Page 1

1


Grepolis Times Presents Written by Grepolis Times Team Oktober is voorbijgevlogen; we hebben onze verjaardag goed gevierd met een leuke wedstrijd. Het resultaat hiervan vind je achterin ons blad. Meer dan 300 atleten hebben deelgenomen, maar slechts één deelnemer kan winnen. Heb jij gewonnen? Kijk snel op de laatste pagina’s. Daarnaast wordt Halloween gevierd op Grepolis.nl; de goden hebben zich verkleed als duivels, geesten, heksen en ander Halloween-gespuis. Ook de cover van Grepolis Times is in Halloween-style. Er werd een Halloween-schrijfwedstrijd georganiseerd. Hij of zij die het spannendste verhaal kan schrijven, maakt kans op een leuke prijs. Meer info vind je op het forum. Op de werelden van Grepolis is trouwens ook heel wat te beleven; dit zien we aan de lange artikelen van deze maand. Helaas, niet elke wereld heeft een artikel kunnen krijgen omdat er niet voor elke wereld een reporter is. Voel jij je geroepen om te solliciteren? Twijfel zeker niet en kijk achterin het blad, op pagina 45, voor meer informatie. Wie weet word jij wel de reporter voor jouw lievelingswereld. Artikel Beta: Alea Iacta est – De teerling is geworpen Delta: Het einde van Ghost-Vortex Iota Omikron: Daar zijn de wereldwonderen Achilles: In de ban van fusies Sigma: Het debuut van ZieMeGaan Interview met de community: Weerwolfgek 2 jaar Grepolis Times – De Olympische Spelen Met Dank Aan Reporters gezocht

Pagina 3 5 12 18 28 30 36 39 44 45

We wensen je veel leesplezier met de 26e uitgave van Grepolis Times. Met Halloween-groeten van

Het Grepolis Times Team

2


Beta: Alea iacta est – De teerling is geworpen Written by Edwin25 Lange tijd gebeurde er niets op Beta. Spelers stopte en werden door de andere alliantieleden overgenomen om de steden binnen de alliantie te houden. Hierdoor verdwenen de oorlogen uit de wereld. Spelers waren te druk met het internen waardoor de oude vijanden naar de achtergrond verdwenen. Om gaten binnen allianties op te vullen, werd gezocht naar allianties om mee samen te gaan. Op twee oktober liet Kingdom of Minos aan zijn leden weten dat er een uitnodiging gestuurd was naar alle leden van Elite Leonidas. Met deze versterking kwam Kingdom of Minos op de eerste plaats van de ranglijst en werd het aantal spelers dat vanwege vele vertrekken weer teruggebracht naar ongeveer 50 spelers. Deze samensmelting leidde niet direct tot nieuwe oorlogen, maar versterkte wel de positie van Kingdom of Minos in verschillende oceanen. 23 oktober kwam daar het bericht van Elite Equites Lucis. Deze alliantie liet aan zijn bondgenoten het volgende weten: “We hebben als leiding collectief besloten om weer voor het spel te gaan spelen in plaats van het alleen maar interneren van spelers. Op een gegeven moment wordt het namelijk leuker om weer echt oorlogje te gaan spelen (waar dit spelletje ook voor bedoeld is).”

Rood: Asgard + voormalig Elite Equites Lucis Groen: Kingdom of Minos Geel: VESTA MURENA Paars: Ducks from Hell en Acacius

3


Zij kozen er niet voor om ook toenadering te zoeken tot Kingdom of Minos of VESTA MURENA, maar sloten zich aan bij Asgard. Een oude vijand van deze twee allianties, om de verhouding tussen deze allianties weer enigszins terug te brengen. Ooit werd er gestreden tussen deze allianties en dit was een stap om het oorlog voeren terug te brengen, ongeacht of dit steden gaat kosten aan beide kanten. Asgard, VESTA MURENA en Kingdom of Minos. Alledrie de allianties laten op deze kaart zien dat zij een deel van de oceaan beheersen. Alledrie hebben ze raakvlakken met elkaar en een veilige zone. Kingdom of Minos heeft enkele eilanden met daarop Asgard spelers in zijn gebied. VESTA MURENA ligt aan beide kanten van Asgard, maar hetzelfde geldt andersom. Wat dit gaat betekenen en waar het spel weer hervat zal worden‌ We zullen zien!

4


Delta: Het einde van Ghost-Vortex Written by De Zwarte Ridder. Aan het begin van de maand is er iets bijzonders gebeurd op Delta. Een verandering binnen Ghost-Vortex (Nu Ghost-Victorious). Verder heb ik als afsluiting zoals beloofd een interview met Joost Dewilde.

Ghost-Vortex gestopt Ghost-Vortex staat al een lange tijd in de top 10, maar zoals bij bijna alle allianties heerst er inaciviteit. Daarom is de beslissing genomen om alle inactieve leden uit de alliantie te gooien. Eigenlijk was het plan om een volledige herstart te maken, maar veel leden zagen dit niet zitten. Ze vonden dat er al te veel opgebouwd was en wilden dit niet verliezen. Op 1 oktober is ook Homerus100 gestopt. Zij is al lange tijd leidster binnen Ghost-Vortex en heeft het altijd erg goed gedaan. Toen alle inactieve en stoppende leden gekickt waren, werd de wingalliantie, Ghost-Vortex-Bootcamp gefuseerd met Ghost-Vortex.

Hieruit ontstond Ghost-Victorious met als wapen de lauwerkrans als teken van overwinning. Niemand kan ze immers meer afnemen dat ze als eerste 4 wereldwonderen overgenomen hebben. De alliantie heeft een daling gemaakt van plaats 2 naar plaats 3. In de puntengrafiek zie je ook dat er een maand geleden veel leden uit de alliantie zijn gegaan.

5


Interview met Joost Dewilde “Kun je jezelf even voorstellen? (de zwarte ridder.)” Mijn spelersnaam is Joost Dewilde en mijn roepnaam is Joost. In november 2010 begon ik te spelen op wereld Epsilon. Ik ben beginnen spelen omdat mijn tienerzoon erop speelde. In de eerste plaats ben ik dus begonnen met Grepolis om te bonden. Maar gaandeweg ook omwille van het spel zelf. Wat het initieel onderscheidde van andere spellen is dat er geen reset-button is. Eens een actie gekozen, is de keuze onherroepelijk. Op Epsilon speelde ik solo. Dat ging eigenlijk vlot in het begin, tot ik ongeveer alle steden op “mijn” eiland veroverd had. Ik begon opgemerkt te worden en kreeg contactpogingen met andere spelers, maar ik weigerde PM’s te beantwoorden en zat niet in een alliantie. De aanvallen begonnen op te lopen en ik verloor stad na stad terwijl ik koppig mijn eigen ding bleef doen. Uiteindelijk ben ik er compleet weggevaagd hahaha. Op Epsilon heb ik dus geleerd dat een goede alliantie onontbeerlijk is. Mijn volgende wereld was Eta en daar speel ik op vandaag ook nog. Ik werd al direct gefarmd, maar met mijn lesje van Epsilon in het achterhoofd had ik al gauw een alliantie gevonden. Dankzij mijn eerste alliantie kon ik het farmen doen ophouden, maar ik zag dat ik me midden in vijandelijk gebied bevond en mijn paar steden waren blijkbaar aantrekkelijk. In die eerste fase heb ik me de basistechnieken van het verdedigen eigen gemaakt én ik heb geleerd hoe je best om OS smeekt: door luid te tieren hahaha. Ook van Eta heb ik geleerd dat grootte en het aantal steden dat je hebt minder belangrijk is dan activiteit. Een grote speler die niet actief is, is eigenlijk een minderwaardige speler. Een kleine speler die met zijn neus op de zaken zit, is bijna niet te kloppen. De PM-contacten waren een nieuwe wereld die voor me opgengingen op Eta. In die wereld ben ik een gewone speler die heel blij is dat hij ondertussen deel kan uitmaken van de nummer één alliantie Arise. Ikzelf sta op een 40-ste positie van de wereld. En ik zal het lot hier eens flink tarten door te zeggen dat ik op Eta nog nooit een stad ben kwijtgeraakt aan een vijand hahaha. Eta is heel traag en dus perfect complementair aan het snellere Delta. Delta was mijn derde wereld. De wereld Delta is gestart op 19/05/2010. Je moet weten dat ik pas 40 weken later begonnen ben op Delta, in OC 52 in het noorden dus. De nieuwigheid voor mij op Delta was om te zien hoe het zou gaan om een eigen alliantie te stichten en te leiden. Ik en mijn zoon ceddewi hebben in februari 2011 de alliantie Shiva Returns opgericht. Ons derde oer-lid was The King Pin. Daarmee was de onheilige drievuldigheid geboren hahaha. Je kunt je het wel voorstellen: doordat we zo laat begonnen, was het ganse centrum van Delta al lang bezet door mega-allianties. Ons Delta-verhaal is dus niet dat van één van die mega-allianties, maar eerder dat van de underdog die opportunitistisch zijn kansen greep.

6


“Hoe heb je het voor elkaar gekregen om Shiva Returns zo groot te maken? Jullie hebben lang in de schaduw van de top gestaan maar jullie lijken nu toch nog te groeien terwijl de meesten dalen in het aantal punten. (New rscadidi)” Onze basisfilosofie in het begin was eigenlijk heel eenvoudig: activiteit en nabijheid. We speelden heel fanatiek in het begin. Onze eerste tegenstanders waren de PANICS en de PAANICS (bestaan niet meer). Ze waren minstens 5 keer zo sterk als wij, gerekend in aantal punten en aantal spelers, maar wij zaten dicht bijeen en we pakten speler per speler aan, terwijl de OS bij de vijand niet echt op gang kwam. Het speelde natuurlijk in ons voordeel dat we geen beginnelingen waren. Alle fouten van de tegenpartij werden afgestraft en we lieten flink onze tanden zien. Ze begonnen ons te vrezen, zelfs toen we nog een stuk kleiner waren dan de tegenpartij. We begonnen te geloven in onze overlevingskansen en we kregen nieuwe leden erbij, maar we bleven met argusogen kijken naar hoe de mega’s op ons reageerden. We waren op dat moment echter nog veel te klein om lastig te zijn. Onze volgende tegenstanders waren THE 300 SPARTANS. De 300 hadden ook een paar BG afgesloten met andere allianties en we werden hun target. De 300 waren opnieuw een flink paar maten groter dan wij, maar ook zij zaten redelijk verspreid. Dezelfde basistactiek werkte nog steeds: we namen het initiatief in eigen handen en we vielen hén aan in een agressieve blitzaanval. Ook de 300 bestaan niet meer en dit schrijven we ook op ons konto. We recruteerden bovendien de beste leden uit de 300. We waren nog steeds klein, maar we waren goed ingespeeld op mekaar en we dachten dat er niets kon gebeuren. We kregen meer en meer aanvallen vanuit ons zuiden, maar we verdedigden ons met een serieus fanatisme. We lieten ons helemaal niet zomaar doen en dat we niet het onderspit dolven tegen hele grote spelers, gaf onze alliantie een boost van zelfvertrouwen. Dat was de tijd dat OS nog niet beloond werd met een deel van de verdedigingspunten, maar dat maakte niet zoveel uit bij Shiva. Je gaf vrijelijk OS en je kreeg OS terug als tegenprestatie. Dit laatste was een groot verschil met wat we zagen bij het toenmalige NFI (Nostra Fortis Insula) bijvoorbeeld. De wederzijdse OS was bij Shiva zo vanzelfsprekend geworden, dat we de aarzelende OS die we merkten bij het NFI eigenlijk onbegrijpelijk vonden. Het speelde zeker mee bij het uiteenvallen van het NFI. Het NFI was acht keer zo sterk als wij toen deze volgende strijd begon, maar we werden flink geholpen door onze eerste BG Eluveitie. De enige alliantie waarvan ik op Delta tot op vandaag moet erkennen dat ze een paar klasses hoger speelden dan wij, is Eluveitie. De nederlaag die we leden tegen hen, is voor Shiva Returns een enorme meevaller geweest. De gesprekken begonnen en we vonden bij mightyajax en zijn kompanen een gelijkgezinde en sympathieke bende pleziermakers. De klik was gemaakt en dit was de basis voor het eerste BG van Shiva Returns, dat stevig staat als een huis.

