Nieuws uit Berkelland editie 36 - april

Page 1

Uitgave 36, editie april 2022


Natuurbegraven in de Achterhoek

Duizenden jaren lang was het heel normaal, men wist niet beter. De moderne mens heeft het opnieuw ontdekt: begraven in de natuur. Een natuurbegraafplaats is een bijzondere plek waar overledenen begraven worden in harmonie met de natuur. Sinds kort is het ook in de Achterhoek weer mogelijk op Natuurbegraafplaats Schapenmeer, in een prachtig bos vlakbij kastelendorp Vorden.

De begrafenis op Natuurbegraafplaats Schapenmeer kunt u gewoon via uw eigen uitvaartverzorger of begrafenisvereniging regelen. Voor het kiezen van de precieze plek kunt u contact opnemen met de natuurbegraafplaats.

Schapenmeer is 65 hectare groot, op 6,5 ha daarvan is het mogelijk om een graf uit te zoeken. Met een speciaal opgesteld natuurplan is meer openheid in een deel van het gebied gekomen. Hier brengen we de heide, die hier vroeger bloeide, weer terug rond het Schapenmeer.

Opgaan in de natuur Een graf op een natuurbegraafplaats is voor altijd, het gaat zonder grafsteen op in de natuur. Daarom wordt er alleen gebruik gemaakt van natuurlijk vergankelijke materialen. De kist is gemaakt van onbehandeld hout, zonder metalen handgrepen. Maar er kan ook begraven worden in een rieten mand of een katoenen lijkwade. Ook de kleding die de overledene draagt is van natuurlijke materialen gemaakt. Bij natuurbegraven kunt u zelf de precieze plek kiezen voor een laatste rustplaats in de natuur. Een natuurbegraafplaats kent eeuwigdurend grafrecht, er wordt niet geruimd. Er zijn alleen eenmalige kosten, waaruit onder andere het natuurbeheer bekostigd wordt. Zo zijn er dus geen zorgen voor nabestaanden over verlenging van grafrechten of onderhoud.

Natuurdoelstellingen Wij besteden elke dag veel zorg en aandacht aan dit natuurgebied. We hechten groot belang aan een goede relatie tussen mens en natuur. Onbekend maakt onbemind. Mensen die de natuur beter kennen, zullen er ook beter voor zorgen.

Op deze manier is er ruimte voor heide, jeneverbes en verschillende mossen en korstmossen. Dankzij een paar poelen voelen amfibieën en libellen zich thuis in het gebied. De natuur is leidend bij natuurbegraven.

Rijk aan historie De natuurbegraafplaats in Vorden ligt vlak bij de eeuwenoude begraafplaats. Het gebied kreeg vorm door de vele landgoederen die de streek rijk is. Schapenmeer ligt iets ten zuiden van landgoed Enzerinck. Vroeger wisselden bossen en open vlaktes met heide elkaar hier af. De landgoederen hadden veel oog voor bos en natuur. Veel van de bossen in deze streek zijn aangeplant door de families die hier al eeuwen leven. De stichters van Schapenmeer hebben het altijd belangrijk gevonden dat het bos toegankelijk was voor iedereen uit de omgeving.

Een eigen plek uitkiezen Op Natuurbegraafplaats Schapenmeer is het mogelijk om uw eigen plek uit te kiezen. Bijvoorbeeld in de buurt van de poel, of juist een plek onder hoge Corsicaanse dennen. Door zelf bij leven een plek te kiezen, ontzorgt u uw nabestaanden. De tarieven voor het eeuwigdurend grafrecht variëren van € 2.000,voor een urnengraf tot € 8.500,- voor een dubbel graf. Een deel van de opbrengsten wordt gereserveerd in een toekomstfonds waarmee ook later het natuurbeheer over het gebied bekostigd kan worden. Meer informatie over de natuurbegraafplaats vindt u op www.schapenmeer.org


Nieuws uit Berkelland

3

COLUMN door Marcel Stroet 4

ID Groen Column: Gewoon luisteren

5

Anny en Bert van der Meer stoppen met de CactusOase in Ruurlo, maar nu nog niet!

6

De voordelen van werken in de autobranche

7

Gosse op de bariton bij Volharding: “een fantastisch instrument!”

Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt.

8

Leg uw uitvaartwensen vast; een zorg minder voor uw nabestaanden

De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbol. Noe smiet ze mekeare doezend bommen en granaten noar de kop wat toch ne smearzooi brech, doar kun ie en ikke neet an vervuilen.

Tegenstriedigheden

8

Open Dag Fysio Samen Sterk

9

Invloeden van buitenaf

9

Wil je wondermiddel tegen allerlei (ernstige) ziektes en kwalen?

10

"Bomen over gezondheid”

11

Grootste mini LEGO rampenstad ter wereld naar Borculo

11

Swinging Sixties Dansavond van Coverband Beatline Moederdag 8 mei, hoe verras jij je moeder?

12/13

14

Lieve mama

16

Thaila ter Braak uit Eibergen is specialist betonpoeren

17

HelemaalGroen in gesprek met Femke, Lars en opa Jaap

17

Zangles voor kids op woensdag in Ruurlo

19

ACtronics Achterhoek Rally grande finale Nederlands Rallykampioenschap 2022

19

Dertig jaar aankomstdata van terugkeer zwaluw op Stokkink in Achterhoekse Gelselaar

20

Weet wat je eet

20

Iedere moeder begint de dag graag goed met een lekker ontbijtje!

21

Ambachtelijk Bier en Wijn uut AUSTE WIJNGOED CAMMAN

21

IJs en nog (véél) meer

23

Wees voorzichtig! Het seizoen is weer begonnen

23

Eeks alweer één jaar open op nieuwe locatie

Colofon Uitgever Fulltime-media Opmaak & Acquisitie Fulltime-media Verspreiding Kremer verspreidingen Ruurlo 0573-452532 Drukkerij Hoekstra Krantendruk

Dat bedenk ik mien dan as ik heel fanatiek met de greune, grieze en oranje dekkel containers an `t scheiden bun. Het zweit lup mien van de kop,wat mot woar in?? Dan kiek ie soavonds `t journaal en zeet ie de troep van de oorlog, dat kan toch neet woar wean. Zit wij hier met zien allen te massen oaver `n stuksken karton of glas en doar vleegt oe van alles um de oarne hen. Met gezond verstand kun ie der neet bie. Boeren mot oet e koch worden of der met stoppen um stikstof of wat dan ok. De beeste krieg angepaste brokken zodat ze minder scheten loat. As ie mais pot

Wij sliept de vleugels derof en jenst dermet deur de stroaten, moar dat zal dan wal wear neet meugen. Langzamerhand loopt de dinge oet de hand. Wil ie zelf oe hoes isolearen dan krieg ie gin subsidie moar as ie `t loat doon krieg ie wal subsidie, noadat ie alles betaald heb. Noe blik dat menigeen doar helaas `t geld neet veur hef um dat veur te scheten. Joa weurumme zul ie makkelijk doon as `t ook heel moeilijk kan. De subsidie zo bedenken dat `t hoaste unmeugelijk is dat ie `t kriegt. Een wieze road kreg ik ne keare bie de kamer van koophandel as ie oe ding kunt bereiken zonder subsidie heb ie een gezond bedrief. Dat is `n woarheid as ne koe den gin scheten mear lut.

Bakkerij Stroet presenteert

TOMPOUCENDAG

PER STUK € 2,4 VOOR € 7,50

Fulltime-media Smeestraat 5a 7241 AT Lochem 0573 - 745061 www.fulltime-media.nl info@fulltime-media.nl Redactie Nieuws uit Berkelland redactie@nieuwsuitberkelland.nl Fotografie voorkant Freeze Frame Volgende editie verschijnt op 18 mei 2022

facebook.com/Nieuwsuitberkelland

bun ie een oetzichtbelemmerraar. De provincie wil noe ok `n ozb goan heffen um hun miljarden an te vullen veur allerlei onduudelijkheden. Op onze benzine zit belasting moar tank ie kerosine dan is dat belastingvrie. Ik geleuf toch dat ik goa kieken of ik argens een klein vleegtuugke op de kop kan tikken.

instagram.com/nieuwsuitberkelland.nl

KONINGSDAG

www.bakkerijstroet.nl Neede - Beltrum twitter.com/NieuwsuitBerkel

www.nieuwsuitberkelland.nl


Nieuws uit Berkelland

4

COLUMN door Dominick Eghuizen (eigenaar van ID Groen)

Gewoon luisteren

Maaaaar natuurlijk kunnen we onze gang lekker gaan in de tuin en soms worden we

De afgelopen weken wordt het wel weer

even terug geroepen door moeder natuur.

duidelijk dat er maar één de baas is en dat is

Aanleg

Onderhoud

Ontwerp

Advies

moeder natuur. En als tuinliefhebbers hebben

Nou prima…..

we dan te luisteren. De oude wijsheden als

Ik ben ook weer volop aan de gang, want mijn

“maart roert zijn staart” en “april doet wat ie

handen jeuken weer. De eerste zaailingen

wil “ kwamen vaak voorbij in het nieuws en in

weer verspeent voor de moestuin. Vaste

de media.

planten weer gescheurd, waar ik in september niet aan toe was gekomen.

Wij willen zelf zo graag Als het een week 20 graden al is in januari,

De laatste bomen moet ik nog planten die

dan moet de tuin kaal en opgeruimd, want we

staan nog klaar bij kwekerij Florijn in Ruurlo.

moeten naar buiten. Een week later is het weer

Deze week nog een dag bloembollen kijken in

min 5 of 6 en hebben we sneeuw. De kreet “de

het Westland met Peter Heutinck. Weer even

natuur “ is van slag kom je dan overal tegen.

nieuwe inspiratie op doen voor het volgende

Maar 20 graden in januari brengt ons van

voorjaar. Al ben ik op dit moment ook heel

slag, niet de natuur.

tevreden met onze bollen die we in de herfst hebben geplant.

Wij willen dan van alles, maar we kunnen en willen veel bepalen. Het weer hebben we

Voor nu zal ik willen zeggen “geniet van alle

echter “gelukkig” niet in de hand. In de natuur

mooie bloeiende bollen.”

kunnen we veel regelen….denken we. Maar we kunnen ons beter aan de seizoenen houden.

Ga lekker aan de gang in de tuin of natuur… Maar als moeder natuur roept, wees dan niet

Eigenlijk net als vroeger, alleen lijkt het soms

eigenwijs en luister dan gewoon….net als

dat in deze tijd de seizoenen anders worden

vroeger.

ingevuld. Hou je vast aan de basis van de afgelopen 50 jaar en vul niet te veel in voor de natuur.

MAAK JOUW ETALIAN PERSOONLIJK EN UNIEK

De Etalian is voorzien van een sterke 2 KW motor. Standaard uitgevoerd met 1 uitneembare 20 ah Lithium ion batterij. Digitaal dashboard, een key less start & go systeem, alarminstallatie en standaard voorzien van een oplader 6 Ah. WINDSCHERM

ETALIAN RETRO • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Leverbaar als snorscooter, 25 km/h of bromscooter, 45 km/h Schijfremmen voor en achter Actieradius 45 km tot 130 km afhankelijk van batterij configuratie Totaal gewicht 95 KG Afmeting 1885 x 775 x 1080 mm (LxBxH) Maximaal toelaatbaar gewicht 150 KG Borstelloze naafmotor Motorvermogen 2 Kw Verbruik ≤ 1.5 KW/h Batterij 60 Volt | 20 of 29.8 Ah 1 of 2 uitneembare accu’s Max laadcapaciteit respectievelijk 1.3 en 1.76 KW Lithium Ion technologie (per stuk 9.8 KG) Accu’s voorzien van A-kwaliteit lithuim cellen(LG/Samsung) Oplaadcycli ≤ 800 keer Oplader 220 Volt, 6 Ah of via snellader 8 Ah Oplaadtijd 3-5 uur per batterij en via de 8Ah snellader ca 2 uur Maximale klim percentage 20

ZADELKLEUR Je zit al bijzonder

Vermijd wind en voorkom regen in je gezicht. Het windscherm beschermt je

je Etalian scooter, dat wordt nog leuker als je de zadelkleur kunt afstemmen op de kleur van je Etalian scooter.

shield is je zicht

TOPKOFFER Uitgerust met je snel even een boodschap doen. Of een cadeautje voor een vriend(in) meenemen.

