__MAIN_TEXT__

Page 1

GOLDofLAPLAND Ditt äventyr börjar här. I Västerbotten. I Lappland. DITT ÄVENTYR BÖRJAR HÄR.

I VÄSTERBOTTEN. I LAPPLAND.

LYCKSELE

NORSJÖ

MALÅ

S. 16 FÖLJ MED BAKOM KULISSERNA PÅ SVERIGES NORDLIGASTE DJURPARK

S. 18 SAMLA KRAFT HOS KÄLLAN BELÄGEN MITT I TYSTNADEN

S. 35 INTIMT MÖTE MED RENAR OCH STORSLAGEN NATUR


02


03

Varmt välkommen hit till vårt Gold of Lapland! Med ett område som sträcker sig från hav i öst till fjäll i väst, från Granö och Umeälven i söder upp till Ammarnäs i nordväst, är utbudet av aktiviteter som lockar både lokala, inhemska och utländska gäster till vårt område enormt.

Här finns något för alla åldrar, sinnen och sällskap; äventyrlig forsränning, lugna flotturer, fartfyllda hundspann och avkopplande vandringsstigar. Bo i kåta, laga middag över öppen eld, upplev sprakande norrsken och våra ljusa sommarnätter.

I kontrasterna mellan tystnaden och adrenalinet, i kombinationen av mäktiga miljöer och intressanta möten i stad och by, läggs grunden till minnen som varar en livstid, berättelser som överlever generationer och drömmar om att återvända.

Oavsett om magasinet du håller i handen följer med på resan, eller lämnas kvar för att inspirera någon annan, följer här några tips för din ultimata vistelse i Gold of Lapland. Varmt välkommen hit, till vårt område i Västerbotten - Lappland.

1

2

3

4

Transport Vill du åka kollektivt så krävs lite planering eftersom du vistas i ett gles­befolkat område. Använd enterlapland.se för att se transportalternativ över hela Sverige, eller ta del av tipsen vi listat på vår hemsida; goldoflapland.com/resa-hit

Mat I vårt område finns det både gott om lokala delikatesser och unika platser att smaka dem på. Njut av en kåtöl, älgstek och nyfångad fisk, eller köp bröd från en bagarstuga och toppa med några skivor västerbottensost.

Respekt Allemansrätten innebär att du har fantastiska möjligheter att röra dig fritt i Gold of Lapland. Kom ihåg att ta med dig ditt skräp och att ta hänsyn till natur och djur. Mer om allemansrätten hittar du på www.naturvardsverket.se

Minnen Glöm inte att införskaffa en souvenir innan du reser hem – det finns gott om lokal design som blir ett fint minne från resan. Eftersom förberedelser är A och O kan du passa på att handla något inför ditt nästa äventyr – en kåsa, till exempel.

Hej! Vad roligt att du är nyfiken på mina hemtrakter. Thea Holmqvist heter jag som utformat magasinet du just nu har framför dig. På de följande sidorna representeras utbudet hos samtliga medlemmar i Gold of Lapland – verksamma på en yta jämförbar med hela Belgien. Gemensamt har de kärleken till naturen, djurlivet, berättelserna och den goda maten – allt det som finns precis utanför dörren oavsett deras koordinater. Jag hoppas att mina texter och fotografier lyckas förmedla all den stolthet och passion som dessa aktörer har för vårt område. Det är lätt att bli hemmablind. Att ta månbelysta snölandskap och virvlande forsar för givna. Att sluta lyssna på anekdoter. Så, till dig som växte upp här – ta det från någon som flyttat och återvänt. Någon som vet, att en vacker dag inser du att det var kärlek vid det allra första ögonkastet. Och, till dig som växte upp någon helt annanstans – välkommen till mitt paradis. Jag lovar dig äventyr, lärdomar och möten som värmer även under den kallaste av vinterdagar.

Den ekonomiska föreningen Gold of Lapland bildades 2005. Vi är en destinationsorganisation som arbetar för utveckling av besöksnäringen i områdena Lycksele, Malå, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Vindeln och Arvidsjaur, där våra medlemmar också är verksamma. På www.goldoflapland.com kan du läsa mer om oss, våra medlemmar och vårt arbete.

#goldoflapland


04

Turistinformation Gold of Lapland ARVIDSJAUR TURISTINFORMATION Storgatan 14B 933 32 Arvidsjaur 0960-175 00 arvidsjaurlappland@arvidsjaur.se www.visitarvidsjaur.se LYCKSELE TURISTINFORMATION Gammplatsen 921 32 Lycksele 0950-169 90 turist@lycksele.se www.visitlycksele.se MALÅ TURISTINFORMATION Skolgatan 2 A 930 70 Malå 0953-142 91 turism@mala.se www.visitmala.se NORSJÖ TURISTINFORMATION Storgatan 63 935 32 Norsjö 0918-142 00 norsjoturism@goldoflapland.com www.visitnorsjo.se ROBERTSFORS TURISTINFORMATION Storgatan 13 915 81 Robertsfors 0934-140 00 turism@robertsfors.se www.visitrobertsfors.se SKELLEFTEÅ TURISTINFORMATION Trädgårdsgatan 7 931 31 Skellefteå 0910-45 25 00 info@destinationskelleftea.se www.destinationskelleftea.se VINDELFJÄLLEN TURISTINFORMATION 924 22 Ammarnäs 0952-600 00 info@visitammarnas.se www.visitammarnas.se

FOTO OMSLAG – BAKSIDA Thea Holmqvist, GoL

REDAKTION OCH PROJEKTANSVAR Thea Holmqvist & Sofia Johansson, GoL

LAYOUT Thea Holmqvist, GoL

FOTO, DÄR INGET ANNAT ANGES Thea Holmqvist, GoL

TRYCK Nya Tryckeriet, Lycksele

FOTO OMSLAG – FRAMSIDA Patrick Trägårdh @ Granö Beckasin, 21/6 kl 01.25

Duncan Kemp

ENGELSK ÖVERSÄTTNING

UPPLAGA Svenskspråkig, 9 000 ex Engelskspråkig, 6 000 ex UTGIVAREN ansvarar ej för felaktigheter samt tryckfel. Gold of Lapland reserverar sig för eventuella felaktigheter eller ändringar gjorda efter pressläggning.

Miljömärkt trycksak 3041 0083

N VA

ENMÄRK

E T

ANSVARIG UTGIVARE Gold of Lapland (GoL)

S

VINDELÄLVENS TURISTINFORMATION Stationsgatan 19 920 70 Sorsele 0952-140 90 turist@sorsele.se www.visitvindelalven.org


05


06

Vakna bland trädtopparna Öppna dina sinnen. Känn doften av frihet, smaken av skogens skatter, se glittret i Umeälven. Och, framför allt, lyssna på tystnaden – för mitt i den ligger Granö Beckasin.

bredvid det virvlande vattnet, ligger camping, badtunna och bastu.

Destinationen är sprungen ur berättelsen om ett par vänner som ville dela med sig av allt som byn Granö har att erbjuda; lugnet, naturen, de vilda djuren och den närproducerade maten.

Varianterna på boende är många och antalet aktiviteter desto fler; hundspann, flottfärd, fiske, snöskovandring, norrskenstur, yoga och älgsafari. Listan på säsongsanpassade erbjudanden hos naturturismföretaget kan göras lång och passar både för en romantisk helg med din partner, ett av-

Vännernas önskan blev verklighet, och idag förenas byn intill E12 med drömmen på udden

av den hängbro som spänner över den mäktiga Umeälven. På halvöns ena höjd, högt upp bland talltopparna, finns sex fågelnästen – hotellrum förankrade i de massiva stammarna. På den andra höjden har ett ekohotell byggts upp, intill en by av hotellstugor. Nedanför,

brott från tentaplugget ihop med kompisgänget eller som ett relationsstärkande avbrott under er konferens i det ståtliga glashuset. Oavsett anledning och sällskap är du välkommen till Granö Beckasin för att lyssna på tystnaden – varje dag, året runt. GRANÖ BECKASIN GRANÖ, VINDELN 0933 - 410 00 www.granobeckasin.com


07


08

er! Läs m rån den

der f en Fler bil dspannstur n u h a härlig ittar du på h d.com flaplan o ld o g

Upplev allt på önskelistan Ta plats på renskinnet, luta dig bakåt och njut av färden genom ett gnistrande vinterlandskap – hack i häl på ett energiskt gäng siberian huskies. Termometern visar friska 27 minusgrader när det italienska paret Collani Massimo och Zanti Silvana intar sittande position på hundsläden. På ekipaget framför har britten Sophia Fragapane och hennes vänner, det kanadensiska syskonparet Viktoria och Sebastian Moes, bildat en kompakt röd rad – det är omöjligt att se var den ena varma jackan tar slut och en annan tar vid. Allt som syns är rosa nästippar och tindrande ögon. Det är drömmen om en hundspannstur i det vackra vinterlandskapet omkring Ekorrsele som fört de skilda nationaliteterna till Donald Eriksson och dottern Tess, två av de tre familjemedlemmar som arbetar med

att uppfylla önskelistor på företaget Aurora Borealis Adventures. Idag väljs 22 av kennelns 50 siberian huskies ut för uppdraget. De exhalterade skallen ekar över vidderna när var och en av dem kopplas vid släden, men upphör med ens när sällskapet sätter fart. Från den stunden är ljudet från knarrande snö under ivrigt trampande tassar allt som hörs. De puderfyllda omgivningarna, värdiga en scen i Narnia, är så vackra att samtliga i sällskapet tappar andan. – En tur med hundspann hos oss är alltid en magisk upplevelse, men vindstilla, soliga dagar som dessa blir verkligen ett minne för livet, säger Donald Eriksson.

