONEELSCHUUR – 15:00

DE MAN IN AZIË

www.toneelschuur.nl /// 023 - 517 39 10

DOORLOPEND – MUSEUM HAARLEM – MA T/M ZO

René van ‘t Hof en Servaes Nelissen als oude rockers. Ter voorbereiding op hun Back and Forward Tour komt rockband The Promise na lange tijd weer bij elkaar. Al snel stapelen oude irritaties, twijfels en fysieke ongemakken zich op.

DO 12 – TONEELSCHUUR – 20:00

DINSDAG 24 MAART – PHILHARMONIE – 21:00 UUR

WORD STORYTELLING NIGHT

EXPOSITIES / MAART

THEATER DE LUIFEL | HEEMSTEDE – 20.15

NA DE VREDE | TONEELGROEP VONDEL

za 21 mrt | 20.15u | Philharmonie Een warme soulstem, geworteld in de gospelmuziek, maar ook thuis in genres als soul, R&B, urban en pop. Was getekend: Oleta Adams.

TIP

WO 11 – STADSSCHOUWBURG – 20:15

DO 12 – CIRCUS HAKIM – 20:00

Remy van Kesteren, winnaar van de USA International Harp Competition in 2013, creëert met zijn composities een eigen muzikale wereld. Elektronisch, minimal, ambient, jazz, pop, wereldmuziek, klassiek: op Shadows vloeit alles in elkaar over. Remy zoekt het avontuur en de grenzen tussen genres en vorm en houdt van het experiment: een mengeling van neoklassieke minimal, elektronica en jazz. In deze voorstelling gaat die mix leven en bruisen, niet alleen in zijn muziek maar ook in de samenwerking met Blauwe Uur. Dit collectief van lichtkunstenaars tovert de ruimte om tot een poëtische nieuwe wereld. www.philharmoniehaarlem.nl

MU’ MU’ MU’

THEATER ELSWOUT – 20:00

VAN CIRCUS TOT CONCERT

NIET WIET, WEL NEL (6+)

T/M 19 APR – ABC ARCHITECTUURCENTRUM – DI T/M ZO

PASSIO • OPERA TALK

REMY VAN KESTEREN

VRIJDAG 20 MAART

ZO 29 – TONEELSCHUUR – 15:00

Theater Terra neemt je in deze nieuwe familievoorstelling mee naar het magische Nimmerland van Peter Pan.

Vóór elke nieuwe première van THE FAT LADY is er een fascinerende OPERA TALK. Opera-journalist FRANÇOIS VAN DEN ANKER van Place de l’Opéra gaat in gesprek met artistiek leider TAMIR CHASSON.

CLUB PHIL: SHADOWS

PREMIÈRE

Het broeit op het paleis. Aardmannetje Repelsteeltje kijkt wie hij met zijn tovenaarskunsten kan helpen. En dan arriveert er een geheimzinnige gebedsgenezeres aan het hof, die zegt dat ze de blinde prinses kan genezen.

Fantasieprikkelende ‘Hamlet Machine’ in succesvolle kunsttaal. URLAND brengt – via Hamlet, Star Trek en Heiner Müller – een dadaïstische ode aan het Woord. Door met taal de schoonheid en de lelijkheid invoelbaar te maken.

Oleta Adams

TIP

DI 24 – TONEELSCHUUR – 20:30

DO 12 – DORPSKERK | BLOEMENDAAL – 20.00

TIP

DE AANSLAG

REPELSTEELTJE EN DE BLINDE PRINSES (8+)

Hij kijkt terug op zijn grillige leven, zijn stormachtige carrière en vertelt over zaken die je niet van hem wist. Dingen die wellicht herkenbaar zijn, soms opzienbarend.

Rattenvanger’: een voorstelling over kinderen. Of eigenlijk, die van een ander. Een anti-sprookje voor volwassenen. Een pijnlijk herkenbaar verhaal over kinderen die geleerd hebben dat zíj het middelpunt van de wereld zijn.

De Amerikaanse burgeroorlog staat op het punt van uitbreken als een jonge luitenant uit het Noordelijke leger bevangen wordt door een verliefdheid voor een planterszoon uit het Zuiden. Een liefde die niet mag bestaan op de katoenplantage waar iedereen zich verbergt achter een façade van politieke, religieuze en morele overtuigingen om maar niet de eigen twijfels en onzekerheden onder ogen te hoeven komen. Een verboden passie wordt in bloed gesmoord, nog voordat er woorden aan gegeven kunnen worden. Met Julia Akkermans, Harun Balci, André Dongelmans, Damaris de Jong, Oda Spelbos, Krisjan Schellingerhout, Mike Libanon

DO 19 – STADSSCHOUWBURG – 20:15

VR 27 & ZA 28 – STADSSCHOUWBURG – 19:00 ZO 29 – STADSSCHOUWBURG – 14:30

DI 10 – STADSSCHOUWBURG – 20:15

WHAT’S IN A FAIRYTALE?! | DE RATTENVANGER

ZA 14 T/M ZA 21 MAART – TONEELSCHUUR – 20:30 UUR

TIP

Nieuw in de Schuur: het vijfkoppige collectief MAN || CO dat voorstellingen maakt op het snijvlak van dans, theater en performance en inventief wervelt langs de grenzen van het dansveld. Een voorstelling om vrolijk van te worden.

KANONNENVOER (8+)

Beeldende familievoorstelling naar het boekje van Joke van Leeuwen. Het gaat over de liefde en dat je elkaar soms wel leuk vindt en soms ook niet. Om samen te zijn moet je elkaar begrijpen, maar dat is niet altijd even eenvoudig.

TONEELSCHUUR – 20:00

De veelgeprezen toneelbewerking van Harry Mulisch’ bestseller is terug! En eigenlijk is daar maar één reden voor: dit indringende en spannende stuk is een must-see. Zeker in het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijding viert.

DO 19 – TONEELSCHUUR – 20:00

ZO 22 – TONEELSCHUUR – 15:00 Een muzikaal slagwerkspektakel met gardes, potten en pannen. Kanonnenvoer is een spannend, grappig en fantasierijk verhaal over hoe het hart van een stoere veldkok ontdooit door een onverwachte vriendschap.

