Page 1

S A P O B L A • A L C Ú D I A • P O L L E N Ç A • M U R O • S A N TA M A R G A L I D A • A R T À • S A N TA E U G È N I A • S E N C E L L E S • C O S T I T X • ALGAIDA • LLORET • SINEU • SANT JOAN • MONTUÏRI • PORRERES • LLUBÍ • MARIA • ARIANY • PETRA • VILAFRANCA

Nº 296 / 25 d’agost a 7 de setembre de 2011

D.L. PM-2082-2001 • ISSN 1698 - 8485

MEDI AMBIENT

AULA DE SALUD

INICIATIVAS

Endesa col·labora amb les empreses en el marc de la liberalització elèctrica

Cómo prevenir los dolores de cabeza que nos estropean el verano

Compromiso de la familia Serra Ferrer, de Excursiones a Cabrera, con la isla

Pàg. 13

Pág. 14

Pág. 16

Sa Fortalessa de Pollença, para clientes súper exclusivos

SANTA MARGALIDA Torna la processó més típica de Mallorca Pàgs. 4 i 5

Los nuevos propietarios del enclave de la Punta Avançada pretenden que se convierta en un refugio para personalidades y famosos l lujoso complejo de edificios, piscinas y jardines de Sa Fortalessa de la península de la Punta Avançada de la bahía de Pollença será explotado como residencia de descanso y relax para altas personalidades de la vida empresarial y financiera, y famosos del mundo del deporte, la cultura y el espectáculo. Esas son las pretensiones de los nuevos propietarios, formalmente representados por una empresa española de capital británico tras la que se encuentran petrodólares árabes. Fuentes del Ajuntament de Pollença han señalado que representantes de los propietarios se han dirigido al consistorio en unas primeras conversaciones exploratorias en las que se ha descartado convertir los edificios en un complejo hotelero para garantizar la intimidad de sus futuros residentes. Pág. 3

E

ALCÚDIA La Festa de la Mar, aposta per a la nàutica Pàg. 2

Sa Fortalessa de la Punta Avançada ocupa una península que penetra en aguas de la bahía de Pollença.


N O R D - P L A

2

25 d’agost a 7 de setembre de 2011

ALCÚDIA

La batlessa Coloma Terrassa a la platja a un moment de la diada de promoció i festa.

La Festa de la Mar posa en valor les platges i el paisatge d’Alcúdia

Recepció als nins saharians A la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Alcúdia, els nins saharians i les seves famílies acollidores han estat rebuts pel primer tinent de batlessa, Juan L. González, i la regidora de Benestar Social, Maria del Carme García Cerdà, acompanyats d’altres regidors de la corporació. L’Ajuntament, des de fa anys, col·labora amb l’Associació d’Amics del Poble Sahraui de Mallorca amb el Programa Vacances en Pau.

Batlessa Coloma Terrassa: “És un impuls a polítiques de futur” P.F.

lcúdia ha celebrat la primera edició de la Festa de la Mar i la Festa de Color Toronja a la Platja d´Alcúdia. Organitzat per l´Estació Nàutica Alcúdia Mallorca i amb el suport de les regiduries de Turisme i de Festes, tot un seguit d´activitats nàutiques han anat transcorrent al llarg de tot un dia a la platja alcudienca, totes elles gratuïtes i per a tots els públics, tant turistes com a residents. Hi han participat més d´una

A

vintena d´empreses nàutiques del municipi, que formen part de l´Estació Nàutica Alcúdia-Mallorca. Aquesta diada de turisme nàutic especialitzat ha suposat la realització d´unes 600 experiències nàutiques adreçades a unes 2.000 persones, entre turistes, alcudiencs i residents al municipi. Les activitats nàutiques han estat les protagonistas al llarg del matí, i a l´horabaixa ho han estat les activitats infantils. I al vespre, la platja va acollir la Festa de Color Taronja, amb

música i sorpreses amb Kike Space i el Dj. Benlli Madrid. L’únic requisit: dur alguna prenda o complement de color toronja. La batlessa d´Alcúdia, Coloma Terrasa, ha expressat que “s’ha donat suport des de l’Ajuntament a aquesta Festa de la Mar, amb l’impuls a través de l´Estació Nàutica Alcúdia Mallorca, amb la línia d´impulsar polítiques i estratègies de futur posant en valor el que té Alcúdia: platges, cultura, patrimoni, paisatge, la mar i, en concret, la nàutica com a producte especialitzat i diversificat a nivell turistic”.

Banderes blaves per a les platges i el port d’Alcudiamar

Cloenda de les excavacions a Pol·lèntia Aquests dies s’ha duit a terme les darreres activitats a les ruïnes romanes de Pol.lèntia, amb la cloenda de la campanya d’excavació d’aquest estiu 2011. Amb la codirecció de Miquel Angel Cau i Esther Chávez, durant les darreres tres setmanes s´han realitzat les tasques propies d’aquesta iniciativa. En el transcurs del darrer berenar, les prop de 40 persones que participen a la campanya han rebut la visita de la batlessa Coloma Terrasa i la regidora de patrimoni Àngela Amer.

P.F.

ies passats, es va procedir a la hisada de la bandera blava al sector I i II de la Platja d’Alcúdia, així com al Port esportiu Alcudiamar. Es va comptar amb la presència per part del Govern balear de la directora general de Medi Natural, Neus Lliteres, acompanyada per la batlessa d’Alcúdia, Coloma Terrasa, el tinent de batle Juan L. González, la regidora de Turisme, Josefina Linares, i altres regidors de l’Ajuntament. En representació de l’Agrupació Empresarial Hotelera d’Alcúdia hi ha assistit la gerent, Maria José Aguiló. A l’acte a Alcudiamar hi va assistir Bartomeu Bestard en representació de l’empresa que gestiona el port.

D

Visita a l’estació de tranferència de fems La batlessa d’Alcúdia, Coloma Terrasa, ha participat en la visita que ha duit a terme la consellera de Medi Ambient, Catalina Soler, a l’estació de transferència de fems del municipi. També hi ha assistit el batle de sa Pobla, Biel Serra. Ha estat una primera visita per conèixer de primera mà les tasques que es duen a terme a l’esmentada instal·lació, que recull els residus produïts per Alcúdia i els municipis dels voltants.


25 d’agost a 7 de setembre de 2011

N O R D - P L A

3

POLLENÇA

Tria: jo sense drogues, i tu?

Impresionante imagen del complejo de viviendas, jardines y piscinas y la bahía de Pollença.

Sa Fortalessa, para clientes exclusivos

Amb el lema “Tria: jo sense drogues, i tu?”, l’Ajuntament de Pollença ha impulsat una campanya per conscienciar del perill de les drogues tòxiques entre els joves del municipi. S'ha muntat un petit camp de bàsquet pels joves a la plaça Major de Pollença, amb la participació del jugador mallorquí de la NBA Rudy Fernández, i s’han repartit fulletons informatius. Els responsables municipals s'han acostat a l'indret per donar suport a l'iniciativa. Per la propera tardor està previst que l'Ajuntament inici el Pla Municipal de Drogues, on es duran a terme mesures de caire preventiu i pal·liatiu.

Los nuevos propietarios quieren rentabilizar su inversión P.F.

l lujoso complejo de edificios, jardines y piscinas de Sa Fortalessa de la Punta Avançada de Pollença será explotado comercialmente. Según ha podido saber PART FORANA de fuentes municipales, los nuevos propietarios quieren convertir su inversión en un refugio para personalidades, altísimos ejecutivos, grandes fortunas y poderosos personajes de la jet-set. En palabras de esa misma fuente, “no quieren hacer un hotel, sino un lugar en el que gente como los grandes pilotos de Fórmula 1, artistas superconsagrados o altísimos ejecutivos de los grandes bancos o empresas mundiales pasen unos días sin que nadie les moleste”.

E

El británico John Ogden, una vez reformados y recuperados todos los edificios, ha vendido la península a unos inversores con conexiones árabes La ubicación de Sa Fortalessa y las dificultades para acceder a la misma abonarían este proyecto. Los futuros residentes accederían a ella por barco o helicóptero desde Son Sant Joan o algún punto del sur de Francia o Italia. Asimismo, se ofrecerá a inversores a título empresarial o particular la compra de los derechos de uso de parte del complejo, con lo que podrían acudir a él para pa-

sar unos días y el resto del tiempo sería explotado en régimen de alquiler, como muchas otras propiedades del término municipal de Pollença, siempre respetando todos los requisitos legales de España, Baleares y Pollença. Sa Fortalessa está ubicada en la península denominada Punta Avançada, que protege las instalaciones de la base aérea del Port. De hecho, la actual situación del enclave es heredera de la expropiación ordenada por el Estado tras la Guerra Civil y para evitar posibles ataques a esa zona estratégica durante la II Guerra Mundial. Tras años de abandono, el Tribunal Supremo devolvió el enclave y sus inmuebles a los propietarios, que tuvieron que venderlos por ser incapaces de afrontar los gastos de recuperación de los mismos.

