Groot Voorschoten week 24

Page 1

Groot Voorschoten Jaargang 3, Editie 110, week 24, donderdag 14 juni 2018

E: redactie@grootvoorschoten.nl/advertentie@uitgeverijgrootvoorschoten.nl I: www.grootvoorschotenonline.nl T: 06 - 27 31 07 26

Nieuws

Sport

Familieberichten

Wat is er te doen?

Gemeente & Politiek

www.facebook.com/grootvoorschoten

Kunst & Cultuur

International Section

Voorschotenaar Marcel Boel hengelt brons binnen op WK vissen

Autocentrum Voorschoten

Knappe prestatie in Wit-Rusland

✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓

Verkoop alle merken APK Keuringen Onderhoud Reparaties Airco Banden + Opslag Carwash Autoshop

Van Beethovenlaan 67 - 071 561 84 84 www.autocentrumvoorschoten.nl

erkend haarspecialist voor pruiken, haarstukjes en haarextensions

Prins Bernhardlaan 173, 2273 DP Voorburg Telefoon: 070 – 387 22 72 www.magnifique-voorburg.nl info@magnifique-voorburg.nl

Vakantiebaan

Voor de maanden juli en augustus zijn wij op zoek naar krantenbezorgers die een vakantiebaantje zoeken.

Minimum leeftijd van 13 jaar. Mail naar bezorging@ uitgeverijgrootvoorschoten.nl met een cc naar roel@ uitgeverijgrootvoorschoten.nl Of per post naar van Zuylen van Nijeveltstr. 202, 2242AX Wassenaar. Voor eventuele vragen kan je bellen naar Rob 0629033768 of naar Roël 0627310726

Marcel Boel uit Voorschoten heeft de bronzen medaille gewonnen op het WK Feedervissen voor Teams in Wit-Rusland. Verdeeld over twee wedstrijddagen wist de Nederlandse ploeg 632 vissen te vangen. Een knappe prestatie, gezien de uitdagende omstandigheden waaronder werd gevist (zie vervolg op pagina Sport). (Tekst en foto: pr)

barbecue.nl

Vaderdag Tip!

 GRATIS bezorgd in NL & BE!  Voor 12 uur besteld, morgen in huis!  We nemen de afwas mee!  Altijd vers en koel € 12,10 geleverd! p.p.

KIJK OP barbecue.nl Of f bel 077 467 72 00

In deze editie van Groot Voorschoten • • • • • • • • • •

Voorschotenaren naar WK-voetbal Muzikaal talent op Jazz Festival Interview met schoenmakerij Mickle Deelnemer taalklas vertelt Minister Ollogren moedigt burgerinitiatieven aan Avanti en Slank & Kwiek actief op Turn en Fun dag Flo & Beth geven Adegeest vleugels Forescate MD5 kampioen! Makelaars Van den Assem en De Ridder willen vertrouwen geven De Raad in gesprek met onderzoekers over rapport bestuurlijke toekomst

BriBos verwentasjes laten je glimlachen

Stichting

Bri

Bos www.bribos.nl


Scharrelslagerij Arbouw FREE RANGE & ORGANIC BUTCHER SHOP - FARMER SHOP DRY AGED MEAT - BBQ SHOP - CATERING SPECIALIST Deze week aandacht voor onze heerlijke hammen

ELKE DAG DE KIPPEN VAN COEN: 2 Gegrilde Scharrelkippen voor € 10,-

Exclusieve hammen met weinig zout, kortom de beste en lekkerste ham. Het is een top product en omdat wij deze volledig in eigen productie hebben, is dit topproduct heel scherp geprijsd. Ook alle andere hammen, ongeveer 20 soorten zijn er van de beste kwaliteit ter wereld!

Deze week voordelig:

Arbouw’s BBQ SHOP Bbq op volle toeren bij Arbouw! BBQ bij ons kopen is voordeel! Gratis masterclass tv € 75,-, en nu tot 20 jaar garantie op de nieuwste Egg’s. Eggs’s in alle maten en

LEKKERE BIOLOGISCHE KIPWEEK BIJ ARBOUW tafels en nog veel meer. Kom even kijken in onze winkel in aanbouw waar nu de modellen worden gepresenteerd.

UW VADERDAGCADEAU KOOPT U BIJ ARBOUW • Waardebon voor een masterclass bbqer’s bij Coen op het platteland per persoon vanaf € 75,- (top-beleving!) • Exclusieve Vlees en Charcuterie Cheque. • Outdoor cooking equipment en BBQ aanbiedingen!

• Diner feestje bij u thuis, door ons verzorgt.

• Cote de boeuf en een goede fles wijn, € 49,99

U koopt al een origineel cadeau al vanaf € 6,99! U kunt dit weekend, zondag/vaderdag uw vaderdagdiner boeken bij Hudson. Wij staan klaar voor Hudson om op onze BBQ’S het vlees te bereiden, voor het vaderdagdiner. Boek snel, bij Hudson Bar and Kitchen!

Deze week alle kipproducten: de 4e gratis! Filet, dijvlees, poten, kipverrassingen, krokante kippen, loempia’s en nog veel meer. Al onze kipproducten zijn van allergeenvrije, zuivere Kip. Kom en proef het verschil, u zult het verschil met de supermarkt kip al in de pan zien! Met deze aanbieding kunnen wij iedereen een keer laten ervaren hoe fantastisch deze kip smaakt!

Arbouw’s steunt Kinderboerderij Voorschoten! Wordt supporter van Stichting Kinderboerderij Voorschoten voor minimaal €20,- per jaar en ontvang een tegoedbon van slagerij Arbouw ter waarde van €10,- vrij te besteden. Zonder uw hulp kan de kinderboerderij niet blijven bestaan!

Like en volg ons op FaceBook: scharrelslagerij arbouw

Arbouw’s thuisbezorgservice, bel en informeer!

Schoolstraat 178 - 2252CN Voorschoten - Tel: 071-5613522 www.arbouwscharrelvlees.nl - E-mail scharrelvlees@gmail.com


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018

NIEUWS

3

Voorschotenaren naar Moskou voor pure beleving WK-voetbal Groundhoppers bezoeken twee wedstrijden: Argentinië - IJsland (16 juni) en Duitsland - Mexico (17 juni). Hans Douw en Arnout Verzijl zijn idolaat van voetbalwedstrijden. Al vanaf 1988 reizen ze naar vele uithoeken van de wereld om de ware voetbalsfeer te beleven. “Het meest ultieme? Zuid-Amerika! Dat was zo episch en authentiek.” Door Tim Baas Op het terras van Voetbal- en Atletiekvereniging Voorschoten’97 vertellen de mondiale voetbaladepten over de unieke voetbalreizen die ze hebben beleefd. Vele continenten, landen en plaatsen worden in het gesprek genoemd. Idolaat van het bezoeken van voetbalwedstrijden zijn de Voorschotenaren zeker.

WK-koorts

Reikhalzend kijken ze uit naar het WK-voetbal dat op 14 juni begint met Rusland tegen Saudi-Arabië. In Nederland ontbreken helaas de oranje versierde straten. Nee, de echte WK-koorts ontbreekt bij ons. Dat zal in Rusland allesbehalve het geval zijn. Voor even is Rusland de komende weken het episch voetbalcentrum van de wereld. In Moskou komen ze vooral om het WK te beleven. Arnout omschrijft het als een wielrenner die midden in de koers zit. Het WK-voetbal wil je van dichtbij horen, zien, proeven, ruiken en voelen. Bij aankomst in Rusland staat Spanje tegen Portugal in Sotsji op het punt van beginnen. Die wedstrijd krijgen ze gelukkig nog mee.

1988

Het EK 1988 in West-Duitsland was hun eerste toernooi. In Gelsenkirchen was Hans getuige van die aparte kopgoal van Kieft tegen Ierland. Oranje ging op de valreep naar de laatste vier. De drang om voetbalwedstrijden te beleven, waar

ook ter wereld, was geboren. Voor Hans was Nederland - Engeland (EK 1996) op het heilige grasveld van het toen nog oude Wembley een opmerkelijke wedstrijd. “Nederland stond 4-0 achter. Toen Kluivert scoorde, was ik de enige in het vak met Nederlandse fans die juichte,” vertelt Hans. Een stel Hagenezen keek hem onbegrepen aan met een blik van ‘wat doe jij nou?’. Door een ingewikkelde formule kon Oranje waarschijnlijk alsnog naar de kwartfinale door die ene goal. “Niet iedereen wist dat.” Het klopte wel. Arnout noemt zichzelf ‘een non league fetisjist’. Hij gaat het liefst naar wedstrijden in de lagere divisies. Liever naar een houten stadion op de Faröer Eilanden met een uitzicht op de zee, voortdurend omringd door een straffe koude wind, dan een bezoek aan een wedstrijd van Manchester United in een hypermodern comfortabel stadion.

Messi

Een uitzondering vormen de eindtoernooien. Die blijven toch het leukste om te beleven. De rode draad tijdens de reizen is inmiddels Messi geworden. Waar hebben ze hem niet zien spelen? Arnout somt het rijtje op. Het WK onder 20 in Nederland (2005), op de Olympische Spelen van Beijing (2008, in Shanghai), op het WK in Zuid-Afrika (2010) en dus binnenkort in Moskou.

Blinde kaarten

Al anderhalf jaar geleden hebben ze de kaarten voor de twee wedstrijden

in Moskou gekocht. Ruim voor de loting van de poule-indeling. Maar waarom viel de keuze op deze zogenoemde blinde kaarten? Die vallen perfect in hetzelfde weekend, worden gespeeld in Moskou én in verschillende stadions. Pas in december 2017 wisten de groundhoppers voor welke wedstrijden ze kaarten hadden gekocht. Met de loting waren ze zeer blij. Regerend wereldkampioen Duitsland tegen Mexico is een grote wedstrijd en wordt gespeeld in het Loezjniki stadion. Daar wordt de WK-finale op 15 juli gespeeld. Ze zullen het WK-debuut meemaken van IJsland. Een bezoek aan een wedstrijd van Argentinië behoeft geen nadere verklaring. Daar ligt hun voetbalhart.

Epische reis door Zuid-Amerika

In 2007 hebben ze samen een epische voetbalreis door Zuid-Amerika gemaakt. In amper twee weken tijd bezochten ze op doorreis in Brazilië, Uruguay, Argentinië en Chili dagelijks vele stadions, wedstrijden en plaatsen. “Zo’n voetbalreis is mooier dan een zelfde reis in Londen. Het was de ultieme beleving,” vertelt Arnout enthousiast. Die reis kan echt niet meer worden overtroffen. Na enig aandringen ging in Montevideo speciaal voor de Voorschotenaren een voetbalmuseum open. Bezoek uit Nederland! Dat vonden de suppoosten prachtig. In het museum kwamen ze nog achter een leuk wist-je-datje. In het nationale stadion van Uruguay is een speciale tribune vernoemd naar Amsterdam. Als beloning voor het gewonnen Olympisch voetbalgoud van 1928 mocht Uruguay twee jaar later namelijk het eerste WK-voetbal organiseren. Amsterdam werd vereerd met een tribune.

Hongmei Zhu uit de taalklas wil beter leren schrijven

Nederlands leren schrijven

Hongmei: “Lezen en luisteren gaat goed, maar schrijven moet beter. De grammatica vind ik echt heel moeilijk. Mijn man wil mij alles zelf laten regelen, maar dat lukt niet altijd. Veel gaat er via internet. Denk maar eens aan je abonnement op Ziggo. Dan moet je ook goed kunnen schrijven.”

Taalklas

Hongmei vertelt dat ze de taalklas heel fijn vindt. “In de taalklas kan ik al mijn vragen stellen. Niemand lacht me uit. We leren de taal, maar

Onderdompelen in de vibe

In Rusland verwachten ze een geweldige voetbalsfeer aan te treffen. Supporters die van alle continenten samenkomen. Op zoek naar de mondiale vibe die maar eens in de vier jaar tevoorschijn komt. Voor de FIFA is het daarom essentieel dat het gastland zo lang mogelijk in het toernooi blijft. Wees niet verbaasd als Rusland in ieder geval de poulefase overleeft,

tipt Hans voor de deelnemers aan een WK-pool. Het belangrijkste voor een groundhopper is om in aanraking te komen met die unieke voetbalvibe. Kortom, onderdompelen in het lokale door plaatsjes, stadions en wedstrijden te bezoeken, genieten van de culinaire hoogstandjes en in contact komen met de lokale bevolking en praten over hun passie voor voetbal. Overal waar ze komen is voetbal belangrijk. Voetbal doorbreekt taalbarrières en andere grenzen tussen landen. Voetbal bindt.

Luxemburg

Na het WK bezoeken ze misschien een voorronde Champions of Europa League in Luxemburg. Dat doen ze al jaren. Traditioneel rijden Hans en Arnout dan een dag op en neer. Het eerstvolgende eindtoernooi is wellicht de Africa Cup. Die wordt volgend jaar georganiseerd in Kameroen. En de Africa Cup hebben ze nog niet van dichtbij beleefd. Eerst maar naar Moskou.

Hans (links) en Arnout voorafgaand aan de finale van het WK voor clubteams in Abu Dhabi (2010). De finale was Internazionale (Italië) - TP Mazembe (Congo), uitslag 3 - 0. (Foto: pr.)

Rijnlands Lyceum in de ban van musical ‘The wicked sound of Hogvard’

Hongmei las in de krant over de taalklas in de bibliotheek Voorschoten. In 2002 is zij in Nederland aangekomen, hoogzwanger van haar eerste kind. Haar Nederlandse man is altijd druk aan het werk en heeft niet de tijd om Hongmei de taal goed te leren. Na een moeilijke eerste periode zonder familie en vrienden, en zonder de taal te kennen, heeft Hongmei in 2004 haar inburgeringscursus gedaan. Haar inmiddels drie kinderen spreken Nederlands, Chinees en Engels, en ook Hongmei spreekt nu goed Nederlands. Haar schoonfamilie, die haar tot grote steun is geweest, vond dat Hongmei nog beter Nederlands moest leren schrijven.

Op het WK hebben ze een zwak voor Peru, Uruguay en Argentinië. “De gastvrijheid toen in Zuid-Amerika. De beleving van voetbal. Zo puur en authentiek,” kijkt Arnout genoeglijk terug. In Rusland treedt Uruguay aan met een typische Zuid-Amerikaanse samenstelling van prachtige sierlijke spelers zoals Suarez en Godin, aangevuld met negen temperamentvolle slagers. De band met Argentinië is een speciale. “Het WK 1978 was het eerste WK-voetbal dat ik bewust meemaakte,” geeft Arnout aan. In 1998 bezocht hij op een studentenloontje in Marseille de kwartfinalewedstrijd Nederland - Argentinië.

we leren ook veel over de Nederlandse cultuur. Vandaag hebben we bijvoorbeeld het volkslied geoefend. De vrijwilligers hebben ons verteld over de geschiedenis, zodat wij nu ook begrijpen waarom Duits bloed en de koning van Hispanje erin voorkomen.”

Sinterklaas

“Met Sinterklaas kregen we de achtergronden van het Sinterklaasverhaal te horen. We hebben elkaar gedichten, cadeautjes en sommigen zelfs een surprise gegeven. De gedichtjes waren moeilijk. Ieder had wat lekkers gemaakt. Zelf had ik loempia’s gebakken. Onze klasgenoot uit Brazilië speelde Sinterklaas.”

Nederlandse liedjes

We hebben een leuke groep met deelnemers uit allerlei landen met

verschillende culturen. Ik heb al een keer een toespraak gehouden over China. Zo leren we veel van elkaar. Laatst hebben we Nederlandse liedjes gezongen tijdens ‘Zing Nederlands met me’. Ik ben heel dankbaar dat ik aan de taalklas mag deelnemen en wil speciaal onze taaldocenten Joke en Nelly, onze heel goede vrijwilligers Annemiek, Els, Hilbrand, Margat, Margriet, Rudi, Thea, Hilkje en Wil en de bibliotheek heel erg bedanken!”

Ook Taalhuisvrijwilliger worden?

Wilt u zich aanmelden als taalvrijwilliger of wilt u hulp bij het spreken, schrijven of lezen van de Nederlandse taal? Stuur dan een e-mail naar taal@obvw.nl of kom naar het Taalspreekuur in Bibliotheek Voorschoten, iedere vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. (Tekst en foto: pr)

Een jonge Hugh Grant, een jonge Harry Potter, Belle and the Beast, de complete familie Von Trapp… het was drie avonden en middagen lang genieten van de muzikaliteit van vele, talentvolle leerlingen van het Rijnlands Lyceum. Niet alleen ouders en leerlingen waren op de musical afgekomen, ook inwoners van Wassenaar konden een kaartje kopen. En aan de reacties te merken, genoot iedereen van de musical ‘The wicked sound of Hogvard.’ Hogvard was de school waar de leerlingen alleen maar Engels mochten praten van de directeur, bijgenaamd het Beest. Het zingende docententeam had het druk met roddelen en vergaderen, terwijl de leerlingen vriendschappen sloten met elkaar en stiekem toch onvervalst Nederlands spraken. Uiteindelijk draaide het echter allemaal om de liefde! Belle en de directeur van Hogvard, bijgenaamd ‘het Beest’, kapitein Von Trapp en Maria, Harry Potter en Matilda, ze vonden elkaar na vele intriges op het schoolgala. En Liesl Von Trapp ontdekte dat

haar zangtalent haar buiten de muren van Hogvard roem zou brengen. Maandenlang was er geoefend op de teksten en op de musicalsongs die tot de favorieten van de drama-docent, Karin van Leeuwen, en de docent Engels, Marije Haasnoot, behoren. Maar dat het niet alleen hun favoriete songs zijn, bleek wel uit het enthousiasme waarmee de leerlingen de soms lastige up tempo songs goed verstaanbaar ten gehore brachten. We hoorden onder andere ‘So long farewell’ uit The sound of music, en ‘Out here on my own’ uit de musical Fame, maar ook eigen teksten op bekende songs zoals ‘Verliefd ben ik niet’, ‘Omg you guys’, ‘Hogvard dreams’. En het publiek herkende de songs, klapte en zong soms zelfs mee! Een compliment verdienen ook de leerlingen die de techniek verzorgden en de maakster van de kostuums, Janine ter Haar. De musical was verzorgd tot in de puntjes. Het Rijnlands Lyceum kan weer een gedenkwaardige musical toevoegen aan haar toneelgeschiedenis. (Tekst: Carolien Van den Neste. Foto: Rienko van Bergen.)


Iedere zaterdag Gebakken Sliptong 5 stuks € 5,00 Iedere vrijdag Grote gestoomde makreel per stuk € 2,95 Ze zijn er weer: Nieuwe haring vers van het mes per stuk € 2,00 4 stuks € 7,00 6 stuks €10,00 Wij hebben o ok Viscadeaubonne n Schoolstraat 73 2251 BG Voorschoten Telefoon: 071 - 56 12 710

Dé visspecialist van Voorschoten www.vishandeldevisarend.nl

Droomvisie Voorschoten Schoolstr. 109A, tel 071 5328134 Droomvisie Wassenaar Langstraat 49, tel 070 5119635

De Gunst Glas - Schilder- en Stucwerk

Voor al uw Glas, Schilder- en Stucwerk

Geen clublid? Wel handicap registratie!!

Golf4iedereen W.J. Golfman

Hcp 20.8

10558/122974

Starrenburglaan 5 Voorschoten 071 - 576 74 94

€4,95 per maand

www.tondegunst.nl De Gunst Glas-Schilder-en-Stucwerk

info@golf4iedereen.nl Joop 06 42 29 15 29

Gaat u verhuizen? Wij zijn u graag van dienst. • Verhuizingen • Opslag

• Seniorenservice • Huis oplever service

Voor meer diensten zie onze website www.verhuisservice-voorschoten.nl of neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Vlak 2795,-

1599,alle maten

Elektrisch verstelbaar 3815,-

Dobbeweg 6, 2254 AG Voorschoten

2499,-

TELEFOON 071 561 97 97 www.verhuisservice-voorschoten.nl

alle maten

www.droomvisie.nl

Erkend haarspecialist voor pruiken, haarstukjes en haarextensions. Magnifique biedt professionele oplossingen voor een ieder die met blijvend of tijdelijk haarverlies te maken heeft.

