Page 1

Driemaandelijks tijdschrift - Jaargang 16

NUMMER 61

informatiemagazine december 2016

p. 12-14

Neem nu al een duik in het nieuwe zwembad


inhoud

INFO R M ATIE M AG A Z INE D EC E M BE R 2016 | n r 61

Hebben we het binnenkort lekker warm dankzij Kempense aardwarmte? De technologie van de eerste geothermiecentrale in Donk werkt. De centrale ook effectief laten functioneren én het uitbouwen van een lokaal warmtenet in Mol en Dessel zijn de volgende stappen. Ontwikkelingen die doen dromen van een groene toekomst…

Eerst aanmelden, dan inschrijven Gaat jouw kind volgend schooljaar voor het eerst naar de kleuterschool? Of kies je voor een nieuwe school? Meld je dan eerst online aan voordat je inschrijft.

15

6-7

22-23 Knal jij zonder vuurwerk? Met affiches en feesthoedjes zet bijna de volledige brandweerzone zich in voor een eindejaarsfeest zonder vuurwerk. Haal de gratis affiches en feesthoedjes af en doe mee!

3 4-5

Mol-in-Scène: inwoners vertellen waarom ze deel willen uitmaken van een nieuw massaspektakel

8-9

Stoppen met roken? Doe met ons mee in 2017!

10-11

Infomarkt op vrijdag 16 december: wat zijn de plannen voor het indoorrecreatiepark op de parking van Sunparks en kabelwaterskibaan op de Put van Rauw?

12-14

Slim zwembadencomplex garandeert dertig jaar duurzaam zwemplezier

16-17

Subsidie voor veilige en degelijke jeugdwerklokalen

18-19

Spelend leren in de klas met Lego

20-21

Drughulp in Mol, hoe zit dat?

24

WWW.GEMEENTEMOL.BE 2

Word jij onze kinderburgemeester?

Foto’s met dank aan onze vrijwillige fotografen. informatiemagazine december 2016

Terugblik

Informatiemagazine uitgegeven door gemeentebestuur Mol > Verantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol > Info en vragen: communicatiedienst, 014 33 07 11, informatie@gemeentemol.be


Maak Mol nog leuker en beter voor kinderen en jongeren!

Kom bij de kinderraad!

Word jij onze kinderburgemeester? Het gemeentebestuur wil kinderen actiever betrekken bij thema’s die anders door volwassenen geregeld worden. Daarom starten we met een kinderraad. Zit je in het vijfde of zesde leerjaar? Wil je onze gemeente nog leuker en beter maken voor kinderen en jongeren? Laat je mening en ideeën horen en stap mee in de kinderraad! In november trok de jeugddienst langs de Molse scholen om promotie te voeren. Gewapend met een burgemeestershoed en –sjerp bezochten zij alle vijfde en zesde leerjaren. Daar maakten ze het jonge volkje warm voor de kinderraad.

Doel kinderraad? Op de kinderraad bespreken we thema’s die belangrijk zijn voor kinderen en jongeren binnen onze gemeente. Denken we bijvoorbeeld maar aan speelterreinen, activiteiten zoals Alles Kids en Grabbelpas, sport, milieu, acties tegen pesten, kinderrechten, gezonde voeding,… Alle ideeën zijn welkom!

Wat doet een lid van de kinderraad? • • • • •

Tweemaandelijks de vergaderingen van de kinderraad bijwonen. Bespreken, organiseren en bijwonen van een aantal activiteiten. Eénmaal per jaar in groep de gemeenteraad bijwonen. De officiële kinderraadszitting actief bijwonen. Oren te luisteren leggen in de klas, bij vrienden, thuis en in de wijk,… en hun tips meebrengen naar één van de vergaderingen. • Verslag uitbrengen in de klas over wat besproken is in de kinderraad. • Je goed humeur en vooral veel ideeën meebrengen.

Stap mee in de kinderraad, stel je nu kandidaat! Wil je lid worden van de kinderraad? Laat dit dan ten laatste op 15 december weten aan je juf of meester. Per school zoeken we twee kinderen uit het vijfde of zesde leerjaar. Dus niet twijfelen, gewoon doen!

Op 18 januari van start De kinderraad vindt meestal plaats in de raadzaal van ’t Getouw, en dit om de twee maanden op de derde woensdag van de maand tussen 14 en 16 uur. Tijdens de eerste vergadering op 18 januari verkiezen we de kinderburgemeester. De kinderburgemeester en de kinderraadsleden leggen die dag ook de eed af. Andere data van de kinderraad zijn 22 maart, 17 mei en 21 juni. Eénmaal per jaar proberen we ook een activiteit te organiseren en op het einde van het schooljaar maken we samen een leuke uitstap. Redenen genoeg dus om mee te doen.

Meer info: jeugddienst, 014 33 05 30, jeugddienst@gemeentemol.be, www.gemeentemol.be/kinderraad www.gemeentemol.be

3


Uniek massaspektakel Mol-in-Scène brengt hedendaags verhaal over Mollenaars

“Mollenaars die elkaar leren kennen. Dát is de sterkte van Mol-in-Scène!” De infoavond over de tweede editie van Mol-in-Scène op 10 oktober lokte een bomvolle Zaal ’t Getouw. Onze inwoners staan duidelijk te popelen voor een nieuw massaspektakel. Veel heeft waarschijnlijk te maken met het succes van de vorige editie in 2011. Toen waren de veertien voorstellingen nog vóór de première uitverkocht. De vele positieve reacties logen er niet om, Mol-in-Scène wist velen te ontroeren. Ook onder de deelnemers hing een prima sfeer en er groeiden mooie vriendschappen. Hoog tijd dus voor een nieuwe editie, vonden het gemeentebestuur en Cultuurcentrum ’t Getouw. Heel wat mensen stelden zich al kandidaat om mee te werken in één of andere functie. Op vragen als: ‘Waarom neem je deel?’, ‘Wat wil je doen?’, ‘Deed je vorige keer ook mee?’ en ‘Wat zijn je verwachtingen?’, kregen we volgende antwoorden.

4

informatiemagazine december 2016

Jan Dekoninck:

“Telkens een plezante bedoening” “Ik stak eerder al eens een handje toe bij de voorbereiding en decorbouw van verschillende projecten van Luc Stevens, waaronder Mol-in-Scène 2011. Telkens is het een hele ervaring en een plezante bedoening om samen met anderen aan iets te werken en het tot een mooi einde te brengen. Nu ik met brugpensioen ben, heb ik hier meer tijd voor. In mijn zetel liggen, da’s niks voor mij. Ik zou graag meehelpen bij de decorbouw en het verzamelen van de attributen. Het zal weer de moeite worden. Ik ben er zeker van dat elke voorstelling ‘vollen bak’ zal zijn!”


Regisseur Luc Stevens:

Greet Vercauteren:

“Het wordt iets totaal anders!”

“Heel ons gezin doet mee” “Vorige keer deed ik ook al mee. Ik beleefde er heel veel plezier aan en hield er mooie vriendschappen aan over. Mol-in-Scène geeft je een gevoel van verbondenheid. Ook nu weer doet heel ons gezin mee. Dat maakt het extra leuk. Iedereen zit dan in dezelfde sfeer. Ik wil vooral meedoen! Ik zing graag, dus als ik een meerwaarde kan bieden in de musical, doe ik dat met veel plezier. Ik verwacht er veel van! Het zal iets heel anders worden dan vorige editie en dat maakt ons extra benieuwd. Hopelijk leren we ook nu weer veel mensen kennen, zodat we nieuwe vriendschappen kunnen sluiten.”

Tess Lodewyckx:

“Samen tot iets spectaculairs komen” “Ik vind het fijn om mee te doen in musicals en totaalspektakels. Ondertussen deed ik al heel wat ervaring op als figurant. Keer op keer leer je nieuwe mensen kennen, zie je vrienden weer en werk je samen aan een mooie show. Maar het allerbelangrijkste vind ik het samen zijn en samen veel plezier beleven. Vorige editie van Mol-in-Scène was ik medewerker achter de schermen. Dit was zeer leuk om te doen. Maar nu ik op het podium heb gestaan, gaat mijn voorkeur hiernaar uit. Ik zou graag zingen, maar dansen en acteren vind ik ook fijn. Ik hoop dat we samen weer tot iets heel spectaculairs komen. Een show waarover gepraat zal worden!”

