__MAIN_TEXT__

Page 1

GroenGlossy Natuur brengt glans in je leven

De start van JE tuin begint nu

Edgeworthia ʻRed Dragonʼ

De groene voorjaarstuin

Anemone ʻHepaticaʼ


Bloemen voor iedere gelegenheid Voor 13.00 uur besteld, zelfde dag bezorgd!

Bestel je bloemen online! www.lepona.nl/snijbloemen

Tuinontwerp nodig? Jouw stijl, wensen en budget zijn de basis voor een ultieme droomtuin. Wij helpen je graag verder met onze vakkennis en creativiteit.

Lepona Tuinarrangeurs Houtsestraat 30, Balgoij/Wijchen T 024 - 642 38 37 E info@lepona.nl W www.lepona.nl S

2


COLOFON GroenGlossy REDACTIE Henny van Lent-Polman Paul Verstegen GASTREDACTEUR Emmy Stortelder FOTOGRAFIE Marleen Zwakhoven Henny van Lent Marion van Dijk VORMGEVING Marleen Zwakhoven Lepona Tuinarrangeurs B.V. Houtsestraat 30 6613 AC Balgoij 024-6423837 info@lepona.nl PARTNERS Aan deze GroenGlossy werkten mee: Angenendt, Jouw Boom Ons Vak, Lepona Tuinarrangeurs. GroenGlossy staat altijd open voor nieuwe partners die in het magazine willen adverteren. Heb je hier belangstelling voor? Neem dan contact op via info@lepona.nl. DRUKWERK Q-Promotions VERSPREIDING Exclusieve verspreiding. Overige verspreiding via leestafels (gemeentehuizen, VVV, bibliotheken e.d.) en wachtkamers (huisartsen, tandartsen e.d.).

‘Een leven zonder dromen is als een tuin zonder bloemen’ Het is maart 2018 en het tweede exemplaar van de GroenGlossy ligt voor je. Voordat ik begon met schrijven, las ik een mooie uitspraak: ‘een leven zonder dromen is als een tuin zonder bloemen’. De inspiratie die ik hier uit haal, is dat ik in mijn leven mijn dromen achterna ga en zo mijn doelen behaal. Dit geldt ook voor mijn passie voor groen en kennis overbrengen. Over onze eerste GroenGlossy ben ik zeer tevreden en ik presenteer met nog meer trots deze tweede uitgave. In de eerste editie van het magazine heb je kunnen lezen waar het idee van de GroenGlossy vandaan kwam en hoe we dit vervolgens verder hebben opgebouwd. Daarnaast stond het boordevol praktische tips en handige adviezen voor de aanleg en het onderhoud van je tuin. Nu breekt de periode aan dat we ons gaan voorbereiden op de lente. Daarom staan deze keer vele tips en enkele wijsheden voor dit bloeiende en groene seizoen centraal. Wanneer ik denk aan de lente, dan denk ik aan verschillende thema’s: je tuin gereedmaken voor het voorjaar, de bijen en vlinders, plantencombinaties op kleur, je eigen groentetuin én het tegengaan van plagen in de tuin. Wanneer de lente om de hoek kijkt, vraagt dit een nieuwe manier van onderhoud van je tuin. Zo kan je gazon er weer uitzien als nieuw, is het handig om te weten hoe je wat snoeit en hoe je de nieuwe planten in je voorjaarstuin het beste kan verzorgen. Al deze onderwerpen komen in deze editie aan bod. Vanuit mijn kennis en passie voor het vak schrijf ik graag gevarieerde verhalen om zo samen met jou de lente tegemoet te gaan! Voor nu wens ik je veel leesplezier toe. Haal je eigen boodschappen en tips uit deze leuke artikelen.

Henny TuinTeacher

OPLAGE 10.000 stuks VERSCHIJNING De volgende GroenGlossy verschijnt in juni. Deze uitgave staat boordevol tips en adviezen voor de zomer. De uitgever sluit iedere aansprakelijkheid voor schade als gevolg van druk- en zetfouten uit. © 2018 Uitgeverij Lepona Tuinarrangeurs. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

GroenGlossy

/leponatuinarrangeurs

leponatuinarrangeurs

Lepona Tuinarrangeurs

Jaargang 2 | Nummer 1 | Maart 2018 | Adviesprijs € 3,95

3


ALLE TUINEN KUNNEN EEN

Bij het ontwerpen van een tuin spelen meerdere zaken een rol. Moet het opvallen? Wil je een formele of traditionele uitstraling? Wellicht een combinatie van die twee. Er zijn net zoveel stijlen als smaken. Uiteindelijk telt maar één ding: wat jij zelf van het resultaat vindt. Er bestaat geen vaste formule voor een 'mooie tuin'. CHECKLIST Al krijg je nog zoveel suggesties, er moet altijd ruimte Maak voordat je start een checklist. Hierop komen overblijven voor je eigen ideeën. Op die manier is jouw bijna altijd elementen waarvan je er later ongetwijfeld persoonlijkheid terug te vinden in je leefomgeving. Deze persoonlijke touch heb je nodig om een thuis te creëren, dit is namelijk een uniek gegeven. Binnen dit kader moet ELEMENTEN IN JE TUIN een ontwerper kunnen bouwen aan een concept. Dit Een tuin is opgebouwd uit allerlei elementen, van geldt voor nieuwe ontwerpen, maar ook voor renovaties decoratief tot functioneel en alles daartussenin. Denk en aanpassingen. Net als in het leven, verandert de tuin van tevoren goed na over wat je wel en niet in je tuin met je mee. wilt.

ONTWERP ELEMENTEN

Aantrekkelijke tuinen ontstaan zelden spontaan; ze worden ontworpen. Dit begint vaak al aan de keukentafel of bij een wandeling door het bos. De indeling van een tuin is niet altijd even eenvoudig en vergt veel creativiteit. Hoe kleiner de ruimte, hoe complexer dit proces is. Het mag tegenstrijdig klinken, maar hoe kleiner de tuin des te belangrijker is een goed ontwerp. Een kleine tuin kan in één oogopslag worden bekeken. Het verschil tussen een goed en slecht ontwerp is direct zichtbaar. Een veelgemaakte fout is te veel elementen gebruiken. Toch kun je met een kleine tuin ook heel veel indruk maken, zolang je rekening houdt met de wetten van de omgeving en de natuur. Houd het ontwerp bij een kleiner oppervlak (1) eenvoudig, (2) blijf bij één stijl, (3) heb oog voor de beplanting en (4) gebruik altijd een leuk element of accent in de tuin, maar vermijd overkill.

