Page 1

www.kohajone.com

CYANMAGENTAYELLOWBLACK

E përditshme e pavarur

Viti i XXVIII i botimit

Nr: 139 (8270)

E enjte, 14 Qershor 2018

Çmimi 30 Lekë

Presidenti Ilir Meta: Qeveria dhe Bashkia e Tiranës të dëgjojnë shqetësimet e artistëve

“Tërhiqni ligjin ose bllokojmë Teatrin”

Artistët ultimatum qeverisë për të mos prekur godinën e Teatrit Kombëtar: "Keni kohë deri të premten, ndryshe do hyjmë brenda dhe e ruajmë me jetën tonë" SHEMBJA E TEATRIT

Petrit Vasili: Edi Rama duhet ndalur sot

Kancelari austriak: Do të shohim për kamp refugjatësh në Shqipëri

FAQE 3

"MBRËMJEN E KULTURËS GJIROKASTRITE"

Presidenti Meta: Të ruajmë trashëgiminë e të parëve tanë

FAQE 6

FORUM

O me civilizimin, o me barbarët Nga Andi Bejtja

Beteja e vjetër dhe e paralajmëruar për Teatrin Kombëtar, ne vetvete është një betejë shumë më e madhe se prishja apo rindërtimi i një godine Teatri: Nuk është thjesht dhe vetëm asnjë betejë kundra një historie vjedhjeje apo korrupsioni: vetvetiu është një betejë...

FAQE 24

INTERVISTA

Kryeministri Rama: Lëvizja Gylen të mos cenojë misionin që ka arsimi në Shqipëri

FAQE 4

RUSI 2018

Starton sot Kupa e Botës

FAQE 7

PROJEKTI

FAQE 7

Në foto: Kancelari i Austrisë, Sebastian Kurz AKUZAT

Boçi: U trafikuan testet e maturantëve. Ministria e Arsimit: Prokuroria të hetojë FAQE 22-23

FAQE 10

Veliaj: Investime të reja për furnizimin me ujë të Tiranës FAQE 13

Kryeministri Rama, në shenjë hakmarrje ndaj kritikave të “Top Channel” dhe gazetës “KOHA JONË”, urdhëron kontroll selektiv ndaj tyre Qeveria ka urdhëruar kontrollin e plotë dhe në mënyrë të befasishme të "Top Channel" dhe gazetës "Koha Jonë". Natyrisht gjithç-

ka me urdhër të kryeministrit Rama për qëndrimet kritike të këtyre mediave të mëdha; "Top Channel"...

FAQE 2


SPECIALE

2 E enjte, 14 QERSHOR 2018

Kryeministri Rama urdhëron kontrollin e “Top Channel” dhe “Koha Jonë” Ndonëse ishin korrekt në sjellje brenda kur hynë në zyrën e drejtorit, të dy inspektorët, derisa ishin dërguar nga shefat e tyre për kontroll urgjent, duhej të gjenin diçka gabim dhe e kapën: Gazetarët mund të kenë probleme nga leximi dhe shkrimi në kompjuter! Mund të jetë e vërtetë në Kodin e Punës se duhet që njëherë në vit të vizitohen gazetarët te mjeku për punën në kompjuter, por dihet nga të gjithë se puna e gazetarit është kompjuteri. Pra shkelja e drejtuesve të gazetës ishte se nuk kanë vizituar gazetarët dhe punonjësit për gjendjen e syve, sepse punojnë në një mjedis me shumë kompjuterë dhe

Q

everia ka ur dhëruar kontrol lin e plotë dhe në mënyrë të befasishme të "Top Channel" dhe gazetës "Koha Jonë". Natyrisht gjithçka me urdhër të kryeministrit Rama për qëndrimet kritike të këtyre mediave të mëdha; "Top Channel" si televizioni kryesor, ndërsa "Koha Jonë" si e para gazetë e lirë në Shqipëri, e njohur për qëndrimet e saj kritike në raport me qeveritë e këtyre 27 viteve. Papritur dhe pa asnjë lajmërim, të paktën formal, Inspektoriati Shtetëror i Punës dhe Shërbimeve Shoqërore me një autorizim inspektimi firmosur nga kryeinspektori Arjan Kokona kryen kontrolle të shpejta, të befasishme dhe hynë në zyrat e "Top Channel" dhe gazetës "Koha Jonë" sikur po kapnin apo gjenin brenda një grup terroristësh. Burime nga "Top Channel" thonë se, "këto janë forma presioni nga qeveria Rama ndaj qëndrimeve të televizionit". Mediat e tjera të pyetura në lidhje me kontrollet e këtij Inspektoriati na pohuan se nuk ka ardhur asnjë kontroll, përjashtuar një televizion tjetër, me qëndrime të pavarura, por që deklaruan se, "na kanë dërguar shkresë zyrtare për kontroll dhe na kanë lenë një javë tjetër, kur të jemi gati për të ardhur inspektorët". I pyetur kryeredaktori i

gazetës "Panorama", më tirazhin më të madh, Robert Rakipllari tha se "nuk kemi kontrolle". Pas kësaj redaksia e "Koha Jonë" pyeti në Inspektoriatin qendror dhe më pas edhe kryeinspektorin e Republikës zotin Shkëlqim Hajdari të cilët pohuan se nuk dinin asgjë në lidhje me këtë kontroll të befasishëm në "Top Channel" dhe "Koha Jonë". Si dhe shpjeguan se, "nuk dimë se ka kontrolle në mediat e tjera". Kontrolli te "Koha Jonë" nga dy inspektorë: Florian Malaj dhe Armando Loga rezulton i rreptë, pasi hynë në mjediset e zyrave të gazetës, kontrolluan natyrisht në mënyrë korrekte gjithë stafin e gazetës për kontrata pune, karta ID,

Botues dhe Drejtor: Nikoll LESI

Kryeredaktor: Qamil XHANI Zv/Kryeredaktor: Albina Gjergji, Herion Mesi

listë pagesa mujore, listën e pagesave në Sigurimet Shoqërore, kontrolluan mjediset për kushtet e punës, etj, pra gjithçka që ishin urdhëruar dhe kishin autorizim për "kontroll pa paralajmërim". Në fund, siç rezultoi edhe nga kontrolli, ata shënuan se nuk ka punonjës informal, etj etj, sepse kështu është e vërteta, pasi të gjithë punonjësit kanë kontrata pune dhe paguhen sigurimet shoqërore sipas ligjit. Pasi kontrolluan dhe stërkontrolluan mbajtën proces verbalin dhe shënuan se "ka shkelje ligjore" ( pika 7) se administratori i gazetës "Koha Jonë" nuk ka vizituar gazetarët njëherë në vit te mjeku për punën afër kompjuterit!

ADRESA E REDAKSISË:

Rruga: “Sami Frashëri”, Pallati i Aviacionit të Vjetër, Nr. 2, Tiranë Web: www.kohajone.com

laptopë. Kontrolli ishte sulm selektiv i Kryeministrit Rama për qëndrimet kritike të gazetës "Koha Jonë". Natyrisht edhe mediat janë subjekt kontrolli dhe duhet të respektojnë ligjin, por kur kontrolli bëhet në mënyrë selektive, pikërisht te ato media kritike ndaj kryeministrit, atëherë lind e drejta e dyshimit se ky është presion i qeverisë ndaj këtyre mediave. Mundet, pas reagimit tonë, ti çojnë formalisht kontrollet edhe te disa media të tjera, por fakti mbetet se vetëm te "Koha Jonë" dhe "Top Channel" erdhën me vrap dhe si në alarm se po "kapim armikun". Redaksia e "Koha Jonë"

Në foto: Grupi i kontrollit në zyrat e gazetës "Koha Jonë"

NUMRI I K ONT AKTIT KONT ONTAKTIT AKTIT::

0697044477

Marketingu: Bardhyl Ucaj E-mail: reklama@kohajone.com


POLITIKE

3 E enjte, 14 QERSHOR 2018

Presidenti Ilir Meta: Qeveria dhe Bashkia e Tiranës të dëgjojnë shqetësimet e artistëve

“Tërhiqni ligjin ose bllokojmë Teatrin”

Artistët ultimatum qeverisë për të mos prekur godinën e Teatrit Kombëtar: "Keni kohë deri të premten, ndryshe do hyjmë brenda dhe e ruajmë me jetën tonë" Artistët paralajmëruan dje uzurpimin e godinës së Teatrit Kombëtar, nëse mazhoranca nuk tërhiqet nga projekti për shembjen e tij. "Aleanca për Mbrojtjen e Teatrit Kombëtar", grupim i artistëve më të njohur të skenës shqiptare, në një letër dërguar Presidentit të Republikës paraqitën argumentet e tyre se përse godina historike e Teatrit Kombëtar nuk duhet shembur. Përveç vlerave historike të këtij objekti kulturor, artistët shprehin hapur shqetësimin se me anë të projektligjit të mbështetur nga Partia Socialiste po vidhet toka e Teatrit për t'ja dhënë një kompanie private, e cila do të ndërtojë pallate. Duke akuzuar qeverinë për një projekt korruptiv që do të shembë objektin historik, artistët vendosën ultimatum deri ditën e premte. Nëse deri nesër Qeveria dhe deputetët e PS nuk heqin projekligjin nga procesi i miratimit, "atëherë trupa teatrore, artistët, veprimtarët, dhe qytetarë të tjerë legjitimohen të mbajnë Teatrin Kombëtar dhe Teatrin Eksperimental si të vetmen formë, që zëri i tyre të dëgjohet". Ky ultimatum i lexuar paralajmëron edhe përplasje fizike mes institucioneve të qeverisë dhe njerëzve të artit. Pra policia do të përplasjet dhunshëm me aktorët dhe shoqërinë civile, e cila në këtë rast do jetë jashtëzakonisht e madhe në numër. Tensioni mes artistëve dhe institucioneve të qeverisë u rrit ndjeshëm dje pas zhvillimeve në Komisionin e Mediave. Artistët, të kryesuar nga ikona e kinematografisë, Robert Ndrenika, kishin thirrur në interpelancë në komision ministren e Kulturës, Mirela Kumbaro. Qëllimi ishte që

ministrja të sqaronte projektligjin e dyshimtë që i jep tokën e teatrit një kompanie private të përzgjedhur nga qeveria. Në komisionin ku do të jepeshin sqarime para artistëve nuk mungoi vetëm ministrja Mirela Kumbaro, por edhe gjithë deputetët e Partisë Socialiste. Bojkoti i PS dhe qeverisë ishte fyerja e radhës që mazhoranca bëri ndaj artistëve që prej muajsh presin të dëgjohen për kërkesat e tyre. Duke qenë se projekti i shembjes së Teatrit është prezantuar nga kryeministri Edi Rama, aktorët synonin që të bindnin një pjesë të deputetëve të PS për të mos votuar projektligjin. Por urdhri që është dhënë nga kryeministria për deputetët është që të mos bëjnë asnjë koment për ligjin, por vetëm ta votojnë. I zhgënjyer me këtë sjellje të mazhorancës, aktori Robert Ndrenika u shpreh se kjo është përbuzje e hapur ndaj artistëve. "Erdha me mendjen që të hyja në debat, të arsyetoja me ata, nuk di se çfarë të them. Di t'u them që, PPP në këtë rast me teatrin, është shqeto vjedhje, grabitje dhe për

këtë le të analizojnë të tërë, ka 20 vite që ka filluar kjo histori, pa pyetur aktorët. Arbitraritet. Me keqardhje, por këtu fillon lufta, nuk na dëgjon kush, na përbuzin, na braktisin",- tha Robert Ndrenika. Nga Partia Socialiste dje pati një reagim të Sekretarit të Përgjithshëm Taulant Balla. Përgjigja që duhet të ishte një sqarim për atë që po ndodh më një pronë publike, në fakt ishte një akuzë për PD dhe retorikë politike. Në situatën që po tensionohet çdo ditë, pasi shumë shpejt shkatërrimi i Teatrit pritet të sanksionohet me ligj, dje ka ndërhyrë dhe Presidenti Ilir Meta. Në një reagim publik, kreu i shtetit ka tërhequr vëmendjen e institucioneve, Kryeministrisë dhe Bashkisë së Tiranës për të dialoguar me artistët. Duke bërë apel për dialog, Presidenti ka theksuar se pasuritë kulturore dhe shpirtërore të vendit duhet të ruhen. "Presidenti i Republikës, bën thirrje për transparencë e dialog për këtë çështje dhe i bën apel Qeverisë dhe Bashkisë së Tiranës, të dëgjojnë sugje-

rimet dhe shqetësimet e komunitetit të artistëve e të dialogojnë në dobi të ruajtjes e promovimit të vlerave e trashëgimisë historike, kulturore e kombëtare",- thuhet në reagimin e kreut të shtetit. Por edhe pas këtij apeli, qeveria nuk ka pranuar të bëjë asnjë koment për problemin e artistëve dhe e kanalizuar protestën e tyre si një çështje me karakter politik. Ndërkohë të premten artistët janë përgatitur për reagim të fortë qytetarë dhe protesta. Veç bllokimit të godinës, nëse qeveria nuk reflekton, artistët do të nisin tubime pa mbarim duke ftuar dhe qytetarë tu bashkohen kauzës së tyre. Skenari është i ngjashëm me protestat e fundit në Rumani, ku mijëra qytetarë protestuan disa ditë rresht derisa e detyruan qeverinë të tërhiqet. Nga nesër, nëse qeveria nuk tërhiqet, do jetë një përballje e artistëve dhe shoqërisë civile me qeverinë. Një gjë dihet: Asnjë e mirë nuk i vjen qeverisë nga kjo përplasje, aq më tepër që opozita do bashkohet me ta. Q.Xhani


SPECIALE

4 E enjte, 14 QERSHOR 2018

Debati mbi shembjen e Teatrin Kombëtar

D

itën e djeshme artistët e Teatrit Kombëtar, të cilët prej disa javësh vazhdojnë kundërshtojnë projektin për shembjen e "shtëpisë së tyre", deklaruan kundërshtinë e tyre në një seancë dëgjimore në Komisionin parlamentar të Medias dhe Edukimit. Në këtë seancë nuk ishte e pranishme, ministrja e Kulturës, Mirela Kumbaro, gjë të cilën u ndal dhe e komentoi edhe kryetarja e komisionit, Albana Vokshi. Kjo e fundit theksoi që, opozita do të mbështesë çdo nismë të artistëve kundër shembjes së Teatrit Kombëtar dhe për rikon-

Robert Ndrenika: Po na vjedhin, përbuzin, po na braktisin struksionin e tij në mënyrë që të krijohen kushte më të mira pune për artistët. Mbledhja e komisionit ka kaluar me dëgjesat e aktorëve të pranishëm, ndërsa në seancë mungonin edhe deputetët socialistë. Artistët Robert Ndrenika, Taulanda Jupi, Robert Budina, Alfred Trebicka, Alert Celoaliaj kanë dhënë mendimet e tyre për çështjen. Në fjalën e tij, aktori Robert Ndrenika e ka cilësuar vjedhje këtë formë të partneritetit public - privat në rastin e teatrit. Artistët ndërkohë kanë paralajmëruar se, nëse deri ditën e premte nuk do të ketë reagim për

kërkesat e tyre për teatrin, ata do të ngujohen brenda tij. "Faleminderit që na thirrët dhe po na dëgjoni, do të doja të ishte pala tjetër këtu, deputetët e PSsë. Bojkoti i tyre tregon se këtu duhet të fillojë lufta, jo me Korenë e Veriut, por… nuk e kuptoj këtë gjë. Erdha me mendjen që të hyja në debat të arsyetoja me ata, nuk di se çfarë të them. Di t'u them që, PPP në këtë rast me teatrin është shqeto vjedhje, grabitje dhe këtë le ta analizojnë të tërë. Ka 20 vite që ka filluar kjo histori, pa pyetur aktorët. Arbitraritet. Me keqardhje, por

FORUM

O me civilizimin, o me barbarët Nga Andi Bejtja Beteja e vjetër dhe e paralajmëruar për Teatrin Kombëtar, ne vetvete është një betejë shumë më e madhe se prishja apo rindërtimi i një godine Teatri: Nuk është thjesht dhe vetëm asnjë betejë kundra një historie vjedhjeje apo

korrupsioni: vetvetiu është një betejë ku vendoset raporti i drejtë apo i shtrembër, që ka një elitë dhe një shoqëri e tërë midis civilizimit dhe barbarisë. Sot, kjo betejë, edhe pse deri tani ka pak njerëz të përfshirë në të, është një betejë historike dhe historia ka vetëm dy anë: o me

civilizimin o me barbarët. Sot Shqipëria nuk ka as të majtë, as të djathtë, as qendër, sot o je me civilizmin o je me barbarinë. Mund t'i shpëtosh gjykimit të historisë sot, por askush nuk ka për t'i shpëtuar nesër. Sot ke vetëm dy rrugë për të zgjedhur o të jesh qytetar o barbar.

këtu fillon lufta, nuk na dëgjon kush, na përbuzin, na braktisin. Jo vetëm neve, por edhe juve po u poshtërojnë. Kjo është grabitje me veprim. Ka 20 vite kjo tentativë për grabitje. Ajo tokë vërtetë quhet e shtetit, por është e komunitetit teatror, por të vijë një fusha, male apo kodra, këtu më vete mendja se duan të vjedhin të gjithë. Më falni për tonin, por këto i kam nga mendja dhe nga shpirti", u shpreh aktori i madh Robert Ndrenika. Por, sikur të mos mjaftonte bojkoti i ministres së Kulturës dhe deputetëve të PS-së, të cilët

lidhur me kauzën e aktorëve preferuan të reagojnë me postime në rrjetet sociale, duhet thënë që edhe sjellja e shumicës së televizioneve në vend gjatë paradites së djeshme ka qenë skandaloze, kjo për faktin se ndërkohë që zhvillohej seanca dëgjimore me artistët, televizionet transmetonin fjalimin e Gramoz Ruçit në Universitetin Bujqësor të Tiranës. Vetëm FaxNews ka qenë transparente në këtë pikë, pasi ky televizion e ka transmetuar live seancën dëgjimore të artistëve në Komisionin e Medias dhe Edukimit. /A. Gjergji/


POLITIKE

5 E enjte, 14 Qershor 2018

Presidenti i Republikës reagon për çështjen e Teatrit: Qeveria të dëgjojë shqetësimet e artistëve

P

residenti i Republikës, Ilir Meta ka reaguar për debatin mes qeverisë dhe artistëve në lidhje me godinën e Teatrit Kombëtar, ku qeveria ka hartuar një projektligj të posaçëm për prishjen e godinës ekzistuese, dhe për këtë çështje artistët paralajmëron radikalizim të qëndrimit të tyre. Reagimi i Presidencës Në një mesazh publik, Presidenti Meta shprehet se palët duhet të dialogojnë në dobi të ruajtjes dhe promovimit të trashëgimisë kulturore kombëtare. Po ashtu, Presidenti i bën thirrje Qeverisë dhe Bashkisë së Tiranës që të dialogojnë me artistët. Kreu i shtetit shprehet se dialogu duhet të jetë në funksion të ruajtjes së trashëgimisë kulturore dhe vlerave kombëtare. “Presidenti i Republikës, Sh.T.Z Ilir Meta po ndjek me vëmendje të veçantë dhe në vijimësi shqetësimin e komunitetit të artistëve lidhur me problemin e godinës së Teatrit Kombëtar, të kthyer tashmë në një debat publik. Presidenti i Republikës organizoi edhe një takim me një përfaqësi të artistëve kohë më parë dhe ka dëgjuar shqetësimet e sugjerimet e tyre për zgjidhjen e kësaj çështjeje të ndjeshme. Presidenti i Republikës, bën thirrje për transparencë e dialog për këtë çështje dhe i bën apel Qeverisë dhe Bashkisë së Tiranës, të dëgjojnë sugjerimet dhe shqetësimet e komunitetit të artistëve e të dialogojnë në dobi të ruajtjes e promovimit të vlerave e trashëgimisë historike, kulturore e kombëtare”- thuhet

Presidenti Meta reagon për Teatrin: Qeveria të dëgjojë shqetësimet e artistëve

në reagimin e djeshëm të Kreut të Shtetit, Ilir Meta të përcjellë përmes zyrës së shtypit të Presidencës. Debati Rezistenca për Teatrin Kombëtar po izolohet, ndërsa kërcënimi politik për shembjen e tij po bëhet më real se kurrë. E majta po imponohet me të gjitha mënyrat, bojkoti është një mënyrë. Ministrja e Kulturës Mirela Kumbaro nuk u paraqit dje në seancë dëgjimorë në Komisionin par-

lamentar për Edukimin dhe Mjetet e Informimit Publik dhe po ashtu edhe deputetët e majtë e kanë bojkotuar mbledhjen. “Mos pjesëmarrja e tyre tregon se këtu duhet të fillojë lufta, jo me Korenë e Veriut, por duhet të fillojë luftë se nuk e kuptoj këtë”- deklaroi dje aktori Robert Nderenika para deputetëve të opozitës në Komisionin e Medias. Deputetët kanë argumentuar se ky projektligj është një shkelje e rëndë antikushtetuese që synon tjetërsimin

e pronës publike, por që nuk mund të apelohet dhe rrëzohet në rrethanat që Shqipëria nuk ka një gjykatë kushtetuese. Mbetet rezistenca qytetare përkrah artistëve të cilët kanë vendosur të protestojnë dhe mbrojnë objektin për çdo ditë duke filluar nga kjo e premte. “Nëse nuk do të reagojë ne do të rrimë çdo ditë aty, duke gjetur format tona për ti bërë të ndërgjegjshëm njerëzit se çfarë po ndodh me këtë shoqëri” deklaruan aktorët.

