Nieuws uit Berkelland editie 35 - maart

Page 1

Uitgave 35, editie maart 2022


Natuurbegraven in de Achterhoek

Duizenden jaren lang was het heel normaal, men wist niet beter. De moderne mens heeft het opnieuw ontdekt: begraven in de natuur. Een natuurbegraafplaats is een bijzondere plek waar overledenen begraven worden in harmonie met de natuur. Sinds kort is het ook in de Achterhoek weer mogelijk op Natuurbegraafplaats Schapenmeer, in een prachtig bos vlakbij kastelendorp Vorden.

De begrafenis op Natuurbegraafplaats Schapenmeer kunt u gewoon via uw eigen uitvaartverzorger of begrafenisvereniging regelen. Voor het kiezen van de precieze plek kunt u contact opnemen met de natuurbegraafplaats.

Schapenmeer is 65 hectare groot, op 6,5 ha daarvan is het mogelijk om een graf uit te zoeken. Met een speciaal opgesteld natuurplan is meer openheid in een deel van het gebied gekomen. Hier brengen we de heide, die hier vroeger bloeide, weer terug rond het Schapenmeer.

Opgaan in de natuur Een graf op een natuurbegraafplaats is voor altijd, het gaat zonder grafsteen op in de natuur. Daarom wordt er alleen gebruik gemaakt van natuurlijk vergankelijke materialen. De kist is gemaakt van onbehandeld hout, zonder metalen handgrepen. Maar er kan ook begraven worden in een rieten mand of een katoenen lijkwade. Ook de kleding die de overledene draagt is van natuurlijke materialen gemaakt. Bij natuurbegraven kunt u zelf de precieze plek kiezen voor een laatste rustplaats in de natuur. Een natuurbegraafplaats kent eeuwigdurend grafrecht, er wordt niet geruimd. Er zijn alleen eenmalige kosten, waaruit onder andere het natuurbeheer bekostigd wordt. Zo zijn er dus geen zorgen voor nabestaanden over verlenging van grafrechten of onderhoud.

Natuurdoelstellingen Wij besteden elke dag veel zorg en aandacht aan dit natuurgebied. We hechten groot belang aan een goede relatie tussen mens en natuur. Onbekend maakt onbemind. Mensen die de natuur beter kennen, zullen er ook beter voor zorgen.

Op deze manier is er ruimte voor heide, jeneverbes en verschillende mossen en korstmossen. Dankzij een paar poelen voelen amfibieën en libellen zich thuis in het gebied. De natuur is leidend bij natuurbegraven.

Rijk aan historie De natuurbegraafplaats in Vorden ligt vlak bij de eeuwenoude begraafplaats. Het gebied kreeg vorm door de vele landgoederen die de streek rijk is. Schapenmeer ligt iets ten zuiden van landgoed Enzerinck. Vroeger wisselden bossen en open vlaktes met heide elkaar hier af. De landgoederen hadden veel oog voor bos en natuur. Veel van de bossen in deze streek zijn aangeplant door de families die hier al eeuwen leven. De stichters van Schapenmeer hebben het altijd belangrijk gevonden dat het bos toegankelijk was voor iedereen uit de omgeving.

Een eigen plek uitkiezen Op Natuurbegraafplaats Schapenmeer is het mogelijk om uw eigen plek uit te kiezen. Bijvoorbeeld in de buurt van de poel, of juist een plek onder hoge Corsicaanse dennen. Door zelf bij leven een plek te kiezen, ontzorgt u uw nabestaanden. De tarieven voor het eeuwigdurend grafrecht variëren van € 2.000,voor een urnengraf tot € 8.500,- voor een dubbel graf. Een deel van de opbrengsten wordt gereserveerd in een toekomstfonds waarmee ook later het natuurbeheer over het gebied bekostigd kan worden. Meer informatie over de natuurbegraafplaats vindt u op www.schapenmeer.org


Nieuws uit Berkelland

3

COLUMN

Exclusieve tijdloze sieraden in Borculo

4

door Marcel Stroet 5

Weggeefhoek of weggeefgroep leuke spullen voor nop!

6

Bakker Stroet maakt beeld dichter Willem Sluiter van chocolade

6

Column ID Groen: Tis nog vroeg

7

In Geesteren werken ruiters, menners en ponyrijders samen aan hun nieuwe clubgebouw tijdens NLdoet

7

Speeltuinvereniging ‘de Koppel’ opent speel seizoen!

8

Groen op Maat neemt de zorgkosten op de schop

8

Samen een bakkie doen bij de Dorpskamer

9

Daphne Wagemakers wint de hoofdprijs bij CLUB THE CHARIOT

Borstbeeld

9

Krachttraining is gezond!

10

Kiezers bedankt Door Berkelplant zit Daniël ter Haar weer met de voeten in de grond

11

Uitkijken naar de gezellige paasdagen

12/13

14

The Travel Club Marieke maakt comeback

14

Beurtbalkjes brengen streektaal in de supermarkt

15

Duitsers hengelen massaal bij Gelderse visverenigingen: 'Goed voor de clubkas'

15

Ten Haken Foodservice gaat verhuizen en start eetcafé

16

Zet jouw medewerker centraal

17

Creatieve workshops en kinderfeestjes bij Eeks

17

Plus Supermarkt eigenaren openen Tobacconist Eibergen

18

Werken bij Hoge Weide en ‘t Talma

19

Eindelijk kan het! Organisatie is klaar voor het Hakunama Tentfeest

20

Eten&Drinken: Pannenkoek

21

Eten&Drinken: Kookworkshop SPAANSE KEUKEN

23

Joeri Sprukkelhorst viert 10-jarig bestaan van zijn Metsel- en klussenbedrijf

Colofon Uitgever Fulltime-media Opmaak & Acquisitie Fulltime-media Verspreiding Kremer verspreidingen Ruurlo 0573-452532 Drukkerij Hoekstra Krantendruk

Willem Sluiter joarenlang e woont in Eibargen moar `t blik dat dissen dominee en dichter in Neede is geboren. Dat kunt wij as Needenaren natuurlijk neet onbesprokken loaten en deurumme mos der een borstbeeld kommen van disse bijzondere man. In Eibargen hebt ze der al van alles oaver en dan noe ok in zien geboorteplaatse. Een prachtig beeld steet der noe te pronken bie de grote karke vlak noast zien oldershoes. Onze fantastische kunstenaar Anton te Braak hef der iets heel moois van e maakt. Noe was ik e vroagt um ok iets biezonders te doon um een betje reuring te maken met de onthulling. Ik dach loat ik eens met Anton de kunstenaar oaverleggen en zol ik zon beeld van chocolade noa kunnen maken?? Noe blik dat Anton van zien kunstwark ne malle mek en den dan oaverstrik met silicone. Silicone is `n soort van flexibel plastic en dat is ok heel geschikt veur chocolade. Dus wonder boaven wonder kwam der een verrassend mooi chocolade beeld oet. Anton is toch wal een echte kunstenaar as ik zee hoe he dat beeld hef e gotten ,doar bun ik dan mear een kunstemaker bie. Volgens

Ik zeg tegen de oppasser; volgens mien kun ie toch better `n paar spiekers in de muure sloan en doar wat schilderijen an hangen, woarop den besten man zeg: kom ie soms oet den achterhook? Joa zeg ik bowisse kun ie dat zeen? Nea zegge neet zeen want ik heb oe `n heele tied bekekken moar ik kon `t heuren. Jullie vonden het normaal wat Normaal deed en wij vinden `t normaal wat wij hier doen.

Bakkerij Stroet presenteert

Willem Sluiter week Dinsdag 22 maart onthulling beeld Willem Sluiter geboren Needenaar was dichter,dominee. Dat is wel een feestje waard.

Fulltime-media Smeestraat 5a 7241 AT Lochem 0573 - 745061 www.fulltime-media.nl info@fulltime-media.nl Redactie Nieuws uit Berkelland redactie@nieuwsuitberkelland.nl Fotografie voorkant FreezeFrame Volgende editie verschijnt op 20 april 2022

facebook.com/Nieuwsuitberkelland

mien bunt der in dee weareld ok mear kunstemakers as kunstenaars. Zo leep ik ne keare deur `t Kröller Müller museum en kwam ik in `n ruumte woar niks an de muure hing. De kamer was strak e varft in felle kleuren, in den hook van de kamer zat ne oppasser te loeren noar mien. Ik zeg tegen den kearl; zo sloapoele heb ie neet e zeene dat ze oe hier alle schilderrijen hebt vot e haalt ? Den man kik mien verschrikt an en zeg; hoe bedoel u? Ik zeg; noa der bunt hier allenig moar kale muren. Toen kreg ik oet e leg dat ik in `t midden van de ruumte mos goan stoan en de kleuren op mien in mos loaten warken en dan kreg ie een soort zen geveul oaver oe hen. Ik heb der `n hele tied e stoane en `t geveul kwam moar neet.

instagram.com/nieuwsuitberkelland.nl

Feestvlaai monchou Willem Sluiter schnitt aardbei Kunstenaars slof frambozen Soesjes Vierkantje advocaat Wittebollen Gesorteerde bollen Krentenbollen Rozijnenbollen Croissants

€ 15,00 € 9,50 € 9,50 5 voor € 4,50 € 1,85 10 + 2 gratis 10 + 2 gratis 4 + 2 gratis 4+ 2 gratis 4+ 1 gratis

www.bakkerijstroet.nl Neede - Beltrum twitter.com/NieuwsuitBerkel

www.nieuwsuitberkelland.nl


Nieuws uit Berkelland

4

Exclusieve tijdloze sieraden in Borculo

“Naast mijn eigen ontwerpen werk ik ook in opdracht. Voor mij is het dan de kunst om mee te voelen met de klant en zo een passend sieraad te maken.”

Manon ter Hogt is goudsmid en ontwerpster en maakt een

lang doorgegeven. Denk aan trouwringen, geboortesieraden

grote stap! Tot voor kort werkte ze nog vanuit haar atelier

en rouwsieraden. Een sieraad kan nog zo mooi, uniek en

www.manonterhogt.nl

in de tuin en nu verruilt ze haar tuinatelier voor een heus

waardevol zijn. Een ontwerp is pas echt mooi wanneer er

Spoorstraat 16 a

winkelpand. Begin januari opende Ter Hogt haar winkel met

emoties aan verbonden zijn.

7271 CB Borculo

open atelier aan de Spoorstraat 16a in Borculo.

“Tijdens het ontwerpen laat ik al mijn creativiteit de vrije loop.

0612210132

De natuur en Art Deco zijn mijn grootste inspiratie bronnen.

info@manonterhogt.com

In September van dit jaar is het alweer 12 jaar geleden dat ze

Voor mij is het erg belangrijk dat elk stukje van het ontwerp

Openingstijden:

afstudeerde als goudsmid aan de vakschool in Schoonhoven.

klopt zodat het ontwerp één geheel vormt”

Woensdag 9:30 – 17:00

Daarna heeft ze een aantal jaren in loondienst gewerkt, om

Vrijdag 9:30 – 13:30

de fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Tijdens

Geopend op afspraak:

de jaren in loondienst is ze al begonnen met het opzetten van

Dinsdag, donderdag en zaterdag van 9:30 – 17:00 uur.

haar eigen sieraden collecties. Inmiddels heeft ze 5 unieke

Ontwerp

collecties ontworpen.

"Goudsmeden is een oude ambacht"

Bij Manon kun je terecht voor trouwringen, verlovingsringen, rouwsieraden. En natuurlijk ook voor een mooi een draagbaar sieraad om jezelf cadeau te geven. Ontwerpen doet ze ook in opdracht maar dan wel in haar eigen stijl.

Inmiddels is ze al jarenlang zelfstandig ondernemer. Tot voor kort werkte ze nog vanuit haar atelier in de tuin, maar inmiddels heeft ze een winkel met open atelier geopend in Borculo. “Het voelde meteen goed toen ik ging kijken aan de spoorstraat. Goudsmeden is een oude ambacht en ik vind het belangrijk dat dat terug komt in mijn winkel. Een groot deel van mijn gereedschap staat daarom ook gewoon in het zicht." Haar liefde voor sieraden is

Wil jij je vriend of vriendin ten huwelijk vragen?

er al haar hele leven. "Ik ben net een ekster alles wat glimt wil

Dan is het natuurlijk uniek om een door jezelf ontworpen ring

ik mee naar huis nemen."

te geven. "Dit maakt de verlovingsring extra persoonlijk." Bij Manon kun je terecht voor trouwringen, verlovingsringen of

Sieraden zijn een emotie

rouwsieraden. En natuurlijk ook voor een mooi en tijdloos

Een sieraad krijg je cadeau van een geliefde of dierbare tijdens

sieraad om jezelf een geliefde of familielid cadeau te geven.

een emotionele gebeurtenis , en worden vaak weer generaties

Ook is het mogelijk om van oude sieraden een nieuw sieraad te laten maken.

