Page 1

Driemaandelijks tijdschrift - Jaargang 13

NUMMER 50

informatiemagazine maart 2014

David Grynbaum

l o M in 3 4 9 1 i n Opgepakt 9 ju z it w h c s u A in n e Zinloos gestorv st u a c lo o H e d n a v s r e Slachtoff

Abraha Grynba m um

p. 4

Stolpersteine: stille getuigen van de Jodenvervolging in onze gemeente


inhoud

I N F O R M AT I E M A G A Z I N E M A A R T 2 0 1 4 | n r 5 0 GAS, pestboetes voor de jeugd? Omdat de GAS-boetes ook in onze gemeente realiteit zijn, zochten we het voor je uit: zijn het pestboetes of terechte middelen om bij te sturen? Oordeel na dit artikel zelf!

4

8

Stolpersteine stille getuigen van Jodenvervolging in onze gemeente Eén kort telefoontje naar het Centraal Observatie Gesticht op de Markt en een autorit vanuit Turnhout naar Mol. Meer hoefde de Turnhoutse Feldgendarmerie op 9 juni 1943 niet te ondernemen om de Joodse broers Abraham en David Grynbaum op te halen en mee te nemen naar ‘een onbekende bestemming’.

12 “Mijn familie stond in boek 1, bladzijde 121” Vijftien jaar na zijn pensionering bracht Rik nog eens een bezoek aan ‘zijn’ bevolkingsdienst. De typmachines van vroeger zijn verdwenen. In de plaats kwamen elektronische handtekeninglezers, biometrische vingerafdrukken en een volledig gedigitaliseerde burgerlijke stand.

14 “Voor mij zijn het allemaal winnaars!” Michel Sablon werkte jarenlang voor de Belgische voetbalbond. Nu hij enkele maanden gepensioneerd is, ziet hij in de Special Olympics een mooie uitdaging. Van 13 tot 20 september verblijven in Sunparks Kempense Meren 3 120 atleten en coaches uit 58 verschillende landen. Zij nemen delen aan de Special Olympics.

3

‘Start to tablet’ & ‘Start to iPad’: nieuw cursusaanbod voor senioren

6

Online inschrijven Grabbelpas en Swap nog eenvoudiger

10

Zesdejaars Rozenberg ondergedompeld in echte actie

17

Sint-Pieter en Pauwelkerk herrezen in al haar glorie

18

20

22

24

WWW.GEMEENTEMOL.BE Fotografie: o.a. Hans Cools

“De samenhorigheid en het enthousiasme van Mol-in-Scène verdienen een vervolg!” Overlast zwerfkatten voorkomen: alles begint bij je eigen huiskat! Heidehuizen – Hutten Buitengewoon: “Alle verenigingen willen ambassadeurschap tot succes maken!” Terugblik

Informatiemagazine uitgegeven door gemeentebestuur Mol > Verantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol > Info en vragen: communicatiedienst, 014 33 07 11, informatie@gemeentemol.be


‘Start to tablet & iPad’: nieuw cursusaanbod voor senioren

“Wie denkt dat senioren niet mee zijn met hun tijd heeft het grondig mis!” François Geerts en Hugo Rogghe, respectievelijk 71 en 70 jaar, doen niet onder voor de jongere generaties als het gaat om technologie en computers. Hun technische achtergrond en nieuwsgierigheid maken van hen de geknipte lesgevers voor ‘Computerbad’. Hierin maken ze 55-plussers wegwijs in de digitale wereld. Vanaf maart bieden ze ook de cursus ‘Start to tablet & iPad’ aan.

Welke vragen stellen mensen over een iPad of tablet? Hugo: “Wie een tablet krijgt of koopt, wil deze installeren. Daarvoor moet je het toestel kunnen aanzetten en bedienen. Een enorm verschil in vergelijking met een gewone pc. Mensen stoten dan al snel op problemen. Het algemene gebruik, e-mailen, surfen en foto’s maken, zijn items die we uitgebreid bespreken tijdens de cursus.” François: “We doen dit op een eenvoudige manier, op maat van de mensen die voor ons zitten. Omdat we met groepjes van maximum zes mensen werken, spelen we snel en eenvoudig in op hun persoonlijke vragen.”

Een cursus ‘Start to tablet & iPad’ voor senioren: een opmerkelijke keuze of niet? François: “Binnen het huidige cursusaanbod is dat inderdaad opmerkelijk. Er zijn maar weinig gemeenten die dit op hun programma zetten.” Hugo: “Als je kijkt naar wat senioren vragen, is het een vanzelfsprekende keuze. Tijdens onze andere cursussen of in de Knoppenwinkel krijgen we veel vragen over werken met een tablet en iPad.”

‘‘Start to tablet & iPad’ – schrijf snel in! ouw, Reeks 1 > administratief centrum ’t Get Molenhoekstraat 2 ag 12 maart, rt, woensd Vrijdag 7 maart, maandag 10 maa 12 uur. tot 9 van ens telk maandag 17 maart

Reeks 2 > lokaal dienstencentrum in Jakob Smitslaan 28

Ten Hove,

maart, dinsdag 1 april maandag 24 maart, woensdag 26 12 uur. en vrijdag 4 april telkens van 9 tot

We leggen op een heel eenvoudige manier uit hoe je met een tablet werkt.

Zijn 55-plussers meer mee met hun tijd dan we soms denken? François: “Het is niet omdat iemand 55 is dat hij of zij niet meer op de hoogte is van moderne technologieën. Velen onder hen zijn nog aan het werk, wat hen verplicht om mee te gaan met hun tijd. Maar ook gepensioneerden blijven verrassend goed op de hoogte. Uit eigen interesse of onder impuls van kinderen of kleinkinderen. Vaak krijgen grootouders afdankertjes van de kleinkinderen. Een oude gsm, computer of tablet die nog in goede staat is, krijgt zo een tweede leven. Mensen weten graag wat ze ermee kunnen doen.”

g deze dan zeker mee! Heb je een eigen tablet of iPad? Bren toestellen. e onz Heb je er geen? Dan werk je op • Voor wie? 55-plussers s van vier lessen, koffie en • Kostprijs? 10 euro voor een reek cursusmateriaal inbegrepen orendienst, 014 33 16 89, • Inschrijven vanaf 4 maart bij: seni e seniorendienst@gemeentemol.b terecht op een wachtlijst. Als de cursussen volzet zijn, kom je nblik dat we een nieuwe We contacteren je dan vanaf het oge cursus organiseren.

Meer info en inschrijvingen: seniorendienst, 014 33 16 89, seniorendienst@gemeentemol.be 3


Stolpersteine in voetpad Markt stille getuigen van Jodenvervolging in onze gemeente

“Niemand had het gezien, slechts weinigen wisten wat er was gebeurd” Eén kort telefoontje naar het Centraal Observatie Gesticht op de Markt en een autorit vanuit Turnhout naar Mol. Meer hoefde de Turnhoutse Feldgendarmerie op 9 juni 1943 niet te ondernemen om de Joodse broers Abraham en David Grynbaum op te halen en mee te nemen naar ‘een onbekende bestemming’. Die bestemming bleek eerst de Dossinkazerne in Mechelen en niet veel later de gaskamers in het vernietigingskamp Auschwitz. Hoe de verschrikkelijke Holocaust zelfs in Mol verwoestend uithaalde…

Het verhaal van Abraham (16 jaar) en David (18 jaar) Grynbaum vormt binnen de vernietiging van zes miljoen Europese Joden een kleine voetnoot. Het tragische lot van deze twee Joodse broers brengt de Holocaust daarentegen wel heel dichtbij. Het toont ook hoe de talrijke Jodenverordeningen die de Duitse bezetters in 1940, 1941 en 1942 in een sneltempo uitvaardigden, tot in de kleinste uithoeken van ons land gevolgen hadden. Stap voor stap werden Joodse inwoners in het nauw gedreven totdat ze radeloos en zonder enig bezit achterbleven. Alles werd centraal geregistreerd en administratief opgevolgd, zodat de finale stap - deportatie en vernietiging – schrikwekkend efficiënt verliep. De aangestipte deportatielijst in de Dossinkazerne waarop de namen van Abraham en David prijken, de individuele Jodenfiches die van hen bestaan met de rode stempel,… Al deze documenten bestaan nog en vormen de stille getuigen van een koelbloedig berekende moord.