Kryetarja e Komisionit të Medias publikon dokumentet: Seanca për Teatrin ishte në agjendë!

N

ë cilësinë e kryetares së Komisionit parlamentar të Medias dhe Arsimit, deputetja e Partisë Demokratike, Albana Vokshi ka reaguar pas deklaratës së kreut të grupit parlamentar të PS-së, Taulant Balla i cili theksoi se seanca dëgjimore në Komisionin për Edukimin dhe Mjetet e Informimit Publik të Kuvendit për çështjen e Teatrit ishte kundër rregullores dhe se asnjë deputet i grupit Parlamentar Socialist nuk bojkoton Kuvendin, apo komisionet. Përmes një postimi në faqen e saj zyrtare në rrjetin social “Facebook”, Vokshi thotë se pushteti dhe vetë Kuvendi janë të shqiptarëve, ndërsa ka publikuar edhe dokumentet ku sipas saj vërtetohet se mbledhja e djeshme ka qenë në agjendë e përcaktuar, në bazë të Rregullores së Kuvendit. “Me deklaratën e tij banale dhe qesharake, Taulant Balla, përpiqet të mbulojë një të vërtetë të thjeshtë: Pushteti dhe vetë Kuvendi janë të Robert

“Teatri”, Albana Vokshi i përgjigjet Taulant Ballës: Qesharak dhe banal

Ndrenikës, Robert Budinës, Taulanda Jupit, Alfred Trebickës Alert Celoaliajt dhe të gjithë shqiptarëve. Ne deputetët, jemi vetëm përfaqësues të tyre, edhe pse Taulanti e mendon veten si padron të tyre. Vullneti ynë duhet t’i nënshtrohet vullnetit të njerëzve. Artistët e kanë shpre-

hur hapur vullnetin e tyre: ata janë kundër planit të Edi Ramës për prishjen e teatrit dhe dhënien e tokës së tij klientëve për të fituar qindra miliona Euro. Natyrisht, Taulanti, është në anën e parave të Edi Ramës dhe jo artit dhe vlerave të Robert Ndrenikës. Taulanti, nuk mund të jetë

në anën e vlerave historike, të identitetit kombëtar, kulturës… Më poshtë dy dokumentet që mbledhja ka qenë e rregullt, ka qenë në agjendë e përcaktuar, në bazë të rregullores. Sa për sqarim të Taulant Ballës, Arlekinit të Ramës, që nuk kuptoi kurrë nga Rregullorja e Kuvendit: agjendën e një Komisioni Parlamentar e përcakton, në rastin konkret, neni 32 pika 2 dhe neni 36 i Rregullores së Kuvendit, që thotë se kërkesa e 1/3 së deputetëve pranohet automatikisht dhe Komisioni është i detyruar të mblidhet”- tha dje në reagimin e saj, deputetja e PD-së Albana Vokshi. Duke i bashkangjitur këtij reagimi edhe dokumentet zyrtare të rendit të ditës të njoftuar në faqen zyrtare të Kuvendit dhe shkresat respektive.

KREU I GRUPIT TË PS-së

Balla i shkruan Ndrenikës: Mbledhja ishte parashikuar të mbahej në datë 18

Socialistët iu janë përgjigjur thirrjeve të aktorit Robert Ndrenikës se tani ka ardhur koha të ngujohen brenda në Teatër për të mos e lejuar prishjen e tij. reagimi zyrtar i selisë rozë ka ardhur nga kreu i grupit parlamentar të PS-së Taulant Balla, i cili i shkruan Ndrenikës se po përdoret si mish për top nga Partia Demokratike, dhe sipas tij, se deputetët e PD-së nuk e kanë seriozisht “luftën” për teatrin. “Për nevoja të skenaristit të Shqupit, që sot nuk kishin ndonjë lajm me babale, u munduan t’ju përdorin përsëri ju mish për top në teatrin e tyre të radhës. Më beso i dashur Robert, nëse Ti beson se Albana Vokshi apo Lulzim Basha e kanë megjithë shpirt “luftën” për Teatrin, është njëlloj sikur të besosh që Lulzimi është Robert Deniro dhe Albana është Julia Roberts”- shkruan Taulant Balla. Po ashtu, kreu i deputetëve socialistë, thotë se nuk është e vërtetë se mbledhja në komision ishte e bojkotuar nga deputetët socialistë. Albana Vokshi organizoi një mbledhje private, thotë Balla, pasi mbledhja e radhës ishte e parashikuar në datën 18 qershor. “I nderuar artist i madh Robert Ndrenika, Dëgjova nga mediat se ishit ankuar për mungesën e deputetëve të Grupit tim Parlamentar në një mbledhje private të Kryetares së Komisionit për Edukimin dhe Mjetet e Informimit Publik, e thirrur në kundërshtim me Rregulloren e Kuvendit. Asnjë deputet i Grupit Parlamentar Socialist nuk bojkoton Kuvendin, apo komisionet. Komisioni për Edukimin dhe Mjetet e Informimit Publik e kishte përcaktuar mbledhjen e radhës më datë 18 Qershor me vendim të Komisionit. Por për nevoja të skenaristit të Shqupit, që sot nuk kishin ndonjë lajm me babale, u munduan t’ju përdorin përsëri ju mish për top në teatrin e tyre të radhës. Më beso i dashur Robert, nëse Ti beson se Albana Vokshi apo Lulzim Basha e kanë megjithë shpirt “luftën” për Teatrin, është njëlloj sikur të besosh që Lulzimi është Robert De Niro dhe Albana është Julia Roberts”- u shpreh dje socialisti Taulant Balla.


POLITIKE

6 E enjte, 14 Qershor 2018

Kreu grupit parlamentar të LSI-së: Është kjo një betejë shumë më e ashpër se çdo betejë politike

K

reu i deputetëve të Lëvizjes Socialiste për Integrim, Petrit Vasili ka komentuar projektin e qeverisë për shkatërrimin e Teatrit Kombëtar. Në një analizë të publikuar në faqen e tij zyrtare në rrjetin social “Facebook”, Vasili thotë se ky projekt i Edi Ramës duhet të ndalet sot. Sipas tij, çështja e teatrit në thelb është beteja mes padijes dhe mediokritetit të kryeministrit dhe artit e talentit të të talentuarve nga ana tjetër. E në këtë kontekst, kreu i ligjvënësve të LSI-së shprehet se çdo dorë e ngritur në favor të ligjit më të zi të historisë së Shqipërisë për prishjen e teatrit, duhet konsideruar një dorë e zezë e një ndërgjegje të bërë pis e që do të bëjë pis gjithë vendin, duke shtuar se mbrojtja e teatrit është një mbrojtje për Shqipërinë e ditur. “Prishjen e teatrit e kërkon mllefi i te paditurve dhe të kompleksuarve. Duhen ndalur sot. Është e qartë për këdo që për kryeministrin dhe për shplarovinat, që e rrethojnë çështja e prishjes së ndërtesës së Teatrit Kombëtar nuk është mundësia e tyre e fundit për të zhvatur e përvetësuar pronën publike. Ata zhvasin përditë fonde

“Teatri”, Petrit Vasili: Edi Rama duhet ndalur sot

me koncesione e tendera dhe japin pa fund leje ndërtimi, e nëpërmjet tyre grabisin e grabisin pa u ngopur. Çështja e teatrit në thelb është beteja mes padijes dhe mediokritetit të kryeministrit dhe artit e talentit të të talentuarve nga ana tjetër. Thënë

më thjesht, konflikti mes dështakut e të parealizuarit në krye të pushtetit, dhe të të realizuarve të suksesshmëve përballë tij. Është kjo një betejë shumë më e ashpër se çdo betejë politike, pasi e prin logjika e dhimbjes pa shërim të të dështuarit, që

urren deri në vdekje me atë që shkëlqen me artin e tij. Teatri është simboli i qëndresës m’u në mes të qytetit e simbolit të talenteve të mëdhenj, që përqeshin çdo sekondë ata që janë në krye të pushtetit me të vetmen meritë se janë dështakë, mendjengushtë,

DEPUTETJA E LSI-SË

ziliqarë. Ka edhe ca të tjerë, që me dhunën e arrogancës duke shkulur nga themelet teatrin dhe simbolikën qytetare të tij duan të qetësojnë komplekset e tyre gjithfarësh dhe provincializmin asfiksues e të pandreqshëm, që do ti shoqërojë gjithë jetën. Mbrojtja e ndërtesës së teatrit është sot më shumë se një mision. Duke mbrojtur teatrin mbrohet iluminizmi, dija arti dhe qytetaria nga furia e inkuizicionit mesjetar të qeverisë së padijes dhe obskurantizmit korruptiv e provincial. Çdo dorë e ngritur në favor të ligjit më të zi të historisë së Shqipërisë për prishjen e teatrit, duhet konsideruar një dorë e zezë e një ndërgjegje të bërë pis e që do të bëjë pis gjithë vendin. Mbrojtja e teatrit është një mbrojtje për Shqipërinë e ditur, të ardhmes kundër Shqipërisë së vdekur e të paditur të së shkuarës”- u shpreh dje në reagimin e tij, kreu i grupit parlamentar të LSI-së, Petrit Vasili.

ISH-MINISTRI I LSI-SË

“Teatri”, Mehmetaj: Kjo është Qeveri e Shembja e Teatrit? Manjani: Jo kohë për shkatërrimit të Identitetit Kombëtar biseda. Kush e ndalon Qeverinë dhe si A

rtistët kanë qenë paraditen e së mërkurës në Komisionin për Median dhe Edukimin, aty ku Ministrja e Kulturës, Mirela Kumbaro dhe deputetët e Partisë Socialiste vendosën të mos ishin, duke e bojkotuar mbledhjen. Për këtë deputetja e Lëvizjes Socialiste për Integrim, Kejdi Mehmetaj, mesazhin e saj e ka dhënë përmes një reagimi në faqen e saj zyrtare në rrjetin social “Facebook”, aty ku shkruan se trualli rreth Teatrit Kombëtar është pronë e shqiptareve. Me ironi, Mehmetaj, shton se qeveria do të mbahet mend edhe për shkatërrimin e Identitetit Kombëtar, përpos si qeveri e drogës. “Mazhoranca bojkoton mbledhjen e Komisionit ku po diskutohet mbi shembjen e Teatrit Kom-

P

bëtar. Ligji anti Kushtetues dhe korruptiv që qeveria ka përgatitur për të shembur Teatrin e ngritur kulla në vend të tij, është padyshim vula e turpit e kësaj qeverie. A e kupton kjo qeveri që trualli rreth Teatrit Kombëtar është pronë e shqiptarëve dhe jo trashëgimi e familjes

së Kryeministrit? Me sa duket Kryeministri e ka ndarë mendjen që historia të mos e mbaj mend vetëm për kriminalitetin dhe lëndët narkotike, por edhe për shkatërrimin e Identitetit tonë Kombëtar”u shpreh dje në reagimin e saj, deputetja e LSI-së, Kejdi Mehmetaj.

ër ish-ministrin e Drejtësisë, Ylli Manjani është kohë e humbur thirrja për bisedime me artistët, pasi, siç thotë ai, qeveria është e vendosur për prishjen e Teatrit Kombëtar. Përmes një reagimi të fortë në faqen e tij zyrtare në rrjetin social “Facebook”, Manjani iu drejtohet artistëve dhe qytetarëve, që të vendosin nëse janë me qeverinë, apo me artistët dhe për mënyrën se si të ndalohet prishja e Teatrit. Nga ana tjetër, artistët paralajmërojnë se nëse deri ditën e premte nuk do të ketë një reagim, atëherë ata legjitimohen të uzurpojnë Teatrin Kombëtar dhe Teatrin Eksperimental si të vetmen formë proteste që zëri i tyre të dëgjohet. “Nuk e kuptoj thirrjen për Transparencë

dhe bisedime me artistët! Vendimi për të prishur Teatrin Kombëtar dhe për të ndërtuar një të ri duke dhuruar pronën publike një privati, është kristal i qartë! Transparent sa më s’ka! Vendimi është marrë në dritë të diellit dhe mu në mes të Tiranës! Bisedime për çfarë?! Me kë?! Qeveria e ka vendosur, do ta bëjë këtë gjëmë në dëm të kulturës, ligjit, shoqërisë dhe ekonomisë

së Kombit. Ndaj ç’bisedime mund të bëhen, kur publiku dhe artistët i bien gozhdës, ndërsa qeveria patkoit! Çështjet janë: 1. Je me qeverinë, apo me Artistët dhe Publikun! 2. Kush e ndalon qeverinë/ Bashkinë nga kjo poshtërsi dhe si? Kjo nuk është çështje “paanësie” as për të qenë “mbi palët”…”- u shpreh dje në apelin e tij, ish-ministri i Drejtësisë, Ylli Manjani.


POLITIKE

7 E enjte, 14 Qershor 2018

MOHOI NGRITJEN E KAMPEVE PËR REFUGJATË, GAZETA GJERMANE E NXJERR RAMËN ZBULUAR

“Der Spiegel” konfirmon kampet e refugjatëve nga BE në Shqipëri P avarësisht se kryeministri Edi Rama e mohoi krijimin e një kampi refugjatesh nga BE në Shqipëri, mediat gjermane shkruajnë se Shqipëria shihet si vendi i mundshëm për krijimin e këtyre kampeve. Në një intervistë për një media turke, Rama tha ndër të tjera se “pretendimet për kamp refugjatësh në Shqipëri nuk

janë të vërteta”. Ndërkohë gjatë ditës së djeshme, gazeta gjermane “Der Spiegel” konfirmon kampet e refugjatëve nga BE në Shqipëri. Duke iu referuar një deklarate të kancelarit austriak, Sebastian Kurz, “Der Spiegel” shkruan ndër të tjera se “kryeministri austriak Kurz pas takimit me Ministrin e Brendshëm gjerman Seehofer deklaron se

Austria po punon me një grup të vogël vendesh të BE-së për planin e ngritjes së qendrave të pritjes për refugjatët jashtë BE-së. Planet janë tejet konfidenciale për të rritur probabilitetin e realizimit të tyre”. I pyetur direkt nga gazetarët gjermanë se a është Shqipëria vendi ku do të ngrihen qendrat, përgjigja e Kurz është: Do ta shohim. “Der

Spiegel” vijon me pyetjen e vetme në artikull dhe me të vetmin vend të përmendur: A është Shqipëria vendi i mundshëm? Përgjigjen e jep duke cituar mediat austriake dhe kryeministrin danez, që e shohin Shqipërinë si mundësinë më të madhe për krijimin e kampeve të refugjatëve apo një qendre për trajtimin e luftëtarëve të huaj.

“Ne jemi të përkushtuar që influenca negative e FETO-s të mos cenojë misionin që ka arsimi në Shqipëri”

K

ryeministri Edi Rama i ka dhënë përgjigje shqetësimit të madh, për gjithë sa është folur së fundi, lidhur me lajmet për ngritjen e një kampi refugjatësh në vendin tonë. Në një intervistë për “Anadolu Agency” (AA) Rama ka folur në lidhje me marrëdhëniet Shqipëri-Turqi, partneritetin strategjik midis dy vendeve, përpjekjet e përbashkëta për të eliminuar kërcënimin e strukturave të organizatës terroriste FETO në Shqipëri, për çështjet e brendshme dhe rrugëtimin evropian të Shqipërisë, si dhe për zhvillimet në Kosovë dhe rajon. Duke folur mbi perspektivën evropiane të Shqipërisë, kryeministri Rama theksoi se është një proces i afirmuar më shumë sesa me dekada në kuptimin sipas tij që prirja e Shqipërisë ka qenë një prirje natyrale drejt Evropës. “Nga ana tjetër nëse flasim konkretisht sot duhet të jemi të vetëdijshëm se nuk varet vetëm nga ne, se procesi i integrimit evropian është gjithmonë e më i ndërlikuar dhe njëkohësisht më i paparashikueshëm për shkak të vetë turbullirave të brendshme në vendet e Bashkimit Evropian dhe të erërave kundër zgjerimit dhe kundër vetë Bashkimit Evropian brenda disa vendeve të rëndësishme anëtare. Kështu që përsa na takon do të vazhdojmë punën tonë, pasi për ne procesi i integrimit evropian nuk është një udhëtim për t’u spostuar nga Tirana në Bruksel, por është një udhëtim brenda vetes për t’u modernizuar dhe për të pasur një shtet funksional të standardeve evropiane”, tha Rama për AA. Ndërkohë mes Shqipërisë dhe Greqisë janë mbajtur disa raunde të bisedimeve për kufizimin e zonave detare dhe për çështjet e hapura mes dy vendeve, ndërsa Rama shprehet se është optimist që më në fund do t’i japin drejtim disa proceseve të bartura prej 70 vjetësh mes dy vendeve dhe njëkohësisht disa problemeve që herë pas herë sipas tij i gjejnë në rrugën e vendit për shkaqe të brendshme në Shqipëri apo Greqi. “Ka patur një proces të vështirë për të arritur deri në uljen në tryezë, por besoj që ulja në tryezë do të dalë me një zhvillim pozitiv në marrëdhëniet mes vendeve tona dhe në respekt të dinjitetit të njëri-tjetrit”, u shpreh kryeministri i Shqipërisë në lidhje me bisedimet Shqipëri-Greqi për çështjet e hapura mes dy vendeve. Kamp refugjatësh në Shqipëri Duke folur për pretendimet e fundit për mundësinë e ngritjes së një kampi refugjatësh apo qendre për trajtimin e luftëtarëve të huaj, Rama tha se këto pretendime nuk reflektojnë të

Rama për median turke: Kampet për ish-luftëtarët e ISIS dhe refugjatët janë fantazi! vërtetën dhe tha se Shqipëria ka ngritur një qendër e cila është një qendër studimore, programesh, analizash, ndërveprimesh kundër ekstremizmit të dhunshëm dhe që është propozuar që të zgjerohet në një qendër rajonale, qendër ekselence që ka të bëjë me fenomenin e ekstremizmit të dhunshëm dhe që trajton në rrugë të ndryshme këtë fenomen. Sipas tij kjo nuk ka të bëjë asgjëkund me ndonjë koncept të një qendre në kuptimin e një qendre grumbullimi njerëzish dhe aq më pak pastaj me “konceptin krejtësisht të pavend dhe madje qesharak të mbledhjes së gjithë ish-ushtarëve të ISIS-it (DEASH) në këtë qendër”. “Pra është thjeshtë një fantazi. Ndërkohë sa i përket një kampi refugjatësh në funksion të Bashkimit Evropian këtu në Shqipëri dhe kjo është një fantazi. Unë as nuk e kam dëgjuar ndonjëherë të artikuluar dhe as nuk e kam menduar ndonjëherë se mund të ndodhë, ndërkohë që Shqipëria ka qenë dhe mbetet gjithmonë e një bindjeje që vendet e Bashkimit Evropian nuk mund të ja hedhin topi njëri-tjetrit dhe ta lënë barrën e detyrimeve morale që ka Evropa ndaj njerëzve që ikin nga vendet e tyre për shkak të kërcënimit të jetës. Secili duhet të marrë përgjegjësitë e veta dhe Shqipëria ka qenë e gatshme të marrë përgjegjësitë e veta, për aq sa i takon. Ne nuk kemi pasur asnjë propozim për të bërë diçka të tillë dhe as nuk e kemi konsideruar një mundësi të tillë. Jemi të gatshëm të bëjmë çdo gjë bashkë me tjerët dhe të marrim pjesën që na takon, por nuk jemi të gatshëm që të bëjmë atë që të tjerët nuk duan ta bëjnë, duke qenë shumë më të pasur, duke qenë shumë më të fuqishëm se ne”, tha Rama. Influenca e FETO-s I pyetur për strukturat e organizatës terroriste FETO, që veprojnë në Shqipëri, kryeministri Rama ka pohuar se ka një numër të caktuar shkollash të ndërtuara në të shkuarën që kanë qenë një pikë referimi për prindërit dhe nxënësit. Siç thotë kryeministri shqiptar, shkollat e FETO-s në të kaluarën kanë ofruar mundësira që Shqipëria nuk është se

i ka pasur në të gjithë sistemin në territorin e vet, por se aktualisht qeveria shqiptare është e përkushtuar që “influenca negative e këtyre shkollave” të mos ndikojë në arsimin në Shqipëri. “Është me shumë rëndësi të kuptohet se ne jemi të përkushtuar për të ofruar një shërbim sa më të mirë arsimor në të gjithë territorin dhe paralelisht patjetër për të mos lejuar që influenca negative të natyrës që ju përmendet (kërcënimit të FETO-s) të kenë hapësirë dhe të cenojnë pikërisht misionin që ka arsimi në Shqipëri”, deklaron kryeministri Rama për AA. I pyetur më tej për bashkëpunimin dhe përpjekjet midis Shqipërisë dhe Turqisë për të eliminuar kërcënimin e FETO-s, Rama duke iu referuar grusht shtetit të dështuar të FETO-s në Turqi, tha se ajo ngjarje i bën vigjilent dhe shumë të vëmendshëm pasi siguria kombëtare dhe stabiliteti demokratik i vendit është prioritet i prioriteteve. “Ne jemi shumë të vëmendshëm. Kemi të gjitha arsyet të mbetemi shumë të vendosur në qëndrimin e shprehur që në minutat e para të grusht shtetit se bëhej fjalë dhe bëhet fjalë për një kërcënim serioz, që ne nuk do të donim në asnjë mënyrë ta shikonim, në asnjë formë sado margjinale në vendin tonë”, tha kryeministri shqiptar.