El policia tutor informa als pares L'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears va impulsat una jornada per difondre les funcions que realitzen des del programa Policia Tutor. Aquest programa ja s'ha implantat a 21 municipis de les Illes Balears i es pretén arribar a quasi la totalitat de les illes. El policia tutor de l'Ajuntament de Pollença, Carles Ferrer, al llarg d ela jornada va informar als pares de les condicions de seguretat dels menors que viatgen tant a vehicles, com a ciclomotors. Més tard varen realitzar una visita als escolars que es troben al campament de cala Murta.


25 d’agost a 7 de setembre de 2011

N O R D - P L A

4 SANTA MARGALIDA

Torna la processó més típica de Mallorca

Totes les Beates 2011, al cartell del programa oficial.

Programa de festes Divendres 26 d’agost. 10.00 h. Pintada de camisetes. Col·legi Elionor Bosch. 20.00 h. Inauguració de l’exposició d’obra gràfica i escultura d’Andreu Maimó. Horari: de biblioteca. Romandrà oberta fins dia 5 de setembre. Lloc: sala d’exposicions del Casal de Cultura Joan Mascaró i Fornés. 21.00 h. Fuegos III. Exposició de fotografies de Santiago Stankovic. Lloc: cafeteria sa Caseta. 22.30 h. Sopar de fideuà de la Penya del Barça (abans, a les 20.45h, retransmissió del partit de la supercopa d’Europa, BarçaOporto). Lloc: plaça de la Vila. Dissabte 27 d’agost. 14.30 h. Festa des Batre. De la plaça de la Vila, a s’hort d’en Degollat. Batre de favor i ordi. Berenar de sopes d’era. Hi cantaran en Bernat Nuviet i en Salvador Morey; hi glosaran en Mateu Xurí i en Toni es Carnisser; qui vulgui s’hi podrà afegir. Tots vestits a l’ample. Qui vulgui sopes, ha de dur els cuberts i el tassó. Donatiu d’1 euro. 18.30 h. Festa pagesa. Lloc: pub es Colomer. 22.00 h. Revetla amb Yesterday. Lloc: plaça de la Vila. Diumenge 28 d’agost. 17.30 h. Exhibició de radiocontrol al solar devora el taller Peugeot. 20.00 h. Pregó de festes de Josep Capó Font, periodista. Concert de la Coral de Santa Margalida a l’església. 20.30 h. VI Torneig de Truc. Dilluns 29 d’agost. 18.00 h. Torneig de futbol la Beata 2011. 18.30 h. Concert de la Bandeta d’Estiu a la plaça de la Vila. 19.00 h. Desfilada de moda infantil i d’adults. 22.00 h.Trivial a la fresca del Jovent Vilero. VI Torneig de Truc. Dimarts 30 d,agost. 16.30 h. Torneig d'escacs infantil a la plaça de la Vila. 19.15 h. Fi de curs de l'Escola d’Estiu i d’Amadiba. al CP Elionor Bosch. 19.00 h. Vesprada esportiva. Actes gratuïts. 22.00 h. Poesia & vins al pub es Colomer. Dimecres 31 d’agost. A partir de les 10.00 h. Unitat mòbil de l’Agenda Local 21. Lloc: matí, Casal de Cultura; capvespre, plaça de la Vila. 10.30 h. Berenar i contacontes de Terratrèmol a la biblioteca. 16.00 h. Jocs infantils i juvenils a la plaça de la Vila. 19.45 h. Ball de bot de l’Escoleta de Santa Margalida a la plaça de la Vila. 21.00 h. Sopar a benefici d’AMADIBA a la plaça de la Vila. 22.00 h. Ball obert amb Aires Vileros i Tramudança. Dijous 1 de setembre . 19.00 h. Concurs i desfilada de camisetes de la Beata a l’Auditori Municipal. 19.30 h. Pintures de M.Antònia Barceló fins dia 5 de setembre. Lloc: Sala de Plens. 20.30 h. Pintures de Jordi Poquet la Beata 2011. Fins dia 5 a la Sala de la Rectoria. 21.30 h. Playback. Es rebran a la plaça mateixa els representants del poble germà de la Vall d’Ebo.

Divendres 2 de setembre. 18.00 h. Mobylette-party. Lloc: polígon 6, parcel·les 194, 195, 198 i 200 (C. Artà, al Mal pas i al Puig). 18.30 h. Animació infantil amb CUCORBA a la plaça de la Vila. 20.00 h. Repicada de campanes anunciant el bessó de les festes. Es convida tothom a engalanar les finestres i balcons amb domassos, l’estendard de la Vila i la banderola de la Beata. 20.15 h. Pintura de Carles Bros a la sala petita de la Rectoria. 20.30 h. Concert de la Banda de Música homenatge a John Barry a l’Auditori. 23.00 h. Correfoc a càrrec dels Dimonis de Hiachat. 00.00 h. Nit de pop i rock amb Anegats, Es Reboster i Djs locals a la plaça de la Vila. Dissabte 3 de setembre. 9.00 h. Cursa ciclista per a locals des de s’Abeurador. 17.00 h. Tradicionals corregudes al Cós amb xeremiers i flabiolers de la Vila. 18.00 h. Actes d’agermanament amb el municipi valencià de la Vall d’Ebo, al creuer dels carrers Tàrbena i Xaló. 19.30 h. Ofrena floral amb xeremiers i flabiolers de la Vila, de la Banda de Música local i de la Banda de la Vall d’Ebo. 20.00 h. Missa. Processó amb la relíquia de Santa.21.30 h. Sopar d’agermanament al carrer Hostal. 22.30 h. Revetla del dissabte de la Beata amb Mel & Sucre, Rodamons, La Loca-motora i eld Djs locals Puça i Butxe. Després Gat escaldat d’aigua freda tem!. Diana a trenc d’alba. La nostra Banda de Música tocarà Sor Tomasseta i Som Vileros!. Cercavila amb la Banda i amb els estendards del Gat Escaldat fins la plaça d’en Ramon i d’en Pancho. Diumenge 4 de setembre. 8.00 h. Els xeremiers i flabiolers de la Vila desperten el poble. 10.00 h. Sortida dels dimonis, des de sa Creueta fins a l’església. 11.00 h. A l’església parroquial, Ofici Solemne. Hi assistiran la Beata i la seva cort. Cants i música la Coral de Santa Margalida. Ball de l’Oferta per l’escoleta de ball de bot i xeremiers i flabiolers de la Vila. 17.30 h. Pujada de les carrosses fins a l’esplanada de l’església. 19.00 h. Passacarrers. 21.00 h. Sortida de LA PROCESSÓ MÉS TÍPICA DE MALLORCA. 00.00 h. Revetla del Dia de la Beata amb Espais verds i Los Gatos a la plaça de la Vila. Dilluns 5 de setembre. 18.00 h. Festa als majors de 80 anys. Amb la Banda de Música de Santa Margalida i Festa de la Ximbomba a la plaça de la Vila. 22.00 h. Nit de Comèdia amb Míting! de Xamo Xamo a la plaça de la Vila. Divendres 9 de setembre. 21.00 h. Sopar a la fresca en benefici de les obres de l’església. S’han de dur cuberts, plats i tassons. Ball i música en viu a l’esplanada de l’Església.


25 d’agost a 7 de setembre de 2011

N O R D - P L A

5

SANTA MARGALIDA

Sor Tomasseta, on sou? ...el dimoni vos cerca! Enguany les festes vileres recuperen la Festa des Batre cantaran en Bernat Nuviet i en Salvador Morey; hi glosaran en Mateu Xurí i en Toni es Carnisser i qui vulgui cantar o glosar s’hi podrà afegir.

B.G.

Q Rafel Moreno, creador del cartell, i Xisca Moreno autora del poema

I

em demanen com és aquest poble que estim, que me té empresonat dins la màgia que escric. Té silencis que parles i que escolt jo de nit, escenaris morts, que de sobte cobren vida. No sé si és la forma, el perfum, el sentir o potser l’expressió, que el fan ser presó d’aquesta vida de somnis. Ara entenc tot allò que el padrí m’explicava, no s’està mai tan bé como poder estar a casa. Aquest poble no és meu, Soc jo que sóc seu i d’ell en seré sempre un feliç presoner”.

