Informatiemagazine gemeente Mol december 2017, januari en februari 2018

Page 1

Driemaandelijks tijdschrift - Jaargang 17

NUMMER 65

informatiemagazine december 2017

p. 14-17

Aanleg warmtenet start in 2018

p. 12-13

Mol Kiest Kunst


inhoud

I N F O R M A T I E M A G A Z I N E D E C E M B E R 2 0 17 | n r 6 5

Bewoners ‘Centrum West’ denken mee na over toekomst van hun woonwijk Aanleg warmtenet start in 2018

De bewoners van enkele centrumstraten brainstormden over de herinrichting van hun straat. Een proefopstelling vanaf 11 december moet aantonen of éénrichtingsstraten de leefbaarheid en veiligheid verhogen.

In het voorjaar van 2018 start Eandis met de aanleg van het geothermisch warmtenet in Mol en Dessel. Tegen 2022 moet het volledige netwerk klaar zijn.

12-13

6-7

14-17 Mol Kiest Kunst Heb je zin om jezelf onder te dompelen in kunst en zelf een tentoonstelling samen te stellen? Neem dan zeker deel aan Mol Kiest Kunst. We zoeken kinderen en volwassenen die niet bang zijn van kunst!

3 Geef eens wat vrije tijd cadeau tijdens de eindejaarsperiode 4-5 Zo verplaats je je in onze gemeente 8-9 10 jaar stedenband Mol – Kara Kara 10-11 Wim Govers en Dries Majewski vertellen over boek ‘Vliegtuigcrashes in Mol tijdens WO II’ 18-19 Wat valt er te beleven in Station M.? 20-21 Vrijwilligers en organisaties vinden elkaar dankzij www.molvrijwilligt.be

22-23

Hoe is het met onze rookstopambassadeur Bart Dirkx?

24 Terugblik

WWW.GEMEENTEMOL.BE Foto’s met dank aan onze vrijwillige fotografen.

Informatiemagazine uitgegeven door gemeentebestuur Mol > Verantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol > Info en vragen: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be


ter w aard e va n:

20 €

Geef eens wat vrije tijd cadeau tijdens de eindejaarsperiode

:

e van

10

aard

ter w

Koop je voor 50 euro 2 vrijetijdscheques? Dan krijg je er 5 euro bovenop! :

ter waarde van

5

ter waarde van

,50

:

Doe eens wat vrije tijd cadeau: koop de vrijetijdscheque! Vanaf december doe je extra voordeel: per aankoopschijf van 50 euro aan vrijetijdscheques krijg je er 5 euro bovenop. Dit aanbod geldt tot 1 maart 2018. Je besteedt de cheque intussen op meer dan 200 plaatsen in onze gemeente. Almaar meer verenigingen, organisaties en commerciële instanties aanvaarden de vrijetijdscheque als betalingsmiddel. Wie de cheque koopt, geniet dus ongetwijfeld van een portie vrije tijd op maat.

De komende eindejaarsperiode is de eindeloze zoektocht naar het perfecte geschenk voorgoed verleden tijd. Wie de cheque krijgt, heeft de keuze om deze te besteden bij maar liefst 200 organisaties in onze gemeente. Lidgeld betalen van je favoriete sportclub, een toegangsticket kopen voor een film, voorstelling of cursus in cc ’t Getouw, een etentje betalen in Bistro Apollon of het restaurant in Ten Hove, een boottocht maken met De Zander, gaan bowlen, een avondje snooker, lasergamen of karten, cultuur opsnuiven in het Jakob Smitsmuseum, naar het Zilvermeer... met de vrijetijdscheque kan het allemaal! Ook een sportuniform of andere materialen eigen aan de club, betaal je met de cheque.

Klein of groot cadeautje? De cheque is verkrijgbaar in verschillende waardes: 2,5 euro, 5 euro, 10 euro en 20 euro.

Deelnemende verenigingen en organisaties Een lijst met meer dan 200 deelnemers vind je op www.gemeentemol.be. Ook ontvang je een lijst bij de aankoop van een vrijetijdscheque. De deelnemers maken zich kenbaar met een sticker aan de ingang van hun gebouw. Bijna 100 Molse verenigingen: sportclubs, jeugdverenigingen, seniorenverenigingen, sociale verenigingen,… De bib Het cultuurcentrum De jeugd- en sportdienst Zwembad Den Uyt Dienst toerisme De academies Het lokaal dienstencentrum Pionier Het fietsenatelier Mol in Action Snooker Buckingham I-fitness De Zander Port Aventura …

Je stelt de cheque dus volledig samen naargelang het budget dat je wil besteden. Van 1 december tot 1 maart krijg je per aankoopschijf van 50 euro 5 euro extra. Dus: koop je voor 50 euro cheques dan krijg je er 5 euro bovenop, koop je voor 100 euro cheques dan krijg je er 10 euro bovenop.

Te koop op drie locaties De vrijetijdscheque is te koop op verschillende plaatsen: • informatie- en onthaalbalie in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2, 014 33 07 11 • balie in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28, 014 33 16 00 • balie van het sociaal huis, Jakob Smitslaan 22, 014 33 15 11

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be, www.gemeentemol.be www.gemeentemol.be

3


Vervoer? Niet voor iedereen vanzelfsprekend

Zo verplaats je je in onze gemeente Kan je zelf niet meer met de wagen rijden? Is fietsen een gevaarlijke opdracht geworden? Kan je door ouderdom of een beperking moeilijk gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan voorziet onze gemeente voor jou een uitgebreid vervoersaanbod dat grotendeels gedragen wordt door gemotiveerde vrijwilligers. Lees verder en laat je rijden! Heb je vervoer nodig om je familie te bezoeken? Moet je naar de dokter of de tandarts? Ga je graag naar de dinsdagmarkt? Of wil je naar Dagopvang Den Boulevard? Het vervoersaanbod biedt tal van mogelijkheden, zowel voor verplaatsingen in groep als voor jou alleen. Je betaalt er slechts een kleine vergoeding voor.

Kan je nog gebruik maken van het openbaar vervoer? Wil je naar het Centrum of één van de gehuchten en geraak je tot bij de dichtstbijzijnde opstapplaats? Neem dan de Centrum Express. De Centrum Express vervoert je vanuit de gehuchten rechtstreeks naar het Centrum en weer terug.

Ben je minder mobiel maar kan je je nog verplaatsen in een gewone wagen? 1

Busdiensten 1 en 2 vervoeren je vanuit de gehuchten Millegem, Achterbos, Rauw, Sluis en Ginderbuiten rechtstreeks naar het Centrum en weer terug. Elk uur kan je de bus nemen aan meerdere bushaltes in je gehucht. Daarnaast zorgen de lijnen 430, 84 en 170 voor een regelmatige verbinding met Donk, Wezel, Gompel, Ezaart en Heidehuizen. Postel blijft bereikbaar met de belbusdienst vanuit Retie.

Maak gebruik van de Minder Mobielen Centrale. Een vrijwilliger brengt je naar je bestemming.

2

Minder Mobiele Centrale

Dagopvang

4

informatiemagazine december 2017

Heb je vervoer nodig om boodschappen te doen, naar de dinsdagmarkt te gaan, te eten in het restaurant van Ten Hove? Wil je naar Postel? En dit op voorhand vastgelegde weekdagen? Reserveer dan een plaatsje op de MolMobiel. Op maandag rijdt de bus om 12.30 uur (*) naar Colruyt, op dinsdag om 9.45 uur (*) naar de dinsdagmarkt, op donderdag om 12.30 uur (*) naar Aldi en op zaterdag om 11 uur (*) naar het restaurant in Ten Hove. Vanaf het voorjaar van 2018 rijdt het busje op zondag naar Postel. De bus haalt je thuis op en brengt je samen met andere inwoners naar je bestemming.

Centrum Express

MolMobiel

Heb je vervoer nodig om naar de dokter, de kapper, het warenhuis, een familiebezoek, een voorstelling of theater,… te gaan op een door jouw gekozen datum en uur?

(*) Vertrekuur MolMobiel aan lokaal dienstencentrum in Ten Hove. Van daaruit vertrekt de bus om je bij je thuis op te halen.

3

Ga je naar Dagopvang Den Boulevard? Maak dan gebruik van ons vervoer naar Dagopvang Den Boulevard. Vrijwilligers halen je ’s morgens thuis op en brengen je veilig naar de dagopvang. ’s Avonds brengen ze alle gebruikers terug thuis.


“De Minder Mobielen Centrale is mijn vrijheid!” Handicar

Handicar

Maria Verschueren maakt al 20 jaar gebruik van het vervoersaanbod Hoe lang maak je al gebruik van de Minder Mobielen Centrale? “Al twintig jaar! Ik ben niet goed te been waardoor het openbaar vervoer voor mij geen optie meer is”

Ben je een rolstoelgebruiker? 1 Gebruik de Handicar. De Handicar is een aangepaste wagen om één of meerdere rolstoelgebonden personen te vervoeren. Ook de MolMobiel 2 en het vervoer naar Dagopvang Den Boulevard 3 zijn geschikt voor rolstoelgebruikers.

Wil je gebruik maken van ons vervoersaanbod? Of versterk je graag ons team van vrijwillige chauffeurs?

