Nieuws uit Berkelland editie 49 - mei

Page 1

Uitgave 49, editie mei 2023

Open dag voor auto en motor liefhebbers

Op 2de pinksterdag zal er bij Flatlander Performance een open dag plaats gaan vinden. Flatlander Performance is een bedrijf dat is gespecialiseerd in de Autosport, gericht op de toelevering van performance motor onderdelen voor zakelijke klanten zoals de motor tuners, race teams, revisie bedrijven maar tevens ook aan particuliere klanten.

Alles op het gebied van de performance / tuning onderdelen voor de automotor & motorfiets motoren worden door dit bedrijf geleverd. Tevens op maat gemaakte motor onderdelen naar specifieke wens van de klant behoort ook tot de mogelijkheid en expertise van dit bedrijf. Kort omschreven bij alle facetten op het gebied van autosport, kunt u de naam Flatlander Performance zeker tegen komen.

Tijdens deze Open dag zullen er zakelijke klanten & bedrijven van Flatlander Performance aanwezig zijn, die met hun auto’s deelnemen om deze tentoon te stellen en de techniek te kunnen showen van het eind resultaat. En er zullen bedrijven aanwezig zijn die autosport gerelateerd zijn die aansluiten tijdens deze Open dag bij Flatlander Performance. Een diversiteit aan autosport gerelateerde auto’s zult u deze dag kunnen aanschouwen

Van circuit tot drift auto, of show auto’s tot aan rally of autocross auto’s dit u kunt het allemaal komen aanschouwen tijdens deze open dag van Flatlander Performance. Tevens is deze dag de Parallelweg afgesloten gedeeltelijk afgesloten vanwege deze Open dag, aangezien veiligheid voorop staat bij Flatlander Performance. En auto’s zullen alleen maar worden tentoongesteld, er vind dus NIET een race evenement plaats.

Tevens zijn er verkeersregelaars aanwezig, die ervoor zullen zorgen dat dit alles voor het verdere verkeer vlekkeloos kan verlopen. Voor de kinderen zal er een spring kussen aanwezig zijn, en er komt een DJ bij welke de muziek zal verzorgen voor een gezellige sfeer. Ook een drankwagen & Foodtruck zullen aanwezig, dus ook daar is aan gedacht. Dus kortom alles is aanwezig om er een spectaculaire en leuke dag van te maken.

Nieuws uit Berkelland 2

Huul`n of lachen

Inhoud

Oproep standhouders: Boeken en platenmarkt in Eibergen 08 juli

Verslaafden nemen intrek in voormalig tbs-kliniek Oldenkotte

Tropische temperaturen of niet, het tweedaags minifestival

Summer Feelings zorgt voor tropische sferen op Openlucht

Zwembad ’t Vinkennest

Column; Blijf mee bewegen

Agenda; Uit in Neede

Sportspreekuur voor kinderen

Emoties en gevoelens in je rouwproces, welke ervaar jij? 12

Medewerkers Oogcentrum Eibergen voor staaroperaties naar

Wereldburger Astrid realiseert meisjesdroom in Noordijk

Het witte goud van Berkelland

Glass-n-more “Sieraden, handgemaakt door jou én door mij”

Wat een gedoo is `t toch in dissen tied ,steet oe iets neet an dan gooi ie de schuppe an de kante. Staken doot ie dan of nog arger mekeare in de konte scheten deur oorlog.

Oaveral is gemas en gehannes zelfs `n potje voetbal kieken is neet zonder gevoar. Wedstrijden wurdt gestaakt umdat leu bekertjes bier op `t veld gooit. In de earste plaatse is dat al raar gedrag.Veur z`on bekertje bier betaal ie al gauw 3 euro en um het dan ok nog weg te smieten?

Vrogger dronken wij bier oet glaaze hearlijk met zon schoemkop derop. As ie noe argens komt krieg ie `t in een bekertje en as ie geluk hebt is `t ok nog lauwe zeike. Wij smetten ok wal eens met bier moar heel`n `t glas dan vaste.

Tegenweurdig gooit ze alles op oe an. Te gek veur weurde eigenlijk dat `t fatsoen wiet is te zeuken. Bie feesttenten en

feestzalen stoat tegenwoordig beveiligers umdat ze veurtied al wet dat leu zich goat misdreagen. Ik wil neet zeggen dat wij vrogger heilig waren moar wat ie noe allemoale heurt is der toch wal bij hen.

Zo sprak ik een kennis den stroatemaker is en noar een voetbalwedstijd was e wes in een grote plaatse. He had doar een betje rond e gengelt na afloop van een wedstrijd en plots waren der wat vechtpartijtjes en de politie te peard was op kommen draven. Noe was onze stroatemaker wal wat gewend moar he had nog nooit zo snel leu tegels oet een stroate zeen halen as doar.

He zea tegen mien; in vief minuten waren alle tegels oet de stroate en noar de politie hen e smetten op èène noa. Ik zeg op èène noa, hoe kan dat dan? Noa zeg de stroatemaker dat was den tegel woar ik op stond stief van de schrik.

17

Boetiek hotel BonAparte heeft nieuwe eigenaren 19

Mart kookt met groente van Groeiboerderij Tempelman 21

Videoclip voor 'Onze Boerderij' is droom die uitkomt voor zangeres uit Ruurlo 23

Vrijwilligers zijn alle regels om een feestje te organiseren zat 24

Op de fiets door Berkelland

Cornelese Tweewielers

Giant Store Hesselink

Colofon

Uitgever

Fulltime-media

Opmaak & Acquisitie

Fulltime-media

Verspreiding All-Inn Verspreidingen

Drukkerij BDUprint

Fulltime-media

Elsmaat 5

7245BB Laren 0573 - 745061 www.fulltime-media.nl info@fulltime-media.nl

Redactie Nieuws uit Berkelland redactie@nieuwsuitberkelland.nl

Fotografie voorkant FreezeFrame

Volgende editie verschijnt op 21 juni 2023

Bakkerij Stroet presenteert

Pinkstervlaai met verse aardbeien € 16,50 verse aardbei vierkantjes € 1,80

Aardbei schelpen € 2,50

Verse aardbei tompouce € 2,50

Noarikse boerenjongens tompouce € 2,50

Witte bollen 10 + 2 gratis

Gesorteerde bollen 10 + 2 gratis

Croissants 4+1 gratis

Harde bollen 4 voor 1,25

Rozijnenbollen 5 + 1 gratis

Vergeten granen bollen 5 +1 gratis

Pinksterbrood met spijs € 6,50

Pinksteren is natuurlijk karmisse in Noarik in de grote tente heb ie vaste vulle schik Op 2e Pinksterdag haalt ze de koning op den vogel steet dan alwear vrog in top Dan geneugelijk samen `n ontbijtje etten joa in Noarik wet ze wal woar ze op mot letten Met `n goeie gezamelijke brood ondergrond kom ie de karmisdaage wal rond Ok is der op 1e Pinksterdag vertier dus 1 dag extra plezier Op ne mooie Pinksterdag in Noarik in de zon

3 Nieuws uit Berkelland
Tweede editie van Øsen & Angoan in Beltrum
FRATSEN facebook.com/Nieuwsuitberkelland twitter.com/NieuwsuitBerkel instagram.com/nieuwsuitberkelland.nl 5 www.nieuwsuitberkelland.nl
9 10
7
www.bakkerijstroet.nl
PINK-STERSOES € 1,95
8
12
Oeganda 13
15
16
11
5
25
- Kleur & Interieur - Schilderwerken Buitenverven Sikkens & Sigma Nu met 25% Korting! info@hondelinkschilders.nl 0545 291314 Borculoseweg 29 7161 GP Neede www.hondelinkschilders.nl HISTORISCH MUSEUM DE SCHEPER EIBERGEN Eibergse kunst in museum de Scheper Een unieke combinatie van een statige villa en een authentieke boerderij Hagen 24, Eibergen - 0545 471050 www.museumdescheper.nl Van juni t/m september Grote expositie met divers werk van Eibergse kunstenaars 06 18 19 50 23 - 24/7 bereikbaar - www.paulinevanveen.nl Omdat afscheid nemen méér is dan alleen uitvaart

Tweede editie van Øsen & Angoan in Beltrum

BELTRUM – Op 23, 24, en 25 en juni vindt in de Toltuin in Beltrum de tweede editie van Muziektheater Øsen (werken) & Angoan (feesten) plaats. Øsen & Angoan is een unieke Achterhoekse avond/middag uit! Het is een openluchtspel in het Achterhoeks, livemuziek en een filmvoorstelling in een gezellige festivalsfeer! Een eigen geschreven, actueel en echt verhaal over het plattelandsleven. Met twee families, 3 generaties, 25 acteurs, auto’s, trekkers, brommers en een enthousiast publiek op het ‘dorpsplein’. Het verhaal wordt gedragen door de muziek van toen tot nu. Van de veleta tot Normaal, van sixties pop tot boeren rock en alles daar tussen. En de scenes die meer detail vragen worden op een groot bioscoopscherm afgespeeld. En na het muziektheater ‘goaw duftig noamelken’ door gezellig na te praten onder genot van een hapje en/of drankje. Vrijdag en zaterdagavond o.l.v. HIK en zondagmiddag een verrassingsact!

Ontstaan

Bram Pape en Willie Oosterhuis kwamen met elkaar in contact toen Zomer in Gelderland op bezoek was in Voor-Beltrum. Bram is eigenaar van de Toltuin met onder andere een groene vergaderlocatie. Willie was daar op bezoek en zag het wel zitten om daar een muziektheater neer te zetten, iets waar hij naar eigen zeggen al een tijdje mee rondliep. Het moest gaan over 70 jaar boeren leven. Live, film en met muziek uit die 70 jaar. Er werd gekozen dat drie grote rollen door professionals werden gespeeld. Eén daarvan is Esther ter Horst, zij speelde Monkie in de RTV Oost serie ‘Van Jonge Leu en Oale Groond’. Die serie was destijds in het oosten enorm populair. Omdat er verder nog veel rollen waren zou het leuk zijn dat de plaatselijk toneelgroep D.O.E.K. ook mee zou spelen. "En zo werden wij erbij betrokken. Dit was voor iedereen van ons een nieuwe ervaring”. Zegt Marcel Kasteel van toneelgroep D.O.E.K.

Omroep Gelderland

Omroep Gelderland maakt opnames van de voorstelling en laat deze op TV zien. “De link hier tussen is Willie Oosterhuis. Hij stelde dit voor bij Omroep Gelderland en zij hebben dit opgepakt. Onlangs heeft RTV oost dit nog weer uitgezonden in 5 delen”. Weet Kasteel. Terwijl de eerste editie nog bezig was, had Willie het vervolg al in zijn hoofd zitten. En zo kan het dat er dit jaar een tweede editie volgt. “Er is van de eerste editie natuurlijk veel geleerd. De voorbereiding is nu beter. Het stuk is overzichtelijker. Het is overigens gewoon te volgen voor mensen die de eerste editie gemist hebben”.

D.O.EK.

