Vemdalen Idag nr. 7 2023

Page 1

Klövsjö skidområde firar 50 år

1973 invigdes de första pisterna i Klövsjö. 50-årsjubileet firas i påskhelgen med Patriks Combo på hotell Klövsjöfjäll. Men Ingemar Stenmarks publikrekord kommer bli svårt att slå. 18 000 kantade pisten när han 1981 mötte Phil Mahre under finalen i parallellslalom.

Björnrike säsongsavslutar med Movits!

Nu börjar samernas första årstid

I mars till april söker sig renarna från vinterbetesområdet i södra Härjedalen och Jämtland upp mot våra fjälltrakter för sommarbete och kalvning. Nu är det som viktigast att vi som vistas i fjällen ger dem lugn och ro, alltid har hunden kopplad och undviker att närma oss renhjordar på fjället.

3 – 22 april 2023
KALENDER NYHETER MAT & NÖJE BIO
IDAG

Redaktionen

REDAKTÖR: Marie Fermbäck, tel 070-664 59 80

TRYCK: Boldprinting Mitt

TOTALUPPLAGA : 50.000 ex

LAYOUT : Graform i Vemdalen

ANNONSFÖRSÄLJNING: Marie Fermbäck, tel 070-664 59 80, info@vemdalenidag.nu

ANSVARIG UTGIVARE: Marie Fermbäck

WEB: vemdalenidag.nu

vemdalen idag vemdalen_idag

Tipsa oss

REDAKTÖR: Marie Fermbäck tel 070-664 59 80 info@vemdalenidag.nu

Följ oss på Insta & Facebook

Vemdalen Idag håller sig hela tiden uppdaterad med vad som händer på berget och i dalgångarna. Vi lägger vi ut nyheter på sociala medier. På Instagram kan du också få ta del av våra gästers skönaste guldkorn, som de fångat genom kameran och delat med sig till oss. Det är både filmer och bilder som från det allra underbaraste i våra fjäll. På Instagram heter vi Vemdalen_Idag och på Facebook heter vi Vemdalen Idag.

Magasin Vemdalen

Vintermagasin finns på de flesta näringsställen i området och digitalt på vemdalenidag.nu. I magasinet finns reportage om det bästa och mesta från Vemdalens fjäll, pister, spår, restauranger och nöjen. Där finns också en guide till områdets alla aktiviteter.

Planerna på återuppbyggnad efter branden är i full gång

Under en natt i början av mars brann Åsarna Skicenter ner till grunden. Mindre än två veckor efter att ägarparet Håkan och Bitt-Marie Svenssons livsverk totalförstördes, är planerna på en återuppbyggnad redan i full gång.

Verksamhet startades 1986 som ett café, av dåvarande skidåkargruppen tillsammans med ett gäng kreativa bybor. Tunga namn som Thomas Wassberg, Jan Ottosson och Torgny Mogren var engagerade i projektet. Så småningom utvecklades rörelsen till museum, restaurang, vandrarhem, sportbutik och en outletbutik.

Med åren blev Åsarna skicenter en naturlig träffpunkt, en utflykt och ett stopp, inte bara för bybor utan även för alla genomresande på väg mot fjäll och skidåkning. Hela det team som drivit rörelsen med ägarparet Britt-Marie och Håkan i spetsen, har med stort engagemang och kunskap även drivit längdåkning och cykling framåt, i hela vårt område.

Åsarna skicenter har präglats av skidhistorien som suttit i väggarna och verksamheten har också blivit synonymt med byn. Skidhistorien syntes i museet i form av skidlegendarerna Mogrens,

Wassbergs och Ottossons skidor, pokaler och medaljer.

Byggnaden som brann ned var 1 400 kvadratmeter. Nybygget blir i samma storleksklass och Åsarna skicenter kommer även fortsättningsvis bestå av både restaurang och outletbutik.

Planen är att öppna en tillfällig restaurang i byggnaden där hotell Big Moose tidigare fanns. En del av den hotellbyggnaden har byggts om till bostäder, men hotellrestaurangen står fortfarande orörd. Om alla bitar faller på plats, öppnar den tillfälliga restaurangen i mitten av april.

Förhoppningen är att nybygget står klart sommaren 2024 och ambitionen är att återskapa längdskidåkarkänslan i de nya lokalerna. – Många har hört av sig och vill hjälpa till, så förhoppningsvis lyckas vi återskapa själen, berättar Håkan Svensson för Östersundsposten.

GARDINER & SOLSKYDD

LUNCH FIKA MIDDAG FONDUE Afterski med livemusik alla dagar!

Måttbeställd och skräddarsydd Luxaflex avskärmning, för alla typer av fönster – oavsett om de är stora, små, runda, trekantiga eller tiltande. Avskärmning för varje fönster och dörr!

Ring för bokning av konsultation!

Vi ger förslag, tillverkar, syr och monterar. Vi lägger heltäckningsmattor på golv samt i trapp, monterar gardinstänger, hänger gardiner och sätter upp markiser. Allt måttanpassat och designat just för dig!

Robin finns på plats i Vemdalen, ring 073-864 18 42 för bokning av konsultation, antingen hemma hos dig eller i vårt Mobila Showroom i Vemdalen

Östersund • Åre • Vemdalen pontusericsson.se • 063-103395

2 Vemdalen Idag
Boka bord på brajks.se – boka@brajks.se – 0684-800 770 Björnrike Terrassvägen 40

Uppgradera livet, i ällen.

Funderar du på att köpa bostad i Vemdalen?

Vi erbjuder dig alltid personlig rådgivning.

Hör av dig till oss och ta ett steg upp – och ett steg närmare ett drömboende i ällen. VEMDALEN

Annons VemdalenIdag.indd 1 2022-12-16 10:42

Klövsjö skidområde firar 50 år

1973 invigdes de första pisterna i Klövsjö. 50-årsjubileet firas i påskhelgen med fullt ös av Patriks Combo på hotell Klövsjöfjäll och på Jämtlands största afterskialtan. Men Ingemar Stenmarks och Phil Mahres publikrekord kommer bli svårt att slå. 18 000 personer kantade pisten när de 1981 möttes under finalen i en parallellslalom i Klövsjö.

Att Klövsjö i dag är en av byggstenarna i Skistars destination Vemdalen är i mångt och mycket familjen Backskogs förtjänst. I slutet av 1800-talet drev familjen ett jordbruk i Klövsjö med ett tiotal kor ett par hästar, får och höns. Mellansonen Sven tog sedan över gården. Sönerna Lars och Jan var sportintresserade och blev duktiga slalomåkare. De var också under många år verksamma som ungdomstränare. Jan följde med en delegation till förolympiska spelen i Innsbruck 1963. Det skulle bli den resa som förändrade allt. Han kom hem full av inspiration och såg möjligheten att anlägga en skidanläggning, som till stor del skulle kunna ligga på familjens egen mark. Tre år senare började han och och brodern Lars söka medfinansiärer till projektet. Men det skulle gå trögt och dröja ända till 1970-talet innan frågan blev löst.

Sommaren 1972 satte arbetet med slalombacken igång. Serveringen Katrinastugan byggdes av en timmerstomme som flyttades från gården Ortholmen. Den placerades där Dalliften och Mellanliften möttes. Till en kostnad av 900 000 kronor kunde man nu erbjuda en backe med 330 meters fallhöjd och två släpliftar. Trettondagsafton 1973 skulle banden klippas och backen invigas. Men just den vintern blev den snöfattigaste och varmaste i mannaminne. På invigningsdagen

regnade det och termometern visade nio plusgrader. Lars son Anders var då tolv år och hade fått förtroendet att inför publik, med fackla i hand, köra premiäråket i den nya pisten. När det var dags för hans historiska insats stod regnet som spön i backen och facklan slocknar.