Aeroporti i Vlorës Sipas kryeministrit Rama, investimet turke në Shqipëri nuk janë të mjaftueshme. Ai duke theksuar se rritja që kanë konstatuar është e pamjaftueshme, shpreh besim se ka shumë më tepër mundësi për investime turke në Shqipëri. “Këtë gjë e kam ndarë edhe me presidentin, edhe me kryeministrin, edhe me aktorët e tjerë të politikës apo biznesit në Turqi, duke besuar se vullneti për ta zhvilluar më tutje këtë potencial është i plotë dhe njëkohësisht shumë çka që Turqia ka bërë në 15-20 vitet e fundit është një arsye e fortë për të pasur më shumë bashkëpunim në ekonomi dhe në tregti, pasi janë eksperienca të fituara, transformuese, për të cilat ne kemi realisht shumë nevojë”, deklaron Rama. Ndërkaq, duke folur për investimet turke në Shqipëri, kryeministri Rama foli edhe mbi ndërtimin e aeroportit të ri ndërkombëtar të Vlorës, investim turk në vend, që pritet të përfundojë deri në fund të vitit 2020. “Për sa i përket aeroportit të ri ndërkombëtar në Vlorë, ne jemi në një fazë të avancuar negociatash bazuar në legjislacionin e Republikës së Shqipërisë dhe synimi është që aeroporti të jetë gati përpara fundit të vitit 2020. Shpresoj që aspektet proceduriale dhe procesi i negociatave të mos zgjaten, në mënyrë që ne të kemi

gjithë mundësi që të realizojmë këtë objektiv”, bëri të ditur ai. Shpallja e Turqisë “partner strategjik” në vitin 2013, siç thotë Rama, ka qenë në programin e Partisë Socialiste (PS) që drejton ai, edhe atë para zgjedhjeve të vitit 2013. Rama shpjegon se synimi ka qenë që Turqia të përfshihej në një trekëndësh të partneritetit strategjik, ku tradicionalisht sipas tij kanë qenë Italia dhe Greqia. “Me të fituar zgjedhjet, bëmë këtë pjesë të programit tonë qeverisës, me bindjen se tradita e marrëdhënieve dhe njëkohësisht edhe miqësia mes popujve, përfshirë faktin që Turqia është një vend anëtar i NATO-s dhe një vend me një rol të rëndësishëm në shumë aspekte, përbëjnë padyshim një bazë të plotë për këtë hap, një hap që është shoqëruar me një thellim të marrëdhënieve dhe patjetër që do të materializohet ndër të tjera edhe me deklaratën e partnerit strategjik”, thotë Rama. Marrëdhënia me Erdogan Në lidhje me qëndrimet dhe komentet për marrëdhënien e tij me presidentin e Turqisë, Recep Tayyip Erdogan, por edhe marrëdhëniet Shqipëri-Turqi, Rama tha: “Në politikë nuk ngelet gjë pa u komentuar dhe nëse merresh me politikë duhet të jesh i përgatitur që të gjendesh edhe përballë komentesh apo akuzash të cilat bazohen tek axhendet e atyre që komentojnë dhe akuzojnë, dhe jo te e vërteta. Marrëdhënia ime me presidentin (Erdoğan) është një marrëdhënie që ka nisur pa u njohur unë me të, pasi e kam admiruar për së largu punën e tij të jashtëzakonshme si kryetar i Bashkisë së Stambollit dhe rolin transformues që ai ka pasur dhe ka qenë një ndër shembujt që më kanë frymëzuar për atë që kam bërë për Tiranën. Pastaj kam pasur fatin të njihem me të ta vlerësoj së afërmi, një marrëdhënie që është e ngritur mbi respektin reciprok që nuk ka absolutisht asnjë nga ato shenja që shumëkush merr përsipër të ngrejë akuza dhe teori konspiracioni. Mbi të gjitha është një marrëdhënie e veçantë pasi bazohet tek një parim që nuk e gjen shpesh në marrëdhëniet politike dhe diplomatike që ‘po’ është ‘po’ dhe ‘jo’ është ‘jo’”.


POLITIKE

8 E enjte, 14 Qershor 2018

Zyrtari gjerman Christian Lange: Gjermania do të ketë vendimin e saj brenda afateve kohore

Gjermania pa datë për negociatat: Luftoni korrupsionin G

jermania ende nuk ka arritur në një vendim nëse do të japë votë “Pro” apo “Kundër” hapjes së negociatave për Shqipërinë në fund të qershorit. Por Sekretari Parlamentar i Shtetit në Ministrinë Federale të Drejtësisë dhe Mbrojtjes së Konsumatorit, Christian Lange, i ka bërë thirrje politikës shqiptare që të luftojë korrupsionin, të vijojë thellimin e reformave dhe të shmangë bllokadat, si tre elementë tepër të rëndësishëm për hapjen e negociatave me Bashkimin Evropian. Lange nuk dha një datë kur Gjermania do të marrë vendimin për Shqipërinë, por tha se gjithçka varet nga reformat që ndërmerr vendi ynë. Reforma në drejtësi Sekretari i Shtetit për Marrëdhëniet me Parlamentin në Ministrinë Federale të Drejtësisë dhe Mbrojtjes së Konsumatorit, Christian Lange, tha se reforma në drejtësi do jetë kyçe në këtë vendimmarrje. “Sot ende nuk mund t’ju jap një përgjigje lidhur me vendimin që do marrë qeveria federale në këtë drejtim. Por ajo që mund t’ju them është se progresi në reformën e drejtësisë, përshpejtimi i reformave në procesin e drejtësisë është një nga hapat e rëndësishme që do të kenë ndikim në këtë vendimmarrje dhe siç jeni të informuar ky është një vendim unanim që merret nga shefat e qeverive dhe të shteteve. Patjetër, që edhe shtete të tjera anëtare do të hedhin vështrimin nga sistemi i drejtësisë të Shqipërisë. Sistemi i drejtësisë është i rëndësishëm edhe për ne, ka një rëndësi të madhe, kjo është arsyeja që unë kam ardhur sot”- u shpreh Christian Lange. Lufta kundër korrupsionit Zyrtari i lartë gjerman tha se politika shqiptare duhet të luftojë korrupsionin, të vijojë thellimin e reformave dhe të shmangë konfliktet. “Bllokadat politike nuk ndihmojnë për të ecur përpara me reformat në vendin tuaj. Ne gjermanët jemi të prirur për konsensus, gjë që te ju nuk e kam parë. Konsensusi është diçka që ndihmon shtetin e së drejtës dhe forcimin e demokracisë. Procesi i vettingut është duke u zbatuar, është mirë të zbatohet më shpejt. Ajo që mund t’ju them është se

përshpejtimi i reformës në drejtësi është hap i rëndësishm që do ndikojë në këtë vendimmarrje”deklaroi Christian Lange. Vendimi i Gjermanisë Kur na ndajnë vetëm dy javë nga vendimi për hapjen e negociatave për anëtarësimin e Shqipërisë në familjen europiane, ai tha se Gjermania do të ketë vendimin e saj brenda afateve kohore. “Ne do ta marrim vendimin tonë në kohë, vendim që do merret para mbledhjes së Këshillit Europian. Çështja e zhvillimeve në fushën e drejtësisë do të luajë një rol të rëndësishëm. Sistemi i drejtësisë është çelësi për një zhvillim ekonomik. Një shtet i së drejtës që funksionon është dhe baza për

funksionimin e ekonomisë dhe biznesit. Pa shtetin e së drejtës nuk mund të ketë atraktivitet për investitorët”- u shpreh zyrtari gjerman Christian Lange. Deklaratat e Wadephul I pyetur për deklaratat e zv/ kryetarit të Grupit Parlamentar CDU/CSU, i cili e cilësoi Sajmir Tahirin “peshk të madh”, ndërsa deklaroi se Fatmir Xhafaj duhet të largohet, zyrtari gjerman tha se nuk është në traditë të vendit tij të komentojë dhe të mbajë qëndrime për çështje të brendshme të një shteti. Duke komentuar mesazhet e tre ditëve më parë të Wadephul, se Shqipëria nuk ka plotësuar asnjë kusht për hapjen e negociatave, Christian

Lange tha se është i surprizuar nga kolegu i tij. “E kam dëgjuar deklaratën e kolegut Wadephul dhe mund tu them që Gjermania nuk e ka traditë të mbajë qëndrim mbi çështje të politikës së brendshme prandaj edhe kjo gjë më ka surprizuar. Nuk është praktikë e zakonshme e Gjermanisë të mbajë qëndrime për politikat e brendshme të shteteve”- tha Christian Lange. Të njëjtin qëndrim ai ndau dhe kur u pyet nëse çështja Tahiri është kusht i Gjermanisë për negociatat. “Nuk është e zakonshme që raste të veçanta të kthehen kusht për projekte europiane, më shumë nuk kam çfarë t’u them”- tha Lange.

AMBASADORJA

Vlahutin: Reforma në drejtësi nuk ka kthim pas, presim ndryshimet

Bashkimi Evropian do të mbështesë zbatimin e plotë të reformës në drejtësi në Shqipëri, për të cilin ambasadorja Romana Vlahutin është shprehur se nuk do të ketë kthim pas. Deklarata është bërë në nisjen e sesionit të pestë të misionit Euralius, ku u nënvizua mbi të gjitha lufta ndaj korrupsionit. “Me asistencën e EURALIUS, BE do të japë një ekspertizë mjaft të mirë për të drejtat e njeriut, por edhe luftën kundër korrupsionit në vend për të bërë Shqipërinë një vend me të drejta të barabarta për të gjithë. Reforma në Drejtësi është një instrument i mirë për sigurinë dhe le të besojmë që ndryshimi është i mundur, duhet durim. Nuk ka kthim pas, sistemi i drejtësisë është një realitet dhe ne jemi të duruar për të pritur ndryshimin për të ardhmen”u shpreh ambasadorja e BE-së në Tiranë, Romana Vlahutin. Të pranishëm në këtë ceremoni ishin personalitete të larta të organeve ligjzbatuese, kryeprokurorja e Përgjithshme Arta Marku, gjykatës, prokurorë si dhe ekspertë që kanë punuar për hartimin e reformës në drejtësi.

NGA MOSKA MINISTRI I JASHTËM I GREQISË FLET PËR SHQIPËRINË

Kotzias: Nuk iki me pushime pa zgjidhur problemet me Shqipërinë Vetëm një ditë pasi zgjidhën me Shkupin mosmarrëveshjen 27 vjeçare për çështjen e emrit, Greqia duket e vendosur për t’u dhënë zgjidhje edhe çështjeve të mbartura me Shqipërinë. Ministri i Jashtëm i Greqisë, Nikos Kotzias, ishte i prerë kur tha se nuk ikën në pushime pa i zgjidhur këto çështje. “Së shpejti zgjidhim problemet me Shqipërinë. Ndod-

hemi në procesin e zgjidhjes së problemeve që rezultojnë që prej 70 vitesh. Nuk shkoj me pushime pa i zgjidhur”deklaroi kreu i diplomacisë helene. Deklaratat e tij, ministri Kotzias i bëri pas takimit me homologun e tij rus Sergei Lavrov, në Moskë. Po dje, Ministri i Jashtëm i Greqisë, Nikos Kotzias nga Rusia, ka folur për Shqipërinë gjatë një ligjërate që ka

mbajtur në Universitetin MGIMO të Moskës. “Me politikë aktive po zgjidhim me Shqipërinë probleme dekadash.Besoj se shumë shpejt përfundojmë negociatat me Shqipërinë”është shprehur Kotzias. Po ashtu, ministri Kotzias ka thënë gjithashtu se paketa prej dhjetë çështjesh përfshin edhe përcaktimin e kufijve dhe të zonave detare.


POLITIKE

9 E enjte, 14 Qershor 2018

Kryetari i Kushtetueses e kaloi vettingun, avokati Haxhia: KPK kishte nxjerrë një konkluzion të pasaktë

K

omisioni i Pavarur i Kualifikimit konfirmoi në detyrë kryetarin e Gjykatës Kushtetuese, Bashkim Dedja. Vendimi për të u dha paraditen e djeshme, nga Komisioni i përbërë nga Valbona Sanxhaktari, Roland Ilia dhe relatorja Xhensila Pine. Duket se KPK-ja i ka sqaruar paqartësitë që kishte lidhur me pasurinë e Dedës, duke vendosur konfirmimin në detyrë të kreut të Kushtetueses. Në seancën e mbajtur javën e kaluar rezultoi se Dedja kishte paqartësi sa i takon pasurisë. KPK konstatoi se kreu i Kushtetueses ka para të pajustifikuara dhe paqartësi në deklaratën e pasurisë. Por me vendimin e shpallur këtë të mërkurë, kreu i Gjykatës Kushtetuese, Bashkim Dedja, do të vijojë të qëndrojë në detyrë. “Trupa gjykuese vendosi me shumicë votash konfirmin në detyrë të subjektit të rivlerësimit Bashkim Dedja me funksion gjyqëtar, kryetar i Gjykatës Kushtetuese”- u shpreh relatorja Xhensila Pine. Vetë Bashkim Dedja nuk ishte i pranishëm në seancë, por ai u përfaqësua nga avokati i tij, Maksim Haxhia, i cili kishte paraqitur dy kërkesa, por që nuk u morën parasysh nga komisioni. Duke folur pas vendimit, avokati, Maks Haxhia, nuk i kurseu kritikat ndaj trupës gjyqësore të komisionit. Ai tha se KPK kishte nxjerrë një konkluzion të pasaktë për pasurinë e të vëllait të gjyqtarit, duke pretenduar se ai nuk kishte mundësi t’i jepte 15 mijë euro borxh të vëllait

Gaboi me pasurinë, KPK konfirmon në detyrë kreun e Kushtetueses Bashkim Dedja

pasi në atë kohë kishte marrë për vete një kredi 40 mijë euro. “Nga verifikimet tona rezultoi se ka një fakt, që Mensur Dedja apartamentin që e ka blerë 40

mijë euro e ka vënë kolateral për nipin e vet në bankë që tregon se ka pasur financa për këtë. Ai që ka parë emrin e Mensurit është gezuar, e nuk

ka avancuar në verifikim që ai ka marrë kredi apo si.Ne kur bëmë kërkesën i bëmë prezent trupës se ishte e habitshme për atë fakt, pasi detajet na u

vunë në dispozicion, dhe ai bën prapsime, kjo nuk ishte vënë, që do të thotë që në këtë pikë ka ceduar. Është një rast sporadik nuk mund të them që cenohet procedurat e komisionit, duket të shpërbeje që të hetohet”theksoi Maks Haxhia. Më tej ai shtoi se mungesa e një hetimi të thelluar ka cënuar figurën dhe personalitetin e gjyqtarit, por, sipas tij, ky është një rast sporadik që nuk përgjithëson të gjithë punën e Komisionit. “Ky rast nuk është shqyrtuar në dokumentacion dhe nuk ishte bërë prezent sipas procedurave. Ky rast duhet të shërbejë që të mos mjaftohet me një të dhënë e cila patjetër duhet të hetohet dhe shkohet deri në fund. Një kolateral, duhet të shikosh në favor të cilës bankë është vënë, në favor të kujt kredie dhe të kujt subjekti. Mund të vë dhe unë kolateral por mund të vë dhe për njerëzit dhe të afërmit e mi. Është një rast sporadik. Më erdhi keq se u cënua në publik figura dhe personaliteti që për mua është një nga personalitetet më korrekte të sistemit të drejtësisë, zoti Dedja”- u shpreh avokati Maks Haxhia.

“EURALIUS 5”, MINISTRJA E DREJTËSISË: SFIDA JONË KA TË BËJË ME JETËSIMIN E REFORMËS NË DREJTËSI

N

ë nisjen e sesionit të pestë të misionit të Bashkimit Europian “Euralius” në vendin tonë ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj, ka kërkuar përshpejtim të procesit të vettingut për të krijuar sa më shpejt institucionet e reja të drejtësisë. Gjatë fjalës së saj, ministrja Gjonaj tha se vetëm me ngritjen e Këshillit të Lartë të Gjyqësorit dhe Këshillit të Lartë të Prokurorisë do të futet në rrjedhën e duhur miradministrimi i drejtësisë dhe sistemit gjyqësor. “Pa mbështetjen sa politike po aq dhe teknike të ambasadorëve të BE, ShBA, Gjermanisë, Austrisë, Holandës etj dizenjimi dhe miratimi i reformës në drejtësi do të ishte tepër i vështirë. Kemi përfunduar një pjesë të mirë të rrugëtimit. Tashmë ndodhemi para sfidave të reja për zbatimin e kësaj reforme. Përpjekjet e shkaktuara nga kundërshtarët e reformës do të mbeten vetëm përpjekje të dështuara dhe vështirësitë e hasura nuk duhet

Gjonaj: Të përshpejtohet vettingu për ngritjen e institucioneve të reja të drejtësisë

të na frikësojnë. Procesi i rivlerësimit kalimtar ka prodhuar rezultatet e para të ndjeshme për vetë sistemin dhe qytetarët shqiptarë. Shumë shpejt pritet

të përfundojë rivlerësimi i listës prioritare së gjyqtarëve dhe prokurorëve. Ritmi i procesit të vettingut duhet të përshpejtohet nga institucionet e përfshira në

këtë proces për të bërë të mundur ngritjen e institucioneve të reja të drejtësisë sa më parë. Me ngritjen e KLGJ-së dhe KLPsë futet në rrjedhën e duhur miradministrimi i drejtësisë dhe sistemit gjyqësor. Këto procese nuk mund të përfundohen vetëm dhe nuk duam ti përfundojmë vetëm”- u shpreh ministrja Etilda Gjonaj. Sfida jonë, tha Gjonaj, ka të bëjë me jetësimin e reformës në drejtësi. Ministrja theksoi se Qeveria ka jo vetëm vullnetin politik, por ka treguar angazhimin konkret në mbështetjen ligjore, financiare dhe infrastrukturore që i është dhënë zbatimit të reformës në drejtësi. “Më lejoni që në emër të Qeverisë dhe Kryeministrit Rama të shpreh garancinë për mbështetjen pa

asnjë ekuivok të çdo procesi që nevojitet për zbatimin e reformës në drejtësi, për të kryer të gjitha angazhimet e ndërmarra. Por, ashtu si në fazën e parë, jam shpresëplotë se do të kemi të njëjtën mbështetje të partnerëve ndërkombëtare, tashmë, për të vënë në jetë sistemin e ri të drejtësisë, pa asnjë vonesë. Rikthimi i besimit të publikut në sistemin e drejtësisë dhe forcimi i shtetit ligjor do të jetë sfida jonë e përbashkët gjatë viteve të ardhshme. Ministria e Drejtësisë mirëpret çdo bashkëpunim për rritjen e efiçencës, profesionalizmit dhe llogaridhënies së sistemit dhe që i kthen përsëri drejtësinë qytetarëve shqiptarë”- u shpreh ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj.


POLITIKE

10 E enjte, 14 Qershor 2018

Ministria e Arsimit u informua nga rrjetet sociale dhe mediat on-line lidhur me publikimin e disa fotove nga Testi i Matematikës

Dalja e testit të Matematikës, ministrja Nikolla: Rastin ta hetojë Prokuroria P

araditen e djeshme rreth 37 mijë nxënës zhvilluan provimin e Maturës Shtetërore në lëndën e Letërsisë. Ndërkohë që teza e provimit të maturës doli në faqen e Ministrisë së Arsimit pak orë pas mbarimit të provimit, mësohet se teza kishte dalë më herët se sa lejohet, që në nisje të provimit në një nga shkollat e Tiranës. Të njëjtën gjë e ka denoncuar dje edhe deputeti i Partisë Demokratike, njëherësh dhe kreu i Departamentit për Arsimin në selinë blu, Luçiano Boçi në faqen e tij zyrtare në rrjetet sociale.“Ky është serioziteti i Ministrisë së arsimit për maturën shtetërore! Testi i letërsise ka tre ore që ka dalë e që qarkullon. Një skandal i paprecedentë dhe një tallje gjigande me mundin, djersën, përpjekjet e sinqerta të maturantëve e familjeve të tyre. Përdhosje e dijes e meritës dhe e mësimdhënies”, u shpreh deputeti demokrat Luçiano Boçi.