In nauwe samenwerking met het gemeentebestuur gaat Luc Stevens voor de tweede keer de uitdaging aan om ‘Mol in Scène’ te zetten. “We gaan iets totaal anders doen, iets moderns”, steekt Luc van wal. “Geen historisch verhaal met oude kleren en zo, maar een hedendaags verhaal over Mollenaars dat zich afspeelt op verschillende locaties, een soort van ‘Romeo en Julia-verhaal’. De rode draad doorheen het verhaal is ‘licht’. Denken we maar aan de lichtstoeten en de vele personages die in Mol licht uitstralen, in de figuurlijke zin van het woord dan. We vertrekken opnieuw vanuit de filosofie van samenhorigheid. De bakker, samen met de dansschool, de lichtstoetbouwer,… allemaal Mollenaars die elkaar gaan leren kennen. Dát is de sterkte van Mol-in-Scène! Samen fier zijn dat we over Mol iets kunnen brengen. Op artistiek vlak gaan we zeker een extra tandje bijsteken, want we willen ook nu weer een kwaliteitsproduct neerzetten. Samen gaan we ervoor zorgen dat de mensen met een heel goed gevoel naar huis gaan.”

Timing Februari: startvergadering met rolverdeling Maart: start repetities zang en dans Mei: start repetities voor iedereen, geen repetities in juli, aanwezigheid in augustus en september verplicht! September/oktober: generale repetitie, try-out en veertien voorstellingen, met mogelijk nog twee extra opvoeringen.

Oproep vrijwilligers ‘Voor elk talent een taak!’ We vonden al heel wat creatief talent. Begin november schreven al 340 vrijwillige medewerkers zich in, maar er kunnen er nog altijd bij. We zoeken mensen die graag op het podium staan, vooral jongens en volwassenen zijn nog in de minderheid. Maar we hebben ook vrijwilligers nodig die achter de schermen meewerken: naai(st)ers, decorbouwers, toneelmeesters, mensen die de attributen verzamelen, begeleiders voor de kinderen, stewards, ticketcontroleurs, grimeurs, kap(p/st)ers, enzomeer. Voor elk talent is er een taak! Het welslagen van Mol-in-Scène hangt grotendeels af van het enthousiasme van onze inwoners om deel te nemen. Ben je toe aan een uitdaging en ‘in’ voor een nieuw avontuur? Dan is dit jouw kans! Meld je aan als vrijwilliger via www.molinscene.be, of kom langs aan de ticketbalie in Schouwburg Rex, Smallestraat 2 (dinsdag – zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur) of de balie van de dienst seniorenplus in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28 (maandag – vrijdag van 9 tot 12 uur, donderdag ook van 16 tot 18 uur).

Meer info: > Cultuurcentrum ’t Getouw, 014 33 09 00, cultuurbalie@gemeentemol.be > Dirk Kennis, dirk@luccreatief.be, www.molinscene.be www.gemeentemol.be

5


Hebben we het binnenkort lekker warm dankzij Kempense aardwarmte?

“De technologie werkt, nu moet de rest van het verhaal volgen” Vooraleer we verder dromen over ‘groene warmte’ en ‘herbruikbare energie’: wat is precies diepe geothermie?

Geert De Meyer (VITO), Stijn Sneyers (IOK) en Gustaaf Peeters (EANDIS) delen een toekomstdroom: in 2050 voorzien een 80 à 100 diepe geothermiecentrales de volledige Kempen van groene warmte. En ons drietal staat zeker niet alleen met die droom. Tal van organisaties en gemeentebesturen uit de Kempen zetten hun schouders mee onder dit ambitieuze verhaal. “Vooraleer we het ultieme einddoel bereiken, moeten we eerst nog tal van watertjes doorzwemmen”, zo horen we in koor. De eerstvolgende stap omvat het laten functioneren van de eerste geothermiecentrale in Donk én het uitbouwen van een lokaal warmtenet in Mol en Dessel. “De boring heeft bewezen dat het technisch kan, nu moet de rest van het verhaal volgen”, besluit het drietal.

6

informatiemagazine december 2016

Geert De Meyer (VITO): “Diepe geothermie gebruikt de hitte uit de ondergrond om gebouwen te verwarmen of te voorzien van sanitair warm water. Daarnaast kan je er afhankelijk van hoe warm de ondergrond is, koude mee produceren én zelfs elektriciteit opwekken. Hiervoor hebben we twee boorputten nodig van meer dan drie kilometer diep: enerzijds een productieput voor het oppompen van het hete water én anderzijds een injectieput waarlangs we het afgekoelde water terug naar de diepe ondergrond sturen. Onze proefboringen in Mol bewijzen dat we water van drie kilometer diepte naar boven kunnen halen, waarbij het water aan de oppervlakte een temperatuur van bijna 130°C heeft. Dit water vormt een zeer betrouwbare en stabiele energiebron om via een warmtewisselaar de verwarmingsinstallaties van gebouwen in de omgeving te voeden én om sanitair water op te warmen. De energie die we nodig hebben om het hete water naar boven te pompen is maar een fractie van de opgewekte warmte. Dankzij dit bijzonder hoog rendement, kunnen we echt spreken van hernieuwbare en duurzame energie. Het is een volstrekt onschadelijke en vrijwel onuitputtelijke werkwijze om energie uit de bodem te halen. In de zanderige Kempen zitten we bovendien met de ideale ondergrond voor diepe geothermie.”

Hoe ver staan jullie op dit moment? Geert De Meyer: “Op dit moment bewijzen de tests dat we de energie naar boven krijgen in de vorm van heet water. Nu starten we opvolgende proeven waarbij we de twee

diepe putten met elkaar laten samenwerken, het zogeheten ‘geothermisch doublet’. De grootste uitdaging de komende tijd wordt de aanleg van het warmtenet. Zonder warmtenet krijgen we de warmte niet ter plaatse bij de eindgebruiker.” Gustaaf Peeters (EANDIS): “Als distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas willen we ook voor de aanleg en het beheer van warmtenetten onze verantwoordelijkheid nemen. Dit doen we momenteel al voor verschillende lokale warmtenetten in Vlaanderen. Anders dan in Mol gaat het dan meestal om restwarmte van industriële installaties, nu spreken we over volledig groene en duurzame energie. In het buitenland bestaan hier al tal van succesvolle voorbeelden van. Dit kan ook perfect in Vlaanderen. Een warmtenet bestaat simpelweg uit twee naast elkaar gelegen geïsoleerde leidingen. Eén leiding zorgt voor de aanvoer van het warme water, de andere leiding voert het afgekoelde water opnieuw af naar de geothermiebron. Zoals bij alle netwerken voor nutsvoorzieningen krijg je een vertakt netwerk met hoofd- en nevenleidingen.”

Wat zijn de concrete toekomstplannen voor Mol en Dessel? Geert De Meyer: “In een eerste fase met als einddatum augustus 2017 leggen we een verbinding naar VITO, SCK-CEN en Belgoprocess (site2). Intern hebben zij al vele decennia een eigen warmtenet dat vroeger functioneerde op de restwarmte van de elektriciteitscentrale en nu - tijdelijk – ‘draaide’ met een verwarmingsketel die werkt met fossiele brandstoffen. Dit warmtenet gaan we koppelen met de geothermiecentrale.


Daarnaast kijken we uiteraard ook buiten onze bedrijfsmuren. Deze eerste geothermiecentrale kan tot een straal van zes kilometer gebouwen verwarmen en voorzien van sanitair warm water. Wanneer we deze cirkel trekken rond Donk, dan liggen er tal van bedrijven, scholen, overheidsgebouwen, nieuwe verkavelingen, zorginstellingen en een ziekenhuis in de perimeter. Het spreekt voor zich dat je bij de ontwikkeling van een warmtenet eerst kijkt naar de grote gebruikers. De aanleg van een warmtenet vraagt een zeer grote investering, waarbij een voldoende afname moet gegarandeerd zijn. Je legt niet zomaar kilometers warmtenet zonder zekerheid te hebben over voldoende verbruik.”

vanzelfsprekend. Het spreekt voor zich dat er tal van garanties moeten komen zodat beide gemeentebesturen zich niet in een onbekend avontuur storten. Daarnaast proberen we ook verkavelaars te overtuigen om hun verkaveling voor te bereiden op de komst van warmte via diepe geothermie. Dit vergt moed van beide kanten. Door nu al een lokaal warmtenet aan te leggen in hun verkaveling, zijn ze klaar voor de toekomst. Dit warmtenet mag in een overgangsperiode tijdelijk gevoed worden via een centrale stookinstallatie op fossiele brandstoffen. In Turnhout is nu een eerste dergelijk project gerealiseerd, én dit tot grote tevredenheid van de inwoners.”

