Informatiemagazine gemeente Mol juni, juli en augustus 2019

Page 1

3-5 | Heldhaftige en tragische verhalen 75 jaar na bevrijding Driemaandelijks infomagazine jaargang 18 | juni 2019 | Nummer 71

75 jaar bevrijding

Bij

Wat

En ook...

Infomagazine uitgegeven door gemeentebestuur Mol > Verantwoordelijke uitgever: Wim Caeyers, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol > Info en vragen: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be WWW.GEMEENTEMOL.BE Foto’s met dank aan onze vrijwillige fotografen. Groeien zonder zorgen: Huis van het Kind regio Mol zet in op kwetsbare mama’s 6-7 Zet je tanden eens in wilde planten! 8-9 Een dag vol waterpret voor mensen met een beperking 10-11 Wie zet onze kapellekes in de bloemekes? 12-13 Nieuw kampgebouw Galbergen, dé plek voor jong, enthousiast speelgeweld! 16-17 Verkeerspark langs Molderdijk blaast dit jaar 50 kaarsjes uit 18-19 Buddyproject ArmenTeKort helpt mensen in kansarmoede op weg 20-21 Terugblik 24
In deze editie
ons vonden de bloedigste bevrijdings-
gevechten van België plaats
denken
inwoners?
in
de conclusies van de ideeënmarkt
denk
jaar Mon Mol Martre Pak je penseel en werk mee aan een record voor onze gemeente! 22 14 3 2
onze
“Investeren
fietsen en groen!” Ontdek
‘Wat
jij?’ 20

 Kempisch Kanaal tussen Donk en Ten Aard was verschrikkelijk strijdtoneel in september 1944

“Bij ons vonden de bloedigste bevrijdingsgevechten van België plaats”

De gevechten ter hoogte van het Kempisch Kanaal (Kanaal Bocholt – Herentals) maakten deel uit van de grotere operatie Market Garden. De Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery wilde in september 1944 Duitsland snel bereiken door de combinatie van een grootschalige luchtlandingsoperatie in Nederland met een grondoffensief dat in België zou vertrekken. Parachutisten die werden gedropt in Eindhoven, Nijmegen en Arnhem moesten razendsnel de belangrijkste bruggen over Nederlandse rivieren veroveren, zodat de grondlegers vanuit België zonder noemenswaardige hindernissen naar het noorden konden oprukken.

In september 2019 herdenken we de 75ste verjaardag van de bevrijding van de provincie Antwerpen. In tegenstelling tot de meeste andere delen van ons land verliep deze bevrijding in onze regio met bijzonder felle gevechten, met talrijke slachtoffers aan beide kampen. Gil Geerings uit Achterbos verricht al enkele jaren onderzoek naar de soldaten die in onze regio het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Na de moeizame oversteek van het Albertkanaal ter hoogte van Geel-Stelen, was de strijd om het Kempisch Kanaal bijzonder hevig tussen Mol-Donk en Geel Ten Aard. De Duitsers leverden nog één van hun laatste krachtsinspanningen om de geallieerde opmars te vertragen. Het dorpje Ten Aard werd tussen 14 en 23 september volledig verwoest. Veel te weinig mensen beseffen welke bloedige taferelen met lijf-aan-lijf gevechten tien dagen lang hebben plaatsgevonden. Uiteindelijk lieten hier maar liefst 1.000 jonge mensen het leven.”

3 www.gemeentemol.be
Gil Geerings vertelt tijdens een fietstocht persoonlijke verhalen van jonge soldaten.

Linkerflank van Market Garden

“Mol en Geel waren het vertrekpunt van de linkerflank van dit grondoffensief”, legt Gil Geerings uit. “Uiteraard was het dan wel de bedoeling om na de bevrijding van de dorpscentra van Geel en Mol snel het Kempisch Kanaal te kunnen oversteken. Nadien lag de weg richting Nederland open voor het verdere grondoffensief. Maar dat plan verliep absoluut niet naar wens. De Duitsers zagen het Albertkanaal en het Kempisch Kanaal als een strategische locatie om de opmars te vertragen. Ze vernietigden alle bruggen en stelden zich telkens versterkt op achter het kanaal. De geallieerde Britse en Canadese legers probeerden enkele dagen na de verovering van het Albertkanaal om het Kempisch Kanaal vruchteloos over te steken ter hoogte van Mol-Donk, Sas VI, Sas VII en Geel Ten Aard. Uiteindelijk concentreerden alle inspanningen zich in Geel Ten Aard.”

Een verschrikkelijk strijdtoneel

Dit kleine gehucht werd tien dagen lang een verschrikkelijk strijdtoneel. “De geallieerden slaagden er in om met bootjes over te steken en met enkele honderden soldaten een beperkt bruggenhoofd te creëren op de noordelijke oever. De Duitsers versterkten razendsnel hun verdediging door met bussen uit Nederland massaal extra troepen aan te voeren. Dat waren vooral soldaten van amper 17 à 18 jaar zonder enige gevechtservaring, maar wel bijzonder fanatiek. De jonge soldaten werden rechtstreeks aan het front afgezet. Elke aanval werd met een tegenaanval beantwoord. Er vielen talrijke slachtoffers. De kerktoren van Ten Aard wisselde meermaals van kamp. De geallieerden lukten er maar niet in om een tijdelijke brug te bouwen om zwaardere tanks en ander gevechtsmateriaal naar de overkant te brengen. Uiteindelijk moesten ze het bruggenhoofd opgeven en zich terugtrekken.”

Op datzelfde moment werd 25 kilometer verder in Lommel Kolonie wel een grote doorbraak gerealiseerd. De grote opmars over het kanaal werd langs daar verder gezet. De Duitsers gaven vervolgens het volledige Kempisch Kanaal op en trokken hun verdedigingslijn terug richting Nederland. Ten Aard bleef in puin achter. De vele honderden slachtoffers werden begraven. Eerst tijdelijk, later op oorlogsbegraafplaatsen zoals deze in Kasterlee en Geel.

Heldhaftige en tragische verhalen

Gil Geerings onderzoekt het verhaal achter de slachtoffers. “De Slag om Ten Aard wordt – gezien de omvang, de hardnekkigheid van de gevechten en de verwoestende gevolgen – veel te weinig erkend. Dat geldt zowel in onze eigen streek als internationaal. Hier hebben vele honderden jonge mensen het leven gelaten, op het moment dat ze dachten dat de oorlog bijna voorbij was en ze de horror zouden overleven. De slag zit vol heldhaftige maar vooral tragische verhalen. Ik wil deze persoonlijke verhalen uitspitten, vooral ook voor de familieleden. Veel van hen hebben geen enkel idee waar hun familielid is overleden en in welke omstandigheden. Met de fietstocht die start op Sas VI en zo richting Geel Ten Aard gaat, breng ik op verschillende locaties verschillende verhalen, met veel persoonlijke aspecten van de soldaten. Vervolgens rijden we via Kasterlee om langs het Prinsenpark terug te komen. Ook het Prinsenpark speelt een belangrijke rol in de oorlog, met name voor het verzet. Allemaal boeiende zaken die ik ter plaatse vertel en toelicht.”

Mollenaren nabij de graven van de soldaten aan Sas 6. De oorlogsbrug van Mol-Donk voor zijn vernietiging door de terugtrekkende Duitsers.
4 info magazine I juni 2019
Geel Ten Aard

Activiteiten

Wandeling met gids: ‘Oorlogsperikelen aan Sas 6’

Meer weten over de bevrijding van onze regio?

De herdenking van de 75ste verjaardag van de bevrijding van onze regio gebeurt met een uitgebreid en boeiend activiteitenprogramma. We zetten alles kort op een rijtje.

Vast programma

Twee vaste fietslussen die via de knooppunten langs verschillende historische locaties lopen die een rol speelden bij de bevrijding. Je kan deze fietsroutes rijden vanaf 7 augustus.

