Nieuws uit Berkelland editie 47 - maart

Page 1

Uitgave 47, editie maart 2023

In oktober 2021 is Gelre Dierenartsen verhuisd naar de Botterweg 2 in Eibergen en namen zij de praktijk van Gemma Brinkhuis over. Het nu huidige pand is moderner en daardoor een logische keuze om de praktijk daar te vestigen. Wij gingen langs bij de praktijk en spraken met vestigingsmanager Joni Aarse over hoe het nu een jaar verder met ze gaat.

We vielen hierbij direct met de neus in de boter. Joni was op dat moment bezig met een spoedoperatie. De hond die op de operatietafel lag, had last van blaasstenen, die inmiddels zo groot waren geworden dat ze enkel via een operatie verwijderd konden worden. Zo zagen wij Joni gelijk in actie en kregen een goede indruk van zijn werkzaamheden. Na de operatie neemt Joni ons mee door de praktijk om te laten zien wat er sinds de overname en verhuizing allemaal is veranderd.

Passie voor dieren

Joni is al vanaf jongs af aan geïnteresseerd en bezig met dieren. Opgegroeid met honden, paarden en kippen sprak het beroep dierenarts hem al vroeg aan. Dat is altijd in het hoofd van Joni blijven steken en na de middelbare school was dan ook de keuze om in Utrecht Diergeneeskunde te gaan studeren. Daar ontmoette hij ook zijn huidige vriendin, die net als hij nu dierenarts is. Na een aantal jaar in Utrecht gewerkt te hebben, werd hij benaderd door Gelre Dierenartsen om te gaan werken in Eibergen. De Achterhoek was door zijn sfeer en nuchterheid altijd al een regio waar Joni graag naartoe wilde verhuizen.

Tandheelkunde is een specialisme van Joni. Tandsteen is bij veel honden een groot probleem. Ze zijn er erg gevoelig voor en vaak is een behandeling onder narcose nodig voor het verwijderen van tandsteen of zelfs het verwijderen van tanden. “Elke dag tandenpoetsen is de ideale wereld, maar ik begrijp ook dat dit veel tijd en discipline vereist. Zorg ervoor dat je wel regelmatig de tanden goed onderhoud, door onder andere poetsen, maar het begint al door honden met hun bek bezig te laten zijn. Speeltjes, een stuk flostouw, en knaagbotten schelen al een hoop. Honden komen eens per jaar voor controle en vaccinatie. Daarbij besteden wij ook veel aandacht aan het gebit. Hierbij voorzien we mensen van adviezen en tips om op tijd in te grijpen. Hoe langer je als baasje wacht hoe pijnlijker het kan worden voor de hond, en we willen ten alle tijden voorkomen dat er tandjes getrokken moeten worden.”

Joni is zich nu ook door aan het ontwikkelen in orthopedische knieoperaties. Gescheurde kniebanden komen regelmatig voor bij honden. Sommige rassen hebben hier erfelijke aanleg voor, maar ook bij plotselinge gekke bewegingen kan bij elke hond de knieband scheuren, wat leidt tot een instabiele knie en artrose. Met een orthopedische knieoperatie wordt de knie weer zo goed mogelijk gestabiliseerd en kan de hond weer op een normale manier verder.

Samen sterk voor uw dier

Een kijkje in de praktijk Voor zowel de honden als de katten is er een aparte ruimte.”Deze dieren kun je beter gescheiden houden.” De hondenhokken zijn volledig vernieuwd. Dit zijn nu verwarmde hokken met vloerverwarming. “Zeker als honden uitslapen na een behandeling, kunnen honden hun temperatuur nog niet goed reguleren en met een warmtebron blijven ze op temperatuur.”

Bij de verhuizing is ook geïnvesteerd in nieuwe moderne röntgenapparatuur. Hiermee kunnen ze goede kwaliteit röntgenfoto’s maken, waarmee oorzaken eerder opgespoord kunnen worden. Denk aan problemen van de longen, maar ook orthopedische problemen, zoals heupdysplasie. Ook behoort een echoapparaat tot het al brede aanbod aan medische apparatuur. Hiermee hebben ze onder andere de blaasstenen gevonden die bij de hond op de operatietafel de klachten veroorzaakte.

Het Laboratorium Uitgebreid bloedonderzoek kan op locatie worden uitgevoerd. Het hoeft niet opgestuurd te worden, waarna je dan weer een paar dagen op de uitslag moet wachten. De hond die vandaag geopereerd werd, daar werd voor de operatie het bloed van onderzocht om te kijken of hij klaar was voor de ingreep. Dit kan dus op dezelfde dag allemaal uitgevoerd worden. Hierdoor kan de juiste zorg veel sneller geboden worden.

Zowel de klanten die we hadden op de oude locatie en de klanten die al bij deze locatie klant waren zijn positief gestemd over de nieuwe locatie. “Wat bestaande klanten moet iets verder reizen, maar we zijn gelukkig gewoon in Eibergen gebleven.” Bij de overname is ook het team van de oude praktijk aangebleven. Dit is voor de klanten van die praktijk alleen maar prettig geweest, zo bleef er een bekend aanspreekpunt en gezicht aanwezig.

Neuzen in dezelfde richting

Locatie Eibergen is onderdeel van Gelre Dierenartsen, welke ook vestigingen heeft in Lichtenvoorde en Groenlo. Op de praktijk in Eibergen werken in totaal drie artsen en zes assistenten. “We zijn een divers team van alle leeftijden, maar alle neuzen staan dezelfde kant op. We blijven leren en ons doorontwikkelen om de juiste kwaliteit zorg te kunnen blijven bieden.” Persoonlijk contact is erg belangrijk voor het team. De assistenten zijn echt het gezicht van de praktijk en voor de klanten een vast aanspreekpunt. “Zo bouw je ook een goede verstandhouding met de klanten op. De praktijk zit in een compact gebouw, maar juist hierdoor is de samenwerking tussen de dierenartsen en assistenten heel nauw en vormen ze een hecht team. We zijn een volwaardige kliniek met alle mogelijkheden in huis.” Ook buiten werktijden is de praktijk beschikbaar voor spoedzorg. Gelre Dierenartsen is een zelfstandige praktijk die het belangrijk vind dat spoedzorg 24/7 beschikbaar moet zijn. En dat men hiervoor niet naar een spoedkliniek ver buiten de regio hoeft af te reizen.

Op de locatie aan de Botterweg 2 kan men terecht voor alle gezelschapsdieren zoals honden, katten, konijnen en knaagdieren. De deur staat altijd open voor vragen en adviezen.

Botterweg 2 | 7151 ED Eibergen

info@gelredierenartsen.nl | 0545-471390

Inhoud

Raadslid Bouke Winters (BBB) brengt plaat uit Luk

uit Geesteren fietsen van Achterhoek naar Antwerpen voor KWF

Al 20 jaar Bloemenhoekje Neede

Wat als jouw kind op school niet praat? Lezing selectief mutisme

Kort verstand wurdt der wal es e zeg. Rutte zol dan zeggen doar heb ik gin actieve herinnering an. Noe las ik vergangen wekke een mooi verhaal van `n psiegieater dat as ie een herinnering hebt oet vrogger tied dee herinnering elke kear eets an e dikt wurdt. Dat is `n woarheid as wat.

Zo is der natuurlijk niks an dat ie zegt; ik bun met de kinder noar de dierentuin hen e wes of wij bunt gisteroavond nog efkes `n endje weazen loop`n. Dat bunt gin verhalen um te vertellen, `t verhaal wurdt pas mooi as ie der `n betje bie oaverdrieft en hoe vaker ie `t verhaal goat vertellen hoe starker `t zal worden.

Op `t lest wil iedereen met oe noar de dierentuin of een endje lopen. In de dierentuin stonden wij te kieken noar `n joekel van `n iesbear. Den iesbear ging rechtop stoan en brullen vreselijk van zich of, ik kan oe vertellen de blagen begonnen te reer`n of ze katten stonden te villen. De keare derop vertel ie `t earste moar dan derbie dat den iesbear oet de putte klom en ie hebt van ze leaven nog neet zo hard e lopen. Dik `t zelf moar wieter an.

Zo hadden wij vrogger `n buurman den ok gruwelijk kon oaverdrieven. Zo was e ne keare noar Soestdijk e wes. Bie ons in de kamer vertellen he dat e noar mooder was e wes. Het was nog in de tied van Juliana en Bernard.

Och zeg onzen buurman wat een gewoon mense is dat toch, ik kom deran anlopen en ze was an `t schoffelen in de tuin. Ze zoog mien ankommen en zeg ach meneer heb ie ok misschien zinne an een snoette thee. Bernard schoof ok gezellig effen an en ze hebt uren e proat. Onzen buurman had op een bepaald moment e zeg dat e noar thoes hen mos want de beeste mossen nog e molken worden. Bernard had verschrikt op zien horloge e kekken en e zeg: verdampt ist es al zo laate ik mot ok nog melken. Hele gewone leu dee der schienboar ok nog ne boerderieje bie hadden.

Het geet natuurlijk nargens oaver moar `t werd wal smeuïg oet de deuke e doane en `n betje lachen in disse tied is nooit verkeard.

Opmaak & Acquisitie

Kremer verspreidingen Ruurlo

0573-452532

Drukkerij BDUprint

Fulltime-media Elsmaat 5 7245BB Laren 0573 - 745061 www.fulltime-media.nl info@fulltime-media.nl

Redactie Nieuws uit Berkelland redactie@nieuwsuitberkelland.nl

Fotografie voorkant FreezeFrame Volgende editie verschijnt op 19 april 2023

3 Nieuws uit Berkelland
oaverdrieven
facebook.com/Nieuwsuitberkelland twitter.com/NieuwsuitBerkel instagram.com/nieuwsuitberkelland.nl 5 www.nieuwsuitberkelland.nl Vrienden
Column; Op en neer en geniet 9 10 Agenda; Uit in Neede 7 www.bakkerijstroet.nl Bakkerij Stroet presenteert Borculoseweg 18 7161 HA Neede 0545-291385 Dorpsstraat 1 7156 LK Beltrum 0544-482500 ADVOCAATVLAAI HW € 15,ADVOCAAT-TOMPOUCE € 2,25 PAASHAASSLOF € 9,99 PAASSOESJES MET DIP 5 VOOR € 5,50 KAASHAZEN 2 VOOR € 1,80 HAANTJES EN HAASJES 4 VOOR € 2,40 SOEPHAANTJES 10 VOOR € 4,50 BREEKBROOD SORTIE € 3,95 VROLIJKE PAASKOOPJES HARDE BOLLEN 4 VOOR € 1,20 SORTIE BOL 10 + 2 GRATIS!! WITTE BOL 10 + 2 GRATIS!! Bökkers in startblokken voor nieuwe tour door heel Nederland 9 Passie voor fruitbomen 12 Sterk in maatwerk al 20 jaar 12 Fraai nieuws uit Berkelland! 13 Thuis is waar mijn tent staat 14 Mijn thuis weg van huis 15 Op de camping voel ik me thuis 17 Onrustige tijden 18 Krachttraining is gezond! 18 Hardlopen in Borculo 19 Zorg voor je naaste én zorg voor jezelf 19 Slaapproblemen bij kinderen 19 Pasen in Eibergen 8 April 20 Voorjaarskermis in Neede 21 DEO eieractie een week voor Pasen 21 Welkoop Eibergen. Dé winkel
dier. 11 Slapen onder de sterren 16
23 Kunstburg
23
25
FRATSEN
voor tuin en
verhuist naar Neede
Brandbrief aan politiek Berkelland
Uitgever Fulltime-media
Fulltime-media
Colofon
Verspreiding
10
20% KORTING* OP ALLE BECE® RAAMDECORATIE * Actie is geldig van 1 t/m 30 april 2023 TREND KLEUR 2023 Adv. voorjaar 23_A4 liggend_Hondelink.indd 21-03-2023 08:35 06 18 19 50 23 - 24/7 bereikbaar - www.paulinevanveen.nl Omdat afscheid nemen méér is dan alleen uitvaart

Raadslid Bouke Winters (BBB) brengt plaat uit

NEEDE – Bouke Winters (38) uit Neede zit sinds maart vorig jaar voor de BBB Berkelland in de gemeenteraad. Behalve raadslid heeft hij ook een grote passie voor muziek. Kort geleden maakte hij zijn debuut in de HipHop met het uitbrengen van de single “Betaal Contant”. Wij vuurden een aantal vragen op Bouke af.

