__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Menso Alting

Samen geloven in jouw persoonlijk talent

ROC Menso Alting Groningen

Alles wat je wilt weten over het ROC Menso Alting in Groningen: onze opleidingen, de sfeer, facts, alle extra’s die je kunt doen en nog meer!

Check ons opleidingsaanbod!

Vana paginaf8


Heb je nog geen studie gekozen? Kom dan langs op ĂŠĂŠn van onze open dagen of meld je aan voor een meeloopdag! Hallo MBO Studiekeuze-event Donderdag 7 november Donderdag 12 maart

Open dagen Vrijdag 24 januari Zaterdag 25 januari

17.00 - 20.00 uur 16.00 - 20.00 uur

16.00 - 20.30 uur 10.00 - 14.00 uur

Meeloopdagen 4e jaars vmbo-leerlingen Een dag in week 48 Een dag in week 50 Een dag in week 3 Een dag in week 10 Een dag in week 13 Zie voor data, tijden en inschrijving: www.bezoekmbo.nl.

3e jaars vmbo-leerlingen Een dag in week 5 Zie voor datum, tijden en inschrijving: www.bezoekmbo.nl.

Last Minute Donderdag 28 mei

Hallo MBO Studiekeuze-event 16.00 - 19.00 uur

ROC Menso Alting, Vondelpad 4, Groningen

mensoaltinggroningen.nl


Informatieavonden Open dagen Meeloopdagen

Samen geloven in jouw persoonlijk talent


Column Samen geloven in jouw persoonlijk talent ‘Het beste halen uit jezelf.’ ‘In je kracht gaan staan.’ ‘Worden wie je bent.’ Je hebt het vast wel eens gehoord, mooie woorden, maar zegt het je ook wat? Misschien zegt het je helemaal niets of knap je er zelfs wel een beetje op af. ‘Samen geloven in jouw persoonlijke talent’, ook mooie woorden en wat zegt dat dan? Het zegt in elk geval dat wij de overtuiging hebben dat jij met jouw talenten iets toe te voegen hebt. Dat je ertoe doet en van waarde bent voor je klasgenoten, voor de docenten, de school en je toekomstige collega’s. Samen gaan we ontdekken wat jouw talent is en hoe je dat kunt inzetten voor jezelf en voor de mensen om je heen. Haal je daarmee het beste uit jezelf? Je doet dan in elk geval iets waar je goed in bent, wat bij je past en waar je blij van wordt. Daar krijg je kracht en zelfvertrouwen van. Je leert jezelf kennen en weet wie je bent en wie je wilt zijn. ‘Je talent ontdekken.’ Weer mooie woorden, maar hoe doe je dat? Tijdens mijn schooltijd ben ik erachter gekomen waar ik goed in ben, bijvoorbeeld in talen, economie en sport. Ook kwam ik erachter waar ik juist niet veel van begreep, zoals scheikunde en natuurkunde. Tekenen en muziek zijn niet mijn grootste talenten, maar hebben me wel veel plezier gegeven! Ik heb mezelf leren kennen door mijn klasgenoten en vrienden. Ik heb respect gekregen voor de mensen om mij heen, ieder met zijn eigen verhaal en talenten. Ik kan enorm genieten van al die bijzonderheden, soms zo anders dan ikzelf ben en wat ik zelf kan, maar dat maakt het juist zo mooi. God heeft jou als uniek persoon gemaakt met je eigen talenten. Je gaat bij ons veel leren; de theorie en de praktijk van jouw toekomstige beroep, in school en daarbuiten. Je zult geconfronteerd worden met jezelf en jouw omgeving, je gaat jouw talent en ambities ontdekken, tegen grenzen aanlopen en grenzen verleggen. Vanuit de wetenschap dat God wil dat jij, met de mogelijkheden die Hij jou geeft, je plaats inneemt in deze wereld. Wij gaan graag samen met jou deze uitdaging aan!

Willie Renkema - directeur ROC Menso Alting Groningen

We willen je graag leren kennen Wij zijn benieuwd wie jij bent en leren je graag persoonlijk kennen, zodat we samen kunnen kijken naar jouw mogelijkheden op onze school. Ontmoet ons op onze open dagen of meeloopdagen (zie de scheurkaart hiernaast voor alle data).


4

maar KLEIN

fijn

Op onze school lopen ruim 700 studenten rond. Dat maakt ons niet alleen een gezellige school, maar ook een school die goed in staat is om haar studenten optimaal te begeleiden. Onze studenten merken dat ze worden gezien. Ze geven aan juist daarom voor onze school te kiezen.

Kwaliteit & identiteit staan bij ons centraal Iedereen is van harte welkom op onze school! Wij zijn een christelijke school. Dat merk je bijvoorbeeld aan de respectvolle manier waarop we met elkaar omgaan. En we staan aan het begin van de dag vaak stil bij ons geloof en ook op speciale momenten in het jaar. We willen jou vanuit een christelijke levensvisie voorbereiden op de beroepspraktijk of een vervolg­ opleiding. Voor ons is elke student uniek vanwege zijn of haar eigen opvattingen, talenten en leer­stijlen. Bij ons leer je wat je nodig hebt om een gewaardeerd en gedreven professional te worden. We leren je om als burger van betekenis te zijn voor anderen. Ook dagen we je uit om verantwoordelijke keuzes te maken voor je eigen toekomst.

