Llibre 40 aniversari (2003 - 2017)

Page 1

2003 -2017 1

COSTA BRAVA CENTRE

Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme“Fer un país vol dir satisfer una sensibilitat, aspirar a que la gent s’hi trobi bé” Josep Pla. Primera volada.Salutació de la presidenta Sóc nascuda el 1976, quasi coetània de l’any que formalment es va constituir l’Associació d’Hostaleria Costa Brava Centre (1978), en el sí d’una família hotelera. Avui, l’ofici dels meus avis i dels meus pares és el meu. I tant ells com jo, sabien i sabem que aquesta feina és vocació, i si aprens a estimar-la en quedes atrapat. Si al gaudi de dedicar-se a la nostra feina hi sumem un territori, una cultura i un clima excepcional, és una recepta insuperable. L’hostaleria, l’associacionisme, el gremi i el sentit de col·lectivitat em venen de sempre. El meu avi Joan, a finals del anys 60, juntament amb altres companys de professió i liderats per un gran hoteler i gran persona el sr. Xiquet Sabater, van constituir un grup de pressió per reclamar a les administracions la creació d’un aeroport a la demarcació de Girona. El meu pare s’incorpora a la junta de l’Associació l’any 1986 quan tenia la seu en un petit local del carrer Clavé de Palafrugell. Ja eren un gremi formalment constituït amb uns objectius clars: la defensa de l’interès comú, en uns temps fantàstics pel turisme i d’exuberant creixement. Així el meu pare va participar de la creació de la Cooperativa Costa Brava Centre amb l’objectiu d’aprofitar les sinèrgies per ser més competitius en les compres comunes i en els serveis especialitzats. En Bertrand també va presidir la primera junta de Costa Brava Centre Hotels, una iniciativa per fer més potent la venda dels allotjaments agrupats i la creació de nous productes turístics, que sense dubte en el seu moment van ser pioners. Recordo en plena adolescència anar al darrera d’un 4x4 “destartalat” marcant els camins d’uns futurs productes turístics de senderisme, on les maletes viatjaven soles i els turistes caminaven d’hotel en hotel per itineraris espectaculars, molts d’ells pels camins de ronda. Aleshores encetàvem la dècada dels 90. Avui tinc el plaer i la responsabilitat de presidir aquesta entitat que celebra els 40 anys i que tant ha fet per nosaltres, la nostra destinació i el nostre país. Felicitats !! Bàrbara Hallé Presidenta de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme

4 5Quaranta anys són molts! Quaranta anys són molts, sobretot ara, quan el ritme de canvi i de transformació de la societat moderna es mou a velocitat dels cotxes de formula 1. Haver-los viscuts tots en primera línea em dona una visió fiable però segurament tendenciosa, si no fos perquè a Costa Brava Centre la feina feta ha deixat petja i ha esdevingut referencial en el món de les organitzacions empresarials del turisme i de l’hostaleria. Res hauria estat possible sense els valents (ara en diríem emprenedors) que l’any 1977 van trobarse per donar formalitat a l’Associació d’empresaris d’hotels i a l’Associació d’empresaris de restaurants de la Costa Brava Centre i, sobretot, quan un any més tard s’obria la primera oficina de les entitats a Palafrugell per a traduir les idees a fets. A la publicació feta fa 15 anys, ja es van recollir els perfils dels protagonistes i les principals accions d’aquell primer quart de segle de l’entitat. Ara són tantes les organitzacions sorgides a partir d’aquelles entitats pioneres i tant dens el dia a dia, que no hem volgut esperar als 50 anys, sinó que ens ha semblat necessari recollir l’activitat dels darrers 15 anys en aquesta publicació digital que ara esteu llegint. Una publicació que respon a la voluntat i a la necessitat de deixar constància de la feina feta, sobretot per a les noves generacions, que han de tenir consciència de quin va ser el punt d’arrencada i quina és ara la situació turística de la Costa Brava i de Catalunya. Saber que res ha estat fàcil i que han estat molts els que han fet possible arribar fins aquí i gaudir d’aquesta sensació d’haver fet més feina que la majoria dels que van començar al mateix temps i en semblants circumstàncies. Gràcies doncs als empresaris que han cregut en aquest projecte col·lectiu i en el fet que treballant junts som millors i molt més forts. Els més joves sou més alts, més forts i més savis, però també ho és la competència i per això cal no abandonar la formula dels projectes compartits, si volem seguir liderant la Catalunya turística en termes qualitatius. Gràcies també a aquells treballadors de la casa que han sentit el projecte com a seu, que l’han defensat i que l’han fet créixer. Per a uns i altres, que la lectura d’aquesta edició us encomani més encara el delit per la feina ben feta. La que no té fronteres i té molt futur.

Martí Sabrià i Deulofeu

6 7


40 any


ys

d’història


2003 El parlament de Catalunya escull Pasqual Maragall 127è president de la Generalitat de Catalunya


Any de celebració,

de creixement,

i de consolidació El 2003 va ser un any memorable per a l’Associació, atès que en el seu decurs es van dur a terme gran part dels actes del programa oficial del 25è aniversari de l’entitat.

Aquests van començar a l’octubre del 2002 amb la celebració de la Festa del Gremi i el lliurament del Timó d’Or als membres fundadors, i van cloure just un any després, en acabar la mateixa diada. L’acte principal de l’efemèride va ser la presentació del llibre de memòries, un escrit que recorre any a any la història de l’Associació i de la formació del que avui coneixem com a Grup Costa Brava Centre, i que ara continuem amb aquest segon volum per tal de memorar els 40 anys que l’entitat celebra enguany. Pel Grup va ser també una data a important perquè es van ampliar els espais de treball i els departaments especialitzats i van néixer nous projectes. Al febrer s’inauguraven les noves instal·lacions de la Cooperativa, situades a l’antic magatzem i convertides en sales de formació i de reunions. I uns mesos després, es posaven en marxa dos nous departaments: un dedicat a l’assessorament en qualitat i prevenció, amb el nom de Q.Global i l’altre a la comunicació, el màrqueting i el disseny gràfic, sota la marca Codi. Aquests, juntament amb els departaments de compres, de laboral i fiscal i de serveis immobiliaris, formaven una oferta completa que pretenia cobrir les necessitats que els associats i el mercat d’aleshores requerien. Costa Brava Verd Hotels també estava d’enhorabona, ja que el mes de març engegava un nou grup hoteler: Petits Grans Hotels, una agrupació que aplegava 22 establiments amb encant de menys de dotze habitacions de la província de Girona. Era un fet que el Grup continuava creixent i es consolidava.

