__MAIN_TEXT__

Page 1

november - december 2017

INFORMATIEBLAD Krijgt oude reuzepopulier tweede leven? Carll Cneut De burenpremie: voordelig BENOveren in groep

3 5 12


4

COLOFON

Gemeentelijk informatiemagazine, verschijnt tweemaandelijks

Carll Cneut

Verantwoordelijke uitgever Burgemeester Marc De Pauw Dendermondesteenweg 430, 9070 Destelbergen

7

Unieke kerststallententoonstelling in het gemeentelijk museum

Redactie Jan Van Hoecke, jan@bodycopy.be

12

Lay-out en druk Bart Bossuyt Die Keure Kleine Pathoekeweg 3 8000 Brugge

De burenpremie: voordelig BENOveren in groep

19

Kunstproject ComingWorldRememberMe

28

De schuur van Destelbergen

Volg ons op Facebook

Dit infoblad is gedrukt op papier dat het keurmerk van de Forest Stewardship Council ® (FSC®) draagt. Dit FSC®-label biedt u de garantie dat het gebruikte hout en papier enkel afkomstig zijn uit goed beheerde bossen.

2

Destelbergen SportdienstDestelbergen JeugddienstDestelbergen cultuurdestelbergen bibliotheek.destelbergen villatuur

op Twitter

@destelbergen

VERDER Krijgt oude reuzepopulier tweede leven?

3

Winterdorp Destelbergen op 9 december

6

Gezellige kerstmarkt in WZC Kouterhof

9


Krijgt oude reuzepopulier tweede leven? Wandelaars en fietsers langs de Schelde hebben hem vast regelmatig gezien, de oude, dikke boom van Heusden ter hoogte van de Veerdreef. De reus van enkele honderden jaren oud markeerde het landschap rond de Aelmeersstraat tot juni, wanneer hij afbrak. Deze canadapopulier maakt deel uit van een beschermd dorpsgezicht sinds 1995. Daarom heeft de gemeente met de dienst erfgoed van de Vlaamse overheid contact opgenomen. Die stelt voor dat het resterende stamstuk eventueel kan blijven staan indien de eigenaar van de grond hiermee instemt, want de boom stond op privédomein. Ook de aanplant van een nieuwe populier wordt momenteel overwogen. "Ook in onze gemeentearchieven vinden we documenten terug over deze populier", legt Andries Bogaert, groenambtenaar van Destelbergen, uit. "In 1939 omschreef hoofdonderwijzer De Baere van de gemeenteschool Heusden de boom als een 'eenzame reus in de Scheldemeersen, door elke Heusdenaar bekend'. Toen mat zijn omtrek op manshoogte 7 meter." Stormen Tijdens een zware storm op 3 augustus 1971 werd de reus neergehaald. De kruin ging verloren, maar de boom vormde een zware tak die nog jaren het uitzicht zou bepalen. "In de jaren 80 heeft volgens verschillende inwoners een blikseminslag de laatste restanten van de boom verwoest. Vanaf dan tot juni 2017 zouden we hem kennen in zijn laatste gedaante, als een enorme, dikke en hoge stam met die ene tak nog op. Bij een laatste meting van de omtrek op één meter hoogte kwam ik uit op 10,40 meter! Maar ook dat is nu voorbij. De binnenkant van de boom was volledig vermolmd en hol geworden. Door die ene groene tak leek de boom nog vitaal", sluit Andries Bogaert af. Levende herinnering Al voor de Tweede Wereldoorlog gingen schoolkinderen op uitstap naar de reuzepopulier om te vatten hoe groot deze boom wel was. Ze maakten een kring om de stam en hielden elkaar handen vast. Hoofdonderwijzer De Baere maakte in 1939 ook een pentekening van de eenzame reus. Hij vermeldt dat die voor veel scheepstrekkers een plek was om even uit te rusten.

3


4


Carll Cneut Parade Oktober 2017 – januari 2018 Dit najaar halen we in bibliotheek Destelbergen niemand minder dan de veelbekroonde illustrator Carll Cneut in huis. Hij is zonder twijfel de reus in de bonte parade van illustratoren. Carll Cneut illustreerde meer dan 40 boeken die worden uitgegeven in meer dan 30 landen. Zijn palmares is enorm: de Gouden Uil Jeugdliteratuur, de Woutertje Pieterse Prijs, twee Zilveren Penselen, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren… om er maar enkele te noemen. Zijn grote sterkte is de compositie van zijn tekeningen, waardoor hij een wereld suggereert die groter is dan het eigenlijke blad. Je ziet als het ware de wereld buiten het boek. De tekeningen zijn nooit helemaal af en prikkelen op die manier de fantasie. Het werk van Carll Cneut is een toppunt van verbeeldingskunst in alle betekenissen van het woord: het heft op vernuftige wijze het onderscheid tussen tekst en illustratie op. Gekke hoofden en maskers tekenen 29 november (15u- 16u30) VOLZET Extra datum: 13 december (16u30 - 18u) Vertrekkend vanuit zijn eigen werk gaat Carll Cneut met jullie aan de slag. Hij gebruikt de soms vreemde wezens die zijn tekeningen bevolken om gekke bekken en maskers mee te maken. Samen combineren jullie vogelbekken met robotantennes, vampiermonden met politieneuzen, monsters met prinsessen, konijnensnoeten met heksenneuzen… Hoe gekker, hoe liever. Voor kinderen tussen 6 en 9 jaar, gratis

Carll Cneut maakt raamillustratie voor Villa Tuur 29 november (17u30)

Op 19 december om 10u30 trekken zij in een bonte stoet door Destelbergen. Komt dat zien, komt dat zien!

Kom je op woensdag 29 november naar de bib in Villa Tuur, dan kan je er Carll Cneut aan het werk zien. Hij legt papier en verf even opzij en neemt een raam van de bibliotheek onder handen.

Alle maskers en kostuums zijn daarna te bewonderen in de bibliotheek.

‘Met acryl werken’: workshop voor volwassenen 29 november (20u) VOLZET Extra datum: 13 december (19u30) Carll Cneut werkt bij voorkeur met acrylverf. De stugheid van het droge acryl laten hem toe om kleuren in meerdere lagen te gebruiken. Hij combineert dit voor ieder boek ook met andere materialen.

Tentoonstelling: ongepubliceerd werk van Carll Cneut 20 december – 31 januari (tijdens de openingsuren van de bib) De hele maand januari kan je niet alleen de kunstwerkjes van het tweede leerjaar bewonderen in de bib van Destelbergen, je kan er ook kennis maken met ongepubliceerd werk van Carll Cneut: een primeur! Kom binnen en laat je verrassen.

In deze workshop kan je experimenteren met een aantal acrylverf-technieken en met de materialen die erbij horen. Je krijgt er van Carll Cneut meteen een aantal tips en trucjes bij! Prijs: 3 euro (na reservatie) Meebrengen: schort, eigen werk- en tekenmateriaal als je dat hebt Schoolproject met een grote afsluitparade door het dorp 11 oktober - 19 december Carll gaat op bezoek bij enkele klassen uit Heusden en Destelbergen. Hij laat de leerlingen van het tweede leerjaar kennis maken met zijn werk en samen met hen wekt hij de heksenfeeën, vreetvarkentjes, monsters, vleerhondjes… uit zijn verhalen tot leven.

- Alle activiteiten zijn toegankelijk voor kinderen vanaf 6 jaar met hun ouders of grootouders. - De avondworkshop richt zich naar volwassenen - Door een beperkt aantal plaatsen vragen we tijdig te reserveren op bibliotheek@destelbergen.be of 09 228 07 61

5


Winterdorp Destelbergen op 9 december We toveren de Dendermondesteenweg om tot een groot, sfeervol Winterdorp. Op zaterdag 9 december organiseren de handelaars in samenwerking met de gemeente de tweede editie van Winterdorp. Ook verenigingen en lokale hobbyisten zijn welkom. De plaatselijke handelaars openen hun deuren extra lang, tot 22.00 u. en de standen kunnen open blijven tot middernacht. We mikken op sfeer en een zeer ruim publiek door een boeiende mix van standhouders en animatie aan te bieden. Er zijn hippe food trucks, sfeervolle drankstandjes, ambachtelijke producten,... We zorgen voor sfeermuziek en randanimatie. De kinderen worden zeker niet vergeten!

6

Wil je graag deelnemen met jouw zaak, ve reniging of met een stand? Laat het ons zeker weten! Inschrijvingen via Ann Van de Velde, ann.vandevelde@destelbergen.be of t 09 218 92 63. Onder het motto ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd' hopen wij allemaal dat je massaal mee doet en participeert. Zie dit vooral als een uitgelezen kans om jouw zaak, product, talent, ... in de kijker te zetten! Verkeersinfo Op zaterdag 9 december van 18.00 u. tot middernacht wordt de Dendermondesteenweg in het centrum van Destelbergen, tussen de Koedreef en Kerkham, afgesloten voor alle verkeer. Er is een omleiding via Sint-Pietershofstraat, Kouterstraat, Burgemeester J. Cardonstraat, Kerkstraat en omgekeerd.

Bereikbaarheid en parkeermogelijkheden Kom bij voorkeur te voet, per fiets of met het openbaar vervoer. Kom je met de auto, dan kan je gratis parkeren op parking Bergenmeers (Koedreef 7), bibliotheek (Dendermondesteenweg 420) of Berghine (Dendermondesteenweg 439). Info • Waar: Dendermondesteenweg, tussen de Koedreef en deKerkham, in Destelbergen • Wanneer: zaterdag 9 december van 18.00 u. tot 00.00, avondshopping tot 22.00 u. • Prijs: gratis • Organisatie: de lokale handelszaken, verenigingen en de gemeente Destelbergen


Unieke kerststallententoonstelling in het gemeentelijk museum Een verzameling van (ja, zelfs internationale) kerststallen van broeder Willem. Deze tentoonstelling van 150 kerststallen begint op 9 december in het gemeentelijk museum in de kelder van het gemeentehuis van Destelbergen (GeMuDes, Dendermondesteenweg 430). Te bezichtigen elke zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 u. Laatste kijkdag op 7 januari. Broeder Willem werd geboren als Omer Dedeyster te Kortemark op 20 februari 1933 en overleed te Oostakker op 18 februari 2015. Hij werd op twee dagen na, 82 jaar. In 1950 kwam de 17-jarige Omer binnen bij de Congregatie van de Broeders van O.L.Vrouw van Lourdes. Als aandenken aan zijn broer die op jonge leeftijd overleed, koos hij dezelfde kloosternaam "Willem". Hij werd volop ingeschakeld in de activiteiten in de grote proeftuin te Oostakker. In 1966 werd hij overgeplaatst naar het klooster te Ronse, alwaar broeder Willem dezelfde taken en ook alle klusjes en onderhoud deed. Uiteindelijk werd hij de verantwoordelijke voor de onderhoudsdienst in de Technische School, dit tot aan zijn pensioen in 1998. Tussen de jongeren kon hij genieten van elke kunstzinnige ingesteldheid en van zoveel avonturen. Samen met de kunstgroep Ritmo/Ronse maakte hij alle kampen en verre reizen mee, tot in Taiwan, Polen en Portugal. Heemkunde, meteorologie en sterrenkunde, fotografie en tekenen waren zijn hobby's. Een van zijn laatste hobby's was het verzamelen van kerststallen. Het waren activiteiten die hem jong hielden. In 2011 werd besloten het klooster te Ronse te sluiten. Met zijn drie overblijvende medebroeders verhuisde hij naar het hoofdklooster in Oostakker. Hij werd bevriend met Andre Criel, schrijnwerker en kunstliefhebber uit Desteldonk. Ter gelegenheid van de kerstmarkt in 2014 hebben zij samen de collectie kerststallen tentoongesteld. Na de kerst werden alle kerststallen opnieuw ingepakt en teruggebracht. Maar de gezondheid van broeder Willem ging snel achteruit. Een maand later kreeg André een telefoontje dat broeder Willem stervende was. Broeder Willem vroeg aan André Criel of hij zijn kerststallen zou willen bewaren en tentoonstellen. Die mochten niet op een zolder of een schuur terecht komen. André beloofde hem dit te doen en zelfs de collectie nog verder uit te breiden. Maar het blijft voor altijd de verzameling kerststallen van broeder Willem. André Criel maakte kijkkasten die vele kerststallen tot hun recht laten komen.