Q: Jullie hebben nu een nieuwe single uit gebracht, jou debuut in de HipHop, hoe ben je daar zo bij gekomen?

A: Ik heb mij ontiegelijk gestoord aan de coronamaatregelen. Corona heb ik nooit ontkend overigens. De druk die uit geoefend werd om je te laten vaccineren tegen corona was echt niet oké, dat hoort geheel vrijwillig te zijn. En de coronapas was ook echt niet goed, het uitsluiten van mensen hoort niet. In die tijd heb ik Verkeerd Verbonden leren kennen. Een Nederlandstalig HipHop collectief met MC Stef, Def P en Das de Rijmmaniak die met 2 cd's mijn gevoel goed weergaven vertaald in toffe HipHop tracks. Helemaal grijs gedraaid heb ik die 2 cd's. Met Mc Stef had ik contact gelegd en ik had het idee om ook zo'n nummer te maken en hij stond er open voor. Vroeger was ik heel goed in slechte poëtische gedichten te schrijven, dus ik dacht dat komt wel goed. Ik zei mijn plan tegen Romy en ze vond het maar niets, dus dat was een goede motivatie om het wel te doen. Behalve MC Stef hebben ook Das de Rijmmaniak, Lotivation en Mistasweet meegewerkt aan het nummer. Ik ben er echt heel tevreden over!

Q: De single heeft zeker een politieke boodschap, is dat bewust?

Q: En politiek gezien, nu jou partij zo groot is geworden, wat wil je daar nog bereiken?

Q: Jij doet al heel lang iets met muziek, kun je ons eens vertellen wat je precies doet?

A: Ik doe maar wat haha. Toen ik 15 was ben ik met vrienden mijn eerste bandje Sharp End begonnen. We waren opzoek om onze tijd te vullen en zijn dus "muziek" gaan maken. In meerdere bandjes ben ik daarna nog actief geweest. Vanaf 2015 ben ik met Justify All Means bezig. Hier schreeuw ik in, ja ik schreeuw. Justify All Means is een hardcore punk band. We spelen 22 April in De Ruif te Neede!

Q: Is dat allemaal te combineren? Een druk gezinslevens, raadslid en volop bezig in de muziek?

A: En ik ben ook nog gewoon werkzaam hè, bewust parttime dat wel. Mijn vrouw Romy werkt in de zorg en we hebben het zo gepland dat er eigenlijk altijd wel een van beide thuis op het nest is. Thuis moet het goed zijn, dat is het belangrijkste. Onze 2 prachtige kinderen moeten het goed hebben, daar doen we het voor. Maar het is allemaal wel te combineren hoor. Soms passen en meten, maar er valt eigenlijk altijd wel een mouw aan te passen. De raad is vrijwel altijd 's avonds. Meestal komt het goed uit en als Romy moet werken dan kan ze ook vaak nog wel ruilen. Volop met de muziek bezig is niet echt het geval hoor. Geordy, de bassist van Justify All Means tourt overal en nergens voornamelijk met Total Chaos en Jaya The Cat. Daarom doen we het best wel rustig aan met Justify, eigenlijk te rustig.... Ik heb echt enorm veel zin om 22 April dus weer eens op de planken te staan en wel in Neede. Wees allen welkom bij De Ruif, entree is ook nog eens gratis!

A: Dat is zeker bewust. Ik ben van mening dat we bewust meer contant moeten betalen. Er wordt hard gewerkt aan de CBDC (Central Bank Digital Currency) en de EU Digital ID. De coronapas lijkt de eerste stap in deze richting te zijn geweest. De CBDC is programmeerbaar en je kunt het niet opnemen. Het is eigenlijk ook overbodig want je kunt je geld ook al digitaal (pinnen/internetbankieren etc.) uitgeven. Er is onder een deel van de bevolking en politiek ook al wel heel veel weerstand tegen de CBDC. De CBDC's kunnen gekoppeld worden aan de EU Digitale ID en zo kunnen we in een sociaal krediet syteem / controlestaat terrecht komen. Het is ook merkwaardig; De Tweede Kamer heeft gestemd tegen deze EU Digital ID te zijn, maar het kabinet laat in Europa gewoon weten dat Nederland het wil, dit is echt niet goed. Dus; Hou je vrijheid in de hand, betaal contant!

Wel grappig trouwens want die leus had ik dus verzonnen en een kennis uit Neede had een afbeelding gemaakt en het ging in eens best wel viral. Dit was al goede marketing voor de single "Betaal Contant".

Q: Wat wil jij nog gaan bereiken in de muziek?

A: Muziek blijf ik altijd maken, dat is het voornaamste. Het belangrijkste is dat ik mij zelf kan uiten. Ik wil met Justify All Means nog weer graag een EP gaan maken. Met een goede vriend ga ik mogelijk een punkrock projectje starten. Ik maak ook wel eens akoestische liedjes, dus daar kan ik ook altijd mee verder. Misschien weer een keer een HipHop nummer, of reagge! Zo heb ik altijd wel ideeën en plannen die vormen zich dan gaandeweg. Niets moet, alles mag, daar hou ik wel van qua muziek maken.

A; De monster zege van BBB is echt geweldig! Wat een prestatie! In alle 12 provincies de grootste en het lijkt op 17 zetels in de Eerste Kamer. Ook lijkt het erop dat de VVD, CDA, D66, CU aangevuld met PVDA en Groen Links samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, dat vind ik ook nog eens een zege voor de democratie. Maar ik ben politiek actief geworden uit protest. Zodat ik mij kan inzetten, vooropstelt voor alle Berkellanders. Maar in het bijzonder voor de kritische burgers die zich ongehoord voelen. Ik vind het belangrijk dat behalve de te behandelen onderwerpen er ook zaadjes geplant worden over de onderwerpen die amper/niet de revue passeren. In Den Haag werd in 2021 geroepen dat de bestuurscultuur veranderd moest worden. Daar had ik weinig vertrouwen in dat de Regering dat positief zou gaan doen, dus ik dacht laat ik lokaal mijn steentje maar gaan bijdragen, want ik wilde niet meer langs de kant staan, ik wilde wat gaan doen en dat is me gegund. Ik hoop dat mensen zich meer gaan uitspreken en dat ze zich ook willen gaan bemoeien met de politiek, de politiek is namelijk van ons allen. Ik wil bruggen slaan tussen de politiek en de "gewone" burgers. We (BBB Berkelland) moeten de burgers vertegenwoordigen zoals de burgers vertegenwoordigd willen worden. En als burgers interesse hebben om bij ons politiek actief te worden dan kunnen ze ons altijd benaderen. We hebben natuurlijk de wens om over 3 jaar in de gemeenteraad echt heel groot te worden. Maar dat duurt natuurlijk nog wel even, tot die tijd blijf ik mijn stinkende best doen om namens en met BBB Berkelland in goede samenwerking met de hele raad Berkelland zo mooi mogelijk te houden en te maken.

Mocht er iemand vragen of op/aanmerkingen hebben of een gesprek met mij willen aangaan, dat kan altijd: bouke.winters@gemeenteberkelland.nl

5 Nieuws uit Berkelland Oudestraat 73 | Neede Reserveren kan via 0545-233036 of gctimeforyou@hotmail.com Wij zijn geopend van woensdag t/m zondag van 11.00-21.00 uur U kunt bij ons terecht voor lunch • diner • borrel • catering • vergaderingen • high tea • high ice Wij heten u van harte welkom bij ons in het restaurant of aan ons ijsloket Tevens is ons ijsloket weer geopend voor 24 smaken ambachtelijk italiaans schepijs , softijsvariaties, ijsko es, milkshakes en slush Eerste en tweede Paasdag hebben wij een paasbrunch U kunt reserveren tussen 11.00-13.00 of 13.00-15.00 uur Kosten voor de brunch € 19.50 p.p. In de avond kunt u bij ons terecht voor het diner

HEEFT

Eenvoudig bestellingen plaatsen!

www.bakkerijstroet.nl
GRATIS LEKKERS BIJ 1E ONLINE BESTELLING!! Ook
BAKKERIJ STROET
NIEUWS! AMBACHTELIJK ONLINE WINKELEN WORDT EEN WARE BELEVING!
productie video’s te zien! Je huidige account gaat verloren, maar binnen no-time heb je een nieuwe!
AMBACHTELIJK ONLINE WINKELEN DOE JE OP WWW.BAKKERIJSTROET.NL VANAF WOENSDAG 29 MAART 2023 IS ONZE NIEUWE WEBSHOP GEOPEND!

ALLE ACTIVITEITEN EN ACCOMMODATIES OP ÉÉN PLATFORM

UITGELICHT

VOORJAARSKERMIS IN NEEDE

31 maart t/m 2 april Koepelterrein (Dagelijks

geopend vanaf 13:00 uur)

MAANDOVERZICHT

WOE 29 MRT

T/M 21 APR

KUNST

DON 06 APR

CULTUUR

DON 06 APR

BUITEN

ZAT 08 APR

KIDS

ZON 09 APR

FEEST

MA 10 APR

KIDS

Expositie Keramische kunst Ida Harkink – Kronenkamp

De uitdaging om met keramiek te gaan werken kwam op Ida haar pad en heeft zijn vruchten afgeworpen. Nu exposeert ze met haar keramische kunst. De expositie is iedere woensdag en vrijdag te bezichtigen.

CINEbieb Supernova - Bibliotheek Neede

Onder de naam CINEbieb vertonen vijf vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek maandelijks hun films. Het programma voor deze films vind je via onze website. Deze donderdag draait de film Supernova om 20:00 uur.

Fietsgroep Neede/Borculo

Op donderdag 6 en 20 april wordt er, om 13.00 uur, gefietst vanaf het Vlearmoesplein. Opgeven is niet nodig en deelname is gratis. Gemiddeld wordt er 25 kilometer gefietst en vooral de gezelligheid is belangrijk.

Kindermiddag bij Paasvuur Lochuizen

Kinderen van 0 t/m 12 kunnen zich opgeven voor o.a. paasspellen, knutselen en paaseieren zoeken. De middag start om 14.00 uur en er is een tent met drinken en wat lekkers. Deelname is gratis.

Kleintje Pasen – Onsteken Paasboake

‘Kleintje pasen’ wordt dit jaar weer groots gevierd! Een DJ is aanwezig, drankjes staan koud, kortom kom zondag 9 april, vanaf 20.00 uur, gezellig naar Lochuizen om dit (hete) feest bij te wonen!

Paasfestijn – Speeltuin de Berg

Onderstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. Kijk voor de actuele en meest recente informatie altijd op www.uitinneede.nl

DIN 11 APR

ONTMOET

DON 13 APR

KIDS

ZON 16 APR

NATUUR

VRIJ 21 APR

SPORT

ZAT 22 APR

CULTUUR

ZON 23 APR

SPORT Kinderen kunnen samen met de paashaas de hele middag eieren gaan zoeken. Er zijn verschillende starttijden voor alle leeftijden. Ga voor de starttijden naar onze site en geef je op!

Alzheimer Trefpunt – De Meijer

Een avond voor en over mensen met dementie en hun naasten. Deze avond, welke om 19.30 uur start, heeft als thema ‘Dementie en voeding’. Ontdek nieuwe informatie en praat erover met logenoten.

Boekjes & Babbels – Bibliotheek Neede

Vanaf 10.30 uur wordt er een uurtje voorgelezen aan baby’s/ peuters en hun ouders. Ook is er ruimte om gewoon lekker te kletsen en wat te drinken. Aanmelden is niet nodig, je kunt gewoon komen met je kindje.