 Eén fietsroute start ter hoogte van Sas VI. Hier krijg je het verhaal van de strijd om het Kempisch Kanaal, waaronder de gevechten in Geel Ten Aard. (33 kilometer)

 De andere fietsroute start aan de baileybrug op de Maat en gaat richting Postel. Hier ontdek je het verhaal van Postel dat gespaard bleef tijdens de oorlog dankzij een beslissing van de katholieke Duitse kolonel Von der Heydte. (43 kilometer)

Alle informatie over deze twee fietsroutes staat in een gratis uitgave van Toerisme Provincie Antwerpen. Deze uitgave van zestig pagina’s bevat de nodige inhoudelijke toelichting over de routes, maar ook het volledige activiteitenoverzicht voor de herdenking van de bevrijding van de provincie Antwerpen. Je kan dit boekje gratis afhalen of aanvragen op de dienst toerisme (Markt 1a, 014 33 07 85, toerisme@gemeentemol.be).

Op de website Liberation Route https://liberationroute.nl/ en de bijhorende app vind je vanaf 5 augustus nog extra informatie over deze historische locaties.

Wat? Het Kempisch Kanaal had tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke strategische rol. De twee gedenkstenen aan Sas VI zijn hier de stille getuigen van. Tijdens deze wandeling vertelt de gids vergeten verhalen van de inval in mei 1940 en van de bevrijding in september 1944. Maar ook het verhaal van de crashes van de Amerikaanse bommenwerpers die onze gemeente in rep en roer zetten.

Wanneer? Zondag 25 augustus, 14 uur

Vertrek? Vertrek aan Sas VI, kanaal Bocholt - Herentals Prijs? 5 euro

Inschrijven? Vooraf inschrijven via Molse Gidsenkring, molse.gidsenkring@telenet.be

Fietstocht in het spoor van de bevrijding met Gil Geerings

Wat? Gil Geerings neemt je mee op fietstocht langs het Kempisch Kanaal tussen Sas VI en Ten Aard. Vervolgens rijd je naar Kasterlee om terug te komen via het Prinsenpark. Onderweg houdt Gil halt aan historische locaties en vertelt hij het boeiende verhaal van de gevechten die hier plaatsvonden. Gil verrichtte heel wat onderzoek en reconstrueerde de persoonlijke verhalen van vele jonge soldaten die hier het leven lieten.

Wanneer? Zondag 8 september, 14 uur

Waar? Vertrek aan Sas 6, Kanaal Bocholt - Herentals

Prijs? Gratis. Het aantal deelnemers is beperkt (40 deelnemers).

Inschrijven? Inschrijven is verplicht via www.gemeentemol.be/ fietstochtbevrijding.

De fietstocht is een initiatief van de Molse Gidsenkring in samenwerking met VVG Mol en battleforthelocks.

Bevrijdingsconcert beiaard Postel

Wat? De abdij van Postel kon tijdens de bevrijding op het nippertje gered worden van de vernieling. Enkele ondergedokenen die op een hoeve van de abdij in Eersel verbleven, hadden minder geluk. Over dit drama verschijnt dit jaar een boek van Jasper Van der Schoot. Om de bevrijdingsgebeurtenissen in en rond Postel te herdenken, organiseren de abdij en de werkgroep uit Eersel een beiaardconcert gespeeld door Elien Van de Broeck.

Wanneer? Zondag 8 september om 15 uur

Waar? Abdij Postel

Prijs? Gratis

Meer info? Pater Ivo, ivo.billiaert@abdijpostel.be, 0475 64 58 97, www.erfgoedcelkerf.be

Herdenking van de bevrijding van Mol

Wat? Op zaterdag 14 september herdenken we de 75ste verjaardag van de bevrijding van Mol. We bezoeken samen een aantal monumenten, in aanwezigheid van enkele familieleden van soldaten. Aansluitend vindt in het Sint-Jan Berchmanscollege een academische zitting plaats.

Wanneer? Zaterdag 14 september, 13.30 uur

Waar? Na de samenkomst op het Sint-Jan Berchmanscollege rijden we naar Sas VI in Achterbos en vervolgens Donk om te eindigen op het Boulevardpark. Om 17 uur start de academische zitting in het Sint-Jan Berchmanscollege.

Inschrijven? Vooraf inschrijven via fvandenbergh@telenet.be

Meer info: dienst toerisme, 014 33 07 85, toerisme@gemeentemol.be

5 www.gemeentemol.be

 Huis van het Kind regio Mol start met project: ‘Groeien zonder zorgen’

“Er zijn voor de meest kwetsbaren is onze absolute plicht”

Het aanbod aan zorg en ondersteuning tijdens en na een zwangerschap in de regio Mol is groot. Alleen zijn deze zorgen en diensten erg versnipperd. Het project ‘Groeien zonder zorgen’ verbetert de communicatie tussen deze diensten en zorgt ervoor dat ze hun aanbod op elkaar afstemmen. Daarnaast ondersteunt het project kwetsbare mama’s door hen te informeren of wegwijs te maken. Enkel op die manier krijgen moeders de kans om hun baby’s te laten ‘groeien zonder zorgen’.

Met ‘Groeien zonder zorgen’ zet het Huis van het Kind regio Mol in op kwetsbare zwangere vrouwen met de bedoeling hen wegwijs te maken in de dienst- en hulpverlening. Dit gebeurt in nauw overleg met de dienst gynaecologie en materniteit van het Heilig Hartziekenhuis Mol.

Het project ‘Groeien zonder zorgen’ heeft als doel:

• Kwetsbare mama’s te ondersteunen door hen de juiste informatie te geven en hen wegwijs te maken in het zorgaanbod

• De verschillende organisaties in kaart te brengen die werken met zwangere gezinnen vanaf de prille zwangerschap tot een jaar na de bevalling

• Deze organisaties samen te brengen en ervoor te zorgen dat ze elkaars werking kennen en deze op elkaar afstemmen

• Vorming aan te bieden, zowel voor (toekomstige) ouders als voor organisaties

Een projectmedewerker binnen het Huis van het kind coördineert dit alles. Daarnaast gaat ze ook aan de slag met de zwangere gezinnen of beide ouders als daar nood aan is. Het gaat altijd om kwetsbare personen, met bijvoorbeeld een beperkt netwerk, een verstandelijke beperking, mentale problemen, verslavingen, armoede,… Mensen komen bij de medewerker terecht via doorverwijzing door een arts, vroedvrouw of andere hulpverlener.

6 info magazine I juni 2019

“Kleine dingen maken het grote verschil”

Gynaecologe dr. Muyldermans en sociaal verpleegkundige Belle De Vos vertellen waarom dit project zo belangrijk is.

Partnerorganisaties kennen

Belle De Vos: “In de regio zijn heel wat organisaties actief rond zwangerschap. Denk maar aan Kind en Gezin, vroedvrouwen, onze dienst materniteit, de verschillende ziekenfondsen,… Al deze diensten bieden steun aan vrouwen en gezinnen voor, tijdens en na de zwangerschap. Het is belangrijk dat deze diensten elkaar kennen en samenwerken wanneer nodig. De neuzen moeten in dezelfde richting wijzen over de organisatiegrenzen heen. Daarbij kan het project ‘Groeien zonder zorgen’ een echte meerwaarde betekenen.”

Informatie geven

Dr. Muyldermans: “Als arts zien we vaak maar een klein stukje van de patiënt. Het niet betalen van facturen of niet nakomen van afspraken kunnen signalen zijn van kwetsbaarheid. We hebben binnen het ziekenhuis een maandelijks overleg tussen de gynaecoloog, kinderarts, sociale dienst en de hoofdvroedvrouw om gevoelige of kwetsbare situaties te bespreken.”