BAGAGEREK

Ook

mog elij Clean mobility k om tot te l 6 vra ag n 0 ma aar and easen de v en oor w aar den

Je tas meenemen naar school? Of een aktetas naar het werk? Dan is een bagagerek op je Etalian scooter de oplossing!

Handelsweg 5 | 7161 BW Neede | 06-10561915


Nieuws uit Berkelland

5

Anny en Bert van der Meer stoppen met de CactusOase in Ruurlo, maar nu nog niet!

RUURLO – Nog 2 jaar en dan gaan de deuren van de

Historische Vereniging “Old Reurle” brengt je terug naar de

De Koningin van de Nacht

CactusOase in Ruurlo definitief dicht, zo laten Anny en Bert

jaren 1950. Oude landbouwwerktuigen, huisraad, een put en

Tot de lievelingsplanten van Anny behoort de Selenicereus

van der Meer weten. Ze zijn op leeftijd, hebben geen personeel

een ouderwets klaslokaal roepen bij menigeen nostalgische

grandiflorus. Op de langste dag van het jaar krijg de plant

noch een opvolger. De energieprijzen rijzen de pan uit en de

herinneringen op.

knoppen waaruit zes weken later bloemen komen met een

lockdowns eisen continue aanpassingen. Daarom hebben

doorsnede van 25 tot 35 cm. Helaas bloeit ze slechts één

Anny en Bert besloten te gaan stoppen. ‘Het is mooi geweest,

De Union Pacific en de Thomastrein rijden hun traject

nacht want de volgende ochtend zijn haar bloemen alweer

het is tijd om anders te gaan genieten van onze vrijetijd, maar

door een 400m² groot Mexicaans rotslandschap. Zo laat

verwelkt. Anny heeft hierover een speciaal gedicht geschreven.

ook van elkaar. Het zal voor ons een flinke verandering zijn.

Spoorwegmodelbouwvereniging “De Seinpaal” zien dat

Dit is te lezen in het park.

We hebben hier altijd ons brood mee kunnen verdienen en zijn

treinen en cactussen goed bij elkaar passen.

dankbaar naar alle mensen die de afgelopen jaren op bezoek

Dankbaar

zijn geweest. Het absolute hoogtepunt was het jaar 2019 met

Anny Cactus

Anny en Bert zijn alle bezoekers die de CactusOase hebben

maar liefst 20.000 bezoekers,’ vertellen Anny en Bert.

Ruim 30 jaar konden de mensen het Belevingspark in Ruurlo

bezocht enorm dankbaar. Het park is nog twee jaar te

bezoeken. Meer dan 53 jaar geleden begon Anny met het

bewonderen, weliswaar in senioren modus. Op zaterdag,

Een kijkje in het park

verzorgen van cactussen in haar huis. Hier is de passie voor

zondag en woensdag van 10.00 tot 17.00 uur ben je van harte

In Belevingspark CactusOase is veel meer te zien en te beleven

deze unieke plant ontstaan. En nog altijd zijn er cactussen uit

welkom. Je kunt dan tevens genieten van de schitterende,

dan alleen maar cactussen. Deze unieke, overdekte woestijn

die tijd, die nu nog te bewonderen zijn in het park.

kleurrijke kunstschilderijen van Jeroen Vogtschmidt en Leonie

toont hun enorme vormenrijkdom. Cactussen zo klein als

Zieverink.

kiezelstenen tot enorme exemplaren die zo hoog groeien

Anny en Bert kijken meer dan tevreden terug op hun

dat ze gesnoeid moeten worden om te voorkomen dat ze

levenswerk. Mocht iemand de CactusOase willen overnemen

Online

door het dakraam gaan. Levende steentjes, beertjescactus,

dan wordt dat van harte toegejuicht. ‘Zeker staan we open

Anny en Bert hebben inmiddels hun eigen YouTube kanaal

kokerboom en olifantspoot zijn enkele van de ruim duizenden

voor een overname, mensen die daarvoor interesse hebben

waarop je sfeervolle video’s kunt bekijken die zij gemaakt

verschillende soorten cactussen e.a. planten. Blikvanger is de

kunnen zich bij ons melden.’

hebben. ‘Heb je vragen over cactussen? Wij delen graag onze

bijna 4m hoge en 7m brede Cactuspiramide met grafkamer.

jarenlange kennis, ervaring en passie met jou. Natuurlijk kun je je ook abonneren op ons YouTube kanaal.’

Nog geen plannen voor moederdag?

Tevens deze dag een verse wafel met warme kersen of aardbeien met een kop koffie of thee

Verras uw vrouw of (schoon)moeder met een high tea v.a

€ 15.00 pp

Reserveren kan via: 0545-233036 of www.grandcafetimeforyou.nl

voor maar

€ 5.00


Nieuws uit Berkelland

6

De voordelen van werken in de autobranche

Werken in de autobranche kan super leuk zijn. Je kan de mooiste auto’s opknappen, testen en weer verkopen. Een ander groot pluspunt is dat je er ook een goed salaris mee kan verdienen. Maar dit zijn nog lang niet alle voordelen. Hieronder een paar voordelen van het werken in de autobranche.

Geen een dag is hetzelfde In de autobranche is er geen één dag dezelfde. Binnen de branche zijn er veel ontwikkelingen. Vooral de auto’s worden steeds verbeterd en vernieuwd. Om je klanten zo optimaal te kunnen adviseren en helpen is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Je kan jezelf dus echt uitdagen in deze sector.

Het geven van persoonlijk & duurzaam advies Investering in (persoonlijke) groei van personeel, organisatie en dienstverlening Met dienstverlening aan sluiten bij de veranderingen in de markt

Je kunt veel verschillende dingen doen Binnen de branche zijn er veel verschillende functies die je kunt hebben. Zo kun je momenteel bij Beertenhuis terecht als plaatwerker/ autoschade-hersteller, voorbewerker/autospuiter, eerste autotechnicus of pechhulp chauffeur. Afhankelijk wat je leuk vindt en wilt gaan doen. Er is keus genoeg, maar je kan niet zomaar ergens beginnen. Zonder enige studie wordt het steeds lastiger om aan een baan in de autosector te komen. De sector is namelijk razend populair en wordt door veel jongeren gekozen. Alles onder één dak Beertenhuis is een toegankelijk familiebedrijf dat als sinds 1984 actief is in Borculo en ver daar buiten. Met ‘alles onder één dak voor mobiliteit’ streven ze ernaar om een totaalaanbieder in mobiliteit te zijn voor de klanten. Van verkoop tot onderhoud en van berging & pechhulp tot schadeherstel, alles wordt uitgevoerd door medewerkers met passie voor hun werk. Hierdoor kunnen zij hun klanten bij ieder mobiliteitsvraagstuk een duurzame oplossing bieden.

Vacature Plaatwerker/Autoschadehersteller

Vacature Voorbewerker/Autospuiter

Vacature Eerste Autotechnicus

Vacature Pechhulpchauffeur (parttime)

Hesselinks Es 1 | 7271 LB | Borculo | 0545-271166 | www.beertenhuis.nl


Nieuws uit Berkelland

7

Gosse op de bariton bij Volharding: “een fantastisch instrument!” BORCULO - Gosse Terpstra viert zijn jubileum tijdens het voorjaars concert van muziekvereniging Volharding uit Borculo. 60 jaar lid van de KNMO, en inmiddels ook al 48 jaar van Volharding. Prijzen Geboren en getogen in Jistrum (Friesland) in 1952. Zijn broer en zus speelde destijds al bij de fanfare in Jistrum genaamd Joost Wiersma, of zoals ze dat zelf schrijven: Muzykforiening Joost Wiersma. “De muziek werd er dus met de paplepel in gegoten grijnst hij”. Het fanfare orkest speelde toen en nu nog steeds in de eerste divisie en behaald vele successen op concoursen. Ook in de tijd dat Gosse daar speelde werden vele prijzen binnengehaald. “We gingen een keer op concours naar Haaksbergen. We hebben toen alle prijzen die er te winnen viel gewonnen”. De vader van Gosse had vroeger een slagerij in Jistrum. Toen de slagerij later is gestopt bleef het pand nog wel in de familie. “Een prachtige klankzaal om daar te oefenen”. In het begin speelde Gosse niet alleen de bariton/euphonium maar ook de bugel. Les kreeg hij in die tijd van Sier de Boer. Vele etudes instuderen en vervolgens op les met trots laten horen hoe hard hij geoefend hard. Waarop de vraag kwam van de leraar “wat vond je er zelf van?” “Prachtig” zei Gosse natuurlijk. Maar vervolgens kwam het antwoord daarop “het rammelde als een zak erwten”. Ja die tijden zijn nu niet meer met les geven, dan was er helemaal niemand aan de muziek begonnen. Mooiste herinnering In 1974 is Gosse naar Borculo gekomen. “Ja hoe dat gegaan is kan ik allemaal wel vertellen, maar dan zijn we morgen nog bezig” lacht hij. Gosse werkte in Borculo bij Meilink en kwam zo in aanraking met onder andere Rinus Arends en Jopie van Haaften die bij Volharding speelde. “Ga maar eens mee” werd er gezegd en zo ontstond het lidmaatschap bij Volharding. Ook hier werd er mee gedaan aan vele concoursen en werden en vele prijzen gewonnen. De mooiste herinnering, “ja daar vraag je me wat”. Toch blijft er een moment waarbij hij gelijk in de lach schiet. “Het was de opening van het septemberfeest in de tijd dat alle ‘oud(e)’ leden er nog waren. Na de opening in de feesttent werd afgesproken dat ze nog een biertje gingen drinken in het muziekgebouw om vervolgens even naar huis te gaan, om te kleden en weer terug naar de tent. “We hebben die hele tent niet meer gezien, zo gezellig was het aan de bar. Moppen en verhalen vertellen om lachend van de kruk te vallen. We hebben toen als zelfs gezegd we moeten die verhalen op gaan schrijven voor later zo mooi een waardevol dat ze zijn”. Duitsland In 1999 is Gosse begonnen bij de Knollentrekkers in Borculo, nu de Borchländermusikanten. Doordat hij een jaar naar Duitsland zou moeten voor het werk kon hij niet meer op de

Unicum

repetities van Volharding komen wat hij natuurlijk erg jammer

Trots is hij op het Muziekcentrum Borculo, wat vanaf de grond

Voorjaarsconcert

vond. Hij was in die tijd ook nog voorzitter van de vereniging. De

af aan is opgebouwd door alle leden en vrijwilligers. “Poeh

Zaterdag 23 april tijdens het voorjaarsconcert van Volharding

kapel repeteerde op de vrijdagavond, “dus dat kon mooi want

het heeft me in die tijd zelfs bijna het huwelijk gekost”. Maar

zal Gosse worden gehuldigd voor zijn jubileum. Dit jaar neemt

ik was van maandag tot vrijdag middag in Duitsland. Dan kon

het resultaat mag er zeker zijn,. Een prachtig multifunctioneel

de vereniging u mee langs verschillende muzikale grootheden.

ik in ieder geval mijn embouchure (speelconditie) een beetje

gebouw waar beide verenigingen wekelijks weer van mogen

Denk hierbij aan de succesvolle componist John Williams en

bijhouden”. Toen Gosse in 2000 terug kwam in Borculo is hij

profiteren. “Een unicum hier in de regio om zo goed voorzien

aan de legendarische muziek van Toto en Simon & Garfunkel.

maar blijven hangen bij de kapel. “Het was daar zo gezellig en

te zijn. Er zijn zelfs momenten dat ik nog drukken ben dan voor

Naast het leerlingenorkest en het harmonieorkest kunt u

ze konden me wel gebruiken, dus ben ik blijven hangen”.

mijn pensioen” lacht hij.

uiteraard ook weer luisteren naar onze slagwerkgroep. Helaas afwezig dit jaar is de twirlgroep, zij nemen deze dag deel

Drijfveer

60 jaar

aan een twirlwedstrijd waar zij weer mooie resultaten hopen

Gosse is ook de drijfveer geweest in de periode dat de

Gosse is iemand die graag de feiten wil weten en ook zeker wil

te behalen. De vereniging wenst de twirlsters dan ook veel

muziekschool Triangel stopte en er een oplossing moest

weten of dat allemaal wel klopt. Bij aanloop naar het concert

succes en plezier.

komen om vervolg te bieden voor muzikaal onderwijs. Onder

was er nog de discussie of het jubileum wel klopte. Maar naar

andere veel met Johan Lievestro opgetrokken om dit voor

onderzoek van Gosse zelf kwam toch de conclusie dat het

Het voorjaarsconcert vindt plaats op zaterdag 23 april om

elkaar te krijgen. Toen bekend werd dat de Triangel zou

inderdaad al 60 jaar geleden is dat is aangesloten bij de KNMO.