COMFORTSCHOENEN

SLEUTELS

SCHOOLSTRAAT 93

TASSEN

VOORSCHOTEN

TEL: 071-5617006

AUTOBEDRIJF STEYGER T. 071 576 55 55

Veilig op vakantie met de auto? Voor vertrek een vakantiecheck!

Kom op zaterdag 30 juni 2018 tussen 9:00 & 16:00 uur langs voor een GRATIS vakantie/zomercheck!

Prins Bernhardlaan 173 2273 DP Voorburg Telefoon: 070 – 387 22 72 www.magnifique-voorburg.nl info@magnifique-voorburg.nl Op hetzelfde adres: Magnifique Beauty & Wellness

LEIDSEWEG 420, VOORSCHOTEN - AUTOSTEYGER.NL

Dames & Heren Kapsalon Schoonheidssalon, Massages, Pedicure en Gel Nagels


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018

NIEUWS

5

Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg Symposium ‘De burger neemt het initiatief’ Geef burgers met goede initiatieven ruimte om deze te realiseren. Zorg voor steun op maat. En investeer in constructieve samenwerking tussen initiatiefnemers onderling en met gemeenten. Dat waren de voornaamste conclusies van het symposium ‘De Burger neemt het initiatief ’ van de Rekenkamercommissie van Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg op 31 mei in het Louwman Museum in Den Haag.

Burgerinitiatieven

Initiatiefnemers, raadsleden, collegeleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van onder andere ministerie BZK, VNG, Nationale Ombudsman, provincie Zuid-Holland en gemeentelijke Rekenkamers kwamen samen in het Louwman Museum om met elkaar te praten over burgerinitiatieven. Centrale vragen daarbij waren: hoe kunnen gemeenten initiatiefnemers zo goed mogelijk ondersteunen? Welke rol hebben raadsleden, wethouders en ambtenaren? En wat kunnen initiatiefnemers zelf doen om hun project succesvol te laten zijn. Joep Stassen trad op als gespreksleider.

Behoefte aan zeggenschap

Minister Ollongren gaf met een lezing een aftrap voor de onderlinge discussies. “We zijn als overheid nog onwennig rond initiatief uit de samenleving”, zei ze tegen de aanwezigen. “Er is behoefte aan meer zeggenschap. Aan zelf doen en meedoen. Burgers willen zelf bepalen hoe hun buurt er uit komt te zien. Er wordt wel gesproken van het terugleggen van eigenaarschap bij de bewoners. Wat overigens niet betekent: laat de boel maar op zijn beloop. Het betekent eerder: anders werken. Niet alles op het gemeentehuis uitdokteren.”

De minister wil eraan bijdragen dat obstakels worden weggenomen. “Je hoort vaak dat zodra mensen zelf initiatieven nemen, ze vastlopen op een wirwar aan regels en criteria voordat ze een klein beetje subsidie krijgen. “We willen dit doen, maar het mag niet van die, die en die.” De houding van gemeenten is vaak te snel “nee, het kan niet.” Idealiter zeggen gemeenten: “Interessant initiatief, we gaan samen kijken hoe we dat van de grond kunnen trekken.”

Trend

Ook Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, sprak de zaal toe. Ditmaal niet achter het spreekgestoelte, maar zittend vanaf de rand van het podium. “Burgerinitiatief is een trend, en het is goed dat daar steeds meer aandacht voor is”, aldus Van Zanen. “Als gemeenten moeten we deze trend stimuleren door het nóg laagdrempeliger te maken voor mensen om een initiatief te starten en daar steun voor te krijgen.”

Onderzoek naar burgerinitiatieven

Tijdens het symposium namen de burgemeesters van Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg namens hun raden het rapport ‘Onderzoek naar burgeri-

nitiatieven’ van de Rekenkamercommissie in ontvangst. Daarin staan de conclusies van een omvangrijk onderzoek naar burgerinitiatieven in hun gemeenten. Hiervoor werden 71 burgerinitiatieven geanalyseerd. Het rapport laat zien wat hun motieven en behoeften zijn, en welke succesfactoren en obstakels een rol spelen bij het wel of niet slagen van een project. Naast het rapport ontvingen de gemeenten ook een praktische handreiking, én de toegang tot vier speciale online initiatiefwijzers, waarin de initiatieven in kaart zijn gebracht.

Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg

De Rekenkamercommissie is een commissie die de gemeenteraad ondersteunt bij zijn kaderstellende en controlerende taak. Zij voert onafhankelijke onderzoek uit, waarbij wordt onderzocht in welke mate de gemeente doelmatig, doeltreffend en rechtmatig heeft gehandeld. Dat betekent onder meer dat de Rekenkamercommissie bekijkt of de doelen die de gemeente heeft gesteld worden bereikt en of dit is gebeurd tegen zo laag mogelijke kosten. Het accent bij de onderzoeken ligt op de (maatschappelijke) effecten van het beleid (doeltreffendheid). (Tekst: pr.)

Van Zanen is verheugd over de inzet van de Rekenkamercommissie op dit onderwerp: “Ik hoop, en ga ervan uit, dat jullie de resultaten van dit rapport en de concrete handreikingen die jullie doen, delen met alle andere gemeenten in Nederland.”

Samen aan de slag

In de werkateliers gingen initiatiefnemers, raadsleden, ambtenaren en collegeleden per gemeente samen aan de slag om te zoeken naar concrete oplossingen om onderlinge samenwerking te bevorderen. Daarin werd intensief gediscussieerd. Tijdens de slotbijeenkomst bespraken zij de conclusies en gingen met elkaar in debat. Zij schroomden niet om toe te geven waar de pijnpunten zitten. “Als ik aanklop bij de gemeente, dan zoek ik een partner, niet iemand die tegenover me staat”, aldus een initiatiefnemer. “Het is schipperen tussen regels, hart en centen. Ja, dat is lastig. Ik voel me inderdaad soms

ongemakkelijk bij burgerinitiatief en hoe ik daarin kan ondersteunen”, gaf een ambtenaar toe. Een andere spreker benadrukte dat elk initiatief anders is, en ook een andere steun nodig heeft. “Soms willen mensen helemaal geen overheidsbemoeienis. Dat is natuurlijk ook prima”, zei een wethouder.

identificeren en ondersteunen van eigen initiatieven van burgers, moet uiteindelijk onderdeel worden van het DNA van gemeenten”, zei een beleidsmedewerker. Een initiatiefnemer verwoordde concluderend: “Er moet een cultuuromslag komen. Het is een kwestie van lange adem, maar we zijn op weg.”

Onderdeel DNA gemeenten

Het rapport Onderzoek naar burgerinitiatieven staat op https://www. rekenkamerwvolv.nl/onderzoeken/ burgerinitiatieven (Tekst en foto: pr.)

Waarderende woorden waren er over de samenkomst en de gezamenlijke erkenning dat het nodig is om te zoeken naar verbetering. “Het

Symposium ‘De burger neemt initiatief ’, georganiseerd door de Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg Toespraak minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren bij Symposium ‘De burger neemt initiatief’ (31 mei 2018) “Ik liep net langs de privéauto van Winston Churchill [staat in het Louwman Museum]. Een Humber Pullman met een extra grote asbak. Churchill en zijn sigaar waren onafscheidelijk. Net zo onafscheidelijk zijn Churchill en het denken over democratie. Er is bijna geen debat over democratie te voeren of er wordt gerefereerd aan de woorden van de Britse oud-premier: ‘Democracy is the worst form of government, except for all the others.’ De uitspraak staat nog steeds zoals hijzelf achter de katheder stond: massief en onuitwijkbaar. Zijn uitspraak lijkt een wat cynische ondertoon te hebben, maar als je het origineel erbij pakt – ‘Indeed it has been said that democracy is the worst form of Government except for all those other forms that have been tried from time to time’ –, als

je hem in zijn context beziet, dan is het eigenlijk een positieve uitspraak: democratie heeft zo zijn gebreken, maar werkt nog altijd beter dan elke andere regeringsvorm. Al sinds Thorbecke worden over onze democratie boeken, bladen en blogs volgeschreven. Er wordt over gesproken. Er wordt over gedebatteerd. De scope van dat debat gaat voorbij de scope van deze bijeenkomst. U bent hier voor één kant van de democratische medaille: de groeiende groep mensen die de verantwoordelijkheid voor de toekomst van ons land niet meer alleen aan een beperkte groep volksvertegenwoordigers wil overlaten, maar graag ook zelf verantwoordelijkheid neemt en deelt.

maar - juist - ook over grote zaken als duurzame energie, gezondheidszorg en veiligheid. Dat past in de tijdgeest. Groepen burgers gaan vaker zelf dingen doen. Zelf initiatief nemen. Niet alleen op politiek vlak. Denk ook aan Uber, MyWheels en Airbnb. Allemaal initiatieven die tekenend zijn voor deze tijd.

Niet alleen over een paar wipkippen of de locatie van de vuilcontainer,

Als ik uw rapport zo lees, doen we dat als overheid nog te weinig. Vorige maand kwam de Nationale Ombudsman met soortgelijke constateringen: we zijn als overheid nog onwennig rond initiatief uit de samenleving. Van mij mag u daarom drie dingen verwachten om daar een extra zwiep aan te geven.

Ieder initiatief, of het nu van onderop ontstaat of niet, krijgt vroeg of laat te maken met overheden, woningcorporaties, welzijnsinstellingen, zorginstellingen, en ga zo maar door. Van de minister van BZK mag leiderschap en visie verwacht worden, en het vermogen om in te spelen op de ontwikkelingen in de maatschappij.

Ten eerste: Ik zal – via management-by-speech – tegen overheden, woningcorporaties, welzijnsinstellingen etcetera zeggen: “Pak het op, ga er positief mee om.” Er is behoefte aan meer zeggenschap. Aan zelf doen en meedoen. Burgers willen zelf bepalen hoe hun buurt er uit komt te zien. Er wordt wel gesproken van het terugleggen van eigenaarschap bij de bewoners. Wat overigens niet

betekent: laat de boel maar op zijn beloop. Het betekent eerder: anders werken. Niet alles op het gemeentehuis uitdokteren. Ten tweede: Ik ga eigen initiatief en verantwoordelijkheid van bewoners stimuleren door obstakels weg te nemen. Je hoort vaak dat zodra mensen zelf initiatieven nemen, ze vastlopen op een wirwar aan regels en criteria voordat ze een klein beetje subsidie krijgen. “We willen dit doen, maar het mag niet van die, die en die.” De houding van gemeenten is vaak te snel ‘nee, het kan niet’. Idealiter zeggen gemeenten: ‘Interessant initiatief, we gaan samen kijken hoe we dat van de grond kunnen trekken’. Het Aktieplan lokale Democratie, dat nog voor de zomer naar de Tweede Kamer gaat, kom ik met nadere plannen om bewonersinitiatieven een zetje te geven. Onder andere door onnodige procedures en regels weg te halen. Een uitgewerkte vorm is de Right to Challenge. Als bewoners denken taken van gemeenten slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen, dan moet daarvoor ruimte komen. Ten derde: Ik zal ‘best practices’ in kaart en onder de aandacht brengen. Zoals dit rapport van de gemeenten Oegstgeest, Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Een rapport vol praktische lessen en tips, en met een belangrijke conclusie: initiatieven die tot constructieve

samenwerking met de gemeente komen, zijn vaak het meest succesvol. Dit herbevestigt voor mij dat de doorontwikkeling van een overheid die zich passend weet te verhouden tot burgerinitiatieven prioriteit krijgt. Uw rapport laat ook zien dat de mensen achter de initiatieven zeer verschillend zijn, en andere behoeften hebben. Van sociale ondernemers die roepen ‘geef ons de ruimte, schaf de regels af, stel ze tijdelijk buiten de orde’ tot actieve bewoners die daarentegen juist behoefte hebben aan vastere afspraken met de gemeente, aan duidelijkheid over bijvoorbeeld ondersteuning. Het is dus voorstelbaar dat de rol van de overheid de ene keer een bescheiden rol op de achtergrond zal zijn en de andere keer trekkend en regisserend als deelnemer in een groter proces. Soms zal er sprake zijn van het regelen van zaken op hoofdlijnen, soms van alleen kaders stellen, dan weer van het wegnemen van knelpunten, aan het lokaal niveau overlaten of zaken geheel loslaten. Het is een samenspel tussen burgers en overheid. Een tango die we samen dansen. Dat is soms wat onwennig, maar het is wel de toekomst. Dus ik zou zeggen: ga de vloer op en geniet ervan.” (Tekst: https://www.rijksoverheid.nl/ documenten/toespraken/2018/05/31/ symposium-‘de-burger-neemt-initiatief ’; Foto: pr.)


WEEK AANBIEDING 16-06

Van: 11-06

Aardbeienslof

Kaas-ui kruier PER STUK €

2,50

GRATIS BAKJE KRUIDENBOTER www.verhoog.com

Tijgerwit PER HEEL,

VOOR VADERDAG € 9,25 Voorschoten

Leiden

ZAK MET 4 BOLLETJES

GRATIS

Den Haag

Wassenaar

VERRAS PAPA AANSTAANDE ZONDAG!

SPAAR MEE VOOR DE GRATIS LAGUIOLE STEAKMESSEN-SET

VADERDAG- WAARDEBON

BLACK ANGUS BURGERS

CHECK DE WEBSITE:

MET GRATIS EXTRA STEMPEL!

VOOR EEN WORKSHOP

5 HALEN, 4 BETALEN

SLAGERIJAADVANEIJK.NL/WORKSHOPS VAN HET BLACK ANGUS RUND, EIGEN VEE:

ALLES VOOR DE PERFECTE BBQ BBQ PAKKET BASIS

BLACK ANGUS RIB EYE* 120 DAGEN GRAAN GEVOERD 100 GRAM €4,99

KIPSATE – HAMBURGER - WORSTJE PER PERSOON €3,99

BLACK ANGUS BAKSUCADE*

BBQ PAKKET COMPLEET

VLEES – SALADES – STOKBROOD - SAUSJES PER PERSOON VANAF €8,25

28 DAGEN GERIJPT 100 GRAM €2,99

* WIJ DOEN ER GRAAG EEN CADEAUPAPIERTJE OMHEEN VOOR PAPA!

Van Beethovenlaan 13 2253 BD Voorschoten Telefoon 071-5615940

ma t/m do vrijdag zaterdag

8:00 – 18:00 8:00 – 19:00 7:30 – 17:00

www.slagerijaadvaneijk.nl


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018

FAMILIEBERICHTEN

Kerkdiensten

‘Joie de vivre’ Juni

Op 10 juni overleed onze lieve

Zondag 17 juni: Kruispunt, 10.00 uur: Ds. B.J.J. Boter H. Laurentius 11.00 uur: Eucharistieviering, Kapelaan B. Plavċi�c Church of St James, BSN Senior School, 10.30 uur: Holy Communion, Ruan Crew, Anthony Cummings

Robbert Wetselaar Officier in de Orde van Oranje-Nassau Haarlem, 18 mei 1934

7

Wassenaar, 10 juni 2018

Zondag 24 juni: Kruispunt, 10.00 uur: Ds. A. Peper H. Laurentius 11.00 uur: Eucharistieviering, Pastoor M. Hagen Church of St James, BBSN Senior School, 10.30 uur: Morning Worship with Holy Baptism, Ruan Crew

Linda Hunt Annette Wetselaar - van Dam (1940-1979) Karin Wetselaar Anne, Celine Maarten en Maurien Wetselaar - Cosijn Pien, Max, Jonas Marijke Wetselaar

Juli

Zondag 1 juli: Kruispunt, 10.00 uur: Ds. B.J.J. Boter, m.m.v. de cantorij o.l.v. Maria Rosenmöller

Robbert is thuis. Wij nemen afscheid op vrijdag 15 juni in Kasteel Oud Wassenaar, Park Oud Wassenaar 1 (te bereiken via de Lindelaan). U bent welkom vanaf 13.00 uur, het afscheid begint om 13.30 uur. Aansluitend heffen wij samen een glas op het leven van Robbert.

(wijzigingen blijven voorbehouden)

Adressen:

H. Laurentius: Leidseweg 98, 2251 LG Voorschoten Kruispunt: Schoolstraat 2, 2251 BH Voorschoten (Prot. Chr. Gemeente Voorschoten) Church of St James, Voorschoten: Koninklijke Marinelaan 53, 2251 BA Voorschoten. Tel. 071 - 561 3020. Email office@stjames.nl. Huize Bijdorp, Veurseweg 3, 2251 AA Voorschoten (ingang op Kon. Marinelaan) De Ontmoeting, Jan Evertsenlaan 2, 2253 XG Voorschoten BSN Senior School: Jan van Hooflaan 3, 2252 BG Voorschoten Bondsgebouw: Leidseweg 100, 2251 LG Voorschoten Dorpskerk: Kerkplein 2, 2251 BS Voorschoten Kerkelijk Bureau: Leidseweg 102, 2251 LG Voorschoten Tel. 071-5612508

Na afloop brengen wij Robbert in besloten kring naar het familiegraf op begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag.

Liefdevol en met stijl afscheid nemen Maak van het laatste afscheid een mooi

Een vertrouwd gezicht in Wassenaar & Voorschoten

Duivenvoorde Uitvaartzorg Vernieuwend en vertrouwd

afscheid. Zo wordt dit moment een waardevolle beleving en blijvende herinnering aan

Voor een persoonlijke uitvaart met stijl en oog voor detail

uw geliefde. Ik sta u in deze tijd met raad én daad terzijde.

06 - 10 50 50 61

www.dehorstenuitvaartverzorging.nl info@dehorstenuitvaartverzorging.nl

Dominique de Vries Schultink Pauline Baijer-Schoonhoven Papelaan 85 XX, 2252 EG Voorschoten Voorschoten: 071-203 22 50 Wassenaar: 070-221 07 99 Dag en nacht bereikbaar

www.duivenvoorde-uitvaartzorg.nl

(dag & nacht bereikbaar)

www.geertjeponsteen.nl

Wassenaar: tel. 070 - 514 43 45 (24 uur per dag) Voorschoten: tel. 071 - 561 08 00 (24 uur per dag)

email: uitvaart@geertjeponsteen.nl

De Horsten Uitvaartverzorging

Colofon

Postbus 1011 2240 BA Wassenaar

Uitgever:

Groot Voorschoten B.V. E: redactie@grootvoorschoten.nl W: www.grootvoorschotenonline.nl

200 woorden. Foto’s graag met een resolutie hoger dan 500 kb. Wij verontschuldigen ons bij voorbaat wanneer wij uw kopij niet plaatsen.

Directie:

Opmaak:

Roël Karamat-Ali, directeur T: 06 - 27 31 07 26

Advertenties:

Uw uitvaart in zorgzame handen Wassenaar & Voorschoten Persoonlijke zorg vanuit het hart. Dag en nacht rechtstreeks bereikbaar.

070-514 61 00

• • • •

Uniek uitvaartcentrum met moderne faciliteiten Ceremonieruimte ‘De Omarming’ met 100 zitplaatsen Wij accepteren álle verzekeringen Actuele uitvaartinformatie op: omen-uitvaartzorg.nl/condoleanceregister en op de Omen Uitvaart App Huys van Herinnering Oostdorperweg 151 2242 NJ Wassenaar info@omen-uitvaartzorg.nl www.omen-uitvaartzorg.nl Omen Uitvaart app en Facebook

Richard Jongejan

Edward Kardol

Martijn Heimans

Agnes Karamat-Ali advertentie@uitgeverijgrootvoorschoten. nl T: 06 - 53 92 93 65 Sluitingstijd: Dinsdagmiddag 15.00 uur. (Voor kant-en-klare advertenties sluitingstijd in overleg.)