4

ELEMENTEN:

Bloembedden Borders (vaste planten, struiken of beiden) Niveauverschillen Gazon (recreatief of sier) Vijver Prieel Wel of geen groentetuin, barbecue, ornamenten

FUNCTIONELE ELEMENTEN:

Garage Composthoop Opslagruimte voor (tuin)gereedschap

VEREISTEN:

Speelruimte voor kinderen Zandbak Droogmolen Containers


TUINONTWERP

GROOTSE UITSTRALING HEBBEN weer moet schrappen, maar zo heb je in elk geval een overzicht van wat je belangrijk vindt. Gebruik de lijst bij de ruwe schets. Dat is het moment dat de eerste beslissingen gemaakt moeten worden. Het is later dan nog mogelijk om van gedachten te veranderen. Er staat niets vast.

STIJLKEUZE

Voordat je verder gaat, is het verstandig na te denken over de stijl. Zo voorkom je dat planten en elementen door elkaar gebruikt worden alleen omdat ze 'mooi' gevonden worden. Dat is op zich niet erg, maar zo ontstaat er geen eenheid. Juist die eenheid kan ervoor zorgen dat je tuin echt bijzonder wordt. Enkele bekende stijlen zijn de Engelse tuin, Franse tuin, cottage tuin, landelijke tuin, Japanse tuin, Mediterrane tuin en natuurlijk de moderne tuin.

AANDACHT VOOR DETAIL EN SFEER

Een van de belangrijkste taken bij een tuinontwerp, is het optimaal benutten van de beschikbare ruimte. Voor de meeste mensen zijn de decoratieve elementen -de planten- het belangrijkste, maar je moet de functionele elementen niet over het hoofd zien. Daar kun je het beste eerst ruimte voor reserveren. Als alles een plekje heeft gekregen, is het daarna veel makkelijker om te beslissen waar je de planten gaat zetten. Voor het creëren van de juiste stemming moeten de zintuigen gestimuleerd worden. De natuur 'prikkelt' gratis en voor niets het zicht, het gehoor, de tastzin, de smaak en de reuk. Als je hier op let dan is het al eenvoudiger om de juiste stijl en sfeer aan te brengen in je tuin.

ACCENTEN: MOOI EN MINDER MOOI

Mooie punten of accenten vormen een onmisbaar deel van een goed tuinontwerp, ongeacht de grootte ervan. Ze helpen je te focussen op een mooi deel van de tuin en leiden daarmee de aandacht af van minder fraaie delen. Als je accenten achterin plaatst, trekken ze het oog naar de verte waardoor de tuin al groter lijkt dan deze is. Iedereen heeft voorwerpen in z'n tuin die je liever aan het oog onttrekt. Gebruik hiervoor decoratieve

elementen. Grote voorwerpen kun je afschermen of zelfs vermommen. Er zijn allerlei trucjes om de tuin er anders uit te laten zien.

PROFESSIONELE ONTWERPER

Een tuinontwerper helpt bij het inzichtelijk maken van al deze dingen, zodat het vervolgtraject goed verloopt. De professional zorgt ervoor dat de maten goed worden opgenomen en dat er een plattegrond en een schaaltekening komen van de tuin. Vervolgens start hij met een ruwe schets. Hierna kun je kiezen of de schets voor jou voldoende is of dat er een definitief ontwerp moet komen. Het ontwerp wordt gedetailleerd uitgewerkt. Ook het soort bestrating en grote bomen of bestaande heesters worden ingetekend. De beplanting wordt hierin niet opgenomen. Daarvoor is een apart beplantingsplan nodig. De ontwerper kan adviseren bij het uitzoeken van de materialen en kijken wat er allemaal voor noviteiten zijn. Je kunt je nieuwe tuin in zijn geheel laten aanleggen of alleen de grote structuren. Bij de definitieve invulling kun je nog veranderingen aanbrengen, maar vergeet niet de basis van je ideeën vast te houden. Een goede ontwerper is over het algemeen onmisbaar voor het creëren van een droomtuin. Laat hem langskomen om jouw ideeën en wensen samen te brengen in een mooi, op maat gemaakt en functioneel ontwerp.

OPTISCH BEDROG

Door simpele trucjes toe te passen, kun je jouw tuin een heel ander aanzicht geven. • Een lang, recht beeld wordt verkort door een groot voorwerp of felle kleuren aan het uiteinde ervan. • Zet achter in de tuin een klein ornament met zachte bleke kleuren, dan lijkt het nog verder weg. • Een recht gazon kan worden versmald naar het verste eind om het langer te laten lijken. Dit effect kan worden versterkt door het gebruik van felle kleuren aan het begin. • Is je tuin breed maar niet diep? Dan kun je voor meer diepte zorgen door een spiegel bijna tegenover de ingang te zetten en te omringen met planten. • Natuurlijk heeft een professionele tuinontwerper nog veel meer ideeën die jouw tuin diepte, lengte en sfeer geven! GroenGlossy

5


Werken aan een gezond en mooi gazon in het voorjaar Een groen tapijt speelt een belangrijke rol in heel veel tuinen. Een goed verzorgd gazon ziet er niet alleen mooi uit, maar biedt ook extra mogelijkheden. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als ontspanningsgebied of als speelveld. Een gazon is het echte leven, het is prachtig om te zien. Wat veel mensen bovendien niet weten, is dat ongeveer twee vierkante meter gras goed is voor het dagelijkse zuurstofverbruik van een volwassen persoon. Om zelf voor een gezond gazon te zorgen, heb je betrouwbare informatie nodig. Die kun je krijgen met een moderne bodemanalyse. Dan weet je precies wat jouw gazon nodig heeft. Het is een professioneel advies dat verder reikt dan algemene tips. Maak het jezelf wat makkelijker en gebruik de expertise van echte vakmensen.

