Grasnapolsky 2020 programmaboekje

Page 1

Festival

PROGRAMMA 6 - 7 - 8 maart 2020 Het ritme van de tijdInhoud Voorwoord Praktische informatie Festival Vervoer Overnachten Merch Fabriek De Toekomst Plattegrond Line-up Ontdek het programma

Kunst & Expedities Randprogramma Food Colofon Timetable

4 6 6 10 13 14 18 20 26 62 78 114 118 124 131


Voorwoord Welkom op Grasnapolsky 2020, onze tweede keer in deze prachtige voormalige strokartonfabriek! Een plek waar we graag naar terug komen. We hadden niet durven dromen dat we hier in Groningen zó warm zouden worden ontvangen na onze verhuizing. Van nieuwe bezoekers tot de buren, van de lokale boer die zijn huifkar aanbiedt tot de enthousiaste mensen van gemeente Oldambt, wat een warm bad. De zevende editie van Grasnapolsky heet ‘Ritme van de Tijd’. Sentimenten komen terug, we blikken vooruit naar waar het ritme ons gaat brengen en praten over wat het ritme van de tijd voor invloed heeft op ons en onze omgeving. Zo bracht het Ritme van de Tijd ons van Radio Kootwijk naar Fabriek de Toekomst, de voormalige strokartonfabriek die na jarenlange leegstand is gerestaureerd en met Grasnapolsky weer tot leven kwam. Maar het Ritme van de Tijd is op nog zoveel meer van toepassing. Het repetitieve karakter van een fabriek, maar ook van de landbouw, het jaar 2020 dat écht het gevoel van toekomst geeft, de bewegingen van het Groningse land en het karakter van de toekomstmuziek die bij Grasnapolsky veel te horen is. Het jaar 2020 leek altijd futuristisch en in films zo ver weg, maar opeens zijn we daar en heeft het Ritme van de Tijd onze toekomstvisie ingehaald. Het ritme van de tijd is er altijd en altijd hetzelfde, maar regelmatig gaat tijd veel te snel, en soms ook juist heel langzaam. Kunst, verhalen, literatuur en expedities krijgen een steeds grotere rol binnen het festival, er is zoveel te vertellen. We geven samen 4

Voorwoord


met Solidus Solutions een groot Kartonfeest en richten met hen onze nieuwe zaal en podium in: De Kunstsmederij. De plek waar je plaats kunt nemen op één van de stoelen die zijn gemaakt van oude festivalposters. Waar je tegen kunst, een expositie of kaartjes voor een expeditie aanloopt, waar je los kunt gaan met kartonrestmateriaal om dat vervolgens de lucht in te steken bij Het Grote Kartonfeest. Los gaan doe je ook in de kopstootbar van onze heuse eigen burgemeester: Jordy Dijkshoorn. Inderdaad, de frontman van onze vrienden van De Likt kreeg een ambtsketting én een eigen secret kroeg op #GRAS20. De fabriek had hier niet gestaan als Oost-Groningen niet zo’n florerende graanindustrie had gehad. Het streekproduct, waar strokarton maar ook bier, jenever, havermout en pasta van wordt gemaakt, zie je prominent terug in onze vormgeving. Het Oldambt beschikt over veel streekproducten die je kunt proeven in het proeflokaal: De Machinekamer. Ga vooral op ontdekkingstocht door het gebouw, er is weer veel te ontdekken en elk hoekje ziet er ‘s avonds weer anders uit dan overdag. En kom hier, in het mooie Oost-Groningen, eens terug in de lente of de zomer; om de glooiende graanvelden, gele gloed van de koolzaadvelden en het weidse landschap met eigen ogen te bewonderen. Het is hier prachtig en de mensen zijn heel lief! Voor nu: geniet van Grasnapolsky 2020! Team Grasnapolsky

Voorwoord

5


Praktische info Openingstijden Fabriek De Toekomst Vrijdag Zaterdag Zondag

17:00 tot 03:00 uur 13:00 tot 03:00 uur 12:00 tot 00:00 uur

Cashless festival Grasnapolsky is een cashless festival. Je betaalt overal met munten en deze schaf je bij een van de muntenbalies aan. Een munt kost â‚Ź2,90. Je vindt de muntenbalies bij de grote balie op de plakplaats en bij een paar barren in de Fabriek. Sla vooral een voorraadje in, je kunt je overgebleven munten namelijk gewoon weer inwisselen. Overgebleven festivalmunten kunnen vrijdag en zaterdag tussen 21:00 - 01:00 uur en zondag tussen 17:00 - 00:00 uur bij de balie in de Plakplaats worden ingewisseld.

Hardcups Op Grasnapolsky worden je drankjes geschonken in harde plastic bekers met een statiegeldsysteem. Wanneer je jouw bandje ophaalt ontvang je 1 bekermunt, hiermee kun je een beker halen en ook weer omruilen voor een bekermunt. Verlies je je beker of je bekermunt? Een nieuwe beker kost een halve (normale) munt. Op deze manier willen wij de omgeving respecteren en een schoon festival creĂŤren.

Gehoorbescherming Genieten van muziek doen we veel en graag, zorg dus goed voor je oren tijdens Grasnapolsky! We adviseren om gehoorbescherming te dragen. Oordopjes zijn verkrijgbaar bij de balie in de plakplaats.

6

Praktische info


Merchandise Ook dit jaar verkopen we Grasnapolsky-merchandise met de prachtige ontwerpen van onze vormgever Nick Liefhebber. Je favoriete nieuwe shirt, trui, tote-bag, muts, thermosbeker en meer haal je bij de balie in de Plakplaats.

Kluisjes & jassen Je kunt een kluisje huren bij de balie in de plakplaats. De sleutel inleveren en borg terugkrijgen kan ook bij deze balie. Je betaalt €10,- voor een weekend of €5,- voor een enkele dag, plus €5,borg. Gebruik is op eigen risico. Hiernaast vind je in elke zaal een onbewaakte garderobe. Hang je jas alsjeblieft op. Het is véél gezelliger om zonder jas te dansen bij een optreden.

Gevonden voorwerpen Iets kwijt? Of juist iets gevonden dat iemand nu waarschijnlijk ontzettend mist? Je kunt de gevonden voorwerpen bij de balie in de Plakplaats ophalen en achterlaten. Na het festival kun je mailen naar info@grasnapolsky.nl.

Roken Het is verboden om binnen te roken. Buiten is roken toegestaan op de daarvoor aangewezen plaatsen. Denk hierbij aan het milieu en gooi je sigaretten niet op de grond, maar in de asbak of uit in de prullenbak. We verkopen geen sigaretten op het terrein.

Praktische info

7


Drugs We hanteren een zero tolerance beleid als het gaat om drugs. Het is volgens de Nederlandse wet verboden om illegale middelen als drugs bij je te hebben of te verhandelen. Politie en organisatie hebben het recht bagage en auto’s hierop te doorzoeken.

Fotograferen Het is niet toegestaan professionele foto-, film- en/of andere opnameapparatuur het festivalterrein mee op te nemen. Foto’s maken met je telefoon of gewone camera mag natuurlijk wel. Let erop dat je de flitser uitzet. Dit kan vervelend zijn voor de artiesten en andere bezoekers.

Toegangsleeftijd Er geldt geen minimum adviesleeftijd. Minderjarige bezoekers dienen te worden begeleid door een verantwoordelijke meerderjarige. Grasnapolsky is daarentegen geen kinderfestival en faciliteert daar ook niet in. Kinderen meenemen mag, maar raden wij niet aan. Bezoekers onder de 18 jaar krijgen een <18-polsbandje in verband met de algemene alcoholregels.

Respect voor de omgeving Fabriek De Toekomst wordt omringd door zo’n zestig huizen. We vragen je dan ook om rekening te houden met de buren en ze zo min mogelijk tot last te zijn. Het is pas de tweede keer dat er een evenement van dit formaat plaatsvindt bij De Toekomst, dus we hopen op jullie medewerking.

8

Praktische info


Een leuk festival voor iedereen We willen dat iedereen Grasnapolsky op zijn/haar best kan beleven. Voel je je niet okĂŠ of zie je dat iemand lastig gevallen wordt? Meld het bij de organisatie of beveiliging.

Duurzaamheid Grasnapolsky heeft duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel staan. Zo drink je op het festival alleen uit hardcups, gebruiken we biologisch afbreekbaar wegwerpservies en richten we het terrein in met tweedehands meubels en gerecycled karton. Wist je daarnaast dat onze catering al jaren zo’n 90% vegetarisch is, zowel voor bezoekers als voor crew en artiesten? Met onze sustainability manager onderzoeken we hoe we de ecologische voetafdruk van het festival en onze bezoekers nog meer kunnen verkleinen. Draag dit jaar alvast je steentje bij door afval te scheiden in de daarvoor bestemde bakken en sigaretten niet zomaar op de grond te gooien.

Aansprakelijkheid Grasnapolsky kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijk letsel en/of verlies of beschadiging van goederen. Ook verwijzen we naar de algemene voorwaarden op de website. Parkeren is op eigen risico. Praktische info

9


Vervoer Pendelbussen Bij het inchecken op het park of bij het hotel kun je je busticket omwisselen voor een buspolsbandje. Met dit bandje kun je onbeperkt gebruik maken van de bussen. Reis je enkel tussen Station Scheemda en het festival, wissel je busticket dan bij de bus om voor een polsbandje. Let op! De frequentie van de bussen varieert. Kijk voor de actuele bustijden op onze website, de busschema’s bij de infobalie of bij de opstapplaats.

10

Praktische info


Accommodaties Vanaf Hotel van der Valk Zuidbroek en Vakantiepark Emslandermeer vertrekken er pendelbussen naar Fabriek De Toekomst. Let op de aanduidingen op het vakantiepark en bij het hotel voor de exacte vertrekplaats van de bussen.

Fabriek De Toekomst Kijk voor de actuele bustijden op onze website, bij de infobalie of op een van de andere busschema’s. Zorg ervoor dat je in de bus naar de juiste bestemming stapt.

Station Scheemda Vanaf station Scheemda zal iedere 30 minuten een bus vertrekken naar Fabriek De Toekomst. Je kunt bij de buschauffeurs jouw busticket inleveren voor een polsbandje. Let er op dat je de laatste trein niet mist! De laatste treinen: Vrijdag & zaterdag Station Scheemda > Groningen: vertrekt om 01:27 van spoor 2 Station Scheemda > Winschoten: vertrekt om 00:53 van spoor 2 Zondag Station Scheemda > Groningen: vertrekt om 01:07 van spoor 2 Station Scheemda > Winschoten: vertrekt om 00:23 van spoor 2

Praktische info

11


Station Groningen Vanaf station Groningen rijden er bussen op gezette tijden naar de Fabriek. ‘s Avonds en ‘s nachts rijden deze ook weer terug. Koop van tevoren een kaartje voor een bepaalde tijd, dit kan via grasnapolsky.nl/tickets. Kijk voor de actuele tijden op de website.

Parkeren Je kunt, indien je in het bezit bent van een parkeerticket, je auto parkeren bij Fabriek De Toekomst. Gebruik het volgende adres in je navigatie en volg bij aankomst de gele borden: Fabriek De Toekomst Scheemdermeersterweg 37 9679 TP Scheemda Let op! Het is niet toegestaan in de omgeving van de fabriek of langs de weg te parkeren. We willen Scheemda graag ontzien om hier vaker met dezelfde open armen te worden ontvangen. Luister naar de aanwijzingen van onze verkeersregelaars.

Podcast Ben je onderweg naar huis en wil je nog even heerlijk nagenieten van de zevende editie van Grasnapolsky? Luister dan naar onze podcast-serie Groninger Grond. Te luisteren via Spotify, Itunes & Soundcloud.

12

Praktische info


Overnachten

Inchecktijden vrijdag

Vakantiepark Emslandermeer Laan van Westerwolde 15 9541 ZA Vlagtwedde +31 (0)599 313 444 +31 (0)616 066 160 (WhatsApp)

Vakantiepark Emslandermeer Vanaf 15:00 tot 18:00 uur, daarna kan ingecheckt worden door te bellen naar +31 (0)599 313444

Van der Valk Zuidbroek Burgemeester Omtaweg 4 9636 EM Zuidbroek +31 (0)598 45 37 87

Openingstijden receptie Vakantiepark Emslandermeer Vrijdag: 09:00 tot 18:00 Zaterdag: 08:30 tot 17:00 Zondag: 08:30 tot 17:00

Van der Valk Zuidbroek Vanaf 14.00 uur.

Uitchecktijden maandag Vakantiepark Emslandermeer Uitchecken voor 10:00 uur. Gasten die een late uitcheck hebben bijgeboekt moeten voor 12:00 uur uitchecken. Van der Valk Zuidbroek Uitchecken voor 12:00 uur.

Van der Valk Zuidbroek De receptie is 24/7 open.

13


Merch In de Plakplaats kun je jezelf te buiten gaan aan mooie Grasnapolsky merchandise items! Uiteraard is de populaire Gras muts er weer, maar je scoort ook: een thermosfles, trui, shirt, emaille beker, tas, set risoprint kaarten, wollen sokken, posters van alle jaren ĂŠn jawel, een Grasnapolsky stickervel. Bij Kapitaal kun je trouwens op karton van Solidus een Nick Liefhebber print laten zeefdrukken!

14


15


11 mrt 15 mrt 16 mrt 24 mrt 30 mrt 3 Apr 4 Apr 16 Apr 3 mei 14 mei

17 jun 19 jun 23 nov

Agnes obel Young gun silver Fox sisters oF mercY sAlvAdor sobrAl the slow show luckY Fonz iii gAllowstreet eeFje de visser tindersticks AmAdou & mAriAm And the blind boYs oF AlAbAmA crAsh test dummies philip glAss, iggY pop And lAviniA meijer Ane brun

spotgroningen.nl


NITE.NL/BEFORE + NITE.NL/BEFORE + NITE.NL

12 MRT T/M 22 MEI

RE + NITE.NL/BEFORE + NITE.NL/BEFORE + NITE

BEFORE AFTER


Fabriek De Toekomst Opgetrokken uit dieprode bakstenen, steekt de oude strokartonfabriek De Toekomst fel af tegen de groene weides van het Groningse landschap. Dit vroeg-industriële complex, dat aan het begin van de vorige eeuw werd opgericht, bood bijna zeven decennia lang plaats aan noeste arbeid en speelde een centrale rol in de florerende strokartonindustrie in Groningen. We gaan terug naar het jaar 1901: met de komst van De Toekomst naar Scheemda, geeft de strokartonfabriek een enorme impuls aan de werkgelegenheid in Oost-Groningen en in 1908 wordt er zelfs een tweede fabriek bijgebouwd. Vaak werken er meerdere generaties Scheemders bij de fabriek en voor vele gezinnen vormt de strokartonfabriek letterlijk en figuurlijk ‘de toekomst’. Echter, na vele glorieuze jaren zakt de strokartonindustrie in de jaren ‘60 als een kaartenhuis in elkaar. Door de opkomst

18

Fabriek De Toekomst


van nieuwe verpakkingsmaterialen zoals plastic, internationale concurrentie en stijgende personeelskosten wordt De Toekomst door zijn tijd ingehaald. In 1968, met nog zo’n 125 medewerkers in dienst, valt het doek voor de fabriek definitief en wordt één van de twee monumentale gebouwen gesloopt. Het overgebleven complex, wat dateert uit 1908, raakt de jaren daarna langzaam in verval; tot er niets meer restte dan een ruïne. Jarenlang werd De Toekomst geteisterd door de natuur, totdat er bomen dwars door het dak haar thuis hadden gemaakt van waar ooit kilometers aan strokarton werd vervaardigt. Het punt werd bereikt waarop de fabriek haast niet meer te herkennen was en een sloop leek onvermijdelijk. Maar toen zag een Groninger door de ruïnes heen potentie en besloot het gigantische pand een nieuw leven in te blazen. Wat ooit een ruïne is geworden, hoeft niet altijd een ruïne te blijven. Na een succesvolle eerste editie van ons festival, brengen we dit jaar opnieuw de Fabriek tot leven. Vorig jaar zetten we de eerste stap in het prachtige pand en de mooie verhalen over de graanrepubliek, dit jaar gaan we nog verder en dieper. Ga met Grasnapolsky op avontuur en ontdek samen met ons deze gerenoveerde, industriële parel in het Groningse landschap.

