LokaalLochem editie 39 - mei

Page 1

Lochem
Uitgave 39, editie mei 2024

Persoon in beeld: marcel ter horst

Voorzitter Marcel ter Horst neemt afscheid van Oranjevereniging Laren

De man in oranje. Voor velen is het een bekend gezicht tijdens evenementen als Koningsdag of Palmpasen. Voorzitter Marcel ter Horst die rondloopt in een oranje kledingstuk. Sinds 2015 is Marcel al bestuurslid bij Laren & Oranje en waarvan de laatste zes jaar als voorzitter. Nu neemt hij dit jaar afscheid van de Oranjevereniging en draagt hij de voorzittershamer over aan Alfred van Lenthe.

In 2007 kwam Marcel in Laren wonen. De van oorsprong Needenaar nam al snel deel aan de buurtvereniging in zijn straat. Het duurde niet lang of hij werd gevraagd om als vrijwilliger te helpen bij wat activiteiten van Laren & Oranje. Het was de toenmalige bestuurslid Marjan Zomer die hem vroeg of hij de volgende bestuursvergadering eens wilde bijwonen. “Vooraf kreeg ik wat notulen en draaiboeken toegestuurd en bij de vergadering was het blijkbaar al besloten dat ik deel zou gaan uitmaken van het bestuur.” Lacht Marcel. Voorzitter Jan Saaltink nam op dat moment afscheid en vicevoorzitter Ina Langeler nam zijn taak over. Daarmee kwam wel de positie van vicevoorzitter vrij en Marcel bleek de aangewezen persoon om die functie te gaan invullen.

Voorzitter

Het eerste jaar kon Marcel mooi meedraaien in alle activiteiten en kijken hoe alles eraan toeging binnen de vereniging. In 2018 kwam er een bestuurswissel en werd Marcel voorzitter en Ina vicevoorzitter. Als voorzitter van de Oranjevereniging heeft Marcel acht bestuursleden zien komen en gaan. Enkel bestuurslid/penningmeester Herman Reurslag zit nog in het huidige bestuur sinds Marcel bij de vereniging is gekomen. Marcel vindt dat het nu tijd is om het stokje door te geven. “Het is nu tijd voor iemand anders. Voor een vereniging is het goed dat er regelmatig nieuwe mensen bij komen.” “Het lijkt Marcel ook wel fijn om straks met vrienden Koningsdag te kunnen vieren zonder de verplichtingen. Hij blijft nog voorzitter tot het einde van dit jaar en zal zeker als vrijwilliger nog betrokken blijven bij de vereniging.

Burgemeester van Laren Het zal voor de mensen in Laren wel even wennen zijn. Marcel was wel altijd erg herkenbaar als de man met altijd wel iets oranjes aan. “Mensen dachten dat ik bewust altijd wat aantrok met de kleuren oranje of rood, wit, blauw. Maar ik vind dat gewoon hele mooie kleuren.” Tijdens de vrijmarkt op een van de Koningsdagen riep een kindje al eens dat daar de burgemeester van Laren liep, wijzend naar Marcel. “Dat vond ik heel leuk klinken, maar dat is me toch wel te veel eer.” Vertelt Marcel er met een glimlach bij. De reden voor Marcel om deel uit te maken van Laren & Oranje is de drijfveer om wat terug te doen voor het dorp. “Zorgen dat je de Larense gemeenschap bij elkaar houdt, van jong tot oud.”

Eer

Van alle activiteiten die de Oranjevereniging organiseert blijft voor Marcel als voorzitter 4 mei de mooiste en meest eervolle. “Ik heb altijd al wat gehad met Oranje, Koningsdag en de oorlog. Opdat we het niet vergeten.” Het was destijds Marcel die voorstelde om als Oranjevereniging de organisatie voor de Palmpasenoptocht op zich te nemen. Zijn taak als voorzitter heeft hij altijd met veel plezier uitgevoerd. Belangrijk hierbij vond hij dat ieder bestuurslid zijn of haar ding kon doen.

Momenten

Door Mattijs Janssen

Er zijn veel momenten en activiteiten geweest die indruk hebben gemaakt op Marcel. De eerste keer meegaan op ouderenreis was voor Marcel echt een eye opener. “Het was zo mooi om te zien dat we de ouderen in het dorp zo’n leuke dag konden bezorgen.” Heel Laren bakt was ook een moment waar Marcel nog vaak aan terug denkt. Maar ook de allereerste keer dat de 4 mei herdenking online plaats vond zal Marcel altijd bij blijven. Of moment dat ze Laren Live moesten afblazen vanwege Corona. “We hebben deze tot drie keer toe moeten verplaatsen.” Houdt de media wel in de gaten, want binnenkort zullen er nieuwe ontwikkelingen rondom dit evenement bekend worden gemaakt.

almen

Maandag

10.00 - 12.00 uur

Huiskamer foyer geopend om elkaar te ontmoeten 10.00 uur

Creatiefcafé

19.30 uur Volksdansen

19.45 uur

Dam en schaakvereniging Ons Genoegen

Dinsdag

14.00 - 16.30 uur

Huiskamer foyer geopend om elkaar te ontmoeten 14.00 uur

Schilderen VZWA

19.45 uur

Zangvereniging Vocaal

Woensdag 10.00 - 12.00 uur en 14.30 - 16.30 uur

Huiskamer foyer geopend om elkaar te ontmoeten 10.00 uur

Inloopochtend koffie drinken en spelletjes 14.00 uur

Wandelen vanaf huisartsen praktijk 19.30 uur

Shantykoor 20.00 uur

Biljarten

Donderdag

14.00 - 16.30 uur

Huiskamer foyer geopend om elkaar te ontmoeten 13.30 uur

Biljarten 14.30 uur

Meer bewegen voor ouderen 19.30 uur

Repetitieavond Muziekvereniging Juliana

Zondag

10.00 - 12.00 uur

Huiskamer foyer geopend om elkaar te ontmoeten

Voor het complete overzicht zie www.facebook.com/onshuisalmen/ events/ of scan de QR code

LokaalLochem 2
dorpshuis ‘ons huis’
Agenda
Marcel ter Horst(r) samen met Alfred van Lenthe(m)

Voorzitter

COLUMN

Door Laura van der Linde

Heb jij dat ook?

Heb jij dat ook? Dat je hoofd overuren maakt, gedachten alle kanten op vliegen en ideeën op de meest vreemde momenten oppoppen? Onder de douche, als je ’s nachts wakker ligt, tijdens een gesprek, of tijdens een meditatie oefening? Het kan soms gekmakend zijn. Wat lijkt het me heerlijk om eens een volledig leeg hoofd te hebben. Om gedachten en ideeën weg te stoppen in een hokje, zodat je ze er weer uit kunt halen zoals ze erin zijn gegaan, zonder de helft te vergeten.

Je hebt van die mensen, en dat zijn er nogal wat, die volledig tot rust komen in de natuur. Waar de stekker er spreekwoordelijk uitgetrokken wordt als ze zich kunnen laven aan de kleuren en geuren van bossen en uitgestrekte heidevelden. Die eindeloze wandelingen en fietstochten maken en zich verwonderen over de koeien in de wei, pittoreske boerderijtjes omringd door fleurige tuinen en de rust en ruimte van het buitengebied.

Wij hebben het allemaal binnen handbereik, en delen het graag met bezoekers. Om anderen te inspireren om de mooiste plekjes in de omgeving te ontdekken zijn er verspreid over de gemeente talloze vrijwilligers bezig om wandel- en fietsroutes te maken. Er worden grote evenementen georganiseerd. Begin juli verwelkomt Barchem zo’n 1000 wandelaars voor de 4Daagse, en in augustus komen fietsers van heinde en verre om vier dagen vanuit Laren prachtige tochten te fietsen.

Er zijn zoveel energie, trots en mooie initiatieven, maar dat schreef ik al eerder. Steeds vaker krijg ik vragen als: Heb jij nog ideeën? Kun je helpen met het vermarkten van mijn route of evenement? Bij wie moet ik zijn om…? Allemaal triggers om ideeën te bedenken, verbanden te leggen en tja… dan is het weleens lastig om te wonen en te werken in de omgeving waar je van houdt, trots op bent en die je graag wilt delen.

In praktijk betekent dat ook nogal eens dat een wandeling met de hond vergezeld gaat met een smartphone in de hand. Want dat rondje over De Enk of langs de Berkel levert mooie plaatjes op om te delen op socials. Even weg van een pc zijn het ook de momenten om na te denken. Zinnen en koppen om te gebruiken in artikelen poppen soms zomaar op. Niet zo smart, maar die worden gelijk in de telefoon gezet. Je ziet mensen soms denken: Mens doe dat ding weg en geniet van de natuur. Ze hebben natuurlijk groot gelijk.

Als ik manlief vraagt of hij meegaat een stukje fietsen, is vaak de eerste vraag of ik veel ga stoppen onderweg om bijvoorbeeld een route te testen of foto’s te maken. Want daar heeft hij geen zin in. Snap ik ergens ook wel, daarom is het fietsdoel tegenwoordig om even ergens in de gemeente een kijkje te nemen of wat te gaan drinken. Win-win, er samen op uit, wat leuks doen en ik kan toch gelijk die foto even maken en nieuwe inspiratie opdoen. Want ergens in mijn achterhoofd wil ik toch niet dat gedachten en ideeën stilvallen.

Een beetje hulp zou ik wel kunnen gebruiken, want onze gemeente is best groot en overal tegelijk zijn is gewoonweg niet mogelijk. Vaak zie ik via social media de mooiste foto’s voorbij komen uit alle kernen. Dus maak jij mooie foto’s tijdens het wandelen of fietsen en vind je het leuk dat die ook gebruikt worden? Dan ben ik superblij als je ze wilt delen met @landelyklochem op Facebook of Instagram. Mailen mag natuurlijk ook.

Laura van der Linde

Regiocoördinator Toerisme en Recreatie gemeente Lochem l.vanderlinde@achterhoek.nl

Lochem 3 LokaalLochem
Uitgever Fulltime-media Opmaak & Acquisitie Fulltime-media Verspreiding All-Inn Verspreidingen Drukkerij BDUprint
voorpagina Michel Schoneveld Fulltime-media 0573 -
06 - 39602224 www.fulltime-media.nl info@fulltime-media.nl Redactie LokaalGelderland redactie@lokaallochem.nl Volgende editie verschijnt op 19 juni 2024 facebook.com/lokaallochem twitter.com/lokaallochem instagram.com/lokaalgld www.lokaallochem.nl Ontdek de charme van Landelyk Lochem met deze zeven fietsroutes 6 Lochem viert Pride-maand 5 De plek voor jongeren om gezellig samen te komen 18 Evenementen agenda VVV Lochem 18 Column; Meebewegen 19 Het is lente, dus drukker in sportscholen 20 Mañana Mañana richt zich op veel meer dan alleen muziek 14 Wat je wil weten over wilde bijen 15 Alweer één jaar een stukje Italië in Lochem 17 Wij liepen een dagje mee met de asperge boer 12 De Naakte Waarheid in Barchem 21 Natuurbegraven in de Achterhoek Ervaar het boerenleven Wandel je mee om de Berkel weer drinkbaar te maken? 6 8 10
Colofon
Fotografie
745061
Leestip van Lovink - Alles wordt lichter 19 Agenda; Stadshuus Lochem 15 Column; Waarom ondernemen topsport is 21 Pleinvrees gooit erop los 9 Agenda; Dorpshuis ‘Ons Huis’ Almen 2
Marcel ter Horst neemt afscheid van Oranjevereniging Laren 2 Column; Heb jij dat ook? 3 Inhoud Waarom je moet blijven smeren 21

Wanneer de koeien in het voorjaar bij mooi weer de wei in gaan, dan genieten ze van het malse voorjaarsgras. Vanaf juni is er weer graskaas. Kom proeven hoe heerlijk romig deze is.