En katastrofal inledning för den nya skidanläggningen. Först i april gick det att åka skidor. Kalkylen för skidsäsongen låg på 150 000 kronor i intäkt. Det slutade på 32 000 och revisorn rekommenderade konkurs. Men familjen lyckades reda upp ekonomin och bara några år senare kunde investeringarna fortsätta. Lars bildade familjeföretaget Klövsjöfjäll och byggde Katrina Wärdshus. Brodern Jan bildade Katrinasport och startade skiduthyrning. Samma år byggdes även Tornliften.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Under 1980-talet byggdes en linbana, pisten Supersvängen, barnliftar, barnpister samt ett lägenhetshotell. Under 1990-talet sammanlänkas Klövsjö och Storhogna med en transportlift och i slutet av decenniet säljs liftarna till Skistar. Under 2000-talet tillkommer fler liftar och den gamla linbanan byts ut till Klövsjö Express. Klövsjö sportshop, som nu drivs av Carina och Bosse Svelander, brinner ner till grunden men byggs upp igen och rymmer nu även en restaurang.

Lars Backskogs son Anders hade sedan början av 2000-talet haft en vision om ett Klövsjöfjäll med stort hotell. En vision som kantats av en rad motgångar och Anders försökte till och med under en period att sälja verksamheten. Men tillsammans med sambon Maria och fastighetsbolaget Lilium förverkligade han till slut drömmarna och 2020 stod hotellet klart.

På hotellets gigantiska solaltan firar skidområdet 50 år under påskhelgen. Det gör de med Patriks Combo – Jämtlands i särklass roligaste afterskiband.

4 Vemdalen Idag
Till vänster bröderna Sven och Jan Backskog som 1977 inviger Klövsjöfjälls tredje lift –Tornliften tillsammans med kusinen och bandklipparen Torgny Svensson. Skidlärare Lars Backskog håller lektion i motvridning och dalskida på Vemdalsskalet 1965.

RESTAURANG KONFERENS SPORTBUTIK SPA

Allt du behöver för en lyckad fjällsemester under ett och samma tak, precis vid skidbacken och längdspåren. Välkommen.

ÄVENTYRSPARKEN

dig!

Våra mäklare är experter på att sälja bostäder. Kombinationen av lång erfarenhet, fingertoppskänsla och lokalkännedom gör oss till en trygg partner i din bostadsaffär. Välkommen till oss!

Leif, Christopher, Emma, Malin och Fredrik. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Vemdalen Vemdalsskalet, 0684-310 00, vemdalen@lansfast.se, lansfast.se/vemdalen

Vemdalen Idag 5 Tel 070-675 16 94 • aventyrokonferens.se
skoterturer
i igloo Isklättring Skidskytte Skoterhotell Paintball Företagsevent
Skoteruthyrning Guidade
Hundspann Isfiske Matevenemang
NYHET! Äventyrspark i Stockåvallen 2 km från Skalets torg
ÖPPET ALLA DAGAR Nu med skiduthyrning!
www.klovsjofjall.se
finns här för
0682-41 31 00
Vi
Sveriges mest nöjda kunder sju år rad, enligt Svenskt Kvalitetsindex.

Nu börjar samernas första årstid – Gïjredaelvie

I mars till april söker sig renarna från vinterbetesområdet i södra Härjedalen och Jämtland upp mot våra fjälltrakter för sommarbete och kalvning. Nu är det som viktigast att vi som vistas i fjällen ger renarna lugn och ro, alltid har hunden kopplad och undviker att närma oss renhjordar.

I Norrland kallar många vårvintern för den femte årstiden. Med det menas den tid när vintern skiftar till vår med långa ljusa dagar, skare, plusgrader på dagarna och minusgrader om nätterna. Den bästa tiden.

Samerna däremot, benämner det som den första årstiden. Deras renskötselår kan beskrivas utifrån de åtta årstider som finns i det samiska språket. Där börjar renskötselåret med vårvintern då kalvarna föds. Samerna följer klimatets och naturens växlingar och flyttar sina renar mellan vinter- och sommarbetesland. Tossåsens och Handölsdalens samebyar nyttjar fjällen runt Vemdalen till bete för sina renar. Därför behöver vi som vistas i fjällen ta hänsyn till rennäringen för att vi ska kunna leva i samklang.

Gïjredaelvie – vårvinter

I mars till april söker sig renarna från vinterbetesområdet i södra Härjedalen och Jämtland upp mot fjälltrakterna för sommarbete och kalvning. Renarnas föda består då mest av lavar, särskilt trädens hänglav, efter-

som marken vid den här tiden täcks av skare. Under den här perioden är det av största betydelse att vi som vistas i fjällen visar renarna respekt och ger dem lugn och ro Framförallt inför kalvningen som sker i mitten av maj. Enligt renbeteslagen är det olagligt och straffbart att störa renarna.

Att koppla sin hund är en självklarhet i fjällen, av hänsyn till både renar och andra djur. Under vissa perioder råder också koppeltvång. Stöter man på renhjordar, speciellt som skoterförare, ska man ta omvägar för att undvika störningar. När renhjorden blir störd, jagas de fram och tillbaka över fjället eller i skogen och de gör av med mer energi än de kan tillgodogöra sig på betet. Om din hund jagar eller ofredar renar, har renskötaren rätt att avliva hunden enligt rennäringslagen.

Före kalvningen stöts fjolårskalvar och sarvar (rentjurar) bort från flocken. Renarna betar av det de kommer åt på fjället. Det här är en känslig tid då vajan (renkon) kan stöta bort sin kalv om hon blir störd eller

att hon av rädsla "kastar" kalven – spontant aborterar sitt kalvfoster. Under den här tiden är det alltså extra viktigt att hålla avstånd till renarna.

6 Vemdalen Idag
FOTO CARL-JOHAN UTSI & KALLE VERTERGÅRD

Stor inrednings- och klädbutik med ett brett utbud av märkeskläder och accessoarer. En blandning av klassiskt och modernt. Möbler, lampor, mattor, glas, porslin, ljuskällor, kuddar, plädar m m. Skalets torg

Vemdalen Idag 7
Öppet
Tel
50 BJÖRNRIKE FIKA LUNCH PIZZA MIDDAG LIVE AFTERSKI DIN VÄRME I KYLAN www.bageriet.co 0684-303 93 VID DAMMEN IDET
alla dagar
0684-310

Påskfest i Vemalen by

Snöskottartävlingen i Vemdalen by blir ett av huvudnumren under skärtorsdagens påskfirande i byn med bland annat påskparad, marknad och ponnyridning.

Mellan klockan 11 till 18 har byn laddat upp med påskmarknad, där det finns ett helt gäng marknadsstånd och ponnyridning för de minsta.

Åk en mil – vinn en bil

Åk en mil – vinn en bil startades 2016 och seglade med en gång upp som en av Sveriges största längdtävlingar. De senaste tre säsongerna har loppet ställts in på grund av pandemin och i fjol på grund av snöbrist. Men på Långfredagen får man äntligen chansen igen, att vinna en bil och åka en mil på Storhognas vackra Högfjällsrunda. Här är programmet:

Tävlingsspåret går i Storhogna längs den hyllade ”Högfjällsrundan”. Ett lättåkt spår i vacker högfjällsmiljö med 360 graders fjällutsikt. Motionsklassen går i fri stil, (både klassiskt och skejt). Elitklassen går enbart i klassisk stil.

Skärtorsdag kl. 18.00

Klockan 15.30 blir det påskparad och klockan 18.00 är det dags att börja skotta i en stor snöhög där det gömmer sig ett antal bollar. Ju fler bollar man hittar, desto större chans har man att ta hem storvinsten på 10.000 kronor. Evenemanget avslutas med den spännande lottdragningen av de vinstgivande bollarna. Snöskottarbiljetter säljs hos Ekbergs Fiske i Vemdalen by och hos Turistinformationen på Skalets torg och priset är 100 kronor.

