Issuu on Google+

Portfolio

Gísli Rafn Guðmundsson Application number: MASTERHT12/4520842


Curriculum Vitae My name is Gisli Rafn Gudmundsson and I am studying towards a master in Sustainable Urban Design at Lund University. I have lived my whole life in Iceland, apart from four years in Oslo, from the age of four to eight. During my childhood I used to spend my summers at a farm named Svínafell, wich is surrounded by great waterfalls, glaciers and volcanoes, in the South of Iceland. I was a member of the Icelandic Alpine National Team and started studying long distance at the Agricultural University of Iceland since skiing involved a lot of travelling around the world. When I gave up my skiing career I started studying full time at the University and finished my Bachelor degree in the spring of 2012, and began studying at Lund University the same autumn. My main interests are design, gardening, drawing, photography, all outdoor activity, horse back riding, sports, computers, travelling, and getting to know other cultures. Education 2012-Present Lund University. School of Architecture. Finishing second semester in Sustainable Urban Design Master Programme. 2008-2012 The Agricultural University of Iceland. Bachelor Degree in Environmental and Landscape planning. 2002 - 2006 Menntaskólinn við Sund- The Junior College of Sund. Graduated with primary scores, majoring in natural science. Exhibitions Þjóðarspegillinn (Conference), University of Iceland, Reykjavík 2012. Poster Reykjavik Art Museum’s drawing contest, Reykjavik Art Museum, Reykjavik 2011. Sketch Ice up close, Á Næsu Grösum Restaurant, Reykjavík 2011. Photographs Design March (group exhibition), Reykjavík 2011. Multi media

Grants obtained from competitive funds 2011 The Icelandic Center for Research. Planning Prosesses and Assessment of Mountain Roads in Iceland.

Publicity Búnaðarblaðið Freyja, 2. issue 2012. Vehicle tracks on farmlands. Article Morgunblaðið, tuesday 21 february 2012 (p. 12). Planning devices do not work on the road system - many roads on the highland are not on masterplans. Interview Bændablaðið, tuesday 16. febrúar 2012 (p. 12). Planning and off road driving - who takes decisions? Article

Work Experience 2012. Research project. Part time job. Worked as an assistant on a research project called Strandir: Transport and Mobility at the University of Iceland. 2011. Research project. Part time job. A holder of a three months Research Grant from the Icelandic Center for Research to work on a project regarding off-road driving in Iceland. 2008-2009. Air Atlanta. Part time job. Worked at the Crew Resources Department doing Crew Planning, Crewing and making rosters for crews. 2007. Blómaval. Part time job. Salesman and Client Advisor of the Summerplant department in the garden store Blómaval. 2004-2006. HBH construction Ltd. Part time job. Worked three summers constructing gardens. 2001-2003. The Soil Conservation Service of Iceland. Part time job. During three summers I worked for the soil conservation of Iceland. That included planting trees, assisting researchers at the institution with the experiments and taking care of the garden and area around the headquarters of the institution.

Sports 2004-2008. Icelandic National Alpine Ski Team. 2007. Alpine World Ski Championship in Åre, Sweden. 2008-2010. Olympic Icelandic Alpine Ski Team. 2009. Alpine World Ski Championship in Val d’Isere, France. Holder of several national and international medals and prices.

Computer knowledge Microstation, Autocad, ArcGis, Rhino 3D, Photoshop, Illustrator, InDesign and SketchUp.

Languages Native language: Icelandic English, Norwegian and Swedish: Excellent Danish: Good French and German: Fair

Recommendation Auður Sveinsdóttir Associate Professor. Chair of The Environmental and Landscape Planning Department at the Agricultural University of Iceland. Tel: +354-860-7309. e-mail: audurs@lbhi.is Dr. Andrés Arnalds Assistant Director, The Soil Conservation Service of Iceland. Tel: +354-892-1349 e-mail: andres.arnalds@land.is Contact Name: Gísli Rafn Guðmundsson Social security nr. : 860606-7950 Home address: Kämnärsvägen 52 L 226 45 Lund, SWEDEN Phone nr. : 0046-736-515-093 E-mail: gislirafng@gmail.com


ModelDesign

Play Area

Private Garden

Skeifan

The Missing Link

Sketches

Content

1 2 4 6 10 14


ModelDesign In this project the aim was to choose a landscape designer and use an excample of his work as an inspiration to a new project. The inspiration towards the forms of this project are from Peter Walker and Partner’s Sony Center in Berlin. My design has a resemblence from Icelandic history and nature, volcanos, lava, crustal movements and the ancient Althingi on Thingvellir.

