Page 1

SKUDEFESTIVALEN 4. – 7. juli 2013

FOTO: ALF-ROBERT SOMMERBAKK

Hovedsponsorer skudefestivalen 2013

SOLSTAD OFFSHORE ASA


2

FREDAG 28. JUNI 2013

● SKUDEFESTIVALEN 2013

Feirer med smell Skudefestivalen arrangeres i år for 20. gang, og som seg hør og bør under et jubileum, hører fyrverkeri med. Ved midnattstider lørdag vil det, som det ble på 10-årsdagen og 15-årsdagen, fyrverkeri over Skudeneshavn.

Bussturer

Fredag og lørdag kommer Rutebilhistorisk forening Rogaland med en av sine veteranbusser. Bli med på en tur utenfor Skudeneshavn og bli kjent med steder du kanskje aldri har vært på tidligere. Avgangstider står i programmet.

Nattbuss

Også i år vil det bli satt opp nattbuss fra Skudeneshavn. Tidene for bussavgangene vil bli satt opp på alle utesteder, ved infoboden og de største butikkene.

HAUGESUNDS AVIS

Veteranskip på plass Det staselige veteranskipet MS Sandnes ligger til kai under festivalen som hotell og restaurantskip. Det gamle nattruteskipet fra 1950 er et av de vakreste og mest luksuriøse skipene som har gått på norskekysten i rutefart. Om kvelden fredag og lørdag underholder Terje Helgesen og Graham Smith.

Årets håndverkere Aksel Byrkjeland – rokkedreier og husflidsartikler David & co. – gamle motorer Johannes Foss – navarsmed Marit Gilje – spinning og karing av garn Ingve Holm – trefigurer i komisk snitt Tor Jansen – tauverk og reperbane Lars Jelsa – båtbygger Ruth Johanessen – toving og skinnarbeider Kari Knarvik – glassarbeid Tordis Kvarme – toving og strikking Anne Holt Larsen – produkter av fiskeskinn Johannes Line – tredreier Sverre Nordbø – tredreier Alf Rørheim – jærstoler Endre Sanøy – bøkker Reidun Solberg – ansiktsmaler Oline Soldal kaniner (Jonny Zoo) Paul Magne Storebø – knivsmed Knut Sørnes – båtbygger Liv Søyland – gyllenlær Ramunas Vaitkus – karikaturtegner Per M. Vagle – skipskister, båtbarer osv. Gunnar Veivåg – karveskut (treskjæring) Samson Øvstebø – kipebinding Olav Throndsen og Helge risdahl – restaurering av dører og vinduer i Mælandsgården. Det vil også bli vist salting av sild.

Utstillinger Bytunet, Søragadå: Brian Wallace, festivalutstiller. Galleri Centauri, Søragadå: Dag Einar Alfsen (Festivalutstiller 2009) Gamle brannstasjonen: Judith Nordanger. Sjømannsforeningens lokaler: Anne Bisgaard Rossi (Festivalutstiller 2010) Tidligere Skude Rør ved paviljongen: Malerklubben «Art i kulør». Tåkelurfabrikken: SørKarmøy Husflidslag.

BÅTLIV: Skudefestivalen arrangeres i år for 20. gang.

FOTO: RUTH SUNNANÅ SVEISTRUP

Kjærlighet til kystkultur E

n flat stein i en gammel båtstø ved Karmsundet har vært med og formet mitt forhold til kystkultur. Som lita jente lå jeg på denne steinen i timevis – den ene sommerdagen etter den andre – og fisket strandkrabbe. Det var en hel verden der nede i taren. Spenning, tålmodighet, glede. Det var dette som var feriens høydepunkt, årets høydepunkt. I dag, over 40 år senere, kan jeg kjenne sitringen i kroppen når jeg sitter på huk på den samme steinen. Sommeren 1972 ble ferien da kjærligheten til kystkultur gikk over fra forelskelse til bunnløs kjærlighet. Vi var på rorbuferie i Lofoten. De voksne snakket om at det var sommeren det var så fint vær. Jeg husker ingenting når det gjelder været. Jeg husker fisketurene og rorbua. Ett rom, seks køyesenger og utedo der du kunne se rett ned i fjæresteinene når det var lavvann. Og båt. Robåt. Fisketurene var som å være i lykkeland. Jeg hang over ripa og så ned på sandbunnen. Den var svart av sei, og fisken bet på så fort vi hadde fått snøret uti. Jeg var ustoppelig. Jeg har fått høre i ettertid at det var da jeg ble glad i å spise

Betraktning

men som jeg håper blir en del av neste generasjons forhold til kystkultur. I voksen alder har Skudefestivalen bidratt til å gi kunnskap og vise hvor viktig det er å ta vare på kystkulturen. Håndverkere viser gamle teknikker, flotte båter blir vist fram, gamle motorer er pusset opp og tatt vare på.

Ruth Sunnanå Sveistrup Nyhetsleder

Kystkulturen er en del av vår identitet som vi må ta vare på.

fisk. Da jeg for noen år siden fikk en gammel robåt, var det oppfyllelsen av en drøm. Den er som en rød tråd fra barndom-

Skudefestivalen arrangeres i år for 20. gang. Ildsjelene som startet fortjener honnør for arbeidet som er lagt ned i løpet av disse årene. Det er ikke få kveldstimer som har gått med til planlegging og tilrettelegging, booking av artister eller gjennomgang av sikkerheten. Maskineriet må fungere når mellom 30.000 og 40.000 besøkende og flere hundre båter kommer. Festivalen har også fornyet seg siden starten. I år blir det for første gang arrangert matkurs. Margit Vea demonstrerer hvordan du kan lage ulike retter med fisk. En lang rekke artister har i løpet av disse årene gjestet Skudeneshavn. Nasjonalt kjente og lokale artister bidrar til å skape en musikalsk ramme om kystkulturen. Kystkultur er en arv som må pleies og tas vare på. Den er en del av vår identitet.

Utgiver: Haugesunds Avis Ansvarlig redaktør: Jan Tore Hamnøy Magasinansvarlig: Ruth Sunnanå Sveistrup Layout/presentasjon: Trond L. Aase Trykk: Aftenbladet Trykk AS, Bergens Tidene Trykk AS


HAUGESUNDS AVIS

SKUDEFESTIVALEN 2013 ●

FREDAG 28. JUNI 2013

3

Gir ros for å bevare byen Han har ikke vært i Skudeneshavn før, men gleder seg til å besøke kulturperlen og åpne Norges mest kjente kystkulturfestival. KJELL EINAR ØREN kjell.einar.oren@h-avis.no

R

iksantikvar Jørn Holme har bare godord å si om Skudeneshavn og skudenesbuen. – Jeg er imponert over hva de har fått til. Hvor flinke huseiere og næringsdrivende har vært til å ta vare på den gamle trehusbebyggelsen. Og framfor alt hvor flinke de har vært til å få ny virksomhet inn i tomme, gamle hus. De brukes til næringsvirksomhet som kafeer og kultur, sier riksantikvaren. Han gleder seg til å komme til Skudeneshavn og har hørt

veldig mye om karmøybyen og festivalene i mange år. – Det var magisk for meg å bli invitert til å åpne kystkulturfestivalen, sier Holme som egentlig skulle være på ferie når festivalen åpner. Men han fikk ryddet plass til Skudeneshavn-besøket, dit han flyr direkte fra Nord-Norge. Han karakteriserer byen som en kulturperle med et særdeles godt bevart bygningsmiljø. Holme blir i Skudeneshavn til neste dag og vil benytte anledningen til å oppleve byen og det unike miljøet. Han gleder seg til festivalen og alt livet i den forbindelse. Og treffe både eiere av bygningene og båtfolk. I åpningstalen vil han si at han er veldig opptatt av kystkultur og rose eierne av bygningene og befolkningen i Skudeneshavn for sin innsats for å ta vare på byen så tidlig som de gjorde. I en periode hvor dette hadde lav prioritet mange ste-

der i Norge for øvrig. Eierne i Skudeneshavn hadde ikke en slik holdning. Holme har ikke selv båt – men han har tatt båtførerprøven. – Det er rett og slett mangel på tid, som gjør at jeg ikke har båt, sier Holme hvis tvillingbror har seilt som kaptein over Atlanterhavet. Jørn Holme (53) er utdannet jurist. Han har i sin karriere bl.a. vært første- statsadvokat ved Økokrim, lagdommer i Eidsivating, statssekretær i Justisdepartementet og sjef for Politiets sikkerhetstjeneste fram til han ble riksantikvar i 2009. – Mange stusset nok litt da jeg fikk jobben som riksantikvar, sier han. Det var nok ikke mange som kjente til at han hadde erfaring som assisterende riksantikvar i 1997. Den tidligere PST-sjefen sier de to jobbene dreier seg om å ta

MAGISK: – Det var magisk for meg å bli invitert til å åpne Skudefestivalen, sier riksantikvar Jørn Holme. vare på bestående verdier. – Som PST-sjef beskyttet jeg demokratiet. Som riksantikvar passer jeg på våre kulturminner, sier han. Holme er også glad for erfaringene fra politikken (han var

statssekretær for Odd Einar Dørum i justisdepartementet i Bondevik II-regjeringen). – Det er viktig å forstå politikere og å vite hvordan man legger sakene fram for dem, sier han.

FESTIVALTILBUD STORE STØRRELSER

&ĞƐƚŝǀĂůƚŝĚ ͊ Mandag - lørdag

 ²  

SKINNJAKKER DAME & HERRE

ALLSIZ8EXL 2XL -

Sn HQ PHQJGH YDUHU

DIV. SKJORTER R OG T-SKJORTE

÷50% NB: MASSE NYHETER FRA

÷50-70% !SOLID HETTEJAKKER

kun 199,-

SPENNENDE TILBUD FRA FQ 1924 !SOLID GIOVANI KLØVER/A-TEAM

VELKOMMEN TIL

ƉĞŶƚ ũƵůŝ͗ ϭϬ Ͳϭϳ ;ϭϬͲϭϱͿ důĨ͘ ϱϮϴϱϬϳϮϰ

&ƆůŐ ŽƐƐ ƉĊ

JnJDWD L .RSHUYLN

A-TEAM (Parkering ved butikken) Tlf. 51 20 07 77 KANALV 1, 4280 SKUDENESHAVN


FREDAG 28. JUNI 2013

4 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

HAUGESUNDS AVIS

5 om festivalen Hva har Skudefestivalen betydd for Skudeneshavn og Haugalandet?

Aase Simonsen Ordfører i Karmøy – Festivalen er etablert som en stor attraksjon og høydepunkt lokalt og regionalt. Vi blir stolte, over å ha Norges best bevarte småby. Yndet mål for båtfolk.

MED LOKAL HJELP: Christian Ingebrigtsen (foran t.v.) og a1 har med seg skudenesbuen Kjell Harald Litangen på gitar, under konserten. Kjell Arvid Svendsen Tidligere ordfører i Karmøy – Festivalen bidrar positivt innad og utad. Sveiser folk sammen. Trekker mye folk. Setter byen og regionen på kartet. Gagner handelsstanden.

a1 og Trine Rein Intet jubileum uten storslagne gaver. Når Skudefestivalen feirer 20 år, er det publikum som får gaven lørdag kveld.

Marit Ellingsen Lensmann i Karmøy – Festivalen betyr utrolig mye for folk i byen. Vi berømmer ildsjelene. Imponerende. Syr byen sammen og er noe vi viser fram til alle besøkende i regionen.