ZATERDAG 28 MAART

TIP

DE AANSLAG

DOORNROOSJE DE MUSICAL (4+)

In een persoonlijk theatercollege schets correspondent Thomas Erdbrink zijn beeld van het huidige en toekomstige Iran. Aan de hand van eigen foto’s en vlogbeelden laat hij zijn Teheran zien. Voor een genuanceerd beeld van Iran.

JAVIER GUZMAN | GUZMÁN

TONEELSCHUUR PRODUCTIES & OLIVIER DIEPENHORST

WO 18 – STADSSCHOUWBURG – 20:15

STAN EN WIETSE | WE ZULLEN ZIJN

TIP

UITVERKOCHT!

Toneelgroep Thalia speelt de voorstelling: “GOD”, geschreven door Woody Allen. Als God niet bestaat, wie heeft dan de mensheid geschapen? Wat is de vraag die bij het antwoord hoort? Is vrijheid chaos?

De Amerikaanse burgeroorlog staat op het punt van uitbreken als een jonge luitenant uit het Noordelijke leger bevangen wordt door een verzengende verliefdheid voor een planterszoon uit het Zuiden. Een liefde die niet mag bestaan.

DOORNROOSJE (2+)

‘Doornroosje De Musical’ is een magische voorstelling boordevol aanstekelijke liedjes, betoverende meerstemmigheid, vrolijke dansjes en hilarische humor.

GOD

HET ZUIDEN

ZA 21 – THEATER ELSWOUT – 10:00

Jos Ahlers schreef de oorlogsherinneringen van zijn vader Gerhard Ahlers. Daders en slachtoffers van toen raken in gesprek met familieleden die nu leven. Voor sommige mensen begint de oorlog pas na de vrede.

HAARLEMMERHOUT THEATER – 20:30

DI 17, WO 18 & DO 19 MAART – TONEELSCHUUR – 20:30

Ieder jaar worden er op 20 maart tijdens World Storytelling Day, ‘Wereld vertel dag’, in alle mogelijke talen en op iedere denkbaar plekje van onze aardbol verhalen verteld. Natuurlijk vieren ze dit ook in theater Elswout!!

ZO 22 – STADSSCHOUWBURG – 13:30 & 16:00

ROCK ME BABY

HEIMWEEËN | SPRUIJT EN OPPERMAN

TIP

VR 27 – VERHALENHUIS HAARLEM – 20.00

TONEELSCHUUR – 20:30

Heimwee naar de tijd dat onze verwondering nog de touwtjes in handen had. Bijvoorbeeld: ‘Nog 3 nachtjes slapen tot je verjaardag.’ Hoe magisch was dát moment? Op welk punt in ons leven zijn we dat kwijt geraakt?

WORD STORYTELLING NIGHT (12+)

Iedereen houdt van sprookjes. Vandaag kruipt Wijnand Stomp in de rol van Oma Kip en brengt samen met zijn publiek het sprookje van Doornroosje tot leven.

DI 17 – TONEELSCHUUR – 20:00

Een viering van de zogenaamd zwakkeren van de samenleving die eigenlijk de sterken zijn. Laura van Dolron vroeg Het Zuidelijk Toneel om haar op blind dates te sturen naar plekken waar mensen zijn, die je normaal niet hoort.

Een muzikale bewerking van de succesroman Weg met Eddy Bellegueule.

TIP

PASSIO

VR 20 – THEATER ELSWOUT – 20:00

PASSIO beoogt een maatschappelijk relevant thema naar voren te brengen, namelijk het recht op zelfbeschikking van de vrouw. Door dit verhaal met uitsluitend vrouwenstemmen te vertellen, vraagt PASSIO naar deze stemmen te luisteren.

René van ‘t Hof en Servaes Nelissen als oude rockers. Ter voorbereiding op hun Back and Forward Tour komt rockband The Promise na lange tijd weer bij elkaar.

Deze theatrale rondleiding is een traditie waarmee het publiek de mooiste bonbonnière van Nederland op een nieuwe manier kan beleven. UITVERKOCHT!

DE LICHTFABRIEK – 20.00

VELDHUIS & KEMPER

DI 17 T/M DO 19 MAART

TONEELSCHUUR – 20:00

TONEELSCHUUR – 20:00

Fantasieprikkelende ‘Hamlet Machine’ in succesvolle kunsttaal. URLAND brengt – via Hamlet, Star Trek en Heiner Müller – een dadaïstische ode aan het Woord. Door met taal de schoonheid en de lelijkheid invoelbaar te maken.

Zij gooiden bij het maken van hun vorige programma het roer om.

STADSSCHOUWBURG – 10:30

ALS MUREN KUNNEN PRATEN

MU’ MU’ MU’

THEATER DE LUIFEL | PODIA HEEMSTEDE – 20:15

ZATERDAG 21 MAART

Marcus Azzini en Nazmiye Oral gaan in God is een Moeder met elkaar in gesprek. Over uitsluiting, anders zijn en de kracht van de gemeenschap tegenover die van het individu. Over schaamte, schuldgevoel en hoop.

KINDEREN & JEUGD / MAART

TONEELSCHUUR – 20:00

De Amerikaanse burgeroorlog staat op het punt van uitbreken als een jonge luitenant uit het Noordelijke leger bevangen wordt door een verzengende verliefdheid voor een planterszoon uit het Zuiden. Een liefde die niet mag bestaan.

De veelgeprezen toneelbewerking van Harry Mulisch’ bestseller is terug! En eigenlijk is daar maar één reden voor: dit indringende en spannende stuk is een must-see. Zeker in het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijding viert.

Een muzikale bewerking van de succesroman Weg met Eddy Bellegueule.