Redactie:

Roël Karamat-Ali, T: 06 - 27 31 07 26 of Tim Baas T: 06 - 82 82 49 06 E: redactie@grootvoorschoten.nl Inleveren kopij: Deadline: dinsdag 09.00 uur. Wij stellen de ontvangst van uw kopij bijzonder op prijs. Onze krant is immers voor en door Voorschotenaren. Helaas hebben wij maar een beperkt aantal pagina’s tot onze beschikking waardoor het voor ons niet altijd mogelijk is uw kopij te plaatsen. Daarom behouden wij ons het recht voor uw tekst in te korten of om de foto weg te laten. Graag maken wij de volgende afspraken met u: Artikelen mogen niet meer dan 400 woorden bevatten en brieven/columns minder dan 250. Agendapunten niet meer dan

Alexandra Grafische Producties T: 06 - 57 88 12 96 E: info@alexandragp.nl.

Bezorging:

Eigen beheer Uitgeverij Groot Voorschoten. Voor klachten over de bezorging: bezorging@uitgeverijgrootvoorschoten.nl

Oplage:

11.000 in Voorschoten. Hiernaast bestaat de mogelijkheid om uw advertentie op 520.000 adressen in de regio te verspreiden. Informatie bij Roël Karamat-Ali. Groot Voorschoten wordt gratis huisaan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij o.a. de Bibliotheek, het Gemeentekantoor en boekhandel De Kler. Zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever is het niet toegestaan, informatie, beeldmateriaal en foto’s, nieuwsberichten en/of berichtgevingen en advertenties die verstrekt worden via Groot Voorschoten in al haar verschijningsvormen, op enigerlei wijze te gebruiken en/of te verspreiden. Alle bestanden die wij ontvangen via de post, e-mail of anderszins zijn en blijven eigendom van Groot Voorschoten B.V. ©.


geldig t/m 30-06-2018

Aanbieding: Kruik Rutte Koornwijn ltr € 21.99 Fles Zuidam Korenwijn 1 jaar ltr € 20.99

Bonnenboekje bij 500 gram Gooische Pikante kaas Kleine Vliespinda’s: 500 gram € 3,50 Bij aankoop van 3 bakjes tapas ‘n zakje dipsticks gratis! van Beethovenlaan 9, 2253 BD Voorschoten 071 - 240 62 01

Van Beethovenlaan 17 Telefoon 071 - 561 43 35 info@slijterijadegeest.nl www.slijterijadegeest.nl

22+1+1

Hij er weer....

DE HOLLANDSE NIEUWE!! Per stuk € 2,25 4 voor € 8,50

Onze haring; de beste kwaliteit, met liefde schoongemaakt en altijd vers van ‘t mes! En dat proef je! GELDIG VANGELDIG VAN 1 T/M 1 T/M 30 JUNI 201830 JUNI 2018

HERENCOLLECTIE IS OP BESTELLING MOGELIJK

LAAGST GEPRIJSDE AGST GEPRIJSDE ARTIKEL GRATIS.ARTIKEL GRATIS. NAAR DE VOORWAARDEN AAG NAAR DE VRAAG VOORWAARDEN BIJ DE KASSA. BIJ DE KASSA.

Kom proeven in onze winkel in de Brinkhofpassage Like onze facebookpagina voor meer aanbiedingen, maaltijdtips en leuke nieuwtjes!

LINGERIE EN BADMODE Johan de Wittstraat 6b • Wassenaar • Tel: 070-5176383 • www.chaussette.nl Openingstijden: ma. 13.00-17.30, di. t/m vrij. 09.30-17.30, za. 09.30-17.00 facebook.com/chaussettewassenaar

“Brinkhof Passage” Langstraat 56g, 2242 KN Wassenaar T 070-5140418 E info@dewassenaarscheviswinkel.nl Openingstijden: Maandag 12.00 – 18.30 uur, Dinsdag t/m vrijdag 09.00 – 18.30 uur en Zaterdag 09.00 – 17.00 uur


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018

1001 RDAG VADE ! TIPS

ZAKELIJK

MEGASTORE LEIDERDORP

Schoenmakerij Mickle al 36 jaar in Voorschoten Mickle schoenmakerij is al jaren een vertrouwd gezicht in Voorschoten. Slijtage? Steunzool nodig? Cees en Wil Saarloos helpen de klanten graag. Trots zijn ze op hun trouwe klantenkring die van heinde en verre komen. Door Tim Baas Foto: Roël Karamat-Ali Hoe is het allemaal begonnen in de Schoolstraat? “Onze eerste winkel was in 1981 in Zoetermeer. Oktober 1982 opende we onze tweede winkel in Voorschoten, wij groeiden toe naar veertien winkels. In 1999 verkochten wij al deze bedrijven, behalve Voorschoten, en besloten samen verder te gaan in de Schoolstraat.” Een leven lang in de schoenen “Ja absoluut, mijn vrouw en ik kregen interesse in het vak. Eigenlijk groeiden wij erin. Mijn ambitie op jonge leeftijd was om zelfstandig ondernemer te worden en fijn te gaan werken met mijn handen.” Mickle. Dat is niet je achternaam. Hoe ben je aan deze bijzondere naam gekomen? “Jaren geleden bedacht een ontwerper de naam ‘Mickle’, hij vond een gezegde in een Engels woordenboek. Het betekent ‘vele kleintjes maken één grote’. Nu we nog één winkel hebben, hebben we de naam aangehouden, prachtig toch!” Welke schoenen repareren jullie? “Alle type schoenen, laarzen en sandalen. Wij zijn gespecialiseerd in het repareren van grote schoenmerken zoals Van Lier, Van Bommel en Greve. Ook repareren wij exclusieve Engelse en Italiaanse schoenen.” Hoe gaat een schoenreparatie? “De reparatie gaat op een volledig ambachtelijke wijze. De onderkant wordt vernieuwd. Na de reparatie worden de schoenen gepoetst met Saphir schoenpoets.” Wat betekent een reparatie op ambachtelijk wijze? “Geen ramp- en stampwerk. De onderkant van de schoen wordt dan vernieuwd. Bijvoorbeeld met een nieuwe hak, leren of rubberen zool, of zelfs een compleet nieuw onderwerk. Wij werken zoveel mogelijk met origineel materiaal.” Voor welke loophulpmiddelen is nu een groeiende markt? “Steunzolen, met stip daarna supplementen. Het risico op

9

slijtage op niet-comfortabele schoenen is groot. Wat is het verschil tussen steunzolen en supplementen? “Een supplement is een onderdeel van een steunzool. Eigenlijk een kleine aanpassing van de schoen. Bij een steunzool is het effect groter. Het is de basiszool van een schoen.” Leveren jullie maatwerk? “Eerst stellen we de vraag ‘Wat is nodig, een steunzool of een supplement?’ We bekijken de schoen nauwkeurig en achterhalen waarom de schoen niet comfortabel zit, vervolgens kijken we naar de maat, wellicht passen wij iets aan. Dat vind je allemaal niet terug als je de zolen op internet besteld.” Hoe waarborg je je specialisatie? “Ik heb een opleiding podologie gedaan in Academisch Ziekenhuis Utrecht. Wij zijn bovendien lid van het SchoenmakersGilde. Jaarlijks worden wij door dit Gilde gecontroleerd op bepaalde condities. Zo leveren we kwaliteit.” Let je op vakantie in het buitenland speciaal op een schoenmakerij? “Als wij in een dorp of stad zijn, binnen en buitenland, kijken we altijd of er schoenmakers gevestigd zijn. Bijvoorbeeld in Florence. Daar hebben we enkele schoenmakers bezocht. Even een praatje gemaakt, bekeken hoe zij het aanpakken, hoe zien hun machines eruit, werken ze nog met de hand? Helaas zaten sommigen in een slecht verlichte werkplaats in een kleine winkel en werkten onder ongezonde omstandigheden. Die uitstraling was wel even schrikken. Dat is bij ons in Nederland beter georganiseerd.” Hoe belangrijk is de uitstraling van een winkel? “Zeer belangrijk. De uitstraling van je winkel is net zo goed als je reparatie is. Denk aan ‘niet rommelig’ en ‘vakwerk’. Het Gilde heeft onder andere als eis geen rommelige uitstraling.” Jullie poetsen ook schoenen. Wat is het geheim? “Een hoog vetgehalte.

Goed vloeibaar. Vet maakt het elastisch en waterafstotend. Schoensmeer met bijenwas beveel ik zeer aan. Dat trekt in de schoen in plaats van dat het erop blijft zitten. De schoen gaat dan langer mee en glimt prachtig. Schoensmeer met silliconenwas heeft minder vet en heeft daarom op den duur een minder gewenst resultaat.” Mickle is niet alleen gespecialiseerd in schoenmakerij. Aan de wand in jullie winkel vallen bijvoorbeeld schooltassen op. “Dat klopt, wij verkopen rugzakken, tassen, boodschappenwagentjes, koffers, portemonnees, riemen en nog veel meer! Daarnaast dupliceren wij ook sleutels.” Wil prijst tijdens het interview de trouwe klanten. Anderhalf jaar geleden ging de gezondheid van Cees plotseling achteruit. Hij werd gedwongen om ruim vier maanden rustig aan te doen. Dagelijks vroegen de klanten hoe het met Cees ging. “Wij waren overdonderd, vooral door de aandacht en attenties van heel veel fijne en lieve klanten. Bij deze heel veel dank naar hen.” Dat is vast de charme van een dorp “In de loop der jaren hebben we een grote klantenkring opgebouwd. De meeste klanten komen graag even langs voor een praatje. Erg leuk!” Komen de klanten alleen uit Voorschoten? “Onze klanten komen vooral uit Voorschoten en de Haagse en Leidse regio. Studenten die in Voorschoten zijn opgegroeid en nu ergens anders wonen, blijven bij ons terugkomen. Sommige klanten komen zelfs vanuit het buitenland.” Uit het buitenland!? “Ja! Dit zijn klanten die in Voorschoten hebben gewoond en zijn verhuisd naar bijvoorbeeld Engeland, Spanje, Amerika of ZuidAfrika. Bij hun jaarlijkse familiebezoek nemen ze hun te repareren schoenen mee, deze gaan weer spic- en span mee naar huis.” Wauw. Geweldig hoor! “Klanten zeggen vaak, ‘we komen altijd hierheen, als jullie het niet kunnen maken dan kan het nergens’.”

Toch een beetje aanwezig op het WK-voetbal…

JAN13012-02_adv_38x29.indd 1

18-03-14 07:

Op 14 juni begint het WK-voetbal in Rusland. Eindelijk. Om 17:00 uur Nederlandse tijd wordt het WK geopend met Rusland tegen SaudiArabië. Vast in een kolkend Loezjniki-stadion in Moskou. Maar helaas zonder Nederland. Eén ding is zeker. De vrolijke oranjesfeer op straat en in de kroeg worden op zijn zachtst gezegd node gemist. Gedurende het WK interviewt Groot Voorschoten personen die het WK van dichtbij zullen volgen omdat hun land wel meedoet in Rusland. Zo zijn we toch een beetje aanwezig. Hopelijk kom je in de WK-stemming! De aftrap is voor een ondernemende notaris van het Iberische schiereiland. Door Tim Baas Wie ben je? “Marian Pérez.” Welk land moedig je aan? “Spanje. Ik ben geboren in Asturië. Dat ligt in het noordwesten van Spanje, tussen Baskenland en Santiago de Compostela in. De grootste stad is Gijón. Op mijn veertiende ben ik naar Nederland verhuisd.” Woon je in Voorschoten? “Nee, ik woon in Zoetermeer. In Voorschoten heb ik een eigen onderneming: Notariskantoor Pérez.” Wauw. Mooie onderneming. En vast fijn voor de Spaanstalige expats! “Zeker. Ons kantoor is de perfecte plek voor alle cliënten met juridische vragen. In het bijzonder voor Spanjaarden in Nederland en cliënten met Spaans vermogen. Spanjaarden vinden het leuk om eerst altijd even informeel te kletsen. Dat maakt een aansluitend gesprek over juridische zaken wat luchtiger.” Ga je vaak terug naar Spanje? “Twee keer per jaar. Naar de streek waar ik vandaan kom. Het voelt altijd als weer thuiskomen. De gemoedelijk sfeer, gezellig kletsen. In Spanje mis ik natuurlijk wel de Hollandse drop.” Kijk je uit naar het WK? “Si! Het is zo jammer dat Nederland niet meedoet. Ik mis de vrolijke sfeer en leuke acties. Het WK leeft hier niet. Thuis in Zoetermeer hebben we Spaanse vlaggetjes opgehangen.” Waar ga je de wedstrijden van Spanje kijken? “Thuis. Samen met mijn Nederlandse en Spaanse familie. Ik ben getrouwd met een Nederlander. Mijn ouders, zus en een neef komen ook kijken. We maken er een gezellige avond van met lekkere Spaanse hapjes en drankjes. Gelukkig is Portugal-Spanje op vrijdagavond (15 juni, red.). Iedereen kan meekijken.”

In 2010 was de WK-finale Nederland - Spanje. Hoe was dat voor jou? “Een dubbel gevoel. Bitter sweet eigenlijk. Superleuk dat Spanje won! Maar ik had liever niet van Nederland gewonnen in de finale. Het was een overwinning met een zuur randje…” Spanje speelt tegen het Portugal van Cristiano Ronaldo. Dat zal vast speciaal zijn voor de Spanjaarden? “Absoluut. In Spanje steun je twee clubs. Een lokale club. Bijvoorbeeld de club uit de omgeving waar je bent geboren en opgegroeid. En vaak één van de twee grote clubs, Real Madrid of Barcelona. De Spaanse fans die voor Barcelona zijn, gruwen nu al van een goal van Cristiano tegen Spanje.” Wat zijn jouw favoriete clubs? “Sporting Gijón en Barcelona. Mijn vader is weer voor Celta de Vigo.” Wie is je favoriete Spaanse speler op het WK? “Andrés Iniesta van Barcelona. Hij gaat stoppen bij het Spaans elftal. Het wordt dus zijn laatste WK. Door zijn winnende goal tegen Nederland in 2010 wordt hij door veel Spanjaarden, ook in Madrid, gewaardeerd.” Hoe schat je de kansen van Spanje in? “We hebben zeker een kans. Toch zitten we in periode van verandering. De winnaars van 2008, 2010 en 2012 zijn gestopt of gaan binnenkort stoppen. Er komt jong talent aan. Maar of het goed genoeg is voor de WK-titel? Spanje kan ver komen. De kwartfinale is zeker haalbaar.” Wat voorspel je? “Spanje komt niet verder dan de halve finale. Een voordeel is dat we de finale dan rustig kunnen kijken.” Gracias Marian!

Lezers helpen lezer Wie kan ons helpen aan VS’97-voetbalplaatjes uit de jaren 2011 én 2012 om alsnog het voetbalalbum te completeren? Anneke 06-44 97 03 26 Wilt u ook een hulpverzoek plaatsen? Mail naar redactie@grootvoorschoten.nl


De Ru

Voorschoten Dagelijks geopend voor lunch & diner Maandag gesloten!!

AGENDA: JUNI VIS MAAND: VIS MENU MARSEILLE T/M 30 JUNI amuse, 4 gangen (surprise) vismenu € 27,50 p.p. alleen op reservering van dit menu (dieetwensen of vlees ipv is geen probleem)

Gazpacho, Koude Spaanse tomatensoep Of Artisjok / Makreelsalade Of Serranoham met meloen Ravioli met paddenstoelen Of Kabeljauw met krokante korst Of Roergebakken ossenhaas met groente Frambozen Panna Cotta Of Dama Blanca

LUNCH PLATEAU VIS T/M 30 JUNI sandwich krabsalade-gerookte zalm, sandwich garnalen kroket en soepje van de chef € 9,75 p.p.

VADERDAG 17 JUNI geopend voor brunch, lunch, borrel en diner: zie onze site! Audio Video Wasautomaat

BOOTARRANGEMENTEN in samenwerking met de waterkoker voor brunch, lunch, borrel, high tea & diner: zie onze site!

Vervanging

FIETSCULINAIR: 24 JUNI AS

Reparatie wasmachine en vaatwasser

www.fietsculinair.nl

Onderhoud

ONS TERRAS IS GEOEPEND!!!

Vervanging keuken inbouwaparatuur

AFWASSER GEZOCHT VOOR DE VAKANTIE!! Onze sanitaire voorzieningen zijn bereikbaar met een traplift.

T 071 561 26 16 I www.deru.nl

Voorstraat 25 2251 BL Voorschoten

Plein 18 Wassenaar, tegenover de Dorpskerk, 070 - 7789655 (Gratis parkeren op 100 meter afstand) Dagelijks geopend vanaf 12.00 uur en maandag op afspraak!! info@brasseriehetregthuys.nl www.brasseriehetregthuys.nl

‘Regthuys’ Rondvaart Een ‘Regthuys’ Rondvaart met de Waterkoker, twee topondernemingen die de handen ineen hebben geslagen en zo fantastische uitjes bieden: een lunch, borrel, high tea of zelfs diner met een ontvangst in het Regthuys aan het plein en daarna een gezellige voortzetting aan boord van de waterkoker vanaf de Haven van Wassenaar. Een ontvangst in het Regthuys aan het Plein met bubbels en een amuse en een voorgerecht met brood en boter met bijpassende wijn en daarna van 18.00 tot 20.00 uur varen waarbij een tussengerecht van huisgemaakte soep met boerenbrood en een scropino van limoen wordt geserveerd. Na het einde van de vaart volgt het hoofdgerecht met bijpassende wijn, dessert en koffie na in het Regthuys: het is één van de vele mogelijkheden van een geweldige avond uit, exclusief en uniek in deze regio.

Brasserie het Regthuys

Het is alweer ruim zeven jaar geleden dat Brasserie het Regthuys geopend werd door Martin en Patricia van der Ham. Het Regthuys is idyllisch gelegen, midden in het dorp op het bekende Plein. Sinds de opening van het restaurant hebben al duizenden bezoekers genoten van een

gastvrij onthaal door de medewerkers en heerlijke gerechten van hoog niveau. De kracht van het Regthuys ligt volgens Martin (ook bekend van het ‘Prentenkabinet’ in Leiden!) in het totaalplaatje: de prijs-kwaliteit verhouding van het eten en de vriendelijke, gastvrije bediening die de bezoeker graag een volledig verzorgd avondje uit biedt. Daarnaast is het Regthuys zes dagen per week geopend, in de middag kan men neerstrijken voor een heerlijke lunch en in de avond kan genoten worden van een driegangendiner. Met een grote selectie (speciale) wijnen kan bij elk gerecht een ander glas aangeboden worden. Dat duurzaamheid ook belangrijk is voor het restaurant blijkt uit dat er gebruik wordt gemaakt van verse groentes, rechtstreeks van het land. Elke maandag worden groentes gehaald bij de kweker,

waar de groentes verbouwd worden door verstandelijk gehandicapten.

Rondvaartboot de Waterkoker

De Waterkoker is nog een redelijk nieuw initiatief van Michael Lommers en Frans Koopsen: Een rondvaartboot, geschikt voor 24 personen inclusief 3 bemanningsleden. Het is een Giethoornse bok en bestaat helemaal uit eikenhout. De naam ‘de Waterkoker’ is een historische naam die past bij deze fraaie boot en het is ook de naam die de boot 50 jaar geleden al

had. De geheel gerestaureerde boot biedt ongekende mogelijkheden voor onder andere partijen, bruiloften, om gewoon wat te varen met familie of vrienden en dus ook voor diners, een lunch, borrel of high tea! Voor informatie of boekingen: Brasserie Het Regthuys, Plein 18, 2242 KC te Wassenaar. Martin van der Ham 06-46023426 www.brasseriehetregthuys.nl. Rederij ‘Waterkoker’, Johan de Wittstraat 173, 2242 TW, Wassenaar. T: 06 53 17 81 98, info@ mcalommers.nl


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018

Van den Assem en De Ridder Makelaars stellen klanten op hun gemak Nieuw kantoor creëert een gevoel van thuiskomen Makelaars Jo van den Assem en Debbie Van Beveren-De Ridder betrekken sinds kort een nieuw pand op Treubplein 3. Bij binnenkomst waan je je direct in een droomhuis. Jo en Debbie willen voor opdrachtgevers een baken van vertrouwen zijn. Door Tim Baas Amper binnen in hun nieuwe pand vallen meteen op een lounge met comfortabele stoelen, een prachtige apothekerskast en een houten keukentafel. Het moderne kantoor is geheel vernieuwd. Aan de hoge witte wanden hangt kunst. De muren worden beschikbaar gesteld voor het werk van lokale en nationale kunstenaars.

