NieuwsuitBerkelland editie 61 - mei

Page 1

Uitgave 61, editie mei 2024
30% KORTING op alle bovenkleding 20% KORTING op alle broeken KOM BIJ ONS LANGS Jeans Brothers Eibergen De Brink 21 | 0545 - 475726 OPHEFFINGSVERKOOP Wij verhuizen naar Winterswijk BOOGAERTS JEANS MILANO NU VOOR MAAR 15 EURO

Supermarkt Ribo

Inhoud

Lekker

0573 - 745061 06 - 39602224 www.fulltime-media.nl info@fulltime-media.nl

Redactie Nieuws uit Berkelland redactie@nieuwsuitberkelland.

De kogel is deur de karke zeg ze wal eens. Beltrum hef een jonge ondernemmer e vonden den de supermarkt deur dut. Rinaldo is zien naam en he geet probearen um den olden Ribbat wear nieuw leaven in te bloazen.

Noe kan dat natuurlijk neet mislukken as ie zoal heurt op stroate wie der allemoale de boodschappen wilt goan doon. Ok ik heb kennis e maakt met Rinaldo en trof doarin een enthousiaste jonge kearl den der veur wil goan. Um mekare te verstarken heb wij beslotten um onze bakkerswinkel doar ok in onder te brengen. Noe hoppen dat de plaatselijke bevolking ok woord holt en met zien allen duftig de boodschappen doar goat doon. Loat wij hoppen op een vruchtboare samenwerking met de Ribo en de plaatselijke bevolking. Beltrum kik veuroet is al half e lukt met `t behold van de supermarkt met bakker.

Plaatsen als Beltrum blieft aantrekkelijk as der ok argens met mekeare lekker `t leste nieuws en roddels oaver de teunbanke goat. Efkes lekker drammen en neulen of hoe de wereld in mekeare stekt. Zo was der ok ne keare `n menneke bie ons in de winkel en den leep nogal holterig. Ie vroag dan oet fatsoen wat is der loos. Het menneke kik vrendelijk op en zeg ach ik doo `t der met. Ne wekke later kumpe wear en leep nog gekker. Wear de vroage en wear een bescheiden antwoord; der bunt der wie `t slimmer hebt. De 3e wekke kwam he met de rollator an schoeven en ik zeg foi `t mut toch neet gekker worden. Nea zegge dat zal `t ok neet worden ik wet noe woar `t an ligt. Miene vrouwe von dat ik neet genog zat te massen in berre en noe had ze dee blauwe pilletjes deur mien etten e maalt. Iederen oavond stonden de lakens umhooge moar op mien leaftied is dat neet te doon. De butte kunt `t neet meer hemmen. Ik zeg; moar hoe wet ie dat `t better geet worden? De vrouwe lig noe op `n andere sloapkamer en de buurvrouwe en de dienstmeid en doar een vriendin van komt der neet mear in.

3 Nieuws uit Berkelland
Edwin Kist uitvaartverzorging maakt van Aula Diekgraven een afscheidshuis
Door Marcel Stroet FRATSEN facebook.com/Nieuwsuitberkelland instagram.com/nieuwsuitberkelland.nl 5 Droge ogen Dit jaar drie dagen lang ‘Summer Feelings’ in Eibergen 11 12 Jubileumconcert Borculo’s Mannenkoor 9 Nieuw bij bakkerij Stroet proef hem nu Cake a break Mango Het leven als het Ministry of Silly Walks 10 Wij liepen een dagje mee met de asperge boer 19 Op het erf bij Han & Pauline 14 Mesut en Josha heropenen Het Muldershuis: “Ziel van de plek behouden, maar mee gaan met de tijd” 20 Ervaar het boerenleven 6 Zwembad in Rekken omgebouwd tot museum: 'Duik in de historie' 9 Rouw en de weg naar een nieuwe toekomst 10 Familie Seijger koopt Café Restaurant ‘De Olde Mölle’ en zoekt exploitant 5 Gerrit Ruiter uit Borculo in het zonnetje gezet door Stichting Blijdschap Voor De Dieren 15 MeiSpektakel in Haaksbergen in mei én juni! 17 Colofon Uitgever Fulltime-media Opmaak & Acquisitie Fulltime-media Verspreiding All-Inn Verspreidingen Drukkerij BDUprint Fotografie voorpagina Jaap de Wit Fulltime-media
Volgende editie verschijnt op 19 juni 2024 Lezing duurzaam begraven op natuurbegraafplaats Schapenmeer 4 LHBTI + gemeenschap centraal tijdens Achterhoek Pride 23 Column 20 Column; Meebewegen 24 Agenda; Uit in Neede 21
door voetballen in de zomer 23
Zen Zinnig Festival 25
Zon

Natuurbegraven in de Achterhoek

In 2021 is Natuurbegraafplaats Schapenmeer in gebruik genomen. Midden in de bossen bijKastelendorp Vorden. Een bijzondere gebied waar je zelf een plek kunt kiezen die goed voelt

Schapenmeer

Het is een drukke dag op Natuurbegraafplaats Schapenmeer. Vandaag is de inspiratiedag. Mensen lopen over de inspiratiemarkt en gaan het gesprek aan over natuurlijke kisten, manden, uitvaartfotografie, bloemstukken en nog veel meer.

Tijdens de verschillende rondleidingen horen we dat ze het ook fijn vinden om nu eens te zien wat mogelijk is. Ook de uitvaart in scène maakt indruk. Zo ziet het er uit, een uitvaartceremonie in de boskapel en een graf midden in het bos.

Rijk aan Historie

Tijdens de inspiratiedag vertellen we ook over de geschiedenis van het natuurgebied. Vroeger waren het woeste gronden waar de schapen op de heide graasden. Eiken, berken, beuken en dennenbomen waren getuige van de noeste arbeid. Later is het een productiebos geworden en wij proberen er een mooi divers bos van te maken. Schapenmeer is 65 hectare groot, op 6,5 hectare is het mogelijk om een graf uit te zoeken. Met de eeuwigdurende grafrust, kunnen we dit gebied beschermen.

Een eigen plek

Tijdens deze dag raak ik aan de praat met een mevrouw die in haar laatste levensfase zit. Ze heeft zojuist gesproken met een bloemist en ook een mooie mand uitgekozen. Nu wil ze alleen nog de plek vastleggen. Ik maak met haar een afspraak voor de week erna zodat we in alle rust op zoek kunnen gaan.

15 juni, van 11.00 tot 16.00 uur hebben we wederom een inspiratiedag op Schapenmeer. U bent ook van harte welkom op deze dag. Meer informatie kunt u vinden op onze site. www.schapenmeer.org

Het informatiehuis in Vorden is iedere dag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Het gebied is vrij toegankelijk, u kunt er wandelen tussen zonsopgang en zonsondergang. 0575-757034

Lezing duurzaam begraven

op natuurbegraafplaats Schapenmeer

"Hoe kunnen we de natuur zo veel mogelijk beschermen en tegelijk voldoen aan de behoefte van een natuurlijke laatste rustplaats?”

Vrijdag 24 mei van 9.00 tot 11.00 organiseert Natuurbegraafplaats Schapenmeer een lezing over duurzaam begraven door Luuk Assinck.

Vanuit zijn passie ‘natuurlijk begraven’, is Luuk Assinck op onderzoek gegaan naar de gevolgen van begraven. Wat brengen we nu eigenlijk in de grond, hoe kunnen we de natuur zo veel mogelijk beschermen en tegelijk voldoen aan de behoefte van een natuurlijke laatste rustplaats? Soms zijn het lastige keuzes en soms is het een gebrek aan kennis waardoor we wellicht andere beslissingen nemen. Luuk is ook te zien geweest bij het tv programma "Factcheckers" waar hij gekeken heeft naar de gevolgen van begraven.

De lezing vindt plaats in de (openlucht)boskapel van natuurbegraafplaats Schapenmeer. Tijdens een kopje koffie na afloop, kunnen we met elkaar napraten.

Praktisch

De organisatie vindt het fijn om te weten hoeveel mensen zij ongeveer kunnen verwachten. U kunt zich daarom aanmelden via onze website:

www.natuurbegraafplaatsschapenmeer.nl/ agenda/duurzaam-begraven-hoe-en-waarom/

Nieuws uit Berkelland 4

Familie Seijger koopt Café Restaurant

NEEDE – Het is een begrip in de regio; ‘Café Restaurant ‘De Olle Mölle’ in Neede. Sinds 1987 gerund door Henk Bok (73) en zijn vrouw Lenie (71). Henk zit al zijn hele leven in de horeca, voordat hij in Neede terechtkwam was hij liefst 25 jaar werkzaam voor Annink Pot in Beckum. Hier begon hij als loopjongen en groeide hij uit tot bedrijfsleider. In 1987 kwam daar een einde aan. Bij toeval stond net op dat moment ‘De Olde Mölle’ in Neede te koop. “Toen wij hier kwamen was de horecagelegenheid veel kleiner dan nu. Het was eigenlijk niet veel meer dan het voorcafé en een klein zaaltje”, zo vertelt Henk Bok. Door de jaren heen bouwden Henk en Lenie er flink op los. Eerst een stuk bij het café aan waar de biljarts konden staan, toen een restaurant gedeelte en later nog twee keer een uitbreiding van de zaal.

Veel vreugde en ellende Henk en Lenie kregen in een later stadium hulp van hun zoon Maurice. Stiekem hadden ze wel gehoopt dat hij het zou overnemen. “Maar Maurice is maar alleen en dan gaat dat gewoon niet”, aldus Henk. Meerdere keren belde Henk met een makelaar met als doel de boel te koop te zetten, maar telkens bedacht hij zich toch. Kort geleden hakte de familie Bok de knoop door, de makelaar werd dit keer niet afgezegd. “We hebben veel vreugde en ellende meegemaakt, maar daar komt dus binnenkort een einde aan”.

Toeval

Kort nadat de makelaar de opdracht had het horecabedrijf te verkopen, kwam Needenaar Marco Seijger binnen gelopen. Marco had in de wandelgangen al meerdere keren gehoord

dat de familie Bok de boel wilde verkopen. Henk was enigszins verrast, mede omdat Marco niet wist dat hij net de makelaar had ingeschakeld. Henk gaf bij Marco aan dat het inderdaad klopte wat hij gehoord had, Marco zou maar contact opnemen met de makelaar. Zo ging alles bijzonder snel en is de kogel inmiddels door de kerk. Marco en Ansjelien Seijger nemen de horecagelegenheid per 1 juli aanstaande over.

