Page 1

GAURAV NEUPANE

Masters in Architecture Candidate Architecture Portfolio

2011-2019


GAURAV NEUPANE gneupane@ksu.edu (785) 770-6774 1851 Todd Rd. Apt C3 Manhattan, KS-66502

EDUCATION Aug 2018 - Kansas State University, College of Architecture, Planning, and Design Present Masters in Architecture Nov 2011 Sep 2016

Tribhuvan University, Intitute of Engineering, Pulchowk Campus Bachelor in Architecture

WORK EXPERIENCE Aug 2018 - Kansas State University - Graduate Teaching Assistant Asst. Prof. Michael Gibson (Fall 2018) and Asc. Prof. R. Todd Gabbard (Spring 2019) Present Environmental Systems in Architecture (ESA) 1 & ESA 2 Assisting with software, grading assignments and providing feedback to student. Jan 2019Present

2019 Solar Decathlon Design Challenge- Finalist Group Organized by: United States Department of Energy (DOE)

Sep 2016Jul 2017

Mr. & Mrs. ML Kayastha & Associates Pvt. Ltd., Lalitpur, Nepal - Architect Worked primarily in the construction drawing of commercial buildings, & site supervision. This experience enhanced my office management & coordination skill.

Sep 2016Jul 2017

Freelance Architect and Graphic Designer I have successfully completed two Mixed-use, residential projects, interior designs, temple, bijou housing project, and company logos to construction and manufacture.

Nov 2014Jun 2015

C.A. Design Solution Pvt. Ltd., Kathmandu, Nepal - Intern Architect I was involved in building design, visualization, drafting construction drawings, as well as a market survey of building materials.

AWARDS AND RECOGNITION January 2019

Design Charrette- Scholarship Competition- Honorable Mention ‘An Idea Competition for an Outdoor Performance Venue in Manhattan, Kansas

2015-2016

Asian Paints All Nepal Architectural Students Design Competition- Top 4 Design ‘Earthquake Memorial Sankhu’, Awarded by His Honorable Vice-President of Nepal

2015

Asian Paints Design Competition, Pulchowk Campus- Top 2 Designs ‘Exam Control Division of Institute of Engineering’

2015

Undergraduate Honors- Institution of Engineering Fellowship

2013

6th National Architecture Exhibition Painting Competition- Honorable mention Painting competition for students nationwide.


PUBLICATION Oct 2018

12th International Symposium on Architectural Interchanges in Asia (12th ISAIA) for Young Architect’s Design Session- Poster Presentation of freelance project

Jan-Feb 2017

Documentation of Community Schools in Rural District of Nepal Shital Babu Acharya, M.Arch, Tokyo Institute of Technology, Japan Measurement & Documentation of rural schools in Baglung Bazar, Galkot, Burtibang

PARTICIPATION Aug 2016

The 1st Asian Architecture Students Summer Workshop in Osaka & Sabae, Japan Organized by The Architectural Design Association of Nippon, Japan

May 2016

ARCASIA Awards for Architecture Design Competition- Green Life Organized by Architects Regional Council Asia

March 2016 Rural Modular House Design Competition Organized by Rural Development Federation Nepal Feb 2016

14th SAARCH Assembly & Council Meeting- Graphic designer for a magazine Hosted by Society of Nepalese Architects (SONA) for South Asian nations.

Nov 2015

Rural Housing Design Competition Organized by Nepal Engineering Council

VOLUNTARY WORKS 2017-2018

‘Mero School’- Personal Initiative of Designing Wreck Schools Series of a conceptual project designed for rural regions of Nepal.

2015-2016

Nepal Earthquake 2015 - Association of Students of Architecture, Kathmandu Educate, train and aware people about sound structure & checking cracked houses

2015

Low-Cost Housing Design for Flood Victim, Itahari, Nepal In a collaboration with Mega Vision Consultancy Pvt. Ltd.