Huiselijke sfeer

Over de inrichting van het kantoor hebben ze goed nagedacht. Jo en Debbie hebben gekozen voor een prettige huiselijke sfeer. De opdrachtgevers worden op hun gemakt gesteld en voelen rust.

Vrijheid

De Voorschotenaren zijn ondernemers met hart en ziel. Vanuit een eigen visie zijn zij daarom een mooie creatieve onderneming gestart en dat voelt als vrijheid. Daar kunnen Jo en Debbie al hun passie in kwijt. Aan de keukentafel vertellen ze inderdaad bevlogen over hun vak.

Communicatie

Een koop- of verkooptraject duurt gemiddeld een half jaar. Het contact met de opdrachtgevers is intensief. Goede communicatie is van essentieel belang zo menen de dames.

instantie vooral benieuwd naar de achtergrond van de opdrachtgever en zijn of haar woonwensen.

Eerlijkheid

In de begeleiding anticiperen ze steeds op de vervolgstappen binnen het aan- of verkoopproces. Een belangrijk begrip hierin is eerlijkheid. De dames makelaars geven aan hoe de zaken ervoor staan zowel juridisch als bouwkundig. Kortom: twee makelaars die weten waar ze het over hebben en niet om de hete brij heen draaien. Opdrachtgevers komen later niet voor onaangename verrassingen te staan.

Verlengstukje

Is een potentiële koper toch niet geïnteresseerd? Dat is natuurlijk prima. Terugkoppeling op het waarom achter ‘het nee’ wordt zeer gewaardeerd. Daar leer je weer van en bovendien wordt dit ook door de verkopers van een woning op prijs gesteld. Jo en Debbie zijn het verlengstukje tussen koper en verkoper. De opdrachtgevers hebben hun woonwensen kenbaar gemaakt en de dames makelaars bemiddelen.

Actief in Voorschoten

Met hun makelaarskantoor dragen ze het verenigingsleven van Voorschoten een warm hart toe. De naam van het kantoor prijkt trots op het shirt van de tweedejaars meisjes E van hockeyvereniging Forescate. Ook hebben ze hun steentje bijgedragen aan de financiering van het Voorschoten Jazz Culinair en het Voorstraattoernooi petanque van Club de Petanque ‘De Six Prêt’. Vrijdagmiddag 15 juni aanstaande is de openingsborrel van het nieuwe pand, van 17:00 tot 19:00 uur. Restaurant Floris V verzorgt de hapjes en drankjes.

Bereikbaar

Het kantoor is goed bereikbaar. Voor de deur is ruime parkeergelegenheid. Het werkgebied van Van den Assem | De Ridder Makelaars beslaat de gemeenten: Voorschoten, Wassenaar, Leiderdorp, Leiden, Zoeterwoude, Leidschendam-Voorburg en Hazerswoude Dorp. Interesse om de huiselijke sfeer zelf te ervaren op Treubplein 3? Neem contact op via telefoon (071 300 00 66), e-mail (info@vandenassem-deridder.nl) of website (www.vandenassem-deridder.nl). Foto: Tim Baas

Persoonlijk contact

Voor hun opdrachtgevers willen ze meer zijn dan een makelaar die alleen een ‘te koop-bord’ in de voortuin plaatst. Wat hen echt drijft? Het persoonlijk contact met opdrachtgevers en hen een veilig en vertrouwd gevoel te geven. Opdrachtgevers worden bij binnenkomst door de huiselijke sfeer gelijk op hun gemak gesteld. In de lounge of aan de keukentafel wordt vervolgens het persoonlijk contact verder verdiept, ze nemen de tijd. In een eerste gesprek zijn ze in eerste

Makelaars Jo van den Assem (staand) en Debbie Van Beveren-De Ridder heten in de huiselijke lounge klanten welkom om een vertrouwd gevoel te geven. Foto: Tim Baas.

ZAKELIJK EN SPORT

11

Voorschotjes Voorschotenaren kunnen iedere week een gratis advertentie plaatsen in Groot Voorschoten. Heeft u een fietszitje of Donald Ducks te koop of zoekt u een salontafel, kookboek of jongensfiets? Stuur de tekst van uw particuliere advertentie van maximaal 20 woorden naar redactie@grootvoorschoten.nl. De spelregels: deadline dinsdag 12.00 uur; geen commerciële activiteiten; de redactie houdt zich het recht voor advertenties zonder opgaaf van reden te weigeren (geen telefonische uitleg mogelijk).

Te koop Babyspeelkleed met verwijderbare bogen € 5,- 0 tot +/- 6 maanden. Info: Voorschoten 071-5617925 Plantenpot Delft polychroom doorsnede 20 cm / 17 cm hoog € 30,-. Info: Voorschoten 071-5617925

Mooie seizoensafsluiting voor Forescate met promotie voor Heren 1! Afgelopen zaterdag speelden de A-D jeugdteams de laatste wedstrijden van het seizoen. Zowel de jeugdteams als hun ouders konden aan het einde van de dag genieten van het heerlijke weer en een barbecue op het complex van Forescate. Zondag was de spannende wedstrijd van Heren 1 om een promotieplek naar de eerste klasse te bemachtigen. In een thriller versloegen de mannen hekkensluiter Maarssen met 2-1 nadat ze lange tijd met 0-1 achterstonden. Na de wedstrijd hoorde het massaal toegestroomde publiek dat directe concurrent voor de promotieplek Amstelveen kostbare punten had gemorst waarmee promotie van Forescate een feit was. Een luid gejuich en applaus steeg op. Er was sowieso veel reden tot juichen afgelopen weekend. Dames 1 wist op de valreep de winst binnen te slepen door Dopie in de laatste seconden met 2-1 te verslaan. Ook Heren 2 en 3 haalden de volle drie punten, net als het ongeslagen Dames 4 dat nu met nog een wedstrijd te gaan de volle 57 punten uit 19 wedstrijden EN positief doelsaldo van maar liefst 110 punten heeft. Na de wedstrijden werden, zoals gebruikelijk, de kampioenen gehuldigd. Dit jaar waren JA1, D4, MB8, JD1 en MD5 hun concurrenten de baas in de competitie. De teams kregen voor het oog van het publiek allemaal een medaille omgehangen. De minst gepasseerde keeper dit jaar was Maarten Lamaker die uit de handen

van de jarige Kevin Segeren de gelijknamige bokaal kreeg uitgereikt. Ook Forescate coryfee Piet-Hein Reidsma kreeg een speciale prijs. Hij kreeg een Life-Time-Achievement trofee uitgereikt voor zijn hockeyverdiensten voor Forescate en het Nederlandse veteranen elftal. Piet Hein heeft vorige week na 50 jaar zijn spelerscarrière beëindigd. Gelukkig voor ons blijft hij bij de club betrokken. De komende weken is er nog van alles te beleven op de club. De jongste jeugd dag en het Forescate Familie Hockey Toernooi staan nog op de agenda en volgende weekend spelen de seniorenteams hun laatste wedstrijd. Heren 1 speelt een uitwedstrijd tegen voormalig koploper Overbosch uit Beverwijk. Het zou geweldig zijn als daar veel supporters van Forescate bij kunnen zijn. Hoewel het seizoen nog niet voor iedereen over is, kijken we terug op een mooi hockeyjaar. De vele wedstrijden en trainingen op ons complex waren natuurlijk niet mogelijk geweest zonder de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers en de medewerkers van de club. Verder bedanken we de supporters en de scheidsrechters voor de begeleiding van de teams. Tenslotte zijn we bijzonder dankbaar voor de belangrijke steun van alle sponsoren en de vriendenclub. Jullie hebben er voor alle spelers van Forescate een geweldig jaar van gemaakt! In de komende weken sluiten we een geweldig seizoen af, en kijken we al uit naar komend seizoen. (Tekst: pr.)

brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focussen we op vier

kernthema’s: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur. (Tekst en foto: pr)

IVN zoekt gemeenten voor 100 Tiny Forests Gemeenten kunnen zich vanaf dinsdag 5 juni bij IVN aanmelden voor het planten van een Tiny Forest. IVN Natuureducatie gaat 100 Tiny Forests, minibossen ter grootte van een tennisveld, aanleggen vóór 2021. Om dit doel te bereiken zoekt IVN 24 partnergemeenten, waarvan 12 gemeenten door IVN geselecteerd worden in 2018. In november van dit jaar planten IVN en deze gemeenten de eerste 12 Tiny Forests aan. In elke partnergemeenten komen minimaal 4 Tiny Forests te liggen. Elke gemeente met interesse voor het project Tiny Forest kan zich aanmelden voor 17 juli 2018.

Samenwerking is de sleutel

IVN wil de nieuwe Tiny Forests niet alleen realiseren in nauwe samenwerking gemeenten maar ook met lokale buurtinstanties en omwonenden, variërend van jong tot oud. IVN gelooft dat échte verandering bij de kern begint, daarom hebben kinderen en buurtbewoners een belangrijke rol in het project. In 2018

selecteert IVN 12 partnergemeenten en in 2019 nogmaals 12 gemeenten.

Voordelen voor gemeenten

Een Tiny Forest zorgt voor een groene impuls in de buurt. Het partnership biedt gemeenten een praktische manier om samen met burgers te werken aan beleidsdoelstellingen rondom biodiversiteit, klimaatbestendigheid, natuureducatie, gezondheid en leefbaarheid. Aan de hand van een beproefd Tiny Forest stappenplan zorgt IVN ervoor dat de gemeente binnen drie jaar vier minibossen heeft, die letterlijk en figuurlijk bruisen van het leven. Daarnaast wordt bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek dat het effect op biodiversiteit, tegengaan van hittestress, waterberging en CO2 opslag aantoont. Wil je als gemeenten meedoen met Tiny Forest? Aanmelden kan op www.tinyforest.nl.

Elke buurt zijn eigen minibos

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een

tennisbaan. Dit bos is niet alleen een belangrijke plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar hier. Meer natuur zorgt voor een gezondere leefomgeving, een natuurlijke leeromgeving voor kinderen en een rustpunt voor buurtbewoners. De komende drie jaar wil IVN 100 Tiny Forests in Nederland realiseren samen met gemeenten, samenwerkingspartners, buurtbewoners en basisschoolleerlingen. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag. IVN ontving 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij om dit te realiseren.

Over IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te


12

FOTOIMPRESSIE FORESCATE ZONDAG 10 JUNI - FOTO’S: A V.D. MEULEN

Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018

Hockey: Wedstrijdverslag MHC Forescate D1 – Dopie D1 Zondag 10 juni speelden de dames van MHC Forescate hun laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Dopie kwam op bezoek en die stonden na 21 wedstrijden met 1 punt onderaan de ranglijst. Op papier geen probleem voor de Voorschotense formatie. Forescate begon niet goed aan de wedstrijd. De dames uit Delft konden makkelijk mee hockeyen en Forescate slaagde er niet in om het spel te maken. Dopie had meer kansen en was feller op alle fronten. Het liep niet bij de thuisploeg en Dopie maakte hier goed gebruik van. Na twintig minuten wisten zij dan ook de openingstreffer te maken vanuit een strafcorner: 0-1. Forescate wist ook na dit doelpunt de wedstrijd niet naar zich toe te trekken. De dames uit Voorschoten kregen wel wat strafcorners, maar de keepster van Dopie hield haar doel schoon. Na 35 minuten zochten beide teams de kleedkamer op. Na de rust wist Dopie niet tot nauwelijks meer op de helft van Forescate te komen. Forescate creëerde corner na corner, maar de bal wilde er niet in. Met nog twintig minuten op de klok was het

bijna raak. Milou Raap sloeg hard op het doel met haar backhand, maar de tip-in van Chloë van Vliet bleef op de lijn liggen. De Blauwhemden voelden dat zij dichtbij de gelijkmaker waren, maar misten de échte scherpte in de cirkel. Twaalf minuten voor tijd kreeg Forescate dé ultieme mogelijkheid om de 1-1 te scoren vanuit een strafbal. Helaas rolde de bal verkeerd van de stick van Milou Raap, waardoor de keepster van Dopie de bal makkelijk kon tegenhouden. De tijd tikte door en de frustratie werd alsmaar groter bij de dames uit Voorschoten. Twee minuten voor tijd belandde de bal in de stick van Esther van Zonneveld. Zij bleef koel en wist de gelijkmaker te scoren: 1-1. Forescate kreeg hoop en bleef doordrukken. Het harde werken

resulteerde in een strafcorner. De scheidsrechters hadden al afgefloten, dus dit was de laatste kans van de wedstrijd. Een variant werd door de keepster niet goed weggewerkt, waardoor de bal bij Chloë van Vliet terecht kwam die bij de tweede paal stond. Zij sloeg de bevrijdende 2-1 binnen. Vreugde en opluchting aan de kant van Forescate, want Dopie maakte het de Voorschotenaren niet makkelijk. Aangezien de ‘concurrentie’ punten liet liggen, is Forescate zeker van plek 6 met nog 1 wedstrijd te spelen. De dames kwamen de winterstop uit als nummer 9, dus zij mogen trots zijn met deze plek. De heren wisten na de wedstrijd van de dames promotie naar de 1e klasse binnen te slepen. Beide vlaggenschepen spelen volgende week hun laatste wedstrijd van het seizoen. Dames 1 speelt om 12:45 uur uit tegen nummer 4 Pollux en Heren 1 reist af naar medekoploper Overbos. Aanvang van die wedstrijd is 14:45 uur.

SPORT

13

Marcel Boel wint brons op WK-vissen (Vervolg voorpagina) De verwachtingen waren vooraf hooggespannen omdat dezelfde ploeg vorig jaar wereldkampioen is geworden op het WK Feeder voor Teams – waar uitsluitend met een werphengel en zogeheten voerkorfje mag worden gevist. Tijdens de trainingsdagen aan het wedstrijdwater bleek echter al snel dat het een taaie visserij was waarbij weinig grote vissen werden gevangen. Na iedere training leek het bovendien taaier te worden. Bij alle teams kwamen er steeds minder bonusvissen zoals brasems boven water.

Niet cadeau

Assistent-coach en bankrunner Edgar Kuus kijkt desalniettemin terug op een geweldig toernooi. “Tijdens de trainingsweek werd duidelijk dat we het niet cadeau zouden krijgen. Toch wisten we een tactiek te bedenken die uiteindelijke leidde tot deze goed prestatie.” Het team richtte de pijlen

vooral op de voorns. “Gokken op grote vis viel af, dus we kozen voor een tactiek waarbij we op snelheid visten om zo veel kleine vis te vagen. Deze visserij vraagt een hele andere aanpak maar de ploeg pakte het geweldig op.”

Bronzen medaille

De tactiek resulteerde in 632 gevangen vissen, het hoogste aantal van alle 22 deelnemende landen. Omdat echter op gewicht werd gevist, moesten ze genoegen nemen met een derde plaats. Gezien de lastige omstandigheden alsnog een uitzonderlijk knappe prestatie. De ploeg – bestaande uit Marcel Boel, Ben van Ek, Jan Willem Plekkenpol, Edwin Timmer, Martijn Kroes, coach Jan van Schendel en assistenten Ramon Pasmans, Gerrit Ansing en Edgar Kuus – is inmiddels weer thuis en tijdens het Sportvisserij Nederland Topsportgala op Papendal (eind dit jaar) wordt de ploeg officieel gehuldigd. (Tekst en foto: pr.)

Hockey: Wedstrijdverslag MHC Forescate H1 – Maarssen H1 Na de 5-0 overwinning op Purmerend H1 mochten de Voorschotenaren deze week aantreden tegen Maarssen H1. Het was de voorlaatste wedstrijd en tevens de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Met nog zo weinig wedstrijden te gaan en het feit dat het bovenin erg dicht bij elkaar lag, was het noodzaak voor de mannen van Forescate om de winst te pakken. De eerste helft begon in het zonnetje en binnen tien seconden was er de eerste kans voor Forescate, Yannick van der Haas kon de voorzet van Tom Kruysmulder net niet binnen tikken. Na deze snelle kans voor Forescate was het echter Maarssen dat het spel maakte. De nummer 12 van de competitie wist meer inzet te tonen en zodoende wonnen ze veel duels en speelden ze beter dan Forescate.

Maarssen wist een paar strafcorners te versieren, de eerste paar werden goed gekeerd door de Voorschotense verdediging. Halverwege de eerste helft was er een corner die van richting werd veranderd door de uitloper, waardoor deze in het doel verdween, 0-1 voor Maarssen. Bij deze stand blies de scheidsrechter af voor rust. Bij het begin van de tweede helft wisten de heren van Forescate dat ze een

stapje harder moesten lopen, want bij verlies werd het erg lastig om nog in de top 3 te eindigen. De Voorschotenaren wisten nu ook wat meer kansen te creëren. De keeper van Maarssen wist een paar goede inzetten van Christiaan van der Feltz, Machiel van der Linde en Tim Pont goed te keren. Op een gegeven moment kreeg Forescate een strafcorner, die Tim Pont er goed in wist te pushen. Met de 1-1 op het scorebord kregen de Voorschotenaren meer energie en wisten ze Maarssen verder onder druk te zetten. Dit resulteerde in een nieuwe strafcorner en wederom wist Tim Pont de bal te verzilveren, 2-1. Deze stand wist Forescate vast te houden tot het einde van de wedstrijd. Toen het laatste fluitsignaal klonk was dat niet het enige goede nieuws voor Forescate, de concurrenten hadden punten laten liggen. Dit betekende dat Forescate nu al verzekerd is van een plaats in de top 3, wat betekent dat de promotie naar de eerste klasse een feit is. Na de wedstrijd werden de kampioenen uit de jeugd gehuldigd en was er een afsluitend TD. Volgende week mag Forescate afreizen naar Overbos voor de allerlaatste wedstrijd van het seizoen.

Hockey: Kampioenswedstrijd MHC Forescate JD1- MHC Zoetermeer JD1 Met een delegatie van trouwe supporters (ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s) zijn de jongens van JD1 Forescate afgereisd naar Zoetermeer. Het belooft een bloedstollende wedstrijd te worden met als doel het kampioenschap! De nummer 1 (MHC Forescate) tegen de nummer 2 (MHC Zoetermeer). Iets over 17:30 uur begint de wedstrijd. Binnen één minuut valt het eerste goal! De jongens van Forescate scoren en staan voor met 0-1! Het publiek van Forescate is uitzinnig! Maar we weten dat we er nog lang niet zijn…. Na een kwartier maakt Zoetermeer de gelijkmaker, 1-1. Ook de supporters van Zoetermeer zijn blij en laten dit duidelijk horen! De teams zijn aan elkaar gewaagd. Forescate blijft druk zetten en scoort vijf minuten later de

1-2! Zo gaan we de rust in! Forescate staat voor maar moet scherp blijven. Zoetermeer geeft zich niet zomaar gewonnen! In de tweede helft maakt Zoetermeer de gelijkmaker, 2-2. Zoetermeer zet meer druk. Maar gelukkig is daar de 2-3! De jongens ruiken de overwinning! Een opvallend moment in de wedstrijd is de groene kaart voor de keeper van Zoetermeer! De keeper rent op de bal af en schopt de bal weg maar doet dit net buiten de cirkel. Schrik en verwarring bij de

tegenstander. Drie minuten zonder keeper… Langs de lijn is de spanning van de gezichten van de supporters af te lezen! Er volgen twee strafcorners tegen…. Één minuut voor het eindsignaal krijgt Zoetermeer nog een kans op de gelijkmaker…. Mis! Het fluitsignaal klinkt en de jongens van Forescate D1 zijn door het dolle heen! Kampioen! Wat een fantastische afsluiter van een ge-wel-dig hockeyseizoen voor JD1! Nick, Guus, Jip, Tim, Maarten, Stijn, Joep, Jordy, Tom O, Jorian, Ben, Tom V, Thomas & natuurlijk Dante jullie zijn toppers! Bedankt supporters dat jullie in zulke groten getale aanwezig waren! (Teksten: pr. Foto’s: A. v.d. Meulen)

Leuke spelvorm voor de beginnende golfers De professionals van Golf4iedereen, Anneke en Joop Soonius, organiseren iedere zaterdag om 10:00 uur een ‘wedstrijd’ over 9 holes op golfbaan Het Wedde. In een leuke spelvorm kunnen de golftechnieken worden getoond en geoefend. De wedstrijd is speciaal voor beginnende golfers zonder officieel NGF-handicap en voor golfers die net hun handicap hebben gehaald. Voorop staat plezier. Het is de ideale mogelijkheid om kennis te maken met de golfsport en andere golfers. Ook doen deelnemers veel ervaring op door gewoon het spelletje te spelen op de baan. Iedere beginnende golfer is welkom. Dus ook niet-leden van VGC. Afgelopen zaterdag was de eerste editie. Met meteen twintig deelnemers op de baan was het een

groot succes. Dat belooft wat voor de toekomst.