Reagimi i Ministrisë Ministria e Arsimit Sportit dhe Rinisë ka reaguar pas pretendimeve se testi i Matematikës për maturantët ka dalë para se të publikohej nga ky institucion. MASR thotë se është informuar nga rrjetet sociale dhe mediat on-line lidhur me publikimin e disa fotove nga testi i Matematikës që u zhvillua në të gjithë vendin nga ora 10:00 -12:30 dhe i bën thirrje Prokurorisë të nisë hetimet. Ministria thotë se testi është publikuar nga deputeti i Partisë Demokratike Luciano Boci dhe një qytetar në rrjetin social “Facebook”. “Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë u informua nga rrjetet sociale dhe mediat on-line lidhur me publikimin e disa fotove nga Testi i Matematikës, që u zhvillua në të gjithë vendin nga ora 10:00 -12:30. Konkretisht nga adresat në Facebook e një qytetari dhe

DEPUTETI I LSI-së

Provimet e Maturës, Rrokaj: Angazhimi i 500 policëve dhe 2500 mësuesve i kotë

të një deputeti janë postuar, foto te testit te matematikës, ndërsa testimi po zhvillohej në të gjithë vendin. MASR garanton publikun se ka marre çdo masë qe parashikon ligji për të garantuar fshehtësinë dhe integritetin e testeve të maturës në fazën e hartimit dhe shpërndarjes ne 38 DAR dhe ZA, 206 mjediset ku zhvillohet provimi për 37 mijë maturantë të cilët mbikëqyren nga rreth 4300 administratorë dhe monitorues. Ministria e Arsimit, Rinisë dhe Sporteve e konsideron shkelje te rendë të ligjit Nr.69/2012 “Për sistemin arsimor parauniversitar në RSH” dhe të

akteve nënligjore, kopjimin e plotë apo te pjesshëm si dhe shpërndarjen dhe publikimin e testit. Për këtë arsye i kërkojmë organit të prokurorisë të fillojë hetimin e menjëhershëm të dy rasteve të bëra publike online, duke mundësuar vënien përball ligjit të shkelësve, kushdo qofshin ata”- thuhet në deklaratën e MASR. Por pak më vonë nga deklarata e Ministrisë ka reaguar deputeti i PD-së, Luciano Boci, i cili thotë se Ministrja e di se është ajo vetë përgjegjësja kryesore si titullare e institucionit, e daljes dhe qarkullimit të testeve të maturës shtetërore.

DEPUTETI DEMOKRAT REAGON NDAJ KËRKESËS SË MINISTRISË

M

inistria e Arsimit i ka bërë kërkesë prokurorisë që të fillojë hetimet ndaj deputetit të Partisë Demokratike Luçiano Boçi, pasi ky i fundit, sipas saj, denoncoi dje se testi i Matematikës për maturantët kishte dalë para disa ditësh dhe jo disa çaste para provimit, siç pretendonte ministria në fjalë. Menjëherë pas kësaj kërkese ka reaguar edhe deputeti Boçi, i cili ka theksuar se detyra kryesore e çdo ligjvënësi është të denoncojë shkeljen e ligjit dhe skandalet. Sa i përket bërjes publike të testit të matematikës. Boçi, u shpreh se ajo që duhet hetuar në këtë rast duhet të jetë ministrja Lindita Nikolla. “Ministrja e vënë prej kohësh nën akuzë për grabitjen e të dhënave personale të nxënësve dhe të prindërve për qëllime të ngushta politike, thërret sot në ndihmë prokurorinë për interesa personale. Në detyrën si ligjvënës ne mbrojmë interesin publik dhe qytetar dhe interesi i fëmijëve tanë është interesi më i lartë. Në emër të tij ne kemi denoncuar dhe do të denoncojmë publikisht çdo rast abuzimi, shkelje të ligjit dhe shpërfillje ndaj mundit, sakrificës

Boçi - Nikollës: Më mirë të kishe heshtur, dita e gjykimit po afron

dhe djersës së tyre. Ministrja e di mirë se është ajo vetë përgjegjësja kryesore si titullare e institucionit, e daljes dhe qarkullimit të testeve të maturës shtetërore. Ministrja mban përgjegjësi

të plotë ligjore që testi u fotografua në sallë dhe u shpërnda nëpërmjet telefonit, te ndaluar sipas ligjit. Ministrja e di mirë se është ajo përgjegjësja që ka degraduar Maturën në mall online dhe ka shkelur me këmbë punën disa vjeçare të nxënësve e prindërve. Është ajo që trafikon testet e maturantëve për të mbuluar shkatërrimin që ka mbjellë në arsim. Është ajo që e ka shndërruar arsimin në një magazinë pa inventar nxënësish, ku nuk fiton më i miri, më i përgatituri, por më i shkathëti e i shpejti. Është ajo dhe Rama i saj që tallen çdo ditë me maturantët, rininë e prindërit e tyre, me të ardhmen e shpresën e tyre. Përgjegjësit ligjorë dhe moralë të kësaj katrahure janë Rama dhe Nikolla. Më mirë të kishe heshtur zonja Ministre! Dita e gjykimit po afron….!”- u shpreh dje në reagimin e tij, deputeti demokrat, Luçiano Boçi.

Deputeti i Lëvizjes Socialiste për Integrim, Shezai Rrokaj, i ftuar dje në rubrikën “Opinion” në studion e lajmeve në “News24” foli për provimet e Maturës. Sipas ish-dekanit Rrokaj angazhimi i 500 policëve dhe 2500 mësuesve ishte i kotë, sepse krijonte një trysni të panevojshme. Deputeti i LSI-së, gjithashtu, propozoi që vetëm Letërsia dhe Matematika janë lëndë të mjaftueshme për të plotësuar ciklin, e më pas përzgjedhjet të bëhen nga shkolla e lartë. “U angazhuan 500 policë e 2500 mësues, se vazhdohet akoma me idenë se një notë e mirë në provim, krijon një cilësi më të mirë në atë që quhet pikëzimi i maturantit. Trysnia krijohet nga momenti që i jepet rëndësi lëndëve të caktuara, nëse i shohim këto lëndë si mbyllje të një cikli shkollor. Është një presion i kotë, i panevojshëm për këtë mënyrë si është krijuar. Unë propozoj se dy lëndë janë të mjaftueshme për të plotësuar ciklin: matematika e letërsia. Më pas shkollat e larta bëjnë përzgjedhjet. Nxënësit kanë të drejtë të ankimojnë por jo të ballafaqohen, u jepet një përgjigje përballë një pagese, por nuk mund të bëjnë avokatin e vetvetes. Por kjo është një e drejtë që duhet. Por procesi është aq masiv sa dhe ankesat krijojnë problemet e tyre,” tha Rrokaj. Në lidhje me mesataren nota 7 për nxënësit që duan të vazhdojnë mësuesi në një degë të caktuar, Rrokaj tha se vënia e një pragu shton korrupsion për të marrë notën. “Nuk isha deputet kur u ankova për vënien e një pragu, që atëherë ishte nota 6, por tani është vendosur nota 7. Vënia e pragut ka rritur fiktivitetin për 3 vite me 8%. Tani do të gjenden mënyra të tjera fiktive për të çuar notën 7, çdo vënie pragu shton korrupsionin për të marrë notën”, tha deputeti i LSI-së, Shezai Rrokaj.


AKTUALITET

11 E enjte, 14 Qershor 2018

Shqiptarët ‘’pushtuan’’ Europën me kërkesat për azil, dhe një ndër arsyet e përdorura për të fituar azil, ka qenë dhe mbetet gjakëmarrja “Gjakmarrja është një dramë shumë tragjike në jetën e popullit shqiptar. Kjo është një dukuri, mund të thuhet madje, një kategori historike e jetës së shqiptarëve”,-janë fjalët e akademikut Rexhep Qosja, që ende në 2018 gjejnë vend. Hakmarrja llogaritet se është një pjatë që shërbehet në të ftohtë, dhe në Shqipëri ajo mund të servohet shumë e ftohtë. Shqiptarët ‘’pushtuan’’ Europën me kërkesat për azil, dhe një ndër arsyet e përdorura për të fituar azil, ka qenë dhe mbetet gjakëmarrja. Por, kjo nuk është e justifikueshme për ata që e kanë të rremë si arsye pasi do të zbulohen shpejt. Shqipëria ka aktualisht 704 familje të prekura nga gjakmarrja, prej të cilave 591 jetojnë në Shqipëri ndërsa 113 prej tyre janë larguar jashtë vendit. Studimi u krye nga shoqata ‘’Gjenerata e Re’’ me ndihmën e autoriteteve policore dhe OSHEE në 6 qarqet e prekura nga kjo dukuri: Shkodër, Kukës, Dibër, Lezhë, Tiranë dhe Durrës. Pavarësisht përpjekjeve për pajtimin e gjakut duke se fenomeni nuk gjen zgjidhje dhe për shumë vite të tjera duke shkaktuar drama të varfërisë dhe analfabetizmit. 6 qarqe Shkodra është e prekur më rëndë dukuria tragjike me 156 familje në gjakmarrje, nga të cilat 17 janë të ngujuara, 47 familje u larguan jashtë vendit, ndërsa disa dhjetëra fëmijë braktisin shkollën dhe kanë nevojë për mbështetje psikosociale. Qyteti brenda ka 76 familje në gjakmarrje, Vau i Dejës, 36, Malësi e Madhe 22,

MALLAKASTËR

I

sh-gruaja e S.Braçe, 46-vjeç, nga Hekali i Mallakastrës u kishte marrë borxh 1600 euro dy vëllezërve, Lani dhe Olen Boraj nga Ksamili i Sarandës, por nuk ua ka kthyer. Në korrik të vitit të kaluar dy vëllezërit kanë marrë peng dhe kanë dhunuar 46-vjeçarin, ndërkohë që ai u kishte thënë se nuk kishte dijeni pasi ishte divorcuar nga e shoqja. Kjo e fundit që nga marrja e borxhit në shkurt të 2017 ishte larguar jashtë shtetit. Policia e Fierit ka ndaluar të martën dy vëllezërit e shpallur në kërkim për heqje të paligjshme të lirisë, armëmbajtje pa leje dhe vetëgjyqësi. “Ndalimi i këtyre shtetasve u bë pasi Gjykata e Shkallës së Parë Fier me Vendimin e datës 24.05.2018 ka dhënë masën e sigurisë “Arrest në burg”

Gjakmarrja, qindra familje të izoluara. 6 qarqe të prekura, Shkodra ka 156 familje 704 “Shqipëria ka aktualisht 704 familje të prekura nga gjakmarrja, prej të cilave 591 jetojnë në Shqipëri ndërsa 113 prej tyre janë larguar jashtë vendit”.

Puka 13, Fushë-Arrëzi 9 familje me gjakmarrje. Qarku i dytë më i prekur është Lezha me 102 familje në gjakmarrje, 6 nga të cilat janë ngujuar, 33 kanë lënë Shqipërinë. Në këtë qark Laçi ka 21 familje në gjakmarrje, më pak Lezha, Zejmeni, Shënkolli, Rubiku, Kacinari, dhe 15 njësi të tjera. Më pas vjen Dibra me 89 familje në gjakmarrje, por më

shumë në këtë qark janë prekur Burreli, Bulqiza, e Klosi. Në qarkun e Kukësit janë 87 familje me gjakmarrje, Durrësi 86 edhe Tirana 68. Kryeqyteti dhe Durrësi janë kthyer në vendshtrehime për familje nga qarqet e tjera. Në Tiranë njësitë me më shumë raste janë Paskuqani, Bathorja, njësia 9 dhe 11. Në Durrës më shumë ka Fushë Kruja-22, Thu-

Morën peng 46-vjeçarin për borxhin e ish-gruas

për veprat penale “Heqja e paligjshme e lirisë”, “Prodhimi dhe mbajtje pa leje e armëve dhe municionit luftarak” dhe Vetëgjyqësia”,-parashikuar nga Nenet 110/2, 278/2 dhe 277 të Kodit Penal. Në korrik

të vitit 2017, këta shtetas në bashkëpunim me njeri tjetrin, në fshatin Hekal, Mallakastër, kanë marë forcërisht dhe i kanë hequr lirinë për disa orë shtetasit S.B, 46-vjeç, banues në Fier”, thotë policia.

mana 15 familje në gjakmarrje. Në Tiranë gjakmarrja ka ardhur për shkak të lëvizjes demografike të popullsisë, nga zonat veri dhe veri-lindore, ku shumë familje sjellin edhe dramën e marrjes së gjakut. Familjet mbyllen në shtëpi nga frika e vrasësit; Kukësi ka 3 familje të të ngujuara, 6 janë në Lezhë, po 6 ka Durrësi, madje edhe në Tiranë janë 5 familje të

NDRYSHIMET

F

urtunë ndryshimesh edhe në Policinë Kufitare. Pas ndryshimeve të Shefave të Komisariateve në të gjithë vendin, kanë vijuar lëvizjet në radhët e Policisë Kufitare. Në Gjirokastër shef në Policinë Kufitare, është emëruar Idajet Hoxha, ndërsa shef në Policinë Kufitare në Shkodër është emëruar Krenar Muça. Disa ditë më parë, një rokadë ndodhi në Policinë e Shtetit. Kryekomisar Pal Marku, me detyrë Specialist në Njësinë për Hetimin e Krimeve ndaj Personit dhe Pasurisë në Drejtorinë Hetimore Qendrore në Departamentin e Policisë së Shtetit, është caktuar përkohësisht në detyrën Shef i Komisariatit të Policisë Nr.6. Komisar Gilbert Hoxha, me detyrë

ngujuara nga gjakmarrja. Largimi Pajtimet e gjakmarrjeve janë shumë të vështira dhe këto shpesh kthehen në vrajse. Mënyrat kryesore për ta shmangur rrezikun është largimi jashtë Shqipërisë apo në zona të tjera brenda vendit. Pjesa më e madhe e familjeve të prekura nga gjakmarrja jetojnë në varfëri dhe mjerim. Rëndesa ekonomike vjen nga izolimi dhe banesat e vogla pa siguri dhe pa kushte, sidomos për të sëmurët, të cilët nuk dalin dot as për të marrë shërbimin mjekësor. Konfliktet e gjakmarrjes trashëgohen nga vetëgjyqësi të vjetra e të reja. Halli më i madh mbeten fëmijët e pafajshëm, që ngujohen ose shkëputen nga shkolla, madje ka edhe nga ata që kanë lindur në ngujim.

Rokadë në Policinë Kufitare, lëvizje dhe emërime shefash

Shef Sektori, në Sektorin për Hetimin e Krimeve të Rënda ndaj Jetës dhe Pronës, në Drejtorinë Vendore të Policisë Tiranë është caktuar përkohësisht në detyrën Shef i Komisariatit të Policisë Nr.2. Nënkomisar Neritan

Boçi, me detyrë shef i Komisariatit të Policisë Nr.6, në Drejtorinë Vendore të Policisë Tiranë, emërohet në detyrën Specialist në Seksionin për Hetimin e Krimeve ndaj Jetës dhe Pronës, në Drejtorinë Vendore të Policisë Tiranë.


CYANMAGENTAYELLOWBLACK

REKLAMA

12 E enjte, 14 QERSHOR 2018


CYANMAGENTAYELLOWBLACK

SOCIALE

13 E enjte, 14 QERSHOR 2018

Furnizimi me ujë, Tirana gati për paketën e dytë të investimeve nga BERZH-i

Veliaj: Do të dyfishojmë kapacitetin e Bovillës P

as financimit nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim të projektit për dyfishimin e kapacitetit të Bovillës, si dhe ndërtimin e një linje të re për furnizimin me ujë të pijshëm të zonës së Unazës së Re, Tirana është gati për paketën e dytë të investimeve: zgjerimin e rrjetit të ri të ujësjellës-kanalizimeve në zona të cilat, vitet e fundit, kanë njohur zhvillim të madh. Lajmin e mirë e dha kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, pas vizitës një ditore në Stokholm të Suedisë, ku mori pjesë në konferencën e organizuar nga BERZH-i me investitorë të ndryshëm, për të diskutuar financimin e një sërë projektesh të rëndësishme për kryeqytetin. Në konferencë, Bashkia e Tiranës paraqiti propozime konkrete për garantimin e furnizimit me ujë të pijshëm 24 orë në ditë të qytetit. "Kemi nisur fazën e parë të investimeve me BERZH-in, që përkthehet në dyfishim të kapacitetit të Bovillës, si edhe vendosjen e linjave të transmetimit nga Bovilla drejt Astirit, Unazës së Re, që kanë qenë zonat më problematike të Tiranës, kryesisht të furnizuara me ujë pusi, por që tani janë rritur tej mase në popullsi. Jemi gati të propozojmë një paketë të dytë për UKT-në. Ambicia jonë është që brenda 5 viteve, nga fillimi i këtyre investimeve, të kemi ujë 24 orë në Tiranë", deklaroi Veliaj. Një propozim i paraqitur nga kryebashkiaku Veliaj në konferencën e BERZH-it ishte ai për shfrytëzimin e burimeve ujore nga burimi i Gurit të Bardhë, me qëllim furniz-

imin me ujë të pijshëm me cilësi të qytetit të Tiranës, për të plotësuar të gjitha nevojat. "Propozimi tjetër ka të bëjë jo vetëm me rrjetin në zonën e Yzberishtit, por edhe me burimin e ri të Gurit të Bardhë, i cili do të sjellë në Tiranë një sasi të konsiderueshme uji, sidomos për Njësitë 1 dhe 2, të cilat aktualisht furnizohen vetëm nga Selita dhe burimet e Dajtit", tha ai. Veliaj shprehu bindjen se nëse vijohet me këtë ritëm për transformimin e qytetit, nuk do të mungojnë financimet nga institucione të rëndësishme financiare, të cilët shohin te Bashkia e Tiranës një partner të besueshëm. Kreu i bashkisë deklaroi se ndonëse nuk janë rritur taksat për familjarët, falë rritjes së performancës financiare, si pasojë e mirëmenaxhimit të të ardhurave, Bashkia e Tiranës

është sot një nga subjektet ideale për t'u financuar nga BERZH-i dhe shumë prej institucioneve që financojnë projekte të tilla.

"Nëse vazhdojmë me këtë ritëm për ndryshim, nuk do të vonojnë as financimet. Aktualisht kemi kaluar fazat dhe filtrat e donatorëve, si një nga bashkitë me performancën më të lartë financiare. E kemi bërë këtë pa rritur taksat për familjarët, por sigurisht duke bërë që të pasurit, ata që ndërtojnë, të kontribuojnë më shumë, dhe besoj se ky harmonizim, pra me taksa të ulëta për familjarët dhe me kontribut pak më të lartë nga ata që edhe fitojnë më shumë, sjell një shëndoshje të financave të bashkisë, çka na bën sot një nga subjektet ideale për t'u financuar nga BERZH-i dhe shumë prej organizatave që financojnë projekte zhvillimore", nënvizoi Veliaj. Tirana është autoriteti i parë lokal që është përzgjedhur nga BERZH-i, duke nënshkruar një marrëdhënie direkte bashkëpunimi, për realizimin e një sërë investimesh të rëndësishme me synim zgjidhjen e problemit 27-vjeçar të furnizimit 24 orë me ujë të pijshëm të qytetit. Por, ndërkaq, projekti për krijimin e Pyllit Orbital, ndërtimin e korsive të biçikletave, dhe transformimin e sistemit të transportit publik, e rendisin Tiranën si shembull suksesi në Europë sa i takon politikave mjedisore. Bashkia e Tiranës, në bashkëpunim me BERZH-in, kanë nisur planin e veprimit për ta shndërruar kryeqytetin shqiptar në një qytet të gjelbër.


AKTUALITET

14 E enjte, 14 Qershor 2018

Pas kallëzimit të 19-vjeçares Xhuljeta Çuni për përndjekje, sipas SHÇBA-së Prokuroria nuk i ka deleguar veprime të tjera shtesë Policisë, duke vijuar vetë me veprimet hetimore

N

uk ka vonuar shumë, dhe brenda 24 orëve nga nisja e hetimeve për Policët e Tiranës, lidhur me vrasjen e Xhuljeta Çunit nga ish i dashuri, i cili më pas vrau edhe veten më 8 qershor, SHÇBA thotë se Policia nuk ka shkelje të detyrës në këtë krim pasioni. Struktura e Shërbimit për Çështjet e Brendshme dhe Ankesat, kreu verifikimet e plota për të kqyrur veprimet policore, duke nisur me intervistimet e punonjësve, kryqrje libra shërbimi, dokumentacioni, kamera etj. Nga gjithë verifikimet e kryera ka rezultuar se Policia ka marrë kallëzim në datën 7 maj 2018 nga Çuni për përndjekje. Materialet janë referuar në Prokurorinë e Rrethit Gjyqësor Tiranë dhe pas vlerësimit të kallëzimit nga Prokuroria është bërë regjistrimi i procedimit penal, për të vijuar më pas me hetimin. Pas kallëzimit, Prokuroria nuk i ka deleguar veprime të tjera shtesë Policisë, duke vijuar vetë me veprimet hetimore. “Policia e Shtetit nuk ka marrë asnjë ankesë tjetër apo t’i jetë bërë prezent ndonjë shqetësim nga Xhuljeta, pas kallëzimit të datës 07.05.2018. Nuk rezulton se punonjësit e Policisë që kanë trajtuar ngjarjen të kenë konsumuar elementë të ndonjë vepre penale, duke shpërdoruar detyrën”,-citohet në qëndrimin e SHÇBA-së. Kallëzimet Ngjarja e rëndë e ndodhur në

Krimi, SHÇBA: Policia në rregull, pas kallëzimit hetimet i vijoi prokuroria S’KA SHKELJE “Nuk rezulton se punonjësit e Policisë që kanë trajtuar ngjarjen të kenë konsumuar elementë të ndonjë vepre penale, duke shpërdoruar detyrën”.

zonën e “Don Boskos”, duket se ishte e paralajmëruar, kjo për faktin se Mata dhe Çuni ishin ballafaquar disa herë në komisariat. Detajet e publikuara pas ngjarjes së rëndë, nxorën në dritë faktet se 19-vjeçaerja Xhuljeta Çuni, e kishte denoncuar autorin në Komisariatin nr.3 për përndjekje, por sipas familjarëve të saj, policia nuk

mori asnjë masë. Kodi Penal parashikon dënim nga gjashtë muaj deri në 4 vjet për veprën penale të përndjekjes, policia se ka parë të arsyeshme ta arrestojë Xhafer Matën duke e proceduar vetëm në gjendje të lirë. Por ky i fundit për të lehtësuar pozitën e tij penale rezulton të ketë bërë një kundër kallëzim 2 javë pas denoncimit

të Xhuljetës. Dhuna Për këtë vit janë vrarë 6 gra. Më të fundit janë Ardiana Shaholli, e cila u godit për vdekje nga bashkëshorti pas një sherri banal në Durrës. Si edhe Xhuljeta Çuni, 19-vjeç, e cila u vra ditën që po shkonte të jepte provimin e letërsisë. Vrasja e Xhulietës mund të parandalohej përsa

kohë prokuroria kishte nisur hetimet për Xhaferr Matën për përndjekje, kallëzim i dorëzuar prej saj në maj 2018. Por Xhuljeta nuk mund të përfitonte urdhër-mbrojtjeje sipas ligjit, sepse ajo nuk ishte pjesë e familjes së tij dhe as bashkëjetuese. Nga 1 janari 2018 deri më 31 maj 2018 kanë përfituar urdhër-mbrojtjeje 1275 gra. Ndërkohë që rezulton se janë nën hetim mbi 490 meshkuj dhe janë arrestuar 270 prej tyre. Xhaferr Mata nuk ishte njëri prej tyre sepse dy të rinjtë, siç thonë burimet, kishin kallëzuar njëri-tjetrin pak ditë përpara tragjedisë. As bashkëshorti i Ardianës nuk ishte pjesë e të hetuarve për dhunë sepse Ardjana nuk e kishte denoncuar kurrë.

