Page 1

SOMMERMOTE NYHETER I SENTRUM MAT OG DRIKKE Se baksiden for den store festivalguiden 2018.

En suksessoppskrift S. 46: Ingeborg og Tobias fant riktig oppskrift for Restaurant Slippen: En porsjon galskap, et fantastisk team, topp kvalitet og lave skuldre.

GRATIS KUNDE- OG NETTMAGASIN • N0 33 • SOMMER 2018

CINE AMBULANTE

Et kunstprosjekt, en filmframviser, et framkomstmiddel. Er du heldig, kommer proS.16 sjektet til en vegg nær deg.

DEN LILLE VERDENSBYEN Kommunens nye visjon om en «liten verdensby» tolkes fra arkitekten Kennet Halds side.

TRIUMFBUEN

PRIDE – IKKE PREJUDICE!

Byens aller første PRIDE går av Alle kjenner «Værstekællen» stabelen med brask og bram, og ved gangbroa til Kråkerøy. Men kjenner du historien om S.28 S.49 får PRIDE-sjefen det som han S.54 vil, er dette bare begynnelsen. monumentet?


M I S S B U T T E R F LY COLLECTION


3

16

LEDER

28 46 49 54 ANSVARLIG UTGIVER: Griff Kommunikasjon as, Litteraturhuset, Storgata 11, 1607 Fredrikstad IDÉ, KONSEPT OG PRODUKSJON: Griff Kommunikasjon FORSIDE, REPORTASJE- OG PRODUKTFOTO: FMV Foto ved Tom-Egil Jensen og Ove Tøpfer BIDRAGSYTERE, TEKST OG BILDE: Helga Johanne Størdal STYLING FORSIDEFOTO: Adam & Eva, www.adamogeva.no OPPLAG: 21.250

Følg Fredrikstad sentrum på Instagram: @fredrikstadsentrum Fredrikstad Sentrum-magasin har som formål å styrke Fredrikstad sentrum som destinasjon og handelsområde. Magasinet trykkes på miljøvennlig papir. www.fredrikstadsentrum.no

I denne sommerutgaven av magasinet Fredrikstad Sentrum ønsker vi å gjenspeile visjonen om «Den lille verdensbyen» i sakene som presenteres. Betegnelsen verdensby kan bety så mye, og svaret man får vil være avhengig av hvem man spør. Vi har valgte å utfordre den Fredrikstadbaserte danske arkitekten Kennet Hald (s.28) om hva han legger i uttrykket. Det sentrumsnære Fredrikstad har mye å by på. Vi vil spesielt fremheve byens rike kulturtilbud og historiske severdigheter som Gamlebyen og Isegran. Samtidig presenterer byen et stort utvalg av unike spisteder (s. 46 og 64), og sist men ikke minst, regionens største mangfold av butikker. Vi mener summen av alt dette er absolutt en liten verdensby verdig! Denne utgaven av magasinet Fredrikstad Sentrum er et resultat av et samarbeid mellom flere lokale profesjonelle bidragsytere. Vi vil gjerne få nevne at tekst og foto til større saker er levert av journalist Helga Johanne Størdal og fotograf Tom-Egil Jensen. Fotograf Ove Tøpfer har levert produktfoto, og stylist Shu Liang fra Adam & Eva Fredrikstad har bistått ifht. forsidebildet. Sist men ikke minst; magasinet er utviklet i et nært samarbeid med engasjerte og kompetente tilbydere av varer og tjenester i Fredrikstad sentrum. Merk deg at sakene du leser i magasinet får et «evig liv» på nettsiden fredrikstadsentrum.no. Her kan du lese og dele innholdet med venner og kjente. Sommeren er høysesong for turister som besøker byen fra nært og fjern, og kanskje leser du dette i solveggen på hytta? Vi vil oppmuntre alle til å ta turen innom sentrum i løpet av sommeren, og ganske sikkert oppdage noe nytt siden du var her sist. Samtidig er bydel Gamlebyen bare en hyggelig fergetur unna Stortorvet, og Byfergen har blitt den «røde tråden» som samler byen langs elverommet fra Gressvik til Cicignon. Et elvecruise i seg selv er opplevelsen verdt! Sitter du på en god sak som du mener at vi burde skrive om? Tips oss gjerne: redaksjonen@fredrikstadsentrum.no. Redaksjonen


LOOKBOOK SOMMER 2018 Følg oss på instagram boomerang_no eller facebook.com/boomerangfredrikstad

MAN: TIGER • MORRIS • BELSTAFF • WOOLRICH • J.LINDEBERG • MAGNANNI • ETON • SAMSØE & SAMSØE • HUGO BY HUGO BOSS • ÜBER • ORIAN • JACOB COHEN • GREATER THAN A • N007 • URBAN PIONEERS • GIANETTO PORTOFINO WOMAN: BY MALENE BIRGER • TIGER • MORRIS • SAMSØE & SAMSØE • LE SPECS • FRONT SOCIETY • WOOLRICH • SECOND ONE • RICCOVERO • JACOB COHEN • ÜBER • BLUE ON BLUE • REPLAY • BUKELA • HUB

BOOMERANG.NO

FACEBOOK.COM/BOOMERANGFREDRIKSTAD

GÅGATA I FREDRIKSTAD SENTRUM

MAN-ONS 9-18, TOR 9-19, FRE 9-18, LØR 10-16


NYHETER NYHETERI SENTRUM I SENTRUM| | 5

ET ET PUSTEROM PUSTEROM II HVERDAGEN HVERDAGEN BADEMILJØ BADEMILJØ FREDRIKSTAD FREDRIKSTAD

EN EN BETYDNINGSFULL BETYDNINGSFULL TANKE TANKE BAK BAK HVERT HVERT SMYKKE SMYKKE GULLSMED GULLSMED AMBJØRNSEN AMBJØRNSEN Efva Efva Attling Attling ble ble født født ii Stockholm Stockholm og og lagde lagde sitt sitt første smykke da hun var elleve år. første smykke da hun var elleve år. Efva Efva har har hatt hatt en en spredt spredt karriere karriere som som modell, modell, popstjerne og TV personlighet. Gjennom popstjerne og TV personlighet. Gjennom årene årene har har hun hun også også designet designet klær klær for for både både Levi’s Levi’s og og H&M. H&M. Hun Hun designer designer smykker smykker ii sølv, sølv, gull gull og og edelstener, edelstener, og og hun hun har har ofte ofte betydningsfulle betydningsfulle ord ord og uttrykk på sine produkter. og uttrykk på sine produkter. Dette Dette kaller kaller hun: hun: «Beauty «Beauty with with aa Th Thought». ought».

Vi Vi på på Bademiljø Bademiljø har har lang lang erfaring erfaring med med åå bygge bygge bad, bad, og og har har stor stor lidenskap lidenskap og og engasjement engasjement for for at du skal få akkurat det badet som passer deg og ditt hjem. Et bad skal vare at du skal få akkurat det badet som passer deg og ditt hjem. Et bad skal vare ii mange mange år år og og er er en en stor stor investering investering for for de de fl fleste, este, så så en en viktig viktig tanke tanke åå gjøre gjøre seg seg når når man man skal skal kjøpe kjøpe nytt nytt bad bad er er åå refl reflektere ektere over over hvilke hvilke elementer elementer som som gjør gjør at at du du klarer klarer åå senke senke skuldrene skuldrene og og slappe slappe av. av. II en en tid der alt skal gå raskere og raskere, har vi behov for å fi nne ro og samle krefter. Veldig tid der alt skal gå raskere og raskere, har vi behov for å finne ro og samle krefter. Veldig ofte ofte er er badet badet et et av av de de få få stedene stedene ii huset huset med med en en beroligende beroligende atmosfære, atmosfære, der der man man kan kan være være for for seg seg selv. Naturmaterialer og lune farger er med på å skape den roen du trenger på ditt bad. selv. Naturmaterialer og lune farger er med på å skape den roen du trenger på ditt bad.

STØRRE STØRRE HVERDAGSGLEDE HVERDAGSGLEDE GJENNOM GJENNOM MINDRE MINDRE MILJØPÅVIRKNING MILJØPÅVIRKNING ROSENLUND ROSENLUND KJØKKENINTERIØR KJØKKENINTERIØR

II 2019 2019 fyller fyller Drømmekjøkkenet Drømmekjøkkenet 90 90 år år og og Rosenlund Rosenlund Kjøkkeninteriør Kjøkkeninteriør 20 20 år. år. Gode løsninger og høy kvalitet er sentrale verdier som har resultert i Gode løsninger og høy kvalitet er sentrale verdier som har resultert i åå bli bli deres deres fremste fremste kunkundeløfte – hverdagsglede. deløfte – hverdagsglede. Bransjen Bransjen er er ii stadig stadig utvikling, utvikling, og og moderne moderne tider tider fører fører med med seg seg større større bevissthet bevissthet rundt rundt vikviktige temaer som for eksempel miljø. Miljøaspektet ved produksjon og transport av varer tige temaer som for eksempel miljø. Miljøaspektet ved produksjon og transport av varer er er en en primær primær faktor faktor som som Drømmekjøkkenet Drømmekjøkkenet jobber jobber aktivt aktivt med med hver hver dag. dag. Hverdagsgleden Hverdagsgleden styrkes styrkes gjennom gjennom at at de de stadig stadig minimerer minimerer miljøpåvirkningen miljøpåvirkningen ii sin sin virksomhet virksomhet ved ved åå være være bevisste bevisste på på alle områder de selv kan påvirke. 99% av alle produkter fra Drømmekjøkkenet kan alle områder de selv kan påvirke. 99% av alle produkter fra Drømmekjøkkenet kan gjenvingjenvinnes nes som som energi, energi, og og den den resterende resterende delen delen materialgjenvinnes. materialgjenvinnes.

Nyhetene Nyhetene for for denne denne sesongen sesongen er er Million, Million, BilBillion And A Th ousand Stars, One Crystal, lion And A Thousand Stars, One Crystal, FemiFeminine, nine, Dream Dream Collection. Collection. Hennes Hennes populære populære kolkolleksjon Miss Butterfl y har også blitt leksjon Miss Butterfly har også blitt større større med med noen noen ekstra ekstra produkter produkter ii sølv. sølv.


6 | NYHETER I SENTRUM

BRIL(LE)JANTE EIERE

STENSTRÖMS, NÅ OGSÅ TIL DAME!

SPECSAVERS FREDRIKSTAD

FERNER JACOBSEN

Fredrik og Rikke er de nye stolte eierne av Specsavers i Fredrikstad. Fredrik fungerer som daglig leder og Rikke som optisk ansvarlig.

Stenströms er et svensk merke, og fremdeles den dag i dag en familiedrevet bedrift som har over 100 år lang tradisjon med eierskap og drift av en skjortefabrikk. Alle herrer kjenner til Stenströms fantasiske skjorter som har vært deres signaturvare fra helt tilbake i 1899.

Fredrik er utdannet økonom fra Varehandelens Høyskole, og har 16 års erfaring innen detaljhandel, hvor han både har vært daglig leder og eier av forskjellige butikker. Rikke har en 15 år lang karriere som optiker, og har blant annet kompetanse innen diagnostika, kontaktlinser og tørre øyne-problematikk. Butikken har et godt etablert arbeidsteam som har høy faglig utdanning og kunnskap, for nettopp å kunne tilby deg som kunde mest mulig service. Den ble etablert i år 2006 og har en solid kundemasse. Sammen har Fredrik og Rikke nå valgt å drive Specsavers Fredrikstad. Med sine ulike kompetanser vil de ivareta kundens ønsker og behov, og med lidenskap skal de levere mest verdi for pengene og bidra til best mulig øyehelse for alle sine kunder.

Stenströms renommé har spredt seg langt utenfor Sveriges grenser, og kvaliteten forblir slik at den alltid har vært. Den svenske leverandøren har tatt et steg videre, og leverer nå også til dame. Med samme kvalitet som bestandig, får damene blant annet skjorter i snitt som passer enhver kroppsfasong og stil – om du ønsker feminint snitt, klassisk, slim eller boyfriend. Ferner Jacobsen presenterer et stort utvalg av bluser i bomull og lin, samt en liten kolleksjon med de herligste sommerkjoler. Med kvaliteter av ytterste klasse og en tidløs, klassisk design gjør Stenströms dame til et «must» i garderoben i sommer.

Specsavers tilbyr mer enn 1200 ulike brilleinnfatninger fra mange kjente designere. Nye merker som kan presenteres i butikken er blant annet Kylie Minogue, Balmain og det danske merket Day.

NOTES DU NORD ART DECO-ESTETIKK I HVER DETALJ CE-CI Ce-Ci presenterer med stolthet det nyeste merket som har ankommet butikken – det danske, Art deco-inspirerte Notes du Nord. Merket er relativt nytt og ble etablert i 2015, men har allerede satt sine spor i moteverdenen. Med Art deco som inspirasjonskilde har merket en særegen tilnærming til klesdesign som ligger i de små detaljene i tekstilene. Det er svært imponerende hvordan merket tolker detaljrikdommen i den gamle, berikende kunstepoken på sin egen måte, og viderefører det til sitt unike design i moderne tid. Med fokus på kvalitetstekstiler med intrikate detaljer, moderne og livlig uttrykk og delikate, selvproduserte print kan du garantert føle deg vel i sommer med Notes du Nord – et snev av glitter og glamour fra 1920-tallet i klesskapet.


. . . t

e k c o P

KJØP 1 - FÅ 1 TIL

HALV PRIS

9 6

,-

a r f ... Tidenes fineste Fredrikstadbok!

Barnas favoritt!

FØR

FØR

499,-

299,-

299,-

149,Gågata: Man-fre 09-20, lør 09-18 Torvbyen: Man-fre 09-20, lør 09-18 Gamlebyen: Man-fre 10-16:30, lør 11-16, søn 12-16

GÅGATA –TORVBYEN –GAMBLEBYEN


SENTRUM I TALL

8 | SENTRUM I TALL

Billetter til årets festival

15

Deltagerene stuper inntil 15 meter under den årlige «dødsekonkurransen»

3400

12.000

m

billetter lagt ut til salgs hver dag under festivalen

3. 29. 18. år festivalen arrangeres

Konserter under årets festival

18

IDYLL

år festivalen arrangeres

Antall pappbåtverdensrekorder satt på festivalen

år festivalen arrangeres

3 400

GLOMMAFESTIVALEN

Frivillige på festivalen

MÅNEFESTIVALEN


NYHETER I SENTRUM | 9

GULV MED LANG LEVETID FARGERIKE KJØSTELSEN Fargerike Kjøstelsen er en familiedrevet fargehandel med generasjoner av erfaring innenfor feltet. I tillegg til salg av produkter som maling, tapet, gulv, solskjerming og andre nyttige hverdagsvarer, tilbyr de tjenester som hjemmebesøk av interiørkonsulent og hjelp med både maling, tapetsering, flisarbeid, teppe- og gulvlegging. Hos Fargerike Kjøstelsen får du den hjelpen og servicen du trenger for å skape det hjemmet du ønsker. Epoxy-gulv har utmerket seg hos Kjøstelsen og blitt en bestselger. RESUSEAL WB er et vann- og herdeplastbasert gulvbelegg som er slitesterkt og luktsvak. Produktet gir et flott resultat, og med utmerket vedheft til betong, tre og andre overflater som gir en attraktiv og støvfri overflate, gjør produktet lettvint å bruke. RESUSEAL WB er solid og tåler stor belastning. Med den glatte overflaten gjør det gulvet lett å rengjøre, og det er også resistent mot de fleste kjemikalier, drivstoff og smøremidler. Dette gjør at gulvet er velegnet til de fleste miljøer, som næringsmiddelindustrien, fiskeriforedlinger, meierier, bryggerier og bakerier der løsemiddelbaserte produkter er forbudt. Det slitesterke og kjemisk motstandsdyktige belegget gjør RESUSEAL WB ideell for utstillingslokaler, lagerlokaler, verksteder, varehus, garasjer og generelt lett industrielt bruk.