Programma:

09.30 uur: Verzamelen, indelen van de groepen en speluitleg. 10:00 uur: Aanvang wedstrijd Prijs deelname: Leden van VGC € 3,50. Niet-leden € 3,50 + € 19,50, - extra voor de greenfee. Voor de winnaars van deze wedstrijden zijn er een aantal prijzen ter beschikking. Nodig ook je vrienden en kennissen uit, geen lid van de golfclub maar wel met enige kennis van de golfsport. Inschrijven voor vrijdag 17:00 uur. Vraag informatie en overleg hiervoor met Anneke 06 42 29 15 29 of anneke@golf4iedereen.nl (Tekst en foto: pr.)


Gewoon een klasse beter Iedere dinsdag (van 8 tot 16 uur) weekmarkt Wassenaar Berkheistraat Iedere vrijdag (van 8 tot 16.30 uur) weekmarkt Voorschoten Voorstraat

1 kilo kersen donker en zoet 3,95 2 dozen Hollandse aardbeien 2,99

De GSM Specialist & Horlogemaker

TOKO VLIETSTRA

Winkel

UITHEEMSE GROENTEN & HOMEMADE PRODUCTEN

Tegen inlevering van deze advertentie:

Vlamingstraat 41 2511 BA Den Haag 070 449 45 85 info@zkitelecom.nl www.denhaaggsmreparatie.nl

Bami of nasi-schotel van € 7,50 voor € 6,75 Huisgemaakte JAM 50% minder suiker 3 voor € 7,00 Deze aanbieding is geldig tot en met 23 juni

WIJ VERZORGEN OOK UW CATERING 06 43 83 20 06 b.g.g. 06 34 41 50 11 vgfruit01@gmail.com

Poelier Hans Ruardy Uw specialist in wild en gevogelte

Kant en klaar: • Ajam Pangang

500 gram €

7,50

• Kip Roedjak

500 gram €

7,50

• Kip Kerrie

500 gram €

7,50

BAKKERIJ ’T STOEPJE

Super saucijzenbroodjes 4 voor 3,50 + 1 gratis

Bloemenhandel Marco Spiegeler Vrijdag op de markt. Zaterdag in centrum

2 bossen zonnebloemen € 7,50 per bos € 4,00 Tel: 06 14 64 11 25


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018

SPORT

Goede resultaten voor Avanti bij Turn en Fun Op zaterdag 9 juni heeft Gymnastiekvereniging Avanti mee gedaan met de Turn en Fun in Zoetermeer. Al vroeg in de ochtend stonden ze met toch wel wat zenuwen klaar voor de wedstrijd.

Balkoefeningen

Na de opmars en de warming up mochten ze als eerste aan de slag op balk. De balkoefeningen zagen er keurig uit. Na de opsprong, die soms nog wat mis ging, bleef iedereen erop. Na balk gingen de turnsters door naar lange mat. Op lange mat hadden Mette den Hollander en Sterre Lindhout de hoogste scores van de wedstrijd 14.7 en 14.6. De dames sloten de wedstrijd af met sprong.

Trots

Aan het einde van de ochtend volgde de prijsuitreiking waarbij Mette

den Hollander een mooie gouden medaille won. Ook Sterre Lindhout, Tessa van der Kaaij, Yndi Regoor, Michelle Verhage en Dionne van Zutphen mogen trots zijn op hun behaalde resultaten.

Mooi en rustig

In de middagronde deden er nog twee dames en een heer mee. De dames mochten als eerste en begonnen ook op balk. Hier zagen we mooie en rustige oefeningen. De uitvoering op lange mat was eveneens stabiel en verzorgd. Sprong was ook hier de afsluiter en die was onverwachts goed. De dames vlogen

door de lucht. Wat voor Femke van Vliet uiteindelijk resulteerde in een welverdiende bronzen medaille. Silke Hoexum zat er vlak onder met een vierde plaats.

Goud

Als afsluiter was onze heer aan de beurt, Tinus Friedhoff begon op gelijke brug laag en hoog. Hij was vastbesloten zijn benen keurig recht en dicht te houden en slaagde hierin. Vervolgens lange mat die keurig afgewerkt werd, nauwelijks een foutje of krom been. Sprong was voor Tinus niet zijn allerbeste ooit, maar toch goed genoeg om uiteindelijk met goud te kunnen afsluiten! Alle deelnemers en leiding bedankt voor de inzet. (Tekst: pr.)

15

Groots paardenfestijn trekt 450 deelnemers naar recreatiegebied Vlietland Volgend weekend, zaterdag 23 en zondag 24 juni, is het prachtige watersporten recreatiegebied Vlietland voor het veertiende keer het decor voor een groot paardenevenement. Al bijna 450 ruiters en amazones hebben zich ingeschreven. Zij komen met hun viervoeters naar Vlietland om deel te nemen aan de meest spectaculaire en veelzijdige vorm van paardensport. De wedstrijd wordt gezamenlijk georganiseerd door paardensportverenigingen ‘de Blesruiters’ uit Stompwijk en ‘Koningin Emma’ uit Wassenaar.

Veelzijdigheid vereist

Bij deze ‘samengestelde wedstrijden’ laat elke deelnemer op drie onderdelen zien wat hij kan: een dressuurproef, een springparcours en een spannende cross-country. De meest veelzijdige ruiter, die aan het eind van de dag de minste strafpunten over drie onderdelen heeft verzameld, wordt Regiokampioen van Zuid-Holland in zijn of haar klasse. In tegenstelling tot eerdere berichten gaat de menwedstrijd dit jaar helaas niet door.

Bezoekers van harte welkom

U bent van harte uitgenodigd om de wedstrijden van dichtbij te volgen. Iedereen is welkom in het gezellige

strodorp met diverse paardenwinkeltjes en natuurlijk de catering. De beste manier om de wedstrijd van dichtbij te volgen, is een rondwandeling langs de hindernissen op het compacte en overzichtelijke wedstrijdterrein. Al wandelend komt u langs de hindernissen met veelbelovende namen als ‘de Ophaalbrug’, ‘de Speeltuin’ en ‘de Pipo-wagen’. Ook de altijd spannende waterhindernis ontbreekt natuurlijk niet. Zowel op zaterdag als zondag begint het programma om ongeveer 09.00 uur. De toegang en het parkeren zijn het hele weekend gratis. Meer informatie en een routebeschrijving zijn te vinden op: www.eventingzuidholland.nl (Tekst en foto: pr.)

Van links naar rechts: Mette den Hollander, Yndi Regoor, Sterre Lindhout, Michelle Verhage, Tessa van der Kaaij, Dionne van Zutphen. Hiernaast van links naar rechts: Femke van Vliet en Silke Hoexum, onder Tinus Friedhoff. (Foto: pr.)

Forescate meisjes D5 wederom kampioen! Zaterdag 9 juni was de bloedstollende ontknoping voor de hockey veldcompetitie van de meiden van Forescate D5. Met een gelijk aantal punten, maar beter doelsaldo stond Forescate eerste in de competitie en mocht zij haar laatste wedstrijd spelen tegen de nummer twee, de meiden van Alecto D5. Een gelijkspel zou voldoende zijn om de winst binnen te halen. Spandoeken en het in grote aantallen aanwezige publiek gaven al aan dat dit geen gewone wedstrijd zou gaan worden.

Eerste helft

De meiden begonnen meteen goed. Al na vijf minuten wist Suzanne voor Forescate het eerste doelpunt te maken. Niet snel daarna dwongen de meiden van Forescate een strafcorner af. Een perfect uitgevoerde variant twee van de strafcorner zoals geoefend met trainster Saskia ging er vol in! Didi sloeg scherp aan, Sarah nam perfect aan en gaf de bal vliegensvlug af aan Suzanne en het was wederom Suzanne die met een enorme poeier een doelpunt maakte. De verdediging liep gesmeerd met

V

1001 DAG ADER !

TIPS

Sofie, Nikki en Polly (Eva) en met Puck op goal wist geen enkele bal de doellijn te passeren. Met een veilige 2-0 ging Forescate de rust in.

Er vol tegenaan

Ook in de tweede helft gingen de meiden van beide partijen er weer vol tegenaan. Annelie en Romayla hielden het samen achter potdicht en het middenveld was onverslaanbaar met Isabel. Maar de fanatieke meiden van Alecto gaven geen enkel moment op en wisten nog een doelpunt te maken.

Verdere aanvallen werden vakkundig door Rozemarijn uit het doel geweerd. Beide teams bleven tot de laatste seconde alles geven. Met Paige, Eva, Fiene en Lynn in de voorhoede was er nog menig mooie aanval, maar het was Ivy die het derde doelpunt maakte met een prachtige tip-in. Het spel was met 3-1 nu echt gespeeld.

Wederom kampioen

De meiden van Forescate D5 waren na eerder in de zaal ook al kampioen te zijn geworden nu ook verdiend kampioen op het veld. Dit is allemaal mogelijk gemaakt door de supertrainingen van Marc en Saskia, het fantastische management van Hanneke en natuurlijk de tomeloze inzet van de topmeiden van Forescate D5. Wat een fantastische afsluiting van een geweldig seizoen! (Tekst en foto: pr)

BeachRun voor de Dirk Kuyt Foundation De allereerste Dirk Kuyt Foundation Beach Run! Op 15 juni vindt deze leuke run plaats in Katwijk met start en finish bij het stadion van KVV Quick Boys. Het parcours van deze run gaat dwars door de duinen en over het strand van Katwijk. Er zijn drie afstanden; een 1 km, 5 km (verhard/onverhard) en 10 km (verhard/ onverhard). Het onverharde parcours gaat deels over het strand. Daarnaast is er een wandelparcours van 12,5 km voor de echte wandelaars! De run vindt plaats voorafgaand aan de Kampioenendag van de Dirk Kuyt Foundation en heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor deze mooie stichting. De run is voor iedereen toegankelijk! Sport & fun for everyone!

Dirk Kuyt Foundation

Voor velen is sporten vanzelfsprekend, maar voor mensen met een beperking is dit helaas niet het geval. Voor die groep mensen zet Dirk Kuyt Foundation zich in om sportevenementen mogelijk te maken, zodat mensen met een beperking ook kunnen ervaren hoe leuk sporten is!

Inschrijven

Dit wordt een toffe run waar je natuurlijk aan mee wilt doen! Dit kan individueel maar ook met een groep vrienden, vriendinnen, collega’s etc. Kijk voor meer informatie op www. dirkkuytfoundationbeachrun.nl en schrijf je in! (Tekst en foto: pr.)

Krant niet ontvangen?

MEGASTORE LEIDERDORP

Heeft u geen ‘Nee-Nee-sticker’ en toch Groot Voorschoten niet in de bus gekregen? Dan vinden wij dat heel vervelend en onze excuses hiervoor. Laat het ons weten door een email te sturen met uw adresgegevens naar: redactie@grootvoorschoten.nl


EXCLUSIEVE BUITEN MEUBELEN FLOWER-FARM WASSENAAR / OUTDOOR FURNITURE AND CLEANING

Freelance grafisch vormgeefster Creatief DTP

info@alexandragp.nl

WWW.FLOWER-FARM.NL Oostdorperweg 151 A 2242 NJ Wassenaar (070) 5118540 www.flower-farm.nl

Alexandra Lambert 06 57 88 12 96 www.facebook.com/ AlexandraGrafischeProducties

n ne 2x trai is at gr • altijd met Personal Trainer • omkleden niet nodig • merk- en meetbaar resultaat

Er va ar ! het z elf

FIT01664

fit20 Wassenaar Van der Oudermeulenlaan 1, Wassenaar (070) 21 90 822 • www.fit20wassenaar.nl

P O O K R E V T I U S G N I OPHEFF Save the date Nu 50% korting

Kerstshow geopend!

Kerstartikelen

Shopping 70% / TuinmeubelenNight tot 50%

Op de originele verkoopprijs en m.u.v.: Snijbloemen en arrangementen, Veursestraatweg 292 D,Bezorg-, opmaak-, montage- en verhuurkostenPlanten, Cadeaubonnen, Grond- en LEIDSCHENDAM mestproducten, Orangerie, Diervoeders, 070-3203300 Gasflessen, Netto-netto artikelen

www.lifeandgarden.com

25 november X-mas Shopping Night!

genieten met groen

ZONDAG VADERDAG! OPEN 12 – 17 U. ZONDAG OPEN 12-17 u. Veursestraatweg 292 D, LEIDSCHENDAM 070-3203300 www.lifeandgarden.com

VRIJWILLIGERSWERK IN VOORSCHOTEN

Een lach op iemands gezicht, scholing, nieuwe ervaringen, voldoening, leuke contacten… Je krijgt zoveel terug voor het doen van vrijwilligerswerk! Heb je veel of wat minder tijd, wil je iets in de natuur doen of met mensen, structureel of juist incidenteel; er is echt voor ieder wat wils! We denken graag met je mee tijdens een persoonlijk adviesgesprek. Of neem eens een kijkje op ons digitale platform: www.voorschotenvoorelkaar.nl. Hier komen vraag en aanbod voor vrijwilligerswerk in Voorschoten bij elkaar. Natuurlijk zijn we er ook voor vrijwilligersorganisaties. Wij kunnen helpen met advies, verbinding, het plaatsen van vacatures en het bevorderen van deskundigheid. Zo organiseren we ieder jaar een aantal netwerkbijeenkomsten voor vrijwilligersorganisaties. Tijdens deze bijeenkomsten wordt een relevant thema besproken en kunnen organisaties onderling ervaringen uitwisselen. Wij staan graag voor je klaar! Wil je meer informatie of heb je een vraag? Aarzel niet om contact op te nemen via de mail: info@voorschotenvoorelkaar.nl of telefonisch: 071 561 90 01. Het team van Voorschoten Voor Elkaar

VRIJWILLIGERSVACATURES UITGELICHT

Bij Voorschoten Voor Elkaar gaan we ervoor dat je vrijwilligerswerk vindt dat goed aansluit bij jouw interesses. Hieronder zie je een aantal van de vacatures uitgelicht. Op onze website: www.voorschotenvoorelkaar.nl vind je het volledige aanbod van vacatures. Je bent ook van harte welkom om een afspraak met ons te maken voor een persoonlijk adviesgesprek: we helpen je graag verder! 107654 Amnesty Werkgroep afdeling Voorschoten/Wassenaar De Werkgroep Amnesty International Voorschoten-Wassenaar is met spoed op zoek naar versterking. Als het u leuk lijkt om mee te helpen met het organiseren van activiteiten of waar nodig bij te springen maken we graag kennis met u. Hiernaast zoeken we ook vrijwilligers voor verschillende eenmalige activiteiten zoals een vrijwilligersmarkt, verkopen van Amnesty producten op een kerstmarkt, vrijwilligers voor de schrijfmarathon en gastdocenten. Interesse? Stuur een berichtje via het digitaal platform voor meer informatie of een kennismaking! 105843 Vereniging Ouderenbelang Voorschoten Wij zijn op zoek naar een Webbeheerder voor het onderhouden en up to date houden van onze website. Je plaatst evenementen op de website, de nieuwsbrief, foto’s, mededelingen, ingezonden stukjes, etc. We verwachten dat je hier gemiddeld 1 uur per week werk aan kan hebben. Afhankelijk van de werkzaamheden kan dit de ene week 2 uur zijn en de volgende week niets. Je kan je tijd zelf indelen. Neem een kijkje op onze website www.vovvoorschoten. nl om te zien hoe onze website eruit ziet! En heb je interesse om ons hierbij te ondersteunen, neem dan snel contact op. 107709 Speelotheek zoekt penningmeester Met behulp van een boekhoudprogramma het bijhouden van de financiën, bijwerken van het grootboek en het opstellen van de balans en jaarrekening. Daarnaast 1x per jaar het innen van de contributie van de leden. Ook moeten er nieuwe versies van het uitleenprogramma van de speelotheek geïnstalleerd worden. Wij zoeken iemand met affiniteit met boekhouden die ook handig is met computers. Het gaat om een tijdsinvestering van ongeveer 4 uur per maand. Lijkt het je leuk om bij de speelotheek te komen werken? Neem dan snel contact met ons op via het digitaal platform. 95617 Voorschoten Voor Elkaar zoekt gastvrouw of gastheer? Ben jij sociaal en houd je van gezelligheid en natuur? Dan ben je bij de Heemtuin op de juiste plek! De Heemtuin ligt in het Berkhoutpark, een schitterende omgeving. Vlak naast de Heemtuin ligt ons ontmoetingscentrum, waar het 3x per week mogelijk is om gezellig koffie/ thee te komen drinken. Ook is er op donderdag een beweegactiviteit. Wij zijn voor ons ontmoetingscentrum de Heemtuin op zoek naar vrijwilligers die gasten willen ontvangen voor koffie en thee en een luisterend oor willen bieden. Ben je beschikbaar op donderdagochtend tussen 10.30 – 12.30 neem dan snel contact op! 77397 Vitalis Maatjesproject voor kinderen (5 t/m 18 jaar) ‘Dank je wel voor de leuke dag!’ Dat is de slogan van stichting Vitalis. Een maatjesproject voor kinderen die wat extra aandacht kunnen gebruiken. De kinderen en jongeren (5 t/m 18 jaar) die bij Vitalis worden aangemeld zijn kinderen die opgroeien in een thuissituatie waar problemen zijn. Als vrijwilliger word je gekoppeld aan een kind dat bij jou past. Jullie gaan minimaal 6 maanden en maximaal anderhalf jaar lang met elkaar op pad. Leuke dingen doen! Als vrijwilliger ben je geen hulpverlener. Je bent een steuntje in de rug voor het kind aan wie je wordt gekoppeld. Er zijn veel kinderen die behoefte hebben aan een maatje! 102151 Scarabee Leiden Inloophuis zoekt gastvrouw-/heer Inloophuis Scarabee is dé ontmoetingsplek in de regio voor mensen met kanker en hun naasten. Als gastvrouw/heer ontvang je de gasten, gaat met hen in gesprek en geef je (niet medische) informatie. Inloophuis Scarabee biedt je een enthousiast en betrokken team van vrijwilligers die je maandelijks ontmoet voor werkoverleg/intervisie naast het onderling contact tijdens de dienstenwissel. Daarnaast krijg je een communicatietraining via onze koepelorganisatie IPSO en jaarlijkse bijscholing. Geïnteresseerd? Stuur een bericht en we nemen contact met je op. 99766 Museum Voorschoten zoekt medewerker voor de tentoonstellingsgroep De tentoonstellingsgroep is bij Museum Voorschoten verantwoordelijk voor het maken van tentoonstellingen. Dat begint bij het bedenken van de thema’s, het doen van onderzoek tot en met het bewerken van foto’s en films tot het inrichten van de vitrines. De groep bestaat uit ongeveer 10 enthousiaste mensen. Bij het inrichten van een tentoonstelling wordt enkele dagen intensief samengewerkt. De ideale kandidaat heeft interesse in erfgoed, kunst en cultuur, is handig en kan omgaan met tekst, film en fotobestanden. Wilt u ons helpen heden en verleden van Voorschoten om te zetten in boeiende tentoonstellingen? Dan willen we graag kennismaken!

