LokaalLochem editie 38 - april

Page 1

Uitgave 38, editie april 2024 Lochem Koningsdagspecial

Persoon in beeld: Christiaan Harkink Christiaan zoekt naar het complete plaatje

Christiaan Harkink is in het dagelijks leven ambulant hulpverlener bij Humanitas DMH in Zutphen. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar in twee lokale bands, De Weekendkrachten en Versatile. Daarnaast houdt Christiaan er ook een bijzondere hobby op naast. Hij verzamelt namelijk attributen uit de Tweede Wereldoorlog.

Met zijn jonge leeftijd van begin dertig, is de hobby van Christiaan wellicht wel bijzonder te noemen. Voor veel mensen van zijn leeftijd voelt de oorlog die bijna 80 jaar geleden eindigde erg ver weg. Bij Christiaan begon zijn interesse rond zijn twintigste. Met name van zijn vaders kant is er een rijke geschiedenis uit de oorlogstijd. Boerderij ‘Koeslag’ aan de Lindenbergsdijk in Laren was in de Tweede Wereldoorlog een tijdelijk hoofdkwartier van de Canadezen. Ook de naam Hendrik Jan Koeslag staat bekend in de regio als verzetsheld. Deze verhalen prikkelen Christiaan en hij gaat meer boeken lezen. “Juist deze verhalen komen zo dichtbij.” aldus Christiaan.

Huls

Christiaan herinnert zich nog de tank huls die zijn vader op het land had gevonden en bovenop de kast stond. Aan de onderkant vond Christiaan cijfers. Dit zette Christiaan aan om een metaaldetector te lenen en zelf het land op te gaan. “Als echte leek ben ik maar gaan rondlopen in de hoop wat te vinden.” Hij vindt voornamelijk wat kogelhulzen, wat voor hem bewijs is dat er nog wel degelijk wat in de grond ligt. “Het zoeken vind ik echt het mooiste. De kick die je krijgt als de detector afgaat en je ook daadwerkelijk wat vindt.” Christiaan heeft inmiddels een eigen, professionele metaaldetector aangeschaft en gaat nog regelmatig op zoek. “Ik zoek met name hier in de regio. Ik zoek naar de verhalen uit mijn eigen omgeving”

Christiaan praat met mensen in de buurt, bekijkt luchtfoto’s en leest verschillende dagboeken. Na een tijdje gaan de verhalen in de buurt rond dat de ‘jongen van Harkink’ spullen verzameld uit de oorlogstijd. Zo krijgt hij steeds vaker van mensen uit de omgeving spullen aangeboden die Christiaan dan weer opslaat in zijn ‘museum’. Telkens wanneer Christiaan wat vindt of aangeboden krijgt, gaat hij op zoek naar het verhaal erachter. Veel attributen hebben serienummers of namen erop staan. Christiaan gaat vervolgens op onderzoek uit, praat met mensen uit de buurt en maakt zo het plaatje compleet.

Museum

In het ‘museum’ van Christiaan vind je onder andere veel hulzen, veldflessen, helmen, gasmaskers, munitiekisten en bestek. “Sommige hebben we zelf gevonden, andere zijn schuurvondsten. Spullen die mensen nog hadden liggen en aan het museum hebben geschonken.” Inmiddels zoekt Christiaan niet meer alleen het land af. Vaak trekt hij er samen met Hans Vruggink uit Almen eropuit. Hans heeft net als Christiaan een grote interesse als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Samen met Berry Swarthoff van het Liberation Museum waren de mannen betrokken bij de onthulling van het monument voor de De Black Watch (Royal Highland Regiment) van Canada in Laren vorig jaar.

Kennis

Net als Berry gaat Christiaan regelmatig naar scholen in de omgeving, om daar meer te vertellen over de oorlog. Hij neemt dan ook altijd wat attributen mee, en kan zo de kinderen vertellen over de persoonlijke verhalen van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Door zijn kennis werd zijn hulp ook ingeschakeld bij de aanleg van de spoortunnel in Almen. Prorail stuitte bij het graven op stukken van een vliegtuig. Toen de gemeente Lochem het onderzoek hiernaar overnam, werd Christiaan erbij gevraagd. Zo vond hij het binnenwerk van een horloge. “Ik kan natuurlijk niet met zekerheid zeggen dat dit van de piloot is geweest, maar die kans is wel zeer aannemelijk gezien de omstandigheden.” Christiaan zoekt verder en komt uiteindelijk uit op een naam van een Nieuw-Zeelandse piloot. Hij zoekt contact op met de familie, en spreekt met diens kinderen en kleinkinderen. “Ze wisten wel dat hun vader en opa hier was gestorven, maar niet waar hij met zijn Hawker Tempest was terecht gekomen.” Acht nabestaanden zijn afgereisd naar Nederland om het graf te bezoeken en woonden de onthulling bij van de ‘Flying Officer R.J. Cammock’ tunnel.

Op zoek naar het complete plaatje Christiaan zit in verschillende forums met mensen die zijn hobby delen en gaat nog regelmatig het land op met zijn metaaldetector. Hij heeft al veel plekken in de regio bezocht, maar is er zeker van dat er nog veel meer moet liggen. “Mocht iemand nog verhalen hebben over de oorlog of ken je een plek waar misschien iets in de grond zou kunnen liggen, dan hoor ik het graag.” Christiaan is bereikbaar op 06-15566279.

24 apr

7 mei

9 mei

14 mei

15 mei

16 mei

LokaalLochem 2
huis’ almen
het complete
zie www.facebook.com/onshuisalmen/ events/ of scan de QR code
Inloop cabaret afsluiten met warme maaltijd
Filmhuis
10.30 uur Circulus inloop spreekuur
Open repetitie/concertje muziek op schoolplein of benedenzaal Ons Huis
Door Mattijs Janssen Agenda dorpshuis ‘ons
Voor
overzicht
10.00 uur
20.00 uur
09.30 tot
19.30 uur
dag
het
20.00 uur Klaverjassen/jokeren Hele
Koningsdagviering op
plein
20.00 uur Jaarvergadering Elf Marken
09.30 uur Kerkdienst met na afloop koffie’
19.30 uur Handwerkcafé
20.00 uur Ledenvergadering VZWA
20.00 uur Vergadering OVOV
19.30 uur Muziekvereniging Juliana speelt op het plein
25 apr 26 apr
27 apr

April doet wat hij wil. Nou dat blijkt. Het ene moment trek je een t-shirt aan en hoop je je winterjas (en het liefst ook de regenjas) voor een onbestemde periode op te kunnen bergen. Het volgende moment sta je weer te klappertanden en weet je niet hoe snel je de gebreide sokken weer aan moet trekken. Regen valt er ook genoeg, maar wat is het weer mooi buiten he?

De natuur kleurt groen, bomen en planten staan in bloei, de vogels fluiten het hoogste lied, terrassen worden weer opgebouwd en iedereen popelt om te genieten van de heerlijke zonnestralen. En tot mijn grote plezier worden er al weer volop toeristen gespot. De Kunstroute met Pasen en de Bach Weken waren een groot succes en dan ligt er nog een aantal feestdagen voor de boeg en moet het echte seizoen nog beginnen. Nog een paar dagen en dan kleuren de kernen oranje. Koningsdag wordt flink gevierd, want in bijna alle kernen in de gemeente is wel iets te doen. Van de traditionele kleedjesmarkten, een gezamenlijk ontbijt, spelletjes spelen, tot het luiden van de klokken of het zingen van het Wilhelmus. In Landstad Lochem keert Koningsdag terug naar het volledig nieuw ingerichte centrum. De VVV speelt daarop in met een leuke speurtocht voor de kids. Maar daarover meer in de rest van de krant. Iets met gras, voeten en maaien.

‘Dat grös broest trouwens de grond uut’, een opmerking die ik onlangs hoorde en ook geldt voor de ideeën en initiatieven die er zijn. Misschien wel het beste evenementennieuws van de maand… IJsseljazz keert terug. Na een jaar afwezigheid wordt Gorssel op de tweede zondag in september weer in Jazz klanken gehuld. Supergaaf en een fantastische gelegenheid voor nieuwe ontmoetingen!

Het is nu drie jaar geleden dat de Lochem besloot dat het tijd was om de gemeente in zijn geheel weer toeristisch en recreatief sterker op de kaart te zetten. In die drie jaar heb ik veel bijzondere ontmoetingen mogen beleven. Met ondernemers, organisatoren, collega’s in andere gemeenten en in het bijzonder ook met bezoekers. En dat zijn, zonder de andere ontmoetingen tekort te willen doen, misschien wel de meest waardevolle.

Zo ontmoette ik op 3 september 2021 op de stoep van de VVV Henk en Boukje. We raakten in gesprek en wat bleek… ze kwamen al voor de derde keer twee weken naar Lochem. Altijd in hetzelfde huisje in het buitengebied met als hoofddoel lekker fietsen en ontspannen. Op de vraag wat ze dan altijd gingen doen, kwam een uitvoerig antwoord en ook een tegenvraag. Wat denk jij dat wij nog moeten gaan doen? Voor mijn gevoel hadden ze alles al gedaan, dus vroeg ik of ik er even over na mocht denken. We wisselden telefoonnummers uit en die avond appte ik wat suggesties. Dat was het begin van een fijn contact en heel veel inspiratie.

Henk en Boukje gingen de volgende dag richting Gorssel en tijdens de rest van hun vakantie ontving ik tips over alle leuke dingen die ze deden. Superfijn want, los van het feit dat ze tot de dag mijn favoriete gasten zijn, geven ze een grote groep bezoekers van onze gemeente een gezicht. Een deel van de tips die ik kreeg zijn verwerkt in een nieuwe fietsroute bundel voor Lochem die inmiddels bij de VVV verkrijgbaar is. Ondertussen hebben we nog steeds een leuk contact met elkaar en hebben ze zelfs een rondleiding in hun eigen woonplaats gegeven.

Zo zie je maar weer: Van nieuwe ontmoetingen word je blij en borrelt en broest het van de ideeën. Reageren?

3 LokaalLochem Colofon Uitgever Fulltime-media Opmaak & Acquisitie Fulltime-media Verspreiding All-Inn Verspreidingen Drukkerij BDUprint Fotografie voorpagina Rianne de Graaff Fulltime-media 0573 - 745061 06 - 39602224 www.fulltime-media.nl info@fulltime-media.nl
LokaalGelderland
Volgende editie verschijnt op 22 mei 2024 facebook.com/lokaallochem twitter.com/lokaallochem instagram.com/lokaalgld www.lokaallochem.nl Column; Ontluiken 19 Stress de baas 5 Vrijwilligers redden hulpbehoevende vogels 4 Column; Op badslippers in de gym 11 Infomarkt; is dit nu later? 12 Agenda; Kulturhus Laren 15 Op zondag een croissantje scoren? Dat is in Lochem nog best lastig 17 Agenda; Dorpshuus Hoeflo Harfsen 8 “Da bunt ze” 9 Voor jongeren, door jongeren 11 Berry en Konni openen met veel plezier hun vernieuwde brasserie de Waterjuffer in Harfsen 8 Mysterieuze onopgeloste politiezaken 18 Hoe zit het ook alweer met het vlaggen? Hooggeëerd publiek, Het circus is weer in de stad! Country & Garden Fair 6 7 7
Redactie
redactie@lokaallochem.nl
l.vanderlinde@achterhoek.nl Bijzondere ontmoetingen COLUMN Door Laura van der Linde Einde van een tijdperk: de Korte’s Woonsfeer sluit 15 Bellen voor het goede doel en cultuur 10 Evenementen agenda VVV Lochem 18 Kinderen van Daltonschool De Branink in Laren ontwikkelen “Vieze Handen en groene vingers” 20 Leestip van Lovink - Ooit waren wij vogels 19 Basisscholen organiseren lijnbaltoernooi 20 Vier de lente in Gorssel op 5 mei 21 Welkom bij de Zwiepse Molen te Zwiep tijdens Hemelvaart 9 mei 7 Koningsdag in Lochem keert terug naar het centrum 25 Koningsjacht 28 Koningsdag 27 april voor Almen, door Almen 29 Programma Koningsdag Harfsen 2024 voor jong en oud 29 Waarom er vrijmarkten zijn op Koningsdag 30 Lang leve een spetterend feest in Eefde 31 Gezellige Koningsdag van Laren&Oranje 33 Feestprogramma Koningsdag Gorssel 35 Barchem Koningsdag & 25 jarig jubileum Spölvenne 35
Laura

gram Geldig vanaf 4 mei tot en met 18 mei. U kan ons vinden elke zaterdag tussen 10:00 en 15:00 uur op de parkeerplaats bij Poelier ‘t Vöske aan de Haalmansweg

diverse smaken

gram voor € 6,50 Zaterdag 27 april(Koningsdag) zijn we gesloten

www.poeliertvoske.nl Onze openingstijden: maandag t/m vrijdag 09:00-18:00 | Zaterdag 09:00 - 17:00 | Zondag gesloten Poelier ʻt Vöske | Haalmansweg 5 , 7241 CP | info@poeliertvoske.nl | 0573-254683 Poelier ‘t Vöske |Haalmansweg 5, 7241 CP Lochem | info@poeliertvoske.nl | 0573 - 254683 www.poeliertvoske.nl Onze openingstijden: Maandag t/m vrijdag 09:00 - 18:00 uur |Zaterdag 09:00 - 17:00 uur |Zondag gesloten
ist in Catering,
en Wild
aanbieding G ra a g t o t zi e n s! E ll i s B a k ke r Noord Hollands
500
€ 6,50
Uw s p ecial
Ki p , Kalkoen
UW BARBECUE SPECIALIST OOK DEZE ZOMER ZIJN WIJ WEER Voor meer acties en aanbiedingen, houdt u onze facebook pagina in de gaten!
belegen
Kruidenkaas
500

Vrijwilligers redden hulpbehoevende vogels

De gemeente Lochem ligt in een natuurrijke omgeving. Dat betekent dat er ook veel wilde dieren te vinden zijn. Soms komen die in de problemen. Gelukkig kunnen sommigen dan rekenen op de hulp van good samaritans, vrijwilligers van Roofvogel Opvangcentrum Barchem bijvoorbeeld.

De afgelopen tijd is er flink actie gevoerd voor deze opvang. Het leverde in korte tijd bijna 11.000 euro op. Dat is veel meer dan Calle Janssen had verwacht. Hij is van de politieke partij LochemGroen! en sprong in de bres voor de vogelopvang. Hij legt uit waarom de opvang zo belangrijk is voor Lochem.

Kosten stijgen

"Ieder mens zal het er over eens zijn dat dieren geen dingen zijn, maar wezens met gevoel. Dit maakt het moreel gezien een verantwoordelijkheid voor de burger om hulp te verlenen indien dat nodig is", vertelt hij. . Er bestaat in Nederland een zorgplicht voor gewonde, verzwakte en verweesde dieren. Deze geldt ook wanneer het dier in het wild leeft. Janssen keek zijn ogen uit toen hij de opvang bezocht. "Er worden meer dan 600 roofvogels opgevangen. Dat komt omdat er in onze gemeente prachtige roofvogels leven." De kosten bij de opvang blijven stijgen en de dieren blijven toenemen. "Daarom willen wij dat er voor dit jaar een klein deel van de kosten worden gedekt."

In het wild levende dieren in Nederland komen regelmatig in de problemen door menselijk handelen. "Bij roofvogels zijn dat

Stress de baas

Blijf je moe, futloos en gestresst? Misschien moet je het eens anders aanpakken. Die boodschap heeft Timo Hans. Hij vertelt in The X Vibe aan Jesse Sprikkelman over zijn boek Stress Is Een Kunst.

Timo Hans geeft is spreker en leert mensen om om te gaan met hun stress. En dat doet hij net even anders dan anderen. "De huidige stressaanpak heeft nul effect, elk jaar zitten meer dan een miljoen mensen thuis met stress. Logisch, want met rustig aan doen, los je niets op."

Gezondheid

Er is veel stress in de huidige maatschappij. Dat ziet Hans ook. "Mensen denken dat ze heel veel stress hebben. En met de stress die ze hebben gaan ze niet goed om. Vraag jezelf eens af: Heb jij gezondheidsproblemen omdat je last hebt van stress, of heb je last van stress omdat je gezondheidsproblemen hebt?"

bijvoorbeeld zaken zoals illegaal afschot, vergiftiging, afval, prikkeldraad en het verkeer." Deze moeten dus opgevangen worden. Maar een willekeurige particulier kan en mag geen wild dier verzorgen. "In de afgelopen 70 jaar zijn er daarom wildopvangcentra opgericht die de kennis en kunde hebben en ook een ontheffing hebben gekregen om in het wild levende dieren te mogen verzorgen totdat deze weer in vrijheid kunnen worden gesteld. In de gemeente Lochem is dat Roofvogelopvangcentrum Barchem."

