Page 1


PRIMER CONCURS POÈTIC JUVENIL

“VOLEN VOLEN VERSOS BALEÀRICS”


Presentacio president

Antoni Martorell Cà naves President d´ANPE Illes Balears

5


Presentació Miquel Àngel

Miquel Àngel càrrec

7


Edició: Desembre 2012 © de la poesia Costums que són nostres: Carlota Valle Calvin © de la poesia Ensaïmada: Ewan Hobbs © de la poesia La gran festa, Sant Antoni: M. Magdalena Sureda Riera © de la poesia Mallorca: M. Rosa Sánchez Blanes © de la poesia Orgull mallorquí: M. Àngela Rosselló Pascual © de la poesia Sa Dragonera: Margarita Marcos Lucena © de la poesia Dia 17 de Gener: Teresa Amer Jaume © de la poesia Festes baleàriques: Pedro Muñoz Llinàs © de la poesia Mallorca estimada: bon pa i bona sobrassada: Sebastián Valencia Correa © de la poesia Nostres illes: Pere Torres Ginard © de la poesia Paisatges: Adrià Pérez © de la poesia La serra de Tramuntana: Maria Magdalena Palou Obrador © de la poesia La cançó de Mayurka: Lofti Ramzi El Yacout © de la poesia A tu: Alessia Sánchez Cañadas © de la poesia Costa i Llobera: Joan Tortella Reynés © de la poesia Eivissa envantada: Ana I. Campos Casanova © de la poesia Una terra sura enmig de la mar: Miquel À. Sureda Massanet © de la poesia Pluja que caus vora l´alzinar ombrós: Gabriel Cabot Carbonell © de la poesia El temps: Jordi Josep Rosselló Carbonell © de la poesia I després d’un llarg camí: Josepa Gil Hernández © de la poesia Laments: Sara Obrador Lucas © de la poesia Oh, Balears!: Joan Romera Martínez © de la poesia Una vegada…: Sonia Morey Vallespir © de la poesia Coses nostres: Maria I. Pérez García © de la poesia Les illes Balears: Joan Caldentey Roig © de la poesia Matances: Maria Faustina Barceló © de la il.lustració primera: Judith Montes Bartels © de la il.lustració segona: Lídia Vicens Herssens © de la il.lustració tercera: Néstor Hernández Blanco © de la il.lustració de la portada: Miquel Fiol Munar Coordinador : Guillem Parera Salvà Imprès a : ANPE Dipòsit Legal : PM 104 - 2012 ISBN : 2254 - 1055


ÍNDEX

Presentació President ……………………………….. 5

Presentació ………………………………………….. 7

Alumnes d´ESO Ensaïmada: Ewan Hobbs.......................................................................................15 Menció especial La serra de Tramuntana - Maria Magdalena Palou Obrador ............................... 25 Premiat

Alumnes de Batxiller La cançó de Mayurka - Lofti Ramzi El Yacout .................................................... 28 Premiat

Professorat Una terra sura enmig de la mar - Miquel À. Sureda Massanet ........................... 32 Menció especial Pluja que caus vora l´alzinar ombrós: Gabriel Cabot Carbonell......................... 40 Menció especial Costa i Llobera - Joan Tortella Reynés ................................................................ 43 Premiat


CONCURS DE POESIA

2012

Costums que són nostres El dia de Sant Antoni i el dimoni és un dia de torrades i sobrassades. El dia de Sant Sebastià tothom ho passa genial. Les ensaïmades són ensucrades i les panades salades. Cada vespre una ballada i cada nit una rondalla. Unes illes banyades per la mar Mediterrània que no tenen competència perquè són maques amb diferència.

Carlota Valle Calvin, alumna de l’IES Juníper Serra, Palma.

14


VOLEN, VOLEN… VERSOS BALEÀRICS

Ensaïmada Oh dolça ensaïmada que estàs tan envoltada, me deixes bocabadat, i amb el teu gust meravellat. Tu que pots estar farcida, De cabell d’àngel, crema o nata, el millor de la meva vida, és menjar-te amb xocolata. Sucre tens per damunt, pareixes plena de neu, amb la llengua te la lleu, Oh dolça ensaïmada!