DURRËS

SEZONI TURISTIK

Tragjike, mbytet në det 20-vjeçari

6 lexues portabël pasaportash për Policinë Kufitare N

Viktima e dytë e sezonit turistik. Një 20-vjeçar ka humbur jetën pasi është mbytur në det. Ngjarja e rëndë ka ndodhur në Currila të Durrësit, ndërsa nuk dihen ende shkaqet. Nga të dhënat e para që ka mbledhur policia, i riu ka qenë duke u larë me shokët. Më pas, ata vërejtën që shoku i tyre kërkoi njëherë ndihmë, por më pas u gjet i pajetë. “Më datë 13.06.2018 rreth orës 13.50 minuta në Currila u mbyt në det shtetasi E.L 20-vjeç banues në Durrës. Grupi hetimor po punon për të zbardhur rrethanat e ngjarjes”, thuhet në njoftimin e Policisë. Ndërsa më 2 qershor, një 22-vjeçar humbi jetën në Gjirin e Lalzit. Ervis Spahiu kishte shkuar së bashku me dy të rinj të tjerë nga Tirana në Gjirin e Lalzit, për të kaluar fundjavën, ndërsa në momentin që janë futur për t’u larë ai është zhdukur.

ë kuadër të sezonit turistik, OSBE i dhuron Policisë Kufitare, gjashtë lexues portabël të pasaportave. Fillimisht ato u shpërndanë në pikat e kalimit kufitar Morinë, Muriqan, Kakavijë dhe Kapshticë. Kryetari i Prezencës së OSBE-së në Shqipëri Bernd Borchardt ia dorëzoi lexuesit portabël, Drejtorit të Përgjithshëm të Policisë së Shtetit Ardi Veliu. ‘’Një lajm i mirë për Policinë e Kufirit dhe Migracionit në këtë fillim sezoni turistit. Vizitorët e shumtë që do të hyjnë këtë verë në vendin tonë nga vendet fqinjë do të përballen me më pak radhë në pikat e kalimit kufitar falë gjashtë lexuesve portabël të pasaportave që

iu dhuruan Policisë së Shtetit nga Prezenca e OSBE-së në Shqipëri. Ato do të shpërndahen fillimisht në pikat e kalimit kufitar Morinë, Muriqan, Kakavijë e Kapshticë”, bën të ditur OSBE. Veliu dhe Borchardt vlerësuan

si mjaft të mira marrëdhëniet mes Policisë së Shtetit dhe OSBE-së, si dhe nevojën për t’i forcuar akoma më tej. Veliu falënderoi Ambasadorin për ndihmën e vazhdueshme kryesisht për Policinë Kufitare si dhe e ka

siguruar atë se Policia e Shtetit mbetet e vendosur në luftën kundër krimit të organizuar, trafiqeve të paligjshme, migracionit të paligjshëm dhe terrorizmit. “Në këtë kuadër na nevojitet bazë logjistike dhe dhurimi i këtyre lexuesve është një ndihmë e madhe për ne si dhe një lehtësim për qytetarët pasi shkurton kohën e përpunimit të dokumentacionit në kufi”. Ambasadori Borchardt ka vlerësuar angazhimin dhe seriozitetin e Policisë në luftë kundër krimit të organizuar, trafiqeve të paligjshme , terrorizmit e kundër migrimit të paligjshëm, si dhe ka premtuar se Prezenca e OSBE-së do jetë përherë një mbështetje e madhe për Policinë e Shtetit.


SPECIALE

15 E enjte, 14 QERSHOR 2018

Për ngjarjet e mëdha gjithmonë këndohen këngë Nga Albert HABAZAJ*

P

ër ngjarjet e mëdha gjith monë këndohen këngë, në çdo hapësirë, në çdo kohë, nga komunitetet përkatëse, që i ndjejnë bëmat, zakonisht si trashëgimi e lidhjeve gjenetike, historikogjeografike apo dhe shpirtërore kombëtare që kanë me to. Edhe Lufta e Njëzetës (29.05-03.09.1920), zhvilluar në Vlorë dhe krahinat e saj, është ngjarje historike e rëndësisë kombëtare, vendimtare për kohën mbi fatin ekzistencial të trojeve shqiptare. Po aq e rëndësishme qe dhe për qëndrueshmërinë e identitetit tonë kombëtar. Akti themelor kushtetues për pavarësinë e plotë të Shqipërisë u firmos nga burrat e kombit në Kongresin e Lushnjes (2131 janar 1920). Kjo vepër historike nuk do të jetërsohej pa u ndezur në Vlorë teatri luftarak i shpirtit vigan të popullit tonë liridashës. Shumë është shkruar për këtë ngjarje madhore të shqiptarëve nga studiues shqiptarë dhe të huaj. Mendja e shpirti i prijësve dhe luftëtarëve popullorë u bë urugan lirie. Lufta e Vlorës na vjen me imazhin epik të Osman Haxhiut me “12 Komisionë”, me ato firma të zjarrta lirie të kapedan Sali Vranishtit, Selam Musait, Kanan Maze, Zigur Lelos etj. Shqiptarët u ngritën në këmbë kundër pushtuesit të huaj dhe e çliruan vendin vetëm me forcat e tyre, pa ndihmë ushtarake me forca, armatim apo ushqim nga jashtë. Ndërkohë që mbështetja morale e popujve të tjerë ishte shumë frymëzuese. Edhe populli italian i mbështeti luftëtarët shqiptarë, që luftonin për të drejtën e tyre, për lirinë e vatrës nga zaptuesit e jashtëm, edhe pse në këtë rast ata ishin apeninas. Të drejtës popullore dhe shpirtit liridashës të shqiptarëve i dha krahë për këngë epike ky solidaritet i popullit italian që e detyroi qeverinë e tij të tërhiqte trupat pushtuese nga Shqipëria. Ka edhe këngë të krijuara në ditët e revoltës në Canzone Ankona për këtë ngjarje: “Canzone d’ Albania: Partono i bastiment/ Che d’Albania: vanno in Albania// E a bordo regna la malinconia/. Pensa ogni soldatino/ A mamma sua lontana/ E una domanda vana/ Rivolge all’onda: “La Rivedro?”/ Fuggiamo via”” … [ Kënga e Shqipërisë: U nisën gjemitë,/ që shkojnë në Shqipëri/ Mbushur plot me melankoni./ Mendojnë ushtarët/ për nënat atje larg/ më kot pyesin dallgët:/ A do t’i shohim përsëri/ T’ia mbathim] … Ka një cikël të pasur me këngë për

luftën e Njëzetës, por koha bën të vetën dhe këngët një ditë natyrshëm do t’i përkasiën arkivistikës folkorike. Kështu që natyrshëm na lind ideja, së toku me intelektualë dhe veprimtarë atdhetarë, se të paktën një muze për Luftën e Vlorës e meriton historia në qytetin e Flamurit. Ndoshta dhe mund të mos ekzistonte ky flamur ynë kombëtar pa këtë luftë kombëtare kombëtare.. Në ciklin e këngëve të epikës historike të Njëzetës, shfaqet dukshëm dhe kontributi i grave në këtë luftë çlirimtare, në krah të burrave. Një vend të rëndësishëm në ciklin e këngëve të Njëzetës u kushtohet heroinave të fshatarësisë vlonjate, të cilat kryen akte të larta heroizmi jo vetëm si një prapavijë e fuqishme në mbështetje të luftëtarëve të lirisë, duke i furnizuar ata me ushqime dhe duke u mjekuar plagët, por edhe si pjesëmarrëse të drejtpërdrejta me armë në dorë përkrah tyre. Mes tyre, përmenden zonjat e nderuara Sado Koshena, Rubi Hosi, Safe Musai, Zakine Krasta, Hanko Metja, Tushe Hosja. Në nderim të zonjës trime Sado Koshena, kësaj heroine sypatrembur që të kujton bashkatdhetaren e saj të shquar Shote Galica, poeti popullor anonim ka thurur vargjet e këngës epike të mëposhtme: “Sado moj, Sado Koshena, / Jeshe rritur në Ravena, / Keshje pirë ujë bore / N’ato kullotat verore. /Mbi polkë veshe gjerdanë, / More përpjet’ Llogoranë, / Me një maliher të gjatë, / Luftove me ditë e natë. / Ti vëlla keshje dyfekun, / Me plumba e prite grekun, / Hape zjarr mbi italianë, / Se të zaptuan vatanë”. Një vend të veçantë zënë figurat e shquara të kësaj lufte, që ngelën me dritëhije për një kohë të gjatë dhe ende nuk e kanë zënë vendin e merituar në histori. Cikli i Luftës së Vlorës ka hyrë në hipotekën e vërtetë folkorike të historisë. Ka prurje të këngëtarëve krijues e njëkohësisht luftëratë të Njëzetës si Mato Hasani, Xhebro Gjika, Nase Beni etj. Ka edhe nga ata pasardhës të tyre si Maman Saliu, Sinan Mullahu etj., që e marrin frymëzimin burimor nga eposi i këngës Labe për luftën e Vlorës. Fitorja e Luftës, 1920 e bëri te pavlefshëm Traktatin e Fshehtë të Londrës, 1913. Në teatrin e luftimeve u vranë 400 luftëtarë, vullnetarë, në çetat e mirëorganizuara për çlirimin e Vlorës. Nga pala italiane u vranë pak ose asnjë ushtar. Robër u kapën mbi 1100 vetë dhe që të gjithë u liruan pa u dëmtuar sikur të kishin ardhur jo si pushtues por turistë! Ofendimi

poshtërues i bërë nga gjenerali Piacentini se “Shqipërinë e pushtoj me shurrën e putanave” u anashkalua me autokontroll dhe mospërfillje pëçmuese nga Luftëtarët e Vlorës! Një shpagim për dinjitet do të ishte më se i merituar dhe tërësisht i justifikuar. Kjo nuk duhet harruar nga pala tjetër! Nga fronti i luftimeve Nase Beni u përgjegj: “Breshkë e ndyrë e moçalit,/ S’qëndron dot në gur të thatë,/ Se këtu këndon bilbili,/ Që e ka zërin e lartë”. Në Normandi, kur zbarkuar, aleatët, në Luftën e Dytë Botërore, pësuan humbje të mëdha nga gjermanët. Në datën përkujtimore shkojnë edhe kancelarët gjermanë për të kërkuar falje historike. Shembulli është. Italianëve nuk do t’u bjerë nderi sikur të vinin në muajin Qershor, që shënon 98 vjetorin e kësaj Lufte, për të njohur të vërtetën që na bashkon. Autorët e heshtur të këngëve të epikës heroike, kanë pasur parasysh rolin që ato duhet të luajnë në pasqyrimin e së vërtetës historike. Por për t’i dhënë më shumë nxitje afshit poetik në pasqyrimin e heriozmit mbarëpopullor, ata kanë përdorur edhe hiperbolën, si mjet artistik. Le ta shikojmë më konkretisht një mjet të tillë artistik në këngën e mëposhtme: “Telatë po venë e vinë, / Punon Kota me Kaninë, / Ç’e ka gjetur Piaçentinë? / Jep e merr me Italinë: /Qysh do bëjmë unë e tinë? / Se shqipëtarët errinë, / Osmëni me dyzetmijë. / Osmëni ia hypi kalit, / Bëri poshtë buzës e malit, / Se ç’i foli xheneralit: / Breshkaman i breshkamanit! / Dil steresë e jo limanit, / Të shosh të zot e vatanit, / Djemtë e Ismail Qemalit, / Të Skënderbej faqebardhit”. Në vargjet e kësaj kënge hiperbolizohet numri i luftëtarëve të Luftës së Vlorës, i cili, në të vërtetë, vërtitej aty te rreth katër mijë syresh. Por autorit të këtyre vargjeve i interesonte emocioni atdhetar që ato duhet të ngjallin në radhët e brezave të ardhshëm. Veç kësaj, ai nuk respekton disiplinën gjuhësore të vargëzimit dhe sipërinë e marrin trajtat dialektore të së folmes së Lumit të Vlorës dhe të krejt Labërisë. Vargjet e këngëve të epikës historike, kushtuar asaj ngjarjeje të shënuar në historinë e kombit shqiptar, dallohen për vlerat e larta artistike. Në to spikat rrebeshi i furtunës popullore që të kujton shpërthimin e një ujëvare gjigante, e cila, me vërtikën e saj të stuhishme, përpinë çdo gjë që i del përpara. Cikli i këngëve të Njëzetës ka të tilla vargje nga këngët e epikës historike, të cilat të emo-

cionojnë dhe të ngrenë peshë për vlerat e larta artistike. Fryma e lartë kombëtare që karakterizon heronjtë e atyre këngëve të lavdishme, shpërfaq me tërë forcën e frymëzimit artistik të tilla tipare të karakterit të tyre, si burrëria, besnikëria, vetësakrifica dhe atdhedashuria, të cilat shërbyen si një kudhër edukimi për breznitë e mëvonshme. Në atë betejë forcash të pabarabarta, ranë katërqind dëshmorë nga radhët e luftëtarëve trima. E shtrenjtë ishte jeta për secilin prej tyre, por për ta edhe më e shtrenjtë ishte liria e tokës mëmë. Qëllimi i kërkimit, paraqitjes dhe studimit të këtyre këngëve bëhet në funksion të studimit të gjenezës, origjinalitetit të gjinisë së saj, si edhe poetikës së këngëve të epikës historike. Së pari, argumentohet statusi teorik i këngëve të epikës historike brenda truallit të krijimtarisë folklorike. Së dyti, përcaktohet roli dhe rëndësia e eposit në krijimin e këngëve me theks historiko-heroik. Së treti bëhet një klasifikim i gjinisë dhe stilit të eposit në fjalë. Së katërti, përcaktohen veçoritë kryesore tipologjike të sistemit figurativ të këngëve historiko-heroike. Së pesti, bëhet karakterizimi i faktorëve historiko-kulturorë të lindjes dhe të zhvillimit të cikleve kryesore në eposin e këngëve në fjalë. Së gjashti, përcaktohen motivet themelore të këngëve të epikës historike dhe tipologjinë e tyre. Së shtati, bëhet një analizë artistike e teksteve të këngëve epike, duke pasur parasysh rolin e tyre të pazëvendësueshëm në edukimin dhe në rrënjosjen e ndërgjegjes kombëtare. Në truallin e tematikës historike të gjurmimeve për ciklin e Njëzeëts nuk është lënë jashtë vëmendjes edhe ajo pjesë e krijimtarisë së poetit popullor, në të cilën rrëfehet për ngjarje që lidheshin me mospajtimet dhe me kontradiktat socialpolitike të periudhës së parapërgatitjes dhe të zhvillimit të epopesë së Luftës së Vlorës. Për këtë qëllim,

ofrojmë lexuesit një këngë me një kuptim mjaft domethënës, një këngë kjo që të ngjall një emocion urrejtjembartës për atë pjesë të parisë së Vlorës, e cila nuk pranoi të rreshtohej përkrah forcave të fshatarësisë kryengritëse, por bëri kauzë me imperializmin italian, duke tradhtuar interesat kombëtare. Ja teksti i asaj kënge bukur fshikulluese, të cilën po e përcjellim, duke respektuar parimin fonetik, pra, ashtu si edhe krijuesi i saj që nuk është bërë fort merak për t’iu përmbajtur disiplinës gjuhësore: “ Nuk e bëjmë kabull nà / Të jemi për nën - ë botë, / Nuk e bëjmë si atà, / Agallarët - ë me kokë /Shitën vatan’ edhe gra / Të ndierit në Evropë. / S’ini ju, po jemi nà / Dërc, u qoft’, o kaninjotë! / Seç u ngre Beu e tha: / ”Për ne Italia rroftë, / Me makarona na mba / Si nevej dhe risiljotë”. Kjo është një këngë e krijuar dhe kënduar nga krijuesi popullor dhe luftëtari i Njëzetës Mato Hasani, dhe shquhet për notat realiste e për ndjenjat e krenarisë së shqiptarit. Urrejtja ndaj shërbëtorëve vendas, që kishin barkun plotë e shpirtin bosh, kur u bënë urë për të huajin, se s’kishin palcë kombëtare në karakter, bëhet vetëtimë kur ngjyhet në ironinë therëse të dufit të banorëve të këtyre anëve. Kënga thekson dy grupime njerëzore që kanë dallime thelbësore, që veçohen nga kontraste të forta: ne, të idealit kombëtar, pra patriotët, dhe ata, të interesave personale, pseudopatriotët, tradhtarët”. Ai beu që u ngrit e tha ”për ne Italia rroftë…”, ishte Mahmut efendiu nga Kanina. Por ky bej, dhe ndonjë tjetër si ky, tradhtar i interesave kombëtare, që u falej ”makaronave italiane”, nuk përfaqësonte Kaninën, e cila ka qenë vatër e shquar e shqiptarisë dhe ka nxjerrë nga gjiri i vetë figura me emër të madh në historinë e kombit shqiptar. Folklori i Luftës së Vlorës bëhet kështu hipotekë e fitores së merituar. *Studiues i Etnologjisë dhe Folkorit


FORUM Ivanov braktis takimin me Zaev

16 E enjte, 14 QERSHOR 2018

MOSMARRËVESHJE PËR MARRËVESHJEN

K

ryeministri i Maqedo nisë Zoran Zaev dhe ministri i Jashtëm Dimitrov, mëngjesin e sotëm dorëzuan marrëveshjen në Presidencë për zgjidhjen e çështjes së emrit te presidenti i vendit Gjorgje Ivanov. Takimi zgjati vetëm dy minuta, pasi Ivanov braktisi takimin duke mos pranuar as të njoftohet rreth

përmbajtjes së marrëveshjes dhe paralajmëroi se gjatë ditës do te paraqitet ne konferencë për shtyp dhe të informojë opinionin publik rreth qëndrimit të tij. Ndërkohë nga Qeveria u bën thirrje të gjitha forcave politike dhe faktorëve politikë që të bashkohen rreth interesave nacionale, dhe të japin mbështetje për prosperi-

tetin e qytetareve për anëtarësimin e vendit në NATO dhe BE. "Askush nuk ka të drejtë të pengojë të ardhmen e Maqedonisë", thuhet në një reagim të qeverisë menjëherë pas refuzimit të Zaev nga presidenti. Pas arritjes së marrëveshjes me Greqinë për emrin, nga dje Maqedonia do të quhet Republika e Maqedonisë së Veriut.