7


We zaten met onze oostergrens helemaal tegen Prometheus (wij noemen hen “de Prom”) aan in OC62. We waren bang dat ze verder zouden uitbreiden in onze richting, maar er waren slechts een paar schermutselingen geweest. Ik kende de speler KangXi van voor dat hij de diplomaat van de Prom werd. Onze contacten waren altijd prettig geweest en toen hij overstapte naar de Prom kwam ons tweede BG er redelijk vlot. Daarmee was onze oostgrens vriendelijk en veilig. Ons zuiden en westen blijven dus strijdarena’s, met tegenstaanders als Ithaca, The Odyssey en Inoméno Simachia (PS: Die laatste alliantienaam ligt moeilijk in de mond en wij noemen ze de salami’s. Die bijnaam is niet onrespectvol bedoeld. Integendeel: een bijnaam heb je te danken aan iets, dus wat mij betreft kan IS hun bijnaam zien als een eretitel.) In de loop van de tijd kwamen we bij Shiva Returns toch meer verspreid te zitten en onze leider goldenland (jammerlijk gestopt) richtte de zusteralliantie Parvati Returns op om die leden te groeperen. Het was onder de impuls van Poephond dat Parvati Returns terug meer een opleidingsalliantie werd van Shiva. Parvati heeft op dit ogenblik twee jonge leiders: Black-Lord, die ervoor zorgt dat de weinige interne regels die we hebben, toch gerespecteerd worden. Angelrianne is onze creatieve duizendpoot, die onze gedeelde fora interessant houdt met wedstrijden, peilingen en allerhande ideeën. Het was die steeds maar grotere spreiding van onze leden die voor ons de aanzet was voor ons nieuwste BG: dat met Ghost-Victorious. De eerste contacten met GV waren al van heel vroeg gelegd, via hun speler Gunne (mijn maatje van Eta). We boden ook ooit twee GV-leden tijdelijk onderdak bij Shiva Returns en dat leverde ons helemaal in het begin al een beetje naambekendheid en goodwill bij Magnum op. Het BG zelf dateert pas van deze maand. Ondanks alle dreigementen/vleierijen/uitnodigingen hebben we een onafhankelijke koers gezet en we zijn blijven laveren tussen de mega’s rondom ons. We voelden ons té verantwoordelijk voor de andere spelers die zouden achterblijven. En ook: het was gewoon té prettig om je eigen ding te kunnen doen, hoe riskant het ook was. Het is vrij normaal dat er vanuit een grotere alliantie gekeken wordt naar het kleiner grut rondom je, om daar een paar mooie steden weg te kapen. Shiva Returns heeft altijd in een underdog-positie gezeten (en zit daar nog) en dat is eigenlijk de belangrijkste reden van mijn verdedigersrang. Je vind ook een aantal van mijn alliantiegenoten zoals Ypenburger en anderen hoog op deze ranglijst, omwille van dezelfde reden.

8


Onze meer verdedigende houding (en punten) komt uit de tweede fase bij Shiva/Parvati en die hangt dus samen met ons late starten en het altijd moeten opboksen tegen de grotere allianties waarmee we nooit hebben willen fuseren. OS verlenen zit in de Shiva/Parvati -genen ingebakken. Een van de ouste alliantieteksten die nog steeds op het forum staan heeft het over een “ally met actieve leden die elkaar voor 100% steunen en samen slagkrachtig zijn”. Dat stuk van onze statuten hebben we alvast waar gemaakt. Het succes van Shiva en Parvati zit ook in het volgende: de gemiddelde leeftijd van de spelers van onze allianties behoort ongetwijfeld tot de jongste van Delta. We hebben heel weinig dwingende regels in de alliantie en op die manier geven we onze jonge spelers veel ruimte om het spel te spelen dat ze willen spelen. Natuurlijk zijn wij ook spelers kwijtgeraakt aan de grotere allianties die hen benaderden met een aantrekkelijk aanbod, maar het is kenmerkend dat sommige van die spelers later toch naar ons terugkeerden. Spelplezier staat bij ons bovenaan de prioriteitenlijst. De spelers van Shiva en Parvati noem ik soms “een bende jonge vrijbuiters” en dat is een goede typering. Een ander facet van ons succes is het uitstekende leidersteam, zelfs bij de talrijke vernieuwingen die we moesten doorvoeren telkens een leider stopte. Shiva en Parvati hebben een gemeenschappelijk leidersteam. Als er een beslissing genomen wordt, dan gebeurt dat in college met de aanwezige leiders. We nemen tegenover mekaar geen blad voor de mond. Dat kan nogal confronterend zijn, denk je, en dat is inderdaad zo. Zeker van de jongere leiders vergt dit toch een stuk volwassenheid, maar ze gaan hier wonderwel mee om. Een andere regel binnen ons leidersteam is dat het toegelaten is om fouten te maken, op voorwaarde tenminste dat eruit geleerd wordt. Maar een fout maken, dat mag dus bij ons. “Hoe kom je toch aan al die verdedigingspunten!? (New rscadidi)” Hier moet ik onze vijandelijke allianties voor danken hahaha; zij belonen ons met zoveel gp. Ik zal de fijne kneepjes niet vertellen want ik wil nog méér punten halen op Delta en Eta. Activiteit en korte vaartijden blijven de centrale kernbegrippen. Ik probeer zo efficiënt mogelijk te verdedigen tegen de talrijke aanvallen en ik verleen ook vlot OS. Ik speel niet met goud. Ik heb helemaal geen last van het nakende einde van Delta en de inactiviteit die daarmee zou samenhangen. Bijvoorbeeld vanavond krijg/kreeg ik 50 aanvallen binnen. De dagen zonder binnenkomende aanvallen zijn uitzonderingen. We blijven ook respectvol tegenover de tegenstander.

9


“Zien we je nog terug op volgende werelden? (New rscadidi)” Voorlopig ligt mijn volledige aandacht bij Delta en Eta. Twee werelden zijn het maximum dat ik aankan. Gelukkig zijn Eta (traag, geen leiderstaken) en Delta (snel, met leidersverantwoordelijkheid) voor mij complementair. Ik doe verder op Delta en Eta tot de deur er helemaal dicht gaat. Een ideale nieuwe spelerswereld ziet er voor mij ongeveer als volgt uit: geen moraal (bwah!), bij voorkeur het oude veroveringssysteem, alliantiegrootte maximum 50 leden, snelheid niet meer dan 2 en met een nachtbonus. Die wereld zit er niet direct aan te komen in de nederlandse werelden. “Wat is je leukste grepolis-ervaring ooit? (New rscadidi)” Goh er zijn zoveel leuke dingen: Tóch die stad veroveren waarvan je dacht dat je maar 10% slaagkans had. Of een tof PM-gesprek met een vriend of “vijand”. Of een forum-gesprek waarbij je de juiste toetsen niet kunt vinden van het gieren van het lachen. Of de erkenning die je krijgt van je medespelers. “Hoe zie jij Delta eindigen? (frozenduck2)” Ik hoopte heimelijk (na dit interview niet meer zo heimelijk hahaha) dat de topallianties uit elkaar zouden vallen door stoppende key-spelers en dat we bij Shiva/Parvati daarvan zouden kunnen profiteren om een plaatsje omhoog te kruipen op de ranglijst hahaha. Tot nu toe hebben we even een inzinking gezien bij GV, maar daarnaast veel consolidatie van de wings naar de hoofdallianties. Toch blijf ik hopen op een totale herschikking van het Delta-landschap nu meer en meer spelers stoppen; ook bij ons. Daaruit zie ik dan een nieuwe dynamiek ontstaan van ex-vijanden die de handen ineenslaan en eeuwige BG die elkaar de rug toekeren. Zolang het spannend blijft is het goed. “Pas jij specifieke strategieën toe? (frozenduck2)” De twee basiselementen komen steeds terug: activiteit en korte vaarafstanden in aanval en verdediging. Wat ik ook belangrijk vind bij het beoordelen van een alliantie is om te begrijpen hoe sterk het “cement” van de alliantie is. Met “cement” bedoel ik de samenhang natuurlijk. Als je ziet dat het cement niet te sterk is (weinig onderlinge OS) dan kan een succesvolle tactiek erin bestaan om speler na speler aan te pakken. Misschien bestaat het “cement” voornamelijk uit één speler waarrond de ganse alliantie draait. In dat geval kan een succcesvolle tactiek erin bestaan om die key-speler aan te vallen tot hij murw is. Het begrijpen waarom een bepaalde alliantie het goed of niet goed doet, is dus een gegeven waarop je kunt inspelen.