Fabriek De Toekomst

19


Plattegrond

Food

Toiletten

HOOFDINGANG

GrasnaFliersky kas bar & munten

Lockers

EHBO

Plakplaats

Kartonbaan Bar Balie

Podium

Infobalie Lockers Merchandise Munten Bar

Podium

Ingang verzendlokaal

Verzendlokaal Bar

20

Fabriek De Toekomst

Paklokaal


Expeditie verzamelpunt buiten

s

Podium

Podium

p Ka ita al

Kunstbalie

E m xpe elp d un itie t b ve inn rza en -

Hakselaar

Kunstsmederij

Bar

Bolkokers Proeflokaal de Machinekamer

Ketelhuis Bar

Dynamo ruimte

Transmissie ruimte

Fabriek De Toekomst

FESTIVAL ENTREE

Koffie


Locaties Fabriek De Toekomst Hakselaar Deze locatie is vernoemd naar het apparaat dat het stro in kleine stukjes hakte, waarmee het klaar werd gemaakt voor gebruik. Hier vind je het kunstwerk Hyperplanar van Matthijs Munnink.

Bolkokers Deze ruimte huisvest de gigantische bolkokers. In deze grote draaiende ovens werd strohaksel acht uur lang gekookt in een mengsel van kalkmelk, zodat het stro tot stropulp – ook wel ‘pap’ genoemd – kon worden verwerkt.

Kunstsmederij In deze ruimte werd de kartonpap nog fijner gemalen en werd er opnieuw water toegevoegd. Als de massa fijn genoeg was begon de ‘echte’ kartonproductie. Dit jaar vind je hier de Kunstsmederij: een ruimte die volledig gewijd is aan ons kunst- en expeditieprogramma en is ingericht door kartonfabriek Solidus Solutions.

Kartonbaan en de Plakplaats In deze enorme fabriekshal, die speciaal voor het festival in tweeën is gedeeld, werd vroeger stropulp door middel van zeven en persen tot karton gevormd, gedroogd en vervolgens in het juiste formaat gesneden. Uiteindelijk werd het nieuwe karton opgerold tot grote rollen.

22

Fabriek De Toekomst


Paklokaal Hier werden pakketten geprepareerd voor verzending. Laat je verrassen door de imposante kunstwerken die je hier ziet.

Verzendlokaal De ruimte waar pakketten klaar stonden voor verzending door heel Nederland en Engeland.

Proeflokaal de Machinekamer Proeflokaal de Machinekamer herbergt nog steeds de grote machines die de vele lopende banden, persen, zeven en kleinere apparaten in de fabriek in beweging brachten. Tijdens het festival trek je je hier terug in de speciaalbier/wijn bar, speel je spelletjes en leer je meer over het lokale voedsel en drinken dat we op Grasnapolsky serveren.

Ketelhuis In het Ketelhuis werd stoom gecreĂŤerd voor de stoommachines. Ook werd de stoom gebruikt voor het verwarmen van de bolkokers en het droogproces van karton. Direct gelinkt aan deze ruimte is de imposante vrijstaande schoorsteen. Je ziet in het ketelhuis de audiovisuele kunst van Jildert Viet.

Transmissieruimte De ruimte waarin de energie van de stoommachines werd verdeeld over de fabriek. Dit verliep via een groot netwerk van draaiende assen en riemen.

Fabriek De Toekomst

23


Dynamoruimte Deze ruimte dankt zijn naam aan de plaatsing van een dynamo, ook wel gelijkstroomgenerator genoemd. Hier werd elektriciteit opgewekt voor de elektrische apparatuur zoals de verlichting. Wil je meer weten over Fabriek De Toekomst en zijn voormalige functie als strokartonfabriek? Neem dan deel aan de expeditie Het Ritme van Fabriek de Toekomst. Zie pagina 93 voor meer info.

24

Fabriek De de Toekomst


Lieve GRAS-tijgers en tijgerinnen, Als kersverse Burgemeester van Grasnapolsky heet ik je heel erg welkom in Scheemda! Dit jaar heb ik mijn eigen secret Kopstootbar! Ze noemen die secret, maarja, aangezien je er hier al over leest, valt dat eigenlijk best wel mee. Ik snap sowieso niet waarom het niet gewoon geheim heet. Dat mot dan om de een of andere reden weer in het Engels. Maar dat zal wel aan mij liggen. Je moet er wel ff naar zoeken en echt makkelijk gaan we het je natuurlijk ook niet maken. Alleen echte strijders komen daar binnen. Dus pak die moker ram op de ‘Kop van Jordy’ (niet mijn echte kop, die heb ik nog nodig), laat zien wat je waard bent en win je entreebewijs. M’n vrienden en ik hebben er zin an! Zing, vecht, zuip, lach, sjoel in mijn secret Kopstoot Bar! Kusjes, Ome Siempie AKA Jordy Dijkshoorn Burgemeester Grasnapolsky 2020

Fabriek De Toekomst

25


Line-up


Na twee jaar afwezigheid als programmeur, is het me een eer jullie, tegen het rijke en historische decor van deze bijzondere locatie, mijn beste programmering - so far - te presenteren. Drie dagen vol muziek, performances, dj-sets en voorstellingen. Acts die je nog niet op hoge rotatie op de radio hoort. Ruwe diamanten en onontdekt talent. Die je nadat je ze op Grasnapolsky ziet, nooit meer vergeet en die wij een grote toekomst voorspellen. En meer door de wol geverfde namen, zoals Jo Goes Hunting, De Likt, Marien Dorleijn (Moss — en op deze editie met Opera Alaska). Zij waren al eerder op Grasnapolsky te zien en hebben zulk krachtig nieuw werk dat ik ze je niet wilde onthouden. Verdwaal, geniet en laat je meevoeren door wat je nooit eerder hoorde of zag. En het allerbelangrijkste... vergeet (het ritme van) de tijd. Jelte, muziekprogrammeur

Line-up

27


4B2M

4B2M

zaterdag // 23:15 - 00:00 // Verzendlokaal Met een bandnaam die klinkt als een designer drug, moet de muzikale clash die four brothers, two mothers heet ook wel zorgen voor sonische trips en chemische explosies onder de hersenpan. Slaapverlammingspop, krautrock, R&B en space horses is wat we volgens het viertal zelf kunnen verwachten. Wij noemen het een verbroederende combinatie van zware synths en moeilijk heerlijke drumsolo’s, afkomstig van Rocco en Jimi Hueting (De Staat, Jo Goes Hunting) annex Teun en Cas Hieltjes (Go Back To The Zoo, St. Tropez).

28

Line-up


Alberta Balsam zaterdag // 23:15 - 00:00 // Verzendlokaal Ergens net buiten het Aphex Twin-universum bestaat een vrouwelijk equivalent van het door Richard D. James bedachte karakter Alberto Balsalm. Haar naam is Alberta, en ze belichaamt een dromerige, eigentijdse twist op de esoterische, haast psychotische IDM-sound van de Ierse pionier. Alberta Balsam maakt house voor de vroege of juist heel late uren met subtiele, doordachte lagen acid en techno. Zware synths en verknipte vocal samples zorgen voor een geluid dat deze Rotterdamse even toegankelijk als avontuurlijk maakt. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met On Track Agency en Popunie Live

Arnold Veeman zondag // 14:15 – 15:00 // Bolkokers Met een nuchtere Groningse mentaliteit, jarenlange ervaring en breed muzikaal vakmanschap is Arnold Veeman een van de belangrijkste componisten van het Noorden. Van blues, klassieke orkestraties en chansons tot gypsy-jazz en electroswing – Veeman schakelt moeiteloos tussen tijd, sfeer en setting en dat alles in streektaal. Het ritme van de tijd heeft hem nog lang niet ingehaald. Sterker nog: Veeman loopt prima op pas.

Line-up

29


Black Mamba vrijdag // 22:15 – 23:15 // Kartonbaan Met haar residency op Studio Brussel, in vele Belgische clubs en haar acte de présence op vele toonaangevende festivals is de Gentse Noonah Eze - alias Black Mamba - een fris, maar niet onervaren gezicht in de DJ-scene. Haar onvermijdelijk twerkbare mix van dancehall, reggaeton, hiphop uit de grote steden en uptempo urban representeert een geluid dat te weinig gehoord wordt op de grote podia (en grote radiostations). Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Brad Stank zondag // 16:15 – 17:00 // Kartonbaan Deze Scouser is de muzikale belichaming van het woord tranquilo: Brad Stanks mini-LP Eternal Slowdown (2018) is tegelijk een reminder om je tijd te nemen, een les om van de kleine dingen te genieten en een mantra van zelfliefde. En dat alles in de vorm van simpele, straight-forward slackerpop met een knipoog. Makkelijk om Stank dan het Engelse antwoord op Mac DeMarco te noemen met zijn tracks over wiet, planten wateren en flirten in de ruimte. Maar deze Brit bezit óók de slaapkamer-muzikaliteit van Clairo, pimpt zijn lo-fi melodieën met kraakheldere R&B-producties a la HOMESHAKE, en draagt de muzikale geest van wijlen Her’s bij zich. Een hele fijne artiest om bij weg te dromen, en vervolgens lekker bij te verbroederen met je bungalow-buren.

30

Line-up


Chibi Ichigo vrijdag // 00:15 - 00:45 // Bolkokers Laidback beats met behoorlijk straightforward bars in het Engels, Nederlands en Russisch(!). Chibi Ichigo is een opkomend talent middenin de Belgische hiphop vol zelfverzekerdheid en veelzijdigheid. Soms even doeltreffend als onnavolgbaar. Soms in Franstalig gezelschap (Krisy), soms in Vlaamstalig (Zwangere Guy, BERRY), maar het meest (en het best) in haar eigen kracht. Een act zonder (taalkundige) grenzen noch evenbeeld. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Chibi Ichigo

Line-up

31


Ciao Lucifer zaterdag // 14:00 - 14:30 // Verzendlokaal Connectie is belangrijk voor Ciao Lucifer. Niet alleen de bromance van het Nederlandse duo, maar ook het vriendin-comitĂŠ dat de liedjes selecteert op dansbaarheid is een fundamentele bouwsteen van de band. De eerste plaat die door de controle kwam - Are We Even Growing Up? - is in ieder geval ruimschoots geslaagd: een in your face album vol lo-fi indiebangers met een beetje slacker, funk en psych erbij. Niet helemaal Bombay, Unknown Mortal Orchestra of Temples, maar gewoon een vleug van allemaal. Wij dansen alvast warm voor hun show op het gestoorde baslijntje van In While I Out.

COLLIGNON

COLLIGNON

vrijdag // 21:45 - 22:30 // Bolkokers Na vijftien jaar de hele wereld gezien te hebben met bands als SKIP & DIE, Nobody Beats The Drum en C-Mon & Kypski is er nu het soloproject COLLIGNON. Een mix van akoestische en elektronische instrumenten beĂŻnvloed door Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Arabische muziek. Verwacht een luide en gepassioneerde show met opgevoerde gitaarversterkers en live improvisatie.

32

Line-up


Conjunto Papa Upa vrijdag // 20:45 – 21:30 // Kartonbaan Alex Figueira is geen onbekende als het om Zuid-Amerikaanse psychedelica gaat: in zijn band Fumaça Preta vermengt hij fuzz met samba-elementen, in zijn andere project Conjunto Papa Upa gebeurt precies het tegenovergestelde: uptempo cumbia, Venezolaanse polyritmische grooves en Afrikaanse ritmes krijgen een scherp randje middels surf-gitaren, psych-elementen en rock-afwerkingen. Perfect dansmateriaal voor wie dat extra beetje lichaamswarmte nodig heeft tussen de steenkoude fabrieksmuren.

David Vunk vrijdag // 00:00 - 01:00 & 02:00 - 03:00 // Verzendlokaal Deze onvermoeibare Rotterdammer ging enkele jaren geleden door een hernieuwde opleving van zijn DJ-carrière: met tientallen jaren aan ervaring en een gigantisch brede platencollectie mag hij zich op de grote podia meten met de grootheden in binnen- en buitenland. Van electro tot techno, van IDM tot house, van krakend vintage vinyl tot kraakhelder vuig spul: The Vunk veegt het er allemaal doorheen. Hempie wijd, mixen strak: net als in zijn doldwaze ADE-spoorboekje gidst mister Moustache ook de dansers op Grasnapolsky genadeloos de nacht in. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met On Track Agency en Popunie Live

Line-up

33


De Likt

De Likt zaterdag // 22:15 - 23:15 // Kartonbaan De trouwe Gras fan weet: er is gĂŠĂŠn Gras zonder dat deze trouwe vrienden op de een of andere manier voorbij komen. Na vele verrassingen, waaronder de spectaculaire opening van vorig jaar, vroegen we ze nu gewoon voor het slopen van het hoofdpodium. Want: niet kapot te krijgen Rotterdammerts die het gaspedaal volledig indrukken. Hoe kan het ook anders met die keiharde liveshows, die electrohouse met funky keytars en vocoders combineren, omlijnd door de messcherpe teksten van Jordy Dijkshoorn? Aan hun zijde: sjans, kleding, de DJ en de burgemeester van Grasnapolsky 2020.

34

Line-up


De Dansers spelen Shake Shake Shake (first edition) vrijdag // 18:15 – 19:00 // Kartonbaan Alles beweegt, van de hak op de tak, van de muziek naar de dans, van de dans naar de muziek, van de danser wordt muzikant, de muzikant wordt danser. Shake Shake Shake gaat over voelen dat je leeft, in een wereld waar je nauwelijks meer zelf in de hand hebt waar je aandacht naartoe gaat. Het gaat over muziek, als een aanstekelijke uitnodiging om te bewegen en alle ellende van je af te schudden. Het is een opzwepend concert dat langzaam ontspoort in een dansvoorstelling. Een live band van dansers en muzikanten zingt over vastzitten en losschudden, de top najagen en de bodem raken. Een rock ‘n roll ritueel, met muziek als motor en bezieling als brandstof.

Fenna Fiction zaterdag // 21:00 - 23:00 // Plakplaats Dromerig en eclectisch zijn twee kernwoorden in het sonische spectrum van Fenna Fiction. Het maakt haar een uitstekend radiomaker voor onder andere Red Light Radio en zelfs NTS, maar ook een selector met een verfijnde voorkeur voor tracks die het grensgebied van het clubgeluid opzoeken. Luister naar haar opwarmset voor Strange Sounds From Beyond. En oh ja, ze ontwierp ook nog eens die prachtige All Men? Nein Danke-sticker. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Nous'klaer Audio

Line-up

35


Fornet zondag // 18:30 – 19:00 // Verzendlokaal Lekker hard graan op de non-conformistische post-punk van onze zuiderburen. Fornet is een collectief van vijf muzikanten, die driftig en onbevreesd muziek maken. Stonden eerder al op Best Kept Secret, Le Guess Who en Pukkelpop. Hou je van Suuns? Dan ben je hier aan het goede adres. Een grote belofte voor de toekomst. Moet je bij zijn.

