Page 1

20 - 21 - 22.11.2015

DE Studio

ZINE FEST / EXPOSITIES / LEZINGEN WORKSHOPS / PERFORMANCES / PROJECTIES


VRIJDAGAVOND / 20.11 / OPENING DEBATTEN / LEZING

20:00 — 23:00

• ZATERDAGMIDDAG / 21.11 / FESTIVAL 12:00 — 18:00 ZINE FEST / LEZINGEN / EXPOSITIES / PERFORMANCES / WORKSHOPS / PROJECTIES • ZATERDAGAVOND / 21.11 / CONCERTEN PERFORMANCES

20:00 — 00:00

• ZONDAGMIDDAG / 22.11 / FESTIVAL 12:00 — 18:00 ZINE FEST / LEZINGEN / EXPOSITIES / PERFORMANCES / WORKSHOPS / PROJECTIES


20 NOVEMBER

OPENING

GRAFIXX gaat glorieus van start met een openingsavond vol inzicht en inspiratie. Jonge honden, klassebakken en experts kruipen samen op het podium om te gluren naar het verleden, de toekomst en de toppers van het beeldverhaal. Na dit voorafje ben je gegarandeerd hongerig naar méér!

20:00 • DE TOEKOMST VAN HET BEELDVERHAAL Illustrator Ward Zwart, journalist Gert Meesters, Els Aerts (Vlaams Fonds voor de Letteren) en uitgever Johan Stuyck (Oogachtend) ontmoeten elkaar op het kruispunt van strip, beeldende kunst en illustratie. Wat betekent het beeldverhaal voor hen vandaag en welke mogelijkheden willen zij verkennen in de toekomst?

21:00 • EVER MEULEN

Ever Meulen groeide sinds de jaren ‘70 uit tot een grootheid in de Belgische stripwereld. Zijn aerodynamische beelden vol snelle auto’s, mooie vrouwen en swingende muziek bepaalden de stijl van het weekblad HUMO, maar sierden ook covers van The New Yorker. Ever Meulen maakte cartoons en ontwierp ontelbare affiches en reclametekeningen. Vandaag leeft hij zich vooral uit in vrij werk en oldtimers.

22:00 • BOOK CLUB

VOERTAAL: ENGELS

Aidan Koch, Nous Vous (William Edmonds, Nicolas Burrows en Jay Cover), Martha Verschaffel en Joanna Hellgren brengen allerlei lekkers mee uit hun boekenkast. Ze stellen elk een klassieker en een jonge god voor die je echt van dichtbij moet leren kennen. Neem je notitieboekje mee, want sommige titels vind je dit weekend ook terug op ons zine fest!

0/ DE ZAAL

20:00 — 23:00

0/ DE ZAAL

20:00 — 23:00

VRIJDAGAVOND

VRIJDAGAVOND

BE

20 NOVEMBER

OPENING


21 & 22 NOVEMBER

Breek die spaarvarkens open en laat je verleiden door al de bijzondere drukwaar op GRAFIXX’ beruchte zine fest. Ons speurwerk leverde een nieuwe eclectische verzameling op van handgemaakte zines en gedurfde graphic novels, versgedrukte prints, postkaartjes en andere kleinoden.

Met stands van o.a. ANIMAL PRESS KR/FR, BRIES BE, DANS LE CIEL TOUT VA BIEN FR, FRMK BE, HUUDA HUUDA / KUTI FI, KNUST / EXTRAPOOL NL, kuš! KOMIKS LV, LOOK BACK AND LAUGH SI, NIEK PRONK NL en SOYBOT AT

Daarnaast kan je ook terecht bij de sterkhouders van de Belgische alternatieve strip en maak je kennis met enkele internationale gasten die hun werk persoonlijk aan je voorstellen - dit jaar met een streepje live muziek erbij! Hou zeker ook de signeertafels in het oog, waar je je vondst nog nét iets specialer kan laten maken.

-1/ DE KELDER

12:00 — 18:00

en inzendingen van 2D Cloud, Armour Press, Birdcage Bottom Books, Canicola, Cazzimir, CCOOLL, Chili Com Carne, Collection Revue, Couteau, Éditions FP&CF, Editions Troisfoisparjour, Editions Peinture, Eight Magazine / The Jaunt, Emmi Jormalainen, Ephameron, Grand Tetra, Happiness Comix, Hollow Press, Inger Zivana Torvund, Jordskred, L’Appât Atelier, Le Dernier Cri, Lubok Verlag, Martha Verschaffel, Mayken, Michael Jordan, Napa Books, Otto Press, Peow Studio, Popup Press, Ram Hotel, Sarah Vanbelle, Spellingmistakes Cost Lives, Spit And A Half, Studio Fluit, Tan & Loose Press, Ward Zwart en meerrr...