Belle De Vos: “Het gebeurt regelmatig dat ik van onze dienst administratie de vraag krijg om mensen te contacteren met openstaande rekeningen. Als deze mensen zwanger zijn, bel ik hen vrijblijvend op met de boodschap dat ik hen wil informeren over wat ze in orde moeten maken voordat de baby geboren wordt. We maken een afspraak. Op dat moment benoem ik eventuele problemen. Ik maak duidelijk waar ze terecht kunnen voor ondersteuning. Het gaat niet altijd om grootse dingen. Mensen zijn vaak heel blij met duidelijke informatie: bijvoorbeeld dat ze weten hoe ze hun ziekenhuisfactuur beperkt kunnen houden, welke voordelen ze hebben als toekomstige ouder, hoe ze zich kunnen aansluiten bij een ziekenfonds of een ziekteverzekering, welke professionele ondersteuning er tijdens de zwangerschap en na de bevalling mogelijk is,… We doen dit zo vroeg mogelijk in de zwangerschap, waardoor we ruim voldoende tijd hebben om alles in orde te maken.”

Kwetsbaarheid detecteren

Dr. Muyldermans: “Criteria om af te toetsen wat kwetsbaarheid is, zouden enorm helpen. Het geeft ons handvaten om aan de slag te gaan. Het kan gaan om armoede, gebroken relaties, verslaving, zwanger zijn van iemand anders dan de eigen partner, misbruik,… We hebben als arts niet voldoende tijd om dit helemaal uit te spitten of uit te zoeken waar de noden van onze patiënten liggen. Daarom is samenwerking met andere partners, zowel binnen het ziekenhuis als daarbuiten, enorm belangrijk. We staan als arts open om een aangepast zorgtraject aan te bieden als er specifieke noden zijn. In andere situaties maken kleine dingen – zoals het meegeven van gratis vitaminen aan een patiënt die het financieel moeilijk heeft – het verschil.”

De nood groeit

Dr. Muyldermans: “We zien kwetsbare situaties toenemen. Het vangnet van mensen wordt kleiner. Er zijn meer kortdurende relaties, het kerngezin dat aan de basis lag van het sociale netwerk en het belangrijkste vangnet was, valt weg. Dit zowel voor mensen uit de regio als voor anderstalige nieuwkomers. Medische zorgen aanbieden aan de meest kwetsbare vrouwen is een absolute plicht. We zijn verplicht om een stevige basis aan te bieden voor élke vrouw.”

Belang van de gemeenschap

Dr. Muyldermans: “Ik vind het heel belangrijk om me als arts hiervoor in te zetten, maar ook ons ziekenhuis speelt een belangrijke sociale rol. Als ziekenhuis willen we maatschappelijk een extra inspanning leveren. We moeten er zijn voor de lokale gemeenschap. We willen deel uitmaken van een netwerk en op een positieve manier meewerken aan dit verhaal.”

Opvolging tot de eerste verjaardag

Belle De Vos: “Ik volg patiënten op tijdens hun zwangerschap en na hun bevalling. Nadien hebben we meestal geen contact meer. Het project ‘Groeien zonder zorgen’ zorgt ervoor dat andere partners het nadien overnemen als dat nodig is. De huisarts, Kind en Gezin, een zelfstandige vroedvrouw, een kraamverzorgende, een dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds en/of gemeente,… kunnen elk binnen hun specialiteit extra zorgen aanbieden. De projectmedewerker van ‘Groeien zonder zorgen’ kan een coördinerende rol opnemen. Want ook zij zal persoonlijk vrouwen opvolgen en partners samenbrengen rond een gezin. Op die manier stopt de zorg niet bij het ontslag uit het ziekenhuis.”

Meer info: Huis van het Kind regio Mol, projectcoördinator Groeien zonder zorgen, Kim Custers, 014 33 15 85, www.huisvanhetkindregiomol.be, kim.custers@gemeentemol.be

Dr.Muylderma n s Bell e D e v o s 7 www.gemeentemol.be

Zet je tanden eens in wilde planten!

2 april 2019, de lente is in volle gang: vogels fluiten hun mooiste partituren en heel wat jonge plantjes ogen nog frisser onder een stralend zonnetje. Vandaag heb ik een afspraak met Nathalie Hermans, een gepassioneerd herborist. Zij neemt me mee voor een historisch gekruide wilde plantenwandeling langs de Nete in het Centrum. Dit jaar gidst zij voor de Molse Gidsenkring maar liefst negentien ‘kruidige’ wandelingen.

“Ik deel graag informatie”, begint Nathalie. “Het is fijn om de verbazing bij mensen te zien als ze ontdekken wat er allemaal eetbaar is. Aan het wolwashuisje bijvoorbeeld bloeit momenteel een prachtige magnoliaboom. Die zou ik wel eens willen proeven, want niet elke boom is even lekker! De bloemblaadjes kan je net als witloof met een dipsaus gebruiken als aperitiefhapje.”

Waarom wilde planten zo interessant zijn, vraag ik Nathalie. “Zij hebben geen ingrepen van de mens gekend, moeten vechten om te overleven waardoor ze boordevol vitaminen, mineralen en beschermende stoffen zitten. Ze zijn lekker en garanderen smaaksensaties die we niet altijd meer gewoon zijn.” Wandelend langs de Nete passeren we de brandnetel, paardenbloem, zuring, madeliefjes, winterpostelein, vogelmoer,… “Er is in het Centrum zoveel eetbaars te vinden. Hier moet je natuurlijk wel af en toe rekening houden met de hondenstront, maar als je de planten in azijn afspoelt, gaan de parasieten, bacteriën en hondenlintworm dood.”

Het boerenwormkruid werd vroeger gebruikt om te ontwormen.

Het zevenblad werd door de Romeinen naar hier gebracht.

Nathalie: “Wilde planten zitten boordevol vitaminen, mineralen en beschermende stoffen.”

Nathalie weet me ontzettend te boeien en doorspekt de wandeling met leuke (historische) weetjes en legendes. Zo kom ik te weten dat de gifbeker die de Griekse filosoof Socrates destijds moest opdrinken, gevlekte scheerling bevatte. Dat bedelaars in het oude Rome hun huid insmeerden met speenkruid om een allergie op te wekken en zo meer geld in te zamelen. Dat ridderzuring te herkennen is aan de rode roestvlekken: het verhaal gaat dat de ridder er zijn zwaard aan afgeveegde. Maar ook dat de Romeinen tijdens hun veroveringstochten hier heel wat kruiden hebben aangeplant om altijd voedsel te hebben, omdat het overal goed uitschiet. Voorbeelden hiervan zijn pastinaak en zevenblad.

Het lijkt haast alsof ik met een encyclopedie op pad ben. Hier is duidelijk een gepassioneerd kruiden- en plantendeskundige aan het werk. Nathalie: “Kijk, hier heb je winterpostelein, een voorjaarsgroente die veel vitamine C bevat. Dat heb je meestal met voorjaarsgroenten, ze werken ook heel zuiverend. Anders dan de zomerpostelein waar dan weer veel omega3 inzit. Eigenlijk groeien wilde planten altijd op het moment dat je lichaam ze nodig heeft!” Knap toch?!

Let op! Weet wat je eet! Sommige planten zijn giftig en kunnen zelfs dodelijk zijn. Informeer je goed alvorens je wild gaat plukken. Vraag ook na waar je mag plukken, want in natuurgebieden is dit niet toegelaten.

 Op pad met kruiden- en plantenencyclopedie Nathalie Hermans
Eigenlijk groeien wilde planten altijd op het moment dat je lichaam ze nodig heeft!
8 info magazine I juni 2019

Aanbod

Ben je ook gebeten om je tanden in wilde groenten, kruiden en bloemen te zetten? Maak dan je keuze uit volgende wandelingen:

Van kloosterapotheek tot modern labo (met herborist Nathalie Hermans)

Wat: Bezoek de unieke kruidentuin met een herborist die je vertelt wat de wetenschap ontdekte over de traditioneel gebruikte kruiden. Maar ook hoe je ze zelf in je huisapotheek en je keuken kan gebruiken.

Wanneer: dinsdag 9, 16, 23 en 30 juli en 6, 13, 20 en 27 augustus, en op 10 september

Vertrek: 14 uur, wit poortgebouw abdij Postel, Abdijlaan 16

Deelnameprijs: 5 euro

Reserveren: enkel via molse.gidsenkring@telenet.be

Historisch gekruide wilde plantenwandeling in het Centrum (met herborist Nathalie Hermans)

Wat: niet alleen in het bos is gezond groen te vinden. Ook op bermen van trage wegen voelt veel on(verwoestbaar)kruid zich thuis. Die wilde groenten en kruiden zitten boordevol smaak en gezonde voedingsstoffen. Tijdens deze boeiende wandeling leer je welke planten bruikbaar en lekker zijn.