PROFESSIONAL SKILLS CAD (AutoCAD, Revit) Visualization (Sketchup, 3Ds Max, Rhino, Lumion) Adobe (Premiere, AfterEffects, Illustrator, InDesign, Photoshop, Lightroom) Languages- Nepali (Native), English and Hindi Hobby- Digital Visual Effects, Movie making, Painting, Sketching


CONTENTS MIXED USE BUILDING I ITAHARI

1-2

MOUNTAINUE I JAPAN

3-4

MODULAR HOUSE IN HILLY REGION OF NEPAL

5-6

EARTHQUAKE MEMORIAL I SANKHU

7-8

FREELANCE

WORKSHOP

DESIGN COMPETITION

DESIGN COMPETITION

NATURE’S THEATER

9-10

SUBMERGE I UNITED STATES

11-12

EASTERN MULTI-CULTURAL CENTER I ITAHARI

13-14

REVIVING THE BROKEN CITY I DOLAKHA

15-16

MERO SCHOOL

17-18

EXHIBITION WORK AND MODEL MAKING

19-20

FROZEN MUSIC

21-22

DESIGN COMPETITION

ACADEMIC I APDESIGN

ACADEMIC I THESIS

ACADEMIC I CONSERVATION

VOLUNTEER WORK

EXHIBITION - ACADEMIC

ACADEMIC


North-East view of building


MIXED USE BUILDING

Residential

Services Commercial

Garden

Garden Commercial

`Freelance I Underconstruction I 2017 Estimated 10 crores (1 million USD) mixed-use building is designed for a veteran businessman, who intends to invest in automobiles, requires single building for two purposes. This is one of my first few projects which I completely under-took with my responsibility, drawing a conceptual drawing, drafting, construction drawing, visualization work, municipal drawing, HVAC drawing, and site supervision.

Conceptual Mass

Commercial zone & residential zone intersects by service zone & green zone. They act as buffer-zone, isolating the living space & providing green space for the owner. The facade is inspired by the bike brochure displaying various models. The projected box on building displays vending bikes. This project has been an exhibit in 12th International Symposium on Architectural Interchanges in Asia (12th ISAIA) for Young Architect’s Design Sessions�

Underconstruction

North-South Section

Commercial


MOUNTAINUE I JAPAN The 1st Asian Architecture Student Summer Workshop in Osaka & Sabae, Japan Organized: Architectural Design Association of Nippon I August 18th – 29th, 2016 Theme: Pod Architecture Studio Master/Directed: Tohru Horiguchi , Studio Masters: Kazuya Morita, Satoru Umehara Team: Suchit Mutha(India), So Vitou(Combodia), Chua Quennie(Singapore), Zwe Naing Htin (Myanmar), Bonglodpast Tantipisanum(Thailand)& Takashi Murakami ,Sayaka Ohno(Japan) Sabae is a small village in Fukui Prefecture, beautiful and historical, losing its young population to big urban city. Our group raised the viewing level to 9 feet above the ground level, which enabled the people to see the beauty surrounding a Sabae village, traditional roofs, monuments & greens hills, calm and peaceful. My major involvement on the project was structural details and material selection and construction work.


Each small 1 feet broad legs are placed side to side and joined by nails so these legs keeps narrowing to the final landing

Wooden frame legs, attached by side to side, are shrinking towards the landing, focusing towards view

2 main frames are layed out by narrowing each legs and smaller one to balance the first wide steps

Handrail : Wooden baluster was projected 45° from the structure attached by nailing, alternating the steps and then mid rail was nailed to baluster

Tread wooden board are cut constricting first by measurement & then attached to th legs frame, this helps brace the structure.

2016_Japanese local singer performing for his family ( Picture credit: Tohru Horiguchi )


MODULAR HOUSE IN HILLY REGION OF NEPAL Nepal seeks to find a new, reasonable solution for building construction after April 25th devastating earthquake. Lack of standard structural strengthening, vernacular architecture is vulnerable every time such desolation occurs. Hence, people are more inclined towards RCC structures than their own local architecture which in contrast happens to be way more sustainable. The architectural character has suffered a grave loss because people blindly followed rites of construction in ignorance that local building techniques can be equally strong & better. My major involvement was design and graphical works.

South-East View

ARCASIA Awards for Architecture Design Competition 2016 Team: Sanjeev Shrestha, Prakash Maharjan, & Sajan Tamrakar Organized: “Architects Regional Council Asia�


Approaches: Cgi Ridge Cap

Relocating staircase outside reduced structural complexity & space loss. The cowshed is an integral but ill-managed part of dwellings. Hence, location is so that it’s within the dwelling & at the same time detached, minimizing the smell problem. The use of biogas tank has been encouraged not to make the dwellers dependent solely on the LPG. Lightweight attic; as gable wall has been seen vulnerable in almost all the stone masonry dwellings.