ZATERDAG- & ZONDAGMIDDAG

ZATERDAG- & ZONDAGMIDDAG

ZINE FEST 21 & 22 NOVEMBER

ZINE FEST

-1/ DE KELDER

12:00 — 18:00


MARTHA VERSCHAFFEL

BE

Illustrator Martha Verschaffel is een kei in het maken van zines en leert je tijdens deze workshop hoe je een simpel vel A3papier kan omtoveren tot een kunstig boekje. Je schuift papieren vormen, tekeningen en lijnen over elkaar op een kopieermachine en vouwt het resultaat tot een verrassend gelaagd zine. Voor kinderen van alle leeftijden. NOUS VOUS

UK

Nous Vous is het illustratorencollectief van Jay Cover, William Edmonds en Nicolas Burrows. Stap mee in hun kleurrijke universum en word boekontwerper voor één dag! Met behulp van een assortiment grafische stempels, een zwierige titel en een vleugje fantasie ontwerp je je eigen cover. Zet hem te pronken in de enige echte GRAFIXXbibliotheek of geef hem een mooi plekje op je eigen boekenrek. KNUST

NL

Lees ook zeker door voor exposities, performances, projecties en lezingen!

Knust keert terug! Na een welgesmaakte workshop in 2013 is het Nederlandse printcollectief er weer met een verse druktechniek. Breng je voorontwerp mee in zwart-wit (9 x 14cm) en maak kennis met het Japanse speelgoed Print Gocco, een zeefdrukapparaatje met bijzonder kleureffect. Daarnaast kan je ook aan de slag met de vertrouwde stencilmachines, of een eigen boekje met misdrukken uit het Knustarchief compileren.

+1/ DE STUDIO LARGE

+1/ DE STUDIO LARGE

12:00 — 18:00

12:00 — 18:00

ZATERDAG- & ZONDAGMIDDAG

ZATERDAG- & ZONDAGMIDDAG

Heb je zin in een actief tussendoortje? Sluit je aan bij een van de werkstations in DE Studio Large en knutsel zij aan zij met je favoriete kunstenaars je eigen meesterwerk in mekaar. Klein of groot, volleerd tekenaar of groentje: er is voor elk wat wils.

21 & 22 NOVEMBER

21 & 22 NOVEMBER

WORKSHOPS


21 & 22 NOVEMBER

EXPOSITIES

109 • AIDAN KOCH US

121 • BENDIK KALTENBORN NO

Aidan Koch is een illustrator en kunstenaar uit Portland. In haar potloodtekeningen, aquarellen en installaties onderzoekt ze schoonheid en mysterie. Daarbij manipuleert ze kleur en vorm tot onverwachte poëtische composities. Koch publiceert beeldverhalen die zich bevinden tussen strip en kunst, zoals The Whale en The Blonde Woman.

Bendik Kaltenborn is illustrator, striptekenaar en ontwerper. Hij kneedt vormen en letters tot een assertieve, swingende beeldtaal. Ontdek Kaltenborns bontgekleurde platen vol straffe personages en snuggere humor in de expositie, en spring ook even binnen in onze filmzaal (DE Fred) voor enkele van zijn animatiefilmpjes. 122 • JOANNA HELLGREN SE

FI

Amanda Vähämaki studeerde kunst in Bologna maar ontdekte al snel dat strips haar nauwer aan het hart liggen. Onder de vleugels van het collectief Canicola startte ze met kortverhalen. Intussen verschenen van haar hand de beeldverhalen Campo di Babà, Cani Selvaggi en Souvlaki Circus (met Michelangelo Setola). Ze onderzoeken surreële fantasie en menselijk gedrag in vloeiende potloodtekeningen. Vandaag werkt Vähamäki binnen het Finse collectief Kutikuti.

Joanna Hellgren mengt potlood, pen en waterverf tot heldere, lichtjes naïeve beelden die zowel kinderen als volwassenen weten te charmeren. Hellgren toont zich bovendien een subtiele verteller in graphic novels als Mon Frère Nocturne en de familietrilogie Frances. Naast het maken van boeken illustreert Hellgren voor magazines en neemt ze deel aan tentoonstellingen.

