Doing Business With Roofing Service

Page 1

Doing business with

Roofing Service Nederland Terugblik op 50 jaar Roofing Service Nederland

Groeiende vraag naar groendaken

Experience Center Zutphen toont voorbeelddaken


Inleiding Deze uitgave van Doing business with schetst een beeld van Roofing Service Nederland uit Brummen, Gelderland. Een dakdekkersbedrijf met pakweg 70 man personeel dat zich op bijzondere wijze onderscheidt in de markt doordat het naast de ambachtelijke professionaliteit ook zwaar heeft ingezet op strategische samenwerking met andere bedrijven en innovatie. Roofing Service Nederland is opge­ richt in 1970 en bestaat nu een halve eeuw. Gedurende deze periode is de focus van het bedrijf verlegd van het puur uitvoerende werk naar vooral service en preventief onderhoud. Ook is de focus gedurende de jaren verlegd van nieuwbouw naar bestaande bouw, waardoor het bedrijf zelfs tijdens de crisisjaren bleef groeien. Er wordt in dit magazine zowel vanuit de organisatie zelf een blik op de toegevoegde waarde van samenwerking gegeven, als van buitenaf. Toeleveranciers spreken over de ontwikke­ling van de onderlinge relatie en partners vertellen over de samen­ werking en het onderscheidend vermogen van Roofing Service Nederland. Een inspirerende uitgave over een onderneming in een dynamische bedrijfstak. U leest het nu.

2

Terugblik op 50 jaar Roofing Service Nederland

6

FKM Daglichtsystemen: Succesvolle samenwerking

15

Duurzaam dak op raadszaal gemeentehuis Arnhem

7

Samenwerking als onderscheidende factor


Inhoud

11

Ook bijscholing gaat in nauwe samenwerking

13

Groeiende vraag naar groendaken

4

Experience Center Zutphen toont voorbeelddaken

16

Co-working maakt transitie naar circulaire economie mogelijk

8

Opvallende projecten door heel Nederland

Doing business with

1


Terugblik op 50 jaar Roofing Service Nederland Tot de zeventiger jaren van de vorige eeuw was het vak van dakdekker een duidelijk en afgebakend ambacht. Stoere en sterke mannen sjouwden zware rollen mastiek op de schouder langs smalle ladders het dak op en brandden die rollen op de naden aan elkaar. Rond 1970 kwam er echter een noviteit uit de Verenigde Staten overwaaien: een koude vloeibare dakbedekking, zonder naden en zonder branders te leggen. De kans op lekkage op de naden - een van de beruchte problemen tot dan toe - was daarmee voorbij. Bovendien had het de eigenschap bestendig te zijn tegen uv-straling.

Twee Nederlanders, Cohen en Bulterman, zagen hier wel brood in en begonnen een netwerk van dealerschappen op te zetten in Nederland om dat nieuwe concept in de markt te zetten. Dit was de start van Roofing Service Nederland. In de jaren die volgden bleek het puur verkopen van deze dakbedekking niet toereikend: er waren ook mensen nodig die de techniek van het leggen van deze nieuwe dakbedekking onder de knie hadden. Zo veranderde Roofing Service Nederland geleidelijkaan van een verkoop­ organisatie naar een dakdekkersbedrijf. Leerling Anne Bosch kwam in 1977 te werken bij Roofing Service Nederland. Hij had net zijn Atheneum afgerond en had zijn zinnen gezet op een carrière als straaljagerpiloot. Met hem solliciteerden echter honderden andere jongens, met als gevolg dat Anne niet aangenomen werd. Wat dan? Je moest toch geld verdienen. Zijn oog viel op een kleine advertentie van het toen nog vrijwel onbekende bedrijf Roofing Service Nederland waar om een leerling boekhouder gevraagd werd. Als eerste baantje leek hem dat wel wat, hij kon altijd nog elders gaan werken, dacht hij. Eerst maar dit aanpakken.

2

Doing business with

Anne Bosch

Ontwikkelingen Dat elders werken is er niet van gekomen. Anne kwam en bleef en ontwikkelde zich via allerlei cursussen zoals mba en spd van leerling boekhouder tot boekhouder, financieel specialist en uiteindelijk tot directeur en eigenaar van het bedrijf. Hij maakte daarbij ook alle technische ontwikkelingen mee, van teer-mastiek naar bitumen en vervolgens naar kunststoffen, groendaken en de verdere innovaties zoals in de samenwerking met IKO. Overname Anne nam het bedrijf in 1990 over en bouwde het toen verder uit. “Ik had toen zo’n tien mensen op de loonlijst. Dat aantal groeide de jaren daarna gestaag verder. Rond 2008 gaf ik aan dat ik het bedrijf op termijn wilde overdragen, en ik vroeg aan mijn mensen wie er interesse had. Daniël stak toen als enige zijn hand op, en met hem ben ik een traject van tien jaar ingegaan om hem in te werken en voor te bereiden op de overname. Doordat we daar uitgebreid de tijd voor namen kon dat naadloos gebeuren. We hadden ook geen bank nodig voor de overname; dat maakte het voor iedereen heel prettig.”


Andere focus In die periode veranderde het bedrijf van een dakdekkersbedrijf dat vooral voor grote aannemers op nieuwbouwprojecten werkte naar een full-servicebedrijf dat voor institutionele beleggers, vastgoedbeheerders, projectontwikkelaars, grootwinkelbedrijven, supermarktketens, universiteiten en gemeentes werkte - om er enkele te noemen. Anne: “We zagen dat de grote aannemers in 2008 stuk voor stuk zwaar te lijden kregen onder de kredietcrisis. Om daar voor een belangrijk deel van afhankelijk te blijven leek ons niet verstandig, vandaar dat we de focus verlegd hebben. Het gevolg is dat we de gestage groei die we altijd al hadden, konden voortzetten, zelfs tijdens de crisis. Waar andere bedrijven omvielen in die crisisperiode bleven wij overeind, sterker nog, bleven we groeien.”