Wandeltocht vanuit ’t Haarhoes

Starten kan tussen 9.30 -11.30 uur vanaf `t Haarhoes in Noordijk en de tocht is ongeveer 8 km. De kosten bedragen € 6,00 p.p. en onderweg is er een stop met wat drinken en je eindigt met een lekker broodje.

Koningsnacht Lochuizen

Op dit gezellige evenement is er een 6×6 voetbaltoernooi voor dames en heren, een Jeu de Boules toernooitje en klootschieten voor de liefhebbers. Ook is er natuurlijk een afterparty die je niet wilt missen.

Film De Berkel – Podium Neede

Film ‘de Berkel’ wordt in groot formaat vertoond. De Berkel verbindt negen steden incl. Westfalen en hebben allen iets bijzonders: inwoners en bedrijven met activiteiten van lokaal, landelijk of internationaal belang. Meer info/tickets via onze site.

“USED RIDES” Singels en Essentocht

WTC Neede organiseert de “USED RIDES” Singels en Essentocht. De route is geschikt voor de racefiets, en er is een route van 80km en 120km. Een afwisselende tocht door zowel de Achterhoek als Twente.

7 Nieuws uit Berkelland KIJK VOOR DIT EN MEER OP WWW.UITINNEEDE.NL
ONS
VOLG
OP

Bike Totaal Hofstede creëert ultieme fietsbeleving

Vestiging Beltrum omgetoverd tot een waar fiets experience center!

Het ruim 80 jarig bestaan van Bike Totaal Hofstede breidt zich verder uit in het dorpje Beltrum. Naast winkels in Borculo, Ruurlo & Groenlo zit het moederbedrijf al bijna een eeuw gevestigd aan de Dorpsstraat te Beltrum. Deze winkel heeft een complete metamorfose gekregen en daar is maarliefst 13 maanden aan gewerkt. ‘’We hebben een fiets experience center gecreëerd waar ieder fietsliefhebbershart sneller van gaat kloppen.”

Een 1500m² grote showroom waar alle top merken van Nederlandse bodem het beste tot zijn recht komen. Met een binnen testbaan die naar buiten doorloopt dwars door de nieuw aangelegde siertuin is een bezoek aan Bike Totaal Hofstede een uitje voor het hele gezin! Voor iedereen wat wils. Naast een groot aanbod nieuwe fietsen & accessoires hebben we ook een zeer groot aanbod gebruikte fietsen.

Met meerdere winkels in de Achterhoek zijn we altijd dichtbij om de juiste service te verlenen waar wij zoveel passie in stoppen. Wij zijn enorm trots op het resultaat en gaan dit vieren met een XXL paasshow met waanzinnige openingsaanbiedingen.

Bökkers in startblokken voor nieuwe tour door heel Nederland

RUURLO - De dialectrockers van de band Bökkers staan aan de vooravond van hun nieuwe tour onder de naam 'Onbesoesde Rock'N Roll'. Op 1 april opent de band van leadzanger Hendrik Jan Bökkers het seizoen en vervolgens trekken ze langs meer dan veertig podia in heel Nederland.

"We gaan een hele hoop toffe dingen doen", aldus zanger Hendrik Jan Bökkers. "Ik mag nog niet alles zeggen, want er zijn natuurlijk nog een aantal festivals die het aan moeten kondingen. En in oktober en november doen we een kleine 25 theathers door heel het land." De agenda van de band zit aankomend jaar dus goed vol. "We hoeven ons niet te vervelen", zegt Bökkers. De tour heeft de naam 'De Onbesoesde Rock'N Roll Tour' gekregen. "Het klinkt mooi en dekt de lading", aldus de zanger. "Het is een beetje feestelijk en het is remmen los en gas d'r op, dat is wat we doen."

Waar dit jaar optredens wachten op grote podiums als de Zwarte Cross en het Bevrijdingsfestival begint de tour van de rockformatie in de nieuwe popzaal van de Hanzehof in Zutphen, de Buitensociëteit. "Ik denk dat het heel tof is dat je een zaal is dit kan gebruiken als poppodium, als rocktempel", aldus de zanger. "Een kleine duizend man past d'r in en dat is precies een mooi aantal om de intimiteit te houden. Dat je wel contact hebt met je publiek, maar toch groot genoeg om een 'onbesoesd' feest van te maken."

Titelsong

Onlangs kwam de titelsong van de tour uit als nieuwe single. Volgens Bokkers, die vanuit Salland gaat verhuizen naar het buitengebied van Ruurlo, zit er nog meer in het vat: "Ergens in mei gaan we nog een single uitbrengen in in het najaar gaan we een liveplaat uitbrengen. Dat wordt wel een heel tof ding." De liveplaat bevat opnames van optredens van afgelopen jaar.

Van Zeeland tot Groningen

Met optredens in de provincies Zeeland, Limburg en Groningen trekt de band door heel Nederland. Volgens de kersverse Achterhoeker weten ze daar net zo goed wat feesten is als in het Oosten: "Het is natuurlijk wel agrarisch gebied waar we staan, dus het slag volk is wel een beetje hetzelfde. Het is bij ons overal feest!"

Vrienden uit Geesteren fietsen van Achterhoek naar

Antwerpen voor KWF

GEESTEREN - Buurjongens en beste vrienden Evan Hilhorst en Bram ten Dolle uit Geesteren fietsen eind april van de Achterhoek naar het Belgische Antwerpen voor het goede doel. De negentienjarige Evan verloor een half jaar geleden zijn moeder aan een hersentumor en wil nu zo veel mogelijk geld inzamelen voor de bestrijding van kanker via KWF. Inmiddels staat de teller al bijna op 50.000 euro

"We staan helemaal versteld en dit hadden we nooit verwacht", laat Evan weten. "De ziekte komt zo vaak voor, het is verschrikkelijk en we willen daar graag iets voor doen en met de achterliggende gedachte van mijn moeder." De vrienden willen in één dag van Geesteren naar de Belgische havenplaats fietsen, een tocht van meer dan tweehonderd kilometer. "Op een zaterdagavond met een biertje erbij kwamen wij op het idee", aldus Evan. Samen met zijn kameraad zetten ze de ambitieuze fietstocht in de steigers. "Brussel was net iets te ver voor ons", geeft Bram toe. "Antwerpen is een mooie stad en het klinkt ook goed: Achterhoek-Antwerpen."

De teller van de actie loop al aardig op, bijna drieduizend mensen hebben een donatie gedaan en het bedrag gaat richting de 50.000 euro. "Na de eerste dag hadden we 15.000 euro opgehaald. Het gaat zo bizar hard", schetst initiatiefnemer Evan. "Het is iets wat in het algemeen heel veel speelt op de wereld", vult Bram aan. "Het is een vreselijke ziekte en dan doet het goed dat mensen je zo steunen, ook mensen die je niet kent. Dat doet ons enorm goed."

Team met zus Marin

Ook het zusje van Evan, Marin, draagt een steentje bij aan de inzamelingsactie. Zij gaat met de beste vriendin van hun moeder, waarmee ze altijd hardliep, een halve marathon lopen om geld bij elkaar te krijgen. "Mooi om te zien dat ook zij mee wil doen aan de actie", laat Evan weten. "Zo zijn we één team samen"

'Niet lullen maar poetsen' Op vrijdagochtend 28 april is het zover, dan gaan Evan en Bram op 's ochtends vroeg op pad. "Ik denk dat de 'key' ligt bij niet nadenken en gewoon doen", voorspelt Bram. "En dat is eigenlijk iets dat in de Achterhoek vaak gebeurt: niet lullen maar poetsen."

Wil jij ook doneren? Kijk dan op www.theroadtoantwerpen.nl

9 Nieuws uit Berkelland

COLUMN

Op en neer en geniet

Maart roert echt zijn staart. Nu ik dit schrijf zit ik in de middag zon van maandag 13 maart en meet net tatatatah 18 graden. Nou dat is op zich niet gek dat is vaker voorgekomen, maar het contrast is wel weer groot met afgelopen vrijdagmiddag toen ik langzaam veranderde in een sneeuwpop tijdens het lossen van een wagenvol mooie planten die binnen kwamen.

Het landschap wordt langzaam wit gevolgd door een nacht van -3 graden en vanmorgen om 6.00 uur, toen ik buiten liep, vond ik het al warm met 8 graden en waaide mijn muts al af bij windkracht 6. Als ik mag kiezen doe mij dan maar rond het vriespunt in de nacht, een zonnetje overdag met een graad of 8.

Nou, nou tuinman verder nog wensen? Jazeker …..wensen genoeg!

Lekker de tuin in en het voorjaar mag beginnen. Dus nu weer de borders door om de vaste planten en siergrassen te snoeien? Ja, doe het rustig. Komt er toch late strenge vorst dan kan het nu geen grote schade doen nu alles niet echt is uitgelopen. Wil je de bodem toch beschermen strooi de bodem dan af met bokashi. En als ’t toch nog heel hard gaat dan is het helaas voor de plant, volgende keer beter. Moeder natuur bepaald en beweeg gewoon mee. Bij iedere plant die dood gaat in de tuin ben ik blij dat die mij is voor gegaan. Dit biedt ook weer kans voor een nieuwe plant in de tuin.

Waar ik de laatste weken wel heeel blij van werd zijn de grote groepen met sneeuwklokjes in de berm, sloot en bosranden. Geweldig om te zien. In diverse soorten en cultivars heb ik inmiddels zelf een hele verzameling en vind het echt een bol die iets toevoegt aan de winter en vroege voorjaar.

Toch nog even een gevaarlijke tip op de valreep. Nu ijzersulfaat op het gazon tegen de mos, een eerste boost met meststof. Even een stikstof oppepper voor het gras. Nu strooien en a.s week 1e keer maaien wordt ie mooi van als de mat 1 hoogte heeft.

En…. nu nog niet verticuteren, wachten echt wachten.

Aanleg Onderhoud Ontwerp Advies

Aanleg Onderhoud Ontwerp Advies

Al 20 jaar Bloemenhoekje Neede

NEEDE - Op drie drie twintig drieëntwintig bestond het Bloemenhoekje Neede 20 jaar. Donderdag 9 maart vierde het Bloemenhoekje het jubileum. “Van 9.00 tot 18.00 uur was het feest in onze winkels in Neede en Eibergen. Alle klanten die ons bezochten op deze feestdag in ons Bloemenhoekje in Neede of Eibergen ontvingen een originele attentie”, laat John Bolster weten

John en Jolanda Bolster begonnen de zaak aan de rechterkant van de Oudestraat gezien vanaf de Grote Kerk. In het voorjaar van 2020 verhuisde de zaak naar de linkerkant van deze winkelstraat. “We zijn nog steeds super blij dat we deze stap maakten. De locatie van het pand heeft echt voordelen. Parkeergelegenheid is er volop voor de deur. En het belangrijkste is wel dat de zon ’s morgens op het pand schijnt. Voor de bloemen en planten is dit echt een voordeel”, vertelt eigenaar Jolanda Bolster enthousiast.

Bloemen van top kwaliteit Sinds voorjaar 2021 verzorgt het Bloemenhoekje de online bestellingen van Topbloemen. “Dit betekent dat we mensen blij maken met bloemen die we bezorgen in Neede en de Achterhoek. Zelfs tot en met Varsseveld aan toe”, legt John uit. Jolanda vult aan: “Naast boeketten bezorgen we namens Topbloemen ook wijn en chocolade. Of een bloemetje met bijvoorbeeld een knuffelbeer. Het is fijn dat Topbloemen ons vertrouwd om hun dienst te verzorgen in Neede en omstreken. “Samen met onze 12 medewerkers zorgen we voor fleurige bloemenwinkels. Ook bieden we een groot assortiment planten aan voor binnen. En er valt te kiezen uit een ruim assortiment bloempotten en vazen. Straks is de keuze in perkgoed groot tijdens onze wel bekende plantjesmarkt.”

Klaar voor het voorjaar 10
Nieuws uit Berkelland
Eigenaren John en Jolanda Bolster kijken uit naar het jubileum van Bloemenhoekje Neede.

We gaan de tuin weer in

Welkoop Eibergen. Dé winkel voor tuin en dier.

Eibergen - Op vrijdag 23 september opende de gloednieuwe winkel van Welkoop Eibergen aan de Nijverheidsstraat in Eibergen. Een half jaar later draait de winkel op volle toeren en is Welkoop Eibergen helemaal klaar voor het voorjaar.

Patrick Ebbers, eigenaar van Welkoop Eibergen: “Twee jaar geleden hebben wij de eerste stappen gezet om onze winkel voor te bereiden op de toekomst. Vorig jaar zijn we begonnen met het ontwerpen van de nieuwe winkel en alle voorbereidingen voor de bouw.

Ik ben ontzettend trots op het resultaat en natuurlijk op ons team. Met onze geheel vernieuwde winkel zijn we helemaal klaar voor de toekomst en kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn als het gaat om tuin, dier en kleding. De winkel is ruimer opgezet en heeft een frissere en eigentijdse uitstraling. Waarin de kennis, expertise en services van Welkoop nog beter tot hun recht komen.

Wij zijn er voor iedereen die er blij van wordt om lekker buiten bezig te zijn. En te zorgen voor alles wat groeit en bloeit. Bij ons vind je een zeer uitgebreid aanbod én gedegen advies. Van iemand die er echt verstand van heeft. In onze nieuwe winkel vind je ook aanvullend assortiment en extra services. Zo hebben we nu een Servicepunt Dier met een gediplomeerd dierspecialist, waar je terecht kunt voor bijvoorbeeld gewichtsen gebitscontrole. Je kunt ook de nagels van je hond, kat en konijn laten knippen. Onze dierspecialist kan je helpen met het bestrijden van vlooien en het voorkomen van wormen en teken. En wij kunnen onze klanten het beste voedingsadvies voor hun hond en kat geven. Want goede voeding is onmisbaar voor honden en katten, maar wat is nu het beste voer? Het gaat er vooral om dat de voeding aansluit bij de behoefte van een dier. Onze dierspecialist weet precies wat dieren nodig hebben. In een persoonlijk gesprek kijken we naar de behoeftes van jouw dier en geven je gratis advies op maat.

Ook nieuw in onze winkel: ons overdekte tuincentrum, waar de klant lekker uitgebreid kan shoppen voor zijn of haar tuin. Je vindt er een uitgebreid assortiment aan vaste en meerjarige planten en natuurlijk binnenkort ook heel veel soorten voorjaarsbloeiers.

Niet alleen het assortiment planten is uitgebreid, ook kunnen wij precies adviseren welke potgrond voor jouw tuin het beste is. Iedere plant heeft namelijk behoefte aan een eigen mix van de juiste voedingsstoffen om goed te groeien en te bloeien. Daarom hebben wij geen universele potgrond, maar wel 9 verschillende soorten potgrond. Zodat jouw planten exact de

11
Welkoop Eibergen Nijverheidsstraat 10 7151 HN Eibergen Tel: 0545-471325
adres voor tuin & dier.
testen in onze winkel. Nieuws uit Berkelland
Het
Laat gratis je grond

Passie voor fruitbomen

Ten Elsen Boom en Groen is voortgekomen uit de passie voor het kweken van fruitbomen, in het bijzonder de oude rassen. Deze soorten zijn resistent en hoeven niet bespoten te worden. Op basis van de ervaring van zijn vader en dankzij de opleiding van Johan is er een moderne bedrijfsvoering ontstaan, waarbij duurzaamheid voorop staat.

Fruitbomen

Bij Ten Elsen kweken ze inmiddels zo’n 120 verschillende soorten fruitbomen, die geen van allen bespoten hoeven te worden, op 5 hectare Achterhoekse grond. Het voordeel van deze grond is dat deze bomen beter aanslaan in uw tuin, dankzij het goed ontwikkelde wortelstelsel.

Het planten van fruitbomen

Allereerst het plantgat. Dat mag niet te klein zijn, maar ook weer niet groot en zeker niet te diep. De goede maten zijn 40 x 40 cm oppervlakte en ook 40 cm diep. Strooi over de uitgegraven grond en in het plantgat een halve tot hele kilo kalk. Nu kunnen we de boom in het plantgat plaatsen, ongeveer 10 centimeter van de paal.

Bij het dichtmaken van het plantgat de boom telkens iets schudden om zo de grond goed tussen de wortels te krijgen. Er mag uiteindelijk niet meer dan 1 a 2 centimeter grond boven de bovenste wortels zitten, anders verstikt de boom. De grond licht aantrappen.

Staat de boom goed recht, dan kunt u de boomband vast maken. Breng eventueel ook nog een wildbeschermer aan tegen klein wild.De bemesting: verdeel stalmest of compost rond de boom, maar niet tegen de stam.

TIP: In het voorjaar kunt u er dan nog wat gedroogde koemest omheen strooien.

Het snoeien van fruitbomen

Stimuleren van een vroege, grote en regelmatige vruchtbaarheid, daarvoor is een goede belichting nodig en er moet steeds voldoende jong hout zijn voor een goede productie. Het behouden van een voldoende levenskrachtige en gezonde boom. Hiervoor moet je zorgen dat er in de boom niet te snel ouderdomsverschijnselen optreden.

Als je gaat snoeien moet je de volgende algemene regels altijd in gedachten houden: Verwijder dood hout, zieke of gebroken of beschadigde takken.

• Verwijder wildopslag

• Verwijder kruisende en schurende takken

• Verwijder takken die dwars door de boom heen groeien.

Persoonlijke aanpak

Onze aanpak is persoonlijk. We voeren, samen met u, een oriënterend gesprek. Hierin bepalen wij uw wensen. Hiermee gaan wij dan aan de slag. Onze hoveniers kunnen u helpen bij:

Aanleggen van uw tuin, uw erf of uw landschap

• Onderhoud van tuin, erf of landschap

• Alle voorkomende snoei werkzaamheden

• Aanplant, onderhoud en ontwerp advies van uw tuin

• Alle overige voorkomende tuinwerkzaamheden

• Bestrating aanleggen

• Leveren van elke vorm van beplanting

Sterk in maatwerk al 20 jaar

Dicoti staat voor Dimmendaal Constructie Timmerwerken en staat bekend in de regio om het leveren van maatwerk. Het bedrijf wordt sinds 2003 gerund door Bert Dimmendaal, die op 6 februari zijn 20 jarig jubileum vierde.

Het begon 20 jaar geleden allemaal vanuit een hobby. Naast zijn baan als timmerman in de bouw, maakte Bert graag in zijn schuur tuinhuisjes. Na wat klusjes voor kennissen, kwamen de tuinhuisjes en het maatwerk van Bert steeds meer onder de aandacht bij de mensen. Het duurde dan ook niet lang voordat Bert van zijn hobby een fulltime baan kon maken. “Ik woon buitenaf met een mooi grote schuur waar ik lekker dan klussen.”

Veranderende vraag

Wat begon met tuinhuisjes, ging over naam tuinoverkappingen en weer over in luxe overkappingen. “Door de jaren heen veranderde de vraag wel, maar er was altijd genoeg werk.” Via Bospark de Bremstruik in Ruurlo ontstond het project om een recreatiewoning te bouwen. Op het terrein stonden enkele chalets, die ruimte moesten gaan maken voor luxe recreatiewoningen. De laatste jaren is dit de hoofdtak geworden van Bert zijn werkzaamheden. “Af en toe komt er nog wel eens een klusje tussendoor voor een tuinhuisje, maar door de grote vraag naar recreatiewoningen heb daar ik gewoon bijna de tijd niet meer voor.”

Van grondwerk tot laatste plintje Bert werkt samen met twee zzp’ers, die het merendeel van de week voor hem werken. Door met een vast gezelschap te werken, weet je wat je aan elkaar hebt en geeft een vertrouwd gevoel. Bert regelt de gehele verbouwing. “Van het grondwerk tot het laatste plintje. Dat maakt het werk ook zo leuk en interessant.” Bert zijn grootste klus was het bouwen van een groepsaccommodatie voor 30 personen. Het is die variatie dat het werk zo mooi maakt en waardoor Bert al 20 jaar lang met veel plezier zijn maatwerk levert.

12 Klaar voor het voorjaar
Nieuws uit Berkelland

Fraai nieuws uit Berkelland!

Ambachtsman

Fraai Buitenleven is een jong bedrijf met jaren ervaring in de houtbouw wereld. Eigenaar Frank ten Hoopen uit Eibergen, correctie ambachtsman zoals hij zichzelf noemt, is van jongs af aan al bezig met hout. Als kleine jongen ging hij mee met zijn vader die ook timmerman was. Dit groeide al snel uit naar mooie projecten samen. De opleiding tot meubel/ interieurbouwer was dan ook de logische stap. Na jaren voor timmerbedrijven te hebben gewerkt heeft Frank in 2019 de spreekwoordelijke “stoute schoenen aangetrokken’’ en is hij Fraai Buitenleven begonnen.

Waarom Fraai?

Waarom kiezen de klanten nu voor Fraai. Hier kunnen wij zelf geen antwoord op geven. Frank zelf gelooft in het feit dat goed luisteren naar de wensen van de klant en hun ideeën 1 op 1 te vertalen op het digitale papier de manier is. Bij iedere aanvraag gaat Fraai Buitenleven langs bij hun klanten om deze persoonlijke intake af te nemen. Vaak onder genot van een kop koffie worden de wensen genoteerd en kan Fraai meedenken in een gaaf ontwerp en de juiste locatie.

Deze gegevens worden verwerkt in een 3D sfeerimpressie, zodat de klant goed kan zien of hun ideeën goed aansluiten bij het beeld dat ze voor ogen hebben. Wanneer Fraai komt voor het project, wordt deze ter plekke op maat gemaakt met eerlijke materialen en oog voor detail. Ze combineren draagkracht en esthetisch graag met elkaar, hierdoor heb je een sterke constructie die gezien mag worden!

Een reactie van een klant

Volop aan het genieten van onze prachtige overkapping!! Professioneel gemaakt door Fraai Buienleven. Een echte vakman die met je meedenkt met dit, naar onze mening, supermooie eindresultaat.

Tuinkamer

Waar mensen jaren de voorkeur gaven aan een overkapping is de tuinkamer nu helemaal hot. Maar wat is nu zo’n tuinkamer? Een tuinkamer is een buitenverblijf waarvan je het gehele jaar kan genieten. Deze seizoensverlenger wordt vaak uitgevoerd met een glazenschuifwand zodat u de warmte binnen houdt en toch zicht houdt op uw mooie tuin. Ook zien wij steeds vaker dat de binnenkant uitgevoerd wordt met mooie, houten, veelal verticale vlakke wanden om de ruimte te kunnen isoleren, inbouw stopcontacten weg te werken en een mooi wandkleed op te hangen. Deze binnenwanden kunnen sfeer bepalend zijn, denk aan blank Douglas of zwarte planken voor een sfeervol geheel. Ook wordt er tegenwoordig een Scandinavische sfeer gecreëerd of een gestucte wand voor een stoer eindresultaat. Verlichting speelt in deze tuinkamers een grote rol, denk aan sfeer verlichting voor een gezellige borrel met vrienden of een fellere lamp voor een poker avond. Zo ziet u dat u in een Fraaie tuinkamer lekker kunt eten van ontbijt tot diner, loungen en natuurlijk gezellig borrelen in ieder seizoen!

Buitenkeuken

In de tuinkamers, overkappingen en kapschuren is vaak plek voor meerdere disciplines. Over het algemeen wordt gedacht aan loungen of hoog zit, maar een volwaardige buitenkeuken is bijna niet meer weg te denken in deze ruimtes. In deze keukens wordt vaak een koelkast geïntegreerd zodat u met een etentje of verjaardag uw koele drankjes bij de hand heeft en laat gemak nu het sleutelwoord zijn. Een mooi groot werkblad om iets voor te bereiden en/of klaar te zetten. Wilt u nog een stapje verder gaan in het gemak, denk dan aan wasbak met kraan. De Buitenkeukens kunnen net zoals de tuinkamers geheel naar wens uitgevoerd worden. Bij zwart denken mensen soms aan donker en kil, maar chic en sfeervol is vaak de uitwerking!

