Page 1

Ã…RSBERETNING

2017


ÅRSBERETNING 2017 Ansvarshavende Simon Prahm Tekst Marianne Hjort Bøgh Poulsen Ida Kingo

GAME Enghavevej 82D DK - 2450 København SV www.game.ngo (+45) 70 20 83 23

Grafik Emilie Lenau Klint

Tallene i Årsberetningen er fra: Evaluering af GAME i Danmark 2017, København

Tryk On!Ad

Evaluation of Youth-led Street Sports for All 2017, Beirut Evaluering af Den Nationale Platform for Gadeidræt 2017, København


INDHOLD Formandens beretning

4

GAME Playmakerprogram

6

Mød børnene fra Rosenhøj Årets Frivillig 2017: Leyla Kosar

7 8

GAME Streetmekka København

10

Asger tager imod GAME Streetmekka Esbjerg Mød breakdancer Louise

Forsidebillede I 2017 har GAME været aktiv i Libanon i 10 år. Billedet er fra en ny GAME-zone i Ansar, som GAME har renoveret i samarbejde med Norwegian Refugee Council. Foto: Aras Issa Alzaidy. Herstående billede Streetbasket er en af de mest populære aktiviteter i GAME Streetmekka København. Derudover er der gadefodbold, parkour, street dance, urban music school og street art i huset. Foto: Rasmus Slotø.

11 12 12

Verdensmål

14

Skateworkshop i GAME Streetmekka Viborg

16

Street art workshop i GAME Streetmekka Aalborg

18

Den Nationale Platform for Gadeidræt

22

Støtte på Asfalten

24

GAME i Libanon

26

GAME 2017 i billeder

28

GAME 2017 i tal

32

GAME i verden

34

Regnskab 2017

36

Om GAME

38

Tak!

39


FORMANDENS BERETNING AF ANDERS MONRAD RENDTORFF, FORMAND

S

et fra mit synspunkt har det sidste år i GAME bragt intet mindre end et internationalt gennembrud, en identifikation af de grundlæggende principper, der er nødvendige for at lykkes, afgørende støtte til de danske flagskibsprogrammer og bemærkelsesværdige resultater med en øget effekt og en økonomisk vækst på 41%. 2017 blev året, hvor GAME’s internationale ambitioner tog fart og fik deres store gennembrud. I august blev GAME’s partnerskabsprojekt med Somaliland lanceret. Den skrøbelige, selvdeklarerede stat på Afrikas Horn er det første nye land i et årti, der drager fordel af GAME’s koncept om at skabe social forandring igennem gadeidræt. Nogle folk spørger ”Hvorfor lige Somaliland?,” når vi kunne have valgt mange andre lande, der var mindre komplicerede at engagere sig i. Men vi valgte Somaliland, og beslutningen blev ikke baseret på landets bekvemmelighed eller infrastruktur, men på udsigterne til at skabe en betydelig positiv forandring for de lokale børn og unge i landet. Men det stopper ikke ved Somaliland. I de forløbne år har GAME sikret finansiering til at tilføje yderligere seks lande til kortet, herunder Jordan, Grækenland, Italien, Litauen og Malta efterfulgt af Tunesien i 2020. Da vores lokale kendskab er begrænset i mange af ovenstående lande, vil de forskellige projekter blive implementeret i tæt samarbejde med lokale partnere. 4

STÆRKE KERNEPRINCIPPER Mens partnerne sikrer, at vi bliver godt modtaget i de respektive lande, vil den betydelige udvidelse ligeledes kræve, at vi reflekterer over de rødder, der har skabt vores resultater. Derfor har vores medarbejdere og frivillige bidraget med vigtige input forud for bestyrelsens årlige strategiseminar i 2017. Seminaret, der blev afholdt i Beirut, fokuserede på, hvordan man sikrer en succesfuld ekspansion, hvor den såkaldte ‘GAME Spirit’ forbliver intakt. Vi konkluderede, at der er fem ting, vi skal huske, når GAME ‘pakker kufferten’ og drager afsted mod ny asfalt i Europa, Mellemøsten og Afrika.

På listen over verdens bedste NGO’er har GAME forbedret sin position og ligger nu på plads 179. Først og fremmest skal vi sikre, at børn og unge har mulighed for at deltage uanset køn, religion, kulturel eller social baggrund, økonomiske midler og færdigheder. Dernæst skal alle aktiviteter være ungeledet, idet vores unge Playmakere har vist sig at være uundværlige for vores aktiviteter. Bæredygtige faciliteter, der både er tilgængelige og fleksible i deres tilbud, er et ’must have’ – ligesom at være fortaler for at løse relevante, lokale problemer også er et ’must have’. Eksempler på dette

kunne være kampagner, der opfordrer til flere offentlige steder med plads til sport, ligesom vi har set i Libanon med kampagnen ‘Looking for a Place to Dream,’ der kørte de sidste måneder af 2017. Sidst, men ikke mindst, har en stærk visuel kommunikation altid været en del af GAME’s succes. Vores visuelle identitet og branding skal derfor altid være repræsenteret hos medarbejdere, frivillige, faciliteter og til events, så vi kan byde street sport-entusiaster velkommen. VEDVARENDE STØTTE TIL VORES FLAGSKIBSPROGRAMMER Når man ser på den veldrevne danske model, som fortsat vil være base for organisationen i mange år frem, har det været endnu et år med en sund vækst. Med GAME’s afhængighed af den fortsatte støtte for at opretholde to af flagskibsprogrammerne, viste året sig at blive mindre turbulent end først beregnet. Med ny støtte fra Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden er jeg lykkelig over, at vi har levet op til forventningerne, og at vi kan fortsætte indsatsen under den Nationale Platform for Gadeidræt og samtidig fortsætte udviklingen af Playmakerprogrammet i de kommende år. Resultaterne for de to programmer taler for dem selv, og jeg er specielt glad for de 374 gadeidrætsprojekter, vi har været med til at støtte, og de imponerende 170.000 aktive børn og unge vi har nået fra Platformens start for tre år siden – hvilket er 70% flere deltagere, end vi havde regnet med.


BEMÆRKELSESVÆRDIGE RESULTATER I 2017 har GAME taget store skridt for at skalere effekten af resultaterne. På den finansielle side er indtægterne steget med imponerende 41% til 30,4 millioner kroner (2016: 21,5 millioner kroner). Overskuddet er steget med 0.7 millioner kroner (2016: 0,3 millioner kroner), svarende til 3% af indtægterne. Ude på asfalten er antallet af medlemmer landet på imponerende 7.428, og den samlede deltagelse i aktiviteterne ramte 120.113. På listen over verdens bedste NGO’er har GAME forbedret sin position og ligger nu på plads 179 (2016:186). Imens vi fortsat arbejder mod ambitiøse og visionære mål, kan vi stille spørgsmålet, om vi fokuserer på det rigtige? Hvordan balancerer vi den imponerende vækst med behovet for konstant udvikling af metoder og standarder, der er klar til skalering? Hvad vil være vigtigst i de næste fire år? Som formand i GAME vil jeg tage initiativ til en åben og inkluderende proces, der vil muliggøre fremkomsten af en ny strategi.

Først og fremmest skal vi sikre, at børn og unge har mulighed for at deltage uanset køn, religion, kulturel eller social baggrund, økonomiske midler og færdigheder.

Internt skal GAME lede den igangværende professionalisering, mens vi på de eksterne linjer skal skalere effekten og fremskynde kvalitetsaktiviteter for flere børn og unge. Målet er at levere en ny strategi, der vil være klar til at blive præsenteret til generalforsamlingen i 2019.

GAME NON-NEGOTIABLES ÅBNE AKTIVITETER •

Alle børn og unge skal have mulighed for at deltage i GAME’s aktiviteter uanset køn, religion, kultur, social baggrund, økonomiske midler og niveau

Hver deltager skal bydes velkommen med navn, et håndtryk/high five eller et hej og et smil

UNGELEDET •

Gadeidrætsaktiviteterne er faciliteret af unge rollemodeller med en passion for gadeidræt og gadekultur

De unge rollemodeller er trænet i GAME’s empowerment tilgang og modtager vejledning og support fra GAME

SOLIDE FACILITETER •

Gadeidrætsfaciliteterne etableres/ renoveres for at sikre tilgængelighed og fleksibilitet for alle brugerne

Faciliteterne skal være af høj kvalitet og med holdbart sportsudstyr

Vi bevarer de oprindelige og individuelle særegenheder og karakteristika ved vores indendørs faciliteter

ADVOCACY •

På vegne af GAME, vil jeg gerne takke vores mange Playmakere, frivillige, donorer og partnere samt vores professionelle og engagerede medarbejdere og alle dem, der har spillet en rolle i de resultater, GAME har opnået det seneste år. Jeres bidrag har været en stor inspiration og har forvandlet asfalt i boligområder til områder med plads til alle.