7


Gezellige kerstmarkt in WZC Kouterhof De gezelligste kerstmarkt vindt dit jaar plaats in het woonzorgcentrum Kouterhof (Kouterlaan 21, Heusden) op 8 december van 15.00 tot 20.00 u. We verkopen van alles: koekjes, confituur, bloemstukjes, hebbedingetjes voor de kerst… De opbrengst van de markt gaat integraal naar de aankoop van een belevenistafel voor onze bewoners. Dit is eigelijk een supergrote tablet waarop allerlei interactieve spellen kunnen gespeeld worden met en door onze bewoners. Het is zo toegankelijk dat zelfs bewoners met dementie er hun weg in vinden. We doen daarom een warme oproep om eens te komen snuffelen op onze markt en te genieten van de gezellige sfeer !

GEN

Koute C Z r W

ho f

Info • Waar: in woonzorgcentrum Kouterhof (Kouterlaan 21) • Wanneer: vrijdag 8 december van 15.00 tot 20.00 u. • Prijs: gratis

OCMW DES TELBER

organiseert

Kerstmarkt VRIJDAG 8 DECEMBER van 15u tot 2 0u GESCHENK EN BLOEMSTU KKEN KERSTDECO RATIE BAR - LEKK ERNIJEN VUURKORV EN

IEDEREEN W ELKOM KOUTERLA AN 21 - DES TELBERGEN De opbrengst gaat integraa l naar een belevenistafe l voor de bew Kom de geze oners. llige sfeer op snuiven en steun ons mee !

9


Opendeur: ‘Rode loper voor Ouderenzorg’ Op 21 november rollen het OCMW Destelbergen en WZC Kouterhof graag de rode loper uit in het WZC kouterhof. We laten je graag kennis maken met de zorginstelling en diverse beroepen. Voor iedereen die interesse heeft om te werken in een zorgvoorziening. Je kan een unieke blik werpen achter de schermen van het woonzorgcentrum, om zo de stap te zetten naar een job binnen onze voorziening. Want werken met ouderen is bijzonder. Je maakt het verschil in iemands leven en dat geeft een warm gevoel.

We voorzien drie infomomenten en daaraan gekoppeld een rondleiding. Ontdek het zelf op 21 november! De loper is uitgerold! Een initiatief in samenwerking met VDAB. Info • Waar: WZC Kouterhof (Kouterlaan 21) • Wanneer: dinsdag 21 november om 10.00, 13.30, 16.00 u. • Prijs: gratis

Vragen over jouw wettelijke pensioen? Kom naar een Pensioenpunt! De Pensioendienst is aanwezig over het hele land. Zijn experts en die van het RSVZ komen naar jou toe om tijdens een Pensioenpunt al jouw vragen over jouw wettelijke pensioen te beantwoorden. Je vindt alle informatie (adressen, openingsuren) op www.pensioenpunt.be.

Huwelijksjubilea Het gemeentebestuur van Destelbergen feliciteert zijn huwelijksjubilarissen. Diamanten jubilea (60 jaar) • Emiel Watteeuw – Diane Almey (8 juni 2017) • Andre Vanbesien – Eveline Vanham (6 juli 2017) • Jean Du Caju – Irena Adams (15 juli 2017) • Adhémar Van Nieuwenhuyse – Jeanine Keustermans (27 juli 2017) • Romain De Smet – Paula Van Driessche (10 augustus 2017) Elk echtpaar ontving een waardebon van 125 euro.

10

Gouden huwelijksjubileum (50 jaar getrouwd): • Ernest De Clercq – Annie Bruggeman (1 juli 2017) • Willy De Meester – Anni Dhondt (12 juli 2017) • Freddy Corryn – Marie Van de Putte (12 juli 2017) • René Clompen – Frida Goethals (29 juli 2017) Elk echtpaar ontving een waardebon van 65 euro.


Infoavond voor verhuurders Je verhuurt een woning en daar komt heel wat bij kijken. Als verhuurder heb je bepaalde rechten en plichten die je moet naleven. Ook moet jouw woning aan een aantal minimale kwaliteitseisen voldoen. Maar verhuren is niet enkel een last. Je kan ook een beroep doen op bepaalde voordelen en premies. Wij willen de verhuurders stimuleren om op een betaalbare manier, kwaliteitsvolle huurwoningen aan te bieden. Om je over dit alles te informeren, hebben een aantal organisaties hun krachten gebundeld en voor jou een infoavond georganiseerd waarop al deze onderwerpen aan bod komen.

Op het programma: • Ondersteuning van verhuurders: waar kan je als verhuurder terecht? • Energiebesparende maatregelen en (verhoogde) premies • De Vlaamse energielening • Verhuren via sociaal verhuurkantoor, iets voor jou?

Deze avond is een samenwerking van gemeentebestuur Destelbergen, Provincie Oost-Vlaanderen, Sociaal Verhuurkantoor OCMW Destelbergen, Labeur vzw, Veneco en Eandis. Info • Waar: in JGC Bergenmeers (Koedreef 7) • Wanneer: maandag 11 december van 19.30 tot 20.30 u. (met aansluitend drankje) • Prijs: gratis • Reservaties: inschrijven aangeraden via onthaal@destelbergen.be of 09 228 33 09 (vermeld je naam, voornaam, woonplaats en met hoeveel personen je komt)

Je staat er dus niet alleen voor. Allerlei instanties kunnen je helpen op diverse manieren. Na het infomoment zijn ook alle betrokken organisaties aanwezig met een infostand. Hier kan je terecht met al je vragen. Wil je meer informatie? Ga dan naar www.bouwwijs.be/ verhurenzonderzorgen.

Jouw droomhuis? Onze renovatieadviseur komt aan huis!

Duurzaam & comfortabel: ja graag. Op zoek naar onafhankelijk advies om je project waar te maken? Het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen lanceert renovatieadvies aan huis voor Oost-Vlamingen die hun verbouwing op een duurzame manier willen aanpakken. Dat betekent je energieverbruik naar beneden halen en rekening houden met een leefbare woonomgeving, maar ook meer wooncomfort. Voor wie? Voor alle Oost-Vlamingen die willen renoveren en meer willen weten over

isolatie, ventilatie, verwarming, zonne-energie of duurzame materialen. De adviseur spreekt met jou af op de werf. Zo krijg je advies dat perfect op Hoe schrijf je in? maat is. Via de website www.bouwwijs.be/ renovatieadvies. Of via Steunpunt Gratis! Duurzaam Wonen en Bouwen, dubo@oost-vlaanderen.be, Anderhalf uur renovatieadvies is nu 09 267 78 07 volledig gratis, in plaats van 280 euro. De gemeente Destelbergen en het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen nemen de volledige kost op zich. Ga je toch voor nieuwbouw? Surf naar www.bouwwijs.be/renovatieadvies en vul digitaal je aanvraag in. Een adviseur neemt contact met je op voor een afspraak. Dan geven we je graag advies op ons kantoor. Meer info op www.bouwwijs.be/bouwadvies.

Ook voor korte vragen rond duurzaam bouwen en verbouwen kan je terecht bij het Steunpunt. Mail naar dubo@oost-vlaanderen.be of bel op het nummer 09 267 78 07.

Kies je voor nieuwbouw? Dan geven we je graag advies op ons kantoor. Meer info op www.bouwwijs.be/ bouwadvies. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Uw droomhuis? Onze renovatieadviseur komt aan huis. www.bouwwijs.be

V.U. J. Dauwe, gedeputeerde, p.a. Gouvernementstraat 1 – 9000 Gent

Iedereen die ooit een huis gerenoveerd heeft, weet het: er zijn een heleboel moeilijke beslissingen te nemen. Hoe maak je je woning energiezuinig? Is zonne-energie iets voor mij? Regenwater gebruiken, een groendak, dak en gevels isoleren, … Door van bij het begin van het proces vooruit te kijken, een plan te maken en doordacht te kiezen, realiseer je stapje voor stapje je droomhuis.

Ook voor korte vragen rond duurzaam bouwen en verbouwen kan je terecht bij het Steunpunt. Mail naar dubo@oost-vlaanderen.be of bel op het nummer 09 267 78 07.

11


De burenpremie: voordelig BENOveren in groep Wil je een renovatie niet alleen aanpakken? Schrikt het technisch aspect van een verbouwing je af? Ben je niet thuis in de wereld van renovatiewerken? Dan is een collectief renovatietraject iets voor jou! Samen met minstens 9 anderen uit jouw buurt, wijk of gemeente pak je een renovatie aan onder begeleiding van een professionele BENOvatiecoach. Hij geef je persoonlijk advies en neemt je heel wat technische en administratieve taken uit handen. Zo spaar jij tijd en ben je zeker van een juiste aanpak. Hoe neem je deel? Door je vrijblijvend aan te melden via www.eandis.be/burenpremie of via het onthaal van het gemeentehuis. Zodra je met minstens 10 buurtbewoners bent ingeschreven, brengen we je op de hoogte en wijzen we een BENOvatiecoach toe, een door Eandis gecertificeerde vakexpert. Denk eraan: hoe sneller je met 10 bent, hoe sneller je kunt starten met jouw BENOvatieproject. Aarzel dus niet om jouw buren aan te sporen om in te schrijven.

Welke BENOvatiemaatregelen komen in aanmerking? Om deel te nemen aan een burenpremieproject komen de volgende energiebesparende maatregelen in aanmerking: • dak-of zoldervloerisolatie • isolatie van buitenmuren (aan de buitenkant en binnenkant of in de spouw) • vloerisolatie op volle grond; plafondisolatie van kelders of verluchte ruimtes onder een verwarmd verdiep • hoogrendementsbeglazing • installatie van een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem Welke taken neemt de BENOvatiecoach van je over? De BENOvatiecoach zal: • jou inzicht verschaffen in je energieverbruik en alle mogelijke energiebesparingen • jouw offerte-aanvragen voorbereiden • je begeleiden bij de definitieve bestellingen voor de renovatie van je woning • een oogje in het zeil houden bij de uitvoering van de werken • je premies aanvragen • heel wat administratieve taken van je overnemen. Nog meer weten over de burenpremie? Neem dan contact op.

