HaarlemXL uitagenda februari 2020

Page 1

VRIJDAG 14 FEBRUARI

THEATER / FEBRUARI

MUZIEK / EXPOSITIES / EVENEMENTEN / STAPPEN ER AT E TH

2020

STADSSCHOUWBURG - 10:30

ALS MUREN KUNNEN PRATEN

Deze theatrale rondleiding is een traditie waarmee het publiek de mooiste bonbonnière van Nederland op een nieuwe manier kan beleven.

STADSSCHOUWBURG - 20:15

KASPER VAN DER LAAN | 1 KILO

UITVERKOCHT!

Kasper van der Laan, volgens de Volkskrant hét comedytalent van 2019.

MA 3 T/M DO 6 FEBRUARI

DE BEZOEKING | TONEELGROEP HET VOLK

TIP

“Stuk vol messcherpe dialogen en harde humor”, zoals je van Het Volk gewend bent. Het gezelschap wilt toegankelijk en herkenbaar theater maken, gekenmerkt door een liefderijke aandacht voor de Nederlandse taal.

TIP

WO 5 - STADSSCHOUWBURG - 20:15

ELLEN TEN DAMME & THE MAGPIE ORCHESTRA | CASABLANCA

Ellen gaat verder! Na het grote succes van de show ‘Paris-Berlin’ kon een vervolg, met allemaal nieuwe nummers, natuurlijk niet uitblijven. Dus gaat ze met haar Magpie Orchestra en route, van Parijs naar Casablanca.

DE BEZOEKING | TONEELGROEP HET VOLK

VRIJDAG 7 FEBRUARI

TIP

Dé Shakespeare-hit van Daria Bukvić en de jonge toneelschrijfster Esther Duysker is terug, nu actueler dan ooit. Bukvić vraagt zich in haar gedurfde bewerking af: Waarom maakte Shakespeare van Othello bewust een zwarte man?

TONEELSCHUUR - 20:30

VERHAAL VAN MYN DROEVIG LEEVEN

ZONDAG 9 FEBRUARI

DE VERTELSCHUUR | BLOEMENDAAL - 12:00 & 15:00 - GRATIS

DI 11 - TONEELSCHUUR - 20:00

DE BEZOEKING | TONEELGROEP HET VOLK

“Stuk vol messcherpe dialogen en harde humor”, zoals je van Het Volk gewend bent. Het gezelschap wilt toegankelijk en herkenbaar theater maken, gekenmerkt door een liefderijke aandacht voor de Nederlandse taal.

DI 11 - STADSSCHOUWBURG - 20:15

VAN DER LAAN & WOE | PESETAS

Wie Niels en Jeroen alleen kent van het satirische tv-programma ‘De Kwis’: stop met lezen en koop zo snel mogelijk een kaartje! Want ‘Pesetas’ is een virtuoze tijdreis die je alleen gelooft als je erbij bent geweest.

DI 11 - TONEELSCHUUR - 20:30

TIP

MEMORY LOSS

Het Haarlemse vocaal ensemble Puisque tout Passe geeft een concert met muziek van Scandinavische componisten. De kern van het programma wordt gevormd door twee werken van de rijzende ster in de wereld van de klassieke muziek, de Noorse componist Ola Gjeilo (1978). Zijn bekende ‘Northern Lights’ waarin het noorderlicht de schoonheid van de in het Hooglied bezongen geliefde accentueert, ontbreekt natuurlijk niet. Ook het 14 minuten durende ‘Dark night of the Soul’ wordt ten gehore gebracht. Dit intense werk, gezet op een gedicht van de 16 e eeuwse mysticus Johannes van het Kruis, wordt in Nederland niet vaak uitgevoerd.

Volg ons: FACEBOOK.COM/HAARLEMXL

CONTINENTEN | MART VAN BERCKEL / DE NIEUWE OOST

STADSSCHOUWBURG - 20:15

TIP

TIP

COCKTAILS

Vijf vrienden krijgen door een dramatische gebeurtenis een ‘andere cocktail’ geserveerd. Eentje die bestaat uit een mix van emoties, meningen en pijnlijke onthullingen, waardoor hun relatie ernstig op de proef wordt gesteld.

TONEELSCHUUR - 20:30

Samuel Beckett is dood, maar zijn erfenis leeft verder in de hoofden van theatermakers, kunstenaars, en liefhebbers. Regisseur Kris Verdonck verkent in ACT op 4 manieren de verhoudingen tussen mens en machine in het werk van Beckett.

ZATERDAG 22 FEBRUARI

PREMIÈRE

RED HAIRED MEN

ZO 23 – TONEELSCHUUR – 15:00

FATBOYS (6+)

ZO 23 – VERHALENHUIS HAARLEM – 15.00

DE VRIENDELIJKE DRAAK (4+)

Een spannende muzikale voorstelling over draken en vooroordelen door de geweldige poppenspelers Mark Haayema en Dennis de Groot. Teun denkt dat hij alles weet van draken. Maar eigenlijk heeft Teun nog nooit een echte draak gezien.

DO 27 – TONEELSCHUUR – 19:30

WIJ GAAN HET HEBBEN OVER HAAR (12+)

Als je haar maar goed zit ;) Een vrolijke en serieuze voorstelling met spoken word, stand-up, zang en theater en een flinke dosis humor.

ZO 1 MAART – TONEELSCHUUR – 15:00

MIJN MOEDER IS EEN DIVA (8+) | DE TONEELMAKERIJ

Absurdistische tragikomedie over niet zo beroemde kinderen met een heel beroemde moeder. De moeder van Viktor en Valencia is een diva. Ze is modeontwerpster, draagt de meest flamboyante creaties en heeft de hele wereld over gereisd.

EXPOSITIES / FEBRUARI

DOORLOPEND – MUSEUM HAARLEM – MA T/M ZO

DOORLOPEND – FRANS HALS MUSEUM – DI T/M ZO

Acteurs en dansers met verschillende achtergronden en diverse artistieke praktijken komen samen. Voor Move (on) hebben de acteurs, allemaal met verschillende culturele achtergronden, om de tafel gezeten.

Tegelijk met de jubileumtentoonstelling een nieuwe, permanente dynamische presentatie: Het fenomeen Hals. Een inkijk in de fascinerende wereld van Frans Hals.

MOVE (ON)

ZO 2 – TONEELSCHUUR – 15:00

WIRWAR (6+)

TIP

’s Avonds bij het schijnsel van het nachtlampje, komen ze tevoorschijn. Kleine schaduwfiguurtjes die dansen door de nacht. WIRWAR is een adembenemende circustheatervoorstelling en bewegingstheater voor de hele familie.

ZO 2 – VERHALENHUIS HAARLEM – 15.00 Theatergroep Knars neemt je met poppen, muziek, schaduwspel, robots, blaasapparaten en installaties mee naar een wereld waarin alles kan maar toch vlakbij is. Eigentijdse sprookjes over de mensen die wonen in de stad van nu.

DI 4 – VERHALENHUIS HAARLEM – 14.00

Het leven gaat niet altijd over rozen, maar ook een sprookjesbestaan blijkt soms te mooi om waar te zijn. Ook Roodkapjes, Boze Stiefmoeders en Sprookjesland’s Next Top Prinsessen raken zo nu en dan in een wat-is-de-zin-van-het-leven-crisis.

Deze voorstellingen zijn ‘theatrale rondleidingen’ door het museum. Via een verhaal, verteld door Nicolaus Cruquius (1678-1754)

T/M 1 JULI 2022 – FRANS HALS MUSEUM | HOF – DI T/M ZO

HAARLEMSE HELDEN. ANDERE MEESTERS

De andere ‘helden’ (ipv Frans Hals) uit de eigen verzameling van Het Frans Hals Museum komen voor het voetlicht: Hendrick Goltzius, Karel van Mander, Jan Porcellis, Salomon van Ruysdael, Nicolaes Berchem en nog vele anderen

T/M 2 FEB – KUNSTFORT VIJFHUIZEN – DI T/M ZO

TIP

In 2020 staat Nederland stil bij het feit dat we al 75 in vrij­heid leven. Ter nagedachtenis aan hen wordt op onze lo­catie het mo­nu­ment Levenslicht van Daan Roosegaarde geplaatst, een initiatief van het 4 en 5 mei comité.

T/M 2 FEB – FRANS HALS MUSEUM | HOF – DI T/M ZO De schilder Geertgen tot Sint Jans (15e eeuw) is een van de meest mysterieuze Haarlemse Helden. Vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van zijn werk wordt hij gezien als de grondlegger van de Noord-Nederlandse schilderkunst.

T/M 9 FEB – DE VISHAL – DI T/M ZO – GRATIS

CAMINO DEL DESEO

ZA 8 – THEATER ELSWOUT | OVERVEEN – 10:00

KNUFFELVERHALEN (0+)

Een ongedwongen eerste kennismaking van peuters met theater, lekker luisteren en meedoen in een verhaal. Samen met zijn jonge luisteraars en hun knuffels verzint kids-comedian en Wijnand Stomp ‘kolderieke Knuffelverhalen’.