Skärtorsdag 6/4

8.30-20.00 Vallaservice på Sporthuset.

15.00-20.00 Nummerlappsutdelning vid Sporthuset

Långfredag 7/4

8.30-11.00 Nummerlappsutdelning samt efteranmälan vid Sporthuset.

8.00 Vallaservice för fästvalla vid Sporthuset.

10.00- 15.00 Festtält med mat, dryck och musikunderhållning.

11.00-15.00 Lunch serveras på hotellet.

mitt i Vemdalen b y

april april

11.00 Helikopterlyft 500 kr/vuxen, 350 kr barn.

11.00 Star för elitledet.

11.30 Start motionsklass med 10 min mellanrum.

15.00 Prisutdelning med utlottning av en Golf Alltrack värde 360.000 kronor. Alla som vinner ett pris måste ha startat och gått i mål samt vara på plats vid prisutdelningen. Spara nummerlappen.

16.00 Afterski på Storhogna M med trubadur, Bussar går i skytteltrafik mellan Vemdalsskalet och Storhogna. Man kan parkera efter landsvägen och plockas upp av bussar till startplatsen. Parkeringsavgiften 50 kr som går till Åsarna IK. Samåk helst. Toaletter finns i anslutning till start och målområdet Överdragskläderna lämnas vid startområdet. Det finns ett begränsat utrymme i hotellets konferensutrymmen för ombyte.

Anmälan görs via QR-koden.

Biljett löses mot spade

Köp biljett 100 kr • Vinn 10.000 kr i kontanter

Prisbord totalt 20.000 kr

Pris: 100:-

De som deltar i utlottning måste vara på plats vid prisutdelning!

Försäljningsställen

Vemdalen by Vemdalen

Macken

Ekbergs

Vemdalsskalet Vemdalsskalet Turistinformationen

björnrike

Björnrike

Concept Store

Björnrike Torg

Priser skänkta av företagare i Vemdalsregionen

Arrangör: Årskurs 5, Vemdalen skola

På Salong Fjällfin står du som kund i fokus och därför har vi också noga utvalda märken och produkter som är skonsamt mot ditt hår

En seriös och pålitlig partner inom ny-, om- och tillbyggnationer, transporter, snöröjning och grävning

VEMHUS BYGG AB

Tel 0684-402 50 • Såggatan 8, Vemhån info@vemhus.se • www.vemhus.se

8 Vemdalen Idag
TEL 0684-303 87 * SKOLGATAN 1 * VEMDALEN BY
BYGG-
ENTREPENAD
& MASKIN-

Upplev magi i vinterparadiset Storhogna

I hjärtat av Vemdalen hittar du Storhogna Högfjällshotell & Spa. En avslappnad plats som bjuder på skidåkning, spa och god mat.

Packa väskan med varm choklad och mackor för en längdtur i de 60 km preparerade spåren. Låt färden gå mot de rösade lederna över fjället för den ultimata naturupplevelsen. En värmande bastu och ett dopp i poolen är det perfekta avslutet för en snöfylld dag.

Vill du uppleva kombinationen av skidåkning, spa, god mat och gemytlig stämning? Bläddra bland alla förmånliga hotellpaket på storhogna.se och hitta det som passar dig bäst.

Boka din fjällpaus

webb www.storhogna.se

telefon 0682 - 41 30 30

e-post info@storhogna.com

Låna en Volkswagen i Vemdalsskalet

Ta chansen att provköra någon av våra modeller i fjällmiljö. Upplev en ny era med vår ID.4 GTX. Välkommen till vår stuga i Vemdalsskalet för att låna en Volkswagen.

Öppettider: Vecka 14-15, tisdag-lördag, kl. 09.00-16.00.

Åk en mil – vinn en bil! Den 7 april är det återigen dags på Storhogna. Alla som går i mål är med i utlottningen av en Volkswagen Golf Alltrack.

Skanna QR-koden för att läsa mer och anmäla dig.

Gratis ski clinic vecka 14 - 15.

Passa på att finslipa din längdåkning i Vemdalsskalet med Peter “Kungen av Düsseldorf” Larsson. Peter har sex världscupsegrar på meritlistan och har deltagit i både OS och VM.

OBS! Ingen ski clinic erbjuds den 6 - 7 april då Åk en mil – vinn en bil går av stapeln på Storhogna.

Måndag (skatingpass) 13.00-15.00

Tisdag (klassiskt pass) 09.00-11.00 och 13.00-15.00

Onsdag (klassiskt pass) 09.00-11.00 och 13.00-15.00

Torsdag (klassiskt pass) 09.00-11.00 och 13.00-15.00

Fredag (klassiskt pass) 09.00-11.00

Anmäl dig till det pass du vill vara med på genom att skanna QR-koden här intill med din smarta telefon.

Vemdalen Idag 9
Volkswagen ID.4 GTX. El kombinerad bränsleförbrukning 17,3 kWh/100 km. El kombinerade CO₂-utsläpp 0 g/km.

Movits! slog igenom 2008 med debutskivan Äppelknyckarjazz. Deras kombination av rap inspirerad av vis-sång och en unik blandning av hiphop och swingjazz tog dem ända till USA. Under Björnrikes avslutningshelg spelar de på Bageriet Björnrike.

10 Vemdalen Idag
Foto: Kalle Vertergård och Alexander Eklund.

Efter en inbjudan att medverka inför två miljoner tittare i den amerikanska talkshowen "The Colbert Report” gick debutalbumets försäljning upp med osannolika 85 000 procent på sajten Amazon. Kort därefter toppade Movits amerikanska Itunes. Svensk media hakade på och uppmärksammade Sveriges nya stora hiphopexport. Då steg albumet till toppen på listorna även på hemmaplan.

Att Movits går hem hos den amerikanska publiken trots att de sjunger på svenska, förklarar bandet med att det finns en amerikansk koppling till bandets mix mellan swingjazz och rap.

– I USA är det nog inte våra texter som tilltalar av förklarliga skäl. Men swingmusiken ligger ju egentligen närmare amerikaner än svenskar. För dem är vi som mormors gamla musik, fast i ny tappning, säger frontmannen Johan Rensfeldt.

Sedan debuten 2008 har Lulebandet gjort en musikalisk resa och kommenterat en splittrad samtid på ett smart och lekfullt sätt. I samband med senaste albumsläppet Halleluja, gjorde de förra våren en riks

omfattande turné, som fortsatte ut i Europa. De fyller konsertlokaler med sitt säregna sound av blåsflamberad hiphop, som gör det svårt för vem som helst att stå stilla. Under Björnrikes säsongsavslutning med Björnrike Challenge kommer de till Bageriet Björnrike för att sätta färg på helgen.

Björnrike Challenge

Att torrskodd ta sig över dammen vid Idet i Björnrike är ingen lätt match. Många stora skidåkare har fallit tungt i det kyliga vattnet och det pratas länge om de mest spektakulära krascherna. Första tävlingen gick 2003. Eller var det möjligtvis 2002. Ingen minns helt exakt verkar det som. Och det kanske säger en del om nivån på partyt när det bara var några i personalen som ville skoja till det lite. Över åren har åken för det mesta resulterat i olika grader av magplask och förnedring. Första året kom ingen längre än halvvägs över dammen.

Det har förbättrats något över åren. Men det förefaller inte vara det som är själva meningen med tävlingen. Det är krascherna som räknas. Och det brukar bli ganska spektakulära sådana.

Dammracet vänder sig enbart till personalen men det har hänt att någon gäst slunkit igenom på wild card. Enda begränsande regeln är att man inte får ha breda skidor. Detta handlar enbart om prestige. Priserna struntar man i. Missa inte det här spektakulära evenemanget i Björnrike. Lite tidigare under dagen får barn mellan 5-12 år chansen, att under lite mindre dramatiska former, testa skidornas flytförmåga på vatten. Under dagen blir det också differensslalom i Mittbacken med anmälan på start, hoppborg, afterski med musikunderhållning och prisutdelning på Bageriet Björnrike. På kvällen blir det en grandios avslutning på Bageri Björnrike med Movits!

