Page 1

Snaga Južne Amerike Nova kampanja pomiče potencijal tvrtke GW u središte pažnje u Južnu Ameriku. Stranica 3

02/2012

Jaguarov skok

Najbolji u klasi

Južna Amerika je “in”. Mnoge države na potkontinentu trenutačno izazivaju pozornost svojim visokim stopama rasta. Stranice 4/5

Minimalni standardi tvrtke GW Air & Sea jamče najvišu kvalitetu usluge – za transporte diljem svijeta. Stranice 6/7

Air & Sea magazin koncerna Gebrüder Weiss


orange globe – editorijal

orange globe abc otpremništva Kvaliteta po mjeri Najpouzdaniji opskrbljivač energijom, najtočnija željeznica, najbolja korisnička služba: kvaliteta čini razliku u mnogim područjima svakodnevnog života. Ekonomski pokazatelji svugdje se povećavaju, procjenjuju i spominju, ako su povoljni. Tako je i u sektoru pružanja usluga. Izvanredna kvaliteta često se podrazumijeva sama po sebi. Ipak, postoji razlika između izmjerene i subjektivno doživljene kvalitete. Primjerice, pri pružanju neke usluge mogu se nadmašiti svi standardi, a klijent će unatoč tomu biti nezadovoljan. Možda je stupanje u kontakt uslijedilo kasnije od očekivanog. Ili je zaposlenica u pozivnom centru bila preizravna. Neupitno je da su utvrđeni kriteriji kvalitete vrlo važni. Isto kao i alati za bilježenje i analiziranje kvalitete. No uz sve teoretske radnje, jedno se ne smije zanemariti: bliskost s klijentima. A razumijevanje kvalitete koje počiva na golim brojkama jednostavno nije dovoljno. Stoga pitanje koje si uvijek iznova moramo postaviti, glasi: što želi i treba ovaj određeni klijent? Dakle, učiniti uslugu mjerljivom i istovremeno imati na umu specifične potrebe i zahtjeve klijenata. To je naš zadatak. Na temelju našeg dugogodišnjeg iskustva, ali i rezultata ispitivanja klijenata, stvorili smo minimalne standarde koje jamčimo u našoj globalnoj mreži bez granica. Za vas to znači: bez obzira na to da li za vas vršimo transporte u Europi, Aziji ili SAD-u, možete se pouzdati u ispunjavanje ovih minimalnih zahtjeva. Minimalni standardi također vrijede i za onu regiju na koju smo trenutačno posebno orijentirani: Južnu Ameriku.

Dobro je znati Još više informacija o poslovanju u Južnoj Americi LATAM Airlines Group. Nastala spajanjem čileanske aviokompanije LAN Airlines i brazilskog avioprijevoznika TAM Linhas Aéreas. Nova poduzetnička grupa, najveća zrakoplovna kompanija u Južnoj Americi i jedna od najvećih na svijetu, obuhvaća aviokompanije u Brazilu, Čileu, Peruu, Argentini, Kolumbiji i Ekvadoru. Guarulhos & Viracopos. Važne zračne luke u Sao Paulu. Mnogobrojni brazilski uvoznici odabiru zračnu luku Viracopos zbog njenih jednostavnijih i pouzdanijih procesa i odvijanja poslovanja. Guarulhos, kao najveća putnička zračna luka, najčešće predstavlja cjenovno povoljniju varijantu. Açu Superport. Planirana luka za brodove dubokog gaza na sjeveru Rio de Janeira jedan je od najvećih investicijskih projekata na području lučke infrastrukture u Latinskoj Americi. Građevinski radovi započet će još ove godine.

Siscomex. Vanjska trgovina u Brazilu bazira se na sofisticiranom mrežnom postupku registracije. Siscomex je jedan od najmodernijih IT-sustava koji značajno doprinosi rasterećenju birokracije i ubrzava carinske postupke. Ex Tarifário. U Brazilu se za određene vrste roba (prije svega investicijska dobra) može zatražiti takozvani “Ex Tarifário” postupak kojim se uvelike smanjuju uvozna davanja. Preduvjet: niti jedan proizvođač u državi ne proizvodi istu robu. Trajanje: 3-4 mjeseca. DJAI. Od veljače 2012. godine argentinski uvoznici imaju obvezu prijaviti sve uvoze nacionalnoj poreznoj upravi (AFIP) sa solemniziranom izjavom (DJAI). Uvoz se može izvršiti samo uz pristanak nadležnih organa.

S kritičkog aspekta Ugodno čitanje ovog štiva želi Vam,

Posvećenost Južnoj Americi Heinz Senger-Weiss, član Uprave

Kako bi kampanja tvrtke GW u Južnoj Americi bila uspješna, potrebni su joj ne samo angažirani, već prije svega, iskusni zaposlenici. Hanno Schulz iz odjela ljudskih resursa zna što je potrebno za interne treninge.

Želiš li graditi brod, nauči ljude čeznuti za širokim morskim prostranstvima, nemoj ih okupljati da pribavljaju drvo, pripremaju alate, dodjeljivati im zadatke i raspodjeljivati poslove. Antoine de Saint-Exupéry (1900.–1944.)