For at skabe social forandring vil en lokal relevant problemstilling blive sat på dagsordenen og aktivt advokeret for

BRANDING •

Medarbejdere, frivillige, GAME faciliteter og event sites skal altid være co-branded med GAME logoer

5


45% 73% 64%

af børnene er blevet bedre til at løse konflikter, efter de er startet i GAME

af børnene har fået kompetencer, de kan bruge i andre sammenhænge

af børnene har fået nye venner

af børnene føler sig som en del af et større fællesskab i GAME

af børnene dyrker mere sport, efter de er startet i GAME

af børnene føler sig tryggere i deres lokalområde

81% 58% 50% 6


Hvis det har været en dårlig dag

så bliver den bedre hos

GAME

Mød Numan og Anas fra Aarhus, der spiller gadefodbold i GAME’s zone i Rosenhøj. Det er foran blok 23 ved multibanen i boligområdet Rosenhøj, at GAME’s Playmakere driver ugentlige træninger. 13-årige Numan og 11-årige Anas er blandt dem, der spiller gadefodbold hos GAME.

HVORFOR ER DET FEDT AT SPILLE FODBOLD HOS GAME? ”Det er mest det med at være i et fællesskab. Der er ikke nogen, der skændes med hinanden. Vi plejer bare at have det sjovt sammen om fodbold,” siger Anas. Det er svært for ham at forestille sig, hvor man finder et lignende fællesskab.

Det er mest det med at være i et fællesskab. Der er ikke nogen, der skændes med hinanden. Vi plejer bare at have det sjovt sammen om fodbold. Anas, 11 år

HVORFOR STARTEDE DU TIL FODBOLD HOS GAME? ”Der var ikke så mange aktiviteter i Rosenhøj, og så kom der nogle ud og fortalte om træningerne i GAME. Så begyndte vi bare at spille og hygge os med fodboldtræning,” siger 13-årige Numan.

Anas og Numan træner hver uge gadefodbold med GAME i Rosenhøj i Aarhus. Billedet her er fra sommerens GAME Finals, hvor alle zoner mødes til en dag fyldt med turneringer, workshops, fed musik og masser af præmier. Foto: Rasmus Slotø.

Det var en dag for 3-4 år siden, så vidt Numan husker, at GAME’s Playmakere kom forbi og spurgte, om han skulle være med til fodboldtræning. Det takkede han ja til. HVAD BETYDER TRÆNINGERNE FOR DIG? ”Jeg glæder mig til, når jeg skal til træning. Jeg ser frem til de dage, hvor der er fodbold. Hvis det har været en dårlig dag, så bliver den helt sikkert bedre hos GAME,” forklarer Numan. Rosenhøj er et af de 33 boligområder i Danmark, som GAME driver træninger i. For 11-årige Anas er det især fællesskabet til træningerne, der tiltrækker.

For Numan betyder trænerne rigtig meget. De er alle sammen frivillige Playmakere i GAME og fungerer som positive rollemodeller. ”Det er hyggeligt, der er god musik, og der sker alle mulige forskellige sjove ting. Når vi træner, så er Playmakerne søde mod os og laver en masse sjove ting. Vi dribler, spiller og lærer at arbejde sammen.” HVIS DU IKKE GIK TIL FODBOLD HOS GAME, HVAD VILLE DU SÅ LAVE? ”Det ved jeg ikke. Jeg kan godt lide at have en plan for, hvad jeg skal hver dag i stedet for at sidde hjemme og tænke: Hvad skal jeg nu lave? Så sidder man på telefonen eller sin iPad, og så er der ikke noget at lave,” slutter Anas af.

GAME-zoner 2017 GAME har 33 GAME-zoner i boligområder i hele Danmark og 12 i Libanon. Det er gratis for børnene at deltage i træningen, og det er unge, frivillige GAME Playmakere, der arrangerer træningerne i streetbasket, parkour, gadefodbold og dans for børnene. Det er også dem, der sørger for events såsom Street GAME.

7


Playmakeruddannelsen fører nordjyske Leyla vidt omkring 23-årige Leyla Kosar er en af de 184 Playmakere, der driver ugentlige træninger i GAME’s 33 danske zoner. Gennem Playmakerprogrammet har hun været på en personlig såvel som geografisk rejse. Leyla Kosar starter altid dansetræningen på samme måde. Hver torsdag i Fri-Stedet i Aalborg danner hun en rundkreds med de fremmødte børn og unge, før det går løs med dans.

Det er en spændende rejse, der er lærerig og til tider udfordrende, som du deler med andre frivillige, dygtige instruktører og en masse børn og unge, som værdsætter din tilstedeværelse og energien, du bruger. En rejse, hvor jeg har lært en masse – også om mig selv.

91% 81%

af Playmakerne har fået nye venner

af Playmakerne er mere motiverede for at deltage i frivilligt eller politisk arbejde, efter de er startet i GAME

86%

af Playmakerne har fået kompetencer, de kan bruge i andre sammenhænge

8

”Jeg har ikke altid været en pligtopfyldende Playmaker, for det tog mig tid at finde min plads i GAME. Jeg var genert og tilbageholdende før min tid i GAME, hvilket blev udfordret på vores Playmakercamps,” siger hun og konkluderer: ”Det er en spændende rejse, der er lærerig og til tider udfordrende, som du deler med andre frivillige, dygtige instruktører og en masse børn og unge, som værdsætter din tilstedeværelse og

Fakta

91%

”Man ved aldrig, om der kommer fem eller 20 børn. Jeg planlægger træningen forud, men hvis der kommer fem nye, bliver jeg nødt til at ændre i den. Endvidere er niveauet også varierende, og derfor skal jeg være kreativ og sørge for, at alle får noget ud af træningen.” Det tager dog tid at lære at bygge en træning op og nå dertil, hvor 23-årige Leyla i dag er. For tre år siden tog hun hul på Playmakeruddannelsen, da hun flyttede til København for en periode.

”Frivilligt arbejde kan virke ‘nemt’, fordi du selv vælger, om du kommer eller ej. Men det er et kæmpe skulderklap, når man selv bygger en stabil træning op, hvor børn og unge kommer. Det giver en glæde og en kæmpe lyst til at fortsætte,” forklarer Leyla Kosar.

af Playmakerne føler sig som en del af et større fællesskab, når de er i GAME

DRIVER SELV TRÆNINGERNE Tre gange om året mødes Leyla Kosar med de andre unge, der ligesom hende, driver træninger i GAME’s zoner. Her har hun lært at give sin danseglæde videre til børn og unge. Men det handler i høj grad også om, hvordan man rent praktisk faciliterer en åben GAME-træning, forklarer hun:

energien, du bruger. En rejse, hvor jeg har lært en masse – også om mig selv.” Når Leyla ikke øver dansetrin, studerer hun til sociolog. Hun har desuden – efter de har lært hende at kende som frivillig i GAME - fået et studenterjob i Fri-Stedet, hvor hun har sine træninger. UDVEKSLING I LIBANON I sommeren 2017 blev Leyla Kosar udvalgt til endnu en rejse gennem Playmakeruddannelsen - et udvekslingsophold i GAME Libanon, hvor to danske Playmakere besøger GAME i Libanon og to libanesiske Playmakere besøger GAME Danmark. ”Vi fik lov til at se, hvordan en træning fungerer i Libanon, hvilket var fantastisk, fordi de ikke har de samme redskaber og faciliteter, som vi har, men børnene var alligevel glade,” siger hun og uddyber: ”Det var en fantastisk rejse, hvor jeg mødte nogle fantastiske Playmakere. De oplevelser og venner, jeg har fået gennem denne tur, er for livet,” siger hun. I september måned fik Leyla tilsvarende besøg af Salem Loutfi og Lynn Hajj, de to Playmakerkollegaer fra Libanon. ”Jeg tror på, at min tid i GAME kan åbne op for endnu flere døre i fremtiden,” slutter hun.

GAME uddanner unge rollemodeller (såkaldte GAME Playmakere) til at drive træninger i gadeidræt for børn i boligområder. De unge modtager uddannelse som instruktører og frivilligledere og arbejder frivilligt i deres boligområde for at få flere børn med i bevægelse og fællesskaber.