Na de winter

Een gazon bestaat uit allemaal grasplantjes. Deze overwinteren zonder problemen, wel doe je er goed aan het gras een beetje te beschermen tegen winterse perikelen. Is het gazon bevroren (of ligt er alleen al rijp op)? Dan moet je het zo min mogelijk betreden om te voorkomen dat de grassprieten afbreken. Zware belasting is dan net te veel en de schade merk je later pas op. Hetzelfde geldt eigenlijk bij zeer nat gras. Als je er dan overheen loopt, verdicht de bodem. Dit zorgt voor zuurstofgebrek.

6

Gazons zijn van ontelbare waarde voor de complete beleving en ontspanning, maar ook voor de waterregulatie die zo hard nodig is binnen ons klimaat. Zorg er dus goed voor!

VERTICUTEREN

Zachte en natte winters, die we vaak hebben in Nederland, kunnen het gazon ook parten spelen. Deze omstandigheden zijn namelijk ideaal voor mos om zich te vermeerderen en zo de overhand te krijgen tussen de grasplantjes. Het is van groot belang om je gazon van deze verstikkende viltlaag te bevrijden. Dat doe je door het gras te verticuteren. Dan haal je de moslaag los. Deze kun je dan verwijderen. Op die manier geef je licht en lucht weer de kans om bij de wortels van je gazon te komen. Zorg dat je een goede verticuteerhark of -machine gebruikt. Let hierbij op dat de machine puntige messen heeft die goed zijn afgesteld, op een afstand van circa drie centimeter. Als je geen puntige messen hebt, dan verlies je grijpvermogen. Het gevolg is dat de machine dieper moet worden ingesteld. Het risico hiervan is dat de graswortels meer lijden en dit kan langdurige schade opleveren die moeilijk te herstellen is. Dit is ook de reden waarom bij veel mensen het gazon niet beter wordt, ondanks dat ze hun gras in het voorjaar hebben geverticuteerd.


BEMESTEN

KALK STROOIEN

Het is niet noodzakelijk om ieder jaar kalk te strooien. Wanneer dit wel moet, ligt onder meer aan de zuurgraad van je bodem. De ph-waarde dient tussen de 5 en 6 te liggen. Om hier meer inzicht in te krijgen, kun je eens een ph-bodemonderzoek laten doen. Als je besluit om je bodem te bekalken, denk dan eens aan OpMaat Kalk. Dit is een 100% natuurlijk product met toegevoegde micro-organismen voor extra verbetering van de bodemstructuur. Overdoseren is niet mogelijk, de kalk werkt langdurig en kan het hele jaar door gebruikt worden. Houd er wel rekening mee dat je naderhand altijd enkele weken dient te wachten voordat je het gazon gaat bemesten.

Natuurvriendelijk

GroenGlossy

Langwerkend

Wanneer je een gazon verticuteert, gaat er humus verloren. Zonder dit biologische leven komt de gezonde groei van je gras in gedrang. Om die reden geven we in het voorjaar vaak Biovin of een andere biologische toevoeging. Daarmee activeer je het bodemleven. Gebruik bij het bemesten altijd een voedingsschema. Er zijn verschillende manier van bemesten. Blijf bij de keuze die je maakt en ga niet steeds wisselen. 1. Je kunt kiezen voor natuurlijkvriendelijk tuinieren. Dit is gebaseerd op de organische kringloop in de natuur. Er vindt dan geen verstoring plaats van natuurlijke processen. Hiervoor zijn PHC Healthcure-producten zeer geschikt. 2. Een alternatief zijn de langwerkende meststoffen. Die zijn gecoat zodat ze langzamer vrijkomen, maar bestaan nog steeds voor zo’n 60% uit organisch materiaal. Door de langere werking hoef je minder te geven. Dit kan met producten van Landscaper Pro. 3. Tenslotte is er nog de normale kunstmest. Hiervan komen de voedingselementen in korte tijd vrij. Dit zorgt voor een geforceerdere groei, bestaat uit zouten waar schimmels slecht tegen kunnen en het is moeilijk afbreekbaar in de bodem. Het effect op de natuurlijke bodemprocessen is daardoor negatief. Met een bemestingsschema kom je al een heel eind, maar laat je ook eens bijstaan door een professional. Zij leren je kijken naar de oorzaak van het probleem. Voorkomen is namelijk altijd makkelijker dan genezen, ook in de natuur. Je staat versteld van wat een bezoek van een TuinTeacher of een Greenkeeper alleen al voor je gazon kan betekenen.

7


VOORJAAR IN HET ZICHT

HOE BEREID JE DE TUIN VOOR

op een gezond, groen en bloeiend jaar? We laten de winter en de kou bijna achter ons. Het voorjaar staat in het teken van nieuw leven. Langzaam maar zeker komt de tuin weer in bloei. Hoe bereid je jouw paradijsje voor op een gezond, groen en bloeiend jaar? Als je deze tips ter harte neemt dan kom je al een heel eind. Een groot deel van het succes bij het kweken en gezond houden van planten hangt af van goed snoeien. Maar wat is snoeien nu eigenlijk precies? Dit is het wegsnijden van een stuk van een plant om deze ertoe te brengen te groeien, bloeien en vrucht te dragen op de wijze zoals jij, de tuinliefhebber, het graag wenst. Let wel op: de mate van snoeien is per plant, boom of struik en per doel zeer verschillend. Zo heb je het wegzagen van een dikke boomtak of het weghalen van uitgebloeide bloemen, het innemen van jonge planten voor een betere vertakking, het inkorten van planten, vormsnoeien ter decoratie en ga zo maar door.

NATUURLIJK PROCES

Waarom moeten we eigenlijk snoeien? Wilde planten worden toch ook niet gesnoeid en groeien en bloeien toch ook goed? Het antwoord hierop is dat wilde planten wel degelijk worden gesnoeid. De natuur heeft namelijk haar eigen snoeimethode. Alle planten ondergaan langzaam maar ononderbroken een vernieuwingsproces onder natuurlijke omstandigheden. Door te snoeien versnellen we enkel dit normale proces. Als we planten vormen en/of snoeien, is het voornaamste doel een zo decoratief mogelijk effect te krijgen of een zo groot mogelijke oogst. Denk hierbij aan bloemen, bessen en vruchten. Tegelijkertijd is het van belang een mooie vorm en een mooi uiterlijk te krijgen waarbij groei, bloei en vruchten in evenwicht zijn, zodat de plant gezond blijft.