GW-Air & Sea kontakt Gebrüder Weiss d.o.o., Air & Sea Terminal Zagreb Avio Poslovnica Pleso bb, 10150 Zagreb Zracna Luka T +385.1.6265.211 F +385.1.6256.491

air-sea-zagreb@gw-world.com www.gw-world.com

Mi smo za svoje potrebe jednostavno preokrenuli ovu dobro poznatu strategiju menadžmenta. Zato što je vrlo lako probuditi čežnju i strast za jednom takvom živahnom, vatrenom i raznolikom regijom kao što je Južna Amerika. Međutim, nered koji prevladava u uvoznim regulativama, carinskim odredbama, posebnim odlukama itd., zasigurno nećemo savladati čežnjom za suncem, plažom i sambom. Imajući to na umu, usmjerili smo se na obrazovanost i stručnost pri odabiru kvalifikacija zaposlenika u okviru naše južnoameričke kampanje.

U tvrtki Gebrüder Weiss već postoji nekoliko stručnjaka za Južnu Ameriku. Stoga je glavni cilj naših aktivnosti za daljnje usavršavanje bio osobna izgradnja i stručno produbljivanje u poslove u Južnoj Americi. U tu su se svrhu za odabrane stručnjake iz čitave Europe, od Švicarske do Crnoga mora, održali dvodnevni tečajevi. Ondje su se zaposlenici iz prodaje i operative mogli povezati, učiti jedni od drugih i certificirati se kao pravi stručnjaci za poslove u Južnoj Americi. Težište je bila obrada narudžbe uključujući posebne carinske odredbe i njihove postupke. Na temelju posebnih analiza slučaja nisu se vježbale i ispitivale samo posebne uvozne odredbe. Sudionici su istovremeno učili kako učinkovitije postupati s kulturološkim razlikama. Rezultat: vrhunska usluga. Trenutačno u Aziji upravo počinju odgovarajući tečajevi, a i u Južnoj Americi se zajedno s našim partnerima radi na stalnom poboljšanju suradnje. I, dragi klijentu, iskreno ću ti priznati: kad znaš kako funkcionira, čak su i složeni poslovi u Južnoj Americi vrlo jednostavni. I upravo zato smo mi tu, zar ne?


orange globe – tema

“¡Hola!” sretno grakće tukan Sam dok marljivo skakuće s grane na granu. Trenutačno je i autohtona ptica kišnih šuma Južne Amerike vrlo zaposlena. Sam, kao pernati ambasador, prati zaposlenike i klijente tvrtke GW na putu do Južne Amerike i natrag. Široka mreža, certificirani zaposlenici i dugogodišnja prisutnost na tržištu. Tvrtka GW je Vaš pouzdan partner za sve transporte u Južnu Ameriku.

Snaga Južne Amerike

Južna Amerika danas slovi kao obećavajuće tržište za rast čiji potencijal tvrtka Gebrüder Weiss želi iskoristiti i otvoriti svojim klijentima. U tom je kontekstu u srpnju 2012. započela opsežna marketinška kampanja koja po prvi put u narančastoj povijesti tvrtke međusobno povezuje tri kontinenta. “Uz aktivnu prodaju na području WeissLanda i Azije želimo također pružiti podršku i pomoći našim južnoameričkim partnerima, tako da na odgovarajući način mogu prodavati na europskom i azijskom tržištu”, objašnjava Bertram Johler, upravitelj rute za Južnu Ameriku i istovremeno vođa projekta kampanje SAM. Cilj je pozicionirati tvrtku GW na sva tri kontinenta kao pouzdanog pružatelja svih usluga tijekom čitavog transportnog i logističkog procesa u Južnu Ameriku i iz nje. U narednim se tjednima i mjesecima prije svega usmjeravamo na zajedničko proširivanje znanja u poduzeću o Južnoj Americi kako bismo bili spremni za buduće razvoje i rast na ovom prosperitetnom tržištu. Tukan Sam putem informativnih letaka redovito obavještava zaposlenike o novostima i novim razvojima, a za stručnjake se održavaju posebno koncipirani treninzi. Klijenti putem izravne elektroničke pošte primaju informacije o marketinškim sredstvima, a nakon toga u osobnom razgovoru i više o mogućnostima koje pruža poslovanje tvrtke GW u Južnoj Americi.

N

G

Tri kontinenta – veliki potencijal

*

SIA *A

Sama pomisao na Južnu Ameriku izaziva različite slike: od vrućih ritmova sambe na šarenom karnevalu, bujnih, zelenih plantaža kave, tropskih kišnih šuma i Amazone, krda goveda u pampi do visoke umjetnosti igranja nogometa. Ekonomski razvoj u ovom dijelu svijeta prisutan je u mnogo manjoj mjeri.