Wanneer: zondag 23 juni en 22 september

Vertrek: 14 uur, dienst toerisme, Markt 1a

Deelnameprijs: 5 euro

Reserveren: enkel via molse.gidsenkring@telenet.be

Eetbare wilde

plantenwandeling (met herborist Nathalie Hermans)

Wat: laat je meevoeren naar de tijd waar mensen in het wild plukten. Toen ze nog geen voedingssupplementen nodig hadden, maar gezondheid recht uit de natuur kwam. Ontdek met een herborist hoe je met respect voor de natuur plukt en welke planten bruikbaar en lekker zijn.

Wanneer: zondag 16 juni en zaterdag 14 september

Vertrek: 14 uur, ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71

Deelnameprijs: 5 euro

Reserveren: enkel via molse.gidsenkring@telenet.be

Kom tot rust in de kruidentuin van abdij Postel (met kruidenkenner Lut)

Wat: ontdek de prachtig aangelegde kruidentuin van de abdij van Postel. We zoeken naar de verhalen achter de kruiden: hoe de indianen rode zonnehoed gebruikten bij slangenbeten, de passiebloem te mooi leek om waar te zijn,… Gids van dienst is Lut, zij maakte haar eindwerk gidsopleiding over de kruidentuin in Postel.

Wanneer: zondag 9 juni

Vertrek: 14 uur, wit poortgebouw abdij Postel, Abdijlaan 16

Deelnameprijs: gratis

Reserveren: enkel via molse.gidsenkring@telenet.be

Meer info: Molse Gidsenkring, molse.gidsenkring@telenet.be

9 www.gemeentemol.be
In samenwerking met de dienst toerisme, Kon. VVV Mol, MONA Mol, Kruiden uit Postel en dienst samenlevingsopbouw.

Een dag vol waterpret voor mensen met een beperking!

Voor een dag vol avontuur op het water, moet je op zaterdag 17 augustus naar de Zilvermeerhaven Port Aventura komen! To Walk Again organiseert samen met onze Zilvermeerhaven al voor de elfde keer de ‘On Wheels Watersportdag’ voor mensen met een beperking en hun familie en vrienden. Steven Boonen, uitbater van de Zilvermeerhaven en dus de man die dit evenement mee mogelijk maakt, kijkt er samen met zijn personeel enorm naar uit.

“Oorspronkelijk werd de Watersportdag elf jaar geleden maar één keer in onze gemeente georganiseerd”, steekt Steven van wal. “In plaats van zoals gepland elke keer een andere locatie te kiezen, bleef To Walk Again hier ‘plakken’. De accommodatie is hier zo aangepast voor mensen met een beperking, dat een betere locatie moeilijk te vinden is. Zelfs onze steigers om in de boten te geraken zijn volledig toegankelijk voor mensen met een rolstoel.”

Iedereen doet mee

Wat de Watersportdag zo speciaal maakt, daar moet Steven niet lang over nadenken: “Die dag geeft niet alleen mij, maar ook alle begeleiders en vrijwilligers heel veel voldoening. Het is prachtig om te zien dat een familie één activiteit samen kan doen, zonder dat er iemand aan de kant moet blijven. Vanaf 2019 bieden we ook een programma aan voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, we sluiten niemand uit en je ziet dat dat duidelijk deugd doet.”

Leuk team = leuk evenement

“We doen wel vaker evenementen hier in de Zilvermeerhaven, maar je merkt dat de On Wheels Watersportdag toch iets extra’s heeft. Meer dan ooit maken we mensen echt gelukkig en dat zie je aan onze werknemers. Die zijn enorm enthousiast om ons unieke en exclusieve aanbod te tonen. Omdat veel watersporten ook in ons vast aanbod zitten, krijgen we natuurlijk verschillende vaste klanten doorheen het jaar. Veel van die mensen hebben kennis gemaakt met de watersporten tijdens de Watersportdag.”

Elk jaar weer kijkt Steven uit naar de leukste dag van het jaar!

 Elfde editie van de On
Watersportdag op 17 augustus in
Wheels
de Zilvermeerhaven Port Aventura
10 info magazine I juni 2019

Wat hebben we in de aanbieding?

 Waterskiën

Om te waterskiën kies je tussen verschillende mogelijkheden: zitwaterski of staande, aan een touw of aan een zijboom. Een ervaren lesgever in de boot geeft je de juiste instructies terwijl iemand in het water je helpt voor een goede start.

 Funband

Lijkt waterskiën nog een stapje te ver? Spring gerust op de funband achter de boot, echt kicken en helemaal niet moeilijk!

 Zeilen

Een vijftal jaar geleden was het in België nog niet mogelijk om te zeilen voor personen met een beperking. Dankzij de start van Sailability in onze gemeente kijken ervaren begeleiders er naar uit om je de hele Zilvermeerhaven te laten zien met behulp van de wind. Je kiest er zelf voor of je op een grote zeilboot wil zitten of je liever met een tweepersoonszeilboot het water trotseert.

 Kajak

Reken op je spierkracht om over het water te glijden. Kies voor een kajak. We voorzien kajaks voor twee personen maar ook een C-10 kano die maar liefst 10 personen kan dragen!

 Suppen

Ontdek de wereld staand of zittend op een supboard met een peddel in de hand. Professionele begeleiders staan klaar om je uit te leggen hoe je dit het best aanpakt.

 Speedboot/loungeboot

Take a seat en vlieg met snelheid over het kanaal. Als je het liever wat kalm aan doet ligt de loungeboot klaar voor een rustige rondvaart.

 Wheelwaver

Deze rolstoelboot met elektrische aandrijving is echt za-lig. Je bestuurt hem eenvoudig met een joystick, net zoals in een computerspel! Neem zelf het roer in handen, kies je eigen koers en ontdek het water op je eigen tempo.

 FloatXpress

Neem plaats op de FloatXpress: een watertrein met aangepaste rolstoeltoegankelijke stoeltjes die een rustig toertje vaart.

 Boottochtje en begeleide wandeling

Deze nieuwe combinatie vervangt de fietstocht. Laat je overzetten naar de landtong en maak een mooie wandeling van 4 km rond het water door de prachtige groene omgeving.

 Heerlijke BBQ als afsluiter

Om deze klassieker in stijl af te sluiten, schuif je bij aan tafel voor een zomerse barbecue!

Praktisch:

Datum: Zaterdag 17 augustus

Uren: 10 tot 19 uur

Plaats: Zilvermeerhaven Port Aventura, Zilvermeerlaan 9

Prijzen: Niet-leden To Walk Again Sport en Bewegen: 15 euro, Leden TWA Sport en Bewegen: gratis, inwoners van onze gemeente en van Dessel: 10 euro

Lunchpakket (3 sandwiches en een appel): 5 euro BBQ: 20 euro voor een +12-jarige en 10 euro voor iemand onder 12 jaar

Inschrijven: verplicht via towalkagainsport.be/on-wheels-mol/

Meer info: Zilvermeerhaven Port Aventura, 014 47 22 58, info@zilvermeerhaven.be

11 www.gemeentemol.be

Deze toppers zorgen voor fleurige kapellekes in de Mariamaand

Meimaand is Mariamaand. Dit zie je op verschillende plaatsen in onze gemeente. Ontelbare kapellekes in het straatbeeld worden versierd met witte en blauwe bloemen. Maar wie zet al die kapellekes in de bloemekes en zorgt voor een brandend kaarsje of een likje verf? We gingen op zoek naar de mannen en vrouwen achter onze kapellekes en spraken met heel wat enthousiaste vrijwilligers!

