LokaalLochem editie 25 - maart

Page 1

Uitgave 25, editie maart 2023
Lochem

Ronde Tafel Lochem doneert bedrag

aan LochemEnergie Helpt

Door Mattijs Janssen

Netwerk

De mannen van de Ronde Tafel gebruiken hun netwerk altijd om de bieren onder de aandacht te brengen. Echter wilde ze het dit jaar breder inzetten. Hiervoor kwamen ze uit bij Café Bousema, die sinds eind 2021 een eigen bierwinkel heeft bij zijn café. Eigenaar Peter Karssenberg zag deze samenwerking met de Ronde Tafel meteen zitten. “In de corona periode had ik veel tijd over, en bier heeft altijd al mijn interesse gehad. Zo kwam het idee om een bierwinkel te beginnen in mijn café” In de bierwinkel van Bousema vindt je allemaal bijzondere bieren die je niet in de supermarkt kunt kopen. Hierdoor past het merk Hooiplukkers er mooi tussen. Het goede doel om mensen te helpen bij een onbetaalbare energierekening gaat Peter ook aan het hart. “Ik heb zelf ook mogen ervaren wat het met je doet als de energierekening ineens enorm stijgt. Daar hebben wij hier met het café ook mee te maken.” De eerste bieren werden verkocht op een algemene ledenvergadering van LochemEnergie. Hier bleek de vraag zo groot dat de mannen nadien nog drie avonden druk waren met het nabezorgen van de bestellingen. De resterende voorraad werd onder andere verkocht vanuit de bierwinkel als ook in de kerstpakketten die Bousema voor de lokale ondernemers mocht verzorgen. “Bij elke verkoop of kerstpakket vertelden we het verhaal achter de speciaalbieren.” Mocht je nog mee willen helpen aan het goede doel en genieten van een lekker biertje, er is nog een laatste voorraadje beschikbaar bij Bierwinkel Bousema.

Dinsdagavond 14 maart overhandigde Michiel Stadhouders en Daan Niels van de Ronde Tafel Lochem een cheque van € 3000,aan Bob Duindam van LochemEnergie Helpt. Dit bedrag is opgehaald met de verkoop van de speciaalbieren die de groep mannen, onder andere, in de bierwinkel van Café Bousema de laatste maanden hebben verkocht.

Ronde Tafel

Is een heren gemeenschap van mannen tussen de 30 en 40 jaar, die onderlinge vriendschap hoog in het vaandel hebben staan. Jaarlijks organiseren zij onderling leuke activiteiten en zetten zich in voor goede doelen in de regio van de gemeente Lochem. Waar ze een aantal jaren geleden nog wijn en champagne verkochten, zijn ze sinds twee jaar overgestapt op het brouwen van speciaalbieren. De opbrengst van de verkoop van deze bieren doneren zij aan diverse goede doelen. Onder het mom van ‘Handjes uit de mouwen’ verrichten de mannen ook praktisch werk, zoals afgelopen oktober bij het Vandermolenhuis aan de Zutphenseweg. Hier werd flink gesnoeid in de tuin en diverse bloembakken weer voorzien van wat moois. Het kippenhok is voorzien van een lik verf, de entree opnieuw aangeplant en is er een heus bijenhotel door de heren geklust.

Lochems speciaalbier

Dit is het tweede jaar dat de mannen van de Ronde Tafel het biermerk Hooiplukkers hebben laten brouwen. De drie speciale bieren Weizen uut den Oost, Triple Mountains en Berkels Bitterfris zijn exclusief voor de Ronde Tafel gebrouwen. Elk jaar wordt er een lokaal goed doel gezocht om de opbrengst van de verkoop aan te doneren. Het idee om dit jaar het bedrag te doneren aan Lochemenergie Helpt komt van Michiel Stadhouders. “Ik zag het bord hier vlakbij Café Bousema staan over energiearmoede. Wij zien natuurlijk ook in het nieuws en om ons heen dat de gasprijzen enorm gestegen zijn en voor veel mensen deze rekeningen niet meer te betalen zijn. En

zo is het balletje eigenlijk gaan rollen.” Erik Smale is één van de mannen van de Ronde Tafel en tevens lid van het initiatief LochemEnergie en zo werd het contact tussen de twee partijen snel gelegd.

Mocht je nog bij willen dragen aan het goede doel en genieten van een lekker biertje, er is nog een laatste voorraadje beschikbaar bij Bierwinkel Bousema.

Energierekening Onbetaalbaar

LochemEnergie is een initiatief van inwoners van de gemeente Lochem die samen hun gemeente willen verduurzamen. De stijging van de energielasten heeft de gemeente Lochem doen besluiten met LochemEnergie een project op te zetten om mensen gratis hulp te bieden. Er zijn naar schatting 1300 tot 1400 mensen die in de problemen komen door de hoge energie rekening. Het project ‘Energierekening onbetaalbaar’ van de Gemeente Lochem en Lochem Energie loopt nu bijna een jaar en heeft ruim 400 huishoudens geholpen.

Inwoners die klem zitten en niet in aanmerking komen voor ondersteuning door dit project kunnen terecht bij de stichting LochemEnergie Helpt. “Het fenomeen energie armoede bestaat nog maar een jaar, maar het is heel bijzonder dat we dit kennen in een land als Nederland.” Aldus Bob Duindam. “Veel mensen die te maken hebben met een onbetaalbare energierekening belanden tussen wal en schip en krijgen hierdoor niet de hulp die ze nodig hebben.” De stichting helpt deze mensen, die hun rekening echt niet meer kunnen betalen, door de investering in het verduurzamen van de woning te betalen. De bewoner betaalt de investering weer terug met de opbrengst vanuit de de energiebesparing die het oplevert. De opbrengst van de energiebesparing is altijd hoger dan kosten van de terugbetaling, dat is een essentieel onderdeel. Door middel van verschillende acties is al een bedrag van ruim 7.000 euro opgehaald en daar komt nu een bedrag van 3.000 euro bij van de Ronde Tafel. “Het is zo leuk dat de jongens uit de regio dit soort acties oppakken en wij zijn dan ook erg blij met deze bijdrage.” Inmiddels is de eerste woning nu voorzien van nieuwe zonnepanelen. De stichting begint net en is nog druk bezig met alle formaliteiten, het opzetten van fondsenwerving en bekendmaking van haar initiatief onder inwoners van Lochem.

Lochem Energie heeft dus ook een oproep aan iedereen in de gemeente Lochem. Heb je ideeën of wil je helpen om het initiatief en de actie Energierekening onbetaalbaar nog bekender te maken? Neem dan contact op met secretaris@ lochemenergiehelpt.nl

LokaalLochem 2
Oproep

De 10 favorieten van burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve

Het is zondagochtend, nog heel erg vroeg wanneer ik in de stilte van de ochtend geniet van een kopje koffie. Mijn telefoon maakt een geluidje en ik zie dat er een appje van mijn moeder binnen komt. Mijn moeder is ook een vroege vogel die, net als ik, eerst rustig in de stilte wakker moet worden. Ik schenk eerst nog een kop koffie in voor ik het appje open.

Als eerste zie ik een oude foto uit 1978 in mijn scherm, het is mijn jongere broertje E, een prachtige baby met hele grote ogen, liggend op een kleed op de grond, een typische jaren 70 vloerbedekking. Dan lees ik wat mijn moeder nog meer had gestuurd: E zou vandaag 45 jaar zijn geworden. Ik kijk naar de datum, oh het is alweer die datum, ik was het dit jaar helemaal vergeten.

75 jaar voetballen in Barchem wordt groot gevierd

Mijn moeder niet, die vergeet zijn geboortedag en zijn sterfdag niet. Het is niet altijd zo geweest dat mijn moeder en ik er over kunnen praten. Dat is iets wat wij nog maar een aantal jaar zo kunnen. Je moet de tijd waarin dit speelde begrijpen. De jaren 70 en 80 waren wat emotioneel harder dan nu, ze dachten ook dat wanneer je het er niet over had met je peuter, dat die peuter het zou gaan vergeten. Oké, ik geloof dat ze mij als proefpeuter hadden moeten nemen, want ik heb toch wat pijnlijke vragen aan mijn moeder gesteld! Steeds als ik een poos stil was geweest, kwam het als een scherp mes weer aan; mam, waarom is E doodgegaan? Wat had E, dat hij doodging? Waarom kon de dokter E niet beter maken? Mijn moeder snauwde meestal kortaf en in de loop van de jaren sprak ik er inderdaad niet meer over. In elk geval niet met mijn moeder.

Ik vond zelf uit waar mijn broertje begraven lag en ik zocht in mijn eentje het grafje op, om er eens een bloemetje op te leggen, ik was toen een jaar of 13. Mijn moeder kon niet rouwen, niet op dat moment, ze had mij en moest opstaan om voor mij te zorgen, later had ze nog 3 kinderen voor wie zij er moest zijn. Mijn moeder ging altijd door, soms werd ze boos om door te kunnen gaan. Pas veel later toen wij haar zorgen niet meer nodig hadden en zelf een gezin hadden om voor te zorgen, kon mijn moeder gaan rouwen. Dat is ook het moment geweest dat mijn moeder en ik, langzaamaan elkaar beter leerden kennen, beter gingen begrijpen. Ik leerde mijn moeder kennen als de krachtige vrouw die ze is, maar ook de vrouw met intens veel verdriet.

We begrepen elkaar vaak niet, maar wat tussen ons in stond, was eigenlijk het gebrek aan een open gesprek over een gedeeld verdriet. Ik was te klein om het te kunnen benoemen en mijn moeder had te veel verdriet omdat aan te kunnen.

Gelukkig ben je nooit oud genoeg om wat te leren, maar wat heb ik een enorme berg respect voor mijn moeder! Wat is zij een dappere en krachtige vrouw geweest al die jaren, en nu nog steeds.

Reageren op deze column?

Mail naar reageren@lgld.nl.

Colofon

Uitgever

Fulltime-media

Opmaak & Acquisitie

Fulltime-media

Verspreiding

All-Inn Verspreidingen

Drukkerij

BDUprint

Fotografie voorkant

Hamac Harfsen - Shotsbyroos

facebook.com/lokaalgelderland

Fulltime-media

Elsmaat 5 7245BB Laren 0573 - 745061 www.fulltime-media.nl info@fulltime-media.nl

Redactie

LokaalGelderland redactie@lokaalgelderland.nl

Volgende editie verschijnt op 19 april 2023

3 LokaalLochem
twitter.com/lokaallochem instagram.com/lokaalgld www.lokaallochem.nl
5 Wat
weten
6 Regenboogkleuren voor meer tolerantie 5 Thuis is waar mijn tent staat 16 Op de camping voel ik me thuis 17 Thuis is waar mijn tent staat 18 Toeristen tevreden over Lochem, maar er komen weinig jongeren 19 Modeshow Lochen in de Gudula kerk geeft bezoeker een voorproefje van het nieuwe seizoen 25 Wat moet er gebeuren
22
10 Schouwburg
WensAmbulance
Zondag
12
13
je moet
over het voorjaar
met de Joppekerk?
Achterhoek woord van de maand 9 Column; Analoog
Lochem geeft podium aan Stichting
Oost-Nederland 11
9 april Fakkel-, lampionoptocht en Paasvuur
Hazenbal viert Jubileum!
15
Een
20
Column; Op en neer en geniet 8
gevarieerd assortiment
COLUMN Door Tryfena van Huenen-Notten Lochem Tip LokaalLochem Via redactie@lgld.nl Heb je ook nieuws voor de krant of onze online kanalen? MODESHOW GUDULAKERK LOCHEM ZATERDAG 8 APRIL SHOW’S: 13.00 - 14.30 - 16.00 UUR LANDSTAD LOCHEM STADSPLATFORM FASHION-FUN Vrolijk Pasen op Verwolde 12
Kracht
WA ARDEBON G ra a g t o t zi e n s! E ll i s B a k ke r € 6,75 Boeren pikant 500 gram Ter inlevering van deze waardebon. Geldig vanaf 29 maart tot en met 15 april. U kan ons vinden elke zaterdag tussen 10:00 en 15:00 uur op de parkeerplaats bij Poelier ‘t Vöske aan de Haalmansweg Hollands belegen kaas 500 gram voor € 6,50 www.poeliertvoske.nl Onze openingstijden: maandag t/m vrijdag 09:00-18:00 | Zaterdag 09:00 - 17:00 | Zondag gesloten Poelier ʻt Vöske | Haalmansweg 5 , 7241 CP | info@poeliertvoske.nl | 0573-254683 Poelier ‘t Vöske |Haalmansweg 5, 7241 CP Lochem | info@poeliertvoske.nl | 0573 - 254683 www.poeliertvoske.nl Onze openingstijden: Maandag t/m vrijdag 09:00 - 18:00 uur |Zaterdag 09:00 - 17:00 uur |Zondag gesloten ecial ist in Catering, Kalkoen en Wild Bij inlevering van deze bon | Max 1 bon per kant 1kg Kipfilet 1kg Dijvlees Geldig van 29 maart t/m 15 april SAMEN VOOR MAAR 15 EURO

favorieten van burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve

We willen burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve graag beter leren kennen. Hij verschijnt vaak in het nieuws - waaronder in deze krant - vanuit zijn ambtelijke functie. Maar wat doet hij in zijn vrije tijd? We komen er achter aan de hand van zijn 10 favorieten.

Favoriete locatie in de gemeente Lochem.

“De Wiltshire Brug in Lochem over de Berkel. Voor het gemeentehuis ligt een wandelbrug over de Berkel. Ik kom daar vaak over heen, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Het doet me altijd goed om, al is het maar heel even, stil te staan en te genieten van het ruisende water. En, als je geluk hebt, kun je genieten van de groen-blauwe flits van een voorbijschietende ijsvogel.”

Favoriete straat in de gemeente Lochem.

“De Gerrit Slagmanstraat in Gorssel. De combinatie van een prachtig landschap en het gewicht van de geschiedenis raken me. Natuurlijk koesteren we onze omgeving, zo hoop ik ook dat we onze geschiedenis koesteren. Gerrit Slagman was, samen met zijn twee zusters, actief in het verzet en bood onderdak aan onderduikers en hielp mee om neergestorte piloten terug naar Engeland te vervoeren. Wij hebben onze vrijheid terug mede dankzij mensen als Gerrit Slagman. Ik hoop dat we daar af en toe bij stil blijven staan omdat vrijheid en verdraagzaamheid niet vanzelfsprekend zijn.”

Favoriete plek(ken) buiten de Achterhoek.

“Ik kom graag overal in Nederland, van strand in Zeeland tot de drukte in de Randstad. Toch ben ik altijd weer blij als ik bij Deventer over de brug over de IJssel rij en denk ‘nu ben ik bijna weer thuis’.”

Favoriete restaurant in de gemeente Lochem.

“Er zijn zoveel mooie restaurants in de gemeente Lochem dat ik alle ondernemers tekort zou doen door er maar één te kiezen. Maar ik heb wel een goede tip: in iedere kern van onze gemeente zit wel een verrassend restaurant, dus als u iets bijzonders zoekt om lekker te eten, rij dan niet de gemeente uit, maar sla eens af naar een andere kern en laat u verrassen. Eet smakelijk!’

Favoriete winkel in de gemeente Lochem.

“Ook met het antwoord op deze vraag doe ik ondernemers in onze gemeente tekort, maar kan ik het niet nalaten te wijzen op een winkel met een bijzondere geschiedenis en hopelijk een rijke toekomst: Boekhandel Lovink. Al 175 jaar een baken van boeken, cultuur, ontwikkeling en leesplezier. Ik vind het mooi hoe Lovink met steun van velen in staat is overeind te blijven in onze snel veranderende wereld. Ik gun iedereen het plezier van lezen!”

Favoriete drankje in dat restaurant. “Koffie! Als politiek ambtsdrager mag ik veel vergaderen en sommigen omschrijven dat wel ook eens als professioneel koffiedrinken. Koffie brengt mensen samen en biedt een moment van beschouwing op ons hectische leven. Dus ook na een heerlijke maaltijd in een restaurant vind ik het fijn om dat samen met mensen die mij lief zijn af te sluiten met een heerlijk dampend kopje koffie.

Favoriete seizoen.

“De herfst. De laatste momenten van het groeiseizoen, de verkleurende blaadjes aan de bomen, de storm als voorbode van de winter die er aankomt. Een seizoen om stil te staan bij wat we hebben en te genieten.”

Favoriete dagdeel

“De ochtend. Iedere dag is een nieuwe kans. Wat gisteren niet lukte krijgt vandaag een nieuwe kans! Uit de veren en aan de slag!”

Favoriete streekproduct.

“Klompen. Als ik thuis rond het huis in de tuin mag scharrelen doe ik dat graag op mijn klompen. Het vakmanschap van de klompensnijder die met vaardige hand een blok populierenhout tot een praktisch gebruiksvoorwerp weet te maken vind ik meesterlijk. Laten we onze vakmensen koesteren!”

Favoriete Lochemmer (mag ook een ex-Lochemmer zijn).

“A.L. Snijders. Ik denk dat mijn favoriete taalvirtuoos een prachtig Zeer Kort Verhaal zou schrijven over de vraag of hij thans tot de ex-Lochemmers zou moeten worden gerekend. Wat mis ik hem!”

Regenboogkleuren voor meer tolerantie

Er gaat in Lochem een regenboogpad aangelegd worden. Of het een zebrapad gaat worden - zoals LochemGroen! graag wilde - is nog wel de vraag. Maar duidelijk is dat de LHBTI+-gemeenschap gesteund gaat worden op deze manier.

Jesse Sprikkelman en Jelle Seubring startten een petitie in buurgemeente Zutphen, om daar een regenboogzebrapad te krijgen. Calle Janssen van LochemGroen! volgde de ontwikkelingen en vond dit ook een goed idee voor Lochem. Daarom diende hij een motie in, die unaniem aangenomen is.

Eerste in de Achterhoek

Hij vertelde de gemeenteraad dat hij vindt dat in Lochem iedereen zich welkom moet voelen. Zijn voorstel werd gesteund door D66, GroenLinks, PvdA, Gemeentebelangen Lochem en het CDA. Van alle aanwezige raadsleden stemde niemand tegen. Ook Meedenken met Lochem (MmL) niet, terwijl ze wel wat kritiek hadden. Veel gemeenten in Nederland,

waaronder Arnhem en Apeldoorn, hebben al zo'n pad. In de Achterhoek is nog geen officiele te vinden.

Wel is veiligheid een issue, volgens wethouder Wendy Goodin. Ze meent dat de verf de klinkers glad maakt. Calle Janssen vindt dat de gemeente zich daarmee er te gemakkelijk vanaf maakt. Sprikkelman vindt dat ook. "In heel veel gemeenten kan het wel, waarom in Lochem dan niet? Maar goed: als ze in Lochem liever kleuren aanbrengen in het centrum vind ik dat helemaal prima. Het statement wordt er niet anders van."

Voor Coming-Out Day 2024

Het plan is dat het pad er voor 11 oktober 2024 ligt, dan is het namelijk Coming-Outday. Sprikkelman: "Ik hoop dat we in Zutphen dat jaar ook een regenboogzebrapad mogen openen. Dit is een hele mooie eerste stap, op naar meer tolerantie in de Achterhoek."

5 LokaalLochem De 10
Door Jesse Sprikkelman

Het voorjaar is begonnen. Voor de boswachters van Natuurmonumenten het mooiste seizoen. Ze geven je hier een kijkje achter de schermen en tips hoe ook jij optimaal kunt genieten van de natuur in het voorjaar.

Kraamkamer

• In het voorjaar is de natuur één grote kraamkamer. Vogels vliegen af en aan met nestmateriaal en daarna volgt het leggen van de eieren. Eenmaal uitgekomen is het voor de ouders volop eten zoeken voor de jonge vogels. Een kwetsbaar proces waarbij vogels veel energie nodig hebben en dus gebaat zijn bij rust. Boswachters roepen bezoekers daarom op rekening te houden met de dieren in de natuur, zeker in het broedseizoen. Dus houd je aan de regels:

• Houd honden aan de lijn

• Blijf op de paden

• Laat geen afval achter

• Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.

Zaaien, planten en oogsten

In de historische moestuin van landgoed Velhorst is altijd volop werk aan de winkel. De zaaibedden zijn gereed en voorzien

Wat je moet weten over het voorjaar

Aangeboden door Natuurmonumenten

vergeten groenten. Bijzondere en smaakvolle gewassen. Om ze voor de toekomst te behouden en nooit meer te vergeten, gaan de zaden weer terug naar de Nederlandse Zadenbank.

Naast de moestuin op Velhorst ligt de historische boomgaard met oude fruitrassen. Ze zijn inmiddels vakkundig gesnoeid en nu laten de eerste bloesems zich zien. Geweldig gezicht en tijd voor de bijen om aan de slag te gaan met bestuiving. De opvallende witte houten latjes 'leiden' peren, pruimen en zelfs perziken naar de warme beschutting van muren. Door het leifruit, de boomgaard en de moestuin waren de landgoedbewoners vrijwel zelfvoorzienend.

Lekker warm achter glas

De moestuin heeft een aantal plekken waar de gewassen achter of onder glas staan. Broeien doet groeien: achter glas is het lekker warm. Een houtvuurtje en wat mest zorgen vroeger voor de rest. De tuinman voegde mest en bladaarde toe aan de aarde. Daardoor ontstond broei en werd de grond warmer en vorstvrij. Zo kon hij eerder planten en oogsten. En wie de eerste oogst had, stak een andere landgoedeigenaar de loef af. Ook de muurkas kreeg hulp bij het op peil houden van de temperatuur. Begin 1900 was er nog geen elektra of

Natuurmonumenten voor LokaalLochem, over de natuur en cultuurhistorie in haar gebieden in en rondom de gemeente Lochem. In de Achterhoek zorgen boswachters van Natuurmonumenten voor 29 natuurgebieden, onderverdeeld in 3 deelgebieden: de Graafschap, Montferland en Winterswijk, met onder andere 11 landgoederen, 3 veengebieden en 4 Natura 2000-gebieden.

stromend water op landgoed Velhorst. De tuinman gebruikte een houtkacheltje om de kas warm te stoken om er bloemen op te kweken.

Zelf genieten

Genieten van het voorjaar, doe je toch het best wandelend. Zoek op nm.nl/achterhoek/routes naar een route bij jou in de buurt. Ben je op donderdag op landgoed Velhorst. Dan heb je geluk. Dan is er open tuin en krijg je uitleg van onze enthousiaste moestuinvrijwilligers. Kies je een wandeling in het Grote Veld? Dan heb je bij de schaapskooi misschien geluk en zie je de pasgeboren lammetjes naast de kooi in het zonnetje met hun moeders.

Klaar voor het voorjaar
6
Foto van Ebo Bolscher Foto van Hanneke de Haan Foto van Hanneke de Haan Foto van Geurt Besselink
Grondwerk • Sloopwerk S traatwerk • Riolering Joppelaan 81 7215 AD Joppe Tel.: 0575 49 43 08 info@depoortejoppe.nl www.depoortejoppe.nl Inname: • Bouw/sloop afval • Hout • Grond • Puin Te leveren: • Teelaarde • Compost • Champost • Straatzand • Gebroken puin • Diverse soorten split

COLUMN

Door

Op en neer en geniet

Maart roert echt zijn staart. Nu ik dit schrijf zit ik in de middag zon van maandag 13 maart en meet net tatatatah 18 graden. Nou dat is op zich niet gek dat is vaker voorgekomen, maar het contrast is wel weer groot met afgelopen vrijdagmiddag toen ik langzaam veranderde in een sneeuwpop tijdens het lossen van een wagenvol mooie planten die binnen kwamen.

Het landschap wordt langzaam wit gevolgd door een nacht van -3 graden en vanmorgen om 6.00 uur, toen ik buiten liep, vond ik het al warm met 8 graden en waaide mijn muts al af bij windkracht 6. Als ik mag kiezen doe mij dan maar rond het vriespunt in de nacht, een zonnetje overdag met een graad of 8.

Nou, nou tuinman verder nog wensen? Jazeker …..wensen genoeg! Lekker de tuin in en het voorjaar mag beginnen.

Dus nu weer de borders door om de vaste planten en siergrassen te snoeien? Ja, doe het rustig. Komt er toch late strenge vorst dan kan het nu geen grote schade doen nu alles niet echt is uitgelopen. Wil je de bodem toch beschermen strooi de bodem dan af met bokashi. En als ’t toch nog heel hard gaat dan is het helaas voor de plant, volgende keer beter.

Moeder natuur bepaald en beweeg gewoon mee. Bij iedere plant die dood gaat in de tuin ben ik blij dat die mij is voor gegaan. Dit biedt ook weer kans voor een nieuwe plant in de tuin.

Waar ik de laatste weken wel heeel blij van werd zijn de grote groepen met sneeuwklokjes in de berm, sloot en bosranden. Geweldig om te zien. In diverse soorten en cultivars heb ik inmiddels zelf een hele verzameling en vind het echt een bol die iets toevoegt aan de winter en vroege voorjaar.

Toch nog even een gevaarlijke tip op de valreep.

Nu ijzersulfaat op het gazon tegen de mos, een eerste boost met meststof. Even een stikstof oppepper voor het gras. Nu strooien en a.s week 1e keer maaien wordt ie mooi van als de mat 1 hoogte heeft.

En…. nu nog niet verticuteren, wachten echt wachten.

We gaan de tuin weer in 8 Aanleg Onderhoud Ontwerp Advies
Onderhoud Ontwerp Advies
Aanleg

Trage laptop of computer? Laat een SSD-upgrade uitvoeren

Regelmatig vragen klanten of het mogelijk is om hun laptop of computer sneller te maken. Sinds enkele jaren is dit tegen een acceptabele all-in prijs bij ons mogelijk door de harde schijf (HDD) te vervangen door een solid state drive (SSD).

Betere prestaties

Een SSD heeft geen bewegende onderdelen en bestaat uit supersnel flashgeheugen, terwijl een conventionele harde schijf leesen schrijfkoppen heeft die data moet lezen/ schrijven van ronddraaiende magnetische schijven.

In de praktijk

Na het plaatsen van een SSD is meteen een groot verschil ten opzicht van de oude harde schijf merkbaar. Niet alleen is de opstarttijd van Windows vele malen korter, ook programma’s starten veel sneller op.

Ook voor oudere laptops of computers

Zelfs het vervangen van een harde schijf in een oudere laptop of computer biedt aanzienlijke snelheidsvoordelen waardoor het apparaat weer een aantal jaar langer mee kan. Daarnaast kan uitbreiding van het werkgeheugen soms ook een nuttige investering zijn.

All-in prijs

Wij upgraden uw laptop of computer naar een SSD voor een all-in prijs, inclusief het klonen van de harde schijf en de montage van de SSD. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Zowel particulieren als bedrijven

Veldmaat ICT verzorgt al meer dan 18 jaar betrouwbare web en ict oplossingen voor zowel particulieren als bedrijven. Kijk op www. veldmaat-ict.nl voor meer informatie of neem via 0573-251812 contact op.

ict oplossingen

Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij ons terecht voor de aanschaf, de reparatie en het onderhoud van laptops en computers. Maar ook printers en andere randapparatuur evenals software en licenties zoals Microsoft Office 365 en Norton AntiVirus kan men bij ons kopen.

web oplossingen

Voor bedrijven zijn wij een ervaren regionale partner voor het verzorgen van een zakelijke mailbox, de registratie van een domeinnaam of het bouwen van een website. Daarnaast leveren wij onder andere zakelijk glasvezel op de regionale bedrijventerreinen en VoIPtelefonie.

Gepresenteerd door Veldmaat ICT

Achterhoeks woord van de maand

Noaberschap

Naoberschap is een woord dat (in diverse variaties) wordt gebruikt in het Oosten van het land. Zoal in Twente, Salland, Drenthe en de Achterhoek. Het is een sociale verhouding binnen vaak kleine gemeenschappen. Naoberschap betekent dat je klaarstaat voor de mensen uit je omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het brengen van soep naar je zieke buurvrouw, of de stoep aanvegen bij je bejaarde buurman.

Van oorsprong is het een intensieve vorm van burenhulp, die vooral van toepassing is bij boerderijen en in dorpen die niet altijd kunnen rekenen op goede openbare voorzieningen. Ook in sommige streken van Duitsland, zoals Grafschaft Bentheim is de term bekend.

LokaalLochem zet elke maand een Achterhoeks woord in het zonnetje, in ‘Achterhoeks woord van het maand’. Heb je een goede suggestie, met mooie aanleiding? Laat het weten via reageren@lgld.nl.

9 LokaalLochem

COLUMN

Analoog

Het feit dat ik in de Achterhoek woon en werk in de Randstad is een mooie manier om trends te meten. Veel ontstaat in Amsterdam - de stad waar ik uitga, het sijpelt door naar Hilversum - de stad waar ik werk en als het een goede trend is zien we het daarna terug in de Achterhoek.

De nieuwste trend is analoog zijn. Dit is al een tijdje bezig, maar nu zie je het ook steeds meer in de Achterhoek. Veel jongeren kiezen er bewust voor om niet de nieuwste technologie te kopen. Dit begon een jaar of 10 geleden bij de her-introductie van de platenspeler. Op dit moment zijn er in veel huishoudens platenspelers te vinden. En nu kiezen we er zelfs voor om analoog foto’s te maken.

Vorige zomer besloten veel millennials om hun vakantie vast te leggen met een polaroid-camera. Deze trend was er even, maar is niet zo heel groot geworden. Dat komt simpelweg door het feit dat het best een opgave is om een goede polaroid foto te maken. Een iets te onhandige opgave, blijkt nu. Maar wat wordt dan het alternatief?

In Club NYX in Amsterdam zag ik onlangs het alternatief. Daar waren een paar hippe types de DJ aan het fotograferen met een digitale camera. En dan bedoel ik zo’n compactcamera die we 15 jaar geleden allemaal mee hadden op vakantie. Je krijgt hiervan het nostalgische gevoel, maar je kan wel

gewoon de foto’s van een SD-kaart afhalen. Grappig is trouwens dat de gebruikers van deze camera’s dat ook heel graag laten zien. Het is belangrijk dat het opvalt dat je analoog bent, lijkt de gedachtegang.

Fotografie is niet het enige wat analoog aan het worden is. Onlangs hoorde ik iemand - met een riant salariszoeken naar een nieuwe auto. Dit moest een duur model zijn, maar wel met een CD-speler. “Want de handelingen die je moet doen om een CD af te spelen zijn zo lekker”, was zijn argument. En steeds meer mensen besluiten om een ouderwetse mobiele telefoon te nemen. Een Nokia 3310 bijvoorbeeld, die onlangs nog geüpdatet de markt opgebracht is. Op deze manier kun je wel bellen een SMS’en, maar niet Whatsappen en op Instagram kijken.

Ik denk dat het simpele wetenschap is, dat we steeds meer voor analoog kiezen. We zien in onze omgeving dat technologie best gevaarlijk kan zijn. Vooral omdat het zo ontzettend verslavend is. Daarom besluiten we om een aantal handelingen bewust analoog te maken, om bewustzijn te creëren van de gevaren van het online zijn.

Reageren op deze column? Mail naar reageren@lgld.nl.

LokaalLochem 10 rene@renemeutstegeuitvaartzorg.nl www.renemeutstegeuitvaartzorg.nl 06 43 21 53 85 (24/7 bereikbaar) ‘Afscheid kunnen nemen op je eigen manier.’ INTEGRALE MASSAGE ONTSPANNINGSMASSAGE ROUW & VERLIES IN JE LICHAAM MASSAGE BIJ KANKER INTEGRALEMASSAGEPRAKTIJK.NL 06 22 49 65 52 Goorseweg 13 7478 BB Diepenheim www.henkmuilemanuitvaartspreker.nl tel. 06 38221197
Lochem
Openingstijden Dinsdag t/m Vrijdag van 8:30 tot 17:00 Zaterdags van 10:00 tot 12:00 APK v r a e merken! v.a. € 50,- incl. BTW Smeestraat  Lochem  -    www.phone.nl R E P A R A T I E S E R VI C E Reparaties doen we in eigen huis
Kwinkweerd 115 7241 CW
Tel: 0573-256563 GSM: 06-38507556 frank@autofrankweenink.nl

Donderdagavond 23 februari vond er een speciale voorstelling plaats in de Schouwburg van Lochem. De band 1984 Dutch Simple Minds Tribute trad op voor een select groepje mensen als onderdeel van het in vervulling laten gaan van een wens. Maar voordat een wens als deze in vervulling kan gaan, komt er eerst nog heel wat bij kijken.

Meneer Harmsen uit Lochem lijdt aan Amyotrofische Lateraal Sclerose. ALS is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. De hersenen kunnen dan geen spierbewegingen meer op gang brengen. Harmsen wordt al enkele jaren onder andere ondersteunt door thuiszorgmedewerkster Anja.

Ontstaan

Een paar maanden geleden zou de band Simple Minds optreden in Nederland. In de gesprekken die Anja had met Harmsen kwam snel naar voren dat hij heel graag naar dit optreden was gegaan. Maar door praktisch redenen was dit destijds onmogelijk. Anja: “Ik ben toen rond gaan kijken en zoeken op het internet naar andere mogelijkheden en kwam terecht bij de band 1984 Dutch Simple Minds Tribute. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en contact met ze gezocht. Nog zonder een duidelijk doel voor ogen en puur om te kijken naar de mogelijkheden. De band was eigenlijk direct enthousiast en meewerkend. Als ik voor een podium zou zorgen, dan zouden zij geheel belangeloos komen optreden. Van dat moment heb ik Stichting WensAmbulance Oost-Nederland ingeschakeld en officieel de wens ingediend. Dit is een heel formeel proces. Na het invullen van papierwerk werd de wens gelukkig goedgekeurd.” Vanaf daar heeft Stichting WensAmbulance Oost-Nederland contact gezocht met Schouwburg Lochem voor het beschikbaar stellen van een podium. De Schouwburg gaf een aantal data waarop zij de ruimte beschikbaar wilden stellen. Maar ook het aanwezige

Schouwburg Lochem geeft podium aan Stichting

WensAmbulance Oost-Nederland

personeel en het gebruik van de geluidsapparatuur is ook kosteloos beschikbaar gesteld door de Schouwburg om deze wens van meneer Harmsen in vervulling te laten gaan.

Transport

Met een speciale ambulance van Stichting WensAmbulance Oost-Nederland is Harmsen vanuit zijn woning opgehaald en overgebracht naar de Schouwburg. Zijn vrouw en dochter mochten samen met Harmsen mee reizen. Harmsen heeft een select groepje van ongeveer 50 mensen uitgenodigd om deze bijzondere voorstelling bij te wonen. De band zelf is speciaal uit de omgeving van Etten-Leur afkomen reizen naar de gemeente Lochem. “Vanwege de lange rit moest er uiteraard nog wel een maaltijd geregeld worden voor de bandleden en de vrijwilligers.” Anja kreeg het advies van de stichting om hiervoor bij lokale ondernemers aan te kloppen voor medewerking. Deze medewerking werd al snel gevonden bij Bakker Bart Lochem en LOTS Eten en Drinken als geschikte partijen die dit belangeloos wilden verzorgen.

Presentje

Om de band en de medewerkers van de wensambulance te bedanken voor al hun tijd en moeite wilde Anja ook graag een presentje regelen. Een voorstel om een leuk lokaal product te zoeken, kwam uit bij ZuivelHoeve Lochem. Luuk van de ZuivelHoeve maakte voor elk bandlid en beide vrijwilligers van de wensambulance een tas vol lekkernijen.

De gehele avond en voorstelling is vastgelegd op film en er zijn vele foto’s gemaakt door een fotograaf die Harmsen zelf heeft geregeld.

Vanwege privacy overwegingen zijn de namen van meneer Harmsen en thuiszorgmedewerkster Anja niet hun echte namen. De echte namen zijn wel bij de redactie bekend.

Stichting WensAmbulance Oost-Nederland is een nonprofit organisatie die wensen van terminale en ernstig zieke personen mogelijk maakt door daarvoor liggend vervoer te bieden. Onder begeleiding van vrijwilligers biedt de stichting deze mensen een onvergetelijke dag waarbij zij even hun ziekte kunnen vergeten.

Een ernstige of terminale ziekte heeft een enorme impact. En dit geldt nog eens extra wanneer die bewegingsvrijheid van de patiënt beperkt is. Veel wensen en dromen lijken hierdoor verloren te gaan. WensAmbulance Oost-Nederland biedt deze patiënten de mogelijkheid vervoerd te worden met speciaal daartoe uitgeruste ambulances, onder begeleiding van vrijwilligers.

De stichting ontvangt hele uiteenlopende wensen: Zoals het bezoek aan een familielid ver weg, het aanwezig zijn bij een bruiloft of de uitvaart van een naaste, nog één keer de zee zien, het bijwonen van een sportwedstrijd, een uitje naar een dierentuin of concert, of het afscheid nemen van een dierbare, om zo maar eens wat wensen te noemen. Wensen die zonder deze stichting niet vervuld hadden kunnen worden.

De stichting werkt met ruim honderd vrijwilligers om al die wensen werkelijkheid te laten worden. Denk daarbij aan verpleegkundigen en verzorgenden, ambulancechauffeurs, beheerders van het wagenpark en administratief medewerkers. Alle vrijwilligers en bestuursleden werken onbezoldigd.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan Stichting WensAmbulance Oost-Nederland. Niet alle bedrijven of instanties willen kosteloos meewerken aan een verwezenlijken van een wens. Om deze wensen toch in vervulling te laten gaan is de stichting afhankelijk van donaties. Wil je ook je steentje bijdragen, dat kan hier: www. wensambulance.nl/help-mee

11 LokaalLochem
Doneren

Vrolijk Pasen

Zondag 9 april Fakkel-, lampionoptocht en Paasvuur

Het organiseren van een Paasvuur komt steeds meer onder druk te staan. Echter zal deze traditie, op 1e Paasdag in optocht naar het paasvuur, dit jaar toch weer worden voortgezet.

De start van de fakkel- en lampionoptocht is rond 20:30 uur vanaf Witkamp (kant Holterweg) waar we onder begeleiding van de Larense muziekvereniging Apollo lopen naar de brandstapel aan de Lenderinkstege.

Wanneer de optocht en het vuur op de Lenderinkstege zijn aangekomen wordt het Larense paasvuur aangestoken. Vooraf, vanaf 20.00 uur, zijn fakkels en lampions te koop.

Snoeihout inleveren voor paasvuur

Op het terrein aan de Lenderinkstege kan het snoeihout aangeleverd worden:

• op vrijdag 7 april van 08.00 – 18.00 uur

• op zaterdag 8 april van 08.00 – 16.00 uur

Alleen inbreng van snoeihout, niet dikker dan 15 cm doorsnee. Géén stobben (stronken).

Door de toenemende onkosten om een paasvuur te organiseren, vragen we om een vrijwillige bijdrage voor het brengen van snoeihout. Een collectebus staat bij de brandstapel. Wie beroepsmatig snoeihout af komt leveren moet rekenen op € 20,- stortingskosten.

Voor informatie: Teun Schutte tel. 0573 – 40 19 70 www.toeristenbelanglaren.nl

Vrolijk Pasen op Verwolde

Vanaf zaterdag 1 april is huis Verwolde weer geopend en is het ook meteen raak, want er staan in de gehele maand weer mooie activiteiten klaar voor elke bezoeker. Tijdens de paasdagen op 8, 9 en 10 april is er een leuke kinderspeurtocht uitgezet. Verderop in de maand zijn er bijzondere rondleidingen gepland.

Paasspeurtocht

De paasspeurtocht leidt door de mooie parktuin waar kinderen op zoek gaan naar eieren en de oplossing van een raadsel. Geschikt voor de allerkleinsten en voor iedereen die van speuren houdt. Na inleveren van de oplossing kan elk kind rekenen op een verrassing. Combineren met een bezoek aan het huis kan. Reserveer online voor een rondleiding met gids of boek voor een bezoek op eigen gelegenheid na 14:00 uur.

Datum: 8, 9, 10 april (paasweekend)

Tijd: tussen 11.00 - 16.00 uur

Prijs: € 2,50 per kind, te koop in de museumwinkel in het onderhuis.

LokaalLochem
12

Vrolijk Pasen

Hazenbal viert Jubileum!

Op 1e paasdag 2023 (zondag 9 april) wordt net als voorgaande jaren het Hazenbal in het dorpsbos in Exel georganiseerd. De eerste editie was in 2013 en dat betekent dat het Hazenbal al weer 10 jaar bestaat, reden voor de organisatie om nog groter uit te pakken!

Midden op de middag zal worden gestart met een gezellige Dinch (een combinatie tussen lunch & diner) met onder andere muziek van pretband Help Ons Bloaz’n, live cooking en divers vermaak voor jong en oud. Bezoekers kunnen hier aparte tickets voor kopen (ook samen met de hele familie of vriendengroep bijvoorbeeld) en genieten van heerlijke gerechten in de feesttent.

Bands

Vanaf een uur of vijf start de eerste band, Kabaal! Kabaal is een Top 100 pop én rock coverband uit Bathmen met meer dan 39 jaar live-ervaring. Van The Beatles tot Queen, van Normaal tot U2 en alles wat daar tussen zit: Kabaal zet elk feest met gemak op de kop! De bands komen allemaal uit de buurt dit jaar, na Kabaal is het de beurt aan de Weekendkrachten. Deze vijfkoppige formatie uit de omgeving van Harfsen en Laren nemen je mee naar de tijd dat er nog regelmatig ‘olderwetse brulftes’ werden gevierd en dat het op de kermis nog ‘heavig angoan’ was. De laatste show zal worden verzorgd door Opschaakl’n. Deze achterhoekers brengen dialectrock zoals het bedoeld is! Meer rock, meer show, meer testosteron.. Remmen is angst! De boerenrockband Opschaakl’n haalt het oergevoel in je naar boven en staat garant voor dikke hits, mooi vertier en gigantische schik. Naast de gebruikelijke tent zal er nog een feesttent zijn welke omgetoverd zal worden tot een feestcafé met een o.a. een livezanger!

De fakkeloptocht zal net als andere jaren vanaf 20.00 uur plaatsvinden en vervolgens zal het paasvuur op traditionele wijze ontstoken worden.

Kaarten zijn verkrijgbaar via hazenbal.nl.

Tijden Hazenbal zondag 9 april 2023

15:00 uur - Dinchen in de tent onder het genot van muziek en activiteiten voor jong en oud

• 17:30 uur - Aftrap eerste band

• 19:30 uur - Start fakkelverkoop bij Elweco-Medo met muzikale begeleiding van de Graaf Otto band

• 20:30 uur - Ontsteken van het paasvuur

LokaalLochem 13

Lur vink Afbouw B.V. Koningslinde 1 7 13 1 MP Lichtenvoorde +3 1 (0)544 3 53 00 6 info@lur vinkafbouw.nl

PROEF>PUUR>AMBACHT

Bakkerij Proef | Lochemseweg 1 | 7244 AA Barchem 0573-441234 | www.bakkerijproef.nl

HePa Allround dienstverlening

Stucwerk Buitengevelisolatie Gevelonderhoud

Als allround afb ouwbedrijf uit de Achterhoek zorgen wij er voor dat uw bouwwerk gezien mag worden

Grenzeloos veelzijdig

Zwiepseweg 57 7241GN Lochem 0573-251432

vofwijma@hetnet nl www.wijmaloc he m nl

75 jaar voetballen in Barchem wordt groot gevierd

Vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april is het groot feest in Barchem. De lokale voetbalvereniging SVBV viert in dit weekend haar 75 jarig jubileum. Wij reisden af naar het sportcomplex aan de Maandagsdijk in Barchem. Daar spraken we met Anja Sprukkelhorst, de secretaris van het bestuur, en met Wim Weernink, die in de jubileum-commissie zit.

Voor de oprichting van SVBV moeten we terug naar 1947. De uit Terborg afkomstig H.Striekwold runt met z’n vrouw een kapperszaak in Lochem. Door de Barchemse afkomst van z’n vrouw hebben zij veel klanten uit Barchem. Deze Barchemers bewegen H.Striekwold ertoe zich te gaan vestigen in Barchem. Gezien de sociale functie van een kapperszaak werden aldaar vele ideeën gebundeld en in praktijk gebracht. Barchem kende in de naoorlogse jaren nog geen enkele verenigingsactiviteit voor de lokale bevolking. Omdat Striekwold destijds speler was van “Blauw-Wit” in Lochem werd hem gevraagd een voetbalvereniging op poten te zetten. Na enkele voorbesprekingen in het noodlokaal van het in wederopbouw zijnde Hotel Bosch (In de Groene Jager) werd uiteindelijk op 4 april 1948 het eerste reglement bekrachtigd welke de oprichting was van Sport Vereniging Barchem Vooruit.

De vereniging was een feit, maar nu nog de accommodatie. Na omzwervingen van ‘Klokmansweide’ aan de Ruurloseweg naar het sportveldje aan de Beukenlaan kwam er een terrein beschikbaar nabij Reusterman. Het duurde tot begin zestiger jaren alvorens de accommodatie voorzien werd van een betonnen kleedlokaal, gebouwd door eigen leden. Een periode van wassen achter hotel ‘Bosch” was vanaf dat moment verleden tijd.

Het was ook in de jaren 70, dat Wim samen met een stel vrienden bij elkaar zat en Han Beumer langs kwam. Een kort praatje en een compleet nieuw elftal was geboren. Zo kwam de vereniging op haar derde seniorenelftal en werd de plek aan de Looweg te klein. Een nieuwe geschikt locatie vond men aan de Maandagsdijk, waar de vereniging het nu jaren later nog altijd zijn thuis mag noemen, en er nog altijd op echt gras gespeeld wordt. “Anders dan op gras spelen is bij ons nog nooit aan de orde geweest.” Het complex is in 1974 door haar eigen leden opgebouwd. Gerrit-Jan en Dina Nijkamp namen dienst als beheerders van het complex en hebben dit vele jaren voortgezet. “Ik kan me de zondagen nog goed herinneren. Na de wedstrijd was het gezellig druk in de kantine, dan kwam Dina niet langs om te vragen of je ook wat wilde, maar kwam ze gewoon met een schaal vol hapjes. Die was altijd zo op.” Aldus Wim.

1948

Samenwerkende verenigingen

Wim was naast spelend lid, ook meerdere jaren bestuurslid en betrokken bij het oprichten van de Sixday in 1990. Voorheen was dit de familiedag. Vele jaren was de Sixday onderdeel van de jaarlijkse activiteiten. Nadat de sleur er een beetje bij in was geslopen, kreeg het nieuw leven als Sixday by Night. Samen met de Barchemse Volleybal Club wordt er een groot voetbalen beachvolleybal-toernooi georganiseerd. Dat de Barchemse verenigingen vaker goed samen werken is ook te zien bij het Barchkamp. Het terrein van de SVBV wordt dan in het tweede weekend van juli omgetoverd tot kampeerterrein voor kinderen van zes tot zestien jaar.

Vrienden van ‘De club van 48’, zo worden de vrienden van SVBV ook wel genoemd. Inmiddels bestaat deze groep alweer 10 jaar. Zij organiseren onder andere uitjes voor de leden van de vereniging en ieder jaar geven zij enkele schenkingen voor de aankoop van bijvoorbeeld een scorebord, speeltoestel voor de jeugd, of een nieuwe televisie voor in de kantine. Het lidmaatschap bedraagt 48 euro, wat weer herleid wordt van het jaartal 1948. Momenteel bestaat de club uit 78 leden, de vereniging hoopt dat tijdens het jubileumweekend de 80ste vriend zich zal aanmelden.

De vereniging kent zes seniorenelftallen (waarvan het zesde elftal een combinatie is met Klein Dochteren 3), vijf jeugdteams en een 45+ team. Het ledenaantal van de vereniging is al jaren redelijk stabiel. Wel merken ze, net als veel andere verenigingen, dat het lastig is om nieuwe jeugdleden te werven. “We zijn dan ook extra trots dat we met een JO8 kunnen gaan starten.” Aldus Anja. Nieuwe jeugdspelers kunnen eerst lekker komen voetballen, zonder verplichtingen. Als ze het dan leuk vinden, kunnen ze doorstromen naar de JO8. Het complex is in de laatste jaren flink aangepast. Zo kwamen er in 2015 nog vier kleedkamers bij en is er geïnvesteerd in Led verlichting op de velden, zonnepanelen en een zonneboiler voor de douches. Sinds de jaren 2000 is het onderhoud ook geheel in eigen beheer.

Vrijwilligerswerk

De vereniging is blij met alle betrokken lokale ondernemers en de vrijwilligers die de vereniging draaiende houdt. “We merken dat het dorp en de buurt de vereniging een warm hart toedraagt. We zijn dan ook mega trots op alle vrijwilligers die we hebben. Zij zijn enorm belangrijk voor ons. Nieuwe vrijwilligers zijn natuurlijk van harte welkom. We moeten het samen doen.”

2023

Feestweekend

Vrijdagavond 19.00 uur trapt men het jubileumweekend af met de receptie en reünie voor iedereen die SVBV een warm hart toedraagt. Zaterdag 1 april begint al vroeg, met een programma voor de jeugd, een gezamenlijk ontbijt, een voetbalclinic en afsluitende lunch. Voorafgaand aan de jubileum wedstrijd is er een ludieke loterij. Veld 2 is opgedeeld in 800 vakken(op papier, niet in het echt) waarop een koe zal worden losgelaten. Elk vak is gekoppeld aan een lotnummer en het vak waarin de koe poept, wint de hoofdprijs van een E-Bike. Hierna volgt de jubileum wedstrijd waarin een selectie, uit de verschillende senioren elftallen, het op zal nemen tegen FC Twente Allstars. Als afsluiting een feestavond onder begeleiding van Greenlight en de Tijdbrekers.

15 LokaalLochem
Door Mattijs Janssen

Kamperen is leuk voor iedereen. Wij Nederlanders zijn er dan ook gek op, ook hier in gemeente Lochem. Vaak hoor je dat mensen een plekje zoeken op een camping buiten onze eigen gemeente. Even weg van huis. Maar wist je dat we in de gemeente Lochem erg veel leuke en unieke kampeerplekjes hebben?

Eens per jaar

brengen wij onze ‘Erop uit’ editie uit in de zomerperiode. Hierin staan leuke uitjes die je kan doen tijdens de zomervakantie. Plekken om te bezoeken en winkels om lekker te shoppen. Leuk voor de toeristen natuurlijk, maar zeker ook voor de mensen die thuis zijn. De meeste van ons gaan immers niet zes weken op vakantie. Deze speciale editie brengen we niet alleen huis

Thuis is waar mijn tent staat

aan huis uit, maar we drukken er ook extra exemplaren van en leggen die op toeristische plekken zoals de campings. Het viel ons toen op dat we veel campings hebben, veel waar we nog niet eerder van gehoord hadden en dat deze vaak op hele mooie plekken in onze gemeente liggen.

Steeds meer campings zien lokale kampeerders naar hun camping komen. Sommige voor een nachtje

of weekendje weg. Maar anderen kiezen er voor om een heel seizoen een vaste plek te reserveren om zo elk weekend, als het even kan, er lekker tussenuit te gaan.

Voor ons was dit de reden om eens aandacht te besteden aan de verschillende campings in Lochem en dit in kaart te brengen. Je ziet hier dus een kaart van de gemeente Lochem met daarop de locaties van de campings. Op de volgende pagina lichten we een aantal van deze campings wat

KRING VAN DORTH

16
ALMEN
GORSSEL EEFDE JOPPE EPSE HARFSEN
17
LOCHEM LAREN ALMEN DORTH BARCHEM ZWIEP verder uit om je nog beter een idee te geven hoe leuk kamperen kan zijn in je eigen gemeente. Natuurcamping " De Vrolijk "
Op de camping voel ik me thuis

Thuis is waar mijn tent staat

Natuurcamping " De Vrolijk "

Rust, ruimte en natuurbeleving.

Bij de Vrolijk kom je tot rust in de natuur. We hebben ruime plaatsen in het bos of met open grasveldjes. Er is plaats voor grote caravans en campers. Er is een trekkersveld met picknicktafel. Om ook aan de kinderen te denken hebben wij diverse speelplaatsen die buiten zijn of overdekt.

Om even te ontspannen hebben wij een natuurvijver waar heerlijk in gezwommen kan worden of fijn even een hengeltje uit te gooien om vis te vangen.

Een klein deel van de camping is aangesloten bij de stichting natuurlijk kamperen, heerlijk genieten van de ondergaande zon op uw plaats.

Er is een mogelijkheid om de omgeving te verkennen per huurfiets d.m.v. fietsroutes, of via een wandelnetwerk vanaf de camping.

Meer informatie kunt u vinden op www.campingdevrolijk.nl.

Camping de Vrolijk | Wittendijk 4 7245 RS Laren 0573-401941 | info@campingdevrolijk.nl

Camping Nijveld ademt gastvrijheid als we de campinggasten mogen geloven. Het kampeerterrein heeft 22 ruime plaatsen, verdeeld over twee grasvelden met fruitbomen, en is omringd door een houtsingel. Er is een tentenveld (zeven plekken) en een veld voor de overige kampeermiddelen.

In het verzorgde sanitair is rekening gehouden met alle leeftijdsgroepen. Ook de kinderen hebben het hier erg naar hun zin! Slecht weer ruimte met koelkast aanwezig. Fiets- en wandel vakantiegangers zijn altijd welkom. Tevens verhuur safaritent.

De camping ligt op een kilometer afstand van het centrum, midden in een prachtige fiets- en wandelomgeving en met een openluchtzwembad en kinderboerderij om de hoek.

Voor meer informatie neem een kijkje op onze website; www.campingnijveld.nl

Dit is kamperen met de natuur in de hoofdrol.

de laag gelegen gronden langs de Berkel en de flank van het stuwwallandschap van de Lochemse berg.

Onze camping is ideaal voor gezinnen met jongen kinderen en voor mensen die van rust en ruimte houden. De vele schitterende wandel-en fietsroutes in de directe omgeving nodigen u uit voor ontdekkingstochten door onze bosrijke omgeving, waar u kunt genieten van prachtig natuurschoon.

Er is visgelegenheid en kanovaren dicht bij de camping in het riviertje de Berkel. Op de camping is een speeltuin met o.a. een zandbult en een trampoline en een jeu de boulesbaan.

Waar u kunt genieten van bosrijk natuurschoon!

Zwiepseweg 138 7241 PV Lochem 0573-251775

www.erveharkink.nl

info@erveharkink.nl

CampingErveHarkink

Even er heerlijk helemaal tussenuit...

Camping Gelders Laren ligt in De Achterhoek, om precies te zijn in Laren, in een groene omgeving. Het dorp Laren ligt slechts op 2 km fietsafstand en heeft een mooi centrum met gezellige terrassen.

Midden in de natuur, in de verrassend veelzijdige Achterhoek, ligt Camping Reusterman. De rust, ruimte, gastvrijheid en gemoedelijkheid die bij ons te vinden zijn, bieden garantie voor een geslaagde kampeervakantie in Barchem.

Ga eropuit met z'n tweeën in de schitterende omgeving of geniet van een familievakantie in Gelderland met het hele gezin. Iedereen is welkom, ook je huisdier. Overnacht op een ruime kampeerplaats of in een stacaravan, neem een plons in het buitenzwembad en proef de lokale lekkernijen.

De regio staat bekend om zijn unieke wandel-, mountainbike- en fietsmogelijkheden maar ook de steden Deventer, Doetinchem en Hanzestad Zutphen zijn ware trekpleisters. Zien wij jou binnenkort?

Camping Reusterman

Looweg 3 | 7244 RC Barchem www.reusterman.nl

Bij ons kamperen betekent voor u een verblijf op een rustige prijsgunstige camping voor een kampeervakantie of enkele overnachtingen. Heerlijk relaxen, fietsen wandelen zwemmen of vissen rondom de camping het is allemaal mogelijk. De camping ligt aan het bekende Pieterpad, waar Camping Gelders Laren zich op de helft van de route bevindt. Ideaal voor een tussenstop dus.

Wij hebben kampeerplaatsen en vaste plaatsen in een bosrijke omgeving. Weer of geen weer, u bent altijd van harte welkom in onze gezellige kantine. Naast de kantine bevindt zich een mooi buitenterras. Hier kan men genieten van een kop koffie, of een verfrissend drankje. Er is gratis WiFi aanwezig.

U kunt op Camping de Bosrand heerlijk genieten van de rust. De camping is gelegen in een bosrijke omgeving van Laren nabij landgoed Verwolde en Ampsen. De prachtige omgeving biedt u veel mogelijkheden om te fietsen en te wandelen.

Op de camping vindt u een kleine speeltuin en een sportveld. Naast de camping beschikken wij over een bos van vier hectare waar u heerlijk kunt wandelen en spelen. Naast toeristisch kamperen kunt u hier ook goed terecht voor een jaar of seizoen plaats.

Tevens beschikt Camping de Bosrand over een mooie groepsaccommodatie met ruimte voor groepen tot ca. 68 personen. Door het bijgelegen sportveld en een stuk bos is deze accommodatie zeer geschikt voor verenigingen, scholen en families. Om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken beschikt de accommodatie over alle belangrijke voorzieningen en voldoet hij aan de hoogste veiligheidseisen.

LokaalLochem 18

Toeristen tevreden over Lochem, maar er komen weinig jongeren

Toeristen die de gemeente Lochem bezoeken zijn overwegend tevreden. Dat blijkt uit een onderzoek wat de gemeente heeft laten doen door het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd. Wel is het allemaal voornamelijk op ouderen gericht.

Het onderzoek is ondermeer gedaan door gasten van hotels en campings een enquête in te laten vullen. Dit is door 881 toeristen gedaan. Daaruit bleek dat veel mensen vaker naar Lochem komen. 59 procent gaf aan de gemeente al meer dan vijf keer bezocht te hebben. Ze kiezen voornamelijk voor de regio vanwege de rust, ruimte, de natuur en het landschap. Dat betekent dat ze dus minder behoefte hebben aan voorzieningen.

Fietsen en wandelen

Lochem is vooral populair onder mensen die willen winkelen, een restaurant bezoeken en ook sportieve activiteiten zoals fietsen en wandelen doen het goed. Sportievelingen hebben wel een kritisch punt: de kwaliteit van de fietspaden wordt als minder positief ervaren. De bezoekers zijn wel tevreden zijn over de routes en de informatievoorziening hierover, maar ervaren dus vooral de kwaliteit van de fietspaden als negatief: het mulle zand, de smalle paden en het onderhoud van de bermen.

Wie toch wat voorzieningen wil bezoeken gaat graag naar musea. Museum MORE is door veel toeristen genoemd. Ook wandelen door het centrum van Lochem en Gorssel wordt veel gedaan. Er zijn suggesties gedaan voor een extra zwembad of zwemgelegenheid. Daar zijn er al een aantal van, maar dat wordt niet als voldoende ervaren. Tevens is er volgens velen weinig voor jongeren te doen.

Weinig jongeren

Jongeren gaan liever naar een andere locatie toe. Lochem trekt veel ouderen aan. De gemiddelde leeftijd is 63,2 jaar, variërend van 21 jaar tot en met 86 jaar. Een leeftijd van 65 jaar is het meest voorkomend. Dit kan in de toekomst een gevaar opleveren, omdat naar verwachting het aantal vitale ouderen gaat afnemen. Daarom is het taak aan de ondernemers en gemeente om ook wat voor mensen onder de 40 te organiseren.

Veel toeristen uit Zuid-Holland bezoeken onze gemeente, namelijk 20 procent. Op plek twee staat Gelderland (17 procent) en op plek drie Noord-Holland (12 procent). Veel inwoners van grote steden willen rust en ruimte opzoeken, vandaar dat Lochem zo populair is in die gebieden. Uit het onderzoek blijkt dat maar 4 procent uit het buitenland komt. Ook heeft het onderzoeksbureau helemaal niemand uit Zeeland gesproken.

VVV-kantoor

Er zijn diverse manieren om informatie in te winnen over de gemeente. Bijvoorbeeld via de VVV. Het VVV kantoor in Lochem is door 33 procent bezocht. Minder dan 5 procent heeft het VVV agentschap in Barchem, Gorssel of Laren bezocht. 61 procent van de ondervraagden gaf aan geen enkele locatie te hebben bezocht.

De mensen die het kantoor in Lochem bezochten gaven aan dat de medewerkers erg vriendelijk en behulpzaam zijn, ze goed geholpen zijn en voldoende informatie ontvangen hebben. Slechts vier keer is er een minder positieve uitleg gegeven, namelijk dat de uitstraling van de VVV niet passend is bij het oude stadhuis, een onoverzichtelijke informatiefolder over Lochem, enkele verouderde kaarten van knooppunten en tot slot werd één keer aangegeven dat er te weinig informatie beschikbaar was.

Bekijk het volledige onderzoek op LokaalLochem.nl.

LokaalLochem
Op de camping voel ik me thuis
19
Door Jesse Sprikkelman

Kom nu langs en ervaar zelf de smaak van Jura koffie

Een gevarieerd assortiment

Juli vorig jaar nam Luuk Rondhuis de winkel ZuivelHoeve

Lochem aan de Molenstraat 7 over. Vanaf dag één heeft hij er zijn eigen stempel op de winkel gedrukt met een frisse nieuwe uitstraling en een breder assortiment.

Met een nieuwe vloer, nieuwe meubels, een nieuw plafond en fris geschilderde muren opende Luuk feestelijk zijn winkel op 13 juli 2022. Een rustige, open uitstraling was het doel en dat is zeker gelukt. Met een vernieuwde indeling van de winkel, oogt de winkel ruimer en is het gemakkelijker om even lekker door het assortiment kazen en noten te lopen.

Hoewel Luuk voor de vaste klanten niet te veel wilde veranderen aan het concept, had hij wel het doel om een breder assortiment aan te gaan bieden. “Er waren nog zoveel producten die de mensen in Lochem nog nooit gezien hadden, en die voor mij heel gemakkelijk te bestellen waren.” Zo zijn er de afgelopen maanden veel meer soorten worst, buitenlandse kaasjes, chocolade, toastjes en nootjes bij gekomen. Ook het assortiment bieren, wijnen en frisdrank is flink uitgebreid. “Het is erg leuk om mensen nieuwe producten aan te kunnen bieden en met het assortiment te spelen. Soms slaat iets aan en soms ook niet. Maar dat maakt het juist zo leuk.”

Lokaal

De samenwerking met andere lokale ondernemers is voor Luuk een belangrijk onderdeel van het ondernemen. Meer lokale streekproducten in de winkel is hier het resultaat van. “Toen vorig jaar het idee kwam om samen met de andere lokale ondernemers een verspagina voor Lochem in de krant op te zetten, was ik direct enthousiast. We kunnen elkaar enorm helpen en versterken.”

Service met een glimlach Elke dag staat het team van ZuivelHoeve Lochem met veel plezier voor haar klanten klaar. Regelmatig plaatsen ze ook leuke like & deel acties op social media met positieve reacties.

Mede door de toenemende drukte zijn ze op zoek naar een extra hulpkracht voor de zaterdagen en vakanties: 8-12 uur per week. Heb je interesse en lijkt het je leuk om mee te draaien in een gezellig team en leuke winkel, neem dan contact op via info@lochem.zuivelhoeve.nl.

WEEKAANBIEDINGEN

Elke dinsdag verse worstdag

Elke woensdag gehaktdag

Iedere week wisselende aanbiedingen, passend bij het seizoen. Benieuwd wat de aanbiedingen van deze week zijn?

Volg ons dan op Facebook en Instagram

Verspagina uit Lochem | LokaalLochem Tip van onze experts 20 Walderstraat 19 7241 BH Lochem 0573-252699 info@de-pelikaan-lochem.nl www.de-pelikaan-lochem.nl
UW JURA PREMIUM PARTNER IN DE REGIO
Door Mattijs Janssen

De lentemelange is een heerlijke kruidenkaas, gemaakt door boer Slob uit Giessenburg. Door de verfrissende ingrediënten is de lentemelange een heerlijke kaas voor de mooie, zonnige lentedagen. Door de toevoeging van honingklaver, bieslook, rode bes, paprika, knoflook, lente-ui, gember en peper is de kaas verrassend van smaak.

In de polder van Giessenburg maakt familie Slob op hun boerderij al decennia lang de lekkerste kaas volgens een uniek recept.

Inmiddels worden er zo'n 25 verschillende soorten kaas gemaakt. Dit varieert van kruidenkazen en specialiteiten.

10 Years Old 20.99 PER DOOS 36.00

VAN DE BOERDERIJ Messapi 75CL

KOMT U BIJ ONS LANGS AAN DE MARKT IN LOCHEM?

Bellussi Keuze uit: Rosé of Wit

Prosecco Prestige 75CL 14.99 12 . 99

Noorderwal Brouwhuissteeg Brouwhuissteeg

Keuze uit: Primitivo of Negroamaro

Markt

MITRA LAMERS & KROEZEN Markt 6, Lochem - mitra.nl/lochem Calem 75CL 15 . 74

HEERLIJKE PAASDRANKEN PROFITEER VAN VEEL VOORDEEL Markt Markt

Noorderwal

Poststeeg

99 4 Springbank Campbeltown Loch 70CL 37 . 99 IE D E R E CO M B I N AT I E M O G E L IJ K G E L D T N I E T I C M A N D E R E A C T I E S E N N I E T V OO R P O R T S H E R R Y V E RMO U T H E N B U B B E L S D E H OO GS T G E P R IJ S D E B E TA L E N

11KORTING .94 IE D E N E G E L IJ G L T N T I M N E C I S N E V R P H R E T H E S D H OO GS E J S E B E TA E N

Markt Bagijnestraat

Julianaweg Julianaweg Julianaweg P

Markt

21 LokaalLochem | Verspagina uit Lochem Tip van onze experts probeerprijsje LOCHEM LENTEMELANGE zuivelhoeve roombrie 100 gram 50 knalactie probeerprijsje O’LDE ZUIVELHOEVE 1 500 gram 50 8 HET IS WEER TIJD VOOR LENTE
250 gram AANBIEDINGEN GELDIG VAN 27 MAART/M 9 APRIL 2023

Wat moet er gebeuren met de Joppekerk?

De Joppekerk zal binnenkort verkocht worden. Maar wat gaat er dan met de kerk gebeuren? Op social media wordt gegrapt over het starten van een techno-club of een skatehal. Iets realistischer is het openen van een hotel / restaurant. Er is een initiatiefgroep gestart om te onderzoeken of dat realistisch is. We vragen er alles over aan Hein Abeln, van de initiatiefgroep.

Waarom wordt de kerk verkocht?

"De kerk maakt sinds een aantal jaren deel uit van de grotere parochie rondom Zutphen waar zo'n 14 kerken onder vallen. Vanwege het teruglopende aantal bezoekers heeft het parochiebestuur in 2022 besloten een aantal kerken in de komende jaren aan de eredienst te onttrekken (geen formele Rooms Katholieke erediensten meer), te sluiten en te verkopen.

Waaronder de Joppekerk."

Jullie willen de kerk openhouden voor de lokale gemeenschap.

Waarom is dat zo belangrijk?

"Dat besluit leidde tot een grote teleurstelling en weerstand in de lokale gemeenschap. Een gemeenschap die de kerk 155 jaar geleden geschonken heeft gekregen van de toen net 20-jarige baron Van Hövell tot Westerflier van het landgoed Het Joppe. Een gemeenschap die de kerk al 155 jaar heeft

weten te onderhouden. Een gemeenschap die daarvoor nog altijd voldoende middelen had. Middelen die na de fusie zijn opgegaan in de grote parochie. Een gemeenschap van zo'n 400 leden, waarvan circa 100 leden actief als vrijwilliger actief zijn. Het voelt voor al die mensen als een 'onteigening'. De kerk is bepalend voor het zijn van de hechte lokale gemeenschap. Uit die gemeenschap heeft een aantal mensen daarom het initiatief genomen om een plan te bedenken waarmee de kerk voor de lokale gemeenschap en Joppe behouden kan blijven, publiek toegankelijk is en gedeeltelijk in gebruik kan blijven voor bijeenkomsten van de gemeenschap."

Waarom is een hotel-restaurant een goede invulling voor deze locatie?

"De initiatiefgroep heeft allerlei alternatieve bestemmingen voor de kerk bestudeerd, zoals de herbestemming met appartementen, ateliers/museum, kantoren en hotel-restaurant. De bestemming tot een hotel-restaurant bleef over omdat het voldoende opbrengsten genereert om de kerk te kopen en te onderhouden, omdat de kerk publiekelijk toegankelijk blijft, omdat deze bestemming goed combineerbaar is met de herbestemming van een deel voor de lokale gemeenschap, omdat er in de driehoek Deventer, Lochem, Zutphen ruimte is

voor de exclusieve hotel-restaurantfunctie, omdat dergelijke unieke locaties ook elders erg gewild zijn, omdat er ook interesse voor een dergelijke bestemming bij horeca-partijen is."

Wat voor meerwaarde zou deze invulling hebben voor de inwoners van Joppe?

"De belangrijkste meerwaarde voor de lokale gemeenschap is het behoud van de prachtige kerk met daarin een ruimte met een unieke sfeer voor de gemeenschap, het priesterkoor (het gebied rond het huidige altaar), dat een kapel voor bijeenkomsten, uitvaarten, huwelijken en dergelijke kan worden. Daarnaast is de publieke toegankelijkheid en het behoud van de kerk voor Het Joppe erg belangrijk."

Wat wordt jullie vervolgstap?

"Wij zijn nu bezig om samen met geïnteresseerde beleggers en horeca-partijen een businessplan te ontwikkelen en daarvoor de benodigde instemmingen te krijgen van onder meer de parochie en de gemeente."

De ontwerpen bij dit artikel zijn gemaakt door architect Harry van ‘t Hof.

LokaalLochem 22 Brut en sparkling cider van 100% appels Verkrijgbaar in representatieve champagneflessen van 0,375 en 0,75 liter. Voor verkooppunten en onze webshop zie www.achterhoekcider.nl
06 13 64 24 67 info@lokalf.nl www.lokalf.nl lokalf Benieuwd naar ons aanbod of direct bestellen? Dortherdijk 6 7215 LC Joppe 0575-494202 www.restaurantdezessprong.nl De Zessprong
(H)eerlijke cider uit de Achterhoek
“Natuurlijk”

MODESHOW GUDULAKERK LOCHEM

Rust, Ruimte en Privacy

Tussen Holten en Laren ligt in het buitengebied, BeautyBoerderij Schipbeek. Een kleinschalig beautyinstituut waar persoonlijke benadering, de rust, ruimte en hoogwaardige producten voorop staan.

In de authentieke boerenschuur, die verrassend is gerestaureerd, kunt u heerlijk in alle privacy onthaasten. Genieten van lichaamsbehandelingen die puurheid en rust uitstralen. Hier geen overvolle sauna’s en relaxruimtes, geen priemende ogen van de vele ‘vreemde’ gasten, maar een accommodatie die tot uw beschikking staat voor de groep (tot 6 personen) waarmee u een arrangement boekt. In de tijd dat we meer op onze privacy gesteld zijn is BeautyBoerderij Schipbeek een verademing.

In het uitgebreide assortiment aan behandelingen en producten wordt de behandeling voor u op maat samengesteld, precies afgestemd op wat uw huid nodig heeft. Iedere huid is immers anders. U bent ook van harte welkom voor individuele behandelingen voor huidverzorging en huidverbetering. Een huidscan en advies voor het juiste gebruik van producten zijn bij ons vanzelfsprekend.

Arrangementen en massages bij BeautyBoerderij Schipbeek moet u dusdanig ervaren dat u graag nog eens terugkomt: een intieme rustige locatie waar de persoonlijke benadering en individuele aandacht voorop staat. Vanzelfsprekend zorgen wij voor de badjassen, handdoeken en slippers

Rust, Ruimte & Privacy

Wij zijn Anbos geregistreerd en dermatologisch geschoold met verschillende specialisaties die zelfs mogelijk door uw ziektekosten verzekering kunnen worden vergoed. We zijn modern en goed uitgerust met de juiste apparatuur en volgen

BeautyBoerderij Sch ipbeek
BeautyBoerderij Schipbeek Broekdijk 25 7245 RN LAREN 0573-221910 06-23102660 info@schipbeek.eu www.schipbeek.eu

Modeshow Lochen in de Gudula kerk geeft bezoeker een voorproefje van het nieuwe seizoen

Zaterdag 8 april houden acht modewinkels uit de binnenstad van Lochem een modeshow. Krijg een voorproefje van de nieuwe collecties van Beumer Schoenmode, BijMaris, Oopz, Style Mode, Jonge Leu, Ter Mull en Tokoloco. Er worden drie rondes gelopen met in de kerk leuke stands en op de kleine markt muziek en diverse activiteiten voor jong en oud.

De modeshow wordt verzorgd door modellenbureau Visage uit Almen. Visage is een modeshow productiebureau, opgericht in 1981 door Jan en Nicole Harmsen. In de loop der jaren heeft Visage internationaal en nationaal veel modeshows geproduceerd zo ook collectieve activiteiten in de regio Lochem.

“De verscheidenheid maakt ons werk zo leuk” Aldus Jan Harmsen. “De modeshows in Lochem gaan we uitvoeren met tien professionele modellen in uiteenlopende leeftijden en de nodige mensen achter de coulissen. De kids van Jonge Leu maken het geheel compleet.” De vorige modeshow in september vorig jaar mocht ook al door Visage worden verzorgd. Dit bleek een succes en hierdoor wordt de fijne samenwerking ook nu doorgezet.

Kraampjes

Het podium voor deze modeshow is de De Gudulakerk. Vanaf 12:00 uur is de kerk open en kunnen bezoekers binnen kijken bij verschillende kraampjes van de Lochemse ondernemers. Hier zijn verschillende producten zoals sieraden, edelstenen en bloemstukken uitgestald en te koop. Er zijn drie shows om 13:00, 14:30 en 16:00 uur van ongeveer een uur. Na elke show worden diverse prijzen verloot van de verschillende deelnemende winkels

Activiteiten voor jong en oud

De winkels in de binnenstad van Lochem blijven geopend tot 18:00. Buiten op de Kleine Markt zijn activiteiten georganiseerd voor jong en oud, zoals leuke spelletjes voor de kinderen. En de Paashaas komt ook langs in Lochem en zal op deze zaterdag voor Pasen eieren verstoppen in de binnenstad.

Door het centrum heen zorgt rijdende muziek voor extra sfeer en in de Gudulakerk is er een pianist onder begeleiding van Fabian Ernst. Vanaf 16:00 uur is er op de Kleine Markt live muziek van de band Lochmess Clann(Dûh Lòggûhmûs Klèn).

Een ervaren rockband uit Lochem en omstreken met echte muziek, gemaakt met hart en ziel.

Jonge Leu Kindermode

Voor kindermode in de leeftijden 0 tot 13 jaar moet je aan de Molenstraat 30 zijn in Lochem. Bij Jonge Leu vind je betaalbare trendy en casual kinderkleding van merken als Name It, Raizzed, D-xel, 4 President en Unreal. Daarnaast hebben ze ook accessoires als riemen, sokken en sieraden. Nieuw is de gehele wand met outletkleding met artikelen al vanaf vijf euro. Naast kleding voor kinderen van 0 tot 13 jaar, kun je ook voor babykleding vanaf maatje 44 bij Jonge Leu terecht.

BijMaris

De leukste en gezelligste Fashion Boetiek in hartje Lochem. Het team van bijMaris staat bekend om haar eerlijke en persoonlijke advies en helpt jou graag bij het vinden van een perfecte complete outfit. Bij ons vind je een uniek en trendy assortiment aan kleding, schoenen, accessoires en sieraden. Hierbij houdt Mariska zich altijd aan haar motto vast, ‘vrouwelijk met een stoere touch’!

Style Mode

Al 30 jaar is de winkel van Style Mode gevestigd in de gezellige binnenstad van Lochem. Style Mode is een veelzijdige kledingwinkel die kleding biedt voor de moderne vrouw. Ons assortiment bestaat uit kleding van hoge kwaliteit. Wij helpen u graag uw gewenste outfit samen te stellen, met aandacht voor uw persoonlijke wensen. Een tevreden klant, daar gaat het ons om.

Tokoloco

Tokoloco aan de Bierstraat 1 in Lochem bestaat al sinds 2008. Sinds 2018 zit Tokoloco aan de gezellige kleine Markt in Lochem. Met een grote collectie damesklediging, een nu nog bescheiden collectie herenkleding, een omvangrijke collectie sieraden en super veel leuke cadeau artikelen en woonaccessoires. Kortom een warenhuis in het klein, waar overal wat te zien is om je over te verwonderen.

OOPZ

Vind jij het lastig om een perfecte jeans te vinden voor jouw curves? Wij hebben hem! Vanaf maat 38 t/m maat 52 hebben we een groot assortiment spijkerbroeken in diverse fits en pasvormen. Onze merken zijn o.a. LEE, FoxFactor, Only+, VeroModa+, Zoey. Dus wat je lichaamsfiguur ook is, bij ons slaag je zeker! Naast jeans en fashion verkopen we ook accessoires en schoenen van Birkenstock, Blundstone en Barts Amsterdam.

Ter Mull Ondermode

In Lochem vindt u het grootste lingerie assortiment van Oost Nederland bij Ter Mull Ondermode. Een verleidelijk groot assortiment lingerie, nacht- en badmode en een gedegen advies plus goede service. Of u nu op zoek bent naar lingerie of badmode of nachtmode voor hem of haar, u bent van harte welkom in onze winkel aan de Walderstraat 31 in Lochem. Onze lingeriestylistes hebben allemaal jarenlang ervaring en qua lingerie styling behoort Ter Mull Ondermode al jaren tot de top van NL.

Beumer Schoenmode

Al meer dan 100 jaar is Beumer Schoenmode gevestigd in één van deze panden. Sinds 1995 is de winkel in handen van Theo Vloedgraven. Samen met een team van medewerkers staat hij zes dagen per week klaar voor zijn klanten met de juiste service, advies en kwaliteit. “Wij zijn dé specialist voor schoenen met een uitneembaar voetbed. Van hippe sneakers tot laarsjes en van sandalen tot chique instappers; wij hebben enorme keuze!”

Meilink Mode

In het centrum van Lochem aan de Bierstraat ligt de Kleine Markt met de Grote- of St. Gudulakerk waar op 8 april ’s middags de drie modeshows plaatsvinden. Aan dit levendige, gezellige plein (waar die dag ook van alles georganiseerd wordt) heeft Meilink Mode een prominente plaats. Onze specialiteit is jonge mode voor iedere leeftijd. Wij stellen al meer dan 100 jaar ieder seizoen onze eigen collectie persoonlijk samen. Nieuwsgierig? Van harte welkom bij de modeshow en vooraf of aansluitend in onze winkel!!

25 LokaalLochem
De deelnemende winkels geven alleen deze dag 10% korting op de nieuwe zomercollectie.

LANDSTAD LOCHEM STADSPLATFORM

MODESHOW GUDULAKERK LOCHEM ZATERDAG 8 APRIL SHOW’S: 13.00 - 14.30 - 16.00 UUR FASHION-FUN WINKELS OPEN TOT 18 UUR SPELLETJES VOOR DE KINDEREN RIJDENDE MUZIEK IN DE STAD
De paashaas heeft eieren verstopt, kom je meezoeken?
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.