Page 1

GazetA

mujore

BOTIM I SHOQATËS “KISHA RREZE DRITE” TIRANË

31 Mars 2013

www.kisharrezedrite.com

100 Vjet Shtet Shqiptar

24 faqe çdo muaj

TE” TIRANË KISHA “RREZE DRI

Cili është No Longer Music? faqe 22

Misteri i zbuluar faqe 6

Besëlidhje Zemre ’Organizon për dy ditë me rradhë konferencën: “Shqipëtarët në Mision”

Ç´farë vlen në të vërtetë? faqe 11

AMARIS,

STOP abortin

e premtuara e Zotit

A mund të bëni diÇka?

faqe 3 faqe 7

Krishtlindja 2012 Të Jetosh në Dimensionin e Shenjave dhe Mrekullive

faqe 4

Botës duket se po i vjen fundi!

faqe 21

Shërbesa e Mësimit Biblik faqe 5

faqe 5 faqe 6

faqe 6


2

Gazeta e Kishës Rreze Drite Misioni ynë Vizioni Qiellor është misioni jonë tokësor: Të sjellim bekimin e Atit tonë qiellore te cdo shpirt shqiptar (veprat 3:25-26) Të sjellim premtimin e Atit qiellor te cdo njeri I rilindur ne Shqipëri (veprat 1:4)

31 Mars 2013

2. Kredoja e besimit Ne Kisha Rreze Drite Shqipëri besojmë në …

Shkrimin e Shenjtë të Biblës siç u dha fillimisht nga Perëndia, të

Drejtor : Pastor Gentjan Dervishaj

hyjnore, të

Shpëtimin e njeriut të humbur dhe mëkatar përmes gjakut të derdhur

besueshëm; dhe si autoritetin më të lartë në

të Zotit tonë Jezu Krisht me anë të besimit pavarësisht nga veprat,

frymëzuar në mënyrë

Kryeredaktor: Eviola Gogaj

ngritjen e Tij në Qiell, veprën e Tij ndërmjetësuese, dhe kthimin e Tij personal në pushtet dhe lavdi.

pagabueshëm, tërësisht të

Redaktor: Gjinovefa Gjini

të gjitha çështjet e dhe ripërtëritjen me anë të Frymës së

Graphic Design: AGStudio.al

besimit dhe të sjelljes.

Shenjtë.

Një Perëndi, përjetësisht ekzistues në tre

Bashkepuntor ne kete numer: Pastor Mentor Rama Pastor Sabri Kasemi Pastor Werner Kniesel Pastor Larry Stockstill Sonila Malaj Elton Kikia Luka Sema Stasy Eldredge. Equip Albania Besëlidhje Zemre No Longer Music Christian Harfouche Ministries

persona,

Frymën e Shenjtë, brenda-banimi i së Cilit aftëson besimtarin të

Ati, Biri dhe Fryma e Shenjtë. Zotin tonë Jezu Krisht—Perëndia i shfaqur në mish, lindjen e tij virgjërore, jetën e tij njerëzore pa mëkat, mrekullitë e Tij hyjnore, vdekjen e Tij zëvendësuese dhe shlyese, ringjalljen e Tij trupore,

jetojë një jetë të shenjtë, që të mund të dëshmojë dhe punojë për Zotin Jezu Krisht. Unitetin e Frymës së të gjithë besimtarëve të vërtetë, Kishës, Trupit të Krishtit. Ringjalljen si për të shpëtuarit ashtu edhe për të humburit; ata që janë shpëtuar në ringjalljen e jetës, ata që janë të humbur në

ringjalljen e mallkimit.

Programi Javor i Kishës Rreze Drite në Shqipëri Tirane Informacion mbi shoqatën Shoqata”Kisha Rreze Drite Tiranë” është një shoqatë fetare jofitimprurëse dhe jo qeveritare e regjistruar si Person Juridik në Gjykatën e Shkallës së Parë të Tiranes me vendim gjykate nr 2059 dt.13.07.2007 me seli qëndrore në Tirane. Me nipt K 81630451 C Adresa Qëndrore : Qëndra Baptiste Sheshi Avni Rustemi Përballë Qendrës Stefan, Kutia Postare 212/1, Tiranë Cell: 00355 68 60 89 777 Email: info@kisharrezedrite.com

Raiffeisen Bank in Albania

----------------------------------------------- SWIFT Code SGSBALTX 

Beneficiary NAME : SHOQATA “KIsha Rreze Drite Tirane “  Bank Account # in US Dollar : 8001503515  IBAN: AL56202110130000008001503515  Bank Accout # in GBP :8004503515  IBAN: AL03202110130000008004503515  Bank Account # in EURO : 8000503515  IBAN: AL09202110130000008000503515  BanK Account # in Alb Lekë : 0100503515 BanK Account # in Alb Lekë: 0101503515

Kisha Rreze Drite - Qendra Baptiste

Kisha Rreze Drite - Allias

Kisha Rreze Drite - Fusha e aviacionit

Te marte: Takim ora 18:00 Studim Biblik & Lutje

Te marte: Takim ora 18:00 Studim Biblik & Lutje

Te enjte: Takim ora 18:00 Takim ungjillizimi ne terren

Takim i Cifteve (mujore) Ora 18:00

Takim i Cifteve (mujore) Ora 18:00

Takim i Cifteve (mujore) Ora 18:00

Te premte & shtune: Takim ora 18:00 Shkolla Biblike

Te diele: Takimi i madh ora 11:00

Te diele: Takimi i madh ora 10:00

Te diele: Takimi i madh ora 18:00

Kontaktoni drejtuesit Gentjan Dervishaj & Fatmira Koçi +355 68 60 89 485

Kontaktoni drejtuesit Atmirant & Sonila Malaj Eviola Gogaj +355 68 60 89 483

Kontaktoni drejtuesit Skerdi & Nevila Kasimati +355 68 60 89 519

Burrel Ejani ne takimet e kishes “Rreze Drite”

lezhË

Kisha Rreze Drite - Rruga e Spitalit

Kisha Rreze Drite - Lezhë

Te mërkurë : Takim ora 18:00 Studim Biblik & Lutje

Te diele: Takimi i madh ungjillizimi ora 11:00

Takim i Cifteve (mujore) Ora 18:00

Kontaktoni drejtuesit Gentjan Dervishaj +355 68 60 89 777

Te shtunë: Takimi i madh ora 14:30 Kontaktoni drejtuesit Gentjan Dervishaj +355 68 60 89 777

Sqarim nga Redaksia e Gazetës: Njoftojmë të gjithë lexuesit se publikimet për dëshmitë dhe vizionin e kandidaturave për Komitetin Ekzekutiv në VUSH i është kërkuar çdo kandidati, ku vetëm tre kanditatë dhanë dëshminë dhe vizionin e tyre, të publikuar në numrin e kaluar të gazetës. Redaksia e Gazetës nuk kishte preferenca personale dhe nuk u ka bërë fushatë elektorale vetëm tre kandidaturave që dërguan vizionin e tyre. Gjithë secilit kandidat i është kërkuar të dërgonte dëshminë dhe vizionin, ku vetëm tre prej tyre i kanë dërguar. Ne i urojmë gjithë stafit të ri në Komitetin Ekzekutiv të Vushit të punojnë me zell për mbretërinë e Zotit sëpari dhe në përputhje me statutin e Vushit. Perëndia na shenjtëroftë.


31 Mars 2013

Gazeta e Kishës Rreze Drite

Besëlidhje Zemre

’ Organizon për dy ditë me rradhë konferencën:

“Shqipëtarët në Mision” Janë të ftuar të gjithë besimtarët e Krishterë Me datë 9 dhe 10 Prill 2013 (E Martë dhe e Mërkurë) Takimi fillon ora 18:00 Instituti Jeta e Re (pas Radio-Televizionit Shqipëtar) ‘Besëlidhje Zemre’

Një grup shërbyesish të krishterë të mbledhur sëbashku në një besëlidhje zemre. Grupi Themelues: Gentian dhe Shpresa Proseku; Fatmir dhe Silvana Spahiu; Elona Prroj; Hervin dhe Sedika Fushekati; Gentjan dhe Vera Dervishaj; Edmond dhe Sabina Lamnica Vizioni:Ne si shërbyes të Ungjillit dhe drejtues nga kishat lokale, jemi mbledhur sëbashku në një besëlidhje zemre për: ~ Për të predikur Ungjillin në dëftim të Frymës dhe të fuqisë, brenda dhe jashtë vendit tone. ~ Për të kontribuar në një zgjim frymëror të kombit tone. ~ Për të qëndruar sëbashku në unitetin e Frymës.

3 Festa e Krishtlindjes nga Eviola Gogaj Më 25 dhjetor 2012, në Kishën Rreze Drite Allias festuam Krishtlindjen. Ishte një shërbesë e veçantë pasi në këtë Krishtlindje Zoti e bekoi shumë kishën e tij dhe shumë famlije që erdhen për herë të parë. Zoti ynë është një Zot besnik, i bollëkut, i plotëfusqishëm dhe plot mirësi. Ai është alfa dhe omega, fillimi dhe mbarimi, dhe është dhe do të jetë gjithmonë i njëjti. Jezusi nuk heziton të shërbejë dhe të ndihmojë krijesat e tij. Ai është shëmbulli i përsosur i dashurisë. Gjatë kësaj dite pastori i kishës Gentjan Dervishaj dhe pjestarët e tjerë të kishës bashkëpunuan në shërbesë. Ne ndamë lajmin e mirë dhe arsyen pse po festojmë. Sepse drita po shkëlqen dhe shpërndan errësirën, Zoti ynë erdhi dhe na vizitoi. Ai erdhi dhe na çliroi nga mëkati, na shëroi nga sëmundjët, na ushqeu dhe tregoi dashurinë e Atit, që na pret të gjithëve të shkojmë tek Ai, sepse nuk do që ne të humbasim, por të kemi jetë dhe ta kemi atë me bollëk. Në fund të shërbesës ne ndamë 70 pako ushqimore duke bekuar familjet në Allias duke iu kujtuar atyre se Zoti ynë është siguruesi. Zoti ynë kurrë nuk na braktis dhe ai siguron nëpërmjet shërbëtorve te tij. Jezusi na ka premtuar se nuk do të na lërë dhe nuk do të na braktisë kurrë. Ndërsa po lexoni faqen e kësaj gazete unë lutem që Perëndia t’ju prekë, t’ju ndryshojë, dhe t’ju inkurajojë, që zemra juaj të dorëzohet tek Krijuesi juaj, i cili është i vetmi që mund ta mbaj atë më mirë se vet ne, pasi Ai do që ne të mos lëndohemi, por të marrim bekime dhe ai kujdeset për ne çdo ditë. Nëse këtë krishtlindje për herë të parë ne arritëm të bekojmë sa më shumë famije, kjo është për lavdi të Perëndisë, sepse është ai që kujdeset për ne dhe i di nevojat tona. Ai tregon mirësinë e tij çdo ditë duke bekuar edhe me të mira materjale jo vetëm frymërore. Perëndia  tregoi se kishte dhëmbshuri për njerëzit që e ndiqnin për të dëgjuar fjalën e tij, ai edhe siguroi për nevojat e tyre duke i ushqyer ata që e ndiqnin. Një herë ai ushqeu mbi 5000 veta në një vend të shkretë. Kjo tregon se Perëndia në çdo kohë, edhe atëherë kur duket se ka kriza ekonomike dora e tij e fuqishme siguron dhe shumon. Lavdi i qoftë atij për këtë Krishtlindje shumë të veçantë.


4

Gazeta e Kishës Rreze Drite

Krishtlindja 2012

Dhjetori është një muaj festash dhe të gjithë fillojnë të pregatiten për të festuar. Ky fund dhjetori për mua ishte shumë i veçantë, i mbushur plotë me sfida, me shërbesa por edhe plotë gëzim. Në mes të muajit unë mora një ftesë nga Pastori i Kishës Rreze Drite, Gentjan Dervishaj. Ai tha se do të bënin fushatë Ungjillizimi dhe kishte nevojë për ndihmën time, për të ndihmuar me predikime gjatë çdo dite që ata kishin takime. Unë si gjithmonë jam gati dhe kur më bëjnë ftesa për ungjillizim më përfshin një zjarr dhe një pasion i madh për Zotin. Ku ka më bukur se sa t’u flas të tjerëve për Jezusin. Pse Ai erdhi në tokë dhe sa shumë ai na do ne. Për gjërat e mrekullueshme që Ai ka bërë për mua personalisht. Në atë javë unë mora një lajm jo të mirë. Dikush që na mbështeste financiarisht më tha se nuk kishte më mundësi të vazhdonte të mbështeste plotësisht, por do të jepte gjysmat e asaj që merrja si zakonisht. Të them të drejtën u shqetësova pak, por në fund mendova se Zoti do të më bekojë dhe fillova të lutem. Zoti e mbushi zemrën time plotë me paqe. Unë vendosa të mos tërhiqem mbrapa, por të vazhdoj t’i shërbej Zotit. Dita e parë ishte data 24 dhjetor, ku pjesëtarët e kishës bashkë me pastor Gentin, kishin organizuar çdo gjë tek ndërtesa e kishës në Fushën e Aviacionit .

Isha në makinë bashkë me gruan Aiden dhe kishte shumë trafik. Ne filluam të lutemi që të arrinim në kohë dhe jo vetëm, por që edhe Zoti të na drejtone dhe udhëhiqte. I jam mirënjohës Zotit për njeriun që ka vënë në krahun tim. Aida nuk është vetëm gruaja ime por edhe një mik për mua, pasi më ndjek në çdo shërbes që unë bëj. Gjithmonë kur unë predikoj ajo ndërmjetëson për mua dhe për njerëzit që Fryma e Shenjtë të veprojë fuqishëm në ta. Ne shkuam në kohën e duhur, sapo hymë aty salla e kishës ishte mbushur plotë me njerëz. Grupi drejtues i kishte ulur njerëzit më të vjetër në moshë në karige, dhe kishte shumë të tjerë që qëndronin në këmbë. Unë fillova ti tregoja atyre se arsyeja pse jemi këtu është se ne jemi në një kohë festash. Zoti, Perëndia ynë i bëri një dhuratë shumë të çmuar njerëzimit, dhuratën më të shtrenjtë që është bërë ndonjëherë. Kjo dhuratë ishte biri i tij Jezus Krishti që lindi në mënyrë të mrekullueshme nga një virgjëreshë. Të gjithë ishin duke dëgjuar me shumë kujdes. Unë pyeta : Po pse duhet të lindte një fëmijë në një mënyrë të veçantë? Pse Zoti duhet të vinte në trajtën e një foshnje? Fillova t’ju tregojë që Perëndia e do njeriun. Ai e krijoi atë në mënyrë të mrekullueshme dhe pa asnjë të metë dhe e vuri të jetontë në një kopësht që e quajti Eden.

Zoti kishte vendosur në kopësht dy pemë të veçanta. Njëra ishte pema e Jetës dhe tjetra ishte pema e mëkatit. Zoti e paralajmëroi njeriun ha lirisht nga çdo pemë, por mos ha nga pema e njohjes së të mirës dhe së keqes që ndryshe quhet pema e mëkatit. Njeriu i tunduar nga djalli, mori nga fryti i pemës së mëkatit dhe hëngri. Kjo shënoi hyrjen e së keqes brenda njeriut. Në këto momente njeriu u nda nga Perëndia dhe filloi të bënte një jetë larg Perëndisë dhe të pavarur. Por, Perëndia premtoi se do të dërgonte një shpëtimtar, që do të mposhte djallin. Njerëzit filluan me mënyrat e tyre që të kërkojnë Zotin, por nuk mundeshin të arinin atje, sepse ata krijuan perëndi sipas nevojave të tyre. Ata kishin nevojë për shi dhe krijuan perëndinë e shiut. Kishin nevojë që deti të ishte i qetë dhe krijuan perëndinë e detit. Pra njerëzit u kthyen në një drejtim të kundërt nga ai që ishin në fillim. Mëkati krijoi një mur ndarës ndërmjet njeriut dhe Perëndisë. Të gjithë ne si njerëz ishim në gropën e mëkatit që na thith çdo ditë. Imagjinoni një gropë thithëse, që të dalësh nga ajo duhet që dikush që ndodhet jashtë sajë të të japi dorën dhe të nxjerri jashtë. Ne ishim të gjithë në gropë. Perëndia siguroi rrugëzgjidhjen, për këtë arsye lindja e Jezusit ishte e veçantë.

Gjoni 1: 14 “Dhe Fjala u bë mish dhe banoi ndër ne; dhe ne soditëm lavdinë e tij, si lavdia e të vetëmlindurit prej Atit, plot hir e të vërtetë.” Jezusi lindi për të na nxjerrë nga gropa e mëkatit. Ai vazhdon të shpëtojë jetë njerëzish sot prej mëkatit. Unë fillova të tregoj se çfarë ka bërë Zoti në mua. Historia ime fillon që në vitin 1986. Unë isha 13 vjeç në atë kohë. Ne ishim një familje normale dhe me shumë probleme ekonomike. Unë isha një djal mistrec, një mëngjes u zgjova vonë për të shkuar në shkollë. I kërkova për të ngrënë mamas time. Ajo ishte e sëmurë dhe mezi po ngrihej, dhe unë si mistrec fillova ta shaj dhe ta ofendoj, ika pa ngrënë asgjë atë mëngjes i mërzitur me të. Pasi mbarova mësimin u ktheva për në shtëpi. Të them të drejtën e kisha harruar çfarë ndodhi në mëngjes dhe po kthehesha gjithë qejf. Por sapo hyj tek dera e shtëpisë, shikoj babain,motrën e vogël duke qarë. Kuptova se diçka shumë e keqe kishte ndodhur. Ata më përqafuan fortë dhe më thanë që të mos mërzitesha, por përsëri nuk e kuptova çfarë kishte ndodhur. Kur hyra në shtëpi shikoj që mamaja ishte shtrirë dhe nuk lëvizte. Unë shkova atje duke e puthur dhe mendova se ndoshta puthja ime do ta kthente në jetë,

31 Mars 2013

nga Pastor Sabri Kasemi por më kot. Unë fillova të ndihesha fajtor, sepse atë mëngjes që ishte mëngjesi i fundit unë nuk u solla mirë me të. Ndihesha shumë i trishtuar dhe i mërzitur. Një nga shkokët e mi më tha se po të pish nga një cigare mund të largojë mërzitjen. Kështu fillova duhanin. Një shokë tjetër më tha se një gotë ponc (alkol) të bënte të harroje dhimbjet. Mbas disa vitesh unë e gjeta veten të dehur nga mëngjesi në darkë. Bëja një jetë siç më pëlqente dhe shumë të shëmtuar. Babai im gjithmonë vinte çdo darkë te koka e krevatit tim, ai qante pse unë sillesha në këtë mënyrë. Unë jam bërë edhe baba edhe nënë për ty. Unë qaja, doja të ndryshoja por nuk kisha fuqi. Një ditë isha në një bar dhe po pija si gjithmonë, një besimtar më afrohet me hedh dorën në qafe dhe më thotë do vish në kishë. I thash po ti nuk shikon si jam, a më do Zoti mua? Ai m’u përgjigj se Zoti më donte edhe ashtu si isha. Po unë jam Mysliman i thashë ? Ska problem tha ai. Shkova me të, por nuk isha i bindur. Në kishë më pëlqenin shumë këngët mënyra se si i këndonin Zotit dhe luteshin. Më pas dikush tergoi se si Zoti i kishte ndryshuar jetën. Unë mora një bibël dhe fillova ta lexoja. Një ditë unë vendosa t’i drejtohesha vetë Jezusit me anë të lutjes. Bëra një lutje shumë të thjeshtë, por me gjithë zemër. “Zot Jezus nëse është e vërtetë se ti ndryshon jetët e njerëzve ashtu si ke shkruar në bibël dhe siç kam dëgjuar, Të lutem eja në zemrën time dhe më ndrysho. Nëse më ndryshon unë do të ndjek gjithë jetën.” Që nga ai moment jeta ime filloi të ndryshojë. Unë u shkëputa nga duhani, alkoli dhe nga shumë gjarë të këqija. Zoti gjithashtu mori çdo dhimbje dhe lëndim që vinte nga e kaluara. Pasi mbarova dëshminë time i ftova njerëzit që të pranonin Jezusin si Zot në jetën e tyre. Një nga një dolën 25 të rritur dhe bënë lutjen e shpëtimit. Më pas pashë që kishte edhe fëmijë që donin të vinin dhe ishin rreth 30 fëmjë që dolën dhe pranuan Jezusin. Unë predikova aty çdo mbasdite, u fola për dashurinë dhe ndryshimin që Zoti sjell në zemrat tona. Në gjithë javën rreth 60 njerëz pranuan Jezusin si Zot të jetës së tyre. Gjatë kohës që unë predikoja besimtarët e tjerë luteshin dhe kishte njerëz që qanin gjatë predikimit sepse Fjala e Zotit i prekte në zemrat e tyre.


31 Mars 2013

Gazeta e Kishës Rreze Drite

5

Shërbesa e Mësimit Biblik

Libri “Frika nga Zoti” Frika nga Zoti ёshtё njё nga subjektet mё tё keqkuptuara nё Bibёl. Fryma e Frikёs sё Zotit shpesh ёshtё ngatërruar me frymёn satanike tё frikёs. Kjo gjë ka bёrë që njerëzit të kenë njё imazh tё shpёrfytyruar tё saj. Por Bibla na tregon qartë natyrёn dhe pasojat qё ka secila prej tyre, duke i diferencuar nga njёra-tjetra. Pёr shkak tё kёtij keqkuptimi, Frika nga Zoti ёshtё paraqitur si diçka prej së cilës Jezusi na ka shpenguar me anё tё hirit tё Tij. Bibla flet se Frika e Zotit (dhe jo ajo qё mёsohet nga urdhёrimet e njerёzve) ёshtё vepёr e hirit dhe nuk bie në kundërshtim me të. Nё kёtё libёr do të gjeni pёrgjigje pёr pyetje tё tilla si: - A bie në kundërshtim Frika e Zotit me hirin e Perёndisё? - A jemi shpenguar nga Frika e Zotit? - A duhet ta kemi Frikёn nga Zoti nё Besëlidhjen e Re? - Cila ёshtё natyra e Frikёs së Zotit? - Çfarё sjell Frika nga Zotit nё jetёn tonё? Ky libёr ka si qёllim tё sjellё një zbulesё biblike nё lidhje me Frikёn nga Zoti, të pandotur nga konceptet e gabuara qё ekzistojnё pёr tё. Përmbajtja  Kapitulli 1: Frika nga Zoti nё kontrast me frymёn e frikёs Kapitulli 2: Çfarё ёshtё Frika e Zotit? Kapitulli 3: Fryma satanike e frikёs vjedh, vret dhe

shkatёrron Kapitulli 4: Hiri i vёrtetё na mёson Frikёn nga Zoti Kapitulli 5: Jezusi, shembulli ynё Kapitulli 6: Frika nga Zoti ёshtё e pastёr  Kapitulli 7: Asgjё nuk u mungon atyre qё kanё Frikё prej Zotit Kapitulli 8: Frika nga Zoti dhe nderimi Kapitulli 9: Frika nga Zoti tё bёn tё ofrosh mё tё mirёn ndaj tij Kapitulli 10: Frika nga Zoti sjell nёnshtrim Kapitulli 11: Frika nga Zoti pranon qortimin Kapitulli 12: Tё mirat e Frikёs së Zotit Kapitulli 13: Frika nga Zoti si kriter pёr të qenë udhёheqёs Kapitulli 14: Si vjen Frika nga Zoti? Kapitulli 15: Provat pёr Frikёn e Zotit Libri mund të blehet në 3 adresat e mëposhtme në Tiranë:  1. Libraria e Qendres “Stefan”, Sheshi “Avni Rustemi”, pranë Pazarit te Ri.  2. Libraria BUK, te Vëllazëria Ungjillore e Shqipërisë (Zyrat e VUSH).  3. Libraria dhe zyrat e SFI.- -Çmimi i Librit: 250 Lekë  Për çdo sqarim na shkruani këtu ose te edmondlamnica@gmail.com  Për kopje të plota të librit ““Frika nga Zoti”” nga autori Edmond Lamnica, kontaktoni autorin në adresën elektronike: edmondlamnica@gmail.com


6

Gazeta e Kishës Rreze Drite

31 Mars 2013

Misteri i zbuluar

Nga Pastor Werner Kniesel

Kisha Rreze Drite Tirane Organizoi Konferencen Misteri i Zbuluar me Pastor Werner Kniesel ne datat 9 -10 Mars 2013 nga pastor Larry Stockstill Botës duket se po i vjen fundi! A duhet të mbushemi me frikë, apo me shpresë për një botë të re që Jezusi po ndërton? Prej shumë vitesh, Pastor Werner Kniesel dhe unë kemi zhvilluar një miqësi dhe një vëllazëri të ndërsjelltë përsa i përket mbjelljes së kishës. Ai ka drejtuar një nga kishat më të mëdha në Europë në qytetin e Zyrihut, Zvicër. Jeta martesore dhe karakteri i tij janë të paqortueshme. Ai njihet për reputacionin e mirë ndër drejtuesit botërorë. Megjithatë cilësia e tij më e dukshme është përulësia e tij. Çdo moment që kam shpenzuar me Werner përgjatë viteve më ka sjellë më shumë uri për të qënë si Jezusi! Ky volum mbi librin e Zbulesës vjen nga vite të tëra sinqeriteti në shërbesë, nga një zemër baritore për njerëzit, dhe nga një fokus për shpëtimin e të humburve. Në këtë libër të rëndësishëm të ardhur në kohën e duhur, Pastor Werner, “e shkrifton” këtë tematikë si aktiviteti më i rëndësishëm i kishës. Megjithëse libri në mënyrë komplekse i shpjegon të gjitha vulat, boritë dhe kupat e Zbulesës, fokusi qëndron mbi Jezusin dhe dëshirën e Tij për t’i shpëtuar njerëzit nga liqeni i zjarrit. Ky nuk është një libër që thjeshtë do të zgjerojë të kuptuarin tuaj, por ka dalë nga zemra e një “fituesi shpirtrash” me shpresën që do ta konsideroni këtë vepër si një mandat personal për të shpëtuar të humburit. Lexojeni, përtypeni dhe më pas ndajeni me miqtë, fqinjët dhe familjen të cilët nuk janë gati për përjetësinë. Kur të gjithë librat të jenë shkruar dhe shkatërruar nga shkëlqimi i ardhjes së Tij,vetëm ato që u përdorën për të çliruar njerëzit nga liqeni i zjarrit do të shpërblehen! Urime për zbulimin e këtij manuali rreth Zbulesës, të thjeshtë, por të thellë. Unë e kam mësuar për gjashtë muaj në kishën tonë dhe ata janë bekuar jashtë mase. Urime, Werner, për përfundimin e veprës që ka mesazhin tënd më të rëndësishëm për të arritur të 8 humburit për Krishtin. Mbretëria e Perëndise u zgjeroftë pa masë nëpërmjet çdo kopje të printuar. Mbaji sytë lart dhe “duart në parmendë.” Ti je pjesë e korrjes përfundimtare të shpirtrave, dhe ka filluar që tani!

Libri “Misteri i Zbuluar” Njeriu gjithmonë ka dëshiruar të dijë se çfarë do të sjellë e ardhmja.Libri i Zbulesës është përgjigjja e Perëndisë. Ky libër nuk na zbulon detaje për gjërat që duam të dimë zakonisht. Ne jemi shumë të zënë me gjërat kalimtare të jetës. Megjithëse Perëndia iu adresohet edhe

çështjeve të tilla në Bibël, Ai zbulon shumë herë më tepër për një të ardhme që do të ketë ndikim mbi çdo individ që ka frymë jete në të,ose që do të ketë në vitet që pasojnë. Ai flet për përjetësinë. Kjo e ardhme prezanton qëllimin e madh për të gjithë jetën tonë. Në librin “Misteri i Zbuluar”, Pastor Werner Kniesel shpjegon në një mënyrë të kuptueshme dhe të lehtë të vërtetat që ka nxjerrë nga faqet e librit të Zbulesës. Botuar dhe pranuar fillimisht për publikun

gjerman në Europë, Pastor Kniesel është përpjekur shumë herë që ta përkthejë këtë mesazh të rëndësishëm për lexuesit anglisht-folës.Ky libër është përkthyer në gjuhën shqipe për të bekuar lexuesit shqip-folës. Ajo që i bëri përshtypje Knieselit pasi botoi versionin gjerman, nuk ishte thjesht që besimtarët u inkurajuan që ta lexonin librin, por që gjithashtu shumë jo të krishterë donin të dinin se çfarë mësonte Bibla për të ardhmen. Rekomandohet fort që të lexohen referencat biblike

për secilin nga kapitujt për të kuptuar dhe përfituar sa më shumë. Për autorin: Werner Kniesel u diplomua nga Shkolla e Mesme në Windsor,Ontario dhe nga studimet teologjike në Gjermani. Për 15 vjet, ai shërbeu si misionar në Argjentinë. Për 25 vitet e fundit, ai ka shërbyer si Pastor kryesor i Kishës së Parë Qelizore në Zvicër, që tani është një nga kishat më të mëdha në atë vend. Sot Werner është i përfshirë me projektin e Surge Churches.

Libri mund të blehet në 3 adresat e mëposhtme në Tiranë:  1. Libraria e Qendres “Stefan”, Sheshi “Avni Rustemi”, pranë Pazarit te Ri.  2. Libraria BUK, te Vëllazëria Ungjillore e Shqipërisë (Zyrat e VUSH).  3. Libraria dhe zyrat e SFI.- -Çmimi i Librit: 500 Lekë  Për çdo sqarim na shkruani këtu ose te info@kisharrezedrite.com Për kopje të plota të librit “Misteri i Zbuluar”, ““ nga autori, Werner Kniesel kontaktoni autorin në adresën elektronike: Werner.Kniesel@czb.ch


Gazeta e Kishës Rreze Drite

31 Mars 2013

7

ABORTI nga Elton Kikia

STOP

abortin

A mund të bëni diÇka?

Një grua e shqetësuar më fëmijën e saj të vogël në krah, shkoi tek gjinekologu i saj dhe i tha: “Doktor, kam një problem urgjent dhe më nevojitet ndihma juaj. Fëmija im nuk ka mbushur akoma 1 vjeç dhe unë jam sërish shtazanë. Nuk dua që fëmijët të jenë kaq afër me moshë, është sakrificë shumë e madhe të kujdesesh për të dy kaq shpejt. ”Doktori i tha: ”Në rregull, cfarë duhet të bëj unë?” Ajo iu përgjigj: ”Unë dua që ju ti jepni fund shtatzanisë sime dhe kërkoj ndihmën tuaj. Por dua të mbroj edhe shëndetin tim”. Doktori u mendua për pak kohë dhe iu drejtua gruas: ”Mendoj se e kam zgjidhjen alternative për ju, c’ka është dhe më pak e rrezikshme.” Gruaja qeshi, me idenë që doktori pranoi kërkesën e saj për abort. Doktori i tha: ”Në mënyrë që ti të mos kujdesesh për të dy fëmijët e tu meqë janë shumë afër me moshë, le të vrasim atë që ti po mban në krahë. Në këtë mënyrë ti do bëje ca pushim ndërkohë që lind tjetri. As shëndetin tënd nuk e dëmton. Nëse e ke ndarë mendjen që nuk I do dy fëmijë kjo është zgjidhja më e mirë.” Gruaja e tmerruar tha: ”Jo doktor, është krim të vrasësh një fëmijë. “Ndajmë të njëjtin mendim”- i

tha mjeku,-“por ishit ju që e kërkuat diçka tw tillw, jo unë. Ndaj ju dhashë alternativën më të mirë.” Doktori buzeqeshi duke nënkuptuar që ia kishte arritur qëllimit. Ai e bindi nënën që nuk ka ndryshim mes ‘‘vrasjes” së një fëmije tashmë të lindur dhe një tjetri që ndodhet akoma në barkun e nënës. KRIMI është po i njëjti!!! Kjo histori është e trilluar, për të ndërgjegjësuar njerëzit, por reliteti rreth nesh është shumë më i hidhur pasi mjekët zakonisht nuk i kthejnë këtë përgjigje vajzave dhe grave që janë shtatzanë. Ata madje i bëjnë reklamë punës së tyre për të tërhequr sa më shumë klienta, pa menduar që po bëjne varsje dhe po i shtyjnë të tjerët të vrasin fëmijët e tyre. Shifrat e abortit në Shqipëri janë tronditëse. Referuar statistikave të ISHP-sw në mbi 35 mijë fëmijë që lindin çdo vit, mbi 10 mijë të tjerë vdesin ende pa lindur. Por mjekët shprehen gjithashtu që ky numër mund të jetë akoma më i lartë po tu referohemi shumë aborteve që ndodhin në klinikat private të cilat realizojnë aborte dhe nuk raportojnë të dhëna të sakta në Institutin e Shwndetit Publik. Çfarë thotë Zoti për abortin?

Ja ku janë disa vargje nga Bibla që tregojnë se Perëndia ka krijuar çdo njeri duke pasur një plan dhe një qëllim për të. Ai e njeh çdo njeri plotësisht që kur ngjizet në barkun e nënës: Psalm 139:13-16 - Po, ti ke formuar të përbrëndëshmet e mia, ti më ke endur në barkun e nënes sime. Unë do të të kremtoj, sepse jam krijuar në mënyrë të mrekulluar; veprat e tua janë të mrekullueshme, dhe unë e di shumë mirë këtë gjë. Kockat e mia nuk ishin një e fshehtë për ty kur u formova në fshehtësi duke u endur në thellësitë e tokës. Dhe sytë e tu panë masën pa trajtë të trupit tim, dhe në librin tënd ishin shkruar ditët që ishin caktuar për mua, megjithëse asnjë prej tyre nuk ekzistonte ende. Jeremia 1:4-5 - Fjala e Zotit m`u drejtua, duke më thënë: «Para se unë të të formoja në barkun e nënës sate, të kam njohur; para se ti të dilje nga barku i saj, të kam shenjtëruar dhe të kam caktuar profet të kombeve». Gjithashtu ka vargje që tregojnë se fëmijët në barkun e nënës së tyre janë në gjendje të komunikojnë

me botën frymërore dhe të mbushen me Frymën e Shenjtë. Fëmijët e palindur pra, janë qenie njerëzore të gjalla frymërisht, shpirtërisht dhe fizikisht. Ata madje edhe kanë ndjenja siç është ndjenja e gëzimit. Luka 1:13-15 - Por engjëlli i tha: ``Mos u tremb, Zakaria, sepse lutja jote u plotësua dhe gruaja jote Elizabeta do të lindë një djalë, të cilit do t`ia vësh emrin Gjon. Dhe ai do të jetë për ty shkak gëzimi dhe hareje, dhe shumë vetë do të gëzohen për lindjen e tij. Sepse ai do të jetë i madh përpara Zotit; nuk do të pijë as verë as pije dehëse dhe do të jetë i përplotë me Frymën e Shenjtë që në barkun e s`ëmës. Luka 1:41-44 - Dhe ndodhi që, sapo Elizabeta dëgjoi përshëndetjen e Maries, fëmija i kërceu në bark, dhe Elizabeta u mbush me Frymën e Shenjtë, dhe thërriti me zë të lartë, duke thënë: ``Ti je e bekuar ndër gratë dhe i bekuar është fryti i barkut tënd. Dhe përse po më ndodh kjo, që nëna e Zotit tim të vijë tek unë? Sepse, ja, sapo arriti në veshët e mi zëri i përshëndetjes sate, fëmija nga gëzimi kërceu në barkun tim”.

Në sytë e Perëndisë të vrasësh një fëmijë të palindur akoma është njësoj si çdo vrasje tjetër. Fjala abort nuk është më e butë se fjala vrasje. Çfarë mund të bëj unë? «Bërtit sa të mundesh, mos u kurse; ngrije zërin tënd si një bori dhe shpalli popullit tim shkeljet e tij dhe shtëpisë së Jakobit mëkatet e tij. (Isaia 58:1) Ne nuk duhet të rrijmë në heshtje. Hape gojën dhe ndaj fjalën e Zotit kudo që je për këtë krim që ndodh çdo ditë rreth nesh. Mund të ketë gra dhe vajza në farefisin tënd, në punën tënde, në klasën tënde që mund të jenë gati për të bërë një abort. Fol, ngrije zërin, quaje vrasjen vrasje dhe deklaro që Perëndia e urren këtë gjë dhe qw Ai do ti kërkojë llogari njerzve për këto vrasje. Nëse e bën këtë gjë, frika e Zotit mund të vijë mbi ata që dëgjojnë dhe ata heqin dorë nga mendimi për të bërë abort. Dhe ti ke shpëtuar kështu një jetë njeriu. Edhe nëse ata që të dëgjojnë për momentin nuk janë duke u përballur me vendimin e abortit, nëse frika e Zotit mbillet në zemrën e tyre, mund ti ndalojë ata që të mos vrasin një foshnje në të ardhmen.


8

Gazeta e Kishës Rreze Drite

31 Mars 2013

zemra e një gruaje Zemra jonë ka më tepër rëndësi se çdo gjë tjetër në gjithë krijimin. Dëshirat që ne kemi në zemrën tonë tregojnë për jetën që Perëndia krijoi që të jetonim. “Ruaje zemrën tënde me shumë kujdes sepse nga ajo dalin burimet e jetës (Fjalët e Urta 4:23) Ne duhet ta ruajmë zemrën tonë. Perëndia na këshillon, ai i flet zemrës tonë, sepse Ai e di se zemra jonë është thelbësore për fatin se kush jemi, ajo mban brenda saj shumë thesare. Zermra është burimi i gjithë krijimtarisë, guximit, bindjeve tona. Ky burim i jetës brenda nesh është vetë thelbi i ekzistencës sonë, qëndra e qënies sonë. Zemra jonë si gra është gjëja më e rëndësishme rreth nesh. Perëndia na krijoi si gra. “Kështu Perëndia krijoi njeriun simbas shëmbëlltyrës së vet, simbas shëmbëlltyrës së Perëndisë; Ai krijoi mashkullin e femrën.” (Zanfilla 1:27) Po ashtu si edhe burrat ne mbajmë shëmbëlltyrën e Perëndisë, dhe e bëjmë këtë si gra. Kjo është mënyrë dhe vendi ku mbartim shëmbëlltyrën e tij. Zemra jonë femërore është krijuar me dinjitetin më të madh të mundëshëm, si reflektim i zemrës së vet Perëndisë. Ne së pari jemi gra në shpirtin tonë, në thelb të qënies sonë. Udhëtimi për të zbuluar se ç’farë Perëndia kishte në mendje kur krijoi gruan sipas shëmbëlltyrës së vet, kur të krijoi ty dhe mua, kur krijoi Evën, nis me zemrën tonë. Ose për ta shprehur edhe më qartë me dëshirat që ne kemi në zemrën tonë. Këto dëshira janë vendosur në zemrën tonë nga Perëndia, dhe ato tregojnë faktin se kush jemi në të vërtetë si dhe rolin që ne duhet të luajmë. Shumë herë ne i

përbuzim dëshirat e zemrës tonë, apo jemi përpjekur t’i mbulojmë ato, dhe ato janë bërë burim turpi dhe dhimbje. Por nuk ka pse të na vijë turp prej tyre, sepse dëshirat e zemrës mbartin një lavdi të madhe. Ato janë pikërisht aty në vëndin ku mbartim shëmbëlltyrën e Perëndisë. Ne dëshirojmë gjëra të caktuara për shkak se edhe Ai e bën këtë gjë! Por ç’farë dëshiron dhe ëndërron një grua? Janë tre gjërat që një grua dëshiron më tëpër se çdo gjë: 1) Të përjetojë romancë, 2)Të luajë një rol të veçantë dhe të pazvëndësueshëm në një aventurë të madhe.

3)Të zbulojë bukuri. Këto të treja e bëjnë një grua të gjallë. Ne kemi dëshirë të jemi të çmuara për dikë. Ne dëshirojmë romancë, por jemi në zemrat tona edhe shumë guximtare. Këtë e shohim shumë qartë tek nënat të cilat lufttojnë për fëmijët e tyre, apo familjen e tyre. Gruaja është luftëtare. Ajo është krijuar për të qënë luftëtare në një mënyrë të veçantë femërore. Ne shohim gra si Esteri, Maria apo Ruthi, të cilat ishin karaktere biblike që kishin role të pazvëndësueshme në historinë e madhe. Ato nuk ishim vetëm gra të sigurta, të buta, të mira por mbi të gjitha gra pasionante, të fuqishme që ishin të bukura si luftërare. Ne si gra u krjuam për të qënë pjesë

e një aventure të madhe, një aventurë të përbashkët me dikë. Ne duam në thelb të zemrës sonë, në atë vend ku jemi më tepër vetvetja, të jetojmë me të tjerët, po ashtu si jehona e Trinisë. Të krijuara sipas shëmbëlltyrës së një marrëdhënie të përsosur, ne jemi qënie marrëdhënore, të mbushura me një qëllim të mbinatyrshëm. Ne kërkojmë të jemi pjesë të pazvëndësueshme në një aventurë të përbashkët. Ne kemi dëshirë për bukuri. Të jemi të bukura është dëshirë e cilës grua. Bukuria është lartësuar, adhuruar, dhe është mbajtur larg nga shumë gra, por edhe është shtrëmbëruar, abuzuar, keqpërdorur, sepse shpesh zotërimi i bukurisë mund të jetë

i rrezikshëm. Shumë gra shpesh e ngurtësojnë zemrën e tyre ndaj kësaj dëshire për të qënë të bukura, por dëshira mbetet në zemrën e tyre. Nuk është dëshira vetëm për një bukuri të jashtme, por për të qënë më tepër magjepsëse në thellësinë e asaj kush jemi. Një bukuri i jashtme pa thellësinë e karakterit nuk është aspak bukuri. Tek Fjalët e Urta 11:23 lexojmë “ Si një unazë ari në feçkën e një derri, kështu është një grua e bukur që nuk ka mend.” Ruthi ka qënë një grua e fortë dhe e bukur, por Boazi tërhiqet prej saj nga guximi i paepur, cënueshmëria e saj dhe besimi i saj tek Perëndia. Po ashtu Esteri është gruaja më e bukur në të gjithë perandorinë, por guximi, shkathtësia, zgjuarsia, dhe zemra e saj e mirë e bëjnë mbretin të kursejë popullin e saj. Ajo fiton zemrën e mbretit falë këtyre cilësive. Ne dëshirojmë bukuri që nuk mund të fshihet, e denjë për t’u kërkuar, për t’u luftuar, që mund të ndihet, që ndikon tek të tjerët, një bukuri të tonën për t’u zbuluar. Dëshirat që Perëndia ka shkruar thellë në zemrat tona, tregojnë diçka thelbësore për faktin se çdo të thotë të jesh një grua, dhe jeta që Ai ka në mendje që ne të jetojmë. Ne jemi gra në thelb të qënies sonë për romancë, për të luajtur rol të pazvëndësueshëm në një aventurë të përbashkët që zotëron bukuri për t’u zbuluar. Gruaja që Perëndia kishte në mendje kur krijoi Evën ishte një grua: 1- E Lavdishme, 2- E Fuqishme, 3- Magjepsëse.

kurora e krijimit

Përleshja e një gruaje me ndjenjën e vetëvlersimmit tregon diçka të lavdshme për të cilën ajo u krijua të jetë. Boshllëku i madh që ndjejmë tregon pozitën e lartë për të cilën u krijuam. Prandaj mund të pyesim “ Ç’farë është një grua, cili është qëllimi i saj? Pse Perëndia vendosi gruan në mesin tonë?” Mund të shkojmë tek Zanafilla pikërisht për të parë edhe një herë krijimin. Vetë krijimi është një vepër madhështore arti. Skena në Zanafillën 1:2 “ Errësira mbulonte sipërfaqen e humnerës; dhe Fryma e Perëndisë fluturonte mbi sipërfaqen e ujrave.” Gjithçka është pa trajtë, e zbrazët, errësirë, pastaj një zë foli “U bëftë drita” (Zanafilla 1:3) Dhe papritur u bë drita, e pastër e mahnitshme, dhe shkëlqimi i dritës do të na lejonte

të shohm atë që po shpaloset, veprën madhështore të krijimit. Më parë kishte errësisë, por u bë dritë, dhe drita zbulon çdo gjë. Perëndia u jep formë materialeve bazë që ka krijuar, si një artist që punon mermerin, një piktor telajon. Sepse toka ishte pa trajtë, por Krijuesi me plot pasion punon me lëvizje të mëdha në një shkallë të gjërë dhe më pas nis t’i mbushë me ngjyra, detaje, konture të qarta. Mund të lëxojmë hisorinë e krijimit tek Zanafilla: “Pastaj Perëndia tha: “Le të jetë një kupë qiellore mes ujërave, që t`i ndajë ujërat nga ujërat”. Dhe Perëndia krijoi kupën qiellore dhe ndau ujërat që ishin poshtë saj nga ujërat që ishin sipër saj. Dhe kështu u bë. Dhe Perëndia e quajti kupën qiellore “qiell”. Kështu erdhi mbrëmja, pastaj

erdhi mëngjesi: dita e dytë. Pastaj Perëndia tha: “Ujërat që janë nën qiellin të grumbullohen në një vend të vetëm dhe të shfaqet tera”. Dhe kështu u bë.” (Zanafilla 1:6-9) ”Pastaj Perëndia tha: “Të mbijë toka gjelbërimin, barërat të nxjerrin farë dhe drurët frutore të japin në tokë një frut që të përmbajë farën e tij, secili simbas llojit të tij”. Dhe kështu u bë.” (Zanafilla 1:11) “Pastaj Perëndia tha: “Të ketë ndriçues në kupën qiellore për të ndarë ditën nga nata; dhe të shërbejnë si shenja, për të dalluar stinët, ditët dhe vitet” (Zanafilla 1:14) “ Pastaj Perëndia tha: “Të mbushen ujërat nga një numër i madh qeniesh të gjalla dhe të fluturojnë zogjtë lart mbi tokë

nëpër hapësirën e madhe të kupës qiellore”. (Zanafilla 1:20) Kryevepra e tij po bëhët hap pas hapi më e detajuar. Ai mbush qiellin e natës me mijë miljona yje, dhe i vendos emrin secilit prej tyre, i vendos në yllësi. Perëndia hap duart e tij në botën tonë dhe ajo mbushet me kafshë, me miljarda zogj, kafshë, peshq, bimë të ndryshme. Kryevepra e Perëndisë është duke u shfaqur. Perëndia vendos shëmbëlltyrën e tij në tokë. Ai krijon një qënie si vetja; Ai krijon një bir . “Atëherë Zoti Perëndi formoi njeriun nga pluhuri i tokës, i fryu në vrimat e hundës një frymë jete, dhe njeriu u bë një qenie e gjallë.” (Zanafilla 2:7) Kryevepra duket e plotë por ai që është mjeshtri dhe e di se diçka mungon në këtë kryevepër gati

në përfundim. Mungon akoma diçka dhe kjo është Eva. “Atëherë Zoti Perëndi e futi në një gjumë të thellë njeriun, të cilin e zuri gjumi; dhe mori një nga brinjët e tij dhe e mbylli mishin në atë vend. Pastaj Zoti Perëndi me brinjën që i kishte hequr njeriut formoi një grua dhe e çoi te njeriu. Dhe njeriu tha: “Kjo së fundi është kocka e kockave të mia dhe mishi i mishit tim. Ajo do të quhet grua sepse është nxjerrë nga burri”. (Zanafilla 2:21-23) Gruaja është kulmi, pra vepra përfundimtare e mahnitshme e Perëndisë. Në një shpalosje të fundit krijimi, vepra e Perëndisë përfundon me Evën, jo Adamin. Pra ashtu si Pali shkroi tek 1 e Korintasve 11:7 “ Burri është shëmbëllimi dhe lavdia e Perëndisë, por gruaja është


31 Mars 2013

lavdia e burrit.” Gruaja nuk është një shtesë, si një zbukurim që mund ta vëdosësh në pemën e Krishtlindjes, ajo është prekja finale e Perëndisë, e shumëpritura ë tij. Gruaja zë një vend në botë që askush nuk mund ta zërë apo ta mbushë atë, asgjë dhe asnjë tjetër. Gjithë kjo botë e paanë është e paplotë pa gruan. Krijimi arrin kulmin me gruan. Thelbi dhe qëllimi i një gruaje zbulohet këtu në historinë e krijimit të saj. Gruaja është kurora e krijimit, krijesa më e ndërlikuar dhe e shkëlqyer në tokë e cila ka një rol kritik për të luajtur, një fat të vetin. Dhe gruaja si buri mban shëmbëllimin e Perëndisë por në mënyrë që mund ta thotë vetëm femërorja. Perëndia kërkonte dhe donte të zbulonte diçka rreth tij dhe prandaj dha Evën. Pra zbulojmë se Perëndia është për marrëdhënie në thelbin e vet, që ka një zemër për romancë. Ai dëshiron të përjetojë aventura me ne, aventura që ne nuk mund t’i arrijm pa të. Perëndia ka një bukuri për t’u zbuluar, një bukuri marramëndëse dhe fuqimisht shpenguese. Perëndia e krijoi Evën për shkak se gjërat nuk dukeshin ashtu siç duhet pa të. “ Pastaj Zoti Perëndi tha: “Nuk është mirë që njeriu të jetë vetëm; unë do t`i bëj një ndihmë që i leverdis” (Zanafilla 2:18). Diçka nuk ishte si duhet edhe pse bota ishte e sapo krijuar. Adami është ende në pafajësinë e tij, plot me lavdi dhe ecën me Perëndinë. Ata përjetojnë diçka të cilën askush nuk e ka përjetuar, një miqësi të pandërprerë dhe të paprekur prej mëkatit. Por prap diçka nuk është mirë, diçka mungon. Është gruaja që mungon, Eva, femërorja. Nuk ishte mirë që Adami të ishte vetëm, dhe Perëndia vendosi të bënte për të një ndihmë që i leverdis, një mbështetëse përkrah tij. Ajo pra që gruaja ka vlerë madje nevojitet në krijim për cilësinë e saj, është fakti se u krijua për marrëdhënie dhe është e rëndësishme në marrëdhënie. Gratë janë në thelb të qënies së tyre krijesa që kërkojnë marrëdhënie po ashtu si Perëndia. Dëshira për marrëdhënie tregon dëshirën dhe kapacitetin e madh që ka Perëndia për marrëdhenie të ngushtë, intime me ne. Ai kërkon një marrëdhënie zemër për zemër me ne. Zemra e Perëndisë kërkon marrëdhënie me krijesën e tij. Gjithë historia e biblës është histori dashurie mes Perëndisë dhe popullit të tij. Ai ka mall të kujdeset për ne, dhe një zemër të butë. Por Sioni ka thënë: «Zoti më ka braktisur, Zoti më ka harruar». «A mundet një grua të harrojë foshnjen e gjirit dhe të mos i vijë keq për fëmijën e barkut të saj? Edhe sikur ato të të harrojnë, unë nuk do të harroj. Ngrej sytë e tu rreth e qark dhe shiko. Të tërë ata po mblidhen dhe po të vijnë.

Gazeta e Kishës Rreze Drite Ashtu siç është e vërtetë që unë jetoj, thotë Zoti, do të vishesh me tërë ata si me një ornament dhe do t`i lidhësh mbi veten tënde, ashtu si bën nusja. (Isaia 49:1415,18) Do t`u jap një zemër për të më njohur mua që jam Zoti; ata do të jenë populli im dhe unë Perëndia i tyre, sepse do të kthehen tek unë me gjithë zemër. (Jeremia 24:7) Sa herë kam dashur t`i mbledh bijtë e tu ashtu si i mbledh klloçka zogjtë e vet nën krahë, por ju nuk deshët! (Mateu 23:37) Kjo është e mrekullueshme që Zoti, i cili ka krijuar gjithçka kërkon marrëdhënie me krijesat e tij dhe është i dashur, zemërbutë. Perëndia jo vetëm na do, por kërkon që ne ta duam atë. Ne e shohim atë si të plotfuqishëm, të fortë, por Ai ka nevojë për ne, për marrëdhenie me ne, të dëshirohet prej nesh. Ai dëshiron që ne ta duam dhe ai të jetë i pari në jetën tonë. Do të më kërkoni dhe do të më gjeni, sepse do të më kërkoni me gjithë zemrën tuaj. (Jeremia 29:13) Ai thotë ta këkojmë, ta ndjekim. Mjafton të shohim urdhërimin e madh. “Mësues, cili është urdhërimi i madh i ligjit?” Dhe Jezusi i tha:»Duaje Zotin, Perëndinë tënde me gjithë zemrën tënde, me gjithë shpirtin tënd dhe me gjithë mendjen tënde». (Mateu 22:36-38) Perëndia do që ne ta duam me të gjithë zemrën tonë, ta kërkojmë me gjithë zemër. Edhe një grua kërkon të dëshirohet, të kërkohet me gjithë zemër. Tek Luka 10:40, shohim se Maria zgjedh pjesën më të mirë, ajo zgjodhi Jezusin. Tek eksodi 20:5, shohim se Perënda thotë se është një Perëndi xheloz, që nuk do ta ndajë dashurinë tonë me asnjë perëndi tjetër. Xhelozia e Perëndisë flet për xhelozinë e një gruaje. I butë dhe tërheqës, intim dhe joshës, egërsisht i përkushtuar, Perëndia ynë ka një zemër pasionante dhe romantike. Mjafton të shohim Evën. Perëndia e pajis gruan me clësi thelbësore për marrëdhenie, cilësi që flasin për Perëndinë. Gruaja është tërheqëse, e cënueshme, e butë, plot mëshirë, guximtare, egërsisht e përkushtuar. Në fillim të krijimit Perëndia vendosi shëmbëlltyrëbajtësit e tij në tokë dhe u dha misionin e tyre. Pastaj Perëndia tha: «Ta bëjmë njeriun sipas shëmbëlltyrës sonë dhe në ngjasim me ne, dhe të ushtrojë sundimin e tij mbi peshqit e detit, mbi zogjtë e qiellit, mbi kafshët e mbi gjithë tokën, mbi rrëshqanorët që zvarriten mbi dhe». Kështu Perëndia krijoi njeriun simbas shëmbëlltyrës së vet, simbas shëmbëlltyrës së Perëndisë; Ai krijoi mashkullin e femrën. Dhe

Perëndia i bekoi; dhe Perëndia u tha atyre: «Të jeni të frytshëm dhe shumëzohuni, mbushni tokën e nënshtrojeni, e sundoni mbi peshqit e detit, mbi zogjtë e qiellit dhe mbi çdo qenie që lëviz mbi tokë». (Zanafilla 1:26-28) Eva ishte atje ku Perëndia i foli dhe u dha autoritet, si burrit dhe gruas. Ajo luan një rol thelbësor për të qënë partnere në misionin që dha Perëndia për këtë aventurë të madhe. Por Eva nuk ishte një ndihmë që nevojitet, por ajo nevojitet dëshpërimisht. Perëndia kur e krijoi gruan e quaji EZER KENGDO, ndihmë që nevojitet dëshpërimisht. Fjala EZER përdoret 20 herë ne Dhiatën e Vjetër, dhe përdoret vetëm kur kemi dëshpërimisht nevojë për Perëndinë, që të na vijë në ndihmë. “Ti je i lumtur, o Izrarel! Kush është barabar me ty, o popull i shpëtuar nga Zoti? Ai është mburoja që të ndihmon dhe shpata e lavdisë sate. Armiqtë e tu do të të nënshtrohen dhe ti do të shkelësh vendet e tyre të larta». (Ligji i Përtërirë 33:29) “Unë i ngre sytë nga malet; nga do të më vijë ndihma? Ndihma me vjen nga Zoti, që ka bërë qiejtë dhe tokën.” (Psalmi 121:12) “Zoti të dhënte përgjigje ditën e fatkeqësisë; emri i Perëndisë të Jakobit të mbroftë me siguri lart. Të dërgoftë ndihmë nga shenjtërorja dhe të dhëntë përkrahje nga Sioni.” (Psalmi 20:1-2) “Shpirti ynë pret Zotin; ai është ndihma jonë dhe mburoja jonë.” (Psalmi 33:20) “O Izrael, ki besim tek Zoti! Ai është ndihma e tyre dhe mburoja e tyre.” (Psalmi 115:9) Shumica e konteksteve bëjnë fjalë për situata jetë a vdekje. Perëndia është shpresa jonë e vetme. Prandaj një përkthim i mirë do të ishte “Jetëshpëtuese’ Ezer – Jetëshpëuese , Kenegdo – përkrah. Jeta që na thërret Perëndia nuk është e parrezikshme. Prandaj shohim gra të pajisura me përkushtim të egër, me aftësi për të duruar vështërsi, me vizion për të bërë botën më të mirë. Gratë kanë bukuri për t’u zbuluar. Bukuria është thelbësore për Perëndinë, është esenca e Perëndisë. Mënyra sesi ne e shohim është përmes botës që Ai na ka dhënë. Shkrimi thotë se bota është e krijuar dhe e mbushur me lavdinë e Perëndisë. Njëri i bërtiste tjetrit dhe i thoshte: «I Shenjtë, i shenjtë, i shenjtë është Zoti i ushtrive. Tërë toka është plot me lavdinë e tij». (Isaia 6:3) Natyra më së pari është e bukur. Bukuria në vetvete është një e mirë e lavdishme, që kemi nevojë ta marrim me doza të mëdha. Natyra në kulmin e lavdisë thërret “ Bukuria është e thelbësore, duke zbuluar që bukuria është esenca e Perëndisë. Mjafton të

shohim vizionin që Perëndia i dha Gjonit, i cili u rrëmbye në frymë për të parë Perëndinë. Gjoni e ka të vështirë ta shpejgojë me fjalë dhe përdor karhasime për të përshkruar. Perëndia është bukuri marramëndëse. “Dhe ai që ishte ulur nga pamja i ngjante një guri diaspri dhe sardi; dhe rreth fronit ishte një ylber që i ngjante smeraldit. Dhe rreth e qark fronit ishin njëzet e katër frone, dhe mbi frone pashë ndenjur njëzet e katër pleq të veshur me petka të bardha; dhe mbi kryet e tyre kishin kurora: dhe nga froni shpërthenin vetëtima, bubullima dhe zëra; dhe përpara fronit ishin shtatë llamba të ndezura, që janë të shtatë Frymërat e Perëndisë. Dhe përpara fronit ishte si një det i qelqtë që i ngjante kristalit, dhe në mes të fronit dhe përreth fronit katër kafshë, që ishin plot me sy përpara dhe prapa.” (Zbulesa 4:3-6) Një gjë i kërkova Zotit dhe atë kërkoj: të banoj në shtëpinë e Zotit tërë ditët e jetës sime, për të soditur bukurinë e Zotit dhe për të admiruar tempullin e tij. (Psalmi 27:4) Për ta bërë më të qartë, Perëndia na dha Evën, prekjen kurorezuese të krijimit. Bukuria është esenca e një gruaje, si bukuri fizike,të shpirti, dhe të frymës. Njëra varet dhe rrjedh prej tjetrës. Por bota ia ul vlerën dhe e përdhos bukurinë kur e barazon me një femër të përsosur sipas standarit të botës, që pak femra e arrijnë. Por edhe të krishterët e minimizojnë atë duke e lenë tepër frymërore. Ne duhet ta fitojmë çmimin e bukurisë. Bukuria është tëpër jetësore për t’u humbur. Perëndia i dha Evës një formë dhe një frymë të bukur. Ajo shpreh bukuri në të dyja. Adami në fakt portretizohet më mirë në lëvizje, duke bërë diçka. Esenca e tij është frocë në veprim. Ky është mesazhi që ai i flet botës. Ai mbart shëmbëlltyrën e Perëndisë, i cili është luftëtar. Adami thotë se Perëndia do t’ja dalë. Kjo është arsyeja pse një burrë pasiv është shqetësues, pasi pasiviteti i tij kundërshton esencën e tij. Ai dhunon mënyrën sesi mbart shëmbëlltyrën e Perëndisë. Një burrë pasiv thotë se Perëndia nuk do t’ja dalë. Nga ana tjetër Eva nuk duket siç duhet në një skenë dylyftimi brutal. Qysh në kohërat e lashta kur artistët janë përpjekur ta portretizojnë esencën e Evës, e kanë pikturuar në prehje. Eva i shpall botës diçka tjetër nga ajo që i shpall Adami. Ajo e bën këtë përmes bukurisë. Bukuria është e fuqishme në botë. Së pari bukuria flet. Bukuria e rendit të krijuar është ajo që na jep një përgjigje për pyetjet tona rreth Perëndisë. Mjafton të imagjinojmë vetën sikur të ngecim në trafik për një orë. Dëgjojmë njërëz që flasin fjalë të pahijshme, tymrat që hyjnë nga dritaret e makinës që të marrin

9

frymën. Por mund të imagjinojmë një vend të bukur, një kopësht, një plazh kur djelli perëndon. Aty ka hapsirë për shpirtin, merret frymë lirisht, mund të çlodhemi sepse gjithçka është mirë. Kjo është ajo që bukuria thotë: “ Gjithçka do të jetë mirë.” Po kështu është më një grua në prehje që ndihet rehat me bukurinë e saj femërore. Me atë kenaqësh të rrish, pasi është e hijëshme. Në prani të saj rehatohesh dhe çlodhesh dhe beson se gjithçka do të jetë mirë. Kjo është arsyeja pse një gruaja që përleshët është shqetësuese, sepse nuk është në prehje me veten dhe i thotë botës: “Asgjë nuk është mirë”. Bukuria fton, ajo na tërheq në brendësi, na mban vëmëndjen. Këto janë reagimiet që Perëndia dëshiron prej nesh. Këto janë dhe reagimet që një grua dëshiron. Bukuria ngushullon. Ka diçka thellësisht shëruese rreth bukurisë kur ne i dërgojmë lule dikujt që është sëmurë. Bukuria frymëzon, e zbut shpirtin dhe është e mbinatyrshme. Bukuria na kujton për një Eden që nuk e kemi njohur kurrë, por që në një farë mënyre e dimë që zemrat tona u krijuan për të. Bukuria flet për qiellin që do të vijë kur gjithçka do të jetë e bukur. Bukuria na tërheq tek Perëndia. Padyshim që bukuria është cilësia thelbësore e keqkuptuar nga të gjitha cilësitë e Perëndisë dhe gjithashtu cilësitë femërore. Një grua e do thellë në shpirtin e saj t’i sjellë bukuri botës. Ajo mund të gabojë për mënyrën se si, por ajo e dëshiron me zjarr këtë bukuri që ta zbulojë. Një prej mënyrave më të thella sesi një grua mbart shëmbëlltyrën e Perëndisë është në misterin e saj. Mister do të thotë diçka për t’u ekspoluar. A nuk është mister Triniteti? Triniteti nuk është diçka që mund të zgjidhet, por që mund të njihet me kënaqësi, mahni, diçka që duhet përjetuar thellë e më thellë. Ashtu si Perëndia, po kështu një grua nuk është një problem që duhet zgjidhur, por një mrekulli, një bukuri që duhet zbuluar. Perëndia kërkon që të njihet, ai dëshiron nga ne që ta duam dhe ta njohin. Do të më kërkoni dhe do të më gjeni, sepse do të më kërkoni me gjithë zemrën tuaj. (Jeremia 29:13) Nëse kërkoni ta njihni duhet ta doni dhe ta kërkoni me gjithë zemrën tuaj. Kjo është e rëndësishme për një grua gjithashtu. Eva është kurora e krijjimit. Ka diçka madhështore, të fuqishme rreth një gruaje. Gratë janë shëmbëlltyrëmbajtsja e Perëndisë. Në zemrën tonë ka një shkëlqim të fshehur i cili i nevojitet botës dëshpërimisht. Marrë nga libri “Magjepsëse” e autores Stasy Eldredge.


10

Gazeta e Kishës Rreze Drite

31 Mars 2013

Bashkësia e Ungjillizimit të Fëmijëve e Shqipërisë Pershendetje te dashur miq, Bashkesia e Ungjillizimit te Femijeve e Shqiperise (BUFSH) ju uron gjithe bekimet e Perendise ne kete vit. Me shume kenaqesi ne duam t’ju informojme per ate qe ne ofrojme. Mesimet per femijet Kemi nje seri librash per mesimin e femijeve duke filluar nga Zanafilla deri tek Ester per Dhjaten e Vjeter dhe nga Jeta e Krishtit deri tek jeta e Palit ne Dhjaten e Re. Librat kane nje manual mesimi dhe vizuale me ngjyra per t’u perdorur ne mesimin e femijeve dhe kane cmime te arsyeshme. Gjithashtu kemi ne dispozicionin tuaj mesime per femije me histori misioni si dhe mesime me tema te vecanta.   Libra devocionale Ka nje seri prej 6 librash, devocional per femije secili me 60 tema. Ofrohet gjithashtu nje kurs falas me korrespondence, per femijet, “Eksploruesi”, prej 10 mesimesh qe mund te zhvillohet me ane te postes. Nxitja per te rinjte – mësime per doleshente dhe te rinj Kemi kenaqesine e madhe t’ju informojme se sapo kane dale tre

libra mesimi per adoleshente dhe te rinj te serise “Nxitja per te rinjte”, me cmime shume te arsyeshme dhe te pajisur me CD qe permban PDF per vizuale dhe flete pune. Ata jane “10 Studime biblike mbi librin e Jakobit”, “Perendia thote” dhe “Ushtari i Krishtere”.

Faqe interneti Zbulothesarin.com është nje faqe ku në Rrjetin e Internetit mbarëbotëror, fëmijët mund të zbulojnë më shumë rreth Fjalës së Perëndisë dhe si mund ta zbatojnë në jetën e tyre, ndërkohë që mund të luajnë lojra, të japin opinionin e tyre dhe të ndërvreprojnë me “udhërrëfyes” të rritur e të përgatitur që do t’i ndihmojnë personalisht prej Fjalës së Perëndisë. Shtepia e pritjes BUFSH ofron ndërtesën për ata që duan të kalojnë një kohë të qetë dhe të veçantë me një grup besimtarësh, apo si familje, apo për ata që duan një vend për të fjetur. Në dy katet e sipërme kemi dhoma me 3 ose 4 krevate, druri ose hekuri, ku mund të strehojmë rreth 24 persona. Kemi edhe një dhomë familjare me një krevat dopio. Ne kemi një klasë të madhe me kapacitet deri në 50 studentë dhe një sallë ngrënieje që mund të përdoret për aktivitete gjithashtu,

me kapacitet rreth 50 persona. Garantohet internet, drita dhe uje 24 ore. Trajnimet “Të Mësosh Fëmijët në Mënyrë Efektive” Ne ofrojme kete trajnim i cili është i formuluar veçanërisht për njerëz të cilët janë të rinj në punën me fëmijë dhe kanë dëshirë t’i mësojnë fëmijët në mënyrë efektive nga Fjala e Perëndisë. MFE 1. Baza Biblike dhe ungjillizimi i fëmijëve (30 orë) MFE 2. Inkurajimi i rritjes shpirtërore në jetën e një fëmije të Krishterë (30 orë) MFE 3. Studim fëmijësh, metoda krijuese të mësimit (30 orë) “Mësoji fëmijës rrugën që duhet të ndjekë, dhe ai nuk do të largohet prej saj edhe kur të plaket” Proverbat 22:6 Bashkësia e Ungjillizimit të Fëmijëve  është një organizatë ndërkombëtare dhe ndërdenominacionale. Per me shume informacion kemi bashkangjitur me kete mesazh edhe 3 broshura. Gjithashtu mund te kontaktoni zyren tone: Bashkësia e Ungjillizimit të Fëmijëve e Shqipërisë L. 18, Rr “Vaso Pasha” Nr 113, Kutia Postare 249 Durrës, Shqipëri Zyra: Cel. 06960 58641: Cel. 06960 13431 Zoti ju bekofte / Zyra e BUFSH

Për fëmijë Lojra zbavitëse

Histori të mrekullueshme

Perëndia është i mirë! Perëndia të do ty! Zbuloje këtë thesar!


Gazeta e Kishës Rreze Drite

31 Mars 2013

11

Nxitja për të rinjt ëja për të rin Nxit jtë BUFSH

BUFSH

Ç´farë vlen në të vërtetë?

Nxitja për të rinjt ëja për të ri Nxit njtë BUFSH

BUFSH

Nxitja për të rinjtë BUFSH

ë

Nxitja për të rinjtë BUFSH

Nxitja për të rinjtë BUFSH

së e një ci kl

P

ë e një ci kl

Nxitja për Manual i Nxitjes për të Rinjtë Manual të rinjtë i Nxitjes për të Rinjtë v j eçar

për të r5injtë BUFSH

Pje

BUFSH

së e një ci kl

Manual i Nxitjes për të Rinjtë

Ushtari i krishterë, është pjesë e një cikli 5-vjeçar i përsosur për mësimin e 11 – 15 vjeçarëve, por e përshtatshme edhe për më të rritur. Përmban mjaft material në 12 mësime. Është mjaft fleksibël sepse çdo mësim mund të ndahet në dy pjesë. Si rrjedhim mund të ketë deri në 24 mësime – të mjaftueshme për të gjithë vitin! Mësimi i fortë doktrinor mbi Biblën, mbi luftën shpirtërore, armatimin e Perëndisë dhe lutjen, do t’i pajisë adoleshentët tuaj për të qëndruar të patundur kundër armikut. Ky libër, përdor një sërë metodash për të pasuruar çdo mësim me çështje studimi, luajtje rolesh, skeçe intervista e më shumë! Një bollëk vizualesh që bien në sy, do t’i tërheqin adoleshentët tuaj dhe do të ndihmojnë për të shpjeguar çdo mësim. Këto vizuale mund të përdoren si postera, transparente projektori, ose një prezantim me multimedia.

v j eça r

Nxitja për të rinjtë

Nxitja për të rinjtë BUFSH

Nxitja për të rinjtë BUFSH

10 st

imtëerinjtë Nxitjaud biblike m për

bi librin e

BUFSH

Nxitja për të rinjtë 10 studim e biblike m bi librin e BUFSH

Ushtari i krishterë

Ushtari i krishterë

Perëndia thotë

v j eça r sur për mësimin ritur. Ushtari i krishterë, është pjesë e një cikli 5-vjeçar i përsosur për mësimin e 11 – 15 vjeçarëve, por e përshtatshme edhe për më të rritur. ibël sepse çdo ketë deri nëPërmban 24 mjaft material në 12 mësime. Është mjaft fleksibël sepse çdo mësim mund të ndahet në dy pjesë. Si rrjedhim mund të ketë deri në 24 dhe personinmësime – të mjaftueshme për të gjithë vitin! aj një bazë Mësimi i fortë doktrinor mbi Biblën, mbi luftën shpirtërore, armatimin e Perëndisë dhe lutjen, do t’i pajisë adoleshentët tuaj për të qëndruar të kundër armikut. çdo mësimpatundur me më! Ky libër, përdor një sërë metodash për të pasuruar çdo mësim me entët tuaj çështje studimi, luajtje rolesh, skeçe intervista e më shumë! zuale mundNjë bollëk vizualesh që bien në sy, do t’i tërheqin adoleshentët tuaj ezantim medhe do të ndihmojnë për të shpjeguar çdo mësim. Këto vizuale mund të përdoren si postera, transparente projektori, ose një prezantim me multimedia. met nëpërmjet gjëagjëza Adoleshentët me tuaj do të ken kënaqësin t’i rishikojnë mësimet nëpërmjet materialeve për shpërndarje, që përfshijnë kërkim fjalësh, gjëagjëza me fjalëkryqe, tabela, pyetje e më shumë! materiale të F dhe JPEG, Ushtari i krishterë, vjen me një CD që përmban vizuale dhe të materiale të gatshme me ngjyra dhe bardhë në formatetja Adobe PDF dhe JPEG, ritur sie zi,dheNxit përnëtë rinjtDu ë ke arr vizuale të përgatitura ë bashku adoleshentë itur prezantime Power Point.

Nxitja për të rinjtë

BUFSH

i

5Nxitja

je s

i

5

i

Pje

ë

BUFSH

Manual i Nxitjes për të rinjtë

Manual i Nxitjes për të rinjtë

Manual i Nxitjes për të rinjtë

vlen është që emrat tuaj janë të sjellurit tonë. Kush qëndon i lidhur shkruara në Librin e Jetës! Me me Jezusin, e ka tashmë jetën e fjalë të tjera: Është e vendosur përjetshme brenda vetës. Emri që jetët tuaja janë të vendosura i saj/tij qëndon në Librin e Jetës. plotesisht në dorën e Perëndisë, Ata që e pranojnë shpëtimin e Nxitja për të rinjtë që ti je i çliruar nga të gjitha fajët Jezusit personalisht, përfitojnë Duke t të tuar ata dhe duke i dresë bashku adoleshen arritur Nxitja për të rinjtë Nxitja për të rinjtë jtu tët etës! në Udhën e Jet ar ata dhe duke i së bashku dhe mëkatet e tua, që dashuria e nga ky ndikim i çmuëshem. Nxit ës! ja jet CEF® (Child drejt njtë Evangelismpër të rinjtë Nxitja për të rinjtë në Udhën uar ata Për më shumë se 70 vjet CEF® (Child Evangelism e Jetës! a e Ungjillizimit të Fëmijëve, ka qenë duke fëmijët. Fellowship) Bashkësia e Ungjillizimi e Man hme t Perëndisë djeg në zemrën tënde Lejohem të të bëj një pyetje gjillore dhe duke i ndihmuar ato për të arritur të Fëmijëve, ual shm gats fëmijët. Nxit ka i qenëes Nxitj gat dukepër të Rinjtë ja për të rinjtë 5 12 mësime të 12 mësime të e ët, i shërbyer kishave ungjillore dhe duke i ndihmuar ato për të arritur fëmijët. jëmin vazhdimësi me mësimin e fëmijëve dhe për integrimin e ntët, për adoleshe për adoleshent e. quajtur të gatshme sim Nevoja për të pasur një vazhdimësi me mësimin e 24 mësime. ime më mës 24 12 ejtuar në BUF në nisjen e një shërbese me adoleshentët ra të ndaraenë quajtur fëmijëve Nxi dhe për integrimin e dhe që ti tëndjek shumë personale? të nda tja për 10 studim rinjtë Jezusin. Nqs kjo tyre në kisha, e ka drejtuar BUF në nisjen e një shërbese për adoleshentët, indra grupe kane nisur në të gjithë botën. me adoleshentët e quajtur e biblike ime. të ndara në 24 mës Nxitja për të Rinjtë. Qindra grupe kane nisur në të gjithë mbndodhur, botën. i librin e ka atëher emri yt është i „A e di ti, nëse emri yt është vërtet mit të Fëmijëve e Shqipëris dëshiron t’ju ndihmojë në për të Nëse Bashkësia e Ungjillizimit të Fëmijëve e Shqipëris dëshiron hentët. keni dëshirë të filloni një grup të Nxitjes për të t’ju ndihmojë në shkruar në Librin e Jetës. Kjo është i shkruar në Librin e Jetës? shërbesën me adoleshentët. Nëse keni dëshirë të filloni aktoni me BUFSH. një grup të Nxitjes për të Rinjtë, ju lutemi kontaktoni me BUFSH. ësia e Ungjillizimit të Fëmijeve e Shqipërisë si një „Biletë për përjetesine“. A jeni i sigurt që emri juaj është FSH 8; Rruga “Vaso Pasha“, Durrës, Shqipëri Bashkësia e Ungjillizimit të Fëmijeve e Shqipërisë BUF SH urres@gmail.com irë Lagja 18; Rruga E ke vënë re se sa shumë, “Vaso Pasha“, Durrës, Shqipëri fsh Kush qëndron në librin e jetës, r shkruar në librin e jetës? A e di bufshdurre ë s@gmail.co E përsosur për mësimin E përsosur për mësimin e 11 – 15 vjeçarëv e 11m – 15 vjeçarëve! e! E përshtatshme për 16 – 18 vjeçarë! E përshtatshme për 16 – 18 vjeçarë! Institucione dhe njerëz në vjearë! E përsosu r për mësimin do të kalojë mijvjeçarët e tjerë ti qëshirë madhështia e Perëndisë e 11 – 15 vjeçarëve! FSHNxitja për të rinjtë E përshtatshme për 16 – 18 vjeçarë! BUFSH këtë botë duan vërtet të sjellin në lavdi tek Perëndia në një pretërf për ty, kur ditët e tua të Duke arrit ur adoleshe Nxitja për të rinjtë nt tek ty, atë çfarë është vërtet vend të paemagjinueshëm, në mbarojnë këtu mbi tokë? “Kjo dhe duke ët së bashku i dr së FSH e Fellows Pe Për më shumë se 70dia rën në Udhën ejtuar atai krishterë vjet CEF® (Child Evangel th Ushtari ot ism ë, , është e Jetës! pjesë ësh të pje BUF së SH e Të hip) Bashkësia e Ungjillizimit të Fëmijëv studjuarit e njëIndustria libri tëeBiblës, e, ka qenë duke Ushtari i krisheterrendësishme? një Atmosferë të elektrizuar është ajo që vlen në të vertët në i shërbyer kishave ungjillore dhe duke i ndihmuar ato për të arritur fëmijët. ë, ësh të pje së për të pasurli për njëtyreNevoja një vazhdim cik me ësi me mësimin reklamave, shkollat, universitetet, gatsh të 5-v e fëmijëv e një cikli jeç 5-vjeçar e dhe për integrim 12 mësime i përsosur për ar studjuarilumturia i pë in e rso në kisha, e ka drejtuar BUF në nisjen sur sytëBib e Perëndisë. Nqs jeta jote t e një dhe varg pë pas vargu, me një grupngaTë kënaqesia, r ët, e. libri të e një shërbese me adoleshentët e quajtur për adoleshent lës, Nxitja për të Rinjtë. Qindra grupe kane e një cikli 5-vjeçIlustrimet, të ndara në 24 mësim nisur në të gjithë botën. ar televizori dhe interneti, i pë rso sur pë r gëzimi. presin për e perditshme, mendimet e tua, e, më por e intë Fëmijëvee e Shqipër11 sim mësimin vaergKëto – 15 e 11 – 15 vjeçarëve, më Bashkësia e Ungjillizimit pasvende por e vargu adoleshen , me tëshkanë është një sfidë is dëshiron t’ju ndihmojë në vjeçarëve, por e një grup jote të karakterizojnë, miqtë te gjithë mendimin shërbesën me adoleshentët. Nëse keni sim dëshirë të filloni një grup të Nxitjes ne! Sa më shumë ngrihet kriza ndërgjegjia in e 11 – për të 15 vje Rinjtë, ju lutemi kontaktoni me BUFSH. çar ëv e, po r e ë të përritur. rshBashkë tat shmpërshtats oledhe e tyre, për treguarta ty ndërmerr se çfarë nëad hme edhe shen e ed për he pë tësh eësh vërtetë. Ju tëmund r më të një niBotë ngjarjet fundit atehër tërinjrrit sia e Ungjillizimit të Fëmijeve e sfidtië do ur.më tëpërritur. e të jetosh ndryshe, BU Shqipërisë FS rsh Lagja 18; tat RrugaH shm “Vaso Pasha“, Durrës, Shqipëri të e ed të he për vërtet ka kuptim apo rëndësi për tja pë Nxi r më bufshdurres@gmail.com të rrit ur. 1 – 15 vjeçarëve! shtohen, aq më shumë unë do të vendosësh vë sfidën me anë tëndikon këtijpjësen manuali! rtetë. Ju mund ta ndërmerrni përparsi të tjera jeçarë jearë !! 12 ty. Kjo është ajo që Pë rmBU ba E përso Përmban n sur mjaft mj për material mësim aft në mësoje diçka personale: Që çdo dhe do ta ndash kohën ndryshe. 12 in ma terial Nxi vjeçarëve! në 12të rinjE përshtë tatshme për 16–18e 11vjeça–15Pë FSH tja për sfidën irme ë rë! rmban mjaft më te madhe të njerzve sot. anëtë të këtij ma ma ter nuali ial gjë që neërfshlejohemi përdorim Tamam tani në 12 ! është koha e duhur, studime bibËshtë bëlmë sepse like mbi librin sime. Ëshmësime. mjaft fleksibël të10mj sepse e aft fle ksi bë Le të shikojme një herë Jezusin! l sep se në rrethanat e sotme në Shqipëri, ku ti mund përsëri më Jakobi sim është ht një kampion e. ë i Ësh madh pj BU të mj esFSësim aftkërkoj He fleksi bëdishepujt l sepsee tij është totalisht një dhuratë nga pas, në mënyretë qëkthehesh t çd nëody Çfarë Ai nga më çdond Und mësim mund shah tëdy ndahet mu taet në dy ri inë ti të rimendosh të kr is ht erë, çd ësht Jakeobi është një kampion i madh ë pjsim i krishtërim esë mu it ud praktik. o më ër NëNjëletrën sosu lidhur me këtë ndërmjetsim? r Si nd përrje të r dh nd ah et Perëndia. Unë dua ti them atij dhe meditosh. Mos u merr shumë Të në ketë dy deri st pje ju së. ar pjesë. e Si rrjedhim it nj mund e të ketë ë nj deri ci im mund të kl ë lib i 5ri vj të eç ke Bi të ar ditë ata u kthyen nga një udhëtimi blpër de i ësçdo ri pë i kri ,it pra rs sh os tër tij, im ur ai trajton çështje faleminderit të mirë, pje pë konkrete si së. Si rrjer dhim muva ktik.qëNëme jenë çarë letatë ve rënqëetë tjerët thonë apo , po nd r e të ke rg të shme për de pa ri s va shumë i suksesshem dhe shkuan 24 mësimnë rg maft – të u, mjaftuesh ësim me m për e –24 e in tëmësime nj mj e ëdhuron na çdo ditë dhe mbi mendojnë për ty, por me atë që gr ueshm11 – 15 e pë tij, r vjeç ai up tranëjto ëvmë preferenc n çështje konkrete si at e, po vetiake, nëar24 r esprovat, pë sim mthë e tek Aimj dhe i ue treguan Atij se sir të tëgjuha, ë tëvit – të rrin! aft ad itu ol shm es gjitha, që emri im qëndron vlen në të vërtet! e he pë nt të rgji ës tër.gjithëpë vitin! h ës rshtatshme edhe për m ht ë nj ë sfi dëpre e fer sp rovat, shëroheshin nëpërmjet konfliktet , planet e ardhshme ë tëvit ... encatdhevetiake, gjuha, të gjithë rrin! i shkruar në librin e jetës itu r. sëmuret vërtetë.çliroheshin Ju mundhe d tyrë, të rënduarit ta er nd ia ër l në m er 12 përfundimisht kjo është të përzemerta dhe rn ko i Mësimi biMë Biblën, i tijdëështë shumë afër nfliktet, planepikërisht t e ardhsPërshendetje Mësimi simi i fortë i fortë mbi hm Biblën, rm e... badoktrinor doktrPë ni Bib ino shpëtoheshin. Jezusi ju përgjigj m sfi ja r mb ft n m m at lën e er , an ajo që vlen me të vertët. Zoti ju bekoftë, ia ë l në i12 të këtijMë Mësim msim fleksibël seps i fortërealitetit anua doatyre; ktrino mb i i li! tërupërditshë e et sonin tijdo ësh i Bib m, të „Mos gëzoni përlën këtë, që tëÇdo rinjve. të shçdo mb umë afër luftën shpirtëror i 10 urdhëmbi mës e,marmatimin gjë tjetër të kalojë, im rim e. Ësnin dh e ht pe ë rso ja ft fle ks ib ël mb se ju nënshtrohen frymrat e këqija, i luf ps nd tën e ah shp et irtë reatjetër nëndy rore, armatimin litetit gjë s´dotëtëpë ketë asnjë Pastor Mentor Rama doet’u rdimetsh ëm të dh Perëndisë dhe lutjen, veprë të rin do t’ind pajisë osht jve. m ee Jez ësdo Jakobiseës us çd im Kri m por gëzohuni emrat tuaj janë it, un ht d t’u të ë nj ë ah ka kuptim në të ardhmen. Jezusi Bashkësia Ungjillore et m pi në e Pe on dy rën un i dis m d ë të ad dh ke e h lut Ky manual të jen përmban deadoleshen 10 studime do ëjap bazë ri tëvepjtua pa jisë të shkruara në t’i (në Librin e thotë, çfarë vlen në të vertët! Nqs Dyert e Hapura, Pogradec tuaj ë adolesh të qëndruar të estët ë.një en i kr, is Si rr htQiell jepër ër dh j im im ba it zë m pr un ak d tik.ne të Niëma ke ë ad të letr r ole de i ja sh Jetës)“ ënaldhe en rituaj pëdhe ftlike h tëtbiblike ueshtëme pë Ky epëi mirëbesojme përfshin nu udhëzime r ,tëaiqë për besojmë Drejtor rfs rmban 10 stu nd rrueshm rua r të patundur bib dimKrishti kundër armikut. e Për Kombet, CfN në 24 qënd tij tr aj e. mësim to e – të mpa n Këtu Jezusi tha shumë qartë se çë sh tje jafttun ko uesh kjo tësindikojë të ndjerit, Albania nk redote e pë dum bib r ku tërër tërhequr like nd dh n, një atij, listë arm e përfs iku t.vëmendje hin ud çfarë vlen të vërtet, ajo të gjithë vitin! sp ronë va menduarit, të folurit dhe të hëzime për t, pr eferenqë sërë cat ve

Nxitja për të r injtë Adoleshentët tuaj do të ken kënaqësin t’i rishikojnë mësimet materialeve për shpërndarje, që përfshijnë kërkim fjalësh, nëpërmjet gjëagjëza me fjalëkryqe, tabela, pyetje e më shumë! Ushtari i krishterë, vjen me një CD që përmban vizuale dhe materiale të gatshme me ngjyra dhe bardhë e zi, në formatet Adobe PDF dhe JPEG, si dhe vizuale të përgatitura në prezantime Power Point.

BUFSH

BUFSH

BUFSH

BUFSH

BUFSH

së e një ci kl

BUFSH

i

Pje

BUFSH

BUFSH

Ushtari i krishterë, është pjesë e një cikli 5-vjeçar i përsosur për mësimin e 11 – 15 vjeçarëve, por e përshtatsh me edhe për më të rritur. Përmban mjaft material në 12 mësime. mësim mund të ndahet në dy pjesë. Është mjaft fleksibël sepse çdo Si rrjedhim mund të ketë deri në 24 mësime – të mjaftueshme për të gjithë vitin! Mësimi i fortë doktrinor mbi Biblën, mbi luftën shpirtërore, armatimin e Perëndisë dhe lutjen, do t’i pajisë adoleshentët tuaj për të qëndruar të patundur kundër armikut.

BUFSH

11/30/2012 11:16:46 AM

11/30/2012 10:06:50 AM

BASHKËSIA E UNGJILLIZIMIT TË FËMIJËVE E SHQIPËRISË®

p

t,POøJLUFU t1MBOFUFBSEITINF t,UIJNJJ,SJTIUJU t-VUKB

p

PowerPoint është një markë tregëtare e Microsoft Corporation në SHBA dhe/ose vende të tjera. Adobe Acrobat një markë tregëtare e Adobe Systems në SHBA dhe/ose vende të tjera.

Ushtari i krishtere_cover.indd 1

Material për mësimin e 11-15 vjeçarëve me shënime plotësuese për 16-18 vjeçarë

t4QSPWBU t5VOEJNJ t'KBMBF1FSÑOEJTÑ t1SFGFSFODBUWFUJBLF t#FTJNJHKBMMÑ t(KVIB

ra gjy en m

Material për mësimin e 11-15 vjeçarëve me shënime plotësuese për 16-18 vjeçarë

11/30/2012 11:16:46 AM

yra ngj me

CD e

UNGJILLIZIMIT E SHQIPËRISË®

t,POøJLUFU t1MBOFUFBSEITINF t,UIJNJJ,SJTIUJU t-VUKB

mef letë pu ne

Ushtari i krishterë, vjen me një CD që materiale të gatshme me ngjyra dhe përmban vizuale dhe bardhë e zi, në formatet Adobe PDF dhe JPEG, si dhe vizuale të përgatitura në prezantime Power Point.

:50 AM

ISBN

t4QSPWBU t5VOEJNJ t'KBMBF1FSÑOEJTÑ t1SFGFSFODBUWFUJBLF t#FTJNJHKBMMÑ t(KVIB

CD e

BUFSH

BASHKËSIA E UNGJILLIZIMIT TË FËMIJËVE E SHQIPËRISË®

të përfshira në CD! uice, he k ed

ë

Adobe Acrobat një markë tregëtare e Adobe Systems në SHBA dhe/ose vende të tjera.

hir , të përfs a në CD! uice he k ed

fshira në CD! e, të për kuic dhe ne

®

Vizuale me ngjyra, f letë pu n

mefl etë pu ne

Manual i Nxitjes për të rinjtë

të pasuruar

çdo mësim me çështje studimi, luajtje rolesh, skeçe Vizuale me ngjyra intervista e më ale me ngjyra, , fle Vizushumë! fletë të p Një bollëk vizualesh që bien në sy, do t’i tërheqin u adoleshentët tuaj pun dhe do

të ndihmojnë për të shpjeguar të përdoren si postera, transparente çdo mësim. Këto vizuale mund E UNGJILLIZIMIT projektori, ose një prezantim me E E SHQIPËRISË multimedia. ISBN Adoleshentët tuaj do të ken kënaqësin t’i rishikojnë mësimet nëpërmjet materialeve për shpërndarje, që përfshijnë vende të tjera. PowerPoint është një markë tregëtare e Microsoft Corporation në SHBA dhe/ose vende të tjera. era. fjalëkryqe, tabela, pyetje e më shumë! kërkim fjalësh, gjëagjëza me

BUFSH

Ushtari i krishterë

Ky libër, përdor një sërë metodash për

v j eça r

UNGJILLIZIMIT E SHQIPËRISË®

BASHKËSIA E UNGJILLIZIMIT TË FËMIJËVE E SHQIPËRISË®

ë

Vizuale me ngjyra,

flet ëp u

h e, të përfs ira në CD! kuic dhe ne

BASHKËSIA E UNGJILLIZ IMIT TË FËMIJËVE E SHQIPËRIS ® Ë

ISBN

p

Material për mësimin e 11-15 vjeçarëve me shënime plotësuese për 16-18 vjeçarë

CD e

11/30/2012 11:16:46 AM

mef letë pu n

11/30/2012 10:06:50 AM

BASHKËSIA E UNGJILLIZ IMIT TË FËMIJËVE E SHQIPËRIS ® Ë

t,POøJLUFU t1MBOFUFBSEITINF t,UIJNJJ,SJTIUJU t-VUKB a gjyr en em

BASHKËSIA E UNGJILLIZ IMIT TË FËMIJËVE E SHQIPËRIS ® Ë

t,POøJLUFU t1MBOFUFBSEITINF t,UIJNJJ,SJTIUJU t-VUKB

vjeçarëve Material për mësimin e 11-15 për 16-18 vjeçarë me shënime plotësuese

t4QSPWBU t5VOEJNJ t'KBMBF1FSÑOEJTÑ t1SFGFSFODBUWFUJBLF t#FTJNJHKBMMÑ t(KVIB

ra gjy en

CD e

indd 1

t4QSPWBU t5VOEJNJ t'KBMBF1FSÑOEJTÑ t1SFGFSFODBUWFUJBLF t#FTJNJHKBMMÑ t(KVIB

BUFSH

me fle tëp un em

Ushtari i krishtere_cover.

PowerPoint është një markë tregëtare e Microsoft Corporation në SHBA dhe/ose vende të tjera. Adobe Acrobat një markë tregëtare e Adobe Systems në SHBA dhe/ose vende të tjera.

BUFSH

Perëndia thoKy një ke sërë metodash gjuh të tia pyetjesh për t’u bërë, ilustrime, tër të, libër, a,mendjen, një listë he, qu përdopërdor fletë r vë r një sër ë ko Ky nfl lib no ër, ik te pë r m rdo t, bi pl r një an Bi sër bl et , çdo ë ën me ës e , ar bl tod dh Bi për shesh pasuruar çdo me.pë metodash me lib .. r t’u bërë, ilustrime, fle pune dhe metodaash ës nj etj pë e ua imëri çd origjinalepy r tëjutë itsur për i fo arM pa ëmësim stud do orirttë kt Të rin or të m M bi ës Bi pë im bl r të he ën i pa i tij sur , pe ua ës rs r çd ht o mësim ë inçës luajtje sh um me up gr ë çështje ë af studimi, nj ër luajtje më rolesh, e skeçe sim on t’i m pu inkurajua m r ne të me u, rinjtë bi që të dh marrin rg lu e htj va ft me toda origjinale për luash varg pase studimi, ën jtjepirtërorçës e, arhtj realrol meatstu iteesh imin tit të ht pë dim it, rd i, do lua its e jtje ërisshumë! t’u hë dë m sfi ë të , ske nj intervista të çe ë e më shumë! rin ht rol pjesë. t’i inkurajua jvre.të rinjtë që të marrin , skeçe Pe ës nteist inthe ndisë erv oles aherëës më e !lutjeint shudh më e jesh n, do t’i pa erv jis ua ist ë a e një baad më i shu rn më er zë etë. Juad ! m ër nd tant Edhe pse ky material është pjesë. unesdhe mol rt Një bollëk ët tu n në sy,llëkvëviz ajbien r.bo pë tue. r Ky manual përmban 10 të vizualesh që që Një në nd sy, ru ar m të ualesehpa li!Një bo që ua bie an n stud m në sy, tij përgatitu kë rbie e material është për 11 – 15 vjeçarë, Edhe të ë ai psim an e ky tu m nd n t’i tërheqinuradoleshen llëk vizualeshbiqë dëdo ku sfi nd t tuaj dhe ër ar n m në bl ik sy, ik ut e . tët tuaj dh do dhe t’i tër e pë heqin adoleshentët tuaj dhe rf sh in ud mer pë për përshtatjen e mësimit pëhë rgazititu përr 11 – 15 vjeçarë, ai do t’i tërheqinofron r njtë ë së adoleide rë jeguar sh en të tët të tua do të ndihmojn rh j ë dh për eq të shpjegua e r ur do vë Ky nd m h ihm lib ad ojnëës ër djen pë on njëide pior jeg mrd listë për një grup me moshëenmë ua e çdo Jako ofr r njiëmsë ë ,ka ps të,on rë m htr ëtënjshp për përshtatjen e mësimit etnd odihm do bi pë ashojn tëtë ru ar ë und pë të r py të shp et jeg je çdo mësim. ua sh Këto vizuale r mund pë do r t’u më pë e sim bë r të . ën rë Kë tr pa to , ilu viz su ë le uaitleprmu rimgru .N tik e,TUAJ ndru çdoPER ak fle tëar rstnjë mçd të dymi, luaj ës im p me EMAILI: ër LUTJET MARS te pu tjeret kane qene te bekuara pë msim htVellezer moshSicë më FAMILJEN personale. e . Këmadhe. oim më i krispërdoren di Bekime dhe të ................................................... to arente viz ua tje le ne mu dh nd si postera, të e transpare m nte et pë od rdo çë ren si a sh or si te tje po ig re Mars ishte muaji i pare qe zinxhiri nga lutjet. ste jin st nk shume na kane treguar, jini te ra, ud al ko imi, luajtjepërordo nsp tje nte madhee.për share ri ë sh de n çë totra Motra ne ajKishen lefilluar tr sh ai , sk tij, ë! am ren e stera,t’itra eme sieç m po in yne 24-oreshe (ka ne 1998, um ku nsp lire ju te gjithe per t›na treguar SITUATA APO NEVOJEN PER LUTJE: ra projektor are i, ju ose nte një prezantim ar me a, të pro rin uh jek in gj jtë , tor te i, ose va ke rv që ist tia një të marceshtje a ve pre t e m zan ca ë rin familjare apo ........................................... tim en sh me er um ef pr e për Shqiptare! ë! dhe tani me 90 lutesa) ka filluar LUTJET PER JU NE PRILL t, edhe per projektori, ose një pre spro pj es ë. zan tim multimed ia. me mu meshkete me...sherbese, te lutemi Kemi filluar te mbledhim pika lutje personale. edia. ë biltim en në et e ardh anllë sy ko, nflikteNt,jëplbo mu Shkurtimisht: ed PIKAT E LUTJES: ia. per kishat, organizatat te Ed rejahe per ps muajin qe k vizuspecifikisht e kyPrill,mkeshtu al es h që ater biltim ia en ër l af ës në ë ht sy ë um , en sh ë ndotë t ht tu ës aj dhe bizneset e krishtere ne pas 5-7 ditesh te kemi gati liste e tij dh i Adoleshe i Edhe per BIZNESET drejtuar nga ntët e tuaj do të ken imj do Mtës do të 1: .............................................................. he*DUAM t’iBESNIKERI ntë përgatper tërh tua eqinmShqiperi. ituate ke r pë adtë nits TE LUTEMI ME , eg oltë r e. ënles es 11 jv he – rin Ne Shkurt kontaktuam re te lutjeve muaj. Se disa e vj nt 15 te krishteret po lutemi, sepse jane ët tu eç Ad aj ole ar dh hë sh ë, ëbl en sh ai e tët imet rd pj tua pë jmarrin do të nd tëLetren rTY,rish kënaqësin tit t’i rishikojnë ite mësimet al re JU,iko SHERBESEN DHE ënaqësiPER do vetem me nje pjese te vogel Lutje me post... nuat’i ofro vegla shume te rendesishme ne 2: .............................................................. nkeidnemepë ih met jnëtëmë ojnë sim r pë pë rs r të ht meinm at sh je pj n e mëseim eg kë ua na BIZNESIN TUAJ qësin r rish it und kishash etj fillimisht, dhet’i gati u iko RAPORT Mbreterine Perendise. jnër nj tëmanëpërmje më t ës materiale 3: .............................................................. sim ve për et ëp ërm çd pë o jet m ter ë im iale gr ve . up Kë pë to r m e vi e m mbush kalnedarin e muajit Mars Jemi shume mirenjohes nqs ju zu isë im os al aj ud hë e st m m un 10 ë n d në të pë të ba rm rm jet ns kërkim mater namdergoni pare l pë uard ve anpë eLUTEM shpërnda mNA rje, r.edhe nje raport apo NE FUND, per lehtesi JU LUTEM, NQS KENI PYETJE, mund t›na *JU DERGONI 2-3që PIKApërfshijnë Ky kërkim me kisha, pika lutje me nje kishe iale hp ërn dant adpë rje he or , që enkë pë rfs si hij po r në st pë er rki e të a, m r m tr zi ua an hë sp ud LUTJE, TE CILAT DO TE MBAJME encdo shp te ,dite ërn da me disa pika lutje sa me do PLOTESONI ME POSHTE NQS KENI kontaktoni: an rje yqe, e përfshinme(etj)fjalëkryqe tim që/ pëdeshmi eprdh mNEeag rfshijnë ik fjalësh, bl bijëz këterkivogel, ,ar m nqsapo alë sh, gjë ojgjëagjëza eklëk LUTJE GJATE MUAJIT PRILL to a me ri, os fja e date. te ndodhe dicka pozitive të nj ryq DESHIRE PER LUTJE: ë lis e, prëez Eva: 0662799922 / 0672743798. , nj tim djen meagjëza me fjaan meen lës h, vë gjë ur eq rh të tabela, fja pyetje të lëk më shumë! ryq e, nje ndryshim per te miren gjate bela, py*NQS m evahitaj@yahoo.com ul tim etjeKENI e më ed të shu . rë,Kemi fle, py më e,vetem ! iabë rim ilustkaluar NEVOJE APO DESHIRE 2/3 etj e Marsit, muajit me lutje. Por mos ndiheni EMRI: .......................................................   tab t’u r ela pë sh e je e më et shu py më ! da JU LUTEM PLOTESONI ëkesh CD megjithate kemi raport per te detyruar. Ne do te lutemi per ju r marre nndiaPER LUTJE, e pë Ushtari Dag: 0692090016 / 0674016016. i al krishterë , vjen jin me një CD ig or a od erë et Ad m ol e th es ot dh he ë, DHE NA I DERGONI PJESEN E nevjen me një ntCD ët pu tu ndryshime shume te mira nga nje me kenaqesi pavaresisht! aj KISHE / ORG / BIZNES: ......................... do të e dagrslkfk@gmail.com ke n Us ht ari ateriale i kri kisha ësrm arrin imet terë, vjen me një CD m përmban vizuale FUNDITqë E EMAILIT. dhetëtemateriale që jtë rin pastor renduar forte dhe sh të ................................................................... ëm ar pë kë ju na ba ra që n ku viz sin in ua le t’i t’i dh e materiale rishi ko skreçe ëqë mpë ësrm im e tij qejn per nje kohe teet gjate PARASYSH, qe jo vetem kisha bardhë pë ba nkishte vizualeKINIdh Kisha Bashkesia e Jezusit të gatshme me ngjyra dhe e ma bardhë ter iale gatshme në pë Shpjegime ne hollesi: rmejeba me ngë.jyra dh pjes tm pasur shume probleme. Por edhe ka rendesi, por edhe JETEN DHE NR CEL: ................................................... Fushe -Kruje at er ia rdh le ë ve pë r tshme me ngjyra dhe bardhë Fzi, dhe në ëtë ga kërk e zi,sh nëpë Adobe dhe ial ështPDF ater mFrje ky eformatet në forim matet rn Edhe da Adps ob , e që PD pë dh e rfeç shear ijn kë zi, im atitura në në JPEG, si ë,ëai for ëksy matet Adobe PDF dhe dhe vizuale tëvjpërgatitu – 15 rark në 11 r pë r në itush EG fja attë ,rysi,qe lë rgle dh, e viz pë , gj ua ëa gj pë ëz rga a titu m ra e në fja lëG, krim it yq e, e vizuale të përgatitura në ës m si dh mez ë!an prezantim atjen eJPE e rPower rshtPoint. e e Poof pë j dh ua elapë idint nPo rorta be tim we etje ., py e më sh pre zantime Power Point. ë tëë! e moshë mum

Kisha Bashkesia e Jezusit Fushe -Kruje


12

Gazeta e KishĂŤs Rreze Drite

31 Mars 2013


31 Mars 2013 Genti & autori pastor WERNER KNIESEL! Pastorë Gazeta e Kishës Rreze

Drite

13

Lajmërim për Pastorë dhe Drejtues mbi librin "MISTERI I ZBULUAR", nga autori WERNER KNIESEL! Pastorët dhe Drejtuesit e Kishave inkurajohen ta përdorin librin "MISTERI I ZBULUAR", nga autori WERNER KNIESEL! 1. Për lexim personal. 2. Për studim në grup. 3. Për t'ua dhënë besimtarëve të kishave të tyre. Si rezultat i të vërtetave të këtij libri, ju do të vini re (te vetja dhe kisha juaj) një thellim të zbulesës dhe njohjes së Perëndisë, rritje frymërore dhe një veprimtari të gjallë të Frymës së Shenjtë në kishën dhe shërbesat tuaja.

Çmimi i librit është 500 Lek. Për të marrë disa kopje për kishën tuaj, ju lutem të kontaktoni me Pastor Gentjan Dervishaj me posten elektronike gentjan.dervishaj@gmail.com dhe kisharrezedrite@gmail.com. Pastorët mund të marrin në fillim librat dhe ta bëjnë pagesën pasi t'i kenë shitur librat. ********* Dëshironi një kopje të Librit "MISTERI I ZBULUAR", nga autori WERNER KNIESEL? Libri mund të blehet në 3 adresat e mëposhtme në Tiranë: Tek zyrat qendrore te Kishes Rreze Drite , Qendra Baptiste, Sheshi "Avni Rustemi", perballë Pazarit te Ri. 1. Libraria e Qendres "Stefan", Sheshi "Avni Rustemi", pranë Pazarit te Ri. 2. Libraria BUK, te Vëllazëria Ungjillore e Shqipërisë (Zyrat e VUSH). 3. Libraria dhe zyrat e SFI.- - -Çmimi i Librit: 500 Lekë


14

Gazeta e KishĂŤs Rreze Drite

31 Mars 2013


Gazeta e Kishës Rreze Drite

31 Mars 2013

15

FJALA PROFETIKE PËR VITIN 2013!

nga Arjan Billo

Kisha ka kuptuar identitetin e vet. Ka filluar të bëjë ndarjen midis asaj që është fetari – përpjekja e njeriut për t’i realizuar gjërat hyjnore, dhe asaj që është me të vërtetë besim i pastër – që tashmë vepra është e përfunduar nga Jezusi në kryq dhe ringjallje dhe besimtarit i duhet vetëm të flerë dhe të qetësohet në këtë vepër, duke pasur një paqe kostante te dashurisë së Perëndisë dhe asnjë ndërgjegje për mëkatin. Ndjej se ndërsa viti 2012 po kalon, dhe 2013-ta po vjen, kisha do të kaloj nga besimi në besim, nga një nivel në një nivel tjetër të shëmbëllimit me Krishtin.

VITI I BUJKUT. "Ti, pra, biri im, forcohu në hirin që është në Krishtin Jezus; dhe ato që dëgjove nga unë përpara shumë dëshmitarëve, jepua njerëzve besnikë, që do të jenë të aftë të mësojnë edhe të tjerë. Ti, pra, duro pjesën tënde të vuajtjeve, si një ushtar i mirë i Jezu Krishtit. Sepse asnjë nga ata që shkojnë ushtarë nuk ngatërrohet me punërat e jetës, që t’i pëlqejë atij që e mori ushtar. Po ashtu, nëse dikush merr pjesë në gara, nuk kurorëzohet po të mos ketë luftuar sipas rregullave. Bujku që

mundohet duhet ta marrë i pari pjesën e fryteve." – 2 Timoteut 2:1-6“ … shikoni si e pret me durim bujku frytin e çmuar të tokës, deri sa të marrë shiun e parë dhe të fundit. – Jakobi 5:7b – Zoti në Fjalën e Tij na thërret në emra të ndryshëm dhe na nxit të veprojmë sipas identitetit tonë. Pasi kemi njohur Hirin e Zotit në të vërtetë dhe jemi forcuar në të, ne shikojmë që ne jemi ushtarë – na jepet një fushë beteje dhe ne luftojmë për ungjillin. Ne jemi

atletë – na jepet një pistë vrapimi dhe ne vrapojmë pa u lodhur deri në finish. Ne jemi bujq – na jepet një arë me grurë që ta korrim. Ky vit që sapo kaloi, jo vetëm për mua, por për shumë njerëz të tjerë që e kanë ndjerë dhe përjetuar, ka qënë Viti i Shërimit. Kisha ka ndjerë veten të shërohet. Ka pasur shërime marrëdhëniesh të prishura, këto prej shumë vitesh, shërime fizike dhe emocionale, një i kuptuar më i qartë i gjërave frymore.

Nuk do të jetë më besimi se “ne i ngjajmë Krishtit, sepse sillemi të shenjtë”, por bashkë me këtë besim, i shtohet “ne i ngjajmë Krishtit, sepse veprojmë si Ai; ne flasim me njerëzit që nuk kemi folur më parë, ne flasim dhe prekim me dashurinë e Zotit njerëz që është vështirë për t’i dashur, dhe për të biseduar me ta. Ne rrimë me njerëz të padashur nga shoqëria dhe bëhemi miq të mëkatarëve duke u sjellë dritën dhe shërimin e Krishtit. Ne dalim jashtë mureve të ndërtesës dhe ndajmë ftesën e darkës së Mbretërisë.” Është një kohë ndryshimi në frymë. Viti tjetër do të jetë vit aksioni për të korrat e Tij. Dikush mund të thotë, “gjithmonë viti i të korrave ka qënë”! Po, e vërtetë, por derisa kisha të kuptonte identitetin e vet dhe të korrat të bëheshin “të dukshme”. Tani kisha PA, se të korrat janë të shumta dhe që është dërguar.

Ky vit do të quhet Viti i Bujkut, jo i ushtarit dhe i atletit. Tani para syve tanë nuk do të ketë më KRYESISHT një fushë beteje, apo një pistë vrapimi, por një fushë të mbushur me grurë gati për t’u korrur. Zoti po thërret këtë vit të ri një brez bujqish me urgjencë! Një urgjencë se mos të korrat i zë shiu, meraku i të cilëve do të sosë derisa t’i shohë këto të korra në hambarin e Zotit. Do të ketë besimtarë në trupin e Krishtit që do të vazhdojnë të shërohen edhe në këtë vit, por Zoti po thërret një brez PARAROJË, misioni i të cilëve do të jenë, TË KORRAT! Nuk do të jetë më viti i vakësisë, por i aksionit. Një aksion që do të jetë jo vetëm si kishë, por edhe individual. Ndërsa do të jesh duke jetuar ditën e re, do të kesh një uri për ta sjellë Krishtin në vendin ku po shkon dhe punon. Do të mbushesh me dhembushuri dhe do ta shprehësh këtë dhembshuri ndaj njerëzve për të cilët Krishti vdiq. Madje dhe bisedat që do të zhvillohen midis vëllezërve dhe motrave nuk do të jenë më rritja frymore, lufta frymore, dhe dhuntitë frymore. Këto do të kalojnë në plan të dytë, dhe në plan të parë do të jenë shpirtrat për Krishtin. Kështu, kishë, përvish mëngët dhe përqafoje identitetin e Bujkut dhe vepro sipas këtij identiteti. Bëhu pjesë e veprës së Zotit në Shqipëri, duke vendosur edhe ti dorën tënde. Bekuar qoftë Zoti Jezus, Arjan Billo, Dhjetor 28, 2012

KËTË BESOJ NË MËNYRË PROFETIKE... PËR 2013

nga Pastor Gentjan Dervishaj

Unë besoj që këtë vit të 2013-ës, një freski e fllad dashurie vëllazëror nga froni i Zotit do të vij. Do të jetë me shumë nderim dhe vlerësim, plotë bashkëpunim midis vëllezërish. Ky fllad do të vij në Kishën e Zotit këtë vit të 2013-ës. Bëhu gati të falësh ata/ato që nuk të duan...

Shiko për mundësi të bekosh të tjerët. “Ata që nuk e meritojnë bekimin tënd” Ki në zemër që të duash vëllezërit dhe motrat, dhe jo t’i urresh apo përçmosh, por t’i vlerësosh edhe inkurajosh fuqishëm. Sepse dyer të hapura do të kesh që të shërbesh me dashuri, dhe përulësisht do të ngrihesh për

t’i shërbyer trupit të Krishtit pa lavdi njerëzore, por me hirin madhështor... Zëri i Zotit thotë në zemrën time për zemrën tuaj: “ T’i duam vëllezërit... Dashuria nuk është pasive, por veprim...” 1 Gjonit 2:9-11 Ai që thotë se është në dritë dhe

urren vëllanë e vet, është ende në errësirë. Ai që e do vëllanë e vet qëndron në dritë dhe nuk ka asgjë në të që e bënë të bjerë. Por ai që urren vëllanë e vet është në errësirë, ecën në errësirë dhe nuk di ku shkon, sepse errësira ia ka verbuar sytë.


16

Gazeta e Kishës Rreze Drite I dashur lexues,

Nuk është rastësi që po lexon këtë libër pikërishit tani. Ju jeni zgjedhur me kujdes nga Perëndia dhe ky është rasti yt hyjnor. “Të kryesh të pamundurën” është dhurata jonë falas për ju. Perëndia ju ka zgjedhur për të qënë dëshmitari i Tij në kombin tuaj, për të qënë drita që shkëlqen në errësirë. Ne dëshirojmë t’ju pajisim me qëllim që të kryeni gjithçka që Perëndia ju ka thirrur të kryeni. Ky libër është pjesë i një kursi studimor biblik të quajtur Instituti Ndërkombëtar i Mrekullisë [International Miracle Institute]. Nëse ju ka pëlqyer ky libër, ju

lutem të na shkruani në adresën: info@globalrevival.com dhe na tregoni sesi ju ka ndryshuar jetën tuaj. Ne do të dëshironim që t’ju mbështesnim në edukimin tuaj biblik. Na kontaktoni sot që merrni mbështetjen që ju nevojitet! Christian Harfouche Ministries 421 North Palafox Street Pensacola, Florida 32501United States of America Ministry website: www.globalrevival.com Bible school website: www.imilive.org Telephone: 850-439-6225

31 Mars 2013

Të Jetosh në Dimensionin e Shenjave dhe Mrekullive

Perëndia do të na jape një jetë të mbushur me mrekulli. Ne mund të mësojmë që të bashkëpunojmë me Të dhe ta lejojmë të sjellë fuqinë e Tij mrekullibërëse në jetët tona. Në këtë libër do të eksplorojmë sesi ndodhin mrekullitë, për vajosjen e mrekullisë, për autoritetin mbi frymërat e liga, si të marrim mrekullinë tonë nga Perëndia dhe sesi të jemi të hapur ndaj dimensionit të mbinatyrshëm të Perëndisë. Pali përmend mrekullitë kur i adresohet galatasve:

mrekulli me anë të ligjit, por me anë të dëgjimit të besimit. Kjo do të thotë që jo vetëm të marrësh mrekullinë nga Perëndia me anë të besimit, por gjithashtu ta ndash dhe ta administrosh mrekullinë tek të tjerët për shkak se ke dëgjuar besim dhe e ke bërë veten një instrument që përdoret për mrekulli. Jezusi i thirri veçmas nxënësit e Tij dhe u dha pushtet. Pasi ata e morën, Ai u tha, “Tani shkoni.” Ata kurrë nuk kërkuan më pushtet. Ata dolën dhe kryen veprën që Ai i pajisi për të kryer.

Ai që ju jep juve Frymën, dhe kryen midis jush vepra të fuqishme, i bën me anë të veprave të ligjit apo me anë të predikimit të besimit? Galatasve 3:5 Patjetër që përgjigjja është besimi. Pikë së pari, nga ky varg kuptojmë që dikush në kishën e Galacisë po shërbente Frymën – jo vetëm pagëzimin në Frymën e Shenjtë, por gjithashtu edhe gjëra frymore. Së dyti, është e dukshme që dikush në kishën e Galacisë kryente mrekulli. Kjo do të thotë që është biblike që të kesh një mrekullibërës në kishë. Ne e dime se kush është Mrekullibërësi, apo jo? Meqë Ai jeton në ne, atëherë edhe ne kemi potencialin që të jemi mrekullibërës. Vini re se kush është kriteri për të kryer mrekulli: Ju nuk kryeni

Zoti flet Një mënyrë sesi na flet Zoti është në formën e fjalëve. A keni dëgjuar zërin e tij të ulët dhe të qetë që t’ju vijë në formën e fjalëve dhe t’ju thotë, “Mos e bëj këtë,” ose “Bëj këtë.” Këtë fenomen e quajmë fjalë njohurie. A keni ndjerë një intuitë apo një paralajmërim të brendshëm? A keni dëgjuar dikë që të thotë diçka, por në të vërtetë në shpirtin tuaj keni ndjerë krejt diçka tjetër? A keni gjetur veten të përfshirë në një aktivitet, por diçka brenda jush ju thoshte “jo”? Zoti nuk na flet vetëm në formën e fjalëve, por na flet gjithashtu në formën e perceptimit, intuitës dhe fjalës së njohurisë. Fjala e njohurisë mund të vijë tek ne pa fjalë. Kjo do të thotë që ke ndjesinë që thjesht e di. Sa prej jush e kanë dëgjuar veten të thotë, “E dija që kjo do të ndodhte.

Thjesht nuk doja ta besoja.” Ju mund të mendoni që njohuria vjen sepse jeni shumë të zgjuar, por në fakt vjen sepse I Gjithëdituri jeton brenda jush. Ka gjëra të caktuara që thjesht i dini, dhe ndërsa e kultivoni dhuratën e Perëndisë brenda jush, do të mësoni të ecni më me përpikmëri në të mbinatyrshmen. Ju mund t’i njihni gjërat në mënyrë të mbinatyrshme. Rrethanat për një mrekulli Pastaj ai hyri përsëri në sinagogë dhe aty ishte një njeri që kishte një dorë të tharë. Dhe ata po e ruanin në se do ta shëronte ditën e së shtunës, që pastaj ta paditnin. Dhe ai i tha njeriut që e kishte dorën të tharë: ``Çohu në mes të të gjithëve!`` Dhe u tha atyre: `A është e lejueshme ditën e së shtunës të bësh të mirë apo të keqe, të shpëtosh një jetë apo ta vrasësh?`. Por ata heshtnin. Marku 3:1-4 Më lejoni t’ju tregoj rrethanën për një mrekulli, sepse një mrekulli bëhet shpesh sfiduese. Në fakt, shpeshherë rrethana për një mrekulli është një pamundësi! Mrekullitë nuk vijnë të na thonë, “Ja ku jam. Jam gati për t’u shpalosur!” Përkundrazi, gjithmonë mrekullitë duken të pamundura. Jezusi hyri në sinagogë dhe gjeti një njeri me dorë të tharë. Atij i nevojitej shërim, por problemi ishin njerëzit fetarë. Ata rrinin të


31 Mars 2013

ulur aty duke thënë, “Le të shikojmë nëse Ai do ta shërojë ditën e shtunë!” Kam qënë në kisha ku një pjesë ishte e mbërthyer nga një shpirt dorështërnguar. Kur i predikoni ungjillin një grupi të tillë, të gjithë bërtasin “Halleluja!”, por kur pastori del dhe thotë, “Do të mbledhim një ofertë,” pa u thënë asnjë fjalë, me një buzëqeshje në disa prej fytyrave të tyre, mund të ndjesh një mur që ngrihet dhe një trysni që të shtyp. Pa thënë asnjë fjalë, ata mund të ushtrojnë shtypje mbi shërbesën dhe të ndikojnë ofertën. Qëndrimi i tyre përfaqëson llojin e vajosjes që i karakterizon. Të dallosh shpirtrat shtypës Kam dëgjur pastorët të thonë, “Falë Zotit filan familje e la kishën. Pas ikjes së tyre, të dhjetat dhe ofertat arritën kulmin.” Ata njerëz kishin një shpirt kontrollues dhe dorështërnguar. Nuk kishin pse të vinin vërdallë duke u ankuar. Ata e mbartnin fortesën me vete. Mund të shkosh në kisha që nuk besojnë në dhuntitë e Frymës, dhe njerëzit që rrinë ulur aty do të të lejojnë t’u predikosh një Fjalë të mirë. Por në momentin që fillon të lëvizësh në gjërat e Frymës, ndjen një pengesë ndaj dhuntisë tënde. Këta njerëz që rrinë ulur dhe thonë në zemrat e tyre, “Jam kurioz se çfarë do të bëjë?” A të kanë penguar ndonjëherë? Edhe pse nuk të kanë thënë që po të pengojnë, ndërsa ke qënë duke

Gazeta e Kishës Rreze Drite

u folur e ke ditur që distanca midis tyre dhe teje ishte kilometra të tëra larg. E dije që fjalët nuk po depërtonin gjëkundi. Ndoshta nuk po i përdornin duart për të t’i kthyer mbrapsht fjalët në gojën tënde por kjo ishte ndjesia në atmosferë. Po përpiqem t’ju tregoj se edhe pse mrekullitë janë të thjeshta, ato nuk ndodhin lehtësisht. Ato janë një pamundësi. Në këtë histori, pengesa në rrugën e Jezusit ishte një ndikim i të ashtuquajturve fetarë mbi një njeri që e kishte dorën e tharë. Kjo ndodh edhe sot. Unë njoh pastorë që kanë ngritur kisha të mira, por për shkak se ata lëviznin në dhuntitë e Frymës, pastorë që nuk besonin në gjërat e Frymës ktheheshin në armiq të tyre, dhe pastaj shkonin në radio dhe televizion për t’i sulmuar. Atmosferta e duhur Ne duhet të jemi në dijeni për atmosferën që kontrollon dimensione të caktuara. Ajo që u është mësuar njerëzve mund të kthehet në një pengesë kur përpiqeni t’u shërbeni. Për shembull, nëse takoheni me dikë në dhomën e babait të tij ateist, dhe babai i tij është i pranishëm, nuk do të keni ndonjë rezultat domethënës. Nga ana tjetër një i sëmurë për të cilin janë bërë shumë lutje nuk do të marrë shërim sipas mënyrës që ndodh zakonisht. Duhet të gjejmë një mënyrë për t’ua përcjellë të vërtetat frymore njerëzve që ata t’i pranojnë. Kjo

është arsyeja pse Zoti ndonjëherë zgjedh të veprojë para se të predikojmë Fjalën. Hamendësimi ynë është se kur të shkojmë në kishë predikuesi do të predikojë pastaj do t’u shërbejë njerëzve. Djalli e di këtë, dhe para se Fjala të përfundojë, ai sulmon mendjet e disa njerëzve dhe i lodh. Kur vjen koha që shërbyesi i Fjalës të veprojë në dhunti, të gjithë ndihen të çoroditur. Një grua me një problem ijesh më kërkoi që të lutesha. Ajo ishte një nga ato për të cilat ishin bërë lutje e stërlutje. E mbërtheva dhe e tërhoqa nga karrigia, duke e detyruar që të vraponte. Dhe kur u detyrua të vraponte, ajo mundi të shërohej. Vrapuam bashkë përgjatë kishës. Papritmas ajo pa që nuk kishte më dhimbje. Në bibël shikojmë Jezusin të zhvendosë njerëzit nga zona negative e influencës dhe t’i ndihmojë të marrin mrekullinë e tyre. Ndodhia e njeriut me dorën e tharë është një situatë e tillë. Në atë sinagogë, turma që vështronte Jezusin nuk po thoshte, “Oh, halleluja, Ai do ta shërojë këtë njeri të sëmurë! Oh, mezi po pres që dora e tharë e atij të shkreti të shërohet.” Jo, ata po thonin, “Të shohim nëse ky njeri do të shërojë ditën e shtunë.” A keni hasur ndonjë person apo turmë të tillë? A keni qënë ndonjëherë pranë ndonjë të afërmi që ju ka nxitur, “Jepi, fol akoma për Jezusin!” Ata nuk e thanë me zë të lartë, por ju ndjetë

refuzimin e heshtur ndaj gjërave të Perëndisë. Mburoja e Dyshimit Paralelisht me mburojën e besimit, ekziston dhe një mburojë dyshimi që janë mosbesimi, fetaria dhe mendja e mbyllur. Ekziston një mburojë që kundërshton fuqinë e Perëndisë dhe dëshminë e Jezusit. Dhe ata farisenj e kishin atë mburojë. Ata nuk bënin asgjë, por thoshin, “Të shohim se çfarë do të kryejë Ai të shtunën.” Dhe prisnin ta akuzonin. Jezusi e dinte. Ai i pa dhe u tha, “…a është e ligjshme të bësh mirë të shtunën, apo të keqen? Të shpëtosh jetë, apo të vrasësh?” Perëndia është praktik. Për të kuptuar motivimin tuaj bazë për të kryer mrekulli apo për të përcjellë vullnetin e Perëndisë tek një individ, ju e filloni me pyetjen, “A është mirë, apo keq?” Ky është rregulli bazë. Çdo ditë duhet të jeni në gjendje të bëni mirë. Mbi të gjitha, Perëndia nuk tha, “Veçojeni të shtunën për të mos bërë mirë. Mos bëni mirë të shtunën.” Konfrontimi i Fortesave Jezusi e konfrontoi menjëherë fortesën duke pyetur, “Çfarë është më mirë, të bësh të mirën apo të keqen?” Ai po godiste jetën e tyre mendore. Bibla thotë që ata nuk iu përgjigjën. Ndonjëherë kur njerëzit nuk përgjigjen, ata janë në mënyrë të ndërgjegjshme ose të pandërgjegjshme rebelë për shkak se janë të robëruar nga forcat e errësirës.

17

Jezusit iu desh që të godiste atë fortesë kundërshtimi dhe të hiqte vëmendjen e turmës nga njeriu nevojtar. Më pas Atij iu desh që të fokusonte sytë e nevojtarit tek ai dhe ta përgatiste për marrjen e shërimit. Nëse dikush qëndron para jush për t’u shërbyer, përqendroni vëmendjen e personit para se të përcjellni dhuratën e Perëndisë tek ai. Mos e lejoni djallin të bëjë njësoj! Ndonjëherë presioni vendoset mbi ju që të veproni në një mënyrë të caktuar. Për shembull, kur shqetësimet, peshat e rënda dhe nevojat përpiqen t’ju mposhtin, ekziston një presion i caktuar që ju bën të veproni sikur jeni të robëruar nga këto gjëra. Kërkon forcë që të veprosh në një mënyrë krejt tjetër. Kështu veproi dhe Jezusi në sinagogë. Ai i tha njeriut, “Çohu dhe qëndro këtu në mes.” Ky është guxim. Vajosja theu zgjedhën Një herë po predikoja në Alabama, dhe ndjeva sikur Fryma e Zotit donte që të vepronte. Megjithatë, njerëzit ishin kaq të ngurtë me fetarinë, kaq të robëruar, saqë jo vetëm që nuk adhuronin por nuk mund të përsërisnin frazën, “Lavdia është këtu.” Unë bëra disa hapa paraprapa duke i nxitur, “Thoni, ‘Lavdia është këtu.’” Por askush nuk foli. Adoleshentët rrinin të gozhduar në karriget e tyre duke përtypur çamkakëz. Asnjë lloj druajtje apo vajosje nuk kishte në atë vend.


18

Më duhet të merrja një vendim: të predikoja diçka që nuk kishte lidhje me askënd, të mbyllja biblën dhe të ulesha, ose të bëja diçka. Ndërsa bëra disa hapa, fillova të çliroja vajosjen që ishte brenda meje. Vazhdoja të thoja, “Lavdia është këtu. Lavdia është këtu.” Nuk zgjati shumë dhe një vajosje e fortë ra mbi mua, dhe u ndodha tek një vend në Zotin ku ndjeva se mund të përshkoja një mur tej e tej. Ndjeva që Perëndia dhe unë ishim në ujdi. Perëndia po më thoshte, “Jepi, vepro mbi ta!” Zbrita nga platforma, shkova tek personi i parë që pashë, e mbërtheva nga qafa dhe e shkunda me forcë. Sapo veprova kështu, fuqia e Perëndisë e goditi , dhe ai kërceu nga karrigia dhe ra në dysheme. Zbrita poshtë tek rreshti dhe veprova kështu me rreth njëzet persona. Ata u ngulën përtokë. Tani adoleshentët flisnin në gjuhëra me lotët që u rridhnin faqeve. U ktheva në platformë dhe thashë, “Mos guxoni të më zemëroheni sepse më patë që shkunda dikë. Në fakt unë do të flas diçka që nuk e kam thënë kurrë në shërbesën time.” Menjëherë mendja më tha, “Çfarë do të them?” Pastaj dëgjova veten që të thoshte, “Nëse jeni këtu sonte dhe keni nevojë të shkundeni, vraponi këtu përpara.” E gjithë kisha vrapoi tek radha e parë! Qafë dhe shpinë u shëruan dhe njerëz ranë përtokë në frymë, duke qarë nga fuqia e Perëndisë. Patëm një lëvizje të Perëndisë! Pse? Ishte vajosja që theu zgjedhën. Aty ekzistonte një pamundësi. Predikimi i ilustruar i Jezusit E urrej kur armiku ndikon një turmë të tërë dhe i vendos barriera

Gazeta e Kishës Rreze Drite predikuesit. Këtë problem hasi dhe Jezusit në sinagogë. Madje Ai nuk u kërkoi njerëzve të përsërisnin ndonjë gjë pas Tij. Thjesht Ai i pyeti, “Çfarë është më e drejtë, të bësh mirë apo të bësh keq?” Asnjë reagim nuk pati. Atëherë ai, si i shikoi rreth e qark me zemërim, i hidhëruar për ngurtësinë e zemrës së tyre [në greqishten origjinale është fjala për “budallallëkun” dhe jo “ngurtësinë” ], i tha atij njeriu: ``Shtrije dorën tënde!``. Ai e shtriu, dhe dora e tij u shëndosh përsëri si tjetra. Marku 3:5 Jezusi u hidhërua për budallallëkun e zemrave të tyre. E keni parasysh, që dikush mund të jetë mendjezgjuar dhe zemërtrashë në të njëjtën kohë. Këta lloj njerëzish ishin farisenjtë. Kur turma nuk iu përgjigj pyetjes së Tij, Ai i pa me zemërim. Ky ishte një predikim i ilustruar! Shpirti i akuzimit ishte në sinagogë, por Jezusi me anë të fuqisë së Frymës së Shenjtë, e theu ndikimin fetar të njerëzve mbi atë të sëmurë, dhe i hodhi krahët atij para të gjithëve. Jezusit iu desh të përcillte besim tek njeriu nevojtar para se ai të merrte mrekullinë e tij. Kjo nuk është gjithmonë një detyrë e lehtë. Ndonjëherë ka edhe barriera. Më pëlqen kur vajosja bie mbi ne predikuesit dhe papritmas bëhemi njerëz të guximshëm. Ka situata kur na duhet të këmbëngulim në dimensionin frymor para se vajosja të vijë mbi ne, si edhe ato situata të tjera kur na duhet të thyejmë ndikimet dhe pengesat që mund të shuajnë Frymën e Shenjtë dhe të ndalojnë veprimin e Perëndisë. Njeriu nevojtar qëndronte atje në mes duke thënë, “Prit një

sekondë. Po, qënka e shtunë, por është mirë të shërosh të shtunën. Do të isha mirënjohës ndaj Perëndisë nëse Ai do të më shëronte të shtunën!” Kështu fliste besimi i tij. Por kur pa nga Jezusi, ka menduar, “O Zot i madh, ky rabi po i sfidon gjithë këta farisenj. Po i vështron në sy, dhe ata nuk kanë asnjë kundërshtim”. Perëndia mund ta shpjerë djallin në një cep ku nëse thotë diçka është fajtor, dhe nëse nuk thotë asgjë, do të qëndrojë diku aty me maskën të çjerrë. Ëngjëlli mbrojtës problematik Vite më parë, isha në një takim me njerëz të biznesit. Isha ulur në krye të tavolinës kur një i dehur vjen nga rruga duke bërë zigzag dhe ndërpret takimin. Disa nga vëllezërit e mbërthyen dhe e nxorën jashtë, duke u përpjekur që t’i dëshmonin. Gruaja që jetonte me të (nuk mendoj se ishte gruaja e tij) ishte aty, dhe ajo kishte një frymë të ligë mbi vete. Ajo mendonte se ishte “ëngjëlli i tij mbrojtës” dhe i rrinte afër ndërsa vëllezërit përpiqeshin t’i shërbenin. Fryma e Zotit më tha që të shkoja jashtë pas tyre. Kur hyra në korridor, të pesë burrat ishin ende rreth e qark të dehurit, dhe e dashura e tij ishte ende aty duke iu varur nga pas. U nisa drejt atij grupi dhe u thashë, “Më falni.” Ata u sprapsën. Vështrova të dehurin dhe të dashurën e tij. Mund ta ndjeje interferimin në frymë. Iu ktheva asaj, “Ec dhe ulu atje, dhe mbaj qetësi!” Ajo u bind. Pasi ajo iku, e kapa të dehurin dhe vendosa duart mbi të. Ai ra me fytyrë përdhe nga fuqia e Perëndisë. E ktheva dhe i thashë, “Më shiko

në sy!” Kur veproi kështu, i thashë, “Dil prej tij, në Emër të Jezusit!” Dhe ai lëshoi një “Ahhh,” dhe djalli doli prej tij. Kurrë nuk do të çlirohej nëse “ëngjëlli i tij mbrojtës” do të lejohej të interferonte në përpjekjet për t’i shërbyer atij. Një magjistar fut hundët në punët e Palit Një arsye pse të krishterët e kishës së hershme ishin shumë të suksesshëm në të dëshmuarit për Krishtin ishte sepse hoqën pengesat nga rruga e shërbesës së tyre me anë të pushtetit të Perëndisë. Në një mënyrë dramatike Pali hoqi qafe një magjistar që quajtur Elimas, i cili u përpoqa të largonte nga besimi një pushtetar rajonal, një deputet. Bibla thotë që magjistari e kundërshtoi Palin. Si mundet një magjistar të kundërshtojë një apostull? Çfarë mund të robërojë një pushtetar që ta largojë nga besimi? Duhet të jetë diçka e mbinatyrshme. Djalli e di që e mbinatyrshmja ose do të çojë drejt Perëndisë, ose drejt djallit. Kjo njohuri ose të robëron, ose të çliron. Kur Pali mbaroi punë me magjistarin, deputeti tha, “Do t’i bashkohem kësaj kishe.”Ja çfarë bëri Pali për të larguar këtë pengesë: Atëherë Sauli, i quajtur edhe Pal, i mbushur me Frymën e Shenjtë, i nguli sytë mbi të dhe tha: `O njeri plot me çdo mashtrim dhe çdo farë ligësie, bir i djallit, armik i çdo drejtësie, a nuk do të heqësh dorë nga shtrembërimi i rrugëvë të drejta të Zotit? Tani, pra, ja, dora e Zotit është mbi ty, dhe do të verbohesh dhe nuk do ta shohësh më diellin për një farë kohe”. Menjëherë mbi

31 Mars 2013

të ra mjegull dhe terr: dhe ai shkonte rreth e qark duke kërkuar ndonjë që ta mbante për dore. Veprat 13:9-12 Bindu dhe Shërohu Jezusi i tha njeriut me dorë të tharë, “Shtrije dorën.” Këtu kemi Mjeshtrin në veprim duke i dhënë mrekullinë këtij njeriu. Dhe ai e shtriu, dhe dora iu shëndosh si tjetra. Vini re, dora e këtij njeriu nevojtar nuk u shërua para se ai ta shtrinte. Faktikisht, Jezusi kurrë nuk përmendi ndonjë frazë, “Shtrije dorën, dhe ajo do të shërohet.” Ai thjesht tha, “Shtrije.” Shpesh njerëzit që janë plot me sëmundjen e artritit vijnë tek unë për lutje. Kur u them, “Vraponi!” ata shpesh qëndrojnë të mendojnë se çfarë lidhje ka kjo. Mos ndaloni që të mendoni – thjesht vraponi! Ndonjëherë unë u them, “Kërceni!” Çfarë domethënie ka kjo? Nëse ata i binden Fjalës së Zotit, ata do ta kenë shërimin e Zotit. Nëse jo, nuk do ta kenë. Kur njeriu me dorë të tharë u bind dhe e shtriu dorën, ajo u shërua. Duhet të ketë qënë një përvojë shumë e gëzueshme për njerëzit fetarë, apo jo? Marku 3:6 thotë: Dhe farisenjtë dolën jashtë e menjëherë bënin këshill bashkë me herodianët kundër tij, se si ta vrasin. Kur bëheni i suksesshëm në gjërat e Perëndisë, do të vuani persekutim, por në të njëjtën kohë do të jetoni mbinatyrshëm. Madje njerëzit që u shëruan nga Jezusi shpesh iu desh të ndanin persekutimin e Tij. Pushtet për të shëruar Në vargjet 14 dhe 15 ne shikojmë se Jezusi cakton 12 burra, ...që ata të ishin me Të, dhe që T’i dërgonte për të predikuar dhe të kishin pushtet për të shëruar sëmundjet dhe për të dëbuar demonët. Pse qënka kaq e vështirë ta pranojmë, “Ne kemi pushtet për të shëruar”? Po jua them pse: Sepse djalli na e ka mbushur mendjen me fetari. Megjithatë, nëse themi se nuk kemi pushtet, hedhim poshtë çfarë Perëndia na ka dhënë. Ne e dimë që është pushteti i Perëndisë, jo yni, por gjithashtu e dimë se Ai na e ka përcjellë neve. Dikush tha, “Perëndia ka pushtet për të shëruar të sëmurët.” Po, thjesht ky fakt nuk i shëron të sëmurët. Nëse Perëndia do të shëronte të gjithë ata që donte, të gjithë do të shëroheshin. Nëse Perëndia do të përdorte pushtetin për të shëruar, të gjithë do të shëroheshin. Pse nuk vepron kështu Ai? Sepse Ai ia ka deleguar dikujt tjetër pushtetin për të shëruar, dhe ky “dikush tjetër” është kisha!


31 Mars 2013

Jezusi i thirri veçmas të dymbëdhjetët në një mal dhe i vajosi ata. Kjo do të thotë që Ai i ndau ata për veprën e Perëndisë, jo vetëm që të predikonin, por edhe të kishin pushtet për të shëruar sëmundjet dhe të dëbonin demonët, siç lexojmë në vargjet 14 dhe 15. A kemi pushtet për të dëbuar demonët? Po. A kemi pushtet për të shëruar të sëmurët? Po, absolutisht, dhe ky është pushteti i Perëndisë. Ne përfitojmë nga pushteti i Perëndisë në Emër të Jezusit. Kur e dimë që e kemi atë pushtet, bëhemi edhe më të ndjeshëm për të. Brenda jush ka pushtet në personin e Frymës së Shenjtë. Aty brenda ka pushtet. Ashtu siç Pali shkroi, ne e kemi këtë thesar në “enë prej balte” (2 Korintasve 4:7). Kur të filloni të ndjeni pushtetin e Perëndisë të rritet ose të rrjedhë përmes jush, lejojeni të çlirohet jashtë trupit tuaj tek të tjerët si edhe në situatën në të cilën ndodheni. Ju do të shikoni rezultatin. Kur natyra u bind Tani të shikojmë historinë në kapitullin tjetër të Markut, ku dymbëdhjetë dishepujt dhe Jezusi u ndodhën në një stuhi të Detit të Galilesë. “… si u ngrys, u tha atyre: ``Kalojmë te bregu matanë!” Dhe dishepujt, si e nisën popullin, e morrën me vete Jezusin, ashtu si ishte, në barkë. Me të ishin edhe disa barka të tjera të vogla. Ndërkaq shpërtheu një furtunë e madhe dhe valët përplaseshin mbi barkë aq shumë sa ajo po mbushej. Ai ndërkaq po flinte në kiç mbi një jastëk. Ata e zgjuan dhe i thanë: “Mësues, a nuk merakosesh që ne po marrim fund?”. Dhe ai si u zgjua, e qortoi erën dhe i foli detit: “Pusho dhe fashitu!”. Dhe era pushoi dhe u bë qetësi e madhe. Atëherë u tha atyre: “Pse jeni ju aq frikacakë? Vallë, si nuk keni besim?”. Marku 4:35-40 E kam dëgjuar për shumë vjet që nëse Jezusi është në varkën

Gazeta e Kishës Rreze Drite

tënde, ajo nuk do të mbytet, dhe nëse Jezusi është në stuhinë tënde, Ai do ta qetësojë. Por faktikisht Jezusi nuk tha asgjë në lidhje me këtë. Ai tha, “Le të shkojmë në anën tjetër.” Në të vërtetë, Jezusi ishte njëri nga trembëdhjetë predikuesve në atë varkë, sepse të dymbëdhjetët ishin me Të. Të gjithë kishin dhunti shërbyese. Ai sapo i kishte thirrur për shërbesë dhe i kishte vajosur. Ai u kishte dhënë pushtet. Jezusi po flinte në varkë kur shpërtheu stuhia. Një herë Zoti më foli dhe më tha, “Zëri Im është më i butë se puhiza, por më i lartë sesa stuhia.” Kjo do të thotë që nëse jeni të ndjeshëm se çfarë zëri i vogël dhe i butë i Perëndisë në ju thotë, në mes të një stuhie të zhurmshme, zëri i Tij do të jetë më real për ju sesa gjërat që do t’ju rrethojnë. Prandaj Jezusi fjeti. Ai ishte përplot me fuqinë e Perëndisë.

e mbinatyrshme mbështesnin shërbesën e kësaj gruaje. Megjithatë, Nënë Eteri nuk njihte as 10% të asaj që njohim sot nëse lexon librat e saj. Ajo dinte sesi të lutej dhe të prekte një Perëndi të mbinatyrshëm, por asaj dhe miqve të saj iu ishte mësuar dhe besuar se ata ishin thjesht krimba të pavlerë. Ata nuk e kishin kuptuar autoritetin e tyre në Krishtin Jezus. Sot kemi një brez të mbushur me besim të cilit i është mësuar autoriteti që Krishti i dha kishës, dhe megjithatë ky brez nuk po e përdor autoritetin apo besimin që tashmë është brenda tyre me anë të Frymës së Shenjtë. Gjithsesi, koha po vjen kur kisha do të ecë me një autoritet të atillë në tokë saqë dhe vetë natyra do t’i bindet rizgjimit! Kur një stuhi që Perëndia nuk e ka dërguar vjen, por që është dërguar nga djalli, ju keni autoritet mbi atë stuhi.

Planeti Tokë do të pushtohet Kjo tokë po gatitet të pushtohet! Kjo do të ndodhë kur kisha të kuptojë autoritetin e saj.

Jezusi dëshiron të veprojë përmes jush Tani më lejoni të citoj diçka që mund t’ju tingëllojë abuzive ndaj besimit: Nëse Jezusi do të donte të fliste sot, Atij do t’i duhej goja jote. Nëse do të donte të qortonte ndonje stuhi sot, do t’i duhet goja jote, dhe do të përdorte zemrën tënde në besim. Zoti dëshiron të veprojë përmes nesh, sepse Ai tha: “Ja, ju kam dhënë pushtet të ecni mbi gjarprinjtë dhe akrepat, dhe mbi çdo pushtet të armikut, dhe asgjë nuk do t’ju mposhtë.” Luka 10:19

Maria Woodworth-Etter, ungjilltarja e madhe, vazhdimisht shkonte nëpër qytete, ngrinte një tentë dhe mbante takime. Në fillim vetëm një grup njerëzish erdhën në takime. Ajo hasi një qëndresë të egër. Njerëz të dehur të armatosur me lopata, sfurqe dhe shishe shfaqeshin në takimet e saj dhe kërcënonin jetën dhe pronën e saj si edhe njerëzit që frekuentonin takimet e saj. Por Nënë Eteri qëndroi në lutje. Mrekulli të mëdha ndodhën dhe njerëzit po vinin turma-turma. Kilometra larg vendit ku zhvilloheshin takime, njerëzit binin përdhe nën pushtetin e Zotit. Njerëz vinin të talleshin, dhe ata binin përtokë ndonjëherë për orë të tëra. Disa tallës do të transportoheshin me vagona për në shtëpi, të bërë si dru, sipas tregimeve në librin e saj Shenja dhe Mrekulli. Ata e quajtën këtë fenomen si “të therurit në Frymë”, sepse njerëzit dukeshin si të vdekur. Një druajtje dhe respekt ra mbi njerëzit për kilometra të tëra, sepse shenjat dhe mrekullitë

Kush e ka këtë pushtet dhe çfarë lloj pushteti qënka ky? Ne e kemi, dhe ky është një pushtet për të shëruar sëmundjet dhe për të dëbuar demonë. Siç do ta shohim edhe më vonë ne kemi edhe lloje të tjera pushtetesh. Përdorimi i pushtetit të pakufizuar Pushteti ynë është i pakufizuar këtu sepse Jezusi tha, “E gjithë fuqia më është dhënë në qiell dhe në tokë” (Mateu 28:18). Kujt pra i takon fuqia? Jezusit. Dhe kujt ia dha Ai këtë fuqi? Neve. Na përket neve! Kur Jezusi u zgjua ata u ankuan, “Nuk të intereson që po

vdesim?” Mesa di unë kjo është një ndjenjë faji që i jepet Jezusit. Je përpjekur ndonjëherë t’i vendosësh ndjenja faji Perëndisë në lutjet e tua? “Nuk të intereson në çfarë peripecish po kaloj?” Kështu mendojmë se do të marrim ndonjë përgjigje nga Perëndia. “Nuk të intereson që po vdesim?” Dishepujt nuk morën ndonjë ngushëllim. Përkundrazi, Jezusi qortoi erën dhe u foli ujërave, “Fashitu dhe qetësohu.” Jezusi ishte një njeri i vajosur me Frymën e Shenjtë, kështu që Ai nuk i foli Detit të Galilesë si Perëndi. Njerëzit mendojnë se Perëndia mund t’i flasë detit, por nuk është kjo që Jezusi bëri. Ai i foli asaj mase uji si njeri. Duke iu referuar faktit, kush ka autoritet mbi natyrën këtu në tokë? Njeriu e ka, përmes Perëndisë. E di që tingëllon “e pazakontë”, por është në Bibël. Jezusi u ngrit nga një gjumë i thellë dhe i foli erës, “Mjaft,” dhe detit, “Fashitu dhe qetësohu!”. Qetësia mbizotëroi. Kush vallë është ky njeri? Reagimi i dishepujve ishte frika. Ata i thanë njëri-tjetrit, “Kush vallë është ky njeri, që madje dje era dhe deti i binden?” (Marku 4:41) Nëse Jezusi e qortoi erën dhe detin si Perëndi, Ai kurrë nuk do të kishte pasur të drejtën t’u kthehej dishepujve dhe t’i pyeste, “Si ka mundësi që nuk keni pikë besimi?” Nëse Perëndia ishte në gjumë, dhe nëse nuk do ata kishin zgjuar, ata do të kishin vdekur. Por Jezusi nuk tha, “Bëtë gjënë e duhur duke më zgjuar.” Ai u tha, “Pse jeni kaq të frikësuar? Si ka mundësi që nuk keni fare besim?” Dikush mund të thotë, “Mirë, unë kam besim; por jo atë lloj besimi.” Ne jemi të mendimit se t’i flasësh stuhisë është “e pazakontë.” Çfarë lloj besimi kemi nevojë? Besim për çfarë? Kemi nevojë për atë lloj besimi që na drejton në fitore. Kemi nevojë për atë lloj besimi që do të mbretërojë mbi gjithçka që vjen kundër nesh. Jezusi tha, “Kini besimin e Perëndisë.” Kjo do të thotë që mund ta keni këtë lloj besimi. Jezusi u ngrit dhe qortoi natyrën dhe ajo iu bind. Kush e solli stuhinë? Djalli. Ju keni autoritet mbi çdo gjë që “serviret” nga djalli, dhe mund ta urdhëroni. Kapsulat fuqimbartëse Pjesë e të jetuarit në dimensionin e shenjave dhe mrekullive është të mësuarit sesi të flasësh bazuar në bindjet dhe jo në njohurinë e natyrshme. Të flasësh bazuar në bindjet e tua do të bëjë të mundur çlirimin e fjalëve që janë kapsula fuqimbartëse. Janë ato që të vijnë në ndihmë dhe që kryejnë veprën. Patjetër, që uji nuk ka “veshë,” atëherë si mund t’i thoni, “Fashitu dhe qetësohu” dhe ai të bindet? Si mund të qortosh erën? Meqë ra fjala, çfarë është era? Megjithatë, ju mund t’i drejtoheni me fjalët, “Mjaft!” dhe ajo do të bindet.

19 Arsyeja pse mund ta bëni këtë është se jeni të krijuar në imazhin e Perëndisë dhe sipas ngjashmërisë së Tij, dhe jeni në planetin tokë që të mbani të aktivizuar vullnetin dhe ungjillin e Perëndisë. Në qiell nuk ka stuhi. Pse? Sepse asnjë demon nuk shkakton ndonjë stuhi atje. Askush nuk vdes nga sëmundjet atje. Perëndia është në kontroll të plotë. Psalmisti shkruan, “Fjala jote o Zot, është e vendosur përgjithmonë në qiell” (Psalmi 119:89). Por këtu në tokë, Fjala e Tij duhet të themelohet përmes autoritetit të besimtarëve të fortë. Drejtimin do ta ketë mbetja Do të ketë një mbetje në kishën e Zotit Jezus Krisht që do të jetë e fortë dhe do të marrë drejtimin e autoritetit tonë në tokë. Për më tepër ata do të jenë në gjendje ta ndajnë këtë trashëgimni me të tjerë besimtarë. Bibla thotë, “me anë të të cilave na u dhuruan premtimet e çmueshme dhe shumë të mëdha… “ (2 Pjetrit 1:4), Çfarë janë ato? Vargu vazhdon, “që me anë të tyre të bëheni pjesëmarrës (ose pjesëtarë) të natyrës hyjnore… “ Origjinali në gjuhën greke thotë, “partnerë me Perëndinë në natyrën e Tij hyjnore.” Ky fakt më jep mundësinë të jem në partneritet me Perëndinë. Kur ushqehem në Fjalën e Perëndisë, ajo kthehet në frymë dhe jetë brenda meje. Ajo hyn përbrenda meje dhe formon natyrën e Perëndisë. Pse mund t’u flas gjërave ashtu siç po bëj? Natyra e Perëndisë në mua. Është e natyrshme për Perëndinë në mua të japë urdhëra, dhe ky fenomen bën që gjërat të funksionojnë. Djalli nuk mund të bëjë asgjë për të më ndaluar që të arrij synimin në Perëndinë – asgjë, asgjë, asgjë! Beso në Trashëgiminë Tënde Në dritën e partneritetit tonë me Perëndinë, a jeni në gjendje të bindni investitorët që të vijnë në ndihmë të biznesit tënd? A jeni në gjendje të flisni për promovim në jetë? A jeni në gjendje të thërrisni gjërat që nuk janë sikur të ishin? Nëse thjesht mendoheni rreth tyre, pa i folur, nuk ka për të ndodhur asgjë. Nuk mund të qortoni heshturazi një stuhi. Disa do të thonë, “Epo, nuk do të doja që të thoja, “Fashitu dhe qetësohu,” dhe asgjë të mos ndodhë.” Atëherë tashmë jeni në frikë. Duhet të mësoni të flisni bazuar në bindjet e brendshme. Duhet të mësoni të besoni në trashëgimninë tuaj! Të jetuarit në mrekulli në jetën e krishterë ju vendos në një dimension ku gjërat funksionojnë. Do të thotë kjo që nuk do të përballeni me persekutimin? Jo. Do të thotë kjo që nuk do të keni pengesa? Patjetër që jo. Këto gjëra do t’ju ndodhin. Por përmes pengesave, do të jeni fitimtarë, dhe do të qeshni përballë tyre. Rrëfe bashkë me mua: “Unë do t’ia dal. Nuk do të vdes para kohe. Nuk do të vdes i sëmurë. Nuk do të jetoj në varfëri. Do të përmbush trashëgiminë time. Unë besoj në të ardhmen që jepet nga Perëndia.


20

Gazeta e Kishës Rreze Drite

31 Mars 2013

Familja Një familje, Një Mision

Dr. Christian dhe Dr. Robin Harfouche, së bashku me vajzën e tyre, Christie, dhe djalin e tyre, John, kanë shkundur kombet e botës me Fjalën e Perëndisë dhe me demonstrimet dinamike të Frymës së Shenjtë dhe të fuqisë. Ndërsa udhëtojnë nëpër botë, ata kanë hasur kudo me zemra të etura dhe kërkuese. Në Lindjen e Largët, Europë, Afrikë apo në Amerikë, kudo ku këmbët e tyre kanë shkelur në këtë tokë, kanë parë thirrjen e përbashkët në zemrat dhe jetën e njerëzve, që kërkojnë dhe presin për një përgjigje. Vizioni dhe Shërbesat Predikimi, Mësimi e Shërimi “Në vitin 1979 Perëndia përdori fjalët tek Luka 4:18 për të më thirrur në shërbesë. Sot, fmailja ime dhe unë vazhdojmë t’i mbajmë këto fjalë në qendër të zemrave tona, ndërsa përdorim çdo mjet të mundshëm për të predikuar, mësuar dhe shëruar të gjithë ata me të cilt biem në kontakt. Qoftë për të ndezur zjarrin e rizgjimit në qytete të ndryshme

përgjatë globit, për të trajnuar dhe pajisur besimtarët për të ecur në të mbinatyrshmen, apo për të siguruar ushqim dhe ndihmë për njerëz në nevojë, ne vrapojmë me gjithë forcën pas mandatit që Perëndia ka vendosur brenda zemrave tona.” -Dr. Christian Harfouche Varietet Shërbesash, Një Frymë Qofshim duke shërbyer Ungjillin për të humburit nëpërmjet kryqëzatave dhe takimeve të mrekullisë, duke pajisur besimtarët nëpërmjet shkollave dhe seminareve trajnuese, apo duke shpërndarë ushqim dhe sende për njerëzit në nevojë, motivimi ynë është i njëjtë – të shpalosim dashurinë për Shpëtimtarin dhe Zotin tonë. Perëndia na ka dhënë shumë mjete për ta ndikuar këtët botë përmes vullnetit të Tij dhe për ta parë Mbretërinë e Tij të vijë me pushtet. International Miracle Institute Në International Miracle Institute, Dr. Christian dhe Dr. Robin Harfouche janë të përkushtuar të mësojnë dhe të pajisin njerëz të nivelit të lartë për të shpallur

ungjillin e Jezus Krishtit të konfirmuar me shenja dhe mrekulli. Nëpërmjet Fjalës dhe Frymës dhe nëpërmjet mësimit profetik dhe përcjelljes së dhuntive, studentët mësojnë të ecin në fuqinë dhe autoritetin e Jezus Krishtit për të çuar rizgjim kudo që që shkojnë. Në këto kohë të fundit Perëndia po thërret një popull që përparon në pushtet dhe demonstrim të fuqisë. Si një shërbesë e kishës lokale, IMI fton studentë rreth e qark globit për të qënë pjesë e një familje dinamike në kishë të stërvitur dhe të pajisur për një vizion global: Ngritjen e 400 mijë punëtorëve. IMI pajis fuqimisht ata që janë të thirrur në shërbesën e pesë dhuratave bazë, si edhe ata që dëshirojnë të ecin në mprehtësinë e Fjalës së Zotit. Gabimi doktrinal eliminohet dhe zëvendësohet me njohurinë e zbulesës së fortë të Biblës. Një themel i mirë u jepet besimtarëve për të jetuar dhe vepruar në të mbinatyrshmen dhe për të përmbushur thirrjen e Perëndisë në jetën e tyre.

Ne duam t’ju OFROJMË një edukim biblik. International Miracle Institute IMILIVE.ORG http://www.facebook.com/ International MiracleInstitute Janë tre mënyra sesi të përfshiheni dhe të jeni pjesë e IMI-t. IMI Live Online Studentët e Institutit Ndërkombëtar të Mrekullisë vijnë nga i gjithë globi, që nga zonat e largëta të Afrikës, nga kishat e fshehta në Lindje, deri tek zonat periferike të Amerikës. Qielli është kufiri për INSTITUTIN JETËNDRYSHUES ndërsa studentët tanë vijnë nga çdo sfond, çdo grupmoshe, nga çdo përfaqësim etnik dhe nga çdo thirrje. .. Get the Complete IMI Home Library Mrekullitë nuk ndodhin lehtësisht. Me anë të Fjalsë së Zotit dhe fuqisë së Frymës së Shenjtë, Programi i Korrespondencës IMI do t’ju trajnojë dhe do t’ju pajisë për të qënë

një mrekullibërës për fitimin e shpirtrave në kohën e fundit. Programi i Korrespondencës IMI ju pajis me një të kuptuar të identitetit tuaj, autoritetit tuaj, dhe aftësisë suaj si besimtar në Krishtin. Dërgoje IMI-n tek një komb Kombet po thërrasin. Janë 7 miliardë njerëz në këtë planet dhe ata kanë filluar kërkimet. Kur sponsorizoni një student ndërkombëtar, ju mbillni një vepër të fuqishme mrekullie në atë komb. Instituti Ndërkombëtar i Mrekullisë është përgjigjja për një botë në krizë – përgatitja dhe pajisja e punëtorëve mrekullibërës për të ndryshuar botën e tyre. Për informacione të mëtejshme: Christian Harfouche Ministries 421 N. Palafox St. • Pensacola, FL 32501 Zyra: 850–439–6225 Website: www.globalrevival.com Email: info@globalrevival.com


31 Mars 2013

Gazeta e Kishës Rreze Drite

21

AMARIS, e premtuara e Zotit.

Dua të ndaj me ju që do po lexoni këtë dëshmi timen. Ajo që dua të ndaj më shumë është eksperienca ime, frika, ose me saktë fryma e frikës që më kishte pushtuar gjatë kohës së shtatëzanisë. Unë që në fillimet e shtatëzanisë kisha probleme të vogla, nëqoftëse mund t’i quaj kështu; të vjella, mungesë oreksi, por që ishim normale për gjendjen në të cilën isha. Në atë kohë unë punoja infermiere në Spille në një klinikë private. Në muajin e gjashtë të shatëzanisë, të vjellat në vend që të pakësoheshin, po shtoheshin më shumë dhe filloi të më binte të fikët më shpesh. Normalisht që bëra të gjitha vizitat e mundëshme, të gjitha ekzaminimet që duheshin, dhe të gjitha ishin në rregull. Por, këtu filloi dhe frika ime. Dita niste plot ankth, frikë, shqetësim. Sapo hapja sytë në mëngjes isha shumë e shqetësuar. Kur nisesha për në punë kisha frikë se mos do më binte të fikët në furgon. Kisha frikë se mos do t’i ndodhte gjë bebit kur të humbja ndjenjat. Ngaqë nuk ushqesha mirë kisha frikë nëse do të lindte e shëndetshme apo jo. Kam jetuar një kohë plot ankth e frikë, që sigurisht nuk vinte nga Perëndia. Por një ditë të bukur teksa po kaloja kohën time të qetë me Perëndinë, po ndjeja që Perëndia

po me fliste “Mos ki frikë! Unë jam këtu. Unë jam me ty. ” Dhe ishte kaq e madhe paqja që ndjeva në ato moment, sa nuk gjej fjalë që ta përshkruaj. Trupi im u pushtua nga një ndjenjë e fortë sigurie dhe ngrohtësie, duke ndjerë kështu një siguri që nuk e kisha ndjerë asnjëherë më parë. Ai zë i ngrohtë dhe i qartë u drejtua sërisht. “ Mos ki frikë! Skruaj në tabelën e zemrës tënde këto fjalë: Asgjë e keqe nuk do të ndodh, asnjë plagë nuk do t’i afrohet çadrës satë, sepse Unë Zoti kam urdhëruar engjëjt e mi të të mbajnë në krahët e tyre dhe këmba jotë s’do të ndeshët me asnjë gur”. Një gëzim i madh e përshkroi tërë qënien time. Një shkëlqim qiellor rrezatonte nga fytyra ime. Hap pas hapi, ditë pas dite ky ishte vargu që shpallja mbi veten time, mbi trupin. Unë tashmë isha e qetë, sepse ankthi, frika dhe shqetësimi ishin pjesë e së shkuarës edhe pse të gjithë ishin të shqetësuar për mua; baskëshorti e familja. Afroi dhe koha kur Amaris do të vinte në jetë. Pasi kisha kaluar natën në spital çdo gjë ishte shumë mirë. Analizat që më bënë dolën shumë mirë. Rreth orës 05:00 të mëngjesit imfermierja mami pasi vendosi monitorin për rrahjet e zemrës së bebit, pa që sa vinin dhe rrahjet uleshim më

tepër. Ajo lajmëroi doktoreshën që më pati ndjekur gjatë shtatëzanisë. Doktoresha pasi pa gjëndjen, u alarmua, u zverdh në fytyrë dhe mori në telefon një tjetër doktor, mjekun reanimator, dhe shumë infermiere mami ishin aty. Ndërkohë që gjëndja dukej shumë e vështirë, zemra ime ishte e tëra në paqe. Pastaj doktoresha m’u drejtua me jë zë më të fortë: “ Sona, lajmëro familjarët, se do të fusim në sallën e operacionit- dhe vazhdoi: Ah moj Sona, aman mo biri ç’na bërë kështu”. Pavarsisht tonit të zërit të saj, rrahjet e zemrës së bebit ishin nën 60/min e unë isha në paqe. Por kur doktoresha tjetër ndërhyri dhe tha : “Shpejt në sallë” , aty nisa të dridhem dhe me zë të lartë i klitha Zotit. “Jezus, o Zot, unë e di që s’do lejosh të na ndodh asgjë. Jezuuuuuus unë e di që ti je me mua. Jezus të lutem më ndihmo….” Dhe në momentin që unë mbarova fjalën, gjithë situata ndryshoi. Ne ishim nisur për në sallën e operacionit, por klithma ime drejt qiellit u dëgjua dhe ne morëm kthesën për në sallën e lindjes, sepse doktoresha tha: “Shpejt koka e bebit doli”. Ishte kaq e fortë prezenca e Zotit aty, sa të gjithë doktoreshat dhe

infermieret mami thoshin: “Ah, ky Jezusi yt bëri mrekulli sot”. I gjithë ekipi mjekësor u prek shumë. Të gjithë buzëqeshnin dhe dukej sikur shprehnin falenderim dhe sikur thonin: Lavdia i takon Perëndisë! Ishte ora 05:10 kur AMARIS erdhi në jetë. Lajmërova bashkëshortin në telefon dhe ai bashkë me familjen e tij erdhën në maternitet. Doktoresha i takoi dhe i tha: “ Urime! Ta dini që ky Jezusi i saj bëri mrekulli. Ah ky Jezus bëri që të dalë koka e bebit”. Ndërsa prindërit e bashkëshortit tim dëgjonin, lotët i dilnin nga sytë. Lavdia i takon Perëndisë. Doja ta ndaja këtë dëshmi për t’ju thënë juve që jeni duke lexuar të dorëzoni çdo gjë Zotit. Çdo situatë sado e rëndë të jëtë, çojeni me anë lutjesh përpara Perëndisë. Mos kini frikë sepse Zoti nuk na ka dhënë frymë frikë, por force, dashurie dhe mendjekthjelltësie. Mos kini frikë për asgjë. Në Zanafillën 26:24, Zoti ka premtuar “Unë jam Perëndia i Abrahamit, mos u frikëso sepse jam me ty, do të bekoj dhe t’i shumojë pasardhësit e tu. Tek Gjyqtarët 6:23 ai thotë: “ Paqaj qoftë me ty, mos ki frikë, s’ke për të vdekur” Tek Isaia, Zoti thotë: “ Mos ki frikë Zoti është me ty,

mos ki frikë se unë jam Perëndia yt. Unë të forcoj dhe njëkohësisht të ndihmoj dhe të mbaj në dorën e djathtë të drejtësisë sime. Mos kini asnjë frikë sepse Zoti kujdeset për ne. Tek Mateu 10:30-31 Perëndia thotë se të gjitha fijet e flokëve tanë janë të numëruara. Mos kini frikë se ju vleni më tëpër se shumë harabela. Pra mos kini asnjë frikë se Jezusi u ringjall. Të dashur motra dhe vëllezër që po e lexoni këtë mesazh, ju inkurajoj “ Të mos kini anjë lloj frike në ju, sepse Jezusi e kryqëzoi atë frikë në kryq. Mos mbani barra në ju sepse ai ka thënë: “Ejani pranë meje o ju të lodhur e të munduar sepse unë do t’ju jap çlodhje. Silleni barrën tuaj tek mua.” Zoti është i mirë; mirësia e tij zgjat përjetë dhe Ai është Zot që i mban premtimet. Ai ka premtuar se nuk do të na lërë dhe nuk do të na braktisë kurrë. Amen! Inkurajimi im për të gjithë ju është ky: Gëzohuni çdo ditë në Zotin. Meditoni çdo ditë në fjalën e tij. Lutuni pa pushim dhe prisni e besoni sepse Zoti, Perëndia ynë është një Perëndi besnik dhe i mirë. Ai që ka nisur një punë të mirë në ju edhe do ta përfundojë. Ndaj çdo gjë që merr frymë lë t’i japë lavdi emrit të tij. Bekime nga Sonila Malaj!


22

Gazeta e Kishës Rreze Drite

31 Mars 2013

Cili është No Longer Music?

(NLM) është një grup ungjillizues muzikor i udhëhequr nga David Pierce që përdor fazat skenike për të komunikuar Ungjillin e Jezusit ndaj të rinjve të cilët kurrë nuk do të hapnin zemren per nje sherbese tradicionale në një kishë. No Longer Music është nje shërbesë e thirrur për të arritur grupet e Kulturës dhe Rinisë e cila është shekullarizuar me forma globale". Në të gjithë botën, këto gjenerata rinore nga mosha 1735 vjeç zakonisht nuk shkojnë në Kishë për përgjigje apo besim , sepse ata besojnë që ajo të jetë e parëndësishme në jetën e tyre. Një mënyrë për të arritur ato grupe rinore eshte NLM me misionin e saj sjell mesazhin e Jezusit atje ku ata janë , në kontekstin e tyre, duke modeluar me shembullin e Krishtit dhe mësimdhënie (shih Shëmbëlltyra e deles së humbur në Luka 15:1-7 si një shembull). "Show" i NLM ka fokus vendet

me kulturë globale dhe të rinjtë (17-30 vjeç). Emisioni përdor një përzierje krijues e muzikë live moderne, dramë me fazë mesazhi, dhe efekte të tjera të veçanta (p.sh., video projeksione dhe zjarri), për të prezantuar një mesazh relevant akoma më të qartë sipas Ungjillit. Shfaqja është përkthyer gjithmonë / interpretohet në gjuhën amtare në mënyrë që mesazhi është i qartë tek publiku i synuar . Pas çdo shfaqje, ungjilli është i ndarë nga faza bisede komunikimi dhe një ftesë për t'iu përgjigjur mesazhit biblik . Më pas, anëtarët e grupit të krishterëve lokale mund të bisedojnë me njerëz të cilët janë përgjigjur mesazhit duke i adresuar disa prej tyre për tek kishat lokale dhe ekipet misionare. Në çdo qytet, Misionari Steiger punon me misionarët Steiger dhe / ose partnerët lokalë për të siguruar që rinia e interesuar në

vazhdim të ndjekin kishat dhe dishepullizimi është vendi për ata që përgjigjen, ose janë të interesuar që të dinë më shumë. Historikisht, NLM ka vepruar si një pionier duke shkuar në zonat e të paprekurve nga ungjilli apo të vështira-për-të arritur vende rreth botës dhe ka shërbyer si një katalizator për krijimin e shërbesave të reja,fuqimizimin tek kishat, dhe një valë të njerëzve të pasionuar për të sjellë dashurinë e Jezusit të rinjve shekullaristë në mbarë globin.

culture (17–30 years of age). The show uses a creative blend of live modern music, stage drama, and other special effects (i.e., video projections and fire) to present a relevant yet clear Gospel message.

follow up teams. In every city, Steiger works with Steiger missionaries and/or local partners to ensure that ongoing follow up and discipleship is place for those who respond or are

The show is always translated/ interpreted into the native language so that the message is clear. After each show, the gospel is shared from stage and an invitation to respond to the message is made. Afterwards, members of the band and local Christians talk to people who have responded and connect them to the local churches and

interested in knowing more. Historically, NLM has acted as a pioneer by going into previously unreached or difficult-to-reach places around the world and has served as a catalyst for the creation of new ministries, churches, and a wave of people passionate about bringing the love of Jesus to the secularized global youth culture.

ENGLISH "No Longer Music" (NLM) is an evangelistic production group led by David Pierce that uses the stage to communicate the Gospel of Jesus to young people who would never step foot into a church. No Longer Music is called to reach the "secularized global youth culture". All over the world, these 17-35 years olds do not typically go to the Church for answers because they believe it to be irrelevant to their lives. In order to reach them, No Longer Music brings the message of Jesus to where they are at, in their own context, —as modeled by Christ’s example and teaching (See the Parable of the Lost Sheep in Luke 15:1-7 as an example). The NLM “show” global youth


31 Mars 2013

Gazeta e Kishës Rreze Drite

23

Mjalti dhe kanella. Sëmundjet që kurojnë.

Është konstatuar se përzierja e mjaltit me kanellë shëron shumë sëmundje. Ne po renditim listën vijuese të sëmundjeve që mund të shërohen me mjaltë dhe kanellë sipas hulumtimit të disa shkencëtarëve të perëndimit.

Sëmundjet e zemrës Përgatitet një qull nga mjalti dhe pluhuri i kanellës, lyeje bukën me të, në vend të xhelatinës dhe marmelatës dhe haje rregullisht për mëngjes. Ajo zvogëlon kolesterolin në arterie dhe e shpëton pacientit nga sulmi në zemër. Po ashtu atyre që tashmë e kanë përjetuar atakun kardiak, nëse ata e marrin këtë ilaç për çdo ditë, atyre ua parandalon sulmin tjetër në zemër. Përdorimi i rregullt i ilaçit të përmendur më lart normalizon frymëmarrjen dhe forcon të rrahurat e zemrës. Në Amerikë dhe Kanada, shtëpi të ndryshme të shëndetit kanë trajtuar me sukses pacientët dhe kanë konstatuar se pasi arteriet e vjetra dhe venat e humbin fleksibilitetin e tyre dhe bllokohen, mjalti dhe kanella i rigjallërojnë arteriet dhe venat e tilla. Artriti reumatik Pacientët që vuajnë nga sëmundja e artritit mund ta marrin këtë ilaç për çdo ditë, në mëngjes dhe mbrëmje, një gotë uji të nxehtë me dy lugë mjaltë dhe një lugë çaji me pluhur kanelle. Nëse ata e marrin këtë rregullisht madje edhe artriti kronik mund të shërohet. Në studimet e fundit të kryera në Universitetin e Kopenhagës, është konstatuar se kur mjekët kanë trajtuar pacientët e tyre me këtë lloj ilaçi të përzier (një lugë mjaltë dhe gjysmë luge pluhur kanelle) para mëngjesi, ata kishin vënë re se brenda një jave nga 200 njerëz 73 pacientëve krejtësisht ju kishin pushuar dhembjet dhe brenda një muaji, shumica e pacientëve që nuk kanë mundur me ecin më parë ose të lëvizin përreth për shkak artritit kanë filluar të ecin pa ndier më dhimbje. Infektime Merrni dy lugë gjelle me pluhur kanelle dhe një lugë çaji mjaltë dhe vendosi në një ujë të vluar, ose të vakët dhe pije atë. Ajo përzierje (ilaç) i shkatërron mikrobet në fshikëzën e urinës. Dhimbjet e dhëmbit Përgatisni një pastë nga një lugë çaji pluhur kanelle dhe pesë lugë çaji mjaltë dhe vendosi në dhëmbin që të dhemb. Kjo

procedurë mund të aplikohet tri herë në ditë deri sa të ndalet dhimbja e dhëmbit. Kolesteroli Dy lugë çaji mjaltë dhe tri lugë çaji pluhur të kanellës, të përzier në 450 gramë në ujë çaji, i jepet pacientit që vuan nga niveli i lartë i kolesterolit, është vërejtur se ia zvogëlon nivelin e kolesterolit në gjak 10 % brenda 2 orëve. Siç u

nga bakteret dhe sulmet virale. Shkencëtarët kanë zbuluar se mjalti përmban vitamina të ndryshme dhe hekur në sasi të mëdha. Përdorimi i vazhdueshëm i mjaltit i forcon rruazat e gjakut për t’i luftuar bakteret dhe sëmundjet virale.

përmend te pacientët që vuajnë nga sëmundja e artritit, nëse përdoret tri herë në ditë, shërohet cilido lloj kolesteroli. Ftohjet Ata njerëz që vuajnë nga ftohjet e zakonshme apo të mëdha duhet ta marrin një lugë të vakët me mjaltë me 1/4 e lugës pluhur kanelle në ditë në kohëzgjatje prej 3 ditësh. Ky procesmarrja e ilaçit në këtë mënyrë do të shërojë shumicën e ftohjeve kronike dhe do t’i pastrojë sinuset.

dy lugë çaji me mjaltë, që merret para ushqimi, liron thartirë dhe i tret ushqimet më të rënda. Plakja e ngadalshme Çaji i përbërë nga mjalti dhe pluhuri i kanellës, kur të merren me rregull mund të ndikojë në mos mplakje. Merrni 4 lugë mjaltë, 1 lugë pluhur kanelle dhe 3 gota uji vloji ato për çaj. Pije 1/4 e gotës, 3-4 herë në ditë. Atëherë si rezultat i saj lëkurën do ta kesh të freskët të butë dhe jo të rrudhët-të mplakur.

Dhimbjet e barkut Mjalti kur të merret me pluhur kanelle, shëron dhimbjet e stomakut dhe gjithashtu e pastron stomakun nga ulcerat që nga rrënjët.

Puçrrat Pasta e përbërë nga tri lugë çaji me mjaltë dhe një lugë çaji me pluhur kanelle. Përdore këtë pastë në puçrra para se të biesh në gjumë dhe laji ato ditën e nesërme në mëngjes me ujë të ngrohtë. Nëse e përdor për çdo ditë për dy javë rresht, t’i largon puçrrat që nga rrënjët e tyre.

Sistemi imun Përdorimi i përditshëm i mjaltit me pluhur kanelle forcon sistemin imun dhe e mbron organizmin

Mostretja Pluhuri i kanellës i spërkatur në

Infektime të lëkurës Përdorimi i mjaltit dhe pluhurit të kanellës në masë të barabartë në pjesë të infektuara shëron ekzemën-dermatitisin, qeretin dhe të gjitha llojet e infeksioneve. Humbja e peshës Përdorimi i përditshëm në mëngjes gjysmë ore para mëngjesit, në stomakun e zbrazët

dhe në mbrëmje para fjetjes, pini mjaltë dhe pluhur kanelle të vluar në një gotë uji. Nëse këtë e përdor rregullisht, kjo ta zvogëlon peshën madje edhe personave më të shëndoshur. Gjithashtu pirja e kësaj përzierje rregullisht nuk lejon të akumulohet dhjamëyndyrë, madje edhe nëse ai person merr kalori të mëdha. Kanceri Në studimet e fundit të bëra në Japoni dhe Australi është zbuluar se kanceri në stad të lartë të zhvillimit të tij në stomak dhe eshtra është shëruar me sukses. Pacientët që vuajnë nga këto kancere të tilla duhet të marrin për çdo ditë (mëngjes, drekë dhe në mbrëmje) tre lugë çaji mjaltë dhe një lugë çaji pluhur kanelle në kohëzgjatje prej 30 ditësh. Lodhja Në studimet e fundit të bëra është

konstatuar se përbërja e sheqerit në mjaltë është më shumë ndihmëse se dëmtuese e fuqisë së trupit. Qytetarët e moshuar, të cilët marrin mjaltë dhe pluhur kanelle në masë të njëjtë janë më vigjilent dhe fleksibël. Dr.Milton, i cili e ka bërë këtë studim, thotë se gjysmë luge e çajit me mjaltë që merret në një gotë uji dhe ajo spërkatet me pluhur kanelle, kur

të merret për ditë pas fshirjes dhe rreth orës 3 pas dite, kur vitaliteti i trupit fillon të bjerë, ai ilaç e rrit vitalitetin në trup brenda një jave.


Gazeta-pashke2013-web  

http://www.kisharrezedrite.com/uploads/Gazeta-pashke2013-web.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you