TIP

De familie van Nielie gaat naar Los Angeles, waar vader Theo is uitgenodigd voor Het Uitvinderscongres. Maar al op het vliegveld van New York raken ze elkaar kwijt. Wat volgt is een groot avontuur.

ZO 9 – THEATER ELSWOUT | OVERVEEN – 12:00 – 17:00

Een tentoonstelling waarbij curator Irene van de Mheen een samenwerking aangaat met Spaanse kunstenaars. Met: Javier Peñafiel, Alberto Peral, Annegien van Doorn en Irene van de Mheen.

T/M 23 FEB – FRANS HALS MUSEUM | HOF & HAL – DI T/M ZO

LUBAINA HIMID – THE GRAB TEST

TIP

T/M 23 FEB – FRANS HALS MUSEUM | HAL – DI T/M ZO

TIP

De eerste solotentoonstelling van Lubaina Himid in Nederland. Deze Britse kunstenaar is een van de belangrijkste kunstenaars van dit moment. Himid was in de jaren ’80 een centrale figuur binnen de ‘British Black Arts Movement’.

MARIANNA SIMNETT – MY BROKEN ANIMAL

‘My Broken Animal’ toont een installatie, sculpturen en nieuwe en bestaande films van kunstenaar Marianna Simnett (Engeland, 1986). In haar werk staan het lichaam en de mogelijkheid tot transformatie daarvan centraal.

GLUREN BIJ DE BUREN (8+)

De leukste huiskamer van Overveen, doet ook mee met Gluren Bij De Buren

DE VUURGODIN, DE KEIZER EN DE DRAAK (2+)

DOORLOPEND – MUSEUM DE CRUQIUS – ELKE ZO 13:00 & 14:30

LIVING HISTORY

GEERTGEN TOT SINT JANS

#ROOD#WIT – DE ZIN VAN HET LEVEN

ZO 16 – THEATER ELSWOUT | OVERVEEN – 15:00

HET FENOMEEN HALS

LEVENSLICHT | DAAN ROOSEGAARDE

EUREKA! (5+)

T/M 8 MRT – TEYLERS MUSEUM – DI T/M ZO

TIP

In het paleis van de Keizer van Vuurland woont de trotse Tuju de Draak. Op een dag verliest Tuju de Draak zijn vuursteen. Dikke tranen biggelen over zijn wangen, zo verdrietig is hij. Een draak zonder vuursteen is geen draak.

PARIJS – NEW YORK – AMSTERDAM

Een bijzondere selectie werken op papier uit de privéverzameling van grafisch kunstenaar Nono Reinhold en haar echtgenoot Edy de Wilde.

T/M 8 MRT – GALERIE BAKENES – ZA & ZO – GRATIS

VAN GOUDEN EEUW NAAR GROENE EEUW

Een indrukwekkende tentoonstelling van fotograaf Ewa Cwikla. In haar portretten zoekt Ewa Cwikla naar emotie en het mooiste licht, wat ons doet denken aan de schilderkunst van de Gouden Eeuw. Zij zet een stap naar de Groene Eeuw.

T/M 9 MRT – MUSEUM HAARLEM – DI T/ ZO

SCHALKWIJK BELICHT

KIKKER EN HET AVONTUUR (4+)

Met de tentoonstelling Schalkwijk Belicht maakt u kennis met de geschiedenis van Schalkwijk, het huidige stadsdeel en zijn bewoners. Aan de hand van portretten en objecten worden de verhalen van de wijk en bewoners verteld.

T/M 15 MRT – ABC ARCHITECTUURCENTRUM – DI T/M ZO

VITAAL WONEN

De Duitse expressionistische kunstenaar Franz Marc heeft fascinerende schilderijen gemaakt over het (innerlijk leven) van dieren. We gaan aan de hand van deze schilderijen met elkaar in gesprek over de betekenis van dieren.

T/M 16 MRT – MUSEUM HAARLEM – DI T/ ZO

GROENE SPIRITUALITEIT IN RELIGIE EN KUNST – DIEREN

HET STOMENDE MONSTER

THEATERCOLLEGE: HET LAND VAN AANKOMST

WO 12 - TONEELSCHUUR - 20:30

WO 26 - LICHTFABRIEK - 18:30

Twee door de wol geverfde theaterdieren samen met twee jonge honden in de muziek. Een heerlijke avond om uit de beslommeringen van alledag te stappen en erna gelouterd en gelaafd de wereld door een andere bril te zien.

Je gaat dineren in het hotel en laat je bedienen door Sybil, Basil en Manuel, vertolkt door ‘s werelds beste imitatoren van het illustere trio uit één van de beste televisiekomedies ooit: ‘Fawlty Towers’. Lachen, gieren, brullen

DO 13 - TONEELSCHUUR - 20:00

WO 26 - TONEELSCHUUR - 20:00

“Stuk vol messcherpe dialogen en harde humor”, zoals je van Het Volk gewend bent. Het gezelschap wilt toegankelijk en herkenbaar theater maken, gekenmerkt door een liefderijke aandacht voor de Nederlandse taal.

Bij Harry gaat op een dag de vuilcontainer in de straat niet meer open met het bij de gemeente geregistreerde pasje. Hij begint een zoektocht naar de achterkant van de door data gedreven surveillancemaatschappij.

TIP

FAULTY TOWERS - THE DINING EXPERIENCE

HUMAN INC. 2: HARRY IN WONDERLAND

WO 26 - STADSSCHOUWBURG - 20:15

ALI B | KOORTS

Zeg eens Aaa! Nederland is misschien niet ziek maar heeft wel koorts. Ali B steekt de thermometer in de bilspleet van de Nederlandse maatschappij en meet de temperatuur. Bent u benieuwd naar de uitslag? Kom dan op consult.

HAARLEMXL DE BESTE EN MEEST COMPLETE UITAGENDA VAN HAARLEM! /// HAARLEMXL DE BESTE EN MEEST COMPLETE UITAGENDA VAN HAARLEM!

TIP

Het Stomende Monster toont de introductie van de trein door de ogen van de toenmalige bevolking. Vorig jaar was het namelijk 180 jaar geleden dat De Arend, de tweede stoomlocomotief, ging rijden op het traject Amsterdam – Haarlem.

DI 25 - PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL - 20:15

FOR ALL WE KNOW

TIP

Thomas is wel 1000 dingen tegelijk. Hij is supersnel, supergrappig en superonhandelbaar. “Een grappige, rauwe komedie en tevens ode aan alle onhandelbare jongetjes op deze wereld.” de Volkskrant

Ouderen van nu wonen zelfstandig of in een verpleeghuis. Tussen deze twee uitersten is er niet veel keus. Kunnen we inspiratie opdoen bij het traditionele (Haarlemse) hofje om nieuwe woonvormen te realiseren?

For all we know van de Franse choreograaf Antonin Comestaz draait om een aantal kinderlijk-poëtische vragen. De speelse, absurdistische toon en de ongelooflijke bewegingsinventiviteit geven zijn werk een geheel eigen charme.

Cynische en politiek incorrecte grappen en quasifilosofische overpeinzingen

VREEMDE STREKEN (6+)

DI 25 - VERHALENHUIS HAARLEM - 20.00

“Stuk vol messcherpe dialogen en harde humor”, zoals je van Het Volk gewend bent. Het gezelschap wilt toegankelijk en herkenbaar theater maken, gekenmerkt door een liefderijke aandacht voor de Nederlandse taal.

DANIËL ARENDS | MEER VAN HETZELFDE (DEEL 1)

ZO 23 – PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL – 14:30

TONEELSCHUUR - 20:30

DI 25 T/M WO 26 FEBRUARI

DI 25 - TONEELSCHUUR - 20:30

UITVERKOCHT!

FLODDERTJE (3+)

In deze theatrale vertelling met ritmische rijmpjes en luisterrijke liedjes laat Wijnand Stomp als Mister Anansi het publiek kennismaken met Floddertje van Annie MG Schmidt. Samen met Fladdertje, zijn vrolijke roze vogelvriend.

Ze is grof, ze is direct, ze maakt je aan het lachen om de ergste dingen en ze heeft een klein hartje. Sara Kroos pakt extra uit met haar nieuwe show.

MA 17 – STADSSCHOUWBURG – 14:30

Verhalenverteller Nico van Lent houdt ervan om met woorden beelden te schilderen. Beelden die zijn publiek meenemen op avontuur. Avonturen die spannend, humoristisch, maar ook ontroerend kunnen zijn.

ZA 22 – THEATER ELSWOUT | OVERVEEN – 15:00

GESCHIEDENIS VAN HAARLEM

In een kijkdoos vol dieren, gevoelige snaren en goede bedoelingen maakt Theater Artemis van hele gewone dingen een dromerige ‘musical’. Een fabelachtige voorstelling met live zang en muziek over net even anders zijn.