NATURLIG VELVÆRE FOR BÅDE KROPP OG SINN Hos Deluxe Spa Clinic kan du nå finne den unike velværeserien, iKOU, i butikkhyllen – en serie som ble skapt for å la oss oppleve fullverdige øyeblikk av hvile, avslappelse og restitusjon i hverdagen. Navnet stammer fra et tradisjonelt japansk verb som betyr «to rest, to relax, to restore». iKOU tar i bruk økologiske og etiske prinsipper ved å bruke vilthøstede ingredienser fra de reneste plante- og blomsterbaserte kilder. Noen av disse er unike for Australia, mens andre er hentet fra uberørte steder rundt om i verden. Alle produkter er etisk produsert av hensyn til naturen, og er både økologiske, veganske og naturlige. iKOU-produkter gir en følelse av luksus og velvære i hverdagen – og de kan nytes med god samvittighet!

ikou

®

REST . RELAX . RESTORE


P6

B E O P L AY

P6

M IM N I LY N LY D D

B E O P L AY

M IM T IR TURMU M

3.999,3.999,Skabt til power. Designet til at være bærbar. Inde eller ude. Lyd for én. Lyd for alle Tr u e 3 6 0 B a n g & O l u f se n S i g n a t u re S o u n d · G itter i perlebørstet alu m in iu m , rem af læder · M ed diskrete Skabt atsivæ ude. Lyd én. Lydch-for re fe re n ctil e r power. t i l B an g Designet & O l u f se ntils de g n re a r vbæ · Orbar. p til Inde 1 6 timeller ers batterile v etidfor· O n eTou kn aalle p til sm arte f u n ktion er Tr u e 3 6 0 B a n g & O l u f se n S i g n a t u re S o u n d · G itter i perlebørstet alu m in iu m , rem af læder · M ed diskrete Mi n l yd – M i t r u m m e d O h La n d o g B e o pl ay P6 re fe re n c e r t i l B an g & O l u f se n s de si g n a r v · O p til 1 6 tim ers batterile v etid · O n eTou ch- kn a p til sm arte f u n ktion er Mi n l yd – M i t r u m m e d O h La n d o g B e o pl ay P6 Bang Bang&&Olufsen Olufsen Fredrikstad Fredrikstad Tlf. Tlf.69 6931 31111110 10 -fredrikstad@beostores.com fredrikstad@beostores.com Bang Bang&&Olufsen Olufsen Fredrikstad Fredrikstad Tlf. Tlf.69 6931 31111110 10 -fredrikstad@beostores.com fredrikstad@beostores.com


NYHETER I SENTRUM | 11

VEGANSK HUDPLEIE I VINDEN DELUXE SPA CLINIC

KVALITET OG SERVICE SIDEN 1955 NÆSS SINCE 1955 Næss Since 1955 er en familiedrevet butikk som har erfaring fra så langt tilbake som 1955, da butikken først gikk under navnet «Næss Portefølje AS». Med dette som bakgrunn kan man trygt stole på at Næss står for gode kvalitetsprodukter og service av aller høyeste grad. Butikken tilbyr mange merkevarer, blant annet Guess, Tiger of Sweden, DKNY og DAY Birger Et Mikkelsen. Næss Since 1955 kan gledelig meddele at Michael Kors kommer tilbake til høsten –

denne gangen i ny bekledning. Kolleksjonen som ankommer består av freshe nye farger, og lekre modeller som skal pryde butikkhyllene for aller første gang. Trenger du derimot ikke en ny veske eller annet accessoir, men kanskje en skolesekk til din datters eller sønns første skoledag i høst, tilbyr Næss også et flott utvalg av skolesekker til alle klassetrinn. Velkommen inn for en hyggelig handel!

VI ER I GANG! VESTSIDEN FJELDBERG I disse dager klargjøres tomten for nye næringslokaler i Mosseveien og boligprosjektet Vestsiden Fjeldberg. Leilighetene er plassert på taket av næringsarealet og fordeler seg på tre lamellbygg som gjør at det dannes egne tun mellom byggene. Deler av disse arealene tillegges leilighetene i 1. etasje som private hager, mens resten blir fellesarealer med sosiale soner for både store og små. Det legges vekt på å opparbeide arealene med en grønn profil. På Vestsiden Fjeldberg bor man sentralt og har alle byens fasiliteter

innen gangavstand. Likevel er man tilbaketrukket fra sentrum og har gode solforhold, utsikt og nærhet til vannet med muligheter for båtplass. Det følger med p-plass i parkeringsanlegg og sportsbod. Det er heis/ trapp til alle plan. Leilighetene har gode kvaliteter og får vannbåren gulvvarme og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Varme leveres fra fjernvarmeanlegget, noe som gir lave bokostnader. Møller Partners er megleren som har fått i oppdrag å formidle salg av de totalt 36 boligene.

Deluxe Spa Clinic er en klinikk som befinner seg i Storgata 32, og har ligget der i seks år. – Det er viktig for meg å påpeke at vi kontinuerlig jobber for å innhente ny kunnskap innen faget, og holder tritt med de seneste skjønnhetstrendene slik at vi hele tiden kan tilby kundene våre de beste og mest innovative behandlingene til både hud og kropp, sier daglig leder, Susana Lopez. Hos Deluxe Spa Clinic kan du nå finne den unike australske velværeserien, iKOU, i butikkhyllen – en serie som ble skapt for å la oss oppleve fullverdige øyeblikk av hvile, avslappelse, restitusjon – og litt luksus i hverdagen. Med Norge som det første landet i Europa for eksport av serien, kan Susana med stolthet presentere merket i sin klinikk som den eneste i hele Østfold. Vegansk hudpleie er i vinden som aldri før, og denne velværeserien er både økologisk, vegansk og naturlig, og tar kun i bruk eco-sertifiserte konserveringsmidler. Deluxe Spa Clinic holder åpent i sommer, og ønsker deg hjertelig velkommen innom for en presentasjon og utprøving av iKOU-produktene. Les mer på www.deluxe-spa.no.


NYE LEILIGHETER I SMEDENS HAGE SALGSSTART 27. JUNI

Det avholdes informasjons- og salgsmøte på Røde Kors-huset 27. juni kl. 18.00. Ilaveien 106, 1605 Fredrikstad.

KNIPLEFJELLET EIENDOM AS, STORGATA 37, 1607 FREDRIKSTAD, WWW.KNIPLEFJELLETEIENDOM.NO


Katrin Uri Stine Goya ByTimo Line of Oslo Marc Cain Missoni Co`couture Pieszak Cambio Abro Dear Dharma BRGN Anni Carlsson Armani Jeans ASFVLT Laura Bellariva Notes du Nord Dante6 Hale Bob med flere...

Storgaten 12 1607 Fredrikstad www.ce-ci.no cecifredrikstad ce-ci as fredrikstad


14 | PRODUKTNYHETER

GULLSMED AMBJØRNSEN Life armbånd unisex fra Ole Lynggaard Fra 2150,- Sommerfulgsmykke fra Thomas Sabo 1999,- Nature armring fra Ole Lynggaard 47.500,Smykke fra Coeur De Lion 2520,-DS Action Diver fra Certina 6990,- PR 100 Sport Chic fra Tissot 4545,Trésor fra Omega 39.500,- Superocean Heritage II 42 fra Breitling 41.600,CE-CI Topp fra Chantelle Ferrant 1499,– Skjørt fra Co´couture 999,– Skinnbelte fra Co´couture 1299,– Skjørt fra Hale Bob 2299,– Topp fra Hale Bob 1899,– Kjole fra Frank Remme 3899,– Silkebluse fra Dea Kudibal 2199,– Silkebukse fra Dea Kudibal 2399,–


500 kr * t rabat OPP TIL

Torvbyen, tlf. 69308977

Vi har mange flotte kampanjer fra TIL OPP

600 kr * t rabat

KR 500 TT RABA

OPP TIL

Få opp til 600 kroner* i rabatt ved kjøp av en Bon Air koffert! * Gjelder størrelsen Spinner 75. For Spinner 66 og 55 er det 500/400 kroner rabatt.

Soundbox by Samsonite Kampanjeperiode 15/05/2018 - 31/08/2018.

Få opp til 500 kroner*Sett inn logo her i rabatt ved kjøp av en R 00 K T 4 Soundbox koffert! ABAT

97L: Før 1899,- Nå 1399,- 71L: Før 1699,- Nå 1199,- 35L: Før 1399 Nå 999,-

Sett inn firmanavn, besøksadresse, by her

Summer2018_ATBonAir_NO_157_54.indd 1

2018-04-12 12:00:03

R

* Gjelder størrelsen Spinner 77 og 67. For Spinner 55 er det 400 kroner rabatt. Kampanjeperiode 15/05/2018 -31/08/2018.

S’Cure

Sett inn logo her

102L: Før 2199,- Nå 1799,- 79L: Før 2099,- Nå 1699,- 34L: Før 1699 Nå 1299,-

OPP TIL TIL OPP

600 kr * t rabat OPP TIL

00 kKrR * 0 6 0 6 SettBinn T ttTfirmanavn, RrAabAa besøksadresse, by her

Få opp til 600 krone Bon Air koffert!

Få opp til 600 kroner* i rabatt ved kjøp av en Bon Air koffert!

* Gjelder størrelsen Spinner For Spinner 66 og 55 er det Kampanjeperiode 15/05/20

Sett inn firmanavn,

* Gjelder størrelsen Spinner 75. besøksadresse, by h Bon Air Samsonite Forby Spinner 66 og 55 er det 500/400 kroner rabatt. 91L: FørKampanjeperiode 1599,- Nå 999,- 15/05/2018 57L: Før 1399,Nå 899,- 31L: Før 1199 Nå 799,- 31/08/2018. Summer2018_ATBonAir_NO_157_54.indd 1 Summer2018_ATSoundbox_NO_54_157.indd 1

Sett inn firmanavn, besøksadresse, by her

2018-04-12 11:49:16

Sett inn logo her

FRA

Summer2018_ATBonAir_NO_157_54.indd 1

Ferner

Jacobsen

sine

499,

2018-04-12 12:00:03

kjerneverdier

er håndverk, service og kunnskap. Gjennom disse verdiene har vi levert kvalitet til våre kunder i over 100 år, og er like opptatt av dette i dag. tlf.: 69313073 – www.fernerjacobsen.no – åpningstider: man-fre 10-18, tors 10-19, lør 10-16

Outdoor Gear

55cm: Før 999,- Nå 499,- 62cm: Før 1099,- Nå 599,- 75cm: Før 1199 Nå 799,DKNY • Adax • DAYet • Kate Spade • Lulu’s • Guess Tiger of Sweden • Kipling • Saddler • Fjällräven • Samsonite • Hestra


16 | MIN SYKKEL

Cine Ambulante Du har neppe sett noe lignende. Og du kommer neppe til å se mye som ligner i ditt liv. Men går det etter planen til Hans Gerard Meier, kan du være så heldig å få oppleve Cine Ambulante når augustmørket faller på.

TEKST: HELGA JOHANNE STØRDAL FOTO: FMV FOTO

V

ed første øyekast er det en sykkel. Ved andre øyekast ser du kanskje en lysbilde-framviser, en 8mm-framviser eller en forsterker. Cine Ambulante er en kinesisk eske hvor stadig nye skatter folder seg ut. Hans Gerhard Meier er mannen bak kreasjonen, og på spørsmålet om hva dette er, ler han bare. – Cine Ambulante er mye på en gang. Et kunstprosjekt, en filmframviser, et framkomstmiddel. Grunntanken er «found footage» - jeg har samlet filmer, kassetter og bilder fra brukthandlere og loppemarkeder i årevis og viser dem fram gjennom Cine Ambulante. Hvor som helst, når som helst, bare det er mørkt nok, og framkommelig med sykkel.

høre, i hvilken rekkefølge og i hvilket blandingsforhold, er helt vilkårlig. Kanskje vil filmklipp fra Håkons konfirmasjon ledsages av et språkkurs i portugisisk og bilder fra en safari i Afrika, kanskje mikses de med 80-talls synthpop eller trekkspillslagere fra en av de tre walkmanene om bord. I tilfeldighetskunst kan alt skje.

ANALOGE DINGSER OG GATEKUNST Utgangspunktet var en gammel DBS damesykkel donert av naboen og en stor mengde filmruller, lydklipp og bilder fra en lang samlerkarriere. Til sammen blir dette en representant for et kunstfenomen kalt «tilfeldighetenes muligheter». For hva du får se og

PLUTSELIGE STUNTS Hans Gerhard Meier innbyr til en liten omvisning på vidunderet. Rammeverket er altså en gammel DBS-sykkel hvor Meier har sveiset på fordelen og montert et kraftig trillebårhjul som balanserer det hele. Over trillebårhjulet finner du skatt på skatt: En 8 mm-framviser og en lysbildeframviser

– Det er mange som har donert utstyr til Cine Ambulante, og de står på gjesteliste når det blir visninger, forteller Meier. Hele prosjektet bunner selvfølgelig i en god porsjon nostalgi og fascinasjon for gammel, analog teknologi. Og så er jeg veldig fascinert av gatekunst og pop-up-fenomener, hvor morsomme ting plutselig skjer i bybildet. Her får jeg kombinert begge interessene.

Hans Gerhard Meier (46), innflytter som har fått Kråkerøy som base, er maker, designer, lærer og kunstner. Han underviser ved flere høyskoler og sjonglerer et to-sifret antall sideprosjekter. Etablerer i disse dager Hackstad, et Makerspace for industri og gründere, i Fredrikstad. www.smogdog.com

balanserer over et bilbatteri som gir strøm til alle komponentene via fire sigarettennere. Bak finner vi et stereoanlegg med tre walkmaner og en liten mikser som gjør at alle kan spille samtidig, og skuffer og bokser som rommer MD-kassetter og filmruller. En gammel amerikansk politiradio kroner verket, og på siden finner vi pensjonskassa. Mye av det gamle utstyret har deler som er vanskelig å få tak i, og Meier har til og med brukt 3D-printer for å lage nye deler. Tekniske løsninger finner han på nettet. Foreløpig er det ikke så mange som har fått se vidunderet, men mulighetene vil bli flere etter hvert som det blir mørkere.