Noodzaak

Dan zou je denken: deze opvang krijgt vast op vaste basis een subsidie van de gemeente. Maar dat is niet het geval. En daar is Janssen niet blij mee. Hij en zijn partijgenoten "vinden het noodzaak dat wij als gemeente hier verantwoordelijkheid voor nemen." Hun motie hierover werd niet aangenomen. "Maar we zullen door blijven gaan om initiatieven zoals de roofvogelopvang te blijven ondersteunen. Gezien de ontzettend vele donaties en mooie reacties kunnen we ook zeggen dat dit onderwerp leeft in de gemeente Lochem."

Wie de politieke agenda bestudeert komt tot de conclusie dat natuur voor veel politici niet zo'n belangrijk onderwerp is. Er wordt relatief weinig over gesproken. En dat terwijl er veel natuur is in de gemeente. LochemGroen! lijkt alleen te strijden voor planten, dieren en dergelijke. Ze hebben bijvoorbeeld in 2022 per motie getracht om een nota dierenwelzijn in de

gemeente Lochem te krijgen. "Veel gemeentes hebben al een dierenwelzijnsnota. Dit gaat onder andere over de wilde dieren. Helaas zijn de coalitiepartijen GemeenteBelangen, VVD en Meedenken met Lochem totaal niet gericht op het welzijn van dieren."

Vrijwilligers

Dieren in de problemen worden in ons land veelal verzorgd door vrijwilligers. Neem bijvoorbeeld de Dierenambulance als voorbeeld. Ook de vogelopvang in Barchem draait op vrijwilligers. Janssen: "Wat de vrijwilligers doen is ontzettend fijn en belangrijk voor de dieren maar ook zeker voor ons als mens. Zonder dieren kunnen wij mensen namelijk niet eens voortbestaan."

Sinds 1998 heeft de opvang een vergunning en in 1999 heeft het opvangcentrum de status 'erkend vogelasiel' gekregen. Dit betekent dat het opvangcentrum voldoet aan strenge criteria op het gebied van kennis, verzorging, hygiëne, opvangmogelijkheden en volières.

Rust

Het opvang en revalidatie centrum is landschappelijk gelegen aan de voet van de Lochemse berg en tegen ‘Het Veen’. “Deze unieke plek is verscholen in het bos en is onderdeel van het stilte gebied, een ideale plek voor het revalidatiewerk”, leggen ze uit. "Om nog betere resultaten na te streven met de opvang en revalidatie van beschermde inheemse roofvogels hebben we een constructieve samenwerking met dierenartsen en andere opvangcentra. Alle werkzaamheden op de vogelopvang worden door een vaste ploeg vrijwilligers gedaan.”

Een kijkje nemen in het opvangcentrum? Dat is helaas niet mogelijk. "Dit heeft 1 duidelijke reden: de vogels zoveel mogelijk rust te bieden tijdens de revalidatie. Om dezelfde reden is de opvang gesitueerd in een stiltegebied."

Maar is er een shortcut om het op te lossen? "Zorg beter voor je gezondheid en voor jezelf. Mensen koppelen hoofdpijn, nekpijn, slecht slapen en darmklachten aan stress. Wanneer je dat niet doet, blijven er heel veel facetten over om aan te werken. Ook in tijden van stress kun je iets doen aan je ademhaling, kun je ervoor zorgen dat je beter slaapt, kun je letten op je voeding."

Leren ermee om te gaan Wanneer je een boek schrijft over hoe je stress de baas bent, ben je dan zelf helemaal stressvrij? Hans moet lachen om die vraag. "Stress de baas zijn betekent niet dat je het hebt. In onze maatschappij krijgen we hoe dan ook te maken met beren op de weg en daadwerkelijke uitdagingen. Die gaan ook niet weg. Goed zijn in stress is weten hoe je daarmee omgaat, dat je relatief weinig klachten hebt en dat je in goede gezondheid verkeerd."

Het boek Stress Is Een Kunst ligt nu in de boekhandel en is online te verkrijgen.

5 LokaalLochem
Door Jesse Sprikkelman Door Jesse Sprikkelman

Country & Garden Fair

beleven en genieten in de tuinen van Huis Verwolde

De zomerse bloei van bloemen en planten zet zich in, de natuur herleeft: het is voorjaar op haar mooist! Tijdens de Country & Garden Fair beleef en geniet je van het voorjaar en de overgang naar de zomer. Al wandelend door de prachtige tuin van Huis Verwolde, haal je je hart op aan de nieuwste items voor je huis en tuin, adviezen van hoveniers en kwekers, koop je vaste planten en mooie bloeiers en natuurlijk ook diverse bloempotten, vazen en decoratieve items.

Kom in voorjaarsstemming tijdens de sfeervolle Country & Garden Fair! De prachtige groenrijke omgeving van Huis Verwolde en het Landgoed in de lente beloven veel moois. Ruim 90 standhouders presenteren zich in luxe pagodetenten en kramen met luifels. Laat je inspireren, kom genieten en beleven en gezellig shoppen. Van vaste planten tot zomerse en kleurrijke voorjaarsbloeiers, van sfeervolle antieke, brocante en trendy huis- en tuindecoraties tot kunst. Ook culinaire verrassingen zoals home-made gerechten tot selectieve wijnen maar ook modeshows met de nieuwste voorjaarsmode en accessoires zullen niet ontbreken. Neem ook deel aan de gratis tuinrondleidingen die verzorgd worden door de tuindames van Huis Verwolde en je van interessante informatie voor zien over

de historie maar ook over het heden van de tuin, het onderhoud, de aanleg, het Pinetum en nog zo veel meer.

Bezoek tegelijk met de fair ook het Huis Verwolde De geschiedenis van Verwolde gaat terug tot de middeleeuwen. Het huidige huis is in 1776 gebouwd in de toen voor Gelderland geheel nieuwe neoclassicistische stijl. Zes generaties van de familie Van der Borch hebben het huis tot 1977 bewoond. Wie van de serie Downton Abbey houdt, is gelijk verliefd op deze plek. Het huis is twee eeuwen bewoond geweest door één adellijke familie en volledig ingericht: van de personeelsvertrekken in het onderhuis tot de kinderkamer op de verdieping. Veel van het oorspronkelijke neoclassicistische interieur is bewaard gebleven en alle vertrekken zijn in historische trant ingericht, van de dienstvertrekken in het onderhuis tot de woon- en ontvangstruimten op de verdieping. Het huis is het middelpunt van een prachtig landgoed en wordt omringd door een park met een pinetum (naaldbomentuin), gazons, kleurrijke bloemborders, bos en een vijver. De fair vindt plaats in de tuin en bied alle mogelijkheid om te wandelen en te genieten van het groen.

Kom ook beleven & genieten

Bereid je voor op een sfeervol, gezellig buitenevent in voorjaarssfeer. Heerlijk struinen over de fair en wandelen door de mooie tuinen van Huis Verwolde. De fair vindt deels plaats op geasfalteerd terrein maar ook op het gras van het Landgoed en bospaden. Er zijn diverse terrassen om te kunnen genieten van livemuziek onder het genot van een kop koffie/thee of een glas rose.

Country & Garden Fair vindt plaats in het Hemelvaartsweekend van 9 t/m 12 mei bij Huis Verwolde in Laren (Gld.)

Locatie:

Huis Verwolde, Jonker Emilelaan 4, Laren (Gld.)

Openingstijden:

Donderdag 9 mei: 10.00 – 18.00 uur

Vrijdag 10 mei: 10.00 – 18.00 uur

Zaterdag 11 mei: 10.00 – 18.00 uur

Zondag 12 mei: 10.00 – 18.00 uur

Entreeprijs:

Volwassenen: 13,50 euro (in voorverkoop 11,50)

Kinderen van 7 t/m 14 jaar: 5,-

Combitickets (entreeticket fair incl. bezoek Huis Verwolde)

Volwassenen: 18,50, in voorverkoop 17,50

Kinderen van 7 t/m 14 jaar: 10,00

Kinderen t/m 6 jaar: gratis toegang

Parkeren:

3,- euro

LokaalLochem 6 Advertorial
KIJK VOOR MEER INFORMATIE & TICKETS OP: WWW.COUNTRYGARDENFAIR.NL

Welkom bij de Zwiepse Molen te Zwiep tijdens

Hemelvaart 9 mei

Het is de laatste negen jaar een goede gewoonte geworden om deze betekenisvolle feestdag te vieren in de buitenlucht. En wederom heeft Zwiepse molen haar ruimte beschikbaar gesteld. Bij mooi weer buiten en bij regen kunnen we naar binnen, net het weervrouwtje. Het is een prachtig begin van Hemelvaart en het legt een goede bodem voor jezelf om je eigen een geestelijke maaltijd te bezorgen. Dominee Paul Wansink van de Protestantse gemeente in Lochem is onze voorganger en de Mellow Brassband uit Winterswijk zal zorgen voor de muzikale omlijsting, klein maar fijn.

De collecte is bestemd voor het project wat de Zwiepse Molen al enkele jaren steunt. Het is een kleinschalig project in Sri Lanka en 45 families worden hierdoor geholpen. Ze zorgen hiermee voor; onderdak, schoolspullen en lesmateriaal voor de kinderen. En vervolgens voeding voor de gezinnen en ouderen. Gé (de molennaar) en Mariska, zij verzorgen de horeca en sturen het project in Sri Lanka aan. Zij hebben regelmatig contact met de zusters daar. De zusters coördineren alles, zodat het geld goed terecht komt, en ze houden hier toezicht op.

De aanvang van de viering is om 10.00 uur, maar je mag ook rustig wat eerder komen om vooraf te luisteren naar de muziek. Vanaf 09.30 uur ben je van harte welkom. Na afloop is er koffie en thee voor eigen rekening. Ook hiervan gaat een deel van de inkomsten naar boven genoemd project.

Hooggeëerd publiek, Het circus is weer in de stad!

Circus Bolalou komt naar Warnsveld: locatie

“Lage Weide”. Stap binnen in een wereld vol magie, verwondering en betovering. Waar dromen werkelijkheid worden. Geniet van een klassiek circus in een modern jasje.

Onze getalenteerde en veelzijdige artiesten komen van over de hele wereld om u een verbluffende show te bezorgen. Wij nodigen u uit om een kijkje te nemen bij een van onze 1,5 uur durende shows. Neem een kijkje in de wereld die zich “circus” noemt.

Het circus wordt gerund door Steffie, een van de weinige vrouwelijke circusdirecteuren in Europa. Speciaal voor u zorgt zij met haar artiesten uit verschillende landen voor ruim 90 minuten circusplezier. Voor en tijdens de show kunt u genieten van heerlijke versnaperingen, maar ook zijn er leuke souvenirs verkrijgbaar.

De Showtijden zijn:

Woensdag 1 mei 16.00 uur

Vrijdag 3 mei 16.00 uur & 19.00 uur

Zaterdag 4 mei 16.00 uur & 19.00 uur

Zondag 5 mei 11.00 uur & 14.00 uur.

Kaarten kun u online reserveren via www. circus-bolalou.nl of 30 minuten voor elke show aan de circuskassa. De voorstellingen van 19.00 uur zijn speciale ‘actie’ voorstellingen met gereduceerde entreeprijzen. Alle info omtrent kaarten is te vinden op de website. www.circus-bolalou.nl.

Winactie:

Wilt u ook zo graag naar het circus, doe dan nu mee. Onder alle lezers van LokaalLochem verloten wij 3 x 2 vrijkaartjes

Wat moet u doen:

• Stuur voor 30 april een mail naar info@fulltime-media.nl met uw naam en contactgegevens

• Geef aan waarom u graag kans maakt op 2 vrijkaartjes.

Op 1 mei horen jullie wie de winnaars zijn.

Hoe zit het ook alweer met het vlaggen?

Door Jesse Sprikkelman

Hang ik de vlag op 5 mei uit met wimpel? En mag op 4 mei in de ochtend de vlag boven in de mast? In april en mei ontstaan nog weleens vragen over het vlaggen.

Koningsdag

Om te beginnen Koningsdag (27 april). Op die dag en de verjaardagen van de Prinses van Oranje, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij de andere leden van het Koninklijk Huis wordt niet met wimpel gevlagd. Dit mag bij mensen thuis. En ook overheidsgebouwen doen daaraan mee.

4 en 5 mei

De Nationale Dodenherdenking op 4 mei en de Nationale Bevrijdingsdag op 5 mei zijn vaste data waarop gevlagd wordt. Ook als deze op een zondag of christelijke feestdag vallen. Van 1994 tot 2001 werd op Dodenherdenking, na de twee minuten stilte om 20.00 uur, de vlag in top gehesen. Tegenwoordig mag de vlag tot zonsondergang, wat rond 20.45 uur is, halfstok blijven hangen. Tijdens de dodenherdenking hoort de vlag na 18.00 uur halfstok buiten gehangen te worden.

Bijzondere gebeurtenissen

Bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden, kan de ministerpresident een speciale vlaginstructie uitgeven. De ministerpresident kan ook een speciale vlaginstructie uitgeven bij bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp.

7 LokaalLochem
WARNSVELD Lage Weide Van Woensdag 1 mei t/m Zondag 5 mei VOORSTELLINGEN: Woensdag 1 mei: 16:00 uur Vrijdag 3 mei: 16:00 en 19:00 uur Zaterdag 4 mei: 16:00 en 19:00 uur
5 mei: 11:00 en 14:00 uur Kassa geopend vanaf 30 minuten voor aanvang van de voorstelling. Online reserveren via www.circus-bolalou.nl ACTIE: ALLE 19:00 UUR SHOWS: €15,€2 KORTING Tegen inlevering van deze bon ontvangt u €2 korting. LET OP! 1 bon per persoon. (Niet geldig tijdens acties)
Zondag

Berry en Konni openen met veel plezier hun vernieuwde brasserie de Waterjuffer in Harfsen

Het is een drukke periode voor Berry en Konni Verhoogt uit Harfsen. Afgelopen Pasen startte het kampeerseizoen weer, ook zijn ze al weken druk bezig met de voorbereidingen van de opening van hun vernieuwde brasserie. Zaterdag 16 maart werd men al uitgenodigd voor een proeverij van de vernieuwde menukaart, daarbij kon er direct kennisgemaakt worden met het nieuwe team. Dit werd een gezellige zaterdagmiddag.

In 2012 kwamen Berry en Konni in Harfsen wonen, namen camping de Waterjuffer over en openden de Brasserie aan de Jufferdijk in Harfsen. Berry komt uit een echt horeca gezin en werkt al vanaf zijn zestiende in de horeca. Het was dan ook bijna vanzelfsprekend dat Berry een horecagedeelte op de camping wilde hebben. Konni heeft een heel andere achtergrond, zij laat de brasserie dan ook graag over aan haar man. “Konni doet alles op het gebied van de administratie en alles op het kantoor.” Vertelt Berry. Tot aan de Corona periode, in 2020, heeft Berry zelf altijd de horeca verzorgd op de camping. Het was in deze bijzondere periode dat Konni en hij het besluit namen om een stapje terug te doen, ze besloten de brasserie te verhuren.

Vernieuwde vorm

Dit had uiteindelijk niet het gewenste effect, ook een zoektocht naar een potentiële uitbater leverde niks op. “We hebben een

heel goed idee wat we willen bereiken en wat bij ons past.” Dit deed het echtpaar besluiten om er toch nog een keer volledig voor te gaan en de brasserie in een nieuwe vorm te heropenen. Een nieuwe kok en extra bediening werd aangenomen. Het interieur werd in het voorjaar van 2023 volledig opgeknapt en een nieuwe menukaart werd opgesteld. Nu is het team klaar om iedereen uit de omgeving welkom te heten in de vernieuwde brasserie.

Heropening

Met de heropening willen Berry en Konni duidelijk laten zien aan de regio dat de brasserie een los onderdeel is geworden, naast de camping. De brasserie zal het hele jaar door geopend zijn. Evenals het overdekte afhaalloket. “We willen nu naam gaan maken, bij iedereen in de omgeving, dat we er juist ook voor hen zijn!”