ANALIZE

Perspektiva europiane të Maqedonisë

K

ryeministri i Maqedonisë, Zoran Zaev dha detaje për arritjen e marrëveshjes për emrin. Emri i ri i Maqedonisë "Republika e Maqedonisë së Veriut" do të jetë i përkthyeshëm dhe për përdorim të përgjithshëm, ka thënë Zaev. Kryeministri i Maqedonisë Zoran Zaev është shprehur se zgjidhja e çështjes së emrit është një marrëveshje historike, e cila i hap rrugë integrimit të vendit në Bashkimin Evropian dhe në NATO. Zaev ka deklaruar se për marrëveshjen do të merret qëndrimi i qytetarëve në referendum. "Ne kemi një zgjidhje historike shekullore, zgjidhjen e mosmarrëveshjes, ndërtimin e miqësisë mes dy vendeve. Vendimi për të forcuar identitetin maqedonas, kombin maqedonas, mbrojtur dhe forcuar edhe një herë. Me këtë marrëveshje do të kemi identitetin, gjuhën dhe kulturën tonë. Kjo marrëveshje do të konfirmojë dhe forcojë identitetin tonë kulturor. Nga sot emri i ri i do të jetë "Republika e Maqedonisë së Veriut"', ka deklaruar kryemi-

nistri i Maqedonisë Zoran Zaev. Gjithashtu, Greqia do t'i dërgojë letër institucioneve ndërkombëtare për t'i informuar për arritjen e marrëveshjes, hap që do t'i hapë rrugët Maqedonisë për një datë të mundshme për fillimin e bisedimeve për anëtarësim në BE-në dhe ftesë të drejtpërdrejtë për anëtarësim në NATO. Mickovski: Marrëveshja e arritur është kapitullim për Maqedoninë Lideri i partisë më të madhe opozitare VMRO-DPMNE Hristjan Mickoski menjëherë pas marrëveshjes së deklaruar nga kryeministri i vendit Zoran Zaev tha, se kjo është një ditë e vështirë për Republikën e Maqedoninë dhe për qytetarët e saj. Ai po ashtu theksoi se kjo marrëveshje është kapitullim për Maqedoninë. "Sot është një ditë e vështirë për Republikën e Maqedonisë. Pa marrë parasysh se si e provon Zoran Zaev për të demonstruar eufori, mund të shohësh nga larg se kjo është një humbje. Është ndjenja e qytetarëve, dhimbja dhe hidhërimi. Negociatat u mbajtën të fshe-

hta. Opozita dhe VMRO-DPMNE-ja nuk ishin përfshirë në bisedime, tani është e qartë pse. Në thelb të ashtuquajturat kontrata është pranimi i të gjitha pozicioneve greke. Nëse marrëveshja është të pranojmë një ndryshim në kushtetutë dhe të ndryshojë emrin për përdorim të brendshëm dhe të jashtëm, është një marrëveshje kapitullimi", ka deklaruar kryetari i VMRO-DPMNE-së Hristijan Mickovski. Partia shqiptare në qeveri BDI përkrah Zaevin Bashkimi Demokratik për Integrim doli me mbështetje për qeverinë. Zv/kryeministri Bujar Osmani tha se e ka njoftuar kryesinë qendrore të partisë mbi rrjedhën e bisedimeve për emrin dhe se partia e tij ofron mbështetje të pakushtëzuar për vendimin e fundit të Qeverisë. "Kryesia e ngushtë e BDI-së mori vendimin që të mbështetë fuqimisht dhe plotësisht vendimin e qeverisë dhe pozicionet e saj për mbylljen e këtij konteksti shumëvjeçar rreth emrit", është shpreh Bujar Osmani. Presidenti Ivanov shpreh indinjatë për mënyrën e zhvillimit të bisedimeve. Presidenti Gjorge Ivanov akuzon kryeministrin Zoran Zaev për manipulim me opinionin në prag të referendumit për emrin. Nga kabineti i kryetarit të shtetit vlerësojnë se perspektiva e Maqedonisë nuk mund të cënohet me asnjë çmim. Sipas Ivanovit çështja e ndjeshme si kjo e emrit nuk guxon të jetë pazar i një telefonate mes dy kryeministrave. "Ruajtja e emrit kushtetuese dhe gjetja e zgjidhjes, e cila nuk do të pasojë me ndryshime kushtetuese, në asnjë mënyrë nuk bie në kundërshtim me integrimin e Maqedonisë në NATO dhe BE. Arritja e marrëveshjes ndërkombëtare i përmbajtur në një ose më shumë dokumente të ndërlidhura duhet të jetë në përputhshmëri me Kushtetutën e Maqedonisë dhe jo ta parashikojë ndryshimin e saj. Është joserioze dhe jo e përgjegjshme që çështja e emrit të arrihet përmes telefonit mes dy kryeministrave", thuhet në reagimin e kabinetit të Presidentit Ivanov. Reagimet e para të ndërkombëtarëve pozitive

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg e përshëndeti marrëveshjen për kontestin për emrin të arritur midis kryeministrave Zoran Zaev dhe Aleksis Cipras dhe bëri thirrje që ajo të finalizohet. "Kjo marrëveshje historike dëshmon për diplomaci mjaft të durueshme dhe vullnetin e dy liderëve për ta zgjidhur këtë kontest i cili prej kohësh e prek gjithë rajonin. Tani bëj thirrje të dyja palët ta finalizojnë marrëveshjen e arritur nga liderët. Kjo do ta vendosë Shkupin në rrugën e anëtarësimit në NATO dhe do të ndihmojë të konsolidohet paqja dhe stabiliteti i gjithë Ballkanit Perëndimor", thotë Stoltenberg. Kreu i diplomacisë evropiane Federica Mogherini dhe komisari evropian për zgjerim Johannes Hahn në një deklaratë të përbashkët i uruan kryeministrat e Maqedonisë dhe Greqisë për arritjen e marrëveshjes. "Kjo jo vetëm që është e merituar si mirënjohje për rezultatet e rëndësishme reformatore të Maqedonisë, por do të ndihmojë zbatimin e plotë të marrëveshjes në interes të dy shteteve, rajonit dhe BE-së në përgjithësi, thuhet në kumtesë. Shqipëria dhe Kosova përshëndesin arritjen e marrëveshjes Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama përshëndeti marrëveshjen e arritur mes Maqedonisë dhe Greqisë për çështjen e emrit. "Dy udhëheqës progresivë të vendeve fqinjë shënuan historinë sot dhe i treguan Bashkimit Europian dhe gjithë botës se kur ka vizion dhe vullnet për të tejkaluar pengesat e së shkuarës dhe të gjejnë hapësirat për të parë nga e ardhmja. Respekt për Aleksis Cipras dhe Zoran Zaev. Ballkani sot është një vend më i sigurtë", shkruan Rama në Twitter. Presidenti Hashim Thaçi e ka përshëndetur arritjen e marrëveshjes mes Maqedonisë dhe Greqisë, për emrin. "Në emër të institucioneve dhe popullit të Kosovës, e mirëpres marrëveshjen për çështjen e emrit mes Maqedonisë dhe Greqisë. Ky është një lajm i mirë për të dy vendet dhe për rrugën e Maqedonisë drejt NATO-s dhe BE-së. Është një mundësi e re për të forcuar edhe më shumë paqen dhe stabilitetin në tërë rajonin tonë", ka shkru(DW) ar Thaçi.


FORUM ANALIZË Nga Sadedin Çeliku

M

e fjalën intelektual është abuzuar aq shumë saqë deformimet nuk kanë të sosur. Dikush mendon se çdo njëri me arsim të lartë është intelektual, dikush tjetër që punon në institucion qëndror e quan veten po intelektual, një deputet që s'ja ka dëgjuar zërin askush në foltoren e parlamentit, apo diplomat që nuk ka prodhuar asgjë për të mirën e vendit sërish e quan veten intelektual, por ka dhe ca që posedojnë ndonjë gradë shkencore dhe e quan veten intelektual. Në kohën e sistemit që lamë pas nuk ishte e lehtë të merrje një gradë shkencore sepse ato shkallëzoheshin nga kandidat shkencash, docent, doktor shkencash e më pas profesor. Ai që merrte gradën profesor kish punuar gjithë jetën dhe i takonte ta merrte atë gradë përgjatë moshës së tretë. Sot ndodh që gradën e merr dhe

27 vjeç mjafton të kesh para. Duke dashur ta përkthejë këtë fjalë, mendoj se intelektual është ai që ka një përgatitje të veçantë në një fushë të caktuar të shkencës dhe teknikës, të kulturës, një formim të gjerë arsimor, njeri i punës dhe i pendës, ata që kryejnë vepra në dobi të publikut, vendit dhe kombit. Dikur kishte dhjetëra institute kërkimore shkencore, sot më duket se kanë mbetur nja dy, tre, që nuk prodhojnë asgjë dhe jo më shkencë. Gjithashtu akademia e shkencave nuk funksionon ose funksionon pa akademikë dhe kësisoj ju ka mbetur vetëm emri, dhe ata që e menaxhojnë merren me sallën ku marrin ndonjë lek nga ata që kanë ndonjë aktivitet, pra japin sallën me qira. Kjo është vlera që ajo ka sot. Sot kemi mjaft pseudointelektual, me qindra doktorë shkencash, as. profesorë dhe

17 E enjte, 14 QERSHOR 2018

Pseudointelektualët po zhysin shoqërinë shqiptare në krizë profesorë që s'i kanë sjellë asnjë të mirë vendit dhe jo më kombit. Janë pikërisht këta që kanë mbushur vendin me diploma false, janë po këta që në mungesë të drejtësisë nuk dënohen për mitmarrje e më gjerë. Nëse ka vend fjala informalitet, nëse qeveria ka vullnet vertet ta luftojë informalitetin, jo vetëm tek bizneset e subjektet private por kudoqoftë, atë duhet ta fillojë nga universitetet jo publike që i bënë shqiptarët pa arsim të mesëm me diploma universitare dhe ata që si duhen as dreqit me grada shkencore. Pseudointelektualët të graduar me diploma e tituj shkencorë prodhojnë gjithnjë intelektualë të profilit ideologjik e partiak por jo të nivelit kombëtar. Pra

nuk i shërbejnë shkencës dhe as kombit. Sipas Bledar Priftit " ne nuk kemi një klasë të mirëfilltë intelektualësh që janë bërë të tillë përmes punës shkencore, por ne kemi patur individë të cilët u graduan përmes lidhjeve me pushtetin dhe parasë". Një filozof i madh ndër të tjera ka theksuar se " armiku më i madh i diturisë nuk është padija, por iluzioni se je i ditur". Pra këta pseudointelektualë futën në qorrsokak një shoqëri të tërë pse jo gjithë shqiptarët. Në gjykimin tim reforma e drejtësisë po bëhet parciale sepse veting nuk kërkohet vetëm në sistemin e drejtësisë por duhet shkallëzuar edhe tek gjithë ata që kanë marrë

grada shkencore nëpër kafene. Po bëhet reforma arsimore që nënkupton vlerësimin e aftësive e meritokracisë të mësueseve, po ata që na bëjnë karshillëk me gradat shkencore të marra me para pse nuk bëhet ? Kur do të vendoset drejtësi ? a mund të eci përpara demokracia dhe shoqëria shqiptare me këto qëndrime? Në Gjermani dha dorëheqjen Presidenti i vendit vetëm pse kish bërë plagjiaturë të gradës shkencore dhe në Itali Presidenti nuk mandatoi kryeministrin sepse mendonte se kishte gënjyer në CV e tij. A mundet të ndodhin tek ne këto gjëra dhe kur vështirë se do të ndodhin ndonjëherë.

FORUM

OPINION Nga Ilir Levonja

E

shtë ndofta një nga ata aktorë që Shqipërisë do i duhen dekada ta rinxjerri. Ose edhe mund të mos e nxjerrë më një të tillë. Një nga ato personazhe që në një hark kohor mbi gjysëm shekulli ka vulosur gangsterin e socializmit, kopracin e satirës, shoferin, a oficerin mëmarak, kiu fiun e administratës apo klasikun e rilindjes europiane etj. Një tip që i përket brezave dhe memories plot trëndafila të artit tonë. Mirëpo sipas një zbulimi, të një kapteri administrate, i bie që ky gjenerali i skenës shqiptare këto vitet e fundit na qenka paguar qyl duke firmosur ca rroga në borderonë e teatrit kombëtar. Dhe po sipas këtij kapteri që nuk është asgjë tjetër, po pluhuri në xhiboksin e Mirush Kabashit, kjo përbën një akt të pa precedentë në ndërgjegjen e një artisti a gjenerali të skenës së teatrit shqiptar. Një lloj informalizmi administrativ që po shteron buxhetin e vendin e për më tepër një papërgjegjësi intelektuale që pranon të marri rroga pa punuar. Ndofta kjo u ka mbushur

mendjen sërës së tij që me kënaqësinë perverse të vulës që mbajnë me vete, të përshpejtojnë orën e varjes në litar të një institucioni me histori të madhe kombëtare. Unë nuk do t'i hy kësaj pune me paga qyl. Më vjen ndohtë të mendoj se një institucion shqiptar ka paguar qyl një ikonë a korife të skenës. Kemi paguar me dy duar dhe qyl plot rrugeçër duke i bërë edhe kryetarë bashkish. E që..., asgjë tjetër nuk kanë bërë, veçse na kanë nxirë faqjen. Nuk do ndalem sepse edhe për momentin po të hapësh letrat ekonomia jonë paguan rreth 85% të administratës për merita politike se sa profesionale. Dhe për mbi të gjitha, i paguan pa punuar, pa shkuar në punë. Rrezik edhe brenda kryeministrisë. Por ky kapteri harron se populli shqiptar paguajti Edi Ramën për plot 3 vjetë bojkot pa shkuar asnjë ditë në punë. Ai dhe shpura e tij prej gjashtëdhjetë e kusur deputetësh. Një krim i pa proceduar asnjëherë dhe sot e kësaj dite. Nuk do ndalem se ne e kemi uri aderimin në parti vetëm e vetëm për të shënuar emrin diku,

Rroga qyl e Mirush Kabashit mjafton që krye të pesëmbëdhjetëditëshit të firmos e të çoj ca lekë në shtëpi. Por në kontekst me këtë kapterin e administratës shqiptare, më shumë për lexuesit, këto ankesa gilivili, kapterash partie, janë për kokë të tyre. Janë pjesë e atyre allishverisheve të projekteve artistike që kush i fiton, kë fton si regjisor dhe se me kë të pëlqen të bësh punën. Dhe në këto pesë a gjashtë vitet e fundit ky kapteri ka bërë si i do qejfi, ai është kampioni i informalizmit dhe i dhunës administrative. Pjesë dërrmuese e atij dështimi kultural të njëzetë e tetë viteve demokraci të qeverive tona në lidhje me teatrin kombëtar. Nuk është për tu fshehur por ne e kemi gjykuar teatrin njësoj si metalurgjikun a vepra të tjera nga prodhimi dhe grumbullimi i ekonomisë së centralizuar. Dhe për më tepër me urrejtje, kjo edhe për faktin e asaj lufte të brendshme, shkaktuar nga inati i sojit tonë, u bë ky apo ai..., tani është radha ime etj. Kur them se janë për kokë të tyre kam parasysh së pari paaftësinë e

drejtuesve për të menaxhuar aktorët dhe buxhetet. Së dyti kjo ndodh qëllimisht, për të vetmin synim, rrënimin e

historisë dhe shëmbjen institucionale të vlerave. Një lloj haraçi që duhet ta paguajmë si shoqëri për shkak të votës që japim.


SHOWBIZ

D

asma e Meghan Mar kle dhe Princit Harry ka qenë padyshim një nga ngjarjet më të rëndësishme të këtij viti edhe pse njerëzit filluan të diskutojnë rreth çiftit shumë kohë para dasmës. Ishte folur edhe për marrëdhëniet e tyre para se të shpallnin angazhimin e tyre zyrtar, megjithatë, nusja e Princit ka dalë të jetë "rebele", pasi nuk ka ndjekur në mënyrë strikte të gjitha tradi-

18 E enjte, 14 QERSHOR 2018

Nusja më e re e Pallatit Mbretëror, ja 5 rregullat që Meghan Markle ka shkelur tat e familjes mbretërore. "Bright Side" publikon zakonet mbretërore që gruaja e Harryt ka shkelur. 1.Bëri të ditur marrëdhënien e tyre më herët seç duhej Meghan diskutoi marrëdhënien e saj me Princin Harry përpara se të shpalleshin zyrtarisht çift. Ajo e njoftoi këtë për revistën "Vanity Fair" në shtator të vitit 2017

për herë të parë. Ajo tha se me Harry-n ishin në dashuri dhe donin thjesht të ishin së bashku. Sot është e vështirë të habitësh askënd me informacione, por sipas traditave të familjes mbretërore ajo nuk duhej ta bënte atë përpara fejesës së tyre. 2. Çifti nuk hezitoi të tregojë ndjenjat e tyre në publik Nëse sheh Kate Middleton dhe

Princi William, është e lehtë të vëresh se ata as nuk i mbajnë duart pranë njëri-tjetrit në publik. Ndersa Meghan Markle dhe Princi Harry nuk pyesin per kete pjese. Ata u panë së pari duke mbajtur duart gjatë Lojërave "Invictus" në Toronto, të cilat ndodhën para fejesës të tyre. 3. Më herët ka qenë e martuar Meghan Markle u martua me Trevor Engelson, një regjisor filmas, në vitin 2013. Ata ndjenjën bashkë 10 vjet, 2 prej të cilave ishin martuar. Martesat me njerëz të divorcuar nuk janë më të ndaluara në familjen mbretërore. Kjo ndodhi vetëm një herë kur mbreti Edward VIII, i cili kishte mbretëruar vetëm për 10 muaj, refuzoi fronin për gruan që ai donte dhe që ishte martuar me të. 4. Ajo vjen nga një familje e zakonshme Ndryshe nga të afërmit e Princit William, prindërit e Meghanit janë njerëz të zakon-

shëm. Nëna e saj, Doria Ragland, punon si punonjëse sociale dhe babai i saj, Thomas Markle, ishte drejtor ndriçimi në shumë prej filmave dhe serialeve televizive. Meghan Markle është një vajzë që rrjedh nga një familje e zakonshme, e cila u bë e famshme si aktore në sajë të përpjekjeve dhe talentit të saj. Ajo ka dëshmuar se, nëse e dëshironi fort diçka mund të arrini pa pasur ndonjë lidhje. 5. Nusja mbajti një fjalim në dasmë E sapo bërë dukesha e Sussexit, Markle dha një fjalim të shkurtër në fund të ceremonisë, ku falenderoi Mbretëreshën, Princi Charls dhe anëtarët e tjerë të familjes mbretërore për pritjen e tyre të ngrohtë ndaj saj dhe të afërmve të saj. Ajo përfundoi e fjalimin me fjalë prekëse, "Kam gjetur princin tim". Asnjë shkelje e traditave të dasmës nuk mund të ndalë ndjenjat reale. Është e lehtë të shohësh se ky çift është plotësisht i dashuruar dhe i lumtur.


VIP

19 E enjte, 14 QERSHOR 2018

Pas akuzave për ngacmime seksuale ikën themeluesi i "Guess" Bashkëthemeluesi i markës së famshme të modës "Guess" po heq dorë si kryetar ekzekutiv pas akuzave për sjellje të pahijshme, por do të qëndrojë në bordin e saj deri në vitin 2019. "Guess" tha se një komitet i posaçëm nuk arriti që të vërtetonte asnjë akuzë ndaj Paul Marciano, përfshirë puthje dhe ngacmime seksuale. Por zbuloi së Marciano ka përdorur gjykim të paktë në komunikimet e tij me modelet dhe fotografet. Guess dhe Paul Marciano do të paguajnë 500.000 dollarë për pesë individë. Pretendimet ndaj Paul Marciano, i cili mbetet si shefi kryesor krijues i Guess, dolën në shkurt kur modelja Kate Upton shkroi në Twitter se ishte "zhgënjyese" fakti që Guess po i jepte fuqi, duke e mbajtur akoma si drejtorin e saj krijues. Pastaj në një intervistë për Time, Upton pretendoi se Marciano e kishte sulmuar seksualisht. Pretendimet e Upton u konfirmuan nga fotografja Yu Tsai. Paul Marciano tha se pretendimet ishin "absolutisht false". Guess tha se hetuesit intervistuan më shumë se 40 njerëz dhe shqyrtuan rreth 1.5 milion faqe të dokumenteve. "Shumë nga preten-

Trump i përgjigjet De Niro-s: Je një individ me koeficient të ulët inteligjence Robert De Niro foli me tone të ashpra gjatë ditëve të kaluara për presidentin amerikan, Donald Trump gjatë ceremonisë së ndarjes së çmimeve "Tony Awards". Ai nuk kurseu asnjë fjalë për të ashtu quajturin "i pari i amerikanëve". Por, as Trump nuk ka ndenjur duarkryq. Ai ka reaguar përmes rrjeteve sociale kundër De Niros, duke u shprehur qe, aktori ka inteligjencë të ulët. "Robert De Niro, një individ me koeficient të ulët inteligjence, ka marrë shumë goditje në kokë nga boksierë të vërtetë gjatë filmave të tij. Ma merr mendja se ai nuk e kupton se ekonomia është në momentin më të mirë, me punësimin në nivelet më të larta dhe shumë kompani që i sjellin të ardhurat në vendin tonë. Zgjohu i grushtuar!", shkroi Trump në Twitter. Kujtojmë se aktori fitues i "Oscar" mbajti një fjalim para publikut në ceremoninë e "Tony Awards" të dielën, ku tha se "Para së gjithash, dua të them f.ck Trump. Nuk ka më poshtë Trump-i, tani është F.ck Trump".

dimet nuk mund të konfirmoheshin. Në disa raste, nuk mund të arrihej asnjë përfundim për shkak se individët ose refuzuan të intervistoheshin ose jepnin informacion të pamjaftueshëm për hetuesit", tha Guess. "Hetimi zbuloi se në disa raste Paul Marciano ushtronte gjykim të dobët në komunikimet e tij me modelet dhe fotografet, duke u vendosur në situata në të cilat mund të lindnin akuza bindëse

për sjellje të pahijshme". Paul Marciano është zëvendësuar si kryetar nga vëllai i tij Maurice Marciano dhe do të largohet nga kompania më 30 janar 2019 kur skadon edhe kontrata e tij. Paul Marciano gjithashtu do të vazhdojë të marrë pagën e tij derisa të largohet. Paga e tij u pezullua midis 20 shkurtit dhe 11 qershorit, ku gjatë kësaj kohe u hetuan akuzat dhe u paraqitën në bordin e Guess.