Hoe realistisch is het verhaal van een groot warmtenet in Mol en Dessel?

Gustaaf Peeters: “Een inwoner of organisatie die is aangesloten op een warmtenet, heeft geen eigen verwarmingsinstallatie meer nodig. Van die zorgen en kosten ben je dus volledig verlost. Wij installeren bij jou thuis een toestel dat - eenvoudig gesteld - een warmtewisselaar bevat. Bij een technisch probleem bel je naar ons, wij zorgen binnen de 24 uur voor een oplossing. Dit toestel haalt de warmte uit het warmtenet naar binnen en verdeelt deze naar jouw verwarmingssysteem en warmt je sanitair warm water op. Het warmtenet is zowel compatibel met radiatoren als met vloerverwarming. Ik vertel hier geen sciencefiction, want die toestellen bestaan al én zijn in gebruik.”

Gustaaf Peeters (EANDIS): “Op dit moment zijn we als distributienetbeheerders volop de financiële haalbaarheid aan het berekenen. Ook juridisch moet er nog zeer veel uitgeklaard worden omdat we met aardwarmte – in tegenstelling tot aardgas en elektriciteit – in een niet-gereguleerde markt zitten. Er is nog heel wat wetgeving nodig om alles correct te regelen. De eerste berekeningen tonen evenwel aan dat het perfect mogelijk moet zijn om alle potentiële gebruikers een zeer concurrentieel aanbod te doen waarbij ze zeker niet meer betalen dan hun huidige factuur voor verwarming.”

Fijn! Wanneer zien we dan de eerste graafmachines opduiken om dit warmtenet aan te leggen? Geert De Meyer: “Een concrete datum durf ik er momenteel niet op plakken, maar we voorzien dat binnen enkele jaren de eerste gebouwen kunnen worden aangesloten. Concreet voor Mol zal de eerste hoofdader via de Turnhoutsebaan naar het Centrum lopen. Daar liggen de grootste potentiële afnemers én kan er dus ook de meeste CO2-winst geboekt worden. De aanleg van het warmtenet onder de straten zal voor de inwoners onvermijdelijk hinder veroorzaken. Dit offer is noodzakelijk voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Als we als samenleving dergelijke inspanningen niet leveren, dan maken we nooit de omslag naar een duurzame samenleving.” Stijn Sneyers (IOK): “Vanuit IOK begeleiden en ondersteunen we de gemeentebesturen in dit verhaal. Voor hen is dergelijk project niet

Hoe moet ik me dit als inwoner concreet voorstellen?

Geert De Meyer: “Wie aangesloten is op het warmtenet, hangt niet meer af van de internationale gas- en olieprijzen. Je betaalt een faire prijs voor betrouwbare groene energie uit de eigen streek. Al je centen verdwijnen dus ook niet naar het buitenland, maar worden gebruikt om een lokale investering te financieren. Een ander groot voordeel is dat het E-peil van je woning – zonder enige investering – dankzij het warmtenet met meer dan tien punten kan zakken. Hierdoor bereik je veel eenvoudiger – én goedkoper - een E-peil dat recht geeft op een verlaagde onroerende voorheffing. Stijn Sneyers: “Het is absoluut niet de bedoeling om mensen te verplichten om over te stappen naar geothermie. Wél willen we dat bewoners langs het warmtenet een financieel aantrekkelijk voorstel krijgen. Vooral voor nieuwe woningen of mensen die hun oude verwarmingsketel moeten vervangen, wordt dit een interessant verhaal.”

Kom naar de woonbeurs op zondag 4 december Meer weten over wat diepe geothermie voor jou kan betekenen? Kom naar de woonbeurs op zondag 4 december in ’t Getouw. Je vindt op deze gratis woonbeurs nog veel meer. Je kan er terecht met al je vragen over wonen. We hebben voor elk wat wils: voor jonge mensen die een woning willen bouwen/kopen, voor inwoners die hun huis energiezuiniger of veiliger willen maken, voor inwoners die op zoek zijn naar een betaalbare woning en voor onze senioren. Op de woonbeurs kan je terecht bij standhouders rond volgende thema’s: vastgoedaanbod in Mol duurzaam en energiezuinig wonen veilig wonen wonen voor senioren betaalbaar wonen Infosessies: 11 uur: muur- en raamisolatie door Eandis (inschrijven via duurzaamheidsambtenaar@gemeentemol.be of 0472 51 93 50) 13.30 uur: woningaanpassing door Kempens Woonplatform 15.30 uur: diepe geothermie door VITO

Waar? Zaal ‘t Getouw, Molenhoekstraat 2 Wanneer? Zondag 4 december Uren? 11 tot 18 uur Prijs? Gratis Organisatie? Gemeentebestuur Meer Info: Duurzaamheidsambtenaar 0472 51 93 50 - www.gemeentemol.be

www.gemeentemol.be

7


Lukt het niet alleen? Doe met ons mee!

Mol stopt in 2017 met roken Ooit al eens gedacht aan stoppen met roken? Mol, Balen en Dessel starten in 2017 een ambitieus project: we stoppen samen met roken. Els Bosch, coördinator van het project, werkt met verschillende tabakologen samen om onze gemeente rookvrij te maken. Els gelooft in de kracht van stoppen in groep, maar voorziet ook individuele begeleiding. Het volledige traject bestaat uit twee delen: gedrag veranderen én nieuw gedrag behouden. “We werken met acht sessies, verspreid over drie à vier maanden. De eerste sessies leren we ‘rook’ gewoontes te veranderen om goed voorbereid te zijn op de ‘stopdatum’, die rond de derde sessie al plaatsvindt. De resterende vijf sessies concentreren we ons op het volhouden van de nieuwe levensstijl. Na drie à vier maanden sta je veel sterker in je schoenen omdat je ongetwijfeld al moeilijke momenten hebt meegemaakt. Als je die zonder te roken kan doormaken, heb je een grote kans op een rookvrij leven.”

3 verschillende verslavingen Een rookverslaving is een verslaving op drie verschillende niveaus: 1. Lichaamsverslaving: Je lichaam is nicotineverslaafd. Zonder die nicotine krijg je ontwenningsverschijnselen (je wordt prikkelbaar, je kan je minder goed concentreren, …) 2. Gewoonteverslaving: Voor en na het werk, in de auto, bij een cocktail, … 3. Emotionele verslaving: Roken is een manier om met emoties om te gaan. Als je boos of verdrietig bent, ga je vaak meer roken. De sigaret betekent 5 minuten ‘ontspanning’.

8

informatiemagazine december 2016

Onafhankelijk worden De motivatie om te stoppen ligt voor iedereen anders, maar Els merkt toch vaak overeenkomsten. “Gezondheid staat hoog op het lijstje. Ook de angst om er een ernstig gezondheidsprobleem aan over te houden speelt vaak mee. Uiteraard wordt het financieel ook voor een groot aantal mensen te veel. Jonge ouders of grootouders willen graag een voorbeeld zijn voor de (klein)kinderen. Maar de meesten zijn de afhankelijkheid gewoon beu. ‘Heb ik nog genoeg sigaretten, heb ik vuur bij?’ ’’

In groep of individueel “Stoppen met roken kan in groep of individueel. Individueel kan het soms sneller gaan, maar in groep is het leuker, en kan je je identificeren met iemand anders. Je kan opkijken naar mensen die het iets beter doen, of mensen steunen waarbij het niet zo goed lukt,… Van elkaars valkuilen leren is heel belangrijk, zo ben je beter voorbereid op de moeilijke momenten.”

Met of zonder hulpmiddel? Mensen met een lichamelijke verslaving kunnen beroep doen op een nicotinevervanger, maar dit is tijdens het traject zeker geen verplichting. “Je mag zelf kiezen of je een hulpmiddel inschakelt of niet, we zoeken samen uit wat het beste werkt.” Els vergelijkt een hulpmiddel zoals nicotinekauwgom met epidurale verdoving bij de bevalling: “Een epidurale verdoving maakt bevallen dragelijker. Je mag even goed kiezen voor een bevalling zonder verdoving, maar bevallen doe je toch. Tijdens de eerste sessies bespreken we welke hulpmiddelen er bestaan.”


Els gelooft erin dat iedereen kan stoppen met roken.

5 tips om je gedrag te veranderen Fabeltjes over stoppen met roken Wat er allemaal in de lucht hangt is veel erger Wetenschappers vergeleken de luchtstalen van een café waar gerookt werd met die van een drukke verkeersweg. De vervuilingsgraad in een café was 700 keer erger dan langs de verkeersweg.

