Page 1

октобар 2018

бесплатан примерак

ИНФОРМАТОР ОПШТИНЕ ОПОВО

број 176


Државни секретар МУП-а у посети Општини Опово

ДОГОВОРЕНА САРАДЊА И НАБАВКА ДВА ВАТРОГАСНА ВОЗИЛА

Опово, 16. октобар 2018; Државни секретар Министарства унутрашњих послова Републике Србије Милосав Миличковић посетио је Општину Опово где га је примио председник општине др Зоран Тасић. Током радног састанка на коме се разговарало о безбедоности и саобраћају, председник општине је државног секретара упознао са проблемима из ресорне области, а посебно са актуелним проблемима јединице за ванредне ситуације. У питању је проблем учесталих пожара услед паљења

жетвених остатака у атару, што је иначе проблем у целој земљи, као и недостатак техничких капацитета локалне ватрогасне јединице. Они су обишли Полицијску станицу у Опову, где се државни секретар непосредно уверио и обавестио о кадровским и техничким капацитетима. „Састанак је био веома конструктиван, државни секретар је имао пуно разумевања за наше проблеме тако да је договорена будућа сарадња. Конкретно, преко Републичког сектора за ванредне ситуације, односно Одељења за ванредне ситуације Панчево, Опово ће добити два возила, где ће се једно возило користити за ванредне ситуације у урбаним срединама, док ће друго возило бити теренско за пожаре у атару и екстремне ситуације. Предност ових возила је боља техничка опремљеност и већа носивост, а локална самоуправа ће уложити милион динара за додатно опремање“, најавио је председник општине Тасић. Поред возила којима ће се ватрогасна јединица свакако технички побољшати, председник општине је најавио и нову казнену политику у вези паљења жетвених остатака и изазивања пожара у атару. У изради је нова одлука којом ће се старе казне за паљење и изазивање пожара у атару од 15.000 динара повећати на 150.000 динара. (Ч.В.)

Пакети за бебе

ЧЕТИРИ ДЕВОЈЧИЦЕ И ШЕСТ ДЕЧАКА Опово, 15. октобар 2018; У октобарској расподели пакета за новорођене бебе на територији Општине Опово, локална самуправа уручила је десет пакета за четири девојчице и шест дечака. Пет беба су из Опова, три из Сефкерина и две из Сакула. Свих десет принова су септембарске. Пакете су уручили општински већници Анкица Симин Дамјанов и Небојша Гашић. СЕПТЕМБАР: Јован Јон (Сефкерин), Ксенија Каначки (Сакуле), Лара Недељков (Опово), Михаило Каначки (Опово), Лука Јон (Сефкерин), Наташа Булат (Опово), Немања Булат (Опово), Хана Петров (Опово), Марко Ивановић (Сефкерин), Виктор Анђелковић (Сакуле). ИНФОРМАТОР ОПШТИНЕ ОПОВО:: издаје: Општина Опово:: Бориса Кидрича 10, Опово:: телефон: 013 681 030:: e-mail: opovacke@yahoo.com:: website: www.opovo.org.rs:: штампа: Дедрапласт:: тираж: 600 комада:: излази једном месечно:: Насловна страна: «Пешачко бициклистичка стаза» : фото: Ч.В


ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

Делегација кинеских привредника у Опову

ИНВЕСТИТОРИ ИЗ КИНЕ ЗАДОВОЉНИ ВИЂЕНИМ, НОВИ САСТАНАК УСКОРО

Опово, 20. октобар 2018; Делегација кинеских привредника из провинције Ђилин, заједно са амбасадором Републике Србије у Кини Миланом Бачевићем посетила је Опово где је са њима разговарао председник општине др Зоран Тасић. Том приликом Тасић је представио привредне потенцијале наше општине, као и спремност локалне самоуправе за сарадњу што је на госте из Кине оставило изузетно добар утисак. Већа кинеска делгација налази се у радној посети Србији где су 15. октобра посетили Нови Сад и разговарали са председником Покрајинске владе Игором Мировићем о могућностима продубљивања сарадње са акцентом на области пољопривреде, прехрамбене, фармацеутске и ауто индустрије, саобраћајне инфраструктуре, грађевинарства и логистике. Како сазнајемо, наредни сусрет договрен је за неколико месеци, када ће у Опово доћи још бројнија група кинеских инвеститора, а врло вероватно заједно са њима ће доћи и кинески амбасадор у Републици Србији Ли Манчанг. „Захваљујући председнику Александру Вучићу наша земља има одличне односе и сарадњу са Кином и то је прилика која се треба искористити и на локалу. Разговарали смо о разним видовима јавног - приватног партнерства, понудили смо добре услове, говорили о компаративним предностима отварања представништва њихове команије у Опову и очекујемо да кинески инвеститори нађу интерес за улагање у нашу општину, што би значајно подигло привредне потенцијале и економски развој“ изјавио је председник општине др Зоран Тасић поводом посете делегације кинеских привредника. (Ч.В)

Нова пракса кабинета председника општине

ОТВОРЕНА ВРАТА У СВА ЧЕТИРИ ОПШТИНСКА МЕСТА

Баранда, 25. октобар 2018; Пракса „Отворених врата“, која се у кабинету председника општине примењује у последње две године, од данас има нову форму. Једном месечно, односно последње недеље текућег месеца, представници кабинета председника општине долазиће у једно од општинских места где ће примати грађане. Овог месеца Отворена врата су одржана у Баранди, а грађане су примали заменик председника општине Милош Марков, помоћник председника општине Горан Фогл и председник Савета месне заједнице Баранда Момчило Вујчин. „На основу досадашњег искуства закључили смо да постоји потреба да се „Отворена врата“ одржавају повремено и у другим местима, првенствено због старих и немоћних лица која се отежано крећу као и социјално угрожених грађана којима долазак у Опово представља финансијски проблем, изјавио је председник општине др Зоран Тасић. Наредног месеца домаћин „Отворених врата“ биће Месна заједница Сакуле. (Ч.В.)

Пут Опово – Дебељача

ЗАВРШЕНЕ ПРВЕ ЧЕТИРИ ФАЗЕ ПРОЈЕКТА

Прве четири фазе, односно 4,5 километара пута Опово – Дебељача завршене су пре рока. Коловоз је асфалтиран, ископани су бочни канали и урађена хоризонтална саобраћајна сигнализација. Обезбеђена су средства за пету и шесту фазу пројекта, чија ће реализација кренути ускоро, а како председник општине др Зоран Тасић најављује, завршетак комплетног пројекта планира се до почетка јесени наредне године када ће саобраћајница бити званично отворена целом дужином.

3


ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

Пошта у Сефкерину поново на старој локацији

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ НАЈАВИО И САНАЦИЈУ ФАСАДЕ

Сефкерин, 29. октобар 2018; Након месец дана рада у привременим просторијама у објекту сефкеринске здравствене амбуланте, пошта је од поново на свом старом месту. Због пожара у једном од станова крајем августа ове године, зграда је била знатно оштећена, због чега пошта једно време није била у функцији, а касније привремено измештена. Локална самоуправа је са 100.000 динара финансирала поправку крова зграде коју су заједничком акцијом спровели станари и чланови Месне заједнице Сефкерин, а након реновирања ентеријера поштанских просторија, данас је пошта отворена за све кориснике. Тим поводом сефкеринску пошту је обишао председник општине др Зоран Тасић, који је због оронулости екстеријера зграде најавио и санацију фасаде. „Због несрећног случаја сефкеринска пошта је у складу са договором дирекције у Панчеву морала бити измештена два месеца. Пошта је од данас на својој старој локацији, извршена је санација просторија, локална самоуправа је учествовала са 100.000 динара за санацију комплетног крова и договорили смо се да у неком наредном периоду извршимо и санацију фасаде, која је у руинираном стању. Нажалост, 40 година није улагано у овај објекат тако да ћемо заједничким средствима и Јавног предузећа „Поште Србије“ и локалне самоуправе овај објекат довести у функционално стање на добробит наших суграђана који користе овај објекат“, рекао је приликом обиласка председник општине. Пошта у Сефкерину је на старом месту и отворена је сваког радног дана од 7 до 14 часова. (Ч.В.)

Реконструкција водоводне мреже

РАДОВИ У ОПОВУ ТЕКУ ПО ПЛАНУ, ПРОЈЕКАТ ЗА БАРАНДУ И САКУЛЕ У ПРИПРЕМИ

Опово, 19. октобар 2018; Реконструкција водоводне мреже у улици Светозара Марковића се финишира, одмах затим стартује друга фаза у улици Максима Горког, а средства су обезбеђена и за улицу Братства јединства у Опову. „Настављамо са пројектом реконструкције водоводне мреже у Опову, обишли смо улицу Светозара Марковића, а након тога настављамо улицу Максима Горког и очекујемо да до краја године изаберемо извођача за радове у улици Братства јединства. Овај пројекат се наставља и у наредној години, а тренутно радимо на пројектовању реконструкције водоводне мреже у Баранди и Сакулама где се такође, још увек налазе азбестне цеви“, рекао је председник општине др Зоран Тасић.

Уређење оповачке фонтане

ПОСТАВЉАЊЕ ОГРАДЕ ОКО ФОНТАНЕ

Опово, 6. октобар 2018; Након реконструкције базена, на ред је дошло и уређење ивичњака. У режији Јавног предузећа „Младост“ Опово, постављана је ограда око базена фонтане, која осим естетике има и заштитну улогу, посебно за најмлађу децу. Фонтана је искључена током зимског периода, а како нам је рекао директор комуналног предузећа Драган Живковић, већ на пролеће уградиће се нови систем за воду, тако да ће фонтана функционисати на нов начин.

4


ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

Месна заједница Баранда

ЗАШТИТА ПАРКОВСКОГ МОБИЛИЈАРА

Баранда, 25. октобар 2018; Иницијативом Савета месне заједнице Баранда и месног удружења пензионера из Баранде, прошле недеље је спроведена акција на зимској заштити парковског мобилијара. У акцији у којој су учествовали чланови Савета месне з а ј ед н и це и Уд ру же њ а п е н з и о н е р а Б а р а н д а , префарбане су заштитним слојем 16 клупа, четири стола и све канте за одлагање смећа. Акцију је финансирала Месна заједница Баранда. (Ч.В.)

Сећање на 2. октобар

ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА И МИНУТОМ ЋУТАЊА ОДАНА ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ РОДОЉУБИМА

СКУПШТИНА

Уређење центра Баранде

ИЗГРАДЊА ПЛАТОА И ПАРКИНГА ИСПРЕД ФИЛМСКОГ СТУДИЈА

Баранда, 30. октобар 2018; Баранда полако постаје једна од најлепших туристичких дестинација наше општине. Осим што туристе привлачи због снимања филмова и природних локација, центар Баранде плени и својим изгледом. Након уређења платоа испред зграде месне заједнице и реновирања екстеријера ватрогасног дома, ових дана су у току радови на још једном платоу, овог пута испред Баранда филм студија. Радове су обишли председник општине др Зоран Тасић и директор комуналног предузећа Драган Живковић. Иначе, грађевинске радове изводи фирма Штрабаг, док је за постављање расвете задужено јавно предузеће „Младост“ Опово. „У реализацији овог пројекта учествујемо у радовима на уличној и декоративној расвети, а како снимање друге сезоне серије „Сенке над Балканом“ почиње 6. новембра , планирамо да радове завршимо до тада“, изјавио је директор комуналног предузећа Драган Живковић. Председник општине др Зоран Тасић истиче туристички и културни потенцијал овог пројекта, а значајно је поменути да се истовремено поред платоа и расвете, ради и на изградњи паркинг простора са обе стране улице. (Ч.В.)

