Insights Kropman

Page 1

insights

Kropman Installatietechniek Installaties moeten te allen tijde voldoen aan de gestelde condities en eisen Het succesvol toepassen van BIM begint bij de factor mens


Inleiding

2

Terwijl Heel Holland BIMt door virtuele gebouwen, komt de volgende digitale revolutie er alweer aan: Construction 4.0, dat met digital twins, machine learning, robotica, virtual en augmented reality, the Internet of Things en met name kunstmatige intelligentie en data science voor nog grotere veranderingen gaat zorgen in de bouwprocessen. Techniek is de grootste motor van onze economische welvaart. En die motor staat in de hoogste versnelling. Maar ondertussen staan er 77.800 vacatures open in de techniek. En nog eens 15.000 in de ICT. Nederland zit nog steeds in de frontlinie wat betreft innovatie, concurrentiekracht en technisch opleiden. Maar willen we daar blijven, dan zijn er Êcht meer slimme en vakbekwame technici nodig. Gelukkig wordt daar nu al vanaf de basisschool aan gewerkt. En steeds meer samen het bedrijfsleven, want een goede aan­ sluiting tussen opleidingen en het werkveld is cruciaal. De projecten in deze Insights en hun omvang, complexiteit en innovativiteit zeggen genoeg. Deze ontwikkelingen zijn aanleiding voor het redactieteam van Insights om de installatie­ techniek uitgebreid te belichten. Het resultaat leest u nu. Een informatieve uitgave, die inzicht geeft in een snel veranderende markt.

27

6


Inhoud

24

2

Installaties moeten te allen tijde voldoen aan de gestelde condities en eisen

6

85 jaar Kropman Installatietechniek

9

Heel Nederland aan het waterstofgas?

12

Tijd als cruciale factor

14

Flamco en Kropman: Uw installatiepartners

15

Elinex Power Solutions: Goed partnerschap zorgt 24/7 voor de juiste spanning!

16

Goed buiten- én binnenmilieu

19

TROX: Technologie voor mensen

19

De Haan Westerhoff: Wij willen verwachtingen overtreffen- van onze klanten én collega’s

20

Het succesvol toepassen van BIM begint bij de factor mens

22

Startflow: De specialist van afsluiters en meet- en regeltechniek voor toepassingen in de farmacie en biotechnologie

23

Jules Goossens Bliksembeveiliging: Wij ontzorgen, beveiligen en beschermen uw bedrijf tegen blikseminslag

23

Piguillet & Zn.: Partners voor een gezond binnenklimaat

24 Meer vacatures dan ooit, maar ook goed nieuws 27 Penicillinesporen krijg je vrijwel niet meer weg

16

28 BioConnection & Kropman: transparante samenwerking 1

insights


“In de loop der jaren heeft KCC enorm veel expertise opgebouwd in uiteenlopende projecten voor diverse opdrachtgevers�

Halvor Sens

insights

2


Halvor Sens, Businessline Director Kropman Contamination Control

“Installaties moeten te allen tijde voldoen aan de gestelde condities en eisen” Eind vorig millennium bundelde Kropman Installatietechniek alle activiteiten en know how op het gebied van contamination control in een aparte businessunit: Kropman Contamination Control (KCC). Sindsdien kloppen opdrachtgevers uit de gezondheidszorg, voedingsmiddelenindustrie en vooral de farmacie bij KCC aan als specialist in onder meer cleanroom-productieruimtes, operatiekamers, centrale sterilisatie, klinische farmacie, schone utilities, procesinstallaties en proces­b esturing. Van ontwerp, bouw en inbedrijfstelling tot en met het onderhoud van de installaties.

In de loop der jaren heeft KCC enorm veel expertise opgebouwd in uiteenlopende projecten voor diverse opdrachtgevers. Zo zorgde KCC onder meer voor het HVACsysteem, de elektrotechnische installaties, de cleanroom, de labs voor kwaliteitscontrole en de schone en ‘vuile’ utilities voor een nieuwe, ultramoderne biotech-plant van biotechnologiebedrijf TiGenix. Voor Sanquin Bloedvoorziening tekende KCC als huisleverancier voor het ontwerp en de realisatie van procesinstallaties voor het produceren van medicijnen uit bloedplasma. En voor het RIVM ontwierp KCC een Mobiel Chemisch en Microbiologisch Laboratorium voor de analyse van objecten die mogelijk gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Vlakbij het RIVM, bij vaccinproducent BBio, is onlangs gestart met een nieuwe, toekomstbestendige laboratoriumfaciliteit, een samenwerkingsverband tussen KCC, de DPS Group en Kuiper Compagnons. “Inclusief opslag voor poliovaccin, een bijzondere uitdaging,” vertelt Halvor

Sens, Businessline Director van KCC. “Mede dankzij Bill Gates is polio vrijwel de wereld uit, maar voor mogelijke besmettingsgevallen in de toekomst wordt in Nederland voor de zekerheid een voorraad van het vaccin bewaard. Onder zeer strikte veiligheidsomstandigheden, want het vaccin is een gemeen goedje.” Support en onderhoud Sinds een jaar staat Sens aan het roer van KCC. Terug van weggeweest bij Kropman, waar hij tot 2006 vestigingsleider was. “Na 12 jaar in de olie was het weer tijd voor iets nieuws. Een verfrissende move. En laat ik die kans nou net bij Kropman krijgen. Hier kon ik van de stationaire oliemarkt naar de farma, die volop in ontwikkeling is. Leuk en kansrijk. Bovendien wilde ik graag maatschappelijker aan de slag.” In die 12 jaar van zijn afwezigheid heeft Kropman volgens Sens belangrijke stappen gezet: “Het bedrijf is een stuk strakker ingeregeld. En de tak Services is aanzienlijk in belang toegenomen: 40% van de activiteiten van Kropman Installatietechniek bestaat tegenwoordig uit support en onderhoud, ook binnen KCC. Onze opdrachtgevers moeten te allen tijde kunnen aantonen dat hun installaties en cleanrooms voldoen aan de gestelde condities en eisen. Om dit te kunnen aantonen, moeten ook de voorwaarden van de condities worden gecontroleerd. Dat gaat heel ver: als bij wijze van spreken is vastgelegd dat als ik een wand afneem met Dubro die wand daar niet onder mag leiden, moet dat hard gemaakt zijn. Oók voor

3

insights


Altena Group feliciteert Kropman Installatietechniek met zijn 85 jarig jubileum. Bijna 50 jaar doen Altena Group en Kropman Installatietechniek al zaken en daar zijn wij erg trots op. Wij hopen deze duurzame, veilige p en prettige samenwerking nog lange tijd voort te zetten.

insights

4


over 10 jaar. Dit betekent dat steeds opnieuw moet worden aangetoond dat een installatie of cleanroom op specificatie is en dat de condities regelmatig moeten worden gekalibreerd. Onze CGMP-gecertificeerde medewerkers voeren het onderhoud en benodigde metingen zorgvuldig en gedocumenteerd uit. Tot in het kleinste detail: wie heeft bijvoorbeeld die naad gelast en met welke certificaten?” Helemaal in eigen hand De bouwkundige cleanroomdelen zoals vloeren, wanden en plafonds worden in onderaanneming gebouwd door bekende leveranciers. Technische disciplines worden in eigen huis ontworpen en gebouwd in de Kropman prefabricage­ fabriek in Bijsterhuizen. “Dat scheelt enorm veel tijd. Bovendien is het allemaal - zo nodig gecertificeerd - hand- en maatwerk voor een naadloze integratie.” In de fabriek is een speciaal gedeelte voor skidbouw. Hier worden geproduceerde leidingdelen, appendages, componenten en schakelkasten afgescheiden van de productiezones samengevoegd, gecontroleerd en getest. Zo kan de factory acceptance test onder optimale omstandigheden worden uitgevoerd.