30 april Expositie verlengd t/m Maak kennis met Herman Abbink, een huisschilder uit Eibergen met passie voor kunstschilderen en liefde voor het Achterhoekse landschap. Meerdere jaren gaf hij schilder- en tekenlessen. Een deel van zijn indrukwekkend oeuvre is te zien in het museum.

Scootmobiel Scootmatrix heeft een ruim aanbod van gebruikte scootmobiels van diverse merken

Scootmobiel huren Ook voor het huren van een scootmobiel bent u bij Scootmatrix aan het juiste adres. Vraag naar de voorwaarden

Driewielfiets Ons aanbod bestaat ook uit nieuwe en gebruike driewielfietsen van de merken Van Raam, Draisin, Huka en Nijland

Scootmatrix Lochemseweg 1a 7271 WB Borculo +31 (0)6 20 12 22 58 info@scootmatrix.nl

Openingstijden Di, wo en do 10:00-17:00 Ma en vrij: op afspraak

SCOOTMATRIX.NL

Herman Abbink 1930 - 2013


Nieuws uit Berkelland

5

Weggeefhoek of weggeefgroep leuke spullen voor nop! Weggeven, niet iedereen kan spullen kopen voor veel

Kledingbank Winterswijk en omstreken

minima zijn weggeefhoeken en weggeefkasten een welkome

De Kledingbank is er voor mensen die het (even) financieel

aanvulling

niet kunnen redden om kleding te kopen. Zij kunnen hier twee keer per jaar terecht voor kleding, maar ook beddengoed,

Op Facebook heeft bijna elke plaats wel een weggeefhoek of

handdoeken,

groep en ze zijn heel populair. Het is een soort kringloopwinkel

sportbenodigdheden.

online maar dan gratis. Het is vaak opgezet om mensen met

doorverwijzing van organisaties en instanties voor minima.

een klein budget te helpen met spulletjes die bij iemand anders

Ook voor menstruatie artikelen kunnen de mensen hier terecht.

overbodig zijn. Maar iedereen is welkom. Het motto is het

Tijdens de openingstijden kan iedereen schone hele kleding,

helpen van een ander en duurzaam bezig zijn.

schoenen, handdoeken, beddengoed etc. doneren.

Ik vind het een prachtig systeem, je post de spullen die je over

De openingstijden zijn: maandag 13-16, dinsdag, woensdag

hebt en mensen mogen reageren door te liken, of aan te geven

en donderdag 9.30-16 en vrijdag van 9.30-12

dat ze graag meeloten. Ben je de winnaar dan mag je het ophalen voor niks, super leuk dus. Zelf kijk ik regelmatig op verschillende weggeefhoeken in de regio, je komt echt hele leuke items tegen. Er wordt van alles aangeboden van computer tot kinderwagen, bloempotten, een complete keuken tot een prachtige kinderfiets en het leuke is het kost niks. Ik denk wel eens dat sommige mensen niet weet wat hen overkomt als er honderden mensen meeloten. Weggeefhoeken hebben vaak wel regels zoals: Je mag geen huisdieren aanbieden, geen geld vragen en het item niet doorverkopen als handel.

Maar ook circulaire-economie is een belangrijk doel. Heel veel artikelen vinden weer een plekje bij iemand thuis en verdwijnen dus niet in de container. In de weggeefwinkel vind je vele mooie artikelen zoals kleine huishoudelijke artikelen, hebbedingetjes, linnengoed, kleding, schoenen speelgoed, kinderboekjes maar ook knutselspulletjes De winkel is voor iedereen ongeacht inkomen. Per keer mag je twee dingen of één stel meenemen, naast kleding, want dat is onbeperkt. De weggeefwinkel heeft ook een buurtkoelkast waar eten en drinken in staat. Heb je eten of drinken over en Is het nog houdbaar en verpakt? Breng het dan naar de weggeefwinkel, en maak iemand anders er blij mee Voor meer informatie loopt u even binnen of kijk je op de

theedoeken, De

schoenen, kledingbank

sportkleding werkt

en

met

een

Voor informatie kunt u contact opnemen met 06-34196875 Buurtkastje Neede Aan de Borculoseweg 65 zit een buurtkastje. Het buurtkastje is een kastje met als doel (voedsel)verspilling tegen gaan en mensen te helpen die het heel goed kunnen gebruiken. Bovendien zijn in dit kastje spulletjes voor menstruatie armoede te vinden. Wil je verzorgingsproducten of houdbare voedselproducten doneren, dan mag je ze in het kastje zetten. Voor informatie kunt u kijken op de Facebookpagina: Buurtkastje

Wij

Neede!

Of

contact

opnemen

met:

wendie_tenbruin@hotmail.com

Facebookpagina van weggeefwinkel Eibergen.

Nieuwsgierig geworden? In Berkelland zijn verschillende weggeefhoeken kijk maar eens op de volgende sites. Weggeefhoek Ruurlo 2017 Weggeefhoek 0545 Weggeefhoek Berkelland e.o. Weggeefhoek/evenemtenhoek Berkelland e.o. Weggeefhoek Berkelland en omgeving Weggeefhoek Berkelland Weggeefhoek Ruurlo (liken is loten) Weggeefgroep Borculo e.o. Weggeefhoek 0573 omg Berkelland Weggeefhoek Neede Weggeven, niet iedereen kan spullen kopen voor veel minima zijn weggeefhoeken en weggeefkasten een welkome aanvulling. In Berkelland zijn er dan ook hele mooie andere initiatieven voor minima, enkele hebben we hieronder uitgelicht Weggeefwinkel Eibergen De weggeefwinkel in Eibergen wordt gerund door vrijwilligers uit verschillende landen en culturen. Het belangrijkste doel van deze winkel is het bevorderen van integratie van

Ken jij andere initiatieven of weggeefhoeken in de gemeente

Statushouders. Het is heel mooi om te zien hoe mensen, uit

Berkelland en wil jij deze ook graag in beeld, stuur dan een

verschillende landen, elkaar ontmoeten aan de koffietafel.

berichtje naar onze redactie.

Paasbrunch 17 & 18 april 2022 Reserveringstijden 10:30 - 12:30 en van 13:00 - 15:00 uur Reserveren verplicht en u heeft de keuze uit de bovenstaande blokken Heerlijk brunch/lunch buffet • groenten of tomatensoep • verse broodjes • gekookte eitjes • verschillende soorten vleeswaren • zoetigheid • twee soorten kaas • geklutste eieren met spekjes • rundvlees salade • melk, karnemelk, jus d orange • koffie en thee

€ 15,p.p.

Grand Café Time For You


Nieuws uit Berkelland

6

Bakker Stroet maakt beeld dichter Willem Sluiter van chocolade

naam, adres en telefoonnummer, en één mooie zin over de

NEEDE - Neede kreeg dinsdag niet alleen een borstbeeld

In zijn periode als dominee in het naburige Eibergen, van 1653

Kleurwedstrijd Sluiterprent

in brons van de dichter Willem Sluiter, maar ook twee van

tot 1673, ontwikkelde Willem Sluiter zich als dichter. Hij hief

In de bakkerswinkels van Stroet in Neede (Borculoseweg 18)

chocolade, één puur en één van melkchocolade. Bakker

een lofzang aan op het eenvoudige plattelandsleven. Zijn

en Beltrum (Dorpsstraat 1) kunnen tijdens de Sluiterweek ook

Marcel Stroet en zijn dochter Chantal vervaardigden ze.

bekendste dichtregels luiden: "Waer iemant duisent vreugden

prenten worden afgehaald die door basisschoolleerlingen

Wie de mooiste zin over de Achterhoek schrijft, kan er één

soek,/ Mijn vreugt is in dees' achter-hoek."

mogen worden ingekleurd. Hierop is een bekende ets van Jan

winnen. Voor kinderen houdt Stroet bij dit Sluiterfeest een kleurwedstrijd.

Achterhoek. Een deskundige jury beoordeelt alle inzendingen en bepaalt welke twee deelnemers een Sluiterborstbeeld van chocolade verdienen.

Luyken afgebeeld, die veel Sluiterbundels siert. Kinderen die De prijsvraag, met als prijzen de kunstwerken in chocolade,

er mee aan de kleurwedstrijd deel willen nemen, moeten deze

is geïnspireerd op Sluiters beroemde woorden. Iedereen

uiterlijk zaterdag 2 april inleveren in één van beide winkels

Hans Keuper, van de Band Boh Foi Toch, onthult op dinsdag

mag er aan deelnemen. Dit kan door voor zondag 3 april

van Stroet. Ook aan deze wedstrijd worden leuke prijzen

22 maart naast de Grote Kerk in Neede het door beeldhouwer

een e-mailbericht te sturen aan info@bakkerijstroet.nl, met

verbonden.

Anton ter Braak vervaardigde borstbeeld van Willem Sluiter. Deze dichter werd op de eerste lentedag van 1627 in een huis (nu Nieuwstraat 15) tegenover deze kerk geboren. Mal van beeldhouwer Toen het comité voor realisering van het borstbeeld Marcel Stroet vroeg iets aantrekkelijks te bakken voor de genodigden bij het onthullingsfeest rond het kunstwerk kwamen bij hem allerlei ideeën op voor een bijzondere bijdrage. Hij trad in overleg met de initiatiefnemers en kunstenaar Ter Braak en vroeg om de mal van het kunstwerk, die al een plek had gekregen in de winkel van de Needse VVV. Zo kregen zijn kunstwerken in chocolade dezelfde vorm als het door Anton ter Braak geboetseerde borstbeeld. Dinsdag exposeerde hij ze in de Grote Kerk en aansluitend in de etalages van bakkerswinkels in Neede en Beltrum, waar ze een Sluiterweek inluiden. Prijsvraag mooiste zin over Achterhoek Sluiters werk, waarin de geest van de Moderne Devotie doorklinkt, was enkele eeuwen zeer populair. Zijn vader en

Bakker Marcel Stroet en dochter Chantal met de borstbeelden van Willem Sluiter in chocolade.

grootvader hadden in Neede een bierbrouwerij en graanhandel.

COLUMN door Dominick Eghuizen (eigenaar van ID Groen)

Tis nog vroeg

is voor velen een traditie, tis maart de zon schijnt. Dus hup maaien en verticuteren. Mijn tip: niet doen!

Met dagen als de afgelopen week is het al

Maai het gazon eerst maar eens een maand.

echt voorjaar. De zon die we in februari zo

Dan kan de zode zich herstellen van de winter

hebben gemist is er weer. Ook de tempratuur

en weer mooi dik uitlopen. Na het kalken, nu

schiet omhoog.

beginnen met mesten.De groei komt weer in het gazon. Hij kan zich weer gaan aansterken

Aanleg

Onderhoud

Ontwerp

Advies

We zien al meer kleur in de tuin ontstaan met

na een natte winter. Als je nu gaat verticuteren

de vroege bloeiers. Door de tempratuur die

geef je het gazon op zijn donder en dat kan hij

hoog is dansen de insecten ook al weer in de

niet zo snel verwerken. Dus eerst wat geven

zon. Belangrijk voor onze tuinvogels om hun

voor je iets neemt.

eiwitten aangevuld te krijgen na de winter richting het broedseizoen.

Wel kun je nu ijzersulfaat strooien om het mos te doden, dan kun je dat over een paar weken

Maar ….tis nog vroeg.

met verticuteren mooi los maken. Het onkruid

De winter is de laatste jaren een seizoen waar

groeit nu al wel en het gras is iets trager.

je niet van op aan kunt. Zo lijkt het voorjaar

Geef het gras wat zodat ze de strijd tegen het

en zo kan de winter nog om de hoek kijken de

onkruid aankan. Door het vele water van deze

komende weken.

winter zijn veel meststoffen weggespoeld.

Wees dus voorzichtig met de potten uit de

Dus geef ons verslaafde gazon gerust iets te

kas naar het terras te doen. En denk voorlopig

eten. En nee geen kunstmest.

echt nog even niet aan verticuteren. Het

Houd die bodem gezond.