Fornet

Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

36

Line-up


Froukje vrijdag // 19:00 – 19:30 // Verzendlokaal De titel van Froukjes debuutsingle Groter Dan Ik bleek er een met profetische lading: opeens is deze 18-jarige Rotterdamse overal met haar popnummers met een activistische en idealistische insteek. Na haar viral-hit over de klimaatcrisis – die niet alleen de juiste woorden, maar ook mensen bij elkaar brengt – sloeg vlak voor Valentijnsdag haar Nederlandse hertolking van Macklemores Same Love bij 3FM in als een bom. Froukjes populariteit groeit, en het ritme van de tijd tikt door. Daarom zie je haar al snel op Gras 2020! Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met On Track Agency en Popunie Live

FULCO zondag // 17:00 – 17:45 // Bolkokers Kleurrijke synths, lekkere drums, sixties folk, sprankelende Nederpop met poëtische teksten. Nederbelg FULCO speelde eerder op Grasnapolsky met BeraadGeslagen en dan sta je al 1-0 voor, na hun show op Grasnapolsky 2019, die hoog op de lijst hoogtepunten staat. Hij speelde zijn allereerste show ooit op Down The Rabbit Hole, die ook nog eens erg succesvol was, nu bij ons in het hoge Noorden. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Line-up

37


GENTS

GENTS zaterdag // 17:30 - 18:15 // Plakplaats Met een sentiment dat teruggrijpt naar de hoogtijdagen van new wave, eighties synths en drumcomputers, maakt dit Deense duo etherische spa pop met een onvervalste kitsch en een onovertroffen optimisme. Hoog in de emotie als Bronski Beat, laag in stemgeluid als meestercrooner Jaakko Eino Kalevi. Een flinke lap Europese shows bewijst dat retro-wave ook een stijl van deze tijd kan zijn; GENTS stevent keihard op Europees succes af, naarstig op zoek naar Human Connection en dat gevoel van toen.

38

Line-up


Glauque zaterdag // 21:00 - 21:45 // Kartonbaan Franstalige, moderne hip-hop gemixt met een elektronische vibe, dat is Glauque. Ergens op het kruispunt van rap, electro, pop, rock en spoken word kom je ze tegen. Aanstekelijke beats en twee stemmen die elegant, maar dringend de melancholie van deze tijd uitschreeuwen. Grijpt je bij je lurven en laat je ongestoord meedansen.

Goldband zondag // 19:00 – 19:45 // Kartonbaan Haagse Markt-house meets bouwmarkt-pop. Goldband brengt muziek voor stukadoors en kunstenaars, voor dealers en voor influencers. Zing nu exclusief mee met klappers waar je de tekst nog niet van kent en laat de inner stukadoor in je los. 16 hits per vierkante meter, smeer dun, verdien geld, hard graan.

Het Gezelschap vrijdag // 23:15 - 00:00 // Verzendlokaal Thans uw aandacht voor drie doorgewinterde kroegtijgers uit omgeving Dordrecht en Rotterdam. Jordy (De Likt), Juno (Nachtburgemeester van Dordrecht) en Diggy (BrandWerk): allen zijn goed met woorden en entertainen. Zij zijn net pas begonnen in de toog als jouw zatte hoofd langzaam in een schaal borrelnoten knikkebolt. Grofgebekt, niet bij te houden en recht voor de raap: Het Gezelschap is klaar om de fabriekshal in een bruine kroeg te veranderen met hun bierviltpoĂŤzie, harde beats met swinginvloeden en een alles omver walsende attitude. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met On Track Agency en Popunie Live

Line-up

39


IKRAAAN

IKRAAAN vrijdag // 19:30 – 20:00 // Kartonbaan Niemand doet wat IKRAAAN doet. Laat haar zoete Vlaamse zang je niet afleiden van de bittere ernst in haar woorden. Over de obstakels op haar route en de pijn van fundamenteel anders zijn. Over onderwerpen die normaal gesproken de taboesfeer niet verlaten. Ze draagt haar hart op de tong en raakt je recht in het hart. Haar soul trap laat je gehypnotiseerd achter. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

40

Line-up


Jo Goes Hunting vrijdag // 21:30 - 22:15 // Verzendlokaal Jo Goes Hunting is het geesteskind van Jimmi Jo Hueting. Met zijn liefde voor experimentele elektronische muziek, obscure hiphop en sixties pop creëert Jimmi geluiden die samensmelten in een innovatief, prikkelend en veelzijdig geheel. Sterk beïnvloed door zijn werkzaamheden als jazzdrummer, is ritmische diversiteit het hart van iedere song. Ongeacht de complexiteit van die ritmische elementen is de muziek van Jo Goes Hunting vooral dansbaar, fris en catchy. Onlangs verscheen zijn nieuwe fantastische album Front Row, reden genoeg hem nog eens voor Grasnapolsky uit te nodigen. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met On Track Agency en Popunie Live

Joya Mooi zondag // 15:45 – 16:30 // Bolkokers De Amsterdamse Joya Mooi combineert jazz, R&B en hiphop in een fris, eigen geluid. Middels haar Zuid-Afrikaanse roots verschaft ze inzicht geeft in de ervaringen van een nieuwe generatie uit de Afrikaanse diaspora. What’s in a name? Op nieuw album The Ease of Others hoor je een verfijnd, volwassen geluid beïnvloed door Erykah Badu, Jill Scott en OSHUN, en worden thema’s als relaties, identiteit en verbondenheid aangekaart. Mooi bewijst zichzelf als multi-talent in een weinig belichte hoek in het Nederlandse poplandschap.

Line-up

41


Junodream

Junodream zaterdag // 15:00 - 15:45 // Kartonbaan Met een naam geïnspireerd door een Pink Floyd b-kant, het stijlgevoel van Spiritualized en de muzikale finesse van The Stone Roses is Junodream een van de bands uit generatie Z die het stokje van haar Britpophelden overneemt. Pracht-EP Isn’t It Lovely (To Be Alone) staat vol met onzekerheden en angsten. En dat allemaal omlijst door warme doch melancholische shoegaze en gitaarpop. Junodream is een grote belofte die troost biedt tijdens roerige, onzekere tijden.

Kapitaal presents zaterdag // Plakplaats Deze Utrechtse open studio voor printliefhebbers en beeldend talent verzorgt op Grasnapolsky 2020 een programma net zo veelzijdig als haar eigen. Post-punk/cold-waveband Daisy Daisy, multi-disciplinair kunstenaar Jippiet, experimentele electronica42

Line-up


duo BIG HARE en DJ’s Edgar Nevermoo (cumbia/exotica), Manic No Learn (electro/hip-hop) en Ajabu (acid/tropical breaks) zorgen voor verwondering, vervreemding en verfrissing. Daisy Daisy - 20:15 - 20:45 Edgar Nevermoo - 00:30 - 01:00 Jippiet - 21:45 - 22:15 Manic No Learn - 01:00 - 02:00 Big Hare - 23:15 - 23:45 Ajabu 02:00 - 03:00

Kay Slice vrijdag // 20:00 - 20:45 // Verzendlokaal Hiphop, afrobeat en een flinke dosis neo-soul: de krachtformule achter de deep cuts van Kay Slice. De nodige buzz en sterke eerste single Symphony zorgden ervoor dat hij in verschillende media al een van de grote acts van 2020 wordt genoemd. En ja, hij stond al eens bij De Wereld Draait Door, in Het Rijksmuseum en samen met zijn BrandWerk-crew trad hij op voor onze Koning. Misschien maakt Kay Slice zijn onderscheiding tot Nederlandse hiphop-royalty op Grasnapolsky al waar… Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met On Track Agency en Popunie Live

KIEFF vrijdag // 19:15 - 19:45 // Bolkokers Alles galmt nog lekker drie kilometer door bij KIEFF. Van hun surfy melodieën en met reverb doordrenkte vocalen, tot hun vernufte post-punk ritmehusselingen: KIEFF nestelde zich met wat singles en EP’s vanuit de underground in ons hoofd, om de vervreemding en verleiding verder door te zetten op mini-album Das Anton. Speels, chaotisch en keipuntig - KIEFF is hoe je je post-punkbandje het liefste hoort. Line-up

43


Konradsen zondag // 15:00 – 15:45 // Kartonbaan Konradsen, het nieuwe project van longtime vrienden Jenny en Eirik, uit het verre noorden van Noorwegen, waar de donkere nachten enkel opgelicht worden door het magische noorderlicht. Hoe je denkt dat dat is, zo klinkt hun muziek ook. De zachte stemmen dansen over het minimalistische pianospel, de ambient elektronische geluiden en beats. Geïnspireerd door de traditionele Noorse muziek uit hun jeugd en muziek van o.a. Bon Iver, Sufjan Stevens en Frank Ocean. Laat je meevoeren naar het Noorden en je gehoorgang strelen door de harmonische geluiden.

Laurens Collée zondag // 15:00 – 15:30 // Kerk Scheemda Rotterdammer Laurens Collée bivakkeerde een jaar in het oude huis van dichter C.O. Jellema in Groningen, wat hem inspireerde om de weemoedige prachtplaat Tegen de Keer (2018) te maken. Nu is er nieuwe single Welke Woorden, waarin Laurens’ dichterlijke, dromerige teksten wederom naadloos in de serene gitaarmelodieën en de subtiele achtergrondlagen passen. Voor liefhebbers van heel intieme folk die tegen kleinkunst aan leunt.

Leo Svirsky zaterdag // 19:00 - 19:45 // Plakplaats Deze Russisch-Amerikaanse componist durft te gaan waar anderen al lang zijn gestopt met zoeken. Traditionele Zuid-Afrikaanse mbiramelodieën, Indiase traditionals en andere niet-gangbare invloeden voor Westerse componisten vormen de leidraad voor de stukken van Leo Svirsky: het leverde onlangs het rijke album River Without Banks (2019) op. Nu hij in Den Haag woont, gaan we deze pianist vaker terug zien op interessante plekken. 44

Line-up


LO-FI LE-VI zaterdag // 18:45 - 19:30 // Verzendlokaal Lofi-popliedjes gemaakt in een slaapkamer, gemixt met indie, R&B en pop. Maar er is meer, veel meer te vertellen over Levi Dronkert, ook wel LO-FI LE-VI. Hij begon zijn muzikale carrière met Guitar Hero, leerde muziek maken door YouTube, kreeg uiteindelijk shout-outs van K-Pop sensatie Red Velvet en Tyler the Creator en zijn nummer ‘You’ heeft inmiddels ruim 2 miljoen streams. Dit is er eentje waar je nog lang over doorpraat.

la loye

la loye

zondag // 13:30 – 14:15 // Kartonbaan De onvoorwaardelijk liefdevolle infiefolk van la loye is subtiel en gelaagd. Met zachte zang en donkere instrumentatie vormt het zestal een intieme sfeer waarin de persoonlijke teksten van songwriter Lieke Heusinkveld over de angst van opgroeien en de kunst van alleen zijn voorop staan. Ongepolijst en ingetogen zonder afstand te doen van de melancholie die als rode draad door de muziek loopt. Een band die je in een grote warme deken inpakt en je vertelt dat het allemaal wel goed komt. Line-up

45


Martha Da’ro zaterdag // 14:45 - 15:30 // Plakplaats Deze Brusselse is het zoveelste bewijs dat genres en grenzen anno 2020 echt niet meer hoeven te bestaan in muziek: Martha Da’ro’s tracks - tot nu toe twee officieel gereleasete muzikale wonderen - ademen fluïditeit in vocalen, taal, beats, wobbly synths en sfeer. Het ene moment klinkt ze mystiek en kinderlijk als Grimes en Erykah Badu, dan laag en gegrond als Lauryn Hill. Fris, urbaan en onvoorspelbaar: Martha Da’ro neemt je mee in haar kracht en haar muzikale universum, zonder dat je een idee hebt wat erna komt. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Meetsysteem zaterdag // 17:15 - 18:00 // Verzendlokaal zaterdag // 20.00 - 21.00 // Bolkokers // met Tammo Hesselink Meetsysteem, het project van Ricky Cherim, is een Nederlandse act die ergens zweeft tussen Eefje de Visser, Spinvis en Doe Maar. Denk jaren 80 synthpop, melancholische en semi-poëtische teksten gemixt met experimentele sounds. Onlangs verscheen zijn debuutalbum Geen Signaal vol goede Nederlandstalige songs. De show om 20.00 wordt gepresenteerd in samenwerking met Nous'klaer Audio.

46

Line-up


Modern Nature

Modern Nature zondag // 17:45 – 18:30 // Kartonbaan Modern Nature is een veelbelovend, nieuw, experimenteel indierockproject uit Londen. Met oud-bandleden van Ultimate Painting, Will Young en Beak nu al een groot succes. Met o.a. een cellist, drummer en saxofonist een magisch vijftal. Denk aan een combinatie van folk, jazz, indierock en een likje psychedelica.

Neighbours Burning Neighbours zondag // 17:00 – 17:30 // Verzendlokaal Ontregeling, dissonantie, herrie. Het klonk zelden zo goed als bij het Rotterdamse viertal Neighbours Burning Neighbours. Een frisse wind door de post-punk bewees de band zichzelf al door twee imponerende live-sessies, nu is single Softly uit. Het geluid verspreidde zich al langzaam door Nederlandse podia, en nu mogen ook de festivals geloven aan deze razende band die nog geen twee jaar samen speelt. Line-up

47


Nick Verstand & Boris Acket present AETHER zaterdag // 19:30 - 20:15 // Kartonbaan Ontdekken en verwonderen staat bij Grasnapolsky voorop, en als er iets is wat je bij deze performance gaat doen is dat het wel. AETHER is de performance van Nick Verstand en Boris Acket, kunstenaars gespecialiseerd in multidisciplinaire kunstinstallaties en audiovisuele live optredens. Ze onderzoeken perceptie van ruimte en gebruiken het als een manier om nieuwe inzichten te krijgen hoe mensen reageren op de ruimte en de wereld om hen heen. Verwacht een kleurrijke dikke mist met geluiden door de ruimte die je versteld laten staan.

NOIR

NOIR

zondag // 13:30 – 14:30 // Kunstsmederij De wereld staat in de fik, maar geen paniek: NOIR is er om je te verwelkomen in haar safe space. Noem het een soort analoge Black Mirror, wat je op Grasnapolsky gaat meemaken: deze voorstelling van theatercollectief Nineties zit bomvol dystopische acts en muzikale déjà vu’s, en markeert een artistieke zoektocht naar een plek waarop de mens nog ongeprogrammeerd, vrij van angst, vervreemding en drones, en ongeremd zichzelf kan zijn.

48

Line-up


Oberman zaterdag // 01:00 - 03:00 // Plakplaats Sleutellid van de Clone-familie, geestelijk vader van Nous’Klear en vloeiend verbinder van vibes en tracks: Sjoerd Oberman bevindt zich in het epicentrum van waar het gebeurt in de underground elektronische muziek. Met een focus op vloeiende, ruimtelijke wave, electro, house en ambient, en de kracht van melodie en repetitie nooit op de achtergrond, is Oberman een steeds vaker en liever gehoorde DJ op vieringen en festivals met aandacht voor een vooruitstrevend geluid. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Nous'klaer Audio

Opera Alaska zondag // 18:30 – 19:00 // Bolkokers Soms brengt het universum mensen op magische wijze samen: Marien Dorleijn (Moss) en Marzio Scholten (Things I Can’t Control, Galibier) liepen elkaar tegen het lijf in de Ikea. De rasechte muzikanten die ze zijn, twijfelden de twee geen seconde om van deze samenkomst een samenwerking te maken. Opera Alaska: een fris project vol speelse indie, dansbare grooves en vooral dijken van dreampopsongs. Zoals we van deze twee gewend zijn.

Pascal Deweze zondag // 19:45 – 20:15 // Verzendlokaal Het werk van de Antwerpse Pascal Deweze klinkt als een verlaten, Lynchiaans eiland in een gruizige zandstorm, desoriënterend en absurdistisch - zo ook te horen op eerste soloplaat Cult of Yes (2017). Dat de muziek niet aan een genre vast te plakken is, blijkt logisch gezien het extreem diverse, productieve résumé van de Vlaming: niet alleen als muzikant in Gruppo di Pawloski en Novastar, maar ook als bandleider van Sukilove en Metal Molly. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Line-up

49


Pet Deaths

Pet Deaths zaterdag // 16:30 - 17:15 // Kartonbaan Twee dolende creatieve zielen die elkaar ontmoetten in hun nieuwe woonplek Londen. Klinkt al even boheems als wat erna volgt: na eindeloze uitwisselingen van poëzie, filosofische gesprekken en muzikale ideeën ontpoppen de hobbyende romantici zich tot muzikaal duo Pet Deaths, waarvan de muziek al net zo kunstig klinkt als het verhaal dat eraan voorafging. Graeme Martin en Liam Karima creëren een mix van barokpop, indiefolk en shoegaze waarbij genres naadloos versmelten en nummers gaandeweg ontluiken. Live vormt het duo constant een nieuw scala aan muzikanten en instrumenten om zich heen, waardoor Pet Deaths steeds voor verrassingen blijft zorgen. Voor liefhebbers van Radiohead, Other Lives, en alles daartussen.