“In de fabriek hebben we de hele cyclus, van ontwerp, maken tot valideren, helemaal in eigen hand” “Hier bouwen we ook skids voor de farma, die bij KCC een steeds grotere rol spelen. In de fabriek hebben we de hele cyclus, van ontwerp, maken tot valideren, helemaal in eigen hand. Met als bijkomend voordeel dat een skid ook past in een vrachtwagen naar het buitenland. Zo staan onze skids onder meer in Ierland en België. Want ook al richt Kropman Installatietechniek zich hoofdzakelijk op de Nederlandse markt, KCC heeft denk ik ook daarbuiten heel veel te bieden.”

5

insights


Remko Hellenberg, CEO en mede-eigenaar

85 jaar Kropman Installatietechniek Kennis en kunde “De component techniek is steeds dominanter geworden in de gebouwde omgeving”, verklaart Hellenberg de groei van het bedrijf. “Zo dominant dat wij, als installateur, nu bijvoorbeeld hoofdaannemer zijn van de nieuwe fabriek van Kite Pharma (zie pagina 12). Daarnaast hebben we de afgelopen 30 jaar heel erg ingezet op technische kennis en kunde, zodat we nu ook heel sterk zijn in ontwerp en advies. Daarnaast zullen we, in elk geval zolang ik CEO mag zijn, ook altijd blijven bouwen en altijd de beste services bieden. Klanten kunnen bij ons terecht voor het hele pakket of alleen een onderdeel, maar altijd voor kwaliteit.”

Op 1 augustus 1934 startte Th. A. Kropman na een studie tot Luft- und Heizungsingenieur in Heidelberg een instal­ latie­bedrijf in centrale verwarming in Nijmegen. Bijzonder, in een tijd waarin het vakgebied nog vrij onbekend en onderwijs­instellingen er weinig aandacht aan besteedden. Maar Kropman zette een directiekeet neer op het terrein van het timmerbedrijf van zijn vader, nam een technicus en een hulp­monteur in dienst en haalde zijn eerste klant binnen. Al snel gevolgd door steeds meer klanten, ook buiten de regio.

Meer en betere oplossingen De overname door Eiffage zal de technische component alleen nog maar verder versterken. “Eiffage is een grote speler, met een grote staat van dienst, die grote mogelijkheden biedt. Ook voor onze klanten: we kunnen meer en betere oplossingen bieden. Een mooie basis om verder te groeien.”

Alles uit handen 85 jaar later bestaat Kropman Installatietechniek uit 14 vestigingen door heel Nederland - inclusief een eigen fabriek en eigen R&D-afdeling -, heeft het bedrijf bijna 900 medewerkers in dienst en neemt het alles uit handen als het om gebouwinstallaties gaat. Van energiebeheer tot beveiliging en van gebouwautomatisering tot contamination control. En van ontwerp en realisatie tot beheer, inclusief een uitgebreid services-pakket voor nazorg. “Maar ondanks die enorme groei zijn we altijd dat familiebedrijf gebleven”, aldus Remko Hellenberg, CEO en medeeigenaar. Na een eerdere wisseling van aandeelhouders in 1986 is Kropman sinds vorig jaar voor 51% in handen van het Franse Eiffage.

Maar nu al is Helleberg trots op de prominente positie van Kropman in de installatiebranche. “En trots op onze medewerkers, die dag in dag uit het beste uit zichzelf halen. Zij ontwerpen het, zij bouwen het, zij lossen het op. Zij zijn Kropman Installatietechniek.”

Groener, gezonder en efficiënter Kropman Installatietechniek maakt gebouwen groener, gezonder en efficiënter. Voor duurzame omgevingen waarin mensen zich prettig voelen en optimaal presteren. “Omdat duurzaam bouwen de enige zinvolle manier is om te bouwen”, vindt CEO Remko Hellenberg. “En dat doen we al van oudsher, in de breedste zin des woords. Wij waren de eerste partij die een warmte-koudebron installeerde, begin jaren ’90. We zijn altijd op de hoogte van de laatste technieken. En proberen altijd nog slimmer te ontwerpen, te realiseren, te beheren en te exploiteren.”

insights

6


“Klanten kunnen bij ons terecht voor het hele pakket of alleen een onderdeel, maar altijd voor kwaliteit�

Remko Hellenberg

7

insights


Monitor en beveilig uw elektrische installatie Met één simpele handeling

De nieuwe PowerTag Monitoren, beveiligen, alarmering en taggen

Zou het niet mooi zijn om vooraf geïnformeerd te worden over een mogelijke storing in uw elektrische installatie? De innovatie van Schneider Electric: PowerTag® geeft u inzicht. Deze energiemeter meet niet alleen de energie en het vermogen in real-time, maar monitort ook de belasting per fase en informeert u preventief om een overbelasting te voorkomen. “Tag” uw automaten, wanneer en waar u maar wilt en zit bovenop uw verbruik.

se.com/nl/powertag


Stedin

Heel Nederland aan het waterstofgas? Sinds 1 juli is de verplichte aansluiting van nieuwbouw­ woningen op het gasnet vervallen. Allereerst goed nieuws voor de warmtepompbranche: in 2019 zal het aantal warmte­ pompen de 50.000 toestellen overtreffen. Maar de geluids­ eisen worden verscherpt - en daarmee de markt. En er zijn nog meer alternatieven voor aardgas. Waterstofgas bijvoor­ beeld, waarmee verschillende proeven lopen. Zo worden sinds juni in Rozenburg voor de allereerste keer in Nederland huizen verwarmd op 100% waterstof. De opmaat voor een complete ‘stad’ op waterstofgas: het dorp Stad aan ’t Haring­ vliet op Goeree-Overflakkee. Albert van der Molen, Expert Asset Management én waterstofexpert van netbeheerder Stedin, is bij beide projecten nauw betrokken. Albert van der Molen

Essentiële bouwsteen energietransitie Technisch is het allemaal mogelijk. Onderzoek door netbeheer­ ders liet al zien dat aardgasleidingen met enkele aanpassingen ook geschikt zijn voor waterstofgas - goed om te weten met voor 15 miljard euro aan gasleidingen onder en boven de grond. Bekaert, Remeha, Gasterra en DNV GL demonstreren nu in Rozenburg dat ook cv-ketels er klaar voor zijn.

Het was de warmste 25 juni ooit, de dag dat voor het eerst in Nederland huizen werden verwarmd op 100% waterstofgas. Maar inmiddels zijn de weersomstandig­ heden prima voor de waterstofpilot bij een appartementencomplex in het Rotterdamse Rozenburg. Hier verrees in 2013, in het kader van het project Power2Gas, een proeftuin waar in eerste instantie waterstof werd omgezet naar synthetisch aardgas. Nu wordt de inzet van 100% waterstof getest: via een bestaande aardgasleiding wordt het ter plekke geproduceerde waterstofgas naar het ketelhuis van het appartementencomplex getransporteerd, waar nu de allereerste waterstofketels van Nederland staan.

“Er zijn meer plekken in Nederland waar je niks met waterstof zou moeten willen dan wel”

Tegelijkertijd zijn de voordelen van waterstofgas legio: • De productie van waterstofgas kan schoon en omkeerbaar. • En is 100% duurzaam bij gebruik van wind- en/of zonne-energie. • Met als bijkomend groot voordeel dat het surplus aan duurzame elektriciteit dan opgeslagen kan worden. • Bij verbranding van waterstof komt alleen water vrij. Het is dan ook niet voor niets dat de Waterstof Coalitie van milieuorganisaties, kennisinstellingen, overheden, netbeheerders en bedrijven vorig jaar opriep tot voorrang aan waterstof als essentiële bouwsteen van de energietransitie. Dus heel Nederland van het aardgas en aan het waterstofgas?