10


“Wat denk je van de eerste drie allianties van de ranglijst? (frozenduck2)” TRB: Ver van mij bed. Ik ken er niemand. We hadden er slechts enkele schermutselingen mee. Ithaca: Ik respecteer hun leiding en ze hebben een paar uitstekende spelers. Ik doe er geen goed aan om dit te zeggen want ik wil hem niet aanmoedigen, maar ik doe mijn hoed af voor Patalex (ik noem hem Pataflex). Ik geef hem graag de titel “de gesel van Shiva” hahaha. Prometheus: hoewel ons BG helemaal niet nieuw is, ken ik er niet zoveel spelers. Ik heb veel achting voor KangXi die me nog nooit ontgoochelde. De spelers van de Prom waarmee we in contact komen zijn heel enthousiaste gasten en het is verfrissend om met ze samen te werken. “Hoe sta je tegenover de eerste 3 spelers van de ranglijst? (frozenduck2)” Enkel met Eric O. eens een PM-gesprekje gehad lang geleden. Ik heb vooral ontzag voor de paar honderd steden die ze hebben. “Welke speler maakte de grootste indruk op jou en waarom? (frozenduck2)” Opnieuw zijn er heel wat spelers die ik zou kunnen opnoemen. Maar ik had het nog niet over Mike1908 van Eluveitie. Ik kan het nu veilig zeggen want het is een BG hahaha: Mike is geen babbelaar, maar wel waarschijnlijk de efficiëntste aanvaller waarmee ik ooit te maken had. “Wat was jouw persoonlijke grootste teleurstelling op deze wereld? (frozenduck2)” Wat grepolis zelf betreft, heb ik het een tijd lastig gehad met versie 2.0 toen het farmen veranderde. Tot dan had ik een competitief voordeel omdat ik wist hoe het moest. Sedert de start van 2.0 heb ik bijna nooit meer gefarmd. Wat spelers betreft: hoh je wordt teleurgesteld door mensen IRL en in het spel. Sommigen weten wie ze zijn en ze verdienen het niet dat ik hun naam zou vermelden. Sommige anderen zijn enkel met zichzelf bezig en beséffen zelfs niet dat ze tekort schieten. “Wie is de meest waardevolle speler in jouw alliantie? (frozenduck2)” Ik heb zijn naam al laten vallen. Mijn heel persoonlijke keuze is The King Pin. Alle nieuw beginnende spelers bij Shiva/Parvati raad ik aan om hun “tandemspeler” te zoeken; ofwel binnen de alliantie of bij een BG. Dat is de speler waarmee je het nauwste samenwerkt, in de aanval, in de verdediging en ook bij PM-gesprekken. Een goed werkende tandem is goud waard. The King Pin is mijn tandemspeler sinds het prille begin. Hadden we deze gesmeerde duowerking niet gehad vanaf de start, dan had Shiva er wellicht heel anders uitgezien of misschien niet meer bestaan.

11


Iota Written by Iserbytje Hier zijn we weer met de Times voor Iota! Na twee maanden op rust werd het eindelijk tijd om de verhalen van onze boeiende wereld door te vertellen! Deze maand in de Times: - Wereldwonderen in laatste fase - De Kaart van Iota - Ranglijst

Wereldwonderen in laatste fase ConseQuence neemt de leiding over Wat velen hadden voorspeld, is uiteindelijk uitgekomen: ConseQuence heeft op dit moment 6 van de 7 wereldwonderen in zijn bezit en staat op het punt Iota te overheersen. Na 10 maanden jacht op de wereldwonderen is er heel wat veranderd. Van in het begin trokken ConseQuence en Inglorious Dragons het voortouw in de strijd om de wereldwonderen. Door klevere strijdplannen slaagde ID er in om de enkele wereldwonderen van CQ te staken waardoor zij zelf de prijs van overwinnaar in de wacht konden slepen. Na dit voorval herpakte CQ zich terug, ze werden structureel beter en op preventief defensief vlak werden ze een voorbeeld voor de andere allianties. Dit bewees zich in de statistieken waar CQ op dit moment bovenaan staat bij de verdedigers- en aanvalsranglijsten. Inglorious Dragons is niet meer, ID werd opgedoekt op 9 oktober 2012, een zwarte dag voor Iota. De overwinnaar van Iota en grote tegenstander van CQ kreeg te maken met interne stubbelingen en versplinterde in kleinere allianties. Na een SS (Spastischeshotgun) actie van een oud-speler die terugkeerde via een “overgedragen� account (of hacker) werd het forum van ID verwijderd en werden meerdere spelers uit de alliantie gezet. Hierdoor zag ID 4 wereldwonderen terug springen van lvl10 naar lvl9. ID was gebroken door de actie. Leden keerden zich de rug naar hun moeder alliantie en begonnen een eigen alliantie.

12


Enkele allianties: FUBAR Fubar is opgericht door voormalig CQ-lid Lucif3r. Lucif3r ging niet akkoord met het beleid van CQ om voormalige ID leden niet op te nemen in de alliantie. Op eigen houtje richtte hij een nieuwe alliantie op en kreeg snel een grote aanhang. Met +80 leden en om en bij de 51 miljoen punten doen ze met hun 2e plaats van ID alle eer aan. Zeker een alliantie voor de nabije toekomst.

Oregon Dit is een 2-mans alliantie die bestaat uit eljee (3e plaats in de wereldranglijst) en TheBlackKnight. Ze staan verdienstelijk op de 13e plaats in de wereld ranglijst.

Semper Fi Als je zoekt naar een echte ID alliantiedan ben je bij Semper Fi aan het juiste adres. Wanneer je de strijd aangaat met kleppers als OdyNl, Rene007 en Diffx, dan mag je er zeker van zijn dat er vuurwerk zal volgen! Veel spelers trokken de stekker uit hun account. Mazo was de grootste naam uit dat lijstje. FUBAR & TraCeurs vs ConseQuence, Op het moment van schrijven is er een grote strijd aan de gang tussen de ww houders van Iota. ConseQuence wil de wereld overheersen en moet daarom het beeld van zeus staken bij TraCeurs. Aanvankelijk leek dit een gemakkelijke opgave. TraCeurs hun ww-steden waren amper gestructureerd (op enkele uitzonderingen). Er stonden geen torens, de godheid was niet Athene of de stad was omgebouwd tot aanvalsdorp.

13


Op deze ondervindingen trekt CQ er op uit met goede vooruitzichten. Dat was echter buiten FUBAR gerekend. FUBAR en TraCeurs steken de handen in elkaar. FUBAR verdedigd met man en macht de steden van TraCeurs. De vraag is of CQ opgewassen is tegen deze defensieve macht?

Twee van de voorbeelden van goed beveiligde steden van TraCeurs. Vooral het grote aantal biremen is bewonderenswaardig. Beeld van Zeus TraCeurs onderbroken,

Na een intens aanvalsweekend is CQ er in geslaagd om het beeld van Zeus van TC te staken. Op hun wereldwonder eiland werden verschillende targets uitgekozen uit de spionages.

14


Vervolgens meldden leden zich aan om mee te doen aan het aanvalsplan. Enkel met goed getimede aanvallen kan een plan van zo een omvang slagen. Door het verbond tussen FUBAR, Semper Fi en TraCeurs waren de steden goed verdedigd. Maar het mocht niet baten. Nog voor de nachtbonus van 13 oktober slaagd CQ er in een kolo binnen te laten lopen in wereldwonder stad. Blauw = CQ Rood = T

Hoe verder? ConseQuence heeft nu 6 wereldwonderen in hun macht. Het beeld staat momenteel op lvl 9 en is in de opbouw naar lvl 10 en daarmee ook de titel van overheerser van de wereld. Kan TraCeurs nog iets terug doen of zullen we gezamelijke acties zien tussen FUBAR & Semper Fi of komt er nog een nieuwe partij op het strijdtoneel? Zeg nu nog eens dat Iota een saaie wereld is :D

Wereldkaart van Iota Nu ConseQuence zich heeft afgescheiden van TraCeurs worden ze bedreigd van twee fronten. Oostelijk van hen ligt TraCeurs en ten westen ligt FUBAR met Semper Fi. Echter bedriegt dit beeld. CQ ligt goed geconcentreerd met uitlopers in vijandig gebied waardoor ze een grote actie radius hebben.

15


Ranglijst Alliantieranglijst

FUBAR neemt de 2e plaats van het voormalig ID over en staat nu stevig voor hun dichtste achtervolgers TraCeurs. ConseQuence daarentegen heeft een 30 miljoen voorsprong op FUBAR en is de grote slokop. Centauri Glory, een tweemans alliantie tussen CoolWater82 en Papa Fredso heeft het grootste punten gemiddelde van Iota. De dichtste achtervolger is Semper Fi.

Ike9 staat de koppositie niet af. Als eerste heeft hij de kaap van de 200 steden bereikt en staat op het punt 2.500.000 punten te behalen. Wat je direct opmerkt, is het grote aantal CQ’ers, aanwezig in de top-14. Maar liefst 10 plaatsen in de top 14 worden bezet door CQ. De andere grote allianties op Iota hebben elk hun eer16


redder, eljee voor Oregon, TVDV de Grote voor TraCeurs, OdyNL voor Semper Fi en als laatste nirvanna voor Noblesse Oblige. De enige alliantie die hier niet vertegenwoordigd is, is FUBAR. De eerste speler van FUBAR vinden we terug op de 17e stek (AirMaxBoy76). - HAVE FUN @ IOTA - Iserbytje -

17


Omikron: Daar zijn de wereldwonderen Written by Fireas Hoi allemaal, Het is weer een drukke maand geweest op omikron. Met heel wat fusies (en beschuldigingen) en natuurlijk het begin van de Wereldwonderen. Daarover dus een stuk in deze Times, maar we werpen ook een blik op de nummer 6 van de wereld, The Virus. En alsof dat nog niet genoeg is hebben we interviews met de spelers die Dennisnl vorige keer voor mij heeft uitgezocht: Humanbiertank en Jikra. Er is dus een hoop te lezen deze Times en het is dan ook een lang artikel. Neem de tijd, geniet ervan en bewaar anders een stuk om te lezen op een andere dag.

De wereldwonderen en wat daaraan vooraf ging Nadat vorige maand de eerste tekenen waren van fusies voor de wereldwonderen in de vorm van BIER, die daarna weer uit elkaar is gevallen, zijn er deze maand een aantal allianties bij elkaar gegaan. De eerste fusie die opviel was de overgang van Exercitum Alexus in Bulls Of Hades. Hierdoor kreeg Bulls Of Hades opeens de macht in oceaan 55, waardoor ze nu in de oceanen 65,64 en 55 het sterkste zijn en met oceaan 55 erbij opeens een stuk centraler in de wereld liggen. Een tijdje later voegde ook Utopia, die toen op de 14e plek stonden, zich bij Bulls Of Hades. Hiermee had Bulls Of Hades zijn zet gedaan. De vraag was nog of Ikaros opnieuw zou fuseren met Bulls Of Hades, of dat ze dat toch niet zouden herhalen. Daarna ging een groot deel van de alliantie Mutua Fides naar Titans en gingen er ook een aantal naar The Virus. Titans versterkte hierdoor zijn positie in oceaan 66 en heeft daar nu een zeer dichtbebouwd gebied.

Toen kwam de grootste en meest opvallende zet: twee van de grootste allianties en aloude vijanden, fuseerden opeens met elkaar. Daar waar veel mensen hadden verwacht dat Figure Out For Yourself (op dat moment de #4) de WW alleen aan zouden gaan of met Optima Forma zouden gaan fuseren, gingen zij opeens samen met Ikaros(op dat moment de #3), waarvan eerst werd verwacht dat zij alsnog de fusie met Bulls Of Hades opnieuw zouden gaan proberen. Het resultaat van deze fusie kreeg een nieuwe naam: -The Dark SideHierdoor kwam er een alliantie die centraal in de wereld ligt in zowel oceaan 44 en 45, 54 en een deel van 55. Ook werden ze hiermee de grootste alliantie van Omikron.

