Page 1

Groot Voorschoten Jaargang 3, Editie 114, week 28, donderdag 12 juli 2018

E: redactie@grootvoorschoten.nl/advertentie@uitgeverijgrootvoorschoten.nl I: www.grootvoorschotenonline.nl T: 06 - 27 31 07 26

Nieuws

Sport

Familieberichten

Wat is er te doen?

Gemeente & Politiek

www.facebook.com/grootvoorschoten

Kunst & Cultuur

International Section

Autocentrum Voorschoten

Eerste voorbereidingen Lionsclub op de Paardenmarkt Werken als een paard

✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓

Verkoop alle merken APK Keuringen Onderhoud Reparaties Airco Banden + Opslag Carwash Autoshop

Van Beethovenlaan 67 - 071 561 84 84 www.autocentrumvoorschoten.nl

erkend haarspecialist voor pruiken, haarstukjes en haarextensions

Prins Bernhardlaan 173, 2273 DP Voorburg Telefoon: 070 – 387 22 72 www.magnifique-voorburg.nl info@magnifique-voorburg.nl

Vakantiebaan

Voor de maanden juli en augustus zijn wij op zoek naar krantenbezorgers die een vakantiebaantje zoeken.

Minimum leeftijd van 13 jaar. Mail naar bezorging@ uitgeverijgrootvoorschoten.nl met een cc naar roel@ uitgeverijgrootvoorschoten.nl Of per post naar van Zuylen van Nijeveltstr. 202, 2242AX Wassenaar. Voor eventuele vragen kan je bellen naar Rob 0629033768 of naar Roël 0627310726

Traditiegetrouw maakten, in de aanloop naar de paardenmarkt, leden van de Lionsclub met hun kinderen het bronzen paard van beeldhouwer Floyd Tennison DeWitt schoon. Na de schoonmaak werd het paard in een laagje was gezet. Het staat er nu weer stralend bij. (Tekst en foto: pr.)

barbecue.nl

All-in menu’s

 GRATIS bezorgd in NL & BE!  Voor 12 uur besteld, morgen in huis!  We nemen de afwas mee!  Altijd vers en koel € 12,10 geleverd! p.p.

KIJK OP barbecue.nl Of f bel 077 467 72 00

In deze editie van Groot Voorschoten • • • • • • • • •

Kinderboerderij Voorschoten bedankt supporters Paardenmarkt 2018: Kortebaan begint een uur later Update wervingsactie Brandweerkazerne Voorschoten ROW 2018 groot succes Metamorfose Tennispark Adegeest Interview gemeenteraadslid Hans van der Elst (ONS Voorschoten) Na Voorschoten wil ook Wassenaar bestuurlijk zelfstandig blijven Hogere opbrengst Amnesty boekenmarkt 2018 Vrijwilligers gezocht voor nieuwe stichting Fietsmaatjes Voorschoten

BriBos verwentasjes laten je glimlachen

Stichting

Bri

Bos www.bribos.nl


Scharrelslagerij Arbouw FREE RANGE & ORGANIC BUTCHER SHOP - FARMER SHOP DRY AGED MEAT - BBQ SHOP - CATERING SPECIALIST Alles voor een gigantische BBQ Bbq op volle toeren bij Arbouw! BBQ bij ons kopen is voordeel! Gratis masterclass tv € 75,-, en nu tot 20 jaar garantie op de nieuwste Egg’s.

ELKE DAG DE KIPPEN VAN COEN: 2 Gegrilde Scharrelkippen voor € 10,-

Eggs’s in alle maten en tafels en nog veel meer. Kom even kijken in onze winkel in aanbouw waar nu de modellen worden gepresenteerd.

Deze week voordelig:

De BBQ-masters BBQ-masters waren afgelopen week niet alleen in Voorschoten op de herensociëteit met groot materieel, maar zelfs ver buiten Voorschoten. Coen was uitgenodigd om voor de directie van Pon automobielen te koken in Bilthoven. Het mooie vlees van Arbouw, de wijnen van Pon en Salentijn en het heerlijke weer maakte het wederom een top-event. En het blijft bijzonder, de Voorschotense scharrelvleesspecialist valt op.

Hudson Voorschoten Hudson Voorschoten laat het ook niet voorbij gaan. Arbouw is na het leveren van zijn Bavette, vanaf vandaag ook de Rib Eye gaan leveren. Een topper uit een speciaal geselecteerde Arbouw lijn! Dus het basis element met het knusse van Hudson, en een TOP Arbouw Rib Eye op uw bord!

+

Ook is Hudson vanaf week 33 leverancier van de beste Tomahawk

RUNDERSCHNITZELS en SCHARRELVARKENSSCHNITZELS De hele week de vierde gratis! . Bereiding runderschnitzel 20 seconden per zijde bakken op hoog vuur.

Bereiding Varkensschnitzel anderhalf minuutje per kant rustig bakken Ook de week aanbieding van de week: AMERIKAANSE HAMBURGERS en GEHAKTBALLEN, 8 stuks samen € 6,98 op MAANDAG en DINSDAG bij besteding van €50,-, €10,- Gratis vleeswaren naar keuze!

Arbouw’s steunt Kinderboerderij Voorschoten! Wordt supporter van Stichting Kinderboerderij Voorschoten voor minimaal €20,- per jaar en ontvang een tegoedbon van slagerij Arbouw ter waarde van €10,- vrij te besteden. Zonder uw hulp kan de kinderboerderij niet blijven bestaan!

Like en volg ons op FaceBook: scharrelslagerij arbouw

Arbouw’s thuisbezorgservice, bel en informeer!

Schoolstraat 178 - 2252CN Voorschoten - Tel: 071-5613522 www.arbouwscharrelvlees.nl - E-mail scharrelvlees@gmail.com


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 114 - week 28 - 12 juli 2018

Kinderboerderij Voorschoten bedankt supporters Supportersactie: Alle bee(s)tjes helpen… Afgelopen voorjaar is Sandy Sein (beheerder Kinderboederij Voorschoten) een supporterschap gestart. Zonder financiële steun kan deze kinderboerderij niet blijven bestaan. Voor jaarlijks 30.000 bezoekers is het perfecte plek om in aanraking te komen met dieren. Voor jong en oud. Ter lering en vermaak. In 2019 dreigt niettemin sluiting door het wegvallen van subsidie. Sandy kan alle steun gebruiken en is daarom op zoek naar supporters en sponsors van de kinderboerderij Voorschoten. In Groot Voorschoten van week 25 hebben we Sandy geïnterviewd over de kinderboerderij en het supporterschap. Graag wil Sandy supporters bedanken. Door Tim Baas “Ik zou heel graag de supporters die al gereageerd hebben willen bedanken. Afgelopen weken heb ik veel reacties gehad. Iedere dag waren er enveloppen in de brievenbus met supportersformulieren. En echt bedragen waar wij heel blij van worden. Ieder bedrag vanaf € 20 zijn wij heel dankbaar voor. Het geeft ons ook een goed gevoel en waardering voor waar wij mee bezig zijn.

matische incasso, wel iets doneren? Dat mag natuurlijk altijd op IBANNL 39 RABO 0157 2962 02

Activiteiten

Zaterdag 14 juli ben ik aanwezig op de Parkfair. 28 juli zijn wij uiteraard ook aanwezig op de paardenmarkt met onze pony’s en supportersformulieren. En natuurlijk kun je ons vinden op 8 september op de Vrijwilligersmarkt.

Dus heb je je nog niet ingeschreven als supporter en ben je dit toch van plan, dan zien we elkaar vast op een van deze evenementen!” Zie pagina Wat is er te doen in Voorschoten voor de vele vakantieactiviteiten van de kinderboerderij Voorschoten. Wil je graag contact opnemen met Sandy? Doen! Dit kan per post, smartphone, e-mail of website.

Kinderboerderij Voorschoten

Rosenburgherlaan 9 2252 AX Voorschoten M: 06-18 07 92 24 E: Info@stichtingkinderboerderijvoorschoten.nl W: www.stichtingkinderboerderijvoorschoten.nl

NIEUWS

Update wervingsactie Brandweerkazerne Voorschoten Brandweer Voorschoten is op zoek naar nieuwe vrijwilligers Brandweer Voorschoten is een wervingscampagne gestart voor het vinden van een nieuwe generatie vrijwilligers (18 tot 35 jaar). Dit werd begin juni bekendgemaakt in Groot Voorschoten (week 23).

Help jij ons uit de brand?

De campagne heet ‘Help jij ons uit de brand’. Door vergrijzing en natuurlijk verloop dreigt namelijk een alarmerend tekort aan brandweervrijwilligers. Het doel van de campagne is dat de brandweerkazerne Voorschoten voor de komende tien jaar voldoende wordt bemand. Heb je interesse om vrijwilliger te worden bij brandweerkazerne Voorschoten? Neem dan contact op met ploegchef Nico Guijt (088 - 246 5000/ nico.guijt@brandweer.vrhm.nl)

Update

Maandelijks geeft de kazerne in Groot Voorschoten een update over de wervingsactie. Ook vertellen ze over hun werkzaamheden van de afgelopen weken. De lezer krijgt een interessant kijkje in de keuken van de brandweer.

Vakantietijd

Zo voor de vakantie is het een drukke tijd. Als je toekomst dan nog steeds onzeker is, vreet dit energie. Maar de aanmeldingen en reacties geven weer moed. Wel zijn wij even aan een vakantie toe. De kinderboerderij is gesloten van vrijdag 27 juli tot en met maandag 6 augustus.

Inloopdagen september

Supporter worden

Natuurlijk kunnen de mensen nog steeds supporter worden! Nog steeds hartstikke nodig. Liever geen auto-

Vier Voorschotenaren genaturaliseerd In Voorschoten zijn op donderdag 5 juli 2018 vier personen tot Nederlander genaturaliseerd. Dit werd in het bijzijn van familie en kennissen bekendgemaakt door burgemeester Bouvy-Koene. Zij mogen zich nu officieel Nederlander noemen.

Van links naar rechts: de heer D.W. Goodall, mevrouw A. Palacios Carrasco, burgemeester Bouvy-Koene, mevrouw L.M. Villalta Hernandez, de heer P.J. Houston.

3

“Inmiddels zijn de eerste aanmeldingen binnen voor inloopdagen. Erg leuk. We zijn namelijk nog maar net begonnen met de wervingsactie. Bovendien hebben we gekozen voor een voorzichtige start. De inloopdagen zijn op: Dinsdag 25 september 19:30 uur Donderdag 27 september 19:30 uur Zaterdag 29 september 13:30 uur Verder hebben we alle posters en spandoeken van de Veiligheidsregio binnen gekregen. Een groot compliment naar de afdeling communicatie en onze grafisch ontwerper.

Uitrukken

Ook tijdens het werven van nieuwe collega’s blijven wij paraat staan.

Hieronder een overzicht van de uitrukken vanaf 19 juni tot heden. 19-6-2018 Prio 1 Automatisch brandalarm Kwistaartdreef Voorschoten Wij zijn met spoed uitgerukt voor een automatisch brandalarm aan de Kwistaartdreef bij een woonvoorziening. Eenmaal ter plaatse was de rookmelder afgegaan door bakken en braden. 20-6-2018 Prio 1 Automatisch brandalarm Gemeentehuis Leidseweg Voorschoten. Ook met spoed uitgerukt voor een automatisch brandalarm. Ter plaatse is de melder door onbekende oorzaak afgegaan. 24-6-2018 Prio 2 Nacontrole brand Bram van Limburgstraat Voorschoten Zondagochtend gealarmeerd voor een nacontrole. Ter plaatse had een kliko en een stuk van een tuinhuisje in de brand gestaan. Door adequaat optreden van de bewoners was de brand al geblust. Wij hebben met de warmtebeeldcamera een nacontrole uitgevoerd om zeker te weten dat alles uit was. 25-6-2018 Prio 2 Buitenbrand Koningin Wilhelminalaan Voorschoten Maandagmiddag gealarmeerd voor een buitenbrand. Ter plaatse kwam rook uit de grond. Mogelijk door de droogte in combinatie met een sigaret is de grond gaan smeulen. Wij hebben het brandje geblust. 2-7-2018 Prio 2 Afhijsen patient Jacob van Heemskercklaan Voorschoten Gealarmeerd voor het naar beneden brengen van een persoon voor de ambulancedienst. In samenwerking met de ladder van Leiden Zuid de persoon uit de woning gehaald en naar straatniveau gebracht.” (Tekst en foto’s: pr.)

Tijdens de bijeenkomst legden de kandidaten een verklaring van verbondenheid af, waarmee zij beloven om de rechten en plichten, die bij het Nederlanderschap horen, te respecteren. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellig samenzijn onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers. (Tekst en foto: Gemeente Voorschoten.)

Paardenmarkt 2018 Kortebaan Voorschoten begint een uur later De kortebaan in Voorschoten begint dit jaar een uur later dan gebruikelijk. Omdat veel pikeurs eerder op de dag verplichtingen hebben op de drafbaan in Wolvega is het officiële aanvangstijdstip verplaatst van 13:00 uur naar 14:00 uur. De eerste start valt omstreeks 14:30 uur. Net als vorig jaar vindt de koers over de Van Beethovenlaan plaats op de laatste vrijdag van deze maand, op vrijdag 27 juli, en is daarmee de aftrap van de Voorschotense Paardendagen. Daarmee wordt de ‘vaste dag’ van 28 juli losgelaten. In 2017 verlengde de organisatie van de Paardenmarkt, in samenwerking met de Stichting Kortebaan Voorschoten, het feest van één dag naar een heel weekend. De kortebaan vindt op vrijdag plaats, de Paardenmarkt op zaterdag en de seniorendag op zondag. Toevalligerwijs viel de kortebaan daarmee vorig jaar toch op 28 juli. Dit jaar is de kortebaan dus op 27 juli.

Favorieten

Mogelijk komen er tijdens de kortebaan op de Van Beethovenlaan meerdere thuisfavorieten aan de start. Eigenaar/trainer Rob Strik heeft

dit jaar maar liefst drie kortebaners op stal. Hoewel voor hem vooral de Olympische gedachte geldt, droomt hij ervan om op zijn thuisbaan meerdere omlopen te overleven.

Extra hard juichen

Voorschoten zal ook extra hard juichen voor Emi van Jip. De redactie van Kortebaandraverijen huurt de merrie gedurende het kortebaanseizoen van de oorspronkelijke eigenaar Jan Beemsterboer en heeft haar op stal gezet bij trainster Caroline Aalbers. Om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe het is om eigenaar te zijn van een kortebaner, konden liefhebbers voor 100 euro ‘een aan-

deel’ kopen in dit paard. 87 mensen meldden zich aan, waaronder zeven mensen uit Voorschoten. Het zou daarom bijzonder leuk zijn wanneer Emi van Jip in actie komt op de Van Beethovenlaan.

Weddenschap

Wie een weddenschap wil plaatsen, doet er mogelijk verstandig aan om te gaan voor de paarden van Stal de Groningers. Initiatiefnemer Michel

Roggen won de afgelopen twee edities in Voorschoten met respectievelijk Barbert (2016) en Jagger Broline (2017). Ook in het huidige seizoen zijn de paarden van Stal de Groningers op dreef. Van de zeven kortebanen wonnen zij maar liefst vier keer.

Deelnemers

Welke paarden deelnemen op 27 juli in Voorschoten, wordt bekend op woensdag 25 juli. De NDR verricht

op deze dag de loting. Deze is vervolgens direct te bekijken op www. kortebaandraverijen.nl. Later volgt op deze website een uitgebreide voorbeschouwing met tips waarmee de bezoekers hun voordeel kunnen doen. Meer informatie over het evenement, dat wordt omlijst door meerdere activiteiten voor kinderen, is te vinden op www.kortebaanvoorschoten.nl. (Tekst: pr.)