Vind u ook zoveel verschillende stylen mooi, maar ziet u door de bomen de Tuinkamer niet meer!? Wij ontwerpen uw fraaie buitenverblijf in 3D, zodat u een duidelijk beeld krijgt van uw wensen!

E-mail: Info@fraaibuitenleven.nl

Tel: 0545740033

Nieuws uit Berkelland
in 13
We gaan de tuin weer
“Op zoek naar een fijne plek in uw tuin om het hele jaar maximaal te genieten!?"
14 Thuis is waar mijn tent staat
GELSELAAR
HAARLO RUURLO BORCULO BELTRUM GEESTEREN
NOORDIJK
Kampeerboerderij 'n Ibink

Kamperen is leuk voor iedereen. Wij Nederlanders zijn er dan ook gek op, ook hier in gemeente Berkelland. Vaak hoor je dat mensen een plekje zoeken op een camping buiten onze eigen gemeente. Even weg van huis. Maar wist je dat we in de gemeente Berkelland erg veel leuke en unieke kampeerplekjes hebben.

Eens per jaar brengen wij onze ‘Erop uit’ editie uit in de zomerperiode. Hierin staan leuke uitjes die je kan doen tijdens de zomervakantie. Plekken om te bezoeken en winkels om lekker te shoppen. Leuk voor de toeristen natuurlijk, maar

zeker ook voor de mensen die thuis zijn. De meeste van ons gaan immers niet zes weken op vakantie. Deze speciale editie brengen we niet alleen huis aan huis uit, maar we drukken er ook extra exemplaren van en leggen die op toeristische plekken zoals de campings. Het viel ons toen op dat we veel campings hebben, veel waar we nog niet eerder van gehoord hadden en dat deze vaak op hele mooie plekken in onze gemeente liggen.

Steeds meer campings zien lokale kampeerders naar hun camping komen. Sommige voor een nachtje of weekendje weg. Maar anderen kiezen er voor om een heel seizoen een vaste plek te reserveren om zo elk weekend, als het even kan, er lekker tussenuit te gaan.

Voor ons was dit de reden om eens aandacht te besteden aan de verschillende campings in Berkelland en dit in kaart te brengen. Je ziet hier dus een kaart van de gemeente Berkelland met daarop de locaties van de campings. Op de volgende pagina lichten we een aantal van deze campings wat verder uit om je nog beter een idee te geven hoe leuk kamperen kan zijn in je eigen gemeente.

15 Mijn thuis weg van huis
BELTRUM
GELSELAAR
EIBERGEN HAARLO
REKKEN NEEDE
NOORDIJK RIETMOLEN

Camping ’t Haller

Al 27 jaar zijn wij een begrip in Ruurlo en omstreken. Wij zitten aan de rand van Ruurlo. Zo bent u enkele minuten verwijderd van een heerlijke wandeling of fietstocht in de rust en ruimte van Ruurlo’s bosrijke omgeving óf bent u in minder dan 5 minuten in het centrum van Ruurlo. Naast onze fantastische ligging, zijn wij ook nog eens 100% groen. Wij draaien volledig op zonne-energie en verwarmen met warmtecollectoren. Mocht u van een feestje houden, hebben we fantastisch nieuws. Wij bevinden ons namelijk tegenover het festival Reurpop dat plaatsvindt op 2, 3 & 4 juni. Onze camping is voorzien van alle gemakken: gratis wifi, beveiligde fietsenstalling, oplaad punten voor de elektrische fietsen en voorzieningen voor mindervaliden.

Bent u enthousiast geworden? Kom dan eens gezellig aan om een kijkje te nemen of boek uw verblijf!

Slapen onder de sterren

Verscholen in het Achterhoekse coulisselandschap ligt vakantieboerderij De Vlierhof. Zowel de boerderij als de omgeving ademen de sfeer van authenticiteit; lieflijke dorpjes, kronkelende weggetjes en groene weilanden.

De Vlierhof ligt centraal tussen, en op tien minuten fietsen van de dorpen Eibergen, Groenlo en Beltrum. Het ruime boerenerf is een avontuurlijke en veilige speelplaats voor kinderen. Zij kunnen naar hartenlust pony rijden, er zijn skelters en ook de kleindieren ontbreken niet. Er is een waterplas om te zwemmen, te waterfietsen en te vissen.

De Vlierhof is een gezellige familiecamping en van alle gemakken voorzien: ruime standplaatsen, afgescheiden parkeerterrein, uitstekend nieuw sanitair, gezellige recreatieruimte, gratis Wi-Fi en een eigen ‘VVV-hoekje’. Direct vanaf de vakantieboerderij kunt u met fiets- en wandelroutes beginnen.

De Vlierhof beschikt tevens over 3 zeer compleet ingerichte groepsaccommodaties:

“Beekzicht“ (6-10 personen)

“De Jappe” (14 personen)

“De Schöppe” (26 personen)

Camping Klein Haneveld ligt gelegen aan de Lebbenbruggedijk in Borculo. De gezellige mini camping bevindt zich buitenaf, maar toch centraal gelegen. Namelijk op 1,5 km van de stad Borculo met bijhorende winkels/terrassen en op 500m van een mooi natuurgebied.

Bent u opzoek naar een mooie basisplek om uw kampeermiddel op te zetten en verder te genieten van de rust? Of wilt u juist wat ondernemen buiten de camping? Dan bent u bij Camping Klein Haneveld aan het juiste adres. U kunt namelijk bij ons heerlijk genieten van de natuur en lekker ontspannen op ons veld. Daarnaast zijn er vele fiets en wandelmogelijkheden in de buurt. Wij hebben tevens gratis uitleenmappen met wandel en fietsroutes! Ook zijn er leuke uitstapjes in de omgeving. Meer informatie vindt u op onze website: www.campingkleinhaneveld.nl

Bij aankomst verwelkomen wij u graag met een lekkere kop koffie/thee, hopelijk tot snel.

Kampeerboerderij 'n Ibink

Minicamping Falkenborg is een gezellige camping waar het goed toeven is en waar je volop kun genieten van de natuur en de rust. Op het één hectare grote campingveld zijn in totaal 25 plaatsen voor caravans, tenten, vouwwagens en campers. Er zijn diverse stroomaansluitingen en waterpunten op het veld aanwezig. Iedereen mag zelf een staanplaats uitzoeken.

Falkenborg is gelegen in een prachtig natuurgebied met al z’n schoonheid. De vele fietsroutes en wandelroutes door het gebied leiden u langs de mooiste plekken die de Achterhoek te bieden heeft. “Na een mooie fietstocht nog energie over? Sla een balletje over op ons volleybalveld of beproef je nauwkeurigheid op de Jeu de Boules-baan.”

Beleef je eigen avontuur!

Bouw een vlot, test het uit op de grote vis- en zwemvijver en vaar een rondje om het eilandje of leef je uit op de trampoline en de speeltoestellen.

Een camping waar jong en oud zich thuis voelt!

Kamperen bij de boer, krek dat is 't

Camping ’n Ibink bevind zich op 2½ kilometer afstand van het centrum van Ruurlo in een landelijke omgeving met veel bos en hei in het mooie hart van de Achterhoek, met veel fiets en wandelmogelijkheden.

Onze minicamping heeft 25 ruime standplaatsen op een mooie en nette grasmat. Op het achterveld van de kampeerboerderij is er ruimte voor de kinderen om zich uitstekend te vermaken met onder andere een speeltoestel, voetbalgoal, zandbak en een trampoline.

Kaasboerderij

Op de boerderij werd in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw nog op ambachtelijke wijze boerenkaas, karnemelk, boter, kwark en yoghurt gemaakt. De hiervoor gebruikte apparatuur kunt u nog zien als u ons winkeltje bezoekt.

Camping Veldzicht ligt in een prachtige omgeving, waar je het gehele jaar door kunt genieten van de stilte en de rustgevende natuur. We hebben een visvijver en jeu de boules op de camping. De camping grenst aan het Geldersch Landschap, een heerlijk wandel en fietsgebied.

Kantine ’t Bakhuus

Een feest bij Veldzicht staat garant voor een gastvrije beleving! De zaal in ’t bakhuus is perfect geschikt voor kleine en grote gezelschappen v.a. 20 t/m 100 personen. Bij mooi weer kunt u vanuit deze zaal gebruik maken van het terras voor ’t bakhuus. De Klok in Eibergen is onze vaste cateraar en serveert amuses/tapas catering, fingerfood tot thematische buffetten, foodtruck of een gebakkraam en ijsfiets. Afhankelijk van uw wensen en budget kunnen wij samen met u een programma op maat maken.

Komen er kinderen op uw feestje, ook daar is aan gedacht. Op de speelweide en ons erf is er voor de kinderen genoeg te beleven. Er een speeltuin met een schommel en trampoline, er zijn skelters en lopen er kippen, zwijntjes en een lieve hond rond over het erf en in het weiland staan pony’s.

16

Op de camping voel ik me thuis

In Borculo, gelegen in de mooie Achterhoek, bieden wij 25 volledig nieuwe camperplaatsen en bijbehorende faciliteiten aan! Het eerste duurzame en circulaire camperpark van de Achterhoek! Iedere camperaar is van harte welkom op ons park voor een stop of voor een langer verblijf. Heerlijk ontspannen en genieten van alles wat de Achterhoek te bieden heeft!

Elke plek heeft een verharde ondergrond en is voorzien van 10 A stroomaansluitingen. Onze stroom wordt duurzaam opgewekt door onze 650 zonnepanelen. Tevens is er op het gehele terrein gratis WIFI ter beschikking.

Het sanitair gebouw bevindt zich ook op het terrein en is voorzien van vier douches en vier toiletten en 3 urinoirs. Aan de achterzijde van het gebouw vindt u het lozingspunt voor het cassette toilet en het vuile water. Tevens kunt u aan de achterkant van het gebouw schoonwater tappen en uw vaat doen.

Extra aandacht voor je camper

Met een camper op vakantie voelt als een tweede huisje met alles erop en eraan. Geert Boers uit Noordijk richt in 2003 zijn bedrijf PLA Campers op. Hij maakte van uit de hand gelopen hobby zijn beroep. En als hij zelf op vakantie kan… dan het liefst met de camper naar Scandinavische landen.

Bij PLA kun je terecht voor alles wat maar met je camper te maken heeft. Van de schotel, zonnepanelen tot de trekhaak

voor de fiets, Geert heeft ervaring met alles. PLA richt zich op de verkoop van nieuwe en gebruikte campers van een Italiaans merk. Daarnaast verkopen ze ook alle extra’s die met een camper gemoeid zijn. Dus zonnepanelen, luifels, accessoires.

Haal meer uit uw camper Met een trekhaak vergroot je de mogelijkheid om meer vrijheid te creëren op de vakantiebestemming. Zo kun je met een

fietsendrager gemakkelijk (elektrische) fietsen meenemen en daarmee de omgeving op een andere manier ontdekken. Een bijkomend voordeel is dat je zo ook meer ruimte creëert in de camper. PLA werkt met het model Liberco en kan aan vrijwel iedere camper vakkundig een trekhaak monteren.

PLA Campers | G.L. Rutgersweg 49B | 7161 PJ, Noordijk 06-20003357 | www. placampers.nl

17

rene@renemeutstegeuitvaartzorg.nl www.renemeutstegeuitvaartzorg.nl

06 43 21 53 85 (24/7 bereikbaar)

Onrustige tijden

Wat leven we in een onrustige tijd, hebt u daar ook wel eens last van? Er komt van alles binnen. Iedereen heeft wel iets te vertellen, soms positief, soms negatief. We nemen het bewust en onbewust allemaal in ons op en het moet weer worden verwerkt; de één doet daar langer over dan de ander.

Dit kan ons lichaam en/of onze geest uit balans brengen, wat dan weer kan leiden tot bijv. slaapproblemen, buikpijn, algehele onrust. Soms sluiten we ons af, en wordt niet alle informatie (goed) verwerkt maar opgekropt. U zult zich afvragen wat we daartegen kunnen doen. Want op al die nare dingen hebben we toch geen invloed? Nee, dat hebben we meestal ook niet, maar het gaat er uiteindelijk om hoe we dit verwerken. Laten we ons leven bepalen door (meestal) negatieve invloeden?

Het is natuurlijk niet altijd negativiteit die ons in de war brengt. Ook ziektes en/of stress kunnen dit veroorzaken. Voetreflex kan hulp bieden. Waarom juist voetreflex?: in de voeten zitten

ISTRA praktijk voor reflexologie

Lochemseweg- 2D 7271 WD Borculo

heel veel punten die corresponderen met de organen in het lichaam. Door deze punten te masseren wordt er rust in het lichaam gebracht. Sommige punten worden gestimuleerd, andere worden tot rust gebracht. Hierdoor kan je het lichaam maar ook de geest zó behandelen dat er een goede balans tot stand wordt gebracht. De meeste van mijn cliënten gaan na een behandeling gapend de deur uit; dat geeft al aan dat iemand goed ontspannen is geweest en dat dit daar de uitwerking van is.

Dit is maar een onderdeel uit mijn praktijk voor reflexologie. Op mijn website is meer te lezen. www.istravoet-reflexologie.nl

Istra praktijk voor reflexologie Lochemseweg 2D 7271 WD Borculo 06-12928284

Nieuwstraat 4 - 6 | 7151 CE Eibergen

Tel: 0545 - 472443 | E-mail: info@fysio-eibergen.nl www.fysio-eibergen.nl

Krachttraining is gezond!

Lichaamsbeweging en sporten wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen om chronische ziekten te voorkomen en te bestrijden. De WHO adviseert om minimaal 2 dagen per week spierversterkende krachttraining te doen met een matige of hoge intensiteit. Gericht op alle belangrijke spiergroepen. Dit advies is gebaseerd op de voordelen die voortkomen uit oefeningen op basis van uithoudingsvermogen, ook wel aerobe oefeningen genoemd.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: spierversterkende oefeningen worden geassocieerd met lagere aantallen chronische gezondheidsproblemen. Dus krachttraining is goed voor je gezondheid!

Diabetes

Ten aanzien van mensen met diabetes is bijvoorbeeld gebleken dat als zij tussen de 21 en 59 minuten krachttraining doen met lichaamsgewicht (zonder zware gewichten, stangen of apparaten) dit leidt tot minder kans op het ontstaan van diabetes.

Hartaandoeningen

Voor de kans op hartaandoeningen geldt hetzelfde principe. Als men 60 minuten of langer krachttraining doet, met of zonder gewichten, heeft dit een positief effect op de gezondheid en een significante vermindering op de kans om hartaandoeningen te krijgen. Ook bij angst en depressie heeft krachttraining een positief effect: 60 minuten krachttraining met lichaamsgewicht of 21 tot 59 minuten met gewichten geeft een daling van angst en depressie klachten.

Positieve effecten

Het mooiste voorbeeld van positieve effecten van krachttraining op ons lichaam is dat het de kans op musculoskeletale aandoeningen zoals artrose significant kan verminderen. Als je twee keer per week 10 tot 20 minuten spierversterkende oefeningen (dus krachttraining) doet, zonder gewichten, dan vermindert dat de kans op een chronische fysieke aandoening zoals artrose.

Begeleiding bij verlies en rouw Hasselt 14, 7152 KV Eibergen 06 - 234 97 265 www.esthernijbroek.nl info@esthernijbroek.nl

Twee keer per week

Krachttraining wordt in verband gebracht met een verminderde kans op diabetes, hart-, ademhalings- en spieraandoeningen. Het kans zelfs een positief effect hebben op mentale klachten, zoals angst en depressies. Krachttraining is dus ontzettend effectief en… gezond! En dat terwijl het een minimale tijdsinvestering is, want 2 keer per week een uurtje spierversterkende oefeningen of krachttraining doen is al voldoende.

Bodybuilder?

En nee, je wordt echt niet de nieuwe Schwarzenegger door twee keer per week aan krachttraining te doen. Je hoeft geen nieuwe broeken en t-shirts te kopen omdat je een keer zo breed bent geworden. Krachttraining is niet alleen bedoeld voor bodybuilders, maar voor iedereen!

Gezondheid & Welzijn | Nieuws uit Berkelland De tips van onze experts 18
‘Afscheid kunnen nemen op je eigen manier.’
06-12928284 istravoetje@gmail.com www.istravoet-reflexologie nl

Hardlopen in Borculo

Al jaren staat hardlopen in de top 10 van de meest beoefende sporten in Nederland bij zowel mannen als vrouwen. En al lijkt hardlopen een eenvoudige sport, het is ook zeker een technische sport die als je die verkeerd opbouwt akelige blessures in de hand kan werken. Beter en gezelliger is het daarom om in een groep en onder begeleiding te trainen.

Vanaf zaterdag 1 April is dat ook mogelijk in Borculo! Anouk Tragter start vanaf dan een loopgroep en zal iedere zaterdag een gevarieerde training verzorgen rondom de Hambroekplas, in het buitengebied van Borculo of in het Gemeentepark. De start is elke week om 9.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Hambroekplas in Borculo.

De training zal ongeveer 60 -75 minuten duren. Tijdens de training wordt hardlopen afgewisseld met balans- en of krachtoefeningen en wordt er goed op loophouding gelet. De trainingen zijn geschikt voor mensen die al enkele ervaring hebben met hardlopen en minstens 10 minuten aaneengesloten kunnen hardlopen.

Er is geen prestatiedruk en plezier in hardlopen staat voorop! Beginners en mensen die nog

niet 10 minuten aaneengesloten kunnen hardlopen kunnen op de maandagochtend en woensdagochtend om 9.30 uur eveneens rondom de Hambroekplas komen trainen bij de Easy2run groep.

Anouk is al jaren een fanatiek hardloper, looptrainer en runningtherapeut.

Voor meer informatie en aanmeldingen, www.anouktragter.nl

Zorg voor je naaste én zorg voor jezelf

NEEDE – In mei start opnieuw de cursus ‘De kunst van het zorgen en loslaten’ voor mensen die zorgen voor een naaste, zgn. mantelzorgers. De bijeenkomsten worden gehouden op 5 maandagen van half mei t/m begin september.

Zorg voor je kind, partner of bijv. ouder die een (psychische)ziekte of beperking heeft, is van alle tijden en kan veel voldoening geven. Daarnaast brengt deze zorg ook vaak onzekerheid en een inperking van je vrijheid met zich mee. Je voelt je misschien erg verantwoordelijk voor de ander en wilt het beste voor hem of haar. Dit vraagt vaak veel van je aandacht en je omgeving begrijpt niet altijd wat er werkelijk speelt. Je kunt onrust ervaren omdat je in de knel komt met je eigen behoeften of taken, zoals (vrijwilligers)werk, andere gezinsleden, sociale contacten, sport/ hobby of tijd voor jezelf. De balans tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf kan verstoord raken.

Tijdens ‘De kunst van het zorgen en loslaten’, sta je stil bij jouw patronen. Wat wil je, wat doe je en wat is het gevolg daarvan voor jou? Waar loopt je eigen accu op leeg en waar krijg je juist energie van? Met deelnemers die ook mantelzorgen kijk je in een fijne en

Slaapproblemen bij kinderen

Heeft uw kind wel eens inslaapproblemen, doorslaapproblemen of wordt het te vroeg wakker? Als ouder kan je er radeloos van worden als je kind niet of nauwelijks slaapt. Veel baby’s, kinderen en pubers slapen wel eens slecht. Ongeveer 50% van alle kinderen ervaart wel eens een slaapprobleem. Wel eens is nog geen reden om je zorgen te maken. Houden deze slaapproblemen aan, dan is het tijd om de oorzaak te achterhalen. Dit is belangrijk om de latere negatieve gevolgen van slaaptekort of een kwalitatief slechte slaap te voorkomen.

Bij kinderen en pubers is het slaapprobleem vaak gedragsmatig. Bijvoorbeeld het blijven uitstellen van het naar bed gaan, nóg een verhaaltje willen lezen, veel slaapliedjes willen zingen of de telefoon mee naar bed nemen. Dit heeft veel impact op jouw tijd en energie als ouder. Wanneer jij moe wordt heb je minder rust en geduld en dat voelt je kind. Dit helpt niet mee om rustig te gaan slapen.

Er zijn verschillende handvatten die je kunt doen om het slaapprobleem aan te pakken, bijvoorbeeld het zorgen voor een goede slaaphygiëne. Dit houdt in dat je een vast ritme hebt voor het slapengaan. Dit duurt ongeveer 30 minuten en is inclusief naar boven, wassen, tandenpoetsen en een verhaaltje voorlezen. Ook kunnen jullie werken aan ontspanning in deze tijd.

Hoe lastig het ook is, stel duidelijke grenzen naar het kind/puber toe. Goed gedrag belonen en ongewenst gedrag begrenzen en duidelijkheid bieden. Consequent, liefdevol en rustig zijn en steeds dezelfde regels aandragen (iets aangepast aan de dag en het moment) kan lastig zijn voor ouders. Misschien is het ook niet jouw sterkste kant. Toch is het noodzakelijk om je kind met slaapproblemen rustig in bed te krijgen.

Wil je meer weten? Bel met 06-46581951 voor informatie over kinderslaapoefentherapie!

veilige omgeving naar wat bij jou speelt. Je krijgt handvatten aangeboden om anders met de situatie om te gaan. Het gaat erom dat je naast zorg voor de ander, ook gezonde keuzes voor jezelf maakt. Veel deelnemers ervaren steun bij elkaar. “De cursus bracht me inzicht in mezelf en mijn situatie en geeft me meer rust in het dagelijks leven”, aldus één van de deelnemers uit het vorige traject. Onderzoek heeft laten zien dat de meeste deelnemers meer rust ervaren na het volgen van de cursus, die inmiddels meer dan 10 jaar wordt gegeven.

Op maandag 15 mei start een nieuwe cursus in Neede bij IVTontwikkeling, Hoonteweg 1A. De andere data zijn: 26 juni, 10 juli, 21 augustus en 4 september. Vooraf zal een gesprek plaatsvinden met cursusleider Ineke Tieltjes. Voor mantelzorgers uit de gemeente Berkelland zijn geen kosten verbonden aan deelname. Meer informatie of aanmelden kan telefonisch via nummer 0545-478346 of via website www.mantelzorgenloslaten.nl

19 Nieuws uit Berkelland | Gezondheid & Welzijn De tips van onze experts OOGCENTRUM EIBERGEN Kwaliteit die je kunt zien Nijverheidsstraat 8-04 7151 HN Eibergen Tel. 05 45 / 47 80 80 info@oogcentrum-eibergen.nl www.oogcentrum-eibergen.nl Anzeige 84x92.indd 1 09.10.17 17:19
Een cursus voor mensen die mantelzorgen

Vrolijk Pasen

Pasen in Eibergen 8 April

EIBERGEN - Vorig jaar gingen bijna 300 kinderen samen met de paashaas op zoek naar meer dan 1500 eieren op de Maat in Eibergen. Een groot succes voor de eerste editie!

Eieren zoeken hoort toch bij Ei -bergen??

Dit jaar wordt het nog een leukere paasmiddag en wel op zaterdag 8 April. De paashazen ontvangen jong en oud vanaf 11:30 uur op de Brink voor een gezellige paaslunch. Lange rijen met tafels, in goed gezelschap. Genieten van broodjes, zoet en hartig beleg, een sapje, natuurlijk hoort er een gekookt ei ook bij! En nog meer lekkers. Met daarbij onbeperkt koffie, thee en ranja.

Er is van alles te doen voor de kinderen. Zo kan je je laten schminken als paashaasje, en daarna je hazensprongen oefenen in de springkussens. Ben je even uitgesprongen dan kan je even uitrusten en rondjes draaien in de mooie draaimolen. Ook kan iedereen helpen aan het kleuren van de grootste paaskleurplaat van Nederland.

Eieren zoeken

Buikjes vol en uitgesprongen en gedraaid? Dan gaan we samen met de paashazen op de Maat eieren zoeken. De kleine kinderen t/m 5 jaar zoeken rustig binnen de hekken van het mooie Openluchttheater, en de oudere kinderen (6 t/m 12 jaar) gaan opzoek op de oude Maat. Na afloop levert iedereen de gevonden eieren in en heeft ieder kind prijs. Nog even op de foto met de paashaas? Dat kan natuurlijk ook! De verwachting is dat het eieren zoeken rond 14:30-15:00 uur klaar zal zijn. De springkussens en de draaimolen staan nog tot 16:00 uur op de Brink.

Deze vrolijke paasmiddag wordt mede mogelijk gemaakt door vele ondernemers in Eibergen. Zij doneren prijsjes, bloemen, materiaal of een deel van de lunch. En Estinea heeft prachtige decoraties gemaakt. Ook de hulp van vele vrijwilligers wordt natuurlijk enorm gewaardeerd, zonder vrijwilligers geen evenement!

Deelname kost €2,50 pp (voor jong en oud). En kaartjes zijn te koop bij Eeks, Toeristisch informatiepunt en King Casino’s. Let op contant betalen! Er zijn een beperkt aantal kaarten beschikbaar, dus wees er snel bij! Op is op.

Foto's van Job Lugtigheid

Voorjaarskermis in Neede

Heerlijk voorjaar

DEO eieractie een week voor Pasen

BORCULO – Het Paasweekend staat alweer bijna voor de deur, dus dat betekent dat voetbalvereniging DEO zich weer opmaakt voor haar jaarlijkse eieractie. Op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april (het weekend voor Pasen) zullen de jeugdleden van de vereniging weer langs de deuren gaan met kakelverse scharreleieren.

Jeugdafdeling

De opbrengst van de actie komt volledig ten goede aan de DEO jeugdafdeling. Zo worden vanuit de opbrengsten onder meer voetbalkampen en andere activiteiten bekostigd. Ook wordt de opbrengst aangewend voor nieuwe materialen, zoals voetbaldoeltjes, ballen en hesjes. De vereniging hoopt dan ook dat Borculo en omstreken weer massaal ‘Diekhookse’eitjes inslaat, die dan met Pasen goed van pas komen!

Mensen die geen contant geld in huis hebben kunnen ook dit jaar met de mobiele telefoon een QR code scannen, zodat de betaling direct online wordt geregeld.

Kantine

Ook is er de mogelijkheid om vrijdagavond 31 maart of zaterdag 1 april in de kantine je doosje(s) eieren aan te schaffen. Meer informatie over o.a. het wijkenschema en de verwachte tijden vind je binnenkort op de website van DEO.

Foto: De jongens van DEO JO15 vorig jaar vol enthousiasme met eieren langs de deur in een Borculose wijk

NEEDE – Op het Koepelterrein in Neede vindt op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 en zondag 2 april een voorjaarskermis plaats. De kermis zal dagelijks geopend zijn vanaf 13.00 uur. De bezoekers kunnen onder andere de Power Dance en de Pink Date verwachten. Tevens zijn er autoscooters (botsauto’s), een draaimolen en nog veel meer. Het is voor het eerst in lange tijd dat Neede weer een voorjaarskermis heeft. Kermis exploitant Te Hofstee tekent voor de organisatie.

Paasmenu

9 en 10 april

2023

Op beide paasdagen zijn wij geopend voor lunch en diner. Naast onze huidige menukaart serveren wij een paasmenu, zie ook onze website.

Volledig verzorgd paasmenu

4 gangen € 115,-

6 gangen € 155,-

Inclusief aperitief, bijpassende wijnen, tafelwater en koffie met friandises.

Losse menuprijs

4 gangen € 58,50

6 gangen € 78,50

De Olliemölle Borculo

0545 276 556 www.olliemolle.nl

BROUWERIJ BorCUlo’s JonGst HistorisCh
ONDER ANDERE vERKRIJGBAAR BIJ PROEFLOKAAL01 www.heerenvanborculo.nl @heerenvanborculo WAT BEGON ALS EEN EXPERIMENT IN DE ACHTERTUIN, IS UITGEGROEID TOT EEN BROUWERIJ EN PROEFLOKAAL. ZIN IN EEN LEKKER BIERTJE? WE SERVEREN VERSCHILLENDE BIEREN UIT DE STREEK Speciaal bier proeflokaal We serveren niet alleen verschillende speciaalbieren maar ook heerlijk eten! www,proeflokaal01.nl @proeflokaal01
Bier

Wat als jouw kind op school niet praat?

Lezing selectief mutisme

BORCULO - Op zondag 2 april wordt in Borculo een lezing georganiseerd over selectief mutisme. Dit is een angststoornis, waarbij kinderen thuis wel praten, maar dat op school niet doen. Vanuit angst worden ze geblokkeerd en lukt het echt niet.

De lezing wordt verzorgd door Eustache Sollman, auteur van dé twee Nederlandstalige boeken over selectief mutisme: ‘Breek de stilte’ en ‘Lekkere kletskoppen?!’. Sollman werkt al 15 jaar met deze doelgroep en begeleidt wekelijks meerdere kinderen met selectief mutisme binnen het basisonderwijs. Teves wordt hij vaak gevraagd om mee te denken of workshops voor scholen te verzorgen.

De lezing in Borculo is bedoeld voor ouders, leerkrachten, logopedisten, pedagogen, studenten en andere belangstellenden. Er is die middag volop gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

De bijeenkomst wordt gehouden in de grote zaal bij Unieke Uitjes, Hambroekweg 8 te Borculo. Het begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Toegang is € 17,50 per persoon, inclusief een gratis kopje koffie of thee. Er is volop gratis parkeergelegenheid aanwezig.

Meer informatie en mogelijkheid om aan te melden: www. breekdestilte.nl

Kunstburg verhuist naar Neede

NEEDE - Kunstburg, specialist in teken- en schildermaterialen, gaat Doesburg na 15 jaar verlaten. Het familiebedrijf in kunstenaarsbenodigdheden zal zich per april vestigen in Neede.

Geschiedenis

Kunstburg begon in 2008 in een klein pandje in Doesburg als galerie met een kleine selectie aan teken- en schildermaterialen.

Alma Noordermeer en haar zoon Henny Noordermeer hebben in de loop van de tijd het bedrijf laten groeien door een steeds grotere uitbreiding van de collectie aan materialen en het aanbieden van cursussen en workshops. Ondertussen werd het team ook uitgebreid met Nienke en Niels Noordermeer en veel hulp was er achter de schermen steeds van Henny Noordermeer Sr.

Neede

Na meerdere verhuizingen in Doesburg kwam men in 2018 in het huidige winkelpand terecht. De aankoop en verduurzaming van dit pand was helaas echt niet mogelijk en zo werd de zoektocht voorgezet naar een nieuwe locatie in het oosten van Nederland, geschikt voor zowel de grote fysieke winkel en webwinkel. Deze is gevonden in de Oudestraat 37 te Neede. Dit pand is goed bereikbaar met auto en OV, ligt in een winkelstraat met veel gratis parkeergelegenheid nabij en kon worden aangeschaft en verduurzaamd op een verantwoorde wijze.

In het vervolg kunt u nu dus in Neede terecht voor één van de grootste collecties van teken- en schildermaterialen in Nederland. Met o.a. Royal Talens, Winsor & Newton, Schmincke, Golden, Old Holland, Derwent, Faber-Castell, Daniel Smith, Sennelier en Da Vinci penselen. De verbouwing van het pand in Neede is nu in de afrondende fase. De winkel in Doesburg was voor het laatst open op zaterdag 25 maart en de nieuwe locatie in Neede is open voor publiek vanaf dinsdag 4 april 2023. Ook kunt u natuurlijk altijd terecht op www.kunstburg.nl

Fam. Noordermeer

Kunstburg

Oudestraat 37 | Neede

Tel: 0545-234321

www.kunstburg.nl

23 Nieuws uit Berkelland
SJoeri pruk kelhorst Metsel en Klussenbedrijf nieuwbouw - verbouw - onderhoud - renovatie www.joerisprukkelhorst.nl 06 – 52 57 90 51 RUURLO Jaar U L O T 0545-27323 5 AUTO NIJMAN GARAGE VOOR ALLE MERKEN 06 13 64 24 67 info@lokalf.nl www.lokalf.nl lokalf Benieuwd naar ons aanbod of direct bestellen? Oudestraat 54, 7161 DX Neede 0545 29 21 71 www.cafetariasmulgrill.nl voor al uw Breiwol, haakgaren, kralen sieraden, naaifournituren, diamond painting decopatch, vilt, lintjes, knopen en veel meer creatiefs 250m2 aan hobby en handwerk plezier Kluiversgang 8 • 7151 CB Eibergen www.eeksshop.nl • 0545-286919

Brandbrief aan politiek Berkelland

Krantenartikel; "Vrouw vermoord - oorzaak ligt in relationele sfeer."

Ik was met gevaar voor eigen leven bij hem weggegaan toen nog geen twee weken later bleek dat ik zwanger van hem was. Ik kon precies het moment terughalen wanneer ik zwanger was geraakt. Ik was tig keer bij hem weggegaan maar ook weer terug gegaan.

Waarom?

Hij wist mij er keer op keer van te overtuigen dat we moesten praten. En ik ging. Ook nu weer. Tegen beter weten in hoopte ik dat het nu echt goed zou komen. Want ik wilde die heftige ruzies niet. Ik wilde niet de hoofdrol spelen in het volgende krantenartikel waarvan de kop "Vrouw vermoord - oorzaak ligt in relationele sfeer" zou zijn. De angst en de wanhoop; ik had er genoeg van. Het enige dat ik wilde was een veilig en stabiel leven.

Niemand die jou gaat geloven

Onze relatie bestond uit hoge pieken en diepe donkere, angstige en gewelddadige dalen. Naar de politie gaan durfde ik niet want hij had mij duidelijk gemaakt wat er zou gebeuren als ik zou 'klikken' bij de politie. Daarnaast had hij mij ervan weten te overtuigen dat de politie mij niet zou geloven; Het was immers mijn woord tegen zijn woord. Plus, hij had bewijs tegen mij. Hij had foto's in zijn kluis liggen van de blauwe plekken die ik hem had bezorgd.

Blauwe plekken

Op een ochtend had hij mij opnieuw urenlang lopen treiteren, beschuldigen van vreemdgaan en hard in mijn gezicht staan schreeuwen dat ik een vuile hoer was die het doodschoppen niet waard was. Ik begon te duwen en terug te schreeuwen dat hij moest stoppen waarop hij mij een klap gaf en mij op de grond gooide. Die ochtend knapte iets in mij en ik viel aan. De volgende dag zag ik hem voor de spiegel goedkeurend naar zijn verwondingen kijken: "Zo, nu heb ik je kutwijf," en hij keek mij grijnzend aan. Hij maakte fotos met zijn telefoon en beloofde deze als bewijs van mijn gestoordheid in zijn kluis naast zijn wapens te bewaren. Eén verkeerd woord en hij zou er voor zorgen dat ik mijn dochter kwijt zou raken. En daar zette hij mij mee klem. Mijn dochter; nooit en te nimmer wilde ik haar kwijt raken. Hij dreigde met het inschakelen van de politie en de organisatie Veilig Thuis. Hij zou ze wel even vertellen wat voor waardeloze moeder ik was. Om die reden heb ik lang mijn mond gehouden.