TONEELSCHUUR - 20:30

MONKIE (0+)

Wie kent Monkie niet? Het knuffel aapje dat zoek raakt, wordt door allerlei dieren meegenomen voor hij terugkeert bij zijn rechtmatige eigenaar. Zorgen jullie dat Monkie deze keer ook zijn baasje terugvindt?

Deze tentoonstelling is een presentatie van de geschiedenis van Haarlem en ZuidKennemerland. De nadruk ligt op de bloeiperiode van Haarlem: de Gouden Eeuw, toen Haarlem een van de machtigste en welvarendste steden van Holland was.

HET DIER, HET DIER EN HET BEESTJE (8+)

WO 12 - TONEELSCHUUR - 20:00

DO 13 - STADSSCHOUWBURG - 20:15

TIP

ZO 16 – TONEELSCHUUR – 15:00

Vijf vrienden krijgen door een dramatische gebeurtenis een ‘andere cocktail’ geserveerd. Eentje die bestaat uit een mix van emoties, meningen en pijnlijke onthullingen, waardoor hun relatie ernstig op de proef wordt gesteld.

DE MOOISTE VIS VAN DE ZEE (2+)

Kids Comedian en Meesterverteller Wijnand Stomp wekt elk verhaal op unieke wijze tot leven: Dit keer is hij in het prentenboek De mooiste vis van de zee gedoken - met humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid.

SARA KROOS - VERTE

DE FAMILIE VAN NIELIE IN ALLE STATEN (6+)

ACT: JOHAN LEYSEN SPEELT BECKETT

COCKTAILS

BEETHOVEN LOST IN SILENCE

De voorstelling (visueel theaterconcert) is geïnspireerd op het proces van het wegvallen van het gehoor en de laatste periode van Beethovens leven, waarin hij doof werd, maar waarin hij zijn meest gewaardeerde stukken componeerde.

ZO 9 – STADSSCHOUWBURG – 14:30

Paul Scheffer laat zien aan de hand van de recente geschiedenis in Nederland, Europa en Amerika hoe migratie onze wereld verandert. Met mooie filmfragmenten trekt hij parallellen tussen het verleden en de uitdagingen van deze tijd.

DE BEZOEKING | TONEELGROEP HET VOLK

www.toneelschuur.nl /// 023 - 517 39 10

VRIJDAG 21 FEBRUARI

Memory Loss is de laatste van Ann Van den Broeks indrukwekkende drieluik over geheugenverlies. Het bejubelde startdeel en deel II gaat over het begin en het besef van dat geheugenverlies en het verlies van controle over het proces.

STUKJES - FRÉDÉRIQUE SPIGT / CORRIE VAN BINSBERGEN

ZATERDAG 15 FEB – 20:30 UUR / ZONDAG 16 FEB – 15:30 UUR WAALSE KERK | BEGIJNHOF 30

OUDER - DE VLIEG

STADSSCHOUWBURG - 20:15

TONEELSCHUUR - 20:30

KINDEREN & JEUGD / FEBRUARI

JULIA AND OTHER LOVE STORIES

NIETS IS WAT HET LIJKT

DE BEZOEKING | TONEELGROEP HET VOLK

TIP

VAN SLAAF TOT MEESTER| STEVEN BRUNSWIJK

DE VERTELSCHUUR | BLOEMENDAAL - 15:00

DI 11 T/M DO 13 FEBRUARI

NORTHERN LIGHTS

Jolanda Linschooten neemt je mee op haar avontuurlijke zoektocht naar de oorsprong van het mysterieuze noorderlicht. Op meeslepende wijze vertelt zij over licht, land én mensen, die haar laten delen in de geheimen van de poolnacht.

ZONDAG 23 FEBRUARI

Twee Georgische sprookjes + piano-improvisatie tijdens Gluren bij de Buren.

SCANDINAVISCHE COMPONISTEN

GEHEIMEN VAN DE POOLNACHT

Mix van circus, magie, poppentheater en moderne dans! De Russische schrijver Daniil Charms (1905-1942) schreef zijn korte, absurdistische verhalen in de barre tijden van de Stalinterreur. Zijn teksten draaiden vaak om ‘verdwijnen’.

GEORGISCHE SPROOKJES

Maar liefst 126 Haarlemmers openen hun deuren en verwelkomen zowel buren als artiesten. In elke huiskamer geeft een lokale podiumkunstenaar drie keer een optreden van een half uur. Met in totaal 381 optredens laat Haarlem op die dag zien wat ze in huis hebben. Dit jaar sluit Bloemendaal zich aan bij Gluren Bij De Buren met 35 ‘buren’ en 88 acts. Al met een uitgebreid programma en het belooft een heerlijke culturele zondag te worden. Ervaar uiteenlopende optredens van cabaretiers, theatermakers of andere podiumkunstenaars die gratis te bezoeken zijn. Met een kop koffie of warme thee heten de gastvrije huiskamereigenaren je graag welkom bij hun intieme podium.

MA 17 - PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL - 20:15

In Continenten zien we het leven van twee mensen op imploderen staan. Ze proberen zich staande te houden in een dagelijkse routine, maar uit de scheuren in hun perfecte bestaan kruipen duistere en gewelddadige verlangens.

STADSSCHOUWBURG - 20:15

ACHTTIEN

Je wordt achttien. Vanaf nu mag je alcohol drinken, autorijden, stemmen én je ouders hebben niets meer over je te zeggen. Maar als je hier als vluchteling in je eentje naartoe bent gekomen is de feestvreugde beperkter.

STADSSCHOUWBURG - 20:15

MA 17 T/M DO 20 FEBRUARI

Koster Zeilmaker, die leefde in de vorige eeuw, leidt het publiek door de verschillende stijlkamers uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Op deze tocht ontmoet hij allerlei historische Doopsgezinden, zoals de beroemde Pieter Teyler.

OTHELLO | HET NATIONALE THEATER

TONEELSCHUUR - 20:00

VLEES, VIS, WAL EN SCHIP | ANDRIES TUNRU

TONEELSCHUUR - 20:00

Het leven gaat niet altijd over rozen, maar ook een sprookjesbestaan blijkt soms te mooi om waar te zijn. Ook Roodkapjes, Boze Stiefmoeders en Sprookjesland’s Next Top Prinsessen raken zo nu en dan in een wat-is-de-zin-van-het-leven-crisis.

BEETHOVEN LOST IN SILENCE

DINSDAG 3 MAART

DO 20 – THEATER ELSWOUT | OVERVEEN – 15:00

Het Trio Diamanda neemt je mee op een spannende roadtrip van klanken. Langs de bekende Golbergvariaties van Bach, rijden we door het vervreemdende landschap van componist Garth Knox en sjezen gierend door de bocht met Ierse Folk.

Nederland heeft er met Andries Tunru een geweldige cabaretier bij. Hij grossierde al in cabaretprijzen en wil in zijn debuutprogramma van alles tegelijk. Rust en ruimte, hollen en stilstaan, vrijgezel zijn en vastigheid.

DOOPSGEZINDE KERK - 10:30

VERHALENHUIS HAARLEM - 20.00

ZONDAG 9 FEBRUARI – HAARLEM & BLOEMENDAAL 12:00 – 17:00 UUR – GRATIS

ZONDAG 16 FEBRUARI

Schuilt het grootste leed van de mens niet in het kleine kwaad van alledag? De Vlieg maakt toneel vanuit hun fascinatie voor het kleinmenselijk gedrag. Ze beleven een duivels genoegen aan het breed uitmeten van onze lelijkste kanten.

UITVERKOCHT!

VRIJDAG 28 FEBRUARI

TONEELSCHUUR - 20:00

Maria De Neufville (1699-1779) tekende haar leven op. De taal van De Neufville is als muziek, zonder literaire aspiraties. Dit vormt de basis voor het samengaan van muziek, woord, beeld en dans tot één poëtisch geheel.

#ROOD#WIT – DE ZIN VAN HET LEVEN

GLUREN BIJ DE BUREN

In de illusieshow Privacy verwondert brein-jongleur en acteur Jochem Nooyen je met miraculeuze begoochelingen. Hij leest je gedachten en achterhaalt schijnbaar moeiteloos wat je dacht te verbergen. Dus … wat denk je?

DO 20 - TONEELSCHUUR - 20:00

Maria De Neufville (1699-1779) tekende haar leven op. De taal van De Neufville is als muziek, zonder literaire aspiraties. Dit vormt de basis voor het samengaan van muziek, woord, beeld en dans tot één poëtisch geheel.