111 • HENNING WAGENBRETH DE

123 • MARTHA VERSCHAFFEL BE

Het Duitse illustratiefenomeen Henning Wagenbreth beperkt zich in zijn eclectische oeuvre niet tot pen en papier. Dat bewijst hij nog maar eens met zijn Tobots, fascinerende sculpturen die net zoals Wagenbreths tekeningen minutieus opgebouwd worden uit tal van kleine objecten en personages.

Martha Verschaffel tekent en maakt verhalen over dromen, nachtmerries en obsessies. Die publiceert ze in handgemaakte zines en (illustratie)magazines, waaronder Rekto:Verso, La Tranchée Racine en Kuš. Haar debuutalbum Lily (Bries, 2015) weet een schijnbare onschuld te doordringen met een onheilspellende sfeer. Naast haar illustratiewerk leeft Verschaffel zich uit in fantasierijke tekenlessen voor kinderen.

+1/ LOKAAL 109 > 111

+1/ LOKAAL 121 > 123

12:00 — 18:00

12:00 — 18:00

ZATERDAG- & ZONDAGMIDDAG

ZATERDAG- & ZONDAGMIDDAG

110 • AMANDA VÄHÄMAKI

21 & 22 NOVEMBER

EXPOSITIES


PERFORMANCES

108 • DANS LE CIEL TOUT VA BIEN FR De Franse illustrator Dans Le Ciel Tout Va Bien blijft in nevelen gehuld. Hij publiceert met regelmaat zines en boeken waarin zijn obsessie met lucht, bergen en wolken duidelijk wordt. Verwacht een cumulus van fragiele getekende landschappen op lichtgele post-its. DE GANG • GRAFIXX GREENHOUSE

DE GEVEL • NOUS VOUS UK

Tekenaar Kim Duchateau ken je van De Morgen en Knack en als de geestelijke vader van dubieuze figuren Esther Verkest en Aldegonne. Voor GRAFIXX diept hij plaatjes op die het gepuf en gekraak van de tekenmachines moeten overstemmen. Wedden dat je je onbewust aan een danspasje waagt? SERGE BAEKEN & DE FACE-O-MATEN Welkom in ons machinepark, waar fabrieksbaas Serge Baeken een leger ijverige huurtekenaars aanvoert. Neem plaats voor een van de Face-o-maten en ontvang in een mum van tijd een verbijsterend treffend portret van jezelf!

DE Studio dost zich uit voor GRAFIXX! De gevels worden aangekleed met vrolijke banners, speciaal ontworpen door het grafische collectief Nous Vous. DE WC • MĀRTIŅŠ ZUTIS

FI

Zelfs het kleinste kamertje bezorgt je op GRAFIXX een kunstige verpozing, dankzij een bijzondere installatie van de Letse kunstenaar Mārtiņš Zutis. Speciaal voor ons uitgekozen door kuš!, de Letse stripanthologie. +1/ 108, DE GANG, DE GEVEL en DE WC

12:00 — 18:00

0/ DE ROTONDE

12:00 — 18:00

ZATERDAG- & ZONDAGMIDDAG

ZATERDAG- & ZONDAGMIDDAG

Tot 1 november geven we jong talent de kans hun eigen interpretatie van het thema ‘Black Hole’ te vatten op één beeldende pagina. De beste inzendingen worden geselecteerd door een vakkundige jury. Wat er precies in deze gang komt te hangen, is dus nog een groot raadsel... Spannend!

KIM DUCHATEAU

21 & 22 NOVEMBER

21 & 22 NOVEMBER

EXPOSITIES


LEZINGEN

Onze doorlopende animatiecinema is perfect om een gaatje tussen twee programma-onderdelen te vullen of gewoon even weg te dromen. Een knotsgekke muziekvideo, een surreële trip of een erotisch poppenspel: hier kan je werkelijk alles verwachten! MET KORTFILMPJES VAN O.A.:

Kleine cinefielen krijgen dit jaar een eigen filmhoekje waar ze kunnen smullen van overheerlijke langspelers. 12:30 • Kleine Anna en Lange Oom – ALICJA BJÖRK, LASSE PERSSON, PER AHLIN 13:15 • In The Attic – JIRIHO BARTY

76’

14:30 • O menino e o mundo – ALÊ ABREU 15:45 • Song of the Sea – TOMM MOORE

+1/ DE FRED

47’

80’

93’

12:00 — 18:00

NO — VOERTAAL: ENGELS

Bendik Kaltenborn begon zijn carrière in het stripcollectief Dongery en won al gauw aan zichtbaarheid door opdrachten voor de Noorse muzikant Todd Terje en bladen als The New Yorker en The New York Times. Zijn veelkleurige werk omvat comics, video’s, affiches en theatervoorstellingen en kan het best omschreven worden als het grafische equivalent van een swingend potje jazz.