Tijdens de kennismaking, op 16 maart, ontvingen Berry en Konni leuke reacties. “Mensen zijn vaak echt verrast hoe het er binnen uitziet. Men heeft vaak een ander beeld van de horeca op een camping, wij hebben echt een gezellige en kwalitatieve brasserie neergezet.”

Door het hele jaar open te zijn, hoopt Berry op meer regionale gasten. “Mensen hebben snel hun loopje gevonden. Als we dan in de wintermaanden dicht zitten, gaan ze elders kijken.” De brasserie is nu nog vier dagen in de week geopend, van donderdag tot en met zondag, en zal vanaf mei dit jaar uitbreiden naar vijf dagen in de week. “Met de vernieuwde brasserie willen we een regionale rol vervullen voor het dorp.”

Zelf gaat Berry, samen met de nieuwe kok, in de keuken staan. “Ik vind dit erg leuk om te doen en wil dat het een succes wordt.” Volgens Berry doe je dat niet alleen door lekker te koken. “Je moet ook af en toe een praatje maken met je gasten. Konni en ik doen alles vanuit het oogpunt, hoe we het zelf zouden willen ervaren.” Vanuit deze visie wordt ook het team samengesteld. Iedere nieuwe medewerker start bij de afwas. Zo leert iedereen alle kneepjes van het bedrijf. “Iedereen in het team is gelijk, of je nu de kok of de afwasser bent.”

Lokale producten

In de brasserie hebben ze een lekkere allround kaart met veel lokale producten. “Zo hebben we mosterd, truffelmayonaise en diverse producten van mosterdmakerij Braakhekke. Ook ons ijs voor de nagerechten of een bekertje ijs komen van ijsboerderij Oans uit Holten.” Alle producten worden dagelijks vers bereid, via de leveranciers kunnen ze zes dagen per week vers vlees, vis en groenten geleverd krijgen. De menukaart varieert door de seizoenen heen. Zo kan je asperges op de kaart treffen en in het najaar zullen er diverse wildgerechten op het menu staan. Bij elk hoofdgerecht krijg je ouderwets warme groenten. “Wij werken graag met de zogenaamde “vergeten groenten.”

Naast lunch en diner is de brasserie ook een gezellige locatie voor feesten, buffetten, familie-diners, etc. en is van alle gemakken voorzien zoals voldoende parkeergelegenheid, mindervalide voorzieningen gelegen in een rustige omgeving, met een groot terras en een aangrenzende speeltuin voor de kinderen.

LokaalLochem 8
HOEFLO HARFSEN Voor het complete overzicht zie www.hoeflo.nl/activiteiten/ of scan de QR code 09.00 uur Viering Koningsdag Koningsdagontbijt Kinderoptocht Fietstocht 20.00 uur Sing It 20.00 uur Filmhuus Hoeflo 11.00 uur Fietstocht “Harfsen trapt um weer an” 27 apr 29 apr 3 mei 26 mei Agenda Dorpshuus Hoeflo 16 dec 20.30u. Pubquiz 18 dec 19.45u. Sing-It Kersteditie 13 jan 18.30u. Dropping ‘Vind de connectie’ 13 jan 18.00u. Lasergamen voor de jeugd 30 jan 19.30u. Energiecafé 09 feb 20.00u. Filmhuus Hoeflo 17 feb 20.30u. Pubquiz 22 feb 10.30u. Springkussenfestijn 23 feb 10.30u. Springkussenfestijn 08 mrt 20.00u. Midwinteravond Oranjevereniging 20 mrt 18.00u. Harfsense Dorpskwis Agenda DORPSHUUS Door Mattijs Janssen

"Da bunt ze"

Daar zijn ze, onze bevrijders. Nederland staat in 1944 op het punt om bevrijd te worden. Maar het duurt nog tot het voorjaar van 1945 voordat heel Nederland bevrijd is. De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944 met de opmars van de Amerikanen in Limburg. Met Operatie Market Garden wordt op 17 september 1944 een gedeelte van Noord-Brabant en Gelderland bevrijd. Operatie Market Garden bestaat uit twee hoofdonderdelen: de verovering van acht belangrijke bruggen en een aanval van grondtroepen. Helaas strandde het geallieerde offensief bij Arnhem. Op dat moment is wel al een deel van Noord-Brabant, Limburg en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied bevrijden de geallieerden in de maanden daarna de rest van Brabant en Limburg.

Op 8 februari 1945 gaat een tweede offensief van start: Operatie Veritable. Hiermee willen de geallieerden het Rijngebied veroveren. Door de felle tegenstand van de bezetter mondt het offensief uit in een uitputtingsslag. Op 10 maart 1945 staan de geallieerden uiteindelijk voor de Rijn. Het noorden van Nederland wordt in de lente van 1945 bevrijd. De Duitse troepen in Nederland, Noordwest-Duitsland en Denemarken capituleerden op 4 mei op de Lűneburger Heide. Deze capitulatie trad in werking op 5 mei om 08:00 uur. Tijdens de bevrijding vecht er in Nederland een heel leger aan geallieerde militairen. Bij de luchtlandingen in het kader van Operatie Market Garden worden in totaal 20.000 parachutisten gedropt en bijna 14.000 militairen ingevlogen met zweefvliegtuigen. Aan Operatie Veritable nemen meer dan 300.000 Britse, Canadese en Poolse militairen deel.Op 23 maart 1945 staan er bijna 500.000 geallieerden over de Rijn en kan men aanvangen met de bevrijding van Nederland.

Van uit Rees trekken Britse troepen( 43e Wessex Divisie) richting Anholt, Varsseveld, Zelhem, Ruurlo naar Lochem. Vanuit Millingen trekken Canadese troepen ( 2e Can.Divisie) via Doetinchem naar Almen en Laren. Lochem wordt op 2 april 1945 bevrijd en Laren, Exel, Armhoede pas op 5 april 1945. Hoe beleeft onze regio de bevrijding? Er worden optochten gehouden, feest en dansavonden. Toneel opvoeringen en films worden er getoond. Terwijl er door de Canadezen in het Noorden wordt gevochten, is men in het bevrijde zuiden reeds al voor ontspanning aan het zorgen voor de vermoeide troepen.

Lochem bevrijdt: Uitzending Radio Oranje voor de Radiozaak van Carel Langeler

Lochemers komen in grote getalen naar de kleine markt. Daar hoord men op 4 mei het verlossende radiobericht. Om 21.00 uur die avond maakte Radio Herrijzend nederland bekend dat met ingang van 5 mei, 8.00 uur 's morgens de Duitse strijdkrachten in ons hele land hadden gecapituleerd. Blijheid,vreugde en droevenis. Op 5 mei klonken om 19.00 uur voor het eerst weer de harmonieuze klanken van onze

plaatselijke muziekverenigingen Advendo en Aeolus onder leiding van Martin Bijnevelt.

Geallieerde troepen blijven tijdelijk in Lochem Doordat niet alle geallieerde legereenheden direct terug kunnen naar hun land, blijven ze een tijd in Lochem en omgeving. Op de nieuwstad! Ze worden natuurlijk enorm verwelkomd. Op terugweg uit Duitsland vind het 5th Anti tank battalion een tijdelijk onderkomen in Lochem. Op 8 juni houden ze een parade in Lochem en op 10 juni een gezamenlijke kerkdienst ( Memorial Service) ter nagedachtenis aan hun gesneuvelde manschappen.

Daar ze een tijd blijven laat dit regiment hun regimental boek drukken door Drukkerij Scheen. Tijd voor een mooie foto in het Openluchttheater. Omdat ze ook in het St Josephhuis op de Bosweg tijdelijk zijn ingekwartierd, maken ze veel tijd om ook met kinderen een foto te maken.

Met dank aan : Lochem in oorlogstijd

Familie Olthoff

Can Archives

Dick Lammertink

Opmars naar Barchem, Zwiep, Lochem, Exel en Laren

Canucks spelen Baseball

In de Socitéit liet de Canadese artillerie een bijzondere muurschildering achter.

Maran & Odo Olthoff (Bosweg)
LokaalLochem Foto in het Openluchttheater 9

Bellen voor het goede doel en cultuur

Non-profitorganisaties, zoals onder andere goede doelen, patiëntenverenigingen en culturele instellingen zijn vaak afhankelijk van donateurs en ‘vrienden’ om de werkzaamheden goed uit te kunnen blijven voeren. Zij maken dan ook vaak gebruik van een callcenter om deze donateurs en ‘vrienden’ te werven.

Seniorcall, een zelfstandig bureau voor telefonische fondsenwerving, heeft zich helemaal toegespitst op de telemarketing voor deze organisaties. Klanten als Oerol op Terschelling, de Vogelbescherming en Alzheimer Nederland maken dan ook dankbaar gebruik van Seniorcall.

55 jaar en ouder

Guido den Heijer is met zijn bedrijf, waar uitsluitend mensen werken van 55 jaar en ouder, gevestigd in gebouw Hanzestaede aan de Zutphenseweg 31C in Deventer. “Wij waren in de binnenstad gevestigd, maar daar waren we uitgegroeid. Hier, op deze ruime locatie, zijn wij goed bereikbaar voor onze medewerkers en hebben wij volop ruimte om verder te groeien.

Hier wordt specifiek gewerkt met werknemers die wat ouder zijn. Meer dan eenderde van de medewerkers is zelfs 65-plusser. Zij sluiten goed aan bij de doelgroep van onze opdrachtgevers en zijn goed in staat een kwalitatief telefoongesprek te houden, waarbij de gebelde met een goed gevoel ophangt, of het nou tot een donateurschap is gekomen of niet.”

Nieuwe seniorcallers gezocht

“Mensen die actief in het leven staan en nog een paar uurtjes per week over hebben kunnen bij Seniorcall aan het werk als zij zin hebben om samen met een leuke groep mensen te werken voor goede doelen en andere non-profitinstellingen. Een leuk gesprek hebben met de klant, een gesprek met begrip waarin wordt ingegaan op wat belangrijk is; dat is wat onze mensen doen. Veel contact met de medemens en nog wat bijverdienen ook.” Seniorcall bestaat inmiddels ruim 15 jaar en heeft mensen aan het werk uit de hele stedendriehoek. Is uw interesse gewekt? Kijk voor meer informatie en hoe u kunt solliciteren op onze website: www.seniorcall.nl

Wilt u op een leuke, exibele manier iets verdienen?

Wij zijn op zoek naar fondsenwervers voor goede doelen en cultuur.

Dit kan al vanaf 8 uur per week, de werktijden zijn in overleg. Wij bieden naast salaris een ouderwets gezellige collegialiteit binnen ons team!

Ons kantoor is open: doordeweeks overdag en ‘s avonds tot 21.00 uur. Na de inwerkperiode is het mogelijk om af en toe thuis te werken.

Voor meer informatie kunt u kijken of direct solliciteren op onze website: www.seniorcall.nl

of bel naar:

Guido den Heijer 0570 - 544158.

Seniorcall

Fondsenwerving voor goede doelen en cultuur

Bent u 60+ of al gepensioneerd?

Dan is Seniorcall wellicht iets voor u!

Seniorcall is gevestigd in Deventer en is het eerste bedrijf in Nederland dat gebruik maakt van de kwaliteiten van ouderen in het telefonisch werven van donateurs, vrienden en leden.

LokaalLochem 10 Advertorial

Voor jongeren, door jongeren

Al 24 jaar lang organiseren de leden van Open Jongeren Werk Lochem (OJWL) diverse activiteiten voor jongeren in Laren en omgeving. Naast de bekende jaarlijkse activiteiten zoals Trekker Trek, de brommercross, de Oudijzer-actie en het Carbid Knapp’n op Oudejaarsdag staat dit jaar ook Koningsdag op de agenda.

Jong Gelre was sinds 1964 de roepnaam van de Algemene Plattelandsjongerenorganisatie in de provincie met verschillende plaatselijke afdelingen. In 1914 werden deze ook in Laren en Lochem opgericht. In 2020 besloot de afdeling van Laren en Lochem samen te gaan met Jong Gelre afdeling Almen en gingen ze verder onder de noemer OJWL. Iedereen van 12 tot 35 jaar is welkom om lid te worden van de jongerenvereniging. Met als doel om jongeren actief te laten zijn in hun eigen omgeving.

Voor jongeren, door jongeren

Jaarlijks worden er meerdere activiteiten georganiseerd. Als lid van de vereniging heb je tot al deze activiteiten gratis toegang. Of kun je met korting mee met de ‘Blij dat ik niet hoef te rijden

bus’ die naar verschillende festivals en feesten rijdt. Elke activiteit heeft zijn eigen commissie. Als lid ben je niet verplicht om deel uit te maken van een commissie. Maar de meeste leden halen veel plezier uit het organiseren van activiteiten voor hun leeftijdgenoten. Zo ook Ramon Dijks, Floris Boogaerdt en Anne Heijink, die in de Koningsdag Commissie zitten.

Ramon werd zo’n tien jaar geleden lid toen hij meeging met de bus naar de Zwarte Cross. “Leden kregen korting, dus ik werd ter plekke lid.” Voor Floris begon zijn OJWL avontuur al wat eerder. “Net na de basisschool werd ik lid bij OJWL Jeugd die op vrijdagavonden wat leuks organiseerden. Daarna ben ik een tijdje wat minder betrokken geweest, tot ik afgelopen zomer werd gevraagd of ik wilde helpen bij Koningsdag.” Het idee om wat te organiseren voor de jongeren op Koningsdag was er al langer bij voorzitter Laurens Woestenenk. “Voorheen organiseerden wij het beachvoet-volleybaltoernooi bij Stegeman, maar door tegenvallend weer en uiteindelijk corona is dit al jaren niet meer georganiseerd." Vorig jaar hebben Laurens en Anne dit samen opgepakt en is er een commissie ontstaan. Elders in de krant lees je meer over dit evenement.

Sommige sportscholen hebben een dresscode, las ik laatst in de krant. Dat vind ik wat overtrokken. Maar toen ik er in mijn eigen gym op ging letten, begon ik het toch een klein beetje te begrijpen. Waar de één erbij loopt alsof hij of zij op de camping is, lijkt het alsof de ander net uit een parenclub komt.

Deze week stond ik in een sportwinkel om een nieuw outfit voor in de gym te scoren. Ik ga daar zo’n vier keer per week heen, dus dan moet je af en toe wel vernieuwen natuurlijk. Even stond ik met een tanktop in mijn hand. Een mouwloos shirt, zoals mensen het noemen die niet weten wat een tanktop is. Ik vroeg toen aan mijn partner: kan dit eigenlijk wel? Is dit niet te bloot voor in een sportschool?

Wanneer mannen met een tanktop rondparaderen krijg ik het idee dat ze graag willen laten zien hoe afgetraind ze zijn. Maar ja, het zit wel een stuk comfortabeler dan een shirtje. Je mouwen kruipen niet omhoog tijdens het doen van je oefeningen. Ik heb ‘m weer teruggehangen. Maar mijn twijfel over het kledingstuk is nog niet weg.

Door Mattijs Janssen

OJWL Jeugd

Voor de jongeren tussen de 12 en 16 jaar worden er per seizoen vijf vrijdagavonden georganiseerd. Die vrijdagavond staat het teken van een sportieve, creatieve of leerzame maar vooral gezellige activiteit. Denk bijvoorbeeld aan een graffitiworkshop, wandklimmen of een losgaan in een Springpark. Voor de wat oudere jeugd vanaf 16 jaar zijn er de bekende jaarlijkse activiteiten en worden er ook excursies georganiseerd op agrarisch vlak.

Organiseren is leuker dan deelnemen

Deelnemen aan een activiteit is leuk. Maar bij de meeste leden in een commissie heerst het gevoel dat betrokken zijn bij de organisatie nog leuker is dan de dag zelf. Een paar keer per jaar komen de leden bij elkaar om de organisatie te bespreken. Dit is vaak gezellig onder het genot van een drankje. “Het is een waanzinnige kick om al die mensen bij elkaar te zien om iets dat wij organiseren.” "En de gezelligheid met elkaar als groep.” De vereniging merkt wel dat vanaf een leeftijd rond eind twintig de meeste leden eruit stappen. “Mensen willen graag dat er veel georganiseerd wordt in een dorp en verwachten dat ook.” Vooral voor de jeugd is het belangrijk, maar ook lastig om iets op te zetten. OJWL kan jongeren helpen om iets op te zetten. “Het is daarbij wel belangrijk dat nieuwe leden zich blijven aanmelden, zodat deze activiteiten voor henzelf en hun leeftijdgenoten kunnen blijven doorgaan.”

een maatje te klein, want je ziet alle details. Ik heb geen dochter of vriendin. Maar ik zou me er niet comfortabel bij voelen wanneer een naaste zo gekleed naar de sportschool gaat.