18


Vervolgens deed Between Ouranos, de nummer 5 van de ranglijst, ook nog een fusie, namelijk met de alliantie NO FINITO, die op dat moment 15 stonden op de ranglijst. Ongeveer tegelijkertijd deed The Virus nog een laatste zet door hun opleidingsalliantie, Infected, geheel in de alliantie op te nemen, zodat ze een groot geheel vormden voor de wereldwonderen. De enige hoek waar het echt rustig bleef was bij Optima Forma. Zij hebben geen fusies gedaan, het enige opvallende was dat vlak voor het begin van de wereldwonderen pascalmid (de nummer 2 van de wereld) opeens uit de alliantie stapte. Niet veel later ging pascalmid weer terug naar Optima Forma en het bleek dat dit alleen uit tactische redenen was gedaan. (zulke opvallende gebeurtenissen gebeurden overigens ook bij sommige van de andere allianties) De wereldwonderen Op 24 oktober rond 2 uur ’s nachts begonnen de wereldwonderen. Van veel allianties waren er een aantal leden/leiders opgebleven om meteen te beginnen met het opbouwen van hun wereldwonderen. Na een dag bouwen was er al te zien dat er verschillende tactieken werden gebruikt: The Dark Side begon aan alle 7 wereldwonderen en gaf deze allemaal ongeveer evenveel aandacht. Titans ging met 5 van de 7 wereldwonderen van start en ook bij hen gingen deze ongeveer op gelijke snelheid omhoog. Optima Forma begon met maar 2 wereldwonderen, de hangende tuinen en de Piramides, en wat een paar dagen later begonnen ze ook aan de kolossus. Bulls of Hades ging een beetje traag van start, maar liep daarna weer hard in met de 4 wereldwonderen waar ze aan werkten. Dit zijn de vier allianties die de grootste kansen hebben om ÊÊn of meerdere wereldwonderen te voltooien. Andere allianties zoals The Virus, Between Ouranos en Minerva maken ook nog wel kans, maar lopen ondertussen al wel een stukje achter.

19


Nu natuurlijk de tussenstand (op zaterdag 27 oktober rond 23:00): Het Beeld van Zeus in Olympia

Het Mausole um van Halicarn assus

De Hangende Tuinen van Semiramis

De Piram ides van Gizeh

De Vuurtor en van Pharos

De Kolos sus van Rho dos 5

De Tempel van Artemis in Efeze

The 5 5 4 5 5 6 Dark Side Titans 5 5 6 6 6 Bulls Of 5 5 5 5 Hades Optima 6 5 4 Forma Betwee 1 4 1 2 3 n Ourano s Lutas 2 1 3 1 2 Minerva 1 4 2 The 4 Virus RESPECT 1 1 1 ANONY 1 MOUS hoplites 1 Nu moet ik hier meteen bij zeggen dat dit plaatje een globaal overzicht is. Zo is het bijvoorbeeld dat Titans de Tempel van Artemis een aantal uren eerder op level 6 had gekregen dan The Dark Side en dus lopen ze een aantal uren voor. Zo loopt Optima Forma met de hangende Tuinen ook wat voor, etc. En hoewel volgens de tussenstand op de ranglijst de alliantie The Dark Side voor staat, is het zo dat Titans 4 wereldwonderen gaat voltooien als zij dit tempo volhouden, waar The Dark Side er dan maar 2 zullen voltooien en Optima Forma het laatste wereldwonder zal bemachtigen. Het is tenminste zeer spannend, want Bulls Of Hades, die op dit moment nog bij niet een wereldwonder vooraan staat, loopt ook in en het is dan ook afwachten hoe de allianties straks zullen omgaan met de steeds toenemende hoeveelheden grondstoffen die ze moeten storten en de langere bouwtijden per leven van de wereldwonderen. Nu is er het geluk dat ik wat laat was met het schrijven van dit artikel, want nu is nog op de ochtend na dit overzicht hierboven opeens een grote wending gekomen in de wereld: Titans, die voorop liepen met de meeste wereldwonderen, zijn een fusie aan gegaan met Optima Forma, die aan kop stonden met de hangende tuinen. Door deze fusie is Optima Forma zijn eigen wereldwonderen wel kwijt, maar laat het toevallig zo zijn dat Titans al 2e stond met de hangende tuinen en ze daardoor dus nu met 5 wereldwonderen vooraan staan. Het meest

20


opvallende aan deze zet is toch wel dat Titans in oceaan 66 centraal ligt, en Optima Forma ligt juist helemaal in de andere hoek van de wereld rondom de oceanen 34,33, en 43. Dat zijn dus wel lange vaartijden voor de grondstoffen. Het grootste voordeel zal toch uit de grotere hoeveelheid gunsten(het verkorten van de bouwtijd) gehaald moeten worden. Nu is het dus de vraag hoe de andere allianties zoals The Dark Side en Bulls Of Hades hierop gaan reageren, want anders heeft Titans straks met een duidelijk verschil de wereldwonderen gewonnen.

The Virus Ik ben na veel twijfel weer op een wereld begonnen, 7 Feb 2012 heb ik Ally Impirium gejoind. daar blijkt dat ik meer weet dan de toen aanwezige leiding, al vlug ben ik me gaan bemoeien met de algehele Leiding en dat werkte positief voor de Allyleden, alleen de oprichter van de Ally had er moeite mee met mijn inzet. Dat was dus de tijd (al na 5 dagen) om de Ally te verlaten, dit heb ik gedaan en heb meteen The Virus opgericht, met goed resultaat, dezelfde dag nog is de helft van de Ally overgestapt en spelers die nu nog spelen zitten er nog, en meer :) Groet, 1st kohaku Daar was dus het begin van de alliantie The Virus, op 12 februari 2012, gelegen in oceaan 57 en ondertussen opgeklommen tot de 5e plaats op de ranglijst. Eerst eens kijken wat de spelers uit de omgeving van deze alliantie vinden: Het is een goed georganiseerde alliantie die soms effectieve massa aanvallen doet, waarbij je meerdere kolo’s op je dak krijgt en vaak met een boel effectieve fakes erbij. Soms gaat zo’n massa aanval een paar dagen door en voor je het weet hebben ze opeens een heel eiland overgenomen. Je weet ook nooit of ze het op één speler hebben gemund, of dat ze juist meerdere targets hebben. Er liggen overal tripwires en hun verdediging is alert en goed georganiseerd. Een bijzonder gegeven van deze alliantie is dat ze helemaal in de hoek van de wereld ligt. Dit kan een voordeel zijn omdat je je oorlog goed kan focussen en nu met de Wereldwonderen in een veilige regio ligt, maar je hebt ook niet zulke grote uitbreidingsmogelijkheden alle kanten op, wat dus weer nadelig kan werken.

21


En dan nu het verhaal vanuit de alliantie zelf: De mensen die in onze opleidingsalliantie zaten, zijn eigenlijk oude 'vijanden' geweest. Societatum Centauri hebben we overwonnen en daara hebben we hen een NAP aangeboden in de vorm van de opleidingsalliantie Infected. 80% van deze alliantie is destijds hierop ingegaan. Het was de visvijver van alliantie The Virus. Infected werd opgericht op 10 juni 2012. Enkel SAS Regiment is later toegevoegd, na een NAP. Mede door de gezamenlijke "vijand" Elite Power. Een duidelijk nadeel van het in een hoekje liggen is inderdaad het op peil houden van het ledenbestand. Ondanks dat we geen verloop hebben zijn we klein gebleven door het stoppen van mensen i.v.m. real life. The Virus had een streven van een alliantiegrootte van max. 60-65 leden, echter door het stoppen bleven er maar een kleine 40 over. The Virus is absoluut offensief ingesteld. We hebben 2 aanvalsleiders, die samen met de leiding de strategie bepalen en deze ten uitvoer brengen. Het lezen en upto-date houden van het forum is hierbij een kerntaak. Massa aanvallen, met meerdere kolo's (Clubacties!) zijn leuk en brengen saamhorigheid, en worden dan ook gepromoot door de leiding ĂŠn de leden. Verdediging: Door het leggen van trips in alle steden is verdediging van de steden geen enkel probleem. Biremen en landdeftroepen vliegen van hot naar her, en zorgen dat de steden veilig zijn. Een kolo wordt meteen aangevallen door alle spelers die online zijn. En een vijandige aanval wordt meteen gecounterd en deze aanvaller wordt in de verdediging gedrukt. Minimaal binnen een week. Maar ook als er een kolo ligt en je nog maar 3 uur hebt voordat deze is overgenomen, kan je er op rekenen dat deze stad niet zomaar wordt opgegeven. De samenwerking en het voor elkaar klaar staan is dus een sterk punt van onze alliantie. Het bongenootschap met Titans heeft ervoor gezorgd dat we Elite POWER op de knieĂŤn hebben gedwongen in OC56. Ondanks de oude vijandschap is het contact met en zeker ook de waardering voor onze vijanden aanwezig. Ook bij "vijanden" hebben we mensen weggehaald, en met menigeen hebben we nu een NAP.

22


Het hogere doel: Titans aan de eindzege helpen met het completeren van minimaal 4 WW's, en voor de rest de WW's van andere ally's verstoren. Vanwege onze kleinschaligheid hebben wij Ăźberhaupt geen kans op het behalen van de winst. Wij blijven liever zelfstandig en focussen ons op het verstoren van de WW's van gezamenlijke vijanden. En ook het voltooien van ons eigen Wereldwonder is een doel. We blijven functioneren zoals het een Virus beaamt. Opduiken op de meest onlogische plaatsen opduiken en vandaar uit uitvloeien als een zwerende wond.

Interviews Dennisnl vroeg vorige keer of ik een interview wilde houden met de spelers Humanbiertank en Jikra. Beide spelers waren zo vriendelijk om mee te werken aan het interview. Het resultaat? Een uitgebreid interview met Humanbiertank over sterke tactieken, over de toekomst en over bedrog. En een duidelijk interview met Jikra die geen gras laat groeien over zijn blik op deze wereld. Ter verduidelijking! Deze interviews zijn afgenomen vlak voor het begin van de Wereldwonderen. Dus misschien zijn ze niet helemaal up-to-date, maar zeker niet minder interessant. Als eerste hier het interview met Humanbiertank: Vertel even kort iets over jezelf. Wie ben je? Hoe oud ben je? En waar houd je je zo al mee bezig? En hoe lang speel je al grepolis? Ik ben Ron, 45 jaar. Getrouwd en heb 2 kinderen: een meisje van 9 en een zoon van 11. In het dagelijkse leven ben ik kok en werk dus zeer onregelmatig. Komt altijd goed uit voor Grepolis moet ik zeggen. Ik speel nou zo een jaar Grepo, maar ongelofelijk intensief. En vanwaar de naam Humanbiertank? Ik heb 10 jaar een CafĂŠ gehad, en die bijnaam heb ik eerlijk verdient. Ik zal maar zeggen dat ik er niet echt in tufte. Nu drink ik overigens al een jaar of 3 geen druppel meer. Geen druppel meer? waarom? Nou ik vond dat ik wel genoeg had gedronken zo, dat was ook het eerste jaar dat Heineken verlies maakte. Nou het is ook zo dat ik nooit een thuis drinker ben geweest. Altijd in de kroeg. Hoe kijk je terug op hoe omikron tot nu toe? Ben je tevreden over hoe de wereld is gelopen tot dus ver? Nou ik heb al het een en ander meegemaakt op Omikron ja, en elke keer weer onverwachte wendingen. Het spelletje is simpel, maar de mensen achter het spel die maken het spel pas echt leuk. Het is in ieder geval nooit saai geworden.