14:30 • JAN VAN DER VEKEN

BE — VOERTAAL: NEDERLANDS

Jan Van Der Veken is sinds 1999 actief onder de naam Fabrica Grafica. Zijn werk is een verderzetting en herwerking van de Klare Lijn, en Atoomstijl, een school waar hij altijd trouw aan gebleven is. Met opdrachtgevers als Humo en De Standaard, maar ook Wall Street Journal, New York Times, Wired Magazine, Esquire en The New Yorker is Van Der Veken een van de populairste Belgische illustratoren in binnen-en buitenland. In 2013 verscheen bij Gestalten in Berlijn zijn eerste monografie.

0/ DE ZAAL

13:30 — 15:30

ZATERDAGMIDDAG

ZATERDAG- & ZONDAGMIDDAG

Bendik Kaltenborn, Matt Abbiss, Rachel Mersky, Samantha Maurer, Hannah Jacobs, Chintis Lundgren, Yulya Aronova, Isaac Holland, Julian Glander, Nicolas Fong, Joe Baughman, Chad VanGaalen, Pieter Vandenabeele, Bruno Tondeur, Joanna Lorho, Rachel Mersky, Judit Orosz en meer...

13:30 • BENDIK KALTENBORN

21 NOVEMBER

21 & 22 NOVEMBER

PROJECTIES


PERFORMANCES

20:00 • ROOPE ERONEN x AMANDA VÄHÄMÄKI

FI

Roope Eronen en Amanda Vähämäki zijn een koppel striptekenaars uit de Finse Kutikuti-stal. Eronen waagt zich wel vaker aan vrije improvisatiesessies op zijn synthesizer. Zijn doel is ongekend, maar de weg ernaartoe steeds spannend. Zijn artistieke metgezel Vähämaki zorgt voor lichtjes bevreemdende personages en mysterieuze potloodlandschappen. 21:00 • DAVID EDREN (DSR LINES)

BE

x AIDAN KOCH

US

0/ DE ZAAL

20:00 — 00:00

BE

Inne Eysermans is frontvrouw van Amatorski en geluidskunstenaar pur sang. Ze breide eerder al klanktapijten voor auteur Saskia De Coster en radiomaakster Katharina Smets. Ditmaal valt de eer te beurt aan illustrator Ingrid Godon, bezielster van de figuurtjes Nellie & Cezar en maker van bekroonde prentenboeken. Dit muzikale avontuur past helemaal in de lijn van het meer experimentele werk dat haar de laatste jaren bezighoudt. 23:00 • HOYE

FR

x VINCENT FORTEMPS

BE

Vincent Fortemps is een van de oprichters van uitgeverij FRMK, waar hij ook zijn eigen boeken uitbracht. Hij ontwikkelde een techniek om zijn intrigerende zwart-witte tekenstijl tot leven te brengen op een podium. Die zet hij onder andere in tijdens de performances met zijn trio Hoye, waar hij de muzikanten Alain Mahé en Jean François Pauvros vergezelt in een innoverend spel van kunst, licht en geluid.

0/ DE ZAAL

20:00 — 00:00

ZATERDAGAVOND

ZATERDAGAVOND

David Edren is gekend als programmator bij Scheld’apen en bezieler van het Antwerpse undergroundlabel Hare Akedod. Op zijn analoge synthesizer brouwt hij minimale, ritmische nummers in een mysterieuze sfeer. Die vormen een perfecte ondergrond voor de al even uitgebalanceerde en toch intuïtieve beeldcomposities van de Portlandse kunstenares Aidan Koch.

22:00 • INNE EYSERMANS (AMATORSKI) x INGRID GODON

21 NOVEMBER

21 NOVEMBER

PERFORMANCES


LEZINGEN

13:00 • LORENZO MATTOTTI

IT — VOERTAAL: FRANS

Lorenzo Mattotti is een belangrijke naam in de wereld van het beeldverhaal en de illustratie. Met zijn kleurrijke en eclectische werk verwierf hij faam ver buiten de grenzen van geboorteland Italië. Hij werkte aan prestigieuze opdrachten voor Vanity Fair, het filmfestival van Cannes en Wong Kar Wai. Mattotti schreef en illustreerde succesvolle strips en boeken voor jong en oud. 15:00 • HENNING WAGENBRETH

DE — VOERTAAL: ENGELS

Henning Wagenbreth omhelst in zijn praktijk alle aspecten van illustratie en vormgeving. Hij ontwerpt eigen lettertypes, maakt boeken en installaties, geeft les en waagt zich aan uitstapjes naar animatie, theater en muziek. Wagenbreth experimenteert graag met oude druktechnieken maar zijn rijkelijke, expressieve stijl refereert evengoed naar moderne computergrafiek.