La revista Timó s’imprimeix en color per primera vegada

L’Associació signa un conveni de col·laboració amb SGAE

L’Aula Gastronòmica posa en marxa tallers de cuina per a nens i nenes durant les vacances escolars

Se celebra el I Congrés de Turisme a Catalunya

10 11


Petits

Grans Des de la iniciativa de Costa Brava Verd Hotels naixia Petits Grans Hotels, una agrupació d’hotels de petites dimensions amb menys de 12 habitacions a les comarques de Girona.

Després de 13 anys de la creació de Costa Brava Centre Hotels, 7 de la de Blau Verd Hotels i 3 de la fusió d’ambdues marques per convertir-se en Costa Brava Verd Hotels, les sol·licituds per adherir-se a la iniciativa creixien any rere any. Algunes de les peticions eren d’aquests petits hotels, que sols no tenien l’abast de comercialització ni la visibilitat que podien arribar a tenir si formaven part d’un grup. Després de valorar aquestes sol·licituds, el Consell Rector i l’equip tècnic van concloure que uns i altres tenien característiques tan diverses que no podien anar sota el mateix format. Així, va sorgir la idea de crear una nova societat, amb capital de Costa Brava Verd Hotels, que agrupés aquesta tipologia d’establiment.


s Hotels

Van ser 22 els hotels que van passar les auditories obligatòries per formar part del grup, que es basaven en el compliment estricte dels Plans de Qualitat Turística dissenyats per la Secretaria d’Estat. La implantació d’aquests plans anava a càrrec del departament de qualitat de l’Associació com a delegació responsable a la Costa Brava Centre. Tots ells estaven situats a diferents comarques de la província de Girona: El Baix i L’Alt Empordà, La Selva i La Cerdanya i compartien les mateixes característiques: “petits” pel que fa a les dimensions perquè no tenien més de 12 habitacions, però “grans” en encant, atenció i confort, ja fos per les seves magnífiques instal·lacions, pel tracte personalitzat i proper, per la seva oferta gastronòmica o per les seves ubicacions en indrets de gran interès paisatgístic o cultural. Les tres marques agrupaven aleshores un total de 85 hotels amb una oferta de més de 6.000 llits a la província de Girona.

8

El Far de Sant Sebastià

9

Es Furió

10

Hostal Sa Rascassa

11

Sa Tuna

14

Aiguaclara

15

El Cau del Papibou

16

El Molí

17

El Somni

18

Hotel de la Moneda

19

Hotel del Teatre

20

La Figuera

28

Els Jardins de la Martana

21

La Plaça

29

Fonda Barris

22

Mas Roig

30

Hotel Pla del Pi

23

Miralluna

31

Hotel Sant Ferriol

24

Palau Lo Mirador

32

Hotel Torres

25

Hostal Jordi's

33

Sant Guillem

12 13


2004 Es compleixen cent anys del naixement de Salvador DalĂ­


La gastronomia empordanesa, immersa en la celebració de l’Any Dalí Durant aquest any, part de l’activitat de l’Associació i molt especialment de La Cuina de l’Empordanet i del món de la cuina gironina, es va centrar en l’execució de la campanya gastronòmica “Art i Gastronomia – Dalí”, que es va dur a terme en motiu del 100è aniversari del naixement del famós pintor empordanès Salvador Dalí. Per entendre perquè la Fundació Gala-Dalí va decidir que dins de la celebració de l’efemèride hi hagués un esdeveniment gastronòmic, cal mirar enrere i fixar-se en dues iniciatives de La Cuina de l’Empordanet: en primer lloc, Pla, plat a plat”, una campanya que homenatjava a l’escriptor empordanès Josep Pla pel seu centenari. I més a prop, l’any 2002, una acció també d’homenatge dedicada a Salvador Dalí, que ja es va anomenar “Art i Gastronomia”. Atès l’èxit i la gran acollida d’ambdues campanyes, la Fundació va decidir seguir l’exemple i focalitzar un dels actes principals en la gastronomia. Art i Gastronomia – Dalí va reunir 30 restaurants, 16 de la Cuina de l’Empordanet i 14 dels més reconeguts de les comarques de Girona, que van oferir uns menús fonamentats en els productes que més agradaven a Salvador Dalí: els ous, els crustacis, les oques, els ànecs, els peus de porc, les cues de bou, els cargols i les xocolates. Paral·lelament, trenta artistes contemporanis de la província van exposar la seva obra a cada restaurant participant, que estava dedicada i retia homenatge al geni empordanès. La campanya va tenir una gran projecció ja que fins i tot va traspassar fronteres i es va presentar a diferents ciutats espanyoles i europees. En el mateix marc, Costa Brava Verd Hotels va crear un paquet de vacances sota el nom de “Triangle dalinià”, que consistia en les visites dels tres indrets més representatius de Salvador Dalí. Aquesta nominació ja és reconeguda arreu i en fa ús la mateixa Fundació.

Es presenta a l’Aula Gastronòmica el llibre “Nous aires als fogons i a la taula” editat pel Grup Aula i escrit per Georgina Regàs Exposició sobre La Cuina de l’Empordanet a Palau Robert en el marc de l’exposició “La cuina dels genis del foc” La Cuina de l’Empordanet guanya el Galardón de Oro del Instituto de Estudios del Huevo Se certifiquen les primeres cases rurals a Girona amb el segell Q de qualitat

14 15


2005 Un any de desastres naturals marcats pel tsunami del sud-est asiĂ tic i els huracans Katrina i Rita als EUA


Els serveis gremials

com a tasca principal

Els objectius de l’Associació sempre han estat la defensa dels interessos del sector, fent costat a les empreses associades per ajudar-les a adaptar-se a les noves normatives, a ser més competitives i millorar la qualitat dels seus serveis. Aquestes premisses van formar part de l’activitat principal de l’any 2005. Cal destacar-ne dues, que van ser per un costat, seguir liderant la defensa dels afectats per les obres de la C-31 i de la C-35 amb diferents accions com reunions amb els implicats i l’Administració o l’organització d’una marxa lenta en senyal de protesta en al tram a desdoblar. I per l’altre, ajudar als associats a adaptar-se a la nova llei del tabac que es va aprovar a finals de l’any i que prohibia fumar a la majoria dels establiments tancats, amb algunes excepcions com en el cas del sector de l’hostaleria, que permetia fer-ho en zones habilitades. 16 17

PROHIBIT FUMAR ESPAI LLIURE DE FUM Llei 28/2005 (BOE núm. 309, 27-XII-2005)

Pel que fa a les obres de la C-31, ressaltar que el lideratge de l’Associació en aquesta acció va evitar l’aixecament de ponts i va facilitar la construcció de passos subterranis sota l’autovia, per tal de preservar, fins on fos possible, el paisatge empordanès.