TIP

THEATER DE LUIFEL | PODIA HEEMSTEDE - 20:15

TONEELSCHUUR - 20:30

DE BEZOEKING | TONEELGROEP HET VOLK

Herbeleef de sixties in het theater. The Creedence Clearwater Revival bestormde destijds wereldwijd de hitlijsten met nummers als ‘Bad Moon Rising’ en ‘Proud Mary’. Slechts vijf jaar na het ontstaan in 1967 was het gedaan met de band. Wat overbleef was een niet te stillen honger naar de muziek van CCR. Van een reünie kwam het nooit, gitarist Tom Fogerty overleed al in 1990 en de rest van de heren zag elkaar vooral in de rechtszaal. Gelukkig is er de uit Chicago afkomstige band The Fortunate Sons, die de muziek van het legendarische CCR met grote precisie uitvoert. Voor iedereen een niet te missen trip down memory lane. Voor kaarten kijk op: www.stadsschouwburghaarlem.nl Voor kaarten kijk op: www.stadsschouwburghaarlem.nl

Opera2Day dompelt je onder in de melancholie, samen met het New European Ensemble en Scapino Ballet Rotterdam. Ze nemen je mee naar het ‘anatomisch theater van de psyche’, waar de facetten van melancholie voelbaar worden gemaakt.

Geweldige dansers, schitterende kostuums en meeslepende muziek van onder meer Vivaldi maakten van het barokspektakel ‘Pearl’ een van de succesvolste voorstellingen ooit van Scapino Ballet Rotterdam.

“Vol messcherpe dialogen en harde humor”, zoals je van Het Volk gewend bent.

WO 12 FEBRUARI – STADSSCHOUWBURG – 20:15

TIP

OPERA MELANCHOLICA

De Dutch Don’t Dance Division brengt een avontuurlijk programma met de liefde als rode draad. In ‘JULIA and other Love Stories’ zie je innige duetten, maar ook solo’s en groepswerk. Met o.a. de beroemdste liefdestragedie aller tijden.

TONEELSCHUUR - 20:00

THE FORTUNATE SONS

STADSSCHOUWBURG - 20:15

DI 18 - STADSSCHOUWBURG - 20:15

VAN HUIS UIT DOOPSGEZIND

BEETHOVEN LOST IN SILENCE

De voorstelling (visueel theaterconcert) is geïnspireerd op het proces van het wegvallen van het gehoor en de laatste periode van Beethovens leven, waarin hij doof werd, maar waarin hij zijn meest gewaardeerde stukken componeerde.

De voorstelling (visueel theaterconcert) is geïnspireerd op het proces van het wegvallen van het gehoor en de laatste periode van Beethovens leven, waarin hij doof werd, maar waarin hij zijn meest gewaardeerde stukken componeerde.

STADSSCHOUWBURG - 20:15

ZATERDAG 8 FEBRUARI

DO 27 - TONEELSCHUUR - 20:30

“Stuk vol messcherpe dialogen en harde humor”, zoals je van Het Volk gewent bent. Het gezelschap wilt toegankelijk en herkenbaar theater maken, gekenmerkt door een liefderijke aandacht voor de Nederlandse taal.

Kun je grappen maken over slavernij? Het zal eens tijd worden! Maar kan het ook? Daar wil Steven Brunswijk met u achter komen. Want humor is volgens hem de beste manier om het onderwerp bespreekbaar te maken.

VERHAAL VAN MYN DROEVIG LEEVEN

TIP

TONEELSCHUUR - 20:30

DE BEZOEKING | TONEELGROEP HET VOLK

“Stuk vol messcherpe dialogen en harde humor”, zoals je van Het Volk gewend bent. Het gezelschap wilt toegankelijk en herkenbaar theater maken, gekenmerkt door een liefderijke aandacht voor de Nederlandse taal.

TIP

ALI B | KOORTS

TONEELSCHUUR - 20:00

DI 18 - TONEELSCHUUR - 20:00

SCAPINO BALLET ROTTERDAM | PEARL

DO 27 - STADSSCHOUWBURG - 20:15

KINDEREN & JEUGD / FEBRUARI VR 21 – THEATER ELSWOUT | OVERVEEN – 10:00

De geschiedenis v/h gebouw (Van Heerensociëteit tot Concertzaal) komt met de toenmalige ‘bewoners’, de goede buren en de Klokjes van Haarlem, tot leven.

TONEELSCHUUR - 20:00

DE BEZOEKING | TONEELGROEP HET VOLK

FAULTY TOWERS - THE DINING EXPERIENCE

DE VERLEIDERS FEMALE

Een Noors sprookje in schimmenspel. Dappere, eigenzinnige Ragebol verlost haar zusje en uiteindelijk zichzelf: door vragen kom je bij de waarheid..

Maria De Neufville (1699-1779) tekende haar leven op. De taal van De Neufville is als muziek, zonder literaire aspiraties. Dit vormt de basis voor het samengaan van muziek, woord, beeld en dans tot één poëtisch geheel.

TIP

DE VERLEIDERS maken stukken over macht. Eén onderwerp hebben ze laten liggen: de machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Maar dat gaat veranderen. Want hier zijn DE VERLEIDERS FEMALE!

RAGEBOL

TIP

RUST ZACHT BILLY

STADSSCHOUWBURG - 20:15

PHILHARMONIE | HELE GEBOUW - 10:30

Vlogger, presentatrice en stand-up comedian Nienke Plas – winnaar van de Hashtag Awards 2017 – debuteert in het theater met ‘Van de hak op de tak’.

VERHAAL VAN MYN DROEVIG LEEVEN

A TRIBUTE TO CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL

ZATERDAG 15 FEBRUARI

DE VERTELSCHUUR | BLOEMENDAAL - 15:00

DO 6 - TONEELSCHUUR - 20:30

TIP

TRUE COPY

DO 6 - STADSSCHOUWBURG - 20:15

NIENKE PLAS | VAN DE HAK OP DE TAK

Beethoven Lost in Silence is een visueel theaterconcert voor én door horenden, slechthorenden en doven. De voorstelling is geïnspireerd op het proces van het wegvallen van het gehoor en de laatste periode van Beethovens leven, waarin hij echt doof werd, maar waarin hij zijn meest gewaardeerde stukken componeerde. Wat betekent het voor een componist om het gehoor te verliezen? Vier musici en een horende en een dove acteur/danser doen een poging om in de huid te kruipen van de legendarische Beethoven. Een voorstelling met humor die de zintuigen uitdaagt.

TIP

JOCHEM NOOYEN | PRIVACY

DO 6 - TONEELSCHUUR - 20:00

DO 27 & VR 28 FEBRUARI (try-outs) – ZA 29 FEB (première) TONEELSCHUUR – 20:30 UUR

Zeg eens Aaa! Nederland is misschien niet ziek maar heeft wel koorts. Ali B steekt de thermometer in de bilspleet van de Nederlandse maatschappij en meet de temperatuur. Bent u benieuwd naar de uitslag? Kom dan op consult.

VAN CIRCUS TOT CONCERT

WO 5 - TONEELSCHUUR - 20:00

BEETHOVEN LOST IN SILENCE

THEATER DE LUIFEL | PODIA HEEMSTEDE - 20:15

In mei 1994 vallen gendarmes het landgoed van Geert Jan Jansen binnen. Ze stuiten op meer dan 1600 werken van grootmeesters, zoals Picasso en Dalí. Meer dan twintig jaar neemt Jansen de kunstwereld in het ootje.

Het Verhalenrestaurant is gebaseerd op het principe van ‘The Moth* Storytelling’. Het verhaal mag niet langer dan 10 minuten duren en gaat over een vooraf bepaald thema. Het verhaal wordt begeleid door een muzikant.

ESTHER APITULEY

Geniet van de chaos, hilariteit en herkenbaarheid met Sybil, Basil en Manuel!

DI 4 - VERHALENHUIS HAARLEM - 14.00

“Stuk vol messcherpe dialogen en harde humor”, zoals je van Het Volk gewend bent. Het gezelschap wilt toegankelijk en herkenbaar theater maken, gekenmerkt door een liefderijke aandacht voor de Nederlandse taal.

TIP

Met ‘Alles in de hens’ geeft Marcel Hensema het begrip conference een nieuwe inhoud. Een warme voorstelling vol mooie verhalen, herkenbare typetjes, humor en muziek van Edison-winnaar en bandoneonspeler Carel Kraayenhof.

TONEELSCHUUR - 20:30

VERHALENRESTAURANT: ‘DE LIEFDE’

VRIJDAG 28 FEBRUARI – PHILHARMONIE – 20:15 UUR

DO 27 - LICHTFABRIEK - 18:30

MARCEL HENSEMA | ALLES IN DE HENS

Theatercollege Door het hart van China. Ruben Terlou maakte voor de VPRO de series ‘Langs de Oevers van de Yangtze’ en ‘Door het hart van China’.

DI 4 - PLETTERIJ - 18:00

Dejan Lazić is al jaren een vaste gast bij het Nederlands Kamerorkest. ‘Een dijk van een artiest, die in zijn spel kracht en schoonheid feilloos combineert’, zo karakteriseerde de vakpers Dejan Lazić. In dit concert speelt hij het Tweede Pianoconcert van Sjostakovitsj. Gordan Nikolić laat vervolgens het orkest dansen in Beethovens Zevende. Beethoven was al een veteraan toen hij zijn Zevende symfonie schreef. Hoewel hij te boek stond als uiterst humeurig, leverde hij met deze symfonie een uiterst zonnig en aanstekelijk werk af dat Wagner niet ten onrechte de ‘apotheose van de dans’ noemde. En dat past schitterend bij het gedreven temperament van orkestleider Gordan Nikolić.