Nieuws uit Berkelland

7

In Geesteren werken ruiters, menners en ponyrijders samen aan hun nieuwe clubgebouw tijdens NLdoet GEESTEREN - In 2020 brandde het clubgebouw van de

zoveel vrijwilligers aan de slag te gaan. We kunnen weer

Handen uit de mouwen voor NLdoet

Hamelandse Ruiters, Menners en Ponyclub in Geesteren

vooruit kijken." Een officiële heropening van het clubhuis staat

NLdoet is een jaarlijks terugkerende vrijwilligersdag van het

af tot op de grond. Een drama voor de clubs, maar ook het

volgens Stein inmiddels op de planning. "Waarschijnlijk wordt

Oranjefonds, die in heel Nederland wordt gehouden. Het idee is

startschot voor hulp, hulp en nog eens hulp uit de omgeving.

het achterin de zomer of misschien aan het begin van de

dat groepen mensen uit een vereniging, bedrijf of een instelling

Van donaties tot puin ruimen en het opbouwen van een nieuw

herfst dat we een officiële opening gaan doen. Dan nodigen

zich inzetten voor een niet-commercieel doel. Daarmee wil

onderkomen. Wat hulp al niet kan doen. In Berkelland werd dit

we echt iedereen uit die ons een warm hart toegedragen heeft,

het Oranje Fonds aandacht vragen voor de noodzaak van

jaar op vele plaatsen weer meegedaan aan NLdoet. Voor de

en hopelijk ons nog steeds een warm hart toedraagt."

vrijwilligerswerk.

ruiters en menners betekende dat dat zij afgelopen kerst een gloednieuw clubgebouw neer konden zetten. "En daar zijn we super tevreden mee", zegt voorzitter Philip Stein als voorzitter van de Hamelandse Ruiters. In het kader van de vrijwilligersdag NLdoet werden op zaterdag 12 maart de puntjes op de 'i' van dit herrezen gebouw gezet en kunnen ze een vervelende periode achter zich laten. Dorothee Kreunen is bestuurslid van de Hamelandse Ponyclub: "Het was inderdaad een hele domper toen alles was afgebrand. Het zag er zeer bedroevend uit. Na een jaar plannen maken is het fijn dat het hele gebouw er nu staat. En dat we nu samen met de drie verenigingen de schouders eronder zetten." Opruimen en vooruit kijken Van de 65 leden die de drie verenigingen samen hebben, zijn er die zaterdag zo'n 25 à 30 aan het werk. "We ruimen nu laatste de rotzooi van de verbouwing op", aldus een trotse Stein. "Verder gaan we afwerken, het nieuwe gebouw inrichten en wat onderhoud doen aan het terrein. We zijn heel blij met

Speeltuinvereniging ‘de Koppel’ opent speel seizoen! Op woensdag 13 april opent speeltuinvereniging ‘de Koppel’

‘’We gaan ook inventariseren of er behoefte is aan een

niet verplicht. Bij mooi weer wordt er buiten gespeeld en bij

haar speel seizoen. Zij doen dit doormiddel van een feestelijke

speeluurtje voor kinderen van 0 tot 4 jaar’’, verteld Soraya.

slecht weer wordt er een leuke binnen activiteit aangeboden.

speelmiddag van 14.30u tot 16.30u. Iedereen is welkom!

‘’Op woensdagochtend 30 maart a.s. houden we een inloop

Niets moet, alles mag.

Zowel leden als niet-leden.

uurtje van 9.30u tot 10.30u’’. Aanmelden is wenselijk, maar

Het streven is dat de speeltuin vanaf deze woensdag haar deuren wekelijks opent op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.30u-16.30u. Om de week op donderdagmiddag (zelfde tijd) en eens per maand op zaterdagmiddag van 14u tot 16u. ‘Er hebben zich de afgelopen periode een aantal nieuwe vrijwilligers gemeld’ vertellen Mona en Soraya, bestuursleden van Speeltuinvereniging de Koppel. ‘’Hier zijn we heel blij

Heb je vragen of wil je lid worden? Stuur dan een mail naar info@ speeltuindekoppel.nl of neem contact op via 06 - 44 26 96 84.

mee. Maar we zijn nog op zoek naar extra vrijwilligers voor o.a. de bezetting van het oppasrooster’’. Lid worden van de speeltuinvereniging kost €25 per jaar per gezin. ‘’We proberen het zo laagdrempelig mogelijk

Kijk voor de laatste informatie op onze Facebook pagina @ Speeltuin de Koppel.

te houden’’, vertelt Mona. ‘’Zo hopen we alle kinderen uit Borculo een mooi speel aanbod te kunnen bieden’’.

Omdat afscheid nemen méér is dan alleen uitvaart Nieuw, renovatie (stofvrij schuren) en jaarlijks onderhoud. Maak snel een afspraak voor een gratis offerte! Tel. 06 - 23 57 18 67

06 18 19 50 23 - 24/7 bereikbaar - www.paulinevanveen.nl


8

De tips van onze experts

Gezondheid & Welzijn | Nieuws uit Berkelland

OOGCENTRUM EIBERGEN ‘Afscheid kunnen nemen op je eigen manier.’ Kwaliteit die je kunt zien

rene@renemeutstegeuitvaartzorg.nl www.renemeutstegeuitvaartzorg.nl 06 43 21 53 85 (24/7 bereikbaar)

Nijverheidsstraat 8-04 7151 HN Eibergen Tel. 05 45 / 47 80 80 info@oogcentrum-eibergen.nl www.oogcentrum-eibergen.nl

Groen op Maat neemt de zorgkosten op de schop Anzeige 84x92.indd 1

welke problemen mensen aanlopen tijdens het tuinieren, dan

09.10.17 17:19

moet je hier zijn’. Een samenwerking met zorgboerderijen was

spieren en gewrichten en verbetert het uithoudingsvermogen.

dan ook vanzelfsprekend. ‘De zorgboerderijen testen onze

Daarnaast is het een goede remedie tegen stress vanwege de

producten in de praktijk en hierdoor komen we tot nieuwe

BELTRUM – De houdbaarheid van ons zorgstelsel staat

rustgevende werking van de natuur. Er zijn volgens Richard

inzichten en innovatieve oplossingen. Door samen te werken

onder druk, voornamelijk door de dubbele vergrijzing, de

echter nog veel mensen die tuinieren als oncomfortabel

worden onze producten steeds beter en wordt tuinieren steeds

arbeidsmarktkrapte en de stijgende zorgvraag. De zorgkosten

ervaren. ‘Tuinieren wordt nog te vaak gezien als een

eenvoudiger, lichter en comfortabeler’. In zijn gesprekken

zullen de komende jaren met miljarden euro’s stijgen, Groen

verplichting en het vraagt de nodige inspanning, zeker in geval

kwam Richard erachter dat er bij particulieren ook behoefte

op Maat wil deze trend echter doorbreken. Wat begon als

van een onprettige werkhouding’. Richard dacht bij zichzelf:

is aan meer comfort en werkgemak tijdens het tuinieren. ‘Mijn

een grote passie voor tuinieren, is inmiddels uitgegroeid tot

dit moet anders kunnen. ‘Met de oplossingen van Groen op

vriendin houdt zich bezig met innovatie binnen de zorgsector

Groen op Maat: de specialist in gemakkelijk en comfortabel

Maat hoef je niet meer letterlijk “op kop” in de tuin te staan.

en van haar krijg ik regelmatig mee hoeveel hulpmiddelen

tuinieren. Richard Orriëns, oprichter van Groen op Maat, heeft

Met ons innovatieve ergonomische tuingereedschap

er bestaan voor binnenshuis, echter voor buitenshuis is er

na een dienstverband van veertien jaar als verkoopleider bij

kunnen handelingen veel eenvoudiger worden uitgevoerd en

weinig bekend over de mogelijkheden. Met Groen op Maat wil

ForFarmers het roer omgegooid en van zijn hobby ‘tuinieren’

heeft men naderhand geen onnodige hinder van spieren en

ik gehoor geven aan deze behoefte en een plek bieden waar

zijn werk gemaakt. Hij wil andere mensen laten zien hoe ook

gewrichten’.

mensen terecht kunnen voor ergonomische hulpmiddelen

zij gemakkelijk en comfortabel kunnen tuinieren en daarmee

én advies om het tuinieren makkelijker, leuker en lichter te

een natuurlijk medicijn in handen hebben voor een gezond en

Zorgboerderijen

maken’.

vitaal leven.

Met dit idee in zijn achterhoofd ging Richard in gesprek

Groen op Maat kijkt naar de specifieke wensen van diverse

met tuinliefhebbers, moestuinhouders en zorgboerderijen.

doelgroepen en biedt hiervoor oplossingen op maat. Alles

Tuinieren is goed voor zowel de mentale als lichamelijke

Vooral op de zorgboerderij komt volgens Richard een grote

vanuit dezelfde missie: tuinieren moet geen inspanning, maar

gezondheid. Het houdt mensen in beweging, versterkt

diversiteit aan mensen samen. ‘Als je goed wilt weten tegen

ontspanning zijn.

Samen een bakkie doen bij de Dorpskamer Een plek waar iedereen welkom is voor een bakkie, zonder dat er iets van je wordt gevraagd. Dat is de Dorpskamer. “De maatschappij gaat soms best snel,” vertelt Soraya, coördinator van de Dorpskamer in Berkelland. “Mensen zijn druk en als je zelf bijvoorbeeld weinig sociale contacten hebt, kan het zijn dat je wat aanspraak mist. Een bezoekje van de buurvrouw of een praatje bij de bakker. Daar is de Dorpskamer voor. Het kan gaan om alleen even een bakkie koffie doen samen. En voor wie meer wil, zijn er altijd wel mensen die een spelletje willen doen of samen creatief bezig gaan,” vervolgt ze. Hoe dan ook is het de bedoeling dat mensen altijd welkom zijn, maar tot niets verplicht zijn. “Niets moet, maar er is van alles mogelijk.” Collega Laura vult aan; ''we sturen al onze

bezoekers

een

zelfgemaakte

verjaardagskaart. Er wordt weer even extra aan je gedacht, terwijl dat soms jaren niet het geval is geweest''. Mensen worden weer gezien en worden ook gemist als ze een paar keer niet geweest zijn. Hierdoor krijg je het geval dat je er weer bij hoort. Dat iedereen welkom is, zie je ook terug als je de Dorpskamer binnenwandelt. Vaak kletsen mensen gezellig weg met andere bezoekers van verschillende achtergronden en leeftijden. Want een plek waar je lekker laagdrempelig een bakkie kan doen, is een behoefte van alle tijden en van alle leeftijden. De Stadskamer zit gevestigd in Oost Gelre, Montferland, Doetinchem én sinds vorig jaar september Berkelland. Weet ons te vinden. De deur staat open en de koffie is gezet.


Nieuws uit Berkelland | Gezondheid & Welzijn

De tips van onze experts

9

Begeleiding bij verlies en rouw

ISTRA praktijk voor reflexologie

Hasselt 14, 7152 KV Eibergen

Lochemseweg- 2D 7271 WD Borculo 06-12928284 istravoetje@gmail.com www.istravoet-reflexologie.nl

06 - 234 97 265

Nijverheidsstraat 4 7151 HN Eibergen T: 0545 - 474 320

www.esthernijbroek.nl info@esthernijbroek.nl

Daphne Wagemakers wint de hoofdprijs bij CLUB THE CHARIOT Eibergen- Daphne Wagemakers wint de hoofdprijs door deel te nemen aan Active wintercampagne bij Club The Chariot Daphne heeft een wintersport voor 2 personen naar het Oostenrijkse Hochkönig gewonnen. De prijs heeft ze gewonnen door deel te nemen aan de stempelactie. Deze actie is speciaal opgezet om klanten extra te motiveren om te komen sporten in de vaak wat uitdagende periode. Denk hierbij aan de zomerperiode(Active summer) in de maanden juli en augustus en de winterperiode in de maand december. Gemiddeld doen er 250 deelnemers mee en leveren ze samen zo'n kleine 650 stempelkaarten in. Elke kaart is een soort lot waarbij iedere klant meedingt in de landelijke prijzen. The Chariot stelt zelf ook altijd prijzen beschikbaar zodat er altijd wat te winnen valt onder de klanten. Deze keer zijn er prijzen vergeven in de vorm van The Chariot sportbags, handdoeken, voor positiviteit scheurkalenders en The Chariot wintersets bestaande uit muts, sjaal en handschoenen.