Årets Frivillig 2017 Leyla er kåret som Årets Frivillig i GAME i 2017. Hun har udmærket sig ved et højt niveau både i antal timer og kvalitet i hendes ugentlige træninger. Hun er vokset med opgaverne, har gjort en ekstra indsats for at få flere piger med og har været en fantastisk vært ved besøg af Playmakere fra GAME Libanon.

Fokus fremadrettet GAME indleder i 2018 et forsknings- og innovationssamarbejde med Novo Nordisk Fonden og Steno Diabetes Center Copenhagen, der bl.a. sætter fokus på at løfte de frivilliges arbejde, samt pigedeltagelse. Samarbejdet er støttet af Novo Nordisk Fonden og løber i 20182020. Playmakerprogrammet er tillige støttet af Kulturministeriet.


Leyla Kosar er frivillig Playmaker i GAME-zonen i Aalborg og netop kåret som Årets Frivillig. Hver uge arrangerer hun åbne træninger i street dance for de lokale børn. Playmakerne i GAME er positive rollemodeller og er en stor del af de sociale forandringer, GAME arbejder for. Foto: Rasmus Slotø


Hver første fredag i måneden afholder GAME Streetmekka et Friday Jam med workshops, turneringer, dance- og rap battles, dj og højt humør. Her kårer Asger Lerhmann vinderen af skills challenge ved Friday Jam X-mas edition. Foto: Rasmus Slotø


Asger Lehrmann er altid klar til at tage imod brugerne i STREETMEKKA Asger Lehrmann er den første, som brugerne møder, når de træder ind i GAME Streetmekka København. Her står han klar med indmeldingsblanketter eller isposer til dunkende knæ. 28-årige Asger Lehrmann er en del af det hold, der hver dag sørger for, at GAME Streetmekka Københavns medlemmer får en god oplevelse. ”Vi er de første, som brugerne og andre GAME-besøgende møder, når de træder ind i Streetmekka København, så man skal være åben, klar og have et smil på læben, så vi viser, at vi er en organisation, der byder folk velkommen,” forklarer Asger Lehrmann. KLAR MED ISPOSER OG INDMELDINGSBLANKETTER Asger og de andre juniorkoordinatorer er ansvarlige for den daglige drift i GAME Streetmekka København. Her møder man ind en halv time før og sørger for, at alt står klar. Efterfølgende står den på at lukke medlemmer ind, sælge snacks, udfylde indmeldingsblanketter og være parat med isposer til dunkende knæ. ”Det er særligt kombinationen af gode priser og muligheden for at dyrke den sport, man elsker, på alle tider af året, der er fed og unik. Det er ikke noget, jeg har set andre steder i Danmark eller udlandet,” siger han. BRUGERNE MOTIVERER ASGER For Asger er det arbejdet med børnene og de unge mennesker, der motiverer ham. Han spiller selv basketball – både I klub og på asfalten, og han ved, hvor meget det betyder at give brugerne et sted at høre til.

KØBENHAVN Fakta om GAME Streetmekka København

Vi er de første, brugerne og andre besøgende møder, når de træder ind i GAME Streetmekka København, så man skal være åben, klar og have et smil på læben, så vi viser, at vi er en organisation, der byder folk velkommen.

I 2010 åbnede GAME i samarbejde med Københavns Kommune, gadeidrætshuset GAME Streetmekka, hvor byens unge kan dyrke gadeidrætten indendørs i uformelle rammer året rundt. Den grundlæggende idé med huset er at skabe et tilgængeligt og fleksibelt tilbud til alle, som vil dyrke den selvorganiserede idræt. Huset er åbent hele året, og medlemspriserne er lave, så alle har mulighed for at være med.

4.422 42.947 23% MEDLEMMER

BESØG

”Jeg er begyndt at kunne deres navne og få en relation til brugerne, og det er ret sjovt at kunne se på dem, at de kender mig, og at de tør sige nogle ting til mig, selvom jeg sidder i receptionen,” siger han. Til sommer er det to år siden, at Asger Lehrmann blev en del af GAME Streetmekka København, og det har han ikke fortrudt. ”GAME har sådan en helt unik stemning, og det er fedt at være en del af. Den er meget frisk, og man kommer ikke ind og føler, man skal have jakkesæt på og opføre sig ’professionelt’, man kan være sig selv, og man kan snakke med alle,” slutter han.

PIGER

74%

af medlemmerne føler sig som en del af et større fællesskab

68%

af medlemmerne har fået nye venner

62%

af medlemmerne dyrker mere sport, efter de er startet i GAME

63%

har fået venner med anden baggrund end deres egen

11


18-årige Louise: ”Each one - teach one” Louise Friis Viborg Pedersen er en af de mange unge, der uge efter uge trækker i GAME-trøjen for at gøre en forskel for børn og unge gennem gadeidræt. Hver tirsdag slår Louise Friis Viborg Pedersen dørene op til spejlsalen – bedre kendt som Dance Mekka i GAME Streetmekka Esbjerg. Snart er hun omringet af børn og unge, der er klar til at blive undervist i breakdance. Først begynderholdet, og så de øvede. ”Each one – teach one! Det er en sætning, som jeg lærte, da jeg selv startede til breakdance. Den har betydet rigtig meget for mig,” siger Louise og uddyber, hvad det er, hun brænder for i GAME: ”Det her med at give sin viden videre og glæde andre, det er en måde, man selv udvikler sig på, og det er en måde at udvide den kultur, man er en del af,” siger hun. GAME’S TILGANG TIL UNGE TILTRAK LOUISE Det var tilbage i januar 2016, da en forfalden DSB remise blev forvandlet til Streetmekka Esbjerg, at Louise første gang stiftede bekendtskab med GAME. Siden har hun afholdt masser af træninger i GAME-trøjen og budt husets brugere velkommen i receptionen. Hun husker, hvad det var, der tiltrak hende, da hun hørte om GAME: ”Jeg kunne godt lide den tankegang med, at man tager fat i en flok unge mennesker, som måske ikke har muligheden for at gå til traditionel foreningssport eller unge, som lever i et miljø, hvor man nemt kan komme ud i noget rod og giver dem muligheden for at gå til noget sport,” forklarer hun. Siden åbningen af Streetmekka Esbjerg har Louise fået papir på GAME’s Playmakeruddannelse, som har klædt hende

12

Det her med at give sin viden videre og glæde andre, det er en måde, man selv udvikler sig på, og det er en måde at udvide den kultur, man er en del af. på til at drive træninger i Streetmekka Esbjerg såvel som i GAME’s zoner. ”Gennem uddannelsen har jeg udviklet mig meget som træner, da jeg har fået værktøjer til at planlægge og udføre træninger, men jeg har også lært en del omkring mig selv og andre mennesker, hvilket har gjort, at jeg er blevet meget mere åben og udadvendt,” siger hun. Med sin erfaring fra GAME Streetmekka Esbjerg og sin tid som Playmaker i Kvaglund og på Bøndergårdsvej i Esbjerg er 18-årige Louise Friis Viborg Pedersen efterhånden en af de rutinerede GAME-kræfter, der opererer på Vestkysten. ”Igennem GAME får man en hel masse oplevelser sammen med en hel masse fantastiske unge mennesker og børn, og så lærer man nye måder at undervise på, der gør, at man udvikler sig inden for sin sport,” siger hun og uddyber: ”Men det, der fylder mest for mig som træner, er dem, jeg træner. Den glæde, der kommer fra dem, når man har undervist dem, eller når man møder dem på gaden, det gør en mega glad og giver en blod på tanden til at fortsætte med det, man gør.” Når Louise ikke er at finde i Dance Mekka eller i receptionen i Streetmekka Esbjerg, så er hun i gang med en HTX-uddannelse på Rybners Tekniske Gymnasium i Esbjerg.

71% 65% 54% 52%

af medlemmerne føler sig som en del af et større fællesskab i GAME Streetmekka Esbjerg

af medlemmerne har fået nye venner

af medlemmerne dyrker mere sport, efter de er startet i GAME

af medlemmerne har fået venner med anden baggrund end deres egen

Fakta om GAME Streetmekka Esbjerg Selvom Streetmekka Esbjerg kun er godt to år gammelt, har det formået at tiltrække 3.006 aktive medlemmer. GAME Streetmekka byder på rigtig mange forskellige aktiviteter, men der er dog én aktivitet, der skiller sig ud – 50% af medlemmerne kommer i GAME Streetmekka Esbjerg for at skate eller scoote. I januar 2016 åbnede GAME Streetmekka i en af Esbjergs ældste industribygninger – DSB remisen. Stedet har undergået forandring til et gadeidrætshus og tilbud til alle, der vil dyrke den selvorganiserede gadeidræt og gadekultur. Her kan man nu dyrke streetbasket, gadefodbold, floor hockey, parkour, hip hop, break, skate og street art.