Refuzoi t'i bënte seks oral, Jamie Foxx akuzohet se goditi një grua me penis në fytyrë Jamie Foxx është akuzuar 16 vjet më parë për goditjen në fytyrë të një gruaje me penisin e tij. Aktori 50-vjeçar, emri i vërtetë i të cilit është Eric Marlon Bishop, dyshohet se u përpoq ta çonte gruan për të kryer seks oral në një festë në shtëpinë e tij në Las Vegas, në vitin 2002, raporton TMZ. Gruaja i tha policisë javën e kaluar se kur ajo refuzoi t'i bënte seks oral, ai e goditi atë në fytyrë me penisin e tij. Foxx e ka mohuar akuzën, duke e quajtur atë një "gënjeshtër absurde". Gruaja i tha TMZ-së se pas incidentit të dyshuar, një nga miqtë e Foxx-it i tha asaj se duhej të largohej. Ajo pretendon se shkoi në spital, pasi u kthye në Los Anxhelos ditën tjetër pas një sulmi të rëndë paniku. Avokati i Foxx-it i tha TMZ-së: "Jamie e mohon fuqishëm faktin se ky incident ka ndodhur ndonjëherë". Ajo shtoi se do të paraqesë një kërkesë me departamentin e policisë së Las Vegasit kundër gruas për paraqitjen e një raporti të rrejshëm policor kundër tij. "Incidenti i pretenduar nuk u raportua në zbatimin e ligjit në vitin 2002, ose në çdo kohë në 16 vitet e fundit deri të premten e kaluar, sepse incidenti kurrë nuk ka ndodhur", shtoi ajo. Departamenti i policisë e ren-

Pas fejesës, Ariana Grande akuzohet për tradhti nga ish i dashuri Vetëm dy ditë më parë u zbulua se këngëtarja e famshme Ariana Grande u fejua me të dashurin e saj të ri, aktorin Pete Davidson, vetëm 3 javë pasi nisën marrëdhënien e tyre. Gjatë një interviste të dhënë së fundmi këngëtarja ka zbuluar edhe unazën gjigante të diamantit. Kanë qenë miqtë e saj të ngushtë të parët që kanë konfirmuar këtë lajm por edhe pse janë të lumtur për miken e tyre njëkohësisht i frikësohen këtij vendimi të marrë kaq shpejt. 24-vjeçarja kishte vetëm 1 muaj që ishte ndarë nga partneri i saj, reperi Mac Miller, me të cilin ka patur një marrëdhënie 2-vjeçare. Ekskluzivisht për "Hollywood Life" reperi ka rrëfyer se kur e mësoi këtë lajm ai mbeti zemërthyer dhe nuk e priste që Ariana do të bënte diçka të tillë kaq papritur. Ai gjithashtu shtoi se këngëtarja mund të jetë takuar me Pete gjatë kohës që ata kanë qenë të lidhur duke e akuzuar publikisht për tradhëti. Miller është i bindur që Grande e ka tradhëtuar me Davidson pasi ata kanë mbajtur kontakte gjatë gjithë kohës me pretendimin se ishin vetëm shokë.

Kate Upton tregon pse është zgjedhur femra më seksi në botë dit çështjen si një hetim të hapur, megjithatë, statuti i kufizimeve në Nevada është tre vjet, kështu që ka mbaruar. Gruaja tha se ishte frymëzuar nga lëvizja sensibilizuese "#MeToo" për të paraqitur një raport të policisë. DailyMail kanë kontaktuar përfaqësuesit e Foxx për koment, por ata nuk kanë dhënë përgjigje.

Kate Upton u shpall femra më seksi në botë nga Maxim's Hot 100. Dhe supermodelja tregoi pse e meriton plotësisht këtë titull. Bukuroshja seksi ka pozuar për Maxim duke treguar format e saj bombastike. 26vjeçarja tepër provokuese pozoi në një peisazh të shkretë. Me bukurinë e Marilyn Monroe dhe asetet e saj të bollshme, Upton dukej mahnitëse.


KURESHTI La vajzën me aftësi të kufizuara pa ushqyer, akuzohet për vdekjen e 13-vjeçares Një nënë, e cila nuk mbante mend se kur e ushqeu dhe pastroi për herë të fundit vajzën e saj 13-vjeçare me aftësi të kufizuara, u akuzuar për neglizhim fëmije. Prokurorja e Qarkut Outagamie, Melinda Tempelis, tha në gjykatë të hënën se Brianna Gussert, e cila nuk ishte në gjendje të ecë, të fliste ose të kujdesej për veten, pësoi një "vdekje të ngadaltë". "Ky fëmijë i gjorë luftoi dhe vuajti jashtëzakonisht shumë sepse nëna e saj nuk e kishte kontrolluar fare,"-tha Tempelis. Policia zbuloi trupin e Briannës gjatë një kontrolli të mirëqenies më 29 maj 2017 dhe thanë se në dhomën e saj të gjumit vinte era ushqim i kalbur, mbetjesh njerëzore dhe vdekje. Sipas policisë Brianna kishte vdekur më 24 maj. Në padi shkruhet se Nicole Gussert e la vetëm vajzën për disa ditë vetëm gjatë fundjavës së Ditës së Përkujtimit vitin e kaluar. Tempelis i tha gjykatës se

Gussert nuk e dinte se kur e kishte ushqyer së fundi vajzën e saj, ndryshuar pelenën apo kur e kishte larë. Prokurorja tregoi se shtëpia ishte e papërshtatshme për banim. Një autopsi tregoi se shkaku kryesor i vdekjes së saj ishte sepsia, një infeksion i gjakut. Sipas padisë lëkura nën pelenën e 13-vjeçares kishte filluar të dekompozohej kur u

gjet trupi i saj. Nëse dënohet për shpërdorimin e fëmijës, 37-vjeçarja mund të dënohet deri në 25 vjet burg. Brianna ka lindur me sindromin WolfHirschhorn, sipas babait të saj Greg Gussert. Gjendja shkakton rritje dhe zhvillim të vonuar e paaftësi intelektuale. Greg Gussert tha se Brianna jetoi me nënën e saj, sepse ajo kishte më shumë hapësirë.

Pamje e mahnitshme, Balena gjigande hidhet me kurriz Vëzhgimi i balenave nuk është pa rreziqet e veta, pasi turistët në bordin e një anijeje Australiane zbuluan se poshtë barkës së tyre ishte gjitari i madh i cili kërceu me kurriz dhe për pak sa nuk përmbysi anijen e tyre. Anija, që shërben për të vëzhguar kafshët detare jashtë brigjeve të Port Macquarie, i kishte të merituara paratë e turistëve kur një balenë shumë e madhe u ngrit me kurriz, duke krijuar një valë të madhe dhe duke lagur shumë prej turistëve. Pamjet e incidentit u postuan menjëherë në rrjetin social Facebook nga Port Jet Cruise Adventures, kompania e cila shëtiti spektatorët rreth zonës, duke i treguar gjitarin që kërceu deri në majë të mjetit lundrues. Fatmirësisht, balena kërceu aq sa për të mos lënduar njeri dhe rënia sërish në ujë i la turistët qullë.

20 E enjte, 14 QERSHOR 2018

I vunë lejlekut GPS, shkencëtarëve iu vjen fatura 2 300 euro disa muaj më pas Një grup shkencëtarësh polak vendosën të ndjekin rrugëtimin e lejlekëve që qëndronin në vendin e tyre, të cilët largoheshin pasi vinte dimri. Kështu, ata vendosën në shpinën e njërit prej grupit të lejlejëve një transmetues GPS me një kartë SIM, e cila do të ndiqte shtegtimin e shpendëve duke dhënë të dhëna të sakta se ku ata qendrojnë gjatë dimrit. Shkëncëtarët ndoqën lejlekun në udhëtimin e tij prej 6 154 kilometrash nga Polonia në Ukraninë, pastaj në Rumani, Turqi, Siri, Liban, izrael dhe Egjipt. I gjithë ky udhëtim zgjati 52 ditë. Pasi kaloi disa muaj të këndeshëm në Afrikë, lejleku nisi rrugëtimin e tij për në Poloni, por për arsye të paqarta ende për shkëncëtarët, transmetuesi mbeti në Egjipt edhe pse tufa e lejlekëve kishte arritur në Poloni. Ata e ndoqën dhe zbuluan se transmetuesi bënte një lëvizje në një rreth prej 20 kilometrash në ditë në luginën e Nilit. Fillimisht ata u pikëlluan, por në fund u erdhi edhe një surprizë krejt e pakëndshme: Një faturë prej 2 334 eurosh. Dikush e ka gjetur kartën SIM në Egjipt dhe ka vazhduar të flasë më të. Tashmë shkencëtarët jo vetëm që nuk përmbyllën studimin, por duhet të paguajnë edhe kompaninë celulare.

Këta burra veshin fustane për një arsye shumë të thjeshtë Punonjësit e ndërtimit në Chertsey të Britanisë së Madhe u tronditën kur rregullorja e re e sigurimit teknik u ndalonte atyre që të vishnin pantallona të shkurtra gjatë punës. Atyre u duhej të punonin me pantallona të gjata në më shumë se 26 gradë celcius, duke "u shkrirë" në djersë. Por, njërit prej tyre i erdhi në mendje një zgjidhje tjetër. Ai zbuloi se nuk ndalohej veshja e fustaneve dhe kështu u tregoi edhe shokëve. Tani, ata veshin të gjithë fustane gjatë punës, duke qenë njëkohësisht të lumtur se nuk do të jenë të detyruar të qëndrojnë me pantallona të gjata në mes të vapës.

Ky njeri mund të vdesë, nëse zbulon fytyrën Ai është gazetari që zbuloi skandalin e trukimit të ndeshjeve në Gana, por kjo rrezikon t'i kushtojë jetën. Anes Aremeyav Anes ishte gazetari që përmes një filmimi të fshehtë zbuloi se si gjyqtarët në këtë shtet merrnin rryshfet kundrejt favorizimit të skuadrave të ndryshme, gjë e cila shkaktoi tërmet në Gana. Mirëpo, pas saj ai ka marrë shumë kërcënime me vdekje, duke u detyruar kështu që të flasë në media me fytyrën mbuluar.


KOHA E LIRE

21 E enjte, 14 QERSHOR 2018

SUPERFJALEKRYQI Nga Albert VATAJ

64. Ndërtesë a vepër tjetër arti, e vjetër e me vlera artistike ose historike 65. Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë 66. Bimë për prodhimin e birrës, për të bërë një lloj kafeje etj 67. Rrethi i Dibrës, ashtu ishte targa 68. Muai i dytë i vitit i kalendarit gregorian. 70. Marr kthesën e një rruge, kthehem në një drejtim tjetër; lë rrugën që kam nisur dhe marr një tjetër 73. Antonio ..., veneciani i famshmi i muzikës së shekullit XVIII, krijoi 46 opera e sinfoni, 73 sonata, muzikë dhome, etj. 75. Violeta ..., aktore e mirënjohur. Teta Ollga te filmi "Zonja nga qyteti" (6 mars 1926-27 Korrik 2007) 77. Rrethi i Skraparit, ... ashtu e kishte targën e mjeteve 79. Vjershë lirike a këngë solemne. 80. Kazakistani e ka atë paranë e saj kombëtare 82. Romani i Anton Pashkut 83. Hilë ... (1885-1933), poet, luftëtar e publicist, patriot dhe demokrat, figurë politike 84. Nota e parë e shkallës muzikore; shenja për këtë notë 85. Ashtu e shënonte Lezha në targat e makinave 86. Më 1817, me 8 mars, u themelua tregu i organizuar financiar New York Stock Exchange (inicialet) në SHBA. 87. Vegël frymore në trajtën e një fyelli e me katërmbëdhjetë vrima 88. Kafshë e egër gjitare, mishngrënëse, me trup të madh e të rëndë, të mbuluar me qime të ashpra, me ngjyrë të murrme a të bardhë

89. Rrethi i Korçës, ashtu shënohej në targën e makinave 91. Enë balte si tepsi e thellë, në të cilën pjekin bukën 94. Targat e mjeteve të Fiertit ashtu e kishin targën 95. Quhet ai që është shumë i zoti në një punë. 97. Dru i ulët me lëvore të lëmuar ngjyrë hiri, me gjethe vezake e të dhëmbëzuara 98. Zezak; njeri me lëkurë shumë të zeshkët 99. Ashtu quhet një proces teknik i transmetimeve televizive, kronikave të lajmeve kryesisht 102. Shtet në Afrikë, në jugperëndim kufizohet me Kenian, në perëndim me Etiopinë dhe veriperëndim me Xhibutin. Mogadishu kryeqyteti i tij 103. Rrethanë a gjendje e domosdoshme, nga e cila varet qenia e diçkaje ose zhvillimi i saj 106. PartiaAleanca Popullore 108. Eshtë muaji i vapës dhe sezonit të pushimeve. Ka diçka të përbashkët me të korrat 109. Veshje burrash ose grash me mëngë të gjata, e prerë si jelek dhe e qëndisur, që mbahej mbi këmishë; një lloj mëngoreje 111. E sjell rrotull derisa e lodh a e mërzit, e mundoj. 112. Më 3 mars 1923 erdhi në jetë një nga revistat amerikane më prestigjoze, e cila jeton ende, dhe quhet ... Koha, anglisht duhet 113. Vend a fushë me ujë të ndenjur e me baltë, ligatë, ligatinë VERTIKALISHT 1. Një copë letër e mbështjellë si hinkë 2. Partia e Reformave Demokratike Shqiptare 3. Shkresë ose fjalë, që i drejtohen një organi zyrtar për të shprehur kundërshtimin 4. Rrethi i Kolonjës, Ersekë,

targa e saj ishte 6. Mjet sinjali, që përdoret në makina 7. Shpend uji nga familja e rosës së egër. Atë emër ka dhe një zonë në Malësinë e Madhe 9. Karakteri shumë i nderë e tronditës i veprimit në një vepër letrare, ajo që e bën dramatike një vepër 10. Petk i sipërm, i qepur si pardesy a si mantel, që bëhet i padepërtueshëm nga uji e që vishet zakonisht kur bie shi 12. Më vjen gjumë duke ndenjur, fle pak duke ndenjur, kotem 14. Qumësht i mpiksur me tharm, që zakonisht vjen pak si i thartë 19. Petk pa jakë e pa mëngë, zakonisht përpara prej stofi e prapa me astar 21. Ves, huq, zakon i keq i dikujt; e metë, dobësi 22. Sëmundje vdekjeprurëse, njihet edhe me emrin tumor 24. Masa që merret për një të akuzuar deri ditën e vendimit nga gjykata 26. Kanali i ... paraqet një ndër arteriet detare më të rëndësishme në botë. Është ndërtuar më 10 tetor të vitit 1913 29. Ishin aq të mira ata dikur, karamelet ... 30. Kompozitori Kujtim ... ka lënë pas rreth 35 kolona zanore filmash shqiptarë, dhjetëra këngë festivalesh, etj 32. Që shfaqet dhe zhvillohet në mënyrë të menjëhershme e të rëndë 34. Nga filmi "Rrugë të bardha", personazhi e ka emrin 35. Eshtë ai që lëviz a që flet me naze për të tërhequr vëmendjen e të tjerëve. 37. Shkrepëtimë drite në trajtë vijash zigzage a të degëzuara

mase madhësinë, vëllimin, përmasat etj. të diçkaje 60. Hasan ... (1895-1991) ishte një jurist dhe politikan shqiptar. Ministër Drejtësie në qeverinë e Mustafa Krujës, drejtues i lartë i Ballit Kombëtar 61. Vija që kufizon diçka, kufiri; buza në skajet e një sendi. 63. E kthej diçka nga ana tjetër, e kthej nga e kundërta 64. Gjurmë që na lë në ndërgjegjen tonë diçka që shohim a dëgjojmë 69. Organizata Botërore e Turizmit 70. Tërësia e rrezeve dhe e energjisë që lëshon Dielli a një trup tjetër i zjarrtë etj 71. Ai që ka marrëdhënie dashurie me një grua a me një vajzë 72. Quhet ajo pikpamje që predikon paqe me çdo kusht dhe mohon çdo lloj lufte 73. Larva e disa kandrrave, që ka trajtën e një krimbi me disa unaza 74. Honore Balzak e huazoi atë shtesë të emrit si dëshmi e prejardhejes nga familje fisnike 76. Mënyrë e vjetër luftimi në det, kur anijet puqeshin e kapeshin me çengela që luftuesit të përlesheshin trup me trup 78. Filmi "... vjen një ditë" prodhim i vitit 1986, me regji të Vladimir Priftit, skenari, Teodor Laço dhe muzika, Thoma Simaku 81. Organizata e Traktatit të Atlantikut Verior, Shqipëria më 1 prill 2009 bëhet anëtare me të drejta të plota në këtë organizëm 89. I vihet në kokë një mbreti, Miss-i, etj. 90. Agrume me gjethe gjithnjë të gjelbra, që bën kokrra vezake në ngjyrë të verdhë të çelur 92. Shkalla më e lartë e veprimtarisë njohëse të njeriut 93. Pas dallendysheve, janë ato, bukuria, ngjyra dhe aroma e të cilave plotësojnë pranverën 94. Lloj palltoje e zezë për burra, me fund të hapur përpara, me kinda të gjatë e të ngushtë prapa 96. Pemë që rritet në pyllë 100. Kur zbardh dita dhe mëngjezi merr edhe atë emër 101. Makinat e rrethit të Hasit e shënonin ashtu në targë 104. Kirkizia ka atë monedhën e saj 105. Pjesa e mesut të trupit të njeriut. Për femrat e rëndësishme është që ai të jetë i hollë 107. Partia Republikane, inicialet 110. Makinat e Elbasanit ashtu e kishin targën

42. Ajo është mënyra e komunikimit me Zotin 43. I sëmurë me temperaturë, rrahje të dentura pulsi, të dridhura 44. Njeri i shquar, me aftësi të veçanta në një fushë të caktuar 46. Përkrahës dhe mbështetës i zellshëm i një subjekti politik, është ashtu 47. Tregon mbi diçka që pritet të ndodhë, bën para... 48. Vjen nga PPSH, bëhet ashtu 49. Dhomë poshtë katit përdhes të një ndërtese 50. Bruce ..., aktor i artit luftarak, instruktor i arteve marciale si dhe themelues i stilit Jeet Kune Do 53. Njësia monetare bazë e Kinës; monedhë që ka këtë vlerë 54. Teoria mbi metodën e përgjithshme të njohjes shkencore dhe të shndërrimit të botës reale 57. Lëndë e tejdukshme dhe e papërshkueshme nga uji, që bëhet nga celuloza 59. Përcaktoj me anë të një 1

2

V E

3

S

4

I

5

6

P

L

12

A

13

14

K O N D A K

7

V

8

L

E G E N

E

O

L

R

S

22

D A R D A N

R

E

11

K V

J

A

O

18

F

21

I

10

E K S I

A

17

M T

9

A L

15

P

16

PËRGJIGJE E SUPERFJALEKRYQIT TE NUMRIT TE KALUAR

HORIZONTALISHT 1. Gjeti tenxheria... 5. Tomas ...filozof gjerman (1738-1766), moralist i popullarizuar, u kushtua pas edukimit arsimor-pragmatik 8. Hapësirë a sipërfaqe tokësore. Edhe ku po qëndron, quhet ashtu 10. Fatkeqësi shumë e madhe, kob, xhëmë e paparë 11. Marrëveshje ndërmjet dy a më shumë vetash 13. Çdo gjë që shërben për të zbukuruar një sallë a një dhomë 15. Shteg i ngushtë; rrugë e ngushtë e hapur në dëborë 16. Çfarë kombësia është ai që flet rusisht 17. Ato të NBA janë të famshëm në këtë lojë 18. Heq papastërtitë me ujë a me diçka tjetër, i/e bëj ashtu 20. Dukatasi i penës, Skënder ... (2 mars 1936-4 shkurt 2013) 23. Adam Opel GmbH është një prodhues automobilash gjerman, e cila që nga viti 1929 është pjesë e koncernit General Motors. Qendra është në qytetin gjerman Rüsselsheim 25. Që ka shije të papërcaktuar, as i ëmbël as i kripur, i pashije 27. Janë ato që mësyjnë bregun, jo dallgët 28. I tillë duhet të jesh në një gjykim 29. Mali i ..., ësh shtet ballkanik, Guri i ... është një fshat në Shkodër 30. Rrethi i Librazhdit, e kishte ashtu targën e mjeteve 31. Pjesë lirike për një zë, që shoqërohet me një vegël ose me orkestër 33. Pjesë e rrënjës a e kërcellit te disa bimë si patatja, karrota, panxhari, etj... 36. Mënyrë veprimi, sjelljeje, shprehi, ose ... 37. Kryej një punë, bëj një veprim të caktuar 38. Sëmundje ngjitëse, shfaqet me ethe, me puçrra të kuqe në fytyrë, në kokë e në trup 39. Mbamëndja, kujdesi, maturia në veprime është edhe ashtu 40. Vendbanim i përkohshëm i shpendëve, kafshëve, apo insekteve, çerdhe 41. Lumi ... ka luajtur rol të rëndësishëm në jetën e egjiptasëve të vjetër 45. Pastaj e ka brenda 49. Skulpturë, që paraqet pjesën e sipërme të trupit 50. Marrëdhënia estetike mes njeriut, fjalës së shkruar dhe krijimtarisë kësisoj, quhet ashtu 51. Që është i përshtatshëm për të dëgjuar mirë tingujt 52. Kap diçka te pjesa e sipërme në një gozhdë, nder, lë pezull 53. Njësia monetare bazë e Japonisë; monedhë që ka këtë vlerë 54. Lëkurë e hollë, zakonisht prej bagëtish të imëta, e regjur dhe e përpunuar 55. Element kimik i fortë, me ngjyrë të përhimët e me shkëlqim metalik dhe me veti helmuese 56. Eshtë ajo e gjuhës shqipe 58. Tirana, e kishte targën e makinave ... 59. Pjella e pelës, kalë i ri dy a tre vjeç 62. Studenti çek Jan ... i cili bëri vetëvrasje në Pragë, në protestë kundër okupimit sovjetik