Krachttraining is gezond! Lichaamsbeweging

en

sporten

Wereldgezondheidsorganisatie

(WHO)

wordt

door

de

aanbevolen

om

Hartaandoeningen

Twee keer per week

chronische ziekten te voorkomen en te bestrijden. De WHO

Voor de kans op hartaandoeningen geldt hetzelfde principe.

Krachttraining wordt in verband gebracht met een

adviseert om minimaal 2 dagen per week spierversterkende

Als men 60 minuten of langer krachttraining doet, met

verminderde kans op diabetes, hart-, ademhalings- en

krachttraining te doen met een matige of hoge intensiteit.

of zonder gewichten, heeft dit een positief effect op de

spieraandoeningen. Het kans zelfs een positief effect

Gericht op alle belangrijke spiergroepen. Dit advies is

gezondheid en een significante vermindering op de kans om

hebben op mentale klachten, zoals angst en depressies.

gebaseerd op de voordelen die voortkomen uit oefeningen op

hartaandoeningen te krijgen. Ook bij angst en depressie heeft

Krachttraining is dus ontzettend effectief en… gezond!

basis van uithoudingsvermogen, ook wel aerobe oefeningen

krachttraining een positief effect: 60 minuten krachttraining

En dat terwijl het een minimale tijdsinvestering is, want 2

genoemd.

met lichaamsgewicht of 21 tot 59 minuten met gewichten

keer per week een uurtje spierversterkende oefeningen of

geeft een daling van angst en depressie klachten.

krachttraining doen is al voldoende.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: spierversterkende oefeningen worden geassocieerd met lagere aantallen

Positieve effecten

chronische gezondheidsproblemen. Dus krachttraining is

Het

van

En nee, je wordt echt niet de nieuwe Schwarzenegger door

goed voor je gezondheid!

krachttraining op ons lichaam is dat het de kans op

twee keer per week aan krachttraining te doen. Je hoeft geen

musculoskeletale aandoeningen zoals artrose significant

nieuwe broeken en t-shirts te kopen omdat je een keer zo

Diabetes

kan verminderen. Als je twee keer per week 10 tot 20

breed bent geworden. Krachttraining is niet alleen bedoeld

Ten aanzien van mensen met diabetes is bijvoorbeeld

minuten spierversterkende oefeningen (dus krachttraining)

voor bodybuilders, maar voor iedereen!

gebleken dat als zij tussen de 21 en 59 minuten krachttraining

doet, zonder gewichten, dan vermindert dat de kans op een

doen met lichaamsgewicht (zonder zware gewichten, stangen

chronische fysieke aandoening zoals artrose.

of apparaten) dit leidt tot minder kans op het ontstaan van diabetes.

mooiste

voorbeeld

Bodybuilder? van

positieve

effecten

Nieuwstraat 4 - 6

7151 CE Eibergen

Tel: 0545 - 472443

E-mail: info@fysio-eibergen.nl

www.fysio-eibergen.nl


Nieuws uit Berkelland

10

Kiezers bedankt

Uitslag Gemeenteraadsverkiezingen 2022:

Woensdag 16 maart waren de gemeenteraadsverkiezingen. De opkomst was dit jaar vrijwel gelijk aan die van vier jaar geleden in 2018. Voor het eerste kon er ook vervroegd gestemd worden op de maandag en dinsdag op vier verschillende plekken. In totaal had de Gemeente Berkelland 28 stembureau's opgezet. Door de verschillende partijen is er vol ingezet op de campange voor de verkiezingen. Met flyer, posters, podcasts en een verkiezingskrant waren de partijen de afgelopen tijd vollop in beeld. 30 maart zal de nieuwe raad geïnstaleerd worden. Nu zijn de verkiezingen inmiddels voorbij en willen de volgende partijen iedereen bedanken die de moeite en tijd heeft genomen om hun stem uit te brengen.

Partij

Stemmen

Percentage

Zetels

CDA

4826

22,1%

6

OBL

3984

18,2%

5

D66

3482

15,9%

5

VVD

2541

11,6%

3

PvdA

2156

9,9%

3

GB

2071

9,5%

2

GrLi

1433

6,6%

2

BBP

1363

6,2%

1

Het Berkellandse CDA is weer de grootste partij geworden! We zijn de kiezer enorm dankbaar voor hun steun en vertrouwen. We gaan de komende vier jaar keihard ons best voor jullie doen met een helder programma

AAN IED EREEN D IE OP 14 D66 BER KELLAND , 15 OF 16 MAAR T OP: HEEFT G ESTEMD

BEDAN KT VOO R JULLIE STEM! Berkellan

d

Bedankt voor uw stem De komende 4 jaar zullen wij ons verder inz etten om prettige te leven in de gemeente Berkellan d

Lage lasten Meer woningbouw Sterke economie Ruimte om te ondernemen

KIEZERS BEDANKT! Wij zijn trots op onze kiezers en onze leden.

De komende 4 jaar kunnen wij het groene en sociale geluid in Berkelland weer laten horen. En dat gaan we doen met volle inzet!

Wij danken de kiezers, voor het in ons gestelde vertrouwen en wij zullen de komende vier jaar werken aan gelijke kansen. Voor iedereen!


Nieuws uit Berkelland

11

Door Berkelplant zit Daniël ter Haar weer met de voeten in de grond

BORCULO – Daniël ter Haar (32) uit Borculo is docent aan het

het uitnodigend moet zijn om er te recreëren, je hobby uit te

Zone.College in Borculo. Daar gaf hij tot vorig jaar vijf dagen

oefenen of om gewoon te genieten van alles wat er groeit.

per week les op gebied van plantenteelt, veehouderij en groene

Samen met de klant realiseren we een tuin die bij hen past. Ik

ruimte. Ondanks dat Daniël praktijklessen geeft, mistte hij het

maak samen met mijn klanten een plan voor het herinrichten

om echt met zijn voeten in de grond te staan. Daarom begon

van hun tuin. Iedereen wordt ouder, de trends verschillen en

hij zijn eigen onderneming BerkelPlant en ging hij een dag in

vooral de behoeften zijn veranderd. Een tuinrenovatie kan snel

de week minder werken.

en verrassend voordelig. Een kippenren in de tuin? Speelruimte voor de kleine kinderen? Een tuin om uit te kunnen oogsten?

Seizoenen

Kortom; een tuin om te beleven”.

“Ik heb steeds een dag in de week vrij en ik gebruik de zaterdag voor mijn eigen bedrijf. De overige vier dagen ben ik les blijven geven. Voor mij is de zomervakantie ideaal. In de zomer is er volop werk in de tuinen, dus voor mij dan geen vakantie,

BerkelPlant DECO

maar een fulltimebaan bij BerkelPlant”. Daniël voelt zich

BerkelPlant DECO is voortgekomen uit de vraag; "Hebben

weer helemaal in zijn element nu hij zijn baan als onderwijzer

jullie ook leuke decoratie voor in de tuin of in huis?" Sinds

combineert met het zelfstandig ondernemerschap. Hij ging

de zomer van 2021 vind je BerkelPlant DECO bij 'Living

meteen voortvarend te werk. “Als je mij een beetje kent dan

by ME' in Borculo en Haaksbergen en bij Van Sinckel in

weet je dat ik iets goed doe of niet doe”. Daarom kwamen er

Vorden. “Ieder seizoen passen wij het assortiment aan.

dat ik de tijd voor mijn klanten neem. Vaak weten mensen niet

meteen tuinmachines die up-to-date waren, schafte Daniël

Van kleine botanische kado's, gave tuinvogels tot prachtig

precies wat ze willen, ik voorzie ze dan van vakkundig advies.

een goede bedrijfswagen aan en zorgde hij er voor dat alle

Delfts blauw. Als je benieuwd bent moet je maar eens snel

Nadat mijn werkzaamheden zijn afgerond kom ik na een tijdje

benodigde tuingereedschap voorhanden was.

gaan kijken”.

altijd nog weer even terug. Want je kunt wel een mooie tuin hebben, maar het is ook belangrijk om de tuin mooi te houden.

Service

Ik probeer de mensen te leren om hun tuin op de juiste wijze te

BerkelPlant onderscheidt zich van de rest door de juiste

Diensten

onderhouden”. Daniël komt graag vrijblijvend bij je langs om

service te geven in de breedste zin van het woord. "Een tuin

BerkelPlant legt niet alleen tuinen aan, ze renoveren ook

de mogelijkheden eens rustig met elkaar te bespreken. Voor

moet je beleven". Dat is is mijn vertrekpunt. “Dat betekent dat

tuinen. Dit kan voor elk gewenst budget. “Ik sta er om bekend

alle informatie kun je kijken op www.berkelplant.nl.

Beleef uw eigen tuin! Wie geniet er niet van een mooie tuin waarin alles tot zijn recht komt? Helaas komt niet iedereen eraan toe om de tuin te onderhouden. BerkelPlant biedt u volledige tuinverzorging, zoals u dat wenst! BerkelPlant kan u ontzorgen door het onderhoud van uw tuin te verzorgen. Ook meedenken over nieuwe tuininrichting of herinrichting van uw bestaande tuin is mogelijk. Wensen en behoeften veranderen en een tuin is daarom niet altijd meer passend bij de gebruikers. BerkelPlant denkt actief mee en laat u zien welke mogelijkheden er zijn. Er is zoveel mogelijk. Laat u verrassen! Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.berkelplant.nl Ps: Een vrijblijvend gesprek kost slechts 1 kop koffie! (Zonder melk en suiker graag)

Daniël ter Haar info@berkelplant.nl 06-10577116 www.berkelplant.nl


Nieuws uit Berkelland

12

Uitkijken naar de gezellige paasdagen

Versboerderij Daalwiek Met Pasen mogen de heerlijke salades, kazen en toetjes van Daalwiek niet ontbreken op mijn paastafel. Bij Daalwiek zijn vele soorten kaas verkrijgbaar zoals de

Het zonnetje schijnt alweer volop en het is voorjaar, we kunnen alweer zonder

Boerderij Kelholt

jas naar buiten. Het is alweer bijna Pasen.

Lekker biologisch varkensvlees,

We toveren ons huis om, maken een vrolijk gekleurde paastak, zetten leuke

van varkens die heerlijk buiten

gekleurde primulaatjes of een vrolijk voorjaarsboeket op tafel en maken het

hebben rondgevroet, die nog een

weer gezellig in huis.

prachtige krul in de staart hebben

Samenzijn met familie of goede vrienden en genieten van een heerlijk

en lekker in het stro hebben

ontspannen paasontbijt, paasbrunch, borrelplank of een luxe paasdiner thuis

gelegen. Dat is puur genieten van

of buiten de deur.

een mooi stukje vlees, en dat proef je op je bord. Bij Ineke en Johan

Met Pasen gaan we het gezellig maken en halen we vele lekkernijen in huis,

Braakman hebben varkens een

fleuren we de paastafel op met een prachtig bloemstuk en mooie schalen en

goed leven, zij boeren met passie

we gaan genieten. Daarom alvast wat leuke tips.

en liefde voor de natuur. Met Pasen kunt u genieten van een mooie biologische rollade of een heerlijke hamlap met

brandnetelkaas, fenegriek, komijn, Barkelkase, Daalwieker en vele andere heerlijke kazen. Maar ook de bleekselderij-kaas salade en Wegdammer eisalade uit eigen keuken mogen niet ontbreken bij de paasbrunch. En als toetje de

heerlijke Paasmousse met abrikoos. V

ambachtelijke en eerlijke lekkernijen k

even binnen aan de Oude Diepenheims mymuesli Paas Muesli biologisch en puur

Bloemenboerderij de Scholte Geesteren

verse asperges, heerlijke biologische spareribs of metworst voor bij de borrel.