Waarvoor gebruik je de Minder Mobielen Centrale? “Een bezoek aan het ziekenhuis, naar de kapper gaan, boodschappen doen, op familiebezoek gaan,… Ik doe voor alles beroep op de mmc.” “Ik reserveer mijn ritjes een tweetal dagen vooraf. Je moet dus wel een beetje plannen, maar voor de luxe die je hiervoor in de plaats krijgt, is dat de moeite waard.” Wat vind je het grootste voordeel? “Dat ik dankzij de mmc weer de vrijheid heb om erop uit te trekken. Bovendien word ik vaak vervoerd door dezelfde chauffeur. Dat schept een band en het maakt de ritten aangenaam!”

Contacteer de dienst seniorenplus in het lokaal dienstencentrum in Ten Hove voor de juiste voorwaarden. Bel naar het nummer 014 33 16 00. We bekijken of je in aanmerking komt.

25 jaar Minder Mobielen Centrale De Minder Mobielen Centrale (mmc) vervoert dagelijks ouderen of mensen met een beperking die geen gebruik meer kunnen maken van het openbaar vervoer. Dit vervoersaanbod bestaat intussen maar liefst 25 jaar! Enkele cijfers: Op dit ogenblik maken 456 ouderen of mensen met een beperking gebruik van dit aanbod 25 vrijwillige chauffeurs zetten zich dagelijks in om mensen te vervoeren Jaarlijks rijdt de mmc maar liefst 140.000 kilometer Van januari tot november verzorgden onze vrijwilligers al 9.455 ritten

“Onmisbaar voor ons” Gust en Pat De Saedeleir zijn vaste klanten bij de Minder Mobielen Centrale. Hoe lang maken jullie al gebruik van de Minder Mobielen Centrale? “We doen al zo lang we ons herinneren beroep op de mmc. We zouden dit niet kunnen missen.” Waarvoor gebruiken jullie de Minder Mobielen Centrale? Gust: “Standaard rij ik elke dinsdag met de mmc naar de tekenacademie. Verder doe ik er ook beroep op als ik ga bowlen of op reis vertrek. De mmc brengt me dan naar het vertrekpunt.” Wat vinden jullie het grootste voordeel? “Zonder dit vervoer staan we nergens. Zowel voor het werk als voor onze ontspanning maken we gebruik van dit vervoer. We kunnen het niet meer wegdenken uit ons leven.”

We laten enkele trouwe gebruikers van onze mmc aan het woord.

Meer info & tarieven: dienst seniorenplus, 014 33 16 00, dienstseniorenplus@gemeentemol.be www.gemeentemol.be

5


Proefopstelling eenrichtingsstraten vanaf 11 december

Uit een brainstorm kwamen duidelijke aandachtspunten naar voor.

Bewoners ‘Centrum West’ denken mee na over toekomst van hun woonwijk De afgelopen maanden kwamen de inwoners van de Schansstraat, Vennestraat, Asstraat, Gasstraat, Collegestraat, Gasthuisstraat en een deel van de Sint-Pieterstraat twee keer bij elkaar om samen met het gemeentebestuur na te denken over de toekomst van hun wijk. Het grote rioleringsproject dat in deze wijk ‘Centrum West’ in de periode 2019 – 2020 wordt uitgevoerd, gaf de inwoners de kans om te brainstormen over de toekomstige herinrichting van hun straat. Uit de workshops kwamen enkele aandachtspunten naar voor: meer groen met nieuwe laanbomen, behoud van brede voetpaden, zoveel mogelijk vrijwaren van het huidige aantal parkeerplaatsen, invoeren van een parkeerreglementering én de inrichting van enkele zogeheten fietsstraten. De ontwerper van het studiebureau krijgt nu de opdracht om na te gaan of al deze wensen technisch en ruimtelijk haalbaar zijn in het ontwerp van de nieuwe straten. Het project Centrum West loopt achter de schermen al vele jaren. De eerste stap was het aanvragen van subsidies voor de noodzakelijke rioleringswerken bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Nu deze subsidies zijn toegekend, kan het gemeentebestuur een ontwerp laten opstellen door een studiebureau. Dit ontwerp omvat zowel de technische plannen voor de riolering als de volledige herinrichting van de weg.

6

informatiemagazine december 2017

Inhoudelijke richtlijnen Het studiebureau vraagt inhoudelijke richtlijnen van het gemeentebestuur. Deze stelt het gemeentebestuur op na inspraak van de buurtbewoners, de aanwezige scholen en het ziekenhuis. Deze richtlijnen hebben zowel betrekking op de verkeersstromen in de straten, de parkeermogelijkheden, de inrichting van de weg en het voetpad, openbaar groen,… Op die manier betrekken we alle betrokken partijen al in een zeer vroeg stadium bij het project.


Realistisch en haalbaar Het spreekt voor zich dat het moet gaan om technisch realistische en financieel haalbare richtlijnen waarbij de mobiliteitsbelangen van elke partij worden afgewogen. Het gemeentebestuur organiseerde hiervoor een overlegtraject met twee workshops, waarbij zowel de buurtbewoners als vertegenwoordigers van het ziekenhuis en de twee scholen in deze buurt welkom waren.

Sterktes en zwaktes Tijdens de eerste vergadering eind september maakten de inwoners samen met vertegenwoordigers van het gemeentebestuur een zogeheten SWOT-analyse op van hun buurt. Elke gesprekstafel bracht de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen in kaart. Enkele sterktes waren de aanwezigheid van laanbomen in sommige straten en de ruime parkeermogelijkheden. Tegelijkertijd wezen de inwoners op de grote parkeerdruk in hun buurt vanwege het ziekenhuis, de scholen en de nabije handelskern. Het gratis en zonder tijdsbeperking parkeren vergroot deze druk. Enerzijds waarderen de inwoners dat ze in een vrij rustige buurt leven. Anderzijds verwijzen ze regelmatig naar het stijgend doorgaand verkeer in hun straten. Dit verkeer rijdt niet altijd aan een aangepaste snelheid – vooral in de Collegestraat. Daardoor daalt de veiligheid voor de talrijke fietsers in deze straten.

Kansen en bedreigingen De buurtbewoners zien in de heraanleg van hun straat heel wat kansen. Zo willen de inwoners – waar technisch mogelijk - in elke straat laanbomen en brede voetpaden. Daarbij is het belangrijk dat het aantal parkeerplaatsen maximaal behouden blijft. Tenslotte is en blijft de veiligheid van de fietser een aandachtspunt, waarbij er maatregelen moeten komen die het doorgaand verkeer ontmoedigen en de snelheid doen dalen. Bedreigingen zien de inwoners vooral in de komst van enkele grote bouwprojecten in de Vennestraat en de Schansstraat.

Inrichting van fietsstraten Tijdens de tweede sessie kwam de invoering van éénrichtingsverkeer aan bod én bespraken de inwoners hoe ze zelf hun straten van gevel tot gevel zouden inrichten. Daarbij was het voor de gespreksgroepen vooral een hele uitdaging om zowel een voldoende brede rijweg, laanbomen, fietsvoorzieningen als parkeerstroken in deze vrij smalle woonstraten te voorzien.

Proefopstelling eenrichtingsstraten vanaf 11 december Om te onderzoeken of eenrichtingsstraten effectief de leefbaarheid in de buurt verhoogt, de bereikbaarheid garandeert én de veiligheid voor zwakke weggebruikers verbetert, voert het gemeentebestuur vanaf 11 december een proefopstelling in. De proefopstelling kreeg tijdens de gespreksavonden groen licht van de aanwezige inwoners. Deze proefopstelling wordt gecombineerd met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in het hele gebied, met uitzondering van de Sint-Pieterstraat. Na één maand evalueren we deze opstelling en wordt beslist of dit eenrichtingsverkeer behouden blijft in het toekomstige ontwerp van deze woonbuurt. De proefopstelling blijft bij een positieve evaluatie ook van kracht tot aan de heraanleg. De nieuwe straten worden dan op vlak van infrastructuur heraangelegd als éénrichtingsstraat. Een uitgebreide motivatie voor deze proefopstelling vind je op www.gemeentemol.be/centrumwest.

De proefopstelling vanaf 11 december.

Daarom waren vrijwel alle aanwezige bewoners voorstander van het invoeren van eenrichtingsverkeer in elke straat. Dit garandeert na de herinrichting niet alleen meer woonkwaliteit, het ontmoedigt ook doorgaand verkeer. Met uitzondering van de Asstraat omvat de proefopstelling eenrichtingsverkeer in alle straten. Met uitzondering van de Asstraat omvat de proefopstelling eenrichtingsverkeer in alle straten. De verschillende gespreksgroepen kwamen daarbij tot vrij gelijkaardige resultaten. Zo adviseerden meerdere gespreksgroepen de inrichting van één of meerdere fietsstraten in hun buurt. In een fietsstraat krijgt de fietser voorrang en mag deze niet worden voorbijgestoken door auto’s. De maximumsnelheid is er automatisch 30 kilometer per uur. De ontwerper zal nu onderzoeken of de realisatie van fietsstraten in deze woonbuurt effectief aangewezen is en hoe dit technisch het best gebeurt. Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be www.gemeentemol.be

7


10 jaar stedenband Mol – Kara Kara

Samenwerking boekt mooie resultaten, maar de weg is nog lang 6.131 kilometer van hier ligt Kara Kara in het Afrikaanse Niger. Mijlenver weg, maar voor onze gemeente toch ook dichtbij. Sinds 2007 is Kara Kara officieel onze zustergemeente. Sindsdien zetten heel wat vrijwilligers in onze gemeente én de lokale bevolking van Kara Kara zich in om het leven in het armste land ter wereld te verbeteren. Ondanks het beperkte budget en de moeilijke omstandigheden slaagden we er samen in om enkele mooie resultaten te boeken. Maar de weg is nog lang. Op 21 oktober vierden we onze stedenband samen met onze coördinator ‘Mamane’ uit Kara Kara en tal van sympathisanten.