’artista Rafel Moreno i Brunet va néixer a Santa Margalida el 12 de gener de 1978. Utilitza tècnica mixta, recicla i transforma diferents elements per construir les seves obres. Ha exposat individualment a Santa Margalida, Pollença i Muro, i col·lectivament a Santa Margalida i Búger. Percep l’obra com un simple objecte que és modificable i que no tan sols la seva mà i el seu cervell pot crear.

L

ue en viva la Beata, que en viva Catalina, que en viva Sor Tomassa que és Santa mallorquina! Santa Margalida ja ho té tot a punt per celebrar les seves Festes de la Beata 2011. El cap de setmana dels dies 3 i 4 de setembre tota la vila i milers de mallorquins d'arreu de l’Illa gaudiran de verbenes, actes culturals, exposicions, música i, per damunt de tot, de la processó més gran de Mallorca, el diumenge a les 21.00 hores. Més de dos mil persones participaran a la processó, entre els personatges de les carrosses, bandes de música, dimonis, pagesos i pageses. I, per damunt de tot, la satisfacció de Francisca Oliver Fornés i la resta de ‘beates’ que posaran ulls i cara a la santa mallorquina. Torna la processó més típica de Mallorca, torna la Beata a Santa Margalida i retornen tradicions. Com explica la regidora de Participació Ciutadana i Serveis Socials, Miquela Pomar, i el batle de Santa Margalida, Miquel Cifre, en-

Agermanament

“Les festes de la Beata són d’alegria, de gent retrobada, de familiars i d’amics. Sempre els visitants han estat cívics, per això vull demanar respecte al nostre poble, civisme i seny, que tots hi participin i hi col·laborin, perquè la festa és de tots i tothom està convidat” guany es recupera, dissabte 27, la Festa des Batre. La concentració per la festa és a la plaça de la Vila, d’on es partirà cap a s’hort d’en Degollat. Seguidament, batran favor i ordi. Acte seguit, berenar de sopes d’era. Hi

A més, enguany es celebren els actes d’agermanament amb el municipi valencià de la Vall d’Ebo, amb una població que descendeix en bona part de Santa Margalida. I clar, la processó, composta de diverses colles de xeremiers, bandes de música, carrosses i estampes que recorden la vida de la Beata, d’una generació de colles de pagesos que duen una gerra ansa per ansa i d’un bon esplet de dimonis que malavegen de prendre’ls-hi per dur-les a trencar davant la Beata. Tot això, enmig del foc dels festers i amb tots els participants cantant o fent sonar Sor Tomasseta. A més, les camisetes d’enguany es podran comprar a la Biblioteca Municipal i la recaptació es dedicarà a l’associació Per ells (d’afectats per l’accident nuclear de Txernòbil i que passen l’estiu amb famílies del nostre municipi).


25 d’agost a 7 de setembre de 2011

N O R D - P L A

6

COMARCA

MONTUÏRI

Els cossiers, el dimoni i els músics a un moment de la festa.

El cossiers tornaren a interpretar “Gentil Senyora” A les acaballes dels passats anys setanta deixà de ballar-se P.F.

és d'un segle després d'haver-ho fet per darrera vegada, els Cossiers de Montuïri tornaren a interpretar “Gentil Senyora”, una de les dues danses perdudes de la colla. Aquesta peça, que antigament s'executava sols davant la imatge de la Mare de Déu Assumpta, s'abandonà a final del segle XIX i passà a ser una dansa més dels cossiers fins que, a les acaballes dels anys setanta, deixà de ballar-se regularment. Ara, Montuïri tornà a vibrar amb la sortida dels cossiers i el dimoni. Enguany foren Tomeu Fullana

M

(Dama), Miquel Miralles, Miquel Ginard, Pere Servera, Tomeu Rafel Ginard, Toni Nicolau, Toni Bergas i Joan Mesquida, en el paper d'en Barrufet, els qui donaren el sus als actes de Sant Bartomeu.

Enfatats de dimoni La tradicional sortida de dia 15 d’agost serveix als cossiers per dansar pels comerços del poble i recollir les joies per a les corregudes del dia 25. A més, aquest serà el quart any en què el grup surt amb els vestits tradicionals, un canvi que es veu ara reforçat per la solemnitat de la festa que es vivia un temps entorn de la imatge de la Mare de Déu d'Agost.

Amb el so del flabiol de Tomàs Salom, “Flor de murta”, “Mestre Joan”, “El rei no podia” i “Obriumos” serviren per marcar el ritme de la celebració pels carrers del poble. Els joves engatats de dimoni en veien les escorratjades com un mal per a la redempció dels seus pecats i corrien davant ell escapats per les empinades costes de la vila. Després del recorregut dels cossiers, arribà l'hora del pregó, que va ser càrrec de Pere Miralles, director de la finca de sa Canova, i tot seguit s'entregaren els premis del concurs de relats curts Antoni Gomila-Sant Bartomeu, organitzat per la revista Bona Pau.

El conseller Gornés visita els municipis Restauració de la imatge jacent de la Mare de Déu Dormida La Parròquia de Sant Bartomeu de Montuïri ha recuperat l'esplendor de la festa de l'Assumpció de Maria gràcies al projecte coordinat per Catalina Mas Andreu, restauradora responsable de la intervenció sobre la imatge. La imatge jacent de la Mare de Déu Dormida és

una de les representacions escultòriques més identitàries del patrimoni cultural religiós a Mallorca. Es vincula a la celebració de la festa de l'Assumpció el dia 15 d'agost, i encara manté la seva vigència i tradició arreu de la diòcesi mallorquina.

El conseller d'Administracions Públiques, José Simón Gornés, i la directora general de Funció Púbica, Núria Riera, han visitat municipis del Pla de Mallorca per promoure la col·laboració entre les administracions locals i autonòmica i començar a establir les bases per agilitar el seu funcionament i racionalitzar els recursos de que disposen. A les imatges, visita als Ajuntaments de Costitx, Sant Joan, Vilafranca, Porreres i Lloret.


25 d’agost a 7 de setembre de 2011

N O R D - P L A

COMARCA

Un moment de la visita a la bassa.

Regadiu amb aigües regenerades per a 166 pagesos de Maria, Ariany i Sineu P.F.

l secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua del Govern central, Josep Puxeu, i el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, han visitat aquest dies passats les obres de la bassa de regadiu amb aigües regenerades de la depuradora de Maria de la Salut, Ariany i Sineu. Aquesta obra donarà servei a 166 regants i un total de 95 hectàrees d’aquests tres municipis. Amb un pressupost de 6.238.521,77 euros, l’execució del projecte es va iniciar el 2008 sobre un terreny de 31.962 m2 adquirit per la Comunitat Autònoma en el terme municipal d’Ariany. Consisteix en la creació d’una bassa de regulació de 56.749 m3, semiexcavada, amb talussos de terra i impermeabilitzada amb làmina de polietilè d’alta densitat, amb el tractament corresponent per complir els requisits de reutilització d’aigües depurades. A més, s’han construït 25.726 metres lineals de conduccions de reg i s’han reasfaltat 13 quilòmetres de camins. Aquesta actuació s’emmarca en

E

el Pla de Regadiu 2000-2010 signat per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el Ministeri d’Agricultura, que determinava l’execució de 46 actuacions, 33 de les quals havien de ser finançades per la Comunitat Autònoma i les 13 restants, pel ministeri. Actualment, de les 33 obres compromeses per la Comunitat Autònoma, se n’han executat 27; dues es troben en execució (aquest projecte de regadiu amb aigües regenerades de Maria de la Salut, Ariany i Sineu, i un altre per a la reutilització d’aigües residuals a Consell), i en queden quatre per executar (en fase de redacció): la reutilització d’aigües residuals a Cales de Mallorca, la bassa de regadiu amb aigües depurades a Algaida-Montuïri, la reutilització d’aigües residuals a Felanitx i la reutilització d’aigües residuals a Porreres. Pel que fa als projectes que ha d’executar el ministeri, vuit estan acabats, dos es troben en fase de construcció (reutilització d’aigües residuals a Capdepera i reutilització d’aigües residuals a Artà) i en queden tres per executar, una d’elles a Manacor-Porto Cristo.

Comença la verema al celler Butxet El conseller d’Agricultura, Biel Company, ha assistit a l’inici de la verema de la DO Pla i Llevant, acte que enguany s’ha realitzat al celler Butxet de Muro. Miquel Roca, veremador de 2011, ha estat l’encarregat de tallar els primers raïms d’una collita que es promet excel·lent. L’acte ha comptat també amb la presència del president de la DO Pla i Llevant, Antoni Bennàssar, i el batle de Muro, Martí Fornés.

