Page 1

CBM 375022

ZO KLASSIEK KAN LEUKE MUZIEK ZIJNI Eindelijl< is hij er: het langverwachte 3e album van De Zingende Fresia's! En wat voor ééni Deze unieke CD-Box bevat een registratie van het sensationele live-concert dat 's lands mafste en wildste smartlappenband in december 1998 verzorgde met het fameuze orkest 'Brassica Oleracea' o.l.v. de Engelse dirigent Matt Fuzz. Terwijl andere bands met een orkest aan hun zijde nogal eens vervallen in een deerniswekkende droefheid waar alleen hele verdrietige honden brood van lusten, hebben De Zingende Fresia's en hun orkest de versnelling juist een tandje hoger gelegd. Met alle gevolgen van dien! Door het bizarre concert, de medewerking van Chiel Montagne en Jacques Herb én de vele échte fouten kunnen wij je hier garanderen: Zo klassiek als op deze CD heb je leuke muziek nog nooit gehoord!

Naast 2 andere prachtalbums is er ook een gigantisch spetterende muzieitvideo ver)<rijgbaar met de registratie van liet Classic-concert' f-.i/v RM •! MUM; n^.tr r.urnmc CMR oo; M


!r« BV Pop / FNV KIEM: vakbond voor popmusici

j a a r g a n g 6 , o k t o b e r 1 9 9 9 • F R E T is een uitgave v a n het N a t i o n a a l Pop I nstituut

10 Opvallende manoeuvres van BETTIE SERVEERT Contractservice

FNV KIEM: eigen advocaten,

• screenen modelcontracten

belastingconsulenten,

• juridisctie tiulp

bedrijfskundig adviseurs-

11 De slinkse sample capriolen van SOLEX; resultaat: PIck-up

• ondertiandelen FNV KIEM: service voor een

B E n E SERVEERT

N:!'|.Vi.li||JJ;ilJil'ITITTT?J

Verloning

goede prijs Lidmaatsctiap

• eigen verloningsbureau

vanaf f. 10,80 per maand

14 De onaantastbare gedrevenhelcd van JUNKIE XL 18 Het dak eraf met de VIBROTONES

Advies

CLAW BOYS CLAW

• auteursrectiten • belastingen

Voor informatie

• sociale zel<ertieid

en lidmaatsctiap:

• overeenkomsten

Jan Tooropstraat 1

19 HI-DRAMATIC: Een beetje moe van de punk,

' ' ^ ^

r^^'

20 De grillige en onverstoorbare opmars van DARYLL ANN

Postbus 9354

22 U-GENE & OH-JAY: het is geen ego-ding,..

Verzekering

1006 AJ Amsterdam

THE GATHERIN6

• instrumenten

T (020) 355 36 36

M'iw:i*w:

Financiering

I

• goedkope leningen (vvk)

E fnvkiem@worldonline.nl

F (020) 355 37 37

HEAD F RST

^i!IJIH;(iHI JUNKIE XL NETAL NOLLY

http:/www.fnv-kiem.nl

26 T-SPOON over successen, uiterlijkheden en gezichten 28 DISCIPLINE: roddels, vooroordelen

•• •

andere hardcorescene-verhalen

l^^' C r e a t i e f

29 Een echte vent speelt In een driemansband: -

V e r n i e u w e n d

-

• *

30 In de slipstream van Anouk: BILLY THE KID

Herman Broo

31 KANE wil de wereld veroveren

and hls

mMEEnnmm:

VN^ild R o m a n c e

,'I,^M:I7.I;[^#II7.I ZAPNANA ZITA SWOON

Coach 020-623376 %^oacn MusicÊViusÊC.f^^ 020-62331 a.

TEL 015 215 95 55 FAX 015 213 86 80

vvwnAf.hernrianbroocl.nl

E N

!*«IUl

V E R D E R 4 BANDS & EVENTS: tiet laatste nieuws 12 DE ROCKACADEMIE is van start gegaan! 23 De avonturen van RUDE 66 in de dance-scene van Ctiicago 24 tHiptiop: DUVEL DUVEL en surf: FIREBIRDS 25 Improvisatie: VAGE KENNISSEN en drum'n bass: CABLEJUICE

ARPIGRAH LA

M O U S T I Q U E

32 De slopende Ameril<aanse tour van THE GATHERING 34 CD RECENSIES deel 1 36 CONCERTAGENDA en SIXPACK:

M Y S T I Q U E

38 CD RECENSIES deel 2

'la IVioustique Mystique' is de deliuit-eD vai de liand IVIardIgpalt. Zij combineert op praciiOge wjize een veeiiieid aan stijien om tot een ademliaiefflende muziiiale stihoonlieid te iiomen. Aiternatwe meets pop op dit verrassend mooie deiNiuL

40 CONCERTAGENDA en SIXPACK:

ras

42 CD RECENSIES deel 3 44 CONCERTAGENDA en SIXPACK:

46 Mooie plaatjes van tiet nieuwe label TRANSFORMED DREAMS

FOUNT R

E

C

O

R

D

S

3

C A N D Y B A R PLANET

A c t i e f

^

SOULWAX SVPERSUB U-OENE & OH-JAY

V^^

IH r--sr

www.mardigrah.com FOUNT RECORDS wvin«.fountrecords.oom

EgH3 7 imiiniTii I | / _

47 DEMOntage - demo van de maand: THE METHOD 50 LOWLANDS TOP 25

distributed by SONY MUSIC De foto v a n Tom Holl<enborg (Junl<ie XL) o p d e cover is gemaal<t door André Bakl<er

"HK \\\,

%


coördinatie en teksten: Jasper van den Dobbelsteen, illustraties: John Pro

in h e t t h e a t e r De Drents-Groningse formatie Scophile heeft na een pauze van twee jaar de draad weer opgepakt. Na een reünie van de winnaars van de Drentse Popprijs - die Scophile twee keer won - begon het weer zodanig te kriebelen dat de instrumenten uit de kast gehaald werden. Op 7, 8 en 9 oktober vindt in Amsterdam het Amsterdam Dance Event (ADE) weer plaats. Hier komen professionals uit de internationale muziekindustrie bij elkaar, 's Avonds zullen een groot aantal DJ's draaien in Paradiso, Melkweg en Escape. Pharmacy heeft de BASF bandcompetitie gewonnen en gaat 6 dagen in Wisseloord opnemen. Pharmacy is nu ook te beluisteren op Internet: www.ew72.com Op 17 augustus kwam in de VS het album Lost in Jellywood van Capricorn uit. Ter promotie van de plaat speelde Capricorn half september op het CMJ Music Fest in New York.

O

...iN D£ BEAT OF NIET iN D E B E A T , 0ATi5 DE VRAAC;

I et - inmiddels rondreizende - muziekfestival De I Popronde werd vijf jaar geleden voor het eerst organiseerd in Nijmegen. Vorig jaar kwamen daar ihem en Zwolle bij en dit jaar worden ook Den •sch en Delft aangedaan. Op één avond spelen 25 W bands in de cafés en culturele centra in het itrum van de stad. Op 1 oktober strijkt de rironde neer in Den Bosch, op 15 oktober in olie, op 29 oktober in Arnhem en op 12 november Delft. Om een zo groot mogelijk publiek te berei1 zijn alle optredens gratis. Dit jaar zullen o.a. :reden: Zaad, Ygdrassil, Mike & the Mellotones, iistibles, Hi-Dramatic, 4-Tuoze Matroze, Mummy's Tree, De Niro, WYSIWYG, Uncle Lukes Cousins, dcap, Kirsten, King Taky, Fabulous Grit, De iken. Groove Syndicate, Fabulous Fred & The Ima's, Bullfrog Bluesmachine, Chishango, Itchy chy. The Magnolias, Nighthawks at the Diner, C of Crackerman, Skinwalker, Keessie, Born in a Barn, • ich Girls, Zebra, Mendoza Dance Parti, Burma :;ve. Met Roosen, Racoon, Alexander Broussard, divider, Nico C. Band, Davinci, Longshot, Big Boo 'he Slow Blow Fuse, Iscariot, Revolvers, Jazzed Kiddin Frank W., Sonar Lodge, Zwerfhond op de Bierkaai, Viva Zapata, Denz da Denz, Seven Eleven ?ack. Holsappel. is de bedoeling dat de Popronde de komende jaren in nóg meer steden in Nederland (en België) wordt georganiseerd. Het festival kan gaan die als opstap voor beginnende, getalenteerde bands.

Live-XS breidt uit

en jongensdroom die uitkomt. Zo kun je het verhal van de Haagse drummer Winston Scholsberg wil noemen. Winston, geboren in Paramaribo, werd gebel tijdens zijn vakantie in de Belgische Ardennen of hij ipi had om de drummer van The Wallers te vervangen # .dens twee uitverkochte shows in Duitsland. Winst® . hoefde niet lang na te denken en stapte in de auto nafr j ^ A ! y ;\ Akersloot waar de reggae-band in een hotel verbleft *'llJ j f j , Eenmaal aangekomen kon Winston meteen in de t o » { * fliy< bus plaatsnemen en vertrok het gezelschap nm ' * | ' i J ' * ' Hannover. The Waiters hadden nog een repeti"'' soundcheck gepland om wat te oefenen met hun niéli 'il,'} 'drummer. Helaas werd wegens tijdgebrek de soundchi (J'; f''* omgezet in een korte line-check en ging Winsü ïiji/, • onvoorbereid het podium op. De show liep goed eni^ ' ', twee-en-een-half uur had Winston het respect van ' ' \.'. Wallers verdiend. De tweede show in München was zè H 'ffi:i ' nog beter en werd door The Wallers de beste van; 'A/\', *• tour genoemd. Voor Winston zat het er op en met '((' ; ^ } \^ ,]woorden 'I've got your number for the future' kon .tevreden terug naar Den Haag.

Op 10 oktober vindt in 013 te Tilburg de releaseparty van de dubbel-cd This Note's For Youl (A Tnbute To Neil Young) plaats. Nationale en internationale artiesten spelen dan hun versie van Neil Young nummers, waaronder Hallo Venray, Ad Vanderveen, Harvest en Speedboat FC.

4^

motto

h-:» KüXA/ailen!

Euf Prods is een impresariaat dat zich toelegt op het promoten van Nederlandse musici. Op 13 oktober organiseren zij in Paradiso vanaf 20.00 uur het evenement Somethin' Else 3 met o.a. The Jazzmeteors, DJ Kikke, SFEQ, DJ Git Hyper en Benjamin Herman Trio.

ledere woensdagavond van 22.00 tot 01.00 uur kun je bij Club Lek op Radio 3 FM luisteren naar drie live bands. Club Lek is ook gratis te bezoeken in Studio Amstel in Amsterdam.

het

Shakespeare goes Hip Hop is in 40 grote zalen in het land de muziektheatervoorstelling Rapido te zien. Het spektakel van Helmert Woudenberg en Felix de Rooy beleefde zijn première op 10 september in Schie-dam. Rapido speelt zich af rondom het Hip Hop label Rapido Records. Tijdens de voorstelling komen net als in King Lear thema's aan bod als het verkopen van je ziel, drugs, commercie en geweld terwijl het leven uiteindelijk om liefde draait. Rapido is een Hip Hop productie vol R&B, rap en breakdance. DJ Kypski mixt en scratcht live op het podium. Andere klinkende namen van de cast van Rapido zijn Clyde Lowell van Spookrijders, Just 4 Fun en de East-West Connection.

Het Paard in Den Haag is voor een flinke verbouwing lange tijd gesloten. Dat betekent niet dat de dance party Glltterclub verdwijnt, ledere eerste zondag van de maand zal Glltterclub plaatsvinden in het Lucent Danstheater.

Mare van der Voorn, componist en tekstdichter van IsOokSchitterend heeft besloten te stoppen met de band. Voor IsOokSchitterend geldt dat met het wegvallen van één van de toetsenisten de weg naar meer gitaarrock een feit is.

nder

Popron

e trouwe bezoekers van de podia hebben het misschien al gezien. Sinds kort is popmagazine Live-XS fors uitgebreid. De Melkweg (Amsterdam, Manifesto (Hoorn) en Donkey Shot (Heemskerk) hebben zich aangesloten bij de editie Noord-Holland die nu van acht podia maandelijks een uitvoerig programma-overzicht laat zien. Waarschijnlijk komen daar binnenkort nog vier podia bij. Verder verschijnen vanaf deze maand behalve de editie Noord-Holland, nieuwe edities voor Zuid-Holland en Zuid Nederland (Limburg, Brabant en Zeeland). Het blad Live-XS besteedt aandacht aan regionale pop en het clubcircuit. Hieronder vallen interviews met optredende acts, live-recensies, regionaal popnieuws en een uitvoerige dubcircuit-agenda,

D

CaUIM

k ok Utrecht is een gratis blad rijker. Het nieuwe 'fanzine' GUN gaat zich ' bezighouden met de Utrechtse gitaarpop en wordt verspreid via een aantal Utrechtse platenzaken, muziekwinkels, cafés en concertpodia. Maar het succes van GUN wordt mede bepaald door het lezerspubliek en de muzikanten zelf. Persberichten, demo's, cd's, vinyl, flyers, bio's kunnen rechtstreeks opgestuurd worden naar het redactieadres: Vreuchdenberchdreef 31, 3562 HK te Utrecht. E-mailen kan ook naar: gunmagazine@hotmail.com. Meer info kun je vinden op de GUN-website: www.jump.to/gun

Muziek op TV et tv-programma 2 Meter Sessies wordt, ondanks het grote succes, niet meer uitgezonden c )or de NPS en verhuist naar RTL 5. Om dit toch een beetje goed te maken gaat de NPS samen iet de Amsterdamse poptempel Paradiso een nieuw popprogramma maken met als titel PARADISO. .fe. Het programma wordt - hoe kan het ook anders - opgenomen in Paradiso met een klein publiek en draait om bijzondere ontmoetingen tussen muzikanten uit binnen- en buitenland. Op moment ,an schrijven waren er nog geen namen van bands bekend. Gewoon kijken maar. Het jaarlijkse progr.~mma 'With a little help from my friends', waarin bands worden begeleid door het Metropool Ork. 'St, wordt in ieder geval opgenomen in deze nieuwe serie. De eerste uitzending is 3 oktober, 19.30 •jur op Nederland 3.

» t l_lfcr«prihtT r%n

H

I

JOHN l55


coördinatie en teksten: Jasper van den Dobbelsteen, illustraties: John Prop

MuyJRk e n Paniek

: R AA/AS E E I S I S . NEW

ADVENTURES

Lost & Found bracht onlangs een aantal platen op cd uit die we tot dat moment nog misten. Solowerk van Earring-leden Hay & Kooymans bijvoorbeeld, maar ook eindelijk de eerste twee elpees van New Adventures, keurig samen op één schijfje.

New Adventures, een trio uit Oost-Groningen dat met een mengsel van stevig stampende bluesrock en naar rock 'n roll neigende recht-vooruit-rock begin jaren tachtig tamelijk succesvol is. Opgericht in 1978 door Peter Bootsman (zang, gitaar), Harry de Winter (bas) en Henk Torpedo (drums) ging de start snel doordat de band tijdens een D-Day in Paradise werd opgepikt door de Vara-radio. Ook Barry Hay was gecharmeerd van het drietal en zo komt New Adventures in het voorprogramma van de Earring. In sneltreinvaart maakt de groep naam. De single New Adventures verschijnt, maar slechte promotie voorkomt succes. George Kooymans ontfermt zich over de Groningers, brengt ze onder bij Polydor en gaat de productie doen. De single Come On doet het aanzienlijk beter. De Chuck Berryklassieker is lekker opgefrist en is "snel, simpel en swingend". Een motto dat altijd opgaat bij het trio. Come On haalt de top40 en zo is de belangstelling voor het gelijknamige langspeeldebuut gewekt. Vanaf dat moment heeft de band één van de beste live-reputaties van het land. Dat zorgt ervoor dat New Adventures de enige Nederlandse vertegenwoordiging is op Pinkpop '81. Wild Cats Moanin', het tweede album is dan net uit. De elpee doet het wat minder dan het debuut, maar verkoopt toch lekker. Dat geldt eveneens voor de opvolger Point Blank uit '82. Pas bij het vierde album. Radiator, is er een muzikale koerswijziging. De invloed van toetsen is opeens opvallend groot en ook is het materiaal in een soort powerpop-jasje gestoken. Henk Torpedo is inmiddels vervangen door Peter Walrecht. De rek is er echter wel uit. In 1985 is het over en uit. De "reunie-cd" Babyshake uit '98 bedekken we maar met de mantel der liefde. Wel ingenomen zijn we met de cd met de eerste twee albums, door velen gezien als DE platen van New Adventures. Roel Bouman

INTERNET

iJLIJhfSi jikn de zojuist verschenen cd Powder To The People van The Block Busters hebben maar liefst' ii4i gastmuzikanten meegewerkt. Het is dan ook niet zomaar 'n plaatje, want we hebben het |over de eerste Nederlandse Tribute-cd. Waarbij in dit geval niet - zoals meestal - één groep Iraal staat, maar een hele periode: de vroege jareti zeventig. De tijd van The Sweet, Slade, I Glitter, David Bowie, Alice Cooper, The Rubettes, Mud en The Osmond Brothers. Kortom: de fcmst van de glitterrock. De jaren zeventig zijn weer hartstikke hip. Wat voor de jeugd van Inwoordig helemaal nieuw is, vormt voor anderen tweer een ultieme vorm van nostalgie. De tijd dat é baard in de keel kreeg, je eerste puistjes, je eeréfspraakje, voor het eerst bier dronk of eindelijk •je verschrikkelijke beugel veriost werd. was ook het geval bij Hans van den Heuvel, in het '*{ felijks leven redacteur van OOR en samensteller^ '\ |;de Hard Rock & Heavy Metal Encyclopedie. H i j | \^_^,i, {'de hulp van diverse Nederlandse topmuzikanten ' r |erriemakers) in en ging aan de slag om de soundI van zijn en hun jeugd op cd vast te leggenl" |siekers als School's Out, Fox On The Run, Jean Gfei | , Dynamite, Action, Elected, Tie Your Mother Down, T i g e r f e e t f l B | ^ ^ ^ ^ H m werden daarbij |en nieuwe, doorgaans heavy jas gestoken. Terwijl het live I ^ ^ W f r ^ f f u i t p a k k e n d e Long p d Lover From Liverpool een verrassend bigband arrangement meekreeg. Verrassender nog is p r de deelname van voormalig Top Pop-presentator Ad Visser, die zich op deze cd van een iandere kant laat zien. Hij speelt namelijk een gitaarsolo in het door Joss Mennen gezongen, KVan de Rubettes afkomstige 1 Can Do It.

e jubileumconferentie van het poponderzoekersnetwerk lASPM Benelux heeft als thema 'Muziek en Paniek, over het verband tussen pop(ulaire) muziek en morele of andersoortige bezorgdheid anno 1999'. René Boomkens (UvA; RUG) en Paul Ruften (Erasmusuniversi-teit; TNO) verzorgen de duolezing 'Muziek en Paniek'. Martin Cloonan (Stirling University, Schotland), auteur van "Banned! Censorship of Popular Music in Britain 1967-1992" is gastspreker. De internationale organisatie Music & Censorship presenteert zich. Er is een demonstratie van de NPl Internetservice. Een forumdiscussie over het dagthema sluit de conferentie af. Themavragen: Zijn er anno 1999 nog taboes in de popmuziek? Vallen er nog grenzen te verleggen in songteksten, in performance, of staan we aan het eind van een ontwikkeling? Valt er nog te rebelleren? Te shockeren? Is de popcultuur één groot dansfeest? Moet de popmuziek zoals de sixtiesgeneratie die heeft grootgemaakt, doodverklaard worden, afgeschaft? Hoe anders is de betekenis van popmuziek voor de huidige generatie jongeren? Hoe strikt zijn de grenzen van wat er binnen de afzonderlijke genres kan en niet kan? Dit alles vindt plaats op zaterdag 9 oktober 1999 van 11.00 tot 18.00 uur in de Fantasiozaal van het Nationaal Pop Instituut, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam. De entree bedraagt 25 gulden voor lASPM-leden, niet-leden betalen 40 gulden of 15 gulden o.v.v. geldige studentenkaart op eigen naam. Dit alles is inclusief koffie, thee en lunch. Aanmelding kan schriftelijk bij het Secretariaat lASPM Benelux, Fuikstraat 98, 3061 LG Rotterdam. Of per email: m.christianen@wxs.nl of G.J.Tillekens@ppsw.rug.nl lASPM Benelux ^ebsite: www.home.wxs.nl/~iaspm> J

D

11

Zeven bands op an uitstel komt afstel, behalve in de platenwereld. Na talloze verschuivingen in de reiease-datum is hij er eindelijk: het debuutalbum van E-Life. Bijna vijftien jaar na zijn eerste 5(hreden in de vaderlandse hiphopscene, is er gerechtigheid voor de Rotterdamse oldschoolraiiper. De eersten zullen niet de laatsten zijn. E-Life: "Ik voet me dankbaar. Dat al die jaren niet voor niets zijn geweest. Dat ik ergens naar toe heb kunnen werken. Het album gaat over het leven van E-Life. Wat hij ziet, wat hij van dingen vindt. Sommige dingen zijn grappig, anieren serieus of zielig. Ik wilde een zo compleet mogelijk tijdsdocument maken van wat e- OU speelt. Mensen zullen weten wie ik ben e^i waar ik vandaan kom." Eleven bevat (wat e:',i verrassing) elf tracks, waaronder de hits;! gles More Days To Come, I Wonder Why en I". Doubt (met Postmen). Naast die laatstgenoemde groep, werken ook Manushka, Sonny D L'n Deante mee aan het album. (HH)

V

Verzamel" cd's "^ egelmatig komen er in Nederland cd's uit van popcollectieven, podia en andere organisaties. Om ze allemaal te noemen gaat wel erg ver, maar enkele zijn zeker het vermelden waard. Al is het maar om de enthousiastelingen te belonen en meer van deze initiatieven van de grond te krijgen. Zo begon poppodium Tagrijn in Hilversum eind vorig jaar met een intercultuproject. Een groep allochtone en autochtone jongeren tussen de 15 en 25 jaar ging repeteren nummers schrijven tot een half jaar later Quii 1999) de cd Your Eyes van de band MeeZZ uitkw op het Tagrijn-label.

R

Rond diezelfde tijd zag ook de cd Epos, Sometimes I Even Surprise Myself het licht. Op deze van het Eper Pop Syndicate en welzijnsinstelling SSCW staan 7 bands uit Epe en omgeving. Ze' enorm verschillende bands met allemaal hun eigen 'kwaliteiten' en 'tekortkomingen'. Leuk hebdingetje voor de vrienden en bekenden van de bands Flywire, SpringFever, E-Cartel, jangk IZóSTER, Skum en Downfall.

J

CMJ

an woensdag 15 september t/m zaterdag 18 september hebben zeven Nederlandse bands gespeeld op het vermaarde CMJ Music Fest in New York. De organisatie had de volgende acts uitgenodigd: Gitbox, Capricorn, Bettie Serveert, Ford's Imaginary Inferno, 7 Zuma 7, Head First en Solex. De CMJ Music Marathon werd meer dan twintig jaar geleden opgezet door de radiostations van de Amerikaanse Universiteiten. Het college rad/o-festival is zich in de jaren '90 meer gaan richten op buitenlandse acts en is zo in het gat gesprongen dat ontstond toen het roemruchte (eveneens New Yorkse) New Music Seminar ter ziele ging. College radio stations kunnen veel betekenen voor live acts.. Het succes van bijvoorbeeld Bettie Serveert in Amerika is mede te danken aan die stations.

V

MUZIEK OP HET WEB et is eindelijk zover. De Grote Prijs van Nederland heeft een eigen homepage. Verwacht er echter niet te veel van. De site is nogal sober vormgegeven en bevat minimale informatie. Op dit moment wordt er melding gemaakt van de semi-finales, maar afgezien van het noemen van de bands en de gegevens over aanvangstijden, locaties en toegangsprijs zul je hier niet veel wijzer worden over de deelnemers van de Grote Prijs. Geen foto's, bio's of geluidsfragmenten dus. Misschien volgend jaar? www.grotepriis.nl

H

Music Net Wizards opereert vanuit Harderwijk en is een custom cd-shop voor undergroundmuziek. De bands die zich bij deze site hebben aangemeld zijn verdeeld in diverse genres (rock, pop, ska, blues, punk, funk en overig). Van elke band of act staat de gage, muziekstijl, een contactadres, de homepage en een blo vermeld en bij sommige kun je ook een geluidsfragment beluisteren. Via Music Net Wizards kun je naar de site van cd mama, waar je zelf een cd kunt laten samenstellen. Het werkt heel simpel: je klikt op het gewenste nummer en onderin het scherm verschijnt de prijs en de resterende tijd die er nog op de cd past. Een leuke manier om voor weinig geld muziek in huis te halen van onbekende Nederlandse bands, www.mnw.nl Red Ear Productions is niet alleen de uitgever van de Hollands Alternative Music Guide, maar ook een platenlabel dat zich richt op alternatieve muziek. Op hun site lezen we dat Red Ear 'echte 'herrie' die rechtstreeks uit het hart komt op cd en vinyl uitbrengt'. Bij de releases vind je nu de cd Schorremorrie de Nederpunk compilatie 1, met muziek van 16 Nederlandstalige punkbands (o.a. Uit de Sloot, Bep, De Klojo's, Beyond lickin', MindbuG, Leedvermaak, Dutchbad, MIHOEN! en Snikkeldrift). Op dit moment is de Schorremorrie-tournee aan de gang, waarbij een aantal van deze groepen samen optreedt (20 oktober Winston Amsterdam, 21 oktober De Vlerk Rotterdam en 23 oktober Parkhof Alkmaar). Verder veel links naar bands, radiozenders en E-zines en een concertagenda. Ook kun je bij Red Ear je eigen ontworpen buttons laten maken. Als dat geen punk is! www.redear.nl Tiemen Koopman

\

7


.oördinatie en teksten: Jl^lir vaa den Dobbelst'eei^ illustraties: John PropL

T a l e n t V\/ant=ed LIVE-ERVARINGEN

van Hans-Paul Nieskens .^

.

(Volumia!)

—ÜJv "*^^r^

^^^ '^ '^ meest hilarische ervaring tijdens een concert? Een jaar of wat j^,^^geleden speelden we in Noorderligt .***" (Tilburg). In een wil. t;^. y ^ ï de sprong kwam ik ' "'" met één voet op het podium terecht en met de andere ernaast. Ik tuimelde tussen het publiek en lag enkele momenten verslagen op de grond. Ik hoorde de rest van de band keihard lachen. Er was niemand die zich om me bekommerde (nog.bedankt trouwens!). We hebben er nog vaak om gelachen. Wat is de grootste kick die je ooit op het podium hebt gekregen? De allereerste (en enige) keer dat we in Duitsland speelden. We stonden geprogrammeerd als support-act voor BAP. Het podium was waanzinnig groot, het publiek bestond uit 20.000 toeschouwers. Nog nooit hadden we voor zoveel mensen gespeeld. Ik heb de hele show niet durven te kijken, maar ik voelde me werelds toen we klaar waren. Wat was je beste concert? Eerste keer Paradiso, vorig jaar december. De sfeer, de locatie, de geur en de namen die er gespeeld hebben. Muzikaal misschien niet het sterkste concert, maar Paradiso ging helemaal los. Na afloop vielen de bandleden elkaar huilend in de armen Welk van jullie concerten was absoluut ruk? 4 Jaar geleden traden we op in cafe Apollo in Weert (klein kroegje met 200 sta-plaatsen). Het was Aswoensdag, de dag na carnaval. De hele band was tijdens carnaval in Limburg 5 dagen op stap geweest. Xander z'n stem kwijt, Axel z'n stem kwijt, Tamara en Birgit hun stem kwijt. Xander belde af; hij had ook nog griep. Ik afbellen, maar de opdrachtgever zei beleefd doch dringend dat we toch moesten komen spelen. Zo gezegd, zo gedaan Ik heb 4 liedjes 'gezongen'. Uit pure ellende zijn we maar gestopt; het klonk echt nergens

Talent XA/anted

/ - De Amsterdamse punk hardcoreband Brezhnev is op zoek naar een gitarist. Bel even met 020-6650824. - In Nijmegen en omgeving verschijnt sinds kort het nieuwe muziektijdschrift Pitch. Je kunt nieuws en demo's en cd's voor recensies opsturen naar: Pitch, Tweede Walstraat 61, 6511 LP in Nijmegen. Email: pitch@dds.nl - De Zuid-Hollandse Popunie zoekt nieuw talent voor een R&B promotie-cd. Hiermee wil de Popunie verschillende Zuid-Hollandse R&Bacts op een professionele manier onder de aandacht brengen van de media, platenmaatschappijen, programmeurs van podia en festivals. De cd wordt daarom geproduceerd door een professionele producer. Dus komt jouw R&B-act/band uit Zuid-Holland en denk je dat je meer aandacht verdient? Stuur dan een demo en een duidelijke biografie naar: ZuidHollandse Popunie, o.v.v. R&B-cd, Witte de Withstraat 45a, 3012 BIVl Rotterdam. - Vanaf deze maand organiseert AmBitioUs Entertainment op de bekende podia in Nederland een demofestival. Bands kunnen tijdens een optreden voor weinig geld een livedemo op video en op cd opnemen. Voor 400 piek produceert AmBitioUs voor jouw band een flitsende live video en cd. Je band wordt dan opgenomen door drie verschillende camera's en een mobiele studio staat garant voor een goede geluidskwaliteit. Als je alleen een live-cd wilt opnemen kost het 175 gulden. Voor bands die aangesloten zijn bij de Zuid-Hollandse Popunie geldt een speciaal tarief van 200 gulden voor de video. Als je dit concept ziet zitten, maar je wilt het toch ietsje anders, dan kan dat. Bel voor meer informatie met AmBitioUs Entertainment, 0182-586931 of kijk op www.ambitious.nl. Je kunt ook een mailtje sturen naar: info@ambitious.nl.

- Ook dit jaar vindt weer het Amsterdam DJ C'it 'n Scratch event, Turntabllzed, plaats. Dojr middel van diverse skills zoals cutting, scrat ching en beatjuggling proberen de deelneme s in maximaal drie minuten uit twee platen &• n volkomen nieuwe sound te halen. De den e editie staat wederom open voor inschrijving van alle hiphop DJ's uit Amsterdam en omgeving. In totaal worden 24 DJ's geselectee'd waarvan er na een aantal voorrondes uiteindelijk twee gaan strijden in de finale op 19 december in Paradiso. Aanmelden kan tot en met vrijdag 24 september door een mixtape (max. 10 minuten), korte biografie {+ naam, adres etc.) en foto naar: Stichting GRAP, P.O. Box 10928, 1001 EX Amsterdam, tel: 0204208160, fax: 020-6383071, website: www.grap.net e-mail: turntablized@grap.net - In het najaar organiseert het Centrum voor Elektronische IVluziek vier cursussen elektronische muzlekbeoefening die zowel als geheel als afzonderlijk te volgen zijn. Deelnemers kunnen zich zowat alle elementen van het elektronische instrumentarium, zowel digitaal als analoog, eigen maken. Cursus 1: IWax en C-sound, midi routing en componeren met de computer. 5 lessen wekelijks op dinsdagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Aanvang: 2 november. Kosten f 400,- (studenten f 300,-) inclusief 2 uur studiotijd per week. Cursus 2: Digitale harddisk editing op de Mac. Monteren, mixen en editing op de computer met o.a. ProTools. 5 lessen wekelijks op woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Aanvang 3 november. Kosten f 400,- (studenten f 300,-) inclusief 2 uur studiotijd per week. Cursus 3 Electronische compositie, /elf componeren, in welke stijl dan Oi.k. Werkbesprekingen en analyseren van het eieen werk en dat van anderen. 7 lessen wekelijks op woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Aanvang 3 november. Kosten f 500,- (studpnten f 400,-) inclusief 2 uur studiotijd per we 'k.

Turnt:ablized

Welk optreden van een andere band of artiest was voor jou 'het ultieme concert'? Een optreden van The Rolling Stones, pas geleden. Ben ik samen met m'n ouders .van 70 jaar (!) naartoe geweest. Dat was hun eerste concert... Wally Cartigny

.V

He cursussen, cursusdata en pnjzen zijn ':nder voorbehoud. Centrum Elektronische Muziek, tel: 020-6220917, fax: 020-6225613, ^n Diemenstraat 174-2, 1013 CP Amsterdam, ebsite: www, netcetera.nl/cem/ e-mail: ?mst@xs4all.nl Stichting PROM (Promotie Radio Omroep "..ledia) is een nieuwe organisatie die bands en •tiesten helpt met zaken als boekingen, het I aken van een eigen cd, publiciteit, platencontracten en management. Leden van PROM i-.etalen fl.25,- per jaar voor administratiekosi n en dergelijke. Ook ontvangen ze een paar k ^er per jaar een nieuwsbrief, bepaalde kortingen en promotie via televisie- & radioprogramma's van de stichting. CJP-ers krijgen 25% kort'ng op alle PROM-activiteiten, inclusief het lidmaatschap. Elke woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur

Oe

wordt een radio-uitzending op Salto omroep (101.8 FM) gepresenteerd waann diverse muziekstijlen en interviews met beginnende en wat meer gevorderde artiesten te horen zijn. Ook is er een televisie-programma met liveoptredens op de zender A2 Salto. Voor meer informatie: Stichting PROM, Waterleliegracht 130, 1051 PD Amsterdam, tel/fax: 020-6818186 of Mobiel: 06-26134079. - Volgend seizoen zal Bibelot alweer voor de 96 keer de Kleine Prijs van Dordrecht organiseren. De band die wint krijgt 1000 gulden, een betaald optreden op het jaarlijkse Wantijpop-festival in Dordrecht en is direct geplaatst voor de halve finale van de Zuidhollandse Popjacht. Wil je meedoen, stuur dan een demo en biografie naar Bibelot, t.a.v. de programmering, Wijnstraat 117, 3311 BT te Dordrecht.

PapbiblÊOtheek

Begin oktober opent de Mediatheek van het Nationaal Pop Instituut haar deuren. Officieus, want de officiële opening volgt pas in april 2.,00, maar als je op zoek bent naar boeken of tHschriften over popmuziek kun je er alvast f 'lecht. Wat kun je er verwachten? Onder meer c:iS volledige jaargangen van de belangrijkste N-derlandse muziektijdschriften, zoals Oor, f\- 'sic Maker, Bassic Groove, Opscene en /• 'dschok, maar ook oudjes als Alalia, Muziek t\rfress en Hitweek. Verder staan er zo'n 2.500 b'^ken over popmuziek; zowel nationale als i' ernationale. Bij elkaar is het de grootste p^ pbibliotheek van Nederland. Zoals gezegd zi;"! de openingstijden van de Mediatheek voorlo:;ig nog beperkt. De boeken en tijdschriften zii beschikbaar, andere voorzieningen komen e- angzaam bij. Bij het ter perse gaan van deze Fi:-f was de exacte openingsdatum nog niet b 'end. Bel dus even van tevoren als je wilt k iien. Dan vertellen we je ook precies wat de of^ningsuren zijn.

tailleerd te worden. De lol haal je echter vooral uit de verbijsterende uitdossingen van de artiesten en de nostalgie, waar je bij dit boek in kunt zwelgen. De faam van De Heideroosjes is inmiddels zo groot dat ze toe zijn aan een heuse biografie. Schrijvers Guuz Hoogaerts en Leon Verdonschot (de vroegere Fret-medewerker die tegenwoordig de Nieuwe Revu opstuwt in de vaart der volkeren) hebben het boek heel gevat de ondertitel Een Teringtyfustakkeband Oan Mets) meegegeven. Het is een lekkere rechttoe rechtaan popbiografie met grappige foto's van vroeger (Marco Roelofs met lang haar!), de opmars van de band in geuren en kleuren en een verhaal over het gedachtengoed van de punk. Niet vaak verschijnt er een Nedertands boek over een internationaal artiest dat zich kan meten met wat er in het Engels voorhanden is. Dat compliment geldt Hannah Bosma en Patricia Pisters. Madonna, de vele gezichten van een popster (Prometheus) is geen obligate biografie met een opsomming van met wie ze H: openen van de deuren van de Mediatheek het deed, maar een grondige analyse van haar is -leteen een goede aanleiding om een oude werk en haar drijfveren. De schrijfsters plaatsen «.• IS van de Fret-redactie in vervulling te laten Madonna's werk in het kader van de muziekweg-. .1: een boekenrubnek. Voortaan lees je hier tenschap en het feminisme. Met speels gemak w j ' er in Nederland aan interessante popboe- trekken ze lijnen naar haar voorbeelden, iconen als Marilyn Monroe en Brigitte Bardot. Met een kr I is verschenen. He!) je een seventies-tic en ga je helemaal te fileermes leggen ze bloot waar de actrice gf' op Wipneus & Pim? Of ben je dertiger en begint en de privé persoon ophoudt, en tonen w; d je bij het zien van beelden van Avro's ze hoe het machtsspel dat Madonna speelt in Tctïpop helemaal vervuld van heimwee naar elkaar zit. Tot slot leggen ze uit hoe al deze vreger tijden? Dan is het boek AVRO's TOP- elementen samen komen in haar muziek. Een POP van Richard Groothuizen (Uitgeverij Trion) bijzonder boek dat nog eens ten overvloede voor jou een aanrader. Groothuizen brengt de aantoont dat je vanuit een academische achtergeschiedenis van het roemruchte televisiepro- grond een zinvol boek over popmuziek kunt gramma in kaart. Minutieus, zonder al te gede- schrijven. Oan van der Plas)

S.M. Twee sessiemuzikanten komen elkaar tegen in de week na de Amsterdamse Uitmarkt. We noemen ze S.M.i en S.M.2. S.M.i (opgewekt): Hoi! S.M.2 (wiLde eigenlijk doen of hij hem niet zag, maar kan nu niet meer terug): Hallo. S.M.i : Gaat'ie? S.M.2 (wegkijkend): Goed. S.M.i: Nog gespeeld dit weekend? S.M.2 (voelt de bui al hangen): Nee, jij? S.M.i (probeert niet te triomfantelijk te klinken): Ja joh, drie keer! S.M.2 (Tovert een glimlach tevoorschijn, terwijl z'n hart in bezit wordt genomen door een schrijnende drift): Oh, te gek. Wauw, drie keer. Met wie? S.M.i (minzaam superieur): Oh, met Rob en met Karin twee keer. S.M.2: Oh joh, speel je nog met Rob? S.M.i: Ja, nog eventjes en daarna ga ik met Karin verder. Ik vind Rob echt een te gekke vogel weet je, maar m'n hart ligt niet bij zijn muziek. Bovendien vond ik het lullig zoals hij je eruit gooide. Wij wilden dat je bleef, weet je. S.M.2 (herinnert zich een andere versie van dat verhaal en de drift neemt toe, maar blijft beheerst): Ach, ik was er toch klaar mee weet je, met al dat geschnabbel. (Hij slaagt erin dat laatste woord niet te hatelijk te laten klinken.) Ik doe nu m'n eigen ding, gewoon. S.M.i (gemeen, wetend wat het antwoord zal zijn): Wat doe je dan nu? S.M.2 (ontwijkend) Oh, gewoon weet je, beetje aan 't kijken. Een derde sessiemuzikant, S.M.3, voegt zich bij het tweetal. S.M.3: Zo boys, hoe was jullie weekend? S.M.i en S.M.2: Te gek!! S.M.i (met een minachtende blik op S.M.2): Nog gespeeld, S.M.3? S.M.3: Ja. Zes keer. S.M.i (trekt wit weg terwijl S.M.2 plotseling grijnst): Dddzzess? Mmèwwwieddann? S.M.3: Effe kijke. Met Marco twee keer, met Leonie, met René, een keer met de Cubanen in Carré en nog een keer met m'n eigen project. Helemaal te gek, op een klein podium, maar iedereen uit z'n plaat. Tof project, trippelreggaehopjazz, of zoiets.