“We hebben veel trouwe klanten daar aan overgehouden”

Tegendraads Een beetje tegendraads is de visie dat een goed dakdekkersbedrijf met eigen, vaste mensen moet werken. Anne: “Je zag de laatste jaren steeds meer bedrijven die met zzp’ers gingen werken. De bedrijven zelf werden dus kleiner, hadden minder overhead en pakten elke opdracht met die flexibele oproepkrachten op. Wij vonden dat geen goed idee. Wij vonden dat je juist als je met vaste mensen werkt, kunt investeren in die mensen, ze kunt opleiden en ze dus veel meer echt onderdeel van het bedrijf kunt laten zijn. En dat werkt, zien we. Het verloop is minimaal, sterker nog: we krijgen vaak open sollicitaties van dakdekkers die bij ons willen werken. Kennelijk hebben we een goed imago opgebouwd met deze visie.” Faxterreur Een van de middelen om te groeien en nieuwe klanten te werven die voor de eeuwwisseling ingezet werd was de faxmailing. Anne: “In die tijd mocht dat nog, later werd het als spam gezien en tegenwoordig heb je te maken met de AVG die het ook lastiger maakt om grote groepen bedrijven te bereiken. Maar met die faxmailings - door enkelen zelfs als faxterreur betiteld - kregen we toch heel veel klanten. En dat is niet zo gek: je was immers niet bekend, en door die fax kwam je wel onder de aandacht. Een op de zoveel bedrijven had toch last van lekkage, of moest een nieuw dak. We hebben veel trouwe klanten daar aan overgehouden.” Laadpaal Een ander succesvol middel dat ingezet werd was de aanbesteding. Zo werden grote opdrachten binnengehaald, zoals bij de Universiteit Utrecht. Anne: “Wij zagen, net als de universiteit, het belang van duurzaamheid en focusten daar zwaar op in onze aanbesteding. De universiteit reed zelf

Daniël Dorland

bijvoorbeeld met elektrische auto’s; dus wij gingen dat ook doen op hun terrein. We moesten er zelfs onze eerste elektrische bestelauto voor aanschaffen en er ook nog eens een laadpaal voor aanleggen, maar dat loonde de moeite alleszins. We hebben nu permanent een ploeg mensen daar gestationeerd die met een elektrische bestelauto de 180 gebouwen van de universiteit servicet.” Klanten Vandaag de dag zijn vooral ook het de potentiele klanten die naar Roofing Service Nederland toekomen. En dan met name naar het Experience Center in Zutphen waar immers alle soorten innovatieve dakbedekkingen getoond kunnen worden aan de bezoekers. En de relatiedagen die Roofing Service Nederland elk jaar organiseert zijn ook succesvol. Anne: “We doen dat al 23 jaar lang. In het begin was het een kleine club klanten met hun echtgenotes, nu loopt het al jaren tegen de honderd deelnemers die we een dag lang trakteren. En dat zijn mooie evenementen. Een bezoek aan Night of the Proms, abseilen van de Euromast, noem maar op. En dat smeedt een hechte band met de klant.”

Doing business with

3


Experience Center Zutphen toont voor   Het dak van het Experience Center Zutphen is hét show­ roomdak van Roofing Service Nederland. In nauwe samen­ werking met ontwikkelaar en producent van dakbedek­ kings­s ystemen IKO uit Klundert worden daar de meest recente duurzame en innovatieve toepassingen op dak­ gebied getoond.

Martin van de Kamp, manager key accounts & sustainability bij IKO: “De hechte samenwerking tussen Roofing Service Nederland en IKO dateert al van vele tientallen jaren geleden, toen Roofing Service Nederland al nauw samenwerkte met Nebiprofa, dat sinds 2000 onderdeel is van de internationale IKO Groep. IKO heeft zich gaandeweg steeds meer ontwikkeld als innovatieve producent van dakbedekkingen, en de samenwerking met Roofing Service Nederland en hun ambitie sloot daar naadloos op aan.” Modern IKO ontwikkelde samen met Roofing Service Nederland het showroomdak in Zutphen. Van de Kamp: “Anne Bosch, de vorige eigenaar van Roofing Service Nederland, had het pand dat al een poos leegstond, met een paar partners overgenomen van Goldman Sachs en transformeerde het naar een modern bedrijfsverzamelgebouw. Momenteel is het geheel verhuurd. Wij ontwikkelden samen met Roofing Service Nederland de modernisering van het dak door er een showroomdak van te maken.” Wekelijks Het Experience Center werd in het voorjaar van 2018 opengesteld en is sinds die tijd wekelijks bezocht door geïnteresseerde partijen die de innovatieve oplossingen wilden bekijken. Van de Kamp: “Er waren weken dat we zelfs elke dag een bezichtiging hadden. Je kunt in één bezoek heel goed de verschillen en toepassingen zien, we lichten die toe en kunnen je de specificaties vertellen. Dat maakt het showroomdak zo bijzonder.”

