Familybusiness Segers & Balcaen

Page 1

Segers & Balcaen De familie als kern Groene toekomst: recycling en milieu Noviteiten en nieuwe technieken op verpakkingsgebied


Beste lezer, Het is een vaak onderbelicht onderwerp: de verpakking van food en non-food. Het is niettemin een uiterst belangrijk onderdeel van de economie. Familiebedrijf Segers & Balcaen, leidend producent en drukker van flexibele verpakkingen in Europa, heeft zich in deze onderdelen van verpakken gespecialiseerd. Daar in heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een voortrekker op gebied van duurzame economie en circulariteit. De basis werd gelegd in de jaren vijftig met extern geproduceerde cellofaanverpakkingen. Vanaf dat moment volgende de ene innovatie de andere op en maakte het bedrijf bestendig voor de eisen van de huidige maatschappij ĂŠn heeft ze een stevig fundament voor alle volgende generaties binnen Segers & Balcaen. Deze ontwikkelingen zijn aanleiding voor het redactieteam van familybusiness om Segers & Balcaen en de wereld van de verpakkingen van food en non-food uitgebreid te belichten. Het resultaat leest u in dit magazine. Een informatieve uitgave, die die inzicht geeft in een snel veranderende markt.


Inhoud 2

De familie als kern

6

Groene toekomst: recycling en milieu

8

Noviteiten en nieuwe technieken op verpakkingsgebied

11

Krimpfolie, een transformatieproject

14

S&B and Granic: A winning combination for the environment

14

Total Petrochemicals: Breaking News

15 Engelse samenvatting Summary

1


De familie als kern De verpakking van eender welk product, zowel food als non-food, is een vaak onderbelicht, maar niettemin uiterst belangrijk onderdeel van de economie. Familiebedrijf Segers & Balcaen, leidend producent en drukker van flexibele verpakkingen in Europa, begon in de jaren vijftig van de vorige eeuw met extern geproduceerde cellofaanverpakkingen en verschoof die activiteit naar polyethyleen film. Hoog tijd om dieper op deze materie in te gaan met Paul Balcaen, CEO en Jean-Pierre Bouckaert, operations manager van Segers & Balcaen.

2


Van zakkenmakerij naar automatenfolie “Van opleiding ben ik ben eigenlijk burgerlijk ingenieur elektronica, maar ik kwam in de zaak terecht toen mijn schoonvader ze wilde verkopen,” herinnert Balcaen zich. Bedrukking van het verpakkingsmateriaal startte vanaf de jaren zestig, wat later kwam er de eerste drukpers en werd het bedrijf de eerste drukker in flexo. “In 1975 maakte ik een nieuwe start met meneer Segers,” vervolgt Balcaen. “Vanaf dan was er een volle ontwikkeling, gericht op automatenfolie. Eigenlijk evolueerden we letterlijk van zakkenmakerij naar automatenfolie.” De grote volumes werd gaandeweg automatisch verpakt en tegelijkertijd verzorgde Segers & Balcaen ook de bedrukking.

Focus op flexodruk Die bedrukking werd steeds belangrijker. Balcaen verduidelijkt: “In de drukwereld had je offset, diepdruk, zeefdruk en de flexodruk. Nu zijn er ook de digitale toepassingen, natuurlijk. Vanaf 1979 focusten we ons volop op de technologie van flexodruk, in samenwerking met een Duitse goeroe in de flexografie, de heer Manfred Hornschuh, die ‘Der papst der Flexo’ werd genoemd. Talloze weekends hebben wij samen proeven gedaan om de juiste inkt te ontwikkelen en de flexomachines aan te passen, bijvoorbeeld met een rakelmes. Met heel die opgebouwde knowhow hebben we in 1983 in Duitsland een flexomachine gekocht die volledig uitgerust was om fotodruk te maken. Die machine werd ontworpen aan de hand van onze input.”

Pionierswerk “Het grote probleem echter was, dat geen enkele onderwijsinstelling in België deze techniek in zijn onderwijspakket had,” weet Balcaen. “In 1979 hebben wij ons dus vooral gefocust op machines die niet geschikt waren voor quadrichromie (vierkleurendruk of fotodruk). Die machines waren in feite enkel geschikt voor tekst. Daarna hebben wij samen

met de Rolls Royce van de flexodrukmachines - Fischer & Krecke - de eerste flexodrukmachine ontwikkeld volgens ons concept.” In datzelfde jaar dat die machine werd opgestart, kwamen ook de Dupont Cyrel platen op de markt. Dat waren de eerste platen die geschikt waren voor flexodruk. Balcaen: “In die periode waren wij de nummer twee op de Europese markt. Wij waren echt wel pioniers op dat gebied.” Intussen is de helft van de vierkante meters die wereldwijd gedrukt wordt, in flexodruk.

Gelukkige samenloop van omstandigheden Een andere grote evolutie die op dat moment enorm groeide, was de diepvriesindustrie. De fabrikanten van deze tak hadden nood aan een afbeelding op hun verpakking. “Ons bedrijf groeide dankzij de tegemoetkoming aan die vraag,” zegt Balcaen hierover. “Op tijd van zowat vier jaar installeerden we drie nieuwe flexodrukmachines. Er rees echter een probleem met de toelevering van de folie, die de nieuwe technologie niet kon volgen. Vroeger waren de extruders in een monolaag. De trend einde de jaren 80 was dat concullega’s met een drielaagse folie werkten. Dankzij die techniek kon de drukbaarheid, de sterkte en lasbaarheid gecombineerd worden. Het was dus zeer belangrijk dat wij de laseigenschappen verbeterden, maar die producten waren veel duurder.”