Уређење оповачког парка

ПЛАНИРАЊЕ И РАВНАЊЕ ЗЕМЉИШТА

Опово, 02. октобар 2018; Свечаним полагањем венаца представници кабинета председника општине, Општинске управе Опово, Скупштине општине Опово, Општинског већа Општине Опово и општинских одбора Социјалистичке партије Србије и Српске напредне странке, као и присутни грађани, одали су почаст погинулим родољубима у Првом и Другом светском рату. На овај дан немачке окупационе снаге су се из Опова, али и целе наше општине повукли у Београд, тако да се овај дан празнује као Дан ослобођења Опова и Општине Опово, 11. октобар 2018; У току су земљани радови на уређењу оповачког парка које спроводи Јавно предузеће Опово „Младост“ Опово. У питању је планирање и равнање земљишта на местима где постоје неравнине и рупе. Поред естетике на овај начин добиће се на безбедности деце која се играју у парку али ће такође олакшати рад комуналном предузећу приликом сезонских одржавања парка.

5


СКУПШТИНА

XXII Седница Скупштине општине Опово:

НОВИМ ГРУПИСАЊЕМ У ЛОКАЛНОМ ПАРЛАМЕНТУ ПРЕСТАЛА ДА ПОСТОЈИ ОДБОРНИЧКА ГРУПА ГГ МИЛОРАД СОЛДАТОВИЋ

Опово, 31. октобар 2018; Од данас, одборничка констелација у оповачком парламенту има нови распоред. Формирана је нова одборничка група под називом „Зато што волим Опово“, коју чини седам одборника. Како је одборничка група „ГГ Милорад Солдатовић“ остала на четири члана (за формирање одборничке групе потребно је пет одборника), она је по Пословнику Скупштине општине Опово (чл. 47. ст. 3) престала да постоји као одборничка група.

Нови трговачки маркет у Опову:

ГОМЕКС УСКОРО ОТВАРА ВРАТА Опово, 30. октобар 2018; У центру Опова у току је изградња објекта трговинског ланца компаније Гомекс, а у склопу пројекта наше комунално предузеће спроводи земљане радове, а након тога следе и радови на уређењу партерског простора. Председник општине др Зоран Тасић је истакао значај новог маркета који ће обезбедити 12 до 15 нових радних места али и конкурентност у трговачкој области и избору производа и цена. (Ч.В.)

6

Све тачке дневног реда на 22. седници су усвојене. Одлука о доношењу Плана детаљне регулације спортско рекреативног и туристичког комплекса Баранда – О п о в о , Од л у к а о п р и а вљ а њу, у п р а вљ а њу и располагању стварима у јавној својини општине Опово, као и Одлука о стављању ван снаге Правилника о субвенционисању цена комуналних услуга, који није био у складу са Законом о комуналним делатностима. Одлуком о приступању доношења Статута Општине Опово формирана је Комисија за израду нацрта Статута општине Опово у саставу: Јелена Петровић (дипл.правник) – председник, Анкица Јожика (дипл.правник), радмила Максимовић (дипл.правник) и Горан Фогл (дипл.правник). Усвојен је Локални акциони план за младе општине Опово за период 2018 – 2021. године и дата сагласност на кредитно задужење ЈП „Младост“ Опово за набвку материјала и услуга. Усвојен је извештај о раду Предшколске установе „Бамби“ Опово са извештајем о раду директора за радну 2017/2018. годину и измењено Решење о именовању чланова Управног одбора предшколске установе тако да је у делу представника родитеља разрешена дужности Тијана Лазин Ђорђевић, а именована Татјана Милошев из Сефкерина. Одборница Оливера Миланков захвалила се локалној самоуправи и председнику општине на разумевању и додељивању финансијских средстава помоћу којих је заједница станара санирала кровну конструкцију у згради Ослобођења бр. 4, која је крајем августа оштећена услед пожара. Одборница Миланков се захвалила и свим волонтерима који су учествовали или на други начин помагали у радовима, пре свега Стеви Станкову и Небојши Дамјанову, као и Урошу Милошевићу, Миловану Миланкову и Стевану Војки.


ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

Пешачко бициклистичка стаза

РАДОВИ НА АСФАЛТИРАЊУ, ЗАВРШЕТАК ВЕРОВАТНО ПРЕ РОКА

Опово, 29. октобар 2018; Крајем октобра стартовали су радови на асфалтирању пешачко – бициклистичке стазе између Опова и Баранде и како радови теку, реализација овог пројекта вероватно ће бити завршена и пре рока 15. новембра. Приликом обиласка градилишта председник општине др Зоран Тасић је рекао да је задовољан квалитетом и динамиком радова и још једном истакао безбедоносни карактер ове саобраћајнице и њене туристичке потенцијале.

„Пројекат изградње пешачко – бициклистичке стазе између Опова и Баранде је у завршној фази реализације, у току је асфалтирање, а наредних дана очекујемо и почетак радова на копању канала и уређењу банкина и свих оних финалних радова који су потребни да се ураде. Рок за завршетак радова је 15. новембар, међутим, како радови теку очигледно је да ћемо имати прилику да званично отворимо стазу и пустимо на коришћење нашим суграђанима и пре тог датума. Као председник општине изузетно сам срећан и задовољан што ће један овако значајан пројекат за целу општину ускоро бити у функцији и реализован онако како је предвиђено пројектно – техничком документацијом“, изјавио је Тасић. Извођач радова је компанија Штрабаг, која је радила и прве четири фазе пута Опово – Дебељача. На основу досадашњег искуства и пројеката које су до сада радили на територији Општине Опово, у питању је озбиљна фирма, која поред квалитета изведених радова води рачуна о организацији и задатим роковима. (Ч.В.)

Уређење простора испред галерије:

У ПЛАНУ НОВИ ПЛАТО И ПАРКИНГ ПРОСТОР Опово, 19. октобар 2018; Простор између галерије, виле Михајлене и основне школе у Опову дуго времена је запуштен и естетски се не уклапа са околином. У склопу уређења оповачког парка у плану је пројекат уређења и овог простора изградњом платоа и новог паркинга како би се заокружила естетска целина и добило на функционалности. (Ч.В.)

7


ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

Хуманитарна акција локалне самоуправе

ОГРЕВНА ДРВА ЗА СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ КАТЕГОРИЈЕ И СТАРАЧКА ДОМАЋИНСТВА

акцију, контролише и прати комунални инспектор Општинске управе Опово. Истовремено се уносе подаци и запажања о домаћинствима, како би се оним старачким, којима је потребна помоћ, организовала сеча и слагање дрва. Опово, 31. октобар 2018; Трећу годину за редом локална самоуправа спроводи акцију доделе помоћи у огревном дрвету за старачка и социјално угрожена домаћинства. Ове године припремљено је 200 кубних метара за 100 домаћинстава, односно, по два кубна метра за свако домаћинство. На основу пријава које су се примале до 1. октобра , поступак је спровела општинска Комисија за доделу помоћи у огревном дрвету, коју је оформило Општинско веће Општине Опово. Комисија је размотрила све захтеве и на основу бодовања направила ранг листу где је 100 домаћинстава добило по два метра огревних дрва.

„Као и претходне две и ове године смо донели одлуку на Већу, којом смо определили 200м ³ огревног дрвета за социјално најугроженије категорије становништва, као и за старачка домаћинства где људи живе сами и физички нису у могућности да сами себи обезбеде огревно дрво “, рекао је председник општине др Зоран Тасић приликом обиласка почетка акције у Баранди. Домаћинства , односно грађани који су добили огревна дрва изразили су велику захвалност локалној самоуправи истичући да сами нису у могућности да спреме дрва за зиму. И овог пута велики допринос је дало комунално предузеће чијом механизацијом се дрва транспортују, њихови радници товаре и истоварају дрва, а целу

8

„Заједничком организацијом Општине Опово, јавног комуналног предузећа, месних заједница и невладиних организација, односно удружења са територије наше општине, ми ћемо се тако организовати да сваком старачком домаћинству исечемо и сложимо дрва, а конкретно код Пере Васића у Баранди, где смо установили да је човек инвалид у колицима и ограниченог кретања, Јавно предузеће „Младост“ ће у наредних седам дана изградити комплетну рампу и прилазни пут од асфалта до његове куће“, најавио је председник општине и поручио да је ово посао локалне самоуправе, да брину о људима и то је основа политике којом се бави, односно брига о суграђанима, поготово о онима који се не могу сами бринути о себи. Акција је стартовала 29. октобра у Баранди, затим је настављена у Сакулама, а након тога следе Опово и Сефкерин. (Ч.В.)


ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

Конкурс Покрајинског секретаријата за привреду и туризам:

ПОТПИСАН УГОВОР ЗА УРЕЂЕЊЕ И ОПРЕМАЊЕ ПАРКА ЗА БИЦИКЛЕ НА СРЦ Нови Сад, 22. октобар 2018; Овлашћењем председника општине др Зорана Тасића, општински већник Ненад Јосић потписао је Уговор о коришћењу бесповратних средстава за уређење и опремање парка за бицикле у склопу Спортско рекреативног центра у Опову. Покрајински секретаријат за привреду и туризам суфинансира овај пројекат са 1.000.000 динара, а према уговору недостајућа средства финансираће локална самоуправа. Рок за реализацију пројекта је до 30. јуна 2019. године. Бесповратна средства намењена развоју туризма на територији АП Војводине, подстицањем модернизације туристичких потенцијала и унапређења покрајинске туристичке понуде на локалу, у укупном износу од 28 милиона динара, додељена су конкурсом Покрајинског секретаријата за привреду за текућу годину. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, уручио је данас уговоре представницима четрнаест локалних самоуправа са територије Војводине, добитника средстава. Овим конкурсом Секретаријат је суфинансирао стратешке туристичке пројекте, израду планске и пројектне документације од значаја за унапређење туристичке понуде локалне самоуправе, као и израду и постављање туристичке сигнализације. Поред тога, суфинансирано је и уређење грађевинског земљишта и изградња, односно унапређење постојеће комуналне инфраструктуре, као и реконструкција, изградња и опремање туристичке инфраструктуре и објеката од посебног значаја за функционисање и развој туризма. Средства по конкурсу су била намењена и уређењу земљишта за општу рекреацију, али и развоју бањскоздравственог туризма. Потпредседник Ђоковић је напоменуо да је упркос скромним средствима за овај конкурс, ипак извучен максимум у оквиру многих обухваћених области. ,,Прошлогодишње субвенције за развој туристичких потенцијала на нивоу локала су показале резултат

након анализе, те тежимо да кроз наше конкурсе водимо рачуна не само о туристичком потенцијалу, већ и да уважимо потребу за уједначавањем локалног развоја. Свака инвестиција у туризам, нарочито у манифестације, конгресни и конференцијски туризам, мултиплицира се седам до тринаест пута, преливајући се у све друге домене друштва локалне заједнице“, рекао је Ђоковић, нагласивши да је предметни конкурс од изузетног значаја, с обзиром да је један од три стратешка стуба развоја политике Покрајинске владе управо туризам. Ђоковић је истакао да туризам, као привредна грана, показује значајну динамику раста, чак и до тринаест одсто на годишњем нивоу у Војводини. ,,Војводина почиње да се обликује као туристичка регија, захваљујући Стратегији развоја туризма, док се појављују и значајни инвеститори у домену туризма. Пројекат изградње велнес и спа центра у Врднику, те ул а г а њ е у П а л и ћ , ка о с л еде ћ у де с т и н а ц и ј у , представљаће мотор развоја свеукупног туризма. Наведено ће Војводину засигурно позиционирати као једну од водећих туристичких регија у континенталном делу Европе“, рекао је Ђоковић. Он је додао да је заједнички циљ у Покрајинској влади и да се пољопривреда повеже са туризмом, те да се употпуни ланац, који јесте део сваке туристичке дестинације у смислу ,,од њиве до трпезе“, а што доноси нову материјалну вредност у пољопривредној производњи. (Ч.В.)