8

Hibiscus syriacus

Hydrangea paniculata

Het komt maar wat vaak voor dat planten en bomen verkeerd gesnoeid worden. Dan komt de gezondheid in het geding. Bijvoorbeeld bij het stompen snoeien blijft een stuk tak zitten na een slechte snoei. Bij rozen loop je het risico op een te hoge of een te lage snoei met afsterving of beschadigingen als gevolg. Ook bladverliezende jonge heesters hebben hun eigen snoeimethode. In de regel geldt: snoeien doet groeien en bloeien. Enige kennis is hiervoor wel nodig. Laat je in ieder geval inlichten als je daar zelf niet over beschikt. Een TuinTeacher kan op een deskundige manier adviseren. Laat vroegbloeiende heesters -zoals Forsythia, Ribus, vroegbloeiende Viburnum en Spirea - aan het begin van het seizoen met rust. Deze heesters bloeien op het meerjarig hout. Wanneer je ze in maart snoeit dan knip je de bloemknoppen eruit.

Doorbloeiende roos


Heesters op eenjarig hout -zoals Hydrangea paniculata, Hibiscus syriacus, zomer bloeiende Clematis (Clematis jackmanii groep) en de bekende vlinderstruik Buddlejakun je wel snoeien vanaf het voorjaar. Snoei deze diep terug, tot ongeveer 25 centimeter boven de grond, maar wel net boven een gezonde bladknop. Hierdoor krijg • je veel en grote bloemen. Houd je van een natuurlijke groei, knip dan alleen de bloemen van vorig jaar eruit. De plant wordt dan wat hoger en de bloei is minder. Doorbloeiende rozen snoei je in de regel tussen half februari en medio maart. Eenmalig bloeiende rozen en ramblerrozen snoei je in de zomer direct na de bloei. Klimrozen snoei je ook veelal na de bloei. Vaak is dat in september of oktober. Je neemt dan de scheuten die gebloeid hebben weg.

of mieren, maar gebruik dan stoffen uit de natuur zelf. Meeldauwziektes kunnen bestreden worden met kant en klare producten op basis van zwavel en kopersulfaat. Ook biologische onkruidbestrijders bestaan. Die bevatten organische vetzuren en laten geen residu achter in de bodem. Traditioneel tuinieren - Hierbij gebruik je kunstmestsoorten en eventueel chemische bestrijdingsmiddelen. Het is soms niet anders, maar de kans bestaat dat deze manier van tuinieren op den duur helemaal verdwijnt en vervangen wordt door natuurproducten.

VERZORGING - KIES, NET ZOALS BIJ HET GAZON

Voor het bemesten en verzorgen van je tuin kun je kiezen uit diverse producten en methodes. Wat je uiteindelijk ook haalt, geef altijd met mate. Begin met de manier van tuinieren. Ga met deze keuze goed om. Gebruik of de biologisch (ecologische) vorm van tuinieren of de traditionele manier van tuinieren, maar haal ze niet door elkaar. Het resultaat is dan gewoon niet optimaal. Stel bij twijfel je vraag aan een professional zodat je de goede producten gebruikt. • Biologisch tuinieren - Hierbij maak je gebruik van de kracht van de natuur zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. De verzorgingsproducten bestaan dan uit biologische middelen en organische meststoffen, zoals de PHC (Plant Health Care) en Compo puur biologisch. Biologische meststoffen werken langzamer. Ze verbeteren het actieve bodemleven. Dat komt ten goede aan alles dat groeit en bloeit. • Ecologisch tuinieren - Hierbij maak je gebruik van de kringloop van de natuur, het een houdt het ander in stand. Dus je composteert, zorgt voor een grote variatie van (inheemse) planten en hebt voldoende plaats voor dieren en vogels in hagen en bomen. Je mag spuiten tegen ongedierte als luis, spint, slakken

Werkzaamheden

Bij het voorjaarsklaar maken van je tuin komen nog andere zaken kijken dan snoeien en bemesten. Een aantal werkzaamheden op een rijtje: • Onkruid verwijderen (meestal begint het half maart te groeien). • Beschermingsmaterialen (oud blad, stro of andere materialen) verwijderen als het grote vorstgevaar geweken is. • Scheuren (opdelen genaamd) en verplanten van grote planten. • Bodemverbeteraars Biovin en Terra Fertiel door de bodem verwerken. • OpMaat Kalk geven op het gazon, maar zeker ook bij lavendel en buxus. • Tuinturf geven bij zuurminnende planten (Azalea, Rhododendron en Lavendel). • Bemesten van bomen, rozen, struiken en andere tuinplanten voor een goede groei met bijvoorbeeld OPF Granulaat. (daarna tuin voorzien van een laagje compost). • Gazon een lentebeurt geven. • Bestrating en terrassen schoon maken. • Tuin gezellig maken met bollen, violen en alles wat direct opfleurt. GroenGlossy Vlinderstruik Buddleja

9


Let eens specifiek op

Voor welke pl Binnen de plantenwereld bestaat een kleurensysteem. Alle effecten hangen af van de omringende kleuren en het licht. De meeste beplanting waarin kleur een rol speelt, wordt in een border of perk aangelegd. Denk hierbij aan een lange smalle strook of een uitsparing in de bestrating, maar het kan natuurlijk net zo goed gaan over een verhoogde plantenbak of een gezellig hoekje van de tuin. Voor welke planten kies jij? Let eens specifieker op kleur.