Uit Polen gevlucht De Joodse familie Grynbaum ontvlucht al voor 1933, het jaar waarin Hitler in Duitsland een machtsgreep pleegt in de Poolse stad Lodz. In België verblijven ze in het Brusselse Ukkel, waar de vader overlijdt. Waarom weten we niet, maar de jeugdrechter beslist dat Abraham en David naar het Centraal Observatie Gesticht in Mol moeten. In Mol zelf wonen er tijdens de Tweede Wereldoorlog geen Joden. Wél verblijven er geregeld jongeren van Joodse afkomst tijdelijk in het zogeheten gesticht. Letterlijk in het hol van de leeuw, aangezien in dezelfde gebouwen de Duitse bezetters gekazerneerd

4

informatiemagazine maart 2014

zijn. De toenmalige Molse politiecommissaris Willy Teller weigert, tegen de afgekondigde verordeningen in, meermaals om Joodse kinderen die verblijven in de instelling te registreren in het zogeheten Jodenregister. Voor Abraham en David mag het evenwel niet baten. De plaatselijke directeur volgt wel gezagsgetrouw de centrale bevelen op en geeft de namen door, zodat Abraham en David uiteindelijk alsnog met hun identiteitsfiches in het Jodenregister belanden, waarbij


een dubbeltje rechtstreeks bij de Duitse Sichterheitspolizei terecht komt. De gruwelijke gevolgen daarvan worden duidelijk op 9 juni 1943. Al kort na de deportatie sturen verschillende betrokkenen brieven heen en weer om de schuld in elkaars schoenen te schuiven.

Lokale machtsstrijd Er vloeide al veel inkt over de rol die de Belgische centrale en lokale overheden hebben gespeeld in de uitvoering van de Holocaust door het al dan niet gezagsgetrouw opvolgen van de Duitse verordeningen. In Mol bestond er vast en zeker een fanatieke kern aanhangers van de Nieuwe Orde. Een aantal onder hen had een sterk antisemitische houding en organiseerde zelfs een vertoning van de Duitse antisemitische film ‘Der Ewige Jude’.

Eindelijk wat ze verdienen Met de twee Stolpersteine krijgen Abraham en David na meer dan zestig jaar eindelijk wat ze verdienen. Een gezicht kunnen we hen niet geven, want er bestaan van hen geen foto’s. Wel erkennen we met deze twee bescheiden symbolen blijvend dat de Jodenvervolging ook in onze gemeente niet zonder verwoestende gevolgen bleef en zinloos twee jonge mensenlevens heeft geëist.

Wat zijn Stolpersteine? Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt in heel Europa gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine (letterlijk ‘struikelstenen’) herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en euthanasieslachtoffers. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart. Je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst.

Kort nadat de oorlog uitbreekt, ruimt de democratisch verkozen burgemeester gedwongen plaats voor achtereenvolgens twee oorlogsburgemeesters die de bezetters en hun gedachtengoed gunstig gezind waren. Deze lokale machtsstrijd speelt zich ver boven de hoofden af van de overgrote meerderheid gewone Mollenaars die zo goed als mogelijk probeerden te overleven tijdens de harde bezettingstijden. Het korte bezoek van de Turnhoutse Feldgendarmerie in juni 1943 veroorzaakte geen ophef. Niemand had het gezien, slechts weinigen wisten wat er was gebeurd.

De transportlijst voor Auschwitz van de Dossinkazerne waarop de twee jongens staan aangeduid.

Iedereen welkom op 17 april voor de officiële onthulling Donderdag 17 april vindt om 9 uur de officiële onthulling van de twee Stolpersteine plaats op de Markt. Alle geïnteresseerden zijn welkom. Jongeren van het middelbaar onderwijs kunnen die dag (Paasvakantie) deelnemen aan een gratis activiteit waarbij de plechtige onthulling wordt gefilmd. Een montage en verschillende interviews moeten leiden tot een mooie reportage die ’s avonds tijdens een academische zitting wordt getoond. Videofilmclub AFM leidt deze leerrijke activiteit in goede banen. Meer informatie over deze activiteit en inschrijven via jeugddienst@gemeentemol.be of 014 33 05 30.

Jodenfiches van David en Abraham Grynbaum.

’s Avonds (19.30 uur) vindt er in de Academie voor Beeldende Kunsten nog een academische zitting plaats waar medewerkers van de Dossinkazerne en andere deskundigen je tijdens een sofagesprek meer vertellen over de jodenvervolging in ons land. Verder tonen we de film die de jongeren hebben gemaakt van de steenlegging. Nadien volgt een receptie, aangeboden door het gemeentebestuur. Er zijn een 60-tal gratis plaatsen beschikbaar voor geïnteresseerden. Snel inschrijven via archief@gemeentemol.be of 014 33 09 70. Je krijgt twee kaartjes per inschrijving. 5


Grabbelpas en Swap staan garant voor heel wat spelplezier!

Enkel nog online inschrijven via vernieuwd inschrijfprogramma

Inschrijven Grabbelpas en Swap nog eenvoudiger De inschrijvingen Grabbelpas en Swap voor de paasvakantie starten op zaterdag 15 maart. Voor het eerst werken we met het vernieuwde online inschrijfprogramma. Willen jouw kinderen deelnemen aan de activiteiten? Zorg dan dat je voor elk kind apart een gebruikersnaam en paswoord hebt. Deze geven je toegang tot het online inschrijfprogramma op www.gemeentemol.be/grabbelpas of www.gemeentemol.be/swap. Wie geen gebruikersnaam en paswoord heeft, kan niet inschrijven. Er wordt op 15 maart enkel online ingeschreven.

Wat heb ik nodig om in te schrijven op 15 maart? Je hebt voor elk kind dat wil deelnemen een gebruikersnaam en paswoord nodig om in te schrijven. Heb je nog geen gebruikersnaam en paswoord? Maak dan voor elk kind apart een gebruikersnaam en paswoord aan via www.gemeentemol.be/grabbelpas of www.gemeentemol.be/swap via ‘aanmelden als nieuwe gebruiker’.

Ik heb al een gebruikersnaam en paswoord Wie eerder al deelnam aan Grabbelpas of Swap of de activiteiten van de sportdienst, heeft al een gebruikersnaam en paswoord. Deze mag je opnieuw gebruiken.

Wanneer starten de inschrijvingen? • Voor inwoners uit onze gemeente op zaterdag 15 maart tussen 10 en 22 uur • Voor niet-inwoners op zaterdag 15 maart tussen 12 en 22 uur Inschrijvingen van niet-inwoners die niet voldoen aan deze tijdsbeperkingen, worden geannuleerd. Tussen 16 en 23 maart kan je niet inschrijven en ligt het inschrijfprogramma stil. Pas op 24 maart is inschrijven opnieuw mogelijk voor de overgebleven plaatsen. Dit kan online of ter plaatse bij de jeugddienst, Markt 28.

Waar inschrijven? Grabbelpas en Swap zijn boeiende en afwisselende vrijetijdsprogramma’s voor de jeugd. Kinderen geboren tussen 2003 en 2010 nemen deel aan Grabbelpas, wie geboren is tussen 1998 en 2002 mag deelnemen aan Swap. Het programma voor de paasvakantie wordt samengesteld door de jeugddienst. De deelnemers kiezen zelf welke activiteiten ze leuk vinden. De brochures werden eind februari in alle Molse scholen verdeeld. 6

informatiemagazine maart 2014

Er wordt op zaterdag 15 maart enkel online ingeschreven. Dus niet ter plaatse op de jeugddienst.

Waar vind ik het inschrijfprogramma? Je vindt het online inschrijfprogramma via www.gemeentemol.be/grabbelpas of www.gemeentemol.be/swap.

Met één gebruikersnaam al je kinderen inschrijven? Wil je verschillende kinderen van één gezin (zelfde woonplaats) tegelijkertijd inschrijven? Maak dan voor elk kind apart én voor het gezinshoofd (mama of papa) een gebruikersnaam


en paswoord aan. Stuur vervolgens een mail naar jeugddienst@ gemeentemol.be met de namen van de kinderen en de naam van het gezinshoofd. De jeugddienst zorgt er dan voor dat je met één gebruikersnaam (gezinshoofd) al je kinderen tegelijkertijd kan inschrijven. Je ontvangt dan vooraf een bevestigingsmail.

Wat als een activiteit volzet is? Wanneer een activiteit volzet is, heb je meteen de mogelijkheid om je kind in te schrijven op de online wachtlijst. De jeugddienst contacteert je van zodra er voor jouw kind een plaats vrijkomt.

Hoe betalen? We raden iedereen aan om meteen online te betalen. 1. Meteen online betalen 2. Betalen na ontvangst factuur Kies je voor ‘later betalen’ dan moeten alle activiteiten binnen de vijf dagen betaald worden. Je ontvangt dan per activiteit een factuur in je mailbox die je ook apart moet betalen.

Wat als ik niet tijdig betaal? Indien je niet alles tijdig betaalt, worden alle ingeschreven activiteiten geannuleerd.

Ik heb geen computer. Wat dan? Heb je zelf geen computer? Leden van de bibliotheek mogen met hun lenerspas gratis gebruikmaken van de computers in de leeszaal. De bibliotheek is op 15 maart open van 10 tot 16 uur. Wel vooraf een computer reserveren.