Mariamaand

In mei, de Mariamaand, zorgen de vrijwilligers extra goed voor hun kapelleke. Omdat ze gelovig zijn en Maria zorgt voor de verbinding met God, maar vooral omdat ze dit een mooie traditie vinden. Op sommige plekken krijgt een kapelleke nog een meiboom, op de meeste plekken voorzien de vrijwilligers mooie bloemenkransen om de Mariamaand te vieren.

De mannen doen het snoeiwerk, de vrouwen zorgen voor de bloemen

Stieneke woont al bijna 70 jaar in de Mezenstraat in Millegem en zorgt ook al even lang voor het kapelletje op de hoek met de Leeuwerikstraat. “Ik heb altijd voor een proper kapelleke gezorgd. Ondertussen wordt het voor mij al wat moeilijker, maar de buren helpen erg hard mee. Ik hou het hier wat in ’t oog dat het kapelleke er goed blijft uitzien.” De buren werken met een duidelijke taakverdeling, laat Miriam weten: “De mannen zorgen voor de snoei- en verfwerken, en de vrouwen fleuren de boel op met bloemen!” Na onze babbel laat Ludo aan de dames weten dat hij zaterdag de snoeischaar boven haalt om de haag nog eens bij te knippen.

 Wie zet onze kapellekes in de bloemekes?
Miriam, Ludo en Stieneke Hoek Mezenstraat-Leeuwerikstraat
12 info magazine I juni 2019
Miriam, Ludo en Stieneke werken met plezier samen met de buren.

Paula en Maurits Dungendijk

Als ik bij Paula en Maurits binnen kom, zijn ze net klaar met de voorbereidingen voor 1 mei. Paula geeft een beetje meer uitleg: “1 mei is voor ons kapelleke de belangrijkste dag van het jaar. Dan moet het er pico bello uitzien én zetten we het nog eens helemaal in de bloemetjes. We zorgen er elke dag natuurlijk voor dat het in orde is, maar 1 mei is en blijft een speciale traditie. Dit jaar haalden we onze bloemetjes in Scherpenheuvel. Het heeft ons drie en een halve dag gekost om de bloemenkrans helemaal perfect te krijgen.”

Helpen vanaf de communie

Paula vertelt dat vroeger iedereen mee zorgde voor een proper kapelleke: “Vroeger moest iedereen uit de buurt die z’n communie al gedaan had meehelpen. Wij vonden dat fijn, op zondagnamiddag samen het kapelleke onderhouden. ’s Morgens en ’s avonds staken we een kaarsje aan. Aangezien er zoveel mensen betrokken waren, kostte dit geen moeite. Dit hebben we nu makkelijker gemaakt door een lampje te voorzien dat enkel brandt als het donker is.”

Veel passage

Terwijl we gezellig babbelen bij een tasje koffie, zien we heel wat volk passeren. Maurits houdt goed in de gaten wie er voorbij komt: “Veel mensen die passeren, stoppen toch even om stil te staan bij ons kapelleke. We zien natuurlijk ook vele jongeren stoppen en soms zelfs iets eten of drinken, maar als ik dan vraag om alles netjes achter te laten loopt het meestal wel goed af.” Maurits herstelt nog veel zelf, maar als er grotere werken bij komen schakelt hij graag de hulp van de gemeente in. “Aan de renovatie van het dak durfde ik bijvoorbeeld niet beginnen. Nadat ik naar de gemeente belde kreeg ons kapelleke een nieuw, proper zinken dak.”

Hilda

Hoek Pater Paulstraat - Sijsjesstraat

In de Pater Paulstraat valt het op dat het kapelleke recht voor een huis staat, het huis van Hilda. “Ik zie het een beetje als ‘mijn’ kapelleke, aangezien het voor m’n huis staat is het voor mij geen probleem om dit te onderhouden.” Hilda was er zelfs bij toen het kapelleke gebouwd werd. “Samen met heel de buurt bouwden we het op. Ondertussen blijf ik alleen over voor het onderhoud, maar ik doe het nog steeds met plezier!”

Snoeiers welkom

Als een fiere ambassadeur houdt Hilda het kapelleke proper, maar dat is niet vanzelfsprekend. “De maand mei komt eraan, het is bijna tijd om nieuwe bloemetjes op te hangen! Ik zou wel wat hulp kunnen gebruiken bij het snoeiwerk, da’s niet voor mij weggelegd. Maar al de rest doe ik graag.”

Meer info: Kamer voor Heemkunde, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be

Hilda maakt er een erezaak van om het kapelleke in mei feestelijk aan te kleden.

Ben/ken jij iemand die een kapelleke verzorgt?

Laat het ons weten!

We willen graag de mensen die in onze gemeente zorg dragen voor een kapelleke bedanken. Naar aanleiding van de meimaand doen we een inventarisatie van alle vrijwilligers die zich inzetten om een kapelleke te onderhouden. Meld je via www.gemeentemol.be/ikzorgvooreenkapelletje of bel de informatie- en onthaalbalie, 014 33 07 11.

Een kapelleke dat niet versierd is, is toch niet mooi
Heel de buurt heeft bijgedragen Paula en Maurits houden een oogje in het zeil.
13 www.gemeentemol.be

Wat denken onze inwoners?

“Investeren in fietsen en groen!”

Investeren in veilige fietsverbindingen én groene openbare ruimte in zowel het Centrum als de gehuchten. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de ideeënmarkt ‘Wat denk jij?’. In totaal droegen bijna 950 inwoners hun steentje bij in dit inspraakproject dat past in de uitwerking van het gemeentelijk meerjarenplan.

Top 10 ideeën gemeentebestuur

We geven graag de top 10 voorstellen van het gemeentebestuur die het meeste ondersteuning kregen.

1. We verhogen de aantrekkelijkheid van het Centrum voor fietsers.  175  3

2. We investeren in de aanleg van ontbrekende verbindingen binnen ons fietspadennetwerk zodat alle gehuchten op een veilige manier onderling en met het Centrum verbonden zijn.

136  0

3. Met gerichte verkeersingrepen zorgen we voor een betere geleiding van de verkeersstromen rond en in het Centrum.  121  10

4. We starten met een Taalpunt in de bib om onze anderstalige inwoners te ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal.  108  6

5. We creëren een gratis telefoonnummer 2400 waar iedereen terecht kan met allerlei vragen en voor talrijke dienstverleningen.  100  3

Aantal bezoekers:

6. We stimuleren de aankoop en verkoop van lokale producten  98  0

7. We herbestemmen de kerken in Achterbos, Gompel, Rauw, Ezaart, Donk en Ginderbuiten.

 86  7

8. De Zwaan wordt een Kunstencampus waar zowel de Academie voor Beeldende Kunsten als de Academie voor Muziek en Woord onderdak vinden.

 72  9

9. We hervormen onze baliewerking voor een nog betere dienstverlening. Laagdrempeligheid voor alle doelgroepen staat hierbij centraal.

 64  9

10. We installeren Babbelbanken op de leukste buurtplekjes zodat het voor buurtbewoners en senioren makkelijker wordt om spontaan een praatje te maken met elkaar.

 72  10

420 bezoekers

527 bezoekers

Totaal: 2.229 stemmen

86% pro

14% contra

Ideeën

50 ideeën van het gemeentebestuur

148 nieuwe ideeën van inwoners

Fysieke markt Online markt 14 info magazine I juni 2019

Top 10 ideeën van inwoners

Hieronder vind je een overzicht van de nieuwe ideeën die door onze inwoners werden ingediend én het meeste steun verzamelden. Voor elk idee vind je extra toelichting op www.gemeentemol.be/watdenkjij.

1. Heropening treinstation in Wezel

56  4

2. Maak van het 'Rond' een aantrekkelijk plein

54  0

3. Fietssuggestiestroken zijn geen fietspaden

52  0

4. Park in centrum van Mol

44  1

5. Fietsveilig Ginderbuiten  42  0

6. Bijenvriendelijke gemeente en biodiversiteit

38  1

7. Fiets op plaats één

37  0

8. Speeltuin met park in centrum

31  0

9. De bib: ook voor studenten!

31  0

10. Meer fietspaden, minder parkeerplaatsen

30  0

Waarin zou jij investeren?

Wat nu?