EUROP E

Oko 630 ljudi na 35 lokacija u deset zemalja čini jaku početnu postavu tvrtke Gebrüder Weiss u Južnoj Americi. Ovaj bi potencijal trebao podsjetiti na SAM-kampanju koja je započela u ljeto 2012. – i to unutar poduzeća i na tržištu.

i jednostavniji procesi nego kod rješenja za logistički centar”, kaže Johler i dodaje “a zahvaljujući ugovorima s posebnim tarifama s našim ključnim prijevoznicima, tvrtkama KLM, Air France i Martinair, možemo ponuditi i dobre uvjete prijevoza iz lokalnih zračnih luka”. Osim toga, prijevoz je moguć i klasičnim aviokompanijama, poput “Najbolji pružatelj usluga tvrtki Iberia, TAP i LATAM koje su specijalizirane za područje za Južnu Ameriku” Južne Amerike. “U mogućnosti smo, primjerice, ponuditi Savršen temelj za uporište kampanje SAM tvrtke GW izravnu vezu sa zračnom lukom Viracopos u Sao Paulu po pružaju gusto razvijena mreža i dobar položaj na tržištu skoro jednakim uvjetima kao i za susjednu u Južnoj Americi. Šest iskusnih partnera u deset zračnu luku Guarulhos. Pri tome, naši M A ERI TH CA U država upravljaju s 35 podružnica i skoro 650 klijenti profitiraju od značajno brže i SO zaposlenika. “Tvrtka Röhlig, naš partner u sigurnije obrade.” U usporedbi sa zajedničkom ulaganju, ima svoje vlastite zračnom lukom Guarulhos, urede u Čileu, Argentini, Boliviji, Paragvaju smanjuju se vremena čekanja, i Urugvaju, a u Brazilu, Kolumbiji, Peruu, a posljedično tome i troškovi Venezueli i Ekvadoru surađujemo s skladištenja. dugogodišnjim vrhunskim partnerima”, Optimalni okvirni navodi Bertram Johler. Njihov je zadatak uvjeti za brodske da kao sposobni stručnjaci za transport i prijevoze tereta logistiku osiguraju kvalitetu i pouzdanost na AI P U brodskom prijevozu tereta licu mjesta, dok u Europi i Aziji motivirani zapoCAM S A M tjedno se provode vlastite WeissLand slenici tvrtke GW pomažu klijentima u poslovanju konzole u Hamburgu, trenutačno u Santos, na obećavajućem svjetskom tržištu. Navegantes, Rio de Janeiro (svi su u Brazilu), Buenos Aires Profinjena rješenja za zračni (Argentina), Cartagena (Kolumbija) i Valparaiso (Čile). Za prijevoz tereta sva ostala odredišta u Južnoj Americi postoji mogućnost Put do titule “najboljeg pružatelja usluga za Južnu brodskog prijevoza za pojedinačne pošiljke koje ne Ameriku” omogućuju i atraktivna rješenja za zračni i ispunjavaju čitav kontejner (LCL) putem GW-EU logističkog brodski prijevoz tereta za koja, kao i svugdje gdje je aktivna centra u Antwerpenu. U tijeku je upravo i omogućavanje tvrtke GW Air & Sea, vrijede minimalni standardi usluga slanja zbirnih pošiljki iz Azije. Okvirni uvjeti odgovaraju (više o tome pročitajte na 6. i 7. stranici). Točnije, tvrtka također za pune kontejnere (FCL). “Budući da je Južna Gebrüder Weiss u zračnom prijevozu tereta može ponuditi Amerika ključno područje za tvrtku Röhlig, ona raspolaže profinjeno rješenje za logistički centar, odnosno konsolidaodgovarajućim znanjima i prometom, od kojih i mi kao ciju putem Air & Sea terminala u Beču i Wolfurtu. “Imamo partneri možemo profitirati”, zaključuje Johler. više od 20 vlastitih konzola za zračni prijevoz u Frankfurtu”, SAM transporti već u usponu objašnjava Johler. Ovisno o odredištu, tjedno se otpreme Izgleda da je pravac u smjeru Južne Amerike pun pogodak. od jedne do tri zbirne pošiljke, pri čemu se vodi posebna Početkom 2012. godine započele su pripreme za SAM briga o izravnim letovima bez naknadnih utovara u Madridu kampanju, a Bertram Johler je već na službenom početku ili Miamiju. Prema route menadžeru, garancija slobodnog kampanje imao dobre vijesti: “Poslovanje u Južnoj Americi mjesta i niski kupovni tečaj čine ove zbirne pošiljke osjetno raste. S područja WeissLanda transporti su u prvoj atraktivnima, osobito za manje pošiljke i nude sigurnost polovini godine porasli za više od jedne trećine, a promet upravo u glavnoj sezoni. od zračnih prijevoza tereta porastao je za više od 70 posto.” Osim strateške obročne kupnje, razlog tome voditelj Za one koji žele više fleksibilnosti: U WeissLandu, projekta pripisuje prije svega i povećanoj pozornosti u područjima gdje posluje tvrtka GW, odvijaju se i zračni poduzeću: “Mnogo je doprinijela aktivna razmjena među prijevozi tereta iz lokalnih zračnih luka, poput Züricha, Innszaposlenicima izvan državnih granica i kontinenata.” brucka, Praga, Budimpešte itd. “Ondje su veće frekvencije


orange globe – težište

Bakar i zlato, željezna ruda i litij, nafta i zemni plin, sojino zrno i tropsko drvo – Južna Amerika bogata je sirovinama. Zato ne začuđuje tolika požuda koju izaziva kod ulagača koji čekaju u redu. No Južna Amerika je postala svjesna toga i više ne pristaje na milostinju.

Jaguarov skok U doba ekonomske krize brojne zemlje potkontinenta još uvijek izazivaju pozornost stopama rasta o kojima ostali dijelovi svijeta već godinama mogu samo sanjati. Južna Amerika je “in” i njezine ambicije rastu. Brazil se kao vodeća nacija već dugo ne zadovoljava svojom ulogom prosperitetne zemlje u razvoju. Roberto Lavagna je trenutačno vrlo tražena osoba. Bivši argentinski ministar financija ipak ima iskustva iz prve ruke o tome kako ponovno oporaviti propalu državu. Upravo u doba neprekidne krize u eurozoni potreban je dobar savjet.