Lars Peder Solstad Adm.dir. Solstad Offshore – Det beste som har skjedd byen på mange år. Skaper identitet, dugnadsånd, oppmerksomhet og trekker mye folk. Til nytte for regionen.

KJELL EINAR ØREN kjell.einar.oren@h-avis.no

S

kudfestivalarrangørene er i sitt mest gavmilde hjørne, når de gjennomfører sin 20. festival. Publikum får en gave utenom det vanlige – en jubileumskonsert med a1 og Trine Rein og Karmøys egen Sveinung Hølmebakk som syngende konferansier. – Jeg gleder meg. Trives svært godt på Haugalandet, sier Trine Rein som hadde julekonsertpremiere i Åkra kirke. Artisten avslører at hennes neste juleturné vil ha premiere i Etne. Hun møtte noen nye kor da hun var her sist, og det fris-

tet til nytt samarbeid. Hun har med seg Øystein Lund Olafsen på keyboard. a1 kjenner hun fra samarbeidet under «Gift og Japan» der var med for å hjelpe etter tsunamien. Trine Rein som er en kjent artist i Japan – verdens nest største musikkmarked – er glad i sjø og saltvann. – Det er jeg avhengig av, sier hun.

a1 med lokal gitarist – Vi kommer med fullt show, og vi stiller med fullt band. Der er Kjell Harald Litangen som er vokst opp i Skudeneshavn, gitarist, forteller Christian Ingebrigtsen. Ingebrigtsen som er sønn av den kjente norske trubaduren Stein Ingebrigtsen ble kjent med medlemmene i a1 – Mark Read, Ben Adams og Paul Marazzi – etter at han i 1996 fikk plass på talentskolen, Paul McCartneys Liverpool Institute for Perfoming Arts. Der studer-

JUBILEUMSKONSERT: Trine Rein skal synge i Skudeneshavn. FOTO: SCANPIX

te han låtskriving og produksjon. Boybandet som ble til i 1998, oppnådde stor suksess og holdt på til 2002. Da ble bandet oppløst, da Paul Marazzi forlot det. I 2009 gjorde de tre første comeback. Ingebrigtsen gleder seg til å komme til Skudeneshavn. Men har flere konserter som soloartist – og sammen med faren – før det.

Tenor med dobbeltrolle Skudefestivalen byr på dobbel dose Sveinung Hølmebakk. KJELL EINAR ØREN kjell.einar.oren@h-avis.no

Marit Synnøve Vea Leder Avaldsnesprosjektet – Fokuserer på kystkultur med levende båtliv. Skaper blest om og markedsfører Haugalandet. Kombinasjonen båtliv, trehus og musikk trekker folk.

– a1 framstår i «ny dress» – tilpasset musikken i 2013. Jeg er glad for at både voksne og unge kan ha glede av musikken vår. Vi har også fans som er 15 år gamle – ikke bare de som lyttet til musikken vår for mellom 10 og 15 år siden, sier han. – Jeg skulle gjerne ha vunnet Melodi Grand Pris, innrømmer artisten etter tre andreplasser de siste fem årene.

SKAL JODLE: Sveinung Hølmebakk har jodlet siden han lærte det av å høre på Busserulls som sjuåring.

Hølmebakk som kommer fra Sævelandsvik skal være konferansier lørdag og opptre sammen med onkelen, lyriker Reidar Munkejord, på Tåkelurfabrikken fredag. – Jeg gleder meg til dobbeltoppgaven på «himabane». Det er en glede og en ære å få være konferansier i

jubileumsgave-konserten, og synge sammen med Trine Rein, sier tenoren som er både, kjent og anerkjent som en av de tre i Nordic Tenors. I tillegg skal han introdusere de andre artistene. Men fredagskvelden blir «Seinkveld med Sveinung og Reidar» – sanger og dikt med undertittelen «Sveinung og Reidar synger og leser om damer de aldri fikk». – Noen har spøkefull spurt hvor lang tid vi har til rådighet, for dette blir et omfat-

tende tema, sier han. Og legger til at det nok blir både humor og alvor i dialogen mellom to generasjoner. Hølmebakk synger sine nyskrevne sanger, mens onkelen kommer med ny diktsamling i høst som han leser fra. Han leser også fra tidligere diktsamlinger. Blant sangene er «Hymne til Karmøy», hans nye singel «Sommertider» som kom ut i juni og «Sov mitt barn», skrevet til hendelsene 22. juli 2011.


HAUGESUNDS AVIS

FREDAG 28. JUNI 2013

SKUDEFESTIVALEN 2013 â—?

5

Sikkerhet for bĂĽtfolket Mellom 500 og 600 bĂĽter er ventet til Skudeneshavn under festivalen. RUTH M. SUNNANĂ… SVEISTRUP ruth.s.sveistrup@h-avis.no

V

i har fütt rutine pü dette, og bütfolket har fütt rutine, sier Bjørn Thomassen i vaktbütkomiteen og gir skryt til bütgjestene. – De er flinke til ü følge instruksene, og det er tydelig at de setter pris pü den høye sikkerheten sier han.

22.00. I travle perioder er det to vaktbüter. Det gür ogsü uniformerte streifvakter i havneomrüdet etter klokken 22.00 som et ytterligere ledd i sikkerhetstiltakene. Thomassen og Gjestsen har hatt vaktbüten som ansvarsomrüde siden den første Skudefestivalen i 1994.

!

Bütfolket setter stor pris pü den høye sikkerheten.

mange bĂĽter samtidig, men det er litt av sjarmen. NĂĽr bĂĽtfolket kommer, fĂĽr de utdelt instruksene for festivalen.

BJĂ˜RN THOMASSEN

– Alle bütene som kommer slipper inn, men vi prioriterer de som har meldt seg pü slik at de für kaiplass. Pümelding er viktig for større büter. Det ser litt kaotisk ut nür det kommer

Første og viktigste instruks er forbudet mot üpen flamme. – Grilling og annen üpen flamme i büt er forbudt, sier Thomassen. Nür det gjelder plasseringen av bütene, legges trebüter innerst, og trebüter brukes som brannsluser mellom plastbüter.

– Dersom det oppstür brann, brenner trebüter langsommere enn plastbüter. Derfor har vi de innerst, sier Thomassen.

Sikre seg plass Allerede flere dager før festivalen kommer folk for ü sikre seg plass i sommerbyen. – Enkelte kommer tidligere og tidligere. De legger ferien til festivalen og ønsker en fin plass til büten. Vi er tilgjengelige ogsü for dem, men vaktbüten blir ikke bemannet før onsdagen, sier Thomassen.

� UTSTYR I VAKTBÅT ◗ Kommunikasjonsutstyr (VHF/ mobiltelefon). Vaktbüten og havnekontoret er ü treffe pü vhf 10. ◗ Flytevester til alle om bord ◗ Tau ◗ Brannpumpe ◗ Brannslukker ◗ Utstyr for kapping av fortøyninger ◗ Plan for bütplassering

KJĂ˜KKEN utstilt hos oss! ILLUSTRASJONSFOTO. AVBILDET MODELL ER IKKE UTSTILT Ă…KRA.

Se

ARKIVFOTO: RUTH SUNNANĂ… SVEISTRUP

Ă…pen flamme forbudt

Skift Sammen med Oskar Gjestsen og StĂĽle Kristiansen koordinerer Thomassen vaktbĂĽtens oppgaver. De har mellom 30 og 35 personer som bemanner bĂĽten pĂĽ skift, fra klokken 10.00 til

VAKTBÅT: 12 timer i døgnet, fra klokka 10.00 til 22.00 er vaktbüten bemannet.

Integra Svart                 V          V         Integra Black

ÂŤVii hjelper ÂŤV hjel hj e pe el perr gjerne gjer gj erne er n med ne med e planlegging pl p lan a le legg g in ing g og g ttegningÂť egni eg ning ng gÂť

Ă…krehamn

 Tlf. 52 84 45 45  post@akraelektriske.no 

Ă…pent: 10-19 (10-15)


FREDAG 28. JUNI 2013

6 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

HAUGESUNDS AVIS

Musikere Hva har Skudefestivalen betydd for deg som musiker? – Siden vi har en så omfattende rigg spiller vi ikke mye på festivaler, men Skudefestivalen har vi alltid sagt ja til. Har vært med 3–4 ganger. Det er alltid kjekt å spille i hjemtraktene våre. Øyvind Staveland

– Skudefestivalen gir meg minner om en spektakulær scene på en lekter ute i sjøen. Hyggelige mennesker i vakre omgivelser, og selvfølgelig strålende vær. GLEDER SEG: Kari Bremnes opptrer i Falnes kirke. Rita Eriksen

– Det er alltid en fornøyelse å komme til Skudeneshavn, hyggelige folk og veldig koselig. Jeg skulle gjerne dratt dit hver eneste uke. Festivalen er et godt påfyll for sjelens uendelige ensomhet. Svein Tang Wa

– Det er alltid sol på Skudefestivalen. Den gangen vi spilte der hadde vi en utrolig kul konsertopplevelse. Arrangørene er gjennomproffe, i år skal jeg ikke spille, men drar dit helt sikkert for å få sol. Helge Toft

Kari Bremnes m kirkekonsert i F – Jeg har oppdaget at i kirken er ikke noe fremmed. Der er det plass til alle. KJELL EINAR ØREN

kjell.einar.oren@h-avis.no

K

ari Bremnes holder sin første kirkekonsert i Falnes kirke fredag 5.

juli. – Kirken har sett at det er mange muligheter og tåler det meste. I min barndom var det plass til alle i kirken, sier den folkekjære artisten fra Svolvær i Nordland, nå bosatt i Oslo. Hun forteller at hun og de fire musikerne i det faste ban-

det som hun har spilt med i flere år: Bengt Hanssen på tangentinstrumenter, Sondre Meisfjord på bass, Hallgrim Bratsberg på gitarer og Helge Nordbakken på trommer ikke legger opp til et eget og spesielt program for kirkekonserten. – Jeg tror vi har nok å velge i, i det materialet vi har gjort – og gjør – til å fylle en slik kirkekonsert. Men vi er opptatt av valget av musikk, selv om konserten ikke er planlagt i detalj ennå, sier hun. Hun er klar på at de vil velge fritt fra katalogen. – Både sanger fra mitt nye album og også låter vi har brukt lenge vil være en naturlig del.

Vi vil velge låter fra forskjellige epoker, sier Bremnes. Det er første gang Kari Bremnes besøker Skudeneshavn og hun gleder seg til konserten og å få se seg rundt i Karmøy-byen med sin bebyggelse fra 1800-tallet. Bremnes er en av tre artistsøsken og ble født i Svolvær i 1956. Hun er datter av dikteren Ole H. Bremnes, og er vokst opp med musikk i hjemmet. Moren hadde tenkt å bli pianist, og pianoet var midtpunktet i hjemmet. – Vi hørte mye musikk og spilte mye, sier hun. Hun er utdannet cand. mag i nordiske språk og litteratur,

– Tidenes verste vær

HEINE TOTLAND.

FOTO: LISE ÅSERUD / SCANPIX

– Jeg har svært gode minner fra Skudefestivalen, hadde faktisk ei hel helg der i forfjor. Kirkekonserten sammen med Silje Nergaard var fullstappa, intimkonserten med Buddy Holly-bandet mitt i naustet for sponsorene lørdagskvelden var skikkelig svett, og ekte rock & roll. Vi hadde også nattkonsert med tidenes verste vær. Det

var nesten som jeg følte at livet hang i en tynn tråd oppe i tårnet. Det pøsa sidelengs inn på scenen og vinden reiv i både oss, instrumentene og tårnet sjøl. En flott festival med svært hyggelige folk, veldig stas. Jeg kommer gjerne igjen.