AVSLUTNINGSHELG BJÖRNRIKE

FREDAG 14/4

15.00 Afterski på Bräjks Marbar med trubadur.

15.30 Afterski på Bageriet Björnrike med David & Tilde med Putte.

20.00 Kvällsunderhållning på Bageriet Björnrike med David & Tilde.

21.00 DJ Sergio & Honeyfresch på Bageriet Björnrike.

LÖRDAG 15/4

11.00 Juniorernas Dammrace (barn mellan 5-12 år) Anmälan10.00-10.45 i värmestugan vid Idet.

11.00 Grillen är igång vid Bageriet Björnrike.

11.00 Skistar Shop kör skidtest vid sitt testhus.

11.00 Hoppborg för barn med godisregn 13.45.

11.00 DJ Alex Daag spelar skön musik på Bageriet Björnrike.

12.00 Differensslalomtävling i Mittbacken. Anmälan på start.

14.00 Dammrace. Kolla in alla galna försök att ta sig torr över dammen. (Endast för personal, anmälan10.00-10.45 i värmestugan vid Idet.)

15.15 Prisutdelning och afterski med David & Tilde med Putte på Bageriet Björnrike.

15.00 Afterski på Bräjks Marbar med trubadur.

21.00 DJ Alexander Daag och Movits! spelar på Bageriet Björnrike.

Biljetter köps på Tickster.com

Vemdalen Idag 11
-

eller traktorkort utfärdat före 1 januari 2000 eller om man inte följer med en guide, då får alla som är 16 år och har från moped klass 1 köra snöskoter. För att examinera sig behöver man kunskap om terrängkörningslagen, skötsel och säkerhet och hur skotern kan användas i trafik såväl som i natur.

Det är Transportstyrelsen som utfärdar förarbevisen och för att få ett förarbevis för snöskoter krävs det att man har fyllt 16 år, gått en utbildning hos en godkänd utbildare och gjort ett godkänt kunskapsprov. Utbildningen består av både teori, praktiska delar och övningskörning. För att få göra de praktiska delarna ska man ha fyllt 15 år och 9 månader. Utbildningen ska hos en godkänd utbildare och är minst tio timmar lång och består av minst tre timmars praktisk träning.

Terrängkörningslagen

Snöskoteråkning regleras i terrängkörningslagen och det finns en rad bestämmelser att förhålla sig till. Det innebär bland annat att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Det är inte tillåtet att köra på skid- och sommarleder, över skogsplanteringar, på barmark, på tunt och löst snötäcke, i planlagt område, över andras tomter och jordbruksmark. Tänk på att att inte busköra köra upp och ner längs med fjällkanter, du stör och kan förstöra känsliga fjällbjörkar.

På skoterlederna kör du säkrast, stör och förstör minst. Snöskoterklubbarna är ideella föreningar som pistar lederna i området. Därför är det viktigt att alla skoterförare löser ett ledbevis för att täcka kostnaderna och att säkra en hållbar skoteråkning Väl mött på leden!

Förarbevis för snöskoter hos Vemdalen Excperience

Redan ifjol började Vemdalen Experience med egna förarbevisutbildningar i snöskoter I år har de över 100 deltagare och fortsätter utbilda nya skoterförare varje vecka.

Vemdalen Experience i Vemdalen by har startat en smidig lösning med digital teori. Under två kvällar med digital teori kan man sitta hemma i soffan och i lugn och ro lära sig hur dagens skoteråkning ser ut. – Många skoterkörkortsutbildningar har väldigt gamla läroböcker och tankesätt. Dagens skoteråkning har utvecklats mycket och därför är det viktigt med en uppdaterad syn och utbildning. För att vara i absolut framkant har vi valt att sammarbeta med Thomas Wärdell som teoriutbildare. Han är en av Sveriges mest meriterade och en duktig utbildare inom skoteråkning. Tillsammans med honom utbildar vi allt från poliser till "spända" 16 åringar, berättar Pontus Widell, ägare till Vemdalen Experience.

Efter teoripasset har man ett år på sig att göra uppkörning och provskrivning med Vemdalen Experience. Det finns utbildningstillfällen i princip varje vecka och de tar även privata grupper som kan vara kompisgäng eller företag. I utbildningen ingår även en gratis lavinkurs..

– Vi får faktiskt ganska många äldre på kuserna, som redan har skoterkörkort, men som vill få en bra utbildning vill veta vad som gäller. Många äldre som fått sitt skoterkort via bilkörkortet har ingen aning om vilka regler som gäller, fortsätter Pontus. Provskrivning och uppkörningen som tar cirka tre timmar, görs på plats i Vemdalen. Mer information om utbildningen finns på vemdalenexperience.se

FÄRG & INREDNING HEDE

BUTIK - MÅLERI

INREDNING PRESENT FÄRG TAPET KLÄDER

STORGATAN 18, HEDE |070-2890029

NYHET!

I juni 2023 öppnar vi ytterligare en butik!

Välkomna till Åsgatan 2, VEMDALEN!

Fd. Inredningsbutiken Vemdalen

12 Vemdalen Idag VEMDALSSKALET • SKALETS TORG • BORDSBOKNING LOFTETT.SE LOFTETT.SE
FÖLJ OSS GÄRNA PÅ SOCIALA MEDIER FÖR TIPS OCH INSPIRATION!

MED PASSION FÖR NATUREN

Vemdalen Idag 13 FJÄLLVÄGEN 3B • TEL 0684-140 40 VEMDALENS STÖRSTA SKOTERUTHYRNING
OCH MYCKET MER
TURER
BANA
SNÖSLUNGOR
VERKSTAD GUIDADE
BARNSKOTER-
skor och utrustning för uteliv. Fisketips, kartor och utrustning för hundliv. & F R I T I D F I S K E Ekbergs Fiske & Fritid I Vemdalen by I Systembolagsombud I InfoPoint I Tel 0684-300 36 I ekbergs.nu
Kläder,

Sommarmagasin

Destination Vemdalens nya sommarmagasin finns på plats i området till påsk. Den är fylld med nyheter, repor tage om vandring, cykling, golf och en kalender med sommarens event och aktiviteter. Kort och gott får du veta vad Vemdalen erbjuder när snön smält undan och fjällen visar sig i sommarskrud.

Avslutningshelg på

Vemdalsskalet

Den 20 – 22 april är det dags att sätta punkt för vintersäsongen. I år utökas avslutningshelgen med ett festivalområde utanför högfjällshotellet. Där blir det afterski med livebanden Det vet du, Shlm Jukebox och Bolaget. Och på nattklubben spelar världsdj:n Nause.

SkiStar investerar drygt åtta miljoner på Vemdalsskalet när de till sommaren bygger en klätterpark och trailcykling på Hovdefjället vid Skalet Express. Äventyrsarenan beräknas stå klart till midsommar. Vid avstiget på Skalet Express (D) byggs en klätterpark. Dit tar man sig antingen med liften eller värmer upp och går för egen maskin till avstiget. Klätterparken består av sju olika banor som är från en till åtta meter höga med olika svårighetsgrad samt två ziplines. Från avstiget på Skalet Express byggs två trailleder (1 och 2) där du tar dig runt och nerför fjället på roliga och enkla banor. Dessutom kommer det att finnas en träningsbana (skills area) i anslutning till traillederna. Det är ett övningsområde med hopp, kurvor och balansutmaningar.

2008 startade barndomsvännerna Jacob Criborn och Leonard Scheja duon Nause. Några år senare slog de igenom på bred front med singlarna "Made Of" och efterföljande "Hungry Hearts” och “Dynamite”. Låtarna bokstavligen exploderade på listorna och klubbarna både i Sverige och globalt med topp 20 på amerikanska Billboard Dance Chart och hundratals miljoner streams på Spotify. Låtarna har tagit Nause till Vegas, Ibiza och världen runt som en världsDJ.