ZONDAGMIDDAG

17:00 • HUUDA HUUDA

FI — VOERTAAL: ENGELS

Huuda Huuda zoekt een nieuw publiek voor spannende binnen- en buitenlandse stripauteurs. Uitgever Tommi Musturi kiest steevast voor grafische literatuur met een boeiende inhoud en besteedt grote zorg aan de afwerking van zijn boeken. Musturi is ook een van de 40 auteurs aangesloten bij de Finse stripassociatie Kutikuti. Het collectief is vooral gekend van het gratis stripmagazine Kuti, maar organiseert ook tentoonstellingen en beschikt over een (print)studio voor workshops en individueel werk.

0/ DE ZAAL

22 NOVEMBER

22 NOVEMBER

LEZINGEN


GRAFIXX GOODIES Neem een stukje festival mee naar huis! De superstevige tote bag met gezeefdrukt ontwerp van de Britse illustrator Jay Cover is de jouwe voor slechts € 10. Of ga voor de nieuwe editie van de GRAFIXX-portfolio: een LP-hoes met maar liefst 20 tweekleurenprints van GRAFIXX-kunstenaars om je muren mee vol te hangen voor € 8. Haast je naar de kassa van het zine fest, want onze voorraad lekkernijen is beperkt. Of koop een weekendticket, dan krijg je het GRAFIXX-pakket er gratis bovenop!

GRAFIXX GREENHOUSE GRAFIXX staat te trappelen om het talent van morgen te ontmoeten. Daarom organiseren we voor de eerste keer een wedstrijd voor jonge en beginnende kunstenaars. Stuur voor 1 november een pagina beeldend werk in rond het thema ‘Black Hole’. De beste inzendingen worden geselecteerd door juryleden Serge Baeken, Wide Vercnocke en Jozefien Van Beek en tentoongesteld tijdens het festival. Scherp alvast je potloden, want er zijn mooie prijzen te winnen! Kijk op www.grafixx.be voor meer info en het wedstrijdreglement.


GRAFIXX blaast deze herfst weer een wervelwind van print en papier door

DE Studio in Antwerpen. Een weekend lang vuren Villanella en Huis Haas een adembenemende line-up van jong artistiek talent en internationale kleppers op je af. Het zine fest verleidt je met een nieuwe selectie small press en innovatieve uitgeverijen. Put inspiratie uit verrassende lezingen, expo’s en animaties en ga zelf aan de slag met je grafische helden. ‘s Avonds serveren vier duo’s van kunstenaars en muzikanten een audiovisuele trip vol onverwachte wendingen. Kijk op www.grafixx.be voor het volledige programma. VRIJDAG 20 NOVEMBER > 20:00 — 23:00 ZATERDAG 21 NOVEMBER 12:00 — 18:00 + 20:00 — 00:00

DE STUDIO MAARSCHALK GÉRARDSTRAAT 4 2000 ANTWERPEN www.grafixx.be

#grafixxfest

HUIS HAAS Huis Haas is een Antwerps platform voor publicaties en tentoonstellingen van jonge illustratoren en grafici. Voor Grafixx slaan oprichters Ephameron en Mayken Craenen de handen in elkaar met Ward Zwart en Louis Reith. www.huishaas.be

ZONDAG 22 NOVEMBER 12:00 — 18:00 < INKOM € 7 / € 4 (-12j) per dagdeel € 20 voor het hele weekend DE STUDIO / VILLANELLA Het gebouw van de voormalige Studio Herman Teirlinck werd een podium voor jong publiek en een centrum voor jong talent. Villanella organiseert er festivals, workshops en masterclasses rond alle kunsttakken. www.destudio.com 03/2024646

Illustratie: Ward Zwart | Ontwerp: Louis Reith | Tekst: Mayken Craenen | Coördinatie: Ephameron V.U.: Marc Verstappen, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

Grafixx 2015 brochure  
Grafixx 2015 brochure  
Advertisement