Voor Geerd Van den Abbeele en Marina Hannes, beiden lid van het Kara Karacomité, begon het Afrikaans avontuur al in 2004. Geerd: “Na de jongerenuitwisseling ‘Embrassement des Quatre Soeurs’ in 2004 naar Kara Kara sprak de schepen van ontwikkelingssamenwerking mij aan. Zij had het over de schrijnende toestanden in Kara Kara en hoopte, net als met Nicaragua, naar een nieuwe stedenband toe te werken. Hiervoor waren mensen nodig die dit mee wilden ondersteunen.” Ook Marina werd hiervoor aangesproken. Na het bijwonen van een eerste vergadering was ook zij gebeten door het Afrikaanse virus. Sindsdien laat het hen niet meer los. Wij zaten met hen rond de tafel. Wat volgde was een boeiend, enthousiast en hartverwarmend relaas hier in een notendop weergegeven.

Op verkenning De periode 2005-2007 werd vooral gebruikt om informatie te verzamelen. Geerd: “Hoe is de situatie daar? Wie kan daar een rol in spelen? Twee vrijwilligers trokken naar Kara Kara om de gemeente te verkennen en documenten op te vragen. Zo kregen we een zicht op wat Kara Kara eigenlijk is: geen kleine gemeente maar een gebied zo groot als het arrondissement Turnhout met talrijke dorpjes en heel veel noden.”

Structuur opzetten Geerd: “Uit ervaring met de zusterstad in Nicaragua wisten we dat we eerst een structuur moesten opbouwen wilden we in Kara Kara iets beginnen. Eén van de betrokkenen hanteerde hiervoor als basis: ‘Ontwikkelingssamenwerking moet vertrekken vanuit de bevolking zelf, met een degelijke structuur’. Daarna ging het pas echt van start.”

8

informatiemagazine december 2017

Voor Geerd en Marina begon het Afrikaans avontuur in 2004.

Vrouwenproject Het vrouwenproject was het eerste project dat tot stand kwam (2007-2010). Geerd: “De kernactiviteit was vrouwengroepen op poten zetten die gemeenschappelijk aan landbouw doen. Aanvankelijk waren het er veertien, op dit moment zijn het er tweeëndertig. In 2004 waren er helemaal geen groenten in Kara Kara. Nu zijn het niet alleen de vrouwengroepen, maar ook individuen die groentetuinen aanleggen. Een deel van de opbrengst wordt verkocht, zodat ze ook een inkomen hebben. Een enorm succes!”

Gezondheidsprogramma Kara Kara telde drie gezondheidscentra. Geerd: “In 2004 en 2007 lagen deze centra er compleet verkommerd bij: zonder medicatie, vuil en vervallen,… De verplegers, één per gezondheidscentrum, zaten met de handen in het haar. Mede dankzij de huisartsenvereniging en het Heilig Hartziekenhuis van Mol en de Belgische NGO Memisa slaagden we erin de drie centra te renoveren. Elk centrum wordt nu beheerd door een plaatselijk comité. Een enorme realisatie op zo’n korte tijd. Dat is geweldig! De gezondheidscentra in Kara Kara zijn nu een voorbeeld voor veel naburige gemeenten.”

Geboortebos De jongeren die in 2004 meereisden naar Kara Kara waren symbolisch begonnen met het aanleggen van een geboortebos. Voor elk kind dat in Mol geboren werd, werd een boom aangeplant in Kara Kara. Geerd: “Een boom in Kara Kara is niet zo eenvoudig in leven te houden. De eerste bomen stierven af. In 2009 werden nieuwe boompjes aangekocht en koppelden we het geboortebos aan het onderwijsprogramma. Nu is het een pedagogisch project én een financieringsproject voor schoolmateriaal. Een succes!”


Vrouwen doen gemeenschappelijk aan landbouw.

Onderwijsprogramma In het onderwijs zijn de noden immens. Geerd: “De Nigerese staat bouwde in elk van de 51 gehuchten van Kara Kara 1 à 2 klassen. Maar dat is onvoldoende. Ook schoolmateriaal dat normaal door de staat geleverd wordt, is er niet. De onderwijzers zijn laag opgeleid, maar van goede wil. Op beperkte schaal begonnen we schoolmateriaal aan te kopen voor een viertal schooltjes en de middelbare school. Nu wordt het schoolmateriaal ter plaatse ook aangekocht met de opbrengst van de (geboorte)bossen (fruit, bladeren,…) en de verkoop van geiten van de geitenkwekerij. De schoolkinderen staan in voor de verzorging van de planten en de geiten.”

Zoals overal in Afrika is water een gigantisch probleem.

Viering 10 jaar stedenband Op 21 oktober vierden we het tienjarig bestaan van onze stedenband met Kara Kara, in aanwezigheid van Mamane Baraze, de coördinator in Niger. Alle aanwezigen kregen een overzicht van de al uitgevoerde projecten en een blik op de plannen voor de toekomst. Daarna volgde een verrassingsoptreden van Sarah D’Hondt en een initiatie Afrikaanse dans. We wensen alle betrokkenen in Mol en Kara Kara nog veel succes in de komende jaren.

Waterprogramma Zoals overal in Afrika, en zeker in savannegebied, is water een gigantisch probleem. Geerd: “De meeste dorpen hebben een traditionele put (12 meter diep) om water met een emmer op te halen. Naar onze normen is dit niet drinkbaar, maar er is geen alternatief. De staat probeert zijn deel te doen, maar Niger is straatarm en leeft voor 90 à 95 procent van buitenlandse hulp. In een zestal dorpen hebben we de watersituatie al kunnen verbeteren, maar de vraag blijft groot.”

Inleefreis Bij het Kara Karacomité leeft de hoop om ooit terug inleefreizen met onder meer jongeren te organiseren naar Kara Kara. Helaas laat het reisadvies dit niet toe. Marina: “Je zou er eens moeten geweest zijn om effectief die beleving te hebben, dat mis ik. Maar ik blijf mij inzetten. Met een inleefreis willen we jongeren actief betrekken bij onze werking, want jong bloed is nodig.”

Toekomstplannen Geerd: “De projecten moeten door de mensen ter plaatse gedragen worden, want hulp moet evolueren naar zelfvoorziening. In Niger is de weg naar zelfvoorziening gigantisch lang omdat de plaatselijke middelen zo beperkt zijn. Er is zo weinig economie. Mochten we hogere budgetten hebben, konden we natuurlijk op een heel andere schaal beginnen.”

Meewerken aan verzustering? Het Kara Karacomité kan extra hulp gebruiken om hun acties te ondersteunen. Voel jij je aangesproken? Het comité komt elke eerste zaterdag van de maand om 10 uur samen in het Wereldhuis, Santo Tomásplein 1. Kom gerust eens langs of laat van je horen.

Marina: “Maar de wil van de mensen is er wel!”

Meer info: > Kara Karacomité, info@karamol.be, www.karamol.be > dienst ontwikkelingssamenwerking, 014 33 15 51, louis.geysmans@dsomol.be www.gemeentemol.be

9


Auteurs Wim Govers en Dries Majewski vertellen over hun boek ‘Vliegtuigcrashes in Mol tijdens WO II’

“De lessen uit het verleden bepalen onze toekomst” “Onze toekomst wordt bepaald door de lessen die we trekken uit het verleden” aldus Wim Govers en Dries Majewski. Daarom geven ze oorlogsslachtoffers uit onze gemeente niet alleen een naam maar ook een gezicht. Pas dan worden het echte mensen en raakt het anderen. Het boek ‘Vliegtuigcrashes in Mol tijdens WO II. Molse oorlogsslachtoffers door geweld uit de lucht’, deel 1 is hiervan het resultaat. Wim Govers verzamelde getuigenverhalen over vliegtuigcrashes die plaatsvonden aan Sas VI, de Kievitstraat in Millegem en aan Wezel-Statie. Het kostte jarenlang speurwerk, bijdragen van een heel team en een groot netwerk. “Wat begon met enkele woorden werd uiteindelijk een puzzel die stapsgewijs in elkaar viel”, begint Wim zijn verhaal. “Intussen is het een deel van mijn leven. Als leerkracht ben ik gebeten om te weten, gedreven om te vertellen. Bovendien mag dit stukje verleden nooit verloren gaan. Redenen genoeg dus om een boek te schrijven.”

Puzzelstukjes in elkaar Wim: “De vliegtuigcrash aan Wezel-Statie greep me het meest aan. Dit verhaal startte effectief met de woorden ‘Duitse crash Wezel-Statie’. Via via maakte ik kennis met de familie Volkaert uit Leopoldsburg. Samen maakten we ter plaatse een wandeling en kreeg ik stukjes informatie. Op online fora kwam ik te weten dat de twee Duitse piloten die er crashten, begraven liggen in Lommel. Uiteindelijk kwamen we terecht in Duitsland bij Willy Asperger. Een man die nonkel moest zeggen tegen één van de gesneuvelde piloten.”

Wim Govers: “We mogen de geschiedenis van WO I en II nooit vergeten.”