VRIJDAG 27 MAART

NA DE VREDE | TONEELGROEP VONDEL

TIP

HET ZUIDEN

HOTEL ROCK BOTTOM

WO 4 – TONEELSCHUUR – 20:30

STABAT MATER ☩ SUOR ANGELICA

PETER BROUWER - SPAGAAT 2.0

TONEELSCHUUR – 20:30

TIP

MOVE (ON)

VRIJDAG 3 APRIL – PHILHARMONIE – 20:15 UUR

VERHALENHUIS HAARLEM – 20.00

DI 3 – STADSSCHOUWBURG – 20:15

DI 3 – TONEELSCHUUR – 20:30

MOZARTS KLARINETCONCERT

VAN HUIS UIT DOOPSGEZIND

Koster Zeilmaker, die leefde in de vorige eeuw, leidt het publiek door de verschillende stijlkamers uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Op deze tocht ontmoet hij allerlei historische Doopsgezinden, zoals de beroemde Pieter Teyler.

“Een theatraal sterke performer met een spatzuivere timing.” NRC Handelsblad. Nederland heeft er met Andries Tunru een geweldige cabaretier bij. Hij grossierde al in cabaretprijzen en wil in zijn debuutprogramma van alles tegelijk.

Ze is grof, ze is direct, ze maakt je aan het lachen om de ergste dingen en ze heeft een klein hartje. Sara Kroos pakt extra uit met haar nieuwe show: ‘Verte’.

NEDERLANDS KAMERORKEST

ZATERDAG 14 MAART

DOOPSGEZINDE KERK – 10:30

Boekenweek theaterspecial: Peter Brouwer is verhalenverteller, schrijver, musicus, kortom: een multi-kunstenaar. Hij zoekt de antwoorden in persoonlijke verhalen en liedjes. Vragen over keuzes zijn vragen over mens-zijn.

SARA KROOS | VERTE

TIP

UITVERKOCHT!

Met de Finalistentour waarin zij de finaleavond integraal over doen.

MA 2 – PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL – 20:15

MAART

De beste muziek en shows in Haarlem

VERVOLG

Goodbye, Norma Jeane di 31 mrt | 20.15u | Stadsschouwburg De laatste nacht van Marilyn Monroe, verpakt als kleine musical

ROCK ME BABY

René van ‘t Hof en Servaes Nelissen als oude rockers. Ter voorbereiding op hun Back and Forward Tour komt rockband The Promise na lange tijd weer bij elkaar. Al snel stapelen oude irritaties, twijfels en fysieke ongemakken zich op.

HAARLEMXL DE BESTE EN MEEST COMPLETE UITAGENDA VAN HAARLEM! /// HAARLEMXL DE BESTE EN MEEST COMPLETE UITAGENDA VAN HAARLEM!

T/M 1 JUN – TEYLERS MUSEUM – DI T/M ZO

DINOMAKERS

TIP

Teylers Museum presenteert de familietentoonstelling Dinomakers, waarin je bekende beeld van de oertijd (en dinosaurussen) op zijn kop gezet wordt.

7 MRT T/M 16 MRT 2021 – FRANS HALS MUSEUM – DI T/M ZO

BEELDMACHT

21 MRT T/M 17 MEI – FRANS HALS MUSEUM – DI T/M ZO

Tante Jewel, een typische Antilliaanse tante met krulspelden en een accent, gooit Belle & het Beest in haar Caribische cocktailshaker voor alle dorstige toehoorders.

Elk voorjaar staat het Haarlemse Frans Hals Museum letterlijk in bloei. Zalen met oude meesters en hedendaagse kunst worden voorzien van overweldigende bloemcreaties in de mooiste design- en historische vazen uit de collectie.

BELLE EN HET BEEST (2+)

VR 20 – THEATER ELSWOUT – 10:00

DE SPROOKJESFEE (2+)

Het is vandaag WERELD VERTELDAG. Mister Anansi heeft de SPROOKJESFEE uitgenodigd om te komen vertellen. Komen jullie gezellig luisteren? Na afloop gaan we onder de Trollenboom een wens doen. Weet jij al wat je wilt wensen?

www.philharmoniehaarlem.nl www.stadsschouwburghaarlem.nl

KIJKEN IN DE AARDE

In de 18de en 19de eeuw wisselden ideeën over ontstaan en ouderdom van de aarde elkaar snel af. Te zien in deze boekententoonstelling zijn boeken uit de natuurhistorische bibliotheek van Teylers Museum.

ZO 15 – THEATER ELSWOUT – 15:00

UITBREKEN (4+)

TIP

T/M 1 JUNI – TEYLERS MUSEUM – DI T/M ZO

Iedereen kent het sprookje ‘Belle en het Beest’. Maar wist je dat dit "beest" eigenlijk Russisch is? Een muzikale familievoorstelling vol grapjes en weetjes.

Een vrolijke en spannende familievoorstelling over inleving en verbeelding. Over het overstijgen van je zelf en het vinden van je kracht.

TIP

TIP

Kunst van Kritiek in tijden van TikTok. BEELDMACHT toont werk van 20 internationale, hedendaagse kunstenaars die vraagtekens zetten bij de rol van kunst in een samenleving waarin de macht van het beeld bepalend lijkt.

BABOESJKA EN HET RUSSISCHE BEEST (6+)

ZO 15 – DE VERTELSCHUUR | BLOEMENDAAL – 15:00

Voor ‘Trojan Wars’ wordt het theater omgetoverd tot festivalterrein, waar je getuige bent van een van de beroemdste oorlogen uit de geschiedenis. Een grote groep acteurs speelt een immense hoeveelheid personages en sleept je vijf uur lang mee in de strijd tussen de Grieken en Trojanen.

DO 26 – TONEELSCHUUR – 20:30

TIP

GRAFITTI.

MUSEUM IN BLOEI

21 MRT T/M 19 APR – DE VISHAL – DI T/M ZO – GRATIS

BETWEEN INTIMACY AND ALIENATION

Over het creatieve proces in het atelier enerzijds en het naar buiten treden tijdens een expositie anderzijds Met: o.a. Dik Box, Maria Vashchuk, Vincent Uilenbroek, Gerda Kruimer, Maya Friedman (cellist), Uri Eugenio (danser).

21 MRT T/M 16 MEI – KUNST CENTRUM HAARLEM – DI T/M ZA

STILLE SPOREN

GRATIS

Met landschappelijke werken van Maartje Blans en Christina Hallström.