Net buiten Geesteren vindt u de Scholte, hier kunt u terecht voor allerlei prachtige

Maar ook een vleespakket bestellen behoort tot de mogelijkheden.

van

boeketten, kadootjes, maar ook

Kijk voor meer informatie op www.boerderij-kelholt.nl Of kom een kijkje nemen

muesli met cranberry chocs en

voor cursussen en workshops.

op de boerderij aan de Vordenseweg 10 in Lochem.

framboos of banaan cassis crunch

gegeven waar het bloemstuk dat

Gelukswereld Neede

andere muesli’s dit is een feest om

u op de foto ziet wordt gemaakt,

Prachtige schaaltjes van groot

de workshops zijn op: 4-6-9-11

tot klein, allemaal handgemaakt

en 13 april. U kunt er voor kiezen

in vele kleuren. Een must have

zelf materiaal mee te nemen of

voor de paastafel. Hier wordt

hem volledig door de Scholte te

iedereen meteen vrolijk van. Alle

laten verzorgen. Maar een prachtig

schaaltjes zijn uniek, net als een

boeket of bloemstuk bestellen kan

ieder van ons, verschillend maar

natuurlijk ook.

samen een prachtige combinatie.

bloemstukken en (droogbloem)

Voor Pasen worden er workshops

De prachtige schaaltjes die Petra

smaak

met

chocolade

konijntjes, hoe leuk is dat? Of

en roze hartjes of een van de vele op tafel te zetten. Wil

je

deze

vrolijke

lekkere

Paas Muesli’s op tafel kijk dan op: muesli.nl/pasen Eline's baksels

Met Pasen maakt Eline weer de mooi Wil je een een mooie lekkere (bruids)taart, cupcakes, cakepops, macarons, 'Make a cake' box of

Voor meer informatie kijkt u op: www.descholte.nl of Bloemenboerderij-de-

maakt geven geluk, nieuwsgierig

Scholte of je loopt gewoon even binnen aan de Horstweg 3 in Geesteren

hoe? Dat lees je op de website.

iets anders? Pak met Pasen eens

De koffie van Mark

Kijk voor meer informatie op: www.gelukswereld.com

paascakepops en paas-make-a-

Een kleine koffiebranderij in Harreveld, waar heerlijke koffie ambachtelijk wordt

of via whats app 06 344 11 314

cake-box echte aanraders voor de

nog een slokje te nemen, het is een beleving. Enkele keren per week brandt

Beneman’s paasbrunch

de prachtige vanille Paascupcakes

Mark de mooiste koffiebonen en verpakt ze als bonen of als gemalen koffie.

Heerlijk genieten van de luxe Paasbrunch bij Beneman. Even bestellen vanuit

Super vers dus. De koffie van Mark is er in 3 prachtig smaken:

je luie stoel en met Pasen aanschuiven, hoe makkelijk wil je het hebben? De

• Peru – Hazelnoot | Cacao |

brunch is een echte aanrader,

Chocolade Zacht en egaal van

genieten

smaak. Een fijne en prettige koffie

aspergesoep, sandwiches, luxe

om mee te starten.

knapperige broodjes met een

• Colombia – Appel |

rijk assortiment aan vleeswaren.

Melkchocolade | Sinaasappel

Daarbij een kaasplankje, quiche,

Een verrassende koffie met

omeletrolletjes

fluweelzachte tonen.

eitjes,

• Guatemala – Caramel |

salades, gehaktballetjes, vers fruit,

Chocolade | Noten Een echte

mousse en andere lekkernijen als

koffie met espressobranding.

toetje. En dat is nog niet alles, bij

Deze koffie heeft meer body dan

de brunch vindt u nog vele andere

de andere 2 smaken.

overheerlijke verrassingen.

appelcider of een apfelschorle een

deze waanzinnige lekkere koffie in huis halen kijk dan op Facebook de koffie

Nieuwsgierig naar de luxe paasbrunch?

borrelplank.

van Mark

Kijk voor meer informatie op www.Beneman.nl

gebrand. Verrassende koffie die anders is dan alle andere, die je uitnodigt om

van

de

van

verschillende

heerlijke

kakelverse soorten

Laat je verassen door de smaken en geniet van een heerlijke kop koffie! Wil je

lekkers uit en bestel de leukste

high tea of high coffee. Of bestel met een vulling van aardbei en prachtig versierd, zeg nou zelf dit is toch een feestelijke traktatie.

Kijk voor meer informatie op facebook e Fruitbedrijf Horstink Heerlijk 100% sap, van het fruit uit de boomgaard van Horstink. Heerlijke sappen voor bijvoorbeeld bij het paasontbijt of paasbrunch. Puur genieten van heerlijk fris appelsap, appel-vlierbes, appelaardbei en vele andere sappen. En wat dacht je van een frisse aanrader voor bij het diner of de

Wil je meer informatie over Horstink kijk


Nieuws uit Berkelland

13

Theehuis de Busker

Asperges van Lubberink

Net buiten Geesteren vind je de

De lekkerste koningin uit Eibergen!

prachtige Theetuin de Busker.

Een traktatie met Pasen, op zondag

Hier geniet en smikkelt u van een

of een andere doordeweekse dag.

heerlijk stukje eigen gebakken

Heerlijke verse asperges, zo van

taart met een kopje koffie of thee

het land op je bord. Harry Lubberink

erbij.

Maar ook een high tea

verkoopt in Eibergen 7 dagen

met verse warme scones met

per week dagverse duurzaam

zelfgemaakte jammetjes en curds,

geteelde

appeltaartjes,

citroentaartjes,

met zorg geteelde asperges zijn

een

ook

sandwiches brunch,

of

lunch

of

heerlijke

verrassend

asperges.

Naast

aspergepakketten

eigengemaakte

en

de de

aspergesoep

lekkere borrelplank. Mocht het

verkrijgbaar.

Voor meer informatie over deze pure,

buiten te koud zijn, dan kun je heerlijk binnen bij het knapperend vuurtje van de

verkooppunt van Lubberink asperges bij afslag Rekken in Eibergen.

kijkt u op: www.Daalwiek.nl of loopt u

houtkachel zitten. Maar ook thuis genieten van al deze lekkernijen is mogelijk

seweg 3a in Geesteren.

bestel bijvoorbeeld de goed gevulde paasontbijtbox of paasbrunchbox die je

Voor meer informatie en andere verkooppunten kijkt u op:www.

kunt ophalen of laten bezorgen.

Lubberinkasperges.nl

Kijk voor meer informatie op Facebook Theetuin De Busker of kom even aan

Likorette Geluk

op de Geesterense Broekweg net buiten Geesteren

Het zijn vaak de kleine dingen en

iste en lekkerste taarten en cupcakes.

elinesbaksels

k dan op www.fruitbedrijfhorstink.nl

U

vindt

het

momentjes die geluk brengen. Bloemenhoekje Eibergen en Neede

Die momenten wil je koesteren en

Maak Pasen nog mooier met een

opnieuw beleven. Likorette Geluk

paasboeket van het Bloemenhoekje

is een laag alcoholische drank

voor jezelf of om je ouders of

met een unieke Achterhoekse

vrienden mee te verrassen. Een

smaakbeleving. Likorette Geluk

mooi gedekte paastafel is pas

maakt

compleet wanneer er een vrolijk

jezelf of om cadeau te geven. De

paasboeket

likorettes zijn er in de smaken:

of

bloemstuk

op

geluksmomenten

voor

tafel staat. Team Bloemenhoekje

Gelukskoekje

maakt uw paasboeket zoals u

Gelukstreffer (Kruiden) Geluk voor

het wilt, zorgvuldig en liefdevol

jou ( Framboos) Geluk & liefde

samengesteld aan de hand van

(Bosbes) Geluksmoment (Karamel). Genieten van het pure geluk, naast de

de door u gekozen bloemen.

koffie, in een cocktail of dessert. Geniet samen, want geluk is het mooiste dat

Een prachtig plukboeket of een

je elkaar kunt wensen!

(Stroopwafel)

boeket met veel prachtige kleuren voorjaarsbloemen samengesteld door uw vakbloemist. Kies bijvoorbeeld een voorjaarsboeket met de speelse en

Wil je deze heerlijke likorettes proeven en proosten op het geluk, kijk dan op

kleurrijke ranonkels in geel wit oranje roze, of een plukboeket met gerbera's,

www.likorettegeluk.nl of de Facebookpagina of kom een kijkje nemen in de

rozen en santini’s.

kleinste likorette winkel van Nederland

Voor meer informatie kijkt u op: www.bloemenhoekje.com

Nathals bier Fris, jong, dorstlessend, rebels,

Oura’s hapjes

spektakel, dit is Nathals Bier.

Met Pasen verrast worden met

Doar kri-j døs van! Griep dan ow

een prachtige schaal vol met

een kolde Nathals! Nathals is

Arabische

een

heerlijkheden

zowel

ongefilterde

Achterhoekse

koud als warm, zoet en hartig en

dorstlesser en wordt gebrouwen

een Syrisch heerlijk toetje, bestel

zonder

dan bij Rajae de Paashapjesbox.

gepasteuriseerd

In de doos zitten verschillende

Nathals bier, heeft Nathals nog

gerechtjes

zoals:

dat

het

zoals is.

pils Naast

Kipbastilla

andere prachtige achterhoekse

(filodeeg gevuld met kip, eieren en

drankjes zoals: Waaghals, een

amandelen

frisse citroenranja, hard seltzer en

en

verse

kruiden

Sarma wijnbladeren gevuld met

Jachterig een heerlijk gevaarlijke kruidenlikeur. En het mooiste van alles, meng

gehakt en rijst en verse kruiden, Falafel, Kebbeh (bulgur kroketten gevuld met

Waaghals & Nathals en je hebt de lekkerste Radler ooit!

gehakt en pijnboompitten) verschillende broodjes, baklava en nog veel meer. Geweldig om samen te genieten.

Wil je meer informatie over deze heerlijke dranken kijk dan op www.nathalsbier. nl of hun Facebookpagina.

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina Oura’s hapjes en koekjes.


Nieuws uit Berkelland

14

The Travel Club Marieke maakt comeback RUURLO - Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan! Met die woorden kondigde Marieke van Laarhoven uit Ruurlo haar terugkeer als zelfstandig ondernemer in de reiswereld aan. “Na 1,5 jaar geleden de reiswereld de rug toe hebben gekeerd kan ik met veel trots en passie zeggen; I’m back!” Door het uitbreken van de coronapandemie viel de reiswereld in maart 2020 abrupt stil. Een lastige periode volgde voor Marieke. Ze deed immers niets liever dan een fantastische vakantie verzorgen voor haar klanten. “Natuurlijk weet je eerst totaal niet wat je overkomt, je denkt in het begin dat het met een paar weken allemaal wel weer achter de rug zal zijn”. Zoals iedereen nu weet was dat niet het geval. Op vakantie gaan was ineens niet meer zo normaal als voor maart 2020. Marieke keek het een paar maanden aan, maar nam aan het eind van de zomer van 2020 met een knoop in haar maag het besluit haar onderneming stop te zetten. Ze zocht na 10 jaar als zelfstandig ondernemer te hebben gewerkt een baan. Werken buiten de deur Marieke ging zoals dat heet buiten de deur werken. Eerst als intercedent bij Olympia in Lichtenvoorde. Marieke had natuurlijk altijd veel alleen gewerkt en nu had ze ineens collega’s. “Dat was even wennen natuurlijk, maar ik moet zeggen dat beviel me best goed”. Na een klein jaar begon Marieke de reiswereld toch te missen, ze besloot om in te gaan op een aanbieding van Divingworld in Doetinchem. “Het voelde als thuiskomen”. Zegt Marieke die daarmee doelt op het feit dat ze weer werkzaam werd in de reiswereld. Langzaam maar boekten mensen weer wat vaker een vakantie. Inmiddels lijkt corona niet meer ons dagelijks leven te beheersen. Toch bleef het ondernemerschap bij Marieke altijd kriebelen. Daarom heeft ze in februari van dit jaar de stoute schoenen aangetrokken en heeft ze zich weer aangesloten bij franchiseclub ‘The Travel Club’. Terug op het oude nest dus. “Voor zowel vakantie- als zakelijke reizen kan iedereen vanaf nu weer bij mij terecht”. Een incentive organiseren voor jouw bedrijf? Marieke werkt samen met veel agentschappen om zo een fantastisch programma te kunnen samenstellen. “Dus bespaar tijd en geld en laat mij jou ontzorgen”. Zegt Marieke enthousiast. Vanaf 15 februari zijn haar “deur” weer officieel opengegaan. Wil jij advies op maat en tijd besparen bij het zoeken naar jouw ideale vakantie? Neem dan contact op met The Travel Club Marieke van Marieke van Laarhoven Lodeweges via 06-46098969 of marieke@thetravelclub.nl

Beurtbalkjes brengen streektaal in de supermarkt BERKELLAND - Vanaf nu vraag je niet meer waar

de Achterhoek. Drentse streektaalorganisatie het

het brood ligt, maar waar de ‘stoete’ ligt. Dat is

Huus van de Taol legde de beurtbalkjes vorig jaar

de bedoeling van de streektaaldeskundigen van

januari al in bijna 40 supermarkten. Met mooie

Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), de

Drentse teksten als ‘Hier kuj Drents praoten’ of ‘Aj

IJsselacademie, het Twentehoes, de Stellingwarver

lacht, staoj maor even in de wacht’. Zij hoopten

Schrieversronte, Centrum voor Groninger Taal &

dat zich ongeveer tien supermarkten zouden

Cultuur (CGTC) en het Huus van de Taol. Door in

melden en werden aangenaam verrast door het

het hele Nedersaksische taalgebied beurtbalkjes te

grote aantal dat meedeed aan de actie. Op de

introduceren in de streektaal, willen ze dat mensen

Achterhoekse en Veluwse beurtbalkjes staat

vaker in aanraking komen met hun eigen moedertaal

onder meer ‘Tied veur ’n präötjen?’, ‘Weerkommen’

en het hopelijk meer gaan spreken. Beurtbalkjes

en ‘A’j tied van laeven hebt’.

worden in de supermarkt gebruikt voor het scheiden van de boodschappen op de kassaband.