Op zoek

Marco en Ansjelien zijn niet van plan zelf achter de bar of in de keuken te gaan staan. Daar heeft het echtpaar het simpelweg veel te druk voor. Wel willen ze volop meedenken bij de verdere ontwikkeling. “Ons doel is om een betrouwbare partner te vinden die de exploitatie voor deze gelegenheid op zich wil nemen”, zo leggen ze uit. “Wij zien mogelijkheden voor zaalverhuur voor diverse gelegenheden. Daarnaast is er een vergunning aangevraagd voor het opzetten van een mini camping”. Marco en Ansjelien geven aan dat deze initiatieven bedoeld zijn om levendigheid te creëren en de toekomstige exploitanten te ondersteunen bij het verder ontwikkelen van hun onderneming.

Enthousiast

Marco en Ansjelien zijn enthousiast om deze nieuwe fase een kans te geven en willen daarom actief meedenken met de ontwikkeling hiervan. Dit alles om nieuw leven te blazen in de locatie, ten voordele van de inwoners van de gemeente Berkelland en omstreken. “We hopen op deze manier de drempel laag te leggen voor ondernemers die de stap willen wagen”, zeggen Marco en Ansjelien, die hiermee min of meer

hetzelfde initiatief nemen als Maarten Steinkamp in Geesteren. Steinkamp kocht Café Restaurant Baan om het vervolgens te verhuren aan een jong stel vol ambitie. Geïnteresseerden in de exploitatie van ‘De Olde Mölle’ kunnen contact opnemen met VDW Makelaars via telefoonnummer 030-2345080

Edwin Kist uitvaartverzorging maakt van Aula

Diekgraven een afscheidshuis

Sinds 1 mei heeft Edwin Kist uitvaartverzorging Aula Diekgraven in Neede overgenomen. De komende weken ondergaat het pand zowel aan de buiten- als binnenzijde een metamorfose.

Edwin Kist uitvaartverzorging is actief in de regio Twente en in de gemeente Berkelland. Met de overname van de aula willen ze Neede en daarmee Berkelland voorzien van een afscheidshuis. Het pand zal aan de buitenzijde een upgrade krijgen met een nieuw likje verf en de nieuwe naam op de gevel, Afscheidshuis Diekgraven. Aan de binnenzijde wordt het aulagedeelte van het pand geheel gerenoveerd. Alles wordt aangepast naar de huidige tijd en zal een huiselijke sfeer uitstralen. “Het moet een vertrouwde omgeving worden waar men liefdevol afscheid kan nemen van de overledene.” Aldus uitvaartverzorger Han Mengerink.

Op zaterdag 22 juni zal er een officiële opening volgen waarbij iedereen van harte welkom is. Vanaf dat moment zal Edwin Kist uitvaartverzorging in de gemeente Berkelland verder gaan onder de naam Uitvaartverzorging Neede. Voor meer informatie: Han Mengerink, 06-22811575.

5 Nieuws uit Berkelland
‘De Olde Mölle’ en zoekt exploitant Oudestraat 54, 7161 DX Neede 0545 29 21 71 www.cafetariasmulgrill.nl

ERVAAR HET BOERENLEVEN

"Ontsnap aan de drukte van alledag en dompel uzelf onder in de authentieke charme van het platteland met onze boerderijbelevenis! Bij de boerderijwinkels draait alles om het vieren van de overvloed die de natuur te bieden heeft, terwijl we lokale boeren steunen en het platteland behouden. Laat u verleiden tot een unieke ervaring door deel te nemen aan het boerenleven, rechtstreeks vanuit het hart van de gemeenschap. Laat u verrassen door een museum of evenement op een boerderij.

Stap binnen in de wereld van verse, hoogwaardige producten, rechtstreeks van het land naar uw tafel. Ontdek de geheimen van ambachtelijke landbouw terwijl u rondwandelt op de boerderij, omringd door weelderige velden en knusse boerderijdieren. Proef de puurheid van verse melk, plukken sappige vruchten rechtstreeks van de boomgaard, geniet van de smaken van ambachtelijk bereide lekkernijen, en vergeet vooral niet om te smullen van heerlijke pannenkoeken bereid met lokale ingrediënten. Of ga op avontuur tijdens een alpaca tocht en verken het platteland op een unieke manier.

Maar dat is nog niet alles - door deel te nemen aan onze boerderijbelevenis draagt u bij aan het welzijn van lokale boeren en het behoud van ons geliefde platteland. Het is een win-winsituatie waarbij u als consument geniet van het platteland en de gemeenschap ondersteunt. Dus waar wacht u nog op? Kom en ga langs en beleef het boerenleven."

Oosterbrook Zuivel Laren

Lekkere producten kopen bij de boer! Dat kan bij ons verkoophuisje aan de oprit van onze boerderij. Wij maken elke week verse zuivelproducten van de melk van onze eigen koeien, denk aan yoghurt, kefir en ambachtelijk gekarnde karnemelk. Maar ook voor andere lokale producten bent u bij ons aan het goede adres.

Mocht u graag een rondje willen fietsen dan kunt u gerust een stop bij ons houden, in ons huisje vind u ook koffie, thee of een lekker ijsje.

Openingstijden : dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur (zelfbediening). Meer weten over onze boerderij, zie onze website.

Boerderijwinkel

Woestenenk

Laren

Net buiten het centrum van Laren vindt u onze boerderijwinkel. De chips wordt van onze eigen aardappelen gemaakt en ons graan is verwerkt in de pasta. Wij hebben mosterd verbouwd die verwerkt wordt in de mosterd van Braakhekke.

Kortom een winkel met streekproducten van onze grondstoffen maar ook heel veel andere producten uit de streek of een product met een verhaal.

Straks hebben we de nieuwe oogst van de aardappelen, ook geschrapt verkrijgbaar, voor het gemak. Wat wil je nog meer.

Houdt facebook in de gaten voor nieuws en wanneer we de nieuwe oogst hebben.

IJsboerderij 't Dommerholt Borculo

Wij produceren ambachtelijk boerenijs. Het ijs wordt verkocht vanuit de ijssalon. We zijn een echt familiebedrijf. Naast Wilbert en Erna, helpt Dineke ook nog alle dagen mee. Ook de jongste generatie is al op de werkvloer te vinden.

In onze ijssalon heb je dagelijks de keuze uit 50 verschillende smaken ijs. En op een ijsboerderij mag uiteraard een speeltuin voor de kinderen niet ontbreken! Eerst even lekker spelen en vervolgens genieten van een heerlijk ijsje. De kinderen kunnen zich hier volledig uitleven!

Naast ons eigen boerenijs verkopen wij onze eigen geproduceerde zuivelproducten. Volle melk, chocolademelk, vanille vla, volle yoghurt, vanille yoghurt en verschillende smaken vruchten-

Museum De Lebbenbrugge Borculo

Het boerenleven van rond 1900.Dit karakteristieke boerenhuis, met zijn opmerkelijke bouwstijl en fraaie interieur, ademt de verstilde sfeer uit van lang vervlogen tijden.

Het museum is ingericht in de sfeer van een boerderij en boerenwoning van rond 1900. U maakt kennis met het boerenleven van toen. In ons bezoekerscentrum is een bescheiden museumwinkel. Op ons tuinterras geniet u van koffie, thee of frisdrank met koek of appeltaart.

De boerderij bestaat uit een voorhuis - de köken, en de deel met een authentieke verdiepte potstal. Vanaf april tot november zijn we dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

www.lebbenbrugge.nl

Lebbenbruggedijk 25 7271 SB Borculo

In de ruime biowinkel op ons erf aan de Reeoordweg verkopen we verse producten zoals eigen geteelde groenten. Kaas, zuivel en vlees van onze eigen koeien en eieren, naast een breed assortiment aan andere dagelijkse boodschappen.

In de winkel vind je verder (cadeau) artikelen zoals bijenwaskaarsen, vilten producten en handgemaakte kaarten. De winkel is een ‘Rustpunt’ voor bezoekers en we vertellen graag het verhaal achter de producten.

Tegenover de winkel vind je onze boerderij. Daar kan je onze kalfjes en tuin bezoeken, neem een kop koffie, een ijsje of maak een wandeling over ons land.

Bloemen en zorgboerderij de Scholte Geesteren

Bij ons ben je van harte welkom voor divers bloemwerk, droogbloemen (eigen gekweekt en gedroogd), zelfgemaakte jams en zoetzuren en leuke accessoires. Veel werkzaamheden doen we samen met de deelnemers van de (kleinschalige) dagbesteding. Vanaf eind juni is ook onze zelfpluktuin open en kun je hier in alle rust je eigen boeket plukken. Tijdens uw fiets of wandeltocht kunt u ons Rustpunt bezoeken voor wat drinken of een ijsje.

Zondag 23 juni bent u van 10.00 tot 17.00 uur van harte welkom op onze Power of Flower Inspiratiedag. Een fair met zo’n 40 standhouders, workshops die je gratis kan volgen, waar je kan meebouwen aan een mega groot insectenhotel en genieten van de gezelligheid, muziek en activiteiten. De toegang is gratis.

Bloemen en zorgboerderij de Scholte Horstweg 3, 7274GE Geesteren info@descholte.nl www.descholte.nl

Boerderijwinkel Bosheurne Barchem

In Barchem vindt u onze boerderijwinkel Bosheurne. Hier verkopen wij naast ons eigen varkens- en lamsvlees, rundvlees, kip, eieren, honing, aardappelen, zuivel, kaas, noten, wijnen, speciaalbiertjes en nog veel meer streekproducten.

Allemaal (h)eerlijke producten van lokale ondernemers voor een eerlijke prijs. Kom bij ons langs wanneer u op zoek bent naar een mooi cadeaupakket of relatiegeschenk. Gezellig met vrienden, buurt of familie barbecueën? Wij hebben een groot assortiment barbecuevlees inclusief stokbroden en salades en eventueel een barbecue te huur.

Neem eens een kijkje op onze website of in onze webshop. www.bosheurne.nl

Melkveehouderij en bezoekboerderij “DE WEIDEN” is een multifunctioneel agrarisch bedrijf in Beltrum een klein, pittoresk dorpje onder de rook van Groenlo.

Wij bieden gastvrijheid in onze zeer ruime vakantiewoning, en in het recentelijk toegevoegd tiny house “oma’s huisje”. Kom je bij ons logeren dan maak je het boerenleven van zeer dichtbij mee. De weg van jou voedsel begint bij ons. Tevens geven wij rondleidingen (vanaf 4 personen), en kun je bij ons een koe adopteren. Maar ook is het mogelijk jou hond een echte speurneus te laten worden. Didgeridoo detectietraining is een onderdeel van de boerderij, net als de Weiden coachen met paardenkracht.