Innovatief inspelen op de klantenbehoefte Innovatief inspelend op de klantenbehoefte werd in de jaren 90 een eigen extrusieafdeling opgestart en een laminator gaf toegang tot nieuwe markten. Balcaen: “Daarmee kwam het bedrijf echt aan de top te staan. In 2004 werd in Diest een tweede productieeenheid opgestart en werd er tussen de twee bedrijven een herverdeling gemaakt van de producten en de markten. Manufactering gebeurde in Liedekerke, specialisatie in Diest.” Vanaf 2009 werd ingezet op de ontwikkeling van meerlaagse folie zoals ‘dekselfolie’ en ‘Cerebar’.

Denken in generaties Als familiebedrijf werd er nooit gedacht aan directe winst, maar ging de aandacht vooral uit naar verbetering en lange-termijn denken. “In een groot bedrijf wordt er gebudgetteerd; een familiebedrijf denkt meestal op langere termijn,” meent Balcaen. Jean-Pierre Bouckaert vult aan: “In grotere bedrijven wordt meestal enkele jaren vooruitgekeken, in een familiebedrijf wordt er meestal een generatie vooruitgekeken. Je wil bestendigen wat de vorige generatie heeft opgebouwd en tegelijk voortbouwen zodat de volgende generatie de lijn verderzet. Het is een heel andere dynamiek met een totaal andere filosofie.”

3


SEGERS & BALCAEN: ENKELE KERNGEGEVENS

Een autoriteit inzake verpakking “Onze opgebouwde knowhow en enorme historiek die tot zestig jaar teruggaat in de tijd, maakt ons een autoriteit op het gebied van verpakking,” aldus Balcaen. “Deze positie willen wij natuurlijk bestendigen door blijvend in te zetten op innovatie en vernieuwing, dit onder meer ook door de vingers aan de pols te blijven houden wat nieuwe ontwikkelingen wereldwijd betreft. Wij hebben mensen in dienst die twintig of meer jaren in ons bedrijf werken en echte experts zijn in hun vakgebied. Het is een garantie voor de toekomst dat Segers & Balcaen, dankzij deze toegewijde mensen, zijn positie zal blijven handhaven op de Europese markt.”

Innovator en pionier “Het is niet enkel de productie en de verkoop ervan waarmee we ons bezighouden,” vult Bouckaert aan. “We denken en innoveren ook mee aan de bredere toepassingen van verpakkings- en recyclage technieken. Dat heeft altijd in ons DNA gezeten.” Dat vandaag vooral geïnnoveerd wordt op duurzaamheid en ‘groene folie’ is eigenlijk een automatische verderzetting van het onderzoek van

4

Segers & Balcaen stelt zowat 150 mensen tewerk in hun twee vestigingen in Liedekerke en Diest. De jaarlijkse omzet schommelt tussen 35 en 40 miljoen euro, waarvan driekwart uit de voedings- en drankenindustrie komt. Onder die klanten bevinden zich diepvriesgroentenen frietproducenten en producenten van “beverages”. Ook nonfood verpakkingen worden er geproduceerd voor onder andere verzendzakken, veiligheidszakken en drager-, kleef- of verzegelingsfolies. Het bedrijf levert 1,3 en vijf lagen polyethyleen folie met dertien extrusielijnen en hun eigen plaatproductie garandeert topkwaliteit, flexibiliteit en onafhankelijkheid. Met de beste drukpersen op de markt, in-house computer gestuurde inktmengstations en de recentste inktsystemen, bevoegde en gemotiveerde drukkers, produceert het bedrijf per jaar ongeveer driehonderd miljoen meter verpakkingsfolie van de beste kwaliteit.

Segers & Balcaen. Bouckaert bevestigd: “Wij zijn al veel langer bezig met duurzaamheid, nog vóór het zogezegd ‘hot’ werd. Het is gewoon een verderzetting van onze traditie als innovator en pionier. De ideeën daarrond leven al langer en nu zijn we in een fase dat we deze technieken aan het uitbouwen zijn. We proberen Europa altijd wat voor te zijn. Het maakt ons niet zozeer concurrentieel sterker, maar we proberen steeds via innovatie iedereen een stap voor te zijn.”

Industry 4.0 “Tegenwoordig heeft men het over Industry 4.0, het digitaliseren, verbinden en communiceren van de productieprocessen,” aldus Balcaen. “Digitalisering is absoluut noodzakelijk en we zijn het aan onszelf verplicht om daar volop in mee te gaan. Onze machines zijn hoogtechnologisch en we streven naar voortdurende automatisatie om competitief te blijven.” Dat de concurrentie intussen niet stilzit, daar is de CEO van Segers & Balcaen terdege van doordrongen: “We kunnen ons niet veroorloven om op onze lauweren te rusten. Het is voor ons tevens een manier om zo excellent mogelijk te werken. Niet alleen innovatief, maar ook in de dagdagelijkse werking van ons bedrijf trachten we steeds aan de hoogste standaarden te voldoen,” besluit Balcaen.