Aanmelden In navolging van de succesvolle Drentse actie

Gratis verspreiden

gaan

“Hoe mooi is het als mensen door leuke

streektaalorganisaties nu de beurtbalkjes in

streektaalteksten op de beurtbalkjes met elkaar in

het hele gebied introduceren. Supermarkten

gesprek gaan? Het liefst in het dialect natuurlijk!”,

in de Achterhoek en Veluwe kunnen zich via

vertelt ECAL-streektaalfunctionaris Marije Stomps.

m.stomps@ecal.nu aanmelden om de vrolijke

De bedoeling is dat de beurtbalkjes gratis in

toevoeging op hun kassaband helemaal gratis

supermarkten door het hele Nedersaksische gebied

aan te vragen. Dit kunnen ze nog de hele maand

worden verspreid. Van Groningen en Drenthe, via de

maart, de streektaalmaand, doen.

Stellingwerven tot in Overijssel, op de Veluwe en in

de

samenwerkende

Nedersaksische

De beurtbalkjes die vorig jaar al in Drentse supermarkten lagen. Binnenkort zijn de balkjes, in de eigen streektaalvariant, door heel het Nedersaksisch taalgebied te vinden. Foto Huus van de Taol


Nieuws uit Berkelland

15

Duitsers hengelen massaal bij Gelderse visverenigingen: 'Goed voor de clubkas' BORCULO - Duitsers steken steeds vaker met een hengel

helaas wel een beetje de identiteit van de vereniging verliest.

verdubbeld tot 12.623, blijkt uit cijfers van Sportvisserij

de grens over om in Nederland te komen vissen. Het aantal

We horen en zien weinig van de Duitsers. Ze zijn alleen lid

Nederland. Van alle buitenlanders zijn Duitsers de hardst

lidmaatschappen bij Gelderse hengelsportverenigingen is in de

om zo een Nederlanse visvergunning te kunnen krijgen. Ze

groeiende groep. Gelderland is makkelijk aan te rijden voor

afgelopen vier jaar verdubbeld, leert navraag van onze redactie.

doen niet mee aan activiteiten zoals wedstrijden en samen

Duitse vissers Gelderland zit samen met Overijssel en Limburg

Bij Hengelsportvereniging Doesburg is een meerderheid van

schoonmaken. Hier komen alleen lokale vissers op af. "

ver boven het landelijk gemiddelde als het gaat om toename

de leden inmiddels Duits. "Zoveel Duitsers is natuurlijk goed

van Duitse leden. Beleidsmedewerker Frank Bosman van

voor de clubkas. Met het geld voor het lidmaatschap kunnen

Hardst groeiende groep

Sportvisserij Nederland heeft hier een simpele verklaring voor.

we bijvoorbeeld activiteiten organiseren", zegt vice-voorzitter

In 2018 waren er 6.983 Duitsers lid van Gelderse

"Het ligt aan de grens, dus het is makkelijk aan te rijden voor

Ronald Cieraad. "Door de vele Duitsers zegt mijn gevoel dat je

visverenigingen. Vier jaar later is dat aantal ongeveer

Duitsers. Daarnaast is de bevolkingsdichtheid bij de grens groot." Cieraad weet waarom Duitsers graag naar Gelderland komen op te vissen. Hij vertelt: "Een van de redenen is dat ze het viswater aantrekkelijk vinden. Je kan hier goed op roofvis vissen en dat doen ze graag." Zien waar welke vis zwemt Een van de Duitsers die graag in Gelderland vist is Roger Lickfeldt. Hij woont vlakbij de grens met Gelderland en vist al 27 jaar bijna alleen maar in Nederland. Een favoriete plek van hem is een stuw in Borculo langs rivier de Berkel . "Ik heb tien jaar in Winterswijk gewoond, dus ik weet wel wat de mooie plekjes zijn in Gelderland", zegt de 59-jarige Lickfeldt, die lid is van de Winterswijkse

Hengelsportvereniging

de Karper. "Een voordeel van Nederland is dat je gevangen vis mag terugzetten. In Duitsland moet je je vangst dood maken."

Ten Haken Foodservice gaat verhuizen en start eetcafé Remon ten Hake en Lisette Kramer runnen samen

bereiden en bezorgen, maar ze gaan er ook een

Ten Hake Foodservice. Vanuit Neede bezorgen

Eetcafé starten. Vanaf 7 april aanstaanden zal

zij van maandag tot en met vrijdag maaltijden

Eetcafe Ten Haken het levenslicht zien aan het

in Eibergen en Neede. Zowel tussen de middag

Hagen 22A in Eibergen. Lisette kan er nog niet

als aan het eind van de middag is Ten Hake

te veel over verklappen om dat het tweetal nog

Foodservice onderweg naar haar klanten met

volop bezig is met de ontwikkeling. “We gaan in elk

heerlijke verse maaltijden. Remon en Lisette

geval verhuizen naar Eibergen en we nemen onze

hebben echter een nieuwtje, ze gaan verhuizen.

maaltijdservice mee.

Neede wordt ingeruild voor Eibergen. Iedereen kan straks bij ons terecht voor lunch

Haaksbergseweg 16 Eibergen 0545 - 700 222 www.kastanjefabriek.nl

Eetcafé

en diner en tevens kan men bij ons afhalen. We

Dit is niet het enige wat gaat veranderen, Remon

zijn druk bezig met de menukaart en binnenkort

en Lisette hebben namelijk een locatie gevonden

zullen de website en onze facebookpagina worden

waar vanuit ze niet alleen maaltijden gaan

aangepast”.

TOERustAAN VAKANTIE? en comfort op onze ruime kamers!

OFOokAAN HET WERK? rust en comfort op onze ruime kamers!

Auping Boxsprings

Opzoek naar een goede overnachting voor u zelf of voor uw relaties?

Klimaat beheersing Kitchenette Regendouche Koffie/thee faciliteiten Ontbijt buffet Landelijke parktuin Wandel en fietsroutes Huiskamer lounge Goed bereikbaar Gratis WIFI en parkeren

De Kastanjefabriek is bekend met de behoeften van zakelijke gasten, van ZZP-er tot multinational. Wij hanteren zeer scherpe tarieven, van variabel tot vast. Bespaar tot 25%. Eenvoudig reserveren! Op rekening en kostenloos annuleren!


Nieuws uit Berkelland

16

Zet jouw medewerker centraal De mismatch is nog altijd goed zichtbaar op de arbeidsmarkt. Als we op dezelfde manier blijven werken, dan verandert er niets. Werkgevers zijn vaak nog functie- en kortetermijngericht. Als je je verdiept in het individu in plaats van alleen naar een cv te kijken, dan valt pas echt winst te behalen.

Werk van betekenis, het loont!

Andere blik op personeel Mensen die zonder werk komen te zitten, kunnen niet zomaar in een heel andere functie aan de slag waar veel vraag is. Het tekort in uitvoerende beroepen en de nieuwe vaardigheden door digitalisering zijn op te lossen door mensen op te leiden. Kijk eens met een andere blik: dus naar iemands wensen, drijfveren en talenten. En verbind mensen met werk waar zij blij van worden, wat ze goed kunnen en waar ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Daar heeft iedereen baat bij. Nieuwe arbeidsmarkt De coronacrisis heeft een andere kijk op werk gegeven en de behoefte aan betekenisvol werk versterkt. Werk is meer dan geld verdienen en de economie laten draaien. In je werk bouw je aan sociale contacten. Het brengt structuur aan in je leven en je kunt je blijven ontwikkelen. Het gaat om een gevoel van eigenwaarde, waardering, erkenning, resultaat zien van je werkzaamheden en het maximaal benutten van talenten. Medewerkers raken hierdoor geïnspireerd en zijn blij in alles wat zij doen. Ieder mens heeft bijzondere kwaliteiten. Als zij die kunnen inzetten in een passende functie komen zij volledig tot hun recht. Als we dat doen, creëren we een nieuwe arbeidsmarkt in Nederland. Waarin iedereen werk van betekenis heeft en houdt en waar collectief welzijn ontstaat. Olympia gelooft dat toekomstgerichte organisaties betekenisvol werk faciliteren en werken vanuit talenten, drijfveren en kandidaten van hun medewerkers. Ze creëren waarde. Hoe maak jij als werkgever impact? We graag met je in gesprek!

Olympia Oost-Nederland lichtenvoorde@olympia.nl T. 0544-35 39 40

*

NU OOK IN BORCULO… Meld je aan voor een gratis proefles in Eibergen of Borculo en ontdek het talent in jezelf Tot gauw bij de leukste en beste popschool van de Achterhoek

- Kleur & Interieur - Schilderwerken Borculoseweg 29 7161 GP Neede 0545 291314 info@hondelinkschilders.nl

Deze actie is geldig van 1 april t/m 30 april

www.hondelinkschilders.nl

* Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

Zullen we samen een podcast maken?

70% luistert thuis 44% luistert onderweg 73% van de studenten luistert podcasts 44% van de samenleving luistert podcasts


Nieuws uit Berkelland

17

Creatieve workshops en kinderfeestjes bij Eeks Bij Eeks in Eibergen kan je vele creatieve workshops en kinderfeestjes volgen. Voor volwassenen is er bijvoorbeeld keuze uit sieraden maken, mozaïeken, macramé, decopatchen en servies beschilderen. Voor een kinderfeestje kan je kiezen

• Mozaïeken met glazen steentjes. (keuze uit div. ondergronden)15 april om 19:00 €28,50 pp. • Kapstok of sleutelboom met decopatch versieren 23 april 14:00 €17,50 pp.

uit o.a. spaarpotten versieren, een lampje maken, hoelahoep maken, mok beschilderen, sieraden maken, mozaïeken,

Agenda voor de kinderen

sieraden kistje maken en zelfs je eigen rok en tiara ontwerpen.

• Paaseieren en haasjes knutselen 6 april 14:00 en 9 april

Op www.eeksshop.nl kan je alle workshops en feestjes vinden

• Figuurtjes beschilderen en hiermee een spiegel of grote

14:00 leeftijd v.a. 7 jaar. €5,50 pp. met informatie, maar uiteraard kun je ook altijd even de winkel binnen lopen voor informatie en om de voorbeelden te bekijken.

fotolijst versieren. 13 april 14:30 leeftijd v.a. 8 jaar €6,50 pp. • Hollandse ketting en kroontje maken voor koningsdag 20 april 14:00 leeftijd v.a. 7 jaar. €6,50 pp.

Omdat er niet altijd een kinderfeestje is of een gelegenheid om

Op eeksshop.nl/open-inschrijving/ staat de agenda en kunt u

met een hele groep te komen workshoppen heeft Eeks ook

zich aanmelden. Alle workshops en kinderfeestjes zijn inclusief

geregeld workshops op inschrijving.

drinken en wat lekkers. Deze workshops en knutselclub gaan alleen door bij voldoende deelname.

Agenda voor volwassenen • Macramé op zaterdag 2 april om 10:00 prijs €17,50 pp.

Heeft u wel interesse maar kunt u deze data niet, laat het dan ook vooral weten, dan kijken ze voor een andere datum.