Technische hulplijn op 15 maart Ondervind je tijdens het inschrijven technische problemen? Bel de hulplijn 014 33 05 30. Gebruik dit nummer niet om nog een paswoord en gebruikersnaam aan te vragen of om een activiteit in te schrijven.

Inschrijfprogramma al eens uitproberen? Surf nu al eens naar het inschrijfprogramma op www.gemeentemol.be/ grabbelpas of www.gemeentemol.be/swap. Een testactiviteit geeft je de kans om het programma stap voor stap te doorlopen. Zo ben je op 15 maart helemaal klaar voor de inschrijfdag.

Kinderen en jongeren geboren tussen 1998 – 2010 mogen dit jaar deelnemen.

✓ Checklist ✓ Maak voor elk kind apart een gebruikersnaam en paswoord aan. ✓ Stuur voor 7 maart een mail naar de jeugddienst als je met één gebruikersnaam al je kinderen wil inschrijven. ✓ Probeer voor 15 maart het inschrijfprogramma al eens uit. ✓ Inwoner van Mol? Schrijf op 15 maart tussen 10 en 22 uur online in. ✓ Niet-inwoner? Schrijf op 15 maart tussen 12 en 22 uur online in. ✓ Niet meteen online betaald? Betaal je facturen binnen de vijf dagen. ✓ Vanaf 24 maart inschrijven voor vrije plaatsen. Meer info: jeugddienst, 014 33 05 30, jeugddienst@gemeentemol.be 7


GAS, pestboetes voor de Afgelopen maanden waren ze brandend actueel, de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS). De verhalen in de media doen vragen rijzen. Omdat de GAS-boetes ook in onze gemeente realiteit zijn, zochten we het voor je uit: zijn het pestboetes of terechte middelen om bij te sturen?

We leggen enkele kritische stellingen voor aan Ann Heylen. Ze is sanctionerend ambtenaar. Geen doorsnee ambtenaar, maar een juriste die met kennis van zaken oordeelt over GASdossiers. Ze geeft overtreders de kans om te reageren op de beschuldigingen en beslist uiteindelijk over de straf.

GAS-sancties zijn uitgevonden om inwoners te pesten

NIET WAAR

Ann Heylen: “Het systeem van GASsancties werd in het leven geroepen omdat storende overtredingen waarvoor een procesverbaal (PV) werd uitgeschreven zonder gevolg op de overbevraagde parketten bleven liggen. Nu stuurt de politie deze PV’s naar mij en krijgen ze een gevolg via de GAS-sancties. Met deze aanpak krijgen overtreders het signaal dat de samenleving niet alles tolereert. Het zijn geen nieuwe zaken maar bestaande overtredingen die een gevolg krijgen.”

Elke ambtenaar kan een GAS-boete uitschrijven

NIET WAAR Ann Heylen: “Enkel de politie mag een proces-verbaal uitschrijven. Een gewone ambtenaar kan dus niemand opschrijven of beboeten.”

Het GAS-reglement verschilt in elke gemeente, dat is verwarrend Ann Heylen: “Elke gemeente heeft een eigen GAS-reglement maar er zijn veel overeenkomsten. Zo zijn wildplassen, wildplakken, sluikstorten,

WAAR

GAS-boetes geven het signaal dat de maatschappij niet alles tolereert

8

informatiemagazine maart 2014


jeugd? vandalisme, nachtlawaai,… nergens toegelaten. De verschillen gaan over zaken die in een gemeente voor overlast zorgen of dingen waarover een bestuur veel klachten krijgt. Voor Mol zijn dat bijvoorbeeld alcoholgebruik in de Corbiestraat en parkeren buiten de gemarkeerde parkeerplaatsen in een betalende of blauwe zone. Dit kan verwarrend zijn, maar de meeste regels zijn logisch. Zijn het echt bijzonderheden, dan zal een politie-inspecteur eerder bemiddelen of een aanmaning geven in plaats van direct een PV uit te schrijven.”

een paper, een dienstverlening… In elk geval krijgt de minderjarige een advocaat toegewezen die hem of haar bijstaat tijdens de volledige procedure.” “Gemeenschapsdienst of werkstraf. Enkel toegepast als de bemiddeling niet goed loopt of als de jongere de bemiddeling weigert. Bij sluikstorten zal de minderjarige bijvoorbeeld één halve dag meewerken bij de afvalophaling. De overtreding, de leeftijd en de capaciteiten van de jongere zijn bepalend voor het werk. Het gaat bovendien altijd over een straf van maximum 15 uur.” Pas als ook de gemeenschapsdienst niet wordt uitgevoerd, volgt een effectieve geldboete.”

In de Corbiestraat op straat een pintje bier drinken is verboden. De vroegere problemen in de uitgaansbuurt liggen aan de basis van deze regel

Jongeren worden geviseerd

NIET WAAR Ann Heylen: “Afgelopen jaar werden in Mol 250 GAS-PV’s opgesteld. In slechts zeven gevallen ging het over minderjarige overtreders. De politie kiest bij jongeren vaker voor preventie of aanmaningen. Gaat het om echte overlastproblemen zoals vandalisme en wildplassen, dan krijgen jongeren soms wel een PV.”

Ouders van jonge overtreders draaien op voor fikse boetes

NIET WAAR Ann Heylen: “Bij een overtreding door een minderjarige krijgen zowel de ouders als de jongere een brief met daarin de overtreding die werd begaan, het maximumbedrag van de mogelijke geldboete en de stappen die volgen. Dit zijn: “De ouderlijke betrokkenheid. Ouders krijgen de kans om mondeling of schriftelijk hun oordeel over de overtreding te geven, aangevuld met eventuele educatieve maatregelen die ze nemen. Op basis hiervan beslis ik of ik de zaak afsluit of de procedure verder zet.” “Bemiddeling. Dit is verplicht bij een minderjarige. Concreet kan het gaan over excuses bij het slachtoffer, het schrijven van

IN ONZE GEMEENTE In 2013 werden 250 GAS-PV’s opgesteld, waarvan slechts 7 voor minderjarigen. De meeste gingen over: ✓ Wildplassen ✓ Alcoholgebruik ✓ Fout parkeren ✓ Vandalisme ✓ Sluikstorten ✓ Verstoring van de openbare orde Het GAS-reglement in onze gemeente geldt voor iedereen vanaf 16 jaar. Aandachtspunten in onze gemeente zijn: ✓ Op stap met vrienden? Vermijd geluidsoverlast. Overdag, maar ook ’s avonds tussen 22 en 7 uur mag je geen (nacht)lawaai of (nacht)rumoer veroorzaken waardoor je de rust van anderen verstoort. ✓ Boomcars: muziek die te horen is buiten je voertuig is verboden. ✓ Voer je publiciteit of propaganda voor een fuif of kienavond, verkoop je producten voor je vereniging,…? Vraag dan vooraf een vergunning bij de burgemeester. ✓ Sluikstorten en zwerfvuil achterlaten op het openbaar domein is verboden. ✓ Drink je een glaasje in de Corbiestraat? Dan laat je je glas best achter in het café als je een luchtje gaat scheppen. Er geldt een alcoholverbod in de openbare ruimte tussen 20 en 6 uur. ✓ Wildplakken is verboden. Affiches voor een activiteit van je vereniging hang je zeker niet over wettig aangebrachte aanplakbiljetten. Denk er ook aan om naam en adres van een verantwoordelijke uitgever te vermelden. ✓ Hang je tijdelijke bewegwijzering naar een quiz of kampplaats? Dan heb je een vergunning nodig. ✓ Moet je dringend naar het toilet? Ga dan even binnen in een horecazaak en laat de brievenbus van de buren ongedeerd. Wildplassen is verboden.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, informatie@gemeentemol.be 9


Zesdejaars ondergedompeld in echte actie Leerlingen Rozenberg S.O. organiseren welzijnsactiviteiten voor geïntegreerde proef De voorbije maanden mochten de leerlingen van het zesde jaar Sociale en Technische Wetenschappen van Rozenberg S.O. proeven van hun toekomstig werkgebied. Voor hun geïntegreerde proef kregen zij de opdracht zelf een activiteit te organiseren binnen de welzijnssector. Samen met de betrokken OCMW- en gemeentediensten gingen de leerlingen enthousiast aan de slag.

