Fredrikstad sentrum vår 2020

Page 1

NYHETER I SENTRUM PRODUKTNYHETER NYETABLERINGER SENTRUM I TALL ARKITEKTUR BY OG NATUR

LES SAKEN PÅ SIDE 30

Nordens Silicon Valley Visste du at Fredrikstad har et vitalt og innovativt gründermiljø som tar mål av seg til å skape Nordens urbane svar på Silicon Valley?

GRATIS KUNDE- OG NETTMAGASIN • N0 40 • VÅR 2020

HÅND I HÅND

Arkitekt Line Solgaard reflekterer over byutvikling og hva det har å si for oss i sentrum. S.8

40 COVER, 80 FJES

BOLIG TIL BEGJÆR

Fredrikstad Sentrum-magasinet Det er duket for rekordvekst i feirer i år 10 år og 40 utgitte antall nye boliger i sentrum. utgaver. Kanskje kjenner du S.16 Vi ser nærmere på tallene bak. igjen flere av våre sentrumsfjes?

TIL KATEDRALEN

Bli med på en spasertur langs Vesterelva til den majestetiske S.26 Håpets Katedral på Isegran. S.36


2

Kortreist kvalitet! Norske kvalitetskjøkken i over 70 ür

Mosseveien 43. Fredrikstad. Tlf. 69 36 72 20. glanset annonse.indd 1

26.02.2020 11:49:52


3

8

JUBILEUM I KORONAENS TID Bladet du holder i hånden, er faktisk historisk! Med Fredrikstad Sentrum-magasin nummer 40 feirer vi 10 spennende år med vekst og vitalisering i byen vår. Og når denne underlige virustiden er over, er det opp til oss alle å bidra til veksten videre. Akkurat nå sitter du kanskje hjemme og lurer på hva som vil skje framover. Det er vanskelig å spå, men dette vet vi sikkert: Denne unntakstilstanden går over når smittefaren roer seg. Og da skal vi på nytt gå ut i den sprell levende byen vår og nyte alle de flotte lokale aktørene som gjør Fredrikstad sentrum til det det er blitt. Når unntakstilstanden er over, skal vi alle samle oss i sentrum igjen og bruke og støtte sentrumsbedriftene, så den fantastiske utviklingen i byen kan fortsette.

16

30

36

Redaksjonen

ANSVARLIG UTGIVER: Griff Kommunikasjon as, Litteraturhuset, Storgata 11, 1607 Fredrikstad IDÉ, KONSEPT OG PRODUKSJON: Griff Kommunikasjon REPORTASJE– OG PRODUKTFOTO: FMV Foto ved Tom-Egil Jensen OMSLAGFOTO: FMV Foto. Styling ved Stine Strømnes Johnsen / Vidar Jacobsen BIDRAGSYTER, TEKST: Helga Johanne Størdal OPPLAG: 20.000

ØMERKE ILJ T M

441

I jubileumsutgaven av Fredrikstad Sentrummagasinet kan du blant annet lese om byens spennende og innovative gründermiljø, som vil gjøre Fredrikstad til Nordens urbane svar på Silicon Valley. For her ligger alt til rette for nyskaping, samarbeid og vekst, med byens fantastiske beliggenhet, attraktivitet og et bedriftsmiljø som våger å tenke nytt, sammen. Du kan lese om Østfold Internasjonale Teater, nytt av året, men med lang historie, som vil gi folk i Østfold tankevekkende teater midt i bybildet. Du kan lese om alt som er bra med å sykle til jobben, om de fasjonable selskapslokalene som tilbyr Mat Med Mer, og om attføringsbedriften Viuno som gir mennesker på trygd stolthet og innhold i hverdagen. Er ikke det noe å feire, kanskje? God lesning – og ta vare på hverandre! Husk at smil er smittsomt, på den gode måten.

739 Trykksak

Følg Fredrikstad sentrum på Instagram: @fredrikstadsentrum Fredrikstad Sentrum-magasin har som formål å styrke Fredrikstad sentrum som en destinasjon for handel, opplevelser og å leve og bo. Magasinet trykkes på miljøvennlig papir. www.fredrikstadsentrum.no


4 | NYHETER I SENTRUM

ET HELT UNIKT SELSKAPSLOKALE PÅ BRYGGA THAI MARKET Visste du at Thai Market ikke ”bare” er en restaurant? De tilbyr også et selskapslokale med selskapsmat i andre etasje. Her kan man be inn til for eksempel sommerfest med jobben, konfirmasjon, dåpsfest, bursdagsfest, julebord eller hvilken som helst annen sammenkomst. Lokalet har en hyggelig atmosfære, og dette i kombinasjon med nydelig thai-inspirert mat er selskapet sikret. Lokalet går i mørke toner med lekre detaljer inspirert fra Thailand, og har en kapasitet på mellom 16 og 50 gjester. Her har du tilgang til både en stilfull lounge, samt en terrasse med sitteplasser og utsikt over båtlivet på elvebredden. For å toppe den hyggelige atmosfæren fyrer de også gjerne i peisen for deg som er plassert i lokalet slik at alle kan nytte av den. Menyen består av en uforglemmelig sammensatt buffet med mange forskjellige smaksopplevelser. Du bestemmer selv om du vil få hjelp til å sette sammen en meny, eller velge passende retter selv. Buffeten er også tilgjengelig som take-away. Går du med planer om en sammenkomst? Ta kontakt med restauranten via epost: post@thaimarket.no og oppgi hva du ønsker og tenker. Velkommen!


Lekker mat på raske fat Vi leverer snitter, rundstykker, baguetter, kaker og kringler, koldtbord, møtemat, overtidsmat, pizza og gryteretter, til både bedrifter, organisasjoner og privatpersoner.

+47 466 51 985 | www.viuno.no

Aftenposten: VG:

Dagbladet:

Dagsavisen:

BT:

BA:

Blå Grotte, torsdag 26. november kl. 19.00 Blå Grotte og St. Croix er en virksomhet i Fredrikstad kommune. Følg oss på Facebook og på våre hjemmesider:


66 | REDAKSJONELL ANNONSE

Fra venstre Partner Ketil Jacobsen, Regionleder/Partner Knut Evensen, Partner/Advokat Trine A. Lorentzen, Direktør råd Klaus Hansen. Nederst fra venstre: Partner Ole Jørgen Winther og partner Vidar Hermansen

TEKST: HELGA JOHANNE STØRDAL FOTO: BDO

Vi vil utvikle oss sammen med Fredrikstad! BDO utvider stadig tjenestebredden. Nå kan revisjons- og rådgivningsselskapet blant annet tilby Fredrikstad-kunder lokale rådgivere innen bærekraftig utvikling. Partner og leder for BDO i Fredrikstad, Vidar Hermansen, er sikker på at det å være tett på det lokale næringslivet i byen, og dekke stadig mer av kundenes behov, er en nøkkel for videre utvikling. Fra kun å tilby revisjon for noen år siden, har BDO i Østfold derfor etablert regnskapstjenester og advokattjenester. Og i 2020 utvider selskapet ytterligere med egne lokale rådgivere, som skal tilby en rekke nye tjenester. - Næringslivet i Fredrikstad og hele Østfold er i en veldig fin utvikling. I Fredrikstad som

by skjer det dessuten utrolig mye positivt, som vil gjøre byen sterkere som et flott sted å bo og drive forretning. Det passer BDO, som et virkelig landsomfattende revisjonsog rådgivningsselskap, veldig godt. For mens stadig flere norske virksomheter velger å sentralisere organisasjonene nasjonalt, går BDO motstrøms og satser på sterk lokal tilstedeværelse. Vi har alltid hatt gode ressurser internt i BDO, men det lokale engasjementet er grunnen til at vi styrker tjenestetilbudet vårt i Fredrikstad. Vi vil være nære og tilgjengelige for kundene våre, sier Hermansen. Satsingen på rådgivning i Fredrikstad og Østfold, er en del av en langsiktig strategi med å kunne tilby kundene en større bredde i tjenester fra BDO. -Vi ser hvor viktig bærekraftig utvikling er for mange virksomheter. Dette er et eksempel på noe av det vi ønsker å hjelpe kundene mer med, forklarer Hermansen.

Med rundt 100 ansatte i Østfold, er BDO fylkets største kompetansemiljø innen regnskap, revisjon, advokattjenester og rådgivning. Foruten Fredrikstad er BDO allerede representert i Moss, Halden, Ørje, Askim, Sarpsborg og Ski, men har planer om å vokse ytterligere. I tillegg til lokal tilstedeværelse, er digitaliseringen som endrer norsk næringsliv i stadig høyere fart, noe BDO prioriterer høyt. Regionleder for BDO i Østfold, Knut Evensen, er sikker på at den teknologiske utviklingen, kan komme både BDO og kundene til gode: - Ny teknologi gir oss uendelige muligheter for utvikling av mer effektive løsninger og leveranser. Vi jobber kontinuerlig med å forenkle prosesser og ta i bruk ny teknologi, og da er det for øvrig en stor fordel å være del av et stort nasjonalt og internasjonalt selskap som BDO, forklarer Evensen.


Enkel parkering i Fredrikstad sentrum

Parkering på 1, 2, 3! 11.

Søk etter Fredrikstad P eller bruk QR koden for å laste ned appen fra Apple App Store eller Google Play.

22.

Registrer bilen og betalingskortet ditt i appen.

33.

Husk samtidig å opprette en Autopark-avtale i appen. Med gyldig AutoPark-avtale blir kjøretøyet ditt automatisk gjenkjent i våre parkeringshus med kameraregistrering. Med AutoPark-avtale trenger du ikke starte parkering i appen, ditt betalingskort blir automatisk belastet når du forlater parkeringshuset og du sparer unødige fakturagebyr.

P

Har du spørsmål om parkering? Ring Servicetorget på 69 30 60 00

Bruk appen når du parkerer i rød, gul, eller grønn sone. Velg riktig sone og trykk på Start Parkering.