Louise er breakdancer. Hun passer sit frivillige arbejde som Playmaker i GAME samtidig med, at hun er ansat som studentermedhjælper i GAME Streetmekka. Hun er ikke så vild med det der med et dansestudio, hvor man skal stå i rækker og ligne hinanden. Hendes passion er breakdance, hvor man kan være helt sig selv gennem dansen. Foto: Heiður Erla Þormar


GAME’S ARBEJDE MED Mål 5: Ligestilling mellem kønnene AL DISKRIMINATION OG VOLD MOD KVINDER OG PIGER SKAL STANDSES OVERALT I VERDEN.

41%

af deltagerne i GAME Libanon er piger.

Libanon

er et af de 10 lande i verden med størst ulighed mellem kønnene. I GAME Libanon mener 90 procent af alle deltagerne i GAMEaktiviteter, at piger har samme ret til at dyrke idræt som drenge.

Mål 3: Sundhed og trivsel ALLE MENNESKER I ALLE ALDRE, I ALLE LANDE SKAL SIKRES ET GODT HELBRED.

71%

af alle børn og unge i GAME dyrker motion tre gange om ugen eller mere.

82%

af alle børn og unge i GAME har fået nye venner ved at være i GAME.

MÅL 17: Partnerskaber for handlinger VI SKAL REVITALISERE DET GLOBALE PARTNERSKAB FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING OG STYRKE MIDLERNE TIL AT NÅ MÅLENE.

GAME’s

fire Streetmekkaer bidrager til nye fællesskaber, sociale forandringer og øget fysisk aktivitet ved at danne ramme for partnerskaber mellem selvorganiseret idræt, idrætsforeninger, kommuner, SSP, fritidsklubber, lokale ildsjæle, virksomheder, fonde og andre, der brænder for at være med til at gøre en forskel for børn og unge. 14


VERDENSMÅLENE Mål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund BYER, LOKALSAMFUND OG BOSÆTTELSER SKAL VÆRE INKLUDERENDE, SIKRE, ROBUSTE OG BÆREDYGTIGE.

56%

af børn og Playmakere i GAME i Danmark er blevet bedre til at løse konflikter, efter de er startet i GAME.

40%

af børn og Playmakere i GAME i Danmark føler sig tryggere i deres boligområde, efter de er startet i GAME.

MÅL 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner VI SKAL STØTTE FREDELIGE OG INKLUDERENDE SAMFUND. GIVE ALLE ADGANG TIL RETSSIKKERHED OG OPBYGGE EFFEKTIVE, ANSVARLIGE OG INDDRAGENDE INSTITUTIONER PÅ ALLE NIVEAUER.

81%

af Playmakerne i Danmark er mere motiverede for at deltage i frivilligt eller politisk arbejde, efter de er startet i GAME.

76%

af børn og unge i GAME i Danmark føler sig som en del af større fællesskab, efter de er startet i GAME.

80%

af Playmakerne i GAME i Libanon er blevet positive rollemodeller i deres lokalsamfund.

15


VIBORGENSERNE HJALP MED AT FÆRDIGGØRE

RAMPER OG RAILS I STREETMEKKA VIBORG

Involvering af de fremtidige, lokale brugere var en vigtig del af processen med at skabe GAME Streetmekka Viborg. Op til åbningen blev viborgenserne derfor indbudt til at give en hånd med til forskellige byggeworkshops. Den 14. november kiggede børn og voksne forbi den gamle Vestas-bygning på Nellikevej 2 i Viborg. De var mødt op til skate-workshop for at hjælpe til med at forvandle den gamle industribygning til et asfalteret gadeidræts- og streetkulturhus. ”Vi inviterede til byggeworkshop, så de kommende brugere kunne få indflydelse på, hvordan huset kom til at se ud og samtidig give dem ejerskab over stedet,” siger Thomas Gissel, der er daglig leder af GAME Streetmekka Viborg. Godt 100 børn og voksne gav en hånd med på skate-workshoppen, hvor der

blev bygget skate-elementer, malet rails og slebet ramper i det 3170 m2 store hus med dertilhørende 2000 m2 udendørs faciliteter. ”Workshoppen var med til, at vi kunne lære de fremtidige brugere af huset at kende og give dem en aktie i tilblivelsen,” forklarer Thomas Gissel. Alle blev budt på en kold Faxe Kondi og en sandwich i GAME Streetmekka Viborg som tak for hjælpen ved skate-workshoppen. “Folk synes, det er det fedeste sted, og de har glædet sig meget til åbningen. Derfor ville de også gerne give et nap med i processen. Alle har været enige i, at Viborg har manglet det her sted,” fortæller Thomas Gissel. Det 3170 m2 store hus er den fjerde industribygning, som GAME ombygger og renoverer til et asfalteret gadeidræts- og streetkulturhus.

Mange har ventet tålmodigt på, at GAME Streetmekka Viborg skal åbne.

Derfor var der også stort fremmøde, da huset bød indenfor inden åbningen til en workshop, hvor de sidste skate-faciliteter skulle gøres klar. Udover at male og bygge ramper, var der også tid til at teste minirampen. Foto: Heiður Erla Þormar

Fakta om GAME Streetmekka Viborg GAME Streetmekka Viborg står åbent i marts 2018. Udover fællestrækkene med alle GAME Streetmekka’ernes faciliteter, såsom streetbasket, gadefodbold, street dance og parkour, så bliver skate, trial og streetkultur en stor del af huset. Den oprindelige bygning er en af de mange efterladte industribygninger, der udefra fremstår uinteressante og grå, men som indeni ofte rummer et ret imponerende og uopdaget potentiale med nærmest katedrallignende proportioner. For EFFEKT arkitekter, som har tegnet den vellykkede forvandling, var det storslåede indre rum bygningens helt store kvalitet, som blev fremhævet ved at åbne bygningen op og helt konkret erstatte betonfacaderne i begge ender med glaspartier og at tilføje nye udadvendte funktioner. GAME Streetmekka Viborg er blevet til i et samarbejde mellem Viborg Kommune, Realdania, Lokale og Anlægsfonden, TrygFonden, Nordea-fonden, GAME og Thomas Andersen A/S som total entreprenør.

17


Lokale kunstnere sætter deres præg på GAME Streetmekka Aalborg

Et samarbejde mellem GAME Streetmekka Aalborg og lokale kræfter har været en vigtig del af processen med at skabe byens nye gadeidræts- og kulturhus. Derfor blev lokale kunstnere indbudt til en workshop. ”Vi ville rigtig gerne inddrage de lokale kræfter i Aalborg tidligt i processen, derfor inviterede vi otte lokale graffitikunstnere. Vi bad dem give deres bud på en fortolkning af, hvad GAME Streetmekka Aalborg er,” forklarer husets daglige leder, Anja Lyngsø. Otte forskellige værker blev resultatet af workshoppen, og de er nu på forskellig vis en del af det asfalterede gadeidræts- og kulturhus. Den centrale lokale drivkraft bag workshoppen var Frida Stiil Vium, der efterfølgende er blevet fast tilknyttet til GAME Streetmekka Aalborg: ”Det betyder meget for mig at blive inddraget, for på den måde føler jeg en form for ejerskabsfornemmelse over huset. Jeg sagde ja, fordi jeg elsker GAME’s koncept og rigtig gerne vil støtte det nye hus i mit lokalmiljø,” siger Frida Stiil Vium. Og netop ejerskab og involvering er nøgleord i det nye hus ifølge husets daglige leder: ”Med vores forskellige workshops før åbningen inviterede vi aalborgenserne indenfor til at sætte deres eget præg på Aalborgs nye gadeidræts- og street-

18

kulturhus. Ved at involvere dem gav det en mulighed for, at de ret hurtigt kunne tage ejerskab i huset og være med til at udvikle det i fremtiden,” siger Anja Lyngsø. I GAME Streetmekka Aalborg glæder de sig over den lokale opbakning, der har været i forbindelse med forvandlingen af den gamle laboratoriehal på Eternitten: ”Udover samarbejdet med Frida var jeg heldig, at den lokale kunstner Jonny Hefty også samlede et hold og indviede vores udvendige graffitimur. Det har været overvældende med den lokale opbakning, og vi er selvfølgelig meget taknemmelige,” slutter Anja Lyngsø.

