2019 ÅRET DER GIK I GLÆDEN (årsberetning)

Page 1

GLÆDEN 2019


Aktiviteter i Glæden i 2019

Hæftet er også bestyrelsens årsberetning


Indhold Glædens formål Glædens bestyrelse Personale

Glædens gode folk! Aktiviteter og arrangementer I 2019 samarbejdede vi med … vi ser frem til et godt 2020


GLÆDENs formål Formålet med Glæden er at give sårbare mennesker mulighed for at udføre frivilligt socialt arbejde. Vores målgruppe er mennesker, der kan være svære for andre frivillige organisationer at nå. Glæden har et ønske om social forandring. Vi tager udgangspunkt i meningsfulde fællesskaber med glæde, og hvor alle bliver mødt og set.


GLÆDENs bestyrelse Dorthe Jensen (medlem, midlertidig formand) Lena Ransby (medlem) Finn Sejr (medlem) Charlotte Pedersen (medlem, intern kasserer) Poul Anders Jensen (suppleant) Steffen Ransby (suppleant) Bestyrelsen mødes hver anden eller hver tredje måned.

I 2019 er Gerda Flindt og Nicco Christensen udtrådt af bestyrelsen.


Personale DAGLIG LEDER: Jens er lønnet daglig leder med et timetal på fire timer om ugen. ANSAT: Lise Lotte er ansat 4.5 timer om ugen til at spille musik på Birkebakken. SEKRETARIAT: Anders og Charlotte hjælper med computer, grafisk design og andre opgaver. Niels tager gerne fotos, når vi spørger pænt. PRAKTISK HJÆLP: Steffen hjælper med praktiske opgaver på kontoret. MEDLEMMER: Vi er ca. 85 medlemmer, fordelt på 50 aktive medlemmer og 35 støttemedlemmer. Vi har lavet aktiviteter for mere end 250 personer.


GLÆDENs gode folk! I 2019 vedtog bestyrelsen at skelne en lille smule mellem de aktive i GLÆDEN

TUSIND TAK TIL JER ALLE.

Uden jer, ingen GLÆDEN.


Motion og sport med GLÆDEN Til én af vores café-aftener i GLÆDEN havde vi godt selskab af Patrick. Han læser til ergoterapeut. Han fortalte os om kroppen, og om hvorfor det er vigtigt at holde sig sund. Vi tegnede vores udfordringer og ønsker.

Til slut spiste vi sund mad, som køkkenfolket havde lavet til os. Alt i alt havde vi nogle gode timer sammen. Det var hyggeligt og vi fik nogle gode snakke.


Motion og sport med GLÆDEN … og senere på året tog vi op i Botanisk Have et par gange for at bevæge os lidt. Patrick havde forberedt nogle sjove og givende øvelser til os. Nogle af os spillede kroket, mens andre fyrede op i grillen og forberedte vores aftensmad. Alt i alt havde vi en skøn eftermiddag – frivillige, seniorer og andre partnere i fællesskab.

Gode grin. Gode snakke. Nårrrrh, ja, og Glæde.


Musik med GLÆDEN Lise Lotte har gennem året spillet musik for flere beboere på Birkebakken. Guitaren er blevet flittigt brugt. Det har spredt en masse Glæde, og beboerne glæder sig altid til Lise Lottes musikalske besøg hver uge.


Tur til Væksthusene Solen skinnede og humøret var i top, da nogle af os tog på tur til Væksthusene i Botanisk Have. Vi gik en tur gennem hele fire klimazoner. Vi så botaniske vidundere, fisk i åkandebassinet, sommerfugle og meget mere. Det hele var meget spændende.

Der var tid til gode snakke og et hvil undervejs.


Naturhistorisk Museum Der var en rigtig spændende udstilling om Troels Kløvedals liv og eventyrlige rejser.

Den måtte vi simpelthen se. Det var en meget god oplevelse. Vi så en masse om Troels Kløvedals rejser til andre lande i verden og om hans barndom. Man kunne også se modeller af hans flotte skib, som hedder Nordkaperen.

Det hele var meget interessant, og vi havde en god tur sammen. Troels Kløvedal 1943 – 2018


Kursus i KlosterCaféen I samarbejde med ULF i Aarhus havde vi i april et kursus i caféen om Type 2 diabetes. Vi lærte om, hvordan det er at have diabetes.

Vi lærte også om, hvorfor det er en god idé at spise mindre sukker og flere sunde ting – og om hvorfor lidt motion er bedre end ingen motion. Derudover hyggede vi os ligesom vi plejer. Og en portion god aftensmad blev det også til.


Tur til bonsaihave Bonsaikunst er altså ret spændende. Det fandt Jacob, Kirsten, Steffen, Finn og Jens ud af, da de var på besøg i en bonsaihave i Aarhus.

