Nieuws uit Berkelland editie 41 - september

Page 1

Uitgave

41, editie september 2022

Breng

een bezoek aan het centrum van Borculo Deze stad bezit prachtige winkels, horeca en musea Graag tot ziens in Borculo! Met speciale gasten De Brandweer Dixieland band is van 16:00 tot 20:00 te vinden in de stad voor een muzikaal intermezzo.

BORCULO BONDERNEEMT ORCULO ONDERNEEMT zijn de winkels in Borculo geopend tot 19.00 uur! Dat betekent extra lang shoppen. Zaterdag 1 oktober Volop gezelligheid in Borculo, met nieuwe collecties in de mode/woonzaken en proeverijen bij de horeca Ook de kapsalons zijn extra lang geopend met diverse activiteiten In Borculo

Bronkhorst High-Tech haar bestaan met een open dag Berkelland geef de jeugd uit te kijken!

Passie voor fruitbomen

19

21

Unieke

26

24

29

40 jarig

Mooie

12

3 dagen griezelen, shoppen en feesten in Eibergen!

Ik was van de wekke efkes wat holt an `t halen met de bakkersbusse veur de holtkachel ,kump der ne kearl langs fietsen en reart; hij bakker goa ie wear met takkebuske an `t bakken? Onderweg noar thoes hen mos ik der nog an denken olderwets bakken met takkebuske, dat zol wat wean moar dat is wal een pens vol wark en vrogger kosten `t warkvolk neet wat en dat is noe wal anders. Dus alles doon als vrogger is gin doon. uit

De

samenwerking tussen Odival en Voshaar outdoor19

UitgeverColofon Fulltime-media Opmaak & Acquisitie Fulltime-media Verspreiding Kremer verspreidingen Ruurlo 0573-452532 Drukkerij Mediahuis Noord Fulltime-media Smeestraat 5a 7241 AT Lochem 0573info@fulltime-media.nlwww.fulltime-media.nl745061 Redactie Nieuws uit redactie@nieuwsuitberkelland.nlBerkelland Fotografie voorkant Freeze Frame Volgende editie verschijnt op 26 okt 2022 facebook.com/Nieuwsuitberkelland twitter.com/NieuwsuitBerkelinstagram.com/nieuwsuitberkelland.nl 141041112 www.nieuwsuitberkelland.nl Grip op slaap, houding en beweging Mantelzorgers zijn veelal overbelast en kunnen wel wat hulp Handwerkengebruikenis helemaal in!161515 Zorgen om ons drinkwater: 'Het is niet vanzelfsprekend meer'5 www.bakkerijstroet.nl Neede - Beltrum Bakkerij Stroet presenteert De Beltrumse muziek besteet 100 joar 100 joar? Joa `t is echt woar Al 100 joar lang bloast ze in `t rond dat lukt ze natuurlijk neet zonder wat lekkers in de mond Veur ons dan ok de eer um wat lekkers te maken zodat ze neet van de wieze zult raken Een ware symfonie voor je smaakpapillen Concordia Beltrum 100 jaar, smullen maarrrrrrr Muzieknoten-wegge € 4,50 Concordiaatjes 4 voor € 4,Choconoten muziekplakkaat € 5,95 Hazelnotenvlaai HW € 15,Muzikale slof met noten € 9,99 Kaboomkaboomschnitt € 9,99 Burendag specials Noabervierkantjes diverse smaken € 1,50 Noaberbollen wit 10+2 gratis Noaberbollen gesorteerd 10+2 gratis Alle harde bollen 4 voor € 1,20 De mooiste plek om te wonen6 Waar komt mijn rugpijn vandaan?14 Kees Ritmeester is een ‘Iets Andere Makelaar’9

Een dag speciaal voor de dieren Welkomstactie

Thuis blijven of zorginstelling?

Agenda; Uit in Neede

23

31

Ok sprak ik iemand den was bie een sport e goane, neet veur de beweaging moar dan kon ie noatied hearlijk oetgebreid douchen. Bie de meeste verenigingen kun ie gratis een moand of wat met doon um te kieken of `t oe wat lik dus dat is dan helemoale gratis. Joa zegge den man ik zit noe een moand op voetbal en volgende wekke probear ik volleybal doarnoa goa ik bie de damclub. Ik zeg bie de damclub? Goat ze doar dan ok noatied onder de douche? Nea zeg e moar dan hoof ik mien hoes neet te stokken en kan ik met warme veute noar berre. Dus as ie creatief bunt kun ie een hoop bespoaren.

keukens gekenmerkt door echt vakmanschap

Meergaarden is echt een fijne plek om te wonen Slimme verbouwing

All-inclusive genieten

Ik las in de krante dat iemand zich had loaten afsluuten van `t gas. Zee verwarmde noe de kamer met waxinelechjes onder ne terracotta pot. Ik wet neet of `t wat weard is dus ik wil dat ok eens oetprobearen. Heet water maakte ze met den waterkokker, hoe dat dan met dochen geet stond der neet bie moar ik nem an dat `t mense onder de kolde pompe geet. Op zich is `t natuurljk neet arg um iets minder lux te leaven. Al dee nieuwe fratsen bunt ze echt neudig?? Oaveral en altied bereikboar wean?? Vrogger hing der 1 bakkelieten telefoon in de kolde gang en gebroeken ie de krante as leste op de pot. Op onze sloapkamers stonden in de winter de bleume op `t raam en gin mense den doar oaver klagen. As `t tied was um noar berre te goan krop ie hearlijk onder den dikken wollen dekken en meestal lei der nog wal een breur bie oe in berre den ok nog luk hette afgaf. Eigenljk mot wij wear een betje terugge noar vrogger en lekker allemoale teglieke `t nus in tegen mekare an.

Column ID Groen; De beuk er

De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale, wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips van deskundigen hoe ie kunt bespoaren. In plaats van elken dag douchen noar 1 kear in de wekke en dan gin 20 minuten moar 10 of nog better 5 minuten. Ik sprak zelfs iemand den ging neet mear onder de douche moar olderwets an de pompe met kold water. Misschien is `t dan een idee um toch moar wear anderhalve meter afstand te goan hollen. Dat is misschien sowieso better veur ieders gezondheid.

3Nieuws uit Berkelland

20

20

Muziek uit de jaren en 80’s, Doofpot/Kettel party, 100% vinyl!

Fratsen; wat een gedoo

EHBO cursus 2022-2023

27

Nieuwe

Wat moet u toch met al die appels en peren?

door Marcel Stroet COLUMN

B.V. viert

Succesvol toneelspel krijgt vervolg in Gelselaar

30

Dorpskamer Berkelland één jaar!!

29

iets om naar

21

Volop vermaakt in oktober bij HCR Prinsen in Haarlo

70’s

Nieuws uit Berkelland4

Ik zal de volgende keer een lijstje maken met toppers die tegen droogte en warmte kunnen

door Dominick Eghuizen (eigenaar van ID Groen)

Nu weet ik dat het gek klinkt om buiten te zijn om binnen in huis de kachel niet aan hoeven te doen, maar meer buiten leven bespaard wel. Nu de regen alles weer iets groener heeft gemaakt zien we de schade van de hete, droge zomer heel erg goed. Zeker als je thuis het gazon ziet.

Nu het gelukkig weer wat is gaan regen trekken we weer meer naar binnen. Met meer dan 35 graden was het binnen ook beter vol te houden dan buiten en zeker als jouw tuin een volle bak zon kreeg. Er geen schaduw was door een boom en de antraciete tegels, waar heel veel tuinen mee vol liggen, heel heet waren aan de voeten.

COLUMNBinnen, buiten….

Maar meer binnen is meer energie verbruiken en dat is voor sommige huishoudens best

Voor de schade aan de beplanting zal ik zeggen; knip de verdroogde planten af en haal de dode planten uit de tuin. Ga eens kijken of er geen alternatieven zijn die op de plek van de dode planten kunnen groeien en beter tegen de droogte en hitte kunnen.

Aanleg Onderhoud Ontwerp Advies

Met de omslag van het weer kun je merken dat we weer meer binnen zitten. Het weer van de afgelopen zomer gaf ons de mogelijkheid om meer buiten te leven, wat heel erg fijn is op de wespen en de muggen na. Ze zijn beide heel belangrijk, maar kunnen heel vervelend zijn als je er allergisch voor bent of er bang voor bent.

wel in. Dus meer buiten zijn bespaard energie als de kachel lager kan.

Als je hier iets aan wil doen ga dan nu niet meer mesten. Het kan wel met een meststof die een laag stikstofgehalte heeft. We willen niet dat het gras lang gaat groeien voor de winter. Verticuteren en doorzaaien is voor nu de beste oplossing.

Johan Driessen weet alles over het drinkwater in Gelderland. Hij is regio-coördinator Gelderland en al 25 jaar werkzaam voor Vitens. "In al die jaren is er nog nooit zoveel gesproken over ons drinkwater als nu", zegt Driessen. "Sinds 2015/2016 zie je echt een toename in de vraag naar drinkwater, we zitten in een klimaatverandering en hebben daardoor te maken gehad met extra droge jaren. Dus ja, ik maak we wel een beetje zorgen, want drinkwater is niet vanzelfsprekend meer, daar moeten we wel wat voor doen!"

Drinkwater uit de rivier

Waterbesparing consument

BERKELLAND - Het lijkt voor jou vanzelfsprekend dat er drinkwater uit de kraan komt, maar dat is steeds minder het geval. Door de stijgende vraag en de extreme droogte moet waterbedrijf Vitens flink puzzelen om te voldoen aan de verplichting dat er drinkwater uit de kraan komt. Met nieuwe bedrijven worden soms geen contracten meer afgesloten, er worden onderzoeken gedaan naar nieuwe winlocaties en ook wordt gekeken of we water uit onze rivieren kunnen gaan drinken.

Nieuwe gebieden Vitens is daarom op zoek naar meer drinkwater. Zo heeft de provincie Gelderland vlak voor het zomerreces elf nieuwe gebieden aangewezen waar mogelijk in de toekomst drinkwater gewonnen kan worden. De komende jaren moet hiernaar extra onderzoek worden gedaan. "We moeten heel zorgvuldig - samen met de omgeving - kijken, wat de

5Nieuws uit Berkelland In de herfstvakantie De dinsdag en Zat-zonDon-vrijWoeDiMaOpeningstijden:reserverenTussenpannenkoekendonderdageten13.00-19.00uurgewenst11.00-21.0010.00-21.00gesloten10.00-21.0010.00-22.00 Bestellen k an 0545-233036via:of wwOudestraatw.grandcafetimeforyou.nl73|Neede

Hoewel Vitens druk bezig is om te zorgen dat er voldoende drinkwater is in de toekomst, wil het bedrijf ook benadrukken dat er bij de consument een belangrijke rol ligt. Uit onderzoek blijkt dat wij gemiddeld 121 liter drinkwater per dag verbruiken. Het meeste water gebruiken wij voor het douchen en doorspoelen van het toilet. "We vinden waterbesparing heel erg belangrijk. Als we bijvoorbeeld vijf in plaats van acht minuten douchen, besparen we al zo'n 20 liter!", benadrukt Driessen.

De afgelopen maanden is er campagne gevoerd door Vitens om de consument bewust te maken van het watergebruik.

gevolgen zijn als we in die gebieden drinkwater gaan winnen. Dat betekent dat er nog heel veel onderzoeken en gesprekken zullen plaatsvinden en dat pas op zijn vroegst in 2030 de schop de grond in kan." Of dit genoeg zekerheid geeft voor de toekomst? "Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar het is niet helemaal een garantie", begint Driessen. "De verwachting is dat de groei in 2040 gaat afvlakken en dus denken we dat het voldoende is."

Volgens het waterbedrijf gaven mensen daar deze zomer inderdaad gehoor aan en wordt er minder water verbruikt dan in de warme zomers van 2018, 2019 en 2020.

Behalve drinkwater uit de grond, bekijkt Vitens of ze van rivierwater drinkwater kunnen maken. Dat gebeurt elders in Nederland en de wereld al, maar niet in het gebied van Vitens. "We zijn nu aan onderzoeken of we bijvoorbeeld drinkwater kunnen maken van water uit de IJssel. Maar daar komt nog wel heel wat bij kijken. We willen natuurlijk dat het water goed van kwaliteit is. In deze periode zie je dat het water laag staat en dus moet je dan als waterbedrijf wel een back-upvoorziening hebben om ook in een droge periode te voldoen aan de leveringsplicht voor voldoende drinkwater", vertelt Driessen.

Zorgen om endvanzelfsprek'Hetdrinkwater:onsisniet-meer'

Geen contract nieuwe bedrijven Vitens pompt op dit moment maximaal water op. Het bedrijf heeft geen vergunningsruimte om nog meer water te kunnen onttrekken en daarom moeten er scherpe keuzes worden gemaakt. Want wie krijgt het water? Vitens is wettelijk verplicht om drinkwater te leveren aan consumenten en levert onder contractvoorwaarden aan instellingen en bedrijven. Tal van bedrijven gebruiken drinkwater echter ook voor hun bedrijfsprocessen. "Daarvoor kunnen wij niet altijd meer een contract aanbieden. We hebben dit jaar in Gelderland een aantal bedrijven 'nee' moeten verkopen. En als je kijkt naar voedselbedrijven, dan is dat toch problematisch, omdat die verplicht zijn om drinkwater te gebruiken in hun processen", legt Driessen uit. Niet alleen voor de industrie is het een kwestie van kiezen. Ook qua woningbouw moet er de komende jaren heel wat gebeuren. Duizenden nieuwe huizen moeten worden gebouwd. "Het is ook geen vanzelfsprekendheid dat we die nieuwe woonwijken zomaar van drinkwater kunnen voorzien."

Berkelland kent 20.675 huishoudens, waarvan het overgrote deel koopwoningen zijn. Er heerst een woningtekort in Nederland en dit woningtekort is ook merkbaar in de gemeente Berkelland. Daarbij hebben we te maken met een grote krapte aan personeel. Door te bouwen kan de gemeente nieuwe werknemers aantrekken. In 2022 is het woningbouwprogramma van de gemeente Berkelland opgeschaald. Momenteel wordt er al geïnvesteerd in de bouw van 850 nieuwe woningen en wordt dit aantal nog weer opgeschaald.

Heerlijk thuis wonen Hoe kun je zo lang mogelijk veilig, comfortabel en duurzaam blijven wonen? Dat is de vraag die centraal staat binnen Heerlijk Thuis in Huis. Een project waarbij vrijwillige wooncoaches graag bij jou thuis komen om in gesprek te gaan over jouw huidige én toekomstige woonwensen. En jou gratis advies geven welke slimme oplossingen er voor jouw woning zijn.

Heerlijk Thuis in Huis is een initiatief van de gemeente Berkelland, Gemeente Aalten en Gemeente Oude IJsselstreek, in samenwerking met de partners Agem Kruiswerk Achterhoek en Liemers en ZlimThuis. Kijk voor meer informatie over Heerlijk Thuis in Huis op www.thuisloket.nl

De mooiste plek om te wonen

Wat verbouwen we eigenlijk?