Brazil Površina: 8,5 mil. km², skoro polovina Južne Amerike Glavni grad: Brazilija Stanovništvo: 196,65 mil. BDP: 2478 milijardi američkih dolara (2011.) Ekonomski rast: 2,73% (2011.) Argentina Površina: 2,78 mil. km², druga najveća država Južne Amerike Glavni grad: Buenos Aires Stanovništvo: 40,76 mil. BDP: 445,99 milijardi američkih dolara (2011.) Ekonomski rast: 8,87% (2011.)

Argentina se 2001. godine našla u sličnoj situaciji kao Grčka danas. Uslijedilo je ono što se danas često naziva “Majka svih bankrota”. Argentinci nisu mogli više servisirati svoje dugove. Do propasti države dovelo je, između ostalog, i vezivanje tečaja uz američki dolar. Horst Köhler, tadašnji predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda, a kasnije njemački predsjednik, bio je tim više začuđen kada mu je Lavagna, usprkos očitoj beznadnosti situacije, izjavio da Argentina više ne želi novac od MMF-a i da će umjesto toga radije krenuti svojim vlastitim ekonomskim putem. Bila je to odluka koja se isplatila unatoč svim dotadašnjim očekivanjima: od 2003. godine do kraja prošle godine gospodarstvo zemlje na Rio de la Plati u stalnom je porastu. U međuvremenu je Argentina u potpunosti otplatila dugove MMF-u, a to je u skoro isto vrijeme učinio i Brazil.

Veliki trenutak za Brazil Odraz prekretnice. Južnu Ameriku svijet više ne gleda brižljivo, već s puno očekivanja. Tamošnje zemlje ukazuju na usporedivo dobar ekonomski razvoj. Diktature koje su još u 80-im godinama obilježavale potkontinent, predale su se demokraciji. Još uvijek nije sve savršeno – siromaštvo, socijalna nejednakost, nezaposlenost, visoka inflacija i ekološki problemi i dalje su sastavni dio slike, ali se događa i mnogo pozitivnih stvari. Sljedeće četiri godine vrlo su značajne za Brazil jer će se odvijati mnogo velikih događaja. U 2013. g. održat će se Svjetski dan mladih u Rio de Janeiru, u 2014. g. održava se

svjetsko nogometno prvenstvo koje će okupiti nogometnu elitu u zemlji rekordnih pobjednika, a kao vrhunac svega Ljetne su olimpijske igre koje se održavaju 2016. godine, također u Rio de Janeiru. Nije ni čudo da Brazil trenutačno čini sve kako bi pokazao svijetu da nije više zemlja u razvoju, već da je uspio postati jedna od najznačajnijih industrijskih zemalja. Prema njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, samo u Rio bi se trebalo investirati oko 35 milijardi eura do 2014. godine. Najbolji preduvjeti za daljnji rast. Brazil je prošle godine nadmašio Veliku Britaniju i time sada postao šesto po veličini nacionalno gospodarstvo u svijetu. Mnogi smatraju da će uskoro nadmašiti i Francusku. No da bi dostigao europski životni standard Brazilu još ponešto nedostaje. Prihod po glavi stanovnika od oko 12600 američkih dolara još uvijek je značajno manji od onoga u najbogatijim zemljama.

Trostruko čudo Fernando Henrique Cardoso je početkom 90-ih, prvo kao ministar financija, a zatim kao predsjednik Brazila, reformirao i ponovno oživio razrušeno gospodarstvo. Osim toga, uveo je i dopunu zakona za uravnoteženu proračunsku politiku, što se pokazalo kao hrabra i vizionarska mjera. Njegov nasljednik, Luiz Inácio Lula da Silva, ustrajno je otišao korak dalje i potrudio se da pravedno podijeli stečenu ekonomsku vitalnost. Nicholas Lemann, stručnjak za globalizaciju, potvrdio je u časopisu New Yorker da je Brazil u svakom slučaju ostvario trostruko čudo: visoki gospodarski rast, politička sloboda uz istovremeno opadanje nejednakosti među pojedinim populacijskim skupinama. Stoga je jedino logično da zemlja postaje sve privlačnija za strane investitore. Izravne investicije dosegle su u 2011. godini novu rekordnu vrijednost od 66 milijardi američkih dolara. Brazil je snažan predvodnik Južne Amerike, ostvaruje značajne izvozne viškove, ukazuje na najviši stupanj industrijalizacije i raspolaže ogromnim poljoprivrednim potencijalom. Zemlja je ujedno bogata sirovinama, primjerice, željeznom rudom ili drvom iz područja Amazone.


Pustinja u Zapadnim Kordiljerima u Boliviji oduševljava nestvarnim krajolikom.