Un quart de segle de la Fira de Vins i Caves de Catalunya

La Festa del Gremi fa 25 anys

S’edita en paper la primera memòria del Pla de Qualitat juntament amb el Pla de Qualitat Costa Brava Sud


2006 Se celebra el referèndum pel nou Estatut d’Autonomia de Catalunya


Nou president

i premi al millor projecte empresarial Al 2006 es van produir canvis en els òrgans de govern de l’Associació: el Sr. Josep M. Caselles (Hotel Restaurant Casamar) deixava al càrrec de president, després de 6 anys al capdavant, a favor del Sr. Miquel Ferriol (Restaurant El Celler de la Planassa). El nou president assumia el repte de mantenir l’entitat com a referent per a la resta d’associacions d’hostaleria de Catalunya. Aquell mateix any, l’Associació va rebre el premi Xiquet Sabater al millor projecte empresarial, en el marc de la primera edició dels Premis del Turisme de les comarques gironines, atorgats pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona. L’entitat va rebre el guardó amb emotivitat, no només perquè un ens públic premiés la tasca en favor del turisme que es portava a terme, sinó perquè la distinció duia el nom d’un dels seus fundadors.

La Beca Xiquet Sabater fa 10 anys

L’Aula Gastronòmica signa convenis de col·laboració amb Turisme Catalunya i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona per a la difusió i la promoció de la gastronomia catalana

L’Associació signa un conveni de col·laboració amb Infofeina

Joan Cuadrat, nou president de la Cuina de l’Empordanet

Blanca Suquet, nova presidenta de la Cooperativa

18 19


2007 LluĂ­s Llach fa a Verges els seus darrers concerts


30 anys d’Associació Líders en l’oferta de formació destinada al sector Després de 30 anys d’activitat, l’Associació era un referent a la comarca. Cap altra entitat de les seves característiques disposava d’una oferta formativa semblant, una programació anual que comprenia una setantena de cursos als quals assistien més de mig miler d’alumnes. Aquestes xifres anaven creixent any rere any, fet que feia palès el seu lideratge. Des dels seus inicis, l’Associació sempre va apostar per la formació, tal i com fa actualment, amb el convenciment que només amb la professionalització del sector es pot aconseguir una oferta de qualitat que distingeixi tant als establiments com a la destinació d’altres competidors.

Es presenta el website www.cuinadelempordanet.net al Fòrum Gastronòmic La Cuina de l’Empordanet rep el Premi Especial del Jurat en la V Nit del Girona Convention Bureau Q-Global du a terme el primer projecte internacional a Mèxic, “La Ruta del Tequila” L’IES Baix Empordà inaugura instal·lacions de cuina per a la impartició de la formació de restauració La Generalitat crea l’Agència Catalana de Turisme en substitució de Turisme de Catalunya

20 21


2008 Comença la crisi econòmica a Espanya


La dificultat

per trobar personal

i l’arribada de la crisi

L’hostaleria sempre havia estat una de les sortides professionals més habituals a la comarca, ja fos per aquelles persones més vocacionals i formades en la matèria, com per als estudiants que volien treballar durant el seu període de vacances. Però l’arribada de la bombolla immobiliària va implicar una fuita d’aquests treballadors cap a la construcció, un sector que en aquell moment semblava tenir un gran futur i oferia unes condicions atractives. Durant aquest període, el sector turístic es va veure molt afectat per la manca de treballadors, i en aquest sentit, l’Associació va defensar la creació d’estudis d’hostaleria i turisme a la comarca per captar més vocacions que oportunistes. Quan les dificultats per trobar personal semblava que començaven a minvar, va esclatar la crisi immobiliària a Espanya. I tot i que l’hostaleria de la Costa Brava Centre havia viscut un bon estiu i que el Banc d’Espanya anunciava que la indústria turística seria l’única que se salvaria de la recessió, la situació global va comportar una clara contenció de les despeses i el sector es va començar a veure afectat pels fets a partir de setembre. Una crisi que, en els seus orígens, mai s’hagués imaginat tan llarga ni que provocaria tants de canvis.

L’Associació renova el disseny de les guies d’allotjament i de restauració i el web

10è aniversari del Pla de Qualitat Costa Brava Centre

La Cuina de l’Empordanet signa un conveni a favor de l’ús de taps de suro com a tapament per als vins i caves

22 23


Petits

Grans Hotd

Feia 5 anys que s’havia constituït Petits Grans Hotels i la marca evolucionava ràpidament. La cadena tipològica s’havia donat a conèixer i les peticions d’incorporació d’hotels havien traspassat l’àmbit geogràfic d’actuació inicial. Davant d’aquestes sol·licituds, que provenien majoritàriament de la província de Tarragona, algunes de la província de Lleida i fins i tot de Barcelona ciutat, es va decidir fer un pas endavant i estendre la iniciativa a tot Catalunya.


tels de Catalunya El projecte es va iniciar amb 38 hotels adherits de menys de 15 habitacions dels quals 2 es trobaven a la província de Barcelona; 7 a la de Tarragona; 6 a la de Lleida; i 23 a la de Girona. La nova marca es va presentar el mes d’octubre del 2008 al Palau Robert de Barcelona i va anar a càrrec de Josep M. De Vehí, president de CBVH; Ramon Pau, conseller delegat de PGHC; Joan Molas, president de la FEHAT; i Emili Valdero, secretari general de Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya. Aquest últim havia visitat el Grup anteriorment i, en conèixer la marca Petits Grans Hotels, va suggerir aquest creixement territorial. Cal destacar que les entitats que conformaven el Grup Costa Brava Centre tenien un marc comarcal molt concret: comprenien establiments de les províncies de Girona i una gran part d’ells estaven al Baix Empordà. Així que amb aquesta iniciativa, el Grup liderava per primera vegada un projecte d’abast català.

24 25


2009 El Barรงa de Guardiola guanya el triplet


El centenari de la Costa Brava #04

Joan Acosta i Lauroba

Al 2008 es van complir 100 anys d’ençà que l’escriptor Ferran Agulló va batejar la Costa Brava, tot i que la majoria d’actes institucionals de celebració d’aquest aniversari es van dur a terme durant el 2009 i van cloure al 2010. Des de l’Associació es va voler aprofitar l’efemèride per retre un més que merescut homenatge als personatges que van fer possible el desenvolupament d’aquesta Costa Brava, i que alhora van contribuir en la creació i l’evolució del Grup Costa Brava Centre.