Se mer på www.fredrikstadsentrum.no/magasin/cine-ambulante

– Nå som det er så lyst, må vi jo inn i et mørkt rom for å se film, og det er jo ikke meningen her. Så langt har jeg bare hatt visning på en sykkel-podkast med Kari Slaatsveen, med publikum i salen. Men utover høsten blir det både plutselige stunts og forhåndsmeldte visninger som jeg annonserer gjennom Facebook. Som innflytter er jeg fascinert over alle de flotte fabrikklokalene i byen, de er perfekte for å vise fram budskap og bilder på! Eller kanskje det skjer noe under Kråkerøybroa? Men akkurat hvordan Cine Ambulante ser ut til høsten, er det ingen som vet. Dette er nemlig work in progress, og uventede ting kan oppstå…

Fø De lg o kks ss p en å F ter et aceb Ha ssi ook: ng en AS

DEKK OG -B ilxt FELG I SENTRUM ra Continental ContiPremiumContact5 4690,–

General General Altimax Sport 3590,–

Goodyear EfficientGrip Performance 4790,–

Sava Intensa HP 3390,–

Kom innom oss for et gunstig tilbud på sommerdekk! Prisene gjelder for fire dekk ferdig montert i dekkdimensjon 205/55r16

Tlf: 69 30 17 17 Hassingveien 32 1605 Fredrikstad Man-Fre: 07.00-16.00


18 | NYHETER I SENTRUM

MESTERENS MESTER BANG & OLUFSEN Kombinasjonen av lyd, design, grensesnitt og –materialkompetanse har alltid kjennetegnet Bang & Olufsen. Materialkunnskapen den danske hi-fi produsenten har opparbeidet seg over mange tiår har nå funnet veien til bilbransjen der merker som BMW og Lamborghini får bistand fra Bang & Olufsen til å produsere sin egen eksklusiv finish på aluminiumsdetaljer. Et godt eksempel på Bang & Olufsens kompromissløse fokus på detaljer er strømmehøyttaleren Beosound 1 som kommer i fire ulike aluminiumsoverflater; natur, piano sort, infanterigrønn eller messingfarget aluminum. Høyttaleren gir overlegen lyd i sin klasse og kobles trådløst til en egen app som lar deg styre dine Bang & Olufsen produkter sømløst. Sistnevnte overflatefarge, messingfarget aluminium, er helt ny for 2018 og kan besiktiges nå i B&O showroomet på Stortorvet.

LOKAL KOMPETANSE INNEN ELEKTRO MARTINSEN & SØNN ELEKTRO AS Martinsen og Sønn Elektro er en frittstående elektrobutikk som har et bredt utvalg av varer der det selges alt fra små elektriske produkter til vaskemaskiner og tørketromler. De har en visjon om å tilby god service, konkurransedyktige priser og en hyggelig handleopplevelse. Å inneha den riktige kompetansen innenfor faget er viktig, og de er behjelpelige med ethvert behov. Elektrobutikken handler direkte fra sine leverandører, som resulterer i at du som kunde får den beste prisen. De er opptatt av å til enhver tid ha gode tilbud til kundene sine, noe de oppnår gjennom en godt og nært samarbeid med sine leverandører. Velkommen til en hyggelig handel hos den lokale elektrobutikken!

VÆR TRYGG I TRAFIKKEN – BYTT TIL SOMMERDEKK BILXTRA DEKKSENTER Sommeren er her for fullt og sommerdekkene bør være montert på bilen. Om du fremdeles kjører med piggfrie vinterdekk er dette viktig informasjon du burde vite: Ved full stopp i 110km/t vil bremselengden til en bil med sommerdekk være på 37 meter. Biler som kjører på piggfrie vinterdekk stopper fullt først når det har gått 68 meter. Viktigheten av å ha sommerdekk når varmegradene stiger kan være en signifikant forskjell ved avgjørende situasjoner. Vi tilbyr gode råd og priser for de som måtte ønske kvalitetsrike sommerdekk, og er du i tvil om dine sommerdekk bør byttes så ta gjerne turen innom oss for en hyggelig bilprat!


PRODUKTNYHETER | 19

SPECSAVERS Damebriller inkl. enstyrkeglass fra DAY 1795,– Damesolbriller inkl. enstyrkeglass fra Balmain 1995,– Herrebriller inkl. enstyrkeglass fra Hackett London 1795,– Damebriller inkl. enstyrkeglass fra Kylie Minogue 1595,– DELUXE SPA CLINIC Diffuser Reeds fra iKOU 695,– Organic Bodylotion fra iKOU 475,– Organic Massage Oil fra iKOU 465,– Aromatic Bath Soak fra iKOU 495,VIOLA STORMOTE Bukse fra DNY 510,– Bluse fra DNY 520,– Capribukse fra Lau Rie 950,– Singlett fra Handberg 990,-


Test ut magefølelsen!

Er du nysgjerrig på boligprosjektet som vokser fram på Begbyåsen, og har lyst til å prøvesitte verandaen og teste utsikten? Velkommen til visningshuset i Troppsveien 1!

O

m du trives i et hus og i et område, handler om så mange ting. Om beliggenhet, om fasiliteter, utsikt, romløsninger, materialer, natur, nærmiljø… Men først og fremst om magefølelsen, om et sted kjennes godt. Derfor har Block Watne nå åpnet et visningshus på Begbyåsen der du selv kan gå rundt og se, kjenne, lukte og fundere, prøvesitte verandaen og teste utsikten. Siden visningshuset åpnet for noen uker siden, har pågangen vært stor.

– Det kommer både folk som vurderer området og folk som allerede har kjøpt og vil se hvordan det blir her, forteller salgskonsulent Geir Wroldsen. - Vi holder fellesvisninger cirka hver 14. dag, og alle er velkomne. Snart innflyttingsklart Det store boligprosjektet på Begbyåsen vokser fram, dag for dag, og allerede i høst flytter de første beboerne inn. Seks av de elleve boligene i første byggetrinn er allerede solgt, ti nye er lagt ut nylig, og stadig flere boliger kommer for salg framover. I det første

feltet som bygges er det kjedede eneboliger. Dette blir toetasjes hus med tre soverom, to bad og carport, og med omkring 130 m2. Senere kommer det andre boligtyper til, slik at det til slutt blir noe for enhver smak og livssituasjon på feltet. – Dette blir et komplett, helhetlig boligområde med alt fra frittliggende eneboliger og kjedede eneboliger til leiligheter i tett, lav bebyggelse. I tillegg bygger OBOS blokkleiligheter, så til sammen blir det noe for alle her, forteller Wroldsen.


Se flere bilder og prøv vår boligplanlegger på: www.begbyåsen.no

Helsebringende omgivelser Foruten den fantastiske utsikten fra Begbyåsen kan området skilte med lysløyper rett rundt dørene. Dette gjør Begbyåsen til et sunt sted å bo, for nærhet til naturen og god utsikt er helsebringende kvaliteter. I tillegg blir det kort vei til alle servicetilbud: Både Begby senter og en ny Rema-butikk ligger i fin gangavstand, du har kort vei til Begby skole og flere barnehager i nærheten. Det blir enkel adkomst både til E6, Fredrikstad og Sarpsborg sentrum, og til vakre Gamlebyen,

Kongstenhallen og golfbanen er det sykkelavstand. Det ligger også en egen kvalitet i å bo i et moderne, strøkent og nybygd boligområde med pene hus og velstelte uteområder. – Her blir det fine grøntområder med plener og beplantning, asfalterte kjøreveier og lekeplasser til barna. Før innflytting vil uteområdene rundt huset ditt være ferdigstilt, så her kommer du til dekket bord, både ute og inne, sier salgskonsulenten.

Begbyåsen


22 | NYHETER I SENTRUM

LEDENDE PÅ SOLCELLER FREDRIKSTAD ENERGI MARKED Nå kan du få Enova-støtte også til hytta! Smart Energi – som er en del av Fredrikstad Energi-konsernet – har i mange år vært en ledende aktør innen solceller. – Nå har Enova fulgt våre anbefalinger og tilbyr støtte til solceller også for hytteeiere, sier Stig Andresen, salgssjef i Fredrikstad Energi marked/Smart Energi. Smart Energi lanserte i 2015 solceller for hus og hytter på Hvaler, som markerte startskuddet for en storstilt satsing på solceller til privatpersoner. I mangel på statig støtteordninger for hyttefolket, tilbød selskapet den gang å dekke kostnadene tilsvarende Enova-støtte for de hytteeierne som kjøpte solceller. Det var en direkte utløsende faktor for at mange valgte solenergi på hytta, og Smart Energi gjorde mange framstøt for å påvirke Enova og nasjonale myndigheter til å sidestille helsårs- og fritidsboliger. Men dessverre uten å få gehør. – Men nylig snudde imidlertid Enova, og tilbyr nå støtte også til solceller på fritidsboligene. Det er en gledelig nyhet, og en seier både for oss og det norske folket. Smart Energi hjelper deg med å velge akkurat det solcelleanlegget som egner seg best på bolig- eller hyttetaket, samt sørge for montering, igangsetting og oppfølging. Smart Energi tilbyr også gunstige strømavtaler, og Andresen trekker spesielt fram to etterspurte strømprodukter: Smart strøm med vintertak: Dette er den anbefalte strømavtalen for boliger. Er prisen på strømbørsen lav, får du automatisk billigere strøm. Samtidig får du en maksprisgaranti, som gir trygghet for deg dersom strømprisene øker. Strøm til innkjøpspris: Et smart alternativ for deg med hytte og fritidsbolig, som har størst forbruk på sommerhalvåret. En enkel avtale uten bindingstid eller forskuddsbetaling. Du betaler det samme for strømmen som Smart Energi kjøper den for på strømbørsen, pluss et lite månedsbeløp. For kontakt eller mer informasjon; se www.smartenergi.com.

– Det er både er lønnsomt og føles godt å produsere sin egen energi. Eventuell overskuddsproduksjon, selger du tilbake til nettet, sier Stig Andresen, salgssjef i Fredrikstad Energi marked/Smart Energi.

ENKLERE, RASKERE OG OFTERE! ØSTFOLD KOLLEKTIVTRAFIKK Det er målet med omleggingen av kollektivsystemet i Østfold. I løpet av 2018/2019 skal Østfold få et nytt og forbedret bussrutenett. Tilbudet for regionen Nedre Glomma starter allerede 25. juni. Nye tilbud er delt inn i hovedbusslinjer og lokalbusslinjer – se eget linjekart. I tillegg kommer regionbusser, ekspressbusser og bestillingstilbud som ikke fremgår av kartet. De fleste hovedbusslinjene har timesfrekvens i sommer mens lokalbusslinjene har totimersfrekvens. De viktigste linjene har 15 eller 30 min frekvens. Siden det er skolefri og redusert reisebehov i sommerferien, er tilbudet redusert fram til 20. august. Fra denne dato vil antall avganger økes betydelig, og spesielt i rushtrafikken. Pendlerbussene til Kalnes og Grålum fortsetter som før, og det starter en egen, gratis shuttelbuss mellom Fredrikstad sentrum, Fredrikstad stasjon og Cicignon fergeleie som er tilpasset togtidene. Minibussene i Fredrikstad blir erstattet av bestillingstilbud – se flexostfold.no for mer informasjon. Se ostfold-kollektiv.no for fullstendig oversikt over rutetabellene både for sommeren og høsten 2018. Bruk gjerne reiseplanleggeren på nett eller appen «ØstfoldReise» hvor du blant annet kan søke etter avganger fra din adresse, der du befinner deg, på kart eller fra en bestemt holdeplass. Vi setter stor pris på tilbakemelding om den nye tilbudet – kontakt oss gjerne på e-post eller Facebook. Vi ønsker deg en god sommer og en god reise! Nå kan du se hvor lokalbussen din er i kart sammen med ruteinformasjon i sanntid på ostfold-kollektiv.no/sanntid.


HiTech maling holder huset nymalt år etter år Verden går videre, også innen maling. Vi har derfor utviklet bestselgeren Baron Ultra, en hybridmaling bestående av vegetabilsk olje og akryl. Den vegetabilske oljen trekker dypt inn i treverket og beskytter, mens akrylen legger seg på toppen som en elastisk og pustende film med høy glans. Den unike kombinasjonen skiller seg ut fra andre malinger, den er enkel å påføre og sikrer at du får nok maling. Vi kaller Baron for den intelligente malingen. Med gode værforhold rekker du til og med to strøk på en dag!

fargerike.no


24 | PRODUKTNYHETER

BOOMERANG Jeans med blomster fra 2nd One 799,- Shorts fra 2nd One 699‚Jumpsuit fra Malene Birger 1899,- Solbriller fra Le Specs 599,- Treningsgenser fra J. Lindeberg 1300,Treningsshorts fra J. Lindeberg 900,- Trenings T-shirt fra J. Lindeberg 800,- Løpejakke fra J. Lindeberg 2800,FERNER JACOBSEN Pique fra Orlebar Brown 1150,– Hettegenser fra Holzweiler 1600,– Badeshorts fra Orlebar Brown 2600,– Jakke fra Moncler 5350,NÆSS SINCE 1955 Punger fra Adax 399,–/449,- Veske fra Tiger of Sweden 2699,– Veske fra Guess 1649,– Bag fra DAY Birger Et Mikkelsen 599,-


NYHETER I SENTRUM | 25

NYE LEILIGHETER I SMEDENS HAGE KNIPLEFJELLET EIENDOM 30 nye leiligheter i varierte størrelser fra 46 m2 til 116m2 fordelt på seks bygningskropper med praktiske, godt gjennomtenkte planløsninger kommer i Smedens Hage som ligger i Ilaveien. Hver leilighet får sin egen parkeringsplass i et nytt garasjeanlegg. Prosjektet har gode, tekniske, miljømessige og økonomiske løsninger. Godt isolerte konstruksjoner, balansert ventilasjon med varmegjenvinner og miljøvennlig oppvarming med bergvarme og vannbåren gulvvarme sørger for god økonomi å investere i ny leilighet i dag. Området ligger nær marka med sine mange muligheter, og samtidig i kort avstand til sentrum. Området egner seg godt for turglade mennesker med naturen i umiddelbar nærhet. Marka tilbyr utflukter for både sommer og vinter, og har godt opparbeidede turstier med lysløyper, der man kan oppleve et godt dyreliv på turen. Det skal avholdes informasjons- og salgsmøte på Røde Kors-huset 27. Juni kl. 18.00. Prosjektet forventes å bli endelig godkjent i Planutvalgsmøte 20. juni og planlagt oppstart er i løpet av høsten.