Obećavajući izvori sirovina I većina ostalih zemalja potkontinenta bogata je sirovinama. Bolivija se oslanja na zemni plin i ogromne količine litija u najvećem slanom jezeru na svijetu, Salar de Uyuni, čija bi eksploatacija trebala omogućiti izlaz iz siromaštva, a Čile, čije je gospodarstvo u 2011. poraslo za 6,3%, što je više nego u zadnjih 14 godina, oslanja se na bakar u pustinji Atacama. Venezuela prema jednoj studiji iz 2010. godine raspolaže s dvostruko više naftnih rezervi od Saudijske Arabije. K tome su tek prije šest godina otkriveni novi naftni izvori na 5000 metara dubine ispred obale južnog Brazila. Zbog toga će državni koncern Petrobas do 2015. godine uložiti 225 milijarda američkih dolara u svoja offshore polja. Uz to bi četiri nove rafinerije trebale omogućiti da se ne izvozi samo sirova nafta, već i njene prerađevine. Poljoprivredne sirovine su još jedno područje na kojem je posljednjih godina došlo do pravog procvata. Sojino zrno je nezaustavljivo u porastu i to ne samo u Argentini. U zemlji gaučosa sve više uzgajivača stoke prelazi na uzgoj soje. Razlog tomu je, mnogima od njih, neisplativost uzgoja goveda. Postoje stručnjaci koji smatraju da je soja

bila spas za Argentinu nakon gospodarskog sloma. Međunarodne cijene brzo su porasle, a argentinska država je uskočila u profitabilnu transakciju s visokim izvoznim carinama. K tome je Argentina godinama subvencionirala cijene energenata i goriva, uvela trgovačke barijere i u posljednje vrijeme ponovno provodila podržavljenje koje se puno kritiziralo. Industrijska proizvodnja u 2011. g. povećala se na godišnjoj razini za 6,5%, a glavni razlog je brzorastuća automobilska industrija.

U vidu: Azija U svojim gospodarskim aktivnostima Južnoamerikanci se trenutačno sve više okreću Aziji. Peru i Čile već su članovi organizacije APEC (Azijsko-pacifička gospodarska suradnja). Kina je u međuvremenu preuzela mjesto SAD-a kao najvećeg brazilskog trgovinskog partnera. “Središnja zemlja” koja osim rijetkim mineralima raspolaže s vrlo malo sirovina, ali ih treba za svoje rastuće gospodarstvo, posebno je zainteresirana za bogate prirodne resurse Južne Amerike. Uz sav postojeći potencijal na južnoameričkom potkontinentu, postoji još mnogo prostora za poboljšanja u mnogim područjima, primjerice u infrastrukturi. Zato je 2000. godine pokrenuta inicijativa za regionalnu integraciju infrastrukture u Južnoj Americi (IIRSA).

Nešto se poduzima

Zapanjujuća panorama na čileanski glavni grad Santiago de Chile.

IIRSA je ogroman projekt: devet, a u početku čak dvanaest velikih prometnih rješenja, trebala bi unaprijediti unutarnju trgovinu na potkontinentu kao i olakšati izvoz. Uz to postoji skoro 500 lokalnih projekata. Planirana cestovna i željeznička veza istok-zapad od velikog je značaja za Brazil koji nema izravan pristup Tihom oceanu te bi se njome smanjili transportni putovi robe prema Kini. Nedavno je završena cesta od brazilske luke Santos na Atlantskom oceanu do čileanske luke na Tihom oceanu. Trenutno je u realizaciji i još jedna klasična veza zapad-istok: od izgradnje Panamskog kanala trebale bi prije svega profitirati zemlje na zapadnoj obali Južne Amerike. Proširenje bi trebalo biti gotovo do 2015. godine.

1991. godine osnovano je zajedničko tržište Južne Amerike pod kraticom Mercosur. Međutim, nisu uključene sve južnoameričke zemlje. Osim tradicionalnog suparništva, kao primjerice između Brazila i Argentine, prepreka je i to što je članovima zabranjeno sklapanje bilateralnih ugovora o slobodnoj trgovini. Zbog toga Urugvaj razmišlja o ponovnom istupanju. Osim toga, zemlje članice su tek u kolovozu 2010. postigle dogovor o smanjenju carinskih ograničenja. Iako Mercosur još ne funkcionira savršeno, osnivanjem Unije južnoameričkih nacija (Unasur) dvanaest država potkontinenta otišlo je korak naprijed. Do 2025. godine trebala bi se postići integracija koja se može usporediti s EU-om, tj. zajednička valuta, parlament i sve ostalo. Nešto se poduzima u Južnoj Americi.