Ewan Hobbs, alumne del centre Sant Bonaventura, Artà. Menció d’honor de la categoria alumnes de Secundària

15


CONCURS DE POESIA

2012

La gran festa, Sant Antoni Sant Antoni és una festa celebrada el 16 i 17 de gener. La gent està sempre contenta: és la millor a les Balears. Bevem herbes, ballam i cantam, i gaudim d’aquesta gran festa. Després a descansar per anar cap a completes, seguim amb els foguerons, menjant sobrassada i panxeta torrada; i per acabar aquesta gran festa anam a veure la cavalcada per acomiadar-nos d’ella que se celebra un pic a l’any.

M. Magdalena Sureda Riera, alumna del centre Sant Bonaventura, Artà.

16


VOLEN, VOLEN… VERSOS BALEÀRICS Mallorca Mallorca terra nostra, de la mar tu estàs banyada; tu ets terra estimada, ens trobam dins ca nostra. Quan et mir més m’adon que ets terra mallorquina, estàs sempre divina, de tu jo més m’enamor. Separar-me de tu no vull, amb mi et duré sempre.

M. Rosa Sánchez Blanes, alumna del centre Sant Bonaventura, Artà

17


CONCURS DE POESIA

2012

Orgull mallorquí Ai, les Illes Balears són cinc illes exemplars cada una té un tresor amagada dins el cor. Començam per la menor que és una formosor és l’illa de Cabrera tot seguit de Formentera on hi ha platges precioses que fan molta nedera. Ara ve la més canyera on van moltes famoses discoteques fabuloses Eivissa és molt renouera. A Menorca hi trobam el formatge Maonès i ara ja per acabar ve l’illa de Mallorca ja no hi ha res més a dir: l’orgull és mallorquí.

M. Àngela Rosselló Pascual, alumna del centre Sant Bonaventura, Artà

18


VOLEN, VOLEN… VERSOS BALEÀRICS Sa Dragonera Petitona, solitària illa habitada per tota classe d’animalons enmig de la Mediterrània de la forma prens el nom. Situada davant Andratx i separada per la nostra mar, Mallorca, Menorca i Eivissa et guarden com a bones veïnes. Meravellós i delicat racó guarda’t sempre i no tinguis por.

Margarita Marcos Lucena, alumna del centre Sant Bonaventura, Artà

19


CONCURS DE POESIA

2012

Dia 17 de gener Dia 17 de gener tothom surt pel carrer amb mocador vermell i camisa blanca preparats per deixar-hi marca i gaudir del gran fester. No perdem ni un detall per lloar el nostre Sant, que tant es fa desitjar. Dimoni petit i gran, començau a ballar que el poble impacient està. Beneïdes, gloses i balls són d’envejar cantam «Visca sant Antoni!», sou l’amo de dins Artà.

Teresa Amer Jaume, alumna del centre Sant Bonaventura, Artà

20


VOLEN, VOLEN… VERSOS BALEÀRICS Festes baleàriques A les illes Balears hi feim festes populars. A Menorca Sant Joan, tots els joves hi anam. A Mallorca Sant Antoni, i ballam amb el dimoni. A Eivissa Santa Eulària del Riu, si voleu gaudir, veniu! Per Sant Jaume a Formentera segur que la sang s’altera.

Pedro Muñoz Llinàs, alumne del centre Sant Bonaventura, Artà

21


CONCURS DE POESIA

2012

Mallorca estimada: bon pa i bona sobrassada Per Sant Sebastià sa festa muntam, les revetlles són serenes bons nins i bones nenes. Per Sant Antoni foguerons, als carrers, els correfocs i ensaïmades ensucrades que a tots ens agraden. I moltes festes més, de què tots gaudirem, en aquest bell indret, Mallorca t’estimem!