Konvert pakt Segers & Balcaen in Flexible packaging bedrijf kiest voor constructieve HR­samenwerking met uitzendgroep

Het zijn beide familiebedrijven met Belgische roots en samen beschikken ze over meer dan een eeuw ervaring. Het zou één van de redenen kunnen zijn waarom een samenwerking tussen deze twee vooraanstaande ondernemingen tot stand is gekomen. Of is het omdat ze alles in het werk stellen om aan de eisen van hun klanten te voldoen? Het waarom van een constructieve samenwerking is voornamelijk gestoeld op ‘family values’, de visie en de vooruit­ strevendheid van de partners, zo blijkt. Families Vervaeke en Verschetse

Family values Konvert en Segers & Balcaen zijn familiebedrijven pur sang, waar familiale waarden heel erg hoog in het vaandel worden gedragen. Het is het fundament waarop beide ondernemingen hun onafgebroken groei gebaseerd hebben.

Families Segers & Balcaen

Wijlen de heer Segers richtte het bedrijf Segers & Balcaen op begin jaren vijftig en concentreerde zich daarbij in eerste instantie op artisanaal geproduceerde cellofaanverpakkingen. Tijdens de opstartfase zag hij al snel het potentieel in van polyethyleenfilm en schakelde vrijwel meteen over op de productie van dit materiaal. Met Paul Balcaen aan het roer blijft de onderneming vandaag, na een kleine 70 jaar, nog steeds voor de volle 100% in handen van de familie.

Pieter Vervaeke, stichter van Konvert, zag begin jaren zestig een markt in het selecteren van personeel voor tijdelijke opdrachten. Waar ze aanvankelijk de nadruk legden op selectie, evolueerde het bedrijf al snel naar een uitzendbureau, gespecialiseerd in de werving van tijdelijk personeel. Twintig jaar later nam de tweede generatie het over. Vanaf dan staan Freddy en Annemie Verschetse-Vervaeke samen met hun vier dochters en directie in voor het dagelijkse bestuur van het familiebedrijf.

Gevestigde waarden Beide ondernemingen zijn koplopers in hun sector en meesters in hun stiel. Ze combineren gedrevenheid en knowhow met een vooruitstrevende aanpak.

ONZE SAMENWERKING IN CIJFERS — €345.800

Wereldspeler in de verpakkingsindustrie

Er zijn weinig mensen die in het dagelijkse leven nog niet in aanraking zijn gekomen met verpakkingen van Segers & Balcaen. Het is een wereldspeler die levert aan producenten in zowel de food- als non-foodindustrie, met giganten als Coca Cola en AB InBev als belangrijke referenties.

Hoofdrolspeler binnen Belgische uitzendsector

Konvert is en blijft een van de hoofdrolspelers in de uitzend- en selectiemarkt in ons land. In 2017 werd de kaap van 200 miljoen euro omzet overgeschreden en tegenwoordig zet het bedrijf zijn expansie voort met o.a. de geplande opening in 2020 van het nieuwe state-of-the-arthoofdkwartier in Kortrijk. Vandaag zorgen meer dan 380 medewerkers, verspreid over meer dan 75 kantoren over gans België, voor de tewerkstelling van zo’n 5.000 uitzendkrachten per dag.

Pioniers aan het werk Segers & Balcaen zijn pioniers op het vlak van verpakkingen. En ook Konvert is voorloper in zijn sector. Groeien en innoveren zijn sleutelwoorden voor de uitzendgroep. In een snel digitaliserende wereld betekent stilstaan achteruitgaan. Daarom investeert Konvert in e-tools en e-contracting. Waar de prestatiedoorgave in het verleden bijvoorbeeld gebeurde via fax en e-mail kan Segers & Balcaen vandaag rekenen op e-tools, zoals Konvert Match en Quality+, die speciaal door Konvert werden ontwikkeld om het voor de klant makkelijker te maken de perfecte werknemer aan te trekken.

Logische samenwerking 14.000u

omzet uren

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

De historiek, de nadruk op familiale waarden en de manier waarop ze tegemoet willen komen aan de eisen van de klant, bewijzen dat een partnership tussen beide een logische zet is geweest. Door de jaren heen versterkten Konvert en Segers & Balcaen elkaar en zagen ze beide bedrijven jaar na jaar groeien. Het vertrouwen van het flexible packaging bedrijf in Konvert resulteert vandaag in een constructieve HR-samenwerking.

5


Groene toekomst: recycling en milieu

6


Zonder recycling geen groene toekomst. Het milieu is terecht een speerpunt geworden in onze innovatieve economie. Recent investeerde Segers & Balcean in nieuwe machines, die gerecycled materiaal geschikt maken voor verpakkingen. Daarmee was het bedrijf niet aan zijn proefstuk toe, getuige eerdere flinke investeringen in onderzoek en testen voor het gebruik van gerecyclede materialen. In samenwerking met biogrondstof-producenten en universiteiten start Segers & Balcean een innovatief project rond bioafbreekbaar plastic. CEO Paul Balcaen, bijgestaan door operations manager Jean-Pierre Bouckaert, geeft tekst en uitleg bij deze boeiende materie.