28 MRT T/M 14 SEP – MUSEUM HAARLEM – DI T/M ZO

EEN TRAGISCHE REIS

TIP TIP

De oorlog geschilderd door Henk Pander. Aan de hand van schilderijen en tekeningen van de in Haarlem geboren Henk Pander, een Nederlands/Amerikaanse beeldend kunstenaar, wordt een verhaal uit de hongerwinter.


MUZIEK / MAART

MUZIEK / MAART

ZONDAG 1 MAART

TIP

DONDERDAG 12 MAART /

VRIJDAG 20 MAART

VERVOLG

DJ Timo de Reuver voorziet Vooges van zijn house tracks.

Zangeres Lamia Yared brengt een zeldzaam repertoire van klassiek Turkse en Arabische muziek weer tot leven die teruggaat tot de 12e en 13e eeuw.

Wiki maakte furore als één van leden van de hiphopgroep Ratking.

Deze Nederlandse band schrijft poppy songs met frisse synthesizers en wat punky energie om het compleet te maken. Kortom: vrolijke Indie-muziek

WAJO!

PHILHARMONIE | BLAUWE ZAAL – 12:00

GREEN SPARKLE

SALON JAAP STORK | LUDWIG & DIMITRI

KLASSIEK

Jaap Stork speelt en bespreekt de strijdvaardigheid, affectie, bezetenheid en trouw die deze twee grootmeesters van de Europese toonkunst kenmerken.

SOCIËTEIT VEREENIGING – 12:30

ZONDAGMIDDAGCONCERT

REINO

WIKI (USA)

HART CAFÉ | KLEINE HOUTWEG 18 – 21:00 – GRATIS

JAZZ

Twee lokale acts vechten het uit in The Wolfhound Underground. Be There!

ZATERDAG 21 MAART

VRIJDAG 13 MAART

KLASSIEK

KWEEKMUZIEK

BEETHOVEN 9 | NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE

PHILHARMONIE – 20:15

Een warme soulstem, geworteld in de gospelmuziek, maar ook thuis in genres als soul, R&B, urban en pop. Was getekend: Oleta Adams - Internationale top.

PODIUM OUDE KERK | PODIA HEEMSTEDE – 20:15

Laat je meeslepen door Franse chansons en aangrijpende verhalen, in de unieke combinatie van chansonnier Philippe Elan en het Amstel Quartet.

ZONDAG 22 MAART

HET VEERKWARTIER – 16:00 – GRATIS

TIP

LIVE OP ZONDAG | ZOETWATER

De volledig tweestemmige nummers zijn geïnspireerd op een breed scala aan singer-songwriter, indie-, folk- en rockmuziek, denk Bear’s Den, Bon Iver, Damien Rice en Simon & Garfunkel, maar dan in het Nederlands.

PLETTERIJ – 16:00

JAZZ

JAZZX: THE IMPACT BAND

Dit Rockabilly Trio speelt in traditionele bezetting fifties klassiekers

PATRONAAT – 20.30

CIRCUS HAKIM – 15:30

WANDELWOUD – HARPISTE YOLANTHE CORNELISSE

DI 24 – PHILHARMONIE – 20:15

023TECHNO: SPEKTRE

ZA 21 – PATRONAAT STAGE 2 – 23:00 – 04:00

KLASSIEK

TANTE JOKE KARAOKE BAND

DO 5 – PATRONAAT – 19:30

DI 24 – PLETTERIJ – 20:30

Deze akoestische rockband gaat een aantal hele vette songs spelen.

Met Oscar Jan Hoogland, toetsen, en Zea (Arnold de Boer), gitaar en zang.

DO 5 – PHILHARMONIE – 20:15

DI 24 – PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL – 21:00

CLUB PHIL: SHADOWS TRIO JÖP

Populaire Ierse singer-songwriter komt voor een eenmalig optreden.

VRIJDAG 6 MAART

TIP

VRIJDAG 27 MAART

THE SOUL PREACHER

HET WEILAND ENSEMBLE | FÅR GESICHTEN

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL – 20:15

PATRONAAT – 20:30

BROKEN BRASS

Energiek en explosief. Ze mixen de aanstekelijke brass sound met de flow van hiphop, de drive electro-punk en de energie van rock ‘n’ roll.

MUZIKALE PARTNERS OP DREEF

THE WOLFHOUND – 21:30 – GRATIS

PROJECTKOOR 023

PHILHARMONIE – 20:15

HENNY VRIENTEN, GEORGE KOOYMANS EN BOUDEWIJN DE GROOT

Ja hoor, De Vreemde Kostgangers doen het weer. Ze komen met een programma dat zal bestaan uit nummers van hun twee vorige tours, materiaal uit hun eigen carrière en er gaan zelfs geruchten dat er weer wat nieuwe liedjes komen.

PATRONAAT – 21.30 – GRATIS

Monteverdi schreef zijn virtuoze SELVA MORALE E SPIRITUALE aan het eind van zijn leven in Venetië (1641). Projectkoor 023 voert de mooiste delen hiervan uit, samen met barokorkest Concerto d’ Amsterdam.

PHILHARMONIE – 20:15

TIP

ALBUM RELEASE PARTY ‘ZWARTGROEN’

De populaire mashupband Memphis Maniacs en het gerenommeerde strijkorkest Kamerata Zuid gaan een verknipte muzikale affaire aan, waarbij zij de grenzen tussen genres laten verdampen door een kernfusie van klassiek en popmuziek.

PATRONAAT – 20:30

EDWIN EVERS BAND - 80’S CLUBTOUR

De bekende Ierse sessies om het St. Patricks’s weekend te starten. Lekker.

THOMAS TOUSSAINT & RICHARD VAN BERGEN

ZATERDAG 7 MAART

TIP

KRAAK & SMAAK

Eclectische mix van funk, disco, house en electronica. Vol kraak en smaak.

LIVE OP ZONDAG | SKA FÉ

Violist/singer-songwriter met een levendige mix van bluegrass en folk.

TAVERNE DE WAAG – 17:00 – GRATIS

JIM WHITE (USA)

LITTLE G. WEEVIL (HON)

Jim White maakt dromerige en donkere nummers waarin folk, country, Americana, bluegrass en pop op een beklemmende manier voorbij komen.