HEINE TOTLAND


HAUGESUNDS AVIS

FREDAG 28. JUNI 2013

SKUDEFESTIVALEN 2013 ● 7

Kunstnere Hva har Skudefestivalen betydd for deg som kunstner etter at du var festivalutstiller? – Det var veldig stas for meg å få være festivalutstiller. Jeg vokste opp i Skudeneshavn. Å vise fram maleriene mine til kjente har hatt stor betydning. Festivalen byr på en fantastisk mulighet til å vise fram kunsten. Norun Kim Høines

FOTO: YNGVE OLSEN SÆBBE

ed sin første alnes kirke historie og statsvitenskap fra Universitetet i Oslo. Det var storebror Lars som introduserte henne for musikk, mens hun selv ønsket å bli skuespiller og reiste til Oslo med dette for øyet i 1977. Hun debuterte som plateartist i 1980 – «Folk i husan», men det store gjennombruddet kom med «Mitt ville hjerte» i 1987 som hun fikk Spellemannsprisen for samme år. Senere har hun gitt ut en rekke album både alene og sammen med artister som brødrene Lars og Ola Bremnes, Lars Klevstrand, Ole Paus og Mari Boine. Hun er en godt etablert artist

!

I min barndom var det plass til alle i kirken.

KARI BREMNES Artist

med store tilhørerskare også utenfor Norge. Hun er også tekstforfatter og melodiskaper og oppfattes ofte som en litt mystisk artist. Sangen «Københavnerkneipe» som kom ut på albumet «Spor» i 1991 regnes som en av hennes mest kjente sanger. Sangen handler om et sterkt

møte med en ung jente i København. I Cover Me på TV2 gjorde den svenske hiphop artisten Timbuktu en egen versjon av denne sangen. Sammen med Ketil Bjørnstad har hun også framført et Munch-program – med tekster av Munch – og en av sangene som kan være med i repertoaret i Falnes kirke er «Skrik» med tekst av Edvard Munch. Hun har også holdt konserter sammen med Richard Wolf (i Stockholm) og i Operaen i Oslo var hun gjest hos Sivert Høyem. Kari Bremnes forteller om en sommer med en god del konserter rundt om i Norge.

– Skudefestivalen har gitt meg utrolig mange gode kontakter, også utenlands. Det var her jeg fikk kontakt med Koperviks vennskapsby i Skottland, og siden ble invitert over for å stille ut i et stort kunstgalleri. Roald Tellnes

– Sommeren kommer alltid med Skudefestivalen. Jeg har pakket sommertøyet og reist hjem hvert eneste år. Den uslåelige kombinasjonen av vakre omgivelser, yrende folkeliv og sommersol kan jeg ikke gå glipp av. Njål Lunde

– Da jeg var festivalkunstner i 1997, hadde vi nettopp flyttet hjem etter åtte år i utlandet. Siden tror jeg jammen jeg har vært med på festivalen hvert eneste år, minus ett. Anna Kristin Ferking

– En sterk opplevelse – Min far var født i Skudeneshavn og min farfar var fyrvokter på Geitungen fra det åpnet til et stykke ut på 30-tallet da familien flyttet til Østlandet. Jeg har aldri visst mye om denne perioden de hadde der, og siden de nå alle er døde var det ingen jeg kunne spørre. Da jeg var festivalkunstner i 2010, traff jeg utrolig mange mennesker som husket famili-

en min fra den tiden. Det var faktisk flere som hadde vært på barselbesøk da min far ble født. Jeg fikk høre en mengde festlige historier om min egen familie. Jeg følte umiddelbart en tilhørighet til et sted jeg ikke kjente fra før. Der var en sterk opplevelse. ANNE BISGAARD ROSSI

ANNE BISGAARD ROSSI.

FOTO: RUTH SUNNANÅ SVEISTRUP


HAUGESUNDS AVIS

SKUDEFESTIVALEN 2013 ● 9

FREDAG 28. JUNI 2013

Distriktets råeste faghandel med eget serviceverksted! Distriktets største utvalg i HENGERE

Vi har utstyret for landskapspleie, hekk – og krattrydding:

BRENDERUP1205S ning l. presen

Ink

hjul

og nese

Levert m/brems 9.450,Kassemål: 204x116x35 cm Totalvekt: 750 kg Nyttelast: 610 kg

FS130

FS87

FS 38 Bensindrevet gresstrimmer.

Knallpris!

Kan leveres i delbar utgave for bruk tilleggsutstyr.

Kraftfull trimmer for krevende oppgaver Kan leveres meed krattkniv. Ord. 3.690,-

Best i test

Knallpris!

6.290,1.490,-

BRENDERUP 4260 TB 2000kg Kassemål: 258 x 143 x 35 cm Totalvekt: 2000 kg Nyttelast: 1655 kg

FS460

FS240

Ryddesag/ gresstrimmer

Inkl 3 STK SKJÆREVERKTØY

Ideell for trimming av hagen og i landbruket til store grasflater, ugress og tynne stammer. Meget lettstartet.

Inkl 3 STK SKJÆREVERKTØY

4.390,- 4.990,-

2.990,-

Meget lettstartet med M-tronic. Svært sterk ryddesag for proffbruk.

PROFFMASKIN

6.990,-

innbyttekampanje

18.990,-

Ord pris 6.990,minus 1.500; for din gamle klipper uansett stand Innbyttepris kun

5.490,-

HIPPE 25.12.750B Totalvekt: 750 kg asse å Nyttelast: 545 kg Kassemål: 208x147x32 cm

08

3 c

v glipp a » e k k i å en «G ulighet m e n den

MB 650V

Med 6 hk Briggs & Stratton ReadyStart motor, 50 cm klippebredde og 75 liter oppsamler.

11.990,HIPPE 25.24.1300 Kassemål: 244x147x32 cm Totalvekt: 1300 kg Nyttelast: 1000 kg

Leveres med nedfellbare sidelemmer

Toro AD 48

Toro AD 55

Automatic gressklipper

recykler plenklipper

6 hk motor 0-6,4 km/t Stor oppsamler / bioplugg 48 cm klippebredde

19.990,-

Med 6 hk Briggs & Stratton ReadyStart motor, 55 cm klippebredde

TILBUD

4.890,-

TILBUD

4.290,-

ALLTID GODE TILBUD PÅ HØYE PÅBYGGINGSKARMER TIL HIPPE-HENGERNE

nger

KAMPANJEPRISER! SPAR 1000,-

5 cm

HSA 65 Hekksaks

Distriktets Ifor Williams forhandler

før 3.990; Inkl. batteri og lader Pris uten batteri 1990; Før 2350;

Nå 2.990,-

Gresstrimmer FSA 65

Stort utvalg i proffhengere fra Ifor Williams

m/batteri og lader Pris uten batteri og lader 1690,Kun priseksempler. God pris på full pakke! 14.390,-

Hagia Karmøy A/S

Hagia Haugesund A/S

Åpningstider:

Åpningstider:

Bønesveien 70, Torvestad,tlf. 52 84 67 88

KARMØY

Nå 1.990,-

Mandag–fredag 08-16 Torsdag 8–18 - Lørdag 9–14

Karmsundgaten 178, vis a vis stadion, tlf. 52 84 67 88

HAUGESUND

Mandag–fredag 8-19 Lørdag 10 -15


8 â—? SKUDEFESTIVALEN 2013

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS

KJEMPEUTVALG I NYTT OG BRUKT Kvalitet for alle!

FINNMASTER PILOT 7.0

FINNMASTER 62 BR

Meget lekker og brukervennlig bĂĽt m/Yamaha 150 hk. Inkl. comfortpakke.

En praktisk bruks- og ďŹ skebĂĽt. m/Yamaha F115.

Fra kr 426.900,-

Kr 319.900,-

SO

LG

T

FINNMASTER 55 BR COMFORT

FINNMASTER F68 DC COMFORT

m/Yamaha 150 hk. Inkl. Garmin 720 kartplotter.

Perfekt hytte- og turbĂĽt m/Yamaha 80 hk. Inkl. Garmin 720 kartplotter.

FINNMASTER F68 DC COMFORT

FINNMASTER 53 BR

Kr 439.900,-

Kr 264.900,-

m/Yamaha 225 hk. Inkl. Garmin 720 kartplotter og comfortpakke.

ÂŤBestselgerenÂť m/Yamaha 70 hk, Inkl. kapell, putesett og kartplotter.

FINNMASTER 62 DC

FINNMASTER 52 SC

Kr 459.900,-

Kr 209.900,-

m/Yamaha 60 hk. Inkl. putesett og kartplotter.

Den sportslige daycruiseren m/Yamaha 150 hk. Inkl. comfortpakke.

Kr 359.900,-

Kr 174.900,-

BruktbĂĽter ĂĽt ob m De

ĂĽt ob m De

11 GRANDEZZA 29 WA m/Volvo Penta 330 hk

11 FAIRLINE SQUADRON 42 99 REGAL 2850 m/Volvo Penta 2x370 hk. Mye utstyr! m/Volvo Penta KAD43 220 hk Generator +++

05 UTTERN D68 DTI EXCLUSIVE GRANDEZZA 23 DC m/120 hk m/Volvo Penta D3 200 hk

Kr 1.499.900,-

Kr 3.490.900,-

Kr 299.900,-

Kr 399.900,-

L SO

Kr 629.900,-

GT

NB 840 m/Volvo Penta AD 41 200 hk

11 GRANDEZZA 26 CA m/Volvo Penta D3 200 hk

09 FINNMASTER F68 COMFORT m/Yamaha F225

97 SCAND TROPIC 7800 08 UTTERN D66 EXCLUSIVE m/Volvo Penta KAD 43 220 hk diesel m/Mercruiser 210 hk

Kr 469.900,-

Kr 749.900,-

Kr 419.900,-

Kr 424.900,-

Ă…kra Bilimport RĂĽdhusv. 1, 4270 Ă…krehamn. Tlf. 52 84 55 00 www   .aakrabaat.no

For mer info om bĂĽtene:

www.aakrabaat.no

Kr 379.900,-


10 â—? SKUDEFESTIVALEN 2013

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS

Ă˜nsker at folk skal kjenne ekte matglede Norske rĂĽvarer med inspirasjon fra andre kulturer. Med enkle knep ønsker Margit Vea ĂĽ gi folk inspirasjon matveien. RUTH M. SUNNANĂ… SVEISTRUP ruth.s.sveistrup@h-avis.no

F

or første gang arrangeres matkurs under Skudefestivalen. Torsdag 4. juli inntar Margit Vea, faglÌrer i ernÌring, helse og miljøfag, Tükelurfabrikken.

milien. Jeg legger vekt pü ü bruke norske rüvarer med inspirasjon fra andre matkulturer, forteller hun og sikter da til bruken av chili og hvitløk. Pü kursmenyen under Skudefestivalen stür fingermat, forrett – rü fisk pü norsk, fiskeretter med ny vri, marinert fisk, passende salater og dess-

!

Jeg legger vekt pĂĽ ĂĽ bruke norske rĂĽvarer.