Fuif voor personen met een beperking

“Er kwam meer bij kijken dan verwacht” Yenthe, Mitzi, Jessica en Claudia hopen met een carnavalfuif voor kinderen en volwassenen met een mentale of fysieke beperking grenzen te verleggen. “We willen aantonen dat een beperking niet altijd een nadeel hoeft te zijn. Als we onze activiteit goed organiseren, moeten onze feestgangers de fuif als een gewone fuif ervaren en niet als een aangepaste. Er komt heel wat bij kijken, maar ervaring leert en moeilijk gaat ook. Bij de dienst welzijn en de jeugddienst hielpen ze ons goed op weg. Zij zochten mee naar een geschikte locatie, DJ, grimeur, ballonplooier, … Een fotohoekje, hotdogs en een kleurrijke alcoholvrije cocktail geven de fuif een extra touch. We doen ook een observatiemoment bij De Witte Mol. Zo proberen we ons in te leven in de wereld van onze doelgroep. Ondertussen stuurden we al een uitnodiging naar de grote instellingen in de buurt. We hopen iets op touw te zetten dat nadien jaarlijks georganiseerd wordt. Misschien wel door onszelf. Wij zien dit alvast zitten!” Laatste kans om in te schrijven! Waar: Jeugdhuis Tydeeh, Rivierstraat 8 Wanneer: 5 maart van 14.30 tot 18 uur Deelnameprijs: Toegang gratis, enkel consumpties betalen Inschrijven: melis.jessica1@gmail.com

10

informatiemagazine maart 2014


Buitenspeeldag voor kinderen

“In ons draaiboek staat wie welke taak doet”

Kooknamiddag ‘De zoete inval’ voor grootouders en kleinkinderen

“Zaken afbakenen schept duidelijkheid” Tom, Stéphanie, Manon en Ruben kozen voor een kooknamiddag die grootouders en kleinkinderen samenbrengt. “Bij de opstart van de voorbereidingen voelden we ons onwennig. Het is de eerste keer dat we zoiets groots van begin tot eind organiseren. Maar eenmaal het idee er was, werden we minder zenuwachtig. We koken graag en door de kooklessen op school kennen we de keuken die we gaan gebruiken. De mensen van het dienstencentrum hebben ons goed geholpen. Al snel leerden we duidelijkheid scheppen door zaken af te bakenen: de leeftijd van de kleinkinderen, het aantal deelnemers, de recepten, … Ook op onze leerkrachten konden we rekenen. De activiteit groeide en de organisatie loopt goed. Uiteindelijk kozen we om zoetigheden te bereiden. De grootouders bezorgen ons vooraf een eigen oud recept dat ze tijdens de kooknamiddag klaarmaken. In de namiddag volgt dan een brunch waar alle deelnemers van elkaars recepten proeven. Na afloop ontvangt iedereen een receptenboekje met hierin hun eigen recept en dat van de andere deelnemers.

Stephanie, Carolien, Zoë en Tessa werken aan een Buitenspeeldag. “Ons doel is te weten te komen welke invloed multimedia heeft op het ‘buiten spelen’ bij kinderen. Met een quiz en allerhande spelletjes proberen we spelenderwijs onze informatie te verzamelen. Voor de organisatie gingen we ten rade bij de jeugddienst. Hoe organiseren we zonder budget een Buitenspeeldag? Welke locatie is zowel bij goed als bij slecht weer geschikt? Wat gaan we spelen? Hoe zit het met verzekering? Waar vinden we extra begeleiders? Wie doet wat en wanneer?, … De samenwerking binnen ons groepje verloopt vlot: we verdelen de taken, overleggen met elkaar, nemen besluiten en sturen bij waar nodig. Onze leerkrachten zeggen dat we goed bezig zijn en dat motiveert ons. Alles wordt opgenomen in een draaiboek. We hopen dat er veel kinderen deelnemen, zodat we een duidelijk beeld krijgen op het ‘buiten spelen’. Maar we willen vooral dat het een leuke namiddag wordt voor de kinderen!” Wil je deelnemen? Wie: Kinderen lagere school Waar: Rozenberg S.O., Rozenberg 2 Wanneer: 12 maart van 13.30 tot 16.30 uur Deelnameprijs: Gratis Inschrijven: Niet nodig

Laatste kans om in te schrijven! Wie: Grootouder met kleinkind (12 – 18 jaar) Waar: Rozenberg S.O., Rozenberg 2 Wanneer: 6 maart van 10 tot 14 uur Deelnameprijs: 2 euro per persoon Inschrijven: rubenderweduwe@hotmail.com, 0478 18 78 15 (na 17 uur)

Andere activiteiten

Al achter de rug

• Sportdienst: Ontspannende zwangerschapsoefeningen (3 en 5 maart) / sportactiviteit en voedingsadvies (5 maart) • Dienst buitenschoolse kinderopvang: Workshop rond fantasie (5 maart) / Workshop rond gezonde voeding (5 maart) / Workshop rond diversiteit (eind maart) • Lokaal dienstencentrum: Verkeersquiz (12 maart) / Interactiviteit: Het dagelijks leven in de Kempen tijdens WOI (12 maart) / Workshop digitale kennis (skype) (23 april)

• Woonzorgcentrum Ten Hove: Workshops (bloemenboom van bierdopjes maken, voorwerpen van vroeger herkennen) • Lokaal dienstencentrum: Geheugentraining voor senioren / Volksspelen • Jeugddienst: Speelstraat • Dienst samenlevingsopbouw: Babbelkousje • JAC: Workshop alcoholpreventie bij jongeren / Preventiecampagne drugs • Milieudienst: Demonstratie: Maak je eigen waterzuivering

Meer info: Rozenberg S.O., 014 31 33 43, info@rozenbergmol.be 11


Rik werkte meer dan 40 jaar op de bevolkingsdienst

“Mijn familie stond in boek 1, bladzijde 121” Bijna 40 jaar werkte Rik op onze bevolkingsdienst. Toen hij in 1956 in dienst trad, maakte tegelijkertijd de micrograaf als technologische nieuwigheid zijn debuut. Vijftien jaar na zijn pensionering bracht Rik nog eens een bezoek aan de huidige bevolkingsdienst en burgerlijke stand. Hij maakte er kennis met een digitale handtekeningenlezer, een gechipt rijbewijs in de vorm van een bankkaart, een gedigitaliseerde burgerlijke stand en de biometrische vingerafdrukken voor een reispaspoort. Om maar te zeggen: de bevolkingsdienst en burgerlijke stand van vroeger en nu, zijn niet dezelfde. Rik dacht er het zijne van.

Vroeger had een gemeente nog ‘deurwaarders’ in dienst. Niet de mensen die we nu kennen, maar medewerkers die letterlijk aan de deur stonden en mensen verwezen naar het juiste loket. “We spreken hier over de tijd waarin naar het gemeentehuis gaan voor mensen nog een bijzondere gebeurtenis was. Veel inwoners kwamen slechts zelden in contact met officiële instanties”, vertelt Rik. Hij kwam als jonge knaap in dienst als deurwaarder, maar mocht van de dienstchef al meteen een andere taak vervullen: personenkaarten tikken. Eind jaren ’90 zwaaide hij na een lange carrière af als ‘technisch beambte mechanograaf’, een functietitel die samen met het toestel niet meer bestaat.

bevatten de kaartjes toch nog meer informatie dan de computers.

De intrede van de mechanograaf

Alles wordt complexer

Midden jaren ‘50 bracht de micrograaf, een verre voorloper van onze huidige computers, serieuze veranderingen met zich mee. De bevolkingsdienst schakelde voor het rijksregister over op het zogeheten Amerikaans systeem. De micrograaf werkte op basis van metalen ponskaarten. Deze ponskaartjes met allerlei gaatjes konden worden uitgelezen en op papieren kaartjes gezet. Samen met de intrede van de micrograaf verdwenen stilaan de oude familieboeken waarbij elk blad werd gebruikt om alle informatie over één gezin te noteren. “Mijn familie stond in boek 1, blad 121. Wanneer iemand stierf, trokken we een rode streep door deze persoon en schreven we met de hand de overlijdensdatum er bij”, weet Rik nog. Ondanks de technologische hulp nam een adreswijziging qua administratief werk achter de schermen minstens één uur in beslag: elke overheidsinstantie moest per post geïnformeerd worden over het nieuwe adres. Na verloop van tijd kende Rik alle adressen van Mol uit het hoofd.

Het administratief werk gebeurde tot ver in de jaren ‘70 uitsluitend met handschrift of de oude vertrouwde typemachine. Dataverbindingen met Brussel bestonden niet, alle correspondentie met andere overheden verliep per post. Persoonsgegevens moesten telkens worden opgezocht in de boeken van de burgerlijke stand of de andere klassementen. Vandaag wordt alles centraal digitaal bewaard en eenvoudig lokaal aangepast. Dit maakt dat binnen enkele minuten een officieel afschrift van een geboorteakte of een attest van gezinssamenstelling uit de printer rolt.