Det känns som att tiden frusit, efter ett ögonblick på 75 vackra minuter är turen över. – Bellissimo, utbrister en berörd Zanti när sällskapet återvänder till gården. – En jättecool upplevelse, sammanfattar syskonen Moes. Ingen av dem utesluter en längre tur i framtiden – företaget skräddarsyr gärna efter sina besökares önskemål och erbjuder till och med övernattningar i sina Aurora Tepees.

– Under sommaren kan våra gäster prova på ”stand up paddling” och under hösten erbjuder vi norrskensturer. Året runt äter du gott och lokalproducerat hos oss. Vår filosofi är att Lappland inte bara ska upplevas med ögonen, utan även med smaklökarna, säger Donald Eriksson.

AURORA BOREALIS HB EKORRSELE, VINDELN 073 - 093 30 76 www.auroraborealis.nu


09

c nä

ka

rn

a

Höghöjdsbana, forsränning och en jättegunga – 15 meter ovan mark. Hos Forsknäckarna flödar inte bara vattnet utan också adrenalinet.

Fo

to

:F

or

sk

Blött äventyr för gänget Äventyret hos företaget i Ekorrsele tar sin början mitt i den lilla byn av vikingainspirerade timmerlånghus. Det största, närmare 40 meter långt, är ultimat för en underhållande fest eller en annorlunda konferens – året runt-anläggningen må vara omgiven av strömmande vatten, men besöksmålet är helt och hållet fritt från el. – Känslan av vildmark och passionen för Vindelälvens forsar är central i vår verksamhet. Till vistelsen hör en unik boendeanläggning och måltider i matkåta – här kommer både värme och ljus från eldar och stearinljus, säger äventyrsguiden Patrick Edin. Företagets gäster har med gemensamma krafter tagit sig an Vindelälvens forsar sedan

starten på 80-talet. Än idag är forsränningen det stora huvudnumret under vistelsen. För ytterligare adrenalinkickar finns ett stort utbud aktiviteter som utmanar var och en lite mer individuellt – vad sägs om att hoppa mellan träd i höghöjdsbanan eller ta en gungtur 15 meter ovanför markytan? – Vårt vildmarkscamp passar alla som är sugna på äventyr, både ett pulshöjande och de med fokus på god mat och relax. Här finns också chansen att konferera i en unik miljö, säger Patrick Edin.

FORSKNÄCKARNA EKORRSELE, VINDELN 070 - 681 4 7 56 / 070 - 226 39 54 www.forsknackarna.se

Naturskön bas för fiske och vandring

Fo t o : U

rban

Ber

glu

nd

Där ett kraftverk skulle stå finns istället den virvlande Vindelälven – bevarad för att upplevas . Där intill ligger Vindelåforsens stugby, ditt basläger i Ammarnäs.

Inom hörhåll från Vindelåforsen ligger sju moderna hus och två kojor. Vid den stilla fjällsjön Bertejaure ligger ytterligare fem kojor, en fiskecamp. De fjorton självhushållen utgör tillsammans Vindelåforsens Stugby, ditt basläger för fiske och rekreation där du har direkt tillgång till lugna, fridfulla utflykter i Ammarnäs vackra natur. I de moderna husen kan du vila ut efter vandringen, laga maten inför fisketuren, värma dig i bastun efter en stormig dag på fjället och lyssna till ägaren Urban Berglunds berättelser om Lapplands historia. – Det är en otroligt vacker miljö, men utöver det har vi också den mest kompakta skulpturutställningen i Västerbotten - Skulpturum. Vi erbjuder ”konst och logi” året runt, säger Urban Berglund. Fiskecampen vid sjön Bertejaure lämpar sig särskilt för de fiskegrupper som vill ha samvaro och avskilt läge, då stugorna ligger 10 kilometer från närmsta bilväg.

VINDELÅFORSENS STUGBY & SKULPTURUM AMMARNÄS / BERTEJAURE, SORSELE 070 - 611 03 01 www.bertejaure.se & www.skulpturum.se


10

Ta mark i mitten av äventyret Lycksele Flygplats ligger cirka fem kilometer utanför centrum och gränsar till ytterligare åtta kommuner. Här landar du, bokstavligt talat, mitt i äventyret. Med avgångar både till Stockholm/Arlanda i söder och och Arvidsjaur i norr, är Lycksele flygplats en viktig knytpunkt för den som är nyfiken på Gold of Lapland-området. Hit flyger Nextjet, som samarbetar med flera internationella flygbolag, som SAS och KLM. Det gör resan smidig för både inrikes- och utrikesresenärer. Till och från flygplatsen och Lycksele centrum tar du dig enklast genom att boka en taxi eller hyrbil i förväg, men under vintern kan du även prova andra färdmedel, som snöskoter och hundspann. Varmt välkommen till terminalen och en trivsam och avstressande miljö, utsmyckad

med färger och material kopplat till den Lappländska kulturen. Här får du en hemtrevlig och bekväm vistelse, oavsett om ditt besök är början eller slutet på ett fantastiskt äventyr i Lycksele med omnejd.

Boka din resa direkt med Enter Lapland. ENTER LAPLAND LYCKSELE FLYGPLATS 0950 - 275 50 www.lyckseleairport.se

Bo i händelsernas centrum våra besökare, säger Mattias Forsgren, vd.

Är du så hungrig att den korta promenaden in till centrum känns ogenomförbar finns ett flertal restauranger att välja mellan inom anläggningens väggar.

Utöver 207 rum, däribland sviter, och familjerum, har hotellet också konferenslokaler, spa- och gymavdelning, en festvåning och pub. För de lite yngre besökarna finns ett rum med arkadspel och ett lekrum som är anpassat för de allra minsta.

Nyrenoverade Restaurang 64 grader erbjuder en varierande meny med fokus på närproducerade råvaror ihop med en fantastisk älvsutsikt. I Hockeybaren kan ni njuta av en god middag och den lokala kåtölen i en trevlig miljö, samtidigt som

En kort promenad från Lycksele centrum, precis intill älven, ligger Hotell Lappland. Läget är mycket, men inte allt – här finns också spa, hockeybar, familjeunderhållning och fantastisk mat. Närheten till vacker natur, shopping, flygplats, Ansia Badpark och Lycksele Djurpark gör Hotell Lappland till en perfekt gångspunkt för ett besök i Lycksele – staden i Lappland. – Jag kan inte lyfta vårt helt fantastiska älvsläge tillräckligt. Utöver det har vår anläggning verkligen något att erbjuda alla

hela sällskapet hejar på var och ett av sitt favoritlag. Missa inte att inta ett mål mat i anläggningens Lappkåta, den största i världen.

HOTELL LAPLAND LYCKSELE 0950 - 370 00 www.hotelllapland.se


11

En färgsprakande upplevelse Utforska norrskenet under en fotokurs, bada i Vindelälven i de ljusa sommarnätterna eller frossa i alster under en av länets största hemslöjdsmässor. I Vormsele är utbudet av aktiviteter och upplevelser näst intill obegränsade.

Närheten till Vindelälven är central för verksamheten. Vintertid kan besökarna njuta av allt från pimpelfiske till längdskidåkning på det frusna vattendraget. Under sommaren byts skidor ut mot badkläder, men fisket är en fortsatt populär sysselsättning. – Älven är dessutom arena för den 400 kilometer långa vintertävlingen ”Vindelälvsdraget”,

en tävling med skidor och draghund, berättar Grahame. Boendet, ett semesterhus med tillhörande veranda, rymmer ett sällskap på upp till sex personer. Ett stenkast bort ligger en vedeldad bastu som möjliggör kvällsbad långt in på hösten – eller, för den modige, även när marken täckts av snö. – Hos oss trivs de som älskar naturen. Omgivningarna passar för både cykling och vandring och skogarna är rika på både bär och svamp, berättar Katharina. Skulle besökaren vilja ta en paus från den fridfulla atmosfären ligger Malås barnvänliga

Foto: Grahame Soden

Till Grahame Soden och Katharina Wands naturupplevelseföretag Oden’s Dawn kommer gäster året runt för att omge sig av lugn och stillhet – och kanske få en glimt av det sprakande norrskenet.

skidbackar bara 40 minuters bilresa bort. Under sommaren finns både djurparken och Motorveckan att besöka i Lycksele, säger Katharina. – Vill du utmana dig här på plats erbjuder vi dessutom kurser i språk, och workshops för de som vill utveckla sina fotokun-

skaper. Eller så är lugnet kanske precis det du behöver för att sätta dig ner och skriva en bok, vem vet, säger Grahame.