9

insights


CRITICAL PROCESS COMPONENTS Procescomponenten voor de farmaceutische en de voedingsmiddelenindustrie

• • • • • •

Breed assortiment en ruime voorraad In eigen beheer vervaardigen van specials Brede basis in logistiek en projectmanagement Deskundig en technisch team ISO 9001:2015, TÜV & VTw-2 certificeringen 100% traceerbaarheid van componenten www.heleon-group.com | info@heleon-group.com

Heleon BV | Holstaal BV | Heproflex BV | Gillain & Co NV | PMA-Heleon NV Heleon Goo.indd 1

Kropman en Ford: partners in innovatie

24-07-19 09:32

DE TRANSIT CUSTOM

Ford is trots op haar partnership met Kropman Installatietechniek. Al jaren weten we elkaar te vinden als het gaat om business op een innovatieve manier verder te brengen. Niet alleen met techniek, maar ook met persoonlijke inzet. Want alleen met een goede samenwerking kom je samen verder.

Ford NL goo.indd 1 40268240-8-Ford-Transit-Mag-Dealer-184x124mm-v3.indd 1

12-08-19 07:42 07/08/2019 17:07


Uptempo!: snellere energietransitie door innovation intelligence

Wat is waar het beste Albert van der Molen, Stedin-waterstofexpert en projectleider van Power2Gas, vertelt vol enthousiasme en trots over het Rozenburg-project. Maar heel Nederland aan het waterstofgas is volgens hem geen optie: “Je moet kijken waar wat het beste is. Ik denk dat er meer plekken zijn in Nederland waar je niks met waterstof zou moeten willen dan wel. Maar er zijn plekken waar het maatschappelijk gezien heel slim is om er serieus naar te kijken. Bijvoorbeeld in gebieden waar warmtenetten niet aanwezig of te kostbaar zijn; drie kilometer warmtenet aanleggen voor één boerderij, dat is niet slim. Of op plekken waar lage-temperatuurverwarming niet echt een optie is, zoals bij oude, slecht geïsoleerde panden.”

Het kost gemiddeld € 30.000 tot € 40.000 om een naoorlogs rijtjeshuis klimaatneutraal te maken, aldus onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is nog maar ongeveer een derde van eerdere schattingen, dankzij innovaties als waterstofgas, warmtegevelpanelen en warmtebatterijen, waarin warmte wordt opgeslagen in zout en weer vrijkomt als de zouten in aanraking komt met water. Maar die innovaties zijn kostbaar en voor een gemid­ deld gezin is € 30.000 nog steeds veel geld. Is het dan wel de moeite waard? Als je tegenover die investering 25 jaar

Het hele dorp in één keer over In Stad aan ’t Haringvliet zijn beide voorbeelden van toepassing. Hier staan veel vrijstaande, oudere woningen. Op all electric met bijvoorbeeld een warmtepomp zitten de inwoners van het dorp vanwege de hoge isolatiekosten eigenlijk niet te wachten. En warmtenetten zijn uitgesloten omdat er geen grote industrie in de buurt zit en de woningdichtheid te laag is. Daarom verkent Energy Island Goeree-Overflakkee de mogelijkheid om in 2025 het hele dorp in één keer te laten overschakelen van aardgas naar waterstofgas. De 1.400 dorpsbewoners worden nauw betrokken en zijn enthousiast. Dat draagvlak is belangrijk, want zonder acceptatie geen innovatie. Het wachten is nog op het definitieve kostenplaatje, maar als dat is goedgekeurd is het wat hen betreft: ‘Stad aan ’t Haringvliet, Dorp aan ’t waterstof’.

lagere energierekeningen stelt, wel. Draagvlak creëren is daarom een belangrijke volgende stap. In dat kader lanceerden de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) Urban Energy (energie) en CLICKNL (creatieve industrie) in mei het nieuwe programma Uptempo!. Uptempo! wil, gesteund door het ministerie van BZK, ontwikkelde oplossingen in de Urban Energy innovatieprogramma’s ver­ binden aan vragende partijen als gemeentes, woningcor­ poraties, gebouweigenaren en particuliere woning­eigenaren. En zo bouwen aan innovation intelligence: kennis over waar en onder welke condities kansrijke innovaties bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. Met als startpunt de vragen en behoeften van bewoners en gebouweigenaren. Dit moet leiden tot goed werkende, betaalbare én gedragen klimaatneutrale energiesystemen voor vrijwel alle situaties in de gebouwde omgeving in 2025.

11

insights


“We zijn begonnen met een open-boek-aanpak en het hele traject is daarmee transparant�

Peter van der Velden

insights

12


Eerste Nederlandse productiefaciliteit voor T-celtherapie

Tijd als cruciale factor In Hoofddorp verrijst momenteel in een groot gebouw vlakbij Schiphol een ‘state of the art’ productie­ faciliteit voor T-celtherapie tegen bepaalde vormen van kanker in Nederland. Maar nu al is Kite, een dochter van het Amerikaanse biofarmaceutische bedrijf Gilead Sciences, hier volop aan het testen met het engineren van T-cellen, zodat die kankercellen gemakkelijker herkennen om ze vervolgens, nadat ze teruggegeven zijn aan de patiënt, in het lichaam beter te kunnen bestrijden. Terwijl rondom nog druk wordt gebouwd, is een soort mini site met acht ruimtes namelijk al opgeleverd. Peter van der Velden, Businessline Director Projects van Kropman Installatietechniek, hoofdaannemer van dit bijzondere project: “Want tijd is een cruciale factor.”

Open boek Voor Kropman is Kite het snelste én grootste project ooit. Met bovendien het hoofdaannemerschap, bijzonder in de installatiebranche. Dat geldt ook voor de aanpak: “We zijn begonnen met een open-boek-aanpak en het hele traject is daarmee transparant. Alles gebeurt in overleg, vertrouwen en samenspraak. Ook met de leveranciers, waarmee we partnerships hebben afgesloten. Back-to-back-afspraken. Dat is de enige manier waarop je zo’n fabriek in zo’n korte tijd kunt neerzetten.”

Hoe eerder de productiefaciliteit volledig operationeel is, hoe sneller mensen met lymfeklierkanker in Europa voorzien kunnen worden vanuit Hoofddorp. Productie van T-celtherapie gebeurde voorheen alleen in de VS en deze extra capaciteit zorgt voor een kortere turn around time voor Europese patiënten. Dat maakt het volgens Van der Velden

Het moet precies goed zijn In februari zal de laatste fase naar verwachting gereed zijn. Dan zijn in totaal 18.000 m2 kantoren, laboratoria en cleanrooms opgeleverd. “Inclusief de infrastructuur voor nog een mogelijke uitbreiding. Normaal gesproken zou dit traject 1 tot 1,5 jaar extra gekost hebben.”

“Het is een stimulans voor dat stapje extra”

Maar al ruim vóór die tijd kon Kite, in afwachting van de laatste vergunningen en toestemmingen, dus beginnen met testdraaien - vooralsnog op gezond bloed. “Want het komt heel precies, T-celtherapie,” vertelt Van der Velden. “T-celtherapie is een ‘levende therapie’. T-cellen worden uit het bloed van de patiënt gehaald, geëngineerd en opgekweekt in het laboratorium om vervolgens terug te geven aan de patiënt, waarna ze zich in het lichaam verder vermenigvuldigen. Per patient moet het precies goed zijn. En diezelfde eisen gelden voor de fabriek.”

heel bijzonder om bij het project betrokken te zijn. “Het is een stimulans voor dat stapje extra. Kite is - terecht een veeleisende klant en er wordt keihard gewerkt. Maar dat zien en waarderen ze ook. Elke maand organiseren ze iets leuks voor de mensen die op dat moment aan het werk zijn, een frietkar of een visje. En dan wordt iedereen weer bijgepraat.”

13

insights


Flamco en Kropman

Uw installatiepartners Flamco is bekend van haar kwalitatief hoogwaardige montageproducten. Maar wist u dat Flamco meer heeft dan alleen maar beugels, namelijk zo’n 15.000 producten en oplossingen voor solar-, verwarming-, water- en koelinginstallaties.