Plus Supermarkt eigenaren openen Tobacconist Eibergen Eibergen - Om stoppen met roken makkelijker te maken en

het personeelsbeleid en de ruimte die geboden wordt aan

heeft een mooie uitstraling. In de winkel worden rookwaren,

beginnen moeilijker, gaat de verkoop van sigaretten en andere

medewerkers met een beperking, of aan ouderen. Daarom

aanverwante artikelen en loterijen verkocht.” Hier zullen

tabakswaar stap voor stap aan banden. Vanaf 2023 is het niet

vinden wij het belangrijk dat de consument zijn aankopen kan

Annie Marc vanaf 24 maart hun tabakswinkel gaan openen.

meer mogelijk om online tabak te kopen en in 2024 gaat het

doen in Eibergen, dus ook tabak als je rookt.”

Momenteel wordt er nog hard gewerkt en alles opgeknapt voor

verbod in voor alle supermarkten.

de opening komende donderdag.

Tabaksspeciaalzaken

Voordelen

Het verbod op de verkoop van tabak voor supermarkten

Een speciaalzaak heeft als voordeel dat tabak minder in

zal in 2024 gevolgen hebben voor supermarkten. Niet

het zicht is en het voor kinderen minder makkelijk is om

alleen de omzet uit tabak valt weg, maar ook omzet

met tabak in aanraking komen. Voor de consumenten

uit andere boodschappen. "Op tabak zit maar een hele

is een speciaalzaak ook prettiger. “Bij een speciaalzaak

kleine marge, het gaat vooral om de afvloeiing van omzet

hoeven de rookwaren niet achter deurtjes te worden

naar elders en dan in grensregio met name naar het

gepresenteerd. Dat maakt dat de consument onze

buitenland." Met name omdat men in onze naastgelegen

mooie ruime assortiment met sigaren nog echt kan

buurlanden wel gewoon tabak kan kopen. Nederland

aanschouwen. Er worden handgemaakt sigaren van

heeft een heel groot grensgebied, waar op hele korte

exclusieve merken aangeboden, welke nu in de regio nog

afstand enorme verschillen in wetgeving zijn. “Wetgeving,

niet verkrijgbaar zijn. Er wordt een humidor geplaatst in

zoals het preventie akkoord zou Europees geregeld

de winkel, dit is een klimaatkast voor sigaren.”

moeten worden. In december staat 15 km verderop het vuurwerk en alcoholische dranken naast elkaar." Als klanten dan toch al voor hun tabak verder moeten reizen, zullen zij mogelijk kiezen om elders hun boodschappen te

Weggeefwinkel

gaan halen. Experts en supermarkten geven aan dat daardoor

Om te voorkomen dat klanten naar het buitenland en een

ook andere zaken, zoals de bakker en de horeca, kunnen

andere supermarkt gaan waar wel een tabaksverkooppunt

verdwijnen, omdat klanten primair voor de supermarkt naar

in de buurt is, hebben Annie en Marc besloten om een

een winkelcentrum gaan. Dit zal dan de leefbaarheid van

eigen tabakspeciaalzaak op te zetten. Schuin tegenover

kleine kernen beïnvloeden. “Ondernemers zijn betrokken en

de supermarkt is een pand leeg komen te staan. Hier zat

van grote meerwaarde voor onze samenleving. Ondersteuning

voorheen de Weggeefwinkel. Door ruimtegebrek moest deze

van verenigingen en activiteiten is daarbij het meest zichtbaar.

winkel verhuizen en kwam het pand dus leeg te staan. “Het

De maatschappelijke betrokkenheid is ook terug te zien in

pand leent zich goed voor een speciaalzaak, het is niet te groot,

M

SAMEN ZOEKEN WE DE OPLOSSING Zakelijke conflicten arbeids conflicten Relationele conflicten

MEDIATION @CLAUDIA VAN BRAAK NEUTRAAL DESKUNDIG RESULTAATGERICHT

Samen op zoek naar de beste oplossing

mediation-claudiavanbraak.nl

Haalmansweg 42 7241 CP Lochem Tel 085 13 08 578 mediation@claudiavanbraak.nl

van conflict naar oplossing

In het dagelijkse leven kan het voorkomen dat relaties stroever verlopen. Elke relatie is een duurzame verbintenis, zakelijke of in familierelatie. We weten ons gewaardeerd, gezien en gehoord. Open en eerlijke communicatie is daarbij cruciaal. Als die communicatie niet meer mogelijk is, ontstaat er vaak onbegrip. En op dit onbegrip volgen dan al snel conflicten. Mediation@Claudia van Braak helpt graag het conflict op te lossen en de relatie te herstellen.


Nieuws uit Berkelland

18

Werken bij Hoge Weide en ‘t Talma Werken in de zorg is natuurlijk niet niks. Toch werken er

De nieuwe naam werd De Hoge Weide (deze valt nu onder

Natuurlijk het digitaliseren, van klappers waar we de

ongeveer 1,4 miljoen mensen in de sector zorg en welzijn.

de organisatie Marga Klompé en Deborah werd afdeling

bijzonderheden in schreven tot de digitale zorgdossiers aan

Maar hoe is het nu om te werken als zorgprofessional?

Nettelhorst). Tot 2015 heb ik in de zorg gewerkt. Toen werd

toe. De hulpmiddelen die het werken lichamelijk lichter maken.

Iemand die dit als geen ander weet is Will van Gemmert. Will

het lichamelijk te zwaar voor mij en mocht ik me gaan richten

Ook het kleinschalig wonen, de aandacht voor het welzijn zijn

was namelijk afgelopen oktober maar liefst 50 jaar in dienst

op de activiteiten en welzijn van de bewoners.

verbeterpunten die in de loop van de jaren zijn doorgevoerd. In de jaren 70 hadden we drie keer in de week bezoektijden,

bij de Hoge Weide. Een prestatie waar ze zelf, maar ook haar Dat was ook eigenlijk de mooiste tijd uit mijn ‘carrière’. Samen

op de woensdag, zaterdag en zondagmiddag. Dat kunnen

met een collega van afdeling Ampsen hebben wij zoveel

we ons nu niet meer voorstellen en dat is maar goed ook.

Will is op 15 jarige leeftijd verhuisd van Leiden naar Lochem

mooie activiteiten en uitstapjes georganiseerd en ik heb de

Maar ook andere kleine dingen kunnen we ons nu niet meer

en voor Will was dit een drama. Ze wilde hier niet meer naar

bewoners zo zien genieten van al die activiteiten. Daar word ik

voorstellen. De gediplomeerde liep in een wit uniform, de

school en zo ging ze samen met de buurvrouw op de fiets bij

nog steeds heel blij van.

niet-gediplomeerde in een blauw uniform en de keuken in een

collega’s en werkgever trots op zijn.

oranje uniform. Ik herinner me dat ik op Koninginnedag moest

bedrijven langs of ze werk voor haar hadden. Op 13 september 1971 kwam Will in Lochem wonen en op 1 oktober begon ze

Je werkt met bewoners met dementie, wat maakt dat zo

werken en naar huis fietste in mijn oranje uniform en dat ik me

op de Pillink in Lochem. De Pillink viel samen met Deborah en

bijzonder voor je?

realiseerde dat ik er wel heel feestelijk uitzag.

Bergoord onder de Pillinkhuizen.

Het contact met de bewoners, de eerlijkheid van ze. Ook de afwisseling, zo zijn sommige bewoners aanhankelijk en een

Wil jij ook, net als Will, genieten van je werk? Heb je een groot hart voor ouderen?

Wil je iets vertellen over je werkzaamheden van de afgelopen

ander juist niet. Het leveren van zorg op maat, de humor die ik

vijftig jaar?

met de bewoners heb. Dat ga ik zeker missen.

Kom dan langs op de inloopdagen op woensdag 23

met allerlei werkzaamheden. Na een jaar of vijf ben ik

Je hebt natuurlijk veel veranderingen meegemaakt, wil je hier

Weide aan de Zwiepseweg 107 in Lochem.

in de huishouding gaan werken en werd mijn werkplek

iets over vertellen?

Ik ben op de Pillink begonnen, in de keuken en hielp daar

maart en vrijdag 1 april van 14:00 tot 17:00 in De Hoge

huize Deborah. Het gebouw vind je nog op de hoek van de Frankenlaan en de Zwiepseweg. Toen mijn dochter werd geboren in 1984 ben ik verder gegaan als weekendhulp, toen in de zorg. In 1994 fuseerde de Pillinkhuizen met Bergoord en werd er nieuw gebouwd op de plek van het oude ziekenhuis.

Hé leukerd, heb jij een momentje om kennis te maken? Wij zijn op zoek naar jou!

Wil je iedere dag met een glimlach naar je werk? Heb jij een groot hart voor ouderen? Dan nodigen we je graag uit voor een kop koffie of thee! In de regio Lochem/Laren zijn wij op zoek naar enthousiaste medewerkers voor verschillende functies. De functies verschillen van huishoudelijk medewerker in de thuiszorg tot een verzorgende IG op de locaties. Ben jij student? En ben je op zoek naar een bijbaan? Ook dan zijn we op zoek naar jou!

Nieuwsgierig? Kom dan naar een van onze inloopmomenten zodat wij jou informatie kunnen geven en onze locatie laten zien. De inloopmomenten zijn woensdag 23 maart en vrijdag 1 april 2022 van 14.00 uur tot 17.00 uur in De Hoge Weide in Lochem aan de Zwiepseweg 107.

Vacatures: De Hoge Weide en ‘t Talma: bijbaan, helpende, verzorgende (IG), verpleegkundige Thuiszorg: huishoudelijk hulp, verzorgende (IG), verpleegkundige

Psstt... Ook kun je onze zorgprofessionals volgen via onze instagram: werkenbijmargaklompe!


Nieuws uit Berkelland

19

Eindelijk kan het! Organisatie is klaar voor het Hakunama Tentfeest Gepresenteerd door Tentfeesten.nl

Eindelijk! Het mag weer! Het was even slikken voor Rick Vreeman nadat hij in maart 2020 te horen kreeg dat de eerste editie van het Hakunama Tentfeest niet door kon gaan vanwege de corona-maatregelen. Maar nu – precies

Optimisme

2 jaar later – kan de vriendengroep van Vreeman op 2 april

Op 1 januari van dit jaar heeft Vreeman met een flinke dosis

De line-up zal hetzelfde blijven, maar wellicht met ‘iets’ meer

a.s. eindelijk het weiland aan de Rijksstraatweg in Warnsveld

optimisme op zak de gok genomen en is weer gaan bellen.

energie: Mooi Wark, René Karst, Lijn 7 en DJ Jeronimo zullen

inrichten voor een ‘uitermate mooi feest’.

“Ik ben bij alle betrokken partijen op de koffie geweest, even

in 6 uur de graspollen doen rollen in het weiland aan de Den

checken hoe het de ondernemers vergaat. De cultuursector

Elterweg (t.h.v. de Rijksstraatweg).

“Tijdens de allereerste persconferentie in 2020 zakte de aarde

heeft in mijn ogen echt de hardste klappen gevangen en het

onder mij weg. Na een jaar van keiharde voorbereidingen viel

is allemaal niet zo vanzelfsprekend dat iedereen nog op twee

Wees erbij!

het hele plan vlak voor de aftrap in duigen. René Karst (Atje

benen staat. Zo hebben wij bijvoorbeeld eind vorig jaar naar

“Iedereen, vrienden, familie, artiesten, cateraars, noem maar

voor de sfeer) was de eerste die mij belde om te vragen hoe het

een nieuwe tentenbouwer moeten zoeken, simpelweg omdat

op, hebben er mega veel zin in. We staan aan de start van een

met mij ging. Enkele dagen later belandde hij op de IC, dat was

een festivaltent bouwen vakwerk is. De rest hoef ik denk ik niet

nieuw tijdperk en trappen hem hier af!” Er zijn nog kaarten voor

behoorlijk intens.” Aldus Rick. “Ik ben mega trots op de steun

uit te leggen. Uiteindelijk is alles goed gekomen en komt er een

zaterdag 2 april, maar wacht niet te lang: www.tentfeesten.nl.

en support van vrienden en betrokken partijen: we hebben

unieke sterrentent naar Warnsveld. Hier is er maar één van in

“En kom op tijd: we starten al om 19:00 uur!”

elkaar echt door de crisis getrokken.”

de Benelux.”


20

Verhalen van onze experts

Eten & Drinken | Nieuws uit Berkelland

Pannenkoek

Door Willy Kok

Winterse kou of een zonnige dag, pannenkoek is altijd een

Nationale Pannenkoekdag

traktatie. Standaard met worst of spek of net even iets anders.