Je kunt bij ons een opleiding volgen binnen de sectoren Economie, Dienstverlening, Zorg & Welzijn en Onderwijs & Opvoeding.

stad Groningen,

Je vindt ons in de op de campus van het Vondelpad.

‘Onze studenten waarderen de goede sfeer en persoonlijke begeleiding het meeste!’

Ten opzichte van andere mbo’s halen relatief veel studenten hun

diploma

bij ons.

Wij doen er alles aan om je te laten slagen! Met goede begeleiding en ondersteuning in jouw opleiding.

Menso Alting in top 3 beste ROC Van alle mbo-scholen in Nederland hoort ROC Menso Alting bij de top 3! Opleidingen die meer dan 75 punten scoorden, behoren tot de beste opleidingen van Nederland. Deze scores zijn gebaseerd op de beoordeling van studenten zelf. Onze opleiding Mbo-Verpleegkundige is door De Keuzegids Mbo verkozen tot TOPOPLEIDING! Zie voor meer info: keuzegids.org.


over menso alting

Studeren op RoC Menso Alting

De opleiding Voor je beroep heb je theoretische kennis nodig. Die krijg je op school ­aangeboden. Het aanbod aan vakken wisselt natuurlijk per opleiding. Daarnaast zijn er de keuze­delen en heb je vakken die elke student volgt, namelijk Nederlands, Engels en r­ ekenen. Ook vinden er op school studieloopbaanuren plaats waarin je gesprekken voert over je studievoortgang en over keuzes die je moet maken in je loopbaan. Met je studieloopbaanbegeleider heb je ook gesprekken over vaardigheden die je in deze tijd nodig hebt in je beroep. Hierbij kun je denken aan samenwerken, kritisch denken, communiceren en creativiteit. Het beroep leer je het best in de praktijk. Daarom is er veel tijd ingeruimd voor de beroepspraktijkvorming (stage). Ook op school staat de praktijk centraal. Vanaf het begin van je opleiding werk je vanuit echte werksituaties en krijg je opdrachten die te maken hebben met je beroep.

Op onze school kunnen ook volwassenen onderwijs volgen. Vaak werken ze al en komen daarnaast voor één dag les bij ons op school. Wij bieden nu op deze manier onderwijs voor de kraamzorg en maatschappelijk verzorgende.

5


6 Leerweg BOL of BBL? Bij ons volg je de meeste opleidingen via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je gaat dagelijks naar school en je doet praktijkervaring op tijdens je stage bij een erkend leerbedrijf. De opleidingen Eerste Verkoper, Manager Retail en MzVz (Maatschappelijke Zorg/Verzorgende IG) kun je ook in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen. Je hebt dan een baan en je gaat één dag in de week naar school.

Duur van de opleiding niveau 2 2 jaar niveau 3 2-3 jaar niveau 4 3-4 jaar

Vooropleiding

Heb je extra ondersteuning nodig bij het studeren? Soms is succesvol studeren niet vanzelfsprekend. Misschien vind je het s­ tuderen moeilijk vorm te geven of is het plannen en organiseren van je schoolwerk lastig. Er kunnen thuis problemen zijn of je kunt niet goed in je vel zitten. Het Intern Zorg Advies Team (IZAT) zorgt voor passende, kortdurende onder­ steuning. Extra aandacht, begeleiding en trainingen behoren dan tot de mogelijkheden om je te helpen. Dit kan hulp zijn in de vorm van een aantal individuele of groepsgesprekken. Je kunt bij het IZAT ook trainingen volgen op het gebied van assertiviteit of faalangst. Ook kunnen we je helpen bij het zoeken naar professionele hulp buiten school.

Goed om te weten Op ROC Menso Alting bekijken we samen jouw mogelijkheden binnen de opleiding en binnen de school. Er zijn goede doorstroommogelijkheden binnen het mbo en naar het hbo. Wil je meer weten over het arbeidsmarktperspectief van je opleiding? Kijk dan op www.mensoaltinggroningen.nl bij de opleiding van jouw keuze.

Toelatingseisen niveau 2 Voor de opleidingen op niveau 2 heb je nodig: • een vmbo-diploma (tl, gl, kl, bl), of • een overgangsbewijs van de derde naar • de vierde klas havo/vwo, of • een entree-diploma, of • een AKA-diploma, of • een mbo-diploma op niveau 1. Toelatingseisen niveau 3 Voor de opleidingen op niveau 3 heb je nodig: • een vmbo-diploma (tl, gl, kl), of • een overgangsbewijs van de derde naar • de vierde klas havo/vwo, of • een mbo-diploma op niveau 2. Toelatingseisen niveau 4 Voor de opleidingen op niveau 4 heb je nodig: • een vmbo-diploma (tl, gl, kl), of • een overgangsbewijs van de derde naar • de vierde klas havo/vwo, of • een mbo-diploma op niveau 2 of 3. • Heb je een kaderdiploma en wil je een opleiding volgen op niveau 4, dan volgt er eerst een adviesgesprek.