CELEBRACIó DEL CENTENARI DE LA

COSTA BRAVA

Amb la col·laboració de:

Per tal de fer-ho possible, a vàries edicions de la revista Timó es va incloure un monogràfic dedicat a cadascun d’aquests “homenots”, que memorava la seva trajectòria professional. Aquests van ser Francesc (Xiquet) Sabater; Lluís Aymerich; Josep Lloveras; Joan Acosta; Josep Colomer; Josep A. Cuadrat; Rafael Massaguer; i Josep M. Casellas. 1908 - 2008

Per altra banda, destacar que l’Associació va formar part de la comissió organitzadora del Centenari de la Costa Brava, encarregada d’idear i d’organitzar el programa d’actes de l’efemèride i liderada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

El Grup Costa Brava Centre estrena nova identitat corporativa

Es liberalitza el mercat elèctric

26 27


2010 La nevada del 8 de març paralitza l’Empordà


Les conseqüències de la nevada

i la primera dona

al capdavant de l’entitat Abans del 8 de març del 2010, eren poques les generacions que podien explicar haver viscut un Empordà totalment nevat. Era poc habitual a la comarca gaudir de paisatges blancs, ni per Nadal ni per Sant Esteve. Encara ho era menys tenir-los a les portes de la primavera, en un territori que es trobava en plena preparació d’encetar la temporada turística amb la Setmana Santa. La tempesta va deixar gruixos de neu de més de 40 cm., paralitzant carreteres i ensorrant torres elèctriques, amb conseqüències tan negatives com la pèrdua de subministrament elèctric durant dies en algunes poblacions de la comarca del Baix Empordà. L’Associació i el Grup van fer costat a totes les empreses que, com ells, van quedar afectades pel temporal. Per altra banda, aquell any també es van produir canvis en la direcció de l’Associació. La junta directiva va escollir Montse Closas (NM Suites Hotel) com a presidenta de l’entitat i es convertia en la primera dona en aquesta tasca des de la seva creació l’any 1977. Va rellevar a Miquel Ferriol (Restaurant El Celler de la Planassa) que deixava el càrrec després de 4 anys al front.

30a Fira de Vins i Caves de Catalunya

L’Associació celebra la 30a Festa del Gremi

Costa Brava Verd Hotels rep el premi Cooperativa de l’Any atorgat per la Federació de Cooperatives de Catalunya Costa Brava Verd Hotels i Petits Grans Hotels de Catalunya fan una important aposta per les noves tecnologies incorporant un motor de reserves a les seves webs

28 29


2011 Alto el foc d’ETA


La defensa del gremi,

clau en el desenvolupament del sector Per tal de vetllar pels interessos del sector, de la destinació i dels socis, l’Associació sempre ha mantingut una estreta i constant relació amb l’Administració. En aquest sentit, van ser dos els temes que van marcar l’activitat de l’entitat durant el 2011: per una banda, la continuïtat dels vols de la companyia aèria irlandesa Ryanair a l’Aeroport de Girona i, per l’altre, la creació de l’Impost Turístic. Pel que fa al primer tema, l’Associació havia manifestat el seu desacord al fet que la Generalitat deixés que Ryanair suprimís la majoria de vols des de l’Aeroport de Girona. Feia molts anys que s’estava treballant perquè Europa veiés a Catalunya com una destinació també d’hivern i l’aturada d’aquests serveis podia provocar que la promoció s’hagués de tornar a començar gairebé des de zero. Finalment, la Generalitat va arribar a un acord amb la companyia irlandesa per garantir la continuïtat dels serveis durant 5 anys, una entesa que des de l’Associació s’havia reclamat amb insistència per tal d’evitar la pèrdua de la temporada de tardor i d’hivern. Respecte la creació de l’Impost Turístic, l’Associació va estar present a totes les negociacions que es van dur a terme a través de la Federació d’Hostaleria de Girona. Tot i declarar-se contraris en un principi, atès que durant aquest període de creació no es va deixar clar com es gastarien aquests diners, l’entitat era i és de les poques organitzacions a favor d’aquest impost, sempre que retorni al territori en forma d’inversió. Els anys han passat però el discurs s’ha mantingut i s’ha aprofitat la presència de representants de l’Administració en diferents actuacions com visites, reunions de treball o assistència als Premis Timó, per seguir reclamant que aquests diners s’inverteixin en la millora de les infraestructures i en solucionar els dèficits que pateix el sector. I també, sense èxit, que una part d’aquesta recaptació retorni a entitats com l’Associació per ser dedicats a la formació dels empresaris i per garantir la competitivitat de les empreses.

El Pla de Qualitat renova el website

Antoni Izquierdo torna a la presidència de La Cuina de l’Empordanet

La revista National Geographic inclou la Costa Brava entre les vint millors destinacions turístiques per al 2012

30 31


2012 L’Impost turístic arriba a Catalunya


El sector turístic gironí

commogut per la pèrdua de

Jordi Comas

El mes de novembre del 2012 arribava la pitjor notícia tant per a l’equip de l’Associació com per als companys del gremi: la mort d’en Jordi Comas assassinat a casa seva en un atracament mortal. Tot i que amb el pas del temps s’han viscut situacions complicades i morts sobtades, aquesta va ser una notícia terrible, una mort molt cruel per a un home tan bó. Perquè en Jordi Comas era moltes coses, però per damunt de tot, era això: un home bó. Emprenedor com cap altre, es va iniciar a l’hostaleria amb 18 anys, ja al costat de la seva esposa Carme. I poc a poc van anar construint un important grup d’hotels i restaurants a Platja d’Aro. En Jordi va ser a l’Associació des del començament i, als pocs anys d’activitat ja formava part de la junta directiva, en la que va ser el vicepresident sempre més. Des d’aquesta posició discreta i activa, va representar a l’entitat a tot arreu. Era present a reunions, festes i funerals, sempre fent costat i participant en la seva activitat.

32 33


La seva mort va desvetllar que aquest tarannà i aquesta alta activitat social havia generat un estol tan gran d’amistats, de coneguts i de saludats que es va requerir un pavelló esportiu sencer com el de Platja d’Aro per aplegar tota la gent que estimava a en Jordi per tal de retre-li un més que merescut homenatge. L’Associació va ser qui va començar a posar la primera pedra d’alguns dels molts actes d’homenatge que la societat civil i també la política van voler retre a en Jordi en els mesos posteriors. De totes les accions que es van fer, hi ha una que segur hauria fet molt feliç a en Jordi: l’edició d’un llibre amb el títol de “La tramuntana justa”, pres d’un vers de la poesia “Oració al Crist de la tramuntana” de Carles Fages de Climent que en Jordi recitava sovint quan volia palesar el seu amor a l’Empordà.


Des de l’Associació, no s’ha trobat millor manera de testimoniar el seu agraïment per tanta bona feina feta, que dedicar-li de nou aquest poema:

Braços en creu damunt la pia fusta, Senyor, empareu la closa i el sembrat, doneu el verd exacte al nostre prat i mesureu la tramuntana justa que eixugui l’herba i no ens espolsi el blat.