Vroeger was ook het leven eenvoudiger. Mensen verhuisden veel minder, scheidingen waren een uitzondering. “Wanneer een inwoner in het huwelijksbootje stapte, gebeurde dit meestal met iemand van het eigen dorp. Hoogstens was de partner afkomstig uit Balen of Dessel”, zo vertelt Rik. Het contrast met vandaag kan niet groter. Huwelijken tussen verschillende nationaliteiten zijn al lang geen uitzondering meer, wat betekent dat er door de specialisten van de vreemdelingendienst eerst een juridisch kluwen van verschillende wetgevingen moet worden uitgeklaard. De routinetaken verlopen razendsnel en zo goed als volledig online. De juridische situaties en

Netjes geklasseerd in de kelders Naast de familieboeken bestonden nog vele decennia de gele en blauwe kaartjes: gele kaarten voor de mannen, blauwe voor de vrouwen. “We hadden ook een klassement met rode woningkaarten. Op elke woningkaart stonden de bewoners van dat huis vermeld”, zo vertelt Rik. “Wanneer de bewoners vertrokken, werd op de oude kaart meteen ook het nieuwe adres genoteerd.” Deze klassementen worden al enige tijd niet meer gebruikt, toch staan ze nog steeds netjes opgeslagen in de kelders van ’t Getouw. Af en toe wordt er nog eens een kaartje bovengehaald. Niet uit nostalgie, soms 12

informatiemagazine maart 2014

Dankzij allerlei technische hulpmiddelen verlopen de routinetaken veel sneller dan vroeger. De situatie van mensen daarentegen is veel complexer geworden, wat veel juridische interpretatie en opzoekwerk vraagt.


Vijftien jaar na zijn pensionering bracht Rik nog eens een bezoek aan ‘zijn’ bevolkingsdienst. De typmachines van vroeger zijn verdwenen. In de plaats kwamen elektronische handtekeninglezers, biometrische vingerafdrukken en een volledig gedigitaliseerde burgerlijke stand.

gezinssamenstellingen van de mensen die zich aandienen worden alleen maar ingewikkelder. Deze evolutie vraagt van de huidige medewerkers extra opzoekingswerk en een niet altijd eenvoudige juridische beoordeling.

“Niets gaat snel genoeg” Rik kijkt tijdens zijn rondleiding met grote ogen naar de nieuwe technologische mogelijkheden. “Of het een vooruitgang is, weet ik niet. In elk geval was het noodzakelijk. De manier waarop wij vroeger zaken afhandelden, werkt nu gewoon niet meer. De medewerkers hebben hier geen tijd meer om de adressen te onthouden zoals wij vroeger. Ik herinner me nog dat veel mensen naar ons kwamen om hun hart te luchten. Ze hadden net iets meegemaakt en voelden de behoefte om dit te vertellen. Wanneer ik nu door Mol wandel, krijg ik nog heel veel hartelijke begroetingen. Ik zie de mensen dan kijken: ‘die kennen we van ergens, maar ze weten niet meteen van waar’. De huidige medewerkers krijgen de tijd niet meer. Mensen staan ongeduldig te wachten. Niets gaat snel genoeg.”

Wist je dat? ✓ … je voor een groot aantal dienstverleningen niet meer persoonlijk naar de bevolkingsdienst moet gaan, maar dat je online het nodige kan doen met je elektronische identiteitskaart. Concreet geldt dit voor de attesten gezinssamenstelling, bewijs van inschrijving, bewijs van leven, bewijs van nationaliteit en bewijs van woonst. ✓ … je voor een groot aantal zaken op www.gemeentemol.be ook terecht kan zonder je elektronische identiteitskaart. We denken daarbij bijvoorbeeld aan een aangifte adreswijziging of het downloaden van een volmachtformulier (pdf) om documenten af te halen op de bevolkingsdienst of een volmachtformulier (pdf) voor het geven van toestemming voor minderjarigen om naar het buitenland te reizen. ✓ NIEUW! … je vanaf nu ook aktes uit de burgerlijke stand online kan opvragen met je elektronische identiteitskaart. Dit gaat voor een geboorteakte, een erkenningsakte, een huwelijksakte en een echtscheidingsakte. Je krijgt dit document na de aanvraag kosteloos opgestuurd. ✓ NIEUW! … je sinds eind februari een reispaspoort met biometrische gegevens kan aanvragen.

Gebruik je elektronische identiteitskaart en win prachtige prijzen Het gemeentebestuur daagt elke inwoner uit om zijn of haar elektronische identiteitskaart te gebruiken. Hiervoor loopt er een wedstrijd van 3 tot en met 31 maart. Wie wil deelnemen logt met zijn elektronische identiteitskaart in op het e-formulier ‘Elektronische identiteitskaart, wedstrijd’ op www.gemeentemol.be. Hiervoor heb je een kaartlezer en je persoonlijke pincode nodig. Beantwoord na het inloggen de prijsvraag en maak kans op één gemeentelijke cadeaubon van 50 euro of één van de vier bonnen van 25 euro.

Meer info: bevolkingsdienst, 014 33 07 15, bevolkingsdienst@gemeentemol.be 13


Meer dan 2 000 atleten sporten en verblijven in Mol tijdens de Special Olympics van 13 tot 20 september

“Voor mij zijn het allem Van 13 tot 20 september verblijven in Sunparks Kempense Meren 3 120 atleten en coaches uit 58 verschillende landen. Zij nemen delen aan de Special Olympics. Het vakantiepark wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een echt Olympisch Dorp. Samen met de stad Antwerpen is onze gemeente de fiere gastheer voor dit evenement van wereldniveau. Eén van de organisatoren is Michel Sablon, een man met jarenlange ervaring in het organiseren van internationale sportevenementen. Zo was hij één van de vier tornooidirecteurs van het Europees voetbalkampioenschap EURO2000.

Om alle misverstanden te vermijden: de Special Olympics zijn niet de Paralympics. Deze laatste vindt altijd plaats in dezelfde stad en hetzelfde jaar als de Olympische Spelen en richt zich op atleten met een fysieke beperking. De Special Olympics worden georganiseerd voor atleten met een mentale beperking. Michel Sablon werkte jarenlang voor de Belgische voetbalbond. Nu hij enkele maanden gepensioneerd is, ziet hij in de Special Olympics een mooie uitdaging. “Tijdens een voetbalmatch sprak één van de initiatiefnemers van de Special Olympics mij aan met de vraag of ik wilde meewerken aan de organisatie. Uiteraard kende hij mijn jarenlange ervaring met het organiseren van internationale jeugdvoetbalkampioenschappen en mijn rol in EURO2000.” Na een korte bedenktijd, zei Michel Sablon toe. “In het Europese voetbal is de sky the limit en draait het vooral om geld. Veel geld. Ik heb mooie tijden in het voetbal beleefd, maar nu wil ik iets terugdoen voor de maatschappij. De sporters van de Special Olympics hebben een verstandelijke of mentale beperking. Zij krijgen in onze maatschappij niet de aandacht

14

informatiemagazine maart 2014


maal winnaars” of de overvloed aan kansen die professionele voetballers wel hebben. Ik wil mijn bescheiden steentje bijdragen om deze mensen - eveneens gedreven atleten - het podium te geven dat ze verdienen.”

Chief Operations Officer Volledig vrijwillig maar wel zo goed als voltijds, neemt Michel Sablon de functie van Chief Operations Officer op zich. Geen eenvoudige taak. “Onder mijn departement valt allereerst het puur sportieve, met name het organiseren van alle wedstrijden in de tien competities. Binnen het luik venue operations moesten we tot in het kleinste detail uittekenen welke sport op elke locatie plaatsvindt. Zo organiseren we het zwemmen in Zwembad Wezenberg in Antwerpen. Het voetbal en basket vinden plaats op Het Rooy in Berchem. Antwerp Expo biedt onderdak aan alle binnensporten. De tweede cluster is Den Uyt in Mol, waar de atletiekonderdelen doorgaan. Sporthal Den Uyt is het decor voor de gymnastieknummers. De wielerwedstrijd vindt plaats op Balendijk in Lommel.”

50 000 lunchboxen Een volgende verantwoordelijkheid van Michel Sablon zijn alle accommodaties en de catering. “Naast het onderbrengen van alle atleten, hebben we overnachtingsplaatsen nodig voor de VIPS, media, vrijwilligers en de families van de atleten. Een andere grote uitdaging is de catering: tien dagen lang verdelen we elke middag 5 000 lunchboxen. Bovendien zitten we met een zeer internationaal publiek, waardoor we moeten onderzoeken welke soort lunch het best aan ieders eetgewoontes voldoet.” Ook de logistiek en het transport vereist de nodige aandacht. “Werkelijk alles moet worden aangevoerd: elektriciteitsgeneratoren, tafels, stoelen,… Voor het transport zitten we met het dagelijks vervoer van verschillende duizenden mensen tussen Mol en Antwerpen, om nog maar te zwijgen van de talrijke shuttles en vrachtwagens.”

BE flexibiliteit, NL organisatiestructuur Deze enorm complexe organisatie schrikt Michel Sablon niet af. “Alles start met een goed uitgetekend en ingevuld organogram. Ik kan beroep doen op een pak getalenteerde

Michel Sablon: “De sporters van de Special Olympics krijgen in onze maatschappij weinig aandacht. Ik wil mijn bescheiden steentje bijdragen om deze mensen - eveneens gedreven atleten - het podium te geven dat ze verdienen.”