DA AG EN

DI 17 – CAFÉ STIEL’S – 22:00 – GRATIS

N

MATINEE MONDIAL - HINDOL DEB – SITAR (HELENDE GELUIDEN)

AL

H ER

Voordat hij vertrekt hij naar Abbey Road om zijn nieuwe plaat op te nemen komt hij bij Stiels Unplugged langs om wat nieuwe nummers uit te proberen.

D

TIP

YORICK VAN NORDEN

CIRCUS HAKIM – 11:30

LV

KLASSIEK

Live muziek vanaf 17.00 uur, veel groen bier en veel craic. Zorg ervoor dat je de volgende werkdag vrij neemt! St. Patrick’s vieren op zijn Iers in 023.

RAGAZZE QUARTET

WO 18 – PATRONAAT – 19:30 KLASSIEK

Ein deutsches Requiem is geen traditionele requiemmis voor het zielenheil van een overledene, maar troostmuziek voor allen die treuren om geliefden en bezorgd zijn om de eindigheid van hun eigen bestaan: Oratoriumkoor Bennebroek

HET VEERKWARTIER – 16:00 – GRATIS

Joost Dobbe is een zanger, gitarist en singer-songwriter. Naast optredens met eigen en bekend werk, tourt hij met de theatershow The 70’s Unplugged

TAVERNE DE WAAG – 17:00 – GRATIS

LEONI JANSEN & ERIK RUTJES (HLM)

TIP

Twee mensen en een handvol gitaren: Uitgekleed. Simpel, bloedmooi en puur.

MA 9 T/M DO 12 MAART

MA 9 – PLETTERIJ – 20:30

DUO AVENUE AZURE

Pianist Saskia Lankhoorn en gitarist Pete Harden creëren sferen uit andere werelden, muziek in transitie, losstaand van de tijd. Mooi en warm.

DI 10 – PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL – 14:00

CAFÉ DES CHANSONS

Charlotte Haesen en Tobalita Strijkkwartet brengen een schitterend repertoire met de mooiste Franse klassiekers van persoonlijkheden als Barbara, Gainsbourg en Piaf maar ook eigen composities van de eigenzinnige Haesen.

DO 12 – PATRONAAT – 19:20

De progressieve metalcoreband Born Of Osiris komt na 4 jaar terug naar NL.

ZA 7 – HAARLEMMER KWEEKTUIN – 10:00 – 15:00

TIP

Sitarspeler en componist Hindol Deb weeft met de verschillende melodiepatronen (raga’s) en ritmes een prachtig melodieus web en creëert daarmee zowel meditatieve als extatische atmosferen. Een unieke muzikale ervaring.

HET VEERKWARTIER – 16:00 – GRATIS

MATRONAAT INTERNATIONALE VROUWENDAG 2020

TIP

Volg je discussies over gelijke rechten voor vrouwen op de voet? Kom dan luisteren naar muziek gemaakt door vrouwen met verschillende culturele achtergronden? Kom dan naar de viering van Internationale Vrouwendag.

ZO 8 – PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL – 14:30

DE SLAG OM HET VROUWENHART

Hella de Jonge put met deze documentaire uit haar eigen ervaringen. Ze had hartproblemen en kwam erachter dat de diagnose en therapie bij hartfalen bij de vrouw nog steeds is gebaseerd op onderzoek bij mannen.

ZO 8 – THE WOLFHOUND – 20:00 – GRATIS

TRIVIA NIGHT

TIP

So you think you know shit? Put your money where your mouth is and win a cash prize! No team needed, just you against the world.

DI 17 – VERHALENHUIS HAARLEM – 20:00

• • • • • • MAART 2020 • • • • • •

LIVE OP ZONDAG | MURPHEY’S LAW

DO 19 – PATRONAAT – 17:45

ZO 1

PATRONAAT – 16.00 – 18.00

Hèt culturele café waar kunstenaars en publiek elkaar iedere derde dinsdag van de maand ontmoeten en in gesprek gaan.

Groovende en street-level hardcore tracks, zoals alleen Madball dat kan.

VR 6

De Noorse rockband Kvelertak komt na 6 jaar terug naar Haarlem.

REBELLION IX: O.A. MADBALL

DO 19 – PLETTERIJ – 20:30

ICP (INSTANT COMPOSERS POOL) ORCHESTRA

LIVE OP ZONDAG | JOOST DOBBE

PIKETTY SERIE LEZING 2

Dit debat biedt inzichten in het gedachtegoed van Thomas Piketty (econoom).

In een intieme setting spelen zij de mooiste unplugged rootspop songs.

KVELERTAK (NOR)

EN

Harmonie St. Michaël een drietal korte concerten ivm boekenweek

TIP

Ze spelen klassieke en moderne strijkkwartetten. Voor het programma “Intieme brieven” deelt het Quartet het podium met sopraan Claron McFadden.

VO

ZONDAG 8 MAART

ST. PATRICK’S DAY!!!

E SJ

Floris Kortie laat samen met pianiste Vera Kooper, zien én horen hoe Beethoven onze wereld heeft veranderd. Aan de hand van historisch bewijsmateriaal, obscure YouTube-filmpjes en de allermooiste muziek ooit geschreven.

TIP

DI 17 – THE WOLFHOUND – 17:00 – GRATIS

I HU

HOE BEETHOVEN DE WERELD VERANDERDE

ZONDAG 29 MAART

MUZENFORUM | GEMEENTEHUIS BLOEMENDAAL – 11:00

T HE

KLASSIEK

DI 17 T/M DO 19 MAART

AA

De 3JS zijn niet bang om zichzelf uit hun comfort zone te halen en bewandelen telkens nieuwe muzikale paden. Dat ligt in de aard van de 3JS.

M

3JS | DE AARD VAN HET BEEST

WO 4 – PLETTERIJ – 20:00

ZO 8 – PATRONAAT – 13.00 – 22.00

PATRONAAT – 20:00

Internationaal toerende zanger-gitarist en singer-songwriter die de blues op meesterlijke wijze speelt en met een buitengewone fingerpicking techniek

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL – 20:15

FILM: HAARLEM IN OUDE FILMBEELDEN

Deze middag staat geheel in het teken van unieke beelden van onze stad.