JULESALG I JULI JOHNSEN;LIBRIS Sommeren er høysesong i bokhandelen, med nesten like mange kunder i sommermånedene som til jul. Den store forskjellen ligger i at de fleste nå skal handle bøker og spill til seg selv og familien. Lesestoff er viktig for de fleste i ferien, og nå er det pockettid i Johnsen;Libris. Store mengder nyheter slippes til sommeren og tilbudene er mange! Salg av brettspill er det som øker aller mest, og både voksne og barn lar spill være utgangspunktet for festlige stunder i ferien. Om du er «Stor i kjeften» eller «Politisk ukorrekt», finner du bestselgere med samme navn. «Ryktet går» om at spill blir en slager denne sommeren også. De yngste skoleelevene ser frem mot skolestart i august, og skolesekk, pennal og drikkeflaske må på plass. De alle fleste handler dette i løpet av ferien når utvalget er på sitt beste.


Vi har fjernet bommene i

– Vi jobber hele tiden for å gjøre parkeringstilbudet bedre for deg som bor her. Nå har vi fjernet bommene i våre parkeringsanlegg slik at det blir det enda enklere å parkere i sentrum. Last ned vår nye app «Fredrikstad P» og det blir like enkelt å parkere i P-husene som å passere bommen på motorveien.

per fra Frode!

lap Slipp å få gule

Frode Samuelsen Virksomhetsleder Parkering og transport


P-husene Parkering og transport 69 30 61 00 www.parkeringfredrikstad.no www.facebook.com/fredrikstad.kommune www.twitter.com/fredrikstadkomm

Grønn sone Grønn, gul og rød sone gjelder Gul sone offentlige parkerings plasser Rød sone i Fredrikstad merket med Innfartsparkering - Steffensjordet - Trosvikstranda

Grønn sone

P-hus med egne bestemmelser

Gul sone

- Grønn, gul og rød sone gjelder ikke her

Rød sone

Benytt appen til både P-hus og gateparkering

Ladestasjon/ lademulighet

Innfartsparkering - Steffensjordet

- For elbil

- Trosvikstranda

P-hus med egne bestemmelser

- Grønn, gul og rød sone gjelder ikke her St.Hansfjellet

Ladestasjon/ lademulighet - For elbil

Torvbyen

Stadion

Last ned appen for Apple eller Android-telefoner

Apple iTunes

Google Play

Apenesfjellet


28 | KRONIKK

Den lille verdensbyen

– fra arkitektens side – Med utgangspunkt i min bakgrunn som arkitekt vil jeg prøve å belyse hva den lille verdensbyen er, og hva den kan. Uten å være fyllestgjørende. Forhåpentlig.

FOTO: FMV FOTO


KRONIKK | 29

F

redrikstad kommune har valgt visjonen Den lille verdensbyen. For meg betyr det at byen både er intim og omfavnende, givende, inspirerende og fremtidsfokusert. Her er mangfold og plass til den enkelte. Her er personlige rammer og muligheter for utvikling og utfordring. Fredrikstad viser troen på en plass i - om ikke en global setting - så i hvert fall den nære omverden. Dette er en tro jeg deler.

Plasser og torg omlegges med fokus på menneskelig skala, opphold og opplevelse. Alle er små eller større tiltak som gir fornyet energi og forståelse for hva byen vår er - og som skaper vekst og en klar signatur. Ofte er det tale om små tilpasninger som umiddelbart ikke ser ut til å ha noen effekt, men det er summen av disse tiltakene som samlet sett endrer vår forståelse av et moderne Fredrikstad.

Den lille verdensbyen er for meg en fin omskrivning av allting til sin tid; noen ganger trengs det å se innover og fokusere på de små verdier i hverdagen, andre ganger er det mulighet og behov for å tenke større, være visjonær og ha fokus på fremtiden. En velavbalansert miks av dette skaper interessante rammer hvor det er plass til både store og små drømmer.

Fredrikstad kan mer enn vi umiddelbart tilskriver den. Byen har et arsenal av verdier og er rik i form av sentrumsnær natur i form av skog og mark, elv og skjærgård. Det er ofte tatt for gitt, men vi må tenke på hvordan vi fremadrettet ønsker å utvikle byen og sentrum med disse flotte naturlige elementene i fokus. Kanskje det nettopp er disse verdiene våre gjester og vi selv setter høyest, og som gir oss fornemmelsen av verdensbyen?

Det er, sett fra mitt ståsted, ikke feil å beskrive Fredrikstad som en internasjonal kulturby. Vi har internasjonalt anerkjente institusjoner, som har forholdsvis liten effekt på Fredrikstad som by, men som uansett gir oss en velfortjent plass på verdenskartet. Norwegian Theater Academy (NTA), som er plassert i forholdsvis nye lokaler - som en del av Høgskolen i Østfold i Værstes fine, gamle administrasjonsbygg - er et flott eksempel på hvordan byen klare å omstille og tilpasse seg tiden. Mange unge håpefulle talenter fra hele verden søker opptakelse på NTA og utdanner seg herfra. Et internasjonalt nivå er med på å skape verdier, som igjen er med på å underbygge verdensbyen. Fredrikstad har en bred og variert vifte av rekreative og kulturelle tilbud, som ikke bare byens borgere, men også besøkende har glede og fornøyelse av. Den er vertsby for flere sportsarrangementer, som håndball- og fotballcup, volleyturnering og diverse løp, som fysisk inntar sentrum og gir god energi og en frisk twist til byens øvrige tilbud. I tillegg har vi et utall av sommerfestivaler med musikk og felles opplevelser som er generøst drysset ut over sommeren, og får byen til å summe av festglade mennesker i alle aldre i de lyse kveldene. Byens arkitektur og byrom kan bære forandringene og omstillingene uten at byen mister sin identitet. Tvert imot kan forandringene kanskje forsterke denne. Gamle bygg og strukturer omprogrammeres med nytt innhold fra industri til kultur. Nye kortslutninger i byens etablerte mønster og geometri er med på å skape vekst ogutvikling.

Flere flotte arrangementer langs Glomma og Vesterelva gir byen identitet. Gang på gang fylles elven med store flotte seilskip fra hele verden, og Fredrikstad er med ett en verdensby i fullt flor. Arrangementer som Tall Ships Races har ideelle rammer i Fredrikstad, hvor byens sentrum er elven og bryggekanten. Det er her byen har sitt hjerte, og det er her vi møtes og tar opphold på et av de mange torgene som forholder seg til vannflaten. I det daglige er elven det blå pusterom som gir luft og lys, som på alle tider av året gir en ekstra dimensjon av liv. Elverommet forandrer seg i takt med dagen og årstiden og gir verdensbyen puls. Byen fornyes, utvikles og utvides med flere nye flotte byutviklingsprosjekter, som alle har ønske om å bygge videre på de verdier byen har vært bygget på de siste 450 år. Her er rom for tolkning, men felles for alle er at stoltheten og troen på å lykkes ligger i bunnen. Vi må ha en forståelse for den globale utvikling sett i regional og lokal kontekst; en verdensby er et speil av tiden og klarer å omstille seg i takt med denne. Samtidig må byen kunne inspirere og la seg inspirere til bærekraftig urban vekst og videreførelse. Videreutvikling av byen må ha fokus på fremtidens behov og være visjonær med forståelse for verdien av forandring og utvikling. Som jeg har sagt før. Det motsatte av utvikling er avvikling. Verdensbyen er ikke statisk og stillestående.

Kennet Hald, juni 2018


Nyt italiensk mat på sitt aller beste! Åpningstider Mandag - torsdag: 12 – 23 Fredag - lørdag: 12 – 01 Søndag: 13 – 22

Book bord på fredrikstad@fabbrica.no eller ring 69 30 01 01


NYHETER I SENTRUM | 31

PATOLOGISK TANNSLITASJE COLOSSEUM KLINIKKEN Det er mindre hull i tennene blant ungdom nå sammenlignet med tidligere. Likevel kan tenner utsettes for andre negative påvirkninger. Tannslitasje er noe mange har hørt om. Det dreier seg ofte om friske tenner som ødelegges av mekanisk og kjemiske slitasje. Hva vi drikker og spiser betyr en del. I spyttet vårt finnes stoffer som normalt skal regulere pH og beskytte tennene. Dette systemet fungerer ikke alltid optimalt. Munntørrhet kan også ha en negativ effekt. Hva er det så som er skadelig? På listen over syreholdige frukt drikke finner : Appelsinjuice, Grapefruktjuice, Cola, eplejuice, yoghurt, treningsdrikker, salatdressing, hvit vin, vann med sitronsmak etc. Altså dagligdagse ting. Mengde og hyppighet av inntak har betydning for graden av skade på tennene. Tenner hvor slitasjen har ” brutt gjennom” emaljen” er mer utsatt for ytterligere slitasje. Dette fordi den ” gule delen av tanna” under emaljen lettere lar seg påvirke av syrer. Det finnes mange måter å behandle på . Behandlingen går i korte trekk ut på å dekke til tennene med kunstig materiale. Type behandling er avhengig av en rekke faktorer som antall tenner i munnen, bitt type, størrelse på bitekrefter . Tannlegen vil som regel prøve den behandlingen som medfører minst tap av tannsubstans. Ofte prøver man med kompositt først. Deretter forskjellige typer keramisk materialer . Rotfyllinger kan også komme på tale dersom tennene er slitt helt ” ned på felgen”. Behandling dekkes delvis av HELFO med en egenandel til pasienten. Tannlegen kan informere med om dette ved første konsultasjon. Kai B. Hannestad, tannlege og spesialist i oral protetikk, ansvarshavende i protetikk UiO

VERDIG ARBEIDSLIV FOR ALLE FASVO FASVO As er en godt etablert bedrift som ble stiftet i 1993 og eies av Fredrikstad Kommune. De tror på et verdig arbeidsliv for alle, og tilbyr varig tilrettelagt arbeid for personer som vil og kan delta i arbeidslivet, men som for ulike grunner ikke klarer å nyttiggjøre seg av det ordinære jobbmarkedet. FASVO er en flergrenet bedrift som tilbyr mange ulike tjenester og produkter. Dette kan du få mer informasjon om gjennom deres kundeklubb. Kundeklubben er åpen for både bedrifter og private personer, og som medlem får du månedlige nyhetsbrev på e-post med oversikt over tilbud og produkter. I september fyller FASVO 25 år og feirer dette med jubileumspriser hver måned. Følg Facebooksidene deres «Catering» og «Bruktmarked» for mer informasjon. Les mer om FASVO og tjenestene og produktene de tilbyr på www.fasvo.no.


32 | PRODUKTNYHETER

JOHNSEN; LIBRIS FMV – fra skipsbygging til byutvikling av Jens O. Simensen 99,– Fredrikstad-historien av Jens O. Simensen 99,– Fra Fredagshølet til Isegran av Lars Ole Klavestad 299,– Opprinnelse av Dan Brown 199,- Snokeboka av Lisa Aisato 249,- Bukkene Bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund 149,Kjærlighetsbrevet av Lucinda Riley 179,- Huset på stranden av Liane Moriarty 169,- Politisk ukorrekt 299,- Stor i kjeften 249,- Detektivspillet 249,Operasjon skipsvrak av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes 229,-


FREDRIKSTAD KINO

Norgesmester i opplevelser

r ! e m m o s o

g e d r ø j G

Kin

e

t k e n e l klar ti

r – Hvorfo

PREMIERE:

15.6

PREMIERE:

22.6

alle r å n e t ge u

hen

PREMIERE:

4.7

NNE?

Her I s e s i v e men

fil

PREMIERE:

13.7

PREMIERE:

13.7

Familieferie på ukjent farvann.

IMAGERY AND MUSIC WRITTEN SONY PICTURES ANIMATION PRESENTS “HOTEL TRANSYLVANIA 3: A MONSTER VACATION” ANIMATION BY GENNDY TARTAKOVSKY AND MICHAEL MCCULLERS BY SONY PICTURES IMAGEWORKS INC. BY MARK MOTHERSBAUGH PRODUCED DIRECTED BY MICHELLE MURDOCCA BY GENNDY TARTAKOVSKY

PREMIERE:

20.7

PREMIERE:

3.8

PREMIERE:

10.8

Fullt program finner du på www.fredrikstadkino.no Følg oss på Facebook: /Fredrikstad-Kino Kjøp billetter med:


34 | FINN DIN STIL

Sommermote

FERNER JACOBSEN Genser fra Polo Ralph Lauren 1850,Jeans fra Polo Ralph Lauren 2800,Sko fra Lottusse 2200,GULLSMED AMBJØRNSEN Life-armbånd fra Ole Lynggaard 2150,- pr. stk. Klokke fra Tag Heuer 20.500,-

FERNER JACOBSEN Pique fra Sail Racing 800,Vest fra Sail Racing 2000,Shorts fra Sail Racing 800,Sko fra Tod’s 3400,GULLSMED AMBJØRNSEN Klokke fra Certina 6990,-

BOOMERANG Kjole fra Riccovero 3999,Pumps fra Front Society 1400,GULLSMED AMBJØRNSEN Øredobber fra Efva Attling 24.900,Ring fra Efva Attling 34.500,-


Se mer på www.fredrikstadsentrum.no/magasin/sommer-2018

BOOMERANG GULLSMED AMBJØRNSEN Dress fra Morris 7000,Klokke fra Omega 67.400,Skjorte fra Orian 1900,Silkeslips fra Montecristo 599,Tørkle fra Eton 499,Belte fra Tiger of Sweden 799,Sko fra Magnanni 2600,-

CE-CI Kjole fra Co´couture 1299,Sko fra Gaimo 999,GULLSMED AMBJØRNSEN Øredobber fra Ole Lynggaard 17.200,Ring fra Ole Lynggaard 20.500,-

FINN DIN STIL | 35


HELE PAKKA

Kjøkøysund Marina AS Bruket 41, 1621 Gressvik og Ferjebakken 5, 1676 Kråkerøy www.kjmarina.no

Vi tilbyr salg, motorservice, vinteropplag og marina. Alt du trenger å gjøre er å nyte båten. God sommer!

Yamarin 61 CC med 115 HK Yamaha Pakkepris: 349.000,–.

Vi fører også Yamaha-vannscooter WaveRunner: 94.000,–.

Kjøkøysund Marina har lengst erfaring – hele 45 år – med Yamaha i Norge.

VI TILBYR FULL PAKKE La oss ordne papirmølla, forsikring og finansiering. Men viktigst av alt, vi gir deg gode råd og de beste båtene.


PRODUKTNYHETER | 37

FARGERIKE KJØSTELSEN Treolje 2,7L fra Tjæralin 298,– Dekkende 10L fra Tjæralin fra 1348,– Murmaling 2,7L fra Baron 628,– Maur lokkeboks fra Nippon 128,– Dør og vindu 1L fra Baron 368,– Maurkverk fra Nippon 88,– Mot grønske 1L fra Trinol 198,– Pensel ultimat fra Jordan 118,– BILXTRA DEKKSENTER Continental ContiPremiumContact5 4690, General Altimax Sport 3590, Goodyear EfficientGrip Performance 4790, Sava Intensa HP 3390, Prisene gjelder for fire dekk ferdig montert i dekkdimensjon 205/55r16


Internasjonale impulser til den lille verdensbyen

Tre svarte kvinnehoder flyttet i mai inn på Phønixbrygga. Kunstverket I min tro, i mitt håp, i min kjærlighet er utformet av den annerkjente spanske kunstneren Jaume Plensa. Kultursjef i Fredrikstad kommune Ole-Henrik Holøs Pettersen har vært en pådriver for å få realisert prosjektet. Han tror skulpturene vil bli en attraksjon i byen, og et viktig bidrag til byutviklingen.