Toneelgroep D.O.E.K. brengt ieder jaar ook een binnen stuk. “We hebben na onze uitvoeringen in februari even rust genomen, begin maart begonnen met de eerste voorbereidingen zoals filmen van de binnen scenes, de eerste repetities zijn in april gestart”. Het is volgens Kasteel heel anders dan de jaarlijkse

voorstelling bij Zaal Dute. “Het is niet te vergelijken, zoals bijvoorbeeld het gebruik van voertuigen. auto’s, trekkers, fietsen. Je moet veel meer meters maken en de reactie van het publiek in de buitenlucht klinkt ook heel anders dan in een zaal”.

TOLTUINTHEATER BELTRUM PRESENTEERT:

23 - 24 - 25 JUNI 2023

ØSEN & ANGOAN

TolTuinTheater

Schuurmansweg 3a Beltrum

Tickets: www.TolTuinTheater.nl

Oproep standhouders: Boeken en platenmarkt in Eibergen 08 juli

8 Juli aanstaande is er een Boeken en platenmarkt in het gezellige centrum van Eibergen. Dit is de eerste keer dan een dergelijke markt in Eibergen wordt georganiseerd

Voor deze Boeken en platenmarkt is men nog op zoek naar verkopers. Heeft u een boekenkast vol boeken die u niet (meer) leest? Of bent u handelaar in (tweedehands) boeken? Ook verkopers van (vinyl) platen zijn welkom.

Meldt u nu aan voor de markt!

Een kraam kost €25,00 en bij twee of meer kramen is de prijs €22,50 per kraam. De afmeting van een kraam is 4x1m met een waterdicht zeildak. De kramen zullen staan op de Brink en bij voldoende aanmeldingen ook doorlopen naar de Kluiversgang.

De Boeken en platenmarkt is op 8 Juli duurt van 13:00-17:00 uur. Aanmelden kan via activiteiteneibergen@gmail.com. Graag uiterlijk aanmelden op 5 juni. De boeken en platenmarkt gaat door bij voldoende deelname.

5 Nieuws uit Berkelland

Zoek jij een uitdagende baan

binnen Productie, kom dan werken

bij FrieslandCampina Borculo!

FrieslandCampina Borculo is één van de groo t ste fabrieken van FrieslandCampina en bestaat al 125 jaar! Samen met een enthousiast team van circa 350 collega’s werken we met passie en vakmanschap, zodat onze ingrediënten naar 85 landen geëxpor teerd kunnen worden. Daarnaast bieden we doorgroeimogelijkheden, een variatie aan technieken en een leuk team!

Ben jij op zoek naar een uitdagende baan al s Teamleider Produc tie of al s Operator? Bekijk dan onze vacatures! De vacatures voor Operator worden ingevuld via onze suppliers Star tPeople, Processional s en ProIndustr y. Voor de vacatures voor Teamleider kun je de QR-code scannen of onze website bezoeken.

Zoek je nog een leuke baan voor de vakantie?

Kom naar onze

wervings-

avond op woensdag 7 juni & vrijdag 9 juni om 16:00 en 17:30 uur aan de Oude

Needseweg 6, Borculo

Verslaafden nemen intrek in voormalig tbs-kliniek

Oldenkotte

REKKEN - Bijna tien jaar nadat de laatste patiënten en medewerkers van Forensisch Psychiatrisch Centrum Oldenkotte uit Rekken vertrokken, wordt het pand opnieuw in gebruik genomen. Verslavingskliniek Tactus opent de nieuwe locatie officieel in de voormalig tbs-kliniek. Vanaf deze maand worden patiënten behandeld. De openingshandeling werd op 21 april verricht door Tactus bestuurder Ruud Rutten; burgemeester van Berkelland, Joost Oostrum en voormalig staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis. De kliniek was eerder gevestigd aan de Dr. Slotlaan in Rekken, even verderop.

Uniek programma

Tactus heeft een bijzonder behandelprogramma voor mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) met een verslaving. Van heinde en ver komen cliënten naar Rekken om geholpen te worden. De afgelopen jaren is het aantal cliënten fors gestegen en daarom heeft de instelling extra ruimte nodig. In het oude pand konden 30 cliënten geholpen worden en dat kan nu opgeschroefd worden naar maximaal 55 mensen. 'Kunnen mensen met een beperking een verslaving hebben? Zijn deze mensen wel te behandelen?' Het zijn opmerkingen die Saskia van Horsen, behandelaar bij Tactus Verslavingszorg, geregeld hoort. Ze sprak hier eerder over met Omroep Gelderland: "Het zijn inderdaad mensen met een complexe problematiek. Maar ik ben ervan overtuigd dat ook deze kwetsbare doelgroep te behandelen is." Behandeling van lvb-cliënten is anders dan de behandeling van reguliere mensen. "De behandeling duurt langer, de groepen zijn veel kleiner, het tempo is lager en de onderwerpen worden vaker herhaald."

Geen gesloten gebouw meer

In het nieuwe pand is alle ruimte om deze mensen te helpen. Al had de verhuizing naar de voormalig tbs-kliniek wel wat voeten in de aarde. Het gebouw is het afgelopen jaar flink onder handen genomen. Het pand had een gesloten karakter, want het diende immers jarenlang als tbs-kliniek. Nu de doelgroep verandert, is het gebouw een open gebouw geworden. In het gebouw zijn woon- en leefruimtes gemaakt en ook het buitenterrein is veranderd. Iedereen kan zich nu vrij bewegen door het gebouw en op het terrein. Cliënten hebben ook geholpen tijdens de verbouwingswerkzaamheden. Het was een onderdeel van hun dagbesteding. Zo hielpen ze bijvoorbeeld met het opruimen van het buitenterrein. Doordat het gebouw jarenlang niet gebruikt is, groeiden op sommige plekken zelfs struiken naar binnen.

De cirkel is rond

Met de verhuizing is de cirkel voor Tactus rond. Ooit, in 1976, werd het Johannes Wier-huis opgericht. Het was een centrum voor alcoholverslaafden. Dit centrum werd gehuisvest op het

terrein van Oldenkotte en het viel destijds ook onder de directie van Oldenkotte. In de jaren tachtig werd het Johannes Wierhuis een zelfstandige instelling. De kliniek verhuisde naar Enschede en naar het pand aan de Dr. Slotlaan. Later viel deze instelling onder Tactus. Door de opening van Oldenkotte keert Tactus dus terug naar de geboortegrond van de kliniek. De naam Oldenkotte blijft behouden omdat er volgens de instelling veel geschiedenis aan de naam zit. Er zal op de nieuwe locatie ook een museum worden komen met daarin de geschiedenis van de Rekkense inrichtingen en Tactus.

7 Nieuws uit Berkelland
Nieuws uit Berkelland 8

EIBERGEN - Summer Feelings is het 2-daags festival waarbij jij je op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni in tropische sferen waant op locatie Openlucht Zwembad ’t Vinkennest in Eibergen. Klanken uit de speakers waar je warm van wordt. Gekoelde drankjes die smaken naar meer. Eten om je vingers bij af te likken. Heerlijke nummers waar je niet genoeg van krijgt. Een zwembad om af te koelen en te relaxen. “Na een mooie eerste editie vorig jaar streven wij er naar om dit jaar nog iets mooiers en groters neer te zetten”. Zegt Organisator Mesut Mis. “We openen de deuren op de vrijdag met een VRIE-MI-BO vanaf 16.00 uur. De vrienden middag borrel is de gezelligste borrel van Eibergen die bedoeld is voor vriendengroepen, buurt, familie, collega’s! Iedereen is van harte welkom. Tussen 16.00 en 19.00 zijn de munten goedkoper en beide dagen geldig!”

Vrijdag 16 juni van 19.00 tot 00.30

• Avond met Andre: Het is een 13-koppige liveband compleet met zangeressen en blazers. Twee uur lang worden we meegenomen in al het moois wat Hazes senior en junior hebben voortgebracht. Alle grote hits worden op indrukwekkende wijze vertolkt. Onder het genot van een biertje heerlijk genieten en meezingen met al deze topsongs.

• Aansluitend een optreden waar de voetjes ook gegarandeerd van de vloer gaan.

Zaterdag 17 juni van 15.00 uur tot 00.30 uur

De zaterdag line up met maar liefst drie podiums is als volgt:

Podium 1 - Main Stage. Dance till you drop! Een podium vol heerlijke billeschud muziek. Hier gaat gedanst worden!

Freddy Moreira

• Childsplay

• Dave Daflin

• Grande Vida

• Dj Miss More

Podium 2 - One Love tent. Dit is niet zomaar een podium, maar een regenboog feesttent. Alles wat je niet verwacht, kun je verwachten. Heerlijke muziek van hot naar her.

Dj Agony Bram Konings

Lingo`s

• Glamourgirl

Podium 3 - Club Bizar Stage. Het podium voor Trance, Techno, Drum&Bass, Early Rave en een touch of foute hits.

• Electric Shortcut DJ`s

• DJ Gizmo Thunderdome (early hardcore set)

Scoor nu je early bird ticket via www.irishpubhome.nl Deurverkoop is vrijdag € 30,- en zaterdag € 35,-. Dus profiteer van deze early bird actie!

9 Nieuws uit Berkelland
Programma

COLUMN

Blijf mee bewegen

Het voorjaar tot nu toe is er één die we al lang niet meer hebben gehad. Het was tot nu toe koud en erg nat. En dat laatste geeft een heel ander beeld van de tuin en natuur.

Veel planten die afgelopen jaar stonden te kwijnen staan er nu mooi bij. Veel blije gezichten zien we in de tuin als we mensen spreken over hun tuin die vorig jaar is aangeplant door ons team. Ook is er een groep planten die bij veel mensen nog twijfel oproept. En gek genoeg zijn dit soorten die het in de droogte en zon juist goed doen.

Tot 2 weken geleden, hoorden we mensen over dode planten als de Albizia, Vitex, Ceratostigma, Rhus en nog een aantal soorten meer. Allemaal soorten die laat uitlopen en door de kou nu heel veel later zijn. Gelukkig valt het mee en leeft alles nog.

Nu de temperatuur omhoog gaat lopen ook deze laatste soorten uit. Boomkweker Herman Florijn vertelde mij eens: “als planten na 1 juni nog niet uitgelopen zijn, dan wordt het “lastig “voor de plant. Maar ook dan kan het nog een jaar duren, voordat een boom toch uitloopt en sta je versteld hoe mooi ze zelfs dan nog weer uitlopen. Geduld is soms een schone zaak en we moeten gewoon meebewegen met moeder natuur. Maar dat is wel lastig als je er zo ver vanaf staat.

Het verbaasd mij hoeveel mensen niet meer kunnen meebewegen met de grillen van de natuur. Als er iets afwijkt dan is er gelijk paniek. Het vele water bijvoorbeeld geeft reacties als: “Ik kan mijn gras niet maaien door de nattigheid, het water staat op het gazon.” Dan heb je wel een probleem met de doorlatendheid van de bodem.

Nog een reactie…

“Heb je ook iets tegen die groene aanslag op de tegels? Na de vele regen slaat alles groen uit.”

Nou, voor veel tuintjes zou het goed zijn, een beetje groen tussen al die betontegels. Blij dat er nog iets groen is in die betonmassa.