Geldig vanaf 1 juni tot en met 15 juni. U kan ons vinden elke zaterdag tussen 10:00 en 15:00 uur op de parkeerplaats bij Poelier ‘t Vöske aan de Haalmansweg

Zaterdag 25 mei zijn we gesloten

Voor meer acties en aanbiedingen, houdt u onze facebook pagina in de gaten!

www.poeliertvoske.nl Onze openingstijden: maandag t/m vrijdag 09:00-18:00 | Zaterdag 09:00 - 17:00 | Zondag gesloten Poelier ʻt Vöske | Haalmansweg 5 , 7241 CP | info@poeliertvoske.nl | 0573-254683 Poelier ‘t Vöske |Haalmansweg 5, 7241 CP Lochem | info@poeliertvoske.nl | 0573 - 254683 www.poeliertvoske.nl Onze openingstijden: Maandag t/m vrijdag 09:00 - 18:00 uur |Zaterdag 09:00 - 17:00 uur |Zondag gesloten
ist in Catering, Ki p , Kalkoen en Wild UW BARBECUE SPECIALIST OOK DEZE ZOMER ZIJN
WEER
Uw s p ecial
WIJ
G ra a g t o t zi e n s! E ll i s B a k ke r
500 gram
aanbieding
Graskaas
€ 5,95

Lochem viert Pride-maand

De gemeente Lochem viert dit jaar in juni voor het eerst de Pride-maand. Met het evenement Trots In De Achterhoek nemen ze een voorbeeld aan andere Achterhoekse gemeenten, waar eerder al een pride georganiseerd werd.

Trots In De Achterhoek is ontstaan vanuit de Achterhoek Pride. Zij begonnen in 2022 met het organiseren van de evenementen. Waarom ook Lochem nu meedoet? “Als je kijkt naar de discriminatiecijfers dan zie je dat alleen al in Oost-Nederland meer dan 3000 meldingen van discriminatie zijn gedaan vorig jaar. Dat zijn heel veel meldingen. En daar willen we graag wat aan doen”, vertelt Renate Weijenberg van de gemeente Lochem.

De hele maand

“We willen mensen uitnodigen het gesprek met elkaar aan te gaan. In plaats van te oordelen een vraag te stellen. Dat zou zo mooi zijn. Dat willen we met Trots In De Achterhoek willen bereiken.” Trots In De Achterhoek is de hele maand juni. “We willen iedere week iets organiseren. Vanaf 7 juni is de buitenexpositie Oud Roze bijvoorbeeld te bewonderen. Het gaat over de eerste generatie LHBTIQ+-ers.”

Het evenement heeft dus bewust geen Pride in de naam. “We willen namelijk aansluiten bij de brede doelgroep. Wij trekken het breder door aandacht te besteden aan mensen die op een andere manier gediscrimineerd of achtergesteld worden. Denk daarbij aan mensen met een beperking, met een religie of mensen met een andere huidskleur.” Pride is natuurlijk een allesomvattende term, die wereldwijd bekend is. Maar toch heeft de werkgroep besloten om de naam te veranderen. “De meeste mensen kennen het van de Canal Pride in Amsterdam. Als je die associatie hebt is het moeilijk om het beeld te vereenvoudigen naar het inzetten op de andere doelgroepen.”

Geen festival

Tijdens de eerste editie van de Zutphen Pride - in buurgemeente Zutphen - viel het vorig jaar op dat jongere bezoekers helemaal zichzelf konden zijn. Omdat ze voor het eerst met gelijkgestemden een drankje konden drinken. Komt er ook zoiets in Lochem? “Wij hebben er niet voor gekozen om een feest te organiseren. Maar wat niet is kan nog komen. We hebben ook alles afgestemd met de negen andere gemeenten die meedoen aan de Achterhoek Pride. Velen gaan echt voor het festival-idee. Wij houden het wat kleiner.”

De werkgroep van het Pride-evenement bestaat uit inwoners van de gemeente, waaronder Peter Hintzen. Waarom hij het zo belangrijk vindt dat Lochem de Pride-maand viert? “In een wereld waarin er allerlei tegenstellingen tussen mensen worden vergroot en buiten proporties raken is het belangrijk dat je in Lochem kan laten zien wie je bent en dat iedereen hier zichzelf kan zijn”, legt hij uit.

De Lochemmer hoopt in de maand juni “leuke, leerzame en interessante ontmoetingen” te organiseren “tussen mensen die elkaar anders niet hadden ontmoet. Als er dan tijdens deze ontmoetingen vriendschappen ontstaan tussen die mensen dan zal ik dat als een hoogtepunt ervaren.”

Steeds meer regenboogkleuren in Lochem De Lochemse politiek besloot vorig jaar dat de gemeente een regenboogzebrapad krijgt. LochemGroen! diende een motie hiertoe in, nadat ze zagen dat de gemeenteraad van buurgemeente Zutphen unaniem koos voor een regenboogpad. In Zutphen is deze onlangs officieel geopend. Lochem heeft de ambitie om 'm voor Coming-Out Day (11 oktober 2024) te openen.

Een officiële regenbooggemeente is Lochem nog niet. Een woordvoerder van de gemeente zei daar eerder het volgende over in deze krant: "Het college van B&W steunt initiatieven als de Pride Week en de Paarse vrijdag op het Staring College. Ook hijsen we de regenboogvlag op Coming Out-day. Met de nog op te stellen inclusie-agenda wil de gemeente een gedragen fundament onder dergelijke uitingen leggen en meer bewustwording creëren."

Groot succes in Zutphen Lochem haalt inspiratie uit Zutphen, waar de Zutphen Pride vorig jaar voor het eerst werd georganiseerd. Dat was toen een groot succes. "De grote opkomst tijdens de eerste editie was voor ons een teken dat we nog groter konden dromen", vertelt Erwin Vogelaar. Hij is één van de organisatoren. "En zo kunnen we hopelijk nog meer mensen bereiken."

Dinian van de Weghe, voorzitter COC Deventer en omstreken is blij met alle activiteiten. "De eerste editie van Zutphen Pride was een groot feest en dit jaar belooft nog groter te worden. We zijn weer trots op de initiatieven vanuit de inwoners van Zutphen zelf en trots dat we weer mee mogen denken en werken aan de tweede editie van Zutphen Pride."

Vogelaar legt uit dat de Zutphen Pride met een kleine groep vrijwilligers wordt georganiseerd. "Dat is hard werken, maar we doen het graag omdat we hierin geloven. We zetten niet alleen iets leuks neer, maar weten ook hoe belangrijk het is."

Pride in Nederland

Nederland is altijd al een voorloper geweest wat betreft LHBTIQ+-acceptatie. De jaarlijkse Amsterdam Pride is een van 's werelds meest prominente LHBTIQ+-evenementen. Het vindt zijn oorsprong in het jaar 1996. Toen organiseerden verschillende activistische groepen de eerste Roze Zaterdag in Amsterdam, een evenement dat samenviel met de EuroPride van dat jaar.

De Roze Zaterdag groeide al snel uit tot een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij de nadruk lag op solidariteit, zichtbaarheid en het vieren van de LHBTIQ+-gemeenschap. In de daaropvolgende jaren evolueerde het evenement en werd het omgedoopt tot de Amsterdam Pride, waarbij diverse culturele, politieke en feestelijke activiteiten samenkomen gedurende een hele week in de zomer.

Tegenwoordig trekt de Amsterdam Pride jaarlijks honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. Naast de kleurrijke Canal Pride bijbehorende feesten - aan het einde van de week - omvat het programma ook debatten, kunsttentoonstellingen en filmvertoningen die LHBTIQ+gerelateerd zijn.

Juni is Pride-maand

In juni wordt in veel landen de Pride-maand gevierd. Het ontstaan daarvan vindt zijn wortels in de Stonewall-rellen van 1969 in New York. Deze rellen ontstonden als reactie op een politieinval in de Stonewall Inn, een populaire ontmoetingsplaats voor de LHBTIQ+-gemeenschap. De rellen duurden enkele dagen en worden beschouwd als een keerpunt in de strijd voor LHBTIQ+rechten, omdat ze leidden tot een grotere zichtbaarheid en organisatie binnen de gemeenschap.

In de jaren die volgden, groeide de Pride-beweging gestaag en verspreidde zich over de hele wereld. De eerste Pride-optochten vonden plaats in de jaren zeventig, waarbij activisten de straten opgingen om te pleiten voor gelijke rechten en sociale acceptatie. Sindsdien is de Pride-maand uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement dat niet alleen dient als een viering van LHBTIQ+-identiteit, maar ook als een herinnering aan de voortdurende strijd voor gelijke rechten en acceptatie. De Amsterdam Pride wordt overigens buiten deze maand gevierd, namelijk van 27 juli tot zondag 4 augustus.

Beluister het gesprek met Renate Weijenberg over Trots In De Achterhoek als podcast via LokaalLochem.nl

5 LokaalLochem

Ontdek de charme van Landelyk Lochem met deze zeven fietsroutes

Om de gemeente Lochem in haar volle pracht te leren kennen heeft Landelyk Lochem in samenwerking met VVV Lochem zeven nieuwe fietsroutes uitgezet. Tijdens deze routes ontdek je de charme van de 11 dorpen en de historische landstad, die samen Landelyk Lochem vormen. Een groene omgeving waar op het ene moment nog de tijd stil lijkt te staan, en op het andere moment het juist borrelt van de energie. Geniet van prachtige kastelen en landgoederen, bezoek een museum of galerie, stap even van de fiets af voor een kopje koffie bij één van de vele horeca en ontdek de lekkerste streekproducten.

Rondje Lochem

Deze route neemt je mee langs Almen, Lochem, Laren, Gorssel, Harfsen, Epse en Kring van Dorth en is 54 kilometer lang. Terwijl je van het ene naar het andere dorp fietst, geniet je van een afwisselend landschap. Eenmaal in het Epserbos aangekomen met haar prachtige lanen aangekomen, ontvouwen de contouren van Hanzestad Deventer zich. Je volgt de stroom van de IJssel die zich op een steenworp afstand bevindt naar Gorssel.

Kastelen en kunst

Met route twee gaan we even gluren bij de buren. Vanuit het historische centrum van Lochem fiets je langs één van Nederlands grootste buitenkunstkunstwerken door de landerijen

naar het kunststadje Diepenheim. Het stadje is bekend vanwege de vele leuke galerieën. Je vervolgt je weg door bossen, over landgoederen en langs verschillende kastelen richting Goor. Niet veel later fiets je door het pittoreske Stokkum, waar de tijd stil lijkt te staan over het in door bomen geflankeerde fietspad langs het Twentekanaal terug naar Lochem.

Langs landgoederen

Tijdens deze route fiets je van landgoed naar landgoed. Kasteel Ampsen komt in haar volle pracht voorbij, net als het huis Den Bramel in Vorden. Je fietst afwisselend over de mooiste fietspaden en verstilde landwegen langs iconische items in het landschap.

Barchem, Lochem en Berkelland

Een route van 48 kilometer. Via rustige landwegen en fietspaden fiets je van het ene dorp of stadje naar het andere. Onderweg is er genoeg te zien en te doen. Zo kom je onderweg langs diverse horeca en musea of kun je even stoppen langs de Berkel. Kasteel Ruurlo straalt grandeur uit en herbergt een fantastische collectie van de Nederlandse schilder Carel Willink. In boerderijmuseum de Lebbenbrugge lijkt de tijd stil te hebben gestaan.