Ook mannen kunnen er wat van. Vooral in de late uurtjes ruik je de testosteron. Sommige hebben de neiging om dan hun t-shirt uit te trekken. En shirtless door de gym te huppelen. Dat vind ik not done. Doe gewoon iets aan. Je gaat toch ook niet zonder shirt naar de supermarkt? Of naar je werk? Vaak zijn dit mannen waar iets aan mankeert. Dat zie je direct.

Maar er is ook nog een middenweg. Mensen die eruitzien alsof hun sportschoolbezoekje spontaan ontstond. Vanochtend zag ik en man rondlopen op badslippers. Hij had een oversized hoodie aan. Oké, het was kwart voor zes in de ochtend. Dus ik snap dat je dan comfortabele kleding aantrekt. Maar met daaronder je sportkleding toch? Dat was bij hem niet het geval. Hij liep erbij alsof hij op een camping in de buurt staat en last minute besloot de vroege uurtjes door te brengen in de gym. Toen hij naar het toilet ging pakte hij overigens niet zijn eigen toiletrol, gelukkig.

Vooral jonge dames hebben er een handje van om zich net iets te schaars te kleden. Ze lopen erbij alsof het 30 graden is en ze op een Spaans strand rondhuppelen. De legging lijkt

Dan heb je ook nog het kaliber dat in hun dagelijkse kleding naar gaat sporten. Spijkerbroek, sneakers en een shirtje. Is dit omdat ze geen geld hebben voor sportkleding? Of willen ze hiermee nonchalance uitstralen? Ik vermoed het laatste. Reageren op deze column? Mail naar reageren@lgld.nl. Op

11 LokaalLochem
COLUMN
Goorseweg
Dortherdijk 6 Joppe | 0575-494202 | www.restaurantdezessprong.nl
badslippers in de gym Door Jesse Sprikkelman
INTEGRALE MASSAGE ONTSPANNINGSMASSAGE ROUW & VERLIES IN JE LICHAAM MASSAGE BIJ KANKER INTEGRALEMASSAGEPRAKTIJK.NL 06 22 49 65 52
13 7478 BB Diepenheim

Infomarkt; is dit nu later?

Zaterdag 4 mei wordt er bij Villa Stijgoord in Lochem een tweede editie van de infomarkt; is dit nu later? georganiseerd. Een infomarkt waar bezoekers zich kunnen laten inspireren en informeren over veel wat met afscheid nemen en herinneren te maken heeft. Tijdens dit evenement demonstreren experts de mogelijkheden in hun vakgebied, terwijl bezoekers genieten van hapjes en drankjes.

Het nadenken over die laatste levensfase en over een komend afscheid, kan rust geven. Want, helaas komt later soms eerder dan we verwachten. Met deze infomarkt willen de initiatiefnemers afscheid nemen bespreekbaar maken en nodigen iedereen uit om vrijblijvend langs te komen en te ontdekken wat mogelijk is bij een afscheid. Veel zakelijke aspecten kunnen bij leven al worden geordend en geregeld. Wensen omtrent het afscheid kunnen worden besproken of vastgelegd. Herinneringen kunnen tijdens het rouwen houvast geven. Mooie woorden kunnen het verdriet misschien iets verzachten?

De vele standhouders die we bereid hebben gevonden om mee te werken, willen je hier graag over vertellen. Er is ook veel te zien. Andere vormen van rouwvervoer of creatieve manieren om herinneringen voor altijd vast te leggen. Zo zijn er naast de drie initiatiefnemers ook standhouders als een juwelier, een professional organizer en een notaris.

LokaalLochem 12
LAAT JE INSPIREREN EN INFORMEREN OVER AFSCHEID NEMEN EN HERINNEREN INFOMARKT: IS DIT NU LATER? GRATIS TOEGANG 4 MEI 10.00 - 15.00 UUR VILLA STIJGOORD LOCHEM

Een sieraad is emotie

Het toont jouw identiteit, de persoon die jij nu bent, die je ooit was, je interesses. Wellicht ook je roots, je spiritualiteit en de mijlpalen in je leven. Marieke Wilgenhof vertaalt jouw wensen naar de meest prachtige ontwerpen.

Parkachtige omgeving

Hart van Berkelland Landgoed Het Aamschot leent zich bij uitstek om het afscheid van een dierbare overledene zo persoonlijk mogelijk te maken. De parkachtige omgeving met de ontvangstruimten uit de jaren vijftig zijn gerenoveerd in de oude stijl en aangepast aan de eisen van deze tijd.

Eeuwigdurende rust

Midden in het bos bij Vorden vindt u natuurbegraafplaats Schapenmeer. Een plek voor eeuwigdurende rust waar de natuur voorop staat. Een bijzondere gedenkplek in een prachtige omgeving voor nu en volgende generaties.

Structuur

Heb je in het dagelijks leven last van te veel spullen om je heen en ben je op zoek naar meer overzicht? Of heb je een dierbare verloren? Met aandacht helpt Labyrint Organizing met het maken van keuzes en het aanbrengen van structuur.

Herinnering

Heb jij afscheid moeten nemen van een dierbare en ben je op zoek naar een unieke herinnering? Mogelijk is een schilderij waar persoonlijke elementen in zijn verwerkt een mooie nagedachtenisvorm. Marlon Groot Zevert is professionele kunstenares die zich richt op het creëren van unieke, persoonlijke schilderijen, met een bijzondere specialisatie in herinneringskunst.

Rouwkaarten

Rouwdrukwerk Lochem beschikt over een prachtige, eigen collectie rouwkaarten gedrukt op mooie papiersoorten. Naast onze eigen collectie rouwkaarten kunt u bij ons terecht voor het drukken van rouwkaarten met een ontwerp naar eigen wens.

Goed geregeld

Een huis (ver)kopen of een testament opstellen… zaken waar iedereen in het leven mee te maken kan krijgen. Onderwerpen ook waarbij het van belang is, dat uw zaken goed geregeld zijn. Dat vraagt om een betrokken en deskundige partner. En beide aspecten vindt u vertegenwoordigd in Tap & van Hoff notarissen.

Rouwstukken

Rouwen met Bloemen staat voor kwalitatief goed en soms wat apart rouwwerk. Met altijd dagverse bloemen voor een betaalbare prijs. Voor alle rouwstukken geldt: ze kunnen allemaal in andere kleuren, maten, vormen en prijzen besteld worden.

Liefdevol verzorgd

Medio juli 2024 opent Hospice Deventer haar deuren. Hospice Deventer biedt mensen de mogelijkheid om in een huiselijke en kleinschalige sfeer, begeleid en liefdevol verzorgd door vrijwilligers en professionals de laatste levensfase door te brengen als dat thuis niet mogelijk of niet wenselijk is.

Van harte welkom

Zaterdag 4 mei gaan de deuren om 10.00 uur open bij Villa Stijgoord, Stijgoord 5 in Lochem en heten René Meutstege en Hariët Bloem (René Meutstege Uitvaartzorg), Anniek Welmer (Annie’s Borrelpaleis) en Irma Wagenvoort (rouwen verliesbegeleidster en uitvaartspreekster) jullie van harte welkom.

En kom ook een lekker ijsje of een overheerlijke bonbon proeven.

De deuren worden om 15.00 uur gesloten. De toegang en het parkeren zijn gratis.

13 LokaalLochem

• Zelfgemaakte knutselwerkjes

• Parfum

• Verzorgingsproducten

• Bloemen

• Sieraden

• Geschenkbon/cadeaubon

• Overnachting

• Lingerie

• Ontbijt op bed

• Chocolade/lekkernijen

10 tips voor een leuk Moederdag cadeau
Tegoedbon 1x helpen bij het koken Tegoedbon 1x uitslapen voor mama Tegoedbon 1x knuffel voor mama Tegoedbon 1x helpen bij het huishouden LokaaklLochem 14 Bij inlevering van deze coupon krijg je €10 korting bij minimale besteding van
Geldig t/m 31 mei 2024 (Met uitzondering van sale en andere acties) Tuinstraat 1 7241AN Lochem 0573 - 462434 LUNCH VERRAS HAAR MET EEN FANTASTISCH LUNCHBUFFET BIJ LANDGOEDHOTEL WOODBROOKE • 35 euro per persoon • Vanaf 12.00 uur tot 15.00 uur • Kinderen tot 12 jaar 50% korting Reserveren is mogelijk via 0573-441734 of via info@woodbrookebarchem.nl Woodbrookersweg 1, 7244 RB BARCHEM | www.woodbrookebarchem.nl MOEDERDAG Zondag 12 mei
30 euro

Einde van een tijdperk: de Korte’s Woonsfeer sluit

Had je vragen over woninginrichting? Dan wist je in Laren en de wijde omgeving; ik moet bij de Korte’s Woonsfeer zijn. Sinds het begin van de jaren ‘70 krijg je in het pand aan de Deventerweg antwoord op al je prangende interieurvragen. Natuurlijk was het een moeilijke beslissing – ze laten hun kindje achter – maar het is echt tijd voor wat anders, aldus Joke en Ad de Korte.

In 1967 begonnen de ouders van Ad met de Korte’s Meubilering. Begin jaren ‘70 verhuisden ze naar het huidige pand. In 1983 werden Ad en Joke medevennoten in het bedrijf. “We hebben een aantal verbouwingen achter de rug en zijn steeds groter geworden. Het is een ontzettend mooi en leuk vak, maar een aantal factoren bij elkaar opgeteld maken dat wij na ruim 40 jaar toch de keuze hebben gemaakt om eind van het jaar te stoppen”, vertelt Ad. “We beseffen ons dat veel klanten de Korte’s Woonsfeer zullen gaan missen, maar onze sluiting moet geen zielig verhaal worden. We hebben dit ons hele leven met heel veel plezier gedaan”, lacht hij.

Verschillende factoren

“Onze leeftijd is de belangrijkste factor geweest bij het maken van deze keuze. We zijn allebei 64. Zes dagen in de week fulltime werken begint zijn tol te eisen. Dit werk en ondernemer zijn is topsport. Hierbij is onze hobby het tevreden houden van de consument. Dat was en is nog steeds onze kracht; service bieden. Aan het begin van onze carrière hebben we altijd de wens uitgesproken om op tijd te stoppen, mits dat haalbaar was. We willen graag ook van onze vrije tijd genieten, meer tijd aan hobby’s besteden en natuurlijk mooie herinneringen maken met onze kinderen en kleinkinderen.”

Een andere factor is het ontbreken van opvolging. “We hebben drie kinderen. Onze oudste dochter Jacintha werkt wel in het

bedrijf, Danique en Leon niet. Het is al langer duidelijk dat ze alle drie geen ambitie hebben om het bedrijf over te nemen.”

“Verder hebben we op dit moment nog steeds een fantastisch team, maar die kwaliteit willen we ook in de toekomst blijven leveren aan onze klanten. We merken al jaren dat het moeilijk is om vakkundig personeel met passie voor het vak te vinden. Een probleem wat duidelijk in onze branche (en andere branches) speelt.”

Toekomst van het pand

“We snappen dat Larenaren zich nu afvragen wat er met het pand gaat gebeuren. We hebben in eerste instantie geprobeerd het bedrijf te verkopen, maar we kwamen er niet uit met de geïnteresseerde partijen. We zijn nu in samenwerking met de gemeente bezig met de herontwikkeling van het pand. Ook de mogelijkheid voor verhuur van het pand wordt hierin meegenomen. Hoe het er precies uit gaat zien weten we zelf ook nog niet, omdat we nog in een voorstadium zitten.”

Opheffingsuitverkoop

Voordat de winkel definitief dicht gaat, volgt vanaf donderdag 25 april een opheffingsuitverkoop op de voorraad bankstellen, relaxfauteuils, boxsprings, eetkamertafels en meer. Ook op Koningsdag kan iedereen profiteren van kortingen die oplopen tot wel 40%. Bestellingen op maat lopen het hele jaar door, evenals het leggen van vloeren en het monteren van raamdecoratie. We roepen iedereen op om te profiteren van de kortingen en acties die volgen. De garantie en service is voor nu én voor later gewoon gewaarborgd.

Joke en Ad hopen nog veel klanten te mogen ontvangen dit jaar, nog prachtige woningen in te mogen richten en woonwensen te vervullen. Uiteraard staat de koffie klaar, tot snel.

Agenda Kulturhus Laren

SCHUIF-MAAR-AN IN KULTURHUS LAREN

Iedere laatste vrijdag van de maand kunt u gezellig aanschuiven in Kulturhus ‘t Kruispunt. Een leuke manier om samen te eten en anderen te ontmoeten in een ontspannen sfeer.

Vrijdagavond 29 maart a.s. organiseert het Kulturhus weer een Schuif-Maar-An. Na ontvangst met een drankje wordt een driegangenmenu geserveerd dat de koks van Schuif-Maar-An hebben bereid.

De kosten zijn €10, inclusief een drankje. Iedereen is van harte welkom. Graag vooraf aanmelden via 0573-401636 of info@ kulturhuslaren.nl.

26 april 17.00 uur

24 mei 17.00 uur

Voor het complete overzicht zie www.kulturhuslaren.nl/ evenementen/ of scan de QR code

15 LokaalLochem
Deventerweg 3 - 7245 AW Laren (GLD) - 0573-401277 KASTEN EETKAMERTAFELS FAUTEUILS BOXSPRINGS EETKAMERSTOELEN BANKEN SALONTAFELS ACCESSOIRES OPHEFFINGS UITVERKOOP40% korting! TOT Foto: Jacintha Pelgrum Photography

Elke dinsdag verse worstdag

Elke woensdag gehaktdag

Iedere week wisselende aanbiedingen, passend bij het seizoen. Benieuwd wat de aanbiedingen van deze week zijn?

Volg ons dan op Facebook en Instagram

Kom langs of bestel via de webshop webshop.ronalds-italie.nl

Walderstraat 26 | 7241 BJ Lochem

Speciaal voor Koningsdag heeft de Zuivelhoeve een rijkelijk gevuld koningsdag pakket samengesteld met genoeg lekkers van over de hele wereld in een stoer oranje tintje! Zo kan jij samen met je vrienden, familie, of vrijmarkt-genoten koninklijk genieten tijdens deze feestelijke dag!

Speciaal voor Koningsdag heeft de Zuivelhoeve een rijkelijk gevuld koningsdag pakket samengesteld met genoeg lekkers van over de hele wereld in een stoer oranje tintje! Zo kan jij samen met je vrienden, familie, of vrijmarkt-genoten koninklijk genieten tijdens deze feestelijke dag! LOCHEM

16 verspagina
lokaallocem SPAANSE
knalactie VLEIT GEITENKAAS BELEGEN 250 gram 50 5 500 gram 99 4 3 stuks 00 10 In de smaken naturel, tru el en knoflook
van
FUET
LOCHEM Kaas van ‘t huis JONG belegen Weekaanbiedingen
Beleef, Proef en ervaar Italië!
Italiaanse delicatessen van Ronalds Italië
Italiaanse top producten Reizen naar Italië

Op zondag een croissantje scoren? Dat is in Lochem nog best lastig

Wie op zondagochtend een vers croissantje wil scoren, zit in Lochem niet op de juiste plek. Uit gegevens van Google blijkt dat alle bakkerijen die dag gesloten zijn.

Verse croissantjes zijn alleen bij supermarkten zoals Lidl, Albert Heijn, Aldi en Jumbo te verkrijgen. Wel moet je dan pas laat de ontbijttafel dekken, want ze openen pas rond 10.00 uur.

Naar Warnsveld of Deventer

Wil je echt een croissantje van de bakker? Dan moet je in de auto (of op de fiets) stappen naar Warnsveld of Deventer. Bakkerij van Zuijlen opent op de laatste dag van het weekend al om 08.00 uur haar deuren in Warnsveld. En de Bakker Bart in Deventer gaat op zondag om 11.00 uur open.

Buiten de deur ontbijten is natuurlijk ook een optie. Maar ook daarvoor moet je niet in Lochem zijn. Volgens Google heeft geen enkel restaurant de keuken voor 11.00 uur open. Dus tja, dan maar zelf afbakken toch?

Uit Oostenrijk (en dus niet uit Frankrijk) Nu we het toch over heerlijke knapperige croissantjes hebben. Wist je dat dit broodje van oudsher uit Oostenrijk komt? Het wordt van oudsher Kipferl genoemd en is dus ontstaan in Oostenrijk, het wordt al vermeld in de 13e eeuw.