Nause har nominerats till P3 Guld och Grammis, spelat på världens mest omtalade klubbar, skördat globala listframgångar och uppträtt på flera festivaler. Nause uppträdde även på vad skulle komma att bli

det sista Bråvalla. Numer frontas Nause av Jacob Criborn medan Leonard Scheja fokuserar all sin tid i studion. Nu kommer Nause till säsongsavslutningen på Vemdalsskalet.

Vemdalsskalets Högfjällshotell har traditionsenligt fått sätta punkt för skidåkningen med en stor avslutningsfest. I år har avslutningshelgen utökats med ett festivalområde utanför hotellet. Där blir det DJ och afterski med Det vet du, Sthlm Jukebox och Bolaget. Kvällstid matar det på inomhus med DJ Henke och Sandström, pianobar med Joakim Camming och nattklubb med ingen mindre än Nause. Biljetter köper man på ticketetmaster.se

14 Vemdalen Idag Pia Alm Certifierad Inredare 0708-11 86 56 pia@indoorstylingdesign.se INDOOR STYLING & DESIGN HÖR AV ER TILL OSS, SÅ BERÄTTAR VI MER Tel 0684-21 200 • bokavilla.se VILLA BJÖRNRIKE VILLA DESIGN SOLIGT LÄGE MED SKI IN – SKI OUT RABATTERAT BOENDE FRAM TILL PÅSK!
äventyrs-
2 VARGG ANSTUGAN SKALETS TORG HÖGF ÄLLSHOTELL VEMDALSSKALETS P WC STOR OGNA KLÖVS Ö KLÄTTERPARK D
Ny
arena i sommar
SOMMAR | 2023 KRAVLÖS FJÄLLVANDRING RESTAURANGGUIDE NYBÖRJARGUIDE FÖR EN LYCKAD FJÄLLSEMESTER INSPIRERAS AV VEMDALENS PASSIONERADE MATHANTVERKARE vemdalen.se EVENT • VANDRING • ÄVENTYR • GOLF • FISKE
EVENT HÅLLBART FRILUFSANDE HYR DIN FRILUFTSUTRUSTNING SOMMARENS OCH HÖSTENS BÄSTA VEMDALEN BA R NENS BÄSTA
Vemdalen

Öppet: Mån-fre 06.30-17.00

Lör 10.00-14.00

Industrigatan 1, Vemdalen by Telefon 0684-161 60 www.abkarlhedin.se

KLÖVSJÖ SKIDOMRÅDE

sortiment för nybyggnation och renovering.
Vi har ett brett
KLÖVSJÖ SPORTSHOP 0 METER TILL BACKEN SPORTBUTIK MED MODEKLÄDER Vi har ett stort utbud av längd och alpin utrustning, skid-, sport- och leisurekläder. ÖPPET VARJE DAG I Tel 0682 – 211 80 I klovsjosportshop.se I info@klovsjosportshop.se
HOVDESTUGAN Café & Restaurang ÖPPET VARJE DAG FRÅN KL. 10
Våra varumärken: Stöckli, Colmar, J. Lindeberg, Goldwin, Da Kine, Boomerang, Craft, Kari Traa, Oakley, Scott, Lange, Alpina, SKHOOP, Ivanhoe, Houdini, K2, Rossignol, Fischer, Head, Völkl, Norröna, EIVY, Pieces, ICEPEAK, Wear Colour, Hestra, Combi, Devold, GIRO, POC, Nordica, Kühl, Sorel, Dalbello, Exped.
REA

Kalendern

Med reservation för ändringar.

15.30 Påskparad i Vemdalen by.

18.00 Snöskottartävling i Vemdalen by mittemot Macken med chans att vinna 10.000 kronor. Snöskottarbiljetter säljs hos Ekbergs fiske och Turistinformationen på Skalets torg.

Långfredag 7/4

08.00 Vallaservice på Sporthuset Storhogna inför Åk en mil vinn – en bil.

Skotersafari tisdag-lördag med Vemdalen Experience i Vemdalen by. Förbokas.

Skotersafari alla dagar kl. 9.30 och

Måndag 3/4

13.00-15.00

svarstalong på Turistinformatioen vid Skalets torg. Alla barn får ett pris, Vemdalsskalet.

Föranmälan krävs. Storhogna Sporthus

15.30-16.30 Plupps längdskidkul 6-10 år. Föranmälan Sporthuset Storhogna Högfjällshotell.

Tisdag 4/4

09.00-11.00 Längdclinic klassiskt med Volkswagen på Vemdalsskalet. Anm. se annons sid 9.

09.00-16.00 Låna en Volkswagen på Vemdalsskalet vid Volkswagenstugan.

09.00-12.00 Guidade isfisketur med fika i Klövsjö. Förbokas på aventyrochkonferens.se

10.00-16.00 Barnskoterbana i Vemdalen by hos Vemdalen Experience. Drop in.

13.00-15.00 Längdclinic klassiskt med Volkswagen på Vemdalsskalet. Anm. se annons sid 9.

14.15-16.15 Längdåkningspass för nybörjare. Föranmälan Sporthuset Storhogna Högfjällshotell.

JAKTSTUGAN: Från spårcentralen på Vemdalsskalet varje dag till Jakstugan avgår vesslan varje hel timme till Jaktstugan kl. 10-15.

SAMEVISTET: Från vesselplanen vid Storhogna Högfjällshotell varje dag till Samefistet varje halv timme kl. 11-14.

15.30 Skoterslädtur för barn. Föranmälan Sporthuset Storhogna Högfjällshotell.

17.00-19.00 Kvällssafari med skoter. Förbokas hos Vemdalen Experience, Vemdalen by.

Onsdag 5/4

09.00 Påskäggsjakten Storhogna, hitta de gömda påskäggen.Ledtrådarna släpps klockan 09.00 på Instagram @destinationvemdalen.

09.00-11.00 Längdclinic klassiskt med Volkswagen

10.00-17.00 Hundspann från Stockåvallen, Vemdalsskalet. Förbokas på aventyrochkonferens.se

11.00-15.00 Häst & släde vid stallet på Vemdalsskalet.

13.00-15.00 Längdclinic klassiskt med Volkswagen på Vemdalsskalet. Anm. se annons sid 9.

13.00-14.00 Snowboardkurs, nybörjare 8-12 år. Föranmälan Sporthuset Storhogna Högfjällshotell.

14.15-16.15 Carvinglektion för nybörjare. Föranmälan krävs. Storhogna Sporthus.

Skärtorsdag 6/4

08.30-20.00 Utlottning på Sporthuset Storhogna av ett par signerade skidor från Rossignol bland de som handlar över 200 kr.

08.30-20.00 Vallaservice på Sporthuset Storhogna inför Åk en mil vinn – en bil.

09.00 Påskäggsjakten Vemdalen by, hitta de gömda påskäggen.Ledtrådarna släpps klockan 09.00 på Instagram @destinationvemdalen.

09.00-16.00 Låna en Volkswagen på Vemdalsskalet vid Volkswagenstugan.

10.00-16.00 Barnskoterbana i Vemdalen by hos Vemdalen Experience. Drop in.

11.00-18.00 Marknad med ponnyridning i Vemdalen by.

15.00-20.00 Nummerlappsutdelning och efteranmäla vid Sporthuset Storhogna inför Åk en mil vinn – en bil.

09.00 Påskäggsjakten Björnrike, hitta de gömda påskäggen.Ledtrådarna släpps klockan 09.00 på Instagram @destinationvemdalen.

09.00-16.00 Låna en Volkswagen på Vemdalsskalet vid Volkswagenstugan.

10.00-16.00 Barnskoterbana i Vemdalen by hos Vemdalen Experience. Drop in.