Al jaren is oktober de echte woonmaand. Maar waarom eigenlijk? Omdat na de zomervakanties en de warme maanden er een periode aankomt waarin wij weer meer binnen in huis zullen gaan doorbrengen. Het zomerse buitenleven maakt plaats voor de herfstachtige maanden binnen. En dan begint het te kriebelen om je huis weer gezellig en knus te maken. Het is daarom niet gek om de oktober maand te gebruiken, om van je huis weer een warm en fijn thuis te maken. Soms kun je met kleine details als een nieuw vloerkleed, nieuwe kussens of nieuwe muurdecoratie al een heel eind komen. Maar je kunt het ook groter aanpakken. Een andere likje verf op de muren, nieuwe meubels of een volledig nieuwe indeling.

Verduurzamen

Iedereen merkt momenteel wel iets van de huidige energieprijzen. Het onderwerp verduurzamen is dan ook veel voorkomende gespreksstof. Maar wat kun je doen? Bovenaan staat je huis isoleren. Denk hierbij aan het isoleren van je dak, de muren, vloeren en nieuwe kozijnen. Ook het vervangen van je cv-ketel voor een (hybride) warmtepomp lijkt de nieuwe norm te worden. Je zonnepanelen combineren met een airco is ook een erg goede combinatie. Zomer kun je heerlijk je huis verkoelen, zonder je enige zorgen te maken om de energierekening. Want de stroom voor de airco komt natuurlijk gewoon van je panelen. En in de winter? Ook dan is een airco een slimme oplossing. Veel airco’s kunnen namelijk ook verwarmen. Met zonnepanelen is het wel een goed idee om je elektrische airco als verwarming te gebruiken. Het werkt namelijk erg snel en effectief. Dankzij de zonnepanelen is het ook nog eens een milieuvriendelijke manier van verwarmen.

Nieuws uit Berkelland6

Verbouwen

Denk je aan verbouwen en ga je binnenkort misschien wel verhuizen? Bekijk dan goed wat je zelf gaat doen en waar je een vakman voor laat komen. Veel bouw- en klusbedrijven zijn momenteel erg druk. Na een rondje bellen door de gemeente Berkelland, blijkt al snel dat veel ondernemers al vol zitten tot aan de bouwvak van 2023. Een kleine, of spoedklus kan vaak nog wel tussendoor gepland worden, maar voor een grote verbouwing moet je tijdig je vakman contacteren.

De muren en kozijnen verven doen we vaak nog wel zelf. En een nieuw behang in de slaapkamer lukt ook nog wel. Maar de keuken en badkamer zijn ook erg smaakgevoelig, en een klus die we beter aan een vakman kunnen overlaten. Maar ook het creëren van extra ruimte zoals door een uitbouw of dakkapel op zolder zijn verbouwingen die vaak voorkomen. Tip, als je gaat verven, houd dan wel de juiste volgorde aan. Eerst het plafond, dan de muren en trap.

Balans tussen werk en huiselijk Thuis zijn moet ook echt thuis zijn. Maar steeds vaker werken we ook vanuit huis. En wanneer je aan het werk bent, kan die huiselijke sfeer wel eens afleiden. We voelen ons dan namelijk te veel thuis en komen niet echt aan ons werk toe. Het oplossen van dit probleem brengt een nieuwe trend met zich mee. Ruimtes die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld wonen en werken. Denk bijvoorbeeld aan een rustige kleur en decoratie waarbij je niet afgeleid wordt. Een werkplek kan prima functioneel en gezellig zijn.

Openingstijden winkel Dinsdag t/m vrijdag: 09.00 – 12.30 uur 13.30 – 16.30 uur 09.00Zaterdag:–12.30 uur

Oude Needseweg 21 7271 AD

Wij zijn dicht in de middag tussen 12.30 en 13.30 uur.

Duurzaam

Winkelen in de kringloop is een makkelijke manier om een stukje duurzaam aan je leven toe te voegen. De items die daar liggen zijn niet weggegooid, vernietigd of verbrand maar krijgen een tweede kans. Ga nog een stapje verder en neem gelijk die items uit jouw huis mee die je niet meer gebruikt of nodig hebt en lever ze in. Zo hergebruik jij items uit de kringloop en maak jij tegelijkertijd een ander blij met jouw items.

Bohero helpt

Bohero is op talloze manieren verbonden aan goede doelen. De kringloopwinkel is een stichting die met enthousiaste vrijwilligers uit de gemeente Berkelland zich inzet voor de arme inwoners van Roemenië, Oekraïne en Moldavië. Dit doen wij op continue basis door het hele jaar heen. Ze steunen daarnaast initiatieven vanuit de gemeente Berkelland die tot doel hebben om de minst draagkrachtigen in onze gemeente op de een of andere manier te ondersteunen.

Op koop?leukenaarzoekeen

Inwoners van de gemeente Berkelland mogen grof huishoudelijk afval brengen. Wat wel en niet mag worden gebracht kun je op de website van Bohero en van de gemeente Berkelland lezen. Borculo 0545-27

7Nieuws uit Berkelland

Een belangrijk voordeel van een kringloopwinkel is natuurlijk de invloed op jouw portemonnee. En hoewel de prijs per kringloopwinkel nogal wat kan verschillen ben je in de kringloop meestal goedkoper uit dan in de ‘gewone’ winkel. Kwalitatief goede spullen tegen een aantrekkelijke prijs. In de kringloopwinkel van Bohero in Borculo vind je allerlei gebruikte goederen van kleding tot mooie meubels.

Bohero is een sociale werkplek voor langdurige werkzoekenden om werkervaring op te doen, en een ontmoetingsplek voor de regio. Met jouw aankoop in de kringloop steun je deze initiatieven. Een mooie manier om ook zo bij te dragen aan de maatschappij.

tel.

38 99 info@bohero.nl

Wij maken mensen blij! www.ietsandersmakelaars.nl Dorpsstraat 4, 7261 AW Ruurlo info@ietsandersmakelaars.nl 0573-21 50 54 Gratis Taxatie Zaterdag 22 oktober 2022 Ben jij benieuwd naar wat jouw woning waard is in de huidige markt? Op zaterdag 22 oktober* krijg je het antwoord!maildirectvoor het inplannen van een afspraak! Laat je verrassen door onze creatieve, unieke en betrokken aanpak Overweeg je om te verhuizen? Onze makelaars komen graag bij je langs SCAN DE CODE Bel met ons kantoor of * In overleg is een afspraak maken op een ander moment ook mogelijk Met alle plezier bepalen we de waarde van jouw woning en geven je advies

9Nieuws uit Berkelland

Waarmee kun je je als makelaarskantoor nog onderscheiden de komende jaren?

Het mooie is dat wij vorig jaar ‘Beste makelaar’ van Nederland in de categorie marketing zijn geworden. Dat laat wel zien dat wij echt anders te werk gaan. Kijk bijvoorbeeld naar onze vestiging in Aalten.

Merk je al dat andere makelaars jullie werkwijze overnemen?

Ja dat merk je wel. Wij zijn vanaf het begin erg professioneel omgegaan met het maken van foto’s en teksten voor onze huizen. En je ziet wel dat anderen dat, soms zelfs letterlijk, overnemen. Dat voelt aan de ene kant natuurlijk ook wel als een eer, maar het blijft natuurlijk ons concept. Daarbij zitten wij zeker niet stil en blijven ons doorontwikkelen.

Ik kijk altijd naar nieuwe mogelijkheden. Misschien openen we wel ergens een pop-up zaak.

RUURLO – Kees Ritmeester is geboren in Zeeland, opgegroeid in de Kaasstad Gouda en via Veenendaal en Dronten in 2003 in de mooie Achterhoek neergestreken. Via de Koninklijke Marechaussee, de AMRO bank ben ik de makelaardij ingerold. In 2015 startte hij zijn eigen makelaarskantoor onder de veel zeggende naam 'Iets Anders Makelaars. Wij dronken een kop koffie met Kees en stelden hem een aantal vragen.

Mensen moeten het gevoel hebben dat ze bij de beste makelaar zitten. Daar moet je dan als makelaar ook wel wat extra voor doen. Zo organiseren wij bijvoorbeeld voor alle kopers en verkopers regelmatig leuke uitjes, die we samen met lokale horeca opzetten. Ons hele concept is ook heel anders. Het straalt originaliteit en spontaniteit uit. Door ook de tijd te nemen voor de mensen bij een bezichtiging, zien ze ook dat wij heel anders te werk gaan. Mensen moeten dat toch ervaren. Wij werken veel met lokale ondernemers en verenigingen. Zo worden onze borden geplaatst door cliënten van Estinea. Die rijden de hele Achterhoek door. Dat vinden ze echt fantastisch. En wij organiseren dan weer leuke activiteiten voor ze.

Je bent in 2020 gestart met een kantoor in Ruurlo, hoe zijn jouw ervaringen in deze plaats?

Dat zit in een oud café en voelt echt als thuis komen. Wij nemen nog echt de tijd voor onze klanten. Gewoon een huisbezichtiging van een uur of anderhalf uur, is bij ons niet vreemd. Wij kijken naar de mensen achter de opdracht. Elk persoon is uniek, elk huis is anders. En dan ook in die volgorde, eerst de klant, dan de woning. Mensen vragen ons vaak waarom we van die vreemde vraagprijzen hebben, maar in de vraagprijs zit het huisnummer verstopt. Wij werken met een eigen interieurstylist, een eigen jurist, een eigen fotograaf en iemand voor de marketing. We hebben echt een grote club bij elkaar.

Hoe kijk jij naar de toekomst nu de woningnood steeds groter wordt? Er komt veel nieuwbouw bij en de markt zal zich langzaam aan ook wel normaliseren. Een tekort zal er nog wel blijven, dat is niet ineens weg, maar ik verwacht niet dat de huizenmarkt ineens in zal klappen. Wel moet de prijzen van de nieuwbouwwoningen veranderen. Deze is echt over de kop gegaan.

Eigenlijk zijn we echt gestart in 2021. Toen zijn we in ons huidige pand getrokken en kun je echt van een start praten. Sinds de start in 2021 is het heel hard gegaan. We zitten nu zeven jaar in Aalten en ons bedrijf is enorm gegroeid. In Ruurlo hebben veel mensen ons verleden jaar al gevonden en dat is dit jaar alleen nog maar meer geworden.

Er is veel aan de hand in de woningmarkt, welke ontwikkelingen zie jij op dit moment?

Jullie bedrijf heet 'Iets Anders Makelaars' wat doen jullie in deze bijzondere tijd anders?

Nu heeft Corona de Achterhoek echt weer op de kaart gezet. Na jaren van een krimp is de regio enorm in trek. De prijzen zijn de laatste jaren enorm gestegen, maar je merkt dat door de stijgende rente dit langzaam aan het afzwakken is. Mensen hebben ook weer wat meer keuze, doordat het aanbod wat groter is geworden. Woningen staan nu niet meer dagen te koop, maar eerder weken of soms zelfs al weer maanden. Ook zien we weer meer mensen die eerst hun woning verkopen, voordat ze wat nieuws kopen. Dat zorgt eveneens voor een groter aanbod. Als makelaar moet je hierdoor wel meer moeite doen, maar dat komt ons alleen maar ten goede. Wij werken echt anders en doen ook heel veel voor onze klanten. Dat weet men zo langzaamaan ook. Wat veel mensen denken, is dat het merendeel van de kopers uit het westen komen, maar dat valt absoluut mee. Ik schat dan ongeveer 70% van onze kopers gewoon uit de regio komt en 30% uit het westen. Maar veel mensen denken juist dat het andersom is.

Kees Ritmeester is een ‘Iets Andere Makelaar’

Je sprak na het openen van jullie zaak in Ruurlo over een mogelijk derde kantoor. Zit deze al in de pijplijn?

Unieke keukens gekenmerkt door echt vakmanschap geproduceerd en duurzaam in gebruik

duurzaam

NIEUW | Smart Home Lighting Individuele lichtscenario’s die sfeer creëren. Wij denken hier graag in mee. Het juiste licht in je keuken is een verrijking en zeker een aandachtspunt wanneer het om ontwerpen gaat. Het is zelfs mogelijk om toekomstgerichte verlichtingsconcepten in de keuken te koppelen aan alle aangrenzende woongedeeltes. Zo kun je met een druk op de knop of via spraakcommando jouw voorkeursinstelling voor de ruimte kiezen. LIC Smart Home Lightning biedt hierin de uitkomst (compatibel met Philips HUE!)

Op zoek naar een keuken die helemaal voldoet aan jouw wensen en duurzaam is?

De ontwerpen van Keukenhuis Lochem zijn verrassend en out of the box, maar wel perfect afgestemd op jouw wensen. De juiste persoonlijke aanpak en jarenlange ervaring zorgen ervoor dat de nieuwe keuken echt een pareltje in je woning wordt en voldoet aan al jouw eisen. Alle keukens worden geplaatst door de eigen monteurs van Keukenhuis Lochem. Zij zorgen ervoor dat de ontwerpen vertaald worden naar het perfecte eindresultaat.

Duurzaam wonen is niet langer meer een trend maar de nieuwe standaard. De keukens van Keukenhuis Lochem worden duurzaam geproduceerd en door de hoge kwaliteit gaan ze langer mee. En wist je dat bijna 90% van de keuken gerecycled kan worden?

t h u i s i n e l k e k e u k e n Walderstraat 5, Lochem - www.keukenhuislochem.nl - 0573 215 056 Scan de QR code voor meer informatie Graag tot ziens in onze showroom

Nieuws uit Berkelland10

Kom wonen in Livio locatie De Meergaarden

Ik woon in een studio, dat betekent dat het bed in mijn woonkamer staat. Maar dat stoort me niet . Groter hoeft mijn appartement ook niet te zijn. Mijn compacte keuken is prima voor de doeleinden waarvoor ik het gebruik. Ik bak heel graag en kan mijn beslag hier voorbereiden. Vervolgens geef ik het mee aan één van de meiden die zorgen dat het gebakken weer terugkomt. Ideaal. Tussen de middag ga ik naar het Grand Café om daar mijn warme maaltijd te eten. En gelukkig kan ik gewoon bezoek ontvangen, en heb ik overal gezellige hoekjes gecreëerd. 'S avonds zit ik hier heerlijk televisie te kijken, en overdag zit ik graag bij het raam om te genieten van het uitzicht of een goed boek!

11Nieuws uit Berkelland

Tegen iedereen die in deze of soortgelijke situatie terechtkomt zeg ik DOEN! Omdat het hier goed voelt en je bent omringd door goede zorg.

De ligging?

Wie kan er nu beter vertellen hoe het is om te wonen in De Meergaarden dan de bewoner zelf? Want hoe is het wonen in een woonzorgcentrum van Livio? Wat maakt dit een fijne en veilige plek? Mevrouw Wilma Kerkemeijer is één van die bewoners. Ze is 73 jaar en woont sinds september 2021, zonder haar man, in De Meergaarden.

De Meergaarden is echt een fijne plek om te wonen

Ik houd van de bingomiddagen en laatst werd er een Rad van Fortuin georganiseerd. Dus je begrijpt, genoeg te doen als je dat wilt.

Een ander voordeel is dat je in een woonzorgcentrum nooit alleen bent. Ik kan mij goed vermaken hoor, dus zo erg vind ik het niet. Maar het feit dat ik de reuring kan opzoeken als ik daar behoefte aan heb, vind ik een prettige gedachte.

Meer informatie? Neemt u contact op met de cliëntadviseur van de Meergaarden Bob Tetteroo via 0900-9200 of clientadviesfohb@livio.nl

Wonen met een zorgindicatie 24/7 zorg dichtbij

Wonen bij Livio

Het zorgpersoneel?