Iedere zaterdag Gebakken Sliptong 5 stuks € 5,00 Iedere vrijdag Grote gestoomde makreel per stuk € 2,95 Uitgebreid visassortiment voor de barbecue o.a. forel, sardines, vis-/garnalenspiezen en black tiger garnalen Ze zijn er weer: Nieuwe haring vers van het mes per stuk € 2,00 4 stuks € 7,00 6 stuks €10,00 Wij hebben o ok Viscadeaubonne n Schoolstraat 73 2251 BG Voorschoten Telefoon: 071 - 56 12 710

Dé visspecialist van Voorschoten www.vishandeldevisarend.nl

COMFORTSCHOENEN

SLEUTELS

SCHOOLSTRAAT 93

TASSEN

VOORSCHOTEN

TEL: 071-5617006

De Gunst Glas - Schilder- en Stucwerk

Golf4iedereen W.J. Golfman 10558/122974

Voor al uw Glas, Schilder- en Stucwerk Starrenburglaan 5 Voorschoten 071 - 576 74 94

Hcp 20.8

Officiële NGF-kaart

€195,-

Inclusief: • Lidmaatschap Golf4iedereen • Handicapregistratie • 10 lessen

Gaat u verhuizen? Wij zijn u graag van dienst. • Verhuizingen • Opslag

• Seniorenservice • Huis oplever service

Voor meer diensten zie onze website www.verhuisservice-voorschoten.nl of neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

www.tondegunst.nl

info@golf4iedereen.nl Joop 06 42 29 15 29

De Gunst Glas-Schilder-en-Stucwerk

Droomvisie Voorschoten Schoolstr. 109A, tel 071 5328134 Droomvisie Wassenaar Langstraat 49, tel 070 5119635

Dobbeweg 6, 2254 AG Voorschoten

TELEFOON 071 561 97 97 www.verhuisservice-voorschoten.nl

Tandprothetische praktijk Buschman Wenst u een goed advies? Kom dan naar de Tandprotheticus, de speciallist op het gebied van gebitsprotheses en laat u gratis informeren.

Vlak 2795,-

1599,alle maten

www.droomvisie.nl

Elektrisch verstelbaar 3815,-

2499,alle maten

Johannes Vermeerplantsoen 3a, 2251 GP Voorschoten Pastoor Buyslaan 25, 2242 RJ Wassenaar telefoon: 071 - 562 22 55


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 114 - week 28 - 12 juli 2018

ROW 2018, een groot succes Alle ingrediënten voor het succes waren aanwezig op de Rijnlandse Onderlinge roeiWedstrijden op de Vliet bij Voorschoten! Zon, gezonde strijd, sportiviteit, gezelligheid, enthousiast aanmoedigend publiek, een mix van nieuwe en ervaren leden en heerlijk eten! Elk jaar organiseert Roeivereniging Rijnland rond de oprichtingsdatum 3 juli activiteiten. Vrijdagavond 6 juli 2018 was het zo ver: ROW 2018! Onderlinge roeiwedstrijden voor ervaren en onervaren leden, met aansluitend een Indiaas buffet. Om 17:00 uur kwamen de eerste mensen binnen en rond 17:30 uur werd iedereen welkom geheten door de voorzitter Evert Gianotten.

Indiaas buffet

Voor de uitgeputte roeiers, het inmiddels schorre publiek en alle vrijwilligers was er na de wedstrijden een heerlijk Indiaas buffet met een voorgerecht, hoofdgerechten en een nagerecht, waar ruim 80 mensen van hebben genoten en meerdere keren hebben opgeschept.

Uitslag

Tijdens het eten werd men steeds

onrustiger, want wie had er nu gewonnen? Met een uitslag van 6 gewonnen wedstrijden tegen 4 had het gele team gewonnen! Zij mochten champagne verdelen onder de teamleden. En zo kwam er een einde aan een geweldige avond, waarbij vele leden weer heel veel nieuwe mensen hebben leren kennen!

Bedankt!

Mede door de mensen in de sloepen, die het geduld hadden om eerst wedstrijdboten voorrang te verlenen, de roeiers en alle enthousiaste vrijwilligers is ROW 2018 een groot succes geworden! (Tekst en foto’s: pr.)

Roeispektakel

De ruim 50 roeiers waren ingedeeld in het rode of gele team. Per team was er een teamcaptain benoemd, die samen met zijn team een strategie bedacht om de winst te behalen. De boten werden buiten gelegd en het roeispektakel kon beginnen! Er waren 3 heats, waarbij allereerst de skull-8 (8 roeiers met elk twee riemen en een stuurman) en board-8 (8 roeiers met elk 1 riem en een stuurman) van start gingen en daarna de vieren (boten met 4 roeiers en een stuurman). De boten met een mix van ervaren en onervaren roeiers moesten naast elkaar een afstand afleggen van 300 meter. En wat was het spannend! Het was mooi om te zien, dat iedereen er nog een schepje bovenop deed, zodra de finish met een juichende menigte in het vizier kwam!

SPORT

5

Wandeltocht natuurgebied Noorden en Nieuwkoop Inschrijving Otterloop geopend Op 22 september organiseert Natuurmonumenten in samenwerking met Rotaryclub Nieuwkoop de 2de editie van de Otterloop: een wandeltocht voor jong en oud door het prachtige natuurgebied van Noorden en Nieuwkoop. Deelnemers komen op locaties die normaal gesloten niet toegankelijk zijn voor wandelaars. De inschrijving voor deze unieke wandeltocht is vanaf nu geopend!

Vier wandelroutes

Wandelaars kunnen kiezen uit vier mooie routes van ± 6, 10, 15 en 25 kilometer. Speciaal voor dit evenement openen Natuurmonumenten en landeigenaren bijzondere gebieden en natuurschoon die anders verborgen blijven voor de wandelaar. De routes gaan door het veenweidegebied met unieke doorsteekjes en belevenissen. Compleet met het oversteken van boerensloten! Onderweg ontmoet je de boswachter die je alles over de otter en de Groene Jonker kan vertellen. De opbrengst van de wandeltocht komt mede ten

goede aan een aantal lokale goede doelen en initiatieven.

Praktische informatie

Afstanden: ±6, 10, 15 en 25 kilometer Starttijd: 09.00 (25 km.), 09.15 (15 km.), 09.45 (10 km.) en 10.00 uur (6 km.). Voor elke afstand kun je starten tot 13.00 uur. Startplaats: Kampeerboerderij Koole, Hogedijk 6, 2431 AA Noorden (parkeergelegenheid is in de nabije omgeving beschikbaar). Aanmelding: Aanmelden, kosten en meer informatie www.otterloop.nl en w w w. n a t u u r m o n u m e n t e n . n l / bcnieuwkoopseplassen (Tekst: pr.)

Tennispark Adegeest ondergaat complete metamorfose Terwijl er in de regio diverse tennistoernooien van start gaan, wordt er op tennispark Adegeest aan de Weddeloop in Voorschoten even niet getennist, maar hard gewerkt aan de complete vernieuwing van alle tennisbanen en hekwerken.

Aanleg

Nadat ongeveer een jaar geleden het nieuwbouw clubhuis in gebruik is genomen wordt momenteel deel twee van de renovatie van het tennispark uitgevoerd. Dit betreft het vernieuwen van alle tennisbanen en omliggende hekwerken. De afgelopen weken is door de opdrachtnemer firma Huisman uit

Lisse en diverse onderaannemers het gehele park ontmanteld en zijn alle oude hekken en banen verwijderd. Vervolgens is de ondergrond bewerkt, aangevuld en gerold. Na afronding van de werkzaamheden en de keuring van de ondergrond is gestart met de aanleg van nieuwe zandkunstgrasbanen.

Vervolgens worden de banen weer ingericht met de benodigde speelmaterialen en worden de nieuwe hekken en toegangspoorten geplaatst, waarna er weer getennist kan worden!

Goede buren

Vanwege de werkzaamheden was het park enige weken gesloten voor tennisactiviteiten. Maar voor alle Adegeest-leden was er wel de mogelijkheid om gebruik te maken van de accommodaties en gastvrijheid van de Voorschotense tennisburen

Forescate en Stevenshof in Leiden. Dit bevestigt maar weer eens de goede relatie tussen de omliggende verenigingen en dat goede buren belangrijk zijn!

Open Dag

Op zondag 23 september organiseert Adegeest een Open Dag op het sportpark aan de Weddeloop. Op deze dag kunnen alle inwoners van Voorschoten en omgeving kennismaken met het geheel vernieuwde tennispark. Er kan op de nieuw aangelegde banen worden gespeeld en men kan het

prachtige nieuwe clubhuis bekijken. Er worden diverse tennisactiviteiten georganiseerd en aantrekkelijke lidmaatschapsacties en kortingen aangeboden. Meer informatie volgt later via de media.

Interesse?

Nu al geïnteresseerd? Kom gerust eens langs. Tennispark Adegeest is gevestigd aan de Weddeloop 4 op het sportpark in Voorschoten. Kijk voor meer informatie ook op www.tennispark-adegeest.nl (Tekst en foto’s: pr.)


Iedere vrijdag 08:30 - 16:30 uur Voorstraat Voorschoten

Poelier Hans Ruardy Uw specialist in wild en gevogelte

Kant en klaar: • Kip-loempia per stuk

€ 3 stuks € 100 gram € 500 gram €

• Bami / Nasi • Kip-gehaktballetjes

2,00 5,00 0,89 6,90

Dames- en herenkapsalon, erkend haarspecialist voor pruiken, haarstukjes en haarextensions, Maatwerk Wonderfill, Pedicure, Schoonheidssalon

Prins Bernhardlaan 173 2273 DP Voorburg Telefoon: 070 – 387 22 72 www.magnifique-voorburg.nl info@magnifique-voorburg.nl

Onze droom voor nierpatiënten is nierziekten genezen. Deel je onze droom? Sms NIER naar 4333 of kijk wat jij kunt doen op nierstichting.nl Met 1 SMS doneert u eenmalig € 2 (exclusief telefoonkosten). Meer informatie: www.nierstichting.nl/sms

Aanbieding: Libre Cours by S. Delafont • Viognier/ Vermentino (wit) • Cinsault/ Grenache (rose) • Pinot Noir/ Grenache (rood)

WEEK AANBIEDING

Per fles € 9,99 Bij 6 flessen 10% korting

Van:09-07

Wij gaan met vakantie van vr 27-07-18 t/m di 14-08-18

14-07

Franse Frisse Verhoog’s Frambozen Botercroissants Maïsbrood slof MET GEDEELTE MEERGRAAN

Van Beethovenlaan 17 Telefoon 071 - 561 43 35 info@slijterijadegeest.nl www.slijterijadegeest.nl

PER STUK €

9,95

www.verhoog.com

5 VOOR €

3,95

Voorschoten

Leiden

Den Haag

2,25

Wassenaar


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 114 - week 28 - 12 juli 2018

FAMILIEBERICHTEN

7

Kerkdiensten Juli

Zondag 15 juli Kruispunt,10.00 uur: Ds. K.G. Zwart H. Laurentius 11.00 uur: Eucharistieviering, Pastoor M. Hagen Church of St James, Bondsgebouw, 10.30 uur: Morning Worship, Ruan Crew & Anthony Cummings

Liefdevol en met stijl afscheid nemen Maak van het laatste afscheid een mooi

Zondag 19 augustus Kruispunt,10.00 uur: Ds. K.G. Zwart Church of St James, Bondsgebouw, 10.30 uur: Holy Communion, Ruan Crew Zondag 26 augustus: doop Kruispunt,10.00 uur: Ds. F.L. Bakker Church of St James, Morning Worship with Holy Baptism, Ruan Crew

Zondag 22 juli Kruispunt,10.00 uur: Ds. W.M. de Boer H. Laurentius 11.00 uur: Eucharistie(wijzigingen blijven voorbehouden) viering, Mgr. A. van Luyn sfb Church of St James, Bondsgebouw, 10.30 uur: Holy Communion, Ruan Crew Adressen: H. Laurentius: Leidseweg 98, 2251 LG Voorschoten Zondag 29 juli Kruispunt: Schoolstraat 2, 2251 BH Kruispunt,10.00 uur: Ds. A. Peper H. Laurentius 111.00 uur: Eucharis- Voorschoten (Prot. Chr. Gemeente Voorschoten) tieviering, Pater P. Magnin Church of St James, Bondsgebouw, Church of St James, Voorschoten: 10.30 uur: All-Age Morning Worship, Koninklijke Marinelaan 53, 2251 BA Voorschoten. Tel. 071 - 561 3020. Email Matt Thijs office@stjames.nl. Huize Bijdorp, Veurseweg 3, 2251 AA Augustus Voorschoten (ingang op Kon. MarineZondag 5 augustus Kruispunt, heilig avondmaal 10.00 laan) De Ontmoeting, Jan Evertsenlaan 2, uur: Ds. J.A. Smit Church of St James, Bondsgebouw, 2253 XG Voorschoten 10.30 uur: All-Age Morning Worship, BSN Senior School: Jan van Hooflaan 3, 2252 BG Voorschoten Matt Thijs Bondsgebouw: Leidseweg 100, 2251 LG Voorschoten Zondag 12 augustus Dorpskerk: Kerkplein 2, 2251 BS VoorKruispunt,10.00 uur: Ds. A. Peper Church of St James, Bondsgebouw, schoten 10.30 uur: All-Age Morning Worship, Kerkelijk Bureau: Leidseweg 102, 2251 LG Voorschoten Tel. 071-5612508 Matt Thijs & Anthony Cummings

afscheid. Zo wordt dit moment een waardevolle beleving en blijvende herinnering aan uw geliefde. Ik sta u in deze tijd met raad én daad terzijde.

06 - 10 50 50 61 (dag & nacht bereikbaar)

www.geertjeponsteen.nl email: uitvaart@geertjeponsteen.nl

Een vertrouwd gezicht in Wassenaar & Voorschoten

Voor een persoonlijke uitvaart met stijl en oog voor detail www.dehorstenuitvaartverzorging.nl info@dehorstenuitvaartverzorging.nl Wassenaar: tel. 070 - 514 43 45 (24 uur per dag) Voorschoten: tel. 071 - 561 08 00 (24 uur per dag) De Horsten Uitvaartverzorging Postbus 1011 2240 BA Wassenaar

Colofon Duivenvoorde Uitvaartzorg Vernieuwend en vertrouwd

Dominique de Vries Schultink Pauline Baijer-Schoonhoven Papelaan 85 XX, 2252 EG Voorschoten Voorschoten: 071-203 22 50 Wassenaar: 070-221 07 99 Dag en nacht bereikbaar

www.duivenvoorde-uitvaartzorg.nl

Uw uitvaart in zorgzame handen Wassenaar & Voorschoten Persoonlijke zorg vanuit het hart. Dag en nacht rechtstreeks bereikbaar.

070-514 61 00

• • • •

Uniek uitvaartcentrum met moderne faciliteiten Ceremonieruimte ‘De Omarming’ met 100 zitplaatsen Wij accepteren álle verzekeringen Actuele uitvaartinformatie op: omen-uitvaartzorg.nl/condoleanceregister en op de Omen Uitvaart App Huys van Herinnering Oostdorperweg 151 2242 NJ Wassenaar info@omen-uitvaartzorg.nl www.omen-uitvaartzorg.nl Omen Uitvaart app en Facebook

Richard Jongejan

Edward Kardol

Martijn Heimans

Uitgever:

Groot Voorschoten B.V. E: redactie@grootvoorschoten.nl W: www.grootvoorschotenonline.nl

200 woorden. Foto’s graag met een resolutie hoger dan 500 kb. Wij verontschuldigen ons bij voorbaat wanneer wij uw kopij niet plaatsen.

Directie:

Opmaak:

Roël Karamat-Ali, directeur T: 06 - 27 31 07 26

Advertenties:

Agnes Karamat-Ali advertentie@uitgeverijgrootvoorschoten. nl T: 06 - 53 92 93 65 Sluitingstijd: Dinsdagmiddag 15.00 uur. (Voor kant-en-klare advertenties sluitingstijd in overleg.)