Z

org eerst dat je voor jezelf duidelijk krijgt van welke kleuren je het meeste houdt. Probeer hier creatief mee te combineren. Dit is het moeilijkste aspect van tuinieren. Het is makkelijker om te werken met harmonieuze kleurencombinaties dan met contrasterende kleuren. Hierbij ben je namelijk afhankelijk van de drie dimensies van kleur: kleurtoon (de kleur), helderheid (hoe licht of donker is de kleur) en verzadiging (hoeveel pigment bevat de kleur). In iedere tuin is de basiskleur groen aanwezig, dus het gaat om jouw kleurkeuze in combinatie met het groen uit de natuur. Wil je maar één kleur in je tuin? Dit is alleen mogelijk met een geheel groene tuin. We spreken dan van een monochromatische tuin.

Border in een ander kleurpalet

Natuurlijk blijft een tuin nooit ieder jaar hetzelfde. We moeten rekening houden met de spelingen van de natuur. Blijf daarom gebruik maken van experts, ook nadat je tuin is opgeleverd, voor een optimaal resultaat.

10

Wanneer je kiest voor een border in één kleur dan zorgen de verschillende tinten vaak voor voldoende afwisseling. Bladplanten ondersteunen de bloeiende planten. Dit geeft een natuurlijk resultaat, het hele jaar door. Bladplanten zijn dan ook van groot belang binnen het ontwerp van een beplantingsplan, net zoals mooie gekleurde stammen van bomen, alsmede vruchten en de latere herfstkleuren. Je doet er verstandig aan om even advies te vragen. Of laat je op weg helpen door een plantenspecialist. Bloemen, planten en bomen arrangeren is een specialistisch vak dat niet altijd binnen de expertise ligt van een hovenier. De basiskennis is voldoende aanwezig, maar een tuin ontwerpen met de juiste beplanting is een andere tak van sport. Het is een complex proces waarbij specialistische plantenkennis (denk bijvoorbeeld aan vorm, soort, standplaats, gezondheid, groeiwijze) in combinatie met kleurentheorie essentieel is. De combinatie van de hovenier met een TuinTeacher maakt je tuin af zoals jij deze graag ziet.


kleur in je tuin

lanten kies jij? Mooie, sterke, wit bloeiende plantensoorten • • • • •

Exochorda macrantha ‘The Bride’ (uitbundig bloeiend tot en met juni) Pulsatilla alpina (20 cm hoog, vroegbloeiend) Camellia japonica ‘Nobilissima’ (grootbloemig, bladhoudend) Sarcococca confusa (geurende bloemen in winter/voorjaar, bladhoudend) Choisya ternata (stervormige, geurende bloemen)

Exochorda macrantha ‘The Bride’

Pulsatilla alpina

Mooie, geel bloeiende plantensoorten • • Zantedeschia elliottiana

• • •

Magnolia Yellow Bird

GroenGlossy

Zantedeschia elliottiana (zomerbloeiend, gele kelkvormige bloemen) Magnolia Yellow Bird (grote bloemen in voorjaar, tweede bloei in najaar) Oenothera macrocarpa (laag bloeiend van juni tot en met oktober, geurend in de nacht) Lonicera pileata (geurende heester, bloeiend in de maand mei, circa 50 cm hoog) Trollius europaeus (kogelvormige bloem, rijkbloeiend, geschikt als snijbloem)

Oenothera macrocarpa

11


Mooie, rood bloeiende plantensoorten (kleur wordt ondergewaardeerd in tuin) • Rudbeckia Echinacea (bloeit van juli t/m oktober) • Hamamelis intermedia ‘Feuerzauber’ (vroegbloeiend, geurend en decoratief) • Achillea millefolium ‘Red Beauty’ (zomerbloeier tot eind september) • Lobelia ‘Queen Victoria’ (bloeit augustus/ oktober, opvallende bloem, rood blad) • Crocosmia ‘Lucifer’ (montbretia-soort, opvallende bloem, bloeit juni/juli)

Rudbeckia Echinacea

Mooie, blauw bloeiende plantensoorten • • • • •

Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ (grote bloemen in september/oktober, hoogte 125 cm) Amsonia ‘Blue Ice’ (langbloeiende plant in zomer, stervormig) Stokesia laevis ‘Mels Blue’ (korenachtige bloem, bloeit in zomerperiode) Anchusa azurea ‘Loddon Royalist’ (zomerbloeier, circa 80-100 cm hoog, vlinderplant) Babtisia australis (zomerbloeier, vraagt zonnige plek, circa 60-70 cm hoog)

Groen in border

Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’

Er is onderscheid te maken tussen donkergroen (normale groen) en het lichtgroen (felle groen naar geelverkleuring toe). Beide groene kleuren zijn heel goed te combineren met zowel de harde (echte) kleuren als de zachte kleuren (de meer aaibare kleuren).

12


Nadenken over inrichting Begin je met de inrichting van je tuin, denk dan van tevoren goed na: 1. Welke kleur of kleuren passen bij mij (hard of zacht)? 2. Welke vormen vind ik mooi? (smalgroeiend, bolvormig, natuurlijk, levendig, …) 3. Welke bloeitijd is belangrijk? (voorjaar, zomer, herfst, winter of gecombineerd) 4. Houd ik van biodiversiteit in m’n tuin? (leven zoals vlinders, bijen, …) De extra vragen van uw TuinTeacher zullen zijn: • Hoe ziet uw bodem eruit (komen we achter aan de hand van een monster)? • Hoe is de ligging van de tuin (zon en/of schaduw)? • Hoe graag verblijf je in de tuin (verzorging en/of tijd)? • Hoe functioneel moet je tuin zijn (spelen, rusten, doeof eetbare tuin)?

Malus

Het voorwerk is net zo leuk en boeiend als het tuinwerk op zich. Neem hier de tijd voor en schakel, al is het maar voor een klein stukje expertise, de hovenier en/of TuinTeacher in. Met een beetje van jezelf en een beetje van een professional, bespaar je in alle opzichten en blijf je betrokken bij alles wat er gedaan wordt of gedaan moet worden. Dit geldt voor zowel een nieuw aan te leggen tuin of in een bestaande tuin die je graag wat wil veranderen.