Tekst: Fredrikstad kommune

Hvordan kom dette prosjektet til? Skulpturene er en gave som Fredrikstad har fått gjennom Skulpturstopp, som er et prosjekt drevet av Sparebankstiftelsen DNB. Skulturstopp inviterer anerkjente kunstnere til å lage en skulptur eller et kunstverk i en kommune på stiftelsens regning. De hadde lagt merke til at det var spennende ting på gang i vår by og ønsket å understøtte det. Da vi fikk tilbudet om et kunstprosjekt vedtok politikerne at vi skulle være med på det. Du sier at Sparebankstiftelsen DNB hadde lagt merke til Fredrikstad – hva mener du med det? Jeg mener at de hadde bitt seg merke i hvordan kommunen de siste par årene har jobbet systematisk med kunst. Vi i Kulturetaten i Fredrikstad kommune har arbeidet frem en plattform for hvordan kommunen

skal fremme kunst i offentlig rom. Bystyret har blant vedtatt nye retningslinjer for kunst. Disse sier at alle byromsprosjekter skal avsette 1 til 2 prosent av investeringsbudsjettet til kunst. Ordningen åpner for å benytte kunstneriske bidrag i steds- og byutviklingen, mens dette tidligere var begrenset til bygninger. Samtidig har vi arbeidet frem en offensiv kommuneplan hvor arealstrategien er tydelig på at kunsten skal ha en sentral rolle i byrommene våre. Slik forstått kan du si at vi har gjort oss litt fortjent til denne gaven. Kunstverket har skapt en del debatt. Hva tenker du om det? Ja, og det er vel forventet. For det første så tror jeg at det er noe nytt og ukjent for Fredrikstad å måtte ta stilling til voluminøs kunst i et av byens fellesrom. Samtidig oppfatter


Annonse

jeg at debatten særskilt har dreid seg om hvorvidt kunstens utforming snakker godt med det historiske område den omgir seg med. Skepsisen handler kanskje om at det etablerte står sterkt i vår by. Det er bra, og jeg mener det er viktig at vi legger enda mer innsats i å utløse de potensialer som ligger i byens historiske områder, med Gamlebyen, Isegran og trehusbebyggelsen som helt unike innslag i vår by. Samtidig tenker jeg det er viktig at Norges mest attraktive by tilfører byen fotavtrykk fra vår egen tid, gjerne også i de byrommene vi har arvet. Oppfatningen av kunst er subjektiv, men for meg fungerer dette verket bra og bidrar også til å løfte frem den fantastiske biblioteksbyggningen vi har. Hvorfor Phønixbrygga? I Skulturstopp-prosjekter velger kunstneren selv hvor verket skal stå, og utformer kunsten i tråd Foto: Trine Sirnes med omgivelsene etter at plassering er valgt. En komité med kunstrådgivere, byplanleggere, kulturrådgivere, tekniske rådgivere og byantikvar hadde før kunsteren besøkte Fredrikstad første gang, pekt ut flere mulige steder. Alternativene ble lansert for Plensa som underveis i prosessen falt ned på dette stedet. Skulpturene bidrar etter mitt skjønn til å strekke bryggepromenaden fra sentrumskjernen og skaper et nytt knutepunkt ved biblioteket som binder Gamlebyen, Isegran og Plankebyen tettere sammen. Samtidig bidrar skulpturene til å bekrefte det faktum at elva er byens hovedpulsåre. Prosjektet er også et godt eksempel på hvordan man kan oppnå gode resultater ved at mange fagmiljøer samarbeider om både kunst og estetiske elementer i byrommene. Jeg håper at dette prosjektet kan bidra til å åpne folks øyne for hvordan kunst kan benyttes strategisk i byutviklingen. Kanskje kan også private utbyggere i samråd med kunstnere og planmiljøer i enda større grad bidra til å gi kunsten en plass i byrommene våre?

Hva tenker du kunstens rolle i offentlige skal være? Det er et stort spørsmål. Kunst i offentlig rom skiller seg fra annen kunst i den forstand at den flytter ut av galleriet og møter publikum i andre omgivelser. Det blir da kunstens utfordring å nå publikum på relevante måter. I et slikt perspektiv tenker jeg vel det viktigste må være at kunsten oppfattes meningsutvidende i forhold til den sammenhengen den står i, og at dens rolle blir å tilføre byen stemninger og kvaliteter som andre elementer ikke evner å tilføre. Man skal heller ikke se bort fra den attraksjonsverdien kunsten kan ha, både som en uregissert møteplass for Lyd- og lyskunst innbyggerne og Lucid Dream for deres stolti 2017 het over byen, men også for tilreisende og for markedsføringen av byen, slik jeg tror prosjektet til Plensa fort kan bli et eksempel på. Hans verk illustrer hvordan internasjonale impulser kan hentes til Fredrikstad og sette sitt preg på byen. Slik bør det jo være i en liten verdensby som vi er. Hva blir det neste? For det første synes jeg vi har lyktes ganske godt med å løfte kunsten ut til et bredere publikum gjennom flere prosjekter det siste året, også gjennom mer midlertidige kunstprosjekter slik som med lys- og lydkunstprojsektet «Lucid Dream» vi hadde i Fredrikstad-marka i fjor, eller samarbeidet med Østfold kulturutvikling om Night Sea Journey på FMV-området. Begge var ganske smale prosjekter som viste seg å bli overraskende populære. Jeg skal ikke avsløre for mye om hva som venter, men kan nevne at vi har et nytt spennende kunstprosjekt på gang som del av Smart by-satsningen til kommunen. Dette prosjektet blir også i sentrum, tett på Rådhuset.

På befaring: Kunstner Jamue Plensa og Kultursjef Ole-Henrik Holøs Pettersen

Fakta

Fredrikstad har, gjennom prosjektet Skulturstopp, fått verket I min tro, i mitt håp, i min kjærlighet i gave av Sparebankstiftelsen DNB. Skulpturen er av kunstneren Jaume Plensa. Jamue Plensa (f: 1955) er født og arbeider i Barcelona. Han er et av verdens største navn blant skulptører som jobber med kunst i offentlig rom med fotavtrykk i byer som Chicago, Dubai, London, Liverpool, Nice, Tokyo, Toronto og Vancouver. Skulturen består av tre 4,5 meter høye kvinnehoder i støpejern. Plensas hoder modelleres etter virkelige mennesker. Formen bearbeides digitalt, før den utformes i materialer som er tilpasset stedet der skulpturen skal plasseres. Plensa har fortalt at han er opptatt av Ibsen, og at det er et sitat fra Peer Gynt som har inspirert ham til det tredelte verket i Fredrikstad.


w w w.vestsiden fjeld berg . no

NÅ STARTER VI BYGGINGEN Av 36 SydVeStvendt Leiligheter MED GODE SOL- oG UTSIKTSFORHOLD

Går du med tanker om å kjøpe deg ny leilighet? Kontakt Møller Partners så forteller de deg om de nye leilighetene i Mosseveien 16. Sjekk ut vår nettside www.vestsidenfjeldberg.no der du også finner mye nyttig informasjon.

Dag Thomas Svendsen Eiendomsmegler MNEF Tlf: 959 66 139 dag.thomas@mollerpartners.no Gamle Beddingevei 27, Kråkerøy


EKTE TRYGGHET PÅ BADET Det å bygge et nytt bad er en stor investering for de fleste av oss. Da er det trygt å vite at Bademiljø tilbyr deg en garanti for at det nye badet ditt holder tett i 10 år. Dokumentet som bekrefter at badet er bygget med 10 års tetthetsgaranti er å betrakte som et verdipapir, for det øker faktisk verdien på boligen. Kontakt oss for gratis befaring og tilbud – sammen kan vi skape ditt drømmebad.

BADEMILJØ FREDRIKSTAD 45 61 02 22 Mosseveien 51, 1610 Fredrikstad

Årets bunadsalg ble suksessfullt, og vi i Liers Husflid er strålende fornøyde! Har du spørsmål, eller ønsker du å komme innom for å finne din bunad? Du er hjertelig velkommen til å besøke vår butikk i Nygaardsgata.

Ivar Lier AS, Nygaardsgt. 49-51, 1607 Fredrikstad Telefon 69 31 67 06 / 69 31 63 39 / www.liershusflid.no


42 | NYHETER I SENTRUM

SALGSSUKSESS HOS BRUKET BRYGGE BAKKE AS Bruket Brygge er en gedigen salgssuksess! Over 90% ble solgt på første offisielle visning. – Kjøperne kommer fra mange steder, men felles for de fleste er en tilhørighet til Fredrikstad, forteller megler. De fleste kjøperne er godt voksne som flytter fra hus til leilighet, men det finnes også noen som kjøper seg feriebolig. Bruket Brygge vil bestå av 9 flotte bygg med 150 nye leiligheter. Velg mellom 2-, 3- eller 4-roms. Prosjektet har en fantastisk beliggenhet ved vannkanten med utsikt til vakre Fredrikstad. Her lå tidligere Gressvik Bruk og vi fører den stolte tradisjonen videre med utstrakt bruk av treverk og tredetaljer. Byggene danner en rekke felles grøntområder mellom seg, og langs elven vil det bli opparbeidet en flott promenade som også er offentlig tilgjengelig. Det blir spennende urban bebyggelse med sykkelparkering, moderne søppelhåndtering og egen parkeringskjeller. Leilighetene får vannbåren gulvvarme og hvitevarer inkludert. Du får til og med egen kajakkparkering og gjestebrygge for de som kommer sjøveien.

STILFULL OG URBAN MOTE BOOMERANG Solbriller er et ekstra tilbehør som kan sette prikken over i-en for sommerantrekket. Hos Boomerang er året sommernyhet for dame solbriller fra det australske Le Specs. Designet er unikt med innslag av både mønstrede og ensfargede innfatninger i ulike fasonger og stiler – fargerike, polariserte glass og enkle, ensfargede. Le Specs har noe for enhver stil, og vil absolutt bli en sommerfavoritt i brillesamlingen denne sommeren. Årets sommernyhet for menn er et nytt norsk klesmerke kalt Urban Pioneers. Det norske forholdsvis nyetablerte merket har et stort utvalg fritidstøy for menn i tre ulike stiler: En klassisk, en casual og en kul, ungdommelig. Med utgangspunkt i å treffe mannen på gata består kolleksjonen av delikate detaljer og god kvalitet, og fremstår som tidløs og urban. Finn din egen stil og vær en pioner!


Våre klinikker i Fredrikstad holder åpent i hele sommer ! Med to klinikker sentralt plassert i Fredrikstad sentrum skal vi trygt kunne tilby nye og gamle pasienter et godt tilbud i sommer. Vi ser det som vår fremste oppgave å skape gode og trygge rammer for behandling av pasientene våre. Velkommen til Colosseum tannlegene i Fredrikstad i sommer.

Colosseumklinikken er for alle – enten du er ung eller gammel – har en alvorlig tannlidelse eller bare ønsker å pynte litt på tennene. Vi ønsker gamle og nye pasienter velkommen til tannbehandling hos oss. Du kan bestille timen du ønsker direkte på våre nettsider.

Tannlegetime. Bare noen tastetrykk unna!

www.colosseum.no

Colosseum Tannlege Fredrikstad Nygaardsgata 49/51 69 31 24 24 - fredrikstad@colosseum.no Colosseum Tannlege Fredrikstad Private Farmannsgate 2 69 36 88 00 - fredrikstadprivate@colosseum.no


44 | PRODUKTNYHETER

B E O P L AY

P6

M I N LY D M I T RU M

Skabt til power. Designet til at være bærbar. Inde eller ude. Lyd for én. Lyd for alle Tr u e 3 6 0 B an g & Olu fsen Sign atu re Sou n d · G itter i perlebørstet alu m in iu m , rem af læder · Med diskrete referen c er til B an g & Olu fsen s design ar v · Op til 1 6 tim ers batterile v etid · OneTouch-kna p til smarte funktioner Ople v B eoplay P6 på ban g- olu fsen .c om

Bang & Olufsen Fredrikstad Tlf. 69 31 11 10 - fredrikstad@beostores.com

BADEMILJØ FREDRIKSTAD Såpedispenser fra Zone 299,– Sminkespeil fra Smedbo 1610,– Baderomskrakk fra Esbada 1038,– Toalettrullholder med børste fra Esbada 935,LIERS HUSFLID Håndkle fra Hillestad fra 140,– Skjerf fra Flaarønning fra 285,– Smykke fra Hillestad fra 500,– Fargerike boller fra 140,– BANG & OLUFSEN BeoVision Eclipse 55 fra 84.790,– BeoLab 50 223.900,– BeoSound Shape, modulært musikksystem fra ca. 32.000,– BeoPlay P6 3999,-


Annonse

Skikkelig eiendomsmegling – i alle ledd!

Eie Fredrikstad er Fredrikstads hurtigst voksende meglerkontor. Det er det en grunn til: Her satses det på kvalitet i alle ledd og samarbeidspartnere fra øverste hylle.

EIE FREDRIKSTAD Arne Stangebyes gate 11 Fredrikstad sentrum Telefon: 69 36 69 40 E-post: jal@eie.no eie.no/kontor/eie-fredrikstad

Siden den spede begynnelsen ved en kjøkkenbenk i 2011, har det bare gått en vei for Eie Fredrikstad. I dag har kontoret fem fulltidsansatte eiendomsmeglere, og de er blant meglerkontorene med størst markedsandel i Fredrikstad. – Grunnen er vel rett og slett at vi har gjort en god jobb, sier daglig leder Jens August Larsen. Mottoet vårt er «Skikkelig eiendomsmegling», og det gjelder alle deler av prosessen. Derfor er våre samarbeidspartnere de ypperste på sine felt, både fotografer og takstmenn er håndplukkede fagfolk. BEST MULIG OPPLEVELSE Det viktigste målet for Eie Fredrikstad er at både selger og kjøper skal ha en best mulig opplevelse. – Gode priser er selvfølgelig en viktig del av dette, men det aller viktigste er fornøyde kunder. Vi strekker oss langt

for å gjøre en bedre jobb for kundene, enten det gjelder oppfølging av hver enkelt eller markedsføring av eiendommene. HØYSESONG Eie Fredrikstad er del av en landsdekkende kjede med over 40 kontorer. Dette er en av de yngste meglerkjedene i landet, men de har allerede rukket å bli den største av de privateide kjedene. Eie Fredrikstad selger både hytter, hus og tomter i Fredrikstad og Hvaler, først og fremst på bruktmarkedet, men de formidler også nybygde boligprosjekter. Og nå fram mot sommeren er det travle tider for meglerne. – Nå er det høysesong! Markedet er kjempebra, og de aller fleste hus og hytter selges etter første visning til en hyggelig pris. Så nå skal vi bare holde bånn gass fram mot ferien, selv i sommervarmen, avslutter Jens August Larsen.