15


vrijwilligers die hun verantwoordelijkheid willen opnemen. Verder leerde ik tijdens EURO2000 van de Nederlanders om voor zo’n organisatie een groot draaiboek uit te werken waarbij elke activiteit tot in de puntjes beschreven staat. De laatste maand voor het evenement kan je dan bij wijze van spreken vakantie nemen. Alles staat toch netjes beschreven. De Nederlanders bewonderden tijdens EURO2000 dan weer onze creativiteit en flexibiliteit om bij te sturen wanneer er iets misloopt. Ook bij de Special Olympics kunnen we beide eigenschappen perfect gebruiken.”

Elke atleet een medaille Michel Sablon hoopt dat er tijdens de wedstrijden zoveel mogelijk toeschouwers opdagen. De toegang is trouwens volledig gratis. Michel Sablon: “Onze slogan luidt niet voor niets: ‘A great performance deserves a great audience’. Het ontroert me telkens opnieuw als ik deze mensen zie sporten. Ze trainen uiterst gedisciplineerd en gaan tijdens de wedstrijden tot het uiterste. Maar: of ze tijdens de wedstrijden nu winnen of verliezen, aan de meet is iedereen even blij. De glimlach op hun gezicht en de oprechte blijdschap werken enorm aanstekelijk. We voorzien dan ook voor elke atleet een medaille. Terecht ook, want voor mij zijn het allemaal winnaars!”

16

informatiemagazine maart 2014

Vrijwilligers gezocht! Wil jij net als Michel Sablon bijdragen tot een fantastische Special Olympics in onze gemeente? Stel je dan kandidaat om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Er zijn in totaal maar liefst 7 000 vrijwilligers nodig tijdens de sportwedstrijden en in aanloop naar het evenement: begeleiding van atleten, catering, stewards, logistieke functies,…. Michel Sablon: “Ik denk ook aan gepensioneerden waarbij we de ervaring en knowhow die ze opdeden tijdens hun beroepscarrière kunnen gebruiken voor de organisatie. Een aantal cruciale plaatsen in het organogram moeten nog worden ingevuld.” Het gemeentebestuur hoopt alvast dat zoveel mogelijk Mollenaars op de een of andere manier deelnemen.

Informatieavond 3 april Wil je meer weten welke rol je als vrijwilliger kan spelen? Op donderdag 3 april vindt er om 19 uur in Schouwburg Rex een informatieavond plaats. Een vertegenwoordiger van het organisatiecomité vertelt je over alle mogelijkheden. Meer informatie vind je alvast op www.so2014.be. Hier kan je je ook inschrijven als vrijwilliger.


Sint-Pieter en Pauwelkerk herrezen in al haar glorie Omvangrijke restauratiewerken Sint-Pieter en Pauwelkerk afgerond

In juni 2011 gingen de omvangrijke restauratiewerken aan de Sint-Pieter en Pauwelkerk van start. Opstijgend grondvocht, beschadigde glasramen, een verouderd dakgebinte, een lekkend dak, ‌ Deze imposante blikvanger veranderde stilaan maar zeker in een mistroostig bouwsel. Dankzij de investeringen mag dit historisch waardevol gebouw ook de komende decennia in al haar glorie pronken.

De restauratiewerken verliepen in verschillende fasen en zorgden voor een ware facelift. Alles begon met het plaatsen van een grote stelling aan de noordzijde van de kerk. Daarna werden aan de binnenkant van het gebouw de glasramen in de zijbeuk en het schip aan de noordzijde afgedekt. Met veel omzichtigheid haalde de aannemer nadien de glasramen uit de vensters en bracht ze naar een restauratieatelier. Eenmaal de noordzijde klaar, begonnen soortgelijke werken aan de zuidzijde. Daarna volgden nog de restauratie van het dakgebinte en het vernieuwen van de dakbedekking. De muren kregen een behandeling tegen opstijgend grondvocht en het oude pleisterwerk werd tot op een hoogte van ongeveer 3 meter vervangen. De aannemer reinigde de gevels en voegde ze opnieuw in. Verweerde stenen werden vervangen. De lambrisering en biechtstoelen die door deze werken tijdelijk even

VOOR

NA

moesten verdwijnen, ondergingen eveneens een opknapbeurt. Ondertussen konden alle vieringen in de kerk gewoon doorgaan. Meer dan 15 jaar geleden werd ook de Sint-Pieterstoren van deze centrumkerk al grondig opgeblonken. Nu is ook het hoofdgebouw in zijn eer hersteld.

Ontstaan Van de oorspronkelijke wellicht houten kerk, opgericht door de abdij van Corbie, zijn nog geen sporen teruggevonden. Van de eerste stenen kerk blijven daarentegen vier zuilen bewaard, namelijk de vier zuilen aan de westzijde van het schip. Deze dateren vermoedelijk van begin 14e eeuw. In de 18e eeuw verfraaide men het interieur in late barokstijl. Rond 1850 wordt de kerk te klein voor de groeiende gemeenschap. Bovendien bevindt ze zich in een slechte staat. Daarom beslist men om een nieuwe kerk te bouwen. De bestaande zuilen en de toren worden in het nieuwe ontwerp geĂŻntegreerd. Meegaand met de tijd kiest men voor een neogotische constructie met typische 19e eeuwse materialen: het bestaande meubilair wordt grotendeels gerecupereerd en aangevuld met neogotisch materiaal. De vernieuwde en vergrote kerk wordt in 1853 al in gebruik genomen. Pas in 1857 wordt ze ingewijd. Daarna eisen torenbranden en beschietingen tijdens WOII hun tol, maar niets kreeg dit statig bouwwerk klein. De restanten van deze beschietingen werden bij de restauratie behouden en zijn duidelijk zichtbaar in de zuidgevel.

VOOR

NA 17


Dromen van een nieuw massaspektakel in 2017

“De samenhorigheid en het enthousiasme van Mol-in-Scène verdienen een vervolg!” “Een massaspektakel van dit formaat bewijst dat het sociaal netwerk en het verenigingsleven in deze gemeente volop leven”, benadrukt Luc Stevens, auteur en regisseur van Mol-in-Scène. Volgens de talrijke toeschouwers én deelnemers verdient dit een vervolg. Het voorziene budget toont aan dat ook het gemeentebestuur er zo over denkt. Wat we in 2017 exact te zien krijgen, is nog niet duidelijk, maar we kijken er alvast naar uit. En de deelnemers van de vorige editie ook, zo blijkt…

18

informatiemagazine maart 2014

“Acteren werd een hobby!” Naam: Joris Leemans Rol tijdens Mol-in-Scène: acteur “Mijn zoon is professioneel acteur. Via hem kwam ik in contact met theater. Ik deed onmiddellijk auditie toen ik hoorde van Mol-in-Scène. Het plezierige contact met de andere vrijwilligers typeerde de Mol-in-Scène-maanden. Samen repeteren, wachten, luisteren, … het schept een band. Niet alleen met leeftijdsgenoten maar ook tussen de jongere – toekomstige – generatie en de oudere, meer ervaren deelnemers. Bovendien zorgde een goede organisatie voor een vlot verloop. Intussen speelde ik als lid van toneelvereniging Mensen van Millegem opnieuw verschillende rollen. Via ‘In the picture’, een website waar acteurs en figuranten een profiel aanmaken, krijg ik hopelijk nog interessante kansen voor musicals, reclamespots of films!”

“De coaching en begeleiding waren een heuse springplank” Naam: Pieter Vreys Rol tijdens Mol-in-Scène: acteur “Ik acteerde al redelijk veel in lokale musicals. Maar het was mijn vader die me overtuigde om samen met hem auditie te doen voor Mol-in-Scène. Een keuze die ik me nooit zal beklagen. Aan geen enkele andere deelname hield ik zoveel vriendschappen over als aan deze productie. Er zijn veel tranen gevloeid bij het slot… De coaching en de ervaring van Molin-scène bezorgden me een extra boost om aansluitend audities te doen voor Studio 100. Zo speelde ik ‘kleine Robin’ in de musical Robin Hood. Dat ik de wedstrijd ‘Wie wordt Junior 2013’ won, is mede dankzij Mol-in-Scène! Als er in 2017 effectief een vervolgverhaal komt in onze gemeente, sta ik op de eerste rij om opnieuw deel te nemen! En dat geldt ook voor mijn Mol-in-Scène-vrienden!”


“Fier op de eigen gemeente” Naam: Niels Van Baekel Rol tijdens Mol-in-Scène: regieassistent

“Een plek waar lokaal talent zegeviert”

“De maanden van Mol-in-Scène waren enorm druk. Vergaderen, verslagen schrijven, repeteren,… Het hield niet op. Maar het was meer dan de moeite waard. De intensieve tijd zorgde ervoor dat je een gemeente goed leert kennen en appreciëren. Je creëert een band tussen mensen, fierheid zelfs. Die trots hebben we overgebracht op het publiek en de inwoners.”