1. Lijst eens op waarom je wil stoppen, schrijf je motivatie op. 2. Reken uit hoeveel het per jaar kost. 3. Vertel aan iedereen dat je wil stoppen met roken, zodat het voor jou iets meer werkelijkheid wordt. Als je het tegen niemand wil vertellen, ga je er al vanuit dat het gaat mislukken. 4. Vervang ‘moeten’ door ‘willen’: ‘Ik WIL stoppen’. 5. Bereid je voor op moeilijke momenten door jezelf bezig te houden. ‘De volgende keer dat ik zin heb in een sigaret, schil ik een appel.’

Roken is minder schadelijk als je sport Nicotine en teer weten niet dat jij sport, ze zijn even schadelijk en verslavend voor sportieve longen.

Lightsigaretten zijn gezonder Als je light gaat roken, rook je intensiever. Er zit minder nicotine in. Je gaat intensiever roken, waardoor je meer CO en teer binnen krijgt.

Najaar 2017 organiseren we een vrijblijvende infosessie. Wil jij er zeker bij zijn? Vul het formulier in op www.gemeentemol.be/molstoptmetroken. Wij houden je persoonlijk op de hoogte.

De e-sigaret is ongezonder Niet waar, maar als je de e-sigaret zonder begeleiding gebruikt, kan je hier ook aan vasthangen. Op lange termijn is het nog niet duidelijk wat de waterdamp doet met de gezondheid.

Meer info: Els Bosch, 0474 91 24 54, info@eerstehulpbijrookstop.be www.gemeentemol.be

9


Iedereen welkom op infomarkt op vrijdag 16 december in Ecocentrum De Goren

“Wat is de stand van zaken, Jack?” Vanaf 19 december 2016 tot en met 16 februari 2017 loopt het openbaar onderzoek naar het ontwerp van ‘Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Sunparks’. Dit PRUP tekent de krijtlijnen uit waarbinnen een indoorrecreatiepark kan worden gecreëerd op de parking van Sunparks én voor een kabelwaterskibaan op de Put van Rauw. Pas wanneer het PRUP finaal is goedgekeurd, kunnen de initiatiefnemers een stedenbouwkundige vergunning aanvragen voor hun project. Om je grondig te informeren over de procedure én de projecten van de initiatiefnemers nodigen we alle geïnteresseerden op vrijdag 16 december van 17 tot 20 uur uit op een informatiemarkt in Ecocentrum De Goren (Postelsesteenweg 71).

10

informatiemagazine december 2016


In februari 2015 presenteerde Jack Schoepen zijn plannen voor Captain Jack. Hij sprak toen over een indoor recreatiepark dat zelfs wereldwijd zijn gelijke niet kent. Captain Jack wil absoluut geen traditioneel indoor recreatiepark zijn met draaimolens en rollercoasters. Captain Jack moet een totaalbeleving zijn waarbij kinderen via actieve spelen en technologie echt in de huid kruipen van telkens één van de talrijke beroepen die je op een luchthaven tegenkomt. Jack Schoepen belooft om er iets unieks van te maken, met géén enkel ander park te vergelijken. “Kinderen die naar Captain Jack komen, zullen zich geweldig geamuseerd hebben maar gaan vooral ook slimmer naar huis. We richten ons naast gezinnen ook sterk op scholen”, zo vertelde hij.

Waarom Sunparks? Sunparks Kempense Meren in Rauw is volgens Jack Schoepen de perfecte locatie voor zijn eerste park. “Allereerst is er de nodige ruimte”, zegt hij. “Er komen dankzij de vakantieparken al bijzonder veel verblijfstoeristen naar Mol. Zij kunnen Captain Jack als activiteit toevoegen aan hun vakantie, zeker op dagen dat het weer wat minder is. Wij richten ons op jaarlijks 300.000 bezoeken van gemiddeld een halve dag. Daarmee vormen we de ideale aanvulling voor de bestaande troeven van de regio.”

Mobiliteit? Op vlak van mobiliteit verwacht Jack Schoepen weinig problemen. “We zullen 250 dagen open zijn, waardoor je van iets meer dan duizend bezoekers per dag kan spreken. Onderzoek wijst uit dat elke auto naar een pretpark gemiddeld 3,5 passagiers bevat. We spreken dus over een potentieel van 300 auto’s per dag. Vele bezoekers verblijven al op Sunparks of het Zilvermeer, en moeten dus geen extra verplaatsing met de auto maken. Daarnaast verwachten we zoals gezegd veel bussen met schoolkinderen. Eén bus telt al vijftig bezoekers. Een laatste reden waarom ik weinig verkeersproblemen verwacht, zijn de gespreide aankomsttijden. Naar Bobbejaanland kom je voor een hele dag waardoor het op de toegangswegen extra druk is tussen 9 en 10 uur. Bij ons komen bezoekers de hele dag verspreid toe, waardoor er amper pieken zijn.”

Eerst PRUP Sunparks Vooraleer Jack Schoepen een stedenbouwkundige vergunning kan aanvragen om zijn project te bouwen, moet er eerst een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan worden goedgekeurd. In dit plan wordt onderzocht én bepaald aan welke voorwaarden het project moet voldoen. Het plan bakent allereerst geografisch de grenzen van het projectgebied af. Daarnaast beschrijft het plan een aantal voorwaarden op vlak van stedenbouw, mobiliteit, natuurbescherming,…

Openbaar onderzoek Elke geïnteresseerde krijgt de kans om het volledige ontwerp van het PRUP te bestuderen. Je vindt dit, tijdens het openbaar onderzoek, online op www.gemeentemol.be. Je kan het ook inkijken op onze dienst ruimtelijke ordening, eerste verdieping ’t Getouw, Molenhoekstraat 2. Eventuele bezwaren kan je indienen van 19 december 2016 tot en met 16 februari 2017.

PRUP omvat ook kabelwaterskibaan op Put van Rauw Naast een indoorrecreatiepark op de parking van Sunparks voorziet het PRUP ook de mogelijkheid om een kabelwaterskibaan te creëren op een deel van de Put van Rauw. Dit stukje water grenst aan het strandje van Sunparks. Ruimte Vlaanderen beschouwt een kabelwaterskibaan als zachte recreatie, aangezien er geen motorboten nodig zijn om de skiërs voort te trekken. Als je meer wilt weten over de kabelskibaan, dan staan vertegenwoordigers van Watersport Vlaanderen op de infomarkt voor je klaar.

Iedereen welkom op infomarkt Vrijdag 16 december vindt er van 17 tot 20 uur een infomarkt plaats in Ecocentrum De Goren. Zowel vertegenwoordigers van het provinciebestuur, Watersport Vlaanderen, Sunparks Kempense Meren als Captain Jack zijn aanwezig om hun rol toe te lichten. Zo verneem je alles over de verdere procedures, maar vertelt Jack Schoepen je ook over de inhoudelijke uitwerking van zijn verhaal. Je kan bij iedereen terecht met al je vragen of bekommernissen.

Hoe opmerkingen of suggesties tijdens het openbaar onderzoek indienen? Van 19 december 2016 tot en met 16 februari 2017 is het PRUP Sunparks in openbaar onderzoek. Al wie opmerkingen, bedenkingen of suggesties heeft, kan deze dan schriftelijk bezorgen aan de provinciale commissie voor ruimtelijke ordening (PROCORO). Dit moet uiterlijk gebeuren op 16 februari 2017. De PROCORO neemt na het einde van het openbaar onderzoek alle adviezen, opmerkingen, bezwaren en suggesties in overweging. Ze bundelt deze in een advies aan de provincieraad, waarin deze eventueel aanpassingen aan het PRUP voorstelt. Opmerkingen indienen kan op drie manieren: 1. Stuur een brief naar de PROCORO, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen. 2. Mail je bedenkingen naar procoro@provincieantwerpen.be. 3. Geef je brief af op • Provinciehuis, Desguinlei 100, 2018 Antwerpen • ‘t Getouw, eerste verdieping, dienst ruimtelijke ordening, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol Van 19 december 2016 tot en met 16 februari 2017 kan je het PRUP op deze locaties ook inkijken.