Maar toch denken we aan Frankrijk, bij een croissant. Niet zo gek, want het werd rond 1839 geïntroduceerd door de Weense zakenman August Zang toen hij in Parijs de Boulangerie

Viennoise opende aan de Rue de Richelieu. Inwoners van Parijs vernoemde het naar de halve maan en zo kreeg het de naam croissant.

Door Jesse Sprikkelman

Dit artikel is gebaseerd op gegevens van Google. Worden er toch ergens croissants verkocht? Deel het via reageren@lgld.nl.

17 AANBIEDINGEN GELDIG VAN 22 APRIL T/M 5 MEI 2024 IE D E R E CO M B I N AT I E M O G E L IJ K G E L D T N I E T I C M A N D E R E A C T I E S E N N I E T V OO R P O R T S H E R R Y V E RMO U T H E N B U B B E L S D E H OO GS T G E P R IJ S D E B E TA L E N IE D E N E G E L IJ G L T N T I M N E C I S N E V R P H R E T H E S D H OO GS E J S E B E TA E N MITRA LAMERS & KROEZEN Markt 6, Lochem - mitra.nl/lochem k Profiteer bij mitra lochem ITRA Markt Markt Markt Markt Markt Bagijnestraat Poststeeg Noorderwal Noorderwal Brouwhuissteeg Brouwhuissteeg Julianaweg Julianaweg Julianaweg P KOMT U BIJ ONS LANGS AAN DE MARKT IN LOCHEM? Johnnie Walker 70CL 15 . 75 Red Label 20.99 Unieke Rosé van Mitra Een fruitige en ver jnde, gastronomische wijn. Aan deze wijn is een unieke druivensoort Cabernet Cortis toegevoegd. Hiermee geven Mitra ondernemers Tim Lamers en Nienke Kroezen een teken van verbetering in een meer duurzame wereld. Geniet weer mee van deze Unique blend, gemaakt door Mitra ondernemers. 6 . 99 75CL Springbank 70CL 44 . 99 Campbeltown Loch 52.99 Tantore 70CL 6 . 00 Appassimento 7.99 Wiskey van de maand
verspagina van lokaallochem

Mysterieuze onopgeloste politiezaken

Wanneer je een naaste verliest haal je veel steun uit een eervolle uitvaart. Maar wat als je geen uitvaart kan organiseren? Omdat je geliefde nergens te vinden is? In onze streek zijn vele cold case-zaken. Bij allemaal staat één

Een cold case is een niet opgelost ernstig misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van ten minste twaalf jaar. Vaak gaat het om zaken waarin mensen om het leven zijn gebracht. Het belang van het cold case-team van de Nederlandse politie kwam midden maart weer onder de aandacht. Toen werd het onderzoek naar de dood van Duncan Zwakke uit Warnsveld heropend. Op dinsdag 17 oktober 1989 werd de 31-jarige Duncan Zwakke uit Warnsveld voor het laatst gezien in het centrum van Zutphen. Sindsdien ontbreekt ieder spoor van hem.

Zoeken in kelder

De politie heeft lang naar Zwakke gezocht en deze cold casezaak meermaals heropend. Ze deden onderzoek in de kelder van Kringloop Mazzel op de Nieuwstad in Zutphen. Al sinds de vermissing wordt gedacht dat hij in dat pand om het leven is gebracht. Dat is toentertijd ook in verklaringen aan de politie opgenomen. Door nieuwe middelen en technieken besloten ze opnieuw onderzoek te doen. Ze waren vooral op zoek naar bloed. Want ook bijna 40 jaar na dato is dat nog te vinden. Het is zelfs een stuk makkelijker dan toen om het te onderzoeken.

Iets verderop in de Achterhoek is ook een onopgeloste zaak, dit keer is het helemaal zeker dat het een moord betreft. Op zaterdag 2 juli 1994 rond 6.00 uur wordt Cafer Güngör (53) wakker van de bel. Zijn vrouw en vier kinderen liggen nog te slapen. Cafer opent beneden de voordeur. Na een korte woordenwisseling horen buurtbewoners schoten.

Doodgeschoten in deuropening

Ze zien twee mannen wegrennen. Zijn vrouw vindt Cafer liggend in de gang, hevig bloedend. Als de ambulance komt, is haar man al overleden. Cafer werkte tot kort voor zijn dood als slager in een Turkse winkel. Twee mannen werden aangehouden. Omdat er te weinig bewijs was dat zij verantwoordelijk waren voor de dood van Cafer Güngör, werden ze weer vrijgelaten. Waarom moest Cafer dood en wie heeft de schoten gelost?

In Terborg werd in 2000 een nare moord gepleegd. Tonny ter Horst was op 9 oktober dat jaar op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Hij was op bezoek bij zijn broer en zus die woonden aan de Industrieweg in Terborg. Na een gezellige avond besloot Tonny nog even langs te gaan bij de buurman die een coffeeshop runde in zijn woning. En toen ging het mis. Want precies op het moment dat Tonny naar de coffeeshop liep, rond 22.00 uur ’s avonds, werd de coffeeshophouder overvallen door twee mannen. De overval mislukte en de overvallers gingen ervandoor. Tijdens hun vlucht kwamen ze Tonny tegen. Ze schoten hem neer. Tonny overleed ter plekke.

Nieuwe informatie

Ondanks uitgebreid onderzoek is de zaak nooit opgelost. In 2014 werd de zaak officieel een cold case en in 2020 werd de zaak op de cold case kalender geplaatst. Met succes, want er kwam nieuwe informatie binnen. Dat was voor het coldcaseteam aanleiding om de zaak te heropenen. De politie heeft "aanleiding om te denken dat er mensen zijn die meer weten over deze zaak, wat er precies is gebeurd en vooral wie er bij betrokken waren. Die mensen willen we natuurlijk spreken, want zij kunnen bijdragen aan de oplossing van deze zaak."

Locatie: Onderlangs 8

klankschalensessie

Lochem • Zaterdag 27 april • hele dag

Koningsdag terug in het centrum van Lochem

Locatie: Markt, Lochem

Barchem • Maandag 29 april • 9:00 uur

Wandelochtend

Locatie: Maandagsdijk 1B (bij het ‘Barchhok’)

Lochem

• Dinsdag 30 april

• 13:30 uur

Stadswandeling Lochem met gids

Locatie: VVV, Markt 2

Cold cases gaan vaak om moorden. Of zaken die mogelijk een moord betreffen. Op vrijdag 13 maart 1992 rond 23.40 uur komt een onbekende man onder de trein op het spoor tussen Didam en Wehl. Hij overlijdt. Wat is dit een ongeluk? Zelfdoding? Of een moord? Tot op de dag van vandaag zijn er nog veel vragen rondom de dood van deze man. De man was tussen de 40 en 60 jaar oud. Hij had een blanke huidskleur, fors postuur en donkerblond achterover gekamd haar met inhammen.

Nabestaanden onbekend

Hij droeg een zwart-grijs-groene geruite trui, een zwart-witte geblokte blouse van het merk McGregor, een zwarte spijkerbroek van het merk Wrangler en wit-blauwe sportschoenen van het merk Cheetah. De labels waren uit zijn kleding geknipt. Hij had verder niets bij zich en droeg geen sieraden. De man is begraven op het kerkhof van Didam zonder dat zijn nabestaanden het wisten.

Heb je informatie over één van deze zaken?

Informatie doorgeven kan op de volgende manieren: Bel de opsporingstiplijn op 0800 – 6070 (gratis)

Bel vertrouwelijk met Team Nationale Inlichtingen (TNI) op 088-661 7734 (lokaal tarief).

Vul het tipformulier in via politie.nl/coldcase

Blijf je liever anoniem? Bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800 - 7000 of ga naar meldmisdaadanoniem.nl

Voor meer informatie: www.vvvlochem.nl/agenda-lochem

Laren • Woensdag 1 mei • 11:00 uur

Op stap met de gouvernante.

Locatie: Huis Verwolde, Jonker Emilelaan 4

Laren • Woensdag 1 mei • 13:30 - 15:00 uur

Tuinrondleiding Huis Verwolde

Locatie: Jonker Emilelaan 4

Lochem • Woensdag 1 mei • 20:00 uur

Voorproefje nieuwe theaterseizoen

Locatie: Oosterwal 22

Lochem • Vrijdag 3 mei • 13.30 - 16.00 uur

Peppa Pig Live (2+)

Locatie: Schouwburg, Oosterwal 22

Lochem • Vrijdag 3 mei • 20.00 uur

Ekaterina Levental – Schoppenvrouw

Locatie: Westerwal 6

Laren • Zondag 5 mei • 11:00 uur – 12:30 uur

Grand Tour in Huis Verwolde

Locatie: Huis Verwolde, Jonker Emilelaan 4

Lochem • Dinsdag 7 mei •

Concert NORMAAL UITVERKOCHT!

Locatie: Openluchttheater, Onderlangs

Lochem • Woensdag 8 mei • hele dag

Keidagen 2024. Traditiegetrouw worden er met Hemelvaart weer Keidagen gevierd in Lochem. Van 8 t/m 12 mei staat Lochem op z’n kop. Vijf dagen feest met o.a. een weekmarkt, grote braderie in de binnenstad, straattheatervoorstellingen en kindervoorstellingen. Optredens van diverse bandjes en artiesten en alle dagen is er kermis op de markt. Meer info volgt, maar save the date!

Locatie: Markt

LokaalLochem 18 evenementenagenda
Lochem • elke woensdag om 11.00 uur Op pad met de beiaardier Locatie: VVV Lochem/Gudulakerk Gorssel • Woensdag 24 april • 19.30 - 21.30 uur Lezing door Schrijver en radiomaker Mathijs Deen. Locatie: Bibliotheek, Hoofdstraat 45 Lochem • Donderdag 25 april • 18:30 uur Samen wandelen Lochemse Wandel Challenge Locatie: wordt vooraf bekend gemaakt Almen • Woensdag 24 april • vanaf 19:30 uur Koninklijke film Waar: Dorpsstraat 37 Barchem • Donderdag 25 april • 20:00 uur BarchemBios Rondom de Berkel Locatie: Barchkerk, Borculoseweg 2 Lochem • Vrijdag 26 april • 20:00 uur The Story of the Cats Locatie:: Schouwburg, Oosterwal 22 Lochem • Vrijdag 26 april • 20:00 - 22.00 uur Heerlijk ontspannende
VVV Lochem
vraag centraal: hoe kunnen ze opgelost worden?

LEESTIP VAN LOVINK

Ooit waren wij vogels

Speciaal voor LokaalLochem verzorgt het team van Boekhandel Lovink iedere maand een leestip. Deze maand tipt Josephine ‘Ooit waren wij vogels’ van André Platteel.

Maak jij je wel eens zorgen over de toekomst van de aarde?

Dan is deze roman iets voor jou. Vanaf het moment dat je aan dit boek begint, heeft het je volledig in zijn greep! ‘Ooit waren wij vogels’ is een onheilspellend verslag over het einde der tijden. Niet pas over honderden jaren, maar in de nabije toekomst. Het is een tijd van natuurrampen en voedseltekorten, waarin ziekten worden overgedragen van dier op mens. Het verhaal speelt zich grotendeels af in Miami, een stad die langzaam wegzakt in de modder. De hoofdpersoon Jonathan vangt vluchtelingen op in een voormalig vakantieoord.

Geborgenheid vinden in de ondergang

‘Ooit waren wij vogels’ beschrijft de bijzondere band van Jonathan met zijn zoon Tommi. Ze bleven achter nadat Tommi’s moeder Bobby stierf. Om in leven te blijven ondergaan vader en zoon behandelingen bij dokter Barbara. Terwijl de wereld in verval is, weet Jonathan een betekenisvolle band met zijn zoon op te bouwen. Deze band ontbrak met zijn eigen vader. Pas als blijkt dat de vader van Jonathan nog maar kort te leven heeft, komen ze samen om voorgoed afscheid te nemen. Het afscheid nemen vormt een rode draad door het boek. De enige hoop om het leven op aarde te verlengen, is door levens onderling met elkaar te verbinden. Zo voorziet dokter Barbara dat ‘we geen individu zijn maar een ecologie. Om te overleven zullen we verstrengeld moeten raken met alles wat leeft’.

Door Dominick Eghuizen | Eigenaar ID Groen

Ontluiken

Het is volop voorjaar. Het weer denkt er wel anders over, maar van die paar mooie dagen genieten we dan nu extra. Met die mooie dagen zie je gelijk van alles open knappen in de natuur. Mooie bladeren die zich ontvouwen en de soms spectaculaire bloemen.

Ik reed afgelopen dagen richting Epse en heb prachtige velden met paardenbloemen gezien en ook velden met pinksterbloemen. Die oranje velden met gras kan ik minder aan wennen. Gelukkig nog maar een paar jaar. Ik hoop dat het groene gras er voor iedereen wel goed af komt met dit natte voorjaar. De eerste schade hiervan is al wel zichtbaar.

Door een lange periode met hoog water kun je nu zien waar planten en bomen zijn verzopen. Veel wortels zijn aangetast en of al afgerot. Er zullen dit voorjaar planten in de tuin staan, die niet of nauwelijks uitlopen als gevolg van te lang, te veel water om de wortels.

Gelukkig hebben de meeste planten het wel gered. Deze zijn weer fantastisch uitgelopen en ook gaan bloeien. De velden en stroken met bloemenmengsels die we vorig jaar hebben

gezaaid zien er al goed uit. Mooie rozetten zijn zich gaan vormen en de eerste soorten bloemen zelfs al. Zo zie je maar dat inheemse kruiden bestand zijn tegen een slootje en zich goed aanpassen aan de wisselende omstandigheden.

Ook zijn we weer volop aan het planten daar waar de bodem het wel toe laat. Het is mooi om te zien dat de beplantingsplannen van vorig jaar er mooi bij staan en uit beginnen te groeien tot mooie groene oases. En leuk te horen dat de mensen die geen groene vingers hebben en bang zijn voor veel onderhoud verbaasd zijn over hoe weinig ze hoeven te doen aan een goed ingevulde tuin met veel bloei om van te genieten.

Dus wees niet bang voor planten, je kan ook genieten zonder groene vingers. Bel maar eens als je durft.

Aanleg Onderhoud Ontwerp Advies

19 LokaalLochem
Amerikaanse invloed Het boek leest als een wilde rit. Platteel laat een nieuw geluid horen in de Nederlandse literatuur. Deze roman is wereld waarin alles muteert, sterft en weer uit de as herrijst. Zo telt deze roman de hoofdstukken 1 t/m 99, om vervolgens te eindigen met 0, het begin. ‘Ooit waren
COLUMN

Kinderen van Daltonschool De Branink in Laren ontwikkelen "Vieze Handen en groene vingers"

In een initiatief wat de nieuwsgierigheid van kinderen prikkelt en hen betrekt bij de natuurlijke wereld om hen heen, ontstaan is vanuit samenwerking van enkele ouders en de school, heeft Daltonschool De Branink in Laren het project "Vieze Handen en Groene Vingers" gelanceerd. Dit project brengt kinderen uit verschillende groepen samen in een tuin, waar ze onder begeleiding van ouders ervaring opdoen in verschillende aspecten van tuinieren en duurzaamheid.

Het project draait om het leren kijken naar, het verwonderen over de natuur en begrijpen van de kringlopen die zich daarin afspelen. Kinderen worden actief betrokken bij het verbeteren van de aarde door middel van activiteiten zoals het verrijken van de bodem, zaaien en onderhouden van de ‘tuinen’. Door praktische ervaring op te doen, ontwikkelen ze niet alleen groene vingers, maar ook een dieper begrip van de ecosystemen om hen heen.

Impact op het mileu

"Vieze Handen en Groene Vingers" gaat verder dan alleen tuinieren. Kinderen worden aangemoedigd om na te denken over de impact van hun acties op het milieu. Kinderen onderzoeken bijvoorbeeld hoe afval in de natuur wordt afgebroken en

benadrukt het belang van recycling en afvalvermindering. Om dit project te ondersteunen en te verrijken, heeft Daltonschool De Branink de expertise ingeroepen van de Warf Permacultuur en Hovenier Haneveld. Zij dragen belangeloos bij door onder andere hun kennis, materialen en plantjes beschikbaar te stellen, waardoor de kinderen nog meer mogelijkheden krijgen om te leren en te groeien in hun begrip van de natuur.