7


25 d’agost a 7 de setembre de 2011

N O R D - P L A

8 SA POBLA

El batle Serra, preocupat per la situació econòmica municipal L’Ajuntament prorroga els pressupostos de 2010 P.F.

esprès de dos mesos de prendre possessió i centrar la seva tasca en la situació econòmica de l'Ajuntament, el batle de sa Pobla, Biel Serra (PP), es mostra molt preocupat davant la situació actual i assegura que "l'herència que ens han deixat és molt més greu del que s'esperava, la pitjor de la història de la democràcia al nostre poble". Davant aquesta situació, "fruit d'una gestió imprudent", el Consistori ha decidit prorrogar el pressupost del 2010 i centrar-se en tenir els comptes elaborats pel nou equip de govern l'1 de gener de 2012. Aquesta mesura excepcional s'ha adoptat després de conèixer que a dia 20 de juny (just en mig any i desprès d'haver-hi el canvi de consistori) ja s'havia executat un 70% de l'exercici pressupostari, deixant en una situació molt precària les arques municipals per al nou equip de govern i amb l'obligació d'afrontar la resta de l'any 2011 només amb un 30% disponible. Segons Lidia Pérez, regi-

D

dora d'Economia, "això significa que de cada 100 euros prevists per gastar durant tot l'any 2011, al mig any ja n'havien gastat 70. Una vertadera barbaritat".

Responsabilitats Un exemple clar d'aquesta complicada situació són les diferents partides pressupostàries. Exemples: 1.- Partida de festes populars i fires: Dotada inicialment amb un pressupost inicial de 270.000 euros i heretada amb només 15.000 euros a 20-06-2011 per a programar les festes més importants del poble, com són les patronals de l'estiu, sopars d'estiu, fira d'oportunitats, la desfilada de moda, la Fira de Tardor o les Festes de Nadal. 2.- Partida de conservació i manteniment centres públics: Dotada inicialment amb 12.000 i heretada amb 18.250 euros gastats. 3.- .- Partida de subministrament elèctric i d'enllumenament públic: Dotada inicialment amb 150.000 euros i heretada amb 57.863 disponibles. Aquesta situació, de la qual n'és coneixedor l'antic equip de go-

vern, fou comunicada per part del batle als diferents portaveus a la vegada que els sol·licitava una corresponsabilitat política per la situació heretada al 2011. Davant la negativa de voler assumir la responsabilitat d'assumir l'executat el primer semestre i no participar de manera conjunta en l'elaboració dels pressuposts de 2011, Biel Serra afirma que "és impossible configurar uns pressuposts quan els anteriors ja han gastat el 70% i no se'n volen fer corresponsables. Cada dia surten problemes econòmics importants i no sé on acabarà. No ens varen deixar un Ajuntament sinó un corralito". Per altra banda també preocupa el deute que manté la Sala amb els proveïdors que es calcula a hores d'ara en uns 6 milions d'euros. Tot i això, Serra manifesta la seva voluntat de reconduir la situació i que "la responsabilitat ens obliga a fer un esforç per establir i aplicar mesures de contenció econòmica i austeritat. Optimitzar recursos per intentar pal·liar i estabilitzar aquest desgavell econòmic que ens han deixat".

El premi Alexandre Ballester més emotiu Sa Pobla va viure un dels actes més emotius d’aquest estiu amb la presentació de l'obra guanyadora del Premi Alexandre Ballester de Narrativa Curta per la recent desaparició de l'entranyable i enyorat escriptor, dramaturg i cronista oficial de la Vila. La novel·la "La infància transparent", de Bartomeu

J. Barceló, descrita en paraules del seu autor com "un principi sagrat que diu que la infància és la millor herència que rep l'ésser humà" està coeditada per l'Ajuntament i l'Editorial Lleonard Muntaner. El batle apuntà que “l nostre compromís de mantenir el premi com un exponent cultural i de referència".

Dos carrers durant el sopar a la fresca del passat dissabte.

Noranta carrers i tres mil persones al sopar a la fresca P.F.

a Pobla va viure, el passat dissabte dia 20, el sopar a la fresca més multitudinari dels darrers anys. L'àrea de Participació Ciutadana registrà prop de 3.000 persones inscrites, repartides entre els noranta carrers apuntats, que gaudiren d'una vetllada de germanor i festa a la fresca. Des del consistori es destaca "la gran participació dels veïnats i la seva implicació i dedicació engalanant els carrers de forma brillant i amb temàtiques molt diverses", per remarcar el concurs que complementava el sopar. Es repartiren cuatre premis de 150 euros per dife-

S

rents categories: pel carrer més original, pel més participatiu, pel més tradicional i un premi a la creativitat amb els materials utilitzats. Un jurat popular avaluà els participants. Seguint en la seva política d'austeritat i reducció de despeses, l'Ajuntament no va regalar vi i síndria a tots els participants, estalviant uns 5.000 euros. Tot i això, la participació dels veïnats fou la mateixa que en anteriors edicions. Aquest és el segon dels sopars estivals que organitza l'àrea de Participació Ciutadana. El primer fou el sopar d'estiu i concurs de truites que es celebra durant les festes de Santa Margalida i Sant Jaume.

Record per a Toni Socies Simonet ‘Teuler’ Sa Pobla va posar punt i final a les festes de Santa Margalida i Sant Jaume amb un sentit homenatge a en Toni Socies Simonet, Teuler, (sa Pobla 1929-2011), que ens deixà el passat 23 de maig. L'amo en Toni fou un destacat glosador que ja forma part de la llegenda i dels personatges més emblemàtics del món de la poesia oral improvisada del segle passat.


25 d’agost a 7 de setembre de 2011

N O R D - P L A

9


N O R D - P L A

10

25 d’agost a 7 de setembre de 2011

Edita: Otnis Balear SL · Director: Gabriel Ramis Vial · Coordinadora: Blanca Garau Colaboradores: Antonio Gutiérrez, Gregorio Delgado del Río, Javier Macías, Pedro Romaguera y Gori Vicens · Edición: Maria Perelló Comercial: Marilena Borràs, Josefina Elías, Joana Garcies y Catalina Oliver · Administración: Lucía Manchado · Imprime: Omniprint email: redaccio@partforana.com · Dirección: Ctra.Valldemossa, km.7,4 - Edificio Closell - Parc Bit - 07121 - Palma de Mallorca · Teléfono: 971 43 98 83 · Fax: 971 43 98 75

Asociación Española de la Prensa Gratuita

Reflexión: “La cultura relativista desprecia la búsqueda de la verdad” Benedicto XVI (Papa)

EL SEMÁFORO

L’oliva mallorquina és autòctona de l’illa Un estudi de la Universitat de les Illes Balears finançat pel Govern balear confirma que l’oliva mallorquina es tracta d'una varietat autòctona de l’Illa. La finalitat d’aquest estudi era determinar la viabilitat de la sol·licitud d’una denominació d’origen específica per diferenciar l’oliva mallorquina de les d’altres llocs. L’anàlisi ha

permès concloure que aquesta qualitat diferenciada és atribuïble al medi geogràfic i que, per tant, és viable tramitar una denominació d’origen de l’oliva mallorquina. Fins ara es desconeixia, per exemple, si la varietat tradicional de l’olivera de Mallorca era empeltre d’Aragó o una varietat diferent.

Teléfonos de Andratx Concejales del equipo de gobierno saliente se han quedado con los teléfonos que les adjudicó el Ajuntament d’Andratx por su cargo público.

En Alcúdia, un año de espera TRIBUNA GABRIEL RAMIS Director Part Forana

Compromiso

Q

uizás sea un espejismo de verano, pero la verdad es que millones de jóvenes de todo el mundo han acudido a Madrid para seguir las palabras del Papa de Roma, Benedicto XVI. Sus discursos -reflejo inexorable del pensamiento católico que él encarna- sirven para reflexionar incluso a los no seguidores de su religión. Un elemento de los mismos destaca por encima de otros: el compromiso frente al relativismo, tan en boga hoy en día y tan extendido en España desde la llegada del Gobierno de Zapatero, ahora agónico. No todo vale. No todo está bien. No todo es aceptable. Seguir este moderno precepto de indiferencia moral ha hecho a la sociedad débil y a los jóvenes simples cuerpos deshuesados de principios con los que afrontar la vida, la desesperanzada vida que les hemos legado.