50

Line-up


Petersburg zondag // 15:45 – 16:15 // Verzendlokaal Petersburg, dat is de naam van de nieuwe band rondom drummer Camiel Muiser. Het heette eerst Petersburg Orderer, een solo project van Camiel. Met het toetreden van Boris de Klerk (ex-Canshaker Pi), Erik van der Paardt (bas) en Jilles van Kleef (gitaar, o.a. Torii en Global Charming) veranderde een en ander en viel het woord Orderer weg. Samen maken ze indierock, waarin lieflijke refreinen plots worden begraven onder lagen reverb en noise

Peuk zondag // 21:00 – 21:30 // Verzendlokaal Het mag hard gaan bij het Vlaamse trio, scheuren zelfs. Nele, Jacques en Dave zijn Peuk. Samen staan ze garant voor nijdige sludge pop die ongepolijst en rauw is. Denk aan een vroege Cat Power die de versterkers van Sonic Youth even mag lenen en ze niet teruggeeft. Ze worden ook wel een van de beste gitaarbands van België genoemd. Achterover leunen is er niet bij, hard graan moeten we! Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Peuk

Line-up

51


Poetic Disasters Club zaterdag // 14:30 – 15:00 // Kartonbaan De Poetic Disasters Club is een initiatief van internationaal dansgezelschap Club Guy & Roni. Het is een broedplaats voor jonge talentvolle makers én voor jonge talentvolle dansers. Ieder jaar wordt er uit de vele aanmeldingen een nieuwe Poetic Disasters Club geformeerd. Zij maken een jaar lang werk onder de vleugels van de dansers en choreografen van Club Guy & Roni. Op Grasnapolsky is The room, welcome te zien. The room, welcome is een hedendaagse dansperformance over het slaapfeestje van een vriendengroep - een squad - dat uitmondt in een bizarre spirituele trip. Een trip die ze alleen kunnen doorstaan door samen sterk te staan. De enorm hoge intensiteit van hedendaagse dans met Afrikaanse invloeden en moderne clubmuziek maakt deze voorstelling een enorm krachtige, bijna rituele ervaring.

Pushin Wood Soundsystem zondag // 22:00 – 00:00 // Bolkokers Al meer dan een decennium lang een succesvol DJ-duo in de warmste contreien van clubmuziek. Wat deed Pushin Wood nog niet? Een pop-up restaurant opzetten, platen uitbrengen, en een Gilles Peterson Havana Culture Award winnen in ieder geval wel. En dan zijn al die succesvolle LOFT-feesten in Groningen en daarbuiten nog niet eens genoemd. Vorig jaar stonden ze nog hier in de fabriek met LOFT, dit jaar vroegen we het duo zelf het festival met één groot feest af te sluiten. Pushin Wood is groovy-groovy, jazzy, funky. Feest!

52

Line-up


Raven Artson

Raven Artson zaterdag // 21:45 - 22:15 // Verzendlokaal Singer-songwriter, multitalent, producer, composer, drummer en ga zo maar door. Het lijstje van Raven Artson is bijna te lang om op te noemen. Je kent hem als drummer en producer van verschillende acts, maar nu gaat hij solo. En hoe. Raven maakt romantische auto-tune met een prachtige stem die altijd centraal staat in zijn muziek. In de Fabriek speelt hij een solo-show die zomaar een uit duizenden kan worden. Line-up

53


Real Derek

Real Derek zaterdag // 15:45 - 16:30 // Verzendlokaal Nerdy, quirky, dorky, en heel lekker. Real Derek, het project van Doortje Hiddema (voormalig LGHTNNG) en Roy van Rosendaal (Figgie) gooit hoge ogen tijdens de Popronde en is een grote belofte voor de toekomst. Ze maken aanstekelijke poptracks vol lo-fi gitaren en mistige sounds die nog dagen in een kamertje in je hoofd blijven zitten.

St. Paul & VJ Switchdoctor zaterdag // 00:00 - 03:00 // Verzendlokaal DJ St. Paul weet wel van wanten met thema’s. Of het nou bingedansen op je favoriete serie-soundtracks, de meest toonaangevende poptracks cureren, of een selectie fijnproevers om hem heen programmeren is. Het Ritme Van De Tijd bracht bij Paul een pamflet omhoog over de eenmaligheid der dingen, naast eindeloze trivia over post-punk en lofzangen over zijn favoriete 54

Line-up


VJ. Samen met Switchdoctor laat St. Paul je tijdens Once In A Lifetime een avond dansen op de prachtige tijdsstructuur die ritme heet. Daarvoor mag je je eigen biologische klok best wel wat uurtjes verzetten.

Susobrino zaterdag // 16:00 - 16:45 // Plakplaats Met exotische bliepjesmuziek doen we de sounds van Susobrino te kort. Beter omschrijven we het als Zuid-Amerikaanse percussiemuziek, met een flinke scheut elektronische clubbeats, gemixt met geluiden van de straat en de natuur. Zijn Boliviaanse roots hoor je in alles terug. Ontspan, dein lekker mee en laat je meevoeren naar een andere wereld. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Susobrino

Line-up

55


Tammo Hesselink zaterdag // 23:00 - 01:00 // Plakplaats Tammo Hesselink verovert de dampende kelder van De School keer op keer weer met door UK garage geïnspireerde, lichtvoetige beats, ritmebreuken en zwevende melodieën. En dan weer door naar het hardere werk. Vanuit het toonaangevende Rotterdamse label Nous’Klaer en de donkere, interessante krochten van de Amsterdamse clubscene reikt het geluid van Tammo steeds verder. Zo ook in Scheemda. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Nous'klaer Audio

Vera Siemons vrijdag // 01:00 - 03:00 // Bolkokers Vera drukt met haar mannen niet op de rode, maar op de oranje en groene knop. Of ze dan ook van roze koeken houden? Tuurlijk! Op festivals als Lowlands, Into The Great Wide Open en natuurlijk ons eigen Grasnapolsky draaide de 3FM-DJ met haar kompanen hele velden richting euforie, sitdowns en climaxes. Indie, hiphop, R&B, house-hitje ertussen: weinig grenzen en veel leuks tijdens de bangergevoelige sets van dit DJ-collectief. Hastala...party!

Vito zondag // 14:15 – 15:00 // Verzendlokaal Wat gebeurt er als de deuren van de kroeg uit Belgica langzaam dichtvallen na de climax van een wilde nacht? Het blijft een mysterie tot we het zelf ooit zullen meemaken, maar de muziek van Vito zal zeker weten de soundtrack vormen voor die momenten waarop de discobal nog draait en de zon alweer traag opkomt. ‘Belgicana’ noemt de 24-jarige frontman Vito Dhaenens het zelf: een melancholische singer-songwriter vibe, groots uitgebouwd tot een rijk rockgeluid. 56

Line-up


EP Man With Feelings is het eerste wapenfeit dat de band direct in de voetsporen van voorgangers dEUS en Admiral Freebee zet, en ook al stilletjes hint naar inspiratiebronnen Kurt Vile en Bob Dylan. Het beste nieuwe uit het zuiden, up north op Grasnapolsky! Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Vito

WadAap zondag // 19:45 – 20:15 // Plakplaats Reflectief, diepzinnig en op het randje van de duisternis: zo laten de beats en bars van Noorderling WadAap zich omschrijven. Tenminste, totdat hij beatmaker Planet Monkey ontmoette. Sindsdien zijn de klanken stukken zonniger - eerste single Licht Van de Zon bevat zelfs een melodie van een draaiorgel. Het eerste joint abum Planeet van de Aap zal een dezer maanden verschijnen, rond de tijd waarop je ook kan genieten van de introspectieve hiphop in de geest van Fakkelbrigade op Grasnapolsky.

Line-up

57


Wasuremono

Wasuremono zaterdag // 18:00 - 18:45 // Kartonbaan Vanuit een schuur in Bradford-On-Avon, Engeland rechtstreeks naar een fabriek in Scheemda, Nederland: Wasuremono. Het wonderlijke oog voor detail van dit Britse viertal komt in alle aspecten naar boven - van de kleurrijke albumhoezen tot de bijzondere potpourri van genres. Indie darlings in vorm en uitvoering, maar zo veel meer dan dat in de kern: net als bij landgenoten The Orielles hoor je in Wasuremono een voorliefde voor dromerige dance, shoegaze, en de Linn drum-funk van Prince terug. Geen wonder dat deze band een van de livebeloften van 2020 ĂŠn een lieveling van BBC Radio 6 is geworden.

WATERBOLK zondag // 13:00 – 13:45 // Verzendlokaal Eva Waterbolk - het Groningse talent met ontroerende verhalen - is terug met een nieuw project. Met WATERBOLK zullen de 58

Line-up


tranen opnieuw vloeien, mengt de kleinkunst zich met pop en absurdisme, en worden shows verrassend weer een verrassend voelbare ode aan het noorden. Aanschouw op Grasnapolsky een van de eerste shows na de release van een nieuwe EP!

White Dress vrijdag // 20:15 - 21:00 // Bolkokers Optredens op de Antwerpse Modeacademie, constant gehuld in bontjassen: zuiderbuur White Dress combineert glam met crooner en laat zich daarbij inspireren door Bryan Ferry, David Bowie en Elton John. Elektronische diva-pop van epische proporties met een grote dramafactor. Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

White Dress

Line-up

59


Willy Organ vrijdag // 23:00 - 23:45 // Bolkokers “Ik wil niet meer leven / met een wekker om half zeven” - zo voelbaar als deze binnenkomer maakt Adele ze niet, hoor. Willy Organ sprong recentelijk uit dezelfde muzikale put als Karel, om vervolgens nooit meer aan ons oog en oor te ontsnappen. Organ is een Vlaming die de tragiek van het leven prachtig om kan zetten in wavey electropop met een gezonde mix van zelfspot en absurdisme. Een soort Borokov Borokov voor Willy’s en Marjetten. Op een goede manier, natuurlijk.

WOOZE

Deze act wordt gepresenteerd in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

60

Line-up


WOOZE zaterdag // 20:15 - 21:30 // Verzendlokaal Het Koreaans/Britse WOOZE maakt eigenlijk het type muziek dat liefhebbers van psych-pop zou kunnen bekoren, maar kleedt die aan in zo’n glanzend, strak jasje dat je de raakvlakken haast niet meer hoort. Robotische, monotone zang die doet denken aan Kraftwerk, DEVO en de Pet Shop Boys is de constante tussen de zoemende, manische riffs, freaksynths en ritmewisselingen. Zo zweef je toch nog meteen weg tussen de gele regenjassen en strakke drums.

WUBBO & BENZ zondag // 20:00 – 22:00 // Bolkokers LIEF & STOER. RAP & ROER. ZWART & WIT. HOUSE & HIT. VEGA & VLEES. BEATS & BASS. BONT & BLAUW. DAG & DAUW. VUUR & VLAM. WILD & TAM. HALF & HEEL. GROEN & GEEL. DIER & MENS. WUBBO & BENZ.

61


Ontdek het programma met... Jelte Heringa, programmeur Grasnapolsky Leo Svirsky Zijn vorig jaar uitgebrachte album 'River without Banks' is een, terecht door Pitchfork bejubeld, meesterwerk. Niet het zoveelste minimalistische, neoklassieke album dat slechts drijft op sfeer en leegte, maar een gelaagde, ingenieus in elkaar gezette plaat, die blijft boeien en meesleept. Gelukje dat deze Russische Amerikaan in Den Haag woont. Op zijn eigen uitdrukkelijk verzoek speelt hij niet aan het begin van de dag, zijn muziek gaat immers over schemer.

Poetic Disasters Club Tekst vervangen door: Nieuwer dan nieuw. Liefkozend afgekort tot PDC. Jonge talentvolle makers en dansers onder de hoede van Club Guy & Roni, spelen voor het eerst hun voorstelling 'The room, welcome'. Een slaapfeestje dat uitmondt in een bizarre spirituele trip. Veel spannender wordt het niet.

Willy Organ Grasnapolsky heeft een eer hoog te houden als het gaat om nieuwe namen uit het Vlaamse. Van Zwangere Guy tot Faces on TV en van Bazart tot Brihang. Dit jaar maar liefst 11 Vlaamse acts, net als vorig jaar in samenwerking met de Brakke Grond. Ik kijk erg uit naar het optreden van Willy Organ. Niet omdat hij lijkt op Billy Corgan, maar omdat hij absurditeit tot kunst verheft en op de uitnodiging voor een optreden reageerde met " liggen de dakpannen stevig vast?".

62

Ontdek het programma met...


la loye Toen boeker Mitchell me de stiekeme soundcloudlink met een album in progress van la loye stuurde, had ik geen concrete verwachtingen. Binnen een paar liedjes wist ik echter zeker dat we dit op Gras wilden horen, want wat een prachtige muziek, emotioneel geladen, zonder een moment in pathos te vervallen. Dat de mooiste indielabels staan te dringen om met la loye te werken is dan ook geen verrassing.

Junodream Een echte ‘band-band’, bestaande uit vijf jeugdvrienden. Klinkt een beetje als Coldplay voordat Chris Martin grootheidswaanzin kreeg. Nog niet eens een hele plaat uit, maar een bak dusdanig goede liedjes die maken dat ik vooraan ga staan, al was het maar zodat ik kan zeggen dat ik erbij was als ze je stadion uitverkopen.

Leo Svirsky

Ontdek het programma met...

63


Cees Martens, programmeur kunst & expedities Grasnapolsky Matthijs Munnink – Hyperplanar Hyperplanar is een verkenning van 3D volumes, verdeeld in 2D lichtvlakken. Met behulp van 360 graden laserprojectoren creëerde Munnink een spannende audiovisuele voorstelling rondom een ‘zwart gat’. Een werk dat middels beeld en geluid je het festival gedruis doet ontvluchten en het ritme in jezelf te horen.

Noortje Haegens - Contemplation Space Contemplation space is een video installatie. Een beleving waarin contemplatie een belangrijke rol speelt. Het ritme van de de tijd wordt zichtbaar in de elementen van de natuur en nodigt je uit om stil te staan. Bewegend beeld wordt ondersteund door een speciale soundscape, gemaakt voor de installatie. Laat je uitnodigen om even het rumoer buiten te sluiten en zoals een ontdekkingsreiziger een verbinding te maken met jezelf.

64

Ontdek het programma met...


Expeditie: Het Ritme van Fabriek de Toekomst Deze expeditie is een absolute must. Vorig jaar namen Frits en Andries, twee veteranen in de kartonindustrie, vele bezoekers mee de fabriek in. Ze lieten alle nissen en hoeken van de fabriek zien en vertelden vele verhalen over hoe het hier vroeger was. Dit jaar nemen ze je opnieuw mee in een vernieuwde versie van hun expeditie. Dansen in de bolkokers en een biertje doen in de machinekamers zal nooit meer hetzelfde zijn.

Expeditie: De Toekomst in perspective Speciaal voor Grasnapolsky neemt Sijas zijn expeditie Perspective mee naar Grasnapolsky. Hij observeert en bevraagt het gebouw en haar geschiedenis. Ben je klaar om Scheemda te verkennen? Ga dan op pad met de audiowandeling van Sijas de Groot en verwonder je over het Oldambt door zijn ogen.

Ontdek het programma met...