orange globe – intervju

orange globe – izvješća

Daleko od utabanih staza Pripreme za novu SAM kampanju tvrtke Gebrüder Weiss odvele su Ericha Fuchsa u Brazil i Ekvador. Voditelj prodaje na Air & Sea terminalu u Beču mogao se osobno uvjeriti na licu mjesta da tržišta Južne Amerike nude ogromne mogućnosti. Gospodine Fuchs, Vaše prvo odredište bio je Brazil. Što ste ondje doživjeli? Sletio sam u Sao Paulu gdje su me srdačno dočekali brazilski kolege i odmah me poveli na prve sastanke. Tada sam uvidio da klijenti u Južnoj Americi troše puno vremena za dogovore oko logistike i da je špediter vrlo cijenjeno zanimanje. Ali i da je izgradnja osobnih veza neophodna za održiv poslovni odnos. Jeste li pritom doživjeli i često citiranu “brazilsku opuštenost”? U poslovnom životu nikako! Baš suprotno: unatoč dugim putovanjima, kolege svakog dana dogovaraju četiri do šest sastanaka s klijentima. I to nije uopće tako jednostavno, ako razmislimo da se udaljenosti između pojedinih ureda našeg partnera, tvrtke Figwal, ponekad mogu prijeći isključivo zrakoplovom. Osim agilnosti naših partnera, dojmio me se i gospodarski potencijal Brazila. Otvaraju li se i nove mogućnosti za pružatelje prijevozničkih i logističkih usluga? Infrastrukturne mjere u Brazilu planiraju se prije svega zbog Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. te Olimpijskih igara 2016. godine, a one bi u sljedećim godinama trebale doprinijeti značajno većem prihodu od prijevoza. Na Vašem ste putovanju posjetili i Quito, najviši glavni grad na svijetu. S kakvim ste se spoznajama vratili iz Ekvadora? Zajednički razgovori naših tamošnjih partnera i klijenata pokazuju da među klijentima postoji zaista velik interes za zračne i brodske prijevoze tereta. U nekoliko slučajeva imali smo uspjeh zahvaljujući iscrpnim savjetovanjima i prezentaciji mreže tvrtke GW diljem svijeta. Pritom je i duga povijest i tradicija tvrtke Gebrüder Weiss uvelike pridonijela izgradnji povjerenja. Natrag u Europu: koji je Vaš zaključak? Nesumnjivo je da tržišta Južne Amerike pružaju ogromne mogućnosti za tvrtku GW i naše klijente iz čitavog svijeta – daleko od utabanih staza. SAM kampanja koja je službeno počela ovoga ljeta već pokazuje pozitivne utjecaje: već se povećao broj pošiljaka iz WeissLanda i Azije u Južnu Ameriku za 35, odnosno 43 posto!

Vrhunskom uslugom do vodećeg mjesta

Najbolji u klasi Aus der Praxis für die Praxis: Die Minimumstandards von GW Air & Sea Iz prakse za praksu: Minimalni standardi tvrtke GW Air & Sea su sve osim teoretskih kvalitativnih zahtjeva. Oni se brinu o većoj transparentnosti, proaktivnom informiranju, bržim procesima i još većoj pouzdanosti u slučajevima kada klijenti i partneri zaista ovise o tome. Kvaliteta ima tradiciju u tvrtki Gebrüder Weiss. Već početkom devedesetih prijevozničko i logističko poduzeće certificiralo je čitavu paletu usluga u skladu s međunarodno priznatom ISO normom. Otada se u čitavom koncernu ulaže mnogo energije u stalno poboljšanje ostvarene kvalitete, odnosno u zadržavanje na visokoj razini. Iz svijesti o kvaliteti, ali i okolišu i održivosti, početkom tisućljeća izrastao je jak i učinkovit sustav koji je tvrtki GW omogućio da postane kvalitetan pružatelj usluga.

Prekretnica u razvoju usluga U vezi s time, 2006. godine kampanja “Orange Dragon” (“narančasti zmaj”) obilježila je prekretnicu. U sklopu toga uveden je niz uslužnih standarada za transporte u Kinu i obratno. Vrhunskom uslugom tvrtka je ostvarila tada visoko postavljeni cilj da postane najbolji pružatelj usluga na području WeissLanda za Kinu. Prema tom uzoru i kako bi bili korak ispred konkurencije po pitanju kvalitete usluga, tvrtka GW Air & Sea utvrdila je općenite minimalne standarde za područje WeissLanda. To znači da se kupci mogu pouzdati u poštivanje određenih minimalnih zahtjeva za sve zračne i brodske prijevoze tereta, a novom marketinškom kampanjom nastoji se prenijeti vizija o pružanju usluga i u Južnu Ameriku. Brze informacije o cijenama, proaktivno informiranje, jasno i razumljivo izdavanje računa, trenutno stupanje u kontakt: ukratko, to su aspekti koji su posebno važni za klijente i partnere koji surađuju s tvrtkom GW: “Kako bismo to osigurali, uveli smo odgovarajuće minimalne standarde za faze od izrade ponude, preko primitka narudžbe do obrade i izdavanja računa, te sve do slučajeva reklamacije, odnosno štete”, navodi Klaus Wimmer, povjerenik za upravljanje kvalitetom u tvrtki GW Air & Sea.

Naši zaposlenici pomoći će Vam u Južnoj Americi.

Pri izradi minimalnih standarada nije uzeta u obzir samo stručnost regionalnih menadžera tvrtke Air & Sea, stručnjaka za upravljanje kvalitetom i voditelja ključnih

kupaca, nego se i ciljano pazilo na zahtjeve i potrebe klijenata. “Klijenti ponekad drukčije ocijene naše usluge, za razliku od nas samih”, zaključuje Wimmer.

Zadovoljan klijent – sretan špediter “Klijent tvrtke Gebrüder Weiss uvijek gleda ukupnu sliku, a svaki pojedinačni kontakt s klijentom stvara tu sliku, bilo preko savjetnika za klijente, nadležne osobe ili vozača”, kaže Klaus Wimmer. Minimalni standardi trebaju doprinijeti stvaranju pozitivnog ukupnog dojma, kako kod postojećih, tako i novih klijenata, odnosno potvrditi ih uvijek iznova. “Naš cilj je da nas naši klijenti doživljavaju kao sposobnog i pouzdanog partnera s osobnim angažmanom.” Na taj način može se postići dobar odnos s klijentom i stvoriti temelj za dugoročno partnerstvo. Prema motu: “zadovoljan klijent – sretan špediter!”