4

Doing business with

Martin van de Kamp & Daniël Dorland

Koeler Op het showroomdak van het Experience Center Zutphen zijn de drie meest recente innovatieve toepassingen die recent IKO heeft ontwikkeld, toegepast. Van de Kamp: “In de eerste plaats is er het IKO eco roofconcept. Dat is een energiezuinig daksysteem met een witte dakbedekking dat tevens een luchtzuiverende werking heeft. De specifieke witte kleur maakt dat de temperatuur van het gebouw zelf zo’n 3 graden lager ligt dan bij een conventioneel dak. Hierdoor wordt de koeling in het gebouw minder zwaar belast. Het dak heeft daarnaast ook een CO2-reducerend effect.” Bijzonder aspect hierbij is dat er gebruik wordt gemaakt van een wit marmer steentje (carrara) uit Italië. Compact De tweede toepassing de op het Experience Center te zien is, is het IKO compact roofconcept. Van de Kamp: “Deze toepassing zie je onder meer veel terug bij datacenters en serveropslag, ziekenhuizen en in de voedingsmiddelenindustrie. Het is een

IKO IKO is een toonaangevende producent van dakbedekkingsmaterialen, isolatie en waterdichtings­ oplossingen. Met meer dan 30 fabrieken en 4500 werknemers wereldwijd is IKO een speler van wereldformaat. Het hoofdkantoor is gevestigd in Toronto, Canada.


beelddaken

de Gemeente Arnhem die nu al meerdere IKO roof concepten op hun panden hebben liggen. Hetzelfde geldt voor zorgverzekeraar Menzis die op hun panden in Enschede en Wageningen ook IKO roofconcepten hebben liggen. Maar ook bij het renoveren van twee flatgebouwen van woningcorporatie Vivare was het bezoek aan het Emerhuys samen met de hoofdaannemer Van Wijnen Arnhem de basis voor een unieke samenwerking.” Brandveilig De derde innovatie is het IKO graphite roofconcept. Van de Kamp: “Dat is een designdak met een stijlvolle zwarte minerale afwerking. Veel architecten passen dat toe in hun ontwerpen omdat het zo mooi is. Bijzonderheid daarbij is dat er een gepatenteerde grafiettechnologie in verwerkt is waardoor het de hoogste brandveiligheid biedt die je je kunt wensen. Vliegvuur wordt daarbij simpelweg gedoofd door de grafiet-bestanddelen, in plaats van dat het dak door vonken of brandende bestanddelen gaat smeulen en branden. Veiligheid voorop.”

compact en volledig luchtdicht en waterdicht systeem en daardoor voor dit soort bedrijven en instellingen bijzonder geschikt is. Elk dak dat we aanleggen is natuurlijk waterdicht, maar hier hebben we het over echte ondoordringbaarheid van de dakbedekking. Het IKO compact roof is tevens een solide basis voor intensieve daktuinen bijvoorbeeld voor onder zogenaamde retentiedaken waarbij er enorme hoeveelheden water op het dak worden gebufferd.” Vruchtbare samenwerking Meerdere bezoeken op het showroomdak hebben inmiddels al geleid tot een vruchtbare samenwerking, illustreert Van de Kamp. “Voorbeelden zijn onder meer

Isolatiewaarde De PIR-isolatieplaat is een andere noviteit van het bedrijf uit Klundert, zowel qua ontwikkeling als productie. Van de Kamp: “De PIR-isolatieplaat is een toepassing voor daken die een zeer hoge energie-efficiënte isolatiewaarde heeft. Ook die passen we samen met Roofing Service Nederland vaak toe bij projecten.” Genomineerd De dakvlakken van sportcentrum Elderveld in Arnhem zijn in 2019 voorzien van een geheel nieuwe dakopbouw. Van de Kamp: “De gemeente Arnhem wilde een voorbeeldfunctie vervullen en stelde daarom duurzaamheid als centrale uitgangspunt van de dakrenovatie. Het is nu genomineerd als Dak van het Jaar 2019, daar zijn we heel trots op. We werkten daarbij samen met Roofing Service Nederland, dakhovenier Flora Nova uit Ophemert en Hart4Solar uit Zwijndrecht, die de zonne-energie voor hun rekening namen.”

Doing business with

5


“We feliciteren Roofing Service Nederland van harte met het 50-jarig bestaan”, zegt directeur Erik Wilps van FKM Daglichtsystemen uit Dedemsvaart. “We werken al zo’n 25 jaar op een heel prettige wijze met ze samen en dat heeft veel mooie projecten opgeleverd.”

FKM Daglichtsystemen

Succesvolle samenwerking Het verhogen van het daglicht in een ruimte, de duurzaamheid en de isolatiewaarde is waar het vooral om draait bij FKM Daglichtsystemen. Maar ook het moderniseren en toepassen van eigentijdse oplossingen. “We renoveren onder meer veel oude daken waar nog met staal en draadglas is gewerkt. Die vervangen we door aluminium en polycarbonaat zodat je met een mooi nieuw dak een veel hogere isolatiewaarde creëert”, vertelt Wilps. “Daarnaast monteren we ook lichtstraten en glasdaken op veel nieuwbouwprojecten, zoals bedrijfshallen en stallen.” In meer dan 35 jaar dat FKM Daglichtsystemen bestaat heeft het vele tientallen opvallende en duurzame oplossingen bedacht door heel Nederland. Wilps: “In Rotterdam hebben we bijvoorbeeld mooie zadeldaken gemaakt, in Eerbeek renovatie

van gebogen lichtstraten, in Vlaardingen renovatie van glaszadeldaken, een droogloop in Rotterdam - de voorbeelden en toepassingen zijn talrijk. We bereiden in onze eigen productiehal alles voor en monteren snel en vakkundig ter plaatse. Snel werken en flexibel optreden zijn onze sterke kanten. Klantgerichtheid staat hoog in het vaandel bij ons: een offerteaanvraag wordt altijd snel beantwoord. We werken met een klein team van zo’n 15 professionele mensen.” Meer informatie: www.fkm-lichtstraten.nl

FKM Daglichtsystemen LICHTDOORLATENDE

CONSTRUCTIES

Kennis, kwaliteit en service Canam Sales levert voor elke dakklus het juiste advies. Door de jarenlange kennis van onze medewerkers en hun passie voor het dak bent u bij Canam verzekerd van de juiste oplossing voor uw dakvraagstuk. Uit ons brede assortiment kunnen wij altijd snel leveren.

Uw voordelen ■

Vaste leveranciers

Breed assortiment, grote voorraad

24 uur levering, met uitzondering van de Waddeneilanden Vaste transporteurs

CANAM SALES - EKKERSRIJT 7208 - 5692 HE SON - NEDERLAND - +31 499 47 77 75 - INFO@CANAM.NL - WWW. CANAM.NL

6

Doing business with


Samenwerking als onderscheidende factor De economie wordt steeds complexer en partijen afhanke­ lijker van elkaar, stelt Franske van Duuren, programma­ manager Circulaire Economie bij Kiemt. “Je ziet dat onder­ nemers daarom steeds meer kiezen voor samenwerking. Zonder samenwerking sta je op een-­nul achterstand ten opzichte van de concurrentie.” Franske van Duuren

Maar er is ook een keerzijde aan samenwerking. “Beschouw samenwerking niet als doel”, waarschuwt Van Duuren. “Het is een middel. Samenwerking heeft alleen zin als ook daadwerkelijk de samenwerking een meerwaarde brengt. Bij Kiemt hebben we startups als deelnemer, bijvoorbeeld in de energietransitie. En we hebben ook veel grote en gevestigde bedrijven die juist die kleine nichespelers opzoeken om samen projecten mee op te zetten. De een levert de kennis, de ander het kapitaal. Dat soort samenwerking is effectief.” Duurzaamheid Kiemt is vijftien jaar geleden opgezet om in Oost-Nederland als stichting kennis en innovatie over energie en milieutechnologie te delen. Vanaf het begin heeft de focus gelegen op energietransitie en technologische innovatie, waarbij de projectmanagers van Kiemt als verbinder optreden en kennisintensieve projecten van de grond tillen waardoor ondernemers effectiever met elkaar aan product- en innovatieontwikkeling kunnen doen. Er zijn momenteel zo’n 160 ondernemers en kennisinstellingen in Oost-Nederland aangesloten bij Kiemt. Er draait een tiental programma’s, waarbij energietransitie, circulaire economie en het terugdringen van CO2 het uitgangspunt is. Innovatiemotor Kiemt ondersteunt de samenwerkende ondernemers met hun netwerk, bijvoorbeeld met de innovatiemotor, door ondernemers bewust aan elkaar te koppelen en daarmee het innovatieproces te versnellen. Van Duuren: “Wij halen de vraag op in de markt en weten waar ondernemers behoefte aan hebben en waar de kennis of ervaring te halen is. Daardoor kunnen we ze goed koppelen aan andere ondernemers of kennisinstellingen die hen verder kunnen helpen.” Kansen Op het gebied van de circulaire economie en de energietransitie ziet Van Duuren kansen voor slimme ondernemers om in samenwerking tot innoverende projecten te komen. “Ondernemers willen heel graag innoveren maar hebben daar andere partijen voor nodig. Ze weten zelf uitstekend wat ze willen en kunnen doen, maar waar je de juiste partners vindt en hoe je die samenwerking vorm moet geven is iets wat vaak nog onbekend voor ze is. Door ze hierin te ondersteunen kunnen de innovaties versneld worden.”

Doing business with

7


Elk jaar realiseert Roofing Service Nederland in nauwe samenwerking met een vaste kern van opdrachtgevers en partnerbedrijven vele tientallen projecten in Nederland. Algemeen directeur Daniël Dorland: “Hoewel elke samenwerking die we opzetten uniek is en in feite alle daken die we onderhouden en leggen voor ons bijzonder zijn, zijn er enkele samenwerkingsprojecten die de moeite waard zijn om iets nader te beschrijven.”

Opvallende projecten door heel Nederland

Om te beginnen: elk jaar inspecteren de mensen van Roofing Service Nederland zo’n 6.000 daken die ze in onderhoud hebben. Daniël Dorland: “Onderhoud is de basis van ons werk. Daarmee kunnen we vaak preventief te werk gaan en voorkomen dat een dak gaat lekken door achterstallig onderhoud. Natuurlijk hebben we ook een 24-uurs service­ dienst voor als er onverhoopt toch een lekkage is, bijvoorbeeld door schade of door storm. Dat kan iedereen overkomen. Wij zijn dan binnen een etmaal ter plekke en lossen het op. Met de onderhoudsinspecties voorkomen we veel problemen in de nabije toekomst en kunnen we ook adviseren of een dak aan vervanging toe is. Soms is het raadzaam om dan een andere toepassing te kiezen, een die CO2-vriendelijker is, of beter

8

Doing business with

isoleert, of meer licht geeft, enzovoorts. En dan komt de samenwerking met onze partners in beeld.”

“Zonder de nauwe samenwerking met onze partners was dat niet gelukt”

Duurzaam Zo gaf de gemeente Arnhem Roofing Service Nederland in 2018 opdracht om het dak van Sporthal Elderveld opnieuw te bedekken, een dak van totaal 3.100 vierkante meter. Daniël Dorland: “We hadden in 2016 meegedaan met de Europese aanbesteding van de gemeente Arnhem om partner te worden voor het onderhoud van de daken van de gebouwen die zij in eigendom hebben. Die aanbesteding hebben we gewonnen, voor een belangrijk deel omdat wij dezelfde visie hebben op duurzaamheid als de gemeente Arnhem. Ook wilden zij een voorbeeldfunctie creëren met dit dak. We hebben functionarissen van de gemeente Arnhem uitgenodigd op ons Experience Center in Zutphen zodat ze met eigen ogen konden zien hoe een duurzaam dak eruit kan zien. Die presentatie deden we samen met onze partner, fabrikant en leverancier van


Een greep uit de meest recente klantenkring: Altrad Fort Tiel Attero Wilp Aurubis Zutphen Aventus David Hart Group Schiedam DS Smith Eerbeek Esdec Deventer Fletcher Hotels Gemeente Alphen aan den Rijn Gemeente Arnhem Gemeente Rheden Gemeente Terschelling Gemeente Teylingen Goudkuil Apeldoorn HB Capital (Blokker) HEMA Hogeschool Ipabo Amsterdam HVC Dordrecht Intrema Scherpenzeel ITS Apeldoorn dakmaterialen, IKO b.v.. De gemeente Arnhem besloot daarna om ons het dak inderdaad te laten vervangen. Na een grondige analyse hebben we de daken tot op de ondergrond gesloopt en vervolgens op nieuw geïsoleerd. Daarna hebben we de daken voorzien van een zonneenergiesysteem, een luchtzuiverend dak en sedumdaken, het zogenaamde eco roofsysteem dat IKO ontwikkeld heeft. IKO heeft vervolgens dit dak aangemeld voor de jaarlijkse verkiezing van Dak van het Jaar 2019.” Taps toelopende daken Een tweede opvallend project betreft de twee ketelhuizen van de Universiteit Utrecht. Deze ketelhuizen staan weliswaar vlak boven de grond, maar doordat de daken rond zijn én naar boven taps toelopen vergt het bedekken met bitumen extra rekenwerk en vakkundigheid van de dakdekkers die ermee bezig zijn geweest. Daniël Dorland: “Het zijn geen kleine daken. Ze bevatten 700 vierkante meter elk. Omdat die daken rondlopen moet je je banen zó uitrekenen dat elke baan precies even breed is, anders heb je ergens een stukje waar je dat ziet. Bovendien moeten alle banen op dezelfde manier schuin gesneden worden zodat je een volkomen regelmatig beeld

Lenferink Wehl Lidl Lovink Technocast bv Terborg Maasvlakte Olieterminal Mifa Aluminium Venlo Nedal Aluminium bv Utrecht Neenah Coldenhove Eerbeek Onderwijsgroep Punt Speciaal Owens Corning Apeldoorn PiloPak Eerbeek PropertyView ROC van Amsterdam Safan Darley Lochem Segerink & Wolbers Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer Smart Packaging Loenen Stichting de Meerkring Amersfoort Stichting Primair Onderwijs Achterhoek (PRO8) Universiteit Utrecht van Herk Groep van Wijnen Arnhem Vivare Arnhem Viverion Lochem Waterschap Vallei & Veluwe Wereldhave Management Nederland B.V.

Doing business with

9


creëert. En dat is de mannen gelukt, ik ben daar heel erg trots op. Het eerste dak is in 2019 gelegd, het tweede volgt in 2020.”

“Het zijn geen kleine daken. Ze bevatten 700 vierkante meter elk” Race tegen de klok In Friesland heeft Roofing Service Nederland vorig jaar het dak van Van der Meulen Meesterbakkers vervangen. Daniël Dorland: “Een klus die we binnen twee weken moesten klaren, omdat deze industriële bakkerij precies die twee weken voor onderhoud stil lag. We hadden alleen maar die twee weken omdat daarna de productie weer op gang moest kunnen komen, en dat zorgde wel voor extra druk op de ketel. Het was een dak van 2.000 vierkante meter, dus bepaald geen klein dak. Daarbij was het ook nog eens bouwvak, dus we moesten dat tijdig inplannen. Maar dat is gelukt. We hebben het dak compleet gesloopt en weer opgebouwd, inclusief verwijderen en dichten van de lichtstraten, nieuwe isolatie, opgehoogde dakranden en het bouwtechnisch advies dat speciaal hiervoor nodig was. Zonder de nauwe samenwerking met onze partners was dat niet gelukt.” Brand Een vierde opvallend project dat de dakdekkers van Roofing Service Nederland gerealiseerd hebben, is het dak van Mifa Nederland. Deze aluminiumfabriek in Venlo had brand gehad waardoor het complete dak van 5.600 vierkante meter vervangen moest worden. Daniël Dorland: “Soms is het helaas

10 Doing business with

zo’n trieste gebeurtenis die de aanleiding is om het dak te vervangen. We hebben dat in fasen gedaan. Steeds als er een stuk af was, kon de ruimte daaronder ook weer in gebruik genomen worden voor de inrichting. Ook hierin hebben we nauw samengewerkt met andere bedrijven, waaronder aannemingsbedrijf Dorssers, om de klus voor de opdrachtgever zo efficiënt mogelijk te kunnen realiseren. Die moet immers zo snel mogelijk weer kunnen draaien. Voor deze opdracht moesten we de complete staal­ constructies vervangen en het dak van daar af weer helemaal opbouwen.” Groot Tot slot is het dak van het logistieke centrum van de David Hart Group de moeite waard genoemd te worden. Daniël Dorland: “Het betrof een dak van maar liefst 13.000 vierkante meter in Schiedam. Zo groot als twee voetbalvelden dus. Voor ons was het, qua oppervlak, een van de grotere opdrachten die we tot nu toe gehad hebben. En ook dat kunnen we aan met onze mensen.”


Ook bijscholing gaat in nauwe samenwerking De medewerkers van Roofing Service Nederland worden voortdurend bijgeschoold. In samenwerking met Tectum, het onafhankelijke opleidingsinstituut van de dakdekkers­ branche, krijgt een dakdekker elk jaar aanvullende oplei­ dingen aangeboden. Daarnaast zijn er vele fabrikanten en andere samenwerkingspartners in de keten die oplei­ dingen aanbieden zodat de dakdekkers op de hoogte blijven van hun laatste technische ontwikkelingen en toe­ passingen.

Marcel Meijer

Marcel Meijer, verantwoordelijk voor controlling en HRM bij Roofing Service Nederland: “Opleiden is een secundaire arbeidsvoorwaarde bij ons. Wij hechten daar heel sterk aan. Onze jongens beginnen met de basisberoepsopleiding bij Tectum. Dat betekent gedurende negen maanden steeds één week naar dit opleidingsinstituut in Nieuwegein, en de drie weken daarna wordt het geleerde in praktijk gebracht. Want samen met je maat het dak op en meters maken, daar leer je het meeste van.” Tectum heeft naast de basisberoepsopleiding een aantal varianten ontwikkeld waarbij het niveau van de opleiding steeds hoger wordt. Ook wordt er gekeken naar de verschillende materialen waarmee gewerkt wordt, zoals EPDM en PVC, maar ook de nieuwere onderwerpen als vegetatiedaken. Daarnaast wordt ook veel aandacht aan veiligheid besteed (zoals EHBO en VCA, maar ook verantwoord ruggebruik en brandveilig werken) en het omgaan met de verschillende toepassingen en machines die een dakdekker ter beschikking staan (steigerbouw, dakbedekkings­ machines, heftruckgebruik). Marcel Meijer: “Bij ons zijn de dakdekkers al snel zelfstandig, en dat moet ook. Je werkt vaak in koppels en je moet alleen of samen met je maat problemen kunnen

oplossen. Dat maakt het werk ook zo leuk. Het is jouw dak dat je gelegd hebt, en het zijn jouw problemen die je overwonnen hebt.” Het verloop van personeel is dan ook erg laag bij Roofing Service Nederland. “Als je hier je loopbaan begint maak je hem meestal ook helemaal af. Je groeit in je werk, en je wordt steeds meer specialist. Tel daarbij op de zelfstandigheid en de verantwoordelijkheid die je hebt, en dan snap je dat mensen praktisch nooit weggaan.” Ek jaar zijn er ook wel aanvullende opleidingen die door de fabrikanten en samenwerkings­partners worden aangeboden. Marcel Meijer: “Als die een innovatie hebben ontwikkeld is het belangrijk om iedereen die daarmee gaat werken daarbij te betrekken. Neem IKO, dat de concepten eco, compact en graphite heeft ontwikkeld. Dat vergt echt aanvullende kennis die je moet hebben om die dakbedekkingen kundig te leggen. Onze jongens vinden het altijd fijn als ze weer zo’n aanvullende training krijgen. Het is interessant, en ze leren er weer nieuwe manieren van werken door. Het mes snijdt aan twee kanten.” Er zit nog een andere kant aan deze ontwikkelingen. Doordat er steeds nieuwe concepten worden ontwikkeld door de fabrikanten innoveert het vak steeds verder. En dat betekent ook dat de baanzekerheid groot blijft. Marcel Meijer; “Het is niet zoals bij stratenmakers dat er een machine ontwikkeld is die een straat als een tapijt kan leggen waardoor je veel arbeid overbodig maakt. Bij een dak komt het aan op inzicht en kennis van het materiaal. Een dak is het belangrijkste onderdeel van een gebouw. Dat moet je zo goed bedekken dat het echt nooit gaat lekken. En als je de belangrijke innovaties van de laatste decennia daarbij meeneemt, zoals isolatie en CO2, dan denk ik dat het dakdekkersvak nog lang niet uit-geïnnoveerd is. Het is echt een vak dat continu in beweging is, en daarom is het belangrijk dat je als werkgever continu inzet op opleidingen en bijscholing. En dat doen we dan ook.”

Doing business with 11


De zekerheid van een zorgeloos dak

ALL-IN-ONE daksystemen De keuze voor het juiste duurzame daksysteem is bepalend om de gewenste prestaties te kunnen bereiken. Daarom is het IKO roof concept ontwikkeld. Gecertificeerde IKO partners, waaronder Roofing Service Nederland, bieden voor elke behoefte een compleet daksysteem aan.

Uw voordelen ■ ■ ■ ■

Uitsluitend de beste materialen Eén aanspreekpunt voor het hele dak Kwaliteitsborging door BDA Agrément Verzekerde garantie van 10 + 5 jaar

DAKBEDEKKING I VLOEIBARE WATERDICHTING I ISOLATIE IKO B.V. - Wielewaalweg 1 - 4791 PD Klundert - +31 (0168) 409 309 - verkoop.klundert@iko.com - nl.iko.com

Wij hebben geen bal verstand van daken... ...maar wel van auto ‘s !

SEGERINK & WOLBERS

Renault PRO + Bedrijfswagen Center

APELDOORN: Laan van de Dierenriem 73 - Telefoon: (055) 360 31 06

REKEN OP ESWE. KIJK OP WWW.ESWE.NL OF BEL (055) 360 51 23 www.segerink-wolbers.nl


Groeiende vraag naar groendaken In Nederland bestaat een groeiende vraag naar groen­ daken, zoals moestuindaken, sedumdaken, tuindaken, natuurdaken en terrasdaken. De ontwikkeling hiervan startte al zo’n 25 jaar geleden, maar heeft pas de laatste jaren een snelle groei te zien gegeven.

Algemeen directeur van Roofing Service Nederland Daniël Dorland: “Ook wij merken die trend. Want een groendak is niet alleen een mooie keuze, maar uiteraard ook een milieuvriendelijke keuze. En dat is voor veel klanten van doorslaggevend belang.” Om een groendak optimaal succesvol te laten zijn moeten er wel diverse factoren aanwezig zijn, gaat hij verder. “Je moet veel aandacht besteden aan het kiezen van het juiste groenpakket en een passend daksysteem als drager van het groendak.”