De BioMarkt ontwaakt uit de zachte winterslaap. Ze zijn weer helemaal ontspannen en fris. Het is behalve voor je zaterdagse boodschappen doen op de markt ook een gezellige plek om wat te eten en te drinken.

CHRIS MURPHY

Eugene Eggermont oprichter van deze akoestische ‘old school’ skaband.

WO 4 – PLETTERIJ – 14:00

DE BIOMARKT

THE WOLFHOUND – 21:30 – GRATIS

HET VEERKWARTIER – 16:00 – GRATIS

PATRONAAT – 19:30

UITVERKOCHT!

Deze band neemt je in deze show mee terug naar de iconische jaren 80.

ZONDAG 15 MAART

Dit levendige blues & roots duo is geen onbekende in het Haarlemse

KLASSIEK

CLASHUP!

IRISH MUSIC SESSION

THE WOLFHOUND – 21:30 – GRATIS

BORN OF OSIRIS (USA) & MORE BANDS

RUSSISCHE STERREN

De Russische celliste Anastasia Kobekina is één van de grootste cellotalenten van deze tijd. Als kamermusicus vormt Anastasia een duo met de Nederlandse/ Wit-Russische pianiste Hanna Shybayeva.

THE WOLFHOUND – 21:00 – GRATIS

Irrational Library presents: FES en The Somnambulist. Dan weet je het wel.

EIN DEUTSCHES REQUIEM

PODIUM OUDE KERK | PODIA HEEMSTEDE – 20:15

All Shall Be Well uit Haarlem, speelt instrumentale, filmische muziek.

IRRATIONAL LIBRARY

PHILHARMONIE – 14:30

ZATERDAG 28 MAART

KLASSIEK

PATRONAAT – 20:30

OVERIGE / MAART

Violist/singer-songwriter met een levendige mix van bluegrass en folk.

De jonge Weense violist Emmanuel Tjeknavorian was in 2015 prijswinnaar bij de Jean Sibelius-vioolwedstrijd en hij neemt pianist Maximilian Kromer mee naar Haarlem, met wie hij de afgelopen jaren successen vierde.

RK-KERK OLVOO | OVERVEEN – 20.15

TIP

TIP

CHRIS MURPHY

KLASSIEK

DE DANSHAL

Hoge energie, lage hips, bon vibes only. Dít is De Danshal!

Geen jonkies op de dansvloer, maar hits en vergeten klappers uit alle jaren

De popdiva put haar inspiratie uit rock, pop, levenslied, R&B en dance.

Magische liederen van componisten uit Scandinavische en Oostzeelanden a capella concert met liederen van o.a. Pärt, Gjeilo en Grieg.

ZA 28 – PATRONAAT STAGE 3 – 23:00 – 04:00

30 SOMETHING

ROXEANNE HAZES

KLASSIEK

Kom dansen en genieten van een avontuurlijke mix van Global Beats; African, Balkan, House, Rai, Electronic, Tribal, Techno, Latin.........

ZA 28 – PATRONAAT STAGE 2 – 23:00 – 04:00

PATRONAAT – 20:00

In het intense ‘The Soul Preacher’ plaatsen Nederlands beste zangers de laatste, turbulente dagen uit het leven van Jezus Christus in de wereld van nu. Met o.a. Steffen Morrison, Martin van der Starre, Yerry Rellum, Michael Varekamp

LUTHERSE KERK – 14.30

HARMONIE ST. MICHAËL

SPIRIT DANCE

JAZZ

STADSSCHOUWBURG – 20:15

INCENSION

ZA 28 – SEINWEZEN – 20:30

De leden van JÖP zijn drie musici met een doel. Deze samensmelting van creatieve geesten vormt een eenduidige stem, een frisse kleur in de Nederlandse jazz spectrum. Na het concert is er ruimte voor een jamsessie.

BEN REEL

VR 27 – PATRONAAT STAGE 2 – 23:00 – 04:00 Mix mindblowing visuals, tech house en bass house. Tijd voor een feestje.

DO 26 – HART CAFÉ | KLEINE HOUTWEG 18 – 21:00 – GRATIS

DO 5 – THE WOLFHOUND – 21:00 – GRATIS

BIBLIOTHEEK HEEMSTEDE – 13:00 – GRATIS

KLASSIEK

Remy van Kesteren, winnaar van de USA International Harp Competition in 2013, creëert met zijn composities een eigen muzikale wereld.

Ja hoor, De Vreemde Kostgangers doen het weer. Ze komen met een programma dat zal bestaan uit nummers van hun twee vorige tours, materiaal uit hun eigen carrière en er gaan zelfs geruchten dat er weer wat nieuwe liedjes komen.

PODIUM OUDE KERK | PODIA HEEMSTEDE – 20:15

Ontketen je inner superster! De Tante Joke Karaoke Band brengt ‘s lands grootste en gekste karaokefestijn naar Patronaat! Jij zingt, zij spelen!

IMPRO-SESSIE

HENNY VRIENTEN, GEORGE KOOYMANS EN BOUDEWIJN DE GROOT

Het Haarlemse collectief 023TECHNO draait ook in het nieuwe jaar door.

ZA 21 – PATRONAAT STAGE 1 – 23:30 – 04:00

Uur van het orgel: Met orgel en trompet door de tijd

THE KYLE GASS COMPANY (USA)

TIP

Het grootste akoestische roots duo dat je ooit zult zien – dat zeggen ze zelf

ANTON PAUW & SIMON BRUUL

ZATERDAG 14 MAART

TIP

2Generations is hét feest voor jong en oud. Door de brede programmering van DJ’s en live artiesten wordt iedereen op zijn muzikale wenken bediend; van Beatles tot Beats. Twintigers en zestigers samen op de dansvloer!

Live muziek vanaf 17.00 uur, veel groen bier en veel craic. Zorg ervoor dat je de volgende werkdag vrij neemt! St. Patrick’s vieren op zijn Iers in 023.