MARGIT VEA

Fiskeretter – Pü kurset ønsker jeg ü gi inspirasjon og tips for ü fü variasjon pü matrettene. Utgangspunktet er boken jeg ga ut i vinter, Fiskeretter for hele fa-

ert. Pümelding til kurset skjer direkte til Vea. – Folk spiser for lite fisk, og jeg har opplevd pü flere av kursene mine at opplÌring i ü til-

berede fisk blir tatt godt imot. Mange für blant annet se hvor lett det er ü lage egen fiskepudding, forteller Vea. Margit Vea, er skudenesbu, vokste opp i Tanzania og Madagaskar og bor i Haugesund. I flere ür arbeidet hun i Sjømannskirken, fire ür i Dubai og tre ür i Sydney. Vea har undervist en rekke ür i videregüende skole, voksenopplÌringen og grunnskolen. Hun holder foredrag og kurs for foreldre, skole- og barnehageansatte, i helsesektoren og for andre. Har ogsü noe undervisning pü Universitetet i Stavanger og AOF Haugesund. Hun er fast skribent for Aftenposten Juniors matside og Matpatruljen og har barnematsiden barnemat.com. Hun har utgitt bøkene: Hjemmelaget spedbarnsmat (1999), Lettlaget barnemat

(2002) Mat for barn (2007), Kjøkkenpatruljen (2010) og Fiskeretter for hele familien (2013).

Kokkekurs for barn Pü dagtid under tre av festivaldagene, inviterer Margit Vea barn til kokkekurs i fisketeltet. – I fjor gjorde vi dette for første gang. Da fikk de lage fiskepakker. I ür skal vi steke makrell og ha i brød, akkurat som pølse brød, sier hun. At mange barn sier de ikke liker fisk, mener Vea er de voksnes ansvar. – Voksne mü la barna fü smake. Sushi er et eksempel pü mild og god mat som mange barn liker. Gjennom kurset pü kvelden torsdag og Fiskesprell-kursene for barn ønsker Vea at folk skal bli inspirert til ü ha ekte mat pü bordet og kjenne matglede.

FISKERETTER: Margit Vea ønsker at folk

/D RVV SUHVHQWHUH KHOH 3ULXVIDPLOLHQ RJ  §UV HUIDULQJ PHG K\EULGWHNQRORJL

’½Š¸e 3ULXV 3OXJLQ +\EULG

3ULXV +\EULG

’½Š¸e 3ULXV 6HYHQ +\EULG ,QNO IUDNW OHY RJ UHJRPN 3ULXV 6HYHQ +\EULG IUD NU  3ULXV +\EULG IUD  3ULXV 3OXJLQ +\EULG IUD )RUEUXN EODQGHW NMºULQJ XWVOLSS &2 RJ 12[ 3ULXV SOXJLQ +\EULG IUD  OPLO IUD  JNP IUD  PJNP 3ULXV +\EULG IUD  OPLO IUD  JNP IUD  PJNP  3ULXV 6HYHQ +\EULG IUD  OPLO IUD  JNP IUD  PJNP $YELOGHW PRGHOO NDQ KD HNVWUDXWVW\U 0HG IRUEHKROG RP WU\NNIHLO

Â˜ÂłÂ˝ÂłÂ¸ÂĽ ÂŒÂĽÂšÂŤÂŠÂˇÂšÂ˛Â¨ …— .YDOLWHW KHOH YHLHQ 6DOKXVYHJHQ   +DXJHVXQG Ţ 7OI    

‡SQLQJVWLGHU 0DQG  RQVG IUHG    7RUVG    /¡UG VWHQJW ZZZWR\RWDKDXJHVXQGQR ZZZIDFHERRNFRPWR\RWDKDXJHVXQG


HAUGESUNDS AVIS

SKUDEFESTIVALEN 2013 ● 11

FREDAG 28. JUNI 2013

Regulert biltrafikk Biltrafikken i Skudeneshavn blir også i år regulert. Reguleringen betyr at fartsgrensen settes ned til 30 km/t, og det blir forbikjøringsforbud på Fv 47 i Skudeneshavn – fra krysset Høynesveien og sørover under festivalen. Følgende gater/veier/torg stenges for kjørende trafikk med sperrebukker: Kaigata sperres delvis ved Ebeneser omreguleres av mannskap. Kaigata sperres ved Frelsesarmeen. Kanalvegen/Kaigata sperres i krysset Kanalvegen/ Kaigata. Kanalvegen sperres ved Rekkeveien. Torget sperres ved begge inn-/utkjørsler. Sørågadå sperres i krysset ved Veibelsbakken. Feilparkerte biler vil bli tauet bort på bileiers bekostning.

Lekejungel

skal bli mer glad i å spise fisk. I februar ga hun ut boken Fiskeretter for hele familien.

FOTO: THOR BRØDRESKIFT

Skudeneshavn skole og fritidspark anbefales for store og små. Her er det klatrevegg, slengtau og muligheter for ballspill.

Velkommen til CASTOR entreprenør Vi er en lokalt forankret ingeniør- og entreprenørbedrift for alle typer byggeoppdrag og entrepriseformer for Haugalandet og Sunnhordland. Castor ble 7 år i mai, og har på denne tiden bygget opp en referanseliste med mange faste og gode kunder – se: http://www.castorentreprenor.no/referanser/

Hvorfor velge Castor entreprenør as? En god opplevelse for byggherren En byggeprosess med struktur – uten å være byråkratisk Riktige og raske beslutninger Forståelse og ivaretagelse av byggherrens behov Best pris for rett kvalitet til avtalt tid Ordner alle formalia i tillegg til selve byggingen Kan tilby totalbudsjettering

VI AVKLARER – PROSJEKTERER – BUDSJETTERER – UTFØRER - DOKUMENTERER

VÅR VISJON er å hjelpe våre kunder med alle typer byggeprosjekt, slik at de får den beste gjennomføring uten at de «forsvinner» i mengden av store prosjekt hos store entreprenører. Castor entreprenør skal gi personlig og tett oppfølging til konkurransedyktig pris, kvalitet og tid.

Besøk vår nettside: http://www.castorentreprenor.no/ Kompetanse - kvalitet - effektivitet

TA KONT Tor Åge 95 40 50 50


12 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS

Ler du ikke, får du pengene tilbake Komiker Rune Bjerga har med seg lattergaranti til Skudeneshavn.

IRENE JACOBSEN

D

et fungerte ikke helt for Rune Bjerga å kombinere eiendomsmekling og humor. – Jeg skjønte det da jeg åpnet døra og ønsket velkommen til visning på et hus til 5 millioner kroner, og ble møtt av folk som lo seg i hjel. Det ble bare tull – folk hadde sett meg som komiker på scenen kvelden før – og plutselig sto jeg der og solgte hus. For seks år siden sa han derfor opp jobben sin i DNB Eiendom og satset heller på å leve av humoren på fulltid.

Fulgte magefølelsen – Det kan nok være humor også i eiendomsbransjen, men jeg var likevel en klovn på feil plass. Jeg fulgte magefølelsen, sa opp og har ikke angret på det et sekund! Rune Bjerga har et solid fotfeste på sørsida av Boknafjorden, i løpet av 2013 håper han å gjøre seg enda mer kjent på Haugalandet. På Skudefestivalen satser han å treffe masse nye folk. – Det er noe med å krysse den berømte fjorden, å bevege seg inn i nytt farvann. Jeg synes det er utrolig stas å bli bedt, kjempetøft at de spurte meg. Folk har noe å glede seg til, lover komikeren. Næringslivet på Haugalandet har alt oppdaget den løgne stavangermannen, og bare i juni har han hatt flere oppdrag

for næringslivet i Haugesund. Berga driver med underholdning på flere plattformer, han tar oppdrag både som toastmaster og konferansier – mange kjenner han likevel best fra scenen. – Hvordan beskriver du deg selv?

– Vel, jeg lar andre ta seg av å sparke nedover og rakke ned på både enkeltpersoner og temaer. Selv er jeg mer opptatt av å bare snakke om ting som folk kjenner seg igjen i. Og så strekker jeg kanskje strikken enda litt lenger … Det blir masse energi, og fram til nå har ingen krevd å få pengene tilbake på lattergarantien.

Garanti Bjerga er den eneste komikeren i Norge som gir publikumet sitt lattergaranti. Det betyr enkelt og greit, at ler du ikke – får du pengene tilbake.

– Vi er få i denne bransjen i Norge, enda færre i Rogaland. Faktisk springer vi som gale for å rekke over alle oppdragene. Å klare å etablere meg på Haugalandet er et mål for 2013, og det har jeg tro på skal gå bra. Vi er tross alt de samme folkene, med den samme humoren – og nesten den samme dialekten. Showet hans «Friminutt», som ble spilt i fjor, ble sett av hele 8.000 publikummere. Leif Tore Lindø i Stavanger Aftenblad kommenterte det slik: «Bjerga framstår som han består av; 85 prosent vitser og 15 prosent vann. Alt blir framført med den største selvfølgelighet.» – Det var jo en kjekk og artig tilbakemelding. Jeg lover det skal bli bra i Skudeneshavn, folkelig og fint, ikke vær redd for å komme!


HAUGESUNDS AVIS

FREDAG 28. JUNI 2013

SKUDEFESTIVALEN 2013 â—? 13

50 ĂĽr 19

63 -2013

Lørdagsüpent 10.00-14.00 hele sommeren www.bilgummilageret.no

      + Monteringspriser og miljøavgift kr. 15 kommer i tillegg pr. dekk.


14 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS


HAUGESUNDS AVIS

FREDAG 28. JUNI 2013

GLEDER SEG: Programleder Nadia Hasnaoui gleder seg til å sende fra Skudeneshavn. – Jeg har hørt så mye fint om byen, sier hun.

Vorspiel på NRK NRKs Sommeråpent tjuvstarter festivalen. 2. juli er Nadia Hasnaoui og hennes mannskap på plass med direktesending der Vamp også står på scenen. KJELL EINAR ØREN kjell.einar.oren@h-avis.no

N

adia Hasnaoui får æren av å lede programmet fra Skudeneshavn, når NRK sender fra byen to dager før Skudefestivalen åpner. – Jeg gleder meg. Det er første gang jeg er i Skudeneshavn – en by jeg har hørt utrolig mye fint om, sier hun. At det er så fint der var nok en av årsakene til at valget falt på nettopp Skudeneshavn. NRK hadde fått inn tips om at dette var et sted man burde sende fra denne sommeren, og det valgte altså NRK å gjøre. Rikskanalen viser fram mange steder langs vestlandskysten denne første uken i juli. Totalt anløper de 37 steder på sitt

flytende tokt langs kysten fra Oslo til Kirkenes. NRK vil sende fra sin egen båt – det gamle hurtigruteskipet «Rangvald Jarl» som i dag heter «Sjøkurs». Bakgrunnen er at Hurtigruten fyller 120 år – nettopp denne dagen, og tv-kanalen bestemte seg for å prioritere sendinger fra steder der Hurtigruten ikke anløper. – Jeg kan ikke si så mye om programmet, men Vamp kommer. I tillegg er kunstneren Pål Espolin Johnson og medieutvikler Eirik Solheim gjester. Sistnevnte skal fortelle om netttrender og humor på nett, avslører Hasnaoui. NRK-teamet kommer til Skudeneshavn midt på dagen. De reiser direkte fra Kristiansand, der det sendes fra lørdag 29. juni. Søndag og mandag er dager med sendefri. – Tirsdag setter vi kursen mot Skudeneshavn – og hele tiden mens vi er underveis, sendes det fra båten. En minuttfor-minuttsending, forteller programlederen. Fra 21.30 går sendingen på lufta fra Skudeneshavn.