“Want een groendak is niet alleen een mooie keuze, maar uiteraard ook een milieuvriendelijke keuze” Voorbeelden Roofing Service Nederland heeft zich de laatste jaren onder meer gespecialiseerd in groendaken en heeft een breed assortiment aan mogelijkheden voor de klant ontwikkeld. Daniël Dorland: “Hierbij moet je denken aan dakparken, groendaken, zonnepanelen en uiteraard diverse soorten dakbedekkingen die jarenlang meegaan. In principe kan elk dak volgens de wensen van de klant worden ingericht.” Diverse soorten groendaken Groendaken zijn overigens wel onderhoudsintensief, merkt Daniël

Dorland op. “Soms denken mensen nog dat groendaken helemaal onderhoudsvrij zijn. Het is daarom belangrijk om periodiek dakonderhoud te laten uitvoeren aan een groendak. De frequentie van het onderhoud is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de gewenste verzorgingsgraad, de beplanting en het soort groendak dat er is gerealiseerd. Wij adviseren vaak onze opdrachtgevers bij de keuze voor welk groendak het beste voor ze is in hun situatie.” Sedumdaken Sedumdaken kunnen niet zomaar van iedere soort dakbedekking worden voorzien. Het is namelijk belangrijk dat de dakbedekking, of het dakbedekkingspakket, aan diverse eisen voldoet. Daniël Dorland legt uit: “Zo moet de dakbedekking gemaakt zijn van een materiaal dat geen rizoom- of worteldoorgroei doorlaat. Daarnaast is het ook af te raden om te kiezen voor een dakbedekking die bestaat uit slechts een losliggend systeem of slechts éénlaags EPDM/PVC, omdat het dak ernstig kan beschadigen als hier een lekkage in ontstaat.” Onderhoudsarm Wanneer een sedumdak goed is aangelegd, dan wordt het groen hierop voor een aanzienlijk deel door het sedum zelf gerealiseerd. Dit maakt een sedumdak onderhoudsarm, hoewel ook dan nog aandacht nodig is. Het onderhoudsniveau ligt hierdoor wel aanzienlijk lager dan bij de meeste andere groendaken. Daniël Dorland: “Uiteraard kunnen wij voor een klant beoordelen welke soort groendak voor zijn specifieke dak het meest geschikt is. Wij kunnen diverse daksystemen en dakbedekkingen voor groendaken realiseren, die uiteraard aan de meest recente vakrichtlijnen voldoen.”

Doing business with 13


Molenvliet 15, 3335 LH Zwijndrecht | Tel. +31 (0)78 610 35 35

Fons Meeder BV is een handelsbedrijf welke sinds 1979 diverse gereedschappen importeert en fabriceert, speciaal voor de dakdekker en aannemer. Enkele specials zijn: rubberen ladders, Calloni heteluchtbranders en Leister föhnmachines.

Biesterveld 34, 7251 VS Vorden T. 088 - 878 70 00 | www.activium.nl

Marktleider is Fons Meeder BV van de aluminium dakrandbeveiliging die in de eigen productieafdeling wordt gefabriceerd. Voor al uw vragen omtrent klim- of valbeveiliging staat een team van 12 personen voor u klaar.

Informatie en/of documentatie kunt u opvragen bij: info@fonsmeeder.nl of op www.fonsmeeder.nl

Rabo SamenZeker Persoonlijk advies over jouw bedrijfsrisico's Rabobank.nl/bedrijfsverzekeringen

Neem contact op met onze lokale adviseurs (088) - 722 6666

www.herms.nl Epe T. 0578 - 612291 F. 0578 - 621739 E. info@herms.nl

Doetinchem T. 0314 - 326490 F. 0314 - 330001 E. info@herms.nl

Kootwijkerbroek T. 0342 - 442544 F. 0342 - 441247 E. info@herms.nl

Epe T. 0578 - 612291 • Doetinchem T. 0314 - 326490 Amersfoort T. 033 - 7200950 • Urk T. 0527 - 729929

Epe T. 0578 - 612291 • Doetinchem T. 0314 - 326490 Amersfoort T. 033 - 7200950 • Urk T. 0527 - 729929


Duurzaam dak op raadszaal gemeentehuis Arnhem In 2018 is het dak van de raadszaal van het gemeentehuis van Arnhem verduurzaamd door Roofing Service Nederland. Hierbij is gebruik gemaakt van in samenwerking met IKO ontwik­ kelde Roof Concept daksystemen met een compleet dak-pakket dat duur­ zaam waterdicht is.

De gemeente Arnhem had onder andere de nadrukkelijke wens om zonnepanelen toe te passen, de isolatiewaarde te verhogen en een milieuvriendelijke toplaag aan te laten brengen om hiermee volledig ontzorgd te worden. Airco kan lager Het concept dat bij deze grootschalige verduurzaming in Arnhem toegepast is, is het IKO ECO Roof Concept. Dit is een energiebesparend dakpakket met hittereflecterende én luchtzuiverende eigenschappen. Door de specifieke eigenschappen van de toegepaste toplaag IKO Carrara blijft de temperatuur op het dak behoorlijk lager dan normaal. Hierdoor is er minder actieve koeling nodig op een warme zomerdag - de airco kan dus minder hoog gezet worden - en wordt het rendement van de aangebrachte zonnepanelen op het dak sterk verbeterd. Eerste stap Er zijn in deze verduurzamingsslag al 108 zonnepanelen op het dak van de raadzaal van het stadhuis Arnhem geïnstalleerd. Maar dit is nog maar het begin voor de gemeente Arnhem. Uiteindelijk krijgt het Arnhemse stadhuis namelijk 700 zonnepanelen op het dak. Als het dak van het stadhuis verder gerenoveerd wordt volgt de rest. De planning hiervoor is uiterlijk 2023.