STADSSCHOUWBURG - 20:15

Theatermakers Fred Delfgaauw en Ida van Dril laten zich in hun nieuwe, gezamenlijke voorstelling inspireren door de eeuwenoude legende van King Lear.

Het leven gaat niet altijd over rozen, maar ook een sprookjesbestaan blijkt soms te mooi om waar te zijn. Ook Roodkapjes, Boze Stiefmoeders en Sprookjesland’s Next Top Prinsessen raken zo nu en dan in een wat-is-de-zin-van-het-leven-crisis.

BEETHOVEN & SJOSTAKOVITSJ

Met de voorstelling Rust zacht Billy gaat Eva Line de Boer het ongemak rondom de dood niet uit de weg en zoekt ze de grenzen op tussen privé en publiek. Met oog voor zowel de schoonheid als de knulligheid van de mens.

MA 3 - STADSSCHOUWBURG - 20:15

#ROOD#WIT – DE ZIN VAN HET LEVEN

NEDERLANDS KAMERORKEST

“Stuk vol messcherpe dialogen en harde humor”, zoals je van Het Volk gewend bent. Het gezelschap wilt toegankelijk en herkenbaar theater maken, gekenmerkt door een liefderijke aandacht voor de Nederlandse taal.

FRED DELFGAAUW | KING LEAR

THEATERCOLLEGE RUBEN TERLOU

TIP

WO 26 - TONEELSCHUUR - 20:30

DE BEZOEKING | TONEELGROEP HET VOLK

ZATERDAG 1 FEBRUARI

FEBRUARI

WO 26 T/M DO 27 FEBRUARI

TONEELSCHUUR - 20:00

T/M 31 MRT – ABC ARCHITECTUURCENTRUM – DI T/M ZO In een nieuwe familiemusical neemt Theater Terra de kinderen opnieuw mee in de vrolijke, muzikale en avontuurlijke wereld van Kikker en zijn vriendjes. Kikker gaat samen met Rat op reis. Dan begint het hard te regenen en dan … (?).

MA 17 T/M VR 21 – VERHALENHUIS HAARLEM – 15.00

TIP

KNOTJE SPINNENWEBBENWOL | MARIJKE KOTS (4+)

Spiet het kleine spinnetje vindt het een sport om grote webben te maken. Daar heb je veel wol voor nodig. Gelukkig heeft de Spinnenwebbenwolmeneer dat.

WO 19 – TONEELSCHUUR – 11:00 & 13:30 & 15:30

BOEF (4+)

TIP

Een echte whodunit voor kleuters, met veel fantasie, humor en slapstick. Twee houtje-touwtje-detectives geven een masterclass ‘boef’.

WO 19 – TONEELSCHUUR – 11:45 & 14:15 – GRATIS

WORKSHOP BIJ BOEF (4+)

Hoe sluipt een boef als hij bang is? In deze workshop ga je samen met een boef en een politieagent op zoek naar de boef in jezelf. We mimen ons door een spannend boevenavontuur en eindigen in een spectaculaire boevenvang-act.

WO 19 – STADSSCHOUWBURG – 16:00 & 19:30

CHECKPOINT THEATER (8+)

Na het grote succes van twee jaar geleden komt Checkpoint Theater terug met de grootste en meest opzienbarende show die ze ooit maakten. Een voorstelling vol ontploffingen, interactie en spectaculaire tests.

EEN NIEUW HART

Het winkelcentrum Schalkwijk, gebouwd in de jaren zeventig van de 20e eeuw, wordt de komende jaren vernieuwd tot een kloppend stadsdeelhart.

T/M 19 APR – ABC ARCHITECTUURCENTRUM – DI T/M ZO

GRAFITTI.

TIP

Graffiti is een cultuur met de stedelijke omgeving als fundament, waar talenten ontplooien en creatieve ontwikkeling plaatsvindt. Extra aandacht is er voor de graffiti van de jaren 80 en 90 in Haarlem.

T/M 1 JUNI – TEYLERS MUSEUM – DI T/M ZO

KIJKEN IN DE AARDE

In de 18de en 19de eeuw wisselden ideeën over ontstaan en ouderdom van de aarde elkaar snel af. Te zien in deze boekententoonstelling zijn boeken uit de natuurhistorische bibliotheek van Teylers Museum.

14 FEB T/M 08 MRT – NIEUWE VIDE – DO T/M ZO – GRATIS

MINISTERIE VAN TEVREDENHEID

TIP

Solotentoonstelling van kunstenaar Michiel Westbeek. Het Ministerie Van Tevredenheid zal bestaan uit een tweeluik (een hoorspel en een korte film), waarin Westbeek de absurditeit van totale macht aan de orde stelt.

15 FEB T/M 15 MRT – DE VISHAL – DI T/M ZO – GRATIS

DICHTBIJ

Installaties in de ruimte van de Vishal geven invulling aan het thema ‘Vertrekken uit het alledaagse’. Met: Theo Schepens, Hilke Walraven, Mieke Legene, Ton Zwerver, Frank Halmans, pietsjanke fokkema en Annemarie Nibbering.


MUZIEK / FEBRUARI

MUZIEK / FEBRUARI

ZATERDAG 1 FEBRUARI

MAANDAG 10 FEBRUARI

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL - 20:15 Komend seizoen geven DO en haar muzikanten wederom een volledig akoestische show, gevuld met prachtig Nederlandstalig repertoire. Een intieme avond.

BROTHERS AND SISTERS

Zij brengen een afwisselend programma met werken van onder anderen Mozart, Liszt, De Falla en Nicolai. Muziek uitgevoerd in een onvergelijkbaar ensemblespel van twee familieduo’s – een afwisseling tussen instrumentaal en vocaal

ZONDAG 2 FEBRUARI

ZEQ-Attack is het samenwerkingsproject van componist/pianist Ernst Oosterveld en contrabassist Quirijn Altena.

mindfulness

DINSDAG 11 FEBRUARI

duurzaam klussen

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL - 14:00

gezonde voeding

TIP

MARIA DE FÁTIMA - NACHT IN LISSABON

dans

Fadozangeres Maria de Fátima en rasverteller David Vos nemen u mee op een nachtelijke ontdekkingstocht door Lissabon.

coaching therapie meditatie

YOGA IN CONCERT XL

Tijdens deze 3 uur durende voorstelling nemen gitarist en yogi Jan Kuiper en yogini Yvonne de Hoop samen met vijf topmusici de deelnemers mee op een unieke meditatieve innerlijke reis langs de zeven chakra’s.

SOCIËTEIT VEREENIGING - 14:30

Onderstaand eenprofessionals! selectie uit de 350 bewuste Bewust Haarlem agenda van: Je vindt ze op www.bewusthaarlem.nl FEBRUARI 2020

JAZZ

JAZZORKEST COOL DAWN

Cool Dawn kiest voor fraai gearrangeerd en subtiel samenspel met prachtige improvisaties binnen werken van Miles Davis, Gerry Mulligan, Thelonious Monk, Art Pepper en andere West Coast jazz coryfeeën. Let’s swing.

zo 2 – Philharmonie – 10:00 – 13:00

Yoga in Concert XL | healing sounds of happiness

HET KWEEKCAFÉ - 14:30 - 17:00 - GRATIS

KWEEKMUZIEK

Eerst speelt ‘Just Teun’ City Blues en dan ‘Miton’, een Jazz/pop duo, semi akoestisch. Tussendoor een popquiz en muziek van gastheer MacHielo.

Tijdens deze 3 uur durende voorstelling nemen gitarist en yogi Jan Kuiper en yogini Yvonne de Hoop samen met vijf topmusici de deelnemers mee op een unieke meditatieve innerlijke reis langs de zeven chakra’s.

PATRONAAT - 15:45

ma 3 - José Koster / Expertise in Ouderschap – 19:00 – 22:00

SUNDAY SESSIONS : THIN WHITE DUKE

STADSSCHOUWBURG - 20:15

HET VEERKWARTIER - 16:00 - GRATIS

Eind jaren zestig en begin jaren zeventig bestormde Creedence Clearwater Revival wereldwijd de hitlijsten. De uit Chicago afkomstige band The Fortunate Sons speelt de muziek van het legendarische CCR met grote precisie.

De gezworen broeders Eddie en Gary Belter spelen met slechts gitaar en contrabas folkabilly versies van hun favoriete sixtiesliedjes.

TAVERNE DE WAAG - 17:00 - GRATIS

Krijg zicht op wat er speelt op een diepere laag tussen jou en je kind(eren). Waar loop je vast? Aan welke patronen ben je gebonden? Een opstelling brengt rust en balans en werkt diep door in je dagelijks leven.

A TRIBUTE TO CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL | THE FORTUNATE SONS (USA)

DONDERDAG 13 FEBRUARI

SLACHTHUISTERREIN - 20:30

PATRONAAT -

Daddy Long Legs is met recht een van de wildste blues/roots acts van het moment. Gewapend met mondharmonica, scheurende gitaren en primitieve drums.

