Page 1

GALERIA OUT OF AFRICA – SITGES (BARCELONA) Dossier de Premsa Artistes:

Sébastien BOUCHARD (França/Senegal - pintura) & Siaka Soppo TRAORÉ (Burkina Faso/Senegal - fotografia)

Títol:

ACTUAL ÀFRICA

Inauguració:

El dissabte 11 de febrer, a les 20 h, trobada amb els artistes, «Urban dance» i còctel amb cava 11/2 – 2/4/2017 Galeria Out of Africa, C/ Major, 7, 08870 Sitges (Barcelona), Espanya Sorella Acosta, directora – sorella@galeria-out-of-africa.com - +34 618 356 351 Antonia Ayala Fenoy, RR. PP. – a.ayala.5@hotamail.com - +34 629 892 764 www.galeria-out-of-africa.com Out of Africa Gallery @OutofAfrica_Art @outofafricagallery GGAC (Gremi de Galeries d’Art de Catalunya)

Dates: Lloc: Contacte: Pàgina web: Xarxes socials:

Membre:

Dakar, capital cultural africana, vibra Entre desfilades de moda, exposicions d'art, concerts, cafès literaris, conferències i residències d'artistes, la capital senegalesa vibra i brilla al llarg de l'any. En l'àmbit de la fotografia, a través d'exposicions i trobades, els joves talents competeixen en creativitat i en audàcia. Aquesta jove generació confronta els seus mètodes i tècniques davant el treball dels seus mestres. Diàriament, ofereixen una crònica realista i sense tòpics d'un Senegal que es mou. Els pintors i els escultors hi són també a la cita. Al "Village des Arts", a les diferents galeries d'art de la capital Dakar, al Museu Théodore Monod o a les diverses institucions d'art del Senegal, hi abunden les exposicions i les trobades. El desenvolupament de les residències d'artistes i les nombroses col·laboracions en aquesta matèria mostren la vivacitat dels protagonistes i el seu esperit d'iniciativa. L’any 2013, l'escultor Ousmane Sow va ser acollit en el cercle molt exclusiu dels immortals: va ser el primer africà que va entrar a l'Acadèmia de Belles Arts de París. Aquest empresariat dóna lloc a col·laboracions en el camp de l'art contemporani. La voluntat de compartir i la posada en comú són els lemes d'aquesta nova configuració on s'assisteix a l'aparició de nous pols i nous protagonistes per a la promoció d'activitats interculturals. És en aquesta esfera d'influència artística que la galeria Out of Africa va triar dos artistes, un fotògraf de Burkina Faso i un pintor francosenegalès, per exposar les seves obres i donar prova d’una Àfrica contemporània, urbana, actual i rica en creativitat artística.


Sébastien BOUCHARD, anades i tornades culturals i influències mestisses Sébastien Bouchard va néixer el 1971, a Le Loroux-Bottereau, una petita població de la vinya de Nantes. El seu pare era professor d'equitació i el va iniciar en el dibuix i la pintura, i la seva mare era fotògrafa. Músic i aficionat a la cultura del surf, l'skateboard i el rock alternatiu, va començar els estudis de Belles Arts a Nantes, on va abandonar molt aviat el formalisme del discurs conceptual per dedicar-se a la pràctica del grafisme i al descobriment de les noves tècniques digitals. A partir del 1994, va viure les primeres passes d'Internet a França, al taller digital de l'escola, es va iniciar de manera autodidacta i va crear els seus primers flyers, cartells i samarretes per a grups i festivals de música locals.

Sébastien Bouchard – «Welcome Home II» - 2016 – 90x90cm – Tècnica mixta sobre tela

Tot alternant els seus cursos amb estades al Senegal, es va trobar amb l'art de la recuperació i l'art marginal local que el seu pare, qui llavors residia en aquell país, col·leccionava. Tan aviat com va tenir el seu títol a la butxaca, el 1996, Sébastien Bouchard va prendre distància amb l'art contemporani, que considerava lluny de les seves preocupacions, i va començar una activitat professional com a dissenyador gràfic i a viatjar. Durant les seves estades al Brasil, on va prosseguir la seva formació en capoeira, va omplir nombrosos quaderns. Entre els anys 2001-2003, es va instal·lar a la República de Guinea i va començar una sèrie de pintures sobre àmplies pissarres d'escola construïdes pels artesans locals de Conakry. Quan l’any 2005 se li va presentar l'oportunitat de viure al Senegal, va abandonar el seu treball com a grafista a l'estudi que havia creat alguns anys abans.