Hanze en musea

Gorssel straalt met haar statige lanen, mooie winkels en prachtige huizen in deze route langs verschillende musea. De route slingert zich langs de Gorsselse Heide en door de landerijen naar Almen. Hier kun je alles te weten komen over de dichter Staring in Museum STAAL. Je fiets vervolgens langs het ‘Versailles van de Achterhoek’, Huis de Voorst in Warnsveld naar het historische centrum van Zutphen. Via het imposante sluizencomplex in Eefde fiets je weer richting Gorssel.

Langs de flanken van de stuwwallen

Tijdens deze route langs Lochem en haar buitengebied kom je helemaal tot rust. Vanuit het centrum fiets je het buitengebied in dat bekend staat om de aanwezigheid van Witte Wieven. Je steekt de oude handels rivier De Berkel over en hebt zicht op Kasteel De Cloese. Aan de andere kant strekken enken zich uit tot op de flanken van de Lochemse Berg en de Kale Berg.

Boeren, burgers en buitenlui

Van uitgestrekte weilanden naar de glooiingen van de Sallandse Heuvelrug. Vanuit Laren fiets je via Landgoed Verwolde door het Larense Broek richting Holten. Verspreid over het landschap liggen authentieke boerderijen, vaak omringd door prachtige tuinen. De Holterberg ligt op steenworp afstand. Via kleine buurtschappen fiets je richting Bathmen met haar gezellige Brink. Via het voormalige domein van de heren van Dorth, die op de plek van het gelijknamige landhuis ooit een kasteel bouwden, vervolg je de route terug naar Laren.

Wandel je mee om de Berkel weer drinkbaar te maken?

Stel je voor dat de Berkel drinkbaar zou zijn. Die vraag is aanleiding voor enkele bewoners van het Berkeldal een wandeling van de Bron tot de monding van de Berkel te organiseren. Oprichtster van Drinkable Rivers, Li An Phoa, wandelt ook mee. Jij kunt ook een of meer etappes meelopen. Een gezonde Berkel heeft drinkbaar rivierwater, maar ook een rijk en gevarieerd dieren- en plantenleven, een gezonde bodem en een prachtig landschap waarvan je kunt genieten. En in de steeds warmer wordende zomers doet de Berkel mooi dienst als verkoelend en verkwikkend zwemwater.

Geen protestbeweging

Het mooie van de beweging die Li An heeft geactiveerd is, dat het geen protestbeweging is, die positie neemt tegen ontwikkelingen en partijen in de samenleving. Drinkbare

rivieren staan letterlijk voor een positieve beweging. Niet alleen natuurliefhebbers, maar ook boeren, bewoners, bedrijven, vissers, schippers en schoolklassen, samen bewegen we ons richting een gezonde Berkel. Tijdens de wandeling wordt aandacht gevraagd voor de waterkwaliteit, en op verschillende locaties stilgestaan om onderwerpen onder de aandacht te brengen. Dat kan een natuurherstelproject zijn, een goede samenwerking, geschiedenis of een knelpunt dat nog moet worden opgelost.

Bron

De wandeling langs de Berkel start 26 mei bij de bron in het Duitse Billerbeck en eindigt 8 juni bij de monding in het Nederlandse Zutphen. De wandeling over circa 150 kilometer is verdeeld over etappes van 10 tot 15 kilometer. Elke dag starten

we om 9 uur en eindigen rond 17.00 uur. Tijdens de wandeling wordt op 7 juni de Berkel Conferentie georganiseerd door de 3e Berkelcompagnie waarin bestuurders met elkaar afspraken maken om het perspectief van een drinkbare Berkel dichterbij te brengen. Als je een of meer etappes mee wil wandelen kun je dat kenbaar maken via het formulier op de website berkel. drinkablerivers.org

LokaalLochem 6
Door Landelyk Lochem Foto van Stichting Achterhoek Toerisme Foto van Stichting Achterhoek Toerisme Foto van Stichting Achterhoek Toerisme

Je ziet ze overal

Fietsers! Op de weg, in het bos, overal kom je ze tegen. Onderweg naar werk of als sportieve uitlaatklep. De fiets is niet meer weg te denken in Nederland en dat snappen wij, Goossens Lochem, als de beste.

Natuurlijk is het lekker om in het voorjaar en in de zomer de fiets te pakken. Heb jij een fiets nog in de schuur staan en deze fietst of schakelt niet zo lekker, zit je zadel los of is een elektrische fiets misschien een interessante opvolger voor jou? Wij bieden voor elk wat wils aan. Een nieuwe fiets is overigens niet de enige oplossing. In onze vakkundige werkplaats beschikken wij over gediplomeerd personeel die van (bijna) elke fiets weer een fijne fiets kan maken door middel van een onderhoudsbeurt. Voor de komende zomermaanden zeker een aanrader nu weer vaker de fiets pakken en deze misschien wel mee op vakantie nemen. Zij kunnen je daarnaast ook uitleg geven over het onderhouden van je fiets voor een langer en fijner bestaan.

In onze winkel beschikken wij overigens ook, naast alle soorten fietsen, over een breed assortiment in kleding, handschoenen, helmen, etc. Voor zowel de sportieve als de recreatieve fietser bieden wij (sport)kleding aan die daarnaast ook opvallend zijn in het verkeer.

Win win dus.

Trage laptop of computer?

Laat een SSD-upgrade uitvoeren

Regelmatig vragen klanten of het mogelijk is om hun laptop of computer sneller te maken. Sinds enkele jaren is dit tegen een acceptabele all-in prijs bij ons mogelijk door de harde schijf (HDD) te vervangen door een solid state drive (SSD).

Betere prestaties

Een SSD heeft geen bewegende onderdelen en bestaat uit supersnel flashgeheugen, terwijl een conventionele harde schijf leesen schrijfkoppen heeft die data moet lezen/ schrijven van ronddraaiende magnetische schijven.

In de praktijk

Na het plaatsen van een SSD is meteen een groot verschil ten opzicht van de oude harde schijf merkbaar. Niet alleen is de opstarttijd van Windows vele malen korter, ook programma’s starten veel sneller op.

Ook voor oudere laptops of computers

Zelfs het vervangen van een harde schijf in een oudere laptop of computer biedt aanzienlijke snelheidsvoordelen waardoor het apparaat weer een aantal jaar langer mee kan. Daarnaast kan uitbreiding van het werkgeheugen soms ook een nuttige investering zijn.

Zutphenseweg 2a 7241 KR Lochem

0573-251812

All-in prijs

Wij upgraden uw laptop of computer naar een SSD voor een all-in prijs, inclusief het klonen van de harde schijf en de montage van de SSD. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Zowel particulieren als bedrijven

Veldmaat ICT verzorgt al meer dan 20 jaar betrouwbare web en ict oplossingen voor zowel particulieren als bedrijven. Kijk op www. veldmaat-ict.nl voor meer informatie of neem via 0573-251812 contact op.

ict oplossingen

Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij ons terecht voor de aanschaf, de reparatie en het onderhoud van laptops en computers. Maar ook printers en andere randapparatuur evenals software en licenties zoals Microsoft Office 365 en Norton AntiVirus kan men bij ons kopen.

web oplossingen

Voor bedrijven zijn wij een ervaren regionale partner voor het verzorgen van een zakelijke mailbox, de registratie van een domeinnaam of het bouwen van een website. Daarnaast leveren wij onder andere zakelijk glasvezel op de regionale bedrijventerreinen en VoIPtelefonie.

Gepresenteerd door Veldmaat ICT

Wij zijn op maandag t/m vrijdag geopend van 09:00 t/m 17:00 uur.

Op zoek naar een allround laptop?

Met een Dell Vostro laptop bent u helemaal klaar voor alle hedendaagse en toekomstige taken. Met de krachtige Intel Core i5 processor en snelle SSD opslag voldoet deze laptop ruimschoots aan alle wensen.

Vostro 3520 15,6” Full HD beeldscherm

Intel Core i5 processor

256 GB SSD opslagcapaciteit

8 GB intern geheugen

Windows 11 Pro besturingssysteem

3 jaar Basic Onsite garantie

Optioneel: 1 jaar Collect & Return garantie Microsoft Office Norton

Problemen met uw computer?

Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij ons terecht voor de aanschaf, de reparatie en het onderhoud van onder andere computers, laptops en randapparatuur.

7 LokaalLochem
Dell
Bij voorkeur vooraf bellen.
360 antivirus
Alle prijzen zijn onder voorbehoud van zetfouten, model-, specificatie- en prijswijzigingen. Afbeeldingen zijn illustratief en kunnen afwijken van de werkelijkheid. Alle logo's, merknamen en overige materialen zijn en blijven eigendom van hun respectievelijke eigenaar. 649,-
bike to explore FIETSEN FIETSVERHUUR ACCESSOIRES REPARATIE WWW.GOOSSENSLOCHEM.NL Prins Bernhardweg 11, 7241 DH Lochem || 0573 - 25 73 61 || info@goossenslochem.nl fietsverhuur-lochem.nl OPENINGSTIJDEN dinsdag t/m vrijdag 8.30 - 18.00 uur zaterdag 9.00 - 17.00 uur zondag + maandag gesloten

Natuurbegraven in de Achterhoek

In 2021 is Natuurbegraafplaats Schapenmeer in gebruik genomen. Midden in de bossen bijKastelendorp Vorden. Een bijzondere gebied waar je zelf een plek kunt kiezen die goed voelt

Schapenmeer

Het is een drukke dag op Natuurbegraafplaats Schapenmeer. Vandaag is de inspiratiedag. Mensen lopen over de inspiratiemarkt en gaan het gesprek aan over natuurlijke kisten, manden, uitvaartfotografie, bloemstukken en nog veel meer.

Tijdens de verschillende rondleidingen horen we dat ze het ook fijn vinden om nu eens te zien wat mogelijk is. Ook de uitvaart in scène maakt indruk. Zo ziet het er uit, een uitvaartceremonie in de boskapel en een graf midden in het bos.

Rijk aan Historie

Tijdens de inspiratiedag vertellen we ook over de geschiedenis van het natuurgebied. Vroeger waren het woeste gronden waar de schapen op de heide graasden. Eiken, berken, beuken en dennenbomen waren getuige van de noeste arbeid. Later is het een productiebos geworden en wij proberen er een mooi divers bos van te maken. Schapenmeer is 65 hectare groot, op 6,5 hectare is het mogelijk om een graf uit te zoeken. Met de eeuwigdurende grafrust, kunnen we dit gebied beschermen.

Een eigen plek

Tijdens deze dag raak ik aan de praat met een mevrouw die in haar laatste levensfase zit. Ze heeft zojuist gesproken met een bloemist en ook een mooie mand uitgekozen. Nu wil ze alleen nog de plek vastleggen. Ik maak met haar een afspraak voor de week erna zodat we in alle rust op zoek kunnen gaan.

15 juni, van 11.00 tot 16.00 uur hebben we wederom een inspiratiedag op Schapenmeer. U bent ook van harte welkom op deze dag. Meer informatie kunt u vinden op onze site. www.schapenmeer.org

Het informatiehuis in Vorden is iedere dag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Het gebied is vrij toegankelijk, u kunt er wandelen tussen zonsopgang en zonsondergang. 0575-757034

Lezing duurzaam begraven

op natuurbegraafplaats Schapenmeer

"Hoe kunnen we de natuur zo veel mogelijk beschermen en tegelijk voldoen aan de behoefte van een natuurlijke laatste rustplaats?”