11.00-15.00 Häst & släde vid stallet på Vemdalsskalet.

11.00  Helikopterlyft v id Storhogna Högfjällshotell där man kan se tävlingen från ovan.

11.00  Start för elitledet på Storhogna för Åk en mil vinn – en bil.

11.30   Start för motionsklasserna på Storhogna för Åk en mil vinn – en bil, med 10 minuters mellanrum.

14.00 Autografskrivning av elitåkarna vid scenen på Storhogna, Åk en mil vinn – en bil.

15.00 Prisutdelning och utlottning av en Golf Alltrack på Storhogna, för Åk en mil vinn – en bil.

Lördag 8/4 Påskafton

09.00 Påskäggsjakten Vemdalsskalet, hitta de gömda påskäggen.Ledtrådarna släpps klockan 09.00 på Instagram @destinationvemdalen.

09.00-16.00 Låna en Volkswagen på Vemdalsskalet vid Volkswagenstugan.

10.00-16.00 Barnskoterbana i Vemdalen by hos Vemdalen Experience. Drop in.

10.00-17.00 Hundspann från Stockåvallen, Vemdalsskalet. Förbokas på aventyrochkonferens.se

11.00 Påskmaskerad för alla barn i barnområdet Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö

11.00-15.00 Häst & släde vid stallet på Vemdalsskalet.

12.00-13.00 Anmälan och inhoppning till Big jumptävling i Björnrike Snowpark.

13.30 Big jumptävling i Björnrike Snowpark.

15.30 Prisutdelning för Big jumptävlingen vid Bageriet Björnrike.

Söndag 9/4 Påskdagen

09.00 Påskäggsjakten Klövsjö, hitta de gömda påskäggen.Ledtrådarna släpps klockan 09.00 på Instagram @destinationvemdalen.

10.00-17.00 Hundspann från Stockåvallen, Vemdalsskalet. Förbokas på aventyrochkonferens.se

Fortsättning aktiviteter sid 18

Renskinn, keramik, souvenirer, ekologisk tvål och heminredning. Baristakaffe, grillmackor, våfflor, godsaker och kaffe från lokalt rosteri.

Tel 070-829 39 75 Centrumg. 14 • Vemdalen by vemdalensbovre@gmail.com

16 Vemdalen Idag
BUTIK & CAFÉ
SKALETS TORG • DADORIS.SE • 0737 68 62 28
Italiensk mat som den ska smaka, med italienska råvaror tillagad av italienare. Med mycket kärlek.
Big jumptävling i Björnrike på påskaftonen
BYGGER DOM SOM BYGGER BEIJER VEMDALEN • FJÄLLVÄGEN 53 • 846 71 VEMDALEN • TEL 075-241 87 30 • BEIJERBYGG.SE VÄLKOMMEN TILL DIN BYGGHANDEL ÖPPET VARDAGAR 06.30 – 16.30 Tel 0684-410 50 vemdalen@maklarhuset.se maklarhuset.se/vemdalen Går ni i säljtankar? Tveka inte att kontakta oss för en kostnadsfri värdering!

HELA VECKAN

Kalendern

Med reservation för ändringar.

Lördag 15/4

Dammrace i Björnrike 15/4

08.30-17.00 Påskkalas med tipspromenad vid Sportbutiken Hotell Klövsjöfjäll

09.00-16.00 Låna en Volkswagen på Vemdalsskalet vid Volkswagenstugan.

10.00-16.00 Barnskoterbana i Vemdalen by hos Vemdalen Experience. Drop in.

10.00-17.00 Hundspann från Stockåvallen, Vemdalsskalet. Förbokas på aventyrochkonferens.se

Juniorernas Dammrace i Björnrike, Idet för barn mellan 5-12 år. Anmälan 10.00-10.45 i värmestugan vid Idet. Hoppborg i Björnrike vid dammen, Idet med godisregn 13.45.

Naprapat, massör och fysioterapeut

Naprapatlandslaget på Skalets torg har öppet kl 9-17. Tidsbeställning på naprapatlandslaget.se

Bowling

I Sporthuset med restaurang Husky i Vemdalen by och på Storhogna M finns bowlingbanor som är öppna varje dag.

Barnskoterbana

Hos Experience i Vemdalen by, kan barnen testa skoterkörning på en inhägnad bana. Tisdag-lördag 10-16. Drop in.

Vemdalen Experience. Drop in.

13.00-15.00 Längdclinic klassiskt med Volkswagen på Vemdalsskalet. Anm. se annons sid 9.

14.00-16.00 Längdåkningspass för nybörjare. Föranmälan Sporthuset Storhogna Högfjällshotell.

17.00-19.00 Kvällssafari med skoter. Förbokas hos Vemdalen Experience, Vemdalen by.

Onsdag 12/4

09.00-11.00 Längdclinic klassiskt med Volkswagen på Vemdalsskalet. Anm. se annons sid 9.

09.00-16.00 Låna en Volkswagen på Vemdalsskalet vid Volkswagenstugan.

10.00-16.00 Barnskoterbana i Vemdalen by hos Vemdalen Experience. Drop in.

10.00-17.00 Hundspann från Stockåvallen, Vemdalsskalet. Förbokas på aventyrochkonferens.se

11.00-15.00 Häst & släde vid stallet på Vemdalsskalet.

Jaktstugan VÅFFELSERVERING

på Vemdalsskalet. Anm. se annons sid 9.

14.00-16.00 Längdåkning, fortsättningskurs. Föranmälan Sporthuset Storhogna Högfjällshotell.

Fredag 14/4

09.00-16.00 Låna en Volkswagen på Vemdalsskalet vid Volkswagenstugan.

13.00-15.00 Längdclinic skate med Volkswagen på Vemdalsskalet. Anm. se annons sid 9.

10.00-16.00 Barnskoterbana i Vemdalen by hos Vemdalen Experience. Drop in.

10.00-17.00 Hundspann från Stockåvallen, Vemdalsskalet. Förbokas på aventyrochkonferens.se

11.00-15.00 Häst & släde vid stallet på Vemdalsskalet

14.00-16.00 Skatetekniklektion från grunden. Föranmälan Sporthuset Storhogna Högfjällshotell.

15.00 Barnens lilla vasalopp. Föranmälan Sporthuset Storhogna Högfjällshotell.

Personlig & proffsig Längdskidskola

Klassiskt & skate Privat & grupp

Vemdalsskalet Storhogna Klövsjö

11.00-15.00 Häst & släde vid stallet på Vemdalsskalet. Differensslalomtävling i Mittbacken, Björnrike. Anmälan på start. Dammrace. Kolla in alla galna försök att ta sig torr över dammen vid dammen Idet i Björnrike.

Sarahs godisregn för alla barn på altanen Hotell Klövsjöfjäll.

Söndag 16/4

10.00-17.00 Hundspann från Stockåvallen, Vemdalsskalet. Förbokas på aventyrochkonferens.se

Tisdag 18/4

09.00-12.00 Guidade isfisketur med fika i Klövsjö. Förbokas på aventyrochkonferens.se

10.00-16.00 Barnskoterbana i Vemdalen by hos Vemdalen Experience. Drop in.

Onsdag 19/4

10.00-16.00 Barnskoterbana i Vemdalen by hos Vemdalen Experience. Drop in. Föranmälan krävs. Storhogna Sporthus.

10.00-17.00 Hundspann från Stockåvallen, Vemdalsskalet. Förbokas på aventyrochkonferens.se

Torsdag 20/4

10.00-16.00 Barnskoterbana i Vemdalen by hos Vemdalen Experience. Drop in.

10.00-17.00 Hundspann från Stockåvallen, Vemdalsskalet. Förbokas på aventyrochkonferens.se

Fredag 21/4

10.00-16.00 Barnskoterbana i Vemdalen by hos Vemdalen Experience. Drop in. Högfjällshotell.