Llavors va establir amb el seu taller a la localitat de Palmarin, a Sine-Saloum, al sud del Senegal. Però va ser a Dakar on van començar les seves trobades amb l'escena artística local, a les quals van seguir nombroses exposicions i projectes. El 2010, va tornar a la seva ciutat natal, Nantes, on va prosseguir les seves exposicions i col·laboracions amb artistes de Dakar, i allà, entre els anys 2014 i 2016, va dirigir el taller-galeria Prisme, juntament amb altres artistes de Nantes.

Sébastien BOUCHARD – « Octopus III » - 2016 – 90x90cm – Tècnica mixta sobre tela

A través de diverses referències il·lustrades i amb la multiplicitat de mitjans que utilitza, l'artista intenta a la seva manera superar la separació entre l'art popular i l'art "savi" de les escoles de belles arts. El seu treball fa referència a la pintura i també a les arts gràfiques i a la cultura pop i urbana. Des del 2005, Sébastien Bouchard pinta una sèrie de personatges i retrats que qüestionen la identitat cultural i revelen una Àfrica estranya i moderna, amb tot imperceptible. "En les seves teles els diferents plans es confonen i barregen el fons, les superfícies i els volums, tot generant estranys efectes de profunditats que deixen la part més bonica a les peregrinacions de la mirada, a les projeccions de l'espectador i a la imaginació." Emmanuelle Chérel, historiadora d'art.

Biografia Estudis - Graduat DNSAP (Diploma Nacional Superior d'Arts Plàstiques): Escola de Belles Arts de Nantes - 1996 - Graduat DNSEP (Diploma Nacional Superior d'Expressió Plàstica): Escola de Belles Arts de Nantes - 1993


Exposicions individuals 2016 - Galeria Zeinart - Nouakchott (Mauritània) - "Révélations" - Institut Francès de Nouakchott (Mauritània) 2013 - "L'art prend L'air" - Nantes (França) - "Afro-Remix" (projecció vídeo) Soul Weekender - Biscuiterie de Medina - Dakar (Senegal) 2012 - Galeria Mami Tiouth - Dak'Art Biennale Off, Sant-Louis (Senegal) - Pannonica - Nantes (França) 2011 - "Sampled lives" - La Galleria, Dakar (Senegal) - "L'histoire n'existe pas" - Château de la Gournerie - Saint-Herblain (França) - "Tarmacs" - Galeria Espace Agora - Dakar (Senegal) 2010 - Galeria Espace Agora - Dakar (Senegal) - Lodge des Collines de Niassam - Palmarin (Senegal) 2009 - "Viu la Délocalisation" - Nantes (França) - "Art Nomade" - Ngaparou (Senegal) 2008 - Le Jardin de Verre - Cholet (França)