18 maart 2022 was het de vijftiende keer dat we Nationale

Iedereen maakt de pannenkoek op zijn eigen manier, de ene

Pannenkoekdag in Nederland vierden. Wat in 2007 begon

zoet met appels, peer en vanille ijs, de andere met kaas en

met zo’n 60 deelnemende scholen, en inmiddels is Nationale

spek of verse worst.

Pannenkoekdag uitgegroeid tot een landelijke happening waaraan jaarlijks zo’n 1.500 scholen meedoen! Bijna 100.000

Meel

ouderen worden op deze dag door bijna net zo veel leerlingen

Er zijn heel veel soorten meel en bakmixen om heerlijke

verwend met zelfgebakken pannenkoeken. En elk jaar doen er

pannenkoeken te maken. Een ouderwetse pannenkoek van

weer meer scholen mee.

boekweit en roggemeel of een moderne mix met van alles er al in. Bij verschillende molens in de omgeving kan je ambachtelijk gemalen meel kopen, mmm heerlijk een lokale pannenkoek. Geschiedenis De eerste meldingen van pannenkoek komen uit de tijd van de kruisvaarders, deze zouden de pannenkoek van boekweit al hebben gegeten rond 1200. Later in de tijd was de pannenkoek ook bekend bij de Romeinen. Zij aten het met stukjes fruit erdoorheen. Overal op de wereld wordt pannenkoek gegeten van Afrika, Rusland tot de Filipijnen in vele variaties. Als ontbijt, hoofdgerecht en als toetje. Namen Bij ons kennen we pannenkoek, crêpe, poffertjes, drie in de pan en flensjes. In Rusland zijn het blini’s, in Frankrijk noemen we ze crêpe, in Duitsland zijn het Pfannkuchen en in Amerika pancakes en in Japan okonomiyaki en Mexico is het een wrap. Sint Pannekoek Er bestaat zelfs een pannekoekdag en die is op 29 november, deze is bedacht door Jan Kruis van de strip Jan Jans en de

Heb je na het lezen over al die lekkere pannenkoeken zelf

kinderen. Je legt op die dag een pannenkoek op je hoofd en

geen zin om zelf aan de slag te gaan? Dan kan je ook

roept; ik wens jullie een vrolijke Sint Pannenkoek.

gezellig aanschuiven en pannenkoek eten bij onderstaande restaurants.

De Zessprong “Natuurlijk” Bij ons kun je terecht voor een heerlijke koek’n uut de pan Maar ook voor lunch, diner en partijen ben je bij ons aan het juiste adres

Vrijdag 25 maart: ALLE pannenkoeken voor € 8,00! kinderpannenkoeken voor € 5,00 met een leuke verrassing)

Dortherdijk 6 7215 LC Joppe 0575-494202 www.restaurantdezessprong.nl

Pannenkoeken zoals oma die maakt Met keuze uit bijna veertig verschillende soorten is er voor iedereen een ideale pannenkoek

Broekhuisdijk 5 | 7275 CB Gelselaar | www.erve-brooks.nl

Catering & Maaltijdservice Warme maaltijden vanaf € 6,00 gratis aan huis bezorgd in Eibergen en Neede 0683418744 contact@thfoodservice.nl www.thfoodservice.nl

Oudestraat 54, 7161 DX Neede 0545 29 21 71 www.cafetariasmulgrill.nl


Nieuws uit Berkelland | Eten & Drinken

ETEN - DRINKEN

Verhalen van onze experts

21

PROOSTEN

991915

Wijngoed Camman

Kookworkshop SPAANSE KEUKEN De

traditionele

en

hedendaagse

Spaanse

Sfeer

keuken vormen de basis voor de kookworkshop.

Met Spaanse serviezen, typische rode anjers en

Deelnemers bereiden gezamenlijk verschillende

mooie gitaarklanken op de achtergrond is deze

koude en warme tapas met vis, groente- en

workshop een ware Spaanse eetbeleving.

vleesgerechten. Zowel herkenbare gerechten als onbekende, verrassende smaakcombinaties

Begeleiding

komen aan bod.

Estrella van Liere begeleidt de deelnemers bij

0573- 454083 0573-451532

eer w r e n j i z Ze es!!! j t r e b o a N de

Locatie De workshop vindt plaats in de sfeervolle en multifunctionele ruimte van Studio 16 in Neede. Kosten Spaanse kookworkshop Incl. ingrediënten, begeleiding, tapasmaaltijd, Rioja wijnen, bier, frisdranken, koffie/thee en receptenkaarten - € 56,50 per persoon

(groot)ouders meegekregen heeft. Ze kookt met

groep tweemaal aan tafel voor het proeven van

authentieke Spaanse ingrediënten die deels

de bereide gerechten. Tijdens de kookworkshop

geïmporteerd zijn. Estrella laat de deelnemers

worden Rioja wijnen, bier, water en fris

kennis maken met de rijke historie en gebruiken

geschonken. De avond eindigt met koffie en zoet

van de smakelijke en pure Spaanse keuken.

18.15 uur Uitleg en verdeling recepten 18.45 uur Starten met koken

20.45 uur Afmaken warme gerechten 21.15 uur Aan tafel voor de warme tapas, dessert en koffie

lekkernijen!

22.30 uur Einde kookworkshop

BorCUlo’s JonGst HistorisCh Bier ONDER ANDERE vERKRIJGBAAR BIJ PROEFLOKAAL01

WAT BEGON ALS EEN EXPERIMENT IN DE ACHTERTUIN, IS UITGEGROEID TOT EEN BROUWERIJ EN PROEFLOKAAL. Speciaal bier proeflokaal We serveren niet alleen verschillende speciaalbieren maar ook heerlijk eten!

ZIN IN EEN LEKKER BIERTJE?

CHILLENDE WE SERVEREN VEERSSTREEK BIEREN UIT D

@heerenvanborculo www.heerenvanborculo.nl

18.00 uur Ontvangst met glas Cava(spaanse champagne) en een tapa

20.15 uur Aan tafel voor de koude tapas

het koken van de gerechten die zij o.a. van haar Gedurende de Spaanse kookworkshop gaat de

PROGRAMMA

BROUWERIJ

@proeflokaal01 w w w, p r o e f l o k a a l 0 1 . n l


KOM WONEN IN LIVIO LOCATIE DE MEERGAARDEN 24/7 zorg dichtbij

De Meergaarden biedt ruime gelijkvloerse appartementen met de zorg dichtbij wanneer nodig. U kunt hier terecht met een zorgindicatie.

AUTONIJMAN GARAGE VOOR ALLE MERKEN

Wonen in een vertrouwde omgeving

Meer informatie? Neemt u contact op met de cliëntadviseur van de Meergaarden Bob Tetteroo via 0900-9200 of clientadviesfohb@livio.nl

BORCULO T 0545-273235


Nieuws uit Berkelland

23

Joeri Sprukkelhorst viert 10-jarig bestaan van zijn Metsel- en klussenbedrijf betekent, dat wij verbouwen van een badkamer of woonkamer.

RUURLO – Hij is nog maar 33, toch viert Joeri Sprukkelhorst uit Ruurlo al zijn 10-jarig jubileum als ondernemer. Toen hij 23 was zag de wereld er anders uit dan nu. “Ik was werkzaam voor een aannemer, echter zaten we opdat moment nog in de crisis en ging het niet zo goed in de bouwsector. Hierdoor droogde de werkzaamheden bij mijn werkgever op en raakte ik mijn baan kwijt”. Toen Joeri een tijdje thuis zat gaf zijn vader hem een advies wat hij van harte aannam. “Mijn vader was van huis uit boer, maar besloot op een gegeven moment om als ZZP in de bouwwereld actief te worden. Op een dag zei hij

Van 2 dagen tot 2 weken Bij sommige klanten is Joeri na twee dagen klaar met zijn klus, bij andere opdrachtgevers is hij zo twee weken aan het werk. “Die afwisseling vind ik heerlijk”. Joeri heeft veel klant in Berkelland, maar komt ook wel in Lochem, Zutphen

tegen mij ‘Waarom ga je niet voor je zelf aan de slag’.

of Doetinchem. “Als het qua afstand een beetje te doen is

Stap gezet

ondernemer door te gaan. “Tuurlijk is het in het begin

Joeri knoopte de tip van zijn vader goed in zijn oren, hij dacht er even over na en zette toen de stap richting de Kamer van Koophandel. Hij schreef Joeri Sprukkelhorst Metsel- en klussenbedrijf in als officieel bedrijf. De eerste maanden deed hij wat klussen voor een aannemer, maar al snel klopten er particuliere klanten bij Joeri aan. Dit is anno 2022 zijn werk. “Dagelijks ben ik te vinden bij mensen thuis. Ik doe eigenlijk alleen nog maar het zogeheten klanten werk”. Verbouwingen, aanbouwen, renovaties dat is wat Joeri het liefste doet. “Je zult mij niet aan het werk zien om een nieuwbouwhuis te bouwen, dat is simpel weg te groot voor mij”. Joeri heeft drie dagen per week hulp van een ZZP'er, tevens is er sinds kort een stageloper die Joeri meehelpt.

komen we graag”. Joeri is van plan nog jaren als zelfstandig spannend, maar als je ziet hoeveel mensen ik nu blij maak met bijvoorbeeld een nieuwe badkamer! Dat is toch het mooiste wat er is”. Nieuwbouw, verbouw en afbouw Joeri Sprukkelhorst is een allround klusser, hetgeen betekent, je kunt er terecht voor nieuwbouw, maar ook allerhande renovaties kunnen ze uitvoeren. Denk hierbij aan het realiseren van een uitbouw, het vervangen van kozijnen, deuren vervangen,

oeri SJprukkelhorst Metsel en Klussenbedrijf

nieuwbouw - verbouw - onderhoud - renovatie www.joerisprukkelhorst.nl 06 – 52 57 90 51 RUURLO

maar ook het verbouwen van een badkamer of woonkamer. Indien gewenst kunnen wij ook het gehele ontwerp verzorgen, waarin we uiteraard samen kijken naar de mogelijkheden en wensen.

W o r k s h o p s & K i n d e r f e e s tj e s Ze mogen weer!! 2 5 0 m 2 a a n h o b by e n h a n d w e r k p l e z i e r voor al uw Breiwol, haakgaren, kralen sieraden, n a a i f o u r n i t u r e n , d i a m o n d pa i n t i n g d e c o pat c h , v i lt, l i n tj e s , k n o p e n e n v e e l m e e r c r e at i e f s

w w w. e e k s s h o p. n l • 0 5 4 5 - 2 8 6 9 1 9 Kluiversgang 8 • 7151 CB Eibergen

r d naa 06 13 64 24 67 w u e i Ben d info@lokalf.nl anbo ons a ? n e l l e t www.lokalf.nl ct bes e r i d of lokalf


Vier het voorjaar met gratis Lentebloeiers. Spaar nu voor kleurrijke perkplantjes

of ga voor handig tuinp. gereedscha

5.55 Per schaal

4.

49

PLUS Kipfilet Schaal 380 gram

13.65 - 14.97 3 zakken

Senseo Koffiepads Alle zakken à 36 stuks of cappuccino XL Zak 16 stuks, combineren mogelijk

12/22

9.

99

PLUS Aardbeien Bak 400 gram 2 bakken

7.98 3.99

Alle Nivea Deodorant, douche of gezichtsverzorging

Combineren mogelijk 2 stuks Bijv. Nivea for Men Douchegel sport, 2 flacons à 250 ml

7.58 3.79

De actieprijzen variëren van 3.69 - 10.99

1+1

GRATIS

1+1

GRATIS

Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

Om al onze klanten te laten profiteren van onze scherpe aanbiedingen, geldt er een maximum van 5 aanbiedingen per klant (tenzij anders vermeld). **Voor 1+1 gratis geldt: per combinatie kan de prijs verschillen.

Je krijgt 50% korting op de totaalprijs.

Wil je per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld je dan nu aan via plus.nl

Openingstijden:ma ma.-do. 8.00- 20:00 - 20.00 vrij. 8.00 - 21.00 | za. 8.00 - 20.00 | zo. 8.00 - 20.00 Openingstijden: - za 7:30 zo| 8:00 - 19:00

Koenders | 7151 AP | T: 0545 Plusweg 1 | 1XXXX XXEibergen | Plusstad | T: 0523 65 63 93 | (Naam) ||Simmelinkstraat

plus.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.