Vrijdag 24 mei van 9.00 tot 11.00 organiseert Natuurbegraafplaats Schapenmeer een lezing over duurzaam begraven door Luuk Assinck.

Vanuit zijn passie ‘natuurlijk begraven’, is Luuk Assinck op onderzoek gegaan naar de gevolgen van begraven. Wat brengen we nu eigenlijk in de grond, hoe kunnen we de natuur zo veel mogelijk beschermen en tegelijk voldoen aan de behoefte van een natuurlijke laatste rustplaats? Soms zijn het lastige keuzes en soms is het een gebrek aan kennis waardoor we wellicht andere beslissingen nemen. Luuk is ook te zien geweest bij het tv programma "Factcheckers" waar hij gekeken heeft naar de gevolgen van begraven.

De lezing vindt plaats in de (openlucht)boskapel van natuurbegraafplaats Schapenmeer. Tijdens een kopje koffie na afloop, kunnen we met elkaar napraten.

Praktisch

De organisatie vindt het fijn om te weten hoeveel mensen zij ongeveer kunnen verwachten. U kunt zich daarom aanmelden via onze website:

www.natuurbegraafplaatsschapenmeer.nl/ agenda/duurzaam-begraven-hoe-en-waarom/

LokaalLochem 8 Advertorial

Pleinvrees gooit erop los

Op het Acaciaplein in Gorssel ontmoeten we een aantal leden van de Gorsselse kubb vereniging ‘Pleinvrees’. Kubb is een buitensport die de laatste tijd aan populariteit toeneemt, met name op de camping. Het spel kent zijn oorsprong in Zweden en werd al gespeeld in de tijden van de Vikingen. In Gorssel kent de vereniging inmiddels zestien leden en zover wij konden ontdekken zijn ze ook de enige kubb vereniging in de gemeente Lochem.

Het spel

Voor mij was het spel nog compleet onbekend. Ik laat mij dan ook, voordat de leden aan hun wedstrijd beginnen, door ‘voorzitter’ Eppe Stormink instrueren. Kubb wordt gespeeld op een veld van vijf meter breed en acht meter lang. In het midden van het veld staat de koning, een groot houten blok. Aan beide zijden in de lengte staat een team met elk vijf houtblokken, ook wel kubbs genoemd. Door middel van zes werpstokken tracht elk team de kubbs aan de zijde van de tegenstander om te

gooien, zonder de koning te raken. Wanneer een kubb aan jouw zijde is omgegooid, dien je deze in het vak van de tegenpartij te gooien. Pas wanneer deze omgegooid is, mag je verder met het omgooien van de kubbs van de tegenpartij.

Het is met name dit spelelement, wat ervoor zorgt dat de wedstrijd plots kan omslaan. Zo stond op het ene moment een team nog met 1-4 kubbs achter, en het volgende moment wonnen ze de wedstrijd. De wedstrijd eindigt als de koning is omgegooid. Dit mag pas, op het moment dat alle kubbs aan de zijde van de tegenpartij zijn omgegooid.

Pleinvrees

Eppe kubbt al zo’n twaalf jaar. In 2017 besloten ze er een vereniging van te maken. In de periode van mei tot en met september wordt er bijna elke week wel gespeeld. “We appen dan even met elkaar wanneer en hoelaat en wie er allemaal aanwezig zijn.” Dan worden er ter plekke teams gemaakt en

een paar wedstrijden gespeeld. Wedstrijden kunnen soms wel een paar uur duren, vooral als spelers aan elkaar gewaagd zijn. “Maar meestal spelen we een paar uurtjes en dan nadien nog even gezellig bij elkaar zitten nakletsen.” De vereniging heeft al eens aan het Nederlands Kampioenschap meegedaan. Al waren de toelatingseisen niet heel streng. “Iedereen mag meedoen, als je je maar op tijd aanmeldt.” Lachen Rik en Kees. Rik speelt nu zo’n twee jaar, en Kees is al sinds het begin lid van de vereniging.

Open Plein

Op zaterdag 1 juni zal Acaciaplein weer in het teken staan van Pleintje Open. Dit ‘kleine’ dorpsfeest wordt niet georganiseerd door de kubb vereniging, maar ze zijn er zeker wel bij betrokken. Uiteraard kan men dan ook kubben. Verder is er een jeu de boule toernooi, een feesttent met live muziek en voor de kinderen een springkussen, stormbaan, zweefmolen en diverse spellen. De aanvang is 12.00 uur en voor iedereen geheel gratis toegankelijk. Op zondag 15 september organiseren de leden van Pleinvrees nog hun eigen kubbtoernooi. Wie ook eens met een team mee wil doen, kan contact opnemen met Eppe Stormink via e-mail eppe1962@hotmail.com.

LokaalLochem 9

ERVAAR HET BOERENLEVEN

"Ontsnap aan de drukte van alledag en dompel uzelf onder in de authentieke charme van het platteland met onze boerderijbelevenis! Bij de boerderijwinkels draait alles om het vieren van de overvloed die de natuur te bieden heeft, terwijl we lokale boeren steunen en het platteland behouden. Laat u verleiden tot een unieke ervaring door deel te nemen aan het boerenleven, rechtstreeks vanuit het hart van de gemeenschap. Laat u verrassen door een museum of evenement op een boerderij.

Stap binnen in de wereld van verse, hoogwaardige producten, rechtstreeks van het land naar uw tafel. Ontdek de geheimen van ambachtelijke landbouw terwijl u rondwandelt op de boerderij, omringd door weelderige velden en knusse boerderijdieren. Proef de puurheid van verse melk, plukken sappige vruchten rechtstreeks van de boomgaard, geniet van de smaken van ambachtelijk bereide lekkernijen, en vergeet vooral niet om te smullen van heerlijke pannenkoeken bereid met lokale ingrediënten. Of ga op avontuur tijdens een alpaca tocht en verken het platteland op een unieke manier.

Maar dat is nog niet alles - door deel te nemen aan onze boerderijbelevenis draagt u bij aan het welzijn van lokale boeren en het behoud van ons geliefde platteland. Het is een win-winsituatie waarbij u als consument geniet van het platteland en de gemeenschap ondersteunt. Dus waar wacht u nog op? Kom en ga langs en beleef het boerenleven."

Lekkere producten kopen bij de boer!

Dat kan bij ons verkoophuisje aan de oprit van onze boerderij. Wij maken elke week verse zuivelproducten van de melk van onze eigen koeien, denk aan yoghurt, kefir en ambachtelijk gekarnde karnemelk. Maar ook voor andere lokale producten bent u bij ons aan het goede adres.

Mocht u graag een rondje willen fietsen dan kunt u gerust een stop bij ons houden, in ons huisje vind u ook koffie, thee of een lekker ijsje.

Openingstijden : dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur (zelfbediening). Meer weten over onze boerderij, zie onze website.

Boerderijwinkel

Woestenenk

Laren

Net buiten het centrum van Laren vindt u onze boerderijwinkel. De chips wordt van onze eigen aardappelen gemaakt en ons graan is verwerkt in de pasta. Wij hebben mosterd verbouwd die verwerkt wordt in de mosterd van Braakhekke.

Kortom een winkel met streekproducten van onze grondstoffen maar ook heel veel andere producten uit de streek of een product met een verhaal.

Straks hebben we de nieuwe oogst van de aardappelen, ook geschrapt verkrijgbaar, voor het gemak. Wat wil je nog meer.

Houdt facebook in de gaten voor nieuws en wanneer we de nieuwe oogst hebben.

IJsboerderij 't Dommerholt Borculo

Wij produceren ambachtelijk boerenijs. Het ijs wordt verkocht vanuit de ijssalon. We zijn een echt familiebedrijf. Naast Wilbert en Erna, helpt Dineke ook nog alle dagen mee. Ook de jongste generatie is al op de werkvloer te vinden.

In onze ijssalon heb je dagelijks de keuze uit 50 verschillende smaken ijs. En op een ijsboerderij mag uiteraard een speeltuin voor de kinderen niet ontbreken! Eerst even lekker spelen en vervolgens genieten van een heerlijk ijsje. De kinderen kunnen zich hier volledig uitleven!

Naast ons eigen boerenijs verkopen wij onze eigen geproduceerde zuivelproducten. Volle melk, chocolademelk, vanille vla, volle yoghurt, vanille yoghurt en verschillende smaken vruchten-

Museum De Lebbenbrugge Borculo

Het boerenleven van rond 1900.Dit karakteristieke boerenhuis, met zijn opmerkelijke bouwstijl en fraaie interieur, ademt de verstilde sfeer uit van lang vervlogen tijden.

Het museum is ingericht in de sfeer van een boerderij en boerenwoning van rond 1900. U maakt kennis met het boerenleven van toen. In ons bezoekerscentrum is een bescheiden museumwinkel. Op ons tuinterras geniet u van koffie, thee of frisdrank met koek of appeltaart.

De boerderij bestaat uit een voorhuis - de köken, en de deel met een authentieke verdiepte potstal. Vanaf april tot november zijn we dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

www.lebbenbrugge.nl

Lebbenbruggedijk 25 7271 SB Borculo

Oosterbrook Zuivel Laren

In de ruime biowinkel op ons erf aan de Reeoordweg verkopen we verse producten zoals eigen geteelde groenten. Kaas, zuivel en vlees van onze eigen koeien en eieren, naast een breed assortiment aan andere dagelijkse boodschappen.

In de winkel vind je verder (cadeau) artikelen zoals bijenwaskaarsen, vilten producten en handgemaakte kaarten. De winkel is een ‘Rustpunt’ voor bezoekers en we vertellen graag het verhaal achter de producten.

Tegenover de winkel vind je onze boerderij. Daar kan je onze kalfjes en tuin bezoeken, neem een kop koffie, een ijsje of maak een wandeling over ons land.

Bloemen en zorgboerderij de Scholte Geesteren

Bij ons ben je van harte welkom voor divers bloemwerk, droogbloemen (eigen gekweekt en gedroogd), zelfgemaakte jams en zoetzuren en leuke accessoires. Veel werkzaamheden doen we samen met de deelnemers van de (kleinschalige) dagbesteding. Vanaf eind juni is ook onze zelfpluktuin open en kun je hier in alle rust je eigen boeket plukken. Tijdens uw fiets of wandeltocht kunt u ons Rustpunt bezoeken voor wat drinken of een ijsje.

Zondag 23 juni bent u van 10.00 tot 17.00 uur van harte welkom op onze Power of Flower Inspiratiedag. Een fair met zo’n 40 standhouders, workshops die je gratis kan volgen, waar je kan meebouwen aan een mega groot insectenhotel en genieten van de gezelligheid, muziek en activiteiten. De toegang is gratis.

Bloemen en zorgboerderij de Scholte Horstweg 3, 7274GE Geesteren info@descholte.nl www.descholte.nl

Boerderijwinkel Bosheurne Barchem

In Barchem vindt u onze boerderijwinkel Bosheurne. Hier verkopen wij naast ons eigen varkens- en lamsvlees, rundvlees, kip, eieren, honing, aardappelen, zuivel, kaas, noten, wijnen, speciaalbiertjes en nog veel meer streekproducten.

Allemaal (h)eerlijke producten van lokale ondernemers voor een eerlijke prijs. Kom bij ons langs wanneer u op zoek bent naar een mooi cadeaupakket of relatiegeschenk. Gezellig met vrienden, buurt of familie barbecueën? Wij hebben een groot assortiment barbecuevlees inclusief stokbroden en salades en eventueel een barbecue te huur.

Neem eens een kijkje op onze website of in onze webshop. www.bosheurne.nl

De Weiden Beltrum

Melkveehouderij en bezoekboerderij “DE WEIDEN” is een multifunctioneel agrarisch bedrijf in Beltrum een klein, pittoresk dorpje onder de rook van Groenlo.