Het Popkoor zingt popmuziek uit Londen. O.a. Supetramp, Queen, David Bowie.

HART HAARLEM - 21:00

PLETTERIJ - 20:30

De leden van JÖP zijn drie musici met een doel. Deze samensmelting van creatieve geesten vormt een eenduidige stem, een frisse kleur in de Nederlandse jazz spectrum. Na het concert is er ruimte voor een jamsessie.

POPKOOR HAARLEM: “LONDON GLORY”

MAANDAG 3 FEBRUARI

BEN VAN DEN DUNGEN 4TET | TRIBUTE TO JOHN COLTRANE

Het Ben van den Dungen Quartet brengt een hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane en zijn muziek. All that jazz is back.

DINSDAG 4 FEBRUARI

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL - 20:15

HET JAAR 250 NA BEETHOVEN

Di 4 – Office Hotel | Fonteinlaan 5 – 19:30 – 22:00

Masterclass ‘Van overprikkeld naar rust’ voor hoogsensitieve vrouwen Ben je hoogsensitief en voel je je regelmatig overprikkeld? Ervaar je vaak stress en voel je je opgejaagd? Ben je het zat om continu moe te zijn en wil je weer lekker in je vel zitten en kunnen genieten van het leven?

O’DREAMS (IRL/HLM)

Timmeren aan de weg in de internationale wereld van folk/singer/songwriters.

DADDY LONG LEGS (USA)

JAZZ

TRIO JÖP

Do 6 – HOF20 | Begijnhof20 – 20:15 – 21:30

Open les Chi Neng Qigong: meditatie in beweging Kom op deze avond kennismaken met Chi Neng Qigong, een eeuwenoude Oosterse vorm van meditatie in beweging. Neem een moment voor jezelf

Welkom in het jaar 250 na Beethoven. Tweeënhalve eeuw na zijn komst op aarde laat Floris Kortie (Podium Witteman), samen met pianiste Vera Kooper, zien én horen hoe Beethoven onze wereld heeft veranderd.

WOENSDAG 5 FEBRUARI

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL - 20:15

Ze combineert haar ongelooflijke vocale kwaliteiten met die van veelzijdig gitarist, won zo’n beetje alle vaderlandse prijzen die er te winnen zijn. Yori’s belangrijkste drijfveer is dat ze verhalen wil vertellen die je raken. JAZZ

THE WOLFHOUND - 21:00 - GRATIS

VALENTINES NIGHT ROMANTIC IRISH SESSION

Wees verliefd aan de voet van de Grote Kerk met een romantische Ierse sessie

ZATERDAG 15 FEBRUARI

Een indoor festival dat op de grenzen verlegt van heavy music

AODHAN

VRIJDAG 7 FEBRUARI

KLASSIEK

Het Haarlemse vocaal ensemble Puisque tout Passe geeft een concert met muziek van Scandinavische componisten. De kern van het programma wordt gevormd door twee werken van de rijzende ster in de wereld van de klassieke muziek, de Noorse componist Ola Gjeilo (1978). Maar nog veel componisten komen aanbod.

ZONDAG 16 FEBRUARI

De band Aodhán brengt Ierse en Schotse Volksmuziek ten gehore

WAALSE KERK | BEGIJNHOF 30 - 15:30

KLASSIEK

SCANDINAVISCHE COMPONISTEN | NORTHERN LIGHTS

PATRONAAT - 19:30

THE MAINE (USA)

De sympathieke poppunk-formatie speelt feelgood- en high-energy songs.

PHILHARMONIE - 20:15

TIP

PINK FLOYD PROJECT | THE WALL 40 YEARS

De grootse, twee uur durende voorstelling is muzikaal gebaseerd op de liveconcerten die Pink Floyd in 1980 en 1981 gaf. Voor dit concert wordt groots uitgepakt, met bijzondere projecties, indrukwekkend decor én quadrafonisch geluid.

Za 8 – Hart Haarlem – 9:15 – 12:15

Schrijven vanuit je hart

Wat beweegt jou vanuit het diepst van je hart? Ontdek het via de magie van het schrijven... Meld je snel aan voor de nieuwe schrijfgroep die 8 februari van start gaat in Hart Haarlem. Welkom! Nog een paar plaatsen beschikbaar! Di 11 – Gymzaal SRO | Lorentzkade 62 – 19:30 – 21:00

Gratis open les Ki Aikido

Wil je blijvend afvallen? Ga je snoepen als je moe, boos of verdrietig bent? Gewichtscoaching gaat verder dan weer een nieuw dieet. Het gaat over hoe en waarom je eet. Hiermee krijg je grip op je eetpatroon. Meer weten? Wees welkom.

Vr 14 – Het Verhalenhuis Haarlem – 20:00

Bewust Haarlem Film: Down to Earth

Op zoek naar een nieuw perspectief en zingeving leefden Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen vier jaar in Noord Amerika samen met een Indianenstam. Ze hebben de wijsheid van de stam oudsten op film vast gelegd.

Za 15 - HOF 20 | Begijnhof 20 – 10:00 – 16:30

Het Haarlemse vocaal ensemble Puisque tout Passe geeft een concert met muziek van Scandinavische componisten. De kern van het programma wordt gevormd door twee werken van de rijzende ster in de wereld van de klassieke muziek, de Noorse componist Ola Gjeilo (1978). Maar nog veel componisten komen aanbod.

Restorative & Yoga Nidra Retraite dag; tot rust komen en opladen

Unieke Retraite dag met Yoga Nidra. Ontdek de kunst van rusten en weer opladen. Zo’n dag waarin je steeds dieper en dieper zinkt naar je rust en stilte…. “Diepgaande ontspanning, zowel fysiek als mentaal, een weldadige ervaring…”

TAVERNE DE WAAG - 17:00 - GRATIS

Sjamanistische klankhealing

LIVE OP ZONDAG | BART VAN SCHOONHOVEN CHRISTINA MARTIN & DALE MURRAY (CAN)

WOENSDAG 19 FEBRUARI

JAZZ CLUB PHIL: ELEKTRA | WHAT IF MILES MET HENDRIX?

ZONDAG 9 FEBRUARI

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL - 15:15

JAZZ

EEN NEDERLANDS-GRIEKSE ALLIANTIE

KLASSIEK

KLASSIEK

JERUSALEM QUARTET

Het veelvuldig bekroonde Jerusalem Quartet is een graag geziene gast in Nederland. Deze keer hebben ze een ernstige Mozart op de lessenaars en van Beethoven die wonderlijke late kwartetmuziek die hij zelf niet meer kon horen.

DONDERDAG 20 FEBRUARI

HET VEERKWARTIER - 18:00 - GRATIS

TUINKAMER VAN JAAP | SYNGA

Een combinatie van electronic soul, R&B met een beetje old-school HipHop.

HET VEERKWARTIER - 16:00 - GRATIS

ROB ACDA AWARD 2019-2020 - VOORRONDE 4

Dan German is an Americana singer-songwriter originally from London, UK.

TAVERNE DE WAAG - 17:00 - GRATIS

THE OLDTIME STRINGBAND(NL)

Ze spelen Bluegrass geïnspireerd door American folk muziek

ZA 1 – PATRONAAT – 22.00 – 03.00

80’S VERANTWOORD

PATRONAAT - 15:30

JAZZ

Verfrissend gearrangeerde jazz- en funkgrooves met ruimte voor improvisatie.

DINSDAG 25 FEBRUARI

PATRONAAT - 18:30

Talking Heads, The Clash, Queen en David Bowie zijn terug op de dansvloer!

Napalm Death (UK), Eyehategod (USA), Misery Index (USA) en meer

VR 7 – PATRONAAT – 23:00 – 04:00

CAMPAIGN FOR MUSICAL DESTRUCTION TOUR

HELLO FRIDAY

WOENSDAG 26 FEBRUARI

Dit jaar alweer een valentijnsdag in het verschiet zonder date of partner? Dat wil je toch niet? Wij zijn jouw cupido en geven de liefde een handje!

ZA 8 – PATRONAAT – 20.30 – 02.00

REGGAE MOVEMENT PRESENTS: TRIBUTE TO BOB MARLEY

ZA 8 – PATRONAAT – 23.30 – 04.00

ZER00’S HEROES

Shake it up, Haaaaaarlem! De grootste hits uit de jaren ‘00 zijn terug

DO 13 – PATRONAAT – 23:00 – 04:00

TIP

PATRONAAT - 20:30

THE BOOTLEG BEATLES (UK)

THE WOLFHOUND - 21:00 - GRATIS

JAZZ

All that jazz is back in Haarlem. In The Wolfhound gaan ze underground

VUNZIGE DEUNTJES

Deze Britten vertolken the Beatles op zijn best. Ontstaan uit de cast van de West End show “Beatlemania” brengen The Bootleg Beatles al jaren hun even kippenvel-knappe als integere eerbetoon aan The Fab Four.