19:30 uur in Muziekcentrum Volharding Borculo. De zaal is

stoppen werd er gedacht dat het wel binnen een jaar voor

“Ik heb het thuis allemaal even opgezocht, en kwam zelfs mijn

open om 19:00 uur en de toegang is gratis. Na afloop van het

elkaar zou zijn. “Uiteindelijk zijn we 11 jaar bezig geweest om

oude diploma’s nog tegen”. Vol trots laat hij zijn diploma’s

concert is er gelegenheid om gezellig na te praten onder het

hetgeen neer te zetten”. Maar dat maakt niet uit geeft hij aan,

zien uit 1964. Bijzonder om die oude ‘handgeschreven’

genot van een drankje.

het is gelukt en het loopt nog steeds zo.

perkamenten diploma’s te zien.


8

De tips van onze experts

Gezondheid & Welzijn | Nieuws uit Berkelland

Zorgboerderij Bij Ons OOGCENTRUM EIBERGEN ‘Afscheid kunnen nemen op je eigen manier.’ Kwaliteit die je kunt zien rene@renemeutstegeuitvaartzorg.nl www.renemeutstegeuitvaartzorg.nl

Kleinschalig en persoonlijk

06 43 21 53 85 (24/7 bereikbaar)

Dagbesteding

Nijverheidsstraat 8-04 7151 HN Eibergen Tel. 05 45 / 47 80 80 info@oogcentrum-eibergen.nl www.oogcentrum-eibergen.nl

Begeleid wonen

Beijerhorstdijk 1 | 7271NW Borculo T 06-23165578 | zorgboerderijbijons.nl

Leg uw uitvaartwensen vast; een zorg minder voor uw nabestaanden Anzeige 84x92.indd 1

09.10.17 17:19

Voor veel mensen is het nog 'een ver van mijn bed show',

gekozen voor een begrafenis. Een van de redenen is dat er

afbeelding van een zelfgemaakt schilderij of een afbeelding

en dat willen ze graag zo houden. Maar het vastleggen van

altijd een plek is om naar toe te gaan, om de overledene te

van een heel dierbaar kunstobject staan. En tijdens de

uw uitvaartwensen, ook al bent u jong en gezond, geeft uw

herdenken. Veel mensen vinden rust op een begraafplaats.

condoleance hoeft niet het standaard kopje koffie en koek/

dierbare nabestaanden veel rust. Het hoeft niet tot in detail,

Veel begraafplaatsen hebben iets parkachtigs.

cake geserveerd te worden. Waarom niet een truffel van de

globale ideeën of gedachten zijn ook al wat waard. En

favoriete chocolatier met een glas champagne, om te toosten

natuurlijk is het altijd aan te passen; niets is zo veranderlijk

Natuurbegraven

als de mens en de muzieksmaak verandert bijvoorbeeld met

Natuurbegraven komt steeds vaker voor. Vaak is een deel

de jaren.

van een bos daarvoor bestemd. Het is mogelijk om een

Er is altijd wel een persoonlijk karakter aan een uitvaart te

mooie plek uit te zoeken, bv. onder een grote eik. Die plek

geven. Daar denken we samen over na. Maar persoonlijk

Cremeren

wordt gemarkeerd, maar er wordt geen blijvend monument

betekent voor mij ook het afscheid stukje bij beetje vorm

Tegenwoordig wordt er bij een uitvaart het meest gekozen

geplaatst. Er zijn geen onderhoudskosten voor nabestaanden

geven, in de tijd die daar voor nodig is, als de nabestaanden

voor een crematie. Hierbij vindt de dienst en meestal ook de

aan verbonden.

toe zijn aan de volgende stap.

wordt voor cremeren gekozen vanwege de prijs en omdat de

Wat maakt een uitvaart persoonlijk?

Vraag bij mij een uitvaartwensenboekje aan. U kunt het zo

urn ook gemakkelijk is mee te verhuizen, mocht dit een keer

Een goede vraag! Ik denk dat een uitvaart als persoonlijk

gedetailleerd invullen als u wilt. Na het invullen kunt u het

aan de orde zijn.

ervaren wordt als de overledene herkend wordt in de wijze van

boekje weg leggen op een makkelijk vindbare plek in uw huis,

het afscheid nemen. Bij een autoliefhebber zou de rouwauto

of u kunt mij vragen om er ook eens naar te kijken en het ook

Begraven

bijvoorbeeld van belang kunnen zijn. Bij een paardenfokker

digitaal vast te leggen in de digitale kluis. Als u wilt kan ik ook

Een begrafenis is vaak wat traditioneler dan een crematie.

hoort natuurlijk een koets met mooie paarden, liefst van

een kostenoverzicht maken. Dat geeft ook weer wat meer

Mocht er al een graf van de familie zijn, dan wordt vaak

de fokker zelf. Bij een kunstliefhebber kan op de kaart een

duidelijk.

op de overledene en op het leven.

condoleance na afloop allemaal plaats onder één dak. Vaak

Open Dag Fysio Samen Sterk Ze zijn alweer bijna twee maanden in hun nieuwe praktijk aan het werk; de fysiotherapeuten van Fysio Samen Sterk. Het werken onder één dak is al snel normaal geworden en het samenwerken verloopt nu nog optimaler. Alle diensten van Fysio Samen Sterk zitten nu onder één dak; fysiotherapie, manuele therapie, oedeemtherapie en psychomotorische therapie. Er wordt gewerkt volgens de nieuwste methodes zoals: dry needling, shockwave, percutane electrolyse en er kunnen echo’s gemaakt worden.

Op 14 mei van 10.00 tot 14.00 uur houden ze een open dag

Sinds kort is het bij Fysio Samen Sterk ook mogelijk om de Gecombineerde Leefstijl Interventie te volgen. Dit is een programma ter verbetering van de leefstijl van mensen met overgewicht. Het doel van een Gecombineerde Leefstijl Interventie is duurzame verbetering van de leefstijl en

Klachten die veel behandeld:

gewichtsafname van de deelnemers om zo de gezondheid te

Rug- en nekklachten

verbeteren en gezondheidsschade te voorkomen.

Schouderklachten

Sportgerelateerde klachten

Klantgericht

CANS-klachten, zoals tennisarm

Fysio Samen Sterk is een moderne, klantgerichte en

Centraal Neurologische klachten, zoals

vooruitstrevende praktijk. Ze werken naar de nieuwste

ontwikkelingen van de fysiotherapie. Klantgerichtheid hebben

ze hoog in het vaandel en streven er daarom naar om elke

Parkinson, CVA en M.S. Interne klachten, zoals hart-, vaat- en

longproblematiek

nieuwe aanmelding binnen 48 uur gezien te hebben. U kunt bij hen terecht met, maar ook zonder verwijzing. En er wordt behandeld zowel op de praktijk als aan huis.

Maar denk ook eens aan fysiotherapie bij: •

Hoofdpijnklachten (ook bij kinderen)

Duizeligheidsklachten

Ze nemen uw klacht erg serieus en helpen u hier graag snel en

Ribklachten of andere borstkasklachten

goed van af.

Balansproblematiek

Er wordt door middel van diverse netwerken samengewerkt

De fysiotherapeuten van Fysio Samen Sterk zijn erg trots op

met andere fysiotherapeuten en disciplines. Ook wordt er

hun nieuwe praktijk, ze laten het graag aan iedereen zien.

vanuit initiatief van de praktijk gewerkt aan een samenwerking

Op 14 mei van 10 tot 14 uur houden ze een open dag. Bent u

tussen alle eerstelijns zorgaanbieders van Eibergen.

benieuwd hoe het is geworden? Kom dan gerust even langs!

Fysio Samen Sterk is gespecialiseerd in de volgende gebieden: • Algemene fysiotherapie • Manuele Therapie (ook voor kinderen) • Oedeemtherapie • Psychomotorische Therapie • Bekkenbodemtherapie • Dry Needling • Shockwave • Percutane Electrolyse • Medical Taping • Fysiofitness • Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)


Nieuws uit Berkelland | Gezondheid & Welzijn

De tips van onze experts

9

Begeleiding bij verlies en rouw

ISTRA praktijk voor reflexologie Lochemseweg- 2D 7271 WD Borculo 06-12928284 istravoetje@gmail.com www.istravoet-reflexologie.nl

Hasselt 14, 7152 KV Eibergen 06 - 234 97 265 www.esthernijbroek.nl info@esthernijbroek.nl

Invloeden van buitenaf Wat leven we in een onrustige tijd, hebt u daar ook wel eens

Voetreflex kan hulp bieden

last van? Er komt van alles binnen. Iedereen heeft wel iets te

Waarom juist voetreflex?: in de voeten zitten heel veel punten

vertellen, soms positief, soms negatief. We nemen het bewust

die corresponderen met de organen in het lichaam. Door deze

en onbewust allemaal in ons op en het moet weer worden

punten te masseren wordt er rust in het lichaam gebracht.

verwerkt; de één doet daar langer over dan de ander. Dit kan

Sommige punten worden gestimuleerd, andere worden

ons lichaam en/of onze geest uit balans brengen, wat dan

tot rust gebracht. Hierdoor kan je het lichaam maar ook

weer kan leiden tot bijv. slaapproblemen, buikpijn, algehele

de geest zó behandelen dat er een goede balans tot stand

onrust. Soms sluiten we ons af, en wordt niet alle informatie

wordt gebracht. De meeste van mijn cliënten gaan na een

(goed) verwerkt maar opgekropt. U zult zich afvragen wat we

behandeling gapend de deur uit; dat geeft al aan dat iemand

daartegen kunnen doen. Want op al die nare dingen hebben

goed ontspannen is geweest en dat dit daar de uitwerking

we toch geen invloed? Nee, dat hebben we meestal ook niet,

van is.

Istra praktijk voor reflexologie Lochemseweg 2D 7271 WD Borculo 06-12928284

maar het gaat er uiteindelijk om hoe we dit verwerken. Laten we ons leven bepalen door (meestal) negatieve invloeden?