10.00-17.00 Hundspann från Stockåvallen, Vemdalsskalet. Förbokas på aventyrochkonferens.se

Lördag 22/4

10.00-16.00 Barnskoterbana i Vemdalen by hos Vemdalen Experience. Drop in.

10.00-17.00 Hundspann från Stockåvallen, Vemdalsskalet. Förbokas på aventyrochkonferens.se

Fortsättning mat & nöje sid 20

VEMDALENLÄNGD

Öppet varje dag kl.10-16. Vesselturer varje hel timme kl.10-15. Vemdalsskalet tel 070-568 71 13. Välkommen!

vemdalenlangd.se Tel 076-804 38 77

SKIDUTHYRNING • BUTIK • VERKSTAD

Vi utför skidservice som tex slipning

Vemdalsskalet 0684-590 800

torgett.se

Hos oss hittar du: 500 m² stor butik mot parkeringen vid Björnrike Centrat Delikatesser, presentartiklar och husgeråd Apoteksombud Tel. 0684-320 50

Alltid nybakat!

Hos oss hittar du: 900 m² stor butik Delikatesser, ostar, hjortronsylt, lokalt renkött, lokal fjällfisk Presentartiklar, leksaker och husgeråd Tel. 0684-311 60

Alltid nybakat!

Björnrike

Vemdalsskalet

Vemdalen Idag 19
& VIN
MAT
CENTRUMGATAN 12, VEMDALEN BY • 0684 - 30002 • SPORTHUSET.NU BOKA PÅ SPORTHUSET.NU

BIOVECKAN

Biografen GT-gården i Vemdalen by är en klassiker från 50-talet med den senaste tekniken. Biokassan öppnar en timme före föreställningen.

Mat & Nöje

15.30 Afterski med John Emil på Bageriet Björnrike.

15.30 Afterski på Storhogna med musikunderhållning i festtält, Åk en mil –vinn en bil.

16.00 Afterski på Storhogna M med trubadur

16.00 Utomhusafterski med Patriks Combo på altanen, Hotell Klövsjöfjäll.

16.00-19.00 Pizzafredag på Klövsjö Stenugnsbageri.

20.00 Kvällsunderhållning David & Tilde med Putte på Bageriet Björnrike.

22.00 Nattklubb och pianobar på Vemdalsskalets Högfjällshotell.

Lördag 8/4 Påskafton

15.00-17.00 Afterski med bandet L.I.P. (Lost In the Pancake) på Bräjks Matbar, Björnrike.

Tisdag 4/4 kl. 19.00

Under sin uppväxt i Arizona efter andra världskriget, upptäcker en ung man vid namn Sammy Fabelman en omskakande familjehemlighet och utforskar hur kraften i filmer kan hjälpa honom att se sanningen. En film delvis baserad på Steven Spielbergs egen uppväxt.

Måndag 3/4

15.00-17.00 Afterski med trubadur Grängan på Bräjks Matbar, Björnrike.

15.30 Afterski med John Emil på Bageriet Björnrike.

Tisdag 4/4

15.00-17.00 Afterski med trubadur Grängan på Bräjks Matbar, Björnrike.

15.30 Afterski med John Emil på Bageriet Björnrike.

Onsdag 5/4

15.00-17.00 Afterski med trubadur Tomas O´Riley på Bräjks Matbar, Björnrike.

15.30 Afterski med John Emil på Bageriet Björnrike.

Skärtorsdag 6/4

Långfredag 7/4

10.00-15.00 Festtält på Storhogna med musikunderhållning mat och dryck inför Åk en mil – vinn en bil.

15.00-17.00 Afterski med bandet L.I.P. (Lost In the Pancake) på Bräjks Matbar, Björnrike.

15.00 Afterski på Vemdalsskalets

15.00 Afterski på Vemdalsskalets Högfjällshotell med Tjocksmock.

15.30 Afterski med John Emil på Bageriet Björnrike.

16.00 Utomhusafterski med Patriks Combo på altanen, Hotell Klövsjöfjäll.

18.00 Påskbuffé på Storhogna Högfjällshotell, bordsbokning.

18.00 3-rätters påskmiddag på Hotell Klövsjöfjäll, bordsbokning.

22.00 Pianobar på Vemdalsskalets Högfjällshotell.

Söndag 9/4 Påskdagen

12.00 Pizzasöndag på Vemdalsskalets Högfjällshotell.

15.00-17.00 Afterski OSIS! (Oh Shit It´s Sunday) med trubadur Håkan Fahlström på

Onsdag 5/4 kl. 19.00

Michelle och Allen har nått den punkt i sitt förhållande när de överväger nästa steg, att gifta sig. De bestämmer sig för att bjuda in sina föräldrar så de äntligen får träffas. Det visar sig dock att föräldrarna redan känner varandra väl, alltför väl, vilket leder till en tumult kväll där många hemligheter avslöjas och det egentliga värdet av ett äktenskap ifrågasätts.

Med Diane Keaton, Richard Gere, Susan Sarandon, William H. Macy, Emma Roberts, Luke Bracey

11.00-18.00 Pinnvåfflor gräddas med smarriga tillbehör på utanför restaurang Härjedalspizza.

15.00-17.00 Afterski med trubadur Tomas O´Riley på Bräjks Matbar, Björnrike.

15.00 Afterski på Vemdalsskalets Högfjällshotell med Tjocksmock.

15.30 Afterski med John Emil på Bageriet Björnrike.

16.00 Utomhusafterski med Patriks Combo på altanen, Hotell Klövsjöfjäll.

22.00 Pianobar på Vemdalsskalets Högfjällshotell.

20 Vemdalen Idag
Med reservation för ändringar.
Lunch och fika • Öppet dagligen • 070-302 06 91 • bennysbistro.se bennysbistroklovsjo
läget vid Klövsjö
Lunch och fika mitt i pisten • Öppet dagligen • 070-410 29 43 katrinastugan
Bästa
sportshop
i Klövsjö 6 – 8/4
Patriks Combo

Restaurang 0684-151 89 • Hotell & konferens 0684-151 00 Pizzeria Skalet 0684-151 90 • vemdalsskalet.com

Det finns många anledningar till tårta och choklad!

Pralinaskar • Chokladkakor

Tårtor • Desserter Present • Hantverk

Det finns många anledningar till tårtor –bröllop, dop och födelsedagar. Vår egentillverkade Klövsjö Choklad är ekologisk. I butiken finns även hantverk, presenter, kalas- och baktillbehör.

Beställ på natcake.se eller 070-318 79 02 Klövsjövägen 47a

GOTT BRÖD

FIKA & LUNCHER

PIZZAFREDAG KL 16-19

Leverans till Vemdalsskalet möjlig Lokalproducerat Ekologiskt Hållbart Välkomna till oss!