Samenwerken

Daltononderwijs staat voor samenwerken, niet alleen binnen de school, maar ook met de omgeving van de school, waaronder lokale ondernemers. Samen voeden we de kinderen op tot toekomstige burgers die zich bewust zijn van hun impact op het milieu en de samenleving. De Daltonschool staat altijd open

Basisscholen organiseren lijnbaltoernooi

voor mensen die denken wat te kunnen bijdragen aan dit project of misschien wel gedachten hebben over andere projecten om kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling. Denk aan kleine bijdragen in stekjes, bolletjes, maar ook ouders, grootouders en anderen zijn welkom om te helpen op de vrijdagmiddag bij dit project. Zo kunnen ouders, bedrijven, ondernemers ook altijd passend bij de thema’s waaraan gewerkt worden gastlessen geven over hun expertise. Hiervoor kunt u zich aanmelden via directie_branink@poolsterscholen.nl

Het team van Daltonschool De Branink, is enthousiast over de impact die het project heeft op de leerlingen. "Dit initiatief biedt onze kinderen niet alleen praktische vaardigheden, maar ook een dieper begrip van de natuurlijke wereld. Het stimuleert hen om bewuste en verantwoordelijke burgers te worden die omgeven zijn door een groeiend besef van duurzaamheid." Ouders spelen een essentiële rol in het succes van "Vieze Handen en Groene Vingers". Door samen met hun kinderen in de tuin te werken, dragen ze bij aan een waardevolle leerervaring en versterken ze de band tussen school en thuis.

Op vrijdag 26 april, de dag voor de Koningsspelen, organiseren vier basisscholen uit de gemeente Lochem een lijnbaltoernooi. In de Braninkhal in Laren worden de volleybalvaardigheden van de leerlingen uit groepen 5 tot en met 8 getest. Ruim 260 leerlingen van de scholen De Branink en Prins Willem Alexanderschool uit Laren, Julianaschool uit Almen en Beatrixschool uit Harfsen doen mee aan het toernooi.

Balletje opgooien

Het idee voor het toernooi komt van meester Florian, gymleerkracht op de Branink en Beatrixschool. Dit is, samen met volleybalvereniging Forza, verder uitgewerkt. Eens per jaar organiseert de volleybalvereniging een clinic voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Een leuke manier om op jonge leeftijd kennis te maken met de sport volleybal en tegelijkertijd lekker te bewegen. Voor het volleybaltoernooi is gekozen voor het voorjaar, zodat kinderen voorafgaand op het nieuwe seizoen in contact komen met de balsport.

Gymles

Vrijdag 26 april starten de leerlingen van groep 5 en 6 in de ochtend van 08.45 tot 11.30 uur. In de middag van 12.00 tot 14.00 uur is het de beurt aan de kinderen van groepen 7 en 8. Het toernooi zal tijdens de reguliere schooltijden plaatsvinden. De afgelopen weken hebben de leerlingen van de vier scholen al tijdens de gymlessen de sport beoefend. Meester Florian gaf les op De Branink en Beatrixschool, een sportcoach van Welzijn Lochem nam de Julianaschool en PWA voor zijn rekening.

LokaalLochem 20
Door Mattijs Janssen

Vier de lente in Gorssel op 5 mei

Door Mattijs Janssen

Na het succes van de eerste editie in 2023, werden er al snel plannen gemaakt voor een vervolg op de LenteFair van ’t Trefpunt in Gorssel. Op de zonnige lentedag 2023 kwamen veel bezoekers af op het nieuwe evenement. Dit jaar vindt de LenteFair plaats op zondag 5 mei 2024, bevrijdingsdag.

De LenteFair Gorssel is een initiatief van Jeannette van der Tuin en haar zwager Lutger van der Tuin in samenwerking met ’t Trefpunt in Gorssel. Jeannette woont sinds een paar jaar in het dorp, en had al ruime ervaring in het organiseren van evenementen. Zij en Lutger wilden graag iets doen voor Gorssel “wij willen de lokale ondernemers ondersteunen en met elkaar verbinden.” Iets voor Gorssel, door Gorssel was het idee.

Trefpunt

Jeannette kijkt erg tevreden terug op vorig jaar. “Ruim 500 bezoekers hebben we gehad van mensen uit het dorp, maar ook daarbuiten. Natuurlijk hopen we dat het er dit jaar nog meer zullen zijn.” De ondernemers die een kraam hebben op de fair komen van in en rondom Gorssel. Mensen van alle leeftijden kunnen op de LenteFair genieten van de gezellige sfeer, de kraampjes met producten, proeverijen, live muziek en allerlei activiteiten. Alles in en rondom ’t Trefpunt.

Foodplein

De livemuziek zal de gehele dag verzorgd worden door de coverband KUBUS en als spektakelstuk komt ook René Bosch wat nummers zingen. Het aanbod van de hapjes en drankjes is dit jaar enorm uitgebreid. “Vorig jaar hadden we een paar foodtrucks, maar dit jaar hebben we zoveel aanmeldingen gekregen dat we een heus foodplein gaan inrichten met verschillende hapjes en drankjes.” De fair is voor alle leeftijden. Zo zijn er ook verschillende kinderactiviteiten, zoals een mini kermis en spelletjes voor een dag vol plezier en creativiteit. Ook komt niemand minder dan Mickey Mouse gezellig langs waarmee kinderen leuk op de foto kunnen.

Coupon

Voor dit jaar heeft de Lentefair een leuke actie opgezet. Elke deelnemer, die met een kraam op de fair staat, kan middels een coupon de bezoeker trakteren op een actie. Of ze kunnen ervoor kiezen om een product of dienst te doneren aan één van de 50 goodiebags die verdeeld zullen worden onder de bezoekers.

Op 5 mei organiseert de oranjevereniging van Gorssel ook weer haar jaarlijkse gezinsfietstocht. Zo kun je na de fietstocht gezellig een bezoekje brengen aan de fair. Laat je verrassen op de bruisende fair vol met lentekriebels. Geniet van heerlijke (lente)lekkernijen, shop en breng een bezoekje aan de verschillende kraampjes en geniet van de live muziek. De LenteFair is van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

21 LokaalLochem
www.lentefairgorssel.nl

STIJGOORD

In natuurlijk landschap, dichtbij centrum, NS-station en uitvalswegen

Lochems kantorenpark Stijgoord biedt flexibele bouwkavels

Stijgoord is een unieke nieuwe representatieve kantoren- en werklocatie aan de oostkant van de stad Lochem. Het terrein ligt direct aan de Goorseweg, tegenover bekende bedrijven als Friesland Campina en Wila. En vlakbij het historische centrum van Lochem en langs de Berkel. Het vormt daarmee een prachtige ondernemende en tegelijkertijd groene entree van Lochem. Met de nodige ruimte en landschappelijke kwaliteiten. Daar voelt u zich als ondernemer vast thuis!

Wilt u meer weten?

Neem voor meer informatie en mogelijkheden over kantorenpark Stijgoord contact op met Cor Bernard. Hij is de bedrijvencontactfunctionaris van de gemeente Lochem. Bel met (0573) 28 91 41 of mail naar c.bernard@lochem.nl. Of kijk op www.bouwkavelslochem.nl

Wat biedt kantorenpark Stijgoord:

• Ruime kavels op maat in een groene omgeving

• Uitstekende verbinding via Goorseweg en A1

• Vlakbij NS-station en busverbindingen

• Dichtbij historisch centrum van Lochem

• Met riviertje de Berkel op de achtergrond

• Op steenworp afstand van het Twentekanaal

• Omgeven door een bloeiend bedrijfsleven

• Een ondernemende gemeente die meedenkt

KANTORENPARK
Koningsdag special

BILJARTEN, BIERTJE, BOWLEN EN LEKKER BIJPRATEN MET VRIENDEN.

BEDENKEN, ONTWIKKELEN EN PRODUCEREN

SLIMME MAATWERKOPLOSSINGEN GEMAAKT VAN DUURZAME CIRCULAIRE MATERIALEN

Liefhebber van (speciaal) bieren? Onze drankkaart telt meer dan 175 soorten bier, genoeg om te proeven!

Kom met je vrienden en waag een biljartje in het café of reserveer met een gezellige avond bowlen. En heb je trek, dan staat er op onze eetkaart veel lekkers op je te wachten. Specialiteiten zijn Bousema’s trammelant, drie soorten vlees gecombineerd met garnituur, en de (winter)stamppotten. Proost! Veelzijdig in gezelligheid!

Zutphenseweg 35 7241 KP Lochem tel: 0573 - 251868  info@bousemahoreca.nl  www.bousemahoreca.nl

• Bestrating

• Grondwerken

• Sloopwerken

• Levering zand, grond en compost eventueel ook in big bag langenkamplochem@kpnmail.nl

Langenkamp Lochem
BILJART
BIERWINKEL
06-23976554 CAFÉ
BOWLING DARTS FEESTEN
INNODEEN.NL AALSVOORT 5 LOCHEM
andere materialen of processen tekortschieten komt onze innovatiekracht tot leven. BOUW | CIVIEL | TRANSPORT | MACHINEBOUW | AGRI-FOOD
Waar

Koningsdag in Lochem keert terug naar het centrum

Ook dit jaar organiseert de L.E.O. weer een Koningsdag en zal deze als vanouds plaatsvinden in het centrum van Lochem. Er is muziek, er is een vrijmarkt en er zijn spelletjes te doen. Veel verenigingen en (sport)clubs doen dit jaar weer mee om er een onvergetelijke dag van te maken! Om 10.00 uur wordt de dag geopend met muziek en dans. Daarna is het heerlijk struinen door het centrum.

Net als vorig jaar is de kleedjesmarkt omgedoopt tot een vrijmarkt. Hiermee zijn ook de inschrijfkosten komen te vervallen. Kom je ook jouw spulletjes verkopen tijdens Koningsdag? Kies dan een plekje in één van de volgende straten: Molenstraat en Walderstraat. Pas als deze twee straten vol zijn kan je er op aanwijzing van de vrijwilligers van de L.E.O. een plekje worden toegewezen op de Markt. Leg je kleedje naast de eerstvolgende die in de straat ligt.

Let op!

Hou een pad vrij naar ingang winkels en voordeuren. In verband met aanrijroutes van de alarmdiensten mag er maar aan één zijde van de straat je kleedje neergelegd worden. We staan geen verkoop van etenswaren toe in verband met de hygiënevoorschriften. In verband met opstoppingen zijn de plekken dit jaar niet bereikbaar met de auto. Dus kom op de fiets of lopend met een bolderkar of iets dergelijks. Volg ten alle tijden de aanwijzingen van bestuur, vrijwilligers, L.E.O. en alarmdiensten op om een mooi plekje te bemachtigen. Volg de aanwijzingen van het bestuur of de vrijwilligers op om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.

Programma:

10.00 uur

10.15 - 17.00 uur

10.15 - 12.00 uur

14.00 - 17.00 uur

14.00 uur

14.00 uur

16.00 uur

18.00 uur

Opening Koningsdag - Woorden afgevaardigde gemeente en voorzitter L.E.O. - Zingen van Wilhelmus onder begeleiding van Advendo - Dansen op het Koningsdagspelen lied van Kinderen voor Kinderen

Start spelletjes, vrijmarkt en kramenmarkt

Start podium diverse activiteiten (optredens van Brinio, danschool Pop-Up, Advendo)

Optreden Coverband Music4U

Vogelschieten (eindigt op het moment dat de gehele houten vogel er is afgeschoten)

Start Dikke Banden race

Start podium band AcoustiClan georganiseerd door de L.O.V.

Einde totaalprogramma

Voor de kinderen

We beginnen met de dag op een centraal punt. Hier komen alle kinderen en ouders bijeen en zal de afgevaardigde van de gemeente en de voorzitter van de L.E.O. de dag inleiden.

Onder begeleiding van Advendo zingen we Wilhelmus en hijsen we de vlag. Na het volkslied kunnen de kinderen gezellig dansen op het Koningsdagspelen lied van Kinderen voor Kinderen.

Hierna is de kindervrijmarkt officieel geopend en mogen de kinderen hun spulletjes verkopen. Tijdens de vrijmarkt zijn er ook diverse spelletjes waar ze deel aan kunnen nemen en is er in samenwerking met Expert Lochem en familie Terpstra dit jaar badeendjes vangen. De spelletjes worden verzorgd door Scouting de Witte Wieven, Scouting Graaf Otto Groep Lochem, de Lochemse Brandweer, verschillende sportverenigingen en de L.E.O. zelf. Gedurende de ochtend zullen er verschillende optredens van Brinio en dansschool Pop-Up door het centrum van Lochem plaatsvinden.

Voor de volwassenen

In de loop van de middag vindt er voor de volwassenen het vogelschieten plaats. De deelname is mogelijk vanaf 18 jaar. Het vogelschieten is een jaarlijkse traditie en eindigt pas wanneer de gehele houten vogel eraf geschoten is.

Vanaf 16.00 uur heeft de Lochemse Ondernemers Vereniging voor muzikale invulling gezorgd. Op het podium op de Kleine Markt zal de band AcoustiClan haar optreden verzorgen. Verenigd door hun passie voor stevige melodieën en de emotie van de iconische muziek uit de 90s, vormt AcoustiClan een band die herinneringen uit die tijd doen herleven.

Met akoestische instrumenten en oprechte samenzang herschrijven ze de klassiekers uit de popgeschiedenis. Bij elk optreden kun je de magie van vervlogen tijden herontdekken. Vernieuwend? Misschien niet, wel vertrouwd én met hart en ziel!

Samen gaan we er een onvergetelijke dag van te maken!
LokaalLochem - Koningsdag Special 25
Koningsdag

Plattegrond Lochem

Terpstra: kop van Jut

Brandweer Lochem: spuit maar raak

Scouting G.O.G.: brug over gracht

Scouting G.O.G.: klim- en klautertoestel

Scouting G.O.G.: spelletjes

Scouting G.O.G.: spelletjes

Scouting G.O.G.: spelletjes

Scouting G.O.G.: vuurkorf

Scouting G.O.G.: roetsjbaan

Scouting G.O.G.: kabelbaan

Scouting Witte Wieven: escaperoom

Scouting Witte Wieven: robin hood

Scouting Witte Wieven: marshmallows

L.E.O.: vogelschieten

L.E.O.: stormbaan (L13,5m x B3,8m x H4,5m)

L.E.O.: springkussen (L5,9m x B5,0m x H3,4m)

L.E.O.: bibberspel

Badminton Club Lochem: spelletjes

Gymnastiekvereniging Brinio: airtrack

Muziekvereniging Advendo Lochem

Tafeltennisvereniging De Toekomst

L.E.O. & Expert Lochem: Badeendjes vangen

Oorlogsmuseum & VVV: speurtocht

Lochemse Hockey Club: streethockey

9

Caravan Dikke Bandenrace

Tent L.E.O. (L6,0m x B3,0m)

Podiumwagen

Oorlogsvoertuig

Oorlogsvoertuig

Podium (L4,0m x B4,0m x H0,4m)

+ Pagodetent (kleiner dan 25m²)

Dikke Banden Race

Bar Bousema Suikerspin Oliebollenkraam (5m vrij)

02 5 A
O5 O4 12
O6
7 14
10
13 15 6 D B c
2 1 3b 3c 3d 3e 3f 3g 3h 4a 4b 4c 5 15 7 14 13 12 11 10
8 6 O3
3a
9
O1 O2 O3 O4 O5 O6
B C D E
Slagerij Sieverink Koelwagen Rode Kruis A
LokaalLochem - Koningsdag Special 26 Brut en sparkling cider van 100% appels Verkrijgbaar in representatieve champagneflessen van 0,375 en 0,75 liter. Voor verkooppunten en onze webshop zie www.achterhoekcider.nl
cider uit de Achterhoek
Marktkraam 1
(H)eerlijke

Kaart A : afsluiting gehele dag

Vrijdag 26 april vanaf 12:00 uur worden de Oosterbleek en Oosterwal afgesloten voor verkeer en geldt er een parkeerverbod. Deze eindigt 27 april 18:00 uur. Dit in verband met opbouwen spellen van de scouting Graaf Otto Groep en scouting de Witte Wieven.

Op zaterdag 27 april zijn alle wegen op de aangegeven plekken afgesloten van 08.00 tot 18.00 uur.