Značaj kvalitete i zadovoljstva kupaca zapisan je u vrijednostima tvrtke GW: the orange way of Service Excellence “Cilj nam je oduševiti klijente. Stoga je temelj našeg svakodnevnog rada natprosječna kvaliteta usluge. Besprijekornom organizacijom izvan državnih granica stvorili smo vrhunske preduvjete. Naše suradnice/ suradnici ističu se svojom stručnošću i usmjerenošću na pronalazak rješenja. Neprestano stremimo ka poboljšanjima i proaktivnom stvaranju.”


orange globe – novosti

Izravna veza Šangaj-Santos Odsad tvrtka GW nudi uslugu zbirnih pošiljaka iz Šangaja u Kini do Santosa u Brazilu i tako povezuje jedno od najprosperitetnijih gospodarskih područja Azije s najznačajnijom lukom Južne Amerike. Tjedne otpreme putem tvrtke Hapag Lloyd osiguravaju brz, učinkovit i bezbrižan prijevoz zbirnih pošiljaka. Zaposlenici tvrtke GW u Šangaju pakiraju teret u zbirne kontejnere i šalju ih u Santos bez pretovara.

Tvrtka Gebrüder Weiss uvodi minimalne standarde za WeissLand Air & Sea i time ponovno stječe oznaku “najbolji u klasi”.

Minimalni standardi tvrtke GW Air & Sea Izrada ponude

Izvozna dokumentacija

• Za stvarne cijene unutar 2 do 4 sata nakon upita, za koje je vidljivo odmah pri primitku upita da se termini neće moći poštivati zbog opsega ili drugih razloga, mora se odmah obavijestiti klijenta i dogovoriti realan termin za izradu ponude • Općenite ponude prema željama klijenata, odnosno najkasnije u roku od 3 dana

• zračni tovarni list unutar 8 sati nakon primitka tovarnog lista brodara/špeditera za zbirne pošiljke > izrada teretnice za pošiljke pisama i dopisnica, odnosno poseban dogovor s klijentom prije konačnog izdavanja šalje se klijentu e-poštom na provjeru > slanje originalne teretnice službenom poštom, brodski teretni list šalje se klijentu e-poštom > za svaku se navode realni termini (prosječno vrijeme obrade, predviđeno procijenjeno vrijeme otpreme/ dolaska = E.T.D./ E.T.A. itd.) • zračni teretni list unutar 8 sati nakon otpreme pošiljke > u pisanom obliku e-poštom > s navedenim realnim terminima (prosječno vrijeme obrade, predviđeno procijenjeno vrijeme otpreme/ dolaska = E.T.D./ E.T.A. itd.)

Izgled ponude • pregledno i razumljivo • s detaljnim opisom usluge (podaci o trajanju, procijenjeno vrijeme dolaska, itd.)

Primitak narudžbe Uvoz i izvoz • Pisana potvrda klijentu unutar 30 minuta od zaprimanja narudžbe, a ako transportu nije prethodila ponuda, dostavit će se i uvjeti poslovanja

Podaci o zračnom i brodskom prijevozu • šalju se elektroničkom poštom unutar 8 sati

Uvozna dokumentacija • prosljeđivanje e-poštom u pisanom obliku u skladu s dogovorom s klijentom • Zračni prijevoz tereta: 8 sati nakon primitka podataka o pošiljci • Brodski prijevoz tereta: najkasnije 8 sati nakon primitka kopije teretnice

Odlično: Wolfgang Niessner i tvrtka GW Časopis CampdenFB u suradnji sa Société Générale, jednom od najznačajnijih francuskih poslovnih banaka, ove godine je prvi put dodijelio nagradu “European Families in Business Awards”. Tvrtka GW imala je dva razloga za slavlje. Predsjednik Uprave Wolfgang Niessner dobio je titulu “Top Non-Family Director of the Year” (najbolji direktor godine koji nije član obitelji), a tvrtka GW zauzela je mjesto među 5 najboljih poduzeća u kategoriji “Top Family Businesses” (najbolja obiteljska poduzeća).

Račun za klijenta • • • •

jednostavan pregledan razumljiv u skladu sa željom klijenta i ponudom

Rumunjska kao tržište u razvoju

Štetni slučaj i reklamacija • neposredna obrada • 1–2 sata nakon zaprimanja obavijesti o štetnom slučaju, odnosno reklamaciji, klijentu, odnosno partneru dostavlja se potvrda o primitku i obradi

približno 22 milijuna eura investirala je tvrtka GW od 2009. godine u državu na Crnom moru: u logistički terminal u Bukureštu, u nekoliko lokacija i zemljišta za buduću izgradnju. Stopa rasta tvrtke Gebrüder Weiss u Rumunjskoj iznosi oko 20 posto. Izgradnja dobre mreže u zemlji, s ciljem da se ponudi cjelodnevno poslovanje, trebala bi osigurati trajan, pozitivan razvoj.


orange globe – inside

“Dobar osjećaj” Tvrtka Röhlig u Čileu, Argentini, Urugvaju, Boliviji i Paragvaju, Figwal u Brazilu, Magnum Logistics u Kolumbiji, Flota u Peruu i LogunSa u Ekvadoru: ovo su južnoamerički partneri tvrtke Gebrüder Weiss. U časopisu orange globe pitali smo neke od njih što za špeditere i logističare znači biti dio svjetske mreže Air & Sea. Kako doživljavaju suradnju u ovom međunarodnom udruženju, razmjenu s kolegama iz Europe i Azije. Na koji način doživljavaju kulturološke razlike. Što od njih i njihovog tima mogu očekivati klijenti tvrtke GW. I kakve si poticaje za svoje poduzeće priželjkuju iz mreže.