Hydronic Flow Control - From Source to Emitter Technische ruimte

Warmte en koude distributie

Bron

Afgiftepunt

Voordeel voor klant en installateur Dankzij dat uitgebreide assortiment en de brede ervaring in diverse sectoren kan Flamco gericht met u aan de slag. Als ‘one stop’-partner voor uw project bevordert dat de efficiency, het gemak en de betrouwbaarheid. De mensen van Flamco kennen uw installatie en blijven gedurende de gehele ‘lifecycle’ betrokken, wat leidt tot een langere levensduur van uw installatie. Integrale aanpak: van bron tot afgiftepunt Daarom werkt Flamco graag met u samen op basis van een integrale aanpak, het delen van kennis en het ontwikkelen van innovatieve, energie- en waterbesparende producten. Onder het motto ‘van bron tot afgiftepunt’ helpen wij bij het ontwerp en leveren slimme oplossingen voor alle onderdelen van de installatie. Advies op maat Bij Kropman kunnen zij u optimaal adviseren over de meest optimale Flamco-oplossing en de juiste aanpak voor elk project.

Druk- & Opslag Technologie

Efficiëntie & Veiligheid Technologie

Distributie & Ketelruimte Equipment

StrangBemetering regelventielen

Afgiftepunttechnologie

Meer informatie: www.flamco.nl

Flamco Goo.indd 1

22-07-19 09:53

Iedere dag een beetje groener

Plan uw bezoek op inspiratiecentrumduurzaamheid.nl

Techn. unie Goo.indd 1

01-07-19 13:49

insights

14


Vorig jaar is Elinex Power Solutions BV preferred supplier geworden van Kropman Installatietechniek. Binnen de samenwerkingsovereenkomst vallen zowel nieuwleveringen als uit te voeren onderhoud. Een verbond dat niet over één nacht ijs gegaan is, vernemen we van Nico Walhout, accountmanager bij Elinex en Daniël ten Kate, landelijk contractmanager bij Kropman.

Elinex Power Solutions BV

Goed partnerschap zorgt 24/7 voor de juiste spanning! “Deze samenwerking is er al meer dan 10 jaar, maar sinds vorig jaar dus bezegeld met een handtekening en een stuk officieel commitment naar elkaar toe. Op die manier waarborgen we continu de kwaliteit die we leveren in nieuwe materialen en onderhoud. Voor de klant is het de beste garantie die men hebben kan, er zal altijd stroom zijn.” Wanneer we Ten Kate vragen naar wat hem zo aanspreekt in de samenwerking, is hij helder: “Elinex heeft een perfecte bereikbaarheid op alle niveaus. In plaats van het bureaucratische karakter dat veel bedrijven hebben, tref je bij Elinex korte communicatielijnen aan en een enorme drive om snel op te treden. Die snelle responstijd is uiteindelijk van levensbelang voor de bedrijfszekerheid van onze klanten. Elinex denkt mee en leeft zich altijd in op klantniveau.” Voor Kropman betekent het onderhoud uit handen geven aan Elinex een stuk rust en ontzorging, niet alleen voor de eigen organisatie, maar ook voor de eindklant. “Elinex zorgt voor een adequate onderhoudsplanning en de uitvoering hiervan. Wanneer een klant vraagt om een meerjarige onderhoudsplanning dan vullen we dat samen op een goede manier in.

“Noodstroomvoorzieningen zijn van cruciaal belang en worden steeds belangrijker. Daarom vormt een noodstroominstallatie een essentieel onderdeel van ons leveringsprogramma”, opent Ten Kate het gesprek. “Met klanten als de landelijke Politie, Holland Casino en de Sociale Verzekeringsbank wordt duidelijk dat noodstroomvoorziening een tak van sport is waar wij goed in zijn. Daarin staan wij echter niet alleen, we vieren ons succes samen met Elinex.”

Merkonafhankelijk specialisme Onderscheidend vermogen komt vooral door de organisatie achter de producten, licht Walhout toe: “Een UPS is eigenlijk een commodity geworden. Dat stuk hardware is dan ook niet hetgeen waarmee wij ons onderscheiden. We zijn bovenal een merkonafhankelijke dienstverlener in nieuwlevering en onderhoud, met maatwerk als specialisme. Hoeveel merken er ook aanwezig zijn bij de klant, je houdt bij ons één aanspreekpunt. Dat werkt snel, overzichtelijk en kostenbesparend.”

Snel acteren en korte communicatielijnen “We bedienen als partners de contractanten van Kropman”, vult Walhout aan.

Meer informatie: www.elinex.com

15

insights


De (duurzame) energieprestaties van gebouwen krijgen veel aandacht, maar hoe zorg je ervoor dat kantoren ook goed scoren op gezondheid, welzijn, comfort en - daarmee - produc­ tiviteit? De Dutch Green Building Council (DGBC) laat in de publicatie ‘Gezondheid, welzijn en productiviteit in kantoren’ zien wat er al gebeurt op het gebied van gezonde kantoren in Nederland en geeft adviezen voor onder meer een gezonde luchtkwaliteit, thermisch comfort, licht en daglichttoetreding, akoestiek, groenbeleving en uitzicht. Het Platform Gezond Binnenklimaat beveelt aan om daarvoor bij nieuwbouw en renovatie vooraf eisen te formuleren, waarop ontwerpers, aannemers en installateurs hun plannen kunnen baseren. Het ‘Programma van Eisen voor Gezonde Kantoren’ helpt daarbij.

Gezonde kantoren

Goed buiten- én binnenmilieu Checklist De DGBC stelt in ‘Gezondheid, welzijn en productiviteit in kantoren’ dat duidelijk bewezen is dat het ontwerp van kantoren gevolgen heeft voor de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van de gebruikers. Daarom zou duurzaam bouwen evenveel gericht moeten zijn op het optimaliseren van gebouwen voor gebruikers als op het verminderen van milieueffecten. Een checklist duurzame gebouwen zou er volgens de DGBC dan zo uit moeten zien:

1% van de operationele kosten van een bedrijf bestaat uit energiekosten, aldus de DGBC. Tegen 90% personeelskosten. Natuurlijk zijn energie en duurzaamheid belangrijke aandachtspunten, maar het loont letterlijk om ook gezondheid prioriteit te geven. Want jaarlijks melden 3,3 miljoen medewerkers zich weleens ziek. Dat is 47% van alle werknemers, waardoor op 4% van alle te werken dagen niet wordt gewerkt. En dat kost werkgevers 11,5 miljard euro per jaar, 4% van de totale loonkosten. Bovendien: vinden we gezondheid niet het grootste goed?

insights

1. Efficiënt ontwerp (passieve technieken, zonwering en natuurlijke ventilatie). 2. Goede uitvoering (innovatieve technologieën, slim gebouwbeheer). 3. Bewust gedrag (geschikte kleding, aanpassingsvermogen en betrokkenheid bij systemen). 4. Passende locatie (reductie woon-werkverkeer en nabijheid diensten en voorzieningen).

16


IoT op kantoor Realtime de temperatuur, luchtvochtigheid, lichtintensiteit, geluid of CO2 meten, analyseren en op basis daarvan optima­ liseren. Met het Internet of Things en sensoren her en der kunnen de oorzaken van veel typische gezondheidsklachten op kantoor, zoals hoofdpijn en vermoeidheid, worden opge­ spoord en weggenomen. Veel nieuwbouw heeft inmiddels standaard gebouwbeheerssystemen die met sensors het comfort meten en regelen. Bij bestaande gebouwen is het toepassen van dit soort complexe geïntegreerde systemen lastiger en kostbaar. Dan bieden draadloze sensoren de oplossing.

Aansluitend worden in het rapport acht gezondheidsaspecten nader belicht, inclusies conclusies, visies en cases. De publicatie is te downloaden op de site van de DGBC.