Op mijn 36ste heb ik door een operatie niet-aangeboren hersenletsel (NAH) opgelopen. Ik heb daardoor extra zorg nodig en heb onder andere een halfzijdige verlamming. Mijn man heeft jarenlang intens en heel goed voor mij gezorgd. Hij deed als mantelzorger echt alles, zelfs meer dan nodig. In maart 2021 werd deze zorg te zwaar, het was medisch niet meer verantwoord en de verwachting is dat de zorg in de toekomst alleen maar meer wordt. Daarom ben ik verhuisd naar De Meergaarden.

Van tevoren had ik geen verwachting van een woonzorgcentrum. Maar het is hier heel goed wonen. Het voelde echt als een warme deken. Ik kan wel zeggen dat ik mij hier gewoon thuis voel. Uiteraard is mijn thuis daar waar mijn man is, maar ik ben realistisch genoeg om te weten dat dat niet meer kan. Ik kan hier in De Meergaarden rustig mijn eigen gangetje gaan en ik vind het erg fijn als mijn man langskomt. Ik pak regelmatig de scootmobiel en dan rijd ik naar Rekken om hem te bezoeken.

Wonen in een vertrouwde omgeving Gelijkvloerse appartementen

Mijn appartement?

Activiteiten?

Ik ben heel erg blij met het zorgpersoneel, een dikke negen verdienen ze hier zeker. Je hoeft maar iets te vragen en ze vliegen voor je. Het zorgpersoneel werkt keihard en willen het hier iedereen naar de zin maken. Ik vind ze allemaal schatten! En ben heel blij met ze.

Vervelen bestaat hier niet in De Meergaarden. Er wordt door Welzijn of door Stichting Vrienden van de Meergaarden van alles georganiseerd. Binnenkort heb ik een leuk uitje met een huifkar, elke tweede dinsdag van de maand worden mijn nagels weer keurig gelakt. Ik doe aan hersengymnastiek.

De locatie is hier perfect, heerlijk dicht bij het centrum, uitkijk op een gezellig pleintje. We kunnen gebruik maken van een elektrocar, er is een buurtbus die je van A naar B brengt. Ik kan niet anders zeggen dat het hier top geregeld is.

kijk op livio.nl/meergaarden

"In woonzorgcentrum De voelMeergaardenikmijthuis"

Welke zorg en ondersteuning kun je thuis krijgen?

Gepresenteerd door Thoma Post Makelaars Lochem

Thuis blijven zorginstelling?of

Wat is mantelzorg?

Hoefamilielid.maak

Zelfstandig wonen biedt meer vrijheid en privacy. Wonen in een zorginstelling biedt aan de andere kant veiligheid en ondersteuning. Wat is voor jou of je naaste belangrijk? Denk hierbij ook aan de druk op huidige/eventuele mantelzorgers.

Verzorging en verpleging thuis voor volwassenen kan op verschillende manieren georganiseerd worden. Meestal is er sprake van wijkverpleging. Binnen de gemeente Berkelland zijn meerdere wijkteams van Thuiszorg Marga Klompé werkzaam. De teams bestaan gemiddeld uit ongeveer 15 medewerkers met diverse benodigde deskundigheden. Ieder team bedient een bepaalde buurt of wijk. Daardoor is er altijd een team in de buurt die in aan de zorgvraag kan voorzien.

• Dagbesteding: bijvoorbeeld creatieve activiteiten, begeleid vrijwilligerswerk, sport of arbeidsmatige dagbesteding.

Dankzij de mantelzorgregeling kunnen mantelzorgers ondersteuning bij het huishouden krijgen. Je betaalt dan een mindere eigen bijdrage voor professionele huishoudelijke hulp. In 2021 heb je recht op 6,5 uur huishoudelijke hulp per maand. Voorwaarde is wel dat zowel jij, de mantelzorger, als degene waarvoor je zorgt inwoner van de gemeente Berkelland is.

Er is bijvoorbeeld hulp bij de huishoudelijke klusjes, zoals hulp bij het schoonmaken, opruimen of de afwas doen. U kunt hiervoor zelf iemand inhuren. Heeft u hulp nodig vanwege een ziekte of beperking? Dan is vaak een vergoeding mogelijk.

Je huis verbouwen kost geld, maar het levert ook vaak wat op. En dat is niet alleen meer wooncomfort en meer ruimte: je huis kan er namelijk door in waarde stijgen. Dat voordeel hangt wel af van het soort verbouwing dat je uitvoert: de ene verbouwing levert namelijk een grotere waardestijging op dan de andere. Om te zien welke verschillende verbouwingen nou welke waardestijging opleveren, hebben we een aantal veel voorkomende verbeteringen op een rijtje gezet. Je ziet daarbij de gemiddelde waardestijging van je huis, ten opzichte van het geïnvesteerde bedrag.

• Persoonlijke verzorging en verpleging: bijvoorbeeld hulp bij het aankleden en wassen.

je een goede afweging?

Nieuws uit Berkelland12

We willen graag zo lang mogelijk thuis wonen. Ook als we zorg en hulp nodig hebben. Toch kan er een moment zijn dat je voor de keuze komt: thuis blijven of verhuizen naar een zorginstelling? Of misschien moet je deze keuze maken voor iemand anders, zoals een

• Vervoer naar dagbesteding of de plek van behandeling. Hulpmiddelen, zoals een rolstoel of medicijnen.

Een opname in een zorginstelling noemen we een verblijf. Dat kan gaan om tijdelijk verblijf, deeltijdverblijf of blijvend wonen in een zorginstelling. Er zijn verschillende soorten zorginstellingen die wonen en zorg bieden. In de zorginstelling is 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht aanwezig. Een zorginstelling voorziet je van verschillende vormen van zorg zoals:

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden, vrienden of buren. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Mantelzorg is meer dan alleen de alledaagse zorg voor elkaar. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp. Mantelzorger worden overkomt je en is vaak geen eigen keuze. Als bijvoorbeeld je kind, partner of ouder ziek wordt, is het vaak logisch om de zorg te geven. Maar mantelzorg kan nooit als een verplichting aan iemand opgelegd worden.

• Maaltijden, huishoudelijke hulp en uitstapjes.

Verblijf

Als blijk van waardering organiseert de gemeente Berkelland het jaarlijkse verwenarrangement samen met lokale bedrijven en organisaties, tijdens de Dag van de mantelzorg op 10 november. Even een moment om ervaringen met andere mantelzorgers uit te wisselen en even aan andere dingen te denken.

Kijk eens goed rondom je huis. Kan ergens een muur wel een likje verf gebruiken? Zitten alle plinten netjes vast? Dit zijn dingen die niet alleen je huis voor jezelf als nieuw doen aanvoelen, maar ook een potentiële koper zal veel sneller geïnteresseerd zijn in een huis dat er fris, licht en goed onderhouden uitziet.

Zoals je ziet is een slimme verbouwing uiteindelijk voor een deel terug te verdienen door de waardestijging van je huis. Maar let wel op voor smaakgevoelige verbouwingen als een keuken of badkamer. De nieuwe, glimmende keuken die jij op het oog hebt, valt misschien niet in de smaak bij de volgende koper van het huis. En doet dus niet veel voor de waardestijging van je huis.

• Medische zorg zoals behandeling van uw aandoening of beperking. Of een bezoek aan de huisarts, tandarts, fysiotherapeut of psycholoog.

Extra ruimte creëren zoals een uitbouw met een serre zal je woongenot van je huis vergroten, maar ook een paar kostbare vierkante meters toevoegen aan je woonoppervlak, wat een plus oplevert als je je huis verkoopt.

Niet alleen is een duurzamer, energiezuiniger huis beter voor het milieu, het zorgt ook voor lagere vaste lasten én voor een betere verkoopwaarde. Zeker als in de toekomst het belang van energielabels groter wordt, zijn investeringen als dubbel glas, goede isolatie, een nieuwe CV-ketel en zonnepanelen een slimme en bewuste keuze.

Slimme verbouwing

Op loopafstand van het centrum van Ruurlo staat deze levensloopbestendige vrijstaande woning aan de Amaliahof met inpandige berging, carport, externe berging, overkapping en patiotuin. De naam zegt het al, het is hier koninklijk wonen aan een rustig hofje waar een gezellige en gemoedelijke sfeer hangt. Deze duurzame woning is gebouwd in 2005 en ingericht op comfort, gemak en alle luxe van nu. Zo beschikt het over een royale woonkamer met open keuken en multifunctionele (werk)kamer. Op de begane grond is een grote slaap- en badkamer en boven zijn nog eens drie slaapkamers en een badkamer aanwezig. Kortom een woning voor jong en oud met een centrale ligging nabij supermarkten, scholen, gezellige horeca, een ruim winkelaanbod en uitvalswegen rondom Ruurlo.

Amaliahof 23

Eekvenne 29

Goed onderhouden geschakelde twee-onder-één-kapwoning (1986) met carport, slaap- en badkamer beneden en zonnige tuin op het zuiden, gelegen in een rustige wijk aan een doodlopende weg. De woning is door de jaren heen gemoderniseerd, zo zijn er nieuwe vloeren gelegd en is een moderne keuken geplaatst. Naast de slaapvoorzieningen beneden zijn er boven nog eens drie slaapkamers aanwezig én een complete badkamer. De zonnige tuin is onderhoudsvriendelijk, doch sfeervol aangelegd met een terras grenzend aan de woning en een overkapping die als schaduwplek dient op zonnige dagen, maar waar u ook met de familie heerlijk kunt eten in de avondzon. Deze levensloopbestendige woning is gelegen nabij uitgestrekt bos- en wandelgebied en op loopafstand van het centrum van Barchem. Kortom, comfortabel wonen voor jong en oud in een rustige, natuurlijke omgeving.

Van de Meeneplein 3 VERKOCHTBORCULO TE BARCHEMKOOPTE RUURLOKOOP Vraagprijs: € 445.000,- k.k. Vraagprijs: € 336.000,- k.k. Pagendijk 24 De Huikert 1 VERKOCHTBORCULO VERKOCHTRUURLO

Dit in tegenstelling wat vaak beweerd wordt. Wij mensen zijn namelijk niet gemaakt om bijvoorbeeld voor langere tijd in dezelfde houding te zitten, te staan of te werken. Het wisselen of variëren van je houding is het allerbelangrijkste om fysieke klachten te voorkomen. Met gebogen rug zitten of tillen vergroot de druk op de wervels, maar deze wervels zijn gemaakt om die druk te weerstaan. Maar alleen als de bewegelijkheid en kracht van spieren groot genoeg is. Dus: streef niet naar ‘de beste houding’

Gezondheid & Welzijn | Nieuws uit BerkellandDe tips van onze experts14 Begeleiding bij verlies en rouw Hasselt 14, 7152 KV Eibergen 06 - 234 97 info@esthernijbroek.nlwww.esthernijbroek.nl265

06www.renemeutstegeuitvaartzorg.nlrene@renemeutstegeuitvaartzorg.nl43215385(24/7bereikbaar)

Hoelang rugklachten aanhouden, hangt heel erg af van het type rugklacht dat je hebt. Acute rugklachten, zoals bij overbelasting, gaan vaak na een paar dagen tot weken vanzelf over. Dit kan wel versneld worden met behulp van Onderfysiotherapie.begeleiding

Goede tilhouding

maar beweeg, train en vooral… varieer! Nieuwstraat 4 - 6 | 7151 CE Eibergen Tel: 0545 - 472443 | E-mail: info@fysio-eibergen.nl www.fysio-eibergen.nl

‘Afscheid kunnen nemen op je eigen manier.’

van de fysiotherapeut worden de oefeningen aangeleerd en wordt gekeken of hierbij de juiste spieren aangespannen worden. In het begin wordt de aanspanning zeer bewust geoefend. Na verloop van tijd is het de bedoeling dat de patiënt dit automatisch en onbewust doet tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Het kan verstandig zijn om de krachttraining van de grotere en oppervlakkig gelegen spiergroepen tijdelijk te staken.

Zet je voeten iets uit elkaar. Zo sta je stabieler en kun je makkelijker door de knieën zakken. Wissel je houding af. Blijf

Waar komt mijn vandaan?rugpijn leert ongelukken. Daarnaast leert de cursist hoe men moet reanimeren en een AED bedienen. Ook het onderdeel kinder-EHBO wordt uitgebreid behandeld.

de deelnemer eerste hulp te verlenen bij (kleine)

Cursuskosten bedragen € 195,-- (studenten betalen € 135,--) De cursusavonden zijn in school Het Sterrenpalet, Prins Bernhardstraat 6 in Eibergen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de EHBO-cursus geheel of gedeeltelijk (informeer hiervoor bij uw zorgverzekeraar).

Nieuwe EHBO cursus 2022-2023

De lessen worden gegeven op donderdagavond en starten op donderdag 6 oktober, van 19.30 tot 21.30 uur. Het betreft een cursus van tien lesavonden inclusief lesboek en materialen, met als afsluiting een Oranje Kruis-examen en een diploma.

Zie hieronder voor verdere informatie en/of opgave voor deelname. Website: www.ehbo-eibergen.nl Email: opleidingen@ehbo-eibergen.nl

Een paar maanden geleden hebben we het al over de oplossing van lage rugpijn gehad. Maar waar komen die rugklachten vandaan? Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is overbelasting. Dit ontstaat vaak wanneer je zonder (voldoende) voorbereiding of in een belastende houding bepaald werk gaat doen. Zo ontstaan rugklachten vaak na een verhuizing. EHBO Eibergen start bij voldoende deelnemers in oktober met een nieuwe EHBO-cursus. Tijdens deze EHBO-cursus

Als we gaan verhuizen of aan het verbouwen zijn, is tillen een veel voorkomende beweging. Daarbij is tillen erg belastend voor het lichaam, zeker als het vaak gedaan wordt. Bij het tillen van zware voorwerpen bestaat de kans op beschadiging van de rugspieren, de bindweefselbanden rond de wervelkolom of de tussenwervelschijven. Hoe zwaarder we willen, hoe groter de kans op beschadiging. Maar ook het tillen van lichte voorwerpen kan tot schade leiden, bijvoorbeeld doordat dit in een ongunstige houding moet gebeuren of door te vaak achter elkaar te tillen.

niet steeds op dezelfde plaats en in dezelfde houding staan. Blijf in beweging en zorg ervoor dat je niet te ver hoeft te reiken. Kijk ook vooraf goed naar het gewicht en zorg dat je de ruimte hebt om te tillen.

Bijna dagelijks komen patiënten bij ons in de praktijk met de vraag “Wat is eigenlijk de beste houding?” of “Wat kan ik doen aan mijn slechte houding?”. Nou, over één ding kunnen we dan duidelijk zijn: de juiste of beste houding bestaat niet…

Verhuizen of verbouwen

Eenmantelzorgers.Saarkanondersteunen bij

Wilt u in uw vertrouwde omgeving blijven wonen maar kunt u wat ondersteuning gebruiken? Saar aan Huis is een landelijke, professionele organisatie in aanvullende mantelzorg en bestaat sinds 2013. Saar aan Huis richt zich op zowel de cliënt als haar omgeving. ‘Saars’ bieden liefdevolle begeleiding en ondersteuning aan ouderen en ontlasten hun mantelzorgers.