Vlinders en bijen in je tuin Denk eens aan de vrienden in je tuin die het gezellig en extra leefbaar maken, zoals vlinders en bijen maar ook het bodemleven. Dat zie je niet altijd, maar het is van onschatbare waarde binnen het ecosysteem van je tuin. Bomen, planten, bloemen en mensen moeten harmoniëren in deze hectische maatschappij. De laatste jaren was het aanbrengen van steenachtige materialen een trend. Begin bij jezelf en bedenk wat jij waardeert in een groene tuin. Geen tuin? Gebruik dan je balkon voor het biologisch leven en laat je huis stralen door het gebruik van interieurplanten: niet alleen mooi, maar ook nog luchtzuiverend, kleurrijk, ontspannend en vooral gezellig.

Hebe

Bijen- en vlinderbomen Acer platanoides, Malus (sierappel), Crataegus laevigata, Sophora japonica ‘Pendula’, Koelreuteria paniculata.

Agapanthus

Bijen- en vlinderplanten Agapanthus, Persicaria amplexicaulis, Ceanothus, Hebe, Nectaroscordum siculum, Astrantia major, Choisya ternata.

Wil je meer weten over bijen- en vlinderplanten? Bezoek dan ons plantencentrum. Lepona Tuinarrangeurs is te vinden aan de Houtsestraat 30 in Balgoy bij Wijchen. Je kunt ook contact opnemen via 024-6423837 en hennystuintips@lepona.nl. Schrijf je op www.lepona.nl in voor de nieuwsbrief voor allerlei praktische tips.

GroenGlossy Koelreuteria paniculata

Astrantia major

13


Wij eten lekker alles voor uw moestuin

uit de eetbare tuin Verkrijgbaar bij Lepona Tuinarrangeurs

Jaar van de

paprika & peper

Schakel de TuinTeacher in

Advies op maat in je eigen tuin Wij leren je tuinieren in je eigen tuin! www.lepona.nl 14


GENIET VAN JE MOESTUIN Ben jij iemand die graag in de tuin werkt? Denk dan eens na over je eigen moestuin. Het is hip, leuk, gemakkelijk ĂŠn goed voor je mentale gezondheid. Er zijn heel veel voordelen, zoals actief bezig zijn, vermakelijke tijdsbesteding en gezelligheid. Voor jong en oud geeft de natuurbeleving een verhoogd gevoel van zelfwaarde, het kan een opgeruimd gevoel geven, het kan voor positieve inzichtelijke gedachten zorgen en het geeft een voldaan en trots gevoel. Wat kun je in de lente in je moestuin gaan doen?

MEI

De belangrijkste maand, ofwel de geweldige maand in de tuin. Halverwege mei, na de ijsheiligen, mag alles gezaaid worden. Het is in deze periode met name onderhouden van de gezaaide gewassen en extra zaaien van gewassen die je graag zelf wil kweken. Onthoud dat deze tijd van het jaar de groenten erg hard groeien en ook het onkruid schiet de grond uit. Dus pak de schoffel en ga het onkruid tegen.

MAART

MOESTUINTIPS

APRIL

Dit is een drukke maand. Het kan zijn dat je niet voorgekweekt hebt, dat is geen probleem. Bij de tuincentra kun je nu kruiden- en groenteplantjes kopen. Zorg ervoor dat deze maand het onkruid weg is waar je je zaadjes zaait en denk alvast aan maatregelen nemen om ongedierte weg te houden. In april kun je bijvoorbeeld bietjes, kervel, rode kool en aardappel zaaien. En deze tijd is perfect om de asperges te oogsten. En ken jij de groente groenlof? Dit is een leuke onbekende groente die je prima binnen op de vensterbank kan voorzaaien.

De lente gaat van start. t het Begin deze maand me al wat lfs ze zaaien en wellicht eeld orb vo oogsten. Je kunt bij , iet spruitjes, radijs, snijb i tuinkers, wortelen of pre andijvie, En . zetten in je moestuin broccoli of r me aubergine, komkom orzaaien. vo an op de vensterbank ga aide za ge eg Daarnaast kun je vro spinazie, de eerste kers, rabarberstengels, water al ijs tuinzuring, sla en rad gaan oogsten.

AARDBEIEN OP EEN VOETSTUK Er is zoveel meer als alleen de rode gewone aardbei. Wat dacht je van de ananas-aardbei, een witte aardbei met rode zaden of de framboos-aardbei, 100% aardbei maar met het uiterlijk van een framboos. De ananas-aardbei (friszoete smaak) en de framboos-aardbei (delicate zoete smaak) zijn allebei een delicatesse in de fruitwereld.

Het zijn geen zelfbestuivers, hiervoor is een bij of hommel nodig. Deze moeten eerst een bloem bezoeken van een zelfbestuivende aardbeienplant en vervolgens het stuifmeel meenemen naar de ananas- of framboosaardbei. Maar het resultaat is verbluffend!

JUNI

Het weer wordt steeds warmer, dus denk aan genoeg water. Het is verstandig om alle gewassen halverwege juni geplant te hebben en dat ze aan het groeien zijn. Wanneer er in de loop van de maand al plekjes vrij zijn gekomen van de vroeg geoogste gewassen, is het nog te vroeg om najaarsgroente te zaaien. Dus laat deze ruimtes vrij, zodat de latere gewassen ook de ruimte hebben om te groeien.

TIP

GroenGlossy

15


Je houdt van je tuin, maar hij is al jaren hetzelfde. Alles ziet er verouderd uit en de stijl is ook niet echt meer naar je wensen. Er zijn enkele elementen waaraan je gehecht bent, zoals die oude zonnewijzer van je eerste vakantie of het bistrosetje van opa. Af en toe verander je iets, waardoor de verhoudingen nu helemaal zoek zijn. Dan is het nu tijd om eens stil te staan bij wat je echt wil om vervolgens een nieuwe tuin aan te leggen in een stijl die bij jou past. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je net een nieuw huis hebt gekocht. Dan is er misschien nog geen tuin. Een druk leven weerhoudt je ervan om hier actief mee aan de slag te gaan. Of je weet niet waar je moet beginnen. In al deze gevallen is het verstandig om een hovenier met kennis van zaken om advies te vragen, iemand die jouw wensen kan vertalen naar de werkelijkheid. Hovenier Wilco van Lent legt uit wat een expert voor je kan betekenen.