23


Wat is dan tot nu toe het meest opvallende dat je hebt meegemaakt? Nou de wendingen van de laatste week eigenlijk. Hoe het spel wel niet kan lopen. Wij zouden eigenlijk voor de ww samen gaan met BOH, maar die kwamen op het laatste moment zeggen dat dat niet meer door kon gaan. Dit had ik eerlijk gezegd wel verwacht van hun. Want zo schakel je natuurlijk met je mond een tegenstander uit. Lekker makkelijk. Vooral op het laatste moment. Dus had van te voren al gesprekken met fofy geregeld mocht het daar fout lopen. Maar je alliantie heeft al een keer eerder een fusie gehad met BoH. Toen was het samen met EP en vormden jullie met zijn drieĂŤn de alliantie BIER. Deze alliantie heeft maar een paar dagen bestaan. Waarom wilden jullie het dan eigenlijk nog een keer proberen? En waarom verwacht je dat de fusie met FoFy wel goed zal gaan? Nou dat verwacht ik wel want we kunnen alle twee niet zonder elkaar, bovendien liggen we gunstig ten opzichte van elkaar, strategisch gezien. Ook de eerste contacten met die jongens waren goed. We kenden natuurlijk al spelers van hun via pm. Als je ze eens aanviel enz. Dus er was al een soort van wederzijds respect opgebouwd. En nu speel je met elkaar en dat geeft je dan eigenlijk ook weer een stukje vertrouwen. Je weet dat je nieuwe maatjes niet voor de poes zijn in ieder geval. En actief, is toch fijn om te weten. Als jij jezelf als speler in drie woorden zou moeten omschrijven, hoe zou dat er dan uitzien? Halve liter bier hhaahhahaha Is een moeilijke vraag hardliner eigenwijs eerlijk Jullie hebben ook een bg/opleidingsalliantie genaamd Minerva. Heb je het idee dat jullie echt een bg/opleiding nodig hebben met zoveel kleinere spelers? Sommige zijn namelijk de 1000 punten nog niet gepasseed, terwijl de meesten uit je eigen alliantie toch al vaak 300k aan punten hebben. Nee in principe heb je in dit stadium geen opleidingsalliantie meer nodig, maar die opleidingsalliantie hebben we nu al zo lang, en er zitten inderdaad mensen bij die net me grepo beginnen. Die worden echt goed begeleid, stap voor stap. Ze krijgen echt over alles en nog wat uitleg, en ze worden zo begeleid door Zippohontas, die niks liever doet dan mensen helpen met Grepolis. Ja ook al kom je ver zo maar vind het geen manier om iemand zo maar aan de kant te schoppen, wel als je niet actief bent, aan zulke heb je niks. Maar ga er zelf maar eens kijken zou ik zeggen, weet zeker dat je nog wat leert. Er liggen allemaal cursussen klaar voor je. Zo doe je ook nog iets voor grepo zelf vind ik. En af en toe komt er eens een talentje overwaaien.

24


Zoals je al eerder in het interview zei en waarschijnlijk iedereen in de wereld wel door heeft staan (op het moment van schrijven) de WW voor de deur. Hoe schat jij de kansen van verschillende allianties? Ik denk dat Boh wel een goeie kanshebber is, Titans denk ik ook wel, The Virus misschien, OF weet ik niet , Between ouranus die doen het helemaal zelf, en is toch stiekem ook wel een mooie gegadigde. Het zal er allemaal vanaf gaan hangen, hoe goed en lang kan je het volhouden, want laten we eerlijk zijn, het is eigenlijk een saai werkje, kan je het opbrengen om twee keer per dag je computer aan te zetten, te storten en verder eigenlijk niks, als je het goed wil doen. Is saaie boel hoor, en dat zo een 6 weken a 2 maanden achter elkaar. Dus zal wederom afhangen, heb je veel actieve spelers in je club. Zijn je ww s goed beschermd? Kan je je geduld bewaren en niet aanvallen terwijl je handen jeuken. Ja en the dark side maakt ook een goeie kans. Ik las dat je kok bent. Welk gerecht raad je ons aan om echt eens te proberen? Lekkere spareribs, ongegeneerd met de vingers eten, lekker pot bier er bij. En lekker bunkeren. Maar een carpaccio van ganzelever, verse parmesaanse kaas, lekkere croutons en een truffeldressing ga ik ook scheel van kijken. Zijn zo veel dingen joh, maak ook een heerlijke appeltaart, lekker met vanillesaus. Zijn al drie dingen die je bij ons kan eten ieder geval, behalve die ganzelever niet, is tegenwoordig niet meer verantwoord. Ben zelf ook gek op carpaccio. Al is t meestal van de ossenhaas met inderdaad Parmezaanse kaas en een sausje. Nou. Ik zal eerlijk zijn, dat is nergens zo. Dat is te duur. Ze zeggen van wel. Wij hebben er lendebief voor: dat is net iets goedkoper, maar zelfs duur voor carpaccio. Sommigen presteren het om het van rosbief te doen, dat is helemaal schandalig. Wie wil je dat ik volgende keer interview? Doe maar eens Zippohontas, van Minerva, dan kan die eens uitleggen wat die allemaal doet voor spelers die net beginnen. Wil je dat niet kan je pascalmid doen , vind ik ook wel een aardige gozer. Als laatste: is er nog iets wat je kwijt wilt? Dit kan zowel over Grepolis als iets daarbuiten. Waar ik een hekel aan heb is aan die spelers, die je een beetje gaan bedreigen enz. Die van de Titans en sommige spelers uit die hoek willen dat wel eens doen. Dan hebben ze gehoord te denken en te weten hoe het in elkaar zit, en dan krijg je in een keer zo een oliedomme mail . Zulke spelers moeten ze gewoon lekker bannen. Kan wel namen gaan noemen, maar ik wil het netjes houden. Ook aan spionnen heb ik een hekel, sommige allianties spelen daar mee. Het hoort er schijnbaar bij, maar zulke spelers moet je eigenlijk massaal aanpakken en uitroeien.

25


Tot zover het interessante en verdiepende interview met Humanbiertank, nu hieronder het interview met Jikra: Vertel even kort iets over jezelf. Wie ben je? Hoe oud ben je? Waar houd je je zo al mee bezig? En hoe lang speel je al grepolis? Ik ben Jikra, 48 jaar en speel vanaf 28 januari 2012. Ik ben een echte nerd, werk in de IT, en speel in de IT. Speel je ook nog op andere werelden dan omikron? Nee, tussen mijn 100 steden en de beste ally van Omikron leiden blijft er geen tijd over voor andere werelden. Hoe kijk je terug op hoe omikron tot nu toe? Ben je tevreden over hoe de wereld is gelopen tot dus ver? Wat me het meeste stoort is dat cultuurlevels steeds langer duren. Dat maakt het soms wat langdradig. Verder is Omikron wat je er zelf van maakt, en de nummer 5 positie overall is een hele mooie, dus hoe kan ik ontevreden zijn. Hoe lang zit je al in de alliantie waar je nu zit en wat heeft je toen doen besluiten je bij deze alliantie aan te sluiten? Bulls of Hades is een fusie alliantie van Sons of Hades en Black Bulls. Ik ben toegetreden tot Sons of Hades in maart en meegegaan/gebleven toen het werd hernoemd naar Bulls of Hades , en daar verder altijd bij gebleven - op en kort bieravontuurtje na. Ik mocht bij hen komen omdat ik naast erg goed verdedigen, ook de humor er in kon houden terwijl ik aangevallen werd. Ik wilde toetreden, vanwege juist ook die humor en hoe er werd samengewerkt. Hoe schat je je kansen in om verder op in dit spel nog op de #1 positie te komen? Ik ben de nummer 1 van de beste alliantie. De rest is irrelevant. Welk moment was het hoogtepunt voor jou in de wereld omikron? Mijn aanvaller van de dag award, omdat er nog ten minste twee andere toppers op die dag voor die award aan het spelen waren. Hoe kijk je nu terug op de alliantie BIER? Blij dat het glas nu leeg is. Alle verborgen schema's liggen nu open, en ik wens de ex-Ikaros leden veel succes, omdat ze dat echt nodig zullen hebben. Als je jezelf in drie woorden zou mogen beschrijven, hoe zou dat er dan uit zien? goed ge誰nformeerde nerd. De wereldwonderen staan nu voor de deur, dat zal je net als de rest wel gemerkt hebben. Hoe schat jij de kansen in van je eigen alliantie t.o.v. de andere grote allianties zoals Titans en The Dark Side. En verwacht je dat de allianties als Between Ouranos en Optima Forma ook een grote rol gaan spelen? En misschien the Virus en Lutas?

26


Het spijt mij echt voor al die andere clubjes, maar met onze voorbereiding, samenwerking en commitment, zijn ze kanloos. Hoe ziet voor jou de ideale leider/oprichter of leiding eruit? In ieder geval een die de naam "Jikra" draagt, besluitvaardig, open en eerlijk. Welke speler zou jij graag willen dat ik volgende keer interview? (graag iemand uit een andere alliantie dan waar je zelf in zit) mefstevens (Titans) of Andreth (Lutas) Is er verder nog iets wat je kwijt wilt? (dat kan zowel over Grepolis als over iets buiten het spel zijn, of helemaal niets. Eigen invulling). Support doet zijn best, maar zij zouden aan alliantieleiders misschien iets meer mogen vertellen over bijvoorbeeld de reden van schorsingen en voor hoe lang die zijn uitgedeeld. Vaak is het niet alleen de geschorste speler die wordt gestraft, maar ondervindt een hele alliantie daar gevolgen van.

Tot zover het artikel van deze maand. Ik hoop dat jullie weer hebben genoten en alle feedback is natuurlijk welkom op het grepolis times topic in het omikron gedeelte van het algemeen forum en anders in een berichtje op het forum of ingame.