Straw Roof Finish

Recyclable Annually From wheat harvest

Halfcut Bamboo ClumbsWater Proofing Setup

Bamboo Purlins Principle Rafter 0” Light Weight Wall

Cowdung-Mud Mix Plasteres Cavity Wall

18” Chislled Stone in Mud Masonary Wall Lintel Band

Big gas Tank

Sill band

Water Tank

Cow Dung and Mud Mix Floor Finish Bamboo Railing

Cowshed

Store

Toilet Kitchen/ Dinning

Bedroom

Window and Doors Tham (Wooden Post)

Agan

Stone Paved Plinth

Tulsai Moth

Site Plan

Area: 710 Sq. Ft.

Axonometric Projection


EARTHQUAKE MEMORIAL I SANKHU Asian Paints All Nepal Architectural Students Design Competition I Top 4 designs I 2016 Design Competion held between Architecture Student from all architecture school Awarded by His Honorable Vice-President of Nepal Nature continuously evolves around existing conditions. Like nature, this proposal is a response to the current conditions of the park. An elevated walkway is introduced to create a unique experience as pedestrians visit and use City Park. Formed around existing vegetation and park elements, the design creates new connections, while maintaining an organic form. This multi-layer approach will allow users to experience new sight-lines, paths, and exposure that will lead to a rare experience of the theatre and entertainment.

Turning form to function

Turning ideas to form

Street Facade after disaster

Modes of climbing

Gallery Thematic Theater

Gallery

Library

Conference Hall

Lobby Program

Administration


Gallery and ramp Dark concrete texture reflect the results of devastating earthquake

First Floor Plan Area: 850 Sq. M.

Double height lobby with sky light

Section Gallery Space


MANHATTAN’S NEW NATURE’S THEATER I KANSAS 48 hrs Design Competition I Honorable Mention I 2019 Team: Priyasha Shrestha, Morgan Nicole Dunay Organized by: AP Design and City of Manhattan, KS

Nature continuously evolves around existing conditions. Like nature, this proposal is a response to the current conditions of the park. An elevated walkway is introduced to create a unique experience as pedestrians visit and use City Park. Formed around existing vegetation and park elements, the design creates new connections, while maintaining an organic form. This multi-layer approach will allow users to experience new sight-lines, paths, and exposure that will lead to a rare experience of the theatre and entertainment. This master plan demonstrates the primary proposed design element to City Park, the elevated walkway. This multi-layer approach allows for new connections, sight-lines, and experiences that will provide users with a once in a lifetime show. With elevated walkways connecting the playground, adjacent roads, art installations, the amphitheater, pedestrian mall, and sports fields pedestrians will have ample opportunity to access various aspects of the park, while experiencing City Park from an all new level.

AMENITY CONNECTIONS

PEDESTRIAN CONNECTIONS

ACCESS

By creating a central access point within the site the park amenities can be accessed from all sides of the park and creates a central destination for the park.

Improvements to the pedestrian and bicycle connections across the site and near the theatre creates clear access to pedestrian traffic.

New pedestrian and vehicular access points into the park will create safer travel throughout the park.

Master Plan


Pedestrian Mall

Connections

Section


SUBMERGE I UNITED STATES 3rd year I Design Studio Project I KSU 2019 Theme: Important events in our life.

Submerge gallery exclusively showcases the five sculptures of Isamu Noguchi and his philosophy towards life. Among his thousands of work, these five sculptures provide the best example of how his life events have transformed his life and continue to inspire us. The gallery starts with the ‘birth’ stage sculpture and moves towards contentment, contemplation, torment and an escape, to eventually come to birth again; life cycle of a man. Each sculpture is kept in a suitable space to fully experience the meaning of the sculpture. The broad room of plain white wall and dark stone floor slowly converses into a narrower wall and rising ceiling to increase the depths of the space and a gradual steps in each room eventually focuses on the lynched figure, ‘death’.

Perspective View of Physical Model

1. Birth 2. Contentment

5. Escape 4. Torment

3. Contemplation

Every floor steps down, moving towards the narrower and darker space.

The rooms dimension slowly changes in every floor to heightened visitors emotion.