Bonusinfo: Bonsai er den japanske udtale af det kinesiske ord penzai, som betyder "landskab på bakke".

Det er en dyrkningsmetode, som skaber dværgvækst hos træagtige planter. Det er egentlig en gammel kinesisk kunstform, som går ud på at plante små træer i skåle. Kunsten spredte sig til Japan, og derfra er den nået til den vestlige verden.


Sommerudflugt til Samsø Nogle tog på en to-dags udflugt til Samsø. Det var en rigtig god tur, hvor vi fik set en hel masse natur og kultur.

Vi havde lånt en minibus, så vi kunne komme godt omkring på øen. Der er flotte landskaber og mange fine brugskunstbutikker. Om aftenen den første dag var vi ude og spise på en god restaurant, hvor maden smagte godt, og vi hyggede os glimrende i hinandens selskab. Vi er så glade for Samsø, at turen sagtens kunne gå derover nogle flere gange.


Sommerudflugt til Horsens Kirsten, Jacob, Finn, Nicco, Lena, Steffen, Søs og Lise Lotte tog en sommerdag af sted til Dansk Industri Museum og Nimbus Museet. Efter vi havde set nÌsten det hele, spiste vi frokost i cafÊen. Nogle fik tarteletter, selvom det var virkelig varmt.

Det var en rigtig fin tur.


Glædens fest i november Der blev pyntet op med balloner og blomster i friske farver. Og så kunne det gå løs med hygge, musik, samvær, drinks, amerikansk lotteri, dans og sjov. The Mumes spillede op til dans, bevægelse og samvær. Og Sølundfestivalens Fond gav en god donation på 10.000 kr. Inden festen var rigtigt mange frivillige i sving med at finde gaver til lotteriet, bestille mad, lave pynt og meget andet. Tak alle frivillige partnere, der lavede og serverede mad – og fik en svingom.


Tur til Retroworld Retroworld er en hyldest til 60'erne og 70'erne. Retroworld er, kort fortalt, en tidskapsel i Lerbjerg. Det er et virkelig sjovt sted, hvor der er mange ting, som vi kunne huske fra dengang vi var børn. Blandt andet var der de helt fantastiske farver på badeværelserne og farverige gardiner. Der var også møbler fra dengang. Faktisk var det rigtig god rejse tilbage i tiden.


Besøg på Bofællesskab Harlev Poul Anders, Dorthe, Bo og Jens var på besøg i bofællesskabet Harlev og på tur rundt til forskellige andre bofællesskaber for at fortælle om Glæden, og invitere beboerne med til vores fest i november. Vi blev taget godt i mod alle steder, og havde en god dag.


Glimt af Glæde – aktiviteter for ældre Grethe kommer som frivillig på Kongsgården, og det har hun gjort i omkring seks år.

Glæden alias Barbara og Merete spiller violin på Lokalcenter Abildgården. Lena var med som opbakning! Musikken spredte Glæde hos de ældre.


Glimt af Glæde – aktiviteter for ældre I Glæden har vi også frivillige besøgsvenner.

Finn besøger Anna på Trøjborg. Sammen tager de ud og handler, og får sig en snak om lidt af hvert. Finn er glad for at være besøgsven. Jacob havde et par gange stor glæde af at besøge Svend. De talte blandt andet om 2. verdenskrig. Desværre er Svend nu gået bort. Lena kommer jævnligt på Birkebakken, og er derudover besøgsven for Birgit. Nicco og Heino har flere gange været på Myrholmsvej, hvor de har lavet aktiviteter for de ældre beboere. Det er rart at kunne være noget for andre.


Anvendt Erindring – Fortæl fortæl Anvendt Erindring skaber fællesskaber. Fortæl fortæl er et spil, der godt at bruge, når det handler om at fortælle erindringer til hinanden. Hver mandag eftermiddag mødes en gruppe frivillige og partnere for at spille spillet og for at få fortalt en hel masse historier fra tidligere tider.

Deltagerne møder trofast op, og glæder sig til aktiviteten. Der hygges med kaffe og te, men kun sjældent kage, mens der fortælles på livet løs.


Tur til Den Gamle By En pæn flok af os tog en tur op i Den Gamle By. Her var der god tid til at nyde solen, mens vi fik os en god snak.

Indenfor fik vi blandt andet set 70´er lejlighederne, som vækkede minder for nogle af os. Lykken er at sidde i en fed gammel bedstefar-lænestol med et hæklet tæppe af mormorfirkanter.


På besøg på Nordfyns Højskole Fortællinger og erindringer på Nordfyns Højskole. Jens, Heino, Agnete og Gerda var sammen på tur.

Det var nogle dejlige timer med fantastiske elever, hvor vi delte fortællinger fra vores liv. Vi havde både tegnesager og vores lille grønne bog med.