Begeesterd door militaire luchtvaart “Al in mijn kinderjaren boeiden vliegtuigen me enorm. Ook militaire luchtvaart en de geschiedenis van WO II interesseerden me. Het boek ‘Oorlogsperikelen in Mol’ triggerde me om me hierin te verdiepen. Nu houdt het me echt in z’n greep. Als ik door Mol rijd, zie ik de beelden voor me. Op sommige plaatsen zou ik bijna salueren”, besluit Wim met een knipoog. “Dit boek was dus voor mij een logische volgende stap.” Dries Majewski trok zich het lot aan van de burgerslachtoffers met een duidelijke link naar onze gemeente. Hij brengt de verhalen, de getuigenissen en de feiten van hen die – totaal onschuldig – gevallen zijn door het geweld uit de lucht.

Sorry voor de Duitse ellende Een aangrijpend contact herinnert Wim zich: “’Wij als Duitsers hebben jullie zoveel ellende aangedaan. We hopen dat jij en je naasten verder kunnen leven in vrede’ zei Willy Asperger verontschuldigend tijdens één van onze contacten. Hij gaf ons extra informatie en bezorgde foto’s. In ruil is hij blij het verhaal van zijn gesneuvelde nonkel te kennen.”

Race tegen de klok “De generatie die de oorlog meemaakte, wordt oud. De tijd daagt ons uit om alle informatie vast te krijgen”, aldus Wim. “Tegenstrijdig, want tegelijkertijd behoort WO II nog tot het recente verleden. Maar mensen vergeten snel. Ze weten niet meer dat onze eigen familieleden 75 jaar geleden op de vlucht sloegen voor de oorlog samen met zovele andere Belgen. Belangrijk om hier eens bij stil te staan in de huidige vluchtelingencrisis.”

10

informatiemagazine december 2017

Dries Majewski


Messerschmitt Bf 110G-4

Het grijpt je naar de keel Dries: “Mijn gedeelte in het boek vormt een kleine aanvulling op de verhalen die Wim beschrijft. De getuigenissen van burgerslachtoffers geven een idee van wat de verschrikking-vanuit-de-lucht betekende, hoe gezinnen uit mekaar gerukt werden en wat de gevolgen waren voor hen die ermee in aanraking kwamen. Hun verhaal grijpt je letterlijk naar de keel.”

Doorzeefd door kogels en moeder verloren “Het verhaal van Fernand Raus greep me het meest aan. Hij vertelt hoe hij zijn moeder verliest tijdens een luchtaanval en zelf maar liefst elf kogels door zijn been krijgt”, vertelt Dries. “Als je dergelijke verhalen te horen krijgt, neem je de verantwoordelijkheid er ook effectief iets mee te doen. Zij delen hun verhaal, jij maakt het kenbaar. Er is geen weg terug. En dat doen we met veel overgave. Het werd een knap boek dat zeker nog een vervolg krijgt”, besluit Dries.

OFw. Christian Asperger kwam om bij de vliegtuigcrash in Wezel Statie.

Hou de geschiedenis van de wereldoorlogen levend. Sluit aan bij de Verbroedering Vaderlandslievende Verenigingen (VVG) De VVG houdt de nagedachtenis van de slachtoffers van beide wereldoorlogen in ere. VVG vindt het haar plicht om deze herinnering door te geven aan de volgende generaties. Jaarlijks organiseert de vereniging verschillende herdenkingsplechtigheden waarop iedereen welkom is. Via www.gemeentemol.be/vvgmol blijf je op de hoogte.

Benieuwd naar de verhalen? Koop het boek HES IN MOL

‘Vliegtuigcrashes in Mol tijdens WO II. Molse oorlogsslachtoffers door geweld uit de lucht’, deel 1 Te koop voor 15 euro :

Waar? Kamer voor Heemkunde in ’t Getouw (2de verdieping), Molenhoekstraat 2 Perswinkel ’t Pleintje, Ginderbroek 18 Standaard Boekhandel, Statiestraat 39

DEEL I VLIEGTU IGCRAS

DEZE EDITIE VAN VVG-MOL BEVAT TWEE GR OTE DELEN:

DEEL I

VLIEGTUIGCRA SHES IN MOL TIJDENS WO II Molse oorlogssla

chtoffers door

Wim Govers verzamelde getuigenverhalen verschillend e vliegtuigcra over drie shes in Mol. onderzoek uit Door te wat uiteindelijk gaan, kwam hij meer detail verder op s te weten de crashes in resulteerde in een eerste Mol. In de volge publicatie van meer getuigen aan het woord nde editie zal Wim nog over de ander e, neergestort laten met hun verhalen e vliegtuigen . Dries Majewski zich, in het tweed- eveneens VVG-redac teur – trok e deel van van de burge rslachtoffers deze uitgave, het lot aan met een duide Mol. Hij breng lijke t feiten van hen de verhalen, de getuigenisse link naar die - totaal onsch n en de door het gewel uldig - geval d len zijn VVG meende uit de lucht. dat deze trieste ontbreken bij lijst niet moch de t zijn geheel een verhalen van de crashe s. Het de-lucht betek idee van wat de verschrikkin geeft in ende, hoe gezin g-van uitwerden en wat nen uit meka de gevolgen ar in aanraking waren voor hen gerukt kwamen. die ermee

Mol - Sas

geweld uit de lucht

.

6

Mol -

Wezel

-Statie

N°11 | SEPTEMB ER 2017

Mol - Kievitstraat

Uitgave van de Verbroe

dering Vaderla

ndslievende Groepe ringen

(VVG) Mol

Meer info: VVG, 014 31 15 51, fvandenbergh@telenet.be, www.battleforthelocks.be,  Battle for the locks www.gemeentemol.be

11


Mol Kiest Kunst

“Nog al te vaak zijn we bang van kunst of staan we er niet genoeg voor open” krijg je de kans om kennis te maken met andere kunstliefhebbers, ontdek je enkele bijzondere collecties en krijg je een blik achter de schermen van enkele vooraanstaande musea en kunstinstellingen. Het resultaat van je deelname kan je daarna bewonderen op de tentoonstelling en in een verzorgde bijhorende catalogus. • Januari: startbijeenkomst, kennismaking met de groep en bezoek aan de locaties waar de tentoonstelling zal doorgaan • Februari: workshop 1, Kijken naar kunst • Maart: workshop 2, Verhalen in kunst • April: uitstappen naar collectie(s) • Mei – juni: voorstelling collecties en kunstwerken kiezen in twee of drie sessies

Zes Molse kunst- en cultuuraanbieders slaan voor het eerst de handen in elkaar om samen een tentoonstelling te organiseren op verschillende locaties in Mol. De invulling van deze tentoonstelling… die kies jij! Samen met anderen selecteer je uit de aangeboden collecties de kunstwerken die in de verschillende tentoonstellingsruimtes zullen pronken op de expositie ‘Mol Kiest Kunst’. Tijdens het traject krijg je de kans om kennis te maken met andere kunstliefhebbers en met het reilen en zeilen achter de schermen van enkele vooraanstaande musea en kunstinstellingen. We zoeken zowel kinderen (+8 jaar) als volwassenen. Ben je in voor een nieuw avontuur? Schrijf dan in voor 10 december via www.gemeentemol.be > E-loket > Mol Kiest Kunst. ’t Kristallijn, het Jakob Smitsmuseum, Cultuurcentrum ’t Getouw, The Red Penguin, de Academie voor Beeldende Kunsten en het kunstenproject M.art van Jeugdhuis Tydeeh droomden al langer van een grote gezamenlijke tentoonstelling. Van 15 september tot en met 28 oktober 2018 is het eindelijk zo ver! Voor de invulling van de tentoonstelling doen we beroep op iedereen die in Mol woont of een band heeft met onze gemeente. Om deel te nemen, hoef je zeker geen kunstkenner of regelmatige tentoonstellingsbezoeker te zijn. We willen juist een heel diverse groep deelnemers samenstellen. Alleen zo kunnen we echt spreken over ‘Mol Kiest Kunst’.

Traject Het traject voor de deelnemers start in januari 2018. In enkele sessies maak je kennis met de tentoonstellingslocaties, ontdek je verschillende manieren om kunst te benaderen en ga je op ontdekking in de collecties waaruit de werken zullen worden gekozen. Uiteindelijk kies je je eigen favoriete werk(en) uit voor de tentoonstelling. Gedurende het traject 12

informatiemagazine december 2017

Voorwaarden We werken met een groep kinderen en een groep volwassenen. Voor de volwassenengroep ben je minstens 15 jaar oud en woon je in Mol of heb je een band met onze gemeente. Je kan je tussen januari en juni 2018 vrijmaken voor een zevental bijeenkomsten. Deze gaan vooral ’s avonds of in het weekend door (ongeveer één sessie per maand). Voor de groep kinderen ben je tussen 8 en 14 jaar oud en woon je in Mol of heb je een band met onze gemeente. Je volgt een aangepast traject van een zevental bijeenkomsten tussen januari en juni 2018. De sessies voor kinderen zullen vrijwel altijd overdag doorgaan, op schoolvrije momenten (weekend, schoolvakantie of eventueel woensdagnamiddag).


Geïnteresseerd? Schrijf je vóór 10 december in voor de groep volwassenen via www. gemeentemol.be > E-loket > Mol Kiest Kunst, inschrijving volwassenen (+15 jaar), of voor de groep kinderen via www.gemeentemol.be > E-loket > Mol Kiest Kunst, inschrijving kinderen (8 - 14 jaar): laat ons weten wie je bent en waarom je wil meedoen. Als er te veel kandidaten zijn, selecteren we op basis van de motivatie en met het oog op een goede mix van deelnemers. We laten je voor 20 december weten of je kan deelnemen aan het traject.