Vergeet nu je gazon niet extra te bemesten. Door het vele regenwater zijn de mineralen en meststoffen weg gespoeld en kan het gazon iets geel aan doen. De tuin heeft niets extra’s nodig aan meststof, alleen het gazon. Wel de plantvakken een keer beluchten, door de regen slaat de grond dicht en dit is niet fijn voor alles wat in de bodem woont.

Ik ben wel blij met al die regen van de laatste tijd. We hadden het heeel hard nodig en we blijven gewoon mee bewegen.

Aanleg Onderhoud Ontwerp Advies

Lente met trendy brillen van topmerken!

Optimale bescherming met een zonnebril op de juiste sterkte. En natuurlijk een coole uitstraling! De zonnebrillencollectie van Hofland Optiek is leverbaar in iedere sterkte en biedt altijd 100% UV-bescherming. In het verkeer, op het strand of tijdens het sporten: voor iedere situatie de juiste zonnebril. Kies uit de vele trendy modellen van topmerken als Tom Ford, Dior, Gucci, Guess, Porsche design, Saint Laurent, Serengeti en Ray-Ban.

Scan de QR code om online een afspraak te maken

ZONNEBRIL OP STERKTE

Nieuws uit Berkelland 10
NU MMER ÉÉ N IN OOG Z ORG E N M O D E www.hoflandoptiek.nl HO F L AN D O PTIE K EIBERGE N Kluive r sgang 6, Eib e rgen | 0 5 45-47 5 500 | e i bergen@h o ando p tiek.n l
€ 79,-
Prijzen vanaf € 79,-. Zonnebrillen op jouw sterkte (enkelvoudige glazen) van de merken Tom Ford, Ray Ban, Etnia Barcelona en Garrett Leight

ALLE ACTIVITEITEN EN ACCOMMODATIES OP ÉÉN PLATFORM UITGELICHT

vrijdag 26 mei t/m

maandag 29 mei

Scan en ontdek het programma!

MAANDOVERZICHT

VRIJ 19 MEI OPEN DAG

Open dag - Campina Open Boerderij Dag – Het Buurtkupertje

Met leuke activiteiten voor kinderen, informatieve stands én de allerlekkerste boerenijsjes! Neem een kijkje in de stallen, zie hoe een melkrobot werkt, zie de kalfjes dartelen in de wei en proef de allerlekkerste zuivel. Van 10.00 tot 16.00 uur.

VRIJ 19 MEI

T/M 23 JUNI KUNST

ZON 21 MEI

Kunst - Expositie natuurfoto’s door Rob Reijnen – Kronenkamp Rob Reijnen is al meer dan 40 jaar een zeer gepassioneerde natuurfotograaf en daarom kun je zijn prachtige natuurfoto’s gaan bewonderen in Het Filter. De expositie is elke woensdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur geopend.

Vogelbeurs – de Molle

DIEREN Van 09:30 tot 11:30 uur kun je de vogelbeurs bezoeken. Je kunt hier terecht voor het aanschaffen of verkopen van vogels. De entree is vastgesteld op 2 euro en kinderen onder begeleiding van een volwassene hebben gratis toegang.

WOE 24 MEI KIDS

Start kinder- en tieneryoga door Joyce Nijboer

Joyce Nijboer start weer met een 5-delige lessenserie yoga. Tijdens deze lessen ligt de focus op balans, verbinden, concentratie en spel en bewegen. Meer weten over deze lessen of aanmelden? Ga dan naar uitinneede.nl

Flatlander Performance

MA 29 MEI OPEN DAG

Flatlander is gespecialiseerd in de autosport en richt zich op performance motor onderdelen. Van circuit tot drift auto, en nog veel meer! Tijdens deze open dag kun je ze komen bekijken. Wees welkom vanaf 11.00 uur!

DIN 30 MEI SPORT

Samen bewegen – Dorpskamer Neede

Op deze dag kun je samen bewegen. Iedereen kan meedoen op zijn/haar tempo of niveau. Bij mooi weer gaan we lekker naar buiten. We starten om 14.00u bij de Dorpskamer in Neede. Aanmelden is niet nodig.

Schoolweg, Noordijk

Onderstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. Kijk voor de actuele en meest recente informatie altijd op www.uitinneede.nl

DON 1 EN 15 JUNI OVERIG

MA 5 JUNI BUITEN

DON 8 JUNI KIDS

Fietsgroep Neede/Borculo

Op bovengenoemde data wordt er om 13.30 uur gefietst vanaf het Vlearmoesplein. Opgeven is niet nodig en deelname is gratis. Gemiddeld wordt er 25 kilometer gefietst en vooral de gezelligheid is erg belangrijk.

Avondvierdaagse – Neede

Ook dit jaar wordt weer de avondvierdaagse georganiseerd, onder auspiciën van de Koninklijke Wandel Bond Nederland. Van maandag 5 juni tot en met vrijdag 9 juni kun je meelopen. Zie uitinneede.nl voor meer informatie en opgave.

Boekjes & Babbels – Bibliotheek Neede

Vanaf 10.30 uur wordt er een uurtje voorgelezen aan baby’s/ peuters en hun ouders. Ook is er ruimte om gewoon lekker te kletsen en wat te drinken. Aanmelden is niet nodig, je kunt gewoon komen met je kindje.

ZON 11 JUNI SPORT

Start zomer Padeltoernooi bij Smash Neede

Van 11-06 tot 18-06 juni organiseert Smash Neede het zomer padeltoernooi. Er kan worden ingeschreven in de onderdelen Herendubbel, damesdubbel en gemengd dubbel. Zie uitinneede.nl voor meer informatie en opgave.

ZON 18 JUNI KIDS

Vrienden door dik en dun (6+) – Van Gellicumzaal

Levensliedjes voor onvolwassenen door Dik en Pier. Vrienden door dik en dun is een interactief liedjesprogramma, vertolkt door twee muzikale boezemvrienden. Zie uitinneede.nl voor info en kaarten.

Zomerfeesten in Lochuizen

VRIJ 23 T/M

ZON 25 JUNI FEEST

De zomerfeesten in Lochuizen komen er weer aan! Zet de data in je agenda en wees erbij! Meer informatie over alle activiteiten volgen snel via uitinneede.nl

11 Nieuws uit Berkelland KIJK VOOR DIT EN MEER OP WWW.UITINNEEDE.NL
VOLG ONS OP
PINKSTERKERMIS NOORDIJK

Nieuwstraat 4 - 6 | 7151 CE Eibergen

Tel: 0545 - 472443 | E-mail: info@fysio-eibergen.nl

www.fysio-eibergen.nl

Het is begrijpelijk dat je als ouder je zorgen kunt maken wanneer je kind klaagt over pijntjes of ongemak na het sporten. Echter, het vermijden van beweging is niet de juiste oplossing. Integendeel, het is van cruciaal belang om kinderen aan te moedigen om actief te blijven en te genieten van sport en spel. Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het versterken van botten, spieren en gewrichten, en draagt bij aan een gezonde groei en ontwikkeling.

Maar wat als de klachten van je kind van dusdanige aard zijn dat ze de sportparticipatie belemmeren? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Onze kinderfysiotherapeuten en fysiotherapiepraktijken zijn er om te helpen. Onze gespecialiseerde therapeuten staan klaar om je kind te onderzoeken en een deskundige diagnose te stellen. Door vroegtijdige interventie kunnen we ernstigere blessures voorkomen en ervoor zorgen dat je kind weer snel en veilig kan terugkeren naar hun geliefde sportactiviteiten.

Sportspreekuur voor kinderen

Als ouder wil je natuurlijk dat je kinderen gezond en gelukkig opgroeien. Sporten en fysieke activiteit spelen daarbij een belangrijke rol, omdat ze niet alleen lichamelijke voordelen bieden, maar ook sociaal en mentaal welzijn bevorderen. Helaas kunnen blessures en lichamelijke klachten bij jonge sporters voorkomen. Denk aan knieklachten, rugklachten, heupklachten en groeipijnen. Maar maak je geen zorgen! In plaats van je kinderen thuis te laten zitten uit angst voor blessures, willen we benadrukken dat fysieke inspanning en beweging van groot belang zijn voor hun gezondheid en ontwikkeling.

Op maat gemaakte aanpak

Bij ons sportspreekuur voor kinderen bieden we een op maat gemaakte aanpak, waarbij we niet alleen de lichamelijke klachten van je kind behandelen, maar ook aandacht besteden aan preventie en educatie. Onze kinderfysiotherapeuten werken samen met sportfysiotherapeuten om een breed scala aan expertise en behandelingsopties te bieden. We werken ook nauw samen met verschillende sportverenigingen in de regio om een effectieve aanpak in te zetten en kinderen te ondersteunen bij hun sportieve activiteiten.

Het sportspreekuur wordt elke woensdag gehouden van 16.00 tot 17.30 uur bij FYSIO Eibergen. Het sportspreekuur is voor kinderen gratis en vindt uitsluitend plaats op afspraak. Je kunt contact met ons opnemen via WhatsApp (06 39 58 74 51), per e-mail (info@fysio-eibergen.nl) of door te bellen naar 0545 - 47 2443 om een afspraak te maken.

Bij ons sportspreekuur ontvang je direct advies over wat te doen. Afhankelijk van de situatie kan dit betekenen dat je kind kan blijven sporten met specifieke richtlijnen, aangepast sporten, het uitvoeren van gerichte oefeningen of, indien nodig, fysiotherapiebehandelingen kan ontvangen. We streven ernaar om zowel preventieve zorg als gerichte behandelingen te bieden, zodat je kinderen veilig en met plezier kunnen sporten.

Welzijn van een kind

Als ouder speel jij een cruciale rol in het welzijn van je kind. Door te letten op mogelijke klachten en signalen van overbelasting bij je kind, kun je proactief handelen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen om een afspraak te maken bij ons sportspreekuur voor kinderen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je kind optimaal kan genieten van sport, terwijl blessures en lichamelijke klachten tot een minimum worden beperkt.

Rouw voelt voor iedereen anders. Iedereen ervaart andere emoties die per uur, per dag, per week kunnen veranderen. Herken jij bij jezelf de emoties die bij jouw rouwproces horen? Schrijf voor jezelf op welke emoties of gevoelens jij de afgelopen week gevoeld hebt. Staat die van jou er niet tussen, schrijf hem er dan bij. Alles wat je opschrijft is goed en hoort bij jóuw rouwproces, in plaats van de emoties en gevoelens die ‘gepast’ zouden zijn. In mijn volgende bijdrage, in september, komt deze zelfde column nog een keer. Doe je dan weer mee voor (meer) inzicht in (de stappen van) je rouwproces? Bewaar dus je antwoorden!

Esther Nijbroek

Begeleiding bij verlies en rouw info@esthernijbroek.nl

www.esthernijbroek.nl

06-23497265

Aanhankelijk – Afhankelijk – Afgewezen – Actief – Bezorgd – Bedreigd – Benauwd – Behaaglijk – Bang – Blij – Boos – Bevrijd van Chagrijnig – Comfortabel – Dankbaar – Doorzetten – Eenzaam – Energiek – Enthousiast – Futloos – Geaccepteerd – Gefrustreerd Geïrriteerd – Gejaagd – Geliefd – Gelukkig – Gekwetst – Geprikkeld – Gestrest – Geraakt – Geschrokken – Gespannen – Gevoelig Geschokt – Gebroken – Hoopvol – Hopeloos – Heimwee – In evenwicht – Jaloers – Kalm – Krachtig – Levendig – Leeg – Leeggezogen Liefde – Kwaad – Machteloos – Moe – Moedeloos – Nieuwsgierig – Nerveus – Nutteloos – Onbehaaglijk – Onbezorgd – Ongeduldig Opgelucht – Ongelukkig – Ongemakkelijk – Onrustig – Ontspannen – Ontroerd – Ontevreden – Onzeker – Ontmoedigd – Optimistisch Overstuur – Op je gemak – Paniekerig – Perplex – Pessimistisch – Pijn – Prikkelbaar – Perspectiefloos – Rustig – Radeloos Schaamtevol – Slaperig – Slapeloos – Somber – Sprankelend – Sterk – Stil – Schuldig – Seksuele gevoelens – Strijdbaar – Tevreden Teleurgesteld – Treurig – Trots – Troosteloos – Uitgelaten – Uitgeput – Veilig – Verbaasd – Verbonden – Verbijsterd – Verbluft Verward – Verwonderd – Vertrouwd – Voldaan – Vredig – Vurig – Verliefd – Verbitterd – Verdrietig – Verveling – Verscheurd Waardevol – Waardeloos – Wanhopig – Weemoedig – Woedend – Welkom voelen – Zacht – Zachtmoedig – Zalig – Zelfverzekerd Zenuwachtig – Zielig – Zwaarmoedig – Zelfmedelijden

Ik wens je veel veerkracht toe!

rene@renemeutstegeuitvaartzorg.nl

www.renemeutstegeuitvaartzorg.nl

06 43 21 53 85 (24/7 bereikbaar)

7271 WD Borculo

06-12928284

istravoetje@gmail.com

www.istravoet-reflexologie nl

Begeleiding bij verlies en rouw

Hasselt 14, 7152 KV Eibergen

06 - 234 97 265

www.esthernijbroek.nl

info@esthernijbroek.nl

Gezondheid & Welzijn | Nieuws uit Berkelland De tips van onze experts 12
‘Afscheid kunnen nemen op je eigen manier.’
ISTRA praktijk voor reflexologie Lochemseweg- 2D
Emoties
en gevoelens in je rouwproces, welke ervaar jij?

In Obiya Palaro is er geen geld voor personeel, uitrusting en medicijnen. Dr. Gerl is hiervoor de stichting ‘Besser Sehen’ gestart. Met deze stichting is chirurgisch apparatuur en middelen aan de medewerkers van de gemeenschap Obiya Palaro gedoneerd. Inmiddels is er al een oogheelkundige kliniek en een operatiekamer ingericht en was het doel nu voornamelijk om te zorgen voor de juiste medische kennis en bijscholing. Nicola is de dochter van Dr. Gerl en hierdoor in aanraking gekomen met de stichting. Gekeken naar het specialisme van de medewerkers werden Heike en Lucie gevraagd of zij ook mee wilden gaan, waarop de dames direct enthousiast reageerden.

60 jaar terug in de tijd

Obiya Palaro is een van de armste gebieden in de wereld. “Het was net of je 60 jaar terug in de tijd was gegaan.” Vertelt Lucie. Zo’n twintig jaar geleden heerste er nog een heftige burgeroorlog, maar ook de recente Corona Tijd en de oorlog in Oekraïne hebben invloed op de omstandigheden en inflatie daar. Ondanks dat de mensen daar niet veel hebben, werden de drie dames warm opgevangen in de gemeenschap. “Wat ze hebben delen ze met iedereen.” Aldus Heike.

Een doel van dit bezoek was om staaroperaties uit te voeren. Staar is de belangrijkste oorzaak van blindheid in de regio. Hier wordt staar in een vroeg stadium ontdekt en verholpen. In Oeganda zijn daar de middelen niet voor, waardoor veel ouderen

blind worden. Dit heeft veel invloed op de mensen, maar ook de families daar. Door staaroperaties uit te voeren kunnen de mensen die blind zijn weer zien en hoeven de kinderen hun ouders of grootouders niet meer te verzorgen en kunnen ze weer naar school. “Omdat ze niet geschoold zijn, blijven ze in een vicieuze cirkel steken.” Zegt Nicola.

Het andere doel was het Ugandische personeel in staat te brengen de apparatuur te bedienen en te onderhouden. Alle activiteiten zijn samen met de Ugandische collega’s doorgevoerd worden, mobielnummers zijn uitgewisselt zodat wij altijd met elkaar in contact kunnen komen.

Gemeenschap

De gemeenschap Obiya Palaro bestaat uit ruim 400 mensen, die op verschillende manieren zorg bieden. Zo functioneren ze als huisartsenpost, vangen ze zwangere vrouwen op, zorgen ze dat kinderen naar school kunnen en controleren ze op ondervoeding. In de gemeenschap is nu dus ook het eerste EyeCamp opgericht. Het doel van de stichting is om het gehele jaar door, zowel de oogheelkundige kliniek, als de operatiekamer draaiende te houden. Zo heeft de stichting de medische apparatuur gedoneerd en worden de salarissen gefinancierd, om zo ervoor te zorgen dat in een later stadium de kliniek zelfstandig verder kan draaien.

Groot gebied

De kliniek heeft een belangrijke functie voor een grote regio. De gemeenschap ligt aan de grote stad Gulu met 190.000 inwoners. “De stad is in de afgelopen 30 jaar gegroeid vertienvoudigd.” Daarnaast zijn er vele dorpen in een omtrek van 100 kilometer waar maandelijks bezoeken aan worden gebracht. Sommige van die dorpen liggen op twee uur afstand. De infrastructuur in Oeganda werkt ook tegen. Zo hebben veel mensen geen vervoer. “Zoveel fietsen als je hier in Nederland ziet, zie je daar motorfietsen. Maar de meeste mensen lopen. Heel veel lopen.” En de brandstof is daar even duur als hier, omgerekend 1,25€/l. Voor de vergelijking: een gediplomeerde verpleegkundige verdiend rond 250€ per maand.

Dit is de tweede keer dat medewerkers van Oogcentrum Eibergen naar Oeganda zijn gegaan. Later dit jaar staat er nog een bezoek op de planning voor een groep uit Duitsland en volgend jaar zullen wederom een aantal medewerkers vanuit Eibergen die kant op gaan. “Als je mij vraagt of ik over twee weken weer zou willen gaan,... dan zou ik meteen ja zeggen.”

Momenteel blijft de stichting de gemeenschap in Obiya Palaro ondersteunen met medische middelen en het financieren van salarissen. Hier kunnen ze uw hulp nog goed bij gebruiken. Wilt u ook bijdragen? Uw giften zijn welkom!

Stichting: Besser Sehen

Sparkasse Westmunsterland

Iban: DE41 4015 4530 0033 0719 52

BIC : WELADE3WXXX

Fiscaalnummer 301/5861/1020

Kenmerk: Eye-camp Euregio Vision

al uw Breiwol, haakgaren, kralen sieraden, naaifournituren, diamond painting decopatch, vilt, lintjes, knopen en veel meer creatiefs

13 Nieuws uit Berkelland | Gezondheid & Welzijn De tips van onze experts OOGCENTRUM EIBERGEN Kwaliteit die je kunt zien Nijverheidsstraat 8-04 7151 HN Eibergen Tel. 05 45 / 47 80 80 info@oogcentrum-eibergen.nl www.oogcentrum-eibergen.nl Anzeige 84x92.indd 1 09.10.17 17:19
Oogcentrum Eibergen voor staaroperaties
250m2 aan hobby en handwerk plezier Kluiversgang 8 • 7151 CB Eibergen www.eeksshop.nl • 0545-286919
Medewerkers
naar Oeganda voor
Aldus Lucie Zaterdag 13 mei kwamen Nicola Messerich, Heike Baltes en Lucie Hulshof terug uit Oeganda. Deze drie medewerkers van Oogcentrum Eibergen zijn twee weken naar Obiya Palaro in Noord Oeganda gegaan om oogoperaties uit te voeren en medisch personeel op deze apparatuur in te werken.
SJoeri pruk kelhorst Metsel en Klussenbedrijf nieuwbouw - verbouw - onderhoud - renovatie www.joerisprukkelhorst.nl 06 – 52 57 90 51 RUURLO B O RC U L O T 0545-27323 5 AUTO NIJMAN GARAGE VOOR ALLE MERKEN NU OOK IN BORCULO… Meld je aan voor een gratis proefles in Eibergen of Borculo en ontdek het talent in jezelf Tot gauw bij de leukste en beste popschool van de Achterhoek DIEPENHEIM 29 APRIL T/M 1 OKTOBER DINSDAG T/M ZONDAG VAN 10 30 - 16 30 UUR (MAANDAG GESLOTEN) www.kasteelwarmelo.nl

Wereldburger Astrid realiseert meisjesdroom in Noordijk

NOORDIJK - Na vele omzwervingen vindt Astrid uiteindelijk door de liefde de weg naar Noordijk in ons prachtige Berkelland om uiteindelijk haar meisjesdroom, 'iets met koeien doen,' te verwezenlijken. Stefanie Kruizinga spreekt met Astrid van Het Buurtkupertje in Noordijk.

Vader

Opgroeiend in het westen van het land zag Astrid haar vader al regelmatig vertrekken voor zijn werk naar Amerika. Hij was boomkweker en reisde regelmatig met de luchtvaartmaatschappij Icelandair die, hoe kan het ook anders, een tussenstop maakte op IJsland. Al snel realiseerde hij zich dat zijn planten het veel beter zouden doen in het IJslandse klimaat en startte daar een bedrijf.

Zaadje gepoot

Vanaf het moment dat Astrid 18 jaar is, pakt ze haar koffer in en leeft een reizend bestaan waar ze werk en het genieten van andere culturen combineert. Halverwege de jaren 90 besluit ze een half jaar bij haar vader in het bedrijf op IJsland te gaan werken waar het zaadje wordt gepoot voor wat later zou uitgroeien tot een grote liefde voor het ruige eiland. Toch vertrekt ze deze keer en reist ze onder andere door naar Israël om daar vervolgens een langere tijd te verblijven. IJsland blijft in haar hoofd rondspoken en uiteindelijk besluit ze naar het eiland terug te keren. Negen jaar lang runt ze als zelfstandig ondernemer een succesvol bedrijf. Maar waar IJsland het overgrote deel van de tijd als 'thuis' voelt, worden de lange winters en de donkere dagen toch het breekpunt en besluit Astrid terug te keren naar Nederland.

Wat nu?

"Eenmaal terug in Nederland stelde ik mijzelf de vraag; "Wat wil ik nu echt?" vertelt Astrid. "Mijn meisjesdroom is altijd geweest om iets met koeien te doen. Maar wat precies? Ik wist het niet. Ik wist dat koeien gemolken moesten worden, dus besloot daar te beginnen." Ze besluit meerdere boeren aan te schrijven en te vragen of ze hulp nodig hebben bij het melken. Een boer reageert. Ze leerde het melken en elke dag kreeg ze meer 'feeling' met het boeren bedrijfsleven.

Nooit te oud om te leren

"Ik vond het geweldig en besloot mij in te schrijven bij de landbouwschool Warmonderhof. Ik kon stage lopen bij hetzelfde bedrijf waar ik al werkte en heb toentertijd ook het zuivelen geleerd." De interesse van Astrid gaat al snel uit naar het duurzaam boeren, waarbij respect voor de natuur en het dier voorop staan. Dit zie je ook terug bij Het Buurkupertje.

De liefde voor partner en het vak Alsof het zo moest zijn komt haar partner Marty- een trotse boer- op haar pad en al snel ontstaat het idee voor Het Buurtkupertje. Deze boerderijwinkel onderscheidt zich door de verkoop van eigen gemaakt ijs. Naast het heerlijke ijs verkopen ze ook nog prachtige kazen -boerenerf kaas- en andere zuivelproducten zoals eigengemaakte yoghurt, Kefir, diverse melkdranken en hangop.

Daarnaast verkoopt het Buurtkupertje ook mooie lokale en biologische producten die lokaal worden ingekocht. Op die manier kan er duidelijk verteld worden waar de producten vandaan komen en door wie ze gemaakt worden. Denk hierbij aan eieren en biologisch varkensvlees.

"Ook is er sinds kort een melktap aanwezig waar heerlijke rauwe melk getapt kan worden," vertelt Astrid enthousiast, "En deze zomer willen we ook groenten en fruit gaan verkopen, deze komen ook van lokale boeren."

Living the dream

"Ik kan nu wel zeggen dat ik mijn droom leef," zegt Astrid terwijl ze nadenkend voor zich uit kijkt. "Ik zie ook wel overeenkomsten tussen IJsland en Noordijk. Hier heerst ook een sterke gemeenschapszin, het naoberschap. En dat vind ik iets heel moois. Want als je iets wilt, redt je het niet alleen. Je hebt hoe dan ook zo af en toe iemand nodig. En ik ervaar de mensen hier als behulpzaam" Na een druk en avontuurlijk leven lijkt het alsof hier, in Noordijk, alle puzzelstukjes in elkaar vallen. "Ohja!" roept Astrid, "We vinden het beiden geweldig als mensen komen aanlopen om eens kennis te maken. We hebben een open boerderij. Dus iedereen is meer dan welkom!"

Website & adres

Wil jij het heerlijke ijs proeven van Astrid en haar dames? Het adres van Het Buurtkupertje is Kupersweg 1 in Noordijk. Let wel even op voordat je er enthousiast naar toe fietst; neem even een kijkje op de site voor de openingstijden en andere relevante informatie.

www.buurtkupertje.nl

15 Nieuws uit Berkelland

Het witte goud

van Berkelland

Traditioneel loopt het aspergeseizoen van begin april tot en met eind juni. Dat betekent dat we momenteel midden in het seizoen van dit ‘witte goud’ zitten. In de omgeving van Berkelland is het voornamelijk de teler Harry Lubberink van Lubberink Asperges die bekend staat om zijn witte goud. Lubberink zit zelf in Hof van Twente gevestigd, maar mede door zijn verkooppunt in Eibergen ook in Berkelland populair.

Steken

Een aspergeplant kan wel acht tot 10 jaar op hetzelfde veld worden geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente weer nieuwe stengels. Witte asperges worden geoogst als ze nog onder de grond zijn, dit wordt het steken van asperges genoemd en gebeurt net op het moment dat het kopje van de asperge boven de grond zou gaan steken. Als de stengels boven de grond komen verkleuren ze naar groen of paars. Een speciaal mes wordt tot het handvat in de grond gestoken en schuin richting de asperge. Met de andere hand voel je naar het kopje en dan kun je steken. De verse oogst wordt zo snel mogelijk koel bewaard en gesorteerd. Hierna kunnen de asperges de verkoop in.

Genieten

Je kan momenteel dus heerlijk genieten van de 'koningin van de groente' bij onder andere Lubberink en staan deze groenten bij verschillende restaurants in en rondom de gemeente Berkelland op de menu kaart.

De teelt

De oorsprong

Asperges kent zijn oorsprong in het oude Egypte 5000 jaar voor Christus en werden later door de Romeinen gebruikt voor medische doeleinden. Zo wordt geneeskrachtige werking toegekend als medicijn tegen bijensteken, hartproblemen, duizeligheid en tandpijn. Net als andere groenten zijn ze gezond en goed voor je. Zo zijn asperges zeer rijk aan vitamine C en zijn vochtafdrijvend. Pas veel later werd de asperge toegepast in de culinaire sector. Na de val van het Romeinse Rijk ging ook voor een groot deel de aspergeteelt in Europa verloren. Uiteindelijk vond het via Spanje en Frankrijk zich weer een weg terug in de Nederlandse keuken.

De rijke, losse, Twentse zandgrond is bij uitstek geschikt voor aspergeteelt. Dat begrepen de broers Martin en Harry Lubberink toen ze bijna 40 jaar geleden voor het eerst asperges van Twentse bodem aten. Martin bracht de eerste aspergeplanten mee naar Twente na zijn stage bij een aspergeteler in Limburg. Na het overlijden van Martin zo’n 20 jaar geleden nam Harry de aspergeteelt volledig over. Harry heeft naast de aspergeteelt ook een bouwkundig teken-adviesbureau. Harry kan beide bedrijven goed combineren. Zo heeft hij meer tijd voor zijn bouwkundig teken-adviesbureau buiten het aspergeseizoen om. En tijdens de drukke periode in de maanden februari tot en met juni helpt het gezin graag mee met het telen van de asperges.

In februari beginnen de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen bij Lubberink. Het begint met het op te ploegen van de aspergebedden. Als de bedden weer perfect recht staan, wordt het afgedekt met zwart-wit folie en thermofolie. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.

Begin april worden de eerste asperges verwacht. De vroege asperges worden als eerste gestoken, halverwege het seizoen gaan ze over op de late asperges met alleen het zwart-wit folie. Het seizoen eindigt altijd traditioneel op 24 juni met Sint Jan. De folie wordt weer opgerold zodat de asperges doorgroeien tot ongeveer oktober. Hierdoor worden de voedingsstoffen opgeslagen in de aspergewortels voor het jaar erop. “Zo zijn wij niet alleen in de maanden april, mei en juni met asperges bezig, maar het hele jaar door.”

Ze zijn er weer!!!

EIBERGEN

Aan de weg van Eibergen naar Groenlo (Afslag Rekken bij kruispunt stoplichten)

Nieuws uit Berkelland 16

Glass-n-more “Sieraden, handgemaakt door jou én door mij”

EIBERGEN - Hoe leuk zou het zijn als je zelf je sieradenset kunt maken, helemaal passend bij die ene outfit. In trendy zomerse kleuren, maak, mix en match je ontelbare soorten en maten kralen. Helemaal in jouw stijl. Dat kan bij Glass-n-more Karin in Eibergen. Sinds 2020 woont Karin Hoving van Glass-n-more in Eibergen en ging haar wens in vervulling: een eigen werk- en workshopruimte voor die duizenden kralen waarmee ze zelf sieraden maakt én anderen de kans biedt zelf iets moois te maken.

“Veel van mijn kralen zijn van glas’ verteld Karin.

Hoezo glas?

‘Al bijna 20 jaar geleden raakte ik, al zoekende naar iets tegen inkijk van buitenaf, gefascineerd door panelen van glas. Stond ik op een andere plek voor hetzelfde paneel, het gaf ineens een heel ander beeld en gevoel. Ongeacht of het een voorstelling was of iets abstracts. Glas lééft gewoon door de natuurlijke variaties van lichtinval’

Er ging een wereld voor Karin open toen ze ontdekte dat zij zelf deze panelen ook kon maken. Ze speelde daarbij ook met materialen als keramiek, betongaas en agaatschijven. ‘Dat verklaart ook het ‘more’ van mijn naam’ zo vertelt Karin. Ze ontwikkelde zicht in de technieken glas in lood en Tiffany en heeft veel mensen blij mogen maken met een glaspaneel of 3D object.

Ze verhuisde van het westen naar het oosten van het land. Haar passie voor glas bleef, de vorm en technieken werden anders. Van glas in lood en Tiffany naar ontelbare technieken met kralen én de combinatie met andere materialen, zoals koperdraad en epoxy. Het leidt tot een collectie handgemaakte sieraden die met veel zorg en liefde zijn gemaakt.

En de workshops?

‘Ik wil graag mijn passie delen. Het lijkt me geweldig om anderen in een gezellige sfeer te laten ervaren wat je zélf kunt maken met al die kralen. En hoe trots je op jezelf kunt zijn als het is gelukt. En neem van mij aan: het lukt altijd! Ik help je te kiezen, te mixen en te matchen’.

Ben je nieuwsgierig geworden?

Kijk op www.glass-n-more.nl of fb Glass-n-more Karin.

17 Nieuws uit Berkelland BROUWERIJ BorCUlo’s JonGst HistorisCh Bier ONDER ANDERE vERKRIJGBAAR BIJ PROEFLOKAAL01 www.heerenvanborculo.nl @heerenvanborculo WAT BEGON ALS EEN EXPERIMENT IN DE ACHTERTUIN, IS UITGEGROEID TOT EEN BROUWERIJ EN PROEFLOKAAL. ZIN IN EEN LEKKER BIERTJE? WE SERVEREN VERSCHILLENDE BIEREN UIT DE STREEK Speciaal bier proeflokaal We serveren niet alleen verschillende speciaalbieren maar ook heerlijk eten! www,proeflokaal01.nl @proeflokaal01

Bon Apar jij nt ons leven.

Boetiek hotel BonAparte heeft nieuwe eigenaren

Afgelopen maandag 1 mei was de formele overdracht van Boetiek hotel BonAparte. Martijn en zijn vrouw Quirine Bas hebben BonAparte overgenomen van Harm Oosting en Toni Hoevers. Martijn en Quirine zijn geen vreemde in de horeca wereld. Met de overname van BonAparte hebben ze nu twee hotels die ze samen runnen.

Geen horeca ervaring maar wel het horeca bloed Hoewel Quirine ervaring had in de horeca branche, was Martijn jarenlang actief in de financiële dienstverlening als fiscalist. In 2014 was het de wens van Quirine om het over een andere doeg te gooien. Zo verhuisde het gezin, met twee jonge kinderen, vanuit Haarlem naar Ootmarsum in Twente. Daar nam het stel Theehuis Dennenoord over samen met zeven vakantiehuisjes. Het eerste jaar heeft Martijn het werk in het theehuis gecombineerd met zijn werk in Haarlem. Quirine runde op dat moment het theehuis volledig. Het combineren van deze banen bleek wel zwaar te dragen op het jonge gezin. Martijn kwam in 2016 in contact met de familie Westenberg. Zij waren de eigenaren van twee hotels waarvan er eentje al verkocht was. Het andere hotel de Landmarke stond nog te koop. “Dit was een hotel, waarvan ik altijd al had gezegd, dat als die ooit te koop zou komen te staan, ik graag met de eigenaar in gesprek zou willen gaan.”

En zo had het gezin ineens twee horecabedrijven. Quirine nam de dagelijkse werkzaamheden van het theehuis op haar en Martijn runde het hotel. Het gezin verlangde wel naar een woonplaats met iets meer reuring en wat dichter bij de familie, die voornamelijk in het westen van het land wonen. Via een kennis kwamen ze op Lochem uit. Net als Ootmarsum een rustige omgeving met veel groen, maar waar iets meer te beleven valt. Hoewel het stel niet de wens had om afscheid te nemen van het theehuis, kwam een oud-medewerker van het theehuis met de vraag of zij deze kon overnemen met haar vriend. Dit bleek wel een mooie gelegenheid om meer focus te kunnen leggen op het hotelleven. Hierdoor kwam ook de ruimte vrij om te kijken naar andere hotels in de omgeving. “En zo hoor je dan via via, dat Boetiek hotel BonAparte misschien wel vrij komt.”

Rustige omgeving met veel groen

Beide hotels liggen in een mooie, rustige omgeving met veel groen, die het goed doen bij toeristen. Mede door de vele wandelen fietsroutes die in de buurt van de hotels liggen. BonAparte heeft momenteel een vier sterrenstatus en de Landmarke drie sterren. “Men verwacht natuurlijk wel wat van een vier sterren hotel, maar of we nu drie of vier sterren hebben, voor de gast moet het gewoon goed zijn.”

De focus van Martijn ligt nu op het leren kennen van het personeel en hun werkwijze. In totaal werken er een jong en gemotiveerd team van circa 50 medewerkers in het hotel. Het team in Lochem is wat groter Ootmarsum, met haar 37 medewerkers.

Niveau wat er is volhouden en finetunen BonAparte draait het hele jaar altijd goed, maar de drukke periode is momenteel wel echt aangebroken. “Onze aandacht ligt dan ook voorlopig op het niveau wat er al ligt. Dit willen we vol te houden en op positieve manier verbeteren.” En dat is bij beide hotels ook de wens geweest voor Martijn. In de basis beide hele goede bedrijven, maar nog wel de mogelijkheid om zijn eigen stempel erop te zetten en te finetunen. “Het restaurant en de keuken zijn recent nog volledig vernieuwd en we willen hier meer nadruk op gaan leggen in de regio. We hebben toch het imago van een hotel en dan ben je niet zomaar kwijt.” Zo is het restaurant zeven dagen in de week geopend voor lunch en diner.

Echte horecaman

Martijn blijkt een echte horecaman te zijn. Tijdens ons gesprek vraagt een mevrouw of ze plaats mag nemen op het terras. Martijn onderbreekt het gesprek even om ervoor te zorgen dat mevrouw lekker op het terras kan plaatsnemen en laat de bediening een kopje koffie brengen. Mevrouw kon daarna heerlijk genieten van de lentezon.

Harm en Toni helpen de komende tijd nog met het overdragen van het hotel. Daarna verhuizen ze naar Almelo en gaan ze een jaar genieten van hun vakantie. “In ieder geval tot aan de kerst van dit jaar.” Zegt Harm er lachend bij. Of ze stil gaan zitten, is Harm heel duidelijk. Zeker niet. In 2015 namen ze het bedrijf in Barchem over. Compleet vervallen en een bouwval. Dit hebben ze in de afgelopen acht jaar omgetoverd tot een hotel dat meerdere prijzen heeft gewonnen, met als hoogtepunt Beste

Harm en Toni willen graag nog één keer een onderneming helemaal vanaf nul weer opbouwen. “We hadden natuurlijk hier in Barchem kunnen blijven tot ons pensioen, maar we hebben

nu nog de volle energie om dit nog een laatste keer aan te gaan.”

Vanuit niks naar succes

Harm en Toni helpen de komende tijd nog met het overdragen van het hotel. Daarna verhuizen ze naar Almelo en gaan ze een jaar genieten van hun vakantie. “In ieder geval tot aan de kerst van dit jaar.” Zegt Harm er lachend bij. Of ze stil gaan zitten, is Harm heel duidelijk. Zeker niet. In 2015 namen ze het bedrijf in Barchem over. Compleet vervallen en een bouwval. Dit hebben ze in de afgelopen acht jaar omgetoverd tot een hotel dat meerdere prijzen heeft gewonnen, met als hoogtepunt Beste hotel van Nederland in 2022.

Harm en Toni willen graag nog één keer een onderneming helemaal vanaf nul weer opbouwen. “We hadden natuurlijk hier in Barchem kunnen blijven tot ons pensioen, maar we hebben nu nog de volle energie om dit nog een laatste keer aan te gaan.”

19 Nieuws uit Berkelland
55”140cm QLED 4K UHD SMART QL E D 4K T V | QE55Q77BAT 55” (140 cm) 4K QLED Smart-tv AI Quantum Processor 4K Adaptive Picture & Sound 4 HDMI 2 1-poorten met VRR en FreeSync Air Slim Design STUNTPRIJS 799.*Deze speciale prijzen zijn niet online te bestellen, dus kom naar de winkel of bel 0545-291386. Aanbiedingen geldig t/m 26 mei of OP=OP Ex per t Ne ed e Oudestraat 83 | 0545-291386 expert nl/neede | neede@expert nl EXPERT NEEDE AAN DE OUDESTRAAT! EN DAT VIEREN WE MET KNALLENDE AANBIEDINGEN! KOM NAAR DE WINKEL VOOR NOG MEER AANBIEDINGEN! 1 JAAR INBOUW INDUCTIEKOOKPLAAT | SI1M7743B 580 . 30 ENERGIE ENERGIE ZU I NI G ENERGIE ZU I NI G ENERGIE Z U I N I G ENERGIE ZUI N I G ENERGIE ZUI N I G INCL. PARKETBORSTEL S TOFZUIG E R | ST307WZA uit de lucht • 12 meter ac tieradius • Geschik t voor harde vloeren en tapijt • Inclusief parketborstel met natuurlijk haar 85.- ES P RESS O | ONO Zwar t die een hoge k waliteit op prijs stelt en aandacht heef t voor het milieu! geen capsules) van een espresso of intensiteit NIEUW BIJ JURA 399.• 4 kookzones • Boostfunctie: voor extra snel opwarmen en koken • 7200 watt 1 en 2-fasen • Nismaten: 49 x 56 cm 70 cm breed INBOUW EXPERT

Mart kookt met groente van Groeiboerderij Tempelman

Samenwerking

Bij de viering van het eenjarig bestaan van de Groeiboerderij werd ‘buurman’ Mart Bolster gevraagd of hij de catering wilde verzorgen. Hier kwamen de mannen aan het praten en is een samenwerking ontstaan tussen Groeiboerderij Tempelman en Mart Kookt. Eens per week bezorgt Mart Kookt op dinsdag maaltijden door heel Berkelland en daarbuiten. In september van vorig jaar is Mart begonnen met het aanleveren van maaltijden voor Tafeltje Dekje in Ruurlo en is het aantal maaltijden enorm gegroeid. “Wekelijks verzorgen wij tussen de 300 en 350 maaltijden.” Van deze maaltijden zitten er één tot twee maaltijden waarin de groenten verwerkt zitten van Groeiboerderij Tempelman. Deze zijn te herkennen aan de stikker op het bakje en de vermelding op het menu. “Steeds meer mensen willen weten waar hun eten vandaan komt. En dat het lokaal is vinden ze ook belangrijker worden.” Dit is ook te merken aan de reacties die Mart krijgt van klanten op zijn maaltijden en social media.

Ervaringen gecombineerd

Lieke heeft al meer dan 10 jaar ervaring in het speciaal onderwijs als leerkracht. Ze geeft les aan kinderen met een verstandelijke beperking en kinderen met gedragsproblemen. Maykel heeft een achtergrond als hovenier en dus bekend met het werken in groen. Twee jaar geleden vonden ze het tijd om hun passies voor natuur en het werken met specifieke doelgroepen te combineren.

Meehelpen op de boerderij

Op dinsdagen, woensdagen en donderdagen is er een dagbesteding. Op zaterdagen verzorgen ze opvang om gezinnen te ontlasten. Door de samenwerking met SOTOG, een stichting voor speciaal onderwijs, vangen ze door de week heen wel meer dan 30 kinderen op. Veel van hen komen in groepjes vanuit het speciaal onderwijs om mee te helpen op de Groeiboerderij. Daarnaast hebben ze ook hun eigen ‘vaste’ groep die in de dagbesteding opgevangen worden. De dagbesteding is er voor kinderen van ongeveer een leeftijd van 10 jaar tot aan jong volwassenen. Wanneer iemand voor het eerst komt, is er veel begeleiding en instructie nodig. “We werken in een kleine setting met een huiselijke sfeer. Maar wel met zicht op de maatschappij. Hier moet gewoon gewerkt worden.” Dit geeft ze structuur en veiligheid, een basis die nodig is om te kunnen groeien. Zo helpen de kinderen mee in de moestuin, bij het verzorgen van de dieren en maken ze onder andere insectenhotels en vogelhuisjes. “Het is zo gaaf om te zien hoe de kinderen groeien.” Maykel is zichtbaar trots op de kinderen en het werk dat ze verzorgen. Als voorbeeld geeft hij een jongen die in het begin nauwelijks een woord uitbracht en nu sociaal tussen de andere kinderen loopt. Of het meisje dat nu zelfstandig de groenten aan het verwerken is. “De kinderen krijgen veel instructies in het begin, maar nu verrichten ze diverse werkzaamheden helemaal zelf en kun je ze ook echt taken geven.”

Moestuin

Door het hele jaar heen zijn de kinderen en een aantal vrijwilligers druk met het voorzaaien en het oogsten van de groenten in hun eigen moestuin. De groenten die in de ochtend worden geoogst, worden in de middag verwerkt en bewerkt. Deze dagverse groenten, maar ook eieren, siropen, sappen, jams en honing zijn te koop in hun eigen winkeltje aan de Dennenweg 3. Geopend op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 14.30 en op woensdag van 13.30 tot 15.30 Ook de eigengemaakte insectenhotels en vogelhuisjes zijn hier verkrijgbaar.

Beide mannen praten met veel passie over hun werk en de samenwerking. “Je proeft dat het vers is en daar worden we erg gelukkig van.”

Streekproduct

De samenwerking smaakte blijkbaar naar meer, want de mannen willen eind juni hun eerste ‘streekkistje’ gaan uitbrengen. Een eigen gemaakt kistje door de kinderen van Tempelman met hulp van Bomerbouw in Neede, met daarin versproducten uit Neede, Lochuizen en Noordijk. De groenten komen vanzelfsprekend uit de moestuin van de Groeiboerderij, soepen en sauzen gemaakt door Mart Kookt, het meel van de Needse Molen, kaas of zuivel van Het Buurtkupertje en lokaal brood. Dit ‘streekkistje’ zal vanaf eind juni te verkrijgen zijn via de webshop van Mart Kookt. Uiteraard houden ze jullie op de hoogte van de ontwikkelingen via hun social media kanalen.

21 Nieuws uit Berkelland
Net buiten Neede, in de buurtgemeenschap Lochuizen, hebben Maykel en Lieke hun Groeiboerderij Tempelman in 2021 opgericht. Een dagbesteding voor (jong)volwassenen en kinderen met een beperking. Ze spreken bewust van een groeiboerderij in plaats van een zorgboerderij omdat het een plek is waar ze mogen groeien en bloeien, passend bij hun ontwikkeling. “Ze staat immers nog in de groei van hun leven.”
“Het is zo gaaf om te zien hoe de kinderen groeien.”

Op zoek naar een uitdagende baan?

Bij Yilkins bouw je direct mee aan een duurzame wereld.

Yilkins is een innovatief technologiebedrijf dat natuurlijke reststromen van haar klanten opwerkt tot hoogwaardige producten, middels haar eigen (gepatenteerde) technologie. Ons doel is complete oplossingen te bieden ter vervanging van fossiele grondstoffen. Onze producten kunnen worden gebruikt voor elektriciteit, warmte, biobrandstof, groene waterstof en chemische toepassingen.

Yilkins bestaat uit een compact en hecht team van professionals, waarin iedereen zijn eigen expertise meebrengt. Als team zijn we toegewijd om verantwoord met de materialen van deze aarde om te gaan, voor het behoud van deze aarde en een duurzame toekomst voor iedereen.

In je werk krijg je veel vrijheid en wordt het nemen van initiatief erg gewaardeerd. Wij gaan informeel met elkaar om en voor uitdagingen slaan wij de handen ineen en zorgen er gezamenlijk voor dat de klus geklaard wordt.

Operator Technisch Inkoper

Als operator is een belangrijk onderdeel van je functie het bedrijven van de Yilkins pilot plant en ondersteunen van onderzoekswerkzaamheden (R&D).

Als Technisch Inkoper speel je een belangrijke rol in het vaststellen en uitvoeren van ons inkoopbeleid.

Projectleider Installations

Als projectleider Installaties ben jij de schakel tussen engineering, productie en de klant voor deze internationale leveringen.

Heb je interesse in een vooruitstrevende baan? Kijk voor jouw functie op yilkins.com/jobs

Yilkins technologies enabling sustainability and circularity

Vacature Vacature Vacature

Videoclip voor 'Onze Boerderij' is droom die uitkomt voor zangeres uit Ruurlo

RUURLO - Met het opnemen van het nummer ‘Onze Boerderij’ inclusief bijbehorende videoclip in samenwerking met muzikante Tessa Boomkamp is voor zangeres Karin Hukker uit Ruurlo een droom uitgekomen. Bij de boekpresentatie van 'Met De Pet Rond', waarin wordt ingegaan op de onzekerheid van het boerenbestaan, speelde ze het nummer van Boomkamp, en van het een kwam het ander.

“Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en Tessa een berichtje gedaan”, vertelt Hukker, die haar eigen opname opstuurde en niet lang hoefde te wachten op een positieve reactie. De Ruurlose werd door Boomkamp uitgenodigd in een opnamestudio in Zaandam om het nummer vast te leggen. Hukker hapte gelijk toe en zo kwam de samenwerking met de muzikante van Normaal en de Edwin Evers Band tot stand. “En nu staan we hier samen in een stal en mogen we dit samen voor het boek ‘Met De Pet Rond’ doen”, zegt de Achterhoekse zangeres over de opname van de clip. “Dat is top, met al die kids erbij wordt je er alleen maar heel blij van.”

De videoclip is opgenomen op verschillende boerderijen in de Achterhoek. De figurerende kinderen genoten in ieder geval met volle teugen. “Het is echt superleuk”, zegt Loek, zelf ook fan van zangeres Boomkamp. “Je moet gewoon een stukje playbacken en goed meedoen met de videoclip. Dan wordt het leuk.” Ook de boodschap van het nummer komt binnen bij de jonge figurant: “Het gaat over hoe het leven op de boerderij is, en alle regeltjes. Van mij mag dat wel minder.”

‘Welke pet dragen onze kinderen?’

Het lied heeft voor Erika Klein Kranenbarg, fotograaf en samen met Roy Amerongen initiatiefnemer van het boek, veel

raakvlaken met haar publicatie. In 'Met De Pet Rond' beschreef ze de onzekerheid van het boerenleven, ook voor kinderen die graag op een boerderij willen werken. “Want welke pet gaan onze kinderen straks nog dragen”, vraagt Klein Kranenberg zich hardop af. “Kunnen ze straks nog de volgende generatie boer worden? Daar gaat het nummer van Tessa Boomkamp eigenlijk ook over. Het sluit gewoon heel erg mooi aan bij ons boek.”

Optreden op Reurpop?

De videoclip en het nummer komen in ieder geval op internet te staan. Klein Kranenbarg droom echter al stiekem van een optreden op het festival Reurpop in Ruurlo. “Maar goed, dat staat nog in de kinderschoenen”, zegt de schrijfster, die haar boek eerder al aanbood aan Tweede Kamerleden. “We gaan altijd van project naar project en dat ontstaat dan spontaan. Maar we hopen nog wel dat we een keer lekker met z’n allen op een podium kunnen optreden.”

23 Nieuws uit Berkelland 06 13 64 24 67 info@lokalf.nl www.lokalf.nl lokalf Benieuwd naar ons aanbod of direct bestellen? Oudestraat 54, 7161 DX Neede 0545 29 21 71 www.cafetariasmulgrill.nl

Vrijwilligers zijn alle regels om een feestje te organiseren zat

RUURLO - Vrijwilligers van evenementen zijn vaak maanden druk om een feestje te organiseren. Natuurlijk vinden ze het zelf ook leuk, maar inmiddels is de waslijst aan vereisten enorm. En ze zijn ook nog eens aansprakelijk als er iets niet goed gaat. Mag je dat allemaal vragen van een vrijwilliger? Als je het aan de vrijwilligers zelf vraagt, vertellen ze dat ze supertrots zijn op wat zij neerzetten. Maar wie doorvraagt, hoort zorgen. "Ik ben altijd blij als het evenement weer voorbij is en als het goed verlopen is", zegt Gettie Wolsink van festival Reurpop in Ruurlo. Een vrijwilliger levert vrije tijd in om een evenement voor de inwoners uit een dorp of liefhebbers van een sport neer te zetten. In het dagelijks leven heeft de vrijwilliger meestal niet te maken met de ingewikkelde weten regelgeving, veiligheid en verzekeringen die komen kijken bij een evenement. "Ik vraag me wel eens af of de politiek wel weet wat ze bij vrijwilligers op het bordje leggen", zegt Gettie Wolsink van Reurpop. In Tiel kunnen ze totaal geen nieuwe vrijwilligers krijgen. "Als je ziet wat we allemaal moeten doen, dan snap ik dat ook", zegt Wim van Oort van de Oranjevereniging Tiel. "Maar dat betekent wel dat we waarschijnlijk volgend jaar - na 115 jaar - de handdoek in de ring gooien. Als er geen handjes bijkomen dan kun je dit gewoon niet meer volhouden." Het bestuur bestaat uit twee zeventigers. "We hebben wel twee wat jongere dames, maar daar redden we het niet mee", zegt Wim.

Uiterste best

Stichting De Vrienden van Reurle organiseert één keer per jaar festival Reurpop in Ruurlo. "We doen daarin ons uiterste best, maar vraag is wel of dat genoeg is?", zegt voorzitter Luuk Rouwhorst. "We zijn georganiseerd als een bedrijf", begint mede-organisator Gettie Wolsink. "Maar we zijn wel gewoon vrijwilliger. Het geeft heel veel verantwoordelijkheid en is zeker niet vrijblijvend."

Het moet wel leuk blijven

De vrijwilligers investeren vaak vele uren in 'hun' evenement. In Tiel begint de organisatie voor Wim van Oort al in oktober, en dat terwijl Koningsdag pas in april is. "Je gaat in die periode iedereen benaderen en van alles vastleggen. Je kijkt wat er voor de vergunningen allemaal nodig is en regelt dat. In die periode ben je daar twee avonden in de week druk mee."

Nu Koningsdag nadert is er praktisch geen tijd meer voor andere dingen: "We zijn hier nu 15 tot 20 uur in de week mee bezig, want het moet allemaal wel gebeuren. Dat was anders in de jaren negentig, toen bleef het bij een paar uurtjes per maand. Het is nog leuk, het is mooi en dankbaar, maar aan de andere

kant begint het ook veel energie te kosten, zeker als je de 70 aanraakt."

Evenementenhelpdesk

En dat beamen meer organisatoren. Hans Ligtermoet is ouddirecteur van de Vereniging van Evenementenmakers en organiseerde vroeger veel evenementen. Omdat hij weet dat het organiseren steeds ingewikkelder wordt, richtte hij een evenementenhelpdesk op. "Ik wil de organisatoren helpen om evenementen veiliger te maken en het organiseren makkelijker."

Het idee ontstond na het ongeluk in Haaksbergen met de monstertruck. "De Onderzoeksraad voor Veiligheid is toen bij mij op kantoor geweest en die vroeg zich af waarom er niets geregeld is voor al die duizenden vrijwilligers die iets organiseren. Per jaar zijn er in Nederland 86.000 vergunningsaanvragen voor evenementen. Dus dat zijn er heel wat." Toen hij als directeur stopte, besloot hij een website te beginnen. Mag je de organisatie en verantwoordelijkheid van een evenement voor honderd procent op bordje van een vrijwilliger leggen? Ligtermoet. "Ik vind het vaak wel veel gevraagd." Hij vindt dat de overheid de vrijwilligers moet helpen.

Reurpop 2023

Reurpop is een driedaags festival dat plaats vindt in Ruurlo, een dorp in de Achterhoek. De oprichting had zijn oorsprong op een warme zondagmiddag in augustus 2007, toen jongerenvereniging Jong Gelre Ruurlo een ‘levend tafelvoetbal toernooi’ organiseerde. De vereniging vond namelijk dat het tijd werd om in Ruurlo meer leven in de brouwerij te brengen. Vele jongeren meldden zich aan, veelal verenigd in diverse vriendengroepen variërend in een leeftijd van 16 t/m 35 jaar. Het toernooi werd een daverend succes. Naast het sportieve gedeelte was er ruimte voor een gezellig samenzijn onder het genot van muziek en een drankje. De middag werd door diverse deelnemers geëvalueerd en iedereen was het erover eens: de middag was meer dan geslaagd. Besloten werd om samen met diverse vriendengroepen een feest te organiseren, een feest voor jong en oud.

Officieel

Tijdens de officiële oprichting in 2007 stelde de organisatie zich een aantal doelstellingen, doelstellingen waar het festival aan moest voldoen. Deze doelstellingen waren: gezelligheid, diversiteit, saamhorigheid, originaliteit, laagdrempeligheid en kwaliteit. Tot op de dag van vandaag zijn dit nog steeds de belangrijkste kernwaarden van het festival. In het eerste jaar lag de focus voornamelijk op muziek. Tegenwoordig is daar spektakel en theater aan toegevoegd.

Enkele bekende artiesten die het festival de afgelopen jaren hebben opgeluisterd zijn: Miss Montreal, Gerard Ekdom, Kensington, Jett Rebel, Kraantje Pappie, The Partysquad, Lucas Hamming en the Kik. Ook regionaal talent krijgt veelvuldig de kans om de kwaliteiten te tonen. Het festival wordt georganiseerd door stichting ‘De Vrienden van Reurle’. De complete organisatie bestaat uit vrijwilligers die zich allen belangeloos inzetten. In totaal wordt Reurpop mogelijk gemaakt door bijna 600 vrijwilligers en meer dan 300 sponsoren. Zonder deze vrijwilligers en sponsoren is het niet mogelijk om het festival te organiseren.

Line-up

Dit jaar vindt het festival plaats op 2,3 en 4 juni. De line-up is wederom veel belovend. Zo komen o.a. Douwe Bob, Jeremy Buttner, Danny Froger, Gij Staverman, Party DJ Martin, Tim Akkerman & The Ivy League en DJ Ziggy naar Ruurlo. Voor een volledig programma check je de website www.reurpop.nl

Nieuws uit Berkelland 24

Op de fiets door Berkelland

Op zaterdag 3 juni vieren we Wereld Fietsdag. Op deze dag, ontstaan in april van 2018, vieren we een vervoersmiddel dat al meer dan twee eeuwen bestaat en waarvan de populariteit nog steeds toeneemt.

Nederland staat bekend als een echt fietsland. Dat is inmiddels wel over de hele wereld bekend. Van een ontspannen fietstochtje door de bossen, in pak op de fiets naar je werk tot je kinderen uit school halen op de fiets. We fietsen met zijn allen samen ruim 15 miljard kilometer per jaar. De Achterhoek staat bekend om zijn vele mooie wandel- en fietspaden en zo ook onze gemeente Berkelland.

De gemeente Berkelland is een groene gemeente met veel natuurschoon. Er wordt dan ook veel gefietst, zowel in de kernen

als daarbuiten. We hebben veel fietspaden en deze worden niet alleen door onze bewoners, maar ook door bezoekers veel gebruikt.

Vier dagen op de fiets

Dat veel mensen op de fiets genieten van onze omgeving is wel zichtbaar op de jaarlijkse Fietsvierdaagse. Zo organiseert ook in 2023 de VVV Ruurlo haar fietsvierdaagse van 22 tot en met 25 augustus. Er zijn routes gemaakt van ongeveer 40 en 60 kilometer. Het vertrek en aankomstpunt is in Ruurlo bij het VVV Gastvrijheidspunt op het Kerkplein 20. Starten kan vanaf 9.00 tot 12.00 uur. De routes gaan vanuit Ruurlo naar alle windstreken door de Achterhoek. De routes zijn duidelijk op papier omschreven en zijn niet met pijlen aangegeven en laten u de mooie natuur van de Gelderse Achterhoek beleven.

Cornelese Tweewielers

Beschikt over een breed assortiment aan dames, heren en kinderfietsen. Cornelese is geen onbekende in het vak en door de jarenlange expertise op het gebied van fietsen weten ze als geen ander welke fiets het beste bij jou of jouw kind past. “We hebben veel verschillende fietsen, dus er is er hoe dan ook eentje voor jou. Alle nieuwe fietsen in de showroom zijn rijklaar, waardoor je niet hoeft te wachten om met je nieuwe aanwinst een ritje te maken.

Snel weer op weg

Naast de winkel beschikken ze ook over een professionele werkplaats, waar de specialisten jouw fiets weer zo goed als nieuw maken. Kleine reparaties worden meestal dezelfde dag nog verholpen!

Naast Alpina, Batavus, Cortina, Gazelle en Koga zijn ze sinds 1 januari 2022 ook officieel dealer zijn van het merk Sparta.

In Borculo is de Fiets4daagse van 18 tot en met 21 juli. Jaarlijks organiseert Toeristische Informatie Borculo een fiets4daagse in de prachtige omgeving van Borculo. Er zijn drie routes van 30, 45 en 60 kilometer die dagelijks uitgepijld zijn. Via mooie paden krijg je de mooie omgeving van Borculo te zien. De route van donderdag is door LTO samengesteld. Op deze dag kun je kennis maken met verschillende agrarische bedrijven. Per dag kun je je aan de start inschrijven. Of als je niet in de rij wilt staan, is het ook mogelijk om vooraf in te schrijven.

Ook de mensen in de omgeving van Eibergen kunnen dit jaar weer vier dagen op de fiets de omgeving verkennen. De Eibergse fietsvierdaagse is gepland van dinsdag 8 augustus tot en met vrijdag 11 augustus. Er zijn 2 afstanden, te weten 40 en 60 km.

Silo Art Tour

Met de start van het nieuwe toeristische seizoen, heeft de Silo Art Tour Achterhoek vijf nieuwe fietsroutes en een autoroute gelanceerd. Door de hele regio zijn sinds vorig jaar tien verschillende street art kunstwerken op agrarische gebouwen te bekijken, ieder met een eigen verhaal. Tien kunstenaars gingen aan de slag om schuren, silo’s en andere wanden te transformeren tot kunstwerken – en met succes! Na lokale, regionale, landelijke en zelfs internationale aandacht, werd de Silo Art Tour een begrip in de Achterhoek. Vanaf eind april zijn de nieuwe routebrochures met vijf fietsroutes en de autoroute gratis te verkrijgen via de Achterhoekse VVV-kantoren.

Giant Store Hesselink

De afgelopen jaren is de winkel van Sven Hesselink al een aantal keren verhuisd. Afgelopen winter verhuisde de winkel naar de Borculoseweg 17 in Neede en werd ook meteen de naam veranderd naar Giant Store Hesselink. “Fietsen is in de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen, vooral E-bikes verkopen buitengewoon goed.”

Hier vind je passievolle fietsprofessionals die al heel wat jaren meedraaien in het vak. Met kennis, maar vooral veel liefde voor alles wat met fietsen te maken heeft, staan ze voor je klaar. Met een ruim assortiment aan elektrische fietsen, racefietsen, mountainbikes en natuurlijk stads fietsen, altijd voldoende op voorraad, kunnen zij iedereen voorzien van een passende fiets. "Met ons assortiment accessoires kunnen we werkelijk iedere fiets aankleden." Van fietstassen tot sportvoeding, van kinderzitjes tot bidonhouders, allemaal uit voorraad leverbaar en eventueel te monteren

Loop gerust eens binnen

"In onze Giant Store willen wij het professioneel, maar vooral laagdrempelig houden. Daarmee bedoelen we dat u natuurlijk van harte welkom bent in onze winkel voor vragen groot en klein." Al is het voor een praatje, een vraag of een kennismakingsgesprek met een kop koffie. In de professionele werkplaats voeren ze service, onderhoud en reparaties uit. Hier kun je direct terecht voor spoedklussen, periodiek onderhoud of gepland op afspraak.

Huren

Wat is er nu mooier dan op een zonnige dag door het prachtige landschap van de achterhoek te fietsen. Bij Cornelese Tweewielers kun je ook terecht voor het huren van stads- of elektrische fietsen. Gewoon voor een dagje of als je op vakantie bent, dan kun je ze ook voor een hele week huren.

Het team van Giant Store Hesselink staat maandag tot en met zaterdag voor je klaar. "U kunt voor vragen of afspraken telefonisch bij ons terecht. Dit kan ook via onze website, de mail of loopt gewoon eens gezellig binnen in onze mooie winkel."

Graag tot ziens, Giant Store Hesselink

HESSELINK

STADSFIETSEN

€ 10 per dag

€ 50 per week

E-BIKES

€ 25 per dag

€ 100 per week

Giant Store Hesselink

Borculoseweg 17, Neede 0545 - 700 206

www.giantstore-hesselink.nl

25 Nieuws uit Berkelland
GRATIS HAAL EN BRENG SERVICE IN DE REGIO
E-BIKES , STADSFIETSEN , BAKFIETSEN , KINDERFIETSEN
GROTE VOORRAAD FIETSEN
| Plusweg 1 | XXXX XX | Plusstad | T: 0523 65 63 93 | (Naam) plus.nl 21/23 Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden. Om al onze klanten te laten profiteren van onze scherpe aanbiedingen, geldt er een maximum van 5 aanbiedingen per klant (tenzij anders vermeld). *De ‘NERGENS GOEDKOPER’ garantie geldt ten opzichte van alle supermarkten in dezelfde vestigingsplaats als jouw PLUS; kijk voor overige voorwaarden op plus.nl/nergensgoedkoper. **Voor 1+1 gratis geldt: per combinatie kan de prijs verschillen. Je krijgt 50% korting op de totaalprijs. Wil je per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld je dan nu aan via plus.nl Openingstijden: ma.-do. 8.00 - 20.00 | vrij. 8.00 - 21.00 | za. 8.00 - 20.00 | zo. 8.00 - 20.00 WEEKEND 25 MEI 26 MEI 27 MEI Geldig in week 21 zondag 21 t/m zaterdag 27 mei 2023 Bekijk hier al onze aanbiedingen! Deals 1 +1 GRATIS PLUS Boerentrots Kipdrumsticks Naturel of gekruid, schaal 900 gram PLUS of Biologisch PLUS Verse pasta Alle schalen à 250-500 gram of Cascina Lia Groene pesto of pastasaus Alle bakjes à 150-180 gram of Selezione Ristorante Gevulde pasta Alle schalen à 250 gram, combineren mogelijk 2 stuks** Bijv. PLUS Ravioli 3 kazen, 2 schalen à 250 gram 4.78 2.39 De actieprijzen variëren van 1.89 - 3.29 50% KORTING PLUS Vers gesneden fruit of fruit punch Schaal 500 gram of luchtige yoghurt met fruit Bak 175 gram, uit de koeling 3.49 - 4.59 Per stuk 2 . 99 Heineken 0.0% Krat 24 flesjes à 30 cl Per krat 17.32 8.66 5.39 - 5.59 Per schaal 4 . 99 PLUS • Visschnitzel Schaal 200 gram • Zalmfi let op huid 1 portie, schaal 125 gram • Wokgarnalen met knofl ook Schaal 150 gram • Gerookte Noorse zalm Pak 100 gram +1 VOUCHER +1 VOUCHER PLUS Nederlandse Aardbeien Schaal 400 gram PLUS Blonde d’Aquitaine Biefstuk Schaal 1 of 2 stuks Hertog IJs Alle bakken à 850-900 ml Hertog Jan of Bud Pils Krat 24 flesjes à 30 cl Per krat Bijv. Hertog Jan Pils, krat 24 flesjes à 30 cl 18.89 14.17 De actieprijzen variëren van 13.99 - 14.17 25% KORTING PLUS Goudse Kaas 48+ stukken Alle pakken à 450-520 gram 7.56 – 7.77 Per pak 5 . 99 4.29 Per schaal 2 . 39 3.29 – 4.49 Per stuk 2 . 99 3.49 - 5.19 Per bak 3 . 39 2.60 Per 100 gram 2 . 29 Koenders | Simmelinkstraat 1 | 7151 AP Eibergen | T: 0545-271348 plus.nl Openingstijden: ma - za 7:30 - 20:00 // zo 8:00 - 19:00

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.