Page 1

...::: Mali koncil, dječji mjesečni list ::: Igrokazi i recitali > »NA PUT...

1 of 2

http://www.glas-koncila.hr/mak/index.php?option=content&task=vie...

»NA PUT SVI NA PUT« - božićni recital (Mak, prosinac 2001.) Božićni igrokaz s pjevanjem Izvode: - četiri recitatora, dvije djevojčice i dva dječaka koji pokretima i glumom prate riječi koje izgovaraju; - pjevački zbor (osim pjesme, zbor izgovara i sve dijelove teksta označene sa "SVI") Upute: - pjevani dio igrokaza možete prilagoditi prema svojim mogućnostima i željama - pa tako, npr. predloženi stihovi mogu biti jednostavno odrecitirani i popraćeni drugim, ranije uvježbanim prikladnim božićnim pjsmama.

SVI: Zar ne bi mogli čekati do jutra? MATO: Ne, ne! Na put treba poći odmah! MARKO: Još noćas! (Na melodiju "Oj, pastiri, vjerni čuvari" zbor pjeva): Ustaj, brate, nikad nemoj stati na putu tom! Traži uvijek Isusa marno, traži dušom svom: Što god dobra bližnjem činiš, Kristu činiš to... Klanjaj mu se, sebe daj mu, baš u bratu svom! DINKA: Ne samo Marija i Josip, ne samo anđeli i pastiri, nego je još netko krenuo na put tom zgodom... MATO: Tko bi to bio? KRISTINA: Tko? Mudraci! SVI: Mudraci iz daleke zemlje! MARKO: Nevjerojatno! Stigli iz daleka... Nije li to bilo lakoumno? Nisu ne znam što o tome znali... DINKA: Ali, imali su zvijezdu! KRISTINA: Zvijezdu koju im je poslao Bog! MATO: Zvijezdu koja im je sjala na nebu...

MATO: Božić nas poziva na putovanje. Marija, Josip, anđeli, pastiri, mudraci... - svi nekamo putuju. Sve se pokrenulo! KRISTINA: Želimo li biti u tijeku stvari, ne smijemo stajati! MARKO: Moglo bi nam što bitno izbjeći! SVI: Na put! na put! MATO: U Betlehem! SVI: Pođimo u Betlehem!

DINKA: I koja ih je dovela k Isusu... SVI: I zvijezdu koja im je sjala u srcu! (Na melodiju "Kada zvijezda", zbor pjeva): Hajdmo, braćo, pođimo sad i mi na dalek put! Volja Božja nek' i nama svijetli, ljubav grije grud. Darivajmo Bogu svom sve što nama dade on! Zvijezde ove sjaj - vodi nas u raj! MARKO: U Svetom pismu piše - "Kad dođe vrijeme, odasla Bog Sina svoga"...

(Na melodiju "Svim na zemlji" zbro pjeva:) Solo: Pozivam vas svekolike - male, srednje i velike, da idemo do Betlema gledat čuda pregolema. Svi: Jer će Djeva tamo poći u Betlehem hoće doći, dijelit će se od svog doma tamo hiteći veoma.

KRISTINA: I Sin Božji, dakle, krenu na svoj put...

DINKA: A Mariji i Josipu bilo je to putovanje u Betlehem, zapravo, prilično neugodno...

DINKA: Iz krila Očeva u krilo Djevice!

MARKO: Da... "Ostavi sve, hajde, uzmi samo ono najnužnije sa sobom..." i - kreni! KRISTINA: A vani je bilo studeno. Trebalo je ostaviti toplo ognjište, skromnu intimu doma... Poći na neravne, tvrde, kamenite putove...

MATO: Na najdulji put... DINKA: Na put iz vječnosti u vrijeme! MARKO: Iz društva Presvetog Trojstva u društvo bijednih grešnika! KRISTINA: Put s neba na zemlju!

MATO: Iz Očeva grada u Davidov grad Betlehem. MARKO: Betlehem znači "kuća kruha"... KRISTINA: A Isus dođe da nama gladnima bude kruh... SVI: Kruh na putu!

DINKA: Među ljude radoznale, brbljave, nepouzdane, neprijazne... MATO: I hodati, putovati... KRISTINA: Po kiši i nepogodi se probijati... MARKO: Po danu i noći... SVI: Ići, ići, ići... DINKA: Jer Betlehem je daleko!

4.9.2006 8:04


...::: Mali koncil, dječji mjesečni list ::: Igrokazi i recitali > »NA PUT...

2 of 2

http://www.glas-koncila.hr/mak/index.php?option=content&task=vie...

DINKA: Jer Betlehem je daleko! (Na melodiju "Oj, Betleme", zbor pjeva): Oj, Betleme, put je dalek do tebe - svatko od nas mora izać' iz sebe. Ostaviti treba staroga čovjeka, postat ono što Bog htjede odvijeka. MATO: U svetoj noći i anđeli su morali na put! SVI: S neba na zemlju! KRISTINA: Morali su ostaviti Boga radi Boga... DINKA: Sišli su na betlehemske poljane, probudili pastire i navijestili im Blagovijest.

(Na melodiju "Radujte se, narodi" zbor pjeva): Sveta misa Betlem je naš na zemlji toj. Na njoj sobom krijepi nas Krist za žića boj. Stoga željno svaki dan primi Krista u svoj stan, u svoj stan. DINKA: Isus je došao k nama... MATO: Prevalio dalek put... KRISTINA: Postao naš suputnik!

(Na melodiju "Kad Djeva milost dobila", zbor pjeva): I tebe šalje, brate, Bog - iz mira doma njegovog, da svakom javiš blagi glas: "I za tebe je doš'o Spas! Jer Bog te ljubi, o ne boj se, u dom svoj vječni zove te"!

MARKO: Naš veliki brat!

MARKO: Pastiri su, međutim, tako mirno pasli svoja stada...

KRISTINA: Postao je On sâm naš Put!

KRISTINA: A sad ih anđeli šalju u potragu za Djetetom koje se noćas rodilo...

MARKO: Put u život!

MATO: Čudesno Dijete koje im donosi spas! DINKA: I oni moraju na put! MARKO: Tražiti Dijete! KRISTINA: A noć je... Hladno...

SVI: Naš Emanuel - Bog s nama! DINKA: Došao je da nas povede na daleki put... MATO: Na put k Ocu...

SVI: Isus - naš Put i Život! (Na melodiju "Veselje ti navješćujem", zbor pjeva): Radosno je putovanje kad nas prati Bog, kad je uz nas Djeva Majka s Čedom srca svog. Putujmo ustrajno, na nebu nas Božić čeka, Sretan Božić, vječna sreća uvijeke. Amen. Uvijeke. Amen.

Napisala: s. Mariangela Žigrić

4.9.2006 8:04

igrokazi_i_recitali_na_put_svi_na_put___bozicni_recital_mak_prosinac_2001  

MATO: U Betlehem! MATO: Iz Očeva grada u Davidov grad Betlehem. DINKA: Jer Betlehem je daleko! MATO: Ne, ne! Na put treba poći odmah! MATO:...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you