Redactie:

Roël Karamat-Ali, T: 06 - 27 31 07 26 of Tim Baas T: 06 - 82 82 49 06 E: redactie@grootvoorschoten.nl Inleveren kopij: Deadline: dinsdag 09.00 uur. Wij stellen de ontvangst van uw kopij bijzonder op prijs. Onze krant is immers voor en door Voorschotenaren. Helaas hebben wij maar een beperkt aantal pagina’s tot onze beschikking waardoor het voor ons niet altijd mogelijk is uw kopij te plaatsen. Daarom behouden wij ons het recht voor uw tekst in te korten of om de foto weg te laten. Graag maken wij de volgende afspraken met u: Artikelen mogen niet meer dan 400 woorden bevatten en brieven/columns minder dan 250. Agendapunten niet meer dan

Alexandra Grafische Producties T: 06 - 57 88 12 96 E: info@alexandragp.nl.

Bezorging:

Eigen beheer Uitgeverij Groot Voorschoten. Voor klachten over de bezorging: bezorging@uitgeverijgrootvoorschoten.nl

Oplage:

11.000 in Voorschoten. Hiernaast bestaat de mogelijkheid om uw advertentie op 520.000 adressen in de regio te verspreiden. Informatie bij Roël Karamat-Ali. Groot Voorschoten wordt gratis huisaan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij o.a. de Bibliotheek, het Gemeentekantoor en boekhandel De Kler. Zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever is het niet toegestaan, informatie, beeldmateriaal en foto’s, nieuwsberichten en/of berichtgevingen en advertenties die verstrekt worden via Groot Voorschoten in al haar verschijningsvormen, op enigerlei wijze te gebruiken en/of te verspreiden. Alle bestanden die wij ontvangen via de post, e-mail of anderszins zijn en blijven eigendom van Groot Voorschoten B.V. ©.


ies r T j i b Nieuw

cco e s o r P n e s o h c Pin

De Ru

Voorschoten

Dagelijks geopend voor lunch & diner Maandag gesloten!!

Vrijdag 13 juli Vrijdag 20 juli Vrijdag 27 juli

MOSSELPANNETJE Geserveerd met salade, frietjes en saus € 19,50 P.P.

LUNCH PLATEAU VIS Sandwich krabsalade-gerookte zalm, sandwich garnalen kroket en soepje van de chef ook in vlees mogelijk € 9,75 p.p.

Tussen 16.00 en 19.00 uur

ONS TERRAS IS OPEN

2 Drankjes pp En héééél véééél pinchos € 19.95 pp

van dinsdag t/m zondag geopend voor brunch, lunch, borrel en diner: zie onze site!

Audio

Reserveren mag, hoeft niet. Zaterdag 28 juli paardenmarkt Tries is open vanaf 10.00 uur. Daarna gaat Tries even dicht. We zijn er weer vanaf di 21 augustus

Video Wasautomaat Vervanging Reparatie wasmachine en vaatwasser Onderhoud Vervanging keuken inbouwaparatuur

BOOTARRANGEMENTEN: 14 t/m 22 personen in samenwerking met de Waterkoker voor brunch, lunch, borrel, high tea & diner: zie onze site!

FIETSCULINAIR: 26 AUGUSTUS AS WWW.FIETSCULINAIR.NL HIGH WINE 2=1 tussen 12.00-17.00 uur € 29,50 p.p. voor 14,75 p.p. op reservering!

AFWASSER GEZOCHT VOOR DE VAKANTIE!! Onze sanitaire voorzieningen zijn bereikbaar met een traplift.

www.triesno54.nl Voorstraat 54 071 - 5615622

T 071 561 26 16 I www.deru.nl

Voorstraat 25 2251 BL Voorschoten

Tries No.54

La Casita

Plein 18 Wassenaar, tegenover de Dorpskerk, 070 - 7789655 (Gratis parkeren op 100 meter afstand) Dagelijks geopend vanaf 12.00 uur en maandag op afspraak!! info@brasseriehetregthuys.nl www.brasseriehetregthuys.nl

Brasserie & winebar ’t Regthuys


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 114 - week 28 - 12 juli 2018

15% KORTING praxisleiderdorp.nl

Pak hier!

ZAKELIJK

9

verkoelingsweken

U Staat Centraal, zorgtalenten van het eerste uur aan het woord

JAN13012-02_adv_38x29.indd 1

18-03-14 07:

Humor, geduld, creativiteit, uithoudingsvermogen, een goede zorgopleiding en aanvullende cursussen op het gebied van onder andere communicatie, reanimatie en rolstoelliften…. Het zijn enkele van de eigenschappen en achtergronden van de vier dames ‘van het eerste uur’ die Groot Voorschoten mocht interviewen. Anneke Kiers Hofstra (links op de foto), Nicole Rus (rechts op de foto), Lidwine Hasselman en Caroline van Ierland hebben de (levens) ervaring en mooie, emotionele verhalen paraat. Ze werken er alle vier al vanaf 2006, het eerste begin van ‘U Staat Centraal’, de serviceorganisatie die thuiszorg op maat organiseert. Door Iris Oostlander Foto: René de Wit Anneke, Nicole, Lidwine en Caroline zijn zzp-ers in de zorg. Allemaal met een verschillende achtergrond, de één kapster, de ander jurist, maar allemaal met een passie en een enorme drive om hun cliënten goed te verzorgen. Ze werken altijd in een team bij een cliënt, kennen elkaar dan ook door en door en weten als geen ander wat te doen in lastige situaties. “De zorg is de laatste jaren erg veranderd,” beaamt Caroline, “de vergrijzing heeft echt toegeslagen, wij hebben bijvoorbeeld veel meer dementerenden onder onze cliënten. Sowieso is er veel veranderd. “In het begin, 12 jaar geleden, begonnen we met ongeveer 10 man. We kregen onze cursussen thuis en stortten ons met ons allen op de allereerste cliënt! Er waren toen meer zorgverleensters dan cliënten....” Dat is in sneltreinvaart veranderd en U Staat Centraal is in de loop der tijden enorm gegroeid. 24 uur per dag, 7 dagen per week staan de dames en een paar heren

paraat om hun werk met passie uit te voeren. De één werkt maar een paar uur per week, de ander meer dan veertig. “Flexibiliteit is absoluut noodzakelijk, wij werken ook in de avonden en in het weekeinde en vangen veel op voor elkaar.” “Ook zijn er veel alleenstaanden zorgbehoevenden, veel meer dan voorheen, en zelfs mensen zonder familie…” Voor iedereen is een USC-er een aanwinst… “Wij zorgen ervoor dat de mensen waar wij voor werken zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dat betekent dat wij hen de dag in helpen, denk aan opstaan, douchen, aankleden en tandenpoetsen, en dat wij hen ‘s-avonds weer met een goed gevoel naar bed kunnen begeleiden,” legt Lidwine uit. Ook een paar uur per week of dag, een lang weekeinde, een wandeling, tandarts of familiebezoek, veel is mogelijk. De dames zijn ook goed in het complimenteren: “Ons bureau aan de Rouboslaan 30, regelt alles heel goed voor ons. Wij hoeven nergens meer aan te denken, behalve aan het zo goed mogelijk doen wat wij kunnen:

verzorgen. U Staat Centraal regelt veel achter de schermen, dat is een prettig idee en een vertrouwd gevoel. Zij zijn 24/7 bereikbaar voor ons. Engeltjes, redders, pareltjes, er zijn vele namen die de zzp-ers al hebben mogen ontvangen, maar “het is het mooiste vak van de wereld” verklaart Nicole, “en, het is misschien een cliché, maar dit is echt mijn roeping!” Uiteraard hebben de dames mooie verhalen om te delen. “We kunnen er een boek mee schrijven”, aldus Anneke, “zo had ik een etentje met een dementerende vrouw en het duurde allemaal te lang. Ze liep van tafel en werd teruggeroepen omdat het eten klaar was. Maar, ze kon alleen maar zeggen “Nee, dit komt

niet meer goed!” En wat te denken van de cliënte van Nicole, met wie ze meerdere malen naar een tandtechnicus ging om een nieuwe set tanden aan te meten… De tanden waren nog niet een uur aangebracht of de vrouw gooide het gebit naar Nicole met de woorden: “Die ga ik dus echt niet dragen!” Humor is sowieso het middel om veel cliënten te kalmeren mocht dat nodig zijn. “We maken veel trieste momenten mee, mensen worden soms ook zo boos omdat ze dit leven niet meer gewend zijn. En wij kunnen het verschil dan maken. Wij verlengen op een mooie manier het leven, daar ben ik van overtuigd. En dat is het meest dankbare dat je mee kan maken. Niet alleen voor de

cliënt en voor ons, maar voor de hele familie maak je het leven een stukje mooier!” En oké, Nicole heeft nog één verhaal: “Ik moest praktijkexamen doen bij een heer die, met het opstarten van de dag, soms wel eens moeite had... Het opstarten, onder de douche helpen, met een examinator op de gang, was die dag ook anders dan anders. Na de nodige uitleg van wat er ging gebeuren, stond hij onder de douche en riep over mijn hoofd heen: “Ze doet het hartstikke goed hoor!”

U Staat Centraal

Rouboslaan 30, Voorschoten T: 071 – 562 22 90 E: info@u-staat-centraal.nl W: www.u-staat-centraal.nl

Norlandia kinderopvang is veel meer… Norlandia kinderopvang is veel meer dan een kinderdagverblijf, peuter- en buitenschoolse opvang die iedereen wel kent. Er zijn maar liefst tien locaties in Voorschoten van deze, van oorsprong Noorse, educatieve instelling en allemaal hebben ze een eenduidige visie en beleid. Maar het is meer… Norlandia kinderopvang is ook sponsor, van onder andere het Family Open Air, dat aanstaande zaterdag op de agenda staat. Een middag met allerlei belevenissen voor jong maar ook voor wat ouder. Een fantastische manier om de vakantie in te luiden, maar ook om eens te beleven hoe betrokken de pedagogisch medewerkers van Norlandia kinderopvang eigenlijk zijn. Door Iris Oostlander “Wij hebben ieders meest kostbare bezit in onze handen,” vertelt Windy Glashouwer, de manager van een vijf-

tal Norlandia kinderopvang-locaties. Met meer dan 25 jaar ervaring in het vak, waarvan 15 jaar als pedagogisch medewerker, brengt zij niet alleen een hele rits aan deskundigheid met

Norlandia kinderopvang is sponsor van het Family Open Air, dat aanstaande zaterdag wordt georganiseerd in het Burgemeester Berkhoutpark. (Foto: Archief Norlandia Kinderopvang.)

zich mee, maar ook vertrouwen en betrokkenheid. “En daar gaan wij heel zorgvuldig mee om. Alles draait om het welzijn van het kind, en wij doen alles in overleg met de ouders”. “Uitermate gezond eten, geen overbodige suikers bijvoorbeeld, maar ook spelenderwijs de kinderen voorbereiden op de lagere school,” Windy heeft tal van voorbeelden om uit te leggen wat Norlandia voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar kan betekenen. “Wij hadden laatst ‘verkeer’ als thema gekozen en er waren peutertjes van 3 jaar die bij hun ouders in de auto feilloos konden uitleggen wat een bepaald verkeersbord eigenlijk betekent! Dat is toch fantastisch?” Norlandia kinderopvang De Hummelhof, midden in een gezellige woonwijk, is van binnen nog ruimer dan je van buiten kan zien. Aan alles is gedacht en het ziet er niet alleen kleurrijk uit, ook orde en netheid speelt een rol. “De Noorse organisatie brengt ons heel veel creativiteit en goede ideeën. Zo hebben we het thema ‘Modderdag’ onlangs uitgewerkt, een speelgoedloze week achter de rug en veel ‘ouderwets’ speelgoed weer tot leven gewekt.” Maar de Nederlandse regels zijn ook zeer zeker van belang. “Nederland heeft veel strengere regels en eigenlijk hebben wij daardoor het beste van

twee werelden weten te creëren!” In de praktijk draait het bij Norlandia kinderopvang echt om het spelen. “Een kind mag kind zijn, sterker nog, moet kind blijven!” Daarom hebben ze nu ook een speciale peuter+ en 3+groepen in het leven geroepen. “Kinderen van 2 en van 3 jaar zijn best verschillend. Peuters die al bijna naar de lagere school mogen, blijken echt sponsjes te zijn. Ze zuigen de informatie heel graag op!” De 0 tot 2-jarigen zijn uiteraard ook aanwezig. “En wij durven te zeggen dat wij negen van de tien verschil-

lende soorten huiltjes kunnen herkennen,” lacht Windy. Op zaterdag 14 juli aanstaande is een klein team van Norlandia kinderopvang aanwezig tijdens de Family Open Air-dag in het Burgemeester Berkhoutpark van 13:00 tot 18:00 uur. Er is de hele middag van alles te beleven voor jong en oud. Er komt een professor die alles weet over ‘science’, er wordt geschminkt en gespeeld, er is een speurtocht en muziek. Het is absoluut de allerbeste manier om de komende zomervakantie in te luiden!

Voorschotjes Voorschotenaren kunnen iedere week een gratis advertentie plaatsen in Groot Voorschoten. Heeft u een fietszitje of Donald Ducks te koop of zoekt u een salontafel, kookboek of jongensfiets? Stuur de tekst van uw particuliere advertentie van maximaal 20 woorden naar redactie@grootvoorschoten.nl. De spelregels: deadline dinsdag 12.00 uur; geen commerciële activiteiten; de redactie houdt zich het recht voor advertenties zonder opgaaf van reden te weigeren (geen telefonische uitleg mogelijk).

Te koop: Babyspeelkleed met verwijderbare bogen € 4,- 0 tot +/- 6 maanden. Info: Voorschoten 071-561 79 25 Mooi, zo goed als nieuw, zwart metalen meisjesbed van 90x200 inclusief lattenbodem en matrasbeschermer voor slechts € 65,-. Voor info bel: 06-16 32 68 36.


HET VAN OMMERENPARK IS EEN SERVICE RESIDENTIE DIE BESTAAT UIT 98 LUXE HUURAPPARTEMENTEN EN EEN VERZORGINGS- VERPLEEGHUIS, HET JOHANNAHUIS, MET 50 BEWONERS. EEN UNIEK CONCEPT VAN WONEN EN ZORG MET VEEL SERVICE.

Binnen de voedingsdienst is het Van Ommerenpark op zoek naar gemotiveerde medewerkers met affiniteit voor ouderen. Voor de volgende functies binnen de keuken bestaat een vacature:

BBL LEERLINGKOK M/V 1E OF 2E JAAR VOOR 32 UUR

DE FUNCTIE:

• • • •

• •

Je leert de praktijk van het koken in de instellingskeuken en in de restaurant keuken. Je helpt bij de bereiding van maaltijden en voert verdere dagelijkse handelingen uit. Je wordt ingezet in de horecakeuken en de productiekeuken. Werktijden variëren van 7:30 tot 16:00 uur of 11:30 tot 20:00 uur, om het week eind vrij. FUNCTIE-EISEN: Je bent ingeschreven bij een koksopleiding of begint de opleiding tot zelfstandig kok. Je bent enthousiast en leergierig.

Keuken assistent m/v VOOR 20 UUR DE FUNCTIE:

• • • •

Het verzorgen van de afwaswerkzaamheden. Opscheppen van de warme maaltijd aan de lopende band. Uitvoeren en bijhouden van de hygiëne richtlijnen (H.A.C.C.P). Werktijden van 10.30 tot 16.00 uur.

Invalkracht Voedingsassistent m/v DE FUNCTIE:

• • • • •

Het serveren van het ontbijt en het lopen van de koffieronde op de zorgappartementen in het Johannahuis. Kleine afwasjes op de appartementen. Opscheppen van de warme maaltijden aan de lopende band. Uitvoeren en bijhouden van de hygiëne richtlijnen (H.A.C.C.P). Werktijden van 7.15 tot 15.00 uur.

Voor het restaurant is het Van Ommerenpark per direct op zoek naar een:

Invalkracht bedieningsmedewerker m/v DE FUNCTIE:

• • • • •

Opnemen van bestellingen en het serveren van gerechten en dranken in het restaurant. Verrichten van voorbereidende werkzaamheden. Zorgdragen voor het dagelijks schoon houden van het restaurant. Uitvoeren en bijhouden van de hygiëne richtlijnen (H.A.C.C.P). Werktijden: verschillende diensten zijn mogelijk tussen 12.30 uur en 21:00 uur.