12


Voldoende vrije kinderopvangplaatsen in Destelbergen en Heusden Op zoek naar opvang voor jouw (toekomstig) kind? Bekijk het aanbod aan kinderopvang op www.kinderopvangdestelbergen.be om een plekje te vinden dat beantwoordt aan jouw specifieke wensen.

Š Charlotte Vosse

In Destelbergen en Heusden kunnen ouders van jonge kinderen op ĂŠĂŠn website terecht waar alle kinderopvanginitiatieven gebundeld staan. Niet alleen de opvang die door de dienst kinderopvang van de gemeente wordt georganiseerd, maar ook de private of andere gesubsidieerde initiatieven. Dat moet de zoektocht naar een vrije plaats een pak gemakkelijker maken. Er zijn momenteel voldoende vrije kinderopvangplaatsen in onze gemeente. Je vindt dus zeker een opvangplaats voor jouw kind dat beantwoordt aan jouw specifieke wensen. Meer info: www.kinderopvangdestelbergen.be, kinderopvang@destelbergen.be, t 09 218 92 58

Word kinderbegeleider in de groepsopvang Goed nieuws voor iedereen met een groot hart voor kinderen die een job zoekt binnen de kinderopvang. De gemeente stelt twee nieuwe kinderopvanglocaties in de Burgstraat ter beschikking en zoekt hiervoor vier onthaalouders. Ben je net afgestudeerd als kinderbegeleider? Of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Ben je een echte kindervriend en kijk je ernaar uit om met hen de eerste stapjes in het leven te helpen zetten? Dan ben jij misschien de hartenveroveraar of pureekampioen die we zoeken!

Samen met je collega-kinderbegeleider leidt je de nieuwe groepsopvanglocatie en sta je dagdagelijks in voor de zorg van de allerkleinsten. De dienst kinderopvang biedt de nodige ondersteuning via huisbezoeken en vormingen, en ook bij je collega-onthaalouders kan je altijd terecht. De dienstverantwoordelijken nemen een groot stuk van de administratieve taken van jou over, zodat je je ten volle kan concentreren op de kinderen. Meer info bij de dienst kinderopvang (kinderopvang@destelbergen.be, t 09 218 92 58)

13


Inrichting van herdenkingsplaats voor oud-strijders In functie van de inrichting van een herdenkingsplaats maakte GeMuDes een lijst van alle oud- strijders op de begraafplaatsen van Destelbergen en Heusden. Deze lijst kan je nog tot eind december 2017 inkijken in het gemeentehuis in Destelbergen, het dienstencentrum in Heusden, aan de begraafplaatsen en op www.destelbergen.be. Met het oog op de verfraaiing van de begraafplaatsen tegen de ‘Eeuwherdenking 100 jaar Groote Oorlog 2014-2018’ heeft het gemeentebestuur de intentie om in nauw overleg met de oud-strijdersbonden van Destelbergen en Heusden mooie herdenkingsplaatsen op te richten ter ere van hen die hun leven gaven en ter nagedachtenis van een bijzonder tragische periode in de geschiedenis.

Oproep! De vrijwilligers van GeMuDes hebben op basis van verschillende bronnen een lijst opgemaakt van alle oud-strijders die begraven liggen of ontruimd geweest zijn op de begraafplaatsen van Destelbergen en Heusden. Deze lijsten kan je van 1 juli t.e.m. 31 december 2017 inkijken in het gemeentehuis in Destelbergen, het dienstencentrum in Heusden, aan de begraafplaatsen Destelbergen en Heusden en op www.destelbergen.be. Heb je een opmerking over de opgemaakte lijsten of wil je aanvullende informatie toevoegen, neem dan contact op. Meer info Burgerlijke stand, t 09 218 92 75 burgerlijke.stand@destelbergen.be

Gratis leren knotten? Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD) organiseert in al haar aangesloten gemeenten knotcursussen. Wie dat wil, kan na deelname het knotteam van RLSD versterken. Dan krijg je knotopdrachten in jouw buurt en ben je verzekerd tijdens je inspanningen. Het brandhout krijg je gratis mee naar huis. Vind je ze ook zo mooi, de vele knotbomen langs onze graslanden en akkers? Om ze gezond te houden, moeten de steeds zwaarder wordende takken van deze oudjes regelmatig teruggezet worden. Vaak knelt daar het schoentje, want niet iedereen heeft de tijd, het materiaal of de nodige ervaring om bomen te knotten. In Destelbergen vindt een gratis knotcursus plaats op zaterdag 2 december. Er is geen voorkennis vereist, maar de cursus is zo doorspekt met praktische weetjes dat ook kenners er veel van opsteken. Er is zowel een theoretisch (9 tot 13 uur) als een praktijkgericht luik (13.30 uur tot 16 uur). Heb je een kettingzaag en/of veiligheidskledij, breng die dan zeker mee. ’s Middags worden er broodjes en drankjes voorzien. Inschrijven kan tot 17 november via kristof@rlsd.be of 052 33 89 10 (meer info volgt na inschrijving.) Gratis laten knotten? Heb jij ten minste vijf knotbomen met takken die minstens vijf jaar oud zijn? En wil je een beroep doen op de vrijwillige knotters van Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD)? Dan kan je digitaal een aanvraag doen via de gloednieuwe ‘app’ www.goedgeknot.be. De werkwijze is heel eenvoudig. Via de website laat je als houtaanbieder weten waar je knotbomen staan, om hoeveel bomen het gaat, hoe gemakkelijk ze te bereiken zijn en wanneer ze het laatst geknot werden. Toegevoegde foto’s verduidelijken de situatie. Vervolgens zorgt de ‘app’ ervoor dat RLSD vlot een knotter vindt bij jou in de buurt. Gaat de knotter akkoord met een voorgestelde

14

locatie, dan krijg je hiervan een melding en kunnen jullie verdere afspraken maken. Info: www.rlsd.be of 052 33 89 10.


De Avonden met Margot Vanderstraeten

Mazzel tov Op 9 november is Margot Vanderstraeten te gast in onze bib. Ze is journaliste, columniste en romanschrijfster. In 2003 won ze de debuutprijs met haar roman Alle mensen bijten. Daarna volgden de romans De Vertraging, Mise en place en Het Vlindereffect. Ook publiceerde ze twee interviewboeken met schrijvers en strafpleiters. Auteur Katrien Van Hecke interviewt Margot Vanderstraeten. Onder het genot van een drankje kan je napraten met de auteur en boeken laten signeren.

Info • Waar: bibliotheek Destelbergen (Dendermondesteenweg 420) • Wanneer: donderdag 9 november om 20.00 u. • Prijs: € 3 of € 2,5 met vrijetijdskaart • Reservaties: via de bib (niet verplicht, maar wel aangeraden)

© Tom Van Nuffel

In het voorjaar stond Margot Vanderstraeten volop in de belangstelling met Mazzel tov, dat in september al aan zijn tiende druk toe was. In Mazzel tov blikt ze na drie decennia terug op haar ervaring als huiswerkbegeleidster bij de joods-orthodoxe familie Schneider. Op die manier krijgt ze geleidelijk aan toegang tot de gesloten wereld van dit Antwerpse gezin. Het is een meeslepend en confronterend verhaal geworden over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu gezien door de ogen van een niet-joodse jonge vrouw.

Folkpop met een jazzy inslag en kleinmenselijke verhalen die “zacht als verse sneeuw” in prachtige, intieme luisterliedjes verpakt worden tot balsem voor de oren en de ziel. Zo zetten we op donderdag 14 december samen met Chantal de feestdagen zachtmoedig akoestisch in…

Acda schrijft persoonlijke songs vol fijne laagjes die tegelijk kwetsbaar, melancholisch en dapper zijn. Ze schildert intimistische miniatuurtjes waarin eerlijkheid primeert op perfectie en ze liever fluistert dan luid roept. Haar teksten zijn zo persoonlijk dat het voelt alsof je stiekem in haar dagboek bladert.

Chantal Acda is één van de bezigste bijen uit de Belgische muziekwereld. De Antwerps-Nederlandse speelt o.a. bij Isbells, Marble Sounds, True Bypass (met Craig Ward, ex-dEUS) en Distance, Light & Sky (met Chris Eckman van The Walkabouts). Ondertussen bracht ze ook haar derde soloalbum, Bounce back, uit. Daarop werkten mensen als Nils Frahm, Peter Broderick en jazzgitarist Bill Frisell mee.

Info • Waar: bibliotheek Destelbergen (Dendermondesteenweg 420) • Wanneer: donderdag 14 december om 20.00 u. • Prijs: € 3 of € 2,5 met vrijetijdskaart • Reservaties: via de bib (niet verplicht, maar wel aangeraden)

© Hanneke Wetzer

De Avonden met Chantal Acda akoestisch

15


Voordrachten dementie: de verschillende voorzieningen die de mantelzorger kunnen ondersteunen Tijdens deze voordracht kom je te weten welke hulp er bestaat; hoe je als mantelzorger beter ondersteund kunt worden. Loslaten is moeilijk, daarom wordt het bekeken vanuit het standpunt dat de mantelzorger nog zoveel mogelijk betrokken blijft bij de zorg. Deze infosessie is interactief: vanuit jullie behoeften, problemen, ervaringen zoeken we samen naar antwoorden. 67 % van de mensen met dementie woont thuis. Deze mensen worden thuis in meer of mindere mate geholpen door familie, vrienden kennissen…. Ook wel mantelzorgers genoemd. Misschien bent u mantelzorger van een persoon met dementie, of kent u iemand die dat is.

We staan graag even stil bij die mantelzorg, zowel bij mensen met beginnende dementie als bij gevorderde dementie. Deze voordracht is in samenwerking met Paradox – Expertisecentrum Dementie en wordt gegeven door Veerle De Bou. Info • Waar: in dienstencentrum de Reinaert (Kerkham 3 D) • Wanneer: dinsdag 14 november om 14.00 u. • Prijs: € 3 (incl. koffie/thee in de pauze) • Reservaties: inschrijven via De Reinaert noodzakelijk

Dementie is een langdurige en heel complexe ziekte; van vergeetachtigheid tot dingen niet meer alleen kunnen. Als mantelzorger verleg je vaak je grenzen, mee met de noden van de persoon.

Geheugenkoor: personen met dementie zingen samen Het geheugenkoor in het woonzorgcentrum Kouterhof zingt al jaren liedjes uit de oude doos. Dit jaar stelt het geheugenkoor zich ook open voor thuiswonende inwoners met dementie en/of geheugenklachten. Iedere deelnemer heeft een eigen zangmaatje. Dat kan de partner zijn, een familielid of een vrijwilliger. Zingen is een bijzondere manier van communiceren. Het haalt herinneringen naar boven en lijkt vaak ‘als vanzelf’ te gaan. Plezier in zingen en muziek staat op de voorgrond, dus je hoeft niet te beschikken over een goede stem om mee te doen met het geheugenkoor. Iedereen is welkom op deze gratis activiteit.