DI 24 T/M DO 26 MAART

TIP

SUZY V

Een combinatie van hedendaagse popmuziek en Siciliaanse folk. Spannend.

ZA 14 – PATRONAAT STAGE 1 & 2 – 21.00 – 03.00

2GENERATIONS

ST. PATRICK’S DAY!!!

MAMBO JAMBO (UK)

CAFÉ STIEL’S – 22:00 – GRATIS

Prunk is de laatste jaren niet weg te slaan op de festivals in Nederland.

DI 17 – THE WOLFHOUND – 17:00 – GRATIS

TAVERNE DE WAAG – 17:00 – GRATIS

Sfeervolle altpop-band start hun Europese tournee in The Wolfhound

Yolanthe Cornelisse neemt de luisteraar mee door het door haarzelf geschreven ‘Wandelwoud’. Een virtuele muzikale en poëtische wandeling door het bos.

TIP

HAARLEMSE BLUES CLUB | TOMI LEINO TRIO

Tomi Leino Trio is een van de meest succesvolle bluesbands uit Finland.

ÅLESUND

TIP

NOODUITGANG: PRUNK

Spaans vioolvuur en Portugese weemoed. Voor dit temperamentvolle optreden heeft Niek Baar de handen ineengeslagen met de in 2018 in Rotterdam met de Gouden Notenkraker bekroonde fadozangeres Magda Mendes.

BEN VAN GELDER X REINIER BAAS

THE WOLFHOUND – 22:00 – GRATIS

DI 3 – VERHALENHUIS HAARLEM – 14.00

VR 13 – PATRONAAT STAGE 2 – 22:00 – 04:00

NIEK BAAR & MAGDA MENDES

PLETTERIJ – 20:30

ZA 7 – PATRONAAT – 23.00 – 04.00

We. Like. To Party! 90’S NOW brengt de tijd dat écht alles kon terug.

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL – 15:15

Tributeconcert RipLive is sinds het ontstaan in 2017 een van de grootste hommages aan overleden artiesten. Elk jaar is er een afwisselende setlijst van nummers die in het geheugen gegrift zijn. Met veel bekende nummers en artiesten.

Oproep aan alle Haarlemse house/techno liefhebbers: ontwaak uit je winterslaap. Activeer je Duracell batterij en kom dansen, drinken, vrienden zien en genieten. Acht DJ keizers zetten je in vuur en vlam tijdens Helemaal uit Japan.

90’S NOW

Dit concert brengt u stralende koormuziek uit de Italiaanse barok.

TIP

TRIBUTECONCERT RIPLIVE EDITIE 2019

TAVERNE DE WAAG – 17:00 – GRATIS

DI 3 T/M DO 5 MAART

KLASSIEK

HAARLEMS GEMENGD KOOR | VREUGDE EN VERDRIET

THE SPUNYBOYS (FRA)

Orkestrale klanken met een oude boogie woogie piano en een gitaarversterker

Lynne Hanson is een Canadese singer-songwriter en toert internationaal.

INFO & TICKETS THEFATLADY.NL

H. BAVOKERK | HERENWEG 88 | HEEMSTEDE – 14.30

SLACHTHUISTERREIN – 20:30

De Spaanse zangeres Isabel Bermejo gaat op zoek naar de ultieme fusie van flamenco, jazz en Arabische muziektradities. Dit maakt impact.

LYNNE HANSON (CAN)

VR 3 APRIL 20.00 UUR • ZO 5 APRIL 15.00 UUR PARC BROEKHUIZEN LEERSUM

TIP

SAX AVEC ELAN

VERHALENHUIS HAARLEM – 15:00

VR 27 MAART 20.00 UUR • ZO 29 MAART 15.00 UUR DE LICHTFABRIEK HAARLEM

TIP

OLETA ADAMS (VS)

Een speciaal NBE koor van zangers uit verschillende culturen en windstreken zingt Ode to Joy (Alle Menschen werden Brüder), een optimistisch en hartstochtelijk en de meest universele boodschap over saamhorigheid tussen mensen.

Eva Amalgor speelt nummers van haar cd “Against the rain”en nummers van Bonnie Raitt, Norah Jones en Chris Stapleton

ZA 7 – PATRONAAT STAGE 3 22:00 – 04:00 GRATIS

TRIBUTE TO THE 90’S FT. RUDEBOY & GREEN LIZARD

KLASSIEK

EVA ALMAGOR - AGAINST THE GRAIN

TIP

Na vier succesvolle club en twee festival tours in Nederland wordt de Tribute to the Nineties ft. Rudeboy & Green Lizard verlengd met een nieuwe set nummers van o.a. Urban Dance Squad, Nirvana, Smashing Pumpkins.

Met om 14:30 uur de mooie gitaarsongs van Haarlemse Singer Songwriter Lenn Art en om 15:30 uur Calling You (pop/jazz trio) met tussendoor een muziekquiz (start 14:20) en muziek(verhaal) van gastheer MacHielo

PHILHARMONIE – 14:30

TIP

PATRONAAT – 20:00

TIP

KWEEKTUIN/ KWEEKCAFÉ – 14:00 – GRATIS

WAJO! verrast met dansbare muziek, toffe spellen en te gekke prijzen.

HAARLEMSE POPSCENE ON TOUR

Green Sparkle, de band van drummer Kim Weemhoff, legt zich toe op het muzikaal verbouwen en herdefiniëren van bekende popliedjes. Na een concertante set door de band worden muzikanten van harte uitgenodigd om mee te spelen

TIP

VR 6 – PATRONAAT STAGE 2 – 23:30 – 04:00

THE WOLFHOUND – 23:00 – GRATIS

Te gast zijn: Joris van den Berg, cello en Martijn Willers, piano - classic.

P

VRIJDAG BY VOOGES CENTRAAL

PATRONAAT – 21:00

MATINEE MONDIAL - LAMIA YARED (HELENDE GELUIDEN)

x O i S PAS

VR 6 – VOOGES – 16:30 – 01:00

CAFÉ STIEL’S – 22:00 – GRATIS

CIRCUS HAKIM – 11:00

f is Geloo heid. zeker d geen e moe f is d id e Geloo h ker der ze om zon ven. te le

STAPPEN & DANCE / MAART

MUZIEK / MAART

JAZZ

ZA 7

Het ICP Orchestra maakt geïmproviseerde jazzmuziek voor de eeuwige jeugd.