Slaapoefentherapie kan helpen bij inslaapproblemen, doorslaapproblemen en te vroeg wakker worden. Vanuit een 24-uurs visie wordt gekeken naar de lichamelijke/mentale klachten en slaapproblemen. De invloeden van de dag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van een slechte nachtrust doorlopen in de dag die erop volgt. Samen proberen we de helpende en niet-helpende factoren in beeld te brengen. De behandeling bestaat onder andere uit inzichten verkrijgen die gezond slaapgedrag bevorderen (zoals pauzes nemen overdag of de dag afsluiten voor je het bed in gaat) en oefenstof gericht op ademhaling, visualisatie en ontspanning. De oefenstof wordt op maat gemaakt naar jouw unieke verstoorde slaappatroon. Ook krijg je uitleg over de architectuur van gezonde slaap.

Saar aan Huis levert aanvullende mantelzorg en hulp bij dementie, thuis én in woonzorgcentra.

Saars bieden liefdevolle begeleiding aan ouderen en ontlasten

diverse activiteiten, bijvoorbeeld; hulp bij boodschappen, (samen) koken, gezelschap, doktersbezoeken, nachtzorg of 24uurs zorg.

15Nieuws uit Berkelland | Gezondheid & Welzijn De tips van onze experts ISTRA praktijk voor reflexologie Lochemseweg 2D 7271 WD Borculo 06 12928284 istravoetje@gmail.com www.istravoet reflexologie nl OOGCENTRUM EIBERGEN Kwaliteit die je kunt zien Nijverheidsstraat 8-04 7151 HN Eibergen Tel. 05 45 / 47 80 info@oogcentrum-eibergen.nl80www.oogcentrum-eibergen.nl Anzeige 84x92.indd 1 09.10.17 17:19

Focus op welzijn cliënt en omgeving Het leveren van passende, maatwerk mantelzorg maakt het mogelijk dat ouderen, mensen met (beginnende) dementie, chronisch zieken of mensen vanuit de revalidatie veilig en vertrouwd in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. En dat met de aandacht die ze nodig hebben en met behoud van eigen regie. Daarnaast worden de Saars regelmatig ingezet bij woonzorgcentra om net wat extra aandacht te kunnen geven waarvoor helaas vaak de tijd ontbreekt. De ‘Saars’ zijn goed opgeleide 45+ers met veel levenservaring en dikwijls ervaring in de zorg en met ziektebeelden als dementie. Als Saar kunnen zij hun ‘zorghart’ inzetten en tegelijk sociaal maatschappelijk iets betekenen. Belangrijk hierbij is de juiste match. “Als wij van een cliënt horen dat ze graag naar musea gaat, dan zoeken wij een Saar die ook affiniteit met kunst heeft.” Een Saar brengt haar cliënt net zo makkelijk naar een verjaarsvisite of gaat mee naar het tuincentrum. En als het gewenst is, kookt Saar niet alleen, maar blijft ook eten. Een Saar kan ingezet worden bij diverse activiteiten.

Mantelzorgers zijn veelal overbelast en kunnen wel wat hulp gebruiken

www.saaraanhuis.nl

BESTE MANTELZORGER?

Oefentherapiepraktijk Holmer; samen grip krijgen op slaap, houding en beweging! Ik ben Aniek Holmer en ik ben oefentherapeut Mensendieck en slaapoefentherapeut®.

Wilt u even op adem komen?!

Oefentherapie Mensendieck/Cesar is een behandelmethode gericht op het voorkomen, verlichten en verhelpen van klachten. Mooie termen die je overal hoort. Wat maakt oefentherapie dan anders? Als oefentherapeut kijk ik naar het hele lichaam, van de tenen tot aan het kruin. Hoe beweeg je de hele dag? Wat zijn jouw voorkeurshoudingen als je staat, zit, loopt of werkt? Zijn er bewegingen die je veel maakt en hoe doe je dit dan? Samen proberen we er achter te komen wat jouw beweegpatroon is. Ook kijken we naar de omgang met de klachten, wat je doet als je klachten krijgt en hoe helpend jouw beweeggedrag is voor deze klachten. Samen kijken we naar hoe jij jouw houding en beweeggedrag kan aanpassen, zodat je weer grip krijgt op jouw klachten.

“Oké, helder. Hoe zit het dan met slaapoefentherapie?”

Grip op slaap, houding en beweging

“Allemaal leuk en aardig Aniek, maar oefentherapie, wat is dat nou eigenlijk?”

Mantelzorgondersteuning nodig? Saar aan Huis heeft regionale samenwerking met zorgorganisaties, zorgverleners, casemanagers dementie en mantelzorgmakelaars. Saar aan Huis wordt particulier betaald of via PGB en steeds vaker met korting vanuit een aanvullende zorgverzekering.

Wil je nog meer weten? Neem gerust contact met mij op! Aniek Info@oefentherapiepraktijkholmer.nl,Holmer 06-46581951, www.oefentherapiepraktijkholmer.nl

Mogen wij u er meer over Wijvertellen?zijnbereikbaar via deventer@saaraanhuis.nl06-19981443

Een Saar kan betaald worden uit eigen middelen, via de PGB en soms via een zorgverzekeraar.

Nieuws uit Berkelland

Waar kun je terecht?

Of je nu spullen zoekt om te breien te borduren, om te naaien, te haken, te quilten er is volop keuze. Leuke wol van alpaca of schaap, een bolletje katoen of een patroontje voor een jurkje. In Berkelland hebben we heel veel leuke winkeltjes om in rond te kijken maar ook een aantal prachtige webwinkels.

Of je nu spullen zoekt om te breien, te borduren, om te naaien, te haken, te quilten of een patchwork te maken, er is volop keuze in Berkelland. Leuke wol van alpaca of schaap of een bolletje katoen, een breinaald of lapjes om mee te quilten.

sokken. Het is altijd uniek en daar mag je best trots op zijn. Borduren, breien, haken, quilten, punniken, vilten, zelf-maak-mode, macramé knopen, je eigen woon kleed vilten, weven, spinnen, of kantklossen, iedereen kan het leren. En wil je het leren dan kan je terecht bij handwerkclubjes, een breiof haak café, maar je kan ook een workshop volgen.

We verzorgen ook kleding- en naaimachine-reparaties. Mensen kunnen bij ons komen voor advies op creatief gebied. Wij denken graag mee welke materialen het beste te gebruiken zijn voor alle creatieve ideeën, Persoonlijke aandacht vinden wij erg belangrijk bij Stof & Stuff. Met onze vakkennis proberen wij u zo goed mogelijk te helpen met al uw plannen. Belangrijk is dat u plezier haalt uit uw hobby. Service staan dan ook hoog bij ons in het vaandel.

voor creatieve ideeën

In het gezellige straatje van Borculo zit onze creatieve winkel Stof & Stuff. Hier helpen wij u graag om uw creatieve ideeën te verwezenlijken. Stof & Stuff staat in de wijde omgeving bekend om haar collectie stoffen, uitgebreid assortiment fournituren en enorme keus aan breigaren. Wij verkopen brei- haakgarens van Katia, Rico Design en Scheepjeswol. Verder verkopen we stoffen, fournituren, knutselmaterialen en handgemaakte kraamcadeautjes.

U kunt ons vinden aan de Kerkstraat 14. De winkel is geopend op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 12.30 en van 13.30 tot 17.30. En op zaterdag van 10.00 tot 16.00.

Onder de jongere generatie is er tegenwoordig een behoefte aan het zelf doen. Ze willen niet deelnemen massaproductie, hebben aandacht voor de omgeving en de natuur, en romantiseert het belang van kleinschaligheid en lokale ambachten. Controle speelt daarin ook zeker mee. Het gevoel hebben dat je zelf bepaald wat je eet en gebruikt. 'Daarbij is het plezier van het creëren zeker heel belangrijk. Of het nou eigen jam is, een schilderwerk of breiwerk.

Ruim vijfentwintig jaar professionele ervaring staat garant voor fijne begeleiding tijdens de lessen en workshops die Joke samen met Gerrie Dezentje geeft. Het atelier is te vinden aan de Waninkdijk 1 in Noordijk (bij Neede) en bevindt zich in het oude bakhuis van de boerderij waar Joke woont. Gezelligheid en een knusse sfeer voel je gelijk als je over de drempel stapt. De gebruikte materialen, die veelal natuurlijk zijn, en de bedekte kleuren die voor de quilts gebruikt worden geven je het gevoel even terug te gaan in de tijd.

Handwerken is leuk om te doen en het ontspant. Het zorgt voor een positieve afleiding. Het kan overal of je nu in de bus zit, lekker op het strand of thuis op de bank bij een knisperende haardvuur. Wat je maakt, is altijd uniek, liefdevol en creatief.

Van beren tot quilts

Jookies

Wat is er nou zo leuk aan handwerken?

Wil je meer advies of zoek je inspiratie? Wij lichten een aantal ondernemers uit, waar je hiervoor terecht kan.

Handwerken is helemaal in!

Steeds meer mensen gaan handwerken. Steeds meer jongeren en ouderen lijkt in de ban van deze “nieuwe” trend. Een nieuwe trend omdat het lijkt alsof het handwerken weer helemaal in is. Onder handwerken verstaan we het zonder machines maken of herstellen van kleding, huishoudtextiel en siervoorwerpen van textiel. Vroeger werd deze kunst bedreven met een eindproduct als doel, tegenwoordig zien we dit meer als hobby.

U bent van harte welkom.

Een leuke gekleurde wol uitzoeken, een patroontje kiezen en aan de slag. Het maakt niet uit wat je maakt, een deken, een onderzetter, een sjaal of

Jongeren

Alles16

25 jaarworkshopscursussenervaring

Joke Leerink: van klein meisje dat altijd in de weer was met lapjes en draadjes tot een vrouw die met bevlogenheid atelier Jookies runt. Van beren tot quilts; dat is in het kort waar Jookies voor staat. Of het nou gaat om het aanschaffen van materialen, het volgen van lessen of om het vragen om advies; bij Jookies ben je aan het juiste adres.

Wil je meer weten over de cursussen die gegeven worden en wat het allemaal inhoudt? Je bent elke donderdag en vrijdag van 13:30 uur tot 17:00 uur welkom om een kijkje te komen nemen in het atelier, en/of breng een bezoekje aan www.jookies.nl

Via internet is tegenwoordig alles te bestellen, maar uit onze grote klantenkring uit alle hoeken van Nederland, blijkt wel dat men voor gedegen advies graag naar ons in Borculo komt.

Herfst en winter zijn natuurlijk de seizoenen om heerlijk creatief aan de slag te gaan! Lekker knus binnen met een brei of haakwerkje op de bank en een kop thee/koffie of warme chocolademelk erbij, dat is genieten voor vele creatieve mensen.

Rekken en strekken

Ook zijn er bij Eeks in de winkel altijd vele leuke boekjes en materialen te vinden op gebied van knuffels haken, voor de vrolijkste, grappigste en liefste poppetjes en diertjes. Een tip van Eelke voor de creatieve Sint; ga nu alvast aan de slag om zo'n mooie knuffel te haken voor de (klein) kinderen. Haal op tijd uw wol en zorg dat ook u er lekker warmpjes bijzit dit najaar. Een weet je niet precies wat je wilt maken of hoeveel garen je nodig hebt? Eelke helpt je graag!

Dus maakt u prachtige schilderijen, herfst bloemstukken, breit of haakt u de mooiste sjaals, knipt en plakt u de leukste kaarten, of maakt u iets anders wat u graag wilt verkopen en tonen aan alle bezoekers?? U kunt een kraam huren voor één dag of beide dagen. (U krijgt korting op de kraamhuur bij twee dagen). Ook komt er een apart brocante/antiek/curiosa plein waar mensen lekker kunnen snuffelen tussen de mooiste vintage spulletjes. Let op dit wordt geen rommelmarkt! Als u meer informatie wil ontvangen, of zich wilt aanmelden voor de markt mail dan naar: griezeleimarkt@gmail.com. Zowel hobbyisten/kunstenaars zijn nog welkom,verkopers van brocante en curiosa, maar ook voor andere standhouders zijn er nog een paar plaatsen beschikbaar.

Tijdens Halloweekend (29 & 30 oktober) dit jaar is er wederom weer een grote gezellige najaarsmarkt. Dit jaar zijn beide dagen zowel gewone standhouders, verkopers van brocante, curiosa en antiek, als ook hobbyisten en kunstenaars welkom. Er wordt een speciaal kunst/crea plein ingericht op de markt, zodat mensen met eigen gemaakte creaties een mooi plekje krijgen.

17Nieuws uit Berkelland voor al uw Breiwol, haakgaren, kralen sieraden, naaifournituren, diamond painting decopatch, vilt, lintjes, knopen en veel meer creatiefs 250m2 aan hobby en handwerkKluiversgangplezier8• 7151 CB Eibergen www.eeksshop.nl • 0545-286919

Strek je vingers en raak met het topje van deze vingers de duim van dezelfde hand aan. Een voor een. Van links naar rechts en van rechts naar links.

En zeg nou zelf in deze tijd met de hoge energierekening is er toch niets fijner dan dat lekkere dikke vest, of die fijne warme deken op de bank om onder te kruipen zodat de thermostaat een paar graadjes lager kan.

Er zijn weer vele nieuwe mooie garens bij Eeks in de winkel. In de prachtigste nieuwe mode kleuren, en warme herfsttinten. Garens om mooie dekens van te breien, dikke sjaals van te haken, en ook warme mutsen en vesten mogen niet ontbreken dit najaar. Er zijn bollen van 100% wol, een mix van wol en microvezel, maar ook garens van zachte mooie kwaliteit 100% acryl voor die mensen die niet tegen wol kunnen. Van naald 2 tot naald 20 liggen de prachtigste bollen breiwol weer in de vele kasten in de winkel in Eibergen op de klanten te wachten. De collectie sokkenwol is ook weer aangevuld met vele nieuwe kleuren diktes en soorten, voor de mooiste en warmste sokken.

Kramp in de vingers, zware armen, een stijve rug en kramp in de benen. Als fanatieke handwerker heb je het niet altijd makkelijk. Daarom hebben wij een paar tips voor je.

Creatieve mensen en kunstenaars gezocht voor de najaarsmarkt tijdens Halloweekend in Eibergen

Kortom zet Halloweekend vast in uw agenda!!! (28 t/m 30 okt)

Neem regelmatig even pauze. Ga lekker wandelen, neem een kopje koffie of thee. En zorg dat je voldoende energie hebt voor je creatieve projecten.

Nu komen we bij de armen. Strek je armen langs je hoofd. Maak ze lang! Dit kan een voor een of met beide armen tegelijk. Mocht je aan het handwerken zijn terwijl een speler van jouw favoriete cluppie een doelpunt scoort, dan is optie 'beide armen tegelijk' een hele goede!

Tijdens de zaterdag en zondag is er weer een ProefEet van de plaatselijke horeca en foodwinkels, en er zijn diverse optredens in de tent en op het markt terrein. Ook maken de mensen van Keep them Rolling een echt kampement, met mooie oude legervoertuigen, tenten en andere materialen.

De tijd van handwerken en warme vesten staat weer voor de deur

Zorg voor een comfortabele zithouding. Hiervoor is het belangrijk om je billen en rug de stoel- of bankleuning te laten raken en beide voeten plat op de grond te plaatsen.