Waarom deelnemen? Kriebelt het maar twijfel je nog om deel te nemen? Laat je dan overhalen door Ibn en Lisa. Ibn Delaet is coördinator van ’t Kristallijn en zit vanuit die functie in het overleg rond beeldende kunst dat een paar jaar geleden werd opgestart. Lisa Philips is medeoprichter van BRIK, een vzw die kunstenaars tentoonstellingskansen biedt. Zij zit in dit overleg vanuit The Red Penguin. Lisa begeleidt de sessies en loodst de deelnemers doorheen het traject.

Lisa Philips “Doe maar, kijk en interpreteer” Waarom moet ik mij aangesproken voelen om in te schrijven voor Mol Kiest Kunst? “Dankzij Mol Kiest Kunst krijg jij de kans om samen met een enthousiaste bende een tentoonstelling samen te stellen en vorm te geven. Iedereen is welkom! Bovendien verwerf je een uniek inzicht achter de schermen van verschillende kunstorganisaties. Wie wil dat nu niet eens meemaken?! We bezoeken collecties en leren hoe we naar kunst kunnen kijken. Kunst is er (onder andere) om de toeschouwer te prikkelen. Actief meewerken aan een grootschalige tentoonstelling in je eigen gemeente is daarom een buitengewone kans die je niet wil laten schieten.”

Ibn Delaet “Het kijken en beleven van kunst maakt mij gelukkig” Waarom moet ik mij aangesproken voelen om in te schrijven voor Mol Kiest Kunst? “Als deelnemer je steentje bijdragen, een expo opzetten, dit samen bundelen en presenteren in een prachtig tentoonstellingsproject. Dat is iets waar je later zeker met enige fierheid op terugkijkt. Iedereen laten kennismaken met verschillende kunstvormen, stromingen, stijlen,… is fantastisch! Dit samenstellen in je eigen achtertuin en hier nog actief aan deelnemen door je verhaal, achtergrond of binding met een kunstwerk te vertellen, geeft het nog een extra meerwaarde. Voor Mol betekent dit een uniek moment van cultuurbeleving. Het brengt mensen samen en is een grenzeloze verbinding tussen een zeer divers aanbod uit de kunstenwereld. Op een toegankelijke manier kunst beleven in je eigen gemeente is gewoon top. Inschrijven zou ik zeggen, ik doe zeker mee!”

Overtuig mij waarom kunst leuk is “Waarom kunst leuk is? Niet evident en zeer persoonlijk, maar het belangrijkste voor mij is dat de algemene term ‘kunst’ iets moet doen met jezelf, met je omgeving of met je leven in het algemeen. Een dansvoorstelling, film, muziek, beeldende kunst, architectuur, fotografie,… stimuleert je ontwikkeling, brengt je in dialoog of brengt je gewoon in beweging. Dit kan blijdschap, euforie of zelfs discussie met zich meebrengen: ‘Dat kan ik ook hoor.’, ‘Is dit kunst?’, ‘Leuk toch, niet?’. Het fijne hieraan is dat je dingen opsteekt waar je misschien nog niets vanaf weet en je zo nieuwe dingen ontdekt. Gevoel en emotie zijn voor mij enorm belangrijk en het kijken of beleven van kunst, in welke vorm dan ook, maakt mij in ieder geval gelukkig! Is dat trouwens ook niet het leuke aan kunst?”

Overtuig mij waarom kunst leuk is “Op de vraag wat kunst is, bestaat volgens mij geen eenduidig antwoord. Het is net dat gegeven dat kunst zo ontzettend boeiend maakt. Nog al te vaak zijn we bang van kunst of staan we er niet genoeg voor open. Doe maar, kijk en interpreteer. Zoals Shakespeare ooit zei: ‘beauty is in the eye of the beholder’. Als toeschouwer word je door kunst op de proef gesteld. Een uitdaging die we met Mol Kiest Kunst graag aangaan. Kunst is voor iedereen anders. Net daarin schuilt de kracht van dit medium. De diversiteit en polariteit die ervan uitgaan, doen je lachen, zweten, huilen… Laat kunst maar zachtjes binnensijpelen.”

Meer info: Cultuurcentrum verkeersdienst, 014 ’t Getouw, 33 09 80, 014verkeersdienst@gemeentemol.be 33 09 00, cultuurbalie@gemeentemol.be www.gemeentemol.be

13


Eerste traject in Mol van Den Uyt naar hoek Martelarenstraat - Vennestraat

Aanleg warmtenet start in 2018 In het voorjaar van 2018 start Eandis met de aanleg van het zogeheten geothermisch warmtenet in Mol en Dessel. Vooraleer het warmtenet in 2020 via de Turnhoutsebaan zal worden aangesloten op de geothermiecentrale VITO in Donk, concentreert Eandis zich op een aantal lokale verbindingen in het Centrum. Deze lokale verbindingen voorzien enkele grote bouwprojecten en bestaande instellingen via tijdelijke stookinstallaties van het vereiste warme water. Tegen 2022 moet het volledige warmtenet klaar zijn.

Hoe werkt een warmtenet? De verwarming en het sanitair warm water worden niet meer individueel - per gebouw - geproduceerd. De vertrouwde verwarmingsketel verdwijnt dus. Een slimme warmtewisselaar zorgt ervoor dat het warme water zijn weg vindt in radiatoren, vloerverwarming en het sanitair. De gebruiker bepaalt zélf de gewenste comforttemperatuur. Een aangesloten gebouw of woning krijgt een eigen warmtemeter zodat je precies weet hoeveel warmte je verbruikt. Aansluiten is alleen mogelijk op de distributieleidingen, niet op de grotere transportleidingen.

Wat zijn de voordelen van geothermische warmte? Het warmtenet in Mol en Dessel blinkt dankzij de aardwarmte nóg meer uit in duurzaamheid. De gloeiend hete aardkern onder onze voeten zorgt namelijk voor de doorlopende opwarming van het water. Dat betekent dus géén extra CO2-uitstoot. Bovendien genereert het warmtenet geen afval. Het afgekoelde water wordt namelijk gewoon terug opgewarmd. Bekijk het als een vorm van natuurlijke recyclage. Aardwarmte is altijd 100 procent beschikbaar! Ook als de zon niet schijnt en er geen zuchtje wind staat. BRU

GGES

KE

TE ACH

RT EZAA

MA RTE LAR ENS TRA AT

S

RBO

AAT SSTR

T RAA

HEID

SST

NIJVER

HT BAC

AM

ART EZA

REEF

BOERETANGSED

IEN

FT

E EK

LL

PE

KA

BR

UG

GE

SK E BOERETANGSEDREEF

ST .A

PO LL ON

IA

LA

AN

VIJ

NS

BO TER ACH S

LLEN

. TR ES R. EG ST LL OM CO BO N OR DO

BO S

LA KEIR NDSE

SLAAN AM YD RE A.

ZILLEN

T RK MA

R.

MO LD ER DIJ K

informatiemagazine december 2017

TRAAT HOFS

LEEN

RO ZE NB ER G

K

RDIJ

TRAAT LLES

EST ELL

RO ZE NB ER G

GA

TULPEN

STRAAT

LB

ER GE

N

N ERGE

GALB

UIS SL

KAPE

GEZ IDO

M OL EN ST R.

GU

LA AR

T AA TR FS HO

14

TURNHOUTSEBAAN

WE WAU

MOL

.

R ST

N VE

RK

BE

ER HT AC

VENN ESTR.

SE ZI

N LAA RUIS E-K ROD

LAND

AAT NIEUWSTR

MA RTE LAR ENS TRA AT

KEIR

K DIJ EN TS OU ERH RG


Hoe werkt de geothermiecentrale van VITO in Donk? In 2015 voerden ingenieurs van VITO een geothermische proefboring uit in Mol. Op een diepte van 3,6 km in de Kempense grondlagen vonden ze water van 128°C. Prima, zal je misschien denken, maar wat doe je met dat hete water? Deze ‘proef’ krijgt vanaf 2018 een duurzaam verlengstuk in de realiteit. Een heus warmtenet verdeelt de kostbare aardwarmte vanaf 2018 naar publieke gebouwen én gezinnen in Mol en Dessel. Op de Balmatt-site in Mol wordt op dit moment een complete geothermiecentrale gebouwd. Het hete water uit de diepe ondergrond wordt hier door een warmtewisselaar gepompt. Zo krijgt het water een maximale temperatuur van 90° Celsius. Vanuit de centrale brengen geïsoleerde, ondergrondse leidingen het water naar de aangesloten woningen, appartementen, bedrijven, scholen,... Het afgekoelde water stroomt via een tweede leiding terug naar de geothermiecentrale. Daar wordt het opnieuw opgewarmd.

Ondergrondse leidingen Voor de aanleg van het warmtenet graaft Eandis sleuven waarin de leidingen op minstens 80 cm diepte (gemeten vanaf de bovenkant van de leiding) worden gelegd. De isolatie van de leidingen is optimaal zodat er nauwelijks warmte verloren gaat.

G ETAN BOER VIJVERSTR.

BERKE STR.

ACACIASTR.

BOTTELSTR

G

ETAN BOER

EIKESTR.

KLIMOPSTR.

BERGENSTR .