46 | MAT & DRIKKE

En suksessoppskrift Vinden står riktig vei for Restaurant Slippen. Den varme forsommervinden smyger seg over gangbroa og bærer med seg liflige løfter om fortreffelig sjømat. Godt hjulpet av gjeve utmerkelser og internasjonale lovord lokker den kundene til bords.

TEKST: HELGA JOHANNE STØRDAL FOTO: FMV FOTO

Fortellingen om Slippen er en ekte Askepotthistorie fra det virkelige liv, sett fra restaurantens side. For på under seks år har Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson og det fabelaktige teamet deres forvandlet et noe ruskete utgangspunkt til en fortryllende og vidgjeten internasjonal suksess. Men medbøren har ikke gitt dem prinsessenykker. Som fra første øyeblikk er det ekte, ærlig, god mat for normaltykke lommebøker som gjelder. Slippen er ujålete, tross berømmelsen, her er det lave skuldre og raus atmosfære. Men Ingeborg Nygaard innrømmer at det har kostet både anselige summer, tid og krefter å få restauranten til å skinne. – GALSKAP! Slik oppsummerer hun starten på eventyret. For det var jo det det var, å kjøpe en skakkjørt

restaurant i en vilt fremmed by når de akkurat hadde landa i hjembyen hennes, Tromsø, og skulle etablere seg der. Men så var det denne drømmen, da. Om å starte en felles restaurant, skape sine egne arbeidsplasser og styre alt selv, lage den restauranten de selv ønsket å gå på. – Så dukket det opp et tilbud om å overta Slippen, via en kokkekompis. Og det viste seg at Fredrikstad manglet en sjømatrestaurant, som jo var en nisje vi begge hadde et sterkt forhold til og kompetanse på. Så da hoppet vi ut i det, ler Nygaard. ET FANTASTISK TEAM Det er det mange i Fredrikstad og omegn som er glade for i dag. Ikke minst kokkeparet selv. For dette har gått så over all forventning. Det som startet opp som en liten bedrift med noen


MAT & DRIKKE | 47

ganske få ansatte, har nå cirka 35 ansatte på helårsbasis, 45 i høysesongen. Sultne gjester strømmer til fra fjern og nær, ikke minst etter den gjeve utmerkelsen «Beste fiske- og skalldyrrestaurant i Norge», som ble delt ut av Bookatable by Michelin. – Den eneste ulempen med premieringen, er at folk nå har enda større forventninger når de kommer hit, forteller Ingeborg Nygaard. De forventer verdens beste service og mat, og vi merker forventningspresset. Men vi gjør alt helt likt som før, vi må jo bare fortsette å levere det beste vi kan. Og takket være et fantastisk team, greier vi det. Ingeborg kan ikke få fullrost de ansatte nok. Her jobber det bare fagfolk, førsteklasses kokker og yrkesservitører som brenner for god mat og service, og som alle har lagt ned masse arbeid og krefter i Slippen. Og her ligger selve nøkkelen til suksessen, ifølge Nygaard: Et dedikert team der de selv har vært til stede skulder ved skulder med de ansatte, hele veien, og bygd bedriften sammen. Hun legger ikke skjul på at det er heftig til tider, særlig i og med at team Nygaard/Gustafsson har fått to små i den samme perioden. – Det er en livsstil å drive restaurant! Men en god en, dette har jo gått mye bedre enn vi kunne drømme om. Og vi holder på så lenge det er gøy, sier Nygaard. TOPP KVALITET, LAVE SKULDRE Og gøy er det tydeligvis fremdeles, om vi skal dømme etter planene framover. Nå er Slippen-folket i en prosess om å få opprette et produksjonsbygg mellom Slippen og Båthuset med bakeri og stort kjøkken. Så om et par års tid kommer det også til å lukte nybakte boller langs elvepromenaden. De planlegger utsalg på Nygaardsplassen, og Tobias er dessuten delaktig i grillkonseptet «Køl» som åpner om et års tid. Men selv om de satser på både brødmat og kjøtt andre steder, er det sjømaten som er regjerer på Slippen-menyen. – Sjømat av topp kvalitet er det viktigste her, i tillegg til lave skuldre og god service, så klart. Vi serverer kjøtt også, om du foretrekker det, og vi tilbyr alle retter i halv porsjon til barna. Vi er blitt så store at vi må hente råvarer fra hele landet, men nå har vi nylig også blitt andelsbønder på Nes gård, slik at vi selv kan være med og produsere grønnsaker. Velger du «Dagens fangst» på menyen vår, er det stor sjanse for at du også får servert økologiske grønnsaker fra Nes på Rolvsøy, reklamerer Ingeborg Nygaard.


.NO Kanskje hadde du lyst til å dele en sak du leste i magasinet med søskenbarnet på Gjøvik? Nå finner du samtlige hovedsaker tilgjengelig på nettutgaven. I tillegg presenterer vi vår butikkoversikt og produktnyheter fra siste nummer.

Redaksjonelle saker, butikkoversikt og aktuelle tilbud

Husk å melde deg på vårt nyhetsbrev! Fredrikstad sentrum er sentrums eget kundemagasin og mediekanal. Utgivelsen av magasinet er et viktig og samlende tiltak for å fremme Fredrikstad sentrum som regionens ledende destinasjon for handel og opplevelser.


TEKST: HELGA JOHANNE STØRDAL FOTO: FMV FOTO

NYHETER KUNST I BYROMMET I SENTRUM | 49

Værstekællenes triumfbue De mye omtalte Plena-hodene som nylig er montert utenfor biblioteket har ført til mye engasjement rundt kunst i offentlige rom. I den forbindelse starter vi en ny liten serie i Fredrikstad sentrum-magasinet om kunsten som pryder byrommene våre. Først ute er «Værstekællen» ved gangbroa – eller «Portalen», som kunstner Birthe Marie Løveid selv kaller den. Alle kjenner «Værstekællen» ved gangbroa til Kråkerøy, den høyreiste portalen i glass og stål som hilser folk velkommen til Værste-området. De fleste i Fredrikstad kjenner vel også en eller flere av de opprinnelige værstekællæne som preget bybildet i over hundre år. Men kjenner vi historien om monumentet og hvorfor det ble som de ble? Kunstner Birthe Marie Løveid møter oss ved byens egen triumfbue for å fortelle om prosjektet. – Det er et monument over alle de mekaniske verkstedene i Fredrikstad og alle som jobbet der, forklarer hun. Jeg har konstruert det som en triumfbue med elementer fra tak- og vindusfasadene i verkstedhallene. Inni ser du representanter for de ulike profesjonene som skal til for å bygge et skip. Jeg brukte levende modeller, det var de som produserte verket, og de vet selv hvem de er, smiler Løveid. SYMBOLVERDI I ALLE LEDD Skroget til monumentet er produsert på Fredrikstad Mekaniske Verksted, og som alle skutene derfra er den nummerert. Symbolsk nok har denne FMVs siste produksjonsnummer, nummer 444. Også materialene har stor symbolverdi: Her er det stål som i skipene og glass som tilsvarer glasset som slapp lyset inn i hallene før det fantes strøm. Samtidig symboliserer det matte glasset tida som går og slører sikten. Verket har også et lysspill som symboliserer et døgn fra morgengry til sein kveld og natt. Lyset gjør at verket lever enda mer i vinterhalvåret enn det gjør nå, da vises alle detaljene enda tydeligere. Sveiseren som er i aktivitet om formiddagen, for eksempel. Også arkitekturen er lånt fra monteringshallene, og fordi verket er konisk (bredere nederst enn øverst), føler du at det er mye større enn det er. – Jeg var mye i verkstedhallene og kikka, forteller kunstneren. – Og jeg leste masse om verkstedene og snakka med folk som hadde jobba der. Jeg levde meg veldig inn

i fortellingene deres. Det er det som er så spennende med å lage kunst i offentlige rom: Du gir form til andres personlige fortelling. Jeg tenker at det ligner på å være skuespiller, du må på en måte bli den du framstiller. For å lage dette verket måtte jeg leve meg inn i gutta på gølvet, i rederen, i ingeniøren, og fortelle deres historier. STAMMEBILDER Birthe Marie Løveid har jobbet mye med kunst i offentlige rom og har en klar tanke om skulptørens oppgave. For så lenge det har vært mennesker, har vi hatt behov for å lage stammebilder, symboler som samler gruppen vi tilhører. Og hennes oppgave som skulptør er å utforme bildene som ulike grupper trenger. Da må hun også kjenne behovene, hverdagene og omgivelsene deres og identifisere seg med dem, slik at hun skjønner hva som vil samle dem. Slik gir hvert nytt bestillingsverk nye historier å sette seg inn i. Også «Værstekællen» var et bestillingsverk, bestilt av Fredrikstad Rotaryklubb i 2009. Men historien om verket starter lenge før det og har en kime allerede i Plankebæreren på Stortorvet. –Petter Fredriksen ved Værste AS ønsket å få reist en tilsvarende bronsefigur av værstekællen og tok kontakt med meg. Jeg mente det var vanskelig å finne en figur som kunne representere alle som jobbet på verkstedene, og jeg foreslo en installasjon i stedet. Så døde Fredriksen, og prosjektet ble liggende til Rotaryklubben kom på banen. Med Rotaryklubbens nye initiativ og mange viktige bidragsytere ble prosjektet dratt i gang igjen. Og plasseringen det fikk, er bare blitt riktigere etter hvert. Det var et poeng at det skulle stå der verkstedområdet begynner, men i tillegg ønsket kunstneren at monumentet skulle stå i et urbant miljø. Og urbant er det virkelig i ferd med å bli ved gangbroa. En fornøyd kunstner kan fastslå at monumentet bare kommer mer og mer til sin rett.

BIRTE MARIE LØVEID • Skulptør, utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo og Kungliga Kunsthögskolan i Stockholm. • Bor i Gamlebyen i Fredrikstad. • Har jobbet mye med kunst i offentlige rom og hatt en lang rekke utsmykkingsoppdrag i inn- og utland de siste 45 årene. • Står bak mange kjente verker i Fredrikstad sentrum, blant annet betonghodene i Lykkebergparken, vennskapsporten i Domkirkeparken og Katti Anker Møller utenfor biblioteket.


112

kåra

Glombo

02

sen

5

8

Veumveien

4

Rekustadåsen

14

dalen

132

7 Greåker

7

1Sellebakk

136

110Begby

Årum

133

Østgårdf

Lisleby

Sellebakk

Brohodet 117 øst

Gamle-

Øra

Hevingen

Alshus

8

Be

Hafslund hovedgård

133

12

Sandbakken

118

Kongsten

Bede Kalaveien

101

St Croix

Alvimhaugen Hafslund hovedgård

2

Bede

Moum Brohodet øst

7

Alvimhaugen

Greåker

137

Årum

7

118

14

136 132

2

Rolvsøy

Moum

Torp

Femdal

7

137

Hauge

110

Gamlebyen

Rødsveien

Opstad

14 Rekustadåsen

Rolvsøy

Hauge

Østfoldhallen

1 Torp

116

Kråkerøy kirke

14

Østgårdfeltet Østfoldhallen

4

Fredrikstad

Tørkopp

1

Lisleby

Oredalen

Fredrikstad

Værste

Heie

Glombo

Kvastebye

Utgave 2018-06 © Truls Lange Civitas 2018

4

102

Høysand

Øyenkilen

4

Rekustadåsen

116

Tørkopp

112

7

4

110

103

O

Østfoldhallen

Rødsveien 119

Langøyåsen

Kalnes

12

Veumveien

116

Skjærviken

5

Vikerkilen

13

Østfoldhallen

1

110

Kjølshunn

Vikane

4101

Rekustadåsen

St Croix

Gressvik

Kalnes

12

Oredalen

Ørebekk 112

Åle

Ambjørnrød Ambjørnrød 8

Ambjørnrød Ambjørnrød Veumveien skole skole

Skåra Oredalen

8

Værste

Pettersand

Kvastebyen 131

Slevik

Slevik

116

Skjærviken

Kjølberg-

113

Torsnes

113

Skåra

13

Veumveien

Ambjørnrød 119 Gressvik skole

Glombo

Hankø

Østgårdfeltet

Kjølshunnskogen

Moenfeltet

Torsnes

Pettersand

Ambjørnrød

Åle

103

Hankø

Rødåsen

Petter-Oredalen sand

Østgårdfeltet

Kjølbergskogen

Sellebakk

Moenfeltet

Begby

5

Ambjørnrød skole

Rødåsen

10

Pettersand

116

Begby

5

Humlekjær

Humlekjær

Vikane

8

Ambjørnrød

Skåra

101

Sollikrysset

Ørebekk

Engelsviken, Lervik, Tomb

115

Sollikrysset

116

Lisleby

Ørmen

Ørmen

Kongsten

Øra

Engelsviken, Lervik, Tomb

114

Ørebekk

Missingmyr

Sellebakk Lisleby

101

8 114

115

119

Missingmyr

119

118

Gamlebyen

Øra

Brohodet øst

Kongsten

8

Alshus

117

St Croix

101

Fredrikstad

Rushtidslinjer Rush hour lines

St Croix

Brohodet øst

byen

117

Alshus

Femdal

Lokalbusslinjer Local bus lines

118

GamleRødsveien

Hovedbusslinjer Main bus lines

Værste

Rushtidslinjer Rush hour lines

Fredrikstad

Tørkopp

Kråkerøy kirke

Femdal

Lokalbusslinjer Local bus lines

Gressvik

Hovedbusslinjer Main bus lines

Ørebekk

Åle Værste

112 Rødsveien

Tørkopp

Glombo

102 Kråkerøy kirke

Nedre Glomma

Gressvik

Langøyåsen

Nedre Glomma


Missingmyr

Ørmen Missingmyr

102 103 Bakkeli 135

2

Kalaveien

Bede

Årum Bede

2

Grålum

102 103

Kalaveien

Kalaveien

Bede

133

133

133

12

Torp

12

12

Bakkeli 135

7

Sandbakken

Moum

Sandbakken

Sandbakken

Blessom

116

Heie Høysand

Kvastebyen 131 Kvastebyen 131 Høysand

Høysand

Velkommen til nytt Velkommen tiljuni nytt busstilbud 25. Velkommen tilfra nytt busstilbud fra 25. juni busstilbud fra 25. juni