Dit is maar een onderdeel uit mijn praktijk voor reflexologie. Op mijn website is meer te lezen.

Het is natuurlijk niet altijd negativiteit die ons in de war brengt. Ook ziektes en/of stress kunnen dit veroorzaken.

Een tip: Moederdag komt eraan. Zou het niet leuk zij om een cadeaubon te geven voor een behandeling?

Nieuwstraat 4 - 6 | 7151 CE Eibergen Tel: 0545 - 472443 | E-mail: info@fysio-eibergen.nl www.fysio-eibergen.nl

Wil je wondermiddel tegen allerlei (ernstige) ziektes en kwalen?

Dan kan ik kort zijn: beweeg zoveel als je kan en zo vaak als je kan! En nee, ik wil niet de zoveelste zorgverlener zijn die tegen zijn patiënten zegt dat ze actiever moeten zijn.

MAAR ik vind wel dat iedereen moet weten wat de huidige aanbevelingen voor fysieke activiteiten zijn. Dit geeft ons als fysiotherapeuten, een goede start bij het bespreken van doelen met patiënten. Even samenvattend: meerdere studies bewijzen dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2, dementie en soms kankers met minstens 30% vermindert. Basisrichtlijnen Dus, wat zijn de basisrichtlijnen? Alle gezonde volwassenen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar dienen vijf dagen per week minimaal 30 minuten aan een matige intensiteit aerobe fysieke activiteit

(duursport) deel te nemen, of drie dagen per week aan

hielden (zie bovenstaand) in verschillende tijdspannes.

een intensieve aerobe activiteit (duur- of krachttraining)

Vervolgens keken ze naar risico’s voor alle oorzaken en

gedurende minimaal 20 minuten. Ook wordt er voor

sterfte aan hart- en vaatziekten.

65-plussers aanbevolen wekelijkse fysieke activiteit te doen de nadruk legt op stabiliteit, balans en krachttraining voor

Liever gisteren dan vandaag, maar zeker niet morgen!

drie dagen per week of vaker.

En eerlijk gezegd zijn de resultaten niet zo verrassend, het is beter om op elk moment te beginnen met bewegen, dan

Maar als je nou al oud en versleten bent?

helemaal niet te beginnen met bewegen. Voor het risico op

In 2020 werd een studie gedaan of het op latere leeftijd starten

sterfte door allerlei oorzaken daalden significant, zelfs als er

met training en fysieke activiteiten een positief effect had op

jaren daarvoor (lees +20 jaar) niet actief bewegen werd door

de gezondheid. Er werd gekeken naar mannen en vrouwen die

de deelnemers. Dus nu je dit artikel hebt gelezen vanuit de

zich wel of niet aan de richtlijnen voor lichamelijke activiteit

stoel, is het tijd om weer in beweging te komen!


10

"Bomen over gezondheid” EIBERGEN - Op dinsdag 5 april plantte wethouder Gerda ter Denge in het Gezondheidscentrum in ‘t Spieker in Eibergen een wensen-gezondheid-boom. Het leven is waardevol als je het naar eigen wens kunt invullen. De term positieve gezondheid heeft u vast al eens gehoord. "Positieve Gezondheid” bestaat uit 6 gebieden die als in een spinnenweb met elkaar verweven zijn en elkaar beïnvloeden: lichamelijke gezondheid, geestelijke gezondheid, het hebben van sociale contacten, dagelijks functioneren, zingeving en spiritualiteit en kwaliteit van leven. De boom is in het gezondheidscentrum geplaatst omdat we ervan overtuigd zijn dat gezondheid vooral te maken heeft met het vermogen om je aan te passen aan veranderende uitdagingen in het leven. En het voeren van je eigen regie. Contacten met de medemens kunnen om je gezond te voelen waardevol en belangrijk zijn. Bijvoorbeeld om samen iets te ondernemen, of om iets voor een ander te kunnen doen of om gedachten op een rij te krijgen. Vraag en aanbod van activiteiten of gewoon gezelschap kunnen met elkaar verbonden worden via de wensenboom. We nodigen u dan ook van harte uit om eens een kijkje te komen nemen bij de wensenboom; om er zelf een wens in te hangen of om er juist iets toe te voegen om de wens van iemand anders te vervullen. Ook hangen er praatplaten bij de boom, die u uitnodigen op een andere manier over uw gezondheid na te denken en te praten: Bomen over gezondheid! De wensenboom is een initiatief van Eibergen Gezond: een samenwerkingsverband van medici, paramedici, welzijnswerkers en de gemeente in Eibergen onder leiding van Proscoop. Eibergen Gezond Op initiatief van enkele zorgprofessionals is gekeken naar de samenwerking in Eibergen, vanuit het idee ‘we kunnen méér samen’. Inmiddels zijn er een zestigtal mensen actief aangehaakt vanuit verschillende organisaties vanuit zorg en welzijn. Het doel; de burger centraal zetten en daarom heen een netwerk van zorgverleners, sociaal domein en vrijwilligers bouwen. Als de burger patiënt wordt, dan zijn er korte lijnen. Zorgverleners zijn van elkaar op de hoogte, ook van elkaars expertise. Van gericht op zorg naar gericht op preventie of nog er voor: gericht op een gezond Eibergen. Hierbij wordt de nieuwe definitie van positieve gezondheid omarmt: gezondheid is het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren.

Nieuws uit Berkelland


Nieuws uit Berkelland BORCULO - LEGO IncidentenCity. Een bijzondere mini rampenstad dat de grootste brandweerincidenten verzameling van LEGO steentjes in de wereld in zich heeft. Het stadsoppervlak telt ruim 23 vierkante meter en er zijn meer dan 250.000 steentjes in verwerkt. Bezoekers kunnen aan een wedstrijd meedoen, de

11

Grootste mini LEGO rampenstad ter wereld naar Borculo

prijsvraag “zoek de 23 incidenten”. Twee weken lang Van 25 april tot en met 8 mei vindt het grote LEGO spektakel plaats bij het Brandweer en Stormrampen Museum Borculo. Voor zover bekend is dit het eerste grote LEGO evenement van de Achterhoek. Naast de expositie zal er een muziekkorps zijn van Lego. LEGO IncidentenCity heeft als doel; het werk van de brandweer op een unieke wijze onder de aandacht te brengen. Incidenten De City is net de samenleving, continu in beweging. Daarom zijn steeds de meest actuele of herkenbare incidenten in de stad terug te vinden. De kracht van de City ligt vooral in de herkenbaarheid, eenvoud en de enorme omvang. De uitgebeelde incidenten, hebben allemaal plaats gevonden in Nederland en sommige zijn zelfs te zien geweest bij het Jeugdjournaal. Herkenbaar zijn veel incidenten zoals; een kat in de boom, een woningbrand, de tram die op een walvisstaart belandt en de valwind van Leersum. Vrije tijd De architecten en bouwers zijn Evert de Graaf en de inmiddels gepensioneerde brandweermannen André Overeem. Zij bouwen in eigen vrijetijd al vanaf 2004 de incidenten zoveel mogelijk natuurgetrouw na van foto’s voor de rampenstad. Zij zien kans om hobby en missie tot een uniek en actief educatief amusement vorm te smeden.

Swinging Sixties Dansavond van Coverband Beatline HAARLO - Na alle beperkingen vanwege corona maatregelen,

De muziek die Beatline speelt zit vast in het

is iedereen nu wel weer toe aan een "normale" avond uit. Dat

geheugen van het publiek, en niet alleen bij

kan met het eerstvolgende optreden van coverband Beatline

sixties generatie, de haarkleur van de bezoekers

op zaterdag 30 april, zaal Prinsen in Haarlo. Coverband

is weliswaar overwegend zilver-grijs, maar ook

Beatline staat daarbij garant voor een heerlijk avondje dansen

hun kinderen hebben deze muziek meebeleefd,

en genieten van hits uit vervlogen tijden. Als er iemand in 1966

en zijn beïnvloed door de muziekkeuze van hun

tegen de bandleden gezegd zou hebben dat ze in 2022 nog

ouders. Zaal “Prinsen” leent zich uitstekend voor

muziek zouden maken hadden ze niet geloofd dat dat waarheid

een avond "Swinging Sixties". Er zijn genoeg

zou worden. Alleen al het aantal fans dat er tegenwoordig op

zitplaatsen en een ruime dansvloer, dus “put-on

deze dansavonden komt is een teken dat de muziek leeft bij

your dancing shoes”.

vele mensen. Beatline staat er om bekend dat er vanaf de eerste tonen gedanst wordt.

Momenteel is ruim de helft van de kaarten al gereserveerd. Om teleurstelling te voorkomen bij

Meebeleefd

de kaartverkoop voor 30 april is het aan te raden

Het programma “Swinging Sixties” is een doorsnede van

om tijdig kaart(en) te reserveren voor € 7,- (avondkassa € 10,-).

aanklikken) De avond begint om 20.00 uur (zaal open 19.30

hits van o.a. Cliff Richard, Rolling Stones, Kinks, Small Faces, Status Quo, Elvis, CCR , Buddy Holly, Beatles en vele anderen.

Meer info op de website www.beatline.nl (AGENDA en Info

Dat kan via tel: 0545 261 232 (zaal Prinsen) of een mail naar

uur) en eindigt om 23.30 uur.

de band.

Beleef uw eigen tuin! Wie geniet er niet van een mooie tuin waarin alles tot zijn recht komt? Helaas komt niet iedereen eraan toe om de tuin te onderhouden. BerkelPlant biedt u volledige tuinverzorging, zoals u dat wenst! BerkelPlant kan u ontzorgen door het onderhoud van uw tuin te verzorgen. Ook meedenken over nieuwe tuininrichting of herinrichting van uw bestaande tuin is mogelijk. Wensen en behoeften veranderen en een tuin is daarom niet altijd meer passend bij de gebruikers. BerkelPlant denkt actief mee en laat u zien welke mogelijkheden er zijn. Er is zoveel mogelijk. Laat u verrassen! Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.berkelplant.nl Ps: Een vrijblijvend gesprek kost slechts 1 kop koffie! (Zonder melk en suiker graag)

Daniël ter Haar info@berkelplant.nl 06-10577116 www.berkelplant.nl


Nieuws uit Berkelland

12

Zelf vind ik het heerlijk als ik een dag niet de was of de afwas

Moederdag 8 mei, hoe verras jij je moeder?

hoef te doen en niet hoef af te ruimen. Heerlijk een dag geen klusjes. Het mooiste met Moederdag is dat de kinderen komen, gezellig samen eten en drinken, en ja verrast worden met een kadootje, dat vind ook ik heerlijk. Moeders zijn onmisbaar, daarom tijd om ze eens extra te bedanken en te verwennen. Maar hoe verras jij haar? Met een mooi knutselwerkje van Dekoratief Marian, bloemen, een mooie kaart, ontbijt op bed van Lievestro, chocolade, een workshop,

Door Willy Kok

een heerlijke behandeling bij AMI kappers, een lingeriesetje van Lusanne Lingerie of met een dagje uit met het hele gezin? Glass-n-more In ons mooie Berkelland en daarbuiten is er van alles om je

Hoe leuk zou het zijn als je je moeder een handgemaakt

moeder mee te verrassen. Maar wat kies jij? We hebben alvast

sieraad schenkt, helemaal passend bij die ene outfit. Prachtige

wat kadotips voor jou verzamelt.

handgemaakte sieraden klassiek of modern met zorg en liefde gemaakt. Of je moeder verrassen met een workshop en samen een leuke set armbanden maken. Dat kan bij Glass-n-more Karin in Eibergen. Naast een eigen collectie van handgemaakte sieraden en glasvoorwerpen is het ook mogelijk om zelf je creativiteit uit te leven. Dit voorjaar starten de workshops in het maken van een armband set en later ook andere sieraden, maak, mix en match in jouw kleuren en stijl. En zeg nou zelf, daar word je toch vrolijk van? Nieuwsgierig? Kijk op www.glass-n-more.nl of fb Glass-n-more

Luco Catering

Karin.