CARTAS AL DIRECTOR

El alcaldeTitular de Bunyola se xxque une Santanyí con frente al sube el sueldoCalaunFiguera, 500% Polideportivo Municipal, hace años se inició la construcción de una residencia personasen maEn el primer pleno de estapara legislatura, el yores. Actualmente está terminada y se podría haAyuntamiento de Bunyola el partido mayoribitar. obstante, está vacía,del cerrada. Esta es la tario No (PP) en la persona alcalde, señor impresión que da desde launa carretera y, ya la noJaume Isern, aprobó subida delpor sueldo che, algunosde días se puede ver asin unofrecer guarda que del mismo hasta el 400% devigila el edificio y su contenido. EnAVI una ocasión, dicación exclusiva. El apoyo de a la gocuando los obreros estaban trabajando, intenbernabilidad del aún municipio se vio gratificaté entrar y, para mi seguridad física, me negaron el da con el puesto de segundo teniente de alcalde al Desde señor Ildefonso un sueldo paso. aquel día heBlázquez dominadocon mi curiosidad. de hasta 30.000 euros anuales (sin describir dedicación Así que, personalmente, no puedo su exclusiva). historia Bunyola interior. De Nunca lo únicoen quelapuedo darde fe es del deeste puesto fuesuremunerado. terioro de todo entorno. Ante el eco mediático quepordicha situación Ante tales hechos, y movido el deseo de que tuvo, la oficina información del PP-Balela misma prestaradel cuanto antes servicio al que lo res sacó una nota deaprensa el 15 de julio para necesitara, telefoneé varias consellerías, porque justificar esta con la dedicación exdesconocía a cuálsubida podía pertenecer. Atendido muy clusiva del señor Isern con una contrapresamablemente por distintos funcionarios, de haber tación económica hasta 35.400 euros continuado el senderodeque me indicaban, hubie-y anunciaba su excedencia en la enseñanza en ra llegado a buen fin, pero llegó un momento que septiembre. desistí por cansancio. No obstante,en enelelmunicipio pleno extraordinario del Seguramente hay matrimonios pasado viernes 29 de julio, desdiciendo la ciancianos cuidados por sus hijos ya mayores o patada nota del PP, el señor Isern, se autoelerientes cercanos. Esas personas, prescindiendo de vó el sueldo por segunda vez a 41.300 euros la jornada laboral después de la misma, tienen el (500% más queoen la anterior legislatura). trabajo de cuidar a sus viejecitos. Sin duda, lo haA fecha de hoy, todavía no está en excedencia cen con desprendimiento y amor, pero, sin darse en su puesto de funcionario. cuenta, sus facciones se llenan de surcos envejeLa indignación de los asistentes a este pleciendo rápido decon lo que no fue más contestada unadebieran. llamada al orden, Tal vez los interesados del no compleque finalmente se saldómunicipio con el señor Isern tarían todas las plazas. Entonces podrían invitar convocando a la policía. El señor Isern, reapite otras personasyprocedentes de otros mandato en su programa no pueblos figurabaque la

por ahora no servicio. intención decuentan cambiarcon lasese circunstancias ecoSería elde mejor regalo para el nuevo año: pasar nómicas la alcaldía. Miguelpor González Calleja a habitar una casa atendida personas espeen representació de la plataforma cializadas que, junto con los aparatos que la nueBunyola es Mou (Bunyola). va técno en beneficio de nuestros mayores. Firma (Localidad)

Los problemas continúan en s’ArenalTitular de Llucmajor xxque une Santanyí con Cala Figuera, frente al Polideportivo Municipal, hace se Asociainició la Hace aproximadamente unaños año la construcción de una residencia para personas mación de Vecinos Amics de s’Arenal denunciayores. Actualmente está terminada y se podría hamos -en una reunión mantenida con el delebitar. No obstante, está vacía, cerrada. Esta es la gado del Gobierno y el alcalde de Llucmajorimpresión que da desde y, ya por la noel gran deterioro quelasecarretera estaba produciendo che, algunosen días se puede a un guarda que en s’Arenal materia de ver seguridad ciudadavigila el edificio y su asalto contenido. En una ocasión, na: venta de droga, a turistas, venta amcuando obreros aúnpatera, estabanetcétera. trabajando, intenbulantelos ilegal, pisos té Transcurrido entrar y, para miun seguridad física, me negaron el año, seguimos con más paso. aquel día hepeor. dominado mi curiosidad. de loDesde mismo. Incluso AsíNo que, personalmente, no puedo describir obstante, queremos agradecer a su la interior. lo único quedepuedo dar fe esde delesta deGuardiaDe Civil la labor erradicación problemática. terioro de todo suMención entorno. aparte merece el Ayuntamiento de nos impide Ante tales hechos,Llucmajor, y movido porque el deseo de que reunirnos con los mandos de la Policía la misma prestara cuanto antes servicio alLocal, que lo la reforma de s’Arenal lamisma, refornecesitla jornada laboral oestancada, después de la ma circulatoria fin, muchos tienen el trabajo pendiente de cuidar ay,susenviejecitos. Sin otroslotemas que el Ayuntamiento de duda, hacende conlos desprendimiento y amor, pero, Llucmajor tienesus conocimiento por las sin darse cuenta, facciones se llenan de tres surreuniones que Amics de s’Arenal hemos mancos envejeciendo más rápido de lo que debieran. tenido con ellosregalo en los últimos cuatro meSería el mejor para el nuevo año: pasar ses. a habitar una casa atendida por personas especializadas q mayores. David Servera Costello. Presidente de la Asociación de Vecinos Firma (Localidad)

Amics de s’Arenal (Llucmajor).

Las cartas deben incluir el número del D.N.I. y la dirección del autor. Mitjans de Comunicació se reserva el derecho de resumir los originales. Las cartas no deberán exceder de 20 líneas mecanografiadas. No se devolverán originales. La editorial no se hace responsable de las opiniones vertidas por sus colaboradores. Puede enviar sus cartas por E-mail: redaccio@partforana.com

En Alcúdia podrán abrir la escoleta municipal para el próximo curso tras un año de atrasos en las obras. La alcaldesa Terrassa, al fin, ha conseguido una alegría.

Imparables en Santanyí De entre todos los municipios de Mallorca hay uno que, por lo menos desde el punto de vista de las iniciativas municipales, no para: Santanyí.

DE BUENA FUENTE Las vacaciones del presidente Bauzá La realidad política y administrativa, además de la económica y financiera, no han permitido que, tras la durísima campaña electoral, el presidente del Govern, José Ramón Bauzá, haya podido ‘desconectar’ y tomarse unas merecidas vacaciones. Lo que sí ha hecho -siempre que su agenda se lo ha permitido- es trabajar lejos de las cámaras y de los actos públicos, lo que le permitía acudir a su despacho en ropa cómoda y lejos del encorsetamiento de los trajes y las corbatas.


publicidad

11 25 d’agost a 7 de setembre de 2011


12

sociedad

25 d’agost a 7 de setembre de 2011

C&C Academia Llongueras nace con el objetivo de mezclar las fundamentales teóricas con una parte práctica casi calcada a la vida cotidiana de cualquier profesional.

Peluquería: evolución, desarrollo y formación Academia Llongueras pone a su disposición las mejores manos para conseguir el mejor estilo P.F.

E

se inconsciente gesto de plantarse delante del espejo y observar qué tal lucimos, es algo tan inherente al ser humano como respirar o comer. Los primeros presumidos vivieron hace miles de años, coloreando sus cabellos mientras los rapados esclavos construían las pirámides. Unos kilómetros más al este y unos cuantos siglos después, melenas onduladas rendían culto a los dioses del Olimpo e inventaban la filosofía, la música, las matemáticas… Más tarde, allá sobre de las siete colinas, se entremezclaban los recios cortes de los legionarios con unos primitivos ‘rubios de bote’ en forma de recogidos, que lucían las ciudadanas de Roma. Con la caída de este imperio, una época de descuido y de austeridad se implantó en las cabelleras tanto de las bellas doncellas de tristes trenzas como de las desaliñadas melenas de los valerosos caballeros. El posterior Renacimiento, como su nombre indica, supuso la vuelta del

aseo y la importancia de una buena imagen personal, con una enorme evolución de la coloración del cabello… y a partir de ahí, cada vez era más corta la duración de una moda o tendencia y más rápido el avance en el cuidado del cabello, haciendo que en el siglo XIX los esclavos-barberos, obligados por sus señores a cortar, lavar y peinar fuesen reemplazados por una nueva figura dentro de la sociedad: el Peluquero. Podemos decir que la historia de la peluquería, tal y como la conocemos hoy en día, comienza alrededor de 1850. Tanto mujeres como hombres se ponían en manos del peluquero, conscientes de que en ellas podría estar la clave de su éxito social, además de conseguir una plena satisfacción siempre que cualquier brillante objeto devolviese el propio reflejo. Ya fuese por obligación o por vocación, por las tijeras y los peines de esos primeros estilistas pasaban cientos y cientos de cabezas, cada una con cabellos diferentes: lisos, gruesos, ondulados, rizados, encrespados… La experiencia sin duda marcaba la diferencia entre un peluquero y otro,