TUINAANLEG

De aanleg van een nieuwe tuin

E

en hovenier kan heel veel voor je betekenen bij het aanleggen van een nieuwe tuin. Dat betekent niet per se dat zij ook al het werk doen, maar ze hebben wel alle expertise in huis, van ontwerp tot aan finishing touch. Al deze facetten horen samen te komen. Tijdens het hele project kun je blijven overleggen, want de werkelijkheid ziet er soms anders uit dan dat je dacht op tekening gezien te hebben. Voor veel mensen is het lezen van een tekening of het visualiseren van een ontwerp niet vanzelfsprekend.

‘Veel hoveniers maken gebruik van ons plantencentrum’ Werkwijze

Een nieuwe tuin begint altijd met een gesprek. “Heb je al een ontwerp van een hovenier/architect of moet die eerst nog gemaakt worden”, vraagt Wilco van Lent van Lepona Tuinarrangeurs. “We helpen je graag. Als al je wensen op een goede manier vertaald zijn, kijken we samen nog eens kritisch naar het belichtingsplan en het watergeefsysteem. We checken alles, zodat je weet wat er gaat gebeuren. Met een duidelijke offerte geven we een inzicht in de kosten. Vervolgens staan onze hoveniers te popelen om jouw droomtuin te realiseren.” De aanleg van een nieuwe tuin gaat volgens een aantal stappen. “Bij een bestaande tuin verwijderen we eerst wat niet bruikbaar meer is”, vertelt Wilco. “Alles dat hergebruikt kan worden, bewaren we. Zodra de tuin ‘leeg’ is, kunnen we starten met de opbouw. Dan bepalen we de hoogtes en zetten de belangrijkste punten uit: bestrating, verhogingen, borders, overkappingen, terrassen, gazon, vijver of waterpartij, verlichting, waterafvoer. Kortom, aan alles wordt gedacht.”

uitgezocht en besproken. Tijd voor de hoveniers om aan de slag te gaan. Zij zorgen dat alles naar wens verloopt. “Toch is het heel fijn wanneer je betrokken blijft bij je tuin”, vindt Wilco. “Dan zie je de voortgang en kunt altijd in overleg met ons nog dingen wijzigen. Het is een fabel dat er geen aanpassingen gedaan mogen worden zodra we begonnen zijn. Die inspraak is juist belangrijk. Het is uiteindelijk jouw tuin.”

Finishing touch

De beplanting vormt de finishing touch bij de aanleg van tuinen. “We merken dat klanten het vaak lastig vinden om de planten in het ontwerp voor zich te zien”, zegt Wilco. “Uit ervaring weten we dat de beplanting vaak echt iets persoonlijks is. Kom daarom alvast een keer je planten bekijken op ons tuincentrum. We hebben bijna alles op voorraad. Dat is bijzonder, want veel hoveniers hebben dat niet. Zij maken juist gebruik van ons plantencentrum.”

Onderhoud

Wat misschien net zo belangrijk is bij het ontwerp van een nieuwe tuin, is het onderhoudsprogramma zodra je klaar bent. “Dit kunnen wij in z’n geheel verzorgen”, laat Wilco weten, “maar als je zelf graag in de tuin bezig bent dan zijn wij ook de eersten die dat stimuleren. Hiervoor kun je gebruikmaken van de deskundigheid van onze TuinTeacher. Zij gaat samen met je door jouw tuin en maakt je wegwijs in de verzorging van je beplanting, bomen, gazon, vijver en zelfs bestrating. Alles wat met je tuin te maken heeft. Ook kun je bij de TuinTeacher terecht met vragen over bemesting en eventuele ziekteverschijnselen. Het doel is onbezorgd tuinieren.”

De basis

Het is zeer belangrijk dat de bodem goed gecontroleerd wordt. “Dit is namelijk de basis en voor de toekomst belangrijk”, legt Wilco uit. “Slechte of niet doorlaatbare grond betekent jarenlang een slechte groei en daardoor veel frustratie. Dat wil je niet. Als groene ondernemende hoveniers houden we hier altijd rekening mee. Waar nodig draineren we de bodem, verwijderen we storende lagen of vernieuwen hem in z’n geheel. Een tuin moet namelijk naar je toe groeien. Zomer en winter zorgen voor een oase waarin jij en de planten en bomen zich thuis voelen.” Zodra de basis goed is, kan de verdere aanleg plaatsvinden. De materialen zijn van tevoren al

GroenGlossy

Hulp inschakelen?

Lepona Tuinarrangeurs heeft alles in huis voor de realisatie van een nieuwe tuin. Dit begint bij de eerste ruwe schets en gaat via een definitief ontwerp en de aanleg naar een onderhoudsprogramma om alles optimaal te houden. Wilco: “We komen met heel veel plezier bij je langs voor een eerste gesprek. Dit is natuurlijk vrijblijvend en kosteloos.” Kijk voor meer informatie op www.lepona.nl.

17


TUINGEREEDSCHAP OP ACCU

HET JUISTE TUINGEREEDSCHAP Wat is er fijner dan in je eigen tuin aan het werk te zijn en te genieten van een prachtig resultaat? Met het juiste gereedschap wordt werken in de tuin een waar genoegen. We genieten van de natuur en dan is het belangrijk dat we ook aan de dag van morgen denken en het onderhoud zo duurzaam mogelijk doen. De oplossing hiervoor vind je in goed accugereedschap. Het gebruik van accugereedschap is zo eenvoudig dat je veel dingen nu zelf kunt doen. Of je nu de heg wil knippen, hout wil zagen, het gras wil maaien of je tuin schoon wil blazen; voor alle doeleinden en voor alle tuinen is er een oplossing op accu. Met een persoonlijk advies van de TuinTeacher weet je hoe je voor jouw eigen tuin het optimale resultaat kunt boeken. Bij Angenendt vind je het juiste accugereedschap en de kennis en adviezen over het gebruik hiervan. Razendsnelle evolutie De evolutie van het accugereedschap gaat razendsnel en bijna alle machines worden tegenwoordig geleverd met een Lithium-ion accu. Deze accu’s bestaan uit meerdere oplaadbare elementen. Tijdens het opladen wordt de accu gevoed met elektrische stroom. De energieaanvoer zet een proces in gang. Om de accu te ontladen, moet hij op een machine (stroomverbruiker) aangesloten zijn. Bij de ontlading verloopt het proces in omgekeerde richting en de opgeslagen energie wordt opnieuw in de vorm van elektrische stroom vrijgegeven. Grote voordelen van deze accu’s zijn de lange levensduur (kunnen honderden keren worden opgeladen zonder merkbaar energieverlies) en de lange looptijd. Nieuwe technologieën verbeteren de kracht en de levensduur van batterijen aanzienlijk. Verder kun je een en dezelfde accu op meerdere machines gebruiken waardoor je vaak maar een keer in een accu hoeft te investeren.