65


DaniÍl de Keizer, programmeur en programmamaker in muziek de Brakke Grond Martha Da’ro

Martha Da'ro

Bij sommige artiesten weet je: die zijn geboren voor het podium. Martha is er zo een. Nog maar enkele singles uit en die maakten al veel indruk. Omcirkel haar naam in je programmaboekje!

66

Ontdek het programma met...


IKRAAAN Hoe je IKRAAAN kan omschrijven? Intrigerend. Ze windt zonder veel te doen haar publiek om haar vingers. Over loodzware onderwerpen, met die prachtig zoetgevooisde stem over trappy R&B beats.

Peuk Tijdens het Antwerpse We Are Open Festival stond de zaal propvol. Peuk is rauw, met goeie songs en het gaat hard. Zo’n hele sterke gitaarband zoals je ze wel vaker ziet uit Vlaanderen: zorg dat je er bij bent.

Susobrino Susobrino maakte indruk met zijn EP ‘La Hoja de Eucalipto’ en fascineert daarnaast ook op het podium, waar hij live produceert, instrumenten speelt en zingt. Aanrader!

White Dress White Dress zag ik op PLAY in Muziekodroom. Compleet gehuld in het wit - hoe kan het ook anders - bracht hij glampop uit de jaren ‘80 naar het hier en nu. Die moet naar Grasnapolsky! En zo geschiedde.

Ontdek het programma met...

67


Jordy Dijkshoorn, burgemeester van Grasnapolsky en frontman van De Likt en Het Gezelschap FULCO Fulco ontdekte ik een maandje geleden op YouTube. Wil ik echt graag live zien. Super cool, deed me een beetje aan Lucky Fonz denken. Beats zijn lekker funky en die teksten zitten vol waarheden.

Kay Slice Kay is al best lang een vriend, was fan van ‘m in Brandwerk. Ik heb in die tijd ook nog wel eens een track met ze gemaakt, waar ook een clippie bij is geschoten. Super slecht, maar solo had ik eigenlijk nog nooit iets live van ‘m gezien voor hij laatst bij DWDD stond. Wat een vette band, hij is echt sick gegroeid. Op Gras dus de kans om ‘m voor het eerst echt live te zien.

Modern Nature Heel dik! Ik hou altijd wel van de mix van klassieke instrumenten en synthesizers. Mijn vriend en De Likt collega John van Beek kwam hier mee, ik was gelijk verkocht.

Joya Mooi Ik ben een beetje jaloers op d’r beats, maar ik zou er niet mee kunnen doen wat zij er mee doet. Fucking vette stem, creatieve benadering, super interessant.

68

Ontdek het programma met...


4b2m Ik wilde eigenlijk Jo Goes Hunting tippen, want dat vind ik echt te gek, maar ik mocht maar vijf namen noemen. Toen zag ik dat 4b2m er ook tussen stond. Heb ik voor het eerst gezien op Wildeburg. Fucking vet. Gaat lekker alle kanten op. Dikke grooves, maar ook kei-harde gitaren. Hou ik van.

Joya Mooi

Ontdek het programma met...

69


Afra Rijkhoff en Wilbert van de Kamp, presentatoren Grasnapolsky 2020 Afra Conjunto Papa Upa Funky, upbeat, groovy en toch nog onverwacht. Do I need to say more?

Ciao Lucifer Indiebangers die als belangrijkste factor goede verbinding hebben. Even uit die individuele bubbel en let’s connect.

Real Derek

Conjunto Papa Upa

Nerdy, dorky en ontzettend veel bekijks gehad bij de Popronde. Real Derek kan wel eens de verrassing van Grasnapolsky worden.

70

Ontdek het programma met...


Wilbert Arnold Veeman Zelfs Groningers luisteren te weinig muziek in het Gronings. Als je naar Arnold luistert weet je waarom dat zo jammer is.

WATERBOLK Eva maakt prachtige liedjes over dingen die rot, moeilijk, pijnlijk maar ook wel mooi zijn.

LO-FI LE-VI Ik kwam dit voor het eerst tegen via de website www.twitter.com en heb het sindsdien elke maand minstens ĂŠĂŠn keer geluisterd.

WATERBOLK

Ontdek het programma met...

71


Vera Siemons, radio-DJ bij 3FM en artiest. Goldband Ik begin gelijk met de band met de grootste bek. Want hoe onuitstaanbaar ze ook kunnen lijken, als je hier binnenloopt en live bijstaat op een paar meter afstand dan heb je gewoon geen keuze. Dan moet je je wel overgeven. Ik dacht dat ik nooit echt iets met Haagse relschoppers had, totdat ik Goldband ontmoette. ‘Witte Was’ was echt mijn festival-anthem van afgelopen jaar. Ik heb het met heel veel liefde op Lowlands gedraaid als afsluiter, dat was echt een hoogtepunt.

Jo Goes Hunting Als er een plaat is van een Nederlandse artiest die ik de afgelopen tijd grijs heb gedraaid, dan is het de nieuwe plaat van Jo Goes Hunting wel. Ik vind hem echt een waanzinnige drummer. Ik snap niet hoe je zo goed kan drummen en tegelijkertijd überhaupt kan zingen, dat vind ik al knap. Maar de liedjes die hij componeert en live zo strak uitvoert vind ik echt waanzinnig. Dit is een no-brainer, als je van muziek houdt, dan ga je hierheen.

IKRAAAN Als je me een beetje kent, dan weet je dat ik heel erg van België houd. Er zijn veel goede Belgische afgevaardigden op Grasnapolsky, dus het is moeilijk kiezen. Maar ik geloof heel erg in IKRAAAN omdat ze heel veel talent heeft en aan het begin van een supermooie carrière staat. Dit is zo’n eentje waarvan je later kunt zeggen dat je haar live hebt gezien nog helemaal in het begin. Ze is een goed voorbeeld van de interessante Belgische hip-hop scene, die je zeker moet zien.

72

Ontdek het programma met...


Brad Stank Een van mijn favorieten van Gras was ooit Her’s en als je daarbij was dan moet je hier ook bij zijn. Ik heb dit ontdekt door de Grasnapolsky-playlist en ik ben heel erg benieuwd hoe dit live gaat klinken. Ik denk dat dit heel goed in mijn straatje past van fijne lo-fi producties die heel warm zijn en een fijne melodie hebben. Dat DIY-gevoel vind ik ook te gek. Ik hou heel erg van dit genre dus ik heb heel veel zin dit live te zien!

Froukje Mijn vijfde tip is natuurlijk Froukje. Ze wordt veel gedraaid bij 3FM en is de sensatie waar je niet meer omheen kunt. Heel erg knap vind ik dat, vanuit het ogenschijnlijk niets, zoals veel mensen zouden zeggen, in een keer zo het internet bombarderen en alle ogen op je vestigen met een goede boodschap. Ze heeft bij 3FM in de live-box gestaan en toen dacht ik: ‘Hey, wat vet!’. Ik ben nog nieuwsgieriger hoe zij op een festival de set gaat vullen en dat bedoel ik alleen maar positief. Ik ben hier heel erg enthousiast over, ze is een jong, fris iemand, met een goede boodschap en een fijne vibe. Ik gun haar de wereld.

Ontdek het programma met...

73


Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond x Grasnapolsky Net als afgelopen editie slaan we de handen ineen met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en breiden de samenwerking uit om opnieuw mooie Vlaamse acts neer te zetten. Op Grasnapolsky staan elk jaar een flink aantal Vlaamse artiesten. Omdat de Toekomst nog 170 kilometer verder van Vlaanderen verwijderd is dan we al waren op Kootwijk, startten we in 2019 de samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. We bundelen de krachten om ook dit jaar weer een flinke lijst Vlaamse artiesten te kunnen programmeren. De acts die we samen presenteren zijn Fornet, FULCO, Chibi Ichigo, IKRAAAN, Martha Da'ro, Pascal Deweze, Peuk, Susobrino, Vito, White Dress, Willy Organ en Black Mamba.

Meer over Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond De Brakke Grond is sinds 1981 dÊ expert in Nederland voor actuele innovatieve Vlaamse podiumkunsten, beeldende kunst en muziek. Als podium en netwerkorganisatie initieert en realiseert de Brakke Grond programma’s en samenwerkingen in het gebouw aan de Nes in Amsterdam en op andere locaties in Nederland. Vlaamse kunstenaars die grensverleggend bezig zijn, ondersteunt de Brakke Grond bij het opbouwen van een duurzame praktijk in Nederland. Bekijk het programma van de Brakke Grond op brakkegrond.nl

74


On Track Agency x Grasnapolsky Voor het vijfde (!) jaar op rij slaan we de handen ineen met het Rotterdamse On Track Agency. De vriendschap met het managementbureau/deboomlangeImmanuelSpoor/ evenementenorganisatie rondom onder meer De Likt en Het Gezelschap, begon in 2016 en 2017 met legendarische optredens en afters. Om te zorgen dat het jaar daarna veel meer Grassers bij de inmiddels beruchte feestjes konden zijn, werd in 2018 de dome op Landal tot On Track domein omgetoverd. Vorig jaar wisten ze de (vloer van de) hakselaar te slopen, dus tijdens ons lustrum vonden we een flinke upgrade naar de betonnen vloer van het Verzendlokaal wel op zijn plaats. Wil je je Grasnapolsky weekend legendarisch aftrappen? Doe dit dan met Alberta Balsam, David Vunk, Froukje, Het Gezelschap, Jo Goes Hunting en Kay Slice - allemaal Rotterdamse parels. Nee echt, ga ervoor; je weet immers niet in welke staat je de ruimte de rest van de dagen aantreft. Dit programma is powered by Popunie Live.

75


Podcast Groninger Grond Ben je onderweg van of naar Grasnapolsky en wil je meer weten over waar je naartoe gaat of vandaan komt? Luister dan naar de podcastserie Groninger Grond. In deze serie zoeken Anne Jan Toonstra en Karlijn Benthem naar wat de Groninger grond zo bijzonder, grillig en vruchtbaar maakt. Wat doet het ritme van de tijd met dit gebied waar op geleefd en uit gegeten wordt? Wie woont er? En hoe kijken ze naar hun eigen streek, leven, verleden en toekomst? Anne Jan groeide op in Zuid-Oost Groningen, is cabaretier, presentator en muzikant en woont in Groningen Stad. Karlijn verhuist als theatermaker met drie kinderen vanuit de Randstad op zoek naar rust, ruimte. Ze komen daardoor naast elkaar te wonen in een knusse straat aan het Noorderplantsoen. Als ‘streekproduct’ kijkt Anne Jan met een andere blik naar Groningen dan Karlijn. Samen gaan deze stadse buren op zoek naar de verhalen over de grond waarop ze leven. Wat betekent deze grond voor je? En wat betekenen de inwoners op hun beurt voor de grond? In deze serie bezoeken ze samen verschillende plekken in Groningen waar de geschiedenis zichtbaar is en ondertussen de toekomst hongerig ligt te wachten. Tijdens hun reis ontmoeten ze veel verschillende mensen met nóg meer verschillende verhalen.

76

Podcast


Met Gert Noordhoff spreken ze over de graanrepubliek, met Mariska Berrevoets en Gerrit Blaauw over voormalig strokartonfabriek De Toekomst en met Matthy Bijleveld over hoe het is om dominee te zijn van het Klooster in Ter Apel. Samen buigen ze zich over vragen rondom tijd, identiteit en de betekenis van afkomst en bestemming. Groninger Grond, een podcastserie over een gebied dat je misschien denkt te kennen maar waarvan je de verhalen nog nooit echt hebt gehoord. Te luisteren via Spotify, Itunes en Soundcloud. Deze podcast is gemaakt in samenwerking met Marketing Groningen.

Podcast

77


Kunst & Expeditie programma

78

Kunst- en expeditieprogramma


2020. Het blijft gek om te lezen, alsof we echt in de toekomst staan. Het pad dat we nu bewandelen hebben we samen gelegd. Nu is het de bedoeling dat we het helemaal af gaan, of toch stiekem een omweg nemen... Het kunst- en expeditieprogramma van Grasnapolsky 2020 richt zich op het Ritme van de Tijd, de toekomst, het soms langzaam en vaak snel voorbij tikken van de tijd, het vastzitten en losbreken uit een sleur en het moment van op pauze drukken en je omgeving in je opnemen. Want wat zegt het ritme waar we ons in bevinden over onszelf? En wat kunnen we leren van nieuwe patronen om ons heen, van de ander en van de nieuwe generaties? Laat je ontregelen door LCD van Jildert Viet in het Ketelhuis, waar machinale sequences de overhand nemen. Staar je zorgen weg bij Fluxit in het holst van de nacht of vorm je realiteit om door je af te zonderen in het zwarte gat van Hyperplanar van Mathijs Munnink. Ook onze gidsen staan voor je klaar en laten je letterlijk de wereld van strokarton instappen, het ommeland met nieuwe ogen bekijken en de kracht van het platteland ervaren. Ja, 2020 staat vol met nieuwe mogelijkheden en kansen. Om goed te begrijpen waar we heen gaan is Fabriek de Toekomst opnieuw onze springplank, startpunt en finishlijn van een nieuw ritme waar we niet alleen op dansen maar ook naar kijken, ervaren en beleven. Cees Martens, programmeur kunst & expeditie

Kunst- en expeditieprogramma

79


Plattegrond kunst

Food

Toiletten

HOOFDINGANG

GrasnaFliersky kas bar & munten

Lockers

EHBO

Kartonbaan

Plakplaats Balie

Podium

Podium

Ingang verzendlokaal

Verzendlokaal

Afdruk/Blauwdruk

80

Fabriek de Toekomst

Paklokaal


Fluxit Expeditie Wildpark de Toekomst Expeditie verzamelpunt buiten

s

Expeditie verzamelpunt binnen

Bellen met de Toukomst

Hyperplanar

Kunstbalie

Hakselaar

Kunstsmederij

Bolkokers

Meander

Ketelhuis

LCD Dynamo ruimte

Transmissie ruimte

Contemplation Space Fabriek De Toekomst

FESTIVAL ENTREE

Proeflokaal de Machinekamer


Kunst Jildert Viet - LCD (2020) Jildert Viet is een audiovisueel kunstenaar uit Utrecht. Generatieve systemen en abstracte geometrische structuren liggen ten grondslag aan zijn werk. Hij maakt gebruik van code om limieten te stellen en maximale controle te verkrijgen over machines. Zijn werk manifesteert zich in video, live performances en installaties. Voor Grasnapolsky 2020 maakt Viet een nieuw werk genaamd LCD. Hierin staat – zoals de naam al doet vermoeden – het lcd-scherm centraal: een inmiddels goedkoop stuk techniek. De dalende kosten van voormalig geavanceerde hardware laten zien hoe snel techniek ontwikkelt, en hoe de consument omgaat met deze technische vooruitgang. De strokartonfabriek is inmiddels ook ingewisseld voor efficiëntere productie elders. Door nieuwe technieken toe te passen op oude lcd's, worden deze weer relevant. Net als de Fabriek De Toekomst nu, als locatie voor Grasnapolsky. 82

Kunst- en expeditieprogramma


Jimi Kleinbruinink - Meander (2020) Welke ingreep Jimi ook met zijn werk maakt, het ruimtelijk effect is nooit massief of statisch. Hoewel hij naast driedimensionale installaties ook vaste sculpturen maakt, wekken deze bovenal de indruk gewichtloos te zijn. Als sterren en planeten in een oneindig universum van gips, hout, bouwmaterialen en gevonden voorwerpen. Tegelijkertijd verhouden Jimi’s kleurige assemblages zich ontegenzeggelijk tot onze eigen fysieke aanwezigheid, doordat het direct in de wereld staat en zich daartoe verhoudt. Ga je er omheen, overheen of onderdoor? En waar houdt het werk en de ruimte eromheen eigenlijk op? Het antwoord ligt ergens verscholen tussen massa en licht, banaliteit en sierlijkheid, atoom en heelal. Ervaar de invloed van de fabriek op de massa en kijk hoe Kleinbruinink haast een versplinterd ritme heeft weten te vangen in zijn werk. Dit werk wordt gepresenteerd in samenwerking met CLASH, het onbevreesde festival voor kunst, muziek en wetenschap in de binnenstad van Groningen. CLASH onderzoekt conventies van festivals, feesten en exposities. Dat doen ze door eigentijdse kunst en muziek op een vernieuwende manier bij elkaar te brengen. Het CLASH Festival vindt plaats op 11 & 12 april in Groningen.