‘Ik weet nu dat ik niet de enige ben met faalangst en door de assertiviteitscursus durf ik vragen te stellen tijdens de les.’


7

overzicht opleidingen

OPLEIDING

BOL/BBL

NIVEAU

AANTAL JAREN

Verkoopspecialist

BOL/BBL

3

●●●●

Manager Retail

BOL/BBL

4

●●●●

Office Assistant

BOL

3

●●●●

Management Assistant

BOL

4

●●●●

Commercieel Medewerker

BOL

3

●●●●

Junior Accountmanager

BOL

4

●●●●

Financieel Administratief Medewerker

BOL

3

●●●●

Bedrijfsadministrateur

BOL

4

●●●●

Helpende Zorg & Welzijn

BOL

2

●●●●

Medewerker Facilitaire Dienstverlening

BOL

2

●●●●

BOL

4

●●●●

BOL/BBL

3

●●●●

BOL

4

●●●●

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

BOL

3

●●●●

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker

BOL

4

●●●●

Onderwijsassistent

BOL

4

●●●●

PAGINA

Economie

9 9

Office- en managementsupport

10 10

Commercie

11 11

Financieel Administratieve Beroepen

11 11

Dienstverlening

13 13

Zorg & Welzijn Mbo-Verpleegkundige Maatschappelijk Zorg en Verzorgende-IG Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

15 17 17

Onderwijs & Opvoeding Pedagogisch Werk

19 19 19


8

Eco­nomie Ben jij klant­gericht en onder­ nemend?

‘Wat ik belangrijk vind is dat je goed contact hebt met de klant, verstand hebt van je product én dat er een goede werksfeer is.’ Mariana Khalaf - Eerste verkoper


eConomie

Verkoopspecialist NIVEAU 3 | 2 JAAR | BOL/BBL

HET BEROEP

Als verkoopspecialist ben je de expert op verkoopgebied: je hebt een zeer ruime kennis van het assortiment, presenteert je producten aantrekkelijk en weet als geen ander de klant te adviseren. Vanuit je deskundigheid begeleid je verkopers bij het voeren van verkoopgesprekken en het presenteren van artikelen. Naast deze werkzaamheden coördineer je het proces van ontvangst en opslag van goederen en de afhandeling van de verkoop. Je werkt vaak binnen een verkoopteam onder leiding van een manager of onder­ nemer. Je houdt je naast de dagelijkse gang van zaken in de winkel vooral bezig met het begeleiden van een aantal ­medewerkers.

IETS VOOR JOU?

Je bent makkelijk in de omgang met mensen en je kan je snel inleven in de klant. Je houdt ervan om je handen uit de mouwen te steken en je hebt oog voor presentatie. Ook vind je het leuk om van alle trends en ontwikkelingen op de hoogte te blijven, zodat je alles weet over jouw product.

NA JE OPLEIDING

Als verkoopspecialist ga je aan het werk in de retail in uiteenlopende winkelformules in zowel het midden- en kleinbedrijf (MKB) als het grootbedrijf, in de food- en non-foodsector.

Manager Retail NIVEAU 4 | 3 JAAR | BOL/BBL

HET BEROEP

Als manager retail beheer je een filiaal. Je hebt te maken met alle kanten van bedrijfsvoering. Van administratie tot personele zaken. Je weet hoe je je koopwaar moet presenteren en je weet alles over voorraadbeheer en verkoop. Je hebt als manager retail een leidinggevende en uitvoerende rol. Je bent verantwoordelijk voor je eigen takenpakket, voor je medewerkers en de resultaten van je vestiging.

Je voert deze taken op eigen initiatief uit, maar doet dit binnen de kaders van het hoofdkantoor.

IETS VOOR JOU?

Je bent klantgericht, sociaal, ondernemend, representatief en assertief. Je hebt een commerciële en professionele instelling, je bent servicegevoelig en je vindt dienstverlening aan de klant belangrijk.

NA JE OPLEIDING

Als manager retail ga je aan het werk in de retail in uiteenlopende winkelformules in zowel het midden- en kleinbedrijf (MKB) als het grootbedrijf, in de food- en non-foodsector.

9


10 ‘Management assistant zijn is een uitdaging en dat is leuk! Je bent de rechterhand van je leidinggevende.’ Naomi Rasker Management Assistant

Office- en managementsupport NIVEAU 3 | 2 JAAR | BOL    NIVEAU 4 | 3 JAAR | BOL

OPLEIDINGEN:

•• Office Assistant (niveau 3) •• Management Assistant (niveau 4)

HET BEROEP

Jouw werk bestaat uit organiseren, coördineren en communiceren. Je bent in deze functie vaak het visitekaartje van het bedrijf. Je neemt de telefoon aan, je verzorgt de correspondentie en je houdt de agenda’s van collega’s bij. Ook organiseer je bijeenkomsten en notuleer je vergaderingen. Natuurlijk is het heel belangrijk dat je klantgericht bent. Heb je gekozen voor de opleiding ­Management Assistant dan ben je de steun en toeverlaat van jouw leiding­ gevende. Je maakt afspraken en houdt in de gaten dat werkzaamheden op tijd klaar zijn. Je bent het aanspreekpunt voor

mensen die in contact willen komen met de directie. Je schat in welke informatie belangrijk voor hen is. Daarom moet je goed weten wat er allemaal speelt in de organisatie.