Arbeidsvoorwaarden: Wij bieden goede salariëring conform CAO VVT, een goede reiskostenregeling en een prettige werksfeer in een ruim en modern complex. Voor meer informatie over deze vacatures kun je contact opnemen met dhr. A. Koevoets, hoofd voedingsdienst, tel :070-5124591 of via de mail akoevoets@vanommerenpark.nl. Informatie over het Van Ommerenpark en het Johannahuis kun je vinden op www.vanommerenpark.nl. Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld. Een integriteitscontrole via het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn is onderdeel van de sollicitatieprocedure.


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 114 - week 28 - 12 juli 2018

POLITIEK

11

Interview met fractievoorzitter ONS Voorschoten “De financiën moeten op orde. Anders wordt het stuur overgenomen.” Hans van der Elst is glashelder. ONS Voorschoten wil een brede burgerparticipatie, de gemeentefinanciën op orde brengen en Voorschoten zelfstandig houden. “Keuzes maken. Met elkaar.” Door Tim Baas Op de eerste donderdag van juli lonkt de zomervakantie. Aan de Voorstraat is het alvast prettig toeven. Alsof er geen vuiltje boven de staalblauwe lucht hangt. Naast gemeenteraadslid is Van der Elst docent Bedrijfskunde aan een HBO-instelling in Amsterdam. Dat werk ligt even stil. Pas in september start het nieuwe studiejaar. Rustig is het allerminst. De Voorschotense politiek kent geen tijdelijke zomerstop. Met zijn fractiegenoten zal hij ook in juli en augustus actief zijn. In de wijk, op straat. “Flyeren. In gesprek gaan met bewoners,” zegt Van der Elst. Het karakteriseert ONS Voorschoten. De lokale partij wil een luisterend oor zijn voor bewoners. Niet afstandelijk, maar dichtbij. Onder de mensen. Op zoek naar wat leeft op de hoek van de straat. Welke zorgen zijn nu actueel? “De bouwplannen voor de nieuwe wijk Starrenburg III kunnen leiden tot overlast. Bijvoorbeeld constant lawaai, rommel op straat, verkeersen parkeerproblemen. Bewoners spreken hun zorgen hierover uit. Een ander onderwerp is het aantal horecagelegenheden in de Voorstraat. Dat breidt zich geleidelijk uit. Niet altijd naar tevredenheid van omwonenden.” Het blijft vast niet alleen bij luisteren. Wat doet u vervolgens met de zorgen? “Op de agenda zetten van de gemeenteraad. Dat initiatiefrecht is er. Bespreken met de collega raadsleden en het college van B&W. Het doel is uiteindelijk om een balans te vinden waarin iedereen zich gehoord voelt.” Of er op korte termijn ruimte in de agenda is, is twijfelachtig. Drie omvangrijke dossiers zijn door de Raad nog niet opgepakt of afgerond. Dit zijn de Voorjaarsnota, de Kadernota en het wetenschappelijk rapport van Klaartje Peters over de bestuurlijke toekomst van Voorschoten. De kadernota van de gemeenteraad is een eerste stap naar de definitieve begroting. Een soort van voorloper. ”Hoe het uitgestippelde beleid wordt uitgevoerd en gefinancierd is nog niet ingevuld.” De definitieve begroting 2019 komt in het najaar. Najaar 2018 wordt sowieso een cruciale periode. De Raad neemt dan een besluit over de bestuurlijke toekomst van Voorschoten. Blijft Voorschoten

zelfstandig? Wordt de werkorganisatie met Wassenaar voortgezet? Wat houdt de samenwerking met de Leidse regio in? Voor ONS Voorschoten is de toekomst duidelijk. “Een onafhankelijk Voorschoten,” benadrukt Van der Elst klip en klaar. Hij is tegen een fusie met Leiden. “Voorschoten is anders dan Leiden.” Ook al liggen ze pal naast elkaar. “Het dorpse karakter. Het groene DNA.” Dat kenmerkt Voorschoten en moet behouden blijven. Onder minister Plasterk is de decentralisatie van taken vanuit Den Haag naar gemeenten in een flink tempo doorgezet. Welke gevolgen heeft dat gehad? “De decentralisatie had als effect dat regionale samenwerking onontkoombaar werd. Die samenwerking is noodzakelijk. Zo kwam er alsnog schaalvergroting. Maar als je een stap verder gaat, naar een uiteindelijke bestuurlijke fusie, dan ontstaat er een ander probleem. Door alleen maar groter te worden, creëer je afstandelijkheid tussen burger en bestuur. En tegenreacties. Zie bijvoorbeeld de oprichting van de stadsdeelraden in Amsterdam.” U bent dus duidelijk voor een zelfstandig Voorschoten. Is ONS Voorschoten wel voor regionale samenwerking met buurtgemeenten? “Absoluut. De gedachte van een hek om ons dorp? Vergeet het maar.” Op welke onderwerpen kiest u voor grensoverschrijdende samenwerking? “Er zijn onderwerpen die de gemeente niet alleen aan kan. Woningbouw, leefbaarheid, bereikbaarheid, de energietransitie. De Omgevingswet gaat een belangrijke rol hierin spelen.” Over samenwerking met buurtgemeente voor verduurzaming is Van der Elst het meest uitgesproken. “Dat ga je nooit alleen bereiken.” De nieuwe coalitie streeft naar een energieneutraal Voorschoten in 2030. Het is de bedoeling dat de gemeente verduurzaming gaat stimuleren. Van der Elst zet zijn vraagtekens bij de haalbaarheid van deze ambities. “Goed dat de coalitie ambitieus is. Maar het is verre van realistisch.” Waar denkt u aan bij verduurzaming? “Zonnepanelen zijn commercieel interessant. Bij windmolens komt direct de vraag op van ‘Waar ga je die plaatsen?’. Op zee of op het land? Het

blijft natuurlijk horizonvervuiling. Een kostbare investering is geothermie.” Van der Elst zit nu drie maanden in de gemeenteraad van Voorschoten. Ongeveer een jaar geleden was hij lid geworden. Op een voorlichtingsbijeenkomst over de gemeenteraadsverkiezingen voelde hij direct een klik met de lokale middenpartij. Bevalt het eigenlijk om gemeenteraadslid te zijn? “Het team is zeer leuk. We werken fijn samen. Geweldig om onderdeel te zijn van de ONS Voorschoten-fractie. Het enthousiasme om Voorschoten nog beter te maken werkt aanstekelijk.” De verkiezingen verliepen ietwat teleurstellend. ONS voorschoten ging van vier naar drie zetels. Na acht jaar bestuur belandde ONS Voorschoten in de oppositiebanken. “We nemen nu de ruimte om ook te leren hoe het is om oppositie te voeren. De ondertoon blijft onverkort: samenwerken.” De coalitie heeft in de Raad een nipte meerderheid van één zetel. De klassieke tegenstelling van coalitie versus oppositie is absent in Voorschoten. De coalitie heeft ambities en de oppositiepartijen tonen hun ideeën. Zeker. “Toch is er in Voorschoten geen slotgracht met enge krokodillen tussen oppositie en coalitie.” Wat de zeven partijen in de Raad bindt, is een warm hart voor het wel en wee in Voorschoten. Raadsbreed worden problemen opgepakt, besproken en opgelost. Die positieve benadering spreekt Van der Elst zeer aan. De inwoners van Voorschoten waarderen ongetwijfeld de wil om er samen uit te komen. In 2022 willen ze wel wat te kiezen hebben. Hoe kan ONS Voorschoten zich toch onderscheiden? “Door te hameren op de twee speerpunten. Wij willen als onafhankelijk Voorschoten een betrokken lokale samenleving en een gezond financieel huishoudboekje.” Allereerst de betrokkenheid van de inwoners. Tijdens de formatie konden de burgers ideeën indienen. U wilt meer? “ONS Voorschoten wil zijn nek uitsteken voor een brede burgerparticipatie vanuit Voorschoten. Niet door maar een paar keer in het jaar een enquête te houden met wat vraagjes. Wij willen continue samenwerken met alle bewoners. Betrek ze bij besluitvorming. Vanaf de start. Niet pas in het zicht van of al na de finish.” Wat is vooral de gedachte hierachter? “Minder geïsoleerd, meer geïntegreerd. Wij willen benadrukken dat

‘uw mening’ gewoon verschrikkelijk belangrijk is. Het college van B&W heeft hetzelfde standpunt, maar laat het helaas enkel bij woorden. Creatieve ideeën blijven anders verstopt. Het is zo zonde als alleen een klein clubje van steeds dezelfde inwoners zich laat horen.”

nog maar de vraag wat overblijft van de onafhankelijke positie van Voorschoten. Mijn partij is kritisch over de schuldenpositie. Extra aflossingen op de leningen zijn noodzakelijk. De financieringsrente is nu zeer laag, maar kan over een paar jaar weer hoog zijn.”

Hoe wilt u dit invullen? Het houden van referenda? “Een raadgevend referendum is een optie. Wetgeving moet dat wel toestaan. De Omgevingswet brengt straks met zich mee dat op brede wijze rekening gehouden moet worden met de inbreng van burgers en organisaties. Dit brengt een cultuuromslag met zich mee en heeft even de tijd nodig.” Van der Elst ziet een onderscheidende rol voor lokale partijen in het mobiliseren van bewoners. Lokale partijen hebben van nature een drang om te weten wat er speelt en adequaat te reageren. “Nieuwe leden zijn bij ons van harte welkom. Alle steun kunnen we gebruiken.”

Van der Elst draait er niet om heen. “Voorschoten gaat een moeilijke tijd tegemoet.” Problemen of uitdagingen liggen er volgens hem op drie terreinen: regionale samenwerking, de gemeentefinanciën en verandering. Dat betekent ook zo nu en dan ’nee’ zeggen. Anders kom je er niet of word je pas achteraf met een flinke kater met de neus op de feiten gedrukt. De fractievoorzitter zoekt toenadering. Raadsbreed en buiten het gemeentehuis. “Keuzes maken. Met elkaar.”

Wat heeft u nieuwe leden te bieden? “Een actieve bijdrage aan het behoud van een onafhankelijk Voorschoten. Leden mogen op maandagavond aanwezig zijn bij de fractievergadering. Elk lid mag een onderwerp naar voorkeur verder oppakken. Specifieke kennis is geen vereiste. Wij zijn zeer praktisch. De contributie is vier tientjes per jaar.” ONS Voorschoten organiseert om de zes weken een inloopspreekuur. Steeds in een andere wijk wordt besproken wat echt leeft onder de bewoners. Van der Elst en zijn fractiegenoten kwamen al langs in Noord-Hofland, de bibliotheek, Vlietwijk en Starrenburg. ONS Voorschoten wil benaderbaar zijn en weten wat er speelt. Uw tweede speerpunt is de gemeentefinanciën op orde brengen. “Een must zelfs. Het ziet er zorgelijk uit. De financiën moeten op orde worden gebracht. Anders wordt het stuur overgenomen. Dan is het echt

Uit een leefbaarheidsonderzoek van Elsevier bleek laatst hoe goed het wonen is in Voorschoten. “Het is ongelooflijk mooi hoe het met Voorschoten gaat. De hoge kwaliteit van leven. Zo geordend en georganiseerd. De vele faciliteiten en voorzieningen. Het bruisende verenigingsleven. Het groen. Dat willen we koesteren en zo houden. Daarom moeten de financiën echt op orde worden gebracht. Als het college van B&W geen vinger aan de pols houdt, dreigt overname. Bepaald door Den Haag of de provincie.” De tijd vliegt voorbij. Toch staat het opmaken van urgente onderwerpen ietwat stil in 2018. Eerst was er de verkiezingsperiode die startte in januari en eindigde eind maart. Daarna de formatie die half juni met de presentatie van het coalitieakkoord werd afgerond. Op zijn vroegst wordt pas in september door het college van B&W een beetje richting gegeven aan de vele ambities die zijn opgesteld. “Wat gaan we nou precies doen?” Voorlopig is Van der Elst veroordeeld tot geduld.

Ons gaat Persoonlijk Gewone mensen aan het woord Wie ben je? Wim Carabain, ik ben 56 jaar en woon samen. Wij hebben één zoon en één dochter. Wat doe je? Ik doe verschillende dingen, naast mijn eigen adviesbureau Mourand & Partners, ben ik directeur-bestuurder van een belangenorganisatie in Den Haag voor mensen met een beperking. Het is mijn taak hun collectieve belangen te behartigen. Ik steun deze mensen door voor hen naar instanties en organisaties te gaan (bijvoorbeeld het gemeentehuis), om dingen te regelen

of voor elkaar te krijgen. Ook ben ik voorzitter van het Filmtheater hier in Voorschoten. Dat is een fantastische groep, die volledig draait op enthousiaste vrijwilligers. Verder ben ik nog lid van de Raad van Toezicht van Voorschoten Voor Elkaar en bestuurslid van Stichting Gezond Voorschoten. Waar woon je? Wij wonen dicht bij het centrum, lekker centraal. Alles is lopend en met de fiets te bereiken. Ook is er veel groen om ons heen.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is erg leuk wonen en het nodigt je uit om er ook actief te zijn. Ik ben blij met het historische centrum en de verhouding tussen groen en bebouwing op veel plekken. Voorschoten is kleinschalig en dat geeft mij het gevoel dat ik in een dorp woon. Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? We moeten zorgvuldiger omgaan met al het groen. Vooral de Duivenvoordecorridor zo natuurlijk mogelijk houden. Het zou echt zonde

zijn als dit gebied volgebouwd gaat worden. Het is heel jammer dat het cultureel centrum weggaat in 2021. Er worden veel leuke dingen georganiseerd en we moeten maar afwachten waar en of het Filmtheater kan blijven bestaan. Voor het dorp is het belangrijk dat het Filmtheater blijft bestaan. Ik hoop dat we een gemeentebestuur krijgen dat zuinig is op de kwaliteiten van het dorp! Met dank aan Wim Carabain. Door Tim Baas


NU TE HUUR IN WASSENAAR

NU TE HUUR AAN RAND VAN DORP

KANTOOR

WERKUNIT

met 4 kamers, pantry, toilet en magazijntje op de begane grond

uitstekende bereikbaarheid tussen Den Haag en Amsterdam

voor E

300,-p.w.

v.a. E

125,-p.w.

Verlengde Hoge Klei 46 | Wassenaar | www.opslag-hotel.nl | Bel voor meer info Welp Makelaardij 070 5111 720

Botox & Fillers bij Evelien Total Beauty Sinds kort heeft schoonheidssalon Evelien Total Beauty een prachtige samenwerking met gerenommeerd cosmetisch arts Dr. Babak Mahdavian. Zo kun je een behandeling met Botox of Fillers ondergaan in de vertrouwde omgeving van onze salon. We mogen deze mooie behandelingen nu aanbieden voor een speciale introductieprijs. Botox per zone €125 (ipv €175), Fillers 1ml €300 (ipv €350) en 2ml €600 (ipv €700). Dr. Babak zal aanwezig zijn op 21 juli, 1 september en 6 oktober 2018 van 9:00 tot 11:00. Bel ons voor meer informatie of voor het maken van een afspraak. Evelien Total Beauty | Havenstraat 29a, 2242 LZ Wassenaar | 0630469768 | Alleen op afspraak

Boutique for preloved fashion.

end of

SuMMER Sale Sla uw slag en profiteer alleen nog de komende 3 weken van 20% korting op tweedehands designer items uit onze zomercollectie! Shop nu nog voordeliger luxe preloved designer kleding, schoenen en tassen tegen extra lage prijzen. Kom gauw langs in de winkel of shop gemakkelijk in onze online boutique via www.thenextcloset.com.

Zin in een leven lang spelen en leren!

XO www.norlandia.nl

Freelance grafisch vormgever / Creatief DTP

Voor vormgeving en opmaak van uw adver tentie in deze krant maar natuurlijk ook voor al uw overige grafische uitingen kunt u contact met mij opnemen info@alexandragp.nl

-

Alexandra Lambert 06 57 88 12 96

www.facebook.com/AlexandraGrafischeProducties


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 114 - week 28 - 12 juli 2018

Andreas de Graaf benoemd tot gemeentesecretaris van Voorschoten Per 1 juli is Andreas de Graaf gemeentesecretaris van de gemeente Voorschoten. Hiervoor vervulde hij dezelfde functie maar dan als waarnemer. Op dinsdag 19 juni 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Voorschoten besloten om de heer Andreas de Graaf, per 1 juli 2018, aan te stellen als

gemeentesecretaris van Voorschoten. Andreas de Graaf was sinds 1 januari 2018 al waarnemend gemeentesecretaris van Voorschoten. De gemeentesecretaris is, als eerste

adviseur van het college, aanwezig bij de vergaderingen van burgemeester en wethouders. Hij zorgt samen met Werkorganisatie Duivenvoorde (WODV) voor een succesvolle uitvoering van het beleid en stimuleert vernieuwingen. De secretaris vertaalt politieke ambities in uitvoerbare plannen in overleg met de WODV. Hij is de schakel tussen wat het bestuur wil en de ambtelijke organisatie kan. Sinds 2014 is hij werkzaam geweest in verschillende managementfuncties van Werkorganisatie Duivenvoorde (ambtelijke samenwerking van de gemeenten Voorschoten en Wassenaar). Andreas de Graaf is geen onbekende in het openbaar bestuur, zo heeft hij als adviseur bij Hiemstra en de Vries voor verschillende gemeente gewerkt en was hij 6 jaar als management lid bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in dienst. (Tekst en foto: Gemeente Voorschoten.)

CDA-leden kiezen Adri Bom-Lemstra opnieuw als lijsttrekker voor de verkiezingen van de Provinciale Staten van Zuid-Holland De leden van het CDA Zuid-Holland hebben Adri Bom-Lemstra vorige week, tijdens een drukbezochte ledenvergadering, opnieuw unaniem gekozen als lijsttrekker voor de komende verkiezingen van Provinciale Staten. In 2015 was zij ook al lijsttrekker voor het CDA. De afgelopen jaren heeft Adri Bom-Lemstra zich met grote betrokkenheid en kennis van zaken ingezet als gedeputeerde namens het CDA. Binnen het college van Gedeputeerde

Staten is zij verantwoordelijk voor de portefeuille ruimtelijke ordening en economie. In deze periode is de provincie Zuid-Holland een van de meest innovatieve provincies geworden. De leden en het bestuur van het CDA Zuid-Holland zijn verheugd dat Adri ook ditmaal de lijst voor het CDA gaat aanvoeren. “De provincie staat aan de vooravond van grote veranderingen en opgaven op het gebied van klimaat en duurzaamheid, die grote impact zullen

hebben op onze samenleving. Samen met kennisinstellingen en bedrijven zullen overheden die veranderingen het hoofd gaan bieden, waarbij innovatie een belangrijke rol gaat spelen. Om de urgentie op deze beleidsterreinen te benadrukken, zal het CDA Zuid-Holland een ‘agenda duurzaamheid’ opstellen. Ook zal worden ingezet op het snel realiseren van de grote woningbouwopgave, waarbij een betaalbare woning voor iedereen het doel is”, aldus Adri Bom-Lemstra. (Tekst: pr.)

POLITIEK

13

Na Voorschoten wil ook Wassenaar bestuurlijk zelfstandig blijven Nieuw college Wassenaar Op 2 juli presenteerde formateur Dick Sluimers het coalitieakkoord Wassenaar: Zelfstandig en Verantwoordelijk van VVD, CDA, D66 en Lokaal Wassenaar!. De coalitie heeft een toekomstagenda opgesteld waarmee zij de zelfstandigheid van Wassenaar wil garanderen. Door Tim Baas

Werkorganisatie Duivenvoorde

Op 1 januari 2013 zijn de ambtelijke organisaties van de gemeentes Wassenaar en Voorschoten opgegaan in een gezamenlijk werkorganisatie onder de naam Werkorganisatie Duivenvoorde. Het gevolg was dat zowel Wassenaar als Voorschoten sindsdien geen eigen ambtelijke organisatie meer hebben. Wat betekent het akkoord mogelijk voor Voorschoten? We zetten de ambities van de coalitie op een rijtje.

Minder bureaucratie Duivenvoorde

In deze samenwerking met Voorschoten ambieert de Wassenaarse coalitie voor de periode 2018 - 2022 een efficiënte, effectieve en servicegerichte ambtelijke organisatie “waarin minder bureaucratisch wordt gewerkt”. De coalitie wil onnodige regels en procedures in deze samenwerking afschaffen.

Onderzoek Wassenaars ambtelijk apparaat

In het Wassenaarse akkoord wordt benadrukt dat “het geen echte doelstelling is om een zelfstandig

Wassenaars ambtelijk apparaat in te richten”. Vanwege de mogelijke bestuurlijke ontwikkelingen in de regio Haaglanden en Leiden wil de coalitie wel onderzoeken hoe zo’n apparaat eruit kan zien.

Toekomstscenario’s

De coalitie houdt rekening met een mogelijke ontvlechting van de werkorganisatie Duivenvoorde. In overleg met de gemeente Voorschoten wil de coalitie daarom toekomstscenario’s uitwerken.

Zelfstandig Voorschoten

De Voorschotense coalitie VVD, GroenLinks en D66 wil dat Voorschoten bestuurlijk zelfstandig blijft. Voor de komende vier willen ze wel meer gaan samenwerken met gemeente in de Leidse regio. Voorbeelden van ‘Leidse regio’ beleidsterreinen zijn zorg, economie en bereikbaarheid. In de samenwerking met Wassenaar is de ambitie om de focus te leggen op ondersteunende en uitvoerende taken zoals beheer van de openbare ruimte, personeelszaken en financiën.

CDA zet eerste stappen richting Waterschapsverkiezingen Leden kiezen lijsttrekkers voor vier waterschappen Op 5 juli verzamelden zich ruim 150 leden in De Lockhorst in Sliedrecht om vier lijsttrekkers te kiezen voor de waterschapsverkiezingen op 20 maart 2019. De verkiezingen vinden op dezelfde dag plaats als de verkiezingen voor Provinciale Staten, waarvoor zittend gedeputeerde Adri Bom-Lemstra is gekozen als lijsttrekker. Voor de vier waterschappen die voornamelijk binnen de grenzen van Zuid-Holland actief zijn, zijn de lijsttrekkers gekozen. De personen die namens het CDA de kar gaan trekken zijn: • Hoogheemraadschap van Rijnland: de heer Hans Démoed uit Hazerswoude • Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard: mw. Dorenda Gerts uit Waddinxveen • Hoogheemraadschap van Delfland: mw. Manita Koop uit Delft

• Waterschap Hollandse Delta: de heer Leo Stehouwer uit Numansdorp. (Voor het waterschap Rivierenland komt het CDA wel met kandidaten uit Zuid-Holland, maar niet met een kandidaat-lijsttrekker.) Provinciaal CDA-voorzitter Relus Breeuwsma is opgetogen over de gekozen kandidaten: “We zijn vroeg begonnen met de voorbereidingen op de verkiezingen in 2019. Met de

gekozen lijsttrekkers kunnen we nu direct aan de slag om in gesprek met inwoners input op te halen voor ons verkiezingsprogramma. Na de zomer wil het CDA al per waterschap een aansprekend program presenteren. Duurzaamheid, innovatie en betrokkenheid van inwoners zijn daarbij speerpunten.” In het najaar maakt het CDA ook bekend wie de andere kandidaten zijn voor de verkiezingen. “We doen ons uiterste best kundige mensen naar voren te schuiven, bij wie de zorg voor de waterveiligheid en waterkwaliteit in deze laaggelegen provincie in goede handen is”. (Tekst: pr.)

Het nieuwe college van Wassenaar, van links naar rechts: Hubert Schokker (CDA), Caroline Klaver (VVD), Kees Wassenaar (VVD), burgemeester Frank Koen, Lia de Ridder (D66) en Inge Zweerts de Jong (Lokaal Wassenaar!). Foto: René de Wit.

CDA Voorschoten Raadslid Esmée van Herk niet langer onderdeel van de CDA raadsfractie De raadsfractie en het bestuur van CDA Voorschoten hebben besloten dat raadslid Esmée van Herk per direct geen onderdeel meer uitmaakt van de CDA raadsfractie. Reeds geruime tijd is er sprake van een moeizame samenwerking tussen Esmée en de

rest van de fractie. Het vertrouwen in een goede samenwerking in deze raadsperiode tussen Esmée en de overige leden van de fractie ontbreekt. (Tekst: pr.)

Cold case 2004 onbekende dode vrouw Het Cold Case team van de politie eenheid Den Haag hoopt met uw hulp achter de identiteit van deze onbekende dode vrouw te komen. Zij werd in 2004 in de duinen bij Wassenaar aangetroffen. Haar levenloze lichaam werd op 4 juli 2004 aangetroffen bij de Wassenaarse Slag, een afgelegen strandopgang bij het duingebied Meijendel ten noorden van Den Haag. De vrouw, die tussen de 30 en 50 jaar oud was, had littekens op haar voorhoofd, kin en rechterboven- en onderbeen.

De blanke vrouw was gekleed in een zwart T-shirt, een kort zwart jack, een wit fleece vest, een blouse met een paisley motief (een soort bladvorm) en een donkergrijze broek. Het slachtoffer was 1.68m lang, had blond haar, blauwe ogen en woog 60 kg. Kent u deze vrouw of heeft u een

vermoeden om wie het gaat? Geef uw informatie door via de tiplijn 08006070, anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of via Whatsapp 06-17 21 48 56. Kijk voor meer informatie op www. politie.nl (Tekst: Politie Haaglanden.)

DE ULTIEME MOUNTAINBIKE UITDAGING! SCHRIJF JE NU IN!

DUCHENNEHEROES.NL


‘Het is echt onbezorgd leven in luxe’ a l C l a n ! i n e n o W Mevrouw Spoor opende in december de krant en zag het artikel over wonen in Calla.“In dit appartementencomplex wil ik wonen”, zei mevrouw Spoor. Op dat moment woonde zij nog in een appartement in Oegstgeest. “Hier kon ik helaas niet blijven wonen, omdat de winkels te ver weg waren”. Ze belde De Raad Makelaars en binnen een korte tijd hebben zij haar huis verkocht. Nu was het aftellen om naar Calla te verhuizen. “Ik was blij toen het eindelijk 1 mei was en dat ik kon gaan verhuizen naar mijn nieuwe appartement in Rijnsburg”. Financieel aantrekkelijk “Inmiddels ben ik helemaal gewend aan mijn nieuwe appartement. Ik woon hier heel mooi en alles is netjes afgewerkt. Ik heb rondom grote ramen, dus er is veel licht in mijn woonkamer. En op mijn ruime balkon kan ik heerlijk genieten van de zon. Ook is het fijn dat de supermarkt om de hoek zit. Ook vertelt mevrouw Spoor dat ze overwaarde op haar eigen woning had. Deze overwaarde kon ze investeren in de vorm van hypotheek. Hierdoor ontvangt

zij een gegarandeerd rendement van 5% in de vorm van een korting op de huurprijs. “Wonen in Calla is financieel dus erg goed te doen voor mij. Ik kan zelfstandig blijven wonen, maar als ik hulp nodig heb, kan ik die hier ook krijgen”.

Luxe faciliteiten De faciliteiten in Calla spreken mevrouw Spoor ook aan. “De app op mijn tablet is handig. Ik kan zelfs mijn gordijnen automatisch openen en sluiten. Ook zie ik via een scherm wie er voor mijn deur staat. Ik voel me dan ook erg veilig hier. Het is echt onbezorgd leven in luxe”. Activiteiten met medebewoners Mevrouw Spoor heeft al veel contact met haar medebewoners. “Ik ga zelfs af en toe een kopje koffie drinken met mijn buurvrouw”. Vroeger speelde mevrouw Spoor veel spelletjes met haar gezin, zoals Klaverjassen. “Het is erg leuk dat ik dit nu met medebewoners kan doen. Ook heb ik al meegedaan met een kookworkshop. Dit was zo gezellig en fijn!”.

WWW.WONENINCALLA.NL

Meer weten over wonen in Calla? Kijk op de website www.wonenincalla.nl Ook is er elke woensdagmiddag van 15:30 tot 17:00 uur en zaterdagochtend van 10:30 tot 12:00 uur open huis. Of maak een afspraak via De Raad Makelaars: welkom@deraadmakelaars.nl of 071-4051500.

Calla

L E V E N I N LU X E & CO M FO RT


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 114 - week 28 - 12 juli 2018

NIEUWS

15

Zuid-Holland zoekt slimme oplossingen om overlast Hogere opbrengst Amnesty en schade door klimaatverandering te voorkomen boekenmarkt 2018 Wie weet hoe we onze binnensteden koel en leefbaar houden als de temperatuur stijgt? Welk bedrijf heeft een briljante oplossing om ervoor te zorgen dat wegen niet overstromen bij hoosbuien?

Op zoek naar innovatieve oplossingen

Provincie Zuid-Holland en VPdelta zijn op zoek naar innovatieve oplossingen om schade en overlast door klimaatverandering te voorkomen en lanceren daarom een klimaatadaptatiechallenge. De finalisten maken kans op een innovatiebudget van 5 tot 20.000 euro om hun oplossing verder te ontwikkelen. De deadline van de challenge is 13 augustus 2018.

Vaker weersextremen

Het klimaat verandert. In de toekomst krijgen we vaker te maken met weersextremen zoals droogte, hitte en wateroverlast. Als dichtbevolkte en laaggelegen delta is Zuid-Holland kwetsbaar voor klimaatverandering. Daarom werkt de Provincie samen met gemeenten en waterschappen aan een klimaat- en bodemdalingsbestendig Zuid-Holland. Met innovatiepartner VPdelta zet de Provincie in op vernieuwende oplossingen voor een slimmer, schoner en sterker Zuid-Holland.

gemaakt op 13 september, tijdens het Festival van de Toekomst in Den Haag, waar ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers aan de slag gaan voor een toekomstbestendige provincie.

Informatie

Ga voor meer informatie naar www. starthubs.co/zuid-holland/klimaatadaptatie-challenge. (Tekst: pr.)

Winnaars

De jaarlijkse boekenmarkt van Amnesty International Voorschoten/Wassenaar kende met ruim € 14.000,- een hogere opbrengst dan vorig jaar. Het geld komt weer ten goede aan het werk van Amnesty International. Voor de opening op donderdag stonden al zo’n honderd belangstellenden voor de deur. Traditiegetrouw werden de eerste dag de meeste boeken verkocht. Ook de dagen daarna bezochten veel mensen de markt. Opvallend waren de vele jongeren die naar hun favoriete boeken kwamen zoeken. De boeken die overbleven zijn naar verschillende kringloopwinkels in de regio gegaan. De markt is gehouden in ‘De Ontmoeting’ en ‘Het Pluspunt’.

Deze ruimte is belangeloos beschikbaar gesteld door de Protestantse Gemeente te Voorschoten De volgende Amnesty boekenmarkt wordt gehouden vóór de zomervakantie in 2019. De kerngroep boekenmarkt Voorschoten/Wassenaar bedankt alle mensen die boeken hebben ingebracht, alle kopers en de vele vrijwilligers voor hun inzet en enthousiasme. (Tekst: pr.)

Een vakjury beoordeelt de inzendingen. De winnaars worden bekend

Gezocht: vrijwilligers voor een mooi doel Oprichting stichting Fietsmaatjes Voorschoten Vrijwilligers

Voor het oprichten van Fietsmaatjes Voorschoten zijn we op zoek naar enthousiaste mensen die zich vrijwillig in willen zetten voor dit mooie doel. Om de stichting te formeren hebben we minimaal 6 tot 10 mensen nodig die bereid zijn om op vrijwillige basis taken op zich te willen nemen.