De Weiden melkveehouderij VOF l Schuurmansweg 6

7156 SK Beltrum l E: mschreurs1@gmail.com

Tel: 0629506548

EXPE R T NEED E

VO L AU T O M A AT | E C A M 290.22 B

• Ko ebonen worden vers gemalen

• K leurendisplay met aanraak scherm

• Schuimpijpje voor heerlijke cappuccino

• 15 bar pompdruk voor smaak volle ko e 399,

• 8 kg vulgewicht en 14 0 0 toeren

• Autodose: automatisch doseren van de juiste hoeveelheid wasmiddel

• SuperSpeed 59 ’: schone was binnen een uur

• EcoBubble™ : voor een grondige reiniging 494,

De

Sonos ac tieprijs

• Koude zone voor langer vers frituur vet 35,95

F R IT E U S E | G F431S

• Inhoud: 3 liter

• 220 0 wat t vermogen

Levensecht geluid

en meer

Maak vanaf woensdag 15 mei t/m vrijdag 12 juli 2024 kans op mooie prijzen!* Hoe maak jij k ans? Heel simpel I n de wink el staat een grote ton. Steek hier een k opie fac tuur in van jouw aank oop gedurende deze periode Wij mak en live bij ons in de wink el op vrijdag 12 juli om 19.00 uur de winnaars bek end.**

Prijs- en mo delwijzigingen en eventuele druk- en zet fouten vo orb ehouden. Prijzen en ac ties gelden van 20 t /m 26 mei 2024 en alle en bij e xp er t Nee de Vo or alle ac tiemo dellen geldt ma ximaal 3 p er k lant * G eldig vanaf e en aanko op vanaf € 250.- * * Als je aanspraak wil maken op deze prijzen dien je aanwezig te zijn bij de trekk ing Wanne er je niet aanwezig b ent deze vrijdag sp e el je niet me e
WA S M AC H I N E | W W80T634ALH A S2
* * *
retour via S
*
zijn geldig vanaf 23 -5 D O L BY ATM O S S O U N D B A R | A R C
Prijs na 75 -
amsung
premium smar t soundbar voor t v, lm,muziek , games
je t v, je stem, de
2 719, * * K ijk op e xp er t nl vo or de ac tievo or waarden • 55 • Q • D • IM 1079, 1079 , O L E D 4 K T V | O LE D55B42L A • 55” (14 0 CM) 4K OLED Smar t-t v
Cinema HDR – Ver z ameling van de beste HDRtechnieken • α8 AI Processor 4k – G eef t elke scene een boost met levensechte details INCLUSIEF 1KG BONEN Ook verkrijgbaar: van 1899,- voor 1599,van 2899,- voor 2499,65” 77” 55”140cm 4K UHD SMART +50, CADEAUKAART DE TREFFER VAN HISENSE Ex per t Ne ed e Oudestraat 83 | 0545-291386 exper t nl/neede | neede@exper t nl 674 , 749,359, 399,437, 699,- * 39,95 949,DE COUNTER VAN LG DE STIFT VAN SONOS HET PUNTERTJE VAN INVENTUM VOORZET VAN DELONGHI DE AFWERKING VAN SAMSUNG
met Dolby Atmos technologie • Bedien de soundbar met de af standsbediening van
Sonos-app of Apple AirPlay

Zwembad in Rekken omgebouwd tot museum: 'Duik in de historie'

REKKEN - De psychiatrische en verslavingszorg horen al ruim een eeuw bij het Achterhoekse dorp Rekken. Als je door het Achterhoekse dorp rijdt dan kun je niet om de instellingen heen en daarom is het volgens oud-medewerkers tijd voor een museum. In het oude zwembad van voormalig TBS-kliniek Oldenkotte is de afgelopen maanden hard gewerkt om het museum vorm te geven. Vanaf nu kan er een 'duik in de historie van de Rekkense klinieken genomen worden'.

"Een half jaar geleden was dit nog een donkere, bedompte ruimte", vertelt Henk Sieben die jarenlang in de Rekkense klinieken heeft gewerkt. "Ondernemers en mensen uit het dorp en medewerkers van Tactus hebben samen ervoor gezorgd dat we nu eindelijk de geschiedenis van de instellingen kunnen vertellen."

Van heidevelden naar kliniek

Het is dit jaar tien jaar geleden dat TBS-kliniek Oldenkotte in Rekken de deuren moest sluiten. Inmiddels is het gebouw opgeknapt, 'opengesteld' en zit verslavingszorg Tactus in het

Jubileumconcert

Borculo’s Mannenkoor

pand. De beveiligingspoort is er nog steeds, maar de deuren staan inmiddels wagenwijd open. Het is best gek als je een terrein oploopt waar je jarenlang niet zomaar naar binnen kon.

Het is de meest recente geschiedenis. Het ontstaan van de Rekkense klinieken gaat meer dan een eeuw terug in de tijd. Begin negentiende eeuw bestaat Rekken uit een kleine kern met daaromheen heidevelden. Die heidevelden worden ontgonnen en langzaamaan ontwikkelt het Achterhoekse dorp zich. In de volksmond wordt er vaak gezegd: ‘De gekken van Rekken’. Maar de geschiedenis is volgens oud-medewerkers veel meer dan dat.

Verhalen van oud-medewerkers

En dat is te zien in de tentoonstellingsruimte in het oude zwembad van de voormalige TBS-kliniek. Het zwembad heeft nog steeds de vorm van een binnenzwembad zoals we dat allemaal wel kennen, maar dan zonder water en zonder de chloorlucht. Er is inmiddels een uitgebreide collectie in de ruimte gezet. Er staan boekenkasten vol met herinneringen: jaarverslagen, foto's,

BORCULO – In het kader van het 40-jarig bestaan van het Borculo’s Mannenkoor geeft het koor op zondag 26 mei een jubileumconcert. Onder de bezielende leiding van dirigent Christo Guenov is een repertoire ingestudeerd met een mix van genres: van opera, bijvoorbeeld het bekende “Va pensiero”(het Slavenkoor) tot hedendaagse muziek, zoals “Conquest of Paradise” en “You raise me up”. Daarnaast staan er ook liederen uit West- en Oost Europa op het repertoire.

boeken over de zorg. "Een groot deel van deze boeken komt van mijn eigen zolder", zegt Henny van Doorn. Ruim vijftig jaar heeft hij in verschillende instellingen in Rekken gewerkt. Op de begane grond, dus daar waar je vroeger het water weer uit gaat, zie je de welbekende geribbelde tegens. De muren zijn nog beplakt met oude zwembad tegels en tegen die muren zie je twee tijdlijnen. "De groene tijdlijn met foto's en teksten vertelt het verhaal van de instellingen in Rekken", legt Sieben uit. "In het paarse deel zie je de geschiedenis van Tactus." Verslagen, boeken en foto's zijn leuk, maar de verhalen van Henny en Henk maken de geschiedenis pas echt levend. Ze kunnen honderduit vertellen over wat ze allemaal hebben meegemaakt. Straks geven ze ook rondleidingen. "Wij kunnen zoveel vertellen over de historie", vult Henk Sieben aan. De mannen zijn allebei met pensioen, maar willen graag de geschiedenis van het dorp vertellen. "Wij vinden het belangrijk dat de geschiedenis levend blijft", zegt Sieben. "We willen mensen die het museum bezoeken laten ervaren wat hier in dit kleine dorp allemaal gebeurd is de afgelopen jaren. Daarnaast willen we ook laten zien hoe de zorg door de jaren heen veranderd is."

Cadeau van cliënten

Geschiedenis, heden en toekomst komen in het museum samen. Zwembadmuseum Oldenkotte moet niet alleen een plek zijn waar de geschiedenis bewaard blijft. "We willen ook dat dit een plek wordt waar nieuwe ideeën voor de zorg uitgebroed worden", zegt Sieben. In het museum moeten lezingen en bijeenkomsten georganiseerd worden. Cliënten die bij Tactus behandeld worden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan een houten lamp die in het midden van de ruimte pronkt. Woorden als 'samen', 'herstel' en 'talent' geven weer hoe de behandeling bij Tactus is. Cliënt Maikel heeft zijn woorden in een gedicht opgeschreven met de titel 'Zonder duister geen licht' en leest die voor tijdens de officiële opening: "Leven in herstel, licht aan willen doen en snel weg uit deze koude cel. Ik wil het nu, jij vast ook. Velen proberen de snelweg. Want hoe je het ook went of keert, herstel lijkt soms op een hel zeg."

Na deze woorden is het museum echt geopend. Vanaf nu is het museum iedere laatste donderdagmiddag van de maand van 14.00 -16.00 uur geopend voor publiek, de eerste keer weer op 30 mei. Meer informatie is te lezen op hun website www.tactus. nl/zwembadmuseum

Gastzangers

Het koor heeft de medewerking gekregen van een aantal gastzangers uit de regio. Hierdoor staan er tijdens dit concert zo’n 45 mannen op het podium te zingen. Het Borculoos Mannenkoor wordt op de piano begeleid door Andos Boddeke. Aan deze concertmiddag wordt de medewerking verleend door het, niet alleen regionaal, maar ook buiten de regio bekende, en veelgevraagde Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor.

Hier is het Borculoos Mannenkoor erg blij mee, want de muzikale inbreng van dit koor mag gerust bijzonder worden genoemd. De mysterieuze sfeer van de Byzantijnse liturgie, de melancholie, maar ook de vrolijkheid in het profane deel van het repertoire geven hun uitvoeringen een zeer verschillend karakter. Het bijzondere geluid, gekoppeld aan de goede balans tussen de stemgroepen, en uitstekende eigen solisten, maakt het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor tot een uniek mannenkoor. Dit koor staat al vele jaren onder leiding van dirigent Paul Kempers.

Informatie

Het jubileumconcert vindt plaats op zondag 26 mei in de grote zaal van ’t Witte Huys, aan de Lochemseweg 3 in Borculo. De aanvang is 16.00 uur en de zaal is geopend vanaf 15.30 uur. De entreeprijs bedraagt € 12,50 p.p. (inclusief 1 consumptie). Kaarten voor dit speciale jubileumconcert zijn te verkrijgen bij de voorverkoopadressen:

Cigo, Veemarkt 10-12, Borculo; Tabakorie Rona, Oudestraat 6, Neede; Yvonne’shop, Leeuwerikstraat 4, Ruurlo en online via de mail: j.f.kamperman@gmail.com. Maar natuurlijk ook voorafgaande aan het concert aan de zaal.

9 Nieuws uit Berkelland

gezondheid - nieuwsuitberkelland

Nieuwstraat 4 - 6

7151 CE Eibergen

Tel: 0545 - 472443

E-mail: info@fysio-eibergen.nl

Iedereen heeft het wel eens gevoeld - pijn in de knie tijdens hurken of trap af lopen. Je denkt dat natuurlijk dat een eenmalig iets is, maar twee weken later is het er nog steeds. Een consult bij de huisarts of fysiotherapeut, die je op een kundige manier screent, onderzoekt en doorverwijst naar voor een röntgenfoto. De foto laat zien dat de knie niet helemaal meer puntgaaf is

Bij terugkomst wordt er door de zorgverlener opnieuw onderzoek gedaan, en daaruit blijkt dat hurken de herkenbare pijn oplevert. “Ik weet waarom je knie pijn doen als je hurkt, je knie komt voorbij je tenen. Dit levert extra druk op de knieschijf op”. “Doe je dit vaker dan wordt de slijtage erger”.