27


Achilles: in de ban van fusies Written by Oppermuts Een blik op de alliantieranglijst laat heel wat veranderingen zien. Verschillende allianties zijn verdwenen. En er is een heel opvallende nieuwkomer. Ouroboros en OuroborosII. We vinden hen terug op de plaatsen 3 en 7 op de ranglijst. De naam van deze alliantie heeft verschillende betekenissen. De meest treffende zijn “het eeuwige terugkeren” en “de eenheid van alles” Ouroboros bestaat op dit moment nog uit 2 sub-allianties vanwege het maximum aantal leden wat een alliantie kan bevatten. Het is een samenvoeging van de allianties The Rock en Select. Tot voor kort waren deze twee allianties nog vijanden van elkaar. The Rock werd op dat moment van alle kanten aangevallen. De wederzijdse opvattingen over hun vijand Inglorious Dragons heeft de allianties toch doen besluiten samen te gaan werken. Select en The Rock Deze samenwerking heeft zeer goed uitgepakt. Er zijn enkele zeer mooie overnames gedaan. Met name de leden van Inglorious Dragons die in de frontlinie liggen hebben het regelmatig zwaar te verduren. Zo verteld voormalige diplomaat van The Rock, Ceeeeeee dat hij al drie steden van AchillesG overgenomen heeft. Waarbij Ceeeeee benadrukt dat AchillesG een leider is van Inglorious Dragons. Ook zijn overname van een stad van Joru van het Blok vervult hem nog steeds met trots! Andersom neemt AchillesG ook de ene na de andere stad van The Rock in.

28


Op het moment dat de samenwerking tussen The Rock en Select effectief werd, werden de banden met de diverse BetaBlok allianties verbroken. Allianties als The Higlands en Kingdom of Minos kwamen alleen te staan tegen de overmacht van Inglorious Dragons en Het Blok. Dit betekende het einde van deze allianties. Kingdom of Minos Vanaf het moment dat Kingdom of Minos vrijwel alleen kwam te staan na het verbreken van de contacten met The Rock werd er flink getwijfeld over de toekomst. Een zelfstandige toekomst zat er helaas niet meer in. De leden van Kingdom of Minos zijn overgestapt naar Inglorious Dragons en Het Blok. Deze allianties zijn hierdoor ook flink in kracht toegenomen. Samen met hun bondgenoot ** 50 ** domineren ze het centrum van Achilles. Een blik op de ranglijst van 27 oktober laat zien dat Inglorious Dragons met afstand de topper van Achilles is.

Het Blok Het Blok heeft op dit moment het initiatief t.o.v. de strijd met Ouroboros en zijn voorganger The Rock. De leden van The Rock die zich in het territorium van Het Blok bevinden merken dat het erg lastig is de steden te behouden. Diverse leden van The Rock hebben ook hun steden in dat gebied redelijk eenvoudig laten overnemen om zelf in veilg gebied te internen. Maar spelers als Jesfen en Almagell zijn meesters in het defensieve spel. Er zijn weinig eenvoudige overnames. Alles moet perfect getimed worden. Het is een gevecht tussen de crème de la crème van de aanvallers en verdedigers van Achilles. Een hete maand in November? Nu de lijnen binnen Ouroboros wat korter zijn, en de samenwerking in deze nieuwe alliantie ook weer nieuwe energie zal geven, is het te verwachten dat er deze maand heel wat gevechten los zullen barsten. Leden van Het Blok zakken af naar het zuiden om het gevecht aan te gaan met Ouroboros. De strijders van Inglorious Dragons kijkt er ook naar uit om de samenwerking met de leden van Het Blok tegen deze nieuwe alliantie van nieuw elan te voorzien. Ik hoop de volgende times ook weer wat meer info te kunnen geven over de andere allianties binnen Achilles. Oppermuts

29


Sigma: Het debuut van ZieMeGaan Written by ZieMeGaan Hoi, ik ben ZieMeGaan, de nieuwe reporter van Grepolis Times Sigma. Ik zal me kort voorstellen: ik ben 14jaar en word in april 15. Ik speel zo ongeveer vanaf het begin op Sigma ook heb ik nog op Gamma gespeeld. Ik zit bij Lonesome Cowboys en blijf daar ook ď Š. In dit stukje wil ik het gaan hebben over: mijn ervaring, de stats, fusies en ik zal iemand interviewen. Lees snel verder! Mijn ervaringen: Het leek mij wel leuk om eens te vertellen hoe ik het allemaal beleef. Laten we maar beginnen. Ik zit bij de Ally Lonesome Cowboys: een krachtige ally die goed staat. Verder ben ik gevestigd in OC54, waar naar mijn mening toch wel waar de grootste strijd wordt geleverd. Er zijn veel oorlogen gaande en ik lig er middenin, dus dat is wel gezellig. Random Info: 4,240 spelers, 4,196 allianties, 48,834 steden Na velen maanden spelen op Sigma zijn er weer een paar veranderingen in de top: 1

LvdPalm

942642

Olympus

73

12913

2

Stas T

824214

Lonesome Cowboys

72

11447

3

Starco910

822935

Sons of Hades

75

10972

4

Lachesis

812545

FriendsOnly

73

11131

Rang

Naam

Punten

Spelers

Gemiddelde

1

Sons of Hades

10253763

53

193467

2

Together As One

10223187

71

143989

3

Lonesome Cowboys

9716696

33

294445

30


En daarnaast is Lachensis’ alliantie (FriendsOnly) van de troon gestoten door Together As One. Hierna zijn nog meer spelers bij FriendsOnly weggegaan en zijn de FriendsOnly mensjes ook nog onder Sons Of Hades en Lonesome Cowboys komen te staan. De spelers hadden waarschijnlijk geen vertrouwen meer in het doen en laten van FriendsOnly. Na weer een tijd is FriendsOnly uit de top 3 gestoten en is Sons of Hades boven TAO Together As One komen te staan. Meerdere belangrijke spelers zijn vertrokken zoals Thodoris en Zoeker. Hier lijdt FriendsOnly onder en dat kan je zien aan de stats. Zal FriendsOnly nog gaan lijden? Dat zullen we later zien. Fusies uit/in de top Bijna de hele top bestaat uit fusies, fusies en nog eens fusies. Wat is nou de historie van Lonesome Cowboys en Trinity. We beginnen bij het begin. Na enkele fusies kwam er een eerst hele mooie ally genaamd The Ritchie Boys. Het liep allemaal lekker en ze besloten een zijtak op te richten; een opleidingsalliantie dus. Nu bleek de opleiding echt als een blok aan het been van TRB te hangen en alles begon fout te lopen. De leiding had verschillende ruzies en had zo zijn problemen. Dus ging Armageddon3 en een deel van de ally naar Uninspired. Nu The Ritchie Boys zo een beetje opgeheven was en iedereen een nieuwe ally had gevonden of zelf iets had opgericht. Kwam er nog meer ophef. Een paar spelers van Uninspired vonden het genoeg worden en wilden spelen met hun eer en geweten. Al snel sloten een paar spelers er zich bij aan en zo kozen zij voor hun eigen pad. Een andere groep die grotendeels uit TRB kwam en naar Uninspired was gegaan had ook een nieuwe ally opgericht Omega Clan genaamd. Maar dit wist de leiding van Uninspired wel. Iedereen begon weer aan een nieuwe start. Er waren toen nog 3 top allianties over Uninspired, Lonesome Cowboys en Omega Clan. Nu hadden Lonesome cowboys een beetje onenigheid over de oceanen en over de speelstijlen. Zo kregen zij oorlog met Uninspired en Omega Clan. Nadat er veel gevochten was, kreeg de zaak weer een andere wending. Veel spelers van Omega Clan stopten of gaven hun account door. Nu was het dus weer een strijd tussen Lonesome Cowboys en Uninspired. Na enkele naamwisselingen kwam de naam Redemption er uit. Nu ging Redemption weer fuseren en was er dus een fusie tussen Redemption, Vendetta en GHOST de naam staat ook voor drie-eenheid(deze drie allianties dus). Nu stoppen en gaan er weer spelers en lijkt het wel een grote soap-serie naar zeggen van sommige. Na weer een tijd heeft Trinity zijn naam veranderd naar FriendsOnly. En zijn er nog meer spelers weg. Sommige naar The Athletes, Test, The legion of the brain. Waarschijnlijk omdat een paar spelers weg zijn. Dit is de Situatie nu.

31


De map door JB:

Top 5 TAO SOH LC CO1 Olympus

Interview met felix aka f.g.2 een leider van Lonesome Cowboys Kun je jezelf even voorstellen Hallo, Ik ben Felix en speel op Sigma onder de naam f.g.2. Ik ben 13 jaar oud en zit op school, doe dit jaar 2 vwo. Op dit moment zit ik na veel wissels (11 alliantiewissels inmiddels) bij Lonesome Cowboys, daar ben ik samen met MightyKnight diplomaat. Ondanks alles wat er de afgelopen tijd is gebeurd heb ik het daar erg naar mijn zin. Verder zijn mijn hobbys basketballen, voetballen, buiten met vrienden en grepolis natuurlijk. In welke allianties heb je ondertussen allemaal al gezeten? Wees gewaarschuwd!! ik begon samen met psychgamer in de alliantie Online-Dutch-Gaming, dat was mijn eerste keuze omdat die meteen al redelijk in oc 54 lagen. Toen zijn we al vroeg gefuseerd met Just Us. Daar heb ik mij ook een tijdje vertegenwoordigt in de leiding samen met Pschychgamer en nog een paar andere leden.

32


Daarna zat ik even in de knoop, ik wilde wel bij Just Us blijven, maar had inmiddels wel door dat veel spelers het niet gingen halen op deze wereld. Toen ben ik naar ThugBrothers gegaan, de nummer 1 alliantie van toen. Die keuze heb ik gemaakt omdat ze ook goed vertegenwoordigt waren in oc 54 en omdat ik toen goed contact had met SleetySamuel (inmiddels gestopt). Helaas bleek het daar ook niet een plek te zijn waar ik me echt thuisvoelde, het was een massa alliantie met teveel inactieve spelers. Toen zijn ik, SleetySamuel en Sonny.100 (een RL vriend die inmiddels ook is gestopt) naar The Ritchie Boys gegaan. Na ons zijn er een heleboel andere spelers van verschillende alliantie naar TRB gekomen. Er werd gevraagd of iemand een opleiding wilde leiden, om kleine spelers te "trainen". Ik melde mij aan samen met Matthijs200 (nog een speler die inmiddels is gestop). Wij mochten onder streng toezicht de wing gaan "trainen". Dat ging al snel verkeerd in mijn ogen omdat er totaal geen samenwerking was, TRB light moest het zelf maar uitzoeken onder leiding van matthijs en mij. Na lang overleg hebben we uiteindelijk een soort van gedeeld forum gekregen, waar we alleen de helft van de info kregen (niet handig). Toen het eindelijk op gang begon te komen en iedereen aan elkaar gewend was, werd ik voor 5 dagen geblokkeerd. Sonny.100 mocht een paar keer bij mij thuis inloggen en dat werd meteen bestraft door de Support. Nadat ik braaf die 5 dagen heb uitgezeten, kwam ik erachter dat ik gekickt was omdat ze geen "corrupte" spelers wilde hebben. Uiteindelijk heb ik de leiding van TRB kunnen overtuigen dat ik toch niet zo "corrupt" ben. Ik mocht terug naar de opleiding. Niet lang daarna gingen we fuseren omdat ik, matthijs en de TRB leiding het niet meer zagen zitten, zo'n opleiding. Ook hadden we met het toenmalige Uninspired een bg en die vonden het ook niet zo'n goed idee. Dat is een tijd lang goed gegaan totdat er een onderling conflict is gekomen tussen Armageddon3 en werewolf. Wat er toen precies is gebeurd weet ik nog niet, maar Armageddon3 benaderde mij om samen met Uninspired en een paar andere spelers van TRB een heel nieuwe alliantie te maken: Redemption. Zo gezegd, zo gedaan. Yunalesco is toen ook meegegaan van TRB naar RD (Redemption). Via mijn broertje die dit ook even heeft gespeeld ben ik met hem in contact gekomen en hebben we dat contact ook tot op de dag van vandaag nog steeds. RD wilde TRB aanvallen, altans, de leden die overgebleven waren. Daar heb ik niet aan meegedaan omdat ik het niet fair vond tegen over mijn oud-alliantieleden. De leiding had ook een andere kant dan ik van ze had verwacht in de eerste instantie. Yunalesco, ik en Psychgamer hebben daar over gepraat en kwamen tot een besluit, we beginnen een totaal nieuwe alliantie waar iedereen lekker z'n ding kan doen en waar iedereen elkaar goed aanvoelt.