Wij bieden gastvrijheid in onze zeer ruime vakantiewoning, en in het recentelijk toegevoegd tiny house “oma’s huisje”. Kom je bij ons logeren dan maak je het boerenleven van zeer dichtbij mee. De weg van jou voedsel begint bij ons. Tevens geven wij rondleidingen (vanaf 4 personen), en kun je bij ons een koe adopteren. Maar ook is het mogelijk jou hond een echte speurneus te laten worden. Didgeridoo detectietraining is een onderdeel van de boerderij, net als de Weiden coachen met paardenkracht.

De Weiden melkveehouderij VOF l Schuurmansweg 6 7156 SK Beltrum l E: mschreurs1@gmail.com Tel: 0629506548

Wij liepen een dagje mee met de asperge boer

Al vroeg in de ochtend gaat de wekker. Het is midden mei, het hoogseizoen voor aspergeboeren. Traditioneel loopt het aspergeseizoen van half april tot 24 juni met Sint Jan. Dat betekent lange dagen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, met intensief werk.

Wat doet een aspergeboer buiten het seizoen om? Het aspergeseizoen begint voor een boer wel wat eerder dan dat de asperges ook daadwerkelijk in de winkel liggen. Eind februari beginnen de voorbereidingen met het omploegen van de aspergebedden. Zodra de bedden weer perfect recht staan, worden deze afgedekt met de zogenoemde tunnels. Dit is het zwart-wit folie en doorzichtige folie met beugels over, dat je veelal op de velden ziet liggen. Deze ‘tunnels’ verwarmen de grond, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren. Na het seizoen wordt het folie weer opgerold zodat de asperges doorgroeien tot ongeveer oktober.

Een aspergeveld heeft wel de tijd nodig voordat je er ook asperges van kan oogsten. Het eerste jaar draait puur om het verzorgen van het veld en zal er nog niks geoogst worden. Dat kan pas vanaf het derde jaar, en dan ook enkel in de eerste maand van het seizoen. Vanaf het vierde jaar is het mogelijk om het gehele seizoen te oogsten. Een veld kan wel tot elf seizoenen meegaan. Hierna is het veld voor een lange tijd niet te gebruiken. De wortels van een asperge zorgen er namelijk voor dat het fusarium langer actief blijft in de grond. Deze wortels kunnen tot wel 25 jaar actief blijven. In die periode kunnen er geen nieuwe aspergevelden worden aangelegd, maar kan de grond wel gebruikt worden voor andere akkerbouw zoals suikerbieten, gras, graan en mais.

Het seizoen begint

Begin april worden de eerste asperges verwacht. Drie maanden lang is het intensief werken voor de aspergeboer. ‘s Morgenvroeg gaat de wekker en gaat de boer het land op om te oogsten. Een speciale machine haalt het folie omhoog, waardoor de boer met een speciaal mes schuin richting de asperge de grond insteekt. Met de andere hand voelt hij naar het kopje en steekt dan de asperge. De verse oogst wordt vervolgens zo snel mogelijk koel bewaard in grote bakken met koel water. De gehele ochtend tot zo’n 13.00 is de boer hier druk mee. Na het oogsten worden de asperges geweekt in water, schoongemaakt, gesneden op gelijke grootte en daarna gesorteerd op basis van lengte en gewicht. Er zijn wel zeven soorten sorteringen van dun naar dik, waarbij de AA-sortering de beste sortering is.

Ten Broeke

35 jaar geleden legden Gerard en Dilly Ten Broeke hun eerste asperge velden aan. “Dilly zag het in het begin nog niet zo zitten, maar toen we het jaar erop met de verkoop begonnen, werd ze steeds enthousiaster.” Vertelt Gerard. In de middagen is Gerard druk met bezorgen aan de horeca in de omgeving. Dilly runt de winkel aan huis. De winkel is geopend van 08.00 tot 19.00 uur. Daarna is het gezamenlijk opruimen en schoonmaken.

De dag wordt afgesloten met een drankje en dan begint de volgende dag het riedeltje weer opnieuw.

LokaalLochem 12

Adres: Jufferdijk 4, 7217 PG Harfsen

Email: info@brasseriedewaterjuffer.nl

Telefoon: 0573 - 700251 Website: www.de-waterjuffer.nl

Een familiefeest, bedrijfsuitje of een gezellige dag met de sportclub? Bij Bosrijk Ruighenrode scoort u altijd! excl. consumpties minimaal 20 personen

familie
duurzaam geteelde asperges ze bunt
steeds dagelijks
Vordenseweg 6 | 7241 SB Lochem | T. 0573 728 111 | E. receptie@bosrijkruighenrode.nl Ze zijn er weer Asperges Huisgemaakte Aspergesoep € 7,50 Geserveerd met gekookte kriel, een gekookt eitje en een hollandaisesaus Hollandse asperges met op de huid gebakken zalmfilet € 23,50 Hollandse asperges met Beenham € 23,50 Geserveerd met gekookte kriel, een gekookt eitje en een hollandaisesaus Verse aardbeien met vanille-ijs en slagroom € 8,75
warm
grillavond
Informeer
reserveer via nummer
728 111 of mail naar receptie@bosrijkruighenrode.nl
ten broeke | rossweg 24 | 7245 NK laren (gld) 0573-251548 | www.asperges-tenbroeke.nl
er nog
geopend! van 8.00 tot 20.00 uur ook op zondag!
Geniet in een sfeervolle ambiance van de spanning van een uur bowlen en sluit ontspannen af met een koud /
buffet of
39.50pp vanaf
/
0573
We zien uit naar uw komst!
Onze gezellige Brasserie is dagelijks geopend voor de lekkere trek Vordenseweg 6, 7241 SB Lochem HIER KUN JE GENIETEN VAN HET WITTE GOUD

Mañana Mañana richt zich op veel meer dan alleen muziek

Festival Mañana Mañana is volop voorbereidingen aan het treffen voor het festival, wat 13 tot en met 16 juni wordt georganiseerd in Laren. Zoals het hoort op een festival wordt er veel muziek geprogrammeerd. Maar ze proberen ook uit te blinken met niet-muzikale activiteiten.

Mañana Mañana wordt gezien als een vrij alternatief festival. Dat zie je ook terug aan de kramen die er staan. Je kan er van alles kopen, zodat je het festival thuis kunt herbeleven. "Voor een nieuwe feestoutfit, een vintage stuk om aan je kledingkast toe te voegen of een handgemaakt sieraad kun je terecht op de festivalmarkt van Mañana Mañana", legt organisator De Feestfabriek uit.

Wat je op die markt kunt scoren? "Dit jaar van de partij: de prachtige ‘handpicked and upcycled’ sieraden van Wild Gems on Wheels, vintage kleding en accessoires van Vintage Style Mix en Fabrics and More en unieke kledingstukken van Shantis Design."

Yoga in de morgen

Ochtenden kunnen op festivals soms nogal saai zijn. Ergens in de hoek staat een bandje te spelen. En je kunt een croissantje

scoren. Meer niet. Op Mañana Mañana is dat niet het geval. Daar is van alles te doen, zoals yoga. Hoe 2024 wil je het hebben? "Dit jaar zijn de yogaworkshops voor het eerst op de camping in plaats van op het terrein – ideaal om ’s ochtends mee wakker te worden voordat je weer fris en fruitig en feestgedruis induikt", leggen ze trots uit.

En dan kun je er ook nog eens van alles leren, in de Universitent. "Knappe koppen van de Universiteit Twente vertellen je daar alles over nanotechnologie, techniekfilosofie en vliegende boten op zonne-energie, maar gelukkig ook gewoon over bier."

Het festival houdt ook rekening met de hoge prijzen. Normaliter zijn er strenge controles bij evenementen, om ervoor te zorgen dat bezoekers al hun hapjes en drankjes halen op het terrein. Er moet immers geld verdient worden. "Na navraag bij onze bezoekers werd duidelijk dat het toestaan van zelf meegebracht eten en drinken op de camping zou worden gewaardeerd. ‘Dat moet toch kunnen?’ Ja, eigenlijk wel,’ vinden wij." Houd er bij het inkopen van eten wel rekening mee dat je geen gasstellen, koelboxen en huishoudelijke apparatuur, zoals koelkasten en magnetrons, mee mag nemen.

Veel muziek uit eigen provincie

Je gaat in de basis natuurlijk naar een festival toe voor muziek. En dat is er ook in vol ornaat te vinden. Er zijn zes nieuwe podia toegevoegd aan het terrein. De organisatie zet zich in om veel lokale muzikanten te programmeren. Poppunt Gelderland ondersteunt muzikanten uit de provincie met speelplekken, kennis, netwerk, zichtbaarheid en budget.

Als programmapartner van Mañana Mañana denken zij sinds 2022 mee over een diverse line-up met veel aandacht voor opkomend talent. Dit jaar konden artiesten zich aanmelden voor een speelplek via het platform Sonar, waar de oproep maar liefst 100 reacties kreeg. De keuze is gevallen op de poëtische indiefolk van Roofman, de dansbare funk van The Vonks en de aanstekelijke pret-ska van Politie Warnsveld.

Roofman

Thijs van der Meulen alias Roofman heeft het bijzondere vermogen om mensen naar hem te laten luisteren. Samen met zijn band brengt de Ermelose muzikant poëtische folk met een indiesound. Prachtige liedjes die je recht in het hart raken.

The Vonks

Bij deze nieuwe band uit Arnhem draait alles om de groove. Hoewel The Vonks veel ruimte laat voor improvisatie en flirt met elementen uit de (neo)soul, funk, jazz en rock, blijft de basis altijd groovy en dansbaar. Geen show is daardoor hetzelfde en stilstaan is geen optie!

Politie Warnsveld

De leden van Politie Warnsveld hebben maar één doel: lol maken. Maar, ze nemen deze onzin bloedserieus. Hun muziek omschrijven ze zelf als ‘loeiharde pret-ska en 80’s nederpop met een snufje balkanbeats’, geïnspireerd door bands als Doe Maar en Madness.

Naast de acts van Poppunt Gelderland is er nog veel meer Gelderse muziek te vinden in de line-up. Zo staan o.a. de neoklassieke pianist Daniël Tomàs, de postpunkers van Femme Fugazi, waveband Kaboutertje Putlucht, de indierockers van Olaf Putker & The Scenic Sound, singer-songwriter Stefanie Struijk en The Stone Souls op het programma.

Mañana Mañana wordt van 13 tot en met 16 juni georganiseerd bij Landgoed Oolde in Laren. Het festivalterrein is op vrijdag en zaterdag geopend van 12.00 tot 01.00 uur. Op zondag is het festivalterrein geopend van 12.00 tot 00.00 uur. De camping is vanaf donderdagmiddag 16.00 uur geopend.

LokaalLochem 14

Op zonnige dagen zijn ze in menig tuin te zien: bijen. En dan hebben we het zeker niet alleen over de honingbij. Nederland telt namelijk zo’n 360 verschillende soorten bijen. Daarvan staat ondertussen helaas ongeveer de helft op de Rode lijst omdat ze bedreigd worden met uitsterven. Zelf kan je in je tuin veel doen om deze kleine maar nuttige beestjes een handje te helpen! Boswachter Camée vertelt hoe.

Aangeboden door Natuurmonumenten

Driehonderdzestig soorten bijen

De meeste mensen kennen de honingbij wel. Die zie je vaak op foto’s en wordt gehouden door imkers voor de honing. Maar ken je ook de andere 359 soorten? Wist je dat de hommel ook een bij is. Dit zijn grote bijen die in kolonies leven met werksters en koninginnen, net als de honingbij.