Hoe we tot deze aanname, of beter gezegd mythe, zijn gekomen is voor mij een absoluut raadsel. Meerdere keren in de week hoor ik wel een patiënt roepen dat vaak buigen, hurken, knieën voorbij de tenen, artrose of slijtage oplevert.

Heb je ooit geprobeerd een dag door te komen zonder dat je knieën voorbij je tenen komen? De volgende keer dat je in de ochtend uit bed stapt en naar de wc gaat, vertel mij dan wat makkelijker is: opstaan met je knieën boven de enkel blijven of met je knieën over je tenen?

Rouw en de weg naar een nieuwe toekomst

Esther Nijbroek

Begeleiding bij verlies en rouw info@esthernijbroek.nl www.esthernijbroek.nl 06-23497265

Nadat je klaar bent om naar je werk te gaan en de trap af loopt, daag ik je uit om de trap af te lopen zonder dat je knieën over je tenen gaan. Oh ja, maak daar alsjeblieft een filmpje van, want de Monty Python-sketch, “the Ministry of Silly Walks” is er niks bij.

Kortom in ons dagelijkse leven is het ONMOGELIJK om de knieën niet voorbij de tenen te laten komen, dus waarom zou je dit tijdens sporten en training willen vermijden? Zou je niet de capaciteit willen verbeteren, of in ieder geval niet de capaciteit willen verliezen om trappen op en af te lopen, op te staan en te gaan zitten van het toilet. We moeten onze gewrichten en weefsels blootstellen aan de stress en belasting die ervoor zorgen dat deze weefsels ook sterk blijven en of worden.

Oke, als je pijn ervaart in de knie tijdens hurken, dan is het logisch om te achterhalen waarom en hoe deze pijn wordt veroorzaakt. Dan kan er wat aan gedaan worden zodat functie kan herstellen. Maar als we met z’n allen bedenken dat wanneer iets pijn doet, dit niet meer te doen, dan zou ik graag alle filmpjes willen van de Silly Walks.

Het leven als het Ministry of Silly Walks

We willen allemaal dat ons rouwproces zo snel mogelijk voorbij is. Vaak doen we dat door het gevoel te mijden en gewoon door te gaan. Maar is dat het juiste?

De weg naar een nieuwe toekomst:

1. Rouw is er niet voor niets. Je hebt pijn en verdriet omdat een geliefd persoon is overleden, je relatie is geëindigd, je een burn-out kreeg, je werd ontslagen of je gezondheid je in de steek liet.

2. Je leven staat op z’n kop en je ervaart veel chaos. Soms met allesomvattende gevoelens, pijn in je lijf, pijnlijke gedachten en gedrag dat je van jezelf niet kent. Omarm het en sta het toe totdat het zijn plek gevonden heeft.

3. De weg naar de nieuwe toekomst ontstaat vanzelf door mee te bewegen met wat zich op dat moment aandient. Laat bij blijdschap de lach er zijn. En bij opluchting de zucht. Is er verdriet? Laat je tranen maar komen.

4. Rouw vraagt aan jou om met de dag te leven. Vandaag is het wellicht een dag waarop je niet van de bank komt. Misschien heb je morgen energie om iets te ondernemen of om met iemand af te spreken.

Ga je in de vechtmodus? Vechten kost energie, daar word je alleen maar (meer) moe van. Gevoelens wegstoppen? Door sterk te (willen) zijn negeer je je gevoelens en de signalen die jou op het spoor zetten van wat je nodig hebt om een nieuw leven op te bouwen.

5. Rouwen vraagt om hart-arbeid. In de periode na een verlies mag je bezig zijn met de dag van vandaag en mag je je richten op jouw rouwarbeid: het vertellen van jouw verhaal, erkennen van je verlies en herkennen hoe jij met het verlies omgaat.

Ik wens je (opnieuw) veel veerkracht!

10

gezondheid - nieuwsuitberkelland

Droge ogen

Veel mensen hebben er wel eens last van. Het voelt erg vervelend en veroorzaakt veel ongemak. Onvoldoende traanaanmaak of een te snel verdampende traanfilm zorgt voor uitdroging van het oogoppervlak. Hierdoor kunnen ogen pijn doen (branden en steken), slijm gaan afscheiden en ook rood worden. Ook kunt u hierdoor wisselend wazig zien.

Soms leidt uitdroging juist tot een teveel aan tranen. Deze worden in een reflex op de uitdroging geproduceerd. Deze reflextranen zijn meestal niet van een goede samenstelling. Hierdoor ontstaat een eindeloze herhaling van een uitdrogend oppervlak en opnieuw reflextranen die te snel opdrogen.

Oorzaken

Droge ogen ontstaan meestal door te lage traanproductie en/of te snelle verdamping van de traanfilm. Verschillende factoren kunnen dit veroorzaken, waaronder:

• Hogere leeftijd

• Allergie

• Hormonale of lichamelijke afwijkingen

• Overgang

• Aandoeningen van de traanklier

• Geneesmiddelen

• Niet goed sluiten van het oog

Wat kunnen wij voor u doen?

Afhankelijk van de oorzaak van droge ogen zijn er verschillende adviezen en/of mogelijkheden voor een behandeling. Bij klachten van droge ogen is het advies om eerst het oog te laten onderzoeken. Wij beoordelen de kwaliteit van de traanfilm door diverse onderzoeken uit te voeren. Op basis daarvan geven wij een advies.

Maak gemakkelijk online uw afspraak

voor al uw Breiwol, haakgaren, kralen sieraden, naaifournituren, diamond painting decopatch, vilt, lintjes, knopen en veel meer creatiefs 250m2 aan hobby en handwerk plezier

Begeleiding bij verlies en rouw Hasselt 14, 7152 KV Eibergen

www.esthernijbroek.nl info@esthernijbroek.nl

| hoflandoptiek.nl

Samen zorgen voor een waardevol afscheid van uw dierbare. En dat kan ok in het dialect, onze moderstaal. Op oe gemak, gin drokte, daor staot wie veur.

renemeutstegeuitvaartzorg.nl Tel. 06 43 21 53 85 (24/7 bereikbaar)

CB
Kluiversgang
6 | 7151
Eibergen | T 0545 - 475500 | eibergen@hoflandoptiek.nl
11
7151 CB Eibergen
T 0545
475500
Kluiversgang
6 |
|
-
| eibergen@hoflandoptiek.nl | hoflandoptiek.nl
Kluiversgang
• 7151 CB Eibergen www.eeksshop.nl • 0545-286919
8

Dit jaar drie dagen lang ‘Summer

Nieuws uit Berkelland 12

‘Summer Feelings’ in Eibergen

EIBERGEN – Buitenzwembad ’t Vinkennest in Eibergen staat 21, 22 en 23 juni in het teken van Summer Feelings. Het 3-daags festival waarbij jij je van vrijdag tot en met zondag in tropische sferen waant op locatie Openlucht Zwembad ’t Vinkennest in Eibergen. Klanken uit de speakers waar je warm van wordt. Gekoelde drankjes die smaken naar meer. Heerlijke nummers waar je niet genoeg van krijgt. Een zwembad om af te koelen en te relaxen. Dit jaar is er voor het eerst gekozen voor een driedaags evenement. “We gaan ons nog meer richten op het hele gezin”, zegt organisator Mesut Mis.

Grote oranje feest

Vrijdag 21 juni trapt Summer Feelings af met een groot oranje feest. De wedstrijd Nederland – Frankrijk zal dan live op een groot scherm worden gebracht. Om 18.00 uur gaan de deuren open en deze zullen pas na middernacht weer sluiten. De wedstrijd zelf begint om 21.00 uur, dus zorg dat je er op tijd bent. Naast de voetbalwedstrijd kan iedereen genieten van een avond met een heerlijke BBQ, verfrissende drankjes en hapjes.

Pool Party met Bizzy

Net als vorig jaar staat de zaterdag van Summer Feelings in het teken van de Pool Party. Dit jaar is niemand minder dan Buzzey de headliner. Van 16.00 tot 01.00 uur kun je losgaan op de beats van de beste artiesten, waaronder LA$$A, Bram Konings, DJ Potato en Young Dylan. “Verwacht een dag vol zon met de beste muziek”, zegt Mesut. “En vergeet je zwemkleding niet mee te nemen!”.

Family Day

Op zondag 23 juni verwelkomt Summer Feelings haar gasten graag tijdens de family day, een dag vol plezier voor de hele familie! Geniet van live muziek van de DAT KAN HARDER! band en School’s Out coverband, terwijl de kinderen zich vermaken met zwemmen, springkussens en waterpret. “Van 12.00 tot 21.00 uur staat het terrein volledig in het teken van familie! Er is voor ieder wat wils: lekkere drankjes en heerlijke hapjes, en natuurlijk allerlei activiteiten voor de kinderen”.

Tickets

Tickets voor alle dagen zijn nu online te koop. www.summerfeelings.nl/tickets/

13 Nieuws uit Berkelland

Op het erf bij Han & Pauline

BELTRUM - ‘Op het erf bij Han en Pauline’ is ontstaan uit de behoefte om de mooie plek, waar Han en Pauline vanuit hun hart het leven vorm geven, te delen. Het was januari 2019 toen Han ’s avonds laat thuiskwam van het wandelen met hun hond Max. Pauline lag al in bed toen Han boven kwam en zei; “Ik ga twee pipowagens kopen, opknappen en in ons bosje neerzetten. Wij hebben de mogelijkheid gekregen om deze droom waar te maken… wonen in vrijheid, rust en ruimte. En hierdoor ons leven kunnen verrijken door in een diepere verbinding met onszelf, de natuur en met elkaar te komen. Leven in vrijheid! Dat gun ik iedereen.” Samen zijn ze gaan kijken naar de mogelijkheden en zo werden de eerste stappen gezet om ‘Op het erf bij Han & Pauline’ te realiseren.

Han heeft twee pipowagens geheel verbouwd zodat mensen op het erf kunnen overnachten. Steeds meer mensen weten het adres in Beltrum te vinden. Voor de één is dat tot rust komen en vrijheid ervaren. Voor de ander is het ruimte voor jezelf maken en terug naar de basis, back to basic, zonder prikkels van buitenaf.

Coachen met paarden

Dochter Annelotte werkt ook vanaf het erf met haar bedrijf FIKA Groei en Ontwikkeling. Haar hart en passie ligt bij kinderen en jongeren. Zij geeft workshops en coachmomenten in de vorm van Equine Assisted Coaching. Ofwel coachen met behulp van paarden. Het coachen doet zij niet alleen maar samen met de kudde op het erf.

“Het leven is één groot experiment. We doen het allemaal voor het eerst en op onze eigen wijze. Maar hoe overleef je jezelf? Hoe weet je waar je grenzen liggen? En hoe zorg je ervoor dat je lekker in je vel zit? Soms lukt het niet om deze vragen te beantwoorden. Het kan dan zijn dat je vastloopt en een steuntje in de rug nodig hebt om weer verder te komen. Ik wil er voor je zijn.” Zegt Annelotte.