Fakta om GAME Streetmekka Aalborg Den gamle laboratoriehal på Eternitten har det seneste år undergået en forvandling fra en udtjent industribygning til et innovativt streetkulturhus. Bygningen er renoveret med respekt for den oprindelige industribygnings kvaliteter, så GAME Streetmekka kan blive et sted, der skal inspirere til nye former for bevægelse og fællesskaber – et levende ’street-laboratorium’. Projektet med GAME Streetmekka Aalborg er blevet til i et samarbejde mellem Aalborg Kommune, Realdania, Det Obelske Familiefond, TrygFonden, Nordea-fonden, Lokale og Anlægsfonden og GAME. Pallisgaard A/S er totalentreprenør og JaJa er arkitekter på projektet.

Brugerinddragelse har været vigtigt gennem hele processen, og inden portene var klar til at åbne, blev street art-miljøet inviteret ind til at sætte deres præg på stedet. Her er det den lokale streetartist Frida Stiil Vium, der starter sit piece. Foto: BrknRib Photo and Artwork

I december 2017, kort før åbningen af GAME Streetmekka Aalborg, var otte lokale kunstnere på besøg i huset for at sætte prikken over i’et på den forvandling, som industribygningen på Eternitten har gennemgået.


20

FR


RIVILLIGE | PLAYMAKERE


TRE ÅR MED EN PLATFORM

Direkte støtte til nye idrætsprojekter er en katalysator for et blomstrende lokalt gadeidrætsliv, og for relativt få midler får Den Nationale Platform for Gadeidræt berøring med mange aktører, som i mange tilfælde kommer fra et andet segment end de eksisterende idrætsmiljøer i Danmark. Det konkluderer Idrættens Analyseinstitut (IDAN) i rapporten ‘Danskernes gadeidrætsvaner’ fra september 2017.

Foreningsidrættens opbygning er ikke den eneste model, der dur, når det kommer til at få flere danskere til at indgå i et idrætsfællesskab. Det er en af hovedpointerne fra IDAN, der har lavet en evaluering af de lokale idrætsprojekter, der er blevet til ved hjælp af økonomisk støtte og rådgivning fra Den Nationale Platform for Gadeidræt. ”En helt central pointe fra de mange støttede projekter er, at Platformen har skabt en mulighed for at støtte de projekter og aktører, der har vist sig mest værdige til støtte i øjeblikket,” skriver IDAN i rapporten. GADEIDRÆT NÅR BREDT UD Tilbage i 2014 modtog Platformen 15 millioner kroner i støtte af Nordea-fonden til at udvikle og udbrede gadeidrætten i Danmark. Ifølge IDANs evalueringsrapport er den direkte støttemodel en mulighed for at nå de aktører og ildsjæle, der ikke er aktive i de eksisterende idrætsmiljøer. ”Evalueringerne tegner et billede af, at Platformen er med til at få et væld af aktiviteter og faciliteter til at blomstre rundt i hele Danmark. Den forholdsvis korte vej fra idé til økonomisk støtte virker tilsyneladende overkommelig og effektiv,” lyder en af delkonklusionerne i rapporten. Den Nationale Platform for Gadeidræt har med bevillingen i ryggen uddelt

22

cirka 10,5 mio. kr. i støtte til gadeidrætsprojekter i Danmark i 2015, 2016 og første halvdel af 2017. Midlerne har i den periode rakt til i alt 355 projekter fordelt over det meste af landet. Og det DIREKTE STØTTE ER EN GOD KATALYSATOR er ifølge IDAN et bevis på, at bevillingen er nået bredt ud. Ifølge rapporten er den direkte støttemodel til lokale initiativer ikke en trussel for foreningsidrætten, men en god katalysator for at udvikle lokalt idrætsliv. ”Oversigten over aktører viser, at denne støttemodel langt fra er en trussel mod foreningslivet. Tværtimod fremstår foreninger som den største samlede aktør i projektmodtagerfeltet. Platformens støtte kan beskrives som en katalysator for at udvikle lokalt liv inden for gadeidrætsparaplyen,” lyder det fra IDAN. Derimod skaber Den Nationale Platform for Gadeidræt et rum til, at nye idéer skyder op i eksisterende foreninger. ”I andre sammenhænge ser man ’almindelige’ idrætsforeninger, som eksempelvis en fodboldklub eller en basketballklub søge projektstøtte. Her er der typisk tale om streetfodbold eller streetbasket og i enkelte tilfælde streethåndboldaktiviteter, der opstår som nye knopskud i en eksisterende idrætsforening. Her ser man altså det omvendte eksempel, hvor de traditionelle boldspil bløder op for regler, formater og måder at dyrke aktiviteterne på,” skriver IDAN. UNDGÅR FORÆLDEDE AKTIVITETER Ifølge rapporten kan den direkte støttemodel i stedet være en måde at sikre, at man ikke bare skyder penge i noget, fordi man plejer at gøre det. ”Det skaber rum for, at nogle aktiviteter dør og giver plads til, at nye starter op, som et frugtbart alternativ til et mere

bureaukratisk system, hvor man risikerer at tilføre ’saltvandsindsprøjtninger’ til forældede aktiviteter,” fremhæver rapporten. AFBUREAUKRATISERING VIRKER “Vi kan virkelig se, at vores afbureaukratisering af ansøgningsprocessen har gjort, at nye folk er kommet ind i idrætslivet. Vi har støttet alt fra minoritetsetniske unge fra boligområder til idrætsiværksættere fra yderområderne,” siger GAME’s direktør, Morten Bo Andersen. I takt med, at et stigende antal børn og unge efterspørger en løsere organisering og et mindre elitært fællesskab at dyrke idræt i end den traditionelle foreningsidræt, er der måske netop grund til at kigge endnu mere efter, hvordan man kan understøtte landets mange ildsjæle, der hver dag puster liv i nogle af de initiativer, der ulmer i det danske streetmiljø. “Og gerne på en måde, hvor gadeidrætten bliver et vækstlag, der gavner hele idrætten,” lyder det fra direktøren i GAME.

Resultater for 2014-2017

Den Nationale Platform for Gadeidræt støtter gadeidrætsinitiativer og projekter via fire puljer: Søm og Skruer, Gadeidrættens Dag, Kapacitet samt Jokerpuljen. Platformen har i perioden 2014-2017 støttet 374 projekter, initiativrige ildsjæle og derigennem 170.000 deltagere i gadeidræt.

Fokus fremadrettet

Nordea-fonden samarbejder med GAME om at bruge gadeidrætten til at få flere med i bevægelse og fællesskaber. Fonden fortsætter støtten til Platformen de næste tre år, og nye tiltag bliver fx et netværk for pigedeltagelse og et samarbejde med DIF og DGI om større forankring af de mangfoldige gadeidrætsinitiativer.


Hinnerk er skater, ildsjæl og gadeidrætsiværksætter. Han har fået støtte af GADEIDRÆT til at starte ’skateboard pædagogisk alliance’, til at bygge DIY spots med AFUK SKATE, til promo af skate HF og til skate konkurrencer for børn og unge.


STØTTE PÅ ASFALTEN Støtte på Asfalten er et gadeidrætsprojekt for børn og unge i alderen 7-16 år med psykiske udfordringer. Projektets overordnede formål er at forbedre deltagernes fysiske helbred, styrke sociale kompetencer og øge deres aktive fritidsliv gennem specialtilrettelagte forløb med parkour. Projektet sluttede i 2017 og evalueringen viser, at det er lykkes at integrere en udsat gruppe børn og unge i idrætslivets positive fællesskaber. Deltagerne i projektet har opnået et øget aktivitetsniveau og oplever forbedret motivation for idræt samt øgede sociale kompetencer. Alle projektdeltagere har ved start og slut i forløbet besvaret et spørgeskema samtidig med, at der er foretaget interviews med deltagere og gadeidrætsstøtter. Konklusionerne baseres på besvarelsen af 61 spørgeskemaer. Støtte på Asfalten har i alt rekrutteret 82 deltagere.

deltagernes ugentlige timeforbrug på idræt blevet målt, og der er ved slutningen af forløbet identificeret en stigning på 29%. Fysiologiske målinger af deltagerne viser ligeledes en forbedring af kondital, hoppelængde og mobilitet. DELTAGERNE OPLEVER FORBEDRET MOTIVATION OG TRIVSEL Projektet har ligeledes medvirket til, at deltagernes motivation for at bevæge sig er steget, og at dette har givet dem mod på at indgå i idrætsfællesskaber. Ved projektafslutning angiver 70% af børnene således, at de glæder sig til at komme til træning, og 88% oplever glæde ved gadeidræt.