Eeks zit aan de Kluiversgang 8 in Eibergen en is open van dinsdag t/m zaterdag.

varkensvlees | rundvlees | lam en schaapvarkensvlees | rundvlees | lam en schaap Geldig van 19 t/m 25 sep BIEFSTUK varkensvlees | rundvlees | lam en schaap kip en kalkoen | kant en klaar maaltijden | barbecue varkensvlees | rundvlees | lam en schaap kip en kalkoen | kant en klaar maaltijden | barbecue Geldig van 3 t/m 9 OFSCHOUDERKARBONADEoktVERSEWORST€15,00perkilo Geldig van 26 sep t/m 2 okt € per5,-kilo VARKENSFILET ROLLADE € per6,50kiloKIPDIJFILET€5,75perkilo

Vooral de spontaniteit viel me op. Zo van ‘Ga gezellig zitten. Koffie?’ alsof je elkaar al kent. En er was echt tijd voor mij. We hebben de hele middag gepraat.

De Pickherhal in Eibergen

19Nieuws uit Berkelland

EIBERGEN - Zo veel kinderen binnen Berkelland die willen klimmen, klauteren en uitgedaagd willen worden, maar wat als er dan geen trainer is? Dan zoek je elkaar op. En zo gebeurt het dat gymnastiekvereniging Odival en de Voshaar outdoor elkaar gevonden hebben. Vanaf dinsdag 1 november kunnen kinderen van groep 3, 4 en 5 van 16.00 uur tot 17.00 uur onder begeleiding van een survivaltrainer van de Voshaar naar hartenlust klimmen, klauteren en hun grenzen opzoeken. Daarna van 17.00 uur tot 18.00 uur zijn de oudere kinderen vanaf groep 6 van harte welkom in de Pickerhal.

Je leert de beginselen van de survivalsport in een zaal en misschien wil je daarna wel buiten laten zien wat je hebt geleerd en wat je allemaal al durft. Je mag altijd twee gratis proeflessen meedoen om te kijken of je het leuk vindt. Voor meer informatie en opgeven voor een proefles kun je mailen naar info@odival.nl.

Wanneer?

Kinderen vanaf groep 3 Tijd?

Groep 3/4/5 van 16.00 uur tot 17.00 uur

Vanaf dinsdag 1 november

beetje leven. Niet zo in het gebaande pad. Van een polonaise tijdens de barbecue tot samen dansen in de regen en slap Naastouwehoeren.allegekkigheid is er ook ruimte om je ei kwijt te kunnen. Juist op dagen dat ik me niet zo fijn voel, ga ik ook naar de Dorpskamer. Ik weet dat ze het direct aan me zien als er iets is, dan hebben we het erover en voel ik me opgelucht. Mensen begrijpen me ook. Er komen bijvoorbeeld meerdere dames die hun man hebben verloren en soms zijn we gewoon verdrietig. Dat mag hier allemaal.

Mooie samenwerking tussen Odival en Voshaar outdoor

Voor wie?

Groep 6/7/8 en ouder van 17.00 uur tot 18.00 uur

Waar?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Soraya Wittebroek via 06 - 57 86 86 94 of via s.wittebroek@

Misschien voelt je kind zich niet helemaal prettig bij een teamsport, maar wil hij of zij wel lekker bewegen en uitgedaagd worden, dan is survivalgym wellicht een mooi begin!

Janny deelt graag haar ervaring; "Het leek me eigenlijk niks voor mij, de Dorpskamer. Maar een bekende was enthousiast, dus ik dacht, ik kijk eens binnen om te zien of ze er is. Ze was er niet, maar ik werd wel direct warm onthaald en vanaf toen was ik om. Het is hier zo gezellig, net een grote familie. Heel vertrouwd.

In oktober, voor ons de maand van de ontmoeting, staan we extra stil bij het feit dat iedereen behoefte heeft aan ontmoeten. Aan gezelligheid en (weer) meer kunnen doen, al is dat niet altijd vanzelfsprekend. Zo organiseren we deze maand, samen met onze bezoekers, leuke activiteiten waarbij ontmoeten centraal staat. Houdt onze Facebook pagina @Dorpskamer Berkelland in de gaten voor actuele informatie. Of neem eens een kijkje op onze website www.stadskamer.com.

jaar!!éénBerkellandDorpskamer varkensvlees | rundvlees | lam en schaap kip en kalkoen | kant en klaar maaltijden | barbecue Geldig van 17 t/m 23 ENKIPPENVLEUGELSoktBOUTEN€4,-perkilo

In de eerste week van september heeft de Dorpskamer Berkelland het één jarig bestaan feestelijk gevierd! Samen met de bezoekers hebben we onder het genot van een stuk taart teruggekeken op een zeer succesvol jaar. De ene bezoeker is er vanaf het eerste uur bij terwijl de andere bezoeker net komt kijken. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze bij de Dorpskamerfamilie horen. Er is gelachen, gehuild, gefeest maar over het algemeen heel veel koffiegedronken en gepraat.

Teamsport

Na het persen, filteren en pasteuriseren verpakken wij het sap in een 3L of 5L Bag-in-Box. Het gehele proces van persen tot verpakken duurt circa 20 minuten. Het sap is in gesloten verpakking 2 jaar en na opening circa 2 maanden houdbaar. Met onze mobiele fruitpers halen wij tot 80% sap uit uw fruit. Zand, bruine plekjes, takjes en blad kunt u laten zitten, deze worden machinaal verwijderd. Voor het persen en verpakken van uw sap rekenen wij €1,20 per liter (bij een 5L Bag-in Box).

Wat moet u toch met al die appels en peren?

Laat uw eigen appels, peren en ander fruit persen bij de Twentse Sapmobiel. Ook dit jaar staat de Twentse Sapmobiel in september en oktober weer in Twente en Berkelland om uw eigen appels, peren en ander klein fruit zonder pit te persen tot 100% natuurlijke en lang houdbare fruitsappen.

Wij staan wekelijks onze vaste perslocatie in Beckum aan de Geurdsweg

op

Geen fruit maar wel nieuwsgierig? Kom gezellig langs op één van onze fruitpersdagen en laat je verassen door de heerlijke smaken van de natuur. Bekijk onze site www.twentsesapmobiel.nl voor meer info of bel 06-25522077.

Graag zien wij u op één van onze fruitpersdagen.

Op zaterdag 24 september en 15 oktober kun je jouw eigen sap persen bij ten Elsen in Neede. Tijdens deze dagen worden er per dag vele honderden kilo’s appels en peren geperst tot heerlijke sapjes. De Twentse sapmobiel is van ‘s morgens vroeg tot laat in de middag volop aan het persen om van uw eigen appels een heerlijk 100% puur sapje te maken.

Op basis van de ervaring van zijn vader en dankzij de opleiding van Johan is er een moderne bedrijfsvoering ontstaan, waarbij duurzaamheid voorop staat.

Winterslaap

64. Op onderstaande data staan wij bij Boomkwekerij ten Elsen in Neede. Zaterdag 24 september, vanaf 8:00 uur Zaterdag 15 oktober, vanaf 8:00 uur

Passie fruitbomenvoor

Dadelijk wanneer het land weer in winterstand staat, zijn de bomen en struiken in een soort winterslaap. Dat betekent dat de sapstroom sterk is afgenomen. Hierdoor kunnen de bomen en planten dan ook gesnoeid worden zonder dat ze gaan bloeden. Een drukke tijd voor Johan, want de bomen en struiken worden gerooid, ingekuild en voorzien van labels, maar ook de verkoop van bomen is in deze periode. Het is nu de tijd om bomen en struiken te gaan planten en tuinontwerpen te maken. In de winter wordt er veel tuin- en landschapsonderhoud gepleegd. Het is de beste tijd voor het planten van bomen, struiken en hagen: onder de grond gebeurt er namelijk al heel veel.

Ten Elsen Boom en Groen is voortgekomen uit de passie voor het kweken van fruitbomen, in het bijzonder de oude rassen. Deze soorten zijn resistent en hoeven niet bespoten te worden.

Nieuws uit Berkelland20

Bij ons kunt u vanaf 100 kilo een afspraak inplannen via 06-25522077 of het aanvraag formulier op onze website. Let op: wij hebben een nieuw nummer! Het oude nummer kunt u verwijderen.

Bij Ten Elsen kweken ze inmiddels zo’n 120 verschillende soorten fruitbomen, die geen van allen bespoten hoeven te worden, op 5 hectare Achterhoekse grond. Het voordeel van deze grond is dat deze bomen beter aanslaan in uw tuin, dankzij het goed ontwikkelde wortelstelsel.

Productie van jonge Stichting Talprodukties

Parkinson Café Berkelland is een ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonismen, hun partners, familieleden, vrienden en andere belangstellenden. De bezoekers van het café kunnen elkaar ontmoeten in een open en gemoedelijke sfeer. Er worden verschillende activiteiten gepland. Daarnaast wordt informatie over diverse thema’s of onderwerpen aangeboden. Ga voor meer informatie naar www.uitinneede.nl

Waar: A.J.G. ter Weemepark

Een prachtig stuk met een knap uitgewerkte verhaallijn. De tragiek van de menselijke zwakheden wordt daarbij verluchtigd door de vele spitsvondigheden en dialogen. Het blijft mede daardoor een boeiend spel. Passend in de tijdgeest waar mensen graven in het verleden, op zoek naar herinneringen en/of relaties.

“Indrukwekkend hoe ze hem bij de strot heeft en niet meer loslaat”, reageerde een bezoeker in de schouwburg van Lochem. “Je vraagt je af hoe hij daar nog uit komt!” Toneelstuk ‘Onbesproken verleden’ is geschreven door Karel van Koppen. Als Betty na het overlijden van haar man de nalatenschap bekijkt roept dat veel vragen op. Daarbij komt

WTC Neede organiseert de Vlearmoestocht “USED RIDES”! We hebben voor het eerst in onze histo rie een MTB-route en een Gravelroute. De MTBroute (40 km) is geschikt voor MTB en Gravelbike. Wanneer je de MTB-route fietst, dan zal je rondom Neede fietsen. Daarbij zal je de verscheidenheid van de verschillende landschappen in en rondom Neede zien. Ga voor meer informatie naar www.uitinneede.nl

Het is tijd voor een feestje! Kneusje is eindelijk weer gevonden en dat moet natuurlijk gevierd worden. Maar oh oh wat is een feestje zonder slingers…. helpen jullie Heks Knibbel en Heks Kneusje om de slingers te zoeken en op te hangen?! Kom met zen allen naar het heksenbal, op Vrijdag 28 oktober 2022 startpunt is Trefpunt-Speeltuin de Berg! Ga voor meer informatie naar www.uitinneede.nl

Wanneer: donderdag 13 oktober 2022

21Nieuws uit Berkelland

Wanneer: zondag 16 oktober 2022

Voor Dick Teunissen heeft het toneel iets magisch. Vooral bij de openluchtspelen in Lochem deed hij zijn ervaring op. “Als je je verdiept in een karakter, wórd je die persoon bijna. Je zit zo in je rol, dat soms in je hoofd de tekst zich moeiteloos aanpast, als dat nodig is. Zulke momenten zijn geweldig.” Ook Anke Kollen heeft ruime ervaring opgedaan bij de openluchtspelen in Lochem, met toneelgroep ’t Overschotje en tijdens een tournee met Joop Doderer langs theaterzalen. Ze speelt het liefst rollen die uit het leven gegrepen zijn. “Nou, met deze voorstelling kan ik mijn hart ophalen!’, zegt ze lachend. “Betty maakt na de dood van haar man een hele reis door haar emoties. Best ingewikkeld om te spelen, maar heerlijk om te doen!”

ALLE ACTIVITEITEN EN ACCOMODATIES OP ÉÉN PLEK

Vogelbeurs

Waar: De Olde Molle, Diepenheimseweg 21

Over de acteurs

Waar: Trefpunt- Speeltuin de Berg

WWW.UITINNEEDE.NL

Talprodukties uit Lochem komt op zaterdag 1 oktober met stuk Onbesproken verleden naar Florijn

‘Onbesproken verleden’ is de eerste productie van de recent opgerichte Stichting Talprodukties. Sander van Voorst maakte al naam met zijn eigen Talprodukties, maar koos er voor om dit eenmansproductiebedrijf om te vormen tot een stichting. ‘Ik merkte dat ik niet verder en breder kwam door het bij mezelf te houden”, zegt hij. “Ik wilde graag meer mogelijk maken aan kleine producties voor acteurs en actrices met dromen. Dankzij de stichting en haar partners kunnen we makkelijker subsidies aanvragen en komen niet alle regelzaken nog op mijn schouders terecht. Dat voelt wel heel goed!’ In het stichtingsbestuur zitten naast Sander Greta Meutstege, Angela Zwiers en Jan Willem Drost.

Vijververlichting A.J.G. ter Weemepark

Toneelspel: Onbesproken verleden. Plaats Café Florijn –Gelselaar. Datum: 1 oktober. Aanvang: 20.00 uur. Geschreven door: Karel van Koppen, gespeeld door Anke Kollen, Dick Teunissen en de regie is in handen van Sander van Voorst.

Workshop Theaterdans

Opening Parkinson Café Berkelland

Entree: 10 euro. Kaartverkoop: Café Florijn of aan de kassa in de zaal. Tel. 0545 481 283. Ook is het mogelijk kaarten te reserveren via ticket@talprodukties.nl. Producent: Stichting Talprodukties www.talprodukties.nl.

LG-dance een super leuke theaterdans workshop verzorgen. Inloop vanaf 13:00, begin vanaf 13:30 tot 16:00 uur. Entree € 4,00 inclusief drinken en chips. Een super leuke workshop muziektheater waar dans en toneelspel samenkomen. Opgave is verplicht, geef je snel op! Draag sportieve kleding of kleding die lekker zit. Opgave is verplicht. Ga voor meer informatie naar www.uitinneede.nl

Van 09.30 uur tot 11.30 uur kunt u onze maandelijkse vogelbeurs weer bezoeken. Tijdens deze ochtend kunt u terecht voor het aanschaffen van nieuwe vogels, of voor het verkopen van overtollige vogels terecht in de zaal van café restaurant De Olde Molle. De entree is vastgesteld op 2 euro en kinderen onder begeleiding van een volwassene hebben gratis toegang. Handelaren/opkopers van overtollige vogels zijn ook aanwezig. Parkeren is vrij en er is voldoende plaats achter het restaurant.

Succesvol toneelspel krijgt vervolg in Gelselaar

De NPV-Neede verzorgt al 76 jaar het dagelijkse beheer van het A.J.G. ter Weemepark en aansluitend hertenkamp aan de Peppelendijk te Neede. Om deze mijlpaal extra luister bij te zetten, wordt de vijver en directe omgeving op 30 september en 1 en 2 oktober door middel van schijnwerpers en waxinelichtjes ’s avonds sfeervol verlicht. U bent vanaf 19.30 tot 21.30 uur van harte welkom op het park om van deze verlichting te genieten.

Wanneer: zondag 9 oktober 2022

Waar: Natuurpark Kronenkamp

De Stichting Talprodukties trekt na een succesvol optreden met het stuk ‘Onbesproken verleden’ in de schouwburg van Lochem de regio in. Een toevallige ontmoeting met Rita Bakker van café Florijn in Gelselaar leidt tot de primeur voor dit dorp. ’ Op 1 oktober spelen Anke Kollen en Dick Teunissen het stuk in zaal Florijn.

Wanneer: zaterdag 24 september 2022

Vlearmoestocht “USED RIDES”

de vriendschap tussen haar beste vrienden (Ellen en Peter) in een ander daglicht te staan. Betty vraagt Peter langs te komen, omdat er papieren zijn waar ze niet uitkomt. Beetje bij beetje confronteert ze Peter met deze ontdekkingen. Op zijn beurt confronteert Peter Betty met een geheim uit haar verleden.

Waar: Trefpunt- Speeltuin de Berg

Wanneer: vrijdag 30 september 2022

Waar: Kantine IJsbaan Neede, Waterleidingdijk 2

Halloween Heksenbal

Wanneer: vrijdag 28 oktober 2022

• Olympia financiert de opleiding voor

Nieuws uit Berkelland22 Een baan als chauffeur? Informatiebijeenkomst 19 oktober Opleidingstraject met baangarantie Tel. 06 284 691 12 of b.tevelthuis@olympia.nl Aanmelden bij Bas te Velthuis, specialist opleiden

Bern (67): “Olympia had vertrouwen in me en vond me geschikt. Het lijkt me ontzettend leuk om af en toe te rijden naar bijvoorbeeld Scandinavië. Ik hoef niet elke dag te werken maar een aantal dagen per week zie ik wel zitten!”

Rex (55): “Internationaal chauffeur, dat leek me wel wat. Ik houd van reizen, je komt bij klanten en elke dag is anders. Olympia schiet de opleiding voor. Via mijn salaris betaal ik een deel terug. Zo hoef ik mijn financiële reserves niet te gebruiken.”

chauffeur

Switchen naar een baan als chauffeur? SJoeriprukkelhorstMetselenKlussenbedrijf nieuwbouw - verbouw - onderhoud - renovatie www.joerisprukkelhorst.nl 06 – 52 57 90 51 RUURLO Nieuw, renovatie (stofvrij schuren) en jaarlijks onderhoud. Maak snel een afspraak voor een gratis offerte! Tel. 06 - 23 57 18 67 B O RC U L O T 0545-27323 5 AUTO NIJMAN GARAGE VOOR ALLE MERKEN

• Je volgt de theorie terwijl je werkt voor Olympia

Kies voor een opleiding met baangarantie via Olympia

Informatiebijeenkomst op 19 oktober Wil jij het C- en eventueel CE-rijbewijs halen? Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst op woensdag 19 oktober. We starten om 19.00 uur op de Olympia-vestiging aan de Nobelstraat 11 in Lichtenvoorde. De inloop is om 18.45 uur.

• De praktijk leer je bij een aangesloten praktijkopleider Olympia begeleidt je gedurende het traject en zoekt een passende werkgever.

De hele dag op pad zijn, vrijheid, geen 9 tot 5-werk en naar je eigen muziek luisteren? Als vrachtwagenchauffeur zorg jij ervoor dat een lading tijdig en in goede staat bij de klant aankomt. Olympia helpt jouw droom om chauffeur te worden, te bereiken. Met baangarantie. We bieden je de mogelijkheid het benodigde C-rijbewijs en daarna eventueel CE-rijbewijs te Opleidingstrajecthalen.

23Nieuws uit Berkelland

Maar de organisatie is nog niet klaar om de inwoners van Eibergen te vermaken, ze hebben de Radio 538 DJ’s On Tour in de feesttent, met als toetje de jongens van The Partsquad. De verkoop van tickets is vorige week gestart en vliegen de deur uit. Er zijn slechts 700 tickets beschikbaar dus wees er op tijd bij.

3 dagen griezelen, shoppen en feesten in Eibergen!

Eibergen heeft er sinds de opening van het centrum een nieuw meerdaags evenement bij, het Halloweekend. Een knipoog naar Halloween en Hallo Weekend, want het is een feestelijk en vrolijk weekend voor iedereen in de regio.

De plannen en decoraties die veelal handgemaakt worden zien er al fantastisch uit. Een wens voor de jeugd uit de regio gaat hiermee in vervulling dat er ook aan hen wordt gedacht. De organisatie van het Halloweekend gaat nog een stap verder en organiseert aansluitend een Fright Night Teenage Party in de feesttent op de Brink. Om deel te kunnen nemen aan de tochten heb je een deelnemersbewijs nodig. Die zijn vanaf 1 oktober verkrijgbaar bij Eeks in de Kluiversgang, contant € 3,- per deelnemer.

De organisatie startte 5 jaar geleden met een griezeltocht voor basisschool kinderen, doel was om de allerjongsten kennis te laten maken met de ondernemers in het centrum van Eibergen. Met een griezelige maar vrolijke route door het centrum, ontdekken de kinderen de verschillende winkels en horeca. Naast winkels sluiten er steeds meer andere organisaties aan om beleving op de route te creëren, zo pakt EHBO Eibergen uit met een EHBO post waar je liever niet wilt eindigen. Jimmy’s Berkelland sluit, onder leiding van Sanne Wullink, dit jaar met een werkgroep aan dat een Horrortocht vanaf 12 jaar op de Nieuw Maat kan gaan lopen.

De zaterdag en zondag staan in het tekenen van het gezellige en knusse najaar. De horeca uit Eibergen maakt weer de heerlijke finger food gerechten tijdens de ProefEet. Een gezellig Foodtruck plein met een ruim overdekt terras waar je heerlijk kan genieten van het eten, live muziek van lokale bands en een drankje. Naast de ProefEet kan je ook lekker rondstruinen op de najaarsmarkt. Een braderie met ruim 100 kramen gevuld met lokale streekproducten, leuke hebbe dingen en laat je informeren door lokale verenigingen en stichtingen die zichzelf op een ludieke manier promoten.

Zaterdagavond gaat het los in Eibergen! Vorige jaar hebben we in de stromende regen gekeken naar uniek stukje vuurwerk, van Dream Fire Works uit Enschede in samenwerking met influencer Vuurvent. Dit jaar komen ze nog een keer, wel de laatste keer, met opnieuw een waanzinnige vuurwerkshow. De ontbranding zal om 20.00 uur op de Nieuw Maat zijn. Benieuwd naar de show van vorig jaar? Zoek op Youtube vuurwerk Eibergen en geniet van de show.

Ook de centrumondernemer zijn betrokken bij Halloweekend en gaan op zondag open van 11.00 uur tot 16.00 uur. Daarna zullen zij te vinden zijn in de feesttent bij Kaliber tijdens de bedrijvenborrel. De toegang is gratis en bedrijven krijgen de kans een tafel te reserveren en hiermee de organisatie een hart onder riem te steken. Meer informatie over het Halloweekend kan je vinden op www.griezelei.nl

• grasrol lenen bij aankoop van graszaad

Naast onze winkel bieden wij een aantal gratis diensten aan zoals: bezorgen in gemeente Lochem, Berkelland en Bronckhorst nagels knippen van uw huisdier testen van uw aquarium- of vijverwater

de bossen met je viervoeter. De poes kan op deze dag een keertje goed worden geborsteld. Dit is als een massage voor de kat. Aandacht is echter het allerbelangrijkste voor een dier, en ook nog eens stukken gezonder dan koekjes en snoepjes. Zorg vooral op dierendag voor heerlijke genietmomenten voor mens en dier!

In principe moet je altijd goed zijn voor je huisdier. Echter op 4 oktober mag je de hond, kat of konijn wat extra aandacht geven. Aaien, knuffelen en met het dier spelen doen we natuurlijk al elke dag. Maar op dierendag geven we de hond of kat wat meer aandacht. Lekker een extra lange wandeling maken in

Firma van Aalst is al vanaf 1929 een begrip in Lochem en ver daarbuiten. De reden hiervan: vakkennis, aandacht voor de klant, een uniek assortiment en de service die we in de winkel bieden. In onze winkel aan de Rembrandtlaan 3 bieden wij u een compleet assortiment voor honden, katten, knaagdieren, vogels, vissen, tuin en hengelsport.

Rustige jaarwisseling

Dinsdag 4 oktober is het weer Dierendag. Wat ooit bedoeld was om vooral dieren die het minder makkelijk hebben wat extra aandacht te geven, is inmiddels een echte feestdag geworden voor alle dieren. Sindsdien halen veel mensen alles uit de kast om een waar feestje te vieren met hun huisdier(en). Ze krijgen een lekker kluifje, nieuwe speelgoed of kussen. Altijd leuk om je huisdier te verwennen nietwaar? Al zullen veel dierenliefhebbers zeggen dat het voor hun huisdier iedere dag dierendag is.

Dus ben je nog op zoek naar wat leuks voor je huisdier voor komende Dierendag? Wij geven een leuk cadeautje voor uw huisdier weg bij iedere aankoop! En bekijk ook nog eens deze aanbieding!

In de maand oktober wordt er ook extra aandacht geschonken aan het welzijn van honden en katten die al op leeftijd zijn. Rondom de leeftijd van 8 jaar (afhankelijk van het gewicht) bereiken honden en katten hun seniorenstatus. Vanaf deze leeftijd neemt de kans toe op ontwikkeling van een aantal ouderdom gerelateerde aandoeningen zoals suikerziekte, hartaandoeningen, nierfalen, schildklierproblemen en kanker. Door dagelijks contact merk je misschien nog niets aan jouw huisdier terwijl de kwalen er wel al zijn. Bij tijdige diagnose van de gebreken kan jouw huisdier langer en kwalitatief beter leven. Bij veel dierenartspraktijken kun je in de maand oktober tegen een gereduceerd tarief terecht voor een lichamelijk onderzoek voor de senior hond en kat!

Op leefdtijd

• inricht-hulp van uw bij ons aangekochte aquarium

Waar komt dierendag vandaan?

Feest voor dieren

• opspoelen van uw werpmolen met het bij ons aangekochte nylon

Een dag speciaal voor de dieren

Voor uw dier, tuin en hengelsport

Lekker het bos in Vandaag is het officieel najaar geworden, en daarmee is de herfst aangebroken. Een periode om heerlijke wandelingen in het bos te maken. Tussen de herfstbladeren snuffelen is voor je hond natuurlijk geweldig. Maar let goed op dat ook nu jouw hond niets van de grond op eet. Verschillende paddenstoelen, noten, vruchten en zaden kunnen voor vergiftiging of verstopping zorgen. Wist je bijvoorbeeld dat eikels en eikenbladeren giftig zijn voor onze huisdieren?

Nieuws uit Berkelland24

• advies geven

Rembrandtlaan 3 0573-251036 7242DA Lochem info@firmavanaalst.nl Alles voor uw dier: • Huisdier (specialisatie aquaria) • Tuin (met voorjaars,- zomer- en najaarsplantjes) • Hengelsport (ook visvergunningen) Voor maar € 7,95

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi met 4 oktober als zijn sterfdag. Hij zette zich zijn hele leven in voor het dier en de natuur. Het was uiteindelijk Ilse Winter uit Tsjechië die een brief schreef in mei 1927 aan Margaret Ford in Londen, waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus herdenkt, een goede datum voor zo'n dierendag zou zijn. Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in mei 1929 in Wenen werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste officiële dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930.

Voor veel mensen is de jaarwisseling een groot feest, maar voor de meeste huisdieren vormt het afgestoken vuurwerk een ware nachtmerrie. Hoewel het nog even duurt voordat we het nieuwe jaar mogen inluiden, is het verstandig om op tijd te beginnen met trainen van je huisdier als ze bang zijn voor vuurwerk en harde knallen. Advies is dan ook om eigenlijk in oktober al om advies te vragen bij je dierenarts. Zo is er bijvoorbeeld gedragstherapie en medicatie die kunnen helpen om je huisdier voor te bereiden op deze dag.

In de geheel nieuwe salon worden honden met dezelfde passie voorzien van een nieuwe coupe. Naast een volledige trimbeurt, kan de hond ook terecht voor bijvoorbeeld alleen een kam- of wasbeurt of nagels knippen. Uiteraard kunnen baasjes advies over de vachtverzorging krijgen. Pups en jonge honden krijgen de mogelijkheid om al vroeg op een vriendelijke manier kennis te maken met een behandeling in de salon.

Voor vragen of een afspraak kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Linda's Trimsalon in Geesteren

In de maand oktober hebben wij een actie waarbij een gereduceerd tarief wordt aangeboden voor bloed,- en urineonderzoek + een algehele check om gezondheidsproblemen uit te sluiten of juist op te merken.

25Nieuws uit Berkelland Onbeperkt Ontbijtbuffet voor maar € 12,50 per persoon Mr. Nelissenstraat 32, 7156 MD Beltrum Tel. 0544 - 481 366 / 481 122 info@dapbeltrum.nlParallelweg1,7271 VB Borculo Tel. 0545 - 271 info@dapbeltrum.nlTel.Deinfo@dierenkliniekborculo.nl277Brink6,7151CREibergen0545-271005 Uw debijkrijgtdieronsjuistezorg Voor spoedgevallen is elke vestiging dag en nacht telefonisch bereikbaar, ook in het weekend. www.dapbeltrum.nl

Gelukkig worden onze huisdieren tegenwoordig steeds ouder. Ouderdom bij dieren kan net als bij mensen komen met gebreken. In de dierenartspraktijk kunnen we veel aandoeningen opsporen en mogelijk oplossen. Het is altijd belangrijk dat het op tijd door de eigenaar wordt opgemerkt en actie wordt ondernomen. Denk bijvoorbeeld aan klachten zoals veel drinken en veel plassen of juist onzindelijkheid. Of dat uw kat niet meer zo makkelijk op de krabpaal springt of uw hond moeite heeft met uit de mand komen.

Wist u dat nierproblemen bij de oudere kat veel voorkomt? Hoe eerder dit wordt opgemerkt hoe beter het resultaat van de behandeling kan zijn. Wij hebben de mogelijkheid door middel van een bloedonderzoek op de praktijk een nierprobleem eerder op te sporen dan dat de symptomen van de kat zich duidelijk uiten.

Wij zien geregeld dat de ouderdomskwalen van een hond of kat al gauw voor lief worden genomen want het ‘hoort er toch bij’ maar dit is zeker niet altijd het geval.

Na een periode van ruim 15 jaar in Neede gevestigd te zijn geweest, is Linda's Trimsalon onlangs verhuisd naar het mooie Geesteren.

Ook preventieve zorg is erg belangrijk. Geef uw huisdier een jaarlijkse controle bij de dierenarts om ziektes en/of aandoeningen op te laten merken die u wellicht zelf over het hoofd zou zien.

De maand oktober staat in het teken van de senior hond en kat. Hierbij besteden wij extra aandacht aan het ouder worden en wanneer de dierenarts om de hoek komt kijken. Er zijn veel mogelijkheden waarbij u uw senior dier kunt ondersteunen, denk aan aangepaste voeding of supplementen voor de gewrichten.

Een pijnstiller kan bij een hond met artrose al veel verlichting geven. Wij hebben dit in verschillende mogelijkheden, denk aan tabletten iedere dag of 1x per week of juist een injectie 1x per maand. Een ouder wordende hond of kat hoeft zeker niet ‘slecht’ te lopen of pijn te hebben. Dit zelfde geldt voor klachten zoals bijvoorbeeld dementie, vachtveranderingen of slecht ruikende adem.