Sebastián Valencia Correa, alumne de l’IES Juníper Serra, Palma

22


VOLEN, VOLEN… VERSOS BALEÀRICS Nostres illes Uns tresors enmig de la mar, cotitzats per la seva riquesa cultural, històrica i popular, entre els seus cristalls valuosos, amagats estan. Gastronomia mil·lenària: rubiols i panades, ensaïmades, botifarrons i sobrassades... Aquests són uns dels aliments valorats pel seu gust infinit. Cultura popular: això ens conquesta. Sant Antoni i dimonis, Sant Joan i els seus cavalls, els moros i cristians... Tot és bo per fer festa. Aquest conjunt és el meu tresor més preat, i sí, elles són les illes Balears.

Pere Torres Ginard, alumne del centre Sant Bonaventura, Artà

23


CONCURS DE POESIA

2012

Paisatges El paisatge de Mallorca amb les seves platges i els seus boscos verds és d'allò més bonic. També la serra de Tramuntana amb les seves vistes extenses sobre la mar que reflecteix el sol, on hi ha velers i llaüts. Tots aquests paratges són únics; el paisatge de Mallorca.

Adrià Pérez, alumne del centre Sant Bonaventura, Artà

24


VOLEN, VOLEN… VERSOS BALEÀRICS

Serra de Tramuntana Una noia amb gran formosor, habita una illa petita; que abraça des de Formentor fins Dragonera, illa bonica. Volant des de Barcelona, la puc veure com somriu, el sentiment no m’abandona per tothom es desviu. Com un braç de gegant amaga petits tresors; i a cada un va deixant màgia dins els nostres cors. Per als viatgers ella s’engalana besant la mar salada de tu em quedo bocabadada estimada serra de Tramuntana.

Maria Magdalena Palou Obrador, alumna del centre Sant Bonaventura, Artà Primer premi de la categoria d’alumnes

25


CONCURS DE POESIA

2012

La cançó de Mayurqa Quan els vents de Mayurqa, on es perden els sospirs oblidats, xiuxiuegen els secrets d’aquells que van estar enamorats, els meus llavis canten amb nostàlgia els versos d’Alcover i els meus ulls s’humitegen amb alegria i sense dolor. Quan el Mediterrani crida sense compassió ni temor el meu cor batega amb força i clam i la meva veu es perd entre els ressons del pi de Formentor. Quan els cants de la Seu s’apaguin i el cel es calmi deixaré de respirar, deixaré d’estimar i les meves cames cauran per sostenir el meu cos sense cremar… Però quan s’obri el cercle de les tres torres, m’alci i contempli amb orgull les rocoses muralles que em separen de l’horitzó, els meus llavis cridaran els versos del poeta, els meus ulls ploraran sense alerta, el meu cor rebentarà i la meva veu s’apagarà… davant la cançó de Mayurqa.

Lofti Ramzi El Yacout, alumne de l’IES Ses Estacions, Palma Primer premi de la categoria alumnes de Batxillerat 28


VOLEN, VOLEN… VERSOS BALEÀRICS

A tu T’oloro, i els pulmons s’omplen de tu, de terra, d’herba, de mar i muntanya. Vestida de flors d’ametlers, roselles i margalides, em recordes una adolescent esperant l’amor… un amor d’estiu, de sol que acarona. Et miro, i els ulls recorren cada racó, llums i ombres, colors i imatges. Visions que em recorden qui sóc, on sóc. T’escolto, I sent la teva veu, el teu alè que em fan sentir a prop teu, sons que m’adormen, murmuris de melancolia.

Alessia Sánchez Cañadas, professora del centre Sant Bonaventura, Artà 31


CONCURS DE POESIA

2012

Una terra sura enmig de la mar Enmig de la mar sura una terra que romp les onades quan bufa un fort vent. El vol de l’ocell per sobre la serra espanta la presa amb un crit imponent! L’arbre dóna vida a la terra que sura, l’humà nouvingut que cerca aliment escull sempre el fruit d’essència més pura! Comença la vida de l’home valent, captiu en una illa de vida prou dura, gaudeix de la natura i ho fa amb esment! El sol il·lumina la vida fugaç, que lluita per viure a cada moment. De nit les estrelles dibuixen un jaç quan brilla la lluna al firmament! La vida perdura fins a dia d’avui, som hereus d’aquell home que ens va precedir, gaudiu de la natura que ens surt a camí, i estimau la terra que a tots ens acull!