SKUDEFESTIVALEN 2013 ● 15


HAUGESUNDS AVIS

FREDAG 28. JUNI 2013

SKUDEFESTIVALEN 2013 ● 17


16 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS


18 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

Den unike miljøinnsatsen til våre sjøfolk, har gjort det mulig for oss å tilby klimanøytrale operasjoner på alle våre skip.

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS


HAUGESUNDS AVIS

SKUDEFESTIVALEN 2013 â—? 19

FREDAG 28. JUNI 2013

CO² utslipp fra 129 g/km. Pris levert Åkrehamn.

PREMIEREDAGENE FORTSETTER

Priser levert Åkrehamn. CO² utslipp fra 95 g/km

Åkra Bilimport AS Rüdhusv. 1, 4270 Åkrehamn. Tlf. 52 84 55 00 www.aakrabilimport.no Åpningstider: Mandag–fredag 09.00–1 (orsdag 09.00–19.0(ørdag 10.00–14.00


FREDAG 28. JUNI 2013

20 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

HAUGESUNDS AVIS

Siste nytt fra «Mr. Haug Årets festivalkunstner lader opp med å skru på gamle gitarer og pusse opp hus. I tillegg har han med seg en liten overraskelse til Skudeneshavn. IRENE JACOBSEN

A

rbeidsstudioet til Brian Wallace er både et øvingslokale og et mekkeverksted for gitarer som andre har kassert. Akkurat nå holder atelieret på å bli til en leilighet, og snart skal kunstneren flytte ned i kjelleren med både bandet og kunsten. I ukene før festivalen gjelder det å bli ferdig med flest mulig bilder, han gleder seg, vet at å være festivalkunstner er bra på mange måter. Han treffer et

FØRSTE GITAR: – Mora mi kausjonerte for denne første bassgitaren min. Music Man er fortsatt i bruk, sier Brian Wallace. nytt publikum – og salget pleier alltid være bra. Tidligere har han frontet både Sildajazz, Etnemarknaden og Midtsommarfest i Tysvær.

Nyheten Når Brian Wallace stiller ut på Skudefestivalen, har han med seg noe helt nytt. Han har nemlig begynt å male abstrakt. – Folk er vant til at jeg maler Smedasundet, men dette er noe helt annet. Det er faktisk sunt for meg. Jo mer abstrakt jeg maler, jo flere ideer og tanker får jeg til figurative bilder – og motsatt, forteller han. Veien fra sjøhus og fiskebåter til det abstrakte går av alle ting via bilder fra New York. – Det skjedde noe mens jeg drev og malte gatebilder fra New York. Alle detaljene åpnet opp for noe nytt, en slags forenkling.

I ATELIERET: Brian Wallace har minst 15 bilder i arbeid på en gang. Det passer han godt å jobbe parallelt med ulike ting. Nå er jeg veldig spent på tilbakemeldingene.

Adoptert Egentlig drømte Brian Wallace om å bli musiker, eller arkitekt. Gjerne begge deler. Men amerikaneren endte opp i Haugesund, og det tok ikke lang tid før han ble omtalt som «Haugesunds-kunstneren fra Boston». Hvordan det gikk til er han ikke helt sikker på, vanligvis blir jo folk værende både østlendingen og utlendingen om

de bor her aldri så lenge. Brian klarte på et merkelig vis å bli en haugesunder. Kanskje på grunn av alle Haugesunds-motivene? Haugesund i solnedgang, Haugalandet fra sin aller beste side … – Jeg leste en gang at ingen i verden tar mer bilder når de er på ferie enn folk fra Norge, men nordmenn er langt fra like ivrige etter å fotografere egne bygder og byer. Å male motiver fra nærmiljøet ble gjerne sett på som litt amatørmessig, men

jeg kom inn og gjorde det likevel, fordi for meg var dette både nytt og eksotisk – og folk likte det. Han husker godt første møtet med Haugalandet. Han var med kjæresten Astrid, som siden ble kona hans – hjem til Haugesund. Det var august, seinsommer og sola sto fortsatt høyt på himmelen. De kjørte til Skudeneshavn og klokka ti på kvelden rusla de rundt i de stille gatene. – Det var jo dagslys seint på

kvelden, jeg hadde aldri sett maken. Skudeneshavn var faktisk en av de første plassene jeg malte. Jeg går fortsatt rundt med kamera og fotograferer på Haugalandet. Kanskje du rett og slett må ha vokst på en annen breddegrad for å skjønne hvor spesielt lyset er her nord. – Ser du ikke alt gråværet og regnet utenfor vinduet? Det typiske vestlandsværet … – Jo da, jeg ser jo at det ofte er grått ute. Men legger du merke til hvor ofte det til og


HAUGESUNDS AVIS

FREDAG 28. JUNI 2013

SKUDEFESTIVALEN 2013 ● 21

gesund i solnedgang»

FOTO: IRENE JACOBSEN

med en gråværsdag letter opp på kvelden? Plutselig åpner skyene seg rett før sola går ned. Lyset er her hele tiden, du må bare følge med. Det er jo været vårt som lager dette spesielle lyset.

!

Lyset er her hele tiden, du må bare følge med. BRIAN WALLACE Festivalkunstner

Frustrert Han har alltid vært fascinert av arkitektur, og kaller seg gjerne en frustrert arkitekt. Det startet tidlig, faktisk i 6. klasse. – Da jeg fant plantegningene til huset som foreldrene mine hadde bygd noen år tidligere,

ble jeg helt betatt av hustegninger, glodde i huskataloger hele dagen. Både jeg og kompisen min tegnet hus og drømte om å bli arkitekter, vi konkurrerte om å tegne de mest van-

vittige drømmehusene, minnes han. På skolen ble Brian tidlig klassens kunstner, ingen tegnet biler, rockestjerner og kopierte platecover som han. Det handlet om Led Zeppelin, Aerosmith – og ikke minst KIZZ. Det var tider det.

Mange baller i lufta På Skudefestivalen kommer det til å dukke opp både de klassiske Haugalands-motivene han er blitt kjent for, men også bilder fra New York – og

de siste nye abstrakte maleriene. I atelieret er veggene fulle av halvferdige bilder, på bordet ligger skisser til enda et dusin. – I de fleste yrker er det nok praktisk å gjøre ferdig en ting om gangen, men ikke innenfor kunsten. Det er faktisk bra å ha mange arbeider på gang samtidig, ikke minst å jobbe parallelt med figurative og abstrakte bilder. Variasjon er spennende og inspirerende, konkluderer Wallace.

Stiller ut på Bytunet Festivalutstillingen vises på Bytunet i Søragadå.


22 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS


HAUGESUNDS AVIS

FREDAG 28. JUNI 2013

SKUDEFESTIVALEN 2013 ● 23


HAUGESUNDS AVIS

SKUDEFESTIVALEN 2013 ● 25

FREDAG 28. JUNI 2013

og fint vær

– Møt opp til Convoy Cup

GOD BØR: Passe vind og god bør er viktig for seilerne i Convoy Cup. Møt opp, er arrangørenes Seilere oppfordres til å møte opp til Convoy Cup for å hedre krigsseilerne. KJELL EINAR ØREN kjell.einar.oren@h-avis.no

Convoy Cup er med årene blitt en tradisjonsrik del av Skudefestivalen, selv om antallet deltakende båter har sunket de siste årene. – Vi oppfordrer seilere til møte opp og melde seg på denne dagen – lørdag 6. juli.

Det er viktig å hedre krigsseilerne på denne måten. Det begynner etter hvert og tynnes i rekkene, sier Ådne Høines på vegne av arrangørene. Seilasen går av stabelen lørdag formiddag. Båtene seiler fra Skudeneshavn til Kvitsøy, og senere på dagen blir det premieutdeling i Paviljongen i Skudeneshavn med Bjørn Toft som konferansier og krigsseilere til stede. Tradisjonen tro legges det

ned krans på minnesmerket over de falne under krigen. Stortingsrepresentant Bente Thorsen fra Karmøy som er opptatt av krigsseilerne og har jobbet for å få deres historie inn i skolepensum, står for bekransningen. – Det har vært mye snakk om krigsseilerne i år. Ikke minst i forbindelse med Jon Michelets bok og i forskjellige tv-programmer, sier Høines.


FREDAG 28. JUNI 2013

24 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

HAUGESUNDS AVIS

– Skudefestival er sommer Rita Eriksen var en av artistene under den første Skudefestivalen. Nå er hun med for tredje gang. KJELL EINAR ØREN kjell.einar.oren@h-avis.no

S

angfuglen fra Sola husker vagt at hun spilte der første gangen. Den andre gangen husker hun bedre – da hun holdt midnattskonsert. – Jeg sto på toppen av det høye stillaset ute ved båthavna. Det var en spesiell opplevelse i sommernatten, sier hun. Men minnene fra Sommerbyen Skudeneshavn er først og fremst minner om sommer og fint vær, slik det nesten alltid er under Skudefestivalen. – Byen er utrolig fin og koselig med mange koselige bygninger. Det er den reneste Sørlandsidyllen, sier hun. Mange tror Rita slo igjennom sammen med broren Frank som den ene halvparten av duoen Eriksen, men det stemmer ikke. Hun startet som soloartist og begynte først flere år senere å synge sammen med broren. De har spilt inn fire plater

sammen – samt gitt ut en samleplate. Flere av låtene hun har sunget inn følger henne gjennom konsertene. – Helt siden 2002 har jeg sunget «Tir´na Noir» i mine konserter. Det er en sang jeg setter stor pris på, forteller hun. Hun sang den inn sammen med Vamp i 1992.

– Som laget til meg En annen låt hun liker spesielt godt er «Water is Wide». – Da jeg hørte den første gang, visste jeg at denne låten var som laget til meg, sier hun.

!

Midnattskonserten en spesiell opplevelse.

fra en mer nisjepreget artist til å bli allemannseie. Flere har lagt merke til at jeg er en allsidig sanger. Mange – spesielt unge mennesker – som ikke kjente meg fra før, har oppdaget meg og sangene mine. Det å få vist seg fram på TV i beste sendetid ti lørdager på rad, er nesten uvurderlig, sier hun. – Du kan si mine villeste drømmer ble til virkelighet, da jeg vant. Jeg var både lykkelig, stolt og overrasket, sier hun. Det har på flere måter vært en aha-opplevelse for sangfuglen fra Sola som bor i Oslo. Rita Eriksen sier at det kommer ny plate til høsten, men tidspunktet er ennå ikke klart. Hun har med seg broren Frank og Stian Tønnesen (dobro og mandolin) til Skudeneshavn.

RITA ERIKSEN Artist

Sammen med broren Frank spilte hun den inn. Det var også denne låten hun vant finalen i «Stjernekamp» på TV i fjor høst med. – Suksessen i «Stjernekamp» har sparket nytt liv i karrieren min. Det har gitt karrieren min et voldsomt løft. Jeg har gått

TAR FRI: Fra midten av august tar Rita Eriksen fri. Da er det familien som har førsteprioritet. FOTO: MONA NORDØY


FREDAG 28. JUNI 2013

26 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

Festivalen har bidratt sterkt til at Skudeneshavn er en samlet by. Den har visket vekk alle grenser og ført til et tett samarbeid mellom lag og foreninger i byen. Per Helgesen Første leder i festivalkomiteen

5.000

5.000 besøkende og knapt 100 båter kom til den første Skudefestivalen i 1993. Siden har antallet besøkende og båter steget jevnt og trutt til cirka 35.000 og 600. John Rullestad Leder for Hovedkomiteen

HAUGESUNDS AVIS

!