Naam: Luc Sannen Rol tijdens Mol-in-Scène: logistiek “Via mijn vrouw – verantwoordelijke bij de naaiploeg – rolde ik in het verhaal van Molin-Scène. Ik werkte samen met een heel team het logistieke verhaal uit. Een enorme opdracht die je enkel kan realiseren met een goede entourage. Meteen ook de reden van het succes: iedereen benut z’n eigen talent. Dat zorgt voor een knap resultaat en veel samenhorigheid. Intussen groeiden theater, dans en muziek uit tot een uit de hand gelopen hobby. Met enkele andere deelnemers brengen we via de vzw Creato talentvolle mensen samen in creatieve producties. Daarnaast verhuren mijn vrouw en ik de kledij en de attributen van Mol-inScène aan theatergezelschappen. Zo gaat het harde werk niet verloren.”

“Een kinderdroom die werkelijkheid werd!” Naam: Yves Vennekens Rol tijdens Mol-in-Scène: productieleider “Organiseren was altijd al mijn ding. Deze rol opnemen tijdens Mol-in-Scène was een droom die uitkwam. Het belangrijkste achter de schermen: veel van elkaar kunnen verdragen. Tijdens de productie leef je bijna samen. Je botst op elkaars kleine kantjes en er ontstaan discussies. Maar met het einddoel voor ogen komt het in orde! Met de bvba Luccreatief ben ik samen met Luc Stevens in mijn vrije tijd intensief bezig met creatief muziektheater. Fijn om zowel organisatorisch als creatief te werken!”

Op zoek naar professionele theaterkledij of attributen? Vijftien mensen naaiden en stikten negen maanden lang aan de kledingstukken voor Molin-Scène. Een gigantisch werk, met een fantastisch resultaat. Om dit niet verloren te laten gaan, lenen theatergezelschappen ze uit aan voordelige tarieven. Interesse? Surf naar www.gemeentemol.be en vul ‘theaterkledij’ in het zoekveld in. Dankzij duidelijke foto’s weet je meteen wat je huurt! Ook de attributen die gebruikt werden tijdens het massaspektakel kan je via deze weg ontlenen. Meer info: Luc Sannen, 0494 54 29 30 of sannen.luc@skynet.be

Opvolger in 2017! Liefhebbers van Mol-in-Scène blijven niet op hun honger zitten. In 2017 voorziet het gemeentebestuur opnieuw een massaspektakel. Of het een opvolger wordt van Mol-in-Scène of een volledig nieuw concept is nog niet duidelijk. Nog even afwachten dus…

Meer info: cultuurcentrum ’t Getouw, 014 33 09 00, cultuurbalie@gemeentemol.be 19


Overlast zwerfkatten voorkomen: alles begint bij je eigen huiskat!

“Laat je kat castreren of steriliseren!” Vechtende katers, geurhinder door het ‘sproeien’ van katers, lawaaioverlast, uitwerpselen, … Verwilderde katten of zwerfkatten zijn voor vele inwoners een doorn in het oog. “Overlast die wijzelf in de hand werken door onze eigen huiskat niet te laten castreren of steriliseren, door nestjes weg te geven aan mensen die ze ook weer niet laten behandelen of ze niet de juiste te zorg geven waardoor ze verwilderen. De fout ligt dus niet bij het beestje zelf, maar bij ons. Waarom moet de kat er dan de dupe van zijn?” Met het zwerfkattenproject kiest het gemeentebestuur resoluut voor een diervriendelijke aanpak.

“Het euthanaseren van zwerfkatten is wreed en absoluut geen optie. Waar halen wij het recht vandaan om zwerfkatten te doden als we zelf onze verantwoordelijkheid niet opnemen?” Kim Janssens van Poezencentrale Mol vzw gooit zich al jaren in de strijd om het zwerfkattenprobleem aan te pakken. “Er bestaat maar één diervriendelijke en duurzame manier om het zwerfkattenprobleem op te lossen. En die begint bij jouw kat thuis.”

Castreren of steriliseren, een must! Kim: “Elke zwerfkat is afkomstig van een huiskat die niet gecastreerd of gesteriliseerd werd. Je eigen kat die buiten rondloopt en

Kim: “Zolang inwoners hun eigen huiskat niet laten castreren of steriliseren, dweilen wij met de kraan open.”

20

informatiemagazine maart 2014


Wil jij de Poezencentrale helpen? > Stel je kandidaat als opvanggezin Kim: “Momenteel telt de Poezencentrale zestien opvanggezinnen. Extra opvanggezinnen zijn meer dan welkom! Hoe meer gezinnen, hoe meer opvangplaatsen en hoe minder katjes er moeten sterven. De Poezencentrale vergoedt alle onkosten. Elk opvanggezin krijgt de nodige hulp van een begeleider.”

> Adopteer een katje

Een onbehandelde kat zorgt twee tot drie keer per jaar voor ongeveer vier katjes.

niet gecastreerd of gesteriliseerd is, zorgt voor ongewenste jongen. Dit twee tot drie keer per jaar, telkens goed voor ongeveer vier katjes. Resultaat: 3 X 4 = 12 ongewenste katjes per jaar. Al na vijf à zes maanden zijn ook deze lieve katjes vruchtbaar. Er bestaat dan ook geen enkel goed excuus om je huiskat niet te laten castreren of steriliseren. Als elke inwoner hiervan het belang inziet, zijn we gered!”

480 zwerfkatten gevangen in één jaar Om de groei van de zwerfkatpopulatie in onze gemeente in te dijken, startte het gemeenbestuur jaren geleden met een zwerfkattenproject. Kim: “De milieudienst verzamelt de meldingen van zwerfkatten en geeft ze door aan de vrijwilligers. Zij vangen de zwerfkatten, brengen ze naar de dierenarts die ze onderzoekt, behandelt, steriliseert of castreert en merkt met een knip in het oor. Daarna laat de vrijwilliger de gezonde kat terug vrij op de plaats waar ze gevangen werd. Afgelopen jaar werden maar liefst 200 zwerfkatten in onze gemeente steriel gemaakt. Het gemeentebestuur betaalt de onkosten voor castratie en sterilisatie. Daarnaast bracht de Poezencentrale nog eens 280 zwerfkatjes onder in opvanggezinnen, zodat ze geadopteerd kunnen worden en hun leven als huiskat verderzetten. Deze onkosten neemt de Poezencentrale voor haar rekening.”

Wat is een zwerfkat? Kim: “Een zwerfkat is een kat die geen eigenaar heeft of door de eigenaar op straat is achtergelaten. Van zodra je een zwerfkat voedert en er een vriendschapsband mee opbouwt, is het geen zwerfkat meer.”

Hoe herken je een zwerfkat? Kim: “Een zwerfkat herkennen is niet altijd makkelijk. Vaak zien ze er onverzorgd uit en zijn ze verwilderd en schuw, maar dat is lang niet altijd zo. Daarom gaan we na een melding, steeds ter plaatse op onderzoek. De zwerfkatten die eerder al door ons gevangen werden, herkennen we dadelijk aan de knip in hun oor. Als het om tamme katten gaat, doen we eerst navraag in de buurt.”

Kim: “We verkopen geen katjes, maar plaatsen ze ter adoptie. Voor een katje betaal je ongeveer 110 euro. Het beestje is dan behandeld tegen vlooien, ontwormd, ingeënt, gechipt en gecastreerd of gesteriliseerd. Een hele som, maar wie als particulier met een katje dat hij gratis kreeg, naar de dierenarts gaat, betaalt nog veel meer voor deze behandelingen.”

> Deze katjes zoeken een nieuwe thuis Op www.poezencentrale.org vind je alle katjes die wachten op een nieuwe thuis. Naast een foto, de naam, het geslacht en de leeftijdscategorie, vind je er ook een karakterbeschrijving en het soort gezin waarnaar het beestje op zoek is. Zo weet je meteen welk katje bij jou past.

Wat gebeurt er met zieke of verwaarloosde katten? Kim: “Wanneer de kat zwaargewond is, dodelijk ziek of een ziekte heeft die moeilijk te behandelen is, laten we ze inslapen. De hulpbehoevende katjes, vaak zijn dit de kleintjes, plaatsen we in opvanggezinnen waar ze een warme thuis en de nodige verzorging krijgen. Dit systeem biedt heel wat voordelen, meer nog dan de opvang in een traditioneel dierenasiel: ziektes krijgen minder kans om zich te verspreiden, symptomen worden vlugger opgemerkt en de katjes groeien veel socialer op. Na een tijdje kennen de opvanggezinnen hun katjes door en door. Dit vergemakkelijkt later de adoptie.”

De poezencentrale vangt hulpbehoevende jonge zwerfkatjes op in opvanggezinnen.