Sébastien BOUCHARD – « Crowned » - 2016 – 120x120cm – Tècnica mixta sobre tela


Exposicions col·lectives 2016 - "Rentrée d'artistes" - Atelier 26 grammes - Nantes (França) - Dak'Art 2016 Biennale - Galeria Agora - Dakar (Senegal) - Salon ART3F - Nantes (França) - La Nuit des Galeries - Atelier Prisme - Nantes (França) - La Vinaigrerie - Le Pellerin 2015 - "Mochewpa" - Atelier Prisme - Nantes (França) - "7 au Coteau" - Galerie 18 - Nantes (França) - "Wild Life" - The Little Art House - Dakar (Senegal) - "Regards sud cours" - Maison IFAN - Gorée (Senegal) - "13th visuals arts exhibition", Museu Théodore Monod, IFAN - Dakar (Senegal) - Art Galerie - Dakar (Senegal) - "Regards sud Cours" - Gorée (Senegal) 2014 - Galerie Loic Vallée - Nantes (França) - "L'Art prend l'air", Atelier Prisme - Nantes (França) - WOW, Dak'Art Biennale Off, The Art Houes - Dakar (Senegal) 2013 - "Part 'court - l'Art dans la cité", The Art House - Dakar (Senegal) - Galeria Out of Africa - Sitges (Espanya) - "MVMNT / Creation in Motion" - The Art House - Dakar (Senegal) - "Etats des Lieux" - The Art House - Dakar (Senegal) - "12th visuals arts exhibition" - IFAN - Dakar (Senegal) - "Regards sud Cours" - Gorée (Senegal) 2012 - "Part 'court - l'Art dans la cité", Galeria Agora - Dakar (Senegal) - "Rostres d'Àfrica" - Galeria Out of Africa - Benasque (Espanya) - "Dakar Junctions" - The Art House - Dakar (Senegal) - Dak'Art Off Biennale - The Art House - Dakar (Senegal) - "11th visuals arts exhibition" - Sokhamon - Dakar (Senegal) 2011 «Singuliers Pluriels» - Galeria St Antoine - Clisson (França) «Regards sud cours» - Museu Històric de Gorée (Senegal) «10th visuals arts exhibition» - Sokhamon - Dakar (Senegal) 2010 - "Parcours des Créateurs" - Nantes (França) - "Arts & Designs contemporains" - Institut Nacional de les Arts - Bamako (Mali) - "9th visuals arts exhibition" - Cercle de la Rade - Dakar (Senegal) - "DK-KO" - Agora & Timtimol - Dakar Biennale (Senegal) 2009 - «Regards sud cours» - Gorée (Senegal) - «8th visuals arts exhibition» - Cercle de la Rade - Dakar (Senegal) 2008 - Biennale d'Art Contemporani de Dakar - Dak'Art OFF - Maison de l'IFAN, Gorée (Senegal) - «7th visuals arts exhibition» - Cercle de la Rade - Dakar (Senegal) 2007 - «Regards sud cours» - Ajuntament de Gorée (Senegal) 2002 - «Art numérique, Art tout court» - Galeria de l'Escola Regional de Belles Arts, Nantes (França) 2001 - «Une fenêtre sur le Brésil» - Espace International Cosmopolis - Nantes (França) 1996 - «Untel convidi Untel» - Exposició col·lectiva - Galeria de l'hotel Temple du Goût - Nantes (França)


Sébastien BOUCHARD – « Pilgrim » - 2016 – 120x120cm – Tècnica mixta sobre tela

Altres experiències 2015/2016 2010/2016 2001/2010 1999/2005 1999/2001 1997/1998 1995/1996

-

Professor d'Art - Académie du Moulin, Nantes (França) Guitarrista i compositor del grup Just Higgins - www.justhiggins.com (música soul) Cofundador de «Lelab» www.lelab.net (projecte gràfic col·lectiu) Dissenyador gràfic - CNSX, Nantes (agència web) Cofundador i webpublisher, Naoweb.com (guia de ciutat) Professor de Disseny Gràfic, Le Grand T (antiga Casa de Cultura de Loire-Atlantique) Responsable del "Taller digital" de l'Escola Regional de Belles Arts, Nantes (França)


Siaka Soppo TRAORÉ lluita contra els prejudicis vers les danses urbanes Originari de Burkina Faso, Sika Soppo Traoré va néixer a Doula el 1986 i, recentment, està present a l'escena fotogràfica senegalesa. Va créixer a Togo, on va desenvolupar les seves qualitats gràfiques a través del dibuix i la pintura. Els seus estudis el van portar després al Senegal, on va descobrir la dansa hip-hop i la pràctica de la capoeira. Totes aquestes disciplines artístiques van millorar el seu sentit de l'observació.

Siaka Soppo TRAORÉ – “Sacré Jackson” – 2016 – 100cm Alt x 150cm A – 5 copias max. - Diasec

Després d'obtenir el títol d'enginyer civil, es va dedicar a partir del 2011 a la fotografia com un veritable autodidacta. Fascinat per la dansa, el seu treball fotogràfic expressa amb naturalitat les escenes i els llenguatges corporals, però el seu centre d'interès no deixa d'ampliar-se amb nous territoris. També és molt sol·licitat per nombrosos estilistes de Dakar per fer fotografia de moda.