IETS VOOR JOU?

Je vindt het leuk om dingen te regelen en je staat graag mensen te woord. Je bent dan ook communicatief zeer vaardig en je kan goed plannen en zelfstandig werken. Je bent integer en efficiënt. Je beschikt over organisatorische vaardigheden en je hebt gevoel voor Nederlandse taal en moderne vreemde talen. Ook is het belangrijk dat je inzicht hebt in bedrijfsprocessen.

NA JE OPLEIDING

Assistants kunnen aan het werk in elke organisatie waar sprake is van een leidinggevende, directie of ­managementteam.


zorg & welzijn eConomie

11

Commercie NIVEAU 3 | 2 JAAR | BOL    NIVEAU 4 | 3 JAAR | BOL

OPLEIDINGEN:

•• Commercieel Medewerker (niveau 3) •• Junior Accountmanager (niveau 4)

HET BEROEP

Als medewerker in het commerciële werkveld verkoop je producten of diensten en zorg je voor een goede afhandeling. Je houdt je bezig met omzet en het behalen van je commerciële doelen, maar ook met het aantrekken, binden en boeien van klanten. Heb je voor de opleiding Commercieel Medewerker gekozen dan werk je veel vanaf kantoor. Je zoekt uit wat de klant wil, hoeveel het gaat kosten en hoe lang de levering duurt. Daardoor heb je veel contact met collega’s van andere afdelingen. Je stelt verkoop­ contracten of orderbevestigingen op en

soms werk je mee aan speciale verkoopen marketingacties. Heb je gekozen voor de opleiding (Junior) Accountmanager dan onderhoud je intensief contact met accounts. Dat zijn grote en belangrijke klanten van het bedrijf waarvoor je werkt. Je onderzoekt welke producten of diensten goed bij de klant passen en je geeft daarin advies. Als de klant interesse heeft in een bepaald product, stel je een offerte op. Je onderhandelt tot jullie het eens zijn. Als het product is geleverd, controleer je of het voldoet aan de wensen van de klant. Ook voer je activiteiten uit die voortkomen uit beleidsplannen, zoals het bedenken, uitwerken en uitvoeren van marketingcampagnes.

IETS VOOR JOU?

klantbelang daarbij niet uit het oog. Sociale en communicatieve vaardigheden, commerciële drive, creativiteit, klant­ gerichtheid, kwaliteitsgerichtheid, marktgerichtheid en voorliefde voor ondernemerschap zijn dan ook belangrijke kwaliteiten waar je over moet beschikken.

NA JE OPLEIDING

Als medewerker in het commerciële werkveld kan je aan de slag in zowel het midden- en kleinbedrijf (MKB) als in het grootbedrijf bij een commerciële, zakelijke dienstverlenende of producerende organisatie. Je komt meestal te werken op de afdeling verkoop/administratie in de binnendienst of buitendienst, in een contactcenter, bij een uitzendorganisatie of bij een groothandel.

Je vindt het leuk om je commerciële doelen te bereiken, maar je verliest het

Financieel Administratieve Beroepen NIVEAU 3 | 2 JAAR | BOL    NIVEAU 4 | 3 JAAR | BOL

OPLEIDINGEN:

•• Financieel Administratief Medewerker (niveau 3) •• Bedrijfsadministrateur (niveau 4)

HET BEROEP

Als administrateur werk je op de financiële administratie van een bedrijf of instelling. Je verzamelt en ordent de financiële gegevens van het bedrijf. Je controleert je eigen werk en het werk van anderen, zoals facturen, urenoverzichten en declaraties. Je voert diverse financiële gegevens in en je houdt bij van wie het bedrijf nog geld krijgt en aan wie geld moet worden betaald. Dat noem je de

debiteuren- en crediteurenadministratie. Kies je voor de opleiding Bedrijfs­ administrateur dan zijn je werkzaam­ heden gericht op het controleren, beheren en bijwerken van dagboeken. Je voert diverse financiële gegevens in de computer in en je maakt er ­rapportages  van. Ook maak je (periode)afsluitingen. Je hebt overzicht over de hele financiële administratie. Samen met je collega’s zorg je voor de maand-, kwartaal- en jaarrapportages. Op die manier ziet de directie precies hoe het met de financiën gaat. Je bent in staat om klantgericht te denken en weet daarbij de wet- en regelgeving goed toe te passen.

IETS VOOR JOU?

Het is belangrijk dat je als administrateur nauwkeurig bent en zorgvuldig omgaat met gegevens. Je werkt soms met vertrouwelijke informatie, dus het is belangrijk dat je integer bent. Je beschikt over cijfermatig inzicht en je voert je werkzaam­heden geconcentreerd uit. Je bent klantgericht, je hebt interesse in je vakgebied en je wil je graag blijven ontwikkelen.