Kunst- en expeditieprogramma

83


Louwe Noordhoff - Afdruk/Blauwdruk (2020) In de sculpturen en installaties die Noordhoff maakt, gaat het over hoe we als mens fysiek bestaan. De materie om ons heen en ons lichaam bestaan uit dezelfde bouwstenen en deeltjes. Door een vergrote aandacht voor de stoffelijkheid van het lichaam en de dingen om ons heen te creĂŤren maakt Noordhoff die deeltjes en bouwstenen voelbaar. Voor Grasnapolsky 2020 maakt Noordhoff een installatie geĂŻnspireerd op het verval en herstel van de Toekomst. Een groot trillend plafond hangt in de ruimte, het gruis wat door het plafond heen regent vormt op de grond een nieuwe fundering. De echo van het verleden klinkt en laat je een blik in de geschiedenis werpen.

84

Kunst- en expeditieprogramma


Vendel & De Wolf - Fluxit (2019) Kunstenaars Paul Vendel en Sandra de Wolf ontmoette elkaar tijdens hun studie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en werken sindsdien samen. Vrijwel altijd werkt het duo aan locatiespecifieke werken. Ze gaan op in de locatie of zitten er zelfs, al dan niet tijdelijk, fysiek aan vast. Samen presenteren zij op Grasnapolsky 2020 Fluxit: een vuur om feest bij te vieren, als aankondiging van een nieuwe periode of om alle boze geesten te verjagen. In zo’n vuur wordt symbolisch het verleden verbrand en achter ons gelaten. Hier vinden we een ritme in terug, in onszelf als mens en in de tijd die verstrijkt waarbij we dingen achterlaten en uitkijken naar een nieuwe tijd.

Kunst- en expeditieprogramma

85


Matthijs Munnink - Hyperplanar (2017) Hyperplanar is een creatie van Matthijs Munnink. Als kunstenaar ontwikkelt hij nieuwe technologieën waarmee nieuwe sensorische ervaringen gecreëerd worden. Meestal werkt hij met licht en zijn installaties variëren van hallucinerende en flikkerende landschappen tot serene en oneindige kleurvariaties, holografische vormen en zingende micro-organismen. Hyperplanar is een verkenning van 3D volumes, verdeeld in 2D lichtvlakken. Met behulp van 360 graden laserprojectoren creëert Munnink een spannende audiovisuele voorstelling rondom een ‘zwart gat’. Laat je verleiden om een stap te wagen in het onbekende en laat je meesleuren in een intense en ritmische kleurenexplosie. Hyperplanar wordt gepresenteerd in samenwerking met het Amsterdamse FIBER Festival, dat nu voor de derde keer betrokken is bij Grasnapolsky. FIBER is gespecialiseerd in de presentatie van vernieuwende producties op het snijvlak van audiovisuele performances, digitale cultuur en elektronische muziek. FIBER Festival vindt plaats op 13 – 17 mei in Amsterdam.

86

Kunst- en expeditieprogramma


Noortje Haegens - Contemplation Space (2020) Noortje Haegens neemt de wandeling als uitgangspunt voor haar werk. Het gaat haar niet zo zeer om de actie maar om de functie van het wandelen. “In onze rusteloze tijd waarin het hele leven versneld is, lijkt voortbeweging te voet bijna een anachronisme te worden. Tijdens het lopen ondervind ik een vertraging van mijn waarneming, waarbij ik terugga naar de kracht van de stilte.� Contemplation Space is een video installatie, een beleving waarin contemplatie een belangrijke rol speelt. Het ritme van de tijd wordt zichtbaar in de elementen van de natuur, nodigt de bezoeker uit om stil te staan bij kleine en grotere introspecties. Bewegend beeld wordt ondersteund door een soundscape, speciaal gemaakt voor de installatie. Laat je uitnodigen om rumoer buiten te sluiten en als een ontdekkingsreiziger een verbinding te maken met je eigen binnenwereld.


Expedities Tickets expeditie Om aan de expedities te kunnen deelnemen, heb je een ticket nodig. Indien je deze tickets online hebt gereserveerd, dien je ze uiterlijk een half uur voor aanvang van de expeditie bij de Kunstbalie op te halen. Heb je geen tickets gereserveerd, wees dan niet getreurd! Voor iedere activiteit zijn er namelijk een aantal tickets achtergehouden. Deze kunnen worden opgehaald bij de Kunstbalie (maximaal twee per persoon). Hierbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ook de gereserveerde tickets die niet (op tijd) zijn verzilverd, komen een half uur voor aanvang van de desbetreffende expeditie weer vrij. Blijf het dus vooral proberen, want wie weet heb je geluk. Let op: er zijn twee verzamelpunten, binnen en buiten. Kijk bij de expeditie naar keuze in dit boekje waar het verzamelpunt is.

88

Kunst- en expeditieprogramma


Expeditie: De Toekomst in perspective Afgelopen jaar ontwikkelde theatermaker Sijas de Groot een audio-tool genaamd Perspective. Met deze tool vertelde hij een verhaal over de herbestemming van de der Aa Kerk in Groningen. Hij nam zijn publiek mee op een wandeling door en om het gebouw. Zij hoorden een mix van verhalen, muziek en omgevingsgeluiden via een koptelefoon. Speciaal voor Grasnapolsky neemt Sijas Perspective mee naar strokartonfabriek de Toekomst in Scheemda. Hij observeert en bevraagt het gebouw en haar geschiedenis. Op basis van de verzamelde verhalen en bevindingen wordt in een performatieve audiowandeling gereflecteerd op het verleden, het heden en de toekomst van De Toekomst. Wanneer: zaterdag en zondag om 14:30 & 16:30 Duur: 60 – 75 minuten Je wordt opgehaald bij het verzamelpunt binnen Kunst- en expeditieprogramma

89


Expeditie: Tour de Boer Grasnapolsky werkt lokaal, dat zie je ook in het eten en drinken dat wordt aangeboden. Wederom is Tour de Boer van de partij en ga je langs bij de boer of jeneverstokerij waar je ziet hoe de streekproducten worden gemaakt, bewerkt en verkocht. Laat je verleiden door de specialiteiten die het festival presenteert in Proeflokaal de Machinekamer en ga vervolgens de hort op om de bron te ontdekken. Wanneer: Zaterdag om 15:15 en zondag om 15:00 Duur: 60 minuten Kosten: 3 munten per persoon Je wordt opgehaald bij het verzamelpunt buiten

90

Kunst- en expeditieprogramma


Expeditie: het ritme van Fabriek De Toekomst Afgelopen editie was de populairste expeditie De Hoogtijdagen van de Toekomst. Frits en Andries, twee veteranen in de kartonindustrie, lieten bezoekers alle nissen en hoeken van de fabriek lieten zien. Opnieuw vertellen zij in geuren en kleuren over fabrieksprocessen, arbeidsomstandigheden en de eigenschappen van het unieke strokarton. Het Ritme van Fabriek de Toekomst is de 2020 variant van deze expeditie. Zet de koptelefoon op en ga op pad! Wanneer: zaterdag om 13:30, 15:00 & 16:30 en zondag om 14:00 & 15:30 Duur: 60 minuten Je wordt opgehaald bij het verzamelpunt binnen

Expeditie: Landgoed Ennemaborg Tijdens deze expeditie leer je alles over de ontwikkelingen die het Groninger land heeft doorgemaakt. Wat voor invloed hebben de opkomst en teloorgang van de herenboeren gehad op het land, de stroken cultuurgrond en de waterwegen. Welke invloeden zie je nog steeds terug? Ook kijken we terug om te zien hoe het ooit was ĂŠn kijken we vooruit: hoe zal het in De Toekomst zijn? Deze expeditie is een samenwerking met Groninger Landschap. Groninger Landschap beschermt, beheert en behoudt Groningse schatten op het gebied van natuur, landschap en cultuurhistorie.

Wanneer: zaterdag 13:30 en 15:00 en zondag 13:00 en 15:00 Duur: 60 minuten Je wordt opgehaald bij het verzamelpunt buiten Kunst- en expeditieprogramma

91


Expeditie: Langs de vloedlijn van verdronken dorpen en oude kerken Scheemda werd in 1509 tijdens de Cosmas- en Damianusvloed verzwolgen door het water van rivier de Eems en de Dollard. In de zoektocht naar een nieuw thuis voor de Scheemter is het dorp anderhalve kilometer verplaatst, naar een hoger gelegen gebied. Dit vormt het uitgangspunt voor deze expeditie, waarbij we je meenemen in het verhaal van de verdronken dorpen. Gids Inge Dekker van Cultuurhistorisch Centrum Oldambt neemt je mee langs de vroegere grens van land en water, naar de kerk van Midwolda. We zetten de reis voort langs het Oldambtmeer en de kerk van Oostwold. Op het land waar 500 jaar geleden de golven beukten groeit nu ieder jaar weer het goudgele graan. We reizen terug in de tijd naar ol' kerke', de plek in het land waar de majestueuze oude kerk van Midwolda met zijn vier torens lange tijd de horizon bepaalde. Deze expeditie is een samenwerking met Groninger Landschap. Groninger Landschap beschermt, beheert en behoudt Groningse schatten op het gebied van natuur, landschap en cultuurhistorie.

Wanneer: zaterdag 13:15 en zondag 12:45 Duur: 60 tot 90 minuten Je wordt opgehaald bij het verzamelpunt buiten

92

Kunst- en expeditieprogramma


Expeditie: Klokkengieterijmuseum Als er een plek rondom de fabriek is waar je letterlijk het tikken van de tijd kunt horen, is dat in het Klokkengieterijmuseum. Sinds 1795 werden hier door de familie van Bergen luidklokken gegoten voor een groot aantal Nederlandse kerken. In hun voormalige fabriekspand is nu een museum gevestigd, waar je in deze eeuwenoude ambacht kunt duiken. Het Klokkengieterijmuseum wordt al ruim 30 jaar gerund door enthousiaste vrijwilligers en tijdens deze expeditie neemt ĂŠĂŠn van hen je mee langs ingenieuze uurwerken, valse klokken, een klokkenstoel en de gietkuil. Wanneer: zaterdag om 14:45 Duur: 60 minuten Je wordt opgehaald bij het verzamelpunt buiten

Kunst- en expeditieprogramma

93


Expeditie: Sterke verhalen in het Koetshuis Kruip om het vuur en geniet van sterke verhalen en Groningse sagen onder het genot van heerlijke glĂźhwein en Groningse koeken. Op steenworp afstand van de imposante Ennemaborg staat het gemoedelijk koetshuis, mĂŠt een ronde haard. Geniet van de warmte van de vlammen en herwin je energie voor een nieuwe Gras-dag! Wanneer: zaterdag om 14:45 Duur: 60 minuten Je wordt opgehaald bij het verzamelpunt buiten

94

Kunst- en expeditieprogramma


MEER FESTIVALS IN GRONINGEN 2020 Clash XXL – april Fearless festival for art, music, science Stadspark Live – juni Met o.m. Iggy Pop, Kensington en The Script Festival Hongerige Wolf – juli Broedplaats voor onontdekt talent Paradigm Festival – augustus Elektronisch. House. Techno. Kunst. Noorderzon – augustus Internationaal kunstenfestival Groninger Museumnacht – september Nachtelijk museumbezoek vol verrassingen

Kunst- en expeditieprogramma

95


Expeditie: Wildpark De Toekomst Bram Esser, Alexander Weeber i.s.m. Platform GRAS Met trots verwelkomt het Nieuw Antropologisch Instituut Nederland (NAIN) je in Wildpark De Toekomst. Wat ooit bekend stond als een wingewest, is vandaag de dag tot onbewoonbaar gebied verklaard. Alleen zij die wij De Vrije Mensen zijn gaan noemen, hebben hier weer een bestaan weten op te bouwen. Het NAIN biedt een breed scala aan retraite-reizen en expedities aan. Hier leer je je opnieuw tot de natuur te verhouden. Treed binnen in ons bezoekerscentrum en verrijk jezelf met kennis over het park en de mensen die er wonen. Uit respect voor De Vrije Mensen is ĂŠn blijft het wildpark een zone zonder internet. Het is alleen toegestaan het gebied met een van onze ervaren gidsen te betreden, met achterlating van uw mobiele apparatuur. Alleen implantaten zien wij vooralsnog door de vingers. Installatie Wildpark De Toekomst is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Wanneer: doorlopend Locatie: zie plattegrond op pagina 82-83

96

Kunst- en expeditieprogramma


Expeditie: Boerderij Hermans Dijkstra Op de zondag van Grasnapolsky nemen we je mee naar de meest welvarende tijd uit de Oldambtster landbouw. Ga je mee op pad naar de boerderij van Hermans Dijkstra? De boerderij dateert uit de periode 1858-1877 en geeft je een beeld van deze bloeiende tijd. Aan het bijzondere woonhuis is te zien dat we te maken hebben met een zeer vermogende familie die bovendien oog had voor fraaie architectuur. Elementen uit de 19e eeuw werden rond 1905 vermengd met de toen opkomende Art Nouveau. De boerderij van Hermans Dijkstra bestaat uit een voorhuis met aangebouwde schuur, en staat bekend als het Oldambtster type. Hier zie je hoe ooit het oude ritme traag en gestaag tikte, en langzaam tot stilstand kwam. Wanneer: zondag 13:00 uur Duur: 60 minuten Je wordt opgehaald bij het verzamelpunt buiten

Kunst- en expeditieprogramma

97


Academie Minverva X Grasnapolsky Uniek dit jaar binnen het kunst- en expeditieprogramma is de koppeling die Grasnapolsky heeft gemaakt tussen de gidsen Frits & Andries van Expeditie Het ritme van fabriek De Toekomst en een vijftal studenten van Academie Minerva. De Groningse studenten Time Based Design en Illustration & Animation Design hebben unieke details van het verhaal van de gidsen nieuw leven ingeblazen met eigenzinnige ontwerpen en mini-installaties. Laat je verrassen door de nieuwe generatie! De deelnemende studenten zijn: Nadejda Trifonova, Anna Fleuri, Nuno Bakker, Tessa Hesseling en Sterre Hurkens.

98

Kunst- en expeditieprogramma


De Staat Oh Sees • Kevin Morby Eefje de Visser • Temples Zwangere Guy • Sports Team Cate Le Bon Psychedelic Porn Crumpets Ares • DOOL • Gotu Jim Tim Knol & Blue Grass Boogiemen Onipa • Penelope Isles Sylvie Kreusch

TIC KETS OP W

TT V.N L

Kunst- en expeditieprogramma

99


De Kunstsmederij Stap binnen in de Kunstsmederij, een gloednieuwe ruimte waar vroeger de knopenvangers het verse stropulp gladstreken. Op dit podium is de ruimte voor de kracht van het woord, het gesprek en de kunsten. Kom langs en ervaar intieme voordrachten van woordkunstenaars, stel vragen aan kunstenaars die hun werk tijdens Grasnapolsky exposeren en leer meer over de geschiedenis en toekomst van de fabriek, Scheemda en het Oldambt. Schuif aan bij het college Groningse geschiedenis voor Dummies, ervaar wat het platteland eigenlijk zo aantrekkelijk maakt en denk mee over hoe wij als mensen samen de toekomst maken. Geen zin om stil te luisteren? Stroop dan je mouwen op en duik in de kartonknutsels en creĂŤer je eigen droommachine, fabriceer ongerepte ritmes en smeed je eigen bijdrage aan het festival! Je hebt drie dagen om te oefenen want op zondag gaan we los met het kartonfeest, lege handen zijn een no-go! Het duo Papegaaiduikers, Anne Jan en Jelte, host het podium. Je kent ze van het radioprogramma Glasnost of hun talkshow op Noorderzon. Met humor en relativeringsvermogen, maar altijd respectvol en goed geĂŻnformeerd, staan de Papegaaiduikers garant voor goede gesprekken, discussies en verdieping. In de Kunstsmederij vind je ook de Kunstbalie waar je tickets haalt voor de expedities en hier stel je al je vragen over het hele kunst- en expeditieprogramma.