LokaalLochem - Koningsdag Special 27 8 3h O1 Elke dag samen op Kinderdagopvang 0 tot 4 jaar Buitenschoolse opvang 4 tot 13 jaar Speelleergroep 2 tot 4 jaar Gastouderopvang 0 tot 13 jaar www.avonturijn.nl - info@avonturijn.nl - (0573)-760200 Wegafsluiting dat voldoet zijn gesteld van het CROW, het bord 1990
Wegafsluiting van 18:00 Verkeersplan 27-04
Remedial Teaching & Kindercoaching RT Lochem Anke Tragter | Dollehoedsdijk 13, Barchem W. www.anketragter.nl | T. 0573-256770 / 06-49841642

Koningsjacht

Kinderopvang Graaf Jantje organiseert op vrijdag 26 april een Koningsjacht door de dorpen Laren, Harfsen en Gorssel.

In elk dorp zijn acht koningen verstopt. Bij elke koning wordt een vraag gesteld. Vul het goede antwoord in op het perkamant hiernaast en lever deze nadien in bij de locatie van dat dorp voor een presentje.

Laren - Koeslagstraat 2b Harfsen - Dorpshuus Hoeflo Gorssel - t Trefpunt

De Koningsjacht vindt plaats op vrijdag 26 april tussen 14.30 en 16.00 uur.

Houd social media in de gaten voor tips over de locatie van de koningen.

1 2 3 4 5 6 7 8
Lochem Leichelweg 26 7241 CV Lochem Almen Dorpsstraat 37 7218 AC Almen Kinderopvang Eigen-Wijs Contact 0573-215060 info@kdveigen-wijs.nl LokaalLochem - Koningsdag Special 28

Koningsdag 27 april voor Almen, door Almen

Een grotendeels vertrouwd programma op Koningsdag zaterdag 27 april, op de eveneens vertrouwde locatie van de voormalige brandweerkazerne, maar ook weer met nieuwe elementen. Wat dacht u van een laagdrempelig beachvolleybaltoernooi? Een heuse zandbak wordt hiervoor opgesteld. Samen met de volleyballers van Ovéra maken we hier een mooie activiteit van.

Om 09.00 uur ‘s morgens zal de vrijwillige brandweer de kerkklokken luiden. Daarna beginnen we al vroeg met fietsen. Tussen 09.30 en 10:30 uur kan men zich inschrijven voor de fietstocht. Vanaf dit moment is de voormalige brandweerkazerne geopend en ingericht als (gedeeltelijk overdekt) terras, waar men terecht kan voor een kop koffie, thee of een oranje tompouce en een hapje en een drankje en gezellig samenzijn.

In de ochtend gaan we tussen 10:30 en 11:15 uur knutselen met de kinderen zodat ze met een fraaie kroon op de aubade kunnen verschijnen. Deze aubade begeleid door Muziekvereniging Juliana start om 11.30 uur.

Na de aubade is er een spel waar alle schoolkinderen aan mee kunnen doen: de vierde editie van “Ren je… Rot!” Met voor de winnaar een leuke prijs. Voor alle kinderen van de basisschool zijn er vanaf 12.00 uur hartstikke leuke spelletjes georganiseerd rond het schoolplein. De kinderen tot vier jaar kunnen dan in alle rust terecht op het luchtkussen (tot ca. 13.30 uur).

Ondernemers en verenigingen presenteren zich op de Oranjemarkt. Rond 12:30 uur gaat de Oranjemarkt open. Er zullen zich diverse verenigingen, instellingen en particulieren presenteren d.m.v. verkoop van goederen of een spel. Wilt u een kraampje op de Oranjemarkt dan kunt u zich nog opgeven via email: info@oranjeverenigingalmen.nl.

Het vrolijke gezelschap “Shantykoor Almen” zal het programma muzikaal opluisteren. Een nieuwe foodtruck zorgt voor een gevarieerd aanbod op elk gewenst moment van de dag!

Samen met OVÉRA afdeling volleybal organiseren we een beachvolleybalcompetitie als middagactiviteit. Een laagdrempelige competitie van teams 3 tegen 3. We starten hiermee om 13:00 uur, de eindtijd is circa 15:00 uur. Leuk om mee te doen én leuk om naar te kijken.

Tevens is er weer een springkussen voor de kleinere kinderen. Ieder kind kan vanaf 13.30 uur een eigen plekje inrichten en overtollig speelgoed, boeken of andere spullen te koop aanbieden op de Kleedjesmarkt. ’s Middags is er vanaf 14:30 uur gezellige muziek van de formatie “Duo His&Co” op het gezellig ingerichte terras. Zij maken er ongetwijfeld een feestje van. Met hopelijk een stralend zonnetje er bij wordt het vast weer ouderwets gezellig!

Er is dus van alles georganiseerd rondom de oude brandweerkazerne, voor jong en oud en voor elk wat wils. Het is een uitstekende dag om elkaar gezellig te ontmoeten.

FEESTPROGRAMMA

09.00 uur Klokluiden door de Almense Vrijwillige Brandweer.

09.30 uur Fietstocht

10:30 uur Knutselclub voor prinsjes en prinsesjes

11.30 uur Aubade op het schoolplein

12:00 uur Hartstikke leuke spelletjes

13.00 uur Beachvolleybal

13.30 uur Oranjequiz en Oranjemarkt geopend

13.30 uur Kleedjesmarkt

14:30 uur gezellige muziek met “Duo His&Co”

18.00 uur Einde Koningsdag

U bent allen van harte welkom in Almen en het bestuur van de Oranjevereniging wenst u een hele gezellige Koningsdag!

Programma Koningsdag Harfsen 2024 voor jong en oud

Het programma voor Koningsdag 2024 in Harfsen belooft weer een leuke dag te worden voor jong en oud. We starten om 9:00 uur met het Koningsdagontbijt bij Dorpshuus Hoeflo. Daarna verzamelen we om 10:00 uur op het schoolplein voor de optocht met versierde fietsen, skelters of een ander niet- gemotoriseerd voertuig. De optocht begint om 10:15 vanaf het schoolplein en gaat via de Wakelweg, Hazenveld, Wilhelminalaan, Reeverweg, Gagel, Zonnedauw, om te eindigen op Ons Plein, waar we om 11:00 uur onder begeleiding van SDG het Wilhelmus zullen zingen, de vlag hijsen en proosten op de Koning. Alle kinderen die hebben deelgenomen aan de optocht met een versierd voertuig ontvangen een traktatie.

Vanaf 11:30 kan met zich inschrijven bij Dorpshuus Hoeflo voor een mooie fietstocht met gezellige stops. We hebben twee fietsroutes samengesteld, één van circa 20 km en één van 30 km. Bij inschrijving ontvang je de routes en een kleine versnapering voor onderweg. Na het voltooien van de fietstocht wacht er nog een lekkere pannenkoek. Voor leden is deelname aan de fietstocht gratis. Voor niet-leden zijn de kosten € 2,00.

Het middagprogramma bij Dorpshuus Hoeflo biedt verschillende activiteiten. Van 14:00 tot 15:00 uur kunnen kinderen onder begeleiding een pannenkoek bakken en zich laten schminken. Van 14:30 tot 17:00 is er een obstacle run met giga stormbaan voor de jeugd, verzorgd door de scouting. Deze activiteiten zijn gratis en geschikt voor alle kinderen. Daarnaast is er een springkussen voor de kleintjes en zal DJ Josco zorgen voor heerlijke dansmuziek. Ook aan de innerlijke mens is gedacht met een heerlijke patatje en verschillende snackmogelijkheden, inclusief vegan. Kortom, een dag om niet te missen!

LokaalLochem - Koningsdag Special 29

Waarom er vrijmarkten zijn op Koningsdag

Elk jaar op Koningsdag wordt de gemeente Lochem overspoeld door oranjegekte, festiviteiten en vooral rommelmarkten. Deze kleurrijke en levendige evenementen zijn uitgegroeid tot een geliefde traditie onder Nederlanders, waarbij mensen hun ongewenste spullen verkopen en tegelijkertijd de feestelijke sfeer van de nationale feestdag vieren.

De oorsprong van rommelmarkten tijdens Koningsdag gaat terug tot de negentiende eeuw, toen de viering van de verjaardag van het staatshoofd, toen nog Koninginnedag genoemd, werd ingevoerd ter ere van Koning WillemAlexander's overgrootmoeder, Koningin Wilhelmina. De eerste rommelmarkten ontstonden als kleine lokale initiatieven, waarbij mensen hun gebruikte goederen op straat verkochten om wat extra geld te verdienen en tegelijkertijd de feestelijke sfeer te omarmen.

Steeds populairder

Naarmate de jaren verstreken, groeiden de rommelmarkten in omvang en populariteit. Tegen de tijd dat koningin Juliana in 1949 de troon besteeg, was Koninginnedag uitgegroeid tot een nationale feestdag met festiviteiten in het hele land, waaronder talloze rommelmarkten. De traditie kreeg verder momentum onder het bewind van koningin Beatrix en bereikte een hoogtepunt toen koning Willem-Alexander in 2013 de troon besteeg.

Tegenwoordig zijn rommelmarkten een integraal onderdeel van de Koningsdagvieringen, waarbij straten en pleinen in heel Nederland worden omgetoverd tot bruisende marktplaatsen. Mensen van alle leeftijden nemen deel, van jonge kinderen die hun speelgoed verkopen tot volwassenen die hun zolders opruimen en unieke schatten aanbieden.

Sociale traditie

Wat ooit begon als een manier om extra geld te verdienen, is nu uitgegroeid tot een sociale traditie waarbij gemeenschappen samenkomen om te genieten van het feest en tegelijkertijd duurzame consumptie te bevorderen door het recyclen en hergebruiken van goederen.

Hoewel Koningsdag en de bijbehorende rommelmarkten diepe wortels hebben in de Nederlandse geschiedenis, hebben ze zich ook aangepast aan de moderne tijd. Naast de traditionele straatverkoop zijn er nu ook online platforms waar mensen hun spullen kunnen aanbieden, waardoor de rommelmarktervaring nog toegankelijker wordt voor een breder publiek.

Weerspiegeling

Of het nu gaat om het zoeken naar verborgen schatten, het genieten van de feestelijke sfeer of gewoon het verkopen van overtollige spullen, rommelmarkten blijven een geliefde traditie tijdens Koningsdag, die de rijke cultuur en gemeenschapszin van Nederland weerspiegelt.

Geniet in een sfeervolle ambiance van de spanning van een uur bowlen en sluit ontspannen af met een koud / warm buffet of grillavond 39.50pp vanaf Informeer / reserveer via nummer 0573 728 111 of mail naar receptie@bosrijkruighenrode.nl We zien uit naar uw komst! Een
Bij
excl. consumpties minimaal 20 personen Onze gezellige Brasserie is dagelijks geopend voor de lekkere trek Vordenseweg 6, 7241 SB Lochem SPARE ARRANGEMENT 18.50pp Ontvangst met een kop koffie of thee met lekkernij 1 Uur bowlen Smakelijk bittergarnituur tijdens het bowlen (3 hapjes koud / warm) 1 Consumptie (Hollands assortiment) Toeslag vrijdag en zaterdag 2.50 pp STRIKE ARRANGEMENT 28.50pp Ontvangst met een kop koffie of thee met lekkernij 2 Uur bowlen Luxe hapjes tijdens het bowlen (5 hapjes koud / warm) 2 Consumpties (Hollands assortiment) Toeslag vrijdag en zaterdag 5.00 pp FAMILY BOWLINGARRANGEMENT 25 00 pp Ontvangst met een kop koffie of thee of glas frisdrank 1 Uur bowlen Smakelijk bittergarnituur tijdens het bowlen (3 hapjes koud / warm) 2 Consumpties (Hollands assortiment) Raketijsje voor de kinderen Toeslag vrijdag en zaterdag 2.50 pp PERFECT GAME ARRANGEMENT 47.50pp Ontvangst met een kop koffie of thee of glas frisdrank 1 Uur bowlen voor het diner 2-Gangen keuzediner 2 Consumpties (Hollands assortiment) 1 Uur bowlen na het diner Toeslag vrijdag en zaterdag 5.00 pp PARTY BOWLINGARRANGEMENT 59.50pp Ontvangst met een kop koffie of thee met lekkernij 1 Uur bowlen met 1 consumptie (Hollands assortiment) Smakelijk koud / warm buffet met 1 consumptie 1 Uur bowlen met 1 consumptie Toeslag vrijdag en zaterdag 5.00 pp KINDERFEESTJE (vanaf 4 personen) 13.50pp 1 Uur bowlen met 1 glas ranja Frikandel / kroket of kip nuggets met pommes frites / appelmoes / mayonaise en een glas ranja Raketijsje Verrassing voor de jarige Informeer / reserveer via nummer 0573 728 111 of mail naar receptie@bosrijkruighenrode.nl Bowling arrangementen Arrangementen zijn op basis van minimaal 4 betalende gasten Vordenseweg 6, 7241 SB Lochem
familiefeest, bedrijfsuitje of een gezellige dag met de sportclub?
Bosrijk Ruighenrode scoort u altijd!
LokaalLochem - Koningsdag Special 30

Lang leve een spetterend feest in Eefde

Vrijdag 26 april

De Oranjevereniging Eefde treedt op als verbinder tussen jong en oud en tussen Bargeweide en Villa 60, zoals gebruikelijk op de laatste vrijdag voor Koningsdag.

De dag start weer op de voetbalvelden van Sportclub

Eefde met een warming-up voor de kinderen, dit jaar op de klanken van het lied ‘Daba Die Daba Daa’ … natuurlijk gezongen door Kinderen voor Kinderen.

Programma

08.30 uur Kinderen van alle groepen verzamelen op voetbalveld

08.45 uur Warming-up met Koningslied ‘Daba Die Daba Daa’

09.15 uur Start activiteiten

11.50 uur Ophalen kinderen van groep 1 en 2 bij de kantine

12.00 uur Gezamenlijke afsluiting groepen 3 t/m 8 op voetbalveld

Groepen 3 t/m 8 leggen onder begeleiding van hun ‘manager’ een sport- en spelparcours af op de voetbalvelden, waarbij lichaam en geest in gemoedelijke sfeer worden uitgedaagd.Voor de allerkleinsten uit de groepen 1 en 2 staan leuke activiteiten op het kunstgrasveld gepland. Daarnaast kunnen ze genieten van een unieke theatervoorstelling van ’T Erve door Wilma Makkink. Ouders en verzorgers wordt verzocht de kleuters rond 11.50 uur op te halen, zodat vertrek bij de sportvelden zonder te veel drukte kan plaats hebben. Ouders, verzorgers, opa’s en oma’s; jullie komen de kinderen toch allemaal hartstochtelijk aanmoedigen?

Oranjebal met SLAMM

21.00 - 01.00 uur Als je een écht feest wilt, bezoek je de Grand SLAMM party en daar kan Eefde over meepraten! Vorig jaar stal deze zeskoppige allround coverband al de show tijdens de Dorpsfeesten; de vele bezoekers raakten er niet over uitgepraat. Van Nederlandstalige muziek, stevige rock, hiphop tot lekkere soul en disco; SLAMM speelt het allemaal. Van de allernieuwste nummers tot opzwepende klassiekers uit de jaren tachtig en negentig.

De Brabantse band combineert veel ervaring met energie en passie voor muziek. Klaar om te swingen, springen of meezingen? Omcirkel 26 april dan met stift in je agenda en geniet van de unieke interactie tussen band en publiek. SLAMM biedt een uitbundige live-act die boeit van de eerste aanzet tot de laatste noot.

Zweverink Muziek stond aan de wieg van vele muzikanten.

Wij stimuleren en promoten het maken van muziek.

Naast ons werk is muziek maken en laten maken onze grote passie.

Allround muziekwinkel, o.a. enor me voorraad gitaren, ukeleles, accordeons, har monica’s, djembees, mondhar monica’s, saxofoons, blokfluiten etc. Heel veel les- en speelboeken voor alle instrumenten. Bijna alle instrumenten en toebehoren op voorraad.

Heel veel leuke kleine en grote cadeautjes. Neem eens een kijkje in onze winkel. Bekijk diverse cadeautips op onze Facebookpagina of WWW.ZWEVERINKMUZIEK.NL

Zaterdag 27 april

08:15 uur Klokkenluiden bij Het Spijk Eefde. 11.30 uur Aubade.

Ook dit jaar doen we woon- en zorgcentrum Het Spijk aan voor de jaarlijkse aubade. Natuurlijk bij aanwezigheid van B&W, vindt de vlaggenparade plaats onder muzikale begeleiding van Concordia. De aubade wordt afgesloten met het aanbieden van een Oranjekoek onder het genot van een kopje koffie en/of oranjebitter.

