Nieuws uit Berkelland editie 60 - april

Page 1

Koningsdagspecial

Uitgave 60, editie april 2024

Boeren leggen weilanden vol klei om klimaat te redden

EIBERGEN - Wie nu rondrijdt in de Achterhoek ruikt dat het lente is. Grote mestwagens rijden rond om de weilanden en akkers te voorzien van poep. Wie in de omgeving van Eibergen is, denkt misschien dat ook daar overal mest uitgereden wordt. Maar schijn bedriegt. Een aantal weilanden zien eruit alsof ze vol liggen met mest, dat is niet zo: het is namelijk klei. Boer Jan uit Eibergen kijkt glunderend naar de werkzaamheden. "Mooi hè", zegt hij.

Klei geeft zandgrond een toekomst

"Maar we moesten hier wel eerst uitvinden hoe je met klei om moet gaan hoor." Jan is immers een zandboer en geen kleiboer. Toch wil hij die klei heel graag leren kennen, want het zou dé redding kunnen zijn in de strijd tegen het klimaat. Jan wil namelijk geen bruine weilanden meer tijdens de droge periodes in de zomer. Daarom is hij maar wat blij dat hij mee kan doen aan het Europese project LifeCO2Sand. "Je ziet gewoon dat de grond langer water vasthoudt en dat je later kunt sproeien", vertelt hij. "We hebben op een deel van onze grond al klei en je zag vorig jaar gewoon dat je vier tot vijf dagen later de beregening aan kunt zetten."

"Vruchtbare kleigrond vergroot de veerkracht van een zandbodem waardoor deze beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden, zowel in droge periodes als in periodes waarin er heel veel water valt", zegt Leon Claasen, projectleider. "Door klei en zand te vermengen in de bovenlaag kan de bodem beter organische stoffen vasthouden en daardoor minder broeikasgassen uitstoten."

Er zijn zes demovelden, waarvan vier in Gelderland: in Brummen, Halle, Geesteren en Eibergen. Inmiddels zijn er al verschillende andere boeren die ook meedoen. Zo werken in Eibergen tien boeren mee op het demoveld. Het project lijkt succesvol: volgens Claassen willen zo'n 125 boeren zich ook aansluiten.

Spektakel

Wie van grote machines en landbouwvoertuigen houdt, kan uren kijken naar het spektakel dat zich in het buitengebied van

Eibergen afspeelt. Tal van gele vrachtwagens vol klei rijden af en aan. Daarna is het de beurt aan shovelmachinisten en trekker chauffeurs. De klei wordt in een aanhanger geladen. Daar zit weer een speciale machine achter die - als de trekker het land op gaat - de klei verspreidt over het land.

Klei van ver

Omdat de klei in de Achterhoek bijna niet te vinden is, maakt de klei een lange reis. "Maar er is een overschot aan klei", zegt Claassen. "Er komt klei vrij bij de aanleg van natuur, wegen en woningen." De klei op de weilanden in Eibergen komt uit Zoelen. Dat is een kleine 140 kilometer verderop. "Je hebt behoorlijk wat vrachtwagens nodig om al die klei te vervoeren", zegt Gert Schoolen van de Grondbank GMG in Beuningen/Ewijk.

Honderden vrachtwagens

"De grond is hier een aantal maanden geleden naartoe gebracht. Het zou voor dijkverzwaring bij Tiel worden gebruikt, maar omdat het hoogwater was, kon dat niet. En nu gaat deze kleine 5000 kuub naar Eibergen. Daarvoor heb je ongeveer 265 vrachtauto's nodig." Dan rijst de vraag of het allemaal wel zo duurzaam is. "Het klopt dat je vrachtbewegingen hebt", zegt Leon Claassen. "Maar wat je niet moet vergeten is dat je de bodem met die klei op een dusdanige manier verbetert dat er minder broeikasgassen worden uitgestoten." Ans Mol, gedeputeerde van de provincie, vult aan: "Idealiter is het natuurlijk zo dat die vrachtwagens straks allemaal elektrisch rijden. Nu is dat nog niet zo, maar we kunnen daar niet op wachten." Volgens haar zijn dit soort projecten heel erg belangrijk: "Mensen hier zijn dolenthousiast, maar daar red je het niet mee. Je hebt data en dus bewijzen nodig. Hier wordt echt heel veel data verzameld en daar kunnen we mee naar Den Haag om wet- en regelgeving die knelt op te lossen." Jan maakt het niets uit: "Als het hier maar naartoe komt, want ik ben er superblij mee!"

Uitbreiding project richting Polen Het project Life CO2Sand is mede gefinancierd door de Europese Unie. Niet alleen boeren op hoge zandgronden in de Achterhoek hebben last van extreme droogte. Tot 2027 moet er ongeveer

700 hectare zandgrond verbeterd worden. Het gaat dan om ongeveer 70 boerderijen. Daarna moet het project opgeschaald worden, want heel veel Europese boeren kampen met dezelfde problemen. Het project moet zelfs worden uitgebreid tot in Polen.

Nieuws uit Berkelland 2

De koning van alle oefeningen: de Squat

Door Marcel Stroet

Verbouwinkje

Wat begon as een verbouwinkje van 475 miljoen euro geet noe oplopen tot minimaal 2 miljard. Ie zult denken wie is doar toch zo onwies an `t verbouwen. Het binnenhof bunt ze an `t verbouwen en deur allerlei onveurzeene zaken geet `t een betje mear kosten.

Schandalig vin ik dat, het is namelijk wal `t geld van de belastingbetaler dat hier veur gebroekt wurdt. Ik denk dat ie zo de soevereine gemeenschap wal in de kaarte spölt. Zo misrekkenen en zo schoone proaten `t kan toch neet woar wean. Ie goat zo wal heel arg twiefelen an de politiek. Het blik dat `t gebouw knetter verrot is en dat der een hoop asbest in zit. Soms is `t zo dat ie van gebouwen afscheid mot nemmen umdat ze gewoon op bunt. Moar dat krieg ie der bie dee leu neet in. Geld oetgeven zonder dat `t oe eigen zoerverdeende geld is, dat is natuurlijk altijd makkelijk en zorgeloos.

Ik vroag mien af hoe vaake as wij achterhoekers doar straks hen goat. Mits `t natuurlijk allemoale kloar geet kommen. De einddatum is nog neet in zicht. Straks zal der ok een gedeelte, bewust of neet instorten en dan bunne wij nog wear wieter van thoes.

Misschien maake wij `t wal ens neet met dat het kloar is. Een nieuw kabinet formeren duurt al zo onwies lange en dat zal met `t nieuwe binnenhof neet anders wean. Misschien denkt ze straks wal dat de nieuwe muren sneller warkt. Hooge tied um dee leu eens an `t verstand te brengen woar `t warkelijk um geet.

Noe bunt wij bij de bakkerieje ok van plan um een en ander an te passen noar disse tied, moar ik woag de annemmer nens te bellen as boavenstoande een veurbeeld is van disse tied. Loat wij moar gauw een lekker gebakje etten, genieten en vergetten.

3 Nieuws uit Berkelland
facebook.com/Nieuwsuitberkelland twitter.com/NieuwsuitBerkel instagram.com/nieuwsuitberkelland.nl 6 www.nieuwsuitberkelland.nl Voorjaarsfietstocht VVV Ruurlo Sluban bouwblokjes vanaf nu te koop bij Eeks in Eibergen 10 11 Jeans Brothers Eibergen gaat verhuizen naar Winterswijk 8 www.bakkerijstroet.nl FRISSE VOORJAARSVLAAI € 15,00 HOLLANDSE KOEKEN 4 VOOR € 5,HARDE LENTEBOLLEN 4 VOOR € 1,25 KOOLHYDRAATARME CIABATTA 2 VOOR € 1,OLIJVENBROODJE 2 VOOR € 1,ORANJE TOMPOUCE 4 VOOR € 8,Oranje boven Begint bij Stroet ORANJE DIPVIERKANTJES € 2,15 ORANJE SOESJES PER 5 VOOR € 4,50 WITTE BOLLEN 10+2 ORANJEBOLLEN GRATIS SORTIE BOLLEN 10+2 ORANJEBOL GRATIS Borculoseweg 18 7161 HA Neede 0545-291385 Dorpsstraat 1 7156 LK Beltrum 0544-482500 Groot(s) jubileumconcert Borculo’s Mannenkoor 9 Column; Ontluiken 18 Koningsdag voor jong en oud in Borculo 23 Tenniscomplex is het podium voor Koningsdag in Geesteren 24 Win een metamorfose voor jouw moeder! 12 Revolutionaire vinding van Pita Medical uit Borculo: koelstickje verlicht aambeienklachten veilig en effectief 19 Heeft uw kind last van in slaap komen of doorslapen? 6 Is een zonnebril nodig? 7 Zorgen bij Defensie over vacatures: 'Zonder dienstplicht niet op te vullen' 9 Stekjes- en Plantjesdag op zaterdag 11 mei 2024 Kerkplein Geesteren 5 Agenda; Uit in Neede 15 Najama Voogd opent eigen advocatenkantoor in Neede 17 Colofon Uitgever Fulltime-media Opmaak & Acquisitie Fulltime-media Verspreiding All-Inn Verspreidingen Drukkerij BDUprint Fotografie voorpagina FreezeFrame
0573 - 745061 06 - 39602224
info@fulltime-media.nl
editie verschijnt op 22 mei 2024 Het Bruilschepad in Ruurlo 4 Zonnebloem op de Oranjemarkt in Eibergen 25 Koningsdag Oranjemarkt Eibergen 2024 25 Koningsdag 2024 in Ruurlo - Doe mee en vier mee! 27 Fietstocht van Crescendo Rekken op Koningsdag 26 Put on your crown, daar zijn we weer! 29
FRATSEN
Fulltime-media
www.fulltime-media.nl
Redactie Nieuws uit Berkelland redactie@nieuwsuitberkelland. Volgende

Het Bruilschepad in Ruurlo

Gevlekte orchis

De gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata) kun je in deze omgeving regelmatig aantreffen in het voorjaar. Het is een orchidee van het geslacht handekenkruid. Dit soort komt van nature voor in Europa en Azië, en is een zeldzame en beschermde soort in Nederland. De stofvormige kleine zaden kunnen alleen tot kieming komen als de juiste mycorrhiza (bepaalde schimmels) in de bodem aanwezig zijn. Hierdoor is het aantal mogelijke standplaatsen van deze orchideeënsoort zeer beperkt. Maar als je ze tegenkomt staan er vaak veel naast elkaar. In Nederland zijn dat in vochtige tot moerassige standplaatsen, in blauwgraslanden en in lichte bossen met een goed ontwikkelde kruidenlaag.

Ruurlose Broek en de Marke Ruurlo

Vroeger was het Ruurlose Broek of Ruurlose Veen een uitgestrekt moerasachtig heidegebied en daardoor onbewoond. ’s Winters stond het grotendeels blank door de komvormige structuur en de ondoordringbare oerbanken in de ondergrond. Echter in de zomer was het een bron van turf, hout en heideplaggen. Tot 1825 waren deze gronden in eigendom van de hertogen van Gelre en later van de Oranjes. Het werd beheerd door de Marke Ruurlo die werd vertegenwoordigd door de heer van Ruurlo. In 1825 deed Koning Willem I formeel afstand van de gronden en werd het verdeelt onder de rechthebbenden. In de tweede helft van de 19de eeuw werd de ontwatering aangepakt, waardoor andere vormen van landgebruik mogelijk waren. Rond 1870 verschenen ook langzaam de eerste boerderijtjes.

Hazelworm

De hazelworm is een op De Bruil algemeen voorkomende soort. Het is een pootloze hagedis van maximaal 40 cm lang. Vaak wordt hij ten onrechte voor een slang aangezien. Ze zijn vaak lastig te vinden omdat ze weinig op open plekken zonnen. Ook houden ze een winterslaap tot maart/april. Ze verschuilen zich vaak onder planten, strooisel of ondergronds. De paarperiode is in mei. Daarna zijn het de drachtige vrouwtjes die, om de

ontwikkeling van de embryo’s te stimuleren, meer tijd spenderen aan het zonnen dan de mannetjes. Vooral in juli zijn opvallend veel vrouwtjes te zien. De hazelworm is eierlevendbarend. De jongen worden doorgaans in augustus of september geboren in een dun eivlies dat binnen enkele seconden tot minuten na de geboorte scheurt.

Windmolenveld en Möllenbult De veldnamen Windmolenveld en Möllenbult herinneren nog aan de oude windkorenmolens die hier hebben gestaan. Op een kaart van Van Geelkercken uit 1641 wordt de molen al

RUURLO - Ontdek De Bruil een buurtschap met een voornaam kasteel en boerderijen op de overgang van hogere zandgronden en het voorheen moerassige broekgebied. Klompen aan, rugzak op en gaan!

aangegeven. Eerst een zogenaamde standerdmolen welke, volgens een aantekening in het archief van Huize Ruurlo, in 1793 tijdens een zware storm zou zijn omgewaaid. Daarna hiervoor in de plaats een stenen lage stellingmolen. Oorspronkelijk was het gebied rond de molen heideveld maar vanaf 1830 werden grootschalig bossen aangeplant waardoor de molen na verloop van jaren vrijwel geheel uit de wind stond. Daarom werd in 1883 besloten de molen geheel te slopen. Intussen had de familie Van Heeckeren met vooruitziende blik al in 1851 ten noordoosten van de oude kern van Ruurlo een hoge stellingmolen laten bouwen genaamd De Agneta.

Nieuws uit Berkelland 4

Doolhof

Freule Sophie van Heeckeren liet deze heggendoolhof in 1891 aanleggen naar een ontwerp van Daniël Marot. Deze Franse ornamentgraveur, bouwmeester en tuinarchitect ontwierp onder meer Paleis Het Loo plus een gedeelte van de tuin aldaar. De doolhof was eind vorige eeuw geheel verwaarloosd, maar in 1984 gerenoveerd en heropend. De doolhof van haagbeuk is met zijn oppervlakte van 8.740 m2 de grootste van Nederland. De lengte van de paden bedraagt 1.188 meter en de ruimte tussen de hagen wel vijf meter. Deze paden waren zo breed, zodat de freules er met hun brede rokken tussendoor konden. Gemiddeld verwelkomt het doolhof zo’n 15.000 bezoekers per jaar.

Huize Ruurlo en museum More

De naam Ruurlo wordt als de Heerlijkheid Roderlo voor het eerst genoemd in het jaar 1326. Vanaf 1420 tot 1977 is het vrijwel onafgebroken in het bezit van het geslacht Van Heeckeren. De romp van het huis dateert waarschijnlijk al uit de late middeleeuwen terwijl andere delen stammen uit de 16e en 17e eeuw. Aan de voorzijde staat een fraai koetshuis en daarachter iets verscholen een watermolen met een gebouw aan weerszijden van de beek. In 1977 is het huis en het park in eigendom gekomen van de gemeente Ruurlo en heeft het enige jaren dienst gedaan als gemeentehuis. Sinds juni 2017 is het de tweede locatie van museum More met als hoofdcollectie de werken van Carel Willink. Als het museum geopend is, kan het park vrij bezocht worden.

Station Ruurlo

Eind 19e eeuw kwam de textielindustrie op in Twente en de Achterhoek. Mede daarvoor is de spoorlijn Winterswijk –Zutphen tussen 1877 en 1878 aangelegd. Het baanvak werd ook aangesloten op het Duitse spoornet en werd daardoor ook veelvuldig gebruikt voor het transport van kolen uit het Ruhrgebied. Tussen 1884 en 1885 werd ook de lokaalspoorlijn Doetinchem – Hengelo (Ov) aangelegd die bij station Ruurlo de lijn Zutphen – Winterswijk kruiste. Aan het eind van de 19e eeuw was Ruurlo dus een waar knooppunt van spoorwegen. In 1885 telde het station Ruurlo maar liefst 7 sporen.

De Vorsterkamp

Uit een archiefstuk uit de 17e eeuw blijkt dat de rand van De Vorsterkamp waarschijnlijk gediend heeft als landweer. Deze landweren werden hoofdzakelijk aangelegd in de 14e eeuw en bestonden uit een aarden wal beplant met doorndragende struiken met meestal aan beide zijden een diepe greppel afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse. Landweren dienden destijds als bescherming in roerige tijden, maar ook als veekering of als tollinie. Deze landweer was ook de overgang van de hogergelegen gronden en de heide en woeste lagergelegen gronden die destijds begonnen direct ten zuiden van de Vorsterkampweg. Dit is ook goed te herkennen aan het wegenpatroon dat ten zuiden van dit punt recht en strak is en waarbij de wegen vaak ruim boven het maaiveld uitsteken. De landweer van de Vorsterkamp maakte deel uit van een langere verdedigingslinie, de Sneppendijk.

Ben je toe aan weer eens een nieuwe verrassing in je tuin? Of worden sommige plantjes te groot? Heb je zo veel stekjes dat je te veel hebt voor je tuin? Allemaal redenen om mee te doen met de Stekjes- en Plantjesdag.

Als je mee wilt doen, vragen we je om zelf te zorgen voor de wijze waarop je jouw stekjes en plantjes wil presenteren. Gewoon op de grond? Of neem je een tafeltje mee? Je mag het zelf bepalen. Binnen- of buiten planten, alles is prima.

Stekken kan met ontzettend veel verschillende planten. Kruiden als lavendel en rozemarijn lenen zich er bijvoorbeeld goed voor, maar ook geraniums, rozen en azalea’s kun je prima stekken. Als je een goed stekje afknipt, zal het in de meeste gevallen wel lukken om er een nieuw plantje uit te laten groeien. Veel vaste planten kun je scheuren. Alle vaste planten die in een pol-vorm groeien kun je scheuren. Bekende voorbeelden zijn Hosta, Veronicastrum(Ereprijs), Helleborus, Delphinium(Ridderspoor), Phlox, Rudbeckia, Geranium en Vrouwenmantel.

GEESTEREN - Op zaterdag 11 mei, tussen 10.00 en 12.00 uur kun je stekjes en plantjes ruilen, weggeven of meenemen op het kerkplein in Geesteren.

Wij hebben geen idee hoeveel dorpsgenoten meedoen, maar voor de zekerheid vragen we je de auto niet op het kerkplein te parkeren. Voor overige vragen, kun je bellen met Marianne Prevoo (06-83320876) of Gerdien Sigger (06-22947856).

Heesters kun je stekken door een takje in de grond te zetten en te zorgen dat de grond vochtig blijft.

Kortom: maak jezelf en anderen blij met jouw stekjes en/of plantjes

5 Nieuws uit Berkelland
MOBIEL KAPOT ? SCHERM VERVANGEN NIEUWE ACCU KLAAR TERWIJL JE WACHT SMEESTRA AT 10 LOCHEM BEL 0573 259 978 WWW.2FIX.NU SERVICE BY P L A N H I E R DIREC T E E N A FSPR A A K OF GA NA AR WWW.2FIX.NU
Stekjes- en Plantjesdag op zaterdag 11 mei 2024 Kerkplein Geesteren

gezondheid - nieuwsuitberkelland

Nieuwstraat 4 - 6

7151 CE Eibergen

Tel: 0545 - 472443

E-mail: info@fysio-eibergen.nl

De squat wordt vaak de koning van alle oefeningen genoemd, en met goede reden. Deze veelzijdige beweging versterkt en ontwikkelt je onderlichaam, verbetert de algehele kracht en biedt tal van andere voordelen. Waarom is de squat zo'n essentiële oefening en hoe je deze op de juiste manier kunt uitvoeren?

Versterkt het onderlichaam

De squat is een samengestelde oefening die de spieren in je bovenbenen, heupen, bilspieren en kuiten versterkt. Deze oefening is vooral effectief voor het opbouwen van kracht in je quadriceps, hamstrings en bilspieren. Door regelmatig te squatten, bouw je kracht en spiermassa op in je onderlichaam.

Verbetert de ‘core stability’

Tijdens de squat worden je buikspieren en onderrugspieren geactiveerd om je bovenlichaam te stabiliseren. Dit helpt om de kracht en stabiliteit van je kern te verbeteren, wat belangrijk is voor de algehele lichaamskracht en balans.

Bevordert de algehele kracht

Omdat de squat een samengestelde oefening is, betekent dit dat je meerdere gewrichten en spiergroepen tegelijk traint. Dit helpt om de algehele kracht van je lichaam te vergroten en stimuleert spiergroei in andere delen van je lichaam.

Verbetert de mobiliteit en flexibiliteit

Squats vereisen een goede mobiliteit en flexibiliteit in de enkels, knieën en heupen. Door regelmatig te squatten, verbeter je de mobiliteit in deze gewrichten, wat kan helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van sportprestaties.

Functionele kracht

De squat bootst natuurlijke bewegingen na die je dagelijks gebruikt, zoals zitten en opstaan. Het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen in deze functionele beweging vertaalt zich naar een betere algehele prestatie in het dagelijks leven en bij sportactiviteiten.

• Stel je op

Ga met je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan, met je tenen licht naar buiten gericht. Houd je borst omhoog en je schouders naar achteren, met een rechte rug.

• Zak naar beneden

Begin de squat door je heupen naar achteren te duwen en je knieën te buigen, alsof je op een stoel gaat zitten. Zorg ervoor dat je knieën niet verder naar voren gaan dan je tenen en dat je rug recht blijft.

• Squat diep

Zak zo diep mogelijk naar beneden zonder je houding te

De koning van alle oefeningen: de Squat

verliezen. Idealiter moet je dijen parallel aan de grond zijn of lager. Houd je buikspieren aangespannen en je borst omhoog terwijl je de beweging uitvoert.

• Kom weer omhoog

Duw door je hielen om weer omhoog te komen, waarbij je je benen en heupen recht strekt. Houd je rug recht en je borst omhoog tijdens de hele beweging. Zorg ervoor dat je knieën niet naar binnen kantelen tijdens het omhoogkomen.

• Herhaal

Voer meerdere herhalingen uit, afhankelijk van je trainingsdoelen en ervaringsniveau. Zorg ervoor dat je de juiste techniek behoudt gedurende de hele set.

Variatie en progressie

Naarmate je sterker wordt en je techniek verbetert, kun je variatie en progressie toevoegen aan je squats. Dit kan het toevoegen van gewichten omvatten, zoals het uitvoeren van barbell squats, goblet squats of dumbbell squats. Je kunt ook variaties proberen zoals front squats, box squats of split squats om je training uitdagend en interessant te houden.

Ferron Riethorst

Heeft uw kind last van in slaap komen of doorslapen?

Heeft uw kind wel eens inslaapproblemen, doorslaapproblemen of wordt het te vroeg wakker? Als ouder kan je er radeloos van worden als je kind niet of nauwelijks slaapt.

Veel baby’s, kinderen en pubers slapen wel eens slecht. Ongeveer 50% van alle kinderen ervaart wel eens een slaapprobleem. Wel eens is nog geen reden om je zorgen te maken. Houden deze slaapproblemen aan, dan is het tijd om de oorzaak te achterhalen. Dit is belangrijk om de latere negatieve gevolgen van slaaptekort of een kwalitatief slechte slaap te voorkomen.

Gedragsmatig

Bij kinderen en pubers is het slaapprobleem vaak gedragsmatig. Bijvoorbeeld het blijven uitstellen van het naar bed gaan, nóg een verhaaltje willen lezen, veel slaapliedjes willen zingen of de telefoon mee naar bed nemen. Dit heeft veel impact op jouw tijd en energie als ouder. Wanneer jij moe wordt heb je minder rust en geduld en dat voelt je kind. Dit helpt niet mee om rustig te gaan slapen.

Ritme

Er zijn verschillende handvatten die je kunt doen om het slaapprobleem aan te pakken, bijvoorbeeld het zorgen voor een goede slaaphygiëne. Dit houdt in dat je een vast ritme hebt voor het slapengaan. Dit duurt ongeveer 30 minuten en is inclusief naar boven, wassen, tandenpoetsen en een verhaaltje voorlezen. Ook kunnen jullie werken aan ontspanning in deze tijd.

Hoe lastig het ook is, stel duidelijke grenzen naar het kind/puber toe. Goed gedrag belonen en ongewenst gedrag begrenzen en duidelijkheid bieden. Consequent, liefdevol en rustig zijn en steeds dezelfde regels aandragen (iets aangepast aan de dag en het moment) kan lastig zijn voor ouders. Misschien is het ook niet jouw sterkste kant. Toch is het noodzakelijk om je kind met slaapproblemen rustig in bed te krijgen.

Wil je meer weten? Bel met 0573-453910 en vraag naar Aniek!

6

gezondheid - nieuwsuitberkelland

Is een zonnebril nodig?

De zomer is in zicht, dus pakken we de zonnebrillen weer uit de kast. Maar, is het dragen van een zonnebril eigenlijk nodig? Zeker weten!

Bij een hoge uv-straling smeert u uw huid in om niet te verbranden. Als de straling van de zon zo sterk is, kan het ook schade toebrengen aan het oog.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel in de zon hebben doorgebracht, zoals vissers of mensen in de tropen, gemiddeld tien jaar eerder staar krijgen. UV straling dringt door tot diep in het oog het kan zelfs uw macula (gele vlek) bereiken. Het zou kunnen leiden tot een vervroegde veroudering van het oog, bijvoorbeeld in de vorm van maculadegeneratie. Wij vinden het belangrijk om uw ogen te beschermen en hebben voor u een mooie collectie samengesteld. Deze voldoen aan de Europese normen en beschermt tegen zowel schadelijke UVA- als UVB-straling.

Kom snel langs om onze nieuwe collectie zonnebrillen te bekijken.

Begeleiding bij verlies en rouw Hasselt 14, 7152 KV Eibergen

www.esthernijbroek.nl

info@esthernijbroek.nl

Kluiversgang 6 | 7151 CB Eibergen | T 0545 - 475500 | eibergen@hoflandoptiek.nl | hoflandoptiek.nl
7
renemeutstegeuitvaartzorg.nl Tel. 06 43 21 53 85 (24/7 bereikbaar) Samen zorgen voor een waardevol afscheid van uw dierbare. En dat kan ok in het dialect, onze moderstaal. Op oe gemak, gin drokte, daor staot wie veur. VANAF €79,- * OP STERKTE ZONNEBRIL PROFITEER NU EN GENIET VAN DE ZON! * GELDIG TOT 20-06-2024. DEZE AANBIEDING KAN NIET GECOMBINEERD WORDEN. WWW.HOFLANDOPTIEK.NL Kluiversgang 6 | 7151 CB Eibergen | T 0545 - 475500 | eibergen@hoflandoptiek.nl | hoflandoptiek.nl voor al uw Breiwol, haakgaren, kralen sieraden, naaifournituren, diamond painting decopatch, vilt, lintjes, knopen en veel meer creatiefs 250m2 aan hobby en handwerk plezier Kluiversgang 8 • 7151 CB Eibergen www.eeksshop.nl • 0545-286919

Jeans Brothers Eibergen gaat verhuizen naar Winterswijk

EIBERGEN - Vorig jaar namen Max en zijn vriendin Jade het pand naast de huidige Jeans Brothers winkel over in Winterswijk. Hiermee werd op 27 mei hun vernieuwde grote Jeans Brothersvestiging geopend. Tegelijk steeg de verkoop via de webshop en blijft deze maandelijkse geleidelijk doorstijgen. “We willen nu de focus leggen op onze nieuwe, grotere winkel in Winterswijk en de webshop, die we vanuit dit grote pand prima kunnen bedienen.” Aldus Max. Het succes van de vernieuwde winkel en de focus op online, dat vanuit Winterswijk wordt geregeld, hebben Max en Jade, samen met zijn vader en diens vrouw, doen besluiten om de winkel in Eibergen te verhuizen naar Winterswijk.

Trouwe klanten

Ruim dertig jaar terug begon vader Edwin met Jeans Brothers, met winkels in Eibergen en Winterswijk, maar ook in Rijssen, Almelo en Enschede. De laatstgenoemde drie winkels deed hij al eerder van hand, waardoor de focus kwam te liggen op de winkels in Eibergen en Winterswijk. Beide winkels draaien erg goed. “Dit hebben wij bereikt dankzij onze trouwe klanten, onze dank daarvoor! Max heeft het altijd geweldig naar zijn zin gehad in Eibergen. “Het team maakte er elke keer weer een feestje van. Door de gezellige en persoonlijke sfeer is het bij ons nooit saai.” Het gezicht van de winkel in Eibergen, Hinke Osinga, verhuist mee naar Winterwijk. Zij zal ervoor zorgen dat klanten in een warm bad terecht komen. Hinke zal in Winterswijk samen met Lisan Jentink en Erna Mengerink dagelijks in de winkel te vinden zijn. “Zij zijn echt onze toppers, die elke dag hard voor onze winkel en klanten werken.” Hinke en Erna werken beiden al 25 jaar voor Jeans Brothers.

Belevenis

Het klantencontact is erg belangrijk voor Max en Jade. Zij hopen dan ook dat hun klanten uit Eibergen mee verhuizen naar Winterswijk. “We hebben hier nu de winkel kunnen bouwen die we voor ogen hadden, met de echte Jeans Brothers belevenis.” Ook kunnen klanten natuurlijk hun kleding online bestellen. “Zowel in de winkel in Winterswijk als online hebben we alle modellen spijkerbroeken, in alle maten en lengtes.” Met bekende merken als Typical Jill, Soya Concept, Cars, Petrol, MOD, New Star, Cross, Gabbiano, Only&Sons, In Case, Ironic en Chastar. “En natuurlijk blijft onze bekende actie ‘op elke tweede jeans 20 euro korting!’ gewoon doorgaan zowel in de winkel als online.” De winkel in Winterswijk is te bewonderen op Misterstraat 15A.

De komende maanden houden Max en Jade verschillende opheffingsacties. Zo krijg je in de gehele maand mei 20% korting op de gehele collectie in Eibergen.

Nieuws uit Berkelland 8
- Kleur & Interieur - Schilderwerken 0545 291314 Borculoseweg 29 7161 GP Neede in o@hondelinkschilders.nl www.hondelinkschilders.nl Deze actie is geldig van 1 april t/m 30 april * V aag naar de voorwaa den in de winkel.

Groot(s) jubileumconcert

Borculo’s Mannenkoor

Zorgen bij

Defensie

BORCULO - De voorbereidingen voor het jubileumconcert van het B.M.K. i.v.m. het 40-jarig bestaan zijn momenteel in volle gang. Het koor is volop bezig met het instuderen van een repertoire wat een afspiegeling is van 40 jaar zangplezier.

Gasten

Naast de eigen inbreng heeft de concertcommissie het bekende Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor weten te contracteren. Hier is het B.M.K. erg blij mee, want de muzikale inbreng van dit koor mag gerust bijzonder worden genoemd. Beide koren zingen tijdens dit concert hun eigen repertoire, maar er worden ook enkele liederen gezamenlijk gezongen. Dat betekent dat er dan een koor van rond de 60 zangers op het podium staat. In alle opzichten wordt het dus een groot(s) gebeuren.

Informatie

Het concert vindt plaats op zondagmiddag 26 mei in de grote zaal van “Het Witte Huys”, het vroegere restaurant Hargeerds, Lochemseweg 3, Borculo. In de tweede helft van mei komt er in de diverse regionale dag- en weekbladen, op de facebookpagina en op de website van het Borculo’s Mannenkoor meer informatie over dit jubileumconcert.

over vacatures:
'Zonder dienstplicht niet op te vullen'

EIBERGEN - Een vorm van dienstplicht is hard nodig om het aantal militairen in Gelderland weer op orde te krijgen. Dat zegt majoor Schraage van Kamp Holterhoek bij Eibergen. Nu de wereld op verschillende plekken in de brand staat zijn militairen hard nodig, maar de vacatures zijn moeilijk te vullen. Zeker in Eibergen zijn er grote tekorten. "Ik maak me inderdaad grote zorgen", zegt Schraage. "In de wereld zien we dat de conflicten steeds toenemen. Om Nederland te beschermen moeten we groeien als krijgsmacht."

Strijd met bedrijfsleven Schraage houdt zich bezig met personeelszaken en dat is in deze tijden makkelijker gezegd dan gedaan. "We hebben moeite", zegt hij. "Bij Defensie hebben we dezelfde soort banen als in de burgersamenleving, maar je ziet dat het op dit moment heel moeilijk is om vacatures op te vullen. Hier bij de kazerne in Eibergen, maar ook op andere locaties." Het bedrijfsleven heeft op dit moment veel vacatures en de lonen daar zijn veel hoger:

"We hebben daarin al stappen gemaakt als Defensie, maar het is nog niet genoeg."

Ook weet niet iedereen wat je binnen de poorten van Defensie allemaal kunt. Schietende militairen met grote legervoertuigen vormen vaak het beeld van Defensie. Maar volgens Schraage zijn er zoveel meer smaken. Daarbij kijkt hij naar zichzelf: "Ik hou me bezig met personeelsbeleid. Bij Defensie heb je tal van mogelijkheden. Je hebt ook technisch personeel, denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van de voertuigen en satellietverbindingen. Of genisten, zo noemen we dat. Dat zijn bouwvakkers, elektriciens of timmerlui. Je kunt bij Defensie echt van alles."

Verbindingen leggen

Op het legerkamp in Eibergen zit ook zo'n groep militairen met een specialisme. Daar zitten namelijk militairen van het DuitsNederlandse Communication & Information Systems Battalion

(CIS-bataljon), met het hoofdkwartier in Münster. Het is een verbindingsdienst. In hele simpele woorden: hier zitten de jongens en meiden die alles weten van ICT. "Je kunt een beetje zeggen dat het de nerds zijn", zegt Majoor Adrie Schraage. "Maar aan de andere kant, iedereen is in eerste instantie militair en daarna heeft hij of zij een specialisatie."

Niet sexy genoeg?

Met de oorlogen in de wereld is een goede strijdkracht volgens Schraage belangrijk. Toch is de aanwas minimaal. "Als we jongeren eenmaal binnen hebben, dan zien ze vanzelf welke mogelijkheden we hier hebben. En dan zien ze waarschijnlijk ook dat het vak sexy genoeg is." De grote uitdaging is om de jeugd binnen te halen: "Persoonlijk denk ik dat er maar één oplossing voor is en dat is de dienstplicht. Zonder dienstplicht gaan we op dit moment de vacatures niet opvullen. Dat is zorgelijk."

9 Nieuws uit Berkelland

RUURLO - Op zondag 5 mei, Bevrijdingsdag, staan er weer twee mooie fietsroutes gepland! De routes zijn ongeveer 29 en 41 kilometer lang en voeren langs bomen en struiken in hun frisse lentetooi.

Rustpunt

De korte route gaat richting Beltrum, Dijkhoek. De lange route gaat langs Beltrum-Groenlo-Dijkhoek. Rustpunten zijn er bij eetcafé Dute in Beltrum en Café restaurant “Cubanos in Groenlo. Beide routes kunnen ook digitaal aangeboden worden door

VVV Ruurlo

middel van een QR code met Google Maps, als gpx-bestand of in de Komoot-app.

Start

Starten kan vanaf 10.00 uur tot 13.00 uur bij de VVV, Kerkplein 20 te Ruurlo. Binnenkomst tot 17.00 uur bij Café de Tapperij, Julianaplein 4. De ingang voor de fietsers is aan de Wildenborchseweg (achterzijde Tapperij). De kosten bedragen €7,-per persoon, dit is incl. 1 consumptie, bij binnenkomst.

Voor meer informatie:

VVV Ruurlo

Kerkplein 20

Te. 0573-453926

Email: info@vvvruurlo.nl

Website: www.vvvvruurlo.nl

Zoekt beheerders voor campings

W i j z o e k e n a c t i e v e k a m p e e r l i e f h e b b e r s

d i e h u n v r i j e t i j d g r a a g o p e e n c a m p i n g

d o o r b r e n g e n e n a a n d e s l a g w i l l e n g a a n a l s b e h e e r d e r v a n d e a c c o m m o d a t i e s v a n R e n t - a - T e n t i n

N e d e r l a n d o f i n h e t b u i t e n l a n d .

www rent-a-tent nl/beheerder 0547 36 7041 logistiek@vakantieplezier nl

Voor meer informatie kijk op: WORD

Nieuws uit Berkelland 10
?
Voorjaarsfietstocht
I N T E R E S S E
LID
NEEDE ACTIE GELDIG IN DE GEHELE MAAND MEI
EN SPORT ÉÉN MAAND GRATIS!

Sluban bouwblokjes vanaf nu te koop bij Eeks in Eibergen

EIBERGEN - Eeks in Eibergen staat al vele jaren bekend om het uitgebreide assortiment hobby en handwerk materialen. Jong en oud kan hier slagen als men opzoek is naar creatieve materialen. Kralen, breiwol, knutselsets, verf, mozaïek materialen, diamond paint, decopatch en borduur pakketten, alles is te vinden in de ruime winkel van Eelke Hasselo aan de Kluiversgang.

Maar vanaf nu is daar weer een nieuwe hobby aan toegevoegd, bouwblokjes die lijken op het bekende merk blokjes, maar dan met andere thema's. Sluban is een nieuw merk bouwblokjes. De kwaliteit is hetzelfde als de bekende, ze passen ook op elkaar, maar de prijs van die van Sluban is een stuk vriendelijker. Er zitten poppetjes bij met hele leuk gezichtsuitdrukkingen en ieder deel van het lijfje is apart te bewegen, zelfs handjes en hoofd zijn te bewegen. Sluban is leuk voor kinderen maar ook zeker voor volwassenen kunnen de bouwblokjes een leuke hobby zijn.

Thema

Er zijn grote en kleine sets in vele thema's bij Eeks te koop, zoals; leger, politie, brandweer, bloemen, winkeltjes, en huisdieren. De prijzen beginnen bij € 3,00 per set, de sets zijn dus perfect voor verjaardagscadeautjes. Er ligt ook een catalogus ter inzage bij Eeks om eventueel sets die niet in de winkel op voorraad zijn uit te zoeken en ter plekke te bestellen.

Eeks aan de Kluiversgang 8 in Eibergen is open van dinsdag tm vrijdag van 10:00-12:30 en 13:30-17:30 en op zaterdag van 10:00-17:00.

11 Nieuws uit Berkelland
Geniet in een sfeervolle ambiance
vanaf Informeer / reserveer via nummer 0573 728 111 of mail naar receptie@bosrijkruighenrode.nl We zien uit naar uw komst! Een familiefeest, bedrijfsuitje of een gezellige dag met de sportclub? Bij Bosrijk Ruighenrode scoort u altijd! excl. consumpties minimaal 20 personen Onze gezellige Brasserie is dagelijks geopend voor de lekkere trek Vordenseweg 6, 7241 SB Lochem SPARE ARRANGEMENT 18.50pp Ontvangst met een kop koffie of thee met lekkernij 1 Uur bowlen Smakelijk bittergarnituur tijdens het bowlen (3 hapjes koud / warm) 1 Consumptie (Hollands assortiment) Toeslag vrijdag en zaterdag 2.50 pp STRIKE ARRANGEMENT 28.50pp Ontvangst met een kop koffie of thee met lekkernij 2 Uur bowlen Luxe hapjes tijdens het bowlen (5 hapjes koud / warm) 2 Consumpties (Hollands assortiment) Toeslag vrijdag en zaterdag 5.00 pp FAMILY BOWLINGARRANGEMENT 25 00 pp Ontvangst met een kop koffie of thee of glas frisdrank 1 Uur bowlen Smakelijk bittergarnituur tijdens het bowlen (3 hapjes koud / warm) 2 Consumpties (Hollands assortiment) Raketijsje voor de kinderen Toeslag vrijdag en zaterdag 2.50 pp PERFECT GAME ARRANGEMENT 47.50pp Ontvangst met een kop koffie of thee of glas frisdrank 1 Uur bowlen voor het diner 2-Gangen keuzediner 2 Consumpties (Hollands assortiment) 1 Uur bowlen na het diner Toeslag vrijdag en zaterdag 5.00 pp PARTY BOWLINGARRANGEMENT 59.50pp Ontvangst met een kop koffie of thee met lekkernij 1 Uur bowlen met 1 consumptie (Hollands assortiment) Smakelijk koud / warm buffet met 1 consumptie 1 Uur bowlen met 1 consumptie Toeslag vrijdag en zaterdag 5.00 pp KINDERFEESTJE (vanaf 4 personen) 13.50pp 1 Uur bowlen met 1 glas ranja Frikandel / kroket of kip nuggets met pommes frites / appelmoes / mayonaise en een glas ranja Raketijsje Verrassing voor de jarige Informeer / reserveer via nummer 0573 728 111 of mail naar receptie@bosrijkruighenrode.nl Bowling arrangementen Arrangementen zijn op basis van minimaal 4 betalende gasten Vordenseweg 6, 7241 SB Lochem
van de spanning van een uur bowlen en sluit ontspannen af met een koud / warm buffet of grillavond 39.50pp

Win een metamorfose voor jouw moeder!

Jouw moeder is natuurlijk de allermooiste. Maar soms is het ook fijn om even lekker verwend te worden. Wat dacht je van een heerlijke haar-metamorfose van AMI Kappers!

Teken in de bovenstaande spiegel je moeder na en lever deze daarna in bij één van de volgende AMI Kappers vestigingen.

Ruurlo - Dorpsstraat 58 | Borculo - Muraltplein 7

Eibergen - Brink 4a | Neede - Marktstraat 12

Wie weet verras jij jouw moeder op Moederdag met een heerlijke metamorfose!

Graag volledig ingevuld inleveren voor 8 mei bij één van de deelnemende AMI Kappers vestigingen

Naam:

Emailadres:

Telefoonnummer:

Nieuws uit Berkelland 12

kom binnen zonder ook afspraak

Voel jij je goed en zelfverzekerd, dan straal je dat uit! Er goed uitzien draagt bij aan een goed gevoel. Hierbij speelt je haar een belangrijke rol, want met een goede coupe zit jij lekker in je haar! En dat gunnen wij jou! Daarom geven AMI Kappers Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo een metamorfose cadeau! Op de pagina hiernaast vind je meer informatie.

amikappers.nl/borculo amikappers.nl/eibergen amikappers.nl/neede amikappers.nl/ruurlo

Lekker in je haar.

Onze top 5 voor een leuk Moederdag cadeau

• Zelfgemaakte knutselwerkjes

• Verzorgd ontbijt/lunch

• Chocolade/lekkernijen

• Sieraden

• Bloemen

Moeders zijn goud waard

Nu 10% korting op de collectie in de winkel

Nieuws uit Berkelland 14
Clary juwelier
Borculoseweg
HA Neede
Tegoedbon 1x helpen bij het koken Tegoedbon 1x uitslapen voor mama Tegoedbon 1x knuffel voor mama Tegoedbon 1x helpen bij het huishouden
en goudsmid
20 | 7161
| 0545 29 15 96 | www.juweliergoudsmidclary.nl
Geldig t/m 12 mei 2024 LUNCH VERRAS HAAR MET EEN FANTASTISCH LUNCHBUFFET BIJ LANDGOEDHOTEL WOODBROOKE • 35 euro per persoon • Vanaf 12.00 uur tot 15.00 uur • Kinderen tot 12 jaar 50% korting Reserveren is mogelijk via 0573-441734 of via info@woodbrookebarchem.nl Woodbrookersweg 1, 7244 RB BARCHEM | www.woodbrookebarchem.nl MOEDERDAG Zondag 12 mei EIBERGEN
Wij
Bestellen kan
Moederdag
17,50 euro per persoon + Bij iedere online
We bezorgen op Moederdag in Eibergen, Neede, Rekken, Groenlo en Beltrum
hebben diverse ontbijt,- en brunch mogelijkheden
via www.bakkerbart.nl Verras je moeder met een heelijk
ontbijt
moederdag ontbijt bestelling een gratis tompouce croissant!
15 Nieuws uit Berkelland
HISTORISCHMUSEUMDESCHEPER EIBERGEN Meerinfo:www.museumdeschepernl Hagen24,Eibergen Parelsu�hetdepot van1oktobert/m29februari2024 Eenselectievande mooisteobjectenuit hetmuseum-depot NEEDE VACATURE TRAINER

Najama Voogd opent eigen advocatenkantoor in Neede

Sinds 1 maart heeft Neede er een nieuwe advocatenpraktijk bij, gespecialiseerd in bouwrecht en omgevingsrecht. Najama Voogd is een gedreven advocaat. Na haar rechtenstudie is ze vijf jaar werkzaam geweest in de advocatuur en keert nu terug naar haar dorp Neede.

Al op jonge leeftijd is Najama met haar familie in Neede komen wonen. Haar ouders bouwden hier een installatiebedrijf op, waartoe inmiddels ook haar broertje is toegetreden. Najama gaat rechten studeren in Tilburg. Na haar studie wil ze in eerste instantie niet aan de slag als advocaat. Ze gaat werken voor een adviesbureau, waarbij ze kwaliteitsdocumenten schrijft voor grote aanbestedingen in de bouw. Dit is een hectische baan, waar veel uren bij komen kijken om deadlines te halen. “Ik was soms dagen van zeven tot zeven bezig en veel van hetzelfde werk.” Hierdoor besloot Najama toch naar een advocatenkantoor te zoeken, gericht op bouwrecht.

Bouwrecht

Rechten is een breed begrip en kent vele richtingen. Voor Najama ligt haar interesse bij het bouwrecht en het omgevingsrecht. “Ik ben vooral geïnteresseerd in de techniek van de bouw.” Zo weet Najama bijvoorbeeld precies hoe je een brug moet bouwen of een weg moet asfalteren. Dit zorgt ervoor dat Najama goed kan communiceren tussen een cliënt en bijvoorbeeld een rechter. “Een rechter weet bijvoorbeeld niet hoe je een cv-ketel moet vervangen en een cliënt weet vaak niet de beste juridische aanpak.” Ik kan deze werelden goed naar elkaar vertalen.

Combineren

Het werkklimaat binnen een grote praktijk blijkt toch niet bij Najama te passen en ze besluit terug te keren naar Neede om haar eigen praktijk te openen. Nu ze haar eigen tijd kan plannen, kan ze haar werkzaamheden ook beter combineren met paardrijden. Naast advocaat is Najama namelijk ook op het hoogste niveau actief in de paardensport. “Internationale wedstrijden op Grand Prix-niveau zijn vaak verdeeld over meerdere dagen. Dit was vaak lastig te plannen toen ik nog niet voor mezelf werkte.” De kansen om door te groeien in de paardensport liggen er nu voor Najama en die wil ze dan ook niet laten schieten. “Ik ben goed in plannen, waardoor de combinatie tussen beide prima samen past.”

Tip:

“Stuur aan op vooroverleg met het bevoegd gezag, zoals bijvoorbeeld de gemeente.”

De Omgevingswet kent uitzondering op uitzondering op uitzondering. Om een inschatting te maken van (de tijdlijn van) uw project is het nodig om vooraf afspraken te maken over de procedure, participatie en reikwijdte van de aanvraag vereisten voor een omgevingsvergunning of een wijziging van het omgevingsplan. Kijk voor meer tips en blogs op www.najamavoogdadvocatuur.nl

Bouwkundig advies

Zowel ondernemers als particulieren kunnen terecht bij Najama. Zo kan ze je bijstaan bij handhavingskwesties, bouwvergunningen, bemiddelen bij conflicten tussen buren, gebreken in een woning of bedrijfspand en de nieuwe Omgevingswet. Met name de Omgevingswet is momenteel erg actueel. Deze nieuwe wet is dit jaar ingegaan en voegt oude bestuursrechtelijke wetten samen. Omdat het een nieuwe wet is, zijn er nog veel zaken onduidelijk. “Het omgevingsrecht is momenteel erg in beweging, mijn advies is dan ook Ga niet zomaar aan de slag, maar laat eerst een check uitvoeren bij ons.” Najama is nu bezig om hierover straks cursussen te gaan geven. In haar vrije tijd is ze ook nog bezig met een proefschrift over circulair bouwen. “Ik vind de vernieuwingen hierin erg interessant. Nederland moet in 2050 circulair zijn, maar de wetgeving is nog niet zover.”

Regio

Hoewel iedereen bij Najama terecht kan, richt ze zich op dit moment voornamelijk op mensen en ondernemers in de regio. Doordat ze zelf uit de omgeving komt, kent ze de regio, de mensen en ook de lokale instanties goed. “Ik neem mijn cliënten graag mee in het hele proces. Ik probeer dan ook altijd vooraf een zo compleet mogelijk kostenplaatje te maken.” Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan haar kantoor aan de Hoonteweg 5 Neede, en zullen cliënten hier snel welkom zijn. Maar mensen kunnen natuurlijk nu ook al contact opnemen met Najama. “Door het soort werkzaamheden ben ik heel flexibel en kan dus ook gewoon op bezoek komen bij de cliënt."

17 Nieuws uit Berkelland

Door Dominick Eghuizen | Eigenaar ID Groen

Ontluiken

Het is volop voorjaar. Het weer denkt er wel anders over, maar van die paar mooie dagen genieten we dan nu extra. Met die mooie dagen zie je gelijk van alles open knappen in de natuur. Mooie bladeren die zich ontvouwen en de soms spectaculaire bloemen.

Ik reed afgelopen dagen richting Epse en heb prachtige velden met paardenbloemen gezien en ook velden met pinksterbloemen. Die oranje velden met gras kan ik minder aan wennen. Gelukkig nog maar een paar jaar. Ik hoop dat het groene gras er voor iedereen wel goed af komt met dit natte voorjaar. De eerste schade hiervan is al wel zichtbaar.

Door een lange periode met hoog water kun je nu zien waar planten en bomen zijn verzopen. Veel wortels zijn aangetast en of al afgerot. Er zullen dit voorjaar planten in de tuin staan, die niet of nauwelijks uitlopen als gevolg van te lang, te veel water om de wortels.

Gelukkig hebben de meeste planten het wel gered. Deze zijn weer fantastisch uitgelopen en ook gaan bloeien. De velden en stroken met bloemenmengsels die we vorig jaar hebben

gezaaid zien er al goed uit. Mooie rozetten zijn zich gaan vormen en de eerste soorten bloemen zelfs al. Zo zie je maar dat inheemse kruiden bestand zijn tegen een slootje en zich goed aanpassen aan de wisselende omstandigheden.

Ook zijn we weer volop aan het planten daar waar de bodem het wel toe laat. Het is mooi om te zien dat de beplantingsplannen van vorig jaar er mooi bij staan en uit beginnen te groeien tot mooie groene oases. En leuk te horen dat de mensen die geen groene vingers hebben en bang zijn voor veel onderhoud verbaasd zijn over hoe weinig ze hoeven te doen aan een goed ingevulde tuin met veel bloei om van te genieten.

Dus wees niet bang voor planten, je kan ook genieten zonder groene vingers. Bel maar eens als je durft.

Aanleg Onderhoud Ontwerp Advies

18
BROUWERIJ BorCUlo’s JonGst HistorisCh Bier ONDER ANDERE vERKRIJGBAAR BIJ PROEFLOKAAL01 www.heerenvanborculo.nl @heerenvanborculo WAT BEGON ALS EEN EXPERIMENT IN DE ACHTERTUIN, IS UITGEGROEID TOT EEN BROUWERIJ EN PROEFLOKAAL. ZIN IN EEN LEKKER BIERTJE?
SERVEREN VERSCHILLENDE BIEREN UIT DE STREEK Speciaal bier proeflokaal
serveren niet alleen verschillende speciaalbieren maar ook heerlijk eten! www,proeflokaal01.nl @proeflokaal01
COLUMN
WE
We

Revolutionaire vinding van Pita Medical uit Borculo: koelstickje verlicht aambeienklachten veilig en effectief

BORCULO – Pita Medical, een opkomend bedrijf gevestigd in Borculo, heeft recentelijk de medische wereld opgeschud met hun innovatieve koelstickje op het gebied van aambeienverlichting. Het bedrijf heeft met trots de lancering aangekondigd van een volkomen veilig koelstickje, dat verlichting biedt bij aambeienklachten zonder het risico op bijwerkingen.

Veelvoorkomend

Aambeien, een veelvoorkomende aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft, kunnen leiden tot ongemak, pijn en irritatie. Zelfs tot arbeidsongeschiktheid. Traditionele behandelmethoden omvatten vaak het gebruik van zalven, crèmes en medicijnen, die soms bijwerkingen kunnen veroorzaken of ongemakkelijk zijn in gebruik. Het koelstickje van Pita Medical biedt een innovatieve benadering van het verlichten van aambeienklachten. Door gebruik te maken van geavanceerde cryotherapie, belooft het stickje een zachte en effectieve verkoeling te bieden, waardoor ongemak en pijn worden verminderd zonder het risico op bijwerkingen. Het koelstickje is recentelijk uitgeroepen tot het beste middel tegen aambeien.

Ontwikkeling

Naast het koelstickje is Pita Medical ook bezig met de ontwikkeling en introductie van nieuwe crèmes en sprays op basis van het natuurlijke element koper. Deze producten zijn bedoeld om een breder scala aan huidproblemen aan te pakken en beloven veilige en natuurlijke verlichting te bieden. "Het is onze missie om innovatieve oplossingen te bieden die de kwaliteit van leven van mensen verbeteren en hun gezondheid bevorderen", zegt Hilly Bobbink, oprichter en directeur van Pita Medical. "We zijn verheugd om onze nieuwste vindingen te delen en om bij te dragen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen die worstelen met aambeienklachten en andere huidproblemen."

Aandacht

De revolutionaire benadering van Pita Medical heeft al de aandacht getrokken van de medische gemeenschap en consumenten over de hele wereld. Met hun focus op veiligheid, effectiviteit en natuurlijke ingrediënten, belooft Pita Medical een leidende rol te spelen in de evolutie van medische en cosmetische oplossingen voor een breed scala aan gezondheidsproblemen. Voor meer informatie over Pita Medical en hun producten kunnen geïnteresseerden terecht op hun website www.pitamedical.com of contact opnemen via info@pitamedical.com.

19 Nieuws uit Berkelland OOGCE N TRU M EI B ERGE N Kwaliteit die je kunt zien Nijverheidsstraat 8-04 7151 HN Eibergen Tel. 05 45 / 47 80 80 info@oogcentrum-eibergen.nl www.oogcentrum-eibergen.nl
special
Koningsdag
ZONDAG 5 MEI: VOORJAARSFAIR MET BLOEMEN, MODESHOWS,LIVE MUZIEK EN ENTERTAINMENT. WINKELS ZIJN OPEN VAN 12:00 TOT 17:00 UUR . IN HET CENTRUM VAN BORCULO Russchemorsweg 8 7161 RT Neede info@hulzinkbouw.nl 06 27 28 52 92 WWW.PLAAGDIERBEHEERSING.NU 06 33 314 547 info@plaagdierbeheersing.nu T E   Houtconservering  Wespenbestrijding Knaagdierbeheersing

BORCULO - Op zaterdag 27 april vieren we in Borculo weer Koningsdag op de parkeerplaats aan de Kerkstraat. De Oranje Kindermarkt wordt georganiseerd in de Kerkstraat. Kinderen tot en met de basisschoolleeftijd onder begeleiding van hun ouders bieden hun eigen spulletjes te koop aan. Bijvoorbeeld speelgoed dat niet meer gebruikt wordt, kinder -tijdschriften en -boeken, puzzels of spullen die door kinderen zelf zijn gemaakt. Alles in het thema: Oranje, dus leef je uit!

De gehele dag wordt de Kerkstraat volledig autovrij gemaakt. Vanaf 08.00 kunnen de verkoopplekken ingericht worden, ook dan kun je niet met de auto bij de Kindermarkt komen. Parkeer daarom de auto op de Veemarkt of aan de Burgermeester Bloemersstraat ter hoogte van de sluis.

Voor onze kleine bezoekers is er ook dit jaar weer een springkussen te vinden. Scouting uit Borculo organiseert en begeleidt weer leuke activiteiten. Alle onderdelen zijn gratis te bezoeken! Er zijn gezellig zitjes waar een drankje genuttigd kan worden of de suikerspin- en snoepkraam worden aangedaan.

Vanaf 12.00 uur kan jong en oud zich aanmelden voor een nieuw onderdeel dit jaar met Koningsdag, de Viswedstrijd. Aanmelden kan bij het Kristalmuseum.

Om 13.00 uur start de Oranje Fietstocht vanaf de parkeerplaats aan de Kerkstraat. Deze fietstocht met een lengte van ongeveer 20 kilometer is voor jong en oud te fietsen en laat zo weer een mooi gedeelte van ons mooie Achterhoek zien. De deelname is gratis.

Tegen 14.30 barst de feestmiddag los. Jong en oud kunnen genieten van 'Bandje voor de sfeer'. Deze band is meer dan zomaar een coverband; het is een onmisbare bron van feestelijke energie. Met een hart dat klopt voor feestvieren, weet deze band perfect hoe ze het publiek in beweging krijgen.

Rond 18.00 uur zullen we er een eind aan breien en hopen we er met elkaar weer een heerlijke Koningsdag van gemaakt te hebben!

Nieuws uit Berkelland - Koningsdag Special 23
Koningsdag
en oud in Borculo KONING S DA G BORC ULO M E E R I N F O O P W W W S E P T E M B E R F E E S T N L K I N D E R M A R K T D R A A I M O L E N S C O UT I N G P L E Z I E R & V E R T I E R F I E T S T O C H T B A N D J E V O O R D E S F E E R 2 7 A P R I L 2 0 2 4 0 9 3 0 - 1 8 0 0 uur @ k e r k s t r a a t A l l e a c t i vi t e i t e n z i jn G RA T I S KINDE RM A RKT M E E R I N F O O P W W W S E P T E M B E R F E E S T N L B A N D J E V O O R D E S F E E R 1 4 3 0 UUR S T A R T + /- 1 8 0 0 UUR E I N D V a na f 0 8 0 0 uur ve r k o o p p l e k i nr i c ht e n* 0 9 3 0 uur s t a r t k i nd e r m a r k t 1 2 3 0 uur e i nd e k i nd e r m a r k t 1 2 3 0 uur p r i js ui t r e i k i ng S C O U T I N G B O R C U L O V A N A F 1 3 0 0 S T A R T : P L E Z I E R & V E R T I E R F I E T ST O C H T * L E T O P : K E R K S T R A A T I S 2 7 A P R I L A U T O -V R I J M E E R I N F O ? S C A N D E Q R C O D E Elke dag samen op Kinderdagopvang 0 tot 4 jaar Buitenschoolse opvang 4 tot 13 jaar Speelleergroep 2 tot 4 jaar Gastouderopvang 0 tot 13 jaar www.avonturijn.nl - info@avonturijn.nl - (0573)-760200
voor jong

Tenniscomplex is het podium voor Koningsdag in Geesteren

van alles te beleven voor jong en oud.

De live band Decades Coverband uit Borculo zal zorgen voor de gezellige muziek. Decades is een allround coverband die bestaat uit vijf lieve, knappe, sexy en gepassioneerde leden. En natuurlijk ontbreekt een hapje en drankje niet. Maar voordat dit alles begint kun je je eerst nog even sportief uitleven.

Activiteiten

Om 13.30 kun je klootschieten. Het klootschieten begint bij café Baan en je eindigt bij het voetbalveld. Een klootschiet team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 dames en/of heren (max. 1 lid v.d. klootschietbond per team). De deelname is vanaf 12 jaar.

Het tennissen is op de tennisbaan, je kunt je individueel opgeven. De wedstrijden worden via tossen ingedeeld. Het Jeu de Boules wordt gespeeld op de banen naast de tennisvelden aan de Blauwe Torenweg. Hier kun je je opgeven in 2-tallen of individueel. De tennis en Jeu de Boules wedstrijden beginnen om 14.00 uur en eindigen rond vier uur.

De kosten voor deelname aan de sportonderdelen zijn per onderdeel € 2,- per persoon. Je kunt je opgeven via de website: www.ovgeesteren.nl/Koningsdag.

Vanaf 15.30 uur kan iedereen vanaf 12 jaar deelnemen aan het vogelschieten (Opgave vooraf is niet nodig). Als je deel wilt nemen aan vogelschieten kun je met een muntje betalen.

Voor de kinderen is er een springkussen, een stormbaan en een trapveldje aanwezig. Tevens is er de mogelijkheid om je te laten schminken.

We wensen iedereen een leuke, gezellige en sportieve Koningsdag!

Namens de organisatie

TC de Koem, GSV ’63 en Oranjevereniging Geesteren

• Actieradius: 12 meter

• Geavanceerd filtersysteem: houdt tot 99,99% van de stofdeeltjes tegen

• SmartMode-technologie: automatische zuigkrachtregeling voor harde vloeren of tapijt

• Geluidsniveau tot 57 dB: geruisloos op alle vloeren

* Prijs na 20% korting en 25,- retour via AEG

• Energieklasse D ECOLINE STOFZUIGER | VX82-1-2CR

ECOLINE INBOUWKOELKAST | TSC5S181DF

• 189 liter koelen en 73 liter vriezen

• ColdSense: regelt snel de temperatuur bij openen en sluiten

• Lowfrost – Vorming ijs en rijp wordt beperkt tot een minimum

• Geluidsniveau slechts 34 dB

Prijs- en modelwijzigingen en eventuele druk- en zetfouten voorbehouden. Prijzen en acties gelden t/m 28 april 2024. Voor alle actiemodellen geldt maximaal 3 per klant.
Energieklasse A+++
Prijs na
korting en 100,- retour via AEG Scan & bestel AEG ECOLINE WARMTEPOMPDROGER TR9BADEN ABSOLUTECARE PLUS • 8 KG VULGEWICHT • 3DSCAN: SCANT WASGOED, ZELFS DEKBED DROOGT OPTIMAAL • ABSOLUTECARE DROOGT ZELFS WOL EN ZIJDE GELIJKMATIG ZONDER KRIMPEN • MIXDRY: DROOG KATOEN EN SYNTHETICA SAMEN ZONDER OVERMATIG OF TE WEINIG DROGEN • SENSIDRY DROOG MET 50% MINDER HITTE • WARMTEPOMP BESPAART JE TOT 68% ENERGIE Scan & bestel STILSTE STOFZUIGER VAN NEDERLAND 178 cm hoog Scan & bestel 166,20* 239,20% KORTING 794,20 1149,20% KORTING 739,20* 1049,20% KORTING * Prijs na 20% korting en 125,- retour via AEG
[Plaatsnaam] [Adres] | [Telefoonnummer]
| [Plaatsnaam]@expert.nl
Neede Oudestraat 83 | 0545-291386
neede@expert.nl GEESTEREN
*
20%
Expert
expert.nl/[Plaatsnaam]
Expert
expert.nl/neede |
- Op het gezellige tenniscomplex van TC de Koem wordt dit jaar Koningsdag gevierd. Op zaterdag 27 april is er weer
Nieuws uit Berkelland - Koningsdag Special 24

Koningsdag Oranjemarkt Eibergen 2024

EIBERGEN - Heerlijk struinen langs tal van kraampjes en genieten van lekkers, demonstraties en muziek. Dát doe je op 27 april tijdens Koningsdag in Eibergen natuurlijk. Wie weet vind je dat pareltje waarnaar je niet eens op zoek was.

Dit jaar organiseert het Toeristisch Informatiepunt Eibergen (TIP) opnieuw de traditionele Oranjemarkt in het centrum. Al jaren is deze bruisende markt de grootste en gezelligste in de regio. Een ideaal dagje uit met de (klein) kinderen in het gezellige Eibergen.

Alles mag te huur, te koop of ter informatie aangeboden worden, mits het natuurlijk binnen de grenzen van het redelijke valt. Zo zie je er particulieren en hobbyisten die hun waar aanbieden, maar ook ondernemers, verenigingen en stichtingen. Rondom de Oude Mattheuskerk, op dekentjes het gras, verkopen kinderen hun ‘oude’ speelgoed.

Berkelzomp

Luister naar live muziek op het open podium en sluit de dag af met een lekkere oliebol, een ijsje of een bezoekje aan de Eibergse horeca. Heb je dan nog tijd over, maak dat een vaart met Berkelzomp ‘De Snippe’. Laat je wegvoeren met de stroom, geniet van de natuur en luister naar de verhalen van de Berkelschippers. Kortom, alle ingrediënten voor een heerlijke konings in Eibergen.

De markt is tussen 10.00 en 16.00 uur en is voor bezoekers gratis, net als de parkeerplaatsen net buiten het centrum. De organisatie is in handen van de vrijwilligers van het Toeristisch Informatiepunt Eibergen (TIP). Voor meer informatie: TIP (Toeristisch Informatie Punt ) Eibergen, Grotestraat 59, tel. 0545-471911, Mail: tip@eibergen.nl

TIP

Wil je weten wat er verder deze zomer te doen is in Eibergen of in omliggende dorpen als Beltrum en Rekken? De vrijwilligers van TIP, Toeristisch

Informatie Punt hebben alle informatie. Ze vertellen je graag over de bezienswaardigheden, evenementen en activiteiten. TIP is gevestigd in een prachtig karakteristiek pandje aan de Grotestraat 59. Naast wandel- en fietskaarten verkoopt de TIP ook ambachtelijke streekproducten, cadeauartikelen en souvenirs.

Voor vaarten met de gereconstrueerde historische Berkelzompen kun je eveneens bij de TIP terecht.

Zonnebloem op de Oranjemarkt in Eibergen

EIBERGEN - Op 27 April is het Oranjemarkt in Eibergen. Met veel kramen en gezelligheid. De Zonnebloemkraam staat op het vertrouwde plekje naast de HEMA. Ook dit jaar weer met de Koningsmarkt Loterij waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de Eibergse vereniging. Daar worden onder meer de Zonnebloemactiviteiten in Eibergen mee georganiseerd en gefinancierd.

Prijzen

Er zijn leuke en mooie prijsjes te winnen. De kraam hangt vol met enveloppen met daarin een lootje voor een onmiddellijk opvraagbaar prijsje. Duizend enveloppen waarvan er 200 stuks prijswinnend zijn. Lootjeskopers mogen zelf een envelop trekken. Je weet meteen of je wat gewonnen hebt want de prijsjes liggen klaar. De vrijwilligers hebben daar persoonlijk voor gezorgd. Kinderen maken extra kans: mocht er geen lootje in de getrokken envelop zitten dan mogen ze grabbelen in de grabbelton: altijd prijs voor kids.

75 jaar

De Zonnebloem bestaat dit jaar 75 jaar voor mensen met een fysieke beperking voor wie dagelijkse bezigheden en uitgaan niet vanzelfsprekend is. De vrijwilligers maken het credo van de Zonnebloem waar, “er is meer mogelijk dan je denkt”. Aanmelden als Zonnebloem lid of als vrijwilliger kan ook bij de kraam.

Nieuws uit Berkelland - Koningsdag Special 25

Fietstocht van Crescendo Rekken op Koningsdag

REKKEN - Op Koningsdag, zaterdag 27 april, organiseert Muziekvereniging Crescendo Rekken voor de 2e keer een mooie fietstocht. Tussen 13.00 en 14.30 uur kan er gestart worden per fiets of scootmobiel om de mooiste plekjes te zien van Rekken en omstreken.

Routes

Na een succesvolle 1e fietstocht van vorig jaar, gaan de routes nu richting Haaksbergen. Om gezinnen met jonge kinderen en fietsers met een e-bike tegemoet te komen, zijn er 2 afstanden bij gekomen. Namelijk die van 6 km en 35 km. Ook is er aan de bestuurders van de scootmobiel gedacht.

Pauze

U fietst door een afwisselend landschap en komt op plekken waar u mogelijk nog nooit bent geweest. Onderweg is er een pauze stop waar u een kop koffie, thee of ranja krijgt aangeboden. En na afloop kan een ieder nog even nagenieten met een drankje en een hapje bij het muziekgebouw van Crescendo. Diegene die niet willen of kunnen fietsen zijn ook welkom bij het muziekgebouw voor een gezellige middag met een lekkere kop koffie.

Informatie

Start 27 april tussen 13.00 en 14.30 uur bij het muziekgebouw van Crescendo Rekken aan de Rekkense Binnenweg 26 in Rekken. Deelname aan deze fietstocht kost €3,50 pp of €10,- per gezin. Dit is inclusief koffie, thee of ranja en een routebeschrijving van 6km, 15km, 25 km of 35km.

Oudestraat 54, 7161 DX Neede 0545 29 21 71 www.cafetariasmulgrill.nl

jkbpromotie.nl - info@jkbpromotie.nl - 06 534 41 621 Werk,- Sport & Promotiekleding
71
gen T (05 4
ker b ouw nl ww w spik ker b ouw nl
Parallelweg 15 - 7271 BV - Borculo Venneslat weg 24
51 HD Eib er
4) 371 539 info@spik
Nieuws uit Berkelland - Koningsdag Special 26

Koningsdag 2024 in Ruurlo - Doe mee en vier mee!

De Oranjevereniging Ruurlo presenteert met veel enthousiasme het programma voor Koningsdag 2024! We nodigen iedereen uit om samen met ons te genieten van een dag vol festiviteiten, muziek en gezelligheid in ons prachtige dorp.

Koningsnacht

Wordt in Ruurlo gevierd met een te gek optreden van de band EMPIRE en DJ Martin, die de sfeer tot 01:00 uur in Ruurlo zullen verhogen. De toegang is gratis, dus trek je beste oranje outfit aan en kom langs! Voor leden van de Oranjevereniging zijn er speciale kortingen op de munten in de voorverkoop op woensdag 24 april om 20:00 uur bij de Tapperij. Nog geen lid? Meld je vandaag nog aan op de website.

Koningsdag

Op 27 april begint de officiële opening om 10:00 uur in de ontmoetingsruimte in de Schoven, met een inspirerende toespraak van burgemeester Joost van Oostrum. Vanaf 13:00 uur barst de kleedjesmarkt los in de Dorpsstraat, vergezeld van jeugdoptredens van verschillende muziek- en dansgroepen. Maar er is ruimte voor iedereen en daarom doen we een speciale oproep.

Oproep

Individuele talenten, verenigingen, dans- en zanggroepen worden van harte uitgenodigd om op te treden tijdens Koningsdag 2024 in Ruurlo. Heb jij een verborgen talent dat je graag wilt laten zien? Kun je zingen, dansen, jongleren, of heb je een andere bijzondere act of hobby? Dan nodigen we je uit om te komen en natuurlijk mag je met de pet rond na je optreden.

Als je met een grotere groep wilt optreden of speciale voorzieningen nodig hebt (zoals stroom), laat het dan zo snel mogelijk weten via pr@oranjeverenigingruurlo.nl. dan nemen ze snel als mogelijk contact op.

Snack en Ranja Run

Dit jaar is er een heuse Snack en Ranja Run! Basisschoolkinderen rennen van snack naar snack over een speciaal parcours door het dorp. De run start om 16:00 uur, deelname is gratis, en er is voor iedere deelnemer een aandenken. Maar meld je wel vooraf aan op de website van de OranjeverenigingRuurlo.

Nieuws uit Berkelland - Koningsdag Special 27 0 Koningsdag Ruurlo - 26 & 27 April 2024 15:00 - 20:00 KONINGSNACHT 26 APRIL KONINGSDAG 27 APRIL 16:00 14:30 13:00 - 16:00 10:00 20:00 KONINGSNACHT IN DE TENT OP HET KERKPLEIN MMV DJ MARTIN & EMPIRE OFFICIËLE OPENING IN DE SCHOVEN KLEEDJESMARKT SPRINGKUSSEN SCHMINKEN JEUGD-OPTREDENS IN HET CENTRUM BINGO IN DE DORPSKERK SNACK- EN RANJARUN MUZIEK IN DE TENT MMV SATISFEXY & DJ YOURI | DE SMURF
#ORANJEVERENIGINGRUURLO
#GRATISENTREE
27 APRIL 2024 Scan de QR code voor meer informatie. 14:00 13:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19:00 20:00 21:00 22:00 23:00 00:00 01:00 02:00 15:15 - 16:15 JJ Kearls (JJ Cale) 17:00 - 18:15 Re-Editors (Editors) 19:00 - 20:15 Californicated (Red Hot Chili Peppers) 21:00 - 22:15 In Your Honor (Foo Fighters) 23:00 - 00:30 Mein Herz (Rammstein) (00.30 Einde) 15:00 - 01:00 Zender Maxima(al) Hits aan de lopende band, sorry voor de echo van deze kant, kant, kant... (01.00 Einde) 14:00 - 17:00 GameZone Speel samen met je vrienden de games: Trackmania, FIFA en/of Rocket Leaugue 13:30 - 18:00 Speciale KidsZone (voor de koepel) Met oa: zandbak, springkussen, schminkstars en KidsCafé. 14:00 - 14:30 Openingsdans Studio De Gaard CupCakeCup door EstersBakery Ronde 1 - 14:30 - 15:30 Ronde 2 - 16:30 - 17:30 (17.30 Einde) 14:00 - 01:30 Food Trucks Met: Loempia DAO De lekkerste loempia’s in Neede en omstreken BuitenBintje Verse friet & Vega(n) snacks De PoffertjesMeiden Poffertjes zoals je deze nog nooit hebt geproefd WildCuisine Low & Slow BBQ Buurtkupertje IJskoud de lekkerste! (01.30 Einde) 23:00 - 01:00 Afterparty (01.00 Einde) 17:30 - 01:30 ESC Electric Shortcut Louter hete hits! (01.30 Einde) 16:00 - 18:30 Kroegkneiters 18:30 - 20:00 70’s & 80’s Classics 20:00 - 20:30 HOLLANDSE HITS 20:30 - 21:30 Het Foute Uur 21:30 - 23:00 90’s Party MET EEN PROGRAMMA VOOR ELK WAT WILS OP MEERDERE PODIA WWW.UITINNEEDE.NL/ORANJEPOP GRATIS ENTREE!

Put on your crown, daar zijn we weer!

NEEDE - Oranjepop Neede laat je elk jaar op Koningsdag kennismaken en verrassen met de leukste en beste bands, acts en dj's uit Nederland en Europa. Op zaterdag 27 april vanaf 13:30 uur (Koningsdag) verzorgen wij aan de Oranjelaan in Neede, met de beste livemuziek en een super lekker sfeertje een erg leuk, gezellig en laagdrempelig festival.

Zoals je van ons gewend bent hebben we weer een fijne line-up voor je klaar staan, sterker nog Oranjepop Neede pakt dit jaar uit met de beste line-up ooit; Met dit jaar bands en dj's van formaat. De Oranjelaan in Neede is dé plek waar je moet zijn op Koningsdag. De eigenzinnige en gevarieerde opzet van Oranjepop Neede spreekt een groot, gevarieerd en gezellig publiek aan, jong en oud! Oh ja, dit jaar wederom een extra tent, De zendpiraat met geheel zijn eigen sfeer en het festival is geheel gratis te bezoeken!

Nieuwsgierig geworden? Kijk en lees snel even verder!

SoundGarden

JJ Kearls brengt een ode aan de legendarische gitarist/zanger J.J Cale. Verwacht een set vol klassiekers waaronder After Midnight, Call me the Breeze, Don’t Cry Sister en Cocaine.

ReEditors, eerbetoon aan de editors. Poppodia, kroegen, indoor and outdoor festivals: De reEditors’ muzikanten spelen al samen sinds 2005 en zijn een meer dan goed geoliede machine geworden! In 2015 won de band zelfs de publieksprijs in de finale van The Battle of the Tributebands.

Californicated, a tribute to the red hot chili peppers staat bekend als de crème de la crème van Nederlandse Red Hot Chili Peppers tribute bands. De band sprong in de schijnwerpers na hun opvallende verschijning in “The Tribute Battle of the Bands” seizoen 2.

In Your Honor, Belgian Foo Fighters Tribute Band "Als er iets is waar ik goed in ben, dan is het mensen samenbrengen om zich te amuseren." zei Foo Fighters-frontman Dave Grohl. Dat is exact wat het Belgische In Your Honor tracht te bereiken. Are you ready?!

Rammstein by Mein Herz. Als de krachtpatsers van Mein Herz het podium op gaan volgt een spetterend eerbetoon aan Rammstein. Mein Herz verandert elk podium in een ware rockarena met groots geluid, licht en special FX.

Tent: Church of Dance

Inmiddels de huis dj’s van Oranjepop Neede en mogen zeker ook deze editie niet ontbreken. Ze maken er gegarandeerd, zoals we van ze gewend zijn, een knallende party van! Wij stellen jullie hieronder graag even voor aan de dj’s met ieders zijn eigen stijl:

Mark Hood AKA De roze panter

Al jaren draait deze panter op verschillende feestjes het dak eraf. Hij schudt alle mogelijke mixen zo uit z'n mouw. Van Rammstein naar de Sugababes, van Backstreet Boys naar King Bee. Het kan allemaal.

Tjalf Bakker aka De Zwarte Panter

Levende legende uit Eibergen die al menig feestje totaal op zijn kop heeft gezet. Een man van vele kwaliteiten die de hete hits als een ware master door elkaar heen mixt.

Lungo aka die "geile" panter

De grote man uit Neede achter het Panter DJ Team. Met zijn opvallende jas trekt hij veel bekijks. Achter de decks voelt deze panter zich thuis in de hits van nu, maar zijn grote liefde ligt in de hiphop.

Tent De Bruine Kroeg

De Bruine Kroeg, de gezelligste kroeg van Nederland! De bruine kroeg is een bekend fenomeen op Oranjepop. Het houten interieur, de kleedjes, de snuisterijen, het draagt allemaal bij aan de gezellige en knusse sfeer en hierdoor nog lang het gesprek van het dorp blijft! What happens in de Bruine Kroeg, stays in de Bruine Kroeg!

Tent De Zendpiraat

Met trots kunnen wij u aankondigen dat wij ook dit jaar op Oranjepop een vierde en wederom unieke tent zullen plaatsen; De zendpiraat: Maxima(al). De luisteraars zijn sterk aan zendpiraten gehecht dankzij het unieke genre. Dit jaar speciaal voor en op Oranjepop de zender: Maxima(al). Hits aan de lopende band, sorry voor de echo aan deze kant, kant, kant… en via deze weg willen we ook alvast onze sponsoren bedanken!

Programma 2024:

Tent Soundgarden: Oranjepop Neede pakt dit jaar uit met de beste line-up ooit:

15.15 - 16.15 uur JJ Cale by JJ Kearls

17.00 - 18.15 uur Editors by Re-Editors

19.00 - 20.15 uur RHCP by Californicated

21.00 - 22.15 uur Foo Fighters by In Your Honor

23.00 - 00.30 uur Rammstein by Mein Herz

Oranjekids: Kleintje Kids Festival

De kids worden natuurlijk niet vergeten bij Oranjepop! Er is voor elk wat wils en het is gratis!!! Of je nou wil deelnemen aan de CupCakeCup met Esters Bakery, je laten schminken door de Schmink-Stars of samen met Studio de Gaard wil deelnemen aan de openingsdans, het kan allemaal! Uiteraard mag het springkussen, de zandbak en de kidsbar met heerlijke ranja niet ontbreken. Nieuw dit jaar is de game-tent! Weplaysport tovert de Church of Dance om tot de Church of Games. Speel samen met je vrienden de games Trackmania, FIFA en Rocket league. Kijk snel in het blokkenschema wanneer jouw favoriete activiteit van start gaat!

Foodtrucks om je vingers bij af te likken! De Oranjepop foodlineup is altijd om je vingers bij af te likken, neemt je mee langs vele windstreken en heeft voor elke smaak wat wils!

Loempia Dao is bekend van de markt in Neede voor haar zelfgemaakte Vietnamese specialiteiten. Het menu biedt een selectie van Vietnamese gerechten, die allemaal in eigen keuken zijn gemaakt door de familie Dao.

De Poffertjes Meiden bakken overheerlijke poffertjes met echte liefde op een koperen plaat. Ze hebben mega veel keuze aan sauzen en toppings. Van verse aardbeien, Nutella, Oreo, banaan, slagroom, stroopwafels tot lekker ouderwets naturel met een heerlijk klontje roomboter.

Buitenbintje. Zoals de naam al doet vermoeden is Buitenbintje een echt buitenbeentje onder de Foodtrucks! Onze open wagens, de rauwe constructies, de eenvoudige opzet, het enthousiaste personeel en natuurlijk de lekkerste verse friet maken Buitenbintje uniek.

Wild cuisine Low & slow BBQ zorgt voor een onvergetelijke culinaire invulling van Oranjepop 2024. De naam zegt het al: Streetfood met een twist. Van een heerlijke verse beefburger tot befaamde spareribs, brisket, pulled pork of warm gerookte zalm vanaf de smoker BBQ.

Het Buurtkupertje mag uiteraard niet ontbreken op zo’n mooie dag! Hier kunt u tijdens Oranjepop terecht voor heerlijk huisgemaakte room en sorbetijs, softijs van eigen melk! Naast deze heerlijkste roomijs gedraaid van dagverse weidemelk bieden ze ook lekker fruitig sorbetijs aan, gemaakt van vers fruit.

Nieuws uit Berkelland - Koningsdag Special 29

De hele maand mei 20% KORTING op het gehele assortiment

ONS
-
OPHEFFINGSVERKOOP
KOM BIJ
LANGS Jeans Brothers Eibergen De Brink 21 | 0545
475726

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.