De komende weken verwerken we intern verder de resultaten en bespreken we welke ideeën en plannen een meerwaarde bieden en wat we kunnen realiseren. Uiteraard is niet alles mogelijk en hebben we als gemeentebestuur financiële beperkingen. Er zullen soms moeilijke keuzes moeten worden gemaakt.

We stellen ons ontwerp van meerjarenplan eind september aan onze inwoners voor. Dan krijgt iedereen - ook de adviesradennog een finale kans om feedback te geven. In december beslist de gemeenteraad definitief over het strategisch meerjarenplan 2020 – 2025.

In welke projecten zouden onze inwoners investeren als zij de keuze hadden? Elke investering kreeg een score op een schaal van 0 tot 10.

€ €

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be

1. We investeren in de aanleg van nieuwe fietsverbindingen. 8,55/10 2. De gemeentelijke gebouwen maken we energiezuinig/energieneutraal. 7,13/10 3. We voorzien een heraanleg van de Wandelweg in het Centrum. 6,66/10 4. We verhogen de aantrekkingskracht van het Boulevardpark en vormen dit om tot een écht park. 6,42/10 5. We bouwen een nieuw jeugdhuis met polyvalente zaal. 6,08/10 6. We investeren in de herbestemming van de kerken van Achterbos, Rauw, Ezaart, Donk en Ginderbuiten. 5,98/10 7. We verbeteren de dienstverlening in ’t Getouw met een centraal balieplein. 5,70/10 8. We realiseren een fysiek Huis van het Kind 5,55/10 9. We renoveren het oud-gemeentehuis op de Markt. 4,60/10
2.500 Post-its € 15 www.gemeentemol.be

Nieuw kampgebouw Galbergen, dé plek voor jong, enthousiast speelgeweld!

Het kampgebouw op domein Galbergen, opgetrokken in 1957, ondergaat momenteel een ware transformatie. Wie goed kijkt, herkent de oude contouren nog. Maar daar blijft het ook bij. Hier is een moderne kampplaats in de maak die helemaal opgaat in de groene omgeving, voldoet aan de strenge energienormen, met extra aandacht voor een maximale toegankelijkheid. Samen met jeugdkamp De Maat heeft onze gemeente met dit nieuwe kampgebouw twee troeven in handen waar het jeugdwerk ook in de toekomst alle kansen krijgt! Tegen de zomer van 2020 verwelkomen we hier de eerste bezoekers.

Het nieuwe kampgebouw voorziet op het gelijkvloers een polyvalente ruimte, een keuken, sanitair, douches, een opbergruimte, een nieuwe trap en een lift. De bovenverdieping wordt ingericht met veertien slaapvertrekken voor minimum 90 bedden. De ingang wordt geheroriënteerd naar de Speelpleinstraat: op die manier wordt de omgeving van de speeltuin autoluw. Ter hoogte van de nieuwe ingang komt een overdekt terras.

16 info magazine I juni 2019

Monitoren in de maak!

Eénmaal klaar kunnen ook de monitorencursussen terugkeren naar domein Galbergen, wat de speelpleinwerking ongetwijfeld een nieuwe boost geeft. Maar ook de samenwerking tussen de kampgroepen en de speelpleinwerking tijdens de zomervakantie vormt een extra toegevoegde waarde: samen een spel spelen, ervaringen uitwisselen,… Domein Galbergen wordt meer dan ooit dé plek voor jong, enthousiast speelgeweld!

Welkom op Speelplein Galbergen!

Al meer dan 70 jaar staan de vrijwilligers van Speelplein Galbergen klaar om jouw kinderen een ongelooflijk fijne tijd te bezorgen. Ook deze zomervakantie vliegt de speelpleinploeg er weer met volle goesting in!

Opendeurdag Speelplein Galbergen Benieuwd naar de werking van Speelplein Galbergen? Kom dan op woensdag 3 juli tussen 17 en 20 uur naar de opendeurdag! Je kan er alvast de leuke sfeer opsnuiven en een eigen speelpleinpas laten aanmaken. Zo ben je meteen klaar voor je eerste dag op het zomerspeelplein.

Zomerspeelplein

Wat: kinderen van 4 tot 15 jaar zijn welkom op het zomerspeel plein. Hier wachten hen plezante spelletjes en toffe uitstappen. Een dag op het speelplein begint om 9 uur en eindigt om 16.30 uur. Inschrijven kan de dag zelf tussen 9 en 9.30 uur of tussen 13 en 13.30 uur.

Wanneer: vanaf dinsdag 9 juli tot en met vrijdag 23 augustus

Deelnameprijs: voormiddag (2 euro), namiddag (3 euro, 4-uurtje inbegrepen), hele dag (5 euro, 4-uurtje en drankje inbegrepen)

Verzekering: na drie proefdagen betaal je éénmalig 7,50 euro voor de verzekering

Gegevensfiche: download de gegevensfiche via www.speelplein-galbergen.be en breng deze ingevuld mee op de eerste dag dat je kind naar het speelplein komt

Info: Speelplein Galbergen, Don Boscostraat 35, speelpleingalbergen@hotmail.com, www.speelplein-galbergen.be

Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 60, communicatie@gemeentemol.be
17 www.gemeentemol.be
Domein Galbergen wordt meer dan ooit dé plek voor jong, enthousiast speelgeweld!

“Meer dan ooit nodig”

 Verkeerspark langs de Molderdijk blaast dit jaar 50 kaarsjes uit
vlnr: Els Mariën, Carine Mertens en Jef Bergmans.

Dit jaar viert het verkeerspark – voluit verkeerseducatief centrum – langs de Molderdijk zijn vijftigste verjaardag. Het groeiende besef in de late jaren ’60 dat er iets moest gedaan worden aan de vele verkeersslachtoffers, lag aan de basis van het initiatief. Deze opdracht van het verkeerspark is meer dan ooit actueel. Naast de talrijke extra projecten komt elke Molse klas van elke lagere school vijf keer per schooljaar naar het verkeerspark. Ieder Mols kind krijgt zo 30 keer les over verkeersveiligheid.

Carine Mertens en Els Mariën zijn voor de Molse schoolkinderen meer dan vertrouwde gezichten. Carine geeft al sinds 1987 les in het verkeerspark, Els startte in 2000. “Wat al lang bestaat, vind je al snel vanzelfsprekend”, vertellen ze. “Maar het Molse verkeerspark is echt een unicum. We behoren tot de uitzonderingen van gemeentes of steden die over een verkeerspark beschikken met eigen moderne leslokalen en een volledig buitenterrein. Daarnaast betaalt het gemeentebestuur volledig het busvervoer voor elke klas van en naar het verkeerspark. Naast de eigen gemeentelijke personeelsinzet, investeert ook de politie één voltijdse agent in het park. Hij is de baas op het buitenterrein en geeft les over praktische zaken, bijvoorbeeld over veilig oversteken. Zeker bij de jonge leerlingen heeft de aanwezigheid van een ‘echte’ politieagent een extra impact. Zo leren zij de politie ook op een andere manier kennen.”

Vzw Kristoffelstichting

Achter het verkeerspark is ook nog de vzw Kristoffelstichting actief. Jef Berghmans is de voorzitter sinds 2009. “Vanuit de Kristoffelstichting betalen we de inrichting van het verkeerspark en het educatief materiaal. De serviceclubs zijn hiervoor onze belangrijkste geldschieters. Ikzelf ben voor deze functie gevraagd toen ik nog vrederechter was. Voordien was ik een tijdje politierechter. Toen zag ik dagelijks wat het belang is van een goede kennis van de verkeersregels en een hoog bewustzijn van verkeersveiligheid.”

Doorheen de jaren

Carine en Els zagen doorheen de jaren uiteraard heel wat veranderen. Carine: “In de beginjaren lag de focus in de lessen echt op het kennen van de verkeersregels. De theorie was vooral belangrijk. Dit blijft uiteraard een aandachtspunt, maar we besteden nu veel meer tijd en aandacht aan gevarenherkenning. Dit pakken we multimediaal aan met filmpjes die we op cruciale momenten stoppen. We praten dan met de leerlingen over de gevaren die ze zien op het scherm. Ook kennis van de dodehoek bij vrachtwagens is een heel belangrijk aandachtspunt.”