12.30 uur Oranjefestival

Het Oranjefestival biedt voor ieder wat wils. De jeugd wordt vermaak en uitdaging geboden met onder andere een springkussen en een klimwand van 8,5 meter.

Kleedjesmarkt

Dit jaar organiseren wij op veler verzoek een kleedjesmarkt. Het terrein van Het Spijk leent zich hier uitstekend voor en jouw spullen een tweede leven gunnen past natuurlijk ook perfect in de huidige tijd. Iedereen is welkom … en vooraf opgeven is niet nodig.

Lekker eten en drinken

Bij een gezellige middag hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken. Verschillende partijen toonden zich bereid daarin te ondersteunen. Zo kun je heerlijk genieten van een Markebiertje van eigen bodem. Domus is aanwezig op het Oranjefestival om jouw smaakpapillen te verwennen… En De Sluis is wederom zij bereid om de bezoekers van het Oranjefestival hun heerlijkheden voor te schotelen.

13.00 uur Optreden van ‘t Spult

Een festival is nergens zonder sfeervolle muziek. De hele dag door zal Het Spijk en omgeving opgeluisterd worden door vrolijke klanken, verzorgd door de huis-DJ. Maar een extra muzikaal cadeau komt al in het begin van de middag. ‘t Spul(t) geniet bekendheid door hun optredens op de tribunes en in fanzones van o.a. de Oranje leeuwinnen.

15.00 - 16.30 uur Optreden Shantykoor ‘Op Koers’ Een tweede muzikaal intermezzo wordt verzorgd door het Gorsselse Shantykoor ‘Op Koers’. Mannenkoor ‘Op Koers’ zingt als een van de weinige shantykoren drie- of vierstemmig.

18.00 uur Eind Oranjefeesten 2024

LokaalLochem - Koningsdag Special 31
Zwiepseweg 80 Lochem Tel. 0573 251704 WWW.ZWEVERINKMUZIEK.NL
toe
ZWEVERINK MUZIEK
Wij wensen iedereen een fijne Koningsdag

Welkom…

Aankomende activiteiten*

Opening (gratis toegang!)

5 mei | 13.00

Dauwzwemmen (Hemelvaartsdag)

9 mei | 6.00 – 9.00

Discozwemmen (B-diploma t/m 17 jaar)

8 juni | 19.00 – 22.00

5 juli | 20.00 – 22.00

26 juli | 19.00 – 22.00

23 augustus | 19.00 – 22.00

Zwemvierdaagse

1 t/m 5 juli | 18.00 – 20.00

1-uurs race (kids) & 3-uurs race

31 augustus | 16.00 uur & 17.30

Koop nog je jaarabonnement met korting! Voor jou of je hele gezin Korting geldt t/m Pinksteren Te koop op www.leussinkbad.nl

OOK DEZE ZOMER! Vrijdag snackdag! In de zomervakantie op vrijdag lekker snacken vanaf 17.00

Vroegevogels-discozwemmen

* Voorlopige agenda, zie website voor actuele informatie

12 & 26 juni | 7.00 - 10.00

Houtdorp

22 & 23 augustus

WWW.LEUSSINKBAD.NL Holterweg 45 | Laren gld | info@leussinkbad nl | 0573 - 401748

Gezellige Koningsdag van Laren&Oranje

Op zaterdag 27 april is het Koningsdag. Laren & Oranje organiseert op deze dag weer diverse leuke activiteiten. De ochtend staat in het teken van Koningsdag spelen voor de jeugd in en om de Braninkhal. Laren & Oranje organiseert dit samen met vele vrijwilligers. De verkoop van koffie/ thee/ frisdrank komt dit jaar ten goede aan Stichting Gamrupa. Met de opbrengst ondersteunen zij projecten gericht op ontwikkeling en verbetering van onderwijs in Gambia. De ondersteuning is niet alleen financieel, maar ook met materieel zoals schooluniformen en leermiddelen.

Om 10.00 uur zal een afgevaardigde van de gemeente Lochem deze dag openen bij Witkamp. Na het Wilhelmus gaan we samen in optocht achter muziekvereniging Apollo aan naar de Braninkhal aan de Verwoldseweg. Daarna beginnen de spelletjes. Voor elke leeftijd zijn er diverse spelletjes. De spelletjes zijn verdeeld in onderbouw en bovenbouw. Natuurlijk zijn er ook weer een aantal spelletjes voor de peuters en is onze ‘eigen koningin’ met de grabbeljurk weer aanwezig. Dit keer krijgen de peuters in de Braninkhal bij de spelletjes een kaartje waarop de gespeelde spelletjes kunnen worden afgestreept. Peuters hoeven zich niet aan te melden voor deelname.

Koningsdag voor jong en oud in Laren

Het programma op Koningsdag:

• 10.00 uur: Opening Koningsdag bij Witkamp, aansluitend gaan wij in optocht achter Apollo aan naar de Braninkhal

• 10.20 uur: Start kinderspelen in de Braninkhal aan de Verwoldseweg

• 11.30 uur: Start fietstocht bij Witkamp (aanmelden bij Witkamp op het terras) Start tot 13.00 uur

12.00 uur: Einde kinderspelen Braninkhal 13.30 uur: Vrijmarkt centrum Laren (tot 16.00 uur) Opbouw vrijmarkt vanaf 13.00 uur.

Vrijmarkt op Koningsdag

De vrijmarkt vindt plaats rondom ’t Langenbaergh en in de Huenderstraat van 13.30 tot 16.00 uur. Het gedeelte voor de vrijmarkt is afgezet met dranghekken. Opbouw vanaf 13.00 uur. Iedereen mag op deze dag vrij spulletjes en/of eten verkopen. Of bijvoorbeeld muziek maken, iets demonstreren en daar nog geld voor vragen ook. Voor een leuke verkoopplek moet zelf gezorgd worden, bijvoorbeeld een tafeltje, parasol of kleedje.

Laren & Oranje heeft er ook weer voor gezorgd dat er allerlei leuke activiteiten en spelletjes te doen zijn. Zo is er een springkussen en kan je je laten schminken door de dames van de Speel-o-theek. Er zullen diverse leuke spelletjes staan om samen te spelen.

Terrasje pakken

Op het terras van 't Langenbaergh zal Lekker Loarns zorgen voor gezelligheid in de vorm van een hapje en een drankje terwijl men kan genieten van muziek. Rik Beumer zal voor deze gelegenheid het terras van de momenteel in verbouwing horecazaak open gooien. Met zijn Oklahoma Smoker zorgt hij voor heerlijke hamburgers van de BBQ. Ouders kunnen zo lekker een drankje halen bij het barretje en vanuit het terras een oogje in het zeil houden op de kinderen.

Zaterdag 27 april gaat het gebeuren. De eerste Koningsdag Laren bij Witkamp, mogelijk gemaakt door OJWL. Er is een prachtige lineup samengesteld voor een onvergetelijke dag en avond vol muziek en festiviteiten. Vanaf 14.00 barst het feest los en kun je tot 00.30 genieten van dit spektakel.

Terwijl de jeugd zich kan vermaken aan de overkant bij de Kindermarkt en gezelligheid van Laren&Oranje, kunnen de jongeren en ouders genieten van dit evenement in de zaal van Witkamp. “We hebben ons evenement bewust afgestemd op de activiteiten van Laren&Oranje en alles in goed overleg opgezet.” Aldus Ramon van OJWL.

Om 15.00 uur trapt de eerste band af. Het bloedfanatieke viertal ALIVE uit Bathmen neemt je mee met Rock and Roll uit de jaren ’60, ’70, klassiekers van de jaren ’80, meezingers uit alle tijden, gemixt met de beste feestmuziek van tegenwoordig.

Aan het begin van de avond pakt Stef Ekkel zijn plek op het podium. Met bekende hits als “De woonboot” en “Liever te dik in de kist” zal de zaal zeker uit zijn dak gaan. Fuze en de Beatcrooks zullen elkaar in de avonduren afwisselen met tussendoor de Nederlandse volkszanger van Turkse afkomst, Ammar.

Voor de inwendige mens heeft Witkamp diverse broodjes en kun je met de munten van Koningsdag ook een lekkere snack halen bij Aris aan de overkant van de straat.

Entree is helemaal gratis. Iedereen van elke leeftijd is van harte welkom, dus kom gezellig even binnen wandelen.

LokaalLochem - Koningsdag Special 33

ze bunt der weer

dagelijks geopend! van 8.00 tot 20.00 uur ook op zondag!

Zoekt beheerders voor campings

duurzaam geteelde asperges

familie ten broeke | rossweg 24 | 7245 NK laren (gld) 0573-251548 | www.asperges-tenbroeke.nl

Voor meer informatie kijk op:

www rent-a-tent nl/beheerder 0547 36 7041

logistiek@vakantieplezier nl

E S S E ?
I N T E R
e n a
a m p e e
e
e r s
e t
a a g o p e e n
a m p i n g
e n e
w i l l e n
a n
e
W i j z o e k
c t i e v e k
r l i e f h
b b
d i e h u n v r i j
i j d g r
c
d o o r b r e n g
n a a n d e s l a g
g a a n a l s b e h e e r d e r v
d
a c c o m m o d a t i e s v a n R e n t - a - T e n t i n
N e d e r l a n d o f i n h e t b u i t e n l a n d

Feestprogramma Koningsdag Gorssel

12.30 uur Klokgelui

13.00 uur Aubade op de Roskamweide

13.30-16.00 uur Kleedjesmarkt

13.30-17.30 uur Middagprogramma op de Roskamweide

Grabbelhuis

• Ballengooien

• Kaart-, geluk- en bewegend doel schieten

• Megabaan 49 meter jump (NIEUW!)

• Brand blussen met de Brandweer

• Schminken, armbandjes maken en sjoelen

• Sweeper

• Brood bakken met de scouts

• Zweefmolen

• Boksbal Springkussen

• Popcorn & Suikerspin

• Tokkelbaan Scouting (NIEUW!)

• 13.30-19.00 uur Het Smulplein

Borrelen, smullen met muzikale omlijsting van DJ Tony Met medewerking van Gasterij De Hoek

14.00-16.00 uur Pony’s knuffelen! Zes kleine pony’s willen graag geborsteld worden en hun haar laten vlechten.

Vanaf 15.30 uur Vogelschieten

Traditioneel en gezellig, met een uitgelezen kans om de Schutterskoning(in) van het jaar te worden !

18.30-21.00 uur Diner

Eten en drinken met alle vrijwilligers die de dag tot zo’n mooi einde hebben gebracht!

Woensdag 24 april Seniorenmiddag in De Borkel

Zaterdag 4 mei

Stille tocht met aansluitend een voordraxht in de kerk van Gorssel door Jan Verslel, veteraan, dorpgsgenoot en Nederlands militair.

Zondag 5 mei

Gezinsfietstocht

Word donateur !

Aan een ieder die de saamhorigheid in ons dorp een warm hart toedraagt:

Steun ons en wordt donateur. Het liefst met een bedrag van minimaal 10,- per jaar, maar vanzelfsprekend is elk ander bedrag ook van harte welkom.

Meer informatie over Koningsdag & andere activiteiten: www.ovgorssel.nl of scan de QR-code.

Barchem Koningsdag & 25 jarig jubileum Spölvenne

De speeltuinvereniging, vereniging Contact en de Barchschole hebben de handen ineen geslagen en een leuk programma bedacht om dit jaar gezamenlijk Koningsdag te vieren. De festiviteiten vinden plaats in de speeltuin.

Zoals het hoort op Koningsdag is er een kleedjesmarkt voor kinderen. Het is niet nodig dat kinderen zich van tevoren opgeven. De kinderen van de Barchschole gaan op school kroontjes maken; deze zullen op Koningsdag worden beoordeeld door het Barchemse (schutters)koningspaar. Wie weet is er een kroontje bij dat kan worden gebruikt als ontwerp voor een nieuwe kroon voor het koningspaar.

Ook Barchemse kinderen die niet naar de Barchschole gaan, maar wel een kroontje willen maken, kunnen gewoon meedoen; zij kunnen het kroontje dan bij aanvang van Koningsdag inleveren. Na beoordeling van de kroontjes kunnen de kinderen uiteraard hun kroontje opzetten.

Alleskunner Barchem

Ook aan de iets oudere jeugd en volwassenen is gedacht. Zo kan men bijvoorbeeld strijden om de titel ‘Alleskunner Barchem’ met grappige spelletjes waar iedereen aan mee kan doen. Om zeker te zijn van deelname is opgave nu al mogelijk via: koningsdagbarchem@gmail.com. Ter plekke opgeven kan ook, maar vol is vol.

We starten om 11:00 uur. We zingen het Wilhelmus en toosten op de Koning en op het Spölvenne. Muziekvereniging Crescendo zal de opening muzikaal omlijsten. We verwachten rond 14:00 uur te stoppen met de activiteiten, maar als het weer ons goed gezind is, feesten we nog even door onder het genot van een drankje, hapje en gezellige muziek.

Heel graag tot ziens op Koningsdag! Oranje kleding of een oranje accessoire wordt op prijs gesteld.

LokaalLochem - Koningsdag Special 35
Overige activiteiten
. wettelijk niet toegestane artikelen. Schurinklaan 16 | Eefde| T: 0575 468 610 p lu s . nl Kijk voor de actuele openingstijden op www.plus.nl Albert Hahnweg 97 | Lochem| T: 0573 251 056 Holterweg 10| Laren| T: 0573 401 715 Versluis Mensink Beuzel Bekijk hier al onze aanbiedingen! Eet als een koning met de boodschappen van Plus 70% KORTING 3.99 Per doos 2 . 4 9 PLU S O ran je tom poucen Doos 4 stuks Actie geldig van 21 t/m 27 april

KONINKLIJKE WOORDZOEKER

Streep alle woorden weg. Ze kunnen horizontaal, verticaal, diagonaal en zelfs achterstevoren staan. De overgebleven letters vormen een zin. Weet jij welke zin dat moet worden?

AANBIEDINGEN

ACTIVITEITEN

ALBERTHAHNWEG

APRIL

BEUZEL

BEZORGING

BOODSCHAPPEN

BRANDWEERKAZERNE

CENTRUM

DROGISTERIJIJ

EMMEN

EVENEMENT

FIETSTOCHT

GESCHENKEN

HOLTERWEG

KLEEDJESMARKT

KOEKHAPPEN

KONING

KONINGSDAG

KONINGSHUIS

KROON

LAAGBLIJVERS

LOKAAL

MARSKRAMER

MENSINK

MUZIEK

ORANJE

ORANJEVERENIGING

PARKEREN

SCHURINKLAAN

SLAGERIJIJ

SPAREN

SPELLETJES

VERJAARDAG

VERSLUIS

VLAG

VRIJWILLIGERS

WIJNAFDELING

WILLEM

Puzzel opgelost?

Lever je antwoord in bij de Plus in Eefde, Laren of Lochem. En maak kans op een leuk geschenkpakket!

E M L S E J T E L L E P S A P S R E G I L L I W IJ R V A I G R O Z E B IJ K K B IJ N N C E N T R U M O O J B R E B E V E N E M E N T R F E K I I N O O R K I B A S I T N E R N A H H N A N T C E S E D L A E A G C D K G H T I H I C IJ P R T W R A W U S G C N P P V I E A L I E R T O S G E A V E M V L P M I O R E E M I R S R L E A M N C D G N T K E E E S P J E K H T L IJ A J E M N R J N N L T A O R D K O N I N G S D A G R K E O W U L V E R J A A R D A G W IJ N A F D E L I N G O A A B E R T H A H N W E G J L L H S G N I N O K E I Z U M S K N I S N N G S U L L E N G N S A R I E I L A E N U A M G K L B A E B S O R W E R O S R S E D K E U V S R T O E C A L N J H M O O N A E H E A P R I Z R P T E E O E R E O N N L A L E K S I U
Voornaam: ..................................................................................................................... Naam: ......................................................................................................................... Emailadres: ................................................................................................................... Telefoonnummer: .............................................................................................................. Antwoord: ..................................................................................................................... Graag volledig ingevuld inleveren voor 10 mei bij een deelnemende Plus vestiging. Afbeelding ter illustratie. Daadwerkelijke prijs kan hiervan afwijken.
27 APRIL Koningsdag lands tadlochem.nl leolochem.nl PR OGRAMMA CENTR UM LOCHEM 10 uur Opening Koningsdag 10 uur Kleedjesmar kt 10 uur Brader ie 12 uur Optreden Music4U 14 uur Vogelschieten 14.30 uur Di kke -banden -race 16 uur Optreden AcoustiClan

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.