REEDSCHAP

CCU GE VOORDELEN A • • • • • • •

Weinig tot geen geluidsoverlast Geen schadelijke uitstoot Weinig onderhoud Geen brandstoffen in huis of garage Eenvoudig in gebruik en altijd gebruiksklaar Ergonomisch – licht en weinig trillingen Verlengkabel uitleggen is niet meer nodig en het doorsnijden van de elektrische kabel is verleden tijd

SAMEN STAAN WE STERK De TuinTeacher van Lepona Tuinarrangeurs vertelt je wat je moet snoeien in je tuin, waarna je bij Angenendt terecht kunt voor het juiste gereedschap of machines en het advies en gebruik hiervan. Angenendt is een gerenommeerd familiebedrijf met ruim 40 jaar kennis en ervaring. Dé leverancier van tuin- en parkmachines en specialist in het onderhoud en reparaties van deze machines.

Ruim assortiment STIHL heeft zijn 90 jaar ervaring in de ontwikkeling van gereedschappen nu ook ingezet op de accumarkt. Het ruime assortiment zorgt dat er voor iedere tuin, particulier of professioneel, een oplossing is. Voor de kleinere tuinen tot 200 vierkante meter is er een assortiment gereedschappen met een ingebouwde Lithium-ion accu verkrijgbaar vanaf €129,-. Wil je met één accu meerdere machines kunnen bedienen, heb je een grotere tuin of ben je een tuinprofessional? Dan is er een uitgebreid aanbod aan machines in de COMPACT of PRO serie.

Verkrijgbaar bij Angenendt in Overasselt en Lepona Tuinarrangeurs in Balgoij. 18

Jorn van Lent


Bomen zijn speciaal voor iedereen

ZORG ER GOED VOOR

Bomen verzorgen is een vak op zich, maar hoe je een boom plant is zeker zo belangrijk. Hoe en wanneer kun je dit het beste doen? De boomspecialist weet antwoord op deze en al je andere vragen. Voor de bomen is het vroege voorjaar een gunstige planttijd, zeker als de boom met 'naakte' wortel wordt geleverd. Dit betekent dat er geen grond tussen de wortels zit. Als je dergelijke bomen plant, is het heel belangrijk om goed naar het wortelgestel te kijken. Hoe meer haarwortels een boom heeft, des te makkelijker kan hij water en voedingsstoffen opnemen uit de bodem. Dit heeft te maken met het aantal keren dat een boom verplant is. Zitten er weinig haarwortels aan dan is het heel lastig om de boom te verplanten. De kans dat de boom goed aanslaat is vaak gering. Verder moet je kijken of de wortels niet uitgedroogd zijn, want ook dan is aanslaan zeer moeilijk. Bomen met naakte wortels plant je alleen als er geen blad aanzit. Een boom planten kan natuurlijk ook makkelijker met beduidend minder risico voor een goede groei. Ga dan uit van bomen met een goede draadkluit (verwijder het gaas of de jute niet). Of kies voor een in een pot gekweekte boom. Hierbij is het aanslaan van de bomen het meest gegarandeerd. In pot gekweekte bomen kan je het hele jaar door planten.

GOED PLANTEN IS BELANGRIJK • • • • • • •

SNOEIEN VAN BOMEN

Dit is specialistisch werk bij iedere boom. Schakel hiervoor een European Tree Worker (boomspecialist) in voor een optimaal resultaat. Hij heeft het specialisme in huis, de juiste materialen bij zich en bespreekt altijd met je wat wel en niet kan. Per ongeluk versnoeien is namelijk zo gebeurd en onherstelbaar!

• • • •

Graaf een ruim plantgat. (ongeveer 1/3 groter dan de kluit) Spit de bodem goed los. Zet de boom op de juiste hoogte. (bovenkant kluit/pot circa 1 à 2 cm onder of gelijk aan de rand van het plantgat) Meng aanplantgrond of een goed bomenmengsel met Tree Saver en Biovin. (vraag expertise naar verwerking en hoeveelheid) Vul het plantgat voor 1/3 deel op met het mengsel van grond/aanplantgrond of bomengrond. Verdicht de grond middels het aantrappen van de grond en zet de boom recht. Vul het plantgat verder met bomengrond en geef voldoende voeding voor het eerste groeiseizoen. (OPF granulaat) Plaats afhankelijk van de grootte één of meerdere boompalen (op zuidwesten) en breng een boomband in een acht (8) aan. Na het planten ruim water geven, zodat de grond goed aansluit. Het eerste jaar is een boom kwetsbaar, geef dan extra water indien nodig. Bomen op tijd bemesten in de groeiperiodes.

19


n ee e r ke entr r a IS p IS RAT T A G R G ren e d n Ki

EXCLUSIEVE BLOEMEN PLANTEN & B OMEN KINDERPARA DIJS LEUKE STAN DS DEMONSTRA TIES MUZIEK

Za 21 & Zo 22 april 10.00 - 17.00 UUR

Het groene belevingsevenement voor jong en oud Locatie: Lepona Tuinarrangeurs, Houtsestraat 30, Balgoij Meer info en ticketverkoop: www.lepona.nl

Profile for Lepona Tuinarrangeurs B.V.

GroenGlossy | Voorjaar 2018  

De tweede uitgave van de GroenGlossy is volledig gericht op het voorjaar. Een magazine boordevol handige adviezen en praktische tips voor he...

GroenGlossy | Voorjaar 2018  

De tweede uitgave van de GroenGlossy is volledig gericht op het voorjaar. Een magazine boordevol handige adviezen en praktische tips voor he...

Advertisement