ODEN’S DAWN VORMSELE, LYCKSELE 070 - 666 95 05 www.odensdawnlapland.com

Foto: Hotell Lappland


12

En unik kulturupplevelse

I den kreativa oasen, Farfarsgården, väntar spännande naturkonstverk på betraktare.

Foto: Lotta Holmgren

Det finns en konstateljé inrymd i en gammal ladugård i utkanten av Lycksele kommun. Här väntar ett personligt bemötande i charmig, lantlig miljö. Upplev konst med djur och närheten till den brusande Mårdseleforsen. Gården är öppen för spontanbesök sommartid, men bokade besök välkomnas varmt året om. – Här kan du njuta av unik konst och ta en kopp kaffe med hembakt i den gråtimrade Lillstugan. Öppna dina sinnen för ett litet smultronställe där själen får ro, säger konstnären Lotta Holmgren.

ART OF LAPLAND AJAUR, LYCKSELE 0950 - 54 50 21 / 070 - 372 01 50 www.lotta-holmgren.com

En krispig kärleksförklaring På Ibbes pizzeria mättas och möts Lyckseles besökare. Alldeles intill Lycksele resecenter ligger Ibbes Pizzeria. Här har Farouk Sadek med personal mättat hungriga gäster i över ett decennium. Hans egen favoritpizza är visserligen Marguerita, men kärleken till folket och staden han bor i har givetvis resulterat i en ugnsbakad hyllning; pizzan ”Lappland”, med bland annat ruccola, salami och ostfyllda kanter. – Lycksele är mitt hem, här vill jag bo till mina sista dagar. Jag tycker om folket, naturen, och att en mindre stad låter dig lära känna dina kunder, säger Farouk Sadek. IBBES PIZZERIA LYCKSELE Önskar smaklökarna inte nygräddad pizza rym0950 - 130 35 mer menyn även à la carte, mexikanskt och sallad.

www.ibbespizzeria.se

Helgen för den aktiva familjen

Välkommen till Utemässan – det årliga arrangemanget som har allt för den aktiva livsstilen. Jägaren, fiskaren, hundägaren och den aktiva friluftsfamiljen. Den sista helgen i maj förvandlas Lycksele till paradiset för utomhusentusiaster i alla åldrar.

Foto: 3D-foto

– Mässan är trevlig och lärorik och har något för alla. Prova-på aktiviteter, föreläsningar och barnens minimässa, säger Daniel Svensson, marknadsansvarig. UTEMÄSSAN Välkommen att mingla bland områdesexperter LYCKSELE och andra friluftsälskare. På plats finns givetvis 072 - 702 12 04 också möjlighet att fricampa i sann utomhusanda. www.utemassan.se

Gasen i botten – hela veckan Under nio dagar i juli lägger Lycksele i ytterligare en växel – Motorveckan lockar besökare från när och fjärran. Snöskotrar, bilar, motorcyklar. Under ett av Lyckseles största evenemang blandas alla typer av motorfordon och på Motorveckan finns det något för alla årsmodeller – både de besökande och de med hjul.

– Vi är flera föreningar som har det gemensamma målet att arrangera den bästa veckan på hela året, säger Andreas Holmström.

MOTORVECKAN LYCKSELE www.motorveckan.se

Foto: Motorveckan

Familjearrangemang, veteranmarknad, SM- tävlingar och utställningar. Innan avslutningen, den sista lördagen i juli, försöker arrangörerna under den intensiva veckan pressa in allt som rör motorer.


13

Upplev kyrkan under marken Årtalet är 1946 när en stor Kristusbild uppenbarar sig på stenväggen efter en sprängning i Kristinebergsgruvan. Stämde profetian? Hör berättelsen och känn mystiken. Historien om hur en två meter hög Kristusbild uppenbarar sig när dammet från en sprängning skingras har facinerat människor i årtionden. Idag finns en ekumenisk underjordskyrka bara några meter ovanför platsen där originalet av Kristusbilden uppenbarade sig. Sedan invigningen 1990 har den besökare från hela världen. – Vårt besöksmål och berättelsen bakom den är en helt unik upplevelse som du inte finner någon annanstans i världen, säger Elin Bystedth, administratör. En replika av kristusbilden, centrerad i den mäktiga kyrksalen upplyst med levande ljus, finner du 90 meter under markytan. Alldeles intill finns en visningsgruva och ett café med fika- och souvenirförsäljning. Vid turens utgångspunkt, Thornégården, finns också lunchservering. Kyrkan är öppen dagligen med guidad tur större delen av sommaren men vissa datum måste du förboka ditt besök.

UNDERJORDSKYRKAN KRISTINEBERG, LYCKSELE 070-348 79 09 www.underjordskyrkan.se


14

Kom som en gäst – åk som en vän Personlig kontakt, fiske och skoterturer lockar långväga besökare till Laplandtime. Till Frans Creugers och Paula Perriëns i Tväråträsk är gästerna välkomna året runt. Sommarsäsongen ägnas åt att få napp i Gargån, Juktån och Vindelälven. Från december till april byts agn och spö ut mot overaller och skotrar. – De små grupperna på högst sex personer gör att vi kan lägga mycket fokus på den personliga kontakten. Besökarna kommer hit som gäster och åker hem som vänner. I många fall kommer de tillbaka, säger Paula Perriëns.

Foto: Laplandtime

Vistelsen i Tväråträsk är en enda fridfull naturupplevelse, med boendet ett stenkast från älv och sjö. Här nappar både gädda, harr, röding och lax. Om gästerna väljer att bekanta sig med Lappland och paret Creugers-Perriëns under sommar och höst skapar de omgivande skogarna möjligheten att på egen hand ge sig ut på vandring eller bärplockning. LAPLANDTIME TVÄRÅTRÄSK, SORSELE

072 - 726 12 55 www.sneeuwscootertocht.nl

Spännande bad för alla åldrar Jetstrålar, volleybollplan, vågbad och barnpool – Ansia Badpark är vattenparadiset för hela familjen. Sommar, sol och lek i pool. Med bastu och minst 25 grader i bassängerna kan till och med familjens badkruka njuta av besöket på Ansia Badpark. När ni utforskat vattenvärlden, inklusive virvelkanalen, vattenfallet, champagnepoolen, de spännande rutschkanorna och de höga vågorna i vågbadet, återstår en hel del spännande aktiviteter uppe på torra land.

Foto: Ansia Badpark

På Ansia Badparks stora, fina markytor finns lekpark, streetbasket och beachvolleyplan. Vill någon i sällskapet aktivera sig ytterligare under vistelsen finns även en motionspool att tillgå. När energin börjar sina efter lek och skoj står serveringen på området redo. I kiosken hittar du svalkande glass för de allra varmaste stunderna – en perfekt paus i äventyret som är tillgängligt under sommarens alla dagar. ANSIA BADPARK LYCKSELE 0950 - 166 44 www.lycksele.se/ansiabadpark


15

Nära till både natur och nöje Avskilt älvsläge med nära till allt – femstjärniga Ansia resort är en riktig pärla för såväl familjesemestern som kompisresan och konferensen. Mitt mellan den vackra Umeälven och den internationella turistvägen Blå vägen ligger Ansia Resort. Här finns direkt anslutning till både 9-håls golfbana, djurpark och en äventyrlig badpark – för att inte tala om de vackra promenadstråken. För campingsugna finns det servicehus med tvättmaskin, dusch, gym och bastu. Här finns också året runtstugor utrustade med kök och badrum, hotellstugor med inkluderat bäddlinne och frukost samt ett flertal hotellrum med allt vad det innebär. – Vi har dessutom en riktigt bra restaurang med utsikt över vårt fantastiska älvsläge, säger Mats Gunnarsson.

Foto: Ansia Resort

Ansia är öppet året runt. Efter en skön semester kan du och dina kollegor alltså återvända till en anläggning med fullt utrustade konferenslokaler, där eventen skräddarsys ANSIA RESORT efter era önskemål. LYCKSELE 0950 - 100 83 www.ansia.se

Natur och kultur förenas i hjärtat av Lycksele Gammplatsen, Lyckseles vagga, ligger på en halvö i Umeälven. Det natursköna området har under århundraden varit en omtyckt samlingsplats i södra Lappland. Idag ger stugor, kåtor, kyrka och utställningar en bra bild av människors liv och leverne i bygden. Spåren av 1600-talets kyrkstad kan skönjas. Det helårsöppna Skogsmuseet visar unika samiska föremål och den hisnande utvecklingen i skogen. I Lapplands kulturbotaniska trädgård arrangeras kända torpväxter. Mer än 400-åriga tallar kan upplevas i Gammplatsens trolska natur­ reservat. De yngre besökarna trivs framför allt i Handelsboden, Barnens lekhörna, på tramptraktorer eller vid spakarna på en kran­ simulator. I hjärtat av Gammplatsen ligger den charmiga Ruselegården. Där fikar du gott i vacker miljö. Här finns också en shop att handla lokala souvenirer i – ett fint minne från ditt besök. Välkommen/Buerestbåhtieme!

0950 - 133 40 / 0950 - 379 45 www.gammplatsen.com / www.skogsmuseet.se

Foto: Andreas Nilsson

GAMMPLATSEN / SKOGSMUSEET LYCKSELE


16

Kom nära nordens djur Det är torsdag. Stormen Ylva har nått de två nordligaste länen. I lappländska Lycksele ackopanjeras det brutala snöfallet av kraftiga vindilar, men det spelar ingen roll. Djuren på Sveriges nordligaste djurpark ska alla ses till, räknas och utfordras. Skiftgången har placerat MajBritt Lundqvist sida vid sida med Ylva. Det är hon som med flera decenniers erfarenhet i ryggraden styr bilen uppför de hala, snötäckta branterna.Vindrutetorkarna jobbar febrilt för att utvidga synfältet. Att få ut dagens höbalar, vattendunkar och hinkar med köttkross blir en ovanligt utmanande uppgift. Som tur är blir antalet arbetstimmar i snöstorm inte speciellt många under ett arbetsår. Inte för att det skulle spela någon roll; för djurskötaren från Lövånger slog barndomsdrömmen in. Sedan början på 80-talet har hon ”världens bästa jobb”. – Trots många rutiner blir det

aldrig långtråkigt. Vi har väldigt varierande arbetsuppgifter, allt från att träna sälarna till att åka ut i skogen och hugga ris till klövdjuren, berättar Maj-Britt. – Årstiderna bidrar till variationen. På våren föds djurens ungar. På sommaren är det fullt med folk, guidade matningar och besök i barnens djurpark. Vintertid blir landskapet helt magiskt och så avslutas året med Julparken i december, fortsätter Maj-Britt. Under sina drygt 30 år på Lycksele Djurpark har hon byggt nära relationer parkens djur. Inte minst till favoriten Totta, den 22-åriga gråsälen, och parkens nytillskott Miessi, ren-

kalven som förlorade sin mamma vid födseln och fann en ny i Maj-Britt. – Ja, det här är min lilla bebis, säger Maj-Britt när hon, efter att ha tinat upp hänglåset med en gasbrännare, till slut tar sig in i renhägnet. Ingenting görs på det enkla sättet idag. När samtliga av parkens klövdjur fått mat väntar en timmes

lunch. Sedan blir det rovdjurens tur; järv, fjällräv, räv och varg väntar ivrigt på sin måltid. Ibland blir det rester från det lokala slakteriet, men på dagens meny står det bitar av köttkross som kastas över staketet. Ett ögonblick som till och med får det skygga lodjuret att skymta till mellan snöflingorna under några sekunder. Allra längst upp på berget ligger snön i två stora hägnen fortfarande orörd; parkens björnar har sedan några veckor lagt sig tillrätta i sitt ide.

Läs mer! På hemsidan goldoflapland.com finns hela reportaget - med bildspel och film.

HÄLSA PÅ: På Lycksele Djurpark möter du flera av nordens djur. Här finns myskoxe, björn, varg, säl och lo. Följ med på djurmatning, lek i lyckolandet, åk karusell eller prova på hästridning. I Barnens djurpark kan du gå in till djuren och klappa grisar och getter. Under december byter djurparken skepnad till julpark. Möt djuren i vinterskrud, träffa tomten och njut av och stämningen. Varmt välkommen till ett minnesvärt äventyr för hela familjen!

LYCKSELE DJURPARK LYCKSELE 0950-163 63 www.lyckseledjurpark.se


17


Foto: Thea Holmqvist

18

Samla kraft vid Källan Mitt i tystnaden, med utsikt över Åmlidens vidsträckta, mörkgröna barrskog, ligger Källan Hotell Spa Konferens. Känn lugnet och återhämta dig i poolen, grillkåtan och spat.

För personalen på Källan betyder läget allt. Det är den lugna atmosfären, utsikten, närheten till skogen i kombination med en njutningsfull matupplevelse som de vill dela med sina gäster. – Till oss kommer du för att samla kraft, komma i balans och utvecklas som människa, säger Urban Malmbom, hotellchef.

to

:M

ag

Till anläggningen välkomnas både enskilda gäster som önskar en lugn stund för sig själva och arbetskamraterna som vill

Fo

I slutet av en slingrande skogsväg, kantad av mörkgröna granar, ligger en ståtlig byggnad. Inomhus möts du av doften av nybakt bröd och ljudet av en sprakande brasa. Utanför restaurangens stora panoramafönster avtecknas en liten grillkåta mot en spegelblank sjö.

l da

en

aH

st ell

en

konferera i en inspirerande och rofylld miljö. Här finns vinkällare, spa, utebad, pool och gym – men också ett stort utbud av aktiviteter, som skidåkning, fem-kamp, musikkvällar och promenadstråk till Västerbottens hösta punkt, 551 m.ö.h.

Närheten till naturen gör årstiderna tydliga och ett besök under de ljusa sommarmånaderna eller den färgsprakande hösten är lika charmigt och avslappnande som en vistelse i djup, orörd pudersnö. – Till oss är alla sällskap och alla åldrar välkomna, året runt. Njut av vår goda gourmethusmanskost och egna bröd, av en öl från något av de lokala bryggerierna och vårt fräscha vatten. Åk härifrån utvilad och redo för allt som framtiden har att bjuda på, säger Urban Malmbom.

KÄLLAN HOTELL SPA KONFERENS ÅMLIDEN, NORSJÖ 0918 - 321 00 www.kallan-hotell.se


19

Slå läger precis vid sjön Vackert belägen, omsluten av Norsjön, ligger den natursköna campingen Fridfulla Rännudden.

För den som söker lugn och avkoppling är idylliska Fridfulla Rännudden en perfekt plats. Här finns vacker natur, badtunna, bastu och boulebana.

Foto: Lennart Holm

Vill du och ditt sällskap utforska de omgivande vattendragen finns det tillgång till att låna både båt och flytväst – eller varför inte hyra en kanot? – Vårt läge intill sjön gör dessutom fisket både lättillgängligt och fritt, säger ägaren Charlie Johansson. FRIDFULLA RÄNNUDDEN NORSJÖ Är det mer action som lockar finns även en 070-625 48 39 aktivitetsbana på området. www.rannudden.com

Ett äventyr för hela familjen

Sommardans, skoterled, fiskedamm och golfbana. På Fromhedens camping har du aldrig en tråkig stund.

Foto: Johannes Holmlund

Välkommen till det serviceinriktade familjeföretaget Fromhedens Camping. Här finns en trevlig restaurang och plats för både husbil och husvagn. Sällskap på upp till sex personer kan övernatta i någon av företagets charmiga stugor. – Här trivs naturintresserade i alla åldrar. Vi och omgivningen har ett stort utbud av aktiviteter; på vintern passerar FROMHEDENS CAMPING skoterleden alldeles intill och på somFROMHEDEN, NORSJÖ marenan dans. Fiska kan du göra året runt 0919 - 260 44 i vår privata damm eller i närliggande älv, www.fromhedenscamping.se å och insjö, säger Åsa Persson, ägare.

Kliv in i en bevarad vardag På Dahlbergsgården är allt precis som det var år 1979.

Foto: Dahlbergsgården

År 1826 byggdes två vackra hus i byn Bastutjärn. Här bodde bland annat Norsjöprofilen Moses Dahlberg, kunnig inom bland annat botanik och djurläkekonst. Gården vad bebodd fram till 1979 och står sedan drygt tre decennium öppen för allmänheten tack vare en ideell stiftelse. Bland sevärdheterna i det bevarade hemmet finns bland annat gårdens alla redskap och en vacker och fullt spelbar piporgel. Kliv bakåt i tiden och avnjut en fika i fru Heddas gamla kök, eller njut av utsikten från gården – nedanför breder både skog och tjärn ut sig över hela synfältet!

DAHLBERGSGÅRDEN BASTUTJÄRN, NORSJÖ 0918 - 142 00 www.dahlbergsgarden.se

Ett måste för litteraturälskaren I Raggsjöliden möter du platserna från den framgångsrike författaren Torgny Lindgrens böcker. Intresserad av Torgny Lindgrens uppväxt och författarskap? Under sommaren kan du stilla din nyfikenhet med en guidad tur på Raggsjölidens utställning om västerbottenprofilen. Foto: Raggsjö Byaförening

– Du behöver inte vara litterärt intresserad för att uppskatta ett besök hos oss. Den fantastiska omgivningen tar dig långt bort från storstadens hets och du kan ta en fika i den rofyllda miljön RAGGSJÖLIDEN med djuren runt knuten, säger Malin Nyström. RAGGSJÖ, NORSJÖ Välkommen hit, enskilt eller i grupp. Notera att 070 - 561 09 95 besök under september fram till maj måste förbokas. www.raggsjoliden.nu


Foton: Producenter-

20

Möt naturens fyra element Vattnet, jorden, elden, luften. På Svansele vildmarkscenter möter du hela naturen – från matlagningen över öppna lågor till doppet i isvaken. Stillsam bär- och svampplockning, spännande älgsafari, fartfyllda skoterturer och exalterande isracing. Sedan starten 1996 har familjeföretaget Svansele Vildmarkscenter utformat ett gediget urval aktiviteter – både pulshöjande och avslappande varianter. – Varje nytt besök hos oss kommer att skilja sig från det tidigare. Vi har ett stort fokus på att göra våra gäster nöjda och att se till att de längtar efter att komma tillbaka, säger ägaren Thorbjörn Holmlund. Här vet idéerna inga gränser –

finns det utrymme för en rutschkana ner till badtunnan – då byggs det en sådan.

ett upplägg inför gästernas vistelse. Här kan du till och med uppleva vildmarken inomhus.

Är det istället en cykelrunda, ett dopp i en isvak, en naturskön tur på fyrhjuling eller en fiskestund som lockar, då skräddarsyr personalen mer än gärna

– Vi har Sveriges största vildmarksmuseum med över 600 naturtroget monterade djur. De har sedan placerats i lokaler som ser ut, känns och till och med

luktar som vildmarken, säger Thorbjörn Holmlund.

SVANSELE VILDMARKSCENTER SVANSELE, NORSJÖ 0915 - 210 03 www.svansele.se


J o:

es

p

S er

ten

ma

rk

Fo

t

21

En perfekt utgångspunkt Bo mitt i aktiva Norsjö, på gästgiveriet med själ och hjärta för bygden. Alldeles intill samhällets resecentrum finner du Norsjö Gästgiveri – boendet som har allt du behöver för ett trevlig och bekvämt besök. Företaget har totalt 13 rum, varav nio är dubbelrum inklusive frukost och fyra är enklare rum där gästen köper till eller själv tar med bäddlinne, handdukar och frukost. Gästgiveriet har också ett självserveringskök. Det är din perfekta utgångspunkt, oavsett om det är sport­evenemanget Norsjö Beach eller en vandring i Västerbottensförfattaren Torgny Lindgrens fotspår som står på agendan under din NORSJÖ GÄSTGIVERI vistelse. NORSJÖ 0918 - 251 69 Välkommen till ett fräscht och nyrenoverat www.norsjogastgiveri.se boende, året om.

m

m ar nä sg

uid

ern

a

Låt erfarna guider ta dig genom Ammarnäs, platsen där samer och nybyggare levt sida vid sida i över två sekel.

to

:A

Upptäck natursköna Ammarnäs

Fo

Nyfiken på Ammarnäs? Föreningen Ammarnäs Guiderna Vindelfjällens Vägvisare (AGVV) hjälper dig gärna under ditt besök, oavsett årstid. Under vintern anordnas skotersafari medan sommaren till största delen ägnas åt vandringsturism.

Fo t o

: Fj

äll

ste

n

– Vi är en ideell förening som arbetar för att främja tillkomsten av guidade turer i Vindelfjällen, med Ammarnäs som bas. Våra medlemmar gör naturen och kulturen tillgänglig genom turer under kunnig och säker ledning, säger Urban Berglund, ordförande. AMMARNÄSGUIDERNA Guiderna delar gärna sina berättelser AMMARNÄS, SORSELE om ortens historia och människoöden, men 070 - 611 03 01 ger också ny kunskap om fjällivet. www.ammarnasguide.org

Ett fyrbent fjälläventyr Upptäck Vindelfjällens naturreservat med en islandshäst som både färdsätt och vän. Med 30 års erfarenhet i ryggen tar det ekoturismcertifierade turridningsföretaget Fjällhästen med på ett svindlande äventyr i Ammarnäs vackra landskap. – Med varsin islandshäst som färdkamrat ger vi oss ut i naturreservatet. Vi erbjuder allt från fridfulla dagsturer till övernattningsturer upp till en vecka. Där sover vi över i stuga eller kåtor på fjället, säger Osvald Jonsson, ägare. FJÄLLHÄSTEN AB Mellan juni och oktober är äventyrstörstande AMMARNÄS, SORSELE gäster i alla åldrar välkomna på besök för skritt 0952 - 603 00 och galopp i den vackra naturen. www.fjallhasten.se


22

Till häst genom fjällvärlden Utsikten i Ammarnäs är magnifik. Från en hästrygg blir den kanske ännu lite bättre, under ett vilsamt äventyr genom skogskantade berg- och älvslandskap.

and

/H

ele

na

I fr

ig

Högt upp på en kulle, med milsvid utsikt över vindelfjällens naturreservat, ligger basen för Ammarnäsfjällens Islandshästar. Strax nedanför, vid sjön Nalovan, breder deras privata strand ut sig.

Fo t o : G o l d o f

Lapl

– Till oss kommer djurälskare och ro-sökare för att vara nära naturen. Själen får en chans att varva ner och komma i balans, till en utsikt som är svår att beskriva i ord, säger Helena Ifrig, ägare. Turridningsverksamheten är utformad för att ta emot små, personliga grupper upp till fem personer. Hit välkomnas alla över tio år, oavsett tidigare erfarenhet av ridning. – Vi erbjuder också det vi kallar ”Ammarnäsiskt spa”, en lugn stund med vedeldad badtunna och bastu, ackompanjerad av en makalös utsikt, säger Helena. Säsongen sträcker sig från maj till oktober, men efter överenskommelse är du även välkommen övrig tid på året. AMMARNÄSFJÄLLENS ISLANDSHÄSTAR AMMARNÄS, SORSELE 070 - 243 20 47 www.ridiammarnas.com

Din bas mitt i Västerbotten I hjärtat av det charmiga samhället Vindeln hittar du hotellet Vindelngallerian. Söker du avslappnad och naturnära stämning har du kommit helt rätt.

Även innanför hotellets fasader är standarden hög. Här kan du vila ut i fräscha rum, äta gott i restaurangen och utnyttja både bastu, gym och konferensfaciliteter.

– Hos oss hittar du ett hemtrevligt, lugnt och skönt hotell. Vi ligger mitt i Västerbotten, så det är nära till allt, säger Lennart Nyberg. Foto: Vindelngallerian

Konst i kvarn, fiske, hundspann och forsränning. Med hotell Vindelngallerian som bas har du nära till både naturnära upplevelser och sevärdheter. Några hundra meter från hotellets huvudentré brusar Vindelälven, rik på både fisk och förstklassiga vyer.

Singelresenärer, kompisgäng, familjer och arbetskamrater – anläggningen har kapacitet för upp till 200 besökare. – Vi skräddarsyr gärna den perfekta konferensen, bröllopet eller födelsedagen helt efter era önskemål och budget, säger Lennart Nyberg.

Med 60 kilometer till flygplats och ett hundratal meter till järnväg är både verksamhet och äventyr lättillgängliga – året runt.

VINDELNGALLERIAN VINDELN 0933 - 200 25 www.vindelngallerian.se


23

Vaska efter guld i ostriket Fo t

o: L

uft

ac

am

pi

ng

Ost, gemenskap och avkoppling – det och mycket mer hittar du på natursköna Lufta Camping i Ånäset. Sätt kurs mot Galgbacken och det gemytliga Västerbottenssamhället Ånäset, beläget mitt mellan Umeå och Skellefteå. Lufta Camping utgör den ultimata utgångspunkten för ditt äventyr i ostriket. För den fysiska semestern erbjuder området tempererad pool, hoppborg, äventyrsgolf och en bana för beachvolleyboll. Är målet med besöket främst att stimulera smaklökarna är det nära både till campingens nyrenoverade restaurang och till det stora lagret för den världsberömda Wästerbottensosten – som givetvis är en återkommande komponent i Lufta Campings lokalinspirerade måltider. – Vi har en god, varierad meny med ett konstant inslag; utsikten över den vackra Flarkån, säger Catarina Ahlback, ägare. I ostriket återfinns givetvis världens största osthyvel, men Ånäset gränsar också till guldriket. Därför är passande nog så att campingen också erbjuder guldvaskning som aktivitet. LUFTA CAMPING ÅNÄSET, ROBERTSFORS 0934 - 204 88 www.luftacamping.se

Foto: Bertil Högberg


24

Börja middagen i en igloo Precis vid Vindelälvens strand ligger harmoniska Sorsele River Hotel. Den naturintresserade har, förutom älvens fina fiskemöjligheter, endast en kort bilresa till gränsen av Vindelfjällens vandringsvänliga naturreservat. I hjärtat av Sorsele finner du en oas som andas lugn och harmoni. Slappna av i den vedeldade badtunnan, känn stressen rinna av dig på relaxavdelningen eller vik ut en karta och planera för en utflykt i det vackra närområdet. Resmålet, med sina luftiga konferenslokaler, närhet till fiske och skidbacke och totalt 34 rum i fyra olika utföranden, passar perfekt för både kollegor, par och kompisgäng.

Fo t

o:

Pr o

du

ce

nt

er

Måltiderna, kryddade med norrländsk inspiration, serveras intill panoramafönstrens stor-

n

se a.

– Vi har ett stort urval av aktiviteter anpassade efter säsong, men bra fiske och en vacker natur, det hittar ni hos oss året runt, säger Elenor Gustavsson.

Foton: Sorsele River Hotel

– Vi har dessutom en stor restaurang för totalt 150 gäster där du kan äta och dricka gott under din vistelse hos oss – lång som kort, säger Elenor Gustavsson, hotellchef.

slagna vy över Vindelälven. Vintertid kan du också fästa blicken på en igloo på andra sidan älven. Missa inte att besöka den för att avnjuta en svalkande drink ur handgjorda isglas innan middagen. Vandra sedan tillbaka till hotellet – de vackra facklorna visar vägen i den stämningsfulla tystnaden.

SORSELE RIVER HOTEL SORSELE 0952 - 121 50 www.sorseleriverhotel.se

Besök det vilda paradiset Upplev tystnaden och lugnet vid det vackra Laggträsket. Här kan du jaga småvilt, fiska, plocka bär eller bara njuta av den vackra omgivningen. Laggträsket är ett litet paradis mitt i vildmarken. Sjön är rik på öring och röding. Runt den finns ett flertal vindskydd utplacerade. Här finns även vedeldad bastu och en timrad stuga med eldstad. Förhållandena är perfekta för en unik, naturnära vistelse. Från kallkällan intill hämtar besökarna gott och fullt drickbart vatten. Känn lugnet och njut av ensamheten eller sällskapet. Övernatta kan du göra i någon av de bokningsbara stugorna. Vill du testa fiskelyckan ute på sjön finns också båtar att hyra – eller varför inte planera in en härlig tur med den tillgänglighetsanpassade flotten ihop med kunniga fiskeguider? LAGGTRÄSKET LÖNÅS, MALÅ 070 - 323 01 56 / 070 - 323 99 05 www.laggtrasket.se


25

Möten med Lyllo Foto: Thea Holmqvist

Uttrar är både spännande och lekfulla djur – men ingen är så rolig som Lyllo. Lyllo är barnens utter i Lycksele. Precis som andra uttrar dyker hen upp när du minst anar det. Skillnaden är att Lyllo hellre besöker en simskola eller ordnar godisregn än fångar fisk. Lyllo syns ofta till på sommarens olika event och har alltid en stor, varm famn att kramas med. På vintern går Lyllo i ide, men har du tur kan du få syn på någon av hens kompisar ute i naturen. Du kan läsa mer om Lyllo på www.visitlycksele.se

Foton: Producenterna.se

Ett måste för nostalgikern

o:

Ha

t t-

&

Le

ks ak sm

us ee

I Glommersträsk tar hundratals hattar och folkkära leksaker dig flera decennier bakåt i tiden.

Fo t

t

På hattmuseet i Glommersträsk, det enda svenska i sitt slag som finns i en modistateljé, utlovas hög igenkänningsfaktor. Hit lockas årligen besökare från hela världen. Prydligt staplade på bredd och höjd inhyser lokalen drygt 250 damhattar. – Vi har även en hel del herrhattar. Vår samling består huvudsakligen av exemplar från 30-60-talet, där tjugo hattar från 80-talet utgör en extra bonus, berättar Mats Klockljung, delägare. Ihop med en spegel utgör ett flertal huvudbonader en rolig höjdpunkt – de får besökarna nämligen prova ta på sig. Museet kompletteras med en damfriseringshörna med en permanentmaskin från 30-talet, samt den lekfulla avHATT- & LEKSAKSMUSEET delningen med leksaker från 50-talet till GLOMMERSTRÄSK, ARVIDSJAUR idag – ett av många nostalgiska ögonblick 0960-204 14 / 070-313 52 06 www.facebook.com/glommershattmuseum under besöket.


26

Här är alla bästa vänner Den nyfallna snön dämpar ljudet av 56 ivriga tassar, tätt följda av två slädar. På den längst fram står Morgan Liljemark som ihop med sin fru Lina driver Wild Lapland – upplevelseföretaget med skogen som kontor, den vidsträckta sjön som arena och 51 hängivna alaskan huskies som arbetskraft. Det är onsdag och klockan har precis passerat tio. Intill Ruskträsket nyper sjutton minusgrader i kinderna och solen balanserar på horisonten, sådär som den alltid gör i januari, när ljuskällans framsteg märks så tydligt i minuter. Siluetterna av två hundspann avtecknar sig mot dimslöjan som lagt sig över sjön. För både Morgan, holländska volontären Kitty och de fjorton utvalda hundarna är turen längs spåret dagens absoluta höjdpunkt.

– Hundarna är våra bästa vänner och den relationen vill vi dela med våra besökare. Därför har vi främst riktat in oss på mindre sällskap där våra gäster kan vara en del av upplevelsen hela vägen, från att sela på hundarna till att glida fram genom snölandskapet, säger Morgan Liljemark. – Det viktigaste för oss är att varje gäst får en fantastisk upplevelse. Vi vill hålla det familjärt och äkta, hinna med längre konversationer med dem, inte bara säga ”hej”, säger Lina Liljemark.

Den målsättningen är grunden för hela företagets utbud, oavsett om gästerna kommit för en kortare dagstur eller ger sig iväg på ett flera mil långt äventyr med övernattning. – Det är ju tack vara våra gäster som vi har möjlighet att arbeta med det vi älskar. Det är en gåva och det försöker vi ge tillbaka till alla som kommer hit, säger Morgan Liljemark. Spannet har stannat av en stund. Inte för att hundarna är trötta – de kan springa flera mil och tittar irriterat efter orsaken till avbrottet. Det är turens tvåbenta som ägnar ett ögonblick åt att samla in alla intryck av den enastående omgivningen.

– Hos oss handlar det inte om farten, om hjärtat i halsgropen. Här är behållningen att se hundarna göra det de älskar; att springa, och samtidigt få vistas ute i den fina naturen berättar Morgan Liljemark. Spannet sätter fart igen, siluetterna är snart helt uppslukade av den täta skogen. Om några månader ersätts isen med vatten och inom en snar framtid planerar paret Liljemark att stå redo för besök även då. I deras ögon upplevs Wild Lapland inte bara från en släde, utan också genom kanot, jakt, vandring och fiske. WILD LAPLAND RUSKTRÄSK, LYCKSELE 073 - 914 04 72 www.wildlapland.se


27

Läs

m

er! Fler den bilder fr m ĂĽn dage agiska vi ntern hit t gold oflap ar du pĂĽ land .com


28

Med fokus på personlig service I centrala Lycksele, med närhet till både stadsmyller och den lugna atmosfären vid älven, ligger Hotell Lycksele. Sov gott i nyrenoverade rum, konferera i fräscha lokaler och njut av restaurangens lokalproducerade måltider. Sedan öppningen hösten 2017 tar Niklas Eriksson med personal emot gäster året om. – Hos oss ligger fokus på personlig service. Vi vill ge våra gäster ett varmt och mysigt välkomnande där de känner sig som hemma. Här kan de slappna av, luta sig bakåt och lägga upp fötterna på bordet, säger Niklas Eriksson, hotellchef. I hotelles restaurang serveras lokalproducerade måltider. – Det är allt från hjort till laxtornedos – bara godbitar, säger Niklas Eriksson. Här finns också en sportbar med tillhörande pubmeny. Mät-

ta och belåtna har hotellets gäster sedan nära till både shopping, caféer och natur – allt på ett bekvämt gångavstånd i valfri riktning.

HOTELL LYCKSELE LYCKSELE 0950 - 100 30 www.hotell-lycksele.se

Smaka på skogen

re

ol mg re n

Från slutet på maj till mitten på september är restaurangen öppen, och dess personal är ständigt beredd att välkomna sina besökare till en minnesvärd tillställning.

– Vi vill bjuda på storartad smakupplevelse och att vår anläggning ska vara en självklar destinationspunkt för resan med vänner och familj. Besöket hos oss kan även vara en skön paus i semesterkörandet, där gästerna bland annat får ta del av de smaker som Lappland och Västerbottens inland har att bjuda på, säger ägaren Freddy Holmgren.

:F

yH

På en höjd intill den kraftfulla Mårdseleforsen väntar en fantastisk upplevelse av både smak och natur.

to

dd

Vad är godare än ett vällagat mål mat? Inte mycket – bara precis samma måltid som avnjuts till en hisnande skogsutsikt med den brusande Mårdseleforsen som bakgrundsmusik.

Fo

Med fokus på mat inspirerad av råvaror från skog och närliggande gårdar vill Freddy skapa en plats som förenar naturälskare och semestrande familjer genom sina smaklökar. – Med forsens rogivande brus i bakgrunden hoppas jag ge alla en avkopplande minnesvärd upplevelse, säger Freddy Holmgren.

MÅRDSELEFORSEN WILD RIVER ÅMSELE, VINDELN 072 - 182 21 90 www.wildriver.se


29

Låt dina visioner ta plats

Med en personlig relation som utgångspunkt arbetar ChilliMedia med att gå från vision till produktion.

Det fristående media- och produktionsbolaget ChilliMedia, baserat i Umeå och Lycksele, hjälper dig att synas på allra bästa sätt.

Foto: ChilliMedia

Film- och bildproduktion, sociala medier, webbproduktion, grafiska uppdrag, print och försäljningsuppdrag är bara några av alla de tjänster det flexibla företaget har att erbjuda för att du ska nå rätt publik och lyckas sticka ut på just din marknad. – Vi gillar att jobba tillsammans med våra kunder, med deras marknad som mål. Vårt fokus ligger på en lönsam, personlig CHILLIMEDIA relation och inget uppdrag är för stort eller för litet UMEÅ / LYCKSELE för oss, säger Susanne Wänman, vd. www.chillimedia.se

Den kreativa mötesplatsen Skellefteå museum ger mening åt gemensamma historier. Ett stenkast från centrala Skellefteå ligger Nordanå och Skellefteå museum - ett kulturarvsområde med spännande historia. Här finns en mysig lanthandel som håller öppet under sommaren och området erbjuder kulturupplevelser och aktiviteter för alla åldrar.

0910 - 73 55 10 www.skellefteamuseum.se

Besök museet mitt i byn Utmana er på Boda Borg I den vackra byn Bygdeträsks gamla skola hittar du ”norra Sveriges förnämsta museum”.

Utmaningarna väntar på er djupt inne i berget. På Boda Borg utmanas hjärna, kropp och samarbetsförmåga.

Från maj till november är gammal som ung välkommen till Bygdeträsks stolthet - museum Torfrid Olsson. Här står dörrarna öppna för både bokade grupper och enskilda spontanbesökare att betrakta konstnärens många originella tavlor och skulpturer i en uppsjö av olika tekniker.

Tävla mot andra lag eller utmana ditt tidigare rekord tillsammans med familjen, kompisgänget eller lagkamraterna. På Boda Borg handlar allt om samarbete och ni klättrar på väggarna, spränger i gruvan och memorerar sifferkombinationer i jakten på lyckas ta alla 16 stämplar.

– Museet är lika attraktivt och intressant för den konstmedvetne som det är för en nyfiken förbipasserande, säger Staffan Olsson, kontaktperson.

– Vårt äventyrshus är öppet året om, men under Halloween har vi monster i lokalerna och sommartid har vi extra aktiviteter i form av lasertag och gårdskampen, säger Stina Andersson.

MUSEUM TORFRID OLSSON BYGDETRÄSK, SKELLEFTEÅ 073 - 080 67 52 www.torfridolsson.se

BODA BORG SKELLEFTEÅ 0910 - 70 12 70 www.bodaborg.se

Foto: Stina Andersson

Foto: Staffan Olsson

Besöksmålet har öppet året runt för både kultur-, natur- och fikasugna gäster.

Foto: Skellefteå museum

– Vi hoppas Nordanå kan vara en plats där alla känner sig välkomna. Kombinera gärna ditt besök hos oss med en tur till stadens vackra kyrkby, Bonnstan, och Lejonströmsbron, Sveriges äldsta träbro som fortfarande är i bruk, säger Carola SKELLEFTEÅ MUSEUM Fallgren, kommunikationsansvarig. SKELLEFTEÅ


l ed

ef

or

Lugnet intill stadens brus

s

Naturnära, men bara ett stenkast från Skellefteå centrum ligger konferens- och hotellanläggningen Medlefors.

Fo

to

:M

30

Medlefors är anläggningen för naturälskaren som önskar närhet till staden. Trots sina breda kunskaper i att skräddarsy konferenspaket är en lunch- och övernattningsgäst precis lika välkommen. – Vi passar personen och sällskapet som söker lugn men ändå på en kvart vill komma åt stadens brus, säger Martin Hedqvist, marknadschef. Uppläggen på hur vistelsen kan utformas är många och passar såväl familjer som arbetskamrater. – Förutom lugnet erbjuder vi roliga aktiviteter som stärker sammanhållningen. Närheten till centrum gör också att konferensgrupper har nära till andra samarbetspartners, säger Martin Hedqvist.

to

:M

ari tÅ sé n

I Skelleftehamn förenas berättelserna om en guldkantad industri och några av Västerbottens mest kända profiler.

0910 - 575 00 www.medlefors.se

Fo

Smältverk och succéförfattare

MEDLEFORS SKELLEFTEÅ

På området till ett av vår tids största kopparsmältverk, Rönnskärsverken, ligger Forum Museum Rönnskär. Ett museum som skildrar den tid som flytt under smältverkets och skärgårdsområdets 80-åriga historia. Här berättas även om personer som bott på den ort som växte fram vid sidan av industrin. En av dem är världsberömde författaren Stieg Larsson.

Em

il

n Sa

dq

vis

FORUM MUSEUM RÖNNSKÄR SKELLEFTEHAMN, SKELLEFTEÅ 070 - 641 65 95 / 073 - 800 05 18 www.facebook.com/museumronnskar

t

Fo

to

:

– Smältverket, som än idag är i full drift, är en upplevelse i sig. Vi har öppet för bokade besök året om, säger Mona Stenberg.

Sko dig med något lokalt Bär med dig minnet av ditt besök var du än går; i den lilla butiken i Skråmträsk finns miljövänliga skor för alla fötter. Sedan 1989 finns en liten skofabrik i Skråmträsk. Där tillverkas miljövänliga och hållbara skor av naturgarvat läder. –Materialet till våra skor är noga utvalt för att ge sköna skor med så liten miljöpåverkan som möjligt, säger Erik Hellgren, ägare. Butiken ligger i direkt anslutning till tillverkningen och är öppen året om. Här finns också ett stort utbud av ullprodukter, läderhantverk och skor från andra små producenter. SKRÅMTRÄSK SKO Skråmträskskon finns i många färger SKRÅMTRÄSK, SKELLEFTEÅ och former och är en perfekt souvenir för 0910 - 58 90 60 den miljö- och kvalitetsmedvetne. www.skramtrask.se


Foton: Stiftsgården

31

Naturskön herrgårdsidyll Ett stenkast från Skellefteå centrum ligger Stiftsgården – en historisk miljö med anor från 1500-talet. Njut av lugnet och utsökta matupplevelser. Stiftsgården Hotell & Restaurang är en naturskönt belägen herrgårdsidyll intill älven, mitt i Skellefteås äldsta kulturområde. – Det avskilda läget ger en lugn atmosfär, samtidigt som stadens liv, rörelse och handel ligger på ett bekvämt promenadavstånd, säger vd:n Kalina Wallenberg. I den vackra byggnaden är bröllop och konferenser för upp till 100 personer lika välkomna som ett intimt julbordsbesök eller födelsedagsfirande tillsammans med dina allra närmsta.

Efter tillställningen finns också goda övernattningsmöjligheter - verksamheten har sovplatser på både hotell och vandrarhem. I restaurangen serveras allt från dagens lunch till trerätters- och högtidsmiddagar. Gemensamt för varje mål mat är fokus på när-

producerat och en genuin smakupplevelse med grund i svensk husmanskost och närproducerade råvaror. – Vi skapar våra menyer efter säsong och råvarornas tillgänglighet; de ändras därför kontinuerligt. Kvalitet och omtanke är ledord för vårt arbete och vi hjälper gärna

till att skräddarsy konferensoch festpaket för de som vill besöka oss lite längre, säger Kalina.

STIFTSGÅRDEN SKELLEFTEÅ 0910 - 72 57 00 www.stiftsgarden.se


32

Räkfrossa för hela familjen

to :C

a fé Ka jut

an

Känt för sina stora räkmackor är Café Kajutan ett självklart semesterstopp. Under säsongen, som sträcker sig från slutet på maj till mitten på september, besöker drygt 70 000 gäster den familjevänliga destinationen.

Fo

Vackert beläget intill Skellefteälven hittar du Café Kajutan – besöksmålet för hela familjen.

– Här finns något för alla åldrar. Förutom gott fika har vi också loppis och en hel del andra aktiviteter under veckorna, säger Lars Eric Ståhl, ägare. – När vädret tillåter har vi återkommande musikunderhållning med lokala musiker på vår utescen vid älven, och inomhus finns ett intressant båtmuseum. För de allra minsta har vi också en lekplats och hoppborg, säger Niclas Normark, ägare. Till cafét tar du dig både med bil och båt. Om du vill stanna här en längre period finns möjligheten att övernatta på den tillhörande campingen Camp Kajutan, som har ett 40-tal CAFÉ KAJUTAN / GRÖNNAN AB campingplatser. STACKGRÖNNAN, SKELLEFTEÅ

uc

t en

er

na

.se

Fo

to

:P

ro

d

0910 - 863 40 www.cafekajutan.se

En utflykt som backar tiden Unika kulturbyggnaden räddades från rivningshot – nu står dörrarna öppna för allmänheten hela sommaren. År 1990 var den gamla skolan i Bastuträsk, utrustad med en vacker kyrksal, nära att jämnas med marken när en ideell intresseförening räddade den. Byggnaden, där det också bedrivits krigssjukhus under andra världskriget, är idag ett utflyktsmål unikt i sitt slag. – Idag är miljöerna inredda i tidstypisk anda från 40-50-talet. Här finns ett beredskapsmuseum, skolmuseum, kyrksal med tillhörande sakristia, och café och affärsmiljö från 40-talet, berättar Lilly Karlsson. BASTUTRÄSK KULTURBYGGNADER INTRESSEFÖRENING Från maj till augusti arrangeras BASTUTRÄSK, NORSJÖ bokade visningar efter önskemål. 070 - 542 51 04

brie lla Er

iksson

– Här finns fina vandringsleder, och gott om både bär och fisk. Under sommaren är discgolf en trevlig aktivitet och i september inleds älgjakten som är en av årets höjdpunkter, säger Gabriella Eriksson, hyresvärd på Bafutec. BAFUTEC VANDRARHEM Skulle du förälska dig i Bastuträsk och BASTUTRÄSK, NORSJÖ vilja stanna permanent, har bolaget 70 hy0915 - 102 30 reslägenheter att anmäla sitt intresse till. www.bafutec.se/vandrarhem

Ga

På Lundgatan i Bastuträsk finns två möblerade lägenheter med fyra bäddar, fullt utrustat kök, en egen toalett och dusch och närliggande tvättstuga. Det trevliga självhushållet är beläget knappt sju minuters promenad från ortens järnvägsstation – perfekt för övernattande företagare och friluftsfantaster som önskar närhet till vandring, fiske och skog.

to:

Välkommen till fastighetsbolaget som ägs och drivs av lokala företagare i natursköna Bastuträsk.