Suradnja s tvrtkom Gebrüder Weiss našim klijentima pruža dobar osjećaj kad je u pitanju brza usluga, konkurentne cijene i europski partner koji je etabliran na tržištu. Mi u tvrtki Röhlig volimo kulturološke razlike među našim partnerima. To nam omogućuje da puno saznamo o kulturi i tradiciji naših partnera, a istovremeno im možemo prenijeti naš način života. Takav nas zajednički doživljaj bolje povezuje, u privatnom i poslovnom pogledu. Za tvrtku Röhlig iz Čilea pružiti uslugu ne znači samo ispuniti zahtjeve klijenata, već ih nadmašiti. Naš ured je multikulturalan, a u njemu rade zaposlenici pet nacionalnosti. Poznajemo različita tržišta, imamo iskustva sa svim vrstama logističkih usluga, djelujemo proaktivno i iz toga stvaramo pogodnosti za naše klijente. Ako ništa drugo, unutar tvrtke slijedimo “politiku otvorenih vrata” tako da svatko može iznijeti svoje misli i ideje.

Anthony Roe generalni direktor, Röhlig Čile

Ponosni smo što pripadamo ovoj mreži, budući da smo ovdje pronašli stručnu i angažiranu grupu ljudi. U tvrtki Gebrüder Weiss uvijek je na prvom mjestu postupno razvijanje i poboljšanje trgovinskih pravaca. I bez obzira na to što transportni promet između WeissLanda i Kolumbije nije velik, mi danas bliže surađujemo s Europom. Kulturološke razlike nisu nikakav problem: našei kolege u Europi razumiju naše potrebe, kao i mi njihove. Tvrtka Magnum ima dobar tim koji se sastoji od 360 zaposlenika u sedam gradova. Naš cilj je pomoći poduzeću u poboljšanju i pojednostavljivanju njegove logistike. Danas se ubrajamo među 10 najboljih špeditera u zemlji.

Andres Arango Predsjednik Uprave tvrtke, Magnum Logistics, Kolumbija

Jaki partneri na licu mjesta – to je mreža tvrtke GW u Južnoj Americi.

Već deset godina radim za tvrtku Röhlig u Hamburgu i Buenos Airesu. Oduvijek sam uživao biti dijelom jedne takve međunarodne mreže kao što je ova tvrtke Gebrüder Weiss. Znanje, stručnost, alati i mogućnosti koji su nam se pružili, igraju značajnu ulogu u prodaji u našoj zemlji. Zahvaljujući novoj kampanji u Južnoj Americi sada imamo priliku dodatno razmjenjivati kulturološka iskustva s azijskim zemljama s kojima je dosadašnja suradnja bila slabog intenziteta. Zauzvrat kolege u Aziji i Europi bolje upoznaju Argentinu i Južnu Ameriku. Pri odvijanju transporta naši klijenti u pravilu očekuju profesionalnu, prilagođenu, brzu i učinkovitu uslugu i istu takvu komunikaciju. Čim saznaju da im naša svjetska mreža može sve to omogućiti, najvjerojatnije će postati stalni klijenti tvrtke Gebrüder Weiss.

Vrlo je važno biti dio međunarodne mreže. Podrška, usluga i trud zaposlenika tvrtke Gebrüder Weiss iznimno su profesionalni. Nama kao srednje velikom poduzeću ovakva pozadina omogućuje dodatnu prednost pred našom konkurencijom. Suradnja će se promijeniti tijekom vremena. Kad obje strane daju sve od sebe, poslovanje će se sve više razvijati. U značaj ciljane izgradnje trgovinskih pravaca uvjerili smo se upravo na primjeru s Azijom, gdje smo u proteklim mjesecima zabilježili značajan porast zahtjeva. Tvrtka Röhlig u Urugvaju posjeduje ISO certifikat i specijalizirana je za zračne, brodske i kamionske prijevoze tereta. A naši klijenti mogu se pouzdati u najbolju, individualnu uslugu. Na taj način uspjeli smo doći među pet vodećih pružatelja usluga prijevoza u zemlji.

Gabriela Contarino Upravitelj rutama za Europu, Röhlig, Argentina

Impresum: orange globe, Časopis za klijente koncerna Gebrüder Weiss Ges.m.b.H. Vlasnik medija, izdavač, nakladnik: Gebrüder Weiss Ges.m.b.H., Bundesstraße 110, A-6923 Lauterach. Osoba odgovorna za sadržaj: Michael Büchele, T +43 5223 206 441. Redakcija: Silke Lechner, Tel. +43 5223 206 449. Produkcija: Raimund Fink. Uređenje: Dalpra&Partner, Götzis. Izrada jezičnih izmjena: Markus Grabher, grabherdesign.com. Tisak: Tiskara Lustenau

Nelson Saturno Član Uprave, Röhlig, Urugvaj

orange_globe_2_2012_kroatisch  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you