Van drie- naar vijflaags folie Segers & Balcaen werkt samen met verschillende partners om steeds verder te innoveren in duurzame verpakking. Zo werkt het bedrijf samen met Imec, Fraunhöfer, universiteit Gent en niet te vergeten hun grondstofleveranciers zoals bijvoorbeeld Total en Exxon. Segers & Balcaen zetelt ook in Pack4Food. Dit is een consortium van Vlaamse onderzoeksinstellingen en bedrijven, actief in de verschillende sectoren betrokken bij het verpakken van levensmiddelen. “Een onderdeel daarvan is Refoil,” licht Balcaen toe, “dat zich richt op de recyclage van meerlaagse verpakkingsfolie.” Deze techniek heet downgauging, die tot doel heeft het dunner maken van het materiaal zodat er minder grondstof nodig is om een even sterke als goede verpakking te maken. “Wij zijn van een drielaags naar een vijflaagsfolie gegaan,” licht Balcaen toe. “Bij die laatste techniek wordt

minder, maar hoogwaardiger materiaal gebruikt.” Bouckaert verduidelijkt: “Je hebt er dus minder van nodig om hetzelfde doel te bereiken. Tussen die hoogwaardige, dunne lagen worden dan dikkere lagen gerecycleerd materiaal verwerkt, wat milieutechnisch ook een win-win situatie oplevert, omdat we het gebruik van recyclaat op die manier maximaliseren.”

Recyclage en de-inking Daarnaast zijn er nog andere projecten zoals recyclage, de-inking en bio-composteerbaarheid. De CEO haalt er stalen bij om een nieuw project in het recyclagegebeuren aanschouwelijk te maken: snippers gekleurde folie, het bronmateriaal dat fluff wordt genoemd en de gerecycleerde eindresultaten, een zakje witte en een zakje gekleurde korrels. Balcaen: “Wij gaan bedrukte folies ontinkten en dan recycleren. Dankzij het verwijderen van die inkt, krijgen we witte gerecycleerde korrels, die perfect gebruikt kunnen worden als grondstof voor alle soorten bedrukking. De niet ontinkte korrels zijn gekleurd en bijgevolg enkel geschikt voor beperkte verpakkingsdoeleinden, zoals bijvoorbeeld zakken voor potgrond. Het gerecycleerde hoogwaardige materiaal dat overblijft na het de-inking proces is dus veel waardevoller en ruimer inzetbaar.”

Bio-source en bio-composteerbaar Wat het biologisch gebeuren betreft, is er bio-source en bioafbreekbaar materiaal. Balcaen: “Bio-source grondstof betekent dat er volwaardige plastic wordt gewonnen uit andere bronnen dan petroleum, zoals suikerriet, maïs of zelfs aardappelschillen.” Bouckaert beaamt: “Het product is echter een gewone plastic, die perfect vergelijkbaar is met het petroleumproduct, die op dezelfde manier wordt gerecycleerd als gewone folie.” Daarnaast is er dus de bio-composteerbare verpakking, die biologisch afbreekbaar is. Bio-source verpakking is dus niet biologisch afbreekbaar, maar wel recycleerbaar. Balcaen: “Beide bio-grondstoffen hebben een verlichtende impact op het milieu. Bio-source materiaal wordt gerecyleerd, heeft dus meerdere levens; bio-composteerbaar materiaal vergaat op een natuurlijke manier. Denk bijvoorbeeld aan tomatenkwekerijen, waar hele rijen tomatenplanten met een zwarte folie worden bedekt. Deze folie komt niet terecht op de afvalberg, maar vergaat mee en dient als compost.”

CIRCULAIRE ECONOMIE

Proactieve participatie

Circulaire of kringloopeconomie is een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem. Voor een zuivere kringloopeconomie dient de energie afkomstig te zijn van hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind. Het uiteindelijk doel van circulaire economie is het zoveel mogelijk reduceren van afvalstoffen, die anders als onbruikbaar afval in het milieu terechtkomen. Een ideale kringloopeconomie is echter niet zomaar te verwezenlijken. Het wordt daarom ook wel omschreven als een systeem dat de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen beoogt en en het herstellend vermogen van natuurlijke hulpbronnen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen mechanische en chemische recyclage.

“Europa zet vooral in op recyclage en wij zijn er van overtuigd dat we Europa moeten volgen in deze,” meent Bouckaert. “Wij nemen dan ook geen afwachtende houding aan. Plastic komt elke dag in de media en wij willen proactief participeren in de afvalproblematiek.” Er is echter - voorlopig - een nadeel verbonden aan gerecycleerd materiaal: het kan niet gebruikt worden om voedingsmateriaal te verpakken. “Dat komt omdat we nooit volledig de oorsprong kunnen achterhalen van het materiaal dat gerecycleerd wordt, waardoor er contaminaties kunnen inzitten,” volgens Bouckaert. CEO Balcaen nuanceert: “De terecht strenge eisen waaraan verpakking voor voedsel moet voldoen, laat het gebruik van die gerecycleerde verpakking inderdaad niet toe. Wat we wel doen, is onze interne afvalwerking, waarvan we de oorsprong kennen, zodanig finetunen, dat dit wél kan gebruikt worden als gerecycleerde grondstof voor verpakkingsmateriaal van voeding.”

7


De verpakkingsindustrie is voortdurend bezig met innoveren. Omdat de klant daar om vraagt en onze wens naar duurzaamheid dit eist. Europa en lokale overheden stimuleren onderzoek naar recycleerbare verpakking en porren aan tot actie, terwijl de publieke opinie zich langzaam maar zeker bewust wordt van de impact die de afvalberg heeft op het milieu, met burgermanifesten en andere acties tot gevolg. Deze ogenschijnlijke beperking in bewegingsvrijheid op het gebied van verpakking is tegelijk een uitdaging om intensief te werken aan nieuwe vormen en duurzame materialen voor verpakking. Een flinke kolf naar de hand van Paul Balcaen, CEO van Segers & Balcaen en operations manager Jean-Pierre Bouckaert, die samen met de experten van de verschillende afdelingen in hun bedrijf, interactief Research & Development (R&D) verrichten.

