Nieuws uit Berkelland editie 52 - augustus

Page 1

Uitgave 52, editie augustus 2023

Wij zijn FrieslandCampina

Stap in onze wereld en maak jouw volgende carrièrestap!

FrieslandCampina Borculo is één van de groo t ste fabrieken van FrieslandCampina en bestaat al 125 jaar! Samen met een enthousiast team van circa 350 collega’s werken we met passie en vakmanschap, zodat onze ingrediënten naar 85 landen geëxpor teerd kunnen worden. Daarnaast bieden we doorgroeimogelijkheden, een variatie aan technieken en een leuk team!

Ben jij op zoek naar een uitdagende baan als Teamleider Productie, Logistiek Specialist, of misschien wel als Projectmanager? Bekijk dan onze vacatures! De vacatures voor Operator worden ingevuld via onze suppliers Star tPeople, Processional s en ProIndustr y. Voor alle andere vacatures kun je de QR-code scannen of onze website bezoeken.

careers.frieslandcampina.com

Kom naar onze wervingsavond op maandag 25

september & woensdag

27 september om 16:00 en 17:30 uur aan de Oude

Needseweg 6, Borculo

COLUMN

Door Dominick Eghuizen | Eigenaar ID Groen

Rode draad

In de vorige column is de naam van Klazien uit Zalk voorbij gekomen. Hier heb ik veel reacties op gehad. Leuk om te horen wat deze inmiddels overleden dame los heeft gemaakt bij jonge lezers.

Ook heb ik veel vragen gekregen over bruine verdroogde plekken in het gazon, ondanks alle regen. De bruine droge plekken zijn niet verdroogd en het is ook niet de hond of kat die zijn behoefte op het gazon heeft gedaan. Het is namelijk een schimmeltje dat rooddraad heet. Deze schimmel ontstaat door een acuut stikstofgebrek. Door de vele regen spoelen veel mineralen uit en zo ook de stikstof. Als het gras het niet kan opnemen, dan kan het voorkomen dat de rooddraadschimmel toe slaat. Het gazon bemesten helpt goed, maar geef niet te veel.

Het najaar komt er aan

Na eind augustus kun je beter het gazon geen stikstof meer geven. Magnesium en calcium zijn juist dan weer heel goed voor het gazon. Zoals net gezegd komt het najaar er weer aan. De zon die er weer even was gaat eerder onder en de eerste verkleuring van blad kun je her en der alweer zien.

Een mooie tijd om te planten en het verplanten komt er weer aan. En daar kijken wij alweer naar uit. Als je wilt gaan verplanten of aanplanten straks in september, maak dan nu nog even foto’s van hoe de tuin is als die vol in het groen zit en bloeit. Dit helpt straks echt als je wilt gaan schuiven met planten.

Als je straks gaat planten, probeer dan eens of je ruimte hebt voor bloembollen die in het voorjaar en zomer weer mooi kleuren. Hier kun je echt de tuin iets extra’s mee geven en de bij wordt er ook blij van.

Voor bloembollen inspiratie zoek Jacqueline van der Kloet eens op. Een Nederlandse bloembollen kunstenares die wereldwijd haar kunsten vertoont.

Aanleg Onderhoud Ontwerp Advies

Nieuws uit Berkelland 4

EIBERGEN - Je komt er via een wandelpad omgeven door een kleurenpalet aan bloemen. Een stal die in niets lijkt op een reguliere varkensstal. Het pand lijkt grotendeels van hout te zijn en buiten kom je de eerste biggen en varkens al tegen. Inmiddels zijn er drie van dit soort varkensstallen in de Achterhoek, waaronder een in Eibergen. Het concept heet Zonvarken. Het wordt enthousiast ontvangen in Den Haag én bij dierenwelzijnsorganisaties. Onlangs stapte een grote supermarktketen in en ligt het vlees van deze varkens in 150 supermarkten. In De Heurne - tussen Dinxperlo en Aaltenzijn de biggen volop aan het spelen. Samen met één van de initiatiefnemers, August Offenberg, lopen we door de stal.

Niet alleen voor de dieren ook voor de boer Ondertussen legt hij uit wat zonvarken is: "Een Zonvarkenboerderij is een kleinschalige varkensboerderij. Sommige boeren kiezen voor één stal met 25 zeugen en anderen kiezen voor twee stallen en dan hebben ze vijftig zeugen. We doen hier alles net iets anders en hebben meer aandacht voor dierenwelzijn, milieu en klimaat." Als je een reguliere varkensstal binnenloopt dan kan het gebeuren dan je last krijgt van je longen door de ammoniak die in de lucht hangt en door de warmte. In de stallen van zonvarken is het anders. Daar ruik je de dieren bijna niet en voel je al zeker geen beklemmend gevoel. "Toen we deze stallen ontwierpen, wilden we niet alleen voor dieren een aangenaam klimaat, maar ook zeker voor de boer", legt Offenberg uit. "Dat betekent dat de stallen nu veel ruimte en licht hebben. In de stallen zitten geen ventilatoren, dat gebeurt allemaal natuurlijk. Daarnaast hebben we ook mestscheiding waardoor je de poep en de plas niet meer samen hebt. Dan krijg je geen ammoniak."

Eibergse varkensstal

van Rick ter Haar maakt dierenvrienden blij

wordt ook varkensboer "Zonvarken is een concept waar ik heel erg blij van wordt omdat het goed is voor dieren, klimaat, maar ook voor boeren. Wat ze nu doen is uniek en dat maakt het onderscheidend van al het vlees dat nu al in de schappen ligt."

Rick begint te glimlachen als ik hem vraag waarom hij juist kiest voor een varken in plaats van een koe of een kip: "Natuurlijk is het deels met de paplepel ingegoten, maar een varken is stuurbaar, slim en eigenwijs. Dat maakt dat het gedrag van het varken heel erg interessant is."

Goed voor dier, maar ook voor portemonnee?

Idealen zijn mooi, maar als boer wil je ook een boterham verdienen. Volgens Offenberg kan dat zeker: "De prijs van dit vlees is hoger dan het gangbare varkenslapje dat in de supermarkt vindt", begint hij. "Je ziet dat de consument steeds vaker wil weten waar hun stukje vlees vandaan komt."

Dierenbescherming dolenthousiast

De dierenbescherming heeft het 3 sterren Beter Leven keurmerk. "Maar als ik hier rondkijk dan doen ze daar nog een schepje bovenop", zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming. "Je ziet hier dat varkens hun eigen dierlijk gedrag vertonen: ze wroeten in het zand, spelen en luieren", zegt hij. "Ik kan niets vinden waarvan ik zeg: dat bevalt niet."Dorland denkt dat dit de toekomst is. "De landbouw zit middenin een transitie. Stikstof, dierenwelzijn, klimaat. Alles komt nu bij elkaar en als je echt iets goeds wil voor boer, dier en omgeving, dan denk ik dat dit het is."

Financieel adviseur én boer

Rick ter Haar uit het Overijsselse Diepenheim is sinds kort een parttime varkensboer in Eibergen. "Ik ben financieel adviseur voor met name varkenshouders, maar ben geboren op een varkensbedrijf", vertelt hij.

"Omdat ik graag iets voor mezelf wil waar ik mijn extra energie in kwijt kan, heb ik besloten om - samen met een compagnoneen varkensbedrijf te beginnen", legt hij uit. Hij blijft adviseur en

Die consument is inderdaad belangrijk. Maar voor het bij de consument op het bord ligt, moet het ook ergens in de schappen liggen. "Ons vlees ligt al een tijdje bij een lokale supermarkt, maar onlangs stapte een grote supermarktketen in. Jumbo is een contract van vijf jaar met ons aangegaan en dat betekent dat we nu al in 150 vestigingen liggen en dat worden er in de toekomst nog meer. " Zo'n contract van vijf jaar is een must. "Voordat we een zonvarkenstal bouwen, zoeken we eerst naar afzet. Een bedrijf moet een relatie van vijf jaar met ons aangaan. Dan hebben wij in ieder geval voor die vijf jaar de zekerheid dat er inkomsten zijn. We spreken van tevoren een prijs af die we gegarandeerd willen hebben."

Nog meer boeren gezocht

Nu één van de grootste supermarkten van het land is ingestapt, kan Zonvarken flink uitbreiden: "We kunnen meer varkensvlees verkopen dan dat we op dit moment varkens hebben. Op dit moment hebben we vijf keer zoveel vraag als dat we aan varkensvlees kunnen leveren", zegt Offenberg. Nieuwe stallen zijn daarom ook heel erg gewenst. "We hebben gesprekken gehad met meerdere boeren, dus die interesse is er zeker", zegt Offenberg. Het zijn boeren van verschillende pluimage: "Er zijn boeren die overwegen om te stoppen, maar dit concept aantrekkelijk vinden. Daarnaast zijn er boeren die willen overstappen, maar ook gangbare varkenshouders die er zo'n stal bij willen hebben. Inmiddels zie je bij de retailers en vleesverkopers wel een verschuiving naar bijvoorbeeld meer duurzaamheid, klimaat en milieu.

5 Nieuws uit Berkelland

Twee andere kanten van het spectrum bij gewone kinderen

Wanneer je kind geboren wordt, is dat voor veel mensen de mooiste dag van hun leven. We kennen allemaal de clichés van, “Je krijgt er zoveel liefde voor terug” en “Ik heb nog nooit van iemand zoveel gehouden”. En weet je, ze zijn allemaal waar. Vier jaar later gaat je kind voor het eerst naar school. Je kind is immers leerplichtig van de leeftijd vijf tot zestien jaar. Je gaat dus vooraf kijken welke school het beste bij jullie en je kind past. In de meeste gevallen is dat een school in de buurt. Geen enkele ouder denkt er op dat moment over na om ook eens te gaan kijken bij een speciale basisschool. En waarom zou je ook, want je kind is toch “normaal”.

Helaas heerst er nog altijd een stigma op het speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs. Vaak worden deze kinderen nog geassocieerd met gedragsproblemen, en dus gezien als moeilijke kinderen. Vaak gaan gedragsproblemen hand in hand met leerproblemen. Want stel je eens voor dat je elke dag op je tenen moet lopen en de ‘gewone’ lesstof maar niet begrijpt. Of erger nog, wat als de andere kinderen en leerkrachten jae niet begrijpen. Hoe zou jij je dan voelen? En vind je het dan nog steeds gek dat sommige van deze kinderen gedragsproblemen laten zien. SBO Diekmaat in Neede wil de drempel naar ouders en mensen in het algemeen laag houden. Iedereen is welkom om eens te komen kijken en zelf te ondervinden dat het een ‘gewone’ basisschool is met extra faciliteiten en soms een wat andere aanpak.

Jubileum

Afgelopen juni bestond SBO Diekmaat 50 jaar. Dat hebben ze gevierd met drie feestdagen. Een reünie voor oud-leerlingen, een feestdag voor de leerlingen en een open huis voor iedereen die maar geïnteresseerd was. Voor Harriët van der Duim was het vooral erg leuk oud leerlingen terug te zien, die dan ook graag even wilden laten weten hoe fijn ze hun schooltijd hadden ervaren. Harriët werkt inmiddels al 37 jaar op de SBO Diekmaat. Ze begon haar loopbaan in 1984 bij de Rabobank in Lochem. “Iets heel anders, maar toen lagen de banen in het onderwijs niet voor het oprapen.” Daarna heeft ze een jaar als invaller gewerkt in Barchem en kwam daar opnieuw in contact met de directeur van SBO Diekmaat. Ze waren al bekenden van elkaar door haar stageperiode tijdens haar studie op de Pabo. En zo ging ze in 1986 aan de slag in Neede. Niet voor iedere leerkracht weggelegd

Het speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs is zeker niet voor iedere leerkacht weggelegd. De meeste studenten kiezen na hun opleiding dan ook vaak voor het reguliere

onderwijs. En toch koos Harriët voor SBO Diekmaat. “Het is een specifieke doelgroep, maar ook echt een hele mooie doelgroep. Ieder kind heeft een verhaal, maar bij deze kinderen zit er vaak al een heel verhaal achter hun begeleidingsbehoeften. Om daarachter te komen en tot een oplossing te komen is zo mooi.” Harriët heeft al een hele loopbaan achter zich. Ze is groepsleerkracht geweest, gymleerkracht en nu vooral actief als leesbegeleidster en Rots en Water trainer.

Veel mensen weten niet hoeveel werk er allemaal vooraf gaat aan de verwijzing van een kind op speciaal basisonderwijs. Je kunt niet zomaar je kind aanmelden. Daar gaat een hele procedure aan vooraf en al die tijd zit het kind mogelijk niet op zijn of haar plek. Het samenbrengen van gelijkgestemde kinderen is enorm belangrijk voor kinderen. Elk kind heeft al wat meegemaakt en gaat naar het speciaal onderwijs voor een reden. Dat zorgt voor verbinding tussen de kinderen.

Succes ervaring

De kinderen op SBO Diekmaat krijgen Rots en Water training. Dit is een weerbaarheidstraining om kinderen grenzen te verkennen. Leren grenzen aangeven, maar ook leren waar de grenzen van anderen liggen zodat je daar niet overheen gaat. De kinderen van groep 4 tot en met groep 8 krijgen elk jaar acht lessen. Dit doen ze in de gymzaal, naast de reguliere gymlessen. Bewegen heeft SBO Diekmaat namelijk hoog in het vaandel staan. Succes ervaring is voor de kinderen erg belangrijk. Sommige kinderen komen al met een gering zelfvertrouwen en mogelijk negatief zelfbeeld binnen als ze beginnen bij SBO Diekmaat. “Daar kan vaak niemand wat aan doen, maar het is wel erg sneu voor het kind.” Door succeservaringen en groepsbeloning krijgen de

kinderen een positieve ervaring. Negatief gedrag wordt zoveel mogelijk genegeerd en positief gedrag beloond. “Met straffen krijgt het kind ook bij negatief gedrag aandacht en je wilt juist dat kinderen het positieve gaan onthouden.”

Doe eens normaal

Op de school werken ze ook met filmpjes over gedragslessen. Deze maken ze met de leerkrachten zelf. “Doe eens normaal” wordt vaak gezegd in het dagelijks leven. Maar wat is ‘normaal’? In de filmpjes geven de leerkrachten eerst het foute voorbeeld. Dit leidt altijd tot hilariteit onder de kinderen. Daarna wordt het goede voorbeeld gegeven, en deze wordt daarna nog eens herhaald. Want ook hier geldt, je wil dat de kinderen het goede gedrag onthouden.

Gewoon onderwijs

Zo zie je maar, dat de kinderen in het speciaal basisonderwijs ook ‘gewoon’ naar school gaan. Ze krijgen dezelfde vakken. Elke dag is weer anders, net als op alle scholen. En de problemen die kinderen op het reguliere onderwijs vertonen, verdwijnen vaak als ze op hun eigen niveau werken samen met lotgenoten. Op het speciaal basisonderwijs is er alleen meer persoonlijke begeleiding mogelijk die de kinderen nodig hebben. Harriët zou graag zien dat meer studenten tijdens hun studie ook eens een periode op het speciaal onderwijs zouden meedraaien. “Dan zie je met eigen ogen of dit ook voor jou is weggelegd.” SBO Diekmaat is een adaptieve school voor leerlingen met specifieke ondersteunings-en begeleidingsbehoefte, maar vooral een mooie school met leuke leerlingen en prettig personeel.

Lees verder op pagina 9

Nieuws uit Berkelland 6

De Kardinaal Alfrinkschool

De Kardinaal Alfrinkschool is een school waar kinderen zich fijn voelen in een warme en uitnodigende omgeving: dit is de basis voor het leren!

We werken vanuit de volgende visie: Nieuwsgierig: Ons aanbod is uitdagend en passend bij de ontwikkelingen in de samenleving.

Betrokken: We kennen alle kinderen en ouders en stellen samenwerking voorop om tot een optimale ontwikkeling te komen.

Welbevinden: Iedereen (kind, ouder en teamlid) voelt zich fijn en gewaardeerd waardoor hij/ zij het beste uit zichzelf en de ander kan halen.

Hier staan wij voor en zijn we goed in:

• Wij zijn een ‘Kanjer’ school en dragen dit uit in al onze geledingen.

• Wij geloven in de kracht van de digitale methode ‘Snappet’ voor de basisvakken vanaf groep 4.

• Beweging staat centraal binnen school: gymlessen, bewegend leren en ‘Beweegwijs’. Wij zijn toegankelijk voor iedereen en iedereen mag bij ons leren; we zijn een opleidingsschool.

Openbare basisschool Menno ter Braak

Openbare basisschool Menno ter Braak is een school waar onderwijs van kennis en vaardigheden op maat wordt aangeboden. Op deze manier komt de school tegemoet aan verschillen tussen leerlingen. Passend onderwijs in de groepssetting met leerlingen van dezelfde leeftijd.

Tevens hebben wij een pedagogische en maatschappelijke taak en vinden wij het van belang om aandacht in te ruimen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling binnen de groep. Dit schooljaar starten we met KIVA, een werkwijze waarbij leerlingen op een goede manier leren omgaan met elkaar en hun omgeving. Hiermee gaan we voor het vignet: Gezonde School.

Onze maatschappelijke betrokkenheid uit zich o.a. in de samenwerking met woonzorgcentrum de Meergaarden. Het MEERplein is een open schoolplein waarbij oud geniet van jong en jong leert van oud.

Wij staan voor leren met en leren van elkaar. Op deze wijze ontwikkelen leerlingen zich tot zelfstandige en zelfredzame mensen in de sterk veranderende maatschappij. Hierbij past het motto van de school: De Menno boeit!

Op pad met Onyx: Krachtig verder na intense (verlies) ervaringen

Ieder mens maakt intense (verlies)ervaringen mee, ook kinderen en jongeren. Wat je meemaakt in je leven, heeft invloed op je verdere ontwikkeling. Het is belangrijk dat dit wordt gezien, dat de eigen kracht wordt ervaren door fysiek bezig te zijn en dat je jezelf beter leert begrijpen. Dan is er ruimte voor groei en kun je de toekomst met vertrouwen tegemoet gaan!

Intense (verlies)ervaringen horen bij het leven. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren een sfeer van openheid ervaren. Naast het verlies door het overlijden van een dierbare of een huisdier is er ook sprake van verlies bij scheiding, ziekte, verhuizing of verlies van zelfvertrouwen door bijvoorbeeld pestgedrag. Hoe kun je daarmee omgaan? Onder ogen zien dat het zo is, toelaten en doorleven van emoties, een weg vinden hoe ermee om te gaan en weer vooruitkijken. Dat gaat niet zomaar, en ook niet in een vaste volgorde. Iedereen is ook hierin uniek.

Rust, ruimte en een ontspannen sfeer zijn belangrijke elementen om tot groei te komen. De aanwezigheid van een hond kan zoveel meerwaarde hebben. Honden brengen je terug naar je gevoel en nemen je gewoon zoals je bent. Het gedrag van de hond is als een spiegel en zo komen we tijdens de sessies snel tot de kern. De reacties van kinderen en jongeren zijn zo veelzeggend: ik heb nu meer zelfvertrouwen, de dwanggedachten die ik had na het overlijden van de voor mij belangrijke mensen zijn weg. Ik voel me nu fijner en dat komt ook door Onyx. Ik snap nu beter wat er met me gebeurt. Ik kan de tips echt toepassen. Ik weet nu hoe ik het aan kan pakken.

Wil je er meer over weten? Mail of bel!

Bettie Bolderink

06-13651868

bettie@oppadmetonyx.nl

www.oppadmetonyx.nl

OBS De Voshaar

OBS De Voshaar staat midden in de gemeenschap van Haarlo en participeert in het dorpsgebeuren. De school onderscheidt zich van grotere scholen door een grote mate van veiligheid, zorgzaamheid, warmte en gelijkwaardigheid.

Basisvaardigheden zoals taal, spelling en rekenen zijn een belangrijke voorwaarde om kinderen optimaal voor te bereiden op het functioneren in de maatschappij.

Het thematisch werken gebruiken wij om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen en een brede kijk op de wereld te stimuleren. In zowel het thematisch werken als bij het inoefenen van basisvaardigheden is er ruimte voor het versterken van executieve functies, samenwerken, coöperatief leren en eigen inbreng van kinderen. Digitaal onderwijs heeft een vaste plek in ons onderwijs.

Met de taalschakelklas in de school, biedt de school specialistisch taalonderwijs aan kinderen die nieuw zijn in Nederland en onze taal beginnen te leren.

7 Nieuws uit Berkelland Bettie Bolderink Deventerweg 59 in Epse www.oppadmetonyx.nl bettie@oppadmetonyx.nl 06-13651868 Krachtig verder na intense (verlies)ervaringen

JongWijs, want jong geleerd is oud gedaan!

Je gaat steeds meer op eigen benen staan. Zakgeld of bijvoorbeeld kleedgeld, het is fijn om daarbij verstandig met geld om te gaan. Daarmee bedoelen we sparen, maar ook verstandig uitgeven. Dat kan je leren door te oefenen. Wij helpen je op weg met ons speciale pakket JongWijs.

JongWijs is een betaal- en spaarrekening voor kinderen en jeugd van 0 tot 18 jaar en groeit stapsgewijs uit tot een complete spaar- en betaalrekening voor jou. Met allerlei opties (met toestemming), zoals een betaalpas, Mijn regioBank en de Mobiel Bankieren app.

Bij het pakket krijg je leuke en leerzame tips van ons. Ieder jaar totdat je 18 wordt. Zo vertellen we over de waarde van geld, het

nut van sparen, waarom nadenken voordat je geld uitgeeft en hoe je veilig betaalt met je eigen betaalpas. Uiteraard beginnen we eenvoudig en groeien onze tips mee met de leeftijd. En ook gewoon per post, op je huisadres.

Géén kosten!

Dat is nog eens goed nieuws! Er zijn geen kosten voor deze rekening! En Apple Pay, Android en contactloos betalen is allemaal mogelijk!

Kom de rekening openen op één van onze kantoren. Wij helpen je persoonlijk en leggen rustig uit hoe je de bankzaken goed regelt en betantwoorden meteen alle vragen.

Tips om je kind om te leren gaan met geld

Begin op tijd met praten over geld

Je kind leren omgaan met geld begint al op jonge leeftijd. Als kinderen ongeveer 5 of 6 jaar oud zijn, krijgen ze een idee van geld. Vanaf dat moment kun je het onderwerp spelenderwijs ter sprake brengen.

Ga spelletjes met de kinderen doen, zoals winkeltje spelen of laat ze zelf eens geld uitgeven. Zo kun je bijvoorbeeld je kind een euro geven en die zelf laten besteden in een snoepwinkel. Zo ervaren ze zelf wat de waarde is van geld en een product.

Geef je kind zakgeld

De meeste ouders geven hun kinderen zakgeld. Dankzij zakgeld leren kinderen de waarde van geld begrijpen. Ook ontdekken ze zo dat je soms eerst geld moet sparen voordat je iets kunt kopen.

Leer je kind sparen

Het is belangrijk dat kinderen leren sparen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die als kind over geld hebben geleerd, als volwassenen beter kunnen sparen. Een vrolijke spaarpot of een eigen spaarrekening kan hierbij helpen. Zelf zien dat deze steeds voller wordt werkt motiverend.

Het is niet erg als kinderen fouten maken

Leren omgaan met geld is een leerproces. Dat betekent ook dat kinderen soms een verkeerde keuze maken. Of spijt hebben van een aankoop. Straf dit niet af. Fouten maken helpt kinderen alleen maar om de volgende keer een betere keuze te maken.

Loop eens binnen bij:

Hassinkstraat 2

7156 LZ BELTRUM

T (0544) 48 15 41

E info@scharenborg-beltrum.nl

W www.scharenborg-beltrum.nl

Kerkstraat 2

7261 GG RUURLO

T (0573) 45 14 85

E ruurlo@steentjes.nl

W www.steentjes.nl

Nieuws uit Berkelland 8

SBO Diekmaat en Da Vinci school zitten in hetzelfde gebouw en maken van elkaars faciliteiten gebruik. Hoewel beide scholen aan de andere kant van het spectrum zitten, wordt op beide scholen gekeken naar de belevingswereld van het kind en komen ze in contact met gelijkgestemden.

Van Borculo naar Neede

Wat begon dertien jaar geleden in Borculo onder de naam Leonardoschool, is nu Da Vinci Berkelland en zit nu ruim vijf jaar in hetzelfde gebouw als SBO Diekmaat. De school is bedoeld voor kinderen met een hoge intelligentie, die meer uitdaging nodig hebben dan dat ze op hun huidige school aangeboden krijgen. Het is de enige school voor meer- en hoogbegaafde kinderen in de regio die zowel deeltijd als voltijd onderwijs

aanbiedt. Destijds viel de Leonardoschool nog onder het regulier onderwijs, maar nu valt Da Vinci Berkelland net als SBO Diekmaat onder het speciaal basisonderwijs.

Ervaring op beide scholen

Cindy Posthuma is locatiecoördinator op Da Vinci Berkelland. Ze werkt al ruim 25 jaar in het speciaal basisonderwijs, waaronder SBO Diekmaat en de laatste zeven jaar op Da Vinci Berkelland. Ze kent dus als geen ander de twee kanten van het spectrum. Cindy heeft altijd in het speciaal basisonderwijs gewerkt. Deze doelgroep spreekt haar enorm aan. Zeven jaar geleden maakte ze de overstap naar Da Vinci Berkelland, toen der tijd nog in Borculo, omdat de school hulp nodig had. De leerkrachten werkten hard om de kinderen passend onderwijs

Piano leren spelen: expressie en ontwikkeling van de hersenen

Ken jíj iemand die niet van muziek houdt? Ik niet geloof ik. Muziek hoort bij mensen. En met muziek kun je verhalen vertellen, zonder woorden, alleen met klank. Dat is een spannend avontuur.

De volwassenen en kinderen die bij mij komen, leren muziek te maken op de piano. Een mooi instrument waarbij je leert spelen met twee handen die tegelijk verschillende dingen doen, en soms doen de voeten ook nog mee! Dat is voor je hersenen hard werken, en als je dat elke dag doet, word je er slimmer van. In de hersenen worden nieuwe verbindingen aangelegd waar je bij andere dingen ook weer wat aan hebt: van pianospelen wordt je iq hoger! En je coördinatie verbetert. En door het oefenen leer je ook discipline.

AANBIEDING

In september zijn alle probeerlessen voor de helft van de gewone prijs. Dan kun je proberen of je het leuk vindt. Vanzelfsprekend zijn volwassenen ook welkom!

te bieden, maar door de vele ontwikkelingen liep de school niet goed. Cindy is toen als locatiecoördinator aan de slag gegaan. Twee jaar later veranderde Da Vinci Berkelland van regulier basisonderwijs naar speciaal basisonderwijs en daarmee verhuisde de school naar Neede. De school verloor hiermee ook een aantal leerlingen, omdat ouders niet vonden dat hun kind op het ‘speciaal’ basisonderwijs hoorde. Ze begonnen dat jaar dan ook met een groep van tien leerlingen. Komend schooljaar start de school met 39 kinderen, waarvan 26 voltijders en 10 deeltijders.

Dezelfde aanpak

Het mooie van de twee scholen in hetzelfde gebouw is dat ze gebruik kunnen maken van elkaars kwaliteiten en expertise. Ondanks dat de kinderen aan de andere kant van het spectrum zitten, hebben ze op veel vlakken dezelfde aanpak nodig. Zo kan Da Vinci gebruikmaken van het bewegingsonderwijs van SBO Diekmaat, delen ze de logopedist en rekenspecialist en wordt op beide scholen de Rots- en Water training gegeven. Op beide scholen zitten leerlingen die extra aandacht en ondersteuning nodig hebben, die ze op het reguliere onderwijs niet krijgen. Door passend onderwijs te kunnen bieden, krijgen de kinderen de kans om 'gewoon' naar school te gaan. Een plek waar de kinderen zichzelf mogen of leren te zijn samen met hun ontwikkelingsgelijken.

Leren leren

De leerlingen op Da Vinci Berkelland krijgen naast de reguliere stof als rekenen en taal, ook verbreding en verdieping aangeboden die meer aansluit bij hun belevingswereld. De stof wordt door deze kinderen sneller opgenomen, waardoor er meer tijd is voor uitdaging. Zo werken ze veel met projecten en ateliers, waar ze bijvoorbeeld een nieuwe taal als Arabisch leren, of leren schaken. Daarnaast wordt ook gekeken naar het kind. Wat willen ze zelf graag leren? Leren plannen en zelfreflexie. Maar ook leren leren. Deze kinderen gaan vaak zo snel door de reguliere stof heen, dat ze eigenlijk niet hebben geleerd wat leren eigenlijk is.

Lees verder op pagina 12

9 Nieuws uit Berkelland
Lau r a K ievi t Pian o docen t e T : 0 5 45 48112 3 W : www . lau r aki e vi t. n l

Bijles als erbijbaan

Gepresenteerd door Haroon Bijles

Ex-minister Wiersma van onderwijs heeft voor discussie gezorgd over het weren van bijlesbedrijven uit scholen. Maar eerst moeten scholen beter worden in hun eigen taken. Tot die tijd zijn bedrijven zoals Haroon Bijles (helaas) keihard nodig.

Waar gaat het probleem om? Volgens de Onderwijsraad zorgt betaalde bijles voor ongelijkheid. Dit komt doordat alleen kinderen van ouders met meer geld zich bijles kunnen veroorloven. Dat kan leiden tot betere cijfers op school en een betere baan later. Haroon is opgericht om bijles voor iedereen betaalbaar te maken. Ze zijn de goedkoopste aanbieder van georganiseerde bijles door te werken met scholieren, die de stof nog vers in het hoofd hebben.

Ongeveer een kwart van de scholieren in het hele land volgt betaalde bijles. Er is dus duidelijk vraag naar. En het werkt; afgelopen jaar heeft Haroon de eindcijfers ruim zien stijgen. Geen enkele leerling die actief bijles volgde, is gezakt voor de eindexamens. Dus in plaats van bijlesbedrijven te weren, kunnen scholen juist van hen leren.

Bijlesbedrijven hebben namelijk slimme lesmethoden die scholen kunnen gebruiken. Bij Haroon geven leerlingen en studenten elkaar bijles. Dit is goed voor de leerling, die hulp krijgt van een leergierige leeftijdsgenoot. Maar ook de bijlesgever verdient een extraatje en krijgt een leerzame bijbaan voor op het cv. Een situatie waar iedereen baat bij heeft. Laat scholen dit soort ideeën overnemen!

Om in de grote vraag te voorzien, is Haroon op zoek naar bijlesgevers. Meer info op de site!

www.haroonbijles.nl

+31 6 1953 2611 informatie@haroonbijles.nl

Hoe vind ik de pauze knop?

Mindfulness & Yoga voor kinderen en jongeren

Er is drukte in en om ons heen. Kinderen en jongeren staan altijd aan. Misschien herken je het wel: ‘een vol hoofd’, overprikkeld of druk zijn, snel emotioneel, moeilijk slapen of buikpijn.

Er zijn maar weinig momenten waarop je even ‘uit’ kunt staan. Kunt ontspannen en voelen wat erin rust en vanuit je eigen kracht te ontdekken en te beleven valt.

Tijdens de lessen staat plezier, bewegen en ontspannen in de natuur voorop. Bij mooi weer zijn de lessen buiten. Er zijn groepslessen, ouder-kind en individuele lessen.

Door het afwisselen van inspanning en ontspanning verbeter je (spelenderwijs) je lichaamshouding, je concentratie, je zelfvertrouwen en nog veel meer.

Komen jullie een keer mee doen?

Kinderopvang die bij jou past

Kinderopvang Avonturijn is al meer dan 30 jaar dé kinderopvang- organisatie in de Achterhoek. Wij bieden een veilige omgeving waar jouw kind zich spelenderwijs kan ontwikkelen. Kijk op onze website voor ons uitgebreide aanbod voor kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en speelleergroepen. Onze locaties zijn dikwijls gevestigd in een basisschool waar we de opvang van 0-13 jaar verzorgen. Samen met het basisonderwijs werken we aan een doorgaande ontwikkellijn. Alle gemak onder één dak! Is er behoefte aan meer flexibele opvang in een huiselijke omgeving? Avonturijn bemiddelt ook tussen ouders en gastouders.

Naast een betrouwbare kinderopvangorganisatie voor ouders en kinderen zijn wij ook een ontzettend leuke organisatie waar je zou willen werken. Op onze website staan onze actuele vacatures, wellicht zit er iets voor jou bij!

www.avonturijn.nl - info@avonturijn.nl - 0573 – 760 200

Nieuws uit Berkelland 10 Samen op Avontuur www.avonturijn.nl - info@avonturijn.nl - (0573) - 760200 - Kinderdagopvang 0 - 4 jaar - Gastouderopvang 0 - 13 jaar - Buitenschoolse opvang 4 - 13 jaar - Speelleergroep 2 - 4 jaar AVONTUUR - VERTROUWEN - AANDACHT - SAMEN K I N D E R Y O G A T U I N Z W I E P M I N D F U L N E S S & Y O G A V O O R K I N D E R E N E N J O N G E R E N B a n c a S c h u u r m a n - B o s g o e d Z w e p s e w e g 1 5 8 7 2 4 1 P V L o c h e m 0 6 - 5 8 7 2 1 0 1 6 i n f o @ k i n d e r y o g a t u i n z w e p n w w w k n d e r y o g a t u i n z w e p n

Van docent naar wandel- en onderwijscoach

Onderwijs … voortdurend in beweging. Voor lesgevenden maar zeker ook voor leerlingen en studenten is dat niet altijd even makkelijk bij te houden. Ik denk dat velen, ook leerlingen/ studenten en hun ouders, dit zullen herkennen. Als ik terugkijk op mijn 40 jaar in het onderwijs, dan zie ik hoe zeer die wereld is veranderd. Van gewoon lesgeven en les krijgen op een school, naar steeds meer onderdeel zijn van een onderwijsbedrijf. Kijk naar de hoge werkdruk door administratie, verantwoording moeten afleggen en andere extra taken die gevraagd worden, en naar de steeds hogere verwachtingen en maatschappelijke eisen waar leerling en student mee te dealen heeft. En natuurlijk doen de scholen hun uiterste best om dat onderwijs te geven waar de leerling en student het meest bij groeit, maar ook scholen zelf hebben te maken met de snel veranderende samenleving, de eisen van de overheid en het beschikbare geld. Ik zag in die 40 jaren het onderwijs steeds verder verzakelijken en zag de prijs die zowel lesgevenden als leerlingen en studenten daarvoor betalen. Velen lopen op hun tenen en voelen dagelijks de stress van het moeten presteren.

Ruim twee jaar geleden maakte ik de overstap van docent, schoolopleider en leerlingbegeleider naar zelfstandig wandelen onderwijscoach. Ik begeleid nu lesgevenden én studenten die vastlopen in schoolwerk én daardoor niet zelden ook in hun leven of welzijn, naar ‘meer plezier in leven, werk en/of studie’. Dat doe ik vanuit huis, of ’op locatie, maar ook en vooral doe ik dat wandelend. Ik maak daarbij dankbaar gebruik van het samen op pad zijn, de buitenlucht en een natuurlijke omgeving die ontspannend werkt. Mijn ‘coachees’ en ik kijken samen naar waar de ‘problemen’ vandaan komen, om daarvan te leren. Maar vooral kijken we kort gezegd naar de gewenste situatie, het gewenste doel en de weg daar naar toe. Wat is helpend? Wat zit er in de weg? Waar en bij wie vind je steun? We doen dat stapje voor stapje.

Want niet alleen bij werknemers in het onderwijs, maar vooral ook bij leerlingen en studenten merk ik dat het vastlopen, het niet mee kunnen komen, de onvrede of je ongelukkig en ongemotiveerd voelen niet komt doordat je het werk of het niveau niet aankunt. Het is meer doordat je met een bepaalde bril naar jezelf kijkt of bepaalde gedachtes hebt die je dwars zitten. Ook kan het zijn dat je niet meer ziet wat er wel goed gaat, of dat je maar niet begrijpt waarom het allemaal niet wil lukken. Mijn coaching werkt dan ook niet alleen bij ‘coaching op welzijn’, het werkt via die weg ook heel goed bij de klassieke hulplessen of huiswerkbegeleiding. Want leren, groeien, jezelf kunnen ontwikkelen lukt alleen als je lekker in je vel zit en vertrouwen hebt in wat je kunt.

Zo begeleidde ik al vaak studenten bij wie studie en werk niet meer lukte door grote twijfels aan zichzelf en het ervaren van een grote sociale druk. Door samen te wandelen, gerichte vragen en oefeningen te doen die leiden naar inzichten, ontdekten we dat de werk- en sociale druk een zelfopgelegde was en niet vanuit de omgeving kwam. Dat inzicht maakte ruimte voor een ommekeer naar meer zelfvertrouwen en ontspanning. En dat leidde weer tot een beter functioneren en meer werkplezier.

Natuurlijk is het niet zo simpel als ik hier vertel, werken aan jezelf is echt een proces, soms spannend en confronterend, maar altijd eye-openend en met altijd een positieve wending. Als docent op school kon ik er al zijn voor mijn leerlingen en collega’s, als zelfstandig wandel-en onderwijscoach kan ik dat, vrij van alle randvoorwaarden, nóg meer. Zowel in de bijlessen en studiebegeleiding als in het coachen op welzijn. Voor meer informatie over wandel- en onderwijscoaching, kijk op de website www.adelante-onderwijscoaching.nl

Loes Steinebach Geesteren.

Hulp en begeleiding op maat, voor lesgevenden, leerlingen en studenten

Loes Steinebach, ex-docent, nu onderwijs- en wandelcoach Geesteren www.adelante-onderwijscoaching.nl tel: 06 10782260

Bijziend? Voorkom oogziekten!

Bijziendheid (myopie) is een afwijking van het oog waarbij een minsterkte nodig is om scherp te zien. Myopie ontstaat doordat de oogbol aan de achterkant te lang is. Vaak lossen we dit op met een bril of contactlenzen, maar myopie is niet altijd onschuldig. Bij sterke myopie, met een brilsterkte van S-6.00 of hoger, kan de oogaslengte zo lang worden dat dit later tot oogziekten kan leiden. Eén op de drie mensen met hoge myopie zullen uiteindelijk slechtziend worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

20-20-2 regel: Dit kunnen kinderen zelf doen

Ben je bijziend, of is de kans groot dat je dat wordt? Hou je dan aan de 20-20-2 regel: richt na 20 minuten dichtbij kijken je blik tenminste 20 seconden op een punt in de verte. Spendeer daarnaast tenminste 2 uur per dag buiten in het daglicht.

vanaf € 149,- incl. glazen 1 jaar lang volledige garantie!

back to school

NUMMER ÉÉN IN OOGZORG EN MODE

Maak online een afspraak op: www.hoflandoptiek.nl

Hofland Optiek Oldenzaal St. Plechelmusplein 13 0541 - 514177 oldenzaal@hoflandoptiek.nl

Hofland Optiek Enschede H.J. van Heekplein 26 053 - 432 11 21 enschede@hoflandoptiek.nl

Hofland Optiek Denekamp Vledderstraat 1 0541 - 35 23 18 denekamp@hoflandoptiek.nl

Hofland Optiek Eibergen Kluiversgang 6 0545 - 47 55 00 eibergen@hoflandoptiek.nl

Hofland Optiek Losser Raadhuisstraat 7 053 - 53 88 299 losser@hoflandoptiek.nl

Hofland Optiek Borne Grotestraat 197 074 - 267 13 56 borne@hoflandoptiek.nl

Hofland Optiek Nijmegen Koningstraat 12 024 - 382 32 70 nijmegen@hoflandoptiek.nl

Hofland Optiek Emmen Mondriaanplein 1-3 0591 - 670 850 emmen@hoflandoptiek.nl

facebook.com/HoflandOptiekTwente | instagram.com/hoflandoptiek

11 Nieuws uit Berkelland

Passend onderwijs

Da Vinci Berkelland biedt voor een regio van 35 tot 40 kilometer rondom Neede verschillende vormen van onderwijs aan. Kinderen kunnen voltijds(vijf dagen), deeltijd, (drie dagen op het regulier onderwijs en twee dagen naar Da Vinci) of ambulante HB begeleiding krijgen. Bij het laatste blijft het kind op het regulier onderwijs en komt er een collega leerkracht van Da Vinci Berkelland meerdere uren in de maand ondersteuning bieden op de school. Afgelopen schooljaar was het derde schooljaar dat de kinderen ook deeltijds naar Da Vinci Berkelland konden gaan. De pilot begon in 2020 met een leerling uit Eibergen. Hij zat prima op zijn plek op zijn reguliere school, maar miste wel de uitdaging en gelijkgestemden om zich heen. Volledig naar Neede gaan, was daarom niet passend voor hem. Dit zou hem immers uit zijn vertrouwde en passende situatie halen. Deeltijd onderwijs was daarom een passende oplossing. Hij behield zo zijn aansluiting bij de kinderen en school en kreeg uitdaging en verbreding op Da Vinci Berkelland. Het doel van deeltijd onderwijs is niet om als opstapje te dienen naar voltijd onderwijs, maar juist om de omgeving op de reguliere basisschool zo in te richten en kennis en expertise te voorzien, dat een leerling in zijn vertrouwde omgeving op de basisschool kan blijven. Elke vorm van onderwijs of arrangement wordt gekozen, samen met het samenwerkingsverband, om een zo passend mogelijk aanbod te bieden voor het kind.

Grote regio

Komend schooljaar zal een derde van alle leerlingen op Da Vinci Berkelland uit de gemeente Berkelland en een derde uit de gemeente Lochem komen. Veel van deze kinderen gaan zelfstandig, worden door ouders gebracht of gaan met een taxi naar school toe, afhankelijk van de afstand en situatie van de plaatsing. De overige kinderen komen uit omliggende plaatsen als Enschede, Haaksbergen, Winterswijk, Brummen en meer. Dat geeft wel een goed beeld hoe groot de regio is waarin Da Vinci Berkelland haar onderwijs aanbiedt. Vanaf de komende herfstvakantie zal de overkoepelende organisatie Archipel in Zutphen een nieuwe locatie van Da Vinci openen. Deze zal in het gebouw bij een reguliere school komen te zitten. Hiermee wil de organisatie de kinderen binnen de regio van het samenwerkingsverband een extra locatie bieden zodat ze minder ver hoeven te reizen.

Hoe eerder de kinderen gezien worden des te beter. Over het algemeen vallen de kinderen die naar SBO Diekmaat gaan, eerder op dan de kinderen van Da Vinci Berkelland. Dit komt doordat een achterstand sneller opvalt en daar dan ook eerder hulp voor wordt ingeschakeld. Het is echter voor alle kinderen van belang dat ze passend onderwijs krijgen die aansluit bij hun niveau. “We gunnen alle kinderen een plekje in het reguliere onderwijs.” Echter is dat niet altijd mogelijk en komt een kind beter tot zijn of haar recht in het speciaal basisonderwijs. Een groep die nog wel vaak wordt vergeten zijn de meisjes. “Het percentage jongens en meisjes dat in het speciaal basisonderwijs terecht komt ligt erg uiteen.” Meisjes zijn vaak wat stiller en passen zich meer aan de groep. Hierdoor worden ze niet altijd op tijd ‘gezien’. Ambulant HB begeleider Meindert komt veel op andere scholen. Hij heeft dan ook als extra taak op zich genomen om deze groep kinderen goed in de gaten te houden en te signaleren.

Scholen elkaar laten helpen

De weg van het regulier onderwijs naar het speciaal basisonderwijs is vaak nog erg lang. Leerkrachten moeten veel stappen zetten voordat een kind aangemeld kan worden voor

Ariëns weer 5 jaar Daltonschool

Nadat de school vorig jaar van de binnenkant is opgeknapt, was dit jaar de buitenkant aan de beurt.Het resultaat is een levendige uitstraling die in lijn is met onze onderwijsmissie en -visie.

Als school staan we voor hoogwaardig

Daltononderwijs, wat onlangs ook bevestigd werd door de Nederlandse

Daltonvereniging. Zij hebben ons opnieuw een licentie toegekend voor

Onderwijs in een groene omgeving

Onderwijs in een groene omgeving, dat is Zone.college. In de gezellige school in Borculo wissel je theorie af met praktijk. Je leert en werkt met dieren, planten, bloemen, voeding en techniek. Binnen en buiten de school. De fijne sfeer en persoonlijke begeleiding motiveren jou om je beste binnenste buiten te halen. Je kunt bij ons kiezen uit de leerroutes Vmbo Groen en Het Groene Lyceum. Het Groene

de komende 5 jaar. Onze school en het verhaal erachter worden steeds duidelijker. Dit is voor ons zichtbaar doordat we niet alleen kinderen aantrekken uit de wijk, maar uit heel Neede.

speciaal basisonderwijs. Cindy hoopt dat dit in de toekomst alleen nog maar beter wordt. Dat scholen elkaar meer en meer kunnen helpen de kinderen van passend onderwijs te kunnen voorzien. Zodat elk kind ‘gewoon’ naar school kan gaan. En dit sluit mooi aan bij een moment wat Cindy altijd is bijgebleven.

“Toen we vijf jaar geleden naar Neede verhuisden, kwamen we met onze feestbus aan bij SBO Diekmaat. De leerlingen van SBO Diekmaat hadden gezorgd voor een warm welkom en alles leuk versierd. Ze stonden ons op het plein al op te wachten toen we aankwamen met onze feestbus. We stapten onze bus uit en aan beide kanten van de groepen kwam de reactie; Ohh, jullie zien er eigenlijk heel gewoon uit.” En zo is het ook. Regulier of speciaal basisonderwijs, het zijn allemaal ‘gewoon’ kinderen.

HildeGrooters

BettyKloosterman

DinieWolterink

Lyceum is voor leerlingen met havo in het advies. Ontdek de mogelijkheden bij Zone.college.

MarikaMeershoek

InezLacet Schilderijen

AnnekeSchelfer

RiaRitman

BertKoerts

Nieuws uit Berkelland 12

Meer dan alleen

‘dagbesteding’ of ‘oppas’

Bent u op zoek naar een persoonlijke en professionele opvang voor uw kind(eren)? Wij bieden opvang aan kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar.

Niet alleen een geborgen en vertrouwde omgeving, maar we dagen ze met een afwisselend programma iedere keer weer uit om te groeien. Bij Oqido staat het kind centraal en krijgt uw kind de ruimte om te leren, plezier te maken met leeftijdsgenoten en te ontwikkelen in een veilige, vertrouwde en stimulerende omgeving. Een plek waar uw kind zich welkom voelt en mag zijn wie hij is.

Wilt u meer informatie of een keer binnenkijken op een van onze locaties dan bent u van harte welkom. U kunt contact opnemen via de mail: info@oqido.nl of telefonisch: 0545 461130 of kijk op onze website: www.oqido.nl

Rots en Water

L. heeft last van boze buien. Zo vriendelijk, behulpzaam en rechtvaardig als ze is. Zo boos en gefrustreerd kan ze zich op andere momenten voelen. Ze weet dan eigenlijk geen raad met zichzelf. Stampend naar boven, boze dingen roepen waar ze later spijt van heeft. Tja, hoe reageer je daar als ouders nu het beste op.

Ze komt zelf met het idee dat ze daar graag hulp bij wil. Hoe tof is dat! Een kind dat zelf wil groeien, leert het beste. We gaan samen aan de slag waarbij L. vooral zelf aangeeft waar ze aan wil werken. We pakken elementen uit de rots en water training, we kijken naar de communicatie thuis, we bespreken haar talenten en kwaliteiten en door haar eigen motivatie maakt ze grote stappen! Ook haar ouders helpen haar door open te staan met een vriendelijke geduldige reactie. Na een aantal keer geeft ze aan dat ze weer lekker in haar vel zit en alles weer veel positiever bekijkt. Ze mag trots zijn op die enorme inzet en groei.

Een andere kijk

Mijn naam is Manon en samen met mijn gezin woon ik in Borculo. Naast de groepslessen die ik geef in Rots&Water coach ik kinderen thuis.

Lekker in je vel zitten is altijd mijn doel. Daarmee geef ik tijdens de gesprekken en oefeningen vaak een andere kijk op dingen. Soms voor ouders, vaak ook voor het kind zelf; een andere houding of reactie, omgaan met situaties en zeker ook met een positieve kijk op zichzelf. Jezelf goed leren kennen.

Wanneer we ons verdiepen in de talenten en kwaliteiten is een reactie die ik vaak krijg van kinderen “wow, ik wist niet dat ik er zo veel heb!”. Die twinkel in de ogen wanneer ze zichzelf daarin herkennen. Dat geeft een kind een positieve boost. Daarnaast kijken we naar behoeftes; wat is er allemaal nodig voor een kind. Zeker bij begaafde kinderen is het vaak nodig dat de omgeving ánders gaat kijken en er goed gekeken wordt naar die behoeftes. Zo proberen we samen die ‘sparkle’ weer terug te krijgen!

13 Nieuws uit Berkelland • Kleinschalige babygroep met medewerkers • Dreumesgroep waar ze kunnen ontdekken en uitdaging vinden • Peutergroepen waar we themagericht werken • Een opvang in sfeer Eibergen/Rekken/Haarlo 0545-461 130 • info@oqido.nl • www.oqido.nl Nieuwsgierig? Bent u op zoek naar professionele opvang? buitenschoolse huiselijke •

DE LEUKSTE UITJES VOOR KINDEREN

"VROEGER WAS ALLES ANDERS! Er is weer veel te beleven bij Museum de Scheper"

Museum de Scheper

Hagen 24 Eibergen

Tel 0545 – 471050

www.museumdescheper.nl

"Adventure Eefde is dé plek waar iedere outdoor en snelheid liefhebber zijn hart kan ophalen. In ons indoor- en outdoorpark kan je karten, klimmen en klettersteigen"

ADVENTURE EEFDE

Elzerdijk 44, eefde

Tel 0575 - 540229

www.adventureeefde.nl

"Een unieke race belevenis waarbij je individueel of met een team tegen elkaar kunt strijden door de snelste rondetijden neer te zetten op één van de 8 racebanen"

www.racemania.nl

"Zwemmen en sporten doe je bij ‘t Timpke! In ons zwembad vind je drie baden; een diep bad, recreatiebassin en peuterbad"

Stichting sportaccommodatie

’t Timpke

Haarloseweg 10, Borculo Tel 0545 - 272271

www.timpke.nl

Op piratentocht met Woeste Willem

Een vaartocht over de Berkel met Woeste Willem, dat is pas een avontuur! Speciaal voor kinderen tot acht jaar (volwassenen mogen natuurlijk ook gewoon meevaren) ga je in de 'Jappe' op een heuse piratentocht.

Woeste Willem heeft nog wel een opdracht voor je. Hij moet namelijk een schat zoeken en dat gaat alleen lukken met jouw hulp. Verkleed als piraat kun je Woeste Willem met behulp van flessenpost helpen de schat te zoeken. Willem wacht op je in de 'Jappe'.

Dit gave piratenfeest kun je reserveren bij de Toeristische Informatie Borculo (TIB) - Hofstraat 5 - 0545-271966info@tiborculo.nl

"Kasteel Warmelo wil u op verschillende manieren iets laten beleven! Wandelend door de prachtige historische tuin komt u langs kunstig uitgehouwen zandsculpturen met elk jaar een nieuw thema"

Kasteel warmelo

Stedeke 11 Diepenheim

Tel 0547 – 352547

www.kasteelwarmelo.nl.

DIEPENHEIM

29 APRIL T/M 1 OKTOBER

DINSDAG T/M ZONDAG VAN 10 30 - 16 30 UUR (MAANDAG GESLOTEN)

www.kasteelwarmelo.nl

Beleefboerderij

De kleine Carrousel

Koebushorst 7, Laren Tel 0573 - 221306

www.dekleinecarrousel.nl

Terugblik schooljaar 20222023 obs Kiezel en Kei Borculo

Zoals ieder jaar zijn we na de vakantie gestart met onze sociaalemotionele lessen. Leerlingen komen terug met een koffer vol vakantieherinneringen. Vaak leuk, maar zo'n vakantie duurt ook lang. De groep moet opnieuw gevormd worden. Dit onderdeel is essentieel voor een fijn schooljaar voor ieder kind

Dit jaar zijn we gestart met de methode ''Rots en Water''. Deze training heeft als doel om kinderen op sociaal-emotioneel gebied weerbaar te maken. Zowel de kinderen als de leerkrachten waren erg enthousiast over deze training. We gaan hier dan ook een vervolg aan geven in het nieuwe schooljaar!

In de eerste weken van het schooljaar stond het eerste feest al op het programma; ''het Septemberfeest''. Door mee te doen met de verlichtingsroute is het voor onze leerlingen dan ook echt feest. Nadien kwam Sinterklaas langs, werd er onder een verlichte kerstboom genoten van een kerstdiner en werden er eitjes kapotgeslagen met Pasen. In april werd er in onze projectweek gewerkt aan een overkoepelend thema; ''de Achterhoek''. Praten in dialect, dansen met de boerendansers en een stadswandeling door Borculo. Het geheel werd natuurlijk afgesloten met onze traditionele hapjesmarkt. Naast al deze feestelijkheden voltrok zich op 6 februari een ramp in Turkije en Syrië. Na het zien van de beelden van de aardbeving werd er door de leerlingen een flessenactie op touw gezet samen met de collega-scholen HW Heuvelschool en School Noord. Er werd een bedrag van 1500 euro opgehaald wat wij onder het toeziend oog van TV Gelderland hebben gedoneerd aan de slachtoffers. Ook met de actie ''schoenendoos'', waarbij leerlingen een schoenendoos vullen voor leeftijdsgenoten in Roemenië leren de kinderen oog te hebben voor hun medemens.

Het schooljaar werd afgesloten met een knallend eindfeest dat georganiseerd werd door de ouderraad. Alle ouders, leerkrachten, medewerkers en kinderen van Partou, de buurt en natuurlijk de kinderen van de Kiezel en kei school waren hierbij aanwezig. We blikken terug op een mooi schooljaar!

MaxX Gala Feest

Op dinsdag 13 juni was het eindelijk zo ver. De leerlingen van MaxX uit Neede maakten zich op voor het Gala spektakel. Een feestelijke afsluiter van een tijdperk.

De Olde Mölle in Neede diende als locatie en was rijkelijk versierd. Allerlei belangstellenden stonden rondom de Molen klaar om de 'schoolverlaters' in te halen. Rond 19.00 uur ging het spektakel van start; de leerlingen kwamen in allerlei speciale voertuigen richting locatie. Op de motor, in de trekker, of in een strak gepoetste auto met open dak; dit alles zorgde voor veel vermaak.

De leerlingen werden onder luid applaus onthaald en door de spreekstalmeester en de mentor begeleid naar het foto moment. Allemaal uitgedost in prachtige kleding. Vervolgens ging binnen het feest verder. Lekker dansen, je uitleven rondom de casino tafels, of gewoon kletsen onder het genot van een hapje en een drankje. De mogelijkheid om deze avond vast te leggen bij Photobooth, werd door vele leerlingen en het personeel aangegrepen. Een mooie herinnering.

Met een beetje spanning voor de volgende dag, gingen de leerlingen richting huis. En na het verlossende telefoontje "geslaagd", kon voor velen de vlag uit!

IKC Op d'n Esch

Wij zijn een openbare basisschool waar alles duidelijk gestructureerd is. Hierdoor is alles voor de leerlingen goed te overzien; ze kennen elkaar en voelen zich veilig.Betrokkenheid staat bij ons hoog in het vaandel. Door goed samen te werken, bereiken wij het beste resultaat.

Op IKC Op d'n Esch werken we met enkele groepen waar leerlingen bij leeftijdsgenoten in de klas zitten en samen spelen, leren en werken. Doordat we een BAS school zijn, (bouwen aan een adaptieve school), kunnen we ons onderwijs op diverse niveaus aanbieden en inrichten. Hierbij zijn er schoolbrede afspraken gemaakt en ontstaat er binnen de school een doorgaande (leer)lijn.

In de klassen werken de kinderen zowel met Tablets/Chromebooks als met werkboeken. Dit is een bewuste keuze. Zo leren de kinderen digitale vaardigheden aan maar is het werken in het boek net zo belangrijk. Op school bieden we ,naast de reguliere vakken, ook sociale weerbaarheidstrainingen Rots en Water. In deze lessen leren de kinderen eigen grenzen aangeven, zelfstandige beslissingen kunnen nemen en een eigen weg te gaan.

Onze leerkrachten zijn gemotiveerd, betrokken en makkelijk benaderbaar. Naast onze leerkrachten werkt er ook onderwijsondersteunend personeel evenals vakleerkrachten .

De schooldagen zijn bij ons allemaal gelijk. Groep 1 t/m 8 gaat iedere weekdag van 08.30 –14.00 uur naar school, daarnaast hebben we een BSO in school!

DIEPENHEIM

29 APRIL T/M 1 OKTOBER

DINSDAG T/M ZONDAG VAN 10 30 - 16 30 UUR (MAANDAG GESLOTEN)

15 Nieuws uit Berkelland
www.kasteelwarmelo.nl

Honderd procent Achterhoeker? Dat kan bijna niet!

BERKELLAND - Plat praten, op zijn tijd een biertje en pronken met de groene Achterhoekse vlag. Als je uit de Achterhoek komt dan krijg je bij deze woorden direct een gevoel. En jij als Achterhoeker voelt je vaak ook écht Achterhoeks. Maar de kans dat je ook honderd procent écht Achterhoeker bent is wel heel erg klein. Het grootste deel van de Achterhoek heeft namelijk voorouders die helemaal niet in de Achterhoek geboren zijn. "Uit statistieken blijkt dat 95 tot 98 procent van de Nederlanders een migratieachtergrond heeft", zegt Femia Siero, directeur van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. "De kans is dus heel groot dat dat hier in de Achterhoek hetzelfde is", vult Natalya Staring, onderzoeker aan.

Waarom zijn we niet écht Achterhoeks?

Om een duidelijk beeld te krijgen van de trek van en naar de Achterhoek onderzoekt Staring de komende maanden de migratiestromen. "We gaan op zoek naar verhalen over mensen die vanaf de zestiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog naar deze regio kwamen of juist uit deze regio vertrokken." Dat Achterhoekers niet veel weten over hun voorouder wordt duidelijk in een poll die het erfgoedcentrum op haar site heeft staan. "25 procent geeft aan een migratieachtergrond te hebben, maar 44 procent zegt 100% Achterhoeker te zijn", zegt Siero. "We weten gewoon dat dat niet kan kloppen!" Maar waarom klopt dat niet? "Nadat in de 17de eeuw de Tachtigjarige Oorlog was beëindigd, is de Achterhoek nagenoeg leeg", legt Staring uit. "Het gebied ontvolkt. Mensen trekken weg." Inmiddels wonen er ruim 400 duizend mensen in de regio en die moeten ergens vandaan gekomen zijn. "Ik doe vooral onderzoek in ons archief en kijk daarvoor in tal van archiefstukken", zegt Staring. "Wat ik nu bijvoorbeeld al zie is dat er in Borculo heel veel Franse achternamen zijn. Die mensen stammen af van de hugenoten." Daarnaast zijn er tijdens de Dertigjarige Oorlog heel veel vluchtelingen vanuit het huidige Duitsland in de streek komen wonen. Bekend is inmiddels dat veel Achterhoekers eind negentiende eeuw naar het beloofde land Amerika gingen. Ze

hoopten daar op een beter leven. "In ons onderzoek betrekken we bijvoorbeeld ook brieven van mensen die vanuit Amerika brieven naar Nederland stuurden". Minder bekend is misschien wel dat ook vanuit deze regio veel jongens met de VOC naar Oost-Indië gingen.

Waarom dit onderzoek?

"Wij willen laten zien dat migratie van alle tijden is", begint Siero. "Zeker in de discussies die we nu in ons land hebben als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Het is een maatschappelijk thema, maar het is niet een onderwerp van alleen onze tijd." Begin volgend jaar moet het onderzoek klaar zijn. "We willen dan een canon presenteren. Daarnaast hopen we dat andere partijen zoals musea, muziekgroepen, maar misschien ook wel buurten of culinaire professionals het onderwerp oppakken en er iet mee gaan doen. We hopen dat het onderwerp hierdoor bespreekbaar wordt en het eventueel kan bijdragen aan het oplossen van de migratievraagstukken van vandaag. We willen hen zo veel mogelijk inspireren. We hopen dat er tal van initiatieven dwars door de hele regio heen ‘de Achterhoeker’ bewust maken van z’n eigen ‘achtergrond’ én van de hedendaagse sociaal maatschappelijke vraagstukken waar we samen de juiste antwoorden op moeten zien te vinden.”

KWF Kankerbestrijding collecteert 3 t/m 9 september in Berkelland en zoekt nog collectanten

Berkelland - Tijdens de nationale collecteweek van KWF Kankerbestrijding (3 tot en met 9 september) wordt er in Berkelland weer huis-aan-huis gecollecteerd. Iets doneren? Dat gaat eenvoudig door de QR-code te scannen met uw telefoon.

Op dit moment leven 850.000 Nederlanders met en na kanker. Dat maakt het ook dit jaar weer heel belangrijk om geld op te halen voor KKWF. Jaime Lebbink: “Bijna iedereen wordt wel geraakt door deze ziekte. Of je het nu zelf hebt, of iemand in je omgeving. De impact van kanker is heel groot.”

Steeds beter behandelen

“Door geld op te halen, kunnen we echt een verschil maken”, vervolgt Jaime Lebbink namens de kwf collecteteams . Dankzij alle onderzoeken waarin KWF heeft geïnvesteerd, is kanker steeds beter te behandelen. Nu overleeft gemiddeld 66% van de patiënten de eerste 5 jaar. Bij de oprichting van KWF was dit slechts 25%. “Mooi om daar een steentje aan bij te dragen”, vinden de coördinatieteams van Ruurlo, Neede en Borculo.

Iets geven? Even scannen!

Hoewel KWF dit jaar voor het 74e jaar op rij collecteert, is het er door de jaren heen wel moderner op geworden. Zo lopen sinds vorig jaar alle collectanten van KWF met een collectebord met QR-code, in plaats van een collectebus. “Handig, dan hoeven mensen niet meer op zoek naar contant geld als we voor de deur staan.”

Ouderwets genieten van het koffieconcert in Muziekcentrum Borculo

BORCULO - Op zondag 17 september 2023 wordt er een traditioneel frühschoppenconcert gehouden in Muziekcentrum Borculo aan de Haarloseweg 7. De aanvang is 11.00 uur, maar vanaf 10.00 uur zal de zaal al geopend zijn. Het Brook Duo en het Seniorenorkest de Achterhoek zullen hun medewerking verlenen aan dit concert. Het Brook Duo uit Markelo bestaat uit Gert Jan Oplaat alias De Weuste en Anita Bolink-van der Steen alias Bokkie. De ondersteuning komt van Bennie Haafkes met zijn “Muziekdeuze”. Brook Duo heeft recent nog weer een nieuwe cd geproduceerd. De ochtend wordt geopend met de prachtige harmonieklanken van het "Seniorenorkest de Achterhoek”. Dit 40 personen tellende orkest staat onder leiding van de bekende dirigent Willem Loff uit Winterswijk.

Collectanten gezocht

Wil je ook helpen om zoveel mogelijk geld op te halen, aan de deur of via je mobiel? In Borculo, Neede, Geesteren en Gelselaar, Ruurlo en Eibergen zijn we nog dringend op zoek naar collectanten. Want hoe méér huizen we langs kunnen, hoe méér we kunnen betekenen voor mensen met kanker. Wil jij meehelpen met de komende collecteweek? Meld je aan via kwf.nl/wordcollectant.

Collectant gemist?

Heb je de collectant gemist? Geef dan via kwf.nl/collecte.

Orkest

De leden komen uit Winterswijk, Gaanderen, Aalten, Lichtenvoorde, Groenlo, Beltrum, Eibergen, Neede, Lochem, Rijssen, Diepenheim, Haaksbergen, Gelselaar, Borculo, Barchem, Ruurlo, Bredevoort, Noordijk en Zutphen. De meeste leden zijn of waren lid van een plaatselijk harmonieorkest. Een greep uit de muziek van deze ochtend : de mars Arsenal, Abba Gold, Im Weissen Rössl Am Wolfgangsee, Böhmischer Traum, Euregio mars

Kaarten

Kaarten kunnen telefonisch gereserveerd worden à € 10,via nummer 06-21844333.

Aan de zaal kosten de kaarten € 12,-

Nieuws uit Berkelland 16

ALLE ACTIVITEITEN EN ACCOMMODATIES OP ÉÉN PLATFORM

Programma Stichting Podium Neede 2023-2024

Scan en ontdek het programma onderaan de pagina!

MAANDOVERZICHT

WOE 30 AUG KUNST & CULTUUR

VRIJ 1 T/M 29 SEPT KUNST

MA 4 SEPT

BUITEN

DON 7 SEPT BUITEN

Elke woensdag en vrijdagmiddag in augustus, is het mogelijk om deel te nemen aan rondleidingen. Een prachtige omgeving waar industrieel erfgoed en natuur samenkomen bij de oude waterzuivering. Start is om 14.00 uur - € 5,00 p.p.

Expositie ‘1 eik & 14 kunstenaars’ - Kronenkamp

Elke woensdag en vrijdagmiddag in augustus, is het mogelijk om deel te nemen aan rondleidingen. Een prachtige omgeving waar industrieel erfgoed en natuur samenkomen bij de oude waterzuivering. Start is om 14.00 uur - € 5,00 p.p.

Berkellandse Wandelchallenge Neede - Sportfederatie Berkeland

Heb je moeite met wandelen of wil je starten met wandelen?

Dan is het 20 weken durende wandelevent geschikt voor jou! Ga voor meer info over dit programma, opgeven en alle details naar onze website. Wandel jij mee?

Fietsgroep Neede/Borculo

Om de twee weken op donderdag wordt er om 13.30 uur gefietst vanaf het Vlearmoesplein. Opgeven is niet nodig en deelname is gratis. Gemiddeld wordt er 25 kilometer gefietst en vooral de gezelligheid is erg belangrijk.

DON 7 SEPT

Bridgen - Olde Molle

SPORT & SPEL Bridgeclub Neede en Omstreken is een vereniging met ruim 65 leden. Wij spelen dit leuke kaartspel op elke donderdagavond (tussen september en april). Start om 19.30 uur tot circa 22.30 uur. Er wordt op verschillende niveau’s gespeeld.

Onderstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. Kijk voor de actuele en meest recente informatie altijd op www.uitinneede.nl

ZAT 9 EN ZON 10 SEPT SPORT

Bollert Brons – Noordijk

De samengestelde wedstrijd voor paarden en pony’s bestaat uit 3 onderdelen; dressuurproef, springproef en een cross-country en speelt zich af in het prachtige gebied van natuurpark De Bollert op de grens van Noordijk en Gelselaar. Ook voor de natuurliefhebber en wandelaar een zeer leuk en sportief evenement. Ga voor meer info naar onze site.

ZON 17 SEPT NATUUR

Vogelbeurs – Olde Molle

Tijdens deze ochtend van 09.30 - 11.30 uur, kun je terecht voor het aanschaffen van nieuwe vogels, of voor het verkopen van overtollige. Entree is 2 euro en kinderen onder begeleiding hebben gratis toegang. Meer info op onze site.

WOE 27 SEPT

SPORT & SPEL

ZON 08 OKT

SPORT

Start beginnerscursus Bridgen - Olde Molle

Klaar voor een nieuw avontuur? Deze cursus leert jou in circa tien weken de kunst van dit strategische kaartspel. Bridge is niet alleen leuk, maar het scherpt ook je geest en stimuleert sociaal contact. Onze instructeurs begeleiden je stap voor stap door de regels zodat je snel vertrouwd raakt met het spel. Opgeven kan via onze site.

“USED RIDES” Vlearmoestocht – Neede

Vanaf 08:30 kan er gestart worden vanaf IJsbaan “de Kooweide”. Dit jaar biedt WTC Neede de mogelijkheid uit een gravelroute van 75km en 3 mountainbike routes van 20, 40 en 60km, waardoor de tocht geschikt is voor zowel jong als oud. Het evenement zal dit jaar in het teken staan van de 3 B’s. BIKE, BOKBIER, BBQ. Waarbij de locatie zal worden omgetoverd tot een klein festivalterrein inclusief DJ.

17 Nieuws uit Berkelland KIJK VOOR DIT EN MEER OP WWW.UITINNEEDE.NL
Rondleiding op Natuurpark Kronenkamp
VOLG ONS OP
UITGELICHT
staat live!

Heb je je ooit stijf gevoeld na een dag werken of sporten? Velen van ons wel. Maar wat betekent die "stijfheid" eigenlijk?

Er zijn twee manieren om naar stijfheid te kijken:

Hoe het voelt: Stel je een roestige deurscharnier voor - als het stijf is, heb je meer kracht nodig om het te bewegen. Dit kan ook zo aanvoelen met onze spieren en gewrichten.

Hoe ver je kunt bewegen: Denk hierbij aan hoe ver je je arm kunt uitrekken of of je je tenen kunt aanraken. Dit gaat over onze mobiliteit.

Interessant is dat wat we vaak "stijfheid" noemen, eigenlijk meer te maken heeft met hoe ver we kunnen bewegen dan met hoe onze spieren en gewrichten daadwerkelijk aanvoelen.

Veel mensen, inclusief sommige experts, zeggen dat "strakke" spieren de oorzaak zijn van pijn. Maar is dat wel zo? Stijfheid en beperkte beweging krijgen vaak de schuld, maar dat is niet altijd het hele verhaal.

Wat je voelt is niet altijd wat het lijkt: Soms voelen onze spieren strak, maar dat betekent niet dat ze niet goed bewegen. Ons lichaam kan ons soms voor de gek houden, vooral als we pijn hebben. Bijvoorbeeld, zelfs als je nek stijf aanvoelt, is hij misschien niet minder flexibel dan normaal.

Dit is het gekke: soms doen we rekoefeningen en voelen we ons minder stijf, maar dat betekent niet dat onze spieren echt veranderd zijn. Ons lichaam kan soms een beetje verwarrend zijn!

Wat experts nu denken is dat als we zeggen dat we ons "stijf" voelen, dit soms meer een algemeen gevoel van ongemak is. Dus de volgende keer dat je je stijf voelt, bedenk dan dat het misschien gewoon een signaal is van je lichaam dat het een beetje moe of ongemakkelijk is, en niet noodzakelijkerwijs dat er iets mis is met je spieren of gewrichten.

OOGCENTRUM EIBERGEN

Gezondheid & Welzijn | Nieuws uit Berkelland De tips van onze experts 18 Nieuwstraat 4 - 6 7151 CE Eibergen Tel: 0545 - 472443 E-mail: info@fysio-eibergen.nl www.fysio-eibergen.nl "De Mythe van Spierstijfheid: Voelen is niet altijd Geloven!" Begeleiding bij verlies en rouw Hasselt 14, 7152 KV Eibergen 06 - 234 97 265 www.esthernijbroek.nl info@esthernijbroek.nl rene@renemeutstegeuitvaartzorg.nl www.renemeutstegeuitvaartzorg.nl 06 43 21 53 85 (24/7 bereikbaar)
‘Afscheid kunnen nemen op je eigen manier.’
Kwaliteit die je kunt zien Nijverheidsstraat 8-04 7151 HN Eibergen Tel. 05 45 / 47 80 80 info@oogcentrum-eibergen.nl www.oogcentrum-eibergen.nl Anzeige 84x92.indd 1 09.10.17 17:19

Ben je in de overgang? Ja? Gefeliciteerd!

Oke. Een uitdagende levensfase, zeker. Maar je kunt er beter wel in komen dan niet, toch?

Helaas krijg je dus wel met wat ongemakken te maken, zoals:

• Slaapstoornissen

• Opvliegers

• Nachtelijk zweten

Maar dit zijn alleen nog maar de bekende symptomen, wist je ook dat onderstaande klachten ook met de overgang te maken kunnen hebben?

Stemmingswisselingen

Depressieve gevoelens en gedachten

• Slecht concentreren

• Vergeetachtigheid

• Droge huid

• Droge ogen

• Vaginale klachten

• Blaasontstekingen

En zo kunnen we de lijst nog wel wat langer maken. Helaas zul je er hoe dan ook door heen moeten. En als je er dan doorheen bent is het nog niet klaar! Nee hoor, je hebt een verhoogde risico op het krijgen van diabetes of hart- en vaat ziekten.

Om het weer wat positiever te houden: er is wat te doen om het aangenamer te laten verlopen. Het hebben van de juiste kennis kan je al een heel eind op weg helpen. En daarbij hebben van een goede levensstijl helpt je de klachten tijdens de overgang te verminderen en de risico’s op de klachten van na de overgang te verminderen. Plus daarbij kan je je gewichtstoename ook nog beperken. O ja, die was nog niet genoemd in het rijtje. Win-win situatie dus!

Wat kan je doen?

Meedoen met het DOOR-programma.

Wat kan je verwachten:

Intake gericht op de overgang waar je nu in zit of komt. Je traint 6 weken lang, 1 uur per week op eigen niveau. Je krijgt een e-book met informatie over

• Wat is de overgang

• Training en de overgang

• Bekkenbodem en de daarbij behorende klachten

• Stemming, stress en slaap

Voeding

Werk en de overgang

Elke training komt een van deze 6 onderwerpen aan bod. Meer informatie nodig, neem gerust contact met mij op. Dat kan via het telefoonnummer 0545-477031 of mail naar marieke@fysiosamensterk.nl. Ook kan je het een en ander vinden op de website: www.fysiosamensterk.nl/ beweegprogrammas/samen-sterk-door

Ida Straver stopt met haar ISTRA

reflexologie

Per 1 november aanstaande sluit ISTRA praktijk voor reflexologie aan de Lochemseweg 2d in Borculo haar deuren. Na vele jaren gewerkt te hebben, eerst als pedicure en daarna ook als voetreflextherapeut, heeft Ida besloten te stoppen.

Mijn werk als Reflexologe heb ik altijd met heel veel plezier gedaan en het is dan ook dubbel om dit besluit te nemen. Maar gezien mijn leeftijd komt er nu een tijd om te genieten van andere dingen, en daar dan ook de tijd voor te kunnen nemen.

Voetreflex is een fantastische manier om de gehele mens te behandelen, en zo mee te mogen lopen met de persoon in het proces dat wordt doorlopen. Ik heb in de afgelopen jaren veel geleerd van mijn cliënten, en de plezierige contacten hebben me mede gestimuleerd om mijn werk goed te kunnen doen.

Ik wil via deze weg dan ook iedereen danken voor het vertrouwen dat u in mij hebt gesteld. Ik hoop dat u de werking van voetreflex niet kwijt raakt en, als u het nodig hebt, niet schroomt om te zoeken naar therapeuten in uw omgeving.

ISTRA praktijk voor reflexologie Lochemseweg- 2D 7271 WD Borculo 06-12928284 istravoetje@gmail.com www.istravoet-reflexologie nl 19 Nieuws uit Berkelland | Gezondheid & Welzijn De tips van onze experts
praktijk voor

Omdat afscheid nemen

méér is dan alleen uitvaart

bereikbaar - www.paulinevanveen.nl

250m2 aan hobby en handwerk plezier

voor al uw Breiwol, haakgaren, kralen sieraden, naaifournituren, diamond painting decopatch, vilt, lintjes, knopen en veel meer creatiefs

www.eeksshop.nl • 0545-286919

Kluiversgang 8 • 7151 CB Eibergen

06 18 19 50 23
24/7
-

NEEDE – In september 2021 nam Birgit Bos (26) Sportcentrum

De Gaard in Neede over van Hanneke en Paul Wamsteker. Via een stage van haar opleiding kwam ze destijds bij De Gaard binnen. In de jaren daarna bleef ze hangen als parttime medewerker. Haar opleiding rondde ze af, maar ze besloot ook nog aan een paraveterinaire opleiding te beginnen. Ergens in 2020 kwamen Hanneke en Paul met de vraag of Birgit hun levenswerk wilde voortzetten. Deze beslissing kon Birgit niet alleen nemen, dit moest ze overleggen met haar vriend Bram Hassink (34). Die werkte op dat moment bij defensie. “Ik zag eigenlijk meteen potentie ook voor mijzelf als ik ooit eens bij defensie zou gaan stoppen”. Zegt Bram.

Niet over één nacht ijs

Het stel ging niet over één nacht ijs. Er werden de nodige nachtjes over geslapen en er werd een boekhouder opgezocht om de mogelijkheden door te nemen. Toch is het stel van meet af aan enthousiast. Het besluit om het te doen kwam dan ook niet als verrassing bij de meesten. Toch vond Birgit een ding

heel belangrijk “Als Bram de affiniteit met de sportschool niet had gehad, had ik het niet gedaan”. Achter de schermen werden daarna de plooien gladgestreken en daarna werd de deal met Hanneke en Paul bekrachtigd.

Goede moed

Birgit gaat in september 2021 in eerste instantie alleen van start, Bram blijft vooralsnog bij defensie werken. Birgit begint in Neede vol goede moed aan haar nieuwe uitdaging. De sportschool wordt gepimpt, er wordt een EGYM aangeschaft en de krachtapparatuur wordt vernieuwd. Stapje voor stapje wordt vernieuwing doorgevoerd in De Gaard. Er wordt continu gewerkt aan een stukje vernieuwing en verbeteringen. Op 1 juli 2023 treedt Bram toe als mede-eigenaar. Bram, net als Birgit, geboren en getogen in Neede, zegt defensie vaarwel en gaat samen met Birgit fulltime in de sportschool werken. Birgit houdt zich vooral bezig met het geven van groepslessen, terwijl Bram zich meer bezig gaat houden met de begeleiding van de bootcamp trainingen, de fitness en kun je hem inzetten als personal trainer. Lessen die onder andere worden aangeboden zijn bodyshape, indoor cycling en total workout.

Plannen

Voor na de zomervakantie zijn er alweer genoeg plannen. Bram gaat vanaf 5 september naar buiten en zal dan wekelijks een bootcamptraining gaan verzorgen op de dinsdagen. Heel innovatief is dat De Gaard ook gaat werken met toegangspasjes. Op dit moment is de sportschool aan de Oudestraat van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 22.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur en zondag van 10.00 tot 13.00 uur. Tijdens deze openingstijden is er ook personele bezetting aanwezig. “Wij vinden het sociale praatje in onze sportschool ook heel belangrijk”. De openingstijden worden door het nieuwe systeem met de toegangspasjes verruimd. “Vanaf de eerste week van november krijgen leden van onze sportschool een druppel of een sleutelhanger. Hiermee kunnen ze dagelijks van 6.00 uur in de ochtend tot 23.00 uur in de avond de sportschool in om gebruik te maken van de trainingsfaciliteiten. "Op de huidige openingstijden blijft er personele bezetting aanwezig, buiten deze tijden is er geen begeleiding in de sportschool, maar toch willen we deze extra service bieden aan onze leden”.

Op maat

Fit en gezond zijn wordt een steeds belangrijker item in onze maatschappij. Brigit en Bram spelen hierop in door lifestyle programma's op maat aan te bieden voor zowel afvallen als ook voor spieropbouw. Alle informatie over deze programma’s is te vinden op de website www.degaard.nl

Kom op 2 september live kennismaken met Glass-n-more Karin!

EIBERGEN - Misschien ben je de naam weleens tegengekomen, maar heb je nog geen duidelijk beeld bij wat of wie Glass-nmore nu eigenlijk is? ‘Daar kan ik verandering in aanbrengen', vertelt Karin Hoving van Glass-n-more. ‘Je kunt namelijk op zaterdag 2 september vrijblijvend binnenwandelen in mijn kleine en gezellige workshopruimte’.

Wens

Sinds 2020 woont Karin in Eibergen en ging haar wens in vervulling: een eigen werk- en workshopruimte voor die duizenden kralen waarmee ze zelf sieraden maakt én anderen de kans biedt zelf iets moois te maken. ‘Ik wil graag mijn passie delen’. zegt Karin. ‘Het is geweldig om anderen in een gezellige sfeer te laten ervaren wat je zélf kunt maken met al die kralen. En hoe trots je op jezelf kunt zijn dat het is gelukt! Door enthousiaste reacties van eerdere deelnemers zijn er dit najaar opnieuw workshops gepland. En het zou zo leuk zijn als nóg meer mensen mij weten te vinden. Daarom organiseer ik een inloopmiddag’, vertelt Karin enthousiast.

Wat kun je verwachten?

Je komt gezellig op de koffie, neemt een kijkje bij die duizenden kralen en je laat je ondertussen informeren over de twee soorten workshops die in het najaar gepland zijn: een sieradenset of kerst ornamenten maken. ‘Ik heb een werkplek ingericht, kralen uitgestald en er liggen voorbeelden om je een beeld te geven van wat mogelijk is’, vertelt Karin, ‘je kunt je eventueel meteen

inschrijven. Ondertussen kun je, vrijblijvend, mijn sieraden bekijken.

Dus, lijkt het je leuk om binnen te wandelen? Je bent van harte welkom! En neem gerust iemand mee! Informatie is ook te vinden op www.glass-n-more.nl of fb Glass-n-more Karin.

21 Nieuws uit Berkelland
Oudestraat 54, 7161 DX Neede 0545 29 21 71 www.cafetariasmulgrill.nl Kerkplein Ruurlo
Birgit en Bram blijven
De Gaard stapje voor stapje vernieuwen
Sportcentrum

BORCULO – Brian en Britt Grieving opende een kleine twee jaar terug Brasserie De Bakkerieje in het centrum van Borculo. Decennia lang zat op deze plek Bakkerij Liebrand. Inmiddels is het de plek waar je kunt genieten van een lekkere lunch, en kop koffie met wat lekkers of een uitgebreid diner. Brian en Britt voelen zich inmiddels helemaal thuis op deze plek. “Het eerste jaar is natuurlijk vooral ook ontdekken, je komt toch altijd dingen voor een eerste keer tegen. Inmiddels draaien we bijna twee jaar en hebben we ons ritme gevonden”.

Terras

In Borculo wordt nog volop gewerkt aan het vernieuwen van het centrum. Deze plannen lagen al klaar toen het duo twee jaar geleden begon aan hun avontuur als zelfstandig ondernemer. “Het is mooi om te zien hoe het centrum nu daadwerkelijk een upgrade krijgt”. In de zomers zullen de gasten van De Bakkerieje volop gebruik kunnen gaan maken van het terras.

Feestjes en partijen

Behalve een brasserie is De Bakkerieje ook de plek waar inwoners van Borculo en omgeving iets kunnen vieren. Achter het restaurant gedeelte zit een mooie, knusse zaal, waar een speciale gelegenheid gevierd kan worden. “Deze ruimte is uitstekend geschikt voor het vieren van een verjaardag of een huwelijksdag, waarbij we tot 50 zitplekken hebben. Voor een avondfeest is er ruimte voor maximaal 80 personen. Wij bespreken met onze gasten de wensen en stemmen het feestje helemaal daarop af. Uiteraard zullen we zorgen voor een geweldige sfeer en lekker eten en drinken”.

The Moodchers Tribute band Sinds een aantal jaren geeft The Moodchers Tribute band een optreden tijdens het septemberfeest. Direct na het vogelschieten en gooien klinken dan nummers uit vervlogen tijden. Tot vorig jaar waren The Moodchers te zien en te horen bij Zaal Peters. Echter besloot de familie Peters te stoppen met het horecabedrijf en was The Moodchers Tribute band dakloos. Brian en Britt hoefden niet lang na te denken en boden de band meteen onderdak aan. Vorig jaar speelde The Moodchers Tribute band voor het eerst in De Bakkerieje. “Op deze manier speelde de band waar veel Borculoërs nostalgische gevoelens bij krijgen op een plek met veel historie. Een mooie combinatie zo vonden wij allemaal”. Kortom een mooie match om mee door te gaan. Daarom speelt The Moodchers Tribute band ook dit jaar aan het einde van de zaterdagochtend tijdens het septemberfeest weer bij De Brakkerieje.

Nieuws uit Berkelland 22
helemaal
in
Buitenver ven Sikkens & Sigma Nu met 30% Korting! info@hondelinkschilders.nl 0545 291314 Borculoseweg 29 7161 GP Neede www.hondelinkschilders.nl NU OOK IN BORCULO… Meld je aan voor een gratis proefles in Eibergen of Borculo en ontdek het talent in jezelf Tot gauw bij de leukste en beste popschool van de Achterhoek
Brian en Britt voelen zich al
thuis
“De Bakkerieje” - Kleur & Interieur - Schilderwerken

Computerhulp Berkelland voor al je computerproblemen

NEEDE - De samenleving verandert snel door de wereld van computers en het internet. Deze nieuwe technologieën spelen een grote rol in ons dagelijks leven. Maar wat als deze digitale apparaten niet goed werken? Heb je bijvoorbeeld langzaam internet? Blijft er steeds een foutmelding op je slimme televisie verschijnen die niet weggaat? Of heb je moeite met het instellen van apps op je smartphone en tablet? Robbin Voortman uit Neede helpt je graag op weg door deze digitale wereld.

Robbin heeft altijd al een passie gehad voor computers en elektronica. Al sinds jongs af aan zette hij zijn eigen computers in elkaar, repareerde hij laptops en bouwde websites. In het dagelijks leven is Robbin software ontwikkelaar. Hierbij mist hij wel het persoonlijk contact met mensen. “Ik hou ervan om mensen verder te helpen bij hun vragen over computers, tablets en smartphones." Om die reden is Robbin nu een paar maanden geleden gestart met zijn eigen bedrijf Computerhulp Berkelland. Hierbij komt Robbin bij mensen thuis om ze weer op weg te helpen. In een taal die jij begrijpt. Geen moeilijke vaktermen, maar gewoon waar het op staat.

Door de jaren heen heeft Robbin al veel mensen geholpen met hun computers en andere apparaten. Van opnieuw installeren tot het oplossen van problemen en onderhoud aan bestaande apparatuur. “Ik voer mijn werkzaamheden uit met duurzaamheid in het achterhoofd: heb je echt een nieuw apparaat nodig, of is een kleine upgrade voldoende?"

Naast het helpen van particuliere klanten kunnen ook zakelijke klanten de hulp van Robbin inschakelen. Voor het bouwen van een professionele website of ondersteuning en advies op gebied van ict-problemen en onderhoud. “Startende ondernemers willen graag een stap klare website en email zonder grote contracten aan te gaan.” Iets wat Robbin, als startende ondernemer, goed begrijpt. Daarom werkt hij met vaste tarieven, zodat het voor iedereen vooraf duidelijk is wat er verwacht wordt en komen klanten niet voor verrassingen te staan.

Dus ben je op zoek naar computerhulp die jouw computerproblemen kan oplossen? Robbin komt graag bij je langs om samen naar een oplossing te zoeken.

E: info@computerhulpberk elland.nl

T: 06 309 47 304

W: www.computerhulpberk elland.nl

Crowdfunding voor Stichting A.J.G. ter Weemepark te Neede een succes. "Donateurs, hartelijk bedankt!"

NEEDE - Op 26 juni jl. kwam het verschrikkelijke nieuws naar buiten dat het jonge damhertje, dat geboren was in het AJG ter Weemepark, op een raadselachtige manier van de (Needse) aardbodem verdwenen was. Reden genoeg voor een betrokken bewoner om in actie te komen. Ze organiseerde een crowdfunding: Eindstand; € 725,22 een prachtig resultaat!

Beveiligingssysteem

Dankzij een groep betrokken bewoners en Autobedrijf Gebr. Manuel is het nu mogelijk voor het A.J.G. ter Weemepark om extra beveiligingscamera's te plaatsen. "We zijn hier ontzettend blij mee en kunnen het park nu beter monitoren! Het is jammer dat het nodig is, maar dankzij deze crowdfunding kan het nu wel," aldus een van de vrijwilligers.

Toekomst

"Het park is het waard om in te investeren, we zien alle generaties het park bezoeken. Daarnaast hebben we deze zomer verschillende mensen mogen ontvangen die hier op vakantie waren." De vrijwilligers kijken ook naar de toekomst en daarom is het volgende doel om een sproei-installatie aan te schaffen. O.a. om die reden doet het park ook dit jaar weer mee met de "Rabo Clubsupport actie". "Vanaf 4 september kan iedereen die klant én lid is van de Rabobank Noord- en Oost Achterhoek weer stemmen op zijn of haar favoriete club. En het A.J.G ter Weemepark is daar één van; we rekenen dus zo veel mogelijk weer op uw stem!"

Donateur worden?

Heb jij de crowdfunding gemist, maar wil je het park toch graag steunen? Dan kan je ervoor kiezen om donateur te worden, of een eenmalige donatie doen. Wil je een vaste donateur worden?

Dat kan al vanaf E 10,- per jaar, een klein bedrag maar een groot gebaar. Kijk voor meer info op www.terweemepark.nl of vraag een machtigingsformulier aan één van de vrijwilligers van het park; elke vrijdagmorgen zijn deze toppers daar aanwezig!

Wil je liever een eenmalige donatie doen? Boek dan rechtstreeks over aan St. AJG ter Weemepark Neede: IBAN: NL06RABO 0373836589

Dankbaar

Via deze weg willen de vrijwilligers van het park en initiatiefneemster Stefanie, alle mensen die gedoneerd hebben ongelooflijk bedanken. "We zijn jullie enorm dankbaar!"

23 Nieuws uit Berkelland

Passie voor fruitbomen

In de maanden september en oktober kun je wederom jouw eigen sap persen bij ten Elsen in Neede. Tijdens deze dagen worden er per dag vele honderden kilo’s appels en peren geperst tot heerlijke sapjes. De Twentse sapmobiel is van ‘s morgens vroeg tot laat in de middag volop aan het persen om van uw eigen appels een heerlijk 100% puur sapje te maken.

Ten Elsen Boom en Groen is voortgekomen uit de passie voor het kweken van fruitbomen, in het bijzonder de oude rassen. Deze soorten zijn resistent en hoeven niet bespoten te worden. Op basis van de ervaring van zijn vader en dankzij de opleiding van Johan is er een moderne bedrijfsvoering ontstaan, waarbij duurzaamheid voorop staat.

Wat moet u toch met al die appels en peren?

Laat uw eigen appels, peren en ander fruit persen bij de Twentse Sapmobiel. Ook dit jaar staat de Twentse Sapmobiel in september en oktober weer in Twente en Berkelland om uw eigen appels, peren en ander klein fruit zonder pit te persen tot 100% natuurlijke en lang houdbare fruitsappen.

Na het persen, filteren en pasteuriseren verpakken wij het sap in een 3L of 5L Bag-in-Box. Het gehele proces van persen tot verpakken duurt circa 20 minuten (bij 100 kilo). Het sap is in gesloten verpakking 2 jaar en na opening circa 2 maanden houdbaar. Met onze mobiele fruitpers halen wij tot 80% sap uit uw fruit. Zand, bruine plekjes, takjes en blad kunt u laten zitten, deze worden machinaal verwijderd. Voor het persen en verpakken van uw sap rekenen wij €1,50 per liter voor een 3L Bag-in Box en €1,20 per liter bij een 5L Bag-in Box.

Winterslaap

Dadelijk wanneer het land weer in winterstand staat, zijn de bomen en struiken in een soort winterslaap. Dat betekent dat de sapstroom sterk is afgenomen. Hierdoor kunnen de bomen en planten dan ook gesnoeid worden zonder dat ze gaan bloeden. Een drukke tijd voor Johan, want de bomen en struiken worden gerooid, ingekuild en voorzien van labels, maar ook de verkoop van bomen is in deze periode. Het is nu de tijd om bomen en struiken te gaan planten en tuinontwerpen te maken. In de winter wordt er veel tuin- en landschapsonderhoud gepleegd. Het is de beste tijd voor het planten van bomen, struiken en hagen: onder de grond gebeurt er namelijk al heel veel.

Bij Ten Elsen kweken ze inmiddels zo’n 120 verschillende soorten fruitbomen, die geen van allen bespoten hoeven te worden, op 5 hectare Achterhoekse grond. Het voordeel van deze grond is dat deze bomen beter aanslaan in uw tuin, dankzij het goed ontwikkelde wortelstelsel.

Bij ons kunt u vanaf 75 kilo (een volle kruiwagen) een afspraak inplannen via 06 25522077 (WhatsApp, SMS of bellen) of het aanvraag formulier op onze website. Bij <75kilo wordt uw fruit door onze eigen oogst gemengd en krijgt u dus gemixt sap.

Geen fruit maar wel nieuwsgierig? Kom gezellig langs op één van onze fruitpersdagen en laat je verassen door de heerlijke smaken van de natuur.

Bekijk onze site www.twentsesapmobiel.nl voor meer info of bel naar 06 25522077.

Graag zien wij u op één van onze fruitpersdagen.

Wij staan wekelijks op onze vaste perslocatie in Beckum aan de Geurdsweg 64. Op onderstaande data staan wij bij Boomkwekerij ten Elsen in Neede.

Zaterdag 9 september, vanaf 7:30 uur

Zondag 24 september, vanaf 7:30 uur

Zaterdag 7 oktober, vanaf 7:30 uur

Zaterdag 14 oktober, vanaf 7:30 uur

Nieuws uit Berkelland 24

Kreggel en Kwiek

EIBERGEN/NEEDE/BORCULO/RUURLO - Je talent ontdekken en ontwikkelen na je pensioen. Moet je echt doen. Ook als je minder mobiel wordt of van alles mankeert. Je bent en blijft het waard om het beste uit jezelf te halen. Dat is waar het project Kreggel & Kwiek, begeleid vanuit Fit-ART en Culturije, voor staat. Onder begeleiding van fantastische professionals kunnen jongere ouderen en oudere jongeren deelnemen aan allerlei creatieve workshops eerst in Eibergen, Neede, Gelselaar en Borculo. Het motto van Kreggel en Kwiek: leven toevoegen aan je dagen doe je zelf! Hol oe Kreggel en blijf Kwiek!

Doe je ook mee?

Kijk op www.fitart.nl onder Kreggel & Kwiek voor alle workshop informatie.

Kom Beeldhouwen

Creëer je eigen beeld van steen.

Tweedaagse: do 7 en vrijdag 8 september

• 3D kunstfeest met allerlei materialen

Gratis proefles: 14/9

8x wekelijks op donderdagmiddag, Van 28 sept – 16 nov

• De Kunst van Koken

En samen lekker 4 lunchen

4x kookworkshop op donderdagochtend:

7 sept, 5 okt, 2 nov, 7 dec.

• Ritmes van de Djembé

Op muzikale ontdekkingsreis

6x wekelijks op woensdagmorgen: van 20 sept – 25 okt.

• Leer Gitaar Spelen

En kom lekker samen muziek maken

Creatieve workshops

Vanaf 7 september kun je als 55-plusser of zelfs ook als 99-plusser genieten van kunst- en cultuurworkshops die bij je passen. Onder begeleiding van kunstenaars en andere professionals kun je kunst maken, kijken, voelen, schrijven, proeven, spelen. En dat alles in de buurt. Soms zelfs thuis. In het Kreggel & Kwiek cultuurcircuit zijn er, in series, steeds wisselende workshops te volgen.

Naast het aanbod kunstworkshops is Kreggel & Kwiek ook op zoek naar deelnemers voor het eigen redactieteam, theaterspelers voor de theatergroep Nooit te Oud, gastheren en gastvrouwen voor de Kwiekcafés en workshops en Kwiekchauffeurs om meedoen mogelijk te maken.

Werken met een missie

Fit-ART werkt samen met Culturije om meer mogelijkheden te creëren voor talentontwikkeling op latere leeftijd. Want kunstzinnig bezig zijn - op welke manier dan ook- brengt plezier en kracht, houdt je brein lenig, verbreedt je horizon, brengt nieuwe ontmoetingen, en geeft zin in en aan je dag.

Met de oprichting van Fit-ART willen Tineke Posthumus en Anita Kunst senioren bewegen om je leven lang te leren, de focus te richten op wat wél kan en mét senioren te werken aan mogelijkheden om het beste uit jezelf te halen. “Wij zijn ervan overtuigd dat actief bezig zijn met theater, muziek, dans en beeldende kunst en leren over kunstgeschiedenis, archeologie, erfgoed en nog veel meer - een positieve invloed heeft op je eigenwaarde en zelfrespect”, aldus Anita. “Door het aanbod in het project Kreggel & Kwiek kun je jezelf blijven ontwikkelen met eigen kracht en inzet en daardoor zoveel mogelijk zelf de regie pakken en sturen op geluk!”

Belemmeringen bestaan niet – we zoeken altijd een omweg! Het motto van het project Kreggel & Kwiek: leven toevoegen aan de dagen van alle senioren. Dus ook de mensen voor wie meedoen niet altijd meer zo vanzelfsprekend is. Tegen hen willen we zeggen: “Wil je graag deelnemen, maar zie je beren op de weg omdat je het misschien niet meer kunt? Stuur die beren weg, want Fit-ART zoekt altijd naar manieren waarop het wél kan.” Tineke Posthumus van Fit-ART legt uit: “Mensen die fysiek of mentaal een belemmering voelen, hebben het juist zo nodig om weer te kunnen aansluiten, gewoon meedoen. Wij zoeken met onze kunstenaars altijd naar mogelijkheden waarop het wel kan. En het is ons nog altijd gelukt! En dan zie je mensen stralen van geluk. Daar doen we het voor!”. Deze ouderen willen we op weg helpen met de hulp van Kwiekmakers: kunstenaars uit de regio die door de kunst aan huis te brengen mensen inspireren om weer mee te doen en om samen te kijken hoe we dat dan kunnen realiseren. Binnenkort houden we hiervoor een informatiebijeenkomst. Wil je graag daar je steentje aan bijdragen en Kwiekmaker worden? Laat het ons weten.

10x wekelijks op maandagmiddag

Van 18 sept – 27 nov.

• Schilderen met collagetechnieken

Boeket, landschap, portret, maar dan anders

7x tweewekelijks op vrijdagmiddag

Van 8 sept – 1 dec.

• Maak je eigen Kunstboek

12 ambachtelijke kunstworkshops wekelijks op donderdagmorgen

Van 24 aug – 9 nov.

• Dichten is niet eng, iedereen kan het! Met een leuke laagdrempelige methode

5x op donderdagmorgen

Van 28 sept – 2 nov

• Teken wat je ziet

Tekenen is kijken en nog eens kijken.

10x wekelijks op dinsdagochtend

Van 12 sept -23 jan

• De kunst van kijken & kletsen

Ooit een schilderij écht goed bekeken?

10x wekelijks op dinsdagmorgen

Van 12 sept - 23 jan

• Boetseer je portret

Stap voor stap een gelijkend portret maken

Weekendworkshop: vrijdag – zondag

Van 10 nov – 12 nov.

• Zing mee met de live-band

Aanmelden

Wil je deelnemen aan de creatieve workshops van Kreggel & Kwiek, of ken je iemand die dit leuk zou vinden? Of wil je iets betekenen achter de schermen van dit project? Meld je via kreggelkwiek@fitart.nl.

Nieuwsgierig wat het programma is? Programmaboekjes zijn te verkrijgen via de Bibliotheken, het Dorpshuis, bij de Voormekaar-teams, VVV kantoren in de gemeente Berkelland, in andere openbare gelegenheden of (digitaal) via www.fitart. nl. En ook staan alle workshops vermeld op Berkellandactief.nl onder Max Vitaal.

Tot gauw. Wij hopen je te zien bij een of meer van de workshops van Kreggel&Kwiek.

Tineke Posthumus en Anita Kunst

Liedjes uit de sixties en seventies

Zondag 15 oktober

• Ga digitaal: teken 3D of maak een digitale kerstkaart

5x wekelijks op donderdagmiddag

Van 23 nov – 21 dec.

Alle workshops zijn te vinden op www.fitart.nl onder

Kreggel & Kwiek

25 Nieuws uit Berkelland
Door: Anita Kunst en Tineke Posthumus @foto Fit-ART - Fit-ART Academie - De kunst van Zien – @Foto Fit-ART – Deelnemers van project Droomoord – “Die toptijd nemen ze ons niet meer af”.
PLUS Snoeptomaten Schaal 1 kilo 5.79 Per schaal 3 . 99 5.98 – 7.98 2 schalen 4 . 99 18.65 – 29.95 5 flacons 9 . 99 TOT 66% KORTING OP=OP 5.39 – 6.99 Per stuk 2 . 49 TOT 64% KORTING | Plusweg 1 | XXXX XX | Plusstad | T: 0523 65 63 93 | (Naam) plus.nl Openingstijden: ma.-do. 8.00 - 20.00 | vrij. 8.00 - 21.00 | za. 8.00 - 20.00 | zo. 8.00 - 20.00 WEEKEND 31 AUGUSTUS 1 SEPTEMBER 2 SEPTEMBER 35/23 Aanbiedingen zijn niet bestemd
wederverkopers
Om al onze klanten te laten
Wil je per mail
de hoogte
Bekijk hier al onze aanbiedingen! Geldig in week 35 zondag 27 augustus t/m zaterdag 2 september 2023 Alle Lenor Geurparels PLUS Boerentrots Blonde d’Aquitaine Hamburgers Schaal 2 stuks of quarter pounders Schaal 2 stuks of PLUS Runder hamburgers Schaal 2 stuks, combineren mogelijk Robijn Wasverzachter Alle flacons à 750 ml, combineren mogelijk Honig Mix voor soep, maaltijd of ovenschotel Alle enkelpakken à 36-137 gram 1.49 – 2.35 Per doosje 1 .3.88 Per kilo 1 .1.69 - 1.99 Per pak 1 .Pickwick 1-kopsthee Fruit, groen, rooibos, kruiden, spices, joy of tea of super blends, alle doosjes à 15-20 stuks TOT 57% KORTING 74% KORTING PLUS Nederlandse Sperziebonen Los Per 100 gram 1 .1.29 – 1.59 Per beker 1 .PLUS Sparerib Bbq, Indisch of piri piri, pak ca. 600 gram Actieprijs per kilo 10.00 Alle Douwe Egberts IJskoffie Royal Club of Pepsi Alle flessen à 1 liter Deals 1.99 Per fles 1 .Koenders | Simmelinkstraat 1 | 7151 AP Eibergen | T: 0545-271348 plus.nl Openingstijden: ma 7:30-20:00 zo 8:00-19:00
voor
en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.
profiteren van onze scherpe aanbiedingen, geldt er een maximum van 5 aanbiedingen per klant (tenzij anders vermeld).
op
blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld je dan nu aan via plus.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.