Genís Dalmau relleva a Blanca Suquet en la presidència de la Cooperativa

Els hotels de 5 i 4 estrelles de la Costa Brava s’agrupen sota la marca Costa Brava Hotels de Luxe

34 35


2013 La gastronomia gironina, lĂ­der mundial: els germans Roca prenen el relleu a Ferran AdriĂ


Primera edició de

Sopars Maridats,

una aposta global pel territori

Des de la seva creació, la filosofia del col·lectiu gastronòmic La Cuina de l’Empordanet s’ha fonamentat en l’ús prioritari de productes de proximitat i de temporada, sempre tractats amb delicadesa i seny. Seguint aquestes premisses, no és d’estranyar que el col·lectiu posés en marxa, amb la col·laboració de la Denominació d’Origen Empordà, una nova campanya gastronòmica que integrés aquesta filosofia en un sentit total, unint la cuina i el vi de l’Empordà. Sopars Maridats va sorgir de la idea de crear una campanya 100% de territori, en un moment en el que tant la cuina com els vins de l’Empordà gaudien de prestigi i posicionament en el mercat, però que encara no s’havia apostat per dur a terme una promoció conjunta. També, per dinamitzar una època de l’any més tranquil·la (la campanya es du a terme de febrer a juny) i en la que cal realitzar accions per tal de mobilitzar al públic local i nacional. I d’altra banda, per crear sinèrgies i apropar els dos col·lectius: el gastronòmic i el vinícola. La campanya va comptar els primers dos anys amb els restaurant de La Cuina de l’Empordanet i alguns cellers de la DO Empordà, tot i que al 2015, atès l’èxit dels anys anteriors i la sol·licitud de més cellers d’adherir-se al projecte, es va convidar a participar al col·lectiu gastronòmic de l’Alt Empordà, La Cuina del Vent. Sopars Maridats s’ha consolidat i el nombre d’usuaris que gaudeix de la iniciativa creix any rere any.

L’Associació signa un conveni amb la Fundació Vimar per promoure el reciclatge dels taps de suro La Cuina de l’Empordanet rep el premi CON atorgat pel mitjà gastronòmic Con Mucha Gula

La Cooperativa estrena nou espai web

El Grup Costa Brava Centre assumeix les secretaries de l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics Costa Brava Sub i de l’Associació de Centres de Busseig i Activitats Marines de Catalunya

L’AVE arriba a Girona

36 37


2014 Tricentenari de la caiguda de Barcelona a mans dels Borbons


Neix l’APP Costa Brava En un entorn cada vegada més digital en el que les tendències apuntaven una acceleració del creixement en aquest sentit, l’Associació va apostar per posar en marxa una aplicació per a mòbils i tauletes com un nou canal de promoció per als establiments associats. L’APP recollia per primera vegada en aquest format tota una destinació, ja que, a banda de l’oferta d’allotjament i de restauració dels més de 400 socis del gremi, també hi havia la corresponent a les empreses de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà. Aquesta es completava amb informació sobre el territori (platges, oferta cultural i d’oci) i serveis útils per al turista com oficines de turisme, hospitals, farmàcies, benzineres, etc. Malgrat que la iniciativa va tenir molt bona acollida i es van aconseguir prop de 4.000 descàrregues durant el primer any, el poc espai que la majoria d’usuaris disposava en aquell moment en els seus telèfons va fer que l’eina no aconseguís la projecció desitjada. En aquest sentit, era molt difícil competir amb altres aplicacions que lideraven aquest mercat com les dels bancs, de compres o jocs.

L’Associació s’adhereix al Pacte Nacional pel Dret a Decidir

L’Associació signa un conveni amb MusicGates com alternativa a SGAE

L’Associació rep la primera subvenció del CCAM (Consorci de Comerç, Artesania i Moda) La Cuina de l’Empordanet rep el reconeixement Joan Carles Vilalta a l’excel·lència turística atorgat per Esquerra Republicana La Cuina de l’Empordanet rep el Xiquet Sabater en el marc dels Premis G! Atorgats pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona La Direcció General de Turisme impulsa el segell d’Hotel Gastronòmic a proposta del Grup Costa Brava Centre S’aprova una nova normativa que obliga a informar sobre els al·lèrgens en les cartes de restaurant

38 39


2015 El terrorisme envaeix l’espai turístic. Atemptats a París


La voluntat de crear sinèrgies amb altres

associacions L’Associació sempre ha mostrat la seva disposició per treballar conjuntament amb associacions d’altres territoris, sempre amb l’objectiu d’aconseguir millores per al sector i per a la destinació. En el últims anys, l’entitat va signar dos convenis de col·laboració: el primer va ser al 2012 amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tossa de Mar, i el segon al 2015, amb l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà. Pel que fa al primer conveni, va constar en oferir als empresaris de Tossa de Mar el serveis d’informació, d’assessorament, de formació, de promoció i de qualitat de l’Associació durant l’any 2012. I en el cas del segon, es va posar a disposició el programa de cursos anuals de l’entitat per tal de dur-los a terme també a l’Alt Empordà.

Tot i la bona voluntat de l’Associació, els acords no van obtenir els resultats desitjats i per tant, no van tenir continuïtat.

L’Associació s’adhereix al projecte solidari de la Fundació Vimar per ajudar a recaptar fons per a la construcció de lloc d’acollida per a les persones discapacitades de l’Empordà L’Associació signa un conveni per a dur a terme Formació Dual al Baix Empordà

L’Aula Gastronòmica estrena lloc web

La Cuina de l’Empordanet celebra el seu 20è aniversari

Palamós es converteix en port d’entrada fora de l’espai Schengen

40 41


2016

Un gironí arriba a la presidència de la Generalitat. Carles Puigdemont i Casamajó és escollit 130è president de la Generalitat de Catalunya


Una nova generació

d’empresaris

lidera l’entitat

El 2016 va ser un any de traspàs generacional pel que fa als càrrecs directius de l’Associació. Durant la celebració de l’Assemblea General de socis es va renovar la junta directiva i es va apostar per escollir perfils més joves, tots ells empresaris d’èxit del sector turístic. La nova junta directiva, encara vigent, l’encapçalava Bàrbara Hallé (Hotel Sant Roc), que agafava el relleu a Montse Closas (NM Suites Hotel), presidenta del gremi durant 6 anys i que passava a ser vicepresidenta d’hotels. Pel que fa a les vicepresidències de restaurants, de bars i de càmpings, van ser escollits Joan Carles Sánchez (Es Portal Hotel Gastronòmic), Maria Ferriol (Restaurant El Celler de la Planassa) i Joan Francesc Recio (Càmping Les Medes), respectivament. Referent a la tresoreria, va quedar a les mans de Maria Casellas (Hotel Restaurant Casamar) i com a secretari es va escollir a Òscar Portela (Hotel Hostalillo). Aquest últim va ser rellevat a finals del 2016 per Daniel Casanovas. El nou equip directiu agafava les rendes de l’entitat amb molta força i amb la voluntat de seguir apostant per la formació per aconseguir un millor servei de les empreses, així com de continuar actuant de lobby davant l’Administració per defensar els interessos del sector i de la destinació.