Meer info: Cultuurcentrum ’t Getouw, 014 33 09 00, cultuurbalie@gemeentemol.be. www.getouw.be www.gemeentemol.be

11


Slim zwembadencomplex garandeert minstens dertig jaar duurzaam zwemplezier

Neem nu al een duik in ons nieuwe zwembad In 2018 zwemmen we in een nieuw multifunctioneel zwembad waarin de focus ligt op sportzwemmen en groepslessen. Dankzij het doordachte ontwerp én de uitgekiende buitenaanleg krijgt de volledige sportsite in de Rode-Kruislaan een nieuw elan. “Met het ontwerp zorgen we voor beleving en sfeer op de volledige site. Sporten, ontspannen én genieten, het hoort er allemaal bij.” Erik Slangen en Jakko Koenis van Slangen+Koenis architecten leiden je rond en geven een woordje uitleg.

“We bouwen het nieuwe zwembad parallel naast het huidige openluchtzwembad. Gedeeltelijk op de plaats waar nu het bestaande gebouw van het openluchtzwembad staat. Dat laat toe om alle faciliteiten zoals inkom, kleedruimte, horeca,… te delen waardoor het zwembadencomplex zo compact mogelijk blijft”, begint Erik Slangen. “We tekenden een rechthoekig zwembadgebouw dat bestaat uit twee delen met aan de ene zijde het zwembad met cafetaria en aan de andere zijde de fitness/wellness. Een overdekt plein verbindt deze twee delen. Dit plein vormt de toegangspoort tot zowel het binnenzwembad als de fitness met saunafaciliteiten. Een brede trap zorgt voor de verbinding tussen het plein vóór het zwembad met het ‘overdekte’ plein tussen zwembad en fitness.”

4

5

2 3

1 6

8 7

12

informatiemagazine december 2016


1

Bovengrondse zwemkuip “Door de ligging vlak aan de Nete, hebben we te maken met erg veel grondwater. Daarom bouwen we het nieuwe zwembad bovengronds. Zo vermijden we problemen met de zwemkuip en verkorten we de bouwtijd. Een groen aangelegde talud integreert het complex in de omgeving.”

5

6

“Een trap over een grote lengte verbergt de technische installatie van het buitenbad én verbindt het buiten zwembad met het binnenbad en de cafetaria. Vanop de trap heb je een overzicht over de buitenbaden en de ligweide. Tijdens wedstrijden doet de trap dienst als tribune.” “De cafetaria kijkt uit over het binnen- en buitenbad. Deze krijgt een mooie veranda en groot terras. Een fitnessruimte van 1.100 m2 met saunafaciliteiten geeft de sportsite een extraatje.”

Nu inspelen op noden in toekomst “Het centrale 25-meterbad telt acht zwembanen. Dankzij de beweegbare bodem en de mogelijke opsplitsing met een klapwand, kan dit herleid worden tot een zwembad met zes banen én een doelgroepenbad. Op die manier spelen we op élk moment in op de noden van de zwemmer. We bouwen het zwembad tenslotte voor minstens 30 jaar zwemplezier.”

2

7

Privacy waar nodig “We voorzien ook een afzonderlijk instructiebad met beweegbare bodem dat volledig afgesloten kan worden van de rest van het zwembad. Zo garanderen we volledige privacy als daar nood aan is. Aan dat instructiebad voorzien we een tillift voor mensen met een handicap of ouderen.”

8

3 4

Sfeervol voorplein verbindt zwembad met sporthal “Het voorplein – dat al start in de overdekte ‘veranda’ – trekken we volledig door tot aan de ingang van de sporthal. Grote cirkelvormige bloembakken met bomen én strategisch ingeplante houten zitbanken staan garant voor een natuurlijke uitstraling. Het gezellige voorplein kan een plaats zijn om evenementen te organiseren waarbij de trap als tribune dienst doet.”

“De nieuwe parking telt 222 parkeerplaatsen. Verder voorzien de plannen 320 plaatsen voor fietsen en acht parkeerplaatsen voor personen met een handicap.”

“In het binnenzwembad is er voor peuters en kleuters een belevingsbad met kleine glijbanen en waterspuiters. Een gezinsglijbaan garandeert compleet zwemplezier.”

Troeven van buitenbad behouden “Het bestaande buitenbad én de technische installatie ervan blijven behouden. Enkel het kleinste peuterbad vervangen we door een waterspeelplaats met waterspuwende speeltoestellen. Door deze waterspeelplaats naast het kleuterbad te leggen, kunnen ouders hun kinderen beter in het oog houden.” www.gemeentemol.be

13


Jakko Koenis, Filip Van Remortel en Erik Slangen.

Van oud naar nieuw: hoe pakken we het aan? Het gemeentebestuur duidde in oktober een voorkeursbieder aan voor het ontwerpen, financieren, bouwen, onderhouden én uitbaten (DBFMO-formule) van het nieuwe zwembadencomplex Den Uyt voor de komende dertig jaar. Het Consortium ZLVRZND diende volgens de beoordelingscommissie en het college van burgemeester en schepenen het sterkste dossier in. Het Consortium ZLVRZND krijgt door deze beslissing de kans om de vereiste stedenbouwkundige vergunning en een milieuvergunning te verkrijgen voor het voorgestelde concept.

Wanneer starten de werken? Op dit ogenblik worden de stedenbouwkundige en milieuvergunningen aangevraagd en lopen de finale contractbesprekingen met het gemeentebestuur, gebaseerd op het ingediende dossier. Volgens de vooropgestelde timing moeten deze in het voorjaar 2017 landen met het oog op de finale gunning van de opdracht, de goedkeuring van de notariële aktes, de ondertekening van de erfpachtovereenkomst en de sluiting van de DBFMO-overeenkomst. Vervolgens starten de werken vermoedelijk in het voorjaar van 2017.

Blijven de huidige zwembaden open tijdens de werken? Tijdens de werkzaamheden blijft het oude binnenzwembad zo lang mogelijk open. Ongeveer zes maanden vóór de opening van het nieuwe binnenzwembad gaat het oude dicht én verdwijnt het bestaande zwembadgebouw. Ook het openluchtzwembad proberen we open te houden maar omdat het vlak naast de werfzone ligt, moet hiervoor een aantal praktische uitdagingen bekeken worden.

Hoeveel kost het nieuwe zwembad? Het gemeentebestuur betaalt na de realisatie de komende dertig jaar een vast bedrag per jaar dat zowel het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud als de uitbating dekt. Jaarlijks gaat het om ca. 1,6 miljoen euro, te indexeren tot in 2048. Hierin zitten alle kosten vervat, zowel de kosten voor de bouw als de kosten voor personeel, energie, onderhoud, uitbating,… De huidige kosten voor het openluchtzwembad (jaarlijks 400.000 euro) zitten ook in dit bedrag.

“Energiezuinig én duurzaam: grote troeven voor zwembadencomplex” Filip Van Remortel van Cordeel, de firma die binnen het consortium ZLVRZND de bouw van het zwembadencomplex voor zijn rekening neemt, vertelt ons meer over de technieken die gebruikt worden bij de bouw van het nieuwe zwembad: “Heel wat zwembaden in ons land dateren uit de jaren ’70. Op vlak van energiezuinigheid en duurzaamheid maakten we de afgelopen jaren een enorme vooruitgang. We benutten daarom zoveel mogelijk moderne technologieën.”

Hij geeft enkele voorbeelden die de duurzaamheid illustreren: • De zwemhal krijgt een luchtbehandelingsinstallatie (BaOpt) die energie bespaart én een homogene luchtkwaliteit garandeert in de volledige ruimte. • Op het dak leggen we zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit en zonnecollectoren voor het opwarmen van sanitair water. • De gevels met zonbelasting worden eveneens gebruikt als warmtecollector. • De materialen die we gebruiken voor de bouw krijgen een tweede leven wanneer ook dit zwembad het einde van zijn levensduur bereikt. In vakjargon uit te drukken: we gebruiken cradle-2-cradle materialen. • We gebruiken driedubbele beglazing met een isolatiewaarde van 0,8 W/m²K. • Om het warmteverlies ’s nachts te beperken, dekken we het buitenbad af met een oprolbare afdekking. • Dankzij het gebruik van moderne filters, verbruiken we veel minder water. • We verlichten de zwemhal met energiezuinige LED-verlichting. • We herbruiken regenwater voor de toiletten. • We installeren een energiezuinige lage-temperatuurverwarming. • Het systeem voor ventilatie en luchtontvochtiging wordt voorzien van warmterecuperatie. Datzelfde geldt ook voor de warmte van het spoel- en douchewater. • Tot slot zorgen we voor de uitwisseling van warmte en koude tussen het fitness- en het zwembadgedeelte.