NA JE OPLEIDING

Als administrateur kun je aan het werk op de financiële afdeling van een bedrijf of een instelling, of op accountants- en administratiekantoren.


12

dienstverlening Sta jij graag voor anderen klaar?

‘Elke dag is anders en ik vind het leuk om dienstbaar te zijn, dat kan ik goed toepassen in mijn stage.’ Giel Bruining Facilitaire Dienstverlening


dienstverlening

13

Dienstverlening NIVEAU 2 | 2 JAAR | BOL

OPLEIDINGEN:

•• Helpende Zorg & Welzijn •• Medewerker Facilitaire ­Dienstverlening

HET BEROEP

Werk je in de dienstverlening dan hebben je werkzaamheden een ondersteunend karakter. De inhoud van je werk is afhankelijk van het soort organisatie waar je in werkt. Denk bijvoorbeeld aan een school, een zorg- of overheidsinstelling of een groot bedrijf. De doelgroep waarmee je te maken hebt is erg divers en varieert in leeftijd, cultuur, leefstijl en maatschappelijke positie. Binnen de richting dienstverlening kun je kiezen voor de twee opleidingen Helpende Zorg & Welzijn en Medewerker Facilitaire Dienstverlening. Kies je voor Helpende Zorg & Welzijn dan help je ouderen bij de dagelijkse gang van zaken of je werkt met kinderen bij een kinderdagverblijf, bso of peuterspeelzaal. Je doet huishoudelijk werk en helpt bij de persoonlijke verzorging. Je ondersteunt bij het eten en drinken, het wassen en douchen en bij de verzorging van de haren. Ook organiseer je sportieve en leuke activiteiten en voer je deze uit.

Kies je voor Medewerker Facilitaire Dienstverlening dan houd jij je bezig met het gebouw en alles wat daarbij komt kijken. Hierbij moet je denken aan het onderhoud, de bevoorrading, de catering en het zijn van gastheer of gastvrouw. Je weet hoe je administratief werk doet, en je weet alles over onderhoud, inrichting en aankleding van gebouwen.

IETS VOOR JOU?

Werk je in de dienstverlening dan is het belangrijk dat je een ondersteunende, dienstverlenende houding hebt en dat je servicegericht bent. Je houdt rekening met en speelt in op de behoefte en verwachtingen van je klant. Ook is het belangrijk dat je sociaal en integer bent.

NA JE OPLEIDING

Met een opleiding in de dienst­verlening kun je, afhankelijk van je gekozen ­richting, in allerlei organisaties aan het werk. Je kunt denken aan grote bedrijven zoals hotels, ziekenhuizen of verzorgings­ huizen, maar ook aan kinderdag­ verblijven, verpleeghuizen, instellingen voor mensen met een beperking, noem maar op! Daarnaast kun je na je opleiding nog verder studeren. Deze opleiding is een mooi opstapje naar verschillende ­vervolg­studies.


14

zorg & welzijn Ben jij een aanpakker die goed met mensen om kan gaan? ‘De zorg en begeleiding van een patiënt tijdens het ziekteproces geven mij ontzettend veel voldoening. Voor mij is het beroep verpleegkundige geen werk, maar passie.’ Sandra Jansen - Verpleegkunde


zorg & welzijn

15

Mbo-Verpleegkundige NIVEAU 4 | 4 JAAR | BOL

OPLEIDINGEN:

•• Mbo-Verpleegkundige Ziekenhuis •• Mbo-Verpleegkundige Verpleeg- en Verzorgings­huizen en Thuiszorg •• Mbo-Verpleegkundige Geestelijke ­Gezondheidszorg •• Mbo-Verpleegkundige ­Gehandicapten­zorg

HET BEROEP

Als verpleegkundige werk je veel zelfstandig en heb je te maken met complexe zorg. Jij weet welke zorg een patiënt nodig heeft en stelt een verpleegplan op. Je houdt de gezondheid van de patiënt goed in de gaten. Je stelt rapporten op, je

geeft medi­cijnen, injecties, legt infusen aan en verleent wondzorg. Je geeft voorlichting, advies en instructies over bijvoorbeeld medicatie of het gebruik van hulpmiddelen. Je werkt zelfstandig, maar overlegt wel steeds met collega’s en andere zorgprofessionals. In de psychiatrie en de gehandicaptenzorg is de hoofdtaak van de verpleegkundige het begeleiden van de cliënt in samenspraak met de mantelzorg. Je streeft ernaar dat jouw cliënt zoveel mogelijk zelf regie houdt, vaak met hulp van mantelzorgers. Je betrekt daarbij familie en het sociale netwerk van de cliënt.

IETS VOOR JOU?

Als mbo-verpleegkundige heb je graag contact met mensen. Je houdt ervan om

variatie in je werkzaamheden te hebben, je werkt graag samen, je hebt talent voor organiseren en je hebt een flexibele instelling. Je schrikt er niet voor terug de handen uit de mouwen te steken!

NA JE OPLEIDING

Verpleegkundigen kunnen aan het werk in een ziekenhuis, de thuiszorg, een instelling voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of een psychiatrische ziekte, of in een revalidatie­centrum. Met je diploma Mbo-Verpleegkundige kun je ook doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld naar de opleiding HBO-V.