Акција добровољног давања крви

У ОПОВУ И СЕФКЕРИНУ КРВ ДАЛО 48 ДАВАЛАЦА Опово, 5. октобар 2018; У организацији завода за трансфузију крви Војводине и Црвеног крста Опово, организована је акција добровољног давања крви у Опову и Сефкерину. Акцији се одазвало 49 давалаца али је један добровољац одбијен из здравствених разлога. У Опову је крв дало 27, а у Сефкерину 21 давалац. Иначе, ово је прва акција коју Црвени крст Опово ради са Заводом за трансфузију крви Војводине, јер се до сада то радило у сарадњи са Републичким заводом за трансфузију крви. У канцеларији Црвеног крста Опово кажу да је разлог нешто слабијег одзива у односу на претходне акције, чињеница да су временски интервали акција били краћи што је вероватно узроковали укупан број добровољних даваоца. (Ч.В.)

9


ДРУШТВО

Хроника:

ВЕЛИКИ БРОЈ ПОЖАРА У ОКТОБРУ

Сакуле, 4. октобар 2018; Горела је стрњика на површини од 250 ари. Сефкерин, 4. октобар 2018; Горело стрњиште обраног кукуруза. Опово, 5. октобар 2018; Ватрогасна екипа заједно са десетак чланова ЛД „Фазан“ Опово гасила пожар на Ракиташу. Изгореле су њиве и трска на великом потезу дужине 2 километра од Ловачке шуме до Дујине ћуприје. Сефкерин / Сакуле, 7. октобар 2018; Ватрогасна јединица Опово три пута је интервенисала у истом дану. Први пожар (14:00) у Сефкерину горела стрњика. Други пожар на сакулској депонији (15:00). Трећи пожар у Сефкерину, горела трава (18:00). Опово, 9. октобар 2018; Због паљења сетвених остатака на једној од њива код уставе на оповачком Ракиташу око 12:30 часова проширио пожар на околне њиве и рибњак. Пожар је гасила ватрогасна јединица из Опова и десетак ловаца из ЛД „Фазан“ Опово, а ватра је сузбијена око 16:00 часова. Спречено је даље ширење ватре на остале њиве под кукурузом, а значајну штету је претрпело ловиште на Ракиташу где је изгорела трска. Око 18:30 часова ватрогасна

јединица је поново интервенисала у оповачком атарау где је горела стрњика. Опово, 10. октобар 2018; Две интервенције дежурне јединице ватрогасне јединице. Ватрогасци су два пута интервенисали у оповачком атару – око 13:00 и око 19:00 часова, а горела је стрњика и ниско растиње. Сакуле, 14. октобар 2018; У сакулском атару одигравала се права драма. Поново је нечијом неодговорношћу дошло до великог пожара који се због јаког ветра неконтролисано ширио према насељу. Због паљења жетврних остатака на једној од њива кошава је врло брзо проширила ватру на суседне њиве и трску на сакулском Јеру, која се више није могла контролисати. Пожар је избио у преподневним сатима и на лице места су одмах изашли чланови сакулског Добровољног ватрогасног друштва са својим возилом и чланови Ловачког друштва „Ждрал“. Нажалост, они нису могли да добију помоћ јер су оповачка возила била на поправци, а ватрогасне јединице из Панчева, Ковачице и Зрењанина, такође су имала пуне руке посла јер су гасили пожаре на својим теренима. Ситуација је била веома тешка јер се пожар због ветра брзо ширио и стигао до викендица на рубу Јера, а само великом пожртвованошћу добровољних ватрогасаца и ловаца пламен није захватио куће. Председник Месне заједнице Сакуле Милорад Јешин је због хитности ситуације алармирао и надлежне у локалној самоуправи и на терен је стигао заменик председника општине Милош Марков, који је организовао дистрибуцију горива за ватрогасно возило. Око 20:30 на терен су стигли и ватрогасци из Ковачице и заједничким напорима ватра је коначно угашена. Штета је огромна, изгорело је доста обрадивих површина али првенствено су настрадала природна станишта, где се иначе налази и ловиште.

Министарство пољопривреде

ПОЈАЧАНЕ МЕРЕ КОНТРОЛЕ - КО ПАЛИ ЊИВЕ ОСТАЋЕ БЕЗ СУБВЕНЦИЈА Опово, 22. октобар 2018; Због учесталих појава спаљивања органских остатака после жетве усева на пољопривредном земљишту, пољопривредна инспекција је појачала мере надзора, а од 18.10.2018. године са припадницима МУП-а ради обухватнијег и делотворнијег инспекцијског надзора спроводи заједничке мере прегледа земљишта на којем се врши спаљивање органских остатака и идентификовања лица која врше то спаљивање. Појачане контроле се спроводе и наставиће се у сарадњи са другим органима што подразумева надзор и ван радног времена и нерадним данима. Ангажовани су сви пољопривредни инспектори задужени за ову област на целој територији РС. За парцеле на којима је утврђено спаљивање проверавају се подаци о власништву, површини ради подношења захтева за покретање прекршајног поступка. Ако је парцела уписана у Регистар пољопривредних газдинстава (РПГ) додатно се подноси иницијатива Управи за трезор која одређује пасиван статус пољопривредном газдинству. Током трајања периода пасивног статуса, пољопривредно газдинство не може да остварује подстицајна средства на која би имало право по посебним прописима. Чињеница је да је спаљивање већег обима и да временске прилике погодују ширењу пожара те да се изазива опасност не само за имовину већег обима већ и животе људи. Такво изазивање опште опасности представља кривично дело против опште сигурности људи и имовине и то је разлог што су организоване координиране контроле са другим државним органима. За спаљивање органских остатака после жетве усева

10

одредбама Закона о пољопривредном земљишту запрећена је новчана казна у износу од 5.000 до 50.000 динара за физичко лице, од 25.000 до 250.000 динара за предузетника и од 100.000 до 1.000.000 динара за правно лице. Сектор пољопривредне инспекције упозорава и апелује да грађани не спаљују органске остатке после жетве усева. Специјализована НЕТ/ТВ емисија која обрађује теме из области модерног ратарства и технологије објавила је занимљив и поучан прилог о томе зашто није добро палити жетвене остатке. Када упалите жетвене остатке, губите око 200 еур/ха у ђубриву, хумусу и биологији земљишта. Идуће године тражите од државе да вам да субвенције због: Лошег приноса (запалили сте ђубриво па су биљке неухрањене); Утицаја суше (запалили сте хумус у остацима као и биологију па је земљиште неотпорно на сушу, болести и штеточине); Нема никакве логике тражити од државе субвенције за производњу ако се сами не односимо одрживо према нашим парцелама!


ДРУШТВО

Састанак у Покрајинском секретаријату за спорт

НАЧИЊЕН ВАЖАН КОРАК КА ИЗГРАДЊИ СПОРТСКЕ ДВОРАНЕ У ОПОВУ

Нови Сад, 29. октобар 2018; На позив Покрајинског секретаријата за спорт и омладину делегација општине Опово, коју су на предлог председника др Зорана Тасића сачињавали заменик председника Милош Марков, представници одељења за урбанизам начелник Раде

Цветановић и Наташа Воденичар и председник Спортског савеза Игор Вујић 29. октобра отпутовала је у Нови Сад. Тема састанка је била помоћ Секретаријата у изградњи спортских дворана у општинама које не поседују условно затворен спортски објекат. Састанку у згради Покрајинске владе осим чланова секретаријата присуствовао је и секретар за спорт и омладину Владимир Батез, који је саслушао представнике свих пет општина из Војводине које су ушле у ужи избор. У ужи круг издвојиле су се општине Чока, Бачка Топола, Сремски Карловци, Пландиште и Опово. Делегација наше општине секретару Батезу показала је комплетни пројекат за реконструкцију школске фискултурне сале у Опову, који је усклађен са Законом о спорту и подржава све стандарде. Начелник одељења за урбанизам Раде Цветановић објаснио је да су створени сви услови, односно да је наша општина обавила све послове завршно са дозволом за извођење радова. Ово су у секретаријату дочекали са одобрењем, тако да се Опово издвојило као једина општина, од ових пет, која је спремна за градњу. Први састанак прошао је веома добро, тако да се очекује нови позив из Секретаријата и наставак сарадње, како би се стигло до крајњег циља, односно изградње спортске дворане у Опову. (И.В

VI Национална конференције Женске парламентарне мреже

ОПОВАЧКИ ПАРЛАМЕНТ ПРЕДСТАВЉАЛА ОДБОРНИЦА СИМИН – ДАМЈАНОВ Опово, 19. октобар 2018; Председница Народне скупштина Републике Србије Маја Гојковић отворила је 6. годишњу Националну конференцију Женске парламентарне мреже „Жене граде будућност“ у Скупштини Србије и том приликом истакла да без жена и њиховог потенцијала, знања и креативности не може бити ни боље будућности Србије, ни овог региона. Овогодишња национална конференција окупила је поред народних посланица, преко 300 одборница из више од 100 градова и општина у Србији, као и представнике бројних организација, а Скупштину општине Опово представљала је одборница Анкица Симин Дамјанов из Сефкерина. Гојковић је нагласила да су у претходном периоду остварени важни резултати, који се препознају како у већој заступљености жена, будући да су жене данас на многим важним, руководећим функцијама у држави, тако и у већој видљивости и осетљивости друштва за проблеме са којима се жене суочавају. Председница Скупштине је напоменула да нови закон о родној равноправности види и као прилику да се направи још један корак напред у спречавању дискриминације приликом запошљавања, остваривања права на зараду, социјалне и здравствене заштите, као и у другим областима, укључујући и медијске садржаје, који не би смели да подстичу родну дискриминацију, предрасуде и стереотипе према женама. Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу истакла је да је родна равноправност не само важна као право, већ неопходан услов за одржив развој, те да унапређење родне равноправности није само добар, већ и паметан потез. Лојбли је навела да је родна равноправност приоритет уткан у сваки развојни пројекат који се спроводи средствима Швајцарске и да Швајцарска подржава и политичко и економско јачање жена, а помаже и рад Женске парламентарне мреже кроз обуке и семинаре још од њеног оснивања. Канцеларија подржава рад и на парламентарном и на локалном нивоу, а пројекти јачају женско предузетништво и стварају боље могућности за запошљавање жена, нарочито из рањивих категорија. У уводном обраћању, учесницама се обратио и Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС у Србији и истакао важност

овог догађаја који је постао традиција. Орицио је навео да рад жена види као корак који представља, не само да жене ураде нешто за жене, већ да се женска димензија угради у главне токове и критеријуме за делатност парламента и активности у друштву. За крај уводног обраћања присутнима се обратила и Стаелина Недера, заменица сталне представнице УНДП-а, похвалила је Мрежу и њен рад, истичући да је, иако неформална, Мрежа успела да оствари значајне резултате, јачајући родну равноправност и доприносећи формирању преко 50 женских мрежа широм Србије. Њен успех се види и кроз јачање регионалне и међународне сарадње, рекла је Недера, а шеста по реду конференција Мреже је успех који говори за себе. Те м е п а н ел а ко ј и с у у с л ед и л и б и л е с у е ф е к т и дигитализације на равноправност полова, климатске промене и родна равноправност, а у оквиру треће теме Циљеви одрживог развоја и жене: родна равноправност у Србији, дискутовало се о дискриминацији жена у радним односима, насиљу над женама и о партиципацији жена у политичком, економском и јавном животу. Током конференције учесницима се представила и Женска парламентарна мрежа Црне Горе.