15 Hasle

Utgave 2018-06 © Truls Lange Civitas 2018

Kvastebyen 131

Heie

Utgave 2018-06 © Truls Lange Civitas 2018

113

Heie

Varteig, Furuholmen 104

Torsnes

Hasle

14

Hasle Ise

Ise

15

Hevingen

Humlekjær

Humlekjær

113

Svenskeberget Varteig, 130 Furuholmen 104

Humlekjær

Torsnes

15

Hafslundsøy

Hafslundsøy

Hafslundsøy

113

Varteig, Furuholmen 104 Olsokveien

134 Opsund

Opsund 134 Svenskeberget 130 Olsokveien

13

Torsnes

Svenskeberget 130 13

Blessom

13

Blessom

Olsokveien

134 Opsund

5

Moenfeltet

Kjølshunn

Utgave 2018-06 © Truls Lange Civitas 2018

Grålum

Torp

Årum

Hevingen

Hevingen

Moum

Torp Moum

Bakkeli 135

130

7

Alvimhaugen

Årum

7

Kjølshunn Moenfeltet

Hafslund hovedgård

Hevingen

Øra

14

Ise

Hevingen

Hafslund hovedgård Hafslund hovedgård

136

Greåker

2

Brevik

Hafslund hovedgård

5 Begby Moenfeltet

Ise

Hafslundsøy 14 Ise

Hafslundsøy

116 KjølbergSkjærviken 116 skogen Kjølberg- Kjølshunn Skjærviken Skjærviken skogen

Kjølbergskogen Sellebakk

sten

101

102 103

130

Hauge

llebakk

Begby

13

Rolvsøy

Hannestad Brevik øst

Østgårdfeltet

5

Kalnes

Rolvsøy

Sarpsborg

Brevik Alvimhaugen

130 136

136

110

Sarpsborg

Hannestad Alvimhaugen øst Sarpsborg

Østgårdfeltet

14

Hafslundsøy

Hafslund hovedgård

Alvimhaugen

137

137

Hauge

Hauge

Hasle

130

Alvimhaugen Greåker

Grålum

Hannestad øst

Østfoldhallen

134 Opsund

Brevik

137

Greåker

Greåkerdalen

Greåkerdalen

132

132 Greåker-

7

Opstad

Opstad

7 14

Opsund 134Olsokveien

134 Opsund

130

15

Hasle

Olsokveien

Blessom

Olsokveien

136

132

132

dhallen Rolvsøy

110

13

15

Hasle

101

12 13 Kalnes 12 4 132

Kalnes

14

ustadåsen

1

13

130

101

13

14

dåsen

12

4

Opstad

13

Blessom

Hannestad Brevik Brevik øst Sarpsborg GreåkerHannestad Opstad dalen Hannestad øst Sarpsborg Greåkerøst Sarpsborg GreåkerOpstad dalen dalen 136

4

4

Missingmyr

2

15

Svenskeberget 130 Svenskeberget 130

Blessom

Sollikrysset

Kalnes

Bakkeli 135

Grålum

Sollikrysset

3

Bakkeli 135

102 103

Sollikrysset

1

a

a

Ørmen

Ørmen

Grålum

Grålum

alnes

Varteig, Svenskeberget Varteig,130 Furuholmen 104Furuholmen 104

102Bakkeli 103 135

102 103

Varteig, Furuholmen 104

14

14

Ise


52 | NYHETER I SENTRUM

ELEKTRISK FRAMTID FREDRIKSTAD KOMMUNE PARKERING OG TRANSPORT

Siden bystyret i 2012 vedtok at byfergene skulle være gratis, har antallet reisende økt med over en million, og fergene er bokstavelig talt blitt flaggskip for Norges mest attraktive by. Fergesjef Frode Samuelsen er ikke i tvil om hvor leia går: Framtida for fergene er elektrisk. – Den voldsomme utviklinga i fergetrafikken vår har gitt oss muligheten til å være skikkelig innovative på feltet, og sammen med verftet som bygger båtene har vi utviklet verdens første passasjerskip med induktiv ladning, forteller Samuelsen. STØ KURS MOT NULLUTSLIPP Induktiv ladning vil si at den fungerer på samme måte som en induksjonsovn, med et magnetfelt som overfører energien i stedet for en ledning. Den første elektriske ferja vil være i drift mellom Cicignon og Gamlebyen fra nyttår og vil være et viktig skritt på veien mot full elektrifisering av fergene. – Jeg tror om ti—femten år vil vi bare ha ferger som går på strøm. Den nye ferja er helt identisk med de gamle fergene med unntak av

energiforsyningen, så det vil være mulig å bygge om de gamle fergene til elektrisk drift. Det gjenstår å se om det er mest økonomisk hensiktsmessig å bygge om de gamle eller bygge nye, men vi har i alle fall stø kurs mot nullutslipp, sier fergesjefen. INNOVASJON OG BYUTVIKLING Prosjektet med de elektriske fergene er mulig på grunn av støtte fra blant annet Enova. Samuelsen er ikke i tvil om fergenes livsviktige betydning i en by som er bygd rundt vannveiene, og er stolt av fergenes bidrag til byutviklingen. – Utviklingen av fergetilbudet er en viktig del av den rivende utviklingen som har gjort Fredrikstad til Norges mest attraktive by. Fergene er jo en forlengelse av gang- og sykkelstiene og er eneste mulighet for gående og syklende mellom øst- og vestsiden av Glomma. I 2012 hadde vi bare seks skippere og et nokså begrenset fergetilbud. I dag har vi sytten fast ansatte skippere på fulltid og kjører 509 rutetabelltimer hver uke. Det er ikke billig, men det er et framtidsrettet og fantastisk godt tilbud, sier Frode Samuelsen.


Skal du selge bolig i Fredrikstad? Da bør du snakke med oss!

Vi kan også selge din bolig.

Telefon + 47 69 30 24 50 Besøksadresse: Kirkebrygga 2–4 1607 Fredrikstad Stavlund as Eiendomsmegler www.stavlund.no

Vi kan også selge din bolig.


54 | FESTIVAL

PRIDE – ikke prejudice!

25. august skal farger, fest, musikk og glede prege Fredrikstad sentrum. Byens aller første PRIDE går av stabelen med brask og bram, og får PRIDE-sjefen det som han vil, er dette bare begynnelsen på en ny tradisjon.

Prejudice (eng.): subst. fordom

– Planen var at dette skulle bli et mini-PRIDE, forteller Kristoffer Lorang Mathisen. Men engasjementet har vært så stort, og det er så mange som vil bidra, at det blir visst ikke så mini likevel. Unge Mathisen virker ikke så lei seg for det, egentlig. Siden han begynte å planlegge, har støttespillerne meldt seg i hopetall. Hans egen organisasjon, Skeiv Ungdom Østfold, koordinerer programmet, og i tillegg har 15 andre organisasjoner sluttet seg til, blant annet voksenorganisasjonen FRI Østfold, LO, Humanistisk ungdom, SV, Ap, Norges handicapforbund, Værste og Tivolhaven. Sentrale politikere heier og applauderer, lokale bedrifter sponser arrangementet, Quality Hotel stiller med festlokaler, og nå jobbes det med å få med næringslivet i sentrum på å markere arrangementet og lage festivalstemning med PRIDE-salg og regnbueflagg. FEST OG MORO FOR ALLE Et resultat av alt engasjementet er at en dag er blitt til to: Moroa starter allerede fredag ettermiddag med filmvisning og god stemning på kinoen. Det fullstendige programmet er ikke helt klart enda,

men det som er sikkert, er at det blir en stor og glad PRIDE-parade gjennom byen som vil følge 17. mai-ruta fra rådhuset gjennom gågata og ende opp på Stortorvet. Der blir det show med både nasjonale og lokale artister. I tillegg blir det foredrag, utstillinger og fester både med og uten alkohol. – Dette skal være et arrangement for alle, der vi feirer mangfoldet. Kjønn, seksualitet og identitet er sentrale temaer, og vi legger særlig vekt på de som bryter normene. Men vi håper at alle kan finne noe å glede seg over disse dagene, enten de får en gratis kjærlighet på pinne, går på utstilling på biblioteket eller arrangement på Litteraturhuset, spiser på et av spisestedene som støtter PRIDE eller blir med på en av festene, sier Mathisen. PRIDE OVER HELE LANDET Arrangementets forbilde og storebror er den store PRIDE-festivalen i Oslo, som har vært en årlig foreteelse siden 1982 under litt ulike navn. I Oslo feires mangfoldet i år i 10 dager i strekk. Men de siste årene har PRIDE-arrangementer dukket opp i hele vårt langstrakte land, fra Tromsø i nord til

Kristiansand i sør. Det er ulike arrangører som står bak, og i Fredrikstad er det altså Kristoffer Lorang Mathisen med Skeiv Ungdom i ryggen som står i bresjen for PRIDE. Mathisen jobber for tiden full tid med dette, og har hendene fulle med å koordinere alle gode krefter, snekre program og sørge for god PR. Så langt har PRIDE Fredrikstad egen Facebook-side, og nettsiden www.fredrikstadpride. no er rett rundt hjørnet. Her vil du snart finne fullt program og masse informasjon om tider, steder og folk. Festivalgeneralen gleder seg stort til det braker løs. – Paraden, gleden og feststemningen er det jeg gleder meg aller mest til, og det å oppleve det livet vi greier å skape på showet. Tenk om vi greier å samle 1000 mennesker på Stortorvet på paradedagen? Og kanskje blir det enda større neste år, avslutter Mathisen.

TEKST: HELGA JOHANNE STØRDAL FOTO: FMV FOTO


2for1 fra

195kr Glass og brilletilpasning alltid inkludert

Vi hjelper deg med å finne Drømmekjøkkenet!

2for1 på alle briller

Drømmekjøkkenet har et stort utvalg av kjøkkenmodeller – fra det helt enkle til det mer tradisjonelle og eksklusive. Vi hjelper deg med alt fra de første tegningene og til kjøkkenet står ferdig montert hjemme hos deg. Velkommen til vår utstilling med kjøkken, bad og garderobe.

Specsavers Fredrikstad Nygaardsgaten 39 Tlf. 69 31 70 70

Bestill gjerne katalog på drommekjokkenet.no

Bestill synsundersøkelse på specsavers.no

Rosenlund Kjøkkeninteriør

Rosenlund 55A FREDRIKSTAD Tel 69 35 16 30 epost@rki.no www.rki.no Åpent: Man-fre 9-16, torsdag 9-18, lørdag 10-14

Når du kjøper 2for1 fra 195 kr. får du den rimeligste med på kjøpet, uavhengig av valg av brilleglass og tilleggsbehandlinger i henhold til prisliste. Standard enstyrkeglass (1,5) og brilletilpasning er alltid inkludert. Eventuell synsprøve er ikke inkludert. Kan ikke kombineres med 60+ eller andre tilbud. 2for1 er personlig og kan ikke deles med andre. Tilbudet gjelder t.o.m. 28. juli 2018. ©2018 Specsavers.


Hva kan vi hjelpe deg med? Vi hjelper deg med spørsmål rundt strømregningen og alt du kan tenke deg om energi. Heidi Ballovare / Leder kundesenteret

Besøk gjerne vår nettside for mer info: www.fredrikstadenergimarked.no eller last ned vår app «Smart Energi»

Det viktigste for oss er at DU er fornøyd. Vi vil gjerne høre fra deg!

Lokalt, enkelt og innovativt. Tlf: 987 02361 • E-post: kontakt@fredrikstadenergimarked.no www.fredrikstadenergimarked.no • Fredrikstad Energi er en del av Smart Energi


102018 THEPITCH

Meld deg inn i FASVO sin kundeklubb og fĂĽ gode tilbud! Meld deg inn her:

fasvo.no/kundeklubben


KARSTEN OG PETRA DRAR TIL HVALER FREDRIKSTAD KINO Mange fra Hvaler og Fredrikstad gleder seg litt ekstra til premieren på den nye Karsten og Petra-filmen i august. Alle scenene i ”Karsten og Petra på skattejakt” er nemlig spilt inn på Hvaler, og det kryr av lokale statister. Publikum kan glede seg til flotte bilder fra Skjærgården, og det er stor sjanse for at de vil se noen de kjenner blant statistene. Og de som var med på innspillingen vil speide spent etter seg selv, og lure på om de kom med eller forsvant i klippen. Innspillingen foregikk for et drøyt år siden. I mai 2017 inntok et helt filmteam Utgårdskilen, inkludert alle skuespillerne man kjenner fra de forrige filmene, blandet med statister fra Fredrikstad og Hvaler. Ser du riktig god etter, kan det hende du også ser ryggen til kinosjefen i et lite glimt. Kino hele sommeren Sommer er sol, strand og svaberg - men også kino! Det er flere tiår siden sommeren var en stille tid på kino. Nå strømmer storfilmene på hele sommeren, og det samme gjør publikum. Besøket er selvfølgelig størst når det regner, men også på solskinnsdager er det deilig med et avbrekk i kinomørket, fritt for mygg og solbrenthet. Fredrikstad Kino viser film hver dag hele sommeren, både på dagen og kvelden. Kinoen har seks moderne saler med gode seter, store lerret, 4K, 3D, Dolby Atmos - og air condition. Se premieredatoer på side 33.

Familieferie på ukjent farvann.

IMAGERY AND MUSIC WRITTEN SONY PICTURES ANIMATION PRESENTS “HOTEL TRANSYLVANIA 3: A MONSTER VACATION” ANIMATION BY GENNDY TARTAKOVSKY AND MICHAEL MCCULLERS BY SONY PICTURES IMAGEWORKS INC. BY MARK MOTHERSBAUGH PRODUCED DIRECTED BY MICHELLE MURDOCCA BY GENNDY TARTAKOVSKY


BELLEVUE BRYGGE Gjør elven til din

30 prosjekterte selveierleiligheter Salgstrinn 2 Oppdragsansvarlig Tonje Aasvangen M: 9083 8822 E: tonje.aasvangen@stavlund.no

Visning

Byggingen av de første blokkene på Bellevue Brygge er godt i gang og og byggene reiser seg etasje for etasje. Interessen er stor og salget går godt, men du har fortsatt mange fine leiligheter du kan velge blandt. Se www.bellevuebrygge.no

TONJE AASVANGEN: m: 90838822 e: tonje.aasvangen@stavlund.no

Adresse:

Riverside - Bellevue Brygge 1606 Fredrikstad

BRA Priser fra/til:

Fra 63 m² til 122 m² NOK 4050000 til 8900000


60 | NYHETER I SENTRUM

BÅT FRA A-TIL-Å KJØKØYSUND MARINA Når sommeren endelig er her, setter de fleste av oss med båt pris på å kunne nyte sesongen mest mulig. Det er nå det gjelder å komme seg på vannet! Kjøkøysund Marina leverer ikke bare båt, men hele pakka. Vinteropplag, klargjøring, sjøsetting og motorservice. Nettopp motor er et vitkig stikkord når man snakker om båt, og hos Kjøkøysund har det siden dag én vært Yamaha som har stått øverst på lista. Yamaha er ledende på utenbordsmotorer og best i klassen når man vurderer totaløkonomien. Med Norges lengste erfaring med Yamaha, hele 45 år, er du også garantert førsteklasses servicekunnskap og oppfølging hos Kjøkøysund Marina. Kjøkøysund Marina ble grunnlagt på nettopp Kjøkøysund Kråkerøy, og har nå også utsalg, verksted og marina ved sentrumsnære Bruket på Gressvik.

Service i sentrum Vi leverer, monterer og stiller inn for deg.

Småelektrisk

Hvitevarer

HiFi og småelektronikk

TV og hjemmekino

Farmannsgate 2 Telefon 69 36 70 60 www.ms-elektro.no

DAB-radio - stort utvalg!