Afgelopen weken is er hard gewerkt om op het erf, met veel liefde, nog een mooie plek te creëren: ‘De Roosmarijn’. Een plek waar je tot RUST mag komen, mag ZIJN, mag ONT-MOETEN en mag groeien in bewustwording. “Wat dat precies inhoud, dat hebben we grotendeels losgelaten. Het mag ontstaan.” Het is een ruimte waar Han en Pauline er voor jou willen zijn. Dat kan 1 op 1 zijn of in een kleine groep (de ruimte is geschikt voor 8 personen) in de vorm van een workshop, retraite, meditatie, Reiki-behandeling, samenzijn of …

"Een plek waar ruimte is om even uit je hoofd te komen en gewoon te ZIJN"

Het kan ook zijn dat je gebruik wilt maken van deze ruimte, eventueel samen met de andere mooie plekken op het erf, wanneer je zelf iets wilt organiseren. Misschien wel in combinatie met een overnachting in een van de pipowagens. “We denken graag met je mee.”

Workshop

“Ik heb zelf ook plannen om, naast mijn mooie werk als rouwdoula en uitvaartbegeleidster, mensen te mogen laten groeien in BewustZijn. Ik wil de dood bespreekbaar maken door in gesprek te gaan, ceremonies rond stilgeboren kindjes organiseren en de eerste workshop ‘Aan de schrijftafel bij Pauline’ staat al gepland voor zaterdag 1 juni aanstaande.”

Ben je nieuwsgierig geworden? Zaterdag 25 mei ben je tussen 11.00 en 15.00 uur van harte welkom om een kijkje te nemen aan de Deventer Kunstweg 4 in Beltrum. De koffie staat klaar! Je kunt parkeren op de wei (ingang via de Meenweg) www.opheterfbijhanenpauline.nl

Nieuws uit Berkelland 14 06 18 19 50 23 - 24/7 bereikbaar - www.paulinevanveen.nl
Omdat afscheid nemen méér is dan alleen uitvaart

Gerrit Ruiter uit Borculo in het zonnetje gezet door Stichting Blijdschap Voor De Dieren

NEEDE - Blijdschap Voor De Dieren viert deze maand twee keer een feestje in Neede. Op 10 mei vierden zij hun jubileum van vijf jaar. De stichting is zich vanaf de start gaan richten op herplaatsing en tijdelijke opvang (bij gastgezinnen) voor huisdieren. “In de laatste jaren zijn we ons meer gaan richten op het sociaal maatschappelijk vlak in de vorm van de Nationale Dieren Voedselbank®”. Zegt bestuurslid Jolanda Straalman. “Zij ondersteunen met maandelijkse dierenvoedselpakketten de minima in heel Nederland. Vorig jaar liep het aantal dierenvoedselpakketten op tot 35.000. Bij deze doelgroep merkt de stichting geregeld dat men huisdieren op de eerste plek laat komen. Men heeft weinig financieel te besteden en als er dan boodschappen gedaan moeten worden, dan kiest men toch voor diervoeding in plaats van eten voor zichzelf. Dat is helaas uit pure noodzaak. Met de dierenvoedselpakketten wordt dit dilemma voorkomen, maar ook dat, in het slechtste geval, iemand afstand moet doen van zijn of haar huisdier. Dit prachtige werk kan de stichting waarmaken door trouwe vrijwilligers”.

Dag van de dierenhulpverlener

Op 15 mei vierde Blijdschap Voor De Dieren ‘De dag van de dierenhulpverlener’. Dit is een initiatief van Stichting DierenLot. Gerrit Ruiter uit Borculo is sinds juli 2021 een trouwe vrijwilliger van Stichting Blijdschap Voor De Dieren. Gerrit heeft bij Univé gewerkt als bedrijfsadviseur. Toen Gerrit met pensioen ging, kwam hij in de krant een artikel tegen van Frank Dogterom, waarin de stichting beschreven werd. “Met name de activiteiten daarin spraken mij erg aan”, aldus Gerrit. “Ik heb affiniteit met mensen helpen en ben een groot liefhebber van dieren”. “We hebben een fijn team waarin elkaar helpen erg belangrijk is.” “Iedereen wordt gelijkwaardig behandeld”.

Een familiefeest, bedrijfsuitje of een gezellige dag met de sportclub?

Bij Bosrijk Ruighenrode scoort u altijd!

Geniet in een sfeervolle ambiance van de spanning van een uur bowlen en sluit ontspannen af met een koud / warm buffet of grillavond 39.50pp vanaf

excl. consumpties minimaal 20 personen

Verhuizingen

De stichting moest, door de snelle groei, meerdere keren verhuizen van locatie. In 2021 is de stichting in Geesteren begonnen met het uitleveren van dierenvoedselpakketten. Daarna zijn er twee locaties in Borculo gebruikt. Dit was het moment dat Gerrit zich aansloot. Inmiddels heeft er een verhuizing plaats gevonden naar een vierde locatie in Neede. Gelukkig is Gerrit met hen mee verhuisd. Hij liet zich niet tegenhouden door de langere fietsafstand. Zijn werkzaamheden bestaan vooral uit het inpakken van de dierenvoedselpakketten en daarnaast gaat Gerrit af en toe mee naar congressen e.d. Het bestuur hoefde dan ook niet lang na te denken over wie er door Stichting DierenLot in het zonnetje gezet mocht worden.

Vrijwilliger

Er zijn opnieuw verhuisplannen. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwbouwproject, voor een nieuwe locatie met een oppervlakte van 800 vierkante meter. Wil jij het team daar komen versterken? Op de website www.bvdd.eu kun je je aanmelden als vrijwilliger.

15 Nieuws uit Berkelland
Informeer / reserveer via nummer 0573 728 111 of mail naar receptie@bosrijkruighenrode.nl We zien uit naar uw komst!
Onze gezellige Brasserie is dagelijks geopend voor de lekkere trek Vordenseweg 6, 7241 SB Lochem Vordenseweg 6 | 7241 SB Lochem | T. 0573 728 111 | E. receptie@bosrijkruighenrode.nl Ze zijn er weer Asperges Huisgemaakte Aspergesoep € 7,50 Geserveerd met gekookte kriel, een gekookt eitje en een hollandaisesaus Hollandse asperges met op de huid gebakken zalmfilet € 23,50 Hollandse asperges met Beenham € 23,50 Geserveerd met gekookte kriel, een gekookt eitje en een hollandaisesaus Verse aardbeien met vanille-ijs en slagroom € 8,75

MeiSpektakel in Haaksbergen in mei én juni!

HAAKSBERGEN - Dat onze buren in Twente het vaak net even anders doen blijkt wel weer aan de opzet van het MeiSpektakel dit jaar. Vanaf donderdag 30 mei start weer het grootste familieevenement van Haaksbergen.

Het traditionele evenement MeiSpektakel komt dit jaar in haar grootste vorm. De grootste kermis sinds jaren, een mega kinderrommelmarkt van ruim 450 meter van 140 kinderen en de familiedag met gratis activiteiten en leuke prijzen. De 100 jarige Meimarkt staat weer bomvol met leuke kramen en ondernemers stallen hun mooiste artikelen uit met spectaculaire leuke aanbiedingen.

1750 kinderen gratis naar de kermis!

Daar waar er vorig jaar alleen voor een kleine groep kinderen vanuit armoede perfectief gratis muntjes waren, kunnen wij dit jaar ook al hun vriendjes en vriendinnetjes blij maken met gratis muntjes voor de kermis. Alle scholen hebben een speciaal MeiSpektakel-pakket ontvangen. Sinds vorig jaar, nadat de kermisorganisator Thijs Luiken in gesprek gegaan met de kermisexploitanten, zijn deze nog steeds enthousiast toen ze hoorden van het plan en visie: inzetten op inclusiviteit en de kermis bereikbaarder maken voor een grotere groep. Dat betekent dat de maximale ritprijs op € 2,50 is vastgesteld. “Je bent er dus van verzekerd dat een rit in een attractie op de kermis in Haaksbergen niet meer dan € 2,50 kost.” Hiermee is dit evenement uniek in de regio!

Prikkelarme kermis

Aan de inwoners en bezoekers met autisme, ADHD, epilepsie of hoog gevoeligheid is ook gedacht. Zij kunnen op zaterdagochtend een bezoekje brengen aan de prikkelarme kermis. Is dat saai? Nee absoluut niet! De muziek staat zachter, er zijn geen lichtflitsen en de attracties gaan wat langzamer. Op die manier kan er ook door deze groep gezellig een ritje in de botsauto’s of draaimolen gemaakt worden. Of wat dacht je

van genieten van een heerlijke verse donut zonder overprikkeld te worden. Het is allemaal mogelijk op de prikkelarme kermis. Haaksbergen hoopt hiermee een goed voorbeeld te zijn en een trend te zetten waar het gaat om inclusiviteit.

Meimarkt en Koopzondag

Op zondag 2 juni kun je vanaf 10:00 uur vanaf de kop van de Molenstraat tot aan de kop van de Spoorstraat, met een rondje Markt, Kalter, Hibbertsstraat en een retourtje Blankenburgerstraat heerlijk struinen en slenteren langs de winkels en kraampjes. Tussendoor vind je ook deelnemers zoals Wens Ambulance met ‘Rijden voor Geluk’ en andere goede doelen met leuke en inspirerende stands. En niet te vergeten is er die dag plek voor het evenement waar menig kinderen het hele jaar naar uitkijken; de Kinderrommelmarkt!

Swingen op Live muziek en kunst voor het oog

In The GAP kan je ontspannen op het Cultuurplein en genieten van livemuziek van o.a. slagwerkgroep de Pleerstökskes en optredens van de Haaksbergse Harmonie. Prachtige kunstwerken van verschillende Haaksbergse beeldende kunstenaars maken er die dag naast ‘feest voor het gehoor’ ook nog een feest voor het oog van. Op de Kalter vindt je de Talent in de Tent, met live radio van RTV Sternet en live kunstmaken met Art4More.

Rotary Speelmiddag bij De Kappen

Binnen en rondom De Kappen (Blankenburgerstraat) worden de kinderen tijdens het MeiSpektakel door de Rotary uitgedaagd op het gebied van sport, spel, muziek en cultuur. Dit jaar werkt de speelmiddag samen met Universiteit Twente en Saxion Hogescholen. Deze zorgen voor een inspirerende en laagdrempelige kennismaking met de wetenschap. De kinderen kunnen verschillende experimenten en proeven uitvoeren die onder andere in het teken staan van verduurzaming en duurzaamheid.