Zo verzamelt de ClimateBuddy, een mobiele tool van Kropman Installatietechniek, op elke gewenste plek een continue

Menukaart Met het Programma van Eisen (PvE) voor Gezonde Kantoren geeft het Platform Gezond Binnenklimaat een handreiking voor de (her)ontwikkeling van kantoren die niet alleen energiezuinig zijn, maar vooral ook gezond, comfortabel en productiviteit­ bevorderend. Het PvE werkt als een menukaart: je kiest zelf aan welke eisen je wilt voldoen. De eisen gelden specifiek voor ruimtes die gebruikt of bedoeld zijn voor kantoorwerk, dus niet voor bijvoorbeeld kantines, opslagruimtes en toiletten. En alleen op de gebruikstijden, veelal op weekdagen tussen 8.00 en 18.00 uur.

stroom data over het verloop van en afwijkingen in binnen­ klimaat, geluid of aanwezigheid van CO2. Die data worden opgeslagen op beveiligde servers én zijn live in te zien via een webportal voor directe feedback over het lokale binnen­ klimaat. Door de data te combineren met de data die uitge­ lezen worden uit de gebouwinstallaties, is het mogelijk om integrale analyses te maken. Daarmee zouden de instal­ laties zelfs automatisch aangestuurd kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan extra ventilatie als de CO2-concentratie in de ruimte snel oploopt. Waardoor klachten als hoofdpijn en vermoeidheid kunnen worden voorkomen.

17

insights


Innovatieve Klimaatconcepten voor perfecte leefomstandigheden In de klimaat – en ventilatietechniek staat de mens centraal met zijn wensen en behoeftes. Wij zien het als onze taak, oplossingen te ontwikkelen die de mens een maximaal leefcomfort biedt!

www.trox.nl RZ_Anzeige_Indoor_life_NL.indd 1

13.02.19 14:35

Trox Goo.indd 1

01-07-19 Athlon 15:24 Goo.indd 1

22-07-19 09:02

Als het écht uitdagend wordt zijn wij in ons element…

Over verse lucht gesproken!

Koelplan realiseert duurzame, kostenbesparende klimaatoplossingen op maat. Voor ieder type gebouw, door heel Nederland. Waar u zich dus ook bevindt, voor een perfect binnenklimaat moet u – net als Kropman – bij Koelplan zijn! Ga naar www.koelplan.nl voor uw dichtstbijzijnde Koelplan vestiging.

De Tramweg 12, Postbus 52, 6120 AB Born T. 046 - 489 26 89 | F. 046 - 485 80 52 www.riverluchtbehandeling.nl

River Goo.indd 1

23-07-19 Koelplan 16:21Goo.indd 1

16-07-19 12:04


De Haan Westerhoff

“Wij willen verwachtingen overtreffen - van onze klanten én collega’s” De Haan Westerhoff (DHW) levert en monteert zonwering, kozijnen en andere gevelvullende elementen. Maar vooral: service. 24/7 en volledig digitaal. Waar­ door problemen binnen twee, uiterlijk drie werkdagen worden opgelost. Niet voor niets was DHW al twee keer Kropmans Leverancier van het Jaar. Niet voor niets is het familiebedrijf een van de grootste op de Nederlandse markt ­ zowel in omvang, aantal medewerkers als omzet. En de records sneuvelen bijna maandelijks.

1.024 ritsscreens plus de complete instal­ latie bij The Base, het zakelijk hart van Schiphol, of een rolluik bij een particulier. DHW is trots op al zijn projecten. En streeft altijd naar nóg beter. Zuidersma, algemeen manager: “Onze voorbeelden zijn Coolblue en Bol.com: volledig ontzorgend ­ en dan nog een stapje verder. We willen elke dag verrassen. Verwachtingen overtreffen. Van onze klanten én collega’s.”

Goed doen “Wij spreken dus van collega’s, niet van medewerkers”, benadrukt Paul Olijve, alge­ The Base Amsterdam meen directeur. “Werkplezier is, naast ver­ wachtingen overtreffen, onze belangrijkste kernwaarde. Het is hun verdienste dat DHW in de ruim 50 jaar van ons bestaan zo is ge­ groeid. En blijft groeien. Maar stapje voor stapje. Behapbaar. We willen wat we doen, waar we voor staan, op de eerste plaats góed doen.”

Meer informatie: www.dehaanwesterhoff.nl

Paul Olijve, algemeen directeur & Jeen Zuidersma, algemeen manager De Haan Westerhoff.

TROX Nederland

Technologie voor mensen TROX is wereldleider op het gebied van ontwikkeling, productie en distributie van componenten, units en systemen voor binnenklimaat en ventilatie. The art of handling air door research en innovatie, maar vooral door het centraal stellen van de mens: “Mensen zijn bepalend en hun comfort is ons doel.”

Peter de Graaf

Met de mens centraal werkt TROX continu aan slimme concepten waarbij het welzijn, de gezondheid en het comfort van de gebruikers voorop staan. Peter de Graaf, Commercieel Product Manager TROX Nederland: “Daarbij zijn alle verschillende componenten zo op elkaar afgestemd, dat ze naadloos aansluiten. Dit levert voordeel op bij ontwerp en installatie, én het resulteert in maximale energie-efficiency. Zo bieden onze innovatieve systemen duurzame oplossingen die het comfort verbeteren én het milieu beschermen.” Het perfecte systeem voor elk gebouw TROX is al jaren partner van Kropman Installatietechniek. Niet

19

insights

alleen vanwege een goed product, maar vooral ook vanwege TROX’ knowhow, ondersteuning en de aangename samenwerking. Een recent gezamenlijk project is de nieuwe fabriek van Kite Pharma voor T-celimmunotherapie, die momenteel verrijst nabij Schiphol. “Daarin trekken we graag samen op met het projectteam voor de juiste keuzes, selecties, geluidsberekeningen en logistieke vraagstukken. Zo bieden wij altijd het perfecte systeem voor elk gebouw.” Meer informatie: www.trox.nl


“Het succesvol begint

Jozef Derksen

insights

20


Jozef Derksen, ANNO1809

toepassen van BIM bij de factor mens”

Bij BIM-implementatie zijn de ingrediënten, aldus het BIM Loket, management & organisatie, tools & technologie, proces & optimalisatie en mensen & cultuur. “Maar wij lezen die componenten op een iets andere manier. Binnen de management & organisatie moeten dingen gebeuren, maar mág ook veel. En zo kijken we naar tools & technologie als naar wat we allemaal (al) kunnen en naar proces & optimalisatie als naar wat we doen of gaan doen. Maar, en dat is de crux, het begint met aandacht voor mens & cultuur. Of, zoals wij het noemen: willen en durven.”

We hebben allemaal toegang tot de­zelfde ingrediënten om BIM (Building Infor­mation Modeling of Building Information Manage­ment) toe te passen: dezelfde tools, tech­nieken en kennis. Toch is het ene bedrijf succesvoller in de implemen­ tatie van BIM dan het andere. Hoe kan dat? Jozef Derksen, trainer en samen met Marcel van Bavel oprichter van ANNO1809: “Het begint met aandacht voor mens en cultuur.”

Awareness Dat durven is in de bouwwereld niet vanzelfsprekend. “De jongere generatie wil wel; die is enthousiast en bovendien digitaal opgevoed. Maar juniors weten nog onvoldoende wat bouwen is. Voor seniors is het ook duidelijk: we moeten iets. Waar ANNO1809 zich vooral op richt is het middenkader: de projectleiders, de experts in bouwen én degenen die hands on kunnen versnellen en motiveren. Maar die tegelijkertijd worden afgerekend op tijd, budget en kwaliteit. Dan heb je wel heel veel lef nodig.”

ANNO1809 is gespecialiseerd in BIMtrainingen voor de bouw. Het bureau is ontstaan in 2014, de tijd waarin BIM sterk in opkomst kwam, uit twee bureaus met hun eigen specialisme: HR-development en BIM-management en -consultancy. Het jaartal 1809 verwijst naar het geboortejaar van Darwin en diens survival of the fittest: ‘It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent. It is the one that is most adaptable to change.’ Derksen: “Het gaat dus vooral om aanpassingsvermogen. Wat in dit razendsnelle digitale tijdperk een uitdaging is, zeker in de bouw. Daarom bestaan onze BIM-trainingen altijd voor een deel uit hard skills én uit soft skills. Want wij geloven dat je niet alleen moet investeren in techniek, maar ook juist in sociale innovatie.”