Öppettider: klovsjostenugnsbageri.se

Tel 0682-214 00 • 070-344 19 89

Följ oss på Facebook & Instagram

Vemdalen Idag 21 för 2 på köpet! Den billigaste Med hjälp av ICA-appen kan du skapa smarta inköpslistor, hitta inspirerande påskrecept och få full koll på dina erbjudanden. Bra va?! Planera påsken i ICA-appen. Glad påsk! Gröna kärnfria druvor i ask ICA. Klass 1. Indien/Chile. 500 g. Jfr pris 50:00/kg. Lösviktsgodis Glad Påsk! måndag–lördag 8–21 söndag 10–21 Öppettider i påsk måndag–torsdag 8–21 Långfredag 10–21 Påskafton 8–21 Påskdagen 10–21 Veckans erbjudanden hittar du på ica.se/svenstavik Välkomna! Kurt m. personal Jfr pris 80:00/kg. Max 1 köp/hushåll. Minst 25% rabatt! SUPERKLIPP /st 40k Bacon Tulip. 80-125 g. Original, kalkon, veggie. Skivat. Jfr pris 80:00–125:00/kg. Max 3 köp/hushåll. /st 10k Grädde Arla Ko, Arla Köket. 250-300 ml. Vispgrädde 36 %, 40%, Laktosfri Vispgrädde 36 %. Eko vispgrädde 40%. Jfr pris 50:00–60:00/liter. Max 1 köp/hushåll. Minst 25% rabatt! SUPERKLIPP 2 för 30k 40k Endast torsdag Svenska äpplen ICA. Klass 1. Flera sorter. Jfr pris 25:00/kg. 25k /kg Priserna gäller 13/3–19/3-23. Svenstavik % rabatt! SUPERKLIPP % rabatt! SUPERKLIPP 49:/kg Jämtlands billigaste? Handla andra varor* för 300 kr så får du köpa... Ord. pris 119:00/kg. Max 3 kg/hushåll *Gäller ej spel, tobak, lotter, receptfria varor eller pant. Med smak av påsk Med hjälp av ICA-appen kan du skapa smarta inköpslistor, hitta inspirerande påskrecept och få full koll på dina erbjudanden. Bra va?! Planera påsken i ICA-appen. rabatt! SUPERKLIPP betala för 2 på köpet! Den billigaste Med hjälp av ICA-appen kan du skapa smarta inköpslistor, hitta inspirerande påskrecept och få full koll på dina erbjudanden. Bra va?! Planera påsken i ICA-appen. ↲ Ladda ner ICA-appen här Glad påsk! Gröna kärnfria druvor i ask ICA. Klass 1. Indien/Chile. 500 g. Jfr pris 50:00/kg. ↲ Ladda ner ICA-appen här Glad påsk! druvor Indien/Chile. % rabatt! SUPERKLIPP V14_DR--NP--SS_GEM_R_01 Systembolaget • Apoteket • Strandbergs Kaffe • Kungs Grill Blomstrande Tider • Ok/Q8 Biltvätt • Byggvaruhuset • 35Gill Himla Vacker • Hotell Sydjemten • Kroppsbolaget • Dollar Store I Svenstavik finns även: Priserna gäller 3/4–10/4 2023
NYHET!
KAFÈ – SURDEGSBRÖD

Biografen GT-gården i Vemdalen by är en klassiker från 50-talet med den senaste tekniken. Biokassan öppnar en timme före föreställningen.

Mat & Nöje

Prisutdelning och afterski för dammracet med David & Tilde med Putte på Bageriet Björnrike. Afterski med Claes Lundqvist i puben på Hotell Klövsjöfjäll. DJ Alexander Daag och Movits! spelar på Bageriet Björnrike. Biljetter köps på Tickster.com Nattklubb och pianobar på Vemdalsskalets Högfjällshotell.

Onsdag 12/4 kl. 19.00

En amerikansk biografisk sportdrama film från 2023, regisserad av Ben Affleck. Handling skildrar ursprunget till basketskon Air Jordan. Den hos Nike anställde skoförsäljaren, Sonny Vaccaros, försöker göra ett affärsavtal med nybörjarbasketspelaren Michael Jordan.

Måndag 10/4

14.00-16.00 Fikabuffé på Storhogna Högfjällshotell

15.00-17.00 Afterski med trubadur Jens Persson på Bräjks Matbar, Björnrike.

15.30 Afterski David & Tilde med Putte på Bageriet Björnrike.

Tisdag 11/4

15.00-17.00 Afterski med trubadur Plonke på Bräjks Matbar, Björnrike.

15.30 Afterski David & Tilde med Putte på Bageriet Björnrike.

Onsdag 12/4

15.00-17.00 Afterski med trubadur Plonke. på Bräjks Matbar, Björnrike.

15.30 Afterski David & Tilde med Putte på Bageriet Björnrike.

Torsdag 13/4

21.00 DJ Sergio & Honeyfresch på Bageriet Björnrike.

22.00 Nattklubb och pianobar på Vemdalsskalets Högfjällshotell.

Lördag 15/4

10.00-16.30 Kaktöming och säsongsavslut på Klövsjö Stenugnsbageri.

11.00 DJ Alex Daag spelar skön musik på Bageriet Björnrike.

15.00-17.00 Afterski med trubadur Micke P. på Bräjks Matbar, Björnrike.

Torsdag 20/4

Pianobar med Joakim Camming. Nattklubb med Dj Henke

Fredag 21/4

Festivalområde vid Vemdalsskalets Högfjällshotell med underhållning av Det vet du och Sthlm Jukebox.

22.00 Pianobar med Joakim Camming. Nattklubb med med Nause och Dj Henke.

Lördag 22/4

14.00-19.00 Festivalområde vid Vemdalsskalets Högfjällshotell med underhållning av Bolaget och Sthlm Jukebox.

22.00 Pianobar med Joakim Camming. Nattklubb med med Nause och Dj Henke.

Torsdag 13/4 kl. 18.00

När de jobbar under jord med att laga en stor vattenledning, transporteras två rörmokare från Brooklyn; Mario och hans bror Luigi, ner genom ett mystiskt rör och hamnar i en magisk ny värld. Men bröderna blir separerade, och Mario ger sig ut på ett episkt äventyr för att försöka hitta Luigi. Med hjälp från en av Svamprikets invånare, Toad, och lite träning från den viljestarka drottningen av Svampriket, Prinsessan Peach, hittar Mario kraften inom sig.

15.00-17.00 Afterski med trubadur Micke P. på Bräjks Matbar, Björnrike.

15.00 Afterski på Vemdalsskalets Högfjällshotell med Gibson.

15.30 Afterski David & Tilde med Putte på Bageriet Björnrike..

16.00 Afterski med Claes Lundqvist i puben på Hotell Klövsjöfjäll.

Fredag 14/4

15.00-17.00 Afterski med trubadur Micke P. på Bräjks Matbar, Björnrike.

15.00 Afterski på Vemdalsskalets Högfjällshotell med Gibson. David & Tilde med Putte

BIOVECKAN
Med reservation för ändringar.
MITT I VEMDALEN BY • TEL 0684-305 33 • ÖPPET ALLA DAGAR • HARJEDALSPIZZA.SE BESTÄLL I VÅR APP ELLER PÅ VÅR HEMSIDA ONT I RYGGEN? VI HJÄLPER DIG Skalets Torg 010-768 10 30 naprapatlandslaget.se Säsongsavslutningsfest på Vemdalsskalets Högfjällshotell Movits! Björnrike 15/4 Avslutnintshelg Vemdalsskalet 20 – 22/4

Häst & Släde

Dag- & kvällsturer med facklor

Ridning på nordsvenska hästar

Den 5:e årstiden är äntligen här!

Njut i vårsolen. Boka mysiga boenden på Vemdalsskalet, i Björnrike, Klövsjö eller Storhogna hos AGO i Vemdalen. Boka på www.agoivemdalen.se/boka/

Funderar du på att sälja ditt fjällboende?

Hör av dig till oss på HusmanHagberg! Vi finns i Funäsfjällen, Vemdalen och Lofsdalen. Kontakta oss på tel: 0684-210 00.

Välkommen!

Vemdalen Idag 23
Boka ditt boende hos AGO

REA

THE MOUNTAIN STUDIO • PATAGONIA

FJÄLLRÄVEN • BLACK DIAMOND

DEVOLD • HESTRA • BLACK CROWS

STÖCKLI • VAN DEER • FISCHER

DYNAFIT • DALBELLO • POC

SWEET PROTECTION • TECNICA

GIRO • JONES • FALKE • THIRTYTWO

Swiss Demo Ski T eam-med emmen och TMS ambassadö r en Kilian W eibel F o t o: O s k ar Enander Annons 420x285 Orange Jacka QR3.indd 1 Fogra51 TAC300 Coated SKALETS TORG • VEMDALSSKALET • VEMDALENSKISHOP.SE
BUTIK SKIDUTHYRNING BOOTFITTING VERKSTAD
UTVALDA PRODUKTER I BUTIKEN
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.