Angst voor het verkeer

Ook na vijftig jaar blijft het verkeerspark meer dan ooit nodig. “De complexiteit van de verkeerswetgeving is alleen maar gegroeid”, zo vertelt Els. “Ook de verkeersdrukte valt in niets meer te vergelijken met vroeger. Opzij, opzij, opzij. Iedereen lijkt wel gehaast en heeft steeds minder oog voor een ander. We moeten onze kinderen goed voorbereiden, want vroeg of laat komen ze eerst als fietser en later als autobestuurder in het verkeer terecht. We zien dat dit ook voor ouders vaak mentaal een hele stap is. Ze hebben meer angst dan vroeger om hun kinderen los te laten. Wij begrijpen dat absoluut en deze bezorgdheid is ook grotendeels terecht, maar toch is het belangrijk om je kinderen tijdig met het verkeer vertrouwd te maken. Wanneer ze naar het middelbaar gaan, rijden ze vrijwel altijd met de fiets naar school in het Centrum, alleen of samen met klasgenootjes. Op dat moment is het belangrijk dat ze voldoende ervaring hebben opgedaan in het verkeer. Dat is niet alleen de opdracht van het verkeerspark, ook de ouders spelen hierin een belangrijke rol.”

Het is belangrijk om kinderen tijdig met het verkeer vertrouwd te maken

Ouders actief betrekken

Dat is meteen ook de reden waarom het verkeerspark de ouders actief betrekt bij het fietsexamen dat sinds meer dan tien jaar georganiseerd wordt voor alle kinderen van het zesde leerjaar. Carine Mertens: “Bedoeling is dat kinderen leren om zelfstandig een vast traject doorheen het Centrum veilig af te leggen. Tijdens het fietsexamen staan juryleden en politieagenten op verschillende kritische punten om te kijken of de kinderen de verkeersregels correct toepassen. Nadien krijgt elk kind een beoordeling. Zo zien ouders of hun kinderen al dan niet klaar zijn om volgend schooljaar naar het middelbaar te fietsen. We nodigen de ouders uit om het traject in aanloop naar het examen te oefenen met hun kinderen.”

Senioren

Het verkeerspark besteedt niet alleen aandacht aan schoolkinderen. “Ook voor senioren organiseren we regelmatig educatieve activiteiten. Vooral elektrische fietsen zijn bij hen een aandachtspunt. Wanneer we tegen deze doelgroep vertellen over de dodehoek, dan schrik je hoe weinig mensen hierover het fijne weten.”

19 www.gemeentemol.be

“Hier worden we beiden rijker van!”

De strijd tegen armoede is nog lang niet gestreden. Daarom gaan we in de regio Kempen-Oost, waar ook onze gemeente deel van uitmaakt, het gevecht aan. In samenwerking met de organisatie ArmenTeKort starten we een buddyproject waarbij een minder kansrijke inwoner gekoppeld wordt aan een andere Mollenaar. Samen trekken ze erop uit. Het doel: mensen helpen op eigen kracht hun situatie te verbeteren. Doe jij mee?

Professionele hulpverlening moet het met almaar minder middelen stellen. Daardoor is er vaak te weinig ruimte voor een warm en menselijk contact. Om mensen in armoede de kans te geven op eigen kracht hun situatie te verbeteren, starten we met het buddyproject. Onze ambitie: tegen 2028 in de volledige regio Kempen 3.600 buddy’s opleiden en hen koppelen aan inwoners die minder kansen kregen.

Buddyproject ArmenTeKort helpt mensen in kansarmoede op weg
20 info magazine I juni 2019

Buddyduo Dana en Mark getuigen: “Gewoon dóen is de boodschap”

Mark,

waarom ging je aan de slag als buddy?

“Ik ben altijd sociaal actief geweest. Zo heb ik bijvoorbeeld twee pleegzonen. Ik ben met pensioen. Als buddy heb ik een zinvolle vrijetijdsbesteding. Een hobby die mezelf enorm verrijkt en waarmee ik als persoon groei.”

Wanneer ging je aan de slag bij ArmenTeKort?

“In oktober volgde ik de opleiding ‘Meester in empowerment’. Een week later ontmoette ik mijn buurtgenoot voor het eerst. Ik mocht voorkeuren doorgeven zoals leeftijd en geslacht, maar dat was voor mij onbelangrijk.”

Hoe verliep je eerste ontmoeting?

“Ik was zenuwachtig, maar dat bleek voor niks nodig! Al van bij de eerste ontmoeting was er een klik tussen ons.”

Wat vind je het meest opvallend?

“Dat niets moet. Je maakt onderling afspraken en er zijn geen verplichtingen. Geen tijd? Dan spreken we niet af. We zijn alle twee praters, dus het is niet moeilijk om afspraken te maken.”

Waar haal je de meeste voldoening uit?

“Ik ben blij als ik zie dat Dana echt iets aan ons contact heeft. Voor mezelf vind ik het fijn omdat mijn leefwereld verruimt en dat ik dingen op een andere manier bekijk. Dana heeft bijvoorbeeld zo’n klein autootje dat maar 30 km/uur rijdt. Vroeger vond ik dat echt ergerlijk op de baan, nu weet ik dat het voor veel mensen hun enige vrijheid betekent.”

Buddy worden?

Benieuwd of dit ook iets voor jou is? Kom vrijblijvend naar de infosessie op 11 juni van 19 tot 21 uur in het lokaal dienstencentrum in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28.

Wat bieden we aan?

 Een gratis opleiding ‘Meester in empowerment’. Deze bestaat uit 7 verschillende workshops waarin je meer leert over vertrouwen opbouwen, onbevooroordeeld kijken en talenten stimuleren.

 Je kan altijd rekenen op professionele begeleiding.

 Je neemt deel aan driemaandelijkse groepsgesprekken met andere buddy’s.

Dana,

waarom zocht je een buddy?

“Ik heb al heel wat levenslessen moeten leren. Toen mijn relatie eindigde, merkte ik dat ik sociaal geïsoleerd was. Ik raakte moeilijk uit dit isolement omdat mijn zelfvertrouwen door de jaren erg klein werd. Toen ik hoorde over het buddyproject, waagde ik mijn kans.”

Wat verwachtte je ervan?

“Ik hoopte iemand te ontmoeten bij wie ik me veilig voelde en die ik kon vertrouwen. Met Mark verloopt dat perfect. Samen met hem durf ik weer buiten komen, hij geeft me uitleg als ik iets niet begrijp en helpt me verder als ik ergens mee worstel.”

Welke activiteiten doen jullie samen?

“We doen wekelijks samen boodschappen en Mark vervoert me naar de instelling waar mijn dochter verblijft. Ze heeft een zware handicap en zonder de hulp van Mark ben ik zes uur onderweg voor één bezoekje. Daarnaast helpt Mark me als er iets niet in orde is met mijn papieren. Hij zorgt ervoor dat problemen minder groot lijken. We doen ook leuke dingen samen: eens naar de markt gaan, koffie drinken, wandelen of fietsen,…”

Wat doet je het meest deugd?

“Ik vind het fijn te weten dat er iemand is als ik iets nodig heb. En verder geniet ik ervan als Mark onverwacht met een restje van zijn ovenschotel langskomt. Dat is écht smullen en geeft me ideeën voor in de keuken!”

Een buddy vragen?

Kan je wat steun gebruiken?

Aarzel niet om een buddy te vragen.

 Spreek gratis af met een buddy die jou steunt.

 Reken op een luisterend oor of een supporter die aan jouw zijde staat tijdens afspraken.

 Vertel gerust jouw voorkeuren voor de buddy: liefst een man of vrouw? Of iemand van je eigen leeftijd?

 Vertrouw op ondersteuning tijdens je buddytraject: ArmenTeKort luistert naar jouw opmerkingen.

 Leer andere buddy's en duo's kennen op vrijblijvende ontmoetingsmomenten en vergroot jouw netwerk.