Miquel Àngel Sureda Massanet, professor del CEIP Port de Pollença Menció d’honor de la categoria de professor

32


VOLEN, VOLEN… VERSOS BALEÀRICS

Eivissa encantada Eivissa, encantada. No sabia que fores així, tan redona i escarpada, semblant a un cos nu femení. Eivissa, immaculada, a les teves coves dormen els dofins i la posidònia et besa a la platja només ella té el teu permís. Eivissa, illa estimada. Recórrer a peu els teus camins, vora la mar i a la muntanya. Quasi et conec més a tu que a mi. Eivissa, única a la Mediterrània, bella del matí a la nit, com Formentera, l’illa blanca. Quina màgia es respira aquí.

Ana Isabel Campos Casanova, professora de l’IES Sant Antoni de Portmany, Eivissa 33


CONCURS DE POESIA

2012

EL TEMPS ÉS

EL

MAL

dels nostres dies

AIXÍ ÉS, te té CAPTIU no ho veus; ell és DESTRUCTIU

en el

fons

TAMBÉ L’ODIES.

Jordi Josep Rosselló Carbonell, professor del CEIP Antoni Alzina Lloret, Mallorca

34


VOLEN, VOLEN… VERSOS BALEÀRICS I després d’un llarg camí I després d’un llarg camí m’aturo i miro enrere. Petjades que deixen empremta... unes petites, però fondes altres grans, però lleugeres unes s’han esborrat amb els anys... altres segueixen fermes. I després d’un llarg camí m’aturo i escolto les paraules, les que em van arribar al cor les que em van ferir les que em van fer somriure les que no es van pronunciar i les que van quedar en l’oblit. I després d’un llarg camí miro endavant... i cerco motius per continuar miro els nens... i veig motius d’esperança miro els mestres... i veig motius d’il·lusió miro els pares... i veig motius de lluita. I després d’un llarg camí decideixo continuar amb la força dels que vencen les batalles amb l’amor amb la il·lusió dels que canvien sempre a millor. Amb la fe dels que creuen que aquest camí no té fi.

Josepa Gil Hernández, professora del Ceip Vara de Rei, Eivissa

35


CONCURS DE POESIA

2012

Laments El meu cor s’encongeix de mica en mica, la meva terra està plorant. Ningú pareix escoltar els laments, laments que evoquen paraules, laments trists d’ànima cansada. Jo voldria ajudar-te a renéixer, recuperar lo teu esperit encisador. Tornar a veure’t plena, sencera... genuïna. Jo voldria tornar-te als temps de les alzines, dels ametllers que donen valorat fruit, dels pagesos conversant a l’ombra de les figueres... Començ a veure un lleu somriure, què em dius? Esperança? No t’angoixis. D’això, encara n’hi ha...

Sara Obrador Lucas, professora del centre Sant Bonaventura, Artà

36


VOLEN, VOLEN… VERSOS BALEÀRICS

Oh, Balears! Terra meva, et sorprendrà que t’escrigui però és per dir-te que t’estim, t’estim amb tot el meu cor. Tu m’ho has donat tot, terra de costums, tradicions i festes populars. En aquests anys de menyspreus, per part dels teus hereus. Jo et vull dir: que t’estim, estim la terra, estim el país que em va veure néixer, que em veurà créixer. Sempre et duré dins el cor, si qualque dia he de partir una part meva quedarà amb tu perquè per molt que diguin de tu, tu sempre seràs la terra de tots.

Joan Romera Martínez, professor del CEIP Migjorn de Bendinat

37


CONCURS DE POESIA

2012

Una vegada… Una vegada vaig néixer vaig pensar en moltes coses però no sabia que en créixer canviaria tot, segons les modes. Tenia il·lusió, llengües i cultures però el que no sabia és que quedarien mudes. Si pens en aquestes meravelles tot el que véngui, m’és igual però en vista que tot és mal hauré de demanar a les estrelles.