Apple App Store

Google Play


88 | BYUTVIKLING

Verdensby og lokalmiljø hånd i hånd TEKST: LINE SOLGAARD FOTO: GRIFF

Det er stadig snakk om fortetting i byene, byfornyelse, urbanisering, sentralisering, transformasjon, bomringer, butikkdøden, miljøkrise, endringer ... Men hva betyr det for oss? Globale avtaler som for eksempel Parisavtalen legger føringer for Norge, som igjen legger føringer for landets kommuner. Klimaendinger og internasjonale avtaler vil i stadig større grad påvirke vårt lokale handlingsrom og hvordan vi lever livene våre her i Fredrikstad. Fredrikstad var opprinnelig en urban by, anlagt innenfor vollene. Det var en nærby der både arbeidsplasser, skole, forretninger og boliger var innen gåavstand. Det er ikke så annerledes enn dagens Fredrikstad som er en urban by der man i løpet av noen minutter kan sykle fra ende til annen. Vi er en attraktiv verdensby, men vi kunne med fordel hatt flere arbeidsplasser og barnefamilier i byen for å styrke vedensbyens mangfold. Det er mangfold av mennesker og aktiviteter som gjør byen trygg, og til et hyggeligere sted å leve.


Nøyaktig 400 år etter grunnleggelsen av Fredrikstad så jeg dagens lys i byens høyreiste sykehus midt i bykjernen. Sykehuset har nå flyttet til motorveien der ingen bor, og vi må ta bilen i bruk for å komme frem. Det gamle sykehusbygget skal igjen fylles med liv og røre, og kanskje blir det nye små krabater og byborgere som flytter inn. Noen år senere trippet jeg rundt på FMV området, og jeg husker godt de store byggene, skipene og all køen over Kråkerøybroen i rushtiden. FMV var vår stolthet og byens motor. Med elven i sentrum fortsatte veksten og aktivitetene langs byens pulserende elvebredde, men verfstdriften forsvant med internasjonal konkurranse, og det var tøffe tider for folk i byen.

Værste blomstrer på nytt med stadig nye kunnskapsbaserte arbeidsplasser, studieplasser, boliger studenthybler, stadion og snart Fredrik II og Fredrikstad Arena. Transformasjon av store områder er ingen spøk, og krever mot og lagspill mellom næringslivet og kommunen. Høy kompetanse, lagånd og fellesskap er kjente verdier i byen, og har vist å gi gode resultater. Nye stoltheter vokser frem med fremadstormende borgere og god byutvikling. Grace viser vei, Eker kjører på og Sleipner vokser ut av huset.

Fredrikstad er en forbildeby og mottar priser for byutvikling, kollektivtransport og byliv. Vi har en bystruktur og befolkning som har alle forutsetninger for å møte fremtidens utfordringer både på miljø, livskvalitet og næringsliv, men vi kan ikke hvile på laubærene for byutvikling er ikke konstant, men en dynamisk bevegelse som hele tiden må utfordres og utvikles. Nye områder skal vokse frem, og spor fra byens historiske lag vil skinne igjennom og oppleves av nye øyne, ører, hender og føtter. For meg er det ingenting som slår en dag med båttur til jobben, for så å ta en spasertur langs kaien eller gjennom byens gater og torg for å kjøpe verdens beste brød i en gammel slipp som har blitt en matdestinasjon for mange.


10

Gratis vårsjekk av sykkelen Ta med sykkelen din for en gratis vårsjekk og en hyggelig sykkelprat! Du får sjekket bremser, gir, kjede og lys. Tid: Lørdag 25.april, kl.10.00-15.00 Sted: Stortorvet i Fredrikstad

Den beste starten på dagen TEKST: HELGA JOHANNE STØRDAL FOTO: GRIFF

Det er vår i lufta, og mange kjenner at det frister å komme seg ut etter en lang vintersesong. Kanskje det er nå du skal begynne å sykle til jobben? Vi har tatt en prat med fire hverdagssyklister for å få noen gode tips. - Helsegevinsten! De fire hverdagssyklistene er nokså samstemte i hva som er den viktigste grunnen til at de velger sykkelen. Hanna Tangvald (43), Ingvill Moen-Jeppesen (31), Stine Syvertsen (40) og Christine Rosenvinge (52) har alle lang fartstid på sykkelveiene

i distriktet, og de deler villig erfaringene med både motbakker og solskinnsdager på sykkelen. Alle fire sykler så ofte de kan, og de er blitt så pass avhengige at dagen ikke blir den samme uten. - Hvis jeg ikke sykler til jobb om morgenen, føler jeg meg litt uggen, forteller Hanna, som bor på Gressvik og begynte å sykle for å spare penger. – Jeg skifta jobb, og i den gamle jobben hadde jeg gratis parkering. Det jeg fant ut etter hvert, er at jeg i tillegg sparer tid. Og så er det så deilig å starte dagen med å kjenne vinden i ansiktet! Og man får med seg så mye mer langs veien, lyder, lukter, fuglesang, sol… Nå sykler jeg overalt, også hjem fra fest, sier Hanna.

PLANLEGGING ER NØKKELEN De fire er skjønte enige i at starten kan være en kneik, før syklingen er blitt en vane. Nøkkelen er planlegging – og å bestemme seg for å prøve for en bestemt periode. Christine har en fast plass i gangen til regntøy, reflekser og det hun ellers trenger, så slipper hun å tenke om morgenen. Hun er den av de fire som har syklet til jobb lengst – i 8 år. - Da datteren min begynte på skolen, fulgte jeg henne med sykkelen og syklet videre til jobb etterpå. Så det er takket være henne at jeg er blitt så sprek, ler hun. Siden har hun syklet hver dag, uansett vær og føre. For å unngå å bli lei har hun funnet tre ulike ruter til jobb. Og da motivasjonen holdt på å svikte etter noen år på


REDAKSJONELL ANNONSE | 11 sykkelsetet, investerte hun i elsykkel. – Jeg elsker elsykkel! Nå slipper jeg å bli svett, og jeg merker ikke motvinden lenger. SLIPPER KØ OG BOM Ingvill er småbarnsmor og sykler med sykkelvogn fra Gressvik til sentrum. Men da hun begynte å sykle til jobben, jobbet hun i Sarpsborg, og ønsket å spare tid på trening. Etter at hun begynte å jobbe i Fredrikstad, har hun fortsatt å sykle, fordi det faktisk er det enkleste. - Jeg slipper kø, jeg slipper bom og jeg slipper parkeringstrøbbel. Men jeg har forbehold om snø og stormflo, altså, ler Ingvill, da er det vrient å sykle med vogn. De fire er enige om at piggdekk er

tingen på vinterføre, og anbefaler det på det sterkeste. Ellers trengs det ikke noe spesielt utstyr, Hanna slår til og med et slag for de stygge syklene, for de blir aldri stjålet. For Stine sin del er det blitt elsykkel, mest fordi hun trengte en dytt etter en sykdomsperiode. - Elsykkelen var startskuddet for hverdagssyklingen min. Jeg har 12,5 kilometer til jobb, hver vei, og jeg bruker faktisk like lang tid som bussen! Jeg heier på momsfritak på elsykkel, for elsykkelen vil gjøre kneika mindre for folk. Og når du først er i gang med å sykle, blir du helt avhengig. For min del blir det bare mer og mer sykling, sier Stine fornøyd.

Hverdagssyklistenes beste tips • Bestem deg for å prøve en viss periode Starten kan være en kneik, du må bli vant til det. • Ha alt du trenger klart i gangen, så du finner det når du skal ut. • Bytt sykkelrute hvis du blir lei. Velg en vei som gir motivasjon! • Husk lys, refleks og klær etter vær. Regntøy og hansker når det er surt, solbriller mot insekter og sol. • Pass på at dekkene er pumpa opp og kjedene smurt, da går det lettere. • Sykle med den sykkelen du har – er den litt stygg, er det mindre sjans for at den blir stjålet!


12 | NYHETER I SENTRUM

TRENDY PÅ HUSFLIDEN LIERS HUSFLID De fleste forbinder nok bunader med lange tradisjoner, men de ansatte bak disken hos Liers Husflid i gågata kan vitne om en rekke endringer i løpet av de siste årene. For det første kan de rapportere om økt salg av Bergen, Valdres og Nordmørebunader. Salget av Østfold- og Løkenbunaden har også økt og sendes til kunder over hele landet. I 2019 var det faktisk Liers Husflid som solgte flest herrebunader i hele Norge, og dette følger en nasjonal trend hvor stadig flere menn velger bunad som festantrekk. I tillegg til bunader er Liers Husflid kjent for strikk og gaveartikler – noe spesielt turistene har oppdaget. Samtidig har plagg fra bergensmerket Oleana blitt et populært tilskudd hos Liers Husflid hos et stadig yngre publikum. Nå står påsken for døren og butikken bugner med flotte pyntegjenstander som garantert gir en følelse av vår.

Bestill time hos vår spesialist på rotfyllinger, uten ventetid. Skal du arrangere konfirmasjon, innflytningsfest eller et julebord? Hos oss kan du bestille alt du måtte ønske til ditt selskap. Vi leverer middag hjemme hos deg eller på arbeidsplassen din med kokk og servitør om ønsket. Trenger du hjelp til å arrangere en fest? Vi hjelper deg også med planleggeing og gjennomføring.

Nettside: matmedmer.no E-post: post@matmedmer.no Telefon: 95 94 89 63


Ta vare på tennene dine

Klinikken i Farmannsgate 2 tilbyr helhetlig tannbehandling fra allmenn- og spesialisttannleger. Vi jobber i team for å gi deg et varig godt resultat - enten du har behov for å bedre tyggefunksjonen din eller å få et enda finere smil! Tlf. 69 36 88 00 • fredrikstadprivate@colosseum.no • Farmannsgate 2, 1607 Fredrikstad

, Farmannsgate 2


Smart Energi

Du har kontrollen STRØM APP

Riktig strømavtale for deg!

• Se forbruket dag for dag • Sammenlign måneder • Se forbruket i kroner

Trygg Strømforsikring

Ring 987 02 361 eller besøk oss på www.smartenergi.com

Solceller


REDAKSJONELL ANNONSE | 15 15

Bellevue Brygge

– Siste hånd legges på verket! TEKST: HELGA JOHANNE STØRDAL FOTO: STAVLUND

Nå skrives siste kapittel i tilblivelseshistorien til Bellevue Brygge. Dagliglivet langs bryggekanten er i full gang, og enda har du sjansen til å få din del av kaka. I disse dager ferdigstilles de siste to blokkene på Bellevue Brygge. Mange leiligheter er solgt, men enda er det mange godbiter igjen langs den fine bryggepromenaden. Megler Tonje Aasvangen er strålende fornøyd med prosjektet: - Bellevue Brygge er et tvers igjennom solid prosjekt som vi er svært stolte av. Her er det kvalitet fra innerst til ytterst, og det virker det også som folk har forstått. Salget har gått jevnt og trutt, og de som har flyttet inn så langt, snakker varmt om prosjektet videre.