Siaka Soppo TRAORÉ – “Political Bodies 1” – 2016 – 60cm Alt x 90cm A – 8 copias max - Diasec

En 2014, durant l’OFF de Dak’Art, la biennal d’Art Contemporani Africà, la galeria Atiss va organitzar la seva exposició “SUNU Street” –El nostre carrer-. “SUNU Street” és el nostre carrer, el que tots coneixem, modelat pels qui el creuen, els qui l’ocupen, els qui el menyspreen, l’estimen o l’ignoren, els qui el viuen ... El carrer és a la nostra disposició. No obstant això, després de milers de milions de vegades d’haver-lo pres, sovint ens oblidem d’aturar-nos per observar-lo. En ebullició permanent, el carrer és un viver de tresors ocults. A través de l’ull del seu objectiu, Siaka Soppo Traoré es va apoderar d’aquests tresors per mostrar-nos amb la major exactitud possible l’energia dels ballarins urbans senegalesos. Com una mena de crida visual i sonora, les seves obres són el fruit de la interacció humana i d’expressions plàstiques que combinen la mirada, la llum i l’art cinètic. Tanmateix, amb el seu estatisme aquests clixés ens conviden a les fluctuacions corporals i rebutgen els límits de la fotografia en les fronteres del moviment. En constant dinamisme, el carrer és un lloc de valors positius, esforços i passió per als joves ballarins urbans, no sempre ben entesos i, sobretot, no reconeguts. El treball de Siaka ens ofereix aquesta activitat perquè ens hi puguem acostar de més de prop. Com a superherois en postures ben impressionants, Siaka Soppo Traoré capta la nostra atenció per fer evolucionar les mentalitats.


Siaka Soppo TRAORÉ – “Political Bodies 2” – 2016 – 60cm Alt x 90cm A – 8 copias max. – Diasec

L’artista ‒ell mateix és ballarí‒ es pren el temps necessari per trobar els seus models, per observar la seva manera de moure’s, per entendre el seu estil. Fa amb ells les localitzacions, per tal de trobar l’ambient més adequat tant per a la “performance” com per a la fotografia. La major part del temps, pren fotos dels ballarins en acció. Per la seva coneixença de la pràctica, sap instintivament quan ha de recolzar la cambra. Siaka Soppo Traoré diu del seu enfocament que és “tant estètic com sociològic”. “Més enllà del seu efecte visual, m’interesso per l’impacte social d’aquesta forma d’expressió artística”, afirma. En mostrar les aptituds d’aquests “performers”, en donar-los a conèixer, ens proposa un mitjà per comprendre “Sunu Street” sota la seva forma més dinàmica.

Siaka Soppo TRAORE – “BBA Action” – 2016 – 80cm Alt x 120cm A – 5 copias max. – Diasec


Siaka Soppo Traoré va publicar les seves fotografies a la revista L’Insensé-Afrique en 2014. Després, el 2015, va exposar a la 5a Biennal de Fotografia del Museu del Moll Branly, a París, així com a la Galeria MAM durant la Fira d’Art Contemporani africà 01:54, a Londres.

Siaka Soppo TRAORE – “BBoy Yaya” – 2016 – 100cm Alt x 150cm A – 5 copias max. - Diasec

Exposicions 3/5-2/6/2016 – Galeria Galeria MAM & Fundació Donwahi - OFF Biennal d'Art Contemporani Africà - Dakar (Senegal) 3/5-2/6/2016 – Galeria ATISS - OFF de la Biennal d'Art Contemporani Africà - Dakar (Senegal) 3/5-2/6/2016 – Agència Caractère - OFF de la Biennal d'Art Contemporani Africà - Dakar (Senegal) 15/4-26/5/2016 – Galeria MAM - Douala (Camerun) 18/12/2015 – 13/2/2016 – Exposició col·lectiva «Abidjan Art Actuel» - Fundació Donwahi - Abidjan (Costa d'Ivori) 22/12/2015 – Exposició retrospectiva - Associació SUNUSTREET - Centre Cultural Blaise Senghor - Dakar (Senegal) 15-18/10/2015 – Exposició col·lectiva a la Fira 1: 54 - Galeria MAM - Londres (Regne Unit) 22/9-22/11/2015 – Exposició col·lectiva - Festival Photoquai 2015 - Museu del Moll Branly - París (França) 9/5-8/6/2014 – OFF de la Biennal d'Art Contemporani Africà - Galeria ATISS - Dakar (Senegal)


Publicacions Omenelick2ato 2015, revista brasilera We are Family, Photoquai 2015 – 5a Biennal d’ "Images du Monde" Revista Wings (Journal ARIK), juliol/agost 2015

L’insensé - Afrique 2014 A nous Paris, diari francès

Dossier de premsa expo actual africa bouchard & traore  

Dakar, capital cultural africana, vibra! Entre desfilades de moda, exposicions d'art, concerts, cafès literaris, conferències i residències...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you