Elektrisch duofietsen

Fietsmaatjes biedt door aanschaf van op maat gemaakte elektrische duofietsen Voorschoterenaren met een beperking alsnog fietsmogelijkheden. Fietsmaatjes geeft vrijwilliger en gast de gelegenheid om op afspraak door middel van een rooster met elkaar te fietsen. Dat kan 1 uur zijn tot maximaal 3 uur. De gast bepaalt waar hij of zij graag naar toe zou willen fietsen.

Informatie

Fietsmaatjes heeft een breed sociaal-maatschappelijk doel om bewoners van Voorschoten die door een beperking niet meer zelfstandig

kunnen fietsen en dat nog graag zouden willen. Fietsmaatjes kan alle hulp goed gebruiken.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.fietsmaatjes.nl. U kunt zich aanmelden bij heckhardt1@hotmail. com. Als er genoeg aanmeldingen binnenkomen, willen wij u graag uitnodigen voor een vrijblijvende informatiebijeenkomst op een nader te bepalen datum. (Tekst: pr.)

Afsluiting schooljaar

Amnesty in Voorschoten weer goed bezocht. (Foto: pr.)

Duurzame VakantiePas uitgereikt Wethouder Martine Leewis uit Leiden heeft donderdag een ‘Natuurlijke’ VakantiePas uitgereikt aan groep 6 en 7 van de Merenwijkschool bij Kinderboerderij Merenwijk in Leiden. De uitreiking vormt het startsein voor een zomer vol VakantiepasActiviteiten. Met dit paspoort doen kinderen meer dan tachtig activiteiten met korting in de regio. Ruim 20.000 kinderen op alle basisscholen in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten krijgen de VakantiePas. Voorafgaand aan de officiële uitreiking kregen groep 6 en 7 van de Merenwijkschool een voorproefje op ‘groene’ activiteiten uit de VakantiePas. De workshops werden

aangeboden door Hortus Botanicus, Naturalis, Technolab en Naar Buiten. Vanwege het duurzame thema ‘Natuurlijk!’ zijn er dit jaar extra veel groene activiteiten in het boekje te vinden. Ook is er een aantal activiteiten waarbij VakantiePassers beloond worden als Natuurheld. Denk aan het inruilen van tegels voor plantjes of het inleveren van oud speelgoed om het een tweede leven te geven. Dit alles komt bovenop het vertrouwde aanbod van onder meer musea, workshops en zwembaden. De VakantiePas is goed voor zeker € 300,- aan korting. Zie ook www.vakantiepas.nl (Tekst en foto’s: pr.)

Zomerfeestje op peuterspeelzaal de Hooiberg Ter afsluiting van het schooljaar organiseerde peuterspeelzaal de Hooiberg, samen met de ouders, een zomerfeestje voor de peuters. De kinderen konden buiten allerlei spelletjes doen. Er werd geschminkt en er werden pannenkoekjes gebakken. De ochtend werd afgesloten met een ijsje. Volgende week nemen veel peuters afscheid van de peuterspeelzaal omdat zij na de vakantie op de basisschool starten. Vanaf zaterdag 14 juli start de zomervakantie. We wensen iedereen een fijne tijd en vanaf maandag 27 augustus is iedereen weer welkom op de speelzalen van de S.K.V. (Tekst en foto: pr.)

15% KORTING praxisleiderdorp.nl

Pak hier!

verkoelingsweken

Krant niet ontvangen?

Heeft u geen ‘Nee-Nee-sticker’ en toch Groot Voorschoten niet in de bus gekregen? Dan vinden wij dat heel vervelend en onze excuses hiervoor. Laat het ons weten door een email te sturen met uw adresgegevens naar: redactie@grootvoorschoten.nl


RUBRIEKEN HUIS AAN HUIS BLADEN

Auto & Vervoer Caravans, Campers & Vouwwagens

Reserveren op werkdagen van 8.30-17.00 uur via e-mail rubrieken@persgroep.nl of telefoon 088-0139999 (optie 2)

Aankondiging evenement? plaats een rubriek in uw krant

Sluittijd: vrijdag 15.00 uur of 2 kolom voor 48 mm drie werkdagen plaatsing

rubrieken@persgroep.nl

Brief onder nummer naar: Postbus 8759, 3009 AT Rotterdam

Onroerend Goed

Feestdagen & Evenementen

Overig

BraderiĂŤn & Markten

Contact Bemiddeling

Contacten

Vacatures & Personeel Personeel Gevraagd

Zoekt u contact? plaats een rubriek in uw krant rubrieken@persgroep.nl

Woninginrichting & Meubelen? plaats een rubriek in uw krant

Groot bereik, veel plezier? rubrieken@persgroep.nl

rubrieken@persgroep.nl


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 114 - week 28 - 12 juli 2018

Ellen Boucherie wil meer te weten komen Een vaak geziene gast in onze bibliotheek Voorschoten is Ellen Boucherie. Ondanks het feit dat ze niet zo’n boekenlezer is, zegt ze zelf. Ellen vindt het heel prettig om te komen snuffelen en komt dan met van alles thuis: een reisgids, een film of de activiteitenladder om door te spitten. Een veelzijdige gebruiker van onze bibliotheek!

met anderen cursussen te volgen. Ook door de vragen die een ander stelt, leer je weer meer. Als ik denk: daar steek ik wat van op, dan ga ik er naartoe!” (Tekst en foto: pr.)

Ellen vindt het heel plezierig om in de bibliotheek te zijn, ook omdat het zo laagdrempelig is. Iedereen is heel behulpzaam en vriendelijk, vertelt ze. “Mijn man en ik hebben twintig jaar over de aardbol gezworven, daar komt mijn brede interesse in landen en mensen vandaan. Ik vind het heerlijk om reisgidsen en landenboeken te lenen. Af en toe strijk ik neer in het Leescafé, dan ga ik lekker in tijdschriften bladeren. Ook ga ik vaak naar activiteiten, laatst nog naar de lezing over Meijendel. En ik volg allerlei cursussen, zoals over het werken met je iPad en over werken in de cloud. Ik vind het leuk om samen

Samen genieten van muziek voor mensen die van muziek houden maar dat niet altijd meer kunnen doen op de manier waarop zij gewend waren. De middag wordt begeleid door Marian Jaspers Fayer, (muziektherapeute) die veel ervaring heeft in het musiceren met ouderen. Ook wanneer u alleen wil komen bent u van harte welkom. Vanaf 14:45 uur kunt u eerst onder het genot van een kopje koffie gezellig bijpraten. Vervolgens wordt er samen

gezongen en kunt u genieten van een muzikaal intermezzo, muziek verzorgd door stichting MOL. Vanaf 16:30 uur zult u weer huiswaarts keren. De eerstvolgende bijeenkomsten in het nieuwe jaar zijn op de volgende data: 11 en 25 juli. Locatie: Berkenkade 7, 2351 NA Leiderdorp. De entree bedraagt € 2,50 inclusief koffie of thee. Aanmelden wordt op prijs gesteld en kan telefonisch (06-22320600) of per email (info@muziekonderwijs-leiderdorp. nl). (Tekst: pr.)

Muzikale workshops in de Zomervakantie In de eerste en de laatste week van de zomervakantie organiseert stichting MOL (Leiderdorp) weer driedaagse workshops met muzikale activiteiten voor alle leeftijden. Ben je thuis in de eerste of de laatste week van de zomervakantie? Kom dan naar een van de driedaagse workshops van stichting MOL. Zoals elk jaar zijn er activiteiten voor de absolute beginner maar ook voor wie al wel ervaring heeft met het bespelen van een instrument kan terecht.

Doe mee aan een van de vele probeerlessen als je nog een absolute beginner bent. Speel mee in het Vakantieorkest (plm 9 -12 jaar), laat je uitdagen in een muzikale bootcamp, (vanaf 12 jaar) in de Jazzband (voor volwassenen) of in een van de andere ensembles. Schrijf je in voor bandcoa-

ching (10- 13 of 14 -16 jaar). Wil je de muzikale mogelijkheden van je iPhone verkennen, of weten hoe je op muzikale wijze die lange autorit naar je vakantieadres wil doorkomen? Ook dan kun je terecht in een van deze Zomermuziekweken. Deze driedaagse cursussen vinden plaats van 17 t/m 19 juli en van 21 t/m 23 augustus. Informatie: www.muziekonderwijsleiderdorp / 06-22320600 (Tekst en foto: pr.)

Lezers schrijven

Riant hardhouten loungedeck bij de vijver Rossiniflat, Gustav Mahlerlaan Voorschoten. Na alle trieste berichten in de media over de €72 miljoen schuld van de Gemeente Voorschoten, werden de wijkbewoners en alle vijver eenden van Adegeest blij verrast met een hardhouten loungedeck, hangend over de vijver bij de Rossiniflat! Een hardhouten terras met nieuwe toegangspaden en beplanting heeft de buurt een enorm chique boost gegeven en de verkoopwaarden van de huizen in de Gustav Mahlerlaan gelijk met duizenden euro’s doen verhogen! Omwonenden hebben al woeste plannen gemaakt om zonnestoelen daar te gaan verhuren! Of is het een nieuwe hangplek voor jongeren en ouderen? Wat is de doelstelling van die investering anders dan uiterlijk vertoon? Fantastisch mooi! Maar dit is totaal niet te begrijpen in de context van de €72 miljoen schulden van de Gemeente; de verhoging van de Gemeente Belastingen; de bezuinigingen in de Jeugd en Ouderen zorg; sluiting van kindervoorzieningen; de verlaging van het groen onderhoud

17

Bijzonder Berkheide Befaamd berkheide, nu ook voor libellen Behalve op vogel- en plantengebied heeft Berkheide sinds kort ook een grote faam als libellengebied. Twintig jaar geleden waren er van Berkheide nog maar tien soorten libellen bekend, en dat waren dan vooral de algemene soorten die langs elke watertje in Nederland te vinden zijn. Maar inmiddels staat de teller op bijna 40 soorten, waaronder heel bijzondere! Dat Berkheide zo in de vaart der volkeren is opgestoten met libellen heeft diverse oorzaken. Allereerst is de belangstelling voor (en kennis van) libellen (en vlinders, bijen en ander vliegend klein gespuis) toegenomen bij de onderzoekers van Berkheide, die zich voorheen vrijwel uitsluitend richtten op vogels en planten. Daarnaast is er gericht onderzoek naar libellen in Berkheide geweest, bijvoorbeeld voor de in 2002 verschenen libellenatlas van Nederland. En tenslotte heeft het nieuwe natuurgebied Lentevreugd (het voormalige bollenland tussen het Panbos en Rijksdorp) een grote rol gespeeld in de ‘libellenexplosie’. Nadat de bollenteelt was beëindigd, en het gebied was ingericht als natuurgebied, bleek Lentevreugd een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit te oefenen op libellen.

Muziek met een Maatje Ook in de maand juli zijn er nog twee bijeenkomsten van Muziek met een Maatje in Leiderdorp, muzikale middagen voor mensen met Alzheimer, afasie en mantelzorgers. Muziek met een Maatje is een tweewekelijkse activiteit voor mensen met afasie of dementie en hun mantelzorgers. Samen zingen, muziek beluisteren en beleven geeft een nieuwe impuls aan alle aanwezigen. Muziek met een Maatje is bedoeld

CULTUUR

van klasse A naar C etc. etc! Dit is dus het resultaat van het gevoerde beleid van het College Voorschoten! Totaal geen enkele realiteitszin noch kennis van Financiën. En die Wethouders lopen zonder enig besef van verantwoordelijkheidsgevoel vroegtijdig weg naar andere Gemeenten om daar verder te gaan met het aanbrengen van rampen zoals in Gemeente Voorschoten.

In het bedrijfsleven zouden die Wethouders verantwoording moeten afleggen, maar in Gemeente Voorschoten mogen die gewoon vrijuit. Een nieuw coalitieplan zonder enige financiële verantwoording: gaan we weer in diezelfde fout? College en Raadsleden van Gemeente Voorschoten; wordt wakker! A. Mustert

Onder die bijna 40 soorten bevinden zich natuurlijk algemene soorten, zoals Lantaarntje, Gewone Oeverlibel en Grote Keizerlibel, maar ook heel zeldzame soorten, waaronder Bandheidelibel, Vuurlibel en Zuidelijke Glazenmaker. Die laatste soort brengt ons bij nóg een oorzaak van de toename van het aantal soorten: klimaatverandering. Hierdoor worden zuidelijke soorten, waaronder ook Zuidelijke Keizerlibel en Roodoogjuffer, steeds algemener in Nederland, en hebben ze ook Berkheide bereikt. Libellen zijn indrukwekkende vliegers. Ze zijn vaak jagend te zien boven duinplassen, in het open duin en op open plekken in het bos. De prooien zijn vaak kleine insecten, maar soms ook flinke bromvliegen. Die worden in de vlucht met de sterke voorpoten gegrepen en meegenomen naar een zitplek om opgepeuzeld te worden. Op hun beurt zijn libellen ook weer prooien. Bijvoorbeeld van de behendige Boomvalk, die laat in het broedseizoen met de uitgevlogen jongen graag de duinplassen bezoekt om daar op libellen te jagen. De Boomvalk pakt de libellen met zijn poten, peutert met de snavel de blijkbaar smakeloze vleugels er af, en peuzelt de rest van de libel in de vlucht op. Gijsbert van der Bent en Gerrit van Ommering Het boek Bijzonder Berkheide is voor € 24,95 te koop bij boekhandels in Wassenaar, Katwijk en elders in de regio, ook online. De Vroege Glazenmaker is goed herkenbaar: groot, bruin, met groene ogen, en een bruin vlekje op elk van de vier vleugels / Foto: Casper Zuyderduyn.


18

WAT IS ER TE DOEN

Filmtheater Voorschoten JEUGDFILMS:

In de zomervakantie van zaterdag 14 t/m zondag 22 juli zijn er dagelijks voorstellingen! Kinderen met de Vakantiepas krijgen € 1,- korting op de toegangsprijs. Kijk voor de aanvangstijden en bijzonderheden op www. filmtheatervoorschoten.nl) The Incredibles 2 (2D)

Komische familiefilm, animatie. Kijkwijzer 6. Met een kort filmpje vooraf duurt de voorstelling ruim 2 uur. Een nieuw avontuur van de superheldenfamilie Helen, Bob en hun kinderen. Meneer Incredible moet op baby Jack passen terwijl zijn vrouw Helen, oftewel Elastigirl op pad gaat om schurken te bestrijden. De uitdaging voor de familie wordt groot als er een meesterschurk opduikt…

AVOND-/MATINEEVOORSTELLINGEN: In verband met de grote belangstelling wordt aangeraden kaartjes vooraf online te kopen Donderdag 12 juli, 20.00 uur Muse – Drones World Tour

Rockconcert waarvan de registratie op deze dag wereldwijd in bioscopen wordt vertoond (kaartje: € 12,50) Registratie van de spectaculaire Drones World Tour waarmee Muse in 2015-2016 de wereld rondtoerde. Natuurlijk zijn de bekende nummers ‘Psycho’, ‘Madness’, ‘Uprising’, ‘Plug in Baby’, ‘Supermassive Black Hole’ and ‘Knights of Cydonia’ te horen. De band speelt vanaf een centraal geplaatst podium, zodat de fans van alle kanten kunnen genieten van de spectaculaire show met drones, projecties en laser.