TIMER

UGENTLIGT TIDSFORBRUG PÅ IDRÆT

5 4 3 2 1 0

1. MÅLING

PROCENT

2. MÅLING

N=54

SELVVURDERET HELBRED

80 70 60 50 40 30

DELTAGERNE DYRKER MERE IDRÆT Et helt centralt element i projektet er at medvirke til, at deltagernes idrætsforbrug forøges og forankres ved deltagelse i fritidsaktiviteter. I projektet er 24

Selvvurderet helbred er en almen brugt trivselsmåling. I figuren ses en positiv udvikling i andelen af deltagere med en positiv vurdering af deres helbred.

20 10 1. MÅLING Nogenlunde

2. MÅLING Godt/ virkelig godt

N=56


Annika (th.) og hendes lillebror har sammen gået til parkour i projektet Støtte på Asfalten, der sluttede i 2017.

Projektet ’Støtte på Asfalten’ blev støttet af Sundhedsstyrelsens satspulje for sundhedsfremme og er gennemført i samarbejde med Københavns og Esbjerg Kommune, Street Movement og Bedre Psykiatri.

De gode dage - det er parkourdage

Birgitte er mor til 12-årige Annika, som hver uge kommer og træner i GAME Streetmekka København i projekt Støtte på Asfalten. Hjemme har de altid betegnet Annika som ’særligt sensitiv’. Annika er nu udredt og diagnosticeret med OCD samt en blanding af andre former for angstlidelser. Men udredningsprocessen har strakt sig over en lang periode, hvor Annika har haft det svært. Hun får nu medicin og går i en almindelig skole, men familiens hverdag er meget skemalagt og travl. Derfor er det vigtigt for Birgitte, at Støtte på Asfalten giver familien og Annika energi.

De andre gange jeg har gået til sport, der har jeg bare haft en virkelig dårlig oplevelse med det. Jeg har været genert, virkelig genert, og så har jeg tænkt: ‘De andre børn, de er sikkert meget bedre end mig’ “Annika har haft det rigtig svært i perioder, og på et eller andet tidspunkt skal vi til at trappe lidt ud af medicinen igen. Derfor er jeg helt vildt opmærksom på at få så mange succesoplevelser ind i hende, mens hun har det godt. Dem har hun nemlig altid at falde tilbage på, når tingene måske bliver sværere igen på et tidspunkt,” fortæller Birgitte. I begyndelsen var Birgitte bekymret for, om det ville lykkes for familien at få idræt ind i familiens skema hver uge.

Men Støtte på Asfalten har vist sig at være en super positiv gevinst for deres hverdag. “De gode dage, det er parkour-dage. Det er så positivt og hyggeligt og rart. Vi gør det sammen, man leger, og der er sådan en god ånd omkring det – det er dét, der gør forskellen for os,” siger Birgitte. Støtte på Asfalten er blevet en høj prioritet i familiens ugentlige skema, og Birgitte er sikker på, at hvis det ikke havde været for Støtte på Asfaltens trygge rammer og professionelle tilgang til målgruppen, så var det ikke lykkes at få Annika til at dyrke regelmæssig idræt. Annika har flere gange haft dårlige oplevelser med at dyrke sport i det etablerede foreningsliv “De andre gange jeg har gået til sport, der har jeg bare haft en virkelig dårlig oplevelse med det. Jeg har været genert, virkelig genert, og så har jeg tænkt: ‘De andre børn, de er sikkert meget bedre end mig’,” fortæller Annika. Annikas mor, Birgitte, forklarer, at Annika før var meget fysisk aktiv. Birgitte er opmærksom på, at fysisk aktivitet har positive effekter. Men deres tidligere forsøg på at få Annika til at dyrke en idrætsgren er hurtigt gået i vasken, fordi tilgangen til børnene enten har været meget disciplin- og resultatfokuseret eller også har træningsafviklingen været for kaotisk. Til Støtte på Asfalten har hverken Annika eller Birgitte oplevet utryghed eller forventningspres, som ellers kan gøre det svært. “Til Støtte på Asfalten stiller de ikke så høje krav. Man kan være med, når man er klar, og hvis man har brug for en pause, så tager man bare det,” lyder det fra Annika inden hun, hendes lillebror og mor tager hjem efter en god træning.

25


Libanon: ”På udkig efter et sted at drømme” I oktober 2017 lancerede GAME Libanon kampagnen ’Looking for a Place to Dream’, som skal involvere unge i at spotte offentlige steder til gadeidræt - for at lægge pres på at få skabt flere steder at bevæge sig. Manglen på offentlige rum til at dyrke sport er stort i Libanon og især i Beirut, hvor offentlige rum kun udgør 0,5% af byen. Det er en meget lille procentdel i forhold til de 15-20%, der anbefales af UN Habitats Global Urban Observatories Unit. BEIRUTS BUSSER REKLAMERER FOR MERE PLADS På grund af behovet for offentlige rum lancerede GAME Libanon kampagnen ‘Looking for a Place to Dream’, der resulterede i en kampagne-video, motiverende busreklamer og en app, der giver libaneserne mulighed for at identificere de steder, som de finder anvendelige til gadeidræt. “Offentlige rum er vigtige for at give børn og unge mulighed for at mødes på tværs af skel. I en by som Beirut, hvor der kun er ganske få steder at bevæge sig, ender mange med at blive i sofaen eller spille langs eller på vejen. Det er rigtig uheldigt - både på grund af den stigende overvægt og risikoen for at blive ramt af en bil,” siger Ibrahim Hourani, der er landechef i GAME Libanon. Uden offentlige rum til at dyrke sport i er det ifølge Ibrahim Hourani svært for libanesiske børn og unge at mødes som ligestillede på tværs af forskellige tilhørsforhold, etnicitet og køn. Det er et problem i et opdelt samfund, der stadig lider af en borgerkrigs efterklang, som splittede landet ad og skabte en ’frygt for den anden’. LIBANON KÆMPER MED FEDME Fedme udgør i stigende grad et andet problem i Libanon. Hvis udviklingen fortsætter, forudsiger eksperter, at tre

26

ud af ti folkeskoleelever i Libanon vil være svært overvægtige i 2021. Ifølge GAME Libanon er gratis ugentlige sportsaktiviteter en måde at stoppe den eskalerende fedme på ved at gøre børn og unge mere aktive. For at gøre det, skal der etableres flere offentlige rum til sport. Derfor er kampagnens mål at skabe opmærksomhed omkring manglen på offentlige rum til sport i Libanon. Unge frivillige i GAME Libanon har været involveret i at udvikle en række initiativer og idéer, der skal nå dette mål. GAME Dream’ app’en (tilgængelig via App Store og Google Play) giver brugerne mulighed for at lokalisere rum i byen, der kan bruges til gadeidræt ved hjælp af deres smartphone. I app’en dekoreres billederne med sports-emojier og deles derefter på kampagnesiden på Facebook. De bedste forslag bliver løbende udvalgt og belønnet. En kampagnevideo med den kvindelige fodboldspiller Mariam Chebab fra det libanesiske landshold, der humoristisk illustrerer manglen på offentlige rum i Beirut. Her står hun på en pakket par- keringsplads og kan ikke sparke til sin bold uden at ramme en bil. Beiruts busser er blevet udstyret med teksten ‘Looking for a Place to Dream’ for at synliggøre kampagnen i gadebilledet. Under vinduerne er der påsat store klistermærker, så det ligner, at passagererne er på vej til fodbold, basket, dans og så videre. KAMPAGNEN SÆTTER SKUB I UDVIKLINGEN Kampagnen har skabt opmærksomhed omkring behovet for offentlige rum i Libanon blandt de lokale libanesere, journalister og politikere. I skrivende stund følger ca. 2.000 personer kampagnesiden på Facebook og kampagnevideoerne har opnået næsten 100.000 views.

Desuden har den libanesiske tv-kanal Aljadeed præsenteret kampagnen på nationalt tv, og yderligere er GAME’s samarbejde med Beirut kommune accelereret. GAME Libanon forventer at kunne realisere en aftale om en ny overdækket facilitet til gadeidræt, der vil blive et nyt samlingspunkt for ungeledet gadeidræt og frivilligt arbejde, i løbet af 2018.

Fakta om GAME Libanon GAME har siden 2007 arbejdet i Libanon som en selvstændig libanesisk NGO. GAME Libanon uddanner lokale unge rollemodeller til at drive træninger i streetbasket, gadefodbold og dans i 12 GAME-zoner primært i Beirut og Tripoli. Arbejdet med at etablere en facilitet i Beirut er støttet af Roskilde Festival, ActionAid og alle Asfalt Aktie ejerne.