¡Sobretodo económicamente! Y raro era que alguno se la llevase a la tumba; normalmente siempre había algún joven aprendiz poniendo atención a las manos del maestro y sacando petróleo de cualquier sabio comentario que éste pudiese hacerle. Poco cambiaría este efectivo pero rudimentario método de enseñanza hasta finales del siglo XX. En el sec-

C&C Academia Llongueras hace su aparición en Baleares en octubre de 1991, posicionándose desde ese momento como marca líder tor servicios de cualquier ciudad, la peluquería es junto con la hostelería una de las piedras angulares, algo de lo que los ciudadanos no solemos privarnos, tanto por necesidad como por placer. Este irrefutable hecho supone la creación de una enseñanza reglada para el peluquero: profesores cualifi-

cados, exámenes, pruebas prácticas… que desembocan en la necesidad de una buena formación para triunfar en el mundo laboral. Los ciclos de Formación Profesional de grado medio de peluquería han contado siempre con una buena respuesta en cuanto a matriculación, siendo una de las primeras opciones de toda esa gente que quería estudiar algo más después del EGB, tanto los peluqueros vocacionales como los que no sabían qué hacer con su vida y terminaban probando con la peluquería. Desgraciadamente, no se daba oportunidad de buenas a primeras a esos técnicos/as en peluquería, la experiencia seguía siendo un punto vital en la carrera del estilista; tanto clientas como empresarios no podían delegar en aquellas inocentes manos según qué tipo de trabajos. Es cuando surgen las academias privadas, con el objetivo de mezclar las fundamentales teóricas con una parte práctica casi calcada a la vida cotidiana de cualquier profesional. C&C Academia Llongueras hace su aparición en Baleares en Octubre

El universo íntimo de Curro Viera, en Can Monroig P.F.

P

ersonajes anónimos se entremezclan a diario en nuestras vidas. Vendedores ambulantes, mendigos, lobos de mar… La vida se compone de retazos y son esos rostros anónimos los que junto a los de familiares y amigos conforman el universo íntimo del fotógrafo Curro Viera, un universo íntimo muy alejado de aquél al que nos tiene acostumbrados, desde hace más de quince años, retratando la flor y nata de la sociedad balear a través de un intenso trabajo como fotógrafo de prensa en diferentes diarios. Íntims Anònims es el título de la exposición que Curro Viera inaugura este vier-

nes a las 21 horas en el emblemático casal de Can Monroig, ubicado en pleno casco antiguo de Inca, una recopilación de 15 fotografías en blanco y negro en diferentes formatos. “Hay gente íntima que toda la vida será anónima para ti y personas anónimas que conoces y que gracias a que un día las retrataste se convierten para ti en personas íntimas que te acompañarán toda la vida a través de ese retrato que les hiciste”. Así resume Curro Viera la filosofía de la exposición que se podrá visitar desde el viernes 26 y hasta el domingo 28 en Can Monroig. El casal, rehabilitado por Roberto López Hinton y Marie Noëlle Ginard, dos reconocidos restauradores, se ha convertido en uno de los focos culturales más ac-

tivos de la Isla y sirve de entorno de lujo no solo como galería de exposición sino para la presentación de libros y proyectos musicales. Siempre entrada libre. El viernes, coincidiendo con la inauguración de la exposición Íntims Anònims, el grupo L'Equilibriste, uno de los más reconocidos del rock indie cantado en catalán, presenta, su último trabajo Que sea la última vez que te veo con una silla volando. El concierto, en formato acústico ofrece también la versión más íntima de la formación liderada por Joan Toni Fuster. L'Equilibriste presenta un trabajo más oscuro que su anterior disco Que saps tu de bicicletes i parafangos pero con una clara continuidad con sus letras comprometidas y nostálgicas.

de 1991, posicionándose desde ese momento como marca líder en el archipiélago y transmitiendo la manera de hacer de uno de los íconos, quizás el número uno, de esta maravillosa y omnipresente profesión, elevada a veces al nivel de arte. La academia situada en el centro de Palma dió el empujoncito a todos esos estilistas en potencia, llenando gran cantidad de peluquerías con gente altamente cualificada y educados en la cultura del trabajo bien hecho y los pequeños detalles. Esta manera de hacer las cosas derivó en la apertura de nuevos centros en Manacor e Inca y mas tarde en Mahon e Ibiza. En Baleares, el gremio de la peluquería era y sigue siendo una apuesta segura, pero desde luego una cosa está clara y más de uno lo habrá oído en boca de su padre o su madre: hagas lo que hagas, intenta ser el mejor en lo tuyo. ¿Te interesan la peluquería y la estética ? El nº1 está muy cerca de ti. C & C Academia Llongueras (Palma, Inca, Manacor, Eivïssa, Maó)


13

medi ambient

25 d’agost a 7 de setembre de 2011

Neteja de massa forestal davall de les línies elèctriques P.F.

E

Isabel Guitart, Josep Oliver, Joan Jaume i Martí Ribas a un moment de l’acte de signatura del conveni.

Col·laboració i millor servei a les empreses

ndesa inverteix més d’1.300.000 euros en les feines de tala i poda de les zones boscoses properes a les línies elèctriques de distribució de les Illes Balears. Per a realitzar aquestes operacions de revisió de l’entorn boscós i zones rurals de les línies, la companyia compta amb professionals formats específicament per a aquestes feines de gran complexitat, amb cursos teòrics i pràctics, amb simulacres tan de condicions habituals com de condicions extraordinàries. Les feines de neteja de boscos consisteixen a realitzar un recorregut al llarg de tota la línia elèctrica per desbrossar l’arbrat i la massa forestal que creix al seu voltant, segons els paràmetres de distàncies i espècies que estipula la normativa vigent.

Aquestes accions permeten minimitzar el risc de possibles contactes de l’arbrat amb la xarxa en casos de meteorologia adversa i les conseqüents interrupcions del servei. Per això, Endesa, analitza les característiques del terreny per on passen les línies de distribució, i defineix quins són els espais més sensibles per la seva singularitat. D’aquesta forma les feines s’adapten al territori, protegint especialment les àrees més sensibles tant per les seves condicions forestals, així com per les característiques mediambientals i geogràfiques. Aquestes tasques es realitzen complint els criteris mediambientals que aplica la companyia, englobats dins dels procediments de feina subjectes a la certificació ISO 14001 de gestió ambiental en la xarxa de transport i distribució que té la companyia.

Connveni entre Endesa i CAEB dins el marc de la liberalització elèctrica P.F.

E

ndesa ha signat un conveni de col·laboració amb la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (Caeb). A l’acte han participat el director d’Endesa a Balears, Joan Jaume; el director comercial, Martí Ribas; la gerent de CAEB, Isabel Guitart; i el president de la Confederació, Josep Oliver. L’objectiu del conveni, que s’emmarca en el context de la liberalització del mercat elèctric, és millorar les condicions dels productes i serveis

que ofereix la companyia als membres de l’associació. Per altra banda, es pretén millorar la coordinació i els canals d’informació entre ambdues entitats tot mantenint una comunicació permanent adreçada a la identificació de totes aquelles línies de col·laboració que permetin millorar els seus respectius negocis, aprofitant els seus recursos i potencialitats. S’establiran vies de canalització de les incidències que pugin produir-se en el servei ofert per Endesa als associats. Així, Endesa oferirà un tractament

comercial preferent als associats de l’entitat pel que fa al subministrament d’energia, oferint diverses tarifes, aplicant descomptes sobre el consum que s’adapten a cada empresa associada segons les seves necessitats energètiques. També durà a terme estudis d’assessoria energètica per identificar àrees de potencial estalvi energètic o econòmic a les instal·lacions de les empreses; oferirà productes d’eficiència energètica; estudis personalitzats gratuïts d’instal·lacions solars tèrmiques i fotovoltaiques.

Formació en prevenció de riscos laborals i medi ambient

Els treballadors d’Endesa durant el curset. P.F.

E

ndesa ha intensificat la seva labor formativa en 2011. S’han impartit en el primer se-

mestre un total de 24.235 hores de formació a les quals hi han assistit un total de 2.689 alumnes, tenint present que molts treballadors han fet dos o més cursos.