11


ДРУШТВО

ДРУШТВО

Успешно спроведен пројекат „Читамо и пишемо са Аном Франк“

НА 20 РАДИОНИЦА ПРЕКО 500 УЧЕНИКА наставник српског језика и књижевности Драгомир Бурнаћ је задовољан реакцијом ученика на изложбу и уопште на концепцију радионице. „Порука ове изложбе је да се ученици првенствено подсете на тему Холокауста и оног што се догодило за време Другог светског рата, али и да се упознају са Аном Франк из два аспекта. Првенствено Ане Франк као писца јер је мало познато да је Ана написала још две књиге поред Дневника и о томе се готово не говори. Кроз вежбанке које су деца радила на радионицама они се са тим детаљније упознају и уопште сазнају Анин живот из неке друге перспективе“ рекао је руководилац

Опово, 27. октобар 2018; Од 15. до 26. октобра мала сала Културног центра Опово била је место окупљања ученика наше општине али и школа из ближе околине. У питању је била интерактивна изложба и радионице под називом „Читамо и пишемо са Аном Франк“ у склопу пројекта „Дани сећања“ коју организује међународна мрежна организација Тераформинг (сарадња Шведске, Холандије, Србије), а у сарадњи са Народном библиотеком Србије и Кућом Ане Франк из Амстердама, у з п од р ш к у д е л е г а ц и ј е Р е п у б л и к е С р б и ј е у Међународној алијанси за сећање на Холокауст. У оквиру пројекта, едукативна изложба и радионица „Читамо и пишемо са Аном Франк“ је преведена на српски језик и адаптирана за употребе у школама у Србији. Концепт је развијен у Кући Ане Франк у Амстердаму 2010. године и изложба је представљена у многим земљама широм света, а од пре пар година и код нас. Изложба је у Опово стигла из Оџака, а након Опова преселила се у Крушевац. Радионице су биле намењене ученицима трећег, четвртог, седмог и осмог разреда, а поред ученика Основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Опова, Баранде, Сакула и Сефкерина, на радионицама су учествовали ученици ОШ „Михајло Пупин“ из Идвора, ОШ „Бранко Радичевић“ из Ченте , као и ученици из две панчевачке основне школе – Исидора Секулић и Мирослав Антић. Координатор изложбе и руководилац радионица

радионица Драгомир Бурнаћ истакавши да се ученици на почетку радионице кроз филм полако уводе и у најкраћим цртама упознају са животом Ане Франк и судбине Јевреја, као и свим другим жртвама Другог светског рата. Током десет радних дана одржано је 20 двочасовних радионица на којима је присуствовало 506 ученика. Иначе , наставник Драгомир Бурнаћ је и претходних година осмислио и реализовао више едукативних школских пројеката и манифестација. Један је од омиљених наставника код ученика, који очигледно на прлагодљив, а пре свега оригиналан начин, са разумевањем деци приближава књижевност и културу. Чињеница да је цео пројекат радио волонтерски само говори о каквом се човеку и педагогу ради. (Ч.В.)

Брантнер отпадна привреда

ПРИКУПЉАЊЕ КАБАСТОГ ОТПАДА И ПЕТ АМБАЛАЖЕ Изношење и прикупљање кабастог отпада (намештај, кабасте ствари које не могу стати у канте за смеће) радиће се у суботу 10. новембра (са почетком у 7:00 часова) у сва четири насељена места општине. Кабасти отпад се износи испред кућа. Брантнер обавештава своје кориснике да ће поводом државног празника „Дан примирја у Првом светском рату“ 12. новембар (понедељак) бити нерадан дан. У суботу 17. новембра спроводи се редовно месечно прикупљање пет амбалаже у сва четири насељена места Општине Опово. Припремите џакове са пет амбалажом које ће теренске екипе Брантнера покупити испред ваших кућа.

12


ДРУШТВО

Дан повртара „Глогоњска јесен“

ОПОВЧАНКАМА НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ УРЕЂЕН ШТАНД

Опово, 30. октобар 2018; Удружење повртара Глогоњ је у недељу 28. октобра организовало, тринаесту по реду, пословно - туристичку манифестацију Дани повртара "Глогоњска јесен" (купусијада). Тог дана је од раних јутарњих часова почела изложбена продаја поврћа, од којих се свакако издвајају купус и кромпир по којима су надалеко познати. Поред изложбене продаје поврћа, приређено је и низ пропратних догађаја попут избора за најбољи купус и такмичење у кувању јела од купуса. Као и претходних година Актив жена опстине Опово је учествовао у манифестацији са својим скромним доприносом. Али ове године то"скромно" је награђено плакетом за најбоље уређен штанд. (М.П.)

ДРУШТВО

Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба

ОПОВАЧКИ ПЕНЗИОНЕРИ ЗАПАЖЕНИ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Врњачка Бања, 3. октобар 2018; На 11. олимпијади трећег доба, која се одржала од 29. септембра до 3. октобра у Врњачкој Бањи, учествовала је и десеточлана екипа Општинског удружења пензионера Опово. Како истиче председник удружења Жика Несторовић, у екипи је било такмичара из сва четири општинска места, који су учествовали у тамичењу свих спортских дисциплина на олимпијади: шах, голићи, пикадо и кошарка (извођење слободних бацања). Оповачка екипа је највише успеха имала у шаху где су њихови такмичари заузели позиције између 9, и 15. места, а у укупном пласману Оповчани су од 176 удружења заузели 39. место. (Ч.В.)

Сајам стваралаштва сеоских жена Војводине

САКУЉАНКЕ И ОПОВЧАНКЕ ПРЕДСТАВИЛЕ НАШУ ОПШТИНУ Нови Сад, 14. октобар 2018; На 10. сајму стваралаштва сеоских жена Војводине, који је одржан у Новом Саду у организацији Завода за равноправност полова, која промовише предузетништво жена из сеоских подручја, нашу општину представљала су два удружења жена: „Златне руке“ из Сакула и „Актив жена Опово“. Преко 200 удружења из целе Војводине било је присутно на сајму који је отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић. Очување, оживљавање и развој војвођанских села, укључујући и подстицање младих људи да остану у њима, један је од наших приоритета и стога Покрајинска влада наставиће да подржава пројекте који афирмишу женско стваралаштво и подстичу економско оснаживање жена, изјавио је председник Мировић. „Ви сте симбол развоја наших села и очувања богате традиције која је стварана вековима, ви са својим производима обогаћујете културну, туристичку и привредну понуду покрајине и стварате бренд по коме можемо бити познати“, истакао је председник Мировић. Диана Миловић, директорка покрајинског Завода за равноправност полова изјавила је да је ово прилика да се шира јавност упозна са креативношћу и предузетничким духом сеоских жена, те додала да је овогодишња манифестација окупила 220 удружења из Војводине. Златне руке из Сакула представиле су се ручним радовима и кулинарским умећем, док су на штанду Актива жена Опово били изложени бројни сувенири који представљају Опово и нашу општину. Сајам је био и продајног карактера, а наше учеснице су рекле да су задовољне посетом и презентацијом, као и прикупљеним идејама и новим стеченим пријатељствима, што је био и један од приоритетних циљева учешћа на овом сајму. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини одржава се поводом обележавања 15. октобра, Међународног дана сеоских жена, како би земље широм света указале на посебан допринос жена и њихову кључну улогу на селу. (Ч.В.)

13


СПОРТ ДРУШТВО

Црвени крст Опово

Иницијативе младих Опово

УШТЕДИМО ЕНЕРГИЈУ ЗАЈЕДНО

Опово, 9. октобар 2018; У оповачкој основној школи, Удружење Иницијативе младих Опово одржало је прво у низу предавања за ученике седмог и осмог разреда на тему енергетске ефикасности. Предавања су део пројекта под називом "УштедИМО енергију заједно" који се спроводи у сарадњи са Општином Опово, а финансиран је од стране Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај. Ученици су се на интересантан начин, кроз заједничку дискусију, упознали са изворима енергије, њиховим утицајем на животну средину, али и начинима на који они сами могу да штеде енергију. Предавања ће се у наредним данима наставити и у осталим основним школама у нашој општини. Циљ овог пројекта је да деца и млади унапреде своја знања о ефикасном коришћењу енергије. (Д.А.)

Инспекција за заштиту животне средине

14

УРУЧЕНА ПРИКУПЉЕНА ПОМОЋ ИЗ ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ СНС

Опово, 15. октобар 2018; У организацији Савета за популацију, бригу о деци и социјална питања и Уније младих Општинског одбора Српске напредне странке Опово, иницирана је и спроведена хуманитарна акција прикупљања гардеробе, обуће, постељине и играчака за социјално угрожене породице на територији Општине Опово. Током акције прикупљено је 19 врећа одеће, четири обуће, шест постељине и пет врећа играчака. Прикупљена помоћ данас је дистрибуирана локалној организацији Црвеног крста у Опову где ће бити расподељене социјално угроженим категоријама. Организатори акције се захваљују свим члановима Српске напредне странке који су својим прилозима учествовали у акцији, као и грађанима, који нису чланови странке, а учествовали су у овој акцији.

РТС прилог из Опова

НАЈЕЗДА СМРДИБУБА

ЖИТЕЉКУ ОПОВА СМРДИБУБЕ „ИСТЕРАЛЕ“ ИЗ КУЋЕ!

Опово, 9. октобар 2018; Неколико година уназад нарочито у периоду сепрембар октобар примећен је повећан број с м рд и б у б а н а ф а с а д а м а а л и и у стамбеним објектима када траже повољно место за презимљавање Ове године сведоци смо читаве најезде ових инсеката. Продужене високе температуре вероватно су погодовале њиховом размножавању, а више г е н е р а ц и ј а д о п р и н ел о б р о ј н о с т и популације. Из тих разлога јављају нам се суграђани чији објекти су буквално прекривени слојем смрдибуба са којим не знају како да се изборе. Како се ради о инсектима који не угрожавају живот и здравље људи, ж и в о т и њ а и ж и в о т н у с р ед и н у н е спроводи се њихово организовано сузбијање, већ се решавање овог проблема своди на ниво индивидуалне комуналне хигијене. У том смислу препоручује се употреба контактног инсектицида НАДЗОР чија је активна с у п с т а н ц а Л а м бд а – ц и х а л о т р и н . Р а с т в о р о м у ко це н т р а ц и ј и 5 0 м л препарата на 10 литара воде треба испрскати објекте споља, што ће у сваком случају смањити број смрдибуба кад их има у највећем броју. (М.М.)

Једна житељка Опова, угледала је пре неколико дана у својој кући призор као из Хичкокових филмова. У кућу је током ноћи ушло толико смрдибуба да се под, прозори и зидови од њих готово нису ни видели. Зашто се то догодило, нема о б ј а ш њ е њ а а л и в ел и к и б р о ј смрдибуба ове године углавном се тумачи променама климе и чињеницом да је било много топлих и кишних дана. Када се једног јутра пробудила, Н и н а ј е у гл е д а л а п у н у с о б у смрдибуба. Кад је истрчала напоље чекало је још веће изненађење. Фасада куће скоро да се није видела од ових стеница. Није јој јасно одакле су дошле и на који начин су се увукле и у собе. „Тог дана кад сам покушавала да их покупим и метлицом и усисивачем који је на крају изгорео, напунила сам пет великих врећа из усисивача. Бацала сам их у ве-це шољу и то се скоро запушило, јер није могла ни вода да иде из водокотлића и заиста све је било страшно“, испричала је Нина Попадић Митровић из Опова.