Het perfecte idee om stoom af te blazen na een hete date? They got you!

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL - 20:15

Lekker dansen op onze ecstatic, juicy, heart opening and playful dancing tunes. Spirit Dance verwelkomt je graag, helemaal zoals je bent!

JIM VAN DER ZEE | STARTING THE ENGINE

In ‘Starting The Engine’ speelt The Voice winnaar Jim van der Zee covers van de artiesten die hem inspireren en laat hij zijn eerste eigen werk horen.

ZA 22 – HET SEINWEZEN – 20:30 – 23:30

SPIRIT DANCE

ZA 22 – PATRONAAT – 23:00 – 04:00

HET RESERVAAT

PATRONAAT - 20:00

Achter de draaitafels staan: Jan Oberlaender, Mike Ravelli, Hvidmand

Met Polyphia (USA) en Unprocessed (DE) voor metal liefhebbers en zo

ZA 22 – PATRONAAT – 23:00 – 04:00

COMPLEXITY PRESENTS

HAPPY FEELINGS

DONDERDAG 27 FEBRUARI

Dit vrolijke feestje brengt een overvloed aan confetti en gezellige mensen!

PATRONAAT - 20:00

ZA 22 – PATRONAAT CAFÉ – 23:00 - 04:00

AMIGO THE DEVIL (USA) + DEATHBARREL (NO)

Een vreemd-romantische versie van folkmuziek uit de USA en bevlogen country met een Scandinavische twist. Lekker rauw. JAZZ

KLASSIEK

YALLAH! YALLAH!

VR 28 – PATRONAAT – 23:00

VIERNES CALIENTE – MENASA

De caribische DJ en producer Menasa (Curaçao) komt naar Patronaat! Hij was al te zien op het grote dance festival Tomorrowland.

ZA 29 - LICHTFABRIEK - 23:00 - 04:00

STILLE DISCO

Soefiviering

Bij deze viering in de traditie van het Soefisme, zoals gebracht door Inayat Khan, zullen onder meer teksten worden voorgelezen uit 6 wereldreligies, te weten Hindoeïsme, Boeddhisme, yoga religie van Zarathoestra, Jodendom, Christendom en Islam en zal worden gereflecteerd op een centraal thema uit deze natuurgeneeskunde religies. mindfulness Do 27 - Kristalhelder | Zuid-Schalkwijkerweg 31A – 19:00 – 20:00 klussen Meditatieavond met ondersteuning van duurzaam Kristallen

therapie Voor aanmelden voor een activiteit meditatie of het hele aanbod:

350 bewuste professionals!

KLASSIEK

LEZING SASKIA TÖRNQVIST | BEETHOVEN & SJOSTAKOVITSJ

Beethoven en Sjostakovitsj leefden in totaal verschillende tijdperken en plaatsen. Toch hebben hun levens raakvlakken. Beide componisten wisten hun authenticiteit te behouden en hun artistieke grenzen te verleggen.

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL - 16:00

KLASSIEK

RAOUL STEFFANI, GEROLD HUBER, LIZA FERSCHTMAN & ENRICO PACE

Als eerbetoon aan Beethoven en Sjostakovitsj hebben vier bevlogen musici in dit concert een mooi pact gesloten. Een avond met een gemengd vocaal-instrumentaal programma zoals Beethoven en Sjostakovitsj gewend waren

PATRONAAT - 20:30

AIMING FOR ENRIKE (NOR)

Deze Noorse instrumentale math rockband is explosief en geniaal virtuoos ofzo.

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL - 20:15

KLASSIEK

ATRIUM STRING QUARTET & SOLISTEN NEDERLANDS KAMERORKEST

Grote muziek in kleine bezetting. Voor dit bijzondere concert wordt het gelauwerde Atrium String Quartet uit Sint-Petersburg ingevlogen. Ze Beethovens Septet tot leven, een van de meest geliefde werken uit zijn vroege Weense jaren.

HAARLEMXL DE BESTE EN MEEST COMPLETE UITAGENDA VAN HAARLEM!

TIP

De kans is groot dat je ergens met een koptelefoon op je hoofd bij een silent disco hebt gestaan. De hele nacht kiezen tussen drie kanalen feest?

ZA 29 – PATRONAAT – 23:00 – 05:00

BJARKI LIVE AV + JOB SIFRE + LEWSKI

PHILHARMONIE | VAN WARMERDAM ZAAL - 14:30

ZATERDAG 29 FEBRUARI

TIP

Weg met sprookjes, olielampen en buikdanseressen: in de 1000-en-tweede nacht dansen we op buitengewoon moderne én traditioneel Arabische grooves.

Hiep, hiep hoera, kom lekker lachen bij Lachclub Haarlem! Lachen is supergezond, zowel voor lichaam als geest. Een combinatie van dans, lachen en ontspanning. Wist je dat 10 minuten lachyoga gelijk staat aan een half uur fitness?

FRIDAY FANTASTIC WITH MR. WEIRD BEARD

Je vindt ze op www.bewusthaarlem.nl

HAARLEMXL DE BESTE EN MEEST COMPLETE UITAGENDA VAN HAARLEM! /// HAARLEMXL DE BESTE EN MEEST COMPLETE UITAGENDA VAN HAARLEM!

VR 14 – PATRONAAT – 23:00 – 04:00

ZA 7 MRT – PATRONAAT STAGE 3 – 22:00 – 04:00 – GRATIS

gezonde voeding Mediteren in een groep werkt verdiepend, ontspannend en het geeft mooie dans inzichten. Als je daarbij tijdens de meditatie een edelsteen of kristal in de hand houdt, dan kan er een nog diepere verbinding en ervaring tot stand komen. coaching

Muzikale competitie voor veelbelovende muzikanten uit Haarlem en omstreken.

MANGELMOES IS TERUG!

Van de hardste housenummers tot de lekkerste meezingers. Alles kan.

Wat moeten we nog meer zeggen? Friday Fantastic with Mr. Weird Beard

duurzaam, gezond & plezierig (samen)leven

TIP

Ieder jaar vieren we de verjaardag van Bob Marley in Patronaat! Reggae Movement neemt de avond én nacht over met de beste reggae-artiesten en dj’s uit hun stal om een memorabele ode aan Bob Marley neer te zetten.

Vr 21 – Hof20 | Begijnhof 20 – 20:00 – 21:30

en Edelstenen

PATRONAAT - 20.00

HAARLEM JAZZ UNDERGROUND

DANSEN ONDER DE STERREN - WINTER 2020

Hello 2020, we are coming for you ... dansen onder sterrenhemel.

THE WOLFHOUND - 21:00 - GRATIS

Zo 23 - Soefi-Huis | Burgwal 38 – 11:00 – 12:00

Het Dudok Quartet geldt als de meest veelbelovende Europese strijkkwartetten. De vier strijkers zijn niet alleen. Want met het Griekse duo van violist Noé Inui en pianist Vassiliis Varvaresos lijken ze een heel orkest te vormen.

LIVE OP ZONDAG | DAN GERMAN

STAPPEN & DANCE / FEBRUARI

ZA 1 – HET VEERKWARTIER – 18:00 – 00:00

Liefhebbers van 023TECHNO opgelet! Dit wordt ongekend rammen. Boem, boem.

Lach je gezond bij Lachclub Haarlem!

Het programma ‘Elektra’ is een volledig geïmproviseerde avond met in de hoofdrollen meestergitarist Jerome Hol en trompettist Michael Varekamp

Het wordt het eerste concert van het 25 leden tellende koor met de nieuwe dirigent Robert van der Vinne. Met werk van o.a. Karl Jenkins en Brahms.

ZONDAG 23 FEBRUARI

Dejan Lazić is al jaren een vaste gast bij het Nederlands Kamerorkest. In dit concert speelt hij het Tweede Pianoconcert van Sjostakovitsj. Gordan Nikolić laat het orkest dansen in Beethovens Zevende.

JAZZ

HAARLEMS KLEIN KOOR | VERLANGEN NAAR BEVRIJDING

NEDERLANDS KAMERKOOR | OP ZIJN FRANS

In het Franse chanson nemen componisten al in de dertiende eeuw geen blad voor de mond. Zelfs anno nu krijgen we rode oortjes van de teksten uit de late Middeleeuwen en vroege Renaissance. Een ‘heet’ concert met muziek en tekst

NEDERLANDS KAMERORKEST | BEETHOVEN & SJOSTAKOVITSJ

Een vrije improvisatie gezelschap met Ricardo Jacinto en Nuno Morão uit Lissabon op cello en drums. En Gonçalo Almeida uit Rotterdam op contrabas.

KLASSIEK

KLASSIEK

VRIJDAG 28 FEBRUARI

THE SELVA

WAALSE KERK - 15.00

DOTAN

Als we Dotan moeten geloven heeft hij heel veel zin in zijn nieuwe toer.

PHILHARMONIE - 20:15

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL - 20:15

JAZZ

Opzoek naar de ultieme fusie van flamenco, jazz en Arabische muziektradities.