ANNO1809 helpt daarbij. “Door te zorgen voor awareness, bewustzijn. Allereerst het bewustzijn dat het ook gewoon wennen is. Alsof je overstapt van een iPhone naar een Galaxy; dat is wennen, maar als je éven doorzet haal je zo nog meer uit je nieuwe telefoon. Daarom beginnen we ook klein, met eenvoudige, praktische handvatten, stapje voor stapje. Daarnaast maken we het graag leuk en aantrekkelijk. Met onze BIMgo-kaarten, bijvoorbeeld, waarop je de to-do-lijst kunt afvinken. Serious gaming is een belangrijk onderdeel van onze aanpak.” De knop om Op die manier werkt ANNO1809 van een vaste mindset naar een groei-mindset. “Uiteindelijk moet de knop om. Van angst om te falen en daarom terugvallen op het oude, naar het durven aangaan van nieuwe uitdagingen. Communicatie speelt daarbij een belangrijke rol. Als het een kind is gelukt een moeilijke puzzel te maken, is het voor het creëren van een groei-mindset belangrijk dat de juf of meester het kind eerst een compliment geeft voor de inzet en het harde werken. En niet voor het resultaat. Want dan wordt de durf en motivatie gecreëerd voor een nog moeilijkere puzzel – zelfs als deze vervolgens niet lukt, want het gaat om de inzet en fouten maken mág. Met datzelfde principe help je ook volwassenen groeien.”

Heel Holland BIMt Op de BIM praktijkdag, afgelopen mei in Jaarbeurs Utrecht, trok Derksen de ludieke vergelijking tussen het implementeren van BIM en het bakken van een appeltaart. “Wie bakt de lekkerste appeltaart? Mijn dochter wist het antwoord: Oma. Maar waarom? Want in principe is het slechts een kwestie van de juiste ingrediënten. Wat maakt dan het verschil? De juiste wijze van aandacht geven aan elk ingrediënt.”

Zo heeft ANNO1809 bij een grote ontwerp- en consultancyorganisatie 200 projectleiders en managers getraind op BIM én op awareness. “Kunnen is in zo’n grote organisatie geen probleem, de techniek gaat vanzelf. De succesfactoren zitten in mogen, willen en durven: je mag benoemen waar je weerstand voelt, zoek jouw uitdaging en wees nieuwsgierig, en durf (groei)fouten te maken.” Nu wordt BIM volledig geïntegreerd in de activiteiten van de betreffende organisatie en wordt BIM ook gebruikt om de samenwerking te optimaliseren.

21

insights


De specialist van afsluiters en meet- en regeltechniek voor toepassingen in de farmacie en biotechnologie Sinds de introductie van de Gemü sanitaire membraanafsluiters in de tachtiger jaren van de vorige eeuw is Startflow met veel succes actief in de Nederlandse markt. In de afgelopen jaren is Gemü uitgegroeid tot een speler van wereldformaat met hyper­ moderne productiefaciliteiten. Naast Gemü levert Startflow sinds 1999 het Steriflow programma uit de VS, hoogwaardige drukregelaars en regelkleppen voor bij­ voorbeeld WFI en schone stoom applicaties. Nieuw in het Startflow programma is het pakket sensoren van Anderson Negele. Dit programma omvat onder meer temperatuur, druk, niveau en geleidbaarheid sensoren. Wat Anderson Negele uniek maakt is dat zij de sensoren ontwikkeld hebben met sanitair ontwerp als uitgangspunt: Hygienic By Design. Vanzelfsprekend voldoen alle bovengenoemde producten aan de zwaarste normen die deze markt vereist. Meer informatie: www.startflow.nl

besturingstechniek cyberne�cs paneelbouw eu/usa/ca bekabelingsoplossingen projectmanagement engineering

DOCKWEILER QUALITY. NO COMPROMISE.

utiliteit gezondheidszorg datacenters infra- & tunnelbouw industrie horticulture indoor farming

More than 25 years your reliable source for high tech installations. Dockweiler B.V. | Landauer 5 3897 AB Zeewolde | Netherlands Tel. +31 36-8450-121 E-Mail info@dockweiler.nl

Kropman 85 jaar van harte gefeliciteerd!

nunu.nl inCAD.nl

inCAD www.dockweiler.com

Dockweiler Goo.indd 1

22-07-19 NunuBV 09:03Goo.indd 1

insights

22

15-08-19 15:32


Jules Goossens verzorgt voor u het complete traject voor een aardings- of bliksembeveiligingsinstallatie:

Jules Goossens Bliksembeveiliging B.V. Laat u niet afleiden!

Wij ontzorgen, beveiligen en beschermen uw bedrijf tegen blikseminslag Bliksem is een veel voorkomend elek­ trisch verschijnsel dat schade kan veroor­ zaken. Andere schadelijke elektrische verschijnselen zijn gas­ of stofexplosies, elektromagnetische compatibiliteit (EMC) en elektrostatische ontladingen (ESD).

• Advies: risicoanalyse en onderzoek; • Engineering: digitale ontwerp tekeningen in 2D/3D; • Offerte: technisch en commercieel; • Uitvoering: monteurs met MABO-opleiding; • Onderhoud en inspectie: periodieke beoordeling van de installatie. Een garantie voor u is dat Jules Goossens werkt op basis van gecertificeerde kwaliteitssystemen:

Jules Goossens is een topspecialist in het voorkomen van schade door elektrische verschijnselen. We zijn een begrip in binnen- en buitenland als het gaat om aarding, bliksembeveiliging, overspanningsbeveiliging en NEN3140 inspecties in de Industrie & Productie, Telecommunicatie en Public & Infra. Ons team werkt vanuit diverse vestigingen in Nederland om u zo snel mogelijk van dienst te zijn.

• BRL 1201: beoordelingsrichtlijn voor bliksemveiligheid; • ISO9001: managementsysteem voor kwaliteit; • ISO14001: milieuzorgsysteem; • VCA: checklist Veiligheid, Gezondheid & Milieu**; • CO2 prestatieladder: reductie van CO2 footprint volgens trede 3. Meer informatie: www.julesgoossens.nl

JulesGoossens Goo.indd 1

06-08-19 13:30

Piguillet & Zn. en Kropman Installatietechniek

Partners voor een gezond binnenklimaat Begin jaren ’90 zag Ed Piguillet sr. hoe de luchtkanalen in de scheepvaart werden gereinigd - en schudde zijn hoofd. Samen met zijn zonen ontwikkelde hij vervolgens een revolutionair reinigingssysteem dat een stuk handiger, sneller, beter en efficiënter was. Anno 2019, 25 jaar later, is Piguillet & Zn. uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf met een breed palet aan diensten voor een gezond binnenklimaat dat toonaangevende projecten op zijn naam heeft staan. Sinds een jaar is Piguillet & Zn. trots partner en contractleverancier van Kropman Installatietechniek.

Met het gepatenteerde HPV-systeem® reinigt Piguillet & Zn. alle soorten en maten luchtkanalen. Aansluitend bieden wij in ons pakket het reinigen, reconditioneren en nieuw in het aanbod - retrofitten van de luchtbehandelingskasten (LBK). Dit houdt in dat we de bestaande motoren in de LBK vervangen voor snaarloze EC-ventilatoren met een traploze regeling. Een ontwikkeling die past in een duurzamer klimaatpakket.

Daarnaast biedt het bedrijf het reinigen en aansluitend coaten van condensors/warmtewisselaars. Het luchttechnisch onderhoud volledig uitbesteden kan ook bij Piguillet & Zn. Daarvoor biedt het bedrijf een compleet onderhoudspakket, inclusief microbiologische onderzoeken, het leveren en vervangen van de zakkenfilters én een uitgebreide rapportage om altijd helemaal op de hoogte te blijven. Meer informatie? Mail ons! info@piguillet.nl

23

insights


Nationaal Techniekpact

Meer vacatures dan ooit, maar ook goed nieuws Het tekort aan technici neemt steeds verder toe, niet alleen op vmbo- en mbo-niveau maar ook onder hoogop­ geleiden. Het Nationaal Techniekpact moet de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt verbeteren en daar­ mee het tekort aan technisch perso­ neel terugdringen. Het pact is in 2013 gesloten tussen bedrijfsleven, onder­ wijs en overheid. In 2016 is het pact geactualiseerd. Hoe staat het er anno 2019 voor?