Нина је читав дан скупљала смрдибубе по кући, купила је и разне препарате да би их уништила, а прозоре и врата је додатно заштитила. Од разних испарења, а л и и с т р ах а с л еде ћ у н о ћ ј е преспавала у хотелу. „За викенд је дувао ветар и можда их је он донео. Кућа је на сунчаној страни и можда их је привукла светлија боја фасаде. До увече тог дана кућа је била потуно црна са све четири стране“, истиче Нина...


МАТИЧНЕ КЊИГЕ

Почела вакцинација против грипа

У ДОМУ ЗДРАВЉА ОПОВО 290 ДОЗА ВАКЦИНЕ

Опово, 18. октобар 2018; Иако грип још није стигао у Србију право је време за вакцинацију против грипа, пошто је за стицање имунитета потребно више недеља од вакцинације. Вакцинација против грипа се препоручује особама са посебним ризиком а то су: хроничне болести срца и плућа, бубрежне болести; дијабетичари и гојазне особе; трансплантирани пацијенти; особе са ослабљеним имунитетом. Вакцинација против грипа је најефикаснија мера превенције а и редукује тешке форме болести и ширење грипа. Набавку вакцина преко Института Торлак спровео је Републички фонд за здравствено осигурање а набављено је 241.620 доза вакцина. У Дому здравља Опово стигло је 290 доза и вакцинација је започета 16.октобра. Право на бесплатну вакцину против грипа имају одсобе старије од 65 година и хронични болесници, као и сви запослени и смештени у геронтолошким центрима или установама социјално здравствене заштите и здравствени радници у здравственим установама. Према препоруци Светске здравствене организације вакцина садржи три типа вируса АХ1Н1, АХ3Н2 и вирус Б, јер су то вируси који се ове године очекују да буду у циркулацији. (Љ.Г.)

Фонд за пензисјко и инвалидско осигурање

РАДНО ВРЕМЕ ПИО ФОНД ИСПОСТАВЕ ОПОВО У НОВЕМБРУ Фонд за пензијско и инвалидско осигурање – испостава Опово имаће три радна дана током новембра. Радни дани су 2. / 16. / 30. новембар (петком).

Матичне књиге умрлих:

У ОКТОБРУ 16 ПРЕМИНУЛИХ

Током октобра 16 преминулих, од тога шест у Опову, двоје у Баранди, четири у Сакулама и четири у Сефкерину. ОПОВО: Миладин Крстић (1938), Сава Стокић (1937), Југослава Радосављев (1939), Мара Сузић (1935), Јовица Митровић (1953), Марија Стричевић (1927); БАРАНДА: Бранка Бабин (1936), Стеван Борља (1937); САКУЛЕ: Милан Кузманов (1930), Каја Милин (1959), Павле Путник (1939), Ђуро Дурбаба (1949); СЕФКЕРИН: Драгиња Лежаић (1933), Златомир Коларов (1950), Драгица Качаревић (1936), Борис Димитров (1958).

ДРУШТВО

Спортски риболов

ОД 1. ЈАНУАРА СКУПЉЕ ГОДИШЊЕ И ДНЕВНЕ ДОЗВОЛЕ ЗА ПЕЦАЊЕ

Опово, 27. октобар 2018; Како извештава интернет портал Трофеј.инфо риболовачке дозволе за 2019. годину биће скупље. Трофеј наводи да се цена дозвола није мењала последњих пет година али и да се стање на рибарским подручјима није поправило. Како год било, цена јединствене годишње дозволе за риболов за 2019. годину је повећана за 1000 динара и од 1. јануара 2019. износи 7.000 динара, а дневна дозволу је 1.000 динара. Цена дозволе за пецање 2019. је нешто нижа за пензионере старије од 65 година и особе са телесним оштећењем од 60-80%, па ће они плаћати дупло нижу цену, тј. 3.500 динара. Најнижу цену плаћаће особе са телесним оштећењем већим од 80% као и риболовци са потпуним губитком радне способности, потом војни инвалиди и цивилни инвалиди рата – дозвола за њих је свега 600 динара. Цена годишње дозволе за рекреативни риболов у заштићеном подручју износи 4.000 динара, али и ту има изузетака. Рецимо за заштићена подручја: "Сићевачка клисура", "Јелашничка клисура", "Јерма", "Ритови доњег Потисја", "Бара Трсковача", "Палић", "Лудашко језеро", "Поњавица" и "Караш – Нера" годишња дозвола за пецање износи 2.000 динара. Спортски, тј. рекреативни риболов у парковима природе "Златибор" и "Радан" коштаће 3.000 динара, на "Ђердапу", "Старој Тиси", "Обедској бари", "Горње Подунавље", "Увац" износи 5.000 динара. Пецање у "Старој планини" износи 6.000 динара, док је најскупљи риболов у "Клисури реке Градац", тамо годишња дозвола кошта чак 10.000 динара.

Поскупео превоз до Панчева

НОВЕ ЦЕНЕ КОМБИ И АТП ПРЕВОЗНИКА Од 1. новембра комби превозник „Star City Express“ има нове цене за дневни превоз, док ђачке маркице остају као што су и биле, као и радничка маркица на релацији Опово – Панчево. Опово – Сефкерин: један смер 100; радничка 3.000; школска 2.000; Опово – Глогоњ: један смер 130; радничка 4.500; Опово – Јабука: један смер 220; радничка 6.000; Опово – Панчево: један смер 300; повратна 450; радничка 8.000; школска 6.000; Сефкерин – Глогоњ: један смер 80; радничка 2.000; Сефкерин – Јабука: један смер 140; радничка 4.000; Сефкерин – Панчево: један смер 240; повратна 360; радничка 6.500; школска 4.500; Глогоњ – Јабука: један смер 100; радничка 3.000; Глогоњ – Панчево: 160; повратна 250; радничка 5.000; школска 3.000; За две месечне породичне карте попуст је 10%, док је за три месечне породичне карте попуст 15%. И АТП Панчево има нове, скупље цене превоза. Од 1. новембра цена карте од Опова до Панчева је 280 динара, а повратна 460 динара. Опово – Бели брег 90; Опово – Сефкерин 100; Опово – Глогоњ 140; Опово – Јабука 210; Опово – Панчево 280 (повратна 460); Сефкерин – Бели брег 90; Сефкерин – Глогоњ 90; Сефкерин – Јабука 160; Сефкерин – Панчево 230 (повратна 380).

15


ДРУШТВО

Нада Кљајић одржала стручну трибину учитељима из Зрењанина

ПРИМЕНА ВЕБ АЛАТА У НАСТАВИ

Зрењанин, 24. октобар 2018; У малој сали културног центра у Зрењанину у организацији Удружења зрењанинских учитеља, успешно је одржана трибина „Примена ВЕБ алата у настави“, предавача професора разредне наставе Наде Кљајић из Баранде. Ове године је то био трећи пут да она своја стручан запажања и доприносе настави представи колегама на скупу. Присутни су, имали прилике да кроз три дела трибине уоче значај утицаја ИКТ-е на наставу и на образовноваспитни рад са ђацима. Нарочито због инспиративнијег и подстицајнијег (другачијег) приступа реализацији наставе са ђацима. У уводном, првом делу, посетиоци су упознати (а неки подсетили) на настанак и развој ВЕБ алата, врстама, подели као и предностима њихове употребе на неким од часова. У другом делу су затим представљена три приказа одржаних практичних наставних целина уз употребу ВЕБ алата. Док у завршном делу трибине, Нада Кљајић је све п р и с у т н е п од р о б н и ј е у п о з н а л а и с а с в о ј и м вишегодишњим књижевним радом, кроз приказ кратког видео записа о њеном стваралаштву за децу и одрасле. Путем анкете колеге су њен допринос у унапређењу наставе и стручан приказ о одржаној трибини оцениле сјајним оценама, посебно истичући њен значајан допринос у развоју књижевности наше земље. (Н.К.)

Матичне књиге венчаних:

САМО ЈЕДНО ВЕНЧАЊЕ У ОКТОБРУ

Прошлог месеца само једно венчање у целој општини. У Опову су се венчали Дејан Француз и Николина Крецуљ.

16

МАТИЧНЕ КЊИГЕ

Општинско ловачко удружење Опово

ПУШТЕНО 335 ФАЗАНА У ЛОВИШТА

Опово, 19. октобар 2018; У склопу свог програма одржавања ловишта, Општинско ловачко удружење Опово организовала је акцију пуштања фазанске дивљачи у ловишта. Након набавке у фазанерији „Србија шуме“, коју је спровео председник Општинског ловачког удружења др Зоран Тасић, фазани су сразмерно бројности ловаца, подељени у сва четири ловачка друштва – Фазан (Опово), Ждрал (Сакуле), Шњеп (Баранда) и Слободан Радишић (Сефкерин). Укупно је пуштено 335 јединки у ловишта. „Веома смо задовољни овогодишњом набавком фазана, у питању су зреле јединке које имају много веће шансе за преживљавање у дивљини, тако да очекујемо да се одређен број наредне године и репродукује“, изјавио је председник Ловачког друштва „Ждрал“ Александар Мирков након акције. (Ч.В.)

Нова видео продукција Николе Грујића

ПЕТ СПОТОВА ЗА ПЕТ ПЕСАМА


КУЛТУРА

Концерт Борка Рајна

ВЕЧЕ ЗА ДУШУ ЗА СВЕ ОНЕ КОЈИ ВОЛЕ МУЗИКУ

Опово, 2. октобар 2018; Самостални концерт оповачког певача Борка Рајна имао је све оно што један добар професионални концерт треба да има: добру сет листу (репертоар), добар звук, наравно добру изведбу и пробрану публику која зна шта је добра музика. Заиста, аутор овог прилога, прати Борка од његових првих музичких корака, и мора рећи да је млади Рајн потпуно сазрео као музичар али да од овог талентованог певача и инструменталисте тек треба да очекујемо праве ствари. Борка је на овом концерту пратио сјајни гитариста Ненад Селимовски из Старчева, и заједно су заиста деловали одлично, а као гост је наступио још један талентовани Оповчанин Ђорђе Николић, који је отпевао и одсвирао на гитари неколико нумера. (Ч.В.)

Галерија „Јован Поповић“ Опово

ПОСТАВЉЕНА ГАЛЕРИЈСКА РАСВЕТА

Дечије позориште „Чарапа“

ПРЕДСТАВА ПИНОКИО ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ И МЛАЂЕ ОСНОВЦЕ

Опово, 5. октобар 2018; Поводом обележавања „Дечије недеље 2018“ наши стари познаници „Дечије позориште „Чарапа“ из Београда имали су дупли програм и одиграли у Културном центру Опово позоришну представу Пинокио за предшколце у 9:00 и за млађе основце у 11:00 часова. Представа је заједнички финансирана од стране ОШ „Доситеј Обрадовић“, ПУ „Бамби“ и ОНБ Опово. Комбинована представа са глумцима, луткама и сонговима измамила је пуно смеха код деце и сви су били задовољни. Представа је направљена по познатој бајци Карла Колодија уз које су одрастале генерације. Не мењајући ништа у току приче, а користећи лутке и маске као заједнички именитељ дечије и позоришне игре, ова представа плени дечију пажњу, подстиче машту и потпуно их окупира. Испричана на начин „као када мама прича причу“ погодна је како за најмлађу публику, тако и за оне старије и школарце јер има мноштво динамичних сцена и обиље музике. Представу је режирала Валентина Павличић, драматизацију је урадила Оливера Стаменковић, за сценографију, лутке, маске и костиме био је задужен Борис Чершков, а играли су Ана Орељ, Маја Николић и Милан Тубић. (Ч.В.)

