Page 1

Καλως ορίσατε στο πρώτο μας ενημερωτικό φυλλάδιο! Και καλώς ήλθατε σε έναν κόσμο δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης υλικών! Η φιλοσοφία του προγράμματος Chic & Craft αφορα στην αξιοποίηση ήδη υπαρχώντων υλικών που δεν χρησιμοποιούνται πια, με σκοπό την δημιουργία καινούριων. Επιθυμία μας είναι η αξιοποίηση ρούχων από δεύτερο χέρι και «άχρηστα» υλικά, με στόχο τη δημιουργία νέων ρούχων και αξεσουάρ, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια δεύτερη ευκαιρία όχι μόνο στα υλικά αντικείμενα αλλά και στους ανθρώπους που πρόκειται να εργαστούν στο πρόγραμμα αυτό. Η ομάδα στόχου αποτελείται από ανθρώπους που πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή και λόγω της ασθένειά τους είναι αποκομμένοι από τη κοινωνία. Αναπτύσσουμε μια σειρά μαθημάτων κατάρτισης για τα άτομα με σοβαρή και παρατεταμένη ψυχική ασθένεια σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών μόδας σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα μειώνοντας παράλληλα και το ψηφιακό χάσματης ομάδας στόχου. Επιπλέον επιθυμία μας αποτελεί και η εμπλοκή τους στην εκπαίδευση, καθώς μερικοί εξ αυτών θα λειτουργήσουν ως δάσκαλοι ομοτίμων βοηθώντας τους εκαπιδευτές στο έργο τους. Πρόκειται να είναι μια δυναμική δραστηριότητα, η οποία θα υλοποιηθεί χάρις στη μεθοδολογία που αναπτύσσουμε τώρα ειδικά για αυτό το σκοπό. Αλλά ας πάμε βήμα βήμα να δούμε τι κάναμε την περσινή χρονιά και να σας παρουσιάσουμε κάποιες δημιουργικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια ιδέα σχετικά με τα τελικά προιόντα που θέλουμε να παράξουμε. Απολαύστε το διάβασμα!

Η ομάδα του Chic & Craft

1

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των που περιέχονται σε αυτήν.


Μια μικρή περίληψη της μέχρι τώρα εργασίας μας Η πρώτη συνάντηση της ομάδας Chic & Craft πραγματοποιήθηκε στις 17-18 φεβρουαρίου στο CJD Frechen στη Γερμανία. Σε αυτή τη διακρατική συνάντηση προτεραιότητα ήταν η οργάνωση των εκπαιδευτών που πρόκειται να εργαστούν στο πρόγραμμα και η πιλοτική εφαρμογή αυτού που θα ξεκινούσε από το Φθινόπωρο σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Μέχρι στιγμής εργαζόμαστε πάνω στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών ενοτήτων που αφορούν το ανακυκλωμένο σχέδιο μόδας. Επιπλέον ετοιμάζουμε τις ασκήσεις που θα περιλαμβάνονται στον οδηγό μεθοδολογίας βασιζόμενος στην εκπαιδευση ομοτίμων. Για την δημιουργία αυτού του οδηγού χρειάστηκε πρώτα η σύσταση ενός ερωτηματολογίου με σκοπό την ανίχνευση των αναγκών των ατόμων με ψυχική νόσο αναφορικά με το θέμα του προγράμματος (σχέδιο μόδας), με το εργασιακό περιβάλλον, την αυτοεκτίμηση και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν 105 άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές από την Ευρώπη. Επιπλέον 23 εκπαιδευτές απάντησαν σε συναφές ερωτηματολόγιο με σκοπό μια πιο αντικειμενική ματιά στο πρόγραμμα. Αποτέλεσμα αυτής της εργασίας ήταν η τελική συμφωνία σχετικά με το σκοπό και το όραμα της εκπαίδευσης και τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημιουργία του εγχειριδίου. Τα αποτέλεσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα, χαρακτηριστικό είναι το έλλειμα στην ομαδική εργασία και στην αυτοεκτίμηση, τα οποία χρειάζεται αν ενδυναμωθούν και δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος που θα ευνοεί την έκφραση των σκέψεων των ωφελουμένων. Πιστεύουμε ακράδαντα στο δυναμικό των ατόμων με ψυχική νόσο και ελπίζουμε οτι αυτός ο οδηγός θα είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτών για να το καλλιεργήσουν. Και τα δυο εγχειρίδια (τόσο το τεχνικό με τις οδηγίες σχετικά με την ανακυκλώσιμη μόδα όσο και η μεθοδολογία στην εκπαιδευση ομοτίμων) θα είναι διαθέσιμα για δωρεάν ανάγνωση στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του προγράμματος Chic & Craft http://chicandcraft.intras.es/, καθώς και όλες οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα. Αντε, ρίξτε μια ματιά!

2

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των που περιέχονται σε αυτήν.


ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ο Οργανισμός INTRAS ξεκίνησε τις εργασίες του αξιοποιώντας παλιά υφάσματα και ρούχα χάρις σε μια μικρή εθνική πρωτοβουλία των ARROPADOS και έτσι συνειδητοποίησαν οτι ανοίγει ένας υπέροχος κόσμος γεμάτος δυνατότητες. Συγκέντρωσαν και μεταποίησαν παλιά ρούχα με σκοπό τη δημιουργία νέων ενδυμάτων και συνειδητοποιήσαμε οτι είναι μια εξαιρετική ιδέα να φέρουμε με αυτό τον τρόπο κοντά κόσμο που δεν γνωρίζει για την ψυχική υγεία. Η μόδα είναι κάτι που έλκει πολλούς ανθρώπους, αποτελεί ένα καλό εργαλείο για την καταπολέμηση του στίγματος και έναν εύκολο δρόμο προσέγγισης των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων των ψυχικά πασχόντων. Ακολουθούν φωτογραφίες από κάποιες δημιουργίες: πορτοφόλι από παλιό τζιν και υφάσματα και φιγούρες από χρησιμοποιημένες κάψουλες καφέ και υφάσματα.

Από το ξεκίνημά του ο οργανισμός OZARA συμπεριέλαβε εργαστήριο ραπτικής, όπου προσφέρονται υπηρεσίες ραπτικής σε διάφορους πελάτες. Ακόμα και πριν την έναρξη του προγράμματος, προωθούσαν άτομα με δυσκολίες μέσα από ένα Πρόγραμμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης να γίνουν πιο ενεργά μέλη της κοινωνίας μέσα από την εργασία τους. Ξεκινήσαμε ράβοντας μικρά προιόντα από ποικίλα άχρηστα υλικά. Με την παρουσίαση του προγράμματος Chic & Craft επεκτείναμε τη δραστηριότητά μας στην δημιουργία μοντέρνου σχεδίου μόδας. Πριν από αυτό η λίστα των προιόντων μας περιείχε ποικιλία διακοσμητικών αξεσουάρ και παιχνιδιών. Ωστόσο μετά από μια συνάντηση με τεχνική ιδεοθύελλας στην αρχή του προγράμματος Chic & Craft θελήσαμε να πειραματιστούμε με σχέδιο μόδας για ρούχα και αξεσουάρ ακόμη και πριν από την ανάπτυξη του περιεχομένου της μάθησης.

3

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των που περιέχονται σε αυτήν.


Τελικά συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε μια «αναδημιουργία» χρησιμοποιημένων φανέλων με σκοπό τη μετατροπή τους σε τσάντες. Ετσι ξεκινήσαμε τη συλλογή χρησιμοποιημένων ρούχων και περισευούμενων υφασμάτων. Όταν συγκετρώθηκε επαρκής ποσότητα μπλουζών, παντελονιών και άλλων ρούχων, ξεκινήσαμε την δημιουργική επιχειρησή μας. Για παράδειγμα πήραμε ένα μπλουζάκι που δεν ήταν εντελώς φθαρμένο, ράψαμε πάνω του ένα μοτίβο φτιαγμένο από ρετάλια και το προσφέραμε ως δώρο σε έναν συνάδελφο την ημέρα των γενεθλίων του. Ένα άλλο προιόν ήταν μια τσάντα φτιαγμένη από ρετάλια και ξύλα μπαμπού. Τώρα, μετά το πρώτο ξεκίνημά μας, μπορούμε να ρίξουμε μια πιο διεξοδική ματιά στο πρόγραμμα και να καταγράψουμε μια λίστα με ποιοτικά προιόντα μόδας κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Προκειμένου να συμβάλει στο τεχνικό πρόγραμμα σπουδών του Chic & Craft , καθώς και για να παρουσιάσει και να προετοιμάσει τους συμμετέχοντες για την υλοποίηση του, ο CJD εκπαιδευτής συναντήθηκε με τους συμμετέχοντες του προγράμματος και παρουσίασε το ίδιο το έργο , το όραμα , τα προβλεπόμενα αποτελέσματα και τους στόχους .

Συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε ένα διεθνές πρόγραμμα ως νέοι σε αυτή τη πρακτική έδειξαν ενδιαφέρον, διάθεση και ανυπομονησία για το τι πρόκειται να συμβεί και πώς μπορούν να συμβάλουν σε αυτό .

4

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των που περιέχονται σε αυτήν.


Έτσι, ξεκινώντας με τεχνική ιδεοθύελλας συλλέχθηκαν διάφορες ιδέες από κοινού με τους διεθνείς εταίρους , δυο απο τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε ακολλούθως. Καθώς βρισκόμασταν ήδη στη Γερμανία στη καρδιά του χειμώνα, η πρώτη σκέψη ήταν η δημιουργία κασκόλ τύπου loop από ανακυκλωμένο ύφασμα και λινό. Εχοντας επιλέξει τα χρώματα και έχοντας μετρήσει τα υφάσματα, κόψαμε, ράψαμε και είτε το κρατήσαμε ο καθένας για τον εαυτό του είτε το προσφέραμε ως δώρο. Το δεύτερο προιόν ήταν μια τσάντα , επιλέξαμε τα υφάσματα (παλιό λινό, και μπλουζάκια), τα προετοιμάσαμε και τα ράψαμε.