Contemplation

Section- Contemplation-Contentment

Contentment

Section- Contentment- Birth- Escape


EASTERN MULTI-CULTURAL CENTER I ITAHARI B.Arch Thesis I VTH Yr I 2016

Consisting of 28,456 Sq. km. area & 6million of the population, the Eastern development region is geographically and culturally diverse. But there is no multicultural or learning center, no architectural expression of a museum, exhibition centers. The site of the project is 5Km north from Mahendra highway, of area 16279 Sq. ft. in wetlands, located between forest & city. Planning of the building started with a pragmatic circulation of visitor & zoning the suitable section for certain purpose facade of the building reflects the nature, pond & jungles, diverse landscape. To blend in with nature, the building has limited height and glass surface, natural OAT, separated island library further enhance the importance in nature. Huge landscape support festivals, dances, jatras & drama.

East view of the main building

Library block


First floor level

South view of main building

Library interior

Second floor level

East view of library block


REVIVING THE BROKEN CITY I DOLAKHA Conservation Studio I VTH Yr, 1ST part I 2015 Team: Prakash Maharjan, Krishma Basnet, Aastha Twayana, Dipesh Pradhan, Ina Sthapit

Master Plan of Dolakha


With the initiation from people of Dolakha & University, 068 batch documented the first file of the ancient city.

Gold Pinnacle Gold plated rings have turned into number of steel rings

Dolakha is a mountainous district situated at a distance of 132 km from Kathmandu. Dolakha district is a beautiful tourist place carrying historical & religious significance, suffered severely from Nepal earthquake 2015.

Brick base Brick dome

To develop the area as a religious & eco-tourism center, various degrees of intervention for damaged structures, agricultural/infrastructure development, was considered. Our group of 6 worked on the above-shaded region.

Stone statue of Buddha Square base: Stone, Brick base was turned into

My major involvement was documenting & intervention ideas.

Stone base Swayambhu Chaitya: Renovated

Chaitya datesback to 700 yrs, founded by Malla rulers. The presence of these Buddhist relics in dolakha reflects the co-existence of diverse

Tripura Sundhara Temple: Documented

Most worshipped deity situated in Dolakha bajar was collapsed on the aftershock of May 12. Temple consist of Champa Devi park & few small monuments.


MERO SCHOOL Conceptual I Voluntary Work I 2017

On january, I got a chance to travel remote village in western Nepal, to document and draft the schools & public building for the thesis project of Mr. Shital Babu Acharya (Tokyo Institute of technology). During long trekking, I saw parents sending their childrens to damaged schools. Schools featured cold classrooms and insufficient rooms to sustain students. Still, students loved going to schools and teacher taught them on fields. I was moved by the motivation of these kids, & during the stay I made this drawings and gave it to the schools authorities. These flexible blocks could be placed with comfortable changes with site. These preschool seeks child-centered educational approach for the development of the whole child—physical,social, emotional,& cognitive skill in a children

Front View

Floor Plan

Jan- 28, 2017 Burtibang, Baglung

Jan- 25, 2017 , Baglung Bazar


FROZEN MUSIC 1st year- 1st semester I Scultpure Exercise I 2011

Music is liquid architecture; Architecture is frozen music

:Johann Wolfgang von Goethe

This was my first project on architecture school & always special to me as it started my journey. We were to make sculpture using a line, developing lines to form, I chose a bamboo stick, because it can be very dynamic & strong. I was inspired by the traditional stringed musical instrument (Sarangi), commonly played by Gandarbha ethnic group, depicting how they hold instrument preserving us culture

Physical Model

Gandharva playing Sarangi

Front view

Sarangi

Transformation

Axonometric view


MODEL MAKING & EXHIBITION WORK Academic - Interest

2014_Junkitecture ( Project leader ) Junk tire is placed by cutting the barren hillock to make small seating to watch the

2014_Junkitecture ( Project leader ) Junk sculpture symbolizing “dumbing of waste in urban area� with tire swing at the top of the hillock during 8th National Architecture Exhibition 2014

May_2013_Basantapur Durbar Group project to display at exhibition

Sep 2014_Auditorium Tribhuvan University, IOE, Pulchowk Campus


PAINTINGS

Nov_2011_Steps to Ghandruk

June_2010_Grandpa

June_2010_Sweet Village

Feb_2010_Bisket Jatra


Gaurav Neupane Masters in Architecture, Kansas State University

Manhattan, KS 66502 gneupane@ksu.edu - (785) 770-6774

Profile for Gaurav Neupane

Gaurav Neupane I Architecture Portfolio I Masters in Architecture Candidate I 2019  

Gaurav Neupane I Architecture Portfolio I Masters in Architecture Candidate I 2019  

Advertisement