Meer info: sportdienst, 014 33 05 10, sportdienst@gemeentemol.be, www.gemeentemol.be/nieuwzwembad 14

informatiemagazine december 2016


Haal een gratis affiche en feesthoedjes af…

Knal jij met eindejaar zonder vuurwerk? Na de succesvolle campagne afgelopen jaar in de politiezone Balen – Dessel – Mol zet nu bijna de volledige brandweerzone Kempen zich achter de campagne ‘Ik knal zonder vuurwerk’. De deelnemende gemeentes zetten hiermee mensen aan om na te denken over de risico’s van vuurwerk. En dat zonder opgeheven vingertje. Met feesthoedjes en ludieke affiches geven we een stem aan iedereen die bewust geen vuurwerk afsteekt. Niet in alle deelnemende gemeentes gelden dezelfde regels voor het afsteken van particulier vuurwerk in de eindejaarsperiode. Naast de federale regels, bevatten sommige lokale GAS-reglementen verbodsbepalingen of specifieke voorwaarden. Andere GASreglementen vermelden dan weer geen bijkomende maatregelen of sancties.

Negatieve reacties Welke regelgeving ook geldt, de brandweerzone en de gemeentes stellen elk jaar opnieuw vast dat er massaal vuurwerk wordt afgestoken. De dagen nadien volgen negatieve reacties van tegenstanders. Ze verwijzen daarbij naar kleine kinderen die ’s nachts wakker schrikken, angstige en weggelopen dieren, het brandgevaar, het afval op de straat, ernstige verwondingen,… Mede dankzij de vzw Help Brandwonden Kids weten we dat veilig vuurwerk niet bestaat. Elk jaar raken in ons land tijdens de eindejaarsperiode tientallen mensen gekwetst door feestvuurwerk. De ernst varieert van beperkte brandwonden tot zware lichamelijke schade die het slachtoffer voor het leven tekent. De helft van de slachtoffers zijn jongeren tussen 10 en 19 jaar, hoofdzakelijk mannen. De getroffen lichaamsdelen zijn telkens opnieuw handen

(25%), vingers (32%), ogen (15%) en het hoofd (13%). Eén slachtoffer op twee loopt ernstige brandwonden op. Ook in onze brandweerzone viel vorig jaar een zwaargewonde.

Olen, Herenthout, Hulshout en Meerhout. Sommige verspreiden het campagnemateriaal alleen digitaal, andere verdelen ook fysiek de affiches en de feesthoedjes via de post en de informatiebalies.

‘Wij knallen zonder vuurwerk’ Deze campagne geeft mensen die bewust niet voor vuurwerk kiezen een positieve stem. We ontwierpen feesthoedjes en affiches met de slogans ‘Ik knal zonder vuurwerk’. Al deze affiches zijn in elke deelnemende gemeente digitaal of op papier beschikbaar. Door de affiche zichtbaar op te hangen én de ludieke feesthoedjes te gebruiken op oudejaarsnacht, maak jij duidelijk dat je het individueel afsteken van vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode een slecht idee vindt en zet je hopelijk andere mensen aan tot nadenken. Naast de affiches roepen we iedereen ook tijdelijk op om hun profielfoto aan te passen op Facebook, uiteraard mét feesthoedje.

Welke gemeentes en steden nemen deel? Twaalf van de vijftien gemeentes uit de brandweerzone nemen deel: Vorselaar, Herselt, Balen, Geel, Mol, Westerlo, Dessel, Laakdal,

Haal je gratis affiche en feesthoedjes af Knal jij dit oudjaar ook zonder vuurwerk? Haal dan je gratis affiche en twee feesthoedjes af aan de informatie- en onthaalbalie in ’t Getouw, de balie van de dienst seniorenplus, de balie van het sociaal huis van het OCMW, de bibliotheek, de dienst toerisme én de jeugddienst. Hang de affiche duidelijk zichtbaar op aan je raam en draag het feesthoedje met oudjaar. Toon je engagement extra en neem een selfie met je feesthoedje. Post deze op Facebook en verspreid je boodschap!

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, informatie@gemeentemol.be www.gemeentemol.be

15


Subsidie voor veilige en degelijke jeugdwerklokalen

“Een fijn duwtje in de rug!” Bijna elk gehucht in onze gemeente telt minstens één jeugdwerklokaal. Wekelijks wordt er intensief geravot, sommigen worden ook aan derden verhuurd voor kampen, weekends en andere evenementen en activiteiten. Chiro, scouts, KSA, gidsen, speelplein Galbergen,… allemaal proberen ze als een ‘goede huisvader’ voor hun infrastructuur te zorgen. Lang niet evident als je weet welke inspanningen en kosten dit met zich meebrengt. Het gemeentebestuur is zich daar zeker van bewust en ondersteunt het jeugdwerk waar het kan. Met de subsidie jeugdwerkinfrastructuur draagt het gemeentebestuur al jaren graag een centje bij. De subsidie ‘jeugdwerkinfrastructuur’ is bedoeld voor Molse jeugdinitiatieven. Hiermee kunnen zij hun lokalen brandveilig maken en functioneel verbeteren. Ook onderhoudswerken die grote schade aan de infrastructuur voorkomen of de veiligheid van de leden beter verzekeren, komen in aanmerking.

En of er gewerkt wordt! Twaalf jeugdwerkinitiatieven maakten afgelopen subsidieperiode (20142016) gebruik van de subsidie jeugdwerkinfrastructuur. Bij enkelen van hen liepen we even binnen. Daar stelden we vast dat er heel mooi werk geleverd werd.

16

informatiemagazine december 2016

Subsidieperiode 2017-2019 In 2017 start een nieuwe subsidieperiode (2017-2019) jeugdwerkinfrastructuur. Elke Molse jeugdvereniging met een lokaal in onze gemeente, mag meerdere subsidieaanvragen indienen. Het totale subsidiebedrag per jeugdwerkinitiatief over drie jaar bedraagt 7.500 euro. Per aanvraag wordt 75 % van de onkosten terugbetaald. Hoe aanvragen? Een subsidie aanvragen doe je via www.gemeentemol.be > E-loket > jeugdwerkinfrastructuur, aanvraag subsidie. Je vindt er ook de link naar het reglement.


Chirojongens Wezel Albatros Jasper Van de Paar: “Subsidies meer dan welkom!” “Na een inspectieronde door de brandweer bleek het dak van ons hoofdgebouw (AT golfplaten) onder slijtage te lijden. Hierdoor dreigden kleine asbestvezeltjes op de grond te vallen die gevaarlijk zijn als je ze inademt. Een nieuw dak plaatsen was de grootste investering die we afgelopen jaren uitvoerden. We verhuren in de zomer onze lokalen aan jeugdbewegingen die er op kamp komen. Met dat geld konden we de kosten financieren. De rekening voor het dak kwam overeen met 20 jaar verhuurperiode. Een andere grote kost was het brandveilig maken van de zolder om het daarna om te vormen tot Aspilokaal. In de keuken plaatsten we tegels. We bouwden een nieuwe opbergplaats voor onze sjorbalken en bepaalde stukken op het terrein werden beklinkerd. De subsidies van het gemeentebestuur zijn meer dan welkom! Het extra geld wordt hier nuttig gebruikt.”

Chirojongens en –meisjes Rauw Alhambra-Camora Johan Claes: “Tof dat de gemeente hier geld voor vrijmaakt!” “Om in orde te zijn met de brandveiligheid moesten er aan onze lokalen aanpassingen gebeuren. Enkele vereisten in het dossier waren onder andere een brandtrap plaatsen, de centrale verwarmingsketel compartimenteren, noodverlichting ophangen en wegwijzers voorzien naar de nooduitgangen. Daar ging enkele jaren geleden de subsidie aan op, plus onze eigen spaarpot. Het plafond was ook nog een pijnpunt. Dat pakten we dit jaar aan met centen van de gemeente en wat we ondertussen gespaard hadden. Het kost allemaal héél véél. Tof dat de gemeente hier geld voor vrijmaakt, het is een fijn duwtje in de rug! Natuurlijk gaan we ook voor de komende periode een subsidieaanvraag indienen. Nu ons brandveiligheidsdossier afgerond is, starten we in 2017 met infrastructuurwerken.“

Scouts Centrum Sint-Pieter Jeroen Moors en Martijn Van den Bogaert: “Lokalen moeten in orde zijn!” “Vorig jaar heeft een firma de hele bovenverdieping voorzien van een brandwerend plafond. Dit moest van de brandweer. Daarna hebben we het zelf geschilderd. Alles bij elkaar kostte dit zo’n 10.000 euro. Een deel daarvan betaalden we met de subsidies van de gemeente. De rest kwam uit ons bouwfonds dat gespekt wordt door onder andere onze fuif Bandanna Bandanna, het eetfestijn, de verhuur van onze lokalen,... Andere grote werken staan er voorlopig nog niet op stapel. We praten al wel over nieuwe dingen die nog zouden moeten gebeuren zoals bijvoorbeeld grote verbouwingen op het gelijkvloers. En we zouden ook graag een schutting rond onze containers plaatsen. Het is belangrijk dat de werken gebeuren. Je zit hier met jeugd en de lokalen worden vaak gebruikt. Dus ze moeten in orde zijn! We gaan zeker bekijken hoe we ook de volgende periode van deze subsidie gebruik kunnen maken.”