Skudefestivalen har gått med overskudd siden det første året og i alle år siden. Lag og foreninger har samarbeidet tett og bidratt med stor dugnadsinnsats. Men de har også fått mye tilbake, ikke minst i form av penger. Lars Tveit Råseglarlaget

Tre foreninger ble enige I 1993 hadde Forbundet Kysten landsstevne i Skudeneshavn. Det ble starten på Skudefestivalen. KJELL EINAR ØREN kjell.einar.oren@h-avis.no

F

lere av foreningene hadde vært medansvarlige for det arrangementet, og vi bestemte oss for å fortsette, og startet Skudefestivalen. Vi møttes på gata, pratet sammen og ble enige om dette, forteller John Rullestad og Per Helgesen. Det hadde vært flere spede forsøk på å dra i gang båtfestival i Skudeneshavn, men uten at de lyktes. Per Helgesen som var den første lederen av festivalkomiteen, forteller at Råseglarlaget prøvde å få støtte til et båttreff året før. Det var etter at landsstevnet til Forbundet Kysten var bestemt lagt til Skudeneshavn. – 11. juli 1992 sto vi på Torget i Skudeneshavn og solgte lodder og tørrfisk og spurte folk om de ville ha et båtstevne i byen, sier Helgesen.

Tre organisasjoner enige Etter et vellykket landsstevne for Foreningen Kysten, begynte representanter for forskjellige foreninger og lag å diskutere planer for en båtfestival, når de møttes på gata eller andre steder. Skudenes Båtforening, Lions Skudeneshavn og Karmøy Råseglarlag ble enige om å gå sammen om arrangementet, og et styre på seks personer med Per Helgesen som formann (de to første årene) og John Rullestad som nestformann fikk jobben med å stå for den første båtfestivalen. Styret fikk med seg mange frivillige fra de tre foreningene. Begge innrømmer at det gikk litt «over stokk og stein» de to første årene. – Alle gikk i fri dressur. Alle gjorde alt, og organiseringen var ikke som nå. Men vi gikk på med krum hals, forteller Rullestad. – Vi jobbet natt og dag, døgnet rundt i noen hektiske uker,

HER STARTET DET: Per Helgesen (t.h.) og John Rullestad var formann og nestformann i styret som arrangerte de første festivalene. Og det var det startet; Konsertene ble holdt for fulle hus (og full FOTO: KJELL EINAR musikk) i det gamle verkstedet i Kanalvegen. ØREN

!

Det gikk greit å ha en «storkjeftet» haugesunder bosatt i Kopervik i styret. PER HELGESEN Første formann i styret

supplerer Helgesen. Og de lyktes for festivalen gikk med overskudd fra første dag. Det kom litt under hundre båter og 5.000 besøkende til den første festivalen. Ingen dårlig start. – Entusiasmen og innsatsviljen var stor, og vi fikk med oss folk på dugnad. Vi var aldri inne på tanken på å gi opp, sier Helgesen.

Funnet sin nisje I dag – 20 år etter – har festivalen funnet sin nisje. Arrangørene har funnet «sin festival», og etter hvert har man utviklet en gjennomorganisert organisasjon der intet overlates til tilfeldighetene. Det har blitt flere og flere komiteer med klare mål og arbeidsoppgaver. – Vi fikk skrevet en egen håndbok – en kokebok – for festivalen, laget etter ISO standard, forteller Rullestad. Det er ifølge Rullestad intet ønske om at arrangementet skal vokse.

– Vi vil kvalitetssikre den festivalen vi har, sier han. Både Helgesen og Rullestad minnes de første artistene som holdt konserter under festivalen. Rita Eriksen – sammen med broren Frank – som også holder konsert under jubileumsfestivalen, var en av dem. Bjørn Eidsvåg og Stephen Ackles de andre. Karmøybandet, Begersvingers bl.a. med Kjell Magnus Sandve, spilte på kveldene. Midt på dagen de første årene kunne man høre Erik Bye. Erik Bye hadde med seg Per Helgesens bror – Kalle – som gitarist, og ville gjerne komme til kystkulturfestivalen. Det ble stor suksess, og han kom tilbake også de to-tre neste årene. Konsertene i det gamle verkstedet (ved siden av Skudeneshavn kulturhus) var svært vellykkede. Mange billetter ble solgt.

Ikke boder, men telt – Fra starten av hadde vi heller ikke skikkelige salgsboder, slik vi har i dag. Vi satte opp trerammer og trakk telt eller seilduk over, sier Rullestad. Festivalledelsen kan takke kommuneantikvar Lars Tveit som den gang var lærer på yrkesskolen for at de fikk laget skikkelige boder noen år senere.

ØKT OG ØKT: Til den første festivalen i 1994 kom det litt under 100 båter. – Men så var det vel heller ikke så mange som ti utstillere, sier Rullestad. I dag er det kø av utstillere. Båtforeningen var ifølge Hel-

gesen svært viktig å få med på arrangementet. Vi måtte snakke med dem for å få fri leie av båtplasser til gjestene, sier Helgesen.


HAUGESUNDS AVIS

SKUDEFESTIVALEN 2013 ● 27

FREDAG 28. JUNI 2013

FESTIVALMINNER: Erik Bye (t.v.) holdt konserter midt på dagen de fire første årene, mens visegruppa Rett Vest (bildet i midten) fra Karmøy trakk mange til torget i 1994. Festivalen er kjent for sitt gode vær, men en gang kom regnet. Året var 2004 og Gunn Jensen fra Skudeneshavn fant ut at veska kunne brukes til mer enn å ha personlige ting i.

om å starte båtfestival

Siden har antallet økt for hvert år. Bildet fra innerst i havnebassenget er tatt i 2007. – Hadde vi ikke fått til det, ville det ha blitt vanskelig å få båtturister i stort antall hit. Å leie en plass kostet 50 kroner pr. døgn, sier han.

De første årene ble konsertene arrangert i det gamle verkstedet. Senere er festivalteltet – Banken Arena – blitt konsertarena for en rekke kjente artis-

ter. Per Helgesen var formann i styret de to første årene, før John Rullestad overtok formannsvervet med Helgesen som styremedlem.

FOTO: ALF-ROBERT SOMMERBAKK

– Det gikk faktisk greit å ha en «storkjeftet» haugesunder bosatt i Kopervik i styret, smiler Helgesen.

>>>


28 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS

FESTIVALMINNER: Jacob Høynes t.v.) og John Rullestad kan glede seg over å være bland verdens 12 mest betydningsfulle festivaler ifølge et fransk magasin. Vamp er populære artister på Skudefestivalen. På bildet fra konserten i Falnes kirke i 2003. Det var fulle hus under konsertene i det game verkstedet (bildet til høyre).

STØ KURS: Hovedkomiteen for festivalen: Inge Dagslott (f.v.), Olav Torkelsen, Thorbjørn Vikra, John Rullestad, Linda Sivertsen. Terje Varne, Per Terje Grindheim, Karl Anglevik og FOTO: KJELL EINAR ØREN Geir Danielsen. Arild Eliassen og Sverre K. Gjestsen var ikke til stede da bildet ble tatt. – Vi var for «skårunger» å regne i slik sammenheng det første året. Men entusiasmen var stor, og gikk løs på det neste året med samme entusiasme, forteller Per Helgesen.

Tjener penger En viktig årsak til at foreningene har fått medlemmene til å legge ned så mye dugnadsarbeid, er nok at medlemmene mente de fikk noe igjen for innsatsen. – I form av penger, mens også et flott samarbeid mellom foreninger som tidligere hadde stått ganske fjernt i forhold til hverandre, sier Rullestad og får støtte av Helgesen. – Festivalen visket ut alle skiller mellom mennesker, lag og foreninger i byen. Vi ble en gjeng som jobbet sammen og med de samme målene for øyet: Få dette til. Ingen av for-

eningene hadde råd til å gå med tap – og allerede fra første dag tjente vi penger på den. Siden har økonomien vært svært sunn. Festivalen har gått i pluss samtlige år. – Kanskje litt rart at Karmøy Råseglarlag som hadde tilhold i lokaler i Vedavågen, kom inn som en av foreningene. Men mange av medlemmene kom fra Skudeneshavn og senere har foreningen kjøpt seg hus og har tilholdssted her, sier Helgesen. – Vi fikk for øvrig spørsmål fra Karmøy i Fest om vi kunne tenke oss Kopervik som sted for å arrangere båtfestival, men valget falt på Skudeneshavn, sier Helgesen. Det har ingen angret på siden.

Takk til næringslivet – De første årene skulle vi selge

arrangementet inn til sponsorer og støttespillere. Vi hadde ikke så mange store sponsorer fra starten. Men Lions hadde mange betydningsfulle medlemmer med mange og viktige kontakter. Det var til stor nytte, sier han. Og med årene har sponsorene blitt uhyre viktige bidragsytere til arrangementet. – De fortjener honnør og takk. Næringslivet stiller virkelig opp for oss, sier Rullestad.

180 frivillige Etter hvert har også organisasjonen blitt utviklet i takt med dagens krav. De første årene var det et styre på seks personer som hadde ansvaret for arrangementet. I dag er cirka 60 personer med i hovedstyret og alle komiteene. Totalt er 180 frivillige

er med og bidrar, kan Rullestad fortelle. En enorm utvikling fra starten.

Kommer tilbake Artistene som har holdt konserter under festivalen er mange og over et bredt spekter. Mange kjente artister og band har opptrådt, og de kommer igjen. Gode eksempler er DDE, Vamp, Kurt Nilsen og Rita Eriksen. – En av dem som kommer tilbake i år, er Bjørn Berge fra Sveio. Han hadde sin debutkonsert i det gamle verkstedet allerede det andre året (1995) med 12 publikummere, forteller Rullestad. Siden har han etablert seg som bluesartist og fikk Spelemannsprisen både i 2001 og 2002. – Det har vært en del spesiel-

le og artige opplevelser underveis. Da Smokey besøkte oss, måtte vi kjøre dem med båt til Mekjarvik på natta, sier Rullestad. – Og en av gangene DDE var her, spilte de til kl. 15.00 på ettermiddagen – og de skulle holde konsert i Fredrikstad samme kveld kl. 22.00. Travelt program med andre ord. – På den første festivalen var det knapt ti utstillere – i dag er det kø for å få være med som utstiller, sier Rullestad. Han glemmer heller ikke så lett artikkelen om de 12 mest prestisjefulle festivalene i verden i et eksklusivt fransk magasin i 2003. Det er tydelig at Skudefestivalen har markert seg på kartet.


HAUGESUNDS AVIS

FREDAG 28. JUNI 2013

SKUDEFESTIVALEN 2013 ● 29


30 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS

Moro for de minste Redningsskøyta «Elias av Skudenes» er på plass under årets festival. Den populære båten vil ligge til kai ved Honnørbrygga. Ta en tur innom i infoboden for å få «rutetidene». Den første boken om Elias kom ut i 1998. TV-serien ble som første norske TVserie Emmy-nominert i 2006, og har i Norge gått som serie i TV2s barneprogram, TV2 Junior siden 2005. Serien er pr. 2011 solgt til over 100 land. Det er også laget to kinofilmer om den lille redningsskøyta: Elias og Kongeskipet fra 2007 og Elias og jakten på havets gull fra 2010. I Skudeneshavn kan barn få ta en tur med båten.