77.800 openstaande vacatures De vraag naar technische vakmensen is de afgelopen drie jaar flink gestegen. In het tweede kwartaal van 2019 waren er gemiddeld 77.800 openstaande vacatures in de techniek. Begin 2016 waren dat er nog ‘slechts’ 41.200. Het leeuwendeel bestaat uit vacatures waarvoor een lager of middelbaar onderwijsniveau nodig is. Maar ook het aantal vacatures op hoger en wetenschappelijk niveau zijn de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld.

Het UWV heeft afgelopen maart een top 15 opgesteld van beroepen waarvoor het het lastigst is om personeel te vinden. Deze ‘krapste beroepen’ zitten bijna allemaal in de ICT en techniek. Vooral de vraag naar machinemonteurs, elektrotechnici, loodgieters, pijpfitters en bouwvakkers is nijpend hoog.

Techniekpact Monitor 2019 Tijdens de Jaarconferentie van het Nationaal Techniekpact wordt ook elk jaar de Techniekpact Monitor gepresenteerd: een update van de cijfers over techniek. De belangrijkste trends: • In het onderwijs is het aandeel leerlingen en studenten dat kiest voor een bètatechnisch vakkenpakket of een bètatechnische studie gestabiliseerd. Het aandeel bètatechnische wo bachelor en masterdiploma’s is afgelopen jaar (jaren) wel toegenomen. • Vacatures voor bètatechnische docenten zijn vaak moeilijk vervulbaar. Het aantal gegeven bètatechnische lesuren is laatste jaren gestegen. • De omvang van de technische arbeidsmarkt is 1,53 miljoen personen, dit is 20% van de werkende beroepsbevolking. Van de werkende mannen heeft 32% een technische baan; van de werkende vrouwen 6%. Het aandeel vrouwen in een technisch beroep is wel licht aan het toenemen. • Tussen 2013 en 2018 is het aantal vrouwen in een technisch beroep met 24% gestegen. • De vraag op de arbeidsmarkt naar techniek en ICT is de laatste jaren flink toegenomen. Het aantal technische en ICTvacatures is gegroeid. De omvang van de technische beroepsbevolking is eveneens toegenomen. Met name het aantal ICT’ers is sinds 2013 gegroeid: met 81.000 personen. • De werkloosheid onder technisch opgeleiden is laag: 3,1% ten opzichte van 4,8% landelijk in 2018.

insights

24


De 12 doelen van het Techniekpact 1. Basisscholen bieden in 2020 structureel Wetenschap & Technologie (W&T) aan. 2. Leerkrachten worden beter toegerust op het aanbieden van W&T. 3. De publiek-private samenwerkingen in primair en voortgezet onderwijs worden versterkt. 4. Voldoende vo-leerlingen kiezen voor een bètatechnisch profiel. 5. De aansluiting van het vo naar het mbo en ho wordt verbeterd. 6. Vo-docenten gaan professionaliseren en er komen meer vo-docenten met een educatieve master. 7. Onderwijs en bedrijfsleven werken samen bij het opleiden van docenten in Alle basisscholen W&T-proof Maar er is ook goed nieuws: het technisch onderwijs zit in de lift. Op het vwo kiest inmiddels 60% van de leerlingen een bètaprofiel, op de havo 41%. Ook de studies aan de Technische Universiteiten worden steeds populairder. Vanaf 2020 is elke basisschool in Nederland verplicht om Wetenschap & Technologie (W&T) aan te bieden. Hiermee wordt een belangrijke kiem gezaaid. Veel scholen zijn al jaren bezig, al dan niet ondersteund door een techniekcoach. Zo heeft OBS De Meent in Ommeren een techniek- en ontdeklokaal geopend: ‘Willie Wortels Uitvinderij’. En op speciaal basisonderwijsschool De Reis van Brandaan in Eindhoven krijgen alle leerlingen W&T-onderwijs dat aansluit op hun niveau en interesses. Van stoepkrijt maken tot coderen en bruggen bouwen. Hiermee won de school de TechniekTrofee 2018. Onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar Ook bedrijven investeren actief in scholing en ontwikkeling. Tata Steel heeft

het beroepsonderwijs. 8. Publiek-private samenwerkingen in het beroepsonderwijs worden verduurzaamd. 9. Scholen en bedrijven stemmen het regionaal onderwijsaanbod en stage- en leerwerkplekken af. 10. Er komt meer afstemming tussen ho-instellingen met bedrijfsleven en binnen het ho, en meer aandacht voor internationaal en technisch talent. 11. De integrale samenwerking van regionale en sectorale netwerken worden bevorderd. 12. Vakkrachten worden behouden door te investeren in duurzame inzetbaarheid van technici.

bijvoorbeeld een eigen academy waar jong talent wordt opgeleid. Daarnaast verzorgt het bedrijf opleidingen voor docenten in het beroepsonderwijs. IT-bedrijf Camelot heeft ‘burning labs’ ontwikkeld, waarbij mbo- en hbo-studenten betaalde onderzoeksopdrachten uitvoeren voor bedrijven. Het doel is om onderwijs en bedrijfsleven nog dichter bij elkaar te brengen. Onder meer door meer hybride leraren in te gaan zetten: werknemers uit het bedrijfsleven die in deeltijd voor de klas gaan staan. Daarnaast moeten onderwijs en bedrijfsleven meer in elkaar over gaan lopen en wordt de aansluiting op de arbeidsmarkt concreter gemaakt.

25

insights


Art in air

WIE ZIJN WIJ? AL RUIM 40 JAAR MARKTLEIDER OP HET GEBIED VAN VERHUUR VAN AIRCONDITIONING, VERWARMING, ONTVOCHTIGING EN VENTILATIE AAN DE ZAKELIJKE MARKT Met onze producten en diensten ondersteunen wij onze klanten bij de uitdagingen die zij in de dagelijkse praktijk tegenkomen. Of het nu gaat om een geplande situatie of een noodgeval, wij zorgen ervoor dat het zo snel, deskundig, professioneel en kostenbesparend mogelijk wordt opgelost.

AIRCONDITIONERS

CHILLERS

BOILERS

24/7 SERVICE

www.airprobv.nl Airpro Goo.indd 1

0800 5 200 200 andrewssykes.nl

23-07-18 13:52

Deel uw visie Insights biedt inzicht in het bedrijfsleven, de zorg- en (semi-)publieke sector. In interviews, praktijkcases en achtergrondartikelen geven ondernemers, directeuren en managers hun visie op actuele bedrijfsontwikkelingen. Ook uw visie delen in Insights? Informatie: Peter Molenaar Bladmanager Insights T : +31 (0)71 70 70 187 E : redactie@goomedia.nl I : www.goomedia.nl

Goo 1-2 IS adv.indd 1

04-03-15 11:53


Kropman Contamination Control bij Produlab Pharma

“Penicillinesporen krijg je vrijwel niet meer weg” Penicilline. Het belangrijkste geneesmiddel van de twin­ tigste eeuw. Maar ook het medicijn waarbij het vaakst een allergie optreedt, van jeuk tót een levensbedreigende anafylac­ tische shock. Bijkomend nadeel: penicilline is niet schoon te maken: zitten er eenmaal sporen in een ruimte, dan krijg je die bijna nooit meer weg. Mede daarom investeert dier­ geneesmiddelenproducent Produlab Pharma in een nieuwe non-penicillinefabriek naast de bestaande productiefaciliteit. Kropman Contamination Control zorgt ervoor dat deze fabriek volledig penicilline-vrij is én blijft.