HULST STRAAT

KATT ENBO S

KWADEMEER

IE

EM

KATTEN BER

L N

AA

TL ER UA CQ BE

AT

TRA EKS BRO

KWADEMEER

HANNEKESTR AAT

AN

LA

ST .A

UT

DP

AT

TRA ERS AKK ELS

RKT

H IUSSTR.

MA

NT ON

N ZA

BROEKSTRAAT

DIEPE GEOTHERMIECENTRALE

MOLSE BAAN

DESSEL LUKASSTRAAT

RKT

OUD E MA

overzichtsplan Geothermie Dessel en Mol

www.gemeentemol.be

15


Hoe verloopt de aanleg van het warmtenet? De aanleg van een omvangrijk warmtenet met meer dan 30 kilometer buizen gebeurt uiteraard niet in één beweging. De realisatie van het warmtenet in Mol en Dessel verloopt dan ook in verschillende fases. Je mag dit beschouwen als het leggen van een ingewikkelde puzzel, waarbij elk puzzelstukje op het juiste moment moet worden geplaatst. De ontwikkelaars van verschillende nieuwe bouwprojecten die momenteel of in de nabije toekomst worden gerealiseerd in het Centrum, willen absoluut aansluiten. Ook bestaande instellingen – waaronder het Heilig Hartziekenhuis, het Sint-Lutdardisinstituut en het Sint-Jan Berchmanscollege – zullen deze groene energie voor de verwarming van hun gebouwen gebruiken. Daarnaast wordt ook het nieuwe zwembadencomplex VITA Den Uyt van warmte voorzien via de nieuwe geothermiecentrale. In totaal gaat het voor Mol en Dessel over 2.000 gebouwen, inclusief particuliere woningen. De periode tussen het aansluiten op de geothermiecentrale in Donk en de dringende nood aan warmte voor deze verschillende projecten en instellingen moet overbrugd worden met tijdelijke stookinstallaties. Deze stookinstallaties leveren ter plaatse het vereiste warme water, in afwachting van een aansluiting op de geothermiecentrale in 2020. Concreet betekent dit dat het warmtenet in verschillende van elkaar gescheiden stukjes wordt aangelegd. In een later stadium worden al deze afzonderlijke stukjes met elkaar verbonden én, uiteraard, met de geothermiecentrale.

16

informatiemagazine december 2017

Het warmtenet in cijfers & feiten Aansluitingen Als het project volledig gerealiseerd is, zullen 2.000 gebouwen aangesloten zijn op het warmtenet. Aanleg De aanleg van het warmtenet start in het voorjaar van 2018. Het warmtenet wordt in verschillende fases gebouwd en breidt stelselmatig uit. Diameter leidingen Binnenmaat maximaal 40 cm, buitenmaat maximaal 55 cm. Lengte Een traject van ± 30 km dat bestaat uit aanvoer- en retourleidingen. Materiaal Stalen leidingen voorzien van isolatie (PUR) en een buitenmantel in PE. Diepte De bovenkant van de leiding ligt gemiddeld op 80 cm diepte in de grond. Veiligheidssysteem De leidingen zijn voorzien van een lekdetectiesysteem. Aanvoer- en retourtemperatuur Ontwerptemperaturen warmtenet aanvoerretour respectievelijk 90°C en 40°C.


RA SST

OS TERB ACH

HT BAC AM

AAT SSTR HEID NIJVER

ART EZA

AT

Wat gebeurt er in Dessel in 2018? GGES

LO NIA LA AN

ST .A PO L

MA RTE LAR ENS TRA AT

LO NIA MA RTE LA LAR AN ENS TRA AT

AN

IA LO N PO L ST .A

MA RTE LAR ENS TRA AT

ST .A PO L

LA

BO

AN

LA

IA

LO N

R TE

T NIEUWSTRAA

H AC

S

PO L

HULST STRAAT

ST .A

AA

MA RTE LAR ENS TRA AT

TL

MO LD ER DIJ K

ER UA CQ

BE

EIKESTR.

S

KWADEMEER

WER WAU

ER UA CQ BE L IE EM ING ERR ZUID

KATTEN BERG

DIJK

T

N

N ERGE

GALB

N

A BA

SE

UT

HO

RN

TU

AT

TRAAT LLES

BROEKSTRAAT

RKT

MA

S

BO

R TE

H AC

ING ERR ZUID

TRAAT HOFS

DESSEL LUKASSTRAAT

TURNHOUTSEBAAN

WER WAU

OUDE T

DIJK

MARK

LB

ER GE

N

N ERGE

UIS SL

GA

ER GE

TRA ERS AKK ELS

MOLSE BAAN

STRAAT

LB

VE

AT

TIJDELIJKE . TR PRODUCTIE NS VE RK BE KEMPENS WARMTEBEDRIJF

TULPEN

N LAA RUIS E-K ROD

GA

UIS SL

STRAAT

KWADEMEER

HANNEKESTRA

TULPEN

Detail M

UIS SL

N ERGE

GALB

OS

VERKAVELING ELSAKKER KAPE

MO LD ER DIJ K

L

UIS SL

S

MA RTE LAR ENS TRA AT

IE

EM

RT EZAA

BO TER ACH

KATT ENBO

S

STRAAT

B TER ACH

GA LB T ERA TRA GEN EKS BRO

TULPEN

P

ND

ZA

TURNHOUTSEBAAN

LEEN

TRAAT LLES

KAPE

MO LD ER DIJ K

S BO ER HT AC

ACACIASTR.

BOTTELSTR

BERGENSTR .

BO ER HT AC

K DIJ EN TS OU ERH RG BO

.

GALB

TRAAT HOFS

RO ZE NB ER G

GALB

REEF

LEEN

PROJECT GAUDIUM

TIJDELIJKE PRODUCTIE KEMPENS WARMTEBEDRIJF

G

ETAN BOER

RENOVATIEPROJECT ‘DE ARK’ N ERGE

EN

EN

R. GST BER

OU ERH RG BO

BOERETANGSED

R ST

BE

. STR

RO ZE NB ER G

E ZILL

RO ZE NB ER G

R.

M OL EN ST R.

EST

ELL

GEZ IDO

T AA TR FS HO

Detail M

BOERETANGSEDREEF

BOERETANGSEDREEF

TURNHOUTSEBAAN

ZE NB ER G

GU

LA AR

.

R ST

N VE

BERKE GA STR. LB ER GE N

AAT ESTR .

R ST

N VE

E ZILL LANDS KEIR

MA RTE LAR ENS TRA AT

SK E

RK

N VE RK

LLE

.

SK E

RK

TRAAT HOFS

MO LD ER DIJ K

GE

BE

REEF

BOERETANGSED

ART EZA

UG

STRAAT

GE

BE

EZE

LANDS

KEIR

TRAAT HOFS

LEEN

EN WARMTEBEDRIJF ST RO R

overzichtspunt Geothermie Mol

SLAAN AM YD RE A.

H IUSSTR.

RO ZE NB ER G

BR

TULPEN

LL KAPE

V

UG

LL

PE

KA

TRAAT OG LLES GUID

M OL

T AA TR FS HO

IEN

EF BOERETANGSEDRE S EN EK LL PE KA

BOS TER ACH

OS TERB ACH

IEN

T IJF

KAPE

R.

EST

NT ON

T RK MA

MOL

LA AR

PROJECT GAUDIUM

SK E

LEEN

RO ZE NB ER G

BR

S

EN EK

R.

ELL

GEZ IDO

R. GST BER

GE

TURNHOUTSEBAAN VIJVERSTR.

EST

RO ZE NB ER G

GU

ST .A

TS

. TR ES . EG TR LL MS CO OO B N OR O D

RO ZE NB ER G

UG

EN

EN

N

N

AA EB

P

ND

ZA

VENN ANESTR . LA UT

BR

ELL GEZ IDO GU

AA

TL

ING ERR ZUID

N LAA RUIS E-K ROD

M OL EN ST R.

T AA TR FS HO

G

ETAN BOER

Naast de hinder voor de betrokken buurtbewoners en handelaars betekent dit ook dat het verkeer tussen Mol en Dessel grondig Detail Desselzal zijn en, minstens in één rijrichting, via een omleiding verstoord moet verlopen.

overzichtspunt Geothermie Dessel

SLAAN AM YD RE A.

ZILLEN

T EN RK E ZILL MA LANDS KEIR

ER UA CQ

BE

AT NIEUWSTRA

MOL

E ZILL LANDS KEIR

KE

Na het bouwverlof wordt er nog een beperkte aansluiting gemaakt KEMPENS WARMTEBEDRIJF op het kruispunt van de Guido Gezellestraat en de Bergstraat. DIEP GEOTHERMISCHE TIJDELIJKE Deze werken zijn nodig voor de realisatieCENTRALE van serviceflats in de PRODUCTIE KEMPENS buurt en2nemen een halve maand in beslag. Detail Mol LA AR

LL

PE

KA

GGES

E ZILL LANDS KEIR

MA RTE LAR ENS TRA AT

EN

BRU

. TR ES . EG TR LL MS CO OO B N OR DO

E LANDS

SLAAN AM YD RE A.

T RK MA

L IE

EM

TIJDELIJKE PRODUCTIE

OS TERB ACH

OS TERB ACH

T RAA

SST

O

M OL EN ST R.

T AA TR FS HO

VENN ESTR.