16

‘Ik vind het leuk om met mensen met een beperking te werken. Elke dag zijn er nieuwe uitdagingen waarbij je zorg op maat mag bieden.’ Silva Kooistra Maatschappelijke zorg


zorg & welzijn

17

Maatschappelijk Zorg en Verzorgende-IG NIVEAU 3  |  BOL - 3 JAAR  |  BBL - 2 JAAR

OPLEIDINGEN:

•• MVz-IG in de gehandicaptenzorg •• MVz-IG in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg •• MVz-IG in de geestelijke gezondheidszorg •• MVz-IG in de kraamzorg

HET BEROEP

De zorg in Nederland verandert en daardoor ook het beroep. Verzorgen en ­begeleiden gaat in de praktijk steeds

meer samen. Als m ­ aatschappelijk verzorgende-IG ben je een allround verzorger die kan begeleiden bij wonen, het huishouden en activiteiten. Ook bied je persoonlijke zorg en voer je verpleegtechnische ­handelingen uit.

IETS VOOR JOU?

Kun je goed met mensen omgaan en behandel je cliënten met respect? Heb je interesse in mensen die ouder worden of ziek of gehandicapt zijn? Vind je het leuk om mensen te verzorgen en dagbestedingsactiviteiten te bieden? Kun je goed samenwerken met collega’s en

zelfstandig werken? Dan is de opleiding Maatschappelijk Zorg en Verzorgende-IG net iets voor jou.

NA JE OPLEIDING

Afhankelijk van je gekozen opleiding kun je als maatschappelijk verzorgende-IG aan het werk in instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd in de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Ook kun je aan de slag in verzorgings- en verpleeghuizen, de thuiszorg, kraamzorg en maatschappelijke opvang en ben je inzetbaar in welzijns­ instellingen en a­ sielzoekerscentra.

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg NIVEAU 4  |  3 JAAR

OPLEIDINGEN:

•• Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen •• Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg

HET BEROEP

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg begeleid en verzorg je mensen die niet zelfstandig in hun eigen huis kunnen wonen. Dat kan gaan om mensen met een lichamelijke of een verstandelijke beperking, maar ook om mensen met gedragsproblemen. Je hebt direct contact

met je cliënten en je ondersteunt hen op basis van hulpvragen. Afhankelijk van je gekozen opleiding kun je coördinerende taken krijgen. Je schrijft een ondersteuningsplan voor cliënten. Ook beheers je de nodige verzorgende en verpleegtechnische vaardigheden. De doelgroep waarmee je werkt is zeer divers. Je kunt te maken hebben met cliënten met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking en met cliënten met één of meerdere ziekten of problemen, zoals een ouderdoms­ziekte. Ook kun je werken met cliënten met een psychiatrische aandoening, een psychosociaal probleem of met een gedrags-

probleem. Sommige cliënten hebben te maken met een verslaving en zijn dak- of thuisloos.

NA JE OPLEIDING

Afhankelijk van je gekozen opleiding kun je na het behalen van je diploma aan het werk binnen instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd in de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Ook kun je aan de slag in verzorgings- en verpleeghuizen, de thuiszorg en maatschappelijke opvang en ben je inzetbaar in welzijnsinstellingen en asielzoekerscentra.


18

onderwijs & opvoeding Ben jij een mensen­mens?

‘Ik vind het heel leuk om met kinderen op een basisschool te werken. Wat ik op school leer kan ik in de praktijk goed gebruiken!’ Marin Plas - Pedagogisch werk


onderwijs & opvoeding

19

Pedagogisch Werk NIVEAU 3 EN 4  |  3 JAAR

OPLEIDINGEN:

•• Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3) •• Gespecialiseerd Pedagogisch ­Medewerker (niveau 4) •• Onderwijsassistent (niveau 4)

HET BEROEP

Binnen het beroepenveld van de pedagogisch werker werk je met kinderen. De ­kinderen zijn afkomstig uit alle lagen van de bevolking en je hebt daardoor te maken met een grote diversiteit aan culturen, leefstijlen en maatschappelijke posities. Kies je voor de opleiding P ­ edagogisch Medewerker Kinderopvang of ­Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker dan maak je van opvoeden je werk. Je kunt aan de slag in de kinderopvang als begeleider van een groep, waar je opvang, ondersteuning en ontwikkelingsmogelijkheden biedt aan kinderen tot en met 12 jaar. Naast het opvoeden ben je ook verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen. Bovendien

kun je te maken krijgen met kinderen met een speciale begeleidingsvraag. Je bent aanspreekpunt voor ouders, collega’s en andere betrokkenen. Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang kun je ook coördinerende taken binnen de organisatie krijgen. Kies je voor de opleiding Onderwijsassistent dan werk je op een school met kinderen van verschillende leeftijden en opleidingsniveaus. Ook kan het zijn dat je te maken krijgt met kinderen met gedrags- en leerproblemen die extra begeleiding nodig hebben. Je ondersteunt leerlingen bij het leren lezen, helpt bij het organiseren van bijvoorbeeld een excursie, je verzamelt lesmateriaal en legt dit klaar, je onderhoudt contact met leerlingen, beantwoordt vragen of verwijst door naar de leerkracht. Soms doe je wat administratief werk.