Meer info: jeugddienst, 014 33 05 30, jeugddienst@gemeentemol.be www.gemeentemol.be

17


Spelend leren in de klas met Lego

“Lego is meer dan alleen maar met blokken spelen” Na de kick-off in september startten maar liefst 48 scholen in onze regio aan het Legoproject ‘Great Bal Contraption’. Elke school kreeg na inschrijving dozen Legomateriaal waarmee leerlingen naar eigen fantasie en creatief vermogen aan de slag gaan. Bedoeling is om de bouwsels van alle scholen te koppelen tot één groot, geautomatiseerd bouwwerk. Op 26, 27 en 28 mei 2017 bewonder je het resultaat op de tentoonstelling ‘Kicks & Bricks’ in Technisch Instituut Sint-Paulus. Lego is meer dan gewoon speelgoed. Lego biedt leerplatformen aan die kinderen vanaf de kleuterklas hun talenten laten ontdekken. Deze leerplatformen tillen het leerproces naar een creatief hoger niveau door middel van programmeren, probleemoplossend denken, handvaardigheid, motorische ontwikkeling en ruimtelijke perceptie.

Gibbo Galbergen: Vince, Lise, Seppe en Jorn zijn zeer enthousiast en bouwden als eerste de robotjes.

Jong geleerd is oud gedaan Ook communicatieve vaardigheden, groepswerken en creatief denken worden aangewakkerd door Lego. En laat dat nu net hetgeen zijn waar de twee technische scholen in onze gemeente al jaren mee bezig zijn: STEM. Dit staat voor Science (Wetenschap), Technology (Technologie), Engineering (Bouwkunde), Mathematics (Wiskunde). Binnen dit project maakt elke school een zelfontwikkelde machine die balletjes ontvangt en deze weer verder geeft.

STEM en LEGO: het ideale duo “Lego is veel meer dan alleen maar met blokken spelen”, stellen Luc Bogaerts en Inge Verstraelen. Luc is trekker van het Legoproject ‘Kicks & Bricks’ in onze provincie. Hij is lid van de Overpeltse Lego Builders Club. Inge is coördinator communicatie en organisatie van Campus Het Spoor. Beiden zijn grote voorstanders om STEM-vakken, -richtingen of -modules te introduceren in alle scholen, en dit al vanaf de kleuterklas. Luc weet uit ervaring dat de Limburgse scholen hier al tien jaar succesvol mee bezig zijn.

Gibbo Galbergen: Meester Jan houdt een oogje in het zeil.

Praktisch Wat? Tentoonstelling ‘Kicks & Bricks’ Waar? Technisch Instituut Sint Paulus, Kruisven 25 Wanneer? 26, 27 en 28 mei (Hemelvaartweekend) van 10 tot 18 uur (op zondag tot 17 uur). Prijs? 3 euro Voor wie? Iedereen is welkom!

18

informatiemagazine december 2016

Gibbo Galbergen: Eén robot is al klaar!


SJB-college: Opperste concentratie bij de meisjes.

SJB-college: Meer meisjes dan jongens in de Lego-bouwgroep. Girlpower!

‘t Egeltje: De start is gemaakt, maar is het allemaal wel juist?

SJB-college: Zoeken naar het juiste blokje.

‘t Egeltje: Wij vinden het tof hoor!

‘t Egeltje: Zoiets moet het worden,…

Meer info: > Luc Bogaerts, 0486 40 79 79, lucbogaerts@skynet.be > www.olbc.be www.gemeentemol.be

19


‘Wij proberen de gebruikers vooral een schuilplek te bieden’

Drughulp in Mol, hoe zit dat? Andy Malfet, beter bekend als ‘den Andy van ’t JAC’ werkt al enige tijd als drughulpverlener in Mol. Ondertussen groeide drughulp in de Kempen uit tot een aparte dienst drughulp eerstelijn. Iedereen die vragen heeft over drugs en alcohol kan bij die dienst terecht voor informatie, advies en begeleiding. Sinds kort wordt de dienst versterkt door Anniek Vanbriel. Zij werkt projecten rond verslaving uit met maatschappelijk werkers van het OCMW, om zo haar ervaring en knowhow te delen voor een betere begeleiding van inwoners die hulp nodig hebben. “Een schuilplek bieden”, begint Andy, “dat is wat de dienst drughulp eerstelijn doet. Het zit in onze hersenen om vervelende zaken in het leven weg te werken, op welke manier dan ook. Niet alleen druggebruikers doen dit, anderen ook. Als je na het werk thuis komt en in de zetel ploft met een glaasje wijn, zit je ook in die schuilplek. Eventjes alles loslaten. Wij willen een wereld creëren waar iedereen welkom is voor een kopje rust, of een tasje koffie zonder veroordelingen. Het zou nog beter zijn als we hier een aparte locatie voor hadden.”

Niet alleen jongeren “Omdat we in het gebouw van ’t JAC (Jongeren Advies Centrum) op de Markt gevestigd zijn, denken mensen vaak dat we enkel voor jongeren werken.” Andy wil dit

20

informatiemagazine december 2016

misverstand even recht zetten: “De dienst drughulp eerstelijn bestaat al zes jaar los van het JAC. Het grootste deel van onze groep is tussen 30 en 40 jaar oud. We werken dus zeker niet enkel voor jongeren.”

‘Ik leer elke dag van de gasten’ Andy en Anniek worden vaak geholpen door ervaringsdeskundigen: mensen die afgekickt zijn en hun ervaring delen met gebruikers. “Gebruikers worden beter geholpen door mensen die hetzelfde meegemaakt hebben”, weet Anniek. “Een recent verhaal gaat over een jongen van 21 jaar. Ik was ervan overtuigd dat hij alleen nog in een instelling geholpen kon worden. Hij heeft zelf de beslissing genomen om tegen de verslaving te blijven vechten. Zijn zus had hem beloofd dat hij peter mocht worden van haar zoontje als hij clean bleef. Die jongen is nu ervaringsdeskundige. Hij vertelt zijn verhaal aan 16, 17- en 18-jarigen.”

Verslaving werkt isolerend “Het is heel moeilijk om verslaving uit te leggen aan iemand die het nooit zelf meemaakte”, zegt Anniek. “Daarom werkt verslaving zo isolerend. Deze eenzaamheid zwakt de motivatie om te stoppen af. Als we gebruikers in verbinding brengen met elkaar, krijgen ze het gevoel dat ze niet alleen zijn. Gebruikers die gesteund worden door familie en vrienden, hebben minder kans om te hervallen. Daarom kunnen familie en vrienden bij ons ook altijd terecht met vragen, zodat zij beter kunnen helpen.”

Eens verslaafd, altijd verslaafd Verslaving wordt volgens Andy nog veel te vaak gezien als een zelfgekozen kwaad. “Eens verslaafd, altijd verslaafd klopt niet. Er is een weg terug, maar die is heel zwaar. Je zwemt als een zalm tegen de stroom. Ik kom dagelijks mensen tegen waarvan ik denk: ‘Dit zou mij niet lukken’. Ze moeten elke dag opnieuw focussen en beheersen terwijl hun brein de hele tijd de andere kant uit wil.”

‘Integrale zorg’ “We merken vaak dat onze collegahulpverleners van het OCMW die niet gespecialiseerd zijn in druggebruik het een moeilijk onderwerp vinden om mee te werken.” Andy is daarom heel blij met de komst van Anniek. “Anniek deelt knowhow met maatschappelijk werkers van het OCMW die zorgen voor huisvestiging, werk,… .De zorg voor druggebruikers wordt dus integraler, zodat we samen met de andere hulpverleners volledige begeleiding kunnen bieden. We willen onze collega-hulpverleners meetrekken in het verhaal, zodat gebruikers sneller terug kunnen meedraaien in de samenleving.”