In het kort

• Programma:

• 30 mei en 31 mei // Kermis op de Markt

• 1 juni // Kermis op de Markt & Familiedag

2 mei // Koopzondag – Kermis op de Markt – Meimarkt Braderie – Kinderrommelmarkt

Voor meer informatie neem een kijkje op de Site https://www. haaksbergennatuurlijk.nl

Wie organiseert al dit moois?

Stichting Evenementen Haaksbergen (SEH) voert het evenementenjaarplan uit, dat samen met ondernemers uit het centrum en de HOV (Haaksbergse Ondernemers Vereniging) is gemaakt.

De werkgroep bestaat uit : Centrummanager Madelon Kuijk, voor Hoksebargse Reuring en The GAP Tanja Lammers, kermis & evenementenorganisator Thijs Luiken en inwoners Ronnie Wientjes, Marinus Wildenborg, Sibbe en Witze Vereiken, Reuringmakers Jordy Stokkers en Wendy Reinderink. Zowel de werkgroep als de stichting en de vele vrijwilligers  hopen met dit  weekend een prachtige blauwdruk te gaan leveren waardoor Haaksbergenaren en bezoekers het MeiSpektakel in hun hart sluit en er hopelijk de traditie nog jaren voortzet.

17 Nieuws uit Berkelland
OOGCE N TRU M EI B ERGE N Kwaliteit die je kunt zien Nijverheidsstraat 8-04 7151 HN Eibergen Tel. 05 45 / 47 80 80 info@oogcentrum-eibergen.nl www.oogcentrum-eibergen.nl - Kleur & Interieur - Schilderwerken Buitenverven Sikkens & Sigma Nu met 25% Korting! info@hondelinkschilders.nl 0545 291314 Borculoseweg 29 7161 GP Neede www.hondelinkschilders.nl

Wij liepen een dagje mee met de asperge boer

EIBERGEN - Al vroeg in de ochtend gaat de wekker. Het is midden mei, het hoogseizoen voor aspergeboeren. Traditioneel loopt het aspergeseizoen van half april tot 24 juni met Sint Jan. Dat betekent lange dagen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, met intensief werk.

Wat doet een aspergeboer tijdens het seizoen? Het aspergeseizoen begint voor een boer wel wat eerder dan dat de asperges ook daadwerkelijk in de winkel liggen. Eind februari beginnen de voorbereidingen met het omploegen van de aspergebedden. Zodra de bedden weer perfect recht staan, worden deze afgedekt met de zogenoemde tunnels. Dit is het zwart-wit folie en doorzichtige folie met beugels over, dat je veelal op de velden ziet liggen. Deze ‘tunnels’ verwarmen de grond, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren. Na het seizoen wordt het folie weer opgerold zodat de asperges doorgroeien tot ongeveer oktober.

Een aspergeveld heeft wel de tijd nodig voordat je er ook asperges van kan oogsten. Het eerste jaar draait puur om het verzorgen van het veld en zal er nog niks geoogst worden. Dat kan pas vanaf het derde jaar, en dan ook enkel in de eerste maand van het seizoen. Vanaf het vierde jaar is het mogelijk om het gehele seizoen te oogsten. Een veld kan wel tot elf seizoenen meegaan. Hierna is het veld voor een lange tijd niet te gebruiken. De wortels van een asperge zorgen er namelijk voor dat het fusarium langer actief blijft in de grond. Deze wortels kunnen tot wel 25 jaar actief blijven. In die periode kunnen er geen nieuwe aspergevelden worden aangelegd, maar kan de grond wel gebruikt worden voor andere akkerbouw zoals suikerbieten, gras, graan en mais.

Het seizoen begint

Begin april worden de eerste asperges verwacht. Drie maanden lang is het intensief werken voor de aspergeboer. ‘s Morgenvroeg gaat de wekker en gaat de boer het land op om te oogsten. Een speciale machine haalt het folie omhoog, waardoor de boer met een speciaal mes schuin richting de asperge de grond insteekt. Met de andere hand voelt hij naar het kopje en steekt dan de asperge. De verse oogst wordt vervolgens zo snel mogelijk koel bewaard in grote bakken met koel water. De gehele ochtend tot zo’n 13.00 is de boer hier druk mee. Na het oogsten worden de asperges geweekt in water, schoongemaakt, gesneden op gelijke grootte en daarna gesorteerd op basis van lengte en gewicht. Er zijn wel zeven soorten sorteringen van dun naar dik, waarbij de AA-sortering de beste sortering is.

Wat doet een aspergeboer tijdens het seizoen?

In de omgeving van Berkelland is het voornamelijk de teler Harry Lubberink van Lubberink Asperges die bekend staat om zijn witte goud. Lubberink is zelf in Hof van Twente gevestigd, maar mede door zijn verkooppunt in Eibergen ook in Berkelland populair. De rijke, losse, Twentse zandgrond is bij uitstek geschikt voor aspergeteelt. Dat begrepen de broers Martin en Harry Lubberink toen ze bijna 30 jaar geleden voor het eerst asperges van Twentse bodem aten. Harry heeft naast de aspergeteelt ook een bouwkundig teken-adviesbureau. Harry kan beide bedrijven goed combineren. Zo heeft hij meer tijd voor zijn bouwkundig teken-adviesbureau buiten het aspergeseizoen om. En tijdens de drukke periode in de maanden februari tot en met juni helpt het gezin graag mee met het telen van de asperges.

Aan de weg van Eibergen naar Groenlo (Afslag Rekken bij kruispunt stoplichten)

19 Nieuws uit Berkelland
Ze
steeds! Geniet
nog kan EIBERGEN
bunt er nog
nu het
KUN JE GENIETEN VAN HET WITTE GOUD
HIER

Mesut en Josha heropenen

Het Muldershuis:

“Ziel van de plek behouden, maar mee gaan met de tijd”

EIBERGEN – Het Muldershuis staat op een uniek plekje, direct naast de Mallumse Molen in Eibergen. De afgelopen periode sloegen Eibergenaren Mesut Mis en Josha Lansink de handen ineen. Het resultaat was de heropening van Het Muldershuis afgelopen weekend. Vanaf nu kunnen gasten weer genieten van alles wat Het Muldershuis te bieden heeft.

Ruime ervaring Mesut en Josha zijn beide mannen met ervaring in de horeca. Josha heeft zelfs bijna tien jaar bij Het Muldershuis gewerkt. De afgelopen pak en beet anderhalf jaar was hij accountmanager in een hele andere branche. Toch bleef het kriebelen bij de 28 jarige Eibergenaar, die een horeca opleiding heeft genoten. Josha kwam Mesut tegen en van het een kwam het ander. Mesut leek het wel wat om samen met Josha Het Muldershuis nieuw leven in te blazen. “Josha op de voorgrond, ik op de achtergrond", aldus Mesut, die ook uitbater is van Pub Home en Café Tijink in Eibergen. “We zijn met ons plan naar de eigenaar van het pand gegaan. Ons plan was kant en klaar. Lekker eten, borrelen en de trouwlocatie in ere herstellen”. De verhurende stichting was direct enthousiast en ging het avontuur met het tweetal aan.

Personeel was geen probleem Het vinden van vakbekwaam personeel in de horeca is een lastige opgave, maar niet voor Mesut en Josha. Zij hadden het team zo rond.

Veel oud gedienden wilden graag terugkomen. Zij kennen Josha en hebben alle vertrouwen in hem. Het team heeft ervoor gezorgd dat afgelopen donderdag de bierpomp weer loopt in de authentieke horecagelegenheid. Josha is enthousiast over zijn comeback in de horeca en bij Het Muldershuis. “Ik krijg heel veel energie van dit team”. Zegt hij. “Wees eerlijk, onze gasten zijn altijd in opperste stemming als ze hier komen, wij zijn daar ook een onderdeel van, dat geeft mij een stukje trots.

Ontwikkelingen

De ziel van de idyllische plek zal blijven behouden, maar Mesut en Josha willen wel met de tijd meegaan. “We gaan uiteraard ontwikkelen, zo willen we bedrijfsfeesten mogelijk maken in de toekomst en staan we open voor mensen die leuke activiteiten willen organiseren”. Verder blijft ook veel bij het oude met passie voor lekker eten en gastvrijheid. Het Muldershuis is vanaf nu zes dagen per week geopend, alleen op dinsdag blijft de deur gesloten.

COLUMN

Na bijna 10 jaar studeren kan ik dan eindelijk zeggen dat ik daarmee klaar ben. En ik kan u vertellen, een rechtenstudie en beroepsopleiding advocatuur gaat je niet in de koude kleren zitten. Het is een traject vol lange dagen, soms nachten en een eindeloze stroom aan boeken, papers en jurisprudentie. Je moet niet alleen de wet- en regelgeving kennen, maar ook leren hoe je deze in de praktijk moet toepassen. En dat is waar de echte uitdaging ligt.

Toen ik mijn eerste zaak kreeg, voelde ik me als een kapitein die voor het eerst het roer van een schip overnam. De verantwoordelijkheid die op je schouders rust is enorm. Elke zaak, hoe klein ook, heeft invloed op het leven van de mensen die je vertegenwoordigt. Dat besef zorgt ervoor dat je altijd op je tenen loopt, altijd het beste van jezelf moet geven.

Inmiddels ben ik al enkele jaren advocaat en de diversiteit van de zaken die ik behandel, maakt elke dag anders. Ik behandel praktisch alles wat vastgoed gerelateerd is, zowel binnen het civiele- als het bestuursrecht. Van aansprakelijkheidskwesties bij aannemers tot complexe milieuzaken. Iedere zaak vraagt om een andere aanpak, een andere strategie. Dat maakt het werk boeiend, maar ook complex en intensief.

De juridische wereld verandert snel en je moet continu blijven leren. Wetten worden aangepast, nieuwe rechtspraak komt op en maatschappelijke ontwikkelingen vragen om nieuwe juridische oplossingen. Je kunt je dus voorstellen dat mijn stapels juridische literatuur nooit verdwijnen. En toch, ondanks de constante druk, is het ook ontzettend bevredigend. Het gevoel dat je iemand hebt kunnen helpen, dat je recht hebt kunnen laten zegevieren, dat is onbetaalbaar.

Als zelfstandig advocaat ben je niet alleen bezig met het inhoudelijke werk. Je moet ook ondernemer zijn. Dat betekent dat je je eigen praktijk moet runnen, klanten moet werven, je administratie op orde moet houden en je continu moet profileren. Het is een balans vinden tussen het juridische en het zakelijke, tussen de mens en de wet. En ik kan u vertellen, ik vind het geweldig!

Soms vraag ik me af of ik een andere route had moeten nemen, een route die misschien minder stressvol is. Maar dan denk ik aan de cliënten die ik heb kunnen bijstaan, de zaken die ik heb gewonnen en de mensen die ik heb kunnen helpen. Dat geeft energie en motivatie om door te gaan. En nu ik voor mijzelf ben begonnen ben ik blij dat ik er al die tijd en moeite in heb gestopt.