La Beca Xiquet Sabater arriba a la vintena edició

La Cooperativa celebra el seu 30è aniversari a les instal·lacions de Vall-llobrega La Cuina de l’Empordanet renova el seu web i presenta el vídeo promocional “Olors, colors i sabors” La Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell celebra 50 edicions i Codi s’encarrega de la programació dels continguts

42 43


2017 Un any marcat pel procÊs independentista i per l’atemptat terrorista a Barcelona


Nova borsa de treball

i més visibilitat digital per als socis

Durant el 2017, l’Associació va engegar dos nous projectes: el primer va ser la posada en marxa d’una nova plataforma pròpia per a la recerca de personal i l’altre, la confecció d’un website dedicat íntegrament a la promoció dels establiments associats. La Borsa de Treball sempre ha estat un dels serveis més utilitzats per als socis, i per aquest motiu, es va decidir crear una nova plataforma dedicada exclusivament al sector de l’hostaleria i el turisme. Pel que fa al lloc web, atès que s’estava treballant en la renovació de l’anterior, es va decidir separar el contingut en dos websites diferents: per una banda, el web corporatiu www.grupcostabravacentre. com com a eina de comunicació més interna. I per l’altre, el web comercial www.visitcostabravacentre.com amb informació detallada de tots els establiments associats. L’Associació era conscient que la imatge dominava el panorama turístic, per tant treballava constantment en aquest sentit per renovar-se i estar al dia amb les noves tendències.

Costa Brava Verd Hotels celebra la festa del seu 25è aniversari al Mas Marroch

Costa Brava Verd Hotels escull a Jordi Mias com a nou president

La Cuina de l’Empordanet participa en el projecte europeu “Accent Gastronomy”

Vicenç Fajardo, escollit nou president de La Cuina de l’Empordanet

La Cuina de l’Empordanet organitza la Boti-Farra per la llibertat amb el suport d’Òmnium Baix Empordà i de l’ANC Palamós

44 45


Els hom


menots


Els socis En tot projecte fan falta un seguit d’elements sense els quals res és possible. Hem parlat d’emprenedors, de directius, d’equips tècnics i de professionals, i sobretot de persones que han fet possible aquest projecte d’organització empresarial. La nostra és una organització d’entitats jurídiques i també de persones físiques. En qualsevol dels casos hi ha però, persones humanes que han entès el valor de la feina d’una organització com la nostra, capaç de consensuar polítiques i criteris i de defensar-los quan i on calgui. De la participació activa de les persones que representen a les empreses associades, en han sortit les idees i els projectes que després directius i tècnics han estructurat, organitzat i gestionat. Sense ells, sense els seus comentaris, suggeriments, observacions o queixes, l’entitat no hauria evolucionat com ho ha fet al llarg d’aquests quaranta anys, per això ara i en aquesta publicació aprofitem per a donar-los les gràcies i per convidar-los a seguir fent arribar el seu parer i les seves idees, per generar sense pausa el llibre de ruta del futur d’aquesta casa. Moltes gràcies i salut per retrobar-nos en la celebració dels cinquanta.

Martí Sabrià i Deulofeu


48 49

“Jo sempre he cregut que donar la cara, en aquest país, té un mèrit positiu” Josep Pla. Notes disperses. OC XII, 75.


Presidents 20 Miquel Ferriol i Sala President de la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre (2006-2010) Nascut a Palamós l’any 1943, Miquel Ferriol és Perit Mercantil i llicenciat en Belles Arts. Atret pel sector de l’hostaleria, el 1987 Ferriol crea i dirigeix el restaurant El Celler de la Planassa de Palamós, i és aleshores que manté els primers contactes amb l’Associació. Segons explica el mateix Ferriol, la persona que el va animar a formar part de l’equip va ser Josep A. Cuadrat, president de l’Associació de restaurants aleshores i peça fonamental del projecte. Ferriol va ser membre de la Junta Directiva i el 2006 va ser escollit president de la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre agafant el relleu de Josep Maria Casellas. Tot i estar jubilat, Ferriol encara manté lligams amb l’Associació. De fet, la seva filla Maria és l’actual vicepresidenta de bars del gremi i regenta el restaurant El Celler de la Planassa de Palamós, seguint la tradició familiar.

Montse Closas i Dalmau Presidenta de la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre (2010-2016) Nascuda a Girona el 1960, Montse Closas és diplomada en Turisme per l’Escola Ferran Agulló de Girona, i la seva vida professional sempre ha estat lligada amb el món turístic. Closas ha treballat en oficines de turisme, agències de viatges, hotels i també ha desenvolupat tasques de comercialització d’apartaments turístics. El 18 de març del 2010, Montse Closas es converteix en la primera presidenta de la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa Brava, i exerceix com a tal durant sis anys. Actualment, Closas és la directora de l’Hotel NM Suites i del restaurant SA Cova de Platja d’Aro. A més, també és membre de la Junta Directiva i vicepresidenta d’hotels de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre.


003-2016 Blanca Suquet i Fornós Presidenta de la Cooperativa Costa Brava Centre (2006-2010) Nascuda a Palamós l’any 1964, Blanca Suquet és llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva vinculació amb el món del turisme i l’hostaleria sorgeix el 1991, quan es fa càrrec del restaurant familiar, Les Salines de L’Estartit. Precisament el primer contacte amb l’Associació es produeix quan agafa les regnes de Les Salines. Abans, el seu pare Francesc també havia format part del projecte. Cooperativista i sòcia de la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre, Suquet va ser la primera dona a ser presidenta d’algun ens del grup. Durant quatre anys, Blanca Suquet va ser presidenta de la Cooperativa Costa Brava Centre. 50 51

Joan Cuadrat i Sarrinat President de La Cuina de l’Empordanet (2006-2011) Nascut a Palamós l’any 1972, Joan Cuadrat estudia el Grau Superior de Cuina i Restauració, i realitza diversos cursos d’especialització en cuina. Després de diverses estades professionals a restaurants de Barcelona, País Basc i França, Joan Cuadrat es converteix en el cap de cuina del restaurant familiar, La Gamba de Palamós. Durant aquest període, Cuadrat ofereix demostracions i cursos de cuina arreu del món (Alemanya, Canadà, EUA, Itàlia, Suècia o Finlàndia) i també a casa nostra col·laborant amb entitats com el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, el Consell Comarcal del Baix Empordà, el Museu de l a Pesca o l’Aula Gastronòmica de l’Empordà. El 2012, Joan Cuadrat i la seva dona comencen un nou negoci a la Garrotxa amb l’obertura d’un espai històric, cultural i gastronòmic dins d’un antic priorat benedictí. Actualment encara és el gerent i cap de cuina del restaurant El Claustre, i també és assessor gastronòmic de l’Espai del Peix i del Museu de la Pesca de Palamós. Fill de Josep Antoni Cuadrat, un dels fundadors i president de l’Associació, Joan Cuadrat també ha exercit com a president de La Cuina de l’Empordanet.