Voor een onvergetelijke Moederdag samen genieten van een heerlijke high tea. Bij de high tea worden vier verschillende theesoorten geserveerd, bijvoorbeeld Lente kriebel en 1001 nacht, Compassie, Vlierenfluiter thee of een van de verrassende andere smaakjes. Ga genieten van de zalige huisgemaakte hapjes. Zoete en

RainbowNails

hartige broodjes, prachtige hartige en zoete petitfour, verse

Verwen je moeder deze Moederdag met prachtig verzorgde

fruitcoctail, smoothie, verse jus d’orange en een wijntje. Heerlijk

en gelakte nagels door RainbowNails Nagelstudio. Maak een

thuisbezorgt inclusief bordjes, glazen en bestek. Dat is puur

afspraak om samen met je moeder onder het genot van een

genieten van een unieke theebeleving.

kopje koffie of thee je nagels te laten verzorgen en te voorzien

Maar ook voor een buffet, borrelplank, lunchbox, brunch kun je

van een mooie kleur. Gezellig even tijd met elkaar en met mooi

terecht bij Luco Catering. Voor elke gelegenheid thuis, op het

gelakte nagels weer naar huis.

werk of op locatie

RainbowNails is een professionele nagelstudio die is gevestigd

Nieuwsgierig naar de vele mogelijkheden kijk op Facebook Luco

aan de Molenweg 2 te Geesteren. Ben je benieuwd naar de

Catering of op www.foodbyconny.nl of loop even binnen aan de

mogelijkheden of wil je meer informatie dan kun je bellen op

De Verwenbox uit Rietmolen

06-23286098 of op Facebook RainbowNails nagelstudio.

Een geweldige box met van alles om je moeder te verwennen

Oudestraat 48 en neem gelijk een heerlijk broodje mee.

met allerlei lekkers van Brood & Zo en mooie huid en Neem je dit krantenartikel mee bij jouw bezoek dan ontvang je

beautyproducten van Huid en Beauty Instituut Zo Marleen. Een

een nagelriem olie als cadeautje.

box vol cadeautjes voor Moeder om te ontspannen, genieten van luxe en weldaad en pure verwennerij. In de Moederdag box zit een heerlijke douchefoam, een verwenbon, doosje eieren, flesje sap, pakje krentenwegge, beschuit, afbakbroodjes en kaneelcake en nog diverse andere lekkere verrassingen. Ben je nieuwsgierig kijk dan voor meer informatie op Facebook Brood en Zo en op www.zomarleen.nl of op haar Facebook.

Lisa stipt Voor Moederdag kun je bij Lisa stipt mooie harten borden, theedips en stenen kopen of ze tijdens een workshop zelf leren Femmy’s Bakery

maken. Alle producten zijn uniek en kunnen ook op bestelling

Aan de Dorpsstraat 23 in Gelselaar vind je een kleinschalige

ZieMij Ceramics

naar uw wens worden gemaakt.

banketbakkerij, waar heerlijke ambachtelijke lekkernijen worden

Verras moeder met handgemaakte keramiek, een mooi en

Lisa geeft workshops voor kinderen en volwassenen, kinderfeest

gemaakt door mensen met autisme. Er is zoveel lekkers

decoratief servies, een prachtige geluksbel, leuke mokken,

op locatie of bij u thuis, maar ook als teamuitje of vriendinnendag

om uit te kiezen; wat dacht je van verse slagroomtruffels,

een hartvormig schaaltje, tapas set of andere aardewerk en

is een middag stippen een leuk uitje. Tijdens de workshops zijn

een apple crumble cake, snoezige petit fours met prachtige

steengoed in een verscheidenheid aan kleuren. Allemaal uniek

alle materialen aanwezig en geniet u van een kopje koffie met

chocoladevlinders of een rijkelijk versierde slagroomschnit?

en samen een.

iets lekkers. Een workshop stippen is gezellig en iedereen kan

Zoveel lekkers dat wordt gebakken en als je wilt zelfs aan

het, het is creatief, het ontspant en is heel leuk om te doen. Zo

huis bezorgd. Er wordt gebakken op woensdagochtend,

Heb je zin om even heerlijk met je handen in de klei prachtige

leer je zelf hoe je bijvoorbeeld een vaas of theepot omtovert in

donderdagochtend en vrijdagochtend. Het enige wat je moet

keramiek maken? Kom dan naar de leuke workshops, leer een

een uniek persoonlijk stuk.

doen is van te voren bestellen, en daarna genieten.

schaal, kommetjes of bloemen maken en glazuur ze in de kleur die jij mooi vindt. Leer verschillende technieken, ontspan en

Op woensdagavond 18 mei en donderdag ochtend 19 mei zijn

Voor meer informatie kijk je op www.femmysbakery.nl of loop

creëer en ga met een prachtig kunstwerk naar huis.

er workshops theepot, etagère of borden stippen. Geef met

je tijdens openingstijden even binnen. De banketbakkerij is

Je vindt ZieMij Ceramics aan het Hietland 2 in Barchem,

Moederdag een workshop kado en kom samen gezellig stippen.

gevestigd in de woonboerderij, tegenover Café Florijn.

op www.ziemijceramics.nl en op Facebook en Instagram

Kijk voor meer informatie op Facebook en Instagram


Nieuws uit Berkelland

Met Moederdag is

13

het fijn om je moeder

extra te bedanken voor alles. Want moeders zijn vaak degene die veel regelen in huis, die voor ons opruimen, de was, de afwas doen, proberen onze afspraken te onthouden en zijn er als je een knuffel of een luisterend oor nodig hebt. Maar ook taxichauffeur en vele ander taken zijn voor je moeder. BK Sushi Verras moeder met Moederdag met de lekkerste sushi box van Berkelland, lekker makkelijk, even bellen en bestellen. Alle sushi wordt vers voor u bereidt. Ervaren koks bereiden jouw sushi in minimaal 1 uur om zo de beste sushi of een ander gerecht voor je te maken. Maar ook à la minute topgerechten behoren tot de mogelijkheden. BK Sushi laat je genieten van

Fragrantly Whipped Soap

een smaaksensatie die u niet snel zal vergeten. Je zult versteld

Dit is pure verwennerij, een heerlijke zachte zeep, die heerlijk

staan van de versheid, rijke smaak en prachtige presentatie

ruikt en er zit ook nog een kadootje in. Whipped Soap Soufflé is

wanneer je jouw bestelling voor je ziet.

een opgeklopte zeep die reinigt en verzorgt, zacht, voedend is en

Voor Moederdag is er een speciale Moederdagbox met daarin

een echte weldaad is voor jouw lichaaam. Je kunt de Whipped

een Salmon Cheese Roll, een Kappa Maki, vier Tobiko en vier

Soap gebruiken als gezicht & body wash en als scheercreme.

Nigiri. Voor meer informatie surf je naar Facebook of naar

De Moederdagset bestaat uit een Whipped Soap Souffle met

www.bksushi.nl

daarin een verborgen titanium zirkonia ring, een Whipped Body

Historische Winkel van Kerkemeijer in Rekken

Butter en een parfum roller. De geur is Mango met een vleugje

In Rekken vind je een prachtig monumentaal winkeltje uit 1886

kokos. Hier wordt toch iedere moeder blij van!

dat sinds 2018 weer in bedrijf is. Wekelijks wordt de winkel bevoorraad en gerund door een grote groep mensen uit de

Maar er zijn ook heerlijke andere geuren zoals Ylang Ylang

buurt. Een wekelijks wisselend assortiment van zelfgemaakt

Dream, deze ruikt bloemig of Coconut Beach tropisch en licht

gebak, jams, sokken, droge worst, wijn, honing, verse eieren

zoet, of Orange Blossom met de geur van frisse, zoete mandarijn

en de prachtigste kadootjes. Als je het winkeltje binnenloopt,

en heerlijk bloemige Frai. In alle Whipped Soaps zijn prachtige

begint het genieten. Winkel en museum zijn namelijk verenigd

kadootjes verborgen bijvoorbeeld echte goudtopaas edelstenen

in het piepkleine winketje!

of een 18K gold plated zirkonia ring, zo verras je moeder twee

Vanaf april is het terras geopend en kan er op het terras

keer. Hoe leuk is dat? Nieuwsgierig kijk op Facebook of op

genoten worden van verse koffie met bijvoorbeeld cheesecake,

Fragrantly.net

appeltaart, suikerarme blauwe bessenmuffins, arretjes cake of

Escaperoom Groenlo

een robuuste Molenkoek.

Zin in een uitdaging? Houdt je moeder van puzzelen, geef dan een bezoek aan de escaperoom in Groenlo kado, ga samen

Dit is genieten, een romantisch oud winkeltje, proeven van het

met je moeder of het hele gezin het raadsel van Prins Frederik

lekkere verse gebak en heel veel leuke cadeau ideeën! Laat je

Hendrik oplossen en red samen Grolle van de Spanjaarden.

ook verwonderen en ga genieten van deze lokale bedrijvigheid.

Uitdagende puzzels en wie weet een onvoorspelbare oplossing. De escaperoom staat voor spanning en avontuur. Ga terug in de

Kijk op de Facebookpagina of loop even binnen op Rekkensweg

geschiedenis en ontrafel de mysteries

44 in Rekken. Iedere zaterdagmiddag geopend vanaf 11:00uur

Kijk voor meer informatie op www.escaperoomgroenlo.nl

Ervaar Groenlo Lekker sportief bezig zijn of rustig dobberen in een kajak of kano en een prachtige tocht maken op de Grolse Gracht. Genieten van een uniek en romantisch uitzicht vanaf het water, het gekwetter van de eendjes en de eeuwenoude vestingwerken van Groenlo. Stap in een een of meer persoons kano of kajak en kom genieten. Kijk voor meer informatie op ervaargroenlo.nl

Belevingspark CactusOase

Het Zoete Leven

Laat je verrassen door de oase van cactussen en andere planten,

Bij het Zoete Leven in Neede maken ze de lekkerste stroopwafels

de vogeltjes, de ambachtelijke schoenmakerij, veel historie,

van Berkelland. Heerlijk krokante wafels met een zoete stroop.

het modelspoor, de sierpoppen en vele andere attracties in dit

Ouderwets lekkere stroopwafels die met veel liefde en passie

prachtige park. Kom samen genieten van cactussen van over

worden gebakken.

de hele wereld, van de Olifantspoot en de Paradijsvogelbloem uit Zuid Afrika tot de Beertjescactus uit Amerika.

Speciaal voor Moederdag zijn er verschillende leuke cadeautjes zoals blikken met daarin stroopwafels of stroopwafels in

Kom met Moederdag genieten van al het moois, geniet van

hartvorm.

een lekker bakje koffie met eigengebakken kruidkoek en verras

Smuldoos levert snack en koekjesboxen aan huis Verwen jouw moeder dit jaar eens met een Moederdag box,

je moeder met een leuk arrangement of fotoshoot tussen de

Naast de alom bekende stroopwafel zijn er stroopwafels

gevuld met diverse lekkernijen om op tafel te zetten. Een box

bloeiende cactussen of oma met een bezoekje aan de goede

met chocolade, stroopwafelsnippers maar ook een heerlijke

gevuld met zoete en hartige snacks. Smuldoos heeft voor elke

oude tijd.

stroopwafel likeur is verkrijgbaar. Ook stroopwafels bakken op

gelegenheid boxen zo zijn er borrelboxen, thuiswerkboxen,

Het park is gelegen aan de Jongermanssteeg in Ruurlo.

locatie behoort tot de mogelijkheden.

koekjesboxen én bolussen. De koeken en bolussen worden

Nieuwsgierig? Kijk op www.cactusoase.nl

Heeft u ook trek gekregen in een heerlijke zoete traktatie kijk

iedere dag vers gebakken bij de ambachtelijke bakkerij in

Facebook: Cactusoase Anny en Bert van der meer

dan op de facebooksite, op insta zoetelevenneede of kom even

Amstelveen. De boxen worden bij een bestelling op werkdagen

Instagram: Cactusoase

binnen aan de Ruwenhofstraat 28 in Neede.

dezelfde dag verzonden of lokaal bezorgd.