16

Geheugenkoor zoekt vrijwilligers We zijn blij met de hulp van vele vrijwilligers die onze leden begeleiden. Wie interesse heeft om vrijwilliger te worden tijdens deze geheugenkoren mag altijd contact opnemen. Info • Waar: WZC Kouterhof (Kouterlaan 21) • Wanneer: donderdag 14 december van 15.00 tot 16.00 u. • Prijs: gratis • Reservaties: inschrijven mag, maar moet niet • Organisatie: OCMW Destelbergen • Contact: Maaike De Schuymer (t 09 230 65 51 of dementievriendelijk@ocmw-destelbergen.be)


Informatiesessie: apps voor je gezondheid Sommige apps toveren je smartphone of tablet om in een hartslagmeter, een stappenteller of een slaapcoach. Andere apps helpen je om te stoppen met roken of geven je een seintje wanneer het tijd is voor je medicijnen. Hoe betrouwbaar zijn ze en hoe zet je ze goed in? Kom het te weten in deze sessie.

Info • Waar: bibliotheek Destelbergen (Dendermondesteenweg 420) • Wanneer: woensdag 15 november van 9u30 tot 11u30 • Prijs: gratis • Reservaties: graag op voorhand reserveren • Organisatie: bibliotheek

Destelbergen

Workshop: Help, ik heb een smartphone! Dankzij deze informatiesessie krijg je een veel beter zicht op de mogelijkheden die een smartphone biedt.

de slag: WiFi instellen, gebruik van de GPS –functie en de App Store. Wie al een toestel heeft, breng het zeker mee!

Wie nog geen toestel heeft, verneemt hier wat de verschillen zijn tussen een iPhone en andere toestellen. Annick en Debby gaan in op het belang van updaten en je verneemt onder andere meer over WiFi en Mobiele Data. Tijdens het praktische gedeelte ga je ook zelf aan

Info • Waar: in dienstencentrum de Reinaert (Kerkham 3 D) • Wanneer: donderdag 14 december om 14.00 u. • Reservaties: Inschrijven via De Reinaert noodzakelijk

Winkelen en kopen op internet Wil je online winkelen, maar weet je niet goed hoe je veilig online kan betalen? Dan is deze infosessie iets voor jou. Samen bezoeken we enkele veelbezochte webshops en websites. Je krijgt tips over de betalingsmodaliteiten en het veiligheidsaspect van online transacties. Ook efficiënter zoeken, prijzen vergelijken, productrecensies opsporen en de kwaliteit van een webshop inschatten komen aan bod. Hoe kan je betalen? We hebben het over de kredietkaart, prepaidkaart en Paypal.

Info • Waar: bibliotheek Destelbergen (Dendermondesteenweg 420) • Wanneer: woensdag 6 december van 10u tot 12u • Prijs: gratis • Reservaties: graag op voorhand reserveren via de bib • Organisatie: bibliotheek Destelbergen

17


Hilde Rogge: Proef eens een lekker verhaal

Dit vertelmoment is voor volwassenen. Op donderdag 16 november serveert Hilde Rogge het passionele verhaal van Tilde en Jan De Mulder, overgoten met een sausje van harmonica en polka. Ze heeft het over hete bliksem en bitterballen, heetekoeken, geutelingen, gesuikerd bier en andere nostalgische gerechten. Haar verhalen smaken naar gisteren of nog vroeger, maar ook naar nu, straks en nog veel later. Ze vinden hun oorsprong in de vlasvelden van Vlaanderen en worden pittig opgediend.

Dit vertelmoment is gratis (met een bijhorend hapje en drankje), maar vergeet niet te reserveren. Info • Waar: bibliotheek Destelbergen (Dendermondesteenweg 420) • Wanneer: donderdag 16 november om 10.30 u. • Prijs: gratis • Reservaties: reserveren via de bib • Organisatie: bibliotheek Destelbergen

© Vertelkaravaan

Bibliotheek Destelbergen nodigt je uit op een verrukkelijke vertelling. Hilde Rogge schotelt je een verhaal voor vol herinneringen aan nostalgische gerechten en gezegden. Smakelijk!

‘Dansen in het zonlicht’: nieuwe dichtbundel van Tine Hertmans ste aangesteld als dorpsdichter van Destelbergen. In haar vierde dichtbundel verzamelt ze gedichten over leven en liefde.

Oud-dorpsdichter Tine Hertmans stelt op zondag 12 november haar nieuwe dichtbundel ‘Dansen in het zonlicht’ voor. Tine Hertmans debuteerde in 2006 met de bundel ‘De dagen zijn van spinrag’, gevolgd door ‘De geur van akkerwinde’ in 2010 en ‘Tuin van Eden’ in 2011. Allen werden ze enthousiast onthaald en haar werk werd vaak bekroond. In 2009 werd Tine als eer-

18

Stijn Brouns (directeur van Theater- en Filmschool Stijn Brouns in Gent) presenteert en leest voor uit de bundel. Tine Vandenbussche zorgt voor de muzikale omlijsting. Deze vertelster/ actrice/accordeoniste speelde onder andere op Airbag Brugge en Odegand en toert momenteel met haar eigen muzikale verteltheatervoorstelling ‘l’Amour c’est fou!’. Info • Waar: JGC Bergenmeers (Koedreef 7) • Wanneer: zondag 12 november om 10.30 u. • Prijs: gratis


Eén kleibeeldje voor iedere gesneuvelde op Belgische bodem uit WO I

Neem deel aan ‘ComingWorldRememberMe’, het indrukwekkende kunstproject dat herinnert aan de zinloosheid van oorlog: gisteren, vandaag en morgen Van 2014 tot 2018 kunnen mensen wereldwijd workshops volgen om samen 600.000 beeldjes te maken uit klei. Eén beeldje voor iedere gesneuvelde op Belgische bodem van de Eerste Wereldoorlog. Alle beeldjes samen zullen uiteindelijk de land art-installatie ‘ComingWorldRememberMe’ vormen op het niemandsland van de frontzone rond Ieper. Van 25 november tot 3 december kan je ook in Destelbergen deelnemen en zelf, individueel of samen met jouw vereniging, organisatie, familie … een beeldje maken om zo de herinnering aan de Groote Oorlog levendig te houden. De workshops vinden plaats in een mobiel atelier in de Kollebloem en duren ongeveer een uur. Je betaald vijf euro om een beeldje te maken waar je dan peter of meter van wordt. De helft van dit bedrag gaat naar een goed doel dat kinderen helpt die zich door huidige oorlogssituaties in fysieke of psychische nood bevinden. De andere helft wordt gebruikt om de kunstinstallatie te realiseren.

te organiseren, brengen vzw Kunst en vzw Combat mensen samen om met open geest te reflecteren over de kernthema’s van het project. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het grootschalige herinneringsproject ‘GoneWest/Reflections on the Great War’. Het concept werd ontwikkeld door kunstenaar Koen Vanmechelen en curator Jan Moeyaert. Info • Waar: Kollebloem (Leenstraat 18) • Wanneer: zaterdag 25 en zondag 26 november, zaterdag 2 en zondag 3 december vrij toegankelijk telkens van 10.00 tot 17.00 u. Van maandag 27 november tot vrijdag 1 december kan je met jouw vereniging, organisatie, familie .. een workshop volgen na afspraak. • Prijs: Peter of meterschap van een beeldje: 5 euro • Info via de cultuurdienst: cultuur@destelbergen.be of t 09 218 92 78

Elke peter en meter ontvangt een gepersonaliseerd certificaat met hierin een dog-tag, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. Bij elk beeldje hoort de naam van de peter of meter én de naam van een van de slachtoffers opgenomen in de ‘Namenlijst’ die het In Flanders Fields Museum samenstelt. Door het engagement van al de betrokken mensen worden verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden en wordt de land art-installatie uiteindelijk een grens- en generatieoverschrij-dend symbool van vrede. Herdenken, helpen, reflecteren en verbinden: dat zijn de vier hoofddoelstellingen van Coming World Remember Me. Door (inter)nationale workshops

19


Günther Neefs zorgt voor soul op het seniorenfeest Stilzitten zal moeilijk zijn op het jaarlijkse seniorenfeest: de warmste stem van Vlaanderen brengt sfeervolle meezingers met een hoge dosis swing en soul. Johan Veugelers zorgt samen met zijn accordeon voor de opwarming van je stembanden. En showballet Showcase tovert het jeugd- en gemeenschapscentrum om in een lokaal Witte Paard. Günther Neefs voorstellen is eigenlijk niet nodig. Als zoon van Louis Neefs en neef van Connie Neefs zit muziek in zijn DNA. Begin jaren negentig brak hij door met de single ‘Ik laat me gaan’ en sindsdien vind je hem regelmatig in de hitlijsten terug, ook met Engelstalig werk. Pop, jazz, bigband, funk en ballad, Günter Neefs brengt het allemaal met dezelfde power. Nederlander Johan Veugelers volgde in 2011 Matthias Lens op bij het accordeonduo The Sunsets. Maar ook solo krijgt hij bij elk optreden de sfeer erin met zijn aanstekelijke meezingers. Zorg in ieder geval dat je in vorm bent, want het seniorenfeest staat gelijk aan een sfeervolle namiddag! Info • Waar: JGC Bergenmeers (Koedreef 7) • Wanneer: dinsdag 28 november om 14.00 u. • Prijs: 10 euro (incl. koffietafel) • Reservaties: tickets enkel in voorverkoop in dienstencentrum De Reinaert of bij jouw lokale vereniging

20


Musical, circus, boekvoorstelling, muziek én pannenkoeken op de Reynaertslothappening hij graag in op het voorstel van de Heemkundige Kring ‘De Oost-Oudburg’ en het gemeentebestuur om dit uitzonderlijke document te publiceren. Tijdens de Reynaertslothappening wordt deze publicatie officieel voorgesteld. Circus Cat Mila maakt van alle kinderen tussen drie en tien echte circusartiesten. De hele namiddag leren Ruben Maricaux en zijn circusartiesten de kinderen de zotste trucs. Als echte acrobaten proberen ze met hun nieuwe skills Reynaert de vos te temmen. Zondag 10 december sluiten we het Reynaertjaar feestelijk af. We blikken terug op een goed en divers gevuld themajaar. Maar we maken er vooral een gezellige namiddag van voor jong en oud. Voice2Lease, Jeugdkoor Sam en Ventiel brengen ‘Door de Vos geplaagd’. Een musical die het ware Reynaertverhaal vertelt, volgens oud-dorpsdichter Koenraad De Smet, vanuit het standpunt van één van de dieren. Deze voorstelling voor alle leeftijden werd tijdens het voorjaar al eens opgevoerd in de Kollebloem en kreeg toen vele positieve reacties. Was je er toen niet bij? Dan heb je een nieuwe kans om dit unieke concert te zien. Prof. dr. em. Georges De Schutter, erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, werkte de voorbije jaren aan een persoonlijke, eigentijdse hertaling van het Reynaertepos. Als inwoner van Destelbergen ging

Schuif mee aan tafel en smul van heerlijke, gratis pannenkoeken met koffie of warme chocomelk. De vrouwen van KVLV Heusden maken naar het schijnt de beste pannenkoeken uit de omgeving … Vincent Wills, ooit laureaat in het Tros-programma ‘Una Voce Particulare’, zorgt voor de sfeer met een mix van evergreens, chanson en enkele Gentse klassiekers. Info • Waar: Jeugd- en gemeenschapscentrum Bergenmeers (Koedreef 7) • Wanneer: zondag 10 december van 14.00 tot 18.00 u. o 14.00 u.: Voorstelling publicatie Reynaerthertaling en musical ‘Door de Vos geplaagd’ o vanaf 15.40 u.: Reynaertcircus, pannekoekenslag en optreden Vincent Wills • Prijs: Gratis • Reservaties voor de boekvoorstelling en musical via www.destelbergen.be/cultuur

Nostalfoto en Reynaertquiz “Hier ligt Coppe...doodgebeten, Rein heeft haar op zijn geweten. Vrienden ende rijksbaronnen, hier deint wijselijk op bezonnen op zoek naar OBIIT.” Vertellingen over schaapherders, windmolens, cafés, mandenmakers, wagenmakers, pijlenmakers. Een kerkbaljuw, een suisse, een grafmaker, een barbier, een beerboer, een zatlap. Ongetwijfeld al gehoord van Pier en Pol, textielbaron, Louis Katte, Miel Rogiest, Door Bruggeman, Pier De Jonghe, de schelen apotheker, Dolf Tallore en zoveel andere champetterfiguren. Raymond Van Doorsselaere doet ze weer herleven. René Bervoets bracht alles in beeld voor inwoners

en niet-inwoners van Destelbergen. Aansluitend aan de nostalfoto organiseren we een Reynaertquiz. Alle weetjes uit de verhalen van de afgelopen fietstochten en wandeltochten zullen aan bod komen. We voorzien een mooie prijs voor de winnaars. Info • Waar: in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D) • Wanneer: donderdag 16 november om 14.00 u. • Prijs: € 1 • Reservaties: inschrijven via De Reinaert noodzakelijk

21


Kampioenenhulde op 8 december Destelbergen huldigt zijn kampioenen en kiest de sportman, sportvrouw, topsporter en sportploeg van het jaar tijdens de kampioenenhulde op 8 december. Benieuwd naar wie Iljo Keisse, Noémie Lammertyn, Willy Hamerlinck, Ismail Abdoul, Griet Hoet en Tom Goegebuer dit jaar zal opvolgen? Destelbergen zet graag alle atleten met internationale prestaties, nationale, Vlaamse of intergewestelijke medailles en alle provinciale kampioenen in de bloemetjes op de jaarlijkse kampioenenhulde. Destelbergen kiest op die avond ook de sportman, sportvrouw, topsporter en sportploeg van het jaar en reikt de trofee uit voor sportverdienste. Wie uitblinkt als trainer of coach komt in aanmerking voor de trofee “Yves De Lausnay”. Dit jaar vindt de huldiging plaats op vrijdag 8 december om 20.00 u. in het Jeugd- en Gemeenschapscentrum (JGC) Bergenmeers (Koedreef 7). Iedereen is van harte welkom.

Maak kennis met padel Padel is aan een ongelofelijke opmars bezig. Omdat deze racketsport zeer complementair is met tennis, wil TC Racso als tennisclub mee op de kar springen. Via Tennis Vlaanderen is de club erin geslaagd twee pop-up padelterreinen naar Destelbergen te halen. De padelcourts kunnen van oktober 2017 tot en met maart 2018 gereserveerd worden. Padel is een racket- en balsport voor twee spelers (enkelspel) of voor paren (dubbelspel), waarbij een bal, gelijkend op een tennisbal, met een racket over een net dient gespeeld te worden. Het is een mix van tennis en squash. Dubbelspel wordt het vaakst gespeeld. Padel laat zich gemakkelijk spelen en is laagdrempelig. De twee pop-up padelterreinen worden gehuurd via Tennis Vlaanderen, terwijl het gemeentebestuur het voetbalveld aan het JGC Bergenmeers hiervoor ter beschikking stelt. TC Racso draagt de volledige kost en stelt de terreinen open voor zowel leden als niet-leden. Op vrijdag 6 oktober werden de pop-up padelterreinen plechtig geopend en ingespeeld door Olivier Deschacht, Guillaume De Coster, Kristof Van Desteene en Bavo Van Hooreweghe.

22

Er zijn initiatielessen voor iedereen (leden en niet-leden) die de basis van padel onder de knie wil krijgen. De basistechnieken en -tactieken en de spelregels komen er aan bod. Meer info over het reserveren van de padelterreinen, de tarieven of de initiatielessen op www.racso.be of via de sportdienst.


Gezinswandeltocht door het herfstlandschap Destelbergen wandelt is de herfstwandeltocht voor gezinnen die elk jaar plaatsvindt op 11 november. De sportdienst en de Belgisch-Nederlandse Wandelverbroedering stippelden een piekfijn, mooi en rustig parcours van 6 à 8 kilometer uit. Kinderen, jongeren, volwassenen en senioren, iedereen is van harte welkom. Het tempo is aangepast aan de deelnemers. Na de wandeling kan je in sportbar ‘t Meer terecht voor een wafel en een drankje. Bestel dit wel voor het vertrek. Dit jaar gaat er extra aandacht naar de nieuw aangelegde Haasbilkwegel. Aan deze prachtige wegel houden we even halt en luisteren we naar de uitleg van de gidsen van Natuurpunt. Ook aan de Schotelham is er een informatieve tussenstop voorzien. Info • Waar: vertrek aan sporthal Bergenmeers (Koedreef 1), meld je aan in sportbar ’t Meer • Wanneer: zaterdag 11 november om 15.00 u. stipt • Prijs: gratis • Organisatie: sportdienst Destelbergen i.s.m. de Belgisch-Nederlandse Wandelverbroedering

De geschiedenis van de Haasbilkwegel De Haasbilkwegel verbindt de Damvalleistraat met de Damvalleisingel rondom het Damvalleimeer. In 2008 werd de wegel opengesteld door Natuurpunt Gent afdeling Damvallei. Na heraanleg eerder dit jaar, werd de Haasbilkwegel op 15 oktober 2017, de Dag van de trage weg, opnieuw officieel geopend. Als ‘wegel’ is de Haasbilk bestemd voor de trage en zachte weggebruiker: voetgangers en fietsers, genietend van het mooie Damvalleimeer. Een ‘bilk’ daarentegen geeft aan dat het hier gaat om een lager gelegen en door grachten omsloten grasland. De naam ‘Haesbilck’ en de omschrijving van dit perceel vinden we terug in een koopakte van 28 september 1723. Dit perceel maakte ooit deel uit van de ‘Heilige Geestackers’ waarvoor de eigenaar sedert Pasen 1316 een jaarlijkse rente diende te betalen aan de toenmalige ‘Heilige Geest tafel’ die hier instond voor de armenzorg van de parochie Sint-Jacobs te Gent. Met dank aan Maria De Groote en Louis Gevaert voor het opzoekingswerk

Tweedehandsverkoop boeken, cd’s en dvd’s in bib Destelbergen Op zaterdag 2 december van 10.00 tot 12.00 u. start de jaarlijkse tweedehandsverkoop van boeken, cd’s en dvd’s in de bibliotheek van Destelbergen. Boeken, tijdschriften, strips, cd’s en dvd’s die de collectie verlaten, kunnen voor een zacht prijsje bij jou een tweede leven krijgen. De verkoop loopt daarna nog door tot en met zaterdag 9 december, tijdens de normale openingsuren van de bib. Info • Waar: bib Destelbergen (Dendermondesteenweg 420) • Wanneer: van zaterdag 2 tot en met zaterdag 9 december, tijdens de openingsuren • Prijs: gratis toegang • Organisatie: bib Destelbergen

23


EHBO-initiatie voor kinderen en jongeren Jeugd Rode Kruis Destelbergen organiseert, in samenwerking met de jeugddienst van Destelbergen, dit jaar opnieuw eerstehulpinitiatie voor kinderen en jongeren. Op drie uur tijd leren de kinderen en jongeren op speelse wijze de kneepjes van de eerste hulp. Een handboekje met leuke kleurenfoto’s toont hen hoe ze een bloedneus, een brandwonde en een huidwonde moeten verzorgen, gespecialiseerde hulp moeten inroepen en hoe ze best omgaan met slachtoffers van een verkeersongeval. Spelletjes tussendoor zorgen voor de ideale afwisseling. Op het einde van elke initiatie krijgen de kinderen als beloning nog een rondleiding in onze ambulance.

Het Jeugd Rode Kruis organiseert drie sessies: • Hupperdehulp (1e en 2e leerjaar) op zaterdag 16 december van 9u tot 12u • Hiep Hiep Help (3e en 4e leerjaar) op zaterdag 2 december van 9u tot 12u • Ai Ai Amai (5e–6e leerjaar en 1e t.e.m 3e middelbaar) op zaterdag 18 november van 9u tot 12u

Alle kinderen van Destelbergen en omstreken kunnen deelnemen. Inschrijven kan tot vijf dagen voor aanvang via mail naar initiaties@gmail.com. Wees er op tijd bij, want de plaatsen zijn beperkt!

De initiatie vindt plaats in het (Jeugd) Rode Kruis lokaal (Kouterstraat 129, 9070 Destelbergen). De kostprijs bedraagt 3 euro. Daarvoor krijgt elke deelnemer een koek, drankje, een kleurrijk handboekje en een attest.

Inschrijven kampen krokusen paasvakantie vanaf 9 januari De inschrijvingen voor de kampen tijdens de krokus- en paasvakantie starten op dinsdag 9 januari om 20.00 u. (voor inwoners) en op dinsdag 16 januari om 20.00 u. (voor niet-inwoners). Het volledige aanbod van kampen vind je vanaf december online op www.destelbergen.be/kampen.

online inschrijven moet je onmiddellijk elektronisch betalen. Hou dus je bankkaartlezer bij de hand. Meer informatie over de inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden, de opvangmogelijkheden of de dagindeling vind je op www. destelbergen.be/kampen.

Tijdens de krokusvakantie (12 – 16 februari) is er een aanbod van Artyshock-, speel- en sportkampen. Tijdens de paasvakantie (3 – 6 april en 9 – 13 april) is er een aanbod van Artyshock- en sportkampen en speelplein Tureluur. Het concrete aanbod vind je in de loop van december terug op www.destelbergen.be/kampen en in de brochure die wordt verspreid via de scholen. Ook de lokale sportclubs voorzien een aanbod van sportkampen. Opgelet, de sportclubs hanteren vaak andere inschrijvingsdata. Je schrijft rechtstreeks in bij de sportclubs.

Heb je al een login? Ben je een bestaande gebruiker, test dan vooraf eens je login. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij de start van de inschrijvingen. Ben je een nieuwe gebruiker, maak dan vooraf een login aan. Zo verlies je geen tijd bij de start van de inschrijvingen. Heb je wat hulp nodig bij het aanmaken van jouw login? Neem dan contact op met de sport- of jeugddienst via mail of telefoon. Ze helpen je graag uit de nood. Doe dit wel vooraf, want bij de start van de inschrijvingen hebben de jeugd- en sportdienst helaas geen tijd om je te helpen bij het aanmaken van een login.

Inschrijven voor het gemeentelijk kampenaanbod doe je online op www. destelbergen.be/kampen. Bij het

Geen computer met internet of geen mogelijkheid tot internetbankieren? Op de verschillende inschrijvingsmo-

24

menten kan je probleemloos terecht bij het loket vrije tijd van 20.00 tot 21.00 u., ook telefonisch.


Word animator Naschoolse op het speelplein sport op vrijdag in sporthal Bergenmeers Word je 16 jaar in 2017 of ben je al ouder? Heb je zin om in de paas- en zomervakantie kampen te bouwen, op fantasietocht te gaan en waterspelletjes te spelen met een bende uitgelaten kinderen en animatoren? Dan ben jij de persoon die we zoeken! Maar eerst volg je de cursus animator in het jeugdwerk. Speelplein Tureluur geeft al jaren de voorkeur aan animatorcursussen van de VDS (Vlaamse Dienst Speelpleinwerk). Deze landelijke speelpleinorganisatie organiseert meerdere cursussen per jaar, maar tijdens de eerste week van de paasvakantie (2-7/04/2018 te Beveren) legt de jeugddienst een bus in voor de deelnemers uit Destelbergen. Tijdens de cursus kom je alles te weten over de leefwereld van kinderen, leer je activiteiten op een originele manier inkleden en uitleggen, en sta je stil bij je rol als animator binnen een voltallig animatorenteam. Maar dit is maar een kleine greep uit het volledige programma! De cursus “animator in het jeugdwerk” is een en al speelplezier: knutselen, bouwen, bewegen, avontuur, spelletjes, fantasie en meer van dat. Na het volgen van de cursus loop je een stage van 60 uur (twee weken). Deze stage kan je ofwel in onze speelpleinwerking Tureluur volgen of in een andere jeugdbeweging. Na een geslaagde stage ontvang je het attest “animator in het jeugdwerk”. Het inschrijvingsgeld bedraagt 190 euro, maar na de cursus kan je daarvan tot 50 euro subsidies recupereren. Als inwoner van Destelbergen krijg je immers 25 euro terug. Als je actief bent in een gemeentelijke jeugdbeweging of stage loopt op onze gemeentelijke speelpleinwerking Tureluur, krijg je nog eens 25 euro terug. Zijn deze beide voorwaarden vervuld, dan krijg je dus in totaal 50 euro terug. Ga je mee met onze bus? De VDS heeft ook cursussen in de andere vakantieperiodes, maar net deze week organiseert de jeugddienst het busvervoer heen en terug naar de cursus. We spreken de avond voordien af met de animatoren van speelplein Tureluur en leren elkaar wat beter kennen. ’s Middags vertrekken we als één groep naar de cursus, dus geen onwennig gevoel bij aankomst, maar direct dikke fun!

Hoe kan je beter de schoolweek afsluiten en het weekend inzetten, dan met een gezond uurtje sport? Vanaf januari is er elke vrijdag Multimove (1e – 3e kleuterklas + 1e leerjaar) en Yoga (1e – 6e leerjaar) in sporthal Bergenmeers. Waar er tot voor kort enkel yoga was, heeft de sportdienst nu wat meer variatie in het programma gebracht. De eerste les vindt plaats op vrijdag 12 januari in sporthal Bergenmeers. Er is elke vrijdag les, behalve tijdens de schoolvakanties en op feestdagen. Inschrijven is noodzakelijk. Januari tot paasvakantie (inschrijven vanaf 13 december): • Multimove (1e – 3e kleuterklas + 1e leerjaar) van 16.00 tot 17.00 u. • Yoga (1e – 6e leerjaar) van 17.00 tot 18.00 u. April tot zomervakantie (inschrijven vanaf 21 maart): • Move on (2e - 6e leerjaar) van 16.00 tot 17.00 u. • Yoga (1e - 6e leerjaar) van 17.00 tot 18.00 u. Kostprijs Per les gaat er 1 knip van je vrijetijdskaart. Een vrijetijdskaart van 10 knippen kost 25 euro, eentje met 5 knippen 15 euro. Vrijetijdskaarten kan je kopen tijdens de openingsuren aan het loket vrije tijd, het gemeentehuis en de bib. De eerste les van elk kwartaal is gratis, zo kan je eens vrij proberen. Inschrijven Het aantal plaatsen is beperkt. Je moet dus op voorhand inschrijven, ook voor de gratis proefles, via mail naar sport@destelbergen.be. Vermeld de naam en het rijksregisternummer van de in te schrijven kinderen en de naam, het rijksregisternummer en mobiel nummer van de ouder die de kinderen ten laste heeft, samen met jouw keuze van sportuurtje. De sportdienst bevestigt zo spoedig mogelijk of de inschrijving gelukt is.

Snel zijn is de boodschap! De cursussen zijn elk jaar snel volzet. Schrijf je dus zo vlug mogelijk in via de site van de VDS (www.speelplein.net – vorming-cursussen-word animator). Stuur nadien jouw inschrijvingsbewijs nog eens door naar jeugd@destelbergen. be en wij houden jou op de hoogte rond het vertrek van de bus en andere speelpleininfo. Vragen? Neem zeker contact op met de jeugddienst via jeugd@ destelbergen.be of t 09 218 72 04 of spring gerust eens binnen! Koedreef 1, 9070 Destelbergen

© W. De Moor

25


Voorlezen: Van nooit en nergens Voorlezen doe je voornamelijk thuis, gezellig in de zetel of in bed. Deze keer nodigen we jullie bij het vallen van de avond uit in de bibliotheek. Kom gerust in je pyjama en met een dekentje voor een ‘verhaaltje voor het slapengaan’. Voor kinderen vanaf 6 jaar. Op een schildersezel rust een schilderij mét passend kader, waarop een kunstenares beelden maakt bij de verhalen van Meneer Zee. Deze verhalen, die ‘nog nooit’ en ‘nog nergens’ werden verteld, ontstaan op scene, met hulp uit het publiek. De improvisatie maakt de vertelling spannend, verrassend en magisch.

De vertelling wordt georganiseerd in het kader van de Voorleesweek, van 19 tot en met 27 november. Info • Waar: Villa Tuur (Axminsterhof 7) • Wanneer: woensdag 22 november van 18u30 tot 19u45 • Prijs: gratis • Reservaties: online via www.destelbergen.be/artyshock • Organisatie: Villa Tuur

Vertellen en knutselen: “knuffels en kusjes” In Villa Tuur, de vernieuwde bib van Heusden, verwelkomen we alle kinderen van 4 tot 8 jaar. Els de Smet leest voor en neemt kinderen, ouders en grootouders mee in de wereld van fantasie en verbeelding. Na het voorlezen gaan de kinderen creatief aan de slag met knuffels. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Info • Waar: Villa Tuur (Axminsterhof 7) • Wanneer: woensdag 13 december van 15.00 tot 16.00 u. • Prijs: gratis • Reservaties: online via www.destelbergen.be/artyshock • Organisatie: bibliotheek Destelbergen

Wat is jouw lievelingsknuffel? Neem je die overal mee (ook naar het voorlezen)? Was je knuffel al eens zoek, achtergelaten in de supermarkt of is hij ondertussen al zo versleten dat het een zielige eenogige beer geworden is… Komt je favoriete knuffel ook mee luisteren?

Oproep aan de (groot)ouders: Heb je nog oude knuffels die we mogen ‘verzorgen’ (omzwachtelen, spalken, ….), dan zou het fijn zijn als je die meebrengt.

De Sintshow Theatergezelschap Zucht naar Kunst brengt een grappige, muzikale en interactieve show. Na de voorstelling kan je de Sint ontmoeten en jouw brief of tekening afgeven. Voor kinderen tot 10 jaar. Deugnietpiet kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en leest stiekem in het boek van de Sint, maar … hij stoot per ongeluk een pot met inkt om: een hele pagina van het boek is beklad. Wat nu gedaan? Het is onmogelijk om nog te lezen wie de brave kindjes zijn. Samen met Boekenpiet probeert Deugnietpiet een plan te bedenken om het boek

26

proper te krijgen. Komt alles in orde voor de Sint iets in de gaten krijgt? De grapjes van Deugnietpiet, de stress van Paniekpiet en het korte geheugen van Vergeetmiet maken die opdracht helemaal niet makkelijk. Als dat maar goed komt! Info • Waar: JGC Bergenmeers (Koedreef 7) • Wanneer: zaterdag 2 december 2017 van 14u00 tot 15u00 • Prijs: 6 euro of 2 knippen in je vrijetijdskaart

• Reservaties: online via www.destelbergen.be/artyshock • Organisatie: jeugddienst Destelbergen


Artyshock Festival We vormen zaal Berghine op de Kunstendag voor Kinderen om tot een groot, actief kunstencentrum. Toon je talent of ga ter plaatse aan de slag. Voor kinderen en jongeren van 6 tot 26 jaar. Je kan jouw foto’s, tekeningen of schilderijen tentoonstellen, maar er is ook plaats voor film, poëzie en beeldhouwwerk. Ben je eerder een podiumbeest en is muziek, dans, theater of comedy jouw ding? Ons podium staat voor jou klaar. Wil je liever proeven van creatieve technieken? Op het festival is er een gevarieerd, open aanbod van workshops en initiaties. Jouw werk tonen? Schrijf in voor 6 november via destelbergen.be/artyshock Info • Waar: Berghine (Dendermondsteenweg 437) • Wanneer: zondag 19 november van 14.00 tot 17.00 u. • Prijs: gratis • Meer info: jeugd@destelbergen.be

Cinema Artyshock: Operation Arctic In operation arctic sta je oog in oog met de epische krachten van de natuur. Een spannend en oogverblindend mooi familieavontuur dat zich afspeelt op een van de meest onherbergzame plekken ter wereld: de Noordelijke IJszee. Het spannende survivalverhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Noorse jeugdschrijver Leif Hamre. Door een dom toeval belanden de dertienjarige Julia en haar jonge tweelingbroer en –zus op een verlaten eiland in de poolzee. De wind waait er ongenadig over de ijsvlakte en de sneeuw ligt er meters hoog. In deze extreme omstandigheden begint een genadeloze overlevingsstrijd. Samen vinden de kinderen manieren om af te rekenen

met honger, angst en een boze ijsbeer. Maar hoe lang kunnen ze standhouden? Intussen probeert hun familie op het vasteland wanhopig een spoor te vinden van het verdwenen drietal … Noors (ondertiteld). Voor kinderen vanaf 9 jaar. Info • Waar: Dienstencentrum Heusden (Heusdendorp 2) • Wanneer: Vrijdag 15 december van 19.30 tot 21.00 u. • Prijs: 3 euro of 1 knip in je vrijetijdskaart • Reservaties: online via destelbergen.be/artyshock • Meer info: jeugd@destelbergen.be

27


De schuur van Destelbergen Ben je 14 jaar of ouder, ben je creatief en hou je van techniek, programmeren en zelf dingen maken? De bibliotheek heeft enkele basisprojecten voor ‘digitale makers’ verzameld die jullie zelf volledig kunnen uitwerken. Dit zal meerdere sessies in beslag nemen. Het is een combinatie van elektronica aansturen, software programmeren of configureren, 3D-printen, knutselen, solderen… en uiteraard: testen, correcties aanbrengen en nog eens testen.

Een grotere en preciezere “tekenmachine” met ge-3D-printe materialen en veel schroeven en grote stappenmotoren is ook een mogelijkheid. De bib zal bouwplannen en materialen klaar hebben voor verschillende soorten modellen.

Een ander project is een “touch led tetris tafel” op basis van led-strips, waarbij je een arduino en een raspberry pi laat samenwerken. Voor de knoppen van het spel zijn er verschillende mogelijkheden en om een mooi visueel effect te krijgen kan je naar hartenlust experimenteren. Info • Waar: jeugd- en gemeenschapscentrum (JGC) Bergenmeers (Koedreef 7) • Wanneer: vrijdag 24 november en vrijdag 8 december, telkens van 19.00 tot 21.00 u. • Prijs: 3 euro of 1 knip in je vrijetijdskaart • Reservaties: per mail naar tom. fransen@destelbergen.be • Organisatie: bibliotheek Destelbergen

De bib gebruikt een arduino, raspberry pi, 3D-printer een heel wat elektronica. Hoewel de meeste projecten vrij geavanceerd zijn, heb je echt geen voorkennis nodig van programmeren of elektronica, maar wel interesse om dingen bij te leren en uit te proberen.

Eén van de projecten is een “mini drawbot” gemaakt van twee gerecycleerde cd-rom drives. Met een arduino kan je de kleine stappenmotoren aansturen. In een latere fase kan de tekenpen ook wel verwisseld worden met een 3D-pen en kan je gcode van een pc of raspberry pi naar de arduino sturen.

gezichten te herkennen: het zijn maar enkele van de mogelijkheden waarmee je aan de slag kan.

Een magische spiegel kennen jullie misschien van Sneeuwwitje. Met een raspberry pi kan je er zelf één bouwen. Sensoren, een camera, software om een computer te laten spreken of

Workshop: Arduino kerstboom met verlichting en een muziekje Hou je van programmeren en zelf dingen maken? Dan is deze workshop iets voor jou! Voor kinderen van 10 tot 14 jaar. We knutselen een kerstboompje in elkaar en tuigen het op met veelkleurige led-lichtjes. Met een eenvoudige buzzer programmeren we zelf een kerstliedje. Stemmen we het knipperen van de lichtjes af op de muziek of kiezen we voor vrolijke chaos? Om al dit moois te realiseren maken we gebruik van de beste vriend van hobbyisten en

28

kunstenaars uit de vier windstreken: arduino! Info • Waar: Villa Tuur (Axminsterhof 7) • Wanneer: zaterdag 9 december van 10u tot 12u • Prijs: 3 euro of 1 knip in je vrijetijdskaart (max 14 deelnemers) • Reservaties: online via destelbergen.be/artyshock • Organisatie: bibliotheek Destelbergen


Doen

Nog meer activiteiten: Wekelijks Elke maandag • Yoga: ontspanning van lichaam & geest (begeleiding door Ria) – van 14.00 tot 15.30 u. – €18 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D) • Kunst met kleine ‘k’: creatief ontplooien in een gezellige groepssfeer (begeleiding door Ann) – van 09.15 tot 11.45 u. – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D) • Combi fit: gevarieerde groepsles met combinatie van aerobics en lichte krachtoefeningen – van 21.00 tot 22.00 u. – sporthal Bergenmeers (Koedreef 1) – sportdienst Destelbergen Elke dinsdag • Tai chi (beginners) - van 09.00 tot 10.00 u. – € 30 (inwoners) of € 40 (niet-inwoners) voor 10 lessen – sporthal Bergenmeers (Koedreef 1) – sportdienst Destelbergen • Tai chi (gevorderden) - 10.00 tot 11.00 u. - € 30 (inwoners) of € 40 (niet-inwoners) voor 10 lessen – sporthalBergenmeers (Koedreef 1) – sportdienst Destelbergen • Dansen: maak kennis met de Argentijnse tango (begeleiding door Marleen) – van 14:00 tot 16:00 u. – €18 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D) • Kaarten: in een gezellige sfeer een kaartje leggen (begeleiding door Nelly) – van 14:00 tot 17:00 – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D) • Keep Fit: groepsles op muziek met nadruk op algemene conditie en spierversterking – van 14.00 tot 15.00 u. – sporthal Bergenmeers (Koedreef 1) – sportdienst Destelbergen • Babbelonië: Nederlandstaligen en anderstaligen praten samen over alledaagse dingen, gaan wandelen, koken samen, bezoeken een organisatie of tentoonstelling,…. – van 9:00 tot 11:00 - in dienstencentrum De Reinaert Elke woensdag • Tai Chi/Qi Qong: een vloeiende aaneenschakeling van sierlijke bewegingen die heel rustig worden uitgevoerd. Het hele lichaam beweegt ontspannen en gecoördineerd waardoor Tai Chi/ Qi Qong niet enkel een oefening is voor het lichaam maar ook voor de geest (begeleiding door Patrick en Hilde) - van 10:00 tot 11:15 u. – €18 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D) • Kaarten: in een gezellige sfeer een kaartje leggen (begeleiding door Nelly) – van 14:00 tot 17:00 u. – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D) • Praatclub: in groep de belangrijkste actualiteit bespreken (begeleiding door Liliane) – vanaf 13:30 – in dienstencentrum De Reinaert. Elke donderdag • Kaarten: in een gezellige sfeer een kaartje leggen (begeleiding door Nelly) – van 14:00 tot 17:00 u. – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D) • Schaken: gezellig samen schaken, geen competitie maar een spel (begeleiding door Willy) – om 14:00 tot 17:00 – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D)

• Fit+: groepsles met extra materiaal voor spierverstevigende en stabiliserende oefeningen met fitballen, rekkers, lichte gewichtjes en steps – van 10.00 tot 11.00 u. – sporthal Bergenmeers (Koedreef 1) – sportdienst Destelbergen Elke vrijdag • BBB: Bewust Begeleid Bewegen in groep, aangepast aan senioren. Begeleiding door Liesbeth of Ines – van 13.45tot 15.15 u. – €18 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D) • Schilderen: in een gezellige groep (begeleiding door Kim) – van 08:45 tot 11:45 u. – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D) • Kaarten: in een gezellige sfeer een kaartje leggen (begeleiding door Nelly) – van 14:00 tot 17:00 u. – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D) November Vrijdag 3 • Om nooit te vergeten: Tragikomedie van Alan Ayckbourn – Regie: Elien Hanselaer – van 20u tot 22u15 - €10 – Theater ’t Schat (Magerstraat 78) – Inschrijven noodzakelijk (0468/33.55.32) – De Scheldezonen vzw Zaterdag 4 • Om nooit te vergeten: Tragikomedie van Alan Ayckbourn – Regie: Elien Hanselaer – van 20u tot 22u15 - €10 – Theater ’t Schat (Magerstraat 78) – Inschrijven noodzakelijk (0468/33.55.32) – De Scheldezonen vzw Zondag 5 • Om nooit te vergeten: Tragikomedie van Alan Ayckbourn – Regie: Elien Hanselaer – van 18u tot 20u15 - €10 – Theater ’t Schat (Magerstraat 78) – Inschrijven noodzakelijk (0468/33.55.32) – De Scheldezonen vzw Dinsdag 7 • Leesclub: samen met de rest van de groep het gelezen boek, Stad der blinden, José Saramago, bespreken (begeleiding door Maureen) – om 14u30 - €14 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert. Woensdag 8 • Om nooit te vergeten: Tragikomedie van Alan Ayckbourn – Regie: Elien Hanselaer – van 20u tot 22u15 - €10 – Theater ’t Schat (Magerstraat 78) – Inschrijven noodzakelijk (0468/33.55.32) – De Scheldezonen vzw Donderdag 9 • Handwerk: je kan bij ons terecht met al je handwerken (begeleiding door Monique) – van 14u tot 15u30 – in dienstencentrum De Reinaert. Vrijdag 10 • Peuters in actie: Actieve speel- en beweegtips voor (groot) ouders en hun peuters - van 10u tot 11u15 - Gratis – in Villa Tuur (Axminsterhof 7) – Inschrijven noodzakelijk (09/267.57.35) - CM Midden-Vlaanderen • Om nooit te vergeten: Tragikomedie van Alan Ayckbourn – Regie: Elien Hanselaer – van 20u tot 22u15 - €10 – Theater ’t Schat (Magerstraat 78) – Inschrijven noodzakelijk (0468/33.55.32) – De Scheldezonen vzw

29


Doen

• Lijndansen: Lijndansen is een leuke manier om te bewegen en in vorm te blijven (begeleiding door Carine) – van 10u tot 11u30 - €18 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert. • Bloemschikken: Bloemschikken is een creatieve hobby die heel wat mogelijkheden biedt om op een speelse manier bloemen en ander plantaardig materiaal tot een kunst-werk te maken (begeleiding door Maureen) – om 13u45 - €40 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert. Zaterdag 11 • Om nooit te vergeten: Tragikomedie van Alan Ayckbourn – Regie: Elien Hanselaer – van 20u tot 22u15 - €10 – Theater ’t Schat (Magerstraat 78) – Inschrijven noodzakelijk (0468/33.55.32) – De Scheldezonen vzw Zondag 12 • Om nooit te vergeten: Tragikomedie van Alan Ayckbourn – Regie: Elien Hanselaer – van 15u tot 17u15 - €10 – Theater ’t Schat (Magerstraat 78) – Inschrijven noodzakelijk (0468/33.55.32) – De Scheldezonen vzw Maandag 13 • Bingo: ‘De grote Wapenstilstand bingo’ – quiz afgewisseld met drie spannende bingoronden – om 14u - €5 per deelname, koffie en versnapering incl. – in dienstencentrum De Reinaert. Woensdag 15 • Om nooit te vergeten: Tragikomedie van Alan Ayckbourn – Regie: Elien Hanselaer – van 20u tot 22u15 - €10 – Theater ’t Schat (Magerstraat 78) – Inschrijven noodzakelijk (0468/33.55.32) – De Scheldezonen vzw Donderdag 16 • Test uw kennis: Gezellige quiz met leuke vragen. – van 14u30 tot 17u30 - €5 (incl. koffie en boterkoeken) – in Feestzaal Admiraal (Dendermondesteenweg 228) Vrijdag 17 • Overmere/Gottem/Moerbeke-Waas/Rieme (Ertvelde) – van 14u tot 17u – Gratis – vertrek vanuit Dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3D) • Om nooit te vergeten: Tragikomedie van Alan Ayckbourn – Regie: Elien Hanselaer – van 20u tot 22u15 - €10 – in Theater ’t Schat (Magerstraat 78) – Inschrijven noodzakelijk (0468/33.55.32) – De Scheldezonen vzw • Slipgevaar: Theatervoorstelling – van 20u tot 22u30 – €8 – in JGC Bergenmeers (Koedreef 7) – KTV “Elck ’t Syne” (www.elcktsyne.be) • Seniors at the Movies: ‘Het tweede gelaat’- Samen naar de film en daarna koffie met een gebakje – om 14u aan de trappen van Kinepolis (Ter Platen) – €9,70 – om 13u aan De Reinaert, indien je gebruik wilt maken van het vervoer (€3) – inschrijven noodzakelijk. • Wandelen: in Rieme – afspraak om 14u aan het station van Ertvelde. Afspraak om 13u00 aan dienstencentrum De Reinaert indien u gebruik wilt maken van vervoer (€3) – €1 per deelname.

30

Zaterdag 18 • Om nooit te vergeten: Tragikomedie van Alan Ayckbourn – Regie: Elien Hanselaer – van 20u tot 22u15 - €10 – in Theater ’t Schat (Magerstraat 78) – Inschrijven noodzakelijk (0468/33.55.32) – De Scheldezonen vzw • Slipgevaar: Theatervoorstelling – van 20u tot 22u30 – €8 – in JGC Bergenmeers (Koedreef 7) – KTV “Elck ’t Syne” (www.elcktsyne.be) Zondag 19 • Om nooit te vergeten: Tragikomedie van Alan Ayckbourn – Regie: Elien Hanselaer – van 18u tot 20u15 - €10 – in Theater ’t Schat (Magerstraat 78) – Inschrijven noodzakelijk (0468/33.55.32) – De Scheldezonen vzw Maandag 20 • Leeskring: "Kom hier dat ik je kus" van Griet Opdebeek – van 14u30 tot 16u – Gratis – in Zaal Domus (Dendermondesteenweg 439) – Vlaamse Actieve Senioren Afd. Destelbergen-Heusden Woensdag 22 • Circus Pipo – van 15u tot 16u30 - €10 – op Parking 1000 Vuren (Kerkham) – Inschrijven noodzakelijk (0486/44.05.89) (circuspipobelgium@hotmail.com) Donderdag 23 • Handwerk: je kan bij ons terecht met al je handwerken (begeleiding door Monique) – van 14u tot 15u30 – in dienstencentrum De Reinaert. Vrijdag 24 • Slipgevaar: Theatervoorstelling – van 20u tot 22u30 – €8 – in JGC Bergenmeers (Koedreef 7) – KTV “Elck ’t Syne” (www.elcktsyne.be) • Circus Pipo – van 18u tot 19u30 - €10 – op Parking 1000 Vuren (Kerkham) – Inschrijven noodzakelijk (0486/44.05.89) (circuspipobelgium@hotmail.com) • Bloemschikken: Bloemschikken is een creatieve hobby die heel wat mogelijkheden biedt om op een speelse manier bloemen en ander plantaardig materiaal tot een kunst-werk te maken (begeleiding door Liliane) – om 13u45 - €40 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert. • Lijndansen: Lijndansen is een leuke manier om te bewegen en in vorm te blijven (begeleiding door Carine) – van 10u tot 11u30 - €18 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert. Zaterdag 25 • Dweilen met de kraan dicht: 2-daagse workshop rond inhoudelijke discussiethema. Over de middag doen we potluck. Ieder brengt wat te eten mee dat we onder elkaar delen. – van 10u tot 16u – Gratis – in Zaal Domus (Dendermondesteenweg 439) • Slipgevaar: Theatervoorstelling – van 20u tot 22u30 – €8 – in JGC Bergenmeers (Koedreef 7) – KTV “Elck ’t Syne” (www.elcktsyne.be) • Circus Pipo – van 15u tot 16u30 en van 18u tot 19u30 – €10 – op Parking 1000 Vuren (Kerkham) – Inschrijven noodzakelijk (0486/44.05.89) (circuspipobelgium@hotmail.com)


Doen

Zondag 26 • Slipgevaar: Theatervoorstelling – van 18u tot 20u30 – €8 – in JGC Bergenmeers (Koedreef 7) – KTV “Elck ’t Syne” (www.elcktsyne.be) • Circus Pipo – van 11u tot 12u30 en van 15u tot 16u30 – €10 – op Parking 1000 Vuren (Kerkham) – Inschrijven noodzakelijk (0486/44.05.89) (circuspipobelgium@hotmail.com) Donderdag 30 • Slow reading: We komen samen in de bib. Gsm’s, laptops en andere stoorzenders worden uitgeschakeld, niemand praat en we lezen in alle rust een vol uur. – van 20u tot 21u – Gratis – in Bibliotheek Destelbergen (Dendermondesteenweg 420) December Dinsdag 5 • Leesclub: samen met de rest van de groep het gelezen boek, De poorten van Damascus, Lieve Joris bespreken (begeleiding door Maureen) – om 14u30 – €14 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert. Donderdag 7 • Scrabble: duplicate speelwijze waarbij iedere speler gelijke kansen heeft. – van 14u tot 17u – in dienstencentrum De Reinaert. Vrijdag 8 • Bloemschikken: Bloemschikken is een creatieve hobby die heel wat mogelijkheden biedt om op een speelse manier bloemen en ander plantaardig materiaal tot een kunstwerk te maken (begeleiding door Maureen) – om 13u45 - €40 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert. • Lijndansen: Lijndansen is een leuke manier om te bewegen en in vorm te blijven (begeleiding door Carine) – van 10u tot 11u30 - €18 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert. Maandag 11 • Bingo: ‘De tussen Sinterklaas en de Kerstman bingo’ – quiz afgewisseld met drie spannende bingoronden – om 14u - €5 per deelname, koffie en versnapering incl. – in dienstencentrum De Reinaert.

Donderdag 14 • Handwerk: je kan bij ons terecht met al je handwerken (begeleiding door Monique) – van 14u tot 15u30 – in dienstencentrum De Reinaert. • Scrabble: duplicate speelwijze waarbij iedere speler gelijke kansen heeft – van 14u tot 17u – in dienstencentrum De Reinaert. • Bloemschikken: Bloemschikken is een creatieve hobby die heel wat mogelijkheden biedt om op een speelse manier bloemen en ander plantaardig materiaal tot een kunst-werk te maken (begeleiding door Marleen) – om 13u45 - €40 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert. Vrijdag 15 • Lijndansen: Lijndansen is een leuke manier om te bewegen en in vorm te blijven (begeleiding door Carine) – van 10u tot 11u30 - €18 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert. • Seniors at the Movies: ‘Murder on the orient express’ – Samen naar de film en daarna koffie met een gebakje – om 14u aan de trappen van Kinepolis (Ter Platen)- €9,70 – om 13u aan De Reinaert, indien je gebruik wilt maken van het vervoer (€3) – inschrijven noodzakelijk. • Bloemschikken: Bloemschikken is een creatieve hobby die heel wat mogelijkheden biedt om op een speelse manier bloemen en ander plantaardig materiaal tot een kunstwerk te maken (begeleiding door Liliane) – om 13u45 – €40 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert. Donderdag 21 • De Kerstman komt op bezoek: Gezellig samenzijn met bezoek van de kerstman. Brave oma's en opa's krijgen alvast een geschenk . Wij zorgen voor koffie en lekkere boterkoeken – van 14u30 tot 17u - €5 – in Feestzaal Admiraal (Dendermondesteenweg 228) Vrijdag 22 • Meditatiedag “Stilstaan tussen oud en nieuw: Op deze meditatie- en reflectiedag, maken we te midden van alle oudejaarsdrukte tijd om even naar binnen te keren. – Instituut voor aandacht en mindfulness (Magerstraat 107)

31


CONTACTGEGEVENS GEMEENTE DESTELBERGEN www.destelbergen.be

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN www.destelbergen.be/college

BEL • Onthaal: t 09 228 33 09 • Loket vrije tijd: t 09 218 72 00 • Bibliotheek: t 09 228 07 61

Marc De Pauw (Open Vld) 0495 51 07 00 marc.depauw@destelbergen.be

Carolien Ongena (CD&V) 0486 87 72 38 carolien.ongena@destelbergen.be

Raymond Luyckx (CD&V) 09 355 59 15 0478 37 23 86 raymond.luyckx@destelbergen.be

Elsie Sierens (Open Vld) 0474 95 52 21 elsie.sierens@destelbergen.be

E-MAIL • Onthaal: info@destelbergen.be • Jeugddienst: jeugd@destelbergen.be • Sportdienst: sport@destelbergen.be • Cultuur en evenementen: cultuur@destelbergen.be • Bibliotheek: bibliotheek@destelbergen.be BEZOEK Gemeentehuis Destelbergen, Dendermondesteenweg 430, 9070 Destelbergen • Onthaal • Loket burger • Snelloket burger • Snelloket omgeving Dienstencentrum Heusden, Heusdendorp 2, 9070 Heusden • Snelloket burger Bergenmeers, Koedreef 1, 9070 Destelbergen • Loket vrije tijd Bibliotheek Destelbergen, Dendermondesteenweg 420, 9070 Destelbergen Bibliotheek Heusden, Axminsterhof 7, 9070 Heusden De bezoekuren vind je op www.destelbergen.be/openingsuren

Alle gemeentelijke diensten zijn gesloten op: • Woensdag 1 november • Donderdag 2 november • Vrijdag 3 november • Woensdag 15 november • Maandag 25 december • Dinsdag 26 december

Rose Leirens (Open Vld) 0495 22 66 22 rose.leirens@destelbergen.be André De Groote (CD&V) 0496 59 03 40 andre.degroote@destelbergen.be

Liliane Lebon (Open Vld) 0497 74 81 33 liliane.lebon@destelbergen.be De spreekuren vind je op www.destelbergen.be/college

OCMW DESTELBERGEN www.ocmw-destelbergen.be BEL • Onthaal OCMW: t 09 230 08 99 • Sociale dienst Destelbergen: t 09 218 03 13 • Sociale dienst Heusden: t 09 231 16 72 • Dienstencentrum De Reinaert: t 09 218 03 13 E-MAIL • Onthaal: onthaal.secretariaat@ ocmw-destelbergen.be • Dienstencentrum De Reinaert: dienstencentrum@ocmwdestelbergen.be

Lokaal dienstencentrum De Reinaert, Kerkham 3 D, 9070 Destelbergen • Onthaal • Sociale dienst Sociaal restaurant Malperthuis, Kerkham 3 D, 9070 Destelbergen Reserveer jouw tafel vooraf via De Reinaert De bezoekuren vind je op www.ocmw-destelbergen.be

BEZOEK OCMW-secretariaat Heusden, Kouterlaan 19, 9070 Heusden • Onthaal • Sociale dienst LOKALE POLITIE www.politie5418.be BEL • Noodgevallen: 101 • Onthaal: t 09 363 71 71 • Lokale post Destelbergen: t 09 363 72 72 E-MAIL • Onthaal: info@politie5418.be

BEZOEK Hoofdgebouw Merelbeke, Driekoningenplein 20, 9820 Merelbeke Lokale post Destelbergen, Kerkham 3 E, 9070 Destelbergen Lokale post Heusden, Heusdendorp 2, 9070 Heusden De bezoekuren vind je op www.politie5418.be

Profile for Gemeente Destelbergen

Infoblad november december 2017  

Het gemeentelijk informatieblad van Destelbergen, editie november-december 2017.

Infoblad november december 2017  

Het gemeentelijk informatieblad van Destelbergen, editie november-december 2017.

Advertisement