Vrijdag 13 en zaterdag 14 juli, 20.00 uur, zondag 15 juli 16.00 uur The Cakemaker

Romantisch drama (IL/DU 2018). Kijkwijzer: AL. Thomas is banketbakker en zijn koekjes en taartjes zijn zo lekker dat Oren, een getrouwde zakenman uit Israël, daar altijd speciaal voor langskomt als hij maandelijks voor zijn werk in Berlijn moet zijn. Er ontstaat een relatie tussen de twee en Oren woont voortaan bij Thomas als hij daar is. Op een dag krijgt Thomas geen contact meer met hem en verneemt hij dat Oren is omgekomen. Hij gaat naar Jeruzalem om antwoorden te zoeken en maakt kennis met Oren’s echtgenote maar vertelt haar niets over zijn achtergrond…

Donderdag 19 juli, 20.00 uur Escher: Het oneindige zoeken

Documentarie, NL 2018. Robin Lutz. Kijkwijzer: AL. De film Escher: het oneindige zoeken vertelt het verhaal van kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) in zijn eigen woorden, zoals hij die in brieven en dagboeken opschreef. Wie was deze man die gepassioneerd, geobsedeerd haast, de wereld verbaasde met zijn verbeelding, waarin onmogelijkheden mogelijk worden en waarin de oneindigheid binnen handbereik is en tegelijkertijd ongrijpbaar? Escher, die zichzelf eerder zag als wiskundige dan als kunstenaar, neemt ons mee op reis door zijn leven. Wij volgen hem, op zoek naar inspiratie, op zijn reizen door Italië, Zwitserland en Spanje en beleven mee hoe hij al puzzelend tot zijn grote werken kwam. Hij vertelt over zijn verwondering, zijn angsten, twijfels en successen, en geeft zijn visie op zijn eigen werk. Later in juli: Jurassic World: Fallen Kingdom en ’n zomerreprise van Victoria and Abdul Filmtheater Voorschoten, Prinses Marijkelaan 4, 2252 HH Voorschoten www.filmtheatervoorschoten.nl

Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 114 - week 28 - 12 juli 2018

Leidseweg-Noord 30-km zone? Een kwestie van integraal afwegen Tijdens de raadscommissie Wonen, Ruimte & Groen op 21 juni werd het plan voor de herinrichting van de Leidseweg-Noord besproken, onder grote belangstelling van bewoners van zowel de Leidseweg als de Mozartlaan. Het gesprek over de Leidseweg-Noord loopt al jaren en het is belangrijk dat er nu op korte termijn een besluit wordt genomen. PvdA-commissieraadslid Marjolijn Eshuis: “ik ben nog eens te rade gegaan wat nou precies de aanleiding was van deze discussie. Dat is de slechte staat van de weg, de grondwaterproblematiek en de wateroverlast. En nu er toch aan de verbetering van de waterhuishouding en de staat van de weg gewerkt moet gaan worden, bood dat een kans om ook eens te gaan kijken hoe de inrichting van de weg beter zou kunnen. De bewoners van de Leidseweg zijn vervolgens uitgenodigd om mee te denken over de inrichting van de weg. Dat hebben veel mensen gedaan. Naast wateroverlast zijn er klachten over te snel rijdend verkeer met gevolgen voor de veiligheid. In het meest noordelijke stuk – tussen de Trompweg en huis Ter Wadding - geven bewoners aan ook gevolgen te ondervinden van het zware verkeer voor wat betreft de staat van de huizen. Reële problemen, waarbij het goed is dat de gemeente die serieus neemt. Het betrekken van de inwoners bij het nadenken over de inrichting van het deel Leidseweg Berbice-Tromplaan is op zich een goede gedachte geweest. Daarbij zijn brede kaders meegegeven, maar steeds is wel gezegd dat de gemeenteraad een besluit neemt. Het is niet verwonderlijk dat het overgrote deel van de bewoners de weg het liefst als zgn. ‘erftoegangsweg’ - een 30-km weg waar auto’s en fietsers de rijbaan delen - wil inrichten. Niet iedereen is hier overigens een voorstander van. Er zijn ook bewoners die zich (grote)

zorgen maken over de veiligheid van fietsers, wanneer zij de rijbaan zouden moeten delen met auto’s. Zij willen de fietspaden behouden. Onderzoek wijst uit dat het effect van de herinrichting als 30-km zone is, dat het verkeer over de Trompweg, Admiraal de Ruytersingel, en vooral de Mozartlaan behoorlijk gaat toenemen. Je kunt verwachten dat dat ook gaat gelden voor de Beethovenlaan, Bachlaan, en doorgang via de Charlotte de Bourbonlaan. Met het toenemende verkeer als gevolg van nieuwbouw in de regio, kun je je afvragen of het een verstandige keuze is om één van de doorgangsroutes in de gemeente nu te herinrichten tot 30-km gebied. De PvdA heeft in de commissievergadering aangegeven het belangrijk te vinden de verkeersdoorstroming in de gemeente integraal te bekijken. Wij zijn voorstander van het betrekken van burgers, maar in dit geval heeft de gemeente de bewoners van één deel van de doorgangsroutes betrokken, zonder daarbij rekening te houden met de gevolgen van de keuze voor de omliggende doorgangsroutes. Marjolijn Eshuis: “Het is niet voor niets dat de publieke tribune tijdens de commissievergadering niet alleen vol zat met bewoners van de Leidseweg, maar ook van de Mozartlaan”. Zij moesten uit de krant de plannen voor de Leidseweg vernemen. Door dit zo in te steken schep je verwachtingen bij de bewoners van de Leidseweg. Wij

vinden het niet goed dat dit traject zo gelopen is.

Snel verbetering van de waterhuishouding, de staat van de weg en de veiligheid

De PvdA steunt alle maatregelen die genomen moeten worden om de slechte staat van de weg aan te pakken, zowel onder als boven de weg (waterhuishouding, de riolering, de bestrating, de verkeersveiligheid en de verlichting). Daarbij is er aandacht voor maatregelen die de geluidsoverlast tegengaan, en wordt er bij de herinrichting ook positieve effecten op duurzaamheid bereikt. De PvdA vindt dat de door doorstroming van het verkeer meer integraal had moeten worden bekeken, en vindt het niet verstandig nu één van de doorgangswegen in te richten als 30-km zone. Ze roept het college op om te kijken of het probleem van de verkeersveiligheid aan dit deel van de Leidseweg via andere maatregelen aangepakt kan worden. De versmallingen die in het verleden zijn aangebracht hebben er toe bijgedragen dat de gemiddelde snelheid op de Leidseweg inmiddels fors is afgenomen. Automobilisten hebben hier natuurlijk ook een verantwoordelijkheid in om behoedzaam te rijden. Het past ook in de ambitie van de PvdA en dit college om zoveel mogelijk ruimte te maken voor de fiets. Dat kan voor verplaatsing binnen de gemeente, voor mensen die goed ter been zijn, een prima vervoersmiddel zijn. Heeft veel positieve effecten: minder fijnstof, minder verkeer- en geluidshinder, veiligheid, en ruimte voor het verkeer (ondernemers, mensen slecht ter been, etc.) die de auto echt nodig heeft.

Stompwijkse Paardendagen 2018 20 tot en met 23 juli Harddraverij ‘Nooit Gedacht’ organiseert 109e editie Hoe kan een klein dorp toch groots presteren? Stompwijk doet dat jaar in-jaar uit met de traditionele Paardendagen. De benaming is natuurlijk niet toevallig: De feestelijkheden beginnen vrijdagavond met paarden (de optocht, met ruiters en aangespannen paarden) en eindigen maandag in de namiddag met de finalerit tussen dravers op de kortebaan. De paardendagen bieden een gevarieerd aantrekkelijk programma voor elk wat wils. Dus voor jong en oud. Het is de belangrijkste leidraad voor ‘Nooit Gedacht’ dat de festiviteiten nu al voor de 109de keer organiseert. De plaatselijke vereniging ‘IJsclub Nut en Vermaak’ (nog ouder als de onze) vierde eerder dit jaar het 125jarig bestaan. Bij deze vereniging draait het niet om paarden, maar om ijs. Toch organiseert ‘Nut en vermaak’ door het jaar heen meerdere activiteiten, waaronder voorheen de poldercross. Vanwege het jubileum slaan beide verenigingen de handen in elkaar en staat er zaterdagavond een poldercross op het programma. Maar een groot feest (en dat is het) organiseer je niet alleen. Na een grondige voorbereiding kan dankzij vele vrijwilligers maandag 16 juli worden gestart met de opbouw en het gereed maken van alle voorzieningen. Vrijwilligers zijn zowel voor als na de paardendagen goud waard voor Nooit Gedacht en zorgen dat vrijdag 20 juli het programma kan starten met het klaverjassen en rummikuppen voor Senioren in de feesttent. De traditionele optocht met fanfare,

ruiters, aangespannen paarden en bereden politie opent officieel de paardendagen op vrijdag 20 juli om 18:30 uur. Het programma wordt vervolgd met het folkloristische ringsteken waar ook het publiek met mee kan doen. Aansluitend is er muziek en een drankje in de feesttent. Voor de zaterdag wordt om 14:00 uur voor de vierde keer op rij de Stompwijkse Landleven georganiseerd. Op de Fair willen we de gelegenheid bieden om alles wat met land- en tuinbouw of handgemaakte producten te maken heeft promoten en verkopen. Van een lokaal ijsje tot landbouwmechanisatie en alles wat daartussen zit. Voor iedereen valt er wel wat te beleven. De kleintjes kunnen zich naar hartenlust vermaken in het kinderdorp. Speciale gast is het Shiantykoor Midscheeps uit Leidschendam. Gelijktijdig met de Fair zal op het daarnaast gelegen veld het door de Blesruiters georganiseerde klassieke springconcours worden gereden. De ponyruiters strijden om de ’Helden van Nooit Gedacht Wisseltrofee’. Deze staat dit jaar in het teken van Leo Luiten. Liefhebbers van andere activiteiten kunnen zich alle dagen en avonden uitleven op de kermis en in de feesttent! Vanaf 18:00 uur kan er worden ingeschreven voor de poldercross. Zondag blijft onveranderd de dag van de ponyrace. Al bijna 50 jaar is dit een grote publiekstrekker en een vast onderdeel op de Paardendagen. De toegang is gratis en het is altijd een mooie dag om de banden met

familie en vrienden weer eens flink aan te halen. De show tussen de rennen wordt dit jaar verzorgd door The Black Pearls uit Stompwijk. Na de ponyrennen is het swingen geblazen in de grote tent waar de band Rampscenario het voor het zeggen heeft. Rampscenario maakt met hun knallende medleys van elk optreden een feestje. Gecombineerd met De Stompwijkse Paardendagen zal dit ongetwijfeld een superfeest worden! De laatste dag van de Stompwijkse paardendagen is gereserveerd voor de kortebaandraverij. Voor velen het hoogtepunt van alle festiviteiten. De animo om mee te doen aan de harddraverij is altijd groot. Stompwijk heeft namelijk nog de enige baan op gras in Nederland en dat maakt deze draverij populair voor eigenaren, pikeurs en toeschouwers. We verwachten dan ook het maximale aantal deelnemers! En zodoende wordt de kortebaan om exact 13:30 uur gestart ongeacht hoeveel spelers er nog voor de kassa staan dus iedereen moet echt op tijd zijn1 De totalisator is vanaf 12:00 uur geopend zodat er ruimschoots tijd is om een gokje te wagen. Maandagavond worden de dagen afgesloten met een grootst vuurwerk. Wij hopen er net als andere jaren er een uniek feest van te maken!! Voor nog meer informatie kunt u de website www.stompwijksepaardendagen.nl bezoeken of contact opnemen op met Conny Oliehoek. Telefoonummer: 06 - 543 681 26 E-mail: conny.oliehoek@eibtechniek.nl (Tekst en foto: pr.)


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 114 - week 28 - 12 juli 2018

WAT IS ER TE DOEN EN CULTUUR

19

Bibliotheek Donderdag 26 juli en 16 augustus knuffelen…

Hele dag Shetlandpony’s

Shetlanderij de Vossenhoeve verzorgt in de zomervakantie, op donderdag 26 juli en 16 augustus van 10:30 tot 16:30 uur een ponydag. De gehele dag gaan wij met de pony’s aan de slag, van uitmesten, borstelen, ponyrijden, ponykar rijden en meer. Je bent gewoon de gehele dag op de kinderboerderij

met pony’s bezig. Tussen de middag verzorgen wij een lunch en op zijn tijd krijg je natuurlijk iets te drinken. Je moet wel 7 jaar of ouder zijn om aan deze dag te kunnen deelnemen. De kosten van deze dag zijn € 25,p.p.. Opgeven bij beheerder van de Vossenhoeve, Sandy Seijn via 06-18 07 92 24 of via e-mail: shetlanderij. devossenhoeve@hotmail.com

Vakantieactiviteiten kinderboerderij Voorschoten Woensdag 18 juli

Kleine beestjestocht. 14:00 - 16:00 uur. € 2,50 per kind. Graag opgeven.

Donderdag 19 juli

Pony pimpen. 14:00 - 15:30 uur € 5,- per kind. Graag opgeven.

Donderdag 26 juli

Ponydag. 10:30 -16:30 uur. Hele dag met onze pony’s bezig zijn (inclusief lunch). € 25,- per kind. Graag opgeven.

Dinsdag 14 augustus

De hele vakantie

Oud-Hollandse spelletjes 14:00 16:00 uur. € 2,50 per kind

Donderdag 16 augustus

Ponydag 10:30 - 16:30 uur. Hele dag met onze pony’s bezig zijn (inclusief lunch). € 25,- per kind. Tijd voor de Beestenboelkar! Wij rijden dan met onze educatieve kar rond en vertellen van alles. 11:00 12:00 uur en 14:00 - 15:00 uur €1,50 per kind.

Boerengolf! Natuurlijk kan er tijdens de vakantie iedere dag boerengolf gespeeld worden. Heerlijk golfen tussen onze dieren.

Rosenburgherlaan 9 2252 AX Voorschoten Contactgegevens Neem contact op met beheerder Sandy Seijn om je op te geven. Mobiel: 06-18 07 92 24. E-mail: Info@stichtingkinderboerderijvoorschoten.nl. Website: www. stichtingkinderboerderijvoorschoten.nl

Kinderstoomdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden Als start van de zomervakantie organiseert het toch al kindvriendelijke museum in het Zuid-Hollandse Valkenburg In het weekend van 14 en 15 juli aanstaande de Kinderstoomdagen, waarin alle kinderen de hoofdrol mogen spelen. In dit weekend zijn modelbouwers aanwezig met hun stoomtreinen in miniatuurformaat waar je naar kunt kijken of op kunt zitten om een rondje mee te rijden. Dit weekend krijg je als kind ook de gelegenheid om mee te rijden in een echte locomotief naast de machinist. Je kunt onder begeleiding van een

vrijwilliger ‘helmpje tikken’ met de hydraulische kraan van een werktrein van het museum. Er worden demonstraties gegeven met een model van een miniatuur stoomvrachtwagen. Binnen in het museum kunnen de kinderen creatief aan de slag bij de knutseltafel met papier, schaar en stiften. En als ze nog wat stoom willen afblazen, kunnen zij zich uitleven op het grote springkussen of blikken omwerpen. Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Het museum

Vrij 13 juli, 10.00 – 12.00 uur: Taalspreekuur Zat 14 juli, 13.00 – 18.00 uur: Family Open Air Festival Din 17 juli, 10.00 – 12.00 uur: Formulierenbrigade

Din 17 juli, 10.00 – 12.00 uur: Digitaal spreekuur Woe 18 juli, 14.30 – 15.00 uur: Voorlezen Meer informatie via de website www.obvw.nl

Spreekuur e-books lenen De bibliotheek heeft een uitgebreide collectie e-books. U kunt kiezen uit duizenden spannende romans, literatuur, poëzie of kinderboeken voor e-readers, tablets of smartphones. Om u te ondersteunen bij het lenen van e-books kunt u iedere dinsdagochtend terecht bij bibliotheek Voorschoten. Onze ervaren vrijwilligers, Anja, Frits, Jan en Frieda staan voor u klaar om u te helpen. Alle vragen zijn welkom! Tip: Neem uw e-reader, tablet, iPad of laptop mee, zodat we u op uw eigen apparaat op weg kunnen

helpen! Vergeet ook uw inloggegevens en wachtwoorden niet. De bibliotheek beschikt over gratis WiFi. Data: dinsdag 17, 24 en 31 juli Tijd: 10.00 – 12.00 uur. Toegang: gratis. Meer informatie of een afspraak maken? Loop even langs, bel 071-561 56 78 of e-mail mediawijs@obvw.nl

Dieren verzorgen! Iedere woensdagen vrijdagochtend van 10:00 - 12:00 uur kun je een handje helpen door de dieren te verzorgen. Bovendien krijg je een kijkje achter de schermen… Deze activiteit staat ook in de vakantiepas. € 5,- per kind.