STOP gesprek & Veilig Thuis zijn geen optie

Wanneer mensen te maken krijgen met huiselijk geweld en narcistisch misbruik is de politie verre van je beste vriend of je veilige haven. De misbruiker weet het slachtoffer te overtuigen dat de politie niets voor haar kan en zal doen. En de praktijk bevestigd vaak dit beeld. Want de agent kan ook maar zoveel doen. Hij kan het slachtoffer een STOP gesprek aanbieden. Het probleem van een dergelijk gesprek is dat het geweld na zo'n gesprek vaak nog verder escaleert. Wanneer het slachtoffer bij de dader inwoont wordt het slachtoffer vaak geadviseerd om ergens anders te slapen, maar inmiddels is deze al dermate geïsoleerd dat ze geen idee heeft waar ze naar toe moet. Daarnaast zit het slachtoffer er niet op zit te wachten om te moeten uitleggen waarom deze een slaapplek nodig heeft. Want schaamte. Ook kan de burgemeester in bepaalde situaties de dader een huisverbod van (in principe) 10 dagen opleggen. In de praktijk werkt het vaak niet zoals het bedoeld is. De dader terroriseert het slachtoffer op andere manieren of wacht tien dagen en gaat dan verder waar hij is gebleven. Ook zien we dat er vaak een charme offensief wordt gevoerd door de dader waardoor het slachtoffer na 10 dagen weer samenkomt met de dader. De politie en Veilig Thuis horen er te zijn voor het slachtoffer. Toch worden beide organisaties vaak angstvallig door de slachtoffers buiten de deur gehouden. Want het voelt, hoe paradoxaal ook, voor het slachtoffer vaak veiliger om het te verzwijgen en het te laten voor wat het is. Want ook

de slachtoffers weten dat het huidige beleid in de praktijk niet werkt en kennen de verhalen over oa Veilig Thuis.

Imagoprobleem

Wanneer je een rondje internet doet en aan Google vraagt of je de organisatie Veilig Thuis kan weigeren krijg je het volgende te lezen: "Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou." (Bron; Veilig Thuis) Ook lees je iets verder de reden waarom de politie vaak zo angstvallig buiten de deur wordt gehouden door het slachtoffer.

"Als de politie op een adres komt waar ook kinderen zijn en de politie maakt zich zorgen over hun veiligheid, dan meldt de politie dit bij Veilig Thuis. Is de situatie voor kinderen erg gevaarlijk, dan grijpt de politie meteen in. Als er thuis weer iets gebeurt en je voelt je onveilig, bel dan direct 112." Linksom of rechtsom, de wegen leiden vaak naar Veilig Thuis.

Vele misstanden bij Veilig Thuis

Nog steeds werken veel gemeenten samen met een organisatie als Veilig Thuis. Zo zetten ze deze organisatie vaak in als de heilige graal en de oplossing voor alles. Niets blijkt minder waar. In 2018 schreef BNN VARA een artikel over de vele misstanden bij Veilig Thuis: " Belangenvereniging onderzoekt honderden meldingen bij Veilig Thuis: 'Er zijn vele misstanden' Dat vertrouwensartsen binnen Veilig Thuis niet aan waarheidsvinding doen, bleek ook al uit de verhalen van deskundigen in de ZEMBLA-uitzending. Waarheidsvinding blijkt niet aan de orde. De Vereniging Vertrouwensartsen Kindermishandeling reageerde op de uitzending: "Termen als bewijs, beschuldiging en waarheidsvinding zijn hierbij niet aan de orde; deze termen zijn voorbehouden aan het strafrecht. Veilig Thuis doet een veiligheidsonderzoek door middel van het verifiëren van feiten bij de betrokkenen en professionals." Bron: BNNVARA

Maar wanneer er niet aan waarheidsvinding wordt gedaan, wie bepaalt dan dat de 'feiten' daadwerkelijk de feiten zijn? Waarom worden in zaken die gaan over huiselijk geweld zo nonchalant omgegaan met de feiten en is het doel niet om het complete verhaal in beeld te krijgen? Op 14 maart 2023 was er in de uitzending Ontvoert van John van den Heuvel opnieuw te zien hoe Veilig Thuis misdadig had gefaald.

Veel professionals missen de expertise "Wat dan wel?" Hoor ik u vragen. Wanneer een systeem niet veilig voelt en met enige regelmaat ook niet veilig blijkt zal er dus eerlijk gekeken moeten worden naar hoe dan wel. Waar loopt het systeem mank? Helaas werkt ook gemeente Berkelland met Veilig Thuis. Deze zei het volgende in mijn eerdere artikel; "Als gemeente zorgen we voor een goed meldpunt, zodat inwoners en professionals die met huiselijk geweld te maken hebben [...] advies kunnen krijgen of een melding kunnen doen. Dit is Veilig Thuis. [...] Veel organisaties hebben aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling aangesteld die ervoor zorgen dat het wordt gesignaleerd en dat professionals melding maken bij Veilig Thuis." Wanneer een gemeente vervolgens vol trots verteld dat de cijfers naar beneden gaan, begrijpen ze dus niet dat dit kan komen omdat er veel meer leed verborgen blijft door het gebrek aan vertrouwen in het huidige systeem. Wanneer dezelfde gemeente ook aangeeft; en ik quote: "Initiatieven vanuit de samenleving ter bevordering van vrouwenrechten (zoals de Soroptimisten en UN Women) zijn bij ons bekend." Maar uit de praktijk blijkt dat ze hier niets mee doen is dat tekenend. Er zal gewerkt moeten worden aan inzicht in het proces van huiselijk geweld. Hoe ontstaat het? Hoe sluipt het een relatie binnen? Hoe werkt de psyche van het slachtoffer? Etc. Nog steeds wordt er geen gebruik gemaakt van initiatieven waar wordt ingezet op menselijkheid, maatwerk en ervaringsdeskundigheid. Want wat zijn die aandachtsfunctionarissen nu concreet? Welke achtergrond hebben zij? Hoe zijn zij getraind en door wie? Weten zij op welke signalen ze moeten letten? Directeur Majone

Door: Stefanie Kruizinga

Kruizinga is een 'kloofdichter.' Ze informeert over en probeert het taboe rondom huiselijk geweld/narcistisch misbruik te doorbreken. Daarnaast probeert ze beleidsmakers te laten inzien waar en waarom het systeem dat met de beste intentie is ontworpen, in de praktijk niet werkt.

Steketee van het Verwey-Jonker Instituut zegt daar het volgende over in een interview met NOS (Donderdag 12 november 2020) "Met name op lokaal niveau, in de zogenoemde wijkteams, vinden veel professionals het moeilijk om huiselijk geweld en kindermishandeling aan te kaarten en concrete afspraken te maken over veiligheid. Zij missen de expertise"[...]

Veiligheid in plaats van verwijten en onbegrip

Een slachtoffer van huiselijk geweld wil zich veilig voelen wanneer het eindelijk de stap durft te zetten om met iemand te praten. Wanneer het slachtoffer eerlijk is over wat er bij haar thuis gebeurt wil het niet gestraft worden. Het wil niet het risico lopen gescheiden te worden van haar kind(eren). Het slachtoffer heeft dan behoefte aan veiligheid, ze wil gezien, gesteund en gehoord worden. Ze wil een werkende oplossing. Vaak wordt meewarig het hoofd geschud wanneer het slachtoffer weer terug gaat naar de dader. En vaak wordt er heel stiekem gedacht; "Dan vraag je er ook zelf om!" Maar het slachtoffer blijft vaak terug gaan omdat het daar - thuis- in ieder geval zeker is van het feit dat het samen kan zijn met haar kind(eren) en vanuit dat verwrongen oogpunt is de onveilige situatie toch 'veiliger' dan het alternatief; namelijk gescheiden worden van je kind, geen vaste woonplek, een woedende ex die het zijn levensmissie heeft gemaakt je kapot te maken.

Omgekeerde wereld

Soms zijn er succesverhalen. Of tenminste, zo lijkt het in het begin. Het slachtoffer vindt een nieuwe woonplek en probeert haar leven weer op te pakken. De dader krijgt met een beetje geluk een tik op de vingers en begint na verloop van tijd het slachtoffer op verschillende manieren opnieuw te terroriseren. Uiteindelijk resulteert dit in het feit dat het slachtoffer moet onderduiken en over haar schouder moet kijken. Waar de dader vaak weer snel een nieuw slachtoffer heeft en vrolijk verder leeft, heeft het 'oude' slachtoffer en de kinderen vaak levenslang.

Brandbrief

Ik vraag in deze brandbrief aan heel politiek Berkelland om serieus aandacht te besteden aan dit groeiende probleem van huiselijk geweld en het gebrek aan daadwerkelijke veiligheid. Dit is namelijk ook een probleem binnen Berkelland. Ik vraag de politiek om verder te kijken dan de cijfertjes en de grote organisaties. Ook vraag ik de politiek wat vaker buiten de lijntjes te durven kleuren. Want politiek Berkelland, de volledige cijfers zal je niet krijgen- want angst en schaamte- maar dat betekent niet dat het probleem niet bestaat.

*Waar in het artikel zij/haar staat kan ook hij/hem staan en andersom.

25 Nieuws uit Berkelland

13/23

Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

Om al onze klanten te laten profiteren van onze scherpe aanbiedingen, geldt er een maximum van 5 aanbiedingen per klant (tenzij anders vermeld).

*De ‘NERGENS GOEDKOPER’ garantie geldt ten opzichte van alle supermarkten in dezelfde vestigingsplaats

1 +1 GRATIS Almhof Kwark Alle bekers à 500 gram, combineren mogelijk 2 bekers** Bijv. Almhof Volle kwark Spaanse sinaasappel, 2 bekers à 500 gram 5.902.95 De actieprijzen variëren van 1.85 - 2.95 1 +1 GRATIS Hertog IJs Alle bakken à 900 ml, combineren mogelijk 2 bakken** Bijv. Hertog Slagroomijs, 2 bakken à 900 ml 6.983.49 De actieprijzen variëren van 3.49 - 5.19 | Plusweg 1 | XXXX XX | Plusstad | T: 0523 65 63 93
(Naam)
|
plus.nl
als jouw PLUS; kijk voor overige voorwaarden op plus.nl/nergensgoedkoper. **Voor 1+1 gratis geldt: per combinatie kan de prijs verschillen. Je krijgt 50% korting op de totaalprijs. Wil je per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld je dan nu aan via plus.nl Openingstijden: ma.-do. 8.00 - 20.00 | vrij. 8.00 - 21.00 | za. 8.00 - 20.00 | zo. 8.00 - 20.00 WEEKEND Geldig in week 13 zondag 26 maart t/m zaterdag 1 april 2023 Bekijk hier al onze aanbiedingen! Deals 30 MAART 31 MAART 1 APRIL Alle Mediterraneo Focaccia’s of Ovenbrood fl ammkuchen Combineren mogelijk Innocent Sap, smoothie of shot Alle flesjes à 100-330 ml Per stuk Bijv. Innocent Super smoothie energise, flesje 300 ml 2.651.32 De actieprijzen variëren van 1.12 - 1.37 Segafredo Aluminium nespresso ko ecapsules Alle doosjes à 10 stuks, combineren mogelijk 2 doosjes 7.503.75 Pijnboompitten Bakje 100 gram Douwe Egberts Aroma Rood of decafé snelfilterko e Alle enkelpakken à 500 gram, combineren mogelijk M.u.v. Aroma variaties Gallo of Barefoot Alle flessen à 75 cl PLUS Culinaire beenham Naturel, honing-mosterd of bourgondisch 1 +1 GRATIS Dubbeldrank of Appelsientje Alle pakken à 1 liter, combineren mogelijk 2 pakken** Bijv. Appelsientje Sinaasappelsap, 2 pakken à 1 liter 4.382.19 De actieprijzen variëren van 1.49 - 2.59 5.49 Per bakje 3 . 99 1 +1 GRATIS 4.30 - 5.18 2 stuks 2 . 99 50% KORTING 13.98 – 16.78 2 pakken 10 . 99 7.08 Per 500 gram 4 . 99 6.39 – 6.49 Per fles 4 . 99 Koenders | Simmelinkstraat 1 | 7151 AP Eibergen | T: 0545271348 plus.nl Openingstijden: ma - za 7:30-20:00 // zo 8:00-19:00

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.