Fo

Naturskönt vandrarhem


m

trä

sk

Kv

arn

Fo

to

:S

kr

å

33

Fika i genuin kvarnmiljö

Den genuina kvarnmiljön kombinerat med ekologiskt fikabröd har gett Skråmträsk Kvarn en plats i White Guide Café. I det vita stenhuset i Skråmträsk väntar en kulturupplevelse utöver det vanliga. Innanför väggarna är den gamla kvarnens historia och interiör varsamt bevarad, samtidigt som lokalen har anpassats för mysiga fikastunder. – I vårt kravcertifierade café serverar vi även enklare maträtter. Allt är bakat och tillagat i vårt eget kök och vi lägger stor möda vid att utveckla egna recept och ge våra gäster en smakupplevelse utöver det vanliga, säger ägaren Asta Hellgren. Sommartid är den gamla byggnaden ett centrum för flera olika kulturarrangemang, som konserter, utställningar och teater. Hit kommer också företag som vill konferera utanför stadskärnan. Från och med 2018 förlängs säsongen för det populära besöksmålet, då lokalerna SKRÅMTRÄSK KVARN SKRÅMTRÄSK, SKELLEFTEÅ har anpassats ytterligare för att kunna ta 0910-58 92 10 emot besök och bokningar året om. www.kvarn.skramtrask.se

Hållplatsen för nya äventyr

Fo

to :B

as

Café, konferens, knytpunkt. Bastuträsk Järnvägsstation inte bara en hållplats på resan – den är en mötesplats.

tu trä sk

Jär

nvä

På Bastuträsk Järnvägsstation, den centrala tågstationen i Gold of Lapland-området, möts kupé och äventyr. Här får resenärer både måltider, information och berättelser serverade av det entusiastiska värdparet. Stationen är också en av samhällets knytpunkter under arrangemang som kärleksveckan och firandet av nationaldagen.

gsst ati o n

a.

se

Fo t

o:

Pr o

du

ce

nt

er

n

– Byggnaden och spåren bär också på mycket historia vi gärna delar med oss av. Vår kiosk är till exempel den enda pressbyråkiosken i landet BASTUTRÄSK JÄRNVÄGSSTATION som är i orginalskick stående på sin BASTUTRÄSK, NORSJÖ orginalplats, säger Gunnar Wes070 - 331 81 00 termark, delägare. www.bastujvs.se

Här har du nära till allt På Bastuträsk Värdshus både äter och sover du gott. Mitt i idylliska Bastuträsk, med närhet till både järnvägsstation och livs­medelsaffär, ligger Bastuträsk Värdshus. Här serveras lunch­buffé alla vardagar, men på den breda menyn kan gästerna också välja bland thailändsk mat, svensk husmanskost, pizza och à la carte. Företaget erbjuder catering till både middag, bröllop, konferens och fest. Vankas det fika eller firande finns här också en konditor som, vid två dagars förbeställning, levererar goda bakverk och smörgåstårtor. Här finns också möjlighet att övernatta. – Då vaknar du till doften av nybakt bröd, som är en av våra dagliga rutiner, säger Phaiwan Wiklund, ägare.

BASTUTRÄSK VÄRDSHUS BASTUTRÄSK, NORSJÖ 0915 - 101 80 / 070 - 356 64 10 www.bastutrask.se/foretag


34

Hotellet med allt så nära Med en familjär atmosfär och trevlig service arbetar Malå Hotell och Ski Event för att ge sina gäster en oförglömlig vistelse. På orten med mottot ”med allt så nära” är det en självklarhet att anläggningen har direkt anslutning till såväl skidbacke som fiskevatten, skoterleder, naturstigar och ett samhälle som sjuder av liv. Det finns en mängd anledningar till att besöka Malå. Här finns storslagen natur, en härlig mix av actionfyllda och vilsamma aktiviteter och dessutom en mängd lokala evenemang som återkommer år efter år.

MALÅ HOTELL & SKI EVENT MALÅ

Foto: Ricke.se

Centralt i det lilla samhället ligger Malå Hotell. På anläggningens restaurang kan du njuta länge av ett gott mål mat efter en händelserik dag. Stannar du över natten finns en uppsjö av boendealternativ att välja för en god natts sömn. Förutom camping i stuga eller på husvagnsplats finns också hotellrum, vandrarhem och hotellstugor att vila upp sig i. Hälsar du på under en kall vinterdag tinar du snabbt upp med hjälp av en bastu eller en stund i hotellets jacuzzi.

Till hotellet välkomnas alla sällskap – inte minst arbetskamraterna som längtar efter miljöombyte. Anläggningen erbjuder fullt utrustade konferenslokaler för upp till 50 deltagare. Vill sällskapet aktivera mer än hjärnan finns både snöskovandring, isfiske och en bana för utomhuscurling att tillgå. Sommartid finns också en beachvolleyplan vid den angränsande sjöparken – och dessutom en hel del badplatser för ett uppfriskande dopp.

0953 - 417 00 www.malahotell.se

På toppen av Malås skidparadis Sex nedfarter, fyra liftar och oändligt många roliga ögonblick. Njut av utsikten, vinddraget och pirret i magen när du susar nedför Tjamstanbackarna. Mitt i Malå samhälle ligger skidparadiset Tjamstanbackarna, en av Västerbottens mest besökta skidanläggningar.

Foto: Ricke.se

Väl uppe på toppen är det kanske inte så svårt att förstå populariteten – att vara mitt i naturen och samtidigt bara ha ett hundratal meter till camping och restauranger är en svårslagen kombination. – Närheten till skidspår, skoterled och centrum gör det väldigt enkelt att ställa undan bilen och bara njuta av en rolig dag tillsammans, säger Andreas Lundin.

Anläggningens nedfarter varierar i svårighetsgrad, från grön till svart. Längs mot väster finner du barnbacken och ett flertal trevliga vindskjul att grilla i. – Där har åkbandet ersatt liften och blivit en stor succé. Det är ofta barnens första möte med skidåkning, men absolut inte det sista, säger Andreas Lundin.

TJAMSTANBACKARNA MALÅ 0953 - 140 00 / 0953 - 142 89 www.tjamstanbackarna.se


35

Känn lugnet i vildmarken Så fort Börje Stenlund kliver in i hagen omringas han av ett tiotal kärvänliga renar. De har sett vad han har med sig – mossa, och vet att det vankas fest. För Släppträskbon är stunderna i renhägnet en uppskattad del av vardagen, för besökarna av vildmarkscampet är det intima mötet ofta en dröm som blir sann. Företaget grundades 2006 av Börje och sambon Lena. Idag lockar det både svenska och utländska besökare. – Vintertid kommer turisterna som vill uppleva allt vintern har att erbjuda. Sommartid lockas många av fisket i närheten. Det gäller att vara flexibel, men mitt jobb är väldigt trevligt och enkelt; de som kommer hit vill ju verkligen vara här, säger Börje. Han betraktar renarna, som nöjt glufsar i sig mossan. Sedan lämnar han den halvan av verksamheten bakom sig för att ta sig an snömassorna på den andra, en knapp mil längre ut till skogs. Vackert beläget intill Abborrtjärn står en enorm skogskåta med tillhörande bastu och badtunna. – Här får gästerna en härlig vildmarksupplevelse. De får prova kasta lasso, bada isvak, köra skoter och njuta av naturen. Kaffe och mat tillagas över elden och samtalen sker i skenet av tända ljus. Det blir verkligen ett minne för livet, säger Börje. VILDMARKSCAMP SLÄPPTRÄSK, MALÅ 070 - 376 48 47 www.vildmarkscamp.se


UPPLEV VINTERLANDSKAPET FRÅN ETT HUNDSPANN

LYSSNA PÅ DET SPRAKANDE NORRSKENET

NJUT AV LOKALPRODUCERADE RÅVAROR

KOMBINERA ADRENALIN OCH AVSLAPPNING

ÅK PÅ ÄLGSAFARI I DEN LJUSA SOMMARNATTEN

Profile for Gold of Lapland

Gold of Lapland inspirationsmagasin  

Dröm dig bort till nya sommar- och vinteräventyr hos oss i Gold of Lapland. Beläget i Västerbotten, längs den orörda nationalälven Vindelälv...

Gold of Lapland inspirationsmagasin  

Dröm dig bort till nya sommar- och vinteräventyr hos oss i Gold of Lapland. Beläget i Västerbotten, längs den orörda nationalälven Vindelälv...

Advertisement