1


Heidi in The Mountains, Play Area

The environment of the place will have an obvious resemblance with the alps. Grass, flowers and evergreen trees play a big role in the area. Bales of hay play a big role in front of the recreational building. The bales of hay can be used in a playful way for bulding, sitting on, jump over etc. The fence around the goats will be made of wood, typically found in the Alps.

This project was twofold. First, a group project, aimed to design a recreational area at an unused site in Reykjavík. On the first project the concept of my group was the Alps. The second project was an individual project. The aim was to create a play area for kids within the area used in the first part, with closed play area for the younger children, a play area for older children and a recraeational building. My inspiration for the project came from the children’s story of Heidi in the mountains, and has a resemblance with my travels in the alps when I was doing skiracing.

Rocks

Grass

Cloud Game

Grazing land Sledge Slope Walking path A

B

Barefoot path

Contour lines Recreational building

C Bales of hay

High-dry matter silage

Goat Area

Parking Lot

Asphalt

Briks

Woodenboard 2


Barefoot path - sensation for little toes Below is a circular trail where children at all age could take off their shoes, and walk barefoot. The surface of the path should be smooth, with different textures that will provide different feeling and experience for the feet. Those different textures could consist of wooddrumbs, leaves, grass, sand, fine gravel, water and swamp, mud, moss, etc. in order to create a pleasant sensation in the toes. At the end, children could wash their feet in the lake.

Swing Storage Sandbox

Bridge

Stage

Pic-nic tables

Above is the play area for the youngest children, closed by a fence with a sandbox, storage, swing, pic-nic tables, bridge, stage and a walking/bicycle path. The area is defined with a wooden fence and small hills with a traditional Icelandic stone wall (see view B).

A

B

C

3


Private garden

In this project the aim was to design a private garden in Hafnarfjรถrรฐur in Iceland for a family of four, a couple with two children. While designing the garden my aim was to let the garden fit well with the architecture of the house. There is a tendency in the building industry to use materials available at each place that are cheap and accessible, resulting in different building traditions in each place. In this case I welcomed the Icelandic tradition, especially since I found that the traditional materials used in garden design in Iceland fit well to the modern architecture of this home. I therefore used concrete in harmony with timber, stones, rocks and vegetation.

C

A

Rocks

D

Hot Tub Seating Wooden Platform Wooden Shelterwall

E

Vegetation

C

Concrete B

House

E1

Grass Play Area Sandbox Soil Briks Ecogrids

Sketches

View A

Masterplan

View B

View C

A1

D1

A

E

View D

N

D

Waste Storage

C1

4


Construction detail 1

Section A-A1

Section D-D1

Construction detail 1

Section C1-C

View E

5


Skeifan In this project the aim was to take an exsisting neighbourhood in Reykjavik named Skeifan, and make a new realistic local plan for the site. The project was twofold, first part was analysis wich was a group project and the second part was to come up with a new local plan wich was an individual project.

N

The site is locatied in central ReykjavĂ­k, Iceland. The current structure is characterized by parking lots and needs for private automobiles. It is difficult for pedestrians and cyclists to move around within the area. Green areas are mainly in the edges of the area close to main roads and remain unused. Large buildings including shops and light industry play a big role and only one inhabitant lives within the area. The area is somewhat soulless, and lacks characteristics and social value.

Street spaces

Roads

Roads and Parking

Buildings

Green Area

A SuĂ°urlandsbraut Section A-A1 demonstrates the suggestions made in the new local plan

P

P

Pedestrian Street 6


Explanations Biking Pads

New Buildings

Large Trees

Parking Lot

Green Houses

Small Trees

Water

Existing Buildings

Project Outline

Private Spaces

New Contour Lines

Public Spaces

Train Rail Pedestrian Street

A

The Main principles for the new Local Plan is to stimulate the neighbourhood with the principles of sustainable development and increase population and thereby contribute to improve quality of life. Results from the analysis are used as fundamentals for the new design and plan. Landuse will be mixed, with commercial, residential and social space in the forefront. Food production will be moved into the neighborhood and green space is increased with higher value. Key Words: • Quality of life • Security; more people increases security • Sustainability; sustainable transportation (biking, walking, public transports) • Health, cycling, walking; longer life

Suð u

rlan dsb r

aut

Grensásvegur

A

Suðu

rlan dsbr aut

B1 B

r

ogu iðav Ske

B

C

Miklubraut A1 N

Masterplan with suggested changes

A1 P

Miklubraut 7


Skeifan is located in a depression and is therefore a desireable area for using sustainable surface purifying solutions. Surface water will flow through the area in a system of ponds where owerflow is mediated from northwest to southeast and then departed into the ocean.

Offices and larger shopping facilities are located on the edges (blue) and make boundaries from the traffic. Residentials and mixed use buildings are located in the center (green and red).

Fewer floors are towards the south to let light into the courtyards and private areas in front of the buildings. Four floors in the north of the plan serve as a shelter for northern winds and increase density within the area.

Water

Trees

B1

B

Private Spaces

Little density in ReykajvĂ­k has lead to the fact that it is not sustainable; economically, socially and ecologically. Therefore, the new local plan focuses on being more dense and eco-friendly, which is in line with the policy of the city. Benefits for a more environmentally friendly local plan are for excample ecological, social and financial. Ecological benefits expresses in good affects on the micro climate, forming habitats for organisms. Social benefits are that places become more attractive and result in increased respect and community responsibility for the area, thus, reduces the stress of city life and improves quality of life. At last, the valuation of assets and land will increase as a result to increased quality of life the area has to offer.

Section B-B1 shows the new structure of the street space. Sidewalks are broader towards south. The first floor on the left side is indented, in order to create shelter from the weather.

Public Spaces

Shadows in March

08:00

12:00

17:00

Buildings

8


1-2 Room Apartments

3 Room Apartments on Two Floors

Wheelchair Accessible dwelling 3-4 Room Single dwellings

Commercial Residents (shopping, Service, offices, etc.)

The diagrams above show an example of the composition of housing in a specific area in the plan. Mixed housing can prevent certain social groups from getting isolated. Greenhouses are located in three complexes within the plan. Planting beds will be available for residents in the courtyard. Sewage water will be treated in a treatment plant and then let into the pond in the courtyard after being rinsed. The water will then be used to water plants in the garden and greenhouse.

View A. The Pedestrian Street

Facilities are available for residents in the greenhouse in order for them to pursue their crops all year. Furthermore, the greenhouse can be used by residents to meet and relax, especially during the winter when the weather is unfavorable for outdoor activities. The street space forms favourable conditions for people, giving stores and cafĂŠs a good business environment. This can encourage people to come together and can prevent social isolation. The image above demonstrates an example of how the car park, bike trail, walking path and private space can be arranged in the street. Street trees, parking and eco-friendly water solutions form a boundary between the cars and the cyclists and pedestrians wich is expected to increase safety.

View B. Public Square and Train Station.

View C. Redidents in the eastern side.

9


The missing link This project aims to connect the city center of Helsingborg in Sweden and the stadium with an urban square. The propsed tramline will have one of its tramstops on the square. The tramstop is important because it will serve as the main station for people who come and see matches at Helsingborg stadium. The path between the city center and the stadium is interesting and appealing. However, there is a gap in the link from “The Keep Garden” and St. Pedersens Gata where conditions for pedestrians is very poor, although numerous pedestrians and cyclists pass the crossing of St Peders Gata and Bergaliden Street. This project aims to improve the envronment of the crossroads and link the stadium with the City Center.

Pedestrian Flow

Merging Spaces

New Public Square

City Center

Stortorget

“The Keep Garden”

10


current

Excisting pattern in Helsingborg

Building mass added

Cut, twist and close the square

The new block concists of buildings, private and public space, a landmark, tramstop and an interesting public square. The “twisted” building mass facing the square results in an angle that creates an enclosed public space. An effort was made to have the square in the human scale, creating the feel of enclosure.

In order to guide the movement from the City Center to the Stadium (The Uptown), suggestions were made as seen below:

+

+

=

Enclosed, public square. Seen from Nedre Långvinkelsgatan

SITE

Seen from the “Keep Garden”

The Stadium

St. Peders gata

11


Excisting buildings Propsed buildings Tramstop Bicycle Path Fountain

A1

A

Green area Fence Cherry Tree

B1 B

C A

Plan.

12 B


View A. New row-houses and entrance to the private area.

View B. The new pedestrian square.

View C. The new pedestrian square.

Section A-A1, Propesed pedestrian square.

Section B-B1, Proposed shared space, showing excisting hotel on the left and proposed mixed use building on the right.

13


Sketches

14


15


Portfolio 2013