IEN

S EN EK

FT

AGRIPPA in de Rode-Kruislaan, een De buizen voor hetDENwarmtenet komen ZWEMBAD UYT stukje Nieuwstraat en het deel van de Martelarenstraat tot aan de Vennestraat. Deze werken vinden volgens de huidige planning plaats in mei-september. MOL . TR ES R. EG ST AN LL OM LA CO BORUIS -K N E R ROOD DO

KE

VIJ

LA AR

KEIR

RK’ UT

VITA VITA

BOERETANGSEDREEF

REEF

V

MOL

SK E

BOERETANGSED

. TR ES . EG TR LL MS CO OO B N OR O D

SLAAN AM YD RE A.

N

A BA SE

AAT STR HTS BAC AMKT EN R E ZILL MA LANDS KEIR

VENN ESTR.

AT NIEUWSTRA

ING ERR ZUID

Detail Mol 2

N LAA RUIS E-K ROD

AAT SSTR HEID NIJVER

AT NIEUWSTRA

G ETAN BOER

TIJDELIJKE PRODUCTIE KEMPENS WARMTEBEDRIJF

K DIJ EN TS OU ERH RG BO

GE

GGES

T IJF

G ETAN BOER

Detail Mol 1

E ZILL LANDS KEIR

AT

AAT SSTR HEID NIJVER

RA SST

AT NIEUWSTRA

AAT SSTR

RT EZAA

VENN ESTR.

N LAA RUIS E-K ROD

BRU

HT BAC AM

HT BAC

AM

HEID NIJVER

ART EZA

RT

RK’

UG

Hier zal het warmtenet aangelegd worden tussen een toekomstige verkaveling in de Elsakker naar een sociale woonwijk in Brasel die momenteel gerenoveerd wordt. Deze verbinding loopt via de Molseweg en het centrum van Dessel.

KE

overzichtspunt Geothermie Mol

AGRIPPA

PE

KA

BR

S

N KE

E LL

BOS TER ACH

Voor Mol staat in het voorjaar van 2018 de aanleg van het warmtenet op het programma tussen sporthal Den Uyt en een Detail Molbouwproject 1 nieuw op de hoek van de Vennestraat met de Martelarenstraat.

VITA VITA ZWEMBAD DEN UYT

IEN

FT

VIJ

BRU

K DIJ EN TS OU ERH RG BO

REEF

BOERETANGSED

In Dessel staan voor 2018 nog grotere werken op het programma.

MO LD ER DIJ K

RT EZAA

MA RTE LAR ENS TRA AT

Wat is de planning in Mol voor 2018?

Voor elk van de werken volgt er begin 2018 nog verdere communicatie met de betrokken buurtbewoners en handelaars. Uiteraard zal er ook nog ruimer gecommuniceerd worden over de hinder en verkeersomleidingen.

Wie doet wat? Binnen het project geo@mol-dessel is er een duidelijke taakverdeling. Eandis is projectleider en coördineert de aanleg van het net. VITO bouwt de diepegeothermiecentrale op de voormalige Balmatt-site in Donk van waaruit het warmtenet vertrekt. Het Kempens Warmtebedrijf neemt de rol van warmteleverancier op zich. De gemeentebesturen Mol en Dessel volgen de werkzaamheden binnen hun grondgebied op en ondersteunen de communicatie.

Meer info: eandis-warmtenetten@eandis.be www.gemeentemol.be

17

N

ZA


Winkelen, uitbaten, studeren, creëren

Wat valt er te beleven in Station M.? We vieren bijna een half jaar Station M. Wat eerst een abstract idee leek van kunstproject M.art en ondernemingsproject M.ond (jeugdhuis Tydeeh) groeide ondertussen uit tot een concreet concept in een gebouw in hartje Centrum. Vier winkelpanden, zes ateliers, een exporuimte én een flexwerkruimte: dat is Station M. Wat valt er allemaal te doen? Welke winkels zijn er en wat als je zelf een winkel wil starten of een atelier wil gebruiken?

De Theeblog

Tales of Timber Tales of Timber – Een frisse wind in de meubelsector

Theesommelier en toebehoren

Met eigentijdse en gedurfde ontwerpen probeert Yannick zich te onderscheiden van de rest. Bij Tales of Timber vind je enkel handwerk. Hippe salontafels, robuuste eettafels en zelfs gezellige ‘badplanken’. Ook wanneer je zelf een ontwerp in gedachte hebt, van nachtkastje tot gigantische vergadertafel, moet je zeker eens langskomen. Je hebt inspraak in het ontwerp en wordt van begin tot einde nauw bij het productieproces betrokken.

Altijd al willen weten waarom groene thee soms bitter smaakt en hoe je nu zelf lekkere Iced Tea maakt? Voor deze en al je andere theevragen kan je terecht in de thee pop-up. Nog tot en met eind december krijg je professioneel advies van theesommelier Kelly Meeus. Je ontdekt er ook de lekkerste thee en het mooiste theeservies.

 talesoftimber

18

informatiemagazine december 2017

 detheeblog


Pop-up Jessie Bertels fotografie & Het Kleine Vosje Zelfgemaakte foto’s, kinderkleding en knuffelberen Jessie baat een 2-in-1 pop-up uit. Ze combineert haar winkel met zelfgehaakte knuffeldieren en kinderkleding met een heuse fotostudio waar je terecht kan voor foto’s van jouw huisdier, pasfoto’s, foto’s voor op je kerstkaartjes, … Op zoek naar een cadeautje voor kersverse mama’s en papa’s? De pop-up van Jessie is the place to be!  2in1popup

Ondernemen, studeren, creëren in Station M. Flexwerken in Station M.? Het kan! Heb je zin om eens in een andere omgeving te werken of te studeren? Dan ben je meer dan welkom in de flexwerkruimte! Je kan er gratis binnenstappen en een plekje aan de grote tafel uitzoeken. Voor een euro kan je jezelf een koffie of thee zetten en in een inspiratievolle omgeving aan de slag gaan. Ga eens langs in de Voogdijstraat!

Je eigen winkel in Station M.? Het kan! Altijd al een winkel willen uitbaten, maar houden lange huurcontracten en hoge huurprijzen je tegen? Zet de eerste stappen in Station M.! Een heel lage huurprijs en korte huurcontracten zorgen ervoor dat jij zonder grote risico’s in het ondernemerschap kan stappen.

Jouw atelier in Station M.? Het kan! Zoek je een plek voor jou alleen in het hartje van het Centrum? Eentje waar je naar hartenlust kan schilderen, tekenen, beeldhouwen, knutselen, … en je materiaal ook kan laten liggen? Er zijn nog een paar ateliers beschikbaar! Om je werken tentoon te stellen stelt Station M. een exporuimte ter beschikking. Wandel gewoon eens binnen! Iedereen is welkom.

Locatie: Voogdijstraat 9, 2400 Mol Huurprijzen, voorwaarden, contactgegevens en openingsuren vind je via http://tydeeh.be/stationm/

Meer info: Station M., http://tydeeh.be/stationm/, elien@tydeeh.be, jan@tydeeh.be

www.gemeentemol.be

19


Vrijwilligers en organisaties vinden elkaar dankzij vacaturedatabank

“De perfecte match dankzij www.molvrijwilligt.be” Mensen met een beetje vrije tijd, een dosis talent en een grote portie goesting. Dát zijn de meest gegeerde inwoners uit onze gemeente. Zeker voor organisaties die dagelijks beroep doen op vrijwilligers. De website www.molvrijwilligt.be zorgt ervoor dat organisaties en deze witte raven elkaar vinden. De site verzamelt een heleboel vacatures voor vrijwilligers. Voor Radio Mol én vrijwilliger Emily Vandeperre zorgde de vacaturedatabank voor de juiste match!

Toevallig gevonden

Jeroen Jacobs, vrijwillige secretaris bij Radio Mol, vond dankzij molvrijwilligt.be een geschikte vrijwilliger. “Dankzij een nieuwsbericht van gemeente Mol maakte ik kennis met de vacaturedatabank. Ik ondernam meteen actie en plaatste een vacature. Enkele dagen later hadden we al twee reacties. Ongeveer twee maanden later ging onze eerste nieuwe vrijwilliger aan de slag.”

Naar eigen smaak invullen

Minder dan 10 minuten werk

Kersverse vrijwilliger Emily Vandeperre vond de vacature toen ze zelf voor haar job op zoek ging naar vrijwilligers. “De vacature van Radio Mol trok onmiddellijk mijn aandacht”, begint vrijwilliger Emily Vandeperre haar verhaal. “Een eigen programma in elkaar steken én presenteren, daar had ik écht zin in. Ik reageerde dus onmiddellijk. Ik doorstond de stemtest en kan nu aan de slag. Ik krijg hierbij begeleiding zodat ik weet waarmee ik rekening moet houden. Radio maken is nieuw voor mij.”

Emily: “Ik heb al wat ideeën voor mijn programma”, verklapt Emily. “Vanuit mijn achtergrond als maatschappelijk werker, wil ik graag iets doen voor en door de woonzorgcentra of andere verzorgingsinstellingen in onze gemeente. Iets in de stijl van Radio Gaga. Zo betekent het programma iets voor anderen en moet ik niet zelf alle plaatjes kiezen”, besluit ze.

“Vacatures op de website plaatsen werkt snel en eenvoudig. Het kostte me minder dan tien minuten. Een peulschil in vergelijking met wat het ons tot nu toe opleverde”, aldus Jeroen. “Radio Mol werkt uitsluitend met vrijwilligers, zo’n 40 in totaal. Zonder hen is er geen lokale radio. Voor onze organisatie is zo’n vacaturedatabank dus erg belangrijk.”