Jan van Dellen

Effect zonnepanelen groter Een opvallend aspect van deze verduurzaming van dit dak is dat de dakbedekking van het stadhuis is vervangen door witte dakbedekking waarop de zonnepanelen zijn aangebracht. Daardoor blijft de warmte beter buiten en is het effect van de panelen nog groter. Dat blijkt ook de eerste opbrengstgegevens die de gemeente Arnhem bekendmaakte. In twee weken tijd hebben de 108 nu gelegde zonnepanelen bijna 1800 kWh elektriciteit opgeleverd. Dat is ongeveer 20 procent meer dan gemiddeld. Ambitie koploper duurzaamheid Jan van Dellen, de verantwoordelijke wethouder voor Economische Zaken en Sport in Arnhem: “Als gemeente hebben we de ambitie uitgesproken om koploper te zijn op het gebied van duurzaamheid. Daar hebben we het bedrijfsleven keihard bij nodig. In totaal liggen er al meer dan 5.000 zonnepanelen op onze gemeentelijke panden. De gemeente Arnhem heeft als ambitie om in 2023 40 procent CO2-reductie te realiseren ten opzichte van 2018. Daarom hebben we recent besloten ons ook te laten certificeren op de CO2-Prestatieladder. Een certificaat op de Prestatieladder maakt het mogelijk om zowel binnen de bedrijfsvoering als op projecten te sturen op CO2-reductie.”

Doing business with 15


Co-working maakt transitie naar circulaire economie mogelijk

Samenwerking tussen ondernemers is voor VNO-NCW Midden noodzakelijk om de transitie naar circulaire econo­ mie mogelijk te maken. Met het programma CIRCLES verbindt de organisatie regionale onder­nemers in Oost-­ Nederland in die samenwerking met een digitale én fysieke ontmoetingsplaats.

Christian Lorist

Christian Lorist, projectmanager CIRCLES en regiomanager VNO-NCW Stedendriehoek: “Om de uitputting van grondstoffen te stoppen en ondernemers te ondersteunen in de transitie naar circulaire economie moet je meer inzetten op innovatie.

“Soms zit het andere denken in heel kleine dingen” Daarbij staan ketensamenwerking en kennisdelen centraal. CIRCLES bestaat sinds 2016 en heeft inmiddels 500 ondernemers begeleid en twaalf partners aangesloten in Oost-Nederland. Momenteel draaien er al meer dan 20 projecten waar ondernemers samenwerken aan innovatie en circulaire economie.” Andere businessmodellen Samenwerking in deze transitie vereist ook andere businessmodellen, legt Lorist

16 Doing business with

uit. “Je moet bereid zijn traditionele verdienmodellen om te buigen naar circulaire verdienmodellen. Dat vereist anders denken. We ondersteunen ondernemers daarom ook hierbij. We hebben bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar nieuwe business­modellen die een meervoudig waardecreatie kunnen opleveren. Bovendien hebben we duurzaamheidsprofessor Jan Jonker ingeschakeld om een gestandaardiseerde aanpak te ontwerpen om traditionele modellen te veranderen in een circulair model.” Voorbeelden Soms zit het andere denken in heel kleine dingen, gaat Lorist verder. “Een van de bedrijven die bij ons is aangesloten gooit overtollig bouwmateriaal niet weg, maar schenkt het aan natuurorganisaties zodat die er insectenhotels van kunnen maken. Daarmee kom je de natuur en het ecosysteem weer tegenmoet. Een heel klein gebaar, maar heel waardevol.”

CIRCLES is een samenwerking van Stichting Kiemt, VNO-NCW Midden, Cleantech Center, Universiteit Twente, HAN, Saxion, Stichting Circulaire Economie, Cleantech Regio, Kennispoort Regio Zwolle, Regionaal Centrum voor Circulaire Economie, Natuur en Milieu Overijssel en de Gelderse Milieufederatie.


Trotse propaangas leverancier van Roofing Service. Wij feliciteren Roofing Service met het 50-jarig jubileum en danken hen voor de jarenlange samenwerking.

robogas.nl

Steeds meer en meer gaan we de ruimte op daken functioneel inzetten voor de meest uiteenlopende en uitdagende dakconcepten.

Als je de bui al ziet hangen...

Met onze bijdrage IsomixPlus® in je concept en ontwerp maak je elke dakuitvoering mogelijk. IsomixPlus® is een isolerende, drukvaste én waterafstotende mortel, hiermee heb je de perfecte basislaag voor elk dak. Bel 0413- 29 47 55, voor een gratis IsomixPlus® monster.

Van Wylick

Isomix.com

Bekijk en lees dit magazine ook online en deel de inhoud via internet, email en social media:

Doing business with Productie Doing business is een uitgave van Ellen van Vliet Goo Media BV T 071 - 70 70 161 Vormgeving E redactie@goomedia.nl Inge klein Gunnewiek I www.goomedia.nl Rachelle de Boer Realisatie Bianca van Essen Cristel van Laar Nima Larkani

doingbusinesswith.goomedia.nl/roofing-service Tekstproductie Frank Thooft Fotografie Edwin van de Graaf

© Goo Media BV 2020 Niets in deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, of op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel bij de samenstelling van deze uitgave de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht kunnen uitgever en auteurs geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de gevolgen van eventuele onjuistheden of onvolledigheden.

Deze uitgave kwam tot stand dankzij de medewerking van: Roofing Service Nederland T 0575 565 555 I www.roofingservice.nl

Deze uitgave is CO2 neutraal geproduceerd

Activium Achterhoek • BDO Accountants • Canam Sales • FKM Daglichtsystemen • Segerink & Wolbers Bedrijfswagen Center • Fons Meeder BV • Herms & Zn. • IKO B.V. • Rabobank Twente • Robo Gascentrale • Van Wylick Isolerende MortelsIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.