Wij zijn op zoek naar SOCIALE & BETROUWBARE ZORGHULPEN. Ben je op zoek naar een uitdagende, verantwoordelijke en afwisselende baan? Wil je werken voor cliënten en in een organisatie die jouw inzet waarderen? Mail dan je CV, motivatie en beschikbaarheid.

105851 Bibliotheek Voorschoten zoekt taalvrijwilligers Als taalvrijwilliger verandert u levens. Heeft u affiniteit met taal en wilt u graag anderen helpen? Er zijn verschillende taken voor taalvrijwilligers: u kunt de intake van nieuwe taalvragers en –vrijwilligers begeleiden op het Taalspreekuur, als taalmaatje iemand individuele helpen of een groep (bijvoorbeeld de taalklas) begeleiden. U kunt zelf aangeven welke taak of taken u wilt uitvoeren. U bent minimaal 1 jaar beschikbaar voor 2 uur per week en doet mee aan een basistraining. Het taalspreekuur is wekelijks op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. Taalmaatjes die iemand individueel helpen, kunnen in overleg met de taalvrager een tijdstip afspreken.

☎ 071 - 515 05 05 ✉ werken@groenoordzorgt.nl www.groenoordzorgt.nl

65958 Florence zoekt wandelvrijwilligers De wandelclub van Florence zoekt nog nieuwe wandelvrijwilligers die op dinsdagmiddag beschikbaar zijn. We wandelen vanaf 14.00 uur. Heb jij affiniteit met ouderen en kan je een rolstoel duwen? Kijk dan op het Digitale Platform en neem contact op met Anita!


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018

Een dag vol turnen en plezier… De jongens van Gymnastiekvereniging Slank en Kwiek Voorschoten hebben meegedaan aan de Turn & Fundag van het District Zuid-Holland KNGU. Er was sprake van een geslaagde dag met wel 8 eerste prijzen! Het afsluitende ‘Fun-gedeelte’ maakte de dag compleet. Zaterdag 9 juni werd deze Turn & Fundag in Zoetermeer georganiseerd. De jongens van Slank en Kwiek tussen 7 en 13 jaar deden hieraan mee. De dag begon met een wedstrijd op de toestellen brug, vloer en sprong. Daarna was het Fun-gedeelte, waarbij ze allerlei spellen en springtoestellen hebben gedaan.

Eerste plaats

Max Barends en Ben Hoogvliet

begonnen met de wedstrijd. Max liet een nette brugoefening zien en behaalde een mooie eerste plaats. Ben deed voor het eerst mee aan een turnwedstrijd en liet keurige oefeningen zien. Hij eindigde ook als eerste. Met een perfecte hoeksteun op brug werd Chris Lootsma eerste. Ben Guldenmund liet een keurige kip in de brug zien en behaalde een eerste plaats. Met een keurig afgewerkte vloeroefening behaalde Dylan Hoogewoonink een tweede plaats. Zowel Thom Tinga als Niek Oliver schitterden met hun handstanden op de brug. Dit resulteerde voor beiden in een eerste plaats. Matthias Fransen turnde voor het eerst in tijden op een lange mat en

liet alsnog een mooie oefening zien. Hij werd hiermee eerste.

Salto

Sven Overdevest maakte een mooie salto met goede landing en werd vierde. Jasper Tulkens liet een hele mooie hoeksprong zien, waarbij hij, voor het eerst, in één keer ‘stil’ stond. Hij eindigde als derde. Op de minitramp lieten Edward Harker en Jesper van Duijn een mooie hoge ‘barani’ zien. Edward eindigde als derde en Jesper als eerste.

SPORT

17

Jeu-de-boules voor Recreanten bij De Six Pret Dat bewegen goed is voor iedereen, is algemeen bekend. Maar als hardlopen en springen iets minder gaat hebben wij een goed alternatief voor u. Daarom gaat jeu-de-boules-vereniging ‘De Six Pret’ uit Voorschoten deze zomer weer jeu-de-boules inloopavonden organiseren voor iedereen die kennis wil maken met

onze vereniging. Onze baan is gelegen naast het Activiteitencentrum ‘De Boschbloem’ aan de B.S. van der Oyelaan. De inloopavonden zijn: donderdag 14 en 21 juni, 12 en 19 juli en 9 en 16 augustus. Aanvang 19.30 uur, melden 19.50 uur. Boules zijn aanwezig. Iedereen is van harte welkom! (Tekst en foto: pr.)

Trots

De trainers zijn erg trots op alle jongens. Kortom, een succesvol evenement en een geslaagde dag! (Tekst en foto: pr.)

Oproep WK voetbal Rusland 2018

Nieuwe banen en hekwerken voor Tennispark Adegeest Tennispark Adegeest vervangt vanaf 18 juni compleet alle tennisbanen inclusief hekwerken. Hiermee realiseert Adegeest deel twee van het ambitieplan voor een geheel vernieuwd tennispark 2.0 in en voor Voorschoten. De renovatiewerkzaamheden nemen ongeveer drie weken in beslag en worden uitgevoerd door Fa. Huisman Sportveld Innovatie BV uit Lisse.

Nieuwe banen

Nadat in oktober 2017 het nieuwe clubhuis officieel door burgemeester Bouvy in gebruik werd genomen, is kort daarna gestart met de voorbereidingen van fase twee van de renovatie van het tennispark. Dit betreft het vervangen van de twintig jaar oude banen en hekwerken. Er is gekozen voor zandkunstgrasbanen van het merk Probounce. Deze banen zijn geschikt voor elk weertype. Zelfs bij zware regen- en sneeuwval kunnen de banen in zeer korte tijd weer bespeeld worden en houdt de Probounce baan haar maximale speeleigenschappen. Hiermee onderscheidt tennispark Adegeest zich qua bespeelbaarheid in positieve zin ten opzichte van de

traditionele gravel - en smashcourtbanen waarop bij slechte weersomstandigheden minder snel gespeeld kan worden.

Open dag

Op 23 september organiseert Adegeest een open dag op het park. Hierbij kan heel Voorschoten de nieuwe banen uitproberen en het clubhuis bekijken. Er zijn diverse activiteiten rond de tennissport en er worden aantrekkelijke lidmaatschapsacties en kortingen aangeboden.

Barbecue

Omdat er tijdens de renovatieperiode niet getennist kan worden, hebben alle leden op zaterdag 9 juni jl. vlammend afscheid van de oude banen genomen. Dit in de vorm van

een gratis barbecue voorzien van live muziek door de Leidse formatie Back2Basic. De zeer drukbezochte barbecue sluit helemaal aan bij het sociale en no-nonsens karakter van het tennispark dat met het fraaie clubhuis bekend staat om zijn gastvrijheid, gezelligheid en sportiviteit. Typerend voor Adegeest is bijvoorbeeld dat er geen digitale baanreservering mogelijk is. Iedereen komt gewoon naar het clubhuis om met zijn spelerskaart een tennisbaan af te hangen. De eventuele wachttijd wordt opgevuld met een praatje en een kop koffie.

Interesse?

Kom gerust eens langs. Tennispark Adegeest is gevestigd aan de Weddeloop 4 op het sportpark in Voorschoten. Kijk voor meer informatie op www.tennispark-adegeest.nl (Tekst en foto: pr.)

Het WK Voetbal in Rusland gaat bijna van start! Op 14 juni is om 18.00 uur al de openingswedstrijd in het Luzhnikistadion in Sint-Petersburg tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Helaas doet Oranje niet mee… Wel 32 andere landen. Ben je inwoner van Voorschoten, dol op voetbal en doet jouw land mee aan het WK (zie onderstaand rijtje)? Dan is Groot Voorschoten op zoek naar jou! We willen je graag interviewen over je passie voor voetbal, de kansen van je land op het WK, hoe je het WK zal beleven en meer. Interesse? Neem dan met ons contact op! Mail: redactie@grootvoorschoten. nl of telefooneer: 06 82 82 49 06/070 51 71 004.

De deelnemende landen zijn:

Argentinië, Australië, België, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Denemarken, Duitsland, Egypte, Engeland, Frankrijk, IJsland, Iran, Japan, Kroatië,

Marokko, Mexico, Nigeria, Panama, Peru, Polen, Portugal, Rusland, Saudi-Arabië, Senegal, Servië, Spanje, Tunesië, Uruguay, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland. (Foto: pr) Tim Baas

Kom meespelen op de langste dag van het jaar De Voorschotense Petanqueclub ‘De Six Prêt’ organiseert op donderdagavond 21 juni het Midzomeravond Petanquetoernooi. Dit toernooi is voor iedereen in en buiten Voorschoten die (nader) kennis wil maken met het spel en de vereniging. Deelname is geheel gratis. Spelmateriaal is in voldoende mate aanwezig. Inschrijving kan per team van twee personen, of individueel. In dat laatste geval wordt u aan een speler van de vereniging gekoppeld. De aanvang van het toernooi is om

19.30 uur. Inschrijven kan vanaf 19.00 uur. Rond 22.30 uur zal de avond zal worden afgesloten met de uitreiking van de diverse prijzen. Het speelterrein van de Voorschotense Petanqueclub ‘De Six Prêt’ naast activiteitencentrum De Boschbloem aan de Baron Schimmelpennick van de Oyelaan 39. U bent daar, op de langste dag van het jaar, van harte welkom. Meer informatie over de vereniging kunt u vinden op de site www.dspvoorschoten.nl. (Tekst en foto: pr.)


Doener of denker? Laat je adviseren tijdens de Keuzebegeleidingsdag Je kunt voorlichters alles vragen over onze mbo-opleidingen. En je krijgt persoonlijk advies van een studiekeuzeadviseur. Op drie locaties • Leiden (Bargelaan) • Gouda (Groen van Prinsterersingel) • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) Woensdag 7 maart 14.00 – 17.00 uur Registreren via mborijnland.nl/kies


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018

WAT IS ER TE DOEN?

19

Bibliotheek Donderdag 14 t/m zondag 17 juni

Veel mooie boeken op de Amnesty boekenmarkt. (Foto: pr.)

Kom tussen 14 en 17 juni naar de Amnesty boekenmarkt

De boeken vinden waar je al zo lang naar zoekt. Of wat fijne lectuur voor de vakantie op de kop tikken. En dat

allemaal voor kleine prijzen. Daarvoor moet je bij de boekenmarkt van Amnesty International Voorschoten/ Wassenaar zijn. De markt is dit jaar van 14 tot en met 17 juni in ‘De Ontmoeting’ en ‘Het Pluspunt’, achterzijde van het Gezondheidscentrum Noord Hofland, Jan Evertsenlaan 2 te Voorschoten. In de afgelopen weken zijn heel veel boeken ingeleverd. Romans en thrillers, maar ook prachtige boeken over kunst, koken, tuinieren, techniek, kinderenboeken en boeken in andere talen. Er zijn ruim dertig rubrieken. Bij romans en thrillers zijn de boeken zoals altijd op alfabet gesorteerd. Een boek is zo snel gevonden.

De verkoop start op donderdag 14 juni om 10.00 uur. Die dag en op vrijdag 15 juni kun je terecht van 10.00 tot 20.00 uur. Zaterdag 16 juni is de boekenmarkt van 10.00 tot 17.00 uur, zondag 17 juni van 13.00 tot 17.00 uur. Op zondag worden alle dan nog aanwezige boeken verkocht voor de helft van de prijs. De boeken die dan nog over zijn, gaan naar diverse kringloopwinkels in de regio. Zo blijven alle boeken behouden voor een goed doel. Deze boekenmarkt wordt mede mogelijk gemaakt door de Protestantse Gemeente te Voorschoten, Bouwmensen Delft en Aannemersbedrijf Th. Remmerswaal in Wassenaar.

een filmvoorstelling in het Filmtheater naar aanleiding van de zomertentoonstelling op het kasteel. Dit jaar wordt de digitaal gerestaureerde moderne filmklassieker Howards End vertoond met Anthony Hopkins en Emma Thompson. De voorstelling krijgt dit jaar een kort maar uniek voorprogramma. Voorafgaand aan Howards End vertoont het Filmtheater enkele minuten teruggevonden beelden die in 1948 van het kasteel en het park zijn gemaakt als één van de eerste Nederlandse 3D-filmexperimenten. De beelden laten het studentencorps uit Delft zien tijdens een lustrumviering bij het kasteel. Dit unieke filmmateriaal werd eind mei gepresenteerd tijdens de Collectiedag van het Eye Filmmuseum in Amsterdam en is nu voor het eerst in Voorschoten te zien. De 3D-bioscoopprojector van het Filmtheater laat de holografische beelden zien in al hun herstelde glorie. Filmrestaurateur Gerard de Boer stelt de beelden

beschikbaar en is aanwezig. Wim van den Eijkel, senior gids en archivaris van Duivenvoorde houdt een korte introductie over de huidige tentoonstelling op Duivenvoorde. Filmtheater Voorschoten noemt het `een fantastische filmvondst voor Voorschoten. Maar het is ook zo voorbij, je kan het zien als een exclusief en heel lekker taartje, het is zo op maar als Voorschotenaar vergeet je het nooit.` De Britse film Howards End uit 1994 gaat over een landgoed dat door de generaties wordt overgedragen en sluit aan bij de tentoonstelling ‘Het verhaal van Duivenvoorde’ over de verschillende familiegeneraties die het kasteel bewoonden. Meer over Gerard de Boers zoektocht naar de Nederlandse 3D-geschiedenis via: youtu.be/8sQD3LwGsV0 Meer informatie en kaartverkoop: www.filmtheatervoorschoten.nl, Prinses Marijkelaan 4. (Tekst en foto: pr.)

Vrijdag 15 juni

Unieke 3D-filmbeelden uit 1948 van Kasteel Duivenvoorde in Filmtheater Voorschoten

Filmtheater Voorschoten vertoont voorafgaand aan de voorstelling van Howards End op vrijdag 15 juni unieke filmbeelden in 3D van Kasteel Duivenvoorde die zijn opgenomen in 1948. De teruggevonden en gerestaureerde beelden werden op 26 mei gepresenteerd in Eye Filmmuseum in Amsterdam tijdens de Collectiedag van het museum. Jaarlijks organiseren Kasteel Duivenvoorde en Filmtheater Voorschoten

Zondag 17 juni Inloopconcert ‘Een zomerboeket’

Op zondagmiddag 17 juni aanstaande wordt van 16.00 tot 17.00 uur alweer het laatste inloopconcert van dit seizoen in Het Kruispunt gehouden. Deze middag wordt het programma verzorgd door Franc Straetemans, Louisa Löffler en Ruud Overduin. Deze enthousiaste mensen maken al een aantal jaren onderdeel uit van een grote groep muzikanten die iedere derde zondag van de maand op het podium van Het Kruispunt musiceren. Als start van de zomer verzorgen zij een licht en luchtig programma op vleugel, tenorsax, klarinet en dwarsfluit. De toegang voor dit inloopconcert is gratis. Adres: Schoolstraat 2, tegenover Albert Heijn. Na afloop is er de mogelijkheid een bijdrage te leveren bij de uitgang. In De Werf kan dan

onder het genot van een drankje nog worden nagepraat. (Tekst: pr.)

Excursie Zoemen in het veen

Zondag 17 juni vindt om 14:00 uur de excursie Zoemen in het veen naar de moerastuin van Polderpark Cronesteyn plaats. In dit dieperliggende deel van het park, waar van alles

groeit en bloeit wat van natte voeten houdt, is de zomer in gang gezet. De purperen rietorchis bloeit tussen het geel van de ratelaars. Hommels, vlinders, libellen en andere vliegende beestjes hebben hier hun eldorado gevonden. Tot vreugde van insectenetende vogels als kleine karekiet en fitis. Er zal vooral ook aandacht worden besteed aan de aanwezige wilde bijen. Wilde bijen hebben het momenteel niet makkelijk, en verdienen bescherming. Zie ook www. nederlandzoemt.nl De excursie duurt van 14:00 – 16:00 uur. Verzamelplaats De tuin van de Smid, middenin het park. Droog en nat wisselen elkaar af in de moerastuin. Let op: waterdicht schoeisel is na een stevige regenbui een aanrader.

Woensdag 20 juni van Rotterdam naar bestemmingen in Europa. (Foto: pr.)

NVBS-avond over Betuweroute

De Betuweroute speelt een steeds belangrijkere rol in het goederenvervoer

De afdeling Rijnland van tram- en treinvriendenclub NVBS organiseert op woensdag 20 juni een avond over de Betuweroute, de veelbesproken goederenspoorlijn tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Na een schuchter begin, speelt de drukke lijn een steeds belangrijkere rol in het Europese goederenvervoer, tot

aan Genua in Italië. Gerrit Nieuwenhuis, auteur van een boek over de Betuweroute, doet de historie van de lijn uit de doeken en bespreekt toekomstige ontwikkelingen. De voor iedereen toegankelijke NVBS-avond van 20 juni wordt gehouden in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Bijdrage in de kosten voor NVBS-leden 2,50 euro, voor niet-leden 3,50 euro. (Tekst: pr.)

Deze week in Bibliotheek Voorschoten Vrij 15 juni, 10.00 – 12.00 uur: Taalspreekuur Din 19 juni, 10.00 – 12.00 uur: Formulierenbrigade Din 19 juni, 10.00 – 12.00 uur: Digitaal spreekuur

Din 19 juni, 17.00 – 18.30 uur: Formulierenbrigade Woe 20 juni, 14.30 – 15.00 uur: Voorlezen Meer informatie via de website www.obvw.nl

Extra lezing Hoogsensitiviteit in Bibliotheek Wassenaar Wegens groot succes organiseert Bibliotheek Wassenaar een extra lezing hoogsensitiviteit in Bibliotheek Wassenaar. Karen Schröder en Mirjam van Leeuwen vertellen je er alles over tijdens op dinsdag 26 juni in Bibliotheek Wassenaar. In hun praktijken zien zij steeds meer kinderen, jongeren en volwassenen die hoogsensitief of hoogstimulatief zijn. Misschien niet verrassend als je bedenkt dat tegenwoordig ongeveer 1 op de 5 personen een aangeboren sensitiviteit heeft voor omgevingsprikkels. Maar wat is het nou precies? Moet je er blij mee zijn of juist niet? Hoe ga je er mee om en hoe herken je dit bij jezelf of je kind? Tijdens een interactieve lezing

gaan zij in op deze en nog veel meer vragen rondom dit thema. Vanuit verschillende hoeken en belevingen kijken zij naar welke invloed hoogsensitiviteit heeft op volwassenen, jongeren, pubers en kinderen in de basisschoolleeftijd. Locatie: Bibliotheek Wassenaar. Datum: dinsdag 26 juni. Tijd: 20.00 – 22.00 uur. Toegang: leden € 5,- / niet-leden € 6,-

Bibliotheek aan huis Voor mensen die niet meer in staat zijn zelf naar de bibliotheek te komen. U leest graag, maar kunt zelf niet meer naar de bibliotheek komen? Dan komt de bibliotheek bij u thuis! Eenmaal per zes weken brengt een boekenbuddy een nieuwe voorraad boeken en/of luisterboeken en neemt de oude weer mee. U kunt zelf aangeven waar uw voorkeur naar uitgaat. Aan de Bibliotheek-aan-huisdienst zijn geen extra kosten verbonden. U betaalt alleen het

lidmaatschap van de bibliotheek. Om gebruik te maken van de Boek-aan-huis-dienst aan huis kunt u zich telefonisch (071 561 5678) of via e-mail (info@obvw.nl) aanmelden.

ModderDag Peuterochtend Vies worden mag op ModderDag! Peuters van 2 -4 jaar kunnen met een (groot)ouder) meedoen aan een modderige peuterochtend: Naast spelen met modder gaan we moddersoep koken, varkentje wassen, pieren vissen en moddertaarten bakken. Natuurlijk is er ook wat te drinken en te snoepen. Trek oude kleren aan, want vies worden mag op ModderDag!

Datum: woensdag 27 juni. Tijd: 09.30 – 11.00 uur. Prijs: € 7,50 per kind met één begeleider.