Bonte mix aan werk én vrijwilligers “Ons team bestaat uit een bonte mix van mensen die een zeer divers takenpakket voor hun rekening nemen. Poetsen, presenteren, techniek, administratie, dagelijks bestuur,… Iedereen doet waar hij of zij goed in is of wat hij of zij graag doet”, benadrukt Jeroen.

Op maat van de vrijwilliger “Elke vrijwilliger maakt zoveel tijd als hij of zij zelf wil. De mensen die radio maken en presenteren, moeten wel rekening houden met minstens één uur voorbereidingstijd per uur uitzending. We hebben twee vrijwilligers die alle nieuwkomers wegwijs maken. Zo krijgt iedereen dezelfde informatie. Aan de hand van een vragenlijst maken we kennis. Tijdens een intakegesprek bekijken we voor welke taken ze in aanmerking komen. Wie wil presenteren, legt ook een stemtest af. De raad van bestuur beslist dan of de nieuwkomer hiervoor in aanmerking komt”, vertelt Jeroen.

20

informatiemagazine december 2017

Jeroen Jacobs van Radio Mol vond vrijwilliger Emily Vandeperre dankzij www.molvrijwilligt.be.


Advies en ondersteuning in vrijwilligersbeleid Met molvrijwilligt.be ondersteunt het lokaal bestuur vrijwilligersorganisaties bij het makkelijker werven van vrijwilligers. Daarnaast informeert en adviseert zij vrijwilligers en organisaties graag over de vrijwilligerswetgeving. Werk je binnen je organisatie aan een vrijwilligersbeleid en zoek je nog inspiratie? Via molvrijwilligt.be vind je de bundel ‘Sterk vrijwilligerswerk’ boordevol tips die je misschien ook kan toepassen in jouw organisatie. Eénmaal per jaar organiseren we ook een gratis vorming voor jouw organisatie én je vrijwilligers.

Vrijwilliger worden? Surf snel naar www.molvrijwilligt.be Je vindt er snel en eenvoudig vrijwilligerswerk in je buurt.

Ook op zoek naar de geknipte vrijwilliger voor jouw organisatie? Zorg via www.molvrijwilligt.be voor een brede verspreiding van je vacatures. Je registreert daarvoor gratis en eenvoudig op de website van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk www.vrijwilligerswerk.be en maakt er nadien de vacature aan. Dat alles in zes eenvoudige stappen:

01

02

03

Surf naar www.vrijwilligerswerk.be

Klik rechtsboven op ‘Registreer’

Klik op ‘Registreer als organisatie of lokaal bestuur’

04

05

06

Vul de gevraagde gegevens in. De interne contactpersoon wordt niet op de website gepubliceerd. Het e-mailadres en paswoord dat je daar invult, gebruik je straks ook om in te loggen. Start de registratie.

Wij kijken na of je met vrijwilligers mag werken en je gegevens voldoende duidelijk zijn. Je krijgt ofwel een mailtje met wat extra vragen, ofwel een mailtje dat je account meteen goedgekeurd werd. We kijken bijna elke werkdag nieuwe aanvragen na.

Account goedgekeurd? Dan kan je vanaf nu inloggen en zelf je vacatures aanmaken en beheren. De vacature verschijnt automatisch op www.molvrijwilligt.be.

Meer info: dienst samenlevingsopbouw, 014 33 16 16, inne.dierckx@dsomol.be www.gemeentemol.be

21


Is de sigaret volledig verleden tijd?

Hoe is het met onze rookstopambassadeur Bart Dirkx? In september startte Bart Dirkx zijn rookstop-avontuur. Als ambassadeur voor onze rookstopcampagne ‘Mol, Balen en Dessel stoppen met roken’ staat hij extra in de spotlights en probeert hij anderen te motiveren om dezelfde gezonde beslissing te nemen. Hoe lukt het stoppen met roken? Houdt hij het vol of is hij ondertussen gestopt… met stoppen? “Ik ben ondertussen ongeveer twee maanden gestopt”, steekt Bart van wal. Waarom hij geen exacte stopdatum bijhoudt? “Dan hou ik me te hard bezig met de cijfers, terwijl ik mij liever concentreer op de weg die ik nog te gaan heb en hoe ik me elke dag beter en beter voel. Bij de start van de rookstopsessies gooide ik alles in de vuilbak.”

Nog drie sessies te gaan “Er zijn nu vijf sessies achter de rug. De volgende drie sessies verspreiden zich over twee maanden, waarvan de laatste in december. In januari zijn alle rookstoppers welkom op een slotevenement. Tijdens de sessies praten we over onze ervaringen, over overwinningen maar ook over tegenslagen. We geven elkaar tips om niet (meer) in de val te trappen en de tabakologe zorgt voor de juiste informatie bij die tips. Het is eigenlijk best leuk om elkaar te helpen.”

Hulpmiddel “Momenteel helpt een elektronische sigaret me nog om van ‘the real stuff’ af te blijven. In de vloeistof zit nog een beetje nicotine, maar ik ben mijn laatste flesje met nicotine aan het opgebruiken. De volgende stap is zonder nicotine, en vanaf dan is het nog afbouwen tot ik volledig van alles af ben.”

Niets dan voordelen “Ik kan geen nadelen opnoemen, voordelen daarentegen in overvloed! Ik voel me beter, ik ruik beter, ik proef zelfs beter! Ik eet nu dingen die ik vroeger niet lustte, alles smaakt anders. Zalig!” Na een tijdje kon Bart vrijer ademen en merkte hij nog één belangrijk voordeel: “Er zitten meer centjes in de portemonnee! Heerlijk om mezelf extra te verwennen. Op restaurant bestel ik sneller een dessertje. Het kan er vanaf nu hé!” lacht hij.

Vallen en opstaan “Ik moet wel zeggen dat ik weleens gezondigd heb. Op die momenten smaakte die sigaret best walgelijk. Dat motiveert dan weer extra om de volgende dagen harder m’n best te doen!”

Waarom stoppen? Als we Bart vragen naar redenen om een rookstoppoging te ondernemen, twijfelt hij geen seconde: “Gewoon doen! Het is het zó waard. Alle nadelen die je maar kan bedenken aan stoppen met roken zijn niets in vergelijking met wat het je oplevert. De last die van je schouders valt is héérlijk.”

22

informatiemagazine december 2017


Een groot applaus voor de ex-rokers! Onze rookstophelden, de stand van zaken. Op 11 september zetten 80 rokende Mollenaars de eerste stap naar een gezond, rookvrij leven. Ondertussen is de sigaret voor 90 procent van hen verleden tijd, de ‘stopdatum’ is al enkele dagen gepasseerd. Hoe gaat het vandaag met onze rookstophelden? Welke voordelen ondervinden zij aan stoppen met roken?

“Mijn huid voelt veel gezonder aan en ziet er ook beter uit. Op familiefeesten mis ik geen leuke verhalen omdat ik aan tafel blijf zitten. Niemand moet op mij wachten aan de luchthaven omdat ik eerst nog moet roken, top!” Rookte 21 jaar 2 pakjes per dag Al 21 dagen gestopt

“Ik kan veel dieper inademen en mijn rokershoest is volledig verdwenen. Mijn vrouw en kinderen zijn heel blij!” Rookte 45 jaar 1 pakje per dag Al 27 dagen gestopt

Julien Vandeweyer Arlette Pepels

Katleen De Groote

“Ik voel me al veel gezonder!” Rookte 7 jaar 20 sigaretten per dag Al 27 dagen gestopt

Zjef Vanderoye

“Ik ruik veel beter en krijg veel meer zuurstof binnen, dat voelde ik meteen!” Rookte meer dan 50 jaar 25 sigaretten per dag Afgebouwd tot 2 sigaretten per dag

Meer info: sportdienst, 014 33 05 10, sportdienst@hotmail.com www.gemeentemol.be

23


Terugblik... Fakkeltocht tegen armoede 17 oktober is ‘Werelddag van Verzet tegen Armoede’. Tal van inwoners stapten die dag mee op in de fakkeltocht tegen armoede en toonden zo hun solidariteit. Want armoede is een zaak van iedereen.

60-jarigen vieren feest!

Op 21 oktober werden alle 60-jarigen uitgebreid gevierd. Het comité 60-jarigen zorgde, in samenwerking met het gemeentebestuur, voor een geweldig feest. De 225 deelnemers, 60-jarigen met hun partners, genoten van het gezellig samenzijn, de praatjes, het walking-dinner en de swingende dansavond.

Mol-in-Scène II was prachtig!

Het gemeentebestuur en ongetwijfeld ook heel wat Mollenaars waren na het zien van Mol-in-Scène II ontzettend fier om Mollenaar te zijn. Wat regisseur Luc Stevens samen met de vele medewerkers neerzette, was ronduit prachtig. Daarom een welgemeende dankjewel aan Luc Stevens en de hele cast, jullie waren meer dan top!

Nieuwe klaslokalen Klim-Op

De gemeentelijke basisschool Klim-Op nam op 1 september drie nieuwe klaslokalen en een groene speelplaats in gebruik. Ze vierden dit met een officiële feestelijke opening op 29 september waarop zowel leerlingen, leerkrachten als ouders en tal van partners uitgenodigd waren.

www.gemeentemol.be Verantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, schepen van informatie en public relations, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol