Ediția toamnă-iarnă - Revista What Liberty Ate (#1)

Page 1

What Liberty Ate revista

mâncare cu dragoste.

Liberty Loves

Idei pentru Aperitive

Sprouted Kitchen Not Without Salt Desserts for Breakfast Delicioasa Găteşte şi muşcă Învăţ să gătesc

lejere pentru Halloween şi Crăciun

ou fiert moale cu soldăţei

Toamnă-Iarnă 2011 |

Orient Express

Labirintul Italiei - Veneţia Stilul vechi cehesc - Praga

Primul

NumăR


What Liberty Ate

food with love.

magazine

Gabriela Iancu Fondator & Creative Director

Medeea Iancu Colaborator & Fotograf Liliana Rusu Colaborator Irina Vochiţă Colaborator Advertising sales@whatlibertyate.com Revistă deţinută şi publicată de Gabriela Iancu. contact@whatlibertyate.com www.whatlibertyate.com © Copyright 2011, Gabriela Iancu Toate drepturile rezervate autorului. Nicio parte a acestei publicaţii nu poate fi reprodusă, arhivată sau transmisă sub nicio formă şi prin niciun mijloc electronic, mecanic, prin fotocopiere, înregistrare, sau sub altă formă, fără consimţământul scris al autorului. Prima publicare Noiembrie 2011 Publicaţie apărută simultan în limba engleză şi română. Pentru credite a se vedea ultima pagină.

2

What Liberty Ate


Propuneri Ai un food blog sau un proiect de design grafic culinar, artă sau fotografie culinară şi ai dorii să-l vezi publicat ? în revista

What Liberty Ate

Poţi să ne trimiti idei originale, care nu au mai fost publicate niciunde (acest lucru include şi blogul tău sau alte bloguri şi site-uri), în cazul în care crezi că ideile tale merită să fie cunoscute la nivel internaţional.

What Liberty Ate

, neNoi, cei de la revista am angajat să publicăm doar idei orig i nale d espre food bloguri, fotografie culinară, design grafic, artă şi proiecte artizanale culinare. Pentru a propune spre publicare proiectul tău, scrie-ne la adresa info@whatlibertyate.com şi nu uita să incluzi în mail fotografii cu şi despre proiectul tău, la rezoluţie mică, şi specifică în subiectul mail-ului cuvântul “Propunere“. Proiec tele originale vor avea întâietate spre a fi publicate în revistă. Revista nu oferă în prezent editoriale plătite.

Ate

What Liberty

What Liberty Ate Magaz ine - 3


4 - What Liberty Ate Magaz ine


Colaboratori Irina Vochiţă Personal Trainer. Preocupată de nutriţie şi stil de viaţă sănătos. Îmi place să gătesc delicios şi sănătos. Cred că mâncarea nu este doar o sursă de energie ci şi o posibilitate de exprimare. Puteţi să-mi vizitaţi site-ului aici : www.sportychoco.ro

Medeea Iancu Sunt poetă, regizor de teatru şi am fost recomandată literal de Baruţu T. Arghezi. [Medeea este doar Medeea şi nime-

ni altcineva. Dacă o întâlniţi într-o dimineaţă în drumul vostru spre autobuz sau spre k iosc, opriţi-vă, oferiţi-i o tigară şi faceţi o reverenţă]. Puteţi să-mi vizitaţi site-ului aici :

www.medeeaiancu.com

Liliana Rusu Pictez, creez accesorii şi obiecte handmade, gătesc...iar acum sunt alături de voi pentru a vă pr opune articole pe care să le degustaţi alături de mine la o cafea sau la un ceai. Puteţi să-mi vizitaţi site-ului aici : www.gradinacumigdale.weebly.com

What Liberty Ate Magaz ine - 5


Mulţumesc din suflet tuturor colaboratorilor! Mulţumiri speciale lui Ashley Rodriguez, Sara Forte şi Stephanie Shih pentru că au acceptat să fie intervievate pentru primul număr al revistei

What Liberty Ate Magaz ine.

6 - What Liberty Ate Magaz ine


What Liberty Ate Magaz ine - 7


Împreună către un drum nou ...

8 - What Liberty Ate Magaz ine


Am început acest drum nou acum trei luni de zile. După ce mi-am pu blicat prima carte de bucate am simţit un implus de a spune tuturor ceea ce cred despre fotografia culinară, despre food bloggeri, despre această minunată muncă reprezentată de mâncare, fotografie şi blogging. M-am regăsit blocată în anumite situaţii în care lumea din jurul nostru nu înţelegea despre ce este vorba, sau nu-şi dorea să colaboreze. Ne aflăm în acel punct în care internetul fierbe cu oameni talentaţi cu food bloguri deosebite, dar pe care mass-media nu le susţine.

Mi-am început primul blog în 2006 şi r ecent am realizat că aveam nevoie de mult să fiu într-un loc în care să pot să îmi stimulez creativitatea. Blogging-ul este interesant, în termeni generali, însă atunci când scrii despre ceva care te pasionează, poate fi extraordinar. Dintre toate blogurile de pe internet, cele mai bune se ridică doar datorită conţinutului lor. Din păcate, aici nu este suficientă putere şi angajare din partea unora, de a vorbi despre toate acestea. Această revistă nu este numai ştampila unui proiect inspiraţional, datorită căruia am întâlnit oameni talentaţi, ci şi a unui loc în care se pot depăşi barierele creativităţii, a dorinţei de a produce ceva splendid, în locul a unui lucru doar bun.

Această revistă vrea să fie, cu solidaritatea vostră, un loc unde veţi putea spune tare şi cu mândrie, ce părere aveţi despre fotografia culinară, bloguri şi oameni. Este un loc unde veţi putea descoperi cele mai bune food bloguri/fotografi, un loc plin de reţete extraordinare, fotografii, locuri care merită vizitate şi gânduri bune. Nu mă pot gândi la o modalitate mai bună de a începe acest nou capitol, altfel decât cu voi, alăturându-vă şi împărtăşind visele şi creativitatea.

xoxo,

Gabriela

What Liberty Ate Magaz ine - 9


Sprouted Kitchen www.sproutedkitchen.com

10 - What Liberty Ate Magaz ine


Interview de Gabriela Iancu | Photo de Hugh Forte Entuziasm autentic pentru mâncarea sănătoasă, reţete simple duse la un alt nivel al bunătăţii şi preparate ca o terapie în stresul şi agitaţia vieţii, toate acestea fac parte din food blogul Sarei Forte. Sprouted Kitcken este un loc în care mâncarea devine uşor de făcut, uşor de mâncat şi uşor de gândit la ea mai târziu.

What Liberty Ate Magaz ine - 11


Ai un blog foarte convivial. Îl găsesc foarte pozitiv şi revin a desea să îţi citesc aventurile în bucătărie, dar şi pentru a vedea fotografiile soţului tău. Cum a apărut food blogul tău? Hugh, soţul meu, l-a început ca un cadou pe ntru mine. Citeam cu sfinţenie doar 2-3 food bloguri, şi vorbeam într-una despre ele, aşa că Hugh a crezut că ar fi un loc bun de a face ceea ce imi place, şi mă va ajuta să-mi păstrez perseverenţa în ceea ce fac.

Care este partea ta preferată din a fi un food blogger? Îmi place feedback-ul. Ador ca oamenii să lase comentarii atunci când ceva contează pentru ei, fie că este vorba doar de mâncare, cuvinte sau fotografie. Întotdeauna mă uimeşte faptul că oamenii încearcă de fapt, acele reţete, şi partea mea preferată este obţinerea feedback-ului lor pozitiv.

Din toate posturile de pe blog, simt un entuziasm real pe care îl ai pentru mâncare: produse sănătoase şi ingrediente pure.

12 - What Liberty Ate Magaz ine

În ce îţi găşesti inspiraţia, entuziasmul şi convingerea că lumea trebuie să mănânce sănătos? De când am lucrat la o fermă bio, cu câţiva ani în urmă, am conştientizat munca depusă pentru a creşte produse bio. Niciodată nu m i-am dorit să profit de asta. Stilul de viaţă alimentar pe care l-am abordat, se referă mai mult la sănătate şi îmi doresc ca toţi oamenii să se simtă bine in corpul lor. Cred, şi este un fapt dovedit, că alimentele pe care le mănânci îţi afectează energia, pielea, imunitatea, îmbătrânirea, etc. Vreau să fac tot ce pot pentru a trăi această viaţă cât mai bine, şi cred că cel mai mare aliat al acestui crez este obişnuinţa de a mânca corect.

Cum reuşeşti să începi cât mai bine o zi de muncă de creaţie? Pe lângă blogging, am şi un job part-time, aşa că nu trebuie să gândesc creativ toată ziua. Cred că acesta este un lucru bun, deoarece creativitatea vine şi pleacă. Tocmai ce am început să mă trezesc dimineaţa la aceeaşi oră şi să încep să muncesc, ca şi cum aş munci pentru altcineva. Trebuie să consider acest "proces creativ" un loc de muncă, aşa că am încercat să-mi creez o mică rutină.


Care este culinară?

ultima

ta

descoperire Ai anunţat pe blog că lucrezi la prima ta carte de bucate. Va păstra stilul blogului? Poţi să ne spui mai Ţinând cont ca suntem la jumătatea verii, multe despre aceasta? sunt obsedată cu fructele proaspete. Cât mai proa spete, fără coacere sau alte transformări.

Ce crezi despre trendul pe care l-a luat fotografia culinară şi blogurile culinare astăzi? Este o piata uriaşă acum, există mii, dacă nu milioane de food bloguri. Este ceva care aduce oamenii împreună, astfel încât indiferent de cât de mulţi oameni o fac, dacă fotografiază, scriu sau crează ceva care le aduce bucurie, nu contează cât de mulţi oameni o fac, fiecare trebuie să continue să facă ceea ce îl face fericit.

Ai un mentor în viaţă? Din punctul tău de vedere, este important să ai un mentor? O respect foarte mult pe Heidi Swanson ca şi food blogger. Ea a stabilit o intenţie clară în lumea food blogurilor, şi o respect pentru ceea ce face, cum găteşte, şi modul în care îşi oferă sfaturile. Există femeile în vârstă în viaţa mea, care au calităţile pe care le admir cu adevărat, şi încerc să-mi petrec timpul în jurul lor cât de mult pot. Cred cu tărie că a avea un mentor în viaţă este foarte important. Viaţa este grea, şi atunci când devine dificilă, avem nevoie de oameni, fără îndoială.

Da, este aproape ca un ecou al site-ului. Diferenţa este că am pregătit şi câteva reţete cu pui acolo, iar blogul a fost în primul rând, modul meu de viaţă (vegetarian+peşte). Doresc ca această carte să aibă un public cât mai larg. La fel ca pe blog, reţetele nu sunt pretenţioase, pot fi uşor adaptate, şi sunt axate pe produse. În carte o să regăsiţi câteva reţete gluten-freeşi fără produse lactate. Astăzi, lumea are preferinţe şi alergii variate, aşa că încerc să vorbesc pe limba tuturor. Aceasta este o provocare mare pentru mine şi Hugh, ţinând cont că nu am făcut niciodată nimic asemănător, dar sunt entuziazmată până peste limite să văd cum totul va ieşi la final :).

Toate fotografiile © Hugh Forte şi prin amabilitatea Sarei Forte

Ce s-a schimbat în viaţa ta după lansarea food blogului? Întotdeauna m-am considerat muncitoare, şi m-am imaginat ducând o viaţă în spatele unui birou sau lucrând pentru o mare corporaţie. Hugh m-a încurajat să îmi explorez acea parte creativă, în timp ce mă privea şi mă asculta cât de mult mă entuziazmam cu gândul la mâncare. Blogul, ca regulă, m-a azvârlit în această "industrie", şi mi-a dat un punct de referinţă pentru ceea ce-mi doresc să fac de acum înainte.

What Liberty Ate Magaz ine - 13


14 - What Liberty Ate Magaz ine


Desserts for Breakfast

www.dessertsforbreakfast.com

Interview de Gabriela Iancu Photo de Stephanie Shih V-aţi gândit că există un blog care să vorbească cu atâtă pasiune şi talent despre dulciuri? Accesând food blogul De sserts for Breakfast intraţi într-o lume de poveste, în care spiriduşii pregătesc dulciuri perfecte şi un mare maestru le imortalizează prin fotografii care îţi iau răsuflarea. Aceasta este lumea pe care Stephanie ne-o prezintă prin intermediul minunatului ei food blog, premiat la nivel internaţional.

What Liberty Ate Magaz ine - 15


Photo : Toni Gauthier

Ce te-a făcut să-ţi doreşti să devii este imposibil să fracţionez acest tot în ceva concret. Sunt atât de norocosă pentru că am fotograf? întâlnit oameni incredibili şi locuri şi mâncăruri, şi Am început fotografia pentru că petreceam atât de mult timp dorindu-mi să am un aparat de fotografiat cu mine mereu, încât m-am gândit că ar trebui să-mi petrec tot timpul, cu un aparat de fotografiat! Nu a fost doar un anume motiv care-mi să-mi spună, dincolo de intuiţia mea, asta este ceea ce trebuie să faci.

Care este partea ta preferată din tot ce înseamnă a fi fotograf?

apoi mai este si această nevoie inexplicabilă de a împărtăşii toate acestea cu toată lumea. Iată o listă aleatorie a inspiraţiilor actuale, începând cu cele mai importante: pieţele fermierilor, ritmul şi muzica, copacii, lumina, umbrele, stilul de viaţă olandez, îngheţata, călătoriile, Instagram, prietenii minunaţi (care fac aproape orice începând de la organizarea de expediţii geologice în Himalaya la croşetarea pe dantelă), limba, ciudăţeniile în pentametru iambic, plaja, vântul şi ceaţa, povestirile, mâncarea bună şi cu aspect delicios, fotografiile animalelor de companie publicate de oameni pe Facebook.

Cea mai interesantă parte legată de fotografie este aceea când am posibilitatea să văd o imagine a lumii neprocesată şi găsirea frumuseţei şi a Cum arată o zi obisnuită de muncă lucrurilor interesante care sunt în jurul său - mici din viaţa ta? lucruri sau unghiuri pe care le-ai putea omite mergând prea repede, în fiecare zi. O zi obisnuită în care fotografiez, începe de obicei prin curăţarea studioului şi pregătirea pentru Ai un entuziasm incredibil pentru şedinţă, după care trebuie să fac piaţa pentru a munca ta. În ce îţi găseşti inspiraţia cumpăra ingrediente proaspete, care sunt necesare pentru prepararea reţetelor. Apoi, sedinţa şi aceast mare entuziasm? propriu-zisă are loc ziua, când este lumină Inspiraţia mea vine practic cam de peste tot, îmi suficientă, iar curăţarea studioului după

16 - What Liberty Ate Magaz ine


lumea fotografiei, dar nimeni nu îi acceptă. Care este cel mai bun mod de a începe corect şi de a te face observat într-o lume plină de oameni creativi? Încă încerc să-mi dau seamna de acest lucru! Strategia mea a fost doar să continui să fac ceea ce-mi place să fac şi de a lupta pentru viziunea mea şi modul în care vreau ca fotografiile mele să portretizeze lumea, mai degrabă decât să mă a propii prea mult de stilurile de fotografie populare în acest moment. Cred cu tărie că, cu cât crezi mai mult în ceea ce faci, cu atât mai mulţi oameni vor crede în viziunea ta. Sinceritatea autentică este una dintre cele mai interesante calităţi în lumea artistică şi una dintre cele mai greu de falsificat.

Ai un mentor? Din punctul tău de sesiunea foto, are loc în timpul în care pozele vedere, de ce este important să ai sunt descărcate de pe cameră. De obicei, încerc un mentor?

să iau o pauză lungă pentru cină şi restul nopţii îl rezerv pentru post-procesare sau alte activităţi Da! Am un mentor minunat şi prieten (ea este administrative (sau, cel mai probabil, vorbing cu un fotograf portretist absolut uimitor), pe care o e nervez la maxim cu întrebări fotografie conalţi food bloggeri pe Twitter). stante (este ok, o servec mereu cu prăjituri). Este atât de important şi esenţial să ai un mentor, Cum reuşeşti să începi bine o zi pentru că ei au trecut, prin ceea ce tu treci acum de muncă de creaţie? şi te pot ajuta să-ţi înţelegi dezvoltarea, privind din alt unghi. De asemenea, este mult mai uşor Încerc să mă gândesc ce voi fotografia în pentru ceilalţi să vadă acel special în munca ta, următoarele zile, gândindu-mă cu precădere la în moduri în care tu nu poţi şi având pe cineva anumite imagini sau aspecte pe care vreau sa le care să-ţi sublinieze valoarea muncii tale este de redau în fotografie. De asemenea, îmi place să mă nepreţuit. organizez astfel încât, să am zilele pentru ph otoshoot libere, pentru a mă concentra pe deplin Ce s-a schimbat în viaţa ta după asupra fotografiei şi preparatelor pe care le fac.

Care este ultima gurmandă?

ta

lansarea şi popularitatea blogului?

descoperire Blogul m-a introdus într-o comunitate de artişti

Prunele coapte. Am crescut detestând prunele datorită gustului lor amar, pe care îl detectam cu cât mă apropiam mai mult de sâmbure, apoi însă am descoperit cât de bune şi dulci pot fi prunele coapte.

Care ar fi sfatul tău pentru tinerii fotografi care doresc să intre în

şi food fanatici, care sunt de asemenea, câţiva dintre oamenii cei mai susţinători şi generoşi, din câte am cunoscut. Este fantastic să întâlneşti oameni noi şi să-ţi faci prieteni pentru că - trebuie să recunoaştem - nu toată lumea din jurul nostru înţelege ciudatul impuls de a fotografia tot ce urmeză să mâncăm! Toate fotografiile © si prin amabilitatea lui Stephanie Shih

What Liberty Ate Magaz ine - 17


Not Without Salt www.notwithoutsalt.com

18 - What Liberty Ate Magaz ine


Interview de Gabriela Iancu | Photo de Ashley Rodriguez Serii frumoase de fotografii făcute pe film, poveşti despre minunile vieţii, tristeţe şi bucuria de a iubi, reţete despre cum să iţi faci propria sare de mare sau brânza mascarpone, toate acestea le puteţi găsi pe food blogul lui Ashley Rodriguez. Not without salt are loc şi pentru leftovers delicioase, fotografia te lasă fără cuvinte iar reţetele par a fi făcute fără efort. Reţetele şi fotografiile lui Ashley' au fost prezentate în Times Online, Saveur, Bon Appetit iar blogul ei face parte cu mân drie din cercul Marthei Stewart.

Ai un blog foarte convivial. Scrii poveşti din viaţa ta de zi cu zi şi nu-ţi e frică să împărtăşeşti nesiguranţa şi acea parte reală a vieţii, mai puţin plăcută. Ce te-a făcut să îţi doreşti să îţi deschizi un blog? Motive sunt multe. Mi-este greu să nu fiu eu întrun spatiu de care îmi pasă atat de mult. Nu este vorba, că dacă îmi impart realitatea, nu o fac bine, dar întotdeauna mi-a fost greu să redau imaginea vieţii mele. Mă confrunt adesea cu instabilităţi emoţionale şi mi-am dat seama că acestea se accentuau atunci când citeam alte bloguri scrise de femei, care credeau ca aveau soluţii la orice. Nu mi-am dorit ca restul femeile să creadă mai puţin despre ele citind bloguri perfecte. Din contră, miam dorit să încurajez dezvoltarea unei comunităţi

deschise în credinţă şi plină de sinceritate, prin care să putem să ne încurajăm şi să ne inspirăm reciproc. Mă simt foarte norocoasă pentru că am cititori care mă încurajează şi sunt deschişi faţă de mine. Comentariile şi e-mailurile primite de la cititori au fost o binecuvantare continuă şi mi-au luminat viaţa în momente mai sumbre. Niciodată nu voi putea să le mulţumesc îndeajuns pentru asta.

Împărtăşeşti cu noi toţi fotografii culinare extraordinare. Care este partea preferată legată de munca de fotograf? Mulţumesc. Sunt artistă în sensul în care trebuie să creez pentru a mă simţi întrutotul "eu". Fotografia este un alt mijloc (pe care îl ador) pe care îl pot folosii pentru a imortaliza momente,

What Liberty Ate Magaz ine - 19


memorii. Fotografia ne poate ajuta să privim lucrurile diferit în fiecare zi. De asemenea, dacă este facută cum trebuie, poate ridica fotografia culinară la nivelul de artă. Un loc, în care simt că merită să fie.

este aceea preparată simplu şi fără complicaţii. Apreciez şi respect foarte mult mâncarea, şi cred că acesta este unul dintre motivele care mă fac să nu profit de ea, mâncând nesănătos.

Cum arată o zi normală de muncă din viaţa ta? Cu trei copii sub cinci ani, două afaceri personale, şi sedinţe foto acasă, înseamna că nu avem zile normale aproape niciodată. Continuu încercăm să căutăm ceea ce e mai bun pentru noi. Momentan reuşesc să lucrez două dimineţi pe săptămână şi de asemenea încerc cu frenezie să rezolv cât de multe pot, în timp ce cei mici dorm, şi apoi continuu târziu în noapte. Am un soţ incredibil de susţinător, care este în stare să facă orice pentru a se asigura că eu îmi urmez pasiunile.

Cum reuşeşti să începi corect o zi creativă de muncă? Prin rugăciune, care mă ajută să îmi reamintesc care este pasiunea mea, de ce fac ceea ce fac. De asemenea, mă ajută să îmi concentrez atenţia pe ceva mult mai mare şi puternic decât mine. Îmi place acest sentiment.

Care este ultima ta descoperire În general, oamenilor le e frică gurmandă? să nu mănânce prea mult. Pe ste Ieri am pregătit un prânz simplu, pe care vreau tot, astăzi auzim să mâncăm mai să îl repet cât mai curând. Prânzul a constat în puţin zahăr, mai puţin gras, iar fasole albă, fâşii de zucchini crud, roşii uscate, oamenii decid într-un final să rozmarin şi sare. Raiul într-un bol! se priveze total de la anumite preparate. Tu însă ai un entuziasm Care ar fi sfatul tău pentru tinerii incredibil legat de mâncare. În ce fotografi care doresc să intre în îţi găseşti inspiraţia să găteşti şi lumea fotografiei, dar nimeni nu îi sprijină. Care este cea mai bună entuziasmul acesta? cale de a începe acest drum şi de a Sunt constant uimită de mâncare. Mănânc de te face remarcat într-o lume plină aproape 30 de ani şi încă am experienţe culinare de oameni creativi? care îmi aduc lacrimi în ochi. E un subiect care este în continuă schimbare şi indiferent cât de mult l-aş studia, nu-l voi putea descoperi în tototalitate. Există atât de multe lucruri legate de mâncare. Ca un învăţăcel avid, îmi place sentimentul continuu de a descoperi gusturi şi ingrediente noi. În acelaşi timp mâncarea cea mai bună

20 - What Liberty Ate Magaz ine

Pozaţi, pozaţi, pozaţi. Pozaţi mereu. Trebuie să simţiţi camera foto ca pe o extensie a ochiilor voştrii şi astfel veţi vedea lumea diferit. Este extenuant, dar şi plin de inspiraţie, să vezi cât de mult talent ne înconjoară.


Crema însă se ridică mereu deasupra. Dacă eşti pasionat şi serios, cu siguranţă vei fi observat. De asemenea, este un fapt dovedit, că tot ceea ce faci e în egală măsură şi pasiune şi afacere. Socializează, afişează-te şi dă tot ce poţi înapoi comunităţii din care faci parte. Învaţă de la alţii, iar când e momentul tău, predă şi tu.

Ai un mentor? Din punctul tău de vedere, de ce este important să ai un mentor? Nu am un mentor. Dar sunt înconjurată de o comunitate căreia nu îi este frică să împartă lecţiile de viaţă învăţate, care mă încurajează atunci când am nevoie mai mult, şi mă ajută atât cât pot. Este frumos.

Ce s-a schimbat în viaţa ta după lansarea şi popularitatea blogului tău?

Blogul meu s-a schimbat odată cu viaţa mea. A început ca fiind o metodă de a-mi face reclamă la torturile de nuntă pe care le făceam, şi acum, cu ajutorul lui mi-am găsit pasiunea de a scrie, dragostea pentru fotografie, şi un loc în care pot, în mod personal, să împărtaşesc şi să inspir. În acestă perioadă obositoare în care trebuie să mai cresc şi trei copii, blogul a fost un adevărat har în viaţa mea. Un loc în care pot comunica cu prietenii, în care pot crea şi prin care mă pot odihni. Sunt recunoscătoare pentru tot şi toate acestea au venit de când mi-am deschis acest blog. Toate fotografiile © şi prin amabilitatea lui Ashley Rodriguez

What Liberty Ate Magaz ine - 21


22 - What Liberty Ate Magaz ine


anotimpuri Tchaikovskienetoamna What Liberty Ate Magaz ine - 23


24 - What Liberty Ate Magaz ine


tartà de toamnà cu smochine reţetă de Gabriela Iancu Photo de Gabriela Iancu Această tartă pare sofisticată, însă este foarte uşor de realizat. Doar în trei paşi - aluat de patiserie, smochine şi zahăr tarta va fi gata înainte ca voi să terminaţi de curăţat bucătăria.

What Liberty Ate Magaz ine - 25


26 - What Liberty Ate Magaz ine


1 aluat de patiserie precongelat cremă mascarpone pentru a servi 5 smochine proaspete şi mari 3 linguri de zahăr brun

1. Preîncălziţi cuptorul la 200°C. Tapetaţi tava de prăjituri cu hârtie de copt. Puneţi aluatul în tavă. Presăraţi zahărul brun peste aluat şi aşezaţi smochinele tăiate pe de-a lungul, în felii subţirim peste aluat. Presăraţi zahăr brun şi peste smochine. 2. Coaceţi tarta pentru 15 minute, sau până când aluatul s-a umflat şi a devenit auriu.

What Liberty Ate Magaz ine - 27


28 - What Liberty Ate Magaz ine


Tartà cu mere, în formà de petale de trandafir Reţetă adaptată după Sara Moulton Photo de Gabriela Iancu Nimic nu se compară cu gustul unei tarte cu mere făcută în casă. Uitaţi de vechiul stil de a face tarte şi pregătiţi această tartă în formă de petale de trandafir realizată în restaurantele de 5 stele. Tarta cu mere sub formă de petale de trandafir a fost un adevărat hit, în anii 80 în New York, în celebru restaurant La Tulipe. Autoare de cărţi de bucate şi personalitate TV, Sara Moulton, ne învaţă cum să realizăm o astfel de tartă cochetă.

What Liberty Ate Magaz ine - 29


Tartà cu mere, în formà de petale de trandafir* 1 1/4 cană făină 12 linguri unt nesărat, tăiat în cuburi şi răcit 1/4 linguriţă sare 7 mere Golden, decojite, tăiate pe jumătate şi fără sâmburi 1/4 cană zahăr frişcă sau îngheţată de vanilie pentru a servi

*reţeta a fost publicată pe website-ul Saveur , în Ianuarie 2011

1. Amestecaţi făina cu 8 linguri de unt, şi sare într-un blender şi pulsaţi de câteva ori, aprox. 10 pulsaţii, până când obţineţi bobiţe de aluat de mărimea unui bob de mazăre. Adăugaţi 3 linguri de apă rece şi mai pulsaţi de câteva ori, aprox. 3-4 pulsaţii, până când aluatul s-a înmuiat puţin. Transferaţi aluatul pe suprafaţa de lucru şi daţi-i o formă de disc plat, înveliţi-l în folie de plastic şi băgaţi-l la frigider pentru 1 oră. Luaţi apoi aluatul din frigider şi întindeţi-l într-o formă de cerc, apoi transferaţi-l într-o tavă de tartă, tăiaţi-i marginile, dacă aluatul depăşeşte marginile şi daţi-l la frigider, din nou, pentru o oră. 2. Preîncălziţi cuptorul la 190°C. Lucrând cu o jumătate de măr, tăiaţi-l în felii subţiri, păstrând feliile legate la bază. Deschideţi jumătatea de măr, tăiată în felii, ca pe un evantai şi continuaţi în acelaşi fel cu restul de mere. Plasaţi o jumătate de măr desfăcută în evantai pe marginea exterioară a aluatului de tartă, cu vârfurile îndreptate spre interior şi continuaţi la fel cu restul de mere. Separaţi feliile de mere rămase. Începând de acolo unde jumătăţile de mere se ating, continuaţi să aranjaţi mere, într-o formă strânsă de petale de trandafir. Completaţi eventuale locuri libere rămase cu restul feliilor de mere rămase. Presăraţi zahăr şi puneţi cubuleţe de unt rămase peste tartă. Coaceţi tarta până se rumeneşte, 6070 de minute. Lăsaţi-o să se răcească complet înainte de a o tăia şi serviţi-o cu frişcă sau îngheţată de vanilie.

30 - What Liberty Ate Magaz ine


What Liberty Ate Magaz ine - 31


32 - What Liberty Ate Magaz ine


Chec cu dovleac Reţetă de Irina Vochiţă Photo de Gabriela Iancu Un chec delicios numai bun pentru seara de Haloween. Sau pentru orice dimineaţă de toamnă, în care dorim să ne răsfăţăm cu ceva gustos şi aromat.

What Liberty Ate Magaz ine - 33


34 - What Liberty Ate Magaz ine


1 cană făină integrală 1/4 cană făină de ovăz 1/2 cană sucanat 1/4 cană sirop de agave 1/2 linguriţă scorţișoară 1/4 linguriţă ghimbir pudră 1 praf de sare 1 lingură seminţe de chia 1 ou ecologic 1 cup dovleac copt în prealabil 1/4 cup ulei de migdale dulci vanilie de bourbon (miezul păstăii de vanilie)

Chec cu dovleac

1. Se preîncalzește cuptorul. Se tapetează două tăvi pentru chec cu hârtie de copt. Într-un vas mare se amestecă zahărul, siropul de agave, oul, uleiul de migdale dulci și vanilia. De îndată ce acest amestec devine omogen, adăugați dovleacul purée. 2. Într-un alt vas amestecați făina, scorțișoara și sarea. Apoi adăugați treptat acest amestec celui de mai sus. Adăugați semințele de chia. Turnați compoziția în tăvi. Coaceți pentru aproximativ 40 de minute, până când checul începe să se rumenească pe deasupra.

glazurà organicà Tip : Dacă vreți ceva spectaculos îi puteți prepara și o glazură delicioasă. 1 cană nuci caju 1 lingură suc de lămâie 1 lingură curmale fără sâmburi hidratate în prealabil 1 lingură unt de cocos vanilie de bourbon(miezul păstăii de vanilie) 1 praf de sare 1. Puneți toate ingredientele în robotul de bucătărie și amestecați până când amestecul devine cremos. Glazurați checul cu această cremă delicioasă și introduceți-l la frigider pentru o oră înainte de servire.

What Liberty Ate Magaz ine - 35


Seminţele chia sunt o sursă bogată de acizi grași Omega 3, antioxidanți și aminoacizi. Sunt energizante - 1 lingură de semințe susținea un războinic aztec o zi întreagă. Uleiul de migdale dulci este foarte nutritiv, fiind bogat în vitaminele A, B și E. Îmbunătățește funcțiile digestive, reduce colesterolul sanguin, hrănește creierul și sistemul nervos, dinamizează inteligența, reduce durerea și contracturile musculare. Dovleacul încetineşte procesul de îmbătrânire şi împiedică apariţia bolilor cardiovasculare, datorită conţinutului mare de antioxidanţi. Pulpa de dovleac conţine vitamina A, vitaminele E, C, săruri minerale, hidraţi de carbon şi protide. Beta-carotenul are efecte antiinflamatoare şi antioxidante, diminuând posibilitatea apariţiei diabetului şi reglând valoarea glicemiei în sânge. Siropul de agave are un index glicemic scăzut și este un delicios îndulcitor natural, care poate fi folosit moderat de cei care țin dietă, unii diabetici și de toți cei conștienți de importanţa nutriției pentru sănătate - în vederea înlocuirii zahărurilor rafinate și a celor cu un indice glicemic crescut.

36 - What Liberty Ate Magaz ine


What Liberty Ate Magaz ine - 37


All I want for Christmas 38 - What Liberty Ate Magaz ine


is you... What Liberty Ate Magaz ine - 39


40 - What Liberty Ate Magaz ine


Biscuiti, organici de iarnã cu scortisoarã ,, Reţetă deIrina Vochiţă Photo de Gabriela Iancu Aceşti biscuiţei sunt crocanţi la exterior şi moi în interior. Sunt plini de arome şi foarte delicioşi. Pot fi mâncaţi într-o zi rece de iarnă cu un ceai verde sau o cafea neagră.

What Liberty Ate Magaz ine - 41


42 - What Liberty Ate Magaz ine


Biscuiti, organici de iarnã cu scortisoarã ,, 1 ou 1/4 cană unt de cacao 1 cană sucanat (atenţie dacă folosiţi alt tip de zahăr înjumătăţiţi cantitatea ,folosiţi doar 1/2 cană) 3/4 cană făină integrală 1 1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie 1/2 linguriţă scorţișoară un vârf de sare 2 pumni fulgi de ovăz ecologici 1. Se amestecă ingredientele uscate - făina integrală, scorțișoara, sarea, coaja rasă de lămâie. Untul de cacao se topește pe baie de aburi. Se amestecă cu sucanatul până la omogenizare. 2. Se bate oul și se adaugă la mixtură. Se adaugă fulgii de ovăz. Se amestecă bine. 3. Preîncălziţi cuptorul la 150°C. Se formează cu mâna biluțe din compoziție. Se așează în tavă tapetată cu hârtie de copt. Se aplatizează cu furculița. Se presară sucanat deasupra și se introduc în cuptorul preîncălzit. Se coc 20-25 de minute la foc mediu.

What Liberty Ate Magaz ine - 43


Untul de cacao este bogat în acizii stearic, oleic, palmitic, linoleic, acizii grași esențiali Omega 6 și Omega 9, polifenoli, teobromină, squalane, tocoferoli și fitosteroli. Este de asemenea o sursă importantă de vitamina E. Fulgii de ovăz sunt o sursă bună de elemente nutritive, precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan și magneziu. De asemenea, ovăzul este o sursă bună de proteine. Sucanatul este denumirea dată sucului de trestie de zahăr evaporat. Nefiind procesat, aportul de nutrienți este neschimbat. Sucanatul este o foarte bună sursă de potasiu. Atenție, nu-l confundați cu zahărul brun. Scorţișoara stimulează sistemul imunitar, ajută la eliminarea kilogramelor nedorite și scade nivelul de zahăr din sânge. Este și o sursă importantă de magneziu, fibre, fier și calciu. Ajută la îndepărtarea tensiunii nervoase și are efecte benefice asupra memoriei.

44 - What Liberty Ate Magaz ine


Tips: Dacă nu aveți la dispoziție unt de cacao, îl puteți înlocui cu unt de cocos sau chiar unt clasic, bio. Din această compoziție ies 1012 biscuiței. Dacă vă doriți mai mulți, dublați sau triplati cantitățile. Pentru varianta vegană, puteți înlocui oul cu semințe de chia sau de in, preparat astfel - 1 linguriță de semințe de chia sau de in amestecate cu 1/8 cană (30 ml) apă. În această compoziție de biscuiței puteți adăuga alune, migdale, stafide, merișoare, banane uscate, chipsuri de ciocolată.

What Liberty Ate Magaz ine - 45


Cina festiv達 d

46 - What Liberty Ate Magaz ine


de Cr達ciun

What WhatLiberty LibertyAte AteMagaz Magazine ine--4747


48 - What Liberty Ate Magaz ine


Taglioline cu busuioc cu creveti , picanti, si , legume coapte pentru 2 porţii 300g creveţi proaspeţi 1 căţel de usturoi, zdrobit 2 linguri de sos Worcestershire 1 lingură de sos de mango Thai 1 lingură mărar proaspăt, tocat 1 ardei roşu, mărime medie 1 vânătă mică 1 cartof mare 1 dovlecel verde mic 1 ceapă roşie mica, tăiată fin 1 lingură ulei de măsline un vârf de sare şi piper 300g taglioline cu busuioc 1. Începeţi prin a pregăti creveţii. Puneţi creveţii într-un bol şi asezonaţi-i cu sare, piper, zeama de la o jumate de lămâie, ceapa tăiată fin, sosul Thai şi Worcestershire şi usturoiul. Amestecaţi bine creveţii astfel încât, mirodeniile să se lipească bine de ei. Preîncălziţi cuptorul la 200°C şi puneţi creveţii într-o tavă mare tapetată cu hârtie de copt. Coaceţi-i pentru 15 minute sau până când se rumenesc. 2. Tăiaţi legumele pe lungime, stropiţi-le cu ulei, sare şi piper puneţi-le pe grill pentru 10 minute, sau până când se rumenesc. 3. Fierbeţi pastele conform indicaţiilor de pe ambalaj. Serviţi pastele cu legumele coapte şi creveţii picanţi.

What Liberty Ate Magaz ine - 49


50 - What Liberty Ate Magaz ine


Porc la cuptor cu sos Wet in stil American

REţetă de Gabriela Iancu Photo de Gabriela Iancu

What Liberty Ate Magaz ine - 51


52 - What Liberty Ate Magaz ine


Sos Wet in stil American 70ml sos Worcestershire 2 linguri sos Soya 70ml ketchup 30ml vinegretă de mere 1 lingură zahăr brun 1 linguriţă sos picant 1 linguriţă piper negru măcinat 1 lingură muştar Dijon

1. Puneţi sosul Worcestershire, ketchup-ul, vinegreta, zahărul, sosul picant, sosul soya şi restul de ingrediente într-o cratiţă, la foc tare şi da-ţi-le in clocot odată; luaţi cratiţa de pe foc şi lăsaţi sosul să se răcească.

What Liberty Ate Magaz ine - 53


Spinare de porc la cuptor 500g carne de porc fără oase (partea din spate) 1 linguriţă sare 1 linguriţă piper negru măcinat 1 linguriţă paprika 1 linguriţă pudră de usturoi 1 linguriţă zahăr 3 căţei de usturoi, tăiaţi mărunt

1. Preîncălziţi cuptorul la 200°C. Tapetaţi o tavă mare cu hârtie de copt. Presăraţi mirodeniile pe carnea de porc. Puneţi carnea în tavă şi presăraţi usturoiul tăiat mărunt peste ea. Din 15 în 15 minute ungeţi carnea de porc cu puţin sos American, pentru a obţine un exterior crocant. Lasăţi carnea să se odihnească 15 minute după ce aţi scos tava din cuptor. Serviţi cu spanac sautée.

54 - What Liberty Ate Magaz ine


What Liberty Ate Magaz ine - 55


Povestea unei pisici gurmande Î ntr-o zi Piscul Î, zis şi Î cel Groaznic, a ieşit la o scurtă plimbare în apartamentul său proaspăt renovat. Supărat fiind pe vremea mohorătă care îngheţa razele soarelui atît de dragi lui, Pisicul Î a pus la cale un plan pisicesc. A aşternut în mijlocul camerei sale o păturică înflorată, pe care a aşezat vasele stăpînei sale. O farfurioară de dulceaţă, o răşniţă de cafea în care a ascuns, pentru zile negre, perniţe umplute cu carne de pui. A mai pus pe farfurioară şi nişte bucăţele din prăjitura pufoasă a stăpînei, rostogolind-o încet, încet din bucătărie pînă pe păturică.

56 - What Liberty Ate Magaz ine

text de Medeea Iancu Photo de Medeea Iancu


S-a aşezat încrezător lîngă noile sale obiecte şi a aşteptat să iasă soarele. În timp ce aştepta cu urechile ciulite şi mustăţile încordate, o rază de soare s-a strecurat prin draperie. Pisicul Î a adormit cu o lăbuţă în dulceaţa de afine şi cu una sub burtică. Cînd stăpîna a ajuns acasă, l-a găsit pe Pisicul Î dormind în continuare pe păturică. Pisicul Î încă năuc de somn a deschis ochii şi a văzut chipul îngrozit al stăpînei privindu-l ; uitînd de păturică, de dulceaţă şi de perniţele aurite, a făcut o tură în jurul cozii, căutînd disperat un loc în care să se ascundă, a traversat în fugă camera, lăsînd în urma forma lăbuţei lui pline de dulceaţă.

What Liberty Ate Magaz ine - 57


58 - What Liberty Ate Magaz ine


What Liberty Ate Magaz ine - 59


Învãt’ sã gãtesc www.invatsagatesc.blogspot.com

Interview de Gabriela Iancu | Photo de Irina Când am descoperit prima dată food blogul Irinei, mi-am dat seama că am dat peste unul dintre cele mai frumoase bloguri din blogosfera românească. Deşi la sute de kilometrii depărtare de România, Irina ne trimite gânduri autentice, fotografii artistice extraordinare, şi reţete fantastice. Inevitabil i-am comparat blogul cu începuturile faimosului deja Cannelle et Vanille. Blogul Irinei este foarte promiţător pentru viitorul fotografiei culinare în Româania.

60 - What Liberty Ate Magaz ine


Cum a apărut food blogul tău, şi cum ai ajuns să fotografiezi mâ ncarea? Care este pregătirea ta profesională? Sunt plecată din ţară de mulţi ani. Blogul a apărut din dorinţa de a scrie româneşte, de a împărtăşi, cu ai mei, ceea ce trăiesc, ceea ce simt, ceea ce îmi place. E grădina mea secretă, de Duminică după-amiază, înaintea unei noi săptămâni. Am urmat o pregătire cu totul diferită, sunt economist, lucrez la Paris, la direcţia generală a unei companii importante. Îmi place ceea ce lucrez şi aici. Trăiesc intens în două lumi paralele în care încerc să fac bine ceea ce fac. Ce îţi place cel mai mult atunci când fotografiezi mâncarea şi ce aspect legat de fotografie ţi se pare cel mai greu de stăpânit atunci când fotografiezi mâncarea? Încă învăţ să fotografiez... mi-e greu să prind lumina sau clipa. Nu cred că am talentul necesar, dar mă străduiesc să citesc cât mai mult despre fotografie, să învăt să fotografiez, să practic când am timp. Mi-ar plăcea să pot să transmit, prin fotografie, gustul, atmosfera, senzaţia de frig sau de fierbinte.

What Liberty Ate Magaz ine - 61


Fiecare post de pe blog este însoţit de o mică poveste, şi nu prezinţi doar reţete şi fotografii. Aceste mici poveşti introduc cititorii în lumea ta. Cum sau unde reuşeşti să îţi găşeşti inspiraţia? Există fotografi care te inspiră sau ai vreun mentor anume? Cred că cei care îmi citesc blogul sunt atraşi, în primul rând, de poveştile care introduc reţetele mele. Uneori mai scurte, uneori mai lungi, în funcţie de ceea ce simt. În general, gătesc ceea ce îmi place, ceea ce îmi doresc cu adevărat să mănânc. Şi încerc să exprim această plăcere prin cuvinte. În plus, mai toate reţetele mele sunt legate de amintiri cu oameni care mi-au rămas în suflet, de care mi-e dor sau care mă înconjoară şi acum. Mi-e uşor să mă exprim când vorbesc despre ei. Nu am un mentor anume, îmi plac atâţia! Cum arată o zi din viaţa ta, atunci când te pregăteşti să publici un articol pe blog? Există vreun ritual anume, te pregăteşti din timp cu ingrediente pentru o reţetă anume, sau inspiraţia vine pe moment, şi găteşti cu ceea ce ai deja în cămară? Gătesc numai Sâmbăta sau Duminica şi încerc să folosesc doar legume şi fructe proaspete, de sezon. Sunt convinsă că, cu cât ingredientele sunt mai proaspete şi de calitate, cu atât mâncarea e mai bună. Îmi place să fac piaţa Sâmbăta dimineaţa, acolo îmi găsesc, de cele mai multe ori, inspiraţia.

62 - What Liberty Ate Magaz ine


Care este ultima ta descoperire gurmandă? Tarta cu mere în formă de buchet de trandafiri a lui Alain Passard. Am încercat să o reproduc aici. E frumoasă, e cu adevărat gustoasă, e de sezon. Necesită puţină îndemânare dar merită, mie imi dă o senzaţie de comfort şi de bine, sper să vă placă şi vouă. Toate fotografiile © şi prin amabilitatea Irinei

What Liberty Ate Magaz ine - 63


64 - What Liberty Ate Magaz ine


Tarta cu mere trandafir Reţetă de Alain Passard Photo de Irina

1 aluat foietaj 200 g de dulce de leche sau de caramel (găsiţi retetele pe blog) 6 mere roşii zahăr pudră 1. Întindeţi aluatul în tava de plăcintă rotundă (26 cm). Vărsaţi peste aluat caramelul sau dulceaţa de lapte. Le puteţi înlocui cu miere amestecată cu puţină apă, atât cât să o puteţi întinde peste aluat. 2. Spălaţi bine merele. Decojiţi-le folosinduvă de un cuţit de curăşat fructele sau legumele. Înfăşuraţi coaja în jurul ei, până îi daţi forma de trandafir. Fixaţi fiecare trandafir în caramel. Începeţi cu marginile şi continuaţi până aţi acoperit toată suprafaţa. Presăraţi zahăr pudră. 3. Preîncălziţi cuptorul la 180°C. Puneţi tava la cuptor timp de 30 de minute.

What Liberty Ate Magaz ine - 65


66 - What Liberty Ate Magaz ine


Tarta cu legume REţetă adaptată după Sonia Ezgulian Photo de Irina

5-6 morcovi 2 dovlecei lungi 4-5 linguri de ulei de măsline 1 aluat de tartă cimbru, sare , piper.

1. Preparaţi aluatul, întindeţi-l în tava unsă cu unt şi tapetată cu făină. Înţepaţi-l cu o furculiţă. Puneţi tava la frigider. 2. Spălaţi legumele. Curăţaţi morcovii de coajă ţi tăiaţi-i felii foarte subţiri cu mandolina, pe răzătoare sau cu un cuţit bine ascuţit. Tăiaţi la fel şi dovleceii. Scoateţi tava din frigider. 3. Preîncălziţi cuptorul la 180°C. Rulaţi o felie de dovlecel. Adăugaţi în jurul ei o felie de morcov, apoi încă una de dovlecel, s.a.m.d. Ţineţi strâns cu o mână şi adăugaţi felii cu cealaltă. Când cercul a devenit destul de mare, aşezaţi-l în tavă şi continuaţi să adaugaţi felii de legume. Presăraţi sare, piper şi cimbru şi puneţi tava la cuptor 30 de minute.

What Liberty Ate Magaz ine - 67


Gãteste si muscã ’ ’ ’ www.ciushca.blogspot.com

Interview de Gabriela Iancu | Photo de Ciuşcă De la delicii sărate precum doradă frantuzească cu mărar sau turcescul Divan Börek sau supa de linte egipteană la dulceaţa franţuzescului Cordon Bleu gâteau au chocolat, Ciuşcă acoperă cu reţetele ei atâat de multe bucătării. Peronale, şi totuşi accesibile, reţetele de pe Găteşte şi Muşcă vă vor acapara, iar fotografia clasică vă va face să reveniţi pentru mai mult.

68 - What Liberty Ate Magaz ine


Cum a apărut food blogul tău, și cum ai ajuns să fotografiezi mâncarea? Care este pregătirea ta profesională? Am vrut să am mai mult decât un carnet în care să scriu (de obicei urât) rețete. Am vrut imagini, descriere ușor de urmărit, tips and tricks, am vrut tot, așa că blogul a apărut ca un fel de caiet-jurnal. Pregătirea mea profesională este de jurnalist, și deși nu neapărat cu asta mă ocup mă ajută la relatare și în fotografie.

Ce îţi place cel mai mult atunci când fotografiezi mâncarea și ce aspect legat de fotografie ţi se pare cel mai greu de stăpânit atunci când fotografiezi mâncarea? Îmi place textura, acolo unde ea e relevantă, e destul de greu de "scos" și asta nu ține întotdeauna de echipament. Cel mai mult însă - și nu numai la food photography îmi place lumina și ce face din orice, mai ales în fața camerei unde o pot observa mai atent. Cum sau unde reușești să îţi găsești inspiraţia? Există fotografii care te inspiră sau ai vreun mentor anume? Nu am un mentor anume. Inspirația o găsesc la părinți - experiență gastronomică a mamei, călătoriile și experimentele tatălui - în poveștile prietenilor gurmanzi, în cărțile pe care nu mă pot opri să le cumpăr, în multiculturala Dobroge, în călătoriile mele,

What Liberty Ate Magaz ine - 69


în călătoriile mele, în ce aduce fiecare sezon, și când îmi e foarte foame în păsările de pe cer pe care le văd fripturi zburătoare :). Cum arată o zi din viaţa ta, atunci când te pregătești să publici un articol pe blog? Există vreun ritual anume, te pregătești din timp cu ingrediente pentru o reţetă anume, sau inspiraţia vine pe moment, și gătești cu ceea ce ai deja în cămară? În general încerc să nu "documentez" pe blog decât rețetele speciale, care îmi plac foarte mult sau despre care cred că merită împărțite cu alții. De exemplu, ciorbe fac cu ochii închiși și se găsesc oricum pe toate drumurile virtuale. Iar altfel nu îmi place principiul de a pune 2-3 lucruri pe-o farfurie și hop și-un post, de dragul conținutului sau al update-ului de blog, și nu pun niciodată lucruri care nu ies sau nu arată exact așa cum trebuie.

Voi prefera întotdeauna să nu fac fotografii în timp ce gătesc, e evident de ce. Totuși, dacă intenția e să public un post atunci măcar să o fac ca lumea, și atunci în procesul de pregătire lucrurile se opresc câteva secunde la anumite intervale pentru ca eu să fac fotografii din care să se înțeleagă ce și mai ales cum. În rest, câteodată gătesc ori cu ce am - și cam am; sunt un bun stockpiler, cred că o lună nu mor de foame dacă mă închide cineva în casă - ori după o listă și o vizită la magazin - de unde cumpăr ce îmi

70 - What Liberty Ate Magaz ine


trebuie plus încă jumătate pe-atât alte lucruri, pentru că îmi vin idei despre ce aș mai putea să gătesc.. și tot așa. Îmi pare rău că iarna n-am destulă zi-lumină și atunci, de dragul fotografiilor, deși ușor absurd, prefer să gătesc în weekend ceva ce știu că vreau să pun și pe blog. Care este ultima ta descoperire gurmandă? Ultima mea descoperire gurmandă sunt conpoy (dried scallop), o minunată invenție asiatică. Toate fotografiile © şi prin amabilitate lui Ciuşcă

What Liberty Ate Magaz ine - 71


Gãteste si muscã ’ ’ ’

72 - What Liberty Ate Magaz ine


Smoked Fish Pot-Pie Text şi reţetă de Ciuşcă | Photo de Ciuşcă Despre felul ăsta de fish pie (care nu e tocmai o plăcintăpie) se spune că ar fi englezesc; și mă tentează acum să fac câteva glume de gastronomia engleză însă când îmi aduc aminte de invenţia asta pe care ei o numesc "pie" îmi doresc o porţie caldă mai mult decât un banc bun. Face parte din categoria comfort food, și faptul că "aluatul" e de fapt o pastă de cartofi îl face cu atât mai "comfort".

What Liberty Ate Magaz ine - 73


Smoked Fish Pot-Pie IngredientE : un pește afumat (maxim 300 de grame) 1 cană de lapte 1 frunză de dafin și câteva boabe de piper 500 grame de cartofi o lingură de unt o ceapă 2 căţei de usturoi o lingură de făină încă o cană și jumătate de lapte 1 cană de mazăre (proaspătă sau congelată) o linguriţă rasă de coajă de lămâie o lingură de zeamă de lămâie

74 - What Liberty Ate Magaz ine


Mod de prepare : 1. Cartofii se pun la fiert, se scurg apoi, se răcesc și se pasează cu puțină sare, piper și o lingură de unt. Se țin la cald până e gata și restul compoziției. 2. Peștele desfăcut se pune la fiert în lapte împreună cu foaia de dafin și boabele de piper, timp de zece minute. Apoi lichidul se aruncă și peștele, răcit, se curăță de piele și oase și se desface în bucăți. 3. Ceapa și usturoiul, tocate mărunt, se călesc în unt pește care se adaugă apoi puțin câte puțin făina. Se amestecă bine și se adaugă apoi laptele cu atenție, amestecânduse în continuu pentru a evita formarea cocoloaselor. 4. Se adaugă mazărea, coaja și zeama de lămâie și după se ia de pe foc, și peștele. Amestecul acesta se așază în vase termorezistente, peste care se așterne piureul de cartofi și, opțional, puțin parmezan sau unt topit. Se dă la cuptor cam 10 minute și se mai rumenește deasupra la flacăra grătarului cam încă 5. Se servește mai ales în sezonul rece, cu o pătură pe umeri, la un film vechi sau în fața ferestrei pe după care cad frunzele uscate.

What Liberty Ate Magaz ine - 75


Gãteste si muscã ’ ’ ’

Dansaţi? Lângă un pește fript, dacă-i pui mai multă lămâie. Lângă o friptură de vită, dacă-i pui puţin cimbru verde sau mentă. Lângă un grătar de pui, dacă-i pui ce vrei sau nimic în plus. O salsa la farfuria omului înveselește situaţia și înseninează stomacul.

76 - What Liberty Ate Magaz ine


SAlsa SAlad text şi reţetă de Ciuşcă | Photo de Ciuşcă

În cazul de față, ea e compusă din roșii cherry portocalii, ridichi, măsline verzi, tulpini de țelină, castravete, ridichi, ardei iute și avocado. Oricând, fără nicio supărare, primește și o mână de pătrunjel. Și desigur, puțină sare și un pic de ulei de măsline. Pentru un snack proaspăt înainte de masă se presară niște brânză de capră, pentru servirea natur se lasă alături niște biscuiți sărați. Cine va fi la masă va ști ce să facă cu ei.

What Liberty Ate Magaz ine - 77


Delicioasa www.delicioasa.com

Am găsit food blogul lui Beatrice, întâmplător frunzărind blogosfera românească. Mi-a atras atenţia datorită reţetelor sănătoase şi fidelităţii pentru un trai de viaţă sănătos. Blogul ei respiră prin toţi porii adevărată fericire pentru familia şi hobbiurile ei. În contrast cu alte food bloguri româneşti, blogul lui Beatrice mi s-a părut perfect din cap până în picioare: reţete documentate bine, fotografii care te invită la a le încerca, atenţie pentru detalii, zero reclame. Fiecare post parcă ne dezvăluie fotografii mai bune, semn că practica chiar poate transforma un hobbie în ceva cu adevărat frumos. Foarte sensibilă, fire serioasă şi de încredere, Beatrice m-a uimit prin voinţa ei de a-şi depăşii limitele şi de a ne oferi astăzi, tot ce e mai bun din bucătăria şi din pasiunea ei.

78 - What Liberty Ate Magaz ine


Cum a apărut food blogul tău, şi cum ai ajuns să fotografiezi mâncarea? Care este pregătirea ta profesională? Blogul meu s-a "născut" în martie 2010, din senin. Nu mă gândisem vreodată să scriu, iar dorinţa mea de a face f otografie fusese "adormită" ani de zile, de multe alte proiecte din cu totul alte domenii, fotografia dispărând din peisaj total. De gătit, gătesc relativ de curând. Mai e xact, de când ne-am mutat în casa noastră de vis, unde am bucătăria mea minunată, pe care o ador şi unde sunt foarte fericită. Până atunci, dădeam vina pe timp, pe familie, pe orice şi pasam gătitul câtre mama. Cred că este un dezavantaj să ai o mamă care găteşte bine :). Nici măcar nu mai eşti tentat să încerci... Totul a început când am vizitat nişte prieteni olandezi, arhitecţi specializaţi în decoraţiuni interioare. Discutam ultimele detalii legate de casa noastră, am vizitat galerii de artă, magazine... Într-o seară am fost invitaţi la casa unuia din ei. Ne-a ameninţat că ne găteşte. Nu m-am speriat, pentru că am crezut că el găteşte şi noi mâncăm, dar prietenul nostru avea alte planuri. Cu o carte de bucate strategic aşezată întrun suport, m-a pus la treabă nemilos, am tăiat plantele aromatice din mica lui grădină, am pregătit ingrediente, am spălat, am băut un pahar de vin, am râs, am glumit... Nu-mi închipuisem până atunci gătitul ca fiind ceva fun şi chiar glamorous. Sincer! A fost o experienţă de vis. Mâncarea perfectă şi cină la lumina lumănărilor memorabilă. A doua zi am îndrăznit să-l întreb ce carte folosea. M-a dus într-o librarie şi mi l-a prezentat pe Naked Chef. Era super faimos, dar eu, neavând treabă cu bucătăria, nu auzisem de el. Am cumpărat toate 3 cărţile pe care le scrisese Jamie până atunci şi am venit acasă hotărâtă să gătesc. Am adus ustensile şi ingrediente de prin toate colţurile lumii, inclusiv minunatul meu Kitchen Aid, astfel încât totul are o încărcătură emoţională puternică. Am plantat cu mâinile mele rozmarin, cimbru, busuioc, lavandă, oregano... Ce sentiment minunat să culegi plantele aromatice chiar din grădina ta... Şi am început... încet, dar sigur. Să fi tot tr ecut vreo 8 ani de atunci :)

What Liberty Ate Magaz ine - 79


În martie 2010, am citit un articol despre bloguri. Atunci am aflat de WordPress. Am deschis un cont. M-a fulgerat un nume: "Delicioasa". Am făcut câteva setări. Am scris câteva reţete simple, de bază. Am învatat de la 0 ce şi cum. Am studiat mai ceva ca la şcoală, cu o pasiune pe care nu o recunoşteam. Cred că asta mi s-a intamplat mie: am descoperit pasiunea care mi-a însufleţit viaţa şi mi-a dat aripi. A venit totul de la sine, aş putea spune fără teamă că a fost o inspiraţie divină, pentru că nu există o explicaţie logică pentru decizia mea de a scrie un food blog :) Am vise mari şi sper să crească frumos, odată cu puiuţii mei dragi. Ce îţi place cel mai mult atunci când fotografiezi mâncarea şi ce aspect legat de fotografie ţi se pare cel mai greu de stăpânit atunci când fotografiezi mâncarea? Îmi place mult să fotografiez mânca rea. Îmi plac surprizele! Fiecare fotografie este o surpriză pentru mine. Ştiu că food photography ar trebui planificat, desenat, gândit, însă eu simt fotografia când am mâncarea în faţa ochilor. Când încep să gătesc, încep să văd produsul final.

80 - What Liberty Ate Magaz ine


Tot procesul este ca un vis care devine pas cu pas realitate. Mă culc cu agenda lângă mine pentru că de multe ori visez reţete, adaptări sau fotografii şi nu vreau să le uit :) Ce mi se pare greu? Mi se pare dificil să "manipulez" lumina şi mi-a fost foarte greu să urmăresc instrucţiunile din cărţi legate de aperture, shutter, etc. Sunt mult prea tehnice. Până la urmă am ajuns la concluzia că fotografiezi şi înveţi. Te joci şi înveţi. Îmi place această joacă, îmi place la nebunie goana după decoraţiuni pentru fotografii, farfurii, servete, etc. Sunt topită după aparatul meu foto. O singură dată am avut probleme cu el şi săptamâna aceea nici nu am putut să intru în bucătărie. S-a creat un reflex :) Cum sau unde reuşeşti să îţi găşeşti inspiraţia? Există fotografi care te inspiră sau ai vreun mentor anume? Am descoperit bloguri pe care le ador, din al căror stil înveţi mai mult decât din orice cărţi, de exemplu La Tartine Gourmande, Cannelle et Vanille, Orangette, 101 Cookbooks etc. Un blog culinar trebuie să-ţi spună o poveste, să-ţi creeze o stare, să te transpună într-o altă lume, nu doar să-ţi transmită o reteţă. Intru şi pe site-uri precum TasteSpotting sau FoodGawker şi studiez la nesfârşit fotografii şi reţete. Caut continuu, pentru că nu-mi place să mă plictisesc. Blogul tău, What Liberty Ate, este o delicioasă sursă de inspiraţie. Cum arată o zi din viaţa ta, atunci când te pregăteşti să publici un articol pe blog? Există vreun ritual anume, te pregăteşti din timp cu ingrediente pentru o reţetă anume, sau inspiraţia vine pe moment, şi găteşti cu ceea ce ai deja în cămară? Încerc să am în permanenţă un stoc minim de ingrediente, astfel încât să mă pot juca în bucătărie oricând cu produsele proaspete de la piaţă. De regulă nu planific o reţetă anume, dar sunt anumite produse care mă provoacă la planificări mai complicate :) . Zilele trecute am fost ocupată cu nişte porumbei, pentru prima dată şi a trebuit sămi fac bine temele: căutare reţete, cumpărături, marinat, gândit garnituri etc. Mi-a plăcut. Am obsesii culinare, de multe ori sezoniere. Toamna sunt topită după dovleac, gutui, prune, arome puternice de scorţişoară, cardamon, cuişoare, anason stelat. De obicei, am o idee şi trec la acţiune. Creez postarea ca pe un mic puzzle. Piesele se unesc, iar ideea centrală trebuie să fie un ingredient, un produs nou, proaspăt, de multe ori surprinzător; în jurul acestuia trebuie să clădesc o reţetă, o poveste. Ador această joacă :). Mâine mă aşteaptă un dovleac enorm. Ce să fie? Tartă cu migdale, tartă tatin, muffins, salată de dovleac copt cu rucola, supă cremă sau plăcinta mamei? Să vedem ce visez în noaptea asta :). Dacă nu ar fi joaca aceasta, probabil mi-aş pierde interesul. Nu sunt mare fan al lucrurilor planificate. Îmi plac surprizele, vacanţele inopinante, joaca. Să ne jucăm delicios :)! Toate fotografiile © si prin amabilitatea lui Beatrice

What Liberty Ate Magaz ine - 81


82 - What Liberty Ate Magaz ine


Delicioasa] text şi reţetă de Beatrice Photo de Beatrice Mic dejun cald, deosebit de aromat, perfect pentru o dimineata răcoroasă. Super sănătos şi vegan. Quinoa este un super aliment, power food esenţial pentru o dietă sănătoasă. Aztecii consumau quinoa acum 5000 de ani şi o considerau sursa forţei lor. Mother grain!

What Liberty Ate Magaz ine - 83


Quinoa porridge cu aromă de cardamon, scorţişoară şi anason stelat Advantaje:  conține semnificativ mai multă proteină decât orice alte cereale;  calitatea proteinei din quinoa este mai bună decât proteina din carne;  tehnic vorbind, quinoa nu este o cereală ci un fruct;  foarte bogată în minerale și vitamine;  conține de 4 ori mai mult calciu decât grâul;  conține fier, vitamina B și vitamina E;  coţinut redus de grăsimi;  conține acizi grași esențiali.

84 - What Liberty Ate Magaz ine


What Liberty Ate Magaz ine - 85


86 - What Liberty Ate Magaz ine

Quinoa porridge with cardamon flavor, cinnamon and start anise


Quinoa porridge cu aromă de cardamon, scorţişoară şi anason stelat 250 ml lapte de orez 150 g quinoa 1 baton de scorţișoară 3 bucăţi cardamon verde 1/2 linguriţă ienibahar 1/2 linguriţă scorţișoară pudră 1 anason stelat sucul a jumătate de limetă 2-3 linguri miere cremă cu vanilie sau miere simplă și 1/2 linguriţă esenţă de vanilie coajă de limetă, fin rasă căpșuni fistic

1. Punem quinoa într-o sită densă și o spălam bine sub jet de apă rece. Fierbem quinoa 30 minute în multă apă. Scurgem bine. 2. Punem la fiert laptele de orez. Când clocotește, adăugăm quinoa, mierea, sucul de limetă și mirodeniile: batonul de scorțișoară, anasonul stelat, cardamonul verde, ienibaharul și pulberea de scorțișoară. Lăsăm să fiarbă, la foc redus, aproximativ 30 minute, până quinoa absoarbe majoritatea laptelui de orez. Îndepărtăm batonul de scorțișoară, cardamonul și anasonul. Servim porridge-ul fierbinte, presărat cu delicioase căpșuni, fistic și coajă fină de limetă.

What Liberty Ate Magaz ine - 87


Cupcakes cu Earl Grey și frosting cu aromă de portocală

88 - What Liberty Ate Magaz ine


Delicioasa] Text şi reţetă de Beatrice Photo de Beatrice Nu-mi pot imagina lunile reci de iarnă fără aroma de portocală și bergamotă. Ador ceaiul Earl Grey și-l savurez dimineaţa, cu puţin lapte rece sau o feliuţă de lămâie. Ah, dacă am și o prăjitură delicioasă lângă el... Viaţa e frumoasă :)!

What Liberty Ate Magaz ine - 89


Cupcakes cu Earl Grey 130 ml lapte 4 plicuri Earl Grey de foarte bună calitate 120g făină + 140 g zahăr + 1 1/2 linguriţă praf de copt 40 g unt, la temperatura camerei 1 ou 1. Punem laptele pe foc, când ajunge la temperatura de fierbere îl luăm de pe foc, adăugăm 3 plicuri de ceai Earl Grey, acoperim. Lăsăm laptele să se răcească, apoi îl păstrăm la frigider până a doua zi, cu plicurile de ceai cu tot. 2. Încingem cuptorul la 170° C. Pregătim o tavă de cupcakes (12 bucăți), cu hârtii de cupcakes. Strecurăm laptele (stoarcem bine plicurile de ceai). Amestecăm făina cernută, praful de copt, un plic de ceai Earl Grey (măcinat în râșniță) și zahărul. Adăugăm untul și amestecăm până obținem un aluat fărâmicios. Adăugăm laptele și amestecăm bine. Adăugăm oul și amestecăm ușor cu o spatulă din cauciuc, evitând amestecarea în exces. Punem aluatul în formele de cupcakes (aproximativ 2/3 din formă) și le coacem în cuptor 20-25 minute. Scoatem cupcakes din cuptor, le lăsăm la răcit pe o tavă grill.

90 - What Liberty Ate Magaz ine


Forsting cu aromă de portocală 100 g unt, la temperatura camerei 350 g zahăr pudră, cernut 60 ml frișcă lichidă 1 linguriţă esenţă vanilie 2 linguriţe coajă de portocală 1. Amestecăm bine 175 g zahăr cu 100 g unt, apoi adăugăm esența de vanilie, frișcă și coajă de portocală. 2. Amestecăm până obținem o consistență cremoasă. Adăugăm puțin câte puțin restul zahărului, până obținem o consistență omogenă, având grijă să răzuim pereții vasului pentru a include și eventualele depuneri. În ultimele 3 minute amestecăm cu mixerul la viteză foarte mare, pentru a avea un frosting mai pufos. Punem frostingul peste cupcakes complet reci. Decorăm. Delicioase!

What Liberty Ate Magaz ine - 91


92 - What Liberty Ate Magaz ine


Delicioasa] Reţetă adaptată după Christophe Felder Photo de Beatrice Ador ciocolata! Această prăjitură densă și onctuoasă este foarte ușor de pregătit, poate "aștepta" în frigider până la momentul potrivit, apoi în 10 minute este gata. Un aer festiv îi da inimă din zmeură. Ţinută la cuptor 10 minute are un aer de moelleux delicat; după 12 minute, este o prăjitură super ciocolatoasă, densă, delicioasă.

What Liberty Ate Magaz ine - 93


94 - What Liberty Ate Magaz ine


PrÃjiturà cu ciocolatÃ

]si inima de zmeura]

100 g ciocolată neagră (75% cacao) 90 g unt, tăiat cubulețe 120 g zahăr 3 ouă 40 g făină unt pentru uns formele individuale de prăjituri 100 g zmeură + 2 linguri zahăr pudră 1. Mixăm într-un blender zmeura și zahărul, apoi turnăm amestecul într-o tavă pentru cuburi de gheață și congelăm câteva ore. 2. Pregătim formele individuale de prăjituri (aprox 6 bucăți), tapetându-le cu unt. Amestecăm foarte bine ouăle și zahărul până obținem o cremă mousse. Topim ciocolata pe aburi, apoi adăugăm untul și amestecăm bine. Turnăm crema de ciocolată peste mousse, amestecăm ușor cu o lingură de lemn. Umplem formele cu cremă de ciocolată și păstrăm vasele la frigider minim o oră. 3. Încălzim cuptorul la 200° C. Scoatem prăjiturile din frigider chiar înainte să le introducem în cuptor, punem în centru câte un cub înghețat de zmeură, apoi coacem prăjiturile 10 - 11 minute. Servim imediat.

What Liberty Ate Magaz ine - 95


Venice

Porturile Veneţiei - un patrimoniu gastronomic şi arhitectural extraordinar Text şi Reţetă de Gabriela Iancu Photo de Gabriela Iancu

96 - What Liberty Ate Magaz ine


Veneţia mi s-a dezvăluit într-o dimineaţă rece de mai, în 2008. Am călătorit cu trenul din Franţa spre Italia, pentru a-i vedea frumoasele apele albastre. Călătoria mi s-a părut lungă, şi mă simţeam de parcă mă lansasem într-un fel de călătorie a vieţii mele. Am călătorit nenumărate ore în imaginaţia mea, însă în realitate să fi fost poate în jur de 6-7 ore, cu opriri multe însă. Într-un tărziu, am reuşit să pun piciorul pe teritoriul lagunei. Acea dimineaţă rece s-a transformat repede într-o zi toridă, în care străzile Veneţiei au devenit inexplicabil şi brusc, prea aglomerate.

What Liberty Ate Magaz ine - 97


Oraşul apelor m-a fermecat prin casele sale plutioare şi intrigante, în care nu ştiai cum e, cum miroase, cum se simte. Tencuiala scorojită a caselor, datorită apelor din împrejur, m-a fascinat, punând ştampila autenticităţii timpurilor vechi. Se putea simţi un miros de mucegai care plutea prin aer mai înţepător pe străzile înguste ce traversau canale mici de apă. Misterul anumitor case fusese perfect păstrat; aproape parcă puteai simţi vechea muzică veneţiană. Totuşi, am fost dezamăgită de numeroşii comercianţi care făceau străzile Veneţiei să pară mult prea turistice.

98 - What Liberty Ate Magaz ine


Când am revăzut Veneţia în această vară, m-am amestecat uşor în peisaj. A fost ca şi cum revăzusem un prieten vechi, din timpuri de mult uitate. O dulce reîntâlnire, acum însă într-o formulă diferită.

What Liberty Ate Magaz ine - 99


100 - What Liberty Ate Magaz ine


Cum să-ţi pregăteşti o vacanţă reuşită la Veneţia :  Pentru că am văzut Veneţia la sfârşitul primăverii şi vara, încercaţi să evitaţi aceste perioade, deoarece Veneţia poate deveni foarte aglomerată. Cu siguranţă toamna va fi o perioadă mai bună de a vizita oraşul.  Vara, Veneţia şi împrejurimile ei sunt pline de ţânţari. Nu am crezut asta, până când m-am întros de acolo ciuruită de ţânţari.  Pregătiţi-vă vacanţa la Veneţia pentru cel puţin 4 zile. Aveţi o mulţime de lucruri de văzut, chiar dacă oraşul vi se pare mic. De asemenea, nu uitaţi de laguna veneţiană şi insulele ei, aşa că poate o mică excursie cu vaporul până la Murano, nu ar strica.

What Liberty Ate Magaz ine - 101


102 - What Liberty Ate Magaz ine


Fegato alla Venez iana Text şi reţetă de Gabriela Iancu Photo de Gabriela Iancu Gustul onctuos al ficăţeilor sautée îmbrăţişat de gustul aspru al mămăligii vă vor trezi papilele gustative. Veneţienii servesc în mod normal acest preparat cu mămăligă la grătar. Dacă vreţi să vă impresionaţi musafiri cu un aperitiv festiv la masa de Crăciun, încercaţi această reţetă!

What Liberty Ate Magaz ine - 103


3 linguri ulei de măsline 2-3 cepe mari, tăiate mărunt 300-400g ficăţei tăiaţi mărunt 100 ml vin alb sec 1 linguriţă cimbru uscat 1/4 linguriţă piper negru 1/4 sare mămăliguţă pentru a servi

104 - What Liberty Ate Magaz ine


1. Preîncălziţi uleiul într-o tigaie şi sautaţi ceapa la foc mic, pentru 20 minute sau până când devine aurie. Adăugaţi condimentele. 2. Adăugaţi apoi ficăţeii şi vinul şi gătiţi-i până când se rumenesc, iar lichidul s-a redus la jumătate. Daţi tigaia deoparte şi lăsăţi-i să se răcească pentru 10 minute. Folosind un blender, mixaţi ficăţeii şi cepa sautée. 3. Ca să asamblaţi aperitivele, folosiţi forme circulare de prăjituri şi începeţi prin a pune o linguriţă de mămăligă, apoi o linguriţă de purée de ficăţei, şi terminaţi cu un ultim start de mămăligă. Continuaţi până când folosiţi toată compoziţia. Păstraţi aperitivele în frigider până le serviţi.

What Liberty Ate Magaz ine - 105


Praga vazută din avion

106 - What Liberty Ate Magaz ine


Stilul vechi cehesc Prague Praga Praha Text şi Reţetă de Gabriela Iancu Photo de Gabriela Iancu Am vizitat Praga prima dată în 2009, doar la câteva luni după aterizarea mea pe teritoriul berii - în Republica Cehă. La acea vreme nu am apreciat-o la adevărata valoare. De atunci însă am revenit în Praga cel puţin de două ori pe an. De fiecare dată am descoperit-o din ce în ce mai frumoasă, plină de mister şi pictată de natură în culori de basme.

What Liberty Ate Magaz ine - 107


Oraşul vechi - Stare Mesto Ceasul astronomic din Praga a fost instalat pentru prima dată în 1410, făcându-l al treilea şi cel mai vechi ceas astronomic din lume, şi singurul care încă mai funcţioneză. Pe marginea cercului ceasului celui de mai jos, au fost inscripţionate 365 de nume traditional ceheşti. Tot ca în vremurile vechi, puteţi auzii clopotele ceasului sunând la fiecare oră, şi vedea cum cercurile ceasului se învârt, iar figurinele se mişcă.

108 - What Liberty Ate Magaz ine


What Liberty Ate Magaz ine - 109


110 - What Liberty Ate Magaz ine


What Liberty Ate Magaz ine - 111


Staromestske Namesti - PiaĹŁa principală

112 - What Liberty Ate Magaz ine


Cトフre Cartierul Evreiesc

What Liberty Ate Magaz ine - 113


Casă în Cartierul Evreiesc

114 - What Liberty Ate Magaz ine


Castel District - Hradcany Veţi observa uşor Castelul Pragăi, stând cu mândru pe deal, şi cu siguranţă nu veţi avea nevoie de niciun fel de indicaţii ca să ajungeţi la porţile lui.

What Liberty Ate Magaz ine - 115


Oraşul nou - Nové Mesto Praga musteşte într-un imens patrimoniu arhiectural, începând din perioada gotică la Rennaissance, continuând de la perioada Art Nouveau la comunism. Veţi găsi aici o frumoasă colecţie de stiluri arhiecturale. Nu rataţi vizitarea Casei Municipale şi a t eatrului Estates, în holul căruia Mozart a cântat în 1787. De altfel, se spune că Mozart ar fi zis, "Meine Pra ger verstehen mich" ("Praghezii mei mă înţeleg"), cuvinte care au devenit faimoase pe pământurile Boemiei. Faceţi apoi o mică plimbare pe cehescul Champ Elysées - Piaţa Wenceslas şi nu uitaţi să vizitaţi Muzeul Naţional.

116 - What Liberty Ate Magaz ine


Muzeul NaĹŁional - Praga

What Liberty Ate Magaz ine - 117


Opera

118 - What Liberty Ate Magaz ine


What Liberty Ate Magaz ine - 119


Text şi reţetă de Gabriela Iancu Photo de Gabriela Iancu

120 - What Liberty Ate Magaz ine


Marlenka

O mândrie cehească, prăjitura Marlenka este facută conform unei reţete armene foarte vechi. Bogată în miere şi nuci, această onctuoasă prăjitură vă va face să vă îndrăgostiţi de ea aproape instantaneu.

Pentru foile de aluat :

Pentru cremÃ

2 ouă 60 g unt 200 g zahăr cristal 40 g miere jumătate de linguriţă de praf de copt 600 g făină

2 ouă 30 g miere 60 g unt 230 ml lapte condensat 100 g nuci măcinate

1. Începeţi cu pregătirea blatului. Adăugaţi zahărul şi mierea într-o cratiţă mică, la foc mediu, şi amestecaţi până când se topesc. Adăugaţi apoi untul, şi omogenizaţi bine. Adăugati apoi ouăle, praful de copt şi amestecaţi bine. Începeţi să adăugaţi făina treptat, şi amestecaţi până când se încorporează bine. Când aluatul începe să se întărească, folosiţi mâinile ca să frământaţi aluatul obţinut şi încorporaţi în continuare făina rămasă. Frământaţi uşor, până când aluatul e unitar, şi se întinde uşor, fără să se rupă. Dacă e prea moale, mai adăugaţi făină, dacă e prea tare, adăugaţi puţin lapte. Împărţiţi aluatul în 5 părţi egale, şi întindeţi fiecare parte în dreptunghiuri sau pătrate egale.

o tavă mare cu hârtie de copt. Întindeţi aluatul în tavă. Coaceţi fiecare foaie de aluat timp de 3-5 minute sau până când devine aurie, apoi scoateţi-le şi lăsaţi-le să se răcească.

3. Într-o cratiţă mică topiţi u ntul la foc mic. Bateţi ouăle uşor, şi adăugaţile pe ste untul topit, împreună cu mierea. Amestecaţi până la omogenizare. Adăugaţi laptele condensat treptat, şi amestecaţi încontinuu. Lăsaţi crema pe foc până când începe să se îngroaşe, în jur de 3-5 minute, dar nu mai mult de 8 minute. Puneţi crema între foile de aluat pregătite. Puneţi crema şi pe ultima foaie adăugată, apoi presăraţi pe deasupra nuca măcinată. Lăsaţi prăjitura la frigider cel puţin 6 ore înainte de a o 2. Preîncălziţi cuptorul la 180°C. Tapetaţi servi.

What Liberty Ate Magaz ine - 121


122 - What Liberty Ate Magaz ine


What Liberty Ate Magaz ine - 123


LIGHT

delight

LUMINĂ AURIE DE TOAMNĂ PENTRU BUCATARIA VOASTRĂ Acest candelabru original este menit să creeze o atmosfera placută și primitoare. Obiect decorativ de admirat la o felie de tartă la gustarea de dupăamiază sau la un ceai alături de cei dragi. Poate fi achiziţionat aici : http://www.etsy.com/ listing/76664368/mason-jar-chandelier-lighting-mason-jar

124 - What Liberty Ate Magaz ine


Eco Spirit Text de Liliana Rusu Photo de a se vedea ultima pagină Eleganţa toamnei și rafinamentul iernii ne reamintesc de dorinţa de comfort și de căldură pe care le căutam și în atmosfera plăcută a bucatariei. Textura, nuanţele de culori care trec de la maron-galben spre alb-gri, ne repun în contact cu simplitatea naturii în schimbare. Obiectele pe care le utilizăm pentru decor sau cele care ne ajută în prezentarea reţetelor și a altor delicatese culinare, revin la elementele de bază în care utilul se îmbină perfect cu materialul natural fie el lemn, piatră, bumbac sau ceramică.

What Liberty Ate Magaz ine - 125


ITALIAN

handmade

USTENSILE VINTAGE HANDMADE DIN LEMN NATURAL care vor imbogăți colecția voastră de obiecte utile în bucătarie. Pentru servit sau amestecat ingredientele unui sos, aceste ustensile vă vor veni în ajutor. Poate fi achiziţionat aici : http://www.etsy.com/ listing/78620903/natural-wood-utensilsset-of-3-italian

126 - What Liberty Ate Magaz ine


VINTAGE

charm

Un dulapior eco vintage decorat în exterior și interior cu imagini de fructe, legume și condimentele care li se potrivesc. Găsiți 16 borcanele de sticlă, unele conțin condimente iar celelalte sunt gata să primească recolta voastră de vară și toamnă pentru supe sau fripturi delicioase. Poate fi achiziţionat aici : http://www.etsy.com/listing/69992942/ three-mountaineers-spice-cabinet-with-16

Minimalist

Pentru un început de toamnă bogat în arome si savoare acest ‘Cheese dome’ realizat într-un design minimalist și traditional este ideal pentru servirea sortimentelor de branză preferate. Se compune dintr-un platou de lemn în multistraturi și un capac de sticlă funcțional. Poate fi achiziţionat aici : http://www.etsy.com/ listing/76512851/cheese-dome

Eco-friendly GEOMETRY

Un platou de lemn design pe care se pot taia legume, fructe și alte bunătăti. În culori calde și naturale este realizat din mixt de esențe de lemn ce alcătuiesc un ritm elegant. Poate fi achiziţionat aici : http://www. etsy.com/listing/77047599/small-cherrywood-cutting-board-the

What Liberty Ate Magaz ine - 127


ROUND

beauty

Nuanță satinată de gri ce accentuează liniștea și repausul din mijlocul iernii. Două mini ghivece decorative pentru plante care să vă alinte privirea de pe rafturile bucatariei. Poate fi achiziţionat aici : http://www.etsy. com/listing/76065551/mini-roundconcrete-pot-set-of-2

128 - What Liberty Ate Magaz ine


What Liberty Ate Magaz ine - 129


LACE

embrace

Atmosferă de sărbatoare de la sfârșitul anului, Crăciun și An Nou pe care le primiți cu bucurie. Patru inele din bambus învelite în dantelă vintage franțuzească, special create pentru a decora mesele festive, vor deveni nelipsite din prezentarea voastră favorită. Poate fi achiziţionat aici : http:// www.etsy.com/listing/67686566/napkin-ringsorganic-bamboo-vintage

130 - What Liberty Ate Magaz ine


What Liberty Ate Magaz ine - 131


132 - What Liberty Ate Magaz ine


NATURE’S

mark

Acest set de cafea din ceramică este compus dintr­-o cană și o farfurioară de corate cu elemente vegetale. Delicat și fin va reuși să adauge un plus de frumusețe dimineților însorite de toamnă. Poate fi achiziţionat aici : http:// www.breslo.ro/Product/Set-cafeaPour-se-reposer_355578

What Liberty Ate Magaz ine - 133


SWEET

harmony

Când afară ninge și frigul iernii pune stăpânire pe lume, gestul de a servi o cafea devine o dulce plăcere. Trei căni și farfurioare din ceramică albă cu accente de verde pal așteaptă să vă țină companie. Poate fi achiziţionat aici : http:// www.etsy.com/listing/68498195/little-speckled-coffee-for-three

‘ ALL

white

Fulgi cernuți prin sita cerului de cristal. Impresie de sublim în acest vas vintage de ceramică albă decorat cu textură de inspirație vegetală. Potri vit pentru a fi așezat pe mesele de sărbătoare sau cele între prieteni. Poate fi achiziţionat aici : http://www.etsy.com/listing/79576066/ textural-white-planter

134 - What Liberty Ate Magaz ine


SOFT

organic

traets

Cristale argintii și negre de zahar pentru a orna paharele cu băuturi pregătite pentru o petrecere deosebită într-o seară de iarnă. Vă veți uimi invitații cu aceste delicatese contemporane. Poate fi achiziţionat aici : http://www.etsy. com/listing/70460163/silverblack-cocktail-rim-sugar-kit-dark

Culoare albă ca zăpada și cuvinte ordonate în spirală se regăsesc pe acest prosop de bucătarie din bumbac organic. Iarna se invită în atmosfera placută a bucătariei iar roata cuvintelor vă prinde în jocul ei, a bunei dispoziții, a entuziasmului. Poate fi achiziţionat aici : http:// www.etsy.com/listing/73132474/ white-animal-spiral-tea-towelfairtrade

DUO

What Liberty Ate Magaz ine - 135


Credite foto Coperta - Mic dejun de Gabriela Iancu pagina 2 - Tartă cu smochine de Gabriela Iancu pagina 3 - Gogoşi de iarnă de Gabriela Iancu pagina 4 - Foc de tabără de iarnă de Gabriela Iancu pagina 8 - Autumn Feeling de Gabriela Iancu pagina 11 - Sara Forte de Hugh Forte pagina 12 - Cookies de Hugh Forte pagina 14 - Tort de zmeură cu cremă de lămâie de Stephanie Shih pagina 16 - Stephanie Shih de Toni Gauthier pagina 17 - Milk de Stephanie Shih pagina 18 - Tort cu mac şi cremă mascarpone de Ashely Rodriguez pagina 20, 21 - Brânză la grătar cu cimbru, miere şi smochine de Ashely Rodriguez pagina 22, 23 - Toamna în Praga de Gabriela Iancu pagina 24, 26, 27 - Tartă cu smochine de Gabriela Iancu pagina 28, 31 - Tartă cu mere de Gabriela Iancu pagina 32, 34, 36, 37 - Chec cu dovleac de Gabriela Iancu pagina 38 - Christmas Tree de Gabriela Iancu pagina 40-45 - Biscuiţi organici de iarnă de Gabriela Iancu pagina 46-48 - Taglioline cu busuioc şi creveţi picanţi de Gabriela Iancu pagina 50-55 - Porc la cuptor cu sos American de Gabriela Iancu pagina 56-59 - Povestea unei pisici gurmande de Medeea Iancu pagina 60-67 - Toate fotografiile de Irina pagina 68-77 - Toate fotografiile de Ciuşcă pagina 78-94 - Toate fotografiile de Beatrice pagina 96-101 - Veneţia de Gabriela Iancu pagina 102-105 - Fegatto alla Veneziana de Gabriela Iancu pagina 106-119 - Praga de Gabriela Iancu pagina 120-123 - Marlenka de Gabriela Iancu

136 - What Liberty Ate Magaz ine


pagina 124 - Foto de BootsNGus http://www.etsy.com/shop/BootsNGus pagina 126 - Foto de gretaloves http://www.etsy.com/shop/gretaloves pagina 127 - Foto de TheFrontHouse http://www.etsy.com/shop/TheFrontHouse pagina 127 - Foto de newberry http://www.etsy.com/shop/newberry pagina 127 - Foto de TimberGreenWoods http://www.etsy.com/shop/TimberGreenWoods pagina 128 - Foto de roughfusion http://www.etsy.com/shop/roughfusion pagina 130 - Foto de frenchfelt http://www.etsy.com/shop/frenchfelt pagina 132 - Foto de JasminBlanc http://www.breslo.ro/Shop/JasminBlanc pagina 134 - Foto de PrairieSeed http://www.etsy.com/shop/PrairieSeed pagina 134 - Foto de PineandMain http://www.etsy.com/shop/PineandMain pagina 135 - Foto de Xenotees http://www.etsy.com/shop/Xenotees pagina 135 - Foto de dellcovespices http://www.etsy.com/shop/dellcovespices Dell Cove Spice Co./Crystal Gayle Photography

What Liberty Ate Magaz ine - 137


Mai multe retete la : www.whatlibertyate.com


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.