Linda's Trimsalon • Oude Diepenheimseweg 36 • Geesteren • 0651216368

Geesteren

Het ouder worden verschilt altijd per ras en de grootte van het dier. Wij raden aan om altijd advies te vragen wanneer u iets opmerkt aan uw huisdier.

Maand van de senior

Speciaal voor u als nieuwe klant 4 maaltijden voor maar Bel*€20,-ons hiervoor op 0683418744 en vermeld hierbij dat u gebruik wilt maken van de welkomstactie of gebruik op onze website de kortingscode WELKOM20

Heb jij ook geen zin of tijd om te koken? Dat is heel herkenbaar, de verleiding om ongezond eten te bestellen is vaak groot, maar niet noodzakelijk. Ten Haken Foodservice levert warme / koelverse maaltijden aan huis. De maaltijden worden van verse ingrediënten en met de grootste zorg bereid. U kunt kiezen uit diverse gerechten waarbij u de grootte van de portie zelf kunt bepalen. Naast de hoofdgerechten leveren wij ook een soepje of een dessert. Onze maaltijden zijn zoutarm.

• Altijd van verse ingrediënten bereidt.

Eten & Drinken | Nieuws uit BerkellandTip van onze experts26 • • 06 13 64 24 info@lokalf.nl67 www.lokalf.nllokalf Benieuwd naar ons aanbod of direct bestellen? WELKOMSACTIE 4 maaltijden voor maar 20 euro ook via de website met actiecode WELKOM20 Geniet nu ook van onze maaltijden in ons nieuwe eetcafe in Eibergen BROUWERIJ BorCUlo’s JonGst HistorisCh Bier ONDER ANDERE vERKRIJGBAAR BIJ PROEFLOKAAL01 www.heerenvanborculo.nl @heerenvanborculo WAT BEGON ALS EEN EXPERIMENT IN DE ACHTERTUIN, IS UITGEGROEID TOT EEN BROUWERIJ EN PROEFLOKAAL. ZIN IN EEN LEKKER BIERTJE? WE SERVEREN VERSCHILLENDE BIEREN UIT DE STREEK Speciaal bier proeflokaal We serveren niet alleen verschillende speciaalbieren maar ook heerlijk eten! www,proeflokaal01.nl@proeflokaal01 Oudestraat 54, 7161 DX Neede 0545 29 21 www.cafetariasmulgrill.nl71

Wij bezorgen de maaltijden warm in de plaatsen Neede, Eibergen en Rietmolen van maandag tot en met vrijdag, dit kan tussen de middag of aan het eind van de middag. Voor de weekenddagen worden de maaltijden koelvers geleverd op de vrijdag.

• Afwisselend menu.

*Dit geldt voor een standaardportie, de tip van de kok en het rundvleesgerecht zijn hiervan uitgesloten.

Welkomstactie

Voordelen van Ten Haken Foodservice

• Geen abonnement. Geheel vrijblijvend te bestellen.

• Gratis thuisbezorgd.

• Het wordt warm aan huis geleverd.

Geldig in de gehele maand oktober. Bestellingen dienen 2 dagen van te voren binnen te zijn.

Al enige weken testen ze in het all-inclusive restaurant in samenwerking met Hoshizaki – BKS de volautomatische Beermatic uit. Nu kon je altijd al bij Grand Plaza je eigen biertje tappen, maar het wordt je nu heel makkelijk gemaakt. Met 1 druk op de knop tap je nu jou perfecte biertje! Kom snel langs en ervaar!

Behalve de nieuwe Beermatic heeft Grand Plaza nog een nieuwtje, het wokgedeelte is namelijk volledig vernieuwd. “We hebben ruim 4 meter aan extra wokgerechten kunnen toevoegen waardoor onze keuze bij de wok veel groter is geworden” legt Rens van der Veen van Grand Plaza uit. “Met het oog op de gezondheid en gevarieerd kunnen eten zijn er vele verschillende soorten groentes, noten en sausen toegevoegd”. Denk hierbij ook aan volledig allergenen vrije producten.

genietenAll-inclusive

Je eigen biertje tappen

Het in omstreken bekende all-inclusive restaurant bestaan inmiddels alweer bijna 15 jaar en bevindt zich in Eibergen. Restaurant Grand Plaza biedt een eigentijds, uniek concept aan voor diner. Je betaalt niet voor hetgeen wat je eet, maar een vaste prijs voor de door jouw gekozen arrangement duur. Bij Grand Plaza kun je genieten van All you can eat & drink arrangementen. Geniet onbeperkt van gerechten als soepen, salades, koude voorgerechten, wok, teppanyaki, sushi, warme buffetten en diverse nagerechten. Denk hierbij aan twee chocolade fonteinen, fruit, schepijs en een greep uit de zeer uitgebreide patisserie. En dit alles inclusief drinken; bier, wijnen, frisdranken, slush puppy, koffie en thee.

Wokgedeelte ook vernieuwd

Ook voor de kleine gasten Terwijl jezelf zorgeloos geniet van de heerlijke gerechtjes, spelen de kinderen op de speeltoestellen, gamen ze tegen elkaar op de spelcomputers, kijken ze een film in een heuse kinder-bioscoop of worden ze geschminkt. Zo wordt uit eten gaan een leuk ervaring voor het hele gezin.

Grand Plaza 7151HaaksbergsewegEibergen27AREibergen info@grandplaza-eibergen.nl0545-47www.grandplaza-eibergen.nl7868

27Nieuws uit Berkelland | Eten & Drinken Verhalen van onze experts 27 991915 Wijngoed Camman 0573- 454083 0573-451532 ETEN - DRINKEN PROOSTEN Oudestraat 18 | Neede GEZELLIGONTDEKKENPROEVEN,ENGENIETEN Ze zijn er weer de Naobertjes!!!

samen goed gescheiden NEUTRAAL DESKUNDIG RESULTAATGERICHT Stiggoor 16 7241 LA Lochem Tel 085 13 08 mediation@claudiavanbraak.nl578 HISTORISCHMUSEUMDESCHEPEREIBERGEN Maakóókeenboeiendereisdoor hetverledenvanEibergen Eenunieke combinatie vaneen statigevilla eneen authentieke boerderij Hagen24,Eibergen-0545471050 www.museumdescheper.nl Vanafjulit/m26november: Groteexpositieovergrafheuvels enurnenvelden.Maakkennis metgrafmonumentenen begrafenisrituelenvanonze verrevoorouders.

Er

Zakelijke conflicten arbeids Relationeleconflictenconflicten SAMEN GOED GESCHEIDENM NEUTRAAL DESKUNDIG RESULTAATGERICHT MEDIATION @CLAUDIA VAN BRAAK gescheidengoedmediation-claudiavanbraak.nlgeregeld In een periode van een scheiding moet veel geregeld worden, financieel, juridisch en fiscaal. Voor nu en voor de toekomst. ‘Mediation@Claudia van Braak’ begeleidt jullie door het scheidingsproces zodat heldere afspraken op papier gemaakt kunnen worden.

en voor jullie

Ook als je reeds gescheiden bent maar de gemaakte afspraken lopen niet. is aandacht voor jullie beiden kinderen.

29Nieuws uit Berkelland 06 18 19 50 23 - 24/7 bereikbaar - www.paulinevanveen.nl Omdat afscheid nemen méér is dan alleen uitvaart - Kleur & In erieur Schilderwe ken 0545 291314 Bo culoseweg 29 7161 GP Neede wwinfo@hondelinkschilders.nlw.hondelinkschilders.nl Deze actie is geldig van 1 oktober t/m 31 oktober * * Vraag naar de voo waarden in de winkel.

Pauze

Twee weken later op, zaterdag 22 oktober, zal er een dansavond plaats vinden. Velen zullen er reikhalzend naar uit kijken, Sixties coverband Beatline gaat dan weer optreden bij HCR Prinsen in Haarlo. Beatline speelt de muziek uit de periode 1958 t/m 1975 met de grootste hits, de fijnste dansnummers en de gezelligheid waar de band om bekend staat. Een avond genieten van de tijdloze monumentale hits die rond de jaren zestig zijn geschreven. Hits van o.a. Cliff Richard, Elvis, CCR, Status Quo, Kinks, Them, Roy Orbison, Stones, Beatles enz. worden ten gehore gebracht. Herkenbare melodieën waar heerlijk op gedanst kan worden. Het volume van de muziek op de dansavonden staat zodanig dat een gesprek nog altijd prima mogelijk is.

1 Oktober vanaf 20.00 uur ’s avonds klinken de eerste hits zoals toen, in een met retro discoverlichting omgetoverde discozaal. Dat wil je niet missen! Dat de muziek ook nog eens uitsluitend van vinyl wordt gedraaid, geeft volgens de dj’s Aalt Kompagne, Dinant Besselink, Wijnand Reijerink en Dick Loman iets speciaals aan deze avond. Het draaien van de muziek net als toen maakt ‘het plaatje’ compleet, en het warme geluid van muziek op vinyl wint nog steeds enorm aan populariteit. Vinyl is herontdekt dat is duidelijk. De voorverkoop loopt nog door tot zaterdagmiddag 1 oktober. Wees er snel bij om een kaartje te bemachtigen voor dit spektakel.

Muziek uit de jaren 70’s en 80’s, Doofpot/Kettel party, 100% vinyl!

In de pauze geen kabaal maar rustige achtergrond muziek zodat iedereen met elkaar in gesprek kan. Aan de vele positieve reacties van bezoekers is af te leiden dat de avonden een groot succes zijn. Het concept is eenvoudig: goede muziek, een gezellige ambiance en een enthousiast publiek; meer is er niet nodig om een leuke avond te hebben. Meer informatie via de website www. beatline.nl .

HAARLO – Wie van gezelligheid en muziek houdt zit in de maand oktober goed bij HCR Prinsen in Haarlo. Op zondag 9 oktober is het weer Frühschoppen geblazen. Al jaren lang organiseert Eibergenaar Joop Dijkman een spektakel waar gezelligheid hoog in het vaandel staat. Dit keer heeft Dijkman Duo Hermien en Ans, Mannenkoor Leedvermaak en het Brook Duo gestrikt. De zaal zal deze zondag vanaf 10.00 uur geopend zijn, vanaf 11.00 uur zullen de artiesten het podium betreden. Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij HCR Prinsen en Joop Dijkman, hij is bereikbaar via 0545-477157 en 06Dansavond22174095.

Hits

Heb je nog een kaartje van de afgelaste editie 2020 dan is deze uiteraard nog geldig. Iedereen is van harte welkom op zaterdag 1 oktober 2022, bij Grand Café de Klok, Grotestraat 84 te Eibergen, vanaf 20.00 uur is de zaal geopend en start the show! Toegangskaarten voor dit sfeervolle en swingende evenement zijn verkrijgbaar bij Grand Café de Klok in Eibergen, bij de dj’s en de webmaster. Kaarten in de voorverkoop € 4,- aan de kassa € 6,- p.p. Voor info www. dedoofpot.net , of like de Facebookpagina: www.facebook.com/doofpotkettel, en volg ook Instagram: instagram.com/doofpotkettel en Twitter: twitter.com/ doofpotkettel

Afgelaste editie

EIBERGEN - We hebben er langer dan 2 jaar op moeten wachten… eindelijk is het zover: Op zaterdag 1 oktober 2022 is Grand Café de Klok in Eibergen voor één avond weer “the best disco in town”. De 14e editie van de Doofpot/Kettel party barst weer in alle hevigheid los. De voormalige Bar Discotheek die in de jaren 70 en 80 razend populair was bij de jeugd uit Eibergen en omstreken is er al lang niet meer, maar de muziek en de sfeer leven voort…… “Voor zowel de stappers van toen en nu gaat het weer een supergezellige avond te worden”, aldus technicus en webmaster Jan ter Beek en de DJ’s Aalt, Dinant, Wijnand en Dick. We zien oude vriendengroepen die speciaal voor deze avond vanuit de hele regio en ver daarbuiten naar Eibergen komen.

Volop vermaakt in oktober bij HCR Prinsen in Haarlo

Bezoek onze Open Dag in Ruurlo op zaterdag 24 september van 10.00 tot 15.30 uur en ontdek alles over onze flow techniek en leer onze mensen kennen.

Op 24 september zijn wij voor jou geopend. Tussen 10.00u en 15.30u ben je van harte welkom om ons bedrijf te bezichtigen. Kom je met de auto? Stel je navigatie dan in op: De Vente 1, 7261 ST Ruurlo. Tot dan!

Kom jij ook?

OPEN DAG 24 SEPTEMBER 2022

Scan de QR voor meer info!

Ambitie om te blijven groeien

De organisatie mag dan misschien wel steeds groter worden de manier waarop ze met elkaar omgaan is altijd hetzelfde gebleven. "Onze roots liggen in de Achterhoek en dat is waar we ook trots op zijn." En dat betekent dat de deuren altijd wagenwijd voor elkaar open staan, voor iedereen die op zijn of haar manier verbonden is aan Bronkhorst. En naast hard werken, is er natuurlijk ook ruimte voor een stuk ontspanning.

Nijverheidsstraat 1a, Ruurlo www.bronkhorst.com /opendag

Toepassingen Bronkhorst-instrumenten Bronkhorst heeft een gespecialiseerde afdeling Research & Development waar producten worden geïnnoveerd en nieuwe technologieën ontwikkeld, zoals een nieuwe, zeer compacte gasflowregelaar met chip-sensor. Bronkhorst-medewerkers vertellen tijdens de open dag over de werkzaamheden op hun afdeling en beantwoorden vragen van bezoekers. Aan de hand van demonstraties en presentaties van toepassingen wordt inzichtelijk gemaakt waar en hoe Bronkhorst-instrumenten worden ingezet. Ze worden wereldwijd onder meer gebruikt op universiteiten, in onderzoekscentra en in de chemische, farmaceutische, halfgeleider- en voedselindustrie alsmede de energiesector. De toepassingsmogelijkheden zijn zeer gevarieerd en lopen uiteen van het opschuimen van slagroom tot de productie van vaccins.

Bronkhorst is één van de grootste technische bedrijven in de Achterhoek.

Ervaar hoe het is om de aarde te zien door de ogen van een astronaut in de SpaceBuzz van André Kuipers. Raceliefhebbers kunnen hun hart ophalen in een Red Bull F1 Simulator en speciaal voor de jongste bezoekers verzorgt het team van Mad Science knallende experimenten. Tijdens het open huis wordt getoond hoe een klant van Bronkhorst kunstmatige diamanten maakt. Ook in de automotive industrie zijn veel toepassingen te vinden waarbij Bronkhorst instrumenten worden ingezet om waterstofgas te meten of te regelen.

Ben je nieuwsgierig naar wat wij maken?  Wil je in het echt zien of een functie als Fijnmechanisch Monteur,

Sales Engineer of R&D Engineer iets voor jou is? Dit is je kans! Bezoek onze open dag en ontdek alles over onze flow techniek en leer onze mensen kennen. Er is volop gelegenheid om je te laten informeren over stage- of afstudeermogelijkheden of te speeddaten met één van onze HR-medewerkers. Werken bij Bronkhorst betekent werken aan nieuwe technologische toepassingen, een continu onderzoeken en uitbreiden van mogelijkheden: wat vandaag niet kan, kan mogelijk morgen wel. Dit houdt in dat er voortdurend uitdagingen liggen in vakdisciplines als mechanica, fysica, software en elektronica. De snelle technologische ontwikkelingen gaan hand in hand met de groei van het bedrijf, waardoor Bronkhorst voortdurend op zoek is naar technologisch talent.