33


We richtte de alliantie Lonesome Cowboys op. De alliantie voor spelers die het niet zo hebben op regeltjes, maar wel altijd voor elkaar klaarstaan. Al snel volgde er een stuk of 10 spelers en hadden we een hechte groep in oc 54 Wat was een grootte verassing waar je tegenover stond in je sigma carriere mijn grootste verassing was dat de leiding van TRB die voorheen altijd goed met elkaar kon opschieten, opeens barstende ruzie kreeg met massa aanvallen tot gevolg Wat was het hoogtepunt van sigma volgens jou? ik verwacht dat dat nog moet komen, mits lachesis doorspeelt. Rond de tijden van het bouwen van de ww hoop ik op het echt hoogtepunt. Tot nu toe zijn er meer dingen misgegaan dan toppunten. Hoe sta jij tegenover goud gebruik? Voorheen was ik altijd tegen, maar deze keer toch wat enquetes ingevuld en het goud op een zuinige, maar effectieve manier besteed. Dit bepaald je groei enorm. Met wat goud en actief spel groei je bijzonder goed. Dat heeft mij op de 20ste plaats gebracht. Hoe sta jij tegenover de speelstijl en het goudgebruik van Lachesis? manier een situatie naar zijn hand te zetten, daar kon ik me goed in vinden. In de loop van deze wereld kwam ik er toch meer en meer achter dat hij dit ten koste doet van andere spelers. Dat is wel jammer. Het is een speler die ik weet niet hoeveel goud gebruikt, heeft gebruikt en gaat gebruiken. Dat doet hij op een efficiÍnte manier, want hij heeft een ontzettend lange tijd nummer 1 gestaan. Het is dus een beetje dubbel, haten doe ik hem niet, maar een eerlijk iemand wil ik hem ook niet meer noemen. Heb je nog toekomstige plannen? Mijn doel was een lange tijd om de award van de top 20 te krijgen, een tijdje geleden is me dat geluk, net voor ik 2 weken in vm ging. Nu speel ik rustig en doe gewoon m'n ding en ben dagelijks nog veel actief. Mijn goudgebruik ben ik aan het minderen en dat bevalt me prima. Alles gaat z’n gangetje. Denk je nog ver te komen met Lonesome Cowboys ja, ik heb vertrouwen in de groep die we nu bij elkaar hebben. Af en toe heb je een uitglijder. Jammer, maar dat hoort erbij. Iedereen doet z'n ding en we zijn er voor elkaar. Dat is belangrijk. Nog niet de hele alliantie is betrokken bij gezamelijke aanvallen en dergelijke, maar we proberen zoveel mogelijk spelers erbij te betrekken. Verder heb ik het hier goed naar mijn zin en blijft grepolis ook een leuk spel om te blijven spelen. Dat gevoel heeft (voor zover ik weet) de hele alliantie

34


Wat denk je over de strijd die gaat komen met de wereldwonderen? Of vind je te ver weg om te speculeren? Ja, de spelers die zeggen dat ze gaan stoppen gaan een grote rol spelen Felix: vraag het me later, over een maandje of 5 het duurt nog lang voordat het gaat beginnen ;D. Wie vind jij dat de huidige nummer 1 speler plek verdient en wie vind jij dat de nummer 1 ally plek verdient? Nee dat word em niet. Bedankt dat je meegedaan met het interview :D Nawoordje: Dit is mijn eerste stukje voor Grepolis Times en ik hoop jullie veel info en plezier te hebben geleverd. En dat ik dit vaker kan gaan doen. Als ik nog vaker mag schrijven zal ik meer interviews regelen met meer spelers. Nogmaals dank aan F.g.2 voor dit geweldige interview.

35


Interview met de community: Weerwolfgek Written by De Zwarte Ridder. Deze maand een interview met Weerwolfgek. Dit is een bekend forumfiguur, en is veel te vinden bij spellen zoals Weerwolven Van Wakkerdam (WvW). Bedankt voor alle vragen en vooral bedankt voor de antwoorden, WWG! Kan je jezelf even voorstellen? (de zwarte ridder.) Hoi! Ik ben Roelof v.d. H., beter bekend als weerwolfgek. Ik ben 15 jaar en heb 2 broers, 1 broertje en 1 zusje. Ik ben helemaal gek van het spel Weerwolven van Wakkerdam. Ik doe aan korfbal en ik blokfluit. Waar woon je? (basibasi) Ik woon in een klein dorpje onder Zwolle. Aardrijkskundig gezien is het een stad. Maar hoezo wil jij dat weten stalkerd? Wat is je lievelingskleur? (basibasi) Mijn lievelingskleur is rood, dit is altijd al mijn lievelingskleur geweest. Wat is je lievelingsdier? (basibasi) Mijn lievelingsdier is toch wel een dolfijn. Het is zo'n prachtbeest die je zulke leuke trucjes kan leren. Maar als je me zou vragen: "Wat voor een dier zou je willen zijn?" zou ik toch wel een vogel willen zijn. Lekker vliegen lijkt me heerlijk. En dan het liefst een kolibrie. Dat vind ik zo'n mooie vogel. Lust je vlees? (Imro?) Ja ik lust vlees, ik vind het heerlijk zelfs. Ik heb echt respect voor vegetariĂŤrs, dat ze dat kunnen volhouden. Maarja... God heeft de dieren geschapen om op te eten, dus waarom niet? Waarom geen GoedjesGek? (Elyas) Weerwolfgek betekende in eerste instantie: gek op het spel Weerwolven van Wakkerdam, maar ik ben ook wel gek, bovendien ben ik op m'n 14e een weerwolf geworden, daarom dus ook weerwolfgek van gekke weerwolf.

36


Heb je iets met (of tegen) de volle maan? (Imrahil) Ik vind volle maan sowieso prachtig! En ik wordt dan een weerwolf, dat is ook supervet. Niet hoeven slapen en niet moe worden.

Waarom hou je zo van weerwolven? (Iljavelissa) Omdat ik er zelf één ben. Het spel weerwolven van wakkerdam fascineert me omdat daar alle aspecten van een leuk spel in terug komen: 

Liegen en bedriegen.  Psychologie  Vertrouwen

En je moet het met veel spelers spelen. Op welke wereld(en) speel je en hoeveel punten heb je daar?(RSCL crusader) Ik speel nu precies 2 weken op phi. Ik heb daar nu 1903 punten. Ik zit in de alliantie The Brothers. Nog geen topalliantie, maar dat gaat het hopelijk wel worden. Ben je een weerwolf of een undercover vampier? (King11) Ik ben een weerwolf. Ik ben soms wel underkoffer bij de vampieren. Wist je trouwens dat de vampieren van plan zijn om Geert Wilders te vermoorden? Wanneer ben je op Grepolis gestart, en hoe ben je op dat idee gekomen? (sanoj nr1) In het begin heb ik op alpha gespeeld onder de naam Roelcool. Ben het wachtwoord vergeten. ;p Ik had 2 steden, werd overgenomen, ben gestopt. Daarna ben ik The-West gaan spelen. Toen kwam m'n broer er bij dat je weerwolven van wakkerdam kon spelen op dat forum. Dat vond ik heel leuk. Ik ging meedoen. Het was nogal lastig om te verbergen welke rol we hadden, dus besloten we dat ik op het grepolisforum ging spelen. Daarna ben ik ook nog weer op Grepolis begonnen. En gestopt. En begonnen. En gestopt. En nu dus weer begonnen. Wie zijn je favoriete communityfiguren? (fascination) Ilja en Imrahil. Ilja heeft mij heel erg geholpen in een moeilijkere periode in mijn leven. En Imrahil die mag ik gewoon.

37


Welke 3 momenten (positief of negatief)die je hebt beleefd binnen deze community zal je niet snel vergeten? (fascination) 1. M'n eerste potje Weerwolven van Wakkerdam. Ik was even ziener. Toen hebben we dik gewonnen. Ook dankzij Tirion die ik wel moest vertrouwen omdat ik anders dood ging. 2. In mijn moeilijkere periode heeft Ilja mij ontzettend geholpen. Dat ga ik ook nooit meer vergeten. Ilja BEDANKT! 3. Dat jij (fascination) een jongen bleek te zijn. Ik heb jou nog steeds als een meisje in mijn hoofd.

Wat gebeurt er bij volle maan? (flip8412) Dan word ik een weerwolf. Een hele heisa in mijn dorp omdat een "vos" weer kippen heeft opgegeten. Mochten mensen uit mijn dorp dit lezen: Het spijt me, maar ik kan me echt niet inhouden.

Mag ik nog iets kwijt? (weerwolfgek) Ik wil iedereen die mijn tijd hier zo top heeft gemaakt graag bedanken. Als jullie me iets willen vragen, kan je me altijd een pm sturen. (Het liefst op het forum.)