100

Programma De Kunstsmederij


Programma in de Kunstsmederij Zaterdag 7 maart Groninger Geschiedenis voor Dummies 13:30 - 14:00 De Papegaaiduikers gaan in gesprek met Anja Reenders van De Verhalen van Groningen. Als gastvrouw neemt Anja ons in recordtempo mee langs de geschiedenis van Groningen. Wie maakte de grootste eierbal ter wereld? Wat is het verschil tussen een wierde en een terp? Was Groningen fout in de Tachtigjarige oorlog? Kom langs en weet het!

Papegaaiduikers in gesprek met: Geert Lameris en kunstenaar Jildert Viet 14:15 - 14:35 Geert Lameris staat aan de wieg van het platform De Mensen van de Strokarton, een kennisbron vol informatie over de strokartonindustrie dat hij voor, door en met familie, vrienden en andere betrokkenen van de baksteenrode fabrieken heeft opgericht. Ook schuift beeldend kunstenaar Jildert Viet aan, de maker van het werk LCD (2020). Twee ritmes die botsen, een gesprek over wat ooit was en wat kan komen.

Programma De Kunstsmederij

101


Woorden Worden Zinnen 15:30 - 16:00 / 16:45 - 17:15 / 19:30 - 20:00 Woorden Worden Zinnen (WWZ) is een laagdrempelig platform en podiumprogramma voor woordkunst in de breedste zin van het woord. Initiatiefnemers Wesley Loos en Elten Kiene staan bekend als bruggenbouwers en proberen iedere editie een zo breed mogelijk en inclusief programma neer te zetten. Tijdens Grasnapolsky slaan we de handen ineen.

De Linkse Mannen Lossen het Op 18:15 - 19:00 In 'De Linkse Mannen Lossen Het Op' komen Groningers Wilbert van de Kamp en Bram Douwes, in 45 minuten, tot een oplossing op wereldschaal van een lokaal probleem. HET KLAKKELOZE KAPITALISME Als je het aan de Linkse Mannen vraagt, dan is het kapitalisme hĂŠt probleem van deze tijd. Stijgende huren, belastingontwijkende boomers en die VERSCHRIKKELIJKE grote bedrijven. Maar het communisme heeft zo ook haar schaduwkanten (94 miljoen doden, wikipedia.com). Hoe komen we tot een nieuw -isme, en hoe maken we het kapitalisme minder klakkeloos? Bram en Wilbert gaan in gesprek met communist en kapitalist, en dat mag u allemaal meemaken.

102

Programma De Kunstsmederij


Zondag 8 maart NOIR 13:30 - 14:30 De wereld staat in de fik, maar geen paniek: NOIR is er om je te verwelkomen in haar safe space. Noem het een soort analoge Black Mirror, wat je op Grasnapolsky gaat meemaken: deze voorstelling van theatercollectief Nineties zit bomvol dystopische acts, muzikale déjà vu’s, en markeert een artistieke zoektocht naar een plek waarop de mens nog ongeprogrammeerd, vrij van angst, vervreemding en drones, en ongeremd zichzelf kan zijn.

Papegaaiduikers in gesprek met: het Nieuw Antropologisch Instituut Nederland (NAIN) en kunstenaar Louwe Noordhoff 15:00 - 15:25 Speciaal voor Grasnapolsky creëert het NAIN toegang tot Wildpark De Toekomst (zie pagina 98 > Expeditie Wildpark de Toekomst). Bram Esser en Alexander Weeber laten met dit project slechts het topje van de ijsberg zien van de veranderingen die nodig zijn om het Nederland zoals we het kennen klaar te maken voor de toekomst. De Papegaaiduikers wagen een sprong in het diepe en pluizen het ritme uit dat Esser en Weeber hebben blootgelegd. Kunstenaar Louwe Noordhoff, maker van Afdruk/ Blauwdruk (2020) schuift ook aan. Hij vangt met zijn werk juist de geschiedenis die niet verloren mag gaan.

Programma De Kunstsmederij

103


Gronings Goud 16:30 - 17:00 / 19:00 - 19:30 Generaties dichters hebben zich laten inspireren door het lege Groninger land, door de oude fabrieken en de lijnrechte kanalen, de kerken en de borgen. In Gronings Goud presenteert Grasnapolsky vijf Groningse dichters die de provincie middels hun poezie beschrijven.

Papegaaiduikers in gesprek met: Frits Mulder, Liske Steenbergen en kunstenaar Jimi Kleinbruinink 17:45 - 18:05 We kennen Frits Mulder als bevlogen expeditieleider van Het ritme van Fabriek de Toekomst. In het dagelijkse leven is hij werkzaam bij Solidus Solutions, partner van Grasnapolsky, en samen zijn zij het brein achter een bijzondere recycle actie (zie volgende pagina). Gras’ eigen sustainability manager Liske Steenbergen blikt met Frits terug en vooruit op de mogelijkheden van duurzaam materiaalgebruik op festivals. Jimi Kleinbruinink, maker van Meander (2020), weet als geen ander wat hergebruik kan opleveren en bekijkt dit alles vanuit creatief perspectief.

104

Programma De Kunstsmederij


Doorlopende activiteiten Kunstsmederij KartonKnutsels Stroop je mouwen op en duik in de kartonknutsels. CreĂŤer je eigen droommachine, fabriceer ongerepte ritmes en smeed je eigen bijdrage aan het festival! Je hebt drie dagen om te oefenen want op zondag gaan we los met het kartonfeest, lege handen zijn een no-go!

De Toekomst van oud festivalpapier De stoelen in de Kunstsmederij zijn gemaakt van gerecycled oud promomateriaal! Festivals, poppodia en andere organisaties binnen de muziekindustrie produceren veel drukwerk en daarmee veel restmateriaal. Om het publiek en andere festivals en podia bewust te maken van de grote hoeveelheid posters, flyers en programmaboekjes die vaak overblijft na een festival en de impact die de ontwikkeling van dat drukwerk heeft, hebben we Doorlopende activiteiten Kunstsmederij

105


in samenwerking met karton- en verpakkingsproducent Solidus Solutions het project ‘De Toekomst van oud festivalpapier’ opgezet. De stoelen waar je in deze ruimte op zit zijn gemaakt van oud promomateriaal van o.a. Grasnapolsky, 013 Tilburg, Club Guy & Roni, ESNS, Friendly Fire, Grand Theatre, ITGWO, Mojo Concerts, Noorderzon, OOST, Oosterpoort, Podium de Flux, Popronde, Simplon, Tweetakt, Volle Zalen en WOO HAH! Zitten voelde nog nooit zo verantwoord! Zondag 17:45 schuift Frits Mulder, expeditieleider én werknemer bij Solidus Solutions aan tafel bij de papegaaiduikers in de kunstsmederij.

De Dato DUO - Vind je eigen ritme! De Dato DUO bespeel je samen, met iemand die je kent of een toevallige voorbijganger. Ontdek binnen enkele seconden hoe leuk het is om samen elektronische muziek te maken!

106


Expositie Mensen van de strokarton De Toekomst ademt geschiedenis met haar doorgeroeste bolkokers en ruime hallen waar ooit tientallen arbeiders stonden te zwoegen. Kom langs in de Kunstsmederij en zie hoe de fabriek ooit bedoeld was; vol met machines, trotse arbeiders en boeren en een onverslaanbare drijfveer om in Oost-Groningen de beste strokarton van de wereld te produceren. De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met De mensen van de strokarton. Meer informatie: www.demensenvandestrokarton.nl

107


Literatuur x de Kunstsmederij Zaterdag 7 maart - Woorden Worden Zinnen De Kunstsmederij – 15:30 – 16:00 uur / 16:45 – 17:15 uur / 19:30 – 20:00 uur Woorden Worden Zinnen (WWZ) is een laagdrempelig platform en podiumprogramma voor woordkunst in de breedste zin van het woord. Initiatiefnemers Wesley Loos en Elten Kiene staan bekend als bruggenbouwers en proberen iedere editie een zo breed mogelijk en inclusief programma neer te zetten. Voor de editie tijdens Grasnapolsky slaan we de handen ineen. Daar waar woorden zinnen worden, wordt er geluisterd naar: Siham Amghar (1995) schrijft voornamelijk gedichten en korte poëtische verhalen. Dit jaar neemt zij deel aan het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds, waarbinnen zij werkt aan een creatief onderzoek naar vrijheid. Naomi Veldwijk is een persoonlijke, motiverende, soms shockerende, docerende en altijd eerlijke schrijvende performer. Ze praat graag over onderwerpen waar men niet graag over praat. Haar ongeremdheid heeft haar al op plekken gebracht als IFFR Black Rebels en 3FM.

108

Literatuur x de Kunstsmederij


Cissy Joan & Charlotte Beerda Cissy Joan is zangeres, songwriter en spoken word artiest. Ze is afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur aan de Hanzehogeschool Groningen en maakte jarenlang deel uit van Poetry Circle Groningen. Charlotte Beerda is een woordkunstenaar en zangeres van Groningse bodem. Zij speelt graag in het spanningsveld tussen gedachte en gedicht. Haar stijl is krachtig en liefdevol. Host; Elten Kiene - spoken word-artiest, presentator en oprichter van het platform WWZ.

Literatuur x de Kunstsmederij

109


Zondag 8 maart - Gronings Goud De Kunstsmederij – 16:30 - 17:00 / 19:00 - 19:30 ’t Liekt zo mooi, dat laand mit aal zien kleuren ze stoanen in blui: ’t is lila, roze en wit as bie haarfstdag de luchten zwoarder worden din gaait allineg nog om wat der onder zit - Ede Staal, ‘Doar bluit mien eerappellaand’ Generaties dichters hebben zich laten inspireren door het lege Groninger land, door de oude fabrieken en de lijnrechte kanalen, de kerken en de borgen. In Gronings Goud presenteert Grasnapolsky vijf Groningse dichters die de provincie middels hun poezie beschrijven; • Renée Luth (1979) is stadsdichter van Groningen. Renée laat de grenzen tussen cultuur en natuur zien in schurende, lyrische poëzie. • Jirke Poetijn groeide op in Veendam. Ze schrijft poëzie waar het ongemak vanaf druipt. Haar poëzie is wrang; ze ontziet niemand, ook zichzelf niet. • Maaike Rijntjes (1997) was Jonge Dichter des Vaderlands en studeert filosofie in Groningen. Maaike schrijft ritmische poëzie die de absurditeit van het alledaagse laat zien.

110

Literatuur x de Kunstsmederij


• Lammert Voos (1962) is geboren in het Noord-Groningse Eenrum. Hij publiceerde diverse dichtbundels, waaronder het Groningstalige Mien zinloze Aanwezeghaid en de novelle Malterfoske, waarover de landelijke pers laaiend enthousiast was. • Lilian Zielstra (1991) was stadsdichter van Groningen en huisdichter van de Groningse universiteit. De poëzie van Lilian is helder van toon en vol humor. Lilian is mede adviseur voor het programma Gronings Goud.

Literatuur x de KunstsmederijHET PLATFORM VOOR DE NOORDNEDERLANDSE POPCULTUUR & MUZIEK

NOORDNOORDNOORD.NL


Randprogramma Sessies Naast de reguliere optredens creĂŤeren we graag extra bijzondere en intieme ervaringen. Daarom kun je op zaterdag en zondag op bijzondere plekken rondom de fabriek akoestische sessies bijwonen. Reserveer je kaartje van te voren via onze website of haal er ĂŠĂŠn bij de Kunstbalie. Van wie de sessie is blijft tot op het laatste moment een verrassing. Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Zaterdag Klokkengieterijmuseum

Zondag Kerk Scheemda

16:00 - 16:20 17:00 - 17:20 18:00 - 18:20

15:00 - 15:20 16:00 - 16:20 17:00 - 17:20

114

Randprogramma


Jordy’s Secret Kopstoot Bar We hebben Jordy Dijkshoorn (Het Gezelschap/De Likt) officieel beëdigd als burgemeester van Grasnapolsky 2020. Zing, vecht, zuip, lach, sjoel in zijn secret kopstootbar tijdens Grasnapolsky. Je komt hier echter niet zomaar binnen... Laat eerst zien wat je waard bent bij de Kop van Jordy en win je entreebewijs!

Afterparty Op veler verzoek: een after op vakantiepark Emslandermeer. Na het reguliere programma, in het supertoffe nieuwe restaurant. Vrijdagnacht. Hard graan.

Breakfast Club Kom op zaterdag én zondag je kater verdrinken met een mimosa en eet een croissantje tijdens de GRAS Breakfast Club op vakantiepark Emslandermeer. Warm je voetjes op voor de dansvloer met de heerlijke deuntjes van JanJan en Coco Coquelicot , een Groningse dj (bekend van OOST). Je kunt hier ook dansend wachten op de bus naar het festival! Randprogramma

115


Bellen met de Toukomst Op Grasnapolsky kun je bellen met de Toukomst (= Gronings voor toekomst). Kom naar de Toukomst-telefooncel, toets 1 als je geen Groninger bent of 2 als je dat wel bent en neem een videobericht op waarin je toelicht wat volgens jou de toekomst van Groningen is. Zo verzamelen we samen ideeĂŤn en krijgen we een beeld van de toekomst van deze pracht-provincie. Check www.toukomst.nl voor meer informatie over de Toukomst.

DE BRAKKE GROND

Abattoir FermĂŠ

ONDERDEEL VAN

Vlaamse Theaterzwaargewichten Kleppers uit Vlaanderen


FESTIVAL

11.04.20 & 12.04.20

GRAND THEATRE / OOST / FORUM / VERA

Fearless Festival For art, music and science www.clashclashclash.nl

21.03

JERUSALEM IN MY HEART

21.05

ARABISCHE SOUNDS EN EXPERIMENTELE ELEKTRONICA 27.03

LEWSBERG + REAL FARMER

03.04

30.05

03.06

NAP EYES + NAIVE SET

LUKE SITAL-SINGH + JAKE TROTH

04.06

15.07

DOUGLAS DARE

BRITS SINGER-SONGWRITER EN BRILJANT PIANIST 07.05

CHUCK PROPHET & THE MISSION EXPRESS

GOLDEN DAWN ARKESTRA

KOSMISCH COLLECTIEF MET GROOVY VIBRATIES

WARMBLOEDIGE FOLK 02.05

TOPS

ROOTSY POP MET EEN GROOTS ROCK-RANDJE

DROMERIGE, VERFIJNDE EN KOSMISCHE INDIE 01.05

FENG SUAVE

JANGLY HOOKS TUSSEN POST-PUNK EN POP

NIKLAS PASCHBURG BERLIJNS NEO-KLASSIEK

25.04

22.05

RETRO-SOUL/R&B-DUO

TORA

WARME, VEELZIJDIGE R&B EN ELECTRONICA 09.04

BREWPUB DE KROMME HARING

VOORUITSTREVENDE INDIEROCK

LOCATIE: ACU

EXISTENTIËLE SPOKEN-WORD POST-PUNK

BLACK BELT LOCATIE: EAGLE SCOUT

SPORTS TEAM

SCHURENDE INDIEBELOFTE

THE DISTRICTS

LO-FI INDIEROCKVIERTAL 08.05

SHOPPING

LOCATIE: ACU

KINETISCHE, MINIMALISTISCHE DANCE-PUNK

INFO & TICKETS: EKKO.NL

EKKO | UTRECHT | WWW.EKKO.NL

117


Food

118


Wat is een festival zonder lekker eten? Onze foodprogrammeur Pascal heeft een selectie hele fijne foodtrucks naar Scheemda gehaald die de lekkerste snacks, maaltijden en meer voor je klaarmaken. Op Grasnapolsky laten we je graag ontdekken en vertellen we het verhaal achter de omgeving, locatie en dus ook het eten. Proef het Groningse! De foodtrucks zijn open tot in ieder geval 23.00 uur. Tijdens de nachtprogrammering vind je nog wat te snacken bij de foodtrucks.