OMGEVINGSRECHT BESTUURSRECHT BOUWRECHT ALGEMEEN VASTGOEDRECHT

Nieuws uit Berkelland 20
HOONTEWEG 5 NEEDE 06-48145651 INFO@NAJAMAVOOGDADOCATUUR NL WWW NAJAMAVOOGDADVOCATUUR NL
NEEM GERUST CONTACT OP!

VOLG ONS OP

MAANDOVERZICHT

VRIJ 24 MEI OVERIG

Expositie Claudy Cellier - Natuurpark Kronenkamp

Van 15 mei t/m 26 juni exposeert Claudy Cellier neo-impressionistische schilderijen. Geboren in Zuidwest-Frankrijk en ze gebruikt bladmetaal om licht in haar olieverfschilderijen te vangen. Geïnspireerd door de Pyreneeën en landerijen, ontwikkelt ze haar kunst door zelfstudie, werkend vanuit Nederland, met een blijvende invloed van haar geboortestreek.

Deze expositie is elke woensdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur te bewonderen.

MA 27 MEI ONTMOETEN

Dorpskamer Neede - Natuurpark Kronenkamp

Dorpskamer Neede biedt een open inloopcentrum voor dagbesteding zonder dat een indicatie nodig is. Activiteiten worden samen met bezoekers en vrijwilligers georganiseerd, gericht op ontwikkeling, re-integratie of plezier. Het is een plek voor sociale interactie, ondersteuning en creatieve of recreatieve activiteiten. Wekelijkse openingstijden: Maandag 9.0016.00, Dinsdag 13.00-16.00 en Vrijdag 9.00-12.00.

WOE 29 MEI

PLEZIER & ONTSPANNING

Pubquiz @ Cafe de Ruif

Op 01-05 en 29-05 is het weer tijd voor een oergezellige pubquiz samen met onze quizmaster Dennis! Geef je op met je teamgenoten voor één of meerdere van deze avonden. Aanvang is 19:30 uur. Meer info of opgeven kan via onze site.

DON 30 MEI

BUITEN

Fietsgroep Neede/Borculo

Om de twee weken op donderdag wordt er om 13.30 uur

gefietst vanaf het Vlearmoesplein. Opgeven is niet nodig en deelname is gratis. Gemiddeld wordt er 25 kilometer gefietst en vooral de gezelligheid is erg belangrijk.

ZOMERFEESTEN LOCHUIZEN

28 T/M 30 JUNI DE PASMANWEIDE

Onderstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. Kijk voor de actuele en meest recente informatie altijd op www.uitinneede.nl

VRIJ 31 MEI

OVERIG

ZAT 1 JUNI

OVERIG

DON 13 JUNI ONTMOETEN

DEMO - Claudy Cellier - Natuurpark Kronenkamp

Van woensdag 15 mei t/m woensdag 26 juni exposeert Claudy Cellier neo-impressionistische schilderijen in het ontmoetingscentrum Het Filter. Op vrijdagmiddag 31 mei 2024, van 14.00 tot 16.00 uur, zal ze laten zien hoe haar kunstwerken ontstaan tijdens een demo. Er is een vrije inloop en de toegang is gratis.

t Haantje Goes Vintage Inname – Sportpark ‘t Haantje

Veel sportkleding en artikelen liggen in de kast stof te vangen. Reden voor Sportclub Neede, Smash en D’ran om deze te verzamelen en later dit jaar uit te kunnen geven. Iedereen is welkom. Meer info vind je via onze website.

Samen koken & eten in Neede – de Meijer

Elke tweede donderdag van de maand organiseren Needenaren een kook- en eetavond. Bezoekers kunnen meehelpen met koken of gewoon aanschuiven. Er is keuze tussen vlees/ vis en vegetarisch, passend bij het seizoen. Voor meer info, opgave, tijden en kosten, ga naar onze site.

WOE 19 JUNI KIDS

ZON 23 JUNI MUZIEK

Boekjes & Babbels – Bibliotheek Neede

Vanaf 10.30 uur wordt er weer een uurtje voorgelezen aan baby’s/ peuters en hun ouders. Ook is er ruimte om gewoon lekker te kletsen en wat te drinken samen. Aanmelden is niet nodig, je kunt gewoon binnen wandelen met je kindje.

Midzomerconcert in Natuurpark Kronenkamp Het streektaalgezelschap begint met frisse zin aan haar vierde revue. Ze zullen de alledaagse belevenissen op de hak nemen in een avond vol dans, zang en sketches. Aanvang 20:00 uur Kaartjes zijn verkrijgbaar op de website, bij Tabakorie Rona en ‘savonds aan de kassa.

21 Nieuws uit Berkelland KIJK VOOR DIT EN MEER OP WWW.UITINNEEDE.NL
ALLE ACTIVITEITEN EN ACCOMMODATIES OP ÉÉN PLATFORM UITGELICHT
Kijk voor meer informatie op uitinneede.nl
HISTORISCHMUSEUMDESCHEPEREIBERGEN Hagen24,Eibergen-Tel.0545-471050 www.museumdescheper.nl 20maartt/m29juni Stoel-enmeubelfabriek Landeweer Metfoto’s,verhalenvanwerknemers ennatuurlijkenkelemeubelsdie indefabriekzijngemaakt Reünie oud-medewerkers, 1 juni in het museum. Aanmelden vóór 18 mei

Lekker door voetballen in de zomer

BERKELLAND – De voetbalcompetitie zit erop. Voetballers hoeven in Berkelland echter niet in een zwart gat te vallen. De komende weken worden er diverse toernooien georganiseerd in de gemeente Berkelland. Op deze manier kunnen de spelers lekker door voetballen nu het mooi weer is.

Rotor 7 tegen 7 Voetbaltoernooi bij Sportclub Rekken

Op vrijdagavond 14 juni wordt van 18.30 tot 22.30 uur het Rotor Recreatief 7-7 voetbaltoernooi voor volwassenen(dames en heren) georganiseerd op sportpark ’t Asterloo in Rekken Eibergen. Dit toernooi wordt alweer voor de 31e keer georganiseerd door FC Eibergen, Sportclub Rekken en Sport Federatie Berkelland (SFB). Opgeven kan nog tot en met 27 mei.

Aangepaste spelregels

Het toernooi is een onderdeel van de sportstimuleringsactiviteiten van de SFB en is speciaal bedoeld voor de doelgroep volwassenen. Er wordt 7 tegen 7 gespeeld op een half veld met aangepaste spelregels. Zo mag er onbeperkt gewisseld worden en duren de wedstrijden 15 minuten. Bedrijfs-, vrienden-, buurten verenigingsteams worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit toernooi waarbij gezelligheid en fair play voorop staan. Er is slechts ruimte voor een beperkt aantal teams, dus schrijf je snel in! Deelnamekosten bedragen € 25 per team. Opgeven kan per telefoon via 0545-476727 of per e-mail via john@sportfederatieberkelland.nl.

Zomeravondvoetbal in de maand juni en juli EIBERGEN/HAARLO – Ook dit jaar houdt de Commissie Zomeravondvoetbal weer haar traditionele recreatieve veldvoetbal toernooi. De wedstrijden vinden plaats in de maanden juni en juli op de velden van FC Eibergen en Sportclub Haarlo. Er doen zes elftallen mee die verschillende samenstellingen hebben zoals bedrijven, horeca, buurten, jongeren, families en vrienden. In één ploeg mogen niet meer dan vier spelers in het veld staan die in competitieverband uitkomen in een eerste elftal van een officiële voetbalvereniging.

De poulewedstrijden worden gespeeld op vier donderdagavonden, vanaf 13 juni. De finales zijn voorlopig vastgesteld op zaterdag 13 juli. De organisatie nodigt iedereen uit om te komen kijken naar de wedstrijden. De poule wedstrijden starten om 19.30 uur in de avond, de finales beginnen vanaf 13.00 uur.

Johan Hondorp 6×6 toernooi bij EGVV in Gelselaar GELSELAAR – Zaterdag 6 juli vindt in Gelselaar het Johan Hondorp 6×6 toernooi plaats op de velden van EGVV in Gelselaar. Door te kiezen voor een datum in juli blijft het toernooi ver weg van het competitieslot en de nacompetitie. Er wordt op iets minder dan een half veld gevoetbald, hierdoor is er extra veel balcontact. De wedstrijden zullen ongeveer 10 minuten duren.

Opgeven

Het toernooi zal net als andere jaren rond 17.00 uur starten en de prijsuitreiking zal rond 22.00 uur plaatsvinden. Via www. tournify.nl/live/johanhondorp6x62024/signup kun je nog een team opgeven! Deelname kost € 20,- per team. Uiteraard is er na afloop groot feest rondom de kantine van de club!

LHBTI + gemeenschap centraal tijdens Achterhoek Pride

BERKELLAND - 1 juni begint voor de derde keer de Achterhoek Pride. De Achterhoek Pride is een maand waarin burgers, organisaties en bedrijven in de Achterhoek aandacht vragen voor inclusie en diversiteit. Daarbij staat de lhbti+gemeenschap centraal. “Jezelf zijn en blijven, dit geldt voor een ieder van ons! In onze mooie streek zijn nog steeds mensen die het lastig vinden om zichzelf te zijn. Steek je hoofd boven het maaiveld uit, wees jezelf ,doe gek en niet normaal. Wees Trots op wie je bent. Trots in de Achterhoek is dan ook onze slogan!”. Zo laat Ieneke Spoor van de Berkellandse werkgroep van de Achterhoek Pride weten.

De gemeenten Lochem, Zutphen, Doetinchem, Aalten, Winterswijk , Bronckhorst, Oude -Ijsselstreek en Berkelland hebben zich aangesloten bij de Pride maand. Al deze gemeenten zullen een mooi programma samen stellen. Ook in 2024 is een werkgroep vanuit gemeente Berkelland mensen aan de slag gegaan. Zij hebben mooie activiteiten samen met diverse ondernemers op de kaart gezet. Denkend aan de exposities van Eren Karayavuz en Anneke Schelfer die in het Spieker te Eibergen exposeren. Sjoerd van Rooy die van 1 juni t/m 26 juni in het “Spuythuys” te Borculo exposeert. Hij heeft zijn expositie genoemd als Visualisatie van gevoeld geluid.

Wandelen en fietsen

Ook is het de moeite waard om mee te doen aan de wandel en fietstochten van Camping Veldzicht met de Love Together fietstocht (start op 23 juni) in Haarlo waar je langs de mooie plekken fietst van de Achterhoek. Aanmelding Veldzicht gewenst voor 16 juni. Camping Veldzicht ligt aan de Veldweg 1 in Haarlo. En bij Camping Klein Haneveld in Borculo aan de Lebbenbruggedijk 11 alwaar men kan starten op 1 juni. In het Huuske liggen de fiets en wandel routes klaar. Een goed begin van de wandel of fietstocht is een lekker bakje koffie en of thee. Vanzelfsprekend zijn deze activiteiten gratis.