Maar er zijn heel veel soorten bijen die solitair, in hun eentje, leven. Zandbijen bijvoorbeeld. Die graven tunnels in de bodem waar ze eitjes in leggen die het jaar daarop uitkomen. Sommigen doen dat op open zand op de heide, anderen in het zand tussen de voegen van je tuintegels! De pluimvoetbij bijvoorbeeld. Je kunt hem herkennen aan de dikke haren aan zijn achterpoten, die op cowboylaarzen lijken.

Wat je wil weten over wilde bijen Agenda stadshuus lochem

Andere bijen maken nesten in holle plantenstengels of dood hout, zoals metselbijen. De rosse metselbij bijvoorbeeld is een bekende tuinbezoeker. Deze bijen maken per eitje een kamertje mét persoonlijk voedselvoorraadje van stuifmeel en metselen de gang uiteindelijk dicht. Na het uitkomen kruipen de nieuwe bijtjes er in het voorjaar om de beurt uit!

Wilde bijen kunnen ook héél klein zijn. Bijvoorbeeld groefbijen, die soms maar 4 millimeter lang zijn. Op het eerste oog lijken het kleine vliegjes, maar een bij heeft altijd 4 vleugels en een vlieg maar 2. Daarnaast heeft een bij vaak langere antennes dan een vlieg.

De lievelingsbloemen van wilde bijen Er zijn veel ‘bijenmengsels’ op de markt om in je tuin te zaaien, maar voor de meeste bijen hoef je eigenlijk niet eens bijzondere

planten naar de tuin te halen. Veel soorten verzamelen namelijk liefst nectar en stuifmeel van onze ‘doodgewone’ madeliefjes, paardenbloemen, distels en klavers.

Maar ook klein streepzaad die lijkt op bloem van paardenbloem en koolzaad trekken veel bijen. En de bloemen van sleedoorn, wilg en speenkruid zijn ook erg gewild, mede omdat zij relatief vroeg bloeien wanneer het bloemaanbod nog beperkt is.

Wil je toch een mengsel inzaaien, kies dan een inheems mengsel met in Nederland thuishorende soorten. De kans is het grootst dat je daar de meeste verschillende bijensoorten mee helpt!

Maaien: liefst niet alles tegelijk Een tip als je de bijen wil helpen. Maai je gazon met madeliefjes en paardenbloem niet in één keer. Laat het liefst de stukjes met de meeste bloemen nog even staan! Dat doen wij in onze natuurgebieden ook en noemen dat ‘gefaseerd maaien’.

Hierdoor zorgen we dat er altijd voedsel is voor insecten. Of in het stukje gras dat we laten staan of later weer in het gemaaide deel dat weer is gaan bloeien. Ook het knotten van wilgen doen we graag gefaseerd. Dus eerst de ene helft van een rij en een paar jaar later de andere helft. Zo zijn er in het voorjaar altijd volop wilgenkatjes voor de bijen. Met een insectenhotelletje erbij heb je dan helemaal een mooie ‘bed and breakfast’ voor je wilde bijen!

Heb je zelf een vraag over bijen, stel die aan Camée via facebook. com/natuurachterhoek.

Dit artikel is onderdeel van een serie verhalen van Natuurmonumenten voor LokaalLochem, over de natuur en cultuurhistorie in haar gebieden in en rondom de gemeente Lochem. In de Achterhoek zorgen boswachters van Natuurmonumenten voor 29 natuurgebieden, onderverdeeld in 3 deelgebieden: de Graafschap, Montferland en Winterswijk, met onder andere 11 landgoederen, 3 veengebieden en 4 Natura 2000- gebieden.

Expositie Valentijn Zwanikken: Lichtval Ontdek de tentoonstelling van Valentijn Zwanikken in De Eerste Etage in het Stadshuus. Van 21 mei tot 6 juli 2024. Reliëfs met natuurlijke materialen, licht, vormen en patronen. Reflectie op perceptie en natuur.

Lunch over de Grens

Proef op donderdag 6 juni om 12.30 uur de heerlijke Marokkaanse of Syrische gerechten van Rajae’s keuken tijdens Lunch over de Grens voor €6,50.

Open Dag Stadshuus Kom naar de Open Dag van het Stadshuus op 8 juni 2024. Verken activiteiten, cursussen en ontmoet onze huurders. Geniet van live muziek, kunst, lekker eten en drinken. En vier de heropening van de markt van Lochem.

Kamerconcert door Berkel Pianotrio Geniet van kamermuziek op 30 juni 2024 om 15.00 uur in het Stadshuus. Het Berkel Pianotrio speelt stukken van Pleyel, Hummel, Mozart, Beethoven en Sitt. Tickets €11,50 inclusief consumptie. 21 mei tot

Vind jij het leuk om te handwerken? Zin om creatief te zijn in groepsverband? Doe mee met onze handwerkgroep! Breien, haken, borduren, macrameeën, en meer. Gratis deelname. Mail naar info@stadshuuslochem.nl om je aan te melden.

Workshop: Leer beter koken Leer beter koken in een 3-daagse workshop vanaf september 2024. Ontdek de basis, kook samen en geniet van zelfgemaakte gerechten. Kosten: €12,50 per avond. Mail naar info@stadshuuslochem.nl

Schrijven voor Amnesty International Schrijf mee voor Amnesty! Elke eerste woensdag van de maand, 11-12 uur in het Stadshuus. Persoonlijke brieven naar autoriteiten om onrecht te stoppen. Doe mee in deze cruciale tijd!

Ritje met de riksja Ontdek Lochem met de riksja! Gratis ritten voor passagiers die niet kunnen fietsen. Comfortabele bank, getrainde pilots rijden je rond. Voor jong en oud. Vrijwillige bijdragen welkom. Contact: riksja@stadshuuslochem.nl.

Kijk voor het complete overzicht van onze activiteiten op stadshuuslochem.nl of scan de QR code

Samen zorgen voor een waardevol afscheid van uw dierbare.

En dat kan ok in het dialect, onze moderstaal. Op oe gemak, gin drokte, daor staot wie veur.

15 LokaalLochem
6 jul 6 jun 8 jun 30 jun
renemeutstegeuitvaartzorg.nl Tel. 06 43 21 53 85 (24/7 bereikbaar)
Alles over de natuur in LokaalLochem Foto van Elise Kamphuis Foto van Neno Permentier Foto van Martin Stevens

Weekaanbiedingen

Elke dinsdag verse worstdag

Elke woensdag gehaktdag

Iedere week wisselende aanbiedingen, passend bij het seizoen. Benieuwd wat de aanbiedingen van deze week zijn?

Volg ons dan op Facebook en Instagram

16 verspagina van lokaallocem LOCHEM Hoeve goud pittig & licht knalactie probeer deze eens knalactie Tynjetaler 500 gram 25 9 SPAANSE FUET 500 gram 95 7 per stuk 95 In de smaken naturel, tru el en knoflook 3 stuks 00 10 chèvre pont du pierre petales des roses Heerijke frisse en verse geitenkaas in rozenblaadjes Alles voor Vaderdag Als familiebedrijf met vaders door heel Nederland weten wij precies hoe wij vaders in de watten kunnen leggen. Met onze Zuivelhoeve pakketten valt jouw cadeau dus sowieso in de smaak! Bestel gemakkelijk online en haal deze af in de winkel.
Beleef, Proef en ervaar Italië! Kom langs of bestel via de webshop webshop.ronalds-italie.nl Walderstraat 26
7241 BJ Lochem Italiaanse delicatessen van Ronalds Italië
|
Italiaanse top producten Reizen naar Italië

Alweer één jaar een stukje Italië in Lochem

Deze maand zit Ronald Enklaar alweer een jaar met zijn delicatessenwinkel, Ronalds Italië, aan de Walderstraat 26 in Lochem. De winkel begon als de basis voor zijn webshop met de verkoop van Italiaanse delicatessen, maar is inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan dat. Niet alleen kun je in de winkel de verschillende producten kopen, ze bereiden er ook verse gerechten als plaatpizza en Focaccia klaar. Het zijn met name deze Italiaanse topproducten, die niet via de normale kanalen te verkrijgen zijn, waar de mensen uit de regio zo van genieten.

Al sinds zijn kinderjaren heeft Ronald een grote voorliefde voor Italië en Italiaans eten. Voordat Ronald met zijn winkel in Lochem begon, verhuurde hij al jaren vakantiewoningen in diverse regio’s in Italië. “Ronalds Italië staat voor alles wat Italië zo’n geweldig vakantieland maakt. Maar dan wel door mijn bril.” Als klein kind ging Ronald al met mijn ouders op vakantie naar Italië. Later is hij met zijn gezin in Italië gaan wonen. “We zijn uitgekomen in Le marche in de plaats Acqualagna. Hier hebben we jaren gewoond en ben ik begonnen met het verhuren van vakantiewoningen.” Zijn passie voor Italië en alles wat ermee te maken heeft is daardoor alleen maar groter geworden.

Van Italië naar Lochem

Het is inmiddels wel duidelijk dat dit stukje Italië zijn plek gevonden heeft in Lochem. Alle producten in de winkel en webshop zijn door Ronald zelf geselecteerd en beproefd, of geproefd. “De reacties van mensen op onze traditionele gerechten zijn erg positief.” Waar Ronald begon met een kleine kaart met vier gerechten, hangt inmiddels de muur vol met een heerlijk menu voor de lunch. “De pizzabestellingen vliegen vaak echt de deur uit, maar ook onze afhaalmaaltijden zijn erg populair." Niet gek natuurlijk, want Ronald is een echte gediplomeerde pizzabakker.

Inmiddels zijn er al een paar proeverijen georganiseerd zoals de truffelproeverij. Ook hier heeft Ronald nog genoeg ideeën voor in de toekomst. “We hebben geen rem, en zijn altijd volop in beweging.” Heb je zelf suggesties, aarzel niet en neem contact op!

van lokaallochem 17 AANBIEDINGEN GELDIG VAN 21 MEI T/M 1 JUNI 2024 IE D E R E CO M B I N AT I E M O G E L IJ K G E L D T N I E T I C M A N D E R E A C T I E S E N N I E T V OO R P O R T S H E R R Y V E RMO U T H E N B U B B E L S D E H OO GS T G E P R IJ S D E B E TA L E N IE D E N E G E L IJ G L T N T I M N E C I S N E V R P H R E T H E S D H OO GS E J S E B E TA E N MITRA LAMERS & KROEZEN Markt 6, Lochem - mitra.nl/lochem Kom bij ons langs aan de markt ITRA KROEZ en geniet van VEEL VOORDEEL KOMT U BIJ ONS LANGS AAN DE MARKT IN LOCHEM? Markt Markt Markt Markt Markt Poststeeg Noorderwal Noorderwal Brouwhuissteeg Brouwhuissteeg Julianaweg Julianaweg P Sartori 75CL 6 . 75 Prosecco DOC 8.99 Dopff au Moulin 75CL Pinot Blanc Tradition Riesling Tradition Pinot Gris Tradition Pallini 50CL 15 . 99 Limoncello 19.99 20% korting LITERS AANBIEDINGEN Johnnie Walker Red Label Baileys Irish Cream Captain Morgan Spiced Gordon's London Dry Smirnoff No. 21 20 . 25 Alle 100 CL flessen van 25% korting
verspagina
Door Mattijs Janssen

De plek voor jongeren om gezellig samen te komen

Sinds december 2016 is het Jongerencentrum van Jongerenwerk Lochem gevestigd in de kelder van het Stadshuus. Een plek waar jongeren vanaf 12 jaar gezellig samen kunnen komen en leuke activiteiten kunnen doen. Jongerenwerker Melissa Roeterdink geeft aan dat de deur altijd open staat.