POPULÆR: Redningsskøyta Elias.

ønsker lykke til med Skudefestivalen Neste uke starter årets store begivenhet i Skudeneshavn. I samarbeid med festivalkomiteen har Haugesunds Avis også i år hatt gleden av å produsere Skudefestivalavisen. Mediehuset Haugesunds Avis når 97500 mennesker, ved bruk av alle våre kanaler. Vi håper du vil ha glede av det allsidige innholdet avisen har å tilby. Her kan du i ro og mak lese om alt det Skudefestivalen, i noen spennende sommerdager kan tilby av kystkultur, båter, utstillinger, konserter og et yrende folkeliv. I tillegg finner du mange spennende og informative annonser som du kan benytte deg av. Haugesunds Avis takker for det gode samarbeide vi også i år har hatt med produksjonen av festivalavisen.

God festivalsommer!


HAUGESUNDS AVIS

FREDAG 28. JUNI 2013

SKUDEFESTIVALEN 2013 ● 31

Prisvinner

Andy's Garden

Under åpningsarrangementet i Paviljongen torsdag 4. juli blir det utdeling av Skudenes & Aakra Sparebanks kulturpris Karmøyfiskaren. Den går til Synnøve Aanensen. Prisen er på 50.000 kroner, statuett og diplom. Aanensen hadde i fjor 30-årsjubileum som artist, og har utgitt seks CD-er. Musikken kan beskrives som country- og rootsinspirerte versjoner av gospelmusikk, salmer og åndelige viser. 43-åringen har hatt mange konserter også i USA, og har direktesendinger for Kanal 10 i Sverige. – Jeg har aldri kommet på at jeg kunne vinne en pris for det jeg holder på med, sier hun.

Tradisjonen tro stiller alltid populære Slogmåkane opp i Andy’s Garden lørdag ettermiddag med sine flotte shantysanger ispedd mye humor. Samme ettermiddag blir også Pakkers med irsk musikk med samme sted mens Synth & Le står for underholdningen der fredag ettermiddag.

Idol-Kurt tilbake

5 om festivalen Hva har Skudefestivalen betydd for Skudeneshavn og Haugalandet?

Petter Steen Ordfører i Haugesund – Viktig både lokalt og regionalt på grunn av sine kvaliteter og lokale forankring. Byen er en perle, trekker folk fra et stort område. Drypper på regionen.

Marit E. Totland Politiker, tidl. festivalåpner – Festivalen har skapt identitet for byen. Ta med slekt og møt folk fra hele området. Viktig å få det til utenfor Haugesund. Mye omtale. Har blitt et begrep.

. Tore Gautesen Reiselivssjef – Festivalen har betydd veldig mye lokalt og regionalt. Drar mye folk. En av de viktigste begivenhetene som setter regionen på kartet. Viktig for å få turister hit.

POPULÆR: Bergenseren Kurt Nilsen har en travel sommer med i alt 27 konserter.

Kurt Nilsen er tilbake på Skudefestivalscenen. Torsdag 4. juli holder han åpningskonserten. KJELL EINAR ØREN kjell.einar.oren@h-avis.no

T

imingen kunne neppe ha vært bedre, slik den også klaffet da Kurt Nilsen – kjent som Idol-Kurt – holdt konsert under Skudefestivalen i 2008. Han hadde nettopp hatt suksess sammen med countrylegenden Willie Nelson med hans sang «Lost Highway». Nå er bergenseren tilbake et-

ter å ha vært dommer i Idol som for ti år siden la grunnlaget for hans suksess. Han vant den norske Idol-finalen og senere også World Idol-tittelen med «She's So High», og slo den amerikanske megastjernen Kelly Clarkson. Det likte Fox TVs andre samarbeidspartnere – ifølge amerikanske massemedier – så dårlig at det ble med den ene gangen.

«Stemme som en engel» Men Kurt Nilsens store suksess hadde fått den beste grunnmuren, selv om programleder Ian «Dicko» Dickinson introduserte ham på følgende måte: – «Du har en stemme som en engel, men ser ut som en hob-

bit. Hadde dette vært MidgardIdol hadde du vunnet glatt». Populariteten var enorm. Hjemme i Norge var det nesten Justin Bieber-lignende tilstander, når Idol-Kurt kom på besøk. I juni 2003 fylte han Oasen Storsenter, da han skrev autografer for frammøtte fans. Siden har han oppnådd stor suksess sammen med Espen Lind, Alejandro Fuentes og Askil Holm (i to perioder). Som han vant Spelemannsprisen sammen med for 2006 med Leonard Cohen-hiten «Hallelujah». Mange vil nok også huske bergensartisten fra «Hver gang vi møtes Sesong 2», og i år som dommer i Idol.

FOTO: PER EGIL LARSEN

Kurt Nilsen har gitt ut åtte cd-er siden gjennombruddet i 2003. To av dem sammen med gruppen Lind, Nilsen Fuentes og Holm og en sammen med Kringkastingsorkesteret. Fra før hadde han sammen med banden Breed (senere Fenrik Lane) to cd-er på samvittigheten. Idol-Kurt har en travel sommer med 27 konserter i perioden 1. juni til 20. september–25 av disse før 31. august–fra Kristiansand i sør til Mehamn i Finnmark i nord. I tillegg til Skudefestivalen har han en konsert til på Haugalandet – 3. august i Old River Saloon i Etne.

Thorhild Widvey Styregrossist, tidl. festivalåpner. – Kultur er oppbyggende. Trenger det for å utvikle oss som mennesker. Viktig for hele regionen. Flott tiltak, variert program og mange besøkende.

Jakob Snørteland Slakter – Festivalen har betydd mye. Mange utflyttede kommer hjem og holder kontakten ved like. Mange folk gjør godt for handelen. Glad for at ildsjeler får dette til.


HAUGESUNDS AVIS

SKUDEFESTIVALEN 2013 â—? 33

FREDAG 28. JUNI 2013

Velkommen til Skudeneshavn

EXPERT SKUDENESHAVN Superslim 24� Full-HD LED  med innebygd D og 12 volt.

kr.

1999,-

kr.

1999,-

GASSGRILL GA

Prak Praktisk og stilig familiegrill me!  brennere. med 4  kraftige k brennere i stül 4 Stort Sto skap under grillen 4 ermometer " i lokket 4 Sla Slange og regulator følger med

Ved fre r du annonsen fĂĽ



SALORA LED TV M/DVD 4 4� Full-HD LED  4  tuner 4 2xHDMI, US

ud Festmivvisaninlgtialvbdenne

HAKA FB 101A H FFRYSEBOKS

Pla Plasseringsvennlig fryseboks p 101 liter. pü 4 Energiklasse A E 4 rüdskuff  4 Innfrysningskapasitet I pr p døgn 5 kg 4 Høyde 84 cm H 4 Opptiningstid ved O strømbrudd 20 timer

kr.

-25%

Du bør ta turen innom under festivalen, for da har vi MANGE gode tilbud!

Kirkeveien 10 - tlf 52 82 81 67

4280 Skudeneshavn Tlf 52 82 93 20

SKUDEFESTIVALEN NĂ… KUN Fisher Price Sound Zoo Train veil. 449,-

199,-



fredag - lørdag - søndag

99,-



1999,-

SKUDENESHAVN

StefďŹ familie veil. 199,NĂ… KUN

pĂĽ en valgfri vare

Festivaltilb ud

En mengde vĂĽrvarer

½ pris

Alle kjøretøy

Div. dokker

á30%

á30%

-50% -50%

Fortsatt godb iter fra prøvekolle ksjonen fra Claire

Alle spill



Velkommen innom! Cars Mack Truck fjernstyrt. Veil. 799,-

NĂ… KUN

299,-

Barnie AS

SelvĂĽg 5, 4280 Skudeneshavn, Tlf. 52 82 93 26

STĂ…LE STĂ… Ă…LE FR FRISĂ˜R RISĂ˜ Ă˜R holder ĂĽpent alle dager i festivalen og ønsker alle en trivelig festival En klipp for liten og stor, enhver smak og ethvert behov.

Kaigt. 4280 Skudeshavn Tlf. 52 82 74 52

Steeam

MIDT I SMĂ˜RĂ˜YET UNDER SKUDEFESTIVALEN Besøk oss for mat, drikke og god musikk onsdag - lørdag

HOS OSS SPILLER: Onsdag - torsdag INGVALD ALSVEIKE Fredag - lørdag RABBAGAST

Velkommen innom!

SE PĂ… DET FANTASTISKE BĂ…TLIVET FRA VĂ…R UTERESTAURANT PĂ… SJĂ˜SIDEN Dame- & Herrefrisør Tlf. 52 82 81 65 Mob. 92 82 81 65 Kaigata 26, Skudeneshavn

Hos oss finner du mange gode

FESTIVALTILBUD pü Interiørartikler og Quiltestoffer i

VELKOMMEN - Tlf. 52 82 82 00 - HUSK VĂ…R UTESERVERING PĂ… SJĂ˜SIDEN

Velkommen til oss! Mange otte festivaltilbud

Flere 100 stoffer til kr 100,pr. meter – Rogalands største utvalg i quilte stoffer

984 24 092

.LUNHYQ 6.8'(1(6+$91 WOI     ZZZEODDNORNNHQEORPVWHUQR


32 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS


34 â—? SKUDEFESTIVALEN 2013

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS

Velkommen til Skudeneshavn

Vi ønsker lykke til med Skudefestivalen SKUDEFESTIVALEN Den beste grillmat fra

Vi rydder plass til nye spennende varer og gir deg muligheten til ĂĽ hjelpe til med dette.

SLAKTEREN

Benytt denne anledningen til ü kjøpe noen lekre smykker til deg selv eller en du er glad i - til fantastiske priser.

Ferdig mat hver dag Velkommen til en god grillmathandel!

T. Snørteland A/S SKUDENESHAVN - ÅKRA SKUDENESHAVN – 52 82 81 32 ÅKRA – 52 81 71 32

Velkommen til en hygglig handel JACOB C.MELHUS  KAIGT 14  SKUDENESHAVN t.          

Festivaltilbud á50% Butikken er full av masse gode FESTIVALTILBUD!!

Følg oss pü

       elefon 52 82 81 84

    

     i Alpakka garn kr.

á30%

á50%

Kaigt. 18, Skudeneshavn, tlf. 902 36 126

599,-

ALP     (Flere farger) Kr. 699,    AKKA fĂĽs i 4 fargevarianter. KUN

PULS

á70%

HUSK søndagsüpent kl. 12 -16 Åpningstider: Torsdag - fredag kl. 10-19, Lørsdag kl. 10-16

kr.



PĂ… ALT G  T  .

Gjelder lagervarer

599,-

Vi har nĂĽ fĂĽtt egen Smykke og utstyrs avd www'#,!!&%)('(,r.no

/%&$"&v

HANDLEHUSET Godt utvalg i garn T%&(- !)$'*$-"    www$")'($%


HAUGESUNDS AVIS

SKUDEFESTIVALEN 2013 â—? 35

FREDAG 28. JUNI 2013

Velkommen til Skudeneshavn Pyntestein 20kg

99,-

Ta turen innom butikken. I forbindelse med Skudefestivalens 20 ĂĽrs jubileum blir det -20% pĂĽ utvalgte varer.