NOE FOR ENHVER SMAK Bellevue Brygge består av i alt 116 eksklusive leiligheter fordelt på 5 lavblokker. Nå gjenstår 24 leiligheter jevnt fordelt på alle blokkene, og i alt fra første til femte etasje. Her er det noe for enhver smak, enten du er mest opptatt av flott utsikt, gode solforhold eller flest mulig kvadratmeter. Mange lar seg overraske over den fine utsikten fra leilighetene innover på tunet. Nå er det bare småting som gjenstår, og også uteområdene er i ferd med å bli riktig flotte. Prosjektet har appellert til folk i alle aldre, forteller Aasvangen. - Det er god variasjon i befolkningen på Bellevue Brygge så langt. Her er det alt fra nyetablerte via småbarnsforeldre og tenåringsforeldre til godt voksne. Det er en god del lokale, men også mange innflyttere fra Oslo-området. Den gode innflyttingen

utenfra har sikkert sammenheng med den fantastiske beliggenheten, mener Tonje Aasvangen. UNIK BELIGGENHET For stort bedre skal det godt gjøres å plassere seg hvis du er glad i både naturopplevelser og byliv. Bellevue Brygge ligger helt nede langs Glomma, så her kan du nyte dyre- og båtlivet langs elva både innenfra og utenfra. Du har få minutter å gå til togstasjonen, og du har kort gangavstand til Fredrikstads handlegater, kulturtilbud og handlegater. Gratisfergene tar deg til vakre Gamlebyen og idylliske Isegran, og i nærområdet ditt ligger byens mest fasjonable boligstrøk. Tilbaketrukket, fredelig og sentrumsnært – hva mer kan man ønske seg? Les mer på: www.bellevuebrygge.no


16

FREDRIKSTAD SENTRUM-MAGASIN


17

NET: 10 ÅR, 40 UTGAVER, 80 FJES

NYHETER I SENTRUM PRODUKTNYHETER NYETABLERINGER SENTRUM I TALL ARKITEKTUR BY OG NATUR

LES SAKEN PÅ SIDE 30

Nordens Silicon Valley Visste du at Fredrikstad har et vitalt og innovativt gründermiljø som tar mål av seg til å skape Nordens urbane svar på Silicon Valley?

GRATIS KUNDE- OG NETTMAGASIN • N0 40 • VÅR 2020

HÅND I HÅND

Arkitekt Line Solgaard reflekterer over byutvikling og hva det har å si for oss i sentrum. S.8

40 COVER, 80 FJES

BOLIG TIL BEGJÆR

Fredrikstad Sentrum-magasinet Det er duket for rekordvekst i feirer i år 10 år og 40 utgitte antall nye boliger i sentrum. utgaver. Kanskje kjenner du S.16 Vi ser nærmere på tallene bak. igjen flere av våre sentrumsfjes?

TIL KATEDRALEN

Bli med på en spasertur langs Vesterelva til den majestetiske

S.26 Håpets Katedral på Isegran.

S.36


ONKLI BILLI’ BUSSKORT

Nedre Glomma-kortet

300,-

600,-

GJELDER I FREDRIKSTAD OG SARPSBORG

ostfold-kollektiv.no 69 12 54 60


NYHETER I SENTRUM | 19

SMEG DOLCE STIL NOVO HVITEVARER AV YPPERSTE KLASSE STUDIO SIGDAL Dolce Stil Novo er Smegs mest avanserte hvitevareserie. Skjønnhet og natur har inspirert utformingen av produktene, og seriens navn stammer fra den Italienske litterære rørelse fra 1200- tallet. Denne innovative designserien er noe helt nytt for Smeg, og er eksklusiv, vakker og strømlinjeformet. Ledende teknologi kombinert med overlegen design har resultert i produkter som er et must for det moderne kjøkkenet. Dolce Stil Novo produktene identifiseres først og frem av materialene som er brukt, materialer av den høyeste kvalitet. Selv de minste detaljer har blitt raffinert til perfeksjon.

Detaljer i kobber eller rustfritt stål fremhever produktenes rene og moderne linjer, og produktenes svarte glass reflekterer lyset på en perfekt måte. Denne spennende nye serien forener den italienske pasjon for design med avansert teknologi, noe som resulterer i ett enkelt men elegant produkt. Seriens unike stil kompletterer sine omgivelser på en stilren og elegant måte. Studio Sigdal Fredrikstad har produktene utstilt, og du er hjertelig velkommen for å ta produktene i nærmere øyesyn.

Råtøffe håndtak og knotter i ekte smijern. Fra serien Ink, Pagoda og Pen. Studio Sigdal Fredrikstad

Elegante håndtak, type Graf Mini. Fås i flere lengder og utførelser. Studio Sigdal Fredrikstad Håndtak og knott. Serie Graf Mini. Fås i flere lengder og utførelser. Studio Sigdal Fredrikstad


20 | REDAKSJONELL ANNONSE

Stolte tradisjoner og frisk fornyelse TEKST: HELGA JOHANNE STØRDAL FOTO: FMV FOTO

I Nygaardsgata 5 henger historien bokstavelig talt på veggen. Men maten som serveres her, og prinsippene stedet drives etter, er langt fra utdatert.

Kjenner du det staselige hvite trehuset med tårn og ornamenter midt mellom Victoria Hotel og den gamle Kråkerøybrua, hvor det står «Fredrikstad handelsstands forening» på veggen? Huset rommer over 100 års byhistorie – og et av byens flotteste selskapslokaler med seks ulike møterom og plass til 100 gjester i hver etasje. Daglig leder Anne Beate Hauge er opptatt av stedets historie, men har valgt å gå for en enklere navnevariant til daglig bruk. - Da jeg tok over her for snart ti år siden, het etablissementet «Fredrikstad handelsstand selskapslokaler AS». Det kommuniserte litt dårlig med den yngre garde, kan du si, så nå er det firmaet «Mat Med Mer» som driver serveringen her, forteller hun.


FEST ETTER DINE ØNSKER

Men selv om navnet er modernisert, er stedets tradisjoner stolte og vedvarende. Fredrikstad Næringsforening, som foreningen heter i dag, eier fremdeles lokalene, og «anegalleriet» av stolte lederskikkelser og æresmedlemmer pryder veggene i de ærverdige lokalene. Her møttes foreningens medlemmer daglig på den tiden da fedre ikke hadde noe ansvar innenfor husets fire vegger, og kunne bruke fritiden på foreningsarbeid og fine middager. Stedet har vært sentralt for utviklingen av handelsbyen Fredrikstad. Den moderne mann har ikke tid til foreninger på kveldstid, men næringsforeningen møtes her fremdeles – på dagtid. - Nå er det klart mest privat utleie her. Bursdagsselskaper, barnedåper, konfirmasjoner, bryllup og minnesamvær – noen familier bruker disse lokalene til alle livets store fester. Dette kan være din stue eller din etasje for en dag, du kan pynte selv og gjøre festlokalene til dine. Du inviterer og bestemmer rammene, og så tar vi hele ansvaret for mat, drikke og servering, etter dine ønsker, sier Anne Beate. ALT ER MULIG!

Og ikke bare står de for mat og servering i Nygaardsgata 5, de har stått for alt fra bryllup i fjæresteinene til grillfest i skibakken. Fellesnevneren er et kreativt og fleksibelt vertskap med god kompetanse på alt som har med servering å gjøre. Anne Beate har 35 års erfaring

REDAKSJONELL ANNONSE | 21

i restaurantbransjen og tilbereder den maten kundene ønsker seg, enten det er 4-retters middag, bugnende buffet eller snitter med de aller beste råvarene. Her har det til og med vært eritreisk bryllup med eritreisk festmat og kaffeseremoni – alt er mulig! - Jeg har vært restaurantkokk hele livet, og jeg synes det er spennende med nye utfordringer. Jeg setter meg ned med kundene i forkant, vi setter opp menyen sammen, velger riktig rom og legger en god plan for arrangementet. Den eneste klagen jeg har fått på maten, var en dame som syntes snittene var for flotte, ler Anne Beate Hauge. BRENNER FOR KOKKEFAGET

Med seg på laget har Anne Beate en stall av innleide servitører og en lærling i kokkefaget. Hun brenner for faget sitt og har tatt inn lærlinger i en årrekke, og hun jobber for fylkeskommunen som sensor i kokkefag. Anne Beate synes det er viktig å ta ansvar for rekrutteringen til faget. - Det er kjempespennende å være kokk, og det gir så mange muligheter! Selv har jeg jobba rundt omkring i Europa, i Sveits, Danmark, Svalbard, på cruiseskip og på TV. Det kan selvfølgelig være et stressende yrke, men det kommer an på hvor du jobber. Her, for eksempel, er alt forhåndsbestilt, og da er det jo bare å planlegge og legge opp hverdagen selv. Så her er det flott å være lærling! Herfra kommer ungdommene ut med et fagbrev og en yrkesstolthet og masse god erfaring – det synes jeg er viktig, avslutter Anne Beate Hauge. Les mer på www.matmedmer.no