I Libanon er der desperat brug for flere offentligt tilgængelige steder og faciliteter - fx til at mødes omkring gadeidræt. GAME arbejder for at skabe bedre adgang til egnede steder. Her er det Ansar, hvor GAME i samarbejde med kommunen, Norsk Flygtningehjælp og PingOut har renoveret og fået åbnet et aflåst og forfaldent anlæg, som Playmakerne nu sætter gang i hver lørdag morgen. Foto: Aras Issa Alzaidy

GAME i verden Det er resultater fra GAME i Danmark og Libanon samt behovet for at sætte unge i front for løsning af globale udfordringer, der danner grundlag for etab-

3.075

DELTAGENDE BØRN I GAME-ZONER

170 23.401

GAME PLAYMAKERE

FREMMØDER

41%

PIGER

lering af GAME i flere lande i Afrika, Mellemøsten og Europa de kommende år. I Somaliland starter GAME Playmakerprogram og GAME-zoner op i 2018 sammen med den lokale organisation ‘Somaliland National Youth Organisation’. Aktiviteterne i Somaliland er støttet af Red Barnet og CISU under Udenrigsministeriet. I Jordan starter GAME-aktiviteter i 2018 - også i samarbejde med en lokal organisation: Jordan Youth Innovation Forum. I 2020 følger aktiviteter i Tunesien. Det er Dansk Arabisk Partnerskabsprogram, der støtter aktiviteterne i Jordan og Tunesien. I Europa samarbejder GAME med EU og lokale partnere om at starte GAME aktiviteter i Grækenland, Italien, Malta og Litauen fra 2019. Det er Erasmus+, der støtter aktiviteterne.

Følg med på game.ngo 27


2017 I

BILLEDER

GADEDAG Når skolerne holder ferie, arrangerer GAME gade-dage med en masse aktiviteter for børn og unge. Det er gratis, og man kan prøve kræfter med fx panna, hiphop dans, nailart, parkour, streetbasket og gadefodbold. Der er gavekort fra SPORTMASTER på spil hele dagen.

STREET GAME TRIPOLI 400 børn og unge fra hele Libanon deltog ved det første Street GAME i Tripoli, som er Libanons næststørste by. Dagen var fyldt med musik fra DJ Ellie, dance battles, streetbasket, gadefodbold og barbecue. Børn og unge blev transporteret fra Beirut til at deltage, og for mange af dem var det deres første besøg i Tripoli. Street GAME Tripoli blev afholdt i samarbejde med UN-Habitat.

28

BOOKINGER OG KONFERENCER I GAME STREETMEKKA GAME Streetmekka i København og Esbjerg er perfekte til at afholde møder, konferencer, events og workshops i. De unikt renoverede industribygninger giver en rå asfalteret ramme om events.

NBA-STJERNE I VOLLSMOSE Den tårnhøje Karl-Anthony Towns gæstede Vollsmose i forbindelse med turneringen NBA 3X Odense. Verdensstjernen udfordrede de lokale børn i basket til stor jubel for alle.


PRINS HARRY Prins Harry besøgte i efteråret GAME Streetmekka København. De frivillige og Playmakerne viste Prins Harry både streetbasket, gadefodbold, street dance og parkour. Flere af dem fik en snak med Prinsen om, hvorfor de er blevet Playmakere, og hvad det betyder for de børn, de til dagligt træner.

PLAYMAKER CAMP Hvert år afholder GAME tre Playmakercamps, der er uddannelsesweekender for GAME’s frivillige. Her uddannes de unge frivillige i at varetage træninger i deres nærområder, enten som gadeidrætsinstruktør eller som frivilligleder. Til hver camp deltager omkring 100 unge rollemodeller.

GAME FINALS Hvert år afholdes GAME Finals i Streetmekka København. Her mødes børnene fra de forskellige zoner og dyster i streetdans, streetbasket, gadefodbold og parkour, og de heldige vender hjem med præmier fra SPORTMASTER, Faxe Kondi og hummel. Playmakerne følges med de børn, de til dagligt træner i deres boligområde. For mange af børnene er det første gang, de er i København. GADEIDRÆTTENS DAG Gadeidrættens dag er et årligt tilbagevendende event, hvor ildsjæle over hele landet inviterer danskerne til at prøve kræfter med gadeidræt. Målet er at få flere børn og unge aktive på gadeplan og måske endda skabe nye påfund til at få folk i gang på asfalten. Man kan søge støtte hos Den Nationale Platform for Gadeidræt.

GAME PÅ ROSKILDE I år blev kampgejst til karma, da Roskilde Festival, GAME og hummel bød på streetbasket, gadefodbold, beachvolley, hiphop og dj’s i solen i festivalens Street City.

29


STREET GAME Street GAME er årlige tilbagevendende lokale streetfestivaller i GAME-zonerne. Alle børn og unge, der brænder for gadeidræt og streetkultur, godt fællesskab og fede præmier, er velkomne til at være med til gadefesterne. Det hele foregår selvfølgelig under åben himmel, med asfalt under skoene og solen over hovedet.

FAXE KONDI I TIVOLI En sommerdag blev plænen i Tivoli omdannet til det fedeste gadeidræts-areal. I samarbejde med Faxe Kondi, sørgede GAME for faciliteter og workshops i panna, streetbasket, parkour, dans og street art.

KULTURHAVN GAME fyrede igen i år op for en kæmpe Street-fest, og forvandlede basketballbanen på Islandsbrygge til et Streetmekka. Programmet var proppet med workshops i streetbasket, gadefodbold, double dutch sjipning, street yoga og diverse dansearter.

PROJEKT STØTTE PÅ ASFALTEN Støtte på Asfalten er et treårigt projekt for børn og unge i alderen 7-16 år med psykiske udfordringer. Projektets overordnede formål er at forbedre deltagernes aktive fritidsliv gennem specialtilrettelagte gadeidrætsforløb. Projektet, der er støttet af Sundhedsstyrelsens Satspulje for sundhedsfremme, blev afsluttet i 2017.

SKATE WORKSHOP VIBORG En kold novemberdag åbnede det kommende GAME Streetmekka Viborg op for skateworkshop. Her var alle byens borgere inviteret til at komme og give en hjælpende hånd med til forvandlingen af den gamle udslidte industribygning inden åbningen i 2018. 30


STREET ART WORKSHOP I december var otte lokale kunstnere inviteret til street art workshop i GAME Streetmekka Aalborg. De var på besøg i huset for at sætte prikken over i’et på den forvandling, industribygningen har gennemgået.

LANCERING AF GAME SOMALILAND I august 2017 bød borgmesteren af Hageisa Abdirahman Soltelco officielt GAME velkommen i Somalilands hovedstad. GAME skal i samarbejde med Somalilands National Youth Organization (SONYO) implementere projekt ’Youth-led Social Change Through Street Sports’ i tre forskellige boligområder i byen. Målet er at bremse den stigende kriminalitet, og få pigerne i området med i aktiviteterne. FRIDAY JAM Den første fredag i hver måned smider GAME et Friday Jam på asfalten med turneringer i streetbasket og gadefodbold. Ind i mellem er der dance battle og rap battle, eller noget andet fedt GAME crewet finder på. Friday Jam bliver afholdt i både København og Esbjerg, og i 2018 vil husene i Aalborg og Viborg gøre det samme.

COPENHAGEN STREET FESTIVAL Efter tre års fravær genopstod Copenhagen Street Festival i marts 2017. Idrætsprojektet, GAME og mange flere partnere fra streetmiljøet samlede en kaskade af streetkultur et sted, samme dag.