- 44 AV 48 SOLGT PÅ SALGSSTART! Nye leiligheter rett ved vannkanten på Gressvik, Fredrikstad. Bruket Brygge vil bestå av 9 flotte bygg med 150 leiligheter.

Nå kommer trinn 2! Bruket Brygge har en fantastisk beliggenhet med utsikt til vakre Fredrikstad. Byggene danner en rekke felles grøntområder mellom seg, og langs elven vil det bli opparbeidet en flott promenade som er offentlig tilgjengelig. Det blir spennende urban bebyggelse med sykkelparkering, moderne søppelhåndtering og egen parkeringskjeller. Leilighetene får vannbåren gulvvarme og hvitevarer inkludert. Du får egen kajakkparkering og gjestebrygge for de som kommer sjøveien. Faste priser - Ingen budrunder! Prosjektet består av både 2, 3 og 4-roms leiligheter fra 49-123 kvm.

www.bruketbrygge.no

Tom Z. Bliksmark, tlf: 909 25 904, e-mail: tzb@sem-johnsen.no Lene H. Markegård, tlf: 918 23 923, e-mail: lhm@sem-johnsen.no Tor-Inge Betten tlf: 958 44 700 , e-mail: tib@sem-johnsen.no

voice.as

SALGSSUKSESS


FFK TRENGER

DEG!

PER “SNÆBBUS” KRISTOFFERSEN

LUDVIG BEGBY

TARIK ELYOUNOUSSI

Støtt klubben – bli medlem! Send FFK2018 til 2242

Få medlemsfordeler hos våre samarbeidspartnere: Havnelageret Gastropub • Ocean Club • OMG Brygga • O’Learys, Torshov Sport Stadion Flugger Farve • XL Bygg Knatterudfjellet Quality Hotel Fredrikstad • Stadionklinikken Bodahl Johansen • Skousen Hvitevarer Fredrikstad Les mer her: http://www.fredrikstadfk.no/supporterfordeler

SUKSESSFULL BUNADSESONG LIERS HUSFLID 17. mai ble en suksess hos Liers Husflid, og årets bunadsalg har gått over alle forventninger. Ivar Lier og hans personale sier seg strålende fornøyde. Årets salg viser at interessen for herrebunader trapper opp for hvert år som passerer – det er en stadig økning i salg av disse, og en stadig høyere etterspørsel. Nå som 17. mai og konfirmasjoner er over for lengst, skal de fleste bunader og festdrakter legges vekk for sesongen. Dersom du skulle trenge omgjøring av bunaden din til en senere anledning, anbefaler Liers Husflid å ta turen innom utover høsten slik at bunaden ikke behøver å bli hengende ubrukt i klesskapet. Ble du inspirert etter årets nasjonaldagsfeiring er du hjertelig velkommen inn til Liers Husflid for en uformell bunadprat, eller for å få svar på andre spørsmål du måtte ha på hjertet!

Vi har et bredt utvalg av tidsriktig mote for plusstørrelser, og tilbyr personlig veiledning og god kundeservice. Hjertelig velkommen for en hyggelig sommerhandel hos oss! Daniel Leegards gate 10. v/Bussterminalen 1607 Fredrikstad – Tlf. 69 31 63 00 Åpningstider: Man-Fre 10-17 – Torsdag 10-9 – Lørdag 1015 Størrelser: 40-56


Velkommen til

historiske Isegran! Skreddersydde opplevelser med byens flotteste beliggenhet

Velkommen til øya! Vi tilbyr pakkeløsniger med bl.a: Escape Room i Gamlebyen, Escape Box på Isegran, boblefotball, Archery Attack, bespisning, øl- og vinsmaking. La oss koordinere ditt neste kick-off, sommerfest eller kundeevent fra a-til-å. Fra 20 til 2000 gjester. www.minemagasinet.no


64 | MAT & DRIKKE

PIZZERIA FABBRICA

RESTAURANTGUIDE

Storgata 33 Man. – tors. 12 – 23 fredrikstad@fabbrica.no Fre. – lør. 12 – 01 www.pizzeriafabbrica.no Søndag 13 - 22 På Fabbrica handler det først og fremst om smakfull italiensk mat, godt håndverk og ekte matglede. Vi bruker ferske råvarer som forberedes fra morgenen av og lager mat uten snarveier. Vi serverer pizza bakt i steinovn etter italienske tradisjoner, i tillegg til fersk pasta, antipasti og et utvalg hovedretter og desserter. Nyt italiensk mat på sitt aller beste!

LUNSJ, MIDDAG, ITALIENSK

GREENHOUSE ØKOMAT

HEIM GASTROPUB

MAGASINET ISEGRAN

Nygaardsgata 37 Man. – fre. 10 – 17 kim@greenhouseokomat.no Torsdag 10 – 19 Fre. – lør. 10 – 17 Søndag 12 – 17 Greenhouse Økomat er en økologisk kafé med et utvalg av spesial- og dagligvarer. De serverer ren mat og drikke, smoothies proppfulle av gode vibber, brunsj, lunsj og middag. Greenhouse fokuserer på et godt miljø og velvære.

Storgata 15 Man. – tors. 11 – 24 fredrikstad@heimgastropub.no Fre. – lør. 11 – 02:30 www.heim.no Søndag 13 – 22 Heim er et sted som setter gode kombinasjoner mellom mat og drikke i fokus. Menyen har et rustikt preg og du får et godt utvalg av både små og store retter i varierte prisklasser. Heim jobber kontinuerlig for å opprettholde et meget godt utvalg av drikke fra både kjente og ukjente mikrobryggerier.

Mindre-Alvs vei 9 Man. – fre. 11 – 18 post@minemagasinet.no Lørdag 11 – 22 www.minemagasinet.no Søndag 11 – 18 I fantastiske omgivelser på øya Isegran finner du Magasinet. Her kan du nyte et godt måltid i historiske omgivelser på hva som antakelig er Fredrikstads fineste uteservering. I år har vi gjort om lokalene og gjenåpner i mai med ny meny som skal sette Isegran på kartet.

LUNSJ, MIDDAG, ØKOLOGISK TAKEAWAY

UTENDØRSSERVERING

SELSKAPSROM

LUNSJ, MIDDAG, PUB

LUNSJ, MIDDAG


MAT & DRIKKE | 65

KNOSSOS

MOTHER INDIA

MAJORENS KRO & STUE

Storgata 35 Man. – fre. 14 – 22 post@knossos.no Lørdag 12 – 23 www.knossos.no Søndag 14 – 21 Velkommen til vår greske restaurant nederst på bryggepromenaden. Vi kan friste med en varm atmosfære, fantastiske greskeog internasjonale retter. Vi har også take-away og alle rettigheter. Følg oss på Facebook!

Storgata 20 Tir. – tor. 15 – 22 samrid.sharma@gmail.com Fre. og lør. 15 – 23 www.motherindiafrstad.no Søndag 14 – 21 Unn deg en kulinarisk opplevelse i en hyggelig atmosfære av tandoor og krydder. Restaurant Mother India representerer det indiske kjøkken med de fineste kryddere og urter. Vi har siden 1997 vært ansett som blant de beste spisestedene i byen.

Voldportgaten 73 Man. – tors. 12 – 22 epost@majoren.no Fre. og lør. 12 – 24 www.majoren.no Søndag 12 – 21 Majorens Kro & Stue er sentralt plassert i den historiske og sjarmerende bydelen Gamlebyen i Fredrikstad. Her får du tradisjonsrik mat, i en lun og uformell atmosfære hvor du kan føle deg som hjemme. Våre matretter er inspirert av regionale mattradisjoner bestående av sesongens best råvarer.

GRESK, LUNSJ, MIDDAG

INDISK, VEGETAR, GLUTENFRI, HALALKJØTT

LUNSJ, MIDDAG, VILT, HUSMANNSKOST, PUB

FABEL

PEPPES PIZZA

GAMLEBYEN GJESTGIVERI

Storgata 11 Man. – fre. 11 – 22 post@restaurantfabel.no Lørdag 12 – 22 www.restaurantfabel.no Søndag 12 – 21 Fabel er et spisested der man kan hygge seg med internasjonal og moderne mat i urbane omgivelser i 1. etasje på Litteraturhuset. Nå har vi spisset konseptet Fabel med en variasjon av småretter med trøkk i. Vi synes smaker bør deles, så mat fra hele verden serveres i skåler, fat, tallerkener og brett. Du spiser med gaffel, pinner, skje eller henda, hva enn som føles mest naturlig, det viktigste er å slappe av og kose seg!

Nygata 2 Man. – tors. 11 – 23 www.peppes.no Fre. – lør. 11 – 24 Søndag 13 – 23 Uformell atmosfære, hyggelige omgivelser og en amerikansk pizzameny er grunnpilarer i Peppes. I tillegg til vår klassiske pizzalinje Classic Chicago, tilbyr vi også den spennende serien Freestyle California, med spennende toppinger på en tynn bunn.

Færgeportgaten 78B Ons. – lør. 12 – 18 www.gamlebyengjestgiveri.no Torsdag 12 – 17 Søndag 11 – 17 Gjestgiveriet tilbyr en kulinarisk meny – To retter, tre retter, á la carte og buffeter med fokus på kortreist mat, tilberedt med inspirasjon fra både inn- og utland. I de lyse, flotte historiske lokalene kan du nyte lekre retter fra Bård Greni og hans team. Med god og personlig service fra våre faglig dyktige kelnere er du hjertelig velkommen til en smaksrik og uforglemmelig opplevelse.

LUNSJ, MIDDAG, INTERNASJONAL

LUNSJ, MIDDAG, VEGETAR, PIZZA

LUNSJ, MIDDAG, BUFFET, A LA CARTE


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

A B

Holmen

C D

N

E

Værste

F G

Sentrum H

Gressvik

I

Værste

J K K

Annonsører i magasinet Bademiljø Fredrikstad Bang & Olufsen Fredrikstad

G17

Begbyåsen

M

Bellevue Brygge

K28

Bilxtra Dekksenter

N O P Q R

Boomerang Bruket Brygge Ce-Ci Colosseum Klinikken

I2 G17 E18 / F18

N22 / I20

Gamlebyen Gjestgiveri

N31

Smedens Hage

Greenhouse økomat

G19

Specsavers

G18

Gullsmed Ambjørnsen

E19

Stavlund

J20

Heim Gastropub

G16

Vestsiden Fjeldberg

Johnsen Libris Kjøkøysund Marina

F18 / E18 / O32 K1

Rosenlund Kjøkkeninteriør

B7

Viola Stormote

E20

Østfold Kollektivtrafikk

E19

Knossos

F15

Liers Husflid

F18

Landemerker

Deluxe Spa

F15

Magasinet Isegran

P25

Dampskipsbrygga

I19

Eie Fredrikstad

F19

Majorens Kro & Stue

O31

Fredrikstad bussterminal

E19

Martinsen Elektro

E18

Fredrikstad kino

I20

Fargerike Kjøstelsen

B7

FASVO

D10

Mother India

H17

Fredrikstad stadion

H12

Ferner Jacobsen

F18

Næss Since 1955

D18

Fredrikstad togstasjon

I27

FFK

H12

Peppes Pizza

F16

Gangbroen

G16

Pizzeria Fabbrica

F15

Stortorvet

G17

Restaurant Fabel

H17

Torvbyen

E19

Fredrikstad Energi Marked Fredrikstad Kino

S

G19

Fredrikstad Kommune

I20

1


17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Bydalen Gågata

Cicignon Cicignon

Gamlebyen

Kråkerøy

Gamlebyen Smertu

Isegran

Isegran

32

33


DEN STORE

FESTIVAL20 GUIDEN 18 IDYLL-FESTIVALEN STORTORVET En musikkfestival for hele familien. Festivalen samler familie, venner og kollegaer med en miks av artister som treffer alle aldersgrupper. www.idyllfestivalen.no

FREDAG 22. JUNI • SEEB • VERONICA MAGGIO • ASTRID S • CEZINANDO • BJØRN EIDSVÅG • WARLOCKS

GLOMMAFESTIVALEN SENTRUM Glommafestivalen – en skikkelig folkefest for hele familien! Festivalen byr på konserter, torg, Ælveduellen og Pappbåtseilasen. www.glommafestivalen.no

ONSDAG 27. JUNI • SPLITTER PINE • D.D.E

TORSDAG 28. JUNI • MUSIKKBRUNCH MED KARI • SMALLTOWN TOMMY • HENNING KVITNES (UTSOLGT) • SUMMERNIGHTS, THE GREASE SHOW

• HUMLE

• MIRRE

• FJELDBÆK • EVA ISELINN ERICHSEN • DØDSING • KOKOS MED VENNER

LØRDAG 30. JUNI

• UNGE FERRARI

• ÆLVEDUELL

• ÅGE OG SAMBANDET

• DYNAMISKE FOLKETONER

• FREDDY KALAS

• FAULK

• SONNY ALVEN

• TANTE GØRILDS HOBBYORKESTER

• HKEEM

• ÅGES DANSEBAND

• RUBIKS

Følg med på arrangementskalenderen til Visit Fredrikstad & Hvaler bit.ly/2J5SLBT

• EKKO KORET • ADAM DOUGLAS • MORTEN ABEL

FREDAG 27. JULI • BERNHOFT & THE FASHION BRUISES • THE HUMAN NATURE • KNUT REIERSRUD BAND • HELLBILLIES

LØRDAG 28. JULI • ONKL P OG DE FJERNE SLEKTNINGENE • YSTRØM UNIT • MOVIESTAR

• BIGBANG

FULL OVERSIKT

(UTSOLGT)

• HANNE BOEL

• WNDR

• BROILER

TORSDAG 26. JULI OBOS PÅ MÅNEN

STOKKE OG BJØRNAR SPYDEVOLD

FREDAG 29. JUNI

• ARY

Månefestivalen er Østfolds største musikk- og kulturfestival. Musikalsk spenner det seg fra støyete rock, kvalitetspop, utforskende jazz og hiphop, sammen med en rekke andre kunstneriske uttrykk på festivalområdet. www.maanefestivalen.no

• CHRISTEL ALSOS

• BENDIK

LØRDAG 23. JUNI

MÅNEFESTIVALEN GAMLEBYEN

SØNDAG 1. JULI

• CHAIN HOME • TBA - FØLG MED! • THÅSTRÖM

SØNDAG 29. JULI • BEL CANTO • THE SECRET SOUND OF DREAMWALKERS • LARS VAULAR

• PAPPBÅTSEILAS

• DARLING WEST

• NATIONAL CASH

• I AM K

• CLAUDIA SCOTT BAND

• THE WATERBOYS

Fredrikstad sentrum sommer 2018  

Den lille verdensbyen byr på bl.a. mat- og kunstopplevelser i verdensklasse. Les også vår sommermote-guide.

Fredrikstad sentrum sommer 2018  

Den lille verdensbyen byr på bl.a. mat- og kunstopplevelser i verdensklasse. Les også vår sommermote-guide.

Advertisement