Anvendt Tegning i caféen I starten af året holdt Charlotte en tegneworkshop i caféen. Vi kalder det for Anvendt Tegning. Der var fuldt hus, så det var ren Glæde Først så vi en masse eksempler på, hvordan man kan tegne sine oplevelser, sin kalender og meget andet. Derefter tog vi selv fat, og jonglerede med blyanter og papir. Det kom der mange rigtigt gode tegninger ud af. Det er afslappende at tegne og det er en gode måde at tale sammen på. Så behøver man ikke skrive så meget. Vi havde også mange gæster fra Jobkollegiet, så det var dejligt.


Anvendt Tegning på Jobkollegiet En lørdag formiddag i april tog Dorthe, Ellen, Jens og Charlotte ud til Jobkollegiet i Brabrand for at tegne sammen med beboerne.

Det var nogle gode timer, hvor vi tegnede og snakkede om hobbyer, arbejde, vores hverdage og alt muligt andet mellem himmel og jord. Det var så hyggeligt, at vi gerne gør det igen.


Læsegruppen Lena, Kirsten og Søs har sammen med Marie og Anna Birthe haft gode læseoplevelser i årets løb.

De læste om Lise Nørgaards liv og forfatterskab, og fik set film om hende. Lise Nørgaard har haft et spændende liv. Hun er 102 år gammel. Det næste de tog fat på i læsegruppen var Kim Larsen. Han har lavet masse god musik og gode tekster. Læsegruppen har også haft om Ole Lund Kirkegaard Der hygges altid i læsegruppen, som mødes hver anden uge, og stemningen er fin. Der er et godt sammenhold i gruppen, og deltagerne glæder sig til at møde op hver gang.


Julefrokosten Årets julefrokost blev beriget af mange gæster og julehistorier og musik med Morten Aagaard. Der var også god julefrokostmad, KlosterCaféens enestående juleplatte, god betjening i baren og ikke mindst en hyggelig stemning.

Til dessert fik vi selvfølgelig ris a la mande, og der var hele fire mandelgaver. Alt i alt var det en god afslutning på et forrygende år i Glædens tegn.


Juleudflugt til Ebeltoft Turen gik til Ebeltoft by. Det var rimeligt koldt, men humøret fejlede ingenting. Vi gik gennem byens gader. Da vi blev sultne, gik vi på café og spiste en rigtig god brunch og hyggede os sammen. Vi hyggede os også med at sende julehilsner på facebook.

Det er en rigtig god idé at tage på endags-ture til nye steder, så vi får nye oplevelser sammen med hinanden.


Juleudflugt til Gl. Estrup En søndag formiddag i december tog en flok af os af sted på tur til Gammel Estrup Landbrugsmuseum. Flokken bestod af Jens, Bo, Hassan, Niclas, Poul Anders, Dorthe, Kirsten og Charlotte. Først besøgte vi Det Grønne Museum, hvor vi så om mad og køkkener i gamle dage. Derefter fik vi frokost i restauranten. Maden smagte godt, og således blev vi klar til at gå over på selve slottet.

Vejret var koldt og regnfuldt, men selvfølgelig holdt vi humøret oppe, for vi var i godt selskab med hinanden. Jens sørgede for underholdningen, da han blev fotograferet ved siden af et rigtigt grisehoved.


Civilsamfund I september blev der holdt Folkets Møde, fordi Aarhus Kommune ville anerkende frivillige. Vi tog derned og så, hvad der skete, og hyggede os, selvom det var lidt koldt i det. Lena og Steffen snakkede også med nogle, som havde lavet et spil om væredygtighed. I løbet af året var vi også på besøg i Frivilligcenter Aarhus i Grønnegade. Her fortalte vi om GLÆDEN, og om nogle af alle de ting, som vil laver.


I 2019 samarbejdede vi med Nanny Jacobsens Fond Sølundfestivalens Fond LEV Aarhus ULF Aarhus Kredsen Magistraten for sociale forhold og Beskæftigelse Magistraten for Sundhed og Omsorg KlosterCaféen KlostergadeCentret FrivilligCenter for Seniorer – Foreningsbutikken Nordfyns Højskole Bofællesskabet Harlev m. fl. Plejehjemmet Abildgården Lokalcenter Møllestien Jobkollegiet Birkebakken Morten Aagaard Frivilligcenter Aarhus


‌ vi ser frem til et godt 2020


GLÆDEN Klostergade 35 8000 Aarhus C www.glaeden.dk Telefon: 24 49 02 72 Mail: ufb.jens@gmail.com Power Point præsentation: Charlotte Pedersen Fotos: Jens Christensen, Nicco Christensen, Charlotte Pedersen m. fl. ©GLÆDEN 2019-2020


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.