SUNDE LUNGER GAME har i samarbejde med Lungeforeningen sat ekstra fokus på lungernes funktion. Ved at skabe lettilgængelige, fleksible og røgfrie gadeidrætsmiljøer styrker GAME de unges motivation til et sundt og aktivt liv uden rygning. 31


GAME I TAL INTERNATIONALT 1.939.713 kr

6%

STAT 5.274.172 kr

17%

EGENINDTÆGT 3.992.437 kr

13%

INDTÆGTER 30.443.663 kr KOMMUNER 5.749.514 kr

19%

FONDE 13.487.827 kr

44% ADMINISTRATION 1.102.917 kr ØVRIGE AKTIVITETER 1.584.669 kr

5%

4%

PLATFORM FOR GADEIDRÆT 6.149.974 kr

21% GAME INTERNATIONAL 1.586.870 kr

5% 32

GAME PLAYMAKERPROGRAM 4.351.742 kr

15%

OMKOSTNINGER 29.717.232 kr GAME HUSE 14.941.060 kr

50%


2015

2016

2017

ANDEL AF PIGEFREMMØDER I GAME 100

80

60

44%

40

41%

38% 32%

30%

31%

29%

25%

20

28%

25%

23%

0

UDVIKLING I FREMMØDER I GAME

34.442

42.947

40

44.329

44.140

46.805

50 tusind

19.323

GAME-ZONER DK GAME-ZONER LB

13.709

14.382

11.630

10

15.305

20

23.401

30

GAME STREETMEKKA KØBENHAVN GAME STREETMEKKA ESBJERG

0

UDVIKLING I OMSÆTNING I GAME

30.443.663 kr 21.518.594 kr 17.230.043 kr

33


GAME I VERDEN København: Streetmekka, Mjølnerparken, Ragnhildgade og Osramhuset Frederiksberg: Stjernen og Søndermarkskvarteret Brøndby: Brøndby Nord Ishøj: Vejleåparken Hedehusene: Charlotteager Gladsaxe: Værebroparken Ballerup: Hedegaarden og Grantoften Kokkedal: Egedalsvænge Slagelse: Ringparken Holbæk: Agervang/Bjergmarken Næstved: Parkvej Odense: Vollsmose og Rising Sønderborg: Stenbjergparken og Søgræsvej Herning: Holtbjerg og Gullestrup Aarhus: Reginehøj og Rosenhøj Aalborg: Grønlands Torv og Øgadekvarteret Esbjerg: Kvaglund Kolding: Munkebo Viborg: Ellekonebakken Struer: Ådalen Varde: Isbjergparken/Lerpøtparken


Beirut: Shatila Ansar: Ansar Zefta: Zefta Beirut: Tahwita Beirut: Qasqas Tripoli: Quobbe Tripoli: Bab el Ramel Tripoli: Abu Samra Baalback: Baalback Beqaa: Barr Elias Beirut: Bourj Hammoud Beirut: Bourj el Barajneh

Ramtha Mafraq Amman

Hargeisa


RESULTATOPGØRELSE 2015

2016

2017

DKK

DKK

DKK

Ministerier

3.576.258

4.329.424

5.274.172

Kommuner

4.090.016

5.139.930

5.749.514

Øvrig lokal medfinansiering

227.000

230.000

184.242

Kontingent og brugerbetaling

474.091

995.204

556.545

Arrangementsindtægter

426.205

794.396

177.165

Udlejningsindtægter

1.271.566

1.056.849

1.771.526

Sponsorer

280.758

580.100

532.864

Fonde og legater

6.617.078

7.933.701

15.427.540

Øvrige indtægter

267.071

458.990

770.095

INDTÆGTER I ALT

17.230.043

21.518.594

30.443.663

Personaleomkostninger

7.796.338

10.576.205

11.582.041

Lokaleomkostninger

1.528.885

1.518.357

1.335.932

Diverse aktiviteter

1.396.947

2.402.414

3.635.564

Playmakeruddannelse

500.863

423.160

516.161

GAME-zoner

202.540

319.900

380.741

Street GAME

580.442

514.646

487.739

GAME Finals

349.871

298.463

390.156

Aktiviteter i Mellemøsten

412.032

96.923

57.114

Gadeidrætsfaciliteter

368.826

713.516

4.892.215

Videndeling

99.071

55.433

37.283

Kommunikation

457.403

365.147

600.423

Puljer

2.305.555

3.151.371

4.237.058

Administrationsomkostninger

595.342

773.625

1.564.805

UDGIFTER I ALT

16.594.115

21.209.160

29.717.232

ÅRETS RESULTAT

635.928

309.434

726.431

INDTÆGTER

UDGIFTER

36


BALANCE 2015

2016

2017

INDTÆGTER

DKK

DKK

DKK

VAREBEHOLDNINGER

14.521

14.521

48.841

TILGODEHAVENDER I ALT

899.283

1.122.009

1.391.772

LIKVIDE BEHOLDNINGER

4.945.613

7.472.999

16.845.152

OMSÆTNINGSAKTIVER I ALT

5.859.417

8.609.529

18.285.765

AKTIVER I ALT

5.859.417

8.609.529

18.285.765

1.575.145

1.884.579

2.611.010

Leverandører af varer og tjenesteydelser

91.000

246.162

19.350

Anden gæld

688.696

809.003

1.007.991

Periodeafgrænsningposter

3.504.576

5.669.785

14.666.764

GÆLDSFORPLIGTELSER I ALT

4.284.272

6.724.950

15.674.755

8.609.529

18.285.765

PASSIVER EGENKAPITAL I ALT GÆLDSFORPLIGTELSER

PASSIVER I ALT

5.859.417

37


LIDT OM GAME GAME er en non-profit organisation, som arbejder med gadeidræt og gadekultur. GAME uddanner unge til at drive træninger i streetbasket, gadeidræt, street dance og parkour i boligområder over hele Danmark, samt i gadeidrætshuse i København, Esbjerg, Viborg og Aalborg. GAME arbejder også i Libanon, Somaliland og Jordan og er på vej i Tunesien og flere lande i Europa. GAME PLAYMAKERE GAME uddanner lokale unge fra boligområderne som GAME Playmakere. Uddannelsen ruster de unge til at drive ugentlige træninger i gadeidræt og gadekulturevents i 33 GAME-zoner i Danmark og 12 GAME-zoner i Libanon. GAME Playmakere virker desuden som rollemodeller i udsatte boligområder og er en vigtig del af de sociale forandringer, GAME arbejder for. GAME STREETMEKKA I 2010 åbnede GAME i samarbejde med Københavns Kommune et gadeidrætshus i en nedlagt sporvognsremise på Enghavevej i København. Siden har husets arkitektur og sociale gevinster høstet flere priser og er i dag en vigtig puls i gadeidrætten i København. GAME Streetmekka Esbjerg er en af Esbjergs ældste industribygninger, som nu er undergået en forandring fra en elsket, men forfalden DSB remise til et

38

råt og asfalteret hus til gadeidræt og gadekultur. GAME Streetmekka Esbjerg åbnede i januar 2016. Viborg og Aalborg bliver de nyeste skud på GAME Streetmekkastammen, når Vestas-bygningen i Viborg og den gamle laboratoriehal på Eternitten i Aalborg renoveres til nyskabende gadeidrætshuse. De to nye GAME Streetmekka’er står klar i starten af 2018. GAME I VERDEN GAME har siden 2007 også arbejdet i Libanon med en selvstændig datterorganisation. GAME Libanon uddanner unge Playmakere, der kører streetbasket og gadefodbold i 12 GAME-zoner i og uden for Beirut. I Somaliland starter GAME op i tre GAME-zoner i Hargeisa og i Jordan starter aktiviteterne op i Ramtha, Mafraq og Amman. GAME blev i 2017 af NGO Advisor kåret som nummer 179 på listen over verdens bedste NGO’er. GAME har hovedkontor i København. Øverste myndighed er den årlige generalforsamling, hvor bestyrelsen vælges.

www.game.ngo


TAK!

Aarhus Kommune Ballerup Kommune Bedre Psykiatri Belbin BL - Danmarks Almene Boliger Boligselskabet Baldersbo Boligselskabet Boliggården Boligselskabet Sjælland Brøndby Kommune Center for Børn og Unges Sundhed Computopic Danmarks Basketball Forbund Dansk Flygtningehjælp Den Danske Ambassade i Beirut DS Elcobyg Europcar Familien Hede Nielses Fond Frederiksberg Forenede Boligselskaber Frederik og Emma Kraghs Mindelegat Fritidspuljen

Fritidspuljen Fredensborg Kommune Frivillighedsudvalget i Struer Fællesorganisationens Boligforening Glostrup Idrætsanlæg God Fritid til Alle Helhedsplanen – Os på Sjælør Henning Kruses Fond Herning Kommune HipHopHub Holbæk Kommune Høje-Taastrup Kommune Ishøj Kommune KAB Klubberne i Valby Lederrådet Viby Syd Lejerbo Lungeforeningen Marie og M. B. Richters Fond Microsoft Netværkskontoret

Næstved Kommune, Center for Kultur- og borgerservice Oda og Hans Svenningsens Fond Odense Kommune Områdefornyelsen Søndermarken Podio Rappolitics Roskilde Kommune Salus Boligadministration Amba Sparekassen Nordjyllands Fond SSP Næstved Steno Diabetes Center Copenhagen Sundhedsstyrelsen Sympa Team Motion Vejle Kommune Vesterbro Lokaludvalg Værebropark Sekretariat Urban Academy

39


gamedenmark weloveasphalt weloveasphalt gamedenmark game.ngo

GAME Årsrapport 2017  
GAME Årsrapport 2017  
Advertisement