Sonia Morey Vallespir, professora del CEIP Mestre Colom, Bunyola 38


VOLEN, VOLEN… VERSOS BALEÀRICS

Coses nostres Viure un somni vora el mar viure, riure i contemplar la nit màgica a l’arena... Saps què? Parlo de Sant Joan. Correfocs i foguerons, revetlles de plaça en plaça, quan Sant Antoni se’n va Sant Sebastià fa l’arribada. I què dir del que mengem? Panades, frit i ensaïmades, no hi ha res semblant enlloc, plaer de déus la sobrassada. Un bell cant és la Sibil·la, ple d’història medieval, de la humanitat patrimoni, és un tret d’identitat. Illes Balears al cor, Illes Balears per sempre, els costums, les tradicions, un sentiment que no vull perdre!

Maria Iciar Pérez García, professora de l’IES Juníper Serra de Palma

39


CONCURS DE POESIA

2012

Pluja que caus vora l'alzinar ombrós Pluja que caus, et fons amb les llàgrimes. Dins la terra, acollida es barreja deixant la llavor que després aireja i que remou sense esment les ànimes. Tot es mou, i un crit de silenci sona, el voltor ja no és sobre la serra, veus ofegades omplen la terra per fer doblers qualsevol cosa és bona. Arribarà a port la nostra esperança? Obrirà els ulls la mà rabiosa que ens guia? La nostra terra esgotada ja no es fia del qui mana que li clava la llança. Un núvol, a sobre, fosc i tenebrós no ens ha de posar de genolls ni ofegar. Un raig, la llum, que ens permeti alenar a vora de l'alzinar, altiu, ombrós.

Gabriel Cabot Carbonell, professor del centre Antònia Alzina de Lloret Menció d'Honor de la categoria de professors

40


VOLEN, VOLEN… VERSOS BALEÀRICS

Les illes Balears Sa més grossa, cap de cabra on trobam sa capital, a ses altres fa de pare com si fos un general. Filla gran, una pagesa també pesca i cuida vaques, del formatge i de les barques ella en troba sa riquesa. N’hi ha una altra més xalesta, viva de dia i de nit, diria que du sa festa ben present a s’esperit. Sa petita és un confit, ulls cels, rossa, pell daurada, posta de sol admirada on sa vida és un delit. Queden ses dues més sanes, cent per cent pura natura, ben plenes de sargantanes cal que en tinguem molta cura!

Joan Caldentey Roig, professor del CEIP S’Auba de Cala Rajada

41


CONCURS DE POESIA

2012

Matances A trenc d’alba s’aixeca ja la gent, la caldera amb aigua posen al foc; de la soll, els homes, treuen el porc, dalt banqueta el socorren amb esment. A la cuina, bunyols i frit van fent, mentre molen la carn i el greix un poc per fer-ne sobrassada i camallot, i a la cassola l’arròs suculent. Fan ben nets bisbe, bufeta i budells, trempen de genollons la xulla; amb sal, pebre bo i pebre bord, a dins ribells. Prest el rebost s’umpl d’ossos i ventresca, botifarrons, llonganisses, carn magra,... ja només queda sopar i fer gresca.

Maria Faustina Barceló, professora del CEIP Joan Capó, Palma

42


VOLEN, VOLEN… VERSOS BALEÀRICS Costa i Llobera Qui era aquell estudiant que arribà a la ciutat romana tot desolat i amb una veu secreta? Quina mena d’assossec havia anat a cercar? A quin Déu encomanava la nocturna pregària? El dia s’encén en l’abisme blau de les seves pupil·les, ones amargues i roques desertes. Aquest estudiant, Què vol? Què cerca? Què espera? Una forta ventada porta perdudes veus de campanes, llunyanes remors d’horts i tanques. I l’estudiant un maleït vespre de lluna blanca esclata en enyorança d’una llum més clara. Però la màgica remor d’una vall llunyana el porta de la mà al recer d’un trespol sagrat. La reina dels àngels li somriu galana I l’estudiant gaudeix d’un jardí encantat. Qui és aquesta flama que il·lumina el cor espriu de l’estudiant gregorià? Qui és aquesta rosa que no morirà demà? Una llum que colpeja el cec que camina.

Joan Tortella Reynés, professor del Centre IES Sineu Poema guanyador de la categoria del professorat

43


llibre poesia  

llibre poesia

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you