Noviteiten en nieuwe technieken op verpakkingsgebied Dynamische R&D “Zowel in de drukkerij als in de extrusie hebben we mensen die R&D doen. In de extrusie wordt constant gekeken naar de samenstelling en wordt onderzocht hoe we deze steeds economischer en duurzamer kunnen maken. De R&D in de drukkerij onderzoekt samenstellingen van inkt, de verhoudingen en grondstoffen.” zegt Balcaen hierover. “Het loopt allemaal organisch door elkaar op het bedrijf. Stel dat we een ontwikkeling willen doorvoeren met recyclaat. Dan gaan we samenzitten met bijvoorbeeld mensen van Total - een van onze grondstoffen leveranciers, iemand van de R&D van de extrusie en ikzelf. Het zijn eigenlijk aparte projecten waarbij de mensen die direct betrokken zijn bij een bepaald aspect in het bedrijf, bij elkaar zitten om te brainstormen, te ontwikkelen en in de praktijk te brengen.”

Knowhow door ervaring De medewerkers zelf zijn eigenlijk voor een gedeelte onderzoekers en ontwikkelaars, dankzij hun langdurige ervaring. Nieuwe inzichten en ideeën worden voortdurend uitgewisseld, ook met de klant, die meegenomen worden in een project. Op die manier wordt naar de klanten toe gewerkt en wordt er samengewerkt met andere partijen zoals universiteiten en vakverenigingen. “Dingen ontdekken en uitvinden is altijd een hobby van mij geweest,” licht Balcaen toe. “Zo heb ik aan een project meegewerkt van Afga-Gevaert voor het bedrukken van antennes met zilverinkt. Het ging hierbij om een RFID-toepassing (Radio-Frequency IDentification: een technologie om van een afstand informatie op te slaan in en af te lezen van zogenaamde RFID-tags die op of in objecten zitten).

Vruchtbare wisselwerking Door die wisselwerking, die nooit streng is afgescheiden van de productieplaatsen, wordt er gemakkelijker out-of-the-box gedacht. Soms zijn klanten vragende partij om een aparte toepassing te ontwikkelen, dan weer andere partijen. “Het consortium Refoil vraagt dan bijvoorbeeld weer of we geen concept kunnen ontwikkelen om hun producten te recycleren. Plastic zal echter altijd nodig blijven wat versheid en hygiëne in de voeding betreft en recyclage alleen al is eenvoudigweg het antwoord om aan de vraag te kunnen blijven

8

voldoen. Paul Balcaen: “Het is niet zomaar te vervangen door karton of papier, al kan petroleum niet voortdurend als verse grondstof gebruikt worden. Er wordt dus vooral ingezet op het verfijnen van de recyclagetechnieken.”

Tot vijftig procent gerecycleerd materiaal verwerken in verpakking “Puur op het productieniveau proberen we aan de top te staan door steeds de modernste, snelste en meest efficiënte machines te gebruiken,” aldus Bouckaert. “Ook dit is een vorm van duurzaamheid. Onze extruder - de machine die de folie maakt is echt wel het neusje van de zalm.


Het bedrijf heeft twee vestigingen met een drukkerij enerzijds en anderzijds de extrusie waar de folie wordt geproduceerd. In beide vestigingen staan machines die tot de top behoren van wat er aan technologie beschikbaar is. Daarmee produceren we in onze extrusie vijflaagse folie die toelaat tot 100% gerecycleerd materiaal te verwerken in de verpakkingen. Die nieuwe barrièrefolie in downgauged materiaal wordt aanboden zonder in te leveren op sterkte en houdbaarheid.

R&D voor een groene toekomst De hoofdtaak van onze R&D is gerecyclede folie en biobased en biologisch afbreekbare folie voor de voedingssector ontwikkelen, nieuwe looks bedenken en ontwikkelen voor bedrukte ver­ pakkingen met ‘papertouch’ folie. Nieuwe barrièrefolie ontwikkelen die in ‘downgauged’ materiaal aangeboden wordt zonder in te leveren op sterkte en houdbaarheid. Het zijn allemaal zaken waar

voortdurend aan gewerkt wordt, die steeds verbeterd worden. De ISO 9001, ISO 22000 en BRC certificaten zijn daarbij tegelijkertijd een gedegen garantie dat kwaliteitsmanagement en voedselveiligheid hoog in het vaandel worden gedragen. Segers & Balcaen streeft er per slot van rekening steeds meer naar om zijn klanten betere en ‘groenere’ folies aan te bieden, voor zowel food als nonfood verpakkingen. Tegelijk denkt het bedrijf mee met andere partijen om nieuwe toepassingen te bedenken, die niet direct met de kernactiviteit te maken hebben, maar waarbij inzichten ontstaan die toch van toepassing kunnen zijn in het bedrijf. Toekomstgericht en proactief werken, heet dat.

9


Sinds de opkomst van het gebruik van kunststoffen in de jaren zestig en zeventig is Morssinkhof-Rymoplast dĂŠ pionier in plastic recycling. Het streven is om afvalof uitvalstromen, zonder kwaliteitsverlies, opnieuw als herwonnen grondstof in te zetten voor het maken van een eindproduct. Met onze ervaring, kennis en kunde brengen wij materiaalstromen samen, resulterend in duurzame totaaloplossingen. Morssinkhof-Rymoplast helpt bedrijven om de grondstofketen te sluiten en waar mogelijk gesloten kringloopsystemen op te zetten. Morssinkhof-Rymoplast is de ideale partner voor het duurzaam hergebruik van kunststoffen.