19

U S

20

P

U F

L

23

U F

E M I

Z

24

E M

K

A

L

G

I

¸

25

C

K

A

N

T

H

26

D I 30

F

E R E N C O J

A

E

X

29

P A K A L U E S

33

P

R

28

S 32

L

35

E

¸

31

K

D 27

34

O K

S

J

A

T

M

I

E

J

¸

R

36

L A S T

I

K

T

H

E

I

Q E

R E

37

Q

J

O R A R

E

38

39

O

L

T

40

M

41

B E J

42

K R U M A

L 43

A M S

H I

B

B L

N

M A

E

F O N D

N

M

I

I

45

K O L

47

P A K T

A

J 56

50

A

K

I

J

57

I

54

E

N

P E

59

T

S H T A F

T

B

J

64

P

I

D

I

S

O

H

T

A Z H U R N O J

A

E H R I O

A

U

Z

N

K

E

K

A

K O

G

O

U ˙

M

A

L I

M O N

I

E V A R D

T

O

73

I

K

O J

O S

E

R

K

I

R

K R I

S T

V A R I

A L

O

E

81

T

I

I

G

U

A

J

A

E

S ¸

V E

J

V

A N E

K R I

J

93

N F

E

M

J 103

V A N

C

B 111

P

L

99

K U B

E

A

L

D A J

A K U

E

E

C

108

V I

B

L

A N G O L

¸

I

O

D

E

R M E N J

I

I

109

A B 113

D H

Z

A

105

112

D S

O M

91

100

104

107

A

K

V 90 95

U

102

106

I

O N 98

101

A

94

E K S I

97

D I

89

O I

C A O

D A I

V R T I

N

88

I

V ¸

86

87 92

C 84

L

85

N

A N T

80

83

D O M

M I

E

O 77

79

82

96

X H I

75

I 78

A

J

A R I

N A

74

M U R I

A K

D

G

72

76

G

R

K

R

71

O

A

67

69

70

B U L

U

62 66

68

52

M K

60

65

C U M R A K

51

E 55

A B A T

58 61

U

L

U

49 53

I

M ¸

46

48

63

I 44

T

R R A P

110

E

S

O

114

T

I

S

H


22

KUPA E BOTËS

E enjte, 14 Qershor 2018

Në “Luzhniki” vendi mikpritës do të luajë ndaj Arabisë Saudite, historia flet në favor të tyre

Starton sot Kupa e Botës, Rusia kërkon ta nisë me “nder”

INTERESIMI

Shiten 2.4 milionë bileta, amerikanët “pushtojnë” Rusinë

Rozalb Lika

P

othuajse katër vjet pritje kemi kaluar që nga finalja e fundit e Kupës së Botës. Janë pikërisht 1432 ditë që nga goli i fundit i Mario Gotzes në minutat shtesë që i solli Gjermanisë triumfin e katërt. Rusia dhe Arabia Saudite do të zbresin në fushë për të shkruar një tjetër kapitull të historisë së Botërorëve. Të dyja kombëtaret në fakt vijnë në një moment aspak pozitiv. Rusia nuk ka arritur të fitojë në shtatë ndeshjet e fundit, teksa suksesi i fundit daton në tetorin e vitit të kaluar ndaj Koresë, ndërkohë Arabia Saudite ka humbur tri miqësore radhazi, megjithëse me rivalë të fortë si Italia, apo edhe Peruja. Të dy ekipet shpresojnë në një fitore të mundshme në stadiumin “Luzhniki”. Rusia nuk fiton në një Kupë Bote që nga viti 2002, ndërkohë që Arabia Saudite që nga Botërori i luajtur në ShBA në vitin 1994. A e dini …? Asnjë kombëtare mikpritëse nuk ka humbur ndeshjen hapëse të Kupës së Botës. Duke prodhuar deri më tani gjashtë fitore dhe tre barazime për ekipet vendase. Rusia ka mirëpritur edhe më parë një Kupë Bote, por nën emrin e Bashkimit

Sovjetik, duke barazuar 0-0 ndaj Meksikës në vitin 1970. Formacionet e mundshme Rusia: Igor Akinfeev, Mario Fernandes, Fedor Kudryashov, Sergey Ignashevich, Yuri Zhirkov; Roman Zobnin, Daler Kuzyaev, Alan Dzagoev, Aleksandr Samedov, Aleksandr Golovin; Fedor Smolov Arabia Saudite: Abdullah Al-Mayouf, Usamah Husaëi, Omar Hosaëi, Yasser Al-Shahrani, Mohammed Al-Barik; Abdullah Otif, Salman Al-Faraj, Yahya Al-Shihri, Taisir Al-Jassim, Sa-

lem Al Dosari; Fahad Al-Molad Vendos drejtësi një argjentinas Nestor Pitana do të arbitrojë ndeshjen e parë hapëse të Kupës së Botës, e programuar për t’u zhvilluar mes Rusisë dhe Arabisë Saudite, në stadiumin “Luzhniki” në Moskë. Ai do të asistohet nga Juan Pablo Bellati dhe Hernan Maidana, ndërkohë që braziliani Sandro Ricci do të jetë arbitri i katërt. Pitana është një nga gjyqtarët më me përvojë në amerikën-latine. Ai ka gjykuar Francë-Gjermani,

Kupa e Botës është eventi më i rëndësishëm futbollistik, që zhvillohet çdo katër vite. Të dhënat e publikuara nga vetë FIFA tregojnë se në total janë shitur 2.4 milionë bileta për këtë kompeticion, ku do të zhvillohen 64 ndeshje. Në fillim të kësaj jave, ishin 871 797 bileta që iu shitën tifozëve, nga të cilat rreth 90 mijë u blenë nga amerikanët që nga muaji shtator. Pas SHBA, numri më i lartë i biletave të shitura të Botërorit është shënuar në Brazil, vendi i skuadrës 5 herë kampione të botës, me 72512 bileta, më pas vijnë Kolumbia, Meksika, Argjentina dhe Peruja. Vendi i tretë mbahet nga Gjermania, teksa numri i biletave të shitura arriti në 62541. Në dhjetëshen e vendeve ku janë shitur më shumë bileta janë edhe Kina, Australia, Polonia, Suedia e Danimarka. Ajo që të bën përshtypje është se në Angli, vendi që dallohet për tifozeri të zjarrtë, janë shitur vetëm 32 mijë bileta për shkak të frikës që ekziston për shfaqjen e dhunës.

çerekfinalen e Kupës së Botës 2014. Ai drejtoi edhe gjysmëfinalen e Lojërave Olimpike në Rio, Gjermani-Nigeri si dhe gjysmëfinalen e Kupës së Konfederatave në vitin e kaluar, Gjermani-Meksikë. Për herë të parë në historinë e Botërorit në “Rusi 2018” do të aplikohet edhe sistemi VAR (moviola për episodet më të rëndësishme). Në takimin takimin hapës në regjinë e VAR-it do të ulen italianët Massimiliano Irrati dhe Daniele Orsato, argjentinasi Mauro Vigliano dhe kiliani Carlos Astroza.

PARASHIKIMI

KONGRESI

“Orakulli” Akil përcakton fitues Rusinë në duelin hapës të Botërorit

Kupa e Botës 2026, në 3 shtete dhe me 48 skuadra

Sot do të zhvillohet ndeshja e parë e Kupës së Botës mes Rusisë vendase dhe Arabisë Saudite, teksa orakulli ka parashikuar dhe skuadrën fituese. Bëhet fjalë për macen e bardhë Akil, e përzgjedhur për të parashikuar rezultatet e ndeshjeve të Botërorit. Macja nga një muze i qytetit Shën Pjetërburg, e vendosur para dilemës së ushqimit, ka preferuar vazon e qelqit me flamurin e Rusisë. Nuk është hera e parë që në botën e futbollit, pikërisht në Botëror, kafshët konsiderohen fatsjellëse. Oktapodi Pol, që jetonte në një akuarium në qytetin Oberhausen të Gjermanisë u bë i famshëm në të gjithë botën për parashikimet e sakta të ndeshjeve të përfaqësueses së “Pancerave”, sidomos në Botërorin “Afrikë 2010”.

Kupa e Botës 2026 do të zhvillohet në tre vende: Meksikë, Shtetet e Bashkuara dhe Kanada. Kongresi i 68-të i FIFA-s ka vendosur që edicioni i 23-të Kupës së Botës të zhvillohet sërish në Amerikë dhe do të jetë për herë të parë me 48 shtete. Kjo do të jetë hera e tretë që Shtetet e Bashkuara dhe Meksika organizojnë një Kupë Bote. Kandidatura e Amerikës së Veriut është paraqitur me të gjitha stadiumet e ndërtuara. 17 nga 23 stadiumet ndodhen në Shtetet e Bashkuara. Në 6 stadiumet e tjera, tre prej tyre janë në territorin meksikan dhe tre të tjerë në Kanada. Kandidatura e 3 vendeve të Amerikës së Veriut mori 67% të votave, kundrejt 33% të Marokut.

Rusi – Arabi Saudite Egjipt – Uruguai Rusi – Egjipt Uruguai – Arabi Saudite Arabi Saudite – Egjipt Uruguai – Rusi

Grupi A

17:00 SOT 14:00 NESËR 20:00 19.6.2018 17:00 20.6.2018 16:00 25.6.2018 16:00 25.6.2018

Pi kë t

Marok – Iran Portugali – Spanjë Portugali – Marok Iran – Spanjë Iran – Portugali Spanjë – Marok

Grupi B

17:00 NESËR 19:00 NESËR 14:00 20.6.2018 20:00 20.6.2018 20:00 25.6.2018 20:00 25.6.2018

Pi kë t

Francë – Australi Peru – Danimarkë Francë – Peru Danimarkë – Australi Australi – Peru Danimarkë – Francë

Grupi C

12:00 16.6.2018 18:00 16.6.2018 14:00 21.6.2018 16:00 21.6.2018 16:00 26.6.2018 16:00 26.6.2018

Pi kë t

Argjentinë – Islandë Kroaci – Nigeri Argjentinë – Kroaci Nigeri – Islandë Islandë – Kroaci Nigeri – Argjentinë

G r up i D

15:00 16.6.2018 21:00 16.6.2018 20:00 21.6.2018 17:00 22.6.2018 20:00 26.6.2018 20:00 26.6.2018

Pi kë t

0

PO RTU GA LI

0

F RA N C Ë

0

ARGJ ENT I NA

0

ARABIA SAUDITE

0

S PAN J Ë

0

AU STRALI

0

ISLANDË

0

EGJIPT

0

MARO K

0

PE RU

0

K R OAC I

0

U R U G UA I

0

IRAN

0

DENIMARK

0

NI G ER I

0

RUSI


23

KUPA E BOTËS

E enjte, 14 Qershor 2018

“Mos bëni seks me të huajt, do të vuani’’

PARALAJMËRIM

Rusia bëhet gati për të pritur Kupën e Botës 2018, por pavarësisht se vëmendja është përqendruar tek ajo që do të ndodh në fushat e blerta, shteti rus i trembet shumë virusit HIV. Kryetarja e parlamentit rus i ka bërë thirrje vajzave ruse të mos kryejnë marrëdhënie seksuale me tifozët e huaj që mbërrijnë për Kupën

e Botës. Tamara Pletnyova tha për radiostacionit “Govorit Moskva” se sjellja e tillë ka gjasa të krijoj familje me një prind. “Do të ketë vajza që takojnë njerëz dhe pastaj do të lindin. Ndoshta ata do të martohen, ndoshta ata nuk do të martohen. Por fëmijët e fëmijëve do të vuajnë, ashtu siç vuajtën pas Olimpiadës së

viteve 1980. Është një gjë nëse prindërit janë të së njëjtës gjini, krejt tjetër në qoftë se ata janë të racave të ndryshme. E di që fëmijët vuajnë gjithashtu dhe të gjithë qëndrojnë me nënën”, përfundoi Pletnyova. Sipas disa vlerësimeve një milion tifozë të futbollit do të mbërrijnë në Rusi për turneun.

Brenda dy orësh Federata Spanja ka ndryshuar trajnerin e kombëtares iberike

“Tërmet” te Spanja, shkarkohet Lopetegui dhe emërohet Hierro N

jë tërmet i vërtet ka ndodhur te Spanja vetëm një ditë para startit të Kupës së Botës. Federata Spanjolle e Futbollit vendosi të shkarkonte trajnerin Julen Lopetegui pasi trajneri i kombëtares pranoi të martën për të drejtuar Real Madrid për 3 sezonet e ardhshme. Në konferencën për shtyp të paradites së djeshme, zyrtarët e Federatës Spanjolle të Futbollit shprehën zhgënjimin e tyre në lidhje me sjelljen e Lopeteguit, që vetëm pak ditë më parë kishte rinovuar kontratën e tij në stolin e Spanjës. Vetë presidenti i Federatës Luis Rubiales e argumentoi vendimin e tij me mënyrën se si Lopetegui arriti marrëveshjen me klubin e Real Madrid. “Ne e falënderojmë Julen për gjithçka ka bërë. Falë tij ne jemi në Rusi, por jemi të detyruar ta shkarkojmë atë. Ky duhet të jetë një mesazh i qartë për të gjithë punonjësit e Federatës Spanjolle. Unë kam folur me të. Nuk do të ndjehem i tradhtuar, por problemi është se si ai ka bërë gjëra me mendjen e tij si trajner i Spanjës. I ka bërë këto veprime në mungesë totale të pjesëmarrjes së Federatës së Futbollit të Spanjës, duke negociuar dhe pranuar stolin e Kosta Rika – Serbi Brazil – Zvicër Brazil – Kosta Rika Serbi – Zvicër Serbi – Brazil Zvicër – Kosta Rika

Gru p i E

LEGJENDA

Plas te Gjermania, Effenberg: Ozil dhe Gundogan duhen përjashtuar

Jo vetëm te Spanja, situata është e rënduar edhe te Gjermania në prag të Kupës së Botës. Në qendër të kritikave ka përfunduar dyshja turko-gjermane, Mesut Ozil dhe Ilkay Gundogan, të cilët në muajin Maj u bënë protagonistë të një fotoje me presidentin e Turqisë, Rexhep Taip Erdogan. Ish-kapiteni i Bayernit të Mynihut dhe një nga protagonistët e Gjermanisë së viteve 1990-2000, Stefan Effenberg ka qenë shumë i ashpër në qëndrimin e tij ndaj dyshes së mesfushorëve me origjinë turke. “Nëse luan me disa vlera të caktuara, të cilat i predikon dhe mbron Federata e Futbollit, atëherë lojtarë si Ozil dh Gundogan duheshin përjashtuar. Ata mund të cilësohen me fat, pasi DFB ka reaguar në mënyrë jo konsekuente dhe jo të shpejtë”, deklaroi Effenberg, duke ju referuar një përjashtimi të tij në Botërorin e 1994 për shkak të disa sjelljeve të pahijshme.

EPISODI

Sozia e Messit arrestohen në Rusi, shkaktoi trazira në rrugën e qytetit

Real Madridit. Kjo është diçka që ne nuk mund ta injorojmë. Lopetegui është i patëmetë profesionalisht, por format e punës në kombëtaren tonë janë më të rëndësishme. Nga ky moment ne po kërkojmë një trajner, i cili do të marrë përgjegjësinë për ekipin kombëtar gjatë Kupës së Botës. Negociatat janë zhvilluar pa asnjë dijeni nga Federata, që e mësoi vetëm 5 minuta para

14:00 17.6.2018 20:00 17.6.2018 14:00 22.6.2018 20:00 22.6.2018 20:00 27.6.2018 20:00 27.6.2018

Pi kë t

Gjermani – Meksikë Suedi – Kore e Jugut Gjermani – Suedi Kore e Jugut – Meksikë Kore e Jugut – Gjermani Meksikë – Suedi

Grupi F

konferencës për shtyp, ka një mënyrë të të vepruarit, të cilat duhen plotësuar”, ka deklaruar Rubiales. Trajneri i ri Pa kaluar as dy orë nga shkarkimi i trajnerit Lopetegui, Spanja emëroi trajnerin e ri, i cili do të jetë ish-futbollistii Real Madridit, Fernando Hierro. Si trajner, Hierros i mungon eksperienca pasi ka qenë ka 17:00 17.6.2018 16:00 18.6.2018 17:00 23.6.2018 20:00 23.6.2018 16:00 27.6.2018 16:00 27.6.2018

Pi kë t

drejtuar vetëm Ovideon në ligën e dytë në Spanjë, ndërsa ka qenë ndihmës te Reali i Madridit në sezonin 2014-2015. “Nuk do t’ia falja vetes po të thoja jo. Nuk duhet të shohim pas se çfarë ndodhi. Duhet të mendojmë për Botërorin tani. Nuk mund të ndryshohet për dy ditë puna që është bërë në dy vite”, theksoi Hierro në konferencën e prezantimit në detyrën e re.

Belgjikë – Panama Tunizi – Angli Belgjikë – Tunizi Angli – Panama Angli – Belgjikë Panama – Tunizi

Grupi G

17:00 18.6.2018 20:00 18.6.2018 14:00 23.6.2018 14:00 24.6.2018 20:00 28.6.2018 20:00 28.6.2018

Pi kë t

Ngjarjet e para të çuditshme kanë filluar që të ndodhin në prag të Kupës së Botës që do të zhvillohet në Rusi. Iraniani Reza Parastesh, i cili është bërë i njohur në rrjetet sociale për ngjashmërinë e frikshme me Messin në paraqitjen e tij, i ka ndodhur një ngjarje e pakëndshëm. Të martën ai është shfaqur në rrugët e Moskës, dhe i gjendur me fanellën e Barcelonës, njerëzit e kanë rrethuar, sa që u desh ndërhyrja e policisë për të qetësuar situatën. Iraniani u shoqërua në komisariat nga policia, dhe më pas i është kërkuar të mbajë një maskë në fytyrë, pasi me pamjen e tij ai mblidhte shumë njerëz rreth vetes, gjë që ia bënte të vështirë punën policisë për të kontrolluar turmat.

Poloni – Senegal Kolumbi – Japoni Japoni – Senegal Poloni – Kolumbi Japoni – Poloni Senegal – Kolumbi

Gr up i H

14:00 19.6.2018 17:00 19.6.2018 17:00 24.6.2018 20:00 24.6.2018 16:00 28.6.2018 16:00 28.6.2018

Pi kë t

B RA ZI L

0

G J E R M A NI

0

BE LGJIKË

0

P OLONI

0

ZVI C Ë R

0

ME KSIKË

0

PA N AM A

0

SE N EG A L

0

KOSTA RIKA

0

S UE D I

0

TU N I Z I

0

KOLU M B I

0

0

KOREA E JUGUT

0

ANGLI

0

JAP ONI

0

S ERB I


CYANMAGENTAYELLOWBLACK

SPECIALE

N

ë kujdesin e veçantë të Presidentit të Repub likës, Ilir Meta, u zhvillua veprimtaria "Mbrëmja e Kulturës Gjirokastrite", në mjediset e Institucionit të kreut të shtetit. Në këtë veprimtari artistike-kulturore ishin të pranishëm deputetë, autoritete vendore, përfaqësues të trupit diplomatik, përfaqësues dhe drejtues të Forumit për Mbrojtjen e Vlerave të Gjirokastrës, artistë, këngëtarë, personalitete të etnografisë e kulturës, etj. Me këtë rast u çel ekspozita e piktorit Stavri Cati e titulluar "Gjirokastra Etnografike" si dhe u promovua filmi dokumentar-artistik "Këngët e Kafenesë". Në fjalën përshëndetëse të mbajtur në këtë veprimtari Presidenti Meta tha se çdo pjesë e territorit shqiptar është

24 E enjte, 14 QERSHOR 2018

Presidenti Ilir Meta në “Mbrëmjen e Kulturës Gjirokastrite” e pasur me vlera dhe gjurmë të kulturës të çdo etape historike. "Nga ky thesar i madh i trashëgimisë sonë, sot përzgjodhëm Gjirokastrën, për të promovuar së bashku simbolikisht larminë e pafund të vlerave tona etnokulturore. Gjirokastra ka pritur dhe

organizuar për dekada Festivalin Folklorik Kombëtar, manifestimin më të madh folklorik të gjithë trevave shqiptare. Por duhet të theksojmë se Gjirokastra është edhe ndër pasuritë kulturore mijëravjeçare të Shqipërisë që renditen denjësisht edhe në

thesarin e kulturës botërore, UNESCO", - u shpreh ndër të tjera Presidenti i Republikës. Presidenti bëri apel për mbrojtjen e vlerave kulturore të vendit. "Mbrojtja dhe promovimi i vlerave shpirtërore, monumentale, artistike dhe folklorike të popullit tonë duhe të përbëjnë një nga prioritet më madhore për të gjithë ne. Shoqëria jonë edhe pse hera herës në kushte të vështira ka ditur të ruajë trashëgiminë kulturore që ka krijuar në

shekuj, përndryshe ato nuk do të kishin ardhur deri në ditët tona. Larmia e folklorit, pasuria arkeologjike e monumentale, pasuria shpirtërore, e kostumeve popullore si dhe muzika jonë popullore kanë tërhequr vëmendjen e studiuesve dhe institucioneve të trashëgimisë botërore. Çdo pjesë e territorit shqiptar është e pasur me vlera dhe gjurmë të kulturës të çdo etape historike",- tha Presidenti Ilir Meta.

Koha jone 14 qershor 2018  
Koha jone 14 qershor 2018  
Advertisement