Τα αποτελέσματα τα βλέπετε στις φωτογραφίες που ακολουθούν.Η κυκλική χρήση των υλικών ήταν πάντα μια βασική πτυχή της δημιουργικής απασχόλησης που εφαρμόζεται στο οικοτροφείο ΙΑΣΙΣ . Το έμπειρο προσωπικό της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ χρησιμοποιεί το ράψιμο, το κόψιμο, το πλέξιμο σαν τεχνικές για τη δημιουργία πολλών αντικειμένων. Χρησιμοποιώντας υλικά που πριν είχαν άλλη χρήση οι ωφελούμενοι από τη μια μαθαίνουν για την αξία της ανακύκλωσης και από την άλλη μένουν διανοητικά ενεργοί μέσα από τη τροποποίηση παλιών αντικειμένων σε καινούρια και αξιοποιήσιμα. Οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν μέρος της αποκατάστασης και της κατάρτισης των ληπτών ψυχικής υγείας προάγωντας τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ ΙΑΣΙΣ έχει επενδύσει πολύ χρόνο στην εκπαίδευση των ληπτών ψυχικής υγείας, ώστε να τους βοηθήσει να επανενταχθούν στην κοινωνία. Μέρος της εκπαίδευσης αποτελεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή κοσμημάτων και αξεσουάρ. Στη φιλοσοφία του προγράμματος Chic & Craft η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ επεκτείνει τις δραστηριότητές της με σκοπό να καλλιεργήσουν όχι μόνο τεχνικές αλλά και ψηφιακές κοινωνικές δεξιότητες.

5

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των που περιέχονται σε αυτήν.


Spodaj sta primera vsakodnevnih dejavnosti, ki jih izvajamo v podjetju IASIS. Na prvi fotografiji je ženska srajca, ki smo jo razrezali na kose in tako dobili material za nakit, ki je prikazan na drugi fotografiji.

Ακολουθούν φωτογραφίες από κάποια παραδέιγματα καθημερινής πρακτικής στο οικοτροφείο ΙΑΣΙΣ. Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε μια παλιά μπλούζα κομμένη σε λωρίδες, οι οποίες αποτελούν το αρχικό υλικό για τη δημιουργία κοσμημάτων. Στη δεύτερη φωτογραφία είναι κάποια από τα τελικά προιόντα αυτής της πρακτικής. Όταν πρόκειται για ανακύκλωση, μικρές δράσεις από κάθε οργανισμό ή πρόσωπο που λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση, μπορεί να σημάνουν έναν διαφορετικό κόσμο. Σε μια φυσιολατρική χώρα, όπως η Λιθουανία, η έννοια της ανακύκλωσης είναι πολύ σημαντική. Η ανακύκλωση και η μη σπάταλη χρήση των υλικών αποτελεί , εδώ και χρόνια, ένα από τα κύρια στοιχεία επαγγελματικής κατάρτισης μέσω της ραπτικής σε δέρμα στον οργανισμό Valakupiai Rehabilitation Center. Τέτοια προγράμματα αποτελούν ένα μικρό μέρος στη μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που είναι διαθέσιμα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο VRC. Η ομάδα του VRC χαίρεται να μοιράζεται την τεχνογνωσία και την εμπερία της αλλά και να καιρδίζει καινούριες όπως αυτές προσφέρονται μέσα σε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα για ανθρώπους με θέματα ψυχικής υγείας που λαμβάνουν μέρος στην εκπάιδευση στην ανακύκλωση παλιών υλικών για τη δημιουργία νέων προιόντων μόδας. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα ωφεληθούν όχι μόνο από την ενθέρρυνση και την υποστήριξη που θα λάβουν από τους εκπαιδευτές αλλά και από την πιθανότητα να αναπτύξουν δεξιότητες ραπτικής η/και τεχνικές επεξεργασίας δέρματος για μελλοντική εργασιακή απασχόληση ή για προσωπική ενασχόληση. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε δυο παραδείγματα από προιόντα που ήδη έχουν δημιουργηθεί στο VRC. Εχουμε ένα χαριτωμένο σκουφάκι από παλιά κομμάτια πλεκτών και μαι καρφίτσα κατασκευασμένη από παλιό δέρμα, κουμπί και χάντρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μέσω mail:

proyectos2@intras.es

ή μπείτε στη διαδικτυακή σελίδα μας

http://chicandcraft.intras.es/

6

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των που περιέχονται σε αυτήν.

Chic & craft - 1 Greek  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you