VR 13

DO 19 – THE WOLFHOUND – 21:00 – GRATIS

ZO 15

JAZZ

HAARLEM JAZZ UNDERGROUND

Authentiek jazz optreden gevolgd door jamsessie waar je aan mee kunt doen

VRIJDAG 20 MAART

VR 20

PATRONAAT – 20:00

MYRATH (TUN)

De Tunesische progressieve metalband Myrath weet op creatieve wijze stevige metal te mengen met Oosterse klanken en instrumenten.

STADSSCHOUWBURG – 20:15

TIP

HADEWYCH MINIS & MATANGI QUARTET

Begeleid door het Matangi Quartet laat Hadewych je kennis maken met 22 vrouwen die zingend hun beklag doen, hun hart uitstorten, het leven vieren of gewoonweg zeggen dat ze van iets of iemand houden.

PHILHARMONIE – 20:30

JEROEN VAN VEEN & CAREL KRAAYENHOF (LIGCONCERT)

VR 20

KLASSIEK

Carel Kraayenhof en Jeroen van Veen delen hun passie voor de muziek van Phillip Glass en Astor Piazzolla vanuit hun eigen specialisme, maar ook Max Richter, Erik Satie, Ludovico Einaudi en Yann Tiersen.

HAARLEMXL DE BESTE EN MEEST COMPLETE UITAGENDA VAN HAARLEM! /// HAARLEMXL DE BESTE EN MEEST COMPLETE UITAGENDA VAN HAARLEM!

ZA 21

15:00 MONKIE 0 - 100 JAAR 10:00 WINTERJUMP 0 - 100 JAAR 15:00 WOW, DE ZEE IS VAN PLASTIC 4 - 104 JAAR 10:00 KNUFFELVERHALEN 0 - 100 JAAR 15:00 BELLE EN HET BEEST 2 - 102 JAAR 10:00 DE SPROOKJESFEE 2 - 102 JAAR 20:00 WORLD STORYTELLING NIGHT 12 - 112 JAAR 10:00 DOORNROOSJE 2 - 102 JAAR

HART MUZIEKSCHOOL PRESENTEERT POPSCHOOL CONCERT

INSPIRATIECAFÉ

TIP

Hart Popschool is al jaren dé plek in Haarlem waar toekomstige popmuzikanten hun skills en talenten ontwikkelen. Vandaag treden meer dan 15 bands, beginners en gevorderden, aan in een zeer afwisselende en bruisende bandmarathon!

TAVERNE DE WAAG – 17:00 – GRATIS

BROOKS WILLIAMS (USA)

Deze singer-songwriter speelt roots, jazz, blues, klassiek en folk

PATRONAAT – 19:30 – 21.30

HART MUZIEKSCHOOL PRESENTEERT: POPSCHOOL CONCERT

Hart Popschool is al jaren dé plek in Haarlem waar toekomstige popmuzikanten hun skills en talenten ontwikkelen. Vandaag treden meer dan 15 bands, beginners en gevorderden, aan in een zeer afwisselende en bruisende bandmarathon!

MAANDAG 30 MAART

WWW.THEATERELSWOUT.NL

PLETTERIJ – 20:30

MUZIEK VAN MISHA MENGELBERG

Drie geweldige muzikanten brengen een programma dat deels is gewijd aan Misha Mengelberg. Componist, pianist en oprichter van het ICP Orkest.

Facebook.com/HaarlemXL

WO 18 – PLETTERIJ – 20:00

PIKETTY SERIE: HET ONGELIJKHEIDSDEBAT

Dit debat biedt inzichten in het gedachtegoed van Thomas Piketty (econoom).

DO 19 – VERHALENHUIS HAARLEM – 12.00

TIP

LUNCH & VERHALEN – WERELDVERTELMIDDAG

Tijdens ‘Wereldverteldag’ (World Storytelling Day) worden wereldwijd door verhalenvertellers verhalen verteld. Thema van dit jaar is: reizen.

ZO 22 – HET VEERKWARTIER – 10:00 – 22:00 – GRATIS

VIER DE LENTE MET HET VEERKWARTIER

Alle elementen van Het Veerkwartier samen en kan je als eerste hun voorjaarsmenu proeven. Ga uit van workshops in de natuur, bootcampen, live muziek, een rommelmarkt, RuileBuiten en Broodjes bakken op echt vuur.

WO 26 T/M ZO 29 – VERSCHILLENDE LOCATIES

MAGHREB FILM FESTIVAL

TIP

Theater Elswout, Badhuis Leidsebuurt, De Pletterij, Het Verhalenhuis zijn de locaties van het MFF. Een Noord-Afrikaanse filmfestival met films die inzicht geven in de rijke, soms subtiele complexiteit van de Maghreb Cinema.

ZO 29 – PHILHARMONIE – 11:00

YOGA IN CONCERT | COLOURS OF INDIA

Yogi Jan Kuiper en yogini Yvonne de Hoop nemen de yogabezoekers mee op een innerlijke reis. Dit doen ze samen met de Indiase tabla en zang virtuoos Sandip Bhattacharya en de Duitse geluidstovenaar Jan Klug.

ZO 29 – PATRONAAT – 14:30

Instagram.com/HaarlemXL

PATRO QUIZ

Een quiz boordevol rondes met prachtige muziekfragmenten en videoclips. HAARLEMXL DE BESTE EN MEEST COMPLETE UITAGENDA VAN HAARLEM!

HAARLEMXL DE BESTE EN MEEST COMPLETE UITAGENDA VAN HAARLEM!

Redactie & concept: NEWTON MEDIA Redactie & Marketing: Ton Witkamp / HAARLEMXL Ontwerp & uitvoering: Tristan Hendrikx / FLYING COW Drukwerk: Nederlof Advertenties & verkoop: advertentie@haarlemxl.nl tel: 023 - 73 705 46 / 06-338 600 65


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.