NA JE OPLEIDING

Als pedagogisch werker ben je, afhankelijk van je gekozen opleiding, inzetbaar in een kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang, de peuterspeelzaal of in het onderwijs (basisschool, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo).


20 Buitenlandstage: absolute aanrader! ‘ROC Menso Alting biedt studenten de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland vanuit het subsidie­project Erasmus+. Studenten die een opleiding op niveau 3 of 4 volgen en minimaal anderhalf jaar van hun opleiding afgerond hebben, kunnen stage lopen in een Europees land. Zo’n stage duurt 5, 10 of 20 weken. De reis en verblijfplaats worden vanuit Erasmus+ bekostigd.

‘Je leert niet alleen een eigen onderneming te starten, maar ook je eigen dromen te ontdekken en waar te maken!’

ondernemersacademie

Wil jij een eigen bedrijf beginnen? Wanneer je bij ons in het derde of vierde jaar van je mbo-opleiding op niveau 4 zit, kun je deelnemen aan de Ondernemersacademie. Dit is een initiatief voor ondernemende studenten die graag een eigen bedrijf willen beginnen. Bij de Ondernemersacademie volg je naast je gewone lessen een programma dat je op het onder­ nemerschap voorbereidt. Deze lessen vinden extern plaats en kosten je gemiddeld drie uur in de week. Tijdens de Ondernemersacademie ontwikkel je een bedrijfsplan om je eigen bedrijf te starten. Dit doe je met behulp van verschillende workshops en ondersteuning van een coach. Ook ga je naar netwerk-

bijeenkomsten waar je mensen ontmoet die je verder kunnen helpen met je bedrijfsplan. Je werkt samen met andere enthousiaste studenten die ook graag een eigen bedrijf willen ­beginnen. Na het succesvol afronden van dit programma krijg je een mbo-ondernemers­certificaat: je hebt laten zien dat je voldoende kennis hebt om een eigen bedrijf te starten.

Waarom een buitenlandstage? Je doet internationale werkervaring op en je leert een andere cultuur kennen. Dat is een flinke plus op je cv. Ook is het een enorme impuls voor je persoonlijke ontwikkeling. Extra voordeel is dat je in korte tijd veel leert van de vreemde taal. De meeste studenten wonen nog thuis. Tijdens een buitenlandstage word je minimaal vijf weken in het diepe gegooid. Je bent écht op jezelf aangewezen. Er wordt flink gebruik gemaakt van de buitenlandstage. Door onze eigen studenten, maar we verwelkomen daarnaast ook buitenlandse studenten in Groningen. Wat ik leuk vind om te zien is dat studenten er van tevoren soms erg tegen opzien, maar uiteindelijk de tijd van hun leven hebben en met enthousiaste verhalen thuiskomen. Ze springen in het diepe en maken in korte tijd een enorme ­ontwikkeling  door.’

Jeanine Horinga Coördinator internationalisering


Internationalisering

Drie studenten gingen tijdens hun studie naar het zonnige Griekenland om daar een unieke buitenland ervaring op te doen. Christine (19), Irna (21) en Anna (18) vertrokken in februari 2019 om vijf weken stage te lopen voor hun opleiding Pedagogisch Werk. Een buitenlandstage is volgens deze meiden een absolute aanrader. Het leverde hen een diepere vriendschap op en een bijzondere tijd. Hieronder vertellen ze wat het bijzonder maakt voor hen.

Waar hebben jullie stage gelopen? Wij hebben stage gelopen bij een basisschool en een kindergarten. Een kindergarten is voor kinderen in de leeftijd 2 t/m 4 jaar. Het is een school en tegelijk een opvang. We wisselden elkaar af op de stageadressen. Dus we hebben overal een week gekeken. We hebben vooral veel meegekeken, omdat de taal echt een barrière bleek te zijn. Engels werd niet veel

Christine Waarom een buitenland stage? ‘Het leek mij een interessant land. En ik wilde graag zelfstandiger worden.’ Wat is je leukste e ­ rvaring? ‘Er was een druk jongetje dat rust en aandacht zocht bij mij op schoot. Zijn

en goed gesproken door de kinderen, maar ook niet door de volwassenen. Zou je een buitenlandstage aanbevelen aan een ander? Christine: ‘Absoluut, het is een hele ervaring om jezelf te redden in een ander land. Ook is het leerzaam om de verschillen in culturen te zien. Je ziet echt een andere kant van de samenleving omdat je er even onderdeel van uitmaakt.’

Irna

ouders waren veel aan het werk. De leerkrachten waren heel druk. Ik straalde ­blijkbaar rust uit en kon hem aandacht geven.’ Wat heeft deze stage je opgeleverd? ‘Mijn Engels is beter geworden en ik ben zelf-

standiger geworden.’ Bijna klaar met je studie en dan? ‘Ik ga sowieso eerst aan het werk en misschien dat ik nog een vervolgstudie ga doen.’