Aantal meldingen stijgt Ondanks de inspanningen van het gemeentebestuur en de Poezencentrale blijft het aantal meldingen voor zwerfkatten stijgen. Kim: “Zijn er effectief meer zwerfkatten of weten mensen ons beter te vinden? We weten het niet. Maar één ding is zeker. Zolang inwoners hun eigen huiskatten niet laten castreren of steriliseren, dweilen wij met de kraan open.”

Meer info: > milieudienst, 014 33 07 35, milieudienst@gemeentemol.be > Poezencentrale, 0478 24 33 35, info@poezencentrale.be, www.poezencentrale.org

Last van zwerfkatten? Heb jij last van zwerfkatten? Meld dit dan bij de milieudienst via 014 33 07 35 of milieudienst@gemeentemol. be. Zij noteren je naam, adres en telefoonnummer. De meldingen worden in chronologische volgorde door de vrijwilligers afgehandeld en kosten de melder niets. 21


Heidehuizen – Hutten Buitengewoon

Op 11 januari droeg Sluis de fakkel over aan Heidehuizen - Hutten

“Alle verenigingen willen ambassadeurschap tot succes maken!” Het Cultureel Ambassadeurschap ‘Heidehuizen – Hutten Buitengewoon’ is in volle gang. De eerste activiteiten zijn achter de rug en het gehucht maakt zich op voor een lange reeks evenementen. Klein in formaat, maar groot in zijn enthousiasme zijn wij ervan overtuigd dat ook deze ambassadeur ons in 2014 zal verrassen.

Een eigen krantje De kersverse ambassadeur bracht een eigen krantje uit waarvan 5 000 exemplaren werden gedrukt. Elke inwoner van Heidehuizen en de Hutten ontving een exemplaar in de brievenbus en ook op andere plaatsen in onze gemeente vind je ze terug. Naast een overzicht van het programma (januari – juni) en info over de opstart van het ambassadeurschap, kreeg elke lokale vereniging de kans om zich voor te stellen. Wil je zelf een exemplaar, laat het ons weten via informatie@gemeentemol.be of 014 33 07 11. In juni verschijnt een tweede uitgave.

22

informatiemagazine maart 2014

Hoe zit het met het verenigingsleven in Heidehuizen? Jean Burtin: “We zijn een klein gehucht, toch hebben we heel wat verenigingen. De voetbalploeg VV Hei Mol, de Wijkraad, de vrouwenvereniging KVLV, het Kermiscomité, de visserclub Zeester, GamMol, de Heidediva’s, de spaarkas van ’t Saffloerke en de Wielerclub. Al deze verenigingen ondersteunen de activiteiten die het ambassadeurschap tot een succes moeten maken. Een zaak die snel beklonken was. We moesten hier niet voor bedelen. Anderzijds zetten we dit jaar hun activiteiten extra in de kijker.”

Heerst er dan zo’n gemeenschapsgevoel in Heidehuizen? Jean: “Ja, net omdat we zo’n klein gehucht zijn, kennen we elkaar. Het ambassadeurschap zal dit gemeenschapsgevoel hopelijk nog versterken. Dat is alvast onze bedoeling. Dit moet zeker lukken nu we samen het hele jaar door tal van activiteiten organiseren.”

Hoe pakken jullie het ambassadeurschap aan? Jean: “Uit de verschillende verenigingen kozen we een kerncomité. Zij vormen het bestuur van de vzw Heidehuizen – Hutten. Elke lokale vereniging is lid van deze vzw. Samen stelden we ook een lijst op met


activiteiten die ons haalbaar en zinvol leken. Elke geplande activiteit krijgt binnen het kerncomité een verantwoordelijke. Hij of zij coördineert het evenement en begeleidt de werkgroep hierrond. Het kerncomité vergadert regelmatig. De verantwoordelijken brengen hier verslag uit van hun vorderingen en valkuilen. Via algemene vergaderingen houden we de verenigingen op de hoogte.”

Wat verwacht je van het ambassadeurschap? Jean: “Ik verwacht er heel veel van. Vooral dat nieuwe jonge inwoners betrokken worden in de organisatie van het ambassadeurschap of deelnemen aan de activiteiten. En cultuur opsnuiven natuurlijk! Vooral ons eigen cultureel erfgoed mag hierbij niet ontbreken.”

Wat worden volgens jou enkele hoogtepunten?

Gegroeid uit de Molse heide Pas sinds 1960 hebben de Heidehuizen zich ontwikkeld tot een echt gehucht. Op een klein aantal huizen na, waren de Heidehuizen de eeuwen daarvoor niet meer dan heidevelden waar de bewoners hun vee lieten grazen en zoden en hei uitstaken voor potstal. Deze hei lag ver van de huizen zodat er voor de herders schuilhutten moesten worden gebouwd. De hutten stonden langs de Molderdijk, de Burgerdijk (nu de Borgerhoutsendijk) en het moeilijk begaanbare Heipad. Het eerste huis van de Heidehuizen werd pas gebouwd op het einde van de zeventiende eeuw. De eerste inwoners kwamen vooral uit Ginderbroek. Na 1960 was de Heidehuizen één van de snelst groeiende buitenwijken van de gemeente. Belangrijke instellingen in het gehucht zijn de gemeenschapsinstelling De Hutten en het Technisch Instituut Sint-Paulus. Interesse in deze volksgeschiedenis? Lees dan zeker het boek ‘Heidehuizen – Geschiedenis van een Mols gehucht’. Gratis te ontlenen in de bibliotheek of bij het gemeentearchief in ’t Getouw.

Jean: “Het Bierfestival waar je onder andere onze Heihut, een biertje speciaal gebrouwen voor het ambassadeurschap, kan proeven. Ook activiteiten als de beestenmarkt aan het slachthuis, een fototentoonstelling, … waarbij we het leven van op de Heidehuizen en Hutten zoals het heel vroeger was laten herleven, lonen vast en zeker de moeite. En niet te vergeten de wandelingen met de natuurgidsen, de meiboomplanting, de Vrolijke Vrijdag en een optreden van het Woshkoor.

Oproep Wil jij je steentje bijdragen om dit ambassadeurschap tot een succes te maken? Geef dan je contactgegevens door aan An Van Grieken via an.van.grieken2@telenet.be. Alle hulp is welkom!

Uit de verschillende verenigingen werd een kerncomité gekozen

Wat staat er de komende maanden op het programma? • Zaterdag 8 maart: Buurtquiz 10e editie • Zaterdag 22 maart: Voorjaarsmarkt Schooltje Heidehuizen • Zondag 6 april: Natuurwandeling in samenwerking met De Gagel • Donderdag 29 mei: Wijkfeesten met restaurantdag • Dinsdag 10 juni: Wandeltocht Het Heipad • Zondag 15 juni: Bierfestival • Zaterdag 21 en zondag 22 juni: Jaarlijkse brunch GamMol • Vrijdag 15 augustus: Vrolijke Vrijdag

Jean: “Ambassadeurschap moet gemeenschapsgevoel versterken.”

Meer info: > Heidehuizen – Hutten Buitengewoon, an.van.grieken2@telenet.be, www.heidehuizen-hutten-ambassadeur.be > cultuurcentrum ’t Getouw, 014 33 09 00, cultuurbalie@gemeentemol.be 23


Terugblik... Zoë en Jef ‘De Slimste Mensen’ van Mol Dankzij Zoë Willemyns en Jef Van Baelen dingt onze gemeente mee naar de titel van ‘De Slimste Gemeente’. Op 1 maart vonden de opnames plaats van de eerste ronde in de televisiequiz De Slimste Gemeente op VIER. Duimen maar voor een plaats in de volgende ronde!

Fit-o-meter woonzorgcentrum

Op 21 januari nam het woonzorgcentrum Ten Hove een heuse fit-o-meter in gebruik. Bedoeling is dat alle bewoners aan de hand van het parcours op eigen initiatief kunnen bewegen. De oefeningen zijn geschikt voor bewoners die goed te been zijn en voor rolstoelgebruikers.

Hotdogs en frieten voor noodhulp Filipijnen In december verkochten de leerlingen van Gibbo hotdogs en frieten ten voordele van de Filipijnen. Dankzij deze initiatieven maakten ze een mooi bedrag over aan noodhulpacties na de stormramp op de Filipijnen.

Uitreiking sportprijzen 2013

Op 31 januari werden de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt in Schouwburg Rex. Sporters die het voorbije jaar een kampioenstitel veroverden, werden uitgebreid gefeliciteerd. Daarna maakte de sportraad de sportlaureaten van 2013 bekend. De titel van sportvrouw van het jaar ging naar Laura Stevens. Yannick Peeters mag zich sportman van het jaar noemen.

www.gemeentemol.be Verantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, schepen van informatie en public relations, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol

Informatiemagazine maart 2014  
Informatiemagazine maart 2014  

Het gemeentelijk informatiemagazine van de gemeente Mol voor de maanden maart - april - mei.

Advertisement