Vanuit het kloppende hart in het Achterhoekse Ruurlo ontwikkelt en produceert Bronkhorst High-Tech B.V al ruim 40 jaar slimme, duurzame en klantspecifieke oplossingen voor het meten en regelen van gas- en vloeistofstroming. Het is dan ook niet gek dat ze bij Bronkhorst High-Tech B.V de wereld van hightech meet- en regeltechniek fascinerend vinden. Slechts bij hoge uitzondering kan er een kijkje achter de schermen worden genomen in deze innovatieve industrie. Zaterdag 24 september is zo'n dag. Bronkhorst High-Tech B.V. opent dan, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan, van 10.00 tot 15.30 uur haar deuren aan de Nijverheidsstraat 1A in Ruurlo. Iedereen is van harte welkom.

Roots in de Achterhoek

Het Ruurlose bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt zeer hoogwaardige flowmeters en -regelaars voor gas en vloeistof, in het bijzonder voor lage doorstroming. Bronkhorst is niet alleen één van de grootste technische bedrijven in de Achterhoek, ze zijn Europees marktleider en wereldwijd staan ze zelfs in de top drie. Waar het bedrijf in 1981 begon met slechts enkele medewerkers, werken er nu wereldwijd 650 werknemers, waarvan er ongeveer 500 werkzaam zijn bij de hoofdvestiging in Ruurlo en de dependance in Neede. Algemeen directeur Henk Tappel: “Bronkhorst is een familiebedrijf met een mondiale blik en stevig geworteld in de Achterhoek. Een goede en snelle leverbetrouwbaarheid is cruciaal voor onze bedrijfsvoering en daarom doen we zo veel mogelijk zaken met toeleveringsbedrijven in de regio. Dit betekent dat we korte communicatielijnen hebben met onze leveranciers, bovendien zorgt het voor werkgelegenheid in de Achterhoek en Twente. We zijn er trots op dat we deze rol kunnen vervullen.”

Bronkhorst High-Tech B.V. viert haar 40 jarig bestaan met een open dag

PASSIE VOOR TECHNIEK

Ben je nieuwsgierig naar wat wij maken? Dit is je kans!

BERKELLAND – Stefanie Kruizinga klimt regelmatig in de pen om sociaal maatschappelijk problemen bespreekbaar te maken. Deze keer deelt ze haar gedachten over de jeugd in

PuberBerkelland.

Veel volwassen zouden mij hebben omschreven als een lastige, brutale en soms zelfs onhandelbare puber.  Zelf had ik mij omschreven als onbegrepen en angstig. Want angst en verdriet  waren de emoties achter mijn soms onhandelbare gedrag. Ik was angstig omdat ik het allemaal niet meer wist en ik was naarstig op zoek naar antwoorden. Antwoorden waren namelijk duidelijk en duidelijkheid was mijn enige houvast in dat chaotische puberbrein. Maar het waren antwoorden die ik niet kon vinden, die niemand mij kon geven zo bleek later.

Berkelland geef de jeugd iets om naar uit te kijken!

De jeugd is de toekomst

Ja er zijn een aantal initiatieven in Berkelland die respect verdienen maar toch denk ik dat er meer nodig is voor de jongeren in Berkelland. Laten we eerlijk zijn, in Berkelland hebben we een drugsprobleem. Er wordt waar ik woon veel drugs verkocht maar ook erg veel gebruikt. Met alle tragische gevolgen van dien. Naar mijn mening wordt er veel te weinig ingezet op voorlichting, preventie en direct contact met de ouders en jongeren om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

Vaak hoor je niet meer dan een paar keelklanken en hier en daar een grauw en een snauw. Meestal is dit wanneer het gevoerd moet worden. Voor hen is er te weinig begrip. En soms is dat onbegrip erg begrijpelijk, zeker omdat het lijkt alsof de puber het zijn levensmissie maakt om niet aardig gevonden te worden. De puber wil zeker niet aardig gevonden worden door de volwassenen. Deze is immers de gevreesde vijand; want onbegrip. Maar goed, toch vind ik dat wij, ondank alles, als gemeenschap, de verplichting hebben om onze jongeren dat te bieden waar ze zo'n behoefte aan hebben. Namelijk een uitlaatklep. Dit mis ik namelijk in Berkelland. Er wordt in mijn ogen te weinig ingespeelt op de behoeftes van de jeugd.

En wanneer het zo ver is, geef ze een kwast zodat ze kunnen bijdragen aan het opzetten van iets moois. Voor hun, door hun.

Ik weet en begrijp dat ouders bang zijn om hun vuile was buiten te hangen, maar hoe krachtig is de boodschap van ouders die deze ellende hebben meegemaakt? Hoe mooi zou het zijn als ouders elkaar zouden steunen en informeren. De boodschap van een ervaringsdeskundige komt vaak vele malen krachtiger over dan van een uniform die wat boeken wijsheden op dreunt.  De verwijtende vingertjes betreft het onderwerp drugs vliegen alle kanten op en in de tussentijd blijven we klagen over 'die jeugd.' We kunnen blijven klagen over 'die jeugd' maar als er verder geen uitlaatklep en geen veilig uitvalsbasis is, is het te begrijpen dat de jeugd gaat experimenteren met drugs om vervolgens rotzooi te trappen.  Er wordt volledig voorbijgegaan aan de kern van het probleem; namelijk het gebrek aan de juiste plek voor de puber.  Het ontbreekt in Berkelland aan begeleiding en inspiratie en daarnaast biedt de leefomgeving in de kleine(re) dorpen weinig toekomstperspectief.

Ik kan het mij nog goed herinneren. Ik zal een jaar of veertien geweest zijn. Voor mijn gevoel veranderde ik van de één op andere dag van een lief jong meisje in een draak van een puber. De hormonen gierden door mijn lijf en ik werd mij  meer en meer bewust van de grote boze wereld om mij heen. Die wereld vond ik best een beangstigende plek. Ik snapte het allemaal niet meer. Ik wist van alles niets.  Het enige dat ik wel wist was dat in mijn hoofd de chaotische wirwar hoogtij vierde.  En in die chaos werd er ook nog van mij verlangd om keuzes te maken waarvan ik wist dat ze een blijvend effect hadden op de rest van mijn leven. Zoals bijvoorbeeld het kiezen van een school richting. Dat vond ik heftig. Zo heftig dat ik uiteindelijk van het VWO terug zakte naar het LBO. Wat nu Kader heet geloof ik.

Ik wilde zo graag dat er mensen waren die mij geruststelde en mij de wegwezen in het ontwarren van de chaos die het leven heet. Ik had behoefte aan een plek waar ik met gelijkgestemden kon praten, kon lamballen zoals alleen pubers dat kunnen. Een plek waar ik kon ontladen. Bezig kon zijn, een plek die mij inspireerde en afleide van alle ellende die er, toen al, in de wereld plaatsvond.

31Nieuws uit Berkelland

Onbegrip

Er is nog iets dat ik mij afvraag; waarom is er in Neede nooit iets terug gekomen voor het Bastion? Ik hoor hier nog steeds zoveel mensen met weemoed over praten. Als zoiets weer zou worden opgezet zouden we het kunnen aanpassen aan de huidige behoeften van de jeugd.  En nee, het hoeft geen broeinest te worden van alcohol en drugs. Dat moeten we absoluut voorkomen. Een veel gehoord argument is dat dit soort initiatieven alleen maar meer 'rotzooi ' aantrekt. Toch denk ik dat dat heel erg mee zal vallen, zeker als wij ons als gemeenschap durven en willen in zetten. Kunnen we alle problemen volledig uitroeien? Nee. Maar ik denk oprecht dat de kracht van zo'n plek wordt onderschat. Geef de jongeren iets om naar uit te kijken, iets om elke week opnieuw naar te verlangen.

UPDATE: Dit artikel stond 7 sept jl online op zowel de sociale media platforms als de website van Nieuws uit Berkelland. Het artikel heeft veel teweeg gebracht. Inmiddels is er een positief en hoopgevend gesprek geweest met een betrokkene. Daarnaast staan er nog meerdere gesprekken met zowel de politiek als ouders gepland betreft dit onderwerp.

Jongeren zijn zoekende naar hun identiteit. Ze vragen zich af wat ze wel of niet willen. Ze moeten uitzoeken waar ze wel of niet bij (willen) horen. Ze moeten hun weg vinden op school, maar ook buiten school in de steeds harder wordende maatschappij. Vaak blijkt wanneer ik in gesprek ben met volwassenen dat ze hun eigen worstelingen op die leeftijd volledig zijn vergeten en spreken met een zuur gezicht over 'die jeugd' alsof ze het hebben over een vies wegwerpvoorwerp. Ben ik dan zo'n links gekkie die vindt dat de jongeren gepamperd en eeuwig gespaard moet worden? Nee, alles behalve.  Ik vind alleen wel dat we als ouder én als gemeenschap onze jongeren zo goed mogelijk moeten klaar stomen voor de maatschappij. Dit betekend dat we ze moeten begeleiden en voorlichten maar ook dat ze de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen tot de persoon die ze willen worden. We kunnen maar zoveel doen en uiteindelijk hopen dat de basis van de opvoeding en begeleiding voldoende is geweest zodat ze de juiste keuzes kunnen maken in hun leven.

Het is veel te makkelijk om jongeren  weg te zetten als lastig, onhandelbaar en vervelend om vervolgens je handen ervan af te trekken en de schouders op te halen. Als we kijken wat de huidige tijd al voor effect op ons, de volwassenen, heeft laat staan wat voor effect het heeft op iemand van dertien, veertien of vijftien jaar.  Als we met iets meer compassie en empathie naar onze jongeren kijken kunnen we dan concluderen dat we meer moeten gaan kijken naar wáár het gedrag vandaan komt? Kunnen we met zijn allen erkennen dat ze momenteel onvoldoende worden gezien. Dat ze niet worden voorzien in hun behoeften? Dat verveling een hele grote rol speelt in het storende en ongewenste gedrag. Wordt het niet eens tijd om de handen ineen te slaan en ons met zijn allen in te zetten voor onze jongeren? Ik zeg onze, want we kennen allemaal de uitdrukking: "It takes a village to raise a child." Er staat mijn inziens alleen in Neede al meer dan genoeg leeg. Panden die zich prachtig zouden lenen voor dit soort sociale initiatieven.  Panden die op de slooplijst staan omdat het zoveelste park moet worden aangelegd. Een park waar de onbegrepen en gehate jongeren weer rotzooi kunnen trappen. Is het niet veel logischer om dit soort panden te gebruiken voor een sociaal project gericht op de jongeren? Oh, en lieve Gemeente Berkelland, mocht je besluiten daadwerkelijk iets voor de jongere te gaan doen, bedenk dan alsjeblieft niet iets vanachter het bureau. Ga de straat op, de buurt in en ga naar de scholen. Spreek met de doelgroep waar het om gaat. Geef ze een stem. Luister naar wat ze nodig hebben. Hoor ze.

Helaas zie ik dat er nog steeds veel onbegrip is voor de puber, 'die jeugd' zoals ze hier in de omgeving worden genoemd. De jongvolwassenen.  Je weet wel, die slungels tussen de twaalf en zeventien jaar die vaak fysiek volledig uit verhouding zijn en waar je in huis alleen een stuk van het voorhoofd ziet omdat ze voor de rest verscholen gaan achter de telefoon.

Drugs

Iets om naar uit te kijken Inmiddels woon ik zes jaar in Berkelland en al die jaren heb ik nooit begrepen waarom er niet meer wordt gedaan voor de jongeren in deze prachtige gemeente. Wat zou er op tegen zijn om wekelijks iets te organiseren in bijvoorbeeld een Danspaleis. Of iets dat daarop lijkt. Organiseer bijvoorbeeld wekelijks op de vrijdagavond een feest waar de jongeren ook zelf betrokken worden bij de organisatie. Laat ze zelf draaien, ik weet dat er meer dan genoeg muzikaal talent in Berkelland rondloopt. Laten we met de gemeente  afspreken dat onze jongeren voor een klein bedrag worden gebracht en opgehaald. Iets in die strekking, het is zomaar een idee dat ik de wereld in slinger.

Openingstijden: ma.-do. 8.00 - 20.00 | vrij. 8.00 - 21.00 | za. 8.00 - 20.00 | zo. 8.00 - 20.00 | Plusweg 1 | XXXX XX | Plusstad | T: 0523 65 63 93 |(Naam) plus.nl 38/22 Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden. Om al onze klanten te laten profiteren van onze scherpe aanbiedingen, geldt er een maximum van 5 aanbiedingen per klant (tenzij anders vermeld). *De ‘NERGENS GOEDKOPER’ garantie geldt ten opzichte van alle supermarkten in dezelfde vestigingsplaats als jouw PLUS; kijk voor overige voorwaarden op plus.nl/nergensgoedkoper. **Voor 1+1 gratis geldt: per combinatie kan de prijs verschillen. Je krijgt 50% korting op de totaalprijs. ***Voor 2e halve prijs geldt: per combinatie kan de prijs verschillen. Je krijgt 25% korting op de totaalprijs. Wil je per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld je dan nu aan via plus.nl WEEKENDPAKKERSdo vr za 22 sep 23 sep 24 sep Geldig in week 38 zondag 18 t/m zaterdag 24 september 2022 w Alle Becel Combineren mogelijk M.u.v. Olie blends en ko emelk 2 stuks*** Bijv. Becel Light, 2 kuipen à 500 gram 7.78 5.83 De actieprijzen variëren van 2.83 - 11.08 Teisseire Siroop Alle bussen à 60 cl, combineren mogelijk 2 bussen** Bijv. Teisseire Siroop aardbei-framboos 0%, 2 bussen à 60 cl 7.58 3.79 De actieprijzen variëren van 3.29 - 3.79 Heineken, Brand, Birra Moretti of Amstel Pils of 0.0% Krat 24 flesjes à 30 cl Per krat Bijv. Heineken Pils, krat 24 flesjes à 30 cl 17.69 13.27 De actieprijzen variëren van 10.99 - 15.00 KipkrokantschnitzelsPLUS Pak 4 stuks PLUS ofgesnedenVersfruitananascilinder Alle schalen à 300-400 gram, uit de koeling 1Per3.00schaal.99 PLUS Ko ecups Alle doosjes à 10 stuks, combineren mogelijk M.u.v. single origins SpareribsPLUS BBQ, Indisch of piri piri, pak ca. 600 gram Beemster Kaas plakken Alle varianten à 125-150 gram 2 HALVEePRIJS KORTING25% 2.59 - 3.29 Per stuk 1 .99 6.75 Per 500 gram 4 .99 1 GRATIS+1 Slagroom-PLUS of mokkaschnitte DolceNescaféGusto Alle doosjes à 16 stuks, combineren mogelijk 13.47 - 16.47 3 9doosjes.99 3Per5.99stuk.99 3Per5.89pak.99 4.98 - 5.18 2 TOT2doosjes.4951%KORTING Koenders | Simmelinkstraat 1 | 7151 AP Eibergen | T: 0545271348 plus.nlOpeningstijden: ma tm za 7:30-20:00 zo 8:00-19:00

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.