Jeugd gratis lid van de Bibliotheek Is jouw kind al lid van de bibliotheek? Kinderen die lid worden betalen eenmalig €2,50 inschrijfgeld en zijn vervolgens tot hun 18e verjaardag gratis lid. Als dat geen goede reden is om elk kind een eigen bibliotheekkaart te geven? Bibliotheek Voorschoten

Zomerworkshops Muziek op Schoot In de zomervakantie zijn er drie muzikale zomerworkshops voor kinderen. In deze losse te bezoeken lessen wordt er gezongen, gedanst en muziek gemaakt onder begeleiding van Lieneke Schotanus. Maandag 20 augustus: Zomerworkshop Rupsje Nooitgenoeg. Leeftijd: 3-6 jaar. Leden € 12,- / Niet-leden € 13,-. Tijd: 10.00 – 11.00 uur. Woensdag 22 augustus: Muzikale Zomerworkshop Muziek op Schoot. Leeftijd: 1-2 jaar. Leden € 9,- / Niet-leden €10,-. Tijd: 09.30

– 10.15 uur. Woensdag 22 augustus: Muzikale Zomerworkshop ‘Ga je mee naar het strand?’ Leeftijd: 2-4 jaar. Leden € 9,- / Niet-leden €10,-. Tijd: 10.30 – 11.15 uur.


DE ULTIEME MOUNTAINBIKE UITDAGING!

Red dieren als berberaapje Musa

Help nierziekten genezen. Sms NIER naar 4333 of geef via nierstichting.nl Met 1 SMS doneert u eenmalig € 2 (exclusief telefoonkosten). Meer informatie: www.nierstichting.nl/sms

SCHRIJF JE NU IN!

DUCHENNEHEROES.NL

Word donateur

WWW.AAP.Nl

MEUBELSTOFFEERDERIJ LODEWIJK

Ambachtelijke Meubelstoffeerderij

Ambachtelijke Meubelstoffeerderij Lodewijk is er voor uw totale meubelrestauratie. Gespecialiseerd in: • Herstoffering van banken en fauteuils • Vernieuwing van binnenwerken • Fauteuils op lengtemaat maken • Fineren en politoeren • Leerreparatie • Antiekrestauratie • Biezen-, rietenen rotanstoelen • Vloerbedekking en gordijnen

U kunt kiezen uit méér dan 600 soorten bekledingsstof. U heeft de mogelijkheid om naar onze winkel toe te komen met uw stoel, fauteuil of anders, maar gemakkelijker voor u is één van onze medewerkers bij u langs te laten komen met onze mobiele winkel waarna wij u direct een vrijblijvende offerte kunnen aanbieden. Reinkenstraat 111, 2517 CT Den Haag, 070-3922344. Bel voor vrijblijvende informatie of een offerte ons centrale nummer: 0800-5633945 (gratis) www.stofferinglodewijk.nl - info@stofferinglodewijk.nl


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018

NIEUWS VOORSCHOTEN

21

Filmtheater Voorschoten Vervolg woensdag 20 juni

Pieter de la Court van der Voort (16641739). (Bron RKD) Marjoleine Kooper-Huigen. (Foto: pr.)

‘Liever Voorschoten dan Versailles’ Een lezing over een grote passie voor tuinkunst

Op woensdagavond 20 juni waant u zich met de lezing van Marjoleine Kooper-Huigen moeiteloos terug in het boeiende verleden van buitenplaats Berbice. U maakt op een unieke manier kennis met Pieter de la Court van der Voort, bewoner van Berbice tussen 1688 en 1716, van wie bekend is dat hij zijn buitenplaats voor geen goud zou hebben willen verruilen voor het indertijd al wereldberoemde buiten van de Franse koning Lodewijk XIV. Kritische blik op Versailles In augustus van het jaar 1700 correspondeerde de steenrijke lakenhandelaar, kunstverzamelaar en tuinliefhebber Monsieur de la Court van der Voort met zijn familie over zijn bezoek aan het Versailles van Lodewijk XIV, waar hij de zomerse tuinen van de Zonnekoning met een kritische blik in ogenschouw nam. “Welwaarde oom”, schreef Pieter, u kunt wel “voorseekert zijn Allemansgeest van

mijn Parijse reys zal niet gebeetert werde, want om koste komt met mijn beurs ook niet mijn inclinatie overeen.” Vernieuwend tuinieren Wie was deze opmerkelijke Leidenaar die zo duidelijk kon stellen dat hij zijn eigen buitenplaats Allemansgeest (nu Berbice) in Voorschoten verkoos boven Versailles? Zijn ervaring met het tuinieren op de buitenplaats bracht hem er zelfs toe een levenswerk te schrijven dat twee jaar voor zijn dood gepubliceerd werd en vervolgens in meerdere talen zou worden uitgegeven. Dit boek wordt nog altijd gezien als een ijkpunt in de Nederlandse tuingeschiedenis. Wat was zo vernieuwend en hoe kon dit boek zoveel invloed hebben? Sfeervolle avondwandeling Drs. Marjoleine Kooper-Huigen is sinds 2009 actief betrokken bij veel aspecten van het vrijwilligerswerk op Berbice in huis en tuin, maar ook bij het onderzoek in de archieven. Zij is coauteur van het boek Begeerlijk Berbice: de buitenplaats en haar bewoners (2014) en werkt aan een proefschrift over Pieter de la Court van der Voort. Op een zomeravond op zijn geliefde buitenplaats zelf stelt zij u voor aan een bijzonder man in zijn tijd. De lezing begint om 19:30 uur in het Schuytenhuis op Berbice en wordt, als het weer het toe laat, afgesloten met een sfeervolle avondwandeling door de tuinen. Toegangsprijs is € 7,50, inclusief drankje. Toegangskaarten te bestellen via: info@vriendenvanberbice. nl. Het aantal kaarten is beperkt. De Vrienden van Berbice zijn begin 2016 opgericht met als doel het organiseren van culturele activiteiten en het werven van Vrienden, die Berbice een warm hart toedragen en

willen helpen om de buitenplaats weer in oude luister te herstellen. Alle eventuele opbrengsten van de culturele activiteiten komen ten goede aan Berbice. (Tekst: pr.)

Alzheimer Café in juni

De eerstvolgende bijeenkomst van het Alzheimer café vindt plaats op woensdag 20 juni. Frans Hoogeveen, psycholoog, zal samen met de gespreksleider, Jan Oosterling, een toelichting geven op en veel vragen kunnen beantwoorden over het thema ‘Dementie en intimiteit’. Na de pauze kunnen de bezoekers hun vragen stellen aan en in debat gaan met de inleider. Onderwerpen die onder andere aan de orde zullen komen zijn: • Het dementieproces heeft psychische en sociale gevolgen voor de partner met dementie en zijn naasten in de zin van gedragsverandering. • Dit geldt ook voor de beleving van intimiteit en seksualiteit. • Welke invloed kan dementie hebben op de gevoelens die hierbij horen? • Hoe ga je daarmee om? • Welke andere adviezen zijn nog nuttig? Het Alzheimer café wordt gehouden in Ruimte Plus, Merelhof 7-11. Iedereen is van harte welkom (gratis entree). Inloop vanaf 19.00 uur (wij bieden u koffie, thee aan). Aanvang om 19.30 uur en einde om 21.00 uur. Wij kunnen voor vervoer zorgen (bellen met Voorschoten Voor Elkaar, 071-5619001).

Zaterdag 23 juni Het Kruispunt, Schoolstraat 2, 2251 BH Voorschoten.

Kamerorkest Sinfonietta Voorschoten

Op zaterdag 23 juni geeft Kamerorkest Sinfonietta Voorschoten een concert in het Kruispunt in Voorschoten. De aanvang is om 20:00 uur. Het volledige programma: • Telemann – Concert voor altviool, strijkers en basso continuo – solist Marjolein Hennes • J.Massenet – Le Roman d’Arlequin • J.Raff – Sinfonietta voor blazers, opus 188 • J.Kalliwoda – Symfonie nr 1 in f-klein Dirigent: Hendrik Jan Brethouwer

Wandeling met gids door het Burgemeester Berkhoutpark

Het Burgemeester Berkhoutpark is een bekende plek in het centrum van Voorschoten. Het park werd enkele jaren geleden geheel gerenoveerd. Daarbij werden oude zichtlijnen hersteld, oude bomen en struiken werden verwijderd en op de speelweide werden nieuwe speeltoestellen geplaatst. Op zaterdag 23 juni 2018 leidt Rinze Hofman, samensteller van de Bomenroute door Voorschoten,

Bijna jarig? Vraag geen kado maar een donatie. Kijk op kadoneren.nl

u rond door het park. De grote variëteit aan bomen en planten komt daarbij uitgebreid aan bod, maar ook de bijzondere geschiedenis van het park, aangelegd in de jaren ’30 van de vorige eeuw door werklozen, wordt niet vergeten. De wandeling zal maximaal 1,5 uur duren. Er is plaats voor 15 deelnemers. Deelname is op volgorde van aanmelding. Na aanmelding (onder vermelding van naam, adres, telefoon, email en al/niet OGLV-lidmaatschap) wordt een bevestiging van deelname ontvangen. Bij meer dan 15 aanmeldingen zal een wachtlijst worden aangelegd. Deelname is gratis voor OGLV leden. Niet-leden betalen 5 euro contant ter plekke aan de OGLV-vertegenwoordiger. Inschrijven via email emjquanjer@ planet.nl voor 15 juni. Locatie: Verzamelen bij de ingang van het park aan de Margrietlaan Voorschoten. Startdatum van het evenement 23-06-2018. Starttijd: 11:00 uur. (Tekst: Gemeente Voorschoten)

JEUGDFILMS:

(Kijk voor de aanvangstijden op www.filmtheatervoorschoten.nl)

Sherlock Gnomes

Nieuwe jeugdfilm van John Stevenson, met muziek van Elton John. Nederlandstalige versie in afwisselend 2D en 3D, 100 min. Kijkwijzer: 6. De tuinkabouters Gnomeo en Juliet zijn met hun familie in Londen komen wonen en zijn bezig om hun tuin lenteklaar te krijgen. Maar dan komen ze erachter dat iemand in heel Londen tuinkabouters aan het ontvoeren is. Als Gnomeo en Juliet ontdekken dat de hele kabouterbevolking uit hun tuintje verdwenen is, dan is er maar één speurder die ze hiervoor kunnen inschakelen… Sherlock Gnomes. Samen met zijn assistent Watson gaat die de zaak onderzoeken.

AVOND-/MATINEEVOORSTELLINGEN: In verband met de grote belangstelling wordt aangeraden kaartjes vooraf online te kopen Donderdag 14, zaterdag 16 juni, 20.00 uur en zondag 17 juni, 15.30 uur: The Death of Stalin

Komisch drama, geschiedenis, Armando Iannucci (GB 2017), 107 min. Kijkwijzer: 16 vanwege geweld en grof taalgebruik. Verfilming van het gelijknamige stripboek van Fabien Nury en Thierry Robin over de machtsovername na de dood van Josef Stalin in de Sovjet Unie in 1953. Met o.a. Steve Buscemi en Michael Palin. Nadat Josef Stalin op een ochtend in maart 1953 bewusteloos is aangetroffen, reageert de resterende top van de Communistische Partij als verlamd. Niemand durft er een dokter bij te halen, wat ook lastig is, want Stalin heeft al zijn dokters laten verbannen. Twee dagen later wordt hij dood verklaard. In het machtsvacuüm dat ontstaat, probeert iedereen vooral zijn eigen hachje te redden. Het gekonkel en de machtsspelletjes in het Kremlin draaien op volle toeren. Een hilarische strijd om de macht is begonnen.

Vrijdag 15 juni, 20.00 uur: Howards End

Voorstelling i.s.m. Kasteel Duivenvoorde bij de tentoonstelling “Het verhaal van Duivenvoorde”,te zien t/m 26 oktober in Kasteel Duivenvoorde. Gratis toegang op vertoon van een toegangsbewijs van de tentoonstelling. Zo lang de voorraad strekt, 1 filmkaartje per tentoonstellingskaartje. Betalende filmbezoekers ontvangen een vrijkaartje voor de tentoonstelling op Kasteel Duivenvoorde. Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Emma Thompson en Vanessa Redgrave schitteren in dit fraai vormgegeven kostuumdrama dat zich afspeelt aan de vooravond van WOI. De film toucheerde maar liefst negen Oscarnominaties en verzilverde er drie, waaronder die voor Beste Actrice. 140 min. Kijkwijzer: 6. Margaret Schlegel, een vrouw uit de middenklasse, trouwt met de in zijn gevoelsleven nogal geremde weduwnaar Henry, een meer dan bemiddelde zakenman. Henry is terribly old fashioned, Margaret een moderne vrouw die voor haar gevoelens uitkomt, ook al stapt ze in een nogal bizar verstandshuwelijk. Wat volgt is een beklemmende vertelling over rivaliserende families, liefdesverwikkelingen, het behoud van een landgoed – Margaret erft Howards End na het overlijden van Henry’s eerste vrouw – en klassentegenstellingen in het Edwardiaanse tijdperk.

Dinsdag 19 juni, 19.30 uur: Don Pasquale (live opera Donizetti)

Rechtsteeks vanuit het Palais Garnier in Parijs. Dramma buffa in 3 aktes (1843), Gaetano Donizetti, libretto van Giovanni Ruffini en Gaetano Donizetti. Dirigent: Evelino Pidò, met het orkest en koor van de Opéra de Paris. De voorstelling duurt ca 2,5 uur inclusief pauze. Toegangsprijs € 15,-“Foolish indeed is he who marries in old age.” Thus ends Don Pasquale: with a wise dictum not lacking in irony that sums up the disappointments of its hero, a rich bachelor keen to marry who is deceived by his nephew Ernesto and his young bride-to-be Norina. First performed in Paris in 1843, at the turning point of several eras, Don Pasquale, a composite and varied work, is the apotheosis of opera buffa. Performed for the first time at the Paris Opera, the production has been entrusted to the Italian director, Damiano Michieletto, who transports us directly to the sincerity and dramatic splendour at the heart of an apparently light hearted work. Filmtheater Voorschoten, Prinses Marijkelaan 4, 2252 HH Voorschoten www.filmtheatervoorschoten.nlGroot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018

Zondag 1 juli

Uniek Midzomerconcert

Met zijn nu eens uitgelaten dan weer melancholieke klezmermuziek verzorgt het trio Die Drei Dudelim dit jaar het Midzomerconcert van MusiCultura. Op een schitterende locatie: in de tuin achter de Oude Pastorie. Op een zondagmiddag, kort na de langste dag: op 1 juli 2018. Het trio Die Drei Dudelim werd in 1994 opgericht door drie vrienden, die reeds eerder in andere formaties met elkaar musiceerden. Aanvankelijk vormde geïmproviseerde muziek met jazzinvloeden het grootste deel

van het repertoire. In de loop van de jaren werden de musici meer en meer gegrepen door de klezmermuziek. Deze hartstochtelijke muziek werd al snel de kern van hun repertoire. Binnen alle verschillende vormen van klezmermuziek heeft het trio een geheel eigen stijl van musiceren ontwikkeld. Op een verfijnde, kamermuzikale manier wordt de muziek uitgevoerd nu eens fluisterzacht en breekbaar, dan weer feestelijk en opzwepend. Het trio Die Drei Dudelim wordt gevormd door Yaron Blok (gitaar, viool, mandoline, zang), Marnix van der Leest (contrabas, zang) en Merlijn van Spengen (gitaar, klarinet, zang). De Oude Pastorie is waarschijnlijk één van de oudste gebouwen/ bebouwde locaties in het centrum

van Voorschoten. MusiCultura is bijzonder ingenomen met en dankbaar voor de gastvrijheid van de huidige bewoners: de heer en mevrouw Groen. In de tuin achter de Oude Pastorie is ruimte voor maximaal 50 gasten. Om toch zoveel mogelijk belangstel-lenden tegemoet te komen wordt het programma tweemaal uitgevoerd: aanvang om 13.00 en om 15.30 uur. Samengevat Datum Midzomerconcert 2018: 1 juli. Locatie: de Oude Pastorie, Sir Winston Churchill-weg 2, 2251 CX Voorschoten. Aanvang: 13.00 en 15.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 15.00; pauzeconsumptie inbegrepen. Jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang. Toe-gangskaarten te koop bij de ingang, uitsluitend op basis van per email bevestigde reser-vering. Reserveren via www. musicultura.nl.

Vrijwilligers Odensehuiskamer Voorschoten Gezocht! Odensehuiskamer

De Odensehuiskamer is een ontmoeting -en informatiecentrum voor mensen met geheugenklachten, beginnende dementie, hun partner, kinderen, kleinkinderen familie en vrienden. De Odensehuiskamer wordt gedraaid door vrijwilligers met ondersteuning van een sociaal werker van Voorschoten Voor Elkaar. In het prille begin, net na de diagnose lijkt er ogenschijnlijk niet veel aan de hand. Toch is er iets onafwendbaars geconstateerd. Voor direct betrokkenen en de naaste omgeving kan het een onthutsende, indringende ervaring zijn. De Odensehuiskamer voorziet in de behoefte aan informatie, onderling contact, activiteiten en ondersteuning. Voor degenen bij wie de diagnose is gesteld, maar ook voor hun geliefden, vrienden en familie. De huiskamer geeft mensen perspectief om deel te blijven uitmaken van de samenleving en biedt begeleiding bij het omgaan met de ziekte. Een indicatie om de Odensehuiskamer te bezoeken en deel te nemen aan activiteiten is niet nodig. Je kunt er binnenlopen voor informatie, een praatje, een kopje koffie of thee, mee lunchen of deelnemen aan een activiteit. De Odensehuiskamer is van en voor de mensen die er komen. Met elkaar maken we de Odensehuiskamer.

Wij zijn blij aan te kondigen dat medio oktober 2018 de Odensehuiskamer Voorschoten haar deuren officieel opent. Dit zal gebeuren in een daarvoor opnieuw ingericht Buurthuis Vlietwijk.

VACATURE UITGELICHT 107775 Odensehuiskamer, een nieuw initiatief is, op zoek naar meedenkers en doeners. De Odensehuiskamer is een startend initiatief in Voorschoten en opent medio oktober 2018 officieel haar deuren. In de aanloop hier naar toe zijn wij natuurlijk al druk bezig. Wij kunnen de hulp van vrijwilligers hierbij goed gebruiken! Wij zoeken geduldige, invoelende, flexibele vrijwilligers, die goed kunnen luisteren, ruimte laten voor de eigen regie van mensen en hen aanspreken op wat zij nog wel kunnen. Als vrijwilliger draag je één of meer dagdelen per week mede zorg voor de goede sfeer in het huis, organiseert activiteiten afgestemd op de wensen en behoeften én verzorgt samen met de deelnemers koffie, thee en lunch. Ook vrijwilligers voor specifieke klussen zijn welkom. Vrijwilligers zijn bereid om een basistraining rondom dementie te volgen en zijn beschikbaar op tenminste 1 dagdeel van de volgende dagen: maandag, woensdag en donderdag. Ben je enthousiast over het concept

NATUUR IN NEDERLAND

van de Odensehuiskamer en wil je een bijdrage leveren? Je kunt terecht voor informatie, kennismaking of aanmelding bij de coördinator van de Odensehuiskamer Voorschoten: Hester van Kruijssen T: 071-5619001, E: hester@voorschotenvoorelkaar.nl óf loop binnen op de Schoolstraat 174 op werkdagen tussen 09.00-15.00 uur.