Neem je dit krantenartikel mee met Moederdag, dan ontvangt

Lever je voor Moederdag dit krantenartikel in dan loot u mee

Heb je andere wensen? Smuldoos maakt de boxen graag naar

iedereen een cactusje als verrassing.

voor een Moederdagblik met stroopwafels.

jouw wens. Voor meer informatie surf je naar www.smuldoos.nl


Lieve mama

tekening van ons samen

grappig stoer de liefste sportief slimste gek bijzonder lief speciaal zorgzaam cool

omcirkel wat bij mama past

Openingstijden: dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 09.00 tot 12.00

dit wil ik je nog zeggen Mama’s Rapport Koken Voorlezen Zingen Dansen Spelen Grapjes Opruimen

Ringweg 30a, 7156SH Beltrum Tel: 0544-464164 / 06-57559770 www.dekoratiefmarian.nl info@dekoratiefmarian.nl

TIP VOOR MOEDERDAG Een leuk ingepakte cadeaubon

Schoonheidssalon Herma

0545-475464 info@schoonheidssalonherma.nl

Ik ge e dit c f mama ijfer


Nieuws uit Berkelland

MOEDERDAG KLEUR BEHANDELING

VOOR DE ALLERLIEFSTE... Speciaal voor de liefste hebben wij een compleet Moederdag-verwenpakket samengesteld. Voor slechts € 75,(excl. toeslagen) krijg jij een heerlijke opfrisser én een verwenmomentje voor jezelf. Het verwenpakket bestaat uit knippen, een duo-kleuring (uitgroei en punten), conditioner treatment en drogen. Wij zorgen ervoor dat jij lekker in je haar zit en tevreden bij ons naar buiten loopt. Team AMI Kappers

ALTIJD WELKOM, OOK ZONDER AFSPRAAK. ONLINE AFSPRAAK MAKEN? AMIKAPPERS.NL/AFSPRAAK-MAKEN Deze actie is geldig bij AMI Kappers Neede, Borculo, Eibergen en Ruurlo. Geldig op vertoon van deze advertentie, van 20 april t/m 15 mei 2022. Niet i.c.m. andere acties.

15


Nieuws uit Berkelland

16

Thaila ter Braak uit Eibergen is specialist betonpoeren Samen met haar vader Thaila krijgt veel hulp van vader Raymond. Verder heeft ze geen personeel. Mede hierdoor kan ze de prijs voor de betonpoeren zeer concurrerend houden. “We kopen lokaal in grote hoeveelheden in, daarmee kan ik de prijs laaghouden”. Legt ze uit. Thaila werkt met een model, telkens antraciet van kleur. Er is wel keuze in de maatvoering. “Er zijn relatief weinig bedrijven in de regio die soort gelijk betonpoeren aanbieden”. Hele land door Mede door de zeer scherpe prijzen zijn de betonpoeren niet alleen in de regio populair, maar worden er vanuit het gehele land bestellingen geplaats. Samen met vader Raymond bezorgt ze de bestellingen. Het produceren doet Thaila helemaal zelf. Vooral het contact met de klanten vindt ze erg leuk. “We verkopen aan particulieren, maar zeer zeker ook aan bedrijven. Daarbij moet je denken aan bedrijven die veranda’s en overkappingen plaatsen. Kort geleden hebben we nog een heel aantal betonpoeren afgeleverd bij een project waarbij ze zonnepanelen plaatsten in een weiland. Daarbij kwam de betonpoer ook van pas”. Wanneer het nodig is kun je de betonpoeren zeven dagen per weken komen afhalen in Eibergen. EIBERGEN – Thaila ter Braak uit Eibergen is sinds de zomer

Facebook en Marktplaats

van vorig jaar zelfstandig ondernemer. Onder de naam

Thaila maakt veel reclame via Facebook en Marktplaats.

‘Handelsonderneming Ter Braak’ heeft zij een bedrijf in

Inmiddels heeft ze heel wat vaste klanten. Thaila voelt zich als

betonpoeren. Een opvallende keuze voor een dame zou je

een vis in het water binnen haar onderneming. “Eerder zat ik

denken, maar Thaila vindt het super leuk. Ze werkte zelf

echt de hele dag in de fabriek, nu combineer ik het met ook

jaren lang met natuursteen, sinds de uitbraak van de corona

heel veel onderweg zijn”. De betonpoeren kun je afhalen bij

pandemie is voor veel mensen de tuin een belangrijk aspect

haar bedrijf het Hofveen 25 in Eibergen. Het is wel verstandig

geworden. Daarmee zag Thaila direct een gat in de markt

om voortijd even te bellen, want Thaila is veel op pad. Bel met

met betonpoeren. Deze worden namelijk veel gebruikt bij

06-17476032 en ze legt eventueel je bestelling alvast klaar.

het bouwen van overkappingen, carports, veranda’s en schuttingen, maar ook regelmatig voor een aanbouw.

*

- Kleur & Interieur - Schilderwerken Borculoseweg 29 7161 GP Neede 0545 291314 info@hondelinkschilders.nl

Deze actie is geldig van 1 april t/m 30 april

www.hondelinkschilders.nl

* Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

AUTONIJMAN GARAGE VOOR ALLE MERKEN

NU OOK IN BORCULO… BORCULO T 0545-273235

Meld je aan voor een gratis proefles in Eibergen of Borculo en ontdek het talent in jezelf Tot gauw bij de leukste en beste popschool van de Achterhoek


Nieuws uit Berkelland

17

HelemaalGroen in gesprek met Femke, Lars en opa Jaap

Stimulerend Bij dit werk gebruikt de familie de app HelemaalGroen (app. helemaalgroen.nl), die is eenvoudig, handig en registreert wie waar heeft opgeruimd. Door de app te gebruiken weten ze zich verbonden met alle mensen die hetzelfde doen, dat werkt stimulerend. HelemaalGroen is bezig met het ontwikkelen van lespakketten voor scholen om meer jeugd te enthousiasmeren voor het rapen van zwerfvuil. Femke heeft die aansporing niet meer nodig. Groener Er wordt in ons land gemiddeld zo’n 700 kilometer per dag gelopen en opgeruimd. Daardoor kleurt de kaart van Nederland steeds groener. Grijpers, handschoenen, afvalzakken en een hesje worden gratis verstrekt door de gemeente. Een aantal gemeenten is al een tijdje partner van HelemaalGroen, waaronder Berkelland, maar ook Goeree-Overflakkee, Uden, Haaksbergen en Meijerijstad. Dat betekent dat zij HelemaalGroen financieel ondersteunen. Zelfs het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is sinds kort sponsor, met name om te voorkomen dat er plastic in het water terecht komt, ook peuken bevatten veel microplastics. Alles wat uit bermen wordt gehaald komt niet in het water terecht. Negenduizend vrijwilligers HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9000- vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is stimulerend om de eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land, (www.helemaalgroen.nl). In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Breed gedragen Het is duidelijk dat dit door Jaap de Boer uit Geesteren gestarte

NEEDE - Femke Grooters (12) woont in Neede en is

opruimen is leuk om te doen, ze lopen een paar gezonde

een actieve zwerfvuilraper. Ze doet dit vaak samen met

kilometers, het geeft veel voldoening en bezorgt hen

haar opa Jaap Olijve (79) en broer Lars (9). Opa Jaap

de nodige complimenten van dorpsbewoners. Femke

realiseert zich heel goed dat zijn kleinkinderen straks

loopt geregeld met haar eigen grijper door het dorp

de microplastics in hun voorgerecht, hun hoofdgerecht

om zwerfvuil te verzamelen, af en toe vergezeld door

en in hun nagerecht te eten krijgen. Dat is de reden

moeder Sonja, ook bekend als de secretaris van de

waarom hijzelf is begonnen met zwerfvuil rapen en

Vogelwerkgroep Berkelland.

burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. Dat HelemaalGroen veel potentie heeft laat de gemeente Berkelland wel zien met inmiddels 460 deelnemers (meer dan 1% van alle inwoners) en 23.000 opgeschoonde kilometers in 2021. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen! Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

zijn kleinkinderen al jong heeft meegenomen. Het

Zangles voor kids op woensdag in Ruurlo RUURLO - Danthé dans en theater biedt naast theater en

"Wij willen graag het totaalpakket aanbieden zodat kinderen

danslessen nu ook zanglessen aan! Zangdocente Renée

binnen Danthé kunnen doen wat zij graag doen."

Bisschop breidt het team van docenten uit. Op de woensdag

Met de uitbreiding van zanglessen kan Danthé tijdens

middag gaat zij met de leerlingen aan de slag met hippe top 40

optredens alle facetten van podiumkunst laten zien én horen!

muziek. Zangles met leuke muziek, wat aansluit op de leeftijd. Opgeven Totaalpakket

Zangles is vanaf nu op woensdag middag te volgen in de

'Een mooie aanvulling van ons aanbod' vertelt theater docente

gymzaal van de Kerst Zwart School.

Amber Hofstede, afgestudeerd theater docente en therapeute.

Opgeven voor een proefles kan via info@danthedanstheater.nl

M

SAMEN ZOEKEN WE DE OPLOSSING Zakelijke conflicten arbeids conflicten Relationele conflicten

MEDIATION @CLAUDIA VAN BRAAK NEUTRAAL DESKUNDIG RESULTAATGERICHT

Samen op zoek naar de beste oplossing

mediation-claudiavanbraak.nl

Haalmansweg 42 7241 CP Lochem Tel 085 13 08 578 mediation@claudiavanbraak.nl

van conflict naar oplossing

In het dagelijkse leven kan het voorkomen dat relaties stroever verlopen. Elke relatie is een duurzame verbintenis, zakelijke of in familierelatie. We weten ons gewaardeerd, gezien en gehoord. Open en eerlijke communicatie is daarbij cruciaal. Als die communicatie niet meer mogelijk is, ontstaat er vaak onbegrip. En op dit onbegrip volgen dan al snel conflicten. Mediation@Claudia van Braak helpt graag het conflict op te lossen en de relatie te herstellen.


HISTORISCH MUSEUM DE SCHEPER EIBERGEN

Een unieke combinatie van een statige villa en een authentieke boerderij Maak óók een boeiende reis door het verleden van Eibergen

Scootmobiel Scootmatrix heeft een ruim aanbod van gebruikte scootmobiels van diverse merken

Scootmobiel huren Ook voor het huren van een scootmobiel bent u bij Scootmatrix aan het juiste adres. Vraag naar de voorwaarden

Driewielfiets Ons aanbod bestaat ook uit nieuwe en gebruike driewielfietsen van de merken Van Raam, Draisin, Huka en Nijland Vanaf juli t/m 26 november:

Scootmatrix Lochemseweg 1a 7271 WB Borculo +31 (0)6 20 12 22 58 info@scootmatrix.nl

Openingstijden Di, wo en do 10:00-17:00 Ma en vrij: op afspraak

SCOOTMATRIX.NL

Grote expositie over grafheuvels en urnenvelden. Maak kennis met grafmonumenten en begrafenisrituelen van onze verre voorouders.