Vüre høyt kvalifiserte fagfolk har lang erfaring, og utfører alle typer murarbeider. Forhandler

Vüre høyt kvalifiserte fagfolk har lang erfaring, Tilbudet gjelder festivaluken. og utfører alle typer murarbeider. Forhandler

MURMESTER

SKUDENESHAVN - VEDAVĂ…GEN

www.skudemur.n  Tlf. 52 82 94 15

ANLEGGSGARTNERMESTER


36 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS

Finn fram i festivalterrenget 1 2

Karmøybanken Arena - Skudenes & Aakra Sparebank Hovedarena om kveldene Dans og musikk hver kveld

3 4 5 6 7

Skudenes & Aakra Sparebank - Minibank

Lanternen Restaurant og uteservering. Paviljongen Festivalen åpnes fra denne utescenen torsdag klokken 17.00

8

Museet, Museet i Mælandsgården

9

Gjestebrygga/Båtforeningen - Havnekontor

Ungdomsskolen

27

Råseglarhuset - Utested Irsk musikk fredag og lørdag, servering. Utstilling av gamle båter og motorer

23

P

Holmen Brygge - Utested.

21

Sjømannsforeningen - Utested Kunstutstilling 2.etg.

Ha

ug

es un

d

pervik

Ti l

Bytunet Festivalutstiller Åpent alle dager

11

P

MINIBANK

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Barneskole

Til K o

10

P

Coop / SR-Bank / Post - Minibank

Biblioteket

Nattbuss

Tåkelurfabrikken Utstilling. Husflidlaget selger kaffe og kaker

3

Majorstua kafe og galleri Kunst & antikviteter, kaffe og vafler. Kulturhuset " Gamle Brannstasjonen" Revy Andy's Garden, servering og underholdning Turistinformasjon

17

16 18

14

1

20

17 6 9

P

Torg et

15

Ferjekaien

7

24

2 17

Toaletter Apotek Parken Billettkontor og informasjon Billettsalg til alle arrangementene. Ledige billetter selges samme dagen som arrangementet.

22

29

"Jungelen" Lekeområde for barn Galleri Centauri - Dag Einar Alfsen

10

5

26 13 8

LEGESENTER

25

4

Smiå Restaurant

Pir en

Gamle Apoteket Verdens minste kafe/ Reinertsenhuset overnatting

28

Bedehuset.

Brannpost Parkering for bevegelseshemmede: Kontakt P-vakt i krysset Postveien/Kaigata.

Hotellskip - MS Sandnes Norneshuset

12 19

SKUDEFESTIVALEN TAKKER SINE SPONSORER HOVEDSPONSORER:

SOLSTAD OFFSHORE ASA

din egen kraft


HAUGESUNDS AVIS

SKUDEFESTIVALEN 2013 ● 37

FREDAG 28. JUNI 2013

SKUDEFESTIVALEN TAKKER SINE SPONSORER Statoil Service, Skudeneshavn

4280 Skudeneshavn - Tlf 52 82 94 16

Skudeneshavn

Vektervegen - Tlf 52 82 89 74

GULLSMEDER DIPL. GEMMOLOG F.G.A. 4280 SKUDENESHAVN - 4270 ÅKREHAMN

SKUDENESHAVN Kirkeveien 10 - tlf 52 82 81 67

www.parkettgruppen.no A LT I PA R K E T T, L E V E R T O G M O N T E R T

Steiningsholmen Eiendom as

Tlf: 52 84 45 45 Fax: 52 84 45 55 Mail: akra@elkjøp.no


38 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS

SKUDEFESTIVALEN TAKKER SINE SPONSORER

turen til

4280 SKUDENESHAVN Telefon: 52 82 88 98 - Mob. 950 33 960

(parkering ved butikken  lf. 51 20 07 77

KANALV   4280 SKUDENESHAVN

KIRKEVEIEN 7, SKUDENESHAVN TLF. 52 83 11 25

Togerther we can do it

OASEN STORSENTER TLF. 52 83 11 61

KOPERVIK TLF. 52 85 63 33

ÅKREHAMN TLF. 52 84 54 94

SKUDENESHAVN TLF. 52 82 82 07


HAUGESUNDS AVIS

SKUDEFESTIVALEN 2013 ● 39

FREDAG 28. JUNI 2013

SKUDEFESTIVALEN TAKKER SINE SPONSORER

PÅ KARMØY

TLF. 52 85 18 00

www.toyota-haugesund.no

SKUDENESHAVN

Sett sjøbein i Haugesund

www.metallretur.no wwwe.stenarecycling.no Tlf. 52 81 48 10

Støtt våre sponsorer - de støtter oss


FREDAG 28. JUNI 2013

40 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

Onsdag 3. juli

21.00: Sjømannsforeningen

18.30: Kulturhuset

20.00: Kulturhuset

Ole’s Angels. 21.00: Smiå Pianobar Olav Bratteli 21.00: Lanternen Ingvald Alvseike 22.00: Holmen Brygge Mot midnatt med Rita Eriksen 22.00: Skudenes bedehus Takk for dagen. Thore André Lindstad.

Rune Bjerga «Humorshow» Dørene åpner kl. 18.00 19.00: Falnes kirke Kari Bremnes med band. Dørene åpner kl. 18.30. 21.00: Kulturhuset. Rune Bjerga «Humorshow» Dørene åpner kl. 20.30 21.00: Karmøybanken Arena Erik & Kriss. Oppvarming ved DJ Ronny Gjermundsen. Dørene åpner kl. 21.00. 21.00: Råseglarhuset Pakkers – irsk aften på norsk. 21.00: Holmen Brygge Blues med Bjørn Berge 21.00: MS «Sandnes» Tåkelurkaien. Dans med Helgesen.no 21.00: Sjømannsforeningen Ole's Angles. 21.00: Lanternen Rabagast 21.00: Smiå Pianobar Olav Bratteli 22.00: Tåkelurfabrikken Seinkveld med Reidar Munkejord og Sveinung Hølmebakk 22.00: Skudenes bedehus Teddybears med Elvis-show.

Rune Bjerga «Humorshow» Dørene åpner kl. 19.30 21.00: Lanternen Ingvald Alvseike 21.00: Smiå Pianobar Olav Bratteli

Torsdag 4. juli 12.00: Sentrum Salgsboder og utstillinger åpner for publikum. 12.00: Bytunet Åpning av festivalutstillingen ved banksjef Alf Inge Flokketvedt. Festivalkunstner Brian Wallace 12.00: Scenen ved havnen. Radio 102 sommershow, direktesending. 14.00: Andy’s Garden Uteservering. 17.00: Paviljongen Åpning av Skudefestivalen ved riksantikvar Jørn Holme. Utdeling av Skudenes & Aakra Sparebanks kulturpris «Karmøy-fiskaren». Underholdning Elise og Jan Tore Varne. Konferansier Kjell M. Flotve. 18.00: Tåkelurfabrikken Kokkekurs for voksne med Margit Vea. Fisk og sjømat. Påmelding: 48259233. 19.00: Skudenes bedehus Allsang med Søstrene Dale, Alice Endresen, Ton Angelon, Maria, Leif og Laila, Karl E. Endresen Elisabeth Litlehamar og Skudenes sangkvartett. 20.00: Kulturhuset Rune Bjerga «Humorshow» Dørene åpner kl. 19.30 21.00: Karmøybanken Arena Kurt Nilsen. Dørene åpner 21.00. Oppvarming med DJ Radio 102s Egil Houeland.

Fredag 5. juli 11.00: Sentrum Salgsboder og utstillinger åpner. 12.00: Bytunet Festivalutstilling. Brian Wallace. 12.00: Skudenes bedehus Kafétreff. Trekkspillkameratene. 12.00: Ved kulturhuset. Tur med veteranbuss rundt Skudeneshavn. 12.00: Torget. Skudefestivalens sjømatkokkekurs for barn med Margit Vea. 12.00 Holmen Brygge Kafé og uteservering. 13.30: Scenen ved havnen Ingebjørg Andrea Viks Trio 14.00: Scenen ved havnen. Lottogjengen underholder. 14.00: Skudenes bedehus Berit Lie leser Prøysen. 14.00: Andy’s Garden Synth & Le 15.00: Kaien. Egedes Tivoli 16.00: Smiå-hagen Bent & Jan Inge 16:00: Ved kulturhuset. Tur med veteranbuss rundt Skudeneshavn. 17.00: Skudenes bedehus Møt trubaduren Aleksander Hauge.

Lørdag 6. juli 10.00: Vikesjøen

Convoy Cup, regattaen starter. 11.00: Sentrum

Salgsboder og utstillinger åpner for publikum. 11.00: Tåkelurkaien. Film og omvisning på veteranskipet MS «Sandnes». Servering. 11.30 Scenen ved havnen Skudenes Sjømannsforenings shantykor og Haugesund shantykor 12.00: Bytunet Festivalutstilling åpner.

12.00: Holmen Brygge Kafé og uteservering. 12.00: Torget Skudefestivalens sjømatkokkekurs for barn med Margit Vea. 12.00 Skudenes bedehus Kafétreff. Gladsang med Senores. 12.00: Ved kulturhuset Tur med veteranbuss rundt Skudeneshavn 13.00: Scenen ved havnen Sildakongens jubileumstale til folket. 13.00 Parken Bekransning ved minnesmerke over de falne v/ Bente Thorsen 13.30: Scenen ved havnen Elise og Jan Tore Varne 14.00: Andy’s Garden Slogmåkane og Pakkers 14.00: Skudenes bedehus Ferjene på Skudefjorden. Foredrag ved Jone Laugaland 14.00: Ved kulturhuset Tur med veteranbuss rundt Skudeneshavn 15.00: Scenen ved havnen Lotto m/ flere underholder. 16.00: Smiå-hagen Bent & Jan Inge 16.00: Ved kulturhuset Tur med veteranbuss rundt Skudeneshavn 17.00: Convoy Cup premieutdeling. Konferansier Bjørn Toft. Utdeling av Gasscos Kystkulturpris. Underholdning. 17.00: Skudenes bedehus Brudeshow med Agape 19.00 Paviljongen Jubileumskonsert (gratis) med A1, Trine Rein og Sveinung Hølmebakk 20.00: Skudenes bedehus Konsert med Gunstein Draugedalen og Elise Varne

HAUGESUNDS AVIS

20.00 Kulturhuset Rune Bjerga «Humorshow». Dørene åpner kl. 19.30 21.00: Sjømannsforeningen Ole’s Angels. 21.00: Smiå Pianobar Olav Bratteli 21.00: Karmøybanken Arena Huldra og Temet Nosce Dørene åpnes kl. 21.00. 21.00: Lanternen Rabagast 21.00: Råseglarhuset Pakkers – irsk aften på norsk 21.00: M/S «Sandnes» Tåkelurkaien Dans med Helgesen.no 22.00: Skudenes bedehus Takk for dagen med Einar Haukland 24.00: Sentrum. Fyrverkeri

Søndag 7. juli 11.00 Paviljonen

Friluftsgudstjeneste. Sang av Gunnstein Draugedalen. 11.00: Sentrum Salgsboder og utstillere åpner 11.00: Tåkelurkaien Film og omvisning på veteranskipet MS «Sandnes». Servering. 12.00: Torget Skudefestivalens sjømatkokkekurs for barn med Margit Vea. 12.00: Bytunet Festivalutstilling åpner. 13.00: Kaien Egedes Tivoli 13.00: Karmøy golfbane Golf-festival open Endringer i programmet kan skje. Følg med på www.skudefestivalen.no Informasjon: Tlf. 9001 4280 Billettsalg: scanticket.no og Shellstasjonen Skudeneshavn

Festivalprogrammet

Skudefest