PATRONAAT - 20:00

Deze achtkoppige band levert energieke dansbare jazz waarbij het publiek niet de kans krijgt om stil te staan en keer op keer verrast wordt. Feest!

PLETTERIJ - 20:30

SENIOREN BIG BAND KENNEMERLAND

THE IMPACT BAND

NEW COOL COLLECTIVE

Deze vierdelige cantate uit 1884 voor vrouwenkoor, sopraan-solo en piano is voor zover bekend nog niet eerder in Nederland uitgevoerd.

Herkenbare big band stukken van o.a. Count Basie, Duke Ellington, etc.

PLETTERIJ - 16:00

PATRONAAT - 20:30

Een mix van Americana en Rock, gespeeld door twee mooie Canadezen.

RUSSEN

VERHALENHUIS HAARLEM - 13.30

TWO 4 THE ROAD(USA)

Guilty Pleasures en ontschuldige bekentenissen van twee Amerikanen

Informatieavond: Afvallen? Emotie-eten? Wees aardig voor jezelf!

Met Las Medicinas, Holbeck, DJ Disfingered, Hosted by Mr. Weird Beard

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL - 21:00

TAVERNE DE WAAG - 17:00 - GRATIS

Wo 12 - Haarlem Counseling | Atjehstraat 39 – 10:00 – 11:30

In zijn solo-programma ‘Songs That Linger’ speelt hij folk/pop-liedjes.

REMONSTRANTSE KERK - 20.00

Ode aan de vreugde. Midden in het Beethovenjaar 2020 kiest het NBE voor de Negende symfonie van de Weense grootmeester. Een speciaal NBE koor van zangers uit verschillende culturen en windstreken zingt Ode to Joy.

ZATERDAG 22 FEBRUARI

PHILHARMONIE | KLEINE ZAAL - 20:15

KLASSIEK

NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE | BEETHOVEN 9

Twee Haarlemse bandjes strijden deze avond wie het meest rockt

Wo 12 – Krista Filius Coaching – 19:30 – 22:00

Het is een klankconcert waarbij je liggend geniet van sjamanistische instrumenten. Zoals de trommel, de didgeridoo, ratels, klankschalen en de stem. Met deze klanken wordt er een heerlijk en helend bad van geluid gecreëerd.

VROUWENKOOR ELISABETH BAS | RIDDERS, RUITERS EN

HAARLEM’S POPSCENE ON TOUR

Een Japanse ‘martial art’ met een filosofische inslag. Ze verenigt de effectiviteit en alertheid van de Samurai traditie met de rust van de Zen meditatie.

PATRONAAT - 21:30 - GRATIS

KLASSIEK

PHILHARMONIE - 14:30

START AFRESH!

Zo 16 – Spiritueel Centrum de Regenboogslang – 14:30 – 16:30

ZATERDAG 8 FEBRUARI

ZONDAG 1 MAART

THE WOLFHOUND - 21:00 - GRATIS

PLETTERIJ - 20:30

HET VEERKWARTIER - 16:00 - GRATIS

THE IRRATIONAL LIBRARY

Met hun zonnige mix van ska, punk en reggae is de zomer al begonnen.

Hoe kan ik leven vanuit mezelf? Wat houdt mij hierin tegen? Of heb je een ander verlangen? Wil je niet alleen inzichten, maar ook concrete handvaten wat je zelf kan doen? Speel dan het laagdrempelige, intuïtieve Bezielingsspel.

COMPLEXITY FEST 2020

THE WOLFHOUND - 21:00 - GRATIS

Ze vormen al 45 jaar de meest ongrijpbare band van Nederland, hebben een ontzagwekkend en razend origineel oeuvre en zijn nog steeds gezegend met kinderlijke nieuwsgierigheid. Over wie kan dit anders gaan dan de 3 mannen van NITS?

TIP

STARFISH

Workshop Bezielingsspel; wat is jouw verlangen?

PATRONAAT - 13:15

DONDERDAG 6 FEBRUARI

PATRONAAT - 20:30

TIP

NITS

MAANDAG 24 FEBRUARI

TIP

YORI - RIDING ON THE WIND

SCANDINAVISCHE COMPONISTEN NORTHERN LIGHTS

STADSSCHOUWBURG - 20:15

DO | MIJN KLEINE HUIS

Laat je verrassen door deze man met de blues uit Ierland

Jasper Blom, Sean Fasciani en Felix Schlarmann spelen in een jazzbezetting met sax, bas en drums composities van Stevie Wonder en brengen met hun programma WonderYears een ode aan de meest creatieve songwriter van de 20ste eeuw.

ELLEN TEN DAMME & THE MAGPIE ORCHESTRA | CASABLANCA

Komend seizoen geven DO en haar muzikanten wederom een volledig akoestische show, gevuld met prachtig Nederlandstalig repertoire. Een intieme avond.

DOM MARTIN (IRL)

COMPLEXITY FEST 2020 PRE-PARTY

TRIO WONDERYEARS

Ellen gaat verder! Na het grote succes van de show ‘Paris-Berlin’ kon een vervolg, met allemaal nieuwe nummers, natuurlijk niet uitblijven. Dus gaat ze met haar Magpie Orchestra en route, van Parijs naar Casablanca.

Na ervaring op te hebben gedaan met New Cool Collective en het kwartet van Eric Vloeimans richtte Anton The Ploctones en kamerjazzkwartet Estafest op. Nu komt hij naar Heemstede met een nieuw trio: Go!Pony

TAVERNE DE WAAG - 17:00 - GRATIS

PATRONAAT - 20:00

WAALSE KERK | BEGIJNHOF 30 - 20:30

THEATER DE LUIFEL | PODIA HEEMSTEDE - 20:15

SUNDAY SESSIONS: CHAOS MET EEN HARDE G

VRIJDAG 14 FEBRUARI

PLETTERIJ - 20:30

STADSSCHOUWBURG - 20:15

JAZZ

ANTON GOUDSMIT

Het bekende Trio Vierstemmig presenteert samen met De Muggenbulten een heerlijke mix van feestnummers (carnaval, skihut, meezingers). ‘Guilty Pleasures’? Welnee, daar gaan we dik overheen. Of onderdoor.

Met muziek van Beaten To Death, Astrosaur en Mary Fields. Je weet wel? KLASSIEK

PODIUM OUDE KERK | PODIA HEEMSTEDE - 20:15

Workshop: Opvoed-opstellingen

Thin White Duke neemt je mee naar de diverse decennia dat Bowie de poppodia overheerste. Met een performance die de echte Bowie-sound benadert, zorgen de muzikanten dan ook voor het echte Bowie-gevoel.

LIVE OP ZONDAG | BUSKIN’ BELTERS

VERVOLG

natuurgeneeskunde

WOENSDAG 12 FEBRUARI

PHILHARMONIE - 10:00 - 13:00

ZATERDAG 29 FEBRUARI /

yoga

ZEQ-ATTACK 1: MET LEO VAN OOSTROM

KLASSIEK

MUZIEK / FEBRUARI

VRIJDAG 21 FEBRUARI

PLETTERIJ - 20:30

DO | MIJN KLEINE HUIS

PODIUM OUDE KERK | PODIA HEEMSTEDE - 20:15

MUZIEK / FEBRUARI

duurzaam, gezond & plezierig (samen)leven

HELEMAAL UIT JAPAN!

TIP

Oproep aan alle Haarlemse house en techno liefhebbers: ontwaak uit je winterslaap. Activeer je Duracell batterij en kom dansen, drinken, vrienden zien en genieten. Acht DJ keizers zetten je in vuur en vlam tijdens Helemaal uit Japan.

OVERIGE / FEBRUARI ZA 1 & ZO 2 _ HAARLEM E.O.

GELUKSROUTE HAARLEM

Geluksroute is een ongedwongen uitwisseling van geluk die voor inspirerende ontmoetingen en mooie ontdekkingen zorgt. De uitnodiging is simpel: Waar word jij gelukkig van en wil je dat delen? En belangrijker, wil je het ontvangen?

ZO 9 – HAARLEM & BLOEMENDAAL – 12.00 – 17.00 – GRATIS

GLUREN BIJ DE BUREN

Er kan door heel Haarlem en Bloemendaal gegluurd worden. Er is een uitgebreid programma samengesteld waarbij 161 lokale acts een plek op het vloerkleed hebben gekregen wat resulteert in totaal 469 optredens.

TIP

ZO 9 – THE WOLFHOUND – 17:00 – GRATIS

TRIVIA NIGHT

So you think you know shit? Trivia quiz, hosted by Dr. Weird Beard.

Facebook.com/HaarlemXL

DO 13 – PATRONAAT – 20:00

LAMOER #7

In deze 7e editie van LAMOER, dé talkshow over boeken, gaat presentator Ronald Kerstma in gesprek met o.a. Herman Koch, Sacha Bronwasser. HAARLEMXL DE BESTE EN MEEST COMPLETE UITAGENDA VAN HAARLEM!

Instagram.com/HaarlemXL


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.