Kinderboerderij Voorschoten

Zaterdag 18 augustus

Deze week in Bibliotheek Voorschoten

is beide dagen geopend van 10.30 –17.00 uur. Prijzen: € 10,- voor volwassenen, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 8,-, kinderen t/m 3 jaar mogen gratis naar binnen. Kaartjes zijn de hele dag geldig. Rijd zo vaak mee als je wilt. Gratis parkeren voor de deur. Meer informatie is te vinden op de website of Facebook. Tijdens de zomervakantie is het museum naast de reguliere weekendopening ook geopend op de dinsdag en donderdag.

Lekker lang lezen in de zomervakantie Van 25 juni t/m 5 augustus worden alle (luister)boeken automatisch voor zes weken uitgeleend. Voor tijdschriften, dvd’s en toptitels geldt de normale uitleentermijn. Ook kun je gebruik maken van de VakantieBieb! In deze app vind je meer dan zestig e-books voor jong

en oud, die je twee maanden mag lenen. Ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Je leest de e-books eenvoudig op je tablet of smartphone. Dat scheelt dus weer boeken sjouwen. Ga naar Google Play of de App Store en download de app!

Doe mee met de ZomerLeesBingo De Zomerleesbingo is een spel voor alle kinderen van de basisschool dat het lezen tijdens de vakantie extra leuk maakt. Haal een ZomerLeesBingokaart aan de balie en start met lezen. Voor elke uitgevoerde leesopdracht verdien je een stempel op de bingokaart. Als de Bingokaart helemaal vol gelezen is, dan heb je een duik in de grabbelton in de bibliotheek verdiend! De ZomerLeesBingo duurt t/m 1 september.

Alle kinderen die lid zijn van de bibliotheek kunnen meedoen. Voor kinderen die nog niet zelf kunnen lezen is er een speciale ZomerVoorLeesBingo-kaart beschikbaar.

Zomerspeurtocht Romeinen in de Bibliotheek Vanaf 14 juli kun je weer meedoen aan een leuke zomerspeurtocht dat geheel in het teken van de Romeinen staat! Kan jij alle plaatjes vinden? Onder de juiste inzendingen wordt per vestiging een filmkaartje voor het Filmhuis Wassenaar verloot. Bij sommige Romeinen staan ook leuke weetjes over de Romeinse tijd. Bij die informatie vind je letters. Kinderen uit de groepen 6 t/m 8 kunnen met deze letters een woord maken. Heb je het woord goed geraden, dan krijg je een Limespaspoort. Hiermee kun je op reis langs der

Romeinse Limes (=grenspaden) in Zuid-Holland en zal je je deze vakantie niet vervelen. In het paspoort staan 9 opdrachten. Als je zo allemaal correct hebt gemaakt krijg je de eretitel centurio! Daarnaast staan er ook losse letters in het paspoort. Als je hiermee het juiste Latijnse woord vindt, maak je, via het Erfgoedhuis ZuidHolland, ook nog kans op een prachtige prijs. Dus doe mee deze zomer, en neem een duik in de Romeinse tijd!

Jeugd gratis lid van de Bibliotheek Is jouw kind al lid van de bibliotheek? Kinderen die lid worden betalen eenmalig €2,50 inschrijfgeld en zijn vervolgens tot hun 18e

verjaardag gratis lid. Als dat geen goede reden is om elk kind een eigen bibliotheekkaart te geven? Bibliotheek Voorschoten


20

Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 114 - week 28 - 12 juli 2018

INTERNATIONAL SECTION

US Independence Day 2018 July 4th 1776 was a hot, sunny day in Philadelphia. The US Congress had debated all day, arguing heatedly. Thomas Jefferson had spent 17 days to write the document that would later be called “The Declaration of Independence,” which contained the famous phrase: “That all men are created equal and are endowed with the unalienable rights of life, liberty and the pursuit of happiness.” By Bonnie Klap After Benjamin Franklin and John Adams made a few minor adjustments, the members of Congress signed the document and so history was made.

Catamaran Sailing at the Wassenaarse Slag Saturday, July 14th Youth Event, Catamaran School Zeehelden, Wassenaarse Slag • Try-out sessions catamaran sailing, wave surfing, body boarding and supping • Youth catamaran sailing regatta

Free entrance. Register: info@catamaranschool.nl Sunday, July 15th Long distance race, KustZeilVereniging Wassenaar, Wassenaarse Slag. Free entrance. (Text: pr.)

Quatorze juillet ( July 14) in Wassenaar As is well known, 14 July is a public holiday in France. What you may not know is that on that day the storming of the Bastille prison is celebrated, with which the French Revolution began in 1789. Excelsior will bring France to Wassenaar this year and will organize a summer evening concert on 14 July, dedicated to French composers and French music. The listener will be able to enjoy music by for instance Charles Aznavour and Gilbert Bécaud. Also the sparkling and Jewish-like music from Louis de Funès’ film, Rabbi Jacob, will be played that night.

A concert with French music cannot do without a good singer to do justice to the so called French chansons. We asked Maghen Hilgersum for this, who sang beautifully with us at last New Year’s concert. She will perform a number of typical French songs with Excelsior and also some parts from Carmen by the French composer George Bizet. The concert will begin at 8 pm and will take place in the Langstraat near the Van der Plas photo studio. The concert will be cancelled if it rains or if the wind is too strong. See also our website: www.excelsiorwassenaar.nl (Text: pr.)

242 years later, July 4th also was a hot, sunny day, as US Ambassador to The Netherlands Mr. Pete Hoeksta and his charming wife Diane hosted a reception to celebrate the 242nd Anniversary of the Independence of the United States. The reception took place at the magnificent, brand new US Embassy in Wassenaar and was attended by well over 800 guests, including a large number of dignitaries, such as Ambassadors, members of the Dutch Parliament, international organizations and the business community. A wide variety of American products was available for the guests to sample, such as Starbucks Coffee, Dunkin Donuts and of course the aroma of the All-American hamburgers being prepared on the grill filled the air. It couldn’t get more American than this. After the singing of the Dutch and American National anthems and

the traditional presentation of the colors by members of the US Marine Corps, Ambassador Hoekstra took the floor and delivered a speech, in which he emphasized the centuries long friendship between the United States and The Netherlands. He briefly touched on the recent visit of Dutch Prime Minister Mark Rutte to President Donald Trump and also

mentioned the fact that The Netherlands was one of the first countries to provide a much needed loan to the US. In 1782 John Adams – who would later be the second president of the United States- negotiated with a syndicate of three Amsterdam banking houses a loan of 5 million guilders or 2 million USD at 5% interest. After expressing his hope that the long friendship between the US and The Netherlands would continue for years to come, Ambassador Hoekstra concluded his speech by saying in perfect Dutch: “Veel plezier en ik hoop dat het hier gezellig is!”

CDA MP Martijn van Helvert (l), US Ambassador Pete Hoekstra (r.). (Photo: Courtesy of US Embassy.)

The Greatest Thing, a musical fairytale Summer in the open air with The Greatest Thing, a musical fairytale in the green. The Hague off the beaten track! 20 & 21 juli 2018 Den Haag, Zuiderparktheater Den Haag. Off the beaten track! Join us for The Greatest Thing in the open-air Zuiderparktheater. The Greatest Thing is a visual performance with an exclusive soundtrack, starring singer-songwriter Miss Walker and mime artist Silent Rocco from Berlin. For 45 minutes, the scene turns into a gateway to another world. A quiet vagabond walks into a seemingly lifeless neon fairy. The content of her golden leather pouch becomes the key to their common

story and unleashes a tender musical fairytale, rife with enchanting live songs, interactive moments and captivating choreographies. This performance has won great acclaim at festivals throughout Europe and Asia and can due to the great success of last year now once again be seen in the Netherlands in the green surroundings of the very special open-air Zuiderparktheater. A unique midsummernight’s experience for outdoor theatre lovers. It is accessible for young and old. So feel welcome to join. The Hague off the beaten track! Special offer: why not arrive by boat… and get an even greater Summer

experience! There is a special offer by The Willemsvaart. You can step up in the middle of The Hague and go by boat to the Zuiderparktheater. After the performance the boat takes you back to where you started

Dates and Venue performance

20 (21.00) & 21 juli (13.00 en 21.00) Zuiderparktheater, Henriette Roland Holstweg 100, 2533 ST Den Haag. Boat departures: please consult the STET website or send an email to info@theenglishtheatre.nl Tickets and more information: € 24,50 - € 12,50 www.theenglishtheatre.nl T 06 300 500 18 (Text and photo: pr.)


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 114 - week 28 - 12 juli 2018

NIEUWS ALGEMEEN

21

Rijnlands Lyceum trots op geslaagden

Vitello tonnato: Italië in huis! Een klassieker en altijd succes: fijn kalfsvlees met tonijnmayonaise. Wie geen vlees wenst kan dit gerecht maken met bijvoorbeeld in de oven gepofte knolselderijschijf: snij schijven van een 1,5 cm dik van de knol, schil, bestrooi met wat zout en peper, leg in pakketjes van twee op ruim bakpapier, besprenkel met olijfolie en strooi er wat salie, al dan niet gedroogd, over; verdeel er ook wat geperste knoflook over; pak de schijven in in het bakpapier en bak in een voorverwarmde oven [180 graden] gedu-rende 50 minuten. Wie voor vlees gaat haast zich natuurlijk naar onze Keurslager aan de Lui-felbaan! Een aanrader. U kunt kiezen voor kalfsfricandeau, maar de slager raad ons de wat malsere kalfsrollade aan. Heerlijk als voorgerecht, lunchgerecht of op een buffet dat past bij het voorjaar en de zomer!

Geslaagden vwo tijdvak 1 en 2

Atheneum

Ricardo Bakker, Emma Berghuis, Julia Biesheuvel, Sacha Bloem, Paul Boissevain, Frederique Bruin, Isabelle de Bruijn, Eleanore Cammeraat, Eva van der Dijs, Joos van Dis, Wouter Dobbelaar, Philip Doorman, Jair Dorhout, Daniël van Drenth (cum laude), Charlotte Dröge, Bo-Ann Edelaar, Alexander Egberts (cum laude), Maxim Ekhard Bos, Gwen van der Elst, Stephan van Eps, Jonathan Feldmar, Hidde Goslings, Daniël Haj Mohammad Jawad, Caspar van der Heijden, Bas Heimel, Emma Herder, Julia Hoekstra, Djoeke Hylkema, Maarten Jansen, Lisa May Jansse, Fleur van de Klashorst, Anna Koetsier, Diederik Kokkedee (cum laude),

Milou Kooloos, Daphne Kubbinga, Puck van Nieuwenhuizen, Maartje Nijhof, Casper Oei, Amber van Oijen, Douwe Oomens, Stephanie Oskam, Milo Passier, Dominique Presseisen, Alexander Prins, Michiel Quist, Jesse Ramjiawan, Vivian Reijntjes, Bernard Richters, Philip Romeyn, Dionne Ruizendaal, Floor Ruttenberg, Jelle Schakel, Jorg Scheepens, Gijs Slooter, Tobias Smit, Anaís del Solar, Eline Stas, Mathijs van Styrum, Charlotte Taets van Amerongen, Vera Taets van Amerongen, Lucrees Talsma, Nina The, Gijs Tielkemeijer, Maurits Uit den Boogaard, Casper Vleggeert, Berend Weekhout, Anne van Weezenbeek, Sarah Westerman, Jeroen van Wijk, Mijke Wille, Caroline van

Wingerde, Christiane Wolfaart, Lauren Yallop (cum laude), Tom Yildirim

Gymnasium

Tess Albers (cum laude), Tim Berends (cum laude), Gijs van Bremen (cum laude), Imke Caous, Valerie Doeksen, Pepijn Duijndam, Ward van Ede, Maarten Elion (cum laude), Emma Karnbrock, Rani Khargi, Casper Koopman (cum laude), Louis van Leeuwen, Noor Menten (cum laude), Fleur Poot, Steijn Pulles, Wessel Roodenburg, Casper Sandkuyl (cum laude), Quine Schuuring (cum laude), Léo Simon (cum laude), Laura Soeters, Jan Nilo Tempel (cum laude), Karen Voet (cum laude), Philine van Waesberghe, Emmanuel Weizenbach

Nodig: voor 6 personen: slager snijdt het n kalfsrollade: de altijd vrolijke 18 plakjes iets dikker gesnede • eveer 50 gram per persoon graag voor u op maat) = ong zo een 110 gram), uitgelekt 1 blikje tonijn in olie (uitgelekt eeld • zelf maakt neem dan bijvoorb de mayonaise (als u die niet goe ls epe eetl e voll 3 • D+L) 1 theelepeltje peper • 3 à 4 ansjovisfilets • 1 eetlepel citroensap • Knijp honing • 30 voor de garnering) pertjes voor de saus en zo een Potje mooie kappertjes (10 kap • 1 à 3 eetlepels ongeslagen room • 1 deel balsamicoazijn, zout, vinaigrette (5 delen olijfolie , en la d)s (vel e fijn t Wa • peper, honing)

Bereiding: 1. Doe de uitgelekte tonijn in een mengkom. Voeg er de mayonaise, peper, ansjovisfilets, honing, 10 kappertjes en het citroensap bij. Mix met een staafmixer tot een romig mengsel. Voeg zoveel room toe tot het mengsel wat vloeibaarder wordt. Proef op citroen en honing: het mengsel moet pittig maar zacht zijn. Bewaar afgedekt tot gebruik. 2. Leg op elk bord (of op een groter plateau) een bergje sla en lepel er wat vinaigrette over. Drapeer dan de plakjes kalfsrollade (3 per persoon) rondom de sla. 3. Lepel vervolgens de tonijnmayonaise over de vleesplakjes. Wanneer u dit gerecht op een buffet zet kunt u beter het grootste deel van de tonijnmayonaise in een schaaltje in het midden zetten, zodat iedereen zelf kan nemen. Garneer met wat kappertjes en serveer met mooi brood. Van een van die mooie bakkers in ons dorp!

Zondagavondzang Stichting Radiogemeente

Geslaagde leerlingen havo tijdvak 1 en 2 Fay van Beek, Florian van Beek, Lisanne Boon, Bodil Bugge, Maxim Buijs, Carlijn Doorgeest, Jiggy van Engelen, Alisa Groen, Tim Hartevelt, Fleur Hartong van Ark, Vicky Iliev, Mauk Jansse, Willemien de Jong,

Cathelijn van Kekem, Jaap Keldermans, Floor Knoester, Mila Laauwen, Andreas Presseisen, Josephine Prinsen, Nadine Rapmund, Roeland Schuijren, Bengüsu Sertkaya, Ronen Shapiro, Hugo van Solkema, Danique

Wij wensen jullie allemaal een mooie zomer toe. (Tekst en foto’s: pr.)

NATUUR IN NEDERLAND

Stokmans, Kyra Tirion, Bo Verbeet, Folkert Vinke, Wibbien Vintges, Floris Wanders, Frans Weurding, Daan Zeilstra

De Stichting Radiogemeente belegt op zondag 15 juli een zondagavondzang in de Christus Triumfatorkerk, Juliana van Stolberglaan 154, hoek Laan van Nieuw Oost Indië in Den Haag. Muzikale medewerking wordt verleend door de Zang- en Muziekgroep Gideon onder leiding van Cor Barten en de organist Jan van Westenbrugge. Ds. J.Henzen houdt de overdenking. De bijeenkomst begint om 19:00 uur. Samenzang vanaf 18:55 uur. U bent van harte welkom en nodig vooral ook anderen uit. Nadere informatie over de Radiogemeente kunt u vinden op de website www.radiogemeente.nl (Tekst: pr.)


Groot Voorschoten week 28  

2018

Groot Voorschoten week 28  

2018

Advertisement