Els presidents

actuals

Bàrbara Hallé i Boix Presidenta de la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre (2016-actualitat) Barbara Hallé (Palafrugell, 1976) és diplomada en Turisme per la Universitat de Girona i amb un màster en Màrqueting i Comunicació. Durant la seva etapa de formació, Hallé adquireix experiència dins del sector turístic fins que el 1999 aconsegueix una beca de Turisme de Catalunya (actual Agència Catalana de Turisme) per treballar a la Maison de la Catalogne durant dos anys. En tornar de França, Hallé emprèn un nou projecte personal i crea Tectum, una consultoria especialitzada en l’assessorament en gestió hotelera i certificat de qualitat. Després de vuit anys al capdavant del projecte, el 2007 accepta la proposta de dirigir l’Hotel Sant Roc, un establiment hoteler de tradició familiar. Actualment en segueix sent la directora, una responsabilitat que combina amb la de presidenta de la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre des del març de 2016. De fet, la relació de la família Hallé amb l’Associació ve des dels inicis de l’entitat, ja que Bertrand Hallé -pare de la Barbara- va ser president de Costa Brava Centre Hotels (1990-1997), i un home clau en la consolidació i l’èxit del projecte.

Genís Dalmau i Burgués President de la Cooperativa Costa Brava Centre (2012-actualitat) Nascut a l’Estartit l’any 1967, Genís Dalmau és llicenciat en Turisme per l’Escola Ferran Agulló de Girona. De fet, la seva trajectòria professional sempre ha estat relacionada amb el món del turisme, i ha ostentat càrrecs com la presidència de l’Estació Nàutica de l’Estartit-Illes Medes i de l’Associació Catalana de Centres d’Immersions i Activitats Marines de la Costa Brava. L’any 1992, Genís Dalmau es converteix en el nou director de l’Hotel Les Illes de l’Estartit. D’aquesta manera esdevé la tercera generació que agafa les regnes d’un negoci familiar sorgit el 1957 i que des del 1985 té el seu propi centre d’immersió que ofereix les millores immersions de la Costa Brava. Cooperativista i vocal de la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre, Genís Dalmau segueix sent el director de Les Illes Hotel & Diving. A més, des del 2012 és president de la Cooperativa Costa Brava Centre.


Vicenç Fajardo i Gallego-Casilda President de La Cuina de l’Empordanet (2017-actualitat) Nascut a Girona l’any 1978, Vicenç Fajardo viu la seva infantesa a Austràlia i és allà on comença a interessar-se pel món de la gastronomia. De fet, a Brisbane inicia els seus estudis de cuina, i el 1996, ja a Catalunya, es segueix formant a l’Escola d’Hostaleria de Girona. Els primers passos com a professional de la cuina els fa a diversos restaurants de l’Empordà, alguns d’ells amb Estrella Michelin. Fajardo treballa a llocs com el Restaurant Fonda Caner, el Sa Punta, el restaurant de l’Hotel Arcs de Monells, La Cuina de Can Pipes i El pati de Ventalló. El 2001 entra a formar part de l’equip de l’Aula Gastronòmica de l’Empordà com a coordinador i professor de cuina. I quatre anys més tard, el 2005, Fajardo es fa càrrec de l’Hotel La Plaça de Madremanya. Actualment és el xef del restaurant i segueix sent el propietari de La Plaça juntament amb Mònica Farré. A més, des de finals del 2017, Vicenç Fajardo és el president de La Cuina de l’Empordanet.

Jordi Mias i Morell President de Costa Brava Verd Hotels (2017-actualitat) Jordi Mias (Cassà de la Selva, 1977) és diplomat en Turisme per la Universitat de Girona i també té un postgrau en Direcció i Administrador d’Hotels i Restaurants per la University Center Cesar Ritz de Suïssa. Al llarg de la seva trajectòria professional ha ocupat càrrecs de responsabilitat en establiments hotelers com el Prestige Goya Park de Roses o l’Hotel Paseo de Gracia de Barcelona. Des de 2008, Jordi Mias és el director de l’Hotel Carlemany de Girona i també és professor associat de la UdG a la Facultat de Turisme on imparteix classes al Grau de Turisme i d’EMTM (European Master in Tourism Management). Membre del Consell Rector de Costa Brava Verd Hotels (CBVH) des de 2008, Jordi Mias va ser escollit president de l’entitat el 2017 en substitució de Josep Maria de Vehí.

Ramon Pau i Solà President de Petits Grans Hotels de Catalunya (2008-actualitat) Nascut l’any 1967, Ramon Pau és llicenciat en Direcció d’empreses i activitats turístiques, especialitzat en Hoteleria. Sempre vinculat amb l’àmbit hoteler, Pau ha treballat al Restaurant Can Ventura de Llívia, a l’Hotel Santa Marta de Lloret de Mar, i també ho ha fet a l’estranger. De fet, Pau va treballar al Hambleton Hall (Regne Unit) que compta amb una estrella Michelin. Ramon Pau es va convertir en la quarta generació en fer-se càrrec de l’Hotel Els Caçadors, el negoci familiar situat a Ribes de Freser. El 1995, Pau és un dels socis fundadors de Blau Verd Hotels, que neix per donar cabuda als establiments de l’interior i el Pirineu de Girona. Actualment segueix sent director i propietari de l’Hotel Els Caçadors de Ribes de Freser, i membre de la Junta Directiva de Costa Brava Centre Hotels. A més, des del 2008 és president de Petits Grans Hotels de Catalunya.