De meeste jongeren komen uit Lochem, en dat komt omdat ze veelal zelfstandig naar het jongerencentrum komen aan de Markt 3. “Vaak hebben mensen een bepaald vooroordeel bij een jongerencentrum. Dat het voor jongeren met een rugzakje is.” Maar dat is volgens Roeterdink zeker niet het geval. “Het is net als andere buurthuizen een huiskamer, maar dan voor jongeren.” Het Jongerencentrum is vier dagen per week geopend van dinsdag tot en met vrijdag. Van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur is er een vrije inloop voor iedereen die maar gezellig even wil langs komen. Zo is er de mogelijkheid om even te gamen op de Playstation 5, een potje te poolen of tafelvoetballen. Sinds kort hebben ze ook apparatuur om je eigen liedjes op te nemen. “Maar je kan ook gewoon komen chillen of je huiswerk gaan maken.” Verteld vrijwilliger Dyon. Al jaren kwam Dyon er zelf als jongere, maar bleef plakken omdat hij het leuk vindt om mee te helpen bij de verschillende activiteiten.

Er worden namelijk vaak wat grotere activiteiten georganiseerd. Er zijn vaste activiteiten zoals de meidenavond op de dinsdagavonden. Samen komen op woensdag, waarbij vanaf 17.00 samen gekookt wordt en daarna natuurlijk samen eten. Voor de grotere activiteiten vragen ze je om even aan te melden, verder is het echt een vrije inloop voor iedereen.

agenda jongerencentrum

week van de mentale gezondheid

Dansworkshop 19.00 - 22.00 uur

Met als thema ‘Voel je goed in je eigen lijf!’

Samen eten 17.00 - 19.00 uur

We maken samen gerechten en eten samen.

Ijsbad workshop(18+)19.00 - 22.00 uur Een veilig ijsbad (Wim Hof methode)

Workshop Tekst & Beat18.00 - 21.00 uur Muziek is en uitlaatklep en manier om je gevoleens te omschrijven.

Freestyle voetbalclinic 19.00 - 22.00 uur Leer voetbaltrucs & partijtje voetbal. Aanmelden via Jongerencentrum Bij Sportclub Lochem, De Elzelaan 3

The Hunt

‘Opgejaagd’

Na het grote succes van vorig jaar, organiseren Jongerenwerk Lochem en Politie Lochem wederom een editie van ‘The Hunt’. Roeterdink zag dit al eens voorbij komen in Zutphen en nam contact op met de Jeugdagent in Lochem. Ook hij had het toevallig gezien en was meteen enthousiast. Ruim 60 jongeren gaven zich op. “Achteraf gaven veel jongeren aan dat, als ze hadden geweten dat het zo zou zijn, ze graag hadden meegedaan.” Momenteel zijn er al ruim 50 aanmeldingen, van het maximale aantal van 100 deelnemers.

De start is bij het Jongerencentrum. Hier krijgen ze nog een korte uitleg, een pak en de stempelkaart. De jongeren moeten namelijk langs alle stempelposten zonder gepakt te worden door de politie. Wie dat als eerste doet, wint. Of in het geval van vorig jaar, als dat je al lukt zonder gepakt te worden. De speeltijd is van 18.30 tot 20.30 uur en loopt door het centrum en de Molengronden als nieuwe locatie dit jaar. De ‘boeven’ krijgen een kaart mee, waar ze mogen komen en waar de stempelposten zijn. Ben je afgetikt door de politie, is het niet direct afgelopen. Je krijgt namelijk twee levens zodat je het nog een keer kan proberen.

Nadien is het nog even gezellig samen komen en om 20.30 de prijsuitreiking op de Markt.

Voor alle jongeren in alle kernen

De jongerenwerkers willen er zijn voor alle jongeren in alle kernen. “We zijn de laatste tijd bezig om ook in de andere kernen in contact te komen met de jongeren.” Zo zijn ze op donderdag 23 mei in de Stuw in Eefde om met jongeren te praten over wat zij graag willen doen. “We willen er voor de gehele gemeente zijn.” Dat hoeft helemaal niet groot te zijn. Wil je bijvoorbeeld met een groepje lasergamen in Gorssel, dan is dat mogelijk. Bubbelvoetbal in Epse of Jachtseizoen in Almen. Het kan allemaal, je hoeft alleen maar contact op te nemen met het Jongerencentrum. jongerenwerk@welzijnlochem.nl, via DM op insta jongerencentrum_lochem of via Melissa: 06 820 666 55.

Voor meer informatie: www.vvvlochem.nl/agenda-lochem

Lochem • Woensdag 22 mei • 10.00 uur

Boekjes en Babbels

Waar: Doctor Rivestraat 3

Lochem • Donderdag 23 mei • 11.00 uur

Wijsheidstradities verhalenderwijs

Waar: Oosterwal 22

Lochem • Donderdag 23 mei • 18.30 uur

Samen wandelen, Lochemse Wandel Challenge Locatie: wordt vooraf bekend gemaakt

Lochem • Zaterdag 25 mei • 20.00 - 22.15 uur

Ester de musical

Waar: Openluchttheater, Onderlangs

Lochem • Zaterdag 25 mei • 20.00 uur

Marcel van Roosmalen

Waar: Oosterwal 22

Barchem • Zondag 26 mei

De Naakte Waarheid

Waar: Borculoseweg 2

Harfsen • Zondag 26 mei

Kennismaken met het Labyrint

Harfsen • Zondag 26 mei • 11.00 - 13.00 uur

Fietstocht ‘Harfsen trapt ‘m weer an’

Waar: Hulstweg 4-6

Barchem • Maandag 27 mei • 9.00 uur

Wandelochtend

Waar: Maandagsdijk 1B (bij het ‘Barchhok’)

Lochem • Maandag 27 mei • 10.00 uur

Boekjes en Babbels

Waar: Doctor Rivestraat 3

Lochem • Maandag 27 mei • 20.00 uur

Gijs Wilbrink Een echt avondje uit

Waar: Oosterwal 22

Lochem • Dinsdag 28 mei • vanaf 17.30 uur

Avond4daagse 2024.

Waar: vanaf Markt

Gorssel • Woensdag 29 mei • 11.00 uur

Lezing: erfrecht en levenstestament. Waar: Molenweg 53-55

Laren • Woensdag 29 mei • 13.30 - 15.00 uur

Tuinrondleiding Huis Verwolde

Waar: Jonker Emilelaan 4

Lochem • Woensdag 29 mei • 10.00 uur

Boekjes en Babbels

Waar: Doctor Rivestraat 3

Lochem • Woensdag 29 mei • 10.00 - 12.00 uur

Schetsatelier

Waar: Markt 3

Lochem • Donderdag 30 mei • 20.00 uur

Orgelmuziek in de Gudulakerk, uitleg Els Dijkman

Waar: Gudula kerk

LokaalLochem 18
VVV Lochem
evenementenagenda
4 jun 5 jun 5 jun 6 jun 7 jun
melden Almen
31 mei
10.30 uur Boskenniswandeling Over-Leven in Symbiose Waar: Lageweg Laren
juni
11.00
12.30 uur Grand Tour in Huis Verwolde Waar:
Jonker
4 Barchem
Wandelochtend Waar:
(bij het
dinsdag 11 juni scan de QR code om je aan te
• Vrijdag
• Zondag 2
-
Huis Verwolde,
Emilelaan
• Maandag 3 juni • 9.00 uur
Maandagsdijk 1B
‘Barchhok’)

LEESTIP VAN LOVINK

Alles wordt lichter

Speciaal voor LokaalLochem verzorgt het team van Boekhandel Lovink iedere maand een leestip. Deze maand tippen we de roman ‘Alles wordt lichter’ van Janke Reitsma.

Door de moeilijkheden in haar jeugd heeft Ylva geen diepgeworteld gevoel van thuis. Na het overlijden van haar moeder verlaat ze het huis in Nederland en zoekt haar geluk in de rijke natuur van Noorwegen. ‘De tijd glijdt met de bus mee en ik heb geen idee meer waar ik ben, gek genoeg voelt het fijn. Ik ben gestopt met stilstaan, ik ben ergens aan begonnen, ik ben een reiziger geworden.’ Maar, weglopen kun je alleen als je ergens thuishoort.

In Noorwegen komt ze per toeval terecht op de boerderij van Jakob. Hier ervaart ze voor het eerst sinds jaren hoe het is om zich ergens thuis te voelen. Jakob hoeft nergens heen en ook de dieren zijn er heel tevreden. Ylva verlangt ernaar om ook zo te zijn; ‘rondrennen, maar dan toch gewoon in thuisblijven de vrijheid zien.’

Ylva voelt zich ‘een weide zonder schapen’; iemand die er soms niet wil zijn. Je voelt in iedere zin de moeite die het de hoofdpersonage kost om zich te verbinden met alles wat leeft. De schrijfstijl van Janke Reitsma is heel sensitief. Reitsma heeft de gave om diep af te dalen in wat ons heeft gevormd in ons bestaan. Het resultaat is even beklemmend als bevrijdend.

Janke Reitsma (1988) is gedragswetenschapper en studeerde literaire fictie op de Schrijversvakschool. Eerder schreef ze de roman ‘Niets ontgaat ons’, dat op de shortlist van de Hebban-debuutprijs kwam. Op zaterdag 1 juni brengt Reitsma een bezoek aan Boekhandel Lovink. Vanaf 14.00 uur is ze in de winkel om haar nieuwe roman te signeren.

COLUMN

Meebewegen

Een aantal weken geleden hebben veel mensen tegen ons gezegd, “Nu kun je wel fijn in de tuin zijn na al die regen.” “Eindelijk ander weer, fijner voor jullie om zo te werken.” Dit sloeg in een week om in “Nou nou, warm of nie”. “Poe, wel warm om met 28 graden nu aan het werk te zijn”. En zo was ’t ook.

Maar wat moeten we nu?

KALMTE KAN ONS REDDEN EN DE TUIN OOK.

Terug naar de basis en niet te veel tegelijk aanpakken. Ook niet van allerlei middeltjes gaan kopen en toepassen.

Dominick Eghuizen | Eigenaar ID Groen Aanleg Onderhoud Ontwerp Advies

Ineens van 60 mm regen met 15 graden, naar warm droog weer en 28 graden. En nu zijn wij wat gewend. We bleken afgelopen winter niet van suiker te zijn en bij 25+ graden smelten we ook niet. Maar hoe gaat de beplanting hier mee om?

Ik sprak hier met een collega over en die gaf aan, veel problemen tegen te komen. Zo zag hij veel meer ziektebeeld bij diverse planten. Het vele water heeft als transportmiddel, of als basis zo gewerkt, dat we nu veel planten hebben met aantastingen van schimmels of andere ziekten en ook sterfte van planten. De verandering van het weer vraagt wat van de tuin, de liefhebber en de vakman.

We moeten meebewegen en flexibel worden. Handelen wanneer een situatie erom vraagt. Niet varen op de koers met het motto, “Dat heb ik altijd zo gedaan”.

TIP: Tussendoor ook geen middeltjes in de vijver gaan gooien tegen algen. Kijk eerst eens naar de zuurstof in het water. Is de zuurstof te laag, zorg dan voor veel zuurstofplanten in de vijver en dan is breedbladig fonteinkruid ‘de beste’.

Terug naar de basis is een goed werkende bodem die mee beweegt. Een die bij veel water doorlatend is in de diepte en water kan vasthouden in de bovenste laag. Hoe je dit krijgt? Schrijf je vanaf december in voor één van onze workshops en ik leg alles uit.