46
11
21 www.gemeentemol.be
Meer
info: ArmenTeKort, Fien Cox en Suzy Maes, coördinatoren buddywerking.
Mail met Fien armentekort@blenders.be of bel met Suzy 0475
42
als je interesse hebt of met vragen zit.

Pak je penseel en zet 20 jaar Mon Mol Martre mee in de verf!

Met de grootste verzameling mini-schilderijtjes ooit gemaakt door verschillende personen wil de dienst toerisme de 20ste editie van Mon Mol Martre extra in de verf zetten! Al twintig jaar lang verzamelen tal van artiesten van allerlei pluimage tijdens het eerste weekend van augustus langs de oevers van de Nete. Wat klein begon, werd al gauw door velen gesmaakt. Om ook deze jubileumeditie te doen slagen, hebben we jouw hulp nodig. Pak je penseel en werk mee aan het grootste schilderij ooit voor onze gemeente!

Het begin

Lieve Schepkens: De oevers van de Nete... Het blijft een plek die vele mensen weet te bekoren. Ook kunstenaars vinden er vaak hun inspiratie. Zo ook in 1999 toen creatieve duizendpoot Lieve Schepkens naar daar trok om er ideeën op te doen, maar met een totaal ander idee huiswaarts keerde. Twintig jaar geleden kon Lieve Schepkens niet voorspellen dat Mon Mol Martre zo’n succes zou kennen. Lieve: “Jarenlang volgde ik lessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Ik ondervond dat heel wat mensen, éénmaal afgestudeerd, nog weinig aan de bak kwamen en erkenning kregen voor hun werk. Er waren nochtans hele goeie bij. Toen ik op een dag langs de Nete wandelde om er ideeën op te doen voor het schilderen, overviel mij de rust en de schoonheid van deze omgeving. Een ideale plek om de kunst te bedrijven, dacht ik toen. Eigenlijk was het mijn bedoeling om met Mon Mol Martre schilders, beeldhouwers, keramisten, dichters, poëzie,… op deze plek te verzamelen en zo mensen op een rustige manier laten kennismaken met kunst in het algemeen.” Een ambitieus plan waar de gemeente graag haar schouders mee onder zette.

De voorbije twintig jaar passeerden tal van artiesten de revue en toonden zij live hun kunsten aan het publiek. Kunstenares Alida Vaes uit Achterbos was er van bij het prille begin bij.

Waarom deelnemen?

Alida Vaes:

Alida Vaes is keramist, beeldhouwster en schilder. Alida: “Lieve Schepkens was de initiatiefnemer van Mon Mol Martre. Zij heeft dat goed gedaan. Ik ben haar heel dankbaar! Het was van bij het begin een groot succes. Ondanks de drukte blijf ik het fantastisch vinden. Mensen komen van heinde en verre. De (h)erkenning die je krijgt voor je werk, mensen ontmoeten, met je passie naar buiten komen zonder veel geld uit te moeten geven,… plezant! Vaak heb ik ook het gevoel dat ik mensen aansteek om met kunst bezig te zijn, ook dat is tof! Er is veel solidariteit onder de deelnemers: iedereen helpt elkaar waar het kan. Het is best wel veel werk, op voorhand, het weekend zelf, maar ook erna. Maar ik heb het altijd graag gedaan.”

 Mon Mol Martre gaat voor een record!
22 info magazine I juni 2019

20 jaar Mon Mol Martre

Samen gaan we voor een record!

Enkel met jouw hulp kan onze poging slagen om een record te verbreken. Hoe doe je mee?

1. Haal vanaf dinsdag 11 juni gratis een blanco canvas op bij:

• dienst toerisme, Markt 1a

• informatie- en onthaalbalie in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2

• bibliotheek in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2

• balie lokaal dienstencentrum in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28

2. Beschilder het canvas thuis met een beeld dat in jou opkomt als je aan Mol denkt.

3. Lever het beschilderde canvas voor 22 juli 2019 weer in bij:

• dienst toerisme, Markt 1a

• informatie- en onthaalbalie in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2

• bibliotheek in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2

• balie lokaal dienstencentrum in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28

4. Kom je werk en dat van anderen op zaterdag 3 augustus om 16 uur op het parcours van Mon Mol Martre bewonderen. Alle schilderijtjes samen worden als één groot schilderij tentoongesteld.

Opbrengst voor goed doel

Als de recordpoging is afgerond, worden alle schilderijtjes tijdens Mon Mol Martre verkocht. De opbrengst gaat naar de zorgcentra in onze gemeente die meewerkten aan deze recordpoging.

Artiesten gezocht!

Ben jij creatief bezig en toon je dit graag aan anderen? Of je nu glasblazer, trompettist, fotograaf, poppenmaker of schilder bent, op Mon Mol Martre is elke artiest welkom. Inschrijven kan nog tot en met 30 juni via www. gemeentemol.be > e-loket > Mon Mol Martre 2019, inschrijvingsformulier.

Mon Mol Martre

Wat? Meer dan 150 artiesten tonen live hun kunsten. Je ziet kunstenaars aan het werk in de meest uit eenlopende genres: schilders, beeldhouwers, tekenaars, naaisters, juwelenontwerpers, fotografen,... Extra gezellig wordt het met de muzikanten die op verschillende plaatsen een deuntje spelen. Honger of dorst? In de foodcorner geniet je van heerlijke hapjes en drankjes. Kinderen kunnen dan weer creatief aan de slag in de kinder zone.

Wanneer? zaterdag 3 augustus van 14 tot 19 uur, zondag 4 augustus van 12 tot 18 uur

Waar? het traject start aan de Markt, langs parking Sint-Pieter, het park Moldersbok en loopt verder via de Wandelweg langs de oevers van de Nete tot aan de Kersenlaan.

Toegang? gratis

Meer info: dienst toerisme, 014 33 07 85, toerisme@gemeentemol.be, www.visitmol.be

23 www.gemeentemol.be

Ideeënmarkt ‘Wat denk jij?’

Investeren in veilige fietsverbindingen én groene openbare ruimte in zowel het Centrum als de gehuchten. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de ideeënmarkt ‘Wat denk jij?’. In totaal droegen bijna 950 inwoners hun steentje bij in dit inspraakproject dat past in de uitwerking van het gemeentelijk meerjarenplan. Benieuwd naar meer conclusies? Kijk snel op pagina 14 en 15!

Buitenspeeldag

Op 24 april was het overal in Vlaanderen ‘Buitenspeeldag’. Ook in onze gemeente palmden we het sportveld aan Den Uyt in voor een flinke dosis sport en spel. Heel wat speelvogels kwamen lekker mee ravotten. Zalig!

102 kaarsjes voor oudste inwoner Jozef Geubbelmans

Op donderdag 28 februari mocht Jozef Geubbelmans 102 kaarsjes uitblazen. Jozef kroonde zich hiermee meteen ook tot oudste inwoner van onze gemeente. Hij geniet nog met volle teugen samen met z'n trouwe viervoeter ‘Mirza’ en houdt ervan naar de vliegers van de Keiheuvel te kijken vanop zijn terras. Daarnaast is hij erg gesteld op de bezoekjes van zijn zeven kinderen. Proficiat Jozef, we wensen je een goede gezondheid toe!

Showbizz Bart dankt vrijwilligers

Kom op tegen Kanker

Op 2 mei kwam Showbizz Bart langs in 't Getouw om Hilde Mattheuwsen (sportdienst) en Staf Vangenechten (voorzitter Mols comité Kom op tegen Kanker) te bedanken voor hun jarenlange inzet voor Kom op tegen Kanker. Dankzij deze twee enthousiastelingen staat er in onze gemeente een ijzersterk vrijwilligersteam klaar. Het mooie boeket dat Showbizz Bart aan Hilde overhandigde is voor jullie allemaal! Het interview werd live uitgezonden op Radio 2 tijdens De Madammen.

www.gemeentemol.be
2, 2400 Mol Terugblik...
Verantwoordelijke uitgever: Wim Caeyers, Molenhoekstraat

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.