Al llarg de 2011 s’han dut a terme 236 cursos. Molts treballadors han realitzat dos o més cursos per tal d’assolir una bona preparació. Entre les accions realitzades, s’han de destacar els cursos destinats a la Prevenció de Riscos Laborals i a la Gestió Mediambiental. També hi ha hagut una forta incidència de cursos sobre Primers Auxilis, el canvi a gas natural de les Centrals de són Reus i Cas Tresorer, la nova instrumentació en la Central d’Alcúdia, les accions previstes en el Pla "Zero" accidents i la formació dels integrants de la nova Unitat Concentrada de Gestió d’Esdeveniments BT de la zona de Catalunya, Aragó i Balears.

Francisco Palacios amb bombers del parc de Manacor.

Cursos per als bombers de Mallorca sobre els riscos elèctrics P.F.

E

ndesa col·labora amb els Bombers de Mallorca amb una campanya de formació per aquest servei. Gràcies al conveni impulsat pel director de Distribució, Ernesto Bonnin, i el responsable del Servei de Prevenció Mancomunat d’Endesa a Balears, Francisco Vidal, amb els Bombers del Consell de Mallorca, s’han impartit durant els mesos de juliol i agost 16 cursos a 182 bombers en els parcs de Manacor, Inca, Santa Ponça i Llucmajor.

En aquesta acció formativa, els cursos han estat impartits pel tècnic d’Endesa Francisco Palacios, que ha tractat, principalment, sobre els riscos elèctrics en les activitats i actuacions que duen a terme els bombers, així com identificar les instal·lacions de distribució elèctrica d’Endesa i assolir millors pràctiques d’evacuació de persones accidentades en instal·lacions elèctriques. La col·laboració entre Endesa i els Bombers se centra en establir les línies preventives d’actuació i els procediments de coordinació.


14

aula de salud

25 d’agost a 7 de setembre de 2011

ANTONIO GUTIÉRREZ.

SALUD DICCIONARIO SANI-HUMORÍSTICO

Fisioterapeuta. Terapeuta Naturista. Telf. 971 49 01 64

HACE CALOR MUCHO CALOR

Decálogo insaludable

¿Prevenimos el dolor de cabeza? Las altas temperaturas, los cambios de hábitos en verano y los excesos pueden ser factores desencadenantes

El agua en verano

U

na persona toma y elimina por término medio 2,5 litros de agua al día. La ingiere en forma de agua, zumos, infusiones, fruta o verdura. Elimina 1,5 por la orina, por la piel 0,6, por la respiración 0,3 y por las heces, 0,1. En verano, la pérdida de agua es mayor, perdiendo minerales, provocando cansancio, debilidad y mareos. Aumente el consumo de agua y de frutas que aporten minerales: sandía, plátano, kiwi, nísperos, melón, uva, cerezas, albaricoques, piña,etc.. en definitiva ‘las frutas de verano’

E

l verano, como todas las estaciones del año, puede ser un caldo de cultivo para la aparición de molestias o dolores: cansancio de piernas, agotamiento, dolores musculares, mareos, dolor de cabeza. Conozcamos hoy de forma más específica como prevenir los dolores de cabeza que suelen estar más presentes en verano. Alimentación: Comidas pequeñas, sencillas y varias veces al día. La sobrecarga digestiva, en especial la hepática y estómago son factores que contribuyen a la aparición de cefaleas. Desayunar como un rey, comer como un príncipe y cenar como un mendigo. Evitar el exceso de mezclas. Agua y fruta: tomar abundante agua durante el día y tomar frutas variadas entre comidas. Hidroterapia: las duchas de agua fría sobre la cabeza ( a presión) reactivan la circulación sanguínea. Duración 30-60 segundos. Baños de asiento: sentarse en el bidet y paACEITES ESENCIALES

nsuciar: Forma popular de explicar el vaciado intestiE nal. xcusado: Expresar disculpas o ir al ‘Excusat’ (lavaE bo). brar: Variante andaluza de ensuciar, excusar y evaO cuar. etrete: lugar personal en el que te quedas retratado si R entran sin avisarte. eflugio gástrico: parece ser algo que sube del estóR mago y se reflugia en la boca

sar una esponja con agua fría sobre la zona abdominal, nalgas y genitales, duración 3-4 minutos. Produce una descarga de la zona digestiva, sensación de frescor y mayor vitalidad. No aplicar después de las comidas, una vez al día la primera semana y luego 3 o 4 por semana. Caminar sobre hierba o tierra. Descalza, pisando césped, tierra o arena. Produce una descarga de la electricidad estática del cuerpo. 3050 minutos a la semana bastan. Relajación, sofrología: practicar 10 minutos diarios de técnicas variadas (respiración, tensión-distensión,etc),estiramientos,etc.. Compartir, compartir, compartir: manejar mejor las emociones compartiendo con otros. Evitar guardar o reprimir sentimientos. Expresar sobre papel todo tipo de pensamientos. No importa lo extraños que puedan ser. Practicar un deporte o actividad

física: 3-6 horas semanales, de forma suave, evitando las horas de máximo calor. Una afición: pintura, maquetería, jardinería, música… ayudará a desconectar y disfrutar. Sueño reparador: dormir las horas necesarias, de forma profunda. Una infusión de melisa, espino blanco y azahar antes de dormir, favorece un buen sueño. Evitar las camas metálicas y de ser así, colocar un hilo de cobre desde la cama al suelo. Dormir con la cabeza orientada al Nor- Este. Automasaje con esencia de Lavanda y menta: aplicar 2-3 gotas sobre las sienes y puntos de Arnold, situados en la raíz del pelo ( nuca), dos dedos por detrás del pabellón de la oreja. Ventilación: Ventilar la casa, evitar aire acondicionado y los ventiladores directos. Agua: Tomar abundante agua durante el día.

Romero

Lavanda

Cyprés

Analgésico. Aplicar cinco a seis gotas sobre la zona dolorida y masajear suavemente, repetir tres o cuatro veces al día.

Relajante. Aplicar cinco a seis gotas sobre las sienes y en las muñecas. Repetir tres o cuatro veces.

Circulatoria, astringente. Tres o cuatro gotas a una cucharadita de aceite de almendras. Untar en las piernas contra el cansancio.

Para tener ‘dolores de cabeza’ ៉ 1.- Empiece el día de mala gana. ៉ 2.- ¡Quéjese por todo y de todo!. ៉ 3.- Repita contínuamente la palabra "crisis" ៉ 4.- No tenga tiempo personal para usted. ៉ 5.- No sonría ni suelte carcajadas. ៉ 6.- Déjelo todo para última hora. ៉ 7.- Duerma pocas horas. ៉ 8.- Aumente el consumo de alcohol para no pensar. ៉ 9.- Consuma, consuma y consuma. ៉ 10.-Quiera tener el control de todo.

Reflexión: Y sobre todo complíquese la vida lo máximo posible, si es que su jefe no lo hace por usted...

FORMACIÓN Abierta la matrícula para cursos intensivos de

Cuidadores y Familiares de Enfermos de Alzheimer Cuidador de personas mayores Cuidados Paliativos Servicio Doméstico , Hostelería y Protocolo Plazas limitadas Organizado por Edades Servicios Sociales, con la colaboración del Equipo docente de Educare, coordinado por Antonio Gutiérrez Subvenciones desde 75€

Inscripciones: 971208542


15

servicios HORÓSCOPO

25 d’agost a 7 de setembre de 2011

SUDOKU

LA RECETA

Dificultad Baja

Aries 21 marzo-19 abril Una situación emocional en que estás envuelto puede ponerse tensa si no adoptas un enfoque positivo y desapasionado. Uno de tus sueños pronto se convertirá en bella realidad, y tú te lo has ganado.

Ingredientes: 200 gr de carne de cerdo y ternera, piña natural en cubos (10 12 cubos), adobo para la carne (el adobo se hace mezclando a partes iguales para 3 o 4 cucharadas), miel, vinagre de jerez, ketchup y ademas le añadimos 1 cucharada de salsa de soja y una cucharada. Elaboración: Echamos el aceite en la parrila, si no tenemos podemos hacerlas en el horno. Montamos las brochetas con los trozos de carne-piña y asi todo. Pincelamos con la salsa las brochetas y las ponemos en la parrila y las dejamos hacer por u lado, despues les damos la vuelta y pincelamos otra vez, hasta que se hagan, por ultimo las salamos un poquito y a comer. Truco: Se pueden acompañar con una ensaladita con queso majorero, el de pimentón y están exquisitas. Es una receta para 1 persona, del tipo Entrantes, de dificultad muy fácil y lista en 30 minutos.