Catering

119


Friethoes De jongens van Friethoes komen weer een feestje bouwen en serveren en passant de lekkerste friet, met of zonder stoofvlees.

Sergeant Pepper Robbie en Manon van Sergeant Pepper serveren heerlijke Indiase curries, wraps falafel of kip, en samosa’s.

Smaakvolvo Smaakvolvo brengt milde koffie, maar met een complex karakter. Een koffie waar ook de gevorderde koffieliefhebber van geniet, dankzij de geur van bloemen, vanille en tabak en de smaak van hazelnoten en chocola. Daarnaast serveert de Smaakvolvo thee en warme chocolademelk, vergezeld door een plak veganistisch bananenbrood.

120

Catering


GrasnaFliersky kas Kruip lekker tegen elkaar aan in de kas met prachtig uitzicht op De Toekomst. Biertje on the side, niks meer aan doen. De kas wordt aangeboden door de Van der Flier Groep.

Hoogeland Catering Hoogeland Catering serveert kipsatĂŠ en vegetarische oesterzwambitterballen. Deze worden gemaakt van oesterzwammen die gekweekt zijn op koffieprut. Ook alle koffieprut van Grasnapolsky wordt gebruikt. Daarnaast serveert Hoogeland Catering speciaal voor Grasnapolsky een vegetarische eierbal en een veganistische Zwarma (shoarma van oesterzwammen).

Toffe Koffie Thessa is onze Groningse aanwinst op koffiegebied. Naast toffe koffies (duurzaam gesourced) verkoopt ze ook smoothies en heerlijke warme linzensoep. Vergeet vooral niet je lege koffiebeker weer bij haar in te leveren. De Groningse kunstenares Korau herschept de bekers tot prachtige kaarten, die tevens te koop zijn bij merchandise.

Catering

121


Wood Pizza & Grill Onze favoriete houthakkers van Wood Pizza & Grill zijn weer van de partij, met burgers (Angus, Groninger Bok én vegan) en pizza’s met Groningse buffelmozzarella.

Cut The Crêpe Cut The Crêpe is een biologische mobiele crêperie uit Groningen. De crêpes worden ambachtelijk en voor je neus bereid en, alle ingrediënten zijn biologisch én ze zoeken altijd naar de meest duurzame oplossing. Ze hebben ook veganistische crêpes. Holy crêpe wat lekker!

Vegan Gras houdt van duurzaam, dus ook van vegan! Wood serveert een vegan burger en een vegan pizza, Friethoes heeft een frietje veganaise, bij Sergeant Pepper is alles zonder kip vegan, de Zwarma van Hoogeland catering is plantaardig en de vegan Crêpes van Cut The Crêpe natuurlijk ook.

122

Catering


Friday June 12

T he N a t i o n al 1 0

BADBADNOTGOOD - D I I V Dope Lemon

y e a r s o f H i g h V i o l et

Black Lips - Objekt x E z r a M i l l e r ( l i v e ) - O M 박혜진 park hye jin - Tin a r i w e n - T r o p i c a l F u c k S t orm 10 0 g ecs - DJ Fett Burger - DJ P yt ho n - F AK A - FA UZ IA - Gi an t Ro o k s Mi n a & Bryte - R o i P e r e z - Soc ce r Mo mm y - S qu id - Su rf bo rt Vi o l e t -

S a t u r d a y J u n e 13

The Strokes

Catfi s h a n d t h e B o t t l emen Fontaines D . C . - J a r v i s C o cker

presents JARV IS... black midi - Girl Band Rolling Blackouts Coastal Fever - Sampa The Great

B a rker(liv e) - Beach Bunny - Bl ac k Co un tr y, N ew R oa d - C OU CO U C H L O E DJ Assau lt - Easy Life - G ir l Ra y - J os ey R eb el le - M ar ik a H a c k m a n Meetsysteem - Mi ni ma l Vi ol en ce - Po tt er y - S he e r M a g Si mo C el l - S O R R Y

S und ay June 14

Massive Attack

Belle & Sebastian - Maggie Rogers M e t r o n o m y - The A v a l a n c h e s Amyl & The Sniffers - Weyes Blood - Yellow Days Au t o m atic - Donna Missal - GHU M - J es si ca P ra tt - Lo s Bi tc ho s Th e M ilk Carton Kids

June 12-13-14 2020

Beekse Bergen (NL) bestkeptsecret.nl

more to be announced


Colofon / partners

Mariska Berrevoets Festivaldirecteur Katja Nootenboom Zakelijk leider Liske Steenbergen Organisatie coördinator + sustainability manager Wilbert van de Kamp Adviseur Groningen Femke Hammer Sponsoring Programma Jelte Heringa Muziekprogramma Cees Martens Kunst- en expeditieprogramma Communicatie Jochem Winterwerp Amber Veenstra Mathé Többen Nick Liefhebber Dave Coenen

Marketing en communicatie Assistent marketing en communicatie Assistent marketing en communicatie Ontwerp Programmateksten

Productie Martin Cramer Hoofd productie Valerie Bollegraf Algemeen producent Menno Wolthuis Technisch producent Jody Behre Medewerker Productie Pernella Vermeulen Productie-assistent Marieke Keulen Artiestenproductie Fazli Yildirim Technische Artiestenproductie Pascal Nieuwland Hoofd horeca Timo Rietbroek Art Direction Otto de Vries Coördinator transport Anna Huizing Productie randprogramma Jort Bollen Vrijwilligerscoördinator Maha Eljak Assistent vrijwilligerscoördinatie Roos Vroegh Assistent vrijwilligerscoördinatie Merel van Nus Productie Bussen & Overnachtingen Bonnie Kirkels Productie Proeflokaal de Machinekamer 124


Bestuur Stichting Grasnapolsky Festivals Franc Faaij Voorzitter Jorien Waanders Penningmeester Johan Gijsen Algemeen bestuurslid Arlette de Jong Algemeen bestuurslid Grasnapolsky wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Oldambt, Provincie Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Kunstraad Groningen, Blauwestad, Fonds 21, Mondriaan Fonds, Beringer Hazewinkel, De Brakke Grond, Popunie Live, Mr. Mofongo, MWPO, On Track Agency, JB Scholtenfonds, Rabobank Groninger Land, VSB Fonds, Nederlands Letterenfonds, ERL

125


Grasnapolsky bedankt:

Al haar vrijwilligers, de omwonenden van Fabriek De Toekomst, Lisa Jansen, Immanuel Spoor, Simone Gerritsen, Johan Koopmans, Gerrit Blaauw, René Perton, Anja Reenders, Engelko Abbas, Henriette Haan-Valk, Annemieke Kambach, Hemmo Philbert, Angela Schulingkamp, Floor Haanstra, Lilian Zielstra, Geja Bruining, Emil Meems, Kristiaan Capelle, Patrick Beijk, Bram Stob, Geert Lameris, Jan Slor, de bewoners van de Drie Linden (familie Jansen), Ellen Overweel, Menno Wolthuis, Annette Steenhuizen, Machteld Willemse, Bram Prinsen, Marloes Verhaar, Monique Antonis Klokkengieterij Museum, Mirjam Wulfse, Richard Ridder, Daniël de Keizer, Alex Heuvink, Bart Govaert, Willem Philipsen, Frits Mulder, Birgit Kucera, Andries Brans, Inge Dekker, Harold Koopmans, Harriette Potze, Margreet Wegman, Charon Sluiter, Jaap Jan van der Molen, Jan Niemeyer, Renee Boonman, Lineke en Pieter Dekker, Hans Sportel, Marinus Kanninga, Koen Meijer, Johan Roggeveld, Gert Lukens, Kor van der Flier, Carlo Spijkerman, Anne Jan Toonstra, Mark Gademan, Elten Kiene, Karlijn Benthem, Lynn Zwartsenburg, Maaike Smeele, Paul Nederveen, Carlien en Ramon, Jelte Posthumus, Minke van der Velde, Nadejda Trifonova, Anna Fleuri, Nuno Bakker, Tessa Hesseling, Jarl Schulp, Niels Meijer, Joachim de Vries, Milou de Boer, Rianne Dolfing, Olav Huizer, Jos Agasi, Annemieke Woldring, Renee Boonman, Ellen Bos, Peter Meijer, Gert Noordhoff, Sterre Hurkens, Jan Portheine, Susan Verdouw, June ten Have, Ilana Van Den Berg, Jacob Hagelaars, Elizabet Van Der Kooij, Sander Zwart, Veerle Rümke, Jolijn Wendel, Marieke te Poele, Machiel Scholten, Arlette de Jong, Johan Gijsen, Franc Faaij, Jorien Waanders, Margriet van Kraats, Avril Hensen, Arjan de Vet, Veenkoloniaal Museum, Paul Bakker/Volle Zalen, Rob en Marjolijn Berrevoets, al haar expeditieleiders, de boeren van Tour de Boer en allen die op éen of andere manier belangeloos aan Grasnapolsky hebben meegewerkt uit liefde voor het festival.

126


Partners

Academie Minerva, Arriva, Beijer Portofoons, Bidfood, Blauwestadhoeve, Blendomatic, Dagblad van het Noorden, De Olde Stoeve, De Popunie, Doesburg Autoverhuur, Dutchband, Event Rental Equipment, FEM Beveiliging, Geberit, Great Waves, Groninger Landschap, Herberg De Esborg, Interstage, Jumbo Scheemda, Kartent, Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO, Loonbedrijf Sportel, Marketing Groningen, Marketing Oldambt, Mensen van de Strokarton, MMC Cashflow, OCU (Oldambt Cultuur), On Track Agency, Paylogic, Pieter Dekker, Platform Gras, Solid Grounds, Solidus Solutions, Spijkerman Evenementenverhuur, Stichting Oude Groninger Kerken, Vakantiepark Emslandermeer, Van der Valk Zuidbroek,Verhalen van Groningen, Verkeersgroep Oldambt, Virol, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Waterbedrijf Groningen en Woorden Worden Zinnen

VERA Donderdag 26 Maart

THE KIK

MARK LADA’S GOLDEN ARCHES Woensdag 1 april

Vrijdag 10 april

ROOSBEEF FIGGIE

Maandag 4 mei

OOIOO

PROTOMARTYR

Donderdag 9 april

Woensdag 13 mei

LEWSBERG VOX VON BRAUN

WILL AND THE PEOPLE www.vera-groningen.nl


LAATSTE KANS

1 2 . 1 0. 20 1 9 T/ M 5. 5. 2020 IMAGE: ALESSANDRO MENDINI – PHOTO: CARLO LAVATORI – ALESSANDRO MENDINI ARCHIVE – GRAPHIC DESIGN: RUDO MENGE


FESTIVAL HONGERIGE WOLF

10 | 11 | 12 JULI 2020

MUZIEK | DANS | THEATER | BEELDENDE KUNST | LITERATUUR | FILM | SENSATIES EN KIDS www.festivalhongerigewolf.nl/tickets

gooi je heupen los

Lees al het culturele nieuws op dvhn.nl


130


20:00

19:30

20:00 Kay Slice

21:00

20:45 Conjunto Papa Upa

20:15 White Dress

22:00

21:30 Jo Goes Hunting

23 :00

00:00

23:15 Het Gezelschap 23:00 Willy Organ

22:15 Black Mamba

21:45 COLLIGNON

Doorlopend programma: Dato DUO / Knutselen met Karton

IKRAAAN

19:15 KIEFF

19:00 Froukje

19:00

presenteert:

De Dansers spelen Shake Shake Shake (first edition)

18:15

Vrijdag 6 maart OPENING

18:00 Kartonbaan Verzendlokaal Bolkokers Kunstsmederij

01:00 Alberta Balsam

02:00 David Vunk

02:00

00:00 David Vunk

01:00 Vera Siemons

Programma duurt tot 03:00

00:15 Chibi Ichigo

01:00

131


Zondag 8 maart - Dagprogramma 13:00

14:00

15:00

Kartonbaan

13:30 la loye

Verzendlokaal

13:00 WATERBOLK

14:15 Vito

17:00

17: Mod Nat 17:00 Neighbours Burning Neighbours

Bolkokers

15:45 Joya Mooi

Kunstsmederij

15:00

Papegaai-

duikers

17:00 FULCO

16:30

Gronings

Goud

Kerk

15:00 Laurens Collee

Plakplaats

Programma in de Kunstsmederij 15:00 - 15:25 16:30 - 17:00 17:45 - 18:05 19:00 - 19:30

132

18:00

16:15 Brad Stank

15:45 Petersburg

14:15 Arnold Veeman 13:30 NOIR

16:00

15:00 Konradsen

Papegaaiduikers in gepsrek met het NAIN & Kunstenaar Louwe Noordhoff Groings Goud Papegaaiduikers in gesprek met Frits Mulder... Gronings Goud

17:45

Papegaa

duiker


0

19:00

:45 dern ture

5

ai-

rs

20:00

21:00

22:00

23:00

19:00 Goldband

18:30 Fornet

19:45 Pascal Deweze

18:30 Opera Alaska

21:00 PEUK

20:00 Kartonfeest WUBBO & BENZ

21:45 - 00:00 Pushin Wood Soundsystem

19:00

Gronings

Goud

19:45 WadAap

133


Zaterdag 7 maart - Dagprogramma 14:00

15:00

16:00

17:00

Kartonbaan

14:30 15:00 Poetic Junodream Disasters Club

Verzendlokaal

14:00 Ciao Lucifer

18:00

16:30 Pet Deaths

15:45 Real Derek

Bolkokers

14:45 Martha Da’ro

19:00

18:00 Wasuremono

17:15 Meetsysteem

16:00 Susobrino

18: LO-FI

17:30 GENTS

L

Plakplaats Kunstsmederij

13:30

Groninger Geschiedenis voor Dummies

14:15

15:30

16:45

Woorden Worden Zinnen

Papegaai-

duikers

Woorden Worden Zinnen

Zaterdag 7 maart - Nachtprogramma 00:00

02:00

03:00

00:00 St. Paul & VJ Switchdoctor present Once In A Lifetime

Verzendlokaal Papierpakhuis Bolkokers

134

01:00

23:00 - 01:00 Tammo Hesselink

01:00 Oberman

(Nous'klaer audio)

(Nous'klaer audio)

KAPITAAL

00:30 Edgar Nevermoo

01:00 Manic No Learn

02:00 Ajabu

18:15 De Linkse Mannen Lossen het op

Programma 13:30 - 14:00 14:15 - 14: 35

15:30 16:45 18:15 19:30 -

16:00 17:15 19:00 20:00


0

20:00

21:00

19:30

Nick Verstand & Boris Acket present AETHER

:45 I LE-VI

20:15 WOOZE

19:00 Leo Svirsky

Presenteert:

22:00

23:00

00:00

22:15 De Likt

21:00 Glauque

21:45 Raven Artson

23:15 4b2m

20:00 Meetsysteem & Tammo Hesselink Live (Nous'klaer audio)

21:00 Fenna Fiction

23:00 - 01:00 Tammo Hesselink

(Nous'klaer audio)

(Nous'klaer audio)

20:15 Daisy Daisy

21:45 Jippiet Performance

23:15 Big Hare

19:30

Woorden Worden Zinnen

a in de Kunstsmederij Papagaaiduikers intro + in gesprek met: Groninger Geschiedenis voor Dummies Papagaaiduikers in gesprek met: Geert Lameris van de Mensen van de Strokarton & kunstenaar Jildert Viet Woorden Worden Zinnen Woorden Worden Zinnen De Linkse Mannen Lossen het op Woorden Worden Zinnen

135


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.