Produlab Pharma staat de nieuwe non-penicilline productiefaciliteit naast de bestaande. Door een goede biometrische toegangscontrole met vingerafdruk bij beide gebouwen wordt voorkomen dat er penicilline binnenkomt.Ziet het systeem dat jij vandaag in de penicillinefabriek bent geweest, dan kom je vandaag niet meer in de non-penicilline­fabriek. Daarnaast worden en natuurlijk zware eisen gesteld aan de luchtbehandeling en zijn er bijvoorbeeld strikt gescheiden goederenstromen. Dat is Contamination Control!”

Produlab Pharma in Raamsdonkveer ontwikkelt, registreert en produceert vloeibare en halfvaste diergenees­ middelen voor gerenommeerde farmaceutische bedrijven wereldwijd. Volgens de strengste kwaliteitsnormen. In de ultramoderne productiefaciliteit met 9 productielijnen produceert het bedrijf dagelijks 2.500 - 3.000 liter medicijnen, volgens ruim 400 recepten voor meer dan 3.000 producten in totaal. En aan de nieuwe productiefaciliteit, oppervlakte: 8.000 m2, wordt momenteel hard gewerkt. Ter uitbreiding van de productie van in eerste instantie injecteerbare geneesmiddelen én volledig penicilline-vrij.

Kropman-totaalproduct Naast de engineering en de bouw van de procesinstallatie zorgt KCC ook voor de cleanroom van 2.500 m2 en de HVACinstallaties. “Het is dus eigenlijk een Kropman-totaalproduct: alle disciplines hebben eraan bijgedragen. Met al die kennis hebben onze engineers eerst een BIM-model gemaakt: we hebben het complete gebouw in kaart gebracht in 3D. Op basis daarvan zijn we gaan bouwen.” Uit de Kropman-fabriek komen de skids die worden ingezet bij Produlab Pharma: complete installaties op een frame die snel kunnen worden geïnstalleerd. “Ook een Kropman-specialisatie.”

Vingerafdruk “In de VS moet een non-penicilline fabriek minimaal op 7 kilometer afstand staan van een fabriek waar wel penicilline wordt verwerkt”, vertelt Halvor Sens, Businessline Director van Kropman Contamination Control (KCC). “De Nederlandse regelgeving is voor veterinaire productie iets minder strikt, maar het mag in elk geval zéker niet in dezelfde fabriek plaatsvinden. Bij

Eind van het jaar zal de bouw gereed zijn. Dan start het team met het valideren en kwalificeren van de cleanroom en de procesinstallaties. “De 100% check dat alles precies zo is zoals bedacht en ontworpen. Op 1 mei 2020 moet alles zijn afgerond en daarna zullen de eerste proefproducten van de nieuwe productielijn rollen.”

27

insights


BioConnection & Kropman: transparante samenwerking

“Je weet precies wat je aan elkaar hebt” Farmabedrijf BioConnection in Oss ontwikkelt en pro­du­ ceert innovatieve medicijnen van lab tot markt: van (pas ontdekte) heilzame stof tot geneesmiddel met de juiste hulpstoffen. Op kleine tot middelgrote schaal, bijvoorbeeld voor klinische studies of weinig voorkomende ziektes. Maar de vraag en marktbehoefte groeien. Daarom investeert het bedrijf zo’n € 12 miljoen in een tweede, volledig geauto­ matiseerde productielijn voor het vullen en afwerken van flacons, gekoppeld aan een eveneens volledig geautomati­ seerde vriesdroger. Kropman Installatietechniek tekende voor de installaties en het volledige ontwerp.

Na twee eerdere projecten met Kropman, in een samenwerking die goed was bevallen, vroeg BioConnection aan Bas de Jong, Head of Cleanroom Projects bij Kropman, hoe hij een tweede productielijn zou insteken. “Er zijn immers meerdere wegen naar Rome. En, afgezien van de techniek, meerdere manieren hoe je een dergelijk project kunt aanpakken. Ik stelde voor het project vooral sámen te doen. Als een team. Met dezelfde doelen, zonder tegengestelde belangen, in volstrekte openheid, inclusief volledige financiële transparantie. Zodat je precies weet wat je aan elkaar hebt en elkaar helpt. Dat voorstel viel in de smaak. Inmiddels ligt er een conceptual design en een basic design. Nu zijn we bezig met het fysieke plaatje in 3D, met parallel daaraan de inkoop.” Slimmer en goedkoper Belangrijkste uitdaging: de beperkte ruimte. Zowel financieel als fysiek. “Het equipment is bovendien grillig van vorm. Het ontwerp moet daar helemaal op afgestemd zijn. Daarnaast is value engineering toegepast waarbij we continue kijken of het slimmer en/of goedkoper kan.” Eind 2019, begin 2020 start de bouw. Naar verwachting kan de lijn na de zomervakantie in bedrijf worden gesteld. “Dan volgt nog de validatie: doet de installatie wat hij moet doen en is de verslaglegging juist?” Jong en enthousiast BioConnection zit in een big pharma-waardig gebouw, een erfenis uit de tijd dat het pand nog deel uit maakte van MSD. Maar het team is relatief klein én enthousiast. “Dat inspireerde ons om voor het project gedreven jonge mensen in te schakelen. Met een schil van Kropman-seniors. Zo kunnen we voor BioConnection de kosten drukken en tegelijkertijd alle kennis die we in huis hebben benutten. Intern werken we zo aan kennisoverdracht én uitdaging. En daarmee heel veel enthousiasme!”

insights

“Intern werken we aan kennisoverdracht én uitdaging”

Bas de Jong


Totaaloplossingen in duurzame klimaattechniek

Bronboringen

Warmtepompen

Afgiftesystemen

Nathan Goo.indd 1

Leidingsystemen

22-07-19 09:41

Kloeckner Metals ODS Nederland Kloeckner Metals ODS Nederland Kloeckner ODS Nederland staatruim voor200 ruimjaar 200kennis jaar kennis Kloeckner Metals Metals ODS Nederland staat voor en op kunde het gebied van staalproducten, non-ferroproducten en kunde het op gebied van staalproducten, non-ferroproducten en materialen de en bouw en industrie. en materialen voor devoor bouw industrie. Via onze Online Shop shop.kloeckner.nl 24/7actuele onze actuele Via onze Online Shop shop.kloeckner.nl kunt ukunt 24/7uonze voorraden en uw bestellingen plaatsen. voorraden zien enzien uw bestellingen plaatsen.

Metals & More Metals & More Ods goo.indd 1

insights

+31 (0)180 640 911 T +31T (0)180 640 911 ods.info@kloeckner.com ods.info@kloeckner.com www.kloecknermetals.nl www.kloecknermetals.nl 14-08-19 11:56

Insights is een uitgave van Goo Media T 071 - 70 70 161 E redactie@goomedia.nl I www.goomedia.nl Coördinatie Peter Molenaar

Realisatie Bianca van Essen Cristel van Laar Nima Larkani Productie Ellen van Vliet

Vormgeving Inge klein Gunnewiek Rachelle de Boer Tekstproductie TussenZinnen

Bekijk en lees dit magazine ook online en deel de inhoud via internet, email en social media. insights.goomedia.nl/kropman

Fotografie Hans Hebbink

Deze uitgave kwam tot stand dankzij de medewerking van: Kropman Installatietechniek T 088 - 33 44 000 I www.kropman.nl Airpro • Altena Group • Andrews Sykes • Athlon Car Lease Nederland • DHW Service • Dockweiler B.V. • Elektrotechnisch Servicebureau Nunu B.V. • Elinex Power Solutions BV • Flamco BV • Ford Nederland • Heleon BV • Jules Goossens Bliksembeveiliging B.V. • Koelplan Nederland • Nathan Projects B.V. • ODS Nederland • Piguillet & Zn. • River Luchtbehandeling bv • Schneider Electric • Startflow • Technische Unie Nijmegen • TROX Nederland

© Goo Media 2020 Niets in deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, of op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel bij de samenstelling van deze uitgave de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht kunnen uitgever en auteurs geen aan­sprakelijkheid aanvaarden voor de gevolgen van eventuele onjuistheden of onvolledigheden.

Deze uitgave is CO2 neutraal geproduceerdTurn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.