Hagen 24, Eibergen - 0545 471050 www.museumdescheper.nl


Nieuws uit Berkelland

19

ACtronics Achterhoek Rally grande finale Nederlands Rallykampioenschap 2022 EIBERGEN - De ACtronics Achterhoek Rally zal op

rallyklasse) als de BMW 130i Challenge (Nederlands meest

Nederlands Rallykampioen Erwin Doctor zijn comeback in dit

zaterdag 10 december 2022 de afsluiter van het Open

dwarse klasse) zullen aan de start verschijnen. Naast het

kampioenschap. De titel ging vorig jaar naar Piet-Hein van

Nederlands

Nederlands

moderne rallygeweld zullen ook de auto’s van weleer weer aan

der Heijden in de door MCC Sport geprepareerde Lancia Delta

Rallykampioenschap startte in maart en kent in totaal acht

de start verschijnen in Eibergen. Denk aan de Audi Quattro,

Integrale.

manches. De ACtronics Achterhoek Rally is grote afsluiter

Lancia Delta, Opel Ascona, Ford Escort. Stuk voor stuk

van het kampioenschap, wat betekent dat de beslissing

rallyauto’s met een groot rallyverleden die haar sporen meer

Zet hem nu je in agenda!

waarschijnlijk in de Achterhoek zal plaatsvinden!

dan verdiend hebben. Steeds meer pareltjes uit de jaren 70 en

2022 belooft een geweldig jaar te worden op rallygebied. Alle

Rallykampioenschap

zijn.

Het

80 komen tevoorschijn om deel te nemen aan het Nederlands

reden dus om hét affiche van het jaar alvast in je agenda te

Prachtig affiche voor de boeg

Historic Rally Kampioenschap waar de ACtronics Achterhoek

reserveren. We heten iedereen dan ook van harte welkom om

Nadat de ACtronics Achterhoek Rally zowel in 2020 als in

Rally deel van uitmaakt. Zo maakte in 2021 voormalig

op 10 december van een prachtige rallydag te gaan genieten!

2021 helaas niet door kon gaan heeft de rallyorganisatie alles klaarstaan om er dit jaar een groot rallyfeest van te maken. Ondanks de grote teleurstellingen die de enthousiaste organisatie te verduren heeft gehad, staan mede dankzij alle ontvangen steunbetuigingen alle neuzen dezelfde kant op om er een geslaagd evenement van te maken. Hoewel de start van de rally nog zo’n acht maanden duurt, is de organisatie al druk bezig met de voorbereidingen. De gesprekken met de gemeente zijn in volle gang en verlopen positief. Ook dit jaar legt de organisatie de focus om de rally in de gemeente Berkelland te verrijden. Onderdeel van verschillende kampioenschappen De prachtige proeven in de Achterhoek zorgen ervoor dat de rally ondanks haar nog jonge historie op de interesse van Nederlands beste rallycoureurs kan rekenen. Ook verschillende merkencups hebben de ACtronics Achterhoek Rally op hun kalender gezet. Zowel de 206 Rally Cup (Nederlands grootste

Dertig jaar aankomstdata van terugkeer zwaluw op Stokkink in Achterhoekse Gelselaar

Foto's: De eerste teruggekeerde boerenzwaluw van dit

GELSELAAR - De eerste boerenzwaluw van dit seizoen

en het jaar hiervoor konden hier maar liefst twaalf paartjes

Stokkink. Arend Heideman noteerde hier al voor het 30e

is zondag 10 april teruggekeerd in het achterhuis van

worden geteld. Zeer belangrijk is natuurlijk dat Stokkink (nog)

achtereenvolgende jaar hun aankomstdatum.

boerderij Stokkink in het Achterhoekse Gelselaar. Voor het

niet is omgebouwd tot woonboerderij, zoals veel boerderijen in

30e achtereenvolgende jaar heeft Arend Heideman in deze

de omgeving. Anders is er voor de geliefde zomergasten geen

eeuwenoude boerderij de aankomstdatum genoteerd van deze

plek meer. Op de 'delle' ligt ook nog altijd lemen vloer.

seizoen dook zondagavond diep weg in een oud nest tegen een eeuwenoude balk in het achterhuis van boerderij

geliefde zomergast. In 1993 begon hij hiermee. Terug in oud nest Vanzelfsprekend was toen hun terugkeer hier niet meer. (Melk)

Even na acht uur zondagavond zag Heideman met behulp

vee werd er al niet meer gehouden. Beginjaren negentig werd

van een zaklantaarn op een nest aan de achterzijde van een

ook gestopt met het houden van varkens. Zouden er dan

balk het donkere kopje net boven de rand uitsteken. De net uit

nog wel voldoende insecten zijn voor deze vogels en om hun

Afrika teruggekeerde zwaluw dook diep weg in een oud nest.

jongen te voeren? Deze vrees vormde de achtergrond van de

Een dag eerder maakte buurman Berendsen op De Nieuwe

notities.

Renger in de Gelselaarse Boshoek al melding van een eerste zwaluw. Deze trekvogels arriveren dit jaar niet uitzonderlijk

Modderslootje

vroeg. Vorig jaar arriveerde de eerste op Stokkink op 31 maart.

Later bevorderde de aanleg van een modderslootje sterk het

En in 2012 zelfs al op 23 maat. In 2002 daarentegen pas op 23

aantal boerenzwaluwen dat zich nestelde tussen de oude

april. Zie blog zwaluwenboerderij: https://zwaluwenboerderij.

balken in het achterhuis van Stokkink, waar voor het huis een

blogspot.com/

Bentheimer put prijkt met het jaartal 1575 erop. Vorige jaar

Haaksbergseweg 16 Eibergen 0545 - 700 222 www.kastanjefabriek.nl

TOERustAAN VAKANTIE? en comfort op onze ruime kamers!

OFOokAAN HET WERK? rust en comfort op onze ruime kamers!

Auping Boxsprings

Opzoek naar een goede overnachting voor u zelf of voor uw relaties?

Klimaat beheersing Kitchenette Regendouche Koffie/thee faciliteiten Ontbijt buffet Landelijke parktuin Wandel en fietsroutes Huiskamer lounge Goed bereikbaar Gratis WIFI en parkeren

De Kastanjefabriek is bekend met de behoeften van zakelijke gasten, van ZZP-er tot multinational. Wij hanteren zeer scherpe tarieven, van variabel tot vast. Bespaar tot 25%. Eenvoudig reserveren! Op rekening en kostenloos annuleren!


20

Verhalen van onze experts

Eten & Drinken | Nieuws uit Berkelland

naar d 06 13 64 24 67 w u e Beni info@lokalf.nl anbod a s n o ? n e www.lokalf.nl estell b t c e r i d of lokalf

Weet wat je eet Als je vlees eet, moet je weten hoe het dier heeft geleefd. Als jij er bewust van bent wat je eet, kunnen wij ons inzetten voor het welzijn van de dieren en het verbeteren van het milieu en iets moois achterlaten voor onze kinderen. Onze dieren De kalveren komen van boeren uit de regio, dus weinig reistijd voor de dieren. Wij maken gebruik van de zogenaamde ‘restkalfjes’. Jaarlijks heeft een melkveebedrijf circa 25% jongvee ter vervanging van melkvee nodig. Een klein deel van het overschot aan kalfjes nemen wij over voor een goed leven en duurzame vleesproductie.

Oudestraat 54, 7161 DX Neede 0545 29 21 71 www.cafetariasmulgrill.nl

Voeding, welzijn en vitaliteit

stukje vlees? Dan is 1 à 2 minuten per kant lang genoeg.

Onze dieren staan gezellig samen in grote groepshokken met

Houd je van een doorbakken stuk vlees? Laat het vuur

veel stro om de conditie en gezondheid op peil te houden. Bij

dan 3 tot 4 minuten aan.

ons groeit een kalf naar haar eigen mogelijkheden en is het niet van belang om het dier zo zwaar mogelijk te krijgen. Deze

Tot slot kun je het vlees in aluminiumfolie wikkelen. Doe dat 3

omstandigheden zijn gunstig voor de ontwikkeling van het

tot 5 minuten en het sap zal zich door het vlees verspreiden.

dier, kortom een fit en vitaal kalf. Krijg jij nu ook Boe bak je nu de perfecte biefstuk zonder dat het vlees taai

zin in biefstuk?

wordt?

Bestellen is nog

Hier komen onze tips:

sneller

gekenmerkt door de witblauwe vlekken op de vacht én haar fijne eigenschappen.

dat

het

vlees

op

kamertemperatuur

is.

dan de bereiding ervan. App naar

De kalveren die gehouden worden op onze boerderij zijn Belgische Blauwe kruislings kalveren. Deze kalveren worden

Zorg

gepiept

Schroei het vlees op hoge temperatuur goed dicht. Dit doe

06 1364 2467

je door het vlees aan alle kanten een halve minuut te bakken.

en

Dan wordt -ie mooi bruin, maar blijft mals van binnen.

bestelling door!

geef

jouw

Bak het vlees nu op een lagere stand. Dit is de moeilijkste stap. Wil je het vlees rare? Dan is slechts het dichtschroeien voldoende. Heb je liever een medium rare

Iedere moeder begint de dag graag goed met een lekker ontbijtje!

• Diverse luxe broodjes en croissants • Diverse verse vleeswaren • Diverse Hollandse kazen • Assortiment zoet broodbeleg • Verse jus d’orange • Botercupjes • Gekookt scharrelei • Vers seizoensfruit • Verrassing voor moeder De ontbijtjes zijn af te halen tussen 09.00 en 11.00 uur op 8 mei. Moederdagontbijt kost € 24,95 p.p. maar voor onze lezers

€ 19,95 p.p. Ruurlo 0573-750918 | Harfsen 0573-820901

Moeders zijn een van de belangrijkste mensen in ons leven,

Hoe je dit viert is natuurlijk aan jou

afhalen bij Brasserie de Waterjuffer in Harfsen of Lunchroom

degene die ons altijd vertroetelen en liefhebben. De vrouw

Met een mooie bos bloemen kan je al snel goed voor de

Lievestro in Ruurlo. Het ontbijt bevat allerlei heerlijke verse

die jou maandenlang warm heeft gehouden om je vervolgens

dag komen op Moederdag, maar waar je veel moeders

producten. Het is echt een verassing voor moeder wanneer je

op deze wereld te verwelkomen. Er is één dag waarop we alle

waarschijnlijk echt blij mee maakt, is lekker een dagje relaxen.

haar lekker wilt verwennen!

moeders extra in het zonnetje zetten. En het is bijna zover,

Even quality time met het gezin waar niks moet. En je scoort

nog een paar weken en dan is het dé dag dat je mama weer

echt punten als je deze dag begint met een heerlijk ontbijtje.

verwennen mag! Elke tweede zondag van de maand mei

Maak het ontbijtje op bed af met wat bloemen en een leuke tekening of gedicht. Een geschenk wat recht uit het hart komt

vieren we deze speciae dag. Dit jaar vieren we op zondag 8

Ontbijt pakket

en waarvan je weet dat ze een lach op haar gezicht krijgt.

mei moederdag. Moeders over de hele wereld krijgen die dag

Dit kun je natuurlijk ook helemaal zelf maken, maar wij hebben

Voorin de krant zit ook een leuk rapport dat je voor mama

extra aandacht en worden moeders verwend met cadeautjes,

het makkelijk voor je gemaakt. Wij hebben met zorg een heerlijk

kan maken. Een leuke manier om te laten zien wat je van haar

ontbijtjes op bed en veel liefde.

ontbijt voor moeder samengesteld, dat je kunt bestellen en

vindt en wat je graag tegen haar wilt zeggen.