52 53


L’equip Martí Sabrià · Isabel Camarero · Glòria Puig · Paqui López · Violant Blanco · M. Àngels Cuenca · Montserrat Tarrés · Maria Mesas · Alba Plana · Mònica Roca · Sònia Rocha · Sílvia Romero · Mercedes Sánchez · Maria Pilar Heranz · Ariadna Adan · Victoria Luisa Benito · Natàlia Cros · Pol Fages · Vicenç Fajardo · Rosa Bel · Ariadna Bellvehí · Carles Reig · Marta Montero · Carlos Ramírez · Sofia Font · Dani Romero · Maria José Romero · Oriol Blanes · Mireia Bessa · Silvia Palahí · Núria Garcia · Mireia Vial · Eduard Gou · David González · Dídac Escribano · Sílvia González · Josep Font · Carme Alcaraz · Laura Vaque · Montserrat Bach · Susanna Pou · Diana Ferrer · Josep Palomeras · Cristina Many · Carles Tubert · Sandra Molina · Yana Gorbachova · Miguel Roman · Laura de la Peña · Jaume Parés · Mariona Moreno · Adrià Massaguer · Irene Guirado · Miriam Sáez · Ester Saurí · Cristina Teixidó · Ivonne Navales · Ingrid Tejero · Sol Calderón · Begonya Pérez · Jordi Trijueque · Mònica Fajardo · Juan Casadevall · Mònica Buxó · Josep Trias · Joan Ramón Planas · Lídia Contreras · Alba Roca · Alícia Riba · Josep Guardiola · Elsa Garcia · Laura López · Neus Guirado · Nicoletta Allieri · Ester Porta · Cristina Ballús · Judit Lloberol · Gemma Suquet · Neus Colomer · Sandra Porras · Marta Pérez · Joaquín Buzón · Xavier Colomer · Francesc Aracil · Marta Ezquerra · Alana Valls · Laura Bujalance · Natàlia Weiss · Ester Espinosa · Juan Espel · Neus Crous · Marta Gruart · Juan Coll · Èlia Guardiola · Cristina Martí · Esther Rodríguez · Ana Ruiz · Mariona Carreras · David Prujà · Anna Maria Gomis · Miquel Pi · A. Caridad Sánchez · Marta Andújar · Jordi Castelló · Eric Norbert Strebel · Alba Jordà · Ariadna Arbat · Yolanda Ruiz ·Àngel Maldonado · Cristian Hernández · Adrià Fernández · Mireia Planas · M. Teresa Marquès · Cristina Martín · Eva Martín · Marc Oliveras · Ester Linero · Maria Corominas · Ariadna Falgueras · Daniel Ruiz · David Mir · Mireia Martí · Nil Pagès · Clara Nualart · Dante Chiarella · Neus Solé · Alexandre Lara · Sandra Aguiló · Iris Montero · Noemí Alonso · Alejandra López · Laura Flores · Berta Planas · Genís Cruset · Carles Llombart · Adeline Cousseau · Carol Martín · Mònica Colomí · Irina Puigmolé · Aïna Llatser · Marina Ríos · Alexandra Ulpat · Martí S. Falgàs · Judith Rado · Ismael Martín Treballadors actuals

Extreballadors


Al principi de tot hi va haver una idea i un objectiu. Darrera hi havia el que ara en diríem emprenedors. Alguns, molt brillants, van entendre que només hi havia una manera de garantir-ne l’èxit i la durada del projecte. Era professionalitzar l’entitat des del primer dia. Ells, els directius, només havien d’aportar criteris, informació contrastada i alguns calerons, tot a canvi de bons serveis. El camí estava traçat i només calia trobar les persones que volguessin participar del projecte com si fos seu. I les van trobar. Des d’en Martí que va ser el primer contractat, han passat per la casa centenars de treballadors. Alguns, com la Isabel, la Glòria i la Paqui, han esmerçat més de mitja vida dedicats a la causa i han passat per més d’una àrea o, fins i tot, per més d’una empresa del Grup. Altres que ja no hi són, com la Violant o la Mari, també van dedicar anys i anys. I una part de l’equip actual, com la Mercè, la Maria José, la Neus, la Judit i en Kino, han superat també la dècada al servei del projecte. L’Associació te la certesa que sense elles i sense la resta de persones que han integrat els equips, hauria estat impossible fer tant de camí: arribar als 40 anys i assolir èxits incontestables en l’àmbit de les organitzacions empresarials del sector turístic català. Alguns dels que han fet part dels equips, són gent brillant que després han encapçalat altres projecte públics o privats amb èxit. Hi ha regidors, tècnics de turisme en organismes públics nacionals, provincials o locals, directors d’hotels, i fins i tot empresaris del sector turístic o presidents d’alguna de les entitats del Grup. També en hi ha hagut que han fet estada curta, sovint per no tenir gaire res a aportar. Tot i així, quasi tots coincideixen en afirmar que el pas per Costa Brava Centre va ser una experiència positiva, una bona escola, una bona font de coneixement i aproximació real al sector. A tots, moltes gràcies per les seva contribució a farcir aquests 40 anys de continguts.

Martí Sabrià i Deulofeu

54 55


Camí cap

5


als

50 anys

56 5758 59

Aquest llibre ha estat possible gràcies a la col·laboració de:


COSTA BRAVA CENTRE

Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme

Carrer del Turisme, 1 - 17253 Vall-llobrega Tel. 972 60 00 69 A/e: associació@grupcostabravacentre.com www.grupcostabravacentre.com


60 61

Edita Unió d’Empresaris d’Hostelaria i Turisme de la Costa Brava Centre Textos Eva Martín Martí Sabrià Martí S. Falgàs Coordinació Eva Martín Concepte gràfic Pere Àlvaro Disseny i maquetació Alexandra Ulpat Fotografies Arxiu Grup Costa Brava Centre


Índex

Salutació de la presidenta - Bàrbara Hallé Quaranta anys són molts! - Martí Sabrià

4/5 6/7

40 anys d’història

8/9

2003 - Any de celebració, de creixement i de consolidació Petits Grans Hotels 2004 - La gastronomia empordanesa, immersa en la celebració de l’Any Dalí 2005 - Els serveis gremials com a tasca principal 2006 - Nou president i premi al millor projecte empresarial 2007 - 30 anys d’Associació 2008 - La dificultat per trobar personal i l’arribada de la crisi Petits Grans Hotels de Catalunya El centenari de la Costa Brava 2010 - Les conseqüències de la nevada i la primera dona al capdavant de l’entitat 2011 - La defensa del gremi, clau en el desenvolupament del sector 2012 - El sector turístic gironí commogut per la pèrdua de Jordi Comas 2013 - Primera edició de Sopars Maridats, una aposta global pel territori 2014 - Neix l’APP Costa Brava 2015 - La voluntat de crear sinèrgies amb altres associacions 2016 - Una nova generació d’empresaris lidera l’entitat 2017 - Nova borsa de treball i més visibilitat digital per als socis

10/11 12/13 14/15 16/17 18/19 20/21 22/23 24/25 26/27 28/29 30/31 32/35 36/37 38/39 40/41 42/43 44/45

Els homenots 46/47 Els socis Presidents 2003 - 2016 Els presidents actuals L’equip

48/49 50/51 52/53 54/55

Camí cap als 50 anys

56/57

Agraïments

58/59

Crèdits

60/61


62 63Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.