NIEUWS

23

Zomerproeverij in Het Veur Theater Op zondagmiddag 24 juni wordt er in Het Veur Theater, gevestigd in Leidschendam Centrum een leuke, leerzame maar vooral lekkere proeverij georganiseerd. Gall&Gall Verbeek zal voor verschillende soorten drank zorgen, Het Veur Theater voor een nieuw Hertog Jan bier en restaurant De Heerlijkheid zorgt voor heerlijke hapjes. Gall&Gall Verbeek introduceert deze middag een nieuw assortiment wijnen die uitblinken in hun prijs- kwaliteit verhouding, dus veel wijn voor relatief weinig. Verbeek: “Wij zijn altijd op zoek naar wijnen die zeer goed betaalbaar zijn en uitblinken in hun smaak en wij denken er nu weer enkele gevonden te hebben”. Daarnaast zal de Koninklijke de Kuijper aanwezig zijn en enkele cocktails shaken en serveren. Cocktails zijn in, maar veel mensen denken dat cocktails maken moeilijk is en veel tijd in beslag neemt. De Koninklijke de Kuijper laat je deze middag zien dat dit niet waar is en het betrekkelijk eenvoudig is om een smaakvolle en aantrekkelijke cocktail in een handomdraai op tafel te zetten. Het Veur Theater introduceert het nieuwe bier van Hertog Jan genaamd ‘Enkel’. Een toegankelijk, ambachtelijk bier, gebaseerd op de middeleeuwse ‘één kruis’ bieren. Voor Hertog Jan

Enkel hebben de brouwers minder mout gebruikt om een lichter bier te creëren. Na het brouwen is het bier met Mistral & Ella hop drooggehopt. Dit geeft Hertog Jan Enkel zijn speciale vers-bittere, volle smaak. Hiermee maakt Enkel de abdijreeks met Dubbel en Tripel van Hertog Jan compleet. Tijdens de proeverij is dit bier van de tap te proeven. Uiteraard zal restaurant De Heerlijkheid weer voor enkele zomerse hapjes zorgen en zal er tijdens de proeverij zomerse muziek klinken om het feestje compleet te maken. De proeverij begint vanaf 16.00 en duurt tot 19.00uur. Kaarten à € 20,p.p. kunnen vooraf gekocht worden bij Gall&Gall Verbeek, Damstraat 44, Leidschendam, op zaterdagen tussen 14:00 en 16:00 uur aan de kassa van Het Veur Theater en online via www. hetveurtheater.nl. Voor meer info: 0703177505Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018

Beth & Flo: Klassiek concert met een twist in Wzc Adegeest Tijdens een drukbezocht zondagmiddagconcert speelden in het woonzorgcentrum Adegeest op 10 juni Beth & Flo. Ze speelden achter de vleugel of maakten kangoeroespongen achter de toetsen.

Dierencarnaval

Ze begonnen het concert staand met The Aftermath van Ruben Naeff en dit paste erg goed bij het felle en krachtige karakter van het stuk.

Vervolgens hoorde je schijnbaar de vissen uit het Dierencarnaval van Saint-Saëns zo rustgevend door kraakhelder water zwemmen. Maar ook de razendsnelle en virtuoze

‘Snelle dieren’, het betoverende en haast doorzichtige ‘Aquarium’ en de tjilpende en fluitende vogels uit ‘Volière’ van het Dierencarnaval.

Sweetheart Brahms

Daarna barstte het duo los in gezang van een stuk van Brahms. Beth & Flo waagden het erop om de tweede Hongaarse dans van de nogal als humeurig bekendstaande Brahms “let me call you sweetheart” te kwalificeren.

Luchtige verhaaltjes

Het pianoduo heeft hun klassieke opleiding gecombineerd met hun liefde voor theater. Hun optreden is een klassiek concert met een twist. Als duo zijn ze perfect op elkaar ingespeeld. Ze leken wel een twintigvingerige pianist die mee bewoog met de muziek. Bovendien hebben ze een gevoelige antenne voor de sfeer van de muziek. Ze speelden vier walsen van Brahms en de derde kreeg een intieme en een innige melancholie. Zo brachten Claudette Verhulst en Elsbeth Remijn hun lievelingstukken met prikkelende verbeeldingskracht en aanstekelijke overgave. Maar daar lieten ze het niet bij. Tussen de stukken door onderhield het duo het publiek luchtig met verhaaltjes onder andere over de liefdesgeschiedenis van Brahms en het Carnaval des Animaux van Saint-Saëns. Ook de gespeelde stukken kregen vaak ‘een vleugje theater’. Na de pauze volgden twee Ave Maria’s (waarvan één gezongen en zelfgeschreven) en speelden ze het grillige stuk ‘Scherzo’ van Rachmaninov. Voorts speelde het duo de virtuoze en vurige bewerking van de Danse Macabre van Saint-Saëns. Tot slot het stuk Alice in Wonderland van Alexander Rosenblatt dat is opgedragen aan de humor en waarin niets is wat het lijkt... met humor gespeeld.

CULTUUR

25

Zin in samen musiceren? Kom dan deze zomer naar de speelgroepen van Huismuziek afdeling Den Haag Ook dit jaar is er in de zomermaanden weer gelegenheid om kennis te maken en te musiceren met de speelgroepen van Huismuziek afdeling Den Haag (en omgeving). Iedereen met enige (samenspeel)ervaring op blokfluit, dwarsfluit, klarinet, cello, gitaar of fagot is welkom (gemiddeld tot gevorderd speelniveau). De speelgroepen van Huismuziek zijn gezellig en inspirerend. Als je eenmaal meegedaan hebt, word je misschien wel zo enthousiast dat je komend speelseizoen wilt gaan meespelen in een speelgroep. Alle speelgroepen staan onder leiding van een professionele dirigent. De extra samenspeelbijeenkomsten zijn op 5 juli en 19 juli in Buurthuis

Vogelvlucht, Boshuizerlaan 5 in Leiden. Aanvang: 20:00 uur. Op zaterdagmorgen 18 augustus is er een samenspeelbijeenkomst in Multicultureel Centrum Don Bosco, Julialaantje 26 in Rijswijk. Aanvang 10:00 uur. Je kunt je tot 27 juni opgeven door 15 euro over te maken (per avond) op IBAN-nummer NL34 INGB 0000 0246 28 t.n.v. Huismuziek afd. Den Haag e.o. te Hazerswoude –Rijndijk onder vermelding van je naam, adres, muziekinstrument en de datum/data waarop je komt meespelen. Informatie over Huismuziek afdeling Den Haag is te vinden op www.huismuziek.nl (Tekst: pr.)

Open repetitie Harmonie Voorschoten Harmonie Voorschoten houdt op vrijdag 22 juni een open repetitie voor jong en ouder, beginners en gevorderden. U bent welkom vanaf 19.00 uur (leerlingenorkest) en/ of 20.00 uur (grote orkest) in het Bondsgebouw, Leidseweg 100 in Voorschoten. Harmonie Voorschoten is een blaasorkest dat zittend muziek maakt. Het orkest bestaat uit ongeveer vijftig leden, van jong tot oud en geeft regelmatig concerten. De

muziek die wordt gespeeld is heel gevarieerd, van licht klassiek tot filmen popmuziek. Voor de jeugd worden naast de muziek diverse activiteiten aangeboden, zoals een jeugdkamp, midgetgolf en samen films kijken. Zowel beginnende als meer gevorderde muzikanten zijn welkom om te komen luisteren bij de open repetitie en eventueel al mee te spelen. Na afloop van de repetitie kunt u vragen stellen en instrumenten uitproberen. (Tekst en afbeelding: pr.)

Geef Adegeest vleugels

De staande ovatie die Beth & Flo aan het slot kreeg was meer dan verdiend. Daarna volgde de rituele bloemenhulde. Als dank speelde het duo een toegift de eerste prelude van Gershwin. Zo kwam er een einde aan een uiterst innemende en amusant programma in Adegeest dat weer recht deed aan het adagium ‘Geef Adegeest vleugels’.

Positieve reacties

In het gastenboek staan weer vele positieve reacties waaronder: “Prachtig concert, klasse! We hebben enorm genoten; Dat ze goed waren wist ik wel, maar zo virtuoos, was zelfs voor mij een verassing; Eerste keer bij concert hier: Klasse, heel mooi!; Wat een geweldig concert. De jonge generatie is geweldig. Deze dames hebben heel wat in hun mars; Wat ontzettend leuk en vrolijk. Wat een spel en zang, heel leuk; Geweldig knap pianospel levendig, origineel; Een originele, briljant en charmant concert! Ik heb méér dan genoten.”

Agenda

Het volgende concert in Adegeest is op 9 september met Violiste Clara Gronet en pianist Antoni Lichomanow. Deze zullen onder andere werken van Mozart, Ysaye en Faure uitvoeren. Beth & Flo spelen een nieuw programma op 7 september in het Kruispunt. Ze vertelden alvast dat ze dan op twee vleugels zullen spelen. (Tekst en foto’s: pr.)

Atelier Klassiek zoekt orkestleden Stelt u zich eens voor, dat u actief ouder wordend, eens zou samen spelen in een orkest. Atelier Klassiek bestaat nu uit vijftien muzikanten. Er is nu ruimte voor nieuwe leden, we zoeken enkele (alt)violisten. We spelen klassiek maar ook wel een tango of een Beatle-liedje. Iedereen is bezig zich te ontwikkelen op zijn/ haar eigen niveau, maar met dezelfde drive. De optredens beschouwen we als uitjes, het is gezellig. De dirigent is jong, getalenteerd en conservatorium opgeleid. De wekelijkse repetities worden op vrijdagmiddag

gehouden van 13.00 tot 15.00 uur, bij woonzorgcentrum Mariahoeve van Florence, die onder meer door de ruimte beschikbaar te stellen, het mogelijk maakt de kosten beheersbaar te houden. Zie ook: https://www. florence.nl/gezond-actief/activiteiten-voor-ouderen/florence-actief/ florence-studio Voor meer informatie en aanmeldingen: E: marijke.janssens@casema.nl; Jolanda van de Ven, lpvandeven@ gmail.com. T: 06 48 77 39 87 (Marijke Janssens); 06-52 41 25 06 (Jolanda van de Ven). (Tekst en foto: pr.)Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 110 - week 24 - 14 juni 2018

Bulletin St James Voorschoten

Book club

Next meeting: Thursday 14th June 13.30-15.00 at Jenny Read’s house, Hofvliet 164, 2251 TM, Voorschoten. The book we will be discussing: ‘There is still more’ by Mary Pytches. Do come along if you have never been before – there are usually 5 or 6 of us. This group was born out of a desire to read more, and especially read more Christian books: biographies, novels or books on Christian subjects. We meet four

times a year and discuss the book that we have read in preparation. During each meeting the next book is chosen, then everyone will read the book and at the next meeting that book will be discussed. Open to anyone, male, female, St. James regulars or not.

Baby stuff

The Waters’ family are looking to borrow a travel cot, a car seat and a pram for the period 22nd August until

30th August. The baby will be nearly 6 months old. Can anyone help? If so, speak to Carol or Mike.

Dog-sitter needed

Our new ordinand Matt and wife Lizelle are looking for a dog-sitter this summer. Interested? For details, contact Lizelle at 06 431 62840.

Keeping in touch

To receive this Bulletin by email, please send a message to office@ stjames.nl. Printed copies are available at Sunday services. For a full diary of upcoming services and events, visit our website (stjames.nl) or Facebook page (facebook.com/stjames. nl). Items for the Bulletin should be sent to office@stjames.nl. The next deadline is 12 noon, Wednesday 20th June 2018. (Text: pr.)

Third Piet Wezepoel Jazz Festival in het Cultureel Centrum in Voorschoten again a resounding success Talented musicians

On Saturday May 26th the 24th jazz season organized in Voorschoten by PJPJ (Podium Jong Professionals Jazz or in English Podium for Young Jazz Professionals) closed with the third Piet Wezepoel Jazz Festival. As has now become a tradition, the festival features both young talented musicians, studying at the Royal Conservatoire in The Hague, and established jazz professionals, among the best in the Netherlands. The Director of the Royal Conservatoire in The Hague, Henk van der Meulen, formally opened the festival reflecting on the 24 years of collaboration between the institute and Voorschoten, the brainchild of

Piet Wezepoel, who died in 2015 but whose name will live on.

Pure jazz

On a very warm day it was very gratifying to note that around 175 people filled the Cultureel Centrum in Voorschoten to hear and see pure jazz, starting around 17.00 hrs and continuing right through to around midnight in two auditoria. A 10-year old bassist stole the show of the very youngest students and no less impressive was an array of budding teenage musicians on show thereafter. The professional part of the program kicked off in South American style with Mose Franssen and Banda Made, followed on the main stage

27

Open Rehearsal Harmonie Voorschoten

Volunteers needed for verger and chair team Three people are leaving the verger and chair team this Summer and we were already 1 or 2 people short. We need new volunteers after the summer. • Chairs: before the service help to put out the chairs There is no need to remove the chairs after the service. • Verger: before the service move into place the altar, lectern, piano, cross, banner, etc. Tidy everything away at the end of the service. You are on duty once per month, and will need to arrive at 9.30am. If you feel this job is something for you please talk/mail to Heinie Hakker: heinie.hakker@ziggo.nl

INTERNATIONAL SECTION

by the Anka Koziel Quartet, with Rembrandt Frerichs on piano. Meanwhile the Luka van de Pol Quartet, featuring 16-year old gitarist Olivier van Niekerk, and the Katya Hyunjung Ji Trio entertained a packed smaller auditorium. The festival was closed out with the Ruud Breuls (trumpet)/Simon Rigter (saxophone) Quintet featuring the inimitable Karel Boelhee on piano, Jos Machtel on bass and Marcel Serierse on drums. More information of the festival and other PJPJ activities can be found on www.pjpj.nl The 25th PJPJ jazz season kicks off on September 22nd (Text and photo: pr)

Harmonie Voorschoten is organising an open rehearsal for musicians of all ages, beginners and advanced, on Friday June 22. You are welcome from 7 pm (student orchestra) and / or 8 pm (large orchestra) in the Bondsgebouw, Leidseweg 100 in Voorschoten.

For the youth, various activities are offered in addition to music, such as a youth camp, miniature golf and watching films together.

Harmonie Voorschoten is a concert band. The orchestra consists of about 50 members, from young to old and regularly gives concerts. The music that is played is very varied, from light classical to film and pop music.

Both novice and more advanced musicians are welcome to come and listen at the open rehearsal and possibly play along. After the rehearsal you can ask questions and try out instruments.

Forescate huldigt de veldkampioenen van dit seizoen Het afgelopen weekeinde heeft Forescate direct na afloop van de thuiswedstrijd van Heren 1 zoals gebruikelijk de kampioenen van dit seizoen gehuldigd.In volgorde van het behalen van de titel kregen achtereenvolgens JA1, MB8, Dames 4, MD5 en JD1 hun medaille omgehangen.

LOHC met 6-0 verslagen. Als de dames ook hun laatste wedstrijd van volgende week weten te winnen zijn ze een ongeslagen kampioen met 60 punten uit 20 wedstrijden! De medaille en complimenten voor het team en trainster Esther Mieremet zijn dus volledig verdient .

Jongens A1

Maar afgelopen zaterdag waren er nog drie teams die kans hadden op het kampioenschap waarvan twee teams uiteindelijk de buit binnen wisten te slepen.

Twee weken geleden konden de mannen van Jongens A1 al op overtuigende wijze met een klinkende 10-0 overwinning het eerste Forescate-kampioenschap vieren. Tegen dezelfde tegenstander werd eerder in de competitie nog met ‘slechts’ 3-1 gewonnen. De formatie van coach Joyce Visser heeft als team echt hun draai en onderlinge samenwerking gevonden en de mannen weten de afgelopen weken met afgetekende overwinningen te winnen van achtereenvolgens 12-0, 7-1 en in hun laatste wedstrijd dus nog even 10-0. Na hun zaalkampioenschap behaalden de mannen nu de ‘ dubbel’ met ook nog het veldkampioenschap!

Meiden B8

De meiden MB8 (een van onze teams met leerlingen van The British School) zijn uiteindelijk ook overtuigend kampioen geworden in een poule waar alle teams eigenlijk van elkaar konden winnen en verliezen. Na een exceptionele winst van 16-0 op het lager geklasseerde Dordrecht een week eerder, moesten de meiden een week geleden aantreden tegen hun directe achtervolgers en nummer 2 uit hun poule, (Alphen). Dit soort directe confrontaties om de titel zijn vaak de mooiste manier om kampioen te worden. Met een 4-2 overwinning was duidelijk dat Forescate in deze poule uiteindelijk de terechte winnaar was.

Dames 4

Op zondag vorige week wist Dames 4 hun kampioenschap veilig te stellen met nog twee resterende wedstrijden voor de boeg. Dames 4 is echter vanaf seizoensbegin al een maatje te sterk voor hun tegenstanders en de dames zijn met monsteruitslagen de schrik van alle tegenstanders. Zonder ook maar een puntje te verliezen in deze competitie waren ze vorige week in hun kampioenswedstrijd met 10-2 ook duidelijk te sterk voor de nummer 2 uit hun poule (Westland). Met deze winst op hun enige directe ‘achtervolger’ was het kampioenschap veilig gesteld. Afgelopen zondag hebben de dames in hun laatste thuisoptreden van dit seizoen gewoon doorgezet waar ze hele seizoen al mee bezig zijn en werd buurclub

Meiden D5

De meiden van MD5 besloten hun seizoen met een heuse kraker tegen Alecto in hun thuiswedstrijd zaterdag. Veel spannender kun je het niet bedenken. De beide teams hadden met elk 20 punten en met nog maar een wedstrijd te gaan duidelijk afstand genomen van de andere poule deelnemers. En uitgerekend deze twee teams speelden dit weekeinde tegen elkaar. Op basis van doelsaldo was MD5 eerste in de poule, en dus was een gelijkspel zaterdag voldoende. Maar de meiden hebben behoorlijk moeten strijden in een wedstrijd die bol stond van spanning en sensatie. De uiteindelijke winst van 3-1 lijkt ruim, maar het goed spelende Alecto heeft de spanning tot de laatste minuut hoog weten te houden. MD5 was gewoon de terechte en trotse kampioen uit deze krachtmeting.

Jongens D1

Aan het einde van de dag stond de uitwedstrijd van JD1 gepland. In deze poule hadden de Forescate en de nummer 2 uit de poule (Zoetermeer) afstand genomen van alle achtervolgers. En u raadt het misschien al… uitgerekend deze twee teams speelden zaterdag tegen elkaar. Vanaf 17:30 zou in Zoetermeer bepaald worden wie poulewinnaar werd. Forescate had twee punten meer dan Zoetermeer dus ook hier was het alleen belangrijk om niet te verliezen. Maar Zoetermeer bleek vastbesloten om te winnen en alsnog met kampioenschap aan de haal gaan. In Zoetermeer troffen de mannen een massaal toegestroomd publiek aan met vuurwerk en geluid alsof het een promotiewedstrijd van het eerste herenteam betrof. Ook de wedstrijd stond bol van de spanning, met zelfs een strafkaart voor keeper van Zoetermeer en met een zenuwslopend scoreverloop. Uiteindelijk was de winst met 3-2 voor Forescate verdiend te noemen en konden de mannen zichzelf met een kampioenschap belonen waar ze trots op kunnen zijn. (Tekst: pr.)
RUBRIEKEN

Familie & Relatie

Auto & Vervoer

Feestdagen & Evenementen

Relatiebemiddeling

Caravans & Vouwwagens

Braderieën & Markten

Relatiebasis

CAMPING ZOEKT !! Snelle, Persoonlijke begeleiding correcte aankoop van uw sinds 2007, groot landelijk Tourcaravan, direct RDWledenbestand,leden 29-89 vrijwaring tel: 06-21819821 jr., intakegesprek bij u thuis 088-0542400(lokaal tarief) Auto & Vervoer? www.relatiebasis.nl SWRB-lid rubrieken@persgroep.nl

VLOOIENMARKT & KOFFERBAKVERKOOP Katwijk zat. 30 Juni VLIEGVELD VALKENBURG Binnen + Buiten 200 kramen DonEvents.nl 0294-237320

Aankondiging? rubrieken@persgroep.nl

MEGA VLOOIENMARKT 17 Juni Rijswijk, de Schilp Schaapweg 3. 200 kramen DonEvents.nl 0294-237320

Prive & Erotiek

Clubs *WWW.CASACHERDA.NL* Unieke opensex of 1 op 1 privé. Wij zijn 7 dagen per wk open met leuke sexy dames! (BWT00020SEB17)ZONDAG 26 AUGUSTUS

BBQ s r e t as

M

Westzeideweg 39 | Hazerswoude dorp | Start wedstrijd 10:00 - einde wedstrijd 16:30 Deelnemen? Meer info in de flyer. Haal ‘m bij Arbouw Scharrelslager in Voorschoten.