Опово, 10. октобар 2018; Новине када су у питању изложбе у оповачкој Галерији „Јован Поповић“. Спроведени су радови постављања покретне (шинске) расвете која се састоји од 55 усмеравајућих сијалица. Како су монтиране на посебно постављене шине дуж зидова, сијалице се могу померати и усмеравати према постављеним сликама или изложеним артефактима на полицама. На овај начин добиће се потпуни уметничко – музејски доживљај на изложбама. Извођач радова је оповачка фирма Електросевис „Бане“.

17


КУЛТУРА

Позоришна представа „Удај се мушки“

УРНЕБЕСНА КОМЕДИЈА СИТУАЦИЈЕ ЗАЧИЊЕНА СОНГОВИМА

Опово, 2. октобар 2018; Присутна публика у оповачком културном центру имала је прилику да ужива у доброј позоришној комедији у којој је бриљирао првак Народног позоришта у Београду Милош Ђорђевић. Од првог до последњег чина публика је одлично реаговала, тако да није недостајало ни смеха, ни аплауза.

Сада, већ по устаљеној пракси, комплетна глумачка екипа била је гост председника општине др Зорана Тасића. У опуштеном и неформалном разговору председник општине и директорка културне установе упознали су госте са нашом општином, а с друге стране, глумци су били импресионирани културним центром и дочеком.

Биоскоп као некад

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА „ЈУЖНИ ВЕТАР“

Опово, 31. октобар 2018; Програм Културног це н т р а О п о в о с и н о ћ с у о б ел еж и л е д в е пројекције домаћег филма „Јужни ветар“. Изузетно велико интересовање и препуне сале за обе пројекције, подсетиле су на нека стара времена када су биоскопске дворане редовно биле пуне.

18

Глумица Снежана Савић је пријатно изненађена салом Културног центра у Опову и рекла да јој је драго што сцена носи име њеног колеге и пријатеља Драгана Бјелогрлића са којим је глумила у бројним серијама, док је Ратко Танкосић искористио прилику да обиђе славске шпилераје и како каже, након 30 година поново окуси ћетен алву. Председник општине др Зоран Тасић каже да је манифестација „Октобарски дани“ и празник поводом ослобођења Опова нешто скромнија у односу на претходне године, али да је и овогодишњи садржај испуњен спортским и културним догађајима. „Општина Опово у континуитету организује културне догађаје, концерте, позоришне представе, изложбе, манифестације и очекујем да се ова пракса богатог и квалитетног културно – уметничког програма настави“, изјавио је Тасић. Окосницу дела Дуње Петровић у режији Марије Липковски чини организација једне свадбе приликом које долази до различитих перипетија врло типичних за домаћи менталитет. Низ свађа, добро осмишљених лажи, сплетки, као и незаобилазног оговарања зачињава ову (не)обичну свадбу. Представа има и музички део јер глумци певају сонгове, а поред Милоша Ђорђевића, који је за ову улогу добио две престижне позоришне награде, у комаду играју Стефан Урош Тешић, Предраг Котур, Александар Јовановић, Ратко Танкосић, а једину женску улогу носи Снежана Савић. Дуготрајним аплаузом публике глумци су испраћени са позорнице, а како нам је Стефан Урош Тешић након представе рекао, оповачка публика, очигледно има позоришну културу и едукацију, тако да је било задовољство играти пред њом. (Ч.В.)


КУЛТУРА

Дани Африке у Опову

КАД АФРИКА „ЗАПЛЕШЕ“ У БАНАТСКОЈ РАВНИЦИ

Опово, 8. октобар 2018; Десет пуних дана Африка је била гост у Опову. И заиста, одавно једна културна манифестација није имала овакав визуелни и едукативни садржај и за старије али пре свега за оне најмлађе. Десет дана Тамиш нам је изгледао као Замбези, а наша банатска равница као савана. У оквиру манифестације „Дани Африке у Опову“, коју је организовала Општинска народна библиотека (Културни центар Опово и Галерија „Јован Поповић“) у сарадњи са М у з е ј о м а ф р и ч ке у м е т н о с т и и з Б е о г р а д а , а п од покровитељством Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, имали смо прилику да се упознамо са афричким континентом кроз изложбе, предавања и креативне радионице. Манифестацију је отворила изложба „Трагање по Африци“ фотографа и истраживача Марија Леоне Бралића, адоптираног члана племена Масаји у Танзанији. Теме изложбе су били припадници племена Масаји и источна обала Африке, позната каo Swahilli coast. Поред изложбе,

СПОРТ

Радионицу „Моја афричка прича“ у којој су ђаци првих разреда из Опова током три дана (29. септембра – 1. октобра) креирали књигу, која се састоји из четири сцене, односно, четири визуелна наративна приказа. Радионицу су водиле доцент Факултета примењених уметности Оливера Батајић Сретеновић и илустраторка Маја Веселиновић, а идеја је била да се деци покаже да се у неколико слика може испричати прича. У креативном делу акценат је био на природним материјалима, односно, комбиновању природних материјала и боја, рекле су нам радионичарке и додале да су деца одлично сарађивала и била веома креативна, не копирајући једни друге са оригиналним идејама.

Ученици осмог разреда из Опова и Сакула, заједно са стручњацима Музеја афричке уметности из Београда, вајаром и конзерватором Милицом Јосимов и кустосом музеја – антропологом Маријом Милош, осликавали су мурал на зиду објекта КЕБС-а. У питању је мурал инспирисан народом Ндебеле из јужне Африке. Било је веома занимљиво и инспиративно, а будући матуранти су озбиљно схватили свој део посла, сликали и фарбали, и уз добру забаву нешто ново и научили.

Ликовну радионицу „Маска“ осмислила је и водила наша суграђанка, дизајнер керамике Јована Угринов, која је са ученицима шестог разреда из Баранде правила предмета од глине у духу афричке културе и уметности, а један од резултата Бралић је одржао два веома посећена предавања за ширу њихове креативности је занимљива „Кимчала“ маска. публику на тему Африке, Масајиа и боравка у експедицијама по Амазонији Бразила и Венецуеле. Истовремено, током пет дана од 1. до 5. октобра едукативне радионице на исту тему Бралић је држао ученицима седмог и осмог разреда основне школе из Опова, Сефкерина и Сакула. Марио је веома сликовито, причао о својим истраживањима, експедицијама и доживљајима, али истовремено на непосредан и колоквијалан начин едуковао своју младу публику, која је прихватила интеракцију и с пажњом пратила причу и учествовала у разговору.Креативне радионице су свакако обележиле ову манифестацију.

19


СПОРТ

АТЛЕТСКИ КЛУБ „СПАРТАК“ ОПОВО ОПЕН НОВИ САД Нови Сад, 13. октобар 2018;

ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ ЗА МЛАЂЕ ПИОНИРЕ Сремскa Митровицa, 30. септембар 2018; На Првенству Србије за млађе пионире, наш клуб је освојио две медаље сребрну и бронзану. Сребрну медаљу освојио је Борис Јовичин резултатом 10,62м. Бронзану медаљу освојила је Теодора Васић у бацању вортекса, резултатом 39,91м. Треба поменити да је Теодора још две године млађа пионирка. Лука Стојановић је у трци на 800м заузео 13 место резултатом 2:48,10. Ива Кривокућа је у трци на 60м заузела 3 место у групи, резултатом 9,37.

ОКРУЖНО ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ Панчево, 4. октобар 2018;

На окружном школском такмичењу у атлетици Основна школа "Доситеј Обрадовић" била је изузетно успешна освојивши 10 медаља (4 златне и 6 сребрних). Златне медаље освојили су: Стефан Јованов у бацању кугле, Марина Ваић у бацању кугле, Милош Милковски у скок у вис, Андреј Михајловић у скок у даљ. Сребрне медаље освојили су: Теодора Васић на 60 метара, Далибор Ђошевски на 60 метара, Ивона Стаменовић на 60 метара, Анастасија Јованов у бацању вортекса, Аћимов Ања у скок у даљ, Лука Стојановић на 600 метара. Ива Кривокућа је била пета у трци на 300 метара, на исту позицију пласирао се и Јован Будимиров у скок у даљ. Ученике који су били победници очекује међуокружно такмичење у Новом Саду, које ће се одржати највероватније на пролеће следеће године. Децу су на такмичење водили наставници физичког васпитања Дејан Михајловић и Немања Стојановић.

20

Као и сваке, на Међународном атлетском митингу „Опен Нови Сад“ учествовао је велики број учесника, око 800 такмичара из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске. Атлетичари Спартака освојили су три медаље. Златну медаљу освојио је Борис Мојса у трци на 1000 метара (2:41,92 минута). Сребрну медаљу освојио је Милош Милковски у скок у вис уз оборен лични рекорд за 6 цм и сада износи 166 цм. Бронзану медаљу освојио је Стефан Јованов у бацању кугле (14,31 метар). Страхиња Симић је у трци на 300 метар заузео четврто место (55,04 секунди). Теодора Васић је у трци на 60 метар заузела пето место (9,18 секунди). Филип Поледица је у трци на 50 метар заузео шесто место (9,37 секунди). Лука Стојановић је доживео пех, те је због превелике гужве на старту услед гурања пао и нажалост није могао да настави трку. - Конкуренција је била изузетно јака, али наши атлетичари су и поред тога остварили одличне резултате. Завршили смо сезону на стази, сада нас очекује крос сезона, кросеви РТС-а и државно првенство које ће бити одржано у Панчеву – изјавио је тренер Немања Стојановић.

РТС КРОС РЕКОВАЦ Рековац, 19. октобар 2018; У Рековцу је одржан други по реду РТС крос. Атлетичари Спартка из Опова освојили су две медаље.


СПОРТ

. Сребрну медаљу освојио је Борис Мојса у трци првих разреда средњих школа на 1200 метара. Бронзану медаљу освојио је Филип Поледица у трци првих разреда на 500 метара - Филип је доживео пех, пао је, али се брзо подигао, обилазио своје конкуренте и докопао се бронзе. Филип је истрчао трку јуначки – изјавио је тренер оповачких атлетичара Немања Стојановић. Пето место освојио је Лука Стојановић у трци шестих разреда на 800 метара, док је Страхиња Симић у трци на 600 метара освојио седмо место. Следећи крос РТС-а је у Шапцу, где ће “Спартаковци” учествовати са великим бројем атлетичара.

ОПОВАЧКИ ШАХ КЛУБ „БАТА ЋОСИЋ“ Окончана јужнобанатска лига; Отворено првенство Војводине у брзом шаху; Репрезентативац Македоније појачава Оповчане у другој лиги.

РТС КРОС ШАБАЦ

Шабац, 20. октобар 2018; У Шапцу је одржан последњи у низу РТС кросева. На овом престижном такмичењу учествовало је 1815 тркача који су прошли кроз циљ, у неким тркама је било и преко 150 атлетичара. Оповачки Спартак у Шапцу је представљало 35 атлетичара и освојена је једна медаља. До сребра је стигао Борис Мојса у трци средњошколаца првих разреда на 1200 метара. Остали атлетичари оповачког клуба остварили су следеће пласмане: Филип Поледица 4. место, Лука Живанов 5, Лука Стоановић 7, Уна Рацков 8, Дамјан Кнежевић 8, Сара Стојановић 9, Страхиња Симић 9, Невена Стојановић 9, Теодора Васић 11, Тарја Пандуров 13, Нина Цветковић 14, Душко Васић 15, Катарина Васић 16, Димитрије Ивановски 16, Невена Милованов 18, Дуња Николић 19, Маријана Милковски 19, Стефан Недељков 20, Ивана Шотић 21, Ена Аћимов 22, Лена Кнежевић 23, Сања Божић 23, Јелена Роквић 24, Ања Аћимов 25, Теодора Симеон 25, Дамјан Ивановски 25, Андреа Симић 26, Ива Кривокућа 28, Лазар Чатлајић 29, Анђела Шоргић 30, Тина Цветковић 36, Сара Спасевски 43, Кристина Гасенбергер 47, Француз Филип, 53.

ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ У КРОСУ Панчево, 27. октобар 2018; Атлетичари Спартака учествовали су на појединачном и екипном првенству Србије у кросу за све категорије, које је одржано у Панчеву. - Конкуренција је била изузетно јака, учествовало је око 50 клубова из наше државе и око 500 такмичара. Борис Мојса нажалост није наступио због здравствених проблема, а то би била сигурна медаља – изјавио је тренер Спартака Немања Стојановић. Невена Стојановић је заузела 16. место у трци мчађих јуниорки на 4 километра, Лука Стојановић је у трци млађих пионира на 1500 метара заузео 37. место, Теодора Васић је у трци млађих пионирки на 1000 метара заузела 50 место. После званичног првенства Србије одржане су трке и за атлетске школе, а пласмане од 5. до 15. места остварили су Филип Поледица, Уна Рацков, Сара Стојановић, Невена Милованов, Јован Свирац.

Друга екипа шаховског клуба “Бата Ћосић” у последњем колу јужнобанатске лиге поражена је у Гудурици 3,5 : 2,5 и такмичење завршила на петом место у конкуренцији 13 клубова. Да подсетимо љубитеље шаха, друга екипа ШК “Бата Ћосић” састављена је искључиво од играча из Опова, од којих је неколицина први пут натупила на званичним мечевима, тако да остварени резултатом од 6 победа, 5 пораза и једним нерешеним мечом можемо бити у потпуности задовољни. Ево и коначне табеле: 1. ИЗБИШТЕ (36); 2. БОРАЦ Старчево (30); 3. ЈАБУКА (30); 4. ПАДИНА (23); 5. БАТА ЋОСИЋ ИИ Опово (19); 6. АГРОСТЕПА Иланџа (16); 7. ВУЛТУРУЛ Гребенац (15); 8. ЧОКОТ Гудурица (15); 9. КЕФАЛО Омољица (10); 10. ВОЈА ПОШТАР Гај (10); 11. БАВАНИШТЕ (9); 12. АЉЕХИН Панчево (7); 13. СПАРТАК Дебељача (7). Отворено првенство Војводине у убрзаном шаху (партије на 15 минута по играчу) одржано је 27. октобра у Руми, а ШК „Бата Ћосић“ из Опова заузео је треће место и освојио бронзану медаљу као и новчану награду од десет хиљада динара. Прво место је освојио је ШК „Краљица ПТТ“ Петроварадин из Новог Сада док је други био „Словен“ из Руме. За Опово су играли Горан Влајковић, Божидар Милић, Драгољуб Јоксимовић, Живадин Митровић, Предраг Баста, Душан Милојевић, Слободан Јовановски и дебитант Драган Косановић. Иначе , Косановић је показао и најбољу игру на целом турниру остваривши 6 победа из 7 мечева. Ово је уједно била и „генерална“ проба за учешће у Другој лиги Србије. - Екипа је показала хомогеност, изузетну чврстину и борбеност, као и уједначеност на свим таблама. Ипак видљива је и једна слабост а то је неугираност. Још један или два оваква турнирала умногоме би допринела да играчи стекну још веће самопоуздање и сигурност у игри. Када је реч о Другој лиги Србије уверен сам да ћемо бити у горњем делу табеле и да ћемо бити најозбиљнија препрека свим претенднтима за улазак у Прву лигу Србије – изјавио је капитен Оповчана Драгољуб Јоксимовић. Ко н а ч н о , с в и де т а љ и о ко н а с т у п а м а кедо н с ко г репрезентативца Николе Николовског за Опово у Другој лиги Србије од 09. до 16. новембра у Новом Саду су договорени. - Деветнаестогодишњи интернационалац појачаће наше шахисте са прве табле што доноси додатну стабилност и убојитост. Ово је и додатни разлог за оптимизам нашег капитена. Хајде да сачекамо и видимо колико је капитен у праву – изјавио је играч и председник клуба из Опова Горан Влајковић. (Г.В.)

21


СПОРТ

Сећање на Александра Ацу Радовића

РЕВИЈАЛНА УТАКМИЦА ПИОНИРА СПОРТИКА И ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ

Опово, 30. октобар 2018; У организацији ветерана Фудбалског клуба „Омладинац“ Опово одиграна је ревијална утакмица између млађих пионира (2009/2010. годиште) Школе фудбала „Спортико“ из Опова и београдске Црвене Звезде. Меч је организован као део меморијалног турнира „Александар Аца Радовић“, момка који је на данашњи дан несрећно изгубио живот на дерби утакмици Црвена Звезда – Партизан. На утакмици је присуствовао и Ацин отац Тома, а меч је почео одавањем поште минутом ћутања. „Клинци“ Спортика и Црвене Звезде одиграли су добару утакмицу и борили се као да је у питању утакмица Лиге шампиона. Мада је резултат био у другом плану, на крају су успешнији били домаћи фудбалери који су победили резултатом 8:7. (Ч.В.)

ФУДБАЛСКИ ПРЕГЛЕД (до 31. октобра) СРПСКА ЛИГА ВОЈВОДИНА За разлику од претходне две сезоне када су завршавали првенство у првих пет, ове „јесени“ Сакуљани не личе на себе. Само 11 освојених бодова из 13 утакмица (три победе, два ремија и осам пораза) довољно говоре у кавој се кризи Борац налази. Промењен је тренер, од тада је забележено пар добрих резултата али Сакуљани су још увек у зони испадања на 16. месту (ове сезоне испадају четири клуба). У новембру је остало да се одигра још четири кола првог дела сезоне, у оптицају је 12 бодова, што даје наду да ће Борац ипак успети да се докопа средине табеле. ПРВА ЈУЖНОБАНАТСКА ЛИГА У Баранди ове сезоне ренесанса фудбала. „Вране“ након 12 одиграних кола деле другу позицију са 26 освојених бодова (осам победа, два ремија и два пораза). Управа клуба је одрадила одличан скаутинг и поред костура тима који чине домаћи играчи, ове сезоне довела заиста квалитетна појачања, а нови фудбалери су се врло брзо уклопили у тим који за сада функционише веома добро. Остаје жал за пет бодова које су Баранђани непланирано изгубили (пораз у Павлишу и реми у Баранди са Вултурулом) у сусретима са екипама које су реално биле аутсајдери. Са тих пет бодова „Вране“ би биле на првом месту. ДРУГА ЈУЖНОБАНАТСКА ЛИГА ЗАПАД – ГРУПА СЕВЕР Друголигаши су одиграли девет кола и завршили први део првенства. И Оповчани и Сефкеринци јесен су одиграли катастрофално, испод свих очекивања. Омладинац се прописно обрукао на гостовањима на која је одлазио са једва скупљених 11 играча и примао по шест – седам голова. С друге стране ефикасност Сефкеринаца је испод сваког нивоа јер су у девет утакмица само шест пута успели да затресу мрежу противника. ТАБЕЛА: 1. Славиа (19); 2. Полет (19); 3. Униреа (18); 4. Мундиал (15); 5. Глогоњ (15); 6. Омладинац 1927 (7); 7. Темпо (6); 8. Војловица 2018 (5); 9. Победа (1).

22

Ромске олимпијске игре у Словенији

ГУСТИ ИВАНОВ ПРОГЛАШЕН ЗА НАЈБОЉЕГ ИГРАЧА ТУРНИРА

Сефкерин, 2. октобар 2018; Од 29. септембра до 1. октобра организоване су четврте Ромске олимпијске игре у Мурској Соботи у Словенији. На овом престижном такмичењу учествовало је пет група националних ромских тимова узраста од 8 до 12 година. Национални тим Рома из Србије представљали су најмлађи такмичари, углавном фудбалери и атлетичари. На олимпијади су учествовали и такмичари из наше општине: тренер Густи Иванов и фудбалери Густи Иванов (јуниор), Дејан Кришан и Никола Костевски. Велику пажњу привукла је финална фудбалска утакмица између дечака Србије и Словеније, у којој су наступили и дечаци из Сефкерина. Србија је изгубила у последњим секундама меча резултатом 5:4. За најбољег играча на турниру проглашен је Густи Иванов, који је у финалној утакмици постигао четири поготка. (Ч.В.)

Ромски етно фестивал у Новом Саду

СЕФКЕРИНСКИ „БРАЗИЛЦИ“ ДРУГИ НА ФУДБАЛСКОМ ТУРНИРУ

Нови Сад, 6. октобар 2018; У спортском делу Ромског етно фестивала учествовали су пионири Школе фудбала „Бразилци“ из Сефкерина и као гост Фудбалски клуб „Омладинац“ из Опова. Сефкеринци су на турниру освојили друго место. Иначе, на фестивалу, који је одржан на новосадском штранду, могло се пуно тога видети из културе, традиције и обичаја Рома – од традиционалних јела до музике. Организовано је и такмичење у кувању гулаша, а организатор овог фестивала је Удружења „Бела Ромкиња“. (Ч.В.)


СПОРТ

Ванредна изборна скупштина

ЈОСИЋ НОВИ ПРЕДСЕДНИК КК ОПОВО 99 Опово 3. октобар 2018; На ванредној изборној скупштини кошаркашког клуба Опово 99 изабран је нови председник и ново руководство. Пошто је досадашњи председник Бранко Михајловић поднео неопозиву оставку, сазвана је скупштина на којој је Александар Јосић из Опова био једини кандидат. Јосића је предложило седам чланова Скупштине клуба (потребно најмање пет), а за њега је гласало присутних 12 делегата, те је једногласно изабран до 2021. године, када ће се одржати редовни избори клуба. - Дуго сам у овом клубу као играч и захваљујем се људима који су нам овогућили да играмо кошарку све ове године. Захваљујем се Скупштини што ме је изабрала за новог председника, трудићу се да оправдам указано поверење – поручио је Јосић Нови Управни одбор чиниће поред Јосића и Бранислава Чачија, Милош Марков, Горан Фогл, Павле Хумбал, Марио Николић и Јован Легетић. У Надзорни одбор клуба изабрани су Драган Угринов, Дејан Фогл и Богдан Ристић. Скупштином је председавао председник Спортског савеза општине Опово Игор Вујић, који се захвалио п р е д х од н о м п р е д с е д н и к у и р у к о в од с т в у н а досадашњем вођењу клуба и честитао новом председнику пожелевши му успеха у раду.

КОШАРКАШКИ ПРЕГЛЕД (до 31. октобра) МУШКА РЕГИОНАЛНА ЛИГА СЕВЕР – ГРУПА ЈУГ Током октобра одиграна су четири кола актуелног кошаркашког првенства. Оповчани и ове сезоне наступају са најмлађим саставом у лиги и како кажу, желе да реализују петогодишњи план чији је циљ да из омладинског погона створе играче са којим ће моћи да се боре за улазак у Прву српску лигу. Са две победе Оповчани су одлично почели првенство, али су их онда повреде десетковале тако да је тренер Николић био приморан да у састав уврсти и пионире. Уследила су два пораза али и из тих пораза извукли су корист јер су и ти „клинци“ одиграли без страха и треме и показали да клуб има добру будућност. РЕЗУЛТАТИ: РУ Кош – Опово 69:80; Опово – Шимановци 78:74; Раднички – Опово 101:89; Јединство – Опово 81:60. КАДЕТИ – У17 КСВ РЛ (група Банат): Опово – Динамо 80:58; ПИОНИРИ – У15 КСВ РЛ (група Б): Опово – Ин Монте 64:56; Крис Крос – Опово 68:44; Опово – Тамиш 72:49: МЛАЂИ ПИОНИРИ – У13 КСВ РЛ (група Б ) : Виртус Баскет – Опово 56:21; Опово – Младост 23:41. ПИОНИРКЕ – КСБ / 1. степен (1. група): Визура – Агрос Баскет 37:55; Агрос Баскет – Беостајл 51:15; МЛАЂЕ ПИОНИРКЕ – КСБ / 1. степен (1. група): Агрос Баскет – Визура 45:32.

- У лично и у име Спортског савеза честитам новом председнику. Ацу (Јосића) познајем сигурно 20 година, знам колико воли кошарку и овај клуб и да ће као и до сада учинити све да помогне Опову 99 – изјавио је Вујић. Заменик председника општине Милош Марков, нови члан Управе клуба придружио се честиткама и рекао да је прихватио да буде део клуба, јер је и сам био кошаркаш. - Као бивши кошаркаш и члан Опова 99 гајим емоције према овом клубу, зато сам и решио да прихватим да будем део тима који ће се истински потрудити да обезбеди што боље услове да све селекције могу неометано да се такмиче – поручио је Марков. (И.В.)

Пријатељски сусрет ловних стрелаца Србије и Словеније

ПРЕДСЕДНИК ЛСС БЛАГОЈЕ МИРКОВ ИЗ САКУЛА ПРЕДВОДИО ЕКИПУ У МОРАВСКИМ ТОПЛИЦАМА Моравске Топлице, 8. октобар 2018; На позив Ловачког савеза Словеније, ЛС Србије који је предводио Благоје Мирков из Сакула гостовао је од 3.до 8. октобра у Просењаковцима код Моравских Топлица. Такмичари су одмеравали снаге у три дисциплине: ловачки трап, европски модел компака и непокретна мета-прецизно гађање дивокозе на 100 метара. - По доласку, диван дочек страрих пријатеља, па и да нису упутили реци добродошлице она се осећала у ваздуху. Угодан осећај трајао је још од самог позива па до повратка у Београд. У спортском надметању нисмо могли да победимо шесточлану екипу стрелаца који су звезде на европским такмичењима, али смо од њих могли много да научимо о овој грани стрељаштва – рекао је Благоје Мирков, председник ЛС Србије. Након такмичења у недељу је приређен заједнички лов за госте и домаће ловце. Председник Ловног стрељаштва Србије, Благоје Мирков председнику ЛС Словеније, Матији Јанцу уручио је златни орден ЛС у знак признања за постигнуте резултате на зближавању два савеза, а поготову на утицај правилно оријентисаног ловног стрељаштва Србије. Екипу Србије чинили су Митровић Жељко, Стојадиновић Игор, Остојин Цвета, Ћумић Александар, Панчић Миодраг и Рошуљ Сава.

23


СПОРТ

Првенство у пењању уз конопац

Дан спортске рекреације Бор 2018

МЕДАЉЕ ЗА СОКОЛЕ ИЗ СЕФКЕРИНА

ЈЕДАНАЕСТ МЕДАЉА ЗА СЕФКЕРИНСКЕ СОКОЛЕ

Сефкерин, 1. октобар 2018; У сали Соколског дома Соколског друштва Батајница 29. септембра одржано је друго Отворено соколско првенство Србије и друго Отворено првенство Београда у пењању уз конопац у организацији Соколског савеза Србије и Соколског савеза Београда, а под покровитељством Владе Републике Србије – Министарства омладине и спорта Републике Србије и Града Београда – Градског секретаријата за спорт и омладину. На такмичењу су учествовале екипе из соколских друштава као и остали заинтересовани грађани. Укупно је наступило више од 50 такмичара подељених у категорије соколићи (1-4 разред основне школе), млађи пионири (5-6 разред основне школе), пионири (7-8 разред основне школе), кадети (1-4 разред средње школе), јуниори (до 27 година), сениори (преко 27 година) и категорија ветерана у мушкој и женској конкуренцији. У сениорској конкуренцији прва три места освојили су чланови Спортско рекреативног удружења “СОКО“ Сефкерин: 1. место; Александар Ристић; 2. Иван Ристић; 3. Горан Ристић. У конкуренцији ветерана два члана Спортско рекреативног удружења „СОКО“ Сефкерин окитили су се медаљама. Прво место Фуад Баба – Алић и треће место Драган Ристић. Медаље је такмичарима доделио председник Соколског Савеза Србије Проф. Петар Стакић. (Г.Р.)

24

Бор, 13. октобар 2018; Соколско друштво Бор организовало је „Дан спортске рекреације“ поводом обележавања свог дана 13. октобра. Дан спортске рекреације одржан је у Спортском центру у Бору, кроз такмичења у рекреативним спортовима. Соколска друштва из Бора, Мајданпека, Београда, Сефкерина и Панчева учествовала су у Дану спортске рекреације и такмичила се у малом фудбалу, шутирању тројки у кош, шутирању пенала, пикаду, стоном тенису и шаху.

Најбољим учесницима су додељене симболичне награде, а циљ је био промоција бављења спортском рекреацијом у циљу очувања личног здравља. И овога пута Соколи из Сефкерина су се окитили са 11 медаља у појединачним категоријама, старосне доби од 7 до 77 година. Дан спортске рекреације у Бору одржан је уз подршку Министарства омладине и спорта, Соколског Савеза Србије и под покровитељством града Бора. (Г.Р.)


СПОРТ

Посета секретара Спортског савеза Војводине нашој општини

СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ ОПОВО ДОБИО КОМПЈУТЕРСКУ ОПРЕМУ Опово 23. октобар 2018; Од недавно оповачки спортски савез постао је члан Спортског савеза Војводине. Одмах је успостављена добра комуникација са челним људима покрајинског савеза, који су Спортском савезу општине Опово донирали рачунарску опрему и штампач. Приликом посете нашој општини генерални секретар Спортског савеза Војводине Младен Стојшин похвалио је рад Спортског савеза Опова и поручио да ће овим поклоном оповачки савез моћи лакше да обавља послове. - Као и досад Спортски савез Војводине труди се да буде карика између територијалних Савеза и Покрајинског секретаријата, да помаже члановима. На претходном састанку са вашим Савезом договорили смо се да вам изађемо у сусрет и поклонимо рачунарску опрему. Овај поклон смо хтели још раније да уручимо, али због обавеза око сајма спорта у Новом Саду термин смо мало одложили. У договору са Игором (Вујићем) нисам желео више да чекамо, тако да од сада ваш Савез може још ефикасније да функционише – изјавио је Младен Стојшин. Стојшина су угостили председник ССОО Игор Вујић и чланови Управног одбора Немања Стојановић и Стева Станков, док су испред кабиненета председника општине, секретара ССВ примили заменик председника Милош Марков и помоћник председника Горан Фогл.

Сајам спорта у Новом Саду

СПОРТСКИ САВЕЗ ДОГОВОРИО САРАДЊУ СА ПОКРАЈИНСКИМ ЗАВОДОМ ЗА СПОРТ Нови Сад, 06. октобар 2018; На позив генералног секретара Спортског савеза Војводине Младена Стојшина делегација оповачког Савеза присуствовала је сајму спорта у Новом Саду и била гост на штанду Покрајинског секретаријата. Трочлана делегација коју су чинили председник Савеза Игор Вујић и чланови Управног одбора Горан Влајковић и Стева Станков одржала је састанке са Стојшином и са представницима Покрајинског завода за спорт и медицину спорта. Том приликом договорено је да Завод посети нашу општину и одржи трибину на тему спорта, а све у циљу афирмације спорта, едукације тренера и спортских радника, као и помоћ око начина пословања у спортским организацијама. У исто време договорено је да општину посети и ССВ - Већ сам присуствовао семинару који је организовао Завод. Желимо да оно што они могу да пренесу чују и људи из наше општине који се баве спортом и спортским радом. Опово ће посетити и генерални секретар Спортског савеза Војводине Младен Стојшин, а ако буде у могућности и председник Слободан Бошкан. Циљ њихове посете биће помоћ око рада нашег Савеза, али и да би нам уручили компјутерску опрему коју су нам обезбедили – рекао је Игор Вујић. (И.В.).

- Када ми је на претходном састанку генерални секретар Спортског савеза Војводине Младен Стојшин рекао да могу да нам помогну, одмах смо послали допис са захтевом за помоћ. Ево, изашли су нам у сусрет и обезбедили комплет компјутерску опрему која нам је потребна. Сада ћемо моћи да обављамо послове лакше и функционалније. Морам да се захвалим локалној самоуправи на челу са председником др Зораном Тасићем што су нам на коришћење дали просторије и канцеларију, где ће бити наше седиште. У име Спортског савеза општине Опово овом приликом желим посебно да се захвалим Спортском савезу Војводине и поручим да ће код нас увек бити радо виђени гости – рекао је Вујић. (И.В./Ч.В.)

www.glasopova.rs www.glasopova.rs www.glasopova.rs

25


повољне цене и услови плаћања

ДОЂИТЕ, КУПИТЕ, УШТЕДИТЕ Бориса кидрича 14 064 2238 763

Бутик EXPOSY у Опову ВЕЛИКИ ИЗБОР ПО ПОВОЉНИМ ЦЕНАМА

Иве Лоле Рибара 1

Цвећара «МИЛИЦА» Иве Лоле Рибара бб 063 8063140

ЗАБОРАВИТЕ РЕДОВЕ И ЧЕКАЊЕ, ЗАВРШИТЕ ВАШЕ ПОСЛОВЕ БРЗО И ЕФИКАСНО

БРАТСТВА И ЈЕДИНСТВА 31 ОПОВО 30

КОД ГЛАВНЕ АУТОБУСКЕ СТАНИЦЕ


31


Да се не заборави

ЈОВАН ЏАКУЛА, БОКСЕРСКИ ШАМПИОН ИЗ СЕФКЕРИНА

Они старији добро знају ко је Јован Џакула. За оне који не знају у питању је боксерски шампион и репрезентативац Југославије родом из нашег краја. Џакула је рођен 1945. године у Сефкерину од оца Златоја и мајке Милице. Основну школу је завршио у Сефкерину, а средњу ГСП школу и Вишу пословну школу у Београду. Био је запослен у ЈКП паркинг сервису, где је дочекао инвалидску пензију. Боксом је почео да се бави 1962. године у боксерском клубу „Црвена Звезда“, где је провео целу спортску каријеру, као боксер

(велтер категорија) и тренер. Шест пута је био шампион Југославије (1966 / 1968 / 1969 / 1970 / 1971 / 1972) и једном шампион Шведске (1968), освојио је златну рукавицу (1968) и златни појас (1968), а за репрезентацију Југославије наступио је 14 пута. Носилац је бронзане статуе октобарске награде (1970), а указом председништва СФРЈ одликован је орденом рада (1986). Јован Џакула живи у Београду и нажалост, инвалид је прве категорије са туђом негом и помоћи.

Profile for GLAS OPOVA

Opovacke novine br 176 - oktobar 2018  

Opovacke novine br 176 - oktobar 2018  

Profile for glasopova
Advertisement