Martijn Bosman


oo

L-v>,, ,^v,v., .0.0 v a n beiTie öerveerr o p ( DElVlOntage-pagina

van

de

vorij

FRET. Het A m e r i k a a n s e IVlatador lat);

Toiletgesprekken van

d a t d e b a n d d e deur tieeft gewezei. D a t zijn t o c h m e r k w a a r d i g e ontwikki i i n g e n v o o r e e n b a n d m e t z o ' n g r o t e r e p u t a t i e . Het lijkt e r o p d a t d e dit v o o r j a a r v e r s c h e n e n p r o m o - c d Our New D e m o | b e d o e l d o m d e interesse v a n e e n nieuwe p l a t e n m a a t s c h a p p i j t e wekken. Zangeres Carol v a n Dijk en bassist Herman Bunsko^ ke l e g g e n uit d a t het a l l e m a a l niet zo e e n v o u d i g ligt. [tekst: Casper van der Kruit, foto: Fred van Diem] ver het conflict met platenmaatschappij Matador: 'IWatador was een samenwerkingsverband aangegaan met de major Capitol', vertelt Herman: 'Die samenwerking was geen succes, waarop Matador besloot weer als independent verder te gaan. Het gevolg was dat er flink in het budget gesnoeid moest worden.' Carol, quasi verontwaardigd: 'We hadden net deze demo opgenomen toen ze ons vertelden geen geld meer voor ons te hebben. Dat hadden ze. ons wel eerder kunnen zeggen.' Herman: 'Er ligt nog een contract voor één plaat. Zij willen niet meer verder, wij wel. Wij hebben net vijftien nieuwe nummers en willen graag een plaat opnemen, maar dat kan alleen met steun van de platenmaatschappij. We zijn wel op zoek naar een nieuw label, maar zolang het contract niet is ontbonden, kunnen we officieel niets doen. Er is gelukkig genoeg Interesse.' Carol: 'We moeten eerst juridisch de zaak afhandelen en dan kunnen we verder shoppen. De volgende plaat zal in ieder geval niet bij Matador verschijnen.' Over de promo-cd: 'Met Our New Demo wilden we laten weten dat we er nog steeds zijn', aldus Carol. 'De belangstelling was groter dan we hadden verwacht. De cd was in eerste instantie bedoeld om rond te a^ sturen en toen lag 'ie plotseling in de winkel en stond 'ie bij Kink FM in de Top 40. Dat was niet gepland, maar is wel een leuke bijkomstigheid.' Was dat voor Matador geen stimulans om toch door te gaan? Herman: 'Dat ze niet met ons verder willen gaan, heeft niet te maken met persoonlijke of muzikale redenen. De \>2s werkelijke reden is ons nog niet bekend. Wij hebben aangegeven dat er op financieel gebied wel wat geregeld '^ kan worden. Wij krijgen vrij hoge voor- f ' schotten voor het maken van een plaat en daar kunnen we best wat op bezui-

O

'We beginnen aan een nieuw hoofdstuk: Bettie deel drie', zegt Carol. 'Het eerste hoofdstuk was in 1986 in Arnhem. Toen vier jaar later de Artsen uit elkaar gingen, begon het tweede hoofdstuk met de heroprichting van

Bettie Serveert. Een jaar geleden eindigde dat met het vertrek van drummer Berend Dubbe. En nu zijn we aanbeland bij het derde hoofdstuk.' Wat is er nieuw aan dit iioofdstul<? Carol: 'We hebben een nieuwe drummer. Reinier Veldman. Hij was eigenlijk onze tweede drummer. Nadat de Artsen uit elkaar gingen, speelde hij al enige tijd bij ons. Toen Berend de band verliet hebben we hem opnieuw gevraagd. Ook nieuw is dat we voor het eerst met gastmuzikanten werken. Allen Muller van het Belgische Metal Molly was er de afgelopen optredens continu bij. Dat maakt het allemaal net iets anders. Zelfs de oude nummers krijgen ineens een hele frisse draai.'

Herman: 'We hebben er ook een heleboel nieuw speelgoed bij. ik heb bijvoorbeeld de 'Van God Los'. Dat is een apparaatje waar tweehonderd voorgeprogrammeerde muziekstukken in zitten, maar eigenlijk ongeschikt is om tijdens een optreden te gebruiken.' Carol legt uit: 'Het apparaat heeft nogal kleine knopjes en Herman heeft grote handen

en dikke vingers, dus het gaat nog al e e l mis.' Herman: 'Er zit een hele grote sta^ knop op en als je die per ongeluk indruk] begint er een heel orkest te tetteren.' Carol 'Laatst zat je ook met je handpalm aan dj fader waardoor wij dachten: Bunskoeke wè doe je in godsnaam? Je zit in een totaal vel keerde toonsoort.' | 'Peter heeft ook iets nieuws', gaat Carol v 3 der. 'Het is blauw en het heeft toetsen.' Hm man: 'Een keyboard met een kleine samplq functie.' Carol: 'Het heeft een soort fader é| ziet eruit als een stuk speelgoed. En Reinil heeft een octopad.' Herman: 'En Carol heé zo'n piccolofluitje.' Carol: 'Neeeeeehhhh.' ' Zo te lioren is liet allemaal wat losser é speelser geworden? '• Herman: 'Ja, maar wel met veel diepganj Carol: 'De muziek zal altijd iets typisch BÏ^ tie in zich hebben; zwevend en melanch| lisch.' Herman: 'Het is heel moeilijk om d | te behouden en er toch iets speels mee | doen. Dat bijt elkaar natuurlijk snel. Het ;j heel moeilijk om daar een goede vorm voj te vinden.' Carol: 'Nou, ik weet het niet. i denk dat Bettie altijd die twee kanten heé| gehad. Enerzijds die vrolijke stampers | anderzijds die trieste tearjerkei 1 Het houdt elkaar in evenwicht.' ]

^ M

Wat kunnen we in de nabije té, komst van Bettie Serveert verwan ten? Carol: 'Het is de bedoeling om uit lijk februari de nieuwe plaat op? nemen.' Herman: 'Dan pas?' Car 'Nou, we gaan tussendoor nog v even de studio in om alvast wat dij gen uit te werken. En we gaan n'i wat kleine optredens doen, zoals | die de laatste tijd hebben gedaa Als de plaat uit is, gaan we langs;] grotere zalen. Bovendien gaan wes september naar Amerika. We do!| onder andere New York en Washiti ton aan.' J Geen verrassing in petto? | Carol: 'Ja, maar als we dat nu J klappen...' Herman: 'Nee, dat | | me vrij dom.' f. Een klein tipje van de sluier? Carol: 'We gaan met wat vriene ergens spelen. Maar ik zeg r waar, wanneer en ook niet hoe-J project heet.' |

et Pick-Up Is Liesbeth Esselink anders te werk gegaan dan toen ze anderhalf jaar geleden haar debuutalbum Soiex vs. The Hitmeister maakte. Haar oudgediende •iftandse en geheugenloze acht sporen ana,)ge sampler heeft ze ingeruild voor wat •ioderner speelgoed. En ze heeft een slinks plan bedacht om niet voor elke sample flink te hoeven dokken. 'Ik heb gedurende drie maanden heel erg veel concerten bezocht en iT'et een DAT-recorder stukjes muziek opgenomen. Op een bootleg-opname zit namelijk geen copyright. Het enige nadeel van deze ni-^nier van samplen is dat het soms moeilijk i'. om geluiden uit het publiek te vermijden. Hiervoor moest ik zo ongeveer in de box klimmen. De outro's - normaal gesproken njn alleen de intro's en outro's bruikbaar kon ik meestal wel vergeten, omdat het publiek dan al begon met klappen.' De manier waarop een Solex-nummer tot stand komt, is nog steeds hetzelfde. 'Eerst neem ik een drumloop of live drums op door met een clicktrack mee te spelen. Vervolgens zoek ik samples die qua ritme en toonhoogte bij de drums passen, aangevuld met percussie- en melodieuze samples. Als laatste rolt daar dan een refreinstructuur, een zanglijn en een songtekst uit. Ik heb geen computer en ook geen sequencer, ik speel alles zelf in. Tijdens het maken van de nummers houd ik me niet bezig met de vraag hoe de muziek live uitgevoerd moet worden. Ik heb nu een digitale zestien sporen recorder waarmee je kunt editen. Zo kan ik een heie nieuwe structuur maken voor de liveversie van een nummer.'

i

Vaste prik bij Solex-optredens zijn de videoprojecties. 'Dit maal heb ik klanten gefilmd d'e in de winkel kwamen. Van iedere klant zie je een close-up van zo'n twee minuten.' Ook komt er een heuse videoclip. 'Matador hi^eft geen budget voor video's, maar gelukkig krijg ik allerlei aanbiedingen van mensen d'O voor niets of bijna niets een video voor n.s willen maken. Zo is er net een meisje uit Frtnkrijk overgekomen om een videoclip te maken voor het vierde nummer van de cd, Tr.afs What You Get With People Like That On Cruises Like These. Het wordt heel grappig. We zijn gaan filmen in een bootje. Ik playback het liedje maar het lukt me niet om ee.i zin af te maken, omdat ik elke keer overboord val.' Op het eerste album hadden alle nummers hci woord Solex in de titel. Ditmaal is er ook een rode draad, al zul je daarvoor flink het tekstboekje moeten raadplegen. 'Ik had in eerste instantie een concept voor dit album: gesprekken tussen meisjes in toiletten van

Na e e n j a a r intensief i n t e r n a t i o n a a l t o u r e n , d o o k Liesbeth Esselink b e g i n dit j a a r haar thuisstudio in o m t e werken a a n e e n nieuw a l b u m . Vorige m a a n d verscheen Picl<-Up, d e t w e e d e langspeler v a n haar geesteskind Solex, FRET z o c h t Liesbeth o p in haar cd-winkeltje nabij d e Nieuwmarkt in A m s t e r d a m . [tekst: Anette Plinck, foto: Fred van Diem]

uitgaansgelegenheden. De oorspronkelijke titel was dan ook Bathroom Desires, een verwijzing naar een nummer van Scram C Baby. Uiteindelijk heeft ongeveer de helft van de nummers op de plaat dat thema. Er zit niet echt een boodschap in mijn teksten, maar in elk liedje gebeurt wel wat, het zijn allemaal mini-verhaaltjes. Chris The Birthday Boy gaat bijvoorbeeld over een jongen die op zijn verjaardag zijn vrienden trakteert op een etentje. Uiteindelijk blijkt de rekening zo hoog, dat hij een dame in de rij bij de kassa berooft om te kunnen betalen. De tekst verwijst indirect naar één van mijn labelbazen, Chris Lombardi. Hij neemt altijd iedereen mee uit eten en betaalt dan ook echt voor iedereen. Gelukkig nam hij het niet persoonlijk op.'

Net als vorig jaar gaat Solex weer uitgebreid op tournee. 'We vertrekken naar de USA om een maand lang het voorprogramma te doen van Cibo Matto, een Japans/Amerikaanse band met onder meer Sean 'zoon van' Lennon. Ik ben er dus niet als mijn plaat in Nederland uitkomt, maar de kans om te touren met Cibo Matto wilde ik niet laten schieten. Vanaf half oktober spelen we

in Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland en België. Begin 2000 gaan we naar Japan om met Cornelius te touren. Rond de kerst komt er weer een Amerikaanse tour en ik hoop dat we oud & nieuw in New York kunnen vieren. Dat vind ik een geweldige stad.' 'Op tournee kom je in een roes terecht', spreekt Liesbeth uit ervaring. 'Je slaapt per nacht gemiddeld maar vier of vijf uur. Maar er gebeuren zoveel leuke dingen, dat je daar weer energie van krijgt. Wel leuk hoor, je krijgt er een kick van. Eén van de optredens die ik niet snel zal vergeten was in Rome. De Beastie Boys speelden de dag voor ons en hadden gezegd dat iedereen naar Solex moest gaan. Zelf waren ze er ook. Maar goed dat ik dat niet wist, want dan had ik een stuk minder relaxed op het podium gestaan. Als ik het wel geweten had, dan was ik natuurlijk gaan breakdancen!' Behalve veel optredens staat ook een single met remixen in de planning. 'Daar zijn we nu bands voor aan het polsen. Wie er behalve de Beastie Boys bovenaan mijn lijstje staan? Cibo Matto en Mr. Len van Company Flow. In ieder geval gaat Damian O'Neill van de Undertones er een maken van Another tune like 'Not fade away'.'


(»ACHTË^ORONE5^

Pe Rock Academiais begonnen

Hoeveel

e e wg i t a a r ?

snaren

het Groenewoud, e.a.). In november 1998 werd dit plan omgezet in een ondernemings\-'.an en kreeg Tilburg de eer om de Rock Aademie te huisvesten. In het bestuur van Stichting Rock Academie Nederland namen tenslotte mensen uit alle geledingen van de muziekindustrie plaats om zodoende een soort continue 'voeling' tussen opleiding en praktijk te garanderen. Deze 'voeling met de praktijk' komt overigens in alle verhalen, brochures en toelichtingen steeds opnieuw terug, als een soort rode draad in de Rock Academie-filosofie.

Een academie waar je Rock kunt studeren. Dat klinkt voor veel (toekomstige) artiesten als muziek in de oren. Naar school gaan en het bijkans nog leuk vinden ook. De Rock Academie in Tilburg lijkt een prachtig initiatief. [tel<st: Jasper van den Dobbelsteen, pasfoto's uit het archief van de Rocl<academie]

fgelopen voorjaar. Tijdens de informatiedag van de Rock Academie op 26 mei in Tilburg ziet het er inderdaad allemaal veelbelovend uit. Concertzaal 013 leent zich perfect voor deze gelegenheid. Een infodag met concerten, workshops, leuke jonge mensen en een VJ-show spreekt natuurlijk iedereen aan. Deze hbo-opleiding moet wel één groot feest zijn. Zo'n 350 enthousiastelingen (waarvan er uiteindelijk 80 werden aangenomen) beginnen op 24, 25 of 30 juni aan de grote schifting: het toelatingsexamen. Een kwartier lang worden de potentiële kandidaten individueel getest op de ontwikkeling van het muzikale gehoor, waarna nog een schriftelijke kennistest van een uur op het programma staat. De toekomstige popmuzikanten mogen hun kennis botvieren op het gebied van muziektheorie, algemene ontwikkeling, historisch besef en oriëntatie in de muziekwereld. Tijdens de eerste examendag is er echter nog geen noot gespeeld. Hiervoor mogen de kandidaten van 2 tot en met 9 juli terugkomen. Iedereen moet zichzelf dan presenteren door voor te spelen in maximaal tien

A

minuten tijd. Daarna stelt de toelatingscommissie nog wat vraagjes en is het afwachten geblazen. Helaas heeft de examengroep op 6 juli een beetje pech. De examens worden bruut verstoord door - hoe kan het eigenlijk ook treffender - de enorm luide soundcheck van de band Ministry. De voorspeelsessies vinden namelijk plaats in de oefenruimtes onder poppodium 013. En de meter dikke betonlaag die beide ruimtes scheidt, blijkt niet afdoende om de enorme basdreunen van een soundcheckende band te weren. Vooral niet als de band 40 kilowatt alleen al aan monitorversterking op het podium heeft staan!

• e Popacademie Inmiddels zijn we vier maanden verder en volgen de eerste studenten al een maand lang plichtsgetrouw hun lessen in de voormalige AaBe-fabriek aan de Hoevenseweg in Tilburg. Voor de praktijklessen wordt uitgeweken naar 013. Althans, voorlopig. Binnen drie a vier jaar moet de opleiding een eigen onderkomen krijgen in het Veemarktkwartier in de buurt van 013. Dat een eigen locatie er nog niet is, komt

mede doordat de ontwikkeling van de Rock Academie pas de laatste drie jaar echt vorm kreeg. Toch werd al in 1983 op het symposi urn 'Popmuziek en ..." in de Lantaarn in Rotterdam door Jaap van Beusekom (Nationaal Pop Instituut) het idee geopperd om een Popacademie op poten te zetten. In de wandelgangen bleef het idee door borrelen toi het moment dat het Rotterdams conservatorium in 1992 de afdeling popmuziek, tot dat moment de enige in Nederland, ophief en de opleiding popdocent 'verhuisde' naar de vakgroep Lichte Muziek. Men was weer terug bij af. Initiatiefnemer Van Beusekom werd daa'door opnieuw geprikkeld om de planne 1 door te zetten. De ontwikkeling van de Rock Academie kwam in een stroomversnelliR,>i terecht toen Pons van lersel van poppodiu 1 013 in Tilburg het ministerie van cultuur aa;ischreef. Hij stelde voor om in 013 ook een vorm van educatie onder te brengen. In september 1996 kwam een bevlogen groep ir tiatiefnemers bijeen om te brainstorm^-1 over het 'Plan Van Aanpak'. Onder hen o. . Bertus Borgers, befaamd popmuzikant (Neman Brood, Sweet d'Buster, Raymond Vi i

iia

vroeger ook meermalen van school verwijderd omdat ik lang haar had of op de verkeerde schoenen liep. Die stichtende visie van onderwijs is compleet achterhaald. Nu staat onderwijs voor het opdoen van motivatie, het leuk vinden en er iets van leren. En ook popmuziek kun je leren. Het is maar net wat je onder leren verstaat. De Rock Academie wil jonge mensen laten leren van de ervaringen die anderen al lang opgedaan hebben. De eerste generatie popmuzikanten was totaal autodidactisch. Ze leerden door vallen en opstaan. Natuurlijk was dat niet echt efficiënt en uiteindelijk kwam er ook niet veel uit voort. Maar zij kunnen wel hun ervaringen overdragen en jonge mensen behoeden voor de valkuilen.'

Lang haar

Gedreven muzikanten

Inherent aan de roerige muziekindustrie zitten de studenten van de Rock Academie niet schools in de banken om braaf naar de docent te luisteren. Een onverwachte overhoring hoefje op de Rock Academie ook niet te verwachten. Alle werkvormen zijn gebaseerd op samenwerking (volgens de opleiding een kenmerk voor popmuziek). Ze zijn eiop gericht praktijksituaties te simuleren er. waar mogelijk in de praktijk te laten plaatsvinden. Zo krijgen de leerlingen wekeli-'s tussen de elfen dertien uur les van een d(<.,ent. De rest van de tijd besteden ze aan zelfstudie. D 1 je popmuziek op school kunt leren staat V -or Van Beusekom als een paal boven v\'<.ter. Hij trekt zich niets aan van de lacherige opmerkingen dat je popmuziek alleen op st.aat kunt leren. Van Beusekom: 'Dat romantische beeld heeft niet veel meer met d.' werkelijkheid te maken. De opmerking d;., popmuziek van de straat moet komen, w'Tdt het meest gemaakt door een bepaald s! :; mensen die onderwijs van een hele a- 3ere kant hebben meegemaakt. Ik ben

Het onderwijssysteem is zodanig ontwikkeld dat het propedeusejaar voor iedereen hetzelfde is. In dit eerste jaar van de Rock Academie moeten de studenten (naast de gezamenlijke vakken) wel gaan werken aan hun eigen discipline. Ze kunnen kiezen uit gitaar, bas, drums, zang en songwriting (in de toekomst wordt het aantal disciplines uitgebreid). Na het eerste jaar gaan de studenten verder in hun discipline, maar kiezen ze tevens één van de vier afstudeerrichtingen: muzikant/performer, muzikant/docent, muzikant/technicus of muzikant/ondernemer. Bij alle afstudeerrichtingen worden de muzikanten dus ook - afhankelijk van de afstudeerrichting - bijgespijkerd als docent popmuziek op een muziekschool, geluidstechnicus of organisator van bijvoorbeeld een festival. Altijd handig als je het niet maakt als popster. En de brochure meldt inderdaad al voorzichtig dat 'het maken' maar voor een enkeling is weggelegd: 'Een platencontract is natuurlijk niet verzekerd, maar voor een introductie in het Nederlandse muziekwereldje zit je op de Rock Academie goed!'

Van Beusekom is er stellig van overtuigd dat de Rock Academie gedreven muzikanten verder kan helpen: 'Iemand met een instelling van: 'ik ga eventjes popmuziek studeren', komt er gewoon niet in. je moet goed beseffen wat er met je gaat gebeuren. Je komt namelijk terecht in de meest boze wereld die je je maar voor kunt stellen. En niet iedereen wordt een popster. Het zit er in bij iemand, of het zit er niet in. Wel wordt het beste uit iedereen bovengehaald.'

Garantiefonds Een tijd lang was het onzeker of de Rock Academie er werkelijk zou komen. Omdat minister Hermans van Onderwijs de opleiding vooralsnog niet erkent, moeten de studenten het doen zonder OV-Jaarkaart en studiefinanciering. Jaap van Beusekom verwacht dat de Rock Academie binnenkort wel de officiële hbo-status draagt. Hij put hoop uit het feit dat er tijdens de aanvraag voor erkenning een algemene stop gold voor de financiering van nieuwe onderwijsinitiatieven. 'Op 6 september wordt de kwestie Rock Academie opnieuw in de Kamer behandeld. De kans is groot dat ze dan overstag gaan. Er is namelijk ontzettend veel druk op de ketel. De opleiding bestaat al en eigenlijk was een jaar geleden alleen D'66 om één of andere onduidelijke reden tegen.' De studenten die het nu nog zonder studiefinanciering moeten stellen krijgen een helpende hand toegestoken vanuit de muziekindustrie. Omdat de studiekosten zonder erkenning rond de tienduizend gulden zouden komen te liggen, werd op initiatief van BUMA STEMRA (bewaker van de muziekrechten in Nederland) een garantiefonds in het leven geroepen. Dankzij dit fonds hoeven de studenten nu nog maar vijfduizend gulden te betalen. En voor talenten die nog steeds niet in staat zijn het collegegeld te betalen, treft de Rock Academie een aparte regeling.


houder p 18 oktober verschijnt Big Sounds Of The Drags, het tweede album van Junkie XL. Tom Holkenborg heeft het iibum zowat helemaal geschreven tijdens de tour door Amerika met Gravity Kills en P^rchshifter. 'Ik had voorin de bus een portab:e studio ingericht waar ik de hele dag kon vlerken. Ik stond 's morgens altijd als tweede op om weer aan de slag te gaan. Alleen Patrick (Rude Boy, red.) was dan al wakker. D,c is namelijk om zeven uur zijn bed al uit. Ais ik ging werken kwam Patrick er vaak bij z.tten. Op deze plaat staan heel veel gevoelsmomenten voor Patrick en mij. Sommige momenten snijden echt door de ziel. ledere keer als je die dingen hoort, word je toch een beetje stil', vertelt Tom.

3

Klotetijd Hiewel de reacties op de eerste cd van Junki-, XL lovend waren, werd de band - vooral ir de beginperiode - regelmatig vergeleken m-:i acts als The Prodigy en de Chemical B- >thers. Tom Holkenborg kan er niet wakke f van liggen: 'Ik heb toen - en nu ook V,:er - een plaat gemaakt die ik zelf te gek v;.,d. Big Sounds Of The Drags is precies de cc die de tweede plaat van Junkie had moeter. zijn. Terwijl ik in principe met alles had kümen komen. Een danceplaat, een hiphoppUat of een popplaat. Dit is een Junkiepiaat fri•! een sound die onaantastbaar Junkie XL 'Bc; Saturday Teenage Kick kregen we inderdp.id regelmatig het verwijt dat het leek op di Chemical Brothers of The Prodigy. IVlaar ja, je bedenkt zo vaak iets wat iemand ar; srs al heeft gedaan. Dat voorkom je niet er dat gebeurt ook niet bewust. Ik had Sd urday Teenage Kick al lang af voordat Th'- Prodigy met hun album kwam. Ik zat toiji echter net in een klotetijd en heb een ha;' jaar rust moeten nemen voordat we het album uit konden brengen. Ik kan niet zeggen of het een voor- of een nadeel was dat The Prodigy eerder was. Ik weet in ieder geval zeker dat de populariteit van Saturday Teenage Kick te maken heeft met de doorbraak van The Prodigy en Chemical Brothers.'

Na de release van het debuutalbum Saturday Teenage Klckls het ongelooflijk snel gegaan met hel succes van Junkie XL. Een Edison, een Gouden Harp en de BV Popprijs werden binnengehaald en de single Bllly Club eindigde op de eerste plaats in de prestigieuze Amerikaanse Dance Poll Charts Ion Holkenborg heeft dan ook niets te klagen: Ik heb een fantastisch leven. Al die enthousiaste mensen Het is bijna h a r t v e r s c h e u r e n d . ' [tekst: jasper van den Dobbelsteen, fotografie: André Bakker]

i4

w i t echt w e l ^

'Feit blijft dat we vergeleken worden. Dat ligt natuurlijk ook aan het genre. Bij sommige muziekstijlen blijkt dat er mensen zijn die daar een monopoliepositie op hebben. En dat wil niet zeggen dat ze er eerder mee bezig waren. Toen Liam met The Prodigy begon, was ie helemaal niet geïnteresseerd in gitaren. Dat was in de tijd dat ik met Nerve drums en gitaren aan elektronica koppelde. Dat proces heb ik doorgezet. En als het dan iets meer dance wordt, moet ik mij plotseling gaan verantwoorden. Liam hoefde zich niet te verantwoorden.'

A u t h e n t i e k geluid 'De afgelopen jaren ben ik ontzettend gegrepen door muziek uit de jaren zestig en begin jaren zeventig. Ik heb alle muzikale elementen van de sixties meegenomen naar Big Sounds Of The Drags. Hoe ze de gitaren, effecten en stemmen in die tijd gebruikten, heb ik proberen over te nemen. Heel de sfeer van de plaat is meer sixties. Ik heb echt gezocht naar dat authentieke geluid. Ik kan met heel veel plezier het ene moment naar de Byrds luisteren en op het andere moment ineens naar Killing Joke of Sonic Youth. Op dit moment draai ik IVIogwai helemaal grijs. Godskolere, wat is dat een goede plaat. Mogwai heeft echt helemaal niets te maken met de muziek die ik maak, maar ik laat me er wel door inspireren.' 'Aan de platen van The Prodigy, Chemical Brothers en zelfs Fat Boy Slim hoor je dat ze ook van verschillende stijlen muziek houden. Zoiets kun je niet faken. Ja, er zijn genoeg dance-acts die gitaren gebruiken, maar ik hoor het meteen als ze niet veel weten van gitaarmuziek. Als je veel stijlen wilt combineren, loop je het risico dat het niets wordt. Ik doe het nu al tien jaar en uiteindelijk vind je de juiste mix. Dat is te gek. Helemaal als je bijna alles in je eentje hebt gedaan. Ik schrijf de nummers zelf, ik arrangeer ze en neem ze op. Daarnaast ben ik mijn eigen engineer en producer. Dat proces is zwaar en lukt alleen maar als je er fulltime mee bezig bent. Dat is de enige manier voor mij.'

' P a t r i c k e n ik b l i j v e n de spil v a n de b a n d ' 'Gelukkig ben ik geholpen door een groot aantal vrienden. Zo heeft Klaas ten Holt alle sixties gitaren ingespeeld, dat is echt zijn ding. Bas (drums) en Renée (gitaar), die er tijdens de eerste tour bij waren, hebben ook veel gedaan. Ik heb gevraagd of ze weer meegingen met de volgende tour, maar ze gaan nu met hun eigen band aan de slag. Dat respecteer ik. Als je voor je eigen band gaat, is dat beter. Maar ik zal ze wel missen. Ze hebben zich live ontwikkeld tot twee persoonlijkheden. En dat wordt allemaal nieuw.' 'Patrick en ik blijven de spil van de band. Patrick is de frontman, de stem, en ik ben Junkie XL. Ons kun je echt niet missen. Net als ik mijn vrienden niet kan missen. Zonder hun support zou het succes onmogelijk zijn geweest. Je moet daarom ontzettend uitkijken dat je je vrienden niet verliest. Ik heb in het verleden de fout gemaakt dat ik niet genoeg energie in mijn vrienden stak. Je moet er echt tijd voor vrij maken. Daarom gaan veel vrienden nu mee op tour. En hoe groter Junkie wordt, hoe meer vrienden meegaan in de organisatie. Ik heb vrienden die waanzinnig gestudeerd hebben en fantastische dingen kunnen. Die zijn heel bruikbaar binnen de band. Je hebt mensen met regelcapaciteiten, mensen die veel van computers weten en mensen die goed zijn in marketing en promotie. Verleden jaar hadden we acht of negen vrienden in loondienst.'

Diepe dalen 'Ik hoef niet succesvol te zijn voor anderen. Ik wil graag de dingen doen die ik wil doen en over voldoende financiële middelen beschikken om geen geldzorgen te hebben. Alleen van dat kleine groepje mensen om mij heen hoop ik dat ze mijn muziek met hart en ziel te gek vinden. Als dat keer op keer lukt, krijg ik daar echt een kick van. Dan kan het eigenlijk alleen nog maar mooier worden. Lowlands, Pinkpop en al die festivals in het buitenland. Al die enthousiaste mensen, dat is zo bijzonder. Daar wen je ook nooit aan.'

1B t


m

!

'Ik heb eindelijk geleerd

' I n het: b u i t e n l a n d wordenmuzikanten serieuzer genomen' 'Het is bijna hartverscheurend. Dat wordt nog versterkt omdat het helemaal mijn ding is. Dat betekent ook dat het harder aankomt als je een slechte recensie krijgt. Je kunt dan de ellende niet met de hele band delen. Ik krijg het in mijn eentje op mijn bord. Dat kan soms heel hard zijn. Maar andersom zijn die vreugdegevoelens heel groot. Ik heb niets te klagen. Ik heb een fantastisch leven en ik zou niets anders wensen. Het is zwaar maar de dynamiek tussen die absurd hoge toppen en die erg diepe dalen geeft een enorme voldoening. Ik heb tenslotte hard gewerkt voor deze fantastische job.'

H a r t s t i i c k e leuk Tom Holkenborg ziet het muzikant zijn als een echte baan. Hij hekelt het feit dat er in Nederland goede bands rondlopen die veel meer zouden kunnen bereiken als ze er echt voor zouden gaan. Tom: 'In het buitenland kom je veel vaker mensen tegen die helemaal addicted zijn met hun muziek. Ze kunnen daar niet anders. Het heeft er ook mee te maken dat muzikanten daar veel serieuzer worden genomen. Tot twee jaar geleden vroegen de buren op een feestje van mijn vader nog wat ik zoal deed. Ik zei dat ik muzikant was. Toen zeiden ze: 'Nee, natuurlijk, dat is hartstikke leuk joh, maar werk je ook? Wat voor baan heb je?'. Mijn ouders zien gelukkig nu wel wat er aan de hand is. Ze konden er niet goed met familie of kennissen over praten. De wereld waar ik in leef, staat enorm ver van hun wereld af. Mijn vader hecht bijvoorbeeld meer waarde aan een stuk over mij in de Veendammer Courant dan aan een paginagroot artikel in de Volkskrant. Maar ondanks hun andere visie hebben ze me nooit iets verboden of zo. Ze waren wel erg bang, want popmuziek had toch met drugs te maken. Nu is dat wel zo. Maar er bestaan erg veel vooroordelen.'

'Het zit niet in de Nederlandse cultuur dat je ergens helemaal voor gaat. Op voorhand besluiten: dat wil ik gaan doen. Dus niet op het moment dat je al binnen bent. Je kunt dan je vrienden, je vriendin, je familie en je baan kwijtraken. Je hebt geen financiële zekerheid meer en je moet misschien je huis uit. Dat zijn allemaal klotedingen, maar die maken wel duidelijk waar je voor staat. Alle Engelse en Amerikaanse bands die groot zijn geworden hebben dat traject doorlopen, stuk voor stuk, op een paar na. Je hoort dan van die verhalen dat de bandleden bij elkaar in huis woonden. Het houdt ze natuurlijk wel bij elkaar. Al die energie die ze er in hebben gestoken.' 'Het is in Nederland niet populair om te zeggen, maar een uitkering stimuleert natuurlijk ook niet echt. Je hoeft hier niet echt te knokken om in leven te blijven. Er hangt geen zwaard van Damocles boven je hoofd. Je zou een band toch meer moeten zien als een economisch product. Je begint met iets en de eerste jaren maak je verlies. Je moet investeringen doen en op een gegeven moment hoop je quitte te spelen en maak je misschien winst. Als het om het oprichten van een bedrijf gaat, snapt iedereen wel hoe je dat moet runnen. Maar als je muziek puur als een bedrijf ziet, gelden er ineens andere regels en normen. Dan heb je ineens overal recht op als het niet goed gaat. Nee, knok er zelf maar voor!'

'In A m e r i k a h e b b e n wij h e t r e s p e c t v a n de pers' 'Ik heb in eerste instantie ook geen support gehad, tien jaar lang niet. Dat is niet makkelijk, maar de aanhouder wint echt wel. En dan plotseling vinden ze het allemaal te gek dat je het allemaal zelf hebt gedaan. Maar dan heb je al die eikels helemaal niet meer nodig. Dan zijn zij geen onderdeel meer van jouw structuur. Ze kunnen ook geen gevaar meer voor je vormen. Ze kunnen hooguit

(j naar mijn lichaam te luisteren

Liub kwam op nummer 1 en liet de concuri-i>ntie ver achter zich. En dat is toch wel i.idrukwekkend als je bedenkt dat deze charts worden samengesteld door de twintigduizend belangrijkste DJ's. Zij geven hun favoriete 12-inches van het jaar op. We zijn daar geen trendsetter, maar wel een belangrijke vernieuwing in de cross-over en dance'.ene. Dat komt omdat we met de band live r:;)gal enerverend zijn.'

ik echt niets met muziek te maken wil hebben dan moet ik op vakantie. Maar sinds kort is daar wel een beetje verandering in gekomen. Ik heb mijn studio nu buitenshuis en kan de deur achter me dicht trekken. Ik werk nog wel hard, maar ik heb eindelijk geleerd naar mijn lichaam te luisteren. Als ik rust moet hebben, ga ik gelijk weg.' 'Vandaar dat ik gestopt ben met het produ-

S t a t u s Quo-covers Vanaf november gaat Junkie XL weer in Nederland spelen. Volgens Tom kunnen de kleine zaaltjes Junkie XL als eerste verwachten: 'Ik heb een soort commitment met die zalen, omdat ze me jarenlang hebben geboekt met Nerve en andere dingen. Toen kwam er geen hond en hebben die zaaltjis verlies geleden. De grote zalen doen ve daarna wel. Echt heel vaak zullen we ni t spelen in Nederland. We zijn geen band d s je te vaak moet zien. Het is genoeg als :e ons twee of drie keer per jaar ziet. Tien f vijftien keer is te veel. Daar is onze muzii'i< niet geschikt voor. Een straight gitaarband s veel flexibeler. Die kan zich veel beter aa ;passen aan het moment. Stel je hebt • e geest en je speelt bijvoorbeeld in Jonosh n Asten Heusden, wat ik overigens één van ce leukste zaaltjes van Nederland vind. Dan ja je gewoon allemaal Status Quo-covers sp?len. Dan kun je de leukste dingen uithalen. Maar die flexibiliteit hebben wij niet meer.'

'We kunnen ons nu meer gaan focussen op het buitenland. Amerika is voor ons heel belangrijk omdat we daar veel respect hebben van de pers. We zijn daar op de eerste plaats geëindigd in de Dance Poll Charts en stonden met drie 12-inches in die lijst. Billy

Bad vibes Nog even terug naar de nieuwe plaat. De manier waarop Big Sounds Of Tfie Drags geschreven is, bevalt Tom Holkenborg wel. Tijdens de volgende tour wil hij op dezelfde wijze te werk gaan. 'Alleen neem ik dan een complexere studio mee. Dan kan ik ook meteen alle live-instrumenten, zoals gitaar, bas en drums opnemen. Ik ben nu al bezig met nieuwe dingen. Het gaat gewoon aan één stuk door. Op een gegeven moment moet ik wel stoppen, omdat ik anders te veel krijg. Ik heb in mijn studio een grote metalen kast die tot de nok toe vol zit met DATjes van 90 minuten. Die staan allemaal vol. En dat is dan nog maar van de afgelopen zeven jaar. Daarvoor had ik al dozen vol met cassettes.'

meegaan in de flow. Afremmen kunnen ze je niet meer want je hebt het al zonder hen opgebouwd.'

Indrukwekkend

dan doe ik bij hen het geluid. We hadden een soort deal gemaakt. Als die deal er niet was, had ik wel een krat bier gevraagd. Voor de remixen die ik doe voor Amerikanen ligt dat wel anders. Dat levert gewoon ontzettend veel geld op. Mijn marktwaarde voor remixen in het buitenland ligt heel hoog.'

Hc. wordt een enorm drukke tijd voor Junkie XL. En hoewel de workaholic Tom Holkenborg twee jaar geleden al gesommeerd werd rustig aan te doen vanwege hartklachten, lijkt hij zich hier weinig van aan te tre.<ken. 'In principe ben ik nog steeds vierentwintig uur per dag met muziek bezig. Ik sta er mee op en ik ga er mee naar bed. Als

ceren van andere bands. Laatst heb ik nog wel achter de knoppen gezeten bij Emma Peel om een speciaal sausje over de nummers te gooien. Maar de nummers stonden allemaal al op tape en ik vond ze leuk. Het waren een paar ontzettend leuke dagen. En daar hoef ik dan niet veel voor te hebben. Klaas heeft bij mij de gitaren gedaan en

'Ik denk dat het belangrijk is dat je weet wat je uitkiest en wat je in de kast laat. Ik hoef niet per se elk nummer uit te brengen. Dat is niet mijn drive. Ik wil gewoon te gekke muziek maken. Sommige muziek hou je voor jezelf. Ik wil soms niet eens dat mensen horen wat ik heb gemaakt. Die nummers draai ik alleen zelf en dan zwijmel ik helemaal weg in de stemming die ik toen had. Het is een bepaald soort drug. Muziek is voor mij de ultieme vorm van het kwijtraken van bad vibes die je in je hebt. Als je een kuttijd hebt gehad dan kun je dat terug-horen en dan verwerk je de dingen ook beter. Over die liedjes hoef ik geen mening te horen. Die nummers zeggen alleen iets over mij, daar kan verder niemand iets mee.'

1-7


('ROCK-'N-ROLL')

Vibrotones

-D

De Vibrotones bestaan pas t w e e jaar, maar hebben in die tijd meer bereikt d a n menigeen voor mogelijk hield. De groep werd t w e e d e in d e Wraak van Brabant 1998 ('nèt g e e n eerste') en werkte vervolgens ruim 150 optredens af. Het enige d a t nog ontbreekt is een c d , maar daar g a a t verandering in komen. Zanger/drummer en ex-profvoetballer Eric van Tilburg vertelt over d e opmars van een opmerkelijk Brabants trio. [tekst: waiiy Cartigny, foto: jack niimans]

na een volwaardige langspeler van ons in de winkel ligt.' In Nederland heeft zich volgens Van Tilburg geen platenmaatschappij gemeld voor de band. De zanger kan zich daar nauwelijks druk om maken. 'Het zal wel komen omdat we niet heel diepzinnig te werk gaan. Teksten als Peggy Lee, I'm gonna buy you a car maken niet zoveel indruk op A&R managers. IVIaar wij vinden het niet nodig om veel betekenis aan onze muziek te geven, die luchtigheid is juist een belangrijk element van ons repertoire. Verder denk ik dat men hier bang is dat we de live-chemie niet om kunnen zetten in een vlammend album. Hopelijk bewijzen we vis onze Belgische deal het ongelijk van Iedereen. Maar begrijp me niet verkeerd; van ons zul je geen geklaag horen. We spelen iedere week drie keer ergens in het land en dat is het enige echt belangrij ke.'

a het behalen van de tweede plaats in de Wraak van Brabant vorig jaar, waar punkband Of No Avail tot winnaar werd uitgeroepen, ging het onverwacht hard met de Vibrotones. De band werd uitgenodigd voor grote concerten en festivals zoals Bospop en liet daar zonder uitzondering een grote indruk achter op publiek en critici. 'In het begin zeiden veel mensen dat er een vierde man bij moest', zegt zanger/ drummer Eric van Tilburg, doelend op de minimale bezetting van gitaar, contrabas en drums. 'IVIaar daar hoor je nu niemand meer over. We hebben bewezen dat we in deze samenstelling een goede live-show neer kunnen zetten. Zelfs het meest verwende publiek toont zich enthousiast over onze muziek. We hebben bijvoorbeeld het naprogramma gedaan voor Brian Setzer in de bovenzaal van Paradiso en daar ging het dak er zo wat af. Dat gebeurde in het eerste jaar van ons bestaan, waardoor ik alleen maar kan concluderen dat het in het livecircuit erg goed met ons gaat. De bekroning op ons werk krijgen we op 7 oktober, wanneer we in 013 in het voorprogramma van The Paladins spelen. Daar dromen we al een heel leven van. We volgen die formatie al sinds 1982.'

N

Peggy Lee Dat het live zo voorspoedig gaat met de Vibrotones is ten eerste opmerkelijk omdat de band met haar roots-blues ('wij noemen het hapblues-'n'-roll') in een niet erg gangbaar genre opereert. Ten tweede heeft de groep nog geen cd gemaakt en dan is het opvallend dat zaalprogrammeurs het aan durven om op grond van een live-reputatie de formatie te boeken voor belangrijke optredens. 'Die situatie begint nu lastig te worden', verklaart Van Tilburg. 'Van onze kwaliteiten op het podium zijn veel zaaleigenaren wel overtuigd, maar om de echte

UB

Scherp en helder

grote jongens over de streep te trekken, moeten we het nu ook eens op een cd laten horen. Dat gaat binnenkort gebeuren. We duiken de studio in met leden van de Belgische band Seatsniffers. Daar moet een mini-album uit voortkomen dat voor het einde van dit jaar wordt uitgebracht door het Antwerpse label Rowyna. De contacten met die onafhankelijke maatschappij zijn gelegd door Walter Broes van Seatsniffers. Rowyna is gespecialiseerd in ons genre en erg enthousiast over ons songmateriaal. De mini-cd wordt gezien als een probeersel. Het is de bedoeling dat vrij snel daar-

Van Tilburg ziet het aankomende album niet zozeer als een op zichzelf staand product, als wel als een instrument om in het live-circuit op een hoger plan te geraken. Derha ve zal de groep nummers op gaai nemen die hun waarde tijdens co:certen reeds hebben bewezei', maar dan compacter en zonder o-t gebruikelijke lange solo-uitspattingen. Zodra de plaat af is, wordt i j ingezet als wapen naar de progran.meurs in het club- en festivalcircu';. De eerste doelstelling is scherp en helder. 'Vv'e willen een plaats in de programmering v.= n Noorderslag in januari 2000. Op dat Groningte festival, waar nieuwe en opvallende bands jaarlijks worden voorgesteld aan pers en publiek, horen wij thuis. Niet alleen omdat we veel spelen. Als ik kijk naar het grote aanbod van bijvoorbeeld Nederpop- en cross-ov-^r bands, dan lijkt het mij duidelijk dat een groep als de Vibrotones een opvallende plaats in Nederland inneemt. Na twee jaar hard werken is het denk ik tijd voor ons om die plaats ook maar eens op te eisen.'

De Amsterdamse formatie Hi-Dramatic kv\/am de afgelopen tijd twee maal in het nieuv\/s. Niet alleen plaatste de band zich voor de finale van de Amsterdamse Popprijs, ook verscheen onlangs de titelloze debuut-cd op EarGear Recordings. Een broeierig en toch fris schijfje vol vet en vuig sv\/ingende rockabilly, surf, rock-'n-roll en aanverv\/ante stijlen. [tekst: Rick Treffers, foto: Fred van Diem]

Pepijn (28) en bassist Lowrens (31) D rummer kennen elkaar uit de punkscene, waar achternamen niet lijken te tellen. Zelfs de familienaam van hun platenbaas Erwin is hen even ontschoten. Analfabeten zijn het echter niet. Op de debuut-cd van Hi-Dramatic krijgt elk nummer e( n klinkende Engelse omschrijving mee. 'Settle Down For A Spanking Spiffy Set Of Riffs And St lid Satisfaction', staat er bijvoorbeeld vermeld bil het Straycats-achtige instrumentaaltje Moodsv'ing. Je moet er maar op komen. B-issist Lowrens is verantwoordelijk voor deze wöt jolige en ouderwets klinkende vondsten. 'li't is fantasie. Niet heel serieus bedoeld. Wij hcïben op een gegeven moment een stel ouwe sv' ng- en jazzplaten van Pepijn doorgesnuffeld e:; de ophemelingen van die nummers opgesc ireven. Schreeuwende teksten op platen van ariiesten als Frank Sinatra en Peggy Lee hebben Vis op een hoop gegooid en daar iets nieuws vf'i: gemaakt. Als je het uit zijn context haalt, Vïii.dt het heel belachelijk. Rock-'n-roll-DJ's zettf:; vaak op de hoes achter de liedjes of het een sr: -i of een langzaam nummer is. Daar heb ik het ie-e een beetje vandaan.'

'Wij zijn niet bezig om ouderwets te klinken"^ jaren op zijn zolderkamer en drummer Pepijn (28) zat tot voor kort in die andere succesvolle underground-punkband NRA. In juni is hij daarmee genokt. Niet dat hij geen tijd meer heeft, maar hij had zijn buik eigenlijk een beetje vol van punk. Zal het met de leeftijd te maken hebben? Pepijn: 'Misschien, maar de andere NRA-leden zijn nog ouder. Ik kon muzikaal mijn ei eigenlijk niet meer kwijt in NRA. Ik heb bijna tien jaar met hun gespeeld en het zijn nog steeds goeie vrienden van me. Ik luister nog wel naar punk, maar zeker de nieuwe punkstromingen kunnen mij niet boeien. Ondertussen ben ik mij voor jazz, country en blues gaan interesseren. In Hi-Dramatic liggen de muzieksmaken ver uit elkaar.' 'Dat is ook onze kracht, denk ik', meent Lowrens. 'Als ik een nummertje schrijf, doet Thomas-Olivier iets op gitaar wat ik zelf nooit had bedacht. Negen van de tien keer wordt het er interessanter door. Wat ik zo jammer vind van sommige bekende muzikanten als Chuck Berry of Jerry Lee Lewis, is dat zij touren met sessiemuzikanten. Ze spelen hun muziek perfect na, maar doen dat zo zoutloos als wat! Ik vind dat je trouw moet zijn aan je eigen stijl. En alleen al voor je publiek moet je dat met volle overgave doen.'

B u i k vol Hï Dramatic bestaat nu anderhalf jaar, maar kc mt niet zomaar uit de lucht vallen. Contrabassis' Lowrens (al vijftien jaar met vetkuif) speelde jarenlang gitaar in de punkgroep Yawp! en deed met hen zelfs een tournee door Australië. Gi'arlst Thomas-Olivier hanteert nog steeds de gitaar bij Human Alert, één van Nederlands oudste punkgroepen. Zanger/gitarist Bas zingt al

N i e t oubollig Hi-Dramatic is een echte hechte band. In de biografie wordt vermeld dat het viertal weliswaar put uit beproefde genres, maar dat de groep toch 'verrassend hedendaags' klinkt. Je moet toch wat om je muziek aan te prijzen. Pepijn lacht: 'Wij vormen blues, jazz, country, rockabilly en rock-'n-roll op onze manier om, zodat het

toch niet oubollig klinkt. Wat ook meespeelt, is dat wij die stijlen niet allemaal perfect beheersen. Wij zijn niet bezig om ouderwets te klinken, zoals veel andere Nederlandse rockabilly-bands doen.' 'Wat ik jammer vind van de muziek van de laatste jaren is dat veel bands vasthouden aan een bepaalde stijl. Britpop is een goed voorbeeld. Dat is gewoon een herhaling van wat de Stones, de Beatles en de Yardbirds al hebben gedaan. Ook punk is retro geworden. Daarom ben ik mijn horizon gaan verbreden en naar 'echtere' muziek gaan luisteren. Nou ja, eerlijkere muziek dan. Zonder poeha en dure versterkers.'

Goed plannen De kans dat gitarist Thomas-Oüvier ook Human Alert zal verlaten achten Pepijn en Lowrens klein. Pepijn: 'Het is leuk om in twee bands tegelijk te zitten. Eigenlijk zouden meer muzikanten dat moeten doen. In Nederland kom je niet zover dat je in tijdnood komt door in twee bands te spelen. Je moet het goed plannen, dan is het te doen.' Pepijn runt een eigen zeefdrukkerij en Lowrens werkt bij een stichting die buurthuizen in Amsterdam opknapt. Zij staan met beide benen op de grond. De droom om van popmuziek te kunnen leven, hebben zij nooit vurig gekoesterd. Pepijn: 'Toen wij met NRA begonnen, was het gewoon voor de lol. Wij waren niet echt serieus in het begin. Het zou natuurlijk wel te gek zijn om elke dag gewoon alleen muziek te maken, maar op een gegeven moment kom je er achter dat het zo niet werkt.'

19


et beste van het millennium

Daryll-Arm

appy Traum is een Amerikaanse muzikant die een aantal boeken heeft geschreven over gitaartechnieken en methoden. Maar volgens gitarist Anne Soldaat heeft de titel van de nieuwe cd niets "met deze man van doen. 'We vonden het een fascinerende naam. Je kunt je er veel bij vjorsteテシen.' Soldaat vormt samen met Jelle Paulusma de harde kern van Daryll-Ann. De g'farist en zanger zijn verantwoordelijk voor het schrijven van de nummers. Samen met Jeile's tweelingbroer Coen (hij is officieel terug in de band) hebben zij in de studio het merendeel van de Instrumenten gespeeld voor het nieuwe album. Drummer Jeroen Kleijn en bassist Jeroen Vos zijn op i-'ippy Traum dus niet te horen, maar zullen tijdens de komende optredens wel van de partij zijn. Happy Traum is Daryll-Ann's vierde album en het tweede dat op Excelsior Recordings verschijnt. De groep leek halverwege de jaren negentig een gouden toekomst tegemoet te gaan toen zij werd getekend door het Engelse label HUT. De cd Seaborne West bracht echter niet het succes waarop de Engelsen g"hoopt hadden en Daryll-Ann werd even makkelijk weer op straat gezet. De vorige plaat. Weeps, kwam uit bij het door hun manager opgerichte label Excelsior Recordings. Net als bij Seaborne West waren de r(' ensies lovend, maar vielen de verkoopcijfers nogal tegen. Een periode dat de groep z i h nogal miskend voelde.

H

Zelfvertrouwen A"ne: 'Het verhaal deed al snel de ronde d i i , omdat we gedropt waren, we volkomen g' Irustreerd waren. We hadden al een lange w- g achter de rug met verschillende pieken et' dalen en toen was het even dal.' 'iViar Weeps heeft uiteindelijk wel meer or.releverd dan Seaborne West', meent m nager Ferry Roseboom. 'Omdat het een veel betere plaat is', aldus Anne. Ferry: 'En or dat het met de band toen heel erg goed g ng. Daryll-Ann ontwikkelde zich veel verd; - en was live ook ongelofelijk goed. Dat hi'.;ft heel veel zelfvertrouwen gegeven. Wat ddi betreft was het feit dat we gedropt werden een blessing in disguise.' Ti,<sen Weeps en IHappy Traum zit vier jaar. W 't hebben jullie in die tijd allemaal g( 'laan?

Het was de laatste tijd angstvallig stil rond Daryll-Ann. De band die volgens velen het beste is wat ons land op gitaargebied te bieden heeft, deed al anderhalfjaar geen optredens meer en leek op sterven na dood. In alle

'Mjzikaal gezien gebeurde er heel weinig', vertelt Anne: 'We hebben een soort rustpauze ingelast waarin we veel hebben nagedacht over wat we wilden. Ondertussen bleven we gewoon nummers maken. We hebben een Flashback-tour gedaan met num-

stilte werkten de broers Jelle en Coen Paulusma en Anne Soldaat het afgelopen jaar aan een nieuw album. Happy Traum heet hij en volgens de critici is het een droomplaat. Daryll-Ann is klaar voor een nieuw offensief. [tekst: Casper van der Kruit, foto: Fred van Diem]

^テ確

mers van The Byrds. Daarna hebben we heel hard aan dit album gewerkt.' Ferry: 'Er is heel veel tijd in de plaat gestoken, twee jaar lang elk vrij uurtje.' Anne: 'Tien procent inspiratie en negentig procent zweten. We zijn heel erg bezig geweest met muziek in de ambachtelijke zin; mooie koortjes op de juiste plek, een beetje nadenken over wat wanneer komt.' Voel je je ook meer ambachtsman dan l<unstenaar? Anne: 'Dat gaat altijd hand in hand. Zo ouderwets ben ik ook wel weer.' Ferry: 'Alle explosieve kunst, die opwellingen en primitieve dingen, is allemaal kut. Daarvan blijkt in de loop der tijd altijd dat het scheisse is.' Anne: 'Voor de kunstenaar is het heel erg lekker om te doen, maar om ernaar te kijken o f t e luisteren is het minder.' Ferry: 'Het is een belediging voor de beschouwer. Wat blijft, zijn de dingen waaraan heel hard gewerkt is, de Rembrandt, de Nescio en de Reve.'

Anne: 'We zijn vanaf de eerste plaat tot en met deze steeds meer onszelf geworden. We zijn steeds minder geforceerd gaan spelen. Happy Traum is toch wel de meest sfeervolle plaat die we hebben gemaakt. We hebben het nu helemaal zelf kunnen doen. Als er een buitenstaander bij is, ga je je toch anders gedragen. Het was nu allemaal wat losser.' Ferry: 'Jullie hadden meer tijd en kenden de studio erg goed.'Anne: 'Daardoor voelden we ons meer op ons gemak.' Ferry: 'De eerste plaat Renko werd ergens in Zeeland opgenomen. Daar stonden jullie echt helemaal strak. Alles moest even snel en er zat iemand achter de knoppen die zogenaamd wel wist hoe het moest. Bij de tweede plaat was het al een stuk rustiger.' Anne: 'We hebben deels zonder producer opgenomen. En we kennen de mogelijkheden van de studio beter. Er is niet echt een groot verschil tussen de nummers die we met Frans hebben opgenomen en de nummers waar hij niet bij betrokken was.'

Millennium

Rare kreten

Het streven om tijd- en trendloze muziel< te maken, is belangrijk voor jullie? Anne: 'Dat heeft met die sfeer te maken. Onze muziek moet je volledig weg halen uit het leven van alledag.' Kan dat niet als je kunt horen dat een plaat in iggg is gemaakt? Anne: 'Nee, want dan is het meteen een teken van de tijd.' jullie vinden niet dat je met de tijd moet meegaan? Anne: 'Nee, helemaal niet. Het liefst niet.' Schuilt dan niet het gevaar dat jullie de zoveelste retroband worden? Anne: 'Ik vind dat geen gevaar. Laatst zij iemand dat deze plaat meer dan ooit ongrijpbaar en tijdloos klinkt. En daar ben ik wel blij mee.' Ferry: 'Retro is toch meer dat je een bepaalde stroming uit een bepaalde periode kiest en je die eigen probeert te maken. Daryll-Ann is daar helemaal niet mee bezig. Het is in die zin wel een jaren negentig plaat. Het summum van eclecticisme, overal wat vandaan halen, het beste bewaren van het millennium.' Anne ziet de woorden van zijn manager helemaal zitten: 'Daryll-Ann, het beste van het millennium. Schrijf dat maar op. De muziek is weliswaar tijdloos, maar de instrumentatie - veel akoestische gitaren, bas en drums - is wel heel erg aan een bepaalde tijd gebonden. De mooiste poptijd, de jaren zestig.'

Ik heb het idee dat jullie nogal cynisch zijn ten opzichte van de muziekindustrie. Ferry: 'Nee, de muziekindustrie is hartstikke leuk. Ze hebben allemaal rare kreten, rare mechanismen en rare constructies. Daar moet je wel een beetje de humor van inzien. Die moet je niet te serieus nemen. Je moet wel de muziek serieus nemen.' Anne: 'Ik zie muziek maken en de muziekbusiness los van elkaar. Als je muziek maakt dan moet je jezelf serieus nemen. De muziekbusiness blijft een wondere wereld.' Wat gaat de toekomst Daryll-Ann brengen? Anne: 'We gaan wat kleine optredens doen op afwijkende locaties, met een iets andere sfeer. We hopen dat de mensen daardoor anders gaan luisteren. We willen een intieme omgeving creテォren waar mensen optimaal kunnen luisteren. Het moet gewoon gezellig worden, want veel concerten zijn niet gezel-

Hoe heeft Daryll-Ann zich muzikaal ontwikkeld?

lig.' Ferry: 'De band heeft heel lang niet gespeeld, dus in die zin is het goed om in een wat kleinere setting weer wat ervaring op te doen. Om een beetje los te komen. Zalen waar je niet gelijk ook de achterste rij hoeft te bespelen.'Anne: 'Daarna is het de bedoeling om in november en december de reguliere zalen aan te doen. We werken er hard aan om de plaat ook in andere landen uit te brengen en om de single Surely Justice op de radio gedraaid te krijgen. En een videoclip erbij. We zijn klaar voor een offensief ....'


^

('DANCE')

U-Gene & Oh-Jay

ass

Liefde, Lust en Leven Jazz, r&b, hiphop, soul en funk met een grote F. De muziek van U-Gene & Oh-Jay is niet makkelijk onder één noemer te vangen. Eén ding is zeker: het swingt altijd. De Utrechtse band rond Eugene Latumeten en Jeroen Knoop is in nog gee. twee jaar tijd uitgegroeid tot een live-sensatie van formaat en deed al succesvolle optredens op Lowlands, het Drum Rhythm Festival en het North Sea Jazz Festival. Binnenkort verschijnen een promo 12" en een mini-cd van deze veelbe

R i i d f i . oftftWAl

l o v e n d e g r o e p , [tekst: Brendan Thesingh, foto: Angelique van Woerkom] zonder de versterking van bijvoorbeeld IVliss Mo' en de rappers Brainpower, Pockets, DTF en Are MC is de vibe toch niet compleet. Het één kan niet zonder het ander. We hebben onszelf tijdens optredens ook wel U-Gene & Oh-Jay with Friends genoemd. Op die manier zijn we eigenlijk ook zo ver gekomen: gewoon door ongedwongen te jammen met vrienden.'

Handboeien

-Gene & Oh-Jay, kortweg UJ, maakt een combinatie van DJ, elektronica, live instrumenten, rap en zang. Hoewel de band nog relatief kort bestaat, hebben de twee naamgevers al de nodige ervaring achter de rug. UGene (Eugene Latumeten) was als zanger te horen bij acts als Eboman en Urban Dance Squad, terwijl Oh-Jay Oeroen Knoop) sinds 1988 bij verschillende hiphopgroepen zijn DJen productietalenten heeft laten zien. Gezien de naam zou je kunnen denken dat het bij UJ om een duo gaat, maar dat is volgens U-Gene niet het gevaL Over de samenstelling van de groep zegt hij: 'Je kunt het een beetje vergelijken met Parliament en Funkadelic. Eerst waren dat twee verschillende bands en later smolten die samen tot eigenlijk een grote familie. Oh-Jay en ik zijn de harde kern, maar

U

Optreden is zeer belangrijk voor U-Gene en OhJah. Op die manier kunnen zij hun talenten niet alleen laten horen aan het publiek, maar vooral ook laten voelen. U-Gene: 'We willen ons profileren als een live-band. We willen wat dat betreft geen half werk leveren. Optreden is bij ons geen ego ding; we doen het samen. Iedereen is erbij betrokken. Dat slaat over op het publiek. Als ik tijdens een optreden onze muziek speel, voel ik me daardoor heel opgewekt. Dat werkt weer door op de mensen.' Tijdens het North Sea Jazz Festival trad UJ op tijdens een pre-party met de beroemde percussionist Nippy Noya. Een hoogtepunt voor de zanger. 'Die man is een rode draad in mijn leven. Het was geweldig om met hem op een podium te staan. Ze wilden dat we eerder stopten. De politie stond er al bij, maar the show must go on. We stonden daar net heel freaky te spelen. Dan maar afgevoerd worden in de handboeien, dacht ik. De politie vond het goed dus het liep gelukkig allemaal goed af. De volgende dag werden we gebeld of we op het North Sea Jazz Festival in de Paulus Potter zaal wilden optreden. We moesten Melky Sedeck vervangen. Dat was een

geschenk uit de hemel. Om zes uur 's mid dags werden we daar in het diepe gegooid Maar het ging allemaal geweldig. Het aanwezi ge publiek liep tenminste niet weg, ook ai waren we niet de band waar ze voor gekomen waren.'

EO Jongerendag De teksten van UJ gaan op het eerste gezicht over het alledaagse leven, maar zijn voet meerdere interpretaties vatbaar. De voormai: van de band vertelt: 'De belangrijkste onder werpen zijn de drie L-en: Liefde, Lust en Leven. Maar dan op een universele manie' gebracht. De tekst is van mijzelf, maar is ook weer universeel. Soms, als ik een geschreven stukje tekst later terug lees, zie ik er veel meer in dan op het moment dat ik het hat: geschreven. Dat is volgens mij de universe!' kracht die er achter zit. Maar als luisteraars e^ iets anders in terug horen, is dat ook goed.' Spiritualiteit in de muziek en in het leven voor U-Gene zeer belangrijk. 'Wat ben je zon der bezieling? Zonder spirit kom je nergens, i < probeer niet hoogdravend te zijn ofte preker. maar zonder spiritualiteit druk je niets uit. verwerk dat in mijn teksten, maar je hoort hi; ook in de muziek van Oh-Jay. Hij gebruii' geen woorden, maar ik versta zijn muziek we'. Het verkwikt de geest, net als bij Al Green. Di' heb ik tijdens het North Sea Jazz Festiv: gezien. Iedereen zong en deed met hem mee ook de mensen die niet zo gelovig zijn. Er 7.' gewoon een veel grotere universele krad achter. Die universele kracht moeten we ae elkaar doorgeven en niet voor onszelf hd den. Om spiritueel te zijn, hoef je dus ecï t niet naar de kerk of de EO Jongerendag.' De zanger van UJ vindt niet dat hun muzic op de new classic soul lijkt van artiesten ai Maxwell en Erykah Badu. Hij zegt: 'We zijn w. rond dezelfde periode geboren en daardo; 1 opgegroeid met bepaalde muziek. Ik zie h->. eigenlijk allemaal als een ding. In de groep ;Oh-Jay hiphop en ik ben souL Zo nieuw is de new classic soul niet. We doen gewoon on; best om goede muziek te maken, maar a.' anderen er een etiketje op willen plakke'^ dan vind ik dat best. Wie ben ik om jou van te overtuigen dat het niet zo is. lederetii moet zelf uitzoeken wie en wat wij zijn.'

Me lokale pers, bestaande uit een veell'id aan (meestal) gratis uitgaanskranten p i a d e n , worden we aangekondigd als Üm & bass terrorists' en zelfs 'gabber DJ's Ü Amsterdam'. Kuitbox krijgt aardig wat Ijtieve pers in Chicago, wat opvallend is ïï zo'n klein label dat toch best extreme |en uitbrengt. Een journalist legt zelfs de Ij; tussen deze scene en de clan rond de |d Ministry en het Wax Trax label, eveni's' uit Chicago afkomstig. pnlijk is Chicago een trieste stad. Hier is |\S/aar het allemaal begon met de houseipiek, begin en midden jaren tachtig. Éndarische platen op even legendarische ||ls zijn er gemaakt, maar de makers lijll^in eigen stad vergeten. Vandaar dat feil uitweken naar Europa: labels als Djax presor maakten dankbaar gebruik van iiflinke reservoir aan producers dat thuis Ir, aan de bak kwam. Regelmatig wordt |..verteld dat de tegenwoordig stevige iago-sound niet in is: tot onze grote verjering zijn de Vengaboys wel op de radio jóren. 'Euro' is hier wel populair: voor de | y hardcore van Gabber Piet zou iederJvallen. Nee, geef de Amerikanen maar |wat ze mee kunnen zingen: r&b is niet fte slaan uit de winkels en van de radio.

piën na aankomst op het vliegveld O'HaWflrden we meegesleept naar The Lab, ||groezelig pakhuis waar de zender en i l o ' s van WPBR zijn gevestigd, Chicago's Re piratenradiostation. Kuitbox is een |''de labels die de boel draaiend houdt en I l we het weten staan we tijdens hun w achter de twee draaitafels een setje pridse electro en acid te draaien. Geluk|adden we wat vinyl van huis meegeén. Jetlag? Niks mee te maken. Als we anderhalf uur draaien bijna achter de 1$ in slaap vallen, kunnen we eindelijk 'ons slaapadres. Serste optreden is zaterdag, in de South ('Gallery. Dit is een kraakpand in ChicaiSouth Side, wat de benaming getto vol- , ^ g verdient. Vooral 's avonds is de sfeer i^fcg bedreigend, met constant helikopters ^^zoeklichten en politiesirenes in de

buurt. Je kunt ze binnen bijna door onze set heen horen. Het pand zelf is enorm, met een grote concertruimte waar diverse film- en videoprojecties worden getoond. De soundcheck loopt chaotisch vanwege een raar misverstand. In Amerika werken de meeste live acts tegenwoordig met een laptop computer als voornaamste geluidsbron, aangevuld met een enkele synthesizer. Voor dat soort acts is een klein mengpaneeltja" op het podium voldoende. Wij E u r o p e a n ^ slepen echter een hele berg synthesizers en sequencers het podium op, en hebben dan een grote mixer nodig om daarmee de nummers te maken. Op de geleende mixers waarmee onze gastheren aan komen zetten, kunnen we amper de helft van onze apparatuur aansluiten. Gelukkig heeft de inpandige studio nog een mixer die we kunnen lenen. Ondanks het feit dat we later van veel mensen hoorden dat ze niet durfden te komen vanwege de locatie ('kan ik mijn auto hier wel veilig parkeren?', was een van de meest gehoorde vragen aan de deur), is er veel publiek in de Gallery. Onze live electro met scratching gaat er in als koek: de meeste Amerikanen zijn met deze sound opgegroeid.

Optreden nummer twee is meteen de dag erna. Dit keer is het een 'normale' club, 'Thurstons', met twee verdiepingen: beneden bar en pizza's met een DJ, boven concertzaal. Ook hier weer de nodige beperkingen voor het optreden: de PA is volgens de geluidsman 'van Aerosmith geweest' maar werkt alleen mono. Toch wordt het leuk: door de beperking ga je met andere dingen experimenteren, zodat de set weer heel anders wordt. De zaal is bomvol als we klaar zijn. Er zijn veel fans aanwezig, die vooral verbaasd zijn dat we live electro spelen in plaats van de industriële drum & bass van de Rude 66 Kuitbox release. Ons antwoord, dat drum & bass veel minder leuk is om live te spelen, begrijpen ze maar half. Sommigen zijn echt gek: Een 'grootste fan' komt me uitleggen wat precies de bedoeling is van een van de tracks van de Kuitbox EP. 'I know what you mean with those beats,

V:.^A

man!', gevolgd door een uitleg over allerlei vage complottheorieën die ik maar half begrijp. Dat de stemmen waar hij het over heeft gewoon toevallig op een cassette stonden en zo in het nummer zijn beland, vertel ik hem maar niet.

Ook de lokale platenzaken blijken voorbereid op onze komst. Overal worden we geïntroduceerd en hangen de platen en zelfs eerdere releases tussen de 'imports' aan de muur. In één zaak is zelfs een flinke voorraad vinyl uit de Haagse Hotmix stal te vinden, wat zelfs in Nederland moeilijk te krijgen is. Helaas hebben ze bijna alleen Europese releases: Amerikaanse danceplaten zijn moeilijk te vinden. Al vinden we wel een zaak die nog een hele voorraad disco- HiNRG en houseplaten tweedehands voor een paar dollar verkoopt. De optredens in Detroit en Cleveland zijn dan al gecancelled vanwege een dubieuze promotor, wat in Amerika redelijk gebruike-; lijk schijnt te zijn. Dus hebben we de,rest van de week vrij. Al met al valt het ons op dat het Amerikaanse publiek zeer ontvankelijk is voor alles wat met dance te maken heeft, ook de experimentelere soorten. Voor ons geldt dat door de twee concerten de contacten met Kuitbox zijn geïntensiveerd en de lokale scene kennis heeft kunnen maken met die 'gabber DJ's from Amsterdam'.


licaÊzigl

DuvBl D Met Rijmpappie Nr. 1 debuteert d e 27-ja g e Rotterdammer Duvel Duvel in het Nederlands. Hij maakt deei uit van een groep ondergrondse tiiphoppers uit Rotterdam, die bekend staat onder d e n a a m A p e n Zonder Grenzen. [tekst: Brendan Thesingh] \ijmpappie Nr. i is een van de eerste . muzikale producten van deze groep. Een verzameling hiphoppers en graffltiartiesten, die zich eerder Gorilla's in the IVlost en De Apenrots noemde. Woordvoerder van de bende is Nafer, ook wel bekend als de Profeet van Apen Zonder Grenzen. Hij spreekt daarom namens Duvel Duvel, die weigert interviews te doen. 'Ik ben de woordvoerder, omdat hij vindt dat ik de essentie van zijn gedachten beter kan overbrengen. De muziek zegt volgens hem voldoende en voor vragen kun je-i-"mij terecht. Wij bespreken het ook sar als we iets nieuws gaan ondernemen. Ua ken ik van jongs af aan. Door mij kreeg hij I idee om in het Nederlands in plaats van I

age .op zonder Grenzerl

op een goede ontwikkeling.' 'Vroeger waren er veel kleinschalige hiphopfeesten in Rotterdam. Dat kwam omdat veel artiesten uit die scene niet commercieel genoeg waren voor platenmaatschappijen. Ze wilden hun stijl niet veranderen, maar ze wil-

Buwig tegen de stroom in zwemjkten teleurgesteld af. Ze kozen élljke w e ^ ^ ^ ^ ^ K r k e n in de

tie. Nu hebben we een los netwerk van undel ground artiesten die allemaal hun eigen dili| doen. Duvel Duvel is één van de rappers in d; netwerk. Ik ben daarin zoiets als wat Professc Griff was voor Public Enemy. Samen probers we de connecties te krijgen om iedereen el kans te geven zijn kunst te tonen.' . Volgens De Profeet kun je de muzie f: i van Duvel Duvel beschrijven als Di; Maar 3000. 'Zij waren een van de bes) Nederlandse groepen ooit. Duvel zó het te gek vinden als hij hetzelfd gevoel als Doe Maar kon oproepei '"" Zijn inspiratiebronnen liggen in cJ l i klassieke, Surinaamse en Indias ' muziek. Hij krijgt ook inspiratie v | wat op straat gebeurt. Dat merk je ïi j zijn teksten. Op straat spreken jongi ren een mengtaal. Net zoals vroeger 4 loden iets aan de Nederlandse taal toi voegden, zo doen nieuwe Nederlandei ! dat nu. Duvel hoort dat en gebrui dat"iri zijn teksten. Die nieuwe taal vertimmt hij weer met spreekwoorden en gezegden i| het Nederlands. Dan slaat hij spijkers met kp|

fmmmWmMWwSm-M

Firebiids ropui'

Wie d a c h t d a t d e Groningse Firebirds hun h o o g t i j d a g e n enkele jaren g e l e d e n tijdens d e o p l e v i n g v a n d e surfmuziek b e l e e f d e n , heeft het g o e d mis. Het g a a t m e t Nederlands e n i g e e c h t e surfband beter d a n ooit. [tekst: Anette Plinckj

e afgelopen zomer speelde de groep het ^

D ene na het andere festival plat. Niet zo \ gek als je weet dat er in Nederland geen > enkele andere band is die muzikaal ook maar een beetje in de buurt komt van de Firebirds. En dan hebben we nog niet eens gesproken over de explosie aan energie die bij hun live-optredens vrijkomt. Geen wonder dat ze op het lijstje met favoriete bands staan van vele zaalprogrammeurs. Heeft,Titus (zang en gitaar) zelf misschien een verklaring voor het succes van de Firebirds de afgelopen maanden? 'Hoe dat komt weet ik ook niet precies. Er is gewoon meer vraag naar surfmuziek en de meeste andere bandjes in ons genre bestaan

^^^^ Surfparty ^'"^1*^5 'Inmiddels hebben we voorprogrammj gedaan van onder andere The Cramps, f Seatsniffers uit België en Los StraightjÈ r ^ '•>,, kets. Er zijn internationaal veel beginnen; bandjes die best goed zijn en waar o ^ publiek op afkomt. Omdat er in Nederla ' ^ nu weinig surfbands zijn, worden wijsnel gevraagd. Het leukste optreden c i we onlangs gedaan hebben, was tijde' ''"all ^^^ Oerol Festival op Terschelling. Een ed te surfparty, op het strand, samen met t DJ's Jacaranda Lounge. Het was helemaal gek, iedereen ging compleet uit zijn dakim •f'^w Titus heeft nog een andere verklaring wa ' . '• om de Firebirds zo populair zijn bij v< zaalprogrammeurs. 'Ik heb het vermoed let dat ze ons ook vragen om het publiek een bei niet meer. Wij zijn als enige overgebleven. Het en je op te voeden. Ze willen laten zien dat rpi begint eindelijk ergens op te lijken; we spelen as 'n-roll nog steeds interessant is om mee.: nu veel meer dan vroeger in den lande. Er was lip maken én dus om te boeken. Volgens mij is, wel een opleving rond het uitkomen van Pulp lie belangstelling voor house ook een beetje q Fiction (met onder andere surfkoning Dick Dale en het afnemen. Veel mensen hebben het nu \ op de soundtrack), maar dat is alweer jaren gehad met die DJ's en gaan weer gewoon baj geleden.' jes kijken.' %

ennissen Hvena's, lee waBÊk

Is het a a n dichter Danny Daluiso ligt, allen d e V a g e Kennissen nooit e e n |jmmer v a n hun d e b u u t - c d Vacuum bu/spelen. Althans niet in d e a l b u m Stvoering. Daluiso h o u d t namelijk v a n oproviseren en heeft e e n hekel a a n |Dnds die hun p l a a t e x a c t n a s p e l e n , |kst: Alex Kunst, foto: Fred van Diem]

maak je wel van alles mee. Vrijwel al mijn teksten zijn autobiografisch.' Het enige verbindende element in de muziek van de Vage Kennissen is de onderkoeld

arage Kennissen is ontstaan uit een samenI werking tussen Daluiso en Sjakol-gitarist iuter Planteijdt. De rest van de bezetting |fi de band ligt niet vast. 'Laatst hebben we | t z'n vieren gespeeld, maar soms zijn we | t z'n zessen. Ik zeg ook wel eens tegen de Brcussionist: Laat de conga's maar thuis en |ëm alleen je ringelrangels mee. Wouter léelt de ene keer gitaar en de andere keer Idient hij de sampler.' |ën hij op zijn zeventiende in Amsterdam lechtkwam, raakte Danny verslingerd aan de ank, drugs en poëzie, maar sinds een jaar of 'i-ee doet hij het wat rustiger aan. Hij is n t g Érouwd en heeft een dochter. 'Ik heb in M fee jaar bijna geen woord op papier W ïkregen, maar ik heb wel een plaat gemal '; je dag en nacht in de kroeg en op strai ,ft, heb je weinig tijd om schrijven, maar'

voordracht van Daluiso. 'Het woord popmuziek gebruik je alleen maar gekscherend. Als je het over improvisatie hebt, denkt iedereen meteen g,;ja§.n jazz, dus noem ik het altijd maar poëzie ^ m u z i e k . Eerst was er de poëzie en daar is dè muziek onder gekomen. Ik heb niet zoveel met Nederlandstalige rap, omdat alles heel erg op de rijm is gebaseerd. Daardoor wordt het Nederlands vaak geweld aangedaan. Een band als De Raggende Manne vind ik te gek, maar ik hoop wel dat wij meer aan de improviserende kant zitten.' De nummers ontstaan op verschillende manieren. 'Soms zeg ik tegen Wouter dat ik iets ^ vaags wil en dan zoekt hij een vaag geluid dat * hij bewerkt en op een boterham smeert. Daar ,, leg ik dan mijn gedicht op. Alle optredens wor• den opgenomen en samples daarvan worden gebruikt voor een volgende cd. Er is een ^rnple van mijn dochtertje dat aan een bark staat te rommelen. Het nummer Woe laat "begint het eten als ik vragen mag bevat opnames van mijn trouwdag, de geboorte van mijn ' jid en een Formule i-race, ritmisch begeleid p r het geluid van hyena's, leeuwen en

Cableiuice oe m m

it Pimp Arrest heel ,h erg fraai plaatje T ^ p. Dat kan niet zomaar thuis o p e e n 'derkamer in elkaar gezet zijn, d a a r ïet meer a c h t e r zitten. ^st: Roel Bouman]

j'ïat Cablejuice inderdaad niet zomaar komt s kijken blijkt te kloppen. De man ach[iCablejuice, laten we hem CJ noemen, | festigt dat: 'Ja, ik ben al jaren bezig, Br diverse namen, voor verschillende ; [ecten. Ik werk nu onder de vlag van, lejuice. Dat het dan zo gevarieerd is, . ï i k zelf alleen maar prettig. Ik wil'f |.niet in een hokje gestopt worden,' pchien is mijn volgende cd wel een j iSieke plaat.' 5 sowieso niet bezig met de randverijnselen zoals promotie of verkooptallen. Hij formuleert het zo: 'Eigeniheb ik die cd bijna voor mezelf lakt. Dat is vanzelf zo gegroeid. Als Bs zonder pretenties maakt, krijg je pjeuw gevoel in muziek. Daar ben ik |bvertuigd. Als je het van tevoren , 'Uitdenken, kom je automatisch:'^^

h hokjes terecht. Of het nu uitgebracht wordt of niet, ik maak toch wel muziek. Dat heeft niets te maken met geld of wat dan ook, het is een gevoel in mij dat er gewoon uitmoet.' Cablejuice gaat in de nabije toekomst ook optreden, maar is niet van plan om het album klakkeloos over te spelen. 'Ik ben ook DJ, of

eigenlijk meer een scratcher. Het zogenaamde quick-mixen vind ik wel leuk. Maar dat zal dan in combinatie zijn met een vj, dansers en echte muzikanten. Je kunt de muziek toch niet op dezelfde manier reproduceren. Mijn drums bestaan soms uit zeven of acht drumlagen op elkaar, dat kun je niet door een echte drummer " " — laten spelen. Nou, misschien kan het nog wel, maar het zal nooit hetzelfde '' j gevoel geven. Bovendien vind ik het onzin om op een podium de cd na te doen. De mensen zien toch niet of je ' aan knopjes draait of dat het allemaal al voorgeprogrammeerd is.' Op Pimp Arrest zijn diverse gastmuzikanten te horen. CJ: 'Ik vind het heel leuk om met artiesten te werken, maar ze moeten wel een daadwerkelijke artiste input hebben. Ik ben niet het type 'ZËÜ.óe muziek en de teksten heleirijft. Ik vind het juist fijn als mij benaderen met een mooi Je. Dan kijken we samen hoe we dat nen laten samensmelten en wat daar bmt.'


'^irMSSsliSffe

Is T-Spoon een band die muziek maakt of een project waar geld mee wordt verdiend? Of allebei? Feit is dat de act keer op keer weer grote successen weet te boeken. Een kijkje actiter de schermen bij een groep die drijft op aanstekelijke deuntjes, het uiterlijk van zangeres Linda en zanger Greg en het speels omgaan met vakantiegevoelens als zon, zee en bovenal sex! [tekst: Sandy stevens]

'IpnöepSQK' zou er nooit zoveel ophef zijn gennaal<t

•*-^

. -Spoon werd begin jaren '90 opgericht 'I door Remy de Groot. In de beginperiode ••ende de dance-act geen vaste bezetting, raar verleende een stroom van vocalisten jj;n medewerking aan de T-Spoon producfés van De Groot. Tot hij besloot dat het |);d werd dat T-Spoon een vaste vorm kreeg, gn eigen gezicht. In 1995, na een reeks edities, viel de unanieme keuze op de löoie Linda Estelle. Voor deze twintigjarige aotische blondine betekende T-Spoon einIf'lijk een kans op succes. Voorgaande ^ren had zij keer op keer de eindjes aan i|kaar moeten knopen om weer eens een | l m o op te kunnen nemen, want zij was pstberaden om datgene te doen wat haar lart haar ingaf: zingen. 'Ik heb een man die '^ll'tijd achter me heeft gestaan. Door Ti§30on heb ik wat bereikt. Niet alleen een i j t i e d gevulde portemonnee, hoewel dat i^feeft er wel voor gezorgd dat het niet meer w|)'n worsteling is. Ik kan nu wat terug doen pï);pr mijn familie. Als iemand financiële ^ i ü l p nodig heeft, kan ik die geven. Dat 'Sèeft me een goed gevoel.' •^•januari is Linda vijfjaar bij de groep. In <5|'98 zei rapper Shamrock T-Spoon vaarwel 'ma ook de vaste danseres van T-Spoon, AnaiSêvka, zocht haar geluk ergens anders. Jijlhamrock is vorig jaar solo gegaan. Voor |||)ver ik weet, want we spreken elkaar niet ,.i|^ak, werkt hij aan een eigen album. Voor ^ a t e v k a geldt dat zij al heel lang een carifiêre in de televisiewereld ambieert. Door • ^ a r betrokkenheid bij T-Spoon kwam dat | l | ë t van de grond. Er zijn zeker ook dingen iMfe rnijn pad hebben gekruist en waarmee ' B j è t s nieuws had kunnen beginnen, maar I f e e l o o f nog steeds in wat ik doe, in Tj ^ b n . En ik heb me toch zeker niet vijf p f ingezet om nu de handdoek in de ring ij^ooien? Ik ga voor het echte succes.' Il': lege plek die Shamrock na zijn vertrek . ^ ^ t e r l i e t werd spoedig opgevuld door de ^fiptrekkelijke Amerikaan Greg Dillard. Hij i M p n t inmiddels geruime tijd in Nederland, H p f a a n hij zeven jaar geleden zijn hart verj ' H i h t t e . 'Linda en ik kenden elkaar al voor i'M|,n komst bij T-Spoon en we hadden al mÊè samengewerkt. In Amerika heb ik in Hpïaantal bands gespeeld en veel getourd ^KQpnamesessies gedaan. Soms bijbaanïïfe; gehad om het hoofd boven water te Bp,d'en, maar ik ben altijd met muziek ^ P f g geweest. Toen ik net bij T-Spoon Sp.rn, was het best spannend. Shamrock • p i o c h een hoop fans. Maar gelukkig ben ;^Jpé verloop van tijd geaccepteerd.'

\/

•'^^,

V

H p ï ^ o n scoorde binnen- en buitenlandse ^ ^ J r t i e t nummers als Take me 2 the Limit, wK^j)^^ f ° Waste en Mercedes Benz. Ze . ^ f h t e n een viertal cd's uit waaronder een 'ï^^afesf Hits. De hitsingle waarmee T.JB.on natuurlijk echt naamsbekendheid ,;.^.wierf, was Sex on tiie Beacli. Zoals het | i ï e repertoire van T-Spoon, had het num-

mer een vrolijk, poppy deuntje met een pakkend refrein. En in dit geval werd er gebruik gemaakt van het drie letters tellende toverwoord 'sex'. In 1997 was het nummer onophoudelijk te horen op de Nederlandse en Belgische radiozenders. In 1998 kreeg het duo zelfs de Engelsen en leren opgewarmd, want Sex on the Beach behaalde de platina status in zowel het Verenigd Koninkrijk als Ierland. Ook Australië, Nieuw Zeeland, Japan en Thailand gingen overstag. 'Het afgelopen jaar is alles in sneltreinvaart gegaan. We zijn vijf jaar bezig geweest om buiten' Nederland echt succes te behalen. En dan sta je plotseling in de top 10 van de Aziatische toplijsten. Er komt zoveel op je af. In mei hebben we zelfs een contract getekend in Amerika met Sony/Epic Records. Dat was toch wel het hoogtepunt tot nu toe', zegt Linda. Succes in de States is voor T-Spoon geen voorwaarde, maar zeker wel een streven. Greg: 'Amerika is de grootste markt ter wereld. Vanuit zakelijk oogpunt zou het zeer gunstig zijn om daar te scoren. Japan is de tweede grootste markt en zodra we daar een hit hadden, spreidde het succes zich als een olievlek uit over de rest van Azië.' Zes weken lang trok T-Spoon per trein door Azië voor een promotietour. Tijd voor de toeristische attracties was er niet, maar volgens Linda kregen zij de kans om van de Aziatische cultuur te proeven zoals je als toerist nooit zal meemaken. 'Zes weken lang zijn we opgetrokken met Aziatische mensen. We hebben met ze gegeten, zijn met ze wezen stappen, hebben gelachen en soms zelfs gekibbeld. Dat was een bijzondere ervaring, omdat we zo ook kennis hebben gemaakt met een cultuurgebonden mentaliteit. Met name in Japan vond ik dat de mensen elkaar met veel respect behandelen en er sprake is van een uitzonderlijk hoge mate van zelfbeheersing. Dat straalt een soort rust uit. We hebben heel veel meegemaakt.'

In Japan werd er naast Sex on the Beach een kuise versie van het nummer uitgebracht: Fun on the Beach. Linda: 'Voordat we naar Japan gingen, was ons al duidelijk gemaakt door onze contacten in Azië, dat het een goed idee zou zijn om ook Fun on the Beach uit te brengen. Dat hebben we gedaan, omdat die mensen hun markt toch het beste kennen.' Greg voegt eraan toe: 'Buiten Europa heeft men meer moeite met een titel als Sex on the Beach. Dat maken we nu ook mee in Amerika. Daar zijn ze bezig om het nummer te pushen in clubs en bij radiostations, maar de DJ's willen er niet echt aan. Het is gewoon heel direct, er valt niet omheen te draaien.' Linda: 'Waarschijnlijk maakt het feit dat een vrouw het zingt het er niet beter op: Nou, nou meid. i^ou je eens een beetje in. Er zijn genoeg

voorbeelden van Amerikaanse muziek met veel grovere teksten, luister maar eens naar rap. Maar daar zingen ze alles in metaforen, wat ervoor zorgt dat het nog door de beugel kan. Ondanks dat Sex on the Beach ook een tropische cocktail is, schrikt het mensen blijkbaar af.' Remy de Groot, manager van T-Spoon, overweegt om in Amerika ook Fun on the Beach uit te brengen, maar dan zou de essentie van het nummer verdwijnen. 'Sex' is per slot van rekening de sleutel. Er wordt overwogen om eerst Summer Love uit té brengen, het nummer dat nu in de Nederlandse Top 40 staat. 'Het gaat om veel geld. Het is een commercieel project waar veel mensen bij betrokken zijn. De risico's zijn veel groter. Alles wordt uitgedacht en dat is een belangrijk onderdeel van het succes van TSpoon, maar het blijft afwachten of de muziek wordt opgepakt. Ik denk niet dat we hetzelfde succes zouden hebben gehad als het nummer van origine al Fun on the Beach had geheten. Zonder sex was het gewoon een gezellig nummer geweest, waar nooit zoveel ophef over was gemaakt', aldus Linda.

Hoewel de vrolijke liedjes van T-Spoon vooral in de zomer aanslaan, is het album niet voor de zomer uitgebracht. 'Het had misschien wel gekund, maar we hebben het zo druk gehad, met name met de Azië-tour. Bovendien willen we graag dat het album op alle locaties rond dezelfde tijd uitkomt. In Nederland en Japan is dat naar verwachting in september en hopelijk geldt dat ook voor Amerika. Als het een succes wordt, treedt er een soort domino-effect op: dan kan er overal aan de vraag beantwoord worden', vertelt Linda. Het nieuwe album draagt de titel T-Spoon en in Amerika staat het nummer Sex on the Beach er ook op. Het album werd geproduceerd door de Duitser Axel Breitung, die met grote namen heeft gewerkt als Backstreet Boys en N'Sync. Het album is een allegaartje aan muziekstijlen. 'We hebben er reggae-achtige nummers op staan, r&b, ballads, uptempo dance. Van alles eigenlijk. Het is mijn eerste cd met T-Spoon en het Is echt een heel leuk album', aldus Greg. De videoclip voor Summer Love werd geschoten tijdens de Azië-toer op Hawaï. Linda: 'Zo'n videoclip is heel belangrijk. Uiterlijkheden zijn heel belangrijk, zeker bij een commerciële act als T-Spoon. De doelgroep, veelal jongeren, verwachten wat van je. Laten we eerlijk zijn, het oog wil ook wat. En wat spreekt mensen nou aan? Dat zijn mooie, sexy mensen die plezier maken op een prachtig strand. Een azuurblauwe zee, een adembenemende zonsondergang. Met zo'n clip creëer je een droombeeld.' Dan lachend: ' Eigenlijk zijn mensen altijd met ons uiterlijk bezig en soms helemaal niet met onze muziek.'

ST


^

Van de straat

Het rauwe straatpunkgeiuid waarmee Discipline op zijn nieuwste cd Nice Boys Finish Last uitblinkt, is in de muziekpers goed ontvangen. Het is het derde album voor de Eindhovenaren én al weer bijna tien jaar geleden dat de band zijn eerste hardcore-klanken liet horen, Joost de Graaf licht graag het verleden van Discipline toe en geeft zijn kijk op de actuele stand van zaken in de hardCOre-SCene. [tekst: Daan de Mooy] et eerste dat opvalt aan Nice Boys Finish Last is het met foto's van mariniers en tatoeages geïllustreerde cd-boel<je. Het is weer eens iets anders, vindt Joost de Graaf. 'Ik heb er via via de hand op weten te leggen. Het zijn foto's van het Nederlands Korps Mariniers. Ze zijn enkele decennia oud en dus authentiek.' We moeten er niet te veel achter zoeken, waarschuwt Joost. 'In de hardcore-scene kom je weliswaar veel getatoeëerde lui tegen, maar ik zou het niet specifiek voor de scene willen noemen. Het is een persoonlijke voorkeur.' De Graaf en zijn kompanen van Discipline draaien heel wat jaren mee in de wereld van hardcore en punk. De band startte rond 1990 en kende de eerste jaren nogal wat personeelswisselingen. 'Vanaf 1993, ten tijde van onze eerste demo, is het gaan lopen. De bandnaam veranderde toen in Discipline', vertelt Joost. De groep nam de Loyalty-óemo op. 'Dat was eind '95. In 1996 kwam de tape op single uit via het label Lost & Found. Later dat jaar verscheen bij hen onze eerste cd Guilty As Cliarged. Toen ging het balletje echt rollen.'

H

Voordat ze het wisten stonden ze op Dynamo Open Air en volgde een eerste tournee. Discipline vergezelde de Engelse oil-band The Business door Europa. Twee jaar en vele optredens later

;ara

(•STQNE^P^

Candybar Planet

tfi

De invloeden zijn terug te voeren op thuishonk de Effenaar, weet Mark, omdat daar veel platen van bands als Kyuss en Monster Magnet werden gedraaid. 'Mij maakt het niet uit in welke golf ik meega', zegt Richard. 'Space rock, acid rock, geef het maar een naam. Eerst was het grunge, nu is het stoner. Zelf noem ik het gewoon heavy rock.'

dig hebben zij nog steeds last van de roddels er vooroordelen uit het verleden. Dat is kennelijt de prijs die je moet betalen als je succes hebt Want ondanks dat de hardcore-scene een echt^ en hechte scene is, is er ook afgunst.' Met de meeste van hun collega's kunnen dc leden van Discipline het echter goed vinden maar er zijn wel wat verschillen met de vroegere jaren. 'De scene is groter geworden. Dat is eer, positieve ontwikkeling, omdat daardoor het aan tal hardcore-stijlen is toegenomen. Een negatie gevolg is dat alles in hokjes wordt onderver deeld. Gelukkig spreekt Discipline zowel hardcore-liefhebbers, punks, skins en metalheads aan. Over het algemeen zie je weinig straight-edgers bij onze concerten.' Straight-edgers zijn overwegend jonger en keren zich in de praktijk fel tegen onder meer roken en alcoholgebruik. 'Ze hebben gekozen voor een eigen scene en hebben teksten over 'unity' en zo. Tegelijkertijd strijden de straight-edgers tegen de oldschoolpunkers, de bierdrinkers waartoe W mezelf ook reken. Oorspronkelijk stond hardcore voor vrijheid en maakte het allemaal niets uit.' Tegenwoordig bepalen de relatieve nieuwkomers dat bier en nicotine slecht voor de hardcorescene zijn. Wat ze daarmee willen zeggen is een raadsel

Politiek

'Discipline is geen pure oü-band, maar kent we degelijk elementen uit de straatscene. Zelf noe men we het 'straatrock-'n-roll", zegt Joost A' Graaf. Dat het leven op de straat zo slecht no; kwam het album Bulldog Style uit, ondersteund niet is, verraden de vrolijke gitaarloopjes di, door een headline-tour met de hardcoreband geregeld voorbij komen op Nice Boys Finish Las Hard Resistance uit België. In de tussentijd liep 'Voor deze plaat hadden we inderdaad het ide het contract met Lost & Found af. Discipline dat het wel vrolijk mocht klinken. Sommig tekende bij het Belgische I Scream (het label van bands zijn alleen maar negatief. Maar wij hebbe Devlate-drummer Laurens Kusters). 'Afgelopen april is Nice Boys Finish Last uitgekomen, waarna onze band in de eerste plaats voor de lol en a kameraadschap. Vroeger waren onze teksten nr we in juni drie weken door Europa hebben wel eens hard, maar je wordt ouder en ga, getourd met U.S. Bombs en Dropkick Murphys. bepaalde zaken genuanceerder zien. Als bar Voor ons was dat deels een headline-tour.' hebben we gelukkig nooit last gehad van et 'verkeerd publiek'. We hebben ons ook noo Roddels en vooroardelen voor een politiek karretje laten spannen. Muzie De hardcorescene is de laatste jaren nogal moet je namelijk los van politiek zien.' onderhevig aan verdeeldheid. Discipline weet Discipline heeft niet alleen tekstueel, maar 00met zijn rock-'n-roU-geluid echter diverse liefhebqua productie het geluid van de straat late 1 bers van de hardere muziekstijlen aan zich te spreken. Dat leverde de groep een paar puntji binden. Joost: 'De meeste mensen zitten doordevan kritiek op in de recensies. 'We hebbe' weeks op school of zijn aan het werk. Voor hen is bewust voor de authentieke straatpunksour I de muziek een uitlaatklep om in het weekend gekozen. Maar ik ben het met je eens als je ze , stoom af te blazen.' Dat is de reden dat het er tijdat de cd over het algemeen wat voller h. ! dens hardcore-concerten nogal hard aan toe kan mogen klinken. Desondanks is Nice Boys Fini' 1 gaan, terwijl de liefhebbers ervan nu ook niet Last goed ontvangen door bladen in Duitslanbepaald op 'de gemiddelde burger' tijken. 'Door Engeland, België, Frankrijk en Nederland, in se. de media wordt dat vaak fout geïnterpreteerd. tember is de cd zelfs in Japan uitgekomen.' 'i Een paar jaar terug hadden wij er zelf mee te oktober tourt Discipline met The Business en ^ maken, maar ik kan tientallen voorbeelden december gaat het vijftal met Agnostic Front o) geven. Een band als Agnostic Front had vroeger pad. Zijn ze weer even van de straat. bijvoorbeeld een skinhead uiterlijk. Tegenwoor-

B e t t y Page frontaal

• zijn net terug van een festivaloptreden in Tsjechië, waar ook 7Zuma7, Celestial Season en Peter Pon speelden. Vier dagen 'top-notch' volgens !• Chord, alias Luke, de zanger van Candybar Planet uit Eindhoven. Drummer : lark relativeert dat ze alleen in het weekend rock-'n-roll zijn, iVloar dan ook ' cht rock-'n-roll. Zoals te horen op hun sterke debuut 32 Bitch. ;''jkst: Annemiek van Grondel] n de Eindhovense Effenaar hebben de jongens vele voetstappen liggen. Niet alleen wonen ze in de buurt, ook hebben ze er bijbaantjes ver!d. Drummer Mark (30) vulde en zanger/bassist -hard (26) haalde glazen, terwijl gitaristen Mury en Sidney er lichtman waren. Om te voorko•n dat ze niets anders meer deden (met zowel licht- als geluidstafel kon het gros van de band gauw lezen en schrijven), gingen ze ook zelf iziek maken. Aanvankelijk onder de naam De peteerwekkers, dit omdat ze zo vaak aan het fenen waren. Daarna een tijdje als Blue Cold iitucky Fried Tahou Tatoes, maar die naam werd :emd genoeg maar door weinig mensen onthoun. lie tijd bestond de band uit vijf personen. Dat •:tal is inmiddels geslonken tot drie. Een echte 't speelt in een driemansband? 'De eerste zan' bleef slechts een paar maanden', zegt Mark. ïn heeft Richard de vocalen op zich genomen.' tweede gitarist, Sydney, is (waarschijnlijk om herkomst van zijn voornaam te onderzoeken) ir Australië vertrokken. Gelukkig is de harde n, Richard, Mark en gitarist/samplewizard Mur-

phy, voorlopig nog niet op elkaar uitgekeken. 'Het bevalt erg goed met zijn drieën. Maar als we er ooit nog een vierde man bij krijgen, mag hij bas spelen en switch ik naar gitaar. Van nature ben ik gitarist', verkondigt Richard, die vroeger gitaar speelde in Moonstorm en een tijdje baste bij Eboman.

Space-georiënteerd Recentelijk verraste Candybar Planet ons met de cd 52 Bitch, opgenomen in zowel Pop-ei (door Erik Brinksma) als The Void (door Pieter Kloos). Het is een plaat die dampt, schokt en raast, maar toch opvallend melodieus is. De muziek lijkt op het eerste gehoor in het stramien van de stonerrock te passen: een door Black Sabbath en Kyuss beïnvloede, zware groove met metalgitaren en psychedelische effecten. Een beetje zoals jlumay, die andere Eindhovense band. Toeval? Volgens Mark en Richard is er geen directe uitwisseling tussen beide bands. Wel speelt Murphy ook in 35007 (Loose), een ander space-georiënteerde band, en heeft hij toevallig vroeger het eerste optreden van ylumaj gemixt, toen dat nog de Nymphoid Barbarians from Dinosaur Hell heette.

Als het om hun inspiratiebronnen gaat, zijn de muzikanten van Candybar Planet niet echt twee handen op een buik. Hun invloeden lopen van Carpenters via Beatles, Posies en Soundgarden tot Chemical Brothers en Underworld. De stijl van de band is, vergeleken met vroeger, kernachtiger. 'We zijn wat kritischer geworden in de loop der tijd', meent Mark. 'We speelden vroeger meer uitgesponnen instrumentale stukken met vreemde overgangen en rare harmonieën. Nu hebben de nummers een kop en staart.' Op de voorkant van 32 Bitch prijkt de pronte boezem van cultfilm-godin Betty Page, die vanaf het strand verleidelijk de camera inblikt. Page (en dan niet Jimmy) als muzikale inspiratiebron? 'Nee, ze is gewoon een lekker wijf, zegt Richard stralend. 'Ik vond het een stoer plaatje, dat hebben we van Internet geplukt. Hoezo beeldrechten betalen? Het is public domain, stond erbij.' Ziet Richard vrouwen als public domain? Hij kijkt oprecht verbaasd. 'Nee, ik aanbid vrouwen! Laat ik het zo formuleren: ik vind Betty Page erg mooi en daarom mocht ze op de hoes.'

Starwars Het raadselachtige 32 bitch is een naam met een twist. Uitgevonden door een dyslectische woordknutselaar, die in alle onschuld '32 bits' bedoelde. Want dat is van toepassing op de digitale interesses van de bandleden en hun betrekkingen in de automatisering. Richard is supervisor van een groep die databases van auto-navigatie test, en studeert in de avonduren informatica. Mark werkt als procesbeheerder bij de gemeente Eindhoven en Murphy houdt zich bezig met SAP-implementaties voor bedrijven. Echt rock-'n-roll beschouwen ze zich dan ook alleen in het weekend, als het speeltijd is. Daar zitten goede kansen bij. Net terug uit Tsjechië, speelt Candybar Planet eind november in het voorprogramma van Karma To Burn in de Effenaar, en opent de band in Rotterdam voor stonerrock-gigant Nebuia. Candybar Planet zou je kunnen zien als een coole vergaarbak. 'Je schraapt allemaal coole dingen bij elkaar als je een plaat gaat opnemen', zegt Richard. 'Plaatjes, zangstukjes en samples uit films als Starwars of van Russ Meyer.' Gek genoeg heeft Richard geen tv en leest hij nauwelijks muziekbladen. 'Daar ben ik niet echt bewust mee bezig. Ik wil onbevooroordeeld zijn.' Dus resteert muziek. Het leukste wat er is, grijnzen ze, is de autoradio.

I

f


Het grote gelijk van

zd^m.

Kane

Het goede gevoel was er al langer. De concerten verliepen succesvol. Maar de cd in de spelers van de landelijk^ radiostations krijgen, bleek een stuk moeilijker. Totdat de Haagse zangeres Anouk zichi errriee ging bemoeien.^ tiet nummer Loser aan dé band 'gat'. Plotseling was Billy the Kid wel interessant genoeg om over te schrijven e| werd de single zelfs Megahit op Radio 3. [tekst: Gerard van den IJssel, foto: Angelique van Woerkom] i

ij gaan een miljoen cd's verkopen' Dinand Woesthoff, de charismatische zanger van Kane, steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. De hele wereld wil hij veroveren. Vooralsnog moet hij het doen met een eerste hitje, de pakkende debuutsingle Where do I go now, en een duet met stadgenoot Anouk. Mk wil de beste rockplaat maken die ooit in Nederland is uitgebracht.' [tekst: Gerard van den IJssel, foto: Angelique van Woerkom]

'Daar hebben we van geleerd. Anouk heeft ook de tweede single geproduceerd', zeggen zanger Ricardo Pronk en gitarist Ron Knoester. Het is 's p ochtends lo uur in een Haags grand- 1 café. Met thee en veel bronwater pro- j beren de twee muzikanten de kater i van drie dagen spelen en zuipen weg 1 te krijgen. Ricardo: 'Ons concert was • nogal heftig. Ik kon aan het eincrf/ geen gitaar meer spelen, zo dronken»' was ik. Na afloop was ik alles kwijt.|J Het schijnt dat ik tijdens het optreden ' ' van IsOokSchitterend! het podium . ben opgelopen... Ik weet daar niets meer van.' Ron: 'Op weg naar huis moesten we de bus stoppen. Holt hij een weiland in achter een koe aan. 'Ik heb honger', gilde-ie. Echt helemaal | de weg kwijt dus.' Het typeert de sfeer waarin Billy the Kid zich nu al bijna twee jaar over de Nederlandse podia beweegt. Rock-'nroll van het ruige soort. Beetje stoer doen, veel zuipen en vooral veel lol hebben. Ricardo: 'We ervaren alles wat er nu gebeurt als één heel groot feest. Ontzettend veel optredens en opeens interviews doen met de Hitkrant en zo. Genieten toch?'

, *

-, .

zegt Ricardo. Everyday is een bet^ nummer en toegankelijker voor ee; breed publiek. Op de cd komt hé nummer niet tot z'n recht. Dat w^ een slechte opname, slecht gepri^! duceerd en slecht gemixt. Daaro| stond het ook als B-kant op de slng Ie. Het liedje zelf is wel goed. Ik b^ blij dat Anouk en Erwin Musper zie er nu mee hebben bemoeid. Zij he|| ben er veel meer verstand van dc(: wij.' De komende winter gaat de banj nummers schrijven voor de tweec^^ cd. Ricardo: 'We hebben daar welni| tijd voor. Als je vier dagen per weefe optreedt en nog een gewone baa®, hebt, hou je weinig tijd over om dffi oefenruimte in te duiken. Ik heb wMeen hoop ideetjes voor teksten é ^ wat melodietjes, maar meer n q » niet.' Ron: 'Er is nog niets b e s l o t ë j over wanneer we de studio in k u i « ' nen en wanneer de cd uitkomt. Dm hangt ook af van hoe Everyday H'M gaat doen.' |^

'WiS

| I I I

f '•

Anouk De geschiedenis-van Billy the K i d l begon in 1995. Ricardo, die op dam moment in de band van Anouk speelsi de, en Ron, destijds lid van de cover- " band Midnight Temptation, besloten samen rnuziek te gaan maken. 'We wilden bluesrock spelen, maar dat pakte heel anders uit', vertelt Ricardo. 'Na een paar mislukte pogingen zijn we gewoon gaan schrijven wat in ons opkwam.' Al vrij snel lukte het optredens te scoren in het Haagse kroegencircuit. Vla de manager van Anouk kwam de band (waartoe intussen ook bassist Dave Bordeaux en drummer André Kemp behoorden) vervolgens in contact met platenmaatschappij DINO. Vorig jaar al verscheen de cd Uncle Louis Coffee Corner, maar de twee singles Another day en Wannabe flopten, waardoor even het bestaan van de band in gevaar kwam. Het is aan de Italiaanse luchtvaartautoriteiten te danken dat het zo'n vaart niet liep. Tijdens een vertraging op een Italiaans vliegveld schreef Anouk - samen met haar bandlid Paul-Jan Bakker - het nummer loser.

Toen de leden van B i l l y ^ ^ ^ J ^ p i t nummer hoorden, waren ze zo enthousiast dat Anouk voorstelde het liedje te ruilen met een nummer van Billy the Kid, dat zij juist ontzettend mooi vond. Aldus geschiedde. Om het sprookje compleet te maken, regelde Anouk ook nog dat Erwin Musper het nummer mixte. Musper werkte eerder met onder andere Doe Maar, Aerosmith en Van Halen. »

Slecht geproduceerd Ricardo is nog steeds verbaasd over wat er gebeurd is. 'Eerst keek niemand om naar onze cd. Toen Loser er als bonustrack werd bij gezet, was het opeens album van de week. Zo gaan die dingen dus.' Een hoge notering in de hitlijsten leverde de single niet op, maar de interesse van de nationale dj's was wel gewekt. 'Ik verwacht eigenlijk meer van de nieuwe single dan van Loser",

Frisser klinken | Een veelgehoorde kritiek op Bij| , the KId, is dat de groep niets nieuyiÉ;, onder de zon brengt. :im '"--. _ 'Vernieuwing sucks', reageert R i c S ' ^ do. 'Wat is er nog vernieuwend daS' " ^ . ö r k was vernieuwend. Nou, dM ; goed zeg.' Ron: 'Een goei "*^dngs is een goede song. Kla^ Radiomakers die dat niet horen, zijn gewo| dom. Bon Jovi en Aerosmith draaien ze W^ Hallo? Die gasten doen godverdomme a l j jaar hetzelfde. Wij maken muziek omdat % het leuk vinden. We hebben nooit de am| tie gehad om geschiedenis te schrijven. \| zijn eerlijke mensen. What you see is w l | you get. Het is dat Anouk ons te gek vorl ons als voorprogramma wilde en voor e ingang bij de platenmaatschappij zorgd Daardoor zijn de verwachtingen missch iets te hoog geworden.' Ricardo: 'We wijtj proberen Iets frisser te klinken, Maar-'l gaan zeker niet geforceerd Iets nieuws z | ken. Waarom zouden we? We hebben t l gelijk gekregen? Onze cd is de Top 100 ing komen. We zijn gedraaid op Radio 3. | spelen vier keer per week. Nou dan. Laat^, maar zeiken. Ons gelijk wordt er alleen ni|it. groter doon' \S.

'Ik speel nu elf jaar In bandjes', vertelt Dinand Woesthoff. 'Broelpotten van misère waren het. .^/lensen met verschillende ambities en talenten. Als Pietje z'n tan.3 jarig was ging het oefenen niet loor. En daar stond Ik dan met ,Tiijn ambitie de wereld te veroveren. Het Is voor mij nooit een keu,:e geweest om liedjes te gaan maken. Dat was van kinds af aan duidelijk. Muziek heeft altijd in mij gezeten. Bij mijn oma op zolder had ik al een piratenzendertje. Ik deed van alles met muziek. Maar Iets leuk vinden en beseffen dat je er niet omheen kunt, zijn twee verschillende dingen. Ik ben begonnen met het schrijven van nummers toen ik dertien was. In die tijd vond Ik U2 en The Police geweldig. De nummers die ik toen schreef, waren slechte kopieën van songs die ik te gek vond. Dat maakt niet uit. Het Is een proces. Met lol en talent ontwikkelt zich dat hopelijk tot iets van jezelf. Niet dat we nu zo vernieuwend bezig zijn. Het is rock en In die stijl Is al een heleboel gedaan. Maar het zijn goede liedjes. Ik leb trouwens schijt aan mensen d'e zeggen dat het niet vernieuwend is. Een liedje Is een liedje. Pijna niks Is vernieuwend, dat hoeft ook niet. Weet je. Ik ken E,i'noeg muzikanten die gewoon le.cker willen spelen en that's it, rr.aar Ik kan de muziek In mij niet uitzetten. Het zit letterlijk 24 uur p-r dag in mijn hoofd. Dat is aan 0-- ene kant een zegen en aan de andere k,.nt een vloek. Ik dacht dat iedereen die in een bandje zit dat had. Nu kom ik er achter d-:t eigenlijk maar heel weinig mensen dat OL dezelfde manier hebben. Ik wil er geen d .i.ma van maken, maar het Is niet altijd wenselijk. Door die eeuwige muziek in mijn hoofd krijg Ik nooit rust. Ik kan soms nacht'-i niet slapen doordat ik hele setlisten ncot voor noot aan het doornemen ben.'

Juiste knopje 'Als Ik een Idee voor een liedje krijg, ben ik het binnen vijf minuten weer kwijt. Ik sla dat op in een kastje In mijn hoofd en het komt

'Ik heb Anouk via onze manager, die haar ook doet, leren kennen. Toen wist ik al dat ze ons helemaal tof vond. Ik wist ook dat haar album al klaar was, dus toen ze me belde en vroeg of ik een nummer voor haar wilde schrijven, was dat een grote verrassing. Dat werd My best wasn't good enough. Ze verraste me weer toen ze vroeg of Ik het als duet met haar wilde doen. Onze stemmen en de manier van zingen, passen goed bij elkaar. Ik ben naar Amerika gevlogen om het In te zingen. In de tijd die over was heb Ik drie uur op een terras aan Sunset Boulevard In Los Angeles gezeten. Dat was eigenlijk de eerste keer dat ik echt genoot van alles wat er gebeurt.'

H e t kind

terug als het nodig Is. Ik maak me absoluut geen zorgen als ik nieuwe nummers moet schrijven. Pas als die kast niet meer open zou kunnen, heb Ik een probleem. Bij het maken van nummers is het niet zo dat de tekst of de muziek er als eerste is. Het hele nummer is er In één keer. Als Ik naar de hals van een gitaar kijk, zie ik een soort sleutel waarin alle liedjes liggen. Als ik op het juiste knopje druk, met de juiste gemoedstoestand, volgt automatisch de rest. Where do I go now heb ik in vijf minuten geschreven. Dat nummer voor Anouk ook. Eigenlijk alle liedjes die ik de laatste tijd heb gemaakt. Noem dat dan maar talent.'

'Tien jaar lang heb ik demo's naar de grote zalen gestuurd. Dan kun je hoogstens twee keer per maand ergens spelen. Toen ik anderhalfjaar geleden met deze band begon, wilde ik vooral lekker veel optreden. Dat ging snel anders. Na een maand hadden we een concert In NIghttown Rotterdam en daar stond Iemand van de Free Record Shop, die ons helemaal te gek vond. Die heeft een contact bij de platenmaatschappij getipt. Ze zijn naar een concert In De Paap in Den Haag komen kijken en toonden gelijk interesse. Mijn ambitie nu is veel groter. Ik wil de beste rockplaat maken die ooit in dit land Is uitgebracht. Ik ben nog steeds het kind dat de hele wereld wil veroveren. Bij de platenmaatschappij zijn ze al blij als we 20.000 plaatjes verkopen. Maar wij gaan echt een miljoen cd's verkopen, hoor. Daar geloof Ik in. Ik wil meer platen verkopen dan welke artiest ooit in Nederland.' 'In september zijn we de studio ingedaan. Voor februari komt de cd uit. Wat mij betreft gaat het album As long as you want this heten, de titel van één van de nummers. Het liefst breng Ik het album morgen al uit, maar het probleem Is dat er rond de feestdagen ontzettend veel rockalbums uitkomen.'


5

The Gathering in The States

IPoeoen doe je maar buiten' zwaar. Niet te vergelijken met Europa. Het moet niet gekker worden, maar dat wordt het helaas wel...

The G a t h e r i n g kreeg deze zomer e e n uitnodiging om te spelen op het beruchte IVliiwaukee IVletai-fest in de VS. Uiteindelijk w e r d e n het 15 c o n c e r t e n verspreid over het hele land. Drummer Hans Rutten maakte voor FRET een tourversiag. [Tekst en foto's: Hans Rutten] 19 juli Ventura Theatre, Ventura Ons eerste optreden, even boven LA. Een geweldige zaal, alleen komt er niemand kijken. Als we beginnen staan er uiteindelijk 80 mensen in de zaal. Beetje wrang als je weet dat de capaciteit 1200 is. We beseffen dat we hier onderaan moeten beginnen. Het publiek is gelukkig ontzettend enthousiast, dat zal zo blijven tot het laatste optreden in New York. Wat ook opvalt zijn de voorprogramma's. Het niveau is heel erg hoog. Ik ben helaas de namen vergeten, maar deze bands waren al heel erg groot geweest in Nederland. 20-7 The Key Club, LA Een droom wordt werkelijkheid. We treden opnieuw op in een schitterende club in Hollywood, en nog wel op de Sunset Boulevard! En wederom zijn de voorprogramma's geweldig. De zaal is redelijk gevuld met 200 mensen en we geven een prima show. Na afloop horen we dat Korn honderd meter verderop in The House of Blues staat te spelen, gratis! Dit gebeurt vaak in Amerika, bands die voor noppes nieuwe nummers uitproberen in een klein zaaltje. We horen dat ze ook voor 'onze' zaal gratis kaartjes uitdeelden. Tsja, gratis naar Korn of acht dollar neerleggen voor een bandje uit Oss... Dit heeft ons wel wat mensen gekost! Na afloop een klein feestje met wat nieuwsgierige Nederlanders en Seigmen, een bevriende band uit Noorwegen die voor opnames in LA is. Los Angeles is relaxed! Prima bevallen. 21-7 IWaritime, San Francisco Zonder twijfel de mooiste stad van de States. Jammer dat

wij in de meeste gore zaal van SF staan! Vandaag is het verschrikkelijk. Er staat alleen een zanginstallatie, geen mies, de lampen hangen er triest bij. We hebben meteen vette ruzie met het arrogante personeel. Het interesseert ze geen zak, je bent slechts een nietszeggend groepje uit Europa. Je mag blij zijn dat je hier mag optreden! We krijgen geen warme maaltijd en we zijn allemaal doodmoe van de reis. We treden toch op, voor een man of vijftig. Gelukkig zijn de mensen weer enthousiast en begrijpen ze de omstandigheden volkomen. Een dag later reizen we door de fantastische zoutwoestijnen en de Rocky Mountains, om te proberen een schier onmogelijk optreden in Fort Collins, Colorado (23-7) te doen. Na een rit van 1200 mile (1900 km) in 24 uur arriveren we bekaf, ziek en gebroken bij de zaal. "Of we rond een uur of twaalf 's nachts terug kunnen komen", is de botte 'verwelkoming' door de zaaleigenaar. Gaar als we zijn, besluiten we een hotel te zoeken en dit optreden te 'cancellen'. We zijn echt kapot en ziek. Een dag later reizen we verder, echt uitgerust zijn we niet. 25-7 House of Blues, Chicago Vandaag staan we in het voorprogramma van King's X, een redelijk bekende band, die enkele maanden geleden nog door Europa en Nederland tourde. De band en crew zijn aardig en behandelen ons goed. Voor hetzelfde geld word je als stront behandeld. Dit horen we zo vaak. The House of Blues is zonder twijfel de mooiste club die ik ooit gezien heb. Een soort renaissance-achtig theater met een

28-7 Cincinatti Hoe de zaal heet? The Laundry of zo?! Vandaag staan we dus in een wasserette te spelen! Ongelooflijk! Tussen de wasmachines en drogers. Er zijn twee oude verkeerslichten die fungeren als lichtshow en een mono PA! Mono! Moeten we gaan lachen of huilen? Goed, we spelen maar weer, zo goed en kwaad als het kan. We doen na de soundcheck maar meteen onze vuile was. Een geluk bij een ongeluk. De platenmaatschappij is boos over onze gecancelde gigs. Wij zijn boos op hun en de boeker en overwegen om naar huis te gaan. We komen er langzaam achter dat er niets aan promotie is gedaan. Iedereen geeft elkaar de schuld en wij zijn de dupe. Dat is de muziekwereld ten voeten uit. Dankzij onze homepage (waarop de tourdates staan vermeld) trekken we toch nog iedere avond zo'n 60, 70 mensen.

capaciteit van 1000 mensen. Er komen er 600. Maar helaas, de vermoeiende reis van west naar oost begint zijn tol te eisen. We spelen slordig. Toch is het publiek weer enthousiast. Heel vaak krijgen we te horen dat wij echt iets nieuws doen; echt Europese muziek maken die in Amerika niet wordt gemaakt. De complimenten zijn niet van de lucht. Toch bitter als je beseft dat je gewoon geen goed optreden hebt afgeleverd. 26-7 Minneapolis/St. Paul Wederom in hei voorprogramma van King's X. Helaas is deze zaal een stuk minder. Er klopt niets op het podium: kapotte kabels, incompetente mensen, etc. Toch weer 400 mensen en weer veel goede reacties. We rijden na afloop meteen naar Grand Rapids, waar we de volgende dag moeten spelen. Hadden we dit maar nooit gedaan. Het absolute dieptepunt van de tour. Geen eten, geen drinken. Dv. zaaleigenaar is een eikel eerste klas: 'Net, natuurlijk is er geen WC en geen backstage, Poepen doe je maar ergens buiten en er komt toch drank uit de kraan? Wat zeik je nou!?...' Er wordt een PA neergezet, maar niemand is kundig genoeg om deze schroot aan de praat te krijgen. De hele sfeer hawel wat weg van een David Lynch film. En,-; dus. We kunnen niet optreden, dus pakken we onze spullen maar weer in. We praten wat met de mensen in de zaal en iedereen leeft wederom met ons mee. Weer eten v/f' niet vandaag. Langzaam maar zeker gaan we er uitzien als zombies. Iedereen is doodop en boos op het boekingskantoor. We proberen elkaar te steunen. Wat is touren hier

20-7 The Shelter, Detroit Gelukkig is hier aHes goed geregeld, eten we heerlijk, en g ••/en we ons beste optreden tot nu toe. Wat een luxe. Sinds mensenheugenis zien we weer eens een monitorset die echt werkt. Halleluja, onze gebeden zijn verhoord! Het is Wf-er niet druk, maar de mensen maken k.ubaal alsof er 400 mensen zijn! Zoveel ztifs, dat publiek in de grote zaal boven ons coinplex, waar Mr. Bungle (met Mike Patton, e.^ Faith No More) optreedt, naar ons komt ki/ven. Er zijn zelfs mensen uit Canada aanwezig om ons te zien. Na afloop is het gezellig nafeesten. We krijgen weer wat bloed. Dit hadden we echt nodig!

üa

30-7 Milwaukee Metal Fest, Milwaukee Misschien wel het meest vreemde optreden in de geschiedenis van de band. We staan op een groot metal festival, met ongeveer 80 bands. Metal is niet echt populair meer in de States. Dus proberen de organisatoren op de meest vreemde manieren mensen naar de shows en festivals te trekken. Hier hebben ze tussen de optredens door worstelaars ingehuurd. En tijdens het eten wordt ik erop geattendeerd dat ik aan dezelfde tafel zit met de wereldrecordhoudster 'gang-bangen'. Smakelijk eten! Stel je voor; tijdens je optreden staan rechts pornosterren te headbangen en links geschminkte worstelaars gezellig mee te knikken Wat een land. Hoe leg ik dit thuis uit? 31-7 The Flying Machine, Loraln Vandaag staan we in het voorprogramma van Earth Crisis (hardcore) en de Misfits! Een oude punkband, waar Danzig nog in begonnen is, zo'n 20 jaar terug. De zaal is omgetoverd in een immense sauna. De punkers vooraan staan eerst vreemd te kijken, maar komen toch goed los. We spelen net als gisteren een heftig setje. Ook de crew en de Misfits zelf zijn aardig en behulpzaam. De drummer van de Misfits vertelt dat hij zijn drumstel helemaal zelf gebouwd heeft en dat hij persoonlijk bomen kapt om drumstokjes te maken. Dat is nog eens een juiste 'punk-attitude'. Het optreden wordt ontsierd door enkele fikse vechtpartijen. In korte tijd staan er 15 agenten binnen en meppen er op los. Tijd om maar weer eens een hotel op te zoeken. 1-8 we het tot

El Rosa Villa, Columbus Gelukkig hoeven niet lang te rijden, dus hebben we voor eerst wat tijd om te winkelen. De zaal is in de puntjes geregeld. Mede eigenaar

van de zaal is een vrouw genaamd Mamma Dee. Ze is tourmanager van Manowar, een zeer potige vrouw, met geweldige verhalen en een gouden hart. Het wordt saai, maar het optreden is weer prima! We beseffen nu dat het er bijna opzit! Elke dag worden we vrolijker. Het einde is in zicht. We klimmen langzaam uit onze 'dip'. 2-8 Phantasmagoria, Weathon Prima optreden in een kleine zaal, eigenlijk valt hier weinig over te vertellen. 3-8 Trocadero, Philadelphia Ook weer een hele mooie zaal. Vandaag doen we het voorprogramma van Switchblade Symphony. Een geweldige band, ergens tussen Portishead en Cocteau Twins in. We leggen wat contacten met de band. Hoewel de tour erg zwaar en slecht georganiseerd was, hebben we allemaal het idee dat het niet voor niets is geweest. We hebben wel degelijk een fundering gelegd voor de toekomst. Terwijl wij altijd dachten dat Amerika niet op ons zat te wachten. Fout dus. Ze vinden het wel degelijk interessant. Lees ons gastenboek en messageboard er maar op na: www.gathering.nl 4-8 The Cooler, New York We zijn blij dat dit het laatste optreden is. New Yorkers moet je leren kennen. Ze komen heel arrogant over. 'You and your Euro-crap-attitude!', bitst de zaaleigenaar. New York zit echt niet op ons te wachten. Toch trekken we 200 mensen in een bloedhete zaal en weer gaat de zaal uit z'n dak. We zijn te moe voor een party en strompelen naar ons hotel. Morgen gaat het vliegtuig naar Amsterdam. Op Schiphol staat een tourbus klaar. Jawel, we hebben meteen twee optredens in België en Duitsland. Muzikant zijn is mooi, maar wel erg vermoeiendEen geweldige ervaring, dat was het zeker.

I

ï


singer/songwriter

CHANTAL ACDA Dreamly Yell (Interrupted Records, 040-2454527) reamly Yell is de debuut-cd van deze jonge zangeres uit Eindhoven, en dromerig klinkt haar muziek zeker. Chantal heeft een prachtige (frag)iele stem, die uitstekend past bij de akoestische luisterlied-

D

muziek beweegt zich in uptempo-ritmes voort en kent een (vraag me niet waarom] Duitse sfeer. De open productie laat de zang van Reinier Kahie goed naar voren komen. Het zorgt er tevens voor dat Unity licht verteerbaar is. Het openingsnummer One staat er ook nog in een iets vettere danceversie op. (DdM) singer/songwriter

[ClütaricÉ

B-J BAARTMANS No Soap (New Road Music NRM 990501) ijn debuut-cd was al zo mooi. Het tweede album van Baartmans is nog veel mooier. No Soap verveelt geen moment en verdient de aandacht van een groot publiek. Baartmans weet alle folkinvloeden prima te versmelten tot een heerlijk Amerikaans klinkende plaat. Icy Looks, het drinklied This Single Bottle, Little I Can Have; het zijn allemaal pakkende songs, gezongen met een authentieke doorleefde stem. Ook tekstueel staat Baartmans zijn mannetje. Soms doen z'n teksten denken aan Carmiggelt, in ieder geval qua sfeer. Baartmans maakt 'Kronkels-op-muziek'. De kroeg is dan ook een van zijn inspiratiebronnen, en zo hoort het ook bij singer/songwriters. Jammer dat de platenmaatschappij This Single Bottle niet als single uitgebracht heeft. Het had voor Baartmans zeker de, terechte, doorbraak bij het grote publiek betekend. (DS)

Z

jes, die ze ongetwijfeld zelf geschreven heeft - al staat dat er niet bij. Echter, een half uur lang luisteren naar een lieve stem die steeds met dezelfde intonatie in je oor fluistert, dat wordt een beetje saai. Van mij had het allemaal wel wat afwisselender gemogen. Dat deze jongedame zo'n engelenstem heeft, daar was Zita Swoon trouwens ook al achter gekomen. Ze heeft meegezongen op hun laatste album I paint pictures on a wedding dress. (MA)

BANABILA metal

Volznoiz :

ALTAR

Urhan Sound Scapes (Steamin' Soundworks STEAM 99001)

In The Name Of The Father (Spitzenburg Records SBR 21012) en jaar nadat Provoke uitkwam komen de Drentse deathrashers van Altar al met het vervolg. De band heeft het contract met Displeased inmiddels verbroken, zodat In The Name Of The Father (hun vierde) via een ander label is verschenen. Het vijftal keert tekstueel deels terug naar de antichristelijke beginjaren. Altar had nog altijd te maken met rechtse moraalridders die de band dwarsbomen en heeft de teksten derhalve maar weer aan hun behoeften aangepast. De muziek ligt in het verlengde van die op Provoke. Voorzien van een krachtige productie laat Altar negen nummers lang horen dat de band is uitgegroeid tot een hecht gezelschap dat een prima potje afwisselende deathrash weet neer te zetten.

E

(DdM) electro

ANGELS & AGONY U-nity (Aragon Records 001) et een Duitse tour in oktober en een volledige cd op een label aldaar in het vooruitzicht, presenteert Angels Ü Agony eerst een minicd. Het Rotterdamse trio doet het goed in de scene. Zo stond men eerder dit jaar op het grote Gothic Wave Treffen in Leipzig. Angels ft Agony maakt prettig in het gehoor liggende electro, met enigszins geijkte thema's. De

DIVERSEN Kawaklb A l M a g h r e b 1999 (Popunie 130699) ichel Banabila, Neerlands interessantste elektronische world ambientmuzikant, heeft opnieuw een prachtig werkstuk afgeleverd. Volznoiz heeft als rode draad een Babylonische collage van stemmen uit de Rotterdamse cosmopool. Het album, vol dansbare filmmuziek en wereldse triphop, klinkt als een audiotocht door een zonovergoten, kleurrijke havenstad waar indrukken zich vermengen met herinneringen. Wederom is BIN Laswell's Material ten tijde van Seven Souls een referentie, het inventieve gebruik van stemsamples doet denken aan JeanMichel Jarre's samenwerking met Laurie Anderson op het album Zoolook. Onder de warme elektronische klanken horen we ondermeer Kraftwerkiaanse vocoder-effecten, een echoënde piano en bijdragen van Byzantium-maatje Hanyo 'Flying Dutchman' Oosterom, gitarist Chris Grem, drummer Yasar Saka en zangers All Idrissi en Tanar Catalpinar. Soefi-zanger Idrissi is ook te horen op Kawaklb Al Maghreb, de nieuwe promotiecd van de Zuidhollandse Popunie die door Banabila is geproduceerd. Op de plaat staat muziek uit de Noordafrikaanse Maghreb landen. De bands combineren traditionele muziek met hedendaagse klanken. De groep

stonerrock gitaarpop

SCRAM C BABY

«pi

The Happy M a k e r (Excelsior Recordings EXCEL

96032) et regent mooie plaatjes bij Excelsior dit jaar. Ook The Happy Maker van het inmiddels tot vijftal uitgegroeide Scram C Baby is "THE HUPP» mijKfii weer zo'n groeibriljant. Gedurende zestien liedjes weet de groep je bij de les te houden via prachtige ambachtelijke gitaarpop, noiseuitspattingen, een paar stevige stampers, een flinke dosis melancholie, maar ook de nodige subtiele humor. Vooral opener The Company is een klassieker in de dop en daarmee een perfecte binnenkomer. Het refreintje: "I want a wheelchair, I want better hair, I wanna have a Titanic love affair" nestelt zich meteen en blijft nog uren nazoemen in je hoofd. Ook de andere vijftien songs nemen je snel in bezit en worden bij elke draaibeurt beter. Opvallend daarbij is datje er niet echt de vinger achter krijgt waarom het zo verslavend is. Er zijn geen gimmicks, er is geen overdreven virtuositeit, het zogenaamde grote gebaar ontbreekt. Het moeten dus wel de liedjes zijn, maar ook de arrangementen leggen gewicht in de schaal . Het geluid is vrij open gehouden en de meeste instrumenten spelen een bescheiden, doch subtiele en daarmee o zo belangrijke rol. Er is geen zwak moment te ontdekken op The Happy Maker, de boog blijft constant gespannen. Als het Amerikaanse college-circuit dit kwintet ontdekt, zijn we ze beslist kwijt. Zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben! (RB)

H

mM

BOREHOLE 21 mm. (eigen beheer, tel. 040-2430922) lorehole is een viermansformatie uit /Eindhoven. Evenals stadsgenoten 35007 en 7 Zuma 7 concentreren zij zich op het maken van stonerrock. Daarnaast zijn elementen terug te vinden van ondermeer Melvins en Tool. De stijl op hun debuutalbum is dan ook grillig en donker en wordt gedragen door een rauwe emotionele zang. In 32 minuten passeren slechts vijf nummers de revue en daar wringt de schoen. Waar Tool in de langere nummers de aandacht vasthoudt, heeft Borehole problemen. Nummers als Demon Of Misanthropy en Overegged missen de overtuigingskracht om het spannend te houden. Juist in de iets minder lang uitgesponnen nummers, die we al aan het begin van de cd voorgeschoteld krijgen, komt Borehole beter tot zijn recht. Al met al zeker geen slecht debuut, maar nog geen hele cd lang overtuigend. (SB) dance

Tagmat maakt Berberse Sous-muziek met veel traditionele elementen. Raï-formatie Lozane speelde voorheen voornamelijk covers van Cheb Mami en Cheb Khaled. Hun eigen repertoire is daar zeer mee verwant. Mmaf presenteert zich als feestelijke band, maar het reggae(l)-nummer System Down heeft een niet bepaald opwekkende maatschappijkritische tekst. (GV)

eigenlijk een schande dat de belangstelling voor dit soort Hollandse standards in het buitenland vaak groter is dan hier. Er is dus iets goed te maken. Dat je dit na 25 jaar nog zonder pardon kunt draaien is overigens het grootste bewijs voor de kwaliteit van Genuine Buil. (RB) noise/improvisatie

BLISTERS singer/songwriter

Pancake Heaven Radio Heil (Outcast Records, DRED@ Euronet.nl)

BERNARD BROGUE & THE LOVELESS Birdwatching (eigen beheer, 055-3604993) ernard Brogue brengt zeventien breekbaar klinkende liedjes voor het voetlicht die in zijn woonkamer zijn opgenomen. Hij doet denken aan andere singersongwriters zoals Luka Bloom, alleen mist zijn stem de nodige warmte en diepte. Saxofonist Rob Lokhorst brengt nog de meeste sfeer met zich mee en plaatst de melancholie van de cd op een hoger niveau. Mijn favoriet is Keep Me In Mind, omdat daarin net even wat feller wordt gezongen dan op de rest van het album. Niet slecht, maar ook niet geweldig. (MA)

B

rock

BINTANGS Genuine B u i l (Corazong (Arcade/CNR) 1999 102) en citaat uit de Encyclopedie van de Nederlandse Popmuziek: "De Bintangs uit Beverwijk kunnen worden beschouwd als de meest ondergewaardeerde groep van Nederland". Daar kunt je nu wat aan doen want onlangs verscheen Genuine Buil na 25 jaar op cd. Het is zonder meer een Nederklassieker, maar de platenmaatschappij hoorde dat destijds niet. Goud eerlijke rock van het soort dat The Rolling Stones ooit in de beginjaren met enthousiasme bedreven. Als je dit album in een beetje muziekcafé opzet, komen er geheid mensen vragen wat er opstaat. Het is

E

PINK NOISE QUARTET P i n k Noise Q u a r t e t (Kekere Aquarium KA 023, info: 020-6168558) ls het om het maken van muziek gaat. is het Kroatisch noise-monster Ivica Razorblade Jr. een workaholic. Met Gone Bald heeft hij al vier albums en internationale tournees achter de rug. Van zijn twee andere projecten vanuit Amsterdam is Blisters het meest met Gone Bald verwant Het grootste verschil is het ontbreken van een bas en het gebruik van improvisatif waardoor de muziek op deze cd slechts een momentopname is. Het trio wordt aange vuld door drummer Mare Hurkmans er, gitarist/producer Danny O'Really Ze voelen elkaar zo goed aan dat het moeilijk te geloven is dat de nummers spontaan in dcstudio zijn ontstaan. Samen met versiGone Bald-bassist Bic speelt Ivica in het improvisatiegezelschap Pink Noise Quartet. Gitarist Danny stond ditmaal achter de knoppen. De andere helft van de groep bestaat uit Capri (tenorsax, clarinet, piano) en zangeres Andreja (ze klinkt soms als de Japanse vocaliste Phew). De sfeer op de cd is broeierig en ingehouden. Nergens gaa' de band loos in ongestructureerd kabaal, waarschijnlijk omdat er een vertrouwde grondtoon door de muziek heen waart. Df cd is uitgebracht door het Kroatisch label Kekere Aquarium. Surf voor meer informatie naar www.sublink.hr/kekere. (ÏV)

A

CABLEJUICE Pimp A r r e s t (Dynamics 9909) it album van 'een Amsterdamse producer' is een typisch jaren negentig product. Drum Et bass, reggae, triphop, chemical, disco: alles wordt in een grote betonmixer gegooid. Wat daar vervolgens uitkomt hangt alsnog af van de producer: zowel de Chemical Brothers als duizenden thuisproducers gaan op deze manier te werk. Het gaat dus nog altijd om de ideeën: wat dat betreft niks nieuws onder de zon. Wat kan gebeuren met dit soort cd's is dat ze ontaarden in een verzameling knip- en plaknummers zonder kop of staart. In die categorie wil ik Cablejuice niet indelen, wel ontbreekt het hier en daar aan herkenbaarheid. Zowel binnen de songs zelf als de selectie van de t'acks zit eigenlijk een teveel aan materiaal: het wordt niet duidelijk wat nu precies de b; (ioeling van dit album is, er zit geen lijn of V,- 'haal in. Dat wil niet zeggen dat de tracks s''-cht zijn, hoewel ze hier en daar wat voor?i,-htig zijn geproduceerd. De muziek blijft nu e^ n beetje anoniem en dat kan toch niet de bedoeling zijn. (RL)

D

DE KAST Onvoorspelbaar (CNR 20042491) Dichterbij (Dino DNCD 99627)

DE GRACHT De V o g e l s t r a a t (Zomba)

TACKEDAK Tackedak (Red Bullet RB 66.164) e Kast zet de lijn van de vorige platen door met zijn vierde studio-album Onvoorspelbaar. De band houdt, zowel muzikaal als tekstueel, van het grote gebaar. De wereld, hemel, zon, maan en sterren worden bezongen in opgewekte popsongs en onvermijdelijke ballades, met een bombast die af en toe aan de Simple Minds doet denken. Ook Het Goede Doel komt, door toedoen van producers Henk Temming en Sander van Herk, om de hoek kijken. Een paar treden lager op de commerciële ladder staan de Groningers van IsOokSchitterend. Zij lieten vorig jaar al van zich horen met de single Voltooid Verleden Tijd van hun debuut Hemel En Aarde. De band gaat in zijn keuze van songs en arrangementen op Dichterbij meer de kant op van De Dijk en Blof, met meerdere nummers die indruk maken (Mooie Woorden, Zeg Me Dat Ik Leef). De teksten, die weliswaar wat meer down-to-earth zijn dan die van De Kast, blijven echter vaak steken in clichés. Weer een stapje lager staan de zeven mannen van de De Gracht. Ook zij combineren op hun tweede cd De Vogelstraat de invloeden van Blof en De Dijk, maar blijven te dicht in de buurt van hun voorbeelden en scoren op alle fronten lager dan de twee voorgaande bands. De originaliteitsprijs gaat deze maand naar het Eindhovense Tackedak. Hun titelloze debuut-cd laat horen dat Nederlandstalige rock ook anders kan. Een paar minder geslaagde Nederraps ontsieren een verder gedurfd en gevarieerd album met melodieuze, soms zeer stevige gitaarrock, een vleugje reggae, catchy refreinen en sympathieke teksten. Prachtplaat. (WvdZ)

D

blues/rock'n'roll

COWBOYS OF THE SKY Headhammers (Konkurrent, TH999910) n het zuiden des lands hebben deze 5 gringo's reeds menige jongerensoos op z'n kop gezet. Met dit eerste volledige album (een 2 jaar geleden uitgebrachte

I

D

Er is voldoende afwisseling zodat verveling achterwege blijft in de drie kwartier dat het schijfje draait. De ingrediënten die voor de toegevoegde waarde zorgen (en daarmee deze cd zo ruim over de middenstreep trekken) zijn de aangenaam gestoorde zang van C.C. Santini en de kleurrijke, goed gedoseerde samples van scratcher Moe Shatterhand. Dankzij een distributiedeal met de Konkurrent is deze cd (in mooie digi-pack) overal in Nederland verkrijgbaar. (SN) metalcore

D-GRADE

mini-cd uit schopte het tot Studio Brussel) kan nu ook de rest van Nederland serieus rekening gaan houden met deze losgeslagen kudde uit Zuid Limburg. Een enthousiast uitgevoerde, in een punk-marinade klaargemaakte hutspot van trashy blues/rock'n'roll met niet al te serieuze teksten over de vele geneugten des levens zeker kan aanzetten tot wild-west taferelen. Na beluisteren van de 15 tracks op Headhammers is hoorbaar dat de muzikale chaos van Jon Spencer Blues Explosion ongetwijfeld tot de voorbeelden behoort. Persoonlijke favorieten zijn de broeierige alligator song A Friend Is Better Than A Dollar, Right!, het uitzinnige Howl en de rampetamper Cowboys Of The Sky

Happy Traum (Excelsior EXCEL96033) e zijn happy bij Excelsior. Scram C Baby is happy en ook de dromen van DaryllAnn zijn blij getoonzet. Door de frisse koortjes met de kenmerkend hoge zangstemmen van de gebroeders Paulusma klinken de liedjes heel vrolijk en luchtig, hoe melancholiek ze tekstueel soms ook zijn. In de nummers op single-lengte speelt Anne Soldaat zijn gitaren gecombineerd elektronisch en akoestisch, aangevuld met ijle synths, orgel en piano. Een blokfluit vult het arrangement van ballad Ask Anyone smaakvol aan, het koortje in Money Or Love zingt net als bij oude Beatles-platen vanuit de linkerbox, en All By Myself heeft een Neil Young-country-tick. Zonder overdrijven: er staat geen enkel zwak liedje op Happy Traum. Nog nooit klonken de sixties zo tijdloos. Om blij van te worden. (GV)

Z

ISOOKSCHITTEREND

iKSital

CIRRHA N I V A Enter The Future Exit (Parnassus Records, L.Hegt@IT.FNT.HVU.NL) eze cd-demo is veel te kort. Graag had ik nog wat meer nummers gehoord dan de vier die hierop staan, waarvan er bovendien maar twee. Vacuum en Sky decor nieuw zijn. The dream en Redemption denied zijn live opgenomen in 013 in Tilburg, maar doen in kwaliteit in niets onder voor de studionummers. Zanger Arnold Kloek legt genoeg dramatiek aan de dag om de aandacht vast te houden en i'iuzikaal gezien is het allemaal lekker afwisselend. Ik hoop dat ze snel weer de studio ingaan, dan hang ik wel een bordje op de deur: Stilte. Hier wordt spannende progressieve metal gemaakt. (MA)

DARYLL-ANN

pop/rock/Nederlondstalig

Good For N o t h i n g W o r t h l e s s P i e c e Of Shit (D-grade 990001) Een kleine twee jaar geleden bracht het Utrechtse D-Grade al een debuut-cd uit. Hiermee bewerkstelligde de band distributiedeals in Europa en Zuid-Amerika en stond men in De Telegraaf en in Playboy De actuele mini-cd Good For Nothing... is de opvolger. Op het hoesje waarschuwt DGrade voor een extreem expliciete inhoud, maar van mij mag het allemaal wel wat extremer en explicieter. D-Grade maakt metalcore met de gebruikelijke maatschappelijk geëngageerde, goed te volgen teksten en ruimte voor melodie. Goed gespeeld en mooi vormgegeven, maar je moet ervan houden. (DdM)

techno DIVERSE ARTIESTEN The Acid Life V o l . 2 (Play it loud cd002) eze plaat is samengesteld en gemixt door de Acid Junkies en bestaat uit een aantal Nederlandse en buitenlandse acts die het acidvirus levend houden. Er is nog altijd grote belangstelling voor acid en op deze cd hoor je waarom. De TB303 bassline kan nog altijd piepen en knorren als een beest en met de juiste mensen achter de knoppen ontaardt dat in een waar feest. Die zijn hier aanwezig in de vorm van Woody McBride, Cristian Vogel, Freddie Fresh, Alec Empire en Acid Basztard. De Nederlandse bijdrage bestaat uit de Acid Junkies zelf. Zero One's Acid Orphans en Interference/ Beverly Hills 808303. Vooral de laatste blinkt weer uit met het ongemeen smerige Metropolis en het moddervette Pulp.

D

(RL) alternative/pop/io-fi/ experimenteel

DIVERSE GROEPEN Carcassettes (Carcassettes 19-22) et Amsterdamse labeltje Carcassettes brengt regelmatig een pakket van vier cassettes uit met muziek van gelegenheidsformaties of lo-fi-uitstapjes van min of meer bekende muzikanten. De muziekcassette is in Nederland nooit succesvol geweest; zonde van al deze huisvlijt die een groter publiek verdient dan de even vriendelijke als incestueuze Randstad-scene. Famous Other People zijn zanger John Cees Smit en gitarist Frank van Praag die een kijkje bieden in de keuken van Scram C Baby. De nummers vormen samen de embryonale fase van het onlangs verschenen Scram C Baby-album. Speaker is het eenmans-hometape-project van ex-Soft Parade voorman Hans Bos. Met hulp van elektronische middelen maakt hij verstilde, stemmige, moody, dromerige, fluisterend ingezongen liedjes in de sfeer van Tindersticks, Lou Reed (ten tijde van Berlin) en Willard Grant Conspiracy. DJ Smuthound verzorgt een noisy mix van avantgarde-rockhelden. De ideale popquiz voor alternativo's. Hoogtepunt is de cassette

H

I

I


^

I I

I

Vrijdag 5 4 september Allcmaar: Parlour • Atlantis Almelo: Dimension Seven + Bloodsessions + Xontosso - Sub Rosa Alphen a/d Rijn: Bootleg Doors • Kasteel Amsterdam: Mocamba - Feesttent; Project 2 0 0 0 + Triplex + Midas + Firma Onkruid + 4 Tuoze Matrozen + Take This + The Void + B Bop - AMP; Mama Kumba • Tropeninstituut, Human Alert OCCII; Macy Gray Paradiso; Lust - Winston Apeldoorn: Lola Rennt-Gigant Arnhem: Herman Brood & His Wild Romance - Plaza Cafe Bergen op Zoom: Lomb - Boho Breda: Sound Assassins + Sub Dio + Seedling - Para Den Haag. Shroom • Musicon Deventer: Michael de Jong - Burgerweeshuis Dordrecht: Red Rooster Club & Rosa King - Jozzpodium Drunen: Fay Lovsky & La Bande Dessinee - Voorste Venne Eindhoven: El Zumo + Sodom & Comoro + Partners in Rime + Riagg MC + Shine - EFfenaar Enschede: Voorronde Oogst van Overijssel: Foppe + Gratis + Death Squad + Creek + Orange or Red + Honzasport - Atal< Gemert' Blof - Time Out Gouda: Violation of Trust + Co9 - So What Groningen: Salacious Gods - Vera; Zingende Fresio's - Oosterpoort Haarlem: Rude Rich & Highnotes Patronaat Hardenberg: Altar + Dark Angel Podium Heemskerk: Julian Sas Band - Donkey Shot Hilversum: Trockener Kecks + Slew Jones -Tagrijn Landgraaf: Rob Lamothe - Brandpoort Leiden: Toner Low - LVC Rotterdam: Calyx - Vlerk Soest: In Ruins + Whispering Gallery + Corpsecandle • Artishock Tilburg Schoolly D + Kid Swift 013 Utrecht: Pia Borum Quartet - SJU Jazzpodium; Supafly & Zombi Quad Tivoli; Van Morisson + Michael de Jong - Vredenburg Venio: Laberinto - Perron 55 Zaandam: Annihilator - Kade Zeist: Jammah Tammoh + Serial Skankers - Peppel Zoetermeer: Suburbs + JW Roy & One Night Band + Dyzack - Boerderij Zwolle: Frederique Spigt- Hedon Zaterdag SB september Alkmaar: Rits Rats - Sproekmaeker; Fronkie D - Atlantis Amsterdam: Moby + Schooly D + Arid + Headriliaz + Aphrodite Melkweg; Sapho - Tropeninstituut; Bitchcock + Candybor Planet - Winston; Too Hot To Handle • Meander; Dodgy- Paradiso Apeldoorn: Backdraft - Gigant Arnhem: Altar + Occult + Her Enchantment - Goudvishal Bergen op Zoom: Ygdrassil - Boho Berkel Rodenrijs: Dimension Seven Rotonde Bussum: Dignity - Opsessie Den Bosch: Young Generation + Duke Town Kartel + Omar Kadan + Jujoro + Beans + Parlando's + Folk Noss-Willem II

Den Haag: Sneaky Rise - Musicon Deurne: Blue Stone - Tonneke; Human Alert - Roos Diepenheim: Cuby + Blizzards - Schutterfeest Dordrecht: Frederique Spigt- Bibelot Dronten: Bluefish + Horror + Dum Dum Boys + The Stagger III + Sons of the Rain - Nirwana Eersel: JW Roy & One Night Bond Muzeval Froneker: Anouk + Billy the Kid - Trije Gouda: Fay Lovsku & La Bande Dessinee - Goudse Schouwburg Groningen: Jimmy Barock + Code Red + Whipster + S5 + Hellectric + Surf A's + SHO + Lords uit Oost + Norcologic + D'Time + Coridoras + Mod Slylez + Littike Mad Stylez + Ultimated Dance Squad - Oosterpoort Grotebroek: Bond zonder Banaan -Rl 7 Haarlem: Eden - Patronaat Hardenberg: Time Bandits - Podium Heeswijk-Dinther; Winterpeople • Zwaan Hellendoorn: De Gent Band - Lantaarn Hoorn: Osdorp Posse + Onderbonden - Manifesto Kampen: Voorronde Oogst van Overijssel: Lomb + Taste of insanity + Mish + Dreamspeed + Eternal Conspiracy + Puny - Ukien Leeuwarden: The Urn - Gloppe; Supersub - Romein Leiden: Rohan Lee & The Recipe - LVC Maastricht: Texas Two Shoes Bluesband - Gijsbrecht Nieuwegein: Da Gaia - Heidehal Nijmegen: Brixton - Doornroosje Ommen: A.J.Mharyo - Rockfestijn Roermond: Gang Green + Tree - Azijnfabriek Rotterdam: Don Croissant- L'Esprit; Reef - Rotown; Mummy's o Tree Cove Sneek: Napalm Death - Bolwerk Uden: Head First-Pul Utrecht: Project 2 0 0 0 - Tivoli Veenendaal: Discipline - Escape VenIo: Action in DC - Keizer Vlissingen: Blof - Baskenburg Volendam: Bootleg Doors - Pius X Voorhout: Only Entertainment - Ex-Voto Wateringen: Longshot- Nederland 3 Winschoten: Skik - Klinker Winterswijk: White Wolf - Eucalypta Woerden: Ethyline + Last Days of April - Babyion Zwolle: lona - Hedon

W i e : K r e z i p , C e l e s t i a l S e a s o n , W i p n e u s & Pirn W a a r : Lowlands

V

orig jaar stond ik nog in het publiek en nu sta ik hier zelf. En ik* kan jullie zeggen, dit is het allermooiste concert dat we tot nog"

toe hebben gegeven.' Zichtbaar geëmotioneerd 'kust' Jacqueline Govaert het aanwezige

publiek

Maandag S7 september Almelo: Golden Earring - Theaterhotel Amsterdam: Kid Rock + Blink 1 8 2 Melkweg; Triplex + Monica Paige tl Janice Williams + Jan Smit Winston Breda: Use Delange - Chosse Groningen: Napalm Death + Konkhra - Simplon Kloosterzonde: Zingende Fresia's Feesttent Tilburg: Jodium Prikt,,.maar voorkomt erger-013 Zwolle: Frank Black - Hedon

en

bedankt de aanwezigen omdat ze zo

-:

vroeg uit hun tent zijn

gekropen.

maar

weinig

len

spijt

gehad

En

Low-

lands-gangers

.

"'••'

zul-

.;'• t

hebben

van

hun

bezoek aan Krezip. De

hardere

num-

mers rammelen nog hier

en

daar,

al

»•

'

"^

bespeur ik bij ieder optreden weer grote sprongen waarts.

voorVooral

speelsheid jeugdige

en

de de

onbezon-

Krezip

nenheid maken dit vijftal zo bijzonder, soms zelfs in positieve zin aandoen- i lijk. Als de band het ' podium verlaat en terug wil komen voor een toegift blijkt dat hie geen tijd meer voor is. Waar professionele bands een kwartier voo tijd stoppen om daarna een fatsoenlijke toegift te spelen, speelt Krezip gewoon een set van drie kwartier. Met charme en zonder pre| tenties. En dat is - samen met de prachtige tweestemmige zang ^-i Krezip's kracht. (Jasper van den Dobbelsteen)

Dinsdag SB september Alkmaar: Dirk v / d Berg - Atlantis Amsterdam: Trijntje Oosterhuis zingt Stevie Wonder - Paradiso; Leopold Kraus + Miss Universe + Ëabe K- Winston Bargen op Zoom: Herman Brood & Kis Wild Romance - Theater Breda: Fron Matusche- Para Nijmegen: Napalm Death + Konkrah - Doornroosje Rotterdam: Riverdance - Ahoy' Tilburg: Spock's Beard -013 ïA/oensdag S S s e p t e m b e r Amsterdam: B Sharp - Meander; Spinach + Wit is Out - Winston; SeedSrng - Paradiso L ndhoven: Skik - Muziekcentrum Frits Pl^ilips l~^,jmegen: Frank Black & The Catholics - Doornroosje Rotterdam: Napalm Death + Kunkhra - Baroeg; Riverdance- Ahoy' i "echt: Goose Pimples - Stairway to \ oGven

Niemand in Nederland heeft zo vaak naar Kyuss geluisterd als d | huidige bezetting van Celestial Season. De sound, de opbouw v a | de nummers, alles lijkt een verwijzing naar de Amerikanen. Het groj te verschil met hun grote voorbeelden zit hem in de zang, de stem van Cyril Crutz is wat iel en past daardoor niet bij de muziek. Ool^ de overdreven seventies kleding van een deel van de band komt wat geforceerd over. Instrumentaal zit het wel snor bij de Neder#|

Zondag SG september Amsterdam: Golden Earring - Paradiso; Fov/zy Al-Aiedy - Tropeninstituut; Azucaraba - Meander Arnhem: Annihilator - Azijnfabriek Boxtel: Action in DC - Die Twee Breda: B.J. Baartmans - Scarabee Cuyk: Byther Smith & Nightriders Goei Volluk Den Bosch: La Troube Saobo - Willem II; Judge Abraham & The Jury - Plein 79 Deventer: Voorronde Oogst van Overijssel: Sally Skunk + Skinwalker + Trailer + Geno Lee + Rosswell + Fist - Burgerweeshuis Eindhoven: Julian Sas Band - Wilhelmina Gouda: Fay Lovsku & La Bande Dessinee - Goudse Schouwburg Groningen: Ilse DeLange - Oosterpoort; Headriliaz - Vera Loosbroek: Robin who..? - Lunenburg Lottum: idiot Proof - Conix Nijmegen: Fen Temple - Asjemenou

Rotterdam: Gomorrah + Cheerleaders of the Apocalypse + Point of Few + Spirit 84 + One X More + Foreclosure + Dote in Samarrah - Baroeg Tilburg: Napalm Death + Dork Angel + Konkra + Outburst + My Mind's Mine 013 (kz); Notascho Atlas-013 (choice)

landers: de groovende hardrock met extra laaggestemde gitaren| tegenwoordig stonerrock genoemd, doet het goed bij het publiek. | Na een hele dag verantwoorde alternatieve bandjes kijken is Wipj^| neus en Pirn's Glitterclub een verademing. Weg met de pretenties e|| alle moeilijkdoenerij! Dansen, daar gaat het om! En waar kun je he| beste op dansen? juist, disco. Vanaf een fleurig aangekleed podiur| komen alle disco hits uit de jaren zeventig voorbij die niemani mooi mocht vinden, maar die het stiekem toch zijn. Dat werkt regelmatig worden nummers met gejuich onthaald en van de groot ste hits worden de refreinen massaal meegebruld. Wanneer de ofl; ciële tijd verstreken is, gaan de twee vrolijkste DJ's van Lowland 1999 gewoon verder, tot groot genoegen van het onvermoeibar publiek. (Walter de Korver)

£?onderdag 3 Q s e p t e m b e r Amersfoort: Dead Moon - Kelder Amsterdam: Proper Beating - Mazzo; Lenny LeJonny - Melkweg Anhem: Hugo Remmelt & Thijs Muus - De Kroeg Bergen op Zoom: Pater Moeskroen + Skik - Binnenschelde Beverwijk: Herman Brood & His Wild Romance - Theater Dolft: Grof Geschut- Speakers Eli'dhoven: Maharova - Effenaar C oningen: Melt Banana - Vera ^ orlem: JW Roy & The One Night B-'ïnd - Patronaat Leiden: Snapcase - LVC Nijmegen: Vamp - 042 Roiterdam: Laberinto - Vlerk; Riverdonee - Ahoy' Tilburg: DRI + Unseen + Milkman 013 Ul.'^echt: Pia Borum Quartet- SJU Joizpodium Zcandam: Golden Earring - Zoanth eater Vrijdag 1 oktober Amsterdam: Puz + Disturbance + Mr.Potatohead - OCC II; Meindert Talma & Negroes - Winston Apeldoorn: Percy Sirother Band Bluescafe; Lee Clayton + JW Roy &

The One Night Band - Gigant Assen: Lafordovo + Mac-11 + Frusthalred - Heatcafe Bergen op Zoom: Krezip + Golden Earring - Binnenschelde Breda: Benjamin B - Para Den Bosch: Kirsten + Burma Shave + Mike & The Mellotones + 4-Tuoze Matroze + Redivider + Roosen -Willem II Deventer: Dead Moon + Love Kills Burgerweeshuis Dordrecht: Herman Brood & His Wild Romance - Theater Drunen: Blof - Feesttent Franeker: Ramsk + Censored + Emptyheads - Bogt van Gune Gouda: Quazar - So What Groningen: Deviate - Simplon HaaHem: Herman & Ik + Grof Geschut- Patronaat Heemskerk: DRI - Donkey Shot Hilversum: Let's Quit-Tagrijn IJmuiden: Van Dik Hout-Witte Theater Landhorst: Robin who..? - Buitenlust Leiden: Deire - LVC Maastricht: Peter Pon + Abundanza - Backstage Naaldwijk: Billy the Kid - Theater Nijmegen: J-Life + Rawkus Artists L Fudge - Doornroosje Oss: Mummy's a Tree - Triomf Rotterdam: Melt Banana - Vlerk; Riverdance - Ahoy'; Barenski + Neurotic - Baroeg Tilburg: The Donnas + Mullens - 013 Utrecht: Tolgo Emilio Trio - SJU Jazzpodium; The Gourds + Damnations - Tivoli Varsseveld: Zingende Fresia's + Band zonder Banaan - Hengstenbal Venlo: Supertroopers - Perron 55 Zaandam: Vandenpias - Kade Zeist: Freakface + Dimensia + No Change - Peppel Zaterdag S oktober Amersfoort: Club Diana + Ford's Imaginary Inferno + Telefunk Kelder Amsterdam: Presence + Ron Sexsmith - Paradiso; Natural Born Grooves + Cornflake Junkie Melkweg Arnhem: 7Zuma7 + 3 Years Laundry - Goudvishal; Dub Religion - Willemeen Bergen op Zoom: Blood Sessions + Dimension seven - Boho; Barrelhouse + Julian Sas Band - Binnenschelde Den Bosch: Alliance North South Willem II Dronten: Bitchcock - Nirwana Edam: Percy Strother Band - Strandpaviljoen Groenlo: Blef - City Lido Hardenberg: Kon Chauvi - Podium Heeswijk-Dinther: 51 50 - Zwaan Hellendoorn: Skik - Lantaarn Hoogeveen: Relax - Podium IJmuiden: Van Dik Hout - Witte Theater Kwadendamme: Oma + PigmeatWelvaren Laren: Billy the Kid - Witkamp Lierop: The Gathering - Nirwana Nieuwegein: Herman Brood & His Wild Romance - Theater Pijnocker: Cooper - Trucker Ridderkerk: I Against I - Gooth Rotterdam: Riverdance - Ahoy' Sneek: DRI + Skarhead - Bolwerk

W i e : The G o d S q u a d , V a d e r A b r a h a m , Imca

Marina,

B Z B , O m e Cor W a a r : Lowlands

A

fsluiter vrijdagnacht in de prachtige India-tent was The God Squad. Tenminste, op

papier. Eigenlijk was het meer

een

project

van

Sabotage Sound Surfers' DJ's Chaos & L-DOPA met leden van The God Squad

er A b r a h a m 2 5 j a a r j o n g e r

als gasten. Is de combi- • natie van DJ's, een MC (deze keer Ivoryman) en een gospelzingend-echtpaar al vrij uniek te noemen, Live biedt The God Squad een aantrekkelijk schouwspel met afwisselend

toegankelijke

experimentele

drum

en 'n

bass en uitstapjes naar

.

house en hiphop, waardoor je bijna niet kunt ophouden

met

dansen.

(Anette Plinck) Zaterdagavond wordt het podium in een volle Foxtrot-tent vrijgemaakt voor Ome Cor's Show Duo. Hun eerste gast is Vader Abraham. Tja, wat doe je als Pierre Kartner het podium betreedt? Je gaat, net zoals de rest van het publiek, op een stoel staan en verbaast jezelf dat je de voltallige tekst van het Smurfenlied kan meebrullen. Toch wel raar, een volwassen man met een pruik op die met een surrogaat Mieke op de schoot een liedje over 'lieve opa' zingt. Maar het is (in zijn genre) een rasartiest en dat kan niet gezegd worden van Imca Marina, die daarna het podium bestijgt. Imca is het nét niet: ze is nét niet ordinair genoeg en nét geen echte 'lady'. Niet dat ze niet kan zingen, want 'Viva Espagna' en 'Vino' komen nog goed uit haar strot. Ze wekt meer de indruk dat ze deze avond liever thuis was gebleven om liederen te zingen voor een klein, intiem gezelschap. Dan volgt een knallend optreden van de Band Zonder Banaan, in het verleden ten onrechte door een FRET-recensent de Band Zonder Bestaan genoemd. De BZB straalt het Brabantse gevoel uit en dat is

I

gewoon pretentieloos spelen en het publiek het gevoel geven dat het er bij hoort. De avond wordt afgesloten met een optreden van Ome Cor, die nog heel vroeger in een ruig punk-bandje zat dat Der Schnat heette, maar nu strak in het pak een paar meezingers ten gehore brengt. (Gerrie van Leeuwen)

ï

W i e : , R e d i v i d e r , Lebbis e n J a n s e n Waar: Uitmarkt Amsterdam en volledig vernieuwd Museumplein, drie dagen zon en honderden acts zijn de ingrediënten voor de Uitmarkt in Amsterdam. Het muziekprogramma maakt dit jaar weer duidelijk dat het Lowlands festival, dat in hetzelfde weekend plaatsvindt, een gedegen concurrent heeft. Aan nieuwe, experimentele, vernieuwende en verrassende acts geen gebrek hier in Amsterdam. De toon wordt al gezet op vrijdagavond door Project 2000, dat op

i^


van Yellow Picknick. Zangeres/gitarist Tinea Veerman en consorten (waarvan de meesten ook opduiken in de band Mongrel!) maken muziek om stante pede verliefd op te worden. De lome, loungy indiepop met lieve melodieën en verlegen zang heeft een aandoenlijkheid die heel erg Japans overkomt. De liedjes gaan hun grillige weg zonder hun poppy feel te verliezen. Yellow Picknick maakt onnadrukkelijke muziek waar je, als je even niet oplet, zo aan voorbij loopt. Maar het is raadzaam hier toch even bij stil te staan. («V) wereldmuziek/triphop DIVERSE ARTIESTEN City Groovez 2 0 0 0 (Rotterdam CityGroovez/Essential Dance Music RCG 701202) ebben we elders op deze pagina's Hanyo van Oosterom als The Flying Dutchman, hier is dezelfde Van Oosterom de initiator achter deze verzamelschijf. In de aanloop naar Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa 2001 zal er een aantal verzamelaars verschijnen. Die samplers moeten een goed beeld geven van de Rotterdamse smeltkroes van ambient, triphop, wereldmuziek en experimentele popmuziek. Naast The Flying Dutchman horen we werk van onder andere Byzantium, Omar Ka, Michel Banabila, het grote talent Ali Bahia El Idrissi en Moneymakers. Muziek waarin steevast een duidelijke link is met wereldmuziek, maar ook met hedendaagse dance-invloeden. Opvallend is dat het album een bijzonder homogeen geluid heeft. Wanneer je het niet zou weten, zou je niet denken dat het een verzamel-cd is. Daarmee omzeilt CG 2000 het eventuele nadeel van "te verbrokkeld" op een imponerende manier. Sterker nog, het hele album is van begin tot eind een swingende, boeiende muzikale trip. (RB)

H

hardcore/metal

DIVERSE GROEPEN Delftsche Underground (Delft Scene 001, bttp://delftscene.wxs.org) ltijd leuk voor de betrokkenen, vooral als je nog nooit iets hebt kunnen uitbrengen als beginnende band. Minder leuk voor buitenstaanders, want de kwaliteit van de opnamen en van de meeste bands is bedroevend. Iets nieuws onder de metal- en hardcorezon zal ook tot een flink eind in het volgende millennium waarschijnlijk niet uit Delft komen. Pas tegen het eind komen er een paar dingen die het aanhoren wel waard zijn, maar de

A

T

BEEQUEEN

BEEQUEEN Do Be Do : A Live Anthology 1988-1998

lu altvG imttinlayv 19S8

19^

N

ijmegenaren Frans de Waard en Freek Kinkelaar vieren hun tienjarig bestaan als Beequeen met een dubbel LP die live-opnamen bevat uit de periode 1990-1997. De groep heeft in die tijd acht albums en een handvol singles gemaakt. Toch nog nooit van Beequeen gehoord? Dat komt waarschijnlijk omdat Staalplaat, de paraplu waaronder het duo muziek maakt, zijn eigen donkere paden begaat, buiten de mainstream om en desondanks wereldwijd vermaard is. Eerst met het verspreiden van experimentele klanken op cassette en nadat de cd zijn intrede deed op zilveren schijf. De elektronische muziek van het duo kun je omschrijven als donkere ambient waarin het niet gaat om melodieën, laat staan liedjes, maar om de sfeer. Het creëren van geluiden vanuit zo te horen analoge apparatuur en het spelen met gevonden geluiden staan voorop. In de lange nummers heerst een dreigende stemming die maar zelden wordt losgelaten. Machines brommen een diepe grondtoon, stemmen fluisteren onverstaanbaar, ijle noten dwarrelen in repetitieve bewegingen, voetstappen doen het kreupelhout kraken, een stem roept om hulp in de verte, kerkklokken en alarmsignalen verbreken de stilte. De gitaarsolo in Jenseits Des Schattens is het enige, down-to-earth rockmoment op dit bijzondere document dar klinkt als een boze droom. (GV)

dreigend, lyrisch, ongrijpbaar, hortend en stotend en nog veel meer maar in ieder geval absoluut nooit saai. De gesproken teksten en gezongen gedeelten met opvallende rollen voor Hajo Doorn (Dull S.) en Cor Gout (Trespassers W) maken het tot een soort hoorspel waarbij je steeds weer iets nieuws ontdekt. Voor mensen die niet gaan voor hapklare brokken, maar liever de tijd nemen om met veel geduld een album uit te vlooien is dit dé gelegenheid.

DIVERSE ARTIESTEN Strictly Eric E

diverse genres

DIVERSE UTRECHTSE GROEPEN U-Mix, 18 Different Flavours! (U-POP CD 001) aarlijk een puike verzamel-cd die een aardig beeld geeft van de diversiteit van de popmuziek in en rond de Domstad. De gezelligheid van Ome Cor's Show Duo verenigd met de trash metal van Silcon Head, maar ook gearriveerde bands als Daryll-Ann en Louisiana Radio zijn vertegenwoordigd. De twee hoogtepunten op de cd komen van Seein' Red met het punknummer De Maat Is Vol en het samenwerkingsverband tussen de Easy Aloha's en The Treble Spankers. Hun Joh Zo Dus doet erg denken aan de liedjes die HET in de jaren zestig maakte. Luister zeker ook naar de bijdrage van Budgetics. U-Mix is een zeer probaat middel voor degenen die het af en toe niet meer zien zitten met de popmuziek in Nederland.

W

(DS) etno-hop

net als bij Byzantium het belangrijkste perspectief. De Vliegende Hollander haalt zijn invloeden van ver! Zo is het een voortreffelijk mengsel van sferen en invloeden van onder meer Ryuichi Sakamoto, Japan (Sylvian) en Eno ft Byrne's My Life in the Bush of Ghosts. Wat bij Van Oosterom altijd opvalt, zijn de intrigerende geluiden. Bewerkte klanken die nauwelijks thuis te brengen zijn. Het geeft de nummers een mysterieuze glans waardoor je maar niet uitgeluisterd raakt. Prachtig! (RB) experimenteel

FRANS FRIEDERICH Recyclopedia C (AMF1061/TW1021)

F

rans Friederich is met een aantal gelijkgestemde zielen uit bijvoorbeeld Dull SchicksaI, Trespassers W en de Rotterdamse Improvisatie Poel de geschiedenis aan het herschrijven. Een project dat jaren gaat duren, want we zijn nu pas bij de C en hebben nog wat lettertjes te gaan. Bij de derde letter van het alfabet staan drie heren centraal, niet toevallig allemaal met Charles als voornaam: Lindbergh, Chaplin en Ives. Gedurende 71 minuten worden deze drie Karels binnenstebuiten gekeerd en opnieuw aangekleed. De muziek is daarbij

Fado

FERNANDO LAMEIRINHAS Fadeando

rockabilly

HI-DRAMATIC Hi-Dramatic (Ear Gear 008/Konkurrent) ls je heel goed luistert, hoor je dat het niet Brian Setzer is die zingt. Net iets minder hees en pittig. Ook het gitaarwerk (veel instrumentals) en de liedjesstijl van Hi-Dramatic komen grotendeels uit de school van de maestro. Over de hele linie is dit een verdienstelijk debuut, hoewel het allemaal een beetje braaf klinkt, misschien doordatje van exleden van bands als NRA en Yawp! meer vuurwerk verwacht. Of komt het door de slappe mix, waarin de sologitaar de boventoon voert en de drums nauwelijks hoorbaar zijn? Pepijn heeft de rockabilly en swing niet bepaald met de paplepel ingegoten gekregen en de geluiden die hij uit zijn snare weet te toveren hebben daar dan ook weinig mee te maken. De rechtgeaarde billy zal de charme hiervan niet kunnen doorgronden en daarom geldt voor Hi-Dramatic het adagium 'goed geprobeerd, slordig afgewerkt'. Benieuwd naar wat ze nog in petto hebben. (RW)

A

MARTIN HUTCHINSON Novf Teil Me (HUTCH 002) ekkere vette blues, dat is wat Martin Hutchinson maakt Geïnspireerd door de groten der aarde en zijn Ierse afkomst haalt hij dertien nummers lang alles uit de kast. Opvallend is vooral de slidegitaar waarmee Now Tel! Me opent: een prachtige binnenkomer. Ook het nummer Illusions mag er zijn. De zang kan niet helemaal bekoren, maar de muziek heeft vaart. Veel rauw stampwerk dat niet verveelt. Hoewel Hutchinson de klassieke bluesstijl niet verloochent, weet hij het album met Ierse invloeden te doorspekken, waardoor de songs een extra dimensie krijgen. Now Tell me is iets minder geschikt voor degenen die niet van oeverloos gepiel op de gitaar houden. Wie hiei wel van houdt, zal geen spijt krijgen van een gang naar de platenboer. (DS)

L

KING ME King Me (eigen beheer, tel. 010-4101983) e liedjes van zanger, gitarist, tekstschrijver en componist Michael Mile hebben invloeden uit Antwerpen en Palace/Will Oldham/Bonnie Prince Billie. Van die laatste covert hij het nummer I

D

(BIram (Munich) 990201) ovenstaande stijlaanduiding fado is met enige reserve gekozen. Fadeando biedt namelijk heel wat meer dan fado alleen. Sterker nog, de al jaren in Nederland wonende Portugees, ooit nog in het legendarische Sail-Joia, heeft vaak een veel te vrolijke of hoopvolle toon om van fado te kunnen spreken. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk ben ik helemaal gevallen voor dit smaakvolle album. De warme, gloedvolle sfeer zuigt je langzaam mee in de kern van de liedjes en die zijn vaak oersimpel, maar o zo mooi. De begeleiding is meestal open gearrangeerd waardoor de akoestische gitaar en de andere instrumenten een extra smaakmakende rol spelen. De mondharmonica van Raymond van het Groenewoud bijvoorbeeld, maar zo is er veel moois. Met de naam van de sympathieke Belg komen we op een fijn extraatje in het cd-boekje, want hij heeft de teksten van dit album uitmuntend vertaald. Fadeando is zo twee keer poëtisch prijs!

B

(RB)

blues

house

E

(Rotterdam CityGroovez/Essential Dance Music RCG 701201) wee jaar geleden was er de cd Forgotten Worlds Vol. 1 van Byzantium, bestaande uit Hanyo van Oosterom en Michel Banabila. Eerstgenoemde heeft nu als The Flying Dutchman de solo-cd Trip To The Core uit. De muziek sluit wel aan bij Byzantium, maar verkent veel meer een aantal stijlen uit de huidige dance zoals triphop, etnotrance, luistertechno en zelfs wat voorzichtige big beats-invloeden. Het sleutelwoord is al gevallen: etno, want dat is

experimenteel/ambient

betreffende acts behoren net zo min tot de underground als de kerktoren op het hoesje van deze cd. Dit is wat je noemt met de hele scene een Delfts blauwtje lopen. (RW)

(Beats included/ lube 73 50172) en van de populairste DJ's van Nederland is Erick E inmiddels, hoewel zijn domein de Roxy er niet meer is. Hij nam de Strictly! cd-serie over van DJ Jean en laat op deze dubbelaar het geluid van deze zomer horen. Daaronder flink veel Nederlands materiaal, waaronder van Erick E zelf, Sensurreal, Sander Kleinenberg, Vincent de Moor en Ferry Corsten. Cd 1 is club, cd 2 wat steviger materiaal, maar het valt allemaal onder de noemer groovy disco house. Op deze cd geen top veertig hits, maar de tracks die Erick E normaal op feesten gebruikt om het spreekwoordelijke dak eraf te laten gaan. Een lekker zonnig ceedeetje. (RL)

THE FLYING DUTCHMAN Trip To The Core

Sec A Darkness. De af en toe vervormde zangstem is teveel een trucje dat meer in de weg zit dan dat het een noodzakelijke bijdrage levert aan de muziek. Tattoo krijgt dankzij de inbreng van viool een Velvet Underground-sfeertje. De viool wordt aangevuld met cello in de mooie ballade Lisa's Song. Het sterkste nummer dankzij een pakkend refrein is het stevige Cactus dat op z'n minst bij Kink FM overdag gedraaid kan worden. Dat vlotte nummers niet de sterkste kant zijn, toont het onrustige Nero In Pyjamas. Verder geeft dit debuutalbum een goed gevoel. (GV)

(RB)

ambient/techno

KRATARKNATHRAK Nyarlathotep (New Darkness Recordings

NDI2)

H

et eerste album van Kratarknathrak is nog maar net uit mijn cd-speler, of het tweede ligt alweer in de bus. Kratarkman Pieter Winkelaar beloofde een duistere opvolger en heeft, opnieuw geïnspireerd door H.P. Lovecraft (en Inrichtingpartys), woord gehouden. Het album Nyarlathotep (de boodschapper /an de duisternis uit Lovecraft's boeken) .5 voornamelijk opgebouwd uit langgerekte geluids-escapes met percussieve, industrial beats. Ook het cd-hoesje is weer machtig obscuur. Mensen die uitgesponnen ambient (negen nummers in 65 minuten) kunnen trekken, kunnen Kratarknathrak bereiken op Molenstraat 13, 2181 JA in Hillegom (0252-518077).

(DdM) metal

^HE KUNTAÜTCULT From The P i t s . . . (Displeased D-00059) T h e KuntautCult komt schijnbaar uit 5 het niets met een brute death metalut. Het drietal is echter al vijfjaar bij e kaar en opereerde eerder onder de liiam Bodybag. De band speelt op hun cebuutalbum een agressieve en bizarre v;.rm van death metal, waaraan zo te horen een steekje los is. De muziek van The KuntautCult kenmerkt zich door grillige ritmepatronen, niet bepaald gebruikelijke arrangementen en (klassieke) samples op de meest wazige momenten. Vocaal houden de Ridderkerkers het V'oral op een extreme deathgrunt, die l'i.nkt als een leeglopend afvoerputje. Dat Tne KuntautCult ook van andere muziek hcudt, getuigt een nummer als My Beds Are Made Of Turds. Vreemd gezelschap. (DdM)

LEMUR VOICE Divided (Sky, TCD20002-2) ost west, thuis best. Verscheen het debuut Insights in 1996 nog via het Amerikaanse Magna Carta label, voor deze opvolger heeft het Limburgse Lemur Voice zich verbonden aan het Sky-label van Telstar uit Weert. Divided klinkt als het logische vervolg op het destijds goed ontvangen debuut: Symfo-metal van de bovenste plank met internationale potentie. Vanaf opener Solilocide is hoorbaar dat de band in alle rust naar dit album heeft toegewerkt en in het dikke uur dat volgt, schotelt LV je een indrukwekkend muzikaal landschap voor. Of het nu het vet beukende Parvedian Trust of het dromerige When The Cradle Cries is, de band blijft moeiteloos overeind en verliest de songstructuren niet langer uit het oog. Een absolute hoofdrol is weggelegd voor de loepzuivere zang van Gregoor van der Loo, maar door alleen hem te vermelden doe je eigenlijk de overige (wereld)muzikanten tekort. Enige minpunt is de Michael Jackson cover Beat It, die te klinisch is en alleen maar afbreuk doet aan dit technisch hoogstandje. Voor degenen die watertanden bij Dream Theater, Fates Warning en Cairo is Divided een meer dan verantwoorde investering. (SN)

O

een ding: zingen. Dat doet ze dan ook, soms gaat het zelfs door merg en been. Iets te vertellen heeft ze niet en haar teksten zijn eigenlijk niet meer dan stukjes poëzie die te vergelijken zijn met het repertoire dat je op menig amateurdichtersfestival tegenkomt. Gelukkig heeft Linde wel veel flair en doorzettingsvermogen. Ze zal beide heel hard nodig hebben om muziekliefhebbers te overtuigen van het feit dat Visman een plekje verdient in de gemiddelde cd-collectie.

(DS) metal OCTAGON The Spring Of The Tragical Black (eigen beheer, 038-4227952) et zestal Octagon ging voorheen door het leven als gothic dark metalband. De eerdere inspanningen van de Zwollenaren werden vastgelegd op een cdemo. In een iets gewijzigde samenstelling is enkele maanden geleden The Spring Of The Tragical Black opgenomen. Na een mij weinigzeggend intro laat Octagon vier vrij lange en doomy black metal nummers plus een outro horen. De band bedient zich van niet al te snelle, redelijk spannende black met heren- en damesvocalen, maar zonder toetsen. Zanger Goth klinkt vooral gemeend schor. Zijn tegenhangster Nemesis vertoont de neiging nogal eens te frivool uit de hoek te komen. Vooral als je de teksten in ogenschouw neemt. (DdM)

H

blues/Friestalig

OERÉMIS Siik Stilf En Mislik (Marista MCD 5620) op in je moerstaal was ooit een gevleugelde kreet. Bands als Skik, Normaal en recentelijk Pigmeat geven de laatste jaren een extra glans aan dit begrip. De cd van de Friese bluesband Oerémis ademt dan ook de Friese cultuur uit. Als je goed luistert, en het tekstenboekje bij de hand houdt, krijg je wel iets van de teksten mee, maar Siik Stiif en Mislik is ook om de muzikale kwaliteiten van de band het beluisteren meer dan waard. Stemmige ballads worden afgewisseld met lekkere up-tempo songs en de zangpartijen worden afwisselend door de twee zangers en de zangeres gedaan. En dat de band niet gespeend is van humor blijkt uit het nummer Droegeham; een vrolijk lied over de mooie Friese meiden in die negorij. (DS)

P

symfonische rock singer/songwriter

OXOL

LINDE

Zeb Rent-a-demon Visman (VIA 9950542)

V

rouwelijke singer/songwriters worden de laatste tijd erg serieus genomen in de muziekwereld. Te serieus misschien. Linde Nijland is hier een goed voorbeeld van. Ze kan aardig zingen, speelt een behoorlijk deuntje op verschillende instrumenten en ze schrijft ook nog Nederlandstalige teksten. Geïnspireerd door Oerol en Schotland wil Linde maar

DBÜII

(eigen beheer, 070-3624014) eze experimentele musical (?) vertelt een verhaal, maar om het spannend te houden heb je met de cd niet meteen alle puzzelstukjes in handen. Het lijkt te draaien om een jongen die de hulp van een demon, die al zijn dromen kan vervullen, weigert. De demon zint op wraak. Je moet Zeb Rent-a-demon wel een paar keer gedraaid hebben, voor de muziek echt begint te leven, maar dan heb je een

D

bij vlagen erg boeiende cd in handen, doorspekt met tal van geluidseffecten. De nummers die het centrale thema herhalen - cash, love, fame, slave - zijn enkele van de leukste. Bij dit project, waar twee jaar aan gewerkt is, hoort ook een voorstelling met filmbeelden, die in september van start is gegaan.

(MA) JGZzdance

RAISE THE ROOF Horns & Beats (VIA jan 9920812) et hun tweede cd proberen de zeven mannen van Raise The Roof het dak eraf te spelen. Vooral met het eerste nummer Piek It Up met zanger Orlando Milan als gast lukt dat heel aardig. De band zoekt het midden tussen funk, jazz, dance en hiphop. DJ IQ voegt met zijn scratches de nodige moderne elementen toe, maar het geluid wordt nog het meest bepaald door de blazers, die het best tot hun recht komen bij de funknummers. En funk staat er genoeg op Horns Et Beats. Raise The Roof begint een behoorlijke naam op te bouwen en met deze cd kunnen ze weer even voort. (AK)

M

reggae

REBEL SOULS Finally: Live At Studio Chateau Tilburg (eigen beheer, postbus 718, 3200 AR, Spijkenisse, tel 0181 622983) ls er zo veel taal- en typefouten in de blo staan maakt dat natuurlijk nieuwsgierig naar de in de bijsluiter afgedrukte teksten. En jawel, hopelijk klopt het bovenstaande adres. Laten we het dan maar over de muziek hebben, want met hun instrumenten hebben de mannen van Rebel Souls heel wat meer ervaring. De vermaarde Tilburgse studio Chateau is natuurlijk een garantie voor een sound die staat als een paleis, en ook de vijf muzikanten weten een verrukkelijk stukje reggae en rocksteady neer te zetten. De iets te gepolijste sound en te zoete leadzang worden gecompenseerd door koortjes die net niet zuiver zijn, waardoor het zaakje levendig genoeg blijft, ook al is het tempo in bijna alle nummers hetzelfde. Wel jammer dat deze cd, zeker voor een live-plaat, veel te geproduceerd klinkt. Vooral de effecten op de leadzang en drums gaan vrij snel vervelen. Als je zo'n goeie band hebt moet je die rotzooi gewoon achterwege laten. (RW)

A


het grote podium op het Museumplein een behoorlijke mensenmas- ;^ Surhuisterveen: Meindert Talma & Negroes - Kolkzicht Swifterband: Band zonder Banaan Sporthal Tilburg: Quazar-013 Utrecht: Vandoorn • SJU Jazzpodium; Bad Company - Tivoli; Donnas - Ekko Woerden: Puz + Circle of Friends K'77; Spitfire - Babylon Zaandam: Pane - Kade Zwolle: Goddess of Desire - Hedon Zondag 3 oktober Arrsterdam: Da Gaia - Paradiso; Moon + Mimezine + Oria • Melkweg Arnhem: Appleseed Cast + Jimmy Eats World - Goudvishal Bergen op Zoom: Cuby & Blizzards + Holsappel + Rowwen Hèze- Binnenschelde Den Haag: Paard op Hol: Wipneus en Pim - Lucent Danstheater Dongen: Byther Smith & Nightriders + Percy Strother Band - Gouden Leeuw Groningen: Meindert Talma & Negroes - Vera Kwakel: Hugo Remmelt & Thijs Muus - Simpelweg Joppe Nijmegen: Dead Moon - Doornroosje Rotterdam: Hogelaz Runedance + Hekote - Baroeg; Obilaya - Nighttown; Riverdance - Ahoy' Tilburg: Nembrionic + Consolation013; Dimension Seven - Extase Veldhoven: Mennen + Sequoyah + Askari - Odeon Maandag 4 oktober Amsterdam: Raggende Mannen Paradiso Leiden: Billy the Kid - In Casa Utrecht: Is Ook Schitterend speelt Dire Straits - Stairway to Heaven; dEUS - Vredenburg; Golden Earring • Stadsschouwburg Dinsdag 5 oktober Amsterdam: Damnations + Gourds Paradiso Arnhem: Golden Earring - Musis Sacrum Leeuwarden: Lee Clayton - Gloppe Venio: Van Dik Hout • Maaspoort Woensdag G oktober Amsterdam: Spinach + Wit is Out Winston Den Haag: Crossing Border: Can + Willy Deville + Tekomeli e.a. - Spuiplein Eindhoven: Van Dik Hout - Stadsschouwburg Haarlem: Paladins + Say Zuzu - Patronaat Maastricht: Popa Chubby- Nightlive Nijmegen: Damnations + Gourds Doornroosje Rotterdam: Stella • Rotown Utrecht: Livin'Stone - Stairway to Heaven Donderdag 7 oktober Amsterdam: God Squad - Melkweg Apeldoorn: Today! - Bluescofe Arnhem: Louie Fontaine + Fabulous Beatmochine - Willemeen Den Haag: Crossing Border: Tindersticks + Andy Cairns + Damnations + Eugene Edv/ards + Lee Clayton + Beta Bond e.a. - Spuiplein; Use Delange - Anton Philips Deventer: Popa Chubby - Burgerweeshuis

Eindhoven: Stella - Effenaor Enschede: Willy Deville - Muziekcentrum Groningen: Crematory - Vera; Toto Martinihal Heerlen: Van Dik Hout - Stadsschouwburg Hoorn: Herman Brood & His Wild Romance - Theater Leeuwarden: Say Zuzu - Gloppe Maastricht: Bond zonder Banaan - La Fiesta Del Toro Rotterdam: Dexter & Hot Rod Honeys - Vlerk; Beth Hart - Rotown Tilburg: Paladins + Vibrotones + Drippin'Honey - 013 Zaandam: Passion House - Kade Vrijdag 8 oktober Apeldoorn: Taraf de Haidouks Gigant Arnhem: Crematory - Willemeen Breda: Daan + Fence - Para Budel: Form + Barfly + Shadov/lifeBorch Den Haag: Crossing Border: Lost Island + Quakes + Def Tex + Bonabilo + Voiznoz + John Paul Jones + Rahzel + God Squad e.a. Spuiplein Deventer: Golden Earring - Schouwburg Leeuwenbrug Geleen: Gathering - Hanehof Gouda: Sway - So What Groningen: June of 44 - Vera; Venice Oosterpoort Haarlem: Hoax + Vibrotones - Patronaat Hardenberg: Primal Fear - Podium Hellendoorn: Gourds - Lantaarn Hillegom: Dimension Seven - Solution Leiden: Only Entertainment - LVC Nijmegen: Crematory - Willemeen Roeloforendsveen: Blof + Handsome 3Some - Veiling Roermond: Deviate - Azijnfabriek Rotterdam: Pram • Vlerk; Naglfar Baroeg Sittord: Aphrodite - Fenix; Van Dik Hout - Stadsschouwburg Sneek: Integrity 2 0 0 0 + Numb - Bolwerk Spijkenisse: Herman Brood & His Wild Romance - Theater Tilburg: Neurosis + Voivod + Today is the Day 013 Utrecht: Tindersticks • Muziekcentrum Vredenburg Weert: Sedition - Bosuil Zaandam: LA Doors • Kade Zeist: Travoltas + Hoeckeflosse -Peppel Zwolle: N.R.A + Lomb - Hedon; The Dubliners - Uselhollen Zaterdag 9 oktober Alkmaar: Spitfire + Brother Inferior + Juggling Jugglars + Dir Yassin Parkhof Alphen a/d Rijn: Firebirds - Kasteel Amersfoort: Say Zuzu - Kelder Amsterdam: Sfeq 3 0 0 0 - Bimhuis; Spookrijders + E-Life + Def Rhymes + Sot'R'Doy + Lunatics + Monuschka - Melkweg The Max; Log Wagon + Avail + Bouncing Souls-Melkweg(oz] Assen: Damnations + Gourds + Beth Hart + Stacey Eorle + Paladins + Popa Chubby + Boyd Small + Steve Wynn + Stacey Eorle e.a. - Take Root Bokel: Dimension Seven - Refuse Bergen op Zoom: 7 Zumo 7 + Xantossa -Boho

sa weet te bekoren met een flinke dosis drum 'n' bass doorspekt s met Afrikaanse muzikale elementen. Leuk weekendje wel voor Pro-j ject 2000, een dag later mogen ze het kunstje herhalen in de Bravo-| tent op Lowlands.

i

Het Leidseplein is de tweede centrale locatie van de Uitmarkt, waarondermeer de Paradiso en IVlelkweg hun deuren hebben geopend. . Op zaterdagavond geeft Redivider in de Melkweg een poppy, melo-dieuze en zeer strakke set aan een volle zaal mee, terwijl Noujoum Raï daar eerder op de dag de mensen verblijdde met hun experimentele en opzwepende raï. De Uitmarkt geeft een goed overzicht van cabaretiers die zich op;i popmuziek hebben gestort en daarmee zelfs in de Top 40 belanden.' Eén van de nieuwste telgen uit die familie staat op het grote podi-,^ urn van het Museumplein: Lebbis en Jansen (die overigens ook o p l

Lowlands stonden). Maatschappijkritische grappen gaan hen bete af, maar ondanks hun stuntelige muziek zingschelden duizendej toeschouwers enthousiast op Lebbis' verzoek mee met de regel 'Hi is een eikel' (het refrein uit hun bewerking van Dennis Leary's I'm A i | Asshole).

S

(Arnold de Boer)

M

' • k• ^

. ^ w^ j

r^

• kwi

Bergum: Osdorp Posse + Onderbonden - Kiehool Den Bosch: Integrity 2 0 0 0 + NumbVillem II Oen Haag: Crossing Border: Placebo - Venice + Maxi Jazz + Marky i«imone + Paradise Motel + Witr:ess + Hefner- Spuiplein ' achten: Capitol City Dusters + .'.ina - Iduna Jam: Nilsson - Nohol , ndhoven: J-Life + Rawkus Artists L (udge - Effenoor • >schede: NRA - Atok : rootebroek: Gathering - Rl 7 t ardenberg: Billy the Kid • Podium I jrderwijk: Travoltas + U-Gene & Oh-Jay - Park 3 1 seswijk-Dinther: Pu'Wax - Zwaan t'ellendoorn: Hoox - Lantaarn h'^ngelo: Zingende Fresia's ( 'oothuis I logeveen: Travoltas - Podium I jlst: Skik- Den Dullaert I ./intsheul: A.J. Mhoryo • Nederland 3 I -suwarden: Unyx - Romein ' den: Pane + Noed - Q-Bus; Neuro£ s + Voivod + Today is the Day Lottum: Action in DC + Pov/ersloveCanix Nijmegen: Van Dik Hout - Stadsschouwburg Purmerend: Rude Rich and the High Notes + Regulators - Kern Roermond: Annihilolor - Azijn Fabriek Rotterdam: Daan - Rotown; Cords - Villa Musica Siiedrecht: Woistcoast - Elektra Sneek: JW Roy & One Night Band Bjiwerk Spoordonk: Bond zonder Banaan Feesttent Stein: Julian Sas Bond - GemeenS'^opshuis T. «el: Drippin'Honey • Bluesfestival T nray: Covenant- Gaellus T.ourg: Willy Deville-013 U echt: Jaap Blonks Splinks - SJU J< rzpodium; Aphrodite - Tivoli; Club D ana + Ford's Imaginary Inferno + Telefunk • Ekko V«enendaal: Fen Temple- Bar en Boos V'-jordingen: Doryll-Ann - Villa Musica V aalwijk: Various Minds + Serendipity + Forever Times + Gate • Progstage Z landam: Michael Schenker Group K,de Zvrikzee: Vengeance + Peanuts - Brogt.n Z; d Beierland: Herman Brood & His W !d Romance - Eendrachtshoeve Zondag 1 O oktober Ar sterdam: Willy Deville - Paradiso; BtVh Hart + Deire - Melkweg the Max; Giidsmack • Melkweg (oz) Bc^kel: Seatsniffers + Vibrotones Si'jupke; Drippin' Honey- Festival BI. .;um: Louie Vontaine & His Fabule.,s Beatmochine - Opsessie De joorn: Blof - Dollenburg Of. Haag: Paard op Hol: Kurban Kc zo Hefrenveen: Skik - Feesttent Hevthuysen: Say Zuzu - Tom Tom Nijmegen: Crematory - Willemeen; Ve:iice - Doornroosje Roferdom: June of 4 4 - Nighttown Tilburg: Gourds + Damnations - 013; Altar-01 3 Batcave Ut:.cht: Popa Chubby & Big Boom Band-Tivoli

Maandag 11 oktober Amsterdam: Willy Deville - Paradiso Eindhoven: Golden Earring - Stadsschouwburg Geleen: Brian Knight's Raw Blues Band + Rookie and the Bluesmen Boerderij Rotterdam: Jamiroquay - Ahoy'

W i e : Di G o j i m , T e t z e p i , D i l a n , U J , C o u s i n X , S e e d l i n g Waar: Uitmarkt Amsterdam

U

it Friesland brengen Di Gojim hun klezmer inclusief Nederlandse teksten van onder meer Ivo de Wijs. De groep van vijf personen,

die tezamen zo'n 25 instrumenten kunnen bespelen, brengen op zondagmiddag al een behoorlijke groep mensen in beweging. Tetze-

Dinsdag 1 S oktober Amsterdam: Capitol City Dusters + Aino - Entrepotdok Geleen: Willy Deville - Hanehof Rotterdam: Whitney Houston - Ahoy' Tilburg: Beth H a r t - 0 1 3 Venlo: Golden Earring -Maaspoort Zwolle: Van Dik Hout - Nieuwe Buitensociëteit

pi laat de mensen gewoon zitten en luisteren. Vanaf het grote podium duwen zij hun bigbandstijl jazz het publiek in dat, pas nippend

Woensdag 1 3 oktober Amsterdam: SFEQ + Greenfield + N e w Cool Collective + The Jazzmeteors/Bob Fosko + Benjamin Herman Trio + Tea Dance - Paradiso; Michiel Borstlap Group - Melkweg the Max; Guided By Voices - Melkweg (oz) Den Haag: Paard op Hol: Spookrijders + MC Pester + Oudekerk Kaffers - Koninklijke Schouwburg Deventer: Hugo Remmelt & Thijs Muus - Burgerweeshuis Heythuysen: Lee Clayton - Tom Tom Nijmegen: Vols Licht - Doornroosje Rotterdam: Whitney Houston - Ahoy'; Keith Caputo - Rotown Utrecht: Zito Swoon - Tivoli Donderdag 1 4 oktober Amsterdam: Donnas + Bratmobile Paradiso; Turmoil + Kid DynamiteMelkweg Groningen: Golden Earring + Tango Real Quartet - Oosterpoort Leeuwarden: Van Dik Hout - Harmonie Nijmegen: Hoax + Vibrotones Doornroosje Rotterdam: Pony + Super Prestige + John Wayne Shot Me - Vlerk Sittard: Birgit - Schouwburg Tilburg: Jane Doe - 013 Zoetermeer: Percy Strother Band Brouwhuis Vrijdag 1 S oktober Alphen o/d Rijn: Poter Moeskroen Kasteel Amstelveen: Nuff Said - Griffioen Amsterdam: Keith Caputo - Paradiso; Pane • OCCII Apeldoorn: Free & Easy- Gigant Delft: Parlour - Speakers Den Bosch: The Gathering - Willem II Drachten: Wang! Dong! - Swetser; Van Dik Hout - Lowei Eindhoven: Mystic Circle + Graveworm + Stormlord + Suidakra Effenaar Etten-Leur: Birgit- Festival Groningen: Tail Dragger + Rockin Johnny Band - Oosterpoort Hardenberg: Zokk Wylde - Podium Harderwijk: Redivider + Benjamin B Parks Harlingen: Meindert Talma & The Negroes • Wachter Hilversum: Quazar - Tagrijn Laren: Skik - Witkamp Leeuwarden: Willy Deville - Harmonie Lottum: Hoax + Rooster Cogburn Canix Neede: Herman Brood & His Wild Romance - Poorte Nijmegen: Billy the Kid - Nightlive

aan het eerste biertje, experimentele koperclusters met swingende bas en beats te verstouwen krijgt. Voor de mensen die dat te ver gaat, is er de mooie set van Dilan in de Melkweg. De ritmesectie zet een standaard roek-basis neer, maar daarover heen klinkt betoverende Turkse zang, swingend sas-spel en percussie zodat velen bij het derde nummer niet meer stil kunnen zitten. Hetzelfde gold voor het optreden van UJ (voorheen UGene en O Jay): zwaar funky en groovend met een flinke portie soul en sterke zang. Zowel publiek en band worden verrast met een gastoptreden van MCR die de boel opzwepend aan elkaar rapt. Meer rap bij CousinX, die een jazzy blazerssectie koppelt aan een groovende ritmesectie en een DJ. Soms maken ze het zichzelf iets te moeilijk, maar samen met de hiphop pakt de bigband-insteek

I

meestal prima uit. Als 'Geweldige lekkere stevige muziek' kondigt Saskia Lenferink het optreden van Seedling op het Promenade podium af. Het geluid klinkt verwaaid mede doordat de geluidsman niet van gitaar lijkt te houden. Geweldig en stevig is het wel twee uur later in de Melkweg, waar Seedling beter op zijn plaats lijkt en de band een zeer energieke set speelt met huppelende ritmes, mooie

I

samenzang en dwars snarengetokkel uit gitaar en viool. (Arnold de Boer)

W i e : Morzelpronk, Hon Bennink en anderen W a a r : Jazz op de botermarkt, H a a r l e m Paradoxaal genoeg kun je tijdens Haarlem Jazzstad als popI I I liefhebber nog het beste terecht op de Botermarkt, het meest extreme hoekje van het festival. Onder de titel Weird Jazz & Afterbeats is een zeer uiteenlopend programma samengesteld dat wordt geopend door Morzelpronk, de band van gitarist Dolf Planteijdt. Op

1]


INDUSTRIAL REEL Barrel (eigen beheer, tel.020-692069) a de albunns Lock en Stock moet de derde cd van Reel wel Barrel heten. De vorige twee platen werden uitgebracht door het in gothic gespecialiseerde Duitse label Electric Blue. De samenwerking verliep niet helemaal naar wens, vandaar dat de drie heren van Reel de derde in eigen beheer hebben gebrand. In het volgepropte maar niet te drukke geluidenpalet zitten ondermeer metalgitaren, stemmen van obscure platen en dito films, en dreigende, lage vocalen. De door Front 242-geïnspireerde industrial wordt vers gehouden met aan housegelieerde bleeps, gabbergebeuk (LS.B.) en drum'n'bass-roffels (in het sfeervol duistere Make No Sense). Reel klinkt het gevaarlijkst in van elektronische zweepslagdrums voorziene Stand And Fall ('Tm knocking on your doori"). Tussen de bonustracks zitten verschillende remixen waaronder een van Malochia. (OV)

N

triphop

ROLLERCOASTER 23 The Trick Is To Keep Breathing (Sally Forth Records SF t016) e debuut-mini Monophonic Worlds van Rollercoaster 23 werd zo goed ontvangen dat het tijdelijke karakter van de groep maar in de ijskast werd gezet. Ook Fret was enthousiast over die EP en we keken dan ook uit naar het vervolg. Teleurgesteld zijn we zeker niet want The Trick is een ongrijpbaar mooi plaatje. Ergens in het grensgebied tussen pop en dance weet het inmiddels tot kwartet uitgegroeide gezelschap te boeien met lekkere ritmes, vervreemdende samples en geluiden en bewerkte stemmetjes. Toch is de kern van de composities nog steeds het liedje. Ze doen hun naam eer aan door snelle bochten, angstwekkende afdalingen, kronkels en variatie in snelheid, maar zonder daarbij uit de bocht te vliegen. Want de spreekwoordelijke kop en staart worden door Rollercoaster niet weggemoffeld ten koste van het experiment. Het is even wennen, maar na een paar draaibeurten blijkt de voorganger vergeleken bij dit bijna dertig minuten durende vervolg maar kinderspel geweest te zijn. Het ontdekken waard! (RB)

D

dance

ROZARIO Upa Upa! (Rozario records roicd9901) eze cd van producer Ralph de Rozario zit een beetje tussen demo en eigen beheer-release in. Het is vaak zelfs niet eens direct dance, meer een combinatie tussen jazz en pop die met de sampler en gitaar in elkaar is gezet. Dat betekent veel solo-achtige stukken en tracks die je even makkelijk bij een stroming als Lounge kan indelen. Het gebruik van de beats heeft duidelijk geen prioriteit, maar is toch regelmatig erg smaakvol gedaan. Wat mij wel bevalt aan dit schijfje is dat Rozario een duidelijke eigen stijl heeft,

D

4S

iets wat bij altijd naar het buitenland kijkende Nederlandse producers nog weleens wil ontbreken. Dat deze schijf potentieel heeft, mag duidelijk zijn.

(Rl) covers

SANTANICO A Tribute To Carlos (VIP One CDM 9901) e leden van Laberinto hebben ook al enkele jaren een Santana-coverband onder de naam Santanico. Hiermee is kort voor de zomer een mini-cd met vijf nummers uitgebracht. Zo te horen verschillen de Santanico-versies niet wezenlijk van de originelen, al moet ik bekennen dat het werk van Santana niet tot mijn huisraad behoort. Maar She's Not There kennen we natuurlijk allemaal. Aardig cd'tje voor (Carlos) Santanisten, liefhebbers van Santanico en fans van Laberinto. (DdM)

D

funk/rock

SHIVER Mirror (DINO DNCD 99640) hiver maakt aalgladde funkrock en komt uit het oosten des land. Met Gate Of Heaven haalde het viertal zelfs een hitnotering, en dat is te begrijpen. De sound is gelikt en doet hier en daar heel in de verte aan de Amerikaanse groep Live denken. Maar daar waar deze band nog wel eens wil verrassen, doet Shiver dat helaas zelden. Mirror is een oerdegelijke plaat die gemaakt is voor commercieel succes. Gate Of Heaven klinkt aardig. De nieuwe single Future Child is een waardige opvolger en het slotnummer Holy Sick Man, het hoogtepunt van de cd, duurt lekker lang. Pas in dit nummer laten de bandleden op beschaafde wijze horen waartoe ze in staat zijn. Jammer dat we er bijna veertig minuten op moeten wachten. (DS)

S

alternative

SOLEX Piek Up (Matador) n vergelijking met het debuut is de sample-pop van Solex op haar tweede album Piek Up stukken speelser geworden. Liesbeth Esselink heeft haar machines goed onder controle, ze weet uit losse fragmenten coherente nummers te maken. Niet alleen haar kinderlijk hoge zangstemmer maar ook muzikaal klinkt ze als een ondeugende tiener die gretig geluiden uit haar sampler vist alsof het een grote volle koektrommel is. Luister maar eens naar heet grappige, bijna verkouden refreintje in The Burglars Are Coming! In Superfluity en de single Randy Costanza klinken viool- en blazerssamples als vanuit een dronken draai-orgel. Door het ontbreken van echte liedjes loopt de vergelijking met het Japanse Cibo Matto (waarmee Solex in Amerika op tournee gaat) deze keer mank. Solex is een genre op zichzelf geworden. Doe net als BBC-DJ John Peel vorige maand en draai Piek Up minstens 1 keer per dag. (GV)

hiphop/Nederlandstalig

STORMTROEPERS Zeeuwse Babbelaars

(DSFA)

Zomer In Zeeland (DSFA, BEAT 2001) en Amerikaanse Westcoast-beat , een hoogwaardige productie en veel humor. Dat is de toegevoegde waarde van deze drie heren uit Zeeland. Waar de Nederhop al jaren overheerst wordt door harde drumcomputers, irritante ruis en stoerdoenerij, introduceert dit trio voor het eerst (ook al is het dan maar op één track) een heldere g-funk beat plus een flinke portie zelfspot. Helaas houden daarmee gelijk de pluspunten op. Alle nummers zijn bijzonder zwak uitgevoerd, de emcees kunnen niet rappen en het geheel klinkt kinderachtig en lachwekkend. Het album komt van begin tot eind over als een gimmick. Toch is dit een serieuze poging tot het maken van hiphop. En dat is nu precies wat het intriest maakt.

E

(HH) ls voorproefje op de debuut-cd wordt op de single Zomer In Zeeland op geestige wijze de oersaaie provincie Zeeland afgeschilderd als het Nederlandse Lloret de Mar. Puberale teksten over zon, strand, drank en lekkere meiden werken dusdanig op de lachspieren, dat er sprake is van een geslaagde poging Zeeland op de muzikale kaart te zetten. Gimmicks in de single zijn de sample van Saskia ft Serge en de uitgesproken teksten van Nederlands bekendste SBS 6 weerman Piet Paulusma. Als publiciteitsstunt kreeg elke disco en uitgaansgelegenheid in Zeeland een exemplaar toegestuurd. (SB)

Toch moet vermeld worden dat het balladegehalte op Epic de overhand heeft. Zanger/gitarist Niels Stolzenbach is bijvoorbeeld eigenlijk singer/songwriter en dat is vooral te horen in de grungy ballade Profound Darkness. Belangstellenden storten vijftien gulden op giro 8108547 van J. Ruissen.

(DdM) house

ULANBATOR Magnetik (Satellite Tracks §(Bertus) 1001) l twintig jaar zijn ze bezig, Ties van der Linden en Laszio Panyigay, samen Ulanbator. Niet altijd als de hoofdstad van Mongolië, maar met respectievelijk Vice en Mekanik Kommando maakten ze

A

metal

TERRITORY Cosmic Storm (HP-0647) en veelbelovend intro opent het debuut van het Nederlands/Finse Territory. Het viertal kent met bassist Eric de Jager slechts één landgenoot en presenteerde Cosmic Storm afgelopen juni in Finland. De gitaristen Sami Ristila (tevens zang) en Antti Sumiala wonen beiden in Nederland en voetballen bij FC Zwolle en FC Twente. Met hun band maken zij overwegend midtempo metal met een drumcomputer. Territory speelt in de traditie van de oude (speed) metal. Af en toe schiet het tempo omhoog en dat zou het vaker mogen. Ze hebben toch niet voor niets een drumcomputer! (DdM)

E

grunge

THUNDERGEESE Epic (eigen beheer, TC 001) hundergeese is een project in het kader van de HBO opleiding Muziek Management. De studenten ervan zijn verantwoordelijk voor het gehele productieproces van deze mini-cd. De band bestaat dan ook uit studenten die individueel actief zijn als muzikant. Thundergeese beweegt zich, naar eigen zeggen, op het grensgebied van rock en grunge.

T

A Spring Break (New Darkness Recordings ND11) ndwin Hofman is niet alleen gitarist bij C Fertile Reality, maar ook de man achter Warehouse. Hofman beleeft eigenaardige muzikale avonturen die hij heeft vastlegd voor deze debuutcd. Naast drumcomputers, synthesizers en een televisietoestel komen er ook gitaren aan te pas. De muziek van Warehouse is een allegaartje. Zo is techno te horen, komen hiphopbeats voorbij en bevat A Spring Break instrumentale punky deuntjes, alsmede weinigzeggende intermezzo's. New Darkness spreekt van invloeden van onder meer Money Mark, Kraftwerk en de oude Residents. Het New Oarkness-adres is te vinden in de Kratarknathrak-recensie. (DdM) rock

WISE MEN OF GOTHAM

A

bijzondere platen begin jaren tachtig. Deze Magnetik, het derde album, heeft qua klankkleur en thematiek opvallend genoeg een duidelijke link met de laatste Unsigned cd Origin. De overeenkomsten met bijvoorbeeld Club 11 zijn treffend. Het duo doet aan een soort mengsel van house, trance en techno, maar heeft bovendien steeds een link met de wereldmuziek. Dit laatste vooral door de sternsamples. Het album duurt een uur. Door de goed gedoseerde variatie weet Ulanbator toch de volle lengte te boeien, dat is knap. Het enige kleinigheidje is, dat op den duur het geluid toch iets kils heeft. Maar dat valt in het niet bij de overige prima verdiensten van Magnetik. (RB) popdichters/experimenteel

VAGE KENNISSEN Vacuum Soul (Kaas VK 01) age Kennissen is een samenwerkingsverband van dichter Danny Daluiso e.i gitarist Wouter Planteijdt (Sjako!). De laatste is voornamelijk verantwoordelijk voor de muziek op Vacuum Soul die wordt uitgevoerd door een aantal uitstekende musici. De nummers klinken soms behoorlijk ontoegankelijk en er wordt ook regelmatig naar de sampler en andere elektronica gegrepen. De teksten van Daluiso zijn vaak komisch en gaan over zeer uiteenlopende zaken als een mislukte jeugdliefde, prostitutie, drank en drucis. Het is even wennen, maar de combinatie van de veelal geïmproviseerde muziek met de droge voordracht van Daluiso is op zijn minst bijzonder te noemen. (AK)

V

CD SINGLES

WAREHOUSE

Treadmark (Dance Hard Records DH004) "riesland heeft er weer een puike noisegroep bij. Wise Men Of Gotham is in 1997 opgericht door drie muzikanten die al en/aring hebben opgedaan in o.a. Cone en Ancestral Sin. De groep speelt krachtige rock in de traditie van Life Of Agony, Soundgarden en Bush. Het eerste nummer Pessimist zet meteen de toon: strakke ritmes, groovende gitaar en een gedragen, 'imotionele zang. I Want (What You Got) en Better To Lie zijn de prijsnummers die wat mij betreft zo op single kunnen. De zang doet hier en daar wat denken aan Creed en . elfs Nirvana komt even om de hoek kijken. Het album wint bij elke luisterbeurt aan zeggingskracht en heeft mijn cd-speler dan ook niet meer verlaten. Wij willen meer! (SB)

EMMAPEEL Losing You (Marista MCD 5630) THE RESISTABLES The Resistables (020-6382574) LIFE TG US Delirious (Suburban LTU 005) SODA So Long (Steamin' Soundworks Steam 99002) SLEW JONES You And Me (Single Club/Mercury 562236-2) MISS UNIVERSE The Belong Song (Single Club/Mercury 562237-2) REBOEUE In Nij Begjin ((Marista MCD 5590) e eerste cd-kennismaking met EmmaPeel bevalt uitstekend, een Beatle-achtig nummer dat tof uit de boxen knalt. Flip rrccious is een stuk rustiger, maar ook beslist de moeite waard. Laat maar komen dat album. Waar we ook wel meer van willen horen is van het trio The Resistables. De drie tracks op hun single laten een vreemd mengseltje van garage/funk/rock horen dat zeker goed in elkaar zit. Life To Us heeft een duidelijke verwantschap met de (helaas opgeheven) band: Mizpah, maar klinkt toch eigenzinnig, doordat de groep minder folky is. Twee studio- en evenzoveel live-nummers laten een uitstekende indruk achter, vooral door de capaciteiten van zangeres Rebecca van Vuure. De vocaliste van Soda Eshter Willemse kan ook zingen. Maar dat hadden we kunnen weten want So Long stond al op Beste Demos van 1998, de verzamel cd-rom van Music Maker. Het contrast tussen de ingetogenheid van het titelnummer en de punkerige springerigheid van Three Chords doet vermoeden dat Soda een veelzijdige band is. Hopelijk bewijst de groep dat binnenkort op een langer schijfje. Dan twee singles van de Single Club van Paradiso, het concept dat begint te werken. Slew Jones uit Hilversum stapelt naar eigen zeggen pech op pech. Maar de zeven vette jaren schijnen nu aan de beurt te zijn. Het is ze van harte gegund, maar er moet dan nog wel wat aan de vocalen gesleuteld worden. De eerlijke meeslepende rock op zich is wel okay Miss Universe is duidelijk een stuk verder, de band die wereldberoemd is in Spanje zoekt het avontuur binnen de deuntjes wat meer. The Belong Song is een liedje om trots op te zijn en in Welcome To The Show Part 2 werpt Rick Treffers zijn muzikantenziel voor je voeten. Als er één groep is die het verdient in het voetsporen van Skik en De Kast te treden is het Reboelje wel. Van de uitstekende verzamelaar rond het tienjarig bestaan Hotel Reboelje komt In Nij Begjin, een single met de capaciteit om deuren open te laten gaan. Of dat ook gebeurt valt te betwijfelen, want gerechtigheid komt weinig voor in popland. Dus blijven we er maar op hameren.

)

Nederlandstalig/levenslied/zeemonsjozz

ZIJLSTRA Olie & Rook (Quintessence KC 700.001-2) anger, trompettist en liedjesschrijver Jeroen Zijlstra was tot voor kort zowel jazzmuzikant als visser op de Noordzee. Sinds hij echter zijn liedjes zingt bij toneelgroep Hollandia en schrijft voor cabaretière r.lvlène d'Anjou, die hij ook begeleidt, kan f ; rondkomen van de muziek alleen. Dat Zjlstra het leven als zeeman mist, is te horen op zijn eerste cd Olie ft Rook. De p'iat is gevuld met zeemansliederen die bol s -lan van de heimwee naar de zee. Zijlstra heeft zich omringd met muzikanten uit de Amsterdamse jazzscene, die Olie ft Rook een prettig naturel geluid geven. Jazz en het stoere, romantische zeemanslied: in handen van Zijlstra een ijzersterke combinatie. (WïdZ)

Z

JOLIJT PIGMEAT - 't Aardse Juk (Marista MCD 5580) PIM - Zo Voorbij (EMl 88731225) ' J e t als Reboelje komt Pigmeat uit Friesland, maar dit duo 'speelt tenminste veel vaker buiten de provincie. Het titel. imer van de laatste cd is van een hilarisch niveau waar The Bonzo Dog Band jaloers op zou kunnen zijn. Het zou weken op nummer 1 in de top-40 moeten staan en bij elk feest luidkeels door iedereen meegeschreeuwd kunnen worden. Dus heren radiomakers...effe opletten! De complimenten van de maand gaan naar Pim die de gevolgen van een whiplash positief omboog naar een muzikale carrière en bovendien een hele leuke website biedt. Zo Voorbij leunt sterk op Doe Maar, maar doet dat wel op een aanstekelijke manier. De akoestische versie geeft een heel andere kijk op het nummer. Fraai. (RB)

SWING FUNKFACE - Come a Sit On My Funkface (Ala Bianca Records AB 1996802) DJ JOSÉ VS G-SPOTT - Wrong=Rlght (Ala Bianca Records SP 1996602) DIVERSEN - Most Wanted 1999, Amsterdam RHB And Hiphop Talent (Skillz Records 001) ip-funk is het etiketje dat Funkface uitvond. Dat is zo gek nog niet, want deze hiphop is uiterst funky. Een soort De La Soul met een meer organisch geluid. Maar ja, we hebben hier te maken met toppers: de muziek komt uit het Gotchakamp en rapper Kid Crash deed met Nicotine al mee aan de Heineken Crossover Award. Een Oosters riedeltje steelt de show en het warme open funkgeluid en het aanstekelijke refreintje doen de rest. Het had een zomerhit moeten zijn, maar werd dat

H

niet. Fret vindt het een he,,j...^,,v„,,ji,,a <.^,vv.i ..-o.u.

Drie clubbeesten ten voeten uit meldt het begeleidend schrijven bij Wrong=Right en dat is deze zomer al te merken geweest in de clubs want de clubhouse/trance single deed het heel aardig op de vloer. De vocale sample repeteert misschien iets teveel, maar hier gaan we nog meer van horen. De EP met de vier verkozen acts uit de 24 deelnemers van Most Wanted biedt verrassend hoge kwaliteit. Ebony Impact bijvoorbeeld zullen we op 28 november terugzien in de finale van de Grote Prijs categorie REtB en Hiphop, maar ook Amon en Trapminds zijn veelbelovende crews. Juanita bewijst maar weer eens dat de toekomst niet ligt in aalgladde bijna Volendams aandoende RÖB, maar dat het muzikaal best wat meer down to earth mag en zingen kan ze ook. (RB)

DANCE MIMEZINE Lucky Number (Arcade 2004180) I

I Pt i^ mnpüiil^ <:til<:taan nn Hp cfpv/inp t r i n h n n \,on ^ f l ! m o v ; ^ o

I IMarc Baronner en Baz Matti zorgen voor lage bassen, dansbare beats en voortratelende elektronica. Deze solide begeleiding is uitermate geschikt voor diva en vamp fatale Vera van der Poel (Beeswamp) en haar even soepele als onvoorspelbare zanglijnen waarmee ze de huismuisjes van Lamb en Portishead flink in hun hemdje zet. De single Lucky Number staat in vijf versies op cd. Lang uitgesponnen in de Fantastic Voyage remix, met ouderwetse Casio's in Prince Abooboo remix en kort en bondig in de Junkie XL-remix, Alsof dat nog niet voldoende is, sluit de plaat af met een bijzondere versie met het Zapp! Strijkkwartet waarin Van der Poel's zang ruimte krijgt voor extra acrobatische kunstjes. Live is deze band, inclusief een trompettist en gitarist, ook zeer de moeite waard. (GV)

CD SINGLES DANCE DARK STAR See Me, Feel Me (Armind 002) LAMBDA VS. DA GOOSE Color Gail (Hi9 001) KLATSCH Do You Feel Allright (Psst 9924) E144Ungestillt EP (Zodiac Commune ZC004) ark Star's See Me Feel Me is een trance-opus van een minuut of tien, inmiddels in licentie bij een groot Engels dancelabel. Of het succes van Ferry Korsten's System F daar geëvenaard kan worden is afwachten, maar deze track heeft er zeker het potentieel voor. Het resultaat van de samenwerking tussen Da Goose (stevige techno) en Lambda (club) leidt tot dansvloermateriaal met een stevig randje. Color Gall zal z'n weg wel vinden naar de DJ's, maar het zijn toch de andere twee tracks die wat meer diepgang hebben. Volgende release van Tiesto vs. Steve Rachmad misschien? Klatch is de discovermomming van Zki Et Dobre, en op Do You Feel Allright is het dan ook drie keer raak als het op vette discohouse aankomt. Zelf vind ik vooral Speedless op BI een knaller met veel hi-NRG invloeden. E144 is het zoveelste alias van Signum labelbaas Maarten van der Vleuten. Hij brengt zijn nieuwste uit op het label van partyorganisator Zodiac Commune, dat lekker blijft vasthouden aan bijtend harde acidtracks, maar wel met enige gedachte erachter. Ais El44 mag Van der Vleuten weer eens ouderwets de synthesizers op de pijnbank leggen, en dat gebeurt getuige deze vier tracks met satanisch genoegen. Acid, but not as we know it. (RL)

D

ALTERNATIVE/NOISE SOFT POSH La Source Présente (Grond Records GR07-002) Mijn altijd alerte lokale platenboer liet me deze zomer drie singles horen van het kersverse Haagse Grond Records. Vooral de EP van Soft Posh is een aangename kennismaking. Wellicht omdat, in tegenstelling tot de andere singles, er niet op gezongen wordt. De groep maakt ingehouden gitaarnoise in het straatje van Sonic Youth. In het korte Iftheglassthisisthesunis klinken hoge feedbackklanken, het dromerige Scarred Star is duidelijk door Mogwai geïnspireerd. In het stevige titelnummer wordt een gitaarthema aangevuld met onverbloemde uitspraken van Amerikaanse supergroupies. Voor een debuterende groep klinkt dit zeer veelbelovend. (GV)


Oss: Trekzakdames - Groene Engel Rotterdam: Donnas + BratmobileVlerl< Tilburg: Zita Swoon-013 (choicel; Demented Are Go + Asmodeus + Gravestompers + Tengold - 013(kz| Utrecht: Groovy Items - SJU Jozzpodium; Slagerij van Kampen - Tivoli Zoandam: Malochia + Goil of God Kade Zeist: For Absent Friends - Peppel Zwolle: C of E • Dokter; De Niro - Beurs Zaterdag 1 G oktober Amersfoort: Skik - Flint Amsterdam: De Kast- Paradiso; Space Marines - Argus Bergen op Zoom Dyzack + Elly Kelner & Andra - Boho Boxmeer: Pure Breed - Box Deest: Julian Sas Bond - Zwaantje Dordrecht: Slagerij van Kampen Bibelot Drachten: Ryker's - Iduno Enkhuizen: Supertroopers - Hoogte Etten Leur: Silvermachine - Beukpop Geertruidenberg: Papa Werny + & The Gumbo Tigers - Witte Hemel Groningen: Meindert Talma & Negroes - Martinikerk Haarlem: Toil Dragger + Rockin Johnny Band - Harmonie Hardenberg: Gathering - Podium Heeswiik-Dinther: Overdoze - Zwaan Hoorn: Van Dik Hout - Het Park Leiden: E-Life + Relax - LVC Lierop: Bitchcock + 7Zuma7- Nirwana Middenmeer: Bond zonder Banaan Beurs Noordscharwoude: Herman Brood & His Wild Romance - Koog Oirio: April + Warohile + Hip + Langehof - Zomaarpop Oss: Let's Quit + Guesstation + Selecter - Groene Engel Roeloforendsveen: Billy the Kid - Splotsz Rotterdam: Zita Swoon - Nighttown Schagen: Human Alert - Trapman Silvolde: Dimension Seven - Zoal Pon Sliedrecht: Action in DC - Elektra Terneuzen: Slick Wicked Nation Kalashnikov Tilburg: 14CMS - Studio Chateau; Fugazi-013 Utrecht: Dialect - SJU Jazpodium; Black Heart Procession - ACU; Black Heart Procession - Kikker Vaals: Bootleg Doors- Spuugh Vlcardingen: Parlour - Villa Musico Voerendoal: Osdorp Posse + Onderhonden - Muziekvoer Winterswijk: Acid Junkies - Eucalypta Zaandam: In Ruins + Reviver- Kade Zondag 1 7 oktober Amen: JW Roy & One Night Band Amer Amsterdam: Zita Swoon - Paradiso Arnhem: Kost - Musis Socrem Breda: Free & Easy - Boerke Verschuren Groningen: Eliades Ochoa Y El Cuarteto Patria - Oosterpoort; Donnas + Bratmobile + Groovie Ghoulies Vera; Keith Caputo - Simplon Landgraaf: Brings + Kick + Mennen + Avalon - Landgraaf Maastricht: Tail Dragger + Rockin Johnny Band - Vrijthof Oirlo: Onattic + Blind Trash + Krezip + Of No Avail - Zomaarpop Rotterdam: Sfeq 3 0 0 0 - Dizzy Tilburg: H o a x - 0 1 3 Utrecht: June's High - Stairway to Heaven

44

Maandag 1 S oktober Groningen: Zita Sv/oon - Oosterpoort; Van Dik Hout - Stadsschouwburg Tilburg: Chemical Brothers - 013 Dinsdag 1 9 oktober Amsterdam: Brendan Perry - Melkweg Groningen: Daau - Oosterpoort Rotterdam: Toto - Ahoy' Tilburg: Metal Church - 013 Utrecht: Marianne Faithfull -Tivoli Zoetermeer: Margriet Eshuis - Stadstheater

Planteijdt na is de bezetting geheel gewijzigd en het resultaat maj

i

er zijn. Naast bassist Thijs Veririeulen van Sjako! en de veelzijdige drummer Alan Purves -

een bekendheid in de geïmproviseerdl

muziek - steelt vooral tenorsaxofonist Roland Brunt van De Dijk de show. In eerste instantie lijkt het erop dat Morzelpronk ook muzi;j kaal een totaal nieuwe richting is ingeslagen, maar na een paa^ nummers klinkt daar toch weer het vertrouwde geluid van Plants; ijdt, die met zijn scheve melodielijnen zelfs van het uitgekauwdï bluesgenre nog iets origineels weet te maken. Alan Purves houd!

Woensdag SO oktober Amsterdam: Bruce Cockburn - Melkweg Drachten: Cords - Iduna Eindhoven: Skatolins - Effenaar Geleen: Zita Swoon - Hanehof Hardenberg: Metal Church - Podium Tilburg: Joe Zawinul & Zawinul Syndicate 013 Uden: Van Dik Hout - Markante Utrecht: De Niro - Stairway to Heaven; Jethro Tuil + Michael de Jong - Vredenburg Weert: Dreodlock Pussy- Bosuil Donderdag S1 oktober Amsterdam: Time Out - Alto; Pony + Super Prestige + John Wayne Shot Me - Winston; Eminem - Melkweg; Indian Ropeman + Space Raiders + Westpacific - Club de Ville Arnhem: Blind Justice + White Wolf + Dimension 7 - Goudvishol Enschede: Sfeq 3 0 0 0 - Muziekcentrum Leeuwarden: Meindert Talma & Negroes - Mukkes Nijmegen: NRA - Doornroosje Roermond: Van Dik Hout - Oranjerie Rotterdam: Red Air Label - Vlerk; Bryan Adams - Ahoy'; Unida - Nighttown Utrecht: Zita Swoon - Tivoli Vrijdag S S oktober Almere Stad: Van Dik Hout - Metropole Amersfoort: Quazor - Kelder Amsterdam: Brendan Perry- Paradiso; Time Out - Alto Apeldoorn: Xeptional - Gigant Arnhem: White Wolf + Blind Justice + Dimension 7-Goudvishol Den Bosch: Tail Dragger + Rockin Johnny Band - Theater a/d Parade; Unida + Borehole - Willem II Eindhoven: Let's Quit- Bokkerij; Indian Ropeman + Space Raiders + Loes Lee - Effenaar Groningen: NRA - Simplon Haarlem: Club Diana + Ford's Imaginary Inferno + Telefunk - Patronaat Heerlen: Percy Strother Band - Kroniek Sneek: Benjamin B - Bolwerk Tilburg: Sfeq 3 0 0 0 - Paradox; Morissey-013 Utrecht: De Kast-Tivoli Venio: Cuby + Blizzards - Theater; 7 Zuma 7 - Perron 55 Zaandam: Gathering - Kade Zeist: Billy The Kid - Peppel Zwolle: Juice en Monk - Hedon Zaterdag S 3 oktober Alkmaar: Mihoem! + Dutchbad + Beyond Lickin + Uit de Sloot + Klojo's - Parkhof Alphen o/d Rijn: Club Diana + Ford's Imaginary Inferno + Telefunk - Kasteel Amsterdam: Covenant - Bodcuyp; Skik Paradiso; Unido - Melkweg Bergen op Zoom: Onderbonden - BoHo

m| Beverwijk: Kast - Nieuwe Slof Oronten: Triple Treat - Nirwana Eefde: Julian Sas Bond - Dennebos enkhuizen: NRA- Hoogte Gouda: Only Entertainment - So What Groningen: Luko Bloom - Oosterpoort; I Against I - Vera tarderwijk: Firebirds - PorkS eiden: King Me - Q-Bus; Gathering VC tieuwendijk: 7Zuma7-Xinix /esse: Zingende Fresia's - Wenning ihedrecht: Corpsecandie + Perni.rious + Obtruncation - Elektra Jneek: Satanic Surfers - Bolwerk ^arneuzen: Van Dik Hout - ZuidlandMieater Utrecht: Franky Douglas Sunchild jJU Jazzpodium; De Opkomst- Tivoli; Percy Strother Band + Tail Dragger Si Rockin Johnny Bond - Vredenburg; Indian Ropeman + Space Raiders + Svendex - Winkel van Sinkel Vaals: Border Steppaz - Spuugh Wehl: Billy the Kid - Oldebeth .Zaandam: Facehugger - Kade Jierikzee: JW Roy & One Night Bond - Brogum Zwolle: Quazar - Hedon Zondag S 4 oktober Den Bosch: Satanic Surfers + Against Time-Willem II ''"'Iburg: Kast - Muziekcentrum Jtrecht: Lee Perry - Tivoli Veldhoven: Ancient Rites - Odeon Maandag S 5 oktober Amsterdam: Lee Perry - Melkweg Maastricht: Sfeq 3 0 0 0 - Bonbonierre ;trecht: Luko Bloom - Vredenburg

niet van saaie drumsolo's en dus bespeelt hij - tegelijkertijd - tw speelgoedfluitjes met zijn mond en twee met zijn neusgaten.

S

Het is te hopen dat deze Morzelpronk formatie nog een tijdje elkaar blijft, want de instrumentale muziek valt bij het publiek go®|' in de smaak, ondanks een haperende geluidsinstallatie die op d e ^ avond vaker roet in het eten gooide.

||

Han Bennink is onlangs door een Amerikaans blad uitgeroepen

m.

de beste jazzdrummer van Europa. Volstrekte nonsens, want BeW nink is natuurlijk de beste drummer ter wereld en dat maakt

W

meteen duidelijk door zijn set te openen met een solo van

eM

kwartier waar de vonken vanaf spatten. Daarna wordt hij b i j g e s t a | | door saxofonist Tobias Delius en de Senegalese zanger Mola Sylfe 'Volgende', roept Bennink als een bokser die de ene na de andei§ tegenstander uit de ring mept, als Delius en Sylla na enige hefti,^' improvisaties het podium weer verlaten. De nieuwe t e g e n s t a n d e r * Hannes Kuiper, ook wel bekend als Electrik Hannes, lokale held m' gitaaraanrander. Met behulp van de volumeknop van zijn versterkW stuurt Hannes een deel van het publiek naar een van de vele and®, re podia van het jazzfestival, en laat hij Han Bennink zweten. Bij # " muzikale begeleiding van dichter Simon Vinkenoog gaat h e t ; # gelukkig wat rustiger aan toe, zodat het publiek zich kan v o o r b e r » , den op het optreden van de Ska big band Jammah Tammah.

,^.

(Alex Kunst)

'E

>i Ki 'JM :i I L'i

Dinsdag SB oktober Amsterdam: Lotus - Winston; John Pati'iicc'i Band - Melkweg Breda: Luko Bloom - Chasse jeleen: Powerslove + Hot for "'sacher- Boerderij .Maastricht: Kost- Muziekcentrum 'otterdam: Skunk Anansie - Ahoy' Woensdag S 7 oktober Amsterdam: Let's Quit + Skatalites + Hootsmon + Filibuster - Melkweg; Slagerij van Kampen - Paradiso Oen Haag: Luka Bloom - Diligentio Deventer: Mummy's a Tree - Burger• eeshuis Groningen: Hellacopters + Zen Guerilla - Vera liotterdom: Cher - Ahoy' itadskanoal: Van Dik Hout - Geert Teis Tilburg: Compulsive Gamblers - 013 Utrecht: Aemen - Stairway to Heaven Donderdag SB oktober Amsterdam: Time Out - Meander; Meltinie C - Paradiso; Atari Teenage Riot • Melkweg Delft: Gathering - Speakers Deventer: Carburetor- Burgerweeshuis Endhoven: Hellacopters + Zen Guerilla - Effenaar Groningen: Couch - Vera hicogezand: Van Dik Hout - Kielzog Nijmegen: Satyricon - Stoddijk Rotterdam: Peplab - Nighttown; Compulsive Gamblers - Vlerk Tilburg: Julian Sas Bond + Rob Tognoni Band-013 Utrecht: Sfeq 3 0 0 0 - Vredenburg Zwolle: I Against I - Eureka

Vrijdag S 9 oktober Amsterdam: Chris Cornell - Paradiso Arnhem: Mummy's o Tree - Beugel; De Niro - Boegaloe Breda: Hans Theesink - Scarabee; Arid -Para Den Helder: Van Dik Hout- Kampanje Deventer: Lo-Lite - Burgerweeshuis Gouda: 7Zuma7 - So What Groningen: Time Out - Spiegel; Trigger Agency + Friction Freakball Foundation - Simplon Heemskerk: Billy the Kid - Donkey Shot Hellendoorn: Gathering - Lantaarn Hilversum: Osdorp Posse + Onderhonden - Tagrijn Hoek van Holland: Valium - Timeless Leeuwarden: Luko Bloom - MC Schaaf Leiden: I Against I - Muziekhuis Maastricht: Mendoza Donce Port! Kadans Nijmegen: Sfeq 3000 - 042 Rotterdam: Business + Aggro-Culture Baroeg; Neptuna's - Vlerk; Lagwagon Nighttown Tilburg: Acid Junkies + Jeff Mills - 013 Zaandam: De Kift - Kade Zeist: Silicon Head + Houwitser + Corpsecandie - Peppel Zierikzee: Blof - Mondragon Zoetermeer: Cuby + Blizzards - Theater Zaterdag 3 0 oktober Amersfoort: Meindert Tolmo & Negroes + Benjamin B - Kelder Amstelveen: Van Dik Hout- Schouwburg Apeldoorn: De Kift - Gigant Den Bosch: Chantal Acda - Willem II Deventer: Blue Band - Burgerweeshuis Dordrecht: Quazar - Bibelot Drachten: Gathering - Iduna Dronten: I Against I - Nirwana Emmen: Julian Sas Band - Giraf Enkhuizen: Handsome 3Some- Hoogte Enschede: Luko Bloom - Muziekcentrum Goes: Let's Quit - Beest Groningen: Frederique Spigt - Oosterpoort Heeswijk-Dinther: Q-Size - Zwaan Leiden: l$i$ - LVC Lichtenvoorde: Kaz Lux - Keifestival Made: Wang! Dong! - Millersbar Monnickendam: Cuby + Blizzards - Lake Land Hotel Noord-Scharwoude: Billy the Kid - Koog Oss: Blue Stone - Cultureel Centrum Purmerend: Pane - Kern Rotterdam: Drippin'Honey - Rotown; Angels & Agony - Baroeg Sittard: Arid - Fenix Sliedrecht: Jan Rijbroek Bond + Stylemasters + Rhythm Bombs + One Scotch One Bourbon - Elektra Utrecht: Nils Wogrom - SJU Jazzpodium VenIo: Liar + Born from Pain + Facedown - Perron 55 Vlissingen: Hans Theessink - Razzmatazz Zevenaar: Blof - Bommersheuf

«

W i e : D r e o d l o c k Pussy, P r i v a t e JusHce, S v e n j a , Green Dream W a a r : Het Parcours, Maastricht kp een stralende zondagmiddag in september treden tijdens cul' t u r e e l festijn Het Parcours in Maastricht een aantal Limburgse

bands op. Dreadlock Pussy is er zeker eentje om in de gaten te houden. Met een jeugdig voorkomen en eigentijdse presentatie zal deze band het zeker goed doen bij de middelbare schooljeugd. Want die is in het algemeen toch wel te vinden voor een strakke pot springmetal die ergens het midden houdt tussen boegbeelden Korn en Deftones. De set van Dreadlock Pussy is gedreven en emotioneel en wordt overtuigend neergezet. Een debuut-cd zal in ieder geval nog dit millennium verschijnen. Private Justice staat al zo'n l o jaar op de planken en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld van viermans formatie tot een stevig roektrio dat zich toelegt op groove en melodie. De sterke strot van zanger/gitarist Guido Heylighen houdt het zaakje goed overeind en met nummers als Faces bewijst de band over de nodige schrijverskwaliteiten te beschikken. Alleen jammer dat de drumpartijen niet altijd even strak zijn en eens lekker uit de bocht schieten met een vette solo zou ook niet misstaan. Svenja is een band die zich met een zanger, zangeres en samples probeert te ontstijgen aan middelmatigheid. Verleden jaar schopte tot de band het tot de finale van Nu of Nooit, de Limburgse voorronde van de Grote Prijs van Nederland maar vandaag wil het echter maar niet v l o t t e n . En dat ligt niet zozeer aan de zangkwaliteiten maar meer aan de composities. Hoe anders het kan bewijzen de 3 rockveteranen van Green Dream. Deze band heeft al een hele geschiedenis achter zich en met name de eerder dit jaar verschenen cd 'India' krijgt lovende kritieken in de vaderlandse muziekpers. Green Dream weet als geen ander hoe

Zondag 3 1 oktober Aalsmeer: Valium - Joppe Amsterdam: Luka Bloom - Kleine Komedie Den Bosch: No Use For a Name + Strung Out + Tilt + Mad Caddies + Consumed - Willem 11 Geleen: Marcus Malone Band - Boerderij Groningen: Mercedes Soda - Ooster Schijndel: Julian Sas Band - Tapperij Tilburg: Cannibal Corpse + Marduk + Angel Corpse + Darkone - 013 Vlissingen: Hans Theessink- Razzmatazz

I

een liedje geschreven moet worden en eenmaal op de planken is het genieten geblazen van aanstekelijke gitaarrock. De presentatie van zanger/gitarist Frank Heine is uiterst plezierig en het zijn de zuivere zangkoortjes in combinatie met het veelzijdige repertoire die de show stelen. Deze band verdiend het als geen ander om gehoord en gezien te worden. Een verrijking voor iedere programmering dus snel boeken die hap! (Stan Novak)

.iKi:7iTii;ih^i1

ï


'ACHTERGROIMD-

Transformea u r e a in de ruim anderhalfjaar dat het kleine label Transformed Dreams nu bestaat, zijn er vier cd's en een vinylsingle ui gebracht. Stuk voor stuk releases die de moeite waard zijn en in Fret bijzonder positieve beschouwingen kregel We vroegen aan Marcel Hermans, de man achter Transformed Dreams, naar het hoe en waarom. [Tekst: Roui Bouma=^

:wee minuten en 19 seconden klokt Twiggy riubens, de opener op de demo van BALLERINA sBERATION FRONT (040-2523398). Goede ;opliedjes hoeven niet langer te duren. Een ijn jengelkeyboardje speelt een viertonig thelaatje in een grungy liedje dat net iets makke•jker uit je hoofd is te branden dan het syntheizerloopje in de single Narcotic van het Duitse iquido. Enkele nummers later duikt ie weer p. Maar zo catchy is de demo niet v o o r t d u ï n d . De toetsen zitten In het nummer The aker Smiles op de achtergrond ten faveure dn de meerstemmige zang, waar overigens ' slemaal niets mis mee is. Het is dat ik niet in •en hippe bul ben, anders was dit een prima mdidaat voor demo van de maand. erblind door de poses van vooral de overen•louslaste bassist kwam een live-optreden van •D STARDUST (030-2517507) bij mij over als

arcel Hermans is nu 39 jaar en naar eigen zeggen al dertig jaar met muziek _bezig. Hij werkte een fiks aantal jaar in platenzaken en zag in die tijd (te) vaak hoe het volgens hem niet moet. Hij droomde er al jaren van om een eigen platenmaatschappijtje te beginnen. Vorig jaar werden die dromen ineens w e r k e l i j k h e i d . Marcel: 'Ik las in een blad over een Nederlandse band die op Jon Spencer Blues Explosion leek, The Gluemen. Ik wilde ze zien en zo kwam ik uiteindelijk in Maastricht terecht. Het was een g e w e l d i g optreden en dapper geworden door een paar glazen a l c o h o l sprak ik de leden aan. Of ze misschien een cd wilden maken bij mijn nieuwe label? Ja, dat leek ze wel wat. Ik vertelde er eerlijk bij dat ik nog moest beginnen en dat ik niet precies wist hoe het allemaal moest, maar dat het met hun en mijn enthousiasme wel moest l u k k e n . Goed, die cd verscheen en we hadden het geluk dat Shanghaied goed werd opgepikt. Daarna gingen sommige deuren toch wat sneller open.'

Wat bij Marcel's label voorop staat, is enthousiasme: 'Ik doe alleen dingen waar ik zelf enthousiast over b e n . Ik werk ook het prettigst als de band zelf enthousiast is en mee wil werken aan de vele zaken die bij een release komen kijken.' ledereen draagt zijn steentje b i j . 'Maar wat wil je?', stelt Hermans. 'Bij een grote maatschappij zijn vaak een flink aantal tpensen verantwoordelijk voor het product. Al dat werk kan ik nooit alleen doen en ik vind het sowieso veel leuker om het met anderen te d o e n . ' Zo juicht hij ook toe dat een release het resultaat is van samenwerken. De cd van Zoppo is bijvoorbeeld het product van zowel Transformed Dreams en van Zoppo's eigen ' h o l d i n g ' The Drowning Man. Marcel: 'Ja, zo vind ik het ideaal, je kunt elkaar aanvullen en de kosten delen. Dat maakt het natuurlijk makkelijker, want het is een hele investering.'

I

w* H

'Ik zou ook graag splitsingles willen makei Iets wat in Nederland veel te weinig gebeur Zoiets kan goed door twee maatschappijtje gedaan worden. Het grote pluspunt is dat ( ^ fans van de andere bands je liedje ook hore| Een s p l i t - a l b u m kan wat mij betreft ook.')] vind het onzin dat een album tegenwoordj een uur moet duren. Als het vijfendertig minj ten duurt, maar de cd boeit wel, wat is das dan mis mee? Dus dan passen er best twÉ albums op één cd. Helaas liggen dat soci dingen soms wat gevoelig bij bands. Zo v d wie wordt het eerst genoemd, wie staat o p i l voorkant, wie mag beginnen? Maar ik ga dj beslist d o e n . Waar ik ook anders tegen a | kijk, is de focus op het b u i t e n l a n d . Bijf iedereen richt zich maar op Amerika en Eng? l a n d , maar je kunt je veel beter op Euroi richten. Er is al zoveel in die Angelsaksiscj landen, daar kom je haast niet tussen. Bov| 1 dien zijn er veel meer jongeren op het cor nent en hebben ze gemiddeld meer g e l d . j je het goed aanpakt, kun je gerust een p, weken in Duitsland, Frankrijk of waar dan c spelen.' , •'

%^^

^

^

O p T r a n s f o r m e d D r e a m s verschenen tot nu toe vier cd's: Shanghaied van The Gluemen, Cars, Bikes, W a l k i n g van Don Geesin, Basement van Birdskin en Belgian Style Pop von Zoppo. Die plaatjes werden a f g e w i s s e l d met een iets groter schijfje, een vinylsingle met tracks van Birdskin, Z o p p o , Seedling en Z e a . Van de laatste twee bands komen binnenkort

nieuwe

Kick Uit alles blijkt dat Marcel nooit spijt hel gehad van het transformen van zijn dreams.| vertelt enthousiast over de diverse a s p e c | van zijn vak en hobby. Want cliché, maar w , | hij heeft van zijn hobby zijn beroep gemaa| Daarbij is hij bovenal muziekliefhebber g e ^ ven. 'Ik vind het al een kick als er na i optreden een paar cd's verkocht w o r d e n . 1 mooiste vind ik nog als er iemand komt d i a enthousiast is dat-ie zegt: 'Ik ga zelf ook 1 band beginnen'. Als je iemand weet te rak;| heb je al gewonnen. Ik heb zelf trouwens | hele brede smaak en zou ook best an(ï| soorten muziek willen uitbrengen. Want | lijkt nu dat de nadruk op gitaar ligt, m a a r l is beslist niet de bedoeling. Als iets g o e d | wil ik het doen, maakt niet uit welke s t i j l j

Door flink aan de tremolo te trekken in I Don't Need You klinkt het couplet heel erg prettig in het openingsnummer op de demo van SEMTEX BABYBOOMERS (024-3749883). Het refrein Is minder sterk. Ook tweede nummer Bomb! is effectief door de laag zoemende distortion-bas van Hananja Olthuls. De special fx op de zang doen de rest van het nummer heiaas verwateren en de bassdrum is te onrustig. Gitarist/zanger Herman Kok doet een beetje aan Wouter Planteijdt denken. In ballad The Visitor komen de tekortkomingen die in de vorige alternatieve rocknummers redelijk werden ontweken te veel naar voren. Maar de demo heeft genoeg nieuwsgierigheid gewekt voor nieuw materiaal.

P inkie inslag. Door de niet zo heel bijzondere ^ngstem en het beperkte aantal standaardak:orden dreigt het gevaar voor eentonigheid. lener Cool Your Jets is ontegenzeglijk catchy inwege een Pixies-loopje en een yeah-yeahfrelntje. f.i

li»-ll

releases uit.

envormig doorbeukende, niets-aan-de-hand, 'cht-toe-recht-aan, eind-jaren-zeventIg rock aarbij ik onvrijwillig aan Herman Brood moest •.^nken. Het noemen van die naam zorgde in '-' lokale muziekpers voor enige consternatie, •at gezien de prestaties op tape zeer begrijpeik is. De Utrechtenaren maken gewoon vrollj^ gitaarpop met In de snelle momenten een

aangenaam In zijn soort. Binnenkort op de hoek van een straat bij jou in de buurt. Net als RENE VAN DER WEL (0255-532218) die op The Beautiful Welfare een mooi akoestisch gitaargeluld en een voor het singersongwriter-genre goede zang stem laat horen. De teksten zijn grammaticaal niet altijd even correct en er zijn iets te weinig akkoorden (meestal slechts twee) om lang geboeid te blijven. Je moet ook bestand zijn tegen de uitermate sombere teksten. Voorbeelden: 'Let the devil take my soul/Pull me out of my loneliness' en 'Lonely tears are falling from the clouds'.

•t de demo Happiness Is Overrated komt ormalige demo-van-de-maand band OraNGe 3-4684302) weer een stap verder in de goerichting. De belofte wordt waargemaakt. 't alle nummers zijn even sterk. Trace heeft 1! mooie melodie, maar klinkt teveel als een Had om de ballad. Down With Me heeft i-nepen Lennon-zang en is gewoon een goed ije, niet meer, niet minder. De hit is opener .h Right! dankzij de catchy koortjes en een aneurlebaar refrein waarin de band even ^ewekt als melancholiek klinkt. Meer hier•• en OraNGe reikt tot ver buiten de provlnnrenzen.

Dt rootsy singersongwriter RALPH (0355.'," 2995) brengt ons Americana vanaf het HolIs'i'Jse platteland. We horen een man en zijn gi:i;ar en liedjes over herkenbare zaken. Geen m i . i e k om de wereld mee te veroveren, maar

Voor degenen die goede herinneringen hebben aan Godworst is er nu SMEAR (020-6325138). Live, tijdens de halve finale van de Amsterdamse popprijs, was Smear niet om aan te horen. De noise-escapades deden pijn aan de oren en waren zo vormeloos als een boterberg. Dat probleem geldt ook voor de demo. De overheersende bas is totaal overstuurd opgenomen, de rest van de band wordt ver weg in de mix geduwd. De zanger heeft een scherp effect over zijn stem gezet. Zwaar en heftig is het zeker, maar freaken op hoog volume alleen is niet voldoende om te overtuigen. Als we bijna zijn afgehaakt, verschijnen In het laatste nummer plotseling dancebeats. Zou Ik meer mee doen, jongens. Voor een eigen oordeel verwijs ik je graag naar http://www.smear.demon.nl.

ipS] Alle demo's die bij de redactie binnenkomen worden beluisterd, maar door het grote aanbod kunnen ze niet allemaal besproken worden. Tekst: Gert Verbeek

TRIO KOKO (0786142073) houdt van A 'l'HIO smaakvol ouderwets. Surf, rockabilly, Chris Isaak, The Shadows, singersongwriter (met snik in de stem) en GLove & Special Sauce worden afgewisseld In compacte nummers. De afwisselende en degelijke demo blijft ondanks de diversiteit aan stijlen een eenheid, mede door het prettig losse gitaarspel van voorman Ron 'Parelvet' Smith. Hij probeert zijn niet echt bijzondere stem nergens te forceren, waardoor je er acht nummers lang naar wil blijven luisteren.

\. taste of.

JLl.K

b vPn

IH 0

• EMO VAN DE M A A N D De EO-achtige vormgeving van de blo en de gladde studio-foto doen het ergste vermoeden. Alle vooroordelen kunnen vanaf de eerste maten opzij gezet worden. Martijn Stienstra, opererend onder de naam THE METHOD (0704275455), is een perfectionist die met muziek bezig Is alsof het om het uurwerk van een Zwitsers horloge gaat. Het resultaat Is een tot In de puntjes verzorgd album waarvan we alvast drie liedjes mochten horen. Een subtiel breakje hier, zorgvuldig ingezongen met net voldoende rasp in de stem, alle clichés zo mooi verpakt dat je nooit meer zonder zou willen, stemmige plano-akkoorden. Het Is als Amerikaanse pop/rock die je dagelijks bij Davld Letterman kunt horen. Nee, over de muziek hoeven we ons geen zorgen te maken, alleen moet de toekomstige A8iR-manager zijn best doen het imago enigszins in samenspraak te brengen met de muziek. Nooit gedacht dat ik enthousiast zou worden over muziek die de concurrentie aankan met Bryan Adams.

1

I f


^ _ | ull da i t r i a afgekeurdt ilaa^lnn*"" aett i \

Management & Agency

JAN AKKERMAN

Eric v.d. Westen Quadrant Mark Foggo's Skastcrs Seydouba Soumah Clemens v.d. Ven Vaida VairaUe FuUa Band Urban Circle Marvin Kanarek Marcel de Greet Shawn Loescher Trio Double Naught Spy C ar

THE HAPPY TUNES GROOVE THE PRINCESS B.J.BAARTMANS

off t h e record

HOLLANDS VERDRIET EELCO GELLING BAND FLAV UM

NILSSON DYZACK

live music

KIRSTEN

division

010-411 2353

DOLLYBIRDS

Fax:010-414 5276

www.move.nl

LEFTHAND FREDDY & THE ACES KAZ LUX / UFA TEL/FAX: 0598-446357

FRÉDÉRIQUE SPIGT RELAX & SPECIALLY BLENDED

m C E EaLXXESSCATITERS MIONTANA R E D D O O

MAARTEN VELDHUIS

Exxrrr R O C K I N ' S A M ivnrrcHKr.T. ( U K ^ N I J

BdARC K E E C E ,fe E A N D ( E») EKT r>IV. E L T J E S E A N X e U i r D E XJB A,XXE éfc I R L VOOE. BOEKHSrGEN <5B I N T O

telefoon: 023 - 5323744 fax: 023 - 5320282 www.otr.nl

FRICTION FREAKBAIL FOUNDATION

H.L.M. Telefoon (026) 361 11 37 Fax(026)362 26 76 Email hlinrecords(a)usa.net

TYMPANIC - HALFADAY

FREEEIRD AGENCY

5 7 1 X 1 5 3

T E L : 0 3 i S 50^tX5 T A X : 592090

rnni ANCIENT RITES(B mnmTRANSPUNK

VENGEANCE.SUBURBS.TACKEDAK PARLOUR . MENDOZA DANCE PARTI

BROTHERHOOD FOUNDATION GREEN IIZARD

SEVEN ELEVEN . MAX TAX Y SUS BANDITOS MONK . WRONG . WINNIES SISTER .THE URN DE DOPEGEZINDE GEMEENTE . MAJESTIC SCENE

E S X E E H E i CHILLBURN r

mm

V M ' l l R K l l ' / l i m i H I H bel / fax of mail voor meer info I

the BOOK

KING

: 0 1 3 - 5 3 6 4 7 6 5

po BOX 9026, 5000 HA, TILBURG h a r d c o r e @ g l o b a l x s . n l

I LOUISIANA RADIO CAJUN , ZYDECO & BAYOU MUSIC

I

WHO..?

MAGIC FRANKIE BLUES

STACY CATS mi

progressieve pop-rock

ROCK-A-BILLY

III

LAST CALL

igjia

BLUES & NEW ORLEANS

GENUINE 0165-553115

call monkeyman: (030) 296 06 44 or visit: www.robinwho.nl

POPwerUplaats direct

leren spelen in een bandlveel

cursussen

POPschaol bandleslinstrumentale

leslpopanalyse

J J

VRAAG DE NIEUWE BROCHURE AAN BIJ DE SKVR: Q 1 0 - 4 3 6 1 3 6 6 het grootste aanbod van poponderwijs in Nederland

CYBER MUSIC COMPACT DISC TEL: 0315 244009 FAX 0315 244346 E-MAIL: CYBERMUSIC@WXS.NL

PLATENMAATSCHAPPIJ Bands/Artiesten stuur demo of cd-r en informatie op i.v.m. het uitbrengen van een CD op ons label CYBER MELODY

^tMMING

NEDERLANDSTALIGE FLAUWEKU ROCK -i

^^

IN

WAT ERi ANP

I

TEL: 023-5339064

M J

J

FAX: 023-5336042 fUraw 101

x:o c o o

5

CD "Flipper sings".

Checch Wizard SWiilifter Tel/Fax: 0485 454767

out now!! A daring and original mix ot agrvsslve melal / heavy rock with strong nKiody linea

Distributed by ; B E R T U S ^ ^ ^ M a n a ge m e n ^ ^ ^

C4r^ "*

vlOlli(;^\^PI!lll)l(;llll^^ ' W ^ Bunschotensestraat 64 * ^ " ^ 2574 KJ Den Haag Tel.. + 31 (0) 70 - 3238296

Q 65

aQoestisch en elektrisch

UJJ|;in

OoK

MO

, 9-1 O

Keith DLinn & J.W. Roy

^7-10

popkcldcr presentatie

22-10

Benjamin B. & Tiedo

23-10 s itnnrc Surfers . V o i d S e c t i o n 29-10

> :3

T H E TWO

iTcxAS

BIT Voor boekingen of info Tel .(070)3191790

RAN3EBS

tel. 026-4457990 • internet: www. jacobiberg.nl DIE RARE ZINGENDE FRESIAS ZIJN NOG TE BOEKEN TOT 15/12. BEL 026-4424795

•I baeKen

DE WILDSTE SMARTLAPPENSITE VAN DE WEBWIJDE WERELD! NW AlBOM DE ZINGENDE FRESIAS GO CLASSIC' IS ND OVERAl UERKRIIGBAAR!

ROOM

-""'"ALtÊS vinD

Extiiicc

101

CD *PLAY DOMJHOT,

HUMAN?"

HTTP://HOME.WXS.NL/-ROOMIOI

Realteriiative 106-53124071]

C U R F I S H

C D "FLIPPER

SINGS"

SHIRTLIFTER

M O O N C H I L D AGENCY TEL/FAX 0 4 8 5 - 4 5 4 7 6 7

GBOFGSSCHIJT ('Moe' en 'Heel veel hebben')

DebmitaThiJtmt MBBR

MAGICOPOS TEL. 0 7 0 - 3 5 6 lb 83 FAX: 070-35b "ïfc 88

iracht 8 Sneek 0515 - 418707

09 10 11 12 15 IA 1«

DE VOLGENDE FRET VERSCHIJNT EIND SEPTEMBER

CD "Play domjhot human?"

Curflsh

Luuk Rijnders

CO

"The Dominant Style"

CHEECH WIZARD

• w m HET BOLWERK '• •^ Skarhead & Oil ^ 2-10 " « 8-10 Integrity 2 0 0 0 & numb

"M '•li

l )

7 * BLUES FAf^^^G *"CHAELOE\<»*^ EL FISH SOUL SUCKtP^

1 l-let nieuwe album "Land of t h e lunatics" vanaf j augustus overal verkrijgbaar

:el: 020 627 587S ax: 020 627 9678

THE SCENE • BWANA 3 • HERMAN & IK SWEATER (B). THE LAU JAN RIJBROEK • MIMEZINE • BEESWAMP • ROSS CURRY

ROCK

J.W.HÖ< . ^ ^

I

INFORMATIE & BOEKINGEN: 0413-293 HTTP://WWW.BZB.NL, E-MAIL: , INFO@BZB.NL

Til. 077-J65=Có6 Fa» 077-4659052 ' Email- '•^^p'-oa.ictions.c'tref "'

—^-^

Io.a] CAPRICORIM SISTER TVPECAST PAVpACK COLD TLIRKEY GLOBAL EXIT ABEL FIXATIOIV DE BORAH BAIVD

B A N D ZONDER BANAA

^AUDIO CD/CD ROM & CD-R FABRICAGE J

(

^t DELANGE

HnP: Homs.WXS.NL/~Rooml01

Gratis CD broctiure met informatie en prijzen voor het in eigen beheer uitbrengen van een CD

tec. <).3H - 3i^ 3i-> l O J )

TEL: 013-5352815 FAX: 013-5437301

in

POSTBUS 2 - 7050 AA VARSSEVELD

I SIXTEEN DOWN llSUPERTROOPERS I HOLSAPPEL I RUMBLE CATS I RACOON t HALLO VENRAY u i NUFF SAID f TRAVIS I KRANG I E R PAN SPEEDROCK

STAY TUNED AGENCY The Heavy 70-5 » HARROW Dhe Woliackze Boiz * ELEGY Power Supply * The Moon Vengeance • AttHudem.f. One Stroke * OXX-Bond Lost In Misery * Cascade

OïCÏJ'QGTrJÏL

OINTCERTS

TOT N A DE Z O M E R ! ! ! ! ! !

17 18 19 23 25 30

SEPTEMBER ' 9 9 OMiciél* oponing R«JB-party m o t E-LIFE Big party mot banda & di's ArthHr Umbgrovo MICK TAYLOR * Band ox-Rolling Stono« Sominar Noord-Hollandso popmuziek (middag) Skinny Man Magoo & Liosbot on andoron Dancoparty TEEN SPIRIT (Australian Nirvana) prosontatio Muziokschooi Gorard Boodi|n Hoorn, Zion & Horon 7 Zuma 7 ML Coiostlai Soason Januosaio

Holenweg 14C HOORN 0229 • 249839

VOOR NEGEN TIENTJES FRET?! REL LUUK RIJNDERS 0534346729

&


IBi

sn nieiJiMe, 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

; The Big Ripoff (BASK) BIG PAULUS THUSS On The Moon (eigen beheer) SALAD BAR 1 Do You Believe In Rollercoasters? (eigen beheer) ROLLERCOASTER 23 ' The Trick Is To Keep Breathing (Sally Forth) REDIVIDER Wastelands (Pink) EMMA PEEL Losing You (Marista) VENUS FLYTRAP I Radical Dream (eigen beheer) DIVERSE GROEPEN I Last Laugh Is Guffaw (7" op Guffaw/Transformed Dreams} HANDSOME 3S0ME Listen.to/handsome3some (EMI) FEVERDREAM " *- % ^ ïü Pretend That It's Forever (eigen beheer) DRESS irH^Change The World?/Wish You Were Gone (Paradiso) HUGO REMMELTI& THUS MUUS Hugo Remmelt & Thijs Muus (Remmelt) ZOPPO Belgiarf Style Pop (Transformed Dreams) FACEHUGGER e.n^(Face) The Belong Song (Paradiso) MISS UNIVERSE Bloody Blasphemy (Metal Blade) GOD DETHRONE NIGHT BAND Deeper Shades (Munich) JW ROY & THE O DRIVEN Cowerdice Consumer of the West (Goodlife) Smithfield Bargain (Silvox) THE URN Instant Art (Excelsior) BENJAMIN B. « I i I . "x"- DeepJnside... (Suburban) 7ZUMA7 Basin "(My First Sonny Weissmuller) (-) CLUB DIANA '.-ST D^k^ide Of The Spoon (Rocketdog/Get Hip) (12) THE NITWITZ BlackBlue (eigen beheer) (8) CHABLIS Roes (Virgin) (22) KRANG (4) (16) (6) (-) (-) (-) (14) (9) (25) (24) (13) (2) (15) (7) (-) (5) (20) (23) (17) (11) (19)

^mè L o w l a n d s Top 2 5 bevat uitsluitend Nederlandse geluidsdragers en wordt samengestelSPIipi|TOn ingezonden briefkaarte van FRET-lezers. Je Kunt je voorkeur ook faxen naar 020-4284287 of electronisch kenbaar makeri; stuur een email naar gert@npi.rii Begin je bericht met: L o w l a n d s Top 2 5 SPELREGELS •Alleen recente releases van Nederlandse platen, cd's en cd-singles komen in aanmerking. •Een plaat kan maximaal 3 maanden in de top 25 staan.

ADRES Lowlands Top 2 5 , Redactie FRET, Prins Hendrikkade 142, 1011 AT Amsterdam

•De lowlands Top 25 wordt eike maand aangepast op basis van e-mait en de briefkaarten die uiterlijk de I e van de maand binnen zijn.

/^ >.

z o

hoofdredactie: eindredactie; redactie:

fotografie:

O medewerkers:

O

U

K^

Arjen Davidse Tiemen Koopman, Laurence van Haren Wally Cartigny, Hannelore Hulshof, Tiemen Koopman, Jan van der Plas, Gert Verbeek André Bakker, Angelique van Woerkom, Ralf Collaris, Fred van Diem, Ronald Emanuel, Jack Tlllmans. Miranda Apeldoorn, Paul Baumer, Arnold de Boer, Roel Bouman, Jasper van den Dobbelsteen, Annemiek van Grondel, Hannelore Hulshof, Gerard van den IJssel,

Jaap Kanters, Walter de Korver, Casper van der Kruit, Alex Kunst, Saskia Kuper, Gerrie van Leeuwen, Ruud Lekx, Daan de IVIooy, Stan Novak, Anette Plinck, Sandy Stevens, Rolf Strootman, Di-lan Sun, Brendan Tiiesingii, Rick Treffers, Peter Vianen, Roland Wetzels, Elise Wiggers, Gerard van den Ijssel, Rypke Zeilmaker, Wouter van der Zwaan, Gerald Zuidema vormgeving:

Dettline

illustraties:

John Prop, Wanz

concertagenda:

Paul Baumer

redactiesecretariaat:

Marloes Reus

advertentie-veri<oop: Luuk Rijnders, teL 053-4346729, fax 053-4346728

advertenties sturen naar: Luuk Rijnders, Postbus 3695, 7500 DR Ensciiede uitgever: Nationaal Pop Instituut redactie: Prins Hendrikkade 142, 1011 AT Amsterdam, telefoon 020-4284288/fax 020-4284287, e-mail: fret@npi.nl Abonnementen: Abonnementsprijs: ƒ45,- per jaar (9 nummers). Abonnementen kunnen op ieder tijdstip ingaan en lopen automatiscti door, tenzij 30 dagen voor de vervaldatum sctiriftelijk wordt opgezegd. abonnementen-administratie & adreswijzigingen: Firma Nic. Oud, t.a.v. Katlileen van der Kolk, tel: 0725671018, fax: 072-5622393, schriftelijk: Postbus 30901, 1800 EE Alkmaar Voor de meest recente nieuwtjes, extra demo- en cd-besprekingen en tal van andere pop-informatie: lees FRET ook digitaal: www.popinstituut.nl

li r looier, dikker, kleurrijker, overzicintelijker, 5 rakker; dat is FRET nieuv\/e stijl. [ 1 nog steeds geldt: gratis af te halen ( p ruim 600 locaties in het land. Ithan. euwe^Dit zijn w e g vinden naar de veie lief 3bbers. Wil jij het risico vermijden dat jé lisgrijpt, neem dan een abonnement 3 ontvangt dan ieder nummer o p je surmat, En dat voor maar 45 g u l c i ^ er jaar! ] i

•mstgeschenk ontvang ~ 31"), de sublieme nieuvi/e-c. h. Vooralsnog een hooi toch al zo indrukwekkend( , . . „ .JPt deze band. Niet voor nik ^ j m de plaat enige weken terug vai ets op 1 binnen in VPRO's Moordlijst, j 3n waardig geschenk bij een FREJ Donnement leek ons zo.

Il nu d e bon hiernaast in 1 profiteer van een jaar i g FRET en een c d vol / ryllAnn. "^

JA, stuur mij voor ƒ45,- een jaar lang FRET en als welkomstgeschenk

J U i j c k-ivji I II I CJOi I

naam:

igefrankeerde .velop naar: i Nlr Oiirl t.n.v thieen van der • Ik, ' twoordnummer ', Dl, 1800 XJ :maar. Faxen kan k: t.a.v. Fa. Nic. ld, t.a.v, Kathleen h der Kolk, fax: 072-

de cd H a p p y T r a u m v a n D a r y l l A n n .

adres: postcode: woonplaats leeftijd handtekening: ^

Stuur geen geid, je krijgt een acceptgiro thuisgestuurd,

M/V


het liefst; alles zelf doen lyiuzikanten zwichten voor het geld van de commercial ^ JF

Gillen, gillen en nog h a r d e r gillen bij R o m é o

Tien j a a r N R A E n ^ v e r d e r : J a a p B o o t s , R a p i d o , S c r a m C Baby, I JïgainstJI, V i n c e n t de M o o r , VI.G., T w a r r e s , e.v.a.

Brengt de gezondheid ernstige schade toe, k.b. 4.10.1994, Stb. 720.

AMSTERDAM DANCE EVENT 7/8/9 oktober 1999 PARADISO MELKWEG ESCAPE

Luke Slater, Kojak, DJ Jeai, Tiësto, Ferry Corsten, E-Lil a, Lemon D. & Dillinja, Nubia 1, Frangois Kevorkian, DJ Sne ik, Romanthony, DHS, Marcel! ], Lady ATda, Spookrijders, S eb Fontaine, KC tlie Funkaho ic, Dimitri en vele anderen

Amsterdam Dance Event PO Box 929 1200 AX Hilversum The Netherlands

Tel: +31 35 621 8748

EUROPE'S MAIN DA ^etKWeC,

Ite'e^pPej

iSk H O O ® •

Fax: +31 35 621 2750 Email: anna.knaup@conamu; nl UrI: www.amsterdam-dance.r

^^^^'^'- A.O=2ZHD TJMir

Q^^Ï:^^

^iS^

-(S[>a^D[^^ (°]w

•n

T^^i

1°) [ö] [°) [Ml [Uj ^

u L^

FRET Magazine nummer 6 1999  

FRET Magazine nummer 6 1999

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you