­ ervolgens gingen wij V Nederlandse liedjes zingen voor de kinderen. Ze herkenden de wijs van het kinderliedje Er zat een klein kaboutertje huilend op een steen. Spontaan gingen de kinderen dansen. Ook het liedje Hoofd schouders knie en teen zorgde voor herken-

ning en samen bewegen. Ontzettend leuk om te zien dat je elkaar daarin kunt vinden als de taal een probleem is.’ Bijna klaar met je studie en dan? ‘Ik ga nog een kopstudie doen om een niveau 4-diploma te halen.’

Anna Waarom een buitenland stage? ‘Ik wilde graag mijn Engels verbeteren. Ook wilde ik wel graag de verschillen zien tussen Griekenland en Nederland.’ Wat is je leukste ervaring? ‘De kinderen gingen ons Griekse liedjes leren.

21

Waarom een buitenland stage? ‘Het leek mij interessant om te kijken hoe er met kinderen werd gewerkt in het buitenland.’ Wat is je leukste ervaring? ‘Ik ging vliegtuigjes vouwen en daarop kreeg ik de aandacht van een aantal enthousiaste kinderen. Zij wilden het nadoen en ermee spelen.’ Wat heeft deze stage je opgeleverd? ‘Door het zien en ervaren hoe een andere cultuur met kinderwerk omgaat, weet ik nu beter welke keuzes ik zou maken in het werken met kinderen.’ Bijna klaar met je studie en dan? ‘Ik wil nog een jaar doorleren en dan hoop ik volgend jaar met een niveau 4-diploma van school te gaan.’


22

nieuwe ambassadeur? Ben jij onze

Op ROC Menso Alting zetten we onze studenten graag in het zonnetje. Daarom doen we met onze eigen ­ambassadeur mee aan de landelijke Uitblinkers­verkiezing. De ambassa­deur is niet per se de slimste of de beste student. De ambassadeurs­verkiezing gaat over vakmanschap, inzet, betrokken­heid, creativi­teit, correctheid, doel­gerichtheid en bijzondere ­prestaties. De winnaar van de ROC Menso Alting Ambassadeurs­ verkiezing gaat door naar de landelijke Uitblinkers­verkiezing en kan ambassadeur van heel het mbo worden!

Skills heroes: dé vakwedstrijden voor mbo’ers Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor studenten uit het mbo. Als student krijg je de kans om je talenten te laten zien in jouw vakrichting. Voorrondes worden gehouden op de eigen school, vervolgens zijn er kwalificatiewedstrijden voor de landelijke finale. Daar wordt bepaald wie nationaal kampioen is in zijn/haar vakgebied. Pim de Boer werd in 2019 tweede bij de nationale Skills wedstrijden van de opleiding Junior Accountmanager. De opleidingen Maatschappelijk Zorg/

Verzorgende-IG en Mbo-Verpleegkundige doen ook altijd mee. Onze studenten scoren goed tijdens deze wedstrijden. Daar zijn wij trots op!

Laat je stem horen in de Studentenraad! Wij vinden het belangrijk dat jij als student bij ons een stem hebt. Daarom hebben we een studentenraad. Deze vertegenwoordigt alle studenten van ROC Menso Alting en bestaat uit enthousiaste studenten die meedenken over hoe het onderwijs beter, leuker of anders kan. De studentenraad komt maandelijks bijeen. Geregeld schuift de directeur aan bij dit overleg. Zo blijft de directie goed geïnformeerd en kan ze rekening houden met de ideeën en wensen van de studenten.


Gezonde school Als eerste school in Groningen mogen wij ons binnen het thema sport en bewegen al drie jaar een gezonde school noemen. Wij vinden gezondheidsthema’s belangrijk en willen onze studenten graag stimuleren gezonde keuzes te maken.

Sport en bewegen ‘Bij ons op school krijg je in de eerste twee jaar in totaal 6 periodes sport en bewegen. Je wordt niet beoordeeld op hoe goed je bent in sport, maar de lessen staan in het teken van gezondheid (bewustwording en stimulering) en de opleiding (vakgericht). Elk mens is uniek en moet op zijn of haar eigen niveau deel kunnen nemen aan bewegingsactiviteiten.’ Wietze van Houten, sportdocent

Gezonde kantine Op school hebben we een gezonde kantine. Dit klinkt misschien saai, maar dat is het zeker niet. In onze kantine kun je je eigen luxe broodjes vers laten beleggen, de keuze is echt enorm. Naast broodjes hebben we ook pastasalades, wraps, bakjes fruit, verse smoothies en geperst sap. Dit alles wordt georganiseerd en klaargemaakt door studenten van de opleiding Dienstverlening, onder leiding van een docent.

23


Samen geloven in jouw persoonlijk talent

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust! ROC Menso Alting Groningen

Postbus 448

T (050) 524 45 80

Vondelpad 4

9700 AK Groningen

E groningen@rocmensoalting.nl

/rocmensoalting

@mensoaltinggroningen

/mensoalting

mensoaltinggroningen.nl

Profile for gomaruscollege

Opleidingsmagazine ROC Menso Alting  

Opleidingsmagazine ROC Menso Alting  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded