Page 1

Faqe 19

Luarasi: Roli i Lubonjës në shpëtimin e Vangjush Furxhi nga burgu Regjisori Mihal Luarasi rrëfen në librin e tij sesi Todi Lubonja nuk lejoi dërgimin për riedukim në minierën e qymyrit Mborje-Drenovës të aktorit Furxhi.

Kryeredaktor Arion Sulo - E enjte, 14 shkurt 2013. Numër 833. Viti IV botimit. Çmimi 30 lekë. 1.5 euro. www.mapo.al e-mail: gazetamapo@gmail.com. Adresa: BLV "Gjergj Fishta"

në brendësi

Vendimi i gjykatës: Rama me luhatje tensioni, 30 minutat në spitalin e Burrelit Kryetari i PS-së ka pasur probleme shëndetësore gjatë takimit me mjekët në Burrel. PS: Gjendja e Ramës është stabilizuar FAQE 6

Listat e zgjedhësve, gjenden 1 mijë persona mbi 100 vjeç Auditi i propozuar nga nënkryetari i KQZ-së raporton për 65 702 rekorde të dyshuara të dubluara, ndërsa ai i propozuar nga kryetarja, raporton për rreth 22 mijë më pak ose për 43 186.

Hetim i paplotë për 21 janarin, ja pse gardistët morën pafajësi Zbardhet vendimi i plotë/ Gjyqtari Besnik Hoxha i cilëson hetimet e prokurorisë për 21 janarin të paplota dhe jo gjithëpërfshirëse. “Ekspertiza e FBI-së vërtetoi se Faik Myrtaj u qëllua nga Ndrea Prendi, por nuk u provua dashja apo faji, pasi ai nuk kishte njohje me viktimën. “Mungesa e fakteve të plota dhe hetimit të gjithanshëm i bëjnë të pamundur Gjykatës që të bindet nëse kemi të bëjmë me ndonjë vepër tjetër penale të Ndrea Prendit”. Gjykata shpreh bindjen se nuk ka prova që vërtetojnë se Agim Llupo vrau Hekuran Dedën, ndërsa e cilëson vrasjen e Ziver Veizit me plumb rikoshet. Faqe 2-3

FAQE 4 Gjyqtari Besnik Hoxha gjatë shpalljes së vendimit për 21 janarin

Legalizimet, emrat e 2250 personave të rinj që marrin tapitë Qeveria ndryshon ligjin, biznesmenët s’do të mbajnë armë me leje

FAQE 4

op-ed / 10-11

ALUIZNI publikon listën e re me emrat e personave që përfitojnë lejen e legalizimit të banesave të tyre, deri dje informale. Kollozi: Po japim 10 mijë leje legalizimi në muaj

NgërÇ

NGA bujar kapexhiu

Tregu i partive politike

koment Roland Lami

Partitë politike kohët e fundit kanë intensifikuar deklaratat, takimet informale...

Kë fyevi Kreshnik Spahiu me fjalorin e vet horror për...

këtë ritëm të fituar, të cilin shpresojmë dhe kemi bindjen se do e intensifikojmë, çdo ndërtues informal duhet të jetë i qetë dhe i sigurt se shumë shpejt do të jetë radha e tij për të parë emrin në gazetë dhe për të marrë lajmërimin e legalizimit të pronës së tij; do të jetë kjo mënyra e vetme dhe më e drejta e transparentja e... Faqe 20-21

Apeli zbut dënimet për Gërdecin, bëhen gati 15 urdhër-arreste Gjykata e Apelit ul 1/3 e dënimit për Mihal Delijorgjin, Ylli Pinarin dhe Dritan Minxollin dhe shton dënimet për ushtarakët. Pronari i “Albademil” pritet

Retorika nacionaliste e Spahiut, një abuzim banal në emër të politikës së ditës

koment Panajot Barka

ALUIZNI publikon sot listën e re me 2250 vetëdeklarues objektesh informale, dosjeve të të cilëve u është përgatitur dokumentacioni tekniko-ligjor dhe janë bërë gati lejet e legalizimit. Siç ka bërë me dije edhe më parë, ALUIZNI është duke përpunuar dhe dhënë mesatarisht 2250 leje legalizimi në javë, pra 10 000 leje legalizimi në muaj. “Me

të rikthehet vetëm për 3 muaj në qeli. Prokuroria numëron ditët e burgut dhe bën gati urdhër-arrestet. Reagon Zamira Durda: Ky është një turp! FAQE 7

hetimet

Tritol mbi kryqin në Elbasan, policia heton hajdutë skrapi

Faqe 15

Prona private

Industria e Bimëve Aromatiko - Mjekësore

prezanton Shqipërinë Organike në Nurenberg të Gjermanisë

CMYK

editorial / 11

Faqe 16

henri Çili

Tri defekte paraprake të fushatës së Edi Ramës Rilindja e Edi Ramës, siç mund ta etiketonim fushatën e tij për zgjedhjet e 2013, është afër finalizimit të procesit të formësimit të kontureve, i de nt it e t it , p ë r mb aj t j e s . N ë shpalljen e pritshme të programit përfundimtar që doli në fund ‘të rrugës së programit’ duket se pothuajse e kemi të qartë cili është lideri, cili është programi, cili është ekipi. Së pari, pa dhënë konkluzione përfundimtare, mund të vërejmë të paktën tri defekte paraprake të ‘Rilindjes’. Ndërsa ka krijuar perceptimin dhe ka bërë realisht shumë e shumë takime me grupe interesi: aktorë shoqërorë, grupe sociale, ku ka hedhur pikëpamje, ide, kritika të asaj që ndodh apo vullnet për të ndryshuar gjendjen, përveç idesë së qartë të taksës së sheshtë...


2

MAPO

E enjte 14 shkurt 2013 www.mapo.al

f kus

“Organi i akuzës nuk paraqiti asnjë provë për të vërtetuar se i pandehuri Ndrea Prendi synonte dhe dëshironte pasojën tragjike, atë të vdekjes së të ndjerit Faik Myrtaj”

Zbardhet vendimi: Hetimi i Prokurorisë, i paplotë, ja pse nuk u provua fajësia e Prendit Gjyqtari Besnik Hoxha pranon ekspertizën e FBI-së për vrasjen e Faik Myrtajt, por thotë se Prokuroria nuk mori parasysh sulmin 3-orësh, si dhe nuk hetoi plotësisht elementët e ngjarjes. “Mungesa e fakteve të plota dhe hetimit të gjithanshëm i bëjnë të pamundur Gjykatës që të bindet nëse kemi të bëjmë me ndonjë vepër tjetër penale të Ndrea Prendit” Tiranë Gjykata e Tiranës argumenton se hetimi i Prokurorisë për ngjarjet e 21 janarit nuk ishte gjithëpërfshirës dhe koherent. Vendimi i zbardhur prej 34 faqesh, i firmosur nga gjyqtari Besnik Hoxha është fokusuar në 4 shtylla, për të arritur më pas në shpalljen të pafajshëm të ish-komandantit të Gardës, Ndrea Prendi dhe majorit Agim Llupo. Në analizën e saj, gjykata pranon ekspertizën e kryer në laboratorin e FBI-së, “ku vërtetohet pa ekuivok” se predha e gjetur në trupin e Faik Myrtajt është qitur nga pistoleta e Ndrea Prendit. Përtej kësaj, gjykata thotë se Prokuroria nuk arriti të provonte akuzën, duke dështuar në përcaktimin e saktë të kohës së vrasjes dhe vendndodhjes së Prendit në momentin e vrasjes, elemente këto të rëndësishme sipas gjyqtarit Hoxha. Nga ana tjetër, vendimi përcakton se mes Ndrea Prendit dhe Faik Myrtajt nuk kishte asnjë njohje, çka edhe rrëzon dashjen si pjesë të akuzës. Por, a mund të bënte gjykata një rikualifikim të akuzës për Ndrea Prendin dhe Agim Llupon? Gjyqtari Besnik Hoxha argumenton se teorikisht po, duke u bazuar tek neni 375 i Kodit të Procedurës Penale. “Mungesa e fakteve të plota dhe hetimit të gjithanshëm në këtë drejtim i bëjnë të pamundur Gjykatës që të bindet tej çdo dyshimi të arsyeshëm, nëse kemi të bëjmë me ndonjë vepër tjetër penale në veprimet e të pandehurit Ndrea Prendi apo jo”, - thuhet në vendimin e plotë të pafajësisë. Megjithatë, gjyqtari ka cituar 3 nene rreth të cilave duhej të kryhej hetim: nenit 19 të K.P që rregullon Mbrojtjen e nevojshme dhe limitet e kapërcimit të saj, nenin 20 për nevojën ekstreme dhe atë 21, që rregullon institutin e një të drejte apo detyre. Edhe në këto raste, gjyqtari tha se organi i akuzës nuk ka hetuar nëse ka vend për aplikimin e këtyre neneve, edhe pse akuza e vrasjes me dashje në rrethana cilësuese u rrëzua gjatë procesit gjyqësor. Vendimi i plotë për Ndrea Prendin Gjykata në përfundim të shqyrtimit gjyqësor, pasi analizoi të gjitha provat e paraqitura nga organi i akuzës, çmon se fakti i parashtruar dhe i hetuar nga ky organ nuk është paraqitur në mënyrë të plotë, pasi nuk është realizuar një hetim i njëkohshëm, gjithëpërfshirës lidhur me ngjarjet e datës 21 janar 2011, në sulmin e zhvilluar kundër godinës së Kryeministrisë, forcave të Gardës së Republikës dhe policisë së Shtetit, të ngarkuara për të ruajtur atë. Ky hetim dhe faktet e paraqitura në dosje duhet të ishin të plota për të konkluduar mbi tërësinë e fakteve objekt akuze dhe elementët e domosdoshëm për ekzistencën e veprës penale, që do të analizohen më poshtë në këtë vendim

dhe në mënyrë të veçantë atë të lidhjes shkakësore mes veprimeve dhe pasojave, ekuilibrit mes intensitetit të sulmit dhe atij të mbrojtjes dhe anës subjektive të autorëve të veprimeve të kryera në këtë ngjarje. Pavarësisht kësaj, Gjykata ka detyrimin që të analizoje faktin e paraqitur dhe të shprehet për akuzën e ngritur nga organi i Prokurorisë në ngarkim të dy të pandehurve, nëse provohet apo jo kjo akuzë. Sipas neneve 148 e vijues të Kushtetutës, përcaktohet se është pikërisht Prokuroria, institucioni që ushtron ndjekjen penale dhe përfaqëson akuzën në gjyq, pra është atribut vetëm e këtij institucioni që të formulojë akuzën dhe të ushtrojë ndjekjen penale. Gjykata bazuar në nenin 3 të K.Pr. Penale, ka detyrimin që të japë vendimin rreth akuzës mbi provat që shqyrtohen e verifikohen vetëm në seancë gjyqësore. Sipas nenit 4 të K.Pr. penale “I pandehuri prezumohet i pafajshëm gjersa nuk vërtetohet fajësia e tij me vendim të formës së prerë. Çdo dyshim për akuzën çohet në favor të të pandehurit.” Plumbi i Prendit, në trupin e Myrtajt Në rastin konkret, i pandehuri Ndrea Prendi akuzohet për veprën penale të “vrasjes me dashje” të të ndjerit Faik Myrtaj. Objekti i kësaj vepre penale është e drejta e të ndjerit Faik Myrtaj për të jetuar, si e drejtë e pamohueshme. Në aspektin e anës objektive, nga ana e organit të akuzës u pretendua se i pandehuri Ndrea Prendi e ka kryer këtë vepër me veprime aktive, duke qëlluar me armën e tij të zjarrit pistoletë tip “Beretta” Nr. P52796Z. Nga provat në tërësi të paraqitura nga akuza dhe në mënyrë të veçantë me aktin e ekspertimit balistik të përgatitur në laboratorë të specializuar në SHBA, të cilat do citohen në vijim, që i pandehuri Ndrea Prendi me pistoletën e tij tip ‘Beretta’ Nr. P52796Z, ka kryer qitje me 11 fishekë luftarakë të kal.9mm(9X19) mm. Nga procesverbalet e sekuestrimit të provave materiale ka rezul-

Argumentet e Gjykatës

1

Gjykata krijon bindjen që në fakt, i pandehuri Ndrea Prendi me pistoletën e tij ka realizuar 11 qitje, nga të cilat njëra prej tyre ka përfunduar në trupin e viktimës Faik Myrtaj

2

Ajo që mbetet e paprovuar nga provat e administruara në dosje është rrethana në të cilën i pandehuri Ndrea Prendi ka qëlluar. Nga shqyrtimi gjyqësor nuk u provua nëse kishte i pandehuri kontakt viziv me viktimën në momentin që ka qëlluar apo jo? Ka qenë i pandehuri nën efektin e një sulmi të rrezikshëm për jetën në momentin që ka qëlluar ?

3

Pra, që të provohet akuza në ngarkim të të pandehurit Ndrea Prendi duhet të provohet dhe fakti që ky i pandehur dëshironte dhe synonte ardhjen e pasojës tragjike, atë të vrasjes së të ndjerit Faik Myrtaj, por që të provosh këtë element të dashjes duhet ta shoqërosh edhe me motivin, pra arsyen e këtij aspekti volitiv të autorit të veprës penale.

tuar se nga këto qitje, në momentin e këqyrjes së vendngjarjes e në vijimësi janë sekuestruar 5 predha të shpërndara konkretisht, njëra në trupin e shtetasit Faik Myrtaj, një tjetër në një pemë dekorative me lartësi afro 2m, dhe tre të tjera në ndërtesën e UNHCR-së, të gjitha të kalibrit 9 mm dhe brenda sektorit e drejtimit të qitjes, ku ndodhej viktima Faik Myrtaj. Nga Akt-ekspertimit tekniko-balistik Nr.3995 datë 16.05.2011, rezultoi ; … në 11 gëzhojat kal.9 x19m, rezultoi përputhje e gjurmës së kokës së shulit dhe jashtëqitësit, …me gjurmët e kokës së shulit dhe të jashtëqitësit, të evidentuara në gëzhojat e qitura eksperimentalisht me pistoletën me Nr.P 52796 Z.-Ndrea Prendi….. “-… predha e gjetur në trupin e kufomës së të ndjerit Faik Myrtaj, e numërtuar Q3, si dhe plumbat(predhat) e gjetur tek U.N.H.C.R të numërtuar Q5, Q6, Q7,…. u identifikuan të qitura nga tyta e ndodhur në pistoletën K2 me numër serie P52778Z..-pistoleta e Margarit Kumes. … gjurmët e mekanizmit mbushës të ndodhura në predhat Q3(Faik Myrtaj) dhe Q7,(U.N.C.H.R) u identifikuan si të shkaktuara nga mekanizmi mbushës në skeletin e pistoletës K1-pistoleta e të pandehurit Ndrea Prendi…. Fakti që predha e gjetur në trupin e viktimës Faik Myrtaj dhe një nga predhat e gjetura në ndërtesën e U.N.H.C.R-së, përveç shenjave që u ka lënë tyta e pistoletës, kanë njëkohësisht edhe shenja korresponduese që u janë shkaktuar nga mekanizmi mbushës i trupit të pistoletës(që nuk ka fare lidhje me tytën e pistoletës), vërteton pa asnjë ekuivok, se këto dy predha janë qitur në mënyrë të njëkohshme nga pistoleta me Nr.P52796Z, e cila në momentin ngjarjes, ka patur të montuar tytën që është gjetur më vonë gjatë ekzaminimeve e montuar në pistoletën me Nr. P52778Z. Në lidhje me pistoletën e mësipërme, mënyrën e administrimit të saj nga

ana e të pandehurit nga tërësia e provave, si ato shkresore ashtu dhe ato me dëshmitarë u vërtetua se : i pandehuri Ndrea Prendi e ka marrë pistoletën Nr.P52796Z si armatim personal në datën 05.03.2009, me fletë-daljen Nr.61, të cilën e ka nënshkruar rregullisht (emër, mbiemër dhe firmë) tek rekuizita “Marrësi”. Në praktikën e ndjekur gjatë hetimeve paraprake, për sa i takon sekuestrimit të armës së të pandehurve Ndrea Prendi e Margarit Kume, u evidentua edhe një fletëhyrje Nr.20, datë 21.03.2011, për pistoletat Bereta me Nr.52796, Nr.52778, si dhe pistoletën Makarov Nr.BO 1343. Në rekuizitën “Dorëzuesi” ka nënshkruar (emër, mbiemër dhe firmë) i pandehuri, Margarit Kume. Në fletëdalje pasqyrohet se këto armë i janë marrë Margarit Kume për llogari të prokurorisë. Të dhënat dokumentare për posedimin e kësaj pistolete, pra me Nr.P52796Z si armatim personal i të pandehurit Ndrea Prendi, deri me date 21.03.2011, vijnë në përputhje të plotë edhe me dëshminë e shtetasit Mark Ndoj para gjykatës, me detyrë Shef i Armatimit të Gardës së Republikës, i cili sa i takon procedurës për pajisjen me pistoletën Bereta me Nr.P52796Z, e procedurës së dorëzimit të kësaj pistolete me qëllim sekuestrimin nga prokuroria, i cili shpjegoi se: “...Margarit Kume, ka ardhur dhe ka dorëzuar pistoletën e tij, si dhe dy pistoletat e komandantit Ndrea Prendi, në zbatim të vendimit të prokurorit për sekuestrimin e tyre...Për këtë gjë unë kam mbajtur Fletëhyrjen në Magazinë me Nr.20 datë 21.03.2011... Pistoletat Margariti, m’i ka sjellë pasditen e datës 21.03.2011,të cilat ia kam dorëzuar Of.Pol.Gjyqësore më dt.23.03.2011(pasi data 22.03.2011, ishte pushim), sipas proces-verbalit të mbajtur për këtë qëllim...Unë në asnjë prej armëve që kanë qenë objekt sekuestrimi, duke futur edhe tre armët që më dorëzoi Margariti, nuk kam bërë as-


E enjte 14 shkurt 2013 www.mapo.al

MAPO

3

Trupi gjykues nuk gjen dashje apo faj në veprimet e Agim Llupos, duke e shpallur atë të pafajshëm në akuzën e vrasjes me dashje

Gjykata për Llupon: S’ka prova për Hekuran Dedën, plumbi i Veizit rikoshet Gjykata e Tiranës e cilëson të pazbardhur vrasjen e Hekuran Dedës dhe plagosjen e 3 personave. “Dëmtimi i predhës që vrau Ziver Veizin dhe ekspertiza e Jahelezit tregojnë se ishte rikoshet” Tiranë Gjykata e Tiranës ka rrëzuar akuzën e Prokurorisë që e implikon Agim Llupon në vrasjen e Hekuran Dedës, ndërsa pohon se plumbi që vrau Ziver Veizin ishte rikoshet. Në të njëjtën linjë argumentimi si edhe në rastin e Ndrea Prendit, gjyqtari Besnik Hoxha ka ngritur që në fillim pyetjen: A e ka kryer Agim Llupo veprën penale për të cilën akuzohet? Analiza e 4 elementëve ka çuar gjithashtu në të njëjtin përfundim: pafajësi për majorin e Gardës së Republikës. Gjykata thotë se nuk ka asnjë provë për të vërtetuar se Agim Llupo është fajtor për vrasjen e Hekuran Dedës dhe plagosjen e Fatos Mahmutajt, Erald Bishës dhe Sokrat Godes. “Për të provuar se me cilën armë është vrarë ky person nuk ekziston asnjë provë shkencore dhe nuk ka mbetur as predha që i ka shkaktuar vdekjen, pasi plaga është tej-shkuese”, - thotë gjykata. Më tej shtohet se në momentin e vdekjes së Hekuran Dedës, shumë efektivë të Gardës ishin duke qëlluar me armë zjarri dhe është e pamundur të provohet se autori ishte i pandehuri Llupo. Krejt ndryshe paraqitet situata me vrasjen e Ziver Veizit, ku ekspertiza ka përcaktuar se predha e gjetur është qëlluar nga arma automatike e Llupos. Por gjyqtari Besnik Hoxha shpreh bindjen se plumbi nuk ka qenë i drejtpërdrejtë, por rikoshet. “Nga këqyrja e kufomës është saktësuar se 117 cm nga thembra e këmbës është sekuestruar me cilësinë e provës materiale një predhë metalike me ngjyrë bronzi, e deformuar në pjesën fundore në formë elipsi, me diametër të madh 11 mm, diametër të vogël 8 mm dhe me gjatësi 15 mm”, - thuhet në vendim. Pra, në këtë rast, gjykata ka arritur në konkluzionin se është plotësisht e provuar që predha e dëmtuar në majë ka bërë rikoshet në një

një lloj ndërhyrjeje. ..Sa kanë qenë tek kasaforta ime, nuk i ka prekur njeri me dorë, pasi çelësin e kasafortës e kam vetëm unë dhe gjithashtu kasafortën e kam me vulë”.Tërësia e provave të përmendura më lart, provuan plotësisht se, pistoleta me Nr.P52796Z, është pistoleta e armatimit personal të pandehurit Ndrea Prendi, i cili e ka poseduar deri në dt.21.03.2011, kur është dorëzuar tek Shefi Armatimit Mark Ndoj, nga i pandehuri Margarit Kume. Me anë të aktit të ekspertimit të kryer me ndihmën e ekspertëve të FBI-së në Amerikë, i cili i ka dhënë një ndihmë të madhe gjykatës në zbulimin e arsyes së vdekjes së të ndjerit F. Myrtaj, Gjykata krijon bindjen që në fakt i pandehuri Ndrea Prendi me pistoletën e tij ka realizuar 11 qitje, nga të cilat njëra prej tyre ka përfunduar në trupin e viktimës Faik Myrtaj. Mangësitë e hetimit Për sa i përket elementit të dytë të veprës penale objekt akuze, atë të anës objektive, falë ekspertizës së mësipërme provohet një pjesë këtij elementi. Kjo pjesë që provohet është fakti se nga arma e të pandehurit Ndrea Prendi ka dalë një predhë, që ka shkaktuar vdekjen e të ndjerit Faik Myrtaj, por ajo që mbetet e paprovuar nga provat e administruara në dosje është rrethana në të cilën i pandehuri Ndrea Prendi ka qëlluar. Nga shqyrtimi gjyqësor nuk u provua nëse kishte i pandehuri kontakt viziv me viktimën në momentin që ka qëlluar apo jo? Ka qenë i pandehuri nën efektin e një sulmi të rrezikshëm për jetën në momentin që ka qëlluar? Ana objektive si element në përbërjen e tij përbëhet nga dy nënelementë, koha dhe vendi. Koha është momenti kohor, i saktë, gjatë të cilit janë kryer veprimet e kundraligjshme që kanë cenuar jetën e dikujt dhe vendi është pozicioni

gjeografik apo vendndodhja e saktë e subjektit/autorit/personit që me veprimet e tij konkrete ka kryer veprime që kanë cenuar jetën e viktimës dhe vendndodhja e viktimës. Përcaktimi i saktë i këtyre elementëve është determinant në përcaktimin edhe të lidhjes shkakësore dhe gjykimit mbi anën subjektive të veprës penale. Nga provat e paraqitura nga akuza dhe të analizuara gjatë debatit gjyqësor theksojmë se nuk u provua në mënyrë të qartë as koha dhe as pozicioni i saktë i të pandehurit, në momentin kur ka bërë qitjen që ka shkaktuar vdekjen e viktimës Faik Myrtaj. Në këtë aspekt edhe hetimi i zhvilluar nga organi i akuzës ishte i paplotë dhe nuk arriti të provonte nëse ka pasur ndonjë kontakt viziv në momentin e qitjes. Gjykata i shtron këto pyetje, duke pasur parasysh dhe kushtet krejt specifike të situatës së pasqyruar më lart, kur ky i pandehur ishte me cilësinë e Komandantit të Gardës së Republikës, nën një sulm të vazhdueshëm prej rreth shumë se 3 orësh me mjete të forta dhe me bomba “Molotov”. Gjykata çmon se mungesa e hetimit nga organi procedues për të vërtetuar rrethanat në të cilat ka qëlluar i pandehuri Ndrea Prendi dhe mungesa e të dhënave të faktit se përse duhej të qëllonte 11 herë i pandehuri Ndrea Prendi, çfarë e ka detyruar këtë subjekt të posaçëm (në aspektin profesional ishte me gradë Gjeneral dhe me detyrë Komandant i Gardës së Republikës) që të realizonte qitjen, përbëjnë një pengesë të pakapërcyeshme për të vërtetuar akuzën e vrasjes me dashje në rrethana cilësuese. Mungesa e fakteve të plota dhe hetimit të gjithanshëm në këtë drejtim i bëjnë të pamundur Gjykatës që të bindet tej çdo dyshimi të arsyeshëm, nëse kemi të

4

Gjykata sqaron se nuk mund të aplikohet neni 375 në rastin në gjykim për shkak të mungesës së një hetimi të plotë e të gjithanshëm, i cili të bënte një pasqyrim të qartë të fakteve të ngjara realisht nga të gjithë pjesëmarrësit në ngjarjet e datës 21.01.2011 në sulmin ndaj Kryeministrisë, si objekt i rëndësisë së veçante dhe të personaliteteve të larta të shtetit që ndodheshin në krye të detyrës.

5

Gjykata çmon se rasti i vendimit të Gjykatës së Strasburgut, Giuliani dhe Gaggio kundër Italisë, duhet të mbahet parasysh nga kjo gjykatë në përcaktimin e justifikimit të përdorimit të armëve të zjarrit nga punonjësit e Gardës, në rastet kur ata gjendën nën tensionin e një sulmi nga protestues të dhunshëm.

objekt tjetër, para se t’i shkaktonte vdekjen Ziver Veizit. Më tej shtohet se “vrima e hyrjes në rrobat e viktimës është vrimë e çrregullt dhe e madhe”. Në literaturën kriminalistike thuhet se kur predha godet një objekt tjetër para se të godasë “objektivin”, një nga karakteristikat është që vrima e hyrjes është e çrregullt për shkak të deformimit të mundshëm të predhës dhe të ndryshimit të këndit fillestar të predhës, pra jo më e drejtuar me majën në kah të trajektores së qitjes, por për së gjëri, referuar gjatësisë së predhës. Trupi gjykues i është referuar më tej ekspertizës së Gani Jahelezit, duke hedhur poshtë atë të ekspertit tjetër, Dritan Zoto. Gjykata thekson se sipas Jahelezit është e mundur që ashklat e drurit, të gjetur në këmishën e Veizit, të lëvizin me predhën. “Gjykata krijon bindjen se në aspektin e anës objektive, predha e dalë nga tyta e armës së të pandehurit Agim Llupo në momentin e qitjes nuk ka qenë e drejtuar nga i ndjeri Ziver Veizi, por nga përplasja me një trup të ngurtë (dege apo trung peme), është dëmtuar në majë dhe ka ndryshuar drejtim duke goditur të ndjerin, të cilit i ka shkaktuar vdekje”, - thuhet në vendim. Kësisoj, gjykata nuk gjen as dashje dhe as faj në veprimet e Agim Llupos, duke e shpallur atë të pafajshëm për akuzën e vrasjes me dashje të kryer në rrethana të tjera cilësuese.

bëjmë me ndonjë vepër tjetër penale në veprimet e të pandehurit Ndrea Prendi apo jo. Elementi më i rëndësishëm për të vërtetuar ekzistencën e veprës penale dhe bazueshmërinë e akuzës është ana subjektive e personit që konsiderohet si autor i veprës objekt akuze. Sipas nenit 14 të K.Penal “Askush nuk mund të dënohet për një veprim ose mosveprim të parashikuar nga ligji si vepër penale, në qoftë se vepra nuk është kryer me faj. Quhet me faj personi që kryen veprën me dashje ose pakujdesi”. Vepra penale “Vrasjes së kryer në rrethana të tjera cilësuese, e kryer në mënyrë të rrezikshme për jetën e shumë personave” parashikuar nga neni 79 gërma “ë” i K.Penal, kërkon domosdoshmërisht ekzistencën e një objektivi të caktuar, pra qëllimin dhe synimin e vrasjes së një individi të caktuar, duke shpërfillur faktin nëse konsumimi i këtij akti mund të cenojë edhe individë të tjerë. Pra, që të provohet akuza në ngarkim të të pandehurit Ndrea Prendi, duhet të provohet dhe fakti që ky i pandehur dëshironte dhe synonte ardhjen e pasojës tragjike: atë të vrasjes së të ndjerit Faik Myrtaj, por që të provosh këtë element të dashjes duhet ta shoqërosh edhe me motivin, pra arsyen e këtij aspekti volitiv të autorit të veprës penale. Organi që ngritën këtë akuzë nuk paraqitën asnjë provë për të vërtetuar se i pandehuri Ndrea Prendi synonte dhe dëshironte pasojën tragjike, atë të vdekjes së të ndjerit Faik Myrtaj. Madje, organi i akuzës nuk arriti të provonte asnjë lloj lidhje apo njohje mes të pandehurit dhe viktimës dhe nuk provuan asnjë aspekt të dashjes së të pandehurit në ardhjen e pasojës. Sipas kërkesave ligjore, për t’u provuar akuza e ngritur në ngarkim të të pandehurit Ndrea Prendi duhet që të provohet se ai ka pasur objektiv për të vrarë të ndjerin Faik

Myrtaj dhe duke shtënë në drejtim të tij ka vënë në rrezik edhe jetën e demonstruesve të tjerë. Kjo hipotezë e akuzës është krejtësisht e pabazuar dhe e pambështetur në prova. Si rrjedhim, gjykata çmon se në këtë gjykim nuk u arrit të provohet ana subjektive e veprës penalë të “Vrasjes së kryer në rrethana të tjera cilësuese, e kryer në mënyrë të rrezikshme për jetën e shumë personave” parashikuar nga neni 79 gërma “ë” i K.Penal për të cilën është akuzuar i pandehuri Ndrea Prendi. Siç u parashtrua dhe më lart në këtë vendim, provohet se i pandehuri Ndrea Prendi ka qenë në vendngjarje për shkak të detyrës si Komandant i Gardës së Republikës në mbrojtje të institucionit dhe jo si një person civil dhe i motivuar nga shkaqe personale, siç pretendon organi i akuzës. Edhe për sa i përket rrethanës së dytë të pretenduar nga organi i akuzës; se i pandehuri e ka kryer veprën penale duke përdorur armën, gjykata e konsideron si ta papërshtatshme dhe të pakuptimtë përcaktimin e kësaj rrethane në kushtet kur vetë organi i akuzës pranon së punonjësit e gardës janë të pajisur me armatim dhe në disa momente kanë përdorur armët e zjarrit në përputhje me ligjin për armët e zjarrit, duke qëlluar në ajër në situatën e krijuar të shpjeguar më lart në këtë vendim. Gjykata në analizë të të gjitha provave të shqyrtuara gjatë gjykimit arrin në përfundimin se nuk ekzistojnë prova bindëse që të vërtetojnë akuzën e “Vrasjes së kryer në rrethana të tjera cilësuese, e kryer në mënyrë të rrezikshme për jetën e shumë personave”, parashikuar nga neni 79 gërma “ë” i K.Penal, në ngarkim të të pandehurit Ndrea Prendi. Si rrjedhim, bazuar në nenet 4 dhe 388/1/d të K.Pr.Penale, i pandehuri Ndrea Prendi duhet të deklarohet i pafajshëm lidhur me këtë akuzë.


4

MAPO

E enjte 14 shkurt 2013 www.mapo.al

politika

Si mazhoranca dhe opozita nuk paraqitën asnjë amendament për të ndryshuar projektligjin që u jep të drejtë deputetëve dhe anëtarëve të Këshillit të Ministrave të pajisen me armë zjarri

Qeveria ndryshon ligjin, biznesmenët s’do të mbajnë armë Pavarësisht akuzave dhe debateve të një jave më parë, asnjëra nga palët e përfaqësuara në komisionin e Ligjeve, si mazhoranca dhe opozita nuk paraqitën asnjë amendament për të ndryshuar projektligjin që u jep të drejtë deputetëve dhe anëtarëve të Këshillit të Ministrave të pajisen me armë zjarri. I vetmi shqetësim që është konkretizuar në një amendament, i cili është rrëzuar me votën e deputetëve të djathtë, ka qenë ai i deputetes socialiste Ermonela Felaj, e cila propozoi që jo deputetëve dhe ministrave, por vetëm zv/ministrave, prefektëve dhe kryetarëve të komunave t’u hiqet e drejta për t’u pajisur me armë. “Unë sugjeroj që të hiqet e drejta për të patur armë për zëvendësministrat, prefektët, drejtuesit e qeverisjes vendore. Pra, të hiqet kategoria e atyre që për shkak të detyrës së tyre s’kanë rrezik për jetën”, - propozoi Felaj. Ndaj këtij propozimi është shprehur kundër zv/ministri i Brendshëm, Arben Ristani, që mbronte projektligjin, i cili argumentoi se kjo është një praktikë e mëhershme. “Ne jemi munduar që t’i selektojmë goxha nga variantet e vjetra. Janë hequr shumë kategori të tjera që kanë patur të drejtën për të mbajtur armë dhe kjo kategori që ka mbetur, mendojmë se duhet ta ketë mundësinë të pajiset”, - tha Ristani. Më pas ky amendament është hedhur në votim, duke marrë vetëm 3 vota pro të deputetëve të opozitës dhe votën kundër të të gjithë deputetëve të mazhorancës. Duke ndërhyrë në këtë debat, deputeti demokrat, Fatos Hoxha iu ka kërkuar shpjegime kolegëve të tij socialistë se pse gjatë debateve në prani të medias kundërshtonin dhënien e armëve

për deputetët, ndërkohë që në komision nuk paraqitën amendament për ta konkretizuar këtë shqetësim të tyre. Më pas komisioni, me propozim të vetë Ministrisë së Brendshme, u ka hequr të drejtën biznesmenëve që kanë një kapital prej 20 milionë lekësh që të pajisen me leje për armëmbajtje. “Te neni 18, lidhur me autorizimin për mbajtje arme, nën dritën e debatit apo të sugjerimeve të seancës së kaluar mendojmë se mund të hiqet pika ‘e’, e cila iu jep mundësi d r e j t u e s ve d h e o r t a k ë ve t ë shoqërive tregtare që të pajisen me autorizim për mbajtje arme”, - propozoi Ristani. Propozim ky që ka gjetur konsensusin e të gjithë anëtarëve të komisionit, duke e votuar atë në unanimitet. Gjithashtu, komisioni rrëzoi një tjetër propozim të deputetes socialiste Ermonela Fe-

laj, sipas të cilit, të drejtën për të marrë leje arme duhet ta kenë vetëm ata persona që mbushin 25 vjeç dhe jo 22 siç parashikohet në projektligj. Sipas përfaqësuesve të ekzekutivit, një propozim i tillë nuk ka kuptim për sa kohë legjislacioni shqiptar i njeh të drejtën çdo shtetasi mbi 18 vjeç për t’u zgjedhur edhe në poste shumë të rëndësishme, siç është dhe ai i deputetit. Një tjetër ndryshim që iu bë draftit të paraqitur nga ekzekutivi ishte dhe ai për të hequr pronësinë private të armëve. Tashmë pronësi private do të ketë vetëm për armët e gjahut dhe ato të koleksionit. Shqyrtimi i këtij projektligji është shoqëruar me debate dje në komisionin e Ligjeve, jo vetëm mes mazhorancës dhe opozitës, por edhe mes vetë deputetëve të djathtë. Projektligji në fjalë është diskutuar dje edhe në komisionin e Sigurisë, ku gjithashtu ka patur debate të ashpra.

Debati te Siguria Ristani: Lidhur me pyetjen pse ky ligj vjen tani, nuk ka të bëjë fare me përqasje me zgjedhje apo pa zgjedhje dhe as me Shën Valentinin. Është rastësi që vjen tani, s’ka lidhje me periudhat kohore. Gjoni: Sa kohë keni që e punoni këtë ligj, dhe kur ka ardhur kjo si direktivë, se ju i referoni direktivës së BE-së? Pra sa kohë keni, pastaj dalim tek Shën Valentini dhe Shën Bartolomeo? Ristani: Për afro një vit. Nuk ka të bëjë me kohën. Lidhur me numrin e personave, ne duhet të sqarojmë një gjë, nuk të bën ligji automatikisht mbajtës të armëve, por të krijon mundësi për t’u pajisur me autorizim. Nga ana tjetër, është absolutisht standard ndërkombëtar, kjo kategori personash ka mundësi të pajisen me autorizim për të mbajtur armë. Në një rrethanë të caktuar ka mundësi të pajiset me autorizim për të mbajtur armë. Xhemal Qefalia: Përpara se të marrë armën, nga e merr autorizimin? Se ata marrin armën dhe ua shkel tjetërkush. Kush iu jep të drejtën për përdorimin e armëve, nuk flas për licencë, por për autorizim? Ristani: E ka ligji, bën edhe praktikën dhe teorinë për përdorimin e armëve.

Komisioni Ligjeve

Listat e zgjedhësve, 1000 persona mbi 100 vjeç Auditi i propozuar nga nënkryetari i KQZ-së raporton për 65 702 rekorde të dyshuara të dubluara, ndërsa ai i propozuar nga kryetarja, raporton për rreth 22 mijë më pak ose për 43 186. Fejzi Braushi

Në ekstraktin e listave të zgjedhësve për parlamentaret e 23 qershorit figurojnë më shumë se 1 mijë zgjedhës mbi 100 vjeç. Shifër kjo e konstatuar nga dy auditët e caktuar nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve për të monitoruar bazën e të dhënave të Regjistrit Kombëtar të Gjendjes Civile dhe të përfshira në raportet e tyre respektive që do të shqyrtohen sot në mbledhjen e radhës së komisionit. E megjithatë, dy auditët teknicienë kanë dallime të vogla sa i përket numrit të saktë të zgjedhësve me moshë mbi 100 vjeç që gjenden në ekstraktin e listës së zgjedhësve.

Kështu, auditi i propozuar nga nënkryetari Denar Biba, paraqet në raportin e tij se në lista gjenden 1189 zgjedhës me moshë mbi 100 vjeçe, ndërsa auditi i propozuar nga kryetarja e KQZ-së, Lefterije Lleshi, raporton 1057 të tillë. Në bazë të ndryshimeve në Kodin Zgjedhor dhe pikërisht të nenit 51 të tij, Drejtoria e Përgjithshme e Gjendjes Civile, 15 ditë nga dekretimi i datës së zgjedhjeve nxjerr në format elektronik ekstraktin me përbërësit zgjedhorë të të gjithë shtetasve me të drejtë vote në datën e zgjedhjeve, me përjashtim të shtetasve që kanë mbushur 100 vjeç deri në këtë datë. Përjashtim ky që është bërë pikërisht për të shmangur praninë në lista të zgjedhësve, që edhe mund të kenë vdekur siç ka ndodhur shpesh herët e shkuara. Por kjo nuk i heq të drejtën kësaj kategorie zgjedhësish, pra 100 vjeçarëve që të votojnë, pasi ata sipas ndryshimeve në ligj, mund të bëhen pjesë e listës vetëm pasi një prej personave madhorë të familjes së tyre

mund të bëjë kërkesë pranë zyrës përkatëse të gjendjes civile. Një çështje tjetër që trajtojnë dy auditët në raportet e tyre respektive janë dhe publikimet në listat e zgjedhësve. Kështu, auditi i propozuar nga nënkryetari i KQZ-së raporton për 65 702 rekorde të dyshuara të dubluara, ndërsa ai i propozuar nga kryetarja, raporton për rreth 22 mijë më pak, ose thënë më saktë për 43 186. Një tjetër e dhënë që paraqitet në raportet që do diskutohen sot është edhe ajo për numrin e qendrave të votimit që janë krijuar me numrin e zgjedhësve mbi maksimumin e lejuar nga Kodi. Sipas raportit të auditit të majtë rezultojnë 2676 qendra votimi me më shumë se 1000 mijë ose me më pak se 200 zgjedhës, ndërsa për auditin e djathtë, vetëm 688. Siç raportohet në relacionin që ka përgatitur vetë administrata e KQZ-së për mbledhjen e sotme, auditët në mënyrë të pashpjegueshme kanë paraqitur dy raporte dhe jo një siç parashikon ligji zgjedhor dhe për këtë nuk

Një tjetër e dhënë që paraqitet në raportet që do diskutohen sot është edhe ajo për numrin e qendrave të votimit që janë krijuar me numrin e zgjedhësve mbi maksimumin e lejuar nga Kodi.

kanë dhënë sqarime. Ndërkohë që bëhet e ditur se njëri prej auditëve, ai i emëruar nga kryetarja e KQZsë, ka bërë krahasim të të dhënave midis ekstraktit të përbërësve zgjedhorë të datës 3.01.2013 me ato të datës 3.02.2013, ndërsa tjetri ka bërë disa krahasime midis listës të zgjedhjeve të vitit 2011 me ekstraktin e përbërësve zgjedhorë të datës 3.01.2013 vetëm në lidhje me numrin e zgjedhësve të cilët janë shtuar ose janë hequr nga ekstrakti, ndërkohë që për shifrat e tjera nuk del qartë se nga cili ekstrakt janë marrë të dhënat. Në mbështetje të nenit 61, pika 5 e Kodit Zgjedhor dhe nenit 9 të Udhëzimit të KQZsë, “Detyrat e auditit teknicien” ndër të tjera thuhet: “T’i paraqesin KQZ-së raport mujor auditimi në datën e caktuar nga KQZ-ja, lidhur me gjetjet për periudhën e audituar. Rezultatet e auditimit duhet të paraqiten nga auditët teknicienë në një raport mujor auditimi të shkruar dhe të firmosur”, çka duket se nuk është respektuar nga dy auditët.


E enjte 14 shkurt 2013 www.mapo.al

MAPO

5

Partia Socialiste, ashtu siç pritej, i është drejtuar mesditën e djeshme derës së Gjykatës Kushtetuese

Ndarja e mandateve, PS çon në Kushtetuese vendimin e Kuvendit Kërkesa e firmosur nga 1/5 e deputetëve kërkon pezullimin e zbatimit të vendimit të Kuvendit të Shqipërisë nr. 2/2013, datë 31.01.2013 “Për caktimin e numrit të mandateve në çdo zonë zgjedhore

Shqyrtimi i këtij projektligji është shoqëruar me debate dje në komisionin e Ligjeve, jo vetëm mes mazhorancës dhe opozitës, por edhe mes vetë deputetëve të djathtë. Projektligji në fjalë është diskutuar dje edhe në komisionin e Sigurisë, ku gjithashtu ka patur debate të ashpra

REPUBLIKA E SHQIPËRISË MINISTRIA E BRENDSHME Departamenti i Administratës Publike

SHPALLJE E REZULTATIT TË KONKURIMIT Në përputhje me nenin 13, pika 7 të ligjit Nr. 8549, datë 11.11.1999, “Statusi i Nëpunësit Civil” si dhe pikën 20 të Vendimit të Këshillit të Ministrave Nr. 231, datë 11.05.2000 “Për Pranimin në Shërbimin Civil dhe Periudhën e Provës ”, znj. Elisabeta LULI është fitues i konkursit për pozicionin SPECIALIST NË SEKTORIN E BURIMEVE NJERËZORE NË DREJTORINË E SHËRBIMEVE TË BRENDSHME NË MINISTRINË E EKONOMISË, TREGTISË DHE ENERGJITIKËS. Adresa: Sheshi Skënderbej, nr.3, Tiranë, Shqipëri, Kutia Postare Nr.1751 Tel/Fax:+355 4 2 251241, 2 235937

www.pad.gov.al

Partia Socialiste, ashtu siç pritej, i është drejtuar mesditën e djeshme derës së Gjykatës Kushtetuese për të kërkuar shfuqizimin si antikushtetues të vendimit të Kuvendit të Shqipërisë për ndarjen e 140 mandateve. Kërkesa e firmosur nga 1/5 e deputetëve kërkon g j it h a sht u d h e p e z u l l i m i n e zbatimit të vendimit të Kuvendit të S h q i p ë r i s ë n r. 2 /2 0 1 3 , d a t ë 31.01.2013 “Për caktimin e numrit të mandateve në çdo zonë zgjedhore të zgjedhjeve për Kuvendin e Shqipërisë të vitit 2013”. Kuvendi, me shumicë votash ka bërë ndarjen e mandateve duke u bazuar tërësisht në ndarjen e mandateve për çdo zonë zgjedhore të bërë nga Kuvendi për zgjedhjet e përgjithshme në vitin 2009, ndërsa Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka bërë kalkulimet e tij duke i shpërndarë mandatet me një tjetër llogaritje. “Shtatë anëtarët e KQZ-së kanë votuar ‘kundër’ që KQZ ‘vendos të mos caktojë numrin e mandateve për çdo zonë zgjedhore, për zgjedhjet për Kuvendin 2013”. Duke qenë se ky vendim është absolutisht i pavlefshëm, pra “nul” dhe i paqenë, vendimmarrja e KQZ “Për caktimin e numrit të mandateve për çdo zonë zgjedhore të zgjedhjeve për Kuvendin e Shqipërisë të vitit 2013” është ende kompetencë e KQZ-së”, - thuhet në kërkesën e PS-së. Në kërkesën prej 30 faqesh, ekspertët e PS-së sjellin argumentet e tyre se përse votimi i datës 31.01.2013 është jo kushtetues. Më tej në kërkesë është evidentuar edhe një shkelje tjetër, siç është mosfirmosja e autorizimit të dorëzuar në Kuvend për ndarjen e mandateve nga zëvendëskryetari i KQZ-së. “Rezulton se Sekretaria e Përgjithshme e KQZ-së e ka nisur shkresën nr. 174, datë 11.01.2013, “Informacion ...”, me Autorizimin nr.55 prot., datë 7.01.2013 të Kryetares së KQZ. Ky autorizim është gjithashtu akt absolutisht i pavlefshëm, pasi ai është nxjerrë në kundërshtim me formën dhe procedurën e parashikuar nga ligji: ai nuk është i firmosur nga zëvendëskryetari i KQZ-së. Për më tepër, autorizimi ka si bazë ligjore Rregulloren e shfuqizuar të KQZ”, thuhet në kërkesë. Opozita pretendon se është shkelur dhe kriteri prej 10% i devijimin e lejueshëm të kërkuar nga Komisioni i Venecias. Partia Socialiste ka vënë alarmin se, nëse zbatohet vendimi përmes akteve me karakter nënligjor nga KQZ, për sa kohë që Gjykata Kushtetuese ende nuk është shprehur për pranimin apo jo të kërkesës së PS-së, do të sjellë pasoja të rënda e

Grupia parlamentar i PS

Wollfarth: Sfida e KQZ, zbatimi i Kodit Kryetari i Prezencës së OSBE-së në Shqipëri, ambasadori Eugen Wollfarth nxiti Komisionin Qendror të Zgjedhjeve të përmbushë përgjegjësitë e tij në prag të zgjedhjeve të përgjithshme të 23 qershorit. Në një takim që pati dje me kryetaren dhe zv/kryetarin e Komisionit, Wollfarth bëri thirrje për profesionalizëm dhe paanësi në punën e Komisionit, si dhe theksoi nevojën e miratimit sa më të shpejtë të rregullores së re, për të përmirësuar funksionimin kolegjial mes anëtarëve të Komisionit dhe administratës së tij. “Detyra dhe sfida kryesore e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve është zbatimi i Kodit Zgjedhor në mënyrë profesionale, të paanshme dhe në kohën e duhur. Është shumë e rëndësishme që Komisioni të vijojë të punojë në këtë drejtim”, - tha ambasadori Wollfarth. Ai shtoi se Prezenca po planifikon një konventë të komisionerëve zgjedhorë, trajnim të komisionerëve të nivelit të mesëm dhe një fushatë për sensibilizimin e zgjedhësve që do të zhvillohen

të pariparueshme jo thjesht për interesat shtetërore e shoqërore, por edhe historikë në vend. Ajo është shprehur se: “E drejta e zgjedhjes është një ndër të drejtat kushtetuese të shtetasve, që luan një rol kryesor në procesin zgjedhor. Kjo e drejtë që sanksionohet në nenin 45 të Kushtetutës së Republikës së Shqipërisë,

përpara zgjedhjeve. Gjithashtu, Prezenca ka financuar botimin e Kodit Zgjedhor të ndryshuar, në shqip dhe anglisht. “Prezenca e OSBE-së mbetet e gatshme për ta mbështetur administratën zgjedhore në punën e saj për të përmirësuar kapacitetet profesionale dhe teknike”, - tha ai. Ndërkohë sa i përket çështjes së vendimit të gjykatës për 21 janarin, Wollfarth u shpreh se ai është vendim i apelueshëm, si dhe theksoi se ndihet keq për viktimat e asaj ngjarjeje ndërsa evidentoi fenomenin e pandëshkueshmërisë. “Gjykatat vendosin në bazë të ligjit, por ndjenjat e mia janë, në radhë të parë, për familjet e viktimave. Dhe, bazuar mbi shtetin e së drejtës, do të theksoja gjithashtu se pandëshkueshmëria, kur ka njerëz të vdekur në rrugë, është padyshim për t’u vënë në pikëpyetje. Duhet të shohim arsyetimin e vendimit të gjykatës dhe di se ekziston mundësia ligjore e apelimit të atij vendimi. Prandaj, ne do të vijojmë t’i ndjekim zhvillimet nga afër”, - tha Wollfarth.

njihet si e drejtë e votës së barabartë dhe si barazi e shtetasve në zgjedhje. Si barazia e votës, ashtu dhe barazia e konkurruesve në zgjedhje, që është konkretizimi i shanseve politike të barabarta, janë të domosdoshme për realizimin e një procesi zgjedhor të drejtë”. Fernada Cenko


6

MAPO

E enjte 14 shkurt 2013 www.mapo.al

politika

Topi: Berisha e ka kthyer administratën në strukturë zgjedhore TIRANË Kryetari i Frymës së Re Demokratike, Bamir Topi kërkoi dje mbështetjen e qytetarëve të Ersekës. “Ne kemi ardhur sot këtu në Ersekë në një ditë dimri për t’ju sjellë sinjalet e pranverës. Qytetarët duhen respektuar e punësuar. FRD nuk është një parti më tepër, por një vlerë që buron nga politikanë me integritet”, - tha ai. Sipas kryetarit të FRD-së, nuk mund të jesh kryeministër vetëm i një pjese

të shqiptarëve, por i të gjithë popullit. “Slogani i FRD-së për shtetin dhe qytetarët nënkupton se politika duhet t’u sigurojë atyre mundësi punësimi dhe arsimimi”, - shtoi ai. Topi tha gjithashtu se FRD-ja përfshin në programin e saj zgjidhje konkrete për bujqësinë, blegtorinë dhe turizmin e zonës së Kolonjës për ta kthyer atë në një vend pelegrinazhi për të gjithë turistët. Duke

u ndalur në qeverisjen e sotme, Topi u shpreh se pushteti i Kryeministrit është drejt konsumimit të plotë. “Ai i ka kthyer institucionet dhe administratën publike në struktura zgjedhore”, - shtoi Topi. Ndërsa nënkryetari i FRD-së, Aleksandër Biberaj deklaroi në këtë takim se “anija e qeverisë së skrapit po mbytet dhe se nuk ka makiazh që ta shpëtojë nga humbja e thellë”.

Rama luhatje tensioni, merr serum në spitalin e Burrelit Reagon PS: Gjendja e Ramës është stabilizuar, ai ka zhvilluar takimin e parashikuar me mjekët e spitalit të Burrelit Fernada Cenko BURREL Nuk ka qenë një ditë e mbarë dje për kryetarin e Partisë Socialiste, Edi Rama. Pa mbërritur ende në takimin e paralajmëruar në Burrel, kreu i opozitës nuk është ndjerë mirë nga ana shëndetësore. Gjatë udhëtimit Rama mësohet se ka pasur luhatje tensioni dhe përzierje. Megjithatë, kjo nuk e pengoi atë që të fillonte takimin me bluzat e bardha në spitalin e Burrelit. Por që në shkallët e spitalit Rama nuk ka mundur të përballojë luhatjen e tensionit, duke u shndërruar për pak minuta pacienti më i ri

në spitalin e fëmijëve. Menjëherë mjekët e kanë trajtuar me serum fiziologjik, çka solli edhe përmirësimin e tij. E gjitha kjo ka ndodhur jashtë vëmendjes së medias. Gazetarët nuk janë lejuar të hyjnë në ambientet e spitalit teksa Rama po merrte serum. Ndërkohë, drejtori i Spitalit të Burrelit, Bujar Dedja dha një deklaratë për median mbi gjendjen shëndetësore të kryesocialistit Edi Rama. Pasi nënvizoi se kreu i selisë rozë ka një gjendje të stabilizuar shëndetësore, Dedja shtoi se Rama kishte planifikuar të kishte një takim me bluzat e bardha në spitalin e Burrelit. “Rama u paraqit me shenja të vjellash në hyrje të spitalit, më pas vijoi takimet në pediatri, por aty pati një luhatje tensioni. Më pas kreu i Partisë Socialiste mori ndihmën e posaçme shëndetësore, mori serum dhe gjendja e tij u stabilizua”, njoftoi dje Dedja. Pas lajmit të publikuar në media reagoi edhe zyra e shtypit e selisë rozë.

Përmes një njoftimi, PS-ja saktësonte se gjendja e Ramës tashmë është stabilizuar dhe se pas serumit të marrë ai ka zhvilluar takimin e parashikuar me mjekët e spitalit të Burrelit. Gjatë këtij takimi kryesocialisti tha ndër të tjera se PS-ja kërkon të ndryshojë rrënjësisht sistemin shëndetësor. “…Të kalojmë në një sistem shëndetësor të bazuar te bindja se shëndeti nuk është mall që blihet, por është e mirë publike që duhet të garantohet. Mbi këtë bazë ne do të shkojmë përpara. Arsyeja për të votuar programin tonë më 23 qershor është shumë e fortë, në mënyrë të posaçme për të gjitha ata që dëshirojnë një kujdes shëndetësor të një niveli tjetër. Një sistem shëndetësor që të mos i përjashtojë të papunët duke u thënë, s’jeni të siguruar se s’keni punë dhe kur s’keni punë mos u sëmurni se pastaj s’keni lekë dhe kur s’keni lekë nuk mund të kujdesemi për ju”,- është shprehur Rama.

Rama nuk ka mundur të përballojë luhatjen e tensionit, duke u shndërruar për pak minuta pacienti më i ri në spitalin e fëmijëve. Menjëherë mjekët e kanë trajtuar me serum fiziologjik, çka solli edhe përmirësimin e tij.

Berisha-studentëve: Synimi i mandatit të tretë “Shqipëria, një vend i zhvilluar” TIRANË I veshur sportiv dhe i rrethuar nga të rinjtë, kryeministri Sali Berisha bashkëbisedoi dje në qytetin “Studenti” me studentë dhe pedagogë kryesisht nga Fakulteti Ekonomik, por jo vetëm. Ndryshe nga katër vite më parë, ku sfida kryesore ishte infrastruktura, Berisha deklaroi mbrëmë se synimi kryesor i mandatit të tretë qeverisës do të jetë projekti “Shqipëria, një vend i zhvilluar”. “Ky është mandati më ambicioz i të gjitha mandateve. Ambicia është Shqipëria vend i zhvilluar. Janë një univers treguesish. Shqipëria duhet të shndërrohet në superfuqi të energjisë ujore në rajon dhe në katër vitet e ardhshme do të shndërrohet. Shqipëria duhet të shndërrohet në një superfuqi të “Hi Tech” në rajon”,- tha Berisha. Ai nuk shkëputi nga vëmendja e tij edhe punësimin. “Jam i bindur se katër vitet që vijnë, Shqipëria me paketën e re të reformave do të ketë një nga tregjet më të shkëlqyera të punës me tipare të qarta aziatike”,- shtoi ai. Kryeministri Berisha u pyet gjerësisht nga studentët për sistemin e taksimit në vend dhe qëndrimet që ndajnë dy forcat kryesore politike PD e PS. “…Të paktën në dy shekujt e fundit, taksa progresive është koncepti marksist. E dyta, ajo e sheshta është koncepti konservator, që kulmoi me Ronald Regan. Taksa e sheshtë i beson parimit se paratë në kontot e biznesmenëve dhe qytetarëve janë më të vlefshme për shoqërinë se ato në llogarinë e shtetit. Po të marrim sistemin privat, ai gjeneron në një orë të gjitha buxhetet…Në konceptin progresiv ka një qëndrim jo miqësor ndaj të pasurit, në një farë mënyre i targeton ata si përgjegjës për të varfrit dhe pjesën tjetër. Historia

fakton se ky koncept është rrënues. Ti s’mund të rimëkëmbësh të varfrin duke shkatërruar të pasurit”, - tha Berisha. Ai shtoi se gjithashtu taksa progresive është një nga shkaqet e krizës së sotme. “Studimet tregojnë që taksa progresive është e dëmshme”, - tha ai. Berisha bëri publike edhe projektet që ka PD-ja për të rinjtë. Ai theksoi se punësimi i të rinjve dhe masat që do marrë qeveria për shtimin e vendeve të reja të punës qëndrojnë në fokusin e vëmendjes së tij. Kryeministri i qëndron gjithashtu idesë për heqjen e taksave ndaj çdo të riu për tre vjet që do të jetë i punësuar në një sipërmarrje private. “…Ne i qëndrojmë premtimeve tona, pasi punësimi i të rinjve është përparësia jonë më e madhe…”, tha ai. Duke iu pergjigjur interesit të studentëve, Berisha foli edhe për reformat në arsim. “Reformat janë një proces i vazhdueshëm, janë një perpetum mobile. Unë i vlerësoj shumë universitetet private, kontributin e madh të sektorit privat në arsimin universitar dhe parauniversitar. Siç e dini, ne hoqën TVSH dhe bëmë një hap jo të vogël, ishte e para TVSH që është hequr për arsimin, në një akt mbështetje për arsimin privat. Ne përgatitën paketën e shpërndarjes së financimit në përputhje me cilësinë. Për këtë morëm ekspertët më të mirë dhe në fakt e kemi gati. Përse nuk e zbatuam? Vetëm për një arsye dhe do të jem shumë i hapur. Kredia e studentit është borxh publik dhe midis të gjitha borxheve, në mendimin tim, është më i drejti dhe duhet ta përballojë qeveria...”, tha ai. Një tjetër pyetje që erdhi nga një pedagog i Fakultetit të Drejtësisë lidhej me mundësinë e gjetjes së disa mekaniz-

reagimi

Berisha: Libri i dytë i Ramës do të titullohet “Vjedhja”

mave që do të kontrollonin organin e akuzës. Në këtë kuadër, ai pyeti nëse mund të shihej mundësia që ky organ të vendosej në varësi të ekzekutivit. Nga ana e tij, Berisha nuk iu përgjigj pyetjes drejtpërdrejtë, por sqaroi se në këtë drejtim gjatë këtyre viteve janë marrë dy vendime të rëndësishme; ajo e kufizimit të mandatit të kryeprokurorit dhe heq ja e imunitetit prokurorëve. “Para 5 vitesh ne ndërhymë në ligjin e prokurorisë. Përparësia e parë ishte që u përcaktua afati, ishte i vetmi institucion me afat gjithë jetën. Përmirësimi i dytë u hoq imuniteti. Prokurorët u bënë zyrtarët e parë pa imunitet. Nuk është se nuk pati diskutime, të shndërrohet apo jo në degë të ekzekutivit, por në tërësi dominoi mendimi për jo. Nuk mund të them që është një sukses, por kjo s’do të thotë që mungojnë përpjekjet. Sistemi gjyqësor, është shkëputur nga politika, prokuroria ka

ende probleme”, tha ai. Kryeministri u pyet nga një student edhe për tezën e hedhur prej tij për bashkimin kombëtar. Përpos qëndrimit të shprehur deri më tash, Berisha vuri në dukje se shqiptarët kudo që janë nuk kanë asnjë problem me dinjitetin kombëtar.“… Ne nuk udhëhiqemi nga racizmi ndaj të tjerëve, përkundrazi, ne bëjmë përpjekje për një kapitull të ri me fqinjët tanë. Ne nuk kemi probleme identiteti. Ky komb mund të ketë shumë mangësi, por nuk ka asnjë problem në identitetin e tij. Ka një identitet që vjen nga shekuj dhe mijëvjeçarë, të pakonfonduar me asnjë varietet tjetër dhe kjo përbën një siguri të madhe në vetvete për shqiptarët, janë qenie të sigurta, nuk kanë komplekse. E rëndësishme është që ne të bëjmë përpjekje të mëdha për të qenë gjithnjë sa më të bashkuar me njëri-tjetrin, sa më të bashkuar me Europën”, - tha ai.

TIRANË Kryeministri Sali Berisha ironizoi qëndrimin e kryetarit të opozitës, Edi Rama, sipas të cilit, PD-ja po vjedh nga programi i saj ekonomik. Berisha foli dje në mbledhjen e qeverisë për disa projekte të rëndësishme, si marrëveshja e TAP-it apo edhe projekti për Kaskadën e Devollit. “…Nuk do të ndalesha, se jam i sigurt se zoti Rama do të thoshte nesër “na e vodhën programin”, “na e vodhën dhe TAPin, na e vodhën edhe Kaskadën e Devollit”, pasi e dëg jova dje të thotë në serialin e pafundme të shpifjeve të tij. Dhe të shikoni po nuk shkruajti vëllimin tjetër me titull ‘Vjedhja’, pas ‘Kurbanit’ do të shkruajë ‘Vjedhja’, kështu e ka ai për t’i frymëzuar. Për të qenë i sinqertë, njeriu edhe mund të mashtrohet një herë se kështu është normale, çdo njeri e vendos besimin para... Por tmerri pa fund është kur gënjen veten e tij. Por përsëri e këshilloj: ose të marrë statistikat zyrtare për bazë, ose të zgjedhë këshilltarë, jo si Pjerin Ndreu që i thotë të marrë rrogat e policëve të vitit 2005, si rroga aktuale”, - tha ai.


E enjte 14 shkurt 2013 www.mapo.al

kronikë

7

MAPO

Reagon Zamira Durda: Është turp z.kryetar, mos u largoni ashtu. Ky është një turp!

Apeli zbut dënimet për Gërdecin, Prokuroria bën gati 15 urdhër-arreste reagimi

Gjykata e Apelit ul 1/3 e dënimit për Mihal Delijorgjin, Ylli Pinarin dhe Dritan Minxollin dhe shton dënimet për ushtarakët. Pronari i “Albademil” pritet të rikthehet vetëm për 3 muaj në qeli. Prokuroria numëron ditët e burgut dhe bën gati urdhër-arrestet

Familjarët e viktimave: Jeta, biznes i mirë për drejtësinë Tiranë Menjëherë pas vendimit të Gjykatës së Apelit reaguan familjarët e viktimave, të cilët thanë se e ndoqën me mosbesim dhe dhimbje këtë vendim që zbut dënimet për fajtorët e Gërdecit. Familjarët e viktimave kritikojnë mënyrën e shpalljes së këtij vendimi, duke e cilësuar si jo normale situatën, ku edhe pse ishin prezente, me dënimin përfundimtar të të pandehurve janë njohur nëpërmjet medias. “Kemi jetuar me indinjatë të thellë të gjithë atmosferën që pararendi vendimin e Gjykatës së Apelit dhe me dhimbje e mosbesim dispozitivin që përcaktoi dënimet e zbutura për fajtorët e tragjedisë që simbolizon momentin më korruptiv të shtetit”, - thuhet në deklaratën e familjarëve të viktimave të Gërdecit. Sipas tyre, masat e policisë dje në Gjykatën e Apelit ishin vetëm për të kontrolluar rreptësisht viktimat e vërteta të kësaj tragjedie. “Gjykata e Apelit sot ishte e rrethuar me mbi 100 efektivë të policisë të cilët patën vullnetin dhe kujdesin të na kontrollonin imtësisht përpara se të futeshim në sallën e gjyqit. Kontrolli ishte i rreptë dhe serioz por ndaj personave të gabuar, viktimat e vërteta të kësaj ngjarjeje të kobshme. Viktimat e vërteta pasi kaluan kontrollin serioz e një shteti që nuk ekziston nuk mundën të dëgjonin vendimin e gjykatës në kushtet normale për shkak se ngelën jashtë dyerve të sallës ku u mor ky vendim”, - thuhet në deklaratë. Më tej familjarët e viktimave shprehen se në pamundësi për të patur drejtësi, i drejtohen opinionit publik për të denoncuar drejtësinë që sipas tyre krijoi të gjitha kushtet që fajtorët të mos merrnin dënimin e merituar. “Është e dhimbshme që pas 5 vjetësh rropatjesh në dyert e drejtësisë kemi zbuluar vetëm se jeta vlen shumë pak për viktimat dhe është biznes shumë i mirë për të ashtuquajturin sistem të drejtësisë shqiptare”, - përfundon reagimi i familjarëve të viktimave të Gërdecit. 

Leonard Bakillari Tiranë Në prag të 5-vjetorit të tragje-

disë së Gërdecit, të paktën 12 nga 28 të pandehurit duhet të kthehen në qeli si përgjegjës për shpërthimin që shkaktoi 26 viktima dhe qindra të plagosur. Vendimi i Gjykatës së Apelit rikthen në qeli të pandehurit kryesorë të këtij procesi, si dhe ushtarakët që janë dënuar nga 1 deri në 3 vjet burg nga Gjykata e Shkallës së Parë. Tashmë vendimi është i formës së prerë dhe i detyrueshëm për t’u zbatuar dhe për këtë arsye, prokurorët kanë nisur nga puna për përllogaritjen e afateve të paraburgimit dhe pritet të urdhërojnë arrestimin e zyrtarëve të dënuar me burg. Trupi gjykues i kryesuar nga Alaudin Malaj shpalli dje vendimin ndaj 29 të pandehurve, përfshi edhe kompaninë “Albademil”, duke reduktuar ndjeshëm vendimin e Gjykatës së Tiranës, të paktën për tre nga katër të pandehurit kryesorë. Në një sallë të tejmbushur, ku familjarët e viktimave të tragjedisë mbetën në korridorin e gjykatës, kreu i trupit gjykues tha se lihet në fuqi vendimi i Shkallës së Parë, me disa ndryshime. Sipas këtij vendimi, ish-drejtorit të ndërmarrjes “Meico”, Ylli Pinari, i ulen 8 vjet nga dënimi i mëparshëm duke e dënuar përfundimisht me 10 vjet burg. Pinari dhe dy të pandehurit e tjerë, Mihal Delijorgji dhe Dritan Minxolli përfituan uljen e një të tretës së dënimit për shkak të gjykimit të shkurtuar, kërkesë e cila ishte rrëzuar më herët nga Gjykata e Tiranës. Në bazë të përllogaritjeve rezulton se Mihal Delijorgji, pronari dhe administratori i kompanisë “Albademil” që zhvillonte veprimtarinë e demontimit të predhave në Gërdec, dënohet përfundimisht me 6 vjet e 7 muaj burg. Deri tani Delijorgji ka vuajtur rreth 6 vjet e 4 muaj burg dhe tashmë duhet të rikthehet në qeli për të shlyer edhe tre muaj të tjerë burg sipas vendimit të Gjykatës së Apelit. Ulja e një të tretës së dënimit ka lehtësuar edhe ish-drejtorin e punishtes së demontimit, Dritan Minxolli, i cili dënohet përfundimisht me 12 vjet burg. I vetmi që nuk ka përfituar ulje dënimi është specialisti i ndërmarrjes “Meico”, Sokol Ngjeçi, për të cilin ka mbetur në fuqi dënimi me 10 vjet burg i dhënë nga Gjykata e Tiranës. Gjithashtu, Gjykata e Apelit hoqi dënimin me gjobë për disa nga të pandehurit dhe reduktoi me një të tretën masën e dënimit ndaj kompanisë “Albademil”, e cila nga 25 milionë lekë gjobë tashmë duhet ta paguajë 16.6 milionë lekë. Apeli ndryshoi vendimin e Shkallës së Parë për disa ushtarakë e zyrtarë të Ministrisë së Mbrojtjes, të cilët ishin shpallur të pafajshëm, ndërsa u dënuan në Shkallën e Dytë me

vendimi Të pandehur

Gjykata e Tiranës

Gjykata e Apelit

Ylli Pinari

18 vjet burg

10 vjet burg

Sokol Ngjeçi

10 vjet burg

10 vjet burg

Mihal Delijorgji

10 vjet burg

6.7 vite burg

Dritan Minxolli

18 vjet burg

12 vjet burg

Ardian Mullahi

I pafajshëm

I pafajshëm

Shkëlzen Madani

3 vjet burg Pezullimi i dënimit

Dashnor Çaushi

3 vjet burg

3 vjet burg

Armand Tartari

1 vit burg

1 vit burg

Luan Hoxha

6 vjet burg

5 vjet burg

Agim Lala

I Pafajshëm

I pafajshëm

Hilmi Laçaj

3 vjet burg Pezullimi i dënimit

Ndue Marku

1 vit burg

1 vit burg

Shpëtim Spahiu

4 vjet (pezullim dënimi)

I pafajshëm

Zija Baja

I pafajshëm

3 vjet burg (pezullim dënimi)

Agim Babameto

I pafajshëm

1 vit burg (pezullim dënimi)

Rezart Tërshana

I pafajshëm

1 vit burg (pezullim dënimi)

Besnik Dauti

I pafajshëm

3 vjet burg (pezullim dënimi)

Fatbardh Kuçi

1 vit burg

1 vit burg

Gëzim Oshafi

3 vjet burg

3 vjet burg

Jorgo Mino

3 vjet burg

3 vjet burg

Denis Hajdari

1 vit burg

1 vit burg

Fari Toska

3 vjet burg

3 vjet burg

Zenun Fero

3 vjet burg

3 vjet burg

Hysni Çoçka

3 vjet burg

3 vjet burg

Adriatik Mema

I pafajshëm

I pafajshëm

Juliana Margariti

I pafajshëm

I pafajshëm

Lavdi Shatro Kthim aktesh Lënë në fuqi Fiqiret Mato

I pafajshëm

I pafajshëm

“Albademil” sh.p.k

25 milionë lekë gjobë

16.6 milionë lekë gjobë

burgim nga një deri në tre vjet. Por ky dënim sipas kreut të trupit gjykues do të pezullohet, duke urdhëruar të pandehurit të mbajnë kontakte me shërbimin e provës. Përfundimisht, të pandehurit që do të shkojnë në qeli përveç katër të akuzuarve kryesorë janë: ish-shefi i Shtabit të Përgjithshëm, Luan Hoxha, i dënuar me 5 vjet burg, Dashnor Çaushi, Armand Tartari, Ndue Marku, Fatbardh Kuçi, Gëzim

Oshafi, Jorgo Mino, Denis Hajdari, Fahri Toska, Zenun Fero dhe Hysni Çoçka. Por vendimi i Shkallës së Dytë u prit ashpër nga Zamira Durda, nëna që humbi djalin e saj 10-vjeçar në shpërthimin tragjik të 15 marsit të vitit 2008. Menjëherë pas shpalljes së vendimit Durda tha se ky është një turp. “Është turp z. kryetar, mos u largoni ashtu, ky është një turp. E provofshi tek fëmijët tuaj!”- tha Durda.

Në një sallë të tejmbushur, ku familjarët e viktimave të tragjedisë mbetën në korridorin e gjykatës, kreu i trupit gjykues tha se lihet në fuqi vendimi i Shkallës së Parë, me disa ndryshime

REPUBLIKA E SHQIPËRISË MINISTRIA E BRENDSHME Departamenti i Administratës Publike

SHPALLJE E REZULTATIT TË KONKURIMIT Në përputhje me nenin 15, pika 3 të ligjit Nr. 8549, datë 11.11.1999, “Statusi i Nëpunësit Civil” si dhe pikën 20 të Vendimit të Këshillit të Ministrave Nr. 342, datë 14.07.2000 “Për lëvizjen paralele dhe ngritjen në detyrë ”, z. Everest UKA është fitues i konkursit për pozicionin SPECIALIST NË NJËSINË QENDRORE TË HARMONIZIMIT TË MENAXHIMIT FINANCIAR DHE KONTROLLIT NË MINISTRINË E FINANCAVE. Adresa: Sheshi Skënderbej, nr.3, Tiranë, Shqipëri, Kutia Postare Nr.1751 Tel/Fax:+355 4 2 251241, 2 235937

www.pad.gov.al


E enjte, 14 shkurt 2012 www.mapo.al

Muhammad Yunus lindi në vitin 1940 në qytetin port të Chittagongut në Bengal. Në moshën 22 vjeçare, studenti brilant dhe profesori i ri i ekonomisë në Chittagong College shkon në SHBA dhe doktorohet për ekonomi në Universitetin Vanderbilt në Tennessee me temën “Ekonomia e zhvillimit”, duke u angazhuar për 7 vjet edhe si profesor i teorive ekonomike dhe të zhvillimit në Middle Tennessee State University. Në vitin 1971, kur lindi shteti i ri Bangladeshit, braktis katedrat luksoze universitare si dhe jetën akademike në SHBA dhe kthehet për të dhënë ndihmesën e tij në vendlindje duke synuar ngritjen dhe forcimin e universiteteve në Bangladesh pasi besonte se ato janë një nga faktorët më të rëndësishëm për “hapjen e mendjeve” dhe zhvillimin e çdo vendi.

Muhammad Yunus ose rrugëtimi drejt një bote pa të varfër

Muhammad Yunus është krijuesi i konceptit të mikrokredisë ose “mikrofinancës”, një nga konceptet më inovative dhe të rëndësishme të shekullit XX në sferën e luftës kundër varfërisë që po ndikon në përmirësimin e jetës së përditshme të disa qindra milionë njerëzve nëpër botë. Bota do ta cilësonte me respekt Muhammad Yunus si “bankieri i të varfërve”. Të japësh hua për të varfrit, jo vetëm që është e mundur, por është dhe fitimprurëse. Sot, mbi 300 milionë njerëz përfitojnë drejtpërdrejt nga mikrokredia duke e diversifikuar aktivitetin e saj edhe në fusha të tilla si industria tekstile, telefonia, prodhimi i energjisë, etj. Falë mikrokredisë, mbi 75% e përdoruesve të saj arrijnë të dalin nga gjendja e varfërisë. Grameen Bank është shndërruar në një “uzinë fantastike idesh, iniciativash, shpresash e projektesh në favor të zhvillimit”. Muhammad Yunus së bashku me Grameen Bank është fitues i Çmimit Nobel për paqe, në vitin 2006, për “Përpjekjet për promovimin e zhvillimit ekonomik e social në nivelet më nevojtare”.

Muhammad Yunus është krijuesi i konceptit të mikrokredisë ose “mikrofinancës”, një nga konceptet më inovative dhe të rëndësishme të shekullit XX në sferën e luftës kundër varfërisë që po ndikon në përmirësimin e jetës së përditshme të disa Civici qindra milionë njerëzve nëpër botë. Bota do ta Adrian cilësonte me respekt Muhammad Yunus si “bankieri i të varfërve” www.uet.edu.al info@uet.edu.al

ISBN:978-99956-39-82-2 978-99956-39-82-2 ISBN

9 789995 639822

NDËRTIMI I BIZNESIT SOCIAL

NDËRTIMI I BIZNESIT SOCIAL

MUHAMMAD YUNUS

Muhammad Yunus Çmimi Nobel për Paqen, 2006 Muhammad Yunus Fitues i çmimit nobel për paqen

8 - ESSE / ide & debate

MAPO

Çmimi 700 L

8

MUHAMMAD YUNUS

NDËRTIMI I BIZNESIT SOCIAL Çmimi Nobel për Paqen, 2006

Ceremonia e dhënies së titullit “Doctor Honoris Causa” nga UET dhe promovimi i librit organizohet në datën 22 Janar 2013 në Hotel Sheraton, ora 18:00


02

E enjte, 14 shkurt 2012 www.mapo.al

ekonomi

MAPO

9

Rregullorja e re e BSH synon një mbikëqyrje më të rreptë të bankave për financimin e individëve nëpërmjet kartave të kreditit

Banka e Shqipërisë forcon rregullat për kartat e kreditit Mbikëqyrja bankare ka miratuar një rregullore të re që detyron bankat të jenë më transparente me klientët për kartat e kreditit. Përcaktohen limitet vjetore të sasisë së parave në kartat e kreditit. Ja çfarë duhet të dinë klientët

Qeveria heq TVSH për investimet në HEC-e dhe bujqësi

Blerina Hoxha

Një kod i ri rregullash i miratuar këto ditë nga Banka e Shqipërisë synon rritjen e kontrollit mbi paranë elektronike dhe kartat e kreditit në veçanti, që tashmë janë produkte të zakonshme për bankat. Sipas rregullores së re, masa direkte ndaj bankave lidhet me kufijtë e parave që bankat duhet të lejojnë për përdoruesit e kartave të kreditit. Në rastin e instrumenteve të parasë elektronike pa rimbushje shuma maksimale e ruajtur nuk duhet të jetë më shumë se 35 000 lekë ose kundravlefta e saj në monedhë të huaj në vit, thuhet në vendimin e BSH. Gjithashtu, në rastet e instrumenteve me rimbushje, kufiri maksimal i transaksioneve të kryera brenda një viti kalendarik nuk duhet të tejkalojë 350 000 lekë ose kundravleftën e saj në monedhë të huaj, me përjashtim të rastit kur mbajtësi i parasë elektronike ka kërkuar ripagim, sipas kushteve të parashikuara në rregullore. Karta e kreditit i jep mundësinë mbajtësit të saj të blejë mallra ose shërbime të caktuara, të ofruara nga emetuesi vetëm brenda një rrjeti të përcaktuar ofruesish shërbimesh në marrëveshje tregtare me emetuesin e parasë elektronike. Sipas rregullores bankat që klientët e parasë elektronike lidhin një kontratë me shkrim, me qëllim krijimin dhe rregullimin e marrëdhënies për emetimin e parasë elektronike. Kontrata duhet të përcaktojë qartë dhe në formë të kuptueshme kushtet në lidhje me emetimin dhe ripagimin. Kufijtë minimalë dhe maksimalë, brenda të cilëve emetohet

Ardian Fullani

Kartat e kreditit, çfarë duhet të dini -Të kesh një llogari bankare. -Të dish kufirin maksimal të shpenzimit -Sasinë e parave që mund të përdorni për çdo -pagesë të kryer. -Kufirin për sa i përket tërheqjes cash - Sa janë penalitetet për pagesat e vonuara ose tejkalim të kufirit të kredisë. - Shumën e interesave vjetorë që do t`ju aplikohen. - Si llogaritet ky interes vjetor. -Datën kur ju duhet të kryeni pagesën e kartës së kreditit.

Kufijtë Për kartat pa rimbushje limiti është deri në 35 mijë lekë në vit Për kartat me rimbushje limiti është deri në 350 mijë lekë në vit

paraja elektronike, përcaktohen në kontratën e emetimit të parasë elektronike, duke respektuar kufijtë e përcaktuar në rregullore. Emetuesi i parasë elektronike ndalohet t’i paguajë interes ose ndonjë përfitim tjetër mbajtësit të parasë elektroni-

ke për periudhën gjatë së cilës ky i fundit mban paranë elektronike. Po sipas rregullores se re, banka me kërkesë të klientit i ripaguan atij në çdo moment, në vlerë nominale, vlerën monetare të parasë elektronike. Ripagimi mund të jetë objekt i

aplikimit të komisioneve, vetëm nëse këto të fundit parashikohen në kontratën midis palëve. Komisionet aplikohen edhe në rastet kur ripagimi kërkohet përpara përfundimit të kontratës. Në rastet kur ripagimi kërkohet nga banka, një ose deri në një vit, pas datës së përfundimit të kontratës, banka ripaguan totalin e vlerës monetare të parasë elektronike të mbartur. Gjithashtu bankat janë përgjegjëse ndaj klientit në rastet kur ky i fundit ka pësuar humbje ose dëmtim të parasë elektronike si pasojë e mosfunksionimit të pajisjes, së autorizuar nga emetuesi, për pranimin e instrumentit të parasë elektronike si mjet pagese. Sipas rregullores së re, Banka ka të drejtë të informojë mbajtësin mbi transaksionet e kryera me instrumentin e parasë elektronike si dhe mbi tepricën e fondeve të mbetura dhe të ruajtura në të. Në rastet e verifikimit të humbjes ose dëmtimit të instrumentit të parasë elektronike, banka i kthen klientit fondet e mbetura, në përputhje me kushtet e përcaktuara në kontratën ndërmjet palëve.

Gazësjellësi TAP merr firmat e tri vendeve Marrëveshja ndërshtetërore për ndërtimin e gazsjellësit Trans-Adriatic Pipeline (TAP) është nënshkruar dje në Greqi nga të tria shtetet, Shqipëria, Itali dhe Greqia. Për palën shqiptare ajo u nënshkrua nga zëvendëskryeministri, njëherazi edhe ministri i Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës, Edmond Haxhinasto. Agjencia greke e lajmeve “Amna” bëri të ditur se në ceremoninë e nënshkrimit kishte përfaqësues edhe nga qeveria azere. Marrëveshja u nënshkrua nga zëvendëskryeministri dhe ministri i Ekonomisë, Edmond Haxhinasto, ministri i Jashtëm i Greqisë, Dimitris Avramopulos dhe ministri për Zhvillim Ekonomik i Italisë, Corrado Passera. Ministri Haxhinasto theksoi se me këtë marrëveshje Shqipëria ka mundësi furnizimi me gaz të lirë në një projekt me vlerë “mbi 2 miliardë dollarë amerikanë (USD) investime

Edmond Haxhinasto dje në Athinë

vetëm në territorin e saj”, si dhe shtoi “se gjatë ndërtimit dhe funksionimit të tij mbi 20 mijë qytetarë shqiptarë do të punësohen”. Po sipas ministrit Haxhinasto, "përdorimi i gazit natyror në biznese dhe banesa, jo vetëm do të garantojë komoditet dhe siguri në furnizimin me lëndë energjetike të qytetarëve, por do të mundësojë eficiencë më të lartë dhe kosto

qenësisht më të ulët për ngrohje, gatim dhe përdorim industrial". "Me pjesëmarrjen në gazsjellësin TAP, Shqipëria është vend përfitues i drejtpërdrejtë dhe për herë të parë siguron një lidhje të qëndrueshme dhe të aftë për të përballuar furnizim të plotë dhe cilësor për kërkesat në rritje të ekonomisë për energji. Përfshirja në këtë rrjet i siguron vendit mundësinë e

përdorimit të gazit në prodhimin e energjisë elektrike me kosto më të ulët për qytetarët, duke ndikuar kështu pozitivisht dhe ndjeshëm në rritjen e mirëqenies së tyre. Njëkohësisht, TAP siguron edhe diversifikimin e burimeve të prodhimit të energjisë me ndotje minimale në mjedis"-vijonte z. Haxhinasto.Ministri vlerësoi gjithashtu punën e palodhur profesionale e ekipeve të METE-s, në bashkëpunim me institucionet e tjera shtetërore, për të cilat tha se gjente rastin t'i falenderonte "thellësisht për kontributin në suksesin e kësaj marrëveshjeje". Në qershor qeveria e Azerbajxhanit pritet të zgjedhë projektin fitues mes TAP-it dhe rivalit “Nabucco”. Kryeministri i vendit, Sali Berisha, gjatë mbledhjes së qeverisë vlerësoi se “firmosja e marrëveshjes në Athinë të projektit TAP është me rëndësi të jashtëzakonshme”.

Qeveria ka miratuar dje në parim çlirimin nga TVSH-ja të sektorit të bujqësisë dhe lëndëve të para për ndërtimin e HEC-ve, mirëpo vendimet e sakta do të miratohen përfundimisht pasi të jenë konsultuar më parë me biznesin. Kryeministri Berisha u shpreh se ato nuk do të zbardhen pa u reflektuar në to sugjerimet  e Këshillit Konsultativ të Biznesit. Njëri nga vendimet ishte për "përcaktimin e procedurave, kritereve, llojit dhe sasisë së përjashtimeve nga TVSH-ja në import dhe brenda vendit, për produktet hekur dhe çimento për ndërtimin e hidrocentraleve". Lidhur me këtë vendim u diskutua për përcaktimin e një afati 30 ditor për pajisjen e tyre me autorizim nga organet tatimore dhe ato doganore. Gjithashtu, vendimi përcakton se, nëse gjatë ushtrimit të kontrolleve tatimore konstatohet se sasia e hekurit dhe çimentos, e përjashtuar nga TVSH-ja, nuk ka shkuar në destinacion apo nuk është përdorur brenda periudhës së investimit, atëherë do të procedohet me heqjen e autorizimit dhe do të paguhet tatimi mbi vlerën e shtuar. Vendimi i dytë i miratuar dje ishte ai për përcaktimin e kategorive të operatorëve ekonomikë që përfshihen në sektorin e përpunimit aktiv dhe të agrobiznesit. Ky vendim synon përcaktimin e kategorive, të cilët në zbatim të nenit 26/1, të ligjit “Për tatimin mbi vlerën e shtuar”, përfitojnë përjashtim nga TVSH për importet e makinerive dhe pajisjeve, që kryen në funksion të realizimit të kontratave të investimit. Gjithashtu, vendimi parashikon kategoritë kryesore të agrobiznesit, si dhe kultivimi dhe prodhimi i produkteve bujqësore bazë, kultivimi, prodhimi apo përpunimi i produkteve pyjore, prodhimi dhe përpunimi i inputeve bujqësore, si dhe mbarështimi i gjësë së gjallë.  Një tjetër vendim ishte ai për "përcaktimin e listës së makinerive e të pajisjeve që janë drejtpërdrejt të lidhura me investimin dhe të procedurave të përjashtimeve e të kritereve përkatëse". Ky vendim ka për qëllim përcaktimin e procedurave të hollësishme dhe kritereve të përjashtimit nga pagesa e TVSH-së në import, si dhe të listës së makinerive dhe pajisjeve që janë direkt të lidhura me investimin.


OpEd

10

MAPO

E enjte 14 shkurt 2013 www.mapo.al

Opinione dhe Editoriale

01

Telashet nuk janë gjërat më të këqija që mund të na ndodhin. Gjëja më e keqe që mund të na ndodhë është të mos na ndodhë asgjë.

02

Nuk dua të bëj biznes me ata që nuk nxjerrin fitime nga unë, sepse ata nuk do më siguronin shërbimin më të mirë.

03

Nëse e do dikë, lëre të lirë. Nëse kthehet, është i yti/jotja. Nëse jo, nuk ka qenë kurrë. Richard Bach

Bujar Kapexhiu Nga

Tregu i partive politike P

artitë politike kohët e fundit kanë intensifikuar deklaratat, takimet informale për të projektuar pozicionet në zgjedhjet e 2013-s. Sidomos partitë e ashtuquajtura të vogla, kanë qenë më aktive në këtë drejtim. Pjesa dërrmuese e tyre deklarojnë se vendi në koalicion, favorizimi në lista apo zona zgjedhore, garancitë e ofruara nga partitë kryesore për të ruajtur votat, si dhe koalicionet që kanë më shumë probabilitet për të fituar zgjedhjet, do të jenë ato që do të përcaktojnë se te cili koalicion parazgjedhor do të rreshtohen. Duke lënë të kuptohet se logjika pragmatiste do të orientojë sjelljen dhe qëndrimet e tyre në këto zgjedhje. Të kuptohemi, jo se në zgjedhjet e mëparshme kanë munguar prirje të tilla, por në këto zgjedhje ato po bëhen më hapur se kurrë ndonjë herë. Më poshtë, renditen disa nga faktorët që mendohet se i shtyjnë partitë politike të sillen në këtë formë Së pari, zgjedhjet e 2009-s treguan se koalicioni që përfshin më shumë parti krijon mundësi të mëdha për të maksimizuar votat dhe ajo që është më e rëndësishme, për t’i konvertuar votat në mandate deputetesh. Ishte ky leksion i ofruar nga PD më 2009 që Partia Socialiste tentoi ta korrigjojë më 2011. Tashmë dy parti kryesore e kanë më të qartë se kurrë ndonjë herë se koalicioni që siguron numër më të madh partish krijon më shumë shanse për të maksimizuar numrin e mandateve. Kjo nënkupton që PD dhe PS e kanë të nevojshme, për të mos thënë të domosdoshme, negocimin me partitë e tjera, për ta përmbushur këtë objektiv. Është pikërisht kjo nevojë e partive kryesore që u jep mundësi partive të vogla që ta shfrytëzojnë sa më mirë këtë rast në favor të interesave të tyre. E thënë ndryshe, ajo forcë kryesore që ofron më shumë mundësi përfitimi personal dhe partiak, para dhe pas zgjedhjeve, krijon garanci më shumë për respektimin e marrëveshjes pas zgjedhjeve, ka probabilitet më të madh për të fituar zgjedhjet si dhe garanton më mirë ruajtjen e votës, krijon më shumë shanse për t’i përfshirë këto parti në koalicionet parazgjedhorë. Së dyti, zgjedhjet e 2009-s treguan gjithashtu se partitë, sidomos të ashtuquajtura të vogla, nëse nuk i bashkëngjiten partive kryesore, kanë shumë pak gjasa të mbijetojnë në tregun politik. Kjo vlen qoftë për parti që kanë vite në tregun politik, por edhe për parti të reja. Në këtë kuadër, parti si PDK, PR, LZHK, PDS, PSD, për sa

koment Roland Lami

Jemi futur në një situatë politike makiaveliste, ku logjika e numrave prevalon mbi çdo gjë. Nuk ka rëndësi se çfarë do të bësh me qeverisjen, por si do ta sigurosh atë. Nuk ka rëndësi se çfarë fenomenesh mund të mbarten nga një qeverisje në një tjetër, e rëndësishme është sigurimi i pushtetit. Nuk ka rëndësi profili ideologjik i partisë, por pesha elektorale e saj. Nuk ka rëndësi si i ke siguruar numrat, por sa do të rrisin shanset për të më maksimizuar peshën elektorale etj. Tipik ‘treg’ shqiptar. kohë nuk janë parti territoriale si PDIU dhe PBDNJ, që kanë elektorat të përqendruar dhe e kanë luksin për të garuar në rastin më të keq dhe më vete, kanë shumë pak mundësi të sigurojnë një mandat duke garuar vetëm. Njëkohësisht, këto forca politike, duke qene se nuk kanë peshën elektorale të LSI-së, përsëri rrezikojnë shumë për të garuar në një koalicion me parti me peshë elektorale të ngjashme. Në këto kushte, ato konkurrojnë mes tyre se cila do të bindë apo joshë më shumë, PD apo PS, për të siguruar vendin e dytë apo të tretë në njërin nga koalicionet që drejtojnë ato. E njëjta situatë paraqitet edhe për FRD dhe AK. Së treti, lëvizja e LSI-së nga kampi i majtë drejt së djathtës pas zgjedhjeve të 2009-s si dhe përfshirja e Partisë Komuniste në koalicionin e djathtë në zgjedhjet vendore të 2011s i nxit disa partitë që të mos marrin në konsideratë identitetin politik që kanë ndërtuar në vite apo krahun politik të koalicionit ku mund të bëjnë pjesë, pasi kostot elektorale mund të jenë minimale. E rëndësishme është maksimizimi i numrave dhe jo vështirësia për të ndërtuar një program të përbashkët me elemente të së djathtës dhe të së majtës njëkohësisht. Kjo do të thotë që parti që nji-

hen tradicionalisht si të majta, të qendrës, apo të djathta mund të kalojnë fare mirë nga një identitet në tjetrin, mjafton të maksimizojnë interesat e tyre politike. Precedentët e mësipërm i çlirojnë akoma më shumë partitë politike për të bërë llogaritë e tyre elektorale. Së katërti, qeverisja e 2009 - 2013 faktoi se partitë të ashtuquajtura të vogla, si PR, PDIU dhe LSI kanë mundësi të ruajnë, ose në rastin më të mirë të zg jerojnë, peshën e tyre elektorale nëpërmjet mundësisë për të administruar pushtetin ekzekutiv. Ky kod zgjedhor krijon një realitet të tillë politik që detyron partinë fituese ta ndajë pushtetin ekzekutiv në mënyrë asimetrike me partitë aleate. Qeverisja pas zgjedhjeve të 2009-s na tregoi se tashmë ekzekutivi ka ndryshuar mënyrën e menaxhimit. Kemi kaluar nga drejtimi centrist i ekzekutivit drejt drejtimit policentrist të ekzekutivit. Secila nga partitë e përfshirë në ekzekutiv e drejton dikasterin e vet duke iu bindur udhëzimeve të kryetarit të partisë dhe jo kreut të ekzekutivit. Së fundmi, partitë të ashtuquajtura të vogla mund ta transferojnë kapitalin e tyre elektoral të siguruar edhe nga keqadministrimi i pushtetit te qeverisja e radhës, pavarësisht krahut politikë që mund t’i përkasin. Paradoksalisht, partia që ka drejtuar shumicën e pushtetit ekzekutiv mund të penalizohet në zgjedhjet e radhës edhe për shkak të shpërdorimit të pushtetit nga partitë aleate, ndërsa këta të fundit mund të shpërblehen pikërisht nga fakti që kanë ditur të shpërdorojnë detyrën në funksion të ruajtjes së peshës elektorale. Partisë që ka probabilitet të fitojë zgjedhjet i intereson më shumë pesha elektorale e këtyre partive sesa mënyra si e ka siguruar atë. Jo më kot PS-ja vazhdon t’i bëjë ftesa LSI-së për të qenë pjesë e koalicionit të saj, pavarësisht se e di shumë mirë sesi e ka administruar pushtetin ekzekutiv gjatë mandatit 2009 - 2013. Jemi futur në një situatë politike makiaveliste, ku logjika e numrave prevalon mbi çdo gjë. Nuk ka rëndësi se çfarë do të bësh me qeverisjen, por si do ta sigurosh atë. Nuk ka rëndësi se çfarë fenomenesh mund të mbarten nga një qeverisje në një tjetër, e rëndësishme është sigurimi i pushtetit. Nuk ka rëndësi profili ideologjik i partisë, por pesha elektorale e saj. Nuk ka rëndësi si i ke siguruar numrat, por sa do të rrisin shanset për të më maksimizuar peshën elektorale etj. Tipik ‘treg’ shqiptar.

Prona private

Posta e redaksisë gazetamapo@gmail.com

Dëshmi e rrugës së drejtë Nga Ana Dëshmi e qartë rrugës së drejtë të PD-së dhe paralajmërim i dështimit të radhës së Edi Ramës dhe i strategjisë së tij të destabilizimit politik, ekonomik, moral të Shqipërisë. Përfundimisht në Shqipëri po fryn era e stabilitetit politik dhe marrja e dënimit të merituar politikës destabilizuese, vetëm në funksion të karriges personale….. Në shkrimin Eduard Selami kthehet të Berisha : Gati të kandidoj për PD

Çfarë përfitojmë vërtet nga TAP Nga: ILIRET Gazsjellësi Trans Adriatik do të sjellë gazin natyror nga fusha e Shah Deniz 2 në detin Kaspik, në Europën Perëndimore. Kjo është e saktë. Të tjerat janë përralla. TAP është një tubacion gazi, me diametër mbi një m dhe me presion të lartë 145 bmpa, që fillon në Greqinë verilindore, pranë Komotinit, nga më pas kalon përmes Shqipërisë, në detin Adriatik dhe në Lece, Itali. Gazsjellësi është 800 km i gjatë. Në Shqipëri është afërsisht 203 km i gjatë. Do të ndërtohet një stacion kompresori CSO3 në Seman, Fier. Është dhe një stacion tjetër CSO2, por që diskutohet vendndodhja në kufirin Greqi Shqipëri. Stacioni CSO3 në Fier do të zërë një sipërfaqe prej 35 ha, përfshirë dhe hapësirat e gjelbra. Fuqia punëtore vlerësohet të arrijë në 1 500 punonjës në fazën e ndërtimit. Gazsjellësi mendohet të përfundojë për 24 muaj. Kryesisht punëtorët do të jenë të huaj, të specializuar dhe të trajnuar. Përfitimi i vetëm ekonomik i Shqipërisë janë taksat gjatë operimit të sistemit. Fuqia punëtore e përhershme ku do të ketë edhe punonjës shqiptarë mjaft të kualifikuar do të jetë rreth 100 punonjës. Fillimi i punimeve parashikohet në vitin 2015. Në Shqipëri përfundon për rreth 6 muaj. Fillon punën në vitin 2018, sapo të fillojë prodhimi i gazit në Shah Deniz 2, Azerbajxhan. Projekti nuk parashikon asnjë degëzim të tubacionit të gazit për Shqipërinë. Shqipëria nuk ka infrastrukturë për shpërndarjen e gazit. Duhet të fillojë që sot, dhe shtrimi i mbi 100 mijë km tubacione, në çdo fshat dhe qytet të Shqipërisë përfundon për 30 vjet. Pra rreth vitit 2043. Për të imagjinuar, shikoni linjat e tensionit të larte të mesëm dhe të ulët si kryqëzohen, dhe aty nën tokë përfytyroni linjat e gazit në çdo qytet, fshat dhe çdo shtëpi. Por kjo është objekt i një marrëveshjeje tjetër të qeverisë shqiptarë me prodhuesin dhe transportuesin e gazit. (Marrë nga Trans Adriatik Pipeline AG- Dega Shqipëri, Torre Drin, Tiranë.) Në shkrimin: TAP, firmoset marrëveshja Shqipëri-Greqi-Itali

Të shkuara Nga Zamir Për shëndetin, qoftë tensioni, njerëzisht urohet të shkuara. Qoftë si kundërshtar e qoftë si përkrahës politik. Ndërsa për vlerësimin a shpagimin politik, do të mjaftonte edhe shenja miratuese a kundërshtuese në kutinë e votimit me 23 qershor. Në shkrimin: Takim në Burrel, Rama pëson luhatje tensioni


E enjte 14 shkurt 2013 www.mapo.al

MAPO

Kjo radhë të uriturish ende sundon skenën e ekipit Rama. Me përjashtim të ndonjë prurjeje të re të tipit Alfred Peza, plateja e ekipit probabël Rama është një tretësirë acide, e paholluar me elementë, prurje, profile, përfaqësime që vijnë nga segmente, grupe, apo interesa të shoqërisë së gjerë shqiptare. Mbizotërojnë dukshëm të ngjashmit e qëndrestarëve të PD në 2005, vetëm se në kampin e majtë ata ndoshta mund të meritojnë emrin ‘të uriturit për pushtet’ thelbi mbetet i njëjtë. — henri Çili

Tri defekte paraprake të fushatës së Edi Ramës

Retorika nacionaliste e Spahiut, një abuzim banal në emër të politikës së ditës

K

ë fyevi Kreshnik Spahiu me fjalorin e vet horror për ushtarët grekë të rënë në tokën shqiptare në luftën italo-greke? Kuptohet, nuk mund të fyhen ata që korën fitoren e parë të popujve europianë mbi makinën fashiste, ata për të cilët Churchill-i i madh ka thënë se “që këtej e tutje do të themi se heronjtë luftojnë si grekë”. Nuk mund të fyhen as ato dhjetëra familje shqiptare, fshatra e komuna që i respektuan dhe i ruajtën varret e tyre për dhjetëra vite. Kreshnik Spahiu, ka fyer veç veten, pasi dhunoi barbarisht një nga vlerat njerëzore nga më të lashtat dhe më humanet, respektin për të vdekurin, vlerë që për popullin shqiptar është më sublimja. Në kohështrirjen midis betejave në luftën italo-greke batalioni i prapavijës së ushtrisë italiane varrosi përkrah varreve të ushtarëve të tyre në tokën shqiptare 6 300 ushtarë grekë, duke vendosur përmbi to mbishkrimin. “Armiq në ngjallje, miq në vdekje”. Urojmë që qëndrimi i Spahiut të përbëjë thjesht shthurjen morale të tij dhe aspak të ideve që ai përfaqëson. Por cila është arsyeja që logjika e Kreshnik Spahiut kapërceu tej humanizmit fondamental?! Një përgjigje sempliste thotë se Spahiu provokon që t’i japin rëndësi, me qëllim që ai të fitojë të drejtën për të ridalë “në fushën e betejës”, qoftë edhe si Don Kishot. Por ai injorohet në këtë përpjekje të tij, gjë që e detyron të kapërcejë... (E vërtetoi këtë vetë, kur komentoi heshtjen e Kryeministrit ndaj sulmeve të tij ekstremisht të palejueshme). E vërteta është se ndikon ndjeshëm në forcimin e krahut nacionalist në Greqi, ashtu siç është fakt se Spahiu i shmanget ballafaqimit me të, pasi ka frikë se zbulohet falsitetit i nacionalizmit të tij. Pyetja e dytë që shtrohet është se përse retorika nacionaliste e Spahiut dhe në përgjithësi në vend, merr gjithnjë e më shumë trajtën e antihelenizmit ekstrem deri në absurditete të mësipërme? Në Greqinë e lashtë filozofët për të vlerësuar mendimin e tyre (të pakicës) e ballafaqonin atë me mendimin e të tjerëve (të shumicës). Kjo mënyrë vlerësimi u konsiderua si shkolla e parë e studimit të mendimit dhe kulturës analoge. Në antropologjinë sociologjike kjo kategori mori formën “ne” dhe “të tjerët” dhe u përdor si formulë efikase për të siguruar unitetin e brendshëm të një komuniteti të caktuar, sidomos në aspektin etnik (ne) në ballafaqim me një grupim tjetër kundërshtar, armik, pushtues (të tjerët). Gjatë formimit të shteteve kombeve në Ballkan, shek XIX-XX, formula “ne” në ballafaqim me “të tjerët” justifikoi në një masë të madhe sakrificat e popujve të rajonit për realizimin e aspiratave të tyre. Të njëjtën formulë, por me përshkallëzim ekstrem, e rimori ideologjia komuniste në Shqipëri për të siguruar “unitetin e brendshëm” në sistemin e vet social-

koment Panajot Barka

nacionalist. Greqia u përcaktua si një nga përbërësit kryesorë të grupimit “të tjerët”, trajtuar si armiku me pretendime aneksioniste. Përpjekja u shoqërua me mbartje dhe reminishenca të periudhës shtetformuese dhe u shndërruan në një mentalitet steriotip. Spahiu kërkon pikërisht instrumentalizimin në kushtet e sotme të këtij mentaliteti, duke gjeneruar steriotipin. Në këtë përpjekje nuk mund të mos vihet re se Aleanca Kuq e zi nuk mund të shpalosë vlera afirmuese të nacionalizmit Shqiptar, që do ta karakterizonin atë si lëvizje patriotike, pra si nacionalizëm patriotik. Spahiu e ka ngritur ideologjinë e tij nacionaliste më së paku si antihelenizëm. Në këtë këndvështrim vlerat patriotike që ai kultivon shfaqen si urrejtje ndaj të tjerëve, ose më së paku si ksenofobi e rreme, gjë që aktualisht i ka shkaktuar probleme imazhit të vendit në Europë dhe në arenën më të gjerë ndërkombëtare. Më e keqja është se aksioni i tij veprues ngrihet mbi mbartjet e fragmentarizuara, të deformuara dhe të stërmadhuara nga e kaluara. Me mënyrën e të thënit e të stërthënit, Spahiu dhe pasuesit e tij përpiqen të krijojnë bindje për të vërteta të paverifikueshme, si vijim i mentalitetit steriotip komunist. Kjo nga njëra anë mban të traumatizuar ndërgjegjen kombëtare me episode që në historinë shekullore midis dy popujve nuk kanë as rëndësinë më të vogël. Nga ana tjetër i sjell dëm të pariparueshëm për ekulibrat e brendshme. Nuk dua të flas këtu për ndjesitë dhe pozitën e pengut në të cilën është venë minoriteti etnik grek nga ky lloj nacionalizmi antihelen. Por, nuk mund të mos vihet re pozita e fajit në të cilin është venë komuniteti ortodoks në Shqipëri. Spahiu, duke mbartur mentalitetin ateist të komunizmit në funksion të forcimit të kombëtarizmit socialist, mori peng të nacionalizmit të tij antihelen komunitetin ortodoks. (Asnjë komunitet fetar në botë nuk do të toleronte sulme të kësaj natyre nga njerëz politikë dhe apolitikë me përkatësi fetare të tjera. Heshtja e venë re në komunitetin ortodoks, nëse nuk është tolerancë fetare nga mungesa e besimit, gjë që ka pak gjasa, është gërryerje në tolerancën e ngrehinës etnike.) Dhe kjo është e pafalshme, po të kemi parasysh se bëhet për qëllime imediate të politikës së ditës, për një grusht votash. Por përse Kreshnik Spahiu e rrit përditë dozën nacionaliste të ligjërimit të tij “politik”, në një kohë kur shqetësimi i faktorit ndërkombëtar e shikon retor-

ikën nacionaliste si ndër elementet bazike që mund të ndikojnë negativisht në mbarëvajtjen e zgjedhjeve?! Mendoj se dy janë arsyet kryesore. Së pari, Kreshnik Spahiu kërkon të peshkojë vota. Nacionalizmi i tij i parashtruar si abuzim me aspiratën kombëtare shqiptare dhe si antihelenizëm, kërkon të joshë me pjesëmarrje në votime në favor të grupimit politik që ai përfaqëson të votuesve shqiptarë që i kanë kthyer krahët politikës sociale në vend. Por qëllimi kryesor i nacionalizmit antihelen është të dobësojnë pozitat e forta të kryeministrit Sali Berisha. Dihet që pragmatizmi politik i Sali Berishës e ka bërë atë të njohë dhe të respektojë rolin e Greqisë si fuqi europiane në Ballkan e në Shqipëri. Për pasojë, ai ka ruajtur me Greqinë marrëdhënie tepër korrekte dhe bashkëpunuese, në atë sens që janë në interes të të dy vendeve, por në aspektin relativ më shumë në interes të Shqipërisë si një vend që i duhet hapja, zhvillimi, integrimi. Duke instrumentalizuar antihelenizmin si një sensibilitet patriotik shqiptar, tentohet që çdo qëndrim korrekt i qeverisë aktuale me Greqinë të identifikohet me tradhti kombëtare, me prapamendimin që ajo të kundërvotohet nga votuesi shqiptar. Në të njëjtin qëllim çon nga ana tjetër diversioni i Kreshnik Spahiut në Minoritetin etnik Grek. Ai dhe mjetet apo instrumentet prapa tij sulmojnë në mënyrë të paskrupullt, për “marrëdhënie me nacionalizmin ekstrem grek”, njerëz nga minoriteti etnik grek pranë qeverisë dhe mazhorancës. Në fakt objektivi i vërtetë nuk janë ata, por Kryeministri, pasi tentohet sërish të krijohen, nga një drejtim tjetër, “marrëdhëniet tradhtare” të tij me armikun helen. Një arsyetim i thjeshtë do të kërkonte që ai duhet të manifestonte antihelenizmin e tij në strukturat përfaqësuese zyrtare të minoritetit etnik grek. Por çuditërisht ai ka për zemër përfaqësues të këtij minoriteti në mazhorancë. Dhe për të argumentuar më bindshëm këtë konkluzion, theksojmë se sapo u vu re që PBDNj tregoi se nuk do të vazhdojë të jetë aleate me PSnë, aleaten udhëheqëse të Aleancës Kuqezi, Spahiu iu sul (por ama politikisht) edhe kryetarit të kësaj force me “akuzën” se shkon majtas djathtas “për krijimin e koalicioneve tradhtare”(!!) Po ashtu, aderimi në aleanca politike të kundërta ka çuar në distancimin me kohë të Spahiut me PDIU, edhe pse shpalosin të njëjtën platformë nacionaliste. Si konkluzion final, duhet thënë së nacionalizmi i Kreshnik Spahiut dhe pasuesve të tij ka vetëm një qëllim: t’i shërbejë politikës së ditës, të peshkojë disa vota dhe asgjë më shumë. Këtë argument nuk e vërteton vetëm analiza e mësipërme, por edhe aksioni i tij i deritanishëm nacionalist, që midis deklarimeve dhe realitetit qëndrojnë lëvizjet bosh.

editorial

henri Çili

Mund të thuhet paraprakisht se propozimeve të ‘Rilindjes’ u mungojnë zgjidhjet thelbësore për problemet thelbësore dhe sistemike të ekonomisë dhe shoqërisë shqiptare. Më tej se taksa progresive, asnjë kuintesencë, etiketë, slogan, nënrenditës nuk mund të formulohet sot nga zbërthimi i ‘Rilindjes’.

R

ilindja e Edi Ramës, siç mund ta etiketonim fushatën e tij për zgjedhjet e 2013, është afër finalizimit të procesit të formësimit të kontureve, identitetit, përmbajtjes. Në shpalljen e pritshme të programit përfundimtar që doli në fund ‘të rrugës së programit’ duket se pothuajse e kemi të qartë cili është lideri, cili është programi, cili është ekipi. Së pari, pa dhënë konkluzione përfundimtare, mund të vërejmë të paktën tri defekte paraprake të ‘Rilindjes’. Ndërsa ka krijuar perceptimin dhe ka bërë realisht shumë e shumë takime me grupe interesi: aktorë shoqërorë, grupe sociale, ku ka hedhur pikëpamje, ide, kritika të asaj që ndodh apo vullnet për të ndryshuar gjendjen, përveç idesë së qartë të taksës së sheshtë, defekti paraprak i përmbajtjes së Edi Ramës është paqartësia, kaotizmi, mungesa e organicitetit në propozime shpesh kundërthënëse. Mund të thuhet paraprakisht se propozimeve të ‘Rilindjes’ u mungojnë zgjidhjet thelbësore për problemet thelbësore dhe sistemike të ekonomisë dhe shoqërisë shqiptare. Më tej se taksa progresive, asnjë kuintesencë, etiketë, slogan, nënrenditës nuk mund të formulohet sot nga zbërthimi i ‘Rilindjes’. Së dyti, ndërsa po mbushen afro 8 vjet të socialistëve në opozitë, çka është në Shqipëri një periudhë e mjaftueshme për të fituar për këdo që merret me politikë, statusin e ‘të uriturit politik dhe ekonomik’, është e qartë që Rama dhe çdo lider 8 vjeçar opozite do të gjendej para presionit të ‘të uriturve për pushtet’, megjithë ç’nënkupton kjo. Kjo skërmitje, kërcëllitje dhëmbësh, fërkim duarsh, mezipritje, dallohet ende shumë qartë, dallohet fort mu prapa shpinës së Edi Ramës liderit të opozitës, sado përpjekje të lavdërueshme ka bërë ai për t’u qetësuar, normalizuar, për t’u bërë konstruktiv nga ‘kursi i ri politik’ vjeshta e vitit 2011, pas humbjes së Bashkisë së Tiranës. Kjo radhë të uriturish ende sundon skenën e ekipit Rama. Me përjashtim të ndonjë prurjeje të re të tipit Alfred Peza, plateja e ekipit probabël Rama është një tretësirë acide, e paholluar me elementë, prurje, profile, përfaqësime që vijnë nga segmente, grupe, apo interesa të shoqërisë së gjerë shqiptare. Mbizotërojnë dukshëm të ngjashmit e qëndrestarëve të PD në 2005, vetëm se në kampin e majtë ata ndoshta mund të meritojnë emrin ‘të uriturit për pushtet’ thelbi mbetet i njëjtë. E treta dhe i fundit defekt paraprak, por jo më pak i rëndësishmi i ‘Rilindjes’ së Ramës është pikërisht çështja e kompetencës. Opozita e sotme ka një problem me kompetencën, me ekspertizën me know how-n e gjendjes së shoqërisë shqiptare sot, dhe zgjidhjeve për nesër. Ky ndoshta mbetet defekti më i madh dhe fare i pazgjidhur i rilindjes së Ramës. Ndërsa si vullnet individual politik, Edi Rama ka demonstruar më shumë se njëherë, ngulmim, forcë, vullnet, për të bërë dhe ndryshuar gjëra deri në kufijtë e sublimimit politik, nga pikëpamja e kompetencës për çështjet, ai teknikisht është larg qasjes që i duhet për të zgjidhur problemet e rëndësishme e të mprehta të shoqërisë shqiptare, nëse eventualisht do të ishte kryeministër i Shqipërisë. Dhe nuk ka faj. Është piktor. Si i tillë, te Rama mund të mbërrijë një ide e mirë ose e keqe, e drejtë ose e gabuar, e përshtatshme ose e papërshtatshme, e pëlqyeshme ose e papëlqyeshme; Rama nga profesioni i tij si artist, garanton thjesht që kjo të jetë një ide e këndshme e me shije, por jo të ndajë kategoritë e tjera. Teknokracia e lartë që ai ka rreth vetes për çështjet është disa herë më poshtë se niveli normal i ekspertizës që ka shoqëria shqiptare për çështjet përkatëse. Sigurisht, kjo jo në të gjitha fushat, por në disa prej tyre. Ndaj këto tri defekte mund të ishin problemi i tij në këto zgjedhje në pjesën e mbetur të fushatës dhe nga menaxhimi i tyre mund të kishim rol përcaktues në rezultat.

11


CMYK

12

MAPO

E enjte, 14 shkurt 2012 www.mapo.al

Atmosferë romatike dhe kujtime të bukura…

Pikturë në telajo 40 x120cm

6.450 L

Kodi: 24381

Pikturë në telajo 40 x 40 cm

1.990 L

Kodi: 24353/24357

Pikturë në telajo 120 x 40 cm

6.450 L

Pikturë në telajo 150 x 50 cm

7.890 L

Pikturë me kornizë 38 x 37.5 cm

Kodi: 24380

Kodi: 24387

Atmosfera romantike mund të krijohet me përdorimin e elementëve artistikë të cilët përdorin ngjyrën e kuqe apo simbole të dashurisë. Sektori më i ri në MEGATEK, “Korniza dhe Piktura”, ofron mundësinë e zgjedhjeve ekonomike nëpërmjet të cilave ju mund të shprehni dashurinë dhe të krijoni ambjent të dashur. Momentet me të bukura, mund t’i memorizoni në foto të vendosur në korniza me simbolin e zemrës dhe t’ia dhuroni njerëzve të dashur…

1.590 L

Kodi: 24282

Kornizë druri 13 x 25 x1.2 cm

Kornizë MDF 10 X15 cm

720 L

Kornizë druri 34 x 16.5 x 2.7 cm

720 L

Kodi: 36025

1.290 L

Kodi: 36043

Kornizë druri 18 x 26 x 1.2cm

Kodi: 36028

990 L

Kornizë metalike 21 x 16 x 6 cm

Kodi: 36026

550 L

Kodi: 36023

Kornizë xhami 17 x 22 cm Kornizë druri13.5 x 24.5 x 1.2 cm

590 L

Kodi: 36027

490 L

Kodi: 36020

Kornizë metalike 40 x 16 x 6 cm

750 L

Kodi: 36024

Autobuzi Megatek-Citypark FALAS, çdo 30 minuta!

Kontakt:

Autostrada Tiranë-Durrës, Km 7 Shqipëri www.megateksa.com; info@megateksa.com Linja e shërbimit për klientin: 04 23 88 333


CMYK

02

rajoni

E enjte, 14 shkurt 2012 www.mapo.al

MAPO

13

Ne do të respektojmë të gjitha të drejtat që dalin nga obligimet tona, të marrëveshjeve ndërkombëtare që kemi firmosur

Thaçi: për liberalizmin e vizave e ka fajin BE Mungesa e unitetit në BE rreth statusit të Kosovës po ndikon që kosovarët të mos udhëtojnë pa viza, ka thënë kryeministri Hashim Thaçi në një intervistë për Radion Europa e Lirë. Duke iu referuar dialogut me Beogradin, Thaçi pohon se në fund të dy vendet do të arrijnë deri te normalizimi i marrëdhënieve, duke gjetur edhe një zgjidhje për integrimin e komunitetit serb në Veri në kuadër të institucioneve të Kosovës.    Është thënë disa herë se Prishtina duhet ta ketë edhe një ofertë për veriun e Kosovës, në mënyrë që të sigurojë integrimin e këtij komuniteti dhe komunave veriore. Për çka konkretisht bëhet fjalë dhe cila mund të jetë kjo ofertë që mund ta ofrojë qeveria? Serbët në Kosovë apo një etni në Kosovë do t’i gëzojë të drejtat e barabarta në gjithë territorin që jeton. Nuk do të ketë etni me të drejta të standardeve të dyfishta në territorin e Kosovës, e kjo nuk do të vlejë as për serbët. Ndërsa, oferta jonë është jashtëzakonisht gjeneroze. Është një ofertë që është plotësisht në përputhshmëri me Kushtetutën dhe ligjet e Kosovës, me standarde europiane, një ofertë integruese. Qytetarët në Veri kanë qenë të mashtruar për 13 vjet nga Beogradi, me pretendimin për ndarjen e Kosovës, ndërsa ajo ëndërr e Serbisë është shuar njëherë e përgjithmonë më 25 korrik 2011. Tani këtë zhgënjim të qytetarëve në Veri, Qeveria e Kosovës, unë si Kryeministër i vendit, që e kam për obligim t’u shërbej të

gjithëve, duhet ta shndërroj në shpresë graduale për ta, në mënyrë që ata të integrohen në jetën e re demokratike, të organizohen zgjedhje të lira në Veri në katër komunat, të ketë lidership legjitim. Të fillojmë që përmes fondit zhvillimor të investojmë në infrastrukturë dhe të ndryshojmë jetën e qytetarëve atje për të mirë. Të kemi sistem të drejtësisë konform standardeve europiane dhe në përputhshmëri me Kushtetutën dhe ligjet e Kosovës, të kemi edhe integrimin në të gjithë mekanizmat institucionalë kosovarë edhe të qytetarëve atje, që duhet të integrohen pra edhe në edukim, shëndetësi, shërbime publike, polici, FSK, në mënyrë që të ndërtojmë institucione demokratike, institucione shumë etnike dhe funksionale në çdo cep të territorit të Republikës së Kosovës. Por, ne do të respektojmë edhe të gjitha të drejtat që dalin edhe nga obligimet tona, të marrëveshjeve ndërkombëtare që kemi, dhe do të respektojmë edhe të drejtën e interesimit legjitim të Serbisë për qytetarët serbë në Kosovë. Dhe ky proces i dialogut në Bruksel, unë dua të besoj që do të përmbyllet me një normalizim të marrëdhënieve ndërshtetërore Kosovë Serbi, duke hapur një proces të ri, atë të fqinjësisë së mirë, i munguar me herët. Zoti Kryeministër, marrë parasysh kundërshtimin e vazhdueshëm që kanë hasur institucionet e Kosovës për shtrirjen e autoritetit në Veri, a prisni që për Veriun të gjendet edhe një zg jidhje kalimtare, ku faktori

Hashim Thaçi

ndërkombëtar të merrte një rol prijës deri në vendosjen e normalitetit atje? Gjendja në Veri është e ndryshme nga pjesët tjera të Kosovës. Është një gjendje e padurueshme që kërkon zgjidhje të shpejtë dhe të drejtë. Kjo zgjidhje duhet të jetë në përputhshmëri me Kushtetutën e Kosovës dhe kështu edhe do të ndodhë, me ligjet e Kosovës, ndërsa nuk do të ketë trajtim në kuptimin që pretendon dikush, apo Beogradi.Kosova është një dhe unike. Ne do të respektojmë gjithmonë procesin integrues, e në asnjë rrethanë ndonjë proces izolues apo që hap kapitull të status

Ngecjet për procesin e liberalizimit të vizave për Kosovën nuk janë teknike, janë kryekëput politike dhe se këto pengesa janë në Bruksel

quo-së, por që hap një kapitull të funksionalizimit normal të shtetit të Kosovës. Të martën ju keni zhvilluar një takim me një delegacion të Komisionit Europian në lidhje me procesin e liberalizimit të vizave. Nuk janë dhënë shumë shpresa që në një të ardhme të afërt kosovarët do të lëvizin lirshëm, pa viza. Ku qëndrojnë ngecjet kryesore në këtë proces? Ngecjet për procesin e liberalizimit të vizave për Kosovën nuk janë teknike, janë kryekëput politike dhe se këto pengesa janë në Bruksel dhe ndërlidhen drejtpërdrejt me mosunitetin e vendeve të Bashkimit Europian sa i përket statusit politik të Kosovës. Kjo vonesë e Brukselit është e padrejtë në raport me Kosovën. Ne jemi trajtuar si qytetarë të rëndit të dytë dhe në ish-Jugosllavi dhe tash nuk dua të besoj dhe të bëj krahasime të tilla, se diçka e tillë mund të ndodhë edhe nga Bashkimi Europian. Ne jemi rreth 2 milionë qytetarë, jemi njerëz që e njohim dhe e kuptojmë Europën. Jemi europianët më të rinj dhe padrejtësisht po vonohemi për të lëvizur lirshëm në vendet e Bashkimit Europian. I kemi zbatuar në afatin rekord standardet dhe kriteret e nevojshme dhe do të punojmë edhe në rekomandimet e reja që kemi, por nuk ka qenë e arsyeshme dhe nuk është e justifikueshme që për Kosovën të ketë standarde të dyfishta, në raport me vendet tjera që e kanë kaluar këtë proces, apo që për vende të caktuara të ketë standarde të dyfishta.


14

MAPO

E enjte 14 shkurt 2013 www.mapo.al

rrethe

Humb jetën i dënuari i burgut të Fushë-Krujës Agron Tahiraj, i dënuar në burgun e FushëKrujës, ka humbur jetën gjatë ditës së mërkurë. Mësohet se 42-vjeçari nga Tirana ishte i dënuar për veprën penalë të trafikut të drogës, për të cilin do të shlyente 7.5 vite burg. Por sipas grupit hetimor, Tahiraj, mëngjesin e së mërkurës, gjatë

kohës që po ushtronte aktivitete sportive në ambientet e burgut, ka shfaqur probleme me shëndetit, ndërsa menjëherë është nisur me urgjencë për ndihmë në Spitalin e Krujës, ndërsa ende pa mbërritur gjatë rrugës ka humbur jetën. Sipas grupit hetimor, shkak për ngjarjen është

bërë një atak kardiak, që 42-vjeçari ka pësuar gjatë kohës që po kryente ushtrime sportive. Sipas Ministrisë së Drejtësisë, Tahiri kishte edhe 6 muaj burg, ndërsa vuante nga diabeti. Ministria tha se ende pritet ekspertiza për të zbardhur arsyet e vdekjes së papritur të të dënuarit.

Kapen 14 emigrantë, paguan 600 euro për të arritur në Tiranë Ndalohen edhe dy shoqëruesit shqiptarë, të cilët po i shoqëronin 14 të huajt nga Afganistani dhe Afrika e Veriut Strukturat antitrafik në Drejtorinë e Policisë në Gjirokastër goditën dje një rast të trafikimit të emigrantëve nga Afrika Veriore dhe Azia, ku bllokuan 14 persona që kishin hyrë në Shqipëri në mënyrë të paligjshme dhe ndaluan edhe dy shoqëruesit shqiptarë të tyre. Sipas burimeve zyrtare në policinë lokale, aksioni është zhvilluar në rrugën kombëtare MemaliajKrahës, në zonën e Luzatit. Fillimisht agjentët antitrafik në rrugë operative kanë marrë një informacion sipas të cilit një grup shtetasish të huaj po udhëtonin me këmbë nëpërmjet pyllit të Ujit të Ftohtë, me qëllim shmangien e postbllokut të policisë që është instaluar në këtë zonë. Në këtë situatë

strukturat e antitrafikut kanë ndërmarrë një aksion të veçantë policor, me qëllim bllokimin e emigrantëve të huaj si dhe ndëshkimin ligjor të shoqëruesve të tyre. “Në afërsi të fshatit Luzat, nëpërmjet mjeteve të vëzhgimit, konstatuam grupin e shtetasve të huaj, të cilët mbanin çanta të vogla shpine dhe shoqëroheshin nga dy persona nga fshati Luzat”, thonë burimet policore. Pasi i janë afruar grupit të emigrantëve, agjentët antitrafik kanë kërkuar prej tyre që të ndalonin. Por ndërsa personat e huaj kanë ndaluar dy shoqëruesit shqiptarë të grupit kanë tentuar t’i fshihen ndjekjes së policisë, duke u larguar me shpejtësi nga vendngjarja. “Në ndjekje të tyre janë vënë specialistët e Seksionit Kundër Trafiqeve të Paligjshme dhe pas disa minutash është bërë i mundur ndalimi dhe shoqërimi i tyre për në policinë lokale, së bashku me shtetasit e huaj”, thonë burimet policore, pjesëmarrëse në këtë aksion. Sipas grupit hetimor, grupi

aksidenti Përplas për vdekje 38-vjeçarin, në kërkim drejtuesi i makinës

prej 14 emigrantësh nga vende si Afganistani, Siria etj. ka hyrë ilegalisht në vendin tonë nëpërmjet kufirit t o k ë s o r m e G r e q i n ë . T ë dy shoqëruesit shqiptarë të tyre. kundrejt pagesës prej 600 eurosh për person, do t’i ndihmonin klandestinët arabë të udhëtonin në drejtim të Tiranës. Në përfundim të veprimeve hetimore të kryera nga ana e specialistëve

BASHKIA E TIRANËS Mbështetur në ligjin nr.8224, datë 15.5.1997 “Për organizimin dhe funksionimin e Policisë së Bashkisë dhe Komunës”, neni 5, në Rregulloren “Tip” të policisë së bashkisë dhe komunës dhe Urdhërin nr.prot.81, datë 29.01.2013, Bashkia e Tiranës shpall konkurs për vende të lira (10 Inspektorë dhe 40 policë) në Policinë Bashkiake. Kandidati duhet të plotësojë kërkesat në përputhje me ligjin nr.8224, datë 15.5.1997 “Për organizimin dhe funksionimin e Policisë së Bashkisë dhe Komunës” si dhe në Rregulloren e Brendëshme “Tip” për Policinë e Bashkisë dhe Komunës. Kërkesa të veçanta për kandidatin inspektor  Të jetë shtetas shqiptar.  Të ketë kryer arsimin e lartë, preferohet akademia e rendit, juridik, ekonomik.  Preferohet të ketë punuar në policinë e shtetit dhe të mos ketë qënë dënuar për shkelje të rënda dhe vepra penale  Të jetë në gjendje të mirë shëndetësore dhe i aftë fizikisht për të vepruar.  Të ketë cilësi të larta morale e qytetare.  Të mos jetë i dënuar nga organet gjyqësore shqiptare apo të huaja. Kërkesa të veçanta për kandidatin polic Të jetë shtetas shqiptar. Të ketë kryer arsimin e mesëm. Të jetë i moshës nga 19-27 vjeç. Preferohet të ketë punuar në policinë e shtetit dhe të mos ketë qënë dënuar për shkelje të rënda dhe vepra penale  Të jetë në gjendje të mirë shëndetësore dhe i aftë fizikisht për të vepruar.  Të ketë cilësi të larta morale e qytetare.  Të mos jetë i dënuar nga organet gjyqësore shqiptare apo të huaja.

   

Paraqitja e dokumentave Kandidati duhet të paraqesë brenda datës 28.02.2013 dokumentat si më poshtë vijon në Bashkinë e Tiranës: • Kërkesë për aplikim (me shkrim dore). • Curriculum Vitae. • Fotokopje e kartës së identitetit. • Çertifikatë përbërje familjare. • Librezë ushtarake ose vërtetim nga dega e mobilizimit ushtarak. • Fotokopje të diplomës së shkollës e noterizuar. • Çertifikata kualifikimi të ndryshme (në rast se ka). • Fotokopje e librezës së punes. • Motivacion i largimit nga puna e fundit që ka kryer (në se është i punësuar ose ka qenë i punësuar). • Raport mjeko – ligjor (lëshuar nga spitali ushtarak). • Vërtetim i gjendjes gjyqësore. • Vërtetim nga Prokuroria (që nuk është aktualisht në proces hetimi). • Vërtetim nga Gjykata (që nuk është aktualisht në proces gjyqësor). • Vërtetim nga Drejtoria e Tatim Taksave (që nuk është person fizik ose juridik). • Vërtetim personaliteti (merret me kërkesën e Policisë Bashkiake). • Fotografi – një copë 9 x 6 cm dhe një copë 3.5 x 2.5 cm.

të Seksionit Kundër Trafiqeve të Paligjshme, në Drejtorinë e Policisë së Qarkut Gjirokastër është bërë ndalimi në flagrancë i 22-vjeçarit Barjam Qebini, nga fshati Luzata, Tepelenë dhe bashkëfshatarit të tij Qëndrim Qebini, për veprën penale të “dhënies ndihmë për kalim të paligjshëm të kufirit kundrejt fitimit, kryer në bashkëpunim.” Bledi Shehu

Një 38-vjeçar ka humbur jetën mbrëmjen e djeshme, si pasojë e një aksidenti në autostradën DurrësTiranë. Burime nga policia bëjnë të ditur se ngjarja ka ndodhur pranë një pike karburanti, ku viktima Durim Biçaku, i cili udhëtonte me një biçikletë, është përplasur për vdekje nga një automjet. Mësohet se drejtuesi i mjetit është larguar nga vendi i ngjarjes menjëherë pas aksidentit. Ndërkohë policia mbërriti në vendin e ngjarjes dhe po punon për të zbardhur shkaqet e aksidentit të rëndë. Policia ka identifikuar makinën që shkaktoi aksidentin dhe ka shpallur në kërkim pronarin e saj.


7465 02

MAPO

13 qershor 2012 www.gazetamapo.com

rrethe

E enjte, 14 shkurt 2012 www.mapo.al

15

MAPO

Kryqi është tentuar të pritet me elektroda. Por për shembjen e tij mund të jetë përdorur edhe eksploziv dhe goditja me vare

Myftiu i Elbasanit, Agim Duka: Dënojmë aktin, s'është bërë nga myslimanët Myftinia e Elbasanit e ka dënuar aktin e prerjes së kryqit ortodoks në Qafë-krrabë. I pyetur për këtë qëllim myftiu i Elbasanit, Agim Duka, u shpreh se “Jemi të befasuar nga ky lajm. Myftinia e Elbasanit distancohet dhe dënon veprime të tilla. Dëmtimi i objekteve të kultit ka të bëjë me anën shpirtërore të besimtarëve, ndaj ata janë mjaft të ndjeshëm në këtë drejtim. Nuk duhet të ndodhin në asnjë prej besimeve fetare”. I pyetur nëse ky mund të jetë një akt i qëllimshëm, ku mund ë jenë përfshirë besimtarë

myslimanë, myftiu u shpreh se “ E përjashtoj në mënyrë kategorike këtë variant. Besimtarët myslimanë në Elbasan kanë dëshmuar se janë njerëzit më të pastër e që duhet të merren shembull. Kjo është një çështje që i përket policisë dhe organeve hetimore. Ata duhet të zbulojnë dhe të kapin autorin ose autorët. Mendoj se kjo mund të jetë vepër e keqbërësve ordinerë”. Myftiu u shpreh se kur kryqi u dëmtua herën e parë padrejtësisht u akuzuan besimtarët myslimanë. “Herën e parë u hodhën me pa të

Myftiu u shpreh se kur kryqi u dëmtua herën e parë padrejtësisht u akuzuan besimtarët myslimanë

drejtë akuza ndaj besimtarëve tanë. Por koha tregoi se e vërteta nuk ishte ashtu. Gjithçka u sqarua dhe që nga ajo kohë nuk ka asnjë keqkuptim mes dy komuniteteve”. I pyetur nëse një akt i tillë cenon bashkëjetesën fetare në Elbasan, myftiu Duka u shpreh: “Elbasani ka pasur dhe vazhdon të ketë një tolerancë fetare për t’u marrë shembull. Asgjë nuk e cenon këtë bashkëjetesë. Ne i konsiderojmë vëllezërit tanë besimtarët e feve të tjera. Kjo dëshmohet në festat fetare reciproke, por edhe më gjerë.”

Myftiu i Elbasanit, Agim Duka:

Tentojnë të hedhin në erë kryqin mbi Elbasan, policia heton hajdutë skrapi Priftërinj të kishës ortodokse e cilësuan të rëndë aktin dhe e lidhën atë edhe më dëmtimin e ikonave. Ata kërkuan reagimin edhe të komuniteteve të tjera fetare Persona ende të pa identifikuar kanë tentuar të presin kryqin në bazën e tij, por nuk ia kanë arritur, ndërsa policia hedh dyshime se ai do të tregtohej për skrap në metalurgjikun që ndodhet pikërisht në fund të kodrës ku është vendosur kryqi. Priftërinjtë thanë se dyshojnë për një prerje të qëllimshme, ndërsa kërkuan që besimet e tjera të distancoheshin nga akti. Gjithçka duket se është zbuluar në çastet e fundit, kur kryqi ishte gati në rënie. Kanë qenë vetë besimtarët dhe priftërinjtë ortodoksë ata që kanë pikasur zhdukjen e simbolit fetar. Menjëherë pas konstatimit, ata kanë shkuar në vendin e ngjarjes, kanë njoftuar kishën ortodokse dhe policinë e Elbasanit. Në vendin e ngjarjes ka shkuar policia dhe një grup hetimor që kanë kryer veprimet përkatëse. Kryqi është tentuar të pritet me elektroda. Por për shembjen e tij mund të jetë përdor ur edhe eksploziv dhe goditja me varre. Kjo duket qartë nga fotot menjëherë pas ngjarjes. Madje, në vendin ku ngrihet kryqi ndodhen edhe dy kuti të cilat kanë mbajtur elektrodat. Sipas priftërinjve ortodoksë, kryqi është tentuar të “vidhet” dy net më parë. At Eliodor Demiri, prift në kishën e Shën Kollit, shprehet se kanë qenë besimtarët ortodoksë të lagjes Shën

Koll ata që e kanë njoftuar se diçka po ndodh me kryqin në ngjitje të Kërrabës. “Unë dola menjëherë dhe pashë që nga kryqi dilnin xixa. Njoftova menjëherë priftërinjtë e tjerë dhe besimtarët që të interesoheshin ç’po ndodhte. Më pas më thanë se kishin tentuar ta prisnin”. At Irine i manastirit të Shën Gjon Vladimirit shprehet se “sapo konstatuam dëmtimin njoftuam policinë, e cila bashkë me grupin hetimor erdhi në vendin e ngjarjes. Kryqi lëkundej nga era e gati po binte. Morëm shpejt masat për t’i vënë një pllakë metalike që ta përforconim në bazë”. At Stavri Çipi shprehet se “kryqi është ngritur para disa vitesh me kërkesë të besimtarëve ortodoksë dhe se për këtë qëllim janë ndjekur gjithë hapat

Kryqi i dëmtuar

Kryqi i rregulluar

ligjorë, duke u pajisur me leje nga Këshilli i Komunës Bradashesh dhe prefektura e Elbasanit”. Sipas At Çipit, ka pasur edhe një tentativë të mëparshme dhe autorët nuk u identifikuan. Para tre vjetësh deshën ta rrëzonin kryqin. Edhe atëherë njoftuam policinë por asnjë person nuk u identifikua”. Priftërinjtë ortodoksë dyshojnë se një gjë e tillë mund të bëhet edhe qëllimisht. “Është mjaft e rëndë ajo që ka ndodhur. Të vësh dorë mbi simbolet fetare, ke të bësh me shpirtin dhe ndjenjat e besimtarëve. Besimtarët ortodoksë janë mjaft të indinjuar nga ajo çfarë ka ndodhur. Por fakti se kjo ngjarje korrespondon me dëmtimin e ikonave të kishës së Onufrit në Shën Vlash të Shpatit duhet parë me seriozitet.

këtë vepër, në mënyrë që harmonia e shkëlqyer fetare që mbizotëron në Elbasan të përsoset më tej”, përfundoi At Çipi. Policia dhe ekspertët kanë kryer veprimet përkatëse. Ende nuk dihet nëse kjo ngjarje është e qëllimshme apo thjesht vepër e hajdutëve ordinerë. Gjithsesi, po hetohet në dy pistat. Sipas pistës së parë, mendohet se kryqi mund të jetë dëmtuar qëllimisht nga persona që kërkojnë të nxisin urrejtjen mes besimeve fetare në Elbasan e më gjerë. Por një pistë mjaft e besueshme është edhe ajo e prerjes së kryqit për skrap, pasi kryqi ortodoks në fshatin Fikas është i përbërë vetëm prej hekuri. Çështja po hetohet nga prokuroria e Elbasanit.

Fakti se kjo ngjarje korrespondon me dëmtimin e ikonave të kishës së Onufrit në Shën Vlash të Shpatit duhet parë me seriozitet Ndaj ai ka kërkuar që organet kompetente të marrin masat e nevojshme për kapjen e autorëve”. At Çipi u ka bërë thirrje edhe autoriteteve të besimeve të tjera që të distancohen nga kjo vepër. “Ne u bëjmë apel edhe besimeve të tjera fetare që të dënojnë

Rrëshqet shkëmbi mbi rrugë dëmtohen dy makina, shpëtojnë shoferët Rrëshqet një masë shkëmbore, dëmtohen dy automjete, por shpëtojnë drejtuesit e tyre. Ngjarja ndodhi në orët e para të mbrëmjes në aksin rrugor Elbasan-Peqin në vendin e quajtur “Tunelet e Paprrit”. Një masë inertesh ka rrëshqitur nga mali aty pranë dhe gurët që janë rrokullisur në rrugë kanë dëmtuar dy automjete. Një kamion të firmës turke “Kurum” dhe një veturë. Sipas drejtuesve të automjeteve, gurët dhe inertet kanë goditur pjesën e jashtme të makinave dhe janë futur edhe poshtë tyre, duke u shkaktuar dëmtime serioze. Ky aksident për pak mund të ishte kthyer në tragjedi për drejtuesit

e automjeteve, pasi rruga automobilistike ndodhet ngjitur me lumin Shkumbin. Në vendngjarje kanë shkuar policia dhe punëtorë të mirëmbajtjes së rrugëve nacionale, të cilët me krahë dhe mjete kanë larguar masën shkëmbore. Policia ka monitoruar qarkullimin e automjeteve, i cili është penguar për gjysmë ore. Rruga është hapur plotësisht, por vendi mbetet i rrezikshëm për shkak të malit që bie thikë mbi rrugë. Ndaj është e nevojshme që në këtë vend, ashtu si dhe në “Kthesat e Murrashit” në aksin Elbasan-Librazhd, të ndërtohen brezare, prita e të vendosen rrjetambrojtëse. F.S

Fatos Salliu

Rrihnin nusen, në pranga at e bir Dhunonin në mënyrë sistematike nusen e shtëpisë, në pranga at e bir. Policia e Elbasanit arrestoi dje Shyqëri dhe Julian Hakën, pasi në mënyrë të përsëritur rrihnin dhe dhunonin T. Hakën 27 vjeçe, bashkëshorte e Julianit. Sipas të dhënave policore, at e bir e kanë keqtrajtuar disa herë 27-vjeçaren, e cila më në fund ka kryer kallëzim penal ndaj tyre. Policia ka ndaluar menjëherë Shyqëri dhe Julian Hakën dhe ka ngritur ndaj tyre akuzën e plagosjes dhe ushtrimit të dhunës.


f 20 f 16 REPUBLIKA E SHQIPËRISË MINISTRIA E PUNËVE PUBLIKE DHE TRANSPORTIT DREJTORIA E PËRGJITHSHME E SHËRBIMEVE MBËSHTETËSE DREJTORIA E SHËRBIMEVE JURIDIKE

SEKTORI I SHPRONËSIMEVE ________________________________________________________________________ Adresa: Sheshi “Skënderbej”, nr.5, Tiranë Tel:++355 42 380793; Fax: ++355 42 232389

SHPALLJE KËRKESE PËR SHPRONËSIM PUBLIK Ministria e Punëve Publike dhe Transportit, shpall kërkesën për shpronësim Për objektin me shënimin “Proçes legalizimi”, pronari përkatës do të Ministria e Punëve Publike dhe Transportit, shpall kërkesën për shpronësim për konfirmim pranë ZVRPP-ve, Tiranë dhe Elbasan dhe në bazë të konfirmimeve për interes publik të pasurive të paluajtshme pronë private (objekte), që likuidohet pas përfundimit të proçesit të legalizimit dhe të regjistrimit do të jepen nga këto zyra do të hartohen dhe listat përfundimtare të cilat do interes publik të pasurive të paluajtshme pronë private, që preken nga ndërtimi që preken nga ndërtimi i segmentit rrugor Qukës – Qafë Plloç (Loti I ). pranë ZVRPP-së Librazhd, si dhe në bazë të dokumentacionit të pronësisë i segmentit rrugor Tiranë – Elbasan (toka dhe objekte). të propozohen për miratim pranë Këshillit të Ministrave. të Rrugëve. që do të dorëzojë pranë Drejtorisë së Përgjithshme Për pasuritë për të cilat në kolonën përkatëse është bërë shënimi “e paregSubjekti kërkues i këtij objekti ështëDrejtoria AutoritetieRrugor Shqiptar.eMe anë të Subjekti kërkues i këtij objekti është Përgjithshme Rrugëve. Me anë të këtij në publikimi në shtyp kërkojmë të personat vëmë nëtëdijeni personat këtij publikimi shtyp kërkojmë të vëmë në dijeni cilët preken nga jisruar”, medo pronarë të paidentifikuar, të cilët pretendojnë pronësinë të Pronarët të kompensohen përpersonat efekt shpronësimi pas miratimit tëky cilët preken nga kynëshpronësim. Vënia në dijeni konsiston në masën kërkesës për shpronësim nga eKëshilli Ministrave të kenë të aplikojnë për regjistrimin tyre, nëi të kundërt nukdhe do pasi të kompenshpronësim. Vënia dijeni konsiston në masën e vlerësimit të llogaritur në duhet e bazë vlerësimit të llogaritur në bazë të Vendimit nr.138, datë 23.03.2000 paraqitur dokumentacionin respektiv të pronësisë pranë Drejtorisë të Vendimit nr.138, datë 23.03.2000 të Këshillit të Ministrave “Për kriteret sohen për efekt shpronësimi. Lidhur me objektet sqarojmë se jemi në pritje së të Këshillit të Ministrave “Për kriteret teknike të vlerësimit dhe të Përgjithshme të Rrugëve (subjekti kërkues në bazë të ligjit nr.8561, datë teknike të vlerësimit dhe të përllogaritjes së masës së shpërblimit të pasurive të konfirmimit nga ALUIZNI. Në bazë të konfirmimit që do të jepet nga ky përllogaritjes së masës së shpërblimit të pasurive që shpronësohen, të 22.12.1999 “Për shpronësimin dhe marrjen në përdorim të përkohshëm, të që shpronësohen, të pasurive që zhvlerësohen dhe të të drejtave të personave të institucion do të hartohen dhe listat përfundimtare të cilat do të propozohen pasurive që zhvlerësohen dhe të të drejtave të personave të tretë, për pasurisë pronë private për interes publik”). tretë, për interespër publik”, të ndryshuar (sipërfaqet m2), si dhe në bazë të VKM për miratim pranë Këshillit të Ministrave. interes publik”, pronarët sipas listës emërore bashkëlidhur. Për objektet përkëtij të cilat është bërë shënimi regjistrimi, sqarojmë se e nr.138, datë 23.03.2000 (objektet), për pronarët sipas listës emërore bashkëlidhur. Vlera totale e shpronësimi është “Proçes 6 891 530.5 (gjashtë milion Pronarët që kanë emrin në në listën emërore brenda15 15 pronarët të kompensohen pas përfundimit të këtij proçesipikë dhe pesë) në bazë të Pronarët që kanë emrin listën emëroredhe dhepersonat personat ee tretë, tretë, brenda tetëqinddo e nëntëdhjetë e një mijë e pesëqind e tridhjetë lekë.9 ditëve afatipër përpublikim, publikim,kanë kanë drejtë të paraqesin të pronësisë. ditëvenga ngaplotësimi plotësimi ii këtij këtij afati tëtë drejtë të paraqesin pre- dokumentacionit LISTA EMËRORE E PRONARËVE QË SHPRONËSOHEN NË SEGMENTIN RRUGOR pretendimet e tyre lidhur me çmimin, sipërfaqen e pronësisë, Për objektetPLLOÇË" për tëLOTI cilatI është bërë shënimi “Pa dokumentacion/i pakonfirtendimet e tyre lidhur me çmimin, sipërfaqen titullin etitullin pronësisë, apo llojin "QUKËS-QAFË apo llojin e pasurisë që kanë në pronësi, të shoqëruara me dokumentat e pasurisë që kanë në pronësi, të shoqëruara me dokumentat përkatëse në muar” sqarojmë se personat që pretendojnë pronësinë duhet të aplikojnë për përkatëse në Ministrinë kompetente (Ministria e Punëve Publike dhe regjistrimin e Atësia tyre, ose të paraqesin dokumentacionin tekniko-ligjorShënime pranë Ministrinë kompetente (Ministria e Punëve Publike dhe Transportit). Nr Emri Mbiemri Z.K. Numri i Objekt SHUMA Transportit).

Lidhur me pasuritë truall të cilat janë publikuar në periudhën Dhjetor 2011Janar 2012, sqarojmë se po ripublikohen përkolonën efekt të çmimit, pasi është ka paturbërë një Për objektin shtëpi banimi për të cilin në përkatëse shënimi pakonfirmuar”, kërkohet konfiçmimit rmim pranë ZVRPP-së gabim në“Ireferencën bërë në do atë të kohë përsa i përket për pasurinë truall. Librazhd. Në bazëështë të informacionit që do të jepet ngaligjor. kjo zyrë do të Në këtë publikim vënë çmimi i saktë referuar kuadrit hartohet dhe qëështë do të propozohet për miratim pranë Këshillit të Pasuritë përlista të cilat bërë shënimi në kolonën përkatëse “Rikonfirmim”, Ministrave. sqarojmë se ngaSHQIPTAR konfirmimet e dhëna nga Zyrat Vendore të Regjistrimit të PasAUTORITETI RRUGOR urive të Paluajtshme, ka paqartësi apo mangësi të dhënash, ose për këto pasuri SEKTORI TOPOLOGJIK nuk është dhënë ende konfirmim nga kjo zyrë. Për këto pasuri do të rimerret

Pasurisë Lloji TOTALE MPPT-së, në të kundërt nuk do të kompensohen për efekt shpronësimi. (Lekë) Për pasuritë për të cilat është bërë shënimi “Konfirmuar nga Proces ZVRPP”, 1 Agim Sali Leka 3120 443/40 Karabina 957519.7 Legalizimi 2 Avni Sabri Kocoli 1169 1088/4 Shesh 246244.8 Leje Ndërtimi sqarojmë se pronarët përkatës do të kompensohen për efekt shpronësimi pas 3 Shaban Maksut Gega 1169 1064/3 Shtëpi Banimi 2644136 Konfirmuar nga ZVRPP daljes së Vendimit të Këshillit të Ministrave dhe në bazë të dokumentacionit 4 Hasan Maksut Gega 1169 1064/2 Shtëpi Banimi 3043630 I pakonfirmuar TOTALI 6891530.5 të pronësisë që do të dorëzojnë pranë Autoritetit Rrugor Shqiptar.. Vlera totale e këtij shpronësimi është 81 917 933.86 (tetëdhjetë e një AUTORITETI RRUGOR SHQIPTAR million e nëntëqind e shtatëmbëdhjetë mijë e nëntëqind e tridhjetë e tre SEKTORI TOPOLOGJIK pikë tetëdhjetë e gjashtë) lekë.

LISTA E PRONAREVE QE SHPRONESOHEN PER EFEKT TE NDERTIMITRRUGOR TE SEGMENTIT RRUGORTIRANE TIRANE - ELBASAN - ELBASAN LISTA E PRONAREVE QE SHPRONESOHEN PER EFEKT TE NDERTIMIT TEPERSEGMENTIT PUBLIKIM

LISTA E PRONAREVE QE SHPRONESOHEN PER EFEKT TE NDERTIMIT TE SEGMENTIT RRUGOR TIRANE - ELBASAN PER PUBLIKIM

PRONARI

TOKE ARE CMIMI Nr. Emri - Atesia - Mbiemri NR. PAS ZK SIP (M2) (LEK/ Vlera(leke) M2)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

TOKE TRUALL CMIMI SIP (LEK/M Vlera(leke) (M2) 2)

PRONARI

VLERA TOTALE (LEKE)

Shenime

Nr. Emri - Atesia - Mbiemri NR. PAS ZK SIP (M2)

Fshati Berzhite Z.K.1170

Skender Skalaj 222/38 1170 620 322 199640 199640 Konfirmuar nga ZVRPP Agim Gjuzi 222/37 1170 1565 322 503930 503930 Konfirmuar nga ZVRPP Murat Gjuzi 222/36 1170 2270 322 730940 730940 Konfirmuar nga ZVRPP Ramazan Gjuzi 222/35 1170 4101 322 1320522 1320522 Konfirmuar nga ZVRPP Muharrem Fili 222/34 1170 2310 322 743820 743820 Konfirmuar nga ZVRPP Xhavit Sallaku 222/33 1170 3990 322 1284780 1284780 Konfirmuar nga ZVRPP Xhavit Sallaku 222/58 1170 2505 322 806610 806610 Konfirmuar nga ZVRPP Ilir Baron Hoxha 222/50 1170 800 322 257600 257600 Konfirmuar nga ZVRPP Ilir Baron Hoxha 222/47 1170 225 322 72450 72450 Konfirmuar nga ZVRPP Ilir Baron Hoxha 222/40 1170 322 1140 1919.2 2187888 2187888 Konfirmuar nga ZVRPP Selim Basha 222/57 1170 790 322 254380 254380 Konfirmuar nga ZVRPP Xhemal Sinan Sallaku 222/27 1170 1402 322 451444 451444 Konfirmuar nga ZVRPP Haxhi Haxhi Sallaku 222/49 1170 322 1088 1919.2 2088089.6 2088089.6 Rikonfirmim Ramazan Gjuzi 126/109 1170 1245 322 400890 400890 Konfirmuar nga ZVRPP Ramazan Gjuzi 126/111 1170 1433 322 461426 461426 Konfirmuar nga ZVRPP Rukije Stafa 126/103 1170 815 322 262430 262430 Konfirmuar nga ZVRPP Hajdar Gjuzi 126/99 1170 1043 322 335846 335846 Konfirmuar nga ZVRPP AUTORITETI RRUGOR126/39 SHQIPTAR Xhavit Shaba 165 322 53130 53130 Konfirmuar nga ZVRPP 1170 Xhavit Shaba 126/36 1170 260 322 83720 83720 Konfirmuar nga ZVRPP SEKTORI TOPOLOGJIK 71/13 I Paidentifikuar 365 322 117530 117530 Rikonfirmim 1170 Trashg. Ramazan Asllani 71/14 1170 535 322 172270 172270 Rikonfirmim Jemin Muja 71/15 1170 413 322 132986 132986 Konfirmuar nga ZVRPP Kasem 1074PER EFEKT 322 TE 345828 nga ZVRPP 1170 LISTAAsllani E PRONAREVE QE45/13 SHPRONESOHEN NDERTIMIT TE SEGMENTIT RRUGOR 345828 TIRANEKonfirmuar - ELBASAN Sabri Hamza Tarja 42/1 1170 1285 322 413770 413770 Konfirmuar nga ZVRPP PER PUBLIKIM TOTALI

29211

9405942

PRONARI Nr. Emri - Atesia - Mbiemri

NR. PAS

ZK

AUTORITETI RRUGOR SHQIPTAR

2228

4275977.6

13681919.6

TOKE ARE CMIMI SIP (M2) Vlera(leke) (LEK/M2)

Fq. 1/2

Fshati Dobresh

1 Bajram Mali 426/18 1498 1947 323 628881 LISTA E PRONAREVE QE SHPRONESOHEN PER EFEKT TE NDERTIMIT TE SEGMENTIT RRUGOR TIRANE - ELBASAN PER PUBLIKIM TOTALI 1947 628881

PRONARI

TOKE ARE TOKE TRUALL CMIMI CMIMI SIP NR. SIP Nr. Emri - Atesia - Mbiemri ZK (LEK/M Vlera(leke) (LEK/M2 Vlera(leke) (M2) PAS (M2) 2) )

VLERA TOTALE (LEKE)

Rikonfirmim

TOTALI

CMIMI SIP CMIMI Vlera(leke) Vlera(leke) (LEK/M2) (M2) (LEK/M2)

TOTALE (LEKE)

Shenime

TOTALI

8828

2277624

Nr. Nr.Pas. Emri-Atesia-Mbiemri

ZK

1

6906734.4

Vlera Leke

Lloji I objektit

Shenime

218/29

Ilirjan Panariti

2735

966,244

Mur rrethues

Leje ndertimi

44/13

Genc Drita

1977

1,042,820

Banese 1 kt

Konfirmuar nga ZVRPP

1170

282,607

AUTORITETI RRUGOR SHQIPTAR

45/20 TOPOLOGJIK Aneta Alimemaj SEKTORI

Mur rrethues Leje ndertimi Zyra&Magazine (nyje prodhim 4 I Paidentifikuar inerte) Pa dokumentacion/I pakonfirmuar 353 1170 1,181,028 Zyra&Magazine (nyje prodhim inerte) Pa dokumentacion/I pakonfirmuar QE SHPRONESOHEN1170 PER EFEKT TE659,532 NDERTIMIT TE SEGMENTIT RRUGOR TIRANE - ELBASAN 5 LISTA 353E PRONAREVE I Paidentifikuar

TOTALI

4,132,230

Fq. 1/1

PRONARI Shenime

Nr. Emri - Atesia - Mbiemri NR. PAS ZK

SIP (M2)

CMIMI (LEK/M2)

Vlera(leke)

Shenime

Fshati Lunder Z.K.2529

Fshati Fikas Z.K.1622 1 Bashkepronare Beka 2 Haziz Ramazan Kerciku 3 Federata e Familjes per Paqe Boterore dhe Bashkim

VLERA

1 Nexhip Çoku 31/1 1977 500 258 129000 129000 Konfirmuar nga ZVRPP 31/2 1977 800 258 206400 206400 Konfirmuar nga ZVRPP 2 Besim Çoku 301/2 1977 717 258 184986 184986 Konfirmuar nga ZVRPP 3 Qani Bana 301/11 1977 1460 258 376680 376680 Konfirmuar nga ZVRPP 4 Besim Çoku 300 1977 650 258 167700 167700 Konfirmuar nga ZVRPP 5 Petrit Çoku 30 1977 518 258 133644 133644 Konfirmuar nga ZVRPP 6 Petrit Çoku 301/13 1977 288 258 74304 74304 Konfirmuar nga ZVRPP 7 Petrit Çoku 47/3 1977 25 258 6450 6450 Rikonfirmim 8 Besim Çoku AUTORITETI 47/4 1977 400 258 103200 103200 Rikonfirmim 9 Besim Çoku RRUGOR SHQIPTAR 700 258 180600 180600 Konfirmuar nga ZVRPP 10 Emin Kukli SEKTORI TOPOLOGJIK 120/1 1977 122/1 1977 1650 258 425700 425700 Konfirmuar nga ZVRPP 11 Emin Kukli Proga 44/37 1977 1120PER EFEKT 258 TE NDERTIMIT 288960 288960 Konfirmuar nga ZVRPP 12 Ramazan LISTA E PRONAREVE QE SHPRONESOHEN TE SEGMENTIT RRUGOR TIRANE - ELBASAN 301/2 1977 74 1919.2 142020.8 142020.8 Konfirmuar nga ZVRPP 13 Islam Banaj 44/13 1977 2338 1919.2 4487089.6 4487089.6 Konfirmuar nga ZVRPP 14 Genc Drita

3

Shenime

TOKE TRUALL

Fshati Ibe e Poshtme

2

SEKTORI TOPOLOGJIK

TOKE ARE

23/29 1622 23/26 1622 23/16 1622

760 327

1087

1622 1622

1232720 530394

1763114

84 84

1919.2

161212.8

1232720 Konfirmuar nga ZVRPP 530394 Konfirmuar nga ZVRPP 161212.8 Rikonfirmim

161212.8

1924326.8

1 Llazam Doda 2 Refit Korbeci 3 Pellumb & Ismet Krraba TOTALI

583/21 583/17 583/28

2529 2529 2529

788 1590 120 2498

2622.165 2622.165 2622.165

2066266.02 4169242.35 314659.8 6550168.17

Rikonfirmim Konfirmim ZVRPP Konfirmim ZVRPP


E enjte, 14 shkurt 2012 www.mapo.al

17

MAPO

Industria e Bimëve Aromatike Mjekësore prezanton Shqipërinë Organike në Nurenberg të Gjermanisë Stenda Bio Albania shpalos vlerat e Bimëve Aromatike Mjekësore në Panairin Botëror BioFach 2013 në Nurenberg të Gjermanisë

S

tenda BIO Albania, e ngritur nën kujdesin e Shoqatës së Marketingut Shqiptar dhe atë të Bimëve Aromatike Mjekësore të Shqipërisë EPCA, me shpenzimet 100% nga vetë bizneset, sot është në Nurenberg të Gjermanisë në ditën e dytë të promovimit të mbi 100 lloje Bimë Aromatike Mjekësore të çertifikuara BIO për tregjet USA dhe EU. Kompani të kapacieteteve gjigande, me mbi 150 vjet experiencë në këtë fushë nga USA dhe Europa, këtë vit i kanë shtuar kërkesat për këto produkte Oragnike Shqiptare . Stenda Bio Albania me produktet e natyrës shqiptare të mbledhura nga Vermoshi deri në Konispol ka shpalosur para blerësve potencialë botërorë potencialet e Shqipërisë Organike. Dalëngadalë industria jonë po shkon drejt eksporteve të Bimeve Aromatike Mjekësore të përpunuara. Shqipëria ka patur një emër të mirë në eksportin e BAM në dekada, por vetëm si lëndë e parë për ta përpunuar të tjerët, çmimet e eksportit kanë qenë tejet të ulëta dhe diskriminuese. Kultivuesit, vjelësit dhe grumbulluesit shqiptarë nuk e morën kurrë djersën e tyre. Në vitet e fundit biznesmenët shqiptarë morën përsipër rolin dhe riskun e madh për t’i përpunuar këto pasuri kombëtare , për t’i shtuar vlerën brenda vendit. Në të njëjtën kohë kur industria e BAM, e përfaqësuar nga pesë industrialistët e kompanive Gjedra; ElbaShehu; AlbFrut; Xherdo; Shkalla (vaj ulliri), prezanton Shqipërinë Organike në panairin më të madh botëror të

produkteve BIO Organike, Qeveria Shqiptare merr përsipër në mbledhjen e qeverisë për të asistuar industinë e bimëve Aromatike Mjekësore , Ministria e Bujqësisë ka ndezur fuqishëm motorrat për ta çuar këtë industri në standartet botërore të përpunimit , Programi Ipard – Like nën asistencën e Giz & AZHBR ka hapur dyert për projekte dinjitoze të standarteve Europiane me koston 50% me 50% . Konferenca e 8 - të e Industrisë së Bimëve AM e organizuar nga Ministria e Bujqësisë dhe EPCA në muajin dhjetor të vitit të kaluar kishte si temë kryesore Industrializimin dhe Kultivimin. Pjesëmarrja dhe vlerësimi i kryeministrit zotit Sali Berisha dhe dy ministrave Ruli dhe Mediu në këtë konferencë ishin shenjat me vepra të përgjigjes së memorandumit të EPCA-s dërguar kryeministrit katër vite më parë ku kërkonim përfshirjen e industries së BAM në prioritetet e qeverisë. Këto ishin nxitje për ne të gjithë. Mbështetja në mbledhjen e fundit të Qeverisë për heqjen e TVSH-së së linjave teknologjike dhe subvencione të tjera për kultivuesit në mënyrë që mbështetja të jetë në të tëra hallkat e zinxhirit, vizitat e njëpasnjëshme në terren të ministrit Ruli, përfshirja në programin Ipard-Like janë mbështetje e fuqishme që kjo industri e vështirë dhe jetike për zonat rurale të vendit tonë të bëhet konkuruese në rajon. Kjo industri aq sa është e lashtë dhe kurative , është dhe e vështirë pasi mijëra ton BAM mblidhen nga një kep në një breg, skaj

Stenda BIO Albania në panairin BioFach Nurenbergu, Gjermani më skaj të vendit tonë. Por konkurueshmëria dhe vështirësitë natyrore janë njëra anë e medaljes në këto 20 vite të bisnesit në këtë fushë. Vështirësitë artificiale kanë qenë të mëdha deri sa vitet e fundit Qeveria na mori në mbrojtje, vështirësi që vinin pikërisht nga ata që thynin ligjin. Mbështetja e Industrisë së BAM nga Qeveria Shqiptare , vendosmëria e kësaj industrie për të ecur përpara dhe për të plotësuar standartet botërore, do ju tregojnë vendin e merituar inspektorëve spekullues si ata të Agjensisë Mjedisit Durrës të cilët shkelin mbi ujrat e banjove që po mbysin Durrësin nga bizneset e pa licensuara dhe pa leje mjedisore, harrojnë etikën dhe ligjin duke e shkelur atë për të vrapuar drejt ndëshkimit të atyre kompanive të BAM

që po shtojnë aromat e luleve dhe jo erën e pa durueshme të plazhit të Durrësit. Ju kujtojmë këtyre zotërinjve, kushdo qofshin ata, se vitet e fundit vetë kjo qeveri ka hedhur në kosh të plehrave vendimet tuja të kundra ligjshme , ju kujtojmë këtyre spekulatorëve se ne do ju denoncojmë puplikisht për të gjitha ato që keni bërë vite me rradhë dhe dhe nuk do ju lejojmë të abuzoni me ne. Ne jemi të bindur se dhe prokurorinë do e kemi me vete në rrugën tonë te drejtë drejt minimizimit të informalitetit dhe drejt plotësimit të standarteve të BE-së. Ne falenderojmë puplikisht ministrin Mediu për korrektesën në zbatimin e ligjit dhe hapjen e dyerve për të marrë lejet mjedisore të cilat ishin bërë mollë e ndaluar për ne, për të vetmen arsye që

agjensitë mjedisore të vilnin “gjobat”, por dhe për mbrojtjen tonë nga inspektorët që thyejnë ligjin. Në të njëjtën kohë, nga kjo klimë e mirë që po krijon Qeveria Shqiptare për industrinë tonë na jep kurajon për herë të parë të denoncojmë dhe projekte donatore te finacuara nga vendet e BE-së qofshin ato të Danimarkës apo Hollandës se sot kjo industri nuk ndihmohet duke krijuar shoqata në bazë klientelistësh, (Shqipërisë nuk i mungojnë as shoqatat as partitë politike) duke thyer kontrata që bëhen me bizneset duke lënë një njollë të errët që do të mbahet mend ne historinë e biznesit shqiptar, për të cilën Ambasadori i Danimarkës dhe ai i Hollandës janë mirë informuar. Këto projekte duhet të japin mesazhin e korrektesës, jo të klientelës apo privatizimit të projekteve. Ne kemi nevojë për eksperiencë dhe përvojë të mirë të BE-së. Ne duam të ndiqet eksperienca e mirë dhe e dobishme e shumë viteve e USAID-it , GTZ (Giz) SASA apo e SNVS-së vite më parë. Nga Stenda e BioFach Nurenbergu ne falenderojmë Qeverinë Shqiptare për mbështetjen e vazhdueshme si dhe të gjitha ato projekte që për vite me rradhë na dhanë eksperiencë të mirë ndaj sot jemi këtu si përfaqësues dinjitozë të Shqipërisë Biologjike , jemi këtu dhe po japim mesazhin e rritjes dhe progresit të industrisë tonë organike. *Xhevit HYSENAJ Kryetar i shoqatës së Bimëve dhe Esencave Medicinale të Shqipërisë, EPCA

REPUBLIKA E SHQIPËRISË MINISTRIA E PUNËVE PUBLIKE DHE TRANSPORTIT DREJTORIA E PËRGJITHSHME E SHËRBIMEVE MBËSHTETËSE DREJTORIA E SHËRBIMEVE JURIDIKE

SEKTORI I SHPRONËSIMEVE ________________________________________________________________________ Adresa: Sheshi “Skënderbej”, nr.5, Tiranë Tel:++355 42 380793; Fax: ++355 42 232389

AUTORITETI RRUGOR SHQIPTAR SEKTORI TOPOLOGJIK

AUTORITETI RRUGOR SHQIPTAR

SEKTORI TOPOLOGJIK SHPALLJE KËRKESE PËR SHPRONËSIM PUBLIK

Ministria e Punëve Publike dhe Transportit, shpall kërkesën për shpronësim Për objektin me shënimin “Proçes legalizimi”, pronari përkatës do të LISTA E PRONAREVE QETE SHPRONESOHEN PER EFEKT TE NDERTIMIT TE SEGMENTIT RRUGOR TIRANE - ELBASAN E PRONAREVE QE SHPRONESOHEN PERtë EFEKT TE NDERTIMIT TEpronë SEGMENTIT RRUGOR TIRANE - ELBASAN LISTA Epublik PRONAREVE QE SHPRONESOHEN PER EFEKT TE likuidohet NDERTIMIT SEGMENTIT RRUGOR TIRANE - ELBASAN përLISTA interes të pasurive paluajtshme private (objekte), që pas përfundimit të proçesit të legalizimit dhe të regjistrimit PER PUBLIKIM preken nga ndërtimi i segmentit rrugor Qukës – Qafë Plloç (Loti I ). pranë ZVRPP-së Librazhd, si dhe në bazë të dokumentacionit të pronësisë që do të dorëzojë pranë Drejtorisë të VLERA Rrugëve. PRONARI PRONARI TOKE ARE së Përgjithshme TOKE TRUALL CMIMI CMIMI Subjekti kërkues i këtij objekti është Drejtoria e Përgjithshme e Rrugëve. CMIMI SIP TOTALE NR. Nr. Emri - Mbiemri NR. PAS në ZK shtyp SIP (M2) Vlera(leke) Shenime Vlera(leke) Shenime të Nr. Emri - Atesiado - Mbiemri ZK SIP (M2) (LEK/Mpër (LEK/M Vlera(leke) Me anë- Atesia të këtij publikimi kërkojmë të kompensohen efekt shpronësimi pas miratimit (LEK/M2) të vëmë në dijeni personat Pronarët (M2) (LEKE) PAS 2) Këshilli i Ministrave 2) të cilët preken nga ky shpronësim. Vënia në dijeni konsiston në masën kërkesës për shpronësim nga dhe pasi të kenë e vlerësimit të llogaritur në bazë të Vendimit nr.138, datë 23.03.2000 paraqitur dokumentacionin respektiv të pronësisë pranë Drejtorisë së Fshati Mjull Bathore Z.K.2704 Fshati Mullet Z.K.2735 të Këshillit të Ministrave “Për kriteret teknike të vlerësimit dhe të Përgjithshme të Rrugëve (subjekti kërkues në bazë të ligjit nr.8561, datë 1 Latif Begu 242/21 2704 1430 2622.165 3749695.95 Konfirmuar nga ZVRPP 22.12.1999 “Për shpronësimin dhe në përdorim të650303 përkohshëm, përllogaritjes së masës shpërblimit të pasurive që shpronësohen, 1 Bashkepronaret Kukli 22/17 2735 2791 233 marrjen 650303 Kofirmim ZVRPP të 2 Bilal Begu 255/15 së2704 825 2622.165 2163286.125 Konfirmuar nga ZVRPP të 3 Alush Isuf Tujani 258/8 2704 178 drejtave 2622.165 të personave 466745.37 Proces regjistrimi për 2 Petrit Burnaca pronë private 22/12 2735 për 3495 interes 233 814335 814335 Kofirmim ZVRPP pasurisë publik”). pasurive që zhvlerësohen dhe të të të tretë, 4 Hamdi Isuf Tujani 258/9 2704 161 2622.165 422168.565 Konfirmuar nga ZVRPP 3 Ismail Celiku 22/10 2735 856 233 199448 199448 Kofirmim ZVRPP interes publik”, për pronarët sipas 1306 listës2622.165 emërore3424547.49 bashkëlidhur. 5 Bashkim Ramiz Tujani 303/6 2704 Konfirmuar nga ZVRPP 4 Ibrahim Allmuca 22/6/2 2735 2230 233 519590 519590 Kofirmim ZVRPP 6 I Paidentifikuar 304/6 2704 930 2622.165 2438613.45 Rikonfirmim Vlera totale shpronësimi është 6 891 530.5 (gjashtë milion 5 Bashkepronaret Kukli e këtij 22/6/8 2735 1140 233 265620 265620 Kofirmim ZVRPP e 7 Skender Tujaniqë kanë emrin 304/3 në 2704 400 2622.165 1048866 e tretë, Konfirmuarbrenda nga ZVRPP 15 Pronarët listën emërore dhe personat 6 Osman Celiku 22/14 2940 233 685020 685020 Kofirmim ZVRPP 2735 tetëqind e nëntëdhjetë e një mijë e pesëqind e tridhjetë pikë pesë) lekë.9 8 Ramiz Tujani 304/2 2704 1992 2622.165 5223352.68 Konfirmuar nga ZVRPP AUTORITETI RRUGOR SHQIPTAR 7 Haki Said Teqja 125/12 1080 233 251640 251640 Kofirmim ZVRPP 2735 ditëve nga plotësimi i këtij afati për publikim, kanë të drejtë të paraqesin 9 Haxhi Gjuzi 307/26 2704 340 2622.165 891536.1 Konfirmuar nga ZVRPP EMËRORE E PRONARËVE 8 LISTA Vasil Jorgaqi 218/39 2735 QË SHPRONËSOHEN NË SEGMENTIN 1608 1919.2 RRUGOR 3086073.6 3086073.6 Kofirmim ZVRPP SEKTORI 10 Haxhi Gjuzi TOPOLOGJIK 2050 2622.165 5375438.25 Konfirmuar nga ZVRPP pretendimet e tyre307/25 lidhur2704 me çmimin, sipërfaqen titullin e pronësisë, PLLOÇË" 9 "QUKËS-QAFË Ramazan Haxhiu RRUGOR 212/6LOTI 2300 233 535900 535900 Rikonfirmim 2735 I 11 I Paidentifikuar 306/19 2704 600 2622.165 1573299 E paregjistruar AUTORITETI SHQIPTAR apo llojin e pasurisë203/4 që kanë në pronësi, të shoqëruara me dokumentat 10 Ramazan Haxhiu 217/54 2735 189 233 44037 44037 Rikonfirmim 12 I Paidentifikuar 2704 75 2622.165 196662.375 E paregjistruar SEKTORIHaxhiu TOPOLOGJIK 217/52 2735 përkatëse në Ministrinë kompetente (Ministria e Punëve Publike dhe 13 Ismet Ibrahim Dushku 269/6 2704 1850 2622.165 4851005.25 Konfirmuar nga ZVRPP 11 Ramazan 38 233 8854 8854 Rikonfirmim LISTA E PRONAREVE QE SHPRONESOHEN PER EFEKT TE NDERTIMIT TE SEGMENTIT RRUGOR TIRANE - ELBASAN Nr12 HysniEmri Atësia211/1/1 Mbiemri Z.K. Numri i 260 Objekt SHUMA 498992 Shënime Haxhiu 1919.2 498992 Kofirmim ZVRPP 2735 Transportit). PER PUBLIKIM TOTALI

12137

31825216.61

Për objektin shtëpi banimi për të cilin në kolonën përkatëse është bërë PRONARI shënimi “I pakonfirmuar”, do të kërkohet konfirmim pranë ZVRPP-së CMIMI Librazhd. Në bazë NR. tëPAS informacionit nga kjo zyrë Nr. Emri - Atesia - Mbiemri ZK SIP (M2) që do të jepet Vlera(leke) Shenimedo të (LEK/M2) hartohet dhe lista që do të propozohet për miratim pranë Këshillit të Ministrave. Fshati Sauk Z.K.3266

1 2 3 4 5 6

Agim Isuf Greblleshi Fatime Isuf Qela Ismete Isuf Bendi I paidentifikuar Ikbale Isuf Goni Fatmir Brahja TOTALI

162/8 162/10 170/1 170/2 162/9 168/49

3266 3266 3266 3266 3266 3266

295 350 710 580 1110 1730 4775

2622.165 2622.165 2622.165 2622.165 2622.165 2622.165

773538.675 917757.75 1861737.15 1520855.7 2910603.15 4536345.45 12520837.88

Konfirmim ZVRPP Konfirmim ZVRPP Konfirmim ZVRPP Rikonfirmim Konfirmim ZVRPP Konfirmim ZVRPP

Pasurisë 209 Lloji TOTALE401112.8 13 Hiqmet Sinakolli 215/5 2735 1919.2 401112.8 Kofirmim ZVRPP (Lekë) 14 Shqipe 215/2 2735 72 1919.2 RRUGOR 138182.4 LISTAJahja E PRONAREVE QE SHPRONESOHEN PER EFEKT TE NDERTIMIT TE SEGMENTIT TIRANE138182.4 - ELBASAN Kofirmim ZVRPP 1 Agim Sali Leka PER PUBLIKIM 3120 443/40 Karabina 957519.7 Proces Legalizimi TOTALISabri 17059 1169 3974747 2149 Shesh 4124360.8 246244.8 8099107.8 2 Avni Kocoli 1088/4 Leje Ndërtimi 3 Shaban Maksut Gega 1169 1064/3 Shtëpi Banimi 2644136 Konfirmuar nga ZVRPP 4 Hasan PRONARI Maksut Gega 1169 TOKE 1064/2 I pakonfirmuar ARE Shtëpi Banimi VLERA3043630 TOTALI 6891530.5

Nr. Emri - Atesia - Mbiemri NR. PAS

ZK

SIP (M2)

2752 2752 2752 2752

95 70 364 564

CMIMI Vlera(leke) TOTALE (LEKE) (LEK/M2)

Shenime

Fshati Mushqeta 1 2 3 4

Fadil Velia Hysen Velia Riza Tafa Osman Tafa

Fq. 1/1

TOTALI

57/3 57/4 55 54

1093

254 254 254 254

24130 17780 92456 143256

24130 17780 92456 143256

277622

277622

Proces regjistrimi Proces regjistrimi Proces regjistrimi Rikonfirmim

Fq. 1/1


18

MAPO

E enjte 14 shkurt 2013 www.mapo.al

sport

Studimi

Trukimet bëhen nga presidentët e klubeve Në bazë të studimeve të ndryshme në Europë dhe Amerikë, është arritur në konkluzionin se në vende si Shqipëria trukimi i ndeshjeve bëhet nga vetë pronarët e klubeve, ose më saktë nga presidentët. Sipas studimit të David Forrest, një profesor i njohur i Ekonomisë në Universitetin e Salfordit në Angli, në Rusi, Shqipëri dhe në vende të tjera të Ballkanit, trukimi i ndeshjeve

nga vetë presidentët e skuadrave është diçka e zakonshme. Forrest, një studiues i specializuar në analizën e sportit dhe të lojërave të fatit, thellohet më tej në studimin e tij. Ai ka zbuluar gjithashtu edhe mekanizmin e trukimit të ndeshjeve nga vetë drejtuesit, që janë vënë në krye të klubeve vetëm për qëllime përfitimi. Në studimin e Forrest shkruhet gjithashtu se: Ish-

drejtues ushtarakë në Ballkan dhe biznesmenë kinezë kanë kuptuar se duke patur në pronësi një klub, nuk është e nevojshme të paguash para ekstra për të fiksuar një ndeshje. Mjafton t’i urdhërosh futbollistët që të humbasin. Zyrtarë të korruptuar të skuadrave i joshnin të rinjtë e pambrojtur, duke u ofruar avancimin në karrierë në vend të parave”.

Madrid, barazim spektakolar Donjeck, barazim mes dhimbjes Uellbek dhe Ronaldo shënojnë nnë sfidën e “Bernabeut”. Në Ukrainë mbyllet 2-2, por vdekja tragjike e 4 tifozëve vendës eklipson takimin Jeton Selimi “Bernabeu” do të bëhej arena e parë e përlpasjes titanike mes Real Madridit dhe Mançester Junajtidin, finales së parakohshme aq shumë të trumbetuar jo vetëm për përplasjen e yjeve të të dyja formacioneve, por edhe për lojën e shahut mes dy prej teknikëve më të mirë të kontinentit. I pari, “ujku i vjetër” i fushave të Europës, i dyti, njeriu që kërkon të pasojë pikërisht legjendën e të parit. Murinjo dhe Ferguson kishin rreshtuar dy formacionet më të mira të mundshme, ndonëse Mou kishte ulur në stol Pepen për t’i lënë vend në 11-she francezit Varane, autor i paraqitjeve mbresëlënëse nga java në javë. Sër Aleks, nga ana tjetër lë në stol Gigs dhe Valencian për të hedhur Uellbek dhe Kagavën për një skemë loje ku të gjithë ishin në shërbim të shpejtësisë së Uellbek. Sfida nis e shpejtë dhe fjalën e parë e kanë të zotët e shtëpisë. Koentrao do të shohë topin të përplaset në shtyllë pas devijimit të lehtë të De Geas, ndërsa më pas Ronaldo e Benzema mund të kishin bërë më shumë nëse do të ishin treguar të qetë. Mançesteri futet ngadalë në ritmin e kundërshtarit. Skuadra angleze qëndron prapa dhe është në kërkim të goditjes “nën rrip”, e cila do të vijë shpejt. Në zhvillimet e një goditjeje këndi Uellbek do të kërcejë mbi Ramosin dhe Varanen, duke goditur saktë me kokë. Diego Lopez e nxjerr topin nga rrjeta, ndërsa tifozët e “djajve” janë në qiellin e shtatë. Por Reali do të përmendet shpejt nga goditja. Ronaldo merr gjithnjë e më shumë

Champions League

Të martën Sëlltik – Juventus Valencia – Paris SG Të mërkurën Real Madrid – Mançester Junajtid Shaktar Donjeck – Borusia Dortmund

0-3 1-2 1-1 2-2

iniciativë, ndërsa krahu i tij dhe Koentraos është më i rrezikshmi. Pikërisht nga një harkim nga e majta do të vijë dhe krosi perfekt për kokën e Ronaldos që kërcen aq lart sa Evras do t’i eklipsohet drita nga hija e portugezit, që e çon topin me kokë aty ku De Gea nuk mund të arrijë. Reali kërkontëshënojëgolinedytë,porBenzema nuk funksionon siç duhet, ndërsa Mou ndryshon shpesh krahët e CR7 dhe Di Marias, ndërsa De Gea do të jetë protagonist i disapritjevetëbukura.Mëpakvrullnëzonën eLopezit,porpoaqpunësepseVanPersiështë vërtet i rrezikshëm. Në pjesën e dytë Reali ka mëpakbenzinënëserbratordhengadalënis të humbasë shtytjen e 45 minutave të para. Dhenëkëtëfraksion,rastetmëtërrezikshme dot’iketëJunajtid,osemësaktëVanPersi.Pas disa gjuajtjeve nga jashtë zonës së madrilenëve,pordhenjëpritjejetëshkëlqyermekëmbëtëDeGeaspasgoditjessëKoentraos,Van Persi do të trondisë traversën e Lopezit, ndërsa në të njëjtin aksion do të godasë shumë keq, duke i dhënë mundësi Ksabi Alonsos ta largojë sferën pa kaluar vijën fatale. Në shtesë do të jetë edhe njëherë Van Persi që do të duelojë me gardianin madrilen, ndërsa ky i fundit do t’ia mohojë kënaqësinë e golit. Përfundimisht 1-1 dhe fjalën e merr pas dy javësh “Old Trafford”. Barazim dhe në “Dombans Arena” të Donjeckut, por barazim i dhimbshëm për shkak të vdekjes së katërtifozëveukrainas nënjëaksidentajrorteksaavioniimbushur me 45 fansa mori zjarr pas kontaktit me pistën. Sfida nis me një minutë heshtje. Shakhtari ka qënë gjithnjë në avantazh, duke e detyruar Borusian e Dortmundit që tëbarazojëdyherë,portëmarrëmevetepër në “Signal Iduna Park” një X shumë të vlef-

shëm. Kapiteni Srna do të ekzekutojë shkëlqyeshëm një goditje dënimi në të 31ën, por Levandovski do të barazojë dhjetë minutamëpas.DaglasKostarikthenminatorët në avantazh, por Humels do të rikthejë barazpeshën tre minuta përpara fundit të kohës së rregullt.

Teatër në Vlorë, Flamurtari fiton pas tripletës së Memellit Gola qesharakë të sulmuesit në minutat e fundit të takimit, ku mbrojtja ballshjote bëhet mënjanë Sfida përmbyllëse e kësaj jave është luajtur në tapetin e ri të stadiumit të Vlorës, por në 25 minutat e para të saj ka dhuruar pak emocione për vendësit, të cilët i kanë mërzitur tifozët e tyre me lojën apatike. Skuadra e Gjokës duket krejtësisht inekzistente në fushë, ndërkohë që kjo lloj performance u jep zemër mallakastriotëve të Shenosjit. Bylisi nis dhe e hedh vështrimin drejt portës së Koliqit, duke krijuar edhe rastet e para të volitshme. Nëse u referohesh 40 minutave të para të kësaj sfide, mundësitë më ideale për të konkluduar kanë qenë në favor të miqve, teksa kuqezinjtë shfaqin ngarkesë të madhe psikologjike dhe veprime të paqarta taktike. Duhet

një lider për t’i dhënë drejtim kësaj situate aspak pozitive të bregdetarëve, mision të cilin e merr përsipër Migen Memelli me golin e tij në minutën e 40-të, pas një faulli ndaj Bratiç. Sulmuesi kryesor i Flamurtarit zhbllokon shifrat, duke çliruar kësisoj nga njëlloj makthi psikologjik edhe të tijtë, që shkojnë më të qetë në dhomat e zhveshjes. Të pakta zbritjet e rrezikshme për kuqezinjtë, që kanë menduar shumë për të mbrojtur atë gol të artë të Memellit, duke përforcuar mesfushën me Kuqin

dhe Lenën. Në minutën e 87-të, pas një goditjeje dënimi nga e majta e sulmit vendës, topi harkohet bukur prej Veliut, teksa gjen kokën e Memellit, që dyfishon shifrat dhe u duk se mbylli gjithçka në këtë sfidë. Por janë miqtë tashmë, që kanë filluar të luajnë për Memellin, duke i dhënë atij mundësinë të kompletojë tripletën personale në këtë sfidë, që pati një fund vërtet teatral. Pas javës së 14-të, kuqezinjtë parakalojnë mallakastriotët, duke u marrë atyre vendin e 6-të, me 22 pikë. Duhet evidentuar fakti se Bylisi ndalet pas disa rezultatesh pozitive radhazi, në kupë dhe kampionat, që kur në krye të tij erdhi trajneri Naxhi Shensoji, ndërsa i kishte befasuar kuqezinjtë në çerekfinalen e parë të Kupës së Shqipërisë, me atë fitore minimale 1-0 brenda në Vlorë, e cila shërbeu për të shkarkuar përfundimisht spanjollin Hulian Rubio dhe sjellë në vend të tij kryeqytetasin Ernest Gjoka.

Merkato Morati do Diego Simeonen në krye të stolit

Barcelona dhe Reali, duel për Obiang

Masimo Morati po përpiqet që të risjellë Diego Simeonen në krye të Interit për sezonin e ardhshëm. Mes manjatit të naftës dhe ish-mesfushorit zikaltër është zhvilluar një bisedë telefonike në të cilën Morati i ka kërkuar Simeones gatishmërinë për t’u ulur në stolin e Stramaçonit. Simeone, që ka luajtur dy vjet për Interin, ka kërkuar kohë. Alternativat e Simeones janë Vladimir Petkoviç i Lacios dhe Valter Maxarri i Napolit.

Djaloshi që luan me Sampdorian ka mahnitur klubet më në zë dhe, përveç emrave të mëdhenj të kampionatit në Apenine, ka tërhequr vëmendjen e Barcelonës dhe Realit të Madridit që janë të gatshëm të zhvillojnë një tjetër El Classico, kësaj radhe në merkato. Lojtari me orgjinë nga Angola është rritur në Spanjë dhe ka luajtur me të gjitha grupmoshat e Furia Roja, ndërsa shifrat që qarkullojnë për të arrijnë deri në 20 milionë euro.

Juventus, 30 mln euro për talentin Muriel Interi ka blinduar Ikardin dhe Milani ka risjellë Balotelin. Për t’iu përgjigjur rivalëve më të mëdhenj, Juventusi po mendon të sjellë në Torino Luis Muriel. 21-vjeçari i Udinezes ka shumë admirues jashtë Italisë dhe klubet më në zë janë gati të paguajnë shifra të çmendura për të, por sipas Gazzetta Dello Sport, marrëdhëniet e mira mes dy klubeve mund ta dërgojë kolumbianin në Torino, kuptohet për shifrën e duhur. Bëhet fjalë për të paktën 30 mln euro, të cilat Juvja do “pakësojë” me këmbime teknike.

Milan-El Sharaui, bashkë deri më 2018 Milan dhe Stefan El Sharaui do të zyrtarizojnë së shpejti rinovimin e kontratës mes tyre, kontratë e cila aktualisht skadon në vitin 2018. Adriano Galiani dhe agjenti i sulmuesit italian kanë arritur marrëveshjen për zgjatjen e kontratës deri në qershor të vitit 2018 dhe pritet që firma të hidhet në fund të këtij muaji. Nga ky rinovim, lojtari i cili udhëhoqi Milanin pas shitjeve të Zlatan Ibrahimoviç dhe Tiago Silva, do të fitojë 3 milionë euro në sezon plus bonuse. Aktualisht, Stefan El Sharaui përfiton 800 mijë euro në sezon.


E enjte 14 shkurt 2013 www.mapo.al

19

MAPO

dosier

Todi Lubonja

Ismail Kadare

Në këtë fragment të librit të tij “Korbi, korbit nuk ia nxjerr sytë” regjisori Mihal Luarasi rrëfen sesi Todi Lubonja me autoritetin e sekretarit të Komitetit të Partisë, nuk lejoi dërgimin për riedukim në minierën e qymyrit Mborje-Drenovës të aktorit Furxhi. Gjithashtu, ai rrëfen dhe thumbimet në largësi mes Lubonjës dhe shkrimtarit Ismail Kadare

Mihal Luarasi: Si e shpëtoi Lubonja nga dënimi aktorin Vangjush Furxhi

Vangjush Furxhi

Një nga pasionet e mëdha të Todi Lubonjës gjithmonë, në këtë libër po ashtu, është pikërisht prirja për protagonizëm. Ma merr mendja se rrjedhojë e këtij pasioni ishte edhe mania për të lëshuar batuta me zarar poshtë e lart në qytetin e Korçës. Shpesh nga ato që nuk harroheshin lehtë dhe nuk u harruan. Më e bukura, më e goditura dhe më kuptimplota si nëntekst “armiqësor” ndër to, është ajo e “brekëve”, që po e tregoj shkurt: Ishte një rast feste dhe Korça qe mbushur me parulla e banderola. Duke soditur pamjen bashkë me disa nga punonjësit e komitetit që e kishin kryer atë punë,Todi tha duke qeshur: “Kushedi sa palë brekë mund të ishin bërë me gjithë këtë beze që është harxhuar”. (Neni 73. i Kodit Penal Agjitacion e propagandë e kulluar.) Në një farë moshe, kur u bind se natyra nuk i kish falur ndonjë talent krijues, megjithëse kish provuar njëherë në rini të mësonte violinën, ai zgjodhi rolin e Mecenatit romak, me aq pushtet sa kish, përkrahu krijues të shquar për të fituar të drejtën t’u qëndrojë pranë, të mburret me rolin e tij në jetën dhe karrierën e tyre. Todi e kish kuptuar se protagonizmi politik është i përkohshëm, kalimtar, aq më tepër në kohën e Enverit, kur diktatori, veç vetes nuk lejonte lindjen e shkëlqimin e protagonistëve të tjerë. Kështu, ai u miqësua e u shoqërua me Godon, me Agollin, me Arapin, me Qiriazin, me piktorë, me njerëz të artit dhe sidomos me Kadarenë, të cilin edhe e përmend në këtë libër. Për hir të së vërtetës, duhet thënë se në rrethin e Korçës ndihmoi me influencën e vet në ndreq je padrejtësish të bëra ndonjë shkrimtari; fshihu me autoritetin e sekretarit të Komitetit të Partisë “njollën” e sajuar në biografinë e një poeti; shpëtoi nga miniera aktorin e shquar Vangjush Furxhiun, i cili bëri një gjest të dënueshëm, paçkase shkakun e vërtetë të atij gjesti e dija vetëm unë. Po i lejoj vetes ta përmend këtu, për herë të parë me shkrim atë ngjarje, sepse mendoj se flet shumë për atmosferën e kohës. Ishte viti 1970. Një ditë, Vangjushi, i shqetësuar, vjen e më thotë: “Sekretari i organizatës bazë të partisë më sugje-

roi të bëj kërkesë për të hyrë në parti, si t’ia bëj?!” Iu përgjigja: Me që kërkon mendimin tim, them të pranosh, është vlerësim për ty. “Po mua më ka thënë gjyshja, - vazhdoi Vangjushi, …se kur të bjerë ky pushtet, të parët që do të varen në shtyllat e elektrikut, do të jenë komunistët.” Këto janë budallallëqe! E mbylla unë dhe e harrova këtë bisedë. Mirëpo, pas nja një jave po bënim prova të një drame. Në skenë ishte Vangjushi. Rekuizitieri, një burrë i moshuar, veteran i Luftës Nacionalçlirimtare dhe i partisë, hyri dhe i vuri mbi tryezë një tavëll duhani, që ky ia kish kërkuar më parë, dhe mori për të dalë…kur befas Vangjushi rrëmbeu tavllën dhe e qëlloi me të rekuizitierin, pas shpine: “Nuk të kërkova këtë tavëll!” Skandal. Ndërpriten provat. Pas pak, Vangjushi vjen tek unë dhe më pëshpërit në vesh: “Mirë e bëra?! Tashti nuk besoj të më futin në parti!” Bëre një gomarllëk të rrezikshëm, iu përgjigja unë. Të nesërmen, organizata-bazë e partisë, vendosi të propozojë pezullimin e tij nga puna në teatër dhe dërgimin për riedukim në minierën e qymyrit Mborje-Drenovë. Po të mos kishte qenë Todi sekretar i Komitetit të Partisë, ai vendimpropozim do të ishte zbatuar dhe nuk i dihet ç’rrugë do të kishte marrë fati i atij aktori që, brenda pak vitesh u bë një nga më të mëdhenjtë e teatrit dhe filmit shqiptar. Këto janë fakte që regjistrohen në bilancin pozitiv të T. Lubonjës. Suksesin e madh të vetin në këtë aktivitet ai konsideron, siç ia kish qejfi ta cilësojë: “Hedhjen në orbitë” të Ismail Kadaresë (paçka se, pagëzuesi i parë i “orbitës”, siç thotë në libër, ishte dikush tjetër). Suksesi konsistonte në botimin në “Zëri i Popullit”, të poemës “Përse mendohen këto male”. Dihet se Enver Hoxha, në takimin e tij të famshëm në Universitet me njerëzit e letërsisë dhe arteve, e pat thënë qartë se kish vendosur të mos i flakte tej poetët e rinj modernë, por t’u hapte rrugë, megjithëse edhe frikën ua kishte. Të rinjtë i duheshin, sepse krahu tjetër i letrarëve konservatorë e kish ezauruar me kohë “lëndën e vet propulsive”, s’kish më fuqi t’i shërbente partisë, kish vetëm dëshirë…Pra, diktatori,

kur Todi botoi poemën e sipërpërmendur në gazetën e vet, e pat ndezur dritën jeshile për lançimin e shkrimtarëve të rinj. Duheshe vetëm “kujdesi” i aparatçikëve të specializuar të propagandës që të mos i lejonte ta kalonin masën, sepse ata atëherë ishin kuajt e azdisur të poezisë. Termi i përdorur në atë kohë nga propagandistët e ZP-së dhe i përsëritur në këtë libër, mbi “hedhjen në orbitë” të Kadaresë, është fyes për poetin dhe nuk i përgjigjet së vërtetës. U “hodh në orbitë”, po rreth kujt!? Sepse të vish vërdallë në orbitë, duhet rreth dikujt ose rreth diçkaje. Kryeredaktori pandeh se e ka hedhur Ismailin në orbitë rreth PPSh-së dhe qëllimi aty ishte, ta fitonin shkrimtarin për partinë. Por e fituan vetëm formalisht. Botimin e poemës në ZP Lubonja e quan “Një ngjarje e jashtëzakonshme dhe e paparë për këtë gazetë”. Përse, derisa “leja” ishte dhënë nga lart dhe derisa ky botim më shumë i shërbente ZP-së, sepse për një ditë e nxori nga mjegulla e mërzisë dhe e bëri të lex-

ueshëm?! Propaganda e partisë kish nevojë për atë botim, sepse i duhej të legjitimizojë vijën e re të izolimit total të Shqipërisë nga e gjithë bota, duke përfshirë tani edhe “kampin socialist”. Ata që hapën fjalë se e “hodhën në orbitë” Kadarenë, me qëllim a pa qëllim, i bënë dëm shkrimtarit, sepse krijuan opinionin e rremë sikur ai u bë “poet i Oborrit”, epitet që sot po e përdorin detraktorët e tij, që përpiqen të fitojnë famë duke përgojuar poetin. Etja për të thënë batuta të kripura, e bënë në atë kohë Todin të shqiptojë për Kadarenë - që thoshte se e do dhe e çmon - edhe gjëra të pamenduara. Qarkullonte në Korçë ky dialog anekdotik: kur Lubonja po ngulte ca thumba të lehtë në adresë të Kadaresë, i cili, sipas tij, pas transferimit në Korçë, s’para po ia varte, dikush i paskësh thënë: “Shoku Todi, po ti e fute Ismailin në Oborr… “. “Atë e futa, por vetë mbeta jashtë!” - ishte përgjigjja. Mua nuk më pëlqeu kjo që dëgjova dhe ia thashë. Ai e mohoi, me fjalët: “Janë thashetheme Korçe”. Sekretari i Dytë, as korçarët nuk i “kurseu” pa një thumbim drejt për drejt: “Të punosh me ju, nuk është e lehtë. Do të kërkoj të më shtojnë rrogën për vështirësi pune.” Kadareja nuk ishte shkrimtar i Oborrit gjatë regjimit komunist. Lëshime bëri, kompromise bëri për të mbijetuar dhe për të pasur mundësi të krijojë ato vepra që janë mohim i sistemit diktatorial. A mund të kish vepruar ndryshe? Po, por në atë rast, nuk do të ishte shkrimtar, por “hero” dhe Shqipëria sot do të kish një martir më shumë dhe një gjeni më pak. Ndër batutat e shumta humoristike të Todit, mbaj mend një nga koha e Radio-Televizionit. U futëm bashkë në kafe ‘Tirana’, përballë pamë një nga punonjësit e Televizionit, me një filxhan në dorë, që herë pas here i merrte erë avullit. Ç’bën ashtu? i tha Todi. “Jam me rrufë, shoku Todi”, tha ai. A, ia ktheu ky, qenke rrufjan! Të tjerët qeshën, por i sëmuri mbeti pak keq, se nuk e kuptoi lojën e fjalëve, rrufë-rrufjan. Nuk e dimë nësè Enver Hoxha e kish dëgjuar apo jo këtë batutë të improvizuar të Todit. Shpikja e tij “rrufjanë politikë” erdhi pas një viti. (Titujt janë redaksional)


20

MAPO

E enjte, 14 shkurt 2012 www.mapo.al

Legalizimet, emrat e 2250 personave që marrin tapitë ALUIZNI publikon sot listën e re me 2250 vetëdeklarues objektesh informale, dosjeve të të cilëve u është përgatitur dokumentacioni tekniko-ligjor dhe janë bërë gati lejet e legalizimit. Siç ka bërë me dije edhe më parë, ALUIZNI është duke përpunuar dhe dhënë tirane

JORGAQ NDONI ASHANO LONI KOLI ZHUKA XHEVAIR AVNI TOSKA NOVRUS FERIK HOXHA QEMAL HAXHI KAFAZI BESNIK HAJDAR MUCOLLI QEMAL KAMBER RRODHE SEFER SHEFIT HOXHAJ MELEQE JANCE BEQIRAJ MYRTEZA LUTFI KABILO MYRTEZA LUTFI KABILO DEMIR LIKO TAHIRI SEFER PETRIT MERKO SALI SELIM ARMACI ISUF PELIVA FAFAJ SHERIF ALI BEJO RAMADAN IBRAHIM TAFA VANGJEL KOLI MATA BASHKIM YZEDIN GOREZI SYBI IBRAHIM GOREZI GURI KAMBER BAZAJ DRITE SOTIR GJONI KOLI VANGJEL PRIFTI PETRAQ PANDELI VRETA YZEDIN SHABAN BACI AVNI XHELAL KOSTRENI XHEVAIRE AJDER MYRTAJ MEHMET HAJDER MYRTAJ ILIRJAN FARI ISMAILI ROLAND SHAQIR SULA VENETIK SHAQIR SULA AZBI TAFIL PIRE KUJTIM RUSHAN HYSAJ KUJTIM MERSIN RADSHI QANIJE JASHAR RADSHI HAZIS SULO SULKA AGIM ISMAIL DAULLJA QAZIM REFAT DEMO DAUT ISUF HOXHA HASAN ISMAIL SULI ASTRIT AZIS HOXHA

DIBER

XHELAL QAZIM KECI PETRIT ISUF ALIAJ NEZIR ELEZ NDREU ISUF RAMAZAN CAKONI LEFTER QEMAL GRIFI

DURRES

THANAS ZAIM DHIMA ARMANDO ZAIM HOXHA ABAS ISLAM DURO SADRI MURSEL MECVARI ALEKSANDER RAMADAN DYRMA ISLAM ISUF BELBA FATBARDH HALIT ROSA MASAR HAMDI KAPXHIU BESURIM HEKURAN ZENELI BILBIL NUREDIN AGALLIU GJERGJ VLASH CELA AHMET ALI AHMETI AGIM KASEM HOXHA PULLUMB KURT OSMA PETRIT ALUSH ABDYLI ASIJE VLADIMIR ISMAILAJ MYSLIM QEMAL TUSHA SINAN FIQIRI BUCI QAMIL RUSHIT ALLIAJ RRUSHDI QAMIL NORJA ERJON FATMIR SULA EMIN OSMAN MEMA IBRAIM QEMAL ALLJASI ELVIS MEFAT HYSENAJ ERNES MEFAT HYSENAJ SHYQYRI VATH CAUSHI FREDI GANI MARKU ABASTRI GANI MARKU ARJAN SULEJMAN MARKU FLAMUR ALI CAUSHI RAMAZAN ALI CAUSHI ERION ADEM REXHEPI PETRIT SULEJMAN MARKU NEVZAT PETRIT MARKU RRUZHDI MUHARREM STAFA YLLI HASAN ISTREFI ARTUR HASAN ISTREFI NEZIR MEHMET JAKUPI NAZMI SEIT VOGLI MIRVET MYSLYM HODO MYSLYM MYRVET HODO BARDHYL RAMADAN ALIA AGRON NEVRUZ LACI SALI HAXHI META SHABAN RAMAZAN DACI SEIT YMER AXHA BASHKIM ISLAM META FATMIR MYSLIM HUQI KASEM QAMIL DERVISHI ALI QAMIL DERVISHI ADMET BAHRI META LUAN QAMIL DERVISHI EDMIR ESTILJAN LILAJ SELMAN XHEMAL RAMA FERIK ARIF METALLLA HAJRI QAMIL DERVISHI QANI QAMIL DERVISHI HASAN MAHMUT BALLA BALLKIZE RAMAZAN CAUSHI HASAN OSMAN DOMI SHABAN SEFER DERVISHI SHEFQET SEFER DERVISHI AGRON HAMDI MUKA BESIM RAMAZAN BALLA ABAZ BAKUSH ELEZI SHPETIM HALIL BERBERI ISMET HAMDI MUKA PETRIT ALI LLUKA GEZIM RAMAZAN SKILJA ILIR BEQIR STAFA GANI IBRAHIM MILAQI INDRIT JONUZ BARDHI SHPETIM HYSNI KACBUFI AGIM SHABAN KOKA ROBESTON ALI CAUSHI ILIR FERHAT RAMILLI DASHNOR HALIT STAFA FATBARDH SINAN CALLIKU QEMAL IBRAHIM REXHEPI OSMAN SELIM GEGA

mesatarisht 2250 leje legalizimi në javë, pra 10 000 leje legalizimi në muaj. “Me këtë ritëm të fituar, të cilin shpresojmë dhe kemi bindjen se do e intensifikojmë, çdo ndërtues informal duhet të jetë i qetë dhe i sigurt se shumë shpejt do të jetë radha e tij për të parë emrin

GEZIM VATH DAJA RRUSHDI VATH DAJA ZEQIR VATH DAJA AGIM IBRAHIM REXHEPI NOVRUZ JASHAR SHALIU LEONARD ALI KAPEDANI ALI XHAFERR KAPEDADANI ALI XHAFERR KAPEDADANI AGRON HYSEN DOMI GEZIM HALIL LILA BAJRAM IBRAHIM KOKA BAJRAM IBRAHIM KOKA DRITAN PELIVAN HYSKA XHELAL BERMUCA ABDULLA MAHMUT DERVISHI SELAMI XHEMALI SHTRAZA ZENEL ADEM LASKU MUHARREM REXHEP SHEGA HALIL VESEL LLESHI ILMI DEMIR OSMANI FATBARDH DEMIR OSMANI ALTIN DEMIR OSMANI SULEJMAN DEMIR OSMANI DRITAN ISMAIL XHANI ALI ISUF LALA YLLI REFIT TICE GEZIM TEKI HAJDARAJ BAJRAM ZENEL KUCUKU MIRJAN DERVISH MANI DRANDE NIKOLL BUCA PERPARIM MAHMUT BARDHOSHI ALEKSANDER VANGJEL LLUKA ZENEL ISMAIL SULKO MUHARREM MEZAN ISUFI BUJAR QAZIM SHEHI HAJRIE JAKUP AGUSHI FATJON SADIK AGUSHI VLASH SPIRO PJETRI ASTRIT MAHMUT BARDHOSHI ARJAN YMER TRESHNIKU FADIL XHEMAL ZEQO ENVER MAKSUT KURTI KASTRIOT REXHEP LAZJA QAZIM DERVISH ISTREFI FADIL FIKO CODA SAFET FIKO CODA MEHDI HASAN SHEHU KORAB SEFEDIN HARACIU VLADIMIR HYSNI SUCI NERIM REXHEP SUCI SEFER JONUZ VOJDULLA GJERGJ NIKOLL DEDA HAXHIRE FEIM PILAJ LULJETA HEKURAN ELEZI MEJDI REMZI FEIMI LUAN ARIF DURMISHI PETRIT VLASH KACORRI MEHILL SHKURT LLESHAJ GJON NIKOLL MARMOJ BESIM VLASH KACORRI TOM KOLE KACORRI AGIM SKENDER VEIZI ALEKSANDER ZEF BECI ALEKSANDER FRAN SHYTI LODOVIK LLESH PRENGA NDUE GJIN KACORRI PAULIN ZEF TUCI FLAMUR NIKOLL GECAJ BENON ISMAIL MIRKU ARIANIT METO META NOVRUZ MALIQ BEQIRI BAFTJAR ARIF KRRASHI KUJTIM XHAVIT AGOLLI NENTOR VELI BIBA PELLUMB ALI MANE MUHARREM QAZIM RUSI MEHMET DEMIR RASKA OSMAN SELMAN PERGJEGJI KUJTIM BARDHOK GJEGJAJ DRITAN GJON MARKU ASLLAN RAMAZAN MURRANI MIRJAN RIFAT ZEKA SHEFKI BEQIR MANUKA SHANI ZYLYF DAFKU RAMADAN AHMET GASHI ISA JASHAR HASA IBRAHIM DYLBER JAUPAJ BUJAR ABDULLA BORICI ENVER ISMAIL TOCI GJELOSH NDUE MARVATAJ RESMI XHAFER XHAFERAJ KASEM ARIF BORICI DASHAMIR ABDULLA MUSTA SABRI HAJDAR LEKA XHETAN REXHEP ZHUZHI MERSIN HYSEN XHIKOLA ARJAN SKENDER CUKA

ELBASAN

KRISTAQ VENEMIN BËRDUFI XHEVAHIR SHABAN STERMUGU GAZMIR EQEREM IBISHI NAZMI YMER LECAJ BAJRAM RAMAZAN PISHA LULZIM SHEFQET BOZHIQI SELMAN SALI GJINI SHEFKI HASAN METOSHI MIMOZA KODHEL LICI AGIM HAKI DAJLANI AGIM VENEMIN BËRDUFI EDMOND KOSTA BEGA ADEM HYSEN TAFA ARDIAN RAMAZAN BAHA ALI XHELADIN PISHA TOMORR TASIM BAHA BESIM HETEM RUKA KOSTA KADRI BEGA TASIM HAZIS BAHO LEONARD KOSTA BEGA LULZIM XHEVIT TARUSHI SKENDER RIZA DUKA HASHIM QAMIL ADEMI DILAVER BAJRAM SHULI THANAS SULË HAMATI ISMAIL SHERIF KURTI NAUN KOST DERVISHI AQIF RAMAZAN LICI RIFAT QEMAL KULLA PETRO RUZHDI BOJA JOSIF STEFAN CALLADEJ PLLUMB MARK CALLADEJ AGIM JOSIF CALLADEJ

NOZI PAL BËRDUFI BUJAR FEJZULLA BROSHKA ISLAM MUSTAFA MULLAHU HYQMET SULE HAMATI GËZIM SABRI ZDRAVA LEFTER ALI MEMA PETRIT FADIL BICA KUJTIM JONUZ GJINI FATMIR ALI SHABANI AGRON DEMIR BAJRAMI ALFIR HAXHI BAHIDI IBRAHIM ISUF BITOZI LEFI KOZMA BODURRI BASHKIM KOZMA BODURRI GANI ISUF MUCA BUKURI DAUT SINANI THEODHOR RRAPUSH CANI AGRON GANI HAZMA FERAT SULEJMAN BOGDANI ILMI GANI HOXHA VASIL KOSTE GJINI KARAFIL GANI PISHA MISIR MUSTAFA BUZANI DILE JAKUP SINANI ERVIS PRENI BICA XHEVIT XHEMAL SINANI PREMTIM GANI ISLAMI GANI HYSEN BLLOSHMI ARINA BAJRAM ULQINI MARK JANI SINANI FATMIR ARIF MUCANI GANI SABRI SHEHU DURIM ISLAM SHABANI SAIMIR NAZMI SULA QANI DERVISH ELEZI BAJRAM BEQO HANI MIRASH DILAVER MARA FATMIR KUDRET LLAPUSHI SHPETIM GANI SHABANI DASHAMIR YMER TUSHA AGIM HYSEN OSMANI NIAZI SAHIT TERZIU KUJTIM HYSNI PALI ISMET HAQIF SINANI HYSNI ZENUN COTA LUAN SHAHIN CEKANI ARBEN SHEFKI LUMANI SHKELQIM IBRAHIMI PRODANI RYZHDI IBRAHIM CANI AGIM YMER SINANI PELLUMB VENEMIN SINANI AZEM FADIL BUDANI SALI SELMAN GJINI MEFIT MENDU VINCANI NAILE YMER PEQINI ISMAIL KADRI CEKANI QAMIL AVNI MUSAI QAMIL AVNI MUSAI RESHIT DALIP ALLA XHEVAHIR AVNI KUMURIJA BEDRI BAFTJAR CARCANI BESNIK ETHEM KLLOGJRI EMRULLA MEHMET CERENI MENTAR EMRULLA CERENI ALEKSANDER EMRULLA CERENI EMRULLA MEHMET CERENI ARDJAN BESHIR CANI BEQIR DEMIR POLISI GEZIM BEQIR POLISI RUZHDI RAMADAN OSMANI SHPRESA BEQIR SHABANI KUDRET VEIP BICA AVNI VEIP BICA FATMIR YLLI LEKA SUZANA AVNI DIKA BEDRI SAMI BUDANI NADIRE NUREDINI CALA BLERIM RRUZHDI QEVANI ROLAND DALIP HASANI HAXHI GANI CEKREZI AVNI RUSTEM TERZIU MUHARREM RAKIP SINANI HAKI HAMIT PISHA ARIF MEHMET SHOSHI FATMIR ISLAM CILI GAZMIR SULEJMAN CEKA ENVER HAMIT PEQINI ENVER BAJRAM DAKA VENEMIN STEFAN SHANI RAIF RAMADAN DAJLANI DILAVER KADRI DISHANI FATMIR HAMZA ALIKAJ FADIL ADEM MUSLIMANI DHIMITET FINI DEDJA AHMET QAZIM DANI MAHMUT CERCIZ SHABANI SERVET HASIM COBAJ ENTON ENGJELL GRACENI SKENDER ELEZ KRASNIQI SHKURTI QANI RAMA KOVI JANI HAZIZI AGIM GANI HYSA AQIF DEMIR LLESHI ARBEN RAMADAN TOPI SULEJMAN ALI GAVA SULEJMAN ALI CANI ANILA XHELAL OZUNI AGRON FETA GORANI JONUZ LIK LALA SANIJE HASAN LALA SAIMIR ILJAZ CEKOJA ARBEN MUSA DEMIRI AGIM BAJRAM SALLIU RAMADAN HYSEN SHAULLI NURI HAJDAR BODURI ETMOND MARK SHIMPLAKU TAULANT LLANE HYSA BUJAR RAKIP AGO GAZMIR RAMADAN SHAULLI XHEVIT IBRAHIM SADIU MARK STEFAN CALLADEJ ARDJAN MARK CALLADEJ VANGJEL MARK SHIMPLAKU BLEDAR KUJTIM GJYLA VANGJL IBRAHIM ZHUZHI JULIAN RAMADAN SHAULLI KADRI LUTFI OMERI ARBEN HALIT HAKILJA KUJTIM RIZA GJYLA RAMIZ RIZA GJYLA HEKURAN IBRAHIM PRECI PELLUMB GORI SHQAU

në gazetë dhe për të marrë lajmërimin e legalizimit të pronës së tij; do të jetë kjo mënyra e vetme dhe më e drejta e transparentja e komunikimit midis nesh”, – u shpreh drejtori i ALUIZNI-t, Ardian Kollozi në njoftimin e djeshëm për median

PELLUMB GORI SHQAU FLUTRA HAKI IBRALIU ABDULLA KADRI HASALLA GEZIM BEJTULLA PROGMI FATMIRA PULLUMB PEZA VELI HAKI DEHIMA HYSEN HAKI DEHIMA PETRIT NAZMI CELA HYQMET RAMAZAN CELA ALEKSANDER HEKURAN KAPLLANI SHAQIR AVDI KAPLLANI QEMAL IDRIZ DAKA PELLUMB AJDIN FEJZOLLAJ MEHMET TAULLA CECO, VERDI EJUP KULLOLLI, MERITA KASEM KULLOLLI JOVAN MIHALLAQ VERUSHI BUKURIM SERVET ZENELI NDRICIM NAUN DEDJA SHEFIT MYFTAR XHEKA PETRIT HAKI SUFALI HASAN ISMET MUHA SADUSH YZEIR CEKREZI MUSTAFA AXHEM ZHUPANI ARIS MUHARREM IBRA FERDINAND ARIF ZERO NEXHMIE ISUF HYSA EDMOND DALIP SULMINA ZENEL DINE RAMA ENDRIT NEVRUS HASA ARTA GANI BICI ARDIAN YZEIR CEKREZI GANI SHYQYRI SINANI SELMAN XHEMAL BIBA PERPARIM QAMIL TOSKA BEXHET SABRI LLAHA ARIANIT KOCI GODOLE QERIM ALI AGOLLI SHEFQET SULEJMAN HYSA TOMOR HARIF ZERO NDRICIM NESHAT BICI QEMAL TARE MEMA FAIK RUSHAN KABASHI NEVRUS AVDYL FEJZO FEJZO FETA ZANI SHPETIM RIZA KURTI MYSLIM ASLLAN TAFANI NAIM GANI COTA HALIT XHEMAL KICI BAJRAM MUHARREM RRUPULLI BUJAR SHEFKI DOBRA PETRIT RAMAZAN HOXHA NIKOLA RIZA LOSHI QEMAL XHEMAL CEKREZI ARIF SELIM PURA XHAFER PASHO ALLA YLBER SHAQIR JUGU MARTIN IBRAHIM KUQJA SHABAN QAZIM TABAKU SYRJA BIDO MURATI ZENI HEKURAN TARAGJINI, BUJAR JAUP RRODHE HALIT ZYLAL DERVISHI ARDIAN HALIT DERVISHI HANE FADIL SADIKU HYSEN FILE CONIKU BESIM XHEMAL BRAHIMI NIJAZI MEVLUDI ALLIDRI DURIM REXHEP BARDHI FADIL BEQIR DERVISHI FATMIRE PULLUMB PEZA NEVRUS SHEFIT SALLLA, PELLUMB MURAT SHARRA SHAQIR XHEVAIR KASMI NATASHA AVDYL SINA, FERIDUM QAZIM ZHUPANI BESIM XHEZAR KOCI ZARIF DANE MIRAKA KUJTIM DEMIR PAJA ARTAN ZYLYF PERFUNDI PETRIT DANE BOCI LAVDERIM ZAIM VELA LULEZIM FETI DEPOLLARI AGRON NEZIR DRAGOTI IDLIR SHEME ZADIA QENAN ABAZ HIDA BILAL QAMIL KORRE SERVET XHELAL DEDJA, AVNI ZENEL GUZI JORGO XHELIL MULLAJ, NEXHMIJE MEHMET SADIKU TEUTA SHABAN DEDJA, QEMAL RIZA SADIKU XHEVAIR MALIQ SHALIU, MIRJAN XHELIL MULLAJ MUHARREM MEDI BRAHIMI MUHARREM MEDI BRAHIMI HALIT HAFEZ CEKREZI HALIT HAFEZ CEKREZI HETEM ARIS JONUZI

FIER

ADELINA KASEM HYSAJ IRENA KASEM MUSTAFAJ MARJANTHI HARILLA SOTA MAJLINDA VIKTOR SOTA EMANUELA VIKTOR SOTA HYSNIJE BARJAM SEHITAJ BUJAR MERSIN RAMOLLARI MUHARREM SHEFQET MUSTAFARAJ KASTRIOT SULO SULAJ "BUKUROSHE REXHEP BEGAJ" "VERA GJYSHO AJDINAJ" "PETRAQ JANI PLEPI" "PELLUMB RUSHIT SUBASHI" "SELIM AQIF BICAKU" "HAJRULA NAZIF SALIAJ" "MYQEREM MAHMUT ISUFI" "JANI JORGJI SHARRA" "SYRJA MYSTEHAK ALUSHAJ" "MIRA UKE MARINA" "VANGJEL FANI BYZYKA" "HALIM FILE GUCAJ" "VASIL SABRI BEGAJ" "MYNYR JONUZ KORROVESHI" "PILO JANI GJEKA" "ILIA PASKAL QINDARI" "MARIGLEN TODI BANI" PETRIT NOVRUS SHPERDHEJA ROLAND HYSEN MUSKAJ DEFRIM AHMET ALIAJ PETRIT RAMADAN MALAJ

DASHNOR AHMET GURI PETRIT TEFIK BENDAJ MYQEREM JANCE BEQIRAJ JEMIN IBRAHIM HAMITI MUHAMET TEFIK BENDAJ NURI NAZIF SINANAJ FESTIM RAMIS MANXHARAJ NEVRUS LIKO MEMAJ BEJAZE MUCO GOXHAJ NAZMI REXHEP KOROVESHAJ ASQERI MUSA MUSAJ NOVRUS MUSA MUSAJ NOVRUS MUSA MUSAJ ELMAS HAKIL RROKAJ REXHEP NAZMI KOROVESHAJ BLENDI FASLLI PASHO LAVDOSH ISMAIL HOXHA ALEKSANDER SPIRO CELA VIKTOR RIZA LACI MEHMET REXHEP RIZAJ SHKELQIM HAXHI LAPI QANI MUHEDIN HALIMI KLEJDI QANI HALIMI SHPETIM XHEVAT FEJZAJ DURIM BEHAJ SHABANAJ ALKET KUJTIM ISUFAJ ASTRIT KODHEL CAUSHAJ TEFIK DERVISH RAMAJ BAFTJAR HAJDER PELIVANI RUSTEM FUAT XHUFI KADRI DALIP BULLARI ALEKSANDER QEMAL RRAPUSHAJ FATMIR RAMADAN GEGA NEXHAT ELMAS SEFERI HAJRO HAKI HAMITI ARBEN IBRAHIM NEBIU MUFIT IBRAHIM HAMITI HAJRI OMER HAMITI BARDHUL SALI SULEJMANI LEFTER RAUF MANAJ VASILLAQ NAZMI KOROVESHAJ OSMEN REFAT SINA AGIM LAMCE MUHAMETI SHEFQET BARJAM MAMO PERPARIM RAMADAN NEBIU KUTBI MATO MUSTAFARAJ KUTBI MATO MUSTAFARAJ ALBERT HAREDIN HASANBASHAJ GEZIM KADRI ZOTAJ ZENEL HAJRI HAMITI YLLI SKENDER LEKA NAMIK XHAFER FETAU KUJTIM MITAT HALIMI VIKTOR XHELAL SHPERDHEJA FATMIR VEIZ SALIAJ ISLAM LIKO PAJA PELLUMB MUSTAFA NURAJ NEZIR SABRI NUHAJ SULO XHEMAL METANAJ ARSHIN RAMADAN HOXHA ZIRE KASEM XHAFERAJ AGIM HYSO SINAJ ASTRIT GJOLEKE HAMATAJ KASTRIOT BAJRAM FEJZAJ BEKTASH ZYBER BUZI AGUSH NEIM BENDAJ MYFTAR NEIM BENDAJ GJYSHO REXHEP BEHARI SALI FERRIK BASHA SPIRO DULE SHPERDHEJA SHKELQIM SULO SHPERDHEJA DEMIR SAKO SHPERDHEJA SPIRO DULE SHPERDHEJA PERPARIM REFAT RIZAJ MYRTO ISLAM PAJA AGIM HAIR SHPERDHEJA FLORAND AXHEM SHKEMBI GENTJAN REFAT RIZAJ LEFTER HYSENJ ZANAJ ARIAN HYSEN ZANAJ ARTUR HYSEN SHPERDHEJA ARBEN SAKO SHPERDHEJA LUFTAR SAKO SHPEDHEJA PAJTIM HYSEN CENO; SHPETIM HYSEN CENO ISUF HYSEN MYFTARAJ QANI SHABAN MUSKAJ EQEREM IZET MAHMUTAJ SKENDER SELIM KAMBERAJ GEZIM SKENDER KAMBERAJ LUTFI DERVISH KAMBERAJ AQIF KAREMAN ISUFAJ BASHKIM QERIM HASANAJ HALIM QERIM HASANAJ HADIXHE RRAPO BAKAJ SHEFQET TEFKI BAKAJ FATOS HYSENJ ZANAJ HYSENJ HAMZA ZANAJ ARTJAN BARJAM LAMAJ MYZAFER BARJAM LAMAJ MYZAFER NEIM BENDAJ RIZA IZET AGO REXHEP NAZIF ZANAJ SALI GANI SHAHAJ NUREDIN SADIK MECO

GJIROKASTER

VULLNET QAMIL KAMANI THANAS JANI NAQE FREDI APOSTOLL VASILI

KAVAJE

QAMIL HAMID GUGA XHAVIT JAHO MERHORI SHKELQIM SKENDER KARRULI VELI ISMAIL PEZA THANAS THOMA RESELI REXHEP RUSTEM TATANI REXHEP RUSTEM TATANI RIFAT BESIM LEKA LUAN BESIM LEKA DAUT OSMAN DELIU Kadri Mehmet Kola Kadri Mehmet Kola RESHIT HASAN DAJA VIRON HAKI STAFA TANUSH GENC BERBERI Avdi Xhemal Qenanaj BASHKIM HYSEN NALLBANI ABDULLA HYSEN NALLBANI DURIM MYRTEZA RUSTANI

MYRTEZA NUREDIN RUSTANI Xhavit Limon Palushi AGRON SHAQIR KAJA VAID VELI SHIMJA AGIM PASHO ARAPI Petrit Hider Spaneshi AGIM FIDO ZEPAJ Qani Mexhit Hoxha MERITA HAMID BUTHI ERVI HAMID BUTHI Avni Ramiz Lila Namir Halim Cela KONSTANDIN JORGJI GAGU IDAJET JAKUP ALLA SABRI ALI MERXHANI FLORI RAMAZAN KAJA GEZIM XHEVDET SPAHIU GEZIM XHEVDET SPAHIU EQEREM JONUZ COPA ALLAMAN SHABAN HABILI MALIQ HAKIK KAZAZI ARBEN RAMIZ RUDI ZYHDI LIMON MEMA HAZIZ HALIT POPA SADETE QAZIM MERHORI RAHMAN SADI HOXHA ARBEN SHERBET POPA SALI HAJDAR HASULA RAMAZAN PASHO BULLARI BESIM SHEFQET KOLA Izet Limon Xhahysa Osman Sali Vogli MITAT SALI PEPA Demir Nazmi Metolli GAZMEND VASIP ARAPI EDUART VASIP ARAPI GEZIM ALI BORIA GAZMEND ALI BORIA IKBALE YMER DEMIRI SADETE QAZIM MERHORI OSMAN TAIP ELMADHI SHPETIM OSMAN ELMADHI BLERTI YLLI TAFANI FADIL BRAHO MERHORI SHYQYRI RAMAZAN MERHORI FATMIR HAKIK KAZAZI ADEM YMER MERHORI AGIM SULEJMAN MERHORI HAXHI XHEP ELMADHI ILIR REMIZ ELMADHI DURIM SAMI MERHORI SHYQYRI RAMAZAN MERHORI Ilir Zyhdi Hallulli HAXHI SHAQIR LUSHKJA NESRET GANI LUSHKJA SHAQIR HAXHI LUSHKJA FATBARDH MURAT LUSHKJA MUSTAFA ABDULLA GRECA FATMIR XHEMIL BAKALLI MIHAL JOVAN RISTANI MIHAL JORGJI STEFI MIHAL JORGJI STEFI ILIR ABAZ PEZA IDRIZ HYSEN KARIQI BUJAR HYSEN DAKA DURIM SAMI MERHORI NAXHI SABRI KAZAZI FETAH MEHMET KALLABANI ALKETA ZENEL KAZAZI PETRIT MYSLIM CELPICA FATMIR KUJTIM SHEDULA VAHID SAMI QOSJA FATBARDH ZENUN ARKAXHIU SHUAIP XHEMAL AVDULLAJ ILIR ZYHDI HALLULLI GEZIM NAZMI SHTINI QEMAL HAMID PERJA LLAZAR JORGJI CORRJA THANAS JOVAN BALLABANI MUSA BAJRAM BERBERI ISMAIL MYRTEZA VESHI FADIL XHAVIT NELA NEXHAT ISMAIL PATOSHI MUHAMED MUSTAFA MALIQATI GEZIM SHUAIP AVDULLAJ ZENEL HALIT DUSHKU ALEKSANDER KOZMA RUSI YLLI HIDER TAFA NEVZAT SIRRI BLAKCORRI IDRIZ HAKI HIMA PETRIT JAHO MERHORI FIQIRET BAKI DERVISHI GEZIM HALIL BECERRI NDRICIM TAHIR SADUSHI XHAFERR SINAN PICI JORGJI KICO BALLIU NEXHMI SHAZIMAN HASA ILJAZ XHAVIT NELA MUSTAFA ABDULLA LACI ZYHDI MUHARREM MERHORI MEHDI IBRAHIM TELITI SHEFIK MUHAMED MYFTIU XHAVIT JAHO MERHORI FADIL HALIL BECERRI NAIM ZENUN GJECI ARBEN IRFAN HOXHA AGIM HAZIZ TOSKA QEMAL SULEJMAN BASHA KOZMA LLAMBI PALLA KOZMA LLAMBI PALLA ISMET RUSTEM TATANI ILIR NEXHIP XHAHYSA FATMIR QEMAL MALIQATI MEXHIT ALI ELMADHI KUJTIM DERVISH LUSHKJA PETRAQ ILIA RROQJA ABDULLA ALI DULLA SULEJMAN XHAVIT QOLI PERPARIM ZYLYF MISHI

KORCE

GANI HAKI FEJZOLLARI MEHMET PLLAHA STILJAN BILBIL PASHO ELIVERTA ENVER PASHO ELTON NIKO TROJA ILJAS AXHEM RAMO AGIM HILMI MYRTOLLARI LIGOR MITI CAJKU LULEZIM KAMAN ZHULI VALTER KAMAN ZHULI ALI KAMAN ZHULI

ILO SOTIR CILJA VALTER ILMI KAMENICA ARBEN NEKI LATIFLLARI SELAJDIN LUMAN GJONA MYZEJEN QAZIM QORI , ETJ BRUNILDA PTOLEME PRENJASI LLAMBI SOTIR RUCO, ETJ KASTRIOT DILAVER ZEQO APOSTOL MESTAN HOXHALLARI SANDI VLADIMIR NITA GURI DILAVER ZEQO FLORAND AHMET CUKO AGIM NEZIR BEQIRAJ ORNILD RESHIT DEMOLLARI TORI ABAS TABAKU KAJMAK ABAS TABAKU TURHAN CELNIK HASA LIRIJE RAMADAN DAUTI FIDAI NEVRUS SHKËMBI EVNIKA LLUKA RODHA ARTUR AJREDIN KOCIBELLI SERVET ZAIM MURA

KRUJE

MARK MIRASH CUMRAKU DASHAMIR SHAQIR LUSHA BESIM BEDRI SALIU SAVETE HYSEN META FATMIR HALIM ZOGU GEZIM BAJRAM KUQI PERPARIM XHEMAL RAJKU NAIM IDRIZ ILJAZI LEONARD GJON NOJ ROZART MUSA LIFJA HYQMET SINAN ZAJA PETRIT ISMAIL DACI BASHKIM DELI CANI SKENDER XHEMAL BAMI ADEM ISMAIL DELIU DELI GANI ZIRI BETIM HAXHI PREZJA LUK DED IMERI LULZIM ISMAIL AJAZI DURIM HAMID MIRDITA BASHKIM RIZA TALI MUHARREM RIFAT DEMIRI SKENDER DAN XHIXHA LULZIM HAXHI PAJTANI PETRIT AVDULLA KULLAJ XHEMAL MUHARREM GASHI GEZIM XHEMALI PRUSHI RUSTEM RAMAZAN BRAHIMI ADMET QAZIM DERVISHI GEG PASHK KACI SEFER HAXHI DEMERXHIU DRITAN XHEMAL CELA BESNIK HAXHI KARRUKA RAMAZAN XHEMAL VESELI XHEMAL ZAN VESELI FATOS SHERIF KALLAKU SABAH SHEFQET GOGA NAZMIE SHERIF SHALA NAIM ISLAM MJEKRA FLORINDA HYSEN SYLAJ GJON NIKOLL NOJ PELLUMB ISUF ZENELI HAKI SULEJMAN META NEBI SHYQYRI KOCI LIK HIDER KABILI DILAVER XHEMAL RAJKU SABRI AHMET ELEZI MYSLI IBRAHIM SHALA PELLUMB SHERIF SHULLAZI SABRI MIFTAR BABASI PAL GJOK LASKA PAL GJOK LASKA RRAHMAN HAMIT TOPALLI AGIM HAJREDIN LICA

KUKES

HAXHI QERIM LAMNICA

LEZHE

GAC NDOC RROZHANI GAC TOM TUKU GJERGJ PALOK FILIPI GJOK NDOC RROZHANI GJIN MARK NDRECA GJOVALIN JAK EJELLI HASAN HAMZ HAMZI HIL ZEF EJLLI JAK GJON PRECI KOL GJON SHTJEFNI LAZER GJIN BRRUKU ALEKS RROK ZOGU LEK LLESH JAKU RAFAEL GJOK KASNECI ZEF GASPER KASNECI JAK RROK VASA GJOVALIN SIMON KASNECI NDREK PASHUK ZEFI LIN NDREK ZEFI NDREK MARK MARKU FRAN NDREK KASNECI ARBEN FILIP NDOKA MARK PJETER KASNECI DED ZEF KINI NDUE PJETER KINI LAZER KOL KASNECI LUIGJ GJOK KASNECI NDOC LUIGJ KASNECI GJOKE NDOC SHTJEFNI RROK NDREK KASNECI FABJAN GJOK KASNECI ARBEN PALOK KASNECI TONIN GJOKE GJOKA ARBEN DEDE KINI BARDHOK PALOK BRRUKU VIKTOR VAS NDOKA ARBEN SIMON HILA ALEKSANDER SIMON BRRUKU SIMON KOL BRRUKU PALOK SIMON SHTJEFNI TOM NDOC SHTJEFNI ALEKSANDER VAS NDOKA GJERGJ TOM ZEFI GAC LAZER ZEFI MATI RROK VASA NIKOLL ZEF LLESHI LAZER VLASH GJOKA PAL NDOC GAZULLI

BARDHOK NDREK GAZULLI BARDHOK NDREK GAZULLI LEKE NDUE JAKU LEK GJIN GAZULLI PELLUMB NDUE MARASHI GEZIM NIKOLL HILA DOD PAL MILOTI FRAN MARK MARASHI ARDIANA KOLE GAZULLI LUIGJ NDOC GAZULLI MARASH LAZER PALOKA TONIN GEG PALOCI ZEF LEC TOMA GEZIM PREND VASIJA TOM LEC TOMA FLORJAN VIKTOR MARKU RROK KOL MARKU FILIP RROK MILOTI NIKOLL NDUE GJINI NDREK NDUE GJINI NIKOLL ZEF LLESHI NDUE KOL NIKOLLI TONIN KOL NIKOLLI LAZER KOLE NIKOLLI ZEK LLESH GAZULLI LORO SHTJEFEN GAZULLI LUIGJ NDOC SHTJEFNI EJELL PAL GAZULLI ADMIR EJELL GAZULLI LEONARD EJELL GAZULLI PJETER GJERGJ MAZRREKU PASHUK GJERGJ MAZRREKU ERRNEST SIMON GAZULLI ZEF EJELL GAZULLI VLASH GEG GAZULLI SOKOL GJON GAZULLI NDUE GEG GAZULLI ZEF PRENG KOLA ZEF EJELL GAZULLI DED NDOC MAZREKU KOL GJON MAZREKU NDOC TOM GJERGJI MARK DED GAZULLI PELLUMB MARK GAZULLI DED MARIN MILOTI NDREC JAK GECI MARK GJOVALIN GECI GJERGJ JAK BROZI MARK GAC GAZULLI GJERGJ SIMON GAZULLI MARK SIMON GAZULLI FRAN KOL UCAJ PASHUK NDUE KOKA NDOK MARK JAKU FREDERIK VAT NOKAJ GJOK MARK UJKA GJOVALIN KOL HASI AGIM BAJRAM DEMA PJETER KOL MARASHI GJOVALIN PALOK HASANI MUSA CEN DEMA FRAN PJETER HULI ALTIN LUIGJ MIRI VASIL GJOK ULAJ SOKOL FRAN BICI GJON HIL GJONI PJETER JAK SHYTI RUDOLF NDUE MARASHI GJIN MARK GJOKAJ AFRIM NIKOLL LETI MARK FRROK PRENGA DED NIKOLL LEKAJ

LUSHNJE

GAQI VASIL PJETRI PËLLUMB BAJRAM ZELO ILIR JORGJI DAKA SHKËLQIM NAMIK AVDULLA BEDRI ISMAIL ISMAILI NIKOLIN EDMOND BOZO MARJOL EDMOND BOZO RUSTEM AGIM HOXHA

POGRADEC

ARTUR LYTFI KUQO SOSE ZENEL CELIKU BUJAR MEHMET MUKOLLARI THANAS RESHAT OSHAFI KUJTIM RAMIS QYMYRI MAZLLEM MYRTEZA HYKA LAVDERIM MESTAN PLLAHA AZbi DEMIR PLLOHA GEZIM BEKTASH KOLONJARI ARBEN MUHARREM MUCO AGIM BUJAR PERE FATMIR SHABAN TARUSHLLARI DEMIR ISMAIL DAUTLLARI HYSEN ALUSH GORICA NEZIR HYDRI DERVISHI ALFRED MUSTAFA ALI FATMIR HARIS BIBA THEODHOR FAIK MITI CLIRIM XHZMI MAZELLLI

SARANDE

JORGO PASHO NINO KILO TRIFON STOJA MUHARREM HAMZO AHMETAJ FLORJAN BEHAR ALINANI ADEM RAMO DOKAJ NAZMI FEJZO HOXHA ARTAN SELIM IDRISLLARI KUJTIM(THIMJO) DEMIR ZENELI YLLI RIZA HAXHIU LLAHO HADER VASILI HASIE IMER MEMISHA ILIR MAKRI KOSHI MUHAMET VELI MEMLIKA SEJDIN SERVET MEMA PETRIT SERVET MEMA FLAMUR SERVET MEMA MAJS I ZIGUR SHKREPA LORENC KUJTIM MUSAI CELO XHAFO RRAKU AGIM RRAPO RESULI ETHEM REFAT BARJAMI MUSTAFA MEJDI BANUSHI ILIR BARJAM JAHAJ ALBERT IZET SULA HAIRE CERCIZ MEMA LULEZIM BUFE HAJNAJ


E enjte, 14 shkurt 2012 www.mapo.al

ANDON REFI KERMA XHAFER REFI KERMA GANI ZURDI ISLAMAJ HAXHI MYSLIM XHAFA ASQERI RAKIP SINOMATA VANGJEL HYSEN SHYTI ARTI THOMA FERRACAKU MURAT MECAN KAFEXHIU ADMIR MUSTAFA KAFEXHIU MYSLYM ALI KOKA SALIKO FETI JAUPI GANI FETA MUCOGLLAVA HAXHI MYSLIM XHAFA PERPARIM MUHARREM AJDINI ARDIAN TASIM KUCI ILIR SHPETIM AKAREPI PELLUMB ALI MUSKA BUJAR SERVET SHERI ASTRIT AJDIN MUHO SEFER AJDIN MUHO NDRICIM ERBAB STROKA RAMIZ FETI XHIBO SHEFQET DERVISH ORUCI SULO ZAIM RRAPI RUSTEM XHELO SHEHAJ SHERIF KUJTIM ZOTAJ KADRI NEZIR LUSHKAJ NEXHIP SAFET CAKO HETEM JAHO KERMA LUAN TOSUN KORAJ BARJAM ADEM JAHA ANDON GUCE HAJNA DELFIN BUFE HAJNAJ ABEDIN HAMIT DUKA PERPARIM HASIM CAUSHI MITAT MUHARREM TATAJ SHPRESA ALI SULO SHEME RESHAT SINO NASIBE LAZE JAHO JORGJIA LEONIDHA PRIFTI ARDIAN HAJRI BALLANXHIA AZBI RUSHIT BASHO AZBI RUSHIT BASHO ROBERT NOVRUZ DUMAJ BASHKIM CIZO TARA DENIAN ALFRED ALIKAJ AGIM ZENEL CACA

SHKODER

MIRASH ZEF FUSHA MARTIN FRAN BLINISHTA PREKE LULASH LAMTHI PREKE GJOKE GEGAJ PJETER GJOKE VYZAJ PJETER LULASH SELBAJA PEJTER NDUE KEQANI PETRIT GJON HABERI PASHKO DODE QARKU PAL MHILL KODRINAJ PAL MHILL KODRINAJ NDOC MATI PRELA EDMOND PASHKO GJERKAJ FRAN NIKOLL GJERKAJ GJERGJ NDUE STAKAJ FRAN GJETO VUKSANI MAJLINDA NEVRUZ GOKAJ(MUSTAFARAJ) PASHKE KOL NIKA PAULIN NDOC PALUSHI LAJDE DODE MARCELI GJERGJ GJON GJONI ANDREA JAOVAN NASE DEDE GASPER BROQAJ EJLL GASPER BROQAJ GASPER RROK DEDA GJON PRELE CETAJ JAK GJOKE CETAJ LEKE RROK DEDA LUKE PRELE CETAJ MARK PRELE CETAJ NDOKE FRAN DEDA PAULIN RROK BROQAJ EDMIR SKENDER SMAJLAJ GJOVALIN GASPER BROQAJ DEDE GASPER BROQAJ MENTOR FASLI CURRAJ .AVNI DAN CURRAQJ MUHAMET REXHEP KURTULAJ QAZIM ZEQIR KODRA FATMIR QAZIM KODRA BAHRI GANI HOXHAJ GANI RAM HOXHA MUSA DERVISH UJKA ISLAM BRAHIM HASAJ AHMET CEL NIKAJ KADRI LAN HASAJ BESIM LAN HASAJ PERLAT REXHEP RAMCAJ SALIH MAN HOXHAJ SOKOL GJERGJ STERKAJ AHMET ZENEL MATAJ HASE BRAHIM HOXHAJ KOL PREK GJECAJ NDUE PAL KOKAJ NDUE LUK DRAGAJ PASHKO DED LECKAJ PJETER MARK GJEKAJ RENATO NDOC LULATI ROBERT TONIN LALAJ LULET PAL KOKAJ TOM LUC GJERKAJ ZEF GJON QARRAJ ZEF PJETER LAKAJ AVDYL ALI HYSAJ SHYQYRI HAXHI HALILAJ SHYQYRI SOKOL DUSHAJ HAKI SULEJMAN CUBAJ SHAQIR ADEM KURTULAJ RASIM SAIT HOTAJ HAZIR SHPEND HEPAJ TEREZE MARK SMAKAJ FITIM HASAN DELISHAJ RRUSTEM MUSTAF COKAJ RRUSTEM MUSTAF COKAJ DAN SELMAN MALUSH SENAJ ADEM SADRI LULAJ XHEVAHIR KADRI COKAJ QAZIM SALO UJKAJ ASTRIT BAJRAM BAJRAMAJ HEKURAN RIZA CULAJ FATMIR MYFTAR CULAJ PETRTI IMER CULAJ SABRI RASIM CULAJ RUZHDI REXHEP CULAJ SADETE IDRIZ CULAJ ISMET IDRIZ CULAJ AGRON IDRIZ CULAJ ISLAM RASIM HYSA ADEM UJK CULAJ ARBEN SHPEND CULAJ LUC PREK PREKAJ LAZER NDREKE GJEKAJ KISHA KOTOLIKE FREDERIK SOKOL DODAJ DEDE DHESH GJONAJ DEDE DHESH GJONAJ ANGJELIN PREC DASHI ALEKS NUSH GJEKAJ UC ZENEL HASMUJAJ ZEF PJETER XHAJAJ ZEQIR HAXHI SENAJ AFRIM ABDYL VUKAJ BRIGEL HALIL CULAJ CEL ZENEL UJKAJ

SHPEND REXHEP CUCAJ MUHAMET SULEJMAN MEMAJ AGIM BISHO DELAJ REXHEP SHPEND RRUSTEMAJ RIFAT CUL CULAJ SAMI XHELAL ZEKAJ BEHAR ASLLAN CULAJ DUSHE DAN CAFI ISTREF CUL CULAJ QAMIL AHMET KURTULAJ GANI MUHAMET VUCAJ PETRIT MUHAMET VUCAJ SOS BISHO CULAJ SMAJL FASLI QARAJ TOME NIKE MALAJ SHERIF SADRI BERCAJ BESNIK RRUSTEM HARLICAJ LUAN ELEZ CALAJ ASLLAN HAXHI SENAJ HALIL ALI CULAJ AGIM RIZA CULAJ ZIJA REXH SELGJEKAJ ILIRJAN REXHE SELGJEKAJ FLORJAN REXHE SELGJEKAJ NAZMI IDRIZ BRUCAJ UC ZENEL HASMUJAJ GASPER ZEF MAKA PASHUK PJETER KOLA PASHUK PJETER KOLA GJERGJ PASHUK PENIKU ALEKSANDER PJETER LEKA ASLLAN ELEZ AGA NIKOLL FRANO TOMA QERIM FRANO TOMA MARK HIL LAZRI LEKE NDUE MAKA GAC ZEF BARDELI AVDYL ALI HYSAJ GJELOSH TOM MAKLAJ GJELOSH VASEL LUNAJ GJERGJ PREL SHELINAJ GJERGJ PREK GURRAJ GJERGJ LUL GJELAJ GJON LUIGJ PACAJ GJOVALIN LULASH VUCKAJ HANE LESH LUNAJ HAXHI BAJRAM SELGJEKAJ KOLE SHOTE DELAJ KOL PASHKO PAPAJ LEC LUIGJ CEKAJ LEKE LUIGJ LUMAJ ELVIRA RESUL CANAJ EDISON GEZIM CANAJ ARLINDA GEZIM CANAJ ZEF FRAN PEPUSHAJ ZEF GJELOSH VECAJ ZEF NDUE BUNJAJ VLADIMIR VIDO AJKOVIC VIKTOR MHILL KODRINAJ TONIN KOLE ULAJ TONIN KOLE ULAJ SLLOBODAN TOME NIKOLLAJ PRELE KOLE GONAJ PRELE KOLE GONAJ PREL LUIGJ VITAJ PREK LULASH MAKAJ YMER SEL RRAHISHTA REUF HARAP KARAKACI LAZER NDOKE QETA SHEFIKE SELO LUIKAJ ERMIRA NUH FANI (ALIBALI) DIANA NUH ALIBALI MIMOZA NUH ALIBALI BARBARA OSMAN ALIBALI NDOC SIMON GJELAJ QAZIM ISUF KOLDASHI SKENDER MAHMUT KOTRRI SHABAN HALIL BEKTESHI KUJTIM; ARBEN MARASH GJELOSHI RAMAZAN MUSTAF ZAGANJORI BUKURIJE HASAN HYSENI NUKURIJE HASAN HYSENI EDISON KUJTIM HYSENI ENDRIT BAHRI PIRI XHEVDET ISMAIL MERKAJ SAMI HAMDI BAZHDARI MEHMET RASIM SELMANAJ GEZIM SMAJL HYSAJ RAMADAN SADIK RAMAJ IMER SEJDI FILI SABRI ISA KURTAJ ARTUR SAIT CURRAJ QAMIL KEQAN SELAJ BEHAR SEJDI ZARAJ ZENEL MUHO LUSHAJ FAHRI RAMADAN HYSAJ FATMIR RAMADAN ZENELAJ RAMAZAN AHMET MEMAJ KUJTIMSMAJL GJONAJ SMAJL ZYBER GJONAJ PELLUMB TOM PREKNICAJ TOM ZEF PREKNICAJ KUJTIM RAMADAN HOXHAJ HYSEN RAMADAN HYSAJ RAMADAN REXHEP LIKA MUHAMET SHABAN DUSHKAJ MUHAMET SHABADUSHKAJ ANTON LUIGJ KOKAJ FADIL RAMADAN KUKAJ RIFAT JONUZ BALAJ ARBEN MEHMET BROJAJ BESNIK FADIL HASAJ AGIM MALIQ REXHAJ FATMIR DELI REXHAJ KOL GJERGJ HILA PAL SHTJEFEN TONI PASHUK MARASH PJETRI FRANO LAZER PJETRI PJERIN NDOJ PEPAJ ANTON MARK MARTINI NDOC MARK ROSAJ MARK NDUE ROSAJ GAC RROK MARTINI PJETER LUIGJ PEPAJ GEZIM GJON NDOU ZEF GJON NDOU MIRASH ZEF MARASHI GJON PASHUK PENIKU NIKOLL GJON CUPI PJETER RROK LAZRI RREXHINA MARK LAZRI GJON GOC LAZRI NDOC JAKE MARKU KOL ZEF HURDHA SOKOL MARTIN PRENDI NIKOLL PREND LIKA PASHUK MARK PENIKU PAULIN ZEF BARDELI VALENTIN ZEF BARDELI PJETER HIL BARDELI ZEF GJERGJ HILA NDUE PREL NIKA GAZMEND ZEF BOKA ARDIAN BALEC BALA VAT MARTIN CUNI MATI PALUSH BALA PREND KOL GJONPJETRI KOL GJERGJ HILA

TIRANE

SERVET SADIK COTA SOKOL DILAVER KELO LUAN HAJDAR BREGU BILBIL HYSEN RRAPI HEKTOR HEBIB CELA

SHOQERIA 'HYSENBELLIU' SH.P.K. SELIM RAHMAN ALLMUCA SABRI KARAFIL JAHO ALBANA HAXHI ILMAJA DILA GJON LLESHI AGRON AHMET AGOLLI XHEM SELIM KOLDASHI BUJAR HAJREDIN QYLHANXHIU BEQIR ISA MEMISHAJ NEZIR SADRAMAN LURTI AZBIJE AZEM KURTI ARJAN QAMIL SEJDINI FATMIR SHABAN PAJTONI AHMET RAMADAN LLESHI BEQIR HAXHI TUTI DRITAN RAMADAN HYSTINA DASHMIR REXHEP POKA FATMIR MUSTAFA MURJA KUJTIM HYSEN CAKALLI NIKOLLA IRAKLI ARA NDOC DEDE MULAJ REXHEP IBRAHIM HADA HAMIT EMIN SHEHU VULE GANI META FATMIR SEFER META ISA MUHAREM MALOKU MUHAMET SKENDER GUCE HAFUS JONUS MUCA BUJAR ABAZ KASO ANASTASJO ABAZ KASO URIM SERVET BESHELLO ELMAZ SLMAN VISHA ARBEN SEFER SULKO BEDRI XHEMAL DAPI NDERIM KUJTIM VELILLARI BUJAR RUSTEM BERISHA YLLI KUJTIM VERILLARI SAMI SALIT TAHIRI BUJAR ISA XHOKA XHEVIT RAMAZAN AHI NDUE GJON FUFI TEFIK KUJTIM VERILLARI XHAFER OSMAN DURRSI ALBAN XHEMAL GORICA TAHIR SHEFQET SHAHO AGRON RIZA PLESHA ARJANA RIZA PLESHA ARDJAN SELAMI KAPEDANI QAMIL ABEDIN ABEDIN XHEVAHIR ABEDIN ABEDIN ZYBER MUHARREM BËRZIU YLLI LIME BEZATI BASTRI IBRAHIM KAJA PËRPARIM HALIT CUKALI PETRIT NDREC LIKA XHEZMIJE FAIK FEJZO ALBERT SELAM FEJZO ELIDON SELAM FEJZO NERTILA SELAM FEJZO DRITA AVDURAHIM BIME MUSTAFA RIZA BACA ZEQIR HALIL MATOSHI QAMIL ORHAN MALE KOZETA ASLLAN HASANAJ MARSEL PJETER HASANAJ MIKAELA PJETER HASANAJ BESIM RAMAZAN MEMOCI SKËNDER HAKIK SUBASHI EMERLLA ISTREF DOMI DASHNOR XHEVIT GOGA IDAJET REXHEP AJDINI ILIAS QERIM PASHOLLARI ZINITOR SELAMI VELLINJI MYFTAR REXHEP LICI LATIF RASIM NDREU JETNOR FADIL XHANGOLI GRAMOS HAJDAR SHKURTA PELIVAN SHUQERI CUCI BARDHI HAXHI PRODA ILIRJAN SELAMI DRACI ENGJELLUSHE DAJLAN SINANAJ DERVISH NUREDIN BAKALLI DOVLET MERSIN URUCI XHELAL MEXHIT KACA FATMIR HASAN BALA XHELAL OSMAN AHMETAJ ARDIAN LEONIDHA KOLICI DAUT QAMIL HYSA PERPARIM RIZA CANI HYSNI DUSH MATOSHI RAMAZAN MISRI KARABRAHIMI HASAN BAJRAM ZOTO SOKOL SKENDER RAPOLLARI FREDI SKENDER RAPOLLARI DURIM QEMAL ZEQIRI DYLBIN MEHMET CELA FATMIR RASIM SHARKU RIZA SELIM CANI ZELE QAZIM PAJOLLARI HAN HALIM PEPOSHI HAJDIN MIRIMAN NELA NAZMI HAJRULLA KOLAVERI NAZAR SABRIJE BELISHTA DRITAN FIQIRI BUSHI FASLLI HAJREDIN CELA DASHAMIR BAJRAM SULA ARTUR ZENEL SULA ERMAL EMRI ROSHI HAKI ABDULLA DOKA BEQIR FIQIRI BIBA MUSLI EJUP NOKA LAVDERIM SHEFQET HYSENLLARI ANA LAVDRIM HYSENLLARI MUSTAFA RIZA PLESHA DEMIR SADI MUCALLA LUAN MYFTAR HOXHA ARDJAN REXHEP BUSHI LAZE AVNI KOROMANI BESIM HALIT HOXHA ARBEN HALIT HOXHA PREK NDRE BOSETA FERIT DEDE DOCI NIKOLL DEDE DOCI LULZIM DEDE DOCI ALI RAMAZAN AHI BARJAM ISMAIL ZYBERI CERCIS XHEMAL KAMANI LIN FRAN UKA VIRON HARIF BALLIU ARBEN REXHEP SULI BESIM HALIL ALLKJA DAJANA RAZIM FETO ALI BEQIR HYSA ARBEN HYSNI PLAKU AGIM ISUF HALILAJ SHKELQIM ZYLYF XHEPA ISA JASHAR XHAMETA SHENDET ESTREF NEZIRI OSMAN SELIM ZENELI HYSEN NAZIF KOXHAJ BESNIK FERIT KOCI ARBEN IBRAHIM CAVELI MALIQ CAUSH SELA AGIM ASLLAN HYSA ASRIT ENVER SALLAHI ABDYL IDRIZ KAPEDANI BARJAM SYTI HYSENBELLI HALIL ZEQIR HALILI FIQERETE IZET RUCAJ ABEDIN SEFEDIN ABEDINI SKENDER ABEDIN ABEDINI NAZMI XHAFERR HASMUCA KRISTO BEQIR GJOKA URIM ISUF METUKU

PERPARIM ISUF METUKU GAZMIR ISUF METUKU MUHARREM ISUF DODA MUSA XHAFERR RAMA ARIF MEXHIT KACA ARTAN QAZIM KURBIBA SADIK FEJZI KANANI VLADIMR HALIT VISHKURTI AGIM NEVRUZ KALECI LAVDIM SHEFKI KACERRI EDUART ABAS KAJMAKU ABAS IDRIS KAJMAKU MUHAMET SHAQIR HIDA GENC MUHAMET HIDA ANDREA ALIKO STEFA MARIGLEN HAQIF HYSA ALBAN HAQIF HYSA VALBONA HAQIF HYSA (DULLA) MYNYRE XHEMAL HYSA ABDI HALIM BRAKA AZEM SADIK BRASHA SELIM YMER KURTULAJ LUAN QAMIL MALI MUHAMET ARIF KOCI ARJAN RUSTEM NEZAJ DOSTA JUSIF BUCA HYSNI LUFTULLA DUQI BEDRI HASAN META BESIM RAM YMAJ HAJREDIN RAM YMAJ BUJAR QANI IBRA MEHDI Q AZIM RUSI VESEL HAXHI IMERI PRANVERA FADIL SULA ESAT XHEMAL DEMA HAZIZ MEHMET HASANI CELNIK HAMZA HAZIZI GJEVALIN NIKOLL LLESHAJ HASAN IBRAHIM TOLLJA ESAT MEHMET KOCI DRITAN MEDI KRASHI NAILE ABAS HASA EDMOND SHAQIR HASA XHELAL FADIL KOCA BASHKIM TOSUM COBANI FATOS SHPETIM KAZANXHI SOSE RAME NOVAKAJ LAZAN MAHMUT PRENCI ELMAZ SEID KUKA LEFTER PETREF KABILA GJIN LEPUR PJETERGJOKA XHAFER HAQIF HYSA NIAZI REXHEP SULEJMANI SAMI SAFET LIPE REFAT BEXHET TORO NURI HAJREDIN CELA IMER FETAH JATA ILIR BASHKIM MUCA IBRAHIM ISUF PRENDI VASIL NURI MUCO AGRON NURI MUCO HYSEN RAKIP BIRAKU FADIL NRICIM DOSKU ILIA DHIMITRAQ VANGJELI LULEZIM IMER MAZHI CLIRIMTAR KASEM VEIZI HAXHI OSMAN CENALIA ISMAIL EMERLLA DOMI RENATA BAJRAM TOSHKOLLARI HAXHI BEDRI HIDERSHAJ HYSNI QERIM SHABANI RIZA ISMAIL KASO LEONARD HIDAJET PEPA MUSTAFA FIQRET GJUZI ILIA AZIS BUSHO MAHIR BAUDIN SEFULLAJ SELAMI LIMAN KOCI BESIM MUHARREM ISA EDMOND MUHARREM ISA VEHBI HALIT NDREU SHYQYRI HYSEN CELA ILMI XHELIL DACI LIVAN RAMIZ SHKIRA SELIM DILAVER SPAHIU REUP PETREF LILO XHEVAIH SELADIN MUCA BLERIM HIDAJET SALIAJ LULZIM RRAPUSH XHEPAJ SAFET SHAHIN KURTI MUSTAFA HIQMET RUZI AMBELI VAIT NATOLLI ILMI MHAREM MULLA LIMAN JASHAR SHEHU AGRON SALI HAKCANI FESTIM NASIBI BERZANI ROLAND NASIBI BERZANI LEK DEDE LULASHI AGIM RIZA SKANA HETEM ISUF QAMO SHOQATA QENDRA E KRISHTERE SHQIPTARE SOKOL RRUSTEM SULISUFAJ HALIT IMER BIBA XHEVAHIR MEHMET SHAHINI MUHARREM ALI KAPLLANI REFAT REFAT ZEQIRAJ GENTOIL GURI PANARITI RUSTEM BESIM MANSAKU ASTRIT BESIM MANSAKU BESIM RUSTEM MANSAKU FRAN BIBE PRENGA FITIM ARIF KRYEMADHI FATMIR JOSUF DISHA FATIME HAMEZ SADRIAJ DYLBER MUSTAFA LLOCI LIRIM IBRAHIM MUCA LUSH MARASH GJONPALAJ AGE NIKOLL VUKAJ KLAUDO PJETER VUKAJ GASPER ZEF SADIKU ISLAM IBRAHIM XHIXHA GEZIM BARI SEFERI SAJAMIT SADIK MATRAKU HARTIM SAJAMIT MATRAKU YLLI NDUE VULAJ IDRIZ ZAIM MARKU SHKELQIM XHEMAL MANSAKU SHYQYRI HAXHI TOPALLAJ LIZA MIHAL QARRI FREDERIK XHEMIL BEQO ILMI MYSLIM FAJA PAJTIM LUTFI SADIKU NAZMI SELMAN BALLIU ISUF XHEMAL HASA HAJDAR RAMAZAN CINGA BESNIK AHMET BERISHA XHEVAIR MEHMET SHAHINI HAMZA SADIK NELA ISMAIL ZEQIR DRANGU VASIL AVDYL MUCOLLARI ILMI HALIL XHEDIKU EUGEN FATBARDH DELIALLISI HAZIS MUSA DACI ASQERI ASLLAN SULA BASHKIM REXHEP STAFA TEKI RAZIM XHAFKOLLARI REFAT QEZAP OCKA ALEKSANDER SELFO ZENELAJ AGRON RIZA PLESHA FLAMUR QANI BICAKU IBRAHIM HAMEZ MUSTAFAJ MEXHEIT MEHMET SKUQI GRIGOR DHIOJEN XHANI DURIM QEMAL ZEQIRI

XHEVAHIR MERSIN SHPATA AURREL KUJTIM BRAHOLLARI KUJTIM AJAZ BRAHOLLARI IBRAHIM MELEQ AGUSH ILIR HAXHI HYSA SHKELQIM MUSA HALILAJ ERJON SADIK PECA BAJRAM SEJDI MARKAJ ISMET OSMAN KAZIU ZEF NIKOLL KOLA GJERGJ ZEF KOLA ASLLAN XHEMAL HIDRI BEDRI HALIT HOXHA ARBEN FARI BODE FARI ISMAIL BODE LEK NDUE BALA ISTREF EMERLLA DOMI PANAJOT QEMAL HASA ALUSH RAKIP STAFA JEMIN ZEJDIN HASMUSHI LAVDERIM JONUS HOXHALLARI ADRIATIK ZENEL ZITO ALI ABDULLA BATHORJA MEHMET EMIN XHEPI ISMAIL XHELAL LUZI LAVDERIM ZENEL AFEZLLARI ILIR MALIQ BRAMATI ARIAN HAMDI BANDILLI GRAMOS ALI BANUSHI HASBI DAUT COLLAKU NIKO DAJLAN ISA SAMI QEMAL SHEHU AGRON HALIL XIBRI MINE ETHEM NELA ESAT RASIM ALLARAJ BUJAR KURT MEHMETI SHKELQIM HASAN SHABA BESIM HYSEN ALLARAJ XHELO AMDI SHAHINAS UK DEMIR RAMA SOKOL HYSEN ALLARAJ ISA ISLAM ALLARAJ RESMI ARIF AZISLLARI LULZIM ALI ZYBERAJ GANI YMER SELITA AHMET MEVLAN ZENELI TEKI XHEVDET MANDRI ARIF NAZIF METOLLARI ARTAN MAHDI ALLARAJ ASLLAN ISLAM ALLARAJ LAVDRIM XHEVDET MANDRI KUJTIM ASLLAN DERVISHI MEHMET KURT MEHMETI MYFTAR SULEJMAN PEPOSHI HAFIF HALIM HIMA KUJTIM MEHDI KRASHI NERIM RAMIT PANXHA ZIJA ABDYL CELIKU MITAT LAVDRIM MANDRRI LUAN NAZIF METALLARI SHKELQIM HASAN SHABA FERIT RIZAH SHEHU FAIK SHAQIR LLESHI ISMAIL BAFTJAR MURRANI RIZVAN MAHMUT KOLDASHI SHAQIR HALIL BALA ZEQIR MEHDI ALLARAJ SHEFIT ISUF SUFAJ GAZMEND MUSTAF CEJKU YMER XHELADIN MIFTARI ZYBER HYSEN HOXHA SHEFQET SELIM LUSHA FAHRI RAMADAN HAJDARI XHAFER MAHMUT KOLDASHI NAIM ZIT GJICI HAJREDIN ABDUL AHMETI BASHKIM ZEQIR DERVISHI LUTFI ASLLAN DERVISHI ZENEL HAZIZ MUCEKU BAFT SHABAN MYRTA HALIM FEJZI NELA AGIM IMER VLADI EDUART JAHO BALA RIZA JAHO BALA ELNOR RAKIP VISHKURTI SAMI EMIN GJICI VASILLAQ NAUM PETRO NIKOLL ZEF NDOJA XHELAL RUSTEM TAKU BAJRAM XHEM HASA BARDHYL ZYRDI SINANI NDOC GJON SOKOLI MIRUSH MIFTAR BITRI LAVDERIM MENSUR PUCI DAILAN RRAPUSH SEJDINI BESNIK XHEMAL LEKA HYSEN ALUSH KAMBERI PERPARIM RRAIF ZERKA LIZA PAL SOKOLI BAJRAM MEDI ISLAMAJ AGRON AHMET LACI NEBI ISMAIL ISMAILAJ IBRAHIM LIMAN PESHKU HEKURAN SABRI HYSENI RAMAZAN REXHEP PAPULI QAMIL HAMIT MURATI ARDIAN XHEMALI BAKALLI NAZMI MUSTAFA BALLGJINI RAMAZN ARIF BALLA RAKIP HALIT KOKALARI GAFURR AQIF PEPOSHI MEHMET NEZIR SHQYPI PRENG MARK MARKU ZEF NIKOLL PRENDI ASTRIT ZENEL IZVIRA SHEZIVAR NEXHIP SELMANI SOKOL HAJREDIN MURATAJ XHAFERR SELIM DUKA FERRI HYDO MYRTOLLARI HASAN MEHMET SPAHIU IBRAHIM BESIM HOXHA ILIR REXHEP LASHI VANGJEL NIJAS SILLO RAMAZAN ARIF LOSHA NAZIF REXHEP LEKA NDUE MARK NDOKAJ ISMAIL KADRI ISMALAJ ARJAN SINAN HURDHA LATIF SADULLA BRAHA DILAVER FERIT HASI MUHARREM ALI GJERGJI AGIM BAJRAM KANINA REFKI LAZAN HYSENAJ HASAN SHABAN PEPOSHI HEREDIN DULEJMAN MUSA HAKIK RIZA MEMA VELI SELMAN TERZIA KUJTIM VELI TERZIA XHAFERR ZEQIR SELMANLLARI MIFTAR SADIK NELA SEFEDIN HAMIT MURATI FATJON HAKIK MEMA LUTFI ZENEL CANI FLAMUR ABDYL CELIKU SELAMI ZENEL CANI ESAT TAHSIM TAKU ISMET IZET MATA SHEHAT EKREM GJORLLAKU HASAN RAMAZAN FEJZA REXHEP BESHIR KARAJ ISLAM ASLLAN BOJA BESNIK MEHMET PJETRI BUJAR MAHMUT ZENELI BESNIK HAMDI VLADI

ESAT IDRIZ PJETRI VELI ASLLAN BOJA MARK GJOK LLESHAJ ASLLAN XHEMAL MALOKU RAMADAN HASAN MALOKU SHPETIM SHABAN MALOKU KUJTIM NUHI ISLAMAJ HAJRI MURREC MUSAJ RUFAT HAZIS DACI ESAT RUFAT DACI BESIM REFAT HASANI SKENDER BAJRAM RECI LUTFI ASLLAN BOJA ALI HAMDI VLADI DALIP MEXHIT LETI XHEMILE ISLAM LACI ARBEN NDUE CENAJ LAVDERIM MEXHIT BUSHI MUHARREM SINAN LIMI ABDI AQIF KALAJ PJETER NDUE SHPENDI NAIM DESTAN TOPUZI AGRON SEFER HOXHA LEME MEHMET KOLGJEGJA MIDE SELMAN META ARBEN LIMAN BESHIRI ISA SELIM DIKU HYSEN SINAN BULICA MARK ZENEL MULAJ HAFUZ RAMAZAN LALA HAMIT RAMAZN FEJZO SHYQYRIE ASLLAN DOMI FATMIR SHAQIR META HALIM SADRI PASHKAJ XHEVAHIR FADIL PELLUMBI HAMZA SELMAN KARAJ LUTFI REXHEP LACI AGRON GANI DOSTI XHEVAT RAMADAN DAKU KASEM LATIF XHEPA SEFER RIZA ALIJA AGUSTIN GJON KACORRI KAMBER SADIK DOMI HANE HAS DEDA AGIM AQIF META XHEVDET XHEMAL KARAJ PASHK PREND PERGJEGJI XHEVIT HYSEN ISLAMAJ GANI ZENUN HOXHA RASIM ALI PJETRI SEFEDIN ZELFI NERGUTI NAZMI NUHI ISLAMAJ GEZIM SHAQIR LAMI NAIM SHABAN KOTJA RAPUSH REXHEP SEJDINI OSMAN HALIT LATAJ XHELIL XHEMAL LEKA SHAHIN ABAS RRUCI ATMIR IMER RECI UKE EMIN UKLALA ILIR RRAPUSH SEJDINI MAHMUT RAMADAN CORJA MUSTAFA ABAZ RRUCI DRITAN RAMADAN CENKO ISAK MYRTEZA ZEJNELI SOKOL PAL KOLAJ MITHAT ISLAM KLOSI AGRON HAMDI MARTINI BESNIK ISEN DOMI ILMI RAMAZAN BEQIRI FATOS ISAK ZEJNELI NDUE GJET KUKA DODE GJERGJ GJINI ARTUR MARK LESHI GEZIM MAHMUT KICI ARBENT GANI PLAKU DAUT HALIM KARRICI SADRI AZEM SHEHAJ XHELAL HYSNI RASKA SHAQIR MEHDI LALAJ REXHEP SALI MLLUGJA AGIM VELI JASHKURI ARBEN NDUE KOLPRECAJ NAZMI OSMAN SHIRA HEKURAN ALI LALA OSMAN HALIT LATAJ RAMAZAN SHAQIR KRRASHI FRROK LEK DODAJ LUTFI MYFTAR DODA FIQIRIJE AHMET LIKMETA HYSEN HAXHI SINANI FAIK MEHDI LALAJ HAKI MEHMET FEJZA LUFTIM GJERGJ GJONI XHEMIL RAMADAN CENKO PETRIT BAJRAM HYSI DESTAN HAREDIN MUSA FATMIR TASIM TRIMI HAMZA RAMAZAN GJOSHI XHAVIT AHMET REKA AGIM HAZIS DOKA EMRI HALIM KARRICI VAIT RIZA KARAJ LUIGJ LLESH CEKA VLASH NDUE KUKA BISLIM JAKUP ZENELAJ TAHIR RREME SULA FAIK TAHIR SULA NEXHAT FAIK SHEHI PETRIT HYSEN LETI ELMAS SHABAN SHEHI NIK NDUE MARKU BIB NDUE GJINI PREND FRROK PJETRI REXHEP OSMAN HASA HAZIR ADEM JUPA XHAVIT SALI CORDJA NAZIF RIZA GERMIZI RIZA QAMIL ALIMANI DURIM RIZA ALIMANI MENSUR RIZA ALIMANI BAJRAM ELES GJOKA MIRASH NDUE KOLPRECI FASLI ISLAM IBRAHIMLLARI APOSTOL DHIMITER PAPA STEFAN ZALO ARIFI HAMIT SALI KOKA HASAN ADEM SHEHU HAZIS TEFIK PINA FETAH SAIT LAMALLARI QEMAL MERXHAN NELA ROLAND TOFIK ISAKU RAMAZAN ISMAIL LITA ARBEN HAVZI DURRA ALFRED QAMIL KANINA ENVER QAZIM ISMAILAJ ARBEN SHEFIT XHANGOLI VLADIMIR SHEFIT GJIKA ARBEN ESHREF SKEJA ESHREF ADEM SKEJA FATOS HASAN REXHA ILIR HASAN BALA KIMET QAMIL BEQIRAJ VIDAN QAZIM ALLKA HETEM SYBI BEQIRAJ AZEM HALIT BUCI HYSEN VEXHI NDREU BAFTJAR ALLAMAN KOLAVERI FAIK ABDULLA FERATI TAF BAJRAM DANI SHPRESA ADEM SINANI AFRIM BEXHET TOTA REFIT PETREF SHKIRIRA SADIK MEHMET SHINJATARI

LILJANA MUSTAFA ISAKU DILAVER DEMIR BALA JANI PETRO MARJANI REXHEP MUSTAF MURATI AGIM RAMAZAN KARAJ AGRON SHUAIP SHEHU TOFIK LUTFI BALLA XHEMAL REXHEP CENALIA ISUF UK LITA YLBER JAKUP KACA DILAVER HYSEN KACA IDRIZ ETHEM ALIAJ LUTFI SALI LITA KADRI HAZIZ HOXHA BESIM MALIQ MICI BASHKIM QAZIM LULI EMERLLA NESHAT KUPA LAVDRIM DERVISH METAJ LULZIM SALI KADRIU SALI DALI KADRIU SAMI ABAZ KARIQI XHEVIT MYRTEZAN KORBI MIMOZA FEIM BLLOSHMI HEKURAN RIZA MARTINI YLLI BAJRAM METALLARI ISMET NESHAT KUPA SELMAN ALI ZYBERAJ ARBEN XHAFER LATA IMER HAZIZ MUCEKU HAJRI HALIT MIFTARI ISUF XHAFERR VATA HALIM BISLIM KASEMI MURAT CAN CARA ARJAN AVDI HYSENAJ NDUE EJELL GJERGJAJ ENVER OSMAN TURSHILLA MERSIN QAMIL LITA BEDRI ALUSH KOLECI MARTIN NIKOLL NDRECA FATMIR IMER PITOMINA GANI IMER PITOMINA AGRON IMER PITOMINA KUJTIM IMER PITOMINA ZOJE GJON VATHI MARSEN HASAN VATHI SUADA HASAN VATHI ISNI ASLLAN LOGU FERIT REXHEP XHIKA FATMIR ISMAIL XHEPEXHIU MUS IMER LUSHA LEKE ZEF LLESHI SHABAN RAKIP ALHASA PETRAQ NEXHIP ALLKOLLARI MUSTAF RAMADAN PEPOSHI BASHKIM SULEJMAN ILAMI ISAK NUREDIN SELMANI BAJRAM HASAN ZYBA MURAT DALIP BAJRAMI BEQIR MURAT ISEHITI GRAMOZ HASAN REXHEPI BUJAR HAJDAR TOCI LIMAN TAHIR SPAHIA GJON ZEF NDOJA URIM RAIF ZERKA AVNI RAMAZAN BITRI GEZIM XHELAL KURBNESHI LULUZIM ALI SOLLAKU RESHAT RAMAZAN SIDA SHEZAI ESHREF DUKA XHEVAIR SINAN HURDHA LIMAN RUSTEM LITA HYSNI BESHIR BESHIRI DELI PJETER DELIA SHKELQIM ZAIM MARA ADEM RUSTEM LITA ASLLAN GANI EBIPI EDUART ESHREF DUKA GJERGJ ZEF BUSHGJOKAJ KADRI ALI SINANI SALI JONUZ KACA PELLUMB MURAT QOSE ZYLFI XHAVIT SPATA ISMET SELIM DEDA SHPETIM HAMET REXHA SOKOL MURAT GASHI LEKE NIK PERGECI EQEREM BEKTASH MEMA GEZIM HAMIT TUSHA GJELOSH NDUE GJONI AZBI YSEN DUKA GEZIM DALIP VATA PREL MARK BIGA EDISON MYFIT PILLATI NDRICIM SALI QOSJA FEIM DALIP RAMA AFRIM ISUF LACI YZEIR MUSTAFA AGOLLI MURSEL SAFET KAMBERI BAJRAM ISLAM KOLECI KUJTIM RAMIZ DERVISHI JONUZ ALI HURDHA GJERGJ ZEF NDOJA ADILE MURSEL GASHI HANE SALI KOLGJEGJA REFIK MILAZIM MUCA ASTRIT MUHAMET ZEQOLLARI BUJAR RUZHDI GJURA DELI RAP ZELIA ABAZ MUSTAFA BALLGJINI APOSTOL DHIMITER PAPA ARBEN BEDRI REFATLLARI LUAN HAXHI METALIU URIM ISA KOLECI LEKE MARK DELIA ASTRIT HALIL BAMI HALIL SELIM BAJA BILAL AHMET DUNGA SHKELQIM HALIL BAMI VILSON XHAFER QOSE BAFTJAR MAHMUT RIZVANI IRFAN HAXHI LICA HAMDI HAJREDIN KOCEKU ARIF MERSIM MURGU RIFAT MEHMET TARJA SEFER SAIT NUZI QEMAL IDRIZ CELAJ DEFRIM SINAN KOCO TAHIR HASAN BRAJA ETHEM MYFTAR DURAKU BINAK VELI THACI HAXHIRE SEFEDIN MANGAJ SULEJMAN MEHMET TEODORI DED NDUE MARKU MIRASH COL ALIAJ HAMDI HYSEN MERA OSMAN XHEMAL BAJA ALEKSANDER RIZA DEDA PERPARIM DALIP RAMA MITAT QEMAL KACA XHEVAT BANUSH RAMA MARK MARASH NDREVATAJ ANDREJA ZEF PEPKOLAJ RAMIZ ALI TAFHASI RIZVAN XHAFER HASANLLARI DYLBER SHERIF CANE; ISMAIL RAMAZAN MIRI; FERUZE FEJZULLA LECKA; MUSTAFA RAMAZAN SHTUFI TOMOR SHUPI SHEHU; BARDHYL SULEJMAN CENGA; XHELAL SHUAIP SHEHU; BESNIK BASRI SHEHU DAFINA HAJRI SHYTAJ XHEMAL REFAT KANUSHI

MAPO

21

BAJRAM HYSEN PUPULEKU MARILDA GJOKA KRISTAQ GJOKA GENC HETEM BRAHJA TUSHE BESIM MURAKU ILIRIAN TEFIK ZEKA CAJUP VELEDIN ZEKA ZEJA AVDULLA DUKA JAUP HAXHI SHYTAJ NASE FANE BISHA "DELTA 1" SH.P.K ILIR SHEFQET HOXHA "PROTIAL" SH.P.K "EUROGJICI-SECURITY" SH.P.K MIHAL MARKO DYLGJERI ZAMIR QAMIL PODA VASIL THOMA SHAKA LUMTURI FERDI KARAGJOZI ELISABETA NUREDIN SKENDAJ PELLUMB RAKIP HOXHA; DELO BRAHIM ISUFI VASIL APOSTOL MUZHA; ADHURIM FERIK CAUSHAJ; NEDIM CELO GJONI MIMOZA DUSHAN KOCIU BLENDI FEVZIU

VLORE

FADIL BARJAM HASANALIAJ ROMEO LUAN LAMCE GAZELI SHAMET ZENELI FIQIRI DERVISH HYSENAJ MALO BARJAM RRAPI PETRIT BILAL HASIMI SADIK FEKE DANGAJ ADRIATIK FERIT LULAJ LUTFI NEBI AJAZAJ PETRIT ZACE MAMUTAJ HYSEN QANI JUPE NIKO THOMA ANDRIA LIGO TELHA HOXHAJ FATMIR MALIQ GUCI LUAN DIVID FERRAJ ENVER NURCE KAFILAJ VEZIR FETI SINAJ ZIJA BEJAS BEJTO NAIL IBRAHIM JAKUPI EQEREM HAIR ZEQIRI YLLI VELI DERVISHI ADMIR YLLI DERVISHAJ REFAT MUSA SPAHO FATOS SAMI HOXHAJ SYRRI RIZA PASHAJ ALEKO REFAT LUSHAJ EDUARD RAHMI HAXHI SHASK ISA TOZAJ ABAS LIKO KULLOLLI ZYLFI TAULLA MUKAJ SHKELQIM QAZIM MUHARREMI SHEZAI HABIB KACAJ SULOTE VEIP RUCAJ AGRON RIZA HOXHA SELAM MUSA LIKAJ BARJAM ABAZ ABAZI ROBERT THIMI GOGO PETRIT AHMET KOCI IBRAHIM ISA ISAJ ERVIS XHAFER HYSI MERKO SERI TUSHI ERION VELEDIN DALIPAJ ILIR VELEDIN DALIPAJ REMZI AREFI HYKA SKENDER NAZIF ALIBEHAJ VANGJEL KOZMA HONDRO GENCI SERI PETANAJ YZEIR DELO MECAJ HIQMET BAKI SHEHU MYZAFER ARSHI TUSHAJ JASHAR ADEM HASANAJ ARDJAN FEJZO BAJRAMAJ BESIM JAHO FEJZAJ JETNOR FETA LAMAJ KRISTO CERCIZ PANAJOTI LUMTURI DERVISH HOXHAJ HARILLA XHOXHI STAMBOLLIU ASTRIT GURI MUCO BEDRI COBAN FEJZAJ KASTRIOT HAKI SULOTI MUSA MEZAN NUREDINI BESNIK MEZAN NUREDINI PANDELI PETRO PEMA AFRIM NOVRUS MUKAJ PERPARIM DINE HAZIZAJ MUHAMET ELMAS TASIMI HANEME ALIKO TASIMI ERMIR SINAN HABILAJ NAZIF TAJAR HODAJ ZENEL TAHIR BINOZI KAMBER ZOTO SHAMETAJ SELIM SADIK KONDAJ NIKO IMER IKONOMI ALDRIN BESNIK BERDOJ RRUFE HAXHI KASEMI ELIDON DIVID GOXHAJ HALIT QERIM ZOTAJ ADIF QAZIM LLAJAJ FETAH GURO SINANAJ BEKI SELFO HOXHAJ FOTO SADIK ELMAZAJ GENCI RREMZI BREGU JANI DAMO BEGAJ DILAVER SINAN SINAJ ARBEN DHIMITER VERORE FATOS LEKO SEME PETRO LUFTO ALIMUCAJ SIHAT HASAN ZANAJ METLLI SHAQIR GUXHAJ KRESHNIK HAKI LAMAJ EDMOND BABACE HABILI XHELADIN LALA GJONI NIKO MYSHTEAK NELAJ SINAN DEMO GJOLEKAJ BASHKIM IDAJET MEHMETI TAFIL GEZIM DERVISHI FETIM SHAIP KOCIAJ MYNYR ISLAM ISLAMAJ MITAT SADIK ELMAZAJ STAVRI KOSTA TODI VANGJELLOP AQIF PAPA AVDURRAMAN TAIP BAJRAMI SOKRAT SELAM IDRIZI BASHKIM TAIP BOCAJ BEQO SHEQO HARIZAJ ARTAN HAJRI CUFE TOMORR LALO SHEROKU DRITA HYSNI GUGA RRUFE HAXHI KASEMI ELIDON DIVID GOXHAJ HALIT QEREM ZOTAJ YZEIR GALIP YZEIRI RENATO NAZIF KAMBERAJ ALBERT MALIQ FEGAJ CANE HASAN BEJTJAJ ARQILE SELIM ALIMUCI ENGJELLUSH BEJKO ALIMUCAJ HARUN ZEQIR KAMBERI SYRJA ZEQIR KAMBERI NAMIK ABAS QEMALI AGRON ZINI LELAJ NEXHAT ZINI LELAJ GENCI RREMZI BREGU FERHAT RROKO SHEME BASHKIM TAIP BOCAJ


22

MAPO

E enjrte, 14 shkurt 2013 www.mapo.al

Apple liron çmimet dhe rrit shpejtësinë në laptopët MacBook!

Fjalëkryqi klasik

Sot gjatë ditës, Apple ka njoftuar se do të zbres çmimet e laptopëve të saj MacBook Pro me Retina Display 13” ndërsa do të përditësojë procesorët e tyre, për t’i bërë më të shpejtë. Edhe modelet me ekran prej 15-inç do të kenë specifika të reja dhe të përmirësuara, edhe pse çmimi i tyre do të mbetet i njëjtë. Çmimet për Retina MacBook Pro 13” fillojnë prej 1,499 dollarë për modelet me 128GB memorie, apo 1,699 dollarë për versionin me 256GB. Modeli premium i kësja linje do të përfshijë procesorin me 2.6GHz Intel Core i5.Modeli me 15 inç do të fillojë të shitet me një çmim prej 2,199 dollarësh, por procesori i ri që vjen me të është quadcore 2.4GHz Core i7.

1

Gjatë disa grindjeve familjare do të tregoheni mjaft të rreptë me të tjerët dhe veten tuaj. Në punë vlerësoni me kujdes çdo propozim që do ju bëhet. Kur përfshiheni nga një humor aspak i mirë keqkuptimet në marrëdhënien në çift janë të paevitueshme, në këto raste e mira është t’i kërkoni falje partnerit dhe të filloni gjithçka nga e para.

5

6

GAFORRE (21/VI-22/VII)

Do të përfshiheni nga angazhimet e shumta dhe rutina e përditshme duke investuar kështu te puna pjesën më të madhe të energjive tuaja. Gjithsesi, marrëdhëniet me personat që ju rrethojnë do të jenë mjaft të ekuilibruara. Pasdite, një shëtitje në park do ju bënte mjaft mirë.

Çelësi i suksesit tuaj sot është se do të përfitoni nga çdo mundësi që do ju paraqitet. Ditë ideale për t’u vlerësuar më shumë në punë, për të vendosur kontakte të reja, si dhe për të zgjeruar rrethin tuaj shoqëror. Ndoshta nuk jeni plotësisht të kënaqur për sa i përket marrëdhënies në çift, mundohuni të flisni hapur për këtë me njeriun e zemrës.

VIRGJERESHA (23/VIII-22/IX)

PESHORJA (23/IX-22/X)

AKREPI (22/X-21/XII)

Hëna në shenjën tuaj do të favorizojë projektet praktike, si dhe do të influencojnë pozitivisht në gjendjen tuaj shpirtërore. Parashikohen perspektiva të reja në punë, kushtojini më shumë kohë programimit të angazhimeve tuaja. Në sektorin e ndjenjave do të keni mundësi të sqaroni një keqkuptim me njeriun e zemrës.

Sektori profesional do kërkojë nga ju ndonjë sakrificë më shumë, por në të njëjtën kohë do të keni mundësi të konsolidoni pozicionin tuaj në punë. Për të qenë sa më të qetë sistemoni një herë e mirë çdo çështje që keni lënë pezull. Në dashuri taktika për t’ia mbathur kur gjërat fillojnë të bëhen më të rëndësishme nuk funksionon më.

Yjet sot do ju ndihmojnë të drejtoni energjinë tuaj në drejtime mjaft konstruktive. Ju këshillohet të tregoheni sa më praktikë në punë, sepse vetëm kështu mund të kaloni disa vështirësi që do të hasni sot. Mos u përfshini nga rutina e përditshme, por mundohuni të gjallëroni sa më shumë marrëdhënien në çift.

Një valë idesh e projektesh do të përshkojnë mendjen tuaj sot, por Hëna në kundërshtim do të pengojë realizimin e tyre, të paktën për momentin. Vështirësitë që do të hasni gjatë rrugës tuaj do ju bëjnë të tregoheni më pak të dashur me njeriun e zemrës. Gjithsesi, do të dini si ti rregulloni gjërat në ditët që do të vinë.

SHIGJETARI (22/XI-21/XII)

BRICJAPI (22/XII-20/I)

UJORI (20/I-19/II)

PESHQIT (20/II-19/III)

Yjet kanë rezervuar një ditë të komplikuar për ju sot. Hëna, Urani dhe Saturni në fakt janë në kundërshtim me shenjën tuaj, duke krijuar nervozizëm, por edhe situata të pasigurta dhe të paqarta në sektorin e ndjenjave e në familje. Aktivitetet sportive të alternuara me pushimin do t’ju bëjnë të largoni stresin.

Kjo do të jetë një ditë e mirë. Shumë projekte do të realizohen, ashtu siç i kishit parashikuar,por nuk do të mungojnë as ide raste të shkëlqyera. Në punë duhet të angazhoheni seriozisht, duke përqendruar energjitë tuaja. Për iniciativat që do të merrni në dashuri, do të vlerësoheni edhe nga partner më kërkues.

Marrëdhëniet me bashkëpunëtorë ose kolegë janë nën shënjestrën e Hënës, që nuk është në favor me shenjën tuaj, kështu që duhet të tregoheni të qetë dhe diplomatë. Jepini më shumë hapësirë dashurisë dhe marrëdhënieve sociale dhe do të shikoni që do ju kthehet buzëqeshja.

Mos përfshini familjarët tuaj në një keqkuptim midis jush dhe partnerit. Hëna dhe Marsi në kundërshtim me shenjën tuaj ju bëjnë të ndiheni nervozë dhe të shkarkoni gjithë tensionin e mbledhur mbi personat që keni më për zemër. Për sa i përket punës, paraqitet një ditë me fat.

9

10

16

11

12

Fjalëkryqi klasik është një nga lojërat enigmatike më të përhapura në botë. Fjalëkryqet e para filluan të botoheshin që në shekullin e XVIII dhe vazhdon të jetë e preferuar edhe në ditët e sotme.

13

17

27

34 39

41

22

29

28

33 38

21

23

30

35

39

24

31

36

25

32

37

40

42

43

44

45 Koha e fillimit ____:____

46

47

48

49

Koha e mbarimit ____:____

50

52

51

Horizontalisht

Vertikalisht:

1. Përmbaj veten e nuk i shpreh mendimet hapur. 9. Pa druajtje dhe me kokën

1. Pasojë, rrjedhim i shumë faktorëve të tjerë, që veprojnë së bashku. 2.

lart, lirisht e me krenari. 14. Pjesëz mohuese. 15. Pozicion luftimi. 17. Tare,

Ushqime që ruhen për dimër. 3. Studim i gjatë me karakter kritik. 4. Vlora

ish-futbollist i Kombëtares. 18. Helm, ose... 19. Firmë e njohur telefonash

në makina. 5. Organizatë Letrare. 6. Markë makine. 7. Tipar i një njeriu që

celularë. 20. Pikë e përfytyruar në kupën e qiellit nga ana e kundërt e

mendon vetëm për vete. 8. Guri i mullirit. 9. Markë makine. 10. Zakon fetar.

gjysmërruzullit ku ndodhemi. 22. Tirana në makina. 24. Pemë e lartë. 26.

11. Banka Greke. 12. Është lloj drithi. 13. Notë muzikore. 16. Radio Italiane.

Baltë, ose... 29. Ishull në detin Jon. 31. Mik francez. 33. Madhësi e cila është

21. Në atë mënyrë. 23. Krahinë e gjerë, që ka disa veçori gjeografike, eko-

tri herë më e madhe se një tjetër. 36. Sende, mjete. 38. Ambasada Zvicer-

nomike etj. 24. Bimë që mbijnë në lëvoret e drurëve. 25. Sporti i luftimit me

ane. 39. Gjysëm dopio, mbrapsht. 40. Cipa e gjelbër që zënë përsipër ujërat

shpata. 27. Nderi, ose... 28. Veprimi e ndikimi i diçkaje a dobia që sjell ajo.

e ndenjura. 41. Ndërmarrje Industriale. 42. Vegël gjimnastikore. 44. Fjalë

30. Njeri i prapë dhe me huqe. 32. Rrip toke në mes të dy arave. 34. Shkova.

që ka kuptim të njëjtë, ose të ngjashëm me një fjalë tjetër. 46. Baba. 47.

35. Pemë e lartë dhe e drejtë. 37. Shumë i mprehtë; shumë i ftohtë. 43. Çe-

Peshk i ujërave të ëmbla. 50. Smira, zilia. 51. Viktor, shkrimtar i njohur ru-

ta Komitëve. 45. Boletini, luftëtar patriot. 46. Agjensi Transporti. 48. I ka

mun me origjinë shqiptare. 52. Makinë lufte.

pata në mes. 49. U rrëzua.

Sudoku | nivel mesatar 2

7

7

5 1

1

4

9 8 9 6

3

3 9

1

Plotësoni vendet bosh në mënyrë që çdo rresht e kolonë të ketë numrat nga 1-9.

6 9 4 1

8

2

2 3

5

6

6

8

Koha e fillimit ____:____

6

9

3

6

5

9

2 1 8

8 2 1

7 3

4

1

5

7 1

3 8

2

7

6 9

2

9

3 6

9 8 LUANI (23/VII-22/VIII)

8

19

26

BINJAKET (21/V-20/VI)

7

15

20

Horoskopi i ditës

Yjet sot do ju dhurojnë një sërë mundësish nga të cilat duhet të përfitoni përnjëherë. Nën profilin profesional do të jeni mjaft energjik cilësi kjo që do ju ndihmojë të kaloni me sukses çdo situatë të vështirë. Me njeriun e zemrës do të jetoni momente të mbushura me pasion dhe do t ë p ra kt i ko n i b a s h kë aktivitete të ndryshme.

4

18

Facebook është duke u përballur me një veprim ligjor lidhur me përdorimin e butonit të saj më të famshëm - “Like”, dhe karakteristikave të tjera të rrjetit social.

Padia është ngritur nga një kompani e cila pohon se e mban patentën në emër të themeluesit të saj, programerit tashmë të ndjerë, holandezit të quajtur Jozef Joannes Everardus van Der Meer. Rembrandt Social Media tha se suksesi i Facebook-ut ishte i bazuar, pjesërisht, në përdorimin e dy prej patentave të z. Van der Meer, pa leje.

Facebook tha se nuk ka asnjë koment për të bërë lidhur me padinë ose pohimeve për padi të bëra nga Rembrandt Social Media. 

 Padia është paraqitur në një gjykatë federale në Virxhinia, pohon BBC në raportin e saj për butonin e famshëm të Facebook dhe mospajtimeve ligjore që kjo e fundit ka me kompaninë e themeluesit holandez.

DEMI (21/IV-20/V)

3

14

Facebook paditet për butonin “Like”

DASHI (20/III-20/IV)

2

8

Koha e mbarimit ____:____

Numërkryq

8 6

Shah | nivel mesatar

2 7

Gjeni figurën duke bashkuar pikat

1

Plotësoni tabelën me numrat e dhënë!

Numra me 3 shifra:

59480, 69587, 69996, 78784, 90295, 93085.

019, 176, 217, 325, 442, 574, 627, 743.

Numra me 6 shifra:

Numra me 4 shifra:

Koha e fillimit ____:____ Koha e mbarimit ____:____

I bardhi lëviz dhe fiton në të dy rastet e e dhena në skemën e mësipërme. Sfidat e dhëna janë të përzgjedhura nga profesionistë të vërtetë të lojës së Shahut

Numra me 5 shifra:

02333, 10232, 22439, 26320, 32015, 41734, 46625, 49580, 52132, 52525,

Ngjyrosni pjesën me pikë dhe zbuloni figurën

Zbavitje

Mijëra bletë “sulmuan” shitoren e çokollatës

Punëtorët e shitores së çokollatës Thornton në qytetin Leominster të Anglisë, gati për tri orë mbetën të mbyllur brenda lokalit pas invazionit të mijëra

P

Përgjigjet nr të djeshëm

Gjeni 10 ndryshimet

013625, 015965, 025292, 168519, 230285, 260161, 432527, 452159, 487415, 513623, 596856, 612510, 725406, 784854, 924326, 985647.

0203, 0838, 1515, 2502, 4152, 5582, 6999, 8365.

O

S

H

A

U

T

E

I

R

S

I

K

O

M

S

H

F I

P

O

P

U

L

L

L

U

G

S

A

A

F

B

E

L

O

T

E

V

O

L

U

C

I

O

N

I

R

L

L

I

F

T

I

N

T

A

L

A

I

K

A

E

T

T I

B I

E K

L

R

L

U

M

A

R

I

U

A

I

E

Q

N

D

I

N

I

Z

M

I

O

K

E

D

G S A

R

I

A

E

T U B

O

2

3

5

2

6

3

5

9

8

5

8

8

7

4

8

4

5

1

9

0

4 0

0

3

3

2

5

6

3

5

2

0

2

6

3

2

0

1

3

2

6

9

8

9

5

2

0

3

2

6

9

7

8

8

7

7

4

1

1

5

2

1

0

7

5

1

5

2

6

H

E

J

I

M

4

A

R

I

3

2

5

9

6

5

1

4

8

5

9

6

5

0

2

1

1

1

2

3

2

0

5

9

O

R

E

R

A

B

R

N

E

1 8

R

K

N

R

A

A N

R

K A

A K

9

5

5

4

8

7

4

8

5

4

1

5

1

0

2

5

9

0

2

5

6

5

1

4

5

4

0

0

1

6

8

8

7

9

8

5

4

8

1

1

5

2

6

3

2

1

4


faqja e fundit

SOT 1989

E enjte 14 shkurt 2013 www.mapo.al

MAPO

23

14 shkurt Fatwa e përjetshme Vargjet Satanike është romani i katërt i shkrimtarit Salman Rushdie, publikuar së pari në vitin 1988 dhe frymëzuar pjesërisht nga jeta e profetit Muhamed. Ashtu si me librat e mëparshëm, ai përdori realizmin magjik dhe u mbështet në ngjarje dhe protagonistë të kohës për të krijuar personazhet e tij. Titulli e merrte referencën nga të ashtuquajturat “vargje satanike”, një grup vargjesh të hamendësuara si pjesë të Kuranit që lejojnë lutje ndërhyrëse drejtuar tri perëndeshave pagane: Allat, Uzza dhe Manat. Pjesa e rrëfimit që merret me ‘vargjet satanike’ u bazua në dëshmi të historianëve al-Waqidi dhe alTabari. Në Mbretërinë e Bashkuar libri u prit pozitivisht nga kritika. Në vitin 1988 shkoi deri në finalen e Booker Prize, duke humbur përballë Oscari dhe Lucinda të Peter Carey-t, ndërkohë që fitoi çmimin Whitbread si romani i vitit. Sido-

qoftë, Vargjet Satanike shkaktuan kundërthënie të mëdha kur myslimanët e akuzuan si tekst blasfemues dhe përbuzës të fesë së tyre. Kjo bëri që lideri iranian Ayatollah Rudollah Khomeini të lëshonte një fatwa, e cila e dënonte me vdekje Salman Rushdie-n. Me përhapjen e kontroversialitetit libri u ndalua në Indi dhe u dogj gjatë demonstratave në Britani. Më 14 shkurt, pas një demonstrate të dhunshme kundër librit në Pakistan, Khomeini, Lideri Suprem i Iranit, lëshoi një fatwa, ku u kërkonte të gjithë myslimanëve të mirë që të vrisnin shkrimtarin dhe botuesit e tij ose t’ua tregonin atyre që mund t’i vrisnin, nëse ata vetë nuk mundeshin. Pas lëshimit të fatwa-s, Rushdie u vendos në mbrojtje policore nga qeveria britanike. Pavarësisht një deklarate paqësore të qeverisë iraniane në vitin 1998 dhe prononcimit të Rushdie-s se nuk do të

qëndronte më i fshehur, agjencia shtetërore iraniane e lajmeve raportoi në vitin 2006 se një fatwa mbetet në fuqi vazhdimisht përderisa ato mund të anulohen vetëm nga personi që i lëshon dhe Khomeini kishte vdekur. Që nga viti 2010 Rushdie nuk ka pësuar ndonjë sulm fizik, por të tjerë të lidhur me librin janë sulmuar dhunshëm. Hitoshin Igarashi, përkthyesi i tij japonez, u ther për vdekje më 11 korrik 1991; Ettore Capriolo, përkthyesi italian, u plagos rëndë në një sulm me thikë në të njëjtin muaj; William Nygaard, botuesi i tij norvegjez, i shpëtoi për një grimë një atentati në Oslo në tetor 1993; dhe Aziz Nesin, përkthyesi turk, ishte i shenjestruari që çoi në masakrën e Sivasit më 2 korrik 1993, në qytetin turk me të njëjtin emër, që solli vdekjen e 37 njerëzve. I vetmi vend me shumicë myslimane, ku romani nuk është i ndaluar mbetet Turqia.

Joyce i dashuruar dhe i shfrenuar

Në vitin 1912, ky hero i pakuptueshëm i shkruan Norës: “Shpresoj që një ditë do të të jap mundësinë të jesh pjesë e lavdisë sime, ditën kur të hyj në Mbretërinë time”. Dhe ajo do të jetë atje, në vitin 1941, kur ai të mbyllë sytë, i famshëm në të gjithë botën, në Zyrih. Kujtojmë se astrofizikantët kanë marrë fjalën “quark” nga “Zgjimi i Fineganit” për të emërtuar cilësitë e reja atomike. Ja deri ku shkoi gjuha e Joyce.

GAZETA

MAPO info@mapo.al cel: 068 20 20 5555477 Gazetamapo@gmail.com cel: 068 477

Jemi në qershor 1904 në Dublin, dy irlandezë takohen në rrugë. Ajo, Nora, 20 vjeç është shërbyese në një hotel të qytetit. (The Finn’s, mbajeni mend këtë emër). Ai, 22 vjeç, së shpejti do të firmosë letrat me emrin e shkurtuar Jim dhe është i sigurt se një ditë do të jetë shkrimtar i famshëm. Emri i tij? James Joyce. Takim i habitshëm për nga lehtësia, intensiteti i menjëhershëm dhe jetëgjatësia (37 vjet). Joyce i shkruan pothuaj çdo ditë Norës, që bëhet menjëherë “Nora e tij e vogël e zemëruar”, “koka e dashur e vogël brune”. Edhe më shprehës: “Të puth gropën e vogël të qafës tënde”. Dhe nënshkruan “Sivëllai yt i krishterë në Epsh”. Jemi në manastir apo në shtëpi publike? Të dyja. Gjithsesi këtyre të dyve nuk iu bën syri tërr. Misteri qëndron në faktin se Joyce është së pari një i revoltuar radikal dhe anarkist i bindur, gjë që, apriori, nuk duhej të magjepste një vajzë të re dhe ta bënte të gatshme ta ndiqte në të gjitha aventurat. (Shumë shpejt, ata u larguan të dy). Ja si shprehet djali: Shpirti im hedh poshtë çdo rend social aktual dhe krishtërimin, vatrën familjare, virtytet e pranuara, klasat sociale dhe doktrinat fetare. Si do t’ia dalë ai? Duke shkruar, dhe vepra do të jetë Uliksi. Pra, kemi të bëjmë me një “vagabond” të joshur nga një vajzë shumë eksperte dhe që ai josh nga ana tjetër, edhe pse ajo nuk do të lexojë asnjë prej librave të tij: “Lamtumirë, e dashura ime naive, e ndjeshme, e përgjumur, e paduruara Nora me zë të thellë”. Dhe gjithashtu: “Asnjë emër nuk është aq i dashur për të qenë emri yt”. Nora, eksperte? Ajo i zbulon dashurinë fizike të dashurit të saj, por lind edhe dy fëmijë në rrugë e sipër, fati i të cilëve do të jetë disi tragjik. Jim dhe Nora martohen vetëm në vitin 1931 dhe në një foto shohim Joyce duke ecur, atë ditë, drejt rrugës së kryqit. Nora është gruaja e tij, në rregull, por ai e trajton si dashnore të fshehtë, sikur ajo po shkelte kurorën me të. Kur ndahen në vitin 1939 (ajo në Trieste, ai në Dublin, “qytet dështimi, mërie, fatkeqësie), ai i shkruan letra të çmendura ku përzihet adhurimi me pornografinë më bruto. Ky katolik gjenial, i shkëputur plotësisht nga Kisha e tij, mbetet një katolik i ethshëm. “A është çmenduri dashuria? Ndonjëherë të shoh si virgjëreshë ose si madonë, dhe një çast më pas, të shoh të pacipë, epshore, gjysmë lakuriq dhe të paturpshme”. Letrat e Jim janë fantastike për nga precizioni organik, dhe kam frikë se neveri-

Pra, kemi të bëjmë me një “vagabond” të joshur nga një vajzë shumë eksperte dhe që ai josh nga ana tjetër, edhe pse ajo nuk do të lexojë asnjë prej librave të tij: “Lamtumirë, e dashura ime naive, e ndjeshme, e përgjumur, e paduruara Nora me zë të thellë”. Dhe gjithashtu: “Asnjë emër nuk është aq i dashur për të qenë emri yt”.

Kryeredaktor: Arion Sulo. Zv/kryeredaktor: Alfred Lela, Aleksandra Bogdani. Politika: Nevila Përndoj, Fejzi Braushi. Kronika: Leonard Bakillari, Dashamir Biçaku Rrethe: Vladimir Karaj. Ekonomia: Blerina Hoxha. Sociale: Jonida Tashi. Kultura: Aida Tuci. Suplement: Jonida Hitoveizi. Sporti: Jeton Selimi. Komentatorë&Analistë: Gentian Elezi, Arjan Vasjari, Prof. Asoc. Dr. Adrian Civici. Karikatura: Bujar Kapexhiu. Faqosja: Florenc Elezi. Ilir DRIZARI, Kujtim Bisha Koordinatore: Shkëndi çili. Korrektore: Lila Plasari, Brunilda Meno. Adresa: Bulevardi Gjergj Fishta pranë UET

ten lexueset dhe ulërijnë feministet e gjithë botës nëse i citoj. Ky Joyce qenka një monstër e neveritshme. Ai jo vetëm i shkruan gruas së tij gjëra të pista, por i kërkon që t’i përgjigjet me të njëjtën gjuhë. “Ajo fjalë e bukur që ti e shkruan me shkronja të mëdha dhe që e nënvizon, k....e vockël”. Fjalët janë gjithçka në gjërat seksuale, tingulli i gjërave, ngjyra e tyre. “Më thuaj gjërat më të imta për veten, mjafton që ato të jenë të pista, sekrete, dhe të neveritshme. Mos shkruaj asgjë tjetër. Çdo fjali të jetë plot me tinguj dhe fjalë të pista. Fjalët e tua janë të gjitha të bukura t’i dëgjosh ose t’i shohësh mbi letër, por më të bukurat janë më të pistat”. Joyce e di se çfarë do: të identifikohet në maksimum me substancën femërore, ta bëjë të flasë edhe kur ajo nuk do, ta zhveshë në detaj këtë kontinent të panjohur dhe të zi, dhe ky do të jetë skandali triumfues i monologut të Molly Bloom. Norën e pyetën shumë herë nëse Molly është ajo, por ajo përgjigjej me dashamirësi: “Oh, jo, ajo ishte shumë më e shëndoshë”. Të gjithë burrat janë kafshë, e dashur, por të paktën tek unë ka diçka më të lartë. Rreng i Joyce: ai i kujton Norës se nuk përdor asnjëherë fjalë të pista në biseda, dhe kur dëgjon rreth tij anektoda të turpshme, ai buzëqesh si me zor. “Ti sikur po më shndërron në kafshë, dhe je ti, vajzë e keqe pa turp, që më çove e para në këtë drejtim”. Poezia e vërtetë nuk ka asgjë idealizuese, as etere: “Nora, e dashura ime besnike, shkollarja ime e shthurur me sy të ëmbël, bëhu k... ime, dashnorja ime e vogël, ti do të jesh gjithmonë lulja ime e egër harlisur gardheve, lulja ime blu e errët, e lagësht”. Disa faqe janë të shëmtuara, të pista dhe kafshërore, disa janë të pastra dhe shpirtërore: unë jam e gjithë kjo. Nora e ka dashur “të gjithë këtë”, megjithë mjerimin e mërgimit. “Ti e ke kuptuar lojën time, djallushe me sy blu, dhe buzëqesh me vete duke e ditur që unë jam një mashtrues, e megjithë këto, ti më do”. Ai bën sikur beson te seksi, por nuk beson më tepër se ajo. Ai nuk ndalet së shkruari, ai qesh me ato që shkruan, dhe është i sigurt se do ta fitojë lojën e tij. Në vitin 1912, ky hero i pakuptueshëm i shkruan Norës: “Shpresoj që një ditë do të të jap mundësinë të jesh pjesë e lavdisë sime, ditën kur të hyj në Mbretërinë time”. Dhe ajo do të jetë atje, në vitin 1941, kur ai të mbyllë sytë, i famshëm në të gjithë botën, në Zyrih. Kujtojmë se astrofizikantët kanë marrë fjalën “quark” nga “Zgjimi i Fineganit” për të emërtuar cilësitë e reja atomike. Ja deri ku shkoi gjuha e Joyce. Letra e fundit e Jim është e vitit 1922, pas botimit të Uliksi. “O e dashura ime, sikur të ktheheshe tani nga unë dhe të lexoje këtë libër të tmerrshëm që më shkuli zemrën nga gjoksi, dhe më sjell fillikat pranë teje që ti të bësh ç’të duash me mua!” Pak më larg: “E dashur Nora, botimi që ti ke në duar është plot gabime shtypi. I kam shkulur faqet. Ka një listë me gabime në fund”. Joyce buzëqesh teksa thekson se ka shkulur faqet. Ai e di shumë mirë se Nora nuk do të lexojë gjë, por duke e marrë këtë dhuratë, mund ta shohim që këtu me buzëqeshjen e saj blu të errët.

Email: v_perleka@yahoo.com vera_perleka@hotmail.com


CMYK

24

MAPO

E mërkurë, 13 shkurt 2012 www.mapo.al

Gazeta Mapo  

gazeta, aktualitet, albania, shqiperia, intervista, ekonomi, gazeta, suplemente, kriza, lajme, mapo, ngjarje, tirana, kronika, dosje, pune,...

Gazeta Mapo  

gazeta, aktualitet, albania, shqiperia, intervista, ekonomi, gazeta, suplemente, kriza, lajme, mapo, ngjarje, tirana, kronika, dosje, pune,...

Advertisement