22 | NYHETER I SENTRUM

TVERRFAGLIG SAMARBEID INNEN ODONTOLOGIEN COLOSSEUM TANNKLINIKK FARMANNS GATE 2 Tidligere stod tannlegen alene om å ta vanskelige avgjørelser. Moderne odontologi er bygget på teamarbeid. Almentannlegen gjør rutineundersøkelser og akutt behandling. Almenntannlegen gjør også det meste av nødvendig tannbehandling (rotfylling, fyllinger, kroner, broer). Enkelte tannleger gjør estetisk behandling. Ved hjelp av datateknologi kan man utføre enkle endringer i tannstilling (Invisaligne). Tannpleieren utfører rutineundersøkelser og samarbeider med en tannlege ved behandling av tannkjøttsykdommer. I tillegg gjør tannpleieren en viktig jobb med forebyggende tannbehandling. Enkelte pasienter har behov for behandling av tannlegespesialister som har fra 3 til 5 års universitetsutdannelse etter grunnutdannelsen. Det kan være snakk om en spesialist i tannkjøttssykdommer som diagnostiserer, behandler og gjør nødvendige kirurgiske inngrep ved pyoree (marginal periodontitt) og betennelser rundt tannimplantater (periimplantitt). Noen pasienter opplever ekstra utfordringer. Tap av tenner, endringer i tannstilling og sterk tannslitasje kan både gi nedsatt tyggefunksjon og dårlig estetikk. Da kan en spesialist i Oral protetikk bli en viktig støttespiller for almenntannlegen eller selv stå for behandlingen. Som en arkitekt og byggmester må han stå for planleggingen av en helt ny tanngard. Noen ganger bygges det på bløtvev (avtakbare proteser). Andre ganger er faste tannerstatninger et ønske. Da må man bygge på tenner (broer/ kroner) eller rett i kjevebenet (tannimplantater). Behandling av smerter i ansiktsmuskler og kjeveledd hører også inn under hans fagfelt. En spesialist i oral kirurgi opererer inn tannimplantater, diagnostisere og behandler cyster og svulster i munnhulen, munnslimhinnelidelser og fjerner tenner og tannrøtter med en komplisert beliggenhet. Dersom klinikken har CBCT røntgen maskin (3D «mini CT maskin») må en spesialist i kjeve og ansiktsradiologi alltid tolke resultatet. En slik maskin kan se 3-dimensjonalt og finne svar på problemer konvensjonelle røntgenopptak ikke kan klare. Ved Colosseum Tannklinikk i Farmanns gate 2 har vi samlet disse spesialistene for å kunne gi våre pasienter den beste tverrfaglige vurdering og behandling. Våre almenntannleger kan rådføre seg med spesialistene og på den måten fremstår vi som et tverrfaglig sterkt team. Kai B. Hannestad Fagleder, Spesialist i Oral protetikk Ansvarshavende i Oral protetikk UiO

VIKENS STØRSTE MUSIKKFESTIVAL! IDYLL FESTIVALEN IDYLL Festivalen er Vikens største musikkfestival, og arrangeres i Fredrikstad hver sommer. Festivalen nærmer seg med stormskritt og 30.000 festglade mennesker samles på Isegran for å nyte sol, sommer og en helt fantastisk opplevelse. Hvor mange artister kommer og når slippes resten av dem? I 2020 kommer det ca. 20 artister som skal opptre. Hver artist slippes først i vår nye app, IDYLL Appen i samarbeid med SpareBank1 Østfold Akershus. Med appen er man førstemann til å vite om artistslipp, og får en full oversikt over alt man trenger til festivalen. På hvilken måte jobber festivalen med miljøet? Vi er en av Norges første musikkfestival som ble sertifisert som Miljøfyrtårn. Vi har vært det i tre år og arbeider i disse dager med resertifisering av Miljøfyrtårn. Når vi gjør avtaler med leverandører stiller vi krav om at de har et like godt fokus på miljø som oss. Hvordan kan 30.000 gjester lettest komme seg til festivalen? Alle bussene i Østfold er gratis, til og fra festivalen, for alle festivalgjestene våre. Om man kommer fra Halden, Moss, Sarpsborg, Hvaler eller Indre Østfold får man gratis busstransport ved fremvisning av billett eller festivalbånd. Hva er nytt på IDYLL Festivalen i 2020? Festivalområde er utvidet betydelig. Amfiet-scene blir flyttet inn i amfiet på Isegran, et område som tidligere ikke har vært i bruk. Vi setter opp en ny scene, Beach Club, også dette område er nytt i år. Festivalen har solgt mye billetter. Nærmer det seg utsolgt? Det er allerede mange billettkategorier som er utsolgt, deriblant VIP festivalpass og billetter for barn under 18 år. Vi ser at folk bestemmer seg tidlig for å dra på festivalen og med det trykket på billettene vi har nå, ser det ut som at mange ikke får sikret seg egen billett.


NYHETER I SENTRUM | 23

NYETABLERINGER I SENTRUM

LittFri

Burger King

MØTEPLASS FOR UNGDOM www.fredrikstad.kommune.no/ Litteraturhuset

FASTFOOD-RESTAURANT www.burgerking.no Stortorvet 1c

Christensen Bakeri BAKERI www.christensen-bakeri.no Agentgaten 5

Stadion Taphouse PUB OG SPORTSRESTAURANT www.stadiontaphouse.no Gamle Beddingvei 28

Bakfickan BAKERI Nygaardsplassen


24

Husk ĂĽ laste ned idyllappen for siste festivalnytt!


NYHETER I SENTRUM | 25

ST.CROIX FESTIVALEN 6. JUNI KULTURHUSENE

St.Croix Festivalen oppsummerer semesteret på ungdomsfronten. Vårens produkter fra øvingsrom, studio, og Ung Scene vises fram for et lydhørt publikum. Været er selvsagt strålende, så vi har konserten på utescenen Velkommen til en stor opplevelse, der du kan oppleve alle sjangre av ungdomsmusikk som herjer på St.Croix Huset for tiden. Rock, pop, hiphop er gjengangere, men alle uttrykk er velkomne. Kom og del dagen med oss!

HUSK VEDLIKEHOLDET! SVENDSEN EKSOS Det er ikke uten grunn at de fleste bilfabrikanter anbefaler regelmessig vedlikehold. Hvis klimaanlegget fungerer optimalt, bidrar det til bedre helse, sikkerhet, økonomi og miljø. Likevel er klimaanlegget ofte det systemet i bilen som får minst vedlikehold. Ettersyn av AC/klimaanlegg bør utføres hvert annet år. Ved vond lukt anbefaler vi en kupérens med bytte av kupéfilter. Kupéfilteret anbefales byttet én gang per år, eller hver 15.000 km. Klimaanlegget har en naturlig lekkasje på 5 – 15 % per år, spesielt fordi mange ikke bruker klimaanlegget hele året. Dette fører ofte til tørre og sprukne tetninger med

påfølgende lekkasjer. Normalt kontroll-/service intervall er hvert andre år. Enkelte bilmodeller har temperaturstyring som ikke tillater klimaanlegget å koble inn når ute temperaturen er under et visst nivå. Disse vil naturlig ha et enda større vedlikeholdsbehov siden klimaanlegget står stille store deler av året. Klimaservice øker levetiden på anlegget. Kjøring med lite gass eller fuktighet i anlegget skader kompressor og andre kostbare komponenter. Et dårlig vedlikeholdt klimaanlegg arbeider mer og lenger for å oppnå ønsket effekt. Dette resulterer i høyere drivstoff-forbruk og høyere utslipp av skadelige avgasser.

ELBILER, HYBRIDER OG DEKK DEKK1 Det er vanskelig å legge skjul på at Norge er et mekka for elbiler og hybridbiler. Det har blitt mange av dem på noen få år. En ulempe med disse er at man merker dekkstøy mye mer innvendig i bilen enn på andre biler. Men visste du at det faktisk finnes dekk med støyredusering som kan redusere innvendig støy med opp til 9db? Flere og flere dekkleverandører har begynt med dette den siste tiden og har utstyrt dekkene med polyuretanskum, festet med klebemiddel på innsiden av dekkets slitebane. En annen viktig ting med elbiler og hybridbiler er at disse bilene er vesentlig tyngre enn fossilbiler og har et helt annet gasspådrag. Det vil si at det er enda viktigere å sjekke lufttrykket jevnlig og ha en stabil kjørestil. Hvis ikke kan man raskt slite ut dekkene i løpet av bare en til to sesonger.


26

SENTRUM I TALL: BYGGEPROSJEKTER

59

171

Nybygg til salgs

18

Etasjer

81.912,-

Eiendomsmeglere

9,5 mnok

Høyeste pris/kvm (Bruket brygge)

Dyreste leilighet (Pay-villaen 180kvm)

41.050,-

Gjennomsnittlig pris/kvm leilighet (78.861,- i Oslo)

750

Antall nye boliger som bygges i løpet av 2020

12

Større byggeprosjekter per mars 2020


27

Kjøkkengaarden – Østfolds mest unike kjøkkenbutikk med det store utvalget! • Kjøkken i alle prisklasser og varianter gjør at vi kan skreddersy løsninger etter kundens budsjett. • Personlig service og stor bransjekunnskap hos erfarne kjøkkenkonsulenter. • Vi samarbeider med gode håndverkere og tilbyr veiledning fra fargekonsulenter.

Vår erfaring, kompetanse og fornøyde kunder gjennom 12 år gjør det trygt for deg å velge Kjøkkengaarden

Trine Torp: “Hos Kjøkkengaarden fikk vi løsningsorientert veiledning og tett oppfølging både før, under og etter ferdigstilling av vårt nye kjøkken. Super service, kreative løsninger og varer av høy kvalitet. Her er kunden i fokus hele veien!”

Trosvikstranda 16 tel: 69 30 08 40 post@kjokkengaarden.no

Rune Olsen: “Det mest proffe og hjelpsomme stedet du kan handle kjøkken hos! Nydelige kjøkken med topp service. Vi er bare superfornøyd. Og de kommer med kreative løsninger for deg.”

Åpningstider: Man – Fre: 09.00 – 16.00 Lør: 10.00 – 14.00


28 | REDAKSJONELL ANNONSE

TEMA:

Vann og grønne områder – kostnad eller ressurs?

Bare trygghet rangeres som viktigere for nordmenn enn tilgang til grøntområder, vann og natur. Hele 91 prosent mener at nær natur er viktig for en attraktiv by. Det er også et område hvor innbyggerne generelt er godt fornøyde i dag – men det er ikke uten utfordringer å sikre dette godet også i fremtiden. KVALITET IKKE BARE KVANTITET Norge er et langstrakt land med mye naturressurser, og det kan være vanskelig å se at det også i Norge er nødvendig å fokusere på kvaliteten av områdene. Grønne områder både i og utenfor byen er livsviktig for mennesker og natur. Nylig kom FNs tilstandsrapport* om jordas natur og biomangfold. Rapporten viser at tapet av naturmangfold akselererer, og * https://www.ipbes.net/news/Media-Release-Global-Assessment

flere arter er truet av utryddelse nå enn noen gang i menneskets historie. Den største trusselen er at vi bygger ned områdene hvor artene lever og at naturverdier går tapt blant annet som følge av arealbruksendringer. Veibygging, næringsbygg og boliger setter både arter og leveområder under press. I tillegg er klimaendringene en trussel mot naturmangfoldet, gjennom at både planter og dyr får endrede levevilkår. Det samme er spredning av fremmede arter vi ikke har full kontroll over. VANSKELIG Å VERDSETTE NATUR Vi er som mennesker og samfunn avhengige av mange funksjoner og ressurser fra naturens økosystemer. Det er likevel vanskelig å sette en verdi på disse «godene» på samme måte som man gjøre med rene økonomiske verdier. Det har store negative konsekven-

ser for natur og miljø dersom vi ikke legger til grunn- og tar med i betraktning verdiene av økosystemer i beslutningsprosesser. Både på globalt og europeisk nivå er det derfor satt mål om en bedre integrasjon av økosystemenes verdier i tradisjonell byplanlegging og budsjettering. Med verktøyet «økosystemtjenester» er de mulig å verdisette en rekke av de tjenester vi får fra naturens økosystemer. Rambøll mener at vi har et felles ansvar for å sikre at byene også kan ivareta og legge til rette for økt artsmangfold og nye biotoper. Selv om de fleste byer i Norge i dag har en bevissthet rundt betydningen av urban natur og det stilles en del minimumskrav i kommunale planer og retningslinjer, er det fortsatt en vei å gå da grønne områder fortsatt blir oppfattet som ren kostnad av noen utbyggere.

GODE LØSNINGER FOR BYNATUR KOSTER, MEN HAR VI RÅD TIL Å IKKE PRIORITERE DET? Til tross for at det kan være utfordrende å sette en prislapp på gode uteområder finnes det forskning som bekrefter viktigheten for mennesker. For eksempel viser en rapport fra Stanford University* blant annet at naturopplevelser reduserer stress og angst, styrker konsentrasjonsevnen og bidrar til økt prestasjon. ”En by uten natur har ingen fremtid og mennesker trenger naturen mer enn naturen trenger menneskene, påpeker arkitekt og leder av Rambølls Liveable Cities Lab”, Anne Merethe Skogland. Urban natur og biologisk mangfold er en viktig driver for en helhetlig levende by, og vi i Rambøll holder disse verdiene høyt i utformingen


BLÅGRØNNE BYLØSNINGER En blågrønn infrastruktur der trær, planter og vann blir en integrert del av byplanleggingen. Bidrar til å sikre bærekraft samtidig som det skaper innovative og vakre møteplasser som forbedrer livskvaliteten for innbyggerne og øker byens verdi.

av by- og landskapsrom. Vi ser at dette ofte blir nedprioritert av økonomiske grunner i enkeltprosjekter, men det er summen av alle små prosjektene som blir helheten. Målet bør være å bevare og utvikle bynaturen - tilføre grønne områder og biologisk mangfold som en opplevelseskvalitet, men også for å sikre byen mot ødeleggelser som forurensing av vann, luft og forsøpling og økt nedbør kan påføre. I FREMTIDENS BY ER DET VANN OVERALT To ting er helt sikkert: Det kommer til å regne mer i årene fremover og vannet må renne ett sted. Blågrønne løsninger handler om å ta et problem - veldig mye nedbør på kort tid - og gjøre det om til noe vakkert, funksjonelt og aktiviserende som for eksempel en en dam. Både klimautviklingen og samfunnsutviklingen med økt fortetting øker intensiteten i selve overvannsavrenningen. De fleste kommunene i Norge har vært berørt av kraftig nedbør eller snøsmelting. Uten forebyggende tiltak forventer man at kostnadene ved skade på bebyggelse, infrastruktur, helse og miljø vil fortsette å øke. Det anslås at de totale skadekostnadene i løpet av de neste 40 årene kan bli i størrelsesorden 45 til 100 milliarder kroner, dersom det ikke iverksettes tiltak. Hele 60 pro-

Østfoldbunaden for både kvinner og menn Østfoldbunaden ble fylkets første offisielle bunad da den ble utarbeidet i 1936. Den har vevd liv i grønn, sort, eller rustrød ulldamask og svart stakk med slitekant som tar opp livfargen. Skjorten er i lin, med tellesøm. Capen er i sort ullstoff med grønt eller rustrødt fór. Strømpene skal være sorte.

sent av landets kommuner mener kapasiteten i det kommunale overvannsystemet ikke er tilstrekkelig for å håndtere fremtidens nedbør. Videre sier 40 prosent at overvannsutfordringene utgjør en stor velferdstrussel . FRA PROBLEM TIL RESSURS Hydrolog Lorentz Reinertsen i Rambøll påpeker at fremtidens byer og tettsteder på ulike nivåer må jobbe med overvannsproblematikken. ”Det er i dag mulig å kartlegge områder som er sårbare for skader som følge av overvann og planlegge for gjennomføring av forebyggende tiltak. Disse tiltakene må ta hensyn til fremtidige endringer i klima, havnivå og fortetting. Åpne overvannstiltak kan bidra til at overvannet går fra å være et problem til en ressurs som kan utnyttes og skape gode bymiljøer med blågrønne strukturer som kan infiltrere, «forsinke» eller avlede vannet uten at det påfører skade. Det handler ikke bare om å sikre mot flom, men også det utvide og forbedre rekreasjonsområder og skape bedre forhold for biologisk mangfold”, understreker Lorentz. Les mer på: no.ramboll.com/bedre-byer

*Gregory N.Bratman – Stanford University: The benefits of nature experience: Improved affect and cognition

Ivar Lier AS, Nygaardsgt. 49-51, 1607 Fredrikstad Telefon 69 31 67 06 / 69 31 63 39 / www.liershusflid.no


Nordens Silicon Valley TEKST: HELGA JOHANNE STØRDAL FOTO: RUNE HELLESTAD

Visste du at Fredrikstad har et vitalt og innovativt gründermiljø som tar mål av seg til å skape Nordens urbane svar på Silicon Valley? Tida da toget til Oslo var den sikreste veien til suksess, er definitivt over. Nå er det i Fredrikstad det mest spennende innen næringsutvikling og gründervirksomhet skjer, i alle fall om vi skal tro Blender, Drivhuset, Wex Work og de andre aktørene i Fredrikstads sydende og nyskapende bedriftsmiljø. Den viktigste ingrediensen i suksessoppskriften er samarbeid. - Man kan ikke utvikle bedrifter uten å dele kunnskap, erfaringer og tjenester. Vi bygger for tida et økosystem i Fredrikstad som fungerer, der de ulike miljøene og bedriftene samarbeider. Nå ser også de store bedriftene og investorene med interesse på gründerne i byen, forteller Jørgen Schrøder Aanonsen, arbeidende styreleder i Blender Collective.


ARRANGEMENTER SOM SETTER FREDRIKSTAD PÅ KARTET Til høsten går samarbeidsprosjektet Startup Days Viken av stabelen, et ambisiøst ukesarrangement i regi av Blender, Drivhuset og Fredrikstad Næringsforening, som ble flyttet fra vårsemester på grunn av korona. Og aktørene har gjennomført lignende arrangementer tidligere. På programmet under Startup Days står blant annet foredrag med to av Nordens mest interessante entreprenører, pitcher fra ambisiøse startups og en hel dag med transatlantisk hackaton (se ordforklaringer). - Arrangementer som dette skal være med og sette Fredrikstad på kartet som et av de store gründermiljøene i verden. Ingen andre norske byer har markert seg så kraftig på dette feltet tidligere, forteller Sigvart Andersen, som er daglig leder i Drivhuset Østfold. Drivhuset er et innovativt tenkested som fungerer som en sparringspartner for studenter, og som

jobber etter en bestemt metodikk for utvikling av selskap og entreprenører. Drivhuset Østfold har et kontinuerlig samarbeid med Blender for at bedrifter skal få øynene opp for skarpe studenthoder. Blant annet kan masterstudenter som vil jobbe tett med næringslivet sitte og jobbe hos Blender, som er et nettverk av dyktige bedrifter under samme tak. - Det ligger enorme ressurser i å koble det etablerte miljøet på Blender med innovative studenter, det gir en vinn-vinn-situasjon for begge parter! Gjennom dette kan studenter få gode råd og samarbeidspartnere i næringslivet, og ferske startups har en helt annen sjans til å lykkes når de kjenner miljøene og mulighetene som finnes her. Samtidig får etablerte bedrifter mulighet til å oppdage de gode ideene og driftige startups som spinner ut av dette miljøet, sier Sabine Larrieu Hellestad, coworking manager i Blender.

«Det ligger enorme ressurser i å koble det etablerte miljøet på Blender med innovative studenter, det gir en vinn-vinn-situasjon for begge parter!»

KLOKE HODER VAR SAMLET RUNDT BORDET PÅ BLENDER UNDER FELLESMØTET I VINTER.


32 | NYHETER I SENTRUM

HVORFOR FREDRIKSTAD? Men hva er det så med Fredrikstad som gjør byen så velegnet som gründerby? Ifølge Jørgen i Blender er det en kombinasjon av heldige omstendigheter. Byen har en flott og sentral plassering, det er blitt en attraktiv by med både befolkningsvekst og næringsvekst, og parallelt med den generelle positive utviklingen har miljøet av innovative og kreative næringer skutt fart. Etter inspirasjon fra gründermiljøer i blant annet Silicon Valley og Göteborg har Fredrikstad utviklet sin egen lokale suksessoppskrift. Og troen på at vi kan få det til her, sprer seg. Nå jobbes det med å få store

bedrifter, kapital og investorer til å se nytten av oppstartsbedriftene. For å få til dette er Blender på vei inn i et samarbeid med Wex Work, som henvender seg til nettopp store bedrifter og kapital. Og ryktet om det innovative miljøet sprer seg også i akademiske kretser. - Vi blir også jevnlig kontaktet av forskere som lurer på hvordan de kan få til et samarbeid med studenter og bedrifter gjennom nettverket vårt. Det er helt fantastisk! Og det har ikke skjedd av seg selv, dette skjer som et resultat av en bevisst strategi, avslutter Sabine Larrieu Hellestad.

GRÜNDER-ORDLISTE Coworking: Det fysiske stedet hvor bedrifter jobber side og side og finner måter å samarbeide på. Nettverksbygging og vekst er viktige ambisjoner Startup: Oppstartsbedrift Hackaton: Tidsbegrenset aktivitet med løsning av et konkret problem. Målet er å jobbe fram en løsning og en forretningsmodell for gjennomføring på 24 timer Pitch: Kort innsalg av en idé Akselerator: Et program for å få bedrifter til å vokse


3333

Reverse

Ephemeral Theatre

Åpningsprogram 8.-10. mai Fredrikstad sentrum: EPHEMERAL THEATRE AV OLIVIER GROSSETÊTE (FR)

Vi bygger et 10 meter høyt pappteater på Stortorvet!

Tyngde

Kom og opplev byen på en helt ny måte! Regionens nye teater ser frem til å kunne ønske publikum velkommen til forestillinger og aktiviteter for hele familien! Fullt program og billetter på Med forbehold om endringer

oit.no

TYNGDE AV D. VITANZA/S. BOBERG (NO/DK)

Se Terje Strømdahl i gripende Ibsenpris-vinner! REVERSE AV JOHANNES BELLINKX (BE)

Snu ryggen til det vante i individuell byvandring! ØSTFOLD DANSEKOMPANI FOR UNGDOM OG ANDRÉ FJØRTOFT (NO) AKADEMI FOR SCENEKUNST, HØGSKOLEN I ØSTFOLD: STUDENTPRODUKSJONER


34

Møt sommeren med sesongens dekk

Pirelli Cinturato P7 4.990,-

Sava intensa HP2 3.990,-

Continental PremiumContact6 4.990,-

Maxxis Mecotra 3 3990,-

Goodyear EfficientGrip Performance2 4.990,-

Prisene gjelder for fire dekk i dimensjonen 205/55r16 ferdig montert pĂĽ bil. Dekk1-Partner Hassingen Tlf: 901 51 800 Hassingveien 32 1605 Fredrikstad Man-Fre: 08.00-16.00

Dekk1-Partner Fredrikstad Tlf: 916 98 016 Stabburveien 10 1617 Fredrikstad Man-Fre: 08.00-16.00


Kl

35

im

as

er

vi

Spar penger nĂĽr bilen ikke blir kald!

Klimaservice inkludert R134a gass

1890,-

ce


36

BY OG

TIL KATEDRALEN

NATUR

Håpets Katedral er under oppføring på Isegran i disse dager. Prosjektet skal mobilisere mot ødeleggelse av havet og alle er velkomne til å bidra, enten økonomisk eller praktisk. Hva med å legge søndagsturen til dette fantastisk unike prosjektet?

LENGDE: 1,2 KM 1

TID: 0.5 TIME VANSKELIGHETSGRAD:

SENTRUM

2

1.

CICIGNON

3 KRÅKERØY

6 4

KRÅKERØY

5

7

Vi starter på Blomstertorvet midt i sentrum.

2. Følg bryggepromenaden til Kråkerøybrua. Du velger selv hvilken side du vil benytte for å krysse over. GAMLEBYEN

3. Vel over på Kråkerøy, følger du trappen ned på siden av brua. Følg stien langs vannet i retning Isegran. 4. Ved Nøkledypet Båthavn holder du til venstre over den lille kjørebroa. 5. Følg skiltet inn mot Håpets katedral, forbi Maritime Center Fredrikstad. 6. Benytt gjerne anledningen til å kikke rundt på området. Skuter i ulike faser av oppusing er en gullgruve for artige bildemotiv. 7.

Selve katedralen er umulig å ikke få øye på – et flott skue der den ruver på sin pram! Du kan lese mer om prosjektet på: hapetskatedral.no God tur!


37

Skal du selge bolig i Fredrikstad? Da bør du snakke med oss! Telefon + 47 69 30 24 50 Besøksadresse: Kirkebrygga 2–4 1607 Fredrikstad Stavlund as Eiendomsmegler www.stavlund.no


Våropprydding 2020 Hold byen ren Velforeninger, lokalsamfunnsutvalg, nabolag, frivillige organisasjoner m.m oppfordres til vårdugnad og plukking av søppel i nærmiljøet. Langs veier og grøftekanter, på lekeplasser og andre fellesarealer. Sekker kan fås ved Servicetorget i rådhuset og Teknisk drift i Tomteveien 30 (varemottaket).

Hold byen ren har tre hentedatoer: • Fredag 17. april • Fredag 24. april • Fredag 8. mai

Bestill henting av sekker og annet søppel etter at dere har ryddet. Ring Servicetorget, tlf. 69 30 60 00 senest kl. 15.45 dagen før aktuell hentedato. Oppgi hentesteder og kontaktperson. Hentestedene må være ved kjørbar vei der renovasjonsbilen kommer fram. Sekkene skal ikke være tyngre enn at de kan løftes. www.fredrikstad.kommune.no/holdbyenren Kontaktpersoner • Vegard Anda tlf. 924 30 121 vegand@fredrikstad.kommune.no • Kate Hoel tlf. 480 20 504 kathoe@fredrikstad.kommune.

e n ne

o j s k a s g . t n i i hus logyhage Grovavfallsaksjon – vårrydding s d d v y a r p e r p r o e r v å s V s e d er Strandrydding

Vi oppfordrer til plukking av søppel på og langs strender og elvebredder. Sand, tang, kvist og hageavfall skal ikke i sekkene. Sekkene skal

ikke være tyngre enn at de kan løftes. Strandrydding kan utføres hele året. Hentepunkter for Skjærgårdstjenesten er merket i ryddekartet som du finner her: www.fredrikstad.kommune.no/strandrydding

Sekker for deltagelse i Kystlotteriet kan fås ved Servicetorget i rådhuset og Teknisk drift i Tomteveien 30 (varemottaket). Kystlotteriet har også egne utleveringspunkter for sekker, se www.kystlotteriet.no

Husstandene i Fredrikstad kan levere kildesortert grovavfall fra hus og hage gratis til seks mobile gjenvinningsstasjoner under aksjonen.

o e.n som kan leveres: nAvfallstyper u m (Avfallet må leveres sortert til rette container Kråkerøy: 20. og 21. april Kråkerøy kirkegård, p-plass Enhuusveien m o Leveringssteder: Sellebakk: 20. og 21. april Borgehallen, p-plass på stedet.) d.k a t s Åpent for Rolvsøy: 22. og 23. april Østfoldhallene, p-plass vedik Montér r husholdninger Sentrum: 22. og 23. april Tollbodplassen • Kvist- og hageavfall red f . kl. 12.00 - 20.00 Gressvik: 27. og 28. april Østkilen 3, vedw tidligere w Onsøy Båtservice • Jern og metall w Vikaneveien 568 Onsøy: 27. og 28. april Onsøy pukkverk, er: • Plastemballasje d i s t t • Plastprodukter e en r Andre avfallstyper må kjøres til gjenvinningsÅpningstider FREVAR å • Papp og papir å v Mandag, onsdag, fredag kl. 07 – 15 stasjonen hos FREVAR på Øra, da det er p • EE-avfall (elektriske og elektroniske produkter) n begrenset plass ved de mobile Tirsdag, torsdag kl. 07 – 19 sjo • Farlig avfall a gjenvinningsstasjonene. rm Lørdag kl. 08 – 14 o f in Søn- og helligdager stengt er FREVAR har ordinæreM åpningstider Detaljert informasjon om aksjonen og og ordinære priser under aksjonen. Tlf. 69 35 73 00

avfallstyper som kan leveres:

www.fredrikstad.kommune.no/renovasjon

www.frevar.no

Bli med på garasjesalgdagen og selg ting andre kan få glede av. Registrer garasjesalget ditt på www.garasjesalgdagen.no eller let opp et garasjesalg du vil besøke. Du trenger ikke garasje for å delta. Bruk trappa, gårdsplassen, skjulet eller hagen.

Klipp hekk, busker og trær Tenk trafikksikkerhet Har du tenkt på at hekken, buskene og trærne dine kan være trafikkfarlig? Ta deg en tur rundt eiendommen din og sjekk om noe burde beskjæres, klippes eller fjernes. Under grovavfallsaksjonen er det gratis levering av kvist, løv, gress og hekklipp ved seks mobile gjenvinningsstasjoner.

Illustrasjon: Statens vegvesen

Garasjesalgdagen søndag 26. april

Tlf. 69 30 60 00


RESTAURANTOVERSIKT

45 lokale spisesteder å besøke i sommer

BERGMANNS

GEISHA SUSHIBAR

PIZZERIA FABBRICA

CACTUS

GULATING PUB

QUARTERET

CAFE CICIGNON

HAVNELAGERET GASTROPUB

RESTAURANT KØL

CAFE MAGENTA

HEIM FREDRIKSTAD

RESTAURANT SHANGRI LA

CAFE PLANKEN

HOS MARTIN

RESTAURANT SLIPPEN

CHANG CHENG

KAFE ØKS

RIVIERA FUSION

CHOCO LOCO

KNOSSOS KRETA

SHIKI SUSHI BAR

CHOW BURGERS

MAJORENS KRO & STUE

SOLVEIGS PIZZA

CITY BAR & SPISERI

MEESO

ST. RAW

DELICATESSEN

MEZZO & GRILL

STADION TAPHOUSE

DIVAN RESTAURANT

MORMORS CAFÉ

TGI FRIDAYS

EGON FREDRIKSTAD

MOTHER INDIA

THAI MARKET

ELVEBREDDEN PIZZERIA

ODDS KONDITORI

TIRAMISU

ENGELSVIKEN BRYGGE

PAA BRYGGA

VILLA PARADISO

GAMLEBYEN GJESTGIVERI

PEPPES PIZZA

WOK & BOWL MARKET

pizza, middag, takeaway cafe, restaurant Cafe, lunsj

Bar, cafe, lunsj, middag Lunsj, takeaway

Kinesisk, takeaway Cafe, lunsj

Amerikansk, takeaway, Foodora Skandinavisk, bar, lunsj Spansk, tapas

Tyrkisk, takeaway, Foodora Bar, middag

Pizza, lunsj, middag Sjømat, middag

Europeisk, selskapslokale, middag

Japansk, sushi, takeaway Pub, pubretter, Bar, pubretter

Pub, lunsj, middag, Foodora Skandinavisk, middag cafe, lunsj

Gresk, grill

Skandinavisk, lunsj, middag Thai, lunsj, takeaway Tyrkisk, middag, lunsj, takeaway Lunsj, kaffe, middag Indisk, middag, takeaway, Foodora Cafe, lunsj

Europeisk, selskapslokale, Foodora Pizza, takeaway

Italiensk, takeaway Vinbar, Cafe

BBQ, bar, takeaway Kinesisk, takeaway

Skandinavisk, sjømat, bakeri Skandinavisk, middag Japansk, sushi, takeaway Pizza, middag, takeaway Japansk, sushi, take away, Foodora bar, bupretter

Bar, amerikansk Thai, middag, selskapslokale Middelhav, lunsj, takeaway Italiensk, pizza, takeaway, Foodora Thai, lunsj, takeaway, Foodora


40 40 | REDAKSJONELL ANNONSE

Viuno – alle kan bidra! TEKST: HELGA JOHANNE STØRDAL FOTO: FMV FOTO

Visste du at Fredrikstad og Hvaler kommuner sammen eier Viuno, en attføringsbedrift som tilbyr jobb til mennesker på trygd? I over 35 år har bedriften gitt folk muligheten til å bidra til samfunnet. Har du tenkt over hvor mye det betyr for deg å kunne gjøre en jobb? For mennesker med yrkeshemning er ikke dette en selvfølge. Viuno ansetter mennesker på trygd og gir dem en arbeidsplass å gå til. Det betyr mye. - I Viuno har vi svært lite sykefravær. Folk her er glad i jobben sin, noen er så fornøyde at de rett og slett ikke vil gå av med pensjon, forteller økonomiansvarlig Sunita Mistry. LÆREKANDIDATER MED GRUNNKOMPETANSE Viuno tilbyr til sammen 91 plasser for varig tilrettelagt arbeid, VTA. I tillegg har de 20 ansatte med ansvar for de ulike virksomhetene. Her jobber folk med logistikk, kantinevirksomhet, pakking, montering, vedproduksjon, utemiljø, transport, vasking, catering, mekanisk og kafedrift. Viuno tilbyr også lærekandidatplasser, et opplegg for å få grunnkompetanse i videregående opplæring. Dette er et flott tilbud for elever som ser at det blir vanskelig å fullføre et ordinært fag- eller svennebrev. - Etter 3 år som lærekandidat går du opp til en

prøve med en sensor, noe som skaffer deg et kompetansebevis innenfor faget ditt. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom fylkeskommunen, opplæringskontorene og skolene, og har eksistert i 2–3 år. Her kan du lære barne- og ungdomsarbeiderfaget, helsefagarbeiderfaget, anleggsgartnerfaget, logistikk, kokkefaget, institusjonskokkfaget, mekaniske fag, kontor- og administrasjonsfaget, hjulutrustningsfaget eller salg og IKT-servicefag, sier Sunita Mistry. LIKEVERD I bunn og grunn handler det om følelsen av egenverdi. Et kompetansebevis viser hva du kan, at du er kvalifisert for å gjøre en jobb. Og som ansatt i Viuno har du en jobb som andre mennesker, enten 50 eller 100 %. Når noen forventer noe av deg, vokser du som menneske. Derfor kaller Viuno seg en vekstbedrift, og bedriftens formålsparagraf sier at de skal «synliggjøre verdien av yrkeshemmedes arbeidskraft». For det å bidra til samfunnet gir stolthet og følelse av likeverd. Det er viktig for alle! Les mer på www.viuno.no


SJØHUS

TA KO N FOR V TAKT ISNING

BO I HELT NYE SJØHUS

PÅ BRYGGA I ENGELSVIKEN Aktiviteten er stor i Engelsviken og det første bygget reiser seg. Du vil få et godt inntrykk av hvordan dette vil bli. Kom og opplev Engelsviken på visning du også!

• • • • •

3- til 5-roms, mellom 68 og 130 kvm. Priser fra kr 4.125.000 til kr 7.900.000,Alle boligene vil få terrasse eller balkong. Kostnadsfritt valg mellom interiør konsepter. Felles badstue på bryggekanten.

• Høy standard, vannbåren gulvvarme, lekre flislagt bad og moderne kjøkken. • Boligene får p-plass inkl. i prisen. • Båtplass kr 250.000,- første mann til mølla.

Ytterst i Oslofjorden finner du www.engelsvikensjøhus.no PÅL KARLSTAD Telefon: 907 76 767 E-post: paal.karlstad@dnbeiendom.no

JOHN ARNE SPERNES Telefon: 996 99 749 E-post: john.arne.spernes@dnbeiendom.no


NYHETER I SENTRUM | 42

Med byrommet som scene TEKST: HELGA JOHANNE STØRDAL FOTO: OLIVIER GROSSETÊTE CLOCHER MENDE

Østfold Internasjonale Teater er noe så paradoksalt som et nystartet teater med lang historie. En av de viktigste teaterscenene for ØIT er midt mellom oss i dagliglivet.


NYHETER I SENTRUM | 43

Østfold Internasjonale Teater (ØIT) er så nyopprettet at det faktisk ikke er offisielt åpnet enda. Og takket være smitten som har hjemsøkt vårt land, må vi som publikum vente en stund på åpningen. Men når den endelig skjer, skal vi selv få være med og bygge teateret. I papp. - Den franske kunstneren Olivier Grossetête har spesialisert seg på å bygge monumentale konstruksjoner i papp sammen med publikum. Når teateret åpner, skal folk få være med på å bygge et 10–15 meter høyt teater i papp midt i Fredrikstad sentrum – og rive det ned igjen, forteller teatersjef Thomas Østgaard. REGIONALT OG INTERNASJONALT Når dette skal skje, er for øyeblikket litt i det blå. Men planen er at pappteateret skal stå som en kunstinstallasjon i åpningshelgen, og at ØIT lanseres foran teateret. Nettopp det at folk skal få være med og bygge, og at det skal skje midt i byrommet, sier mye om hva det nye teateret skal være. - Teaterets grunnlag er å samle mennesker til felles opplevelser, og mye av det ØIT skal drive med, er deltakerbasert. Vi kommer til å spille i hele regionen. I tillegg til scenene vil byrommet være en viktig arena for oss. To av ØITs satsingsområder er kunst i det offentlige rom og stedsspesifikk kunst. Vi kan spille midt i byen, i nedlagte fabrikker eller helt andre steder. Vi skal underholde, forbause

og utfordre, sier den nybakte teatersjefen. Østfold Internasjonale Teater ble stiftet i oktober 2019 som Østfoldteateret AS. Men teatervirksomheten har vært i drift med ulike navn og ulike mandat gjennom årene. Det nye teateret, ØIT, er et selvstendig selskap eid av både fylkeskommunen og Fredrikstad kommune, og andre kommuner er invitert inn på eiersiden. For dette skal være et teater for hele regionen, og som det splitter nye navnet sier, skal det også ha en internasjonal dimensjon. - ØIT har et stort internasjonalt nettverk,

og vi skal drive med utstrakt utveksling og samarbeid – til beste for norske kunstnere og publikum. Vi er også det eneste norske teateret som er medlemmer i den internasjonale organisasjonen «IN SITU». Navnet betyr «På stedet», det vil si at vi driver med stedsspesifikk scenekunst, som altså utvikles på stedet der det skal spilles, forklarer Østgaard. TEATER SOM GJØR OSS KLOKERE ØIT har ikke et fast ensemble, men en teatersjef på åremål og en stab som legger til rette for og utvikler samarbeid med ulike grupper. Det kan være alt fra utenlandske grupper som blir invitert til Norge til regionale frigrupper og ungdomssatsinger som blant annet Østfold dansekompani for ungdom. Teateret har egen prøvesal der enkeltkunstnere og grupper kan søke om opphold og midler til idéutvikling, og der søkere fra Østfold prioriteres. De lager også egne produksjoner som spilles på kulturhus og andre scener i og utenfor regionen. Målet er å skape et teater som innbyggerne i regionen er stolte av og har stor glede av. - Vi skal være til for regionens befolkning, og vi håper og tror vi blir et teater de vil være stolte av. Kunsten er samfunnets ører og øyne, og viktig for utviklingen av både samfunnet og enkeltmenneskene. I en digital tid vil teatret bidra til at mennesker møtes og deler opplevelser som åpner opp for nye måter å se omverdenen på, avrunder Thomas Østgaard.

NB! ØIT kommer tilbake med oppdatert informasjon om åpningstidspunkt på hjemmesidene sine: www.oit.no


KONDITORI OG BAKERI

Bakevarer. Kaker. Catering. Varmmat. Vi leverer. FASVO er en vekstbedrift som tilrettelegger arbeid for mennesker med ulike utfordringer og som ønsker og delta i arbeidslivet. Vi er opptatt av å skape faglig og personlig mestring, yrkesstolthet og arbeidsglede for våre arbeidstakere.

Les mer på

fasvo.no/catering

Følg oss på

fasvo

fasvoas


REDAKSJONELL ANNONSE | 45

Den store hyttesommeren? TEKST: HELGA JOHANNE STØRDAL FOTO: DNB EIENDOM

Dette er ikke tiden for klare spådommer, men det som er helt sikkert, er at sommeren 2020 blir en sesong for kortreiste ferier. DNB Eiendom tror tiden er inne for å investere i hytte. DNB Eiendom er markedsledende i boligmarkedet i Fredrikstad og Hvaler og selger hver tredje bruktbolig i området. De har også en stor andel av hyttemarkedet i regionen. Akkurat nå er det jo ikke anbefalt å dra på hytta i det hele tatt, men når den mest akutte krisen er overstått, er nok 2020 året da hytteferier får et voldsomt oppsving. Daglig leder i DNB Eiendom Fredrikstad, John Arne Spernes, forteller: - Hyttesalget startet uvanlig tidlig i år, allerede i februar var vi i gang. Da hang det nok sammen med tendensene i økonomien, for når krona svekkes, er folk mer innstilt på å feriere i eget område. Den situasjonen som har oppstått nå, forsterker nok dette behovet, sier han. FLERE HELÅRSHYTTER Hytteeiere i dag bruker hyttene på en helt annen måte enn før, tendensen har lenge gått i retning av helårshytter med god standard og mulighet for hjemmekontor. Stadig flere hytter blir oppgradert med vann og avløp, og kjøpere stiller stadig større krav.

- Fremdeles er halvparten av hyttene av den enkle, tradisjonelle sorten, men veldig mange oppgraderer nå. Det stilles strengere krav til bilvei og generell standard. Denne tendensen vil nok ikke svekkes i disse tider, når det å isolere seg og være i ro er et gode. TRYGGE VISNINGER OG LAVERE BOLIGLÅNSRENTE Som markedets største meglerfirma har DNB Eiendom et solid merkenavn som alle kjenner. De har også et stort boligkjøperregister i tillegg til at de kjenner kundene gjennom banken. Dette gjør DNB Eiendom til et trygt kort å satse på i litt ustabile tider. Nå settes boliglånsrentene ned. Slik bidrar bankene til å lette situasjonen for både selgere og kjøpere. Meglerne tilpasser seg ved å satse på privatvisninger. - Fellesvisninger er ikke aktuelt for tiden, i DNB Eiendom har vi bare privatvisninger i tiden som kommer. Vi legger til rette for trygge visninger, og vi har masse spennende eiendommer ute fram mot sommeren, forteller John Arne Spernes.

John.Arne.Spernes@dnbeiendom.no +47 996 99 749 www.dnbeiendom.no


46 | NYHETER I SENTRUM

Kjøkkengründerne på Trosvikstranda TEKST: GRIFF FOTO: KJØKKENGAARDEN

Kjenner du Fredrikstads egen frittstående kjøkkenspesialist? I den okergule sjarmbomben ved elva er det mange rom – og alle er kjøkken. Kjøkkengaarden har holdt til i det vakre, gamle tømmerhuset på Trosvikstranda i rundt tolv år. Det verna bygget er datert til 1812, og rommer nok regionens mest unike kjøkkenbutikk. Når du trer inn i det gule trehuset, får man en umiddelbar følelse av å være hjemme hos noen. Det er som å komme på besøk inn i hvilket som helst hus, med ett unntak: Alle rom er et nytt kjøkken. Du blir møtt av to hyggelige damer og en kopp kaffe – selvfølgelig rett fra kjøkkenet. Ann Mari Begby og Anita Hjertvik jobbet sammen i Norema i flere år, før de til slutt bestemte seg for å rive seg løs og starte eget. Målet var å kunne tilby kundene «det lille ekstra», med fokus på kvalitet og design. De var rett og slett lei av den tradisjonelle kjøkkenutstillingen, og ønsket å gi kundene

muligheten til å kunne skreddersy sitt nye kjøkken helt ned til siste detalj. TÆRING ETTER NÆRING De forteller om en dramatisk start, hvor de i 2008 startet å totalrenovere bygget. – Da vi overtok bygget i 2008, så det ikke ut her. Det måtte en hel del forbedringer og opprydding til før vi fikk åpnet. Og så smalt finanskrisen. Det var mange bekymringer i starten, sier Anita. Men de to energiske damene ga seg ikke så lett, noe som skulle vise seg å være lønnsomt i lengden. De klarte å bite seg fast gjennom både leverandørkonkurser og avlønninger. Og med lave kostnader innad i bedriften begynte det å svinge for Kjøkkengaarden. – Ved å holde kostnadene lave og med å være tro mot idéen vår, har vi klart å holde


NYHETER I SENTRUM | 47

oss i gang. Kundene våre er fornøyd med sluttproduktet og ekstremt flinke til å anbefale oss videre. Vi anser at omlag 60-70% faktisk er referansekunder. Det setter vi stor pris på, sier Ann Mari. TRENGER IKKE KOSTE SKJORTA I dag representerer Kjøkkengaarden tre leverandører, hvorav to er danske og en er norsk. Tvis Kjøkken er Danmarks eldste produsent, og Nordsjø-kjøkken er deres eget lavbudsjettalternativ. Fossline er norsk med et bredt spekter av både klassiske og minimalistiske fronter. Ved å være en uavhengig aktør uten en stor kjede over seg kan de trekke ut det beste fra hver produsent, noe som resulterer i en del henvendelser fra arkitektkontor. Enkelte tror kanskje at det kun finnes kostbare innredninger hos Kjøkkengaarden. Det tilbakeviser de to gründerne lett. – Vi tilbyr løsninger i de fleste prisvarianter, fra lavbudsjettskjøkken til høyere prisklasser. Vi har flere kunder som enten har vært på vei til eller kommet fra IKEA, og som ender opp med å handle hos oss i stedet, forteller Anita.

De ønsker å formidle at et nytt og kreativt kjøkken ikke trenger å koste skjorta. – Vi kan selge kjøkken for 30 000 den ene dagen og 300 000 den andre. Uavhengig av pris kan vi likevel garantere kvalitet i alle ledd, påpeker Ann Mari. FRA FREDRIKSTAD TIL TROMSØ Kundene til Kjøkkengaarden er ikke bare lokale østfoldinger. Butikken sender også kjøkken til hyttekunder i både i Trysil og Sverige. De nordligste kundene er å finne i Tromsø. Damene presiserer viktigheten av å ha noe for alle tilgjengelig i butikken, både når det gjelder prisklasse og stilpreferanse. De forteller videre at de har en del andregangskunder som kommer igjen når de skal flytte eller ha et nytt kjøkken. – Det er morsomt for oss. Vi er stolte over å kunne tilby kundene det lille ekstra. Målet er at de skal kunne skreddersy kjøkkenet sitt ned til minste detalj. Vi skal rett og slett ha alt, og ha muligheten til å skaffe akkurat det du ønsker deg, sier Ann Mari. Grunnen til trofaste kunder mener de begge ligger i samarbeidet og ærligheten. – Vi kan fraråde like lett som vi tipser.

I tillegg tillater vi å mikse og blande leverandører for å skape en mest mulig kreativ og bærekraftig løsning, sier Anita. FREMTIDSPLANER Snart vil Cityplan og kommunen være i gang med utviklingen av Trosvikstranda, som vil bli en ny og urban bydel i Fredrikstad. Ann Mari og Anita ser på disse planene med litt blandede følelser. – Vi vil bli liggende midt oppe i et prosjekt som har en byggeperiode på flere år. Her vil vi igjen være avhengig av at faste og nye kunder fortsetter å komme innom, sier Anita. Likevel presiserer de at de gleder seg til å følge utviklingen til den nye bydelen, og de er enig om at dette vil tilføre nytt liv til et ellers lite besøkt område. Ann Mari og Anita er åpne om at det har vært snakk om å flytte på seg, men at det ikke skjer for enhver pris. Og det skjønner vi godt. For det er få lokaler det kjennes like godt å komme inn i som et av kjøkkenene i det gamle, gule tømmerhuset på Trosvikstranda. Les mer på www.kjokkengaarden.no


4848 | REDAKSJONELL ANNONSE

Den lokale strømleverandøren (fyller 10 år!) TEKST: SMART ENERGI FOTO: GRIFF

Stadig flere strømkunder i Fredrikstad og omegn bytter til Smart Energi, den lokale strømleverandøren. Og det er vel ganske naturlig, når du kan få strøm til konkurransedyktige betingelser og samtidig være med og bygge opp lokale arbeidsplasser? Visste du at Smart Energi er den eneste lokale strømleverandøren i Fredrikstad? «Strøm er strøm», tenker du kanskje, og det har du for så vidt rett i. Strømmen er lik, uansett hvor den kommer fra. Men velger du Smart Energi, er du samtidig med og bygger opp en lokal bedrift med lokale arbeidsplasser og et brennende engasjement for lokalsamfunnet. At mange synes

dette er viktig, har vært svært merkbart i den senere tiden. - De siste månedene har et betydelig antall strømkunder byttet til Smart Energi, forteller Stig Andresen, leder for salg og marked. – Vi er utrolig stolte og takker for tilliten. 10-årsjubilanten Smart Energi har en særlig satsing på fornybar energi og grønne, innovative energiløsninger. Vi er steget foran markedet, og allerede i 2015 lanserte vi solceller for hus og hytter på Hvaler. Dette ble startskuddet for en storstilt satsing på solceller på privatmarkedet i Norge. Solceller egner seg for de fleste hjem, og overskuddet som produseres på taket ditt, kan du selge til oss. Smart, ikke sant? DEN BESTE KUNDESERVICEN Også lokale bedrifter blir stadig mer opptatt av å støtte andre lokale bedrifter og velge lokal strøm. Derfor har vi hatt en god oppgang også på bedriftsmarkedet de siste månedene. Den aller største fordelen for deg som kunde, er vår gode, lokale kundeservice. Enten du velger å ta en telefon eller sende oss en mail, lover vi en hyggelig opplevelse med folk som kjenner ditt lokalmiljø! Les mer på www.smartenergi.com


.no

Eksklusive leiligheter i Fredrikstad

I disse dager ferdigstilles de to siste byggene. Mange leiligheter er solgt, men du kan fortsatt bryggepromenaden. Bellevue Brygge ligger helt nede langs Glomma. Her kan du nyte båtlivet langs elva både inne og ute. Du bor et lite steinkast fra togstasjonen, og har kort gangavstand til Fredrikstads kulturtilbud og handlegater. Gratisfergene tar deg til vakre Gamlebyen og idylliske Isegran, mens ditt eget nabolag ligger tilbaketrukket, fredelig og sentrumsnært. Hva mer kan man ønske seg? Ta kontakt eller les mer på

BELLEVUEBRYGGE.NO

Tonje Aasvangen – Eiendomsmegler MNEF Tlf: 90 83 88 22 | tonje.aasvangen@stavlund.no – Eiendomsmegler MNEF Tlf: 91 35 31 25 | gunnar@stavlund.no Et prosjekt i regi av

EIENDOM


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

A B

Holmen

C D

N

E F

Værste 1

G

Sentrum

H

Gressvik I

Værste

J K 1

2

K M

N

O

Verdensby og lokalmiljø hånd i hånd

side 8

40 cover, 80 fjes

3

side 16 4

P Q R S

Nordens Silicon Valley

side 30

Til Katedralen

side 36

Landemerker Dampskipsbrygga

I19

Fredrikstad bussterminal

E19

Fredrikstad kino

I20

Fredrikstad stadion

H12

Fredrikstad togstasjon

I27

Gangbroen

G16

Stortorvet

G17

Torvbyen

E19


17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Følg Fredrikstad sentrum magasin på Instagram: @fredrikstadsentrum

Bydalen Gågata 2 3

Cicignon Cicignon

Gamlebyen

Kråkerøy

Gamlebyen Smertu

Isegran 4

Isegran

32

33


52

Vi sees pĂĽ insta! @fredrikstadsentrum