Dus zit het in de tuin even tegen op dit moment. Blijf rustig, beweeg mee en geniet van het mooie weer. Durf rigoureus te zijn en soms is geduld een schone zaak.

19 LokaalLochem
Door

Het is lente, dus drukker in sportscholen

Begin januari zien sportschool-eigenaren het aantal nieuwe leden flink stijgen. Maar ook later in het jaar besluiten mensen massaal gezonder te gaan leven. Namelijk wanneer de zon gaat schijnen en de dikke trui weer de kast in mag.

Veel mensen gooien de sporthanddoek in de ring nog voor januari eindigt. Maar wanneer de warme kleding uit mag, omdat de temperatuur stijgt, krijgen ze spijt. Er is nog hoop. Want aan het begin van de lente kun je er nog voor zorgen dat je komende zomer strak in je lijf zit, toch? En is het nog wel van deze tijd om een summerbody te kweken? We vragen het aan twee experts.

‘Ieder lichaam is anders’ Hüseyin Çakan merkt dat het in het voorjaar weer drukker wordt, in zijn Zutphense boksschool. “Nu de temperaturen weer wat hoger worden, merk ik dat de aantallen bij de bokszaktraining weer meer worden.” En die mensen zijn nog op tijd. “Als je met een strakker lichaam de zomer in wilt gaan, dan is het

verstandig om nu niet meer lang te wachten. Ieder lichaam is anders. Afhankelijk van je huidige toestand en vooral wat je doelen zijn, kan het zijn dat het wat meer tijd kost om je doelen te realiseren.”

De grote vraag is natuurlijk: is het wel nodig om een summerbody te hebben? Floriaan Wansink is van Sport & Science in Lochem. Hij is kritisch, omdat een summerbody volgens hem vooral marketing is. “Als je het bekijkt vanuit een duurzaam perspectief en leefstijl perspectief dan is een summerbody als doel niet het beste doel. Omdat je dan in een leeg gat kan vallen als je het haalt, als je het überhaupt al haalt.”

Sporten als onderdeel van je leven Maar ja, heeft hij niet makkelijk praten? Wansink ziet er namelijk zelf erg afgetraind uit. Dat beaamt hij. “Mensen zouden kunnen zeggen dat ik of mijn collega's een summerbody hebben. Maar ze zien niet wat voor trainingsintensiteit daar vooraf gaat en

welke langere periode daar vooraf gaat en wat je er voor laat. Echter trainen wij niet niet voor een summerbody maar om ons fit te voelen. Ik hou van sporten en het is een vast onderdeel van mijn leven net zoals tandenpoetsen. Ik hou van het gevoel dat het me geeft, leeg hoofd, goede focus en ik voel me sterk en fit.”

Mag je dan alleen sporten om je lekker te voelen? Of mag je stiekem ook in de spiegel kijken? “Een esthetisch doel is niks mis mee, alleen kan het tricky zijn omdat we vaak een ideaalbeeld voor ons zien. En ons lichaam zal niet precies reageren zoals wellicht die atleten waar we tegenop kijken. Misschien krijg ik iets dikkere benen dan de atleet waar ik me aan spiegel.” Dat sporten niet alleen meer om uiterlijk vertoon gaat, maar dat het een belangrijk onderdeel van mensen hun lifestyle is geworden, merken ze bij Sport & Science. “Wij merken in het voorjaar geen piek. Bij ons is het redelijk stabiel.”

Binnen drie maanden afgetraind?

Maar goed, een summerbody kan voor sommigen toch een reden zijn om naar de sportschool te gaan. Is het dan haalbaar om binnen drie maanden volledig afgetraind te zijn? “Als we het hebben over een beeldhouwwerk zoals summerbody dan ligt het eraan wat je vertrekpunt is, fysiek gezien. Echter zou zowel voor een slanker persoon als een persoon met overgewicht gelden dat drie maanden niet haalbaar is en ook geen gezond en realistisch doel. Als je als een gek gaat sporten om in 3 maanden afgetraind te zijn, zal je eerder teleurgesteld worden door blessures en leegloop van energie.”

Ga dus lekker sporten. Maar doe het vooral om je gezond en fit te voelen. En het allerbelangrijkste: je kan gewoon zonder shirt over het strand lopen. Daar hoeft niemand over te twijfelen. Je bent zoals je bent.

LokaalLochem 20
Door Jesse Sprikkelman

De Naakte Waarheid in Barchem

COLUMN

Waarom ondernemen topsport is

Op zondagmiddag 26 mei verzorgt het gezelschap 'Heden Gesloten' een muzikale theatervoorstelling in de Barchkerk. Onder de niets verhullende titel 'De Naakte Waarheid' zullen professor Reisiger en zijn lieftallige collega professor Rispens ons een spiegel voorhouden.

De voorstelling is gebaseerd op een oude legende over de waarheid en de leugen. Als twee onderzoekers verdiepen de professoren zich in verschillende vormen van de waarheid. Hun onderzoek voert hen door de geschiedenis van Barchem, de kerk en het platteland. Ze steken ons een hart onder de riem met rake beelden, vindingrijke teksten en vrolijke maar ook weemoedige liedjes. Zij komen uiteindelijk tot de conclusie dat de naakte waarheid er toch anders uitziet dan we van tevoren hadden gedacht.

Het belooft een rijk gevuld verrassend programma te worden waarvoor je van harte bent uitgenodigd op zondagmiddag 26 mei om 14.30 uur in de Barchkerk Barchem. De verkoop en het reserveren van kaarten gaat via Ineke Rossel 06-44406059.

Het klinkt allemaal erg romantisch: een eigen onderneming hebben. Niemand bepaalt je rooster, niemand vertelt je wat je moet doen en je kan gaan en staan waar je wil. Maar is dat ook echt zo?

Veel mensen hebben niet door hoeveel werk ondernemers in hun zaak steken. Vrienden van mij runnen een bakkerij in de binnenstad van Zutphen. En ze werken kneiterhard. Zes a zeven dagen in de week en dan langer dan 8 uurtjes. Daar heb ik veel respect voor. Ik zou het niet kunnen.

Vooral de onzekerheid zou ik niet trekken. In deze tijden van personeelstekort weten ze nooit of ze de roosters rond krijgen. Bovendien hebben winkeliers ook hoge

maandlasten. Veel inkomsten gaan naar huur, inkoop en dergelijke. Je weet nooit honderd procent zeker hoeveel je overhoudt aan het einde van de maand.

Het bakkerspaar is momenteel op vakantie. Voor het eerst in zes jaar. Zes jaar lang hebben ze continu doorgewerkt. Nooit eens een weekje vrij. Hun winkel moet altijd doordraaien. Want wanneer ze te vaak dicht zijn, haalt de klant z’n halfje volkoren ergens anders.

Zelf ben ik ook ondernemer. Maar dan op veel kleinere schaal. Ik run een mediabedrijf, zonder personeel. Mijn radiostudio bevindt zich in mijn huis. Weinig vaste lasten dus. Maar uiteraard moet ik er wel voor zorgen dat ik elke maand genoeg geld verdien. Dat kan me soms al wat lichte stress geven. En dat zorgt ervoor dat mijn respect voor de grotere ondernemers steeds meer wordt.

Reageren op deze column? Mail naar reageren@lgld.nl.

Waarom je moet blijven smeren

Met het aantreden van de lente gaan veel mensen naar buiten om te genieten van het zonlicht na de lange wintermaanden. Terwijl we ons verheugen op de zachte briesjes en stralende zon, is het belangrijk om niet te vergeten dat onze huid bescherming nodig heeft tegen de schadelijke effecten van UV-stralen. Deskundigen waarschuwen dat het gebruik van zonnebrandcrème tijdens deze eerste mooie lentedagen essentieel is voor een gezonde huid.

Hoewel de temperaturen misschien nog niet zomers aanvoelen, kunnen de UV-stralen van de zon nog steeds schade aanrichten aan de huid. In feite is de lente een bijzonder risicovolle tijd omdat de UV-index begint te stijgen naarmate de dagen langer worden en de zon hoger aan de hemel staat. Zelfs als de temperatuur mild aanvoelt, kan de blootstelling aan UV-stralen leiden tot zonnebrand, vroegtijdige veroudering van de huid en verhoogd risico op huidkanker.

Ook op bewolkte dagen

Het gebruik van zonnebrandcrème tijdens deze eerste mooie lentedagen is daarom van cruciaal belang om de huid te beschermen. Een breed-spectrum zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 biedt bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen, waardoor de kans op zonnebrand en huidschade wordt verminderd. Het aanbrengen van zonnebrandcrème moet niet alleen beperkt blijven tot dagen op het strand of bij het zwembad, maar moet een dagelijkse gewoonte worden, zelfs op bewolkte dagen.

Naast het gebruik van zonnebrandcrème is het ook belangrijk om andere maatregelen te nemen om de huid te beschermen tijdens de eerste mooie lentedagen. Het dragen van beschermende kleding, zoals een hoed en zonnebril, en het vermijden van directe blootstelling aan de zon tijdens de heetste uren van de dag kunnen allemaal helpen om de huid gezond te houden.

Smeer regelmatig

Terwijl we ons verheugen op de eerste tekenen van de lente, laten we niet vergeten om onze huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Door regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken en andere beschermende maatregelen te nemen, kunnen we vol vertrouwen genieten van de prachtige lentedagen terwijl we onze huid gezond houden voor de rest van het seizoen en daarna.

Door Jesse Sprikkelman

21 LokaalLochem MOBIEL KAPOT ? SCHERM VERVANGEN NIEUWE ACCU KLAAR TERWIJL JE WACHT SMEESTRA AT 10 LOCHEM BEL 0573 259 978 WWW.2FIX.NU SERVICE BY P L A N H I E R DIREC T E E N A FSPR A A K OF GA NA AR WWW.2FIX.NU
INTEGRALE MASSAGE ONTSPANNINGSMASSAGE ROUW & VERLIES IN JE LICHAAM MASSAGE BIJ KANKER INTEGRALEMASSAGEPRAKTIJK.NL 06 22 49 65 52 Goorseweg 13 7478 BB Diepenheim
0575-494202
www.restaurantdezessprong.nl
Dortherdijk 6 Joppe |
|
“SCND

Vastgoed uit Laren”

Een moderne makelaar! Net even anders, net even betaalbaarder en inmiddels al zeven jaar succesvol!

“Wij zouden iedereen SCND Vastgoed adviseren”

Naast een prettig contact, deskundig advies is de formule van SCND Vastgoed betaalbaar en helemaal van deze tijd

“Het is enorm fijn zakendoen met Cindy en haar team”

Goede communicatie, flexibel en professioneel. Mega positieve ervaring en absoluut aan te raden.

“Een fantastisch team dat alles tot in de puntjes verzorgt”

Ik raad deze makelaar van harte aan. Ik gun het iedereen op deze andere wijze je onroerend goed aan te bieden. Een top bedrijf!

“U vindt ons midden in het centrum van Laren in het gezellige ondernemershuis” SCND Vastgoed B.V. - Deventerweg 4, 7245 AX Laren (Gld) - www.scndvastgoed.nl - 0573 215029 - info@scndvastgoed.nl
Scheggertdijk 29 7218 MX Almen Graaf Lodewijklaan 20 7242 CB Lochem Ericalaan 16 7217SX Harfsen Annie M.G. Schmidtstraat 8 7207 KT Zutphen Molenbeek 6 7245 BG Laren
Verkocht TE KOOP! Verkocht Verkocht Verkocht TE KOOP!
Tedinkweide 39 7271 RC Borculo

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.