38


2 jaar Grepolis Times – De Olympische Spelen Written by Edwin25 and Fascination Grepolis Times mocht vorige maand, met de 25e uitgave, zijn 2e verjaardag vieren. Daarom had de redactie een leuke wedstrijd op poten gezet en wel 318 spelers schreven zich in om deel te nemen aan de “Olympische Spelen van Grepolis”. Allerlei opdrachten; van gevechten tot sudoku’s en van een zoek-de-6-verschillen tot een droedel; alles kwam aan bod. De ene opdracht was al wat moeilijker dan de andere opdrachten, maar uiteindelijk lukte het de meeste deelnemers toch om punten te sprokkelen. Toch was er geen enkele deelnemer die alle opdrachten juist kon oplossen. Wie er het felbegeerde goud won, verklappen we jullie later, want eerst laten we jullie genieten van de leukste, grappigste of onverwachtste antwoorden en tonen we alle juiste antwoorden. Veel leesplezier! Over ruis of miscommunicatie wordt gesproken wanneer de zender iets anders bedoelt dan dat de ontvanger denkt dat er gezegd wordt. Zo ook bij vragen. Soms denkt men te weten wat het antwoord is op een vraag of ziet hij/zij iets anders in een vraag dan de zender bedoelde. Dit kan voor de zender of een andere lezer bijzondere antwoorden opleveren. Uit de wedstrijd die gehouden is voor het tweejarig bestaan zijn ook enkele opmerkingen gehaald waarbij het antwoord net iets anders was of waar de omschrijving wel heel erg bijzonder was. Sommige antwoorden waren fout, andere antwoorden waren nogal uitgebreid. Vraag 2: Letters door elkaar, waar sommige geen punten kregen voor goede antwoorden, maar bijna voor originaliteit - Spervuur voor Hanen - Durven pasta vuren hoor - Dan hoop na vuurvreters - De hopers van avontuur

Vraag 5: Hermes’ Hint (Ploeg)  Het badhuis  De academie  Samenwerken

Vraag 4: De Wraak van Zeus (154 zwaardvechters Vraag 14: Wat is het? (Stormram)  Donderdriehoek  Zeestorm  Gunstige wind  Zeus razernij  Poseidon!

was het juiste antwoord) -

154,2 zwaardvechters voor verdediging 0 want hij valt alleen met slingeraars aan

39


Vraag1: een stukje Grepolis (Het juiste antwoord was: een stukje van de marktplaats) 1. 2. 3. 4.

Het oog van Medusa Boompje aan een Meer Fascination's gezicht Het was even zoeken.... je focus is in eerste instantie gelegd op water door het overduidelijke blauw in de afbeelding. Na goed kijken kom ik tot de conclusie dat blauw en geel de kleuren zijn waar opgelegt moet worden. De afbeelding is: Een gedeelte van de markt in het stadsoverzicht. Overduidelijk zijn ineens de bomen aan de zijkant en de blauw en geel uitstekende schermen/vlaggen van de markt. Aanvulling: marktplaats voor het geval markt niet duidelijk genoeg is 1. Volgens wat ik gevonden heb is het pas zichtbaar eens je marktplaats een zeker uitbereidingslevel heeft. Dan krijg je exact hetzelfde beeld als op het opdrachtfotootje. Betere beschrijving van de plaats: 1.) Ga naar je stadsoverzicht 2.) Kijk naar de marktplaats 3.) De rechter kant van de marktplaats, schuin er achter zie je een blauw luifeltje met een boompje er nog achter. Dit is -volgens mij- het stukje dat er gezocht werd.

-

Vraag 16: De confrontatie met Oorlog Er kunnen maximaal 140581 landeenheden sneuvelen (99999 hoplieten en 40582 ruiters Tenzij de landeenheden uit een hele grote stad komen en de schepen tillen is dit met een capaciteit van maximaal 26 niet haalbaar in zo weinig transportboten

40


Maar als deze antwoorden fout waren, wat waren dan wel de juiste antwoorden? We sommen ze hieronder even voor jullie op: 1. Dit was een stuk van de marktplaats met het blauwe en gele luifeltje en de boom naast de marktplaats. 2. Paardenverhuur Voston leverde De vuurtoren van Pharos op als je de letters van plaats wisselde. 3. Bij deze vraag werd gekeken of er voldoende eenheden binnen die tijdspanne werden verslagen. 4. Er waren 154 zwaardvechters nodig om tot het juiste resultaat te komen. Hou hierbij rekening met het geluk van -5% en het level van de muur. 5. Arbeiders die in ploegen werken, moeten elkaar op verschillende tijden aflossen. Een ploeg is ook een team dat samen sporten kan beoefenen, maar ook een landbouwwerktuig. Tot slot geeft het onderzoek ploeg je polis meer inwoners. 6. De code om de schatkist te openen is 635-369-269. De sudoku kan opgelost worden zoals de afbeelding hiernaast. 7. In sector 2 miste een vogel, net zoals in sector 4. In de 6e sector waren bloemen verdwenen en in sector #8 miste een stuk struik. In de 7e sector waren 2 verschillen te vinden: de boom voor de ingang van de tuinen en iemand op de kade is verdwenen. 8. De woorden “Rapport”, “Athene” en “Kolonisatieschip” waren niet te vinden in de woordzoeker. 9. Omdat Grepolis 1 jaar bestond op 20 januari 2011 werd er een speciale uitgave gepubliceerd. Deze werd niet meegeteld als een echte uitgave. Dit was de cover met Hera-afbeelding. 10. 13716 / 27 * 5 - 2115 = 425. Aangezien de aanvalskracht van een medusa gelijk is aan 425, is Hera het enige juiste antwoord op deze vraag. 11. JustOne, HappyPineapple en Distractor zijn de 6 gezochte ex-leiders.

41


12. Zeus, de oppergod zit op de troon (#2). Als we weten dat de andere mannen telkens tussen 2 vrouwen moeten zitten, moeten zij op #4, #6 en #8 zitten. Apollo is de enige aanwezige zoon van Zeus en zit dan recht tegenover hem. Poseidon is de god van het water en moet dus aan zijn linkerhand zitten. Aangezien Zeus met zijn gezicht naar tafel zit, is zijn linkerhand aan onze rechterkant. Poseidon hoort dan op #4. Hades moet dan wel #8 innemen. Aan de linkerhand van Zeus zit ook Aphrodite; positie #3 is de enige positie die hiervoor in aanmerking komt, aangezien Zeus’ armen ook niet oneindig lang zijn. Artemis, die op voet van oorlog leeft met Hades wilt niet naast hem zitten. Daarom kan ze enkel op #3 en #5 terecht. Aangezien Aphrodite al op #3 zit, zit Artemis op #5. Zeus zit niet graag naast zijn echtgenote en daarom neemt Hera plaats op positie #7. Athene neemt de resterende plaats (#1) in. Dit

Athene Zeus Hades TAFEL Hera Apollo

Aphrodite Poseidon Artemis

levert de volgende tafelschikking: 13. Dit is een voorbeeld van een opgeloste puzzel, waarbij je duidelijk ziet wat er mis was: er ontbreken 2 stukjes van de puzzel: rechtsboven mist een stuk van de hand van de soldaat met het zwaard. Meer naar linksonder mist een stuk van het been en een stuk van het schild van een andere soldaat. Het ontbreken van 2 stukken was het belangrijkste kenmerk dat moest vermeld worden. 14. Een storm is slecht weer, een ram is een van de 12 sterrenbeelden. Stormram is het onderzoek van Grepolis dat je marine versterkt. hierdoor kan je grotere vloten neerhalen. 15. Het prentje hiernaast werd gemaakt door Odysseus. (inclusief .). Herakles (wedstrijdonderwerp) en Achilles (wereld van Grepolis.nl) zijn, net zoals Odysseus, oud-Griekse helden. 16. In 12 transportschepen kunnen maximaal 312 soldaten in, als je kooien hebt onderzocht. Omdat een ruiter 3 plaatsen nodig heeft, komt dit uit op 104 ruiters. Door deze gegevens in te vullen in de simulator, kan je bekomen dat er 256 hoplieten kunnen sneuvelen in de verdediging, zonder dat er een overblijft. 140+256 = 360.

42


17. Grepolympia was het getoonde sleutelwoord. Bedankt voor jullie commentaar! 18. Zwaardvechter – Hopliet – Boogschutter – Slingeraar – Militant. Dit was de volgorde van soldaten van boven naar onder in de middelste kolom. 19. Tempel is het juiste antwoord. Hiernaast zie je de volledig opgeloste puzzel. 20. Ver - over - in - G  Verovering

O K H L M T

R O A A E R

A O R M D I

K I P B U B

E E I D S A

Niemand had alle antwoorden juist, maar toch was er een tussenstand op te maken. Ceeeeeeee scoorde 19 punten op 20, op de voet gevolgd door Albornoz en Adje1791. Daarna volgde een ex eaquo tussen Heineken-ball en Laafski. Zij krijgen daarom allebei 300 goudmunten en staan allebei samen op de 4e en 5e plaats. Dit is de volledige top-10: 1 2 3 4&5

500 goudmunten 400 goudmunten 350 goudmunten 300 goudmunten

6

100 goudmunten

7 8 9

100 goudmunten 100 goudmunten 100 goudmunten

10

100 goudmunten

Ceeeeeeee Albatros Adje1791 Heineken-ball Laafski Dyonysus cd-hoesje Merel Shakesbeard Clubbrugge1001 Engeltje25 Mansoon Defrut

Proficiat aan alle winnaars! Het goud zal zo snel mogelijk worden overgeschreven op het bijhorende spelaccount. Ik, Fascination, wil ook heel graag mijn team (de redactie) bedanken voor het mogelijk maken van deze wedstrijd! We hopen dat jullie van de wedstrijd hebben genoten! Op naar 3 jaar Grepolis Times!

43

L N J A A L


Met dank aan Reporters: Edwin25 De Zwarte Ridder. Fireas Iserbytje Oppermuts ZieMeGaan Fascination

Leiding: Fascination

Cover: Fascination

Vormgeving & Lay-out: Fascination

44


Reporters gezocht! Grepolis Times zoekt: Reporters Hoi, Heb je van deze uitgave van Grepolis Times genoten? Vind jij grepolis een heel leuk spel en wil je graag iets terugdoen? Hier is dé kans om je steentje bij te dragen aan de Nederlandstalige grepolis-community. Maandelijks zal je werk door honderden tot duizenden spelers gelezen/bekeken worden. Grepolis Times biedt jong en oud de mogelijkheid om hun inzet te tonen en mooie schrijfwerkjes te voorzien voor hun werelden. Omdat er steeds nieuwe werelden bijkomen, omdat reporters (tijdelijk) stoppen vanwege verschillende redenen of gewoon omdat er geen reporter is, kunnen we niet elke wereld van een artikel voorzien. Daarom hebben wij jou nodig! De volgende werelden hebben momenteel geen vaste reporter:  Alpha  Gamma  Zeta  Eta  Theta  Iota  Kappa  Mu  Ksi  Rho  Sigma  Tau Speel jij op een van deze werelden en vind je’t erg dat er geen reporter is? Heb je een creatieve pen en wil je wat tijd spenderen aan dit werk? Dan zit je hier op de juiste plaats! Solliciteer snel en kom terecht in een gezellig, goed begeleid team. De precieze voorwaarden en de manier om te solliciteren kan je op het forum vinden (http://forum.nl.grepolis.com/showthread.php?17254-Solliciteren-OverzichtGrepolis-Times-team&p=455517&viewfull=1#post455517). Waag zeker je kans en laat je niet tegenhouden door je spelling; we hebben in ons team spellingsverantwoordelijken die elk artikel proberen na te kijken op spellingsfouten. Hopelijk tot snel! Met vriendelijke groeten, Het grepolis-Times-team

45


46

Grepolis Times 26  
Grepolis Times 26  

Grepolis; Grepolis Times

Advertisement