Tauro 20 abril-20 mayo Piensa antes de hablar, que tú a veces te enredas sin darte cuenta. No te dejes llevar por tu deseo de aconsejar a alguien que aunque lo necesita mucho, no ha pedido tu opinión.

Géminis 21 mayo-20 junio Recibirás importante información para convencer a alguien a que te apoye. Tú siempre sales adelante, y tienes una maravillosa cualidad, después de una caída te levantas más fuerte y con deseos de luchar.

Cáncer 21 junio-22 julio Para que no vuelva a pasarte eso que te pasó, aprende a controlarte, no dejes que tus emociones te controlen. Si la tranquilidad de tu hogar se perturba por un visitante desagradable, entrégate sin miedo.

Leo 23 julio-22 agosto

Dificultad Media

A veces tú te ahogas en un vaso de agua, y lo malo es que te obsesionas tanto con tu preocupación que las oportunidades pasan por tu lado sin aprovecharlas, no seas tan negativo y ten más fe en ti mismo.

MÁS SERVICIOS EN...

Consiga todos los teléfonos de interés y de los servicios de emergencias en ciutat.es

Virgo 23 agosto-22 septiembre A ti las cosas que obtienes no te caen del cielo, yo lo sé, no te son fáciles de lograr, pero tú siempre logras lo que deseas a la corta o a la larga, así que no te me caigas.

Libra 23 septiembre-22 octubre Es importante que estés preparado para resolver situaciones tensas o complejas, pero no te asustes, te lo digo para que estés preparado y las puedas resolver fácilmente. Mantente alerta siempre.

Escorpio 23 octubre-21 noviembre

La decisión de último momento de un amigo o familiar te cause molestia o decepción, no reacciones en esa forma, si lo hace es porque tiene sus razones. No emprendas nada nuevo o riesgoso sin pensarlo bien.

Acuario 20 enero-18 febrero Estarás muy vulnerable a que te hieran las reacciones de tus seres queridos y a que te manipulen, camina con pies de plomo y no dejes que se aprovechen de ti. En estos días llamarás mucho la atención.

Piscis 19 febrero-20 marzo Momentos de gran fuerza para luchar por lo que quieres, así que no desesperes. Una especie de “aura mágica” te envuelve y estás presintiendo algo bueno que te va a pasar.

XTeléfonos de

XFarmacias

X Tráfico

X Callejero

XPáginas

X Sorteos

XPáginas

y loterías

Sagitario 22 noviembre-21 diciembre

Capricornio 22 diciembre-19 enero

X El tiempo de guardia

Un amigo te confiará secretos personales que debes olvidar tan pronto los oigas. No pelees con ese ser tan dominante, dile que sí para complacerle y luego haz lo que mejor te parezca, evita peleas.

No te preocupes ni le hagas caso a tu gente si no está de acuerdo contigo, recuerda que lo importante es que los tuyos te quieren mucho, hay que ser comprensivo y ser paciente. Tomarás una decisión acertada.

Brochetas de cerdo con piña

información

amarillas

blancas

CÓMO SE JUEGA AL SUDOKU Completa los tableros (subdivididos en nueve cuadrados) de 81 casillas (dispuestas en nueve filas y columnas) rellenando las celdas vacías con los números del 1 al 9, de modo que no se repita ninguna cifra en cada fila, ni en cada columna ni en cada cuadrado.

DONACIÓ DE SANG Punts de donació a Nord-Pla Dia Lloc

SOLUCIÓN SUDOKU DIFICULTAD BAJA

SOLUCIÓN SUDOKU DIFICULTAD MEDIA

AGOSTO 25-26 SA POBLA. LOCAL DE LA 3ª EDAT 26 COLONIA SANT PERE. DISPENSARI MUNICIPAL 29 PORT DE POLLENÇA. LOCAL AAVV C/Mestral, 15 30 PORT D’ALCUDIA. BUS DAVANT HELADOS GARRIDOT SEPTIEMBRE 2 MARIA DE LA SALUT. LOCAL DE LA 3ª EDAT 2 CAN PICAFORT. CENTRE CÍVIC 9 SINEU. CENTRE SANITARI. 12 POLLENÇA. CENTRE SANITARI 16 SANTA EUGÈNIA. LOCAL 3ª EDAT 22,23 ARTÀ. CENTRE DE DIA 23 VILAFRANCA. AMBULATORI. 26 PETRA. CENTRE SANITARI

Horari 16'30-21'30h. 18'00-21'30h. 17'30-21'30h. 18'00-21'30h. 18’00-21'30h. 17’30-21'00h. 18’00-22'00h. 17’00-21'00h. 18’00-21'30h. 18’30-21'30h. 18’00-21'30h. 18’00-21'30h.


25 d’agost a 7 de setembre de 2011

N O R D - P L A

16

INICIATIVAS

Cabrera, ahora a media hora La nave ‘Castell de Cabrera’ agiliza la excursión, siempre con parada en la Cova Blava P.F.

a empresa Excursiones a Cabrera ha incorporado este verano una nueva nave a su flotilla, el ‘Castell de Cabrera’. Se trata de un barco rápido que en poco más de media hora -si el mar lo autoriza- desplaza a los visitantes desde el puerto de la Colònia de Sant Jordi al parque nacional marítimo-terrestre. Una vez allí, todo un paraíso está al alcance de los excursionistas: el magnífico castillo, el museo, la pristina playa del puerto, el faro de n’Ensiola... y el baño en las aguas turquesas de la Cova Blava, una experiencia que todos los que la han disfrutado siempre recuerdan al hablar de Cabrera, y que se repite a diario si el estado de la mar lo permite. La familia Serra Ferrer, ya en su segunda generación, ha incorporado el ‘Castell de Cabrera’ siguiendo las pautas de los estimados ‘Debarivi’, ‘L’imperial jet’ , ‘Colom II’ y ‘Cabrera Ràpid’: cómodos, diseñados pensando en los pasajeros, con un tamaño que les permita maniobrar con seguridad para entrar y salir de la Cova Blava. Joana Serra, propietaria de Excursiones a Cabrera, señala que

L

“podríamos haber optado por barcos más grandes, de 200 pasajeros o más, pero hemos preferido limitarnos a los 50 del nuevo ‘Castell de Cabrera’. Así ofrecemos un mejor servicio. Hemos valorado más la satisfacción de los clientes, muchos de los cuales repiten sus experiencias con nosotros, que la rentabilidad inmediata”.

El nuevo ‘Castell de Cabrera’ navega desde la Colònia de Sant Jordi al parque nacional.

Estos barcos, además, están a la vanguardia del respeto al medio ambiente, como no podría ser de otro modo en una empresa que siempre ha tenido muy presente

que trabaja en un parque nacional. Por ejemplo, están taxativamente excluídas las pinturas tóxicas en los cascos de los buques, los motores son de última generación y reducen

sus emisiones de CO2 y las aguas grises son correctamente gestionadas para evitar vertidos contaminantes en un archipiélago que seduce por sus aguas transparentes.

El compromiso de la familia Serra Ferrer P.F.

iles de mallorquines, además de visitantes del resto de España y del extranjero, han estado en Cabrera gracias a las diversas embarcaciones de la empresa Excursiones a Cabrera -nunca un nombre fue más acertado-. A mediados de los 70 del ‘L’imperial Jet’, todo un clásico de las excursiones a Cabrera. siglo pasado, el matrimonio formado por Miquel SeYa en los 80 , la familia Serra Ferrer adrra Clar y Miquela Ferrer Salom vieron como quirió la golondrina ‘Devaribi’, y a ella les sisu llaüt ‘Colom’ se convertía en el cordón um- guieron consecutivamente ‘L’imperial jet’, ‘Cabilical que unía Mallorca con la base militar brera Ràpid’ y la reciente ‘Castell de Cabredel archipiélago. ra’.

M

“No em tiris, usa les papereres”

Joana Serra, actual gestora del negocio, recuerda que su padre, Miquel Serra, “siempre tuvo claro que debíamos llevar a los visitantes de la isla a la Cova Blava, una etapa irrenunciable en la excursión. Y eso es fundamental a la hora de diseñar nuestras embarcaciones”. Excursiones a Cabrara trabaja también en el transporte de escolares dentro de los programas de divulgación del entorno natural y con las distintas autoridades. Más información sobre Excursiones a Cabrera en la web www.excursionsacabrera.com y en el teléfono 971 64 90 34.

“No me tires, usa las papeleras”

partforananordpla  
partforananordpla  

Cómo prevenir los dolores de cabeza que nos estropean el verano Torna la processó més típica de Mallorca Compromiso de la familia Serra Ferr...

Advertisement