Nieuws uit Berkelland | Eten & Drinken

ETEN - DRINKEN

Verhalen van onze experts

21

PROOSTEN

991915

0573- 454083 0573-451532

Wijngoed Camman Ambachtelijk Bier en Wijn uut AUSTE WIJNGOED CAMMAN

eer w r e n j i z Ze !!! s e j t r e b o a de N geleden bewoner. De bewoners van de zorgboerderij hebben een mooie Wijnhouder gemaakt waar een fles wijn en een paar glazen op geplaatst kan worden, met wat lekkere hapjes erbij. En dat is weer handig te gebruiken als je dadelijk een bezoekje

Op Wijngoed Camman komen al weer de eerste knoppen aan

worden. Inmiddels hebben zich ook al brouwers gemeld die

brengt aan de wijngaard en lekker ergens op een plekje in

de druiven ranken en brult de Hop alweer uit de grond. De

ook de Achterhoekse streek hop willen afnemen.

de wijngaard kunt gaat picknicken. Of op het terras. Ook de gasten van onze eigen Herberg Achterhoek zijn enthousiast

eersten hop scheuten zijn alweer 30 cm hoog. Op naar weer hopelijk een vruchtbaar jaar met als eindproduct CAMMAN

Verder is er na twee jaar van druivenoogst ook al de nodige

en komen regelmatig even de cultuur opsnuiven op de

Bier en Wijn.

wijn gebotteld. De Camman Rood, Wit en Rose. Die al door

Wijngaard. De vele leuke reacties van gasten in het afgelopen

verschillende mensen goed bevonden zijn. Komende zomer

jaar hebben ons goed gedaan en zullen dan ook weer onze

Inmiddels is de eerste Hop verwerkt naar een ambachtelijk

zal Wijngoed Camman open zijn voor bezoekers. Om even

gasten en ieder belangstellende de mogelijkheid bieden om

gebrouwen bier. Er zijn twee soorten Bier. Een Camman Pils

lekker van de natuur op de wijngaard te genieten onder het

Wijngoed Camman te kunnen bezoeken dit jaar. Het handigste

en een Camman Lorem. De eerste proef brouwsels zijn veel

genot van en Wijntje of een Camman Biertje.

is om een afspraak te maken, echter als de Poort open staat is men ook welkom.

belovend en door kenners als zeer lekker en goed bevonden. Het Camman Bier is gebrouwen door Mark uit Nijverdal. Al

Werken met zorg

is het de bedoeling dat Jan Koier van Wijngoed Camman dit

Op de wijngaard werken enkele vrijwilligers en hebben er ook

Wijngoed Camman is ook opgenomen in de Fietsroute van

straks op zijn eigen terrein gaat brouwen. Toen een lokale

al mensen gewerkt met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Achterhoekse wijngaarden

brouwer overstapte op een grotere brouwinstallatie, kon

Onder begeleiding van Jan en op hun eigen tempo kregen

Jan de “oude” 150 liter installatie overnemen. Hiermee is

cliënten de mogelijkheid om weer deel uit te maken van de

het mogelijk om 450 flesjes per keer te produceren. Aan de

samenleving. Jan is nog altijd begaan met de zorg. Zo nam

hoeveelheid hop dat Jan kweekt zal niet liggen. Met de hop

hij contact op met de zorgboerderij Erve Bussink. De oom

die zelf gekweekt wordt kan wel 600 hectoliter bier gebrouwen

van Jan, tevens ook met de naam Jan Koier, was hier jaren


Nieuw, renovatie (stofvrij schuren) en jaarlijks onderhoud.

KOM WONEN IN LIVIO LOCATIE DE MEERGAARDEN

Maak snel een afspraak voor een gratis offerte! Tel. 06 - 23 57 18 67

24/7 zorg dichtbij

De Meergaarden biedt ruime gelijkvloerse appartementen met de zorg dichtbij wanneer nodig. U kunt hier terecht met een zorgindicatie.

Omdat afscheid nemen méér is dan alleen uitvaart

Wonen in een vertrouwde omgeving

Meer informatie? Neemt u contact op met de cliëntadviseur van de Meergaarden Bob Tetteroo via 0900-9200 of clientadviesfohb@livio.nl

06 18 19 50 23 - 24/7 bereikbaar - www.paulinevanveen.nl


Nieuws uit Berkelland

23

Wees voorzichtig! Het seizoen is weer begonnen Het voorjaar is begonnen: dus er zijn meer landbouwvoertuigen

Ook geeft de gemeente bestuurders van landbouwvoertuigen

op de weg te vinden in onze regio. Agrariërs zijn druk

een advies. "Wees alert op andere verkeersdeelnemers. Minder

momenteel druk in de weer om het land gereed te maken

vaart bij het naderen van automobilisten, fietsers en spelende

voor het komende seizoen. Hierdoor rijden er meer trekkers

kinderen." Ze vervolgen: "Voor alle verkeersdeelnemers geldt:

en landbouwmachines dan normaal op openbare wegen

geef elkaar de ruimte, pas de snelheid en het rijgedrag aan

in de gemeente Lochem. Alle reden om voorzichtig te zijn,

naar de omstandigheden."

waarschuwt de gemeente. Ze geven de inwoners ook een aantal tips. •

Zorg als automobilist altijd dat je oogcontact maakt met de bestuurder van een landbouwvoertuig. Zo weet je zeker dat je gezien wordt.

Let op het mogelijk uitzwenken en houd voldoende afstand.

Haal combinaties niet onverwachts in.

Zorg dat je gezien wordt, blijf met uw auto achter het landbouwvoertuig tot er een veilige plek is om in te halen.

Kom je fietsend een landbouwvoertuig tegen? Ga achter elkaar rijden of stap even af en ga in de berm staan. Een landbouwvoertuig heeft maar weinig uitwijkruimte.

Eeks alweer één jaar open op nieuwe locatie EIBERGEN - 28 April vorig jaar mocht Eelke eindelijk weer

locatie. Nu alleen niet met kerstdecoraties erin maar met

klanten ontvangen in haar winkel op de nieuwe locatie. In

leuke kleine vrolijke cadeautjes voor de eerste 150 klanten, bij

2021 tijdens de lockdown sloot ze de deuren van haar winkel

besteding vanaf €7,50. Ze begint met uitdelen op 26 April.

aan de Kluiversgang op nummer 10. Om na het klussen en de lockdown 28 April eindelijk de deuren op nummer 8 voor het

Kinderfeestjes

eerst te openen voor klanten. Een echte viering van de opening

Daarnaast heeft ze een leuke actie bij de kinderfeestjes welke

mocht toen helaas niet want dan zouden er mogelijk te veel

besproken zijn van 25 April t/m 30 April. De feestjes zijn

mensen op af komen.

normaal voor een all-in prijs voor 6 kinderen, maar besproken in de “feestweek” mogen er voor die prijs 7 kinderen komen

Eeks heeft op de nieuwe locatie wel 100m2 meer aan hobby

knutselen. Workshops voor volwassenen afgesproken in de

en handwerk materialen. Mooi overzichtelijk uitgestald. Eelke

feestweek zijn 6+1 persoon gratis (het basisbedrag is dan

is erg tevreden met de nieuwe Eeks, ruimer, gezelliger, een fijne

van de 7e persoon gratis). Deze workshops en kinderfeestjes

workshopplek en een mooie etalage. Vorig jaar had ze zelfs

dienen in 2022 plaats te vinden. Zie de website voor alle

een mooie grote groene boog bij de deur vol met creatieve

informatie over de creatieve feestjes en workshops.

kerstdecoraties waar iedereen onderdoor naar binnen kwam. Hier kon men helaas niet lang van genieten door weer een

Oranjemarkt

nieuwe lockdown.

Naast deze acties, is het deze week ook nog Koningsdag. Tijdens de Oranjemarkt staat er bij Eeks ook een kraam voor

Viering "nieuwe" locatie

de deur met daarop vele koopjes en aanbiedingen. Dubbel

Daarom heeft Eelke besloten deze boog nog een keer weer op

feest dus!!

te zetten, om te vieren dat ze één jaar open zijn op de nieuwe

W o r k s h o p s & K i n d e r f e e s tj e s Ze mogen weer!! 2 5 0 m 2 a a n h o b by e n h a n d w e r k p l e z i e r voor al uw Breiwol, haakgaren, kralen sieraden, n a a i f o u r n i t u r e n , d i a m o n d pa i n t i n g d e c o pat c h , v i lt, l i n tj e s , k n o p e n e n v e e l m e e r c r e at i e f s

w w w. e e k s s h o p. n l • 0 5 4 5 - 2 8 6 9 1 9 Kluiversgang 8 • 7151 CB Eibergen

oeri SJprukkelhorst Metsel en Klussenbedrijf

nieuwbouw - verbouw - onderhoud - renovatie www.joerisprukkelhorst.nl 06 – 52 57 90 51 RUURLO


Geldig in week 16

zondag 17 t/m zaterdag 23 april 2022

1.19

0.

79

Los

Campina Langlekker melk

PLUS Zalmfilet of -blokjes

1+1

1.45

21 april 22 april 23 april

Nescafé Oploskoffie

3.30

1.65

De actieprijzen variëren van 1.19 - 2.99

6.58 - 6.98

5.

99

4.

2 bussen

Karvan Cévitam Alle bussen à 50-75 cl, combineren mogelijk

OP=OP

OP=OP

Per doos

PLUS Oranje Bossche bollen of luxe oranje tompoucen Doos 2 stuks of oranje soesjes Doos 10 stuks

combineren mogelijk 2 stuks** Bijv. Hak Appelmoes extra kwaliteit, 2 potten à 355 gram

99

WEEKENDPAKKERS

3.50

49 2.

99

3 doosjes

Alle doosjes à 6-25 stuks, combineren mogelijk

do vr za

Hak Groente Alle potten à 330-370 gram of groenteschotels Alle stazakken à 500-550 gram,

6.27 - 9.57

GRATIS

De actieprijzen variëren van 1.35 - 1.49

1.

Per 100 gram

Schaal 175-300 gram

Alle losse pakken à 1 liter, combineren mogelijk 2 pakken** Bijv. Campina Langlekker halfvolle melk, 2 pakken à 1 liter

2.90

GRATIS

2.50 - 2.68

Per 500 gram

PLUS Broccoli

1+1

4.99

3.66 - 4.17

1.99

99 3.

99 2.

29 1.

Per fles

Veuve Devienne Blanc de blancs Fles 75 cl

Per stuk

PLUS Buitenlandse kaas voordeelstukken

Roombrie per stuk 258 gram, St Paulin per stuk 250 gram of Viking Blue per stuk 250 gram

Per schaal

Nederlandse Handperen Conference Schaal 1 kilo

16/22

Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

Om al onze klanten te laten profiteren van onze scherpe aanbiedingen, geldt er een maximum van 5 aanbiedingen per klant (tenzij anders vermeld).

*De ‘NERGENS GOEDKOPER’ garantie geldt ten opzichte van alle supermarkten in dezelfde vestigingsplaats als jouw PLUS; kijk voor overige voorwaarden op plus.nl/nergensgoedkoper. **Voor 1+1 gratis geldt: per combinatie kan de prijs verschillen. Je krijgt 50% korting op de totaalprijs.

Wil je per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld je dan nu aan via plus.nl

Openingstijden: 7:30-19:00 zo 8:00-19:00 Openingstijden:ma-za ma.-do. 8.00 - 20.00 | vrij. 8.00 - 21.00 | za. 8.00 - 20.00 | zo. 8.00 - 20.00

Koenders 1 | 7151 AP | T: 0545271348 Plusweg 1 | XXXX XXEibergen | Plusstad | T: 0523 65 63 93 | (Naam) ||Simmelinkstraat

plus.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.