Morssinkhof-Rymoplast Maatheide 94, B-3920 Lommel T. +32 (0)11 55 14 64 | info@rymoplast.be www.rymoplast.be

Doneck D_Anz_SuB_90x124_rz Goo.indd 1 zw.indd 1

familybusiness

05-12-18 29.11.18 Rymoplast 11:24 11:29 Advt. Goo.indd 1

19-02-19 16:38

Uw bedrijf in familybusiness? Familiebedrijven vormen de hoeksteen van de economische samenleving. Het multimedia magazine familybusiness portretteert ondernemende families en schrijft over bedrijfsontwikkelingen, innovatie, groei en leiderschap. Iedere editie bevat inspirerende verhalen, praktijkcases, interviews en achtergrondartikelen over familiebedrijven in de praktijk. Informatie: Milco Sprink Bladmanager familybusiness T : +31 (0)71 70 70 174 E : redactie@goomedia.nl I : www.goomedia.nl

Goo 1-2 FB stopper.indd 1

15-01-19 15:54


Krimpfolie, een transformatieproject Milieu en klimaat zijn de zorgenkinderen van de huidige economie. Lokaal en globaal worden aanzienlijke inspanningen geleverd en nieuwe technologieën ontwikkeld, die inzetten op duurzaamheid en een circulaire aanpak. Segers & Balcaen, leidend producent en drukker van flexibele verpakkingen in Europa, vervult op dat gebied een voortrekkersrol.

Segers & Balcaen zet zich volledig in voor een duurzame economie met een circulaire aanpak en heeft al opmerkelijke resultaten bereikt op gebied van het verminderen van filmdikte, het intern hergebruiken van eigen productie-afval alsook het maximaal reduceren van zijn finaal interne afval. Het bedrijf herbergt de volgende afdelingen: pre-press & plaatproductie; extrusie, bedrukking en lamineren van folie; productie van zakken. Gracy Ramont, legal manager bij het bedrijf, geeft meer uitleg bij het transformatieproject waarbij krimpfolie de hoofdrol speelt.

Plasticafval, een probleem van afvalbeheer Wereldwijd belandt jaarlijks vijf tot dertien miljoen ton plastic afval - ongeveer anderhalf tot vier procent van de globale plastic productie - in de oceanen. Daarvan neemt de EU 150.000 tot 500.000 ton voor zijn rekening. Hoewel dit een fractie uitmaakt van het zwerfvuil op zee, is deze hoeveelheid meer dan reden genoeg om op zoek te gaan naar oplossingen voor dit nijpende probleem. De vraag naar gerecycleerde kunststoffen maakt vandaag echter nog maar ongeveer zes procent uit van de totale vraag in Europa. Het probleem dat zich stelt ligt dus voornamelijk bij het afvalbeheer. De productie van kunststof en de verbranding van kunststofafval veroorzaakt wereldwijd ongeveer vierhonderd miljoen ton CO₂ per jaar. Bijgevolg kan het gebruik van meer gerecycleerde kunststoffen de CO2-uitstoot drastisch beperken.

Specialist bij uitstek Segers & Balcaen, opgericht in 1954, heeft twee fabrieken en is onder meer gespecialiseerd in duurzame krimpfolie. Al meer dan vijf jaar produceert het bedrijf geregranuleerde film op industriële basis voor de productie van zakken (85 miljoen postzakken per jaar). Sinds 2017 maakt Segers & Balcaen daarnaast ook op industriële basis krimpfolie met regranulaat (post-consument en post-industrieel). Het bedrijf kan dus een sterke ervaring voorleggen in het maken van film op basis van regranulaat. Onlangs werd bovendien een 5-laags extrusie-machine aangekocht, waarbij de middelste laag met negentig procent van het materiaal uit gerecycleerd granulaat gemaakt kan worden. Daarbovenop werd tot de aanschaf van een labo-extruder overgegaan om de kwaliteit van extern regranulaat diepgaand te kunnen controleren. Segers & Balcaen werkt nauw samen met de Vlaamse overheid in deze focus op een meer circulaire economie. In dit opzicht heeft de Vlaamse regering het transformatieproject van Segers & Balcaen (gebruik van gerecycleerd & biocomposteerbaar granulaat) goedgekeurd en gesubsidieerd vanaf augustus 2017.

Post-Industrieel en/of Post-Consumptiemateriaal Dankzij doorgedreven Research & Development heeft Segers & Balcaen nu de mogelijkheid om krimpfolie te produceren uit

11


Moderne oplossingen voor uw dagelijkse verpakkingen Flexo · Offset · Laminatie · Snijden · Digitale oplossingen comexi.com · comexictec.com

Comexi heeft meer dan 60 jaar ervaring in de flexible packaging industrie en is wereldwijd toonaangevend in flexo- en offsetdruk, lamineren, snijden en digitale oplossingen. Onze machines bieden innovatieve technologieën verbonden met maximale productiviteit en ergonomische bedieningsmogelijkheden.

Vertegenwoordigd door www.agepa.com

Agepa Goo.indd 1

07-01-19 09:39

AdvancedMachinery Goo.indd 1

03-01-19 09:18


honderd procent regranulaat met postindustrieel en/of post- consumptiemateriaal. Post-industrieel materiaal is afval afkomstig uit eigen productie of van derden, dat opnieuw wordt geïnjecteerd in de interne productie. Post-consumptiemateriaal is afval van de uiteindelijke eindgebruiker dat is gerecupereerd door een recycling-faciliteit, die er opnieuw granulaten van heeft gemaakt. Beide types van materiaal brengen echter specifieke uitdagingen met zich mee. Bijgevolg moet steeds waakzaam toegezien worden op de vereiste kwaliteit, de mechanische eigenschappen alsook de transparantie van de film op basis van regranulaat. Wat echter in de eerste plaats moeten worden aangepakt, is nodeloze verspilling na consumptie. Daar ligt de primaire aanzet naar een circulaire economie.

Folie uit gerecycleerd materiaal en… opnieuw recycleerbaar Segers & Balcaen beschikt over de aangepaste machines en de ervaring om krimpfolie met regranulaat te maken op een betrouwbare en industriële basis. Het bedrijf is dan ook trots

op het feit nu in staat te zijn krimpfolie te produceren die tot honderd procent gerecycleerd materiaal bevat. Bovendien is deze folie na gebruik opnieuw volledig recycleerbaar. Deze krimpfolie - met tot honderd procent gerecycleerd materiaal - heeft dezelfde mechanische eigenschappen (dikte, rekbaarheid, treksterkte, scheursterkte, enzovoorts) als film gemaakt van hoogwaardige ingrediënten. Deze krimpfolie is zowel bedrukt als onbedrukt beschikbaar en kan als secundaire verpakking worden ingezet voor een breed scala aan producten en markten (allerhande drankverpakkingen, blikconserven, bokalen en dozen). De film is geschikt voor snelle verpakkingsmethoden, die fabrikanten helpen hun kosteneffectiviteit en energiebesparingen te maximaliseren; wat op zijn beurt dan weer bijdraagt aan hun eigen duurzame doelstellingen. Segers & Balcaen werkt samen met grote klanten zoals Coca-Cola, Inbev, Pringles, DHL, Clarebout, Otto.

Gecertificeerd ISO 9001 en ISO 22000 zijn beide belangrijke certificatiesystemen, respectievelijk voor kwaliteitsmanagement en voor voedselveiligheid. Segers & Balcaen beschouwt het als een vanzelfsprekendheid te beantwoorden aan deze certificaten. Het is voor het bedrijf een bewijs en een blijvende motivatie verder te gaan op de ingeslagen weg en zijn pioniersrol te blijven vervullen op het gebied van nieuwe technologieën die bijdragen aan een duurzame economie en een circulaire aanpak.

13


S&B and Granic

A winning combination for the environment More and more packaging regulations are oriented towards more environmentally friendly solutions. Segers & Balcaen has a longstanding partnership with GCR Group focused on improving the environmental footprint of their products. Thanks to a Life cycle assessment, carried out by GCR Group for all its Granic products, S&B reduces its CO2 emissions (12% reduction on the raw material) as well as other environmental impacts. Furthermore, Granic guarantees the high-quality standards S&B has for its products. The quality of the frozen food packaging improved thanks to the addition of 30% Granic and the technical experience of S&B. This resulted in a significant dart drop improvement (up to 350g). The flexible packaging market is continuously changing. Partnerships like the one between S&B and GCR Group bring innovative and sustainable solutions to this challenging market More information: www.gcrgroup.es segers-balcaen.com/producten/ldpe-films

Total Petrochemicals

Gestora Goo.indd 1

21-02-19 11:02

Breaking News Total Petrochemicals brings to the market two new polyethylene grades of Lumicene Supertough® family as a response for high demand towards more sustainable solutions in flexible packaging: energy consumption reduction, better bubble stability, tight sealing, downgauging, recycling and much more. High impact properties, low film stickiness and fast sealing will be guaranteed by the new Supertough 16ST15 (d = 0.916 and MI2 = 1.5). Outstanding bubble stability, melt strength and impact resistance are the key features of Total’s new Supertough 18ST05 (d = 0.918 and MI2 = 0.5) to meet high output and excellent processability demand of our customers. On the top of it, the new Lumicene Supertough® grades are excellent candidates to boost performance of products containing recycled material. For our customers, more functionalities for high quality smart packaging solutions is the main driver for Total Polymers Innovation. More information: www.polymers.total.com

14 Total Goo.indd 1

23-01-19 13:28


Segers & Balcaen Summary Food and non-food packaging is a product group that receives little attention, yet is an extremely important part of the economy. The family company Segers & Balcaen, a leading producer of flexible packaging in Europe, began in the 1950s with externally produced cellophane packaging before making the switch to polyethylene film. The perfect opportunity to take a closer look at this material...

Company history in a nutshell In the 1950s, Segers & Balcaen began producing traditional cellophane packaging, primarily for the textile industry. Paul Balcaen, a civil electronics engineer by trade, ended up in the business when his father-in-law was looking to sell it. The company began printing packaging materials in the 1960s, after which it installed its first printing press and became the first to use a flexo printer. “In 1975, I breathed new life into the company together with Mr Segers,” explains Balcaen. “From that point on, the focus was on the development towards dispenser film. In fact, we literally evolved from bag production to dispenser film.” The large volumes were gradually packaged automatically while Segers & Balcaen took care of the printing. In 1983, a flexo machine was purchased that was fully equipped to design and make photo prints using input from Segers & Balcaen. Several other flexo machines were added later on. In the late 1990s, an extrusion department was established and a laminator purchased, thereby making it possible to enter into new markets. A second production unit was started up in Diest in 2004.

The future Balcaen comments, “Larger companies tend to think in terms of several years into the future, while a family business looks towards the next generation. You want to continue what the previous generation has achieved, while at the same time moving forward to ensure that the next generation can hit the ground running. This entails completely different dynamics and a completely different philosophy.”

Continuation is safeguarded by continually focusing on innovation and progress, which also includes keeping track of new developments worldwide. Segers & Balcaen has a staff of professionals with more than 20 years of service in the company who are genuine experts in their field. This guarantees a promising future that, thanks to these dedicated professionals, enables Segers & Balcaen to maintain its position in the European market.

Sustainability Looking ahead, of course, includes pursuing a more sustainable future and circular economy. The environment has justifiably become a priority in the innovative economy, as customers demand no less and the company itself is interested in a more sustainable future. To achieve this goal, Segers & Balcaen has a dynamic R&D department that consults regularly with raw material suppliers, various departments within the company and the management board. This makes it easier to think outside the box.

SPECIALIST IN GREEN SOLUTIONS FOR PLASTIC FILM • • • •

First in Europe to have shrink film with up to 100% recycled material, of excellent quality! Specialist in mono laminates, fully recyclable. Specialist in paperlike film, fully recyclable. Specialist in postal and e-commerce bags with up to 100% recycled material, of excellent quality! • Specialist in release film. • Running multiple circular projects on secondary film. Our ambition is to turn plastic waste into plastic film again, thereby closing the loop!

15


Segers & Balcaen recently invested in new machines that render recycled materials suitable for packaging production and, in collaboration with bio-material producers and universities, has launched an innovative project involving biodegradable plastic. One of the results of these joint efforts is Refoil, designed for the recycling of multi-layer packaging film. It is used to make the material thinner, so that fewer raw materials are needed to produce quality packaging of comparable strength. Segers & Balcaen has switched from three-layer to five-layer film, by which less material can be used, but of a higher quality. In other words, less is needed to achieve the same end product. Thicker layers of recycled material are incorporated between those high-quality thin layers, resulting in a win-win situation from an environmental perspective since this enables us to maximise the use of recycled materials.

Reducing the plastic mountain

There are also a number of other projects in the works, such as de-inking, which entails removing the ink from printed foil for recycling, biodegradability and the use of bio-sourced raw materials, by which quality plastic is recovered from sources other than petroleum, such as sugar cane, maize and even potato peels. Bio-sourced materials are recycled, giving them an excellent carbon footprint, while biodegradable materials decompose naturally.

Thanks to its highly driven Research & Development department, Segers & Balcaen now has the possibility to produce shrink film made of 100% regranulates using post-industrial and/or postconsumer materials. Post-industrial materials are waste originating from own or third-party production that is reinjected into internal production, while postconsumer materials are waste that has been recovered from the end user by a recycling facility and is used to produce granulates.

At the same time, the company is brainstorming with other parties to come up with new applications that are not directly related to their core business, but that yield insights that can be used within the company. In a nutshell, the company takes a future-oriented and proactive approach.

16

A future-oriented approach also includes efforts to reduce the plastic mountain. Segers & Balcaen specialise, for example, in sustainable shrink film. For more than five years, the company has been producing granulated foil on an industrial basis for bag production (85 million mailbags a year). Since 2017, Segers & Balcaen has also been making shrink film with regranulates (post-consumer and post-industrial) on an industrial basis. These efforts have resulted in considerable experience producing film based on regranulates.


VAN HOLLEBEKE PLASTICS

Sun Chemical has developed a range of innovative packaging solutions designed to increase shelf life and reduce food waste

Producent van onbedrukte PE folies

LDPE FILM

HDPE FILM

100 MM TOT EN MET 7200 MM www.vhplastics.be Tel: 051/22 95 95 info@vhplastics.be

Hollebeke Goo.indd 1

familybusiness is een uitgave van Goo Media BV

T +31 (0)71 - 70 70 161 E redactie@goomedia.nl I www.goomedia.nl

03-01-19 09:29

Vormgeving

Inge klein Gunnewiek Rachelle de Boer Tekstproductie

Schrijversplaza

Coördinatie

Milco Sprink Realisatie

Bianca van Essen Cristel van Laar Nima Larkani

Bekijk en lees dit magazine ook online en deel de inhoud via internet, email en social media:

Drawing on years of experience in working with brand owners, industry organizations, regulatory bodies and packaging converters, Sun Chemical is a global leader in the innovation of inks, coatings, films and adhesives.

familybusiness.goomedia.nl/segers-balcaen

Download your Brighter Ideas for Packaging Guides at: www.sunchemical.com/brighterideas

Productie

Ellen van Vliet Deze uitgave is CO2 neutraal geproduceerd

© Goo Media BV 2020 Niets in deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, of op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel bij de samenstelling van deze uitgave de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht kunnen uitgever en auteurs geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de gevolgen van eventuele onjuistheden of onvolledigheden.

working for you

Deze uitgave kwam tot stand dankzij de medewerking van: Segers & Balcaen T +32 (0) 53 64 64 64 I www.segers-balcaen.com Advanced Machinery  AGEPA sprl/bvba  Doneck Euroflex S.A.  Gestora Catalan De Residuos SL  Van Hollebeke Plastics  Konvert Interim Vlaanderen  Morssinkhof-Rymoplast  Sun Chemical  Total Petrochemicals

Sun Chemical goo.indd 1

05-02-19 10:36Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.