Andy en Anniek spreken altijd af in ‘het gebouw met de groene kader’, zodat het gemakkelijk te vinden is.

Drughulp in 5 pijlers 1. Je beslist zelf Je beslist zelf of je hulp komt vragen en ook wanneer de door ons geboden hulp voor jou volstaat. Dit is ook zo indien je gedwongen wordt door justitie, ouders, school,... 2. Je vertelt wat je wil vertellen Je beslist zelf wat je vertelt, wat je niet vertelt en wat je doet met het advies dat je krijgt. 3. Hulp op maat We bieden de hulp aan die het beste bij jou past. We houden rekening met je leeftijd, ontwikkeling, positie, afkomst en cultuur. 4. Toegankelijk We zijn een eerstelijnsdienst. Je kan bij ons terecht tijdens de uitgebreide permanentie-uren. Je kan ook buiten deze uren een afspraak maken. Telefonisch en via e-mail zijn we altijd bereikbaar. 5. Anoniem Je moet geen persoonlijke gegevens doorgeven als je dat niet wilt. Elke hulpverlener is gebonden aan het beroepsgeheim.

Meer info: drughulp eerstelijn, 0473 84 47 92, drughulp.mol@cawdekempen.be, Markt 54 www.gemeentemol.be

21


Nieuw vanaf 2017: eerst aanmelden, dan pas inschrijven in de kleuter- of lagere school

In #MooiMol kamperen we aan de Molse Meren Niet voor de schoolpoort!

Gaat jouw kleuter volgend schooljaar voor het eerst naar school? Of kies je een andere school voor je kind? Dan moet je je kind eerst aanmelden voordat je het inschrijft op een school. Met dit systeem spelen we in op de toekomstige capaciteitsproblemen op bepaalde scholen in onze gemeente en vermijden we dat ouders voor de schoolpoort moeten kamperen. Want‌ in #MooiMol kamperen we alleen aan de Molse Meren! Aanmelden betekent dat je via een website laat weten op welke scholen je je kind het liefst zou inschrijven. Tot nu toe verliep inschrijven chronologisch: de ouder die eerst was, kon eerst inschrijven. Met het nieuwe aanmeldingssysteem willen we alle kinderen gelijke kansen geven in een schoolkeuze en zullen schoolkeuze en afstand tot de school de belangrijkste objectieve criteria worden. Alle kleuter- en lagere scholen (gemeentescholen, Katholiek Onderwijs Mol en GO! – onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap) stappen mee in het verhaal.

22

informatiemagazine december 2016


Voor de start van de aanmeldingsperiode ontvangen ouders met een kind dat volgend schooljaar voor het eerst naar school gaat een brief. De brief vermeldt wanneer en hoe ze moeten aanmelden. Later ontvangen zij een brief met daarin een toewijzing van de school en de periode waarin ze hun kind effectief kunnen inschrijven. We communiceren elke stap via de gemeentelijke communicatiekanalen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan zeker in op de gemeentelijke nieuwsbrief door te surfen naar www.gemeentemol.be > nieuws > alle nieuwsberichten > ontvang onze nieuwsbrief.

Vaak gestelde vragen en antwoorden Voor welke kinderen moeten ouders aanmelden? Kleuters die in het schooljaar 2017 – 2018 voor het eerst naar school gaan of kinderen die in het schooljaar 2017 – 2018 van school veranderen.

Hoe informeren we de ouders? Ouders met een kind dat voor het eerst naar school gaat in het schooljaar 2017 – 2018 ontvangen een brief en een informatiebrochure van het gemeentebestuur. De brief vermeldt de aanmeldingsperiode. Verder communiceren we duidelijk over elke stap via de gemeentelijke informatiekanalen.

Hoe melden ouders aan die zelf geen computer of internet hebben? Maak dan gratis gebruik van onze pc’s in: De bibliotheek, Molenhoekstraat 2: • maandag en woensdag van 10 tot 20 uur • dinsdag en donderdag van 14 tot 20 uur • vrijdag van 14 tot 18 uur • zaterdag van 10 tot 16 uur Het computerlokaal van het lokaal dienstcentrum in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28: • dinsdag van 13.30 tot 16.30 uur • dinsdag van 18.30 tot 21.30 uur • vrijdag van 9 tot 12 uur

Wat doen ouders als ze (bijna) verhuizen? Verhuis je naar Mol, of ga je dichterbij de school van je voorkeur wonen? Dan toon je met een officieel bewijsstuk aan dat je in de toekomst op een ander adres gaat wonen (huurovereenkomst, bouwvergunning, uittreksel uit de aankoopakte). Met dit bewijsstuk maken we een uitzondering op afstand tot je huidige domicilieadres.

?

Waar kunnen ouders terecht met vragen? Neem contact op met • dienst onderwijs, Molenhoekstraat 2, 014 33 09 63 of onderwijs@gemeentemol.be • dienst samenlevingsopbouw, Jakob Smitslaan 22, 014 33 16 22 of samenlevingsopbouw@dsomol.be

Hoe verloopt de ordening en de toewijzing? Alle kinderen worden eerst geordend op basis van de eerste schoolkeuze. Zijn er voldoende plaatsen op de school? Dan hebben alle kinderen een plaats. Zijn er meer aangemelde kinderen dan er plaats is? Dan geldt het criterium afstand. Kinderen die een school als eerste voorkeur aanduidden, worden gerangschikt volgens afstand in vogelvlucht van het domicilieadres van het kind tot de school. Pas wanneer kinderen die verder wonen uit de boot vallen voor de eerste voorkeurschool, wordt gekeken naar de tweede voorkeurschool. Enzoverder. Het is dus belangrijk dat je meerdere schoolkeuzes doorgeeft. Je kan nooit toegewezen worden aan een school waarvoor je niet kiest.

?

?

Het aanmelden en inschrijven gaat stap voor stap. Op dit ogenblik kan je nog niet aanmelden maar wel nadenken over de schoolkeuzes die je wil maken. Hierbij bekijk je best wat belangrijk is voor jou en je kind.

Moeten ouders ook inschrijven voor buitengewoon onderwijs? Neen. Het aanmeldingssysteem is enkel van toepassing binnen het gewoon onderwijs. Inschrijven in het buitengewoon onderwijs doe je rechtstreeks op de school. Hiervoor heb je wel een attest nodig van het CLB. Dit attest vermeldt in welk type van buitengewoon onderwijs je kan inschrijven.

?

Aanmelden en inschrijven: stap voor stap

Moeten ouders zich haasten om aan te melden? Moet dat zo snel mogelijk bij de start van de aanmeldingsperiode? Neen. Het tijdstip van aanmelden speelt geen rol, zolang je het maar binnen de periode doet.

Meer info: dienst onderwijs, 014 33 09 63, onderwijs@gemeentemol.be, www.gemeentemol.be/aanmeldenscholen www.gemeentemol.be

23


Terugblik... Kanti la mondo Op 6 november startten de repetities van het nieuwe wereldkoor ‘Kanti la mondo’. Elke eerste en derde zondag van de maand wordt er tussen 19 en 20.30 uur gerepeteerd in Bistro Apollon in de Sint-Apollonialaan 198. Kennis van notenleer of zangervaring zijn niet nodig. Wel veel zin en enthousiasme om samen liederen te zingen uit alle hoeken van de wereld.

Dag van de Jeugdbeweging

Een 800-tal kinderen en jongeren die op 21 oktober in hun jeugdbewegingsuniform naar school of werk gingen, kregen ’s morgens in De Zwaan een gratis ontbijt aangeboden. Het jeugdige volkje zorgde met zijn uniformen, sjaaltjes en T-shirts voor een kleurrijk en amusant spektakel.

Handibeurs Op 16 oktober vond de Handibeurs plaats. Bezoekers konden er kennismaken met allerhande hulpmiddelen, tegemoetkomingen en vrijetijdsmogelijkheden die het leven voor senioren, zieken en mensen met een beperking vlotter en draaglijker maken.

Jeugd en toegankelijkheid

Van 3 tot en met 14 oktober namen acht scholen uit onze gemeente deel aan het project ‘Jeugd en toegankelijkheid’. Mensen met een handicap lieten de leerlingen kennismaken met de beperkingen die zij dagelijks ervaren omwille van de onaangepaste omgeving.

www.gemeentemol.be 24

informatiemagazine december 2016 van informatie en public relations, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol Verantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, schepen

Informatiemagazine gemeente Mol maanden december 2016, januari en februari 2017  

Het gemeentelijk informatiemagazine voor de maanden december 2016, januari en februari 2017.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you