Meer activiteiten

Zo zijn er meerder activiteiten in de Achterhoek. Deze zijn te vinden op de Facebook en op Instagram Achterhoek Pride. In Eibergen zal de Nerderlands Hervormde kerk boven alles uitsteken, de kerk is belicht in de Regenboogkleuren. “Bij binnenkomst van Eibergen zal deze in de avonduren zeker opvallen en het nut van deze Pride Maand uitstralen”. Zegt Ieneke.

23 Nieuws uit Berkelland
Johan Hondorp

COLUMN

Meebewegen

Een aantal weken geleden hebben veel mensen tegen ons gezegd, “Nu kun je wel fijn in de tuin zijn na al die regen.” “Eindelijk ander weer, fijner voor jullie om zo te werken.” Dit sloeg in een week om in “Nou nou, warm of nie”. “Poe, wel warm om met 28 graden nu aan het werk te zijn”. En zo was ’t ook.

Ineens van 60 mm regen met 15 graden, naar warm droog weer en 28 graden. En nu zijn wij wat gewend. We bleken afgelopen winter niet van suiker te zijn en bij 25+ graden smelten we ook niet. Maar hoe gaat de beplanting hier mee om?

Ik sprak hier met een collega over en die gaf aan, veel problemen tegen te komen. Zo zag hij veel meer ziektebeeld bij diverse planten. Het vele water heeft als transportmiddel, of als basis zo gewerkt, dat we nu veel planten hebben met aantastingen van schimmels of andere ziekten en ook sterfte van planten. De verandering van het weer vraagt wat van de tuin, de liefhebber en de vakman.

We moeten meebewegen en flexibel worden. Handelen wanneer een situatie erom vraagt. Niet varen op de koers met het motto, “Dat heb ik altijd zo gedaan”.

Maar wat moeten we nu?

KALMTE KAN ONS REDDEN EN DE TUIN OOK. Terug naar de basis en niet te veel tegelijk aanpakken. Ook niet van allerlei middeltjes gaan kopen en toepassen.

TIP: Tussendoor ook geen middeltjes in de vijver gaan gooien tegen algen. Kijk eerst eens naar de zuurstof in het water. Is de zuurstof te laag, zorg dan voor veel zuurstofplanten in de vijver en dan is breedbladig fonteinkruid ‘de beste’.

Terug naar de basis is een goed werkende bodem die mee beweegt. Een die bij veel water doorlatend is in de diepte en water kan vasthouden in de bovenste laag. Hoe je dit krijgt? Schrijf je vanaf december in voor één van onze workshops en ik leg alles uit.

Dus zit het in de tuin even tegen op dit moment. Blijf rustig, beweeg mee en geniet van het mooie weer. Durf rigoureus te zijn en soms is geduld een schone zaak.

WAT BEGON ALS EEN EXPERIMENT IN DE ACHTERTUIN, IS UITGEGROEID TOT EEN BROUWERIJ EN PROEFLOKAAL. ZIN IN EEN LEKKER BIERTJE?

Speciaal bier proeflokaal

We serveren niet alleen verschillende speciaalbieren maar ook heerlijk eten!

WE SERVEREN VERSCHILLENDE BIEREN UIT DE STREEK

24
Aanleg
Ontwerp Advies
Onderhoud
BROUWERIJ BorCUlo’s JonGst HistorisCh Bier ONDER ANDERE vERKRIJGBAAR BIJ PROEFLOKAAL01 www.heerenvanborculo.nl @heerenvanborculo
www,proeflokaal01.nl @proeflokaal01

Adres groot privé Festivalterrein, ‘t Oosterhof - Goordijk 1 - 7275 CA Gelselaar

Auto: Parkeren op eigen terrein is mogelijk, inrit aan Diepenheimseweg

Fiets: Maar fijn als je met de fiets komt. Bus: Buslijn 95 (Borculo - Almelo) is pal voor het festivalterrein. Halte Roesink.

Mail: kreggelkwiek@fitart.nl

Per post: ZON ZEN ZINNIG FESTIVAL Fit-ART

Goordijk 1, 7275 CA gelselaar

DONDERDAG 11 JULI Workshopronde:

DAG OCHTEND 1

DAG 2 MIDDAG 3 4

Altijd inclusief lunch van 12 30-13 30 uur

VRIJDAG 12 JULI Workshopronde:

DAG OCHTEND 1 HELE DAG 2 MIDDAG 3 4

Je mag natuurlijk ook beide dagen op het festival meedoen aan workshops!

25 Nieuws uit Berkelland ZOMER PROGRAMMA
ZINNIG
10 LOCHEM - BERKELLAND - HOF VAN TWENTE 9.00 12.30 16.30 DE KUNST VAN KIJKEN SPEKSTEEN BEWERKEN SCHILDEREN TEKENEN WAT JE ZIET
TEKENEN WAT JE ZIET PAPIER SCHEPPEN CYANO TYPE (BLAUWDRUKKEN) FILMEN MET JE SMARTPHONE FILMEN MET JE SMARTPHONE TRY-OUD BAND EIGEN INSTRUMENT TRY-OUD BAND EIGEN INSTRUMENT LINO GUTSEN TAI CHI OP TEKENSAFARI OP TEKENSAFARI WARMING UP MET DAPHNE QUESTRO BEGIN DE DAG MET EEN LACH SAMEN ETEN START DE MIDDAG MET ENERGIZER DAPHNE QUESTRO AFSLUITING HAPJE EN DRANKJE SAMENZIJN MET LIVE-MUZIEK Annemarie van Uden Annemarie van Uden Rob van Putten Rob van Putten Karel Tadema en Margreet Westdijk
Tadema en
ZON ZEN
Festival
SCHILDEREN
Karel
Margreet Westdijk
Karin Bosch Elly Jansen Jorn Snelting
Lisette
DONDERDAG 11 JULI 1E RONDE: 9.30 3E RONDE: 13.30 2E RONDE: 11.15 4E RONDE: 15.15 8.30 UUR TERREIN OPEN BEELD HOUWEN ETS FABRIEK DRAAI JE EIGEN POTJE (KERAMIEK) MIXED MEDIA SCHILDEREN VERRASSEND VILTEN DANS WERKPLAATS DJEMBÉ WORKSHOP TRY-OUD BAND EIGEN INSTRUMENT THEATER WERKPLAATS VERRASSEND VILTEN ZENN SCHILDEREN ZINE BOEKJE MAKEN ETS FABRIEK BEELD HOUWEN WARMING UP DOOR ELLY JANSEN TAI CHI IN DE BUITENLUCHT SAMEN ETEN START DE MIDDAG MET ENERGIZER ELLY JANSEN AFSLUITING HAPJE EN DRANKJE * BIERPROEVERIJ VAN GANS ANDERS & BALFOLK-DANSEN MET BON VOYAGE Herma Schellingerhoudt Laura de Casas Valle en Charlotte Ponjee Dorian Temming Rieneke Metselaar Miriam Verbeek Elly Jansen
Mali met cursisten
Ewald Weyers Karin Bosch Jorn Snelting Platjouw Lisette Platjouw
Bob
Elly Jansen Miriam Verbeek Rieneke Metselaar Karin Bosch Laura de Casas Valle en Charlotte Ponjee Herma Schellingerhoudt VRIJDAG 12 JULI 9.00 12.30 16.30 5E RONDE: 9.30 7E RONDE: 13.30 6E RONDE: 11.15 8E RONDE: 15.15 8.30 UUR TERREIN OPEN MEER INFO WWW.FIT-ART.NL/ ZOMERFESTIVAL BEREIKBAARHEID GELSELAAR
Wolfram Reisiger
OPGAVE KAART JA! IK KOM NAAR HET ZON-ZEN-ZINNIG Festival
HALVE
HELE
HALVE
NAAM ADRES MAIL TELEFOON
Ben & Jerry’s IJs Alle bekers à 427-465 ml Per beker Bijv. Ben & Jerry’s IJs half baked, beker 465 ml 6.65 3.32 Douwe Egberts of L’Or Ko ebonen Alle zakken à 500 gram Conimex Kroepoek Alle zakken à 73-75 gram, boemboe Alle kuipjes à 95 gram of woksaus Alle flessen à 175 ml Alle Zuivelhoeve Combineren mogelijk 2 stuks* Bijv. Zuivelhoeve Boer’n vla vanille, 2 bekers à 450 gram 3.98 1.99 Dubbelfrisss Boost of Taksi Alle pakken à 1,5 liter, combineren mogelijk 2 pakken* Bijv. Dubbelfrisss Boost appel & perzik, 2 pakken à 1,5 liter 3.98 1.99 1 +1 GRATIS PLUS Fruit • PLUS Bramen Schaal 150 gram, • PLUS Frambozen Schaal 150 gram • PLUS Abrikozen Schaal 500 gram • PLUS Pitloze rode druiven Schaal 500 gram Combineren mogelijk 5.90 – 7.18 2 schalen 3 . 99 KIES & MIX 7.49 – 9.99 Per zak 5 . 49 1.55 – 2.49 Per stuk 0 . 99 TOT 60% KORTING 50% KORTING 50% KORTING PLUS Warme borrelsnack Alle varianten of droge worst Alle pakken à 90-250 gram, combineren mogelijk 2 stuks** Bijv. PLUS Grillworst met kaas, 2 schaaltjes à 250 gram 7.58 5.68 Unirice Rijst Alle zakken à 2 kilo Per zak Bijv. Unirice Basmati rijst, zak 2 kilo 6.69 3.34 2 e HALVE PRIJS PLUS Watermeloen eetrijp 3.99 Per stuk 2 . 99 Alle PLUS Boeketten Bijv. PLUS Chrysantenboeket, per stuk 6.00 4.00 2.KORTING WEEKENDDeals 23 MEI 24 MEI 25 MEI | Plusweg 1 | XXXX XX | Plusstad | T: 0523 65 63 93 | (Naam) plus.nl Openingstijden: ma.-do. 8.00 - 20.00 | vrij. 8.00 - 21.00 | za. 8.00 - 20.00 | zo. 8.00 - 20.00 21/24 Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden. Om al onze klanten te laten profiteren van onze scherpe aanbiedingen, geldt er een maximum van 5 aanbiedingen per klant (tenzij anders vermeld). *Voor 1+1 gratis geldt: per combinatie kan de prijs verschillen. Je krijgt 50% korting op de totaalprijs. **Voor 2e halve prijs geldt: per combinatie kan de prijs verschillen. Je krijgt 25% korting op de totaalprijs. Wil je per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld je dan nu aan via plus.nl Bekijk hier al onze aanbiedingen! Geldig in week 21 zondag 19 t/m zaterdag 25 mei 2024 1 +1 GRATIS Koenders | Simmelinkstraat 1 | 7151 AP Eibergen | T: